Page 1

Polígons dins una plaça emblemàtica

Esperant el punt de fuga

Esglaó una mica gran?

Dos móns simètrics

Dibuixant eixos simètrics dins l’aigua


editorial Sumari Editorial .................................. ........2 Breus .............................................. 3 Qüestionari Proust.......................... 4 Taller de coques de Mallorca ......... 5 Vocabulary activity ......................... 5 Els millors invents...................... 6 i 7 Visites culturals .............................. 7 Hem de jutjar els altres?................. 8 Recepta amb accent italià .............. 8 Com fer un hort aromàtic i medicinal a casa............................................. 9 Les moles i moleres a Menorca i Mallorca............................................... 9 Anglès turístic i comercial............. 10 Descobrint les tecnologies de la informació i comunicació ................. 11 Les matemàtiques en el nostre entorn ............................................... 12 Relats ........................................... 13 Recomanacions literàries ...... 14 i 15 Novetats biblioteca ....................... 16 Equip de redacció Xisca Florit Sam Pons Josep Villalba Anna Pons Llorenç Forcada Edita Govern Balear Consell Insular de Menorca Ajuntament de Ciutadella Associació d’Educació d’Adults Serveis Educatius de Menorca CEPA Ciutadella

25 anys del CEPA Ciutadella El divendres 2 de març de l’any 1990 va sortir publicat al Boletín Oficial del Estado el Real decreto 272/1990 de 23 de febrer segons el qual es va crear el Centre d’Educació d’Adults “Ciutadella”. Era l'oficialització d'una realitat que ja feia alguns anys que funcionava a l'escola des Born. Mestres com Amador Alzina recorden les primeres classes de formació on acudien persones adultes a treure els estudis bàsics. Poc a poc, es va anar modelant el centre tal com el coneixem a dia d'avui, amb una alternança entre estudis de caràcter oficial i mòduls formatius de caràcter més lúdic i divulgatiu. El que no ha canviat és l'esperit de servei cap als altres, per una millora de la cohesió social i una millora de la formació permanent. És un bon moment per agrair a totes les persones que han fet possible aquests més de 25 anys del CEPA Ciutadella. A l'alumnat, al professorat, al personal no docent, a les entitats col·laboradores... A tothom, MOLTES GRÀCIES!!

Imatges de portada Finalistes del concurs fotogràfic “Les matemàtiques en el nostre entorn” organitzat pel departament cientificotecnològic.

2


breus Exposició Ruiz i Pablo. En el marc de la celebració dels cent cinquanta anys del naixement de l’escriptor Àngel Ruiz i Pablo, el Consell Insular ha cedit una exposició temporal al centre. Consta de 9 plafons i podrem veure’ls exposats la setmana que va del 23 al 27 de març.

“Tous les garçons et les filles”. L’alumnat de francès i de guitarra ha fet una activitat interdisciplinar que ha consistit en la interpretació d’una coneguda cançó de Françoise Hardy titulada “Tous les garçons et les filles”. Uns han posat la veu i els altres, la corda. Aquesta activitat va tenir lloc el dia 2 de febrer, festa de La Candelera. Per cert, recordau que va ser un dia plujós i ja sabeu que..."Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu".

Teatre. L'alumnat d'anglès podrà gaudir de la representació teatral Sherlock Holmes and the case of the missing whatsit. Serà interpretada per una companyia teatral britànica que està especialitzada en públic que estudia l'idioma. L'obra serà representada el dia 25 de març a la sala d'actes de l’IES Josep M. Quadrado a les 18 h. Esperam que el protagonista, a través dels seus impecables raonaments lògics, pugui mantenir el nivell d'efectivitat que el caracteritza i pugui resoldre la trama i capturar els incansables dolents.

Trobada anual de les escoles d'adults de Menorca. La coneguda "festa de les paelles" se celebrarà el dia 26 d’abril al Recinte firal des Mercadal. Es farà una paella gegant i molts tallers i moltes activitats per a alumnat i famílies. Recordau que us haureu d'inscriure a la porteria del centre. Podreu comprar tiquets per un plat de paella i un tros de pastís per 4 euros, però haureu de dur plats, gots, beguda i picada. Us hi esperam.

Fotocopiadores. El centre disposa de dues fotocopiadores noves de trinca. La més gran té una capacitat d'impressió de 55 pàgines per minut, però només imprimeix en blanc i negre. La més petita pot processar 20 pàgines per minut i, com podeu observar, ha imprès en colors.

Porteria. La nostra estimada portera del torn de tarda, Maria Mesquida, va acabar el seu contracte laboral el passat divendres 13 de març. Des de la revista Coses Nostres li desitjam el millor i esperam que pugui tornar a treballar al centre en un futur. Moltes gràcies per tot, Maria!!

Estalvi energètic. Els tècnics ens recorden que la temperatura recomanada per als aparells d'aire condicionat durant els mesos d'hivern és de 22 graus i durant els d'estiu de 24 graus. Cada grau de temperatura addicional representa un 7% més de despesa energètica.

3


qüestionari Proust A: ¿Qué característica destacaría de su manera de ser? Creo que son la fantasía y la libertad. B: ¿Qué cualidad prefiere en una persona? Hablar con el corazón. C: ¿Qué valora más de los amigos? Su honestidad. D: ¿Cuál es su principal defecto? Mi pareja dice, piensa y cree que yo soy distraído, pero es su opinión, que yo no siempre

¿En qué prefiere pasar el tiempo?

comparto. E: ¿En qué prefiere pasar el tiempo? Soñando que mis ideas se vuelvan realidad. F: ¿Cuál sería su peor desgracia? Este cuestionario.

Soñando que mis ideas se vuelvan realidad.

G: ¿Qué querría ser? Quiero ser la persona que soy. H: ¿Qué cualidades naturales le gustaría tener? Todas las que tengo. I: ¿Dónde querría vivir? Exactamente donde estoy viviendo ahora, aquí, en Menorca. J: ¿Cuál es su color preferido? El beige, porque para mí es el color más común de la naturaleza. K: ¿Cuál es su flor preferida? Me encantan todas las flores de esta isla, que veo todos los días. L: ¿Qué pájaro prefiere? No soy un cazador, me gustan todos. M: ¿Qué nombre de chico o chica prefiere? Leonardo. N: ¿Cuál es su autor favorito? Mi autora favorita es Nadia Magnani. O: ¿Cuál es su músico preferido? Mi músico preferido es un músico italiano y su nombre es Pino Daniele. P: ¿Cuál es su artista preferido? Mi amor: Nadia.

Gerardo Abriola

Q: ¿Cuál es su héroe/heroína preferido/a? Mi héroe preferido es el

Estudiant de castellà

chico de madera: Pinocho. R: ¿Qué personaje histórico valora más? A mí me encanta Leonardo da Vinci. S: ¿Qué detestas por encima de todo? El hambre en el mundo. T: ¿Cómo le gustaría morir? Pero, ¿de qué vas? De todas formas, con el viento y con el mar. U: ¿Cuál es su lema? Vive y deja vivir. 4


taller de coques de Mallorca Les alumnes del taller de Coques de Mallorca, impartit per Margarida Florit, han elaborat receptes tan bones com aquestes. COQUES DE PATATA

CRESPELLS

COCARROIS PANADES

vocabulary activity

5


els millors invents A l’alumnat de Català B2 del matí se li va plantejar una pregunta: “Quin creus que ha estat un dels invents, fets o descobriments que ha estat important per a la història de la humanitat?” Es va fer una petita pluja d’idees i cadascú va elaborar un text per explicar què havia elegit i per quin motiu. Aquí recollim un fragment de cada text. Esperam que us sembli interessant! LA PALANCA Aquest descobriment ha estat fonamental per a la humanitat, ja que ha contribuït a la seva revolució tecnològica de forma indiscutible. La palanca és un estri que ha contribuït a alleugerar l’esforç de les persones i a ajudar-les a moure de forma fàcil grans pesos que, d’una altra forma, no haurien pogut moure. Es tracta d’un estri simple però que és el fonament principal de qualsevol màquina complexa i moderna des de l’inici de la Revolució Industrial a partir de la segona meitat del segle XVIII. Sebastià

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL I L’AVIÓ

LA COMUNICACIÓ

El terme revolució és sinònim de canvi. La Revolució Industrial (a partir de la meitat del segle XVIII) es va traduir en una revolució social i cultural.

És, d’alguna forma, l’obligació que té qualsevol ésser viu de transmetre la informació que li interessa. Tot ésser viu es comunica de la manera més natural: l’ésser humà ralla, les balenes canten, els cans lladren, etc.

L’invent més revolucionari és l’avió. Aquest mitjà de transport, iniciat a partir dels avions de guerra, ha canviat la nostra història i la nostra forma de viure.

Al llarg del temps, s’han anat formant diferents formes de comunicació: els textos, les pintures, l’expressió corporal, la música, el llenguatge de signes, l’escriptura Braille o el Morse. A més a més, gràcies als avanços tecnològics s’han inventat diversos sistemes audiovisuals (ràdio, televisió, Internet).

Per tant, la Revolució Industrial i l’avió han estat dues coses bàsiques per poder entendre els nostres costums i la nostra forma de viure actual.

Així doncs, cadascú comunica d’una manera o altra el que vol transmetre. Sens dubte la comunicació és el motor, l’evolució i l’existència de la societat en què vivim. Sense la comunicació seríem o, més bé, no seríem.

Ángel Óscar L’AGRICULTURA Va ser un avanç molt important per a la humanitat ja que va permetre que la gent es pogués establir en un lloc físic determinat per conrear la terra, pogués seguir el procés de creixement del que havien sembrat i, posteriorment, pogués fer-se càrrec de la collita. Era un aliment que podien controlar i, per tant, variar la quantitat i la qualitat de la seva dieta. A més a més, amb l’aparició de l’agricultura també van poder abastir l’alimentació d’alguns animals que eren útils per a la seva supervivència. Carmen EL COMANDAMENT A DISTÀNCIA Fa uns dies es va trencar el comandament a distància de la televisió. Quin horror! No es podia canviar de canal si no s’aixecava algú del sofà. Per això quan posàvem una cadena, per dolenta que fos, ho vèiem tot. Ningú es volia aixecar del sofà! El comandament de la televisió no és un gran invent per a la humanitat; és un gran invent per a la comoditat. Henar

6


LA RENTADORA Fa dècades, les persones rentaven la roba en una pica. Poc a poc, però, la rentadora ha arribat a totes les cases i s’ha convertit en un electrodomèstic molt important i necessari per a les famílies, sobretot les que tenen infants, que sempre s’embruten molt més. Llorenç ELS MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ

L’ELECTRICITAT

En els darrers 20 anys, aquests materials han millorat un 100%, com per exemple en el tractament de les humitats (gran problema a la nostra illa), els prefabricats, la maquinària... I en la formació dels treballadors i responsables de les obres, fet que evita accidents. En resum, en pocs anys s’ha avançat tant en la qualitat dels materials com en la qualitat de la feina.

El primer que em va venir al cap, l’electricitat. Cercant per Internet m’ha sorprès que no es considera l’electricitat com un invent, sinó que és un fenomen de la naturalesa, però igualment és un gran descobriment.

José

Un tall de llum ens deixa parats, ja que no podem fer res. Fer el dinar, rentar la roba, mirar la televisió... Totes aquestes coses necessiten electricitat. Quan quedam sense llum ens recordam dels nostres avis, ja que gràcies a l’electricitat tenim una gran qualitat de vida. Marga

visites culturals El grup de Visites Culturals, dirigit per Toni Camps, es troba alguns dissabtes matí i realitza rutes per Ciutadella per descobrir fets molt interessants sobre la història d’aquesta ciutat. A més a més, té el privilegi de visitar llocs emblemàtics. Us mostram unes quantes fotos d’aquestes trobades.

7


hem de jutjar els altres? Avui en dia vivim en una societat on la majoria de la població es pren la llibertat de jutjar qui té a la vora sense mirar-se un mateix. Ens creiem lliures de poder jutjar com si res, creient-nos la informació superficial que rebem de diferents fonts, sense parar-nos ni un segon a analitzar el fons de la situació i el motiu que ha portat a fer un determinat acte o un altre. Sense ser capaços de perdonar, carregats de ràbia, ira, odi i d’altres sentiments que no ens beneficien gens, culpam els altres del nostres errors i ens exculpam a nosaltres. Sense fer una valoració crítica d’un mateix i ser capaç d’agafar el nostre camp de conreu perquè neixin flors, aquelles flors que tots tenim a dins, però que sense regar-les no creixen. Cadascú veu les coses d’una manera diferent, però és la seva manera, és a dir, la seva realitat. No ha de ser la realitat de tots, tot i que la realitat de cadascú és totalment respectable encara que no es comparteixi. I, per aquest motiu, no hi hauria d’haver conflictes per ideologies, sinó que s’hauria de respectar a tothom fos com fos, perquè només podrem tenir flors si les plantem. Nerea Nevado (alumna del curs Preparació de proves d’accés a la UIB per a majors de 25 anys)

recepta amb accent italià FOCACCIA DOLCE CON LE PESCHE SCIROPPATE Ingredienti: - 850 grammi di pesche sciroppate - 3 uova - 600 grammi di farina - mezzo bicchiere di olio - 100 grammi di zucchero - 100 grammi di lievito Preparazione: Sciogliere il lievito in un po' di acqua t iep ida ; me s co la re tu t t i gli ingredienti, lavorando con le mani, fino ad ottenere un impasto liscio. Coprire con un telo di plastica e lasciare riposare l'impasto fino a farlo raddoppiare di volume. Mettere un po' di olio sul fondo di una teglia , o direttamente sulla placca del forno, stendere la pasta, disporre le pesche tagliate a fette e aggiungere un po' di zucchero. Infornare la focaccia a 200 gradi per 30 minuti. Quando sarà fredda, spolverare con zucchero a velo. Buon Appetito! 8


com fer un hort aromàtic i medicinal a casa Aquest taller, impartit per en Marc Moll, ha tingut com a objectiu poder fer un petit hortet adaptat a la realitat de cada habitatge, en testos, recipients reciclats, jardineres o a l’hort, amb aromàtiques i medicinals, i per a beneficis culinaris i curatius. S’ha fet des de l’enfocament de l’agricultura ecològica, sobretot de la permacultura: associar, adobar amb purins i combinar-la amb lleguminoses, mulching, etc.; i de com mantenir un sòl òptim mitjançant esmenes i aportacions, necessitats de reg, exposició de sol o d’ombra. S’han estudiat les principals aromàtiques, que tenen moltes funcions culinàries i medicinals. Les cultivades, com el tem, l’espígol, l’arangí, la sàlvia i l’alfàbega; i les autòctones, com el romaní, el poliol i l’herba sana d’aigua. L’alumnat va poder descobrir totes aquestes plantes en una excursió al Barranc d’Algendar i va aprendre com fer, amb aquestes plantes, productes com infusions, olis, ungüents, emplastres, tintures i xarops; i com utilitzar-los com a condiment en amanides i salses. Foto d’un ungüent que va fer l’alumnat al taller.

les moles i moleres a Menorca i Mallorca El passat 27 de gener, l’alumnat del curs Francès 3 va rebre la visita de Xim Sánchez Navarro, geòleg i membre de la Societat Històrico Arqueològica (SHA) Martí i Bella. Xim Sánchez els va oferir una conferència en francès sobre moles i moleres a Menorca i a Mallorca, és a dir, sobre pedres molt grans que s’empraven en un molí per moldre el blat. Aquestes pedres eren extretes de la natura. Les canteres encara es troben en molts indrets, inclosa Menorca. Va ser una experiència enriquidora per a l’alumnat i molt interessant, ja que va descobrir coses que desconeixia sobre l’illa de Menorca. Des del centre agraïm enormement a Xim Navarro que hagi vingut a l’escola per oferir aquesta conferència. 9


anglès turístic i comercial Exercise 1. Receiving guests

Aquests any s'ha començat a fer un curs d'anglès per a persones amb unes necessitats especifiques com són les de la gent que treballa en el món turístic i comercial. L’alumnat ja havia fet anglès prèviament i tenia coneixements de gramàtica anglesa. Així que el que cercava era principalment poder practicar de manera verbal el que ja sabia i augmentar els seus coneixements. La pràctica verbal ha sigut clau per obtenir un rendiment òptim i satisfactori tant per a l'alumnat com per al docent.

Exercise 2. Countries

Solutions Exercise 3: 2. Can i have 3. Shall I 4. Can I have 5. Would you like 6.Could I have 7. Would you like 8. Can we have.

Exercise 3. Serving in the bar

Exercise2: 1. The United States 2. Brazil 3.Morocco 4.Portugal 5.Spain 6.Britain 7.France 8.Germany 9.Italy 10.Japan Exercise 1: 2. True 3. False 4. False 5. True 6. True 7. True 8. False 9. True 10. False.

10


descobrint les tecnologies de la informació i comunicació Des de fa anys, l’alumnat del curs de Consolidació assisteix a l’aula d’informàtica d’una manera més o menys regular. En aquestes classes a més de veure el maneig de l’ordinador, en els seus aspectes més bàsics, es veu també de quina manera es pot accedir a la informació que es pot trobar a Internet. Aquest curs les persones matriculades al curs de Consolidació tenen dues hores d’informàtica els divendres. Elles estaven molt interessades a poder anar a l’aula d’ordinadors i poder fer alguna cosa. Vàrem començar introduint els aspectes bàsics del maneig de l’ordinador: encendre’l i apagar-lo, breu introducció a l’escriptori de Windows... Començàrem amb exercicis senzills de com emprar el ratolí, fer clic i doble clic, arrossegar... I continuàrem amb exercicis de teclat, majúscules, bloqueig de majúscules i altres símbols, combinació de tecles. Tot açò combinat amb activitats online on es practicaven les coses que anàvem treballant, sobretot la pràctica amb el ratolí. Hem treballat activitats de JClic que a més de servir-nos per practicar l’ús del teclat i del ratolí ens servia per repassar o aprofundir alguns dels continguts treballats a les altres classes de llengua, socials i matemàtiques. Hem introduït el processador de texts, amb les funcionalitats bàsiques de copiar i enganxar, seleccionar, estil de text, negreta, cursiva i subratllat. Hem vist com es crea una carpeta en un directori determinat i com es desen documents escrits amb el processador de texts a la carpeta creada. També hem après a utilitzar la calculadora de l’ordinador per fer les operacions bàsiques. Aprofitant les festes de Nadal vàrem colorar dibuixos referits a les festes, on a més de treballar l’habilitat amb el ratolí emergia la creativitat en l’elecció dels colors. La darrera cosa que hem fet ha estat cercar informació sobre un tema que estaven treballant a la classe de català. Vàrem aprendre a cercar informació i a seleccionar una part d’aquesta informació per enganxar-la en un document de text. És un aspecte que anirem aprofundint. El que ens queda per fer és aprendre a utilitzar el corrector ortogràfic per tal de millorar els textos i la seva escriptura, i el correu electrònic, entre d’altres coses. Pens que aquestes classes a l’aula d’Informàtica són molt positives perquè ajuden l’alumnat, en certa manera, a introduir-se en el món de les tecnologies i a saber-les utilitzar. L’objectiu no és altre que les persones adultes perdin la por de l’ordinador. D’aquesta manera poden descobrir el que hi ha i el que poden aconseguir, veure i aprendre a través de l’ordinador. Aquestes sessions permeten obtenir nocions sobre les eines bàsiques de l’ús de la informàtica i l’ús dels programes més habituals. Les alumnes estan molt satisfetes d’aquesta experiència. Els agrada molt anar a l’aula d’informàtica i hauríeu de veure amb quin interès s’ho agafen i quina concentració i silenci hi ha quan estan escrivint un text. Han vist la necessitat de posar-se al dia en l’ús de la tecnologia per poder accedir a la informació que tenen al seu abast. Amador Alzina

11


les matemàtiques en el nostre entorn Aquest any, el departament cientificotecnològic del CEPA Ciutadella ha engrescat el seu alumnat a participar en el concurs fotogràfic “Les matemàtiques en el nostre entorn”. L’objectiu és mostrar mitjançant una fotografia com l’univers de les matemàtiques, tan abstracte i tan real a la vegada, està immers en la realitat que ens envolta. Per tal que l’alumnat tingués coneixement dels quatre conceptes bàsics que s’han de tenir present a l’hora de fer una fotografia, vam demanar a Toni Cladera, professor de l’escola, si podria oferir a l’alumnat una breu introducció al món de la fotografia digital. L’alumnat hi va participar activament i va gaudir de l’experiència i professionalitat d’un fotògraf de renom.

EL PAS DEL TEMPS

L’alumnat que hi va participar havia d’enviar mitjançant correu electrònic una fotografia amb un títol i una breu explicació del motiu que l’havia portat a fer-la. Posteriorment, a partir d’una rúbrica, el professorat del departament ha fet una selecció de les cinc que considera més adequades, tenint en compte entre d’altres altres coses, la llum, la dificultat de la presa de la imatge, la relació entre el motiu i el títol, l’originalitat, la profunditat del concepte matemàtic, l’explicació... El professorat implicat ha trobat que seria interessant que l’alumnat del centre també participés en l’elecció de la fotografia guanyadora. Per açò, totes les fotografies seran exposades abans de les vacances de Pasqua i serà el mateix alumnat qui decidirà quina de les cinc fotografies seleccionades serà la guanyadora. ARESTES QUE FORMEN UN CANTELL Els professors i les professores del departament cientificotecnològic valoram molt positivament aquesta iniciativa, ja que ha permès posar de manifest que les matemàtiques poden ser també molt divertides si ens ho proposam. També volem agrair la participació de l’alumnat que ha fet possible posar en marxa el primer concurs fotogràfic del CEPA Ciutadella. Les cinc fotografies classificades són les que heu vist a la portada de la revista. A la dreta del text teniu alguns exemples més. EFECTO LUMÍNICO DE ÁNGULOS

12


relats Per segon any consecutiu l’Escola d’Adults de Ferreries ofereix un taller d’escriptura creativa amb el guiatge d’en Miquel Àngel Maria. Enguany s’han treballat les tècniques específiques del conte literari, amb la lectura d’obres dels grans mestres del gènere, i la creació de textos propis. Ara que s’atraca Sant Jordi, Dia del Llibre, us oferim un tast dels microrelats escrits per alumnes d’aquest curs.

FILTRE

Q

uan era petita vaig caure a dintre d’un conte. I encara hi sóc.

VISITA

H

Cada dos dies. Hi vaig. M’espero. Endollada a la màquina. Les narracions al meu costat. I com més m’hi endinso, més cega em torno. Tres hores. Depuren la meva sang. Filtren la meva vida. En acabar, exhausta, m’aferro altre cop a la poció màgica de les paraules. Per evadir-me i seguir somiant.

an de partir, volen arribar puntuals a la cita. Agafen el cotxe, i en aproparse a aquells murs grisos i imponents creuen les seves mirades. Primer control: ensenyen els DNI. Segon control: entreguen els DNI, els fan les fotos i estampen les empremtes. Deixen les pertinences a la taquilla i s'esperen a una sala desangelada. Amb els altres citats a la mateixa hora, passen un nou control, com el dels aeroports, m a n c o alegre i cosmopolita. Portes que s'obren i t a n q u e n feixugament, i nova espera. Finalment, és l'hora. Un altre control. Baixen escales, travessen passadissos, pugen novament. Envoltats de ciment d'un gris trist i dur, fan el darrer recorregut. De sobte, a través del vidre de la cabina, l'amic els saluda. I el seu somriure omple l'estança.

Nina Pons Enrich

Joana Febrer

La cieguecita, un clàssic per a filletes. Eren els anys seixanta. El meu primer llibre. Vaig estimar els relats. I mai més n’he pogut prescindir. Compromís. Patiment i lluita. Herois. Imaginaris i reals. M’acompanyen al metge, a les sales d’espera. Com un parapet em cobreixen la realitat. Els meus personatges em donen vida.

13


recomanacions literàries Els grups d’alumnes del curs de Tertúlies literàries dialògiques volem compartir amb la resta d'alumnes de la nostra escola aquells llibres que ens agraden especialment. A nosaltres llegir ens apassiona, ens ensenya, ens fa somiar i ens ajuda a reflexionar. Amb aquesta finalitat us volem animar a llegir aquestes novel·les.

En David Albertí recomana Quatre germanes de Jetta Carleton perquè t'atrapa des de la primera pàgina. Tot i ser l'única novel·la d'aquesta autora, està ja considerada com un clàssic de la literatura nord-americana. Senzillament, un llibre preciós sobre la història d’una família.

Na Gloria Soriano ens recomana amb l’aigua fins al coll (2010) i Liquidación final (2011) de Petrus Markaris perquè creu que sempre és interessant descobrir la realitat que passa a altres països, i una manera entretinguda de fer-ho és a través de la novel·la negra. Ara que Grècia està d'actualitat, podem assabentar -nos de com funciona aquesta societat de mans de Petrus Markaris i el seu comissari Kharitos. També podem saber de la corrupció a Itàlia i viatjar per Venècia amb Muerte en la Fenice de Donna Leon i la seva sèrie de novel·les protagonitzades pel seu comissari Brunetti. I per als majors de 50 anys, com a alternativa a 50 sombras de Grey, ens proposa El amante de Lady Chatterley.

Na Marga Benejam ens recomana el llibre Sí, val la pena viure de Carme Agustí i Boní, ja que té una expressió subtil i uns tocs d'humor que t'enganxen fins a la darrera plana. És d'aquelles lectures que no pots deixar a mitges.

Enguany, entre d'altres novel·les, hem llegit a les tertúlies un dels llibres que més han agradat a na Margarita Bosch, pel seu contingut emocional i filosòfic, i perquè ens mostra com per viure en plenitud no podem renunciar a viure les nostres emocions i els nostres sentiments. Es tracta de La sombra del ciprés es alargada de Miguel Delibes.

Na Margarita Mascaró ens recomana un clàssic de la literatura universal, Crim i càstig de Fiodor Dostoievsky, un llibre filosòfic, una lluita constant del protagonista sobre el bé i el mal, de la pobresa i la riquesa.

14


Tot i que no és el llibre que més li ha agradat, na Maria Rosa Comella ens recomana Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, ja que va prendre molt de gust llegint-lo. La va ajudar molt que el comentéssim a les tertúlies, ja que abans no havia arribat a llegir més d'una dotzena de pàgines. Comentar-lo va ser molt important.

Los buscadores de conchas de R. Pilcher és un repàs a la vida de moltes dones: la relació amb els fills, la parella, els costums... Una delícia de lectura recomanada per Maria Teresa Coll.

Desde mi cielo d’Alice Sebold explica la mort, la pròpia soledat, el dol de les persones estimades, tot en primera persona. Resulta interessant i ens fa qüestionar certes creences heretades. És la recomanació de na Tònia Arguimbau juntament amb Entre dos silencis d'Aurora Bertrana, ja que va ser el primer llibre que va llegir en català. És preciós, tendre i trist a la vegada.

L’auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol. Na Sili Mercadal proposa la història d'un comerciant de principis de segle XX, especialment a aquelles persones que com ella han crescut darrere el taulell d'una botiga, en el seu cas, del seu pare. La ironia amb què es descriu el caràcter del protagonista fa passar una bona estona.

La reina descalza d'Ildefonso Falcones. N'Ignasi Triay fa aquesta recomanació ja que de la seva lectura es poden aprendre moltes coses de la raça gitana i del segle XVIII.

Del mateix autor, na Maria Antònia Pons recomana La catedral del mar, una novel·la que descriu fets històrics. La construcció d'aquesta església fa emocionant tant la seva lectura com una visita posterior, si es pot fer.

Na Mari Medina us fa dues propostes: Los pilares de la Tierra de Ken Follet i Palmeras en la nieve de Luz Gabas. Les dues històries la van fascinar.

La buena tierra de Pearl S. Buck és una història entranyable i una vertadera bona lectura. La tierra de las mujeres de Sandra Barneda és un llibre molt polit que conta la història d'una jove que viu a Nova York i es trasllada a Espanya per qüestions d'una herència. Aquests dos darrers llibres els recomana Concha Villalonga.

15


novetats biblioteca Nova York anys 50. Un home explica la història d'una dona que es va trobar en un bar. Una dona bonica, casada i divorciada molt jove, que havia enviat el seu fill a Filadèlfia per tal que els avis el criessin. Aviat l'home i la dona van començar a sortir, van intimar, però per a ell aquella relació no significava gaire cosa. Ell era un home molt ocupat. Un bon dia, però, mentre balla, ella coneix un home de negocis molt ric, tot i que no gaire agraciat. Ell li ofereix a ella uns diners, molts diners, a canvi que dormi amb ell. I, de sobte, ara el narrador s’adona que potser ell està més enamorat d'ella que ella d'ell. Malgrat tot això, necessitarà una estona per adonar-se de com està de confús i de perdut. Edicions 62, 140 pàgines.

Relacions extramatrimonials, tendències sadomasoquistes, insatisfaccions sexuals i fantasies consumades, ruptures, decepcions i, també, finals feliços. En aquesta novel·la Yasmina Reza entrellaça les vides de divuit personatges que sembla que no tinguin res a veure. Però a mesura que el lector és hipnotitzat per les veus que configuren la trama, anirà descobrint unes relacions inesperades. Aquesta novel·la coral és una cínica i hilarant dissecció de l’ànima humana, però també és una reflexió sobre la brevetat del nostre pas per la vida i sobre la importància d’assumir una existència plena. Ed. Anagrama, 188 pàgines.

La narració en primera persona del juganer i entremaliat Noti, el ca de la família Ruiz Manet, permet a Àngel Ruiz i Pablo oferir una visió interior i amorosa de la seva dona, dels seus nombrosos fills i filles i, fins i tot, d’ell mateix. En aquest darrer cas, però, l’escriptor, a través dels ulls i de les paraules de Noti, incorpora unes modulacions més crítiques, fins i tot un poc desencantades, no només sobre l’ofici i la passió d’escriure, sinó també sobre el mateix ofici de viure. La publicació d’aquesta breu novel·la, fins ara inèdita, és un dels millors homenatges que es poden retre a l’escriptor des Castell en el 150è aniversari del seu naixement. Ed. IME, 90 pàgines. 16

Profile for CEPA Ciutadella

Coses nostres març 2015  

Revista del CEPA Ciutadella

Coses nostres març 2015  

Revista del CEPA Ciutadella

Advertisement