Page 1

cyberhus Online rådgivning for børn og unge


Denne folder fortæller om hvordan Cyberhus rådgiver børn og unge via nye medier. Erfaringer opbygget gennem 6 år som en ikke-kommerciel online rådgivning for børn og unge.

cyberhus - online hjælp for børn og unge


Index

4

Hvad er Cyberhus

6

Hvorfor rådgivning via nettet?

10

Rådgivning hos Cyberhus

12

Rådgiverne i Cyberhus

16

Hvor kan Cyberhus bruges?

18

Center for Digital Pædagogik

3


hvad er cyberhus?

foto: www.cyberhus.dk

cyberhus - online hjælp for børn og unge


Baggrund og behov Cyberhus har opbygget en unik viden om, hvordan man kan møde, inddrage og rådgive børn og unge via websites og sociale medier. Cyberhus.dk er en etableret digital platform, der er kendt og populær blandt en meget stor gruppe af børn og unge. Vi har besøg af mere end 10.000 brugere om måneden. Det betyder at vi har opnået en kendskabsgrad og berøringsflade, der er temmelig enestående efter danske og europæiske forhold. Enhver tilværelse har sine op- og nedture, det kender de fleste til, men især unge oplever måske nedture eller prøvelser for første gang og kan have svært ved at tackle dem alene. Her kan Cyberhus være med til at gøre en forskel.

Hvad rådgiver Cyberhus om?

Der er ingen grænser for, hvad børn og unge kan søge råd om, men anonymiteten og trygheden ved online rådgivning gør, at mange børn og unge henvender sig med svære personlige problemstillinger. Bag skærmen hos Cyberhus sidder et bredt korps af pædagogisk uddannede rådgivere klar til at tale om de tanker og spørgsmål børn og unge henvender sig med.

Arbejder du med børn og unge? Cyberhus tilbyder gratis rådgivning, der kan gøre en forskel i børn og unges liv. Ofte ved de unge ikke, hvor de skal henvende sig med deres spørgsmål eller usikkerhed, men i Cyberhus kan rådgivningen være med til at guide den unge i en mere positiv og konstruktiv retning. Hvis du arbejder med børn og unge, kan Cyberhus være et supplement i de situationer, hvor du kan se, at en ung har behov for ekstra støtte, en at tale med eller måske hjælp til at finde et sted, der kan tilbyde hjælp til noget specifikt.

Børn og unge henvender sig typisk i Cyberhus med problemstillinger som; selvmordstanker, spiseforstyrrelser, kærlighed og trivsel.

5


Hvorfor rådgivning via nettet? ...fordi det er der de unge befinder sig og ofte har et frirum

i telefon og der er ingen, der kan se ens ansigt, som hvis man skulle stå ansigt til ansigt med sine forældre eller lærere. Anonymiteten åbner for en intimitet og en nærhed på trods af skærmen, man sjældent møder andre steder. Dette er en af forcerne ved internettet som rådgivnings-platform.

Danske børn lever en stadig større del af deres liv online. Faktisk har 74 % af 9-16 årige i Danmark en profil på et socialt netværk.

Cyberhus er ofte første skridt på en lang rejse

(Kilde: Risks and Safety on the Internet – The Perspective of European Children, 2010) Internettet er et socialt fænomen og det betyder, at der er nye alternativer til at hjælpe og rådgive unge. Børn søger på mange forskellige ting på nettet for at finde svar på de spørgsmål de har. Her fungerer Cyberhus’ rådgivere som ”online gademedarbejdere”, der kan guide og rådgive børnene.

Nettet kan føles trygt for børn og unge Det kan føles uforpligtende og trygt at stille et anonymt spørgsmål i en chat eller en brevkasse på nettet. Der er ingen, der kan høre ens stemme, som hvis man talte

cyberhus - online hjælp for børn og unge

Rådgiverne oplever ofte, at Cyberhus er det første sted en ung tør fortælle om sit problem eller sine tanker. I Cyberhus nås en mangfoldig gruppe af unge, lige fra den stille pige, der ikke gør det store væsen af sig, til den voldsomt udadreagerende unge, som kan fylde meget i hverdagen. Ofte kommer henvendelserne fra en gruppe af børn og unge, som de etablerede kommunale hjælpeforanstaltninger og behandlingstilbud i dag ikke har kontakt til. Det giver Cyberhus en unik position til at styrke den forebyggende indsats i forhold til udsatte børn og unge.


Når det gør ondt inderst inde Ja jeg bliver mobbet så meget at jeg skære i mig selv flere gange om dagen.. Jeg ved ikke hvorfor det kommer helt automatisk det er derfor jeg ville skrive her og prøve at få et svar fra jer. Pige 12 år

Brevkassen Voldtægt og seksuelle overgreb Hej Jeg er usikker på, hvordan jeg skal forholde mig til nogle ting, jeg har oplevet. Jeg har oplevet nogle overgreb, men de er stoppet og jeg ser ikke ham, der gjorde det igen. Det er næsten tre år siden at det stoppede. Jeg ved ikke, om det er vigtigt at snakke med nogen om det eller om det er okay bare at prøve at glemme det. Jeg har ikke fortalt nogen om det og har ikke rigtigt lyst til det, fordi jeg er flov over det, der er sket. pige 15 år

Ovenstående eksempler er alle fra Cyberhus’ brevkasser. Der kan ikke gives eksempler på chatinteraktioner da


Brevkassen - Klar, parat,teenageliv

Brevkassen - Når ude er hjemme

Hey, jeg vil ikke lyde desprat, men jeg er virkelig dårlig til det med kærester.. Det er nederen.. Så ville bare høre om i havde nogle ideer til hva’ jeg skulle gøre for at for at få en kæreste (: P.S Jeg er til piger (:

Hej jeg er sådan en fuckup pige der er anbragt på sådan et opholdsted virkelig godt. jeg har valgt at ingen kontakt med mine forældre at have fordi jeg synes de har svigtet mig meget. er det forkert at vælge sådan.

Dreng 14 år

Pige 17 år

aktioner da disse slettes efter endt samtale.


Rådgivning hos cyberhus

Formålet med rådgivningen er …at yde børn og unge støtte til at komme videre i deres liv. …at hjælpe den unge med afklaring af problemstillinger og handlemuligheder. …at give børn og unge mod på at snakke om det, der gør ondt indeni. …at yde børn og unge støtte til at komme videre i deres liv. …at hjælpe den unge med afklaring af problemstillinger og handlemuligheder. …at give børn og unge mod på at snakke om det, der gør ondt indeni De bruger nettet til at finde svar på deres spørgsmål, og kan i den sammenhæng bruge Cyberhus’ rådgivere som online gademedarbejdere der kan støtte og rådgive dem.

cyberhus - online hjælp for børn og unge

Hvordan tilbyder Cyberhus rådgivning? Vores absolutte kerneprodukt er mødet med og rådgivning af børn og unge. Et nøgleord for vores rådgivning er forebyggelse. Vi er gode lyttere, vi er stedet, hvor de unge for første gang kan sætte ord på deres problemer, vi er synlige og lydhøre voksne, der møder de unge på deres præmisser og motiverer til handling in ”real life”.


Chat

Ung-til-Ung

Børn og unge kan besøge chatrådgivningen på www.cyberhus.dk ved at klikke sig ind på chatten, når skiltet øverst på hjemmesiden viser ’Åben’. Dernæst er det op til barnet eller den unge, hvilket spørgsmål eller problem han/hun ønsker at få rådgivning om.

Cyberhus er i kraft af sin klubhus-funktion også en platform for debat mellem børn og unge. De kan poste anonyme indlæg og få andres syn på deres tanker. Der er rigtigt mange som besøger Cyberhus.dk og læser de unges indlæg. Derved får mange flere end de involverede unge gavn af debatten. (Kilde: Cyberhus - årsrapport, 2010)

Brevkasser Cyberhus har flere forskellige typer brevkasser, som de unge kan skrive et indlæg til. Nogle eksempler er: * Når det gør ondt inderst inde * Sundhed og Sygdom * Sex, Lyst og Erotik * Voldtægt og seksuelle overgreb * At miste og sorgen der følger med

Chatrådgivningen er åben: Mandag - Torsdag kl. 14-19

Anonymitet Både chat og brevkasse-henvendelser er anonyme. Hver henvendelse i brevkasserne læses igennem af en rådgiver, inden den uploades. Hvis der forekommer navne, steder eller andre elementer, som kan være med til at identificere den unge, slettes disse, før indlægget uploades.

Brevkasserne og Ung-til-Ung rådgivning er åbne 24/7

I 2008 blev Cyberhus valgt som en af de fem bedste virtuelle børne- og ungdomsrådgivninger i Europa.

11


Rådgiverne i cyberhus

Chatrådgiverne

Brevkasserådgiverne

Alle chatrådgivere er frivillige voksne med erfaring i at tale med børn og unge. Alle er pædagogisk fagligt funderet, enten i den socialfaglige eller psykologiske verden. Det er både kvinder og mænd, der rådgiver. Ud over den erfaring de kommer med, bliver alle rådgivere uddannet i at chatte af Cyberhus´ koordinatorer.

Alle brevkasserådgivere har, inden for deres område, en faglig baggrund til at kunne give kvalificeret feedback på de indlæg, de unge henvender sig med. I brevkassen ’Sundhed og sygdom’ sidder således læger og sygeplejersker, i ’Sex, lyst og erotik’ sidder bl.a. to sexologer og i ”Voldtægt og seksuelle overgreb’ sidder to psykologer fra Center for Voldtægtsofre i Aarhus.

Når chatten er åben, kan rådgiverne kun chatte fra Cyberhus’ kontorer. Det betyder, at Cyberhus kan være 100 procent sikre på, at de eneste børnene møder på chatten, er dem, der sidder i Cyberhus’ egne lokaler. Sammen med de frivillige rådgivere er der altid en koordinator til stede i lokalet.

I modsætning til Cyberhus’ chatrådgivning er brevkassernes redaktører synlige med eget billede, hvilket er medvirkende til at personliggøre kontakten med de unge.

cyberhus - online hjælp for børn og unge


Marianne Hansen Først frivillig chatrådgiver, siden lønnet brevkasserådgiver/ rådgivningskoordinator, i Cyberhus i knap fem år.

I Cyberhus er der 3 ansatte og 80 frivillige med en meget stor aldersspredning.

”Det er en fed fornemmelse, at de unge har et sted på nettet, hvor de kan gå hen med hvad som helst, hvor de kan være helt åbne og ærlige, hvor der er nogen, der vil lytte til dem, og hvor der er nogen, som tager dem alvorligt. En chatsamtale kan give et par

minutters pusterum, det kan være et rart afbræk, det kan være en halv time, der bare redder hele dagen, eller det kan være en livsforandrende oplevelse. Uanset om vi snakker om meget tunge emner eller lidt mere lette kan vi mærke, at vi gør en forskel.”

Alle rådgivere er uddannede, eller under uddannelse som lærere, pædagoger, socialrådgivere eller psykologer.

Der indhentes børneattest på alle rådgivere.

13


Hvor kan cyberhus bruges

Hvad ønsker de unge rådgivning om? I Cyberhus’ Årsrapport fra 2010 er der lavet en opgørelse over, hvilke emner, de unge henvender sig med på www.cyberhus.dk. Det er især selvmordstanker, spiseforstyrrelser, kærlighed og trivsel mv. de unge henvender sig om. Når et barn henvender sig, sidder der en voksen rådgiver i den anden ende, klar til at støtte og guide den unge til at afdække problematikker, ressourcer og yderligere hjælpemuligheder. Da det for nogle børn er nemmere at henvende sig anonymt til en brevkasse eller chat på nettet, end til en voksen i det virkelige liv, er Cyberhus ofte første sted, barnet henvender sig med sine tanker. Cyberhus er derfor ofte støttehjulet, der får den unge til at åbne sig for muligheden for at søge hjælp, enten hos egne forældre, en lærer, pædagog eller en specialiseret instans.

cyberhus - online hjælp for børn og unge

Kender du et udsat barn? Alle børn har spørgsmål om livet og dets udfordringer. Cyberhus kan medvirke til en tidlig indsats i et barns liv, så barnet støttes til at italesætte de problemer eller tanker, de går rundt med. Cyberhus’ force er, at rådgiverne dækker et meget bredt spektrum af viden. Børnene kan ikke spørge om noget forkert, og alle henvendelser bliver besvaret og taget seriøst, uanset emne. Vi har opbygget en unik viden om, hvordan man via websites og sociale medier møder og samtaler med børn og unge om livets op- og nedture. Derfor kan du trygt sende et barn eller ung ind forbi www.cyberhus.dk.


ke

d

lt p

g IRL

he

ue

ro

Krop

nin

ist

ks

Psykisk sygdom

Mob Tr

Se

og su

bl

n sta

d

or

em

r

vm el

S

ndhe

d

reb

rg ove t l ue

rl

igh

ed

r re æ Sk

relser

yr Spiseforst

is ig

se lv

s Sek

’Modellen viser de 10 hyppigste forekommende problemstillinger i Chat-rådgivningen 2010.

17


Center for Digital Pædagogik

- socialt arbejde i nye medier Center for Digital Pædagogik udspringer af Cyberhus. Via Cyberhus har vi 6 års erfaring med at møde, inddrage og rådgive børn og unge online. Vi har på den baggrund opbygget en unik viden inden for det digitale pædagogiske område en viden vi nu formidler gennem Center for Digital Pædagogik. Center for Digital Pædagogik er fagpersoners nye center om socialt arbejde i digitale medier. Vi producerer og formidler viden om digital pædagogik, kommunikation og rådgivning på børne- og ungeområdet.

Få besøg af vores kompetente fagpersoner Center for Digital Pædagogik tilbyder en række oplæg og workshops til både børn og fagpersoner. Vi kan eksempelvis sætte mobil- og webetik på skoleskemaet i din skoleklasse. Vi kan også formidle viden til fagpersoner om digital -dannelse, -identitet, -læring, -trivsel og -forebyggelse, og på den måde ruste fagpersoner til at forstå og arbejde med nutidens og fremtidens generationer af online børn og unge. Læs mere på: www.cfdp.dk Center for Digital Pædagogik Vester Allé 24, 3. sal 8000 Aarhus C Telefon 86 370 400

cyberhus - online hjælp for børn og unge


Cyberskolen – et tilbud fra CfDP Cyberskolen tilbyder fysiske debatoplæg til skolernes mellemtrin og udskoling. Oplæggene inddrager eleverne i en aktuel debat om net- og mobiletik. Cyberskolen italesætter unges digitale trivsel og identitet og sætter fokus på positiv brug af digitale medier. Det direkte møde med børnene udgør en vigtig faktor for Cyberskolens og Cyberhus’ arbejde. Oplæggene er en kilde til vores forståelse af unges net- og mobilkultur på godt og ondt.

19


Kontakt os Cyberhus Vester Allé 24, 3. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 370 402 Telefontid Mandag - torsdag: 09.00 - 15.00 Fredag lukket Email: go@cyberhus.dk

Anni Marquard Initiativtager og projektleder anni@cyberhus.dk

Niels Christian Bilenberg

Ansvarlig for de rådgivende aktiviteter, statistik og økonomi. nc@cyberhus.dk

Cyberhus er en ikke-kommerciel organisation, og driften er finansieret gennem støtte fra bl.a. Indenrigs- og Socialministeriet, Undervisningsministeriet, flere forskellige EU-programmer og en lang række af landets kommuner, samt gennem midler fra TrygFonden, Bikubenfonden og Det Kriminalpræventive Råd. Cyberhus er forankret i landsorganisationen Ung-

Erroll Marshall

Ansvarlig for de rådgivende aktiviteter, EU-helpline og pressekontakt erroll@cyberhus.dk

dommens Vel, der driver opholdssteder, skolehjem og væresteder i hele Danmark. Fra september 2009 har Cyberhus været udnævnt til national helpline under EU-Kommissionens Safer Internet Programme. Cyberhus har siden 2008 været medlem af INCLUSOs advisory board. Incluso er et forskningsprojekt mellem syv europæiske samarbejdspartnere, støttet af EU.

Cyberhus prospekt  

Cyberhus folder

Cyberhus prospekt  

Cyberhus folder

Advertisement