__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent núm.

1889

Del 12 al 18 de maig del 2021

www.al-dia.com

tel. 93 691 68 76

Cita amb el flamenc La XXXIV Noche del Cante Jondo homenatjarà la nissaga de Los Sorderas aquest dissabte al teatre Ateneu (19.30 hores)

actualitat - tema setmana

p.4

‘Cerdanyola Ciutat del Coneixement’, primer pas “per vestir el futur” del municipi

actualitat - ciutat

p.6

L'Ajuntament compra la Casa Llopis, que era propietat d'una entitat religiosa

actualitat - cultura

p.17

Agenda: Cerdanyola torna a sumar-se al Dia Internacional dels Museus


l’editorial

núm.

1889

2

l’editorial

Primer pas Cerdanyola del Vallès compta en el seu terme municipal amb la primera gran concentració d’instal·lacions de recerca de gran envergadura del Sud d’Europa, així com empreses del coneixement. És seu de l’única font de llum de sincrotró que existeix a Espanya i una de les més recents d’Europa, el Sincrotró ALBA. De la mateixa manera, la ciutat acull una universitat d’excel·lència internacional, la Universitat Autònoma de Barcelona. Finalment, també compta amb el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca UAB i amb més de 50 centres capdavanters de recerca i tecnològics. Molts ciutadans desconeixen aquesta realitat del municipi i han quedat sorpresos amb el vídeo promocional de la marca ‘Cerdanyola Ciutat del Coneixement’. És cert que totes aquetes potenci-

editorial de què parlem

alitats que ara s’agrupen en la nova marca de ciutat conviuen amb una realitat no tant positiva. Tots sabem quins són els problemes de Cerdanyola i hem de treballar per solucionar-los, però també hem de passar d’una vegada per totes de les paraules als fets i aconseguir que Cerdanyola i la seva ciutadania aprofiti totes les virtuts del municipi. La ciutat s’ha de revitalitzar posant en valor totes les seves potencialitats per traduir-les en un major benestar per a la ciutadania de Cerdanyola. Amb la presentació de la marca l’únic que queda clar és que els agents estratègics de la ciutat caminen en el mateix sentit. És cert que només és un primer pas i que falten concrecions, però és un inici important del que hauria de ser una nova manera de fer ciutat.

Cerdanyola al Dia és una publicació setmanal gratuïta d’informació local fundada al 1999. Edita Vallès Publicitat SLU.

Dia de sortida: dimecres. Dip. Legal: B-9751/2005. • Directora: Núria Ferrer • Redactores: Judit Josa, Ariadna España Departament comercial: Oriol Revaliente (correu electrònic: comercial@al-dia.com) • Disseny: Rubén García Redacció: carrer de Sant Martí 81-82 08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) • Tel: 93 691 68 76

p.8

La recollida selectiva s’incrementa un 1’5% al Vallès Occidental

p.10

Acaba el toc de queda. Bars i restaurants ja poden obrir fins a les 23 hores

p.18

El Cerdanyola FC torna a perdre abans de rebre l’Europa aquest diumenge

p.19

Contundent triomf del CB Cerdanyola al dia a la pista del Sabadell

CERTIFICAT control Publicacions Gratuïtes Distribuïbles


actualitat

núm.

1889

4

tema de la setmana

actualitat

La marca ‘Cerdanyola Ciutat de com el primer pas “per vestir e l Cerdanyola és moltes coses, però sobretot és una ciutat disposada a ser una eina eficaç de transferència del coneixement, una ciutat capaç de comunicar-se i de respondre a les necessitats de les empreses, dels emprenedors, de la comunitat educativa, de la comunitat de recerca i dels problemes i els anhels dels seus veïns i veïnes”. Amb aquest argument principal, el regidor de Ciutat del Coneixement, David González, presentava la marca ‘Cerdanyola Ciutat del Coneixement’ en un acte online que va comptar amb representants dels diferents agents estratègics de la ciutat. “Ara és el moment de fer aquesta retòrica realitat, la marca de ciutat ens ha de servir per vestir el futur, que creiem fermament que passa pel coneixement”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón.

Cerdanyola del Vallès, on neixen les idees Cerdanyola del Vallès compta en el seu terme municipal amb la primera gran concentració d’instal·lacions de recerca de gran envergadura del Sud d’Europa, així com empreses del coneixement. D’entre els diferents agents existents a la ciutat, cal destacar la presència de dos centres neuràlgics: el campus d’una universitat d’excel·lència internacional com ho és la Universitat Autònoma de Barcelona i l’única font de llum de sincrotró que existeix a Espanya i una de les més recents construïdes a Europa, el Sincrotró ALBA. I Cerdanyola també compta amb el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca UAB i amb més de 50 centres capdavanters de recerca i tecnològics. Cerdanyola del Vallès és per tant garantia d’interacció efectiva entre Universitat, Administració, Societat, Empresa i Context Mediambiental; un paradigma de ciutat que camina cap a l’economia del coneixement. “Cerdanyola posseeix totes les potencialitats per esdevenir un

Els participants a la presentació just després de l’emissió en directe / F. NF

referent en coneixement, per projectar com a ciutat ambició, dinamisme, progrés, superació i inconformisme. I finalment per cohesionar la nostra ciutadania i cultivar l’orgull de ser de Cerdanyola del Vallès”, apuntava González, que afegia que “cal construir el relat de la Cerdanyola que volem aconseguir en el futur en un moment d’expansió del nostre municipi”.

de fer seva”. L’objectiu de la marca, explicava l’alcalde, és atreure oportunitats que es vegin reflectides en un major benestar per a la ciutadania. “Aquesta presentació és un pas molt important, però tenim molts reptes de futur. Un d’ells és el creixement a través del Centre Direccional, amb habitatge protegit i on han de seguir venint empreses d’alt valor afegit i institucions que es dediquin a la recerca i a la innovació”, indicava: “Ara La nova marca de ciutat ajudarà a és temps de reinventar-nos, de suatreure talent, inversions, turisme, mar esforços per poder fer aquesta a promocionar el que es fa a Cer- atracció d’oportunitats i que la ciutat danyola i a cuidar l’autoestima de la no s’aturi. Apostar per la ciutat del ciutadania de Cerdanyola: “Creiem coneixement és el millor model pel que tenim tots els ingredients per qual podem apostar”. fer de Cerdanyola la Ciutat del Coneixement”. Uns dels objectius més Sincrotró ALBA intensos de la campanya, segons el batlle, és fer que “la ciutadania de Cerdanyola senti orgull d’una ciutat Per la seva banda, la directora del Sinque tot aquest potencial”. Durant la crotró ALBA, Caterina Biscari, elogiava presentació virtual també es va deixar la ubicació del sincrotró a Cerdanyola: clar Cerdanyola Ciutat del Coneixe- “Està a una zona el suficientment ment oberta a tota la ciutat: “És una lluny de Barcelona per disposar marca per a la ciutadania i a tots els d’espai i capacitat de creixement i agents estratègics. És una marca al el suficientment a prop per aprofitar servei de tothom, cadascú se l’ha el seu poder d’atracció és una part


tema de la setmana

t del Coneixement’ es presenta ir el futur” del municipi important. A més de l’existència de la universitat, de les moltes installacions i centres de recerca. Tot això fa que la zona del Parc de l’Alba sigui una concentració de capacitat de crear coneixement i atreure investigadors de tot el món”. En el futur el sincrotró viurà “una evolució passant d’una tercera generació de font de llum de sincrotró a una quarta generació que implicarà una modernització de tot l’accelerador”. En aquesta línia, Biscari anunciava la creació de noves línies experimentals que creixeran als voltants i el projecte del gran centre ALBA Science, Technology and Innovation Park (ASTIP). “Un centre al que optem amb els fons europeus i que està basat en tres pilars: un dedicat a ciències de la vida, un centre de materials avançats dedicats a l’energia neta i un centre basat en la col·laboració públic-privat per crear un centre de creixement d’empreses que utilitzin la instrumentació del sincrotró i centres propers”. Així, segons apuntava Biscari, en els propers anys el sincrotró ALBA “generarà centenars de llocs de treball de qualitat i serà un altre dels pilars de la ciutat del coneixement”.

d’empreses. Inicialment aquestes s’allotgen al parc de recerca i quan adquireixen èxit s’han de transferir cap a la ciutat”, apuntava la directora del Parc de Recerca de la UAB, Rosa Maria Sebastián. “La nostra interacció amb la ciutat va millorant i per exemple ja participem en programes de formació com l’Explorer”, afegia. A més, actualment treballen en un projecte europeu PECT conjuntament amb els Ajuntaments de Cerdanyola i Mollet per fer estudis de sostenibilitat i residu 0.

alment aquests bons jugadors faran un equip per captar talent i traduir-ho en llocs de treball”, afirmava el president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges. Des de l’entitat estan treballant en un projecte per canalitzar inversions i captar empreses estrangeres que segurament presentaran després de l’estiu.

De les paraules a la realitat

Un exemple clar de com la nova marca de ciutat passarà de les idees a la realitat es materialitzarà en breu. ProCerdanyola Empresarial perament, segons anunciava Cordón, es presentarà un projecte treballat “Esperem ser un receptor i transfor- des de l’Ajuntament amb UAB i Euremador de talent per generar llocs cat per recuperar l’antiga biblioteca de de treball i proporcionar benestar a ca n’Altimira i fer un projecte adaptat la societat. Cerdanyola tenia bons als temps actuals amb fons eurojugadors, però no tenia equip. Actu- peus. - NF

UAB “El gran actiu de Cerdanyola és el coneixement. Hem de ser motor de canvi per a l’economia que ha de venir. Tenim un entorn privilegiat. Volem ser un motor de l’economia a nivell territorial”, assegurava el rector de la UAB, Javier Lafuente, que anunciava la intenció de la universitat de saltar l’autopista i créixer cap al Parc de l’Alba: “Treballem per unir la ciutat amb el campus i l’estructura científic-tecnològica”.

Parc de Recerca de la UAB “Hem d’ajudar i crear emprenedors/ es i acompanyar-los en la creació

El projecte que s’ubicarà a l’antiga biblioteca de Ca n’Altimira es presentarà properament

5

actualitat

actualitat


actualitat

núm.

1889

6

ciutat

actualitat

L’Ajuntament de Cerdanyola formalitza la compra de la casa Can Llopis per 850.000 euros l El govern municipal ha culminat la compra

la casa Can Llopis per un import de 875.000 euros. “Ara es començarà a treballar en el projecte de recuperació i s’estudiaran els possibles usos d’un dels edificis més representatius i emblemàtics del protomodernisme a Cerdanyola, tant pel seu excellent nivell de conservació com per la seva representativitat”, s’anuncia des del consistori. A més, la finca disposa d’un extens jardí, que és un dels seus elements més singulars.

La Casa Llopis s’ubica al carrer de Sant Ramon

Casa Llopis. “Un cop Esquerra es va assabentar que la propietat estava disposada a vendre aquest patrimoni va iniciar un seguit de gestions discretes per tal que l’Ajuntament de Cerdanyola el pogués adquirir abans no passés a unes altres mans privades”, recorden els republicans. Ja durant el mandat de Carles Escolà es va insistir en iniciar l’expedient administratiu necessari per poder comprar la torre, conscients de la lentitud dels tràmits necessaris. Més concretament, aquesta va ser una de les condicions d’ERC per aprovar l’acord d’inversions del govern el 25 d’abril de 2018, amb la seva corresponent modificació de crèdit. Poc després, durant la campanya electoral del 2019, Helena Solà va tornar a formular la proposta de comprar aquesta torre a l’entrevista de campanya de Cerdanyola Ràdio i la va defensar públicament al debat organitzat per la Taula del Patrimoni a Ca n’Ortadó. Posteriorment, i amb Carlos Cordón ja a l’alcaldia, el Grup Municipal ha posat aquest tema sobre la taula de negociació a cadascuna de les Ara, des de l’Ajuntament s’estudiaran els converses mantingudes sobre pressupostos seus possibles usos públics tant de l’edifici i inversions per tal que no es perdés l’oportucom del jardí. L’alcalde, Carlos Cordón, es fe- nitat d’adquirir aquesta finca clau. licita de la compra i creu que “a banda d’ampliar el patrimoni modernista també ens “La seva situació a l’eix comercial del carrer permetrà connectar el cèntric carrer Sant Sant Ramon, a tocar del barri de Bona Sort, fa especialment interessant que passi a ser Ramon amb el barri de Bonasort”. de propietat pública”, apunten des d’ERC: “A partir d’ara caldrà treballar per preservar ERC celebra que es faci l’enorme valor cultural que té, més encara realitat la seva proposta de per la seva proximitat amb el Museu d’Art de Cerdanyola i la Torre Vermella, en procés de comprar la Casa Llopis rehabilitació”. Els republicans insisteixen en El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola com- la necessitat de “no descuidar les funcions parteix obertament la satisfacció perquè que pot tenir per connectar un barri dens l’Ajuntament hagi tancat la compra de la com Bona Sort i Banús amb el centre, el poCan Llopis és una de les cases d’estiueig més ben conservades de la població. Va ser construïda cap al 1872 per a Pere Llopis i sembla que la va fer reformar el seu fill al voltant de 1893 per convertir-la en residència habitual. És un dels pocs edificis del trànsit del segle XIX al XX amb elements d’arquitectura eclèctica i modernista i fruit de la col·laboració dels dos arquitectes més representatius de la Cerdanyola del moment: Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells. És molt destacable que conservi un repertori molt complet de paviments hidràulics, rajola ceràmica, guixeries, ferro forjat o escultura arquitectònica, entre d’altres. L’edifici està envoltat per un gran jardí amb una tanca de reixa sagetada i porta recargolada. El jardí és un dels elements més singulars de la finca amb la conservació de diferents parts -com el dipòsit d’aigua, la gruta i el pou-, però sobretot per les espècies i la tipologia de jardí modernista de parterre, configurant un cas únic de conservació a nivell local.

Govern i CS acorden que la planta 1 de la Torre Vermella es dediqui a un espai per a activitats culturals i socials Ciutadans Cerdanyola i el govern local han acordat modificar la utilitat de la sala ubicada a la planta 1 de la Torre Vermella com un espai polivalent destinat a activitats culturals i socials. Les dues formacions difereixen en altres qüestions respecte a l’assignació d’usos de la Torre Vermella, però asseguren que l’acord en aquest punt és “positiu” i s’emplacen a “continuar treballant per arribar a punts en comú que beneficiïn tota la ciutadania”. En aquest sentit, la portaveu de Cs, Sonia Rodríguez, explica que des de Ciutadans creuen en la política útil i procuraran sempre “traslladar les demandes veïnals a el govern municipal perquè es vagin implementant de la millor manera possible”. Per la seva banda, el PSC recorda que sempre ha apostat per recuperar equipaments municipals i espais polivalents: “Celebrem haver acordat amb Ciutadans la inclusió d’aquest espai, agraïm el treball de grup i confiem en poder seguir avançant en propostes en què tots i totes ens sentim còmodes i que permetin que la ciutat segueixi millorant“. tencial que té el jardí romàntic per esponjar urbanísticament aquest entorn, i el revulsiu que pot suposar tant per l’eix comercial del carrer de vianants a tocar de la gran quantitat de botigues i supermercats de la zona de Sant Daniel i Bonasort”. - Redacció


TELÈFONS DE LES PARADES


actualitat

núm.

1889

8

ciutat

actualitat

La recollida selectiva s’incrementa un 1’5% al Vallès Occidental

La recollida selectiva a la comarca ha d’incrementar-se molt més encara / F. NF

l La recollida selectiva de residus ha augmentat un 1’5% al Vallès Occidental durant l’any passat. Així es desprèn de les dades presentades avui pel Consorci per a la Gestió de Residus el Vallès Occidental, que ha presentat les dades del 2020 a través d’una nova aplicació, l’Observatori de Residus. “Si haguéssim de posar un titular a l’evolució de les recollides selectives a la comarca seria: estem millorant però hem de ser més ràpids. El planeta no pot esperar més”, destaca el president el Consorci de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López.

Generem més d’un quilo de deixalles cada un cada dia

resta i 185 de selectiva. Això vol dir que generem cada dia cada persona 1’2 quilos de residus. Respecte fa 5 anys, aquesta xifra ha pujat molt: hem passat de 398 quilos per persona i any als 435 quilos per persona i any a nivell comarcal, havent-hi municipis vallesans amb més de 550 quilos per persona i any. L’assignatura pendent segueix sent la matèria orgànica però s’entreveu una tendència positiva amb un increment del 5% el 2020. En 3 anys hem incrementat un 20% la recollida d’orgànica, però la comarca es situa encara en menys de la meitat del que hauríem de recollir. Pel que fa les fraccions, destaca un important increment dels envasos un 13%. El 2020 se n’han recollit el 40% més que fa tres anys.

El 2020 ens deixa un augment de la recollida selectiva de l’1’5 %, un petit Afectació de la pandèmia augment però que consolida una tendència creixent. A nivell de comarca, a la generació de residus passem del 41 al 42’5% de recollida selectiva. A Catalunya el 2019 esta- “Tot i ser un any de pandèmia, i tot ven al 45%. La resta s’incrementa en i que en un primer moment poguéssim pensar que aquesta afectaria la un 1’3%. separació dels residus, podem dir Cada vallesà ha produït 435 quilos de que la Covid no ha tingut un gran imdeixalles, un 3% més que l’any passat. pacte a la nostra comarca”, explica D’aquestes, 250 quilos han estat de López. - Redacció

7 plataformes per impulsar el comerç de proximitat online al Vallès Occidental

En el marc dels treballs en favor d’impulsar el Comerç i la Restauració a la comarca, el Consell Comarcal ha donat a conèixer diferents iniciatives de comerç online aplicables al comerç de proximitat. Totes han nascut a la comarca o s’hi han implementat L’objectiu és posar en valor i dinamitzar el treball de les iniciatives públiques i privades per revitalitzar el comerç de proximitat i impulsar la seva transformació i adaptació en l’experiència de compra que ha revolucionat Internet. Tot plegat mantenint els valors de la compra presencial que ofereix l’oferta de proximitat, combinada amb la presència on line o per ajudar a articular mecanismes de distribució locals en el nou context.

Exemples que obren camí Un total de 75 persones lligades a la dinamització del comerç han participat en una sessió que ha permès conèixer 7 iniciatives -Cliccat, lacompra, compraprop, Aprop Online, MirAprop, Manzaning i elteumercat.online- i compartir reflexions sobre reptes i dificultats, i que ha comptat amb la col·laboració de les entitats CECOT i PIMEC. La sessió ha posat de manifest que el comerç local afronta una transformació per tal de poder competir amb altres opcions de compra per Internet i de posar en valor la proximitat: treballar amb nous canals de venda, repensar el públic objectiu, incorporar la digitalització al màrqueting o fer seguiment dels indicadors. Aquesta jornada s’emmarca en el Pla de reactivació socioeconòmica del Vallès Occidental, en l’àmbit de comerç i restauració, i ha comptat amb la seva preparació amb els membres del grup motor d’espais comercials.


actualitat

núm.

1889

10

ciutat

actualitat

Bars i restaurants ja poden obrir fins a les 23 hores l Amb la fi de l’estat d’alarma s’ha aixecat el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya. La bona evolució de les dades epidemiològuiques i l’alt ritme de vacunació ha portat el Govern a no aprovar un decret per prorrogar el toc de queda nocturn.

esportives i culturals fins les 23 h. Tots els ensenyaments reglats recuperaren la presencialitat plena i les activitats per a gent gran en equipaments cívics poden arribar al 50% d’aforament.

Una de les principals novetats de les restriccions ara vigents és l’horari per als restaurants i bars de Catalunya, que poden tornar a servir sopars tant també la reobertura dels parcs d’atracdins els establiments com a les terras- cions amb un aforament del 30 % i ses fins a les 23 hores. S’ha autoritzat s’amplia també l’horari per activitats

Màxim de sis persones a les trobades En les reunions, el nombre màxim de persones permès es manté en sis més enllà del 9 de maig, tot i que no cal mantenir ja el límit de les bombolles de convivència. - Redacció

La Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell funcionarà com a punt de vacunació massiva a partir de l’1 de juny

Lluís Llach presenta el Debat Constituent avui a l’Ateneu

La campanya de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya disposarà a partir del dia 1 de juny d’un nou punt de vacunació massiva a la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell. L’objectiu és donar cobertura a la població de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, que comprèn els municipis del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme.

Debat Constituent és un procés participatiu, transversal, inclusiu i plural que té com a objectiu establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya i que es dinamitza i coordina a cada territori gràcies a la Xarxa d’Enteses pel Debat Constituent. A Cerdanyola, serà presentat el 12 de maig (19 hores) al teatre Ateneu amb la presència de Lluís Llach, un dels principals impulsors. L’Albert Coll, coordinador tècnic, presentarà el www.debatconstituent.cat i Mercè Argemí serà l’encarregada d’exposar la tasca que realitza aquest moviment en representació de l’Entesa de Cerdanyola de Debat Constituent

Aquest nou espai, que obrirà sempre que hi hagi disponibilitat de vacunes, complementarà l’estratègia actual de vacunació, ara repartida entre els punts centralitzats –15 al territori (Cerdanyola no en disposa de cap)- i els equips d’atenció primària. La Pista Coberta d’Atletisme (Camí de Can Quadres, 190) disposarà inicialment de 6 punts de vacunació, zona de recepció i acreditació, zona d’observació per a després de l’administració de la vacuna i un espai per a l’atenció mèdica del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

una capacitat inferior per assegurar que tots els circuits funcionin correctament. La proposta inicial és obrir de dilluns a diumenge, de les 8 h a les 20 h, amb la possibilitat d’ampliar la franja horària fins a les 22 h, si cal. El ritme de vacunació dependrà en tot moment de la quantitat de vacunes disponibles.

El Departament de Salut obrirà aquest nou equipament amb la collaboració de l’Ajuntament de Sabadell, l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i el SEM. En els propers dies En aquest nou espai de vacunació els agents implicats es reuniran per massiva, s’hi administraran entre acabar de tancar l’operativa de la 5.000 i 6.000 dosis diàries, tot i que vacunació i altres aspectes cabdals, els primers dies es començarà amb com l’accessibilitat al recinte.

Actualment, l’Entesa de cada territori està impulsant el Debat Constituent arreu del país facilitant eines per a la reflexió i el diàleg, i proporcionant la metodologia i les eines informàtiques per poder recollir les opinions de la ciutadania sobre aspectes constitucionals “polèmics” de manera àgil i sistemàtica. Per reservar seient, cal fer-ho a mitjançant la web https://cerdanyolaactes.fila12.cat.


actualitat

ciutat

11

amb més efectes emocionals per la COVID. Les ponències i reflexions de la sessió sobre l’Impacte de la COVID-19 organitzada per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental constaten que el col·lectiu de joves, de dones i de treballadors essencials han estat els més afectats emocionalment per la pandèmia. A Catalunya una de cada dues persones ha patit efectes emocionals en l’escenari COVID i es planteja la necessitat d’enfortir els serveis d’atenció a la salut mental. La sessió s’emmarca en el procés de l’elaboració del Pla comarcal per a la Protecció social, dins del Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental aprovat pel Consell d’alcaldies.

l Primers Bicibús per arribar a l’escola Bellaterra. Ja s’han inaugurat els primers Bicibús per arribar a l’Escola Bellaterra en el marc de la jornada d’anar a peu i bici a l’escola que es va celebrar a 60 països de tot el món. S’ha fet amb dues línies, una des de Cerdanyola i una altra des de Sabadell. “Celebrem que les bicis hagin guanyat el carrer. A més moltes famílies han fet la ruta a l’escola a peu. Ha estat un esforç de les famílies de l’escola Bellaterra -moltes de les quals ja son part del col·lectiu som Bici Cerdanyola - i la direcció del centre que va fer la crida per arribar a l’escola d’una manera més sostenible i amable”, asseguren des de Som Bici. La idea es continuar amb la iniciativa dels bicibús a l’Escola Bellaterra una vegada a la setmana i visibilitzar que “una altra mobilitat es possible a la ciutat fins i tot amb infants en edat escolar primària”.

El Professor Agregat del Departament Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la UAB, Antoni Sanz, ha presentat l’estudi PSY-COVID, un estudi mundial amb participants de 28 països i una base de dades de de 89.000 participants. L’estudi incorpora dades específiques del Vallès Occidental amb una mostra de la comunitat universitària de la UAB. Segons l’estudi, el 55% de la població catalana ha sofert algun tipus d’afectació en la seva salut mental. Els joves catalans presenten més símptomes i igual que a la resta del món. No és així pel que fa a les dones, que presenten més símptomes a Catalunya que a d’altres països. La dada positiva és que una de cada dues persones de la població catalana sortirà enfortida de la pandèmia. Pel que fa als resultats a la comunitat de la UAB, en aquest grup el % de prevalença de depressió, ansietat o somatització és més alt que en el conjunt de Catalunya.

actualitat

l Joves, dones i treballadors essencials, els col·lectius


12

l’entrevista

l’entrevista

actualitat

Baltasar López

“Cerdanyola està estratègicament posicionada per fer invents tecnològics” L’emprenedor cerdanyolenc Baltasar López, propietari de les també locals empreses d’automoció elèctrica Millor Battery i Enchiffing, ha fet el salt decisiu per assolir la seva gran meta; construir el seu primer cotxe, el Baltasar Revolt. A la presentació del vehicle del passat 21 d’abril, Baltasar va donar gràcies als seus mestres de l’escola Xarau, que mai van posar-li cap barrera per començar a experimentar en el món del motor. El seu projecte ha fet arrels al Parc Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola, on Baltasar té la intenció de seguir creixent. Va ser a l’escola on va començar a fer-se un camí a l’univers de l’automòbil? Jo sempre he volgut fer cotxes i des de petit els feia amb els carros de la compra, amb una bici vella i altres invents. Amb vuit anys, a les instal·lacions de l’escola em van deixar fer una moto amb sidecar; quan la gent marxava o a l’horari del pati jo em quedava amb una professora de l’aula taller. El fàcil hagués estat que m’haguessin dit que no, per si em feia mal. Aquests professors em van recolzar des del meu origen. Es va formar a la UPC de Terrassa i allà va fundar el 2007 UPC Eco Racing i va crear el primer monoplaça híbrid de competició. Com va sorgir la idea? Jo volia fer un cotxe de carreres per participar en una competició internacional amb altres universitats que portaven 10 o 15 anys fent cotxes de benzina. Jo vaig pensar que en els cinc anys que durava la carrera no arribaria a acumular experiència suficient per ser competitiu. A més, aleshores ja es començava a parlar del cotxe híbrid, ecològic i elèctric. Llavors vam dir; potser no podem fer el cotxe més competitiu del moment, però sí podem fer el primer cotxe híbrid de competició. Així sorgeix UPF Eco Racing. Aquesta primera experiència em va fer veure la importància de la capa de gestió, i d’alguna manera és precursora del que m’està passant ara.

Aquest primer contacte què va significar per la seva carrera professional? El meu somni sempre ha estat fer cotxes, però quan vaig arribar a la universitat pensava que no ho aconseguiria; veus com funciona la indústria i creus que acabaràs a SEAT posant caragols. Ho tenia bastant assumit, però Eco Racing va ser com una primavera nova, com un ressorgir que em va fer veure que amb la gent adequada ho podria aconseguir. Evidentment no per ser competitiu amb una SEAT, però com que el món de l’elèctric és diferent també té oportunitats diferents.

Creu que en uns anys la tecnologia híbrida o elèctrica acabarà amb els cotxes de combustió? Jo no ho veig tant com una batalla. El motor és la meva passió; a mi m’agraden els cotxes de combustió i em continuaran agradant. L’elèctric és una alternativa millor en molts casos, però ambdós poden conviure. L’elèctric no ve a desbancar el motor. Les empreses que estan fent motors, d’aquí a vint anys els seguiran fent però elèctrics. No es tracta d’anar uns contra els altres, sinó de fer ordenadament una transició. I productes com el nostre Sent que haver-se arriscat en apostar poden ajudar a forçar la màquina, i que des de jove per la tecnologia híbrida i la gent s’adapti. elèctrica, i haver centrat la seva carrera professional en aquest àmbit, li garantirà Per què ha apostat per establir a Cerdanyola, concretament al Parc l’èxit en el sector de l’automòbil? Estic convençut. Aquesta visió l’he tingut Tecnològic del Vallès, les seves tres des de sempre, tot i que ara se’n parla més. empreses? Sabem que els motors de combustió fa Soc de Cerdanyola de tota la vida i sento 100 anys que s’estan desenvolupant, i amb que si pots fer les coses al teu entorn és un rendiment d’entre el 25% i 35% saps fantàstic. A més, aquesta ciutat està ben que no poden millorar. En canvi, l’elèctric posicionada: és un bon lloc per viure i per té al voltant d’un 90% de rendiment. Si desenvolupar aquest tipus de projectes. necessitem contaminar menys i ser més La proximitat a Barcelona és un punt eficients, la solució és la mobilitat elèctrica. important. També em convé per eficiència La transició no pot ser d’un dia per l’altre, personal, perquè tinc totes les empreses però jo tenia molt clar que això passaria, el concentrades. Però sí, Cerdanyola està estratègicament posicionada per fer que no sabia era quan. invents tecnològics. Troba que cada cop la gent té més confiança en aquests cotxes i en la Quin futur augureu per l’empresa d’automoció elèctrica i ‘superesportiva’ càrrega elèctrica? Sí perquè la gent necessita veure les coses Baltasar? per creure-hi. Podem explicar a la gent com Aquest èxit és per sobre de tot una és un cotxe elèctric, però si no els ensenyes passió, i no vull ni verbalitzar metes exemples no es poden fer una idea. perquè farem el que calgui per tirar-ho Comentar-ho a la barra del bar queda molt endavant. Això vol dir que no fem cotxes lluny, però si el teu cunyat o la teva veïna per fer negoci, fem negoci per poder fer es mouen amb cotxe elèctric, ja ho veus cotxes. Volem ser un referent en aquest possible. No tota les solucions son per tipus de cotxe, però no pretenem ser la totes les persones, però majoritàriament pròxima SEAT. Quan em pregunten si això sí es pot adoptar. Quan parles d’un cotxe és la punta de llança per més endavant ‘superesportiu’ no t’imagines que pugui ser treure cotxes més econòmics els responc elèctric. En canvi, les prestacions del Revolt que no, que aquesta és la marca amb el seu significat. - Nora Muñoz superen qualsevol cotxe de combustió.


opinió

col·laboradors

David GONZÁLEZ

opinió

núm.

1889

14

“Som una ciutat disposada a ser una eina eficaç de transferència de coneixement”

Anskar CABALLERO

Cerdanyola Ciutat del Coneixement Les estratègies de marca ocupen un lloc destacat en les polítiques públiques locals. Des del punt de vista de la dinamització́ econòmica, les marques són utilitzades tant per atraure talent, turistes i inversions com per promocionar els productes i empreses dels territoris. La marca de ciutat és una referència sobre la identitat d’un municipi, són els trets i les característiques que ens diferencien de la resta i que integren el valor de la nostra ciutat.

Som una ciutat que no només proposa un marc atractiu per a la inversió pública i privada d’alt valor afegit, que fomenta l’educació superior, que encoratja la formació i el creixement d’empreses basades en el coneixement i altres organitzacions punteres, sinó que a més posa infraestructures i serveis científics avançats a disposició de la cooperació A Cerdanyola del Vallès comptem amb entre universitat, empresa i societat, i per la primera gran concentració d’instal- primera vegada hem reunit tots aquets lacions de recerca de gran envergadura agents per enfortir la nostra ciutat. Som del Sud d’Europa, així com empreses del una ciutat disposada a ser una eina eficoneixement, el campus d’una universi- caç de transferència de coneixement catat d’excel·lència internacional com ho paç de respondre a les necessitats dels és la Universitat Autònoma de Barcelo- emprenedors, de les empreses del cona i l’única font de llum de sincrotró que neixement, de la comunitat acadèmica existeix a Espanya, el Sincrotró ALBA. i, sobretot, dels problemes i anhels dels Cerdanyola és un punt estratègic per seus veïns i veïnes.

Tot tornarà a la normalitat, però no serà igual que abans La descripció de normalitat és: qualitat del que s’ajusta a ser habitual. No és que tot torni a ser habitual com abans, sinó que estem aprenent a fer habitual tot el que ara és nou. Estem interioritzant i normalitzant tot el que ens passa. Per això, tot tornarà a ser normal, però haurem evolucionat a ser d’una altra manera.

“El virus m’ha esborrat la seguretat amb la qual he crescut últimament i ara em toca oblidarla i aprendre a viure amb ell”

l’adaptació de la economia del país en clau científica i tecnològica, generant ocupació de qualitat.

En canvi, estem obligats a canviar. És impossible contrarestar el desequilibri format, hem de canviar la nostra estructura per poder adaptar-nos. Molts dinosaures van poder sobreviure convertint-se en llangardaixos, cocodrils... El que està passant és alguna cosa així. Jo he sentit una mena de por que no havia sentit mai, por real. He sentit a dins meu una sensació de vulnerabilitat, el virus m’ha esborrat la seguretat amb la qual he crescut últimament i ara em toca oblidar-la i aprendre a viure amb ell.

Hem de saber que la nostra capacitat de supervivència està vinculada a la gestió dels sentiments i les emocions. L’actitud és el que condiciona l’índex de supervivència i adaptació, que és infinitament més alt si assumim que depèn de nosaltres mateixos, de tenir un objectiu clar que ens doni sentit a la nostra vida i tenir la capacitat de desenvolupar conductes eficaces per tenir una situació favorable. Ara és el moment de reflexionar i treure tot el millor de nosaltres; és un bon moment per aplicar tot el nostre esforç en sortir reforçats d’aquesta situació. La situació ens aclapara i ens genera ansietat, estem submergits en una mena de fatiga emocional extrema, però també tots i cada un de nosaltres té el poder suficient per tenir una actitud positiva, prendre les rendes del nostre destí i la nostra felicitat.


Cartes a la

contra un gobierno local que no tiene ninguna voluntad de negociar y apoyar al ciudadano.

Mercat d’antiguetats, coleccionisme i segona mà de Cerdanyola del Vallès

¿Qué clase de gobierno tenemos? Que deja en la miseria a todas estas familias, que no nos deja ganarnos el pan. Pero eso sí, paga todos los impuestos y facturas. Y cómo? Si no nos dejas trabajar.

directora

opinió

de autónomos. Una cuota es legal, pues. Lo hemos propuesto a este ayuntamiento y su respuesta ha sido “que no es legal y nosotros no vamos Son 22 años en Cultura y nos quie- ha hacer nada que no sea legal...” Y ren pasar a comercio, lo que conlleva erre que erre. sacarnos los autónomos y pagarles a ellos un tanto al año, cosa que no De nada han servido las 1.251 firmas, podemos asumir. Entre la crisis y con más las 80 online, todo en tres semala pandemia no se vende tanto como nas y cuatro miembros del mercadipara ello. Y, es más, hay gente que llo, los demás no podían venir con las está jubilada y cobran un sueldo de restricciones. Esas firmas dicen: que mierda, o sea lo mínimo de lo mínimo, el pueblo y los comerciantes piden necesitan montar para casi llegar al que se realice el mercadillo. Es un final del mes. Como el resto, que so- movimiento constante, un bien para mos entre 60 y 80 paradistas. Somos todos y da alegría al pueblo, el pueblo un montón de familias. lo está pidiendo. Esto va para el alcalde: ¿Es legal dejar a todos estos paradistas no ganarse el pan?

¡No olvides, que gobiernas por el pueblo, haber si correspondes a los misOs comunicamos que ha llegado a su En todos los municipios se están ha- mos! Tú tienes el poder y si quieres, fin después de 22 años. Tras un año ciendo mercadillos de segunda mano puedes... de larga lucha (reuniones, plenillos y antigüedades. Pagan primera cuota con el ayuntamiento) tiramos la toalla al ayuntamiento y no hay necesidad Los paradistas

15

actualitat

actualitat


actualitat

núm.

1889

16

actualitat La Noche del Cante Jondo homenatja cultura

la nissaga de Los Sorderas

El Festival Flamenc Roser de maig tindrà lloc el 15 de maig (19.30h i al Teatre Ateneu). Les entrades tenen un preu de 10 euros i es venen a la Casa de Andalucía l La Noche del Cante Jondo del Festival Flamenc Roser de Maig, organitzada per la Casa de Andalucía de Cerdanyola, és una de las cites més rellevants del panorama flamenc a Catalunya i enguany retorna després d’un any de no celebració per la covid-19. “Ha estat molt complicat poder organitzar un esdeveniment de l’alçada de la Noche del Cante Jondo després de dos anys sense Feria de Abril, el que ha suposat una important davallada d’ingressos per poder portar artistes de primer nivell”, explicava el president accidental de la Casa de Andalucía, Rafael Arjona. La XXXIV Noche del Cante Jondo, que tindrà lloc el 15 de maig (19.30 h i al Teatre Ateneu) serà un reconeixement a la nissaga de ‘Los Sorderas’.

Qui forma el cartell? El cartell comptarà al cante amb Vicente Soto Sordera i la seva filla, Lela Soto, dos cantaores d’una de les cases un dels puntals del cante de Jerez de la Frontera. “Pocs estan a la seva alçada i ell continua innovant”. Amb aquestes paraules descrivia Arjona al cantaor que ha obtingut alguns dels guardons més significatius flamencs i que cantat textos de l’escriptor portugés Fernando Pessoa i versos de poetes com Federico García Lorca, Rafael Alberti o Juan Ramón Jiménez. Per la seva banda, Lela Soto és una de les veus joves amb més projecció del panorama flamenc actual. És la sucessora de la saga de cantants de la família Sordera i ha collaborat amb artistes com Alejandro Sanz, Niña Pastori o Pitingo. La vetllada flamenca també comptarà amb el toque d’Antonio Carrión, guitarrista habitual de l’entitat. El sevillà va guanyar un Grammy Latino amb Chocolate i el Musa Flamenca 2019. I al ball, actuarà Maria Dávila. “Ella és el pal de paller de la nostra entitat”, remarcava Arjona. Formada amb mestres

Vicente Soto Sordera i la seva filla, Lela Soto, seran els protagonistes de la vetllada de dissabte

com Merche Esmeralda, Farruquito, Sara Barrero o Vanesa Gálvez és una gran estudiosa del ball flamenc. També ha treballat a la companyia de Rafael Amargo.

Cert retorn a la “normalitat” La Noche del Cante Jondo de Cerdanyola és “un certamen de referència reconegut per les penyes de tot l’Estat espanyol i probablement el més important i amb més tradició dels que es celebren actualment a Catalunya”, destacava el president de la FECAC, Daniel Salinero, que confia que la propera edició de la cita ja es pugui presentar a la Feria de Abril de Barcelona: “Aquest any el festival és especialment important doncs ens permet veure un retorn a la normalitat”. L’Ajuntament, apuntava l’alcalde Carlos Cordón, aposta per la cultura segura: “Hem demostrat, en actes com el Festival de Blues, que es pot fer. La Casa de Andalucía també realitza cultura segura i esperem que l’any vinent la puguem gaudir encara més”. D’altra banda, el regidor de Cultura, Oscar Pons, assegurava que ”fer costat a les entitats i als artistes locals és l’únic camí per anar tornant poc a poc

a una relativa normalitat de retrobades i celebracions col·lectives”. El Festival Flamenc Roser de maig – XXXIV Noche del Cante Jondo l’organitza la Casa de Andalucía, està patrocinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i compta amb la col·laboració de la Junta de Andalucía i la FECAC (Federación de Entidades de Cultura Andaluza en Catalunya). La subvenció que el consistori atorga a la Casa dde Andalucía està assegurada, segons els responsables municipals, però podria arribar després del festival. “Si no arriba a temps, la directiva haurem d’avançar diners per pagar el sou dels artistes”, assegurava Arjona, que malgrat la situació agraïa el suport de l’Ajuntament. La FECAC s’ha compromès a assumir el cost fins que arribi la subvenció.

Com aconseguir les entrades? Les entrades tenen un preu de 10 euros i es venen a la Casa de Andalucía (carrer de la Indústria, 22) de dilluns a divendres de 18.30 a 20 hores. L’aforament serà limitat, seguint les indicacions sanitàries de les autoritats. - NF


cultura

Cerdanyola torna a sumar-se al Dia Internacional dels Museus Els museus oferiran portes obertes i diferents activitats entre el 15 i el 18 de maig l Un any més, el Museu d’Art de Cerdanyola

rals i pintura que estarà a càrrec de l’empresa especialitzada “Ursus. Escola de natura». L’activitat es durà a terme el diumenge 16 de maig, 11.30 a 13.30 h. Està recomanada per a tot tipus de públic a partir de 5 anys. Per participar cal inscriure’s prèviament al 935 804 500 o al correu electrònic museucanoliver@cerdanyola.cat.

del Vallès i el Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès se sumen a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2021 seguint el lema de l’ICOM, que enguany és ‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’, tot organitzant activitats i jornades de portes obertes entre dissabte 15 i dimarts 18 de maig.

Activitats al MAC El Museu d’Art de Cerdanyola oferirà diverses activitats, algunes de les quals aniran enfocades al vessant més pròxim i social del MAC: el suport que s’ha donat a col·lectius especialment vulnerables. Activitats per a les usuàries de residències de gent gran. Activitat pensada per a la gent gran. Així, durant tota la setmana persones usuàries de diverses residències de gent gran i centres de dia gaudiran d’activitats al MAC, amb diferents formats. La vida és curta. Proposta per a les persones més joves. Durant la tarda de dissabte se celebrarà la VIII Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola, on es podrà gaudir d’un loop amb un recull de curtmetratges signats per joves cineastes del municipi, gràcies al Servei de Joventut de l’Ajuntament de Cerdanyola i Plat Artístic. Dissabte 15 de maig, de 17 a 20 h. Sala d’Actes MAC. Portes obertes. Activitat habitual que, a part del dimarts 18, és dura a terme tot el cap de setmana anterior, dissabte 15 i diumenge 16 de maig. El MAC obrirà les portes de manera gratuïta en el seu horari habitual: dissabte de 17 a 20h i diumenge d’11 a 14h. Dissabte 15, de 17 a 20 h. Diumenge 16, d’11 a 14 h. Dimarts 18, de 17 a 20 h. Visita guiada. Visita guiada gratuïta el diumenge 16 de maig a les 12 h, amb inscripció prèvia per respectar totes les mesures sanitàries. Diumenge 16, 12h. Inscripció prèvia (93 591 41 30 o mac@cerdanyola.cat) Presentació de les audioguies. El DIM 2021 al MAC es tancarà el dimarts 18 de maig amb la presentació de les noves audiogui-

es del museu, elaborades dins el programa VisitMuseum, impulsat per la Generalitat de Catalunya, i estaran disponibles en català, castellà, anglès i francès. Dimarts 18, hora per concretar. Inscripció prèvia (93 591 41 30 o mac@cerdanyola.cat)

El Museu d’Història de Cerdanyola El Museu d’Història de Cerdanyola obrirà les portes de diferents espais que formen part del Museu d’Història de Cerdanyola, s’hi faran visites guiades i una activitat familiar per a tots els públics. En el Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver es faran diverses activitats, adreçades a un públic familiar.

Jordi Sabater Pi i l’art de la ciència. Visita guiada a l’exposició que es durà a terme el diumenge 16 de maig a les 12 h. Naturalista, estudiós, dibuixant i fotògraf de la natura i de l’ésser humà que es pot descobrir en els les seves paraules, imatges i dibuixos que estam exposats. L’activitat està recomanada per a majors de 12 anys. Per participar cal inscriure’s prèviament al 935 804 500 o al correu electrònic museucanoliver@cerdanyola.cat.

Tots som monestir / Fons Ocult. Presentació i visita guiada de dues mostres relacionades amb la història de Cerdanyola entre els segles XII i XVII. Es durà a terme el 19 de maig a les 18 h. Tots som monestir és una proposta conjunta dels Museus d’Història de CerdaCa n’Oliver, un poble iber laietà. Durant el cap nyola, Montcada, Ripollet i Sant Cugat, poblade setmana del 14 al 16 de maig el Museu i cions que durant segles van estar relacionaPoblat Ibèric de Ca n’Oliver obrirà les seves des amb el monestir benedictí de Sant Cugat portes a totes aquelles persones que vulguin del Vallès. Aquesta primera mostra, estarà visitar gratuïtament la seva exposició perma- dedicada a la pisa daurada de l’església Vella nent, Cerdanyola, terra d’ibers. de Sant Martí i s’anomena No és or tot el que brilla Per participar cal inscriure’s prèviament Laietània, terra d’Ibers. Visita guiada a l’ex- al 935 804 500 o al correu electrònic museuposició permanent del Museu de Ca n’Oliver, canoliver@cerdanyola.cat. “Cerdanyola, terra d’ibers”. Es durà a terme el dissabte 15 maig, a les 18 h. Durant el Els temples de la vall de les Feixes. Es farà recorregut, els participants descobriran el el diumenge 16 maig, de 10 a 14 h. Es farà territori de la Laietània ibèrica i la vida quo- jornada de portes obertes. Entrada lliure amb tidiana dels habitants d’un poblat com el de aforament limitat En el marc del Dia InternaCa n’Oliver a través dels més de 500 objectes cional dels Museus, dos dels espais patrimoarqueològics exposats, de les imatges, dels nials més singulars del Museu d’Història de interactius i dels audiovisuals distribuïts en Cerdanyola obriran les seves portes i s’hi faset `àmbits temàtics. Per a participar cal ins- ran visites guiades. Els visitants podran veure criure’s prèviament al 935 804 500 o al correu l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes electrònic museucanoliver@cerdanyola.cat. i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes i descobrir-ne la seva Naturalistes de la prehistòria. Dins del marc història i la de la vall de les Feixes, una petita de l’exposició temporal Jordi Sabater Pi. vall que s’obra a la plana del Vallès i que és L’art de la ciència, el Museu de Ca n’Oliver i el un reflex de la llarga història de Cerdanyola. CRAC organitzen un taller de pigments natu- - Redacció

17

actualitat

actualitat


actualitat

núm.

1889

18

esports

actualitat

El Cerdanyola FC continua sense retrobar-se amb el triomf l El Cerdanyola FC no ha pogut sumar en la visita a Vilafranca en el cinquè partit del play-off d’ascens. El gol dels locals a la primera part ha fet mal al conjunt de Toni Carrillo que s’ha mostrat desencertat de cara porteria. Aquest diumenge els verds rebran l’Europa a Fontetes en l’última jornada del play-off. Primera part molt igualada que s’ha iniciat amb una rematada de Servetti per sobre del travesser. Max ha posat la rèplica amb un xut des de la frontal que ha blocat Àlex. Més clara era el cop de cap de Javi López que sortia fregant el pal. Però una pena màxima transformada per Àlex Segura en el 20′, castigada al conjunt vallesà. Amb el gol dels locals, el partit ha entrat en un tram sense ocasions. Només una rematada de Pasqui que aturava Àlex, i faltes penjades dels dos equips però que no trobaven rematador. Amb la victòria per la mínima dels locals arribàvem al descans. A la represa, Toni Carrillo ha donat en-

Els verds encara no han guanyat cap partit del paly-off / F. CFC

trada Marc i Aliaga en substitució de Sosa i Jonny. Aliaga no tardava a intentar-ho amb una canonada que sortia per sobre del travesser. Però seria el Vilafranca el que trobaria el camí del gol amb un xut dins l’àrea de Boira, en el 54′.

El Cerdanyola CH d’OK Lliga comença a renovar-se l Les verd-i-blanques no han pogut superar al HC Palau (3-1) en el segon partit de les semifinals de play-off d’OK Lliga i ra ja pensen en la Copa d’Europa i la de la Reina. Abans del playoff l’entitat va fer públic que l’entrenador del primer equip femení del Cerdanyola CH, Carles Marín, tanca la seva etapa com a entrenador verd-i-blanc. Marín va comunicar fa setmanes la seva voluntat de deixar el club a final d’aquesta temporada i dirigirà el primer equip fins que finalitzin les competicions actuals. El Cerdanyola CH agraeix la tasca feta per Carles Marín al capdavant de l’equip les últimes cinc temporades i li desitja sort i

encerts en el seu futur. El primer equip femení ha crescut considerablement en els anys de Marín com a entrenador del Sarda. De lluitar per assegurar la permanència, s’ha passat a ser un equip referent a l’Ok Liga competint a Europa i classificant-se per a la Copa de la Reina cada temporada. Des del club ja es treballa en el projecte esportiu de la pròxima temporada. La màxima prioritat, però, és fer suport a l’equip tècnic actual davant els reptes esportius que es presenten en aquest final de temporada. En l’apartat de renovacions, el club de moment ha anunciat la continuïtat d’Adriana Gutiérrez, Joana Xicota, Carla Batlle i Maria Figuerola.

Menys encertat ha estat Escofet que enviava fora una passada de la mort de Pol Via. Els verds han buscat la reacció, i en el 72′ provocaven un penal que Casamajor aturava a Pitu. I poc després el porter local havia d’intervenir en un


esports

Un bon Cerdanyola CH cau per la mínima a la pista del Congrés l El primer equip masculí del Cerdanyola CH va perdre en el primer partit dels quarts de final del play-off d’ascens a Ok Liga Plata. El Club Patí Congrés es va emportar la victòria 4-3 tot i el domini del Sarda durant gran part del partit. El partit va començar amb un gerro d’aigua freda pel Cerdanyola CH perquè el CP Congrés qui es va avançar amb un gol d’Iñaki Cabezas 30 segons després del xiulet inicial. Abans del minut 10, Ignasi López va establir l’empat encertant un penal que va donar força als verd-i-blancs. Pocs instants després, López va rebre un cop a l’espatlla que el va deixar fora de la resta de partit i és dubte pel partit de tornada a Can Xarau. Abans del descans, els barcelonins van marcar dos gols més, però el Sarda seguia ficat al partit i va retallar distàncies gràcies a una falta directa d’Arnau Gangonells. A la represa, l’equip dirigit per Andi Colaianni va

David Martínez llençant una falta directa a la pista del CP Congrés / F. CCH

marcar el ritme del partit amb un bon plantejament tàctic. De nou per falta directa, Arnau Gangonells va establir l’empat 3-3 a l’inici de la segona part.

Per accedir a la semifinal del play-off, el Cerdanyola CH està obligat a guanyar en el segon partit per empatar l’eliminatòria i forçar el tercer i últim partit. El segon partit es jugarà divendres 14 de Malgrat tenir el domini sobre el joc, maig a les 21:20h a Can Xarau. En cas una situació d’inferioritat numèrica que guanyés el Sarda, el tercer partit es per una targeta blava va portar el gol jugaria aquest mateix diumenge a la de la victòria del CP Congrés. pista del CP Congrés. - Redacció

l La irregularitat condemna a l’Handbol Cerdanyola (33-37).

En un partit on els atacs es van imposar a les defenses, els d’Edu Gómez acusen un partit irregular i encaixen una nova derrota contra el Martorell a Guiera. La primera part acabava amb el Martorell 2 gols per sobre dels locals amb un resultat de 18-20. A la represa, seguia la mateixa tònica que a la primera part. Passaven els minuts i el Cerdanyola no aconseguia eixugar el petit avantatge que tenien els visitants. D’aquesta manera s’arribaven als minuts finals on el conjunt d’Edu Gómez es mostrava amb més nerviosisme i sense la calma necessària que sí que van tenir que els del Baix Llobregat. Això va fer que la balança s’inclinés definitivament en contra del Cerdanyola deixant una derrota escurçada de 4 gols de diferència (33-37).

l El CB Cerdanyola al Dia fa un as important per a

aconseguir la segona posició. El conjunt de Jordi Cornellà va trencar el partit definitivament en un darrer quart espectacular després d’haver dominat la resta del partit a un Club Natació Sabadell, que no va poder amb l’encert i la defensa dels cerdanyolencs. Amb aquest triomf de prestigi, els verds fan un pas important per assegurar-se la segona posició final. Aquest dissabte (19:30h) contra AESE tenen una gran oportunitat de tancar definitivament aquest lloc a la classificació. Des del club es demana que l’afició vagi a Guiera a donar suport a l’equip en aquest duel decisiu.

19

actualitat

actualitat


setmana en imatges

actualitat

20

l Un alumne del Col·legi Montserrat guanya un Pre-

mi Sambori. Patxi Bueno, alumne de 1r d’ESO del Collegi Montserrat, ha guanyar el 3r Premi de relat Sambori-Òmnium Vallès Occidental. El Premi Sambori és l’únic premi de narrativa en català dirigit als centres educatius dels Països Catalans. Va dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat de tots els Països Catalans i té com a objectius promoure la participació en un projecte comú i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres.

l Homenatge a la centenària Carmen Vílchez García. Carmen Vílchez García va viure el dissabte un dia molt especial doncs va complir 100 anys i ho va fer a la Residència de Cerdanyola i acompanyada de part de la seva família. A més, també va rebre la visita i homenatge de l’alcalde, Carlos Cordón, i de la regidora de Gent Gran, Carme Arché. Tots dos van tenir l’oportunitat de fer entrega a la centenària d’un ram de flors, un diploma i una insígnia de plata amb l’alzina de Cordelles, que va rebre emocionada. Amb aquest homenatge l’Ajuntament vol transmetre l’afecte de tota la ciutat a les persones que tenen la sort d’arribar a ser centenàries. F. Ajuntament de Cerdanyola

l Programació Xiscnèfils 13 i 20 de maig. l Nova expo a la Biblioteca Central. ‘Dues mirades, quatre mans’ és la nova mostra -organitzada per l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola- que ja es pot veure a la Sala Elisa Arimany de la Biblioteca Central.

Dijous 13 de maig (20h.) “SOLO LAS BESTIAS” de Dominik Moll, 2019 França VOSE Dijous 20 de maig (20h.) “EL AGENTE TOPO” de Maite Alberdi, 2020 Xile VO


benestar i bellesa

22

consells de bellesa

benestar

CONSELLS PER TENIR UNA PELL MÉS BONICA, DE MANERA NATURAL, I A QUALSEVOL EDAT l L‘obstinació per tenir un aspecte més

jove porta, en moltes ocasions, a sotmetre’s a un excés d’infiltracions, amb el resultat d’uns rostres amb volums artificials. Malgrat que aquestes pacients persegueixen un aspecte més jove, A la pell es veu la seva edat real i els farciments són tan evidents que la imatge que transmeten és d’una persona major retocada en excés. Aquests són els consells que ens ofereixen des del centre Felicitat Carrera per a tenir una pell més bonica, de manera natural. La demanda de tractaments que respecten la naturalitat del rostre, poc invasius, ajuden a retardar l’envelliment sense artificis. Fins i tot els retocs invasius s’han transformat i ara es busquen resultats subtils, naturals i poc perceptibles a ulls dels altres. Més jove, però «que no es noti!» Segons expliquen des de Felicitat Carrera, avui en dia les dones busquen “un puntet de bòtox a l’entrecella, dissimular unes arruguetes amb àcid hialurònic, donar-li un lleuger volum al llavi superior per a igualar-lo amb l’inferior, o dissimular les arrugues del front”. Però que “gairebé no es noti si us plau”. Per aconseguir un rejoveniment facial, cal una cura continuada de la pell a llarg termini sense canvis dràstics, a donar-li més atenció a l’aspecte de la pell, valorant la seva hidratació i lluminositat, perquè a una certa edat tenir una pell bonica i cuidada és més important que perseguir artificialment una pell jove. Consells per lluir una pell bonica

1. Intenta tenir sempre la pell neta. La doble neteja, tan pròpia de les dones orientals és el principi de tot. Programa visites al teu centre d’estètica, almenys, quatre vegades a l’any. L’objectiu és aconseguir una neteja profunda i, després, mantenir els resultats amb bons cosmètics de neteja facial a casa, fins i tot amb raspalls de neteja per a potenciar l’efecte.

FARMÀCIES DE GUÀRDIA DIMECRES 12 MAIG ORIGEN

c/ Pau Picasso 1, local 4 (Cerdanyola)

DIJOUS 13 MAIG SANT ANDREU

Sant Andreu, 4 (Ripollet)

DIVENDRES 14 MAIG TORRENTS

2. La hidratació és bàsica, des de molt joves, en diferents textures i fórmules, des de cremes, sèrums, olis o mascaretes. Complementa l’aplicació diària d’hidratants amb l’aplicació de mascaretes hidratants setmanals, després d’una suau exfoliació.

C. de la Diagonal, 34 (Cerdanyola)

3. Protecció solar sempre, encara que estiguis a casa teletreballant. S’ha demostrat que la llum blava dels dispositius electrònics també produeixen taques al rostre. Si a casa has d’utilitzar fotoprotector, també ho has de fer quan surtis al carrer, sigui el mes de l’any que sigui, i encara que el dia estigui ennuvolat.

DIUMENGE 16 MAIG ROVIRA

4. Estris casolans per ajudar a penetrar els productes cosmètics. Aquesta és una bona opció per a continuar els tractaments professionals a casa i treure el màxim partit als cosmètics que apliquem diàriament a la nostra pell. Per exemple, les màscares de llum Led ens proporcionen un plus enfront de l’aplicació aïllada de cosmètics.

C. Sant Josep, 12 (Ripollet)

DISSABTE 15 MAIG ROVIRA

Pg de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

HIDALGO Ronda Cerdanyola, 1 (Cerdanyola)

Pg de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

DILLUNS 17 MAIG NOVELL

Crta. Barcelona 216 (Cerdanyola)

DIMARTS 18 MAIG CAELLES 6. Cuida de les zones més febles, com el contorn d’ulls i el coll. En aquestes zones la pell és més fina i hem de posar-li més atenció, si no volem penedir-nos quan apareguin les primeres arrugues. REDACCIÓ:AMICn

5. Avança l’ús de productes antiedat a la joventut, preferiblement en forma de sèrums. És fonamental no deixar passar els anys, ja que la prevenció aquí també és clau.

consells

Benestar


24

coses de casa c

decoració, interiorisme, moda de la llar

coses de casa

COM ORGANITZAR UNA CÒMODA ELS CALAIXOS l Els calaixos són ideals per a

guardar articles més prims i petits Les còmodes són mobles que si utilitzes correctament, et permetran tenir un dormitori molt més ordenat. Encara que sembla una tasca senzilla, no sempre ho és, sobretot quan tendeixes a acumular objectes inservibles en els calaixos en lloc de tenir-los ben ordenats. No tinguis res que no et serveixi o no usis. El que no vulguis, millor que ho venguis o ho regalis i el que estigui trencat, directament a les escombraries. Una regla general és que el que no has utilitzat en un any, és el que ja pots vendre perque possiblement ja no facis servir. Allibera espai com més aviat millor per a obtenir bons resultats. El primer pas és buidar els calaixos. Aquest és un bon moment per a desempolsar l'interior, netejar-los i preparar-los per a guardar la roba neta. Els calaixos de la còmoda són un lloc excel·lent per a guardar samarretes, mitjons i roba interior. Però també poden acabar convertint-se en un lloc per a guardar altres articles que no uses com a cables, medicaments, bolígrafs, etc. Divideix els teus articles en categories segons la quantitat de calaixos que tinguis, tenint en compte quan cabrà en cadascun. Dins de les ca-

tegories, pots ordenar els elements per color. Si hi ha roba voluminosa, com a dessuadores, és millor que les guardis en una altra part i t'oblidis de ficar aquestes peces en la còmoda. Aquests articles ocupen molt espai quan es pleguen en un calaix. La roba gran, millor a l'armari i la que no uses sovint, sota el llit en caixes i treu-la només en temporades. Potser en els teus calaixos tens elements que no són roba, però estan tots desordenats i amuntegats. En aquest cas, és ideal que utilitzis or-

ganitzadors de calaixos, perquè estigui tot molt més ordenat. Tracta la part superior del teu tocador més com un lloc per a la decoració que per a l'emmagatzematge. És un bon lloc per a guardar algunes joies o flascons de perfum, sempre que els exhibeixis de manera atractiva i organitzada. Una safata elegant per a guardar els articles que uses amb freqüència pot ser tant decorativa com funcional. REDACCIÓ:AMIC n


25

publicitat

publicitat


26

gourmet CONSELLS PER TRIAR LA MILLOR

plats, receptes i consells

gourmet

MARGARINA l La margarina, com la resta de les

matèries grasses, no es pot considerar saludable. Ara bé, existeixen grans diferències entre unes marques i unes altres, tant en la quantitat de greix que contenen com en el tipus d’olis i greixos que les componen. Quant a la composició, és preferible que siguin baixes en greixos saturats i tinguin altes proporcions de grasses poliinsaturades. És a dir, hauríem d’optar per margarines compostes sobretot per olis saludables i amb baixes proporcions de greixos, evitant les d’oli de palma. A continuació et donem alguns consells per triar millor. Observar la denominació del producte per conèixer el tipus de matèria grassa i la seva proporció de greix. No totes contenen els mateixos ingredients. Fixar-se en els olis i greixos que la componen i la proporció en la qual es troben, si s’indica (no és obligatori). Entre els primers, són preferibles l’oli d’oliva, el de colza i el de lli. Entre les segones, el de coco i karité.

Mirar la proporció de greixos saturats i, en cas d’in- dicar-se, la de greixos monoin- saturades i poliinsaturades. És preferible optar pels productes que continguin baixes proporcions de les primeres i altes d’aquestes últimes.

Limitar el consum. La margarina és un producte que no hauríem de destinar a un consum diari, sinó ocasional. Per al dia a dia tenim al nostre abast una opció indiscutiblement més saludable: l’oli d’oliva. Redacció:AMICn

gourmet Gastrobar & cocteleria tel. 932 50 97 75


5/25/2020

QR Code Generator - New Manage

Rostisseries

Restaurant

Sushi https://app.qr-code-generator.com/manage

1/1

Pizza Take away Andrius................. 936 918 651 Piropo.................. 936 928 393 Ecopizza...............932 503 640 La Galindeta..........931 392 359 Matsuko................936 459 473

Truca i Gaudeix!

El cost d’aquests anuncis equival a 1 comanda Contacta i anunciat: oriol@al-dia.com

27

Menjar a domicili

Menjar a domicili

Take away


28

motor ELS FABRICANTS DE SMARTPHONES

cotxes i motos

FABRICARAN COTXES ELÈCTRICS motor

l Xiaomi s’aliaria amb Great Wall, el fabricant dels elèctrics de marca Ora, per a la producció del seu primer model elèctric Ja és oficial. Xiaomi, el fabricant de telèfons intel·ligents es llança a la fabricació de cotxes elèctrics, pel que no només haurà de competir amb els fabricants d’automòbils ja coneguts del seu país, com Geely i BYD, sinó també amb startups com Nio i Xpeng Motors. A més, altres empreses similars també estan entrant en el terreny dels vehicles elèctrics connectats. El gegant xinès de cerques, Baidu, va llançar al gener una empresa independent de cotxes elèctrics. Apple també treballa en un futur cotxe i Huawei està en converses amb Changan Automobile i altres fabricants a la Xina, com BAIC, per a utilitzar les seves plantes i fabricar vehicles elèctrics. Tant per a Xiaomi com per als altres entrants en el sector de l’automoció, suposa nous usuaris, noves àrees de negoci i nous serveis que publicitat en funció de l’ús que fem vendre: Des de reserves en restau- del cotxe i dels serveis associats, rants, serveis de streaming a bord, lliurement en el maleter del cotxe

de productes comprats a Xiaomi o a tercers, etc. Redacció - AMIC n

Andrea

Ariadna

Adrian

Joan

Daniel

Pol

Maria

Alba

Aina

Eric

motor


HORÒSCOP ÀRIES (21/3 al 20/4)

Amb Mercuri per la Casa III, s’activa el teu sector de les comunicacions. Dies de més trucades i missatges. Reps notícies d’algú que pertany al teu passat sentimental.

CRANC

(Del 22/6 al 21/7)

(Del 24/9 al 23/10)

Tràmits vinculats a fiscalitat o préstecs. Experimentes una renaixença de la teva persona. Darrerament potser han mort algunes il·lusions, però comencen nous projectes.

CAPRICORN

(Del 22/12 i el 20/1)

El sector laboral està beneït per la bona sort o per una valoració positiva del teu treball per part de superiors i companys. La salut, també experimenta una millora.

Roser Bona Astròloga - Redacció

ESCORPÍ

AQUARI (Del 21/1 al 19/2)

Una persona del cercle d’amics mostra el seu interès sentimental en tu. T’afalaga, però tens més opcions i no saps per a qui decidir-te. Despeses per millores a la llar.

BESSONS (21/5 al 21/6)

Amb Mercuri i Venus ja al teu signe, surts d’una etapa que pot haver estat fosca. Recuperes energia i ganes de fer coses. Passejos i potser una excursió en bona companyia

VERGE

(Del 24/8 al 23/9)

Es comencen a moure coses al sector professional amb noves oportunitats. Bon moment per exposar un producte o servei al públic. A la feina es pot donar un assumpte amorós.

TAURE (Del 21/4 al 20/5)

SAGITARI (Del 23/11 al 21/12)

LLEÓ

PEIXOS (Del 20/2 al 20/3)

Venus transitant per Casa II, pot portar bones notícies del sector econòmic. Despeses vinculades a bellesa o moda. Si tens problemes amb un veí, s’obren vies de diàleg.

(Del 22/7 al 23/8)

S’obren nous horitzons i recuperes l’esperança. Més trobades amb amics i també podria donar-se una forta atracció amb una persona que coneixes d’una activitat grupal.

Dos planetes per Casa VII, ajuden que augmentin els contactes. També s’obre la possibilitat de conèixer una persona especial, amb qui viuràs una gran compatibilitat Si vols canviar de casa o fins i tot, anar a viure a una altra població, es donen algunes possibilitats i ho valores, encara que per ara no moguis fitxa. Trobada familiar.

TELÈFONS SANITAT

Ambulàncies Urgències . . . . . . . . . . . . 061 Av Alcohólics Anònims . . . . . . . . . 93 317 77 77 Famil. Alcohólics Anònims . . . . . . . 93 310 39 53 CAP cita prèvia . . . . . . . . . . . . . . 93 728 44 44 CAP Fontetes . . . . . . . . . . . . . . . 93 594 44 70 Centre de Salut Mental (St Joan de Déu) . . 93 580 96 77 Creu Roja . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 61 61 Hospital Parc Taulí . . . . . . . . . . . . 93 723 10 10 Programa d´Atenció Dona . . . . . . . 93 594 21 99 Servei Mpal. Salut Pública . . . . . . . 93 594 44 70 CAP Serraparera . . . . . . . . . . . . . 93 580 63 63 CAP Canaletes . . . . . . . . . . . . . . 93 591 07 40 CAP La Farigola . . . . . . . . . . . . . 93 691 95 89 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Urgències . 93 594 22 16 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Visites 93 594 21 11

SERVEIS

Emergències . . . . . . Bombers . . . . . . . . Policia local . . . . . . Policia local comissaria Policia Nacional . . . . Mossos d’Esquadra . . Avaries Aigua . . . . . . Avaries Gas Natural . . Avaries Teléfon . . . . . Butà . . . . . . . . . . . ENHER-Fecsa . . . . . Correus . . . . . . . . . Funerària Truyols . . . Esglèsia de Sant Martí Esglèsia Evangelista . . Servei d’Inform. Juvenil Servei Local de Català .

. . . . . . . . . . . . . 112 . . . . . . . . . . . . . 085 . . . . . . . . . . . . . 092 . . . . . . . . . 93 691 20 00 . . . . . . . . . 93 691 18 54 . . . . . . . . . . . . . . 112 . 93 384 50 12 / 342 20 00 . . . . . . . . . 900 750 750 . . . . . . . . . . . . . .1002 . . . . . . . . . 93 725 62 77 . . . . . . . . . 900 770 077 . . . . . . . . . 93 691 37 57 . . . . . . . . . 93 580 97 10 . . . . . . . . . 93 692 08 89 . . . . . . . . . 93 692 42 11 . . . . . . . . . 93 580 61 19 . . . . . . . . . 93 580 27 51

TRANSPORTS

Taxis . . . . . . . . . 93 580 27 27 / 93 729 07 07 Taxi Ecológico . . . . . . 935 800 800 / 635 045 750 TaxiPlus+ . . . . . . 93 580 88 45 / 609 329 286 Renfe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 88 69 FGC (Bellaterra) . . . . . . . . . . . . . 93 205 15 15 Sarbus . . . . . . . . . . 902 287 000 / 93 580 67 00

EQUIPAMENTS I SERVEIS MUNICIPALS

Ajuntament . . . . . . Ateneu . . . . . . . . . . Biblioteca . . . . . . . . Casal de joves . . . . . Deixallaria Municipal . Museu de Ca n’Ortadó . Museu Can Domènech

. . . . . . . .93 580 88 88 . . . 93 580 88 88 Ext. 5870 . . . . . . . . . 93 580 76 02 . . . . . . . . . 93 580 58 69 . . . . . . . . . 93 691 74 42 . . . . . . . . . 93 692 33 22 . . . . . . . . . 93 591 41 30

ALTRES

Cerdanyola al dia . . . . . . . . . CIARD (Servei d’Atenció a Dones) . Dones per la Igualtat . . . . . . . . Universitat Autònoma . . . . . . . . Parc Tecnològic . . . . . . . . . . . SAI (Servei D’Atenció LGTBIQ) . . .

. . . . . .

.93 691 68 76 . 93 592 16 47 . 93 580 13 98 . 93 581 10 00 . 93 582 01 00 . 93 592 16 47

ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS

Cerdanyola Comerç i Serveis . . . Gremi d’hosteleria . . . . . . . . . . Cerdanyola Empresarial . . . . . . . St. Antoni - Bonasort . . . . . . . .

CENTRES CÍVICS

CC Banús-Bonasort CC Bellaterra . . . . CC Fontetes . . . . CC Montflorit . . . . CC Quatre Cantons CC Sant Ramon . . CC Serraparera . . .

29

EL SERIENYOLENC

(Del 24/10 al 22/11)

Moment de certa introspecció i meditació profunda de la teva vida. Estàs disposat a fer els canvis necessaris per donar el millor de tu. Converses secretes i confidències.

Més autonomia personal. Et sents preparat per posar límits a una persona abusiva del teu entorn habitual. Un amic passa per una etapa difícil i cerca la teva comprensió.

BALANÇA

horòscop - telèfons d’interès

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . .

. 670 290 191 . 93 692 11 48 . 93 582 02 04 . 93 580 17 62

. . . . . . .

. 93 580 70 78 . 93 580 15 94 . 93 691 91 51 . 93 691 52 62 . 93 580 46 11 . 93 692 52 22 . 93 691 89 56

G-man

Germán A. Benitez

www.noticiasenserie.com

SOLAR OPPOSITES (DISNEY+ / STAR) Els fans de Rick i Morty estan d’enhorabona ja que Disney + recentment ha estrenat la nova creació d’uns dels creadors de la sèrie de culta protagonitzada per Rick Sanchez i el seu net, Justin Roiland. La sèrie beu de l’anterior pel que fa al seu humor salvatge i escenes explícites de manera que ningú esperi una típica sèrie Disney amb humor per a tota la família. La sèrie explica la història d’en Korvo, Terry, Jesse, Yumyulack i Pupa uns extraterrestres que arriben a la Terra després de sobreviure a l’extinció del seu planeta. Aquí intentaran encaixar en una societat que no s’ho posarà gens fàcil dividint als seus integrants entre si viure aquí és un plaer o un mal son. I tota aquesta experiència carregada de gags plens d’acidesa i mala llet. Menció a part es mereix “El Mur”. El que va començar com una gamberrada on Yumyulack empresonava humans miniaturitzats aviat es va convertir en una part integral i molt lloada de la sèrie amb la seva pròpia trama i personatges protagonistes. Al igual que Rick i Morty veurem molts homenatges a pel·lícules de culte i cada capítol serà un divertit joc per esbrinar a quina homenatge tant la historia principal com la secundaria de “El Mur”. El disseny artístic recorda molt a la sèrie original, respectant aquestes pupil·les tan característiques. Molts dobladors repeteixen també en els 8 episodis que componen cadascuna de les temporades. La sèrie compte, per ara, amb 3 temporades encara que al nostre país només disposem de les dues primeres. CC Turó Sant Pau . . . . . . . . . . . . 93 692 71 73 CC Turonet . . . . . . . . . . . . . . . . 93 692 40 63

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort . . . . . . . . . . . 93 580 70 78 Unió de Veïns Bellaterra . . . . . . . . . 93 580 15 94 AV Canaletes . . . . . . . . . . . . . . . 666 38 78 38 AV Ca n’Antolí . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 82 93 AV Can Cerdà . . . . . . . . . . . . . . . 93 580 05 61 AV La Farigola . . . . . . . . . . . . . . 637 52 62 38 AV Les Fontetes . . . . . . . . . . . . . 93 691 91 51 AV i Amics de Montflorit . . . . . . . . 93 691 52 62 AV Quatre Cantons . . . . . . . . . . . 93 580 46 11 AV Residencial Can Xarau . . . . . . . 93 580 63 27 AV Sant Ramon . . . . . . . . . . . . . 93 692 52 22 AV Sant Martí-Xarau . . . . . . . . . . . 691 83 89 29 AV Serragalliners . . . . . . . . . . . . . 627 64 68 07 AV Serraperera . . . . .618 27 72 90 / 93 691 89 56 AV Turó La Pionera . .93 692 40 63 / 605 84 85 27 AV Turó de Sant Pau . .93 692 71 73 / 625 60 41 19 Plataforma Cerdanyola 2000 696 388 289 / 615 280 550

serveis

serveis


despatx legal

30

despatxlegal

consell d’advocats i juristes PALLARÉS I FERNÁNDEZ Advocats

Treballo en una PIME i ens deuen diners de l’any passat i la paga doble de l’any actual. Què es pot fer? l La pregunta que planteja entenem cert que el canvi és d’aplicació. Si s’im- guns casos si apliquen un interès que és doble, d’una banda, sí li poden realitzar una modificació de la manera de retribuir-li una part del salari (la part variable), i sí pot reclamar la diferència que suposi l’esmentada modificació.

pugna la mesura de modificar el salari i el jutge determina que l’esmentada modificació era injustificada o incorrecta, això donarà dret a reclamar les diferències salarials, però tenint en compte que les reclamacions salarials A més planteja un possible problema prescriuen a l’any, per tant no ha de de prova per demostrar la part de sala- passar més d’un any per reclamar les ri variable. L’article 41 de l’Estatut dels diferències o realitzar algun tipus d’acTreballadors regula quan existeix una te que trenqui la prescripció. modificació de les condicions laborals, en el punt 1 lletra d s’estableix que és Finalment respecte als interessos, una modificació el canvi del sistema en general els tribunals socials no retributiu; com seria el cas, i estableix solen aplicar interessos però en alel mateix article que ocorre i conseqüències de l’esmentada modificació. Però cal dir que, en general, ha de ser una mesura justificada i motivada, no pot establir-se un import salarial inferior a què estableixi el conveni col·lectiu, i sempre el treballador o treballadors poden acudir a l’auxili judicial per impugnar la mesura per injustificada, discriminatòria, etc. Ara bé, els terminis per a la impugnació són molt curts de 20 dies des de la notificació o aplicació de la mesura, i encara que sigui retroactiva, el termini comença des que es té coneixement

despatx legal

consells advocats i juristes

del 10% per mora (art. 29 del E.T.), però en el present cas pot ser que no sigui aplicat, si l’empresa una vegada resolt que la modificació era incorrecta paga d’immediat si el procediment judicial. Per tant, si està en termini pot anar als tribunals per impugnar la mesura de modificar-li una part del salari, però també pot presentar una denúncia a Inspecció de Treball perquè investigui si hi ha algun tipus d’irregularitat en l’activitat empresarial. n


PINTOR

OFERTES

BUSCO TRABAJO DE INTERNA EXTERNA. .TEL. 677687297 BUSCO TRABAJO 612520831

DE

INTERNA

O TEL.

SE OFRECE CHICA PARA LIMPIEZA Y CUIDADO DE PERSONAS MAYORES. POR HORAS O COMPLETA. TEL. 671251819

PROFESIONAL

ECONÓMICO

RESTAURANTE EN TRASPASO POR JUBILA-

ALTRES

CIÓN Zona Canaletes. Info: 936 92 83 93

LAS HADAS DEL TAROT HORAS CON-

ALQUILER- CASA ADOSADA EN SER-

CERTADAS, tardes Whats App. t.605 099 942

RAPARERA-1000€ CARLOS 699838647

VIDENTE AFRICANO CURANDERO SOLUCIÓN DE PROBLEMAS AMOR NEGOCIO MAL DE OJO IMPOTENCIA SEXUAL

Y

ETC… GARANTIZADOS 100% WWW.

PRESUPUESTO

COMPROMISO. TEL. 677885501

SIN

VIDENTEKOBELA.COM TEL. 632107416

Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent

Compromis amb la ciutat

www.al-dia.com - tel. 93 691 68 76

31

COMPRA/VENDA/TRASPÀS

t. 698 337 856

MUDANZAS, TRANSPORTE, VACIADO EMBALAJE.

- compravenda - traspas

FEINA CLINICA DENTAL DE RIPOLLET NECESITA RECEPCIONISTA CON EXPERIENCIA EN EL SECTOR. INTERESADOS ENVIAR CV AL CORREO estetic.centre@gmail.com

classificats

classificats

Truca al 93 691 68 76 o envia el text, el nom i telèfon de contacte a comercial@al-dia.com. Cada paraula costa 1€ per a quatre setmanes. Pots abonar el cost en efectiude o per transferència. ofertes feina - lloguer


Profile for Cerdanyola al Dia

CAD_web_1889  

CAD_web_1889  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded