Page 1

SETICPA SEminari permanent en TIC-TAC per a la formació de Persones Adultes

Dossiers (A Pàgines): http://phobos.xtec.net/fadults/wordpress/

1a sessió del curs 2011 / 2012, 8 de novembre de 2011

Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Servei d’Ordenació Curricular d’Educació d’Adults Juan Miguel Muñoz jmunoz29@xtec.cat


Continguts de la 1a sessió Curs 2011 / 2012 Pàgina 3 Informacions d’interès Pàgina 4 Fer tutorials amb Tildee Pàgina 8 Scoop.it / Creem una revista digital a partir de centres d’interès Pàgina 16 Altres recursos útils Pàgina 17 Coordinadors i coordinadores de SETICPA


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Informacions d’interès Setmana de la ciència a les escoles Del 18 al 27 de novembre de 2011 http://www.xtec.cat/escola/setmanaciencia11/index.htm

Jornada Espiral 2011 “Del guix a la pissarra digital” 18 i 19 de novembre. Barcelona. http://ciberespiral.org/jornades11/jespiral/

XII Jornades del Projecte Educatiu de Ciutat “Barcelona aprèn, treballa, emprèn" 28 i 29 de novembre 2011 http://www.bcn.es/imeb/pec/catala/12_jornades/index.htm

2º Congreso Internacional sobre uso y buenas prácticas con TIC 14, 15 i 16 de desembre de 2011. Màlaga Facultad de Ciencias de la Educación de la Universidad de Málaga http://congresotic.uma.es/

III Congreso Europeo de Tecnologías de la Información en la Educación y en la Sociedad: Una visión crítica. De l’1 al 3 de febrer de 2011. Barcelona http://ties2012.eu/es/

Presentació d’experiències TIC-TAC a les nostres aules Al SETICPA 2, 14 de febrer de 2012 i Al SETICPA 3, 22 de maig de 2012 Protagonistes: nosaltres, persones assistents als seminaris ;)

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 3


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Fer tutorials amb Tildee Tildee és un programa senzill i intuïtiu per fer tutorials de tota mena de manera molt fàcil. Des de l’explicació d’un teorema, la presentació d’una ruta artística per la comarca, una demostració física, un tutorial per donar-se d’alta a un curs en el Moodle del centre, etc. Podem començar a utilitzar Tildee sense necessitat de registrar-nos, cosa que farem més endavant per poder tenir accés als nostres tutorials i editar-los. Per començar només cal seguir les indicacions del títols de cada camp d’entrada de dades: 1.- Entrem a http://tildee.com/ i posem el títol del nostre tutorial:

2.- Fem les nostres explicacions, descripció d’un procés, etc. En aquest primer pas (step) del tutorial ja podem afegir, a més del text explicatiu, arxius de vídeo, imatges o un mapa de Google Maps. Si necessitem ajuda hi ha una petita bombeta al costat del títol del camp que ens explica què es pot fer en aquest espai:

Un cop introduïda tota la informació que volem en un pas (Step) podem anar afegint tants passos com vulguem a través de l’enllaç que trobem a la part inferior de la pantalla d’edició. Es recomana que a cada step només hi hagi un concepte o pas per tal que quedi molt pautat el procés de l’explicació que es vol fer:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 4


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Un cop donem per acabat el nostre tutorial, farem clic al botó Add my tutorial i ja el tindrem a punt per fer servir. Podem escollir si volem que sigui visible a la pàgina principal de navegació del Tildee o no. En el nostre cas no l’hem fet visible.

Ara el programa ens proporciona una URL per veure i/o compartir el nostre tutorial, per això tenim tres opcions: fer clic al “M’agrada” de Facebook, tuitejar-lo o o prémer el botó Go to your tutorial.

A continuació veiem l’aspecte que tindrà el nostre tutorial. Tildee ens ofereix diverses possibilitats per compartir-lo a través de les xarxes socials més populars: Facebook, Twitter, Google+ i infinitat de llocs 2.0. que veurem en prémer la icona Share També podrem enviar-lo per correu electrònic o imprimir-lo. Permet fer valoracions de 0 a 5 punts i comentaris que seran publicats automàticament en el Facebook:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 5


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Ja hem vist que fins ara no ha calgut registrar-se per fer el tutorial. Però Tildee ens enviarà un correu electrònic a fi i efecte de que activem el nostre compte, la qual cosa ens permetrà col·leccionar, modificar o esborrar els tutorials que anem fent. Ens enviarà el correu electrònic a l’adreça indicada en el moment de fer el tutorial:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 6


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Farem clic a l’enllaç del cos del missatge i ens pareixerà el formulari de registre següent:

Posteriorment tornarem a rebre un altre correu confirmant la creació del compte:

a partir d’ara ja podrem modificar, esborrar, compartir i crear tots els tutorials que vulguem.

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 7


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Scoop.it Creem una revista digital a partir de centres d’interès Sccop.it és una aplicació de la web 2.0 que serveix per a crear una publicació en format web a partir d’un o varis temes d’interès (tòpics) mitjançant la recopilació d’entrades publicades a qualsevol mitjà de comunicació en línia: blogs, wikis, webs, xarxes socials, etc.

Amb Scoop.it es poden crear diversos canals per a diferents tòpics o temes, amb el seu títol i descripció, i alimentar-los amb les fonts que anem descobrint al llarg de la nostra navegació web. Per això s’ha desenvolupat un bookmarkle (marcador del navegador) un botó a la barra del navegador que podrem prémer quan estiguem llegint una pàgina interessant, incloent-se el títol, resum i imatge dins del nostre canal. El contingut es pot afegir mitjançant un marcador en el navegador o usant un botó a la pàgina del tema. Només s'ha de prémer el link d'interès incloent el títol, resum i imatge dins d'un canal determinat. Cada vegada que s'afegeix un nou tema, es notifica i publica directament a Twitter o Facebook. També hi ha accés a estadístiques de visites, subscripció a altres canals i es pot descobrir contingut nou dins d'aquesta xarxa. 1

Característiques principals :

1

Permet recopilar informació de tota mena de llocs d’Internet: Cerques de YouTube, Google News, Blogs Search, comptes i llistes de Twitter, pàgines de Facebook i feeds RSS entre d’altres. Si està a Internet es pot publicar en el Scoop.it.

Permet publicar a gran quantitat de serveis automàticament, des de Twitter i Facebook, fins a Tumblr i Linkedin, passant per WordPres Addicionalment ofereix widgets, botons per a llocs i un bookmarklet.

Visualment té una bona presentació i és pot personalitzar fàcilment. Els articles són editables 100%, admeten comentaris de l’autor i es poden re-ubicar allà on es vulgui.

Té algunes funcions socials interessants, ja que permet seguir a les pàgines i autors escollits i col·loca el nou contingut en una presentació similar a una revista, és molt accessible.

http://angelbc.wordpress.com/2011/07/19/scoop-it/ Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 8


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012 •

Ofereix cerques bastant eficaces per poder trobar pàgines de temes específics.

Scoop.it ajuda a l'usuari brindant-li suggeriments per incloure nous textos en els comptes basant-se en les paraules clau d'interès. També es poden escriure entrades senceres, compartir una adreça RSS, etc. Utilitzant els widgets es pot obtenir el codi per incrustar-lo en una presentació, blog o pàgina web. Una altra de les novetats de Scoop.it és que no només es pot oferir contingut, sinó que la pàgina dóna la possibilitat de discutir amb altres persones temes en comú. És també una mena de xarxa social però enlloc de relacionar persones relaciona temes d'interès. Creem el nostre compte a Soop.it Anem a http://www.scoop.it/ i fem clic al botó Get an Invite (Aconseguir una invitació)

Seguidament omplirem les dades de registre

Ens arribarà un correu electrònic de confirmació del compte i ja podrem començar a treballar amb el nostre Scoop.it. El primer que farem serà entrar amb les nostres dades confirmades:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 9


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

I ens apareixerà la nostra pàgina preparada per a poder fer el nostre primer butlletí:

Com que nosaltres ja tenim un en marxa: Fadults butlletí, caldrà crear-ne un de nou des del botó Create a topic

En aquest cas li direm SETICPA i omplirem tots els camps del formulari. És especialment important completar el camp de keywords (paraules clau) que seran Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 10


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

sobre les que es basarà la cerca d’informació relacionada amb elles. Un cop completat el formulari també podrem pujar una imatge, icona, representativa del tòpic o tema al que es dedicarà el nostre butlletí.

Un cop completat fem clic a Go! I seguim les passes següents, Next...

En la següent pantalla parem compte perquè hi ha una eina força interessant, el bookmarklet:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 11


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

És el millor amic del nostre Scoop.it: quan estem navegant per la web, si trobem contingut interessant només fent clic al "Scoop.it" bookmarklet i aquest contingut s'afegirà al nostre tema (tòpic) automàticament. Per instal·lar el bookmarklet, cal arrossegar-lo i deixar anar aquest botó a la barra de marcadors tal com es pot veure a la imatge.

Ara ja ho tenim a punt per començar a crear el nostre butlletí o revista digital...

i el podrem veure al costat de l’anterior:

Ja tenim el nostre “topic” preparat per començar a seleccionar les fonts que alimentaran la nostra publicació. Apareixerà la pantalla següent, en la que veurem dues columnes. La de l’esquerra és la que ens ofereix les entrades que potencialment ens poden interessar perquè s’han filtrat automàticament gràcies a les paraules clau que hem introduït prèviament:

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 12


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Ara només és qüestió d’anar seleccionant de la columna esquerra “Suggested Content” el que ens interessa publicar. per fer això tenim tres opcions: Remove source, per eliminar aquesta font d’informació / Discard, simplement per descartar aquest contingut o / Scoop.it per publicar aquest contingut.

Provem-ho i anem afegint o desestimant continguts fins tenir un nombre més o menys raonable de notícies per publicar (entre 15 i 20 per exemple). Un cop acabada la selecció arribem a la fase final, la publicació del nostre butlletí.

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 13


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Simplement fent clic al botó View Topic es crearà la nostra publicació digital:

I ja la tenim a punt per difondre'la o compartir-la a la xarxa. Per defecte el logo que apareixerà al costat del nom de la publicació és el de la primera notícia publicada però sempre es pot canviar per un més permanent: el logo del centre/aula o de la revista: http://www.scoop.it/t/seticpa

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 14


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

El nostre butlletí ja està publicat. Ara és el moment d’anar fent proves perquè les opcions que encara ens queden per descobrir són moltes: •

Personalitzar la interfície (Customization)

Seguir escoop-its d’altres col·legues

Fer-nos amics de companys o companyes amb interessos o “topics” comuns

Connectar el nostre compte amb el de Twitter o Facebook

Veure les estadístiques de la pàgina

Personalitzar els controls del perfil: si volem còpia diària o setmanal dels ”topics” publicats per les persones que seguim, sistema de notificacions, exportar o incrustar el nostre butlletí a altres llocs web, activació del canal RSS, etc.

Alguns Soop.it per conèixer i seguir: Fadults butlletí (Centre de Recursos EA)http://www.scoop.it/t/fadults-butlleti Formació per a persones adultes (Josep Miquel Arroyo) http://www.scoop.it/t/formacio-per-a-persones-adultes L’Educació bàsica de persones adultes (Imma Vilatersana) http://www.scoop.it/t/ebpa Recursos i eines TIC/TAC (Marià Roman) http://www.scoop.it/t/recursos-i-eines Entorns 1x1 (Xavier Suñé) http://www.scoop.it/t/entorns1x1 Educació i Tecnologia (Sergi Martín) http://www.scoop.it/t/educacio-i-tecnologia Innovación (Juanmi Muñoz) http://www.scoop.it/t/innovacion/ E-learningTIC inclusivo (Juan Domingo) http://www.scoop.it/t/e-learning-inclusivo

Informació extreta de les següents fonts: http://wwwhatsnew.com/2011/01/07/scoop-it-una-nueva-forma-de-compartir-contenido-en-la-web/ http://angelbc.wordpress.com/2011/07/19/scoop-it/ http://spanish.fastrackmedia.com/blog/post/scoop.it-nuevo-sistema-para-curar-y-compartir-contenido http://www.clicker360.com/blog/2011/02/scoop-it-una-forma-de-compartir/

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 15


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Altres recursos útils XURL Serveix per escurçar una URL i posar-li el nom que ens interessi de manera que sigui molt fàcil de recordar i difondre. http://xurl.es/

Vols crear un ePub? Un eQuè...? Què és un ePub? ePub2 és un format de codi obert per a arxius de llibre electrònic (e-book) o d’smartphones. En el format de llibre digital ePub es marca el contingut, però no es delimita el seu format, que s'adapta a les diferents grandàries de les pantalles dels múltiples lectors de llibres electrònics del mercat. Qualsevol tipus d’arxiu de text es pot convertir a ePub fent servir les eines adequades. En aquest post ens expliquen algunes: http://librodenotas.com/textosdelcuervo/16681/receta-casera-para-cocinar-un-epub 2EPUB http://www.2epub.com/ és un altre que permet convertir arxius PDF, DOC i altres tipus de documents i llibres a format ePub, amb el suport de gairebé tots els dispositius de lectura com iPad, iPhone, iPod, Sony Reader, BeBook, Nook, Kobo (per a ús de Kindle . mobi). Formats d'entrada: doc, docx, epub, fb2, html, lit, lrf, mobi, odt, pdb, pdf, prc, rtf, txt Formats de sortida: epub, fb2, lit, lrf, mobi

Recordatoris Banc de Recursos de Moodle Volem recordar als que ja el coneixen i informar als que encara no tenen notícia que, des del Centre de Recursos, es va iniciar al maig de 2009 el projecte d'un Banc de cursos i recursos de Moodle al que tothom pot aportar i aprofitar cursos i recursos de Moodle. http://agora.xtec.cat/cr-fpa/moodle/ Fer un formulari amb Google Docs Recordatori de la pràctica per crear un formulari amb Google Docs: http://centrederecursos.wikispaces.com/Google+Docs

2

http://es.wikipedia.org/wiki/EPUB

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 16


SETICPA | 1a sessió | curs 2011-2012

Coordinadors i coordinadores de SETICPA 2011 / 2012 Per tal d’afavorir la comunicació i el flux d’informació entre els coordinadors dels SETICPA i les persones responsables de les TIC-TAC dels centres i aules i igualment amb la resta del professorat, us indiquem les seus dels seminaris juntament amb el nom i c- electrònic de les persones que els coordinaran durant aquest curs: Consorci d'Educació de Barcelona IOC, Institut Obert de Catalunya, sala informàtica 1 Avda. Paral·lel, 71-73 Tel. 933476100 (Barcelona) Coordinador: Albert Galindo (CFA Manel Sacristan, Barcelona) agalind3@xtec.cat ST Barcelona Comarques i ST Catalunya Central IOC, Institut Obert de Catalunya, sala informàtica 8a planta Avda. Paral·lel, 71-73 / Tel. 933476100 (Barcelona) Coordinadora: Immva Vilatersana (CFA Els Tarongers, Mataró) ivilater@xtec.cat ST Girona AFA La Selva Sant Sebastià, 91 / Tel. 972 840262 (Sta. Coloma de Farners) Coordinador: Vicens Gómez (AFA La Selva, Sta. Coloma de Farners) jgomez65@xtec.cat ST Lleida CFA Joan Carles I La Mercè s/n / Tel. 973 26 74 66 (Lleida) Coordinador: Marià Roman (CFA Joan Carles I, Lleida) mroman@xtec.cat ST Tarragona i ST Terres de l'Ebre CFA Mas Pellicer. Plaça Mas Pellicer, 34. Bloc 55, baixos. / Tel. 977 77 30 52 (Reus) Coordinador: Josep Allueva (CFA Mas Pellicer, Reus) jallueva@xtec.cat Coordinació general SETICPAs Juan Miguel Muñoz (Servei d’Ordenació Curricular d’Educació d’Adults. Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat) cr-fpa@xtec.cat http://www.xtec.cat/fadults/

Servei d’Ordenació Curricular de l’Educació d’Adults. 17

SETICPA 1  

1a sessió del SETICPA 2011-2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you