Page 1

SVERIGES ENDA RENODLADE TEKNIKTIDNING FÖR LANTBRUKET

Nr 4-2015, årgång 7

Deutz-Fahr tröskor kommer till Sverige – C7205TS provkörd

Senaste tekniknyheterna från VDI

Fendt 1050 Vario – Tractor of the Year 2016

MF 5713SL – Best of Utility 2016

Helt förarlösa traktorer finns nu på marknaden


NEW HOLLAND TRAKTORER OCH TRÖSKOR

jeppe reklame-vejen

DIN SÄKERHET FÖR PRODUKTIVITET OCH EFFEKTIVITET.

En del av de nya säkra stalltipsen.

• New Holland T7 HEAVY DUTY - Allt det bästa från T7-serien - Nu med upp till 315 hk – tog hem priset som ”Machine of the Year 2016”!

• CX - En fulländad produktutveckling. Super konventionell Tröska. - Riktigt mångsidig. Nu med ECOBlue HI-eSCR teknik Tier4B och mycket annat. Kontakta din lokala New Holland återförsäljare - din säkerhet för professionell rådgivning.

www.newholland.com

Se mer på Facebook.


Ledare

.SE

Sid. INNEHÅLL 3

Ledare och innehåll

4

Traktortillverkning

8

Gödselteknik

12

Jordbearbetning och sådd

16

Provkörning

24

Jordbearbetning

28

Förarlöst

32

Potatisteknik

38

Produktnyheter

40

Årets Traktor 2016

44

Hydraulik

46

Sådd

50

Provkörning

58

Elektronik

62

Agritechnica 2016

76

Maskinmarknaden

86

Senaste tekniken

92

Utfodring

98

NilehnTeknik Information

NilehnTeknik utkommer 4 gånger per år och kostar endast 299:- per år i prenumeration Tryckupplaga: 15 000 ex. För mer info: www.nilehnteknik.se Omslagsfoto: Anders Niléhn

NilehnTeknik nr 04/2015

3

Förändringar mot ökad lönsamhet Lönsamhet i lantbruksmaskinbranschen och konkurrens mellan fabrikaten är två viktiga faktorer för att vi lantbrukare ska få bra maskiner, perfekt service och till rätt priser, nu och i framtiden. Just nu sker det omfattande förändringar och det är de stora lantbruksmaskintillverkarna som har satt igång det. Man vill komma närmre kunden och taktiken är att bygga varumärke och få kontroll över återförsäljaren. Det gör man genom att ta bort generalagenten och sälja direkt från fabrik till återförsäljare samt tvinga denna till exklusivitet. Det är en modell som kanske stämmer bra på 75 procent av världsmarknaden men Norden skiljer sig en hel del från resten av Europa då volymerna är små sett till ytan. Exklusiva återförsäljare fungerar kanske för en stor aktör som John Deere och möjligtvis till ytterligare ett eller två fabrikat, men sen börjar tillräckligt finansiellt starka återförsäljare ta slut, och resten behöver lite hjälp från exempelvis en generalagent. Lantmännen Maskin har en extra svår uppgift då de har som uppdrag att vara kundnyttiga i hela landet. För att klara det behövs stora volymer och för att få det, krävs många varumärken. Problemet med många varumärken är att man inte blir särskilt bra på något och servicen blir sämre, trots att man är nära kunden rent fysiskt. Man kan inte jämföra lantbruksmaskiner med bilar. Det förstnämnda är en produktionsapparat som måste fungera medan en bil kan bytas till en annan för att förflytta en person från A till B. Lantmännen har nu ökat rejält vad gäller varumärken och

några exempel är Kuhn, Massey Ferguson och hela Fendts program. Massey Ferguson ska visserligen i dagsläget säljas via privata återförsäljare och Lantmännen Maskin ska agera generalagent. Man meddelade att man inte avser fortsätta med Claas och när denna tidning går i tryck är det fortfarande oklart vad den tyska maskintillverkaren kommer att välja för strategi i Sverige. En möjlighet är att de i slutändan hänger kvar med kooperationen på ett eller annat vis. Det står ju var och en fritt att välja sin egen modell, men vi får hoppas att mångfalden kan bestå även i framtiden. Svenskt lantbruk mår bra av flera olika sätt att köpa maskiner samt få service till dessa. Det är bra med några som säljer i slimmade organisationer som John Deere och CNH, det är bra med en

Ansvarig utgivare: Anders Niléhn Tel: 070-630 68 77 anders@agrar.nu

www.nilehnteknik.se

Layout: Marwin Gripenfrost Tel: 0733-01 09 03 marwin@agrar.nu

VD: Anders Niléhn

Anders Niléhn, chefredaktör NilehnTeknik

Anders Niléhn, chefredaktör NilehnTeknik

Utgivare: Agrar AB Hovbydal 291 91 Kristianstad

Tel. vxl: 044-23 71 80

stor generalagent, som Söderberg & Haak, som kan sätta press på tillverkarna och stötta återförsäljarna och det är bra att lantbrukskooperationen är med på banan. Men det är inte bra om den största aktören går med förlust, då kan ingen annan heller tjäna pengar och servicen blir sämre. Därför får vi hoppas att Lantmännen Maskin verkligen är på rätt väg nu efter alla förändringar. Samtidigt är det olyckligt om de lägger rabarber på allt för många varumärken. Hamnar 50 procent av alla fabrikat hos Lantmännen Maskin är det negativt för konkurrensen. Därför får vi hoppas att Claas finner en alternativ väg och att Massey Ferguson fortsätter hos privata återförsäljare.

Tryckeri: AM-tryck & reklam, Hässleholm

Annonssäljare: Daniel Persson Tel. 073-618 44 79 daniel@agrar.nu

Bank: Länsförsäkringar Bank Bankgiro: 5242-9180 Org. nr: 556546-7403 ISSN 2000-6071

.SE


Japanskt tänk i fransk traktorfabrik Kubota har byggt en ny stor fabrik i Bierne i norra Frankrike och den japanska maskintillverkaren har stora förväntningar på denna anläggning i Europa. Här kommer Kubotas nya M7000-serie att tillverkas. Den finns i tre modeller M7171, M7151, M7131. Fabriken är enbart för dessa modeller och mindre serier kommer fortfarande att tillverkas i Japan.


Man bygger upp monteringsbandet på ett sätt där arbetsbänkar och verktyg är närmare och mer användarvänligt för mekanikerna.


6

Traktortillverkning

NilehnTeknik nr 04/2015

I december 2013 beslutades att en ny fabrik skulle byggas med tillräckligt stor plats för att tillverka Kubotas nya M7000-serie som omfattar traktorer i effektintervallet 96 till 125 kW (130–170 hk). BIERNE NILEHNTEKNIK Fabriksytan är på 115 000 kvadratmeter och har 37 000 kvadratmeter aktiv byggnadsareal. Här

jobbar 165 arbetare. Man valde Frankrike att förlägga fabriken för stora maskiner eftersom det är ett centralt land med mycket lantbruk samt bra logistik. Därför investerades 40,3 miljoner euro i denna nya anläggning som Kubota räknar med gör stor inverkan på den europeiska marknaden. Hög kvalitet är högsta prioritering på maskinerna som rullar ut ur fabriken med ett intervall på en traktor varannan timme, men som ska minskas till 21 minuter per färdig traktor inom snar framtid.

Fabriken ligger cirka 10 kilometer ifrån Dunkirk en av Europas största exporthamnar vilket också var viktigt för placeringen. Produktionsvolymen på 3 000 maskiner ska fördelas med 1 500 för traktorer i Europa 1 000 i Nordamerika och 500 till Asien. Europa Av alla delar som används i fabriken köper man in 89 procent från Europa medan resterande importeras från Japan.

Hytten har en egen monteringslinje där den transporteras på en vagn som roterar, vilket leder till mindre rörelse för arbetaren och därmed bättre arbetsmiljö. Traktorerna rullar ut ur fabriken med ett intervall på 2 timmar, men som minskas till 21 minuter inom snar framtid.

.SE

Alla färdiga traktorer kontrolleras minst två gånger för att fel ska sorteras bort. I september 2014 åkte 25 anställda från fabriken i Frankrike till Japan för ha en specialiserad träningsperiod. Deras uppdrag var sedan att lära upp det lokala teamet i Bierne i förmågan att bygga maskiner enligt japansk standard och för att kunna fullfölja den kvalitet som Kubota kräver. På fabriken jobbar japanska arbetsledare som hjälper de övriga anställda i rätt riktning.


.SE

Traktortillverkning

Hytten har en egen monteringslinje där den transporteras på en vagn som går att rotera vilket leder till mindre rörelse för arbetaren och där med bättre arbetsmiljö. På Kubota försöker man utveckla monteringsprocessen genom att förbättra flödet av maskiner med hjälp av specialiserade vagnar och man bygger upp monteringsbandet på ett sätt där arbetsbänkar och verktyg är närmare och mer användarvänligt för mekanikerna. Förbättra transportsystemen för tunga komponenter så man und-

NilehnTeknik nr 04/2015

viker stora kranar ute vid monteringslinjerna är andra exempel på smidiga lösningar. Alla dessa förbättringar är fullt utförda i Japan och har visat sig vara mycket effektiva. Tester När hytten väl är monterad görs ett el- och vattentäthetstest. Sedan monteras hytten på chassit. Efter detta fylls traktorn med olja och diesel och tas sedan av produktionsbandet för att startas och körs vidare för egen maskin. Då utförs

ett sista eltest och därefter kontrolleras alla traktorns funktioner. Kubota är säkra på att de får stor respons på sin nya fabrik och därmed på sin nya traktor serie. Den nya fabriken i Frankrike och den nya M7000-serien kommer att vara deras biljett in på marknaden för stora traktorer i Europa och man har för avsikt att konkurera med alla de stora premiummärkena här. Naturligtvis kommer Kubota initialt att fortfarande vara en relativt liten spelare i segmentet traktorer

över 60 hästkrafter i Europam, men lägger man till deras stora försäljning av kompakttraktorer, motorer och byggnadsmaskiner så har man ändå en stor marknad som mäter sig med de andra fabrikaten. Just nu kommer 45 procent av Kubotas intäkter av försäljningen i Japan men den siffran kommer att minska med den nya närvaron i Europa. Måns Niléhn

Kubotas nya M7-serie har en fyrcylindrig motor i effektintervallet 130 till 170 hästkrafter. Detta är Kubotas största traktor någonsin.

NYHETER 2015: HÅRDVARA

MJUKVARA

• TMX-2050 – framtidens display för precisionsodling och autostyrning.

• Lantbruk.se – webbaserad precisionsodlingstjänst, en informationsbank över dina skiften. Nyhet: Importera skördedata direkt från tröskan.

• Trimble VRS Now – RTK-tjänst som levererar ‹ 2,5 cm noggrannhet via mobiltelefonnätet och automatiskt byter till bästa teleoperatör. • Trimble RTX 4 Snabb – Korrektionssignal som levererar ‹ 4 cm noggrannhet via satellit, med en uppstartstid på mindre än 5 minuter. • Yara N-sensor – miljö och ekonomi i harmoni.

• CropSAT.se – se din gröda från ovan med satellit helt gratis. • DataVäxt Mobile – registrera dina uppgifter direkt från traktorhytten med appen. • DVTime – nu som app! Tid- och produktregistrering för dokumentation och fakturaunderlag – var du än är.

FLÖDESHANTERING • Dokumentera – direkt i din smartphone med våra appar. • Presentera – i webbportalen Lantbruk.se • Analysera – i växtodlingsprogrammet. • Implementera – med hårdvaran direkt i fält.

7

hyringa hedåkers säteri 3, 467 95 grästorp tel 0514-65 02 00. info@datavaxt.se datavaxt.se. www.datavaxt.se


8

Gödselteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Hill 8/12 är en skivmyllare med arbetsbredd på antingen åtta eller tolv meter. Den har enkelskiviga gödselbillar för lägre dragkraftsbehov och underhåll.

Gödselmyllaren viktig för ekologiska gårdar Det finns många olika tekniker för att sprida flytgödsel och vilken som är bäst varierar beroende på omständigheterna. Att köra med en bred ramp ger utan tvekan hög kapacitet i fält, men kväveförlusterna blir stora om det inte kommer regn relativt snart efter spridning. För ekologiska gårdar är myllningsaggregat värdefullt. KNISLINGE NILEHN TEKNIK I Sverige har myllningsaggregat för flytgödsel inte slagit igenom lika starkt som ute i Europa. Detta beror på våra generösare spridningsregler, men det finns gårdar som ser fördelar med tekniken. Roalövs Maskinstation utanför Kristianstad sprider varje år stora mängder flytgödsel och har en del kunder med ekologisk produktion som önskar få kört med myllningsaggregat.

– Vi kör flera hundra hektar enbart till Wanås gods i Knislinge med vår skivmyllare. Den skär upp grässvålen i vallen och lägger gödseln nere vid rötterna. De vill ju ha full effekt av det enda gödselmedel de har tillgång till, säger Paul Hurtig, maskinförare på Roalövs Maskinstation. Att skära en skåra i profilen och placera gödseln där innebär att kvä-

veförlusterna blir minimala, samtidigt som vallen luftas och fodret blir renare. Det senare har visat sig viktigt, då man bland annat i Danmark haft stora problem med att man fått med sig gödsel tillbaka in i stallet med fodret och därmed fått sjuka djur. Just när det kommer till skivmyllare finns det en uppsjö av tekniker och på Roalövs Maskinstation

kör man med ekipage från Hill. Det är en tolv meters myllare som kan placeras på både en 18 och en 25 kubiks tunna, beroende på transportavstånd. Intressant med redskapet är att det går att fälla upp de yttre sektionerna och därmed arbeta med 8 meters arbetsbredd i stället. – Det kan vara en fördel om det är väldigt hårt i marken, men denna


.SE

Gödselteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

9

Paul Hurtig, maskinförare Roalövs Maskinstation.

Nya Rapid Ny elektronik och hydraulik som är lätt åtkomlig bakom kraftiga kåpor

Ny sålåda

Ny hydraulisk utmatning Nytt styrsystem

Kon t åter akta din f ö rsä för e tt in ljare tr förs essant lag.

Ny LED­belysning

Nya lågtrycksdäck

Nya underahållsfria lager på samtliga tallrikar

0,00% ränta

via Väderstad Finans fram till den 31/14-2016

Radar med mycket hög precision

www.vaderstad.com

S943

Ny hydraulisk efterharv


10

Gödselteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

myllare har enkeldisk och därför har jag aldrig behövt använda den funktionen, berättar Paul. Han menar att det självklart går tungt att dra fram ekipaget, men att skillnaden mot dubbelskiviga billar är väsentlig. Maskinen är inte heller

särskilt stenkänslig, men det viktiga är att man inte får upp småsten till ytan. Ungefär 10 km/h anser Paul vara lagom för att skivbillen inte ska riva upp grässvålen för mycket. Då ligger man på i snitt 18,5 liter diesel i timmen inkluderat trans-

Skivmyllaren är kompakt bakom tunnan. Bärhjul på myllaren ger stabil gång och djuphållningsmedar har koll på arbetsdjupet.

port och har en kapacitet på minst 30 hektar om dagen med en välplacerad brunn. Att mylla gödseln är dyrare än spridning med vanlig slangramp och därför erbjuder Roalövs Maskinstation även detta. Själva

.SE

omkopplingen tar ungefär 30 minuter för två personer. Filip Niléhn


.SE

Gödselteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

Lagren är tätade och smörjbara. Grässvålen trycks tillbaka av en med som löper längs tallriken.

KAMPANJ

r para le s u D räns b r e 1 lit hektar! per

Lely Splendimo 900M / 900MC Energibesparande skivslåtterkross med den unika knivbalken. Dokumenterad besparing på 1 liter bränsle per hektar. 900MC / 320FC 9,0 m kombination slåtterkross Rekommenderat kampanjpris 438.900 SEK 900M / 320F 9,0 m kombination slåttermaskin Rekommenderat kampanjpris 299.900 SEK Kontakta Area Sales Manager Göran Pettersson på tlf.: 0708 100 220 för mer produktinformation. Giltigt t.o.m 31/12 2015.

HARVEST RESULTS www.lely.com

1511_Nilehn_Lely Splendimo 900MC + 900M_210x133.indd 1

innovators in agriculture

11-11-2015 11:18:37

11


12

Jordbearbetning och sådd

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Great Plain XPress håller djupet med traktorns lyftarmar fram och packvälten bak. Denna regleras med hydraulik och genom att anbringa ett lämpligt antal clips på hydraulkolvarna bestäms djupet.

Rätt maskin till varje jobb Kultivatorer vid alla förhållanden, djupluckring där det behövs och exakt placering av flytande gödning. Great Plains har många intressanta maskinnyheter inför 2016. HANNOVER NILEHN TEKNIK XPress från Great Plains, tidigare Simba, har funnits på marknaden sedan år 2001. Det är en tallrikskultivator med två rader tallrikar följt av en kraftig vält. Till nästa år vidareutvecklas maskinen så att den burna modellen finns i arbetsbredd 2,5 till 5 meter och den bogserade från 4 till 10 meter. Tidigare överlappade de två systemen inte varandra vad gäller arbetsbredd. Nytt i konstruktionen är att Great Plains nu använder tubrör i stället för fyrkantsrör i vissa delar

då de runda delarna tål större belastning. XPress har ett lager till varje tallrik och axeln genom varje tallrik är ställd lite på snedden. Det innebär att man får jordsökning även om tallriken inte är ställd särskilt aggressivt. Hela raden tallrikar kan ställas från 0 till 23° vinkel med en vev eller som extrautrustning med en hydraulkolv. Som efterredskap kan man välja mellan sex olika vältar och mellan tallriksrad två och välten finns

Med en vev kan man enkelt ändra angreppsvinkeln från 0 till 23° på tallrikarna.


.SE

Jordbearbetning och sådd

NilehnTeknik nr 04/2015

13

Flatliner finns i flera storlekar och är till för att luckra på djupet. De kraftiga benen har hydraulisk stenutlösning och djupet hålls med traktorns lyftarmar i kombination med den hydrauliskt manövrerade packvälten längst bak. Maskinen kan kompletteras med frösåutrustning för oljeväxter eller mellangrödor.

3485

10 % I KONTANTINntSraAktTS ko Leasing eller avbetalnings löptid med upp till 96 månaders Zetor Forterra HSX 140, komplett utrustad • Bränslesnål motor med 136 effektiva hk • Elhydraulisk 3-stegs PowerShift • PowerShuttle kopplingsfri fram/back • Hitch Tronic Bosch EHR-lift med 7 000 kg lyftförmåga • Rymlig, avfjädrad komforthytt • Levereras med robust Ålö frontlastare oktober Köp före den 30 ice gratis! rv och få första se

Se Zetor på hösten

Hitta tid och plat

s roadshow!

s på www.hcpete

rsen.se

Hitta din lokala återförsäljare på www.hcpetersen.se eller ring 042-575 68 Traktorn på bilden är extra utrustad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev på www.hcpetersen.se


14

Jordbearbetning och sådd

NilehnTeknik nr 04/2015

numera, nytt till år 2016, en crossboard. De bogserade maskinerna har automatisk transportlåsning när de fälls ihop. En helt ny maskin från Great Palins är Turbo-Max, en maskin som ännu bara finns som prototyp. Till säsongen 2016 ska den finnas i arbetsbredd från 4 till 8 meter i bogserat utförande. Det är en

tallrikskultivator som ska köras snabbt och som bearbetar grunt. Den passar i fält med mycket växtrester då de raka tallrikarna effektivt skär sönder, de efterföljande fingerrullarna blandar växter och jord och den slutliga packvälten jämnar ytan. Det är en tung maskin som väger 114 kg per tallrik i standardutfö-

Turbo-Max är en helt ny maskin från Great Plains. Den finns i dagsläget bara i denna fyra meters prototyp, men ska efterhand omfatta flera modeller från 3 till 8 meter.

Turbo Max har racka, veckade tallrikar som skär spikrakt. Efter dem kommer en fingervals och sist en packvält. Maskinen är konstruerad för grund bearbetning i växtrester och ska köras snabbt.

rande och 132 kg per tallrik med extravikt. I transport är en 8 meter bred maskin 3 meter bred och 4 meter hög och den behöver en traktor på minst 280 hästkrafter. Accu Shoot är ett nytt system för att exakt placera flytande gödning vid majsfröet på Great Plains precisionssåmaskiner.

.SE

Försök har visat att gödselgivan kan minskas ned 25 procent om man placerar gödseln på ett perfekt sätt. En annan fördel med flytande gödning är att man kan komplettera med exakt de näringsämnen som grödan efterfrågar på den aktuella arealen. Anders Niléhn


AGRITECHNICA FINANSIERINGSKAMPANJ

Gäller t.o.m. 2016-01-31

ERINGSER NSI B NA

ÖP NU

JohnDeere.se

2300

!

K * Räntan är 0.00% vid 3-årig löptid med AutoTrac eller med en ny frontlastare. Månadsvis eller kvartalsvis betalning. Säsongsanpassad betalplan, leasingupplägg går att få på begäran. Erbjudandet gäller endast svenska företagskunder som handlar av en auktoriserad John Deere återförsäljare. Finansieringsvillkoren gäller vid ordertecknande t.o.m. 2016-01-31. Kampanjen gäller fast ränta. Minimum 15% kontantinsats. Vi reserverar oss för eventuella fel, tillägg eller ändringar. Kampanjen gäller för nya John Deere traktorer (5 – 8 serien). John Deere Financial finansieringserbjudande är ett samarbete via Swedbank AB. Med förbehåll för sedvanlig kreditprövning.John Deere är ett registrerat varumärke som ägs av Deere & Company. Traktorn på bilden är extrautrustad.

0,00%*

DE DAN JU

Kontakta närmaste återförsäljare.

BÄSTA FI

Utnyttja vår finansieringskampanj – köp en John Deere 5-serie, 6-serie, 7-serie eller 8-serie traktor med AutoTrac eller med en John Deere frontlastare till en mycket förmånlig ränta.

3 års finansiering


16

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Nya Valtra N174V är 4 656 millimeter lång och har en hjulbas på 2 665 millimeter. Markfrigången är 500 millimeter.

Nya fyror från Valtra Ibland är det ett facelift och då ofta i kombination med motorer som uppfyller nya avgaskrav, men för nya Valtra N174V är det mer än så, det är en helt ny traktor som passar perfekt till de flesta arbetena. Ta det bästa från T-serien, gör allt lite mindre och lägg till ökad smidighet och minskad vikt och där har ni nya N174V. Nya Valtra N174V har en mängd finesser som att motorn automatiskt ökar varvtalet när man använder hydrauliken och flödet inte räcker till med det motorvarvtal man ställt in själv. För att detta ska fungera i praktiken växlar traktorn samtidigt ner själv i transmissionen så att farten framåt/bakåt inte förändras. Traktorns originalmonitor i höger armstöd är endast till traktorinformation och vill man ha autostyrning blir det ytterligare en skärm i hytten.

Kontroll En annan automatik är slirkontrollen som styr både motor och transmission.

Valtra N174V finns med steglös transmission eller powershift och den maskin vi testat har det senare alternativet. New Hollands patent på snabb styrning, det vill säga stort hjulutslag vid litet rattutslag har tydligen gått ut, för på nya Valtra N174V kan man få det systemet som tillval. Det är bra när man kör med frontlastare och andra arbeten hemma på gården. Lastare Valtra N174V är den perfekta gårdstraktorn och är anpassad för frontlastare för att utföra utfodringsarbeten, dra mixervagnen,


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

17

Det är lätt att dela kylarna och rengöra emellan.

Kopplingsfri fram och back till vänster om ratten har även parkeringsläge vilket är mycket bra.

IN-LINE STRÄNGLÄGGARE Nu Planeringsrabatt! Hör med din säljare

2 ÅRS GARANTI


18

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

gödsla ut, köra transporter och medverka i vallskörden. Med en motoreffekt på maximalt 185 hästkrafter passar traktorn som stor på det mindre lantbruket och som liten på det större. Där kan den dra växtskyddssprutan eller gödningsspridaren.

Valtra har alltid lagt mycket arbete på att ta fram traktorer som passar till det mesta och nya N174V utgör inget undantag. TwinTrac är ett exempel. Det är en extrautrustning som Valtra sedan länge erbjuder till de flesta modeller och som består av peda-

Till vänster om föraren finns ett stort förvaringsfack och locket till detta är plant och kan användas som bord.

ler och en ratt vid bakrutan och som innebär att man bara vänder förarstolen inklusive höger armstöd med alla reglage 180° och därmed kör traktorn baklänges med i stort sett samma komfort. I detta läge kan man som mest köra i 25 km/h.

Batteriet sitter bakom en lucka på höger sida.

.SE

Valtra har alltid arbetat i framkant när det gäller hydraulik och redan när S-serien kom år 2000 kunde man ha upp till nio yttre dubbelverkande uttag bak. Så många kan man inte ha på nya N174V, men det räcker till ändå och om inte standardpumpen


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

Traktorn väger 6 400 kg men kan belastas till 11 000 kg som mest.

Svensk Potatisteknik R

Upptäck fördelarna med Svensk Potatisteknik AVR - Structural - Scanstone

MaskinGruppen Ängelholm 0431-41 56 00 www.MaskinGruppen.com Tore Nilsson 0709-22 79 90

Östra Sönnarslöv Traktorservice 044-33 10 87 www.Traktorservice.com André Blad 0708-37 11 85

19


20

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

har tillräckligt flöde så finns det 160 eller 200 liter per minut som tillval. När det gäller service så ligger Valtran i mitten. Med ett intervall för motoroljebyte på 600 timmar

finns det i dag de som klarar 150 timmar till innan man måste in i verkstaden samtidigt som några hänger kvar vid 500 timmars intervall, vilket i stort sett var praxis för tio år sedan för alla.

Traktorn kan ha upp till sju dubbelverkande uttag bak och tre fram.

För övrigt är allt lättåtkomligt som filter, säkringar och oljepåfyllning. Valtra har som de flesta andra traktorfabrikat samma olja till hydraulik som transmission, det

.SE

är naturligtvis ett minus, men en konstruktion som håller nere tillverkningskostnaden. När det gäller förarkomforten finns det inte mycket att klaga på. Som standard är det bara dörr


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

Med ett stort takfönster som går ihop med vindrutan blir sikten perfekt vid frontlastararbete på höjd.

ENGAGEMANG • TILLGÄNGLIGHET • TRYGGHET

JCB Hjullastare 413S EcoMax, 145 hk, 50 km/h 8300 kg, 6-steg powershift

RING OCH BOKA DEMOKÖRNING. MASKINER FÖR OMGÅENDE LEVERANS!

Raka spåret mot en bra skörd 0415-400 25 | www.datalogisk.se

Erikstad 0530-512 50 │ Floby 0515-421 80 │ Grästorp 0514-107 49 │ Jönköping 036-30 82 72 Lidköping 0510-221 70 │ Munkedal 0524-133 57 │ Skövde 0500-48 20 70 │ Vetlanda 0383-150 50 www.axima.se │ facebook.com/aximaab

21


22

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

på vänster sida, men som tillval kan man få även åt höger. Hytten tillverkas av MSK Group enligt Valtras ritningar och den är anpassad för Twin-Trac och att ge föraren bra sikt framåt vid frontlastararbete, exempelvis ett stort takfönster.

Hytten är tyst, endast 70 dBA vid stillastånde och tomgång och det finns passagerarsäte samt kylskåp. Monitor Till skillnad från många andra traktortillverkare har Valtra valt en liten monitor i höger armstöd.

Det innebär att man endast har information om traktorns motor, hydraulik med mera i denna och vill man ha autostyrning tillkommer ytterligare en monitor. Det samma gäller redskapsstyrning som inte kan ske i traktorns originalmonitor.

På bakskärmarna finns knappar för att köra trepunkten upp/ner, starta och stanna kraftuttaget samt manövrera två dubbelverkande yttre hydrauluttag.

Twin-Trac heter Valtras extrautrustning så man får ratt och pedaler för att köra baklänges med traktorn.

.SE

När man kör den nya Valtran på natten har man bra kontroll. Det är ordentligt med LED-lampor både framåt, bakåt och snett åt sidorna. Anders Niléhn


.SE

Provkörning

3+

• Lätt och smidig • Alltid rätt oljeflöde • Dörr till höger om man önskar

NilehnTeknik nr 04/2015

3-

23

• Ej ISOBUS-skärm • Samma olja i växellåda och transmission • Sidoplåtar på motorhuven

Fakta: Valtra N174V Motor: Fyrcylindrig AgcoPower på 4,9 liter och 136 kW (185 hk) maxeffekt och max vridmoment 730 Nm vid 1 500 rpm Transmission: Femstegad powershift med gruppväxlar och kopplingsfri fram/back ger 30 växlar fram/back Däck: 540/65R28 fram och 650/65R38 bak Bränsletank: 300 liter + 42 liter AdBlue Lyftkapacitet: 7 800 kg Max hydraulflöde: 115 l/min Max hydraultryck: 200 bar Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag Vikt: 6 400 kg (utan vikter) Serviceintervall: Motoroljebyte 600 timmar, Transmissionsoljebyte 1 200 timmar Kraftuttag: 540, 540E, 1 000 och 1 000E rpm Pris: Uppgift saknas

Vad kostar utrustningen? Luftkonditionering: Passagerarsäte: Hydraulisk släpvagnsbroms: Luftfjädrad förarstol: Säkerhetsbälte förare: Säkerhetsbälte passagerare:

std std std std std std

Spraybetningsutrustning för utsädespotatis !

Det BÄSTA från TVÅ världar i en och samma gödseltunna... Lastning med Vakuum

OCH spridning med Centrifugal

Joskin Euroliner 22,5m3 Euroliner gödseltunna med trippelaxel är utrustad med så kallad Vacu-Storm - det bästa ur två världar: Fyllning med vakuumsystem och spridning via centrifugalpump. Vakuumpumpen kräver minimal effekt till snabb fyllning medan centrifugalpumpen ger dig max effektivitet med bred spridning.

Investera i betningsutrustning, säkra kvalitén på Din potatis ! Vi tillverkar spraybetningsutrustning för utsädespotatis i både stationärt utförande och för sättare. Finns i olika storlekar, för både små och stora odlare. Linjär-/Pivotbevattning Släpduk! den energieffektiva Godkänd som avdriftsreducerande bevattningen ! utrustning med mediumdropp !

Dessutom utrustad med hydaruliskt fjädrade BPW-axlar och drag. Styrning på första och sista axel, lyft på första axel. BPW-axlarna ger dig maxial stabilitet vid transport. Eget hydraulsystem. ISOBUS styrda ventiler. Flödesmätning. Möjlighet att styra tunnan via GPS- styrd sektionskontroll. Centralsmörjning. Integrerad 4-punktslyft. Mittmonterad 320 graders kran med tömning genom kranen. Flera val av hjul.

MaskinGruppen AB

Ängelholm 0431-41 56 00 Falkenberg 0346-71 54 00 Färjestaden 0485-50 35 00 Eslöv 0413-55 44 60 Jörgen Nilsson 0346-71 54 10 www.MaskinGruppen.com www.Joskin.com

-

Vi levererar kompletta bevattningsanläggningar, från borra till gröda!

Säkrare effekt med mindre vätska ! Rosenborgsvägen.21 29034 Fjälkinge 044 - 228082 0705-228082 info@vibyteknik.se www.vibyteknik.se


24

Jordbearbetning

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Maxidisc har stödhjul fram för att maskinen ska hålla konstant arbetsdjup även i höga hastigheter. T-ringsvalsen bak kan fås som boggi, vilket ger en bättre återpackning och en vält som rengör sig själv.

Intressanta lösningar i blått Den danska maskintillverkaren Dal-bo har flera produkter där de valt att gå sin egen väg för att få redskap som räknas till toppskiktet av de premiumprodukter som finns på marknaden. NilehnTeknik har tittat närmre på två produkter som är byggda för samma arbete som flera andra märkens maskiner, men som skiljer sig på flera punkter. BOLLERUP NILEHN TEKNIK

Yttersektionerna är infästa längre in på ramen än på de flesta konkurrerande harvar. Det gör att harvpinnarna inte sticker utanför den undre harvramen i transport.

Maxidisc 600 är namnet på ett sex meter brett tallriksredskap med 560 mm tandade tallrikar i två rader, följt av en packvält. Tallrikarna är individuellt upphängda och har gummibussningar. Maskinen har som standard hydrauliskt ställbar angreppsvinkel av tallrikarna och detta visas med en skala på ramen. Fördelen med ett sådant system är att man kan få full genomskärning även vid grundare bearbetning. Oavsett hur man ställer in vinkeln behålls alltid en viss skillnad mellan främre och bakre raden för att maskinen ska gå rakt efter traktorn. När man kör med tallriksredskap av modell med två rader tallrikar direkt efter varandra är det en del jord som inte bearbetas mer än av den första raden och det har Dal-bo en lös-

ning på. Man kan välja till en gummiduk monterad innan tallriksrad nummer två, vilket pressar tillbaka jorden ner på marken och därmed blir den bearbetad igen. För den som kör i plöjd mark kan man även komplettera med en hydraulisk lamellplanka och den kan placeras antingen framför eller bakom tallriksenheten. På dagens jordbearbetningsredskap är valet av efterföljande packvält ett viktigt beslut och på Maxidisc är en T-ringsvals standard. För den som vill ha ännu bättre återpackning eller har problem med jord som klibbar fast, kan en boggi T-ringsvals beställas. Ringarna går då omlott och rengör varandra. Priset för detta på en sex meter bred modell är 51 000 kronor extra. Oavsett vilken packvält


.SE

Jordbearbetning

NilehnTeknik nr 04/2015

Tallrikarna är individuellt upphängda och mäter 560 mm i diameter. Som standard kan deras angreppsvinkel justeras hydrauliskt. Notera gummiduken mellan tallriksraderna, vilken ökar andelen jord som bearbetas i tallriksrad nummer två.

En ny generation

skördar

AB Hüllert Maskin ska som marknadsledare förändra materialhanteringen i Sverige!

I år firar AB Hüllert Maskin

för hållbar utveckling

70 år i maskinbranschen & 20 år med Merlo 0,7% ränta

Det firar vi med i 24 månader. Erbjudandet innefattar både nya och begagnade maskiner. Gäller vid finansiering via Wasa kredit efter sedvanlig kreditprövning.

e s . m u n webbshop! r o t . p o shdla smidigt i vår

Han Maskinen ska givetvis servas regelbundet hos auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Ovanstående erbjudande gäller maskiner levererade innan 31 december 2015

Läs mer på vår hemsida: www.hullert.se eller ring oss på telefon: 0512 30 00 30

TORNUM AB Skaragatan 13, 535 30 KVÄNUM Tel 0512–291 00 E-post info@tornum.se www.tornum.se

25


26

Jordbearbetning

NilehnTeknik nr 04/2015

som väljs, kan en långfingerharv placeras sist. Fördelning Dal-bo Maxidisc finns från 3 till 6 meters arbetsbredd och med modeller som både är burna och bogserade. Belysning och hydraulisk viktfördelning ut på sidosektionerna är standard. För den ovane ser de flesta såbäddsharvar likadana ut, men vid en närmre titt på Dal-bos Cultimax 800 finns där en del intressanta lösningar. Harven har sju axlar med harvpinnar och åtta centimeters pinndelning. En åtta meter bred variant väger nästan fyra ton och den tunga konstruktionen gör att den ligger stabilt mot marken även när man kör lite fortare eller på styvare jord. För att

ytterligare säkerställa att harven inte lyfter när omständigheterna blir tuffare, är draget infäst uppifrån. Detta gör att harven dras ner i backen när man kör framåt. För att få ett bra resultat gäller det att harven går lika djupt över hela arbetsbredden och där kan luft i hydraulkolvarna ställa till det. Dal-bo använder genomgående kolvar på maskinen för att man enkelt ska kunna köra kolvarna i botten, cirkulera all olja och därmed vara säker på att eventuell luft har lämnat systemet. Djupinställningen görs med clips som sätts runt kolvarna. Harven har fyra parallellboggi med hjuldimension på 300/55-14,5 och antingen lamellplanak eller en solid variant med hydraulisk justering som standard fram. Efter sista

Cultimax har sju harvaxlar, genomgående hydraulkolvar för att inte luft i systemet ska ge olika arbetsdjup och draget är infäst ovanifrån för att harven ska dras ner mot marken när man kör framåt.

axeln med harvpinnar kan ytterligare en planka monteras som tillval, antingen hydraulisk eller justerbar via vevar. Transport Något Dal-bo även tänkt på är transport av harven. Yttersektionerna är infästa en bit in på mittsektionen, vilket gör att spetsen på harvpinnarna på de yttre sektionerna inte sticker ut bredare än den undre sektionens ram. Sektionerna som fälls upp låses även fast med hakar som är sammankopplade på samma hydraulkrets, vilket innebär ökad säkerhet utan ökat antal hydraulslangar eller handkraftsmanövrerade låssystem. Det vanliga i Sverige är att man har en långfingerharv sist på har-

.SE

ven, men Cultimax erbjuds även med olika vältar som tillval. Det finns en crosskillvält, alternativt en rörpackarvals. Harven finns i fyra modeller från 6,5 till 10 meters arbetsbredd. Filip Niléhn


DX-serien

8.000:- rabatt X-serien

10.000:- rabatt

Kampanj Sulky Rena kanter utan spill! Sulky DX-serien: 8.000:- i rabatt • Sulky X-serien: 10.000:- i rabatt.

Prisexempel Sulky DX20: 34.400:- (42.400:-) Sulky DX30+: 65.700:- (73.700:-) Sulky X40: 85.600:- (95.600:-) Alla priser är exkl. moms. Kampanjen gäller till och med vecka 52, 2015.

Sulky X-serien.

Sulky DX-serien.

Återförsäljare: Aneby: 0380-478 50 • Brålanda: 0521-57 57 30 • Eksjö: 0381-390 00 • Enköping: 0171-201 00 • Eslöv: 0413-57 44 00 • Falköping: 0515-77 78 00 • Finspång: 0122-131 25 • Flen: 0157-59 90 00 • Gamleby: 0493-600 Getinge: 035-180 110 • Göteborg: 031-58 44 90 • Hammerdal: 0644-100 20 • Havdhem: 0498-48 14 00 • Hudiksvall: 0650-161 00 • Hörby: 0415-130 40 • Jordberga: 0410-72 44 20 • Jönköping: 036-19 60 Kalmar:0480-42 97 40 • Karlstad: 054-80 83 80 • Kristianstad: 044-20 76 00 • Kristianstad: 044-20 76 00 • Ljungby: 0372-710 03 • Luleå: 0920-311 00 • Mora: 0250-177 35 • Motala: 0141-20 22 90 • Norrköping: 0121-300 Sala: 0224-160 00 • Skellefteå: 0910-58 91 00 • Skövde: 0500-44 66 00 St. Skedvi: 0225-405 71 • Staffanstorp: 046-25 92 70 • Storvik: 0290-317 80 • Sundsvall: 060-52 54 85 • Säffle: 0533-123 Södertälje: 08-50 66 57 00 • Tingstäde: 0498-27 23 50 • Tomelilla: 0417-783 30 • Uddevalla: 0522-999 50 • Ulricehamn: 0321-53 14 40 • Umeå: 090-18 93 15 • Uppsala: 018-18 30 80 • Vetlanda: 0383-76 30 Vimmerby: 0492-100 75 • Växjö: 0470-52 99 00 • Årjäng: 0573-130 50 • Åstorp: 042-509 90 • Örebro: 019-30 86 80 • Örnsköldsvik: 070-214 15 16 • Österfärnebo: 0291-320 00 • Östersund: 063-363 93

Kampanjerna är giltiga t.o.m. vecka 52 - 2015. Priser är exkl. moms.

nordfarm.se

56 60 00 85 30


28

Förarlöst

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Greenbot kostar cirka 1 miljon svenska kronor och då får man även autostyrning med RTK samt nödvändiga sensorer för förarlös färd. Trepunkt, kraftuttag samt yttre hydraulik är standard både fram och bak.

Lönsamt köra utan förare Tekniken har funnits under några år och vi har sett dem på mässor, fast utan pris. Nu har de pris och kalkylen verkar gå ihop. Att köra traktor utan förare kan vara framtiden. För cirka 1 miljon svenska kronor kan man i dag köpa en traktor utan hytt och förarplats. Anledningen är att den klarar sig utmärkt på egen hand då den styrs av en dator som kommunicerar med GPS, RTK och sensorer. Den navigerar således som en vanlig autostyrd traktor med signal från satelliter samt en markbunden position, RTK. Men för att vara på den säkra sidan om det skulle dyka upp ett hinder på vägen, exempelvis en

brunn, en stolpe eller ett djur, känner sensorerna av detta och stannar fordonet. – Då står det stilla i tre minuter för att därefter sätta igång igen. Är hindret fortfarande kvar får operatören ett sms och måste bege sig till maskinen, säger Peter Mouthaan på Precision Makers. Det är ett nederländskt företag med filial i Sverige och det går alltså utmärkt att lägga en order på en maskin i dag. Den heter Greenbot och har ställbar spårvidd mellan 1

och 1,8 meter med en markfrigång på 35 centimeter. Just nu har man bara en modell och det är en hundra hästars maskin med Perkinsmotor och hydrostatisk transmission. Hjulen är inte så stora och tyngre jordbearbetning blir naturligtvis ett problem. – Den fungerar utmärkt med en tallrikskultivator, såmaskin eller vallmaskiner och det kommer tyngre och starkare maskiner efter hand och då även med större hjul.

Greenbot har trepunkt, kraftuttag och yttre hydraulik både fram och bak. Räckvidd Bränsletanken rymmer 85 liter och det räcker till 24 timmars körning vid lättare arbeten. Det finns regler för hur robotar får köras och i dagsläget kan man använda den på två sätt. I ett normalt lantbruk med öppna åkrar kan Greenbot köra själv medan operatören av densamma kör i en


.SE

Förarlöst

NilehnTeknik nr 04/2015

Vi bygger nu framtidens New Holland organisation i Södra Sverige. Nya anläggningar öppnar inom kort. Håll utskick på vår hemsida för mer information. Tillsammans ansvarar vi för försäljning, reservdelar och bästa service. Välkommen!

Telefon 042-648 60 • www.agromanv.se

Årröds Traktor & Maskin AB Telefon 0415-38 80 00 • www.arrodstraktor.se

29


30

Förarlöst

NilehnTeknik nr 04/2015

annan traktor på samma fält med god uppsikt över roboten, alternativt sitter man i bilen vid sidan av fältet och arbetar med administrativa uppgifter. För att få lämna Greenbot helt ensam måste området vara inhägnat. – Vi har kunder som har fruktodlingar som från början var inhägnade och där kan de köra dygnet runt utan personal i närheten. Greenbot kan utrustas med regnsensor så att den automatiskt upphör med arbetet om regn blir ett problem.

På sidan av maskinen finns en lucka och under den en pekskärm. Därifrån kan man göra alla inställningar och även köra maskinen manuellt. Via mobilnätet kan man programmera Greenbot från en dator på kontoret. Ekonomisk Jämför man med en konventionell traktor är Greenbot cirka en halv gång dyrare. Räntan och avskrivningen på 350 000 är cirka 35 000 kronor per år. Man behöver således inte köra så många timmar

Peter Mouthaan på Precision Makers visar hur det ser ut under huven på Greenbot och här syns även maskinens egen kontrollpanel.

per år innan den blir lönsam. Med en kostnad för arbetskraft på 170 kronor per timme inklusive semesterersättning och sociala avgifter och en beräknad tidsvinst på halva arbetstiden, exempelvis att roboten kör 500 timmar per år men att det behöver vara en operatör på plats halva tiden, är kostnadsminskningen för arbete 42 500 kronor, en vinst på 7 500 kronor. I lättare arbeten är det troligtvis även en kostnadsminskning vad gäller drivmedel då Greenbot i sig

.SE

själv väger mindre än en traktor med förarhytt. Maskinen har även låg tyngdpunkt och är tillverkad på ett robust sätt. Den har lampor, men i detta fall inte för att ge sikt i färdriktningen eller över redskapet, utan för att andra ska se fordonet. Anders Niléhn


.SE

Förarlöst

NilehnTeknik nr 04/2015

31

Greenbot har en Perkinsmotor på 3,4 liter som ger 74 kW (100 hk) och hydrostatisk transmission. Den styr på alla fyra hjulen för att ge bästa manövrerbarhet.

Hedemora

Uppsala Rimbo

Västerås Strängnäs Vingåker

Stigtomta

www.biltraktor.se

www.trelleborg.com/wheels/se

- John Deere återförsäljare sedan 1971


32

NilehnTeknik nr 04/2015

Potatisteknik

.SE

Potatisupptagarna Potatis är en kostsam gröda att odla och kvalitén är avgörande. Upptagningen är ett viktigt moment och för att nå bästa ekonomiska resultat krävs stor kapacitet i kombination med få skador på potatisen.


.SE

Potatisteknik

blir effektivare

NilehnTeknik nr 04/2015

33


34

Potatisteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Självgående potatisupptagare är ingen stor produkt i Danmark och Sverige. Enligt Heine Hylleberg på Grimme Skandinavien bror det dels på att fälten är stora i dessa länder och då behöver man inte den smidigare självgående maskinen i samma utsträckning, dels finns det många stora traktorer och då kan man dra fram stora effektiva bogserade maskiner.

Mer och mer elektronik i upptagarna Steglösa transmissioner, sensorer för övervakning och datorer för att styra. Den senaste tekniken inom potatisupptagare har gett ytterligare kapacitetsökningar i kombination med minskad bränsleförbrukning och bekvämare arbetsförhållande för sorteringspersonalen. BORDING DANMARK NILEHN TEKNIK

Många arbetsmoment med traktorer och maskiner i lantbruket innebär en balansgång mellan flexibla system och minsta möjliga bränsleförbrukning. En mekanisk drivlina ger små förluster men möjligheten att variera varvtalet efter förhållandena blir begränsade. Hydraulik En hydrostatisk transmission ger dessa möjligheter men har betydligt större energiförlust.

Nu har den tyska maskintillverkaren Grimme tagit fram ett system som kallas VarioDrive och som kombinerar det bästa från de båda, i stil med den steglösa transmissionen i en traktor. Med VarioDrive kan man justera hastighet på varje enskild detalj på potatisupptagaren utan att man behöver hydraulpumpar och hydraulmotorer. För två år sedan visade Grimme sin första upptagare som följer ISOBUS-standard och i den finns

det även sensorer som känner av materialflödet på sållmattan. Mycket material minskar automatiskt framkörningshastigheten på traktorn och tvärtom när belastningen på maskinen minskar. Föraren kan därmed koncentrera sig på andra saker än att planera hastigheten och ändå hela tiden vara säker på att man kör med maximal kapacitet. Nu har detta vidareutvecklats och informationen som sensorerna inhämtar vid sållmattan styr nu

även hastigheten på de efterföljande mattorna. Automatik Ökar mängden material på sållmattan ökar hastigheten automatiskt i rensverket och tvärtom. Med denna teknik blir rensningen bättre och risken för stopp bak i maskinen minskar. Grimme har även tänkt på personalen på sorteringsplattformen. Med dagens upptagare kan fram-


Potatisteknik

.SE

NilehnTeknik nr 04/2015

35

Probotiq Yield Master heter en ny utrustning att monteras på en potatisupptagare och på så vis erhålla en komplett skördekartering över fältet. Så här fungerar Probotiq Yield Master: Systemet bestämmer skörden genom att väga produktflödet med hjälp av lastceller som är placerade i den sista mattan i rengöringscykeln så att en ”ren” produkt kan vägas. Lastcellerna är kopplade till en styrenhet som läser och filtrerar signalerna från dessa lastceller. Styrenheten är också ansluten till maskinens CAN-bussystem för att få upptagarens framkörningshastighet, bandhastigheter, arbetsläge och andra data. Styrenheten är förbunden till en 7 tums pekskärm som man har i hytten. För positionering är en DGPS-mottagare monterad och ansluten till terminalen. Denna hämtar data från skördaren och lastcellerna för att beräkna den verkliga skörden. Skördedata kombineras med GPS-data för att skapa en online-skördekarta. Systemet hanterar automatiskt förseningen av produktflödet i skördaren så att skörden visualiseras och lagras på rätt plats på fältet. Informationen lagras på ett SD-kort i terminalen och överförs till ett USB-minne med en knapptryckning. Skördedata lagras i CSV-format och kan enkelt importeras till program som Ag Leader SMS, FarmWorks, mfl. Datahantering med Microsoft Excel är också möjlig.

Skopor för alla behov

Som du kanske vet så är vi på Ålö världsledande på frontlastare. Därför är det logiskt att vi också leder utvecklingen av redskap till din frontlastare. Hela redskapssortimentet hittar du på www.alosverige.se

Klaffskopa För effektiv snöröjning med jordbrukstraktorer och redskapsbärare Serie HV

Serie LV

Ålö AB Brännland 300, SE-901 37 Umeå Tel 090-17 04 90, www.alosverige.se

Serie HDV

Silocut®


36

Potatisteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

körningshastigheten stundtals vara stor, upp till 7 km/h. Eftersom maskinen har automatisk djuphållning rör sig billen upp och ner. Det ger i sin tur ett ojämnt underlag för upptagarens hjul och maskinen kan tendera att gunga. – Det händer att personalen blir sjösjuk och det vill vi ju inte, säger Heine Hylleberg, försäljningschef på Grimme.

Med hjälp av sensorer och gyro styrs hydraulkolvarna för maskinens sidolutning automatiskt för att kompensera för svaj och personalen på plattformen får en behagligare åktur. En annan ny intressant teknik inom potatisodling är skördekartering. Nederländska Probotiq har en utrustning med sensorer som monteras närmast tanken på sorte-

ringsbordet. Dessa ger information till en dator som med hjälp av GPS har koll på positionen. I en monitor kan föraren följa avkastningen i kg per hektar under hela arbetet och värdena lagras och kan flyttas vidare till en dator som kompletta skördekartor över fältet. – Detta är en bra information för att verkligen se hur utfallet blir och på så sätt styra odlingen på rätt sätt nästa gång det är dags

Genom att utnyttja hydraulkolvarna för maskinens sidolutning till att kompensera för gungning blir det behagligare för personalen på sorteringsplattformen.

Tvärgående piggmattor som automatiskt styrs vad gäller hastighet av förhållandena på sållmattorna, är en ny teknik som Grimme tagit fram.

.SE

för potatis på fältet, säger Mikael Bergqvist på Precision Makers, som säljer utrustningen. Anders Niléhn


.SE

Potatisteknik

NilehnTeknik nr 04/2015

Vågcellerna är monterade på sorteringsbordet så nära tanken som möjligt så att en ren vara vägs.

SNART I SVERIGE

ROPAS POTATISUPPTAGARE Norra Vallåkravägen 54, 253 41 Vallåkra www.edenhall.se

Telefon: 042-32 40 50 E-post: info@edenhall.se

37


38

Produktnyheter

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

John Deeres nya exakthackar i 8000-serien kan ha pickup, rotorslåtter- eller majsbord. Det största majsbordet är 7,5 meter brett och tar 10 rader.

Effektiv exakthackning John Deere har tre nya modeller av exakthackar som med ny teknik ger 15 procent större kapacitet än föregående modeller. Det är 8300 med 13,5 liters motor på 490 hästkrafter, 8700 med 19 liters motor på 766 hästkrafter och 8800 med samma motor fast på 843 hästkrafter. Den minsta av dem uppfyller avgaskrav steg IV men de två största uppfyller endast avgaskrav

steg II. Anledningen är att de har så stor effekt att de ligger över den effektgräns som gäller för införande av steg III och IV. Till skillnad mot andra exakthackar har de tre nya från John Deere motorn monterad på längden, som i en traktor, och därmed kylningen effektivare. Motorplaceringen gör även maskinen mer stabil, viktigt i transport som kan ske i upp till 40

km/h med hydrostatisk transmission och tre elhydrauliskt manövrerade grupper. Hytten är ny och rymlig med pekskärmen GreenStar 2630 där alla funktioner sköts. Den minsta har en knivtrumma som är 680 millimeter bred och de andra två 850. Samtliga har en diameter på 670 millimeter. Antalet knivar kan vara 40, 48, 56 eller 64.

Andra nyheter ör LED-belysning och möjlighet att ha framhjul med diameter upp till 2,15 meter. Anders Niléhn


Switch to full power!

FLIEGL “PUSHOFF VAGN“ ASW »GIGANT«

TESTA ORIGINALET!

Med en mängd tillsatsaggregat för alla årstider.

pp Lastar u till 60 % mer med ering komprim

YEARS

www.goma.se

Gjutaregatan 16 302 62 Halmstad Tel +46 35 12 50 59

Ingeryd 74 563 92 Gränna Tel +46 390 50 170


40

NilehnTeknik nr 04/2015

Årets Traktor 2016

.SE

Valtra N174V fick utmärkelsen the Golden Tractor för bäst design. Den traktorn har en fyrcylindrig AgcoPowermotor på 4,9 liter och 165 hästkrafter. Vad gäller transmissionen kan man välja mellan semipowershift med fem snabbväxlar eller helt steglös transmission. Vikten är 6 400 kg.

Agco gör hattrick Den multinationella lantbruksmaskintillverkaren Agco tog hem tre utmärkelser av fyra på Årets Traktor 2016.

Filip Niléhn från NilehnTeknik presenterar vinnarna i Tractor of the Year 2016.

I klassen fälttraktorer blev det Fendt 1050 Vario som blev Årets Traktor 2016. Det är en modern och helt nyutvecklad traktor som visades första gången år 2014. NilehnTeknik har provkört traktorn noga ett par gånger och man kan konstatera att det är ett fantastiskt bygge. Man har lyckats klämma in mycket effekt i en traktor som trots sin storlek är förhållandevis smidig. Även om alla som är vana att köra Fendt Vario känner igen sig i hytten är det mesta nyutvecklat på

1050 Vario för att klara av de större krafter som motor och underlag utsätter transmission, axlar och hjul för. Fendt Vario 1050 tillverkas i Agcos fabrik i Martoberdorf, precis som alla andra Fendttraktorer. Övriga finalister i denna klass är Case IH Puma 175 CVX, Challenger MT875E, JCB Fastrac 4000, John Deere 6155R, New Holland T7.315 och Valtra N174V. Valtra N174V fick utmärkelsen the Golden Tractor för bäst design.


.SE

Årets Traktor 2016

Är man van att köra Fendt känner man igen sig, men även om det är en Vario-transmission och den körs som vanligt har 1050 en helt ny konstruktion för att klara den stora effekten samt ge små förluster.

MOVA

DJURTRANSPORTVAGN

STORSÄLJAREN

Fendt 1050 Vario har en sexa från MAN på 12,4 liter som ger 520 hästkrafter och transmissionen steglös. Traktorn väger 14 ton.

Nu säljer vi våra demo! Demotröska Demotraktorer

MF 7626 DVT EX MF 6616 DVT EX MF 5613 Dyna 6 EFF

MF 7370 Beta, 22 fot PF

Demoplogar

Kverneland PB 7 delburen Kverneland EO 6 skärig Kverneland ES 5 skärig Kverneland ED 4 skärig

Demopressar

McHale V660 Kverneland 6720 combi

Begagnade Traktorer & Plogar

Marknadens tystaste djurvagn MOVA djurtransportvagn finns i längderna 5/6,5/ 7,5/9 m för 8/10/12/14 vuxna djur. Vagnen är bl a utrustad med 50 mm plank och 14 mm armerad gummimatta i botten. Stora vägdäck, stänkskydd för djuren, praktiska fack på båda sidor och högt placerade LED-lampor med kraftigt skydd. Patenterad lösning för höjning och sänkning av vagnen.

Etebra Maskin & Vagn AB ◆◆◆

Telefon 036-14 29 69, 0708-25 64 50 www.etebra.nu • etebra@telia.com

41

NilehnTeknik nr 04/2015

MF 5445 m lastare MF 5445 m lastare MF 6455 m lastare MF 8480 MF 5445 m lastare MF 6245 m lastare MF 6290 MF 6280 Zetor Power 85 m lastare John Deere 7730 John Deere 3140 m lastare

-13 -11 -11 -07 -04 -03 -01 -00 -10 -09 -81

NH TS 135 m lastare NH TM 165 NH 8360 NH 6635 m lastare NH 7810 Valtra T170 Valtra A75 Valmet 8550 m lastare

-08 -01 -96 -98 -90 -07 -04 -01

Kverneland EM 85, 4 skärig -01 Kuhn 122, 5 skärig -10

Vi önskar er alla en God Jul & ett Gott nytt år Titta gärna in på vår hemsida för fler objekt www.knickarpsbilotraktor.se

KNICKARPS BIL & TRAKTOR AB Gamla Lundav. 1165, BLENTARP 0411-71150


42

Årets Traktor 2016

NilehnTeknik nr 04/2015

Det är en ny modell som presenterades tidigare i år och som tillverkas i Finland. I den nya klassen Best of Utility segrade Massey Ferguson 5713 SL. Det är en helt ny modell med lite längre hjulbas än vad som är

normalt för den här stprleken. Anledningen är att man vill öka traktorns dragförmåga så den kan användas till alla förekommande arbeten på gården. De andra sex i final i klassen Best of Utility 2016 är Claas Arion 460,

Deutz-Fahr 5115.4G HD, Fendt 313 Vario, Landini 4-105, Lovol 5130 och Steyr 4115 Kompakt. I klassen för specialtraktorer segrade Same Frutteto 3S en maskin med trecylindrig SDF-motor på 3 liter och 90 hästkrafter. Traktorn

Same Frutteto 3S finns såväl med hytt som med störtbåge.

Massey Ferguson 5713 SL är en maskin med fyrcylindrig AgcoPowermotor på 130 hästkrafter. Cylindervolymen är 4,4 liter och transmissionen en semipowershift. Traktorn väger 4 800 kg.

.SE

har mekanisk transmission och väger 2 414 kg. Övriga traktorer i Best of Specialized 2016 är Rigitrac SKH 75 och Carraro TGF 10900. Anders Niléhn


.SE

Årets Traktor 2016

NilehnTeknik nr 04/2015

43

Så här röstade läsarna på www.nilehnteknik.se Tractor of the year

Best of utility

Fendt 1050 Vario

22,9 %

Lovol 5000

23,2 %

New Holland T7.315

22.9 %

Deutz-Fahr 5115 4G HD

18,1 %

John Deere 6155R

20,9 %

Fendt 313 Vario

16,4 %

Valtra N174V

18,1 %

Massey Ferguson 5713SL

16,4 % 12,1 %

Case IH Puma 175CVX

7,6 %

Landini 5130

Challenger MT875E

4,0 %

Claas Arion 460

7,8 %

JCB Fastrac 4000

3,6 %

Steyr 4115 Kompakt

6,0 %

Flexibilitet och precision ger avkastning!

Hjulstyrning

Telefon: 0418-83 030 Bosse direkt: 070-6680786

Exakt sådd

- från det enklaste till det mest avancerade i traktorväg! Nya Zetor Major (80 hk) från 260 000 kronor Radföljd Gödningsmyllning

Radhackning

Företaget som vänder på de traditionella begreppen och skapar nya möjligheter! Tel: 013-39 32 00 • Hemsida: www.gothiaredskap.se

Nya och begagnade traktorer i lager. Välkommen hit och provkör de nya modellerna. Erbjudande från Bala, Echo och din-x


44

Hydraulik

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Hydraulik är effektkrävande och viktigt på lantbruksmaskiner. Men ny teknik kan minska energiåtgången med hela 25 procent.

Teknik från anläggningsbranschen till lantbruket Hydraulik är i dag lika vanligt inom lantbruksmaskiner som entreprenadmaskiner, men teknikutvecklingen går lite fortare på de senare. Men nu visar ingenjörerna på energibesparande system som även fungerar i lantbruket. Hybridteknik kallar man system där man erhåller energi från mer än en energikälla. För motorer kan det handla om en förbrännings- och en elmotor medan det i hydraulik kan handla om oljeflöde och tryck från en pump och en ackumulator. Det finns flera typer av ackumulatorer men gemensamt för dem alla är att man bygger upp ett tryck i dem. Energi En grävmaskin som sänker sin bom eller bromsas i svängrörelsen får ett överskott på hydraulflöde och tryck som bara går förlorad som värme om det går direkt till hydrauloljetanken. Men genom att låta detta oljeflöde bygga upp ett tryck i en

ackumulator kan man använda sig av energin vid ett senare tillfälle. Tekniken bygger på dubbla hydraulkolvar, en ordinarie och en som är kopplad till ackumulatorn. Denna hydraulkolv flyttar energi till ackumulatorn när exempelvis redskapet sänks och hjälper den ordinarie kolven när redskapet återigen lyfts. Detta är en teknik som direkt kan överföras till lantbruket exempelvis till skärbordet på en skördetröska. För att styra tekniken behövs ett extra ventilpaket samt elektronik. Men då de ordinarie hydraulkolvarna kan vara av mindre dimension blir den totala maskinvikten inte större och konstruktionen blir obetydligt dyrare.

Mattias Müter, ingenjör på tyska Hydac, som arbetar med denna typ av system, berättar att man normalt kan använda 98 procent av de ordinarie komponenterna i en maskin trots att den arbetar med hybridteknik med hydraulackumulatorer. – Energibesparingen blir hela 25 procent i maskiner som kontinuerligt använder hydraulkraft, säger han. En annan fördel med att bygga upp hydraultryck i ackumulatorer är att man kan klara sig med mindre hydraulpumpar. I en traktor eller självgående lantbruksmaskin har man en hydraulpump som dimensioneras för att ge ett visst flöde och tryck. Kapaciteten måste dimensioneras till det enskilt största behovet,

även om detta kanske inte behöv särskilt ofta. Utjämning Tar man i stället hjälp av ackumulatorer kan man vid vissa tillfällen få tillgång till extra flöde och tryck och tillsammans med hydraulpumpens kapacitet kan man klara vissa korta toppar. Man kan således köra ett redskap som vid vissa tillfällen kräver större hydraulflöde av traktorn än vad denna själv ger via pumpen. Tekniken fungerar även till en hydrauldrift där man då tar upp energi i ackumulator när maskinen bromsas för att släppa ut igen och ge till hydraulmotorerna när man maskinen accelererar. Anders Niléhn


.SE

Hydraulik

NilehnTeknik nr 04/2015

Att lyfta skärbordet på en stor modern tröska kräver stort flöde och tryck och där finns stora möjligheter att minska energiåtgången om man tar hjälp av hybridteknik med hjälpcylinder och ackumulator.

ENGCON INTRODUCERAR ETT ÅRS EXTRA GARANTI!

1+1 WARRANTY

◄ EXTRA GARANTI engcon erbjuder nu en förlängd garanti innehållande ett servicekoncept som kommer att ge er en produkt med full funktionalitet under många år framöver, med färre maskinstillestånd och ökad effektivitet. Läs mer om garantin och villkoren på www.engcon.com/warranty

EC204 TILTROTATOR ► engcon senaste tiltrotator i Generation 2-serien - EC204 för 2–4 tons grävmaskiner. Tiltrotatorerna i Generation 2 har bl.a. centralsmörjning, 45° tiltvinkel och är designade för att vara så lättservade som möjligt. Läs mer på www.engcon.com/gen2

engcon Sweden AB Transportgatan 5, 833 36 Strömsund Tel 0670-65 04 00 | E-post sweden@engcon.se | www.engcon.se

NYHET!

45


46

Sådd

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Vår provkörning visar att Väderstads nya rapider är mycket lättarbetade. Numera kan man välja till hydraulisk efterharv där man i maskinens skärm kan ställa in ett tryck för vanliga sådrag och ett för vändningen på vändtegen.

Klassisk såmaskin i nytt format Rapid blir mer lättjobbad – både i fält och i verkstad. Framflyttad crossboard, underhållsfria tallrikslager och nytt utmatningssystem är välkomna nyheter. NilehnTekniks inställning efter provkörningen är positiv.

Det är skönt att inte behöva krypa in under tallrikarna för att smörja de numera underhållsfria lagren. I bild syns även de välplacerade halvmaskinsspakarna utstickandes i underkant av den svarta plastkåpan på lådans sida.

I början av 90-talet lanserade Väderstad sin idag klassiska Rapid. En bearbetande kombisåmaskin med skivbillar och återpackning. Konceptet var revolutionerande och idag har över 20 000 Rapider tillverkats. I slutet av förra året presenterades en till stora delar omarbetad modell. På listan över uppdateringar står bland annat en helt ny och modern design, men även hydraulisk utmatning av insatsvaran. En av de mest välkomna nyheterna är dock de underhållsfria lager på maskinens tallrikar för gödning och utsäde. Redan innan lanseringen av den nya modellen hade det bearbetande förredskapet System Disc fått underhållsfria lager, men

nu slipper man alltså helt och hållet att vara inne och krypa under maskinen för att smörja tallrikslager – skönt! Under årets höstsådd har vi på NilehnTeknik provkört en tremeters Rapid med tallriksredskapet System Disc Aggressive på ungefär 200 hektar och man kan konstatera att maskinen tagit ett verkligt kliv framåt. Vid köp av en ny Rapid kan man välja mellan tre olika elektronikalternativ: klassiska Controlstation, Ipad-lösning eller ISOBUS. Den RD300C som vi provkör har en kombination av Ipad och ISOBUS, vilket innebär att man kan visa en bild i en display och en annan i den andra. En annan fördel är att man kan


.SE

Sådd

47

NilehnTeknik nr 04/2015

Med Ipad-styrning har man en lättöverskådlig och lättarbetad monitor. Vid vridprov trycker man enkelt på Ipaden för att mata ut, väger varan och knappar in resultatet. Därefter är det bara till att knappa in giva efter önskemål, något som kan kopplas ihop med tilldelningsfiler.

Skopsättare ● Bandsättare

2-F e GL-3 Grimm ättare Skops

Grimm eG Bands B-215 ättare

00 0 . 8 0 1 FRÅN

285.0 0 FRÅN

s)

x. mom

SEK (e

Per Andreén

SEK (e x. mom

s)

Tobias Persson

Kalle Johansson

Heine Hylleberg

Försäljning

Tekniker

Tekniker

Rådgivning

044- 781 25 65

044- 781 25 66

044- 781 25 64

+45 4028 1376

pa@grimme.dk

tp@grimme.dk

kj@grimme.dk

hh@grimme.dk

www.grimme.dk

www.grimme.dk

www.grimme.dk

www.grimme.dk

0


48

Sådd

NilehnTeknik nr 04/2015

köra med två olika traktorer utan att behöva flytta monitorn, under förutsättning att den ena följer ISOBUS-standard och har en egen skärm. Trots att vår uppfattning är att det blivit för många skärmar i hytten under senare år och att ISOBUS är en trevlig lösning, kan vi efter höstens arbete konstatera att man bör köpa Ipad-lösningen. Vid sådd är det alltid lika nervöst huruvida vridprovet blivit ordentligt genomfört och på äldre rapider där man vevade ut utsädet, blev det en hel del vevande för att pricka rätt. På den nya modellen aktiverar man konstantflöde på ett valt hydrauluttag, plockar med sig Ipaden ut och trycker på ”kör utmatning”. Utsäde eller gödning matas ut i uppsamlingskärlen så länge man håller på knappen och

när man tycker att man fått en lagom mängd, mäter man den med den sedan tidigare kända vågen och påsen. Vikten knappas in i Ipaden och programvaran räknar själv ut hur många pulser som behövs för ett kilo vara. Därmed kan man enkelt skriva in önskad mängd som ska matas ut per hektar och sedan är det bara till att köra. Vår bedömning är att tiden för vridprov är reducerad med minst femtio procent och man drar sig inte för att ändra sort eller giva. För den som vill behålla elektroniken inne i hytten eller har en ISOBUS-terminal, finns utmatningsknappar placerade på sidan av maskinen. Där finns även spakarna för halvmaskinsavstängningen placerade, en för varje sida på gödningsdelen och likadant för

utsäde. Man slipper alltså krypa in under sålådan för att halvmaskinsavstänga, samtidigt som man nu då kan köra med maskinens högersida utåt. Som tidigare nämnt är utmatningen hydraulisk och det gör att man nu på traktorn behöver en fri retur och ett extra hydrauluttag mot tidigare rapider. Fördelen är att löphjulet till höger plockats bort, men även att man numera kan koppla ihop sin tre- och fyrameters rapid med GPS för automatiserat till- och frånslag vid vändtegen. Även variabla givor efter tilldelningsfil är möjlig. Den nya designen anser vi har både för- och nackdelar. Maskinen ser helt klart snygg ut och de omarbetade räckena och trappstegen bak ger en enklare åtkomst till

.SE

plattformen. Däremot är fönsterrutan in till gödningsbehållaren borttagen och det är något vi saknar. Där sitter numera en likadan givare som det gör i utsädesdelen. Efter rapidens intåg på marknaden kom uttrycket rapidvändteg, där jorden på vändtegen kunde bli för hårt packad och med för mycket finjord. Det ger risk för slamning och på de nya rapiderna kan man ha hydrauliskt justerbar efterharv. Därmed kan man från hytten ställa in olika värden för vilket tryck efterharven ska ha mot marken i draget respektive på vändtegen.

System Disc Aggressive har något större tallrikar och crossboarden placeras längst fram, vilket underlättar kontrollen av dess arbete. Den gula boxen är såmaskinens hjärna, vilket kommunicerar trådöst med Ipaden via Wi-Fi.

Filip Niléhn


ARBETAR DU MED KAMPANJER! RÄTT PRESS?

Kverneland iXtrack C40 isobus 4000 liters tank. HSA aluminiumramp 24 m. Tellus Go skärm Tillägg hjulstyrning 30.000:-

Kverneland iXtrack A28 2800 liters tank, HSS stålramp med 24 meters rampbredd, sugslang.

479.000:-

309.000:-

114.000:-

mpanj till 3 ska 1m g rin

9

Kverneland Tiger-harv 7 m med hydraulisk lamellplanka fram, efterharv, belysning och skruvad dragögla.

016. s2 ar

Kverneland Exacta CL EW Två förhöjningar, fällbar presenning, ExactaLine kantspridning, Tellus Go.

Fina ns ie

Två års garanti - när du regsitrerar din nya Kverneland spruta eller spridare på min.kverneland.se.

månader betalningsfritt

209.000:Alla angivna priser är rek. ca.priser exkl. moms. Kampanjen gäller tom 31/3-2016.

Kontakta din närmaste återförsäljare för mer info:

KvernelandGroup

Kvernelandgrp

kverneland.se


50

NilehnTeknik nr 04/2015

?

.SE

Välkänd tröska –


.SE

?

NilehnTeknik nr 04/2015

51

tillbaka till Sverige Förändringarna inom lantbruksmaskinbranschen i Sverige medför att vi sannolikt får se fler tröskor av märket Deutz-Fahr på svenska åkrar. Fabrikatet är visserligen representerat redan nu, men marknadsföringen obefintlig. Från den 1 januari 2016 är det Söderberg & Haak som är generalagent för Deutz.-Fahr och tröskor har alltid varit en viktig produktgrupp för företaget.


52

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Deutz-Fahr 7205TS har som standard däck med dimensionen 800/65R32 fram och 500/70R25 bak. Utan skärbord är maskinens längd 9 240, bredd 3 296 och höjd 3 990 millimeter. Tröskan väger 10 570 kg utan skärbord. Som exempel väger ett 20 fots skärbord 1 700 kg.

Välbeprövad teknik på enklaste sätt Med ett minimum av remmar och kedjor samt elektrisk inställning av alla viktiga funktioner är Deutz-Fahr C7205TS en lättkörd och säker maskin som har bra kapacitet i förhållande till sin storlek. Deutz-Fahr C7205TS är en konventionell skördetröska med fem halmskakare och en tredje cylinder. Det är en teknik som uppfanns av New Holland och som Deutz-Fahr anammade så fort patentet gick ut. Det är ett enkelt sätt att öka tröskans kapacitet med hela 20 procent.

Batteri och huvudströmbrytare sitter på höger sida, vilket innebär att man måste gå runt tröskan innan man kan starta och köra.

Välbekant Jämför man med de tröskor som Deutz-Fahr tillverkade i Lauingen på nittiotalet är mycket sig likt i dagens tröskor från Kroatien. Grundprinciperna är desamma men naturligtvis har det skett förbättringar som innebär enklare och mer exakta inställningar, lättare att serva samt bekvämare för

föraren. Även designen har blivit modernare. Hytten är rymlig och bekväm och ger fin sikt över arbetet. Golvet sluttar neråt mot framrutan vilket är bra. Däremot är fönstret in till tanken placerad över passagerarsätet, vilket innebär att det är lite svårare för föraren att se in där. Det finns en pedal i golvet för att starta tanktömningen. I övrigt har man alla funktioner i körspaken och i höger armstöd. Lättkörd Transmissionen är hydrostatisk med fyra mekaniska grupper. Gruppväxeln är en mekanisk spak bak till höger i hytten. Hastigheten regleras med körspaken och vår uppfattning jämfört med andra


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

Körspaken är bekväm och hastigheten regleras mjukt, viktigaste funktionerna i spaken och övervakning och inställningar i högerpanelen.

Flexibla logistik-, torkoch lagringslösningar – tala med oss på

FARMMAC Per Krister Anders

070-321 62 62 073-333 51 30 070-640 34 38

Alfahills Gård, Tågarpsv. 369 261 76 Asmundtorp

www.farmmac.com

Skärbordslåsningen och elanslutningar är inte integrerade i snabbkopplingen för hydrauliken.

53


54

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

tröskor på marknaden är att det är lätt och bekvämt att reglera farten och skifta från fram och back på ett mjukt sätt. Alla funktioner för inställningar sker från förarhytten. Cylindervarvtalet kan regleras i intervallet 420 till 1 250 rpm. Med reduktionsväxel blir varvtalet 210 till 625 rpm. En viktig finess är att varje gång man skiftar sållinställning, så öpp-

nas sållen fullt så att de rensas och sen ställer de in sig till valt läge. Det innebär mindre risk för stopp i sållen. En annan teknik som DeutzFahr håller fast vid är att returen är kastfläktar som mynnar vid förberedningsplanet. Det innebär att cylindern avlastas vad gäller returgodset. Testtröskan har ett 20 fots skärbord och vi håller utan problem 5

Reglage för hyttventilation i taket.

Kastelevatorer, en på varje sida, för returgodset har Deutz-Fahr haft sedan flera decennier.

km/h i höstvete som avkastar cirka 10 ton per hektar. Man skulle utan vidare kunna öka farten lite vilket innebär att tröskan egentligen då borde ha lite större skärbord. Att fylla tröskan med material är viktigt för att hålla rätt kapacitet i förhållande till spill. På tanktömningsröret sitter en strålkastare så man ser ordentligt i mörker och det finns även belysning över sållen.

.SE

Tömningsskruven finns i tre olika längder, 5,0, 5,6 och 6,0 meter för att passa olika skärvidder. Skärbordet kan vinklas fram och tillbaka med hydraulik, en finess som kan vara bra vid skörd av lite svårare grödor. Som tillval kan tröskan utrustas med nivåreglering som automatiskt kompenserar för sidolut på upp till 6 procent och uppför- eller


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

Öppnar man sidoplåtarna känner man igen Deutz-Fahrs teknik med ett minimum av remmar och remskivor som förr.

Motorn är monterad över halmskakarna bakom tanken, precis som på alla tröskor av i dag. Den är lätt att komma åt.

VI RUSTAR FÖR FRAMTIDEN! SERVICE • NÄRHET • KOMPETENS • ENGAGEMANG • EKONOMI

Väderstad Rapid 400 Från 175 000:-

John Deere 7930 Från 579 000:-

Maskiner för omgående leverans! Kontakta oss för ytterligare information

070-22 12 951

Agroma Syd har funnits till för dig som kund sedan 2001 då det hela startade i väldigt liten skala på Söderslätt. Mycket har hänt under dessa år och nu är vi tillsammans med Göranssons Maskiner ett av de större maskinföretagen i regionen. Med stor kompetens och en samlad erfarenhet i branschen på över 100 år siktar vi nu vidare mot framtida servicekoncept. Läs mer på vår hemsida. Välkommen att kontakta oss i både det stora och det lilla. Vi finns här för din skull.

www.gunnarsmaskiner.se Åsarp – Vara – Skövde – Kungälv - Lidköping - Töreboda

Vår personal står reda att hjälpa till. Kuusiniemi Gödning marknadsför/förmedlar

Skördejour hos oss från och med vecka 29. Öppet vardagar 7.15-18.00 Helgdagar jour via telefon 8.00-14.00

GÖDNING HALM ENSILAGE

Kontakta gärna våra säljare.

i hela Sverige

Nu säljer vi även micronäringsgödning

www.godning.se

PRISVÄRD GÖDNIN G Janne, mobil 070-838 13 15 Lasse, mobil 076-820 13 14

Kavallerivägen 23-42, STAFFANSTORP • Telefon: 046-25 92 70 E-post: info@agroma.se • www.agromasyd.se

55


56

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

nerförsbacke på maximalt 20 procent. Tröskan kan även köpas med band fram i stället för hjul. Deutz-Fahr tillverkar sina skördetröskor i fabriken i Kroatien.

Det finns en större serie som heter 9000 och en mindre som heter 6000. Den senare kom i en helt ny version i våras. 7000-serien består av två grundmodeller, 7205 och 7206, men

eftersom man kan köpa tröskan med eller utan en tredje cylinder och även välja nivåreglering kan man säga att det finns sex olika maskiner att välja mellan. Den största skillnaden mellan 7205

.SE

och 7206 är bredare cylinder, sex halmskakare, större sållyta och större motoreffekt i den senare. Anders Niléhn

Belysning över sållen och strömbrytare för att justera sållen även utifrån.

Man tankar diesel och AdBlue på vänster sida vilket är en finess då det blir lättare att köra intill, men stegen är på höger sida så man får ändå gå runt maskinen.


.SE

Provkörning

NilehnTeknik nr 04/2015

Fakta: Deutz-Fahr C7205TS Motor: Cylindrar:

6 st

Cylindervolym:

6,1 l

Maxeffekt: Bränsletank: Tröskcylinder: Slagsko: Tredje cylinder: Antal halmskakare: Skakaryta: Sållyta: Spannmålstank: Toppfart:

Hytten är rymlig och bjuder på perfekt sikt.

Deutz

211 kW (287 hk) 750 l + 85 l AdBlue Ø 600 mm, 1270 mm b 121° Ø 590 mm 5 st 5,6 m2 5,28 m2 8 500 l 26 km/h

57


58

Elektronik

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Autostyrningen från Trimble tar steget till nästa nivå via en läsplatta med lantbruksrelaterade appar, intressanta för den svenska marknaden.

Svenskt växtodlingsprogram i autostyrningsdisplay DataVäxt Mobile kommer som app i Trimbles display TMX-2050. Den stödjer numera tredjepartsappar som är fördelaktiga inom lantbrukssektorn. Autostyrskärmen är numera som en läsplatta.

Styrboxen TM200 blir installerad i alla de fordon som man vill använda TMX-2050 i. Därifrån är det endast en kabel som ska kopplas till displayen och det blir lätt att plocka den med sig till nästa fordon.

Växtodlingsprogrammet DataVäxt från utvecklaren med samma namn är känt i Sverige sedan länge. De har även agenturen för Trimble Agriculture i Sverige. I och med smarta telefoners och läsplattors utbredning inom lantbrukssektorn, tog man på DataVäxt fram appen DataVäxt Mobile för att man skulle kunna arbeta med sin växtodlingsplan utan att behöva sitta vid kontorsdatorn. När Trimble lanserade sin TMX-2050, en Android-baserad läsplatta, fick DataVäxt även med sin växtodlingsapp där och programmet blev uppmärksammat i Trimbles nyhetsbrev.

TMX-2050 är en 12,3 tum stor skärm med appar för allt som man vill göra. För autostyrning har man haft två appar: FmX+, med samma layout och funktion som den vanliga FmX-skärmen, samt den nyutvecklade PrecisionIQ. – Den nya appen täcker kraven, som 80 procent av våra kunder har, med autostyrning av traktorn efter AB-linje, sektionsavstängning och variabel giva. Därmed kommer priset på denna skärm att kunna reduceras till den nivån som en FmX-skärm ligger på idag, säger Mattias Andersson, försäljningsansvarig på DataVäxt.


Elektronik

.SE

59

NilehnTeknik nr 04/2015

Trimble TMX-2050 är en autostyrningsdisplay med Android operativsystem. Det gör att den fungerar som en vanlig läsplatta.

Original Grimme reservdelar

Då är de

t dags för vi på din Grimm nterservice e-mas kin

DAGS DET ÄR A ATT BOK E V SER IC VINTER IN K AS PÅ DIN M AT Fordo nsser servar din ma vice ski är klar till säsongn så den en

Grimm e Ska ndi

navien

Agroma Öst AB Åhusvägen 85 29176 Rinkaby Tel: 044-22 80 00 Fax: 044-22 58 99 info@agromaost.se www.agromaost.se

AT Fordonsservice Minnestenvägen 94 26391 Höganäs Tel: 042-33 50 22 Tel: 0703-90 96 06 Fax: 042-33 50 22 info@atfordonsservice.se www.atfordonsservice.se

KL Maskin AB Tegelbruksgaten 2 535 92 Kvänum Tlf: 0512-79 79 70 Fax: 0512-929 62 info@klmaskin.se www.klmaskin.se

Holmstedts Stenteknik Järnvägen 7 59293 Borghamn Tel: 0143-200 82 Fax: 0143-200 81 info@stenteknik.se www.stenteknik.se

Mästerby Maskin AB Mästerby Bätels 313 62232 Gotlands Tofta Tel: 0498-26 71 37 Tel: 070-55 59 789 anders.nordvall@masterbymaskin.se

Berglunda Gård AB v/Jonas Berglund Berglunda 25 94592 Altersbruk Tel: 0911-20 11 44 Tel: 070-207 93 89 jonas@berglunda.com www.berglunda.com

Løvhegne t 9-11

● DK-8 840

Rødkærsb

ro ● Tlf. +45

8665 8499

● www .grimme.d

k

www.grimme.dk


60

Elektronik

NilehnTeknik nr 04/2015

För den som vill ha autostyrning på ett redskap, djupreglering för exempelvis dräneringsarbete eller den på vändtegen automatiska vändningen NextSwath handlar det om en uppdatering till TMXpro. Då får man tillgång till appen FmX+. Internet Det intressanta med TMX-2050 är att den kan kopplas upp till internet, enklast genom att föraren från sin smarta telefon delar med sig av sin internetuppkoppling. Via internet nås helt nya funktioner för en autostyrningsdisplay, bland annat DataVäxt Mobile. – Nu kan man alltså kolla och justera allt i sitt DataVäxt-program direkt från autostyrningsskärmen, förutom växtföljdsplanering. Det är midigt om man exempelvis är ute och arbetar med växtskydd. Då

kan man föra sprutjournal direkt från traktorn. All info som hanteras i DataVäxt Mobile skickas sedan till den server som man redan idag arbetar emot med växtodlingsprogrammet. För maskinstationen finns även appen DV-Time – DataVäxts tid- och produktregistreringsprogram som kan användas för att skapa fakturaunderlag när man arbetar på entreprenad. Trots att TMX-2050 är en Androidbaserad skärm, har Trimble valt att ha ett egenutvecklat nedladdningscenter för appar. Där finns deras egna program för hantering av exempelvis AB-linjer och fältgränser över internet, men även appar för spridartabeller och supportprogram från flera kända tillverkare och utvecklare. TMX-2050 kan även kopplas ihop med traktorns elektroniksystem för att uppgifter om bränsleförbrukning och

annat intressant ska kunna visas i Trimbles managementprogram. I pipan ligger även en vanlig GPSapp för vägbeskrivning om man behöver hjälp med det. – Det som inte finns som app ännu, kan man enkelt finna via skärmens internetbrowser. En annan fördel är enkel uppdatering av skärmen. Vi från Dataväxt kan skicka en QR-kod till kunden, som enkelt scannar den med skärmens inbyggda kamera och sedan länkas till sidan för uppdatering, berättar Mattias. Snabb En kund som direkt nappat på den nya tekniken är SkaberNäs i Skåne, som driver ungefär 3 000 hektar växtodling. De har ersatt sina tidigare autostyrsystem med TMX-2050 och Autopilot. – De kan nu precis som tidigare köra med autostyrning, men från

.SE

en betydligt snabbare skärm och med allt vad internetuppkoppling innebär. För deras del med många ekipage kan de även använda VehicleSync, vilket betyder att man i varje skärm kan se var kollegorna befinner sig – bra vid skördearbete med tröskor och följevagnar. Den som varit med i autostyrningens värld vet om att det ofta innebär en hel del kablage när det är en tredje part som ska in i traktorn, men med TMX-2050 är det ett minne blott. Genom att man sätter en TM200 styrbox för ungefär 16 000 kronor i de fordon som man vill autostyra. Sedan är det bara en kabel som ska pluggas in i den mångsidiga autostyrningsdisplayen, som därmed blir lätt att plocka med sig.

Växtodlingsprogrammet DataVäxt finns, förutom som app för smarta mobiltelefoner, även som app i Trimbles TMX-2050.

Filip Niléhn


PÅ! PASSIGA A VILLKOR. FÖRMÅNL LOKALA KONTAKTA DIN NU! E MF-HANDLAR

MF:s HyPerforma-system ger hög kapacitet och effektiv, skonsam frånskiljning med lägre effektbehov för bästa bränsleekonomi.

DELTA NYA GENERATIONEN: MF 9380

FRÅN MASSEY FERGUSON

är ett världstäckande varumärke från AGCO.

Fem års maskinförsäkring

WWW.MASSEYFERGUSON.COM/MFDELTA

Ny rymlig Skyline-hytt med genomtänkt reglageplacering Ny generation PowerFlow-skärbord på 9,2 till 10,7 m med SuperFlow inmatningsskruv Ny större spannmålstank och högre tömningskapacitet Nytt patenterat effektivt returtrösksystem Ny snygg och tilltalande design


Rekord i nyheter


– trots kärva tider En del lantbrukare upplever just nu lite sämre tider och i de flesta lantbruksmaskinföretagen runt om i världen minskar försäljningen. Trots det satsade tillverkarna stort på årets Agritechnica.


64

NilehnTeknik nr 04/2015

Agritechnica 2015

.SE

Massey Ferguson 4708 är störst av tre maskiner i den nya serien. De har alla motorer som uppfyller avgaskrav steg IV med SCR-teknik. På Agritechnica presenterades de av Campbell Scott på Agco.

Fler fulliners inom lantbruksmaskinbranschen Fendt och Massey Ferguson ska bli fulliners och säljas i separata organisationer över hela världen och Valtra ska säljas tillsammans med Fendt. Det är Agcos idé om framtiden och det första steget nu är att låta alla vallmaskiner från Fella även säljas som Fendt och Massey Ferguson. Alla Agcos fabrikat, vilket även inbegriper Challenger, ställde ut i samma hall på Agritechnica och i hörnet för Massey Ferguson var det därmed många röda vallmaskiner tillsammans med tröskor, traktorer och teleskoplastare. Fyrkantspressarna kommer dock från Heston, USA, som även den ingår i Agco. De nya modellerna i 2200-serien har ett nytt system som heter ProCut och som innebär större kapacitet och jämnare snittlängd då knivarna arbetar över hela bredden.

När det gäller traktorer var den största nyheten liten till sin storlek. Det är nya 4700-serien med tre modeller i intervallet 75 till 95 hästkrafter. Det är traktorer med trecylindriga finska motorer och mekanisk transmission med 12 växlar fram/back. Ganska lika Valtra A-serien med andra ord, men en viktig maskin för MF då det säljs många traktorer i denna storlek och i enklare utförande runt om i världen. New Holland Agriculture har tagit fram en ny generationen av CX-seriens skakartröskor. Det är


.SE

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

Massey Fergusons nya storbalspressar har ett nytt system som heter ProCut. Knivarna sitter monterade över hela bredden och fälls enkelt ner och dras ut till sidan för att slipas eller bytas.

Rotorn i ProCut har diametern 650 millimeter. Avståndet mellan knivarna är 43,5 millimeter. Knivarna manövreras med hydraulik. Rotorn har 54 medbringare i V-formation och den roterar med 120 rmp, 13 procent snabbare än föregående modell.

65


66

NilehnTeknik nr 04/2015

två med fem- och fyra med sex halmskakare. De sätter en ny standard för förarkomfort, spannmålsoch halmkvalitet, produktivitet och flexibilitet, samtidigt som man skyddar marken då de är lätta. CX-serien har utökats med den nya CX8.90 med en 490 hästkrafter stark motor och som med en spannmålstank på 12 500 liter är den största konventionella skördetröskan på marknaden. Vid en presskonferens med Michelin på Agritechnica berättade däcktillverkaren att avkastningen ökar med i snitt 4 procent genom att använda däck med lågtrycksteknologi. Inom Michelin kallas dessa däck Ultra Flex och de har funnits under en tioårsperiod nu. Nu går man ytterligare ett steg och förser däcken med sensorer som lämnar information till traktorns dator om lufttryck och belastning. Föraren kan med denna information anpassa arbete och belastning på traktorn samt justera lufttrycket så att förhållandena blir optimala. Tekniken heter Connected Tire. Michelin fick även en silvermedalj på mässan i samarbete med tyska Ropa. Gemensamt har man tagit fram ett nytt större däck som klarar ett bar lägre lufttryck på de stora självgående betupptagarna.

Agritechnica 2015

.SE

Vega 12 saknar kranar och därmed riskerar man aldrig att göra fel. Man väljer på en pekskärm vad som ska ske.

Vega 12 lastar 5 kubikmeter och spoltankarna är inbyggda i de svarta stänkskärmarna. Maskinen har aluminiumramp som även kan vinklas neråt. Den är monterad tätt baktill på sprutan. Dragstyrningen har leden långt bak vilket ökar stabiliteten.


.SE

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

67

Maschio visade rundbalspressar. Denna modell heter Mondiale och har två uppsättningar knivar 12 respektive 13 stycken vilket innebär att man kan köra med halv snittlängd. Pickupen är 1,5 eller 2,2 meter bred och effektbehovet från 70 hästkrafter.

Zetor har tagit hjälp av den välkända designfirman Pininfarina för att ta fram en riktigt vacker maskin. Traktorn på mässan var bara en prototyp men enligt uppgift ska Zetor nu lyftas till ett verkligt premiummärke och då är designen viktig.


68

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

Detta är möjligt i kombination med Ropas nya system för att reglera och jämna ut belastningen mellan alla sex hjulen på upptagaren med hjälp av sensorer och hydraulik.

Tyska Lemken hade många nyheter på mässan, en tolvskärig vagnsplog med hjulen 16.0/70R20. Maskinen har inte stenutlösning men väl integrerad tiltpackare. Andra nyheter var inom växtskyddssprutor och kultivatorer.

Agritechnica hade i år 2 800 utställare fördelat på 23 hallar. Till det kommer tre större paviljonger där en del utställande företag höll presskonferenser. Intressant på en internationell mässa av den här storleken är

.SE

även alla udda tillverkare, från olika delar av världen, som visar upp maskiner som vi aldrig ser i Sverige. Anders Niléhn

Karat 12 har fyra axlar med pinnar och därmed större avstånd mellan pinnarna på samma axel trots tätare pinndelning totalt sett. Hydraulisk djuphållning, viktöverföring från maskin till traktor och tallrikar för utjämning före packvälten.

Man kan välja mellan fem olika spetsar till Karat och de är lätta att byta. Därmed kan man ha flera uppsättningar för olika arbeten.

Olimac har ett nytt majsbord som heter Drago 2 med ett patenterat system. Plåtarna i bordet anpassar sig automatiskt efter majsstjälkarnas tjocklek i varje rad. Knivrullarna är även längre och tekniken innebär mindre förluster. Borden finns från 4 till 24 rader och passar alla tröskor och exakthackar.

Kuhns bogserade inplastare SW 4014, som även tilldelats en silvermedalj på mässan, är en helautomatisk maskin som plastar in rund- eller fyrkantsbalar. Maskinen lastar, lindar och lägger av balarna med full automatik och föraren kan koncentrera sig på att styra traktorn.


.SE

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

69

Claas ökar effekt och vridmoment i sina teleskoplastare i Scorpionserien. Det är en ny generation motorer från Deutz för att uppfylla avgaskrav steg IV. Detta klarar man med SCR-teknik vilket innebär en extra tank för AdBlue. Claas passar på att öka motorstorleken i samband med detta och den största modellen, 9055 får en fyrcylindrig motor på 4,1 liter och 115 kW (156 hk).

Michelin kan förse däcken med sensorer som lämnar information till traktorns dator om lufttryck och belastning. Föraren kan med denna information anpassa arbete och belastning på traktorn samt justera lufttrycket så att förhållandena blir optimala. Tekniken heter Connected Tire.

New Hollands nya tröskor i CX-serien har helt ny hytt med fantastisk sikt och fin komfort.


70

NilehnTeknik nr 04/2015

Agritechnica 2015

.SE

Horsch har gått över till plasttankar under den senaste tiden. Nya Leeb LT5 har en tank som rymmer 5 000 liter och rampen kan vara från 24 till 42 meter. Pumpkapaciteten är 600 liter per minut.

Discrunner från tyska Bremen Maschinenbau finns i arbetsbredd 3 till 5 meter. Axeln är delad på mitten och med hjälp av bulthål kan man ändra angreppsvinkeln. Maskinen fälls ihop med hydraulkolvar och vikten på en 5 meter bred maskin är 1 100 kg.


Fรถrarlรถs

100% success 0% manpower

Mikael Bergqvist M: 070-895 25 23 info@precisionmakers.com www.precisionmakers.com


72

NilehnTeknik nr 04/2015

Agritechnica 2015

.SE

Hardis Delta Force-ramper kommer nu som tvådelade upp till 30 meters arbetsbredd. Idén bakom Delta Force är att man vid infällning av en rampdel ska få en annan rampbredd, vilket kan vara bra för maskinstationer.

Arbetsbelysning på plogen kan bli verklighet Positiva tongångar på Agritechnica. Det är konklusionen efter att ha sett all ny teknik på den tyska stormässan. Maskintillverkarna verkar se positivt på framtiden och inte helt oväntat är fokus inställt på att försöka hjälpa lantbrukarna att reducera sin insats och öka resultaten. HANNOVER NILEHN TEKNIK

Hardis nya HC9600 är en 12,1 tum stor pekskärm som är fyra gånger snabbare än föregående modell. Skärmen kan delas i två bilder och ska ge känslan av läsplatta vid arbete.

Danska Hardi var på plats med sina sprutor och visade upp en ny konstruktion av sin ramp Delta Force. Konceptet bakom Delta Force är att man med en 36 meters tredelad ramp ska kunna fälla in först yttersektionen för att köra med 24 meters arbetsbredd och efter nästa infällning få en 15 meter bred ramp, som exempel. Nu kommer Delta Force även som tvådelad och har fått en ny typ av svetsning där svetsen fortsätter 3 cm efter varje skarv för att bli starkare. En fördel med denna ramp är även att den fälls ihop i ett svagt zickzackmönster, vilket gör att den kan bli kompaktare vid transport. Till Hardis sprutor kommer även en ny pekskärm – HC9600. Den är fyra gånger snabbare än före-

gångaren HC9500, men måttet är fortsatt 12,1 tum. Skärmen kan delas i två bilder, vilket gör att man både kan övervaka sprutan och se en karta över fältet om sprutan är hopkopplad med GPS. Amazone är en annan känd tillverkare av lantbruksmaskiner och även de har sprutor på sitt program. De har utvecklat ett tvättsystem som de kallar för XtremeClean och det är i dagsläget en prototyp. Det är ett roterande högtrycksmunstycke med elektrisk drift som tvättar sprutan invändigt med omkring 200 liter vatten och eventuellt rengöringsmedel. Föraren aktiverar systemet från hytten och en hundraprocentig tvätt tar sedan 20 minuter, följt av att man sedan kör en vanlig


.SE

Agritechnica 2015

sköljning. Tekniken, som beräknas komma ut om 2-3 år är utvecklad för lantbrukare som kör preparat som ger svåra avlagringar i tanken. Konstgödselspridning är ett arbete med insatsmedel för stora belopp, men spridningsbilden varierar under varje dags arbete. Det beror på gödselns och den omgivande luftens egenskaper. Amazone hade idéer och tester redan år 2007 på automatiserad justering av spridningsbilden, men det är först nu som man hittat en teknik som man anser tillförlitlig och som kan köras som en förserie under nästa år. Det är radarsensorer monterade på en båge under varje tallrik som läser av spridningsbilden och sedan kan optimera den genom att justera nedsläppspunkten på tallriken. Tanken är att föraren slår in den optimala spridningsvinkeln som är angiven för varje gödselmedel och att

sedan spridaren utgår från detta. Tekniken kallar man för Argus och det ska förbättra resultatet med tre procentenheter från de tio procents variation som annars är fallet för centrifugalspridare. Rauch Även Rauch har denna teknik. Den är uppdaterad från förra Agritechnica och heter nu AxmatPlus. Den äldre Axmat var en rörlig sensor, men nu är det en fast ramp med 27 sensorer per sida som håller koll på spridningsbilden och justerar nedsläppspunkten. Varje mätning tar fyra sekunder, mot tidigare sextio, och säljstart beräknas till år 2016. Intressant med Rauchs konstgödselspridare är att man kan välja mellan 4 och 8 sektioner för sektionsavstängning, alternativt helt steglös sådan. Spridarna mäter och justerar även utmatningsmängden

NilehnTeknik nr 04/2015

med hjälp av att mäta vridmomentet på tallrikarna. Det ger en mer lättvättad konstruktion och exaktare spridning vid kuperad terräng än med vågceller. Det är sagt att hela Fendts produktprogram kommer att bli representerat i Sverige inom några år på grund av all förändring inom branschen och då passar vi nu på att rapportera om deras nya snittvagn. Den är helt nyutvecklad, har en del unika detaljer och heter VarioLiner. Till att börja med är pickupen hydrauliskt driven för att hastigheten ska kunna justeras. Vagnen följer ISOBUS klass III, vilket betyder att belastningsgivaren på rotorn kan tala om för en traktor med samma standard att hastigheten bör justeras upp eller ner. Då justeras även pickupens hastighet med automatik. Man har valt att bara ha rotorn 1,2 meter bred och det beror på att den behöver

73

vara välfylld över hela bredden för att snittresultatet ska bli bra. Efter rotorn åker gräset nästan rakt in i vagnen, då golvet i fronten sluttar neråt och därmed går det åt mindre energi för att fylla vagnen. Unikt i klassen är även att Fendt valt att sätta skjutande framstam på VarioLiner, vilket innebär att föraren kan komprimera lasset och därmed få plats med 20 procent mer material i varje lass. Djupare Överum premiärvisade sin nya plogkropp XLD. Den utgår från den kända XL-kroppen, men mer tilltagna mått på alla håll gör att man nu kan plöja ner till 35 centimeter. Just den nyheten kanske inte är så intressant för Sverige, men på Överum menar man att den bredare fåran för dagens större däck och tätare tiltläggning på lerjord är intressant för

Amazone XtremeClean är en automatiserad tankdiskning med högtrycksmunstycke för de tuffaste preparaten. Det är ännu en prototyp, men efter tjugo minuters diskning har hela tanken rengjorts.


74

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

brukarna på hemmamarknaden. Plogarna lackas numera även röda i Kongskildes namn och dessa har tagit fram en speciell arbetsbelysning för plogar. Det är en prototyp som kallas Illumination och det är sex led-dioder som sitter placerade över och under ramen vid varje plogkropps infästning. De menar

att det är problem med ljusreflektion, skuggor och avstånd när man använder traktorns egen arbetsbelysning vid plöjning. Mixervagnen är det viktigaste redskapet på gårdar som använder sig av den tekniken och det menar Kongskilde att man förstår. De har tagit fram en elektrisk indikator

som med hjälp av en magnet visar öppningsgraden på mixervagnens bakre luckor. Därmed är det inga vajerspel eller annat som kan krångla vid svåra förhållanden. Danskarna har även tagit fram en blandskruv som man kal�lar för Mix+ och den har bultade slitdelar i rostfritt stål för att man

.SE

billigare och enklare ska kunna hålla gott skick på sin vagn och bibehålla blandkvalitén. Stålet är 4 mm tjockt och sitter längs kanten på skruvens vingar – från botten till topp. Filip Niléhn

Argus från Amazone är en ramp med radarsensorer som läser av spridningsbilden och justerar nedsläppspunkten för att behålla optimalt spridningsresultat när gödselns egenskaper förändras under arbetets gång.

Rauch AxmatPlus är en vidareutveckling av deras kontrollsystem för optimal spridningsbild. Spridarna med denna teknik är redo för försäljning till nästa år.

Kongskildes mixervagnar kan fås med skruven Mix+. Då kan lantbrukaren själv byta ut de bultade slitdelarna i rostfritt stål, vilket gör det billigare att behålla god blandkvalité.


.SE

Agritechnica 2015

NilehnTeknik nr 04/2015

Fendt VarioLiner har belastningsgivare på rotorn för automatisk reglering av traktorns hastighet, smalare snittverk för optimalt snittresultat och skjutande framstam för att kunna få med sig tjugo procent mer material i vagnen.

75

Kongskilde visade en prototyp av arbetsbelysning med led-teknik för plogar. Överum presenterade sin nya plogkropp XLD, vilken klarar bredare traktordäck och har tätare tiltläggning på tyngre jordar (ej i bild).

Kubota M7060 med lastare

svensk standard, 71 hk, air condition, kopplingsfri fram/back, framskärmar, Kubotalastare inkl. parallellföring och mekanisk joystick, 2 års garanti, 5 års maskinskadeförsäkring.

Kampanjpris 349 000:Ord. pris: 422 100:-

Kubota M8560

svensk standard, 85,5 hk, air condition, kopplingsfri fram/back, framskärmar, 2 års garanti, 5 års maskinskadeförsäkring.

Kampanjpris 339 000:Ord. pris: 435 500:-

Kubotalastare inkl. parallellföring och mekanisk joystick

Specialpris: 49 900:Ord. pris: 56 800:-

Samtliga priser ex moms, och kan ej kombineras med andra rabatter

Telefon: 013-253600 • Se våra återförsäljare på svenningsens.se


76

NilehnTeknik nr 04/2015

Maskinmarknaden

.SE

Tyska Claas har samarbetat med Lantmännen Maskin sedan sjuttiotalet och har över 40 procent av den svenska tröskmarknaden. Sedan drygt tio år har Claas traktorer, något man satsat mycket på. I dag har man sin egen steglösa transmission i vissa modeller.

Maskinmarknaden i förändring Mångfalden verkar bestå inom svensk lantbruksmaskinhandel. Lantmännen Maskin har rört om i sitt bo för att få en lönsam struktur, de privata generalagenterna anpassar sig till nya förutsättningar och det finns återförsäljare som är helt exklusiva ett märke medan andra representerar flera olika fabrikat.

Jens Skifter, regionchef Claas

Lantbruksmaskinbranschen är så tätt ihopflätad så när en aktör förändrar sin produktportfölj påverkas i stort sett alla andra, även mot sin vilja. Tyska Claas är en av dem som fick känna av det. Enligt Jens Skifter, regionchef på Claas, var man övertygad om att man tecknat en hållbar och långvarig strategi med Lantmännen Maskin. – Även om det är Claas strategi totalt sett, och ett framgångsrikt koncept på de flesta marknader, förstod vi att Claas inte kunde säljas helt exklusivt i Sverige, precis som man på Lantmännen Maskin också ansåg.

Samtidigt är det svårt att ha alltför många varumärken då lantbruksmaskiner och traktorer är invecklade och servicen blir dålig om man inte är specialiserad. Lantbruksmaskiner kan inte jämföras med bilar. Bilar är mer likartade och för dem finns verkstäder som kan serva och reparera alla fabrikat. Skulle bilen inte bli reparerad i tid kan man låna en annan och utföra uppdraget, transportera sig från A till B. En traktor och en lantbruksmaskin är en produktionsapparat. Om traktorn havererar är det inte bara att koppla en annan framför växtskyddssprutan. Det är ofta många


PN1511

Plus Erbjudanden

du inte får missa Traktorer – Redskap – Slitdelar Slitstål – Friskvårdsservice Kontakta din säljare för mer information – redan idag!

Tel 0771-38 64 00 www.lantmannenmaskin.se


78

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

anpassningar mellan dragfordon och maskin och det skiljer mycket på utrustning vad gäller däck, spårvidd, vikt, hydraulkapacitet, ISOBUS, med mera. – En traktor eller lantbruksmaskin måste kunna repareras fort och ägaren eller föraren måste kunna få support när något inte fungerar. Claascentrer Planen för att lösa detta var att upprätta fem LM-Claascentrer på strategiska platser i Sverige, varav det första i Staffanstorp invigdes den 28 september i år. På dessa skulle det finnas samlad expertis för Claas och därifrån kunde man hjälpa tekniker ute på andra anläggningar samt visa upp ett samlat produktprogram för kunder.

Jens Skifter berättar att Claas och Lantmännen Maskin skulle dela på kostnaderna för dessa byggen och att man gemensamt tecknat en överenskommelse om detta så sent som i fjol med nuvarande leding. – Så vi blev verkligen överraskade när Lantmännen Maskin i oktober meddelade att de inte avsåg förlänga vårt avtal när det går ut i september 2018. I den omtumlande situation som just nu råder på maskinmarknaden betonar Jens Skifter att det är viktigt att framhålla att de totalt sett är nöjda med det arbete Lantmännen Maskin gjort och uppskattar det långa samarbete man haft sedan sjuttiotalet. – Nu arbetar vi med nya lösningar för Skandinavien och fram till dess kan alla lantbrukare lita på att

de får full support via Lantmännen Maskin. Men vilka datum det står på olika avtal kan man ta med en nypa salt. När CNH Industrial sade upp avtalet om Case IH och New Holland i april i år löper det avtalet vidare till april 2017. Men ingen kan sitta stilla och vänta på att ett avtal ska löpa ut och Söderberg & Haak fick i stället agenturen för Deutz-Fahr från 1 januari 2016. Naturligtvis kan Söderberg & Haak beställa nya traktorer från CNH fram till april 2017, men fokus framåt kommer av naturliga skäl att vara på det nya fabrikatet. Samma blir det för alla andra som byter agentur. Så fort något är bestämt är det det som gäller.

.SE

Återförsäljare Lantmännen Maskin har i sin tur en mycket stor utmaning och det är att ersätta tröskorna från Claas med Fendt, som egentligen är det samma som Massey Ferguson, Challenger och Laverda. För att nå marknadsandelar som går att räkna i hela procent krävs det fullt fokus på det. För Claas del blir förhållandena helt olika i de tre skandinaviska länderna. I Danmark har man 16 privata exklusiva återförsäljare och den exklusiva Claas-anläggning Lantmännen Maskin i dag driver i Fredericia på Jylland för support, marknadsföring och eftermarknad, kan övertas av Claas eller en privat aktör.

Söderberg & Haak börjar sälja Deutz-Fahr från den 1 januari 2016 och har på flera orter tecknat avtal med nya återförsäljare då en hel del av deras gamla fortsätter med Case IH och/eller New Holland.


.SE

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

79

Sveriges i särklass största lantbruksmaskinåterförsäljare, Axima, fortsätter att sälja Case IH och New Holland i Sverige. Här delägarna Johan Fredricson, Carl Lindell och Morgan Broberg.

GIGANTISKA KOMBINATIONER

Nu Planeringsrabatt! Hör med din säljare

2 ÅRS GARANTI


80

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

Även i Norge blir det privata återförsäljare och en hel del är redan klara. Utmaning I Sverige saknas såväl support, reservdelslager som återförsäljare, den dag Lantmännen Maskns avtal med Claas löper ut, men enligt Jens Skifter ska Lantmännen Maskin ge full support även efter det och säkra en organisation för framtiden. Enligt Claas kan man mycket väl ha försäljning och service i olika organisationer runt om i hela landet och dessa ska få support från en organisation i Sverige med svensk personal. – Exakt hur det kommer att se ut är för tidigt att uttala sig om. Men vi är öppna för alla förslag och har dialog med många i branschen,

både återförsäljare och generalagenter. Jens Skifter berättar att Claas som familjeägt företag är trevligt att arbeta med. – Vi har långsiktiga lösningar och det ger en trygghet för våra samarbetspartners. Nu blir det en ny strategi för Claas och vi har många att förhandla med i denna situation där alla återförsäljare berörs på ett eller annat sätt. Jens Skifter utesluter inte heller att John Deere-återförsäljare hör av sig. – Det finns exempel i Danmark och Tyskland där återförsäljare nyligen bytt från John Deere till Claas och ökat sin omsättning. Claas är en stor aktör och marknadsledande i hela Europa vad gäller tröskor och med en marknads-

andel över 40 procent i Sverige. På självgående exakthackar är man störst i världen och man har en komplett produktportfölj vad gäller vallmaskiner och i dag även en komplett traktorserie upp till 500 hästkrafter. Claas omsättning i Skandinavien uppgår till en miljard svenska kronor per år när man lägger ihop nyförsäljning, reservdelar och service. En miljard är mycket pengar och mot den siffran verkar ju Lantmännen Maskins uppsägning av Claas mycket märklig. Lantmännens maskindivision omsatte år 2014 cirka 9,5 miljarder kronor varav cirka 4,2 miljarder kronor avser Lantmännen Maskin. Den svenska verksamheten uppgår till knappt 3 miljarder kronor och för den redovisades en förlust

Agco delar upp sina fabrikat så att Massey Ferguson marknadsförs i en kanal medan Fendt och Valtra säljas tillsammans. I Sverige blir dock Lantmännen Maskin generalagenter för samtliga produkter från Agco men Massey Ferguson ska även i framtiden säljas i ett privat nät av återförsäljare.

.SE

på 38 miljoner kronor i fjol. Det operativa resultatet var minus 17 miljoner kronor. Man har även verksamhet i Norge och Danmark varifrån resterande omsättning kommer, cirka 1,2 miljarder kronor. I båda dessa länder redovisas vinster, till skillnad från den svenska lantbruksmaskinverksamheten. Med den strukturförändring Lantmännen Maskin nu genomför, där man ökat samarbetet med Agco i Sverige, sagt upp Claas samt inom kort upphör med all verksamhet i Norge och Danmark, kommer omsättningen att öka, då de utökade engagemangen för Agco, vilket innebär importen av Massey Ferguson samt fler produkter från Fendt, mer än väl väger upp det man tappar med Claas samt affärerna i utlandet.


.SE

Annons

NilehnTeknik nr 04/2015

81

Följ o s Face s på book !

Odlingsteknik som ger mervärde Helheten av management och rätt insatser visar bästa lönsamheten! Det finns inga genvägar för långvariga förbättringar. Istället handlar det om att ta ett helhetsgrepp på sin odling, vilja och tro att man kan förändra och förbättra genom ett aktivt management. 6Tolv handlar helt enkelt om ett sätt att tänka!

Följ oss på webben och Facebook, ta del av tips och idéer och följ utvecklingen av svensk odlingskonst!

Svenska Foder AB • Box 673 • 531 16 Lidköping • Vxl 0510-828 00 • info@svenskafoder.se

Kontor 042-510 90

Robin Törnqvist 0706-10 28 35


82

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

Så här kommenterar Jonas Arvidsson, vd på Lantmännen Maskin förändringarna: – De stora tillverkarna har alla en tydlig inriktning på exklusiva återförsäljarkanaler. Man har de centraleuropeiska marknaderna som mall och försöker med alla medel att implementera samma koncept på alla sina marknader. Vi såg tidigt att en sådan strategi inte fungerar i Norden. Marknaden är för liten och de geografiska avstånden för stora. Därför inledde vi förhandlingar med både Agco och Claas med samma förhandlingsagenda och förutsättningar. Förhandlingarna blev positiva med Agco där vi lyckades skapa förståelse för ett svenskt undantag för exklusiva kanaler medan Claas ville fortsätta på den inslagna vägen. Vi stod inför ett vägval och bestämde oss för att inte förlänga avtalet med Claas men att fördjupa samarbetet med Agco. Det var vårt beslut för att i tid säkerställa en långsiktigt lönsam maskinaffär för

Lantmännen och dess ägare. Lönsamt Oavsett vilket räknar Lantmännen Maskin med att nå lönsamhet med nuvarande upplägg och man kommer att jobba vidare med ett brett program med redskap från många olika leverantörer. Oavsett vilket räknar Lantmännen Maskin med att nå lönsamhet med nuvarande upplägg och man kommer att jobba vidare med ett brett program med redskap från många olika leverantörer. Tillsammans med Agco har man analyserat den nordiska marknaden och kommit fram till att det är bättre att Lantmännen som ett svenskt lantbrukskooperativ fokuserar på den svenska marknaden och att Agco övertar ansvaret i Norge och Danmark och det är i denna uppgörelse Lantmännen Maskin även fick importansvaret för Massey Ferguson. Lantmännen Maskin gick för några år sedan från cirka 100 till

80 anläggningar och då var det stort motstånd bland medlemmarna i föreningen. Sen tvingades man gå ner till 60 för att nå lönsamhet, men med det upplägg man nu lyckats förhandla sig till räknar Jonas Arvidsson med att kunna behålla nuvarande anläggningsstruktur och nå lönsamhet i företaget. Uppsagd En av dem som påverkas mest i nuvarande förändring är Söderberg & Haak. Efter uppsägningen från CNH har de även brutit med JCB. Man fick snabbt ett nytt avtal om att representera Deutz-Fahr i Sverige och jobbar nu med att finna nya agenturer inom såväl entreprenad- som lantbruksmaskiner. Thomas Svensson är dock inte orolig och är helt säker på att man får ihop ett bra nät av återförsäljare och en bra mix av agenturer. – Vi tror på många leverantörer som kompletterar varandra och

.SE

där de och vi arbetar tillsammans som partners mot ett gemensamt mål. Han visar på goda exempel med Krone och Amazone, agenturer de haft i många decennier. Thomas Svensson är övertygad om att det behövs fler kapitalstarka aktörer som vill satsa på lantbruksmaskinbranschen och pekar på Semler Gruppen i Danmark som ett exempel. Samtidigt behöver branschen öka lönsamheten om man ska lyckas attrahera externt kapital. – Det gäller ju att marknadsledaren går med vinst, de lägger ju ribban för hela branschens lönsamhet och vinster är avgörande för att attrahera nya, yngre entreprenörer för framtiden. Här syftas på den största aktören inom svenska lantbruksmaskiner, nämligen Lantmännen. Naturligtvis har Söderberg & Haak tappat ett antal stora och viktiga återförsäljare som valde att stanna kvar med Case IH och/ eller New Holland, men de har fått

I Sverige har det endast marknadsförts traktorer och frontlastare från tyska Fendt, men från och med nu blir det även tröskor och vallmaskiner från Fendt via Lantmännen Maskin.


.SE

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

83

John Deere tog täten vad gäller strukturförändringar inom lantbruksmaskinbranschen. Korta vägar direkt från fabrik till återförsäljare som är stora med flera anläggningar var för att kunna ha en stor personalstyrka och ge bra kunskap inom alla produktgrupper.

BLÅTT GER NYHETER RUBIN 12 EN KOMPAKT TALLRIKSKULTIVATOR MED ENASTÅENDE ARBETSDJUP a ela hel åh på er p eter met iam sdia iksd llrik tallr v En ta siv nsi ten in En en te ar in kr säkrar en m sä mm 6m rd 736 jord av jo g av 73 ing nin dn nd lan bla anb man mm ll till sam er n a sa d ända ner ti er än ster rest xtre växt h vä och oc p ju sd et p b arbetsdju cm ar 20 cm 20

Med Med Rubin Rubin 12 12 presenterar presenterar LEMKEN LEMKEN en en NYHET NYHET av av tallrikskultivaror tallrikskultivaror som som Rubin klarar Rubin 12 12 är är klarar av av därför både för för grund grund och och djup djup stubb stubb bearbetning bearbetning och och fungerar fungerar därför idealisk idealisk både även jordar. Upplev Upplev alla alla dessa dessa möjligheter möjligheter själv. själv. även på på tyngre tyngre jordar. Kontakta Kontakta din din LEMKEN LEMKEN återförsäljare återförsäljare LEMKEN agent: agent: Mats Mats Jönsson Jönsson LEMKEN Mobil: Mobil: 070 070 655 655 01 01 10 10 Email: Email: m.jonsson@lemken.com m.jonsson@lemken.com

www.lemken.com www.lemken.com

Symmetriskt Symmetriskt placerade placerade tallrikar tallrikar utan utan sidodragning sidodragning Optimal Optimal jordsökning jordsökning och och en en helt helt genomarbetad genomarbetad markyta markyta från från Utjämningsharv Utjämningsharv efter efter tallrikarna tallrikarna som som blandar blandar och och sönderdelar sönderdelar intensivt intensivt Maximalt Maximalt utrymme utrymme mellan mellan tallrikarna tallrikarna förhindrar förhindrar materialstopp materialstopp


84

Maskinmarknaden

NilehnTeknik nr 04/2015

nya samarbetspartners på många platser och senast i raden är Höglandets Maskin Lantbruk som börjar sälja Deutz-Fahr. Höglandets Maskin Lantbruk har anläggningar i Aneby, Jönköping och Linköping och kommer att bli en Söderberg & Haakanläggning med nuvarande ägare, Joakim Rosenqvist vid rodret. Söderberg & Haak kommer att äga 60 procent i det företaget. Tanken från Joakim Rosenqvist var att fortsätta med Massey Ferguson parallellt med de nya argenturerna från Söderberg & Haak, men så blir det inte. - Massey Ferguson ska säljas exklusivt. Det är klart uttalat från Agco och återförsäljarna får välja, säger Per Wretblad, chef på Agco i Uppsala. Deutz-Fahr I förändringen på Höglandet Maskin Lantbruk ingår även att företaget integrerar verksamheten i Söderköpings Traktorcentrum i Linköping, som redan i dag säljer Deutz-Fahr. Att Höglandets Maskin Lantbruk nu blir delvis ägt av och byter namn till Söderberg & Haak stämmer väl överens med den nya

affärsmodell generalagenten startat. Nu agerar man även som återförsäljare, dels i Staffanstorp, dels på andra anläggningar där man har en eller flera lokala kompanjoner som är delägare i det bolaget. Det som bekymrar Thomas Svensson i de förändringar som nu sker runt om honom är att man lämnar ifrån sig stora delar av lantbruksmaskinbranschen i utländska aktörers händer. – Tillverkarna tar makt och kontroll över strukturen i branschen, vi ser det från Söderberg & Haaks sida liksom från BM Agris, som väsentligt att verka som en privat, fristående och oberoende svensk aktör i lantbrukets binäringar. Men han är övertygad om att det fortfarande är många förändringar på gång i branschen och att alla påverkas. För alla de svenska återförsäljare som i dag marknadsför Massey Ferguson blir det också förändringar. I stället för att köpa produkter direkt från Agco och erhålla support från tillverkarens dotterbolag i Uppsala blir man nu kund hos Lantmännen Maskin. Men även om upplägget innebär att man i vissa affärer blir konkur-

rent med sin generalagent verkar i stort sett alla Massey Fergusonåterförsäljare anse att det är bra, i varje fall i dagsläget. – Min enda uppfattning om detta är att det blir bra, konstaterar Magnus Lidén på Andrésen Maskin i Uddevalla. Genom Lantmännen Maskin får man en stark organisation med reservdelslager i Sverige i stället för som nu i Danmark. – Men man måste naturligtvis följa utvecklingen, ingen vet ju hur det ser ut i marknaden om några år. John Deeres återförsäljare har hela året suttit vid sidan av förändringståget och menat att de har en bra och säker situation men enligt Jens Skifter på Claas finns det även anledning för dem att fundera. I Danmark blev det nyligen klart att Semler Gruppen, som är generalagenter för VW, Audi, Skoda och Porsche i Danmark, köper två John Deere-återförsäljare och därmed får kontrollen över nio anläggningar inom lantbruksmaskiner. Det tycks som om aktörer från helt andra branscher börjar intressera sig för lantbruksmaskiner och det kan vara bra för branschen då

.SE

den är mycket kapitalkrävande. Förändringen i Danmark var ett sätt att klara generationsväxling i två företag där det inte fanns efterträdare i ägarfamiljerna. Föregångare I Sverige gick John Deereåterförsäljarna genom en stor strukturförändring för några år sedan och antalet företag reducerades till nio. – Nu har vi en bra organisation och kan koncentrera oss på kärnverksamheten, nämligen försäljning och service till våra kunder, säger Magnus Åhman på Åhmans Traktor i Linköping. På kort sikt anser han att John Deere tjänar på de förändringar som just nu sker i branschen. – Vi tar några extra affärer eftersom det är lite oroligt bland de andra. Anders Niléhn

Japanska Kubota kommer med sin nya traktorfabrik samt redskap från Kverneland att bli en betydande aktör i Europa. De ska växa med befintliga återförsäljare samtidigt som nya kontakter ska upprättas för att täcka hela marknaden.


Från traktorer till tröskor. Skörda säkrare och bättre med CLAAS. Det som 1913 började i Tyskland med produktion av halmbindare är idag ett världsomspännande företag inom lantbruksmaskinbranschen. Mer än 11 000 medarbetare ser varje dag till att namnet CLAAS står för tillförlitlig och modern teknik med bästa service. Sverige är med sitt högteknologiska lantbruk en viktig framtidsmarknad för CLAAS.

claas.se


Ingenjรถrernas


senaste framgångar Varje år två dagar innan Agritechnica öppnar för allmänheten träffas ett par hundra ingenjörer på mässområdet för att hålla föredrag för varandra om ny teknik. Det är inte mindre än 76 olika föredrag och vi på NilehnTeknik är som vanligt med för att bevaka. Även i år presenterades en hel del intressanta forskningsrön och konstruktioner som inom ett antal år kan effektivisera lantbruket ytterligare.


88

NilehnTeknik nr 04/2015

Senaste tekniken

.SE

Enastående sikt med upplyft frontlastare och samtidigt säkert för föraren med den nya tekniken med Hammerglass i hytten.

Bättre sikt på frontlastartraktorn Claas har tagit fram en ny teknik vad gäller rutor i traktorhytten. Med denna kan man låta vindrutan gå ihop med takfönstret och utan sikthindrande galler sitter föraren skyddad med perfekt sikt över upplyft lastare. Genom att använda Polykarbonat som är en transparent termoplast med exceptionell hållbarhet kan man ha stora rutor som ändå ger bra skydd för föraren. Polykarbonat säljs ofta som okrossbar plast under namnet Hammerglass och har under en tid används i entreprenadmaskiner. Claas har utvecklat en ny hytt till fyrcylindriga traktorer, vilka ofta säljs med frontlastare. Hytten har ingen horisontal ram som förbinder A-stolparna vid taket utan framruta och takfönster går ihop som en enhet utan siktbegränsning för föraren.

Denis Rondeau, ingenjör på Claas traktorfabrik i Le Mans, Frankrike.

Bra sikt Claas nya hytt konstrueras med 80 procent av de komponenter som finns i de konventionella hytterna och uppfyller gällande regler för störtbågar. Andra nya intressanta konstruktioner som presenterades på Land

Technik AgEng 2015 är en ny transmission med dubbelkoppling från italienska Carraro. På företaget menar man att man med modern teknik kan komma långt med mekaniska transmissioner som sköts bekvämt med elektronik. Transmission Med dubbelkoppling och elhydraulik för växling kan en mekanisk transmission köras som en powershift, fast med den fördelen att konstruktionen är enklare och tar mindre plats. Jämfört med den steglösa transmissionen är fördelen mindre effektförluster. Carraro erbjuder denna transmission till traktorer i effektklassen 44 till 132 kW (60–180 hk). Vid det Tekniska Universitet i tyska Braunschweig har ett antal ingenjörer gjort praktiska tester med eldrivna knivbalkar. En knivbalk, exempelvis på en tröska, för-


.SE

Senaste tekniken

brukar mycket energi då den gör en kort rörelse åt ett håll, bromsas upp, vänder och gör en lika kort rörelse åt andra hållet. Knivbalk Genom att mäta tiden och krafterna vid olika tillfällen i denna cykel erhålls värden som ligger till grund för den nya eldriften där vinsten är att endast tillföra energi vid rörelse åt ena hållet medan en fjäder hjälper till att röra knivbalken tillbaka igen. Eldriften blir som ett snabbt ställdon som arbetar

med egen kraft åt det ena hållet, där ställdonet har störst kraft och när knivbalken går åt andra hållet är det fjädern som utför det största arbetet medan ställdonet hjälper till. Utrustningen finns i dagsläget endast som prototyp på relativt små slåtterbalkar som testats i olika material. Den utvärdering som hittills gjorts visar på energibesparing, men i rapporten anges inga värden.

NilehnTeknik nr 04/2015

Eldrift av olika typer av redskap har funnits i några år nu, men ännu inte kommit ut på marknaden. Flera tillverkare har även tagit fram traktorer med generatorer som ger starkström för eldrift av redskap. En av de första var John Deere och nu går de vidare i utvecklingen med ett styrsystem så att man kan ha elmotorer för drivning av en vagn efter traktorn och att dessa elmotorer styrs via traktorns transmission för exakt drivning, varken mer eller mindre, så att vagnens

89

hjul kör med exakt samma hastighet som traktorn. Eldrift I takt med att ekipagen, traktor och maskin/vagn, blir allt större och tyngre ökar behovet av en effektiv drivning även på efterföljande redskap eller vagn för att minska markpackningen och öka dragkraften. Med drivning på redskapet eller vagnen minskar behovet av belastningsvikter på traktorn.

John Deeres nya styrsystem, för att alltid ge exakt rätt hastighet och kraftöverföring på exempelvis en trailers hjul, fungerar även på traktorer som inte har integrerad generator. I detta fall monterar man en generator i traktorns frontlyft och driver den med frontkraftuttaget. Generatorn på bilden ger trefasström och 100 kW.

Nya Carrier XL

0,00% ränta

via Väderstad Finans fram till den 31/4-2016

De nya Carrier L och XL finns i arbetsbredder från 4,25 5,25 6,25 och 8,25 meter. Dubbel SoilRunner som är enkelt tiltbar där jord arbetar mot jord, är optimal för många jordar och förhållanden. Nya Carrier XL lika aktuell i plöjd mark som i stubben.

Carrier

www.vaderstad.com

S940

Nya flexibla Carrier gör ett imponerande jobb även i stora mängder skörderester. Mycket tack vare de stora tallrikarna, Carrier L 51 cm och Carrier XL 61 cm. Tallrikarnas ställbara arbets­ vinkel, MultiSet, gör att maskinen kan skära ut hela jordprofilen oavsett arbetsdjup.

Konta kt återfö a din rsäljar för ett e intres sant försla g.


90

Senaste tekniken

NilehnTeknik nr 04/2015

Om man har drivning på hjulen på den enhet man kopplar bakom traktorn visar praktiska tester att man kan minska vikten på traktorn med 12,5 procent och ändå ha samma dragkraft totalt på ekipaget, alternativt kan man dra något som går 38 procent tyngre, exempel ett bredare redskap eller en tyngre last. John Deeres nya utrustning bygger på att sensorer mäter hastighet, vridmoment och effekt vid

exempelvis vagnens drivna hjul. Informationen går till traktorns dator och sammanställs med traktorns hastighet, vridmoment och effekt på drivhjulen och i kombination med slirningen styrs hur mycket kraft elmotorerna på vagnen ska ge. Ett antal tyska ingenjörer har jämfört nya traktorer med motorer som uppfyller avgaskrav steg IIIB med SCR-teknik och AdBlue med en generation äldre traktorer

som har avgasrening steg III utan SCR-teknik. Traktorerna har gått 200 timmar i praktiskt arbete med plog, såmaskin, rotorharv, kultivator, slåttermaskin och trailer i transport. Testerna visar naturligtvis på minskat utsläpp av såväl koldioxid som partiklar på de nyare traktorerna, men även på minskad bränsleförbrukning. Traktorerna kördes även på raffinerad biodiesel och då blev avga-

Med fjädrar och elmotorer i stället för mekanisk eller hydraulisk drivning av knivbalken minskar energiåtgången. Systemet utvärderas just nu vid Tekniska Universitet i tyska Braunschweig.

Schematisk bild över Carraros mekaniska transmission med dubbelkoppling.

.SE

serna ännu renare utan att bränsleförbrukningen ökade. Anders Niléhn


.SE

Senaste tekniken

NilehnTeknik nr 04/2015

NEDRÄKNINGEN HAR BÖRJAT... Söderberg & haak Maskin AB Industrivägen 2, 245 25 Staffanstorp • 046-25 92 00 • mail@sodhaak.se www.sodhaak.se

91


92

NilehnTeknik nr 04/2015

Utfodring

.SE


.SE

Utfodring

NilehnTeknik nr 04/2015

93

Eldriven fodervagn minskar energiåtgången Automatiseringen går snabbt framåt inom mjölkbesättningarna men det gäller att välja rätt utrustning. All teknik ökar inte resultatet om man har arbetskraft som fungerar.


94

Utfodring

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Under mixervagnen sitter ett skär som skjuter fodret närmre korna. Vagnen körs helt automatiskt dygnet runt. Ibland skjuter den foder och ibland utfodrar den. Även under transporten mixar den fodret.

Mjölka manuellt och satsa på tekniken i utfodringen Att mjölka med robot blev 5 öre dyrare per kg mjölk jämfört med grop. Därför valde Carsten Asmussen att lägga krutet på en helautomatisk utfordringsanläggning i stället. CHRISTIANSFELD DANMARK NILEHN TEKNIK

Carsten Asmussen är tredje generationen med Jerseykor på gården. Han jobbar mycket med avelsarbetet och avkastningen ligger över 11 000 kg mjölk per ko och år. Målet är 12 000 kg.

Carsten Asmussen, lantbrukare i Christiansfeld utanför danska Kolding byggde ett nytt lösdriftsstall till sin Jerseybesättning under 2015. Det nya stallet byggdes i förlängningen av det gamla som nu ändras om för att rymma ungdjur och rekrytering. Spädkalvarna är utomhus i enboxsystem den första tiden. – Naturligtvis räknade vi på alla möjliga system innan vi bestämde oss och en anledning till att vi byggde nytt, förutom för att öka djurantalet, var ju att få ner arbetstiden, säger Carsten Asmussen. Det nya stallet rymmer 300 mjölkande kor och med ungdjur och rekrytering är det totala antalet djur på gården ungefär det dubbla. Robot var med i kalkylerna men visade sig kosta 5 öre mer per kg mjölk jämfört med grop.

– Det blev en konventionell mjölkgrop igen och det är det mest kostnadseffektiva i en så här stor besättning där man kan anställa personal och få rimliga arbetsscheman för de anställda. Men ambitionen att minska tidsåtgången fanns där och när man gick vidare i planeringen fastnade man för en rälshängd helautomatisk fullfodervagn. – Djuren får allt i fullfoder och vi har inga kraftfoderautomater. Systemet är levererat och installerat av den danska firman One2Feed. Det bygger på ett antal behållare för mineraler och soja som automatiskt skruvar upp rätt mängd av varje produkt till ett blandningskar. Hela utfordringen styrs från en dator och man kan programmera in många olika blandningar.


.SE

Utfodring

NilehnTeknik nr 04/2015

95

Mineraler och soja skruvas upp i rätt mängd och blandas i en behållare för att sedan köras över till mixervagnen. Där tillsätts vatten innan grovfodret kommer i.

INBYTE HOS OP

K=Kristianstad - J=Jordberga - T=Tomelilla JD 8520 -06 (T) JD 6210R, Frontlyft+Trima 6.1 -13 (T) JD 6150R, Frontlyft -14 (K) JD 7820, Frontlyft -07 (K) JD 7530 AP, Trima 6.1 -09 (K) JD 7530, GPS -09 (T) JD 7530, Frontlyft -07 (J) JD 7430 -07 (J) JD 6930, AP -12 (K) JD 6920 -04 (T) JD 6900 -96 (T) JD 6900, Trima -97 (T) JD 4240S -82 (K) JD 6630 AQ-ECO -11 (K) JD 6630 AP -09 (T) JD 6620 -02+03 (K) JD 6530, Ålö Q65 -07 (K) JD 6125R, Ålö Q56 -14 (K) JD 6125M AQ, TLS -13 (K) JD 6430 STD, Ålö Q56 -12 (K) JD 6230, Ålö Q55 -11 (K) JD 5090R -09 (K) Claas 850 Axion, Frontly+PTO -08 (K) Same Taurus 60, lastare -80 (K) Valtra T190, Ålö 10.85 -05 (T) Valtra T170 -03 (T) Valtra T150 -05 (T) Valtra 8150, Ålö 670 -96 (K) Valtra 6350, Ålö Q55 TwinTrac -07 (K)

NH TM155 SuperSteer Ford 8240 SLE Fendt 304, Trima 340 Fendt Vario 828, Frontly+PTO Såmaskiner Väderstad Rapid 400C Överum 3304 Combijet Teleskoplastare Merlo 38-10 Claas Scorpion 7035 VP Tallriksredskap Väderstad Carrier 650 Väderstad Carrier 650 Väderstad Carrier 400 Såbeddsharv HE-VA EuroTiller Väderstad NZA800

-08 (T) -93 (T) -86 (K) -12 (T)

Din specialist på jordbearbetning

-06 (K) -00 (T)

MiniMax 12.30m

-11 -14 (J)

• Kan levereras med: SNOWFLAKE® 50-55-60-65 cm eller Crosskillringar 53cm

Hydraulisk viktfördelning som standard.

-09 (T) -07 (T) -05 (T)

MiniMax 18.30m

-12 (T) -05 (T)

• Kan levereras med: SNOWFLAKE® 50-55-60-65 cm eller Crosskillringar 53cm

Maskinen för fasta körspår och stor kapacitet.

MaxiRoll 6.30m www.opmaskiner.se

En ringvält som ett system med många möjligheter: • Crossboard

• Halmharv • Knivvals

• S-harvpinne • Såddutrustning

SNOWFLAKE® • 6 Gånger starkare • 6 Års garanti • Ny patenterad design Vi har återförsäljare i hela landet kontakta Andreas Hess • Tel 0737-46 30 44 • Mail:ah@dal-bo.dk • www.dal-bo.dk


96

Utfodring

NilehnTeknik nr 04/2015

Förberedelserna med mineraler och soja sker i god tid innan fodervagnen kommer in i foderköket så att produkterna kan matas över i vagnen direkt när den kommer på plats. De två vertikala skruvarna går igång och vatten tillsätts. Därefter kör vagnen fram några meter för att det ska lastas ner halm, majsensilage eller gräsensilage från de tre fickorna. På väg ut i stallet fortsätter mixningen och beroende på var i stallet det ska utfordras, kan skruvarna vara på under hela transporten. Utfordring kan ske åt båda håll och hastigheten på bandet kan

ändras för att passa olika bredder på foderbordet. Därmed kan vagnen köras i flera avdelningar med varierande foderbord. Vagnen är inte stor, 3 kubikmeter. Men eftersom den arbetar automatiskt dygnet runt kan den utfordra upp till 1 200 djur. Investeringen ligger i storleksordningen 1,2 miljoner kronor enligt den specifikation som finns på Christiansfeld och har således rejält med överkapacitet. Förutom att man slipper allt arbete, förutom att fylla på grovfoder i fickorna, sparar man mycket energi.

Elmotorerna förbrukar inte mycket ström och energikostnaderna blir långt under vad som är fallet med en traktor och en bogserad mixervagn. Under den rälshängda mixervagnen finns ett skär som kan sänkas ner och vinklas för att föra foder närmre korna. Även detta sker automatiskt och utförs vid tillfällen då vagnen transporteras från en ände till en annan utan att lägga ut foder. Mixningen kan ske samtidigt som vagnen puffar foder. Fördelen att vagnen inte är så stor är att man kan programmera för flera olika foderblandningar

för olika stallavdelningar och djurgrupper, även små volymer. – Det är ett mycket smidigt system som helt sköter sig själv, ger bra foder och är en lönsam investering.

Tre fickor med majsensilage, gräsensilage och halm fyller på enligt receptet när den rälshängda mixervagnen kommer fram.

Nr 7/8-2014 årgång 21

Tema: Asfalt & vägläggning

MB med gas i tanken

mässa de grönyte Ambuleran 23 platser – besöker

– smidig där

Annorlunda

det är trån

gt

finansiering

Provkörning Merlo Turbofarmer 38.10

Tema: MaskinExpo

Intresserad av bygg, anläggning och grönyta? DIN ENTR

EPRENAD

TIDNING

INOM ANLÄ

PARK OCH NG, BYGG,

GGNING,

GRÖNYTA

BYGG, PARK

OCH GRÖ

NYTA

Prenumerera GRATIS på Conpot! DIN ENTREPRE

NADTIDNIN

G INOM ANLÄ

GGNI

Maila namn och fllständig adress till anders@agrar.nu och skriv att ni vill ha Conpot gratis så lägger vi in er i distributionslistan.

.SE

Anders Niléhn


.SE

Annons

NilehnTeknik nr 04/2015

Med en apple-TV och en smartphone eller iPad ser man enkelt programmet i en vanlig TV

Enkelt, ingen inloggning, inget lösenord och bäst av allt

GRATIS

Nya lantbruksnyheter tisdag till lördag 12:00

Plan- & släntklippare - en av marknadens kraftigaste!

läs tekniknyheter dagligen på www.nilehnteknik.se

Osma DHL finns i 160, 190 och 220 cm arbetsbredd. Kanske inte billigast men bäst. 3 års garanti på slagorna. En universalmaskin som används till ALLT. Tel 0372-710 03, 070-215 50 96

Våran nya MONO som går att kombinera med Pronto och Joker ett flexibelt redskap Stroco-Agro Sweden AB Pallvägen 22 • 247 64 Veberöd +46 (0) 731 - 49 89 90 anders@stroco-agro.se www.stroco-agro.dk

97


98

NilehnTeknik Information

NilehnTeknik nr 04/2015

.SE

Rätt klädd på mässor ger presenter och chans till vinst

I nästa nummer...

Bli vår ambassadör på kommande mässor. Alla som går runt med vår t-shirt NilehnTeknik / Lantbruksnytt på Borgeby Fältdagar, Brunnbydagarna och Elmia Lantbruk och som kommer till vår monter får en present och dessutom är ni då även med i vår tävling. Av alla som anmäler sig i vår monter på dessa mässor iklädd NilehnTeknik / Lantbruksnytt t-shirt drar vi en vinnare som får ett fint pris. Alla prenumeranter, såväl nya som gamla får en NilehnTeknik / Lantbruksnytt t-shirt. Befintliga prenumeranter får sin t-shirt nästa gång det är tid för er att förnya er prenumeration. Har ni ingen t-shirt är inte loppet kört! Prenumerera på NilehnTeknik, det kostar endast 299 kronor plus moms, så får ni en t-shirt. Enklast gör ni det genom att fylla i den portofria kupongen på denna sida, eller via formuläret på vår hemsida www.nilehnteknik.se Efter fullgjord betalning skickar vi t-shirt till er med posten. Så beställ i tid så ni har den till nästa mässa.

- Tester - Maskintillverkning - Nya konstruktioner - Inomgårdsteknik

Nästa nummer kommer ut: 31 mars 2016

Anders Niléhn, chefredaktör NilehnTeknik

MATERIALSTOPP 10 MARS Utgivningsplan

NilehnTeknik 2016 Mar

31

Nr 1

Jun

18

Nr 2

Sep

30

Nr 3

Dec

13

Nr 4

Gå runt med er NilehnTeknik/Lantbruksnytt t-shirt på kommande lantbruksmässor, kom till vår monter så får ni en present samt är med i dragningen där ni kan vinna ett fint pris.

PRENUMERERA PÅ NILEHNTEKNIK NilehnTeknik är den enda renodlade tekniktidningen för lantbruket i Sverige. Den kommer ut med fyra nummer per år och varje tidning innehåller minst 100 sidor lantbruksteknik. Maskiner och teknik står för stora kostnader i ett lantbruk och genom att läsa NilehnTeknik får man konkreta råd och tips på hur man kan effektivisera lantbruket, minska maskinkostnaderna och öka resultatet. Att prenumerera på NilehnTeknik lönar sig.

Prenumeration kan beställas genom att maila fullständigt namn och adress till: anders@agrar.nu eller ringa 044-237180. Glöm inte att ange att det gäller en prenumeration på NilehnTeknik. Prenumerationen kostar endast 299 kronor (plus 6% moms, totalt 317 kronor) för ett helt år och betalas mot faktura som kommer med posten. Ni kan även anmäla er prenumeration med den portofria kupongen nedan.

Anders Niléhn, chefredaktör NilehnTeknik

Intresserad av maskiner och teknik?

Prenumerera på NilehnTeknik Ja tack jag vill prenumerera på NilehnTeknik, 1 år för 299 kronor (+6% moms) totalt pris: 317 kronor. (skicka inga pengar nu, ni får en faktura med posten)

Ringa in storlek på t-shirt:

S

M

L

XL

XXL

SVERIGES

årgång 4 Nr 4-2012, TEKNIKTIDNING FÖR LANTBRUKET RENODLADE SVERIGES ENDA LANTBRUKET DNING FÖR DE TEKNIKTI

Nr 3-2012, årgång 4

ENDA RENODLA

med Exaktare Överum Kongskilde

Frankeras ej Agrar AB betalar portot

NYAVALTRAN93 MEDFRI SIKT

Intervju med rnyheter Alla årets trakto Jonas Arvidsson, vd Lantmännen Maskins nya

förbrukning . Mindre bränsle i hacken

Prisvärt ngen för Bästa jordbearbetni ning spannmålslager mindre bränsleförbruk

ds nya storrd. New Hollan – provkö nya Provkörning säljare T5 Claas Arion

Intelligent fyrhjulsdrift

Namn:............................................................................................. Adress:........................................................................................ Postadress:........................................................................................ Telefon:........................................................................................... E-post:............................................................................................

Agrar i Kristianstad Svarspost 202263900 SE-291 20 Kristianstad SVERIGE

GRATIS T-SHIRT TILL ALLA PRENUMERANTER


MISSADE DU NYHETERNA

SKYNDA DIG I SÅ FALL TILL DIN LOKALA CASE IH-ÅTERFÖRSÄLJARE, DÄR FÅR DU VETA MER OM DEN NYA AXIAL-FLOW 140 SERIEN OCH DEN HELT NYA OPTIMALA TRAKTORSERIEN ”OPTUM”.

0,45% FINANSIERING Kontakta din Case IH återförsäljare för mer info.

www.caseih.se

jeppe reklame-vejen

PÅ AGRITECHNICA?


Profile for Am-Tryck

Nilehnteknik 4 2015  

Nilehnteknik 4 2015

Nilehnteknik 4 2015  

Nilehnteknik 4 2015

Profile for cewekay
Advertisement