Page 1


CĒSIS BORG

Rundt 1550


BORGENS HISTORIE Både rollen og det ytre utseendet til Cēsis middelalderborg har forandret seg betydelig gjennom de 800 årene borgen har vært til. Den har opplevd både berømmelsens glans så vel som ødeleggelse og glemsel. Og nettopp de mangfoldige begivenhetene og borgens rike historie gjør den til et av de mest fremragende kulturminner i Latvia og Europa. Borgen ble bygd rundt 1214, og ble opprinnelig brukt som tilholdssted for Sverdbroderordenen. Under styret til borgens neste eier – Den tyske orden – ble borgen kjent som den sterkeste festningen i Livonia. I borgen bodde Livonias mestre av Den tyske orden og her samlet Ordenens høyeste ledere seg til de årlige møtene. Både arkiv og bibliotek, kanselli, samt mesterens myntverk befant seg i Cēsis. Borgen ble betydelig skadet i 1577, da det ble angrepet av troppene til tsar Ivan den grusomme. 300 mennesker som søkte tilflukt i borgen, begikk selvmord ved å sprenge seg med krutt. Som et ledd av den raske utviklingen av krigsmaskiner, mistet den gamle festningen sin militære betydning, men borgen var fortsatt i bruk som bosted helt fram til slutten av 1600­tallet. For 300 år siden ble borgen helt overlatt sin egen skjebne – bygningene uten tak ble gradvis ødelagt av regn og frost, mens byfolk brukte de tykke borgmurene som steinbrudd. Først under den romantiske bevegelsen på 1800­ tallet steg interessen i det offentlige rom for borgen som kulturarv, og dermed startet en ny epoke med bevarings­og forskningsarbeid. I dag er Cēsis borg et av de mest særegne kulturelle turistmål i Latvia, og tiltrekker seg reisende fra hele verden med sin unike sjarm. Mer www.cesiscastle.lv


CĒSIS BORG

BEVARING Allerede i flere tiår har det foregått bevaringsarbeid av de flere hundre år gamle murene til Cēsis borg. Restauratører gjenoppretter fugene, fester ustabile steiner, konserverer lagene av puss og maling som er bevart fram til våre dager. Utopiske planer for rekonstruksjon av borgen på 1900­tallet har blitt erstattet av en tilnærming som innebærer et minimum av inngrep. Målet med dette er å bevare ektheten og ruinenes romantiske karakter til neste generasjoner. De siste årene har den mest betydningsfulle prestasjonen vært restaurering av borgens vestlige tårn, som er gjennomført i 2015 ved støtte av EØS finansieringsmekanisme.

Mer www.cesiscastle.lv


Cēsis borg blir bevart for ettertiden gjennom grundig restaureringsarbeid av høy kvalitet


CĒSIS BORG

BESØK Ta et skritt inn i fordums tid med en gammel lykt med levende lys i hånden – besøk det vestlige tårnet og lys opp de mørke trappene som snor seg der i sin tid ridderne av Den tyske orden gikk. Gå til Mesterens rom som har et av de mest imponerende interiører for middelalderborger i Baltikum. Ta en kikk på fengselet i Langehermann­tårnet hvor de sterkeste motstanderne av Ordenens makt tilbrakte sine dager for 500 år siden. Velg omvisningen rundt i borgen sammen med en spennende omviser kledd i autentisk rekonstruerte middelalderklær, og utforsk historier om hverdagslivet i borgen under Den tyske ordens tid. Avtal audiens hos ordensmester Wolter von Plettenberg, nyt en ekte middelalderfest og opplev en uforglemmelig tur tilbake til fortiden. Mer www.cesiscastle.lv


Cēsis borg – de best bevarte borgruiner fra middelalderen i Latvia


Oppdag og utforsk middelalderen i Cēsis borg


CĒSIS BORG

LEVENDE HISTORIE Levende historie­arrangementer i Cēsis borg tar deg med til dagliglivet i middelalderen slik at fortiden kommer nærmere og gjøres mer forståelig. Folk på borgen hjelper deg med å kle deg i middelalderrustninger, demonstrerer gamle yrker og ferdigheter og avslører hva slags mat­og medisinplanter som var tilgjengelige for befolkningen i Livonia for 500 år siden. De viser også fram klesmoten i middelalderen.

Mer www.cesiscastle.lv


CĒSIS BORG

MIDDELALDERFEST Cēsis borg huser den største og mest tradisjonsrike middelalderfesten i Latvia. I slutten av hver sommer samles flere tusen besøkende som ønsker å nyte middelaldermusikk og dans, delta i ridderspill og bueskytterkonkurranser, samt å utforske middelalderens historie med aktiv deltakelse i ulike hendelser.

Mer www.medievaldays.cesis.lv


HISTORISK KINO PÅ BORGEN Hvert år i august gjenoppliver levende bilder veggene til Cēsis borg i løpet av visningen av historiske filmer. Nattkino i det vestlige tårnet eller på borgens gårdsplass er en spesiell begivenhet for enhver filmentusiast.

Mer www.filmuskate.cesis.lv


CĒSIS BORG

FOR BARN På en lekeplass som er anlagt i borgens hage, kan de minste besøkende utforske fornøyelser som var populære i middelalderen – å gå på stylter, prøve gammeldags dumpehuske, slå på hjul og andre aktiviteter som er avbildet i det verdensberømte verket Barns lek av den flamske maleren Pieter Bruegel.

Mer www.cesiscastle.lv


CĒSIS BORG Design: D.Zelča Foto: G.Kalniņš, K.Kurcens, E.Miķelsons, J.Vīksna, A. Riekstiņš Illustrasjon: M. Lielbriede Oversettelse: Skrivanek Baltic Trykk: Dardedze hologrāfija © Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs, 2015


Besøk Cēsis borg allerede i dag!

Pils laukums 9, Cēsis, LV­4101 +371 2831 8318 pils@cesis.lv cesupils.lv facebook.com/cesiscastle

Prosjektet «Bevaring av Cēsis borg for sosial­økonomisk utvikling av regionen» ble gjennomført fra august 2014 til desember 2015 i samarbeid med Østfold kommune i Norge, ved bruk av 249 607 EUR tildelt av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS finansieringsmekanisme. Resultatet av prosjektet var autentisk bevaring av vesttårnet til Cēsis middelalderborg og sikring borgens tilgjengelighet og sikkerhet for besøkende, noe som ga mulighet til å forbedre eksisterende tjenester innenfor kultur og innføre et nytt kulturtilbud i Cēsis middelalderborg.

Cesis Borg (Latvia)  

Både rollen og det ytre utseendet til Cēsis middelalderborg har forandret seg betydelig gjennom de 800 årene borgen har vært til. Den har op...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you