Page 1

No. 1443 Setmanari d’informació local gratuït

FELIÇ 2012

De l’11 al 17 de gener del 2012 www.al-dia.com cerdanyola@al-dia.com Telf. 93 586 35 23

Els Tres Tombs dels esforços Aquest cap de setmana arriba la Festa de Sant Antoni Abat. Els Arriers asseguren que amb la retallada de la subvenció s’incrementa l’esforç de l’organització Pàgina 38


L’Editorial Retallades, diàleg i planificació Aquest divendres Cerdanyola comença la celebració de Sant Antoni Abat, una festa organitzada pels Arriers de Sant Antoni amb el suport de l’Ajuntament. Una celebració, que com moltes altres activitats, enguany estarà marcada per una forta retallada. Fonts municipals van assegurar a aquesta publicació que “hi ha una retallada del 50%, com en la majoria de convenis”, després d’anunciar que “s’està negociant el conveni pel 2013” ja que la voluntat de l’actual equip de govern “és que hi hagi un Sant Antoni més modest i un de més important, alternats”.

En aquest número... Tema de la setmana

pàg. 4

Repassem la trajectòria artística i de compromís social a través de la premsa escrita, sindical, etc de Jesús Bolinaga.

Societat

pàg. 14

La cavalcada de Reis torna a il·luminar la ciutat. Tot i la contenció econòmica, les carrosses van lluir davant de petits i grans.

Economia

pàg. 18

El comerç local rep més afluència de l’esperada en el primers dies de rebaixes d’hivern on predominen els grans descomptes.

Esports

pàg. 32

El femení del Cerdanyola FC de Polidano inaugura l’any amb una victòria davant l’Europa (2-1).

Per contra, els arriers asseguren que amb la retallada “forçosament s’incrementa l’esforç de la gent que t’ajuda tant econòmicament com físicament”. La Festa de Sant Antoni, com totes les altres activitats de la ciutat, tampoc s’ha d’escapar de les retallades, però, per fer èmfasi en el treball voluntari de les entitats -sense el qual no seria possible l’organització d’aquestes activitats- cal diàleg entre administració i el teixit associatiu i també planificació per no caure en retallades linials. Cerdanyola al Dia és una publicació setmanal gratuïta d’informació local, fundada al 1999. Edita TVNS PG Media. Dia de sortida: dimecres. Dip. Legal: B-9751/2005. Directora: Núria Ferrer • Edició Digital: J.A. Hidalgo • Redacció: Clara Prieto • Col·laboradors: Laia Seró • Departament comercial: Juan Manuel García, Esther Vidal (correu electrònic: comercial@al-dia.com) Redacció: Avinguda Catalunya, 12 • 08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) • Tel: 93 586 35 23


Cerdanyola al Dia

De l’11 al 17 de gener del 2012

ESPECIAL - 3

Publireportatge

El Museu del Gas obre les seves portes AQUEST NOU EQUIPAMENT CULTURAL, SITUAT AL CENTRE DE SABADELL, TÉ COM A OBJECTIU PRESERVAR I DIFONDRE EL PATRIMONI HISTÒRIC DELS SECTORS DEL GAS I L’ELECTRICITAT I EXPLORAR EL FUTUR DE L’ENERGIA I EL MEDI AMBIENT La Fundació Gas Natural Fenosa ha obert al públic les portes del Museu del Gas. Aquest equipament cultural especialitzat en energia i medi ambient, és l’únic museu a Catalunya i Espanya dedicat a la indústria del gas, i està ubicat a la plaça del Gas de Sabadell, en un edifici rehabilitat que ja acull la Fundació Gas Natural Fenosa. El Museu del Gas té com a objectiu preservar i difondre el patrimoni històric dels sectors del gas i l’electricitat, l’evolució tecnològica i el seu impacte a la societat, així com explorar el futur de noves energies i la seva interacció amb el medi ambient.

ELS ORÍGENS I EL FUTUR DE L’ENERGIA A la seva exposició permanent, el Museu del Gas proposa un recorregut per la història de la companyia, des de l’any 1843 com a Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, fins a l’actual Gas Natural Fenosa. També ofereix una descripció de l’evolució de les indústries del gas i l’electricitat en els segles XIX i XX a través dels canvis socials que comporten els nous invents i les noves tecnologies. A més a més, la mostra reflexiona sobre el present i el futur de l’energia, sobre la importància d’utilitzar de manera eficient els recursos naturals i sobre com obtenir energia de forma continuada, econòmica i de baix impacte ambiental. El Museu del Gas acull també l’Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ocupa més de 3.000 metres de prestatgeria i recopila documents de l’empresa energètica arrelada a Catalunya, des dels seus inicis societaris. L’equipament és a més un centre de documentació que fomenta la recerca del patrimoni industrial dels sectors del gas i l’electricitat, combina les exposicions permanent i temporals amb l’organització de cursos i conferències, a més d’un ampli ventall d’activitats i tallers didàctics adreçats al públic escolar.

UN EDIFICI HISTÒRIC El Museu del Gas està situat en un edifici catalogat de

Interior del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa. © De la fotografia: Fundació Gas Natural Fenosa, 2011. Fotògraf: Mihail Moldoveanu finals del segle XIX, construït per produir electricitat a partir de motors de gas, i que ha estat curosament rehabilitat per a la nova finalitat museística. L’edifici original va ser construït per l’empresa La Energía de Sabadell, sota el projecte de Juli Batllevell, arquitecte modernista col·laborador de Gaudí. L’edifici històric s’ha complementat amb una construcció moderna que permet el diàleg arquitectònic entre el passat i el futur, de manera coherent amb el discurs museístic. El projecte ha estat desenvolupat per l’oficina Varis Arquitectes, guardonada amb el Premi Nacional de Disseny 2001.

UN EDIFICI SOSTENIBLE De forma coherent amb el discurs de la Fundació, l’edifici ha estat construït de forma sostenible, reduint-ne el seu impacte ambiental, el consum energètic, les emissions de CO2 i el consum d’aigua. En són exemples l’ús de materials reciclats en el bastiment de la nova façana, la construcció d’un aljub a la terrassa per millorar l’aïllament de l’edifici, la producció local d’electricitat amb una pèrgola fotovoltaica, o la instal·lació d’enllumenat de baix consum.

L’EXPOSICIÓ TEMPORAL: JULI BATLLEVELL. UN GAUDINIÀ OBLIDAT L’edifici també disposa d’una sala d’exposicions temporals, que inicia la seva activitat amb una mostra sobre la figura de Juli Batllevell, autor de l’edifici històric del Museu del Gas. L’exposició presentarà la vida i l’obra de Batllevell, a mode d’explicació complementària addicional al conjunt arquitectònic rehabilitat.


4 - TEMA SETMANA

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

Jesús Bolinaga, mig segle d’art, dibuix i compromís social DURANT MOLTS ANYS “EL BOLI” VA JUGAR UN PAPER MOLT ACTIU A LA VIDA SOCIAL DE CERDANYOLA. EN UN PRIMER MOMENT, DES DEL MÓN DE LA PREMSA ESCRITA. DESPRÉS, EN ALTRES ÀMBITS COM EL SINDICAL (CNT), SOCIAL (CREU ROJA) I CULTURAL. EL SEU NOM VA ARRIBAR A SONAR COM A POSSIBLE “ALCALDABLE” PEL PSC, POSSIBILITAT QUE VA REBUTJAR DES D’UN PRIMER MOMENT. HA COMPATIBILITZAT LA SEVA TASCA COM A DISSENYADOR GRÀFIC AMB UNA TRAJECTÒRIA COM A HUMORISTA GRÀFIC A ALGUNS DELS PRINCIPALS DIARIS I REVISTES DE L’ESTAT ESPANYOL

Autoritats en la inauguració del Parc de Recerca, al 2007 Jesús Bolinaga al seu domicili de Barcelona, ciutat on resideix “per motius d’intendència familiar” des de fa ja molts anys ill de Cerdanyola, on va néixer l’abril de 1947 Jesús Bolinaga (“El Boli” per als amics... difícil imaginar un “malnom” més adequat per a una persona que s’ha dedicat gairebé tota la vida al dibuix i al disseny) es va sentir atret, des de molt petit, pel món de l’art. Encara que li resulta difícil concretar quan i com va néixer aquesta passió, sí que recorda clarament com, molt dies, després del col·legi, quan passava davant de la casa de la família Arquer, a l’avinguda Catalunya, “trucava a la porta, sortia la minyona, i em deixava entrar. Em podia passar hores, fascinat, mirant el museu d’armes de la família”. Aquest va ser el seu primer contacte amb el món dels museus. També recorda com el van impactar les obres d’art que hi havia a la consulta del Dr. Permanyer. Als 15

F

De la ‘Revista de Sardanyola’ va saltar a les principals publicacions del país anys ja estudiava -com era gairebé inevitable- a la coneguda escola d’art de Barcelona “La Massana” i havia iniciat la seva trajectòria com a dissenyador, activitat que complementava (els caps de setmana i en el seu temps lliure) amb el disseny per a diverses entitats o activitats culturals que es feien a Cerdanyola.

LA “REVISTA DE SARDANYOLA” A principis dels anys 70, ja forma part de l’equip que edita la “Revista

de Sardanyola”, publicació parroquial en la qual ell intenta -conjuntament amb altres col·laboradors com Salvador Gómez o Pere Capella (actualment, membre de la cúpula directiva de “La Caixa”)- començar a introduir continguts més “socials”. El gran canvi a la publicació no es produirà, però, fins a l’arribada a la parròquia d’un nou equip que té al capdavant a Mossèn Josep Rosell. “Amb Àngel Bringué liderant la redacció i també amb gent com Josep Maria Cortada (Xane), algunes persones de la UAB, gent que anava per lliure i -com noels representants del PSUC, que en aquell moment estaven a tot arreu per saber el que passava i, si podíen, controlar-ho, la revista va prendre un caire molt més reivindicatiu i jo em vaig començar a implicar més directament en el disseny, refent-la de dalt a baix”. Al mateix temps, comença a introduir a les seves pàgines dibuixos i acudits, sovint molt crítics amb el poder polític establert, que s’acaben convertint en un dels trets diferencials de la revista i que, habitualment, semblen caricaturitzar, de forma clarament reconeixible, els mandataris locals. Fet que ell, ara, matissa: “En realitat, el que els meus dibuixos perseguien era criticar uns determinats arquetips d’aquell moment. No es retratava a persones concretes, sinó uns perfils socials molt concrets, amb els quals -evidentment- molta gent es podia sentir identificat”.

EL SALT A LA PREMSA NACIONAL Aquestes primeres experiències com a dibuixant i humorista el fan plantejar-se la possibilitat de començar a publicar a revistes i diaris d’àmbit nacional. Ho aconsegueix


Cerdanyola al Dia

de la mà d’un dels grans dibuixants del nostre país: després de veure els seus dibuixos, “Perich” comença a encarregar-li treballs per al mític “Por Favor”. Amb els anys, els seus dibuixos es publicaran a capçaleres com “El Diari de Barcelona”, “El Periódico de Catalunya”, “La Vanguardia”, “El Viejo Topo”, “Ajoblanco” o “Interviu”, entre d’altres. En elles treballarà, directament, amb figures tant conegudes com Margarita Rivière, Maruja Torres (amb qui crearà el personatge “Lagarterana Smith”, que els portarà als tribunals por “atentado contra la moral”) o Antonio Álvarez Solís.

CNT I CREU ROJA Continua compaginant la seva tasca com a dibuixant i dissenyador amb diverses activitats cíviques a la població. Així, va ser un dels creadors de la federació local de la CNT, “que en un primer moment va aplegar a gent que, en gran part, venia de l’òrbita d’ERC, perquè als anys 30 aquest era el seu sindicat. No es podien afiliar a la UGT, perquè era massa espanyolista, ni a CCOO, que encara no existia”. També va ser, anys més tard, president de Creu Roja Cerdanyola-Ripollet. Va ser una petició de l’aleshores alcalde Celestino Sánchez. “Vaig decidir acceptar, entre d’altres motius”, recorda, “perquè el meu avi matern -Dubà- ja havia estat president, i també un oncle meu. Vaig pensar: ‘És una d’aquestes tasques que no aporten ni ingressos ni glòria, si no tot el contrari. Som-hi!’ Crec que es va fer una bona tasca i es va modernitzar molt l’entitat. Només em va molestar que quan -dotze anys després!- vaig decidir plegar, des de l’Ajuntament de Cerdanyola encara s’ho prenguessin malament perquè ho deixava”.

De l’11 al 17 de gener del 2012

L’actual escut de la ciutat és un dels dissenys en els quals va participar activament campanya de promoció municipal “Cerdanyola ARA!”, que en el seu moment va tenir molta repercussió. El seu estudi de disseny (que finalment va tancar a l’any 2005) va col·laborar també amb un gran nombre d’administracions públiques i empreses en tota mena de

TEMA SETMANA - 5

projectes. Després de tots aquests anys, comenta que habitualment li ha resultat més fàcil tractar amb les empreses privades que amb les administracions públiques: “El tracte és més professional, es tenen les idees més clares del que es vol, els interlocutors estan habitualment més formats i es va per feina”. A finals dels anys vuitanta va córrer la veu de que era un dels noms amb que el PSC treballava per substituir a Celestino Sánchez com a candidat a l’alcaldia. Quan se li planteja el tema és evidentment que no li agrada gaire parlar-ne. Finalment, però, ho accepta: “Va ser només un contacte molt breu. Una persona de la màxima confiança de l’alcalde em va preguntar, només una vegada i com de passada, si jo estaria interessat en el tema. Vaig dir immediatament que no. Mai més m’ho van tornar a preguntar”. - Redacció

Un humor de forta càrrega social

COL·LABORACIONS AMB L’AJUNTAMENT En un altre ordre de coses, Bolinaga ha mantingut una col·laboració habitual amb l’Ajuntament de Cerdanyola. Així, per esmentar-ne alguns, ha participat en projectes tant destacats com la posada en marxa de la revista municipal “Riu Sec”, el disseny del nou escut i bandera (creu que “s’hagués pogut anar més enllà en els canvis”) o la

Sobre aquestes línies, alguns dels dibuixos publicats per Bolinaga, als anys 70, a la ‘Revista de Sardanyola’, i una de les portades de la publicació. A més de les seves facetes com a dissenyador gràfic i dibuixant, Bolinaga també ha desenvolupat una activitat paral·lela com a pintor. Encara que aquesta ha tingut un paper secundari a la seva trajectòria professional, ha realitzat diverses exposicions individuals i col.lectives.


Rebaixes

Cerdanyola de

Rebaixes 50%

FINS EL

50%

DESCOMPTE

Sant Ramon, 131 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 691 00 41


DESCANSO SEGURO

NÓRDICOS PARA CAMAS DE: 135 150 90

20€ 27€ 29€

FELICES SUEÑOS

ALMOHADA VISCO MEDIDAS: 75 90 70

20€ 25€ 28€

Avda. Catalunya, 34 / Ctra. Barcelona, 137 Cerdanyola del Vallès, Tel. 93 580 93 24

12 meses


Les notĂ­cies, al dia!

Subscriu-te: butlleti@al-dia.com


10 - POLÍTICA

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

L’EMD creu que la rotonda de Sant Pau a la C58 obrirà pas al Vial Interpolar RAMON ANDREU ASSEGURA QUE ÉS NECESSARI QUE EL GOVERN REORIENTI ELS TREBALLS DE L’ESTUDI INFORMATIU DE L’INTERPOLAR PER TROBAR ALTRES SOLUCIONS l govern de l’EMD creu que l’enllaç de la C-58 amb l’autovia Interpolar que el president Mas va inaugurar ahir dimarts “posa en marxa el compte enrere del projecte de l’autovia Interpolar”.

E

Des de l’EMD de Bellaterra demanen coherència al Govern de la Generalitat, ja que el Parlament s’ha pronunciat en dues ocasions contrari a que l’autovia Interpolar passi per dins del nucli de Bellaterra.

En un comunicat, l’EMD assegura que “la construcció del tram de Bellaterra de l’autovia Interpolar per dins del poble suposaria connectar, amb una drecera, les dues autopistes més importants de Catalunya i aniria en contra dels acords del Parlament”. Des de Bellaterra es demana al govern que “modifiqui el traçat d’aquesta infrastructura per treure-la del poble tal i com s’ha fet recentment a Rubí i com es fa a tots el pobles del nostre país”.

El govern de l’EMD considera que “Bellaterra ja aporta molt al país suportant l’impacte de les dues infrastructures viàries més importants de Catalunya” i entén que “és necessari que el Govern reorienti els treballs de l’estudi informatiu de l’Interpolar per trobar altres solucions tal i com va acordar el Parlament i tal i com va manifestar reiteradament el seu propi grup abans d’arribar al Govern de la Generalitat”. - Redacció

Ramon Andreu

F. Arxiu

Volem donar un impuls als emprenedors. Lloguer d’espais de treball, despatxos i oficines. Tots els serveis i la millor situació des de 170€.

Informa’t al 655 94 99 00


Cerdanyola al Dia

Del 11 al 17 de gener del 2012

POLÍTICA - 11

Les noves generacions del PP prioritzen “aconseguir que els joves del Vallès tinguin oportunitats laborals” LES JOVENTUTS POPULARS DE CERDANYOLA PRESENTEN LES SEVES PROPOSTES PER UN PLA DE JOVENTUT MUNICIPAL QUE “ARRIBA TARD” I DENUNCIEN ASPECTES COM LA SEGURETAT DE L’ESTACIÓ DE RENFE, LES TAXES DE BUS I EL PORTAL JOVE l grup local de les Noves Generacions del Partit Popular van presentar les seves propostes en matèria de joventut acompanyats pel president del grup i diputat al Parlament, José Antonio Coto, que va explicar les prioritats dels populars envers les polítiques de joventut a nivell comarcal i estatal.

E

Coto presentava l’objectiu principal del partit: “La nostra prioritat és aconseguir que els joves del Vallès tinguin oportunitats laborals” i afegia que el més important per aconseguir-ho també a nivell estatal és “generar confiança complint amb els objectius de dèficit per tal que s’inverteixi al Vallès, Catalunya i Espanya”. El diputat popular destacava la importància de crear una llei d’emprenedors per facilitar la tasca als joves que decideixin dur a terme un negoci assegurava que “cal millo-

Membres de les noves generacions de Cerdanyola Sergio i Hernández, Coto i el regidor popular de Ripollet Francisco Javier Tapia F. CP rar les formes de contractació”. El portaveu de les noves generacions a Cerdanyola, Alvaro Hernández, presentava les demandes del partit al Pla local de Joventut començant per la “falta de contingut” del Portal Jove, web creada per l’Ajuntament, i denunciava que l’idioma del lloc web fos només el català: “s’ha de tenir

en compte que el 50% dels joves de Cerdanyola parla en castellà”. En segon lloc, Hernández demanava més pressió a Renfe per millorar la seguretat i feia una “reclamació històrica” a Ajuntament, UAB i l’empresa Sarbus per rebaixar el preu dels bitllets de bus a famílies que no superin la renta mínima i demanava més freqüència de busos. - C.P

Buenaño és el nou coordinador de l’àrea d’Urbanisme de la Diputació a Diputació de Barcelona ha nomenat el portaveu i regidor del Partit Popular a Cerdanyola, Manuel Buenaño, nou coordinador de l’àrea d’Urbanisme, Infraestructures i Habitatge. Buenaño dependrà directament de la vicepresidència tercera de la Diputació, que actualment ocupa Josep Llobet Navarro.

L

Buenaño va ser assessor d’Urbanisme, Infraestructures i Habitatge del grup Municipal del PP de l’Ajuntament de Barcelona, una funció que ha dut a terme des del 2009 fins ara. Les principals línies de treball que durà a terme el portaveu del PP local a l’àrea d’Urbanisme són, entre d’altres, la realització d’un conjunt d’accions de cooperació entre la Diputació i les institucions locals de la província de

Manuel Buenaño Barcelona, la gestió i protecció del patrimoni monumental de la Diputació i el recolzament als municipis per a la protecció del patrimoni arquitectònic, la promoció de l’habitatge local, el suport i assessorament tècnic als serveis interns de la diputació i els municipis en temes de cartografia i SIG municipal. - Redacció


12 - SOCIETAT

De l’11 al 17 de gener del 2011

Cerdanyola al Dia

La UAB acollirà l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia L’INSTITUT CATALÀ DE NANOCIÈNCIA I NANOTECNOLOGIA (ICN2) S’UBICARÀ A L’EDIFICI Q DEL CAMPUS DE BELLATERRA a Generalitat i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) fusionaran els seus centres de recerca en nanociència i crearan un nou organisme que esdevindrà l’únic centre de recerca en aquesta matèria integrants els millors grups de recerca. El resultat serà l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i s’ubicarà a l’edifici Q del Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L

CONVENI Aquesta operació serà possible gràcies al conveni firmat entre el Departametn d’Economia i Coneixement, el CSIC i la UAB. L’acord possibilitarà la incorporació del CSIC al patronat de l’Institut de Nanotecnologia reforçant així la col·laboració que mantenen des del 2006. - Redacció

El nou edifici on s’ubicarà el centre

F. UAB

Els Mossos detenen un veí de la ciutat per 13 robatoris violents

A

gents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació i el Grup de Delinqüència Urbana de Cerdanyola van detenir, el passat 22 de desembre, Rafael P. A., de 38 anys d’edat, nacionalitat espanyola i veí de Cerdanyola del Vallès, com a presumpte autor de 13 robatoris violents.

TELÈFONS D’ÚLTIMA GENERACIÓ Des de finals de novembre de 2011 es va detectar un increment de robatoris amb violència o intimidació als carrers comercials de Cerdanyola. Les víctimes acostumaven a ser menors d’edat, principalment noies i es donava la coincidència que en el moment de l’atracament estaven fent ús d’aparells de telefonia d’última generació. Totes les víctimes descrivien l’autor com un home de pell fosca, d’uns 35 anys d’edat, amb entrades pronunciades, cabell morè i curt. Immediatament

es va establir un dispositiu fruit del qual es va poder detenir l’autor dels robatoris moments després de que realitzés un nou atracament a un menor d’edat. L’endemà de la detenció es va realitzar una entrada i registre al domicili del detingut on es van poder recollir diferents telèfons mòbils dels que s’està investigant la seva procedència. Els investigadors van imputar al detingut tretze robatoris amb violència i intimidació, i no es descarta noves denúncies d’altres víctimes.

UN ESPAI PER ALS TEUS PRODUCTES

PRESÓ PROVISIONAL El detingut va passar a disposició del Jutjat en funcions de guàrdia de Cerdanyola, el passat dia 24 de desembre, i el jutge en va decretar la presó provisional després de realitzar diverses rodes de reconeixement. - Redacció

93 586 35 23


VINE AL MERCAT

I ESTALVIA 1’5 HORES

Els divendres aparca de franc TOTS ELS DIVENDRES DISPOSARÀS D’1,5 HORES DE PÀRQUING GRATUÏT


14 - SOCIETAT

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

La màgia dels Reis il LA CONTENCIÓ ECONÒMICA NO VA IMPEDIR QUE CARROSSES LLUÏSSIN COM SEMPRE

D’esquerra a dreta i de dalt a baix les carrosses de Melcior i Gaspar i diferents carrosses d’entitats. Enguany la cavalcada va comptar amb diables i àngels. I com sempre, amb diferents mètodes per agafar caramels F. NF urant unes hores el recorregut dels Reigs Mags va fer oblidar la crisi. Grans i petits van gaudir d’una cavalcada que tot i la contenció econòmica, va lluir com sempre i va repartir

D

uns 2.000 quilos de caramels sense gluten. Milers de ciutadans van seguir el recorregut Melcior, Gaspar i Baltasar, que va finalitzar a la plaça de l’Abat Oliba, on l’alcaldessa, Carme Carmona, va lliurar als Reis les

claus de la ciutat perquè repartissin les joguines a les llars. En el seu parlament l’alcaldessa demanava als reis treball per a tots els cerdanyolencs, ja que Cerdanyola tot i ser Ciutat de la Ciència, universitària i


Cerdanyola al Dia

De l’11 al 17 de gener del 2012

SOCIETAT - 15

il·lumina els carrers MPRE I GRANS I PETITS GAUDISSIN DE LA NIT MÉS MÀGICA ALS CARRERS DE LA CIUTAT

D’esquerra a dreta i de dalt a baix carrossa del CEIP Collserola, Baltasar recollint les últimes cartes, els més petits del Cerdanyola FC, els Reis Mags amb la clau de la ciutat i Gaspar i Melcior saludant a la seva arriba al pessebre de l’Abat Oliba F. NF emprenedora, “també està patint la crisi”. El Rei Melcior, molt reivindicatiu, convidava a tota la ciutadania a ser

respectuosos amb els veïns i el medi ambient, i a les autoritats que facin ús del seu poder per fer complir les normatives de convivència. El Rei Gaspar explicava que aquest any

han rebut moltes cartes d’infants repletes de bones intencions. I el Rei Baltasar demanava als infants respecte pels seus pares, pels avis, per la ciutat i per Catalunya. - NF


16 - SETMANA EN IMATGES

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

La Nit d’Il·lusió arriba a 304 infants de Cerdanyola

El Mercat de les Fontetes reparteix 52 premis

La campanya Una Nit d’Il·lusió va repartir enguany lots de joguines a 304 infants de Cerdanyola. La recollida de joguines, organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb Creu Roja, va comptar amb la participació de nombroses persones, entitats i també la Joventut Socialista de Cerdanyola (foto), que va col·laborar amb la campanya organitzant una xocolatada. Durant una tarda els joves socialistes van recollir un centenar de joguines que van ser entregades a la Creu Roja.

El Mercat de Fontetes va sortejar divendres 52 premis per valor de 50, 100 o 250 euros. El Mercat havia repartit butlletes a tota la clientela per tal que puguin participar en un sorteig de vals de compra al propi mercat. A la foto, un dels 52 premiats.

La Cercavila de l’Eix reparteix 1.000 euros en vals de regal

F. Ajuntament MC (JR Urbano)

Detingut un veí de Cerdanyola per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual La Guardia Civil ha detingut tres homes, de 56, 54 i 21 anys i veïns de Cerdanyola i Sabadell. Mitjançant descàrregues a través d’Internet, obtenien música i video i les emmagatzemaven en les gramoles que després instal.laven en locals. Mitjançant la inserció d’una moneda i la selecció d’una cançó per part del client, es reproduia la música descarregada ilegalment, sense que les gramoles contessin amb les autoritzacions necessàries. L’operació “Gramola” s’ha portat a terme en les provincies de Barcelona, Girona i Tarragona. S’han intervingut 6.232 euros en efectiu, tots ells procedents de la recaptació de les máquines musicals; 61 discos durs utilitzats per a la descàrrega de música i l’actualització de les gramoles i 2.800 CD’s i DVD’s.

L’Eix va esperar la cavalcada dels Reis amb un seguit d’activitats lúdiques i una cercavila amb els Diables de Cerdanyola que va repartir 1.000 euros en vals de regal per a compres. Els vals de la sort es repartien amb la revista Cerdanyola al Dia.

Després d’inspeccionar vint local en les tres províncies, la Guàrdia Civil ha precintat per ordre judicial 13 gramoles.


mirant enrere http://arxiuxane.cerdanyola.net - http://www.facebook.com/arxiuxane

Sobre aquestes línies, portades de diversos exem e exemplars plars de la Revista de Sardanyola y que h han estat t t penjats, j t d durantt els l d darrers di dies, iies a la web de l’Arxiu Xane. Xane És fàcil comprovar, només amb una ullada, el caire cada cop més compromès cap a temes de divers caire social, que anava agafant la publicació. Es pot veure una portada reclamant l’amnistia total, una altra a la qual es fa referència, entre d’altres qüestions, al Congrés de Cultura Catalana... A les portades de la part inferior de la pàgina es poden veure dibuixos en els quals es compara als “ultres” a simis o una altra portada a la qual es fa referència al conflicte laboral que, en aquells dies, es vivia a la indústria local Meler. Totes les portades són d’exemplars de la revista publicats a l’any 1976 i pertanyen a l’època a la qual la revista ja era dissenyada per Jesús Bolinaga, al qual entrevistem en aquest mateix número.


18 - COMERÇ I ECONOMIA

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

El comerç local preveu molta feina per a les rebaixes d’hivern DESPRÉS D’UNA CAMPANYA DE NADAL FLUIXA LES REBAIXES COMENCEN FORT AMB GRANS DESCOMPTES I L’ESPERANÇA DE LIQUIDAR L’ESTOC DEL NADAL

L

es rebaixes d’hivern van començar el dissabte dia 7 de gener amb gran afluència de públic i bons descomptes després d’una campanya de Nadal fluixa per als comerços locals. Les associacions de comerciants de Fontetes, Rovell de l’Ou i Eix Comercial coincideixen, tots preveuen molta feina aquestes rebaixes i esperen vendre l’estoc sobrant de la campanya de Nadal.

SORPRESA La secretaria de l’associació de comerciants de Fontetes i propietària de la botiga Tot Nens, Elisabeth García, explica que la sorpresa que van tenir els comerciants el primer dia de rebaixes: “Pensàvem que no hi hauria feina i que la majoria de gent aniria a les grans superfícies” però aquest no va ser el cas, ja que molts cerdanyolencs es van acostar a comprar als comerços locals i fins i tot “gent que no havia vingut mai a la tenda”, explica García. D’altra banda, García destaca que l’associació de comerciants de Fontetes juntament amb el Mercat ofereixen 90 minuts gratuïts de pàrquing a la plaça Velázquez als seus clients per tal d’incentivar l’activitat

Les rebaixes comencen amb grans descomptes del 40% fins al 70% comercial durant aquests dies. El president de l’associació de l’Eix comercial i propietari de la Floristeria Morera, Jordi Morera, considera que els motius de l’augment de les vendes per rebaixes han estat la gran quantitat d’estoc sobrant de la campanya de Nadal i el fet que les rebaixes hagin començat un cap de setmana amb molt bon temps. I sobretot, Morera destaca “els bons descomptes, entre el 40 i 70%” amb els quals han arrencat els co-

F. CP

merços locals, que propicien un augment del 10 i 15% de les vendes respecte l’any passat. La presidenta de l’associació Rovell de l’Ou i propietària de la botiga de roba Nens i Nenes, Cristina Bustamante, assegura que “comencem fort”. Amb descomptes del 50% els comerços del Rovell de l’Ou també han tingut una bona arrencada de rebaixes, segons explica Bustamante: “El primer dia va ser bo i vam tenir molta feina”. - C. Prieto

La Diputació de Barcelona ajudarà els ajuntaments a pagar les factures

E

l president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha anunciat que la corporació farà un pla extraordinari per donar liquiditat als ajuntaments de la província, un injecció de capital que estarà destinat a pagar la despesa obligatòria dels municipis. En una entrevista a Catalunya Informació, Esteve ha assenyalat que la corpo-

ració està “acabant de dibuixar” un pla extraordinari per injectar diners a les arques dels consistoris unes partides que estaran dirigides a despesa corrent “i no per a inversió com acostuma a ser, sinó a pagar factures que els ajuntaments deguin”. Esteve ha afirmat que els ajunta-

ments no podran pagar les guarderies, les escoles de música o de dansa, i que el 60% del cost que assumeix ara la Diputació ara haurà d’anar a càrrec dels pares. Ja fa unes dies que Esteve va afirmar que els ciutadans s’hauran d’acostumar a pagar més per alguns serveis, que fins ara rebien amb un preu molt baix o fins i tot de forma gratuïta. - Redacció


20 - COMERÇ I ECONOMIA

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

Els guanyadors del sorteig de Nadal del Comerç realitzen una marató de compres de 2.000 euros ELS AFORTUNATS DEL PREMI QUE REPARTIA 6.000 EUROS HAN COMPRAT ALS COMERÇOS DE LA CIUTAT ON HAN ARRIBAT AMB CARRO DE CAVALLS DELS ARRIERS DE CERDANYOLA

E

ls guanyadors del sorteig de nadal amb premi de 6.000 euros acompanyats de les seves famílies i amics juntament amb representants de les 5 associacions de comerciants, que organitzaven el sorteig, van gaudir d’una jornada de compres intensa pel comerç de la ciutat. Aquesta era la premissa de la campanya: “gastar en un sol dia els 2.000 euros de cada guanyador”. Per a que el passeig no es fes molt pesat, un carro dels Arriers de Cerdanyola va portarlos d’un eix comercial a un altre. El recorregut va començar a les 10h del matí a la plaça de l’Ajuntament i va recórrer els carrers del Casc Antic, de Sant Antoni-Bonasort, de Fontetes, de L’Eix i del Rovell de l’Ou. Per dinar, els guanyadors van poder gaudir de diferents restaurants de les associacions. Una de les guanyadores, Eutropia Lorenza Torrejón, ‘Loren’, explica que als seus 72 anys “mai m’ha tocat res” i es mostra feliç pel premi que ha rebut aquesta vegada. Torrejón va aprofitar per comprar-se unes sabates per anar a un casament, roba d’infant pel net, plantes, perfum, roba i joieria entre d’altres. Una altra de les guanyadores, Isabel Sánchez, explica que ha aprofitat per comprar “coses útils per casa que ens feien falta” a diversos comerços com ara la Ferreteria Maranges, llenceria i complements com un rellotge i unes arrecades. També va “omplir la nevera” i va passar per la carnisseria. Sánchez portava una llista organitzada on repartia els 2.000 euros del premi entre botigues i associacions.

EL SORTEIG Torrejón, Sánchez i Lagunas han estat els guanyadors del Sorteig de les associacions de comerciants (Rovell de l’ou, l’Eix, Fontetes, Bonasort i Casc Antic) que es va celebrar el passat divendres 30 de desembre a la plaça Sant Ramon. Hi

Els guanyadors del sorteig fan les seves compres: a d’alt, a Calzados como un guante (F. CP) i al mig, a Bolsos Rosa (F. Xavi Olivé). A baix, els logotips de les 5 associacions de comerciants que organitzaven el sorteig van participar els cerdanyolencs i cerdanyolenques que van fer compres als comerços de les cinc as-

sociacions on se’ls entregava una butlleta per participar al sorteig nadalenc. - C.Prieto


De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

OPINIÓ - 21

Josep M. Riera

Visca el 2012 Comencem un any amb ave“L’esperança de tirar conscients que una sardinada, ranys escabrosos per les ameunes migas, qui sap si un huendavant està garantida omus, naces dels poders fàctics, poo uns frijoles, amb una per les persones que colla d’amics o veïns són una dríem dir-ne els poders fàstics. 2012 és un any de traspàs, amb opció més bona que una llapassegen” el vint-i-nou de febrer de propigosta trista, o un caviar de bena. Cal aprofitar un percentatge luga mafiós. Que una banda de de la nostra vida tan important. Les xacres de músics del barri ens poden produir més plaer, la humanitat que són els militars, les esglésies i que no pas un concert al Palau de Música i de la la banca intentaran fer-nos la vida impossible, corrupció, on l’antiga vicepresidenta del Millet per a després proporcionar-nos els salvapàtries, ara és la primera. amb els governs dels millors i dels amics de la A Cerdanyola l’esperança de tirar endavant està dreta més retrògrada i, dels seus d’esades, com garantida per les persones que passegen i juels gendres i els sogres encobridors immunes. guen al pimpom, els sardanistes, els del cau, les Però per sort la gent d’anar per casa som molt associacions culturals, les penyes flamenques més importants i si volem, més lliures per a o les trobades informals de col·lectius de gent transformar les dificultats en esperances. Ser optimista. Pere Andrés

Duplicitats “A més de la crisi econòmica, tenim a sobre una manifesta manca de capacitats”

Sovint s’escolten afirmacions de l’estil:“Noretallaremlespolítiques socials” o “mantindrem les conquestes socials”. Xerrameca que palesa que a més de la crisi econòmica, tenim a sobre una manifesta manca de capacitats. La veritat és que la recaptació d’impostos i de taxes de les administracions baixarà enguany per tercer any consecutiu, mentre deutes i pagaments s’acumulen colpejant la porta.

Ja no es pot continuar expandint fins a l’infinit la mala còpia del que fa l’ens superior: municipis que mantenen hospitals, dispensaris i una xarxa sanitària pròpia, escoles o serveis d’ocupació, etc. Durant anys, en nom de la subsidiarietat mal entesa, qualsevol ens públic ha cregut que tenia el

dret de fer el mateix que ja feia una altra administració superior, quan en realitat s’estaven creant taifes lil·liputencs. Si l’ens superior en té reconeguda la potestat, que ho faci directament. Estalviaríem duplicitats i sous. I ara amb les retallades, més d’un mal tràngol. Però, ni la Generalitat ha fet la cirurgia necessària eliminant, per posar un exemple, la part innecessària de les 81.000 noves nòmines que alegrement van crear-se al llarg dels 7 anys del tripartit, ni els ajuntaments han fet cap poda de les branques parasitàries. Ara, que no hi han diners per mantenir el tinglat, l’única solució de les administracions és incrementar impostos a la castigada societat. Que n’és de fàcil governar així!


22 - OPINIÓ

Els inicis de la Plataforma Cerdanyola Oberta Quan una té la oportunitat de treballar políticament per impulsar Cerdanyola, hi ha coses que es queden gravades en la ment. Recordo quan governàvem Cerdanyola, l’any 2009, parlar amb l’alcalde Antoni Morral per lligar l’oportunitat i el lideratge que havia de tenir el Sincrotró i el Parc de l’Alba amb les sinèrgies que havia de crear i com lligar-ho amb l’ocupació de la ciutat. Quan poc després vam veure que s’obria una convocatòria del FEDER (programa europeu que subvenciona projectes impulsors de la nova economia) vam veure l’oportunitat de lligar ben fort la nova economia amb la creació d’ocupació a la nostra ciutat, quan llavors la crisi econòmica es començava a notar. Llavors vam idear la Plataforma Cerdanyola Oberta des del Servei Municipal d’Ocupació (o la masia Can Serra), un bressol virtual per crear riquesa i impulsar l’economia de la nostra ciutat. Això és fa a través d’una plataforma d’Internet per ajudar a emprenedors i emprenedores (mitjançant un viver d’empreses virtual), per crear ocupació, per impulsar la innovació i per facilitar la collaboració entre empreses; en definitiva, per crear ocupació

Per la nit més joiosa: Agraïments i disculpes TURÓ SOLIDARI vol manifestar públicament el més sincer agraïment a les persones que han fet possible la nit més joiosa: el 1r CONCERT DE NADAL SONS DE PAU, homenatge a PAU CASALS: Als cantaires de la Coral de l’Escola Superior de Teatre i Veu de Barcelona “L’ATELIER D’EÒLIA” i al seu director i pianista LUC-

De l’11 al 17 de gener del 2012

i riquesa en el nostre territori. Tot plegat unint forces i creant sinèrgies amb la UAB, el Sincrotró, el Parc Tecnològic, el Parc de l’Alba, les associacions empresarials, etc. Recordo que abans que ens fessin la moció de censura vam presentar el projecte al FEDER i quina va ser la sorpresa quan mesos més tard vam assabentar-nos que havia estat aprovat! La prova que era un bon projecte és que durant l’any 2011, l’únic Ajuntament de tota la província de Barcelona cofinançat amb el FEDER ha estat el nostre municipi. Fa poc ens han informat que la Plataforma Cerdanyola Oberta ja es troba en funcionament, i amb uns inicis molt satisfactoris. Des d’aquestes línies vull agrair totes les persones que han fet possible que tinguem aquesta eina per impulsar Cerdanyola del Vallès. Estic convençuda que aquesta ciutat no seria ara la mateixa sense el lideratge d’ICV-EUiA durant aquests anys i resto ben orgullosa d’haver participat a fer-ho amb aquest projecte que ara tenim funcionant a la xarxa. Encara i amb tot, el model de ciutat continua ben viu per quan la ciutat consideri que cal continuar-ho. Maria Reina Serna Regidora d’ICV-EUiA

OLIVIER SÀNCHEZ. A les directores del TALLER DE VEUS DE DONES I DE SONS DE PAU, Mª JOSEP BESSON I CONXI GIL, A la soprano solista CHARO INGLADA, que va recordar amb el CANT DELS OCELLS, el cant a la pau amb el qual Pau Casals iniciava els seus concerts, mentre restava exiliat i fins que arribés la democràcia. A les voluntàries: Kris, Laura, Lydia, Núria i Paula. A totes les can-

Cerdanyola al Dia

taires les adultes, les joves i els infants. A en Francesc Roset, president de la Creu Roja i des d’ara padrí de Sons de Pau. Al Carra, pel seu servei tècnic, diligència i amabilitat amb els voluntaris que feien la gravació i fotografies del concert. També als pares i mares que han cobert totes les feines d’enregistrament del concert i d’adequació dels espais, acomodació, neteja, ordre, transport del piano, flors i coques. A tots els familiars i amics dels cantaires i assistents de bona voluntat que amb la seva assistència han fet possible un somni d’inclussió social. Gràcies per lliurar-nos de despeses: A en Lluís Beltran d’AT COMUNICACIÓ, a la Maria i l’Alfons de la FLORISTERIA CASAMITJANA, al Forn Pastisseria CAN PLANAS del Barri del Pont Vell, al senyor Julián del MESÓN Jamón Ibérico, a l’ESCOLA ESCALADEI, a la Desirée de Catalunya Caixa, als mitjans de comunicació i a la regidoria de Cultura. Les disculpes als amics i familiars que no vam poder saludar. També les demanem disculpes als familiars i amics d’Eòlia als que no vam poder oferir-lis la visió amable que es mereixen de la joia del nostre patrimoni arquitectònic. Però, com una promesa és un deure i ens havíem proposat que seríeu portaveus del nostre patrimoni a Barcelona i més enllà, reparar aquest deute és feina i responsabilitat nostra, per això us demanem accepteu les més sentides disculpes, i un ajornat emplaçament més tranquil que serà la millor forma de reprendre la Veu Coral que Sons de Pau pot desitjar. GRÀCIES DE TOT COR. Encarna Larrey SONS DE PAU CORAL INFANTIL TURÓ SOLIDARI CERDANYOLA

Passa a la pàgina 24


24 - OPINIÓ Ve de la pàgina 22

Universidades a la boloñesa • En 2010 empezó a aplicarse —con carácter general— en las Universidades españolas, el denominado Plan de Bolonia (...). Con él se puso en marcha el Espacio Europeo de Educación Superior (EEES). En este espacio y con este espacio, se pretende provocar una convergencia en la enseñanza superior europea, para propiciar, como sucedía en la Edad Media, la movilidad de estudiantes, de titulados y de profesores entre todos los países firmantes (...). • El EEES y la implantación que se ha hecho en España han tenido defensores, pero, sobre todo, muchos detractores (cf. revista Campus de l’Autònoma*, nº 59; y J. Llovet**), cuyos puntos de vista no es el momento de presentar ni analizar aquí, en este texto. Hoy, quiero centrarme en una cuestión muy precisa: la nueva oferta de estudios universitarios a la boloñesa. El Plan de Bolonia da a las universidades una mayor libertad para diseñar y ofertar nuevas titulaciones y así poder adecuar los estudios universitarios a las necesidades socioeconómicas de los países de la UE. Para analizar, concretar y ejemplificar esta cuestión, voy a centrarme en la oferta de estudios de la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB). • Haciendo uso de esta libertad, los distintos departamentos de la Facultad de Letras han ofertado trece “grados” en el ámbito de las Humanidades y Ciencias Sociales; y diez “grados combinados”, compuestos de dos filologías distintas (inglés/español; francés/inglés; catalán/ clásicas; etc.). Para la obtención del “grado” en una filología, los alumnos deben cursar 240 créditos ECTS (Sistema Europeo de Transferencia de Créditos), a lo largo de 4 años (4 años x 60 créditos anuales = 240 créditos). Cada uno de estos créditos equivale a 25/30 horas de trabajo. El “grado” proporciona a los alumnos una formación general en una filología determinada,

De l’11 al 17 de gener del 2012

pero no una especialización, que sólo podrán obtener con el “máster” (un año más de estudios). En el caso de los “grados combinados”, los alumnos obtendrán un grado en dos filologías (inglés/español; francés/inglés; catalán/ clásicas; etc.). Ahora bien, para obtener este doble grado, los alumnos sólo tendrán que hacer 240 créditos: 120, en una lengua; y 120, en cualquier otra lengua. Debo precisar que, a partir de una pequeña muestra del departamento de Filología Francesa, eligen un “grado combinado” la mayor parte de los alumnos (entre un 50 y un 100%). • Esta oferta de “grados combinados” y los datos sobre la aceptación de los mismos por parte de los alumnos de la Facultad de Letras de la UAB merecen una sucinta reflexión. Si el Plan de Bolonia se ha propuesto personalizar las enseñanzas, así como homogeneizar y adecuar la formación universitaria a las necesidades socioeconómicas de los países europeos y facilitar así la inserción laboral de los jóvenes “graduados” y “masterizados”, ¿cómo se puede explicar y justificar la oferta de esa formación híbrida y devaluada de los “grados combinados”? • Es un lugar común y una perogrullada afirmar que el “grado” en cualquiera de los estudios impartidos en la Facultad de Letras no proporciona a los alumnos una formación satisfactoria ni funcional, ni tampoco una especialización (cf. J. LLovet, 2011). De ahí que tengan que hacer el máster correspondiente. Por cierto, éste no es el caso en todos los países de la UE. Por ejemplo, en Francia, al final del cuarto año, los alumnos terminan, en general, sus estudios y empiezan una actividad profesional (...) Por eso, podríamos afirmar que esta formación híbrida es un sucedáneo de formación, una formación devaluada, un engaño en toda regla y un secuestro del futuro laboral, econó-

Cerdanyola al Dia

mico, social y personal de los jóvenes universitarios, que han hecho o hagan esta elección. En efecto, este simulacro de formación no podrá ser mercada en el mundo laboral, ya que no será operativa. Y esto ya no se podrá arreglar ni con un máster ni con dos. • Es legítimo preguntarse cómo y por qué los equipos directivos de los Departamentos y del Decanato de la Facultad de Letras, del Rectorado de la UAB y de los servicios centrales del Ministerio de Educación han podido dar el nihil obstat y el placet a estos “grados combinados”, que van a convertir a los “bi-graduados” en minusválidos indigentes y en marginados, en un mundo cada vez más globalizado y competitivo. ¿Acaso se ha pensado en ampliar los horizontes y las perspectivas de futuro para los alumnos, como afirma la Decana de la Facultad de Letras? No lo creo. ¿O, más bien, no se está hipotecando y poniendo en entredicho el futuro de los estudiantes, al subordinarlo a los intereses de la Universidad, de la Facultad de Letras y de los Departamentos en mantener y/o incrementar el número de estudiantes, en preservar puestos de trabajo del personal docente y en comercializar y vender, a precio de mercado, los masters? Sí, esto es lo que creo (...) ¡Qué lejos estamos del ideario educativo que Michel de Montaigne concentró en esta píldora, que no se han auto-administrado los que están en el origen de los nuevos planes de estudios universitarios del Plan de Bolonia!: “Mieux vaut une tête bien faite qu’une tête bien pleine”. La cabeza, los futuros graduados de letras no la tendrán ni bien organizada ni bien llena. Por eso, le pregunto, como Pedro a su Maestro, a esta universidad del siglo XXI: Quo vadis, Hispana Universitas Bolonensis? Manuel I. Cabezas González

LES CARTES DELS LECTORS S’HAN D’ENVIAR A: director@al-dia.com Cerdanyola al dia publica opinions, rèpliques i suggeriments d’interès, respectuosos vers les persones, amb un màxim de 15 línies (en format word), que podran ser extractats o resumits per motius d’espai o per millorar-ne la comprensió. Per a la publicació de les cartes ha de constar en el text: nom i cognoms de l’autor, DNI, domicili i telèfon. Sense aquestes dades no es publicarà cap text. La redacció no atendrà trucades, visites ni cartes sobre textos no publicats, retallats o extractats.


28 - OPINIÓ

Del 24 al 30 de març de 2010

Cerdanyola al Dia

despatx legal la pregunta

Sóc intermediari immobiliari, corro cap risc per acceptar les claus d’un habitatge per poder-lo ensenyar a futurs compradors? Efectivament, és molt habitual que amb l’objectiu de facilitar al venedor d’un habitatge de segona mà l’encàrrec que fa de comercialitzar el seu habitatge, l’intermediari li demani les claus del mateix (evidentment si està buit) evitant, així, haver de “molestar” el propietari cada vegada que hi hagi una persona interessada en visitar aquest habitatge. Aquest fet, però, no deixa de tenir transcendència jurídica perquè converteix aquest intermediari en depositari d’un bé i per tant amb l’obligació i deure de vetllar per la integritat del mateix responent, si cal, per una mala custòdia. (Art. 1758 i següents del Codi Civil). Així, uns danys del bé ocasionats per una conducta negligent d’aquest intermediari (no cal que sigui dolosa o voluntària) com pot ser deixar-se les aixetes de l’habitatge obertes causant una petita inundació, o una persiana d’una finestra pujada tot permetent que el sol incideixi permanentment en una zona del parquet danyant-lo, farà néixer un deure de reparació a favor del propietari.

Hem de dir que el Codi Civil (Art. 1101) estableix que qui en compliment de les seves obligacions incorri en dolor, negligència o morositat, queda subjectes a la indemnització dels danys i perjudicis causats. Aquesta responsabilitat de l’intermediari s’estén també als danys causats dolosa o negligentment per part dels seus treballadors, doncs com també estableix el Codi Civil (Art. 1903), els titulars dels establiments són responsables dels danys ocasionats pels seus dependents en exercici de les tasques que els hi són encomanades. Per tot això, l’intermediari diligent evitarà practiques com les de deixar les claus a clients “de confiança” o a treballadors inexperts i cuidarà prou de deixar constància escrita del motiu pel qual té les claus de l’habitatge en un contracte que l’advocat de la seva confiança li redactarà per a la seva seguretat. Pallarès i Fernàndez-Advocats

CALSINA & SALAVERT ABOGADOS Especialistas en derecho civil, familia, penal y accidentes de tráfico.

Tel.: 93 691 86 95 - 93 580 34 16 Av. Catalunya 25, ent. 3ª - Cerdanyola

93 586 35 23


animalades El meu gos és vell (II)

Adopta’ls

PIXIE. Femella de 3 anys esteril·litzada, independent i molt carinyosa. TUKO. Gatet de 5 mesos trobat al carrer, bo i carinyós

Expliqui al veterinari qualsevol canvi notable en la condició física o en el comportament del seu gos; un problema que vostè pugui assumir que simplement està relacionat amb l’edat, bé pogués ser el resultat d’una malaltia mèdicament tractable. Les revisions semestrals regulars poden ajudar al veterinari a desenvolupar un programa preventiu de salut adequat per la seva mascota, i detectar així els problemes amb la sufi cient antelació que permeti instaurar un tractament efi caç. COM L’HE D’ALIMENTAR A mesura que la seva mascota envelleixi, les seves necessitats nutricionals canvien. Pot trobar-se que, malgrat el seu gos mengi menys, encara segueixi guanyant pes. Això pugui deure’s a un alentiment del seu metabolisme o a una disminució de la seva activitat. L’excés de pes pot agreujar moltes malalties, que inclouen problemes respiratoris, cardíacs, de pell i articulars. Per ajudar al seu gos

a baixar pes, intenti alimentarlo amb porcions més petites de menjar o canviï gradualment a una dieta més baixa en calories. Altres gossos pateixen el problema oposat, perden pes a mesura que envelleixen, algunes vegades com resultat de malalties periodontals o cardíaques. Asseguri’s de que la dieta del seu gos inclou com a mínim un 18% de proteïna d’alta qualitat i un 5% de greix i consideri, després de consultar amb el seu veterinari, incrementar el nivell de fi bra a la dieta de la seva mascota especialment si pateix d’estrenyiment. No li doni al seu gos de menjar entre hores, ni sobres. Sobretot, ha de procurar que el seu gos estigui còmode mentre menja. La majoria dels amos col·loquen els recipients d’aigua i menjar al terra, i això podria ser incòmode per a un gos gran o amb sobrepès, o per a un quina artritis li fa difícil inclinar-se. El seu veterinari podrà recomanar-li com solucionar aquests possibles inconvenients.

LOLA. Femella de 6 mesos rescatada d’una colònia, molt simpàtica i afable. MARTINA. Femella de 6 mesos rescatada amb Lola, molt carinyosa.

MORRIS. Gat d’un any, esterilitzat. Negret. Mascle esteril·litzat, el van abandonar però és casolà.

Tenim més animals en adopció. Si t’interessa contactan’s: ADAC Cerdanyola animalescerdanyola@hotmail.com


racó del gourmet BUNYOLS DE XOCOLATA

INGREDIENTS:

PREPARACIÓ:

• • • • • • • • •

Per fer la massa dels bunyols, poseu en un bol els ous, el bicarbonat, el cacau, el sucre, l’aigua i la farina i tritureu-ho bé amb el túrmix. Després, tapeu el bol amb paper film i deixeu-ho refredar a la nevera durant 3 hores. Per fer la “ganache”, poseu en un cassó la nata i la mantega, escalfeu-ho una mica sense que arribi a bullir, retireu-ho del foc, afegiu-hi la xocolata i remeneu-

• •

130 g d’ou 80 g d’aigua 30 g de sucre 20 g de cacau 145 g de farina 3 g de bicarbonat 225 g de nata líquida 5 g de mantega 225 g de xocolata 64% (varietat Tobago) oli de girasol (per fregir) gelat bo per acompanyar (opcional)

ho bé fins que quedi ben desfeta. A continuació, ompliu el motlle de silicona de mitges esferes amb la “ganache” i poseu-lo una hora al congelador. Tot seguit, desemmotlleu les mitges esferes de “ganache”, claveuhi un escuradents, unteu-les amb la massa dels bunyols i fregiu-les en un cassó amb l’oli de gira-sol ben calent. I ja per acabar, emplateu els bunyols i serviu-los acompanyats d’una bola de gelat. www.tv3.cat


Un espai per a la bona taula: vins, receptes, com quedar bé amb els convidats i també per als Millors Restaurants

CanValldaura

CALÇOTS

Vine i tasta el nostre

MENÚ CALÇOTADA

Els calçots són brots de ceba blanca, tendra i dolça, que es cuinen a la brasa i que acompanyats de la salsa Romesco són la base de la calçotada. La tradició ens explica que fa més de 100 anys un pagès de Valls, en Xat de Benaiges, va coure per primera vegada les cebes tendres damunt les flames, en comptes de fer-ho damunt les brases. En socarrimar les cebes, les va haver de pelar per poder menjar-se-les i de manera casual va descobrir el calçot. El consum de calçots s’ha convertit en una festa gastronòmica arreu de Catalunya, la calçotada, que atreu a milers

de turistes i gent de la terra. Es couen amb sarments de vinya i s’embolcallen amb paper de diari perquè conservin la calor. Es serveixen en una teula calenta, amb les mans s’enretira la capa socarrimada per la brasa, se suquen en la salsa Romesco i directe a la boca. La temporada del calçot és de febrer a març aproximadament, i es pot degustar en molts restaurants que ofereixen un menú especial a base de calçots, carns a la brasa, vi i postres. La calçotada de Valls, el darrer diumenge de gener, obre de manera oficial la temporada del calçot.

Teula T eula de C Calçots amb salsa Romesco *** Botifarra, botifarra negra, xai i cansalada viada a la brasa (acompanyat de mongetes, patates fregides i all-i-oli) *** Crema catalana, flam o fruita del temps *** Pa de pagès torrat i aigua *** Celler: Vi del Penedès, Cava Portell brut *** Cafè o infusió

MENÚ INFANTIL C Canalons analons o macarrons *** Llom o pollastre o botifarra amb patates fregides *** Gelat o Flam *** Aigua o resfresc

Carretera d’Horta a Cerdanyola, km. 7,080, Cerdanyola del Vallès tel: 93 427 62 02 mòb: 677 72 24 89

Can Valldaura

93 586 35 23


TAST DE VINS Selecció Vinyes Velles Empordàlia Vi Negre DO Empordà Graduació: 14º vol. Preu: 9,50 euros

Varietat de raïm:

Cabernet Sauvignon 5%, Carinyena / Samsó 25%, Garnatxa 65%, Syrah 8%, Tempranillo / Ull de llebre 2%. C. Felicià Xarau, 16. Cerdanyola T: 93 691 10 02, 626 682 739 www.restaurantetropecien.com

VARIEDAD EN RACIONES Y TAPAS Cargols a la llauna o amb salsa, etc. MENÚ FIN DE SEMANA Carnes y Verduras a la brasa, Paella, Ensaladas, Arroz Caldoso, Pescados, etc.. MENÚS PARA GRUPOS A partir de 18€ por persona MENÚ DEL DÍA CON DESCUENTO Melodías de lunes a viernes. COCINA MEDITERRANEA PIZZAS Y ENSALADAS Pizzas Caseras, Ensaladas, Tapas... CARNES Y VERDURAS A LA BRASA Disfruta de nuestros platos a la brasa. 2 SALAS Y 1 TERRAZA REPARTO A DOMICILIO Pizzas, tapas, ensaladas, vinos.

Avda. Canaletes, 23 | 690 260 757 | 93 691 90 22

Nota de cata:

Cirera brillant, amb els aromes de fruita vermella dolça, escartxada, espècies dolces, fusta de cedre, ben integrada amb una vainilla força present però equilibrada, llarg de gust, elegant i sedòs.. Preveiem que evolucionarà favorablement en els pròxims 2-3 anys. Fet amb garnatxa i samsó de de vinyes de prop de 80 anys, reflecteix a la perfecció les varietats característiques de la denominació, tot i que també s’hi percept el cupatge de tempranillo, cabernet i syrah. Robert Parker acaba de publicar la llista de millors vins espanyols a Internet, la Spain’s Top 100 Wine Value, on apareixen els vins amb un preu inferior a 25 dòlars al mercat dels Estats Units. En ella apareix Martí Fabra Carreras amb els seus Vinyes Velles collita 2005.


32 - ESPORTS

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola

al

Dia

El Femení guanya un duel de necessitats EL CERDANYOLA FC DE POLIDANO VA INAUGURAR L’ANY AMB UNA VICTÒRIA DAVANT L’EUROPA (2-1). AQUEST DIUMENGE VISITEN EL CAMP DEL SANT ANDREU, UN ALTRE RIVAL DIRECTE PER LA PERMANÈNCIA

Any nou, mateixa ratxa Les cerdanyolenques es van avançar per 2 a 0 ’equip de Toni Polidano va començar el 2012 amb bon peu. Davant l’Europa, un rival directe en la lluita per la permanència, les cerdanyolenques van aconseguir el primer triomf de l’any.

L

A la Bòbila la primera part va ser de domini del Cerdanyola, que va comptar amb les ocasions més clares i va fer dos gols. Al minut 9 Marta feia el primer gol de les verdi-blanques i al minut 15, Tania, després d’una bona jugada personal, signava el 2 a 0.

F. NF

A la represa, l’Europa va fer canvis i la seva ocasió més clara va ser salvada per la mà de Txell, que al minut 71 era expulsada amb vermella directa per colpejar Marina dins l’àrea petita. A continuació l’Europa transformava el penal (2-1) i el Cerdanyola, amb una jugadora menys, va acabar patint per mantenir el resultat. Aquest diumenge el Cerdanyola visitarà el camp del Sant Andreu, penúltim classificat. Serà el partit que tanqui la primera volta de la competició. - N. Ferrer

L’any també ha canviat per als homes de Toni Carrillo, però l’equip continua la mateixa ratxa a domicili. En el primer desplaçament del 2012 els cerdanyolencs van empatar al camp del Lloret i no perden fora de casa des de l’octubre del 2010. Al minut 29 els verd-i-blancs ja guanyaven 0 a 2 gràcies a dos gols de Manolo Casto, però a falta de cinc minuts pels descans Rubén era expulsat i els cerdanyolencs jugarien tota la segona part amb un home menys. Al minut 65 Pecci aconseguia retallar distàncies i a falta de vuit minuts pel final el mateix jugador signava el definitiu 2 a 2. Aquest diumenge visitarà la Bòbila el Guíxols, 16è classificat amb 13 punts.

1936-2011 SOM EL CLUB DEGÀ


Cerdanyola al Dia

De l’11 al 17 de gener del 2012

ESPORTS - 33

El Maheco enceta l’any amb empat LES CERDANYOLENQUES JUGARAN AQUEST DIJOUS EL PARTIT AJORNAT CONTRA EL GIRONA

L

es de Borregán van inaugurar l’any emportant-se un valuós punt de la pista del Vilanova, que comptava amb la important baixa de Paula Torner. Maria Figuerola i Bruna Honòrio col·locaven el 2-0 al marcador abans del descans, però a la represa el Cerdanyola presionava més amunt i el partit s’igualava, tot i que les del Garraf es col·locaven 3-1 al marcador. Finalment una falta directa transformada i un gol al minut 33 feien possible la remuntada del Cerdanyola (3-3).

I sense quasi temps per digerir l’empat demà dijous les verd-i-blanques jugaran el partit ajornat contra el Girona. Però les de Borregán encara hauran de jugar dos partits ajornats: contra el Reus Deportiu, el 27 de gener, i davant el Bigues i Riells, que no té data confirmada. - NF

Mònica Piosa ja s’ha recuperat de la lesió

F. Arxiu

El Nacional Catalana, obligat a guanyar

L

’equip de Climent Padrós va tancar el 2011 en zona de descens, però oferint una millor imatge. Els cerdanyolencs continuen a la part perillosa de la classificació després de perdre per la mínima contra el FC Barcelona B (2-3) i aquest dissabte a les 20 hores rebran el Tordera a Can Xarau. El partit es disputarà a la boina per la coincidència del partit del Maheco femení-Alcorcón, que tindrà lloc al pavelló. Per contra, el Tordera B, que ocupa la novena posició de la taula, arribarà a Can Xarau després d’empatar a casa (3-3) davant el Tona. - NF

L’equip compta amb el suport incondicional de la Flama Verda

F. Arxiu


34 - ESPORTS

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

El bàsquet torna a la competició L’ÓPALO REP LA VISITA DEL CN TERRASSA A GUIERA I EL FEMENÍ CERDANYOLA ES DESPLAÇA A LA PISTA DEL LIMA

A

quest cap de setmana els primers equips de bàsquet retornen a la competició oficial i el màxim atractiu estarà a la banqueta de l’Ópalo Cerdanyola, on es produirà el debut del tècnic Agustí Forné, després de l’adéu de Jordi Altimira. L’entrenador, que treballa amb els verds des d’abans de Nadal, intentarà aconseguir l’objectiu de la permanència directa i el primer pas per aconseguir-ho serà guanyar aquest dissabte (19.30 hores, Guiera) un altre dels equips necessitats del grup, el CN Terrassa. D’altra banda, el Femení Cerdanyola començarà el 2012 visitant la pista del Lima-Horta aquest diumenge. Davant un rival que presenta els mateixos números que les locals, les cerdanyolenques volen retrobar-se amb la victòria després de perdre el liderat del grup abans del parèn-

El Femení de Carles Espona estrenarà l’any fora de casa tesi nadalenc. Les de Carles Espona abandonaven el primer lloc de la posició a favor de l’Olesa, que va

F. Arxiu

mostrar tot el seu potencial interior a Guiera i es va endur una ajustada victòria (48-52). - N. Ferrer


36 - ESPORTS

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola equip x equip EQUIP: mini B del Club Bàsquet Cerdanyola JUGADORES: Arnau Bartui, Bernat Pros, Joel Muelas, Jonathan Abril, Jordi Peña, Nicolás-Bert Segura, Óscar García, Pau Mata, Pol Ferrer, Rubén Magallanes, Antonio Fernández i Joel Gurri. ENTRENADOR: Albert Sola

hoquei

futbol

OK LLIGA FEM EQUIP

PUNTUACIÓ

PRIMERA CAT. GRUP 1

SEGONA NAC. GRUP 3

EQUIP

EQUIP

PUNTUACIÓ

PUNTUACIÓ

© 1. Voltregà

27

© 1. Figueres

32

© 1. Levante Las Planas 27

© 2. CP Alcorcón

16

© 2. Mollet

32

© 2. Espanyol B

© 3. Girona CH

16

© 3. Palamós

28

© 3. Nàstic Tarragona

24

© 4. Palau Plegamans

16

© 4. Vilassar Mar

27

© 4. UE Vic

24

© 5. Igualada

13

©5. San Cristóbal

26

© 5. Girona FC

7. Maheco Cerdanyola 11

6. Cerdanyola FC

25

26

24

9. Cerdanyola FC

15. Lloret

14

11. San Gabriel B

10

12. Sferic Terrassa

4

16. Guíxols

14

12. CE Europa

10

13. Sant Cugat

4

17. Manresa

14

13. UE Sant Andreu

10

14. Traviesas HC

0

18. Júnior

14

14. Peñas Oscenses

7

bàsquet

hoquei EQUIP

1ª CAT GRUP 2

COPA CATALUNYA

1ª NACIONAL CAT PUNTUACIÓ

EQUIP

PUNTUACIÓ

EQUIP

PUNTUACIÓ

©1. Vic

34

© 1. CB Olesa

23

© 1. Pardinyes

22

©2. FC Barcelona B

33

© 2. CB Cornellà

23

© 2. Artés A

22

©3. Sant Cugat

27

© 3. CBF Cerdanyola

22

© 3. ASFE A

21

©4. Arenys de Munt

27

© 4. Sant Adrià

22

© 4. SESE

20

©5. Masies Voltregà

22

© 5. Lima-Horta

22

© 5. Sferic Terrassa

19 17

12. Caldes

15

6. Viladecans

20

12. CB Sant Pere

13. Congrés

13

7. Xamba

18

13. Coras

17

14. Juneda

8

8. GEiEG

17

14. Ópalo Cerdanyola

16

15. Cerdanyola CH

4

15

15. Berga

16

16. Vendrell

4

13

16. Gràcia

14

9. CN Sabadell 10. ASFE A

al

Dia

El mini de l’Ópalo fa un bon paper al Trofeu Molinet de Minibàsquet

El mini de l’Ópalo Cerdanyola va caure (22-72) en el tercer partit del Trofeu Molinet de Minibàsquet davant un dels favorits, el SESE de Barcelona. Els nois de Marc Teixidó van guanyar els dos primers partits davant el Sant Josep de Badalona (97-50) i el CB Cornellà B (84-81). Aquest és el torneig de Minibàsquet més antic del país i únic a Europa organitzat per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). Club Delfos EBCB Cornellà en noies i JAC Sants en nois, s’han adjudicat el 49è Trofeu Molinet davant el Femení Sant Adrià (5260) i CB Sant Josep (84-65), respectivament.

13

5

11. Reus Deportiu

Cerdanyola

Laia Oset guanya l’Open de Portugal sots-19 La jugadora de bàdminton cerdanyolenca, Laia Oset, es va penjar la medalla d’or en l’Open Internacional de Portugal en la categoria sots-19. L’actual jugadora del Torrejón Paracuellos-Saglas, que va fer parella amb Blanca Ibeas, va vèncer a la semifinal a les suïsses Jenny Kobert i Delia Bierdeman per 12-21/21-16/21-12 i a la final es imposar a les també suïsses Michelle Schar i Nadia Fankhauser per 21-10/21-14.


motor CITROËN C3 Picasso interior, en funció de les necessitats. En aquest sentit, la capacitat del maleter augmenta fins als 500 litres. Està disponible en quatre nivells d’equipament: Attraction, Collection, Seduction i Exclusive. Alguns dels elements de confort comuns a tots els models són el seient del conductor amb ajustament en altura, el volant amb ajustament vertical i horitzontal o els alçavidres elèctrics. Motor

Característiques El C3 Picasso de la casa francesa Citroën no és nou, tot i que durant l’any 2011 ha estat objecte de diverses modificacions en la gamma de motors i també en l’equipament. El Citroën C3 Picasso és un monovolum que destaca per la funcionalitat. La banqueta posterior és movible longitudinalment 15 centímetres, fet que serveix per configurar l’espai

Laura

Savina

Marina

Adrian

Xavier

El vehicle està disponible amb dos propulsors a benzina (95 i 120 cv) i dos dièsel HDi (90 i 109 cv). Com a novetat destaca un altre motor dièsel de 92 cavalls amb sistema d’engegada i aturada automàtica del motor. Aquest últim motor ofereix unes pre stacions destacables quant a consum, amb 4,3 litres de combustible als 100 quilòmetres. Els motors poden anar acoblats a una caixa de canvis manual de cinc velocitats, una manual de sis marxes i una d’automàtica de sis relacions.

Victor

Gabriela

Ivan

Oscar

Laura


38 - CULTURA

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

Els Tres Tombs més complicats ELS ARRIERS ASSEGUREN QUE LA RETALLADA MUNICIPAL HA OBLIGAT A INCREMENTAR L’ESFORÇ FÍSIC I ECONÒMIC DE L’ORGANITZACIÓ. L’ACTE CENTRAL DE LA CELEBRACIÓ, LA PASSADA DELS TRES TOMBS, TINDRÀ LLOC DIUMENGE

Un dels carros més espectaculars de l’última passada dels Tres Tombs

L

a celebració de Sant Antoni Abat, que enguany arribarà a la seva XIV edició des que es va recuperar la festa, donarà el tret de sortida aquest divendres marcada per les retallades.

ELS BANDERERS Enguany el banderer serà Jaume Grau i els cordonistes Miquel Grau i Josep Grau. En l’apartat infantil, el banderer serà Albert Jiménez i els cordonistes Alba Martínez i Rojina Maymí, tots ells de la classe de 6è del CEIP Collserola. La festa tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 de gener. El divendres es rebrà la ban-

dera infantil a l’escola Collserola i es farà el pas de banderes a l’Ateneu. El dissabte es durà a terme el taller de guarnir carros amb flors i verd i el VI Concurs de Jocs i Esports tradicionals Lluparrets contra Guineuetes i el ball de la secció juvenil de l’Esbart Dansaire Sant Marçal. Una de les novetats d’enguany és que aquestes activitats, que fins ara s’havien dut a terme a la confluència del carrer Sant Ramon amb Santa Maria i a la plaça Jaume Grau i Altayó, es desenvoluparan a la remodelada plaça Sant Ramon. I el diumenge 15 arribarà l’acte central de la festa, la tradicional passada de Sant Antoni Abat, una de les activitats que aplega més ciutadans al

F. Arxiu carrer.

CRÍTICS El president dels Arriers de Sant Antoni Abat de Cerdanyola, Ermini Puig, ha assegurat -a l’editorial de la revista anual dels Arriers- que “és d’irresponsables retallar en tot allò que et surt gratuït, o que té un valor simbòlic si ho compares amb el tipus d’ajut que reps”. Des de l’entitat apunten que “aquest any ens resulta molt difícil fer la festa, quan fas retallades, forçosament s’incrementa l’esforç de la gent que t’ajuda tant econòmicament com físicament” i lamenten que “les retallades del pressupost no compten amb el valor de la feina de la gent”. - Redacció

L’Escola de les Arts de l’Ateneu manté obertes les inscripcions L’Escola de les Arts té cursos oberts d’Arts Plàstiques amb classes de plàstica infantil, dibuix, dibuix de model al natural, pintura, gravat i estampació, escultura, ceràmica, tècniques artístiques decoratives, decoració en vidre vitrofusió, joieria i escultura de petit format. També s’ofereixen els tallers oberts per a artistes, pensats perquè els alumnes, prèvia presentació d’un projecte, puguin fer la seva creació sota la tutela del

professorat de l’Ateneu. Igualment, l’Escola de les Arts ofereix cursos d’Arts Escèniques i Tècniques Corporals, a l’Aula de Teatre Infantil, Aula de Teatre i Escola de Dansa (Clàssica, Contemporània i Jazz i Ioga). Per a més informació adreceu-vos a la consergeria de l’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40), de 9 a 21 hores.


Cerdanyola al Dia

De l’11 al 17 de gener del 2012

S’inicia un nou cicle del Cafè amb lletres amb Teresa Solana

G

isela Pou, Carme Riera, Marc Antoni Broggi, David Castillo i Teresa Solana seran els protagonistes de la nova temporada del cicle literari Cafè amb lletres. El programa, cada cop més consolidat, inicia el 19 de gener un nou curs amb l’escriptora Teresa Solana, que presentarà el seu darrer llibre L’hora zen. L’escriptora parlarà sobre la seva obra al Museu d’Art de Cerdanyola Can Domènech a partir de les 19.30 hores. L’hora zen ha estat definida com una “novel·la negra, comèdia i novel·la de costums” i en ella Solana s’endinsa en el món de les anomenades teràpies alternatives amb el seu humor i estil àcid.

QUÈ DIU LA CRÍTICA? «L’escriptora catalana Teresa Solana possiblement ha inventat una nova variant de la tradicional pare-

CULTURA - 39

L’Esbart proposa un recull de danses dels Països Catalans pel seu festival de Nadal Fidels a la seva cita nadalenca amb la ciutat, l’Esbart Sant Marçal organitza el seu festival de Nadal el 15 de gener a les 17.30 hores al teatre de l’Ateneu. En el festival hi actuara totes les seccions de l’Esbart -infantils, juvenils i cos de dansa-, en un recull de danses d’arreu dels Països Catalans.

Portada del llibre de Teresa Solana

lla de detectius privats.» The Times «Dos bergants adorables.» La repubblica. - Redacció

Des de l’Esbart, que enguany va ser convidat al Festival Internacional de Dansa del Tirreno (Sicília), asseguren que la seva activitat no s’atura i que inauguren aquest 2012 “amb la mateixa il.lusió que els darrers” i de fer partíceps al públic “de les tradicions més nostrades, com la Dansa Catalana”. D’altra banda, les inscripcions a L’Esbart continuen obertes.


AGENDA- 40

De l’11 al 17 de gener del 2012

Cerdanyola al Dia

COM SORTIR A L’AGENDA?

Envia les teves activitats i propostes d’interès públic a cerdanyola@al-dia.com amb 10 dies d’antelació. Tel. 93 586 35 23

DIVENDRES 13

TRES TOMBS- Rebuda de la bandera infantil. A l’Escola Collserola a les 15.30h. ALTRES ACTIVITATS- Passi del millors videoclips dels darrers temps, acompanyat del Canya a la Tapa per 1,5 euros. Al Casal popular i cultural La Clau a les 20h. TRES TOMBS- Pas de les banderes als banderers del 2012 amb les entitats d’arrel tradicional. A l’Ateneu a les 21h.

DISSABTE 14

FIRES I MERCATS- Mercat ecològic. A la plaça de l’Abat Oliba a partir de les 9h. FIRES I MERCATS- Mercat d’equips de radioafeccionats. Al B’Art de l’Ateneu a partir de les 9h. TRES TOMBS- Taller de guarnir carros amb flors i verd, a càrrec de Bambalina. A la plaça Sant Ramon a les 12h. A la mateixa hora i al mateix lloc Lluparrets contra Guineuetes, VI Concurs de Jocs i Esports Tradicionals. TRES TOMBS- Ball de la secció juvenil de l’Esbart Dansaire Sant Marçal. A la plaça Sant Ramon a les 13h. ACTES LITERARIS- Sessió de VesEXPOSICIONS

ESCULTURA- Exposició Planimetries i horitzons de Jordi Tolosa. Al MAC fins el 15 de gener.

pres Literaris dedicada al llibre Olive Kitteridge de l’escriptora Elizabeth Strout. Al Centre Cívic de Montflorit a les 19h. ALTRES ACTIVITATS- Passejada temàtica al voltant del Centre d’informació del Parc Natural de Collserola sobre molses, líquens i falgueres. A les 10.30h

DIUMENGE 15

ACTIVITATS SERVEI PATRIMONI- Jornada de portes obertes a l’església de Sant Iscle. Obre les portes a les 10h del matí fins a les 14h. A les 12h, visita guiada. TRES TOMBS- Matines galejadores amb els Trabucaires de Cerdanyola. TRES TOMBS- Missa solemne cantada per la Coral Collserola a l’església de Sant Martí. En sortir els banderers de missa, convidada popular de coca beneïda. A l’església a les 9.30h. TRES TOMBS- Ball de Sant Antoni, a càrrec de l’Esbart Dansaire Sant Marçal a les 10.15h. TRES TOMBS- Inici de la Passada de Sant Antoni Abat des del Parc Tecnològic, i continuarà pels carrers dels Artesans, c/ de Sant Ramon, c/d’Anselm Clavé, c/de la Mare de Déu del Pilar, pl/ de Sant Ramon, c/ de Sant Casimir, c/ Francolí, c/ Sant Antoni, c/ Felicià Xarau, pg/ Cordelles, c/ de Lluís Companys, c/ de Sant Iscle, av/ Primavera, c/ de

Sant Iscle, c/ de Lluís Companys, c/ de Sant Martí i c/ de Sant Ramon.

DIVENDRES 20

TEATRE- Obra de Teatre Personatges Estranys de Martí Ruiz, contes basats en la novel·la Jesu Crist era marica de Jair Domínguez. Al Casal popular i cultural La Clau a les 20h. ALTRES ACTIVITATS- Nit d’astronomia centrada en l’observació d’estels constel·lacions i altres cossos celestes. A Can Coll, Centre d’Educació Ambiental a les 22h. Preu: 4,90 euros per persona.

DISSABTE 21

FIRES I MERCATS- Fira d’antiguitats, col·leccionisme i artesania. A la plaça de la Constitució a partir de les 9h.


42- CLASSIFICATS

De l’11 al 17 de gener de 2012

Cerdanyola al Dia

Classificats Per publicar un classificat: Truca al 93 586 35 23 o envia el text a publicar, el nom i telèfon de contacte al correu electrònic a comercial@al-dia. com. Cada paraula costa 1€ per a quatre setmanes. Pots abonar el cost en efectiu o per transferència.

FEINA Nexus AD. Limpieza, mantenimiento, comunidades y parkings, asistencia doméstica. T. 902 44 19 19, info@nexusad.es --------------------------------------Happy New Year to old, present and new students. Janet. Anglesperadults@gmail.com --------------------------------------Restaurante necesita

cocinero/a con experiencia. Llamar al 600 78 12 32 --------------------------------------Restaurant de Cerdanyola necesita camarero 1/2 jornada. Tel. 618 45 81 66 --------------------------------------Reparem ordinadors a domicili. Preus económics. Informàtica Llop. Tel. 93 591 00 43 --------------------------------------Chica española se ofrece para cuidar ancianos. (actualmente trabaja en geriátrico) 692148159 --------------------------------------Reformas Segarra. Cocinas, baños, electricidad, reformas integrales. Tel. 620 337 604 --------------------------------------Se busca piso de alquiler 1 o 2 habitaciones de particular a particular. En Cerdanyola del Vallés. Abstenerse agencias. Telf: 625 33 44 63 --------------------------------------Se busca casa de alquiler de particular a particular en Cerdanyola del Vallés o alrededores. Abstenerse agencias. Telf: 625 33 44 63

LLOGUER Piso calle Escoles. 4 habitaciones, cocina y baño reformados. 600€ mes. Tel: 665 35 45 30 Local en alquiler 80m2. Tel. 659 466 947. Sr. Antonio. --------------------------------------Pis zona Montflorit: Molt lluminos, tot exterior, tot reformat, 3 habitacions. 700€/mes. T. 655 94 99 00 --------------------------------------Local c/ Sant Joaquim. 150m2, amb totes les instal. lacions fetes per despatx professional Molta façana. 1.200€/ Mes. T. 655 94 99 00 --------------------------------------Es lloga parking. Pisos 2000 (Avinguda Espanya). T. 635 37 68 25. --------------------------------------Alquilo piso céntrico, 3 hab., balcón, reformado nuevo a estrenar, con posiblidad de opción de compra part. Telf. 659 69 61 42 --------------------------------------Alquilo habitación. 300 € gastos incluidos. Tel. 691 313 080


Cerdanyola al Dia

COMPRA/VENDA /TRASPÀS Oportunidad: Local de 370 m2 en venta en zona muy comercial, calle peatonal, Sant Marti, al lado iglesia. Precio venta 700.000€. Posibilidad alquiler. T. 655 94 99 00 --------------------------------------Ocasió!!!. Zona Montflorit. Molt lluminós, tot exterior, totalment reformat, 3 habitacions. 185.000€. T. 655 94 99 00 --------------------------------------Local c/ Sant Joaquim 150m2, amb totes les instal.Lacions fetes per despatx professional (llum, A.A., informàtica). Façana. Gran oportunitat: 199.000€. T. 655 94 99 00 --------------------------------------Piso Cordellas esquina Felicià Xarau. A precio coste. 90 metros útiles. Exterior. Luminoso. Construcción alto

De l’11 al 17 de gener de 2012

standing. 3 dormitorios, 1 tipo suite. Salón 26 metros. Lavadero. Balcón. Garaje. Fotografías, planos, memoria calidades, etcétera: www.pisoaltostandingcerdanyola.blogspot.com --------------------------------------Traspaso peluquería en funcionamiento. T. 616837216 --------------------------------------Piso en Ctra. de Barcelona con 4 hab, baño, aseo, terraza y parking, 100mts, 230.000€. cerdanyola@live.com. Telf: 687 400 535 --------------------------------------Piso Sta. Rosa. Venta: 3 hab., calef. Asc., garaje, tza. 10m2, todo exterior. Pvp: 286.000 euros (47.586.396pts). Tlf: 692602982 --------------------------------------Piso Plaza Abad Oliba (iglesia) 3 hab., calef. Asc., balcón, todo exterior. Pvp. 246.414 euros (41m). Tlf: 692 60 29 92

CLASSIFICATS - 43

Tebeos, manga, álbumes, cromos, juguetes. Compro. Tel.630930616. --------------------------------------Se traspasa bar restaurante nuevo en pleno funcionamiento junto ayuntamiento. 25.000€. Tel. 93 691 36 48. Móv. 606 78 44 28

C/ La Pau, 13-15 Cerdanyola del V.

T. 93 580 29 36

INSTALACIONESYREPARACIONES Eléctrica, interfonos, antenas y domótica Energía solar y suelo radiante

Agua, tratamiento de aguas y gas Aire acondicionado y calefacción

REFORMAS DE BAÑOS Y COCINAS Albañilería, carpintería, aluminio, mamparas, pladur y pintura www.franciscoperezsl.com | info@franciscoperezsl.com

93 586 35 23


44 - SERVEIS

Del 11 al 17 de gener de 2012

Sants de la setmana

Serveis Farmàcia de guàrdia DIMECRES 11 VALLS Av. de Catalunya, 17 (Cerdanyola) DIJOUS 12 FERRER Rbla. Sant Jordi, 129 (Ripollet) DIVENDRES 13 GALCERAN Pça. Sant Ramon, 18 (Cerdanyola) DISSABTE 14 ROVIRA (dia) passeig de Cordelles, 67 (Cerdanyola) RAMBLA (nit) Rbla. Sant Jordi, 89 (Ripollet) DIUMENGE 15 ALVAREZ Galeries Unicentro (Cerdanyola) DILLUNS 16 PINETONS Palau Ausit, 1 (Ripollet) DIMARTS 17 ROVIRA passeig de Cordelles, 67 (Cerdanyola)

Cerdanyola al Dia

SANITAT Av Alcohólics Anònims Famil. Alcohólics Anònims Ambulàncies Urgències CAP cita prèvia CAP Fontetes CAP Serraparera CAP Canaletes CAP La Farigola CAP II Cerdanyola-Ripollet Urgències Visites Centre de Salut Mental (Sant Joan de Déu) Cerdanyola Assistencial Creu Roja Hospital Parc Taulí Programa d´Atenció Dona Servei Mpal. Salut Pública

93 317 77 77 93 310 39 53 061 93 728 44 44 93 594 44 70 93 580 63 63 93 591 07 40 93 691 95 89 93 594 22 16 93 594 21 11 93 580 96 77 93 692 44 99 93 691 61 61 93 723 10 10 93 594 21 99 93 580 88 88

SERVEIS Emergències 112 Bombers 085 / 93 582 0300 Policia local 092 Policia local comissaria 93 691 20 00 Policia Nacional 93 691 18 54 Mossos d’Esquadra 088 Avaries Aigua 93 384 50 12 / 342 20 00 Avaries Gas Natural 900 750 750 Avaries Teléfon 1002 Butà 93 725 62 77 ENHER-Fecsa 900 770 077 Correus 93 691 37 57 Funerària Truyols 93 580 97 10 Esglèsia de Sant Martí 93 692 08 89 Esglèsia Evangelista 93 692 42 11 Servei d’Inform. Juvenil 93 580 61 19 Servei Local de Català 93 580 27 51

DIMECRES 11: Hortènsia, DIJOUS 12: Arcadi i Tatiana, DIVENDRES 13: Hilari i Verònica, DISSABTE 14: Fèlix i Macrina, DIUMENGE 15: Pau i Secundina, DILLUNS 16: Priscil·la, DIMARTS 17: Antoni

TRANSPORTS Renfe 93 691 88 69 FGC (Bellaterra) 93 205 15 15 Sarbus 902 287 000 / 93 580 67 00 Taxis 93 580 27 27 / 93 691 76 00 93 358 11 11

CC Montflorit CC Quatre Cantons CC Sant Ramon CC Serraparera CC Turó Sant Pau CC Turonet

EQUIPAMENTS I SERVEIS MUNICIP. Ajuntament 93 580 88 88 Ateneu 93 580 88 88 Ext. 5870 Biblioteca 93 580 76 02 Casal de joves 93 580 58 69 Deixallaria Municipal 93 691 74 42 Museu de Ca n’Ortadó 93 692 33 22 Museu Can Domènech 93 591 41 30

ASSOCIACIONS DE VEÏNS AV Banús-Bonasort 93 580 70 78 617 628 828 Unió de Veïns Bellaterra 93 580 15 94 AV Canaletes 666 38 78 38 AV Ca n’Antolí 93 691 82 93 AV Can Cerdà 93 580 05 61 AV La Farigola 637 52 62 38 AV Les Fontetes 93 691 91 51 AV i Amics de Montflorit 93 691 52 62 AV Quatre Cantons 93 580 46 11 AV Residencial Can Xarau 93 580 63 27 AV Sant Ramon 93 692 52 22 AV Sant Martí-Xarau 691 83 89 29 AV Serragalliners 627 64 68 07 AV Serraperera 618 27 72 90 93 691 89 56 AV Turó La Pionera 93 692 40 63 605 84 85 27 AV Turó de Sant Pau 93 692 71 73 625 60 41 19

ALTRES Cerdanyola al dia 93 586 35 23 Casa de la dona (El Safareig) 93 580 61 51 Dones per la Igualtat 93 580 13 98 Universitat Autònoma 93 581 10 00 Parc Tecnològic 93 582 01 00 ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS Rovell de l’ou 93 691 34 00 St. Antoni - Bonasort 93 580 17 62 Casc antic 93 691 23 68 Canaletes - Guiera 93 580 79 67 Les Fontetes 93 691 58 51 Ctra. de Barcelona 93 692 20 59 Cerdanyola centre 93 692 11 89 639 71 12 08 Gremi d’hosteleria 93 692 11 48 CENTRES CÍVICS CC Banús-Bonasort CC Bellaterra CC Fontetes

93 580 70 78 93 580 15 94 93 691 91 51

93 691 52 62 93 580 46 11 93 692 52 22 93 691 89 56 93 692 71 73 93 692 40 63

Ambulàncies Urgències 061 Sanitat Respon (24h) 902 111 444 Emergències 112 Bombers 085 Policia local 092 Taxi 93 580 50 70

horòscop de la setmana Àries 21/03 al 20/04

Balança 24/09 al 23/10

Les coses sempre estaran malament si no les enfoques d’una altra manera. Si continues així no podràs veure les coses bones que tens al voltant.

El teu repte és aconseguir l’equilibri correcte entre el cap i el cor, actuar massa amb qualsevol dels dos et portarà a prendre decisions equivocades.

Taure 21/04 al 20/05

Escorpí 24/10 al 23/11

Tindràs molt moviment, per la qual cosa cal que prenguis una dosi extra d’energia i segueixis el ritme de la teva parella.

Mira que tant el cap com el cor intervinguin a parts iguals en les decisions que hagis de prendre aquesta setmana.

Bessons 21/05 al 21/06

Sagitari 24/11 al 21/12

Espera que una situació desfavorable millori per tancar un tracte. Aconseguiràs el que vols si no tens pressa.

No importa si són difícils les activitats que hagis de fer avui. Si arriben obstacles a la teva vida, sortiràs victoriós del que vingui.

Cranc 22/06 al 22/07

Capricorn 22/12 al 20/01

Si realment vols que tot surti bé, comença projectant i creient que tot sortirà com tu vols i no pensis en negatiu.

L’estratègia que utilitzes per guanyar-te l’afecte d’aquesta persona està resultant infructuosa. És hora de buscar altres camins al teu cor.

Lleó 23/07 al 23/08

Aquari 21/01 al 19/02

La felicitat arribarà a la teva vida i serà tan gran com et puguis imaginar, et trobes en un moment que serà fàcil gaudir del que et vingui.

Seria bo estar un dia a soles amb tu mateix per curar velles ferides i trobar la solució als problemes que hagin anat apareixent a la teva vida.

Verge 24/08 al 23/09

Peixos 20/02 al 20/03

És possible que s’obrin davant teu dos camins igual de temptadors, i prendre una decisió pot ser complicat. Serà millor que ho pensis bé.

La teva parella està una mica perduda. És hora que li donis una mica d’ajuda perquè realment necessita el teu consell i el teu suport.

Tarot y Videncia

Aquari 21/01 al 19/02

en directo horas És bon moment perquè facis 24 les paus amb els teus familiars i solucioneu problemes passats.

806 499 292

Peixos 20/02 al 20/03 PAGO POR VISA EN EL 961 04 06 13 Atreus gent més jove que Potmóvil ser tindràs Precio máx. red fija 1,1tu. 6, red 1,53 €/min.una petita aventura que et farà sentir una il·lusió oblidada. Solo mayores de 18 años. Leandro Hernánde. Urb./ El Bosque, 363 (46370 Chiva)


Oci Cines el Punt Multimèdia: C/ Santa Teresa, s/n 24 h: 93 692 11 25 - Entrades: 93 580 61 84 www.elpunt.org

M U L T I M È D I A

Pel·lícula

dj. 13 a dg. 15

dl. 16 a dj. 19

SHERLOCK HOLMES

16:30

19:00 22:30 18:30

EL GATO CON BOTAS

16:30

18:10

MISIÓN IMPOSIBLE (35 MM)

19:00

XP3D

18:50 20:55 22:55

ALVIN Y LAS ARDILLAS 3

22:30

16:25

21:30 22:00 21:30 21:45 22:25

18:25

23:00

DRIVE

20:50 22:50

21:50 23:00

NOCHE DE FIN DE AÑO

20:15 22:40

21:25 22:00

UN LUGAR PARA SOÑAR

16:15 18:30

18:50

23:00

EL CAMBIAZO

16:30 18:30

18:30

22:50

LA DAMA DE HIERRO

16.55 18:55 20:55 23.00 18:35

21:55

LA CHISPA DE LA VIDA

16:35 18:35 20:35 22:55 18:40

21:40

LA HORA MAS OSCURA (3D)

17:00 19:00 21:00 23:00

MILLENIUM

18:30

19:00 22.00

22:00

21:20

MILLENIUM

16:15

THE COLLECTOR

16:45 18:45 20:45 22:45 18:45

ATRACO POR DUPLICADO

93 586 35 23

18:05

20:40 22:50

SANT ANTONI, 1 (CANTONADA ST. RAMON) ZONA CENTRE.

Papereria, objectes d’escriptori, fotocòpies, servei de fax i Loto Catalunya

21:45 21.25 21:40


benestar i bellesa Prepara’t per al nou any en només cinc passos Et proposem una posada a punt en què tu ets l’objectiu a aconseguir. Sona fàcil, i en alguns punts ho és, però requereix una mica de força de voluntat. Pas 1. Dorm i descansa. No hi ha millor tractament de salut i bellesa de dormir el temps necessari i, sobretot, amb un bon descans. Ho has de prendre gairebé com una obligació. Perquè el cos recuperi energia i funcioni correctament és necessari dormir suficients hores, set o vuit, amb un somni tranquil i sense despertares. Pas 2. Menja sa. I en quantitat suficient. Un dels problemes més greus que patim les dones, i ara ja també alguns homes, és la deficient alimentació. Encara que sembla que la cuidem molt, sempre mirant què mengem i què no engreixa, resulta que mengem poc i malament, ja que les racions no són les adequades al nostre pes, edat i necessitats calòriques i, a més, eliminem aliments absolutament necessaris. Pas 3. Mou-te! Encara que només sigui caminar mitja hora cada dia. L’exercici és molt bo per al cos, el manté en forma, evita que el greix es fixi, fa que ens trobem més àgils i flexibles. Però, a més, manté

el cap clar i despert. L’activitat física no és només bona per la silueta, sinó que oxigena el nostre cervell i fa que funcioni amb més rapidesa. Pas 4. Mantingues a ratlla l’estrès. Pren-te la vida amb calma, sigues conscient de qui ets, què és el que pots fer i què no, i no assumeixis més responsabilitats de les que ja tens. Pas 5. Treu-te tot el partit possible. A tu i a la teva vida. Com dèiem una mica més amunt, hi ha moltes coses per les quals sentir-se feliç. Es tracta de prendre consciència de la vida, de la teva vida, i gaudir-la. Pensa-ho, diuen els experts que ser feliç és només una qüestió d’actitud. -Redacció/ACPG


Les pàgines

blaves LA TEVA GUIA COMERCIAL

ADVOCATS Calsina & Salavert: 93 691 86 95 Pallarès i Fernàndez: 93 691 73 50 Col·legi d’Advocats de Sabadell: 93 692 74 74 ASCENSORES RS Elevadors: 637 56 78 89 ThyssenKrupp: 93 580 68 69 ASSESSORAMENT I GESTIÓ Piqué Riba: 93 594 74 74 Sisquella: 902 44 19 19 AUTOESCOLES Cordellas: 93 692 21 83 BARS MUSICALS I DISCOTEQUES Circus: Parcers, 9 Kumba Pub: Plaça Goya, 1

Hidalgo: 93 692 23 68 FOTODEPILACIÓ Dpèls: 93 517 32 43 GIMNASOS Multi-sport: 93 580 68 79 Guiera: 93 586 36 36 IMMOBILIÀRIES Promociones Almogacar: 93 692 65 45 / 647 19 18 75

OCI El Punt: 93 580 61 84 Baricentro: 93 719 02 11 La Carpa: www.la-carpa.com

JOIERIES / OR Cerdanyola Gold: 93 591 08 53 Inverjoia: 93 594 62 81 Comprem or: 93 594 47 97 Jorba: 93 692 50 47

OPTIQUES: Opticalia: 93 692 02 22 OpticFabrica: 93 691 12 72

CONSTRUCTORES Maheco: 93 594 20 44 CLUBS ESPORTIUS Cerdanyola Club d’Hoquei Club Bàsquet La Unió Cerdanyola C.F.

MATERIAL OFICINA I PAPERERIA Zurzal Reciclajes: www.zurzal.com

GIMNASOS Guiera: 93 586 36 36

MEDICINA Carmen Lisbona Roquer: 93 691 55 55 J.A. Pastor de Pablo: 93 580 84 19 Silvia Staps: 619 312 995

CLÍNIQUES DENTALS Virgen del Pilar: 93 594 44 90 / 93 692 51 08

ENSENYAMENT L’aula: 93 691 12 12 London Bridge: 645 96 30 22 FISIOTERAPIA / OSTEOPATIA: Activa’t: 93 222 00 42 FARMÀCIES: Selva: 93 691 89 01 Rovira: 93 592 13 99

MOTOR Ippon Motor: 93 586 34 25 Mavisa: 93 591 01 75 Sarmovil: 93 580 05 51 Rodes Vic: 672 84 21 80 Speed Rodes: 93 594 60 43 Motos Sant Jordi: 93 580 26 71

INFORMÀTICA Informàtica Llop: 93 591 00 43

LLAR I DECORACIÓ La Cortina: 93 691 64 61 Catalonia Ceràmic: 93 580 20 00 S.G. Manteniment i installacions: 608 39 34 72 Francisco Pérez instal·lacions i reparacions: 93 580 29 36 Cabanes: 93 691 67 72 Galeries Torras: 93 580 93 24

BENZINERES Grup Sabater Nuri: 902 44 00 18

Nens i Nenes: 93 580 91 52 Cosetes: 93 692 55 50 Mahol: Passeig Cordelles, 30

MODA A&D: 93 93 691 00 41 Sort: 93 180 23 38 Noche y Día: 93 580 48 21 Sinfonía: Enric Granados, 8 MODA INFANTIL

PERFUMERIES Òpalo: 93 580 81 59 PERRUQUERIES Montull: 93 692 79 04 REPARACIONS (INFORMÀTICA) Informàtica Llop: 93 591 00 43 RESTAURANTS Café Gaucho: 600 78 12 32 Tot Cassolà: 93 594 83 27 B’Art Ateneu: 93 592 10 60 Viejo Roble: 93 692 11 58 Taulell d’en Giorgio: 93 580 97 52 Los Abetos: 93 692 11 48 Rostisseries Andrius: 93 691 40 52 Tropecien: 93 691 10 02 Via Cana: 93 691 90 22 Casa Floren: 93 692 28 96 Casa Biel: 93 871 33 34 TAROT Tarot y Videncia: 806 466 060 Tarot Analía: 806 506 856 CLÍNIQUES VETERINÀRIES Tot gos: 93 580 17 03


Cerdanyola al Dia, 10-01-2012  

Cerdanyola al Dia, 10-01-2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you