interieurkrant

Page 1

cepezedinterieur cepezedinterieur cepezedinterieur cepezedinterieur cepezedinterieur cepezedinterieur


Klaas Cammelbeeck (l) en Jan Pesman (r)


Met een speciale afdeling interieur kan cepezed zijn klanten een volledig toegesneden dienstenpakket bieden en zo nog beter voldoen aan hun behoeften. ‘Opdrachtgevers konden al bij ons terecht voor zowel gebouwen als inrichtingen,’ zegt cepezed-partner Jan Pesman, ‘maar met Det van Oers en Klaas Cammelbeeck breiden we onze interieurexpertise aanzienlijk uit. We merken dat het interieur in bepaalde projecten zo’n grote rol speelt, dat een vroege betrokkenheid van gedegen interieurarchitecten het eindresultaat enorm ten goede komt.’ Daarnaast ondersteunen de interieurontwerpers cepezeds reguliere ontwerpprocessen waar deze raken aan het interieur. Hun kennis is bovendien ook beschikbaar voor opdrachtgevers die toch liever een andere interieurarchitect bij hun project betrekken; bijvoorbeeld voor de toepassing van bijzondere materialen of het vinden van leveranciers. De interieurspecialisten zijn natuurlijk ook in te zetten voor gebouwen niet ontworpen door cepezed.

cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

cepezed breidt zijn interieurwerkzaamheden uit en professionaliseert ze tegelijk nog verder. Het architectenbureau start een volwaardige, autonome afdeling interieur. Hiervoor heeft het onder meer twee ontwerpers aangezocht met een lange staat van dienst en een benadering die naadloos aansluit bij de eigen visie en werkwijze: Det van Oers en Klaas Cammelbeeck.


cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

Det van Oers en Klaas Cammelbeeck vertegenwoordigen bij elkaar ruim zes decennia vakkennis en ontwerpexpertise op het gebied van interieur, architectuur en het kruisvlak daartussen. Van Oers werkte na een studie architectonische vormgeving en interieurarchitectuur onder meer bij Kho Liang Ie Associates en was bijna twintig jaar projectarchitect bij het vermaarde Merkx+Girod architecten. Cammelbeeck werkte na een opleiding tot binnenhuisarchitect en meubelrestaurateur in diverse meubelateliers, was hoofd museuminrichting en coördinator bouwprojecten bij het Rijksmuseum en werkte als projectleider ook lang bij Merkx+Girod. Zowel samen als apart werkten zij aan een uitgebreide en gevarieerde reeks vaak spraakmakende projecten, zoals de Raad van State in Den Haag en het Concertgebouw in Amsterdam. Hun portfolio omvat particuliere woningen, kantoren, winkels en restaurants, maar ook culturele instellingen en tentoonstellingsontwerpen. Van Oers ontwerpt vanuit een groot invoelend vermogen voor zowel opdrachtgevers als de ruimten die zij onderhanden neemt. ‘Het gaat erom een goed idee te krijgen van wie welke ruimten nou precies hoe gaan gebruiken,’ zegt Van Oers. Cammelbeeck is vooral gericht op de technisch perfect uit- en afgewerkte concretisering van ontwerpideeën.


Det van Oers (l) en Ronald Schleurholts (r)


RTIC, Heerhugowaard


cepezeds gebouwen kenmerken zich door een aangename ruimtelijke beleving en een strakke, heldere belijning. ‘Hetzelfde geldt voor onze interieurs,’ zegt Cammelbeeck. ‘Ook wij zoeken voortdurend naar een grote mate van vanzelfsprekendheid en de minimalisatie van visuele ruis. Onder meer door het aanbrengen van een systematische structuur in het interieur, eigenlijk net als cepezed dat doet in zijn gebouwontwerpen. Maar we zorgen ook voor elementen die een sterke systematisering juist doorbreken. Soms moet je de structuur ontregelen om een interieur interessant te houden.’ Van Oers en Cammelbeeck bespelen een breed scala aan instrumenten en registers binnen het interieurmetier. De ontwerpers zijn zeer bedreven in de toepassing van aspecten als bijzondere vormen en materialisaties, kleurcombinaties en tactiliteit. ‘Een interieur komt nog dichterbij gebouwgebruikers dan de architectuur,’ licht Van Oers toe. ‘Er moet dan ook een zekere ambiance en geborgenheid van uitgaan, ook in een zakelijke omgeving.’

cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

De basale ontwerphouding van Van Oers en Cammelbeeck sluit dan ook nauw aan bij de benadering van cepezed, dat zijn gebouwen ook primair ontwerpt vanuit het gebruik en eveneens een hoge mate van technische verfijning nastreeft.


cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

Een andere belangrijke overeenkomst tussen cepezed en zijn nieuwe interieurontwerpers is hun sterke voorkeur voor geïntegreerde processen en ontwerpoplossingen. ‘cepezed streeft er bij ieder project naar de verschillende deelaspecten van een gebouw binnen één concept op te lossen,’ vertelt Ronald Schleurholts, de andere partner van het bureau. ‘Om dat te bereiken, werken we met alle betrokken disciplines vanaf vroeg in het proces samen; van de constructeur tot de installatieadviseur, de bouwfysisch adviseur, de uitvoerende partijen en als dat nodig is productleveranciers. Op die manier zorgen we ervoor dat een gebouw geen optelsom van gestapelde elementen wordt, maar alle disciplines direct met elkaar samenhangen en één ondeelbaar geheel vormen.’ Van Oers en Cammelbeeck zijn gewend ook zo te werken en staan eveneens een integrale benadering voor. Daarbij maken zij liefst ook zo vroeg mogelijk deel uit van het ontwerpteam. ‘Dat voorkomt onder meer dat we voor een prettig gebruik al direct na oplevering van een gebouw radicale ingrepen moeten doen als het verplaatsen van doorgangen of het aanbrengen van vides voor meer daglichttoetreding,’ aldus Van Oers. ‘Geloof het of niet, maar dat komt nog wel eens voor.’


RTIC, Heerhugowaard


RTIC, Heerhugowaard


Zo’n benadering is ook op interieurniveau prima toepasbaar. Cammelbeeck: ‘Een in hout gematerialiseerd tussenschot bij werkplekken bijvoorbeeld, kan voorzien van een gaatjespatroon ook goed akoestisch absorberend materiaal bevatten. Je slaat zo een aantal vliegen in één klap: het element biedt gevoelsmatige en visuele beschutting, geeft door zijn warme materialisatie sfeer, vormt daarnaast een akoestische voorziening en het gaatjespatroon kan ook nog eens decoratief zijn. Hoe meer je dat soort oplossingen bedenkt, hoe helderder en vanzelfsprekender een interieur blijft. Dan heb je letterlijk en figuurlijk ook meer ruimte voor af en toe eens een sterk visueel accent.’

cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

Waar elementen bij cepezed vaak meerdere functies tegelijk vervullen, doen zij dat bij Van Oers en Cammelbeeck bovendien ook. Constructieve elementen als vloeren en kolommen dienen bij cepezed vaak gelijk voor de doorvoer van kabels en leidingen. Een tweedehuidfaçade van doek of geperforeerd staal zoals het bureau die meerdere malen heeft toegepast, kan tegelijkertijd functioneren als wind-, zon- en lichtwering, kan daarnaast privacy bieden, geleding in een gevel aanbrengen en in sommige gevallen ook nog een buffer tegen opwarming in de zomer en afkoeling in de winter vormen.


cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

cepezed ontwierp eerder al interieurs voor onder meer het ministerie van Economische zaken en KAB Accountants. Voor het ruim 53.000 m2 tellende flexwerkkantoor Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht ontwierp het bureau zowel de volledige uitbreiding en renovatie als het interieur. Veel waardering oogstten daarnaast de verschillende interieurs die cepezed ontwierp voor de Nederlandse diplomatieke posten in onder meer Moskou, Rome, München, Madrid en Brussel. ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt bij de inrichting van ambassades en consulaten bewust gebruik van interieurarchitectuur om Nederlandse waarden en kwaliteiten uit te dragen’, vertelt Jan Pesman. ‘Zo’n interieur is volgens het departement no-nonsense en functioneel, maar wel hoogwaardig ontworpen en perfect afgewerkt. We zijn dan ook trots dat ze herhaaldelijk ons hebben gekozen om samen met hun eigen specialisten verschillende gebouwen in te richten.’ Met de komst van Van Oers en Cammelbeeck is cepezed in staat interieurs van nog hogere kwaliteit te ontwerpen. De even intuïtieve als analytische benadering van Van Oers en de ambachtelijke toewijding van Cammelbeeck, met oog voor iedere ontwerpconsequentie, zullen toekomstige cepezed-interieurs een nog verdergaande verfijning en gelaagdheid verlenen waarbinnen net als in de gebouwontwerpen van het bureau alles met alles in evenwicht is.


RTIC, Heerhugowaard


RTIC, Heerhugowaard


Det van Oers

Klaas Cammelbeeck

cepezed interieur

(Uden, 1963) studeerde architectonische vormgeving en interieurarchitectuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Enkele jaren was zij werkzaam bij Kho Liang le Associates in Amsterdam, alwaar zij onder meer ontwierp aan de inrichting van de G-pier op Schiphol en de Architectuurbiënnale in Venetië. In 1992 kreeg ze een startstipendium van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving & Bouwkunst Amsterdam en startte met twee partners het bureau voor ruimtelijke en grafische vormgeving LSO. Opdrachten betroffen onder meer de inrichting van uiteenlopende kantoren, scholen en tentoonstellingen. Bijna twintig jaar was ze vervolgens projectarchitect en projectleider bij Merkx+Girod architecten in Amsterdam, waar ze werkte aan spraakmakende interieur-, restauratie- en renovatieprojecten als de Raad van State in Den Haag en het concertgebouw in Amsterdam. Ook richtte Van Oers de Trêveszaal en Statenzaal op het Binnenhof in Den Haag opnieuw in en werkte zij aan interieurs voor bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Dordrecht, de Bibliotheek Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het hoofdkantoor van Ernst & Young aan de Amsterdamse Zuidas. Sinds begin 2013 maakt zij deel uit van cepezedinterieur. In haar werk paart Van Oers een groot empathisch en intuïtief vermogen aan een sterk analytische en methodische inslag. Haar natuurlijke modus is het stijlvolle doch ingetogen ontwerp met hier en daar een kleine uitspatting.

(Eindhoven, 1954) studeerde binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en volgde een opleiding tot meubelrestaurator aan het West Dean College in het Verenigd Koninkrijk. Onder meer voor de Rijksdienst Beeldende Kunst in Den Haag en verschillende MKB-bedrijven verspreid door het land was hij jarenlang werkzaam als meubelmaker en – restaurator voor hij in 1990 hoofd van de afdeling museuminrichting en later coördinator bouwprojecten van het Rijksmuseum in Amsterdam werd. In samenwerking met talloze ontwerpers als Wim Quist, Wim Crouwel, Keso Dekker en Martin Bainbridge werkte hij hier onder meer aan de herinrichting van de Zuidvleugel en richtte grote publiekstrekkende tentoonstellingen in als Dageraadt van de Gouden Eeuw en Gebed in Schoonheid. Hierna belandde ook Cammelbeeck bij Merkx+Girod architecten en werkte daar aan een brede waaier interieurprojecten, van de inrichting van particuliere woonhuizen tot die van kantoren voor de NOS in Hilversum en Ernst & Young in Amsterdam. Ook werkte hij aan de renovatie en herinrichting van het monumentale deel van de Raad van State in Den Haag en de Marokko-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Vanaf 2013 maakt Cammelbeeck deel uit van cepezedinterieur. Hij schept veel genoegen in de vertaling van ideeën en concepten naar een concrete materialisatie en excelleert daarbij in een ambachtelijke benadering en een verfijnde technische expertise.

p/a architectenbureau cepezed bv

email det.van.oers@cepezed.nl

email klaas.cammelbeeck@cepezed.nl

phoenixstraat 60b postbus 3068 2601 db delft

cepezed Integraal ontwerp van architectuur en interieur

t +31 15 215 00 00 f +31 15 213 09 08 post@cepezed.nl www.cepezed.nl


RTIC, Heerhugowaard