__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent núm.

1879

Del 3 al 9 de març del 2021

www.al-dia.com

tel. 93 691 68 76

Les dones, essencials El 8-M, Dia Internacional de les Dones, està marcat per la pandèmia

actualitat - economia

Els mercats municipals ofereixen el servei de compra online

p.10

actualitat - política

El ple municipal aprova inicialment el Pla Local d’Habitatge

p.12

actualitat - esports

p.16

El X cicle de música de cambra ens convida a celebrar la diversitat musical


l’editorial

núm.

1879

2

l’editorial

Corresponsabilitat Per tercer any consecutiu, els dos setmanaris gratuïts de la ciutat -Tot Cerdanyola i Cerdanyola al Dia- tenen exactament la mateixa portada i també comparteixen l’editorial amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Mai hauríem pensat que ho faríem enmig d’una pandèmia mundial que, entre d’altres coses, ha fet aflorar encara més les discriminacions que s’exerceixen sobre les dones. Durant el confinament domiciliari estricte (marçabril de 2020), les dones van manifestar en gairebé el 60% que eren les que s’ocupaven de manera principal o en exclusiva de les feines domèstiques, tot i que la presència de les dones en les ocupacions de primera línia contra la pandèmia era majoritària. I això és el que vol reflectir la foto que il·lustra la portada. Dones que han estat en primera línia de la pandèmia en l’atenció primària. Doctores, infermeres, administratives o personal de la neteja.

editorial

Gràcies a totes les que us heu volgut sumar a la proposta i disculpes a totes les altres dones que des d’altres àmbits també heu estat en la primera línia i no sou protagonistes de la nostra portada. Ens hem centrat en les dones de l’àmbit sanitari -per motius d’espai i també logístics-, però no volem oblidar-nos de les dones als cossos de seguretat, a les residències de gent gran, a la neteja dels carrers, als comerços essencials, a l’administració i als mitjans de comunicació. Us mereixeu també tots els aplaudiments del món. Només amb la corresponsabilitat dels homes, les dones podran viure amb les mateixes condicions i oportunitats que ells. Ni la crisi provocada per la pandèmia ni l’entrada de l’ultradreta masclista al Parlament de Catalunya poden suposar un pas enrere en els avenços socials assolits per les dones.

Cerdanyola al Dia és una publicació setmanal gratuïta d’informació local fundada al 1999. Edita Vallès Publicitat SLU.

Dia de sortida: dimecres. Dip. Legal: B-9751/2005. • Directora: Núria Ferrer • Redactores: Judit Josa, Ariadna España Departament comercial: Oriol Revaliente (correu electrònic: comercial@al-dia.com) • Disseny: Rubén García Redacció: carrer de Sant Martí 81-82 08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) • Tel: 93 691 68 76

de què parlem p.6

p.8

Brot de covid-19 a la Vila Universitària de la UAB

Aprovat definitivament el Pla Específic de Mobilitat del Vallès

p.10

Els mercats municipals ofereixen el servei de compra online

p.18

El Cerdanyola FC continua imparable a Fontetes

CERTIFICAT control Publicacions Gratuïtes Distribuïbles


actualitat

núm.

1879

4

tema setmana

actualitat

8-M: Un programa majo El conjunt d’activitats es dediquen a fomentar un model de lluita col·lectiu l La commemoració del 8-M del 2020 va ser l’últim acte multitudinari que es va viure a Cerdanyola. Un any després, el Dia Internacional de les Dones, que es viurà majoritàriament de forma virtual, vol fomentar un model de lluita col·lectiu. Durant la pandèmia s’ha constatat encara més que les dones tenen treballs més precaris i inestables, amb menys ingressos i que assumeixen el treball de cura no remunerat, remarcava l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón. En aquest sentit, apuntava que les administracions han de “vetllar perquè la sortida de la crisi no incrementi encara més aquesta desigualtat estructurals que pateixen les dones pel fet de ser dones”. L’Ajuntament, apuntava Cordón, aposta per una política feminista transversal a tot l’àmbit municipal com instrument necessari per assolir una igualtat efectiva. Per la seva banda, la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, destacava que el 8M és una data reivindicativa que mostra el “compromís i la implicació” de moltes entitats i col·lectius.

Papallones Liles El conjunt d’activitats d’aquest proper 8 de març es dediquen a fomentar un model de lluita col·lectiu. La collaboració entre l’Ajuntament i les diferents entitats municipals és la base del programa d’activitats presentat, amb activitats organitzades per entitats actives de la ciutat i, diversos serveis de l’Ajuntament coordinats per part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+. El març feminista d’aquest any es presenta amb tota una sèrie d’activitats que es duran a terme durant tot el mes i emmarcades en tres campanyes diferents. La primera es farà sota l’etiqueta #PapallonesLiles, amb la col·laboració de l’Associació d’Artistes Plàstics i inspirada en el projecte ‘El Batec de les papallones’ i per la qual Cerdanyola s’omplirà de

joves d’entre 12 i 29 anys, des del 22 de febrer fins al 8 de març es farà un homenatge a totes aquelles dones que han servit d’inspiració a la pròpia vida. L’objectiu és compartir una creació artística a l’Instagram del Casal de Joves Altimira (@Casaldejovesaltimira), el qual realitzarà un concurs. El dia 15 de març es comunicarà la persona guanyadora.

QUATRE EXPOSICIONS

papallones liles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual, penjats als balcons, a la plaça de l’ajuntament i a les xarxes socials. Els mercats de Fontetes i Serraparera també col·laboraran en la campanya tot decorant les parades amb papallones.

#SomHistòria

D’altra banda, hi haurà quatre exposicions a Cerdanyola, en motiu de la diada, dues al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver: “El camp de concentració per a dones de Ravensbrück” i “Som Història: l’altra cara de la història” (del 27 de febrer al 28 de març). El Museu d’Art de Cerdanyola acull les dues seguents: “Error 404. Imatges censurades” (del 2 de febrer al 20 de març), organitzada per l’Associació Amics del MAC i Associació d’Artistes Plàstics i “De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles” (del 6 de març al 27 de juny). El Mercat Municipal de les Fontetes i l’entitat AFOCER participaran en el programa d’activitats organitzant una exposició fotogràfica anomenada “Violència Zero” per visibilitzar les diferents violències envers les dones, que tindrà lloc al propi Mercat de les Fontetes del 4 al 14 de març.

La segona campanya s’anomenarà ‘#SomHistòria: La història de les dones és història’, i és la continuació de la campanya de l’any passat. Enguany, des de l’Ajuntament, se segueix visibilitzant dones que han format part de la història. D’aquesta forma, les escoles bressol i les llars II Cursa i caminada Feminista d’infants de la ciutat acolliran imatges de dones referents en l’àmbit de virtual de Cerdanyola l’educació, amb les seves respectives biografies, per contribuir a la genealo- En l’àmbit esportiu i seguint amb la dinàmica del març 2020, l’entitat NonSgia feminista. topRun organitzarà la II Cursa i caminada Feminista virtual de Cerdanyola. Dones #inspiradonescdv En aquesta proposta es demana a Per últim, a través de la campanya tothom que faci la pràctica esportiva “Dones#inspiradonescdv” dirigida a que més agradi, durant el març i pengi


una fotografia a les xarxes a través del hastag #FemCerdanyola. Al final de mes es farà un mural feminista amb totes les fotografies compartides.

EL PROGRAMA S’INICIARÀ EL 4 DE MARÇ El programa d’activitats específiques començarà el 4 de març amb la presentació del projecte “El Batec de les papallones” per les mateixes fundadores, Isabel Gallardo i Itziar Prats i amb un taller de ganxet en línia per aprendre a teixir papallones a ganxet.

a tot el territori, les “Passejades Feministes”. Es demana de fer passejades reivindicatives pels diversos barris i ciutats de Catalunya per fer notar que les dones volen caminar tranquil·les de nit i de dia. Com cada any, des del programa d’activitats de l’Ajuntament fem d’altaveu de les accions que es convoquen des de Vaga Feminista.

I al Museu Poblat Ibèric de Ca n’Oliver es duran a terme diverses visites guiades: el dia 7 de març “Les dones d’un poblat ibèric laietà”, per descobrir com era la vida quotidiana de les dones fa més de 2.000 anys, el dia 11 de març “Som Història” i “Les Dones de Cineclub Xiscnèfils organitzarà la pro- Ravensbrück” sota el títol “Altres cajecció de dues pel·lícules al teatre Ate- res de la Història” i el dia 14 de març neu, la pel·lícula “Adam” de Maryam “Cerdanyola, terra d’íberes”, per tal de Touzani el 4 de març i la pel·lícula “La descobrir el paper de les dones a la Boda de Rosa” d’Icíar Bollarín, l’11 de societat ibèrica. març. El 8 de març, la Creu Roja CerdanyolaAmb la col·laboració de les entitats Ripollet-Montcada organitzarà una actiaCordeDones i la Companyia de Te- vitat en línia per animar a jugar a “Femiatre La Inestable de Bellaterra, el dia nismos Reunidos: la revolución empieza 6 de març l’Ajuntament organitzarà en tu salón”, joc que posa a prova els l’Acte Central del Dia Internacional de coneixements sobre feminisme. les Dones a través del Canal Youtube: https://youtu.be/y9Whbvv8S58, en el MANIFESTACIÓ FEMINISTA que hi haurà poesia, cant, teatre i lecDes del comitè del 8 de Març no mixt tura del Manifest. de Cerdanyola del Vallès, dinamitzat El dia 7 de març des del Col·lectiu per La Figa Rebel, es convoca una Vaga Feminista de Catalunya es pro- manifestació feminista en el marc posa una acció simultània i no mixta de la jornada de lluita pel proper 8 de març. En coordinació amb d’altres collectius feministes d’arreu del territori, se sortirà al carrer sota el lema ‘’Defensem les treballadores, defensem la vida’’. La manifestació començarà a les 19 hores a la plaça Francesc Layret (Ajuntament). Com no pot ser d’una altra manera, “es respectaran totes les mesures sanitàries”, apunten. Després d’un any de pandèmia on el masclisme i les desigualtats del sistema en el què vivim s’han accentuat i agreujat, “sortirem al carrer per reclamar un canvi profund del sistema. Necessitem posar la vida al centre amb urgència”, destaquen les organitzadores. - NF

Com han viscut la pandèmia les protagonistes de la nostra portada? En aquesta edició la nostra portada està protagonitzada per infermeres, auxiliars d’infermeria, administratives, metgesses de família, treballadora social i pediatra del CAP Serraperera. Algunes ens han explicat com van viure els inicis de la pandèmia i com és ara la situació. “A l’inici ho vam viure amb molta por, als contagis, dels companys, de la gent i a no fer-ho bé, de no saber de què es tractava”, recorda Rita Llana, metgessa de família. Ara es troben amb el cansament de la gent i seu: “Em preocupen molt les conseqüències en la gent gran, que s’ha trobat sola, avis que han començat amb símptomes de demència pel fet d’estar sol”. D’altra banda, Llana pensa que la pandèmia els ha servit per cohesionar-se com equip i reivindicar l’orgull de ser sanitaris de l’atenció primària. Per a l’administració l’arribada de la pandèmia també va ser un canvi sobtat. “El 95% de les atencions eren telefòniques. Amb moltíssima pressió. La gent no podia venir al centre, tots els circuits i protocols que fèiem servir van canviar de cop. Calia fer-ho entendre a la gent i creava molt rebuig. Molta pressió, molta por per la incertesa. Intentàvem donar servei a una demanda molt exigent i les mesures que tenies per donar el servei eren molt rígides i limitades. Vivíem el dia a dia amb molta incertesa i angoixa”, assegura l’administrativa Joana Funes. “Ara s’està iniciant la vacunació i el que tots esperem, és que amb això i amb el manteniment de les mesures de distanciament i protecció i higiene, la situació vagi millorant, sobretot recordeu que tot i que s’ha iniciat la vacunació és molt important no abaixar la guàrdia amb aquestes mesures”, recorda Anna Nicolas, metgessa de família.

1879

ajoritàriament virtual

5

núm.

tema setmana

actualitat

actualitat


actualitat

núm.

1879

6

ciutat

actualitat

Centres comercials i botigues grans podran obrir entre setmana amb un 30% d’aforament l Les mesures actuals -com el confinament comarcal, franges de bars i restaurants i tancament comercial el cap de setmana- es mantindran almenys fins diumenge, però amb certes flexibilitzacions. Centres comercials i botigues grans poden obrir entre setmana amb un 30% d’aforament. També es permeten les sortides de les escoles amb pernoctació amb el mateix grup bombolla. A partir del 8 de març es preveu el retorn a les aules dels alumnes de segon curs a les universitats. També s’incrementa

terior de gimnasos podran omplir fins al 30% d’aforament, independentment del nombre d’alumnes. “Ens hem estabilitzat, però assistencialment seguim molt tensionats”, explicava la consellera de Salut, Alba Vergés, que demanava que s’evitin totes aquelles trobades que impliquin treure’s la mascareta amb persones de fora de la nostra bombolla. “Ens Els centres comercials tornen a estar oberts cal més temps i més vacunes per l’aforament a les piscines, que passa poder garantir un canvi d’escenari”, del 30% a un 50%, i les classes a l’in- apuntava. - Redacció

Brot de covid-19 a la Vila Universitària de la UAB l Brot de covid-19 a la Vila Universitària de

la UAB. En el moment de tancar aquesta edició s’havien confirmat 24 contagis. Els estudiants afectats es troben aïllats a la Vila Universitària. Els 1.400 estudiants que resideixen a la Vila Universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona van ser han convocats a participar a un cribratge de COVID-19 dijous i divendres passat. L’objectiu del cribratge és detectar casos de COVID-19 asimptomàtics i poder tallar el més aviat possible les cadenes de transmissió. La iniciativa s’ha impulsat des del Departament de Salut, coordinat pel Servei Català de la Salut i Vigilància Epidemiològica, amb una operativa gestionada per l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord, de l’ICS, i amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acció de cribratge està preparada per arribar a 1.400 estudiants, però el nombre de proves que s’acabin fent dependrà de la resposta de les persones que han estat convocades a participar-hi. El dispositiu requereix una complexa organització a diversos nivells, tant pel que fa al muntatge i preparació de l’espai (així com la posterior neteja), com a la coordinació de tots els professionals i la logística que requereix dotar el dispositiu i gestionar la recollida i entrega de mostres al laboratori. Les

El cribatge realitzat a la Vila Universitària de la UAB, dijous i divendres passat / F. Salut

proves PCR es faran en una sala de l’Edifici Blanc, al costat de l’Hotel. Aquesta tarda el cribratge és de 15 a 20 hores i demà de 9 a 15 hores. “La reacció del Servei de Salut i del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès ha estat ràpida”, assegura el rector de la UAB, Javier Lafuente, en un comunicat. La UAB oferirà ajuda als que hagin de fer quarantena perquè puguin accedir a serveis com alimentació i bugaderia, sempre respectant l’aïllament. “És, per tant, imperatiu que mantinguem unes estrictes normes de compor-

tament per garantir la nostra seguretat i la seguretat col·lectiva”, remarca el rector, que assegura que malgrat el “preocupant episodi” que té lloc aquests dies, la “UAB és un espai segur i ho ha de seguir sent”. En aquest sentit, s’apunta que l’Equip de Govern, juntament amb tota l’administració, treballen per garantir-ho. “Ens cal també el més important: l’esforç i el compromís de tothom per tal que es mantingui així i puguem albirar l’horitzó d’un progressiu retorn a la màxima normalitat”, afegeix. - Redacció


actualitat

núm.

1879

8

ciutat

actualitat

Aprovat definitivament el Pla Específic de Mobilitat del Vallès l El Diari Oficial de la Generalitat (DGC) publica la resolució d’aprovació definitiva del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) i el seu estudi ambiental estratègic, un cop completat el procés d’informació pública i tramitació ambiental. Aquest pla proposa una setantena d’actuacions encaminades a una mobilitat més sostenible, eficient i segura. Les propostes tenen com a horitzó temporal l’any 2026 i estan valorades en prop de 2.500 milions. Una fita rellevant és l’increment previst de la quota del transport públic en el repartiment modal de les relacions interurbanes internes del Vallès del 13% actual fins al 21% previst i en les relacions amb Barcelona, del 43% al 50%. Diàriament, hi ha 845.000 desplaçaments interurbans interns al Vallès i, en la relació amb l’àmbit de Barcelona, es produeixen diàriament 580.000 desplaçaments. La mobilitat amb l’àmbit de Barcelona i la mobilitat interna del Vallès representa el 85% del total de mobilitat interurbana amb origen i/o destinació al Vallès. El PEMV planteja, doncs, un escenari de mobilitat al Vallès amb un important increment de la quota modal del transport públic tant en les relacions internes al Vallès com en les relacions de connexió amb Barcelona. D’aquesta manera, es preveu una important disminució dels vehicles/km de la xarxa de carreteres i de les emissions associades, tot i la previsió d’un increment de mobilitat en l’horitzó del pla. L’àmbit del Vallès té un important pes demogràfic i econòmic en el marc català. Format per 62 municipis (23 al Vallès Occidental i 39 al Vallès Oriental), suma una població total de més d’1,3 milions d’habitants; el 18% de la població de Catalunya i el 26% del de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB). Pel que fa al PIB, el Vallès representa el 17% del PIB de Catalunya i el 24% de l’RMB. Concretament, el PEMV preveu actuacions en transport públic ferroviari; transport públic per carretera; transport privat; mobilitat a peu i en bicicleta; i gestió de la mobilitat.

Transport ferroviari Per a la millora del transport ferroviari a

Sabadell – Castellar del Vallès, Cerdanyola – Barberà – Sabadell i Rubí/Sant Cugat – Cerdanyola. Paral·lelament, el Pla inclou també el reforç de les línies exprés.cat o altres millores de servei, així com la construcció d’una terminal de busos a la UAB.

Xarxa viària Pel que fa a la xarxa viària, l’ampliació de la capacitat de les vies d’altes prestacions l’àmbit del Vallès, el PEMV proposa actua- com la C-58 (ja executades o en execució), cions en infraestructures i serveis, entre les la C-17 (algunes també en execució) i els quals cal remarcar: la formació d’un tram enllaços del corredor AP-7/B-30, són algude la línia orbital ferroviària entre Sabadell nes de les actuacions previstes, així com i Granollers; la construcció de 10 noves la millora de l’accessibilitat, connectivitat i estacions (de les quals 3 són intercanvi- capacitat d’altres punts que presenten conadors); l’increment de freqüències de l’R8 gestió. i el perllongament de la línia fins a Sant Celoni, d’una banda, i fins a Vilafranca del Mobilitat a peu i amb bicicleta Penedès, de l’altra. Algunes propostes han plantejat la creació de noves estacions fer- Per a millorar la quota modal de la bicicleroviàries addicionals a les incloses al Pla. ta, el PEMV preveu l’ampliació de la xarxa Per donar-hi resposta, el Pla ha incorporat interurbana d’itineraris, tot prioritzant els un nou estudi que avaluï la viabilitat tècni- corredors amb més demanda, la construcca i funcional d’aquestes possibles noves ció d’aparcaments segurs per a bicis en les estacions: Parc Taulí, Rambla-Gran Via de estacions ferroviàries i la millora de la perSabadell, Can Tabola, Can Salvatella i Mon- meabilitat d’infraestructures viàries. El Pla aprovat incorpora 30 quilòmetres més de tornès Nord. vies pedalables i passa dels 120 quilòmeD’altra banda, el Pla recull el perllongament tres nous previstos als 150. Malgrat que el de serveis de l’R1 fins a la UAB, el nou túnel Pla se centra a identificar les connexions inde Montcada i Reixac, el desdoblament de terurbanes pedalables, també té en compte l’R3, l’execució de nous aparcaments en que aquests eixos tinguin continuïtat en la estacions ferroviàries (park and ride) o el trama urbana. soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac.

Autobusos interurbans El PEMV preveu una millora en l’estructuració i la potenciació del model de xarxa del transport públic per carretera interurbà. La proposta integrada del Pla pretén millorar les connexions internes entre els àmbits del Vallès i les relacions amb l’entorn metropolità i Barcelona. Així, el Pla aposta per actuacions com la implantació de diversos corredors BRCAT, serveis d’autobús acompanyats de millores infraestructurals específiques, que permetin prioritzar el pas per als busos. Els corredors BRCAT proposats són: Caldes de Montbui – la Llagosta, Mollet del Vallès – Vall del Tenes, la Llagosta – UAB, Terrassa – Sabadell – Granollers,

Governança del Pla

D’altra banda, s’ha creat un Comissionat dins del Departament de Territori i Sostenibilitat per a la coordinació del PEMV. Aquest Comissionat, a més de fer l’avaluació del compliment i impuls de les propostes del Pla, gestionarà els informes de seguiment que, entre d’altres, inclouran una anàlisis específica de l’efecte COVID-19 sobre la mobilitat i sobre la proposta i previsió temporal del PEMV. Alhora, coordinarà els comitès de seguiment estratègic, tècnic i social, que es reuniran periòdicament amb l’objectiu que les administracions i agents implicats participin de manera activa en el seu procés d’avaluació i d’execució, i d’incorporació de millores. - Redacció


9

publicitat

publicitat


actualitat

núm.

1879

10

economia

actualitat

Els mercats municipals ofereixen el servei de compra online l El Mercat de Serraperera i el Mercat de Les Fontetes segueixen adaptant-se als nous temps. La pandèmia provocada per la COVID-19 ha fet canviar els hàbits de gran part de la població que ha incrementat les compres online. Des dels mercats municipals es vol facilitar comprar als seus establiments sense la necessitat de fer-ho de forma presencial i cada mercat ha posat en marxa un web (botiga.mercatserraperera.cat i botiga.mercatfontetes.cat)

A les pàgines web es pot accedir al El Mercat Municipal de Les Fontetes té consignes intel·ligents / F. Arxiu llistat de parades de cada mercat, respectivament. Algunes parades ja ofereixen l’opció de comprar online i unes servei d’entrega a domicili i s’han unit D’altra banda, les persones usuàries altres de moment ofereixen la possi- a la iniciativa ‘Too Good To Go’, una del Mercat Municipal de Les Fontetes aplicació mòbil que fa d’intermediari també tenen a la seva disposició les bilitat de fer la comanda per telèfon. entre els restaurants i les botigues consignes intel·ligents que permeten i els consumidors finals, posant a la encarregar la compra i recollir-la du‘Too Good To Go’ venda productes o aliments que no rant les 24 hores del dia a les consigA més, tots dos mercats també po- s’han venut durant el servei per a no nes instal·lades al mercat i accessibles sen a disposició de la seva clientela el malbaratar-los. des de la plaça Velázquez. - Redacció

SENER participa en el ‘rover’ Perseverance que ha aterrat a Mart l El grup multinacional d’enginyeria i tecnologia

que té la seva seu catalana al Barcelona Synchrotron Park, ha participat en el rover Perseverance que va aterrar a Mart la setmana passada, tot iniciant l’exploració del planeta vermell dins el marc de la missió de la NASA anomenada Mars 2020. Què ha fet l’empresa ubicada al Parc de l’Alba? El Perseverance va aterrar a uns dos quilòmetres del suposat antic delta fluvial del cràter Jezero, on els científics esperen trobar restes d’antiga vida microbiana del planeta vermell. Els sediments d’aquesta zona tindrien uns 3.800 milions d’anys d’antiguitat, segons la NASA. Sener ha dut a terme el disseny, la fabricació, la verificació i la integració del mecanisme d’apunt de l’antena d’alt guany (HGAG, de les seves sigles en anglès) que permet la comunicació bidireccional directa entre el Perseverance i les estacions de seguiment a la Terra. També ha estat

responsable del sistema de subjecció durant el llançament i del desplegament posterior de l’antena a la fase d’operació a Mart. L’ampli instrumental del Perseverance li permetrà buscar indicis de vida en el sòl marcià, recollir dades del passat geològic i, fins i tot, enregistrar sons de la superfície del planeta vermell.


actualitat

núm.

1879

12

ciutat

actualitat

Aprovat inicialment del Pla L

Quan el document s’aprovi definitivament pel ple municipal es constituirà la Tau l L’aprovació inicial -amb els vots favorables de PSC, Junts, En Comú Podem i Ciutadans i les abstencions de PP, Guanyem i ERC- del Pla Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Cerdanyola va ser la protagonista del ple municipal de febrer.

Cinc objectius i 47 actuacions L’elaboració d’aquest Pla local s’iniciava en el mandat anterior. “Aquest govern ha recollit el llegat de la feina iniciada i ha continuat i finalitzat un projecte que creiem positiu per desenvolupar les polítiques d’habitatge que la nostra ciutat necessita”, destacava la regidora d’Habitatge, Pepi Rivera, que definia el document com un punt bàsic per al desenvolupament de les polítiques d’habitatge i un full de ruta que permetrà avançar en una de les problemàtiques que més impacten en la societat actual. El pla conté cinc grans objectius –acompanyats per sis estratègies- que passen per satisfer les necessitats d’habitatge generades dins del context econòmic actual, l’adequació de l’oferta assequible a les necessitats calculades en el document, l’optimització de la qualitat del parc i de les seves condicions d’ús, el reforç dels recursos humans en matèria d’habitatge i l’increment i rendibilitat social del sòl públic destinat a habitatge. El pla incorpora 47 actuacions per construir les estratègies que permetin aconseguir els objectius. “Aquest pla ha de comptar amb la creació d’òrgans de participació del pla local com la taula d’habitatge. Ha de tenir la màxima participació i el màxim consens per fer que la política d’habitatge sigui un èxit per Cerdanyola i aconseguir l’execució total de contingut del pla”, apuntava Rivera, que ja en l’audiència ciutadana va assegurar a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que es comptaria amb la seva participació i aportacions. “És molt important que el pla s’apro-

El pla contempla cinc objectius i 47 actuacions / F. Arxiu

vi definitivament, però actualment té una consignació pressupostària de només 200.000 euros que hauria d’augmentar en l’aprovació definitiva”, apuntava Manuel Buenaño (PP), que recordava que fa molts anys que no es fa a Cerdanyola habitatge social. “Des de l’Ajuntament no s’ha apostat per això. Cerdanyola Promocions té diferents parcel•les per construir habitatge social. Hem d’apostar per l’habitatge social i per polítiques de rehabilitació”, indicava el portaveu popular. “El Pla és molta literatura i ens falta una consignació pressupostària que permeti la seva execució”, remarcava. Per a Joan Sánchez (Junts), el Pla és una diagnosi encertada que preveu moltes accions que cal concretar i prioritzar. “Tenim un gran pla, però no tenim l’equip per tirar-lo endavant. Cal posar oli a la màquina”, afirmava el portaveu.

s’ha de posar en marxa i fer que el pla sigui flexible”. El Pla Local d’Habitatge ha d’incloure la realització d’un cens de pisos buits com una de les actuacions prioritàries a fer, apuntava Vera Sánchez (Guanyem). La formació també defensa que una de les actuacions prioritàries en matèria d’habitatge siguin les sancions a les entitats bancàries que tenen pisos buits. Per a Guanyem, el tempteig i retracte ha de ser una prioritat del Pla Local d’Habitatge i cal també formalitzar un conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya per augmentar els pisos en propietat de l’Ajuntament. “Volem que el pla en la seva versió final sigui presentat a la ciutadania i que no es criminalitzi la gent més vulnerable”, afirmava Sánchez.

Des de Ciutadans es mostraven satisfets perquè el Pla Local d’Habitatge és fruit d’una moció que el grup va pre“Hem de donar sortida a l’accés a sentar al 2018. “Creiem que és un bon l’habitatge, un dels problemes que punt d’inici i creiem que en el període patim a l’àrea metropolitana i un d’al·legacions es pot millorar”, desdret fonamental que moltes vega- tacava Sonia Rodríguez. La formació des veiem vulnerat”, recordava Isaac també creu que els 200.000 euros són Martínez (En Comú Podem): “Calen insuficients i demana una calendaritpolítiques valentes. Veiem el pla com zació dels objectius a curt, mig i llarg un punt de partida que ens marca el termini. “La taula és molt important camí a seguir. La Taula de l’Habitatge per donar veu a tots els agents impli-


actualitat

ciutat

13

actualitat

a Local d’Habitatge

à la Taula d’Habitatge cats”, indicava Rodríguez. ERC anunciava que presentaran allegacions perquè hi ha temes que creu millorables. “Necessitem altres polítiques que no siguin delegar en privats o Incasòl”, apuntava Albert Turon, que assegurava que el pla no contempla alternatives a l’accès a l’habitatge. “No bloquejarem el pla perquè és imprescindible per optar a subvencions”, defensava al temps que de-manava quines de les polítiques anunciades són les que es prioritzaran i que es posin els recursos econòmics i de personal perquè el pla no sigui “un brindis al sol”.

Modificació de l’ordenança núm. 43 reguladora del preu públic per la prestació de serveis d’educació, esports, cultura i joventut i l’ordenança núm. 46 reguladora del preu públic pels serveis prestats al PEM Guiera

D’altra banda, el ple també va aprovar inicialment –amb els vots favorables de PSC, Cs , ECP, JxC i PP i l’abstenció d’ERC i Guanyem- la modificació de l’ordenança núm. 43 reguladora del preu públic per la prestació de serveis d’educació, esports, cultura i joventut Quina és la diagnosi i l’ordenança núm. 46 reguladora del que fa el Pla? preu públic pels serveis prestats al PEM Guiera. El plenari també es va adEl treball de diagnosi constata que hi herir al manifest del Dia Internacional ha desajustaments entre l’oferta i la de les Dones 2021 (el podeu llegir a la demanda d’habitatge. Es demana molt pàgina 15). més lloguer (42,9%) del que s’ofereix (5,3%). Pel que fa a la superfície dels haTres mocions rebutjades bitatges s’ofereixen superiors (83,6 m2 mitjana plurifamiliar) a les dels habitat- En l’apartat de mocions, van obtenir ges sol•licitats (73,2 m2 mitjana plurifa- la llum verda del plenari la presentada miliar). Pel que fa a preus es constata per En Comú Podem per la incorporauna gran diferència entre propietat i llo- ció del municipalisme en els òrgans guer. Si s’opta per la compra, l’habitatge de govern del pla d’actuació del Proen oferta té un preu global de 347.000 € cicat per emergències associades a mentre el comprador podria pagar fins malasties transmissibles emergents a 152.582 € de mitjana. Pel que fa al amb potencial alt risc, la presentada lloguer l’habitatge en oferta té un preu per ERC i Guanyem per a la feminitmitjà global de 1.220 €/mes de mitjana zació del nomenclàtor a Cerdanyola, i els que en cerquen un podrien pagar la d’ERC per manifestar la voluntat del ple de l’Ajuntament de Cerdanyola fins a 676 €/mes de mitjana. per a que el servei integral de l’aigua a Pel que fa a l’accés al mercat lliure d’ha- Bellaterra es presti mitjançant una embitatges, la diagnosi destaca que tres presa pública metropolitana i dues de de cada deu noves unitats familiars Ciutadans per condemnar la violència de la ciutat no hi podran accedir. 911 al carrer i per l’adhesió de Cerdanyola estimades fins al 2.025. D’aquestes no- a la xarxa de ciutats per la bicicleta. ves unitats familiars més de la meitat Per contra, es va rebutjar una de sus’adequaran a un perfil de necessitats port a l’amnistia (presentada per Jxc, basat en el lloguer assequible i més de Erc i Guanyem de suport a l’amnistia), dos terços no podran accedir ni tan sols una d’En Comú Podem per demanar a l’HPO més assequible (lloguer de rè- l’indult de Pablo Hasél i defensar la lligim especial). L’estudi identifica un parc bertat d’expressió i una altra de suport d’habitatges buits potencial màxim que a Pablo Hasél (presentada per Junts, podria assolir el 8,7% del total (2.186). ERC i Guanyem). - NF

L’Associació d’Amics de les Antiguitats, Col·leccionisme i Artesania de Cerdanyola i Ripollet demana una solució per a la seva situació El futur de la fira d’antiguitats i col·leccionisme va ser protagonista d’una audiència ciutadana on la PAH, la plataforma No Tribut AMB i l’AFA Fontetes també van intervenir. El secretari l’Associació d’Amics de les Antiguitats, Col·leccionisme i Artesania de Cerdanyola i Ripollet, Daniel García, apuntava que és inassumible per a la majoria de paradistes assumir el pagament d’una quota d’autònoms al que els obliga el nou reglament que s’ha plantejat. La fira es realitza des de fa més de fa més de 20 anys. Primer es va fer en col·laboració amb el servei de cultura. “Però es va convertir sobretot en una fira de segona mà i ja no corresponia al servei de Cultura regular-la”, recordava l’alcalde Carlos Cordón. “Si l’Ajuntament vol fer una fira d’antiguitats hem de fer un reglament i complir amb els requisits que marca la llei, a partir d’aquí estem oberts a parlar i fer tot el que es pugui com a administració”. La realitat, responia García, “és que sí regularitzem la fira la majoria dels paradistes no podran seguir”. L’entitat ha recollit més de 1.000 signatures que demanen la continuïtat de la fira amb una quota assumible pels paradistes. “No som gent que estigui guanyant molts diners per poder assumir una quota d’autònoms”, recordava García.


opinió

col·laboradors

Gemma JAUMANDREU

opinió

núm.

1879

14

“De casa estant, aquella realitat ens resulta impensable”

Maribel CÁRDENAS

“El proper dilluns les dones del món tornarem a alçar les nostres veus”

Sense els drets de les dones no hi ha democràcia (la barba de ton veí) Fa uns dies vaig tornar a escoltar la Nazanín Armanián, politòloga iraniana, descrivint allò que hi ha darrera de la salvatge opressió envers les dones al Pròxim Orient. De casa estant, aquella realitat ens resulta impensable: dones ocultades en embolcalls, despullades de tots els drets, amb un estatut de menors d’edat perpètues; nenes de 6 anys casades a la força amb adults; dones maltractades sistemàticament pels seus propietaris masculins sense que cap llei les empari; nenes i dones venudes i prostituïdes; granges de dones gestant bebès per als països rics; dones rebels empresonades, executades, exiliades... Però, al contrari del què se’ns ha venut, aquestes dones no sempre han estat sotmeses. Als anys cinquanta i seixanta, mentre les dones d’aquí fèiem el “Servicio Social” obligatori de la Sección Femenina, les dones iranianes, afganes, iraquianes... vivien en repúbliques on tenien drets semblants als que avui tenim nosaltres, el moviment feminista era sòlid i influent, i fins i tot hi havia dones senadores o ministres d’igualtat. Els USA, en la seva carrera armamentística per

assolir l’hegemonia internacional, van recórrer a l’extrema dreta local per controlar les repúbliques avançades i estratègiques de l’Orient Mitjà. Les guerres així impulsades i finançades van comportar violacions sistemàtiques, assassinats, esclavatge sexual, tràfic d’infants i dones... I una de les primeres coses que van fer els règims reaccionaris ultraconservadors instaurats per la sang va ser rescatar lleis islàmiques en desús des de feia un segle per justificar la dominació de les dones i acabar amb la resta de drets democràtics. Ningú es podia imaginar una cosa així... Fa un parell de setmanes, la ultradreta feixista espanyola entrava al Parlament de Catalunya, després de fer-se un lloc com a tercera força al Congreso. Els seus postulats desacomplexadament racistes, homòfobs i misògins són compartits per altres partits que, per contrast en les formes, es veuen blanquejats. Actualment, un 14,8% del Parlament i més del 43% del Congreso el composen partits que banalitzen el sexisme, neguen les desigualtats de gènere i la violència masclista, s’oposen al dret de les dones sobre el seu propi cos i/o defensen la seva mercantilització... “Y ahí lo dejo”, que diria el Boye.

Més que mai, visca el 8 de març! El proper dilluns les dones del món tornarem a alçar la nostra veu en una de les commemoracions del 8 de març més singulars i dures dels darrers anys. La pandèmia ha estat devastadora, ningú, ni els més negacionistes, poden ignorar l’immens patiment que ha comportat i el cost de vides que ha significat. No obstant, el que no sempre resultat tant evident és que l’impacte d’aquesta crisi global no ha estat igual per a totes les vides. Un cop més la crisi ha estat devastadora per a les dones, un cop més plou sobre mullat, i les desigualtats de gènere lluny de disminuir s’han vist incrementades. Incrementades perquè vivim en un món en el qual les dones ens hem de fer càrrec dels treballs dins i fora de les llars, perquè patim un mercat de treball segregat que ens reserva els treballs de cura i som majoria en el mercat informal. Aquesta divisió sexual del treball no només ens sobrecarrega sinó que a més ens exposa en major mesura al contagi del virus, tal i com mostren tots els indicadors sanitaris. Incrementades perquè gran part de les mesures que s’han pres per fer front a la pandèmia, tant el confinament

domiciliari com les restriccions de mobilitat, han agreujat la violència que viuen moltes dones i han convertit les llars en veritables presons. Incrementades perquè més que a una crisi sanitària ens enfrontem a una crisi de sistema, que necessitaria de respostes valentes, que lluny de reeditar el binomi més salvatge d’un patriarcat neoliberal, ens permetessin avançar en el canvi de paradigma que el feminisme porta segles reivindicant; el valor de les vides, de totes les vides, en igualtat i llibertat. El proper dilluns les dones del món tornarem a alçar les nostres veus, algunes als carrers, altres des de les finestres i els balcons, algunes des dels parlaments, les escoles, els hospitals o les presons, altres des de les fàbriques i els tallers. Totes resilients, orgulloses de la nostra genealogia, guerreres, reclamant drets per a totes i el futur per a les que vindran. Ens volen callades, però el temps del silenci s’ha acabat, el proper dilluns tornarem a alçar la nostra veu, juntes, alçades, i més que mai cridarem, visca el 8 de març!


Cartes a la

directora MANIFEST 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES Avui, 8 de març de 2021 volem manifestar que les dones no ens aturem, les dones continuem movent el món i sent presents, participant i liderant els espais de representació i de presa de decisió. Ara fa un any que es va declarar l’estat d’alarma per una pandèmia que ens ha portat a una crisi sanitària mundial amb conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i, en especial, per a les dones. La COVID-19, més enllà de l’impacte sobre la salut, ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat. Arran de la pandèmia, han sorgit nous obstacles que se sumen als de caràcter social i sistèmic que persistien abans i que frenen la participació i el lideratge de les dones. A tot el món, les dones s’enfronten a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, de la desocupació, de la pobresa, entre tantes altres discriminacions, i a un retrocés en drets socials, econòmics i polítics, com ja ha alertat les Nacions Unides. La segregació de gènere en l’àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones, les ha situat al capdavant de les activitats que han resultat clau durant la pandèmia i, en conseqüència, a estar exposades a un major risc d’infecció: les dones constitueixen el 70% de les treballadores del sistema sanitari, el 80% del personal dels serveis socials, el 84% de treballadores a residències de gent gran, el 64% del personal dels establiments d’alimentació i el 86% del personal de neteja. Durant aquest any, hem vist augmentar la precarietat de les dones al mercat de treball i la feminització de la pobresa. Les dones han patit més reduccions de la jornada laboral comportant una pèrdua d’ingressos, un major augment de l’atur, de la precarietat en l’eco-

nomia informal i, com a conseqüència, un major risc de pobresa. El tancament de les escoles i el confinament han comportat un increment de les tasques domèstiques i de cura a realitzar dins de les llars, feines històricament associades a les dones i que continuen recaient en major mesura en elles. A aquesta intensificació de les feines de cura s’ha afegit el teletreball, comportant més sobrecàrrega de feina i més estrès, amb un impacte en el benestar emocional de les dones.

El context de confinament i pandèmia ha augmentat el risc de les dones a patir violència masclista, exposant-les a conviure 24 hores amb el seu agressor, tal i com indiquen l’augment de denúncies i atencions realitzades pels serveis i entitats especialitzades. A més, el confinament ha dificultat considerablement l’accés a la denúncia, així com l’accés a xarxes familiars, comunitàries i laborals que podrien oferir contenció i ajuda. Tot i aquest major impacte i presència femenina al capdavant de la pandèmia, hem vist com entre les veus expertes, des de l’epidemiologia, la medicina i altres àmbits de coneixement, així com en la presa de decisions a l’hora de dissenyar i implementar mesures per donar resposta a la crisi sanitària, les dones han estat desmesuradament infrarepresentades.Aquesta infrarepresentació de les dones també es fa palesa en els espais de presa de decisió política, només 20 països al món tenen una dona com a cap d’estat o de govern; les dones ocupen només un 24,9% dels escons parlamentaris nacionals a tot el món i el 36,3% dels càrrecs electes a nivell local. Aquest fet es tradueix en una major dificultat per incloure les necessitats específiques de les dones en els processos de desenvolupament, avaluació i seguiment de les polítiques, plans i pressupostos associats a la lluita contra la COVID-19, inclosa la recuperació econòmica i la resiliència sanitària en un futur. En aquest sentit, cal destacar l’abordatge i la gestió de la crisi que s’ha fet a països liderats per dones, com Dinamarca, Etiòpia, Finlàndia, Alemanya, Islàndia, Nova Zelanda, Eslovàquia o Taiwan. La seva gestió ha estat reconeguda a nivell mundial per la seva eficàcia per fer front a l’impacte sanitari i socioeconòmic de la pandèmia, i ha constituït un exemple de com els lideratges feministes aporten polítiques i pressupostos més efectius, inclusius i justos per afrontar les crisis

opinió

És per això que calen lideratges feministes; és per això que cal una participació àmplia de les organitzacions feministes; i és per això que cal aprofundir en el canvi de paradigma patriarcal de la societat. I és per això que és essencial garantir la inclusió de les necessitats de les dones en les prioritats de resposta i en les mesures de recuperació i resiliència. Per tot això, avui 8 de març, des del món local, reiterem el nostre compromís ferm amb l’equitat de gènere com a dret humà fonamental i manifestem el nostre compromís a: Seguir treballant per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones. Incloure la perspectiva de gènere a totes les polítiques públiques, també les que donen resposta a l’impacte de la COVID-19 Promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural. NO ENS ATUREM, continuem treballant per uns municipis més justos, inclusius i equitatius, fem ciutats i pobles FEMINISTES.

TARAJAL: 15 MORTS I SET ANYS D’IMPUNITAT El 6 de febrer de 2014, 15 persones moren ofegades a la platja del Tarajal intentant entrar nedant a Ceuta. Mentre aquestes persones es trobaven a l’aigua, van ser interceptades per agents de la Guàrdia Civil mitjançant l’ús excessiu de la força i de material antidisturbis, com a pilotes de goma, salves detonadores i pots de fum, com van reconèixer posteriorment les autoritats espanyoles que van atestar sobre el cas Tarajal. Són set anys d’impunitat, durant els quals s’ha arxivat i reobert el cas Tarajal tres vegades. Set anys en què les famílies de les víctimes continuen esperant veritat, justícia i reparació, perquè fets tan lamentables i tràgics com els viscuts aquell matí no es repeteixin mai més. En la seva memòria, i en la de totes aquelles persones que segueixen patint les conseqüències de les polítiques migratòries europees. Acollim Cerdanyola Ripollet

15

opinió

col·laboradors


actualitat

núm.

1879

16

cultura

actualitat

El X Cicle de Música de Cambra convida a celebrar la diversitat musical l El desè Cicle de Música de Cambra proposa una programació bastida amb músics de la ciutat o vinculats a Cerdanyola del Vallès. D’aquesta manera, l’Ajuntament dóna suport a les persones artistes del municipi que ofereixen una gran qualitat en els seus concerts. Aquest any el cicle aposta per la diversitat de gèneres musicals sempre amb formacions de petit format i donant sortida a nous talents. RR Quartet, Olga Morral, Les històries de l’avi Josep i Lia Sampai presentaran els seus treballs perquè la ciutadania, el seu veïnat, gaudeixi de la seva cre- els boleros, la cançó d’autor, etc… tot passat per les arrels mediterrànies que ativitat. acaben de matitzar el seu so. Peces esEl primer concert serà el de RR Quartet. collides per fer un recorregut de la meEl concert es farà el 7 de març a les 12 diterrània a la música tradicional sudah. Es tracta d’un quartet que ofereix un mericana, viatge sonor amb l’ambient repertori eclèctic que transita pel jazz, de piano, guitarra, baix i bateria en què

ens oferirà una proposta nova de música mediterrània fusionada amb jazz. La segona cita és el 14 de març a les 12 h. Un cop més el Cicle de Música de Cambra aposta i dóna sortida a nous talents amb la intèrpret Olga Morral, qui amb el seu acordió ens farà gaudir de les composicions de Johann Sebastian Bach (1685-1750), concretament de les Goldberg-Variationen BWV 988 (1741).

ENTRADES Les entrades als concerts seran gratuïtes i s’aconseguiran a partir del dimarts 2 de març a través de www. cerdanyola.cat/teatre L’aforament del teatre és limitat. Per assistir-hi cal seguir la normativa sanitària vigent i les indicacions del personal. - Redacció


actualitat

núm.

1879

18

esports

actualitat

El Palau de Plegamans s’emporta la victòria a Can Xarau (2-5) l El primer equip femení no va poder sumar els tres punts en la tercera jornada de la Fase 2 de l‘Ok Liga davant un HC Palau de Plegamans que encara no ha perdut cap partit. Tres gols de les visitants i dues aturades de faltes directes de la portera del Sarda, Mariona Surós, van marcar la primera meitat a Can Xarau. Gemma Solé i Dai Silva van veure targetes blaves en una primera part intensa.

DUES ACCIONS A BOLA ATURADA En la segona meitat, el Cerdanyola CH no va poder materialitzar dues accions a bola aturada -un penal i una falta directa-, però Joana Xicota va retallar distàncies fent l’1-3 al minut 42. El Palau no va abaixar el ritme i

L’equip fa pinya al final del partit a Can Xarau. FOTO: Mónica García Moreno

Aina Florenza va marcar l’1-4 un minut després.

cant el 2-5. Durant la segona meitat, els dos entrenadors també van veure targetes blaves. Amb aquest resultat, La capitana verd-i-blanca, Laia Pera va el Cerdanyola CH es manté quart de signar el segon gol del Sarda a quatre la classificació amb 13 punts, tres per minuts pel final del partit, però no va sota del tercer, el Telecable Gijón,i tres ser suficient per superar un HC Palau per sobre del cinquè, el CP Voltregà. de Plegamans que va sentenciar mar- - Redacció

Retorn a la Preferent amb triomf l Després d’uns llargs mesos en els quals el primer equip femení del Cerdanyola FC no ha pogut portar una normalitat en entrenaments ni ha pogut competir, el retorn a la competició havia de servir per veure la versió amb la qual jugarien les de Cerdanyola. Ja en els primers minuts, les de Toni Pascual van demostrar que volien emportar-se els tres punts i també competir en totes les jugades. Als primers cinc minuts el marcador es va moure gràcies a una jugada d’estratègia perfectament elaborada. L’ansietat desapareixia i va permetre jugar a l’equip amb més cap i tranquillitat i a la recerca del segon gol. Quan millor estaven les cerdanyolenques, l’AEM en una jugada individual va arribar dins de l’àrea i una falta clara provocava la pena màxima que va acabar en gol. Això no va fer enfonsar-se a les de Cerdanyola que van seguir fent un molt bon futbol i amb diverses jugades clares de gol que no van acabar d’entrar. Però va ser en una jugada

L’onze inicial del Cerdanyola FC/ F. CFC

aïllada des de fora de l’àrea, un gran i va detenir l’última acció important xut que va entrar per tot l’escaire i va del partit. Als últims minuts van hatornar a trencar el marcador. ver moltes detencions per faltes d’ambdós equips i amb pràcticament A la segona part, cap dels dos equips poc joc. estava inspirat. Partit molt travat i amb jugades molt aïllades però sen- Cerdanyola es va endur els primers se èxit. En el minut 70 van tornar a tres punts d’aquesta represa de comconcedir un penal a les locals per petició a la Preferent en un camp una falta. Aquest cop, la portera va sempre complicat com és el de l’AEM encertar pel costat on es va llançar de Lleida. - Redacció


esports

El Cerdanyola FC allarga l’idil·li a Fontetes, on torna a jugar avui l El Cerdanyola ha recuperat el liderat amb una nova victòria a Fontetes davant l’Horta i ja suma 32 punts en 15 partits. Els gols de Servetti i Kevin allarguen l’idil·li verd que s’ha tornat a mostrar com un equip sòlid en defensa i letal en atac. Els verd-i-blancs disputaran el proper partit avui dimecres, a Fontetes, per recuperar el partit ajornat davant el Vilassar de Mar. Els homes de Toni Carrillo han saltat al terreny de joc molt concentrats i han buscat generar perill des del xiulet inicial. Kevin protagonitzava la primera ocasió amb un xut llunyà que desviava Víctor. Res podia fer el porter visitant en el 10′, quan Servetti rematava de forma inapel·lable una centrada d’Aliaga, que servia per obrir el marcador. L’Horta ha reaccionat tímidament amb un xut de Cristian que aturava Manu Martín amb seguretat. Minuts més tard seria el mateix Cristian que buscaria sorprendre al porter verd amb una canonada llunyana, però Manu blocava el tir. Més clara seria el mà a mà d‘Eric Ruiz que obligava a Manu a evitar el gol amb una gran aturada, en el 35′. I a la jugada següent, un contraatac del Cerdanyola l’ha fina-

El Cerdanyola s’ha mostrat com un equip sòlid en defensa i en atac

litzat Kevin amb una canonada que enviava al fons de la xarxa establint el 2-0. En les acaballes de la primera meitat, Eric Ruiz ha pogut escurçar la distància, però ha xutat massa creuat. Amb el 2-0 s’arribava al descans.

junt barceloní generar perill. Només un xut d’Aumatell des de la frontal que ha rebutjat Manu i una falta directa blocada pel porter verd han estat les ocasions dels de Jesús Mariano. Per la seva part, els vallesans han buscat el tercer al contraatac i amb jugades per banda A la represa, el Cerdanyola ha sabut però el marcador ja no es mouria. controlar el joc i no han deixat al con- - Redacció

Segona victòria consecutiva per als homes de David Herráiz l Segona victòria consecutiva per al Cerdanyola FC després dels canvis produïts la setmana passada. Aquesta vegada va ser a casa davant La Unió de Santa Coloma de Gramenet (3-2), en un partit bastant similar al de l’anada, on els colomencs van esgarrapar un punt en els últims segons de partit. El partit es va iniciar amb el guió esperat, els de David Herraiz portaven el ritme de partit i la iniciativa en el joc, amb un equip visitant que intentava aprofitar qualsevol error per contraatacar. Fins al minut 11 no es va veure cap gol, fins que Héctor Albadalejo avançava al

Cerdanyola amb un xut des de fora de l’àrea. L’alegria duraria poc ja que dos minuts després, amb una pèrdua molt a prop de la porteria defensada per Larios, empataria la Unió. Acabaria així la primera part amb empat al marcador.

en a posar les taules en el partit (2-2). El Cerdanyola el seguia intentant, i va ser en el minut 33, en una bona combinació d’atac, el ‘’pitxitxi‘’ Héctor Albadalejo aconseguiria el seu segon gol (3-2) tot sentenciant el partit.

A la segona part es va veure un Cerdanyola FC més decidit, amb atacs més directes com es va mostrar a la jornada anterior i pujant el nivell defensiu. Al minut 21, Pedro Serra tornaria a avançar (2-1) els verds en una contra excel·lent, però de nou als dos minuts i després d’una indecisió defensiva en una pilota llarga dels visitants, tornari-

Victòria que dona aire una jornada més al Cerdanyola FC, que suma 24 punts (7è) a tres punts de les posicions de fase d’ascens. Difícil objectiu ja que només queden dues jornades per finalitzar la fase de grups. El proper partit serà el dissabte 6 de març (16.30) amb la visita a la pista del cuer del grup, el FS Arenys de Munt. - Redacció

19

actualitat

actualitat


setmana en imatges

actualitat

20

l L’AMB reformula la tarifa social de l’aigua per continuar fent front als efectes de la covid-19. L’AMB revisarà la tarifa social de l’aigua per tal d’augmentar les bonificacions a la població metropolitana, amb l’objectiu de seguir pal•liant els greus efectes socioeconòmics de la pandèmia de covid-19, que ha suposat un important augment de l’atur i una disminució del poder adquisitiu de moltes famílies. La mesura s’ha acordat en una reunió entre el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, i representants dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle de l’Aigua (ABEMCIA). Les tarifes d’aigua a l’àrea metropolitana es calculen per trams de consum, per penalitzar els consums més alts del que es considera un ús responsable. És a dir, com més aigua gasta un domicili o comerç, més paga per cada metre cúbic d’aigua. Així, si una llar amb una mitjana de tres persones, consumeix 9 m3 al mes, pertany al tram 2 i pagarà 14,76 € mensuals per l’aigua consumida. Si puja als 15 m3, pertany al tram 3, i la factura arribarà als 26,34 €, i així successivament. Amb els nous criteris acordats avui, l’AMB bonificarà el 100 % de la quota fixa del tram 1 (fins 6 m3/mes) i del tram 2 (fins 9 m3/mes) a persones i famílies en les circumstàncies següents: famílies amb tots els seus membres a l’atur, persones que percebin la pensió mínima, persones i unitats familiars que acreditin que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, d’acord amb el que estableix la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i persones o famílies amb un informe dels serveis socials del seu ajuntament que les situï en risc d’exclusió residencial. Actualment, la bonificació que ofereix la tarifa social de l’aigua és del el 50% de la quota de servei en els trams 1 i 2, i cada municipi té acords amb la companyia subministradora per cobrir el 50 % restant. Segons Badia, “amb la nova definició, el sistema de cobertura de les persones vulnerables guanyarà en homogeneïtat i solidesa, i es consolida la garantia de dret d’accés per a totes les llars de l’AMB sigui quina sigui la seva situació socioeconòmica”. L’àrea d’Ecologia de l’AMB estima que aquesta mesura arribarà a 60.662 unitats familiars, xifra que representa el 4,81 % del total d’usuaris domèstics dels municipis abastits per ABEMCIA. La modificació de l’ordenança reguladora acordada entre l’AMB i els municipis metropolitans es portarà a votació al Consell Metropolità del mes de març, i es preveu que pugui entrar en vigor a mitjans del 2021.

l Recuperats els vehicles d’alta gama robats a un establiment de compravenda de la carretera de Barcelona. La nit de dimarts encastaven un vehicle robat a un establiment de compravenda de la carretera de Barcelona, enduent-se tres vehicles d’alta gama. Finalment han estat recuperats tots tres en diferents municipis. Segons anuncia la Policia Local de Cerdanyola, els Mossos d’Esquadra ho estan investigant. A les 22 hores es va encastar un Seat León que figura denunciat per sostracció a l’establiment de compravenda de cotxes de la carretera de Barcelona, 139. Sostreuen amb claus els vehicles Mercedes AMG, Mercedes Classe E i un Audi Q7. Els autors deixen creuats a la calçada el Seat León i un vehicle marca Abarth propietat del mateix establiment, havent de regular el trànsit amb desviament de circulació fins a la seva retirada. Es localitza propietari de l’establiment i es retira amb grua el Seat León a disposició policial. Els Mossos d’Esquadra es fan càrrec de les diligències. “Posteriorment se sap que el vehicle Audi Q7 ha realitzat un encastament a un establiment Movistar al centre comercial Barnasud Gavà, a una gasolinera Repsol de la Roca del Vallès, a un concessionari Kia de Granollers i a un establiment New Cash Tecnology de telefonia del carrer Creu Coberta de Barcelona, on han abandonat el vehicle”, expliquen des de la Policia Local de Cerdanyola. Finalment, el Mercedes AMG s’ha localitzat a Sant Vicenç dels Horts, on l’han deixat per haver punxat un pneumàtic, i el Mercedes classe E ha estat recuperat per la Policia Local de Lliçà.

l Lliurament del primer premi del sorteig de Nadal del Mercat de les Fontetes. L’afortunada ha rebut 500 euros en vals de compra.


actualitat l El govern prepara un nou Pla de Contractació a l’Ajuntament per frenar uns reconeixements d’obligacions que arriben als 4 milions.

21

actualitat

L’Ajuntament de Cerdanyola arrossega un problema molt greu en la gestió comptable que el govern del PSC, tot i la seva llarga experiència de govern, és incapaç de resoldre de forma ràpida i efiEl govern municipal va autoritzar pa- cient; remarca ERC en un comunicat. “El gaments de 4 milions d’euros sense servei d’intervenció municipal ha avisat contracte durant l’any 2020. Així ho de- reiteradament d’aquest incompliment al nunciava ERC en l’últim ple municipal i govern municipal i també els regidors reen un comunicat posterior. El regidor de publicans ho han denunciat als plens deFinances, Javier Sánchez, anunciava manant mesures per evitar la proliferació que s’està ultimant un nou Pla de Con- d’aquest tipus de forma de pagament”, retractació a l’Ajuntament que reduirà els corden els republicans, que apunten que pagaments que s’estan fent per reco- els reconeixements extrajudicials d’oblineixement d’obligacions. A Cerdanyola gacions haurien de ser excepcionals, per aquest tipus de pagament van a la bai- despeses imprevistes i urgents que no xa, ja que al 2018 van suposar 8 milions poden esperar la tramitació administrad’euros, al 2019, 5’7 i al 2020, 4 milions. tiva: “A l’ajuntament de Cerdanyola però Si bé el govern municipal afirma que s’ha convertit en una forma habitual, reiaquest problema crònic està en vies de terada, permanent i constant durant anys solució, Esquerra denuncia “la manca i s’utilitza com a procediment ordinari de d’informació sobre com i amb quins gestió de la despesa”. recursos es compta per resoldre-ho”, ja que segons indica l’interventor mu- El grup municipal d’ERC va proposar nicipal, “aquesta dinàmica pot suposar al ple de febrer la creació d’una comisresponsabilitats de tot ordre, fins i tot sió per a l’estudi de tots els reconeixepenals, i afectar a tots els intervinents ments d’obligacions i els reparaments en les despeses autoritzades, així com dels expedients”.

setmana en imatges

per trobar solucions tant dels procediments necessaris per evitar l’abús del pagament de despeses sense contracte, com solucions organitzatives per a què tots els serveis puguin complir amb les exigències dels serveis públics que tenen encomanades. “Aquest acte de transparència permetria deixar clar que no hi ha cap irregularitat més enllà de les administratives, fer seguiment de les accions del govern per evitar l’ús indegut de reconeixements d’obligacions en el futur, i protegiria les treballadores municipals de les deficiències organitzatives”, remarquen els republicans.


benestar i bellesa

22

consells de bellesa

benestar

MENT I COS NO ESTAN SEPARATS l Des de fa ja gairebé un any, és difícil fer una ullada a qualsevol mitjà de comunicació i no trobar alguna referència a la greu crisi sanitària, social i econòmica en què ens trobem. Al llarg d’aquests mesos, diferents observacions han constatat les nombroses conseqüències que aquesta situació ha ocasionat i que pot arribar ocasionar en el benestar psicològic i físic de qualsevol de nosaltres; entre algunes d’elles es troba l’augment dels trastorns d’ansietat, depressió i estrès postraumàtic. La paraula estrès té el seu origen en el terme anglès “stress” que significa “tensió” o “pressió”. Aquest terme va ser encunyat en 1930 pel metge Hans Selye. De forma breu, l’estrès es pot definir com una resposta de l’organisme davant alguna cosa que percep com a amenaça i que podria comprometre el seu equilibri; entre les possibles causes es poden trobar les de tipus: mental, emocional, relacional, laboral, físic, químic, mediambiental, etc. L’estrès ens pot arribar a afectar a un nivell molt més profund del que les persones podem tenir present, i impactar el nostre benestar físic, mental i relacional especialment si ocorre de manera gradual o durant un període prolongat en el temps. Per citar alguns dels símptomes relacionats amb estrès podem trobar: cefalees, alteracions de la tensió arterial,

tensions múscul-esquelètiques, fatiga, trastorns de la son, trastorns hormonals, trastorns de la libido, ansietat, inquietud, falta de motivació, irritabilitat, tristesa ... Cal destacar els nombrosos estudis realitzats fins ara en els que s’evidencia l’íntima connexió entre el nostre sistema nerviós i el sistema digestiu, relació que podria explicar, en part, gran part de les alteracions que es poden desencadenar a nivell intern com: síndrome d’intestí irritable, llaga gastrointestinal, alteracions en la motilitat (restrenyiment / diarrees), alteracions en la secrecions, augment de la permeabilitat intestinal, efecte negatiu en la capacitat de regeneració de la mucosa intestinal, respostes al·lèrgiques a determinats aliments, afectació de la microbiota intestinal, etc. ¿DECISIONS O PASTILLES? Reinhold Niebuhr (1892-1971) politòleg i teòleg nordamericà enuncia en la seva pregària de la Serenitat “... serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, valor per canviar les coses que sí que puc i saviesa per poder discernir-les”. A continuació, algunes de les mesures individuals que SÍ pots posar en marxa: - reprendre i conservar aspectes positius de la teva vida - tenir cura de la teva alimentació “també som el que mengem” - descansar i tractar de respectar la teva cronobiologia Ets alosa, mussol o colibrí? - realitzar algun tipus d’activitat física amb la que gaudeixis - practicar tècniques de respiració - limitar el flux de notícies ... Estela Cocera - Psicòloga Sanitària - Psiconeuroinmunoendrocrina. Tel. o whatsapp: 696 295 656 n

FARMÀCIES DE GUÀRDIA DIMECRES 03 MARÇ J.ALVAREZ PEREIRO

Av. de Catalunya, 51 (Cerdanyola)

DIJOUS 04 MARÇ RIZAL C. Rizal, 1D (Ripollet)

DIVENDRES 05 MARÇ HIDALGO-VALLS

Av. de Canaletes, 29 (Cerdanyola)

DISSABTE 06 MARÇ ROVIRA

Pg de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

C.SELVA

C. Torrent, 14 (Cerdanyola)

DIUMENGE 07 MARÇ ROVIRA

Pg de Cordelles, 64 (Cerdanyola)

DILLUNS 08 MARÇ ORDIS Av. Argentina, 1 (Cerdanyola)

DIMARTS 09 MARÇ LLUÍS C. d´Altimira, 18 (Cerdanyola) Un espai de BENESTAR Un espai de SUPORT

Sinapsis

CENTRE DE PSICOLOGIA I LOGOPÈDIA

PSICOLOGIA D’ADULTS PSICOLOGIA INFANTIL I JUVENIL TERÀPIA DE PARELLA LOGOPÈDIA EDUCACIÓ EMOCIONAL MINDFULNESS I ARTERÀPIA INFORMES PERICIALS

C/ Pintor Togores, 42 local · Cerdanyola del Vallès · tel. 93 692 86 38 - 616 879 199 · www.sinapsispsicologia.es


coses de casa c TRIAR UN BON LLIT decoració, interiorisme, moda de la llar

coses de casa

24

l Triar un bon llit és garantia de

salut física i mental. El somni reparador allarga la vida i ens fa viure millor. Hi ha infinits sistemes de descans, per la qual cosa s’ha de triar el més adequat. El matalàs és bàsic en un bon llit i no és fàcil trobar un que s'adapti als gustos i necessitats personals. La seva dimensió ha d'anar en concordància a l'alçada i pes corporal, i si es comparteix, d'almenys 75 cm per a cadascun. Un de fermesa mitjana, respecta les corbes naturals

del cos. Quan és molt dur o massa tou, l'esquena es força. Per això, el matalàs ha de ser ferm, però alhora elàstic i confortable. Quant al material, una bona combinació de capes de materials fan que el matalàs sigui còmode i elàstic per al cos i reguli la temperatura. El somier ha d'ajustar-se perfectament al matalàs, per la qual cosa s'aconsella comprar-los junts. Per als viscoelàstics i de làtex és sempre millor un somier de làmines a una base entapissada, ja que els pri-

mers permeten la ventilació del matalàs i les segones, no. Les millors làmines són les de fusta de faig, en ser duradores i flexibles. En els matalassos de molls es poden usar els dos tipus de base. I no hem d'oblidar el coixí, ja que cap, coll i columna vertebral han d'estar alineats. Un coixí baix (10 cm) és millor per a dormir boca avall, i més alt (de 10 a 15 cm) per a dormir d'esquena o de costat. REDACCIÓ:AMIC n


nova llar Canals Serveis Immobiliaris

25

OCUPACIÓ D’HABITATGES: QUÈ FER I COM ACTUAR •No plantejar-se cap negociació directa amb els ocupes.

dóna a l’habitatge i la urgència que es té per recuperar-la.

Si vols negociar amb ells, sempre és millor fer-ho amb

•La informació que es tingui sobre les circumstàncies de

una figura que actuï com a intermediari, com pot ser la

l’ocupació i tot allò que es pugui considerar indici de delin-

d’un advocat.

qüència.

l El problema de l’ocupació d’habitatges és, actual-

•La petició expressa de sol·licitar la mesura cautelar per al

ment, un dels principals maldecaps en la nostra societat.

El dret penal a Espanya

desallotjament de tots els ocupants.

És elemental que els propietaris coneguin les vies legals

L’ocupació a Espanya es pot entendre de dues maneres:

•Si el propietari té llicència d’armes, pot interposar una de-

existents per a poder reaccionar i solucionar el problema

1.El codi penal del nostre país considera l’ocupació d’un

núncia per tinença il·lícita d’armes. En aquests casos, les

de manera eficient. A Canals sabem de la importància

immoble que no sigui habitada com un delicte lleu d’usur-

forces de l’ordre actuaran amb efecte immediata ja que

d’aquest tema per a molts propietaris. És per això que,

pació. Aquest delicte comporta multes lleus i prescriu en tan

consideraran que l’ocupa està cometent un delicte evident

en el post d’avui, volem compartir amb vosaltres les

sols un any si no s’han donat signes de violència.

en apropiar-se d’armes.

solucions que existeixen actualment per a fer front al

2.Per contra, si l’ocupació s’ha produit en un habitatge habi-

problema. Quines opcions hi ha? Us les expliquem totes

tat, s’entén com una violació de domicili. Un delicte castigat

Acollir-se al dret civil

a continuació.

amb penes de presó.

Una altra de les opcions és apostar per la via civil, concreta-

Però… què s’entén com a domicili? Segons el Tribunal Su-

ment per la “tutela de dret real inscrit”. Aquest mètode limita

Què fer davant l’ocupació d’habitatges

prem, “el domicili és un espai on es desenvolupa la vida pri-

la defensa de l’ocupa i li sol·licita que demostri garanties. Si

Quan el propietari s’adona que han ocupat el seu habitat-

vada d’una persona”. Incloent en aquest concepte les sego-

no pot demostrar-ho, el seu desallotjament es dóna en un

ge, immediatament ha de:

nes residències, encara que no s’estigui fent ús d’aquestes

espai de temps molt breu.

• Interposar una denúncia davant la policia. Si s’al·lega un

just en aquest moment.

La documentació necessària per a aquests casos és la

perjudici clar que afecta la convivència dels veïns, el jutge

La diferència entre aquestes dues maneres d’entendre el

següent:

podria veure’s afanyat a adoptar mesures cautelars per a

delicte pot ser determinant ja que afecta no sols les penes

• Titol de la propietat

un desallotjament ràpid.

establertes, sinó també a la rapidesa amb la qual el jutge i la

• Certificació del registre de la propietat

• Donar part a l’assegurança per a saber si es compta

policia poden actuar.

• Denúncia de la policia

amb alguna cobertura per a gestionar el desallotjament

Per a una major rapidesa en l’actuació policial i sensibilitzar

• Rebuts de subministraments que demostrin la titulari-

o per a poder reparar els danys ocasionats pels ocupes.

al jutge sobre la urgència del cas, és fonamental aportar la

tat del propietari

Les factures i les fotografies dels objectes ajudaran.

següent documentació:

• Rebut de la comunitat de propietaris

• No tallar cap subministrament de llum, aigua, gas o

• El títol que demostra la titularitat de la propietat. Per exem-

• Pagament de l’IBI de diversos anys

internet. Aquest fet podria tornar-se en contra del propie-

ple, la certificació registral signada pel registrador de la propi-

• Llistat de béns de valor de l’immoble i part de l’assegurança

tari. L’ocupa podria denunciar-lo i això allargaria molt més

etat. Es pot descarregar de manera electrònica.

tot el procés.

• Un document en el qual es plasmi l’ús que el propietari li

SOM DE CERDANYOLA, SOM CANALS n

nova llar

Joan Carles CANALS

venda, lloguer, traspassos de pisos i cases


26

gourmet L’ORIGEN DEL CHUPA CHUPS

plats, receptes i consells

gourmet

l El Chupa Chups va ser un invent

del català Enric Bernat Fontlladonosa. Aquest pastisser i confiter va treballar des de petit a la fàbrica de caramels que tenia el seu avi a la ciutat de Barcelona. Després de realitzar el servei militar va crear el seu primer negoci, una fàbrica que elaborava confits i la qual va durar tan sols quatre anys, perquè li van oferir la direcció de la Granja Astúrias, i d’aquesta a dirigir unes altres com Reñé, una confiteria suïssa, i en la que ja li va sorgir la idea del seu gran invent. En 1959 i veient que els caramels de l’època no estaven fets per a nens perquè resultaven molt grans i obligava els petits a treure’ls i ficar-los repetidament de la boca amb la brutícia que això comportava, va decidir fabricar un caramel en forma de bola que pogués agafar-se amb un pal i així evitar enllardar-se i enganxar-se amb el caramel. En el 1960 va substituir el pal de fusta per un de plàstic tal com ho coneixem ara. Molts noms es van pensar per a aquest caramel: Pals, Rols i Chups, decantant-se finalment per aquest últim. No obstant això, i pel fet que es va popularitzar amb un anunci en el qual es deia: Chupa, chupa, chupa...Chups, el públic va començar a conèixer-lo amb aquest nom

i així era com el demanaven a les botigues, per la qual cosa la companyia finalment va decidir canviar-li el nom per l’actual, el de Chupa Chups. A fi d’aconseguir un major èxit, en 1969, Enric Ber- nat decideix encarregar-li a Salvador Dalí un nou disseny per al seu embolcall. Diuen que al famós pintor català només li va portar una hora fer-ho, treball pel qual va rebre una quantitat mi-

lionària. Però sens dubte la seva aportació va ser essencial. Va mantenir la tipografia del logo, però va decidir plasmar les lletres sobre un fons groc en forma de flor i canviar la ubicació a la part superior de l’embolcall i no a la lateral, fent que aquest estigués molt més visible. Actualment el Chupa Chups és un caramel universal i s’exporta a tothom, venent-se més de 1000 milions d’unitats a l’any. Des de 2006, el Chupa Chups no pertany a la família Bernat. Actualment, la marca és propietat de l’empresa italiana Perfetti Van Mielle, amb seu a Esteve de Sesrovires. Redacció:AMICn


Menjar a domicili

Take away QR Code Generator - New Manage

C. Llatina

Restaurant

Sushi

Pizza

https://app.qr-code-generator.com/manage

1/1

Take away

Piropo.................. 936 928 393 Ecopizza...............932 503 640 La Galindeta..........931 392 359 Matsuko................936 459 473 Delirios..................931 757 014

Truca i Gaudeix!

Take away

Menjar a domicili

5/25/2020

27


28

motor

cotxes i motos

EL DESGAST DELS AMORTIDORS motor

l El Gabinet d’Estudis per a la Seguretat de l’Automòbil dels Fabricants d’Amortidors (GESAFA) aconsella a aquells conductors que vulguin comprar un cotxe de segona mà que demanin al venedor que canviï els amortidors o que els mostri el comprovant que han estat canviats recentment, per garantir la seguretat del vehicle. I és que, les diferents proves de seguretat que ha realitzat el Departament d’Estudis dels Fabricants d’Amortidors demostren que a partir dels 65.000 km “el desgast dels amortidors pot afectar greument el comportament el vehicle i, en conseqüència, la seguretat dels seus ocupants”. El paper dels amortidors és molt important a l’hora de garantir una resposta del vehicle adequada en cas d’una situació d’emergència, però, en general, per a la majoria dels conductors són els grans oblidats, a diferència dels frens i dels pneumàtics. Per aquest motiu es recomana fer un manteniment responsable dels vehicles i canviar les peces que estan sotmeses a un desgast continu, sobretot aquelles que afecten la seguretat. Redacció - AMIC n

Alvaro

Katherin

Daniel

Clara

Guillermo

Leandro

Eric

David

Marc

Laia

motor


HORÒSCOP ÀRIES (21/3 al 20/4)

Etapa marcada per l’augment de la paciència. Ets menys reactiu i has guanyat en seguretat. Sol i Venus per Casa XII poden portar un amor mig secret i força romàntic.

CRANC

(Del 22/6 al 21/7)

(Del 24/9 al 23/10)

Venus transitant per la Casa VI, inclina a trobar solucions i avenços a l’àmbit de la salut i de la feina. Si estàs a l’atur, pot donar-se una bona oportunitat laboral.

CAPRICORN

(Del 22/12 i el 20/1)

Amb el Sol, Venus i Neptú per la Casa III, augmenta el teu bon humor i la inspiració. Es poden donar idees genials i gaudiràs de les bones converses. Flaixos intuïtius.

TAURE (Del 21/4 al 20/5)

El sector més beneït ara mateix, és el de l’amistat i dels projectes a futur. Podries iniciar una etapa de formació artística. L’amor es pot trobar en el grup d’amics.

LLEÓ

(Del 22/7 al 23/8)

Repassa bé el correu que s’hagi quedat endarrerit, perquè una informació important es podria haver perdut. Si tens parella, penseu en formalitzar legalment la relació.

Roser Bona Astròloga - Redacció

ESCORPÍ

AQUARI (Del 21/1 al 19/2)

Venus fa aparició a la teva Casa II i pots rebre alguna entrada de diners que esperaves. Aquesta posició, també inclina a donar-te alguns plaers i a sortir de compres.

BESSONS (21/5 al 21/6)

Mercuri ja es troba directe i algunes coses es desencallen. Si tenies pendent una visita a un amic o fins i tot, una cita a cegues, en aquests dies us podreu trobar.

VERGE

(Del 24/8 al 23/9)

Venus a Casa VII pot portar nous i interessants contactes. Si tens vocació artística o musical i vols exposar la teva obra, amb aquest trànsit, trobes gent més receptiva.

SAGITARI (Del 23/11 al 21/12)

Venus transitant per Casa IV, pot portar una bonica trobada familiar i també alguna bona oportunitat en el sector immobiliari. Pots tenir noticies d’un amor del passat.

PEIXOS (Del 20/2 al 20/3)

Amb Venus transitant pel teu signe, pots resultar més atraient i l’amor podria trucar a la porta. Com a mínim, pot sorgir un admirador amb qui passar una bona vetllada.

TELÈFONS SANITAT

Ambulàncies Urgències . . . . . . . . . . . . 061 Av Alcohólics Anònims . . . . . . . . . 93 317 77 77 Famil. Alcohólics Anònims . . . . . . . 93 310 39 53 CAP cita prèvia . . . . . . . . . . . . . . 93 728 44 44 CAP Fontetes . . . . . . . . . . . . . . . 93 594 44 70 Centre de Salut Mental (St Joan de Déu) . . 93 580 96 77 Creu Roja . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 61 61 Hospital Parc Taulí . . . . . . . . . . . . 93 723 10 10 Programa d´Atenció Dona . . . . . . . 93 594 21 99 Servei Mpal. Salut Pública . . . . . . . 93 594 44 70 CAP Serraparera . . . . . . . . . . . . . 93 580 63 63 CAP Canaletes . . . . . . . . . . . . . . 93 591 07 40 CAP La Farigola . . . . . . . . . . . . . 93 691 95 89 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Urgències . 93 594 22 16 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Visites 93 594 21 11

SERVEIS

Emergències . . . . . . Bombers . . . . . . . . Policia local . . . . . . Policia local comissaria Policia Nacional . . . . Mossos d’Esquadra . . Avaries Aigua . . . . . . Avaries Gas Natural . . Avaries Teléfon . . . . . Butà . . . . . . . . . . . ENHER-Fecsa . . . . . Correus . . . . . . . . . Funerària Truyols . . . Esglèsia de Sant Martí Esglèsia Evangelista . . Servei d’Inform. Juvenil Servei Local de Català .

. . . . . . . . . . . . . 112 . . . . . . . . . . . . . 085 . . . . . . . . . . . . . 092 . . . . . . . . . 93 691 20 00 . . . . . . . . . 93 691 18 54 . . . . . . . . . . . . . . 112 . 93 384 50 12 / 342 20 00 . . . . . . . . . 900 750 750 . . . . . . . . . . . . . .1002 . . . . . . . . . 93 725 62 77 . . . . . . . . . 900 770 077 . . . . . . . . . 93 691 37 57 . . . . . . . . . 93 580 97 10 . . . . . . . . . 93 692 08 89 . . . . . . . . . 93 692 42 11 . . . . . . . . . 93 580 61 19 . . . . . . . . . 93 580 27 51

TRANSPORTS

Taxis . . . . . . . . . 93 580 27 27 / 93 729 07 07 Taxi Ecológico . . . . . . 935 800 800 / 635 045 750 TaxiPlus+ . . . . . . 93 580 88 45 / 609 329 286 Renfe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 88 69 FGC (Bellaterra) . . . . . . . . . . . . . 93 205 15 15 Sarbus . . . . . . . . . . 902 287 000 / 93 580 67 00

EQUIPAMENTS I SERVEIS MUNICIPALS

Ajuntament . . . . . . Ateneu . . . . . . . . . . Biblioteca . . . . . . . . Casal de joves . . . . . Deixallaria Municipal . Museu de Ca n’Ortadó . Museu Can Domènech

. . . . . . . .93 580 88 88 . . . 93 580 88 88 Ext. 5870 . . . . . . . . . 93 580 76 02 . . . . . . . . . 93 580 58 69 . . . . . . . . . 93 691 74 42 . . . . . . . . . 93 692 33 22 . . . . . . . . . 93 591 41 30

ALTRES

Cerdanyola al dia . . . . . . . . . CIARD (Servei d’Atenció a Dones) . Dones per la Igualtat . . . . . . . . Universitat Autònoma . . . . . . . . Parc Tecnològic . . . . . . . . . . . SAI (Servei D’Atenció LGTBIQ) . . .

. . . . . .

.93 691 68 76 . 93 592 16 47 . 93 580 13 98 . 93 581 10 00 . 93 582 01 00 . 93 592 16 47

ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS

Cerdanyola Comerç i Serveis . . . Gremi d’hosteleria . . . . . . . . . . Cerdanyola Empresarial . . . . . . . St. Antoni - Bonasort . . . . . . . .

CENTRES CÍVICS

CC Banús-Bonasort CC Bellaterra . . . . CC Fontetes . . . . CC Montflorit . . . . CC Quatre Cantons CC Sant Ramon . . CC Serraparera . . .

29

EL SERIENYOLENC

(Del 24/10 al 22/11)

L’aspecte de Mart amb Plutó, et proporciona una dosi extra d’energia, que pots aprofitar per fer el que normalment et fa mandra o bé per enfrontar alguna situació difícil.

Pots viure situacions dures al teu voltant de persones que passen per experiències límit i et fan pensar sobre el sentit de la vida. Connexió amb una persona estrangera.

BALANÇA

horòscop - telèfons d’interès

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . . . . .

. . . .

. 670 290 191 . 93 692 11 48 . 93 582 02 04 . 93 580 17 62

. . . . . . .

. 93 580 70 78 . 93 580 15 94 . 93 691 91 51 . 93 691 52 62 . 93 580 46 11 . 93 692 52 22 . 93 691 89 56

G-man

Germán A. Benitez

www.noticiasenserie.com

PROJECT BLUE BOOK

(TNT/MOVISTAR+)

Projecte Blue Book és una sèrie que farà les delícies dels amants del misteri en general i de la ufologia en particular. La sèrie està basada en les investigacions reals que va realitzar l’astrofísic J. Allen Hynek per a les Forces Especials Aèries dels Estats Units dins del Projecte Blue Book, projecte que dona nom a la sèrie. Aquestes investigacions van tenir lloc en el període comprès entre 1952 i 1969; i els episodis prenen com a punt de partida esdeveniments i teories reals sobre el fenomen ovni que es barregen amb trames de misteri i intrigues. Projecte Blue Book està produïda per Robert Zemeckis (Retorn al Futur) i protagonitzada per Aidan Gillen (Joc de Trons) i Michael Malarkey (Cròniques Vampíriques). Així, J. Allen Hynek és un científic que va començar a treballar en el projecte com a escèptic del fenomen OVNI, però que mica en mica comença a qüestionar-se les seves idees al anar trobant pistes que poden donar arguments sobre l’existència de civilitzacions fora del nostre planeta. En la sèrie, Hynek es combina amb el capità Michael Quinn, una fusió de diverses figures militars reals i que té com a missió controlar les passes el doctor perquè no es surti de la versió oficial del comandament nord-americà. La sèrie “beu” de la fórmula d’una sèrie mítica del gènere com és Expedient X (creient amb company escèptic, tocs de drama, conspiració ...) tot i que el resultat no és tan satisfactori. I want to believe, again... CC Turó Sant Pau . . . . . . . . . . . . 93 692 71 73 CC Turonet . . . . . . . . . . . . . . . . 93 692 40 63

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort . . . . . . . . . . . 93 580 70 78 Unió de Veïns Bellaterra . . . . . . . . . 93 580 15 94 AV Canaletes . . . . . . . . . . . . . . . 666 38 78 38 AV Ca n’Antolí . . . . . . . . . . . . . . . 93 691 82 93 AV Can Cerdà . . . . . . . . . . . . . . . 93 580 05 61 AV La Farigola . . . . . . . . . . . . . . 637 52 62 38 AV Les Fontetes . . . . . . . . . . . . . 93 691 91 51 AV i Amics de Montflorit . . . . . . . . 93 691 52 62 AV Quatre Cantons . . . . . . . . . . . 93 580 46 11 AV Residencial Can Xarau . . . . . . . 93 580 63 27 AV Sant Ramon . . . . . . . . . . . . . 93 692 52 22 AV Sant Martí-Xarau . . . . . . . . . . . 691 83 89 29 AV Serragalliners . . . . . . . . . . . . . 627 64 68 07 AV Serraperera . . . . .618 27 72 90 / 93 691 89 56 AV Turó La Pionera . .93 692 40 63 / 605 84 85 27 AV Turó de Sant Pau . .93 692 71 73 / 625 60 41 19 Plataforma Cerdanyola 2000 696 388 289 / 615 280 550

serveis

serveis


despatx legal

30

despatxlegal

consell d’advocats i juristes RUTH GONZÁLEZ Bac Advocats

ALIMENTS DELS FILLS EN SUPÒSITS DE CUSTODIA COMPARTIDA l Existeix l’errònia creença que, en su-

pòsits de custòdia compartida, els progenitors han de contribuir per meitat al pagament de les despeses dels fills. Això no és sempre així. De conformitat amb el que disposa l’article 233.10.3 del Codi Civil de Catalunya, també en règim de custòdia compartida, l’obligació d’aliments s’ha de fixar en funció de les necessitats del menors, i els mitjans econòmics dels progenitors. Per tant, si s’acredita que un dels progenitors té una capacitat econòmica superior a la de l’altre, haurà de contribuir en major proporció al pagament de les despeses dels fills. Aquesta norma està prevista per tal d’evitar possibles desigualtats econòmiques que puguin alterar l’estabilitat dels menors i influir en les seves preferències. En la pràctica, les diferències entre la capacitat econòmica dels progenitors se solen compensar optant per un dels b)Abonar les despeses per meitats, dos sistemes següents: però establir una pensió mensual a favor dels menors que ha de ser entrea)Obrir un compte bancari comú en gada per el progenitor que ostenta una què es domicilien les despeses dels major capacitat econòmica a l’altre profills (despeses escolars, activitats ex- genitor. traescolars, despeses mèdiques no cobertes per la Seguretat Social…). Hem d’afegir que en la fixació de la conCada progenitor ha d’ingressar en el tribució a les despeses dels fills no nocompte una determinada quantia men- més es té en compte la capacitat ecosual, en proporció als seus ingressos. nòmica, sinó també altres aspectes, A títol d’exemple, si un dels progenitors com el temps d’estància dels menors percep el doble d’ingressos que l’altre, amb cadascun dels progenitors, les hauria de contribuir també el doble al despeses que cadascun dels progenisosteniment de les despeses dels fills. tors assumeix directament, o la contribució d’un dels progenitors als aliments

mitjançant la cessió de l’ús del domicili familiar que li pertany en tot o en part. En cas de separació o divorci, et recomanem que contactis amb un professional especialista en la matèria que t’assessori adequadament. n


classificats

Truca al 93 691 68 76 o envia el text, el nom i telèfon de contacte a comercial@al-dia.com. Cada paraula costa 1€ per a quatre setmanes. Pots abonar el cost en efectiude o per transferència. ofertes feina - lloguer

31

SE OFRECE SEÑORA CON E X P E R I E N C I A PA R A C U I D A R PERSONAS M AY O R E S O PA R A L I M P I E Z A . T.617125877I BUSCO TRABAJO: LIMPIEZA, CUIDADO DE NIÑOS O MAYORES TEL. 616967460

MAS. RESULTADOS RÁPIDOS. T.631 799 832 LLOGUER

ES LLOGAN DESPATXOS EN OFICINA MODERNA I TOTALMENT EQUIPADA EQUIPADA EN ZONA AV. CATALUNYA AL COSTAT D ESTACIÓ RENFE ROGER TELF. 685 928 496 COMPRA/VENDA/TRASPÀS

PARA CUIDADO MAYORES TEL.

CHICA BUSCA TRABAJO PA R A C U I DA D O D E P E R S O N A S M AYO R E S. I NT E R N A O P O R H O R A S. TEL. 688228166 S E Ñ O R A C O N E X P E R I E N C I A EN

SE VENDE SOLAR EN RIPOLLET SOLAR DE 160M2, 400 DE TECHO, BAJOS +3 PLANTAS CON JARDÍN, TERRENO PLANO, PVP 139.900 NEGOCIABLES ESTEBAN 696731702

RESTAURANTE EN TRASPASO POR JUBILACIÓN Zona Canaletes. Info: 936 92 83 93

. TEL. 671395487

FEINA

ALTRES QUITAR MAL DE OJO, IMPOTENCIA SEXUAL, REGRESO DE LA PAREJA DE FORMA IMME-

classificats

feina Compra venda lloguer traspas...

ES LLOGUEN DOS HABITACIONS PIS D’ESTUDIANTS ZONA FONTETES. TEL. 692 742 425

CUIDADO DE PERSONAS MAYORES

MAESTRO CIRE ESPECIALISTA DEL AMOR,

CLINICA DENTAL DE RIPOLLET NECESITA RECEPCIONISTA CON EXPERIENCIA EN EL SECTOR. INTERESADOS ENVIAR CV AL CORREO estetic.centre@gmail.com

CLINICA DENTAL DE RIPOLLET NECESITA AUXILIAR DE ODONTOLOGÍA CON EXPERIENCIA PARA JORNADA COMPLETA. INTERESADAS ENVIAR CURRICULUM A nuria-benages@hotmail.com

Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent

Compromis amb la ciutat

classificats

DIATA, SOLUCIONA TODOS LOS PROBLE-

OFERTES

INTERNA PERSONAS 603823917

- compravenda - traspas


Profile for Cerdanyola al Dia

CAD_web_1879  

CAD_web_1879  

Advertisement