__MAIN_TEXT__

Page 1

25 A

ANYS

núm. 6 - 3a època - juny 2015

Revista del CEPA Ciutadella


editorial Sumari Editorial.........................................2 Trobada anual de les escoles d’adults.........................................3 Qüestionari Proust........................4 Coca de sardinas..........................5 Música en francès........................5 Metamorfosi de l’eruga de la col...6 L’art de crear................................7 Records de 25 anys!................8 i 9 Socials........................................10 Sortida de geologia.....................10 Biografies....................................11 Per pensar una mica............12 i 13 Relats.........................................13 Itineraris prehistòrics..................14 Recetas multiculturales..............14 Recomanacions literàries...........15 Fotos de Marc Allès....................16 Equip de redacció Xisca Florit Sam Pons Josep Villalba Anna Pons Llorenç Forcada Edita Govern Balear Consell Insular de Menorca Ajuntament de Ciutadella Associació d’Educació d’Adults Serveis Educatius de Menorca CEPA Ciutadella

Un curs per aprendre i xalar Finalment ha arribat el moment de fer balanç i valorar el camí que hem recorregut tots junts durant el curs que ara acaba. Hi trobarem encerts i coses que es poden millorar. Hi trobarem moments de riure i d'altres on hem hagut de fer el cor fort per continuar. Però el que hem pogut comprovar és que el camí de l'aprenentatge i del coneixement sempre va cap endavant. Aprendre, compartir, saber, donar... són conceptes que sumen i queden. El proper curs, us convidam a tornarnos a trobar per seguir aprenent, compartint, sabent, donant... per continuar un camí per aprendre i xalar. Fins llavors... bones vacances a tothom!!

2


trobada anual de les escoles d'adults de Menorca La coneguda festa de les paelles es va celebrar el dia 26 d’abril al Recinte Firal des Mercadal. Es va fer una paella gegant i molts tallers i activitats per a alumnat i famílies. Per als que no vau venir, aquí podeu trobar unes instantànies on es pot comprovar el bon ambient que imperava a les antigues instal·lacions militars.

Fotos: Núria Anglada

3


qüestionari Proust A: Quina característica destacaria de la seva manera de ser? La lleialtat a la família i als amics. B: Quina qualitat prefereix en una persona? La seguretat. C: Què valora més dels amics? L’honestedat. D: Quin és el seu defecte principal? La confiança.

F: Quina seria la seva pitjor desgràcia? La possibilitat de

Què valora més dels amics?

veure morir un fill.

L’honestedat.

E: En què prefereix passar el temps? Fent esport.

G: Què voldria ser? Tècnic eqüestre en doma. H: Quins dons naturals li agradaria tenir? La capacitat de veure-hi sense llum. I: On voldria viure? A Roma. J: Quin color prefereix? El blau. K: Quina flor prefereix? No tenc preferència per cap flor en especial. L: Quin ocell prefereix? El picot. M: Quin nom (de noi i de noia) prefereix? Lucio i Claudia. N: Quin és el seu autor preferit? John Elliot. O: Quin és el seu músic preferit? The Ramones. P: Quin és el seu artista (pintor...) preferit? Beethoven. Q: Quin és el seu heroi/heroïna de ficció preferit? El Zorro.

José Moreno

R: Quin personatge històric valora més? Alejandro Farnesio. S: Què detesta per sobre de tot? La falsa humilitat i la hipocresia. T: Com li agradaria morir? Sense por. U: Quin és el seu lema? No en tenc cap, però el que més m’agrada és el donat per l’almirall Nelson a Trafalgar: “England expects that every man will do his duty”.

4

Professor de ciències socials


coca de sardinas Ingredientes: Aceite (una medida de un vaso de vino) Leche (la misma cantidad que de aceite) Tomates (3 o 4) Sardinas (una lata) Pimentón Harina Sal Ajos Perejil Elaboración: Para hacer la masa mezclamos la harina, la leche, el aceite y la sal y la dejamos reposar. Posteriormente estiramos la masa y la pintamos con el pimentón y el aceite de la lata de las sardinas. A continuación ponemos encima los tomates y las sardinas, un poco de ajo y perejil. Finalmente, las ponemos al horno (180º) ente 15 y 20 minutos y listas para comer. Josefina Moll Huguet Ensenyances Inicials (Es Migjorn Gran)

música en francès El passat 22 d’abril l’alumnat de francès i de guitarra va protagonitzar una trobada de germanor en la qual va cantar dues cançons en francès: “Tous les garçons et les filles de mon âge”, de Françoise Hardy, i “Poupée de circ poupée de son”, de France Gall. Va ser un treball interdisciplinari entre els dos grups. L’alumnat de francès va poder fer pràctiques de vocabulari, ortografia, gramàtica i pronunciació a través de l’estudi de la lletra de les cançons; i l’alumnat de guitarra en va estudiar els acords, la tonalitat i el ritme. Fou un acte molt enriquidor per a tot l’alumnat ja que va poder posar en pràctica coneixements adquirits a les classes i, a més, establir contactes i amistats amb altres persones. Des del centre agraïm l’esforç realitzat a na Caro i a en Bep (la professora de francès i el professor de guitarra) per poder coordinar els dos grups i portar a terme aquesta activitat. 5


metamorfosi de l’eruga de la col Els alumnes de naturals de segon d’ESPA estam estudiant els invertebrats i hem començat observant el cicle complet de l’eruga de la col (Pieris brassicae) des que neix fins que apareix la papallona. A continuació vos mostram el seu cicle biològic amb les imatges que hem fet a classe, algunes de les quals les hem fetes amb la lupa. 1. Imatge dels ous a la lupa. 2. Al cap d’uns 10 dies neixen les petites erugues.

1. Aquí tenim els ous en el revers d’una fulla de col.

5. Finalment, al cap d’uns 12 dies, tenim l’adult o la papallona que pondrà ous i es tancarà així el cicle. A la imatge podeu veure un dels exemplars obtinguts (vam poder controlar tot el cicle dins una garrafa de plàstic convenientment airejada).

3. Dues erugues menjant. Com a curiositat s’ha de dir que en estat salvatge poden arribar a menjar-se una col sencera.

4. Al cap d’unes 3 setmanes ja han passat a fer una crisàlide (a Ciutadella ho coneixem amb el nom de gatzona) per prepararse per a la darrera fase de la metamorfosi.

Cristina Sandarrubia i Ángel Manzano Alumnes de 2n d’ESPA de naturals

6


l'art de crear Quan la vocació d’ensenyar i el desig d’aprendre se troben, neixen autèntiques meravelles. Aquest fet l’experimenten les monitores i les alumnes dels tallers de PUNT i d’SCRAPBOOKING de l’Escola d’Adults de Ferreries. En els tallers de Punt, que regeix na Xisca Benejam, s’aprèn molt més que a entrellaçar agulles, llanes i fils. Es teixeix també l’entusiasme de crear. I en els tallers d’Scrapbooking, que condueix n’Esperança Pallicer, s’adquireix la pràctica de treballar amb exaltació unes manualitats de papers, cartonets i altres materials, que es converteixen en goig i provoquen l’admiració de qualsevol. L’exposició, que es va dur a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Ferreries, va estar oberta els dies 18 i 19 d’abril al centre sociocultural i va ser visitada per un gran nombre de persones. L’escola d’adults vol agrair la dedicació de les dues monitores a l’organització i al muntatge de l’exposició, a les alumnes que desinteressadament van col·laborar amb les seves creacions (a part dels preparatius del piscolabis) i a les dones que van aportar ramells, flors i assessorament per al muntatge. Sense tota aquesta cohesió, alegria, motivació i bon fer no hauria estat possible mostrar aquestes meravelles creades per mans femenines. La satisfacció de la mostra ens empeny a seguir practicant l’art de crear i aprendre. Magdalena Pelegrí Moll Coordinadora de L'Escola d'Adults de Ferreries

7


records de 25 anys! Les paelles, la trobada anual de les escoles d’adults de Menorca. Tot un clàssic!

La festa de Nadal ha passat per diferents escenaris, però solia ser molt animada. Aquests últims anys ha perdut força. Una llàstima!

Sant Jordi: el recital poètic i el concurs literari, dues activitats que durant molts anys van caracteritzar el nostre dia del llibre. 8


Foment de la lectura. Sempre ha estat un objectiu molt important per a l’escola i aquesta l’ha impulsat de diferents maneres. Aquí en teniu dues mostres: el racó de la biblioteca i la taula de bookcrossing.

La matrícula i la seva tradicional cua.

Les festes de final de curs. I que n’EREN d’animades! Amb l’estiu i Sant Joan tan a prop!

9


socials L’alumnat de ciències socials de 2n d’ESPA ha realitzat un tríptic de Ciutadella com a tasca després d’una excursió cultural per la ciutat. Havien de relacionar el patrimoni de la nostra ciutat amb l’actualitat.

sortida de geologia Aquí teniu una fotografia del grup de naturals de 4t d’ESPA feta a Binimel·là el 26 d’abril, el dia de la festa de les paelles. Vam anar a estudiar la geologia d’aquesta zona, una de les més interessants de Menorca.

10


biografies L’alumnat de 3r d’ESPA de ciències socials del primer quadrimestre ha realitzat un treball biogràfic d’un artista del segle XX com a part de l’avaluació. Podem veure les seves conclusions després de la seva feina. “Pablo Picasso sense cap dubte va ser un artista excepcional i fascinant, va ser l’artista del segle XX. No hi ha cap dels seus treballs que te deixi indiferent, les obres són un reflex de les seves pors i dels seus sentiments que ens va mostrant a través de la paleta de colors que va utilitzant en les diferents etapes per les quals va anar passant la seva obra.” Maria Moll “Para concluir con éste trabajo, puedo decir que me ha parecido muy interesante la vida que tuvo Van Gogh, ya que a pesar de morir a los 37 años tuvo muchas vivencias y malas experiencias. También me han sorprendido las características que utilizó para pintar cada uno de sus cuadros. La mezcla de colores y el uso de distintas formas hacían de sus cuadros una manera distinta de ver la vida.”

“Le Corbusier fue un referente en su profesión, la arquitectura. Avanzó en la teoría arquitectónica, convirtiéndose en una figura conocida a nivel mundial. Sus obras rompían con las tendencias de su época, muchas veces polémicas, que a día de hoy, también nos podían parecer extravagantes.” Magdalena Benejam

“Van Gogh a través de les seves obres ens mostra que era una persona amb una vida complicada però a la vegada amb un fons bo i amb ganes de viure.”

David Carrasco

Bryan Mateos “A mi parecer Picasso fue un hombre que vivió como le dio la gana, viajó, amó a muchísimas mujeres y trabajó en lo que a él le gustaba. A diferencia de otros artistas, el éxito y el reconocimiento le llegó en vida y pudo disfrutar de un premio millonario que le dio la oportunidad de crear sin problemas económicos y disfrutar de todas las obras que hacía.” Elena Pérez “Tengo que decir que este tema, aun sabiendo quien era Picasso, para mí ha sido interesante ya que me ha permitido acercarme más a conocer aspectos de su vida y de su obra. También he aprendido lo que es un estilo de arte, en este caso el cubismo, y lo que son técnicas como el grabado.” David Cantalapiedra

11


per pensar una mica Algunes de les activitats que hem fet el grup de matemàtiques de tercer i quart d’ESPA al llarg de tot el curs han estat per aprendre a raonar, argumentar i reconèixer les capacitats pròpies que sabem. Hem comprovat que es poden anar millorant. Una d’aquestes activitats l’hem feta coincidir, en data, amb unes proves que es fan a nivell de tot el món de forma simultània: la Prova Cangur. El Cangur és un activitat impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières, de la qual és membre la Societat Catalana de Matemàtiques. L'objectiu és estimular i motivar l’aprenentatge de les matemàtiques mitjançant problemes. Aquest any es va celebrar el 19 de març. La prova consta de 30 reptes matemàtics de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Llavors els i les participants d'arreu d'Europa i d'altres països del món es plantegen els mateixos problemes i tenen un temps d'una hora i un quart per intentar resoldre'ls. Els alumnes de 4t d’ESPA vam resoldre alguns enunciats de la prova del nivell de 3r d’ESO. Us animau a fer com ells? 1- Cada dia l’Ada anota la data de la mateixa manera i calcula la suma de les xifres que ha escrit. Així, avui, 19 de març, ha escrit 19/03 i ha calculat 1 + 9 + 0 + 3 = 13. En un any, quin ́es el resultat de la suma més gran que pot calcular? A) 13 B) 14

C) 16

D) 20

E) 7

2- Cada quadradet de la figura té una àrea de 4 cm2. Quina és la longitud de la línia negra més gruixuda? A) 16 cm B) 18cm C) 20cm D) 21cm E) 23cm

3- Cada un dels nou segments de la figura s’ha de pintar de color blau, verd o vermell. Els tres costats de cada triangle han de tenir els colors diferents. Tres dels segments ja tenen el color definit en la figura. De quin color es pot pintar el segment marcat amb la x? A) Només verd B) Només vermell C) Només blau D) De qualsevol color E) De cap color 4- Els famosos germans Dalton tenen alçades diferents. L’Averell és el més alt; després ve en Jack, que és el segon més alt; en William és el tercer en alçada, i en Joe és el més baix. La diferència d’estatura entre l’Averell i en Jack, entre en Jack i en William, i entre en William i en Joe és la mateixa. En Joe fa 160 cm d’alçada. La mitjana d’estatura dels quatre germans és 178 cm. Quina alçada fa en Jack? A) 172 cm

B) 166 cm

C) 162 cm

D) 196 cm 12

E) 184 cm


5- Quin d’aquests cinc croquis no es pot plegar en forma de piràmide?

Solucions 1D, 2B, 3B, 4E, 5C

relats VESSA

DECAPITACIÓ EN VERTICAL

D

esprés de dues escenes i deu quilòmetres, l’actor es va deixar caure. Regalims i reganyols de massa encefàlica dibuixaven el camí al lloc del crim. Detenir el tramoista no fou senzill: darrere cada baixada de teló s’endevinava desafiant una nova coltellada. —Llucia Palliser

S

’empassà les conjectures en descobrir gemecs fiblant les cortines de la dutxa. —Llucia Palliser

G

uixava la vida a les regions etèries del postoperatori. —Llucia Palliser

E

s va apropar al rompent de les ones de la platja amb el seu caminar elegant. Havia de pescar, tenia gana. S'atansà a l'aigua i provà d'introduir-hi una poteta, després l'altra. Estava gelada i un calfred li recorregué el cos. Va estendre les ales i s'allunyà cel amunt. Cercaria l'aliment als voltants de la llotja, on els pescadors arribarien de seguida. No estava avui per remullades. —Joana Febrer

L

a dona volia que m’aprimés ja que estava un poc grassonet. Per això em va apuntar al gimnàs, a jugar a tennis i a natació. Ara que m’he aprimat he perdut la feina. El vestit vermell de Nadal per a repartir regals em queda massa gros. —Marga Capó 13


itineraris prehistòrics Aquestes són algunes de les imatges captades per l'alumnat d'itineraris prehistòrics.

recetas multiculturales Con motivo de las fiestas organizadas al final del primer trimestre, un grupo de alumnos de enseñanzas iniciales compartimos mesa aportando cada uno algo típico de su país de origen. El resultado fue una mesa muy diversa de colores, de olores y de sabores. Pudimos probar comidas tradicionales de Marruecos, Argelia, Ecuador y, por supuesto, también de Menorca. Aquí os dejamos una de las recetas para que podáis probarlo si os apetece. Se trata de los patacones con queso muy típicos de Ecuador. Se pueden servir como entrante o para acompañar algún otro plato. ¡Qué aproveche! Patacones con queso Ingredientes: Plátano macho Agua con sal Aceite para freír Queso fresco Elaboración: 1. Calentar abundante aceite en una sartén. 2. Pelar el plátano y cortar en tacos de unos 2 centímetros de grosor. 3. Poner los tacos de plátano a freír para que se ablanden. 4. Cuando el plátano empieza a ponerse amarillo (sin llegar a dorarse) retirarlo del aceite y aplastarlo con un vaso. 5. En un cuenco poner el agua y la sal. Pasar por esta mezcla los trozos de plátano. 6. Volver a freír el plátano. Dorar por ambos lados. Colocar sobre papel absorbente para escurrir el exceso de aceite. 7. Servir acompañado por unos trozos de queso fresco. 14


recomanacions literàries El 1932 el periodista Ernst Haffner va escriure el reportatge novel·lat La banda de Berlín. Germans de Sang, que va rebre de seguida el reconeixement del públic i de la crítica. Però un any més tard els nazis el van prohibir, i bona part de l’edició va anar a parar a la foguera. Ara, vuitanta anys després, tretze països li han volgut donar la benvinguda immediatament com una obra mestra intemporal. A La banda de Berlín Haffner s’endinsa en l’il·lícit món dels baixos fons i descriu, de manera convincent i atractiva, com aquests germans de sang es mouen d’un delicte al següent, passant les nits en tuguris i lluitant junts per sobreviure a la pobresa del Berlín dels anys trenta. Amb un estil cinematogràfic de gran nitidesa i intimitat, Ernst Haffner escriu una novel·la diferent de totes les altres. Ed. La Campana, 214 pàgines

Nada hacía suponer a Mauro Larrea que la fortuna que levantó tras años de tesón se le derrumbaría. Ahogado por las deudas y la incertidumbre, apuesta sus últimos recursos en una temeraria jugada. Hasta que la perturbadora Soledad Montalvo, esposa de un marchante de vinos londinense, entra en su vida envuelta en claroscuros para arrastrarle a un porvenir que jamás sospechó. De la joven república mexicana a la espléndida Habana colonial; de las Antillas al Jerez de la segunda mitad del XIX, cuando el comercio de sus vinos con Inglaterra convirtió la ciudad andaluza en un enclave cosmopolita y legendario. Por todos estos escenarios transita La Templanza, una novela que habla de glorias y derrotas, de minas de plata, intrigas de familia, viñas, bodegas y ciudades soberbias cuyo esplendor se desvaneció. Ed. Planeta, 540 pàgines

Don Quijote de la Mancha es considerado por muchos críticos como el mejor texto literario jamás escrito. Supuso un hito indiscutible en la historia de la literatura, y es el libro más traducido después de la Biblia. Sus personajes han pasado a formar parte de la cultura popular, y representan aspectos sociales y psicológicos que hoy día siguen vigentes, al igual que el estilo literario de Cervantes, que tampoco ha envejecido desde la publicación de esta obra, hace más de cuatro siglos. La primera parte se publicó en 1605, y tal fue su éxito que ese mismo año se reimprimió varias veces y fue traducida al francés y al inglés. Esta edición cuenta con introducción y notas de Ángel Basanta, y está ilustrada por José Ramón Sánchez, Premio Nacional de Ilustración 2014. Ed. Anaya, 1318 pàgines

15


Marc Allès

Marc Allès

16

Profile for CEPA Ciutadella

Coses nostres juny 2015  

Coses nostres juny 2015  

Advertisement