Page 1

cev

centre excursionista de val猫ncia

esportsculturahivern-primavera2013medi ambientllibresexposicionsrefugisserveis formaci贸esportsinformaci贸voluntariat www.centroexcursionista.orgambient


2


Època V - Nº 74 – Hivern-Primavera 2013

Medalla d’Or de la Ciutat de Valencia Premi “Ciutat Vella” al mèrit social Placa d’Or 1992 al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana Premi Voluntariat Ambiental de la Comunitat Valenciana 2005

Edita: CENTRE EXCURSIONISTA DE VALÈNCIA Plaça Tavernes de la Valldigna, núm. 4 Tels: 963 911 643 / 963 914 886 / 963 923 147 Fax 963 911 853 - 46003 València E-mail: infocev@centroexcursionista.org Web: http://centroexcursionista.org Blog del Cev: http://centroexcursionista.wordpress.com/ El CEV en Facebook: http://www.facebook.com/centroexcursionista

sumari EL CENTRE

......................................................

4-7

Què és exclusiu en el Centre per als socis?

INFOCEV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8-16 Articles i notes d’interés. Natura, voluntariat, esports, denúncies i cultura.

Horari de Secretaria: de 17 a 21 h de dilluns a dijous. (divendres vesprada tancat). Atenció exclusiva per als socis: els matins de 10 a 14 h.

EVALL

..............................................................

Coordinació i gestió: Carmen Sanchis

Cursos de muntanya, senderisme, Escalada en Roca, Btt,

Equip de Redacció: Eva Cariñena · Verónica Dueñas · Joan Grifoll · Pilar Martínez · Kike Peña · Marga Quiles.

monitor de temps lliure infantil i juvenil

Col·laboradors: Laura Aguilera · Pepe Alfonso · José M. Almerich · Emilí Barberà · Rafael Cebrián · Comissió d'Arxiu Històric del CEV · Toni Conca · Pascual Fabregat · Guillermo Fau · Carles Ferrís · Sergio Ferrís · Juan M. Ferrís · Edelmir Galdón · Javier G. Vercher · Jorge Garau · Manolo Gaya · José L. Ibáñez · Elena Martí · José Mesa · Julián Negredo · Emilio M. Obiol · Concha Ortega · Roberto Sahuquillo · Clara Ros · José Soler Manolo Sánchez I. · José M. Talens.

17

Escola Valenciana d’Aire Lliure.

CALENDARI D’ACTIVITATS I CONDICIONS GENERALS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18-19 ASO Activitat Social Organitzada

.........................

20-23

Les excursions del Centre: Terres i Pobles, Muntanya, Alta Muntanya...

Preus Activitats.

................................................

24

Fotocomposició i impressió: 5.000 Exemplars Dipòsit Legal: V-1758 - 1992 ISSN: 1885-0553 PORTADA: - Juanjo Miguel Serra. La Tardor. 1º Premi del Concurs Fotogràfic Excursió per la llum 2011.

CENTRES D’AIRE LLIURE

....................................

PAPERS DE MUNTANYA

.................................

25

26-27

Centre de Documentació i Informació de Muntanya. Novetats llibres, mapes i guies.

· Organització Tècnica dels viatges i activitats: “Iniciativas para la Promoción de Actividades de Aire Libre, S. L. “ Plaça Tavernes de la Valldigna, 4 València. Agència de Viatges CVMm 422V · Aquesta publicació es subministra amb caràcter gratuït als socis i simpatitzants del CEV · L’Equip de Redacció, així com els col·laboradors hi participen voluntàriament per aconseguir aquesta publicació · Paper ecològic sense clor Amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

IVEN

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28-31

Institut Valencià d’Excursionisme i Natura. Fulls per als socis: Actes Socials i Culturals. Colles, Seccions i Comissions.


el centre una entitat amb 67 anys per l’educació, l’esport, la cultura… En 1926 es fundà a València el “Grup Excursionista El Sol”, després “Colla El Sol”, vertader antecessor humà del Centre Excursionista de València. Diversos components de la “Colla El Sol”, membres d’altres grups com la SAGEL (Societat Atlètic Gimnàstica Excursionista Llevantina, suma de Penya Eolo i Peña Alegre Russafa), també la “Penya Montdúver” i la “Penya Drac Alat” d’escoltisme, es van unir. Açò va permetre al Centre existir i ara ser sexagenari al haver sostingut la seua legalització enfront del govern civil de la dictadura. Som una Entitat sense ànim de lucre, independent, formada per socis i sòcies que participen, treballen i col·laboren en activitats i projectes, implicant-nos així com a part de la nostra societat civil. La seu del Centre Excursionista de València és un edifici del segle XVIII, rehabilitat al centre històric de València, amb l’esforç de l’entitat. Aquesta seu social compta amb 1000 m2 i trobareu:

4

El bar saló social, el Centre de Documentació i Informació de Muntanya (CEDIM) amb la llibrería i una biblioteca especialitzada, l’arxiu històric, la recepció i la secretaria, dos espais diferenciats per a mostres i exposicions, vàries sales multiusos i el saló d’actes. Un resum dels objectius del Centre és el seu compromís

Per l’educació i l’esport en l’aire lliure Per la conservació del medi ambient Per la cultura i el patrimoni dels valencians Per aconseguir els nostres objectius socials fem moltes activitats, com ara: Exposicions fotogràfiques, documentals o pictòriques, mostres culturals, conferències, projeccions, premis i beques socials. Trobades socials i reivindicatives. Cursos formatius, monogràfics i jornades educatives. Excursions i activitats en la natura. Seccions i Colles d’activitats esportives de muntanya, espeleologia, senderisme, biciexcursionisme... Programes de voluntariat ambiental. Activitat infantil i juvenil. Tallers extraescolars i activitats per a col·lectius i grups.

Bejis 18.11.12 · P. Martínez

Les Distincions rebudes pel Centre: L’Alta distinció amb placa d’Or, 1992, al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana (DOGV 8/10/1992), Medalla d’Or de la Ciutat de València (Ajuntament de València 1992), Premi “Ciutat Vella” 1996 al mèrit associatiu (Junta de Districte de l’Ajuntament de València), Premi Turia al cinquentenari del CEV en 1996. Premis Importante-Levante EMV (1992 i 1996), Premi de Voluntariat Ambiental de la Comunitat Valenciana 2005 (Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana).

La funDaCió_Centre exCursionista Naix el 1995 amb la finalitat de donar suport als objectius del CEV. Tal i com trobem als seus estatuts: “La Fundació promou, desenvolupa i protegeix tota classe d’estudis, investigacions i activitats que tinguen relació amb les preocupacions i els objectius socials i culturals del Centre Excursionista de València”. A través de la Fundació, el CEV rep donacions i ajudes per als projectes i activitats socials que promou.

Alpuente & Altares Prehistóricos 6.09.12 · Emili Barberá

Riu Cabriol i B. d'Hervideros & Cofrentes 22.09.12 · Clara Ros

Les donacions a la Fundació, suposen importants avantatges fiscals per a les persones, entitats i empreses que fan l’aportació. Així, els donatius, donacions o aportacions realitzades en favor de les entitats beneficiàries de l’activitat de mecenatge donen dret a practicar una deducció als impostos del donant. Esta deducció és del 25% de l’import dels donatius, donacions i aportacions realitzades en l’IRPF de les Persones Físiques i del 35% en l’impost de Societats per a les Persones Jurídiques, amb establiment permanent en Espanya.


Us necessitem a tots: Socis, directius de Seccions, membres de l’Institut, professors de les Escoles d’Aire lliure, treballadors, monitors i educadors d’activitats escolars, i també –molt especialment– a tu, que participes en les excursions i activitats, que lliges esta revista, però que encara no t’has fet l’ànim de pertànyer a este projecte col·lectiu que ha de ser la teua casa per molts anys.

eL Centre Per Dins Les Colles i Seccions Són els grups d’activitat voluntària del CEV, formats exclusivament per socis/sòcies que practiquen un esport o activitat específica i que es reuneixen de forma periòdica per a organizar les seues actuacions.

La ProMoCió assoCiatiVa

El Grup Jove Desenvolupa el programa educatiu d’activitats per a xiquets i joves que tenen entre 8 i 17 anys. Disposa d’un equip especialitzat d’animadors juvenils, i manté reunions periòdiques a la seu del CEV a més d’un programa específic d’excursions i campaments.

Les Quotes soCiaLs de 2013

Activitat Social Organitzada. ASO. Prepara, organitza i guia el programa d’activitats del CEV a través de les següents campanyes: La Muntanya, Terres i Pobles i Senders d’Aventura. Té un equip de guies que organitza i condueix les activitats.

És el servei de publicacions del Centre a través del que hem publicat fins ara 46 llibres. Difon les edicions i promou la publicació de llibres relacionats amb l’àmbit excursionista, esportiu i cultural.

Escola Valenciana d’Aire Lliure. EVALL. L’Escola organitza els cursos del CEV, així com monogràfics i jornades de formació específica. Té un claustre de professors especialitzats en cada àrea.

El Centre de Documentació i Informació de Muntanya.

Vallibona · P. Martínez

CEDIM.

És un servei que organitza activitats lúdiques i educatives en la naturalesa per a grups, empreses, col·legis, associacions i col·lectius en general.

AL MES

Majors des dels 26 anys

27,00

9,00

Juvenils entre 14 i 25 anys

21,00

7,00

Infantils fins als 13 anys

24,00

8,00

9,00

3,00

La quota familiar s’aplica a qualsevol combinació familiar, una quota especial per als infantils i juvenils a càrrec d’un soci de la categoria “Majors”. Es considera grup familiar, aquell on almenys hi ha 1 adult (a la categoria majors) i almenys 1 infantil o juvenil a càrrec seu.

Papers de Muntanya. Les Publicacions del Centre.

IPAAL.

QUOTA TRIMESTRAL

(Sempre amb 1 soci de la categoria Majors)

Promou els actes socials, culturals i mediambientals de l’Entitat a través de comissions de treball formades per socis del CEV.

Iniciatives per a la Promoció d’Activitats d’Aire Lliure.

5

CATEGORIES SOCIALS

Especial Famílies

L’Institut Valencià d’Excursionisme i Natura. IVEN.

És el servei de consulta, informació i assessoria de publicacions, llibres i mapes, refugis i albergs, cases rurals, zones d’acampada, senders, vídeos, etc.

Villamalur 15.12.12 C. Guerra Civil · P. Martínez

Villamalur 15.12.12 C. Guerra Civil · P. Martínez

re! t n e C L e D Ci fes-te so


e r t n e C l e n e u i s u l c x e ? Q u è és s i c o s s e r t s o n s l a r e p Llig-nos

Ser soci@

amb descomptes imporT’inscriuràs en les nostres activitats participants que no ho són: tants que no tenen la resta de

a. associa’t, protegix la teua butxac

Seccions

ntitat portives de l’e les Seccions es a er ny r a rtà pe pe ) Podràs Grup Jove ia, Senders i og ol le pe Es iviind a, (Muntany erial social tes i usar el mat ec oj pr us se els ruta sense participar en s activitats: disf ue te les a r pe dual o col·lectiu nitzats.

inscriure’t en pr

og rames orga

Disposaràs d’un descompte molt especial en tots els llibres de l’editorial Papers de Muntanya que el Centre ha publicat o publique en el futur: impos-

sible en qualsevol altre lloc.

Els teus

iiliars especials, molt ba Accediràs a quotes fam de la teua família, a partir xes, perquè la resta de tges ar-se de tots els avanta dos, puguen benefici disfruta´ls amb ells, de pertànyer al CEV:

per molt poc.

Més avantatges exclusius amb el Centre u PRIMERS/RES. La prioritat d'inscriure't des del primer dia en què apareix qualsevol activitat en la nostra oferta sense esperar a les dates previstes per al públic general a través de telèfon, secretaria o d'un e-mail: una preferència obligada pel teu suport solidari.

6

u QUAN PUGUES. Un horari d'atenció ampliat que inclou els matins, en exclusiva, i una atenció preferent als socis en la Secretaria per a inscripcions i altres gestions: primer sempre, sense cues. u BOSSA DE TREBALL. La possibilitat de guiar les nostres activitats d'aire lliure, participar en el voluntariat ambiental i de protecció del patrimoni cultural amb caràcter preferent, o ser professor en els nostres cursos, segons la teua formació i capacitats: pots col·laborar, també treballar amb nosaltres, envia`ns el teu currículum. u SEGURCEV. Segurs d'assistència en viatge per a les activitats esportives o turístiques, particulars o de grup, dels socis: pagues el cost, sense recàrrecs, per estar amb nosaltres. u REVISTA CEV. La revista CEV gratuïta amb notícies, opinió, informació i calendari d'actes en què pots participar, que t'anticiparem també en pdf a la teua bústia e-mail. u ARTICEV. L'ús preferent dels espais d'exposició per a les obres (pictòriques, fotogràfiques, etc...) dins de la programació general per als socis: una promoció que oferim als nostres creadors per ser part del nostre projecte ciutadà. u INSTAL·LA’T. Un descompte exclusiu en els nostres Centres d'Aire Lliure de El Sequer i Mas de la Costa, incloent el grup d'amics que organitzes: disfruta'ls amb privilegi. u BEQUES I PREMIS. La possibilitat de concórrer a premis i beques socials reservats únicament a socis: reconeixem el millor entre el que és bo. u CEDIM. Pots sol·licitar el prèstec de llibres, guies, mapes, i revistes del nostre Centre d'informació i documentació de Muntanya, i accedir al nostre arxiu històric en les condicions estipulades per la seua Comissió: el que tenim també és teu. u FEDERAR-SE. L'obtenció de targetes federatives amb els seus corresponents segurs segons l'especialitat esportiva que practiques: les gestionem per a tu, directament, sense costos. u ROCÒDROM. L'ús del Rocòdrom del Complex Esportiu de La Petxina, gràcies al nostre Conveni amb la Fundació Esportiva Municipal et costarà un euro per sessió, dimarts i dijous, gràcies al nostre soci@bonus. Pots organitzar-te amb altres socis en dies diferents avisant la secretària: prepara la teua tècnica i el teu físic amb nosaltres.


ELS TEUS ESPAIS. La Seu Social del CEV Sales d’usos múltiples – Aules de formació – Saló d’actes- Zones d’Exposició – Saló social – Centre de documentació – Administració - Recepció. LA SEU SOCIAL I LA TEUA IMPRESCINDIBLE COL·LABORACIÓ Amb molts esforços el CEV va aconseguir en 1995 rehabilitar un edifici del segle XVIII al centre històric de la ciutat de València, en ple barri del Carme, que des d’aleshores es la seua seu social. Està situat en la plaça Tavernes de Valldigna, núm. 4, junt al Mercat de Mossén Sorell. Des d’aquell moment mantenim este edifici, de tres plantes i 1000 metres quadrats, que està distribuït en diferents dependències, magatzems, oficines, saló/cafeteria dús social, arxius... i sobre tot, diferents sales de reunions o per a activitats docents i un saló d’actes. Qualsevol entitat, pública o privada, pot accedir a l’ús d’estes dependències mitjançant la fitxa de reserva i el pagament de las tarifes estipulades segons el tipus de petició, temps d’ocupació o data sol·licitada.

• Les entitats sense ànim de lucre tenen descomptes fins el 30%, sobre les quotes que pots veure baix. Consulta’ns i envia un correu amb la teua sol·licitud

ELS TEUS ESPAIS. Reserves a la seu social del CEV SALÓ SOCIAL

Cost hora

SALES AULES

Cost hora

Dia Complet 8 h

Entre setmana dins d’horaris habituals

144,00

18,00

128,00

16,00

Dia Complet 8 h

Caps setmana en horaris habitual

184,00

23,00

160,00

20,00

Mitja jornada matins

Entre setmana dins d’horaris habituals

72,00

18,00

64,00

16,00

Mitja jornada vesprades

Entre setmana dins d’horaris habituals

92,00

23,00

80,00

20,00

Mitja jornada caps setmana

Caps setmana en horaris habitual

112,00

28,00

96,00

24,00

L’hora extra afegida

Hora extra

25,00

25,00

22,00

22,00

Hores soltes entre setmana

Mínim 2 hores

80,00

40,00

50,00

25,00

• No es reserven hores soltes en cap de setmana. Mínim mitja jornada • Consulteu horaris especials o de llarga duració, descomptes especials. • Horari habitual entre setmana. De 10 a 14 h i de 17 a 21 h. • Dissabtes i diumenges 8 hores entre les 10 i 20 h. • Fora d'este horari es considera hora extra.

ais - socis p s e s u e t Els ins al 50% f s e t saló, p m o c les, sales i De s reservar au

at de tivitats o La possibilit ns, per a ac ja it m s u se socis per a amb els nitzats per a rg o ts n e mació esdevenim de la progra s in d s ic m a des: per fi familiars i ions establi ic d n o c s le d suficient. general en mb l'amplitu a s lo rra b podràs cele

7


José Luís Ibañez

eDitoriaL

20 anYs De Marxes Per La CaLDerona Per La suPerViVÈnCia D’una serra

E

l Centre Excursionista de València en 1946 es va fundar en Sant Espèrit, en La Calderona. Hem realitzat nombroses iniciatives en ella: marcatge de la senda europea de gran recorregut GR10, gestió de refugis de muntanya, equipament de zones d’escalada, conservació de coves, acampades, cursos, excursions educatives, etc.

Assistim a l’especulació urbanística i a devastadors incendis que van mobilitzar la societat per a reclamar la seua protecció. En 1990 promoguèrem la Coordinadora per la Protecció i Promoció de La Calderona, una plataforma d’associacions (esportives, culturals, ambientals, juvenils) i iniciàrem campanyes de denúncia i sensibilització, que, després del tràgic incendi de 1992, van culminar en una Marxa excursionista en Serra en 1993 per a reivindicar-la. Cada any la Marxa per la Calderona s’ha realitzat en una població, invitant els veïns a sumar-se. En totes estigueren presents representants d’ajuntaments i de la Conselleria de Medi Ambient (consellers i directors generals dels diferents partits polítics) En 1995 es va iniciar el procediment del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals que va servir de base per a la declaració del parc. El parc Natural fou una realitat fins al 2002, quan la Generalitat va declarar la serra com a espai protegit. Hem format part de la Junta rectora d’este, col·laborat amb l’administració autonòmica en la prevenció d’incendis amb voluntariat ambiental, desenrotllat una xarxa de sendes, publicat guies i gestionat equipaments d’ús educatiu. Han passat 20 anys de la 1a Marxa i assistim perplexos a una dura realitat: la Conselleria de Medi Ambient, responsable de la conservació i ús públic de la serra, en compte d’augmentar els seus recursos, ha reduït el pressupost fins a límits insostenibles, propiciant una política de no participació social en què entitats com la nostra són excloses de la Junta rectora sense comunicació administrativa. Els habitants i usuaris no veuen un compromís real per a la protecció i desenrotllament dels pobles. Els retalls anunciats per la Generalitat en prevenció d’incendis, parcs, ús públic i turisme, són un exemple de què són prioritats per a la Generalitat. Abandona projectes en els seus plans de gestió i elimina gran part de les ajudes a les associacions i ajuntaments. El CEV ha estat sempre present en la Calderona; seguirem allí a pesar que ens aparten dels òrgans de participació. Quan el 21 d’octubre ens reunirem en Portacoeli fou no sols per a caminar per estes maltractades muntanyes sinó per a dir que la Conselleria no garantix, a la vista dels pressupostos, la protecció de l’espai natural i la promoció de les seues poblacions. És hora de demanar a la Generalitat el compliment d’inversió que va aprovar en els seus plans; està en perill la conservació d’este espai natural.

Pilar Martínez

No permetem que les administracions públiques desistisquen de les seues responsabilitats, la crua realitat en els retalls injustificats per a la seua conservació i la millora dels seus municipis. Juan Manuel Ferrís Gil President del Centre Excursionista de València


José Luís Ibañez

Guillermo Fau

Rafael Cebrián

Manifest en Defensa De La serra CaLDerona i eLs seus HaBitants Reunits en Portacoeli (Serra) el 21 d’octubre de 2012 les entitats ciutadanes preocupades per la conservació i ús sostenible de la Serra Calderona, i davant l’actual situació d’abandonament i manca d’inversió en el parc natural per part de la Generalitat Valenciana, volem manifestar el següent: 1. Que la declaració del Parc Natural des de 2002, hauria d’haver suposat un impuls important per a la conservació del territori i el desenvolupament socioeconòmic dels seus habitants i constatem que la realitat és que la Generalitat Valenciana ha anat retallant les inversions i projectes dins el parc natural. 2. Que des de la Conselleria de Medi Ambient no s’ha potenciat de manera real i eficaç un sistema de participació amb les associacions implicades en la defensa i ús sostenible de la serra, i s’ha demostrat la ineficàcia de la Junta Rectora com a òrgan de participació, que hauria d’haver suposat la creació de comissions de treball i altres sistemes de col·laboració previstos en el Pla d’Ús Públic i altres documents d’ordenació i gestió. 3. Que en aquests últims anys hem assistit a l’abandó i falta de manteniment per part de Medi Ambient de diversos equipaments d’ús públic (refugis, aules de natura, àrees recreatives, zones d’acampada, senders i rutes interpretatives, etc...). Una serra com la Calderona amb un important flux de visitants i turistes necessita una major inversió per oferir un espai natural de qualitat, segur i amb les adequades condicions per ser visitat i valorat. 4. Que la reducció de mitjans humans i materials en matèria de prevenció d’incendis, així com la desaparició de les ajudes al voluntariat ambiental suposen un greu problema per assegurar la conservació de les masses forestals i el paisatge, i és necessari dotar dels mitjans suficients a les poblacions que formen part del parc i zona PORN dels recursos i mitjans per prevenir, controlar, sancionar i extingir els incendis. 5. Que des del món associatiu (cultural esportiu, juvenil, mediambiental...) venim col·laborant en aquesta serra des de fa dècades, i que sentim un abandonament per part de la Generalitat, menyspreant el paper educatiu i social que exerceixen les ONG i entitats que desenvolupen activitats i actuacions en l’àmbit del parc. 6. Que és necessari un canvi radical en la política ambiental i en la gestió dels espais naturals i rurals, on la Generalitat ha de ser la primera administració que compleixi amb els compromisos aprovats en els seus plans d’ordenació i gestió d’usos, donant suport de forma real i contínua al teixit associatiu i als municipis de la serra. Al manifest s’han adherit les següents entitats que representen a més de 10.000 valencians:

Roberto Sahuquillo

CENTRE EXCURSIONISTA DE VALÈNCIA; CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLÓ; SOCIETAT D’AMICS DE LA SERRA D’ESPADÀ; FEDERACIÓ D’ESCOLTISME VALENCÌA; INSTITUT D’ESTUDIS COMARCALS DEL CAMP DE TÚRIA; ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ DEL CAMP DE MORVEDRE; LA COORDINADORA MARXAPEU DEL CAMP DE MORVEDRE; EL CENTRE CULTURAL EXCURSIONISTA DE LA VALL DE SEGÓ; L’ASSOCIACIÓ CULTURAL ARRELS D’ESTIVELLA; EL CLUB DE MUNTANYA XOCAINET DE GILET; EL CLUB DE MUNTANYISME CASTELL DE SERRA.

9


infocev infocev

El Centre va organitzar del 12 al 30 de setembre dos cursos gratuïts del SERVEF, proposats a través de l'Institut de Formació i Estudis Socials. IFES. Van participar 30 alumnes, 15 per curs, en les classes teòriques i pràctiques realitzades en el CEV, en el Rocòdrom de La Petxina i en la zona escola d'Escalada de Penyes de Guaita. La nova experiència, que esperem repetir, ha sigut un total èxit, sobretot gràcies als professors que l'han fet possible: Joan Grifoll, Iván Merino, Javier Peréz i Alejandro Ortiz, des d'estes pàgines nostre reconeixement. Ací podeu veure alguns moments dels cursos…

ProPuesta De ProYeCCiones Montañas Y CaMinos. CiCLo año 2013, PaisaJes VoLCÁniCos

Rafael Cebrián

esCaLaDa i resCat en MuntanYa Per a eMerGÈnCies 1 i 2.

Para el próximo año adelantamos la celebración un ciclo que, por sus objetivos, denominamos Paisajes volcánicos, con los siguientes temas elegidos: Azores, el archipiélago portugués anclado en el Atlántico, de variada y accidentada topografía y verdes paisajes. El macizo de Siroua (Marruecos), situado entre el Atlas Central y el desierto, áridos paisajes y cumbres llegan a los 3.500 metros. Un fascinante y dilatado sistema montañoso, escenario de la vida de primitivos pueblos beréberes. Y, Cabo Verde. El archipiélago de duro relieve volcánico, situado en África Ecuatorial, de actividad sísmica y volcánica viva, cresterías rocosas, abruptas sierras y la cumbre de Fogo de cerca de 3.000 metros Nos vemos en el CEV, el 24 de enero y los jueves 7 y 21 de febrero

10

Rafael Cebrián Gimeno

un nou CiCLe Des De La seCCió De MuntanYa DeL CeV A més de totes les activitats de muntanya i escalada que organitzen de forma habitual, la Secció es dedica a altres activitats culturals de gran interés. Després de l'èxit, en el passat curs, amb el cicle “Història del Segle XX a través del cine” i per l'interés que mostrat per molts, al novembre va començar un nou cicle “La transició espanyola”. Quasi tots els dimarts de mes, de moment fins a març, tenim una cita en el CEV, a les 20,30 en punt i en la sala 5. Cada dimarts comencen amb una presentació del tema a tractar, la projecció d’un vídeo i després un debat sobre ho vist. Al Gener, dia 8. “La mort de Franco”; 15 “Juan Carlos Rei” i 29 “Primer govern del Rei”. Per a febrer: el dia 5, “La dimissió d’Arias”, 12 “Adolfo Suárez president del Govern”, 19 “Últimes Corts franquistes”, 26 “Referèndum de la reforma política”. Al març, el dia 5 “Les primeres Corts democràtiques”. Tots els vídeos duren 60 minuts, així que es conclou sobre les 22,30 hores, com molt tard. Podeu portar el sopar, ells inviten a pipes, i les cerveses són a un euro. Salut i Muntanya. Joan Grifoll


infocev infocev

un reto De futuro, eL Centre neCesita toDo nuestro aPoYo Y soLiDariDaD

C

Carrer Cavallers 21.

uando en el año 1989 se nos cayó encima el techo de la sede social propiedad del Centre en Cavallers 21, nos vimos arrastrados de nuevo a peregrinar como entidad por toda la Ciutat Vella de Valencia, algo que habíamos hecho varias veces desde 1946. Después de pasar por la calle Almudín y recalar en Sanchis Bergón en alquileres sucesivos, en 1994 tomamos una decisión importante: era preciso arriesgarse y tener un patrimonio propio, una sede social definitiva, y eso iba a costar un gran esfuerzo a todos directivos y socios. En diciembre de 1995 inauguramos el edificio que todos conocemos y donde desarrollamos nuestra actividad cívica. Diecisiete años después, sin nadie que nos haya ayudado en su financiación más que nuestros socios, estamos en una nueva encrucijada. La crisis económica y la de las entidades bancarias, (Bancaja, ahora Bankia, es nuestro acreedor principal por el hipotecario que mantenemos) nos han puesto en una delicada situación que ha obligado a solicitar un Concurso de Acreedores voluntario y a continuidad para cumplir las exigencias que prevé la Ley cuando no se va a poder hacer frente a los gastos habituales en un futuro inmediato. Nuestro patrimonio ha sido, y es, nuestra oportunidad, pero también nuestro problema dentro del estado de las cosas que todo el mundo conoce y vive como puede estos años. Llegar a 2013, desde que empezó la crisis en 2008, ha sido toda una Odisea, pero aquí estamos, y desde nuestro 67 aniversario nos vamos a enfrentar con lo que haga falta para continuar.

Carrer Cavallers 21. La caiguda del sostre

La voluntad de las personas de seguir asociadas, promoviendo y conservando los objetivos históricos y sociales de la entidad está, y estará, por encima de las vicisitudes del Concurso. No vamos a cerrar. Para ello, en la última Asamblea General Ordinaria, y a propuesta de varios socios, la directiva, que ya estaba haciendo gestiones diversas para planificar la viabilidad económica futura y proponer un Convenio con el que salir de esta delicada situación, se ha creado una Comisión Pro-CEV, también SOS al CEV, a la que en breve se invitará a colaborar a todos los socios/as con ideas y actividades para promover la solidaridad de los ciudadanos y entidades de la sociedad civil valenciana con el CEV mediante donaciones y adhesiones de apoyo. El conocimiento del patrimonio natural y cultural, la formación de los ciudadanos, especialmente niños y jóvenes, la protección mediante voluntariado del medio ambiente, la transmisión de modelos de convivencia y solidaridad humana, son valores que ofrecemos cada día desde nuestras puertas abiertas a toda la sociedad. Necesitamos, todos, que permanezcan abiertas, que sigamos acogiendo en nuestra casa a más generaciones que deben conocerlos para su realización personal, para que –reflejados sus actos en los demás- adquieran sentido y transformen la Sociedad misma, mejorándola en todos los sentidos. No vamos a tirar la toalla, lo que hacemos importa, nos importa, e importará a otros muchos, aunque no lo sepan todavía. No es la primera vez que el Centre está en una situación difícil; eso sí, ésta es especialmente complicada. Apelamos a lo mejor que todos los que somos socios tenemos: la voluntad de seguir siendo una entidad necesaria, nuestros valores demostrados, esos que han recibido la Alta Distinción de la Generalitat Valenciana, la Medalla de Oro de la ciudad de Valencia, el Premio al Voluntariado Medio Ambiental de la Comunidad Valenciana, los Importante del Levante-EMV, el Cartelera Turia, el Mérito Social de Ciutat Vella, y muchos otros. Ahora necesitamos que ese reconocimiento se torne en verdadero apoyo institucional, asociativo, de las numerosas personalidades de la cultura, del arte, que nos conocen y estiman, del mecenazgo privado, de nuestros mismos acreedores y –por qué no- de esas entidades financieras, con Bankia a la cabeza, que no han podido por su misma situación, darnos soluciones en tiempo y forma para no tener que llegar a la situación actual. Os pedimos todo vuestro apoyo y solidaridad, vuestro voluntariado activo en este reto. Vamos a salir. Resistiremos porque tenemos un camino largo que recorrer todavía juntos.

11


infocev infocev

PaisaJes en LLaMas

12

Macastre. José Luís Ibáñez

O

tra vez los devastadores incendios han devorado grandes extensiones del interior valenciano. Otra vez la negligencia humana o la criminal intencionalidad y la inoperancia de los responsables en la gestión de los ecosistemas forestales, se salda con grandes superficies calcinadas de cultivos, arbolado y matorral de gran riqueza botánica y paisajística. Y lo que es más dramático, la trágica e irremediable pérdida de tres vidas humanas durante las labores de extinción. Otra vez, amplios territorios, albergue de un de valioso patrimonio natural y humano, arrasados por las llamas, ya son negros paisajes del recuerdo. Y, otra vez, reduciendo el presupuesto de prevención, se desorbita el gasto en la extinción de los incendios que, posiblemente, se pudieron haber evitado o reducida su magnitud. Siempre combatir los incendios una vez producidos comporta unos costos muy superiores a los destinados a una inteligente prevención. No compensan los recortes, el ahorro de no actuar se multiplica después hasta cifras astronómicas, sin contar con los cuantiosos bienes materiales, medio ambientales y humanos perdidos, de difícil cuantificación y de larga recuperación: los incendios no terminan una vez extinguidos.

Recortar es el verbo de moda en España, y su aplicación es la única terapia a los problemas de toda índole: recorte tras recorte es la cirugía de hierro como única estrategia, olvidando que reducir las partidas presupuestarias destinadas a prevenir –en el ámbito que sea-, es suicida. Año tras año la Administración pasa de puntillas en la protección de la superficie forestal: a ver si hay suerte y no pasa nada; jugando a la ruleta rusa con el bien común de los paisajes. Arden los montes y no hay excusa, nuestros veranos siempre son secos y calurosos; el árido viento de poniente y las elevadas temperaturas, es una característica recurrente del largo estío mediterráneo y previsible por lo menos con 48 horas de antelación, gracias a las fiables predicciones meteorológicas. Son situaciones climáticas conocidas y que, en sus extremas manifestaciones, pueden ser aliados en el desastre, pero que no son imprevisibles como los terremotos. Sin embargo, los medios recogen las justificaciones oficiales de los incendios: “este verano no ha llovido”, como si fuera normal que lloviera en nuestros sofocantes veranos. Hay más: si en primavera ha llovido poco, los montes están secos y arden con facilidad por esta


per Rafael Cebrián Gimeno

Chufa. José Luís Ibáñez

causa. Pero si por el contrario ha llovido mucho, la hierba, muy crecida, se seca después y es combustible para el fuego: siempre son otros los culpables; nadie asume su responsabilidad y, por supuesto, nunca hemos podido constatar la dignidad de una dimisión. Las probabilidades de que se produzcan grandes incendios en los ecosistemas forestales mediterráneos son muy altas, por su elevada combustibilidad y por una climatología adversa, con la práctica ausencia de precipitaciones durante el prolongado periodo de elevadas temperaturas que va desde abril/mayo a octubre/noviembre. Los profesionales insisten que para evitar que un fuego se convierta en un gran incendio, es necesario neutralizarlo en los primeros treinta minutos trascurridos desde su inicio, labor que cumplen (cumplían), las brigadas forestales de tierra, los dispositivos de extinción que más han visto reducidos sus efectivos: a más recorte más riesgo. Y, añaden una imagen capaz de resumir muchas ausencias: “los fuegos se apagan en invierno”.

recorrimos calles y plazas del centro urbano, con el lema acuñado por la plataforma: Abandonaos, recortaos, quemaos. El grito de rabia y dolor expresado en sencillas palabras del habla popular serrana. Después del tiempo pasado, el día a día y la penosa situación económica que vive el país, hace olvidar los paisajes en llamas, que dejan de ser noticia, y así, pasará el otoño, el invierno, también la primavera y llegará otro verano, con la justificada inquietud de que el estrago del fuego se repita. No podemos olvidar ni permanecer expectantes, siempre lo peor es no hacer nada. Hay que restaurar los montes, reconstruir sobre la desolación los paisajes del futuro, un largo proceso que es preciso hacer bien hoy, para tener el mañana que deseamos, un proyecto en el que es necesario el compromiso de la sociedad, la vinculación del ciudadano a la causa. Los paisajes son el reflejo de las sociedades que los han creado: la muestra ya la tenemos en el litoral. ¿Qué paisajes queremos tener y legar a nuestros descendientes?

13

Para la población rural que todavía resiste en sus lares, con una agricultura en imparable retroceso que ya hace décadas que dejó de ser un recurso, su único capital son (eran) los montes, la pureza y el susurro de la brisa en los árboles, reclamo del urbanita en pos de la añorada naturaleza. Con los paisajes arrasados por el fuego, perdido el verdor de los campos, de luto los fantasmales bosques, se comprende la renuncia del visitante ante los espacios quemados y, con su deserción, perdido el turismo como único recurso y esperanzador futuro, sin alternativas, se consuma el drama humano en el agonizante mundo rural.

La Plataforma de Afectados por los Incendios. El 18 de julio de 2012 se presentaba en nuestra sociedad la plataforma de referencia, creada en la comarca de los Serranos. Una convocatoria a la que nuestra sociedad apoyaba inicialmente con nuestra sede social y con la difusión dirigida a los socios. La asistencia al acto fue muy numerosa, de afectados, profesionales, representantes de entidades, individualidades… un heterogéneo componente social de irritados y entristecidos ciudadanos por la magnitud del desastre. Hubo numerosas intervenciones, bien razonadas, con aportación de datos… y la generalizada crítica a la inoperancia institucional. La plataforma en su presentación dio lectura a un manifiesto que recoge el sentimiento del drama vivido. El 27 de julio una manifestación convocada por la plataforma y otros grupos y entidades, reunía a varios miles de “indignados”. Con punto de partida y llegada a las Torres de Serranos, los manifestantes

Dos Aguas. José Luís Ibáñez


infocev infocev

Los 50 años De La funDaCió DeL GruP sCout xiii en eL CeV

El Grupo XIII en 2012

E 14

n la revista anterior pudisteis reencontrar al Grupo XIII y saber un poco más de sus 50 años, pero el 16 de octubre pudimos reencontrarnos con ellos y ellas, con sus recuerdos del pasado y con los protagonistas de su presente. Nos reunimos, en el salón social del CEV, para celebrar esos 50 años del Grupo scout XIII, el movimiento juvenil que precedió a la Secció Infantil i Jove, al Grup Jove del Centre.

Pudimos disfrutar de los recuerdos a través del audiovisual/resumen de la exposición fotográfica dirigida por Quino Seguí, y de la labor Jorge Garau, secretario de la comisión y socio del CEV, de las imágenes seleccionadas de cada año, las excursiones, sus actividades… la etapa juvenil y como se hicieron grandes, allí con casi todos los protagonistas. Alfredo Paredes presidente de la Comisión Aniversario de la fundación del XIII y Paco Signes, como portavoz de la Comisión de Archivo Histórico, presentaron este entrañable acto, junto al presidente del CEV Juan Manuel Ferrís.

día 1 de octubre, acordó la cesión de sus fotografías, los archivos y ficheros a la comisión del Archivo histórico del CEV. Una buena decisión, ¿no os parece? Gracias XIII… Para rematar la jugada, el acto finalizó con una sorpresa muy scout, un regalo para el CEV, pero hecho a mano, artesanía pura de las manos de José Luís Soliva, miembro de la Comisión del XIII y artista que ha creado este inigualable recuerdo para el CEV, formado por cientos de teselas, al que estamos encontrando la ubicación perfecta, para que luzca en nuestra sede social. Siguen siendo un grupo activo y numeroso, y nos gustaría que volvieran todos al Centre, como socios y socias de nuevo, así se les invitó en el acto, pero desde las páginas nos permitimos nombrar a los que ya lo siguen siendo, y muchos desde aquellos años: Pilar March, Jorge Garau, Mario Jiménez, Guillermo Serena, Vicente Serena, Ernest Reig; Angeles Viguer y nuestro vicepresidente, Santiago Herrero.

Uno de los momentos más relevantes del acto, fue la entrega del fichero de miembros del XIII, así como del DVD conmemorativo al CEV, ya que la Comisión del grupo XIII, reunida el

50 años y el reencuentro, aunque ellos se siguen reuniendo y habitualmente en el CEV, al menos, todos los martes y 13.

El regalo del Grupo XIII al Centre. octubre 2012

Muntanyetes de Romeu, febrero 1966.


infocev infocev eLs CaMPaMents De estiu 2012

Sis per cinc. i el Premi Dinamita 2012 El Sis per cinc premia, amb activitats gratuïtes, els socis i sòcies que han realitzat cinc activitats o més del programa d’excursions proposat que es difon en la revista CEV per a cada periode. Com ja és tradicional els Campaments d'estiu es van celebrar de nou en el Pirineu aragonés. En la segona quinzena de juliol els més jóvens, en el Campament Infantil juvenil i després a l'agost acudim majors i xicotets, tots al Campament Social. En concret en el poble de Jasa, prop de la vall d'Aragüés i Lizara. Les excursions tant per a adults com per a famílies es van centrar en les altes cimes d'este sector del Pirineu com el pic de

Tots els socis premiats en les edicions Sis per Cinc opten al PREMI DINAMITA de l'any.

Al Sis per cinc 2012 4ª Edició, de l’1 de juny al 30 de setembre 2012, només un soci va realitzat 5 excursions o més: JUAN CARLOS LAFARGA FERRER amb 6 ACTIVITATS.

15

Bisaurin i altres cimes que ens van ensenyar els paisatges agrestos de la Selva d'Oza, Canfranc i altres valls de muntanya. Enguany un campament on vam disfrutar no sols de les rutes muntanyenques, sinó dels jocs, visites a pobles, gastronomia i activitats esportives i lúdiques en el campament. Una experiència que es repetix cada estiu i que és lloc de trobada de socis i amics que busquen uns dies de vacacions en la muntanya realitzant excursions amb els guies i monitors del CEV.

Així, arribarem al Segon Premi Dinamita 2012 (in memoriam del nostre difunt soci Josep Clement), que es lliurà en La Gala de Premis del 30 de novembre, al soci que més activitats va realizar entre l’1 d’octubre 2011 i el 30 de Setembre del 2012: Juan Carlos Lafarga Ferrer, que repeteix com a guanyador de l’any passat, és soci des de gener de 2008, el soci nº 9600. Ha fet 33 excursions, incloses les que ha guanyat en cada edició. El premi està representat per un taulell “artesà” que Vicent Monlleó ha creat especialment per al guardonat i que és la imatge del guardó, li agraïm la seua col·laboració inestimable.

I comença un nou Premi Dinamita per al 2013... La propera Edició: La 1a Edició del Premi Dinamita 2013 premiarà amb el Sis per Cinc als socis i sòcies que participen en les activitats compreses l’1 d’octubre 2012 al 28 de febrer de 2013. Si has realitzat cinc activitats amb inscripció, activitats organitzades o formatives difoses en la revista CEV podràs inscriure't gratis en una activitat d'un dia del programa entre l'1 de març al 30 de juny 2013.


infocev infocev

años y leguas

per José Soler Carnicer

eL BruJo Uno de mis personajes favoritos de los muchos que me encontré por nuestras montañas, se llamaba Luís. Pero todos le llamaban Luís el Brujo. Le conocí un día en una fuente de la sierra de Tortajada en el Rincón de Ademuz. Estaba recostado en el bancal y por su atuendo, zurrón al hombro y cayado a mano creí que era un pastor. - Buenos días nos de Dios –me saludó al llegar. - ¿Descansando, no? -le dije-. ¿Y el rebaño, por dónde anda? - Por ahí arriba –y no señaló a ningún sitio. - Estará con el perro, ¿no? –insinué. - No, mi ganado no necesita perro –me contestó. - Pues, ¿qué cuida usted? - Las nubes, ¿Qué no ve lo tranquilas que están hoy?- Me qué estupefacto. Jamás había oído nada igual y el hombre no parecía un loco. - Eso es ahora –continuó-, que en invierno me traen de cabeza. El viento las lleva de un lado a otro y uno no sabe dónde van a parar. - Sí es verdad – apunté -¿Oiga y da para muchos eso? - Más de lo que usted pueda imaginar. Habrá pensado que estoy loco, ¿verdad? Eso es lo que dicen por la sierra. Yo estuve encerrado, pero conseguí escapar. - ¿De dónde? –le corté. - De un sanatorio. Me llevaron allí cuando acabó la guerra. En ella perdí la mujer y dos hijos y no pude terminar mi carrera de perito agrónomo. Me destrozaron la vida y me tiré al monte. Aquí todos son buena gente y me han acogido muy bien. Yo les digo cuando hay que podar, sembrar o vendimiar, según el tiempo que se avecine y, qué abonos son buenos para sus tierra, qué dar de comer al ganado y cuando esquilarlos. - ¿Y no tiene competencia con el tiempo de la tele? - En absoluto, el repetidor de la sierra no va bien y no aciertan con los arreglos. También compongo huesos rotos de animales y personas. Hasta ayudo a las comadres en los partos. Y cuando la cosa se pone fea recito el “to be or not to be” de Hamlet. En confianza le diré que no se si el Shakespeare aquel probó esa terapéutica en sus obras, pero a mi me va de maravilla. Por eso, cuando me oyen, dicen que soy un brujo. - ¿Y puede con todo? –le pregunté. - Ese es el problema, cuando me llaman de dos pueblos a la vez. - Hombre, a usted lo que le iría bien es una moto –insinué. - Ya me lo propusieron. Pensaron comprar una entre todos los pueblos de la sierra, pero yo no la quise. ¿Se imagina usted a un brujo de pueblo en moto? ¡Perdería todo mi prestigio!

Fotos: Clara Ros, el Rincón de Ademuz

16


evall

escola valenciana d’aire lliure L’EVALL és l’àrea del Centre dedicada a la formació, entesa per nosaltres com la manera correcta d’adquirir coneixements sobre els esports a la natura, l’animació i l’educació ambiental. L’Escola prepara una completa programació de cursos relacionats en les activitats que el Centre ofereix, tant de caire esportiu, com mediambiental, de coneixement i conservació del patrimoni cultural i natural, així com d’animació juvenil i turisme actiu.

L’EVALL és una Escola reconeguda i homologada com a escola de formació d’animadors juvenils de temps lliure per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (ordre 31/7/1985) i per Institut Valencià de la Juventut IVAJ (de 28/1/86). La programació següent de cursos té la finalitat de millorar la qualitat de formació dels Monitors i Animadors Juvenils. CURSOS DE L’EVALL:

Programació prevista de Gener a Maig 2013: INICIACIÓN A LA ESPELEOLOGÍA HORIZONTAL Del 11 al 17 de Febrer 2013 – Servei d’Educacio Fisica i d’Esports. 3 crèdits. 30 hores. Continguts: Introducció al món subterrani i història espeleològica; Material per a exploració de cavitats; Tècniques elementals per a exploració, seguretat i progressió; Geomorfologia i formacions kàrstiques; Nocions d'ecologia subterrània, topografia i bioespeleología. ESPAIS NATURALS I EXCURSIONISME Del 19 de Febrer al 3 de març de 2013. 3 crèdits. 30 hores. - Server d’Extensió Universitaria. Continguts: Material i tècniques bàsiques de l'excursionisme; Guia per a conèixer els Espais Naturals. Geografía de la Comunitat Valenciana; Excursionisme per senders balitzats; Iniciació a la cartografía de muntanya; Prevenció i seguretat a la muntanya; Alimentació específica per a l'activitat a la muntanya. INICIACIÓN A LA ESCALADA EN ROCA NIVEL I Del 7 al 19 de maig 2013. Reunió Informativa: Dijous, 2 de maig a las 20h, al Centre. Continguts: Material i equipament d'escalada en roca, Nucs, Teòric/pràctica en rocòdrom, Seguretat en escalada. Les Pràctiques es realitzaran en els llocs següents: Chulilla (Hoya de Cherales); Cuchillo de Cheste; Penyes de Guaita (Puçol) i Tallat Roig (Alzira).

· ANIMACIÓ EN ROCÓDROMS · TÉCNIQUES DE MULTIACTIVITAT AMB CORDES PER A L’ANIMACIÓ EN EL TEMPS LLIURE · ESCALADA EN ROCA NIVELL I · ESCALADA EN ROCA NIVELL II · INICIACIÓ AL MUNTANYISME * · ALTA MUNTANYA NIVELL I · ALTA MUNTANYA NIVELL II · INICIACIÓ A L'ESPELEOLOGÍA HORITZONTAL * · INICIACIÓ AL SENDERISME * · INICIACIÓ A LA BICICLETA DE MUNTANYA BTT * · MULTIACTIVITAT A LA NATURA · ESPAIS NATURALS I EXCURSIONISME * · INTERPRETACIÓ DEL PAISATGE A LA CALDERONA * · FOTOGRAFÍA ALS ESPAIS NATURALS * · ACTUACIÓ DAVANT EMERGÈNCIES DE LA SALUT AL MEDI NATURAL * · INICIACIÓ AL DESCENS DE BARRANCS DE LA SECCIÓ D’EXPLORACIONS SUBTERRÀNIES DEL CEV · INICIACIÓ A L’ESPELEOLOGÍA VERTICAL DE LA SECCIÓ D’EXPLORACIONS SUBTERRÀNIES DEL CEV

Manuel Sánchez

*LA MATRÍCULA DELS CURSOS DE LA UNIVERSITAT ÉS PER INTERNET, a través de la pàgina web del portal del alumne https://webgesy.uv.es/portalumne/ (Automatricula). Apunta’t els primers dies, ja que hi ha molta demanda !!!! Si tens cap dubte, pots adreçar-te a la seu del CEV i t’ajudarem a fer l’inscripció. SERVEI D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA Carrer Amadeu de Savoia 4, planta baixa – 46010 VALÈNCIA Tlf: 96 398 3800 / Fax: 96 398 31 41 Correu-E: extensio@uv.es

CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE L’EVALL • Els menors de 18 anys han de presentar l’autorització paterna. • Per a rebre el certificat cal assistir amb aprofitament d’un mínim del 80% de les classes teòriques i pràctiques, exceptuant els cursos de monitor i animador, als quals l’assistència mínima és d’un 85%. L’escola no emetrà cap certificat una vegada transcorreguts cinc anys des de la finalització del curs. • Els cursos de l’EVALL es regeixen per les Condicions Generals de contractació del CEV (inscripcions, anul·lacions...) • Es consideren membres d’altres entitats, amb inscripcions especials, els membres d’associacions esportives relacionades amb els esports de muntanya, espeleologia, BTT, submarinisme, esquí de fons i piragüisme i membres d’entitats juvenils de Temps Lliure i entitats amb conveni amb el CEV.

cursos

SERVEI D’EDUCACIÓ FÍSICA I ESPORTS Carrer Amadeu de Savoia 4, planta baixa – 46010 VALÈNCIA Tlf: 96 398 3800 / Fax: 96 398 31 41 Correu-E: extensio@uv.es

17


CONDICIONS GENERALS DE L’ACTIVITAT ORGANITZADA I DE L’EVALL HORARI DEL CEV Actualment l’horari d’informació i inscripcions al CEV és de dilluns a dijous de 17 a 21 h. (Divendres vesprada tancat). Atenció Exclusiva per als socis: els matins de 10 a 14 h.

INSCRIPCIONS PER ALS SOCIS Com ets soci, ja no cal que consultes la data des de la qual s’obri l’inscripció, pots inscriure’t a totes les activitats i cursos.

· CLASSIFICACIÓ DE LES MARXES, en funció de la duresa i dificultat: * Sense dificultat. Passeig. ** Muntanya senzilla, desnivells menuts i mitjans. Camins. *** Terreny més difícil, desnivells mitjans. Llarga duració. **** Terreny difícil, grans i forts desnivells, requereix experiencia en muntanya. A Alta Muntanya, Alpinisme. LLOC HABITUAL D’EXIDA:

DESCOMPTES ESPECIALS PER A MEMBRES D’ALTRES ENTITATS: Quotes d’inscripció especials en Refugis i Albergs del CEV, així com als cursos de formació per a: · Membres de Entitas Esportives relacionades amb els esports de Muntanya, Espeleología, Bicicleta de muntanya, Submarinisme, Esquí de fons i Piragüisme. · Membres d’Entitats juvenils educatives de Temps Lliure-Aire Lliure. · Membres d’entitats amb conveni amb el CEV. * L’organització tècnica de les activitats d’aquesta revista està realitzada per “Iniciativas para la Promoción de Actividades de Aire Libre, S.L.” Plaça Tavernes de la Valldigna, 4 de València. Agència de viatges CVMm 422.

18

PER A L’ACTIVITAT ORGANITZADA, ASO. TOTES LES ACTIVITATS excepte especificació contraria en la fitxa d’activitat: · INCLOUEN: Autobús · Allotjaments descrits · Assegurança d’assistència en viatge · Guíes del Centre. · CAL PORTAR: Motxilla d’atac, botes de muntanya, cantimplora, impermeable, ulleres de sol, gorra, protector solar, roba en funció de l’excursió i epoca de l’any. · Excursió d’un día: Entrepans per esmorzar i dinar. · Excursió de 2 o més díes: Manutenció en funció del règim de allotjament descrit en cada activitat.

1. En les activitats, s’abonarà el 30% en el moment de la inscripció, en concepte de reserva de la plaça. El cost total de l’activitat es pagarà com a màxim 48 hores abans del seu començament. Si no es compleix aquest requisit la plaça passaria automàticament a una de les persones en llista d’espera. 2. En tot moment el participant pot desistir dels serveis sol·licitats o contractats, i tindrà dret a la devolució de les quantitats que haguera abonat, tant si es tracta del preu total com de la paga i senyal que haguera realitzat, però haurà d’indemnitzar l’organització pels conceptes que s’indiquen a continuació: • • • • •

Abans de 15 dies, 3 Euros per despeses d’anul·lació. Entre 15 i 11 dies 5% del total + despeses fixes. Entre 10 i 5 dies 15% del total + despeses fixes. Entre 4 i 1 dies 25% del total + despeses fixes. Menys d’1 dia, el 100% del total.

L’organització estudiarà de forma particular els casos en els quals la renúncia es produesca per una causa de força major, justificada de forma suficient. En cas que el viatge implique una contratació especial amb Companyies Aèries, Marítimes, Estacions d’Esquí, Serveis a l’estranger, etc, les despeses d’anul·lació s’establiran d’acord amb les obligacions adquirides. 3. No presentar-se a l’eixida, sense anul·lació prèvia, comportarà la pèrdua de l’import total de l’activitat. 4. En cas que la organització es veiera obligada a modificar de forma significativa algun element essencial del programa, el participant podrà optar entre rescindir, sense penalització, la seua participació o acceptar les modifi-

Us recordem que el lloc habitual d’eixida per a viatges i excursions del Centre és l’anomenada ROTONDA DEL GULLIVER, és a dir, on el Pont de l’Àngel Custodi enllaça amb Eduard Boscà. (Veure al plànol).

PER ALS CURSOS: EVALL · Els menors de 18 anys han de presentar l’autorització paterna. · Per a rebre el certificat cal assistir amb aprofitament d’un mínim del 80% de les classes teòriques i pràctiques, exceptuant els cursos de monitor i animador, als quals l’assistència mínima és d’un 85%. L’escola no emetrà cap certificat una vegada transcorreguts cinc anys des de la finalització del curs.

cacions i la seua repercussió en el preu. L’opció triada haurà de ser confirmada pel participant en el termini de 3 dies, d’altra manera s’entendrà que s’anul·la la plaça sense despeses. 5. Si una vegada iniciada l’activitat no pogueren atendre’s una part important dels serveis ofertats, l’organització adoptarà altres solucions alternatives i adequades per a la seua continuació, sense cap suplement de preu, o bé pagarà la diferència que es poguera produir. Si les solucions adoptades foren inviables o no acceptades pel participant d’una manera raonable, es facilitarà un mitjà equivalent de transport i tornada al punt d’origen. 6. L’organització podrà anul·lar l’activitat sense altra obligació que reemborsar les quantitats pagades pels participants en el cas de no cobrir-se el grup mínim establit, i també per altres causes de força major alienes a l’organització, anormals o imprevistes. 7. Els preus estan calculats a gener de 2013 i per als programes previstos; en consequència, queden pendents de modificació, en funció de les variacions que puguen produir-se i que siguen alienes a aquesta organització. Aquestes variacions seran notificades als participants dins del termini i en la forma escaient, i aquests tindran dret a renunciar a la realització de l’activitat si ho consideren oportú. 8. Totes les activitats incloses en aquest programa tenen subscrita una assegurança de responsabilitat civil. Les activitats que inclouen el desplaçament fora de la ciutat de València tenen subscrites, a més de l’anterior, una assegurança d’assistència en viatge i accidents. Les condicions específiques podeu sol·licitar-les a la secretaria del Centre. 9. Qualsevol import, a l’espera de devolució per anul·lació d’activitat o per altre motiu, caducarà als tres mesos de la data d’exida de l’activitat.


calendari d’activitats

2013

gener_febrer_març

GENER 12 12-13 19 24 26

FEBRER 2 3 6 7 9 9 10 11-17 16 16-17 17 Del 18/2 al 30/4 19/02-8/03 21 24

MARÇ 6 9 10 16-19 23-24 23 Del 28/3 a l'1 d'abril

Cicle Guerra Civil Cicle Excursionisme en Familia

Pozo Vinyes La Foia de Bunyol Carrícola, la senda màgica Projecció: “Azores, la Suiza Atlàntica”

TERRES I POBLES FAMILIES TERRES I POBLES IVEN

pàg. pàg. pàg. pàg.

Enguera: Per les empremtes del passat

TERRES I POBLES

pàg. 20

Benitaxell, les cales de la Marina Alta Torralba del Pinar Cicle Guerra CivilPresentació llibre “La batalla por Valencia, una victoria defensiva” Paisajes Volcánicos Projecció: “El Macizo de Sirroua” Cicle Guerra Civil Gaibiel - Vall d’Almonacid Raquetes La Serra de Gúdar-Valdelinares Penya de Migjorn Servei d’Eduacio Fisica i Esports Curs d'Espeleologia Horizontal Monumental Bocairent Cicle Excursionisme en Familia Dia de l’arbre del CEV Cicle Excursionisme en Familia Dia de l’arbre del CEV Artistes per la Natura Exposició “Los objetos tienen memoria” Elena Martí Servei d’Eduacio Fisica i Esports Curs d’Espais Naturals i Excurisonisme Paisajes Volcánicos Projecció: “Cabo Verde” Cicle Muntanyes Valencianes Cinc pics per la serra d’Espadà

TERRES I POBLES LA MUNTANYA IVEN IVEN TERRES I POBLES ALTA MUNTANYA LA MUNTANYA EVALL TERRES I POBLES FAMILIES FAMILIES IVEN EVALL IVEN LA MUNTANYA

pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg. pàg.

Artistes per la Natura Inauguració Exposició “los objetos tienen memoria” Elena Martí Cicle Carrers i places històriques (Andilla) Andilla Covalta (832 m.) El cau de la Verge del Remei Els Castres vettones d’Avila Cicle Excursionisme en Familia Taller de catxerulos a la Marina Rumors d’Aigua. La Cabrentà La Setmana Santa Andalusa Cordoba ciutat califal

IVEN TERRES I POBLES LA MUNTANYA TERRES I POBLES FAMILIES TERRES I POBLES TERRES I POBLES

pàg. 29 pàg. 22 pàg. 22 pàg. 23 pàg. 24 pàg. 23 pàg. 23

Cicle de Projecció “Paisajes Volcánicos”

20 20 20 10

20 20 28 10 21 21 21 17 21 21 22 29 17 10 22

19


ASO activitat social

organitzada

ACTIVITATS DE GENER A MARÇ 2013 GENER 12 de Gener. Dissabte, eixida a les 8’00 h.

26 de Gener. Dissabte, eixida a les 8'00 h.

TERRES I POBLES. IV CICLE GUERRA CIVIL POZO VINYES: de les línies franquistes a les republicanes

TERRES I POBLES ENGUERA. Per les empremtes del passat.

COMARCA: Alt Palància. GUIA: RAFAEL CEBRIÁN ASSESSOR HISTÒRIC: EDELMIR GALDÓN DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 2’30 - 3h. ITINERARI: El Toro – Turó Negre – Turó Moreno – Coll de les Fonts.

COMARCA: La Canal de Navarrés. GUIA: RAFAEL CEBRIÁN DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 3 h. ITINERARI: Enguera – Castell – Poblat ibèric de Lucena – Recorregut urbà d'Enguera.

12 i 13 de Gener. Recepció: dissabte, a les 17’00h., a l’alberg CICLE EXCURSIONISME EN FAMÍLIA LA FOIA DE BUNYOL – La ruta dels molins

FEBRER 2 de Febrer. Dissabte, eixida a les 8’00 h. TERRES I POBLES BENITATXELL, LES CALES DE LA MARINA ALTA. Per la senda SL V 50

J. M. Taléns

COMARCA: La Marina Alta. GUIA: JOSÉ MANUEL TALÉNS DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 4 h. ITINERARI: Benitatxell – Cala del Moraig – Cala de Llebeig – Barranc de la Vídua – Cala Portet – Moraira

Joan Grifoll

19 de Gener. Dissabte, eixida a les 8’00 h.

COMARCA: La Vall d'Albaida. GUIA: JOSÉ MANUEL TALÉNS DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 3 h. ITINERARI: Carrícola – Ruta del Castell – Visita a les escultures – Senda de l’aigua - Carrícola

3 de Febrer. Diumenge, eixida a les 8’00 h. LA MUNTANYA TORRALBA DEL PINAR COMARCA: Alt Millars. GUIES: JOSÉ L. IBÁÑEZ i MANOLO SÁNCHEZ DIFICULTAT: **/*** / HORES DE MARXA: 5 - 6 h. ITINERARI: Torralba del Pinar – El Pinar – Serra de l’Alt del Pinar – Villamalur. Emili Barberá

TERRES I POBLES CARRÍCOLA, LA SENDA MÀGICA. Racons amb escultures.

J. M. Taléns

20

DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 3 h. PROGRAMA: Dissabte 12: Recepció a l’alberg d’Alborache. Jocs temàtics, tallers i vetllada. Diumenge 13: Excursió per la senda dels molins. INCLOU: Monitors/Animadors de temps lliure, allotjament en règim de pensió completa (sopar de dissabte, desdejuni de diumenge, dinar de pic-nic de diumenge), assegurança d’assistència en viatge i material col·lectiu d’animació.

Rafael Cebrián


activitat social

organitzada

ASO

Activitats de Gener a Març 2013

9 de Febrer. Dissabte, eixida a les 07’30 h.

16 de Febrer. Dissabte, eixida a les 8’00 h.

ALTA MUNTANYA. RAQUETES LA SERRA DE GÚDAR - VALDELINARES

TERRES I POBLES MONUMENTAL BOCAIRENT. Història, vida i paisatge al peu de la Mariola.

COMARCA: TEROL GUIA: PEPE ALFONSO DIFICULTAT: **/*** / HORES DE MARXA: 5 - 6 h. CAL PORTAR: Equip de muntanya, polaines, raquetes i bastons. NOTES: Trasllats en furgoneta. ITINERARI: València – pistes de Valdelinares – ruta d’esquí de fons fins a Creu de la Gitana – possibilitat de pujar al cim del pic Peñarroya per la pista. Tornada per la ruta d’esquí de fons – València.

COMARCA: La Vall d’Albaida. GUIA: RAFA CEBRIÁN DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 3 h. ITINERARI: Pou Clar d´Ontinyent – Ermita del Sant Crist – Les Covetes dels Moros - Bocairent, recorregut urbà monumental.

Clara Ros

Pepe Alfonso

9 de Febrer. Dissabte, eixida a les 8’00 h. TERRES I POBLES. IV CICLE GUERRA CIVIL GAIBIEL – VALL D'ALMONACID: la defensa del corredor aragonés

Joan Grifoll

COMARCA: Alt Palància. GUIA: JOSÉ MANUEL ALMERICH ASSESSOR HISTÒRIC: EDELMIR GALDÓN DIFICULTAT: **/*** / HORES DE MARXA: 3’30 - 4 h. ITINERARI: Vall d'Almonacid – Fuchino – Turó Gros – Caparreta – Autobús

10 de Febrer. Diumenge, eixida a les 8’00 h. LA MUNTANYA PENYA DE MIGJORN. CIMS D’ALACANT

Emili Barberá

COMARCA: La Foia de Castalla. GUIA: MANUEL GAYA DIFICULTAT: *** / HORES DE MARXA: 5 - 6 h. ITINERARI: Ibi- Cim de la Penya de Migjorn- Tibi.

16 i 17 de Febrer. Recepció: dissabte, a les 17’00h.,a l’alberg CICLE EXCURSIONISME EN FAMÍLIA DIA DE L’ARBRE DEL C.E.V GUIES: LAURA AGUILERA I SERGIO FERRÍS LLOC: ALBERG ‘EL CERRAO’, Sot de Chera PROGRAMA: Dissabte, 16: 17 h.- Recepció a l’alberg. Jocs temàtics i tallers relacionats amb la protecció i l’amor a la natura, els incendis i la repoblació. Per la nit, vetllada. Diumenge, 17: Després del desdejuni, ens traslladarem a la població de Chulilla per a celebrar el DIA DE L’ARBRE DEL CEV, amb el plantament de pins, carrasques i roures a la muntanya pública de ‘Pelma’, una de les afectades pel paorós incendi que va assolar el terme de Chulilla el passat estiu. A l’acte acudiran membres de la Colla de Senders i Secció de Muntanya del CEV, per a ajudar-nos a plantar la major quantitat possible de futurs arbres. INCLOU: Allotjament a l’alberg ‘El Cerrao’, en règim de MP, monitors/animadors del CEV, plançós d’arbre per a plantar, assegurança d’accidents. DINAR: A la mateixa muntanya de ‘Pelma’ hi ha (o hi havia) una àrea recreativa, amb taules, on podrem dinar tots junts, si l’oratge ho permet. Caldrà doncs dur el dinar de casa (els cotxes s’aparquen molt prop de les taules). NOTES: Des del CEV durem algunes aixades per a cavar els clots per als arbrets. Com que possiblement no podrem abastir a tots, qui puga dur alguna ferramenta de casa, s’ho agrairem. Els xiquets podran fer el ‘bateig de pedra’ dels arbres que plante cadascú.

21


activitat social

MARÇ DIA DE L’ARBRE DEL C.E.V

COMARCA: Els Serrans GUIA: CLARA ROS ESCÁNEZ DIFICULTAT: */** HORES DE MARXA: 4-5 hores (recorregut urbà). ITINERARI: Visita al casc antic d’Andilla, als seus llogarets i als principals monuments.

10 de Març de 2013, eixida a les 8’00 h LA MUNTANYA COVALTA (832 m.), El cau de la Verge del Remei COMARCA: La Vall d’Albaida GUIES: PEPE ALFONSO i JOAN GRIFOLL DIFICULTAT: *** / HORES DE MARXA: 4/4.30 hores. ITINERARI: Agullent – Font Jordana – Font del Patge – Covalta – Coll de Sta. Ana – Camí del Cuco – Senda dels Enginyers – Font Jordana - Agullent

24 de Febrer. Diumenge, eixida a les 7’30 h. LA MUNTANYA. CICLE MUNTANYES VALENCIANES CINC PICS PER LA SERRA D’ESPADÀ C. Ferris

Toni Conca

COMARCA: Alt Palància. GUIA: PEPE ALFONSO DIFICULTAT: *** / **** / HORES DE MARXA: 6’30 - 7 h. ITINERARI: Penyes Blanques – Bellota – Aljub – Pic Batalla o Penya Pastor.

Emili Barberà

22

LLOC: CHULILLA: MUNTANYA PÚBLICA DE ‘PELMA’ PROGRAMA: Diumenge, 17: Concentració de participants a l’entrada de Chulilla, davant del Bar la Rueda (junt a l’eixida de la carretera a Sot de Chera), o en la mateixa muntanya de Pelma, per a qui sàpiga arribar (junt a l’àrea recreativa), a les 10 h. A continuació, units al grup que haurà fet nit a l’alberg de Sot de Chera, celebrarem el DIA DE L’ARBRE DEL CEV, amb el plantament de pins, carrasques i roures en la muntanya pública de ‘Pelma’, una de les afectades pel paorós incendi que va assolar el terme de Chulilla el passat estiu. A l’acte acudiran membres de la Colla de Senders i Secció de Muntanya del CEV, per a ajudar-nos a plantar la major quantitat possible de futurs arbres. INCLOU: Monitors/animadors del CEV, plançós d’árbres per a plantar, assegurança d’accidents. DESPLAÇAMENTS: Amb cotxes particulars, per compte dels assistents. DINAR: A la mateixa muntanya de ‘Pelma’ hi ha (o hi havia) una mena d’àrea recreativa, amb taules, on podrem dinar tots junts, si l’oratge ho permet. Caldrà doncs dur el dinar de casa (els cotxes s’aparquen molt prop de les taules). NOTA: Des del CEV durem algunes aixades per a cavar els clots per als arbrets. Com que possiblement no podrem abastir a tots, qui puga dur alguna ferramenta de casa, s’ho agrairem. Els xiquets que vulguen podran fer el ‘bateig de pedra’ dels arbres que plante cadascú.

9 de Març. Dissabte, eixida a les 8’00 h. TERRES I POBLES CICLE: CARRERS I PLACES HISTÒRIQUES ANDILLA - El patrimoni de l’antiga Baronia

CEV

17 Febrer. Concentració de participants a l’entrada de Chulilla a les 10’00 h.

ASO

organitzada

Activitats de Gener a Març 2013


activitat social

organitzada

ASO

Activitats de Gener a Març 2013

Del 28 de Març a l’1 d’Abril. EIXIDA: Dijous, 28 de març, a les 17 h.

TERRES I POBLES ELS CASTRES VETTONES D'ÀVILA LES ENIGMÀTIQUES CONSTRUCCIONS CELTES

TERRES I POBLES CÒRDOBA CIUTAT CALIFAL. LA SETMANA SANTA ANDALUSA

CEV

Del 16 al 19 de Març. EIXIDA: Dissabte, 16 de Març, a les 8 h.

GUIA: JOAN GRIFOLL DIFICULTAT DELS RECORREGUTS:*/**(senzilla) Els misteriosos Vettons, tribu celta descendent de la “Cultura dels Camps d’Urnes”, es van establir entre el Duero i el Tajo, i deixaren per a la posteritat una sèrie de recintes fortificats. Alguns d’ells, situats en les proximitats d’Àvila, serviran com argument d’aquest viatge, en què intentarem conéixer alguna cosa més d’aquells feroços guerrers i recrear-nos en la bellesa de l’eterna Àvila del Rei, dels Lleials i dels Cavallers. PROGRAMA: Dia 16.- Eixida de València a les 8 h. Arribada a Àvila, repartiment d'habitacions i dinar. A la vesprada es visitarà el centre d'interpretació dels Castres i hi haurà temps lliure per a visitar la ciutat fins a l'hora del sopar. Dia 17.- Visita al Castro de la Mesa de Miranda, aldea altmedieval dels Henrrenes i la necròpolis islàmica de La Coba. Dia 18.- Visita als castres d'Ulaca i El Freillo. Dinar en Arenas de San Pedro. Dia 19.- Visita al Castro de Las Cogotas. Visita a Arévalo, dinar i tornada a València. REUNIÓ INFORMATIVA: Dimecres, 6 de març, a les 20 h. INCLOU: Desplaçaments. Allotjament en règim de MP en un hotel de *** en el centre històric d'Àvila (recinte murallat). Guies del CEV. Assegurança d'accidents i assistència en viatge. NO INCLOU: Dinars de migdia. Desplaçaments no inclosos en el programa. Extres a l'hotel. Entrades a museus, monuments, etc.

GUIES: JOSÉ MANUEL TALENS I CLARA ROS DIFICULTAT DELS RECORREGUTS:*/**(senzilla) Olor a encens, costalers, tambors, devoció, processons, fe i tradicions ancestrals fortament arrelades en la població; és el que ens anem a trobar en una setmana santa andalusa, un poc fanàtica i un poc pagana, però sempre entranyable i espectacular. Tot el sentiment d’un poble ix al carrer estos dies per a celebrar la seua devoció per la mort i resurrecció de Crist. PROGRAMA: Dia 28.- Eixida de València a les 17 h. Sopar en ruta. Arribada a Còrdoba cap a les 23 h. Repartiment d’habitacions i instal·lació a l’hostal. Dia 29.- Visita guiada per Còrdoba. Visita a la Mesquita. Vesprada lliure per a assistir a les processons de divendres sant. Dia 30.- Visita a Medina Azahara. Vesprada lliure per a assistir a processons. Dia 31.- Visita a les poblacions de Cabra, centre geogràfic d’Andalusia, i Priego. Dia 1.- Visita al PN de Cardeña Montoro. Tornada a València (arribada cap a les 22 h) REUNIÓ INFORMATIVA: Dijous, 7 de març, a les 20 h. INCLOU: Desplaçament. Allotjament en un hostal cèntric, en règim d’AD (MP opcional: 36 €). Guies del CEV. Assegurança d’accidents i assistència en viatge. NO INCLOU: Dinars de migdia (sopars per a qui no reserve MP). Desplaçaments no programats. Extres a l’hostal. Entrades a museus, monuments, etc. Visites guiades.

23 de Març. Dissabte, eixida a les 8’00 h. TERRES I POBLES RUMORS D'AIGUA- La Cabrentà

P. Martínez

J. M. Taléns

COMARCA: la Canal de Navarrés i la Costera GUIA: JOSÉ MANUEL TALÉNS DIFICULTAT: ** / HORES DE MARXA: 3 h. ITINERARI: Albufera d'Anna - Gorgo de l'Escala – Estubeny – Cabrentà - ball i tornada

CEV

23


activitat social

organitzada

ASO

Activitats de Gener a Març 2013 23 i 24 de Març. Recepció: dissabte, a les 17’00h., a l’alberg CICLE EXCURSIONISME EN FAMÍLIA TALLER DE CATXERULOS A LA MARINA Sembla que ja s’ha convertit ja en un costum el fer-nos cadascú els nostres catxerulos per a poder empinar-los a Pasqua. Enguany tornem a l’allotjament que pensem és el millor per a esta activitat, l’alberg de La Marina, on tenim local per a fer el taller, precioses muntanyes per a fer una excursió i la platja per a empinar els catxerulos i, amb un poc de sort tindrem també el vent necessari per tal que Pepito no torne a plorar. PROGRAMA: Dissabte, 23: Recepció de famílies a l’alberg de La Marina, a Moraira. Taller de confecció de catxerulos. Diumenge, 24: Excursió al Forat de Bèrnia. INCLOU: Guia i Monitor/Animador de Temps Lliure. Allotjament en MP, des del sopar de dissabte fins al desdejuni de diumenge. Assegurança d’assistència en viatge. Material d’animació. NO INCLOU: Desplaçament, que es farà amb vehicles particulars.

Les Inscripcions a les activitats 24

Ser soci@

T’inscriuràs en les nostres activitats amb descomptes importants que no tenen la resta de participants que no ho són:

associa’t, protegix la teua butxaca. Dates

Activitats

Campanya

Pozo Vinyes La Foia de Bunyol - Ruta dels Molins Carricola, la senda magica Enguera

Cicle Guerra Civil Cicle Excursionisme en Familia Terres i pobles Terres i pobles

SOCIS

SIMPAS

GENER 2013 12 12-13 19 26

23 28 21 21

€ € € €

26 31 24 24

€ € € €

23,50 22,50 22 60 24 22,50 36 8 20,50

€ € € € € € € € €

26,5 25,50 25 75 27 25,50 39 11 23,5

€ € € € € € € € €

21 21 255 29 21 324

€ € € € € €

24 24 290 32 24 359

€ € € € € €

FEBRER 2013 2 3 9 9 10 16 16-17 17 24

Benitaxell, les cales de la Marina Alta Torralba del Pinar Gaibiel - Vall d'Almonacid La Serra de Gúdar-Valdelinares Penya de Migjorn Monumental Bocairent Dia de l'arbre del C.E.V Dia de l'arbre del C.E.V Cinc pics per la serra d'Espadà

Cicle Carrers i places històriques La Muntanya Cicle Guerra Civil Raquetas La Muntanya Terres i pobles Cicle Excursionisme en Familia Cicle Excursionisme en Familia Cicle Muntanyes valencianes

Andilla Covalta Els Castres vettones d'Avila Taller de catxerulos a la Marina Rumors D'Aigua Cordoba ciutat califal

Terres i pobles La Muntanya Terres i pobles Terres i pobles Terres i pobles Terres i pobles

MARÇ 2013 9 10 16-19 23-24 23 28.03-1.04

Les dates d’Inscripció en general per a totes les activitats PER A SOCIS estan OBERTES 1 mes abans de la data d’eixida PER A SIMPATITZANTS.


centres d’aire lliure_altres instal·lacions

el seQuer aLto turia Cedida al CEV per la Conselleria de Medi Ambient, Aigüa, Urbanisme i Vivenda i l’Ajuntament de Benagéber (Municipi Turístic). SITUACIÓ: En la carretera Utiel-Tuéjar, a 23,5 quilòmetres d’Utiel i a 4 quilòmetres de Benagéber, 850 m d’altitud. Telèfon: 676589472. Només els dies d’apertura del refugi (no és un telèfon de reserves). Les reserves es realitzen en les oficines del CEV: 963911643) CARACTERÍSTIQUES: 52 places en habitacions de 4, 6 i 8 en lliteres amb matalasset (cal dur sac de dormir o roba de llit). Cuina, nevera de gas, llum elèctrica, menjador, vàters, dutxes, aigua, estufes de llenya. Parament de menjador. Farmaciola bàsica. Aparcament. ACTIVITATS: Senderisme: - GR 7 Chelva-Chorros de Barchel-Benagéber. - PRV 41 Titaguas-Zagra-Benagéber. - PRV 114 Sequer-La Atalaya-Sequer. Descens de Barrancs: - Barranc del Bercolón-Barranc de la Hoz-Barranc del Regajo-Barranc de Barchel.

Mas De La Costa PenYaGoLosa La instal·lació és una antiga Escola rural de la República, cedida per a la seua gestió per l’Ajuntament de Llucena i rehabilitada pel CEV en 1994. És base del Voluntariat Ambiental del CEV durant tots estos anys en les tasques de prevenció d’incendis en el massís. SITUACIÓ: En un lloc privilegiat, la vessant Sud del Penyagolosa, a 950 m. d’altitud i uns 9 Km de la població, per camí de muntanya asfaltat. Aparcament a 500 m del refugi per senda. CARACTERÍSTIQUES: És un allotjament recomanable per a grups amb experiència en muntanya. Compta amb 24 places en habitacions de 4 i 12 en lliteres amb matalasset (cal dur sac de dormir o roba de llit). Cuina, nevera de gas, llum eléctrica (12 volts), menjador, vàters, dutxes, aigua calenta, estufes de llenya. Parament de menjador. Farmaciola bàsica.

Bicicleta de muntanya: - Sequer-Villanueva-Sinarcas-Pico Ranera-Sequer. - Sequer-La Muela-La Pardala-Fte. Muñoz-Sequer. - Sequer-Fte. Tornajos-Villar de Tejas-Atalaya-Benagéber-Sequer. Activitats nàutiques: - En l’embassament de Benagéber (a 9 km de El Sequer), es poden practicar un fum d’activitats: Piragüisme, windsurf, esquí nàutic, pasetjar en el "Barco Solar", etc. Altres activitats: - També es pot gaudir passejant per un dels millors boscos que tenim hui a la comunitat, visitar un mina romana de ferro, acostar-se a visitar el nucli antic de Requena,… Molt a prop del Sequer teniu un xicotet rocòdrom d’iniciació. QUOTES D´OCUPACIÓ “EL SEQUER” Allotjament Allotjament SEQUER + desdejuni 10,10 € 8,90 € Ser soci@ Membres 11,10 € 9,50 € altres entitats* 11,80 € 10,10 € Simpatitzants

Pensió Completa Consultar Consultar Consultar

* Els membres d´altres entitats deuran presentar documentació confirmant a quina entitat pertanyen.

ACTIVITATS: Senderisme: - Sender Didáctic al voltant del Mas de la Costa. - PR.V.79 Llucena-Mas de la Costa-Penyagolosa. - Mas de la Costa-Mas de Sabater-Mas de la Costa. Bicicleta de muntanya: - Mas de la Costa–Sant Miquel de les Torrecelles-Mas de La Costa. RESERVES: Ara mateix els socis i simpatitzants poden fer reserves mitjançant el telèfon amb contestador de Jesús i Eloïsa al Cau de l’Art, telèfon 964381070, deixant el seu missatge amb un telèfon de contacte. LES QUOTES D’OCUPACIÓ SÓN: 10 euros per nit per Ser soci@ i 12 euros per als simpatitzants, amb un mínim de 6 places per obrir l’allotjament, i amb un mínim de dos nits.

25


COL·LECCIÓ PAPERS DE MUNTANYA

26

1. Fuentes Cartográficas del Montañismo. Jorge Cruz Orozco 2. Montañas Valencianas II. Rafael Cebrián Gimeno 3. Montañas Valencianas III. Rafael Cebrián Gimeno 4. Guia de Escaladas en Montanejos. Ernesto López y Pilar Berlanga 5. Montañas Valencianas IV. Comarcas Alicantinas I. Rafael Cebrián Gimeno 6. Rebaños Azules de Animales Prehistóricos. Poemas de montaña. Trini Bonell 7. Descripción y Dibujos de la Sierra Calderona. Antonio Domenech Campos 8. Everest 91. València al sostre del món. AA.DD. 9. Crónica Montañera. José Soler Carnicer 10. Montañas Valencianas V. Comarcas Alicantinas II. Rafael Cebrián Gimeno 11. Penyes de Guaita, guía d’escalada. AA.DD. 12. La Cabecera del Palancia SRV-80. Vicente Peñafort Brussel 13. Montañas Valencianas VI. Comarcas Alicantinas III. Rafael Cebrián Gimeno 14. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV I. Macizo del Caroig. José M. Almerich 15. Cumbres y Parajes de la Comunidad Valenciana. Antonio Domenech Campos. 16. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV II. Aitana. José Manuel Almerich 17. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV III. Serranía. Rincón de Ademuz. José Manuel Almerich 18. Montañas Valencianas VII. Sierra de Espadán. Rafael Cebrián Gimeno 19. Topo Guía GR 10. AA.DD. 20. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV IV. Alto Palancia. Alto Mijares. José Manuel Almerich 21. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV V. Els Ports. José Manuel Almerich 22. Montañas Valencianas VIII. La Cabecera del Palancia. Rafael Cebrián Gimeno 23. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV VI. Sierras Litorales. José M. Almerich 24. Senderos Valencianos II. Carpeta. VV.AA. 25. Rutas en bicicleta de montaña por el patrimonio cultural y natural de la CV VII. Requena-Utiel. Valle de Ayora. José Manuel Almerich 26. Rural Turia I. En torno al Turia, paisajes rurales por descubrir. VV.AA. 27. Rural Turia I. Rural Turia, recursos y parajes del río Blanco. VV.AA. 28. Montañas Valencianas IX. La Tinença de Benifassà. Rafael Cebrián Gimeno 29. Rural Turia II. Caminos tradicionales del Rincón de Ademuz. AA.DD 30. Rural Turia II. Agrorutas del Rincón de Ademuz. AA.DD 31. Terres i Pobles: Excursiones en Familia 1. 18 rutas por los parajes naturales de la CV. Carlos Ferrís Gil. 32. GR 37 Vías Pecuarias. La Serranía. Teresa Casquel Tomás. 33. La Arquitectura del Agua. Fernando Sendra Bañuls 34. Rural Turia III. Caminos Tradicionales de la Serranía al Camp de Turia. AA.DD 35. Rural Turia III. Agrorutas de la Serranía al Camp de Turia AA.DD. 36. Senderos Valencianos I. Carpeta. AA.DD. 37. Terres i Pobles: Excursiones en Familia 2. 20 rutas por los parajes naturales de la CV. Carlos Ferrís Gil 38. Por las Cumbres de la Comunidad Valenciana. 50 montañas escogidas. Rafael Cebrián Gimeno. 39. Terres i Pobles: Los Castillos de Montaña en la CV 1, Rafael Cebrián Gimeno. 40. Terres i Pobles: Excursiones en Familia 3. rutas por la sierra Calderona. Carlos Ferrís Gil. 41. Terres i Pobles: Excursiones en Familia 4. paseos a pie y en bici por la ciudad y la huerta de Valencia. Carlos Ferrís i J. M. Almerich. 42. Caminos de Trashumancia I. Teresa Casquel. 43. Caminos de Trashumancia II. Teresa Casquel. 44. Terres i Pobles: Los Castillos de Montaña en la CV 2, Rafael Cebrián Gimeno. 45. Terres i Pobles: Excursiones en Familia 5. Paseos a pie y en bici por la Albufera y el litoral de Valencia.C. Ferrís Gil. 46. Caminando por el Alto Mijares. Rafael Cebrián Gimeno 47. Terres i Pobles: Los Castillos de Montaña en la CV 3, Rafael Cebrián Gimeno.

“Papers de Muntanya” Servei de Publicacions del CEV posa a la teua disposició la principal col·lecció de llibres de muntanya de la nostra Comunitat, 47 editats fins ara. Documents imprescindibles per a gaudir de les nostres Serralades i Cims de la mà dels principals autors que en matèria de Patrimoni Cultural i Natural són autèntics especialistes. Les nostres publicacions tracten al mateix temps l’esport a la muntanya i la revalorització del nostre paisatge sense oblidar els nostres pobles i les seues gents. A través de fotografies, cartografia i descripcions es poden identificar fàcilment els recorreguts del nostre País.

Los Castillos

de montaña

1

en la Comunidad Valenciana

LOS CASTILLOS DE MONTAÑA EN LA COMUNIDAD VALENCIANA Autor: Rafael Cebrián Gimeno

Rafael Cebrián Gimeno

papers de muntanya

Socis: 14 €

Simpat. al CEDIM: 15 €

PVP: 17 €

Socis: 15 €

Simpat. al CEDIM: 17 €

PVP: 18 €

2ª Edició

EXCURSIONES EN FAMILIA 5 20 rutas por los parajes naturales de la Comunidad Valenciana Autor: Carles Ferrís Gil Socis: 14 € Simpat. al CEDIM: 15 € PVP: 16 € ISBN: 978-84-934561-3-9

GR-37.VÍAS PECUARIAS DE LA SERRANÍA Autora: Teresa Casquel Socis: 12 € Simpat. al CEDIM: 13,50 € PVP: 15 € ISBN: 84-933110-0-6

SENDEROS VALENCIANOS I Socis: 8 € Simpat. al CEDIM: 9 € PVP: 11 € ISBN: 84-933110-4-9

CAMINOS DE TRASHUMANCIA Autor: Teresa Casquel Socis: 14 € Simpat. al CEDIM: 16 € PVP: 17 €

- ELS PORTS - EL MACIZO DEL CAROIG - AITANA - REQUENA-UTIEL. VALLE DE AYORA - SERRANÍA, RINCÓN DE ADEMUZ - ALTO PALANCIA. ALTO MIJARES Autor: José Manuel Almerich Iborra Socis: 10,50 € Simpat. al CEDIM: 12 € PVP: 14 €

2ª Edició POR LAS CUMBRES DE LA COMUNIDAD VALENCIANA 50 montañas escogidas Autor: Rafael Cebrián Gimeno Socis: 16,50 € Simpat. al CEDIM: 18 € PVP: 20 € ISBN: 84-933110-6-5

MONTAÑAS VALENCIANAS IX La Tinençà de Benifassà Socis: 11,50 € Simpat. al CEDIM: 13 € PVP: 14,50 € ISBN: 84-931611-6-0

4ª Edició RECURSOS Y PARAJES DE RÍO BLANCO Varis autors Socis:11,50 € Simpat. al CEDIM: 13 € PVP: 14,50 € ISBN: 84-931611-5-2

CAMINANDO POR EL ALTO MIJARES Autor: Rafael Cebrián Gimeno Socis: 17 € Simpat. al CEDIM: 18 € PVP: 19 €


papers de muntanya

CEDIM - CEVCENTRE DE DOCUMENTACIÓ I INFORMACIÓ DE MUNTANYA El CEDIM, és un espai documental que té una biblioteca especialitzada en excursionisme, natura, muntanya i altres temes relacionats, i una cartoteca amb mapes temàtics excursionistes, IGN i de l’Institut Cartogràfic Valencià. També hi ha una hemeroteca amb les principals col·leccions de revistes en muntanya i un arxiu històric i fotogràfic adreçat a investigadors i especialistes. HORARI CEDIM: De dilluns a dijous de 17 a 21 h. SOCIS: v Servei de prèstec de llibres, videos, mapes i revistes. IMPRESCINDIBLE DEIXAR CARNET DE SOCI. v Descomptes en la nostra llibreria al voltant d’un 10 %. Per a més informació, t’has de subcriure per correu electrònic i rebràs les notícies publicades a la web al teu mail. Ho pots fer en: www.centroexcursionista.org/rss.php

GiGantes DeL MeDiterrÁneo: ConÍferas MonuMentaLes De La CorDiLLera iBÉriCa MeriDionaL Autor: Gómez Mataix, Gonzalo Donació: Gómez Mataix, Gonzalo Edita: Gómez Mataix, Gonzalo Un metre de diàmetre i tretze metres d’altura. Estes mesures són les que s’han utilitzat com a criteri per a distingir als "gegants" -exemplars destacats de pins, savines i teixos- que s’amaguen en les extenses pinedes i en els altiplans de les muntanyes del sud del sistema ibèric. El present treball no es limita a recopilar en un sol volum tots els monuments vivents que fins ara únicament es podien consultar en multitud de llibres dedicats a àmbits territorials concrets, sinó que, a més de l’obligada revisió de dades i posada al dia (descartant exemplars de menys grandària o malauradament desapareguts), s’han replegat més de 140 nous arbres. Visitar estos "Gegants del Mediterrani" és l’excusa perfecta per a fruir d’aquest immens laberint de muntanyes des de les que s’endevina la mar; escenaris de paisatges increïbles, desconeguts, on la soledat, el silenci i la contemplació assossegada són el millor premi a l’esforç del camí.

“HaCia una Montaña en eL tiBet” Autor: Colin Thubron Donació: Llibrería Patagonia. Editorial: RBA En l’Himàlaia tibetà s’alça majestuós el muntanya Kailash, un gegant d’una enorme bellesa natural que observa com en la seua òrbita naixen alguns dels rius més llargs d’Àsia, com l’Indus i el Brahmaputra. No obstant això, esta muntanya és coneguda sobretot per ser un lloc sagrat per al budisnat per me i l’hinduisme, que es manté verge perLlibre recoma què no pot ser xafada per cap ser humà. La devoció que desperta esta cima de més de 6.600 metres d’altura l’ha convertit en el destí final de llargs pelegrinatges de tradició mil·lenària. És este ardu viatge a peu fins a les faldes del Kailash el que emprén Colin Thubron i el que descriu en les pàgines de Cap a una muntanya en Tibet. Marcat per les seues pròpies i íntimes circumstàncies personals, Thubron desplega davant dels seus lectors el savi i líric relat d’esta ruta purificadora, en la que dóna veu a les aïllades gents i als místics monjos que poblen unes regions repletes d’històries i de paisatges d’una inexplicable perfecció. Colin Thubron, escriptor i viatger anglés considerat unànimement un dels millors autors de llibres de viatges de les últimes dècades.

100 PLanes Que DeBerÍas HaCer Con tus HiJos Pròleg de Nuria Roca Donació: Carles Ferrís Edita: Lunwerg Editors Este llibre proposa tot tipus activitats per a compartir experiències amb xiquets d’entre 3 i 12 anys. Jocs d’allò més desgavellats, curioses manualitats, viatges exòtics i experiments domèstics per a despertar la vocació científica dels més menuts. Per a cada activitat s’oferiex informació sobre el nivell de dificultat, el cost i l’edat recomanada.

De ViatGe Per terres VaLenCianes. aL siGLe xxi i aL MarC De La sosteniBiLitat. VoLuM 1. “PasseJaDes Per Les CoMarQues De La ProVÍnCia De VaLenCia” VoLuM 2. “PasseJaDes Per Les CoMarQues De CasteLLó” Autor: Paco Tortosa, Donació: Paco Tortosa Edita: Carena editors SL. “De viatge per terres valencianes” són unes passejades fetes realitat des de la geografia i el medi ambient. Caminades, si m’ho permeten, entre l’excursió lúdica i l’eixida tècnica de camp i amb un rerefons tan patriòtic com pedagògic. Nogensmenys, trobaran també pinzellades d’història i botànica, sociologia i geomorfologia, demografia i antropologia. Els espais rurals del país són sobretot els escenaris per on discorren les mirades i les reflexions, i els protagonistes els diferents paisatges i paisanatges que els fan possibles encara hui en aquest món alhora local i global. El text exerceix valencianisme geogràfic, o a l’inrevés, tot un gènere literari ple de mèrits que tant i bon bagatge ideològic ha aportat a la consciència d’aquest país. A Paco el vaig conéixer quan era becari del Departament de Geografia de la Universitat de València i començava a formar-se com a tècnic en anàlisi territorial, però ja aleshores despuntava com a excursionista avesat i aplicat. Després, la seua trajectòria biogràfica parla de bibliografies bones i diverses, moltes d’elles en l’ample camp semàntic del viatjar i la seua projecció empresarial. Una set de viatge que per a ell s’ha convertit gairebé en una professió de la qual es beneficien molts, entre d’altres vosté, estimat lector, que de ben segur a partir d’aquest llibre té l’oportunitat de fer unes passejades amb bona companyia. Emilio M. Obiol Menero

27


iven

institut valencià d’excursionisme i natura

aCtiVitat soCioCuLturaL És un Institut creat en el CEV per a coordinar i impulsar els actes socials i les activitats culturals i mediambientals relacionades amb l’excursionisme i els esports de muntanya que es practiquen en l’entitat des de fa 66 anys. Va vore la llum el 1993 a fi d’estimular la participació cívica i potenciar el seu compromís amb la societat valenciana en aquells aspectes relacionats amb l’excursionisme i el patrimoni natural i cultural. Qualsevol soci pot formar part de les comissions de treball, formades per voluntaris que són coordinades per un portaveu elegit d'entre ells.

exPosiCions i aCtes soCiaLs S’encarrega de planificar i organitzar el calendari d’exposicions, conferències, premis, el concurs fotogràfic, les festes i els actes de reconeixement social. Al Centre cada any s’organitzen més de deu exposicions i actes socials diferents de totes les temàtiques que promoguem. Destaquem alguns dels actes:

s

16 de juliol. La Plataforma d’afectats pels incendis en el CEV.

s

28 de novembre, FORO “MIGRACIÓN, MUJER Y CUIDADOS” per SISMA Mujer i la Cooperativa CooMigrar.

s

13 de desembre, PROJECCIÓ de la Expedició TransaharaParalelo 14º amb Joan Grifoll, Carlos Grijalbo, Pedro Escriche, Sergio Ricart.

s

20 de desembre. Presentació dels llibres de Paco Tortosa al Centre.

28

arxiu HistÒriC Classifica i cataloga documents històrics de l’Entitat mitjançant donacions i préstecs de socis i simpatitzants. Col·labora en el muntatge d’exposicions retrospectives i disposa d’un fons fotogràfic i bibliogràfic molt interessant.

s

El 16 d'octubre, vam tindre la satisfacció de celebrar junt amb el grup escolta XIII el seu 50 aniversari i la Comissió d'Arxiu Històric del CEV, ha sigut el dipositari de la seua documentació i material. També podeu veure el magnífic regal que ens han fet.

6 De feBrer, DiMeCres, PresentaCió DeL LLiBre En 2013 es commemora el 75é aniversari de la Batalla de València, motiu pel qual el CEV ha organitzat el IV Cicle d’excursions dedicades a la Guerra Civil, visitant alguns dels escenaris que foren testimonis d’aquesta sagnant lluita; les excursions tindràn lloc entre el 15 de desembre de 2012 i el 9 de febrer de 2013. Com a complement del Cicle hem cregut convenient presentar al Centre el llibre “La batalla por Valencia, una victoria defensiva”, de l’investigador Edelmir Galdón Casanoves, el qual s’ocupa de l’assesorament històric d’aquest cicle. L’acte tindrà lloc al Saló d’Actes del Centre a les 20 hores. En ell intervendran Rafael Cebrián i l’autor.


iven

institut valencià d’excursionisme i natura

artistes Per La natura 2013. eLena MartÍ

exCursió Per La LLuM

Ja comptem amb una esplèndida artista representant de Artistes per la Natura que ens presentarà la seua magnífica obra des de febrer, Elena Martí amb la mostra “Los objetos tienen memoria”. Ací podeu veure part dels seus quadros dedicats al esdeveniment, i unes reflexions de l’artista: “El tiempo ha estado siempre presente en mi obra. El tiempo, representado con el óxido, fue, de hecho, el tema de una de mis primeras exposiciones "Temps" En mis últimos trabajos reflexiono sobre el efecto del tiempo sobre los objetos que alguna vez alguien olvidó o perdió, nuevamente encontrados, el contraste entre lo efímero -el uso al que estaban destinados- y lo duradero - el material del que están construidos-. El resultado de esta reflexión me lleva a constatar el despilfarro absurdo del sistema actual y la necesidad de reciclar. A través de estas reflexiones descubro que los objetos en sí, las latas, papeles viejos, materiales aparentemente desprovistos de belleza, tienen memoria, esconden una historia, y una gran riqueza plástica. La belleza de las pequeñas cosas. Las latas del monte, que el paso del tiempo ha transformado, cambiado de apariencia, y dado ricos matices y texturas, las letras recortadas de los periódicos viejos que guardo, el papel hecho a mano, de antiguas agendas regaladas y nunca usadas, son algunos de los materiales que he utilizado -reciclado- para mis últimos trabajos” Una de les obres serà una donació per a la Fundació Centre Excursionista. La Mostra conjugarà excursionisme i cultura, sempre amb la distinció dels valors de la natura, de la seua conservació, difonent la necessitat de lluitar pel patrimoni cultural i natural. Exposició del 18 de febrer al 30 d'abril del 2013. Inauguració el 6 de març des de la 19,30 hores, en el Centre.

“Excursió per la Llum” és una de les més importants mostres de les capacitats artístiques dels excursionistes. La seua ampla temàtica permet visions ben diferents sobre el territori, culturals, paisatgístiques, mirades etnològiques i també de protecció ambiental Els premiats d’anys anteriors i dels futurs, constitueixen amb les seues imatges un fons fotogràfic de gran valor que el Centre custodia per a les generacions que vindran. En molts cassos són publicades a la nostra revista i a la difussió general, que tenen com a orgull utilitzar fotografies provinents dels socis, l’Arxiu Històric i les edicions d’Excursió per la Llum. Un bon exemple, la portada d'esta revista està dedicada a la imatge del Primer Premi del Concurs 2011, de Juanjo Miguel Serra. Així hem arribat a la XIX edició del Concurs fotogràfic del Centre, que ja és una realitat gràcies a molts socis i simpatitzants que han participat amb la seua imatges. En la varietat està el gust, i s'ha complit amb la diversa temàtica que proposa el Concurs. L'exposició en la seu social, la tindreu fins a mitat de febrer, per si algú se l'ha perdut. Estos són els premis de 2012. Gràcies a tots/es els que s’han presentat.

29

PRIMER PREMI - “Almadías de Cofrentes” de Pascual Fabregat Ahís

SEGON PREMI - “Catedrales” de Guillermo Fau González

TERCER PREMI - “Embarcadero” de José Mesa Martínez

MENCIÓ ESPECIAL- “Clifs of Möher” de Julián Negredo Sánchez


iven

institut valencià d’excursionisme i natura

PreMis i GuarDons. La GaLa DeL CeV. Al 30 de novembre celebrarem la Gala dels soci i sòcies d'esta entitat, un moment per a trobar-nos i disfrutar, d'identificar-nos en les imatges, amb la resta d'associats, de fer Centre. Ací teniu una selecció dels millors moments:

Fotos: José Mesa Reunits els socis i sociès al Centre per a gaudir de La Gala.

Reconeiximent als socis i sociès

30 Juan Carlos Lafarga, novament Premi Dinamita 2012.

Els guardonats amb el Bronze, 15 anys al Centre.

Dos personatges, Palmira guardonant amb l'insignia a Javier G. Vercher, president de la secció de Muntanya.

25 anys al Centre, el grup estel·lar guardonat amb l'argent.

Els guardonats al concurs fotogràfic Excursió per la llum 2012.

Palmira Calvo, 60 anys en el Centre, amb el vice-president, Santiago Herrero.


colles, seccions i comissions GruP JoVe

CoLLa De senDers

Secció infantil i juvenil del CEV

Reunió 1r i 3r dimecres de mes a les 20 h.

Desenvolupa el programa educatiu d’activitats per a xiquets i joves que tenen entre 8 i 17 anys.

Blog de Senders: http://colladesenders.blogspot.com/ Accés: Ser soci i formar part de grups de treball. President: Miguel Ortiz. Activitats: eixides de remarcatge i manteniment del senders GR i PR. Excursions a altres senders senyalitzats. Organitzen amb l’IVEN la Marxa per la Calderona.

31

seCCió De MuntanYa Reunió dijous a les 20:30 h. Blogspot: http://secciomuntanyacev.blogspot.com Accés: Ser soci i tindre la targeta federativa de muntanya. President: Javier García Vercher. Activitats: escalada en roca i gel, esquí de muntanya, expedicions, ascensions i alpinisme.

seCCió D’exPLoraCions suBterrÀnies Reunió dimecres des de les 21 h. Página Web: http://www.sesdelcev.org Accés: Ser soci i tindre la targeta federativa d’espeleologia. Presidenta: Arantxa Gea. Activitats: exploracions subterrànies, descens de barrancs, Bio-espeleologia, expedicions i prospeccions, neteja de cavitats i trobades d’espeleòlegs.

seCCió De Btt Reunió 2n dimecres de mes a les 20 h. Accés: Ser soci Activitats: eixides amb la bici de muntanya i tallers específics.

CoMissió De VoLuntariat MeDi aMBientaL voluntariadoambiental@centroexcursionista.org Accés: Socis i simpatitzants. Activitats: Voluntariat forestal, activitats de formació i educació ambiental, nidificació, patrimoni, etc

Curs d'orientació en muntanya en Javalambre.


Revista Hivern-Primavera 2013  
Revista Hivern-Primavera 2013  

revista oficial del CEV

Advertisement