Page 1

Making Business Green and Green into Business


2

CEE

– innovaatioista tehokasta liiketoimintaa

Centre for Environment and Energy (CEE) on innovaatiokeskittymä, jonka tehtävänä on luoda ympäristö- ja energia-alan sekä cleantechin innovaatioista liiketoimintaa. Vuonna 2012 Oulun innovaatioallianssiin perustettu ja organisatorisesti Oulun yliopistoon kuuluva CEE luo ekoinnovaatioista ja vihreästä taloudesta Oululle uutta brändiä.

CEE on innovaatiokeskittymä, jossa yritys- ja tutkimusmaailman ideoita kaupallistetaan nopeasti kokoamalla huippuosaajat yhteisen asian äärelle. Tavoitteenamme on luoda maailmaan ihmeitä. Näin alkuun teemme pieniä ja keskisuuria ihmeitä. Pekka Tervonen CEE:n johtaja


3

CEE:n toimintamalli on ohjelmapohjainen verkostomalli.

MISSIOMME: CEEn keskeinen missio on tehdä ekoinnovaatioista ja vihreästä taloudesta Oulun brändi. Vuoteen 2017 mennessä Oulu on tunnustettu tutkimus- ja yritysosaaja valituilla vihreän talouden osa-alueilla.

VISIOMME: CEEn visio on olla ekoinnovatiivisten ratkaisujen halutuin yhteistyökumppani vertaistensa joukossa. Vuoteen 2017 CEE on tunnustettu tutkimus- ja yritysosaaja valituilla vihreän talouden osa-alueilla. 

ELECTRONICS MANUFACTURING SERVICES IN FINLAND The equipment at our facilities are perfectly suited for the production, testing and maintenance of demanding small volume products and prototypes Our services cover the whole product life cycle, from prototype material sourcing and production, to maintenance, spare part and update services.

D E F I A

Our customers are world class companies in the field of industrial automation and defense systems. WWW.DEFIA.FI


4

Oulun innovaatioallianssi Oulussa on viime vuosina rakentunut tehokas ja tiivis, eri toimijoiden innovatiivinen yhteistyöverkosto. Oulun innovaatioallianssin (OIA) tarkoituksena on ennen kaikkea jatkaa Oulun pitkää perinnettä koulutuksen, tutkimuksen ja liike-elämän sekä julkisen sektorin välisessä yhteistyössä.

www.ouluinnovationalliance.fi

Tutkimusyhteisöillä on suuri vaikutus uuden liiketoiminnan synnyttämisessä. OIA puolestaan yhdistää nopeasti alan yritysosaamisen ja huippututkimuksen. OIA:n keskittymien avulla jokainen toimija saa keskittyä siihen mitä osaa, eikä aikaa tarvitse käyttää oikeiden kumppaneiden haeskeluun loputtomien vaihtoehtojen joukosta. Jouko Niinimäki rehtori Oulun yliopisto

Blastman Robotics Ltd provides innovative solutions for abrasive blast cleaning in different industry areas. www.blastman.com | info@blastman.com


5

BCD = biotalous, cleantech ja digitalisaatio

Ympäristöliiketoiminnan maailmanmarkkinoiden arvo on noin 1600 miljardia euroa. Markkinoiden odotetaan kasvavan yli 10 prosentilla vuosittain. Kasvun ajurina on perinteisesti toiminut lainsäädäntö sekä energian ja raaka-aineiden hintojen kallistuminen. Hallitusohjelmassa biotalous, cleantech ja digitaalinen liiketoiminta ovat painopistealat teollisuuden uudistamisessa. Alan kasvua tuetaan rahoituksella kaikin * Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

tavoin. Yritystukia suunnataan siten, että kaikissa tuissa on otettava huomioon cleantech-ratkaisujen edistäminen. Ilmastonmuutoksen ja ympäristöhaittojen taloudelliset vaikutukset ovat nousemassa kasvun ajurina lainsäädännön rinnalle ja jopa sitä tärkeämmäksi.

CEE on mukana ETLA:n* FiDiPro-tutkimusprojektissa**, jossa vahvistetaan suomalaisen cleantech-sektorin kansainvälistä kilpailukykyä ja luodaan uutta rahastomallia cleantechin tarpeisiin.

** Tekesin rahoittama Finland Distinguished Professor -ohjelma

MagDryLine To get the best from your tundish BET-KER OY

Refractory highlights


6

Innovaatioenkelit – Kuka ansaitsee siivet?

Innovaatioenkelit on investointiohjelma innovaatioiden edellyttämän joukkovoiman kokoamiseksi. CEE:n Innovaatio-enkelit -hankkeen pohja-ajatuksena on, että erilaiset tahot ja ihmiset haluavat antaa panoksensa Cleantech-sektorin innovaatioiden edistämiseen. Henkinen pääoma on saatava käyttöön järjestelmällisemmin innovaatiotoiminnan tehostamiseksi.

Voisitko Sinä olla innovaatioenkeli? • Oletko alan asiantuntija? • Oletko keksijä, jonka innovaatiot jäävät käyttämättä? • Onko vihreä talous sinulle tärkeää ja tunnet tarvetta vaikuttaa?

Jos tunnet että sinulla on annettavaa Cleantechille ja haluat olla mukana luomassa uusia innovaatioita, ota yhteyttä. Lue lisää www.cee.fi/innovaatiot/ innovaatioenkelit/

Your Company’s Safety Net www.allsafety.eu

www.norfit.fi


7

Villejä vihreitä visioita CEE:n hankkeet eivät katso maantieteellisiä eivätkä tieteellisiä rajoja. Painopisteinämme ovat biotalous, sivutuotteiden ja jätteiden hyötykäyttö sekä energiatehokkuus ja vähähiilisyys.

CEE:n kokoamien TKI-hankkeiden arvo on ollut kolmen vuoden aikana noin 8 miljoonaa euroa. Hankesalkku on työllistänyt alueella yli 150 henkilöä ja verotuloja alueelle on syntynyt yli 1,6 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi CEE on vahvasti mukana suorissa yrityshankkeissa, arvoltaan yli miljoona euroa, ja OIA:n sopimuskumppaneiden strategisissa hankkeissa. Hanketoiminnan ohessa CEE on edesauttanut uusien spin-off-yritysten syntymistä. Vuoteen 2015 mennessä yrityksiä on perustettu 8, niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 2 MEUR ja ne työllistävät yli 20 henkilötä.

Näiden teemojen ympärille rakennamme hankkeemme, jotka vievät tavalla tai toisella yhteiskuntaamme vihreämpään suuntaan. Käsittelemme muun muassa arktisen potentiaalin hyödyntämistä, parannamme sivutuotteiden arvoverkkoja, luomme jätteistä aivan uusia tuotteita, tarkastelemme aurinkoenergian mahdollisuuksia pohjoisessa sekä tutkimme lähellä tuotettua älykästä ruokaa ja sen liiketoimintapotentiaalia. Me luomme hyvinvointia ja tekemisen meininkiä innovaatioiden kautta!

4


CEE – Centre for Environment and Energy Paavo Havaksentie 3 PL 7300 90014 Oulun yliopisto viestinta@cee.fi Johtaja Pekka Tervonen Puh. +358 40 673 9519 pekka.tervonen@oulu.fi

Ginolis specializes in developing and providing cost efficient, disposable test platforms combined with automatic manufacturing solutions for the global diagnostic and MedTech industries. The company’s solutions are characterized by high precision, modularity and an ability to handle fluids in nano-scale.

ginolis.com

The modular approach is based on our proprietary high precision robot and pump technologies, which facilitate the combination of flexibility and accuracy required for diagnostics production. Established in 2010, Ginolis is privately owned and headquartered in Oulu, Finland, with subsidiaries in Uppsala, Sweden and San Diego, USA.

DIAGNOSTIC DISPOSABLE DEVELOPMENT • PRODUCTION AND LABORATORY AUTOMATION

• Concept: JS Media Tools A/S • www.jssuomi.fi

PRECISION FOR WELL-BEING

• Concept: JS Media Tools A/S • www.jssuomi.fi

www.cee.fi

CEE - Centre for Environment and Energy  

CEE:n esite

CEE - Centre for Environment and Energy  

CEE:n esite

Advertisement