CAD_web_1969

Page 1

Canvi de dinàmica: Segona victòria consecutiva del Cerdanyola Futbol Club actualitat - ciutat actualitat - esports p.8 p.18 Cerdanyola recorda per segon any consecutiu les víctimes del nazisme núm. 1969 Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent actualitat - ciutat Urbania construirà una residència d’estudiants al Parc de l'Alba p.6 www.al-dia.com tel. 93 691 68 76 SOS de les entitats: necessiten gent i relleu De l'1 al 7 de febrer del 2023

Un problema agreujat per la pandèmia

Aquesta setmana parlem d’un problema que existia abans de la pandèmia, però que després es va agreujar. Les persones que col·laboren amb les entitats culturals de Cerdanyola són un col·lectiu cada cop més reduït i costa molt trobar un relleu. Una realitat segurament extrapolable a entitats socials o esportives.

Entenem l’associacionisme com a l’organització voluntària de persones que busquen un interès comú, ja sigui de caràcter cultural, polític, esportiu, d’assistència social, de lleure o de qualsevol altre àmbit. El punt important és que aquesta activitat es fa sense ànim de lucre i buscant el benefici de la societat. Sens dubte, els valors de l’associacionisme marquen el camí cap a una societat més compromesa i menys individualista.

A Cerdanyola, com a tota Catalunya. la cultura de tot un poble s’ha mantingut al llarg dels anys i fent front a tota mena de situacions socials i polítiques, gràcies, en bona part, a les associacions i la seva tasca de preservació i enfortiment del teixit cultural. I és que la cultura juga un paper clau en el desenvolupament d’un territori i esdevé una part imprescindible en la vida dels ciutadans.

A moltes entitats els hi falten mans i un relleu jove. Quina és la solució? Segurament vivim un moment on els joves, que viuen precàriament, ho tenen difícil per dedicar temps dessinteressadament a cap activitat. Però el que sí pot fer l’administració és simplificar la burocràcia pateixen les entitats per organitzar qualsevol cosa. Quan la situació és complicada, sempre s’han de facilitar les coses.

Cerdanyola al Dia és una publicació setmanal gratuïta d’informació local fundada al 1999. Edita Vallès Publicitat SLU Dia de sortida: dimecres. Dip. Legal: B-9751/2005. • Directora: Núria Ferrer • Redactores: Judit Josa Departament comercial: Oriol Revaliente (correu electrònic: comercial@al-dia.com) • Disseny: Rubén García

Redacció: carrer de Sant Martí 82-84 08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) • Tel: 93 691 68 76

Pilarín Bayés il·lustra el conte ‘Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’

La Policia Local continua reclamant una millora de condicions laborals

p.13 p.16

Anabel Plans serà l’alcaldable del PP a les eleccions municipals

La Biblioteca Central incrementa en un 36% el nombre de visitants respecte al 2021

CERTIFICAT control

Publicacions

Gratuïtes Distribuïbles

editorial 2 l’editorial l’editorial
què parlem
núm. 1969
de
p.6 p.10

Les entitats culturals busquen

l La Roser, el Martí, la Victòria, el Bernat, la Dolça i el Mir busquen gent que els vulgui portar. La colla gegantera de Cerdanyola fa una crida per trobar voluntaris que facin ballar els gegants de Cerdanyola. Aquest ha estat l’últim exponent d’una realitat que no és nova, però que es va agreujar amb la pandèmia de la covid-19. Les persones que col·laboren amb les entitats culturals de Cerdanyola són un collectiu cada cop més reduït i costa molt trobar un relleu.

En els últims anys les entitats busquen gent disposada a col·laborar-hi de forma desinteressada i un dels objectius més immediats és incentivar els més joves per poder seguir preparant esdeveniments i evitar la seva desaparició. Moltes de les entitats de cultura tradicional de la ciutat no tenen quasi gent jove adherida i això dificulta el relleu generacional. A més, al 2020, la pandèmia va provocar un fre en les activitats i les dinàmiques internes de les entitats. El confinament, les restriccions dels actes públics i els problemes per organitzar les activitats tal com es feien

abans han impedit el funcionament habitual que tenien les entitats i han afectat les dinàmiques per captar gent, renovar juntes o tenir un contacte freqüent. La majoria coincideix que la covid ha desmobilitzat la gent, però això tampoc és una excusa perquè abans de la pandèmia ja es començava a notar un desgast dins les entitats. Un esgotament que entre d’altres motius està provocat per les exigències burocràtiques que els han obligat a dur a terme des de les administracions. Una exigència burocràtica excessiva que moltes vegades dissuadeix uns joves immersos en precarietat laboral.

tor musical de l’Esbart Dansaire Sant Marçal, que recorda que amb la pandèmia van perdre el grup infantil: “Intentarem recuperar-lo al juny, perquè és molt important tenir nens i nenes ballant per tenir un relleu generacional que és necessari”. En aquest sentit, es troben que la ciutadania coneix més la Mostra Internacional de Dansa Popular que a la pròpia entitat. “L’Esbart és més antic que la Mostra i si no hi ha gent que tiri del carro de l’entitat esdeveniments de ciutat com aquest poden acabar desapareixent”, assegura.

“Ara podem anar sortint del pas, però ens falten balladors”, destaca el direc-

“Nosaltres tenim molta gent gran que té les seves cosetes i durant la pandèmia van agafar por i no han tornat”, explica la vicepresidenta de la Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès i membre de la coral, Gemma Centeno. Ara han iniciat un campanya per captar gent, perquè la falta de personal és un problema que va començar discretament ja abans de la pandèmia. A més, també necessiten

actualitat 4 actualitat tema de la setmana núm. 1969
L’Esbart Dansaire Sant Marçal també té el repte de rejovenir l’entitat i intentaran recuperar el grup infantil al juny / F. NF
“L’Esbart és més antic que la Mostra i si no hi ha gent que tiri del carro de l’entitat esdeveniments de ciutat com aquest poden acabar desapareixent”

busquen gent i relleu generacional

gent jove: “Comptem amb una persona de 40 anys, però la mitjana és de 60. El repte és que arribi gent jove per garantir el relleu”. En canvi, la banda està formada bàsicament per gent jove i no tenen aquest problema de relleu generacional. “Però sí que és cert que les dues formacions hem perdut cantaires i instrumentistes, creiem que per un cert canvi d’aires forçat per la pandèmia”, explica Arnau Pallarès, president de l’AMCV i membre de la banda. La formació compta des de l’octubre del 2020 amb un nou director i no ha agafat encara la velocitat de creuer. “Tot i que en l’últim any ha vingut gent jove de Cerdanyola i estem molt contents”, assegura. En aquesta línia, un dels objectius de la nova junta és millorar la promoció de la banda i de la coral per “poder incorporar nous cantaires i instrumentistes”

lla dels Joves Diables de Cerdanyola, Miguel Ángel Bretos. L’entitat, que enguany celebra el 40è aniversari, no pot admetre ara mateix més persones a la colla: “Per una raó molt simple, no tenim vestits per donar algú que entri de nou”. Fa anys l’entitat subvencionava una part de la indumentària, però ara no s’ho pot permetre. “La nostra via d’ingressos és la subvenció que rebem del consistori i aquesta es fa servir per comprar pólvora”, explica el cap de colla: “Si presentem un projecte a l’Ajuntament i ens dona l’OK potser ens acaben pagant els vestits, però no sabem si ho pagarien totalment i a més el que és segur és que hauríem d’avançar nosaltres els diners i no podem fer-ho”

molt lluny d’objectiu principal, que és aconseguir tenir diversitat generacional òptima”, remarquen.

Des de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER) asseguren que sempre han faltat mans a les entitats. “Però amb la pandèmia segurament aquesta situació s’ha agreujat. durant aquest parèntesi vam deixar de trobar-nos periodicàment i ara està costant tornar a arrencar”, analitza el president d’AFOCER, Josep Manel Requena. AFOCER té uns 200 socis, però actius en la tasca de la gestió del dia a dia només en són 30. Quan fan cursos per a infants i joves tenen bona acollida, però aquesta resposta no s’acaba traduint en un relleu generacional: “Crec que el concepte d’associacionisme entre els joves no està tan assimilat com en generacions anteriors”

Bambalina va perdre un dels seus voluntaris per la pandèmia i en l’últim any n’ha perdut dos més. “Nosaltres no vam ser de les entitats més afectades, perquè malgrat les restriccions vam poder seguir programant”, apunta la presidenta de l’entitat, Elvi Vila, que recorda que el problema de falta de voluntariat no és nou. “Si t’impliques en una entitat s’ha d’adquirir un compromís que cada vegada és més difícil que la gent adquireixi”, valora. I com els seus homòlegs a d’altres entitatsd també assegura que el relleu generacional és molt difícil. “Les entitats cada vegada hem de fer més coses que no sabem fer i l’Ajuntament no té una política clara d’acompanyament a les entitats”, critica Vila, que indica que l’administració local hauria de ser facilitadora de sinergies entre entitats i hauria de crear espai de participació vinculants. “Espais que vagin més enllà d’un rentat de cara”, matisa.

“La pandèmia va suposar un cop molt fort per a totes les entitats de cultura tradicional”, constata el cap de co-

Als sardanistes no els hi falta gent, però sí un relleu generacional. “El nostre cas no és únic, hi ha altres entitats culturals que pateixen una situació important d’envelliment del seu grup d’associats”, asseguren des de l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola. “Hem de tenir consciència que una societat no és més moderna per deixar enrere la cultura tradicional i mirar solament endavant. És crucial saber d’on venim, saber el que som, mirar i anar cap endavant, però és més valuós anar acompanyats de la nostra identitat i, en aquest sentit, les arrels culturals són molt rellevants”, apunten.

“Les entitats culturals tenim l’obligació d’implicar a la resta de la població en aquesta tasca, però per aconseguir això hem de ser valents i modernitzar-nos. Hem de trencar, des de dins, les activitats que s’han mantingut des de fa molts anys i que ens ha portat a aquesta situació d’envelliment que patim”, indiquen. Des de l’entitat estan realitzant petits canvis, com per exemple la participació en les activitats dels Patis Oberts de les escoles, un taller de danses o un curs intern per a la formació de nous monitors i monitores.

“Són uns canvis que ja comencen a donar resultats, però encara estem

Els Castellers de Cerdanyola també són de l’opinió que la pandèmia ha passat factura a totes les colles castelleres. Encara pateixen les conseqüències i tot i que a finals de la passada temporada van tenir una lleugera recuperació, encara no han assolit el número de membres d’abans de la pandèmia. “Aquesta temporada que celebrem el nostre 25è aniversari, un dels principal objectius és el de fer créixer la colla”, anuncia el president dels Castellers de Cerdanyola, Jordi Rodríguez.

Óscar Pons:

Des del consistori, el regidor de Cultura, Óscar Pons, destacava en un article d’opinió a aquesta publicació que “ara la cultura floreix amb força i necessita les millors condicions perquè tot rutlli com cal i volem”. Per garantir-ho, assegurava, “he dit a les entitats que l’Ajuntament els farà costat, en mesura de les seves possibilitats Treballarem braç a braç perquè el que programin funcioni i sigui un èxit”. Per a Pons, és el “moment de fer una crida perquè les veïnes i els veïns que participaven en les entitats, hi tornin”. - NF

actualitat tema de la setmana 5 actualitat
“L’Ajuntament no té una política clara d’acompanyament a les entitats”
“Una societat no és més moderna per deixar enrere la cultura tradicional”
L’Ajuntament els farà costat, en mesura de les seves possibilitats”

Pilarín Bayés il·lustra el conte ‘Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’

l Cerdanyola ja té un conte sobre la seva història. De la Cerdanyola dels Íbers a del coneixement en un llibre de 16 pàgines il·lustrat per la reconeguda dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés i escrit per la periodista i directora del ‘Cerdanyola al Dia’, Núria Ferrer. La ‘Petita història de Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’ (Editorial Mediterrània) ha estat lliurada en els darrers dies a tots els infants de primer a sisè de Primària escolaritzats a la ciutat- més de 3.600de la mà de l’alcalde Carlos Cordón.

‘Petites històries’ és la col·lecció més emblemàtica de l’Editorial Mediterrània, escrita per diferents autors seleccionats entre els qui millor poden explicar cada història; illustrada amb rigor per la gran artista Pilarín Bayés amb material gràfic de referència, i adreçada als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys en particular i al públic familiar en general. “Fa temps que ens vam engrescar en fer una Petita Història de Cerdanyola perquè creiem que era una iniciativa fantàstica i que tenia a veure amb els infants”, recordava el batlle. Un llibre en el que des del consistori s’ha volgut explicar als infants de Cerdanyola els moments més importants de la història de la seva ciutat. I també “una inici-

El Parc de l’Alba tindrà una residència d’estudiants

l L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha formalitzat la venda d’una parcel•la del sector del Parc de l’Alba de Cerdanyola a l’empresa Urbania, que invertirà 45 milions d’euros en la construcció d’una residència per a estudiants. Aquest nou equipament oferirà servei a la Universitat Autònoma de Barcelona i aportarà activitat econòmica i social al nou barri.

El director d’Inversions d’Urbania, Jeffrey Sújar, i el director comercial de

ativa que va amb la nostra línia del nostre projecte de Cerdanyola, Ciutat del Coneixement de fer veure a la ciutadania tot el que tenim i del que hem d’estar orgullosos”, destacava Cordón. Per a ell, és “una de les experiències més maques” que ha viscut com a alcalde en aquests tres anys i mig “perquè la rebuda dels infants ha estat sensacional” i “el resultat ha estat millor del que esperàvem”

“Vull agrair a l’Ajuntament de Cerdanyola que pensés que una Petita Història il·lustrada per la Pilarín Bayés era una bona manera d’explicar als més petits una gran història de transformació urbana”, agraïa el director comercial de l’Editorial Mediterrània, David Heredia Aquesta història és la

348 d’una col·lecció nascuda als anys 80 amb la Petita Història de Dalí. “En aquests 40 anys, artistes, festes, tradicions, entitats, ciutats i pobles han estat protagonistes d’aquesta obra que és la col·lecció viva més longeva en llengua catalana”, remarcava el representant de l’editorial. “La de Cerdanyola és una petita història rodona i ben documentada. La Pilarín s’ho ha passat en gran il·lustrant-la i es nota en el resultat”, afirmava Heredia, que explicava que el llibre és un encàrrec de l’Ajuntament de Cerdanyola. “De seguida vaig dir que sí a l’encàrrec de l’editorial perquè era una història illustrada per la Pilarín Bayes i perquè m’oferia l’oportunitat d’escriure sobre Cerdanyola d’una manera diferent”, explicava l’autora del text.

Des del consistori indiquen que aquest petit llibre il·lustrat es pot utilitzar com a material escolar, ser un obsequi per a conciutadans i visitants de la ciutat, o consultar in situ als centres de recerca i empreses installades al Parc de l’Alba. “El llibre ha generat interès i encara hem d’acabar de pensar com ho articulem, perquè inicialment estava pensat per als infants de Primària”, anunciava l’alcalde. - Redacció

dón, i membres del seu consistori, per parlar del projecte. L’empresa ha adquirit per 7.671.368,40€ una parcel•la de 7.237,14 m²sòl i amb una edificabilitat de 14.474,28 m² de sostre. Aquest terrenys estan situats prop del campus de Bellaterra de la UAB, el més gran de Catalunya.

Urbania és una empresa privada de desenvolupament, inversió i gestió de projectes immobiliaris, amb presència a Espanya, Portugal i Brasil. Gestiona projectes per un valor superior a 1.100 M€ i compta amb una àmplia experiència en la promoció i gestió de residencies d’estudiants. Actualment, té en marxa projectes per la creació d’unes 3.000 noves habitacions en Espanya i Portugal.

6 actualitat ciutat actualitat núm. 1969
La Petita Història de Cerdanyola Ciutat del Coneixement / F. Ajuntament (NP) l’INCASÒL, Carlos Perramón, s’han reunit amb l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cor-
publicitat 7
publicitat

Tot a punt per a la sisena fira Orienta Cerdanyola

Cerdanyola recorda per segon any consecutiu les víctimes del nazisme

l La plaça de la Pau acollirà dissabte (12h) dues commemoracions que recorden les víctimes de l’Holocaust i l’exili i la deportació republicana. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb la collaboració de l’Amical de Mauthausen, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de persones i entitats de la ciutat, organitzen un acte simbòlic que aplega dues dates commemoratives de gran significat històric: el 27 de gener i el 5 de febrer.

l Els joves que enguany finalitzen l’ESO tenen novament un instrument a l’abast per ajudar-los a decidir quin serà el seu futur. La sisena edició de la fira anual d’orientació acadèmica de Cerdanyola, l’Orienta Cerdanyola, se celebrarà el 8 i 9 de febrer, a la plaça de l’Abat Oliba.

La fira forma part del programa ‘Orienta Cerdanyola’ - impulsat pels serveis d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de Cerdanyola, amb el suport de la Diputació de Barcelona-, destinat a fer l’acompanyament a la transició entre l’educació obligatòria i la post obligatòria amb l’objectiu de complementar la tasca d’orientació que es fa als centres educatius, posant recursos professionals al seu abast i crear un marc col·lectiu on l’alumnat i les famílies puguin resoldre els seus dubtes. Aquest any participen en el projecte OrientaCerdanyola els cinc instituts públics (Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders), els centres concertats FEDAC, Montserrat i Escaladei, el CEE-CFT Flor de Maig i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC).

Entre els mesos d’octubre i desembre s’han fet xerrades d’autoconeixement a tots els centres, una per grup classe, a càrrec d’una empresa especialitzada. La segona fase de l’OrientaCerdanyola consisteix en dues activitats paral·leles: la Fira d’Orientació i els monogràfics adreçats a l’alumnat. En aquesta ocasió es preveu la participació a la fira de 627 joves, acompanyats pel seu professorat. A la plaça Abat Oliba podran visitar els estands de l’Institut Jaume Mimó, Institut Forat del

Vent, Institut Banús, CEE-CFT Flor de Maig, CFA l’Alzina, Escola VITAE Cerdanyola, UAB + Fundació UAB: CFGS en Comerç Internacional UAB, Casal de joves, Servei de Promoció Econòmica (Masia Can Serraparera), Consorci per a la Normalització Lingüística, Eurecatm ESHOB - Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, ESDI - Escola Superior de Disseny- Sabadell, Consell Comarcal del Vallès Occidental, Fundació ONCE–Inserta i el Centre de Noves Oportunitats Vallès Occidental. Per dinamitzar la visita dels joves a la fira, i assegurar-se que tenen la informació, les orientadores del Casal de Joves han preparat una gimcana i una dinàmica sobre l’orientació. Entre totes les persones que superin la gimcana es sortejarà un patinet elèctric, un altaveu i uns auriculars, avançava l’orientadora del Casal de Joves, Anna Martí, que una de les novetats d’enguany és que s’estan preparant un scape room online perquè els joves consolidin tota la informació rebuda.

La tercera fase són les xerrades específiques als instituts. Entre el 20 de febrer i el 31 de març, la directora de continguts d’UnPortal ofereix als centres xerrades sobre el funcionament del recurs per facilitar la recerca de l’oferta formativa. L’Ajuntament assumeix el cost de les llicències d’aquest portal per a tot l’alumnat que participa en l’OrientaCerdanyola.

“És una fira i un programa consolidat a Cerdanyola. És un reflex de tot el treball que realitzen conjuntament des del Casal de Joves i Educació en l’acompanyament educatiu”, assegurava el regidor d’Educa-

A la plaça de la Pau es troba el monument dedicat als cerdanyolencs deportats als camps nazis. Comptarà amb la presència del president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo, de l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i representants d’altres institucions i entitats de la ciutat. La realització d’aquest acte forma part dels compromisos que en nom de la ciutat l’Ajuntament de Cerdanyola va adquirir en signar el conveni de col·laboració amb l’Amical Mauthausen fa un any. Un d’aquests compromisos va ser la integració en la “Xarxa Mai més».

El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. La Unesco va declarar aquesta data tan significativa com a Dia internacional de commemoració de les víctimes de l’Holocaust i prevenció del crims contra la humanitat. Una data que vol recordar tots els col·lectius i els pobles que van ser perseguits pel nazisme.

El 5 de febrer de 1939 és la data en què es recorda l’exili i la deportació republicana. Durant els freds mesos d’hivern del 1939 la por a les represàlies dels colpistes va fer que moltes persones iniciessin el llarg camí de l’exili. Per a moltes, va acabar en els camps nazis. El 2 de febrer es va arriar la darrera bandera republicana a la població La Vajol.

ció i Joventut, David González, que destacava que la fira compta enguany amb més centres educatius i estands que les edicions. “Esperem que torni a ser un èxit”, afegia. - NF

8 actualitat ciutat actualitat núm. 1969
Presentació de la fira Orienta Cerdanyola davant l’Ajuntament / F. NF
publicitat 9
publicitat

Els temes econòmics protagonitzen

l Amb només 10 punts i sense cap moció, el primer ple municipal del 2023 ha estat un dels més curts del mandat.

Cerdanyola 2000

El plenari va fer un pas més –amb l’abstenció d’ERC i Guanyem- per aprovar definitivament la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a Cerdanyola 2000 per adequar les qualificacions a les funcionalitats del sòl. L’objectiu de la modificació és adequar les qualificacions del planejament vigent a la realitat existent a l’illa delimitada pels carrers de Diagonal, de Sevilla i de les avingudes d’Espanya i de Roma, per resituar dins l’àmbit la superfície d’aquells espais sota els quals es va construir un aparcament i obtenir-los definitivament com a sistemes públics per cessió gratuïta. Amb la modificació de la qualificació urbanística d’aquestes places interiors el subsòl queda com aparcament i la superfície com a zona verda. La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, explicava que després d’van enviar la modificació inicial a la Generalitat, aquesta ha requerit un text refós amb noves indicacions.

AMPAS

El consistori també va donar llum verda per unanimitat a una modificació del pressupost per destinar 21.507,96 euros a altres usos. Aquesta modificació es destinarà a formalitzar els convenis amb les AMPAS dels instituts, amb l’AFA de la Sínia i amb la Fundació Auònoma Solidària (UAB).

Bases d’execució del pressupost de 2022

D’altra banda, el ple va aprovar inicialment –amb els vots en contra d’ERC, En Comú Podem i Guanyem i l’abstenció de Junts- les bases d’execució del pressupost de 2022. El 3 de març de 2021 la Junta de Govern Local va aprovar el Pla de Contractació 2021-2023 per regularitzar la contractació administrativa, entre d’ altres objectius. “Al llarg del 2022, s’han aplicat diferents mesures amb la voluntat de garantir l’inici de la tramitació dels expedients

de contractació amb el temps sufici· ent per evitar l’execució de despeses sense cobertura contractual com a conseqüència de l’expiració del terme de contractes previs. Però tot i això i atesa la complexitat, el volum i la du rada dels procediments de contracta ció, a 31 de desembre de 2022 no s’ha completat aquesta regularització al 100%”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez. Per aquest motiu, el govern proposava establir uns nous límits temporals per regularitzar aquesta situació atenent al pla de contractació vigent. Tots els expedients de contractació pendents de regularitzar han d’estar iniciats com a màxim el 30 de juny de 2023 i aquells pendents de regularitzar han d’estar adjudicats com a màxim el 31 de desembre del 2023. “La nostra abstenció durant mesos era perquè hi havia el compromís del go vern d’acabar amb els REO i ara se’ns demana ampliar el termini. Modificar les bases canvia les regles del joc”, assegurava Cecilia Collado (ECP). “Vam votar en contra del pressupost del 2022 perquè consideràvem que era regressiu i ara no tenim cap al•licient per no votar en contra”, exposava Ivan González (Guanyem). “Sempre ha de mostrat la voluntat de reduir els REO i les dades demostren que han baixat. Però si no es compleixen aquests ter minis que proposen, què passarà?”, preguntava Íñigo Enterria (ERC). “Hem baixat de 8’2 milions en REO a 1 mi· lió i això és molt important tot i que la voluntat del govern era arribar a zero”, remarcava Sánchez.

Finalment, el govern va retirar el punt on plantejava no admetre el recurs interposat per ERC contra la celebració del Ple Extraordinari del 30 de desem-

bre. “Hem arribat a un acord amb ERC, ells han retirat el recurs i nosaltres hem acceptat incloure en els treballs de la futura actuació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que els plens extraordinaris hauran de tenir les comissions informatives corres ponents”, anunciava l’alcalde Carlos Cordón. “Espero que serveixi a tots com a antecedent que les qüestions si les parlem podem arribar a acords”, afegia Iñigo Enterria (ERC).

En l’últim ple del 2022 Pilar Adell va renunciar a la seva acte de regidora d’En Comú Podem i Paula Collado la substituirà a partir del proper ple.

La Policia Local continua reclamant una millora de condicions laborals

Les reivindicacions de la Policia Local van tornar a ser les protagonistes del plenillo. Representants del cos policial recordaven que a l’últim ple el govern socialista va votar en contra de la moció per a les millores de la Policia Local. “Al ple de novembre de 2022 l’alcalde assegurava que que seguirien treba llant perquè les condicions de la Poli cia Local siguin cada dia millors. I les nostres condicions no són cada ve· gada millors”, lamenten. “És cert que s’ha ampliat la comissaria, però s’ha fet reduint l’espai del vestuari mas· culí. Un vestuari que no disposa d’aire condicionat a l’estiu ni de calefacció a l’hivern. La comissaria no compleix amb cap recomanació de mesura d’autoprotecció davant la comissió d’un atemptat terrorista. És urgent donar seguretat a aquestes instal· lacions tan precàries”, reclamen. El cos agraeix, entre d’altres, “els cotxes nous per poder treballar encara que no tinguem suficients agents profes sionals per portar·los”. Un policia local que treballa a la ciutat des del 2015 assegura que de seguida va ser conscient de la gran diferència econòmica que hi havia entre els treballadors d’aquesta administració pública i els de municipis veïns i recordava que just aquell any el ple va aprovar per unanimitat una reclasificació de la Policia Local. “Però actualment avui part d’aquestes

actualitat 10 actualitat política núm. 1969
El ple municipal de gener va ser un dels més curts

un dels plens més curts del mandat

millores estan judicialitzades. Des de llavors estem esperant que es materialitzi una cosa que ja estava aprovada. El que demanem és una millora econòmica perquè els agents que entrin no acabin marxant”, lamenta. Actualment, exposaven, la Policia Local de Cerdanyola “està treballant les mateixes hores o més” que altres policies locals i segueix amb el mateix sou que al 2009. Com a secció sindical, demanen al govern municipal que materialitzin els acords del 2015 i una “voluntat real de millora” de la Policia Local de Cerdanyola. Com a resposta, la primera tinent d’alcadia, Pepi Rivera, defensava que el govern sempre ha apostat per un servei de Policia local de la “màxima qualitat” que garantitzi la llibertat i la tranquil·litat del conjunt de la ciutadania. “Hem dialogat amb vostès en els últims mesos i hem avançat en temes importants. Crec que el marc de negociació és la mesa general de negociació. S’ha d’augmentar la retribució de la Policia Local, però sempre en el marc d’una millora general del servei”, defensava Rivera. “Sobre la judicialització, les sentències que han sortit encara no són fermes”, afegia Rivera, que recordava que “des del 2019 estem intentant millorar les condicions de la Policia Local” i que “el plus festiu està a punt d’arribar”

“Volem manifestar el nostre suport a les reivindicacions de gran part de la Policia Local i anunciar el nostre suport al govern per a les millores del cos”, indicava Pau Ortolà (Ciutadans).

“Aquesta valoració dels llocs de treball de l’Ajuntament és un tema que ERC reclama des de fa molt de temps. I aquesta manca de recursos és una qüestió que s’ha de posar sobra la taula de forma urgent i demanem que premin l’accelerador”, destacava Íñigo Enterria (ERC).

Terrasses

El segon tema protagonista eren les terrasses, ja que el president d’una comunitat de veïns del carrer Santa Marcel·lina portava a l’audiència ciutadana la “manifesta manca de participació ciutadana” en el procés de redacció de la nova ordenança de terrasses a

l’espai públic: “Hauria calgut un diàleg i discussió prèvia amb tots els agents implicats. Proposem una taula oberta de participació, tothom té dret a treballar, però tothom té dret a descansar” En total, “s’augmenta en 70 hores anuals l’horari d’obertura de les terrasses respecte l’ordenança anterior”, defensava el veí. “La voluntat del govern va ser regular una sèrie d’elements que abans no es contemplaven a l’ordenança i buscar un equilibri entre restauradors, veïns i usuaris de terrasses. Ara estem en el procés de valorar aquestes al·legacions i esperem que surti un text el millor possible per a tots”, responia la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, que anunciava que en les properes setmanes es reuniran amb els partits.

Parc logístic a Aiscondel

Finalment, una veïna de Serraperera també exposava els dubtes que els genera el futur parc logístic que s’ubicarà als terrenys de l’antiga fàbrica Aiscondel. Els preocupa la mobilitat i la contaminació atmosfèrica i acústica i es pregunten què ens aporta aquest parc logístic. “A l’abril vam aprovar un pla de millora urbana de la finca de l’antiga Aiscondel. Això determina com es poden ordenar volumètricament els edificis en una finca qualificada de zona industrial. És una feina prèvia a la implantació de l’empresa que vingui a exercir l’activitat de magat-

zem i logística”, explicava la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó. Aquest pla de millora urbana contempla que les entrades i sortides hauran de ser pel carrer de l’Hort, una modificació de la regulació de semàfors, un sistema de priorització semafòrica per al transport públic a l’encreuament amb el carrer Cardoner i l’ampliació de les voreres per a vianants i carrils bici en tot aquest entorn. “És un solar abandonat des de anys i ara es tindrà lloc una activitat econòmica que generarà llocs de treball. El parc logístic és una bona opció per a Cerdanyola”, defensava Mimó. “No em consta cap petició de reunió, però us convido a seure per donar-vos tots els detalls i resoldre tots els vostres dubtes”, afegia l’alcalde.

“És cert que no hem estat prou curosos amb el tema. No vam dimensionar tot el que podia passar i hem de fer un seguiment”, reconeixia Cecilia Collado (En Comú Podem). “Som un dels grups que es va abstenir junt amb ERC. El Pla de Millora Urbana compta amb tots els informes tècnics a favor i entenem que no és el problema. No hi vam votar a favor perquè el seu desenvolupament pot ser molt problemàtic perquè hi ha una manca de planificació prèvia”, apuntava Ivan González (Guanyem).

“Es tramita un Pla de Millora Urbana a iniciativa privada. Nosaltres no considerem que el parc logístic sigui el millor model per a Cerdanyola”, afirmanava Íñigo Enterria (ERC). - NF

actualitat actualitat política 11
La Policia Local va tornar a l’audiència ciutadana / F. NF

l El bicibox de l’AMB ja permet estacionar patinets i altres vehicles de mobilitat personal. Des d’avui 1 de febrer, l’AMB permet que els patinets i la resta de vehicles de mobilitat personal (VMP) es puguin aparcar de manera segura als mòduls del Bicibox, el servei metropolità d’aparcament segur de bicicletes. “L’objectiu és afavorir la intermodalitat amb el transport públic metropolità mentre estigui en vigor la prohibició temporal d’accés d’aquests vehicles al transport públic, consensuada en l’àmbit de l’ATM el passat mes de desembre i que entrarà en vigor també el proper dimecres 1 de febrer”, recorda el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB Poveda. Per utilitzar el Bicibox s’haurà d’estar donat d’alta del servei, que és gratuït, i tenir el vehicle registrat.

A banda de la incorporació dels VMP al servei Bicibox, l’AMB treballa en estreta col·laboració amb els ajuntaments metropolitans per millorar les recomanacions per coordinar i actualitzar les ordenances municipals de circulació de cicles i VMP de l’any 2018. F. Albert Canalejo (AMB).

l Carlos Cordón opta a la reelecció com a alcalde. L’actual alcalde de Cerdanyola repeteix com a candidat a l’alcaldia del PSC. L’assemblea de Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha ratificat amb el 95’5% dels vots la candidatura de Carlos Cordón, l’única presentada.

“Gràcies, de tot cor, a la militància del meu partit pel seu suport en aquests últims anys i en tot el que ha de venir. Un suport essencial que m’ajuda a continuar treballant amb força i il·lusió”, assegura el batlle en les seves xarxes socials. A partir del 28 de maig, si comptem novament amb el suport de la ciutadania, seguirem lluitant per continuar transformant aquesta meravellosa ciutat i per millorar la vida de la seva gent. Seguim, encara amb més força!”, remarca.

En una conferència política al maig de l’any passat Cordón apuntava que podem començar a mirar endavant amb optimisme, comptant amb un full de ruta sustentat en el camí ferm que hem travessat com a ciutat des del juny del 2019: “Malgrat les dificultats derivades de la pandèmia, Cerdanyola ha recuperat durant aquests darrers 3 anys l’estabilitat política i també l’autoestima”. També destacava que mentre compti amb la confiança de la ciutadania no defallirà en el seu “compromís de posar en valor totes les potencialitats que té Cerdanyola”.

l El Club Natació Cerdanyola es penja 24 medalles als Campionats de Catalunya Màsters. Els nedadors locals aconseguien 24 medalles -13 d’or, 6 de plata i 5 de bronze- a les proves individuals i els relleus dels Campionats de Catalunya d’Hivern celebrats a Manresa. Els membres del CN que van participar van ser Miriam Mimó, Susana Oliva, Ginevra Bellegrandi, Anna Vignes, Berta Montaña, Júlia Vila, Marina Guàrdia, Gabriel Vignes, Juanma González, Josep Rodríguez, Benjamín Millner, Sergi De Aquino, Robert López, Eloy Burillo, José Pérez, Noriel González, Joan Porras, Nil Mas, Sergio Benítez, Víctor Cortina, Jordi Polo i Biel Soler. Un total de 662 nedadors de 65 clubs van participar a una competició on el Club Natació Cerdanyola va quedar en la desena posició per equips.

l L’Ajuntament contractarà dues dones en el marc del Programa Treball i Formació. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, a través del Servei Municipal de Treball i Promoció Econòmica, contractarà en el marc del Programa Treball i Formació 2022 Línia Dona, a dues dones en situació d’atur (s’inclouen les dones víctimes de violència masclista) inscrites a l’Oficina de Treball de la Generalitat, com a demandants d’ocupació, i que compleixin amb les característiques de cada una de les ofertes publicades.

Es seleccionaran els perfils professionalsTècnica de prospecció d’eficiència energètica i de Tècnica de gestió de programes i projectes de foment de l’ocupació local. Les característiques i requisits de cada un d’aquests perfils s’especifiquen al web www.cerdanyolaoberta.cat. El procés de selecció rebrà candidatures tant de l’Oficina de Treball de la Generalitat, ubicada a Cerdanyola del Vallès, com del web www.cerdanyolaoberta. cat i consta de dues fases: una prova, que no és excloent, i una entrevista.

12 actualitat setmana en imatges

Anabel Plans serà l’alcaldable del PP a les eleccions municipals

l L’actual regidora i presidenta del PP a Cerdanyola, Anabel Plans, ha estat designada com a candidata a l’alcaldia per la formació popular a les eleccions municipals del proper 27 de maig.

Des del partit es destaca que Plans, l’única consellera comarcal del PP al Vallès Occidental, té capacitat de gestió, entrega i voluntat d’arribar a acords en benefici de les necessitats dels veïns i de la ciutat. “Una política que sempre està a peu de carrer escoltant els seus veïns i que ara es presenta com a candidata amb l’objectiu d’aconseguir molt bons resultats a les eleccions municipals” , destaquen en un comunicat.

El PP és” l’única alternativa de centre-dreta al govern d’esquerres de Cerdanyola

“ El PP és l’única alternativa de centre-dreta al govern d’esquerres de Cerdanyola, un govern que des de fa temps ha donat l’esquena als problemes reals dels veïns” , assegura la candidata. En aquest sentit apunta que “des de fa 4 anys el govern de la ciutat s´ha oblidat de la seguretat, del manteniment de la ciutat i dels veïns de Cerdanyola en general” . Per aquest motiu, Plans assegura que els

seus compromisos amb Cerdanyola seran els que sempre ha mantingut el Partit Popular com millorar la seguretat i reduir la delinqüència – “actualment desbocada” , valora-, millorar l’espai públic i reduir els impostosespecialment l’IBI (baixant-lo al mínim legal)- i els temps burocràtics “per millorar l’atenció de l’administració local al ciutadà” . També és una prioritat per a Plans “millorar l’atenció

primària de Cerdanyola” i en aquesta línia anuncia que no s’aturaran “fins que la construcció de l’Hospital Ernest Lluch sigui una realitat”

Plans creu que “el govern de la ciutat està completament acomodat” i considera que “Cerdanyola necessita un PP amb una forta representació institucional” per ser decisius en la governabilitat i treballar per oferir solucions als problemes reals dels veïns: “Estem recuperant novament la confiança de la gent, perquè hem demostrat que som un partit que sap gestionar, que baixa impostos i crea llocs de treball. El PP és l´únic capaç d´aportar solucions i oferir estabilitat”

Plans demana “deixar de banda controvèrsies ideològiques que només responen a interessos partidistes”

Per a la candidata, “Cerdanyola és la prioritat” i demana “deixar de banda controvèrsies ideològiques que només responen a interessos partidistes” i que “no serveixen per millorar les necessitats del dia a dia dels habitants del municipi”

- Redacció

actualitat actualitat política 13
“El govern de la ciutat està completament acomodat”

Generacions Encarna LINARES

Una de les activitats culturals que organitza La Constància Factoria Cultural és el cicle de presentacions de llibres i xerrades al MAC.

És, sens dubte, una experiència enriquidora que ens agrada compartir.

A la presentació del llibre ‘Generació Sènior. Envellir en la societat de la joventut’ la doctora MªJesús Comellas denunciava els estereotips i reivindicava fer sentir la pròpia veu per la defensa del desig de ser un col·lectiu amb valor social en la vida de la comunitat.

En una societat on hi ha una forta pressió per no aparentar l’edat que es té, Comelles reivindica la dignitat d’envellir i destaca que al llarg de la història, les persones grans, i sobretot les dones, no han estat gaire respectades. Hem de reconèixer

Albert TURON I VILASECA

Cerdanyola NECESSITA alternatives de mobilitat si volem millorar la qualitat de vida, la salut i prescindir dels costosos vehicles privats.

El 2018 ERC va proposar una línia d’autobús per enllaçar la ciutat amb les tres estacions de tren: RENFE (R4/R7) i FGC Bellaterra (S2) passant per Cerdanyola Universitat (R7/ R8). Permetria múltiples combinacions i destins a més de comunicar del nucli amb la universitat i Bellaterra. Esperem.

A Cerdanyola Universitat s’hi pot fer un aparcament d’intercanvi modal per deixar el cotxe i arribar a Barcelona amb tren en 19 minuts. Imbatible! Seguim esperant.

El contracte de bus urbà va caducar el 2012. No n’hi ha prou amb una millora a càrrec de l’AMB, proposem

que la generació sènior la formen persones amb una rica experiència vital, amb moltes vivències acumulades que comparteixen generosament, i ens enriqueixen com a comunitat.

Davant de tanta saviesa, podríem arribar a la conclusió que la joventut està sobrevalorada. Però, a la següent presentació ens trobem amb tres dones joves que connecten amb la seva generació amb històries d’apoderament femení. Són escriptores de Cerdanyola -la Zoe Ghlais, la Annabel Alcaraz i la Laura Otón- que es resisteixen a deixar-se arrossegar per una societat cada vegada més ràpida que els hi exigeix ser productives, anar pel camí establert, i decideixen treballar les relacions, oferir la seva força i la seva il·lusió a la comunitat.

reformular-lo de cap i de nou, amb noves línies, amb bus a demanda Montflorit i Can Cerdà, però també a Bellaterra. Cansats d’esperar.

Passen els anys i no hi ha cap punt de recàrrega públic per a vehicles elèctrics o carril bici a Serragalliners. Pitjor encara, la Zona Taronja ha dinamitat la rotació als aparcaments del centre, perjudicant el comerç i la mobilitat. Tot plegat sense un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que és obligatori per llei i que seguim reclamant. Com que no el tenim, Cerdanyola és l’única ciutat de +50.000 habitants que no ha demanat fons Next Generation per mobilitat sostenible. És desesperant.

Del govern actual només podem esperar declaracions grandiloqüents. Per posar Cerdanyola en marxa caldrà nous lideratges.

col·laboradors 14 opinió opinió núm. 1969
“Davant de tanta saviesa, podríem arribar a la conclusió que la joventut està sobrevalorada”
“Per posar Cerdanyola en marxa caldrà nous lideratges”
Moure’s en una ciutat frenada

Cartes a la directora

Sobre la Nova Normativa de les Terrasses

L’Ajuntament ho ha tornat a fer: ha posat l’interès privat per sobre del dret al descans dels veïns amb l’aprovació inicial de la nova Ordenança reguladora de les condicions d’ocupació de la via pública amb terrasses per part d’establiments dedicats a la restauració amb finalitat lucrativa. La norma, que no es renovava des de 1995, i que té un impacte enorme en la convivència dels nostres barris, ha estat portada a ple i aprovada pel govern socialista, amb els vots de Junts per Catalunya, sense un treball previ amb tots els actors.

Com a ciutadans de Cerdanyola fem les següents reflexions:

LES CARTES DELS LECTORS S’HAN D’ENVIAR A:

1-Pensar que les terrasses no creen perjudici a la convivència dels veïns és una fal•làcia (quantes incidències, denúncies es fan a Cerdanyola?) i qui vulgui portar això a un tema exclusivament de control i sancions per l’autoritat s’equivoca.

2-El nou horari proposat amplia encara en més de 70 hores anuals la obertura. Com s’explica que es continuï obrint fins l’1h de la matinada els divendres i dissabtes i vigílies de festius d’abril a octubre quan hi ha veïns que entren a treballar el dia següent a les 4 i a les 5h del matí? Què fa l’ajuntament per pacificar els espais urbans per permetre que puguin descansar persones que dormen durant el dia perquè treballen de nit, o persones que necessiten un ambient tranquil i de descans perquè estan malaltes, o infants que tenen uns horaris de descans diferents? On queda el treball de les administracions per la reforma horària?

3-L’ordenança està plena d’excepcions que fan que l’ocupació de terrasses es pugui portar a terme pràcticament en la majoria de situacions.

4-Com a veïns hem realitzat les nostres al•legacions però demanem públicament que s’aturi l’aprovació i que es formi una taula de treball formada per representants de veïns, partits polítics i representants de la restauració, que facin que la norma representi el sentir de tota la ciutadania.

A tothom li agrada anar a una terrassa a prendre quelcom però ningú vol tenir-ne una a sota de casa. Tothom té dret a treballar però tothom té dret al descans i un no pot treballar si no descansa. No pot ser que cada llicència de terrasses es converteixi en una condemna pels veïns i per això seguirem lluitant per una ciutat més cívica on podem conviure tothom.

Ander Burgaña Agoües

col·laboradors opinió opinió 15
directora@al-dia.com
Cerdanyola al dia publica opinions, rèpliques i suggeriments d’interès, respectuosos vers les persones, amb un màxim de 15 línies (en format word), que podran ser extractats o resumits per motius d’espai o per millorar-ne la comprensió. Per a la publicació de les cartes ha de constar en el text: nom i cognoms de l’autor, DNI, domicili i telèfon. Sense aquestes dades no es publicarà cap text. La redacció no atendrà trucades, visites ni cartes sobre textos no publicats, retallats o extractats.

La Biblioteca Central incrementa en un 36% el nombre de visitants respecte al 2021

La UAB crea un centre d’investigació en arts escèniques

El Centre de Recerca en Arts Escèniques (CRAE) neix amb l’objectiu de promoure la investigació en aquest àmbit, incentivar les connexions amb altres enfocaments i impulsar, recuperar i difondre el patrimoni material i intangible vinculat a aquest camp. La seva creació converteix la UAB en una universitat capdavantera en la recerca en arts escèniques.

El primer equip directiu del CRAE és integrat pels professors Francesc Foguet, que n’és el director; Francesc Cortès, com a secretari, i Anna Corral i Daniela Palmeri, com a vocals. El CRAE compta amb la participació d’investigadors de cinc departaments de la Facultat de Filosofia i Lletres i vol esdevenir un dels centres de recerca en arts escèniques de referència tant en l’àmbit català com europeu. Els seus objectius fonamentals són promoure la recerca en arts escèniques i incentivar les connexions amb altres enfocaments, així com impulsar, recuperar i difondre el patrimoni material i intangible relacionat amb les arts escèniques.

l La Biblioteca Central recupera les xifres prepandèmia i es consolida en un dels equipaments comunitaris de referència a Cerdanyola. Així ho indica el tancament estadístic de l’any 2022, amb uns resultats més que positius. En total, hi ha hagut 126.613 visitants, xifra que representa un 36% d’increment respecte al 2021. La mitjana és de 449 visitants diaris. Un total de 25.413 persones disposen del carnet de la biblioteca. Tenint en compte els habitants i el percentatge de carnets de persones residents al municipi, podem dir que el 47% de la població disposa del carnet de la biblioteca.

183 activitats

S’han realitzat 183 activitats, amb un total de 4.079 participants, els quals representen un increment del 76% respecte a l’any anterior. Destaca l’increment de les visites escolars, que s’han multiplicat per 13: s’han fet 51 visites, que han portat 1.164 alumnes a la biblioteca. També cal afegir que s’han fet 14 concursos i 25 exposicions i mostres documentals.

En quant al préstec, s’han deixat 107.424 documents, entre els que destaquen 89.694 llibres, 11.159 DVD, i 3.944 revistes, entre altres suports. També cal tenir en compte que s’han tramitat 6.739 préstecs interbibliotecaris. Respecte al servei de wifi, 11.311 persones n’han fet ús amb els seus dispositius, i 4.371 amb els ordinadors internet i + de la biblioteca.

Un equipament molt actiu

Actualment, la biblioteca desenvolupa diversos programes i iniciatives per donar a conèixer el seus serveis i acollir les necessitats de la població de Cerdanyola: contes infantils, contes de nadons, contes en anglès, contes de bebès, tallers familiars, Joc de l’Okka, Cafè filosòfic, Club de lectura general, Bookclub, club de lectura en veu alta, club de lectura infantil, club de cinema, tallers i altres iniciatives per a adults, exposicions i visites formatives adreçades a tot tipus de centres educatius, a més del servei de sala d’estudis nocturna en període d’exàmens.

En el CRAE conflueixen xarxes, grups, projectes i professorat de la UAB, però està obert a nous membres d’aquí i d’arreu. El nou centre establirà col•laboracions i convenis amb institucions acadèmiques i teatrals, i organitzarà activitats de recerca i transferència. L’experiència de 26 anys d’estudis teatrals i la participació d’investigadors amb una dilatada trajectòria en aquest camp són els fonaments del CRAE amb segell UAB. A més, aquest nou centre de recerca vol ser un contrafort per al màster universitari en Estudis Teatrals, el Grup de Recerca en Arts Escèniques i Musicals, la Red Internacional de Investigadores Teatrales Latinoamericanos y Europeos (RIITLE) i els diversos projectes, grups i xarxes que impulsi.

Al llarg de l’any es treballa transversalment amb molts dels programes i iniciatives que es desenvolupen al municipi: Festival de blues, Dia de la dona, Dia de la poesia, Dia de l’Alzheimer, Festival Empíric, Roser de Maig, i diverses col·laboracions amb entitats locals. - Redacció

actualitat 16 actualitat cultura núm. 1969
La Biblioteca Central és un equipament de referència a Cerdanyola / F. Arxiu

Segona victòria consecutiva del Cerdanyola Futbol Club

l Q El Cerdanyola s’ha retrobat amb la victòria a Fontetes davant el Yugo Socuéllamos i encadena la segona victòria consecutiva gràcies als gols de Bruno Lorente i Gonpi. Aquest diumenge disputarà la jornada 20 al camp del CD Guadalajara.

Els cerdanyolencs han dominat la primera part i han gaudit de la primera bona ocasió en el 18′ quan Nils Puchades rematava dins l’àrea obligant a intervenir a Diego Nieves. En el 22′, repetien els mateixos protagonistes i novament el porter visitant allunyava el perill. També clara era la centrada de Dani Ruiz que rematava amb el cap Gorriti fregant el pal. Els verds buscaven el gol amb insistència i Max Marcet ho intentava amb un xut des de fora de l’àrea que sortia fora per poc. La més clara l’hem vist poc abans del descans amb una centrada de Max Marcet que rematava amb tot de cara Noel però l’esfèrica no trobava porteria. Els visitants han tingut una falta a pocs metres de l’àrea que ha picat Facu però ha sortit desviada. Amb el marcador inicial s’ha arribat al descans.

A la represa, els homes d’Oliver Balla-

briga han seguit dominant el joc i no tardava Max Marcet en avisar amb una passada de la mort que no trobava rematador. Fins que en el 56’, Bruno Lorente ha sorprès amb una canonada des de fora de l’àrea que ha acabat al fons de la xarxa. Un golàs que donava el premi a la insistència dels vallesans. Un conjunt verd que ha demostrat també molta seguretat defensiva no deixant reaccionar el conjunt de Ciudad Real. En el 74′, Oliver ha mogut banqueta

donant entrada a Gonpi i Bora Barry substituint a Marcos Gorriti i Noel, un Gonpi que trobaria porteria en una centrada mil·limètrica de Max Marcet que transformava en gol amb el cap en el 79’. En el tram final, s’ha donat entrada a Padillo, Roland i Lucas Pariente per assegurar un resultat que no s’ha mogut. Al final, tres punts d’or que situen el Cerdanyola en la quinzena posició amb 21 punts, només a un punt de les posicions de permanència. - Redacció

El liderat verd de 2aB es reforça

l El Cerdanyola FC de Santi Lara va sumar un punt davant el Picassent (4-4) al PEM Guiera. Punt que podria ser valuós ja que reforça el lideratge dels verds amb 41 punts. Aquest dissabte (16 hores) visiten Calvià.

Partit boig dels que agraden a l’aficionat i poc als entrenadors el viscut a Guiera dissabte passat. L’equip cerdanyolenc rebia el Picassent, “bèstia negra” dels verds, ja que havien estat derrotats pels valencians en les tres ocasions anteriors en les que s’havien enfrontat.

Guió esperat i similar als anteriors enfrontaments des de l’inici, l’equip visitant amb una defensa molt agressiva i

intensa que esperava els errors del Cerdanyola. I els locals intentant anar pel partit, més cautelosos aquesta vegada en defensa. El partit es va posar de cara per als visitants quan tot just s’havien jugat uns segons (0-1) i al Cerdanyola li va tocar remar fins que al minut 13, Daniel Alonso empataria el partit (1-1) mitjançant el porter jugador.

La segona part es va iniciar amb un equip local bolcat a l’atac i fruit d’això David Busquets feia el 2-1 que posava per davant els verds. El partit seguia igualat fins que arribat l’equador de la segona part, el partit va embogir. Al minut 31 tornaria a empatar Picassent, i un minut més tard Héctor Albadalejo

tornava a desequilibrar la balança (32). Poc duraria l’alegria ja que un minut més tard, penal contra els de Santi Lara (3-3) i tot seguit pràcticament, el conjunt valencià feia al 3-4 que complicava les coses als locals. El Cerdanyola ho intentava amb el porter jugador, i fruit de la insistència i malgrat un molt encertat porter visitant, a l’últim minut Albadalejo empataria el partit amb un altre penal.

COMENÇA LA COPA CATALUNYA

Els verds també han iniciat el camí a Copa Catalunya a tercera ronda, amb victòria verda (2-5) al Montsant de Tercera Nacional. - Redacció

actualitat 18 actualitat esports núm. 1969
Els cerdanyolencs ja saben el que es guanyar a Fontetes / F. CFC

El Cerdanyola CH s’allunya de la zona de descens de l’OK Plata

l El Cerdanyola Club d’Hoquei va guanyar 5-3 al Hoquei Club Sant Just a Can Xarau. La victòria davant un dels candidat a l’ascens permet als verd-i-blancs allunyar-se de la zona de descens i col·locar-se en la vuitena posició amb 13 punts. Els cerdanyolencs disputaran la 13a jornada a la pista del Club Hoquei Mataró el 4 de febrer a les 20.30h. Els mataronins són líders del Grup Nord i tenen l’objectiu de pujar de categoria fins a l’Ok Liga.

Els cerdanyolencs es van refer del dur resultat a la pista del HC Sant Just en la primera volta, quan van caure 6-1. Així, la victòria en aquest inici de la segona part de la lliga suposa un pas endavant de l’equip en el camí per assolir l’objectiu de consolidar-se a l’Ok Liga Plata.

El partit contra el HC Sant Just va arrencar amb un ritme intens. Pol Macià va fer el 0-1 per als visitants al minut 7, però tot seguit, Arnau Gangonells va encertar un penal per establir l’empat 1-1. Gerard Miquel i Joan Pujalte van trencar l’empat

Els cerdanyolencs ja saben el que es guanyar a Fontetes /

fent pujar l’1-3 al marcador. Els cerdanyolencs es van mantenir dins del partit sumant ocasions, fins que David Ramírez va poder retallar distància fent el 2-3 abans del descans.

A la segona meitat va arribar la remuntada verd-i-blanca. L’equip dirigit per Andi

Colaianni va saber frenar l’atac del HC Sant Just i va batre el porter Albert Masoliver amb gols de David Martínez, Pere Urpi i d’Erik Gual des del punt de falta directa. Abans del xiulet final, els santjustencs van tenir una oportunitat de falta directa, però Pujalte va enviar fora el llançament. - Redacció

Primera derrota de la temporada

l El CB Cerdanyola al dia cau a casa per primer cop aquesta temporada. Un tocat conjunt cerdanyolenc no aconsegueix mantenir la imbatibilitat. I després de quatre mesos de l’inici de la Copa Catalunya 2022/23, els verds perdien el seu primer partit contra l’UB Sant Adrià al PEM Guiera (63-71).

El conjunt dirigit per Jordi Cornellà es presentava a l’encontre amb baixes sensibles a la plantilla, però tot i això va voler fer valer la seva condició de favorit des de l’inici. Però els dubtes, un baix encert i un conjunt visitant crescut davant el repte no van posar les coses fàcils en cap moment. Els dos primers períodes van transcórrer com un estira-iarronsa entre els dos equips, el primer quart dominat per l’USBA i el segon quart pel CB Cerdanyola al dia. Marcador de 33 a 34 a la marxa a vestuaris. El tercer quart va portar a moments d’imprecisió en ambdós costats de la pista. Un pobre encert exterior i al rebot dels locals, sumat a l’energia dels adrianencs en defensa i anotant amb confiança

deixaven el marcador 47-52 per començar el darrer període. Un últim quart que els de Cerdanyola van combatre fins a l’últim alè, però l’energia del rival per batre la gesta, el baix encert i els rebots decisius no van acompanyar

en cap moment. Els de Cerdanyola visiten aquest diumenge la pista del CN Caldes, situat a la part baixa de la classificació. Els verds buscaran recuperar baixes i retrobar-se amb la victòria a domicili. - Redacció

actualitat actualitat esports 19
Els verds buscaran recuperar baixes i retrobar-se amb la victòria a domicili / F. Arxiu F. CFC

l’agenda

DIMECRES 1

INFANTS

Hora del conte menuts. Animalets i animalons. Un os i un esquirol, una aranya amb molta manya, cinc ànecs, dos mussols i una eruga tornassolada. Animalets cantant. Animalots jugant. Narradora: Martha Escudero Públic: d’1 a 4 anys. Inscripció prèvia. A les 17.30h a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central.

DIJOUS 2

CINEMA

Un año, una noche. D’ Isaki Lacuesta (2022, Espanya). Cinema d’autor, independent i de qualitat, en versió original. Preu: Socis 3 euros; General 5€; Jubilats 4€. A les 20.30h al Teatre Ateneu.

DIVENDRES 3

FOTOGRAFIA EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA AFOCER

46è Concurs Aplec de Sant Iscle / 37è Concurs Pere Viltró. AFOCER presenta a la Sala Elisa Arimany, de la Biblioteca Central de Cerdanyola, les exposicions del 47è concurs fotogràfic de l’ Aplec de Sant Iscle i 38è concurs Pere Viltró. La mostra està formada per les fotografies premiades i seleccionades del concurs de Sant Iscle, així com les fotografies dels premis del concurs Pere Viltró. Els autors guardonats al concurs de Sant Iscle, han estat:

• Primer Premi: “Blat de Moro”, d’en Joan Expósito

• Segon Premi: “Juegos Campestres”, d’en Jesús Isanta

l’agenda

• Tercer Premi: “Sant Iscle i la Bota”, d’en Pedro Celma

• Premi apartat Instagram: Joan Expósito - @juexge

I els premis del concurs Pere Viltró, han estat atorgats a:

• Primer Premi: Torcuato Balboa

• Segon Premi: Toni Marín

• Tercer Premi: Joan Mimó

• Accèssit Color: Diego González

• Accèssit Monocrom: Joan Manel

Vera “Tito”

• Accèssit Digital: Rosa M. Navarro

La inauguració i lliurament dels premis es farà divendres dia 3 de febrer, a les 18.30h a la mateixa sala.

LITERATURA

presentació del llibre de relats de la Begoña Fidalgo “Todo es agua”. L’associació cultural Vespres Literaris organitza la presentació del llibre de relats de la Begoña Fidalgo ‘Todo es agua’. Amb la presència de l’autora i la introducció de Gustavo Arias. Begoña Fidalgo Domingo (Terol, 1966), ha estudiat Escriptura Creativa a l’Escola d’Escriptors, als tallers d’Isabel Cañelles, a cursos de Narrativa de la Universitat de Saragossa i a les escoles Ítaca i En el camino. És autora del llibre de relats Todo es agua (Pregunta, 2020, pròleg de Ricardo Menéndez Salmón, finalista del Premi Setenil 2021 a millor llibre de contes publicat a Espanya) i ha participat a l’antologia De bares y mujeres (Pregunta, 2021). El primer llibre de relats de la Begoña Fidalgo és una galeria de retrats de dones que viuen atrapades a les rutines, dones que no ne-

cessiten brillar fins que descobreixen certs secrets que poden conduir-les cap a la seva pròpia llum. A l’Espai Enric Granados de la Biblioteca Central a les 18.30 hores.

DIUMENGE 5

PATRIMONI

Ca n’Oliver, un poblat ibèric laietà. Jornada de portes obertes al Museu i al Poblat. A les 12 h visita guiada al Poblat ibèric de Ca n’Oliver i als edificis reconstruïts per descobrir com era un poblat ibèric que va estar habitat durant 500 anys. De 10.30 a 14.30h al Museu i al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

ART

Jornada de portes obertes al MAC. Com cada primer diumenge de mes el museu obre les seves portes per descobrir el modernisme d’Ismael Smith, el noucentisme de Josep de Togores, o els sons del paisatge de les Dames de Cerdanyola (BCIN). D’11 a 14h al Museu d’Art de Cerdanyola.

DILLUNS 6

SOLIDARITAT

Banc de sang. Una unitat mòbil del Banc de sang serà a l’Ateneu. Més info i inscripcions a https://donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/cita/ recollida/poblacio/4175/cerdanyoladel-valles/06-02-2023/ De 16.30 a 20.30 h a l’Ateneu

20 l’agenda

SI NO ESTIC EMBARASSADA, PER QUÈ NO EM BAIXA LA REGLA? AQUÍ ALGUNES DE LES RAONS DE

LES REGLES IRREGULARS

l Continuem amb el repte d’abordar moltes qüestions que ens preocupen a les dones i que han estat tabú durant molt de temps. Un d’ells és la menstruació, clau en la nostra salut. Moltes dones tenen una menstruació amb un cicle irregular, la qual cosa provoca que els enxampi d’imprevist. I és que quan pensem en un possible retard de la regla, pot ser que la primera possibilitat que ens aparegui en la ment és la d’un embaràs. No obstant això, hi ha altres causes que estan darrere d’aquests retards. Avui de la mà d’Intimina responem: per què es retarda la regla?

Sis raons de retards

En parlar de la menstruació amb les teves amigues, ja hauràs advertit que cada cicle és un món: la intensitat i la durada varia segons el cos. Encara que el cicle està «establert» en 28 dies, parlem d’una durada normal del període de 21 a 35 dies. Si dura menys del mínim parlem de polimenorrea i si sobrepassa aquests 35 dies, ho denominem “oligomenorrea”.

És molt habitual que la regla es retardi o s’avanci sense que això suposi que estiguem embarassades. Però... per què es retarda la regla? Aquí t’expliquem sis raons de la mà d’Intima:

1. Síndrome d’Ovari Poliquístic

Les dones amb SOP acostumen a tenir un creixement de borrissol excessiu (hirsutisme), quistos en els ovaris, increment de pes i freqüents regles irregulars. Visitar un/a

FARMÀCIES DE GUÀRDIA

DIMECRES 01 FEBRER

RIZAL

C. Rizal, 1D (Ripollet)

DIJOUS 02 FEBRER

HIDALGO-VALLS

ginecòleg/a és la millor manera de descobrir si aquesta és una de les raons que poden provocar que la regla es retardi.

2. Perimenopausia

Fins que la regla desapareix per complet, hi ha una etapa en la qual apareix cada vegada amb més retards. Parlem de la perimenopausia, un període que apareix uns quatre o cinc anys abans de l’entrada oficial de la menopausa (retirada de la regla), aproximadament al voltant dels 45 anys.

L’estrès és un gran enemic de la nostra salut i el seu efecte també es pot manifestar en alteracions en el cicle menstrual. Així es modifica l’equilibri hormonal, tornant-se el cicle irregular, mentre que el flux pot augmentar en els pics molt intensos d’estrès mentre que el dolor pot ser més intens durant la menstruació.

En la pregunta «perquè es retarda la regla» també cal parlar del pes. Quan el nostre cos pateix un augment o pèrdua ‘abrupta’, la menstruació el pot notar, donant-se canvis en el cicle. És important que mantinguem una alimentació sana i equilibrada proporcionant a l’organisme el temps necessari per a adaptar-se a cada estat.

Av. de Canaletes, 29 (Cerdanyola)

DIVENDRES 03 FEBRER

C. SELVA

C.Torrent,12 (Cerdanyola)

DISSABTE 04 FEBRER

ROVIRA (DIA)

Pg. de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

L’AUDITORI (NIT)

C. Lluna, 6 (Ripollet)

DIUMENGE 05 FEBRER

ROVIRA (DIA)

Pg. de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

ORDIS (NIT)

Av. Argentina, 1 (Cerdanyola)

DILLUNS 06 FEBRER

MERCAT

C.Nou, 58 (Ripollet)

DIMARTS 07 FEBRER

LLUÍS

C. d´Altimira, 18 (Cerdanyola)

A part de la seva funció anticonceptiva, la píndola ens regula el cicle menstrual, aconseguint que sigui puntual. No obstant això, quan deixem de prendre-la i després tornem a ella, pot tenir lloc un desajustament hormonal, i una de les conseqüències són els períodes irregulars. Com dèiem en l’altre cas, és important donar al cos temps per a ajustar-se.

6. Malalties cròniques

La diabetis, els problemes de tiroides o d’intestí són algunes de les malalties que provoquen alteracions en el cicle menstrual. I és que causen inflamacions en el cos que deriven en desequilibris hormonals i irregularitats en el cicle.

REDACCIÓ:AMIC n

22 benestar i bellesa consells de bellesa benestar
3. Estrès 4. Pes 5. La píndola

coses de casa

COLORS QUE T'ENAMORARAN AQUEST 2023

l Els colors canvien de tendència cada any, i això es nota no solament en el món de la moda, sinó també en les tonalitats que es porten a casa. I, com cada any, Pantone ja ha triat el seu to per al 2023, que no és un altre que el Viva Magenta. Es tracta d'un color arrelat en la naturalesa que descendeix de la família del vermell i expressa un nou senyal de força. Podem integrar-lo en la nostra llar en paper pintat, o en algun auxiliar o complement de menor grandària, com per exemple un puf o els coixins que tenim al sofà. A més, la paleta cromàtica per al 2023 s'amplia amb altres tonalitats:

Tons que imiten la naturalesa: com ja s'ha comentat en diferents ocasions, els materials i teixits d'origen natural i sostenible continuen sent tendència absoluta aquest 2023. Això es tradueix en dissenys de fibres naturals i en l'ús de colors terra, grocs o verds en totes les seves varietats.

El blau reina de nou: i guanya protagonisme per als mobles més grans de la casa. Ofereix moltes possibilitats, des de la gamma cromàtica més suau, com el pastís o el turquesa o el blau gel, fins als més potents com el blau cobalt.

Tons teula i daurats: una proposta atre-

vida que ens brinda un resultat cridaner però molt elegant. Sempre podem usar el color daurat en petites dosis per a no recarregar l'ambient. És ideal per a utilitzar en marcs de quadres, petits mobles, llums, etc.

REDACCIÓ:AMICn

coses de casa

24 coses de casa decoració, interiorisme, moda de la llar

nova llar

Canals Serveis Immobiliaris

l Si aquest 2023 et trobes en situació de voler arrendar un habitatge, hauràs de saber que els arrendadors podran pujar com a màxim un 2% el lloguer als seus llogaters. Tot i això, els contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023 podran prorrogar-se durant 6 mesos. El passat 27 de desembre del 2022, el Consell de Ministres va aprovar algunes noves mesures per suavitzar la inflació i protegir els col·lectius més vulnerables. Entre aquestes, la pròrroga del límit del 2% de la pujada dels lloguers. Aquesta va ser acordada el 20 de març del 2022 en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de què el govern és conscient a causa del context actual, en què seguim recollint les conseqüències derivades de la pandèmia del COVID-19 i la invasió de Rússia a Ucraïna segueix afectant els ciutadans. L’objectiu principal? minorar els efectes que la pujada de l’Índex de Preus al Consum (IPC) pugui tenir en l’àmbit de l’arrendament d’habitatge, atès que és un índex habitual dels contractes.

D’aquesta manera, l’actualització de la renda no podrà superar el resultat d’aplicar la variació anual de l’índex de garantia de competitivitat publicat mensualment per l’Institucional Nacional d’Estadística (INE).

Què cal fer si s’acaba el contracte de lloguer d’un habitatge?

Com a arrendador, has de conèixer que l’arrendatari de l’habitatge pot negociar l’increment de la renda en casos específics com:

1. En cas que l’arrendador sigui un gran tenedor, entenent-se com una persona física o jurídica titular de més de deu immobles urbans d’ús residencial, la pujada (que no pot superar el 2%) serà pactada per les dues parts (arrendador i arrendatari). * Si com a arrendador d’un habitatge actualitzes el lloguer del teu habitatge, no podràs aplicar l’IPC (encara que estigui estipulat per contracte), hauràs d’aplicar l’IGC.

2. En cas que l’arrendador no sigui un gran tenedor, l’in-

TOT SOBRE LA PRÒRROGA DEL 2% DEL LLOGUER EL 2023

crement del preu del lloguer pot ser superior al 2% si és acceptat per les dues parts (arrendador i arrendatari). En cas de no arribar a cap acord, la pujada del preu del lloguer no pot superar el resultat d’aplicar la variació anual de l’índex de garantia de competitivitat amb un màxim del 2%.

Contractes de lloguer durant el 2023: pròrroga extraordinària

Els contractes de lloguer d’habitatge habitual que finalitzin entre el 28 de desembre de 2022 i el 30 de juny de 2023 es prorrogaran durant 6 mesos a partir de la data de finalització, mantenint-ne les condicions, sempre que l’inquilí ho sol·liciti. No obstant això, és important tenir en tant que aquesta pròrroga no s’aplicarà si com a arrendador, necessites fer servir la casa com a habitatge permanent per a l’ús personal o familiars de primer grau de consanguinitat o adopció. També s’hi inclou cònjuge en cas de separació o divorci si s’ha fixat en el contracte.

Què passa en cas de desnonament?

Al costat de la pròrroga de lloguers, el Govern també amplia fins al 30 de juny la interrupció de desnonaments dels inquilins sense alternativa habitacional perquè es consideren vulnerables. S’hi inclouen aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual quan hi hagi persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat a càrrec. En aquest darrer cas, el jutge, després de la valoració prèvia, tindrà la capacitat de suspendre el llançament sol·licitant un informe a serveis socials, si els propietaris dels immobles són persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges. En aquests casos, sempre es tindran en compte els casos que ja es van regular en què la suspensió mai no es podrà dictar. Tal com cita el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana del Govern d’Espanya a la nota de premsa: Quan l’habitatge sigui la residència habitual o segona residència del propietari. Quan s’hagi produït en un immoble de propietat d’una persona física o jurídica que el tingui cedit per qualse-

vol títol vàlid en dret a una persona física que hi tingui el domicili habitual o segona residència degudament acreditada. Quan l’entrada o la permanència a l’immoble s’hagi produït mitjançant intimidació o violència sobre les persones. Quan hi hagi indicis racionals que l’habitatge s’estigui utilitzant per fer activitats il·lícites. Quan es tracti d’immobles destinats a habitatge social i ja s’hagués assignat l’habitatge a un sol·licitant. Que l’entrada a l’immoble s’hagi produït amb posterioritat a l’entrada en vigor del Reial decret llei 11/2020.

Què poden fer els arrendadors que es trobin amb un cas de desnonament?

Si com a arrendador et trobes afectat per la suspensió dels desnonaments dels arrendataris, podràs sol·licitar una compensació fins al 31 de juliol del 2023. En quins casos la puc sol·licitar? En cas que no s’ofereixi solució després dels 3 mesos següents després de l’emissió de l’informe de serveis socials, com a propietari tindreu dret a sol·licitar una compensació si s’acredita el perjudici econòmic ocasionat. S’estén el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l’habitatge afectats per la suspensió extraordinària del desnonament o llançament poden presentar la sol·licitud de compensació prevista a la disposició addicional segona del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge i en matèria de transports. (Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda urbana del Govern espanyol). La compensació consisteix en el valor mitjà corresponent a un lloguer d’habitatge a l’entorn de l’immoble, més les despeses corrents que justifiqui haver assumit l’arrendador. El preu de lloguer d’un habitatge no és una cosa que puguem establir a la lleugera. A més de realitzar un estudi de mercat per valorar aspectes com: la situació del mercat actual, la zona on es troba, l’estat de l’immoble... Per ajudar-te a conèixer el preu al qual hauries de llogar el teu habitatge, sol·licita una valoració professional i gratuïta amb el nostre equip. Comença a rendibilitzar la teva propietat des del primer moment. SOM DE CERDANYOLA, SOM CANALS n

nova llar
lloguer, traspassos de pisos i cases 25
venda,

plats, receptes i consells

gourmet

OLIVES VERDES VS NEGRES: QUINA DIFERÈNCIA

HI HA ENTRE ELLES?

l L’oliva és, tal com sabem, el fruit d’un dels arbres més emblemàtics de la nostra cultura, l’olivera, i un aliment indispensable en la Dieta Mediterrània. Al nostre país es conreen més de 200 varietats diferents, destinant-se pràcticament, el 90% del total produït, a l’elaboració d’oli. Encara que es pot pensar que les olives verdes i les olives negres són diferents, en realitat són les mateixes, sent el grau de maduració, l’única cosa que les diferencia. Per tant, les olives verdes, són aquelles que es recol·lecten quan el fruit encara no ha madurat, i per al seu consum, han de ser tractades amb solucions alcalines a base de salmorres, que retiren la seva amargor i fan que el seu sabor sigui agradable.

Les olives negres, en canvi, són fruits molt més madurs. En ser recol·lectades de forma més tardana, el seu sabor és fumat i més dolç

i la seva grandària acostuma a ser més gran, perquè hi ha hagut temps que creixin més. Pel mateix motiu, acostumen a ser més tendres que les verdes, les quals tenen una textura més ferma.

Però no tot són diferències. Ambdues, són riques en nutrients, vitamines (sobretot l’E), minerals (calci, ferro i magnesi) i àcids grassos, al mateix temps que contenen moltes

propietats beneficioses per al nostre organisme. Entre elles:

- Prevenen malalties cardiovasculars.

- Regulen els nivells de colesterol.

- Són antioxidants.

- Milloren les nostres defenses.

- i tenen propietats antiinflamatòries, entre moltes altres.

Redacció: AMIC n

26 gourmet
Menjar a domicili Menjar a domicili 27 Sushi Rostisseries Pizza Take away Take away Andrius................. 936 918 651 Otori......................938 803 775 La Galindeta..........931 392 359 Matsuko................936 459 473 Truca i Gaudeix! El cost d’aquests anuncis equival a 1 comanda Contacta i anunciat: oriol@al-dia.com

CONSELLS A TENIR EN COMPTE ABANS DE COMPRAR UN VEHICLE DE SEGONA MÀ

lLa compra de vehicles de segona mà està en auge, tant, que l’any passat, 2 de cada 3 cotxes que es van vendre, eren usats. I no és d’estranyar, tenint en compte la pujada de preus dels automòbils nous. Adquirir un cotxe que no sigui nou, pot suposar-nos un gran estalvi en la nostra butxaca, per la qual cosa és una bona opció a tenir en compte si no volem o no podem dedicar molt de pressupost a aquesta finalitat. No obstant això, abans de decidir-nos a comprar, hem de tenir en compte una sèrie d’aspectes per a no portar-nos cap sorpresa desagradable amb posterioritat.

Aquests són els passos més aconsellables que haurem de seguir sempre:

- Busca i compara prèviament entre diverses ofertes, i decideix-te per un model que s’adeqüi a les teves necessitats. No pel fet que estigui més barat, hem de comprar un més gran o més luxós del que realment ens fa falta.

- Sol·licita un informe de titularitat a la DGT. Aquest tràmit només costa 9 euros i es pot realitzar o a través d’una gestoria o bé directament en la pàgina web. És un document que ens donarà molta informació sobre tots els propietaris que ha tingut l’automòbil, si té la ITV passada o si existeix algun embargament sobre aquest.

- Sol·licita el llibre de manteniment per a veure

si totes les revisions estan al dia. En la mesura que ens sigui possible, és aconsellable que li doni un cop d’ull també un mecànic de confiança.

- Fes una revisió ocular exterior exhaustiva. Comprova punts importants com l’estat de la xapa i la pintura, el funcionament de les llums o l’estat dels pneumàtics.

- Sol·licita una prova de conducció per a observar el comportament del cotxe en funcionament: estat dels frens, canvi de marxes, aire condicionat i calefacció, etc.

- Informa’t de les garanties que t’ofereixen. Si la compra és a un particular, aquest no té per què donar cap, però almenys has de saber

que existeix un període de sis mesos contra els vicis ocults que pogués tenir el vehicle. Si la compra és a una empresa de compravenda o a un concessionari, el mínim concedit de garantia serà d’un any.

- Comprova que se’t fa el lliurament de tota la documentació original del vehicle: fitxa tècnica, permís de circulació, contracte de compravenda, ITV en vigor, justificant del pagament de l’últim rebut de l’impost de circulació, contracte de compravenda i document del canvi de titularitat.

- Prioritza la compra de cotxes de fabricació posterior al 2015, sobretot si vius o circules per zones de baixes emissions.

Redacció - AMIC n

28 motor cotxes i motos motor
Andres
motor

HORÒSCOP

Roser Bona Astròloga - Redacció ÀRIES (21/3 al 20/4)

Vius un moment ideal per aprofundir en el teu costat sensible i vulnerable. Vols dormir millor i decideixes fer canvis al dormitori. Trobada amb una amistat que viu lluny.

CRANC (Del 22/6 al 21/7)

Estàs més connectat a la teva intuïció i fas les coses escoltant el que sents. T’agradaria viure a prop de l’element aigua i no descartes una mudança per apropar-t’hi.

BALANÇA (Del 24/9 al 23/10)

Has decidit amanyagar-te una mica més i comences alguna teràpia o tractament per alleugerir el cos i la ment. L’amor pot sorgir a la feina o en alguna formació o conferència.

CAPRICORN (Del 22/12 i el 20/1)

Cerques la tranquil·litat en el teu dia a dia i t’allunyes de persones conflictives o malintencionades. Al sector laboral tens les coses més clares i no et deixes trepitjar.

TAURE (Del 21/4 al 20/5)

Una persona amiga té la pretensió de ser quelcom més i t’ho farà saber. Treballes, concentradament en solitari, en silenci i amb molta energia, per assolir un repte personal.

LLEÓ (Del 22/7 al 23/8)

El Sol a Casa VII i Venus a Casa VIII afavoreixen les interaccions profundes. Si tens parella és hora de deixar l’egoisme de costat. Bon moment per les inversions en general.

TELÈFONS

ESCORPÍ (Del 24/10 al 22/11)

Són dies per passar-ho bé i et diverteixes amb activitats d’allò més senzilles. Passes bons moments amb els fills. Algú s’ha fixat en tu i et segueix en una xarxa social.

AQUARI (Del 21/1 al 19/2)

Pots rebre uns diners que esperaves des de fa temps. Vols fer un “pla renove” de l’armari i surts de shopping. Forta atracció per una persona estrangera o que viatja molt.

BESSONS (21/5 al 21/6)

Venus a Casa X col·labora positivament en la teva carrera professional i en una millora dels ingressos. Si tens un vessant artístic, s’obren portes per donar-te a conèixer.

VERGE (Del 24/8 al 23/9)

S’activa el sector de la parella i si no gosaves avançar cap a la persona del teu interès, t’hi apropes amb seguretat. A la feina destaques pels teus dots de lideratge.

SAGITARI (Del 23/11 al 21/12)

Et reconcilies amb algú del passat. Poses la llar al dia comprant alguns objectes per decorar-la o per tenir-hi més confort. En l’amor estàs en “stand-by”. No et decideixes.

PEIXOS

LA NOIA DEL VATICÀ: LA DESAPARICIÓ D’EMANUELA ORLANDI (NETFLIX)

Aquest any 2023, concretament el proper 22 de juny, es compleixen 40 anys de la misteriosa desaparició de la jove italiana Emanuela Orlandi.

Possiblement, aquesta desaparició hauria estat catalogada com una més de les centenars de milers que es produeixen al món, si no fos perquè es tractava de la filla un funcionari de la Prefactura de la Casa Pontifícia molt proper a la seva santedat el Pare Joan Pau II .

Venus entra al teu signe i endolceix la teva vida amb alguna agradable sorpresa. Estàs de més bon humor. Desprens encant i no et costa posar-te a la gent a la butxaca.

A dia d’avui, encara no se sap què va ser el que realment va passar. El cas d’Emanuela Orlandi és un dels successos més coneguts d’Itàlia, pel misteri que envolta la seva desaparició, perquè es tracta de la filla d’un funcionari de la Prefectura de la Casa Pontifícia, i per les proves que, durant 40 anys, apunten des de la intervenció de la màfia italiana fins a la Cúria Romana. Encara que van existir nombroses comunicacions anònimes, entre les quals cal destacar una trucada telefònica per demanar un intercanvi (la noia per Ali Ağca, empresonat per intentar assassinar a Juan Pablo II), mai es va aconseguir saber si Emanuela continuava amb vida.

Són tots aquests successos els que s’expliquen a la docusèrie de Netflix estrenada l’any passat. Dirigit per Mark Lewis, l’obra fa un repàs a les teories que van envoltar el misteri de la desaparició d’Orlandi. Dividit en 4 parts d’una hora de duració cadascuna, la docusèrie intenta analitzar i donar llum sobre alguns dels successos més sonats del cas. “El silenci és el més dolorós que pot patir una família”

serveis horòscop - telèfons d’interès 29 serveis
SANITAT Ambulàncies Urgències 061 Av Alcohólics Anònims 93 317 77 77 Al-Anon Familiars d’Alcohòlics 65 016 18 17 Famil. Alcohólics Anònims 93 310 39 53 CAP cita prèvia 93 728 44 44 CAP Fontetes 93 594 44 70 Centre de Salut Mental (St Joan de Déu) 93 580 96 77 Creu Roja 93 691 61 61 Hospital Parc Taulí 93 723 10 10 Programa d´Atenció Dona 93 594 21 99 Servei Mpal. Salut Pública 93 594 44 70 CAP Serraparera 93 580 63 63 CAP Canaletes 93 591 07 40 CAP La Farigola 93 691 95 89 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Urgències 93 594 22 16 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Visites 93 594 21 11 SERVEIS Emergències 112 Bombers 085 Policia local 092 Policia local comissaria 93 691 20 00 Policia Nacional 93 691 18 54 Mossos d’Esquadra 112 Avaries Aigua 93 384 50 12 / 342 20 00 Avaries Gas Natural 900 750 750 Avaries Teléfon 1002 Butà 93 725 62 77 ENHER-Fecsa 900 770 077 Correus 93 691 37 57 Funerària Truyols 93 580 97 10 Esglèsia de Sant Martí 93 692 08 89 Esglèsia Evangelista 657 915 585 Servei d’Inform. Juvenil 93 580 61 19 Servei Local de Català 93 580 27 51
20/3) TRANSPORTS Taxis 93 580 27 27 / 93 729 07 07 Taxi Ecológico 935 800 800 / 635 045 750 TaxiPlus+ 93 580 88 45 / 609 329 286 Renfe 93 691 88 69 FGC (Bellaterra) 93 205 15 15 Sarbus 902 287 000 / 93 580 67 00 EQUIPAMENTS I SERVEIS MUNICIPALS Ajuntament . . . . . . . . . . . . . .93 580 88 88 Ateneu 93 580 88 88 Ext. 5870 Biblioteca 93 580 76 02 Casal de joves 93 580 58 69 Deixallaria Municipal 93 691 74 42 Museu de Ca n’Ortadó 93 692 33 22 Museu Can Domènech 93 591 41 30 ALTRES Cerdanyola al dia . . . . . . . . . . .93 691 68 76 CIARD (Servei d’Atenció a Dones) 93 592 16 47 Dones per la Igualtat 66 437 75 24 Universitat Autònoma 93 581 10 00 Parc Tecnològic 93 582 01 00 SAI (Servei D’Atenció LGTBIQ) 93 592 16 47 ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS Cerdanyola Comerç i Serveis 679 219 975 Gremi d’hosteleria 93 692 11 48 Cerdanyola Empresarial 93 582 02 04 St. Antoni - Bonasort 93 580 17 62 CENTRES CÍVICS CC Banús-Bonasort 93 580 70 78 CC Bellaterra 93 580 15 94 CC Fontetes 93 691 91 51 CC Montflorit 93 691 52 62 CC Quatre Cantons 93 580 46 11 CC Sant Ramon 93 692 52 22 CC Serraparera 93 691 89 56 CC Turó Sant Pau 93 692 71 73 CC Turonet 93 692 40 63 ASSOCIACIONS DE VEÏNS AV Banús-Bonasort 93 580 70 78 Unió de Veïns Bellaterra 93 580 15 94 AV Canaletes 666 38 78 38 AV Ca n’Antolí 93 691 82 93 AV Can Cerdà 93 580 05 61 AV La Farigola 637 52 62 38 AV Les Fontetes 93 691 91 51 AV i Amics de Montflorit 93 691 52 62 AV Quatre Cantons 93 580 46 11 AV Residencial Can Xarau 93 580 63 27 AV Sant Ramon 93 692 52 22 AV Sant Martí-Xarau 691 83 89 29 AV Serragalliners 627 64 68 07 AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56 AV Turó La Pionera 93 692 40 63 / 605 84 85 27 AV Turó de Sant Pau 93 692 71 73 / 625 60 41 19 Plataforma Cerdanyola 2000 696 388 289 / 615 280 550 EL SERIENYOLENC G-man Germán A. Benitez www.noticiasenserie.com
(Del 20/2 al

A QUÈ ES DEDICA UN HEADHUNTER

l Un headhunter o buscatalents és un professional que s’encarrega de trobar i reclutar candidats, generalment d’alt nivell, per a ocupar llocs de treball en empreses. Aquests professionals solen tenir experiència en el camp de la cerca d’ocupació i una àmplia xarxa de contactes en el món laboral.

Existeixen dos tipus principals d’headhunters:

- Els headhunters interns

- I els headhunters externs.

Els headhunters interns treballen dins d’una empresa i s’encarreguen de trobar candidats per a ocupar llocs de treball dins

despatx legal consells advocats i juristes

d’aquesta. Generalment, els busquen a l’exterior, però també podrien detectar treballadors que ja estan dins l’organització i que poden ser aptes per a una vacant superior i que d’una altra manera, podrien passar desapercebuts pels caps o directius.

D’altra banda, els headhunters externs, són professionals independents contractats per una empresa per a trobar candidats per a ocupar llocs en altres empreses.

A més d’aquests dos tipus principals, també existeixen headhunters especialitzats que s’enfoquen a trobar candidats per a ocupar llocs específics, o d’un sector o

camp concret, com la tecnologia o les finances.

Quant als mètodes de cerca, els headhunters utilitzen una varietat de tècniques per a trobar candidats, incloent-hi la recerca en bases de dades, dins les xarxes socials o en web d’ocupació. També fan servir la seva xarxa de contactes personals per a trobar candidats que no estan activament en la recerca de feina però que poden ser interessants per al lloc en concret.

Redacció:AMIC n

despatx legal 30 despatx legal consell d’advocats i juristes

Truca al 93 691 68 76 o envia el text, el nom i telèfon de contacte a comercial@al-dia.com. Cada paraula costa 1€ per a quatre setmanes. Pots abonar el cost en efectiu o per transferència.

classifi cats

OFERTES DE TREBALL

SE NECESITA BECARIA JORNADA PARCIAL, Y/O HORAS: MARKETING DIGITAL, REDES SOCIALES, FOTOGRAFIA, PHOTOSHOP. WHATSAPP:601144574

A FERRETERIA TORRE DEL PI ESTEM BUSCANT AMANTS DEL BRICOLATGE, LA LLAR I DE TOT L’UNIVERS FERRETER PER FORMAR PART DEL NOSTRE EQUIP DE VENDA. POSAREM A LA TEVA DISPOSICIÓ TOTA LA NOSTRA LLARGA EXPERIÈNCIA EN EL SECTOR. COM A VENEDOR/A ASSESSORARÀS ELS NOSTRES CLIENTS I COL·LABORARÀS EN LA IMPLANTACIÓ I SEGUIMENT DELS PRODUCTES. CONTRACTE INDEFINIT - JORNADA COMPLETA CURRÍCULUMS A FERRETERIA@TORREDELPI. CAT- 686126180

OFERTES

CHICA BUSCA TRABAJO DE LIMPIEZA POR HORAS. INTERNA O EXTERNA TEL 637765691

CHICA BUSCA TRABAJO DE INTERNA. TEL. 643844780

CHICA BUSCA TRABAJO DE LIMPIEZA O CUIDADO DE NIÑOS O PERSONAS MAYORES. TEL 698333953

CHICA SE OFRECE PARA CUIDADO DE PERSONAS MAYORES O LIMPIEZA. POR HORAS. TEL 631270524

SE OFRECE CHICO COMO SOLDADOR A DOMICILIO Y PINTOR. CALIDAD Y TRABAJOS GARANTIZADOS.TEL 617847686

MUJER BUSCA TRABAJO DE CUIDADO DE NIÑOS O PERSONAS MAYORES. INTERNA O EXTERNA TEL 610121811

CHICA BUSCA TRABAJO DE LIMPIEZA , O CUIDADO DE PERSONAS MAYORES. TEL 667832409 / 678265927

CHICA BUSCA TRABAJO DE LIMPIEZA , CUIDADO DE PERSONAS MAYORES O NIÑOS. TEL 602313140

CHICA BUSCA TRABAJO DE CUIDADO DE PERSONAS MAYORES. NIÑOS Y/O LIMPIEZA TEL 641686200

CHICA BUSCA TRABAJO DE CUIDADO DE PERSONAS MAYORES. INERNA O EXTERNA TEL 613870591

CHICA BUSCA TRABAJO , DE EXTERNA, INTERNA O POR HORAS. TEL 603151776

CHICA BUSCA TRABAJO , DE EXTERNA, INTERNA O POR HORAS. TEL 637792512

CHICA BUSCA TRABAJO , LOS FINES DE SEMANA TEL 612523117

CHICA BUSCA TRABAJO DE LIMPIEZA POR HORAS Y CUIDADO DE PERSONAS MAYORES EXTERNA. TEL 632139892

SEÑORA BUSCA TRABAJO CUIDADO DE PERSONAS MAYORES CON EXPERIENCIA Y REFERENCIAS. TEL 627827030

SEÑORA SE OFRECE PARA CUIDADO DE PERSONAS MAYORES Y LIMPIEZA. POR HORAS. TEL 631618245

CHICA BUSCA TRABAJO CUIDADO PERSONAS MAYORES Y LIMPIEZA.TEL 678106915

CHICA BUSCA TRABAJO CUIDADO PERSONAS MAYORES Y LIMPIEZA.TEL 624458358

ALTRES

LAS HADAS DEL TAROT HORAS

CONCERTADAS, tardes Whats App. t.605 099 942

COMPRAMOS LIBROS, JUGUETES, COMICS, CROMOS, ANTIGÜEDADES, PLUMAS, DISCOS,PUROS, OBJETOS RELIGIOSOS. RESTOS PISOS, CASAS. PAGO AL MOMENTO. JOSÉ MIGUEL. TEL. 679-736-491

TRANSPORTE Y MUDANZA. ECONOMICA. ARIEL. TEL.668562414

NEMADI VIDENTE ESPECIALISTA EN AMOR Y RETORNO DE LA PAREJA INMEDIATO. NEGOCIOS ATRAE CLIENTES, SUERTE, SALUD, MAL DE OJO, TRABAJO, IMPOTENCIA, PROBLEMAS FAMILIA. CON RAPIDEZ Y EFICACIA. RESULTADOS 48 HORAS Y 100% GARANTIZADOS. TEL. 658911022 CON WHATSAPP.

classifi cats ofertes de feina - lloguer - compravenda - traspas 31
Compromis amb la ciutat www.al-dia.com - tel. 93 691 68 76 Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent

Articles from CAD_web_1969