Page 1

Xiprell

Revista número 5 del Centre d’Adults de Calvia


SUMARI Editorial

2

Lliurament de premis

3

FP a Son Espases

4

Visites de Tardor

5

Fes que el vent treballi

6

Visita a Binissalem

9

EDITORIAL Un any més finalitzam un nou curs, amb la satisfacció que moltes persones han aconseguit l’aprenentatge que necessitaven, per tal de millorar la seva trajectòria personal i/o laboral.

Converses dels Tallers

11

Xocolatada Nadal

12

Ciència Fricció

13

Visita a Sant Joan de Déu

14

Dia contra la violencia

15

Enguany celebram…

16

Visita a Raixa

18

Opinions dels alumnes

19

Personal e intransferible

20

La Constitució Espanyola

21

Torrada de Sant Antoni

24

Us desitjam un feliç estiu i us esperam al setembre.

El profesor ideal

25

Francisca Muñoz Solomando

Final del curs d’espanyol

26

Directora del CEPA Calvià.

Energia solar

28

Sortida Aquarium

29

Visita a la catedral

30

Dies de ràdio

31

Jornada orientació

32

La informació ens fa visibles

33

Perfil de l’alumnat

35

Alfabetització emocional

36

Aprenentatge continu

37

Aficions dels professors

38

Matrícula

40

Còmic

41

Matrícula

42

Frases educatives

44

L’equip directiu del CEPA Calvià vol donar les gràcies a tot el professorat per la seva tasca diària. Als professors i professores, que dirigits per na Isabel Ródenas, elaboren aquesta revista amb tanta professionalitat. A les entitats públiques i privades amb les quals col·labora, pel seu suport. I, sobretot, vol agrair a l’alumnat la il·lusió demostrada i l’esforç realitzat. Ara toca un període de descans, però recordau que el mes de setembre, el CEPA tornarà a obrir les seves portes per a totes aquelles persones que desitgin formar-se.

2


LLIURAMENT DE PREMIS ALS ESTUDIANTS D’ESPA

El conseller d’Educació Sr. Martí March i la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Sra. Maria Alorda, van fer lliurament dels primers premis als millors estudiants d’Educació Secundària de tots els centres d’ensenyament per a adults de les Illes Balears. A l’acte, celebrat el mes de novembre a la seu del museu d’art contemporani Es Baluard, hi van assistir alumnes, familiars i docents de totes les escoles. La representant guardonada del nostre centre va ser na Vanessa Garcia Garzón. Na Vanessa va arribar al CEPA Calvià el curs 2017-18. Després de cursar fins el 3r any d’ESO a l’institut, on va haver de lluitar contra l’assetjament escolar, va abandonar els seus estudis i, aconsellada pels seus professors, va començar un Grau Mitjà de Comerç. Na Vanessa no només ha superat aquell episodi sinó també i, no sense un gran esforç, ha recuperat l’interès per l’estudi. Amb el suport dels seus companys i companyes i del professorat del centre, ha aconseguit el graduat en Educació Secundària Obligatòria i actualment s’està preparant per a accedir a un Grau Superior .

Tots els guardonats amb les autoritats de la Conselleria d’Educació i representants dels centres

Moment del lliurament del premi a l’alumna Vanessa García Garzón

Les autoritats amb els guardonats i familiars

Reportatge i fotografies Francisco Expósito, Isabel Ródenas

3


ELS CURSOS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL A SON ESPASES El passat 13 de noviembre, els alumnes i professors de Formació Professional de les dues branques que s’imparteixen al CEPA Calvià,- tècnics en cures auxiliars d’infermeria i tècnics en atenció a persones en situació de dependència-, van assistir a una sessió de formació oberta per a estudiants i també per a professionals en actiu , a l’hospital universitari de Son Espases. El tema que es va tractar va ser la importància de la prevenció i tractament de les úlceres per pressió. Una profesional experimentada va exposar el tema molt clarament davant un auditori ple, i els nostres alumnes van participar de forma activa fent preguntes i plantejant qüestions de gran interès per a ells.

Grup d’alumnes davant l’hospital de Son Espases

La Sala d’Actes de l’hospital universitari Son Espases es va omplir .

La sala d’actes de l’hospital Universitari de Son Espases es va veure desbordada per nombrosos alumnes de Formació Professional arribats de tots els punts de l’illa. La participació i interès es va demostrar al final amb intervencions i preguntes que la ponent va respondre amb claredat. Definitivament va ser una jornada molt profitosa. Hem d’agrair la inestimable col·laboració dels serveis de l’hospital que van apropar la ciència als nostres estudiants. Informació i fotografies facilitats per l’equip de Cures Auxiliars d’Infermeria.

4


VISITES DE TARDOR: ALUMNES DE FORMACIÓ PROFESSIONAL A L’HOSPITAL

PSIQUIÀTRIC DE PALMA I AMADIP. Els alumnes de Tècnics en cures Auxiliars d’Infermeria varen visitar el 20 de novembre l’hospital psiquiàtric de Palma, ubicat a l’antic convent de Jesús, antigament extramurs de ciutat i més endavant,- a partir de 1911-, el qual es va dedicar al tractament de malalties mentals . Els alumnes van assistir a una xerrada de sensibilització davant les malalties mentals i van visitar les instal·lacions del recinte posteriorment. Els usuaris dels serveis de l’hospital els van explicar les diverses teràpies que desenvolupen al centre, com ara jardineria, ceràmica, manualitats diverses, etc., així com les seves experiències. També els van obsequiar amb objectes fets per ells. Així mateix els alumnes d’Atenció a la Dependència van visitar aquesta tardor les instal·lacions d’Amadip, que els van mostrar els mateixos treballadors de l’associació.

Informació i fotografies equip FP

5


TALLER “FES QUE EL VENT TREBALLI PER A TU”. El dia 12 de desembre de 2018, els alumnes de tercer i quart d’ESPA matí del CEPA Calvià varen realitzar un taller d’energia eòlica dins l’assignatura Ciències Naturals del Departament Cientificotecnològic. És un taller organitzat per l’Escola Politècnica Superior de la UIB utilitzant materials molt simples i pensat per desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants.

Un aspecte important és que no existeix una solució única i, per tant, està adaptat per a un gran espectre d’edats i nivells. Els monitors són alumnes de l’Escola Politècnica Superior de la UIB. El nom del taller és:”Fes que el vent treballi per a tu”. Els equips d’estudiants dissenyen i construeixen un molí de vent operatiu usant productes de la vida quotidiana. Els molins de vent fets pels estudiants han de ser capaços de suportar el vent generat per un ventilador o assecador de cabell, funcionant a velocitat mitjana i situat a una distància de 61 cm, i a més girar per aixecar un objecte petit. Els estudiants avaluen l’eficàcia tant del seu propi molí de vent com la dels altres equips i presenten les seves troballes a la classe.

La idea és que reflexionin sobre la importància de les energies alternatives i la seva important contribució a la sostenibilitat del planeta, a la vegada que posen a prova la seva creativitat. Tots els grups varen fer una magnífica feina, però els molins que millor funcionaren varen ser els dels equips formats per: Alba Palacios, Laia Pujol i Adriana Lemonche, Kiryl Mikailov, Alexis Reid i Christian Robert Sims. La nostra felicitació als membres d’aquests equips!!

6


“Una manera de apreciar lo que los ingenieros hacen para poder hacernos la vida mejor” Enrique Montes Cuesta. “Fue muy divertido y lo pasé muy bien. Estuvo muy bien” Sandra Fernández. Mucha curiosidad al hacer esta práctica. Me lo pasé bien a la hora de hacerlo, lo recomendaría para el próximo curso”. Natalia Laserna

Fotos facilitades per la professora del departament científicotecnològic, Isabel Gutiérrez

7


Alguns dels alumnes que van participar a l’experiment, el qual va estimular la seva curiositat i capacitat de creació. Una jornada que no oblidarem sense dubte.

Juan Carlos Atoche i Aitor Perez davant el seu molí

Laia Pujol, Alba Palacios i Adriana Lemonche

Natalia Laserna i Enrique Montes

Christian R. Sims i Alexis Reid

Fotografíes facilitades per na Isabel Gutiérrez

8


VISITA A LA CASA D’EN LLORENÇ VILLALONGA Els alumnes d’Alfabetització i Memòria, dia 21 de novembre vàrem visitar la Casa Museu Llorenç Villalonga a Binissalem. Na Carlota ens va fer un itinerari per totes les estances d’aquesta casa on el gran novel·lista mallorquí hi passava els estius i hi escrivia històries sobre la societat mallorquina de principis del segle XIX. Ens mostrà també el celler on elaboraven vi i també un jardí meravellós. Férem una volta per la plaça del poble i dinàrem al celler sa Vinya. Va ser una jornada ben profitosa .

Reportatge signat per na Tana Marcé, professora de Català i Tallers d’Alfabetització i Memòria.

9


Els components dels Tallers d’Alfabetització i Memòria que imparteix el CEPA Calvià, van passar una jornada molt interessant. L’experiència es va veure completada amb un dinar de germanor que tots vam agrair i gaudir moltíssim. Esperam que es pugui repetir el pròxim curs. Fins aviat!!

El grup mirant un fragment de Bearn, pel·lícula sobre l’obra d’en Llorenç Villalonga

Foto del grup davant l'església de Binissalem

Visita al celler de la casa

I com a colofó vam dinar d’un típic i saborós arròs brut

El grup en un moment escoltant les explicacions al pati de la casa

10


SESSIONS DE CONVERSA DELS TALLERS DE CASTELLÀ I D’ANGLÈS Les professores Samantha Pulido i Isabel Ródenas, que imparteixen els tallers de castellà per a estrangers nivell 3 i d’anglès nivells 3 i 4, vam pensar que seria una bona iniciativa posar en contacte els nostres alumnes de manera que poguessin practicar les dues llengües, castellà i anglès, a intervals de quinze minuts respectivament. Les xerrades, encara que en un principi van seguir un guió temàtic, van discórrer lliurement al llarg de la sessió. Vam detectar amb sorpresa que no només era molt fàcil per a ells encetar una conversa, sinó també continuar xerrant d’altres temes personals d’interès per a ells. Va ser tan exitosa la primera trobada que es va repetir el mes de març amb la mateixa fluïdesa i interès.

Menjars de França, Rússia, Polònia, Regne Unit , Hongria, Marroc i fins i tot coques mallorquines

Per posar la cirereta al pastís, els alumnes es van implicar i van cuinar tota mena de delicatessen pròpies dels seus països de procedència. Tot un èxit i una més que recomanable experiència. Moltes gràcies per la vostra implicació i il·lusió.

Fotografies Samantha Pulido, Isabel Ródenas

11


XOCOLATADA DE NADAL Com cada any, enguany vam celebrar el nadal amb una deliciosa xocolatada molt concorreguda i animada. Aquí teniu unes quantes fotos com a testimoni de la diada. Qui es resisteix a un bon tassó de xocolata calenta en ple hivern? Nosaltres no!

Un grup animat d’alumnes de formació Professional mentre reposen forces per començar classes una altra vegada

En Jesús i na Maria José mentre es preparen per berenar

Na Samantha Pulido, professora del departament d’Inicials, degustant un tassó de xocolata que li serveix n’Alfonso Martínez, responsable d’activitats extraescolars i fes-

Un altre any més vam celebrar el començament de les festes de nadal amb fred i il·lusió

12


CIÈNCIA FRICCIÓ AL CEPA CALVIÀ El día 13 de Marzo del 2019, se celebró en el CEPA Calvià la conferencia: “Ciencia-fricción: algo chirría en la pantalla” organizada conjuntamente por el IMEB (instituto municipal de educacion y bibliotecas de Calvià) dentro del marco del proyecto ciudad-ciencia y el CEPA Calvià. El conferenciante, Juan Ángel Vaquerizo es un reconocido investigador que desarrolla su labor en el Centro de Astrobiología perteneciente al Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en colaboración con el Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA). Centro de investigación asociado al NASA Astrobiology Institute(NAI). Su labor en este centro consiste en coordinar proyectos educativos relacionados con la astrobiología y las ciencias planetarias. Asimismo, desarrolla una intensa actividad de divulgación científica que comprende desde la realización de talleres y charlas para profesores, estudiantes y público en general hasta la coordinación editorial de revistas de divulgación científica.

También es miembro de la RSEF del Grupo Especializado de la Enseñanza de la Física y desarrolla una labor investigadora en Didáctica de las Ciencias, concretamente en la Enseñanza y Aprendizaje de la Astronomía y la Astrofísica. La charla trató sobre los grandes errores científicos que podemos encontrar en la mayoría de las películas de ciencia-ficción y que a menudo pasan desapercibidos para la mayoría de nosotros. Así, de una forma amena y clara y basándose en una selección de fragmentos de míticas películas del género, el conferenciante fue desgranando los conceptos erróneos que en ellas aparecen y contrastándolos con la realidad que marca la física. Todo ello con toques de ironía que hacían la charla más entretenida y asequible. Bajo mi punto de vista, esta es una forma atractiva y cercana de divulgar la ciencia y de fomentar la curiosidad científica. Prueba de ello fue la gran afluencia de público, tanto por parte del alumnado como del profesorado y personas ajenas al CEPA, así como las numerosas preguntas e intervenciones de los asistentes.

Fdo: Isabel Gutiérrez

13


VISITA A L’HOSPITAL DE SANT JOAN DE DÉU Els alumnes del cicle formatiu de Grau Mitjà de Cures auxiliars d’Infermeria visitaren l’hospital de Sant Joan de Déu el passat mes de gener. La coordinadora d’Infermeria Fàtima París ens va explicar la història de l’hospital des dels seus inicis fins a l’actualitat i ens va fer un recorregut per les instal·lacions, en el qual ens va explicar la seva organització i funcionament. Els alumnes ens van fer arribar una valoració molt positiva de la visita.

Alumnes de primer del Cicle Formatiu de Cures auxiliars d’Infermeria durant la xerrada a càrrec de na Fàtima París, coordinadora d’Infermeria.

Tot l’equip davant l’hospital de Sant Joan de Déu

Fotografies realitzades pel professorat d’FP del C CEPA Calvià

14


COMMEMORACIÓ DEL DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE Al llarg de tot el curs el CEPA Calvià ha recordat els assassinats per violència de gènere ocorreguts a l’Estat amb un minut de silenci l’últim dimarts de cada mes. Per aquest motiu, el 15 de gener, a les 11 del matí, amb col·laboració amb l’ajuntament de Calvià, es va dur a terme un acte de rebuig i record de les dones assassinades per les seves parelles o exparelles. Amb el tema “Calvià diu NO a la violència de gènere”, es van reunir a la porta del centre les autoritats del municipi. Vam comptar amb la presència del batle Alfonso Rodríguez Badal i integrants de l’equip de govern i de la Corporació municipal, com ara la tinent de batle de Cohesió Social i Igualtat, Nati Francès, qui va apel·lar a les persones concentrades que es posin del costat de la igualtat i la lluita contra les violències masclistes. L’acte va finalitzar amb la lectura, per part de joves, de diferents frases i del nom de les dones assassinades enguany.

Un gran cor amb els noms de totes les víctimes va presidir la concentració davant del centre de persones adultes de Magaluf.

Nombrosos assistents portaven cartells amb frases condemnant la violència contra les dones així com els noms d’algunes d’elles. La tinent de batle de Cohesió Social i Igualtat, Nati Francès durant la seva intervenció a l’acte reivindicatiu Article facilitat pels Serveis de Comunicació del Consistori de Calvià

15


ENGUANY CELEBRAM ... 

El centenari del naixement de l’escriptor J. D. Salinger, autor d’’El vigilant en el camp de sègol’.

L’any Brossa commemorarà el centenari del naixement (19 de gener) del poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa.

Poemes visuals de Joan Brossa

 

400 anys del naixement de l’escriptor francès Cyrano de Bergerac. 25 anys de la mort de Charles Bukowski, autor d’un mig centenar de llibres, relats curts i poemes.

500 anys de la mort de Leonardo da Vinci.

25 anys de la mort de l’escriptor uruguaià Carlos Onetti.

25 anys de la mort de l’escriptor Pere Calders (21 de juliol) , un dels grans de la literatura catalana

i conegut en especial pels seus contes i relats que recentment s’han reeditat. 

75 anys de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, l’autor d’’El petit príncep‘.

Any internacional de la taula periòdica dels elements químics.

Centenari del naixement de Teresa Pàmies, autora d’una extensa obra marcada per un to autobiogràfic i les seves experiències viscudes durant l’exili, de l’any 1939 fins al 1971.

16


Conte breu d’en Pere Calders

L’home de Vitruvi

I tu? T’atreveixes a fer un poema visual?

17


VISITA A LA FINCA DE RAIXA Dia 21 de febrer els alumnes de Memòria i Alfabetització vàrem visitar Raixa, al municipi de Bunyola. Na Sònia, la monitora, ens va fer un itinerari per les estances de la possessió i ens va contar la història de la finca des del seus orígens àrabs fins als nostres dies, propietat del Consell Insular des de l’any 2002. Amb ella passejàrem pels jardins meravellosos i admiràrem el safareig més gran de l’illa. Després anàrem a dinar a Sóller, a l’IES Guillem Colom Casesnoves, on els alumnes ens tractaren estupendament i ens oferiren un menú suculent. Vàrem passar un dia ben entretingut i profitós.

La casa senyorial i part dels magnífics jardins que l’envolten

El grup visitant la cuina de Raixa

El nombrós grup de persones que assisteixen a les classes de Memòria i Alfabetitzció van gaudir d’un dia fantàstic

Panoràmica dels jardins i el magnífic entorn de la finca

Article i fotografies dels membres del departament

18


19


20


LA CONSTITUCIÓN ESPAÑOLA DE 1978 El día 6 de diciembre de 2018 se conmemoró el 40 aniversario del Referéndum convocado para que los españoles, con derecho a voto, pudieran decidir sobre el texto de nueva Constitución aprobado por las Cortes Generales. Es un acontecimiento histórico, en torno al cual las instituciones públicas organizaron multitud de actos en toda España. También, instituciones privadas y ciudadanos a título personal, celebraron, de una u otra manera, el resultado de ese referéndum a favor de la aprobación de la nueva Constitución Española. Este aniversario también ha sido festejado por un pequeño grupo de ciudadanos de Calviá, que se reunen los martes y viernes por la mañana en el taller de Memoria que la Escuela de Adultos realiza en la Llar de Majors de Son Ferrer, para compartir experiencias y tratar de mantener viva su actividad intelectual. Todos ellos, por su edad, tuvieron la oportunidad de votar en aquel referéndum y de poder vivir la sensación de votar libremente. Por tanto, la actividad la han hecho de una manera sencilla, reflexionando sobre lo que suposo para ellos y para todo el país comenzar una nueva etapa en el ámbito político, pero también en todas las facetas de la vida cotidiana. Se estaba escenificando el final de una etapa de la historia de España y comenzando una nueva. Se ha trabajado el tema a través de la realización de los ejercicios que habitualmente se plantean en el taller: intervención sobre la memoria semàntica, el lenguaje, la atención focalizada, el reconocimiento, la concentración y la resolución numérica. A parte de realizar estos ejercicios, contenidos en un cuadernillo de trabajo, ha habido espacios de diálogo, de compartir impresiones y experiencias; donde cada una de las personas participantes ha podido exponer su punto de vista en todo lo que hace referencia a los cambios políticos y sociales acaecidos en España en los últimos 40 años. Como colofón a ese homenaje, todos han elegido el artículo de la Constitución con el que más

se identifican. El resultado, a la vuelta de la pàgina. Artículo: Alfonso Martínez, professor de Talleres de Ampliación Cultural

21


22


23


La torrada de Sant Antoni a l’escola Com cada curs, l’escola va celebrar Sant Antoni amb una torrada a la seu de Formació Professional. Encara que feia fred, vam gaudir d’un dia assolellat. Botifarrons, carn i un bon fogueró ens van ajudar a passar el matí amb energia i ganes.

La professora Isabel Gutiérrez amb na Thamairis Mengual i en Juan Carlos Atoche, alumnes de 4t d’ESPA

En Jesús i na Marga en animada conversa

Carme, Vanessa, Jaume, Imma, Maria José i Coloma, les nostres forces vives de l’escola, fent un descans al pati de l’edifici de Formació Professional.

Entre Alfons i un voluntari, posant en marxa el fogueró de l’escola. L’acte va tenir lloc al pati de la seu de Formació Professional, a l’avinguda de les Palmeres.

24


El profesor ideal debe:

Tener capacidad para comunicarse y transmitir sus conocimientos de forma clara y precisa.

Dominar su materia, estar motivado para enseñar a sus alumnos y preocuparse por conocerlos y motivarlos a ellos.

No evaluarnos solo por la nota del examen, sino tener en cuenta nuestros logros, esfuerzo y constancia.

No ser ni poco exigente ni muy estricto con nosotros para asegurar el correcto desarrollo de las clases.

Implicarse más con los alumnos que necesitan ayuda y dedicar tiempo también fuera de clase, si es posible.

Enseñarnos conceptos útiles y esenciales que podamos aplicar a nuestra vida diaria, que tengan una utilidad práctica.

Tener buen carácter, no ponerse de mal humor a la mínima. Ser paciente y transmitir paz.

Tener devoción por la enseñanza: que no vea el hecho de ser profesor como un trabajo; tendría que actuar como un maestro que nos guíe y aporte conocimientos no solo académicos, también vitales.

Alumnes de tercer d’ESPA

25


El curso 2018/19, que comenzó el día 1 de octubre de 2018 y ha finalizado el 17 de abril de 2019, se inició con 8 grupos de Castellano para Extranjeros (7 en Magaluf y 1 en Galatzó), repartidos en diferentes niveles, según el nivel de conocimiento de la lengua castellana de los solicitantes. Se han impartido los niveles: T1, T2, T3, T3 plus y Alfabetización. Este último acogía a personas que no habían sido alfabetizadas en su propia lengua. Para dar respuesta a las solicitudes de plaza que se fueron produciendo una vez iniciadas las clases, se organizaron 2 grupos más: en el mes de diciembre se impartió un T1 intensivo y en febrero comenzó otro T1, ambos en Magaluf. En total se han matriculado 172 alumnos.

Els assistents a la biblioteca de Calvià

HOMBRES = 36’31 %

Samantha Pulido amb el seu grup de T1 Magaluf

MUJERES = 63’69 %

EDAD 16 – 19

% 1’27 %

20 – 24

5’73 %

25 – 34

21’03 %

35 – 44

31’21 %

45 – 54

18’47 %

55 – 64

11’46 %

+ 64

10’83 %

Seguimos teniendo gran variedad de nacionalidades de procedencia. En concreto, este año han participado alumnos de unas 35 nacionalidades, siendo la mayoría de países europeos. De éstos, los procedentes del Reino Unido, Alemania y Bulgaria han sido los más numerosos. Del continente africano, marroquíes y senegaleses son mayoría. Del continente asiático, la mayor parte de alumnos son de India.

26


Un año más, la escuela organizó una actividad, como final de curso, en la que pudieran encontrarse y conocerse los componentes de los distintos grupos y sus profesores para compartir experiencias . El lugar elegido ha sido el Casal de Can Verger, en Calviá y la fecha el 12 de abril. La jornada comenzó con el acondicionamiento de la zona del jardín que se utilizaría para la comida. Cada participante fue colocando el plato que había preparado, consignando el nombre y el país de procedencia para que el resto pudiera identificarlo. Sobre las 10 y media de la mañana se inició una visita guiada a la biblioteca pública de Calviá, situada en el mismo casal. Todos agradecieron la amena y didáctica exposición que realizó Margalida, la bibliotecaria sobre las características y el servicio que se presta en la biblioteca. Después de la visita, los asistentes pasaron a degustar las viandas .

Taller 3 de Magaluf amb na M. Antònia Bennasar

Taller 2 de Magaluf amb na Catalina Sureda

Taller 1 amb na Samantha Pulido

Taller 3+ de Magaluf amb na Catalina Oliver

Samantha i les alumnes de t3 de Magaluf

Detall de les taules

Reportatge a càrrec de l’equip docent

27


APRENENT SOBRE ENERGIA SOLAR El mes d’abril ens va visitar en Joan Gelabert, professor del centre fins el curs passat, molt recordat per tots els que vam coincidir amb ell. En Joan va oferir una xerrada molt amena sobre la seva experiència personal amb les instal·lacions fotovoltaiques com a subministradores d’energia solar a Mallorca, en concret a Calvià. També va informar als alumnes d’ESPA que van acudir, de l’actual marc legal i comercial d’aquesta font d’energia. El tema, d’interès innegable per a tothom, va aclarir molts dubtes dels assistents. Gràcies pel teu compromís amb el centre, Joan.

En Joan Gelabert a la xerrada que va oferir als alumnes d’ESPA

L’energia solar és particularment útil als voltants del centre urbà, on no hi ha bona cobertura elèctrica

L’acte va estar patrocinat pel departament científic del centre

Fotografies facilitades pel departament científic

28


SORTIDA A L’AQUARIUM DE PALMA Enguany, la Comissió del Projecte Lingüístic del Centre va organitzar una sortida a l’Aquarium de Palma amb l’objectiu de conèixer el projecte de preservació de les tortugues que es porta a terme en aquell centre. Tal com els organitzadors esperaven, la iniciativa va tenir molt d'èxit entre l’alumnat que va omplir les instal·lacions. A més de les esmentades tortugues, vam poder veure altres espècies marines, com ara taurons, meduses i peixos de totes formes i colors. Molts dels alumnes van comentar que els van resultar molt interessants les explicacions que ens van oferir els professionals del centre. Esperem tornar-hi molt prest.

Interessant instantània dels alumnes a través d’un vidre

Tots observant els taurons

Exemplar de tauró de l’Aquarium

Fotografies facilitades pels integrants de la Comissió Lingüística

29


UNA VISITA A LA SEU I AL PALAU DE L’ALMUDAINA El mes de maig la Comissió de Normalització Lingüística del centre va organitzar una visita a la Seu i al Palau de l’Almudaina. La sortida va suscitar molt d’interès entre l’alumnat i el professorat, els quals donaren suport massivament a la idea i hi participaren activament.

Vista de la catedral des del Palau de l’Almudaina

Un grup d’alumnes a l’interior de l’Almudaina

Perspectives de la catedral de Palma

L’alumnat i el professorat es va dividir en tres grups per tal d’aprofitar millor les explicacions de les guies. Els tres grups anaren alternant les visites als dos llocs. Al Palau de l’Almudaina vàrem poder conèixer els reis del regne de Mallorca i la seva història, així com els canvis soferts per l’edifici. A la Seu vàrem conèixer la història de la construcció i l’evolució de la Catedral. Es va fer incidència en les dues intervencions més modernes: els canvis i la decoració de l’altar major per part d’Antoni Gaudí i la renovació de la capella del Santíssim per part de Miquel Barceló. Reportatge gràfic Francisco Expósito

30


DIES DE RÀDIO AL CEPA CALVIÀ Aquests curs escolar hem tornat tenir un altaveu extern, que ens ha permès mostrar a la ciutadania del municipi el que es fa a la nostra escola. Un dimarts al mes, des del mes de setembre fins el mes de juny, hem tingut una hora de programa en directe a Ràdio Calvià, dins de l’espai dedicat als diferents serveis que ofereix l’IMEB. A finals del curs passat es va fer una programació de les intervencions que havien de fer, de tal manera que es poguessin aprofitar aquestes intervencions de la millor manera possible. L’equip directiu i el coordinador d’activitats varen proposar una distribució dels continguts dels diferents programes, on tinguessin cabuda la informació general de l’oferta formativa que ofereix l’escola i la possibilitat de donar a conèixer altres activitats més quotidianes. També es tractava de donar veu als alumnes, per tal que aquests tinguessin també l’oportunitat de poder exposar el que fan habitualment al llarg del curs escolar (estudis que realitzen, activitats, relacions intergrupals, etc.). Per tant, es va decidir repartir les intervencions entre informació general de l’escola i actuacions que es fan, organitzades per cada departament didàctic.

Mª Antònia Bennasar i Alfonso Martínez

Na Laura Estaràs, professora d’FP amb en Diego Vélez, alumne de Cures d’Infermeria

En Diego Ruiz, alumne de 4t d’ESPA amb na Isabel Gutiérrez i na Marga Cerdà

Tallers de Català, Castellà i Anglès

Començàrem les intervencions dels mesos de setembre i octubre amb la publicitat de la nostra oferta formativa i del procés de matrícula. El mes de novembre va tocar el torn al departament d’Ensenyaments Inicials, en la qual va participar un professor i un alumne de Memòria. El mes de desembre va ser el departament de Sociosanitària. El gener es va dedicar a fer publicitat de la matrícula del 2n quadrimestre dels estudis d’ESPA. El departaments tornaren intervenir de nou durant la resta del curs. El mes de febrer, 2 professores i 4 alumnes dels cursos de Castellà per a Estrangers i Anglès varen exposar el treball que fan a les aules. El mes de març va tocar el torn al departament de Socials, amb la intervenció d’una professora i un alumne. La sessió d’abril l’aprofitaren professors i alumnes del departament Cientificotecnològic. Acabaren el torn dels departaments amb la intervenció d’una professora i 2 alumnes del departament de Sanitària. La darrera intervenció (juny) la dedicàrem a fer un petit repàs dels resultats del curs i a donar publicitat a l’oferta del curs 2019/20. Alfonso Martínez

31


III JORNADA D’ORIENTACIÓ VOCACIONAL El Departament de Dependència, responsable del CFGM d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, va participar el passat dia 29 de maig del 2019 en la III Jornada d’Orientació Vocacional: Planifica la teva aventura, que es va dur a terme al Casal de Peguera. Aquesta activitat estava dirigida als 370 alumnes de 4t d’ESO del municipi de Calvià. La finalitat d’aquesta Jornada era proporcionar a l’alumnat eines i recursos que els facilitassin la presa de decisions sobre el seu futur, en l’àmbit acadèmic, professional i personal.

El CEPA Calvià va col·laborar mitjançant la seva presència a un punt d’informació sobre l’oferta formativa i serveis que oferim com a centre. A més, els alumnes de 1r curs d’Atenció a Persones en Situació de Depèndencia, acompanyats pels professors del departament, varen dur a terme dos tallers relacionats amb el curs per tal de donar a conèixer la professió i de donar visibilitat a aquests estudis. Els tallers que es varen realitzar varen ser:  “Les constants vitals i hàbits saludables”. “Alfabet dactilològic i llengua de signes”.

Cal destacar la bona acollida per part de l’alumnat que va participar activament als dos tallers. Així com la implicació per part dels alumnes de 1r de TAPSD que dinamitzaven aquestes activitats. L’experiència va resultar profitosa i gratificant per a tots! Informació facilitada pels professionals d’FP d’Atenció a les Persones en situació de dependència

32


LA INFORMACIÓ QUE ENS FA MÉS VISIBLES En la revista del curs passat, es varen exposar les estratègies de comunicació que l’escola ha anat utilitzant al llarg dels anys per arribar a la població que pot estar interessada a estudiar en aquest centre; sempre tenint en compte que som un centre educatiu que imparteix ensenyaments no obligatoris, la qual cosa suposa que cap persona està obligada a venir a matricular-se. En aquest curs 2018/19 hem continuat en la línia iniciada els darrers cursos, amb un tractament el més racional possible de la informació que volem donar sobre l’oferta formativa i el procés de matrícula, tant a nivell general com dels cicles formatius en particular. També hi ha hagut informació puntual sobre la convocatòria de proves externes (Accés UIB, Cicles Formatius i Català). Un altre dels aspectes fonamentals de la informació que s’han treballat ha estat el format utilitzat. Bàsicament han estat cartells i tríptics. Quant als cartells, per a aquest curs se’n va fer un de nou per a donar publicitat de l’oferta formativa general, amb un format molt atractiu, fet en impremta. La resta de cartells s’han fet a l’escola, de manera més senzilla. Els tríptics de l’oferta general i de l’oferta de cicles formatius també s´han actualitzat, amb una nova imatge. Quant al mitjà utilitzat per traslladar tota aquesta informació al ciutadà, han estat diverses les alternatives amb les quals hem treballat. Per una banda, la nostra pàgina web, la revista escolar i els comptes de facebook i Instagram que té habilitats l’escola. Per l’altra, la difusió dels cartells s’ha fet també a través del correu electrònic, enviant-los a diferents departaments municipals, escoles i altres institucions. El cartell de l’oferta general i els tríptics s’han fet arribar en mà a aquells llocs on interessava tenir aquesta informació. Molt significatiu ha estat l’aprofitajans que altres institucions han pola difusió que fan l’IFOC, l’IMEB, ment Internacional en el seu àmbit ta Calvià. Molt important per a litat que Ràdio Calvià ens ha donat ció de Calvià, amb un programa mes, durant tot el curs escolar.

ment que hem fet dels mitsat al nostre abast. Destacam Serveis Socials i el Departad’actuació; així com la Revisnosaltres ha estat la possibide poder arribar a la poblad’una hora un dimarts al

També hem pogut donar informativa als ciutadans en diferents condel Llibre a Palmanova ció Educativa i Laboral d’Andratx 12/04/2019) i III Jornades d’Orien(Peguera, 29/05/2019).

ció de la nostra oferta formavocatòries institucionals: Dia (4/05/2019), I Fira d’Orienta(FIR@ORIENTA – tació Vocacional del CUC

33


L’elecció del moment de sortir al carrer amb la nostra publicitat és fonamental per a nosaltres. Tant els tríptics com els cartells informatius surten coincidint amb dates concretes: inici de curs, procés de matrícula del 2n quadrimestre, procés de matrícula dels cicles formatius, convocatòries de proves externes, etc. Aquesta mateixa informació es va actualitzant a la pàgina web. A Ràdio Calvià també aprofitam per donar informació, quan coincideix amb aquests dates concretes. La resta de programes que fem els dedicam a parlar de l’activitat que fan els diferents departaments didàctics de l’escola, cosa que és també una forma de fer-nos publicitat cap a l’exterior. En tot moment tractam de mantenir un servei d’informació i d’atenció personal als ciutadans que acudeixen al centre, ens criden per telèfon o ens envien les seves peticions d’informació per email. Com a darrera reflexió, tornam a dir que la millor publicitat és la que ens fan els nostres alumnes satisfets amb la seva estada a l’escola. Alfonso Martínez

34


35


Alfabetització emocional

Valora en ordre ascendent les teves habilitats: autoconeixement, maneig d’emocions i sentiments, adaptabilitat, optimisme, empatia, escolta i eficàcia en les comunicacions. Totes aquestes habilitats són importants en el nostre dia a dia per obtenir èxit tant professional com personal. En el context educatiu del centre, s’ha fet referència nombroses vegades a l’alfabetització i l’alfabetització digital, però de vegades hem oblidat la més important, l’alfabetització emocional. Sense alfabetització emocional no hi ha aprenentatge. A principi de curs i amb els alumnes de 3r d’ESPA vaig fer dues petites activitats sobre adaptabilitat i optimisme. La primera consistia en saber què els interessava realment per poder conèixer-los i cercar temes relacionats per a les classes d'anglès. Explicat breument, l’activitat consistia que cada alumne havia de publicar una foto sobre la seua passió i posar-hi deu etiquetes. Després havien d’explicar a la resta de la classe el perquè d’aquestes etiquetes. La implicació, emoció i l’alegria quan cadascú va parlar de la seua imatge va ser quelcom indescriptible i encara a dia d’avui perdura el record tan dolç que van provocar. L‘altra activitat, optimisme, duta a terme també al taller d’anglès, va consistir a començar la classe posant un vídeo on els dialogants duien la mateixa conversa però en tons diferents. Els alumnes van descobrir en aquest vídeo que per tenir una bona conversa, entre d’altres, s’han de donar els següents factors: escoltar, mostrar interès per la conversa, emprar to emfàtic i sobretot, col·laborar en ella. Molt s’ha parlat darrerament de l’empatia, posar-se en les sabates dels altres. És difícil, sobretot, a una escola d’adults on tenim talles des de la 16 a la 84 i on cada persona com deia Shakespeare, és un món. Però l’empatia, com la resta de les habilitats, es pot millorar i treballar mitjançant l’observació, no jutjant, escoltant activament, i desafiant estereotips. Els professors aprenem i millorem en cada una d’aquestes habilitats dia a dia. Algunes ens costen més que altres. Però, som conscients que el nostre rol ha canviat en el transcurs dels anys i que no som simplement transmissors de coneixement sinó gestors d’emocions. I tu? Has descobert quina és la teva millor habilitat i quina has de potenciar? Jesús García Ferre

36


BENEFICIS DE L’APRENENTATGE AL LLARG DE LA VIDA Les escoles d’adults van sorgir, entre altres raons, per alfabetitzar la gent gran que no havia tingut l’oportunitat de petits. Poc queda d’aquells orígens, ja que les escoles han evolucionat i ara a més d’alfabetització, s’ofereix tot tipus d’ensenyaments. És més, a elles acudeix tot tipus de gent: jove, gran, amb carrera, sense carrera, gent que vol actualitzar-se, canviar, reiniciar-se. Tots hem acudit o acabarem acudint a elles. Per entendre tot el que aporten i ofereixen, cal fer referència al “Manifest per l’educació d’adults al segle XXI” publicat per l’Associació europea per l’educació d’adults. En ell, es parla, entre d’altres, dels següents beneficis:  1 Ciutadania activa i democràcia. La gent que acudeix a una escola d’adults tendeix més a implicar-se en la societat: voluntariats, votacions, barris. 

2. Salut i benestar. Gent més informada, activa i preocupada pel seu benestar.

3. Habilitats de vida per als individus. Oportunitats laborals i socialització.

4. Cohesió social, equitat i igualtat. L’ escola reuneix gent de diferents edats.

 5. Digitalització. Ajuda els individus en les competències digitals clau per a la realització personal i de feina. 

6. Migració i canvi demogràfic. Ja que creen societats inclusives.

7. Sostenibilitat. Ciutadans crítics i conscients del seu entorn.

 8. Polítiques europees internacionals. Ocupació i mercat internacional, pau i immigració. Escanejant el codi QR pots veure tots aquests beneficis en un vídeo divertit on surten diferents alumnes i experiències a la nostra escola. Jesús García Ferre

37


PER LES SEVES AFICIONS ELS CONEIXEREU

Els professors i professores del CEPA CalviĂ us desitjam unes vacances plenes i reparadores. Fins setembre!!

38


I aquesta ombra, qui pot ser ?

39


40


41


TORN DE MATRÍCULA PER A L’ALUMNAT QUE EL CURS 2018/19 ERA ALUMNE D’UN CEPA CURSOS OFERTATS

DATES

TOTA L’OFERTA FORMATIVA (excepte els Cicles Formatius de G. Mitjà)

Matrícula

Del 5 a l’11 de setembre

TORN DE MATRÍCULA PER A PERSONES DE NOVA INCORPORACIÓ A UN CEPA CURSOS OFERTATS

DATES

TOTA L’OFERTA FORMATIVA (excepte els Cicles Formatius de G. Mitjà)

Matrícula

Del 12 al 24 de setembre

HORARIS DE MATRÍCULA De dilluns a divendres, de 9’30 a 13’00 h. Dimarts i dijous, de 16’30 a 19’30 h.

No ho dubtis. Vine a l’escola Per posar-te en contacte amb nosaltres:

42


CURS ESCOLAR 2019-2020 MATRÍCULA DEL SEGON QUADRIMESTRE DATA

Del 10 al 14

CURSOS

MATRÍCULA PER A L’ALUMNAT QUE VULGUI INICIAR O CONTINUAR ELS ESTUDIS EN EL SEGON QUADRIMESTRE

de febrer de 2020 17 de febrer

INICI DE LES CLASSES

HORARIS DE MATRÍCULA De dilluns a divendres, de 9’30 a 13’30 h. i de 16’30 a 19’00 h.

No ho dubtis. Vine a l’escola Per posar-te en contacte amb nosaltres:

43


US DESITJAM UN NOU CURS PLE DE LLIBRES I D’ENCERTS Todo está perdido cuando los malos sirven de ejemplo y los buenos de burla

44

Profile for cepa_calvia

Revista Xiprell 5  

Revista Xiprell 5  

Advertisement