Page 1

Vremea vineri... min. 150C max. 31 C 0

...sâmbătă... Cerul va prezenta înnorări spre seară, când vor fi posibile averse.

min. 120C max. 26 C 0

...duminică Vremea va fi uşor instabilă. Cerul va fi variabil în a doua parte a zilei când se vor semnala averse slabe.

min. 130C max. 29 C 0

Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza.

00 exemplare j 20.0 Tira

i

07

SPECIAL

Destinaţii turistice la un pas de Bucureşti

it l Nr. 44 Anul II l 4 - 10 mai 2012 l 16 pagin

PAG.

ratu ânal g ptăm Să

În fiecare weekend, staţiunile de pe Valea Prahovei şi, vara, cele de la malul mării sunt pline de turişti veniţi din Capitală şi din toate colţurile ţării. Bucureştenii care doresc să îşi petreacă un weekend liniştit, departe de freamătul din marile staţiuni, pot alege dintr-o multitudine de destinaţii situate la doar câţiva kilometri de Capitală. (pag. 2-3)

LIVE MUSIC

PUBLIKA live @ Music Club

Sâmbătă seară, fanii new waveului şi ai rockului alternativ sunt aşteptaţi, în recent renovatul Music Club, la un recital incendiar susţinut de una dintre cele mai în vogă trupe ale momentului. (pag. 6)

REGIZORUL „MOROMEțILOR“ România, azi: vulgară, mitocană, agresivă. E lumea creată de unele canale de televiziune

PUBLICITATE


PAG.

0 2

SPECIAL

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

278

de kilometri este distanţa ce trebuie parcursă între Bucureşti şi Delta Dunării (Tulcea), spre deosebire de cei 30 de kilometri până la „Delta de Bucureşti“ (Comana).

Alternative la Valea Prah DESTINAţII TURISTICE LA n În fiecare weekend, staţiunile de pe Valea Prahovei şi, vara, cele de la malul mării sunt pline de turişti veniţi din Capitală şi din toate colţurile ţării. Bucureştenii care doresc să îşi petreacă un weekend liniştit, departe de freamătul din marile staţiuni, pot alege dintr-o multitudine de destinaţii situate la doar câţiva kilometri de Capitală. Alexandru Manea alexandru.manea@ziarulring.ro

Palatul Mogoşoaia, relaxare la marginea Capitalei Tot la o distanţă mică de Bucureşti, 11 kilometri, se află Palatul Mogoşoaia, un loc ideal de a petrece o zi de weekend departe de aglomeraţia oraşului. Locul le oferă vizitatorilor o multitudine de atracţii turistice. Printre obiectivele ce trebuie vizitate se numără clădirea palatului, gheţăria, turnul de veghe, cavoul familiei Bibescu, dar şi Biserica „Sfântul Gheorghe“, ce se află poziţionată lângă zidurile cetăţii.

COMANA, „Delta de lângă Bucureşti“ Între Bucureşti şi Giurgiu, la doar 30 de kilometri de Capitală, se ascunde una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din ţară, Parcul Naţional Comana. Înfiinţat în 2004, prin unirea Rezervaţiei Naturale de Ghimpe (ruscus aculeatus), a Rezervaţiei Ştiinţifice de Bujor (paeonia peregrina) şi a Bălţii Comana, parcul are o suprafaţă de peste 25.000 de hectare şi cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, motiv pentru care a fost botezată „Delta de lângă Bucureşti“. Aici se regă-

Construit în 1702 de Constantin Brâncoveanu, Palatul Mogoşoaia a constituit punctul de plecare al unui nou stil arhitectural, brâncovenesc, ulterior unul dintre cele mai importante ale arhitecturii româneşti. Totodată, la Palatul Mogoşoaia, vizitatorii se pot plimba pe marginea lacului cu acelaşi nume sau prin grădini şi pot face chiar şi un picnic în pădurea din apropiere. sesc 141 de specii de păsări, 19 specii de peşti şi 31 de specii de mamifere, unele dintre ele regăsindu-se pe lista roşie europeană de specii pe cale de dispariţie. Toto-

www.ringincentrulvechi.ro

dată, în Parcul Naţional Comana există două tipuri de peşti, ţigănuşul şi cleanul de Comana, care se regăsesc doar în această zonă. Taxa de vizitare este de 3 lei de persoană, iar pentru a putea intra cu maşina mai trebuie să plăteşti încă 15 lei. Totodată, vizitatorii care doresc să imortalizeze clipele petrecute aici trebuie să mai achite o taxă pentru fotografii necomerciale de 27 lei/zi de persoană. Tot aici, ca vizitator poţi închiria un caiac sau o barcă cu motor, iar dacă doreşti să campezi, cort şi sac de dormit.

Samurcăşeşti, mănăstirea cu trei altare La doar 20 de kilometri de Bucureşti, în comuna Ciorogârla, se află o altă mănăstire importantă, Samurcăşeşti, singura din ţară

care are trei altare. Biserica cea mare a mănăstirii adăposteşte mai multe obiecte de valoare, cea mai importantă fiind o raclă de argint

în care sunt păstrate părţi din moaştele mai multor sfinţi, precum Sf. Apostol Andrei, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh loan Gură de Aur, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Ierarh Modest, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Mucenic Teodor Stratilat, Sf. Mucenic Ermin şi Sf. Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. O altă mănăstire care adăposteşte moaşte ale sfinţilor Dimitrie, Ştefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie şi Parascheva, dar şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului este Căldăruşani, în comuna Gruia, judeţul Ilfov. Aceasta a fost ctitorită în 1638 de către Matei Basarab, în muzeul său aflânduse mai multe manuscrise în latină, greacă şi italiană ce datează din acel secol.


SPECIAL

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

20.000

PAG. PAG.

de oameni şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai la mare, staţiunile de pe litoral fiind pline până la refuz.

0 3

ovei şi la Marea Neagră. UN PAS DE BUCUREşTI Peştera Ialomicioara - la munte, fără înghesuială Pentru cei care iubesc muntele, dar care nu vor să aibă parte de aglomeraţia din staţiunile de pe Valea Prahovei, Peştera Ialomicioara este o altă destinaţie ideală. Lângă Târgovişte, la mai puţin de 150 de kilometri de Bucureşti, peştera este situată în masivul Bucegi, zona fiind plină de peisaje superbe. În afară de Ialomicioara, turiştii mai pot ajunge, cu ajutorul

Castrul roman Jidava, o întoarcere în epoca dacilor

La aproximativ două ore de mers cu maşina, lângă Câmpulung Muscel, la limita comunei Schitu Goleşti, se înalţă castrul roman Jidava, una dintre cele mai importante tabere fortificate construite de conducătorii vechiului imperiu pe teritoriul ţării noastre. Castrul a fost ridicat de împăraţii romani Commodus şi Septimius Severus în perioada 190-211, şi este cel mai important de pe Limes Transalutanus, fosta graniţă fortificată între teritoriul cucerit de romani şi zona dacilor liberi. Aproape de acesta există şi un mic muzeu în care se regăsesc multe dintre descoperirile arheologice făcute aici, precum vârfuri de săgeţi, piroane, cârlige, vase sau căni de lut.

telecabinei, la Babele. De asemenea, în zonă se mai pot vizita lacul Scropoasa, Cheile Tătarului, Piatra Arsă şi Spintecătura Urşilor. Cei care vor să rămână peste noapte pot să o facă la una dintre multele pensiuni din zonă, la Mănăstirea Peştera Ialomicioarei sau îşi pot instala cortul pe malul râului Ialomiţa, care izvorăşte chiar din peşteră.

Belciugatele, loc ideal pentru picnic şi pescuit O altă destinaţie de weekend din apropierea Bucureştiului este comuna Belciugatele. Situată în judeţul Călăraşi, la doar 20 de kilometri de Bucureşti, localitatea este vizitată la fiecare sfârşit de săptămână de foarte mulţi turişti. Belciugatele este locul ideal pentru pescarii amatori, dar şi pentru cei care vor să iasă la iarbă verde şi să admire peisajul spectaculos din zonă. Comuna dispune şi de câteva hanuri şi un complex turistic pentru cei care vor să petreacă un weekend relaxant.

La băi şi la „Paris“ O altă destinaţie apropiată şi ideală pentru un weekend de relaxare este Amara. Staţiunea balneoclimaterică este situată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti, unde se pot face băi calde cu apă din lacul care îi poartă numele, împachetări cu nămol, cure cu ape minerale şi gimnastică medicală. La doar câţiva kilometri de Amara se află municipiul Slobozia, care adăposteşte o serie întreagă de obiective turistice ce merită vizitate. Unul dintre acestea este Muzeul Naţional al Agriculturii, în al cărui parc este Biserica de lemn „Poiana“, atestată documentar din anul 1737. Tot în Slobozia trebuie vizitat parcul de vacanţă „Hermes“, o replică a fermei „Southfork“ din celebrul serial american „Dallas“. Acelaşi parc găzduieşte şi o replică a Turnului Eiffel din Paris. Aceasta măsoară 50 de metri înălţime, fiind de cinci ori mai mic decât originalul.

Cernica şi Snagov, lăcaşe de cult pline de istorie În jurul Bucureştiului se află mai multe mănăstiri frumoase, dar şi pline de istorie. Una dintre acestea este Mănăstirea Snagov, situată în comuna Gruiu, la aproximativ 45 de kilometri de Capitală. Lăcaşul a fost ctitorit de Mircea cel Bătrân şi datează din a doua jumătate a secolului al XIVlea. Tot aici este şi mormântul lui Vlad Ţepeş. De asemenea, picturile din interiorul mănăstirii reprezintă cel mai mare ansamblu mural păstrat într-o biserică din ţara noastră. La o distanţă mai mică, doar 14 kilometri de Bucureşti, este Mănăstirea Cernica, un alt important lăcaş de cult.

Aceasta a fost ctitorită în prima parte a secolului al XVIII-lea, iar din cadrul aşezământului fac parte şi două biserici, capele închinate sfinţilor şi un muzeu de carte veche şi artă bisericească. În cimitirul de la Cernica se odihnesc o serie de personalităţi din istoria ţării, precum pictorul Ion Ţuculescu, scriitorul Gala Galaction sau teologul Dumitru Stăniloae. De asemenea, Biserica „Sf. Nicolae“ adăposteşte şi o icoană făcătoare de minuni. Pe lângă credincioşi, Cernica atrage în fiecare weekend un număr important de vizitatori, o mare parte a acestora venind pentru a face un grătar în pădurea din apropiere.

PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

0 4

PARTY

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

10

ani avea artistul când s-a apucat să pună muzică

DJ Jazzy Jeff mixează în Atelierul de Producţie n După The Herbaliser, Terrence Parker, Tyree Cooper şi Bonobo, The Fresh se întoarce sâmbătă seară cu un regal de hip-hop şi r&b american şi autohton. DJ Jazzy Jeff va concerta în Capitală, la Atelierul de Producţie, după ora 22.30. Cristina Andrei cristina.andrei@ziarulring.ro

Direct din Bel Air soseşte la Bucureşti jumătatea mai tehnică din celebrul duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince (Will Smith) al anilor ’90 – maestrul-pionier al platanelor: Jeffrey Allen Townes, aka Jazz din „Prinţul din Bel Air“. Meritele lui DJ Jazzy Jeff sunt cu mult mai extinse decât faima adunată cu unul dintre primele duete multi platinate din lume - DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, alături de nimeni altul decât vedeta hollywoodiană Will Smith. Privit ca o piatră de temelie în tehnicile de scratching, un pionier al turntablismului, Allen şi-a deschis în perioada

succesului nebun cu Smith şi o casă de discuri numită A Touch of Jazz. S-a lansat alături de Will Smith Născut pe 22 ianuarie 1965, Allen a început să pună muzică de la o vârstă fragedă. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince s-a fondat în 1985, a lansat „Rock the House“ în 1987, a semnat designul Gemini 2200, a scos apoi, în 1988, „He’s the DJ“, „I’m the Rapper“, urmat de „And in this Corner“... în 1990. Apariţia din „Prinţul din Bel Air“ l-a însărcinat şi cu scrierea şi producerea theme song-ului serialului, totul fiind urmat îndeaproape de lansarea materialului „Homebase“ în 1991. A produs piese pentru

diverse soundtrack-uri de filme artistice, apoi a ajutat ca producător executiv pe discul lui Will Smith ieşit pe piaţă în 1999.

În aceeaşi calitate a participat şi pe CD-ul Jill Scott, „Who Is Jill Scott? Words and Sounds“, vol. 1, din 2000.

Dacă vrei să îl vezi live pe artist, nu rata evenimentul de sâmbătă seară din Atelierul de Producţie.

PUBLICITATE

BORGORE MIXEAZă,

în weekend, la Turbohalle Cel mai mare festival de cultură urbană din România, Street Heroes, revine în acest weekend în Capitală. Pe lângă competiţiile şi concertele care vor avea loc în Parcul Tineretului, organizatorii ţi-au pregătit şi un after party care va avea loc, sâmbătă seară, în Turbohalle. Borgore te aşteaptă, după ora 22.30, în clubul recent deschis pentru a petrece cum se cuvine până dimineaţă. Fanii se vor bucura, sâmbătă seară, de a treia prezenţă în Capitală a lui Borgore, DJ-ul israelian care face furori pe continentul american. Pe numele său adevărat Asaf

www.ringincentrulvechi.ro

Borger, el vine în România după un superturneu pe care l-a avut în SUA. Borgore a cântat cu această ocazie în faţa a peste 50.000 de oameni, în cadrul Electronic Daisy Carnival, cel mai important festival de muzică electronică şi dance de peste Ocean. Intrarea va fi liberă pentru cei care au brăţară pentru ambele zile. Dacă nu ţi-ai luat abonament, atunci trebuie să ştii că intrarea te va costa 20 de lei înainte de ora 1.00 şi 30 de lei după. Line-up-ul va fi asigurat de Inflex, Grid, Bong şi Drop Dread.


15

PARTY

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

PAG. PAG.

lei este preţul de intrare în True Club.

Seară de muzică live în True Club, cu Life on Mars

0 5

PUBLICITATE

n Vineri seară e rost de petrecere în Centrul Vechi. Dacă ai chef de o seară în compania prietenilor pe muzică live, nu rata prestaţia celor de la Life on Mars din True Club. Distracţia începe după ora 22.00. Cristina Andrei cristina.andrei@ziarulring.ro

Atmosferă extraordinară, mulţi prieteni, muzică bună, piese moderne, actuale şi rock adevărat. Asta te aşteaptă dacă vei veni vineri seară în True Social Club din Centrul Istoric. Gazda serii

care va urca pe scenă va fi trupa Life on Mars. Pe lângă compoziţiile proprii, trupa şi-a propus un repertoriu de coveruri foarte modern, hituri ale ultimilor ani, fără a uita şi unele piese de rock „clasic“, realizând un show de zile mari. În repertoriul lor se regăsesc piese foarte cunoscute ale unor artişti precum: Amy MacDonald, Amy Winehouse, Black Eyed Peas, Blur, Duffy, Déjà Vu, James Brown, Jason Mraz, Jennifer Paige şi mulţi alţii. De la 22.30, DJ Ollo încălzeşte atmosfera. Pe la miezul noptii, Loredana Ciobotaru (vocal), Loredana Cavasdan (vocal), Vlad Vedeş (chitară electrică), Răzvan Grigorescu (chitară acustică şi electrică), Nicu Avram (bass) şi Robert Magheti (tobe) te aşteaptă să dai viaţă împreună cu ei muzicii live. Atmosfera din True Social Club este primitoare.

Localul este amenajat ca o sufragerie unde te poţi simţi foarte repede ca acasă. Aşa că nu îţi rămâne decât să îţi strângi prietenii sau colegii de muncă şi să veniţi vineri, după ora 22.00, să vă distraţi până târziu în noapte. De la „Vocea României“ pe scena din True Club Pe 26 ianuarie 2010, Nicu Avram, Vlad Vedeş şi Răzvan Grigorescu au pus bazele trupei Life on Mars. Ulterior, Loredana Ciobotaru şi Lora Petrescu s-au alăturat trupei. În ianuarie 2011, Lora a părăsit trupa, optând pentru o carieră solo. Din februarie

2011, Loredana Căvăşdan (concurentă la „Vocea României“) este noua membră a trupei, făcând un duet senzaţional cu cealaltă Loredana. PUBLICITATE

PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

0 6

LIVE MUSIC

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

2010

este anul în care basistul PUBLIKA, Adi Ciuplea, a cântat, la Bucureşti, alături de celebrul chitarist Steve Vai.

PUBLIKA LIVE @ Music Club

n Sâmbătă seară, fanii new wave-ului şi ai rockului alternativ sunt aşteptaţi, în recent renovatul Music Club, la un recital incendiar susţinut de una dintre cele mai în vogă trupe ale momentului. Traian Racu traian.racu@ziarulring.ro

Trupa PUBLIKA nu a putut fi ascultată până acum la radio. Rarele excepţii nu fac decât să întărească afirmaţia. Probabil aşa a fost mai bine pentru ei. Pentru că PUBLIKA se savurează live, nu la radio. Mulţi îi numesc „cea mai bună trupă de coveruri“ din România. Dacă asta e o apreciere relativă, sigur e că Ionuţ, Florin, Robby, Adi şi Hanes au format iniţial singura trupă care a avut curajul să introducă în repertoriu piese ale unor nume „grele“: Depeche Mode, U2, Coldplay, Muse, A-HA sau The Cure. În 2008 a venit momentul în care au apărut primele creaţii proprii. Şi atunci s-a născut PUBLIKA. Albumul de debut Un an mai târziu era gata

primul lor album, masterizat în Statele Unite şi intitulat la fel ca şi single-ul de debut: „Unde eşti?“. Fideli genurilor care i-au fascinat încă din adolescenţă, artiştii de la PUBLIKA s-au încăpăţânat să propună publicului român un sound inovator, un melanj de britpop, new wave şi rock alternativ. Concertele au început să curgă pe bandă rulantă. Nu au abandonat coverurile, cu atât mai mult cu cât publicul le adoră. Aşa va fi şi sâmbătă, în Music Club (Strada Bărăţiei nr. 31): un mix de coveruri cu... creaţii originale PUBLIKA.

Au cântat pentru Bono şi The Edge Recunoaşterea... supremă a venit anul trecut. Pe 13 august 2011, PUBLIKA a fost invitata celebrei trupe U2, care a organizat un party privat, la un castel din Irlanda, cu ocazia celebrării a 35 de ani de activitate. PUBLIKA a cântat trei coveruri după U2 şi trei piese proprii, primind aplauze şi strângeri de mână de la idolii lor.

PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


69

INTERVIU NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

PAG. PAG.

0 7

de ani va împlini Stere Gulea anul acesta.

STERE GULEA:

„România, azi: vulgară, mitocană, agresivă. E lumea creată de unele canale de televiziune“

n Face parte din categoria de regizori care au lăsat o amprentă puternică în cinematografia românească. Filmul care l-a consacrat a fost „Moromeţii“. În ’89 a fost unul dintre cei care au ieşit în stradă pentru o viaţă mai bună. Am stat de vorbă cu Stere Gulea despre cum arată România politică după 22 de ani de la revoluţie, despre noul film la care lucrează, dar şi despre atmosfera boemă a Centrului Vechi. Cristina Andrei cristina.andrei@ziarulring.ro

Acum doi ani aţi declarat că intenţionaţi să faceţi partea a doua la „Moromeţii“. Da, am încercat să refacem. Au fost vreo două-trei tentative la continuarea cu „Moromeţii“, şi până la urmă, după ce am încercat atunci, am pus capăt definitiv ideii pentru că mi-am dat seama că nu are nicio legătură cu „Moromeţii“. Vorbesc despre lumea Moromeţilor din roman. Nu am mai regăsit personajele, continuitatea lor. În contextul politic din epocă puteam să presupunem destinele lor sociale. Nu ştiu din ce motive Preda a preferat aşa. Poate şi-a dat seama că ele nu-i mai folosesc în dramaturgia lui şi de aceea a renunţat la Cocoşilă, Ţugurlan etc. Ceea ce era cel mai greu şi deranjant era problema identităţii lui Niculae. Niculae, până la urmă, este el, este Preda. Judecând după epocă, nu prea avea alternativă. Acum, vremurile s-au schimbat şi asta nu se mai justifică. Astea sunt probleme noastre, ale unor oameni care au trăit acele vremuri în care opţiunea era să rămâi anonim. Dacă n-aveai aspiraţii artistice... au fost şi mari scriitori care au fost nevoiţi să îşi pună capăt

Încerc să fac un film în care să îi înţeleg pe oameni.“ carierei. Poţi să dai verdicte, să acuzi de laşitate, lipsa coloanei vertebrale... dar asta a fost epoca. Eu îmi asum lucrurile petrecute atunci. Uneori spun: „Bine că noua generaţie nu mai trebuie să facă compromisurile pe care noi le-am făcut“. Ştiu că aţi ieşit în Piaţa Universităţii în ’89. Vladimir Găitan povestea, pentru ziarul nostru, cum actorii au ajutat răniţii ducându-i la Teatrul de Comedie. Dumneavoastră cum aţi reacţionat atunci? Am întâlnit diverşi artişti acolo. Toţi eram puţin zăpăciţi, alternau momentele de euforie cu momentele de teamă, de spaimă. Era lume destulă atunci, cam de la Colţea până la Batiştei. Era o nebunie întreagă acolo. Pe 21, pe la prânz, m-am întors acasă şi le-am găsit pe soţie şi pe fiică-mea destul de nedumerite pentru că s-a întrerupt emisia la TVR. Problema era că băiatul nostru a plecat de dimineaţă, puţin cam discret, şi nu ştiam ce este cu el. Atunci am ieşit în jurul orei 2 cu fiica mea să vedem ce se întâmplă, dar nu am putut să

ne dăm seama pentru că era foarte multă lume. Băiatul a sunat seara şi ne-a spus să stăm liniştiţi, dar eram foarte panicaţi. Am stat până pe la 3 dimineaţa acolo, atunci când a început nebunia. Aţi fost tentat acum să ieşiţi în stradă? Nu, pentru că mi s-a părut prea mare amestecătura, aveam mirosul că sunt şi lucruri necurate. Sigur, şi în `89 puteau să se facă lucruri necurate. În `89 a existat o coerenţă anticomunistă, acum am auzit doar „chioru, chioru“ şi alte lucruri de genul ăsta, mi se pare că exprimă cum este România azi: vulgară, mitocană, agresivă. E lumea creată de unele canale de televiziune. Să nu-mi ceară mie să devin susţinător al acestor lucruri. Nu am de ce pentru că nu am interese în astfel de jocuri. Averea nu a fost o dominantă a vieţii mele, cât am avut mi-a ajuns. Lucrez la un film ce va fi lansat în toamnă Cum vedeţi cinematografia românească în prezent? Am o părere bună. Filmul românesc avea nevoie de

această privire asupra societăţii, o privire lucidă şi destul de necruţătoare. A adus realitatea nefardată şi aşa cum este ea privită. E vorba despre o generaţie care a adus un stil cinematografic mult mai direct, preocuparea pentru anonim, nu pentru personaje eroice. Astea sunt lucrurile foarte bine-venite de care filmul românesc avea nevoie. Cum va evolua acum rămâne o problemă de văzut pentru că nu cred că se mai poate continua la constatarea unei realităţi. Unele dintre filme, epigoniile noului val, de fapt constată o realitate. Legitimarea de la realitate, de la adevar este şi nu este una care se susţine. Realitatea este foarte diversă, nu este univocă,

Bine ca noua generaţie nu mai trebuie să facă compromisurile pe care noi le-am făcut.“ unilaterală. Este surprinzătoare şi este într-un fel şi izvorul vieţii noastre. Dacă am rămâne la constatările sumbre, ne-am pune ştreangul de gât. Este o oarecare problemă cu refuzul imaginaţiei şi al fanteziei care trebuie revizuit.

Vă bucură faptul că Mungiu este nominalizat pentru a doua oară la Cannes? Nu mă surprinde. Dacă ai câştigat un Palme D’or, următorul film, inevitabil, va fi unul bun. Filmul are argumente. La ce film lucraţi în prezent? Am adaptat o carte care se cheamă „Sunt o babă comunistă“, a lui Dan Lungu. Am lucrat foarte mult la scenariu, la adaptare. Filmul este produs de MediaPro. Eu încerc să fac un film în care să înţeleg epoca în care am trăit, lumea, oamenii epocii mele de diverse categorii cu care nu că mă identific, dar am trăit printre ei. E vorba şi despre acea categorie privită cu dispreţ, nostalgicii comunismului. Încerc să fac un film în care să îi înţeleg pe oameni. În film este şi o confruntare a personajului principal cu acest trecut care zic eu că până la urmă se eliberează oarecum de o obsesie, un demon, de obsesia şi epoca Ceauşescu. Filmul va fi gata până la sfârşitul anului. În rolul principal va juca Luminiţa Ghiorghiu, actriţa

care a jucat în „Moromeţii“. În iulie-august voi filma, cred că în toamnă va fi gata. Cum vi se par ultimele scenarii ale lui Sergiu Nicolaescu? Nu le-am văzut şi nici nu cred că prezintă pentru mine interes. A rămas impresionat de Dinică Vă place cum arată acum Centrul Vechi? Am fost acolo, dar nu de multe ori. Îmi place Centrul Istoric, există o viaţă de noapte a oraşului, lumea e destinsă, relaxată. Viaţa Bucureştiului avea nevoie de aşa ceva pentru că este prea multă încrâncenare. Cum era înainte de ‘89 în Centrul Vechi? Am fost de câteva ori acolo şi înainte de `89, eu nu eram aşa om de lume. Am avut ocazia să fiu lângă Dinică, Cozorici şi mai erau şi alţii, dar Dinică era un personaj formidabil. Eu nu beau, dar mă duceam la petreceri pentru că mă impresionau ei. Dinică era cel mai neaşteptat, avea fraze absolut memorabile.

Lumea e prea grăbită, toţi suntem prea grăbiţi, judecăţile noastre sunt pripite, superficiale şi cinice.“

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

0 8

BUCURE{TI

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

3.000

de vizitatori sunt aşteptaţi la Târgul de bijuterie contemporană Autor, ce va avea loc săptămâna viitoare în Bucureşti.

Iată ce târguri POţI VIZITA zilele acestea n Bucureştenii vor putea cumpăra bijuterii, haine şi alte accesorii şi vor descoperi ultimele tendinţe în machiaj, coafură şi designul unghiilor la târgurile organizate în următoarele zile, în Capitală. În plus, doritorii îşi vor putea găsi locuri de muncă sau îşi vor putea alege numeroase cursuri de formare profesională. Alina Nicu alina.nicu@ziarulring.ro

Sala Palatului va găzdui, până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, expoziţia cu produse de înfrumuseţare COSMOBEAUTY. Vizitatorii vor afla, de la specialişti, ultimele tendinţe în machiaj, coafură şi designul unghiilor şi vor descoperi diverse tratamente cosmetice şi pentru remodelare corporală, precum şi oferte ale saloanelor de înfrumuseţare. În plus, vor fi organizate demonstraţii de make-up şi vor fi prezentate tehnici moderne de epilare definitivă şi pentru eliminarea celulitei.

Poţi câştiga o rochie unicat La Sala Dalles va avea loc, mâine şi duminică, între orele 11.00 şi 20.00, târgul de modă „V for Vintage-La Dolce Vita „. Bucureştenii vor putea cumpăra haine şi accesorii vintage, bijuterii inedite, cunoaşte designerii şi testa cremele bio. Nu vor lipsi nici sesiunile de machiaj şi manichiură. Intrarea costă 10 lei, însă va fi organizată şi o tom-

PUBLICITATE

10

lei costă intrarea la cele două târguri organizate, în primele două weekenduri ale lunii mai, la Sala Dalles.

Joburi şi oferte de pregătire profesională pentru tineri

bolă la care se va câştiga o rochie unicat. Tot Sala Dalles va găzdui, pe 12 şi 13 mai, între orele 11.00 şi 20.00, cea de-a VII-a ediţie a Târgului de bijuterie contemporană Autor, care va aduce cele mai noi colecţii de bijuterii realizate de designeri români.

Pe 10 mai, între orele 12.00 şi 20.00, şi pe 11 mai, între orele 10.00 şi 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti se va desfăşura târgul de joburi în domeniul relaţiilor publice şi al publicităţii, PR&AD Fair 2012. Evenimentul se adresează studenţilor şi absolvenţilor din domeniu. Pe lângă târgul propriu-zis, vor fi organizate şi conferinţe, şi workshopuri tematice. Cei care vor dori să participe la conferinţe vor plăti cinci lei, iar cei care aleg workshopurile - 10 lei. Mai mult, începând cu 11 mai şi până pe 13 mai, la Romexpo are loc târgul Edu Expo, ce prezintă oferte educaţionale şi de pregătire profesională, cărţi de specialitate, rechizite, echipamente şi mobilier şcolar şi nu numai. În plus, doritorii vor putea învăţa cele mai bune practici în predare şi învăţare. PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


SPECIAL

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

PAG.

Am învăţat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să ştie că adevărata fericire este în felul în care urci pantele“. GABRIEL GARCIA MARQUEZ

0 9

CE TREBUIE Să şTII când pleci la drumeţie n Primăvara a venit, iar vremea ieşirilor în natură se apropie. Însă într-o drumeţie la munte pot apărea situaţii neprevăzute şi periculoase. Luaţi mereu aminte de următoarele sfaturi şi evitaţi ca momentele voastre de relaxare să devină dezastre. Mihai Ispas mihai.ispas@ziarulring.ro

Siguranţa primează l Înainte de orice alte pregătiri, notaţi-vă în agendă numărul de telefon care v-ar putea salva într-o situaţie de urgenţă 0725.826.668 (0-SALVAMONT). l Anunţaţi pe cineva apropiat despre plecare şi amintiţi câteva repere temporale, chiar dacă e vorba de o drumeţie de o zi. Dacă se întâmplă să vă dezorientaţi într-o zonă fără semnal, persoana va şti să contacteze salvamontul şi să ofere destule informaţii care să vă faciliteze găsirea. l Evitaţi drumeţiile de unul singur; mergeţi pe munte numai în grupuri de minimum trei persoane, cel puţin una cu experienţă. l La intrarea într-un traseu, întrebaţi-l pe cabanier dacă în momentul respectiv drumul este sigur, iar dacă nu, renunţaţi la excursie. Nu vă ambiţionaţi să vă dovediţi priceperea sau rezistenţa; sacrificaţi drumeţia de dragul sănătăţii voastre, nu de dragul cabanierului. l Evitaţi, pe cât posibil, să vă îmbrăcaţi în excursii în blugi şi tricou. Hainele de bumbac se udă repede şi vă vor ţine rece. Tricourile şi alte articole de îmbrăcăminte pentru drumeţii din materiale sintetice se găsesc în orice magazin sportiv (tricouri la un preţ de aproximativ 40 de lei). l Luaţi haine în plus! Cu un polar uşor şi două-trei perechi de şosete puteţi evita situaţiile neplăcute întâlnite cel mai des. Ţineţi minte - dacă la poalele muntelui e soare şi cald, nu e sigur că la fel este şi pe creastă, iar o pereche de bocanci nu este întotdeauna impermeabilă.

Despre echipament

l Fie că mergeţi la munte să vă odihniţi la cabană sau plecaţi să colindaţi, o pereche de bocanci e mult mai indicată decât o pereche de adidaşi. Iarba poate fi alunecoasă, pietrişul şi rădăcinile copacilor la fel, iar o pereche de încălţări cu susţinere a gleznei şi aderenţă sporită va face diferenţa între o excursie relaxantă şi un adevărat calvar.

l Împachetaţi şi mâncare; ceva uşor şi hrănitor, precum ciocolată, alune, stafide sau batoane de cereale şi sub nicio formă nu uitaţi apa. Puteţi consuma pe anumite trasee chiar peste doi litri de apă, aşa că asiguraţi-vă acest minim! l În funcţie de lungimea traseului, numai căratul apei poate reprezenta un efort notabil. Aşadar, acordaţi mereu atenţie împărţirii optime a greutăţii în rucsac pentru a evita oboseala prematură. Jos aşezaţi lucruri uşoare (hainele de schimb), apoi vin lucrurile cu greutate medie, iar în dreptul omoplaţilor se vor pune cele mai grele (apă, conserve). Dacă aveţi posibilitatea, deasupra şi de-a lungul exteriorului rucsacului se vor aşeza din nou obiecte uşoare. l La munte se întunecă brusc şi uneori puteţi fi luat pe nepregătite pe traseu. Luaţi-vă măcar o lanternă cu baterii de rezervă, un briceag, o brichetă şi un fluier. Nu uitaţi, mai ales când se întunecă, faceţivă simţită prezenţa - fluieraţi, cântaţi şi vorbiţi; şansa ca animalele sălbatice să vă ocolească va creşte. l Dacă nu planificaţi o excursie prelungită, nu vă obosiţi să căraţi băuturi alcoolice sau acidulate. Pentru o drumeţie scurtă veţi avea nevoie numai de apă, sucul şi alcoolul fiind doar cauze ale deshidratării accelerate şi confuziei.

Despre „ce şi cum“ l Nu faceţi pauze mai lungi de două minute, să nu vă ieşiţi din ritm. Pauze prelungite (20-30 de minute) se pot face însă din două în două ore. l La pornire, mergeţi într-un ritm mai lent, fără să vorbiţi, până când ajungeţi treptat la viteza normală de mers. Astfel, veţi putea observa mai bine schimbările drastice pe care corpul le suferă (schimbarea ritmului de respiraţie, creşterea pulsului). E important să monitorizaţi aceste schimbări, scopul fiind ca în primele 15 minute de traseu, dar nu mai devreme, să se ajungă la 120-150 de bătăi pe minut. Regula generală este de 180 de bătăi minus vârsta. l La urcare, călcaţi pe toată talpa, cu genunchii uşor îndoiţi, iar la coborâre împingeţi mai mult genunchii în faţă şi aplecaţi uşor bustul. l În zone stâncoase, urcarea se face pe bolovanii mari, iar coborârea, pe grohotişul mărunt. l Evitaţi abaterile de la traseu şi respectaţi marcajele. l Dacă întâlniţi o stână pe traseu, evitaţi să vă apropiaţi prea mult; câinii nu vor fi tocmai prietenoşi.

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

1 0

ISTORIC

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

Fialkowski nu mai era o cafenea, ci ajunsese o instituţie.“ Constantin Bacalbaşa

Onorabil public, poftiţi

la CAFENEAUA FIALKOWSKI! n Intersecţia Căii Victoriei cu strada Ion Câmpineanu este, astăzi, o zonă relativ liniştită, tulburată doar de vuietul aproape neîncetat al traficului. Odinioară însă aici era unul dintre punctele principale ale vieţii mondene a Bucureştilor. Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în acest perimetru cu largi rezonanţe istorice avea să fie deschis poate cel mai îndrăgit local din Capitală: cafeneaua Fialkowski. Gelu Diaconu gheorghe.deaconu@ziarulring.ro

Pe locul unde astăzi se află blocul cunoscut în istoria Bucureştilor cu denumirea Socomet-Adriatica se aflau, odinioară, casele lui Iancu Ghica, fiul lui Alexandru Ghica. Povestea începe, practic, în 1853 când, după ce croitorul Torok a cumpărat casele de la Iancu Ghica, i-a închiriat lui Fialkowski „întreg parterul şi subsolul“ pentru a-şi deschide o cofetărie şi o cafenea. „Dintre cafenelele «europene», la o deosebită notorietate va ajunge aceea întemeiată în 1853 de polonezul românizat Fialkowski. Situată în Piaţa Teatrului Naţional, în parterul imobilului Torok (...), ea va dura până în 1898“, spune Constantin C. Giurescu în „Istoria Bucureştilor“. Până la acel moment, localul fusese, practic, un birt, închiriat mai întâi unui anume Gerbert, mai apoi lui Oswald. Stabiliment cu „salon fasionabil“ Popularitatea cafenelei Fialkowski a crescut foarte mult şi datorită faptului că era frecventată de oameni de seamă ai acelor vremuri. Până la acest moment însă este de remarcat abilitatea cu care Fialkowski îşi făcea reclamă în ziarele din toamna lui 1856. „Acest stabiliment are

Aci se făcea marea politică a zilei, aci veneau toţi liberalii, aci se punea ţara la cale.“ CONSTANTIN BACALBAŞA

şi un salon fasionabil, ca cele din Paris, pentru consumatorii de cafea, ciocolată şi ceai, care de la Anul Nou vor găsi diferite jurnale franceze, germane şi româneşti, ca să petreacă ore plăcute. Fialkowski speră ca înalta nobilime şi onorabilul public vor urma şi de acum înainte a-i acorda aceeaşi bunăvoinţă ca şi până acum şi că vor vizita magazinurile sale“, se arată

Restaurantul Elysee, urmaşul celebrei cafenele Cum tot ce este frumos are şi un sfârşit, nici cafeneaua Fialkowski nu a făcut excepţie de la această regulă. Moartea „polonezului românizat“, survenită în 1898, a pus capăt celor patru decenii şi jumătate de glorie a localului. Unul dintre principalele locuri de întâlnire pentru protipendada bucureşteană a fost luat cu chirie de un grec pe nume Iani Kolomiris, care l-a transformat într-un restaurant de lux, Elysee. Ca o frumoasă continuare a tradiţiei, şi aici serviciile erau de o calitate deosebită, acestora adăugându-li-se şi prezenţa în programele muzicale a cunoscuţilor Cristache Ciolac şi Grigoraş Dinicu. În 1933, restaurantul îşi încheie activitatea, până la demolarea imobilului, în 1938, localul fiind concesionat unui rus.

în publicaţia „Vestitorul românesc“. Reprezentaţiile lui „conu’ Alecu“ la... table Notabilităţile şi protipendada bucureştene nu s-au lăsat invitate de două ori la Fialkowski. Rând pe rând, au poposit aici oameni de ştiinţă, scriitori, actori sau politicieni. Dintre ei se remarcă I. L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Alexandru Xenopol, George Sion, Matei Millo și Constantin Bacalbaşa. În cafeneaua Fialkowski fuseseră instalate două mese de biliard, iar într-o altă sală, mai în fund, se jucau table şi domino. O figură pitorească a acestei părţi a localului era a profesorului de matematică Alecu Borănescu, de la Liceul „Sf. Sava“. Era un împătimit al jo-

www.ringincentrulvechi.ro

cului de table, iar când se afla „conu’ Alecu“ la masa de joc era mare reprezentaţie. „Banda“ lui Iancu Isvoranu O altă figură care a făcut istorie la cafeneaua Fialkowsky a fost cea a fostului ofiţer

de cavalerie Ionel (Iancu) Isvoranu, descendent al neamului Isvoranu, din Oltenia, şi unchi al lui Alexandru Marghiloman. Iancu îşi făcuse propria „bandă“, care nu scăpa nicio ocazie de a-şi întări renumele prin tot felul de poz-

ne, mai mult sau mai puţin gustate de cei care le cădeau victime. „Câteodată, el şi ceata lui luau scaunele de la Fialkowsky, le duceau pe trotuar, chemau câţiva vânzători de ziare pe care îi comanda şi le da ordin să ridice poalele

femeilor care treceau. Şi cum, pe vremea aceea, cocote erau puţine, cele mai multe victime ale acestor agresiuni erau femei măritate, femei care de multe ori erau chiar la braţul bărbaţilor“, spunea Constantin Bacalbaşa.


KNOW-HOW

PAG.

1 1

Pe timp de vară trebuie să ai un desfăcător de bere la îndemână, iar costumele de plajă de la Bottle Betty respectă această regulă...

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

ilor de de 1 Mai, ne putem lăsa în voia gândur i“ nci „mu ezia fren ut trec a că m, Acu n ea o plajă, un vârf de munte sau chiar fie ă, orit fav ţia tina des ge ale îşi e car vacanţă. Fie un birou însorit, plin de gadgeturi. Costin Marinescu Alienware X51 Dacă ar fi să ne luăm după spusele Smarandei „Ieşi, copile cu părul bălai, afară şi râde la soare, doar s-a îndrepta vremea“ (a se citi „Amintiri din copilărie“, de Ion Creangă, măcar pe un e-book reader - pentru cei care au renunţat la bibliotecă), probabil că desktopul pentru gameri Alienware X51 nu ar avea cumpărători. Dar cum prezentul lasă în urmă trecutul, Alienware le surâde multor gameri împătimiţi prin intermediul procesoarelor Intel Core I din a doua generaţie, grafica Nvidia GeForce GT sau GTX, Wireless-N, HDMI 1.4, sistem HD 7.1 şi memorie GDDR5. Potrivit Dell, desktopul rulează în medie 34 de cadre pe secundă în Battlefield 3, la setări superioare şi rezoluţie de 1.080 p, cu o configuraţie entry-level. Preţul de pornire este de 1.100 de dolari.

HP Omni27 PC

Lasonic 1931X Nostalgicii anilor '80 se pot relaxa alături de Lasonic 1931X, un radiocasetofon reinventat, cu porturi iPod şi USB, dar care păstrează tradiţionalul radio AM/FM, intrarea de microfon şi ieşirea pentru căşti sau reglajele audio. Există chiar şi o ediţie limitată ce se deosebeşte prin carcasa aurie, destinată stilului „bling“. Despre preţ nu se cunosc detalii, dar probabil că un exemplar va valora cel puţin 200 de dolari.

Cei care optează pentru o vară productivă şi nu au timp pentru un concediu din iunie şi până la sfârşitul lui septembrie, măcar să-şi facă moftul de a avea o vedere mai largă asupra lumii virtuale. Dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, HP lansa un nou desktop multimedia integrat Omni27, cu un ecran mai mult decât generos, de 27 de inci şi rezoluţie de 1.920 x 1.080 pixeli. Dacă nu l-aţi cumpărat până acum, poate ar fi o idee bună să îl luaţi în calcul. Ca şi dotări, HP şi-a dorit să mulţumească mai pe toată lumea, incluzând atât un hard de 2TB, 6GB de ram, opţiune de consolă, cât şi drive Blu-ray. Preţul se situează între 1.100 şi 1.300 de dolari. PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

1 2

CULINAR

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

CONSUM DECI EXIST

Viorel Copolovici

SORDID Trec des prin Centrul Vechi în ultimul timp. Fug de mine şi de alte năluci spre vacarmul colorat, spre viermuiala veselă, spre sunete şi arome, şi fluturări de gene, spre fotograme fugare cu genunchi rotunzi şi tineri, cu gene şi nări ce freamătă, cu pupile jucăuşe ori mijite evaluator... Mă bucur de toate astea cu voluptatea celui care îşi redescoperă diversele simţuri ale observaţiei. Acum câteva zile nu m-am mai bucurat. Strecurându-mă printre trupuri în mişcare, voci şi gânduri, plimbarea bezmetică mi-a fost însoţită de apăsătorul şi acaparatorul miros de canalizare. Duhnind la fiecare câţiva metri, filtrând prin găurile rigolelor adevăraţi balauri olfactivi ce păreau născuţi de înseşi vintrele fetide şi zemoase ale iadului, învăluind mese şi meseni, farfurii aburinde şi pahare brumate, coapse jilave şi frunţi înfierbântate... Fără doar şi poate, Centrul Vechi a găzduit, săptămâna trecută, Congresul Căcăcioşilor. Am avut pentru un ceas imaginea unui imens intestin gros, ramificat şi plin până la refuz, întins ca un grozav sistem de vase comunicante pe toată suprafaţa pestriţului orăşel al distracţiei nocturne. O vreme am crezut că mi se năzare sau că mi s-a prostit creierul atât de tare în ultima vreme încât a decis s-o ia la sănătoasa, flegmos şi copt, în jos pe sinusuri. Însă asta n-a durat mult. M-am întâlnit cu mai mulţi cunoscuţi. Aveau feţele contorsionate şi privirile triste. Se grăbeau către marginile Centrului, hăituiţi de aceiaşi vălătuci ameninţători. Ne-am zâmbit strâmb şi am fugit de parcă urma să discutăm despre datorii şi scadenţe aplicate reciproc. Chemaţi un medic! Invocaţi măcar spiritul Supremului Vidanjor! Deversaţi câteva tone de romantism în canale! Sau daţi-ne măcar câte-o batistă parfumată...

20

de minute este intervalul la care medicii vă recomandă să beţi un pahar de apă în zilele caniculare.

La 40 de grade Celsius, faceţi cură de fructe n Potrivit specialiştilor în medicina chineză tradiţională, principala armă cu care putem lupta împotriva caniculei este alimentaţia. Chinezii clasifică alimentele, în funcţie de energie, în cinci tipuri: calde, fierbinţi, neutre, răcoroase şi reci şi consideră că fructele sunt alimentele ideale. Daniela Arnăutu daniela.arnautu@ziarulring.ro

În zilele caniculare, un ceai negru, chinezesc, băut fierbinte, constituie ceea ce se cheamă un aliment rece, deoarece are eficienţă mare comparativ cu băuturile scoase de la gheaţă. „Benefice cu adevărat sunt fructele: mere, grepfrut, mandarine, mango, smochine japoneze, pere, căpşuni şi pepeni. De asemenea, toate sucurile naturale sunt indicate“, explică Adrian Florea, specialist în medicina tradiţională chineză.

Alimente interzise - Zahăr şi dulciuri rafinate - alimente grase - mezeluri - pateuri - carne afumată - produse procesate - aditivi, coloranţi - băuturi energizante - cafea - sucuri carbogazoase

Liber la ouă „Deoarece albuşul oului de găină este tot un aliment rece, puteţi să vă preparaţi un desert special pentru zilele caniculare: spumă din fructe. Mâncărurile care v-ar putea feri de efectele zăpuşelii de afară sunt: brânza de soia, dovleceii, cicoarea, scoicile (de mare şi de apă dulce), ciupercile, castraveţii, vinetele, ouăle de raţă, salata verde, lemnul dulce, petalele de crin alb, ficatul de pui şi de oaie, măghiranul, menta, ridichile, roşiile, grâul şi tărâţa de grâu. Acestea au proprietatea de a scădea temperatura corpului. De asemenea, lactatele şi în special iaurtul nu trebuie să lipsească din meniu“, susţine specialistul.

www.ringincentrulvechi.ro

Ce bem Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându-i, totodată, şi un aport semnificativ de minerale. Ideală este şi socata, o băutură ce favorizează transpiraţia şi eliminarea toxinelor din organism. O altă băutură benefică organismului pe timp de caniculă este limonada. Ajută la remineralizarea organismului pentru că lămâile conţin calciu, fosfor, magneziu, minerale care se pierd prin procesul de transpiraţie.


8,9 Răzbunători plini de glorie FILM

PAG. PAG.

1 3

este ratingul acordat de spectatori filmului „The Avengers“ pe reputatul site de profil IMDb.com.

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

n În weekend ajunge şi în România producţia de 220 de milioane de dolari „The Avengers“, un film în care toţi supereroii din benzile desenate Marvel îşi reunesc forţele pentru a salva Pământul de necruţătorul Loki. Traian Racu traian.racu@ziarulring.ro

Iron Man, Hulk, Captain America, Thor, Hawkeye şi Black Widow formează „echipa de şoc“, după ce sunt convinşi de Nick Fury (Samuel L. Jackson) şi de agentul Culson să îşi unească forţele în lupta cu periculosul şi puternicul lor duşman Loki, care tocmai câştigase accesul la Cubul Cosmic, cu puterile sale nelimitate. Însă, ca în orice familie, şi între „Avengeri“ apar mici conflicte de personalitate. Vor reuşi ei să renunţe la orgoliul personal pentru a salva viitorul omenirii? Încasări-record Filmul a avut încasări fabuloase, strângându-se o sumă aproape egală cu buge-

GRAND CINEMA DIGIPLEX Băneasa Shopping City - Şos. Bucureşti-Ploieşti 42D

RĂZBUNĂTORII – 3D (premieră) – 11:45, 12:40, 13:15, 14:40, 15:40, 16:20, 17:35, 18:40, 19:25, 20:30, 21:40, 22:30, 23:25

tul iniţial în cele 40 de ţări unde a rulat, printre care nu se numără – atenţie! – Statele Unite. Având deja 200 de milioane încasate, „The Avengers“ se lansează peste Ocean în acelaşi moment în care apare şi pe marile ecrane de la noi, adică tot în acest weekend. Costumele, o mare problemă pentru actori Pentru interpreţii supereroilor nu a fost uşor să poarte costumele speciale, cele mai multe dintre ele fiind confecţionate din latex. Scarlet Johansson, interpreta Văduvei Negre (Black Widow), a fost prima care a răbufnit, fiind iritată – la propriu – de costumul pe care a trebuit să-l poarte ore întregi fără nimic pe dedesubt. „A fost ca o ca-

LE HAVRE – 14:50

MOVIEPLEX Plaza România - Bd. Timişoara nr. 26

THE FIVE-YEAR ENGAGEMENT (premieră) - 11:15, 13:30, 15:45, 18:00, 20:15, 22:30

meră de tortură. Pur şi simplu trebuia să-l jupoi de pe mine. Cu toţii am avut probleme dermatologice din cauza celor 15 ore petrecute zilnic în costum. Îi trimiteam poze dermatologului meu din Los Angeles“, a declarat actriţa celor de la „USA Today“. Probleme cu costumele au avut şi Robert Downey Jr (Iron Man) sau Chris Evans (Captain America).

LEGENDĂ

CINEMA

««««¶ - bun ««««« - must see ««¶¶¶ - dacă nu ai alternativă socială

Regia: Joss Whedon Gen: acţiune Distribuţie: Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr, Chris Evans, Gwyneth Paltrow, Jeremy Renner Rating „Centrul Vechi“: ««««¶ Rulează la: Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Movieplex Plaza Romania, Cinema City Cotroceni, CinemaPRO, Samsung IMAX

«««¶¶ - merge, de gura partenerului «¶¶¶¶- mai bine bagi banii la Loto

INVINCIBILII –19:30, 21:45

CinemaPRO Str. Ion Ghica nr. 3

RĂZBUNĂTORII – 3D (premieră) – vineri 14:30, 17:30, sâmbătă 12:15, 15:15, 18:15, 21:15; duminică 12:00, 15:00, 18:00, 21:00

ALTERNATIV{

Da, dar... mai încolo! Tom Solomon îi declară iubire veşnică frumoasei Violet Barnes şi o cere în căsătorie la un restaurant, într-un cadru romantic, organizând, ulterior, o petrecere de logodnă la care este invitată toată familia, însă nunta se amână an după an din cauza lipsei de timp a partenerilor şi a obstacolelor profesionale care intervin. Violet obţine o promovare de la şeful ei şi este forţată să se mute în alt oraş, iar oficializarea relaţiei rămâne tot timpul în plan secund, dorinţa de a fructifica oportunităţile profesionale fiind mai puternică decât de a întemeia o familie. Tensiunile din cuplu se amplifică, chiar dacă sentimentele rămân la fel de puternice, iar componenţii vârstnici ai clanului mor înainte ca

tinerii logodnici să îşi pună în sfârşit pirostriile. Presaţi de părinţi să stabilească data nunţii, Tom şi Violet trebuie să se lămurească ce vor cu adevărat de la viaţă şi să îşi fixeze priorităţile fiindcă cinci ani de logodnă reprezintă o perioadă mult prea lungă pentru oricine. (T.R.) Titlu original: „The Five-Year Engagement“ Regia: Nicholas Stoller Distribuţie: Jason Segel, Emily Blunt Gen: comedie, romantic Rating „Centrul Vechi“:«««¶¶ Rulează la: : Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Movieplex Plaza Romania, Cinema City Cotroceni

Acest supliment este realizat de ziarul

ring

Tipografia ring print Bucureşti telefon: 0721.291.187

CEL MAI CITIT COTIDIAN LOCAL DIN ROMÂNIA ZIARUL GRATUIT NR. 1 DIN BUCUREŞTI 162.000 cititori pe ediţie* conform Studiului Naţional de Audienţă ianuarie 2009 ianuarie 2010

Redacția: Traian Racu, Cristina Andrei, Andrei David, Răzvan Atanasiu, Costin Marinescu, Vlad Pelinescu-Onciul, Luminița Sandu, Eugenia Oprea, Mariana Dinu, Ionel Vâlcan, Vlad Manolache, Alina Nicu, Gheorghe Deaconu. Departament vânzări publicitate „ring“

Alina Vîlceloiu: 0731.111.486; alina.vilceloiu@ziarulring.ro

www.ringincentrulvechi.ro


PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


8

TEATRU

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

PAG. PAG.

decembrie 2009 este data la care a avut loc premiera spectacolului „Legenda Marelui Inchizitor“.

O farsă tragicomică de Hristo Boicev Teatrul Metropolis vă invită vineri, 4 mai, începând cu ora 19.00, să vă delectaţi cu un spectacol modern de un umor subtil şi percutant, cu replici acide de o poezie ce nu exclude cinismul. În universul tragicomic creat de Boicev în „Spitalul comunal“ ne descoperim propriile angoase şi speranţe. Îi recunoaştem pe nebunii shakespearieni când comici, când tragici, într-un univers ce se află într-o continuă căutare a echilibrului şi identităţii. Ne aflăm

într-o lume unde situaţiile paradoxale devin comice tocmai datorită rupturii create între o speranţă iluzorie şi universul dur şi pragmatic al lumii în care trăim. În regia lui Felix Alexa, spectacolul îi aduce pe scenă pe Răzvan Vasilescu, Valentin Uritescu, Marius Manole, Adela Mărculescu, Paul Chiribuţă, Andrei Huțuleac, Raluca Aprodu, Andreea Vasile, Florentina Ţilea, Maria Junghietu, Alexandru China, Alex Ştefănescu, George Rotaru, Cosmin Teodor Pană. (I.P.)

Capodopera lui Dostoievski, în VIZIUNEA LUI PENCIULESCU n Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ vă invită vineri, începând cu ora 20.00, la spectacolul „Legenda Marelui Inchizitor“. În regia lui Radu Penciulescu, piesa îl va aduce pe scenă pe Victor Rebengiuc într-un rol pe care şi l-a dorit dintotdeauna. Mirela Pipirig mirela.pipirig@ziarulring.ro

Spectacolul porneşte de la un episod distinct din ultimul roman al lui F.M. Dostoievski, „Fraţii Karamazov“, ce descrie procesul de alterare a credinţei chiar de către reprezentanţii Bisericii. Piesa scoate la lumină un

aspect important de natură religioasă, şi anume pervertirea credinţei de către reprezentanţii Bisericii, care sfârşesc prin a desconsidera învăţătura creştină şi a o corupe în folosul puterii. Un scriitor celebru, Feodor Dostoievski, un regizor prestigios, Radu Penciulescu, şi inegalabilul

actor Victor Rebengiuc reprezintă reţeta de succes a unui spectacol excepţional care va naşte nenumărate întrebări în rândul publicului. Cei interesaţi îşi pot procura biletele de la casa de bilete a Naţionalului. Preţul este de 30 de lei sau 16 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

„Vizitatorul“

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt Prezentat de: Teatrul „Nottara“ Actori: Alexandru Repan, Mircea Andreescu, Crenguţa Hariton, Cristian Nicolaie Scenografie: Luana Drăgoescu, Mihai Mădescu Regizor: Claudiu Goga Durata: 80 de minute Vineri, 4 mai, ora 19.30.

„Forma lucrurilor“ Autor: Neil LaBute Prezentat de: Godot Cafe Teatru Actori: Dan Rădulescu, Denisa Nicolae, Aylin Cadâr, Sorin Dobrin Scenografie: Bogdan Spătaru Regizor: Vlad Zamfirescu Vineri, 4 mai, ora 20.00.

„O scrisoare pierdută“

Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră Victor Rebengiuc este unul dintre marii actori care au o contribuţie uriaşă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. În anul 2004, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. Tot atunci, criticii de film din România l-au desemnat drept cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din pelicula „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, de Lucian Pintilie.

1 5

„Legenda Marelui Inchizitor“, spectacol prezentat de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ Autor: Feodor Dostoievski Actori: Victor Rebengiuc, Nikita Dembinski Scenografie: Dragoş Buhagiar Regizor: Radu Penciulescu

Autor: Ion Luca Caragiale Prezentat de: Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ Actori: Şerban Pavlu, Marius Florea Vizante, Mihai Bendeac, Doru Ana, Nicolae Urs, Adrian Ciobanu, Vlad Zamfirescu, Lucian Ifrim, Gheorghe Ifrim, Daniela Nane, Dragoş Silvestru, Sergiu Flesner Scenografie: Nina Brumuşilă Regizor: Doru Ana Sâmbătă, 5 mai, ora 19.00.

PUBLICITATE

www.ringincentrulvechi.ro


PAG.

1 6

1962

UPCOMING

NR. 44 l 4 - 10 MAI 2012

EXPO „Lumea mică a celui mic“ Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă la deschiderea celei de-a doua expoziţii a Muzeului Copilăriei, „Lumea mică a celui mic“, care va avea loc la Sala „Irina Nicolau“. Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 iunie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă. (C.G.)

MUZIC{

este anul în care Ovidiu Lipan Ţăndărică a debutat în muzică, la vârsta de nouă ani.

ŢăNDăRICă şi TRUPA BOSQUITO se întâlnesc pe scena True Club n Dacă vrei să trăieşti o seară specială alături de două nume mari ale muzicii româneşti, eşti invitat joi, începând cu 22.30, în True Club, acolo unde Ovidiu Lipan Ţăndărică şi trupa Bosquito vor susţine un concert exploziv.

The Animals, live în Jukebox Venue Legendara trupă The Animals va susţine un concert extraordinar la Bucureşti. Spectacolul va avea loc joi, în Jukebox Venue, începând cu ora 20.00. Biletele costă între 30 şi 60 de lei şi pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim sau de pe eventim.ro. (C.G.)

TEATRU „Străini în noapte“

mătate din viaţă şi-a petrecut-o în exil, în Germania, dar după revoluţie s-a întors pe meleagurile româneşti, dragostea de ţară fiind prea puternică. De la momentul întoarcerii în ţară, Ţăndărică a început să promoveze cultura muzicală românească prin realizarea mai multor albume diferite din punct de vedere stilistic.

Cristian Gagu cristian.gagu@ziarulring.ro

Pentru prima dată pe aceeaşi scenă, Bosquito şi Ovidiu Lipan Ţăndărică te aşteaptă la cel mai îndrăzneţ proiect muzical al anului. Îi vei vedea în premieră pe regele tobelor din România şi promotorii rockului latin într-o fuziune muzicală fără precedent. Talentul de geniu al lui Ovidiu Lipan a perseverat şi a ajuns la o formă de

2000. De altfel, membrii trupei au adoptat ca dată oficială de înființare a formației ziua de 14 februarie 2000. Trupa s-a făcut rapid cunoscută, devenind o prezenţă constantă în clasamentele muzicale româneşti. De la debutul pe scena autohtonă, trugândire muzicală care cucereşte De 12 ani, pa a lansat nu mai puţin de patru inimile publicului în fiecare spec- pe scenă albume şi nenumărate single-uri tacol şi oferă acestui concert un A doua prezenţă specială în de succes, precum „Pas cu pas“, sound inedit şi o emoţie puternică. True Club este trupa Bosquito. „Hopa Hopa“, „Două mâini“ sau Ovidiu Lipan Ţăndărică este un Înfiinţată în anul 1999, trupa a „Marcela“. După lansarea în artist complex şi desăvârşit, fiind promovat un stil muzical relativ luna noiembrie a anului trecut a unul dintre protagoniştii rockului nou la momentul respectiv, un hitului „Când îngerii pleacă“, la românesc. Compoziţiile sale, „Na- amestec de latino-rock cu Garajul Europa FM, trupa talis“, „Margareta“, „Ave Maria“, influenţele gypsy, balcanice şi Bosquito s-a bucurat de un real „Tango Toledo“, au devenit piese simfonice. Deși bazele formației succes şi o dorinţă accentuată a de referinţă pentru genurile mul- au fost puse la sfârșitul anului fanilor să îi revadă şi să reasculte tietnice care convieţuiesc în 1999, prima formulă stabilă s-a melodiile ce făceau furori la înperimetrul danubiano-pontic. Ju- cristalizat la începutul anului ceputul anilor 2000.

SMILEY concertează în Hard Rock Cafe

Piesa se va pune în scenă marţi, 8 mai, de la ora 20.00, la Teatrul Tineretului. Protagoniştii sunt Florin Piersic, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, şi Medeea Marinescu, o actriţă extrem de valoroasă pentru generaţia sa. Preţul unui bilet este de 70 de lei şi poate fi achiziţionat de la casa de bilete a teatrului. (C.G.)

Andrei Tiberiu Maria, cunoscut sub numele de Smiley, este un cântăreţ, compozitor, prezentator şi actor român membru al trupei Simplu, având în același timp şi o carieră solo. Cântăreţul te aşteaptă la primul lui concert în Hard Rock Cafe din Bucureşti pe 10 mai, începând cu ora 21.00. Smiley va oferi un supershow în cadrul căruia va face o incursiune prin toată cariera, urmând să le ofere fanilor cele mai apreciate piese. Cei prezenţi la acest concert vor avea parte de un show live spectaculos,

www.ringincentrulvechi.ro

Preţul biletelor este de 30 de lei şi s-au pus în vânzare la True Club şi Bordello’s.

cu hituri care au cucerit o ţară întreagă, într-o interpretare care te va cuceri şi pe tine. Nu trebuie scăpat din vedere nici chitaristul care îl însoţeşte pe Smiley pe scenă, nimeni altul decât, probabil cel mai bun chitarist român, Marius Pop, fiul lui Călin Pop de la Celelalte Cuvinte. Smiley va fi însoţit, pe parcursul show-ului, atât de chitaristul Marius Pop, cât şi de trupa sa, iar concertul va fi 100% live. Preţul biletelor variază între 50 şi 60 de lei şi pot fi achiziţionate de la Hard Rock Cafe. (C.G.)

Centrul Vechi, no. 44  
Centrul Vechi, no. 44  

Saptamanal gratuit, distribuit in Centrul Istoric al Capitalei

Advertisement