Page 1

C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març- abril 2009. HDestaquem H HLa Central H HLes biblioteques H HAdreces d’interès H H Els més prestatsH de l’AstronomiaH

Biblioteca pública i les efemèrides 2009

Any Internacional de l'Astronomia. Centenari del naixement d' Edgar Allan Poe. 50 anys de la mort de Joan Amades a Barcelona. Bicentenari del naixement de Charles Darwin a Shrewsbury i 150 anys de la publicació de l'obra “L'origen de les espècies". 70 anys de la mort d’ Antonio Machado. 20 anys de l’adopció per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides de la Convenció sobre els Drets de l'Infant.

1

HAny


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març- abril 2009. DESTAQUEM Bibliografia temàtica: Ficció Recull selectiu de lectures recomanades per a l’ESO

Memòries Biblioteques públiques de Catalunya, 2 anys d'activitat 2006-2007

Notícies de la Subdirecció General de Biblioteques Les revistes en català es podran consultar en versió digital a totes les biblioteques públiques de Catalunya Quiosc.Cat: quiosc digital de les revistes en català. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació publica la memòria de biblioteques públiques 50.000 bosses per a la promoció de les biblioteques públiques de Catalunya Durant els propers dies es repartiran 50.000 bosses als usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació publica una guia per fomentar la lectura en els fills S’encartarà el diumenge 14 de desembre amb els dominicals dels principals diaris que es distribueixen a Catalunya

2


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. CENTRAL DE BIBLIOTEQUES DE TARRAGONA

Proposta de les activitats que es duran a terme enguany

Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil 2009-2010. Exposició monogràfica L’exposició que us presentem aquest any us parla des dels inicis de la història on els éssers vius s’han comunicat amb signes, amb l’aparició de l’escriptura fins arribar a la manera com la humanitat té de comunicar-se més enllà de l’espai i del temps. Dates : Del 15 de juliol de 2009 al 31 desembre de 2010. Durada per biblioteca : 15 dies aproximadament. Any Internacional de l’Astronomia Commemorant aquesta efemèride es té previst celebrar activitats d'astronomia educativa i recreativa a les biblioteques durant el període comprès entre Juliol i Novembre de 2009. Activitats: - Planetari audiovisual. Sessions audiovisuals dins d'una cúpula esfèrica. Programa: "Cel Profund" - Taller Manual d'astronomia . Els participants fan una manualitat relacionada amb l'astronomia.

Biblioteques: El Vendrell, Vila-seca, Cunit, Torreforta, Salou, Reus, Constantí, Cambrils, Falset, Torredembarra, l’Arboç, Calafell, Mont-roig i l’Espluga de Francolí.

3


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Desenvolupament Bibliotecari S’està fent el seguiment de:

Avantprojecte: - Reus – BL1 Mas Iglésies - Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant - Vila-seca (ampliació i remodelació) Projecte Executiu: - Valls. El Projecte executiu al qual ha donat el vist-i-plau el Servei, serà aprovat definitivament el dia 14 d’abril. En construcció: - Montblanc. S’ha fet una visita d’obra aprofitant la reunió de seguiment del projecte de mobiliari. - Riudoms. S’ha posat la primera pedra de la biblioteca. Projecte de mobiliari: - Montblanc. S’està finalitzant el projecte de mobiliari. Paral·lelament, s’han fet les primeres reunions per planificar els futurs equipaments de: - Tarragona. BL1 Camp Clar. Abans de començar la planificació d’aquesta biblioteca, s’està fent el seguiment del Pla d’Equipaments Culturals de la ciutat de Tarragona, que l’Ajuntament ha encarregat a Artimetria. - Calafell. S’ha fet un primer contacte amb l’Ajuntament per saber si el local de què disposaran s’ajusta als m2 fixats pel Mapa. En cas afirmatiu, es començarà el procés de planificació.

Visites a les biblioteques S’estan continuant el seguiment i suport a les biblioteques, que realitzem tots els anys a cada biblioteca del nostre territori per saber-ne les necessitats, peticions de millores, preocupacions, queixes, etc. L’objectiu és poder esbrinar tot allò que preocupa i tenir consciència de les diverses situacions, tot intentant trobar solucions, si està dins del nostre àmbit d’actuació. Durant el mes de març, per programació de treball, només s’han visitat les biblioteques de Constantí i Torreforta.

4


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Compra de fons S’han preparat llistats per un import total de 181.000 €, que s’inclouran en el concurs 1/2009. La compra es desglossa de la següent manera:

Lot Fundacional Complementari: - Cunit: 42.000 €. Aquesta quantitat completa el lot fundacional. Actualització / Renovació de Fons: - Altafulla: 18.000 €. Properament s’informatitzarà la Biblioteca actual d’Altafulla i es farà un procés de retirada d’obsolets. S’han comprat lots específics amb motiu d’efemèrides o per actualitzar seccions relacionats amb: - Astronomia (12 lots en paper i multimèdia). - Legislació (12 lots en paper) - Economia-crisi (21 lots en paper) - Temàtics escolars (18 lots en paper) - Multimèdia temàtics (7 lots que completen els lots comprats el 2008) - Multimèdia novetats (18 lots)

Gestió de la col·lecció La central de biblioteques, ha pogut posar en marxa el servei de catalogació de fons que les biblioteques no donen l’abast per catalogar i localitzar. En aquest moments ja s’han catalogat o es troben en procés les col·leccions de: Calafell, Falset, Reus, Torredembarra, Vandellòs i El Vendrell.

Formació 2009 Us presentem la formació que s’impartirà al personal de les biblioteques:

- Marc 21: s’està recollint la informació de les persones que caldrà formar en marc 21 i millenium, de cara a programar els cursos que es faran durant el segon semestre de l’any. - Formació Red.es: Blocs: creació i manteniment, Curs d’alfabetització tecnològica, Eines web 2.0 per a la biblioteca, Fonts d’informació – nivell Bàsic, Fonts d’informació institucional, Formació d’usuaris en l’ús de la informació, Recerca i recuperació de la informació: Nivell Bàsic, Recerca i recuperació d’informació a Internet - nivell avançat - Altres: Seguiment, control i avaluació de la gestió de la biblioteca. (Curs adreçat als directors/res de les biblioteques que van assistir a l’anterior curs. Aquest és la cloenda).

5


Cultura Biblioteques

C

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Primers passos de l’espai compartit Netvibes La Central ha enviat les pestanyes amb continguts relacionats amb: activitats, agenda de contactes, recursos professionals, etc. Totes les biblioteques han creat el seu espai dins de la plataforma del Netvibes i han rebut les pestanyes que la Central de Tarragona ha enviat mitjançant el correu electrònic i que s’ha decidit que siguin comunes per a tothom. A banda de fer servir les pestanyes comunes, cada biblioteca pot crear i compartir les seves pestanyes i compartir-les amb altres biblioteques que tinguin serveis o interessos comuns.

Fòrum Bibliotecari L’espai virtual es complementa amb la inserció del fòrum. Aquesta eina virtual ens dóna la possibilitat d’establir canals de comunicació entre biblioteques i la Central. Ens permetrà debatre, compartir experiències, dubtes, detectar necessitats, etc. A més és una altra manera de conèixernos millor. S’hi pot accedir des de la plana web de la Central o del Netvibes

Altres: agraïm a les biblioteques la col·laboració en l’anàlisi DAFO de la Central i dels Serveis Nacionals, que ens servirà de base per a una jornada conjunta de reflexió de tot el personal de Serveis Nacionals i Regionals del SSLP que es durà a terme el dia 16 d’abril.

Estadístiques web EVOLUCIÓ PER ANYS (2006-2008) Anys

Accessos

Visites

Planes

2006 * 2007 2008

26.859 197.315 384.047

4.703 30.804 36.844

7.008 45.962 54.319

EVOLUCIÓ 2006-2008 400.000 350.000 300.000

Accessos

250.000

Visites

200.000

Total =

608.221

72.351

107.289

Planes

150.000 100.000

* 2006 es va iniciar el recompte de dades a l'octubre

50.000 0 2006 *

2007

2008

6


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. LES BIBLIOTEQUES Nou mobiliari a la biblioteca de Cambrils (Font: bloc de la biblioteca) Durant el mes de gener, gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya, s'ha pogut adquirir el nou mobiliari de la biblioteca. Aquesta novetat ha afectat bàsicament a les plantes baixa i primera, que són les que tenien el mobiliari amb què es va inaugurar l'equipament, l'any 1997. La Biblioteca de Constantí al Facebook La biblioteca s’ha obert un raconet en aquesta xarxa social. Ens proporciona informació bàsica de la biblioteca, planes web preferides, esdeveniments, Club de Lectura. L’èxit de les biblioteques tarragonines El passat 4 de gener es publicà a les planes centrals de la Revista del Diari de Tarragona un extens reportatge sobre les biblioteques. Es destacava l’augment de visitants, de nombre de préstecs i de carnets que han experimentat les biblioteques de la demarcació de Tarragona des del 2004.

ADRECES D’INTERÈS

Charles Darwin (12 de febrer de 1809 - 19 d'abril de 1882)

- l’Espai d’Internet de 3cat24.cat l'Espai Internet se suma a la commemoració del 200 aniversari del naixement del biòleg Charles Darwin, pare de la teoria de l'evolució. Conté un gran llistat d’adreces interessants en català, castellà i anglès: biografies, dades curioses, plànols, fotografies, detalls del seu enterrament etc. - ReportEducacio Des de reporteducacio.cat s'ha preparat un catàleg de recursos didàctics que pot ser d'utilitat per al treball sobre Darwin així com de la seva obra, de la principal de les quals, "L'origen de les espècies", se’n commemora enguany el 150è aniversari de la seva publicació. Els recursos que se us presenten estan estructurats en funció de la seva tipologia audiovisual, bibliogràfica o telemàtica. Charles Darwin i el Beagle Dossier del Diari de l'Escola de VilaWeb sobre Charles Darwin i el Beagle, vaixell amb què el naturalista anglès va fer la volta al món per recollir la informació que li havia de permetre d'enunciar la cèlebre teoria de l'origen de les espècies. La història rere la teoria de la selecció natural Reportatge de VilaWeb Nit sobre els 150 anys de la presentació dels postulats de Charles Darwin i Alfred Wallace. Publicat el 30 de juny de 2008. Charles i la seva obra Podomatic: Cerca d’audiollibre

7


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Edgar Allan Poe (19 de gener de 1809 - 7 d'octubre de 1849)

Biblioteques de Barcelona La Diputació ha elaborat un apartat de planes web d’interès relacionades amb l’escriptor americà. Blocs sobre Allan Poe Lecturalia Poe Llibre per baixar-se Capítols i fragments de la seva obra Biblioteca virtual Podomatic: Cerca de audiollibres

Joan Amades (23 de juliol de 1890, 17 de gener de 1959)

- Associació Cultural Joan Amades És una organització sense afany de lucre formada per persones vinculades a la cultura popular que s’apleguen amb la finalitat de publicar els materials que el folklorista Joan Amades va deixar inèdits. Inclou una valoració de la seva obra i cronologia Biblioteca-Arxiu Joan Amades Arxiu i biblioteca adquirits pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana. Descripció del fons que es pot consultar a la Biblioteca Arxiu Joan Amades Rondalles catalanes Recull de les rondalles catalanes marineres més curioses, seleccionades d'entre les publicades per Joan Amades a 'Folklore de Catalunya, rondallística' (Editorial Selecta, 1950).

Antonio Machado (26 de juliol 1875 - 22 de febrer 1939)

Biografia Antonio Machado Ruiz (Sevilla, 26 de juliol 1875 - Cotlliure, 22 de febrer 1939) fou un poeta, escriptor i intel·lectual espanyol. Pertanyé en els seus inicis al moviment literari del Modernisme, però més tard passà a ser membre de la generació del 98. Va morir havent fugit a l'exili, a la Catalunya Nord, després de la derrota de la Segona República Espanyola.

8


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Materiales de literatura El autor y su época, Antología poética, Enlaces, Enlaces sobre el autor, Enlaces sobre el contexto Ateneu Enciclopèdic Popular Machado en Sòria E-books

Any Internacional de l’Astronomia 2009

Any Internacional de l’Astronomia L'Any Internacional de l'Astronomia AIA-IYA2009 representarà una celebració global de l'Astronomia i de la seva contribució a la societat, a la cultura, i al desenvolupament de la humanitat. La plana conté activitats, recursos, enllaços d’interès, etc.

Agrupacions astronòmiques Agrupació Astronòmica Castelldefels Entitat per la divulgació de l'astronomia: història, activitats, socis, vincles temàtics... Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster) Associació cultural no lucrativa amb seu a Barcelona i que reuneix afeccionats a l'astronomia i l'astrofísica d'arreu del Principat. Centre d'Astronomia Amateur de Tarragona (CAAT) Associació dedicada a l'astronomia del Camp de Tarragona. Organitza sortides, previsions meteorològiques i manté vincles. Entropia, club de ciències i astronomia Associació formada per joves interessats en la ciència i l'astronomia del Prat de Llobregat. Grup d'Estudis Astronòmics (GEA) Associació privada que des del 1984 es dedica a l'estudi de l'astronomia. Informació sobre les recerques i projectes en què participen. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) Acadèmia barcelonina amb informació sobre l'Observatori Fabra, astronomia, sísmica i meteorologia.

Asteroides, cometes i meteorits Asteroides, cometes i meteors Notícies, descripcions, observacions i altres dades sobre aquests cossos de l'espai. Astronomia, meteors (Masma) Informes de radiants de meteors des del 1989. Corbes de llum de variables i cometes. Observacions telescòpiques ordenades per constel·lacions. Cometas, asteroides y supernovas Web de l'observatori de Begues que es dedica a l'astrometria d'asteroides i al seguiment de cometes. Web actualitzada cada setmana.

9


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Hale-Bopp. Cometa del Segle Dades d'aquest cometa, estudis astrofísics, imatges, butlletins informatius i observacions. La petja del meteorit més devastador Dossier del Diari de l'Escola centrat en la pretesa identificació del cràter causat per un meteorit que gairebé va extingir la vida de la Terra, fent desaparèixer el 90% de les espècies marines i el 70% de les terrestres. Meteorits Conjectures sobre la seva procedència. Efectes de l'impacte. Amb simulacions i gràfics diversos. Meteorits D'on venen els meteorits? Quins efectes pot produir un meteorit quan cau a la Terra? On es poden trobar cràters a la Terra? Coordinador: Antoni Parra del centre: IES Joan Coromines. Meteorits Explicació en català, amb fotografies, dels meteorits. Meteorits, meteors i meteoroides Explicació de les diferències entre cossos interplanetaris: meteorits, meteors i meteoroides. Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN) Centre d'investigació de la Universitat Jaume I de Castelló sobre aquests fenòmens astronòmics.

Observatoris Anys Llum Observacions astronòmiques d'aficionat. Estels variables i dobles, nebuloses, galàxies, cúmuls, cometes, etc. Dibuixos, comentaris i imatges. Associació Observatori Esteve Duran (AOED) Amb la finalitat de reunir totes aquelles persones que comparteixen la seva sensibilitat en el foment i l'ajut a les tasques de divulgació i recerca en el camp de l'Astronomia, a la vegada que volen ampliar els seus coneixements en aquesta disciplina, ha estat creada l'Associació Observatori Esteve Duran, a Osona. Centro Astronómico del Alto Turia (CAAT) Observatori astronòmic creat per la Universitat de València. Estat del temps a l'Observatori Fabra Pàgina que informa de les variables meteorològiques (temperatura, humitat, pressió...) de l'Observatori Fabra de Barcelona. Estels, observacions astronòmiques Astronomia amateur amb observacions, dibuixos de cel profund, corbes de llum d'estels variables i més, d'Emili Capella. Fundació Observatori Esteve Duran (FOED) L'Observatori, investigació, àrees de recerca, formació, divulgació, accés i dades de l'associació.

10


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Fundació Privada Observatori Esteve Duran Fundació de l'observatori situat a Montanyà (la Selva), a la falda del Montseny. Conté l'activitat científica, divulgadora i educativa que desenvolupa, informació de l'associació i enllaços a webs dedicades a l'astronomia. Observatori Astronòmic de la Universitat de València Entitat de la Universitat de València on s'hi fa investigació, docència i difusió cultural. Història, instruments, línies d'investigació, manera d'arribar-hi, utilitats i enllaços. Observatori Astronòmic del Garraf (OAG) Web oficial d'aquest observatori amb seu a Vilanova i la Geltrú (Garraf), que té com a objectius la didàctica i investigació en el camp de l'astronomia. Observatori Fabra de Barcelona - Observatori astronòmic, sísmic i meteorològic inaugurat el 1904 i mantingut per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Planetes i satèl·lits 8th of June: Venus transit Notícia del Diari de l'Escola dedicada al trànsit de Venus del 8 de juny de 2004. Informació d'aquest fenomen astronòmic, de Johannes Kepler (el primer a predir-lo) i del planeta més lluminós del Sistema Solar. Constellations on the Internet Dossier de Diari de l'Escola al voltant de les eines de recerca espacial que es poden trobar a internet. Descobert un sistema planetari Reportatge del Diari de l'Escola sobre el descobriment d'un nou sistema planetari similar al nostre Sistema Solar. Després de Mart, la Lluna Dossier del Diari de l'Escola centrat en les característiques de la Lluna i en la sonda SMART-1 de l'Agència Espacial Europea. Conté també una breu explicació de l'arribada de l'home a l'únic satèl·lit de la Terra, el 1969. El Planetarium Planetari mòbil i flexible adreçat especialment a nens i nenes. Informació, planetes, constel·lacions i franquícies. El planeta Saturn a l'abast Dossier del Diari de l'Escola centrat en la missió Cassini-Huygens a Saturn. Conté informació del planeta dels anells, del satèl·lit Tità i dels astrònoms Christiaan Huygens i Giovanni Domenico Cassini. El Sistema Solar Descripció general i de cadascun dels planetes. Els planetes del Sistema Solar Descripció breu però acurada dels planetes que integren el Sistema Solar.

11


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Júpiter i Saturn Què i com observar, observacions, descripcions dels programes de Júpiter i Saturn, resultats, publicacions i recursos. L'Univers Els estels, les galàxies, la Via Làctia, quàsars, púlsars, forats negres, altres materials, mesures, forces i moviments, origen i evolució de l'univers i mètodes d'observació. La Terra a l'univers Activitat per descobrir i recollir informació sobre l'univers, el sistema solar i la Terra. Webquest elaborada per Bartomeu Quetglas des de Santa Maria del Camí. La Terra en Sistema Solar Webquest dissenyada pel professor del CP Mare de Déu de Gràcia de Maó. Els alumnes han de cercar informació sobre el sistema solar i la resta de planetes que en formen part. Mercuri Trànsit de mercuri. Explicació dels fenòmens associats al trànsit dels planetes. Planetarium Conté dades sobre els components del sistema solar. Planetes del Sistema solar Característiques bàsiques i fotografies dels planetes que configuren el sistema solar. Projecte Galileo Com la NASA encara l'estudi del planeta Júpiter i els seus principals satèl·lits. Inclou galeria d'imatges i vídeos, arxius sonors, vocabulari i bibliografia. Enfocat a l'ensenyament. Serviastro Servidor amb informació de trànsit de Mercuri, un fenomen astronòmic ocorregut el 7 de maig de 2003. Viatge a la Lluna Web on es descriuen els passos per materialitzar una de les aventures més somniades de l'ésser humà: arribar a la Lluna. Pensat per a l'ensenyament, inclou simulacions i un vessant lúdic.

ELS MÉS PRESTATS DESEMBRE 2008 FEBRER 2009 Novel·les per a adults 1.Els homes que no estimaven les dones. Larsson 2. El juego del ángel. Ruiz Zafón 3. El noi del pijama de ratlles. Boyne 4. El niño con el pijama de rayas Boyne 5. L'últim patriarca. El Hachmi 6. El joc de l'àngel. Ruiz Zafón 7. Un mundo sin fin. Follett 8. El Pont dels jueus. Gironell 9. Un món sense fi. Follett 10. La venjança del bandoler. Gironell

12


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. Novel·les per a joves 1. Crónicas de la Torre. Gallego García 2. Crepúsculo. Meyer 3. Harry Potter i les relíquies de la mort. Rowling 4. Ales de foc. Gallego García 5. Per què tothom em mira això del cap?. Abdel-Fattah 6. Camps de maduixes. Sierra i Fabra 7. Luna nueva. Meyer 8. Harry Potter i la pedra filosofal. Rowling 9. El clan de la lloba. Carranza 10. Túnels. Gordon

I0 Contes més llegits entre els més petits 1. A l'escola. Guettier 2. Animals salvatges 3. La Primera biblioteca 4. Tots a construir!. Brownlow 5. El Sol i la lluna. Guettier 6. Toca, toca. Land 7. La Casa. Didierjean 8. Formes. Morales 9. La Granja 10. Lleopard. Gironi

I1 Contes més llegits entre els infants de 0-5 anys 1. Bona nit, Sol; hola, Lluna. Viola 2. La Gran banyera vermella. Jarman 3. Colors de natura 4. Blanquet. Harper 5. Digues on és. Laval 6. El Pastís de xocolata. Ramos 7. El Peix irisat. Pfister 8. La Lletera. Grau 9. Els Tres porquets aviadors. Emmett 10. El Cervató. Pledger

I2 Contes més llegits entre els infants de 6-9 anys 1. Cuentos mágicos con actividades didácticas 2. Els Ratolins de la senyora Marlowe. Asch 3. Peter Pan 4. La Bella dorment 5. La Sireneta 6. El Quixot. Blanch 7. Quina cara!. Thomson 8. La Ventafocs. 9. Els Reis d'Orient. Carrasco 10. Blancaneus

13


C

Cultura Biblioteques

Central de Biblioteques de Tarragona

Full Informatiu – Núm. 15. Març-abril 2009. I3 Contes més llegits entre els infants de 10-12 anys 1. Retorn al regne de la fantasia. Stilton 2. Tercer viatge al regne de la Fantasia. Stilton 3. Fairy Oak. Gnone 4. El Meu nom és Stilton. Geronimo Stilton 5. El Misteri del tresor desaparegut. Geronimo Stilton 6. La Cursa més boja del món. Geronimo Stilton 7. L'Amor és com el formatge. Geronimo Stilton 8. La Muntanya que parla. Geronimo Stilton 9. A la recerca de la meravella perduda. Geronimo Stilton 10. El Galió dels gats pirates. Geronimo Stilton

Vídeo presentació de l’any Internacional de l’Astronomia

Les vostres aportacions i suggeriments per millorar el full envieu-los, si us plau, a l’adreça següent: Central de Biblioteques de Tarragona Nota: Trobareu els enllaços subratllats i en color blau excepte els de la barra de navegació de la plana principal, que són blancs.

14

FULL INFORMATIU ESPECIAL EFEMÈRIDES 2009"- MARÇ/ABRIL  

Full Informatiu "Efemèrides 2009" - març/abril

FULL INFORMATIU ESPECIAL EFEMÈRIDES 2009"- MARÇ/ABRIL  

Full Informatiu "Efemèrides 2009" - març/abril

Advertisement