__MAIN_TEXT__

Page 1

NEUROCIÈNCIA COGNITIVA APLICADA A L’APRENENTATGE

Logopèdia - Psicologia - Psicopedagogia - Neuropsicologia - Neuropediatria

VILAFRANCA

MATARÓ

BARCELONA

abril17 núm. 27 trivium.cat


núm. 27 abril 2017

el butlletí de paper TRIVIUM Torrent de l’Olla, 204-206 08012 BARCELONA Tel.: 93 217 48 38 www.trivium.cat Edició: Trivium Direcció: Mireia Sala i Carme Huguet Redactors: Anna Bayo i Edgar Gonzàlez Correcció: Llengua de foc Disseny: Edgar Gonzàlez Racó científic: Marta Reinoso

Il·lustracions: Edgar Gonzàlez Impressió: Gabinet Trivium S.L. Col·laboradors de redacció: Carme Huguet, Mireia Sala i Mateo Gonzàlez


Editorial

Sempre és una sensació estranya tornar de vacances, però quan tornes d’aquesta Setmana Santa et trobes tot aquest volum de feina i mires a l’horitzó i no veus els deu mesos que tenies de temps al setembre, sinó que et trobes amb un pont a mig fer i dos mesos per acabar-lo mentre el tren circula de pressa cap a un final de juny que no espera. A més a més, a l’esquena portes el bagatge d’aquests mesos que fan mes feixuga la tornada. Però davant de tot això, podem mirar tot el que hem evolucionat amb tan poc temps i agafar amb ganes el camí que ens queda per recórrer. A la revista hi trobareu tota la programació d’activitats d’estiu per a aquest més de juliol. També us hem preparat un article sobre com els aparells electrònics alteren la nostra son i la dels infants. I per acabar, un article sobre el primer amor adolescent i la gestió emocional per part dels pares.

Seguiu-nos a: facebook.com/Institut-Trivium

Editorial

twitter.com/InstitutTrivium

3


Agenda CONFERÈNCIES

CURSOS

I Congreso Estatal de Convivencia Escolar. Ministeri d’Educació, Guadalajara, 25 i 26 de maig.

I Congreso Internacional sobre Liderazgo y Mejora de la Educación. Universidad Autónoma de Madrid. Madrid, 31 de maig, i 1 i 2 de juny del 2017.

Special Needs in a Multimodal World: Research and Practice in Higher Education. Universitat Jaume I, Castelló, 4 i 5 de maig del 2017.

II Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental. Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona, 25 i 26 de maig.

“La narrativa com instrument educatiu i terapèutic: El viatge del protagonista”. Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Barcelona, 3 de maig. “Educar per créixer en positiu: L’educació des de les emocions. La Intel·ligència emocional a casa”. Centre Cívic Bon Pastor, Barcelona, 3 de maig.

TALLERS

“El museu com una casa”. Fundació Joan Miró, Barcelona, maig del 2017.

Agenda

4


Racó científic

És l’hora d’anar a dormir, desconectem!

Uns bons hàbits de son resulten imprescindibles per estar sans i poder rendir de dia. Un mal descans en infants i joves s’associa a múltiples conseqüències adverses, com per exemple somnolència diürna, alteracions en l’estat d’ànim i el comportament (irritabilitat, agressivitat, inquietud, problemes de concentració), baix rendiment escolar, fatiga, sedentarisme i obesitat. S’estima que el 75% dels joves presenten un dèficit important de son en el moment d’assolir la majoria d’edat, de manera que estem davant d’un fet molt comú i inquietant a la vegada.

L’increment en el consum de cafeïna i altres begudes excitants, l’endarreriment de les rutines familiars (sopar tard i anar a dormir encara més tard) i el fet que les classes comencin molt aviat, entre d’altres, suposen una amenaça tant per a la quantitat com per a la qualitat del son. També s’ha demostrat que el consum de televisió o de videojocs abans d’anar a dormir incideix de manera negativa en el son. En aquest sentit, els nous dispositius electrònics —incloent-hi els mòbils, els portàtils i les tauletes— amplien possibilitats i alguns experts alerten dels efectes sobre la salut que això pot comportar. Per tal d’esclarir la relació existent entre l’accés i l’ús dels dispositius digitals i la son en aquestes

5

Racó científic

Marta Reinoso


Racó científic

edats, un equip d’investigadors del King’s College de Londres ha fet la primera revisió sistemàtica de les publicacions existents. En el treball es recullen i analitzen els resultats dels estudis publicats entre gener del 2011 i juny del 2015. S’inclogueren aquells estudis fets en nens/es i joves d’entre 6 i 19 anys, i s’exclogueren de l’anàlisi aquelles investigacions que únicament consideraven l’exposició a aparells electrònics fixos i aquelles centrades en els efectes de la radiació electromagnètica. En conjunt s’identificaren i es revisaren 20 estudis, incloent-hi un total de 125.198 participants. Els resultats de la metaanàlisi evidencien una clara associació entre l’ús de dispositius mòbils a l’hora d’anar a dormir i una menor quantitat de temps de descans i qualitat del son, així com una major somnolència diürna. Els telèfons mòbils i altres instruments digitals de tipus personal disposen de connexió a Internet i són transportables, de manera que possibiliten la interacció constant i suposen una estimulació intensa i continuada. Segons els autors del treball,

això genera dependència i una major activació psicofisiològica (arousal), la qual cosa contribueix a l’endarreriment de l’hora d’anar a dormir i a les dificultats per conciliar el son i/o romandre adormit/da durant la nit. Una altra dada inesperada de l’estudi és que la sola presència d’aquests aparells a l’habitació, fins i tot sense emprar-los, s’associa igualment i de manera significativa amb un descans inadequat. Sembla, doncs, que l’estat d’activació i les ganes de connectar-se es mantenen si el dispositiu està disponible. Per aquesta raó és important restringir-ne tant l’ús com l’accés, conclouen els investigadors. Pràcticament tots els nens i nenes, i per descomptat els adolescents, tenen un dispositiu electrònic al seu abast les 24 hores del dia. També a l’escola les tecnologies mòbils i els recursos digitals tenen, cada cop més, un paper protagonista en el procés d’aprenentatge. Tanmateix, tal com aquest estudi de revisió mostra, se n’ha de regular el contacte i la utilització. Al llit, amb el cos i la ment desconnectats.

Article de referència Carter, B., Rees, P., Hale, L. i Bhattacharjee, D. (2016). “Association Between Portable Screen-Based Media Device Access or Use and Sleep Outcomes: A Systematic Review and Meta-analysis”. JAMA Pediatrics, 170(12), 1202-08. doi: 10.1001/jamapediatrics.2016.2341.

6


Entrevista Alicia Garcia Psicòloga de Trivium Barcelona

Formació i trajectòria professional: descobrir el coaching com a eina per treballar amb les persones i el seu creixement personal. Vaig buscar opcions de cursos a Espanya i finalment vaig decantar-me per estudiar a Madrid durant un any. Des del febrer de 2015 col·laboro amb Trivium treballant les habilitats socials i la intel·ligència emocional amb nens i adolescents i als matins, i des de fa un any, ho compagino amb la feina a una escola bressol aplicant l’educació emocional amb infants de 0 a 3 anys.

Digue’ns en una frase què t’aporta Trivium a nivell professional i a nivell personal. Trivium m’aporta formar part d’un bon equip, el creixement com a psicòloga i la realització professional posant en pràctica les eines i les estratègies adquirides al llarg de la meva carrera.

Com a psicòloga, ens agradaria saber amb quin dels grans corrents de la psicologia et sents més identificada. Personalment no n’hi ha cap amb el qual m’iden tifiqui al cent per cent. Tots tenen aspectes interessants i eines adequades que he anat afegint a la meva pràctica diària per crear la meva metodologia de treball. Sense oblidar el treball sobre les emocions, que he aprofundit amb formacions sobre programació neurolingüística i intel·ligència emocional.

7

Entrevista

Vaig llicenciar-me en Psicologia a la Facultat de Blanquerna (URL) l’any 2010. Mentre estudiava vaig treballar com a monitora de lleure durant les diferents vacances escolars i allà vaig decidir que em decantaria professionalment pel treball amb nens i adolescents. En acabar la carrera vaig cursar el màster de psicologia clínica a ISEP. Després del màster vaig decidir marxar fora un temps com a experiència personal i per millorar el meu anglès. Vaig viure a Londres un any i mig i allà vaig


Entrevista

Quina importància dónes a la gestió de les emocions en els tractaments que realitzes amb nens i adolescents? Les emocions són una part fonamental de les meves intervencions; una bona gestió i comprensió d’aquestes és una bona base per millorar les relacions personals a tots els nivells. A més, ens donen informació sobre nosaltres mateixos. La gestió de les emocions és un gran punt de partida per millorar la qualitat de vida de les persones. El més important per a mi és ajudar que entenguin que totes les emocions són necessàries i que totes tenen una finalitat a la nostra vida. Amb aquesta intenció moltes vegades pregunto als nens: què et vol transmetre aquesta emoció?, sobre què t’està avisant?, i a les famílies, en la mateixa línia: què t’està transmetent el teu fill/a? Tot plegat amb la idea que no hi ha emocions bones ni dolentes i que expressar-les a temps evita molts conflictes posteriors. També considero important la manera d’expressar-les, i per això també treballem habilitats com l’empatia, l’assertivitat i l’escolta activa.

sones més emocionals i menys racionals amb respostes menys contaminades per prejudicis i creences limitants). Els comuniqueu les bones notícies que heu tingut al llarg del dia, encara que siguin laborals? Els pares són els models dels seus fills. El que facin davant d’ells, el que parlin, les paraules i el to que utilitzin tindran un gran impacte en el seu desenvolupament cognitiu i emocional. Si volem nens que expressin les seves emocions les han de viure també a casa. Si volem adolescents que es comuniquin i exposin els seus neguits i conflictes als seus pares han d’haver crescut en un ambient on se’ls hagi facilitat un model correcte per fer-ho. Per això és important que els pares es mostrin com a éssers emocionals davant d’ells i els impliquin en les seves alegries, neguits, tristeses i il·lusions. Si no és així, serà complicat que els nens entenguin la importància d’acceptar, reconèixer i gestionar les pròpies emocions. A moltes famílies els he proposat un joc: han de trobar un moment del dia en què tota la família coincideixi, que acostuma a ser l’hora de sopar. I es fan dues rondes: la primera és per explicar el pitjor del dia, allò que ens ha agradat menys, ens ha fet sentir una emoció desagradable (ràbia, tristesa, avorriment, fàstic...) o ens ha generat un conflicte, i la segona ronda és per explicar el millor del dia (una bona notícia, una situació agradable, etc.). És una manera de fer que tota la família estigui implicada en la vida i les emocions de tots els seus membres i un bon moment per parlar-ne per crear models on els més petits puguin sentir-se identificats en situacions futures similars.

Molts pares es deuen preguntar com poden donar una bona nutrició emocional als seus fills. Què els diries? Quan sec davant dels pares per parlar sobre com gestiona el seu fill les emocions els acostumo a fer les següents preguntes: vosaltres ploreu davant dels vostres fills? Els expliqueu els vostres problemes? (evidentment, entenent que hem d’ajustar el nostre vocabulari a cada etapa evolutiva); els pregunteu com solucionarien ells el vostre conflicte? (ens sorprendria les bones idees que tenen, ja que precisament són per-

8


A Trivium has impartit un taller d’habilitats socials. Per què és important començar a treballar-les amb nens i nenes que encara són a Primària? Com a éssers socials que vivim en comunitat, la falta de desenvolupament de les habilitats socials en la infància i en les següents etapes vitals pot generar molts conflictes de relació i per tant aportar dificultats per aconseguir una bona qualitat de vida. Sentir-te a gust i part del grup és necessari per desenvolupar les teves tasques amb la millor de les actituds. Això no vol dir ser amic de tothom, però sí acceptar i respectar tothom al temps que rebem el mateix tracte dels altres. No disposar d’unes bones habilitats socials, per tant, pot comportar problemes d’autoestima, ja que no disposen d’eines per desenvolupar-se en el seu entorn social i això els fa sentir poc acceptats i valorats com a individus.

socials vol dir treballar aquelles capacitats que facilitin la integració en la societat, en el grup, ja que som éssers que no vivim aïllats ni és aconsellable fer-ho. Necessitem de la resta, i d’aquí la importància de treballar el nostre estil a l’hora de relacionar-nos. Cal treballar l’empatia, l’assertivitat, els estils de comunicació, avantposar-se a les conseqüències dels propis actes, l’escolta activa i reforçar l’autoestima. Quina importància dónes a la coordinació que en ocasions has de fer amb les escoles dels nens que tractes? El psicòleg aporta una visió externa, sense la càrrega emocional que tenen els pares, sobre el que cal abordar dins de l’escola per millorar la qualitat de vida del seu alumne. Per altra banda, l’escola em proporciona informació molt valuosa sobre el dia a dia del nen perquè jo pugui treballar habilitats i capacitats que necessiten adquirir o millorar. La relació amb l’escola és bàsica per avançar en el procés terapèutic i per a la millora emocional, social i acadèmica de l’alumne.

Quines dificultats es poden trobar els nens i les nenes en el seu dia a dia quan no han desenvolupat correctament les seves habilitats socials? A l’escola es pot detectar un cert aïllament respecte del grup: passa molt de temps sol, quan es comunica amb els companys li costa arribar a un bon enteniment sense conflictes per enmig, al pati juga amb nens i nenes d’altres cursos (acostumen a ser de cursos més petits, perquè és on se senten més capaços de comunicar-se sense problemes, se senten més segurs). De vegades no saben defensar-se o exposar els seus punts de vista, no saben dir que no o tenen actituts i reaccions desadaptades a la situació i respecte de la seva edat. És per això que treballar habilitats

Entrevista

Si no et dediquessis a aquest àmbit, a què et dedicaries? Em vaig plantejar estudiar infermeria... però la meva aprensió per la sang era un obstacle important!! Tenint en compte el meu caràcter buscaria una feina on em sentís activa, tingués comunicació amb les persones i cada dia fos diferent de l’altre, com per exemple, protocol i organització d’esdeveniments.

9


Preguntes breus Quina qualitat creus que la gent aprecia més de tu?

La flexibilitat. Sóc una persona que s’adapta fàcilment als canvis, miro cap endavant i busco trobar el millor de cada situació i repte que se’m planteja.

Què t’agradaria aprendre a fer que encara no saps?

Saber ballar bé alguna modalitat. El problema és que m’agraden tantes que no em decideixo mai a quina apuntar-m’hi!!

Quin és el teu passatemps preferit?

Anar a la platja i fer el que sigui: passejar, llegir, practicar paddle surf, jugar a pales, escoltar música… Les opcions són moltes!

La cançó que més escoltes

Depèn de l’época, però ara mateix no paro d’escoltar “Something just like this”, de The Chainsmokers & Coldplay.

Recomana’ns un llibre:

La sombra del viento, de Carlos Ruiz Zafón. Em va captivar des del primer moment. Ambientada a la Barcelona del segle xx, s’hi barreja amor i misteri de manera extraordinària.

La pel·lícula que et va fer plorar:

Només una?? Jo ploro amb moltes! L’última que recordo va ser Siete almas.

On serien les teves vacances ideals?

Allà on trobi natura, cultura, diversió i una bona companyia.

10


ACTIVITATS

D’ESTIU

del 3 al 21 de JULIOL 2017

FEM CRÉIXER L’APRENENTATGE. Estimulació cognitiva

Objectius: -Treballar la força i la grafomotricitat de la mà. -Unificar la mida de les lletres, el lligam i l’espaiat. -Millorar l‘organització i la presentació de la tasca en el full. PLANIFICA’T

Treball específic i personalitzat per a la millora de la mecànica i la comprensió lectora, l‘escriptura i l‘aritmètica. Va dirigit tant als infants que continuen el programa que han fet durant el curs com a aquells que inicien la intervenció. Metodologia: Agrupats per curs i tipus de treball. Seguiment personalitzat. Adreçat a nens i nenes de Primària. OBJECTIUS: -Adquirir estratègies complementàries per potenciar l‘atenció i la memòria. -Treball específic de lectoescriptura. -Treball específic de matemàtiques.

Gestió del temps

VOLS MILLORAR LA TEVA LLETRA? Grafisme

Ajudem cada nen a trobar la lletra més adequada per a ell partint de diferents models a escollir. Es fan activitats creatives buscant la implicació i la motivació de l’alumne. Metodologia: Utilitzem materials manipulatius i també fem ús de les tecnologies. Adreçat a nens i nenes a partir de 4t de primària. Grups petits de treball i seguiment personalitzat.

imprevistos...).

11

Activitats d’estiu

Cada cop és més necessari organitzar-nos per assolir els nostres objectius i viure menys angoixats. Aquest taller ofereix als alumnes recursos metodològics personalitzats per organitzar-se i planificar-se, convertint-se en els protagonistes del seu propi aprenentatge. Metodologia: Resolució de casos que ens permetin treballar diferents escenaris possibles. Sessions dinàmiques i on es posin en joc les capacitats que es pretenen desenvolupar. Adreçat a nois i noies d’ESO i Batxillerat. El taller té una duració de tres sessions d’1,5 hores cadascuna durant una setmana. OBJECTIUS: -Saber diferenciar i jerarquitzar els passos per assolir un objectiu. -Dominar la gestió del temps (distribució, adequació,


EINES DE SUPORT TECNOLÒGIC PER MILLORAR L’APRENENTATGE.

ESTRATÈGIES D’APRENENTATGE.

Programes de gestió educativa

Es proporcionen a cada alumne recursos metodològics personalitzats que parteixen del seu estil d’aprenentatge. Metodologia: Grups petits (màxim tres persones) agrupats per curs i tipus de treball. Treball i seguiment personalitzat. Organització i control de la feina feta a casa. Adreçat a nens i nenes d‘ESO i Batxillerat. OBJECTIUS: -Ensenyar estratègies per aprendre més fàcilment. -Retenir i evocar millor la informació a partir de tècniques d‘estudi. -Augmentar l‘eficàcia i facilitar l’estudi. RELACIONA’T I EMOCIONA’T.

Tècniques d’estudi

En aquest taller s’ensenya els alumnes de finals de Primària i de primer cicle de la Secundària a fer servir les eines tecnològiques imprescindibles que els faran ser més autònoms a nivell acadèmic. Metodologia: El taller està estructurat en 4 sessions en grup de dues hores cadascuna (entre 3-5 alumnes per grup). Adaptació individualitzada dels continguts a treballar. Objectius: -Gestió eficient del correu electrònic. Gestió de diferents comptes de correu en diferents dispositius. Eines de Gmail. Introducció a pluggins. -Gestió del Drive, arxius compartits, creació de formularis. -Conèixer i gestionar la privacitat a la xarxa. Protecció de continguts. Creació de contrasenyes segures.

Habilitats socials

Conèixer i posar en pràctica estratègies adaptatives per resoldre conflictes i aprendre a gestionar les pròpies emocions. Metodologia: Grups (màxim 5 persones). S’organitzaran els grups en funció de les edats. Realització d’activitats pràctiques i dinàmiques utilitzant diferents suports materials. Adreçat a nens i nenes de Primària i Secundària. Objectius: - Aprendre a relacionar-se i comunicar-se amb els seus iguals de forma assertiva. - Aprendre a conèixer-se millor i a prendre decisions per al seu benefici personal.

REFORÇ DE MATÈRIES ESCOLARS.

Activitats d’estiu

Repàs de matèries

Curs intensiu per repassar o preparar els exàmens d’aquelles matèries suspeses o que s’han portat fluixes durant tot el curs. Es treballarà utilitzant recursos metodològics especialitzats i motivadors, fent-ne un seguiment personalitzat. Metodologia: Grups petits (màxim quatre persones) agrupats per curs i matèries. Dirigit a nois i noies d’ESO i Batxillerat. OBJECTIUS: -Reforçar continguts acadèmics de diferents assignatures. -Planificar l’estudi de l’estiu. -Autogestió de l’evolució.

12


CAPGIREM LES MATEMÀTIQUES

EXPRESSA’T

Matemàtiques manipulatives

Expressió escrita

Reforçarem i consolidarem els aprenentatges d’una forma lúdica, dinàmica, experiencial i manipulativa. Metodologia: Les activitats passaran per un projecte vehicular comú i transversal amb diferents blocs de treball. S’utilitzaran materials manipulatius i tecnològics. Els nens i nenes podran experimentar els aprenentatges proposats a partir de les diferents fonts sensorials. Adreçats a nens i nenes de Secundària. Objectius: -Consolidar la numeració i la composició del nombre. -Treballar la velocitat de càlcul.

Saps quelcom però no saps expressar-ho per escrit? Aquesta és una activitat orientada a tots aquells nois i noies que necessiten millorar la seva expressió escrita. Es treballaran tècniques de cohesió i coherència textual a fi de desenvolupar escrits expositius i argumentatius (els més habituals a l’ensenyament) que expressin de forma clara allò que es pretén. Metodologia: És un taller eminentment pràctic que anirà acompanyat de la presentació i la posada en pràctica de les diverses tècniques de cohesió i coherència. Els nois i les noies aprendran corregint textos i elaborant-ne de propis a partir de la informació que se’ls facilitarà. Es treballarà en castellà i en català. Adreçat a alumnes d’ESO i Batxillerat. L’activitat es fa en 3 sessions setmanals d’1,5 hores durant dues setmanes. OBJECTIUS: -Aprendre a estructurar el discurs escrit. -Conèixer recursos i eines que facilitin l’expressió i l’enteniment de les idees.

-Millorar la comprensió del llenguatge matemàtic. -Ajudar a la resolució de problemes. T’HO LLEGEIXO EN VEU ALTA? Integratek-claroread

Activitats d’estiu

Coneixes Claroread? És un lector de textos que reprodueix qualsevol document que tinguem a l’ordinador. Aquest software està destinat a ajudar les persones que tenen alguna dificultat en la lectura o l’escriptura. T’ensenyarem a utilitzar el sistema per millorar l‘autonomia i seguretat envers l’estudi. Metodologia: Tres sessions de 2 hores cada sessió (entre 3-5 alumnes per grup). Adaptació individualitzada dels continguts. Adreçat a nens i nenes de Primària i Secundària. Objectius: -Aprendre l’ús del programa Integratek-Claroread i totes les seves aplicacions. -Generar autonomia i automotivació envers l’estudi. -Facilitar processos de lectura i escriptura amb textos acadèmics i no acadèmics.

13


La motxilla dels pares M’estima o no m’estima? Gestionant l’amor adolescent

Anna Bayo

La motxilla dels pares

M’estima o no m’estima? Gestionant l’amor adolescent

rició de l’atracció sexual i el desig de compartir estones a soles amb l’altre desencadenen nous tipus de relacions amb un nivell més alt d’intimitat. S’intercanvien emocions i sentiments i poden aparèixer estats de nerviosisme, alteració, exaltació… Es viu de forma extremament intensa. En l’amor adolescent hi ha implícites moltes inquietuds:

En altres ocasions hem descrit l’adolescència com l’etapa de canvi i diferenciació entre pares i fills. Apareixen nous referents que posen en dubte i qüestionen els valors i els models vigents. És el moment en què, segurament, es reorganitza el seu sistema de relacions. Canvien els gustos, els interessos i les inquietuds. Es descobreix i s’experimenta i, molt probablement, apareix l’amor romàntic com una nova manera d’expressar-se i de sentir. Hem de tenir por d’aquestes noves maneres de relació?

- Inquietuds sobre si mateixos: hi ha més consciència del propi jo. És el moment en el qual es connecta amb el que som i cap a on estem avançant. - Inquietuds sobre la seva manera de relacionar-se amb els altres: neixen nous interessos, socials, afectius i sexuals. - Inquietuds sobre el futur: es pren consciència del pas del temps i es projecta el que es vol o el que es busca.

L’amor adolescent; per què és tan important? Segur que tots i totes recordem el primer amor que, correspost o no, té un gran impacte emocional. L’apa-

14


I si no ens agrada la parella que han escollit els nostres fills? És possible que hi hagi relacions que no ens agradin i ens provoquin desconfiança. En aquests casos podem considerar alguns aspectes:

- Inquietuds sobre els sentiments: a més a més de l’“amor” hi ha sentiments d’amistat, estima, admiració, lleialtat... Molts d’aquests són nous o es viuen en grau més intens. En general, quan els adolescents parlen d’amor, parlen sobretot de l’enamorament, de l’atracció, del desamor, de pèrdues i de frustració.

- Conèixer millor la parella del meu fill/a. Fer un esforç per no deixar-nos guiar per les primeres impressions. - Tenir clar que no es tracta de la nostra parella, sinó la que han escollit els nostres fills. No és amb nosaltres amb qui han de passar i compartir estones. - Ser curosos a l’hora de donar les nostres opinions. Abans de dir que no ens agrada hem de tenir clars quins són els motius i les raons que fan que no ens agradi. Tot i així, hem d’intentar mostrar-nos respectuosos davant les seves decisions. - Intervenir només en casos extrems. Només en el cas que siguem plenament conscients que la relació és perjudicial.

I com ho gestionem com a pares? És normal que durant aquest moment vital l’inici de les relacions afectives sigui un dels aspectes que com a pares ens generin més maldecaps. Que vagin amb compte, que no pateixin i que no els facin mal són molts dels pensaments recurrents. Partir de la premissa d’establir espais de diàleg on poder parlar des de l’honestedat i la sinceritat és bàsic per generar climes relaxats que millorin la comunicació amb els nostres fills. És important introduir el tema, abordar-lo, ja que no sempre podem esperar que els nois i les noies preguntin o expliquin de manera espontània. Escoltar opinions, fomentar una actitud crítica davant els diferents tipus de situacions, no jutjar ni subestimar, ni fer burla dels seus sentiments. Mostrar-nos respectuosos amb la seva intimitat i privacitat. Si els deixem expressar i tenim en compte el que senten i com ho senten segurament serà més fàcil que vulguin compartir la seva alegria i també la seva preocupació. És normal que hi hagi molts canvis també en les parelles joves. Aquest fet no significa que el dolor davant les ruptures i les pèrdues no sigui real. Com a adults, davant d’aquesta variabilitat podem pensar que aquestes relacions són versàtils, inconsistents i volubles. No menyspreem aquest dolor. Ajudarem molt més si ens prenem seriosament les situacions, escoltem activament i ajudem i acompanyem la relativització de les emocions.

El món dels sentiments és complex i delicat, i més si parlem d’amor. Que els joves s’enamorin i es desenamorin és una realitat que com a pares i mares hem d’acceptar i, quan arriba, treballar per intentar generar relacions saludables. Aprofitem la seva experiència per reviure també el nostre primer amor; potser així podem empatitzar amb la idea que no sempre hem estat pares. Recordem la nostra adolescència i el fet que també ens hem enamorat per primera vegada, hem hagut de gestionar i patir aquesta onada d’emocions amb la nostra família i, actualment, ben segur que recordem aquelles primeres experiències amb un somriure.

La motxilla dels pares

15


Història d’un nen Em dic Pau i tinc 16 anys. Són les 8.30 h del matí i ja estic despert... Massa aviat per a un dissabte. Em vaig quedar llegint fins a les mil anit, com sempre em passa. Des que tinc ús de raó tinc la meva tauleta amb diversos llibres. Estic llegint La metamorfosi, de Kafka. És esgarrifós que pugui arribar a empatitzar amb el protagonista de la història... Suposo que és per les vegades que m’he sentit com una cosa rara, o per la crítica que s’amaga en el llibre a la societat que rebutja tot el qui no és com la majoria. Avui m’he despertat inquiet perquè ahir la meva mare va tenir reunió amb el meu tutor. Crec que ja és la tercera aquest curs, i tot just som al març. Tampoc això és nou, quina mandra, tots els anys és el mateix. La meva mare porta anys fent equilibris entre el que jo dic que succeeix a classe i la percepció que els meus professors tenen sobre mi. Quan no em diu res d’aquestes reunions és que no hi ha res a dir, no hi ha punt de trobada. Em llevo i surto a córrer per la platja. Hauria de fer deures, però ja els faré demà. L’esport m’aireja, m’ajuda a ordenar els meus pensaments. Mentre arribo al passeig marítim penso en com seria poder estudiar el que realment m’interessa i deixar de tenir la sensació que perdo el temps en totes les assignatures. La meva

mare sempre em diu que he de tenir paciència. Però és exasperant. Bé, en totes les assignatures no, la física és increïble. L’Esteve (el meu professor) sí connecta amb la meva manera d’entendre les coses. Sempre té alguna pregunta interessant per fer-me, algun problema indesxifrable que em manté embrancat durant gran part la seva classe, i de vegades se les apanya per relacionar el que dóna a la seva classe amb altres assignatures o amb una notícia que ha sortit a la tele. La de llengua també és maca; les seves classes són un rotllo, però sempre em fa bones recomanacions de lectura i m’ha apuntat a un concurs literari. El meu pare diu que val més que estudiï i que em deixi de concursos. He suspès un munt d’assignatures, no hi ha per on agafar-les. Així que la idea de repetir curs està deixant de ser una idea per convertir-se en una probabilitat. El que em faltava: que em separin dels meus amics. Un altre any més d’institut. Jo vull estudiar Física o una Enginyeria Superior, o Filologia Clàssica, però amb això diuen que em moriré de gana perquè no té sortides en el mercat laboral. Són les 10 h. Quan entro de nou a casa vaig a esmorzar i a veure si dormo una estona, que aquesta nit he quedat amb els meus amics i sortirem. També he quedat amb la meva xicota; de vegades crec que és l’única que entén que només sóc una persona normal de 16 anys, això sí, amb altes capacitats intel·lectuals. Ni tan sols jo sé molt bé què vol dir això. Quina sort tinc que no li importi que el seu xicot sigui un insecte gegant, amb massa preguntes girant en totes les direccions.

TRIVIUM GRÀCIA (seu central) Torrent de l’Olla, 204-206 08012 BARCELONA Tel.: 93 217 48 38

TRIVIUM MARESME C/ Montserrat, 60, 1r B 08302 MATARÓ Tel.: 93 796 09 15

TRIVIUM SANT GERVASI Av. República Argentina, 248, 1r 3a 08023 BARCELONA Tel.: 93 211 79 13

TRIVIUM VILA OLÍMPICA Pl. Tirant lo Blanc, 5, baixos 2a 08005 BARCELONA Tel.: 93 221 85 30

Un espai, 5 centres

TRIVIUM PENEDÈS Pl. Jaume I, 24, 1r 08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS Tel.: 93 817 56 53

www.trivium.cat info@trivium.cat

Profile for Trivium

Revista abril 17 català  

A la revista hi trobareu tota la programació d’activitats d’estiu per a aquest més de juliol. També us hem preparat un article sobre com els...

Revista abril 17 català  

A la revista hi trobareu tota la programació d’activitats d’estiu per a aquest més de juliol. També us hem preparat un article sobre com els...

Advertisement