Page 1

Guia de literatura infantil i juvenil Nadal 2007

UNA PROPOSTA DE LECTURA DES DE LES BIBLIOTEQUES PU’BLIQUES DE LES COMARQUES GIRONINES


Edita:

Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona www.bibgirona.net

Agraïments a: Xavi Garcia, Màrius Serra i Jaume Vilarrubí Realització:

Palahí, AG info@palahi.cat

Dipòsit legal:

GI-1479-06

Selecció feta per les biblioteques de: • Biblioteca Comarcal de Blanes • Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, Banyoles • Biblioteca de Palafrugell • Biblioteca Jaume Vicens i Vives de Roses • Biblioteca Just M. Casero de Girona • Biblioteca Lambert Mata de Ripoll • Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós • Biblioteca Manuel Vilà i Dalmau de Tossa de Mar • Biblioteca Marià Vayreda d’Olot • Biblioteca Mercè Rodoreda de Castell-Platja d’Aro • Biblioteca Municipal de Mont-ras • Biblioteca Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols • Biblioteca Pública de Salt • Biblioteca Salvador Raurich de Begur Per a més informació, es pot consultar l’apartat CLER del web: www.bibgirona.net


3

La lectura i el joc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Primers lectors . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Àlbums il·lustrats . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Llibres de coneixements . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Narrativa infantil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 Narrativa juvenil

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Còmics . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Àlbums per a adults . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Lectures per compartir . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

ÍNDEX

Índex


5

Enigmàrius

Poden ser de comptes, de comtes i de contes, de 7

Trobaràs la solució a la pàgina següent

PRESENTACIÓ

La lectura i el joc


6 PRESENTACIÓ

La lectura i el joc La solució és llibres

Si vols saber què són els enigmàrius, entra a www.mariusserra.cat o llegeix el darrer llibre que ha publicat Màrius Serra: Enviar i rebre: amb 141 enigmàrius. Barcelona, 2007.


primers lectors


8 PRIMERS LECTORS

Ziefert, Harriet [aut.] ; Haley, Amanda [il.]. 40 cosas que sólo hacen los abuelos. Madrid: Ediciones SM, 2007. 30 p. Resum: Tots sabem que el lligam que s’estableix entre un infant i els seus avis és especial i en podríem explicar mil anècdotes. D’aquesta relació és del que ens parla aquest llibre. També s’ha editat una versió per a àvies: “41 cosas que sólo hacen las abuelas”. Comentari: Sense més contingut que unes imatges divertides i una petita nota podem descobrir les experiències que dia a dia viuen els nens i els seus avis. És un àlbum que agradarà als més petits, en la mesura que podran reviure les estades a casa dels avis, però també pot ser molt útil com a objecte de regal per a avis novells.

Edats: a partir de 4 anys


9

Resum: Un llibre-joc desplegable que consisteix en trobar una sèrie d'objectes dins la ciutat, el camp, el mar, la muntanya i el cel. Comentari: És un llibre amb solapes desplegables que permet la participació de tota la família i alhora és una manera divertida de despertar l'instint d'observació de l'infant i aprendre vocabulari.

Edats: a partir de 3 anys

PRIMERS LECTORS

Laval, Thierry [aut.]. Digues on és. Barcelona: Cruïlla, 2007. 10 p.


10 PRIMERS LECTORS

Bofarull, Noe [aut.]. El león y el mosquito. Barcelona: La Galera, 2007. (Fábulas). 22 p. Resum: En el cor de la selva, el lleó regnava sobre tots els animals, pensava que era l’animal més fort i poderós. Cap animal s’atrevia a enfrontar-se a ell. No s’imaginava el que un simple mosquit li podia fer. Comentari: La Galera fábulas és una col·lecció on a partir d’una fàbula divertida es poden construir els protagonistes de la història i jugar amb ells. Només cal el material i seguir les instruccions que es troben al final del llibre. Dos llibres en un, llibre d’imaginació amb lletra lligada i de manualitats.

Edats: a partir de 6 anys


11

Resum: La Xurra és una de les burres que viuen a la casa d'en Joan. El noi explica, en una redacció de classe, les aventures viscudes amb ella. Com quan la Xurra que acabava de néixer i la seva mare no tenia llet per alimentar-la i en Joan, per xurra, va encertar en trobar una manera de donar-li menjar i salvar-la. Comentari: Una forma de vida que per desgràcia ha quedat llunyana per a molts nens i nenes. Mentre uns estimen el seu ordinador sobre totes les coses, pocs poden estimar la seva burra.

Edats: a partir de 6 anys

PRIMERS LECTORS

Casas, Lola [aut.]. La Xurra. Barcelona: La Galera, 2007. 67 p.


12 PRIMERS LECTORS

Alcántara, Ricardo [aut.] ; Serra, Sebastià [aut.]. L’oncle Xesc i el jersei verd. Barcelona: Combel, 2007. 16 p. Resum: La protagonista d’aquesta història es diu Júlia i és una noieta molt tossuda. La seva mare li va comprar un jersei i com que no li agradava va decidir rotundament que no se’l posaria. Aquell cap de setmana l’oncle Xesc es va presentar per portar-la al circ i per art de màgia va aconseguir que la Júlia canviés d’opinió sobre el seu jersei. Comentari: Com podem vèncer la tossuderia dels infants? Aquesta és una de les preguntes que sovint els pares es plantegen. Aquest conte ajudarà els infants a reconèixer els seus petits conflictes i els pares a saber tractar-los amb l’ajuda d’uns consells per a la família que s’inclouen al final del llibre.

Edats: a partir de 4 anys


13

Resum: Les tres germanes Rocamora roben sense parar amb una sola obsessió: brillar com el sol d'estiu. Comentari: Ens trobem davant d'una història fina i delicada que et recorda els clàssics de tota la vida.

Edats: a partir de 7 anys

PRIMERS LECTORS

Arnal, Txabi [aut.] ; Odriozola, Elena [il.]. Tres germanes lladres. Pontevedra: OQO, 2007. 50p.


14 PRIMERS LECTORS

Calì, Davide [aut.] ; Cantone, Anna Laura [il.]. Vull una mare robot. Barcelona: Claret, 2007. (Claret Kids). 24 p. Resum: El protagonista d’aquesta història s’adona que la seva mare mai no té temps per a ell ja que quan torna de l’escola no hi és mai i en canvi es troba notes amb instruccions del que ha de fer cada dia. Un dia decideix construir- se una mare robot. Aquesta mare no aniria mai a treballar, el defensaria sempre i li cuinaria només el que a ell li agrada, però sobretot no l’escridassaria mai. Però aquesta mare té un defecte...no és afectuosa. Comentari: Una mare, sempre és una mare i aquesta es la reflexió que es vol aconseguir en els més petits mitjançant aquest conte tendre i alhora divertit.

Edats: a partir de 6 anys


àlbums il·lustrats


16 ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Parr, Todd [il.]. Com m'agrada llegir!. Barcelona: Serres, 2007. 25 p. Resum: M'agrada llegir perquè... em puc imaginar que sóc qualsevol cosa... perquè ho puc fer a qualsevol lloc. Comentari: Amb la peculiaritat habitual de Todd Parr introdueix els nens en el món de la lectura donant bons motius per llegir.

Edats: a partir de 3 anys


17

Resum: És la història d'un rei malvat que governa un poble atemorit i un drac que intentarà parar-li els peus. Ho aconseguirà? Comentari: És un llibre divertit i engrescador il·lustrat amb molta gràcia i molt color. No es tracta d’una llegenda de Sant Jordi, però sí que hi apareix un personatge per a tots molt familiar: un drac.

Edats: a partir de 5 anys

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Arbat, Carles [aut.] ; Arbat, Carles [il.]. El rei del cul vermell. Barcelona: Baula, 2007. 24 p.


18 ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Delebecque, François [aut.]. Els animals de la granja. Barcelona: Cruïlla, 2007. 18 p. Resum: Qui hi ha darrere la solapa? Aixeca-la i ho sabràs!. Amb aquest llibre podràs jugar a endevinar els noms dels animals de la granja. Comentari: L'autor del llibre juga amb el blanc i negre quan hi ha la solapa baixada, i amb fotografia real quan es descobreix l'animal. El contrast de color aconsegueix que la curiositat del nen augmenti i segueixi aixecant solapes.

Edats: a partir de 2 anys


19

Resum: El conte dels tres porquets continua, ja que, de fet, mai no s’ha acabat. El llop no va perdonar-los perquè no va oblidar de quina manera van socarrimar-li el cul i, sobretot, per haver de suportar, des d’ençà, ser la riota de tots els personatges dels contes. I, d'això, ja fa una pila d’anys! Ara és l’ocasió de fer-los passar per l’adreçador. Comentari: Àlbum il·lustrat amb uns magnífics dibuixos plens de gràcia i de detalls en què el text també juga un paper gràfic molt destacat. Per gaudir-ne!

Edats: a partir de 5 anys

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Cox, Steve [il.] ; Emmett, Jonathan [il.]. Els tres porquets aviadors. Barcelona: Elfos, 2007. 32 p.


20 ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Roldán, Gustavo [aut.]. L'eriçó. Barcelona: Thule Ediciones, 2007. 40 p. Resum: L'eriçó té gana i al seu voltant no hi ha res per menjar; bé, res que sigui al seu abast. Els únics fruits estan penjats de les branques d'un arbre altíssim. L'eriçó demana ajuda però en surt escaldat i amb més gana que mai. Fins que l'enginy se li desperta i menja a cor què vols. Comentari: Es passa d'un estat de decepció i d'impotència a l'èxit de saber reaccionar i valdre's per si mateix. Les il·lustracions tenen un to humorístic.

Edats: a partir de 5 anys


21

Resum: Quan un llop afamat rep la inesperada visita d'una petita ovella, comença a pensar en un deliciós estofat. Comentari: Il·lustracions molt boniques i divertides per acompanyar un conte molt tendre sobre l'amistat.

Edats: a partir de 4 anys

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Smallman, Steve [aut.] ; Dreidemy, Joelle [il.]. L'ovelleta que va venir a sopar. Barcelona: Beascoa, 2007. 26 p.


22 ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Corentin, Philippe [aut.]. Pataplaf!. Barcelona: Corimbo, 2007. 30 p. Resum: Pataplaf! és la història d'un llop en el dia del seu aniversari, i de com es veu obligat, per la seva condició de malvat a perseguir els conillets i de trobar-se, potser, una mica sol. Comentari: És un conte tendre i divertit on el llop, moltes vegades ferotge i malvat, se'ns transforma en un personatge ben diferent.

Edats: a partir de 5 anys


23

Resum: En Pinxo fa el seu cau sota un pomer. El cau és just. Una poma cau de l'arbre i s'enganxa a l'esquena d'en Pinxo. Cercant una solució tot es complica. S'hi enganxen avellanes, una pera, una fulla, un paper, un nenúfar y un grapat de móres. Així serà del tot impossible que en Pinxo càpiga dins del seu cau hivernal. Comentari: Com quan se'ns enganxa un xiclet a la sabata i no sabem què fer per lliurar-nos d'ell. Busquem una vorera, una paret... una solució ràpida i efectiva. Fem front a situacions incòmodes i una mica angoixants.

Edats: a partir de 3 anys

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Scamell, Ragnhild [aut.]. Pinxo. Barcelona: Zendrera Zariquiey, 2007. 28 p.


24 ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Bachelet, Gilles [aut.]. Quan el meu gat era petit. Barcelona: Molino, 2007. 32 p. Resum: "Quan el meu gat era petit" és la continuació de l'exitós àlbum "El meu gat és el més bèstia". En aquesta ocasió l'autor ens relata com és el dia a dia del seu "gatet" i de quina manera s'ha adaptat a la seva nova casa. Comentari: Un àlbum il·lustrat preciós que és un autèntic regal per als sentits: les il·lustracions per a la vista, l'oïda -si una tarda us el llegeixen- i el tacte, en passar els fulls, i descobrir a cada racó noves sorpreses. Per gaudir-ne!

Edats: a partir de 4 anys


25

Resum: L'Owen i la seva mare sempre estaven junts. Els agradava molt jugar a fet i amagar a la riba del riu Sabaki, a l'Àfrica. Però tot això va ser abans que les inundacions i un tsunami canviessin la vida de l'Owen per sempre més. Comentari: Aquest conte està inspirat en una història real esdevinguda després del tsunami del 2004. L'escriptora Marion Dane Bauer i l'il·lustrador John Butler han creat aquesta commovedora obra sobre la curació, l'adopció i el renaixement, amb magnífiques il·lustracions i grans quantitats d'amor.

Edats: a partir de 4 anys

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Bauer, Marion Dane [aut.] ; Butler, John [aut.]. Una mare per a l'Owen. Barcelona: Serres, 2007. 29 p.


llibres de coneixements


28 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Barres, Josep M. [aut.]. Apunts de biologia. Barcelona: Parramón, 2007. 96 p. Resum: Una nova col·lecció de l’editorial Parramón adreçada als estudians d’ESO, però que també pot ser útil per al cicle superior de primària. A part d’aquests apunts de biologia, s’han editat els apunts d’anatomia i matemàtiques. Comentari: La presentació dels diferents conceptes d’una manera esquematitzada, ordenada i clara i la gran quantitat d’imatges fan que aquesta col·lecció sigui molt útil tan per fer un treball com per repassar i entendre les diferents matèries.

Edats: a partir de 10 anys


29

Resum: El gran llibre dels mags t'obre les portes de l'univers de 15 dels mags més extraordinaris de la llegenda i de la història. Comentari: Fantàstic llibre per aquells nens que els agrada el món dels mags i la ficció. Les il·lustracions, en molts casos, a pàgina sencera dóna al llibre un toc de color que fa molt agradable la lectura.

Edats: a partir de 8 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Tello, Antonio [aut.] ; Sicilia, Edgar [il.]. El gran llibre dels mags. Barcelona: Parramón, 2007. 112 p.


30 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

El meu atles Larousse. Barcelona: Larousse, 2007. 51 p. Resum: El llibre conté mapes i imatges per viatjar per tot el món. Conté informació relacionada amb la natura, el clima, el folklore de cada país, etc. Comentari: En aquest llibre hi trobem mapes físics i polítics de tots els continents acompanyats d'informació molt concisa dels trets característics de cada lloc. Conté pàgines desplegables.

Edats: a partir de 7 anys


31

Resum: Diccionari castellà-anglès il·lustrat. Presenta els termes en forma de llista de temes, amb índexs o a partir de conceptes o idees. Comentari: Es tracta d'un diccionari inusual, per la manera de presentar els termes, que ho fa a través de temes o conceptes i a través d'unes il·lustracions molt clares i entenedores. Molt pràctic.

Edats: a partir de 6 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Archambault, Ariane [aut.] ; Corbeil, Jean-Claude [aut.]. El mini Visual: diccionario español / inglés. Barcelona: Larousse, 2007. 600 p.


32 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Batllori, Jordi [aut.] ; Otero, Gemma [il.]. Els millors 250 jocs per a tots: jocs d'exterior. Barcelona: Parramón, 2007. 191 p. Resum: Oferir entreteniment i suggerir idees perquè tots puguin jugar en qualsevol situació: si vols jugar sol, per jugar en família, o per jugar en grup. Es descriuen i il·lustren una àmplia varietat de jocs de cada un dels cinc continents i de diferents cultures. Comentari: Es tracta d'un llibre de jocs d'arreu del món, de diferents cultures, i de diferents dificultats per a tots els nens i nenes de totes les edats. És original en la manera de presentar i explicar els jocs.

Edats: a partir de 5 anys


33

Resum: Recull d'enganyifes molt divertides que pretenen que el lector desenvolupi les seves habilitats i el seu enginy per tal de resoldre qüestions lògiques. Comentari: Llibre molt divertit i enginyós per a passar una bona estona amb tota la família. També és pràctic ja que les respostes a les enganyifes les trobem dins la mateixa pàgina al girar la solapa. Conté il·lustracions de Roser Calafell en totes les solucions.

Edats: a partir de 5 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Cajal, Beatriu [aut.] ; Calafell, Roser [il.]. Enganyifes. Barcelona: La Galera, 2007. 62 p.


34 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Cabot, Pilar [il.]. Gatonades il·lustrades. Lleida: Pagès, 2007. 69 p. Resum: Cançons de gats i gates de totes menes, races, països, colors i mides. Cançons divertides i originals, tant pel text, com per la música. Inclou un CD amb les cançons. Comentari: El text, la música i les il·lustracions compaginen perfectament per fer d'aquest llibre de cançons una bona eina per passar una estona, tant als grans com als petits.

Edats: a partir de 5 anys


35

Resum: Hi podem trobar des de gatets acabats de néixer fins a gats històrics, des de la tradició que envolta els felins fins a les característiques de la seva vida quotidiana. Aquest llibre desvetlla la màgia i el misteri d'uns animalons molt enigmàtics. Comentari: Il·lustracions molt boniques que acompanyen un text molt curiós i divertit. És un llibre-regal per tots aquells a qui fascinen els gats.

Edats: a partir de 7 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Mortimer, Anne [aut.]. Gatos. Barcelona: Molino, 2007. 25 p.


36 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Clements, Gillian [aut.]. Grans edificacions de la història. Barcelona: Blume, 2007. 61 p. Resum: Un repàs de la història de l'arquitectura a través dels grans edificis del nostre món. Des de les tombes dels faraons de l'antic Egipte fins als gratacels espectaculars de les nostres ciutats. Comentari: Presenta els edificis més importants de la nostra història, cronològicament i recolzat amb bones il·lustracions. Una bona eina per a conèixer les edificacions més importants, a quin moment històric pertanyen, com es van fer, i quin impacte van tenir en la societat del moment.

Edats: a partir de 8 anys


37

Resum: Diferents dissenys, diferents il路lustracions, diferents maneres de crear i inventar targetes per a tots els usos: felicitacions, regals, sorpreses... Comentari: A part de l'originalitat de les diferents targetes que s'hi presenten, cal destacar que se'n fa una explicaci贸 molt clara i entenedora dels passos a seguir. Llibre de manualitats molt ben il路lustrat i amb explicacions molt senzilles i aclaridores.

Edats: a partir de 10 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Watt, Fiona [aut.]. Ideas para crear tarjetas. Londres: Usborne, 2007. 61 p.


38 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Reece, Gordon [aut.]. L'arribada. Madrid: Macmillan Infantil i juvenil, 2007. (En Pep a Anglaterra; 1). 29 p. Resum: En Pep acaba d'arribar a Anglaterra i no sap gens d'anglès. La vida amb la família Parker serà plena de sorpreses i aventures. I, és clar, haurà d'empescar-se-les totes per entendre què li diuen... Comentari: A través de les aventures d'en Pep, aquesta col·lecció de llibres en català i anglès, introdueixen el lector en el vocabulari bàsic per aprendre l'idioma. Es tracta de llegir i aprendre l'anglès al mateix temps, i amb aquests llibres està ben aconseguit. Altres títols: "Anem a comprar"; "Al zoo"; "L'escola".

Edats: a partir de 8 anys


39

Resum: Què és un ecosistema? Quines característiques tenen cadascun dels diferents tipus de boscos? D'una manera molt planera, amb petites explicacions, mapes i fotos podem conèixer la vida al nostre planeta i la diversitat d'hàbitats i climes. Comentari: Un llibre ideal per als amants de la natura i per als estudiants. També s'ha editat una guia sobre els deserts.

Edats: a partir de 9 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Barres Manuel, Josep M. [aut.]. La biosfera. Barcelona: Parramón, 2007. (Guies de la natura). 40 p.


40 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Luna, Marta [aut.]. La meva primera història de Catalunya. Barcelona: Molino, 2007. 37 p. Resum: La meva primera història de Catalunya és un passeig per la nostra història, a través de les descriptives imatges inspirades en diferents escenaris de Catalunya i il·lustrades per 12 grans il·lustradors. Comentari: Des dels nostres orígens fins a una ciutat d'avui, hi ha dotze escenaris il·lustrats per dotze il·lustradors diferents, que ajuden a entendre cada època de la nostra història, de manera molt clara i entenedora. Una bona eina per a les primeres nocions d'història.

Edats: a partir de 8 anys


41

Resum: 12 cançons, 9 poemes i un recull final d'endevinalles al voltant de tot tipus de monstres. El llibre ve acompanyat d'un CD en el qual hi ha totes les cançons i poemes. Comentari: Un nou exemple de com parlar de vampirs, morts, fantasmes, mòmies, homes llop, zombis... de manera còmica i desdramatitzadora sobre els monstres que ens fan por.

Edats: a partir de 7 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Casas, Lola [aut.] ; Canals, Mercè [il.]. Música i poemes per a petits monstres. Barcelona: Publicacions Abadia de Montserrat, 2007. (Lluerna; 10). 24 p.


42 LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Zabalbeascoa, Anatxu [aut.] ; Geis, Patricia [il.]. Valentina a París. Barcelona:Tusquets, 2007. 32 p. Resum: La Valentina viatja a París amb els seus pares i es perd per la ciutat mentre l’estan visitant. Tot buscant-los es passejarà pels carrers de París i, sense voler-ho, es trobarà dins una desfilada de moda on coneixerà un famós dissenyador que, a més de retornar-la amb els pares, li farà de guia turístic. Comentari: Aquest és el primer d’una sèrie de Guies-Conte que portaran la Valentina i els seus lectors per les ciutats més importants del món. Aquestes guies introdueixen els nens en el món dels viatges mostrant els monuments més emblemàtics de les ciutats i els costums de les persones que hi viuen. Cadascuna inclou un mapa, una guia desplegable, una postal i un souvenir. Edats: a partir de 6 anys


43

Resum: Un manual de llengua? Un llibre per jugar amb les paraules? O potser totes dues coses. A cadascuna de les dues planes encarades hi trobem la mateixa frase, amb la coma posada en un lloc diferent. Les petites variants de la imatge ens ajuden a entendre el diferent sentit del missatge. Comentari: José Antonio Millán, lingüista, escriptor i editor digital, després d'haver editat “Perdón imposible: guía para una puntuación más rica y consciente” per a adults, ara ens ofereix aquest llibre adreçat als més petits on a partir de situacions sovint divertides és fàcil fer entendre als infants la importància dels signes de puntuació.

Edats: a partir de 7 anys

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

Millán, José Antonio [aut.] ; Urberuaga, Emilio [il.]. ¡Me como esa coma!. Barcelona: Serres, 2007. 28 p.


narrativa infantil


46 NARRATIVA INFANTIL

Jolibois, Christian [aut.] ; Heinrich, Christian [il.]. El gat del maharajà. Barcelona: Baula, 2007. 47 p. Resum: La primera de les històries de la col·lecció "SOS Princeses", on l'Aglaè i el seu fidel majordom Napoleó es desplacen al palau de Talalampur al nord de l'Índia per tal de trobar en "Darjeeling", el gat de la princesa Safia. Comentari: Llibre molt il·lustrat, per iniciar els nens en les històries de detectius.

Edats: a partir de 7 anys


47

Resum: Els pares del Nano estan ben trasbalsats, el seu fill no vol estudiar. Fan tot el possible per a convèncer-lo, però sembla que no se'ls escolti. Tot i així reflexiona sobre tots els arguments que li van donant. Finalment, quan els pares i mestres es donen per vençuts, serà una conversa amb la seva germana que el farà canviar d'opinió. Comentari: Una història en clau d'humor que serveix per reflexionar sobre quina lectura en fan els nens del que a vegades se’ls diu amb bona intenció i per no perdre l'esperança que, tard o d'hora, tots els consells acaben produint el seu fruit. Per altra banda, els nens s'hi poden sentir plenament identificats i, fins i tot, optar per fer cas al protagonista i veure que això d'estudiar tampoc fa mal. Edats: a partir de 7 anys

NARRATIVA INFANTIL

Rubio, Gabriela [aut.]. El nano no estudia. Barcelona: Cruïlla, 2007. (Vaixell de vapor. Sèrie blava; 145). 77 p.


48 NARRATIVA INFANTIL

Zubizarreta, Patxi [aut.] ; Odriozola, Elena [il.]. Furia. Caldes d'Estrac: Edicions del Pirata, 2007. (Tresor del Pirata; v 3). 61 p. Resum: “Per a mi la meva millor amiga és la tele". Són paraules d’en Carles en una redacció per l’escola. En Carles està enganxat a la televisió; tant que fins i tot s’adorm a classe perquè durant la nit s’està despert mirant la tele. Un dia, se’n va la llum i és com si s’acabés el món, però una sorpresa inesperada farà que s’oblidi de tot. Comentari: Una de les grans problemàtiques d’aquest segle és la lluita entre pares i fills per la addicció que aquests pateixen vers la televisió i els videojocs. Aquesta narració ens planteja aquesta qüestió i ens anima a proposar als pares alternatives per solucionar aquests conflictes.

Edats: a partir de 7 anys


49

Resum: Narració de diferents versions de la llegenda de Sant Jordi des del punt de vista de quatre dracs que diuen saber el que va passar realment. Així trobem el drac erudit, la dragona enamorada de Sant Jordi, el drac enamorat de la princesa i el drac actor de 44 caps. Comentari: L’originalitat de la història rau en la disputa entre diferents dracs que diuen saber què va passar realment entre Sant Jordi i el drac. Es donen quatre versions totalment diferents i molt imaginatives. La narració ens serveix de reflexió de com un fet pot tenir diferents versions, depenent de qui l’expliqui i les intencions que té i, per tant, ens ensenya a ser crítics en tot allò que ens arriba i ens expliquen. Edats: a partir de 12 anys

NARRATIVA INFANTIL

Folck, Jordi [aut.] ; Rodríguez. Leonardo [il.]. L'única i veritable llegenda de Sant Jordi contada pel Drac. Barcelona: La Galera, 2007. 178 p.


50 NARRATIVA INFANTIL

Arnold, Tedd [aut.]. La Supermosca a l'escola. Barcelona: Beascoa, 2007. 30 p. Resum: Història d'una mosca, mascota d'un nen anomenat Gus, i de les seves aventures; de com es guanya a la gent cridant-los pel nom...i en aquest cas de com la supermosca va a l'escola i allí entra dins el menjador escolar, i a la cuina. Comentari: Un dels títols que forma part dels tres que han sortit fins ara de les aventures de la supermosca, altres títols són: "Sóc la supermosca!", i"Hola supermosca!". Tots tres formen part de les aventures d'aquesta mascota diferent i divertida. Els llibres contenen molta il·lustració, que fan que l'obra sigui molt amena i divertida!

Edats: a partir de 5 anys


51

Resum: El dimoni Cucarell està fart que la resta de dimonis es riguin perquè ell no té banyes. El seu amic Xesc li ajudarà a trobar unes banyes apropiades. Comentari: En Xesc li ensenyarà al dimoni Cucarell que amb paciència tot s'aconsegueix, no s'ha de tenir pressa per aconseguir les coses.

Edats: a partir de 6 anys

NARRATIVA INFANTIL

Valriu, Caterina [aut.]. Les banyes d'en Cucarell. Barcelona: Cruïlla, 2007. (Vaixell de Vapor. Sèrie blanca). 57 p.


52 NARRATIVA INFANTIL

Sequera, Armando José [aut.] ; Nieto, Blanca [il.]. Un món de colors. Barcelona: Thule Ediciones, 2007. 32 p. Resum: L’Ernest vivia en blanc i negre. En realitat estava envoltat de colors però no els veia. Tot el que els seus ulls podia distingir era blanc, gris o negre. L’Ernest va créixer en un món descolorit, però no el molestava perquè no coneixia els colors, ni sabia que existien. Un dia, de sobte, alguna cosa va canviar, l’Ernest va trobar-se amb un món diferent banyat amb colors. La raó d’aquest canvi, una noia, la Laura, que escampava colors mentre caminava. Comentari: En realitat tant la Laura com l’Ernest veien la seva vida en blanc i negre fins que es van conèixer. És aquesta una història molt emotiva i tendra per donar a conèixer fins a quin punt l’amor pot fer canviar les nostres vides.

Edats: a partir de 7 anys


narrativa juvenil


54 NARRATIVA JUVENIL

Morrison, Pearl [aut.]. El domador del viento. Barcelona: Salamandra, 2007. 253 p. Resum: S’acosta l'aniversari de l’Archie i com cada any li arribarà un regal de l’oncle Rufus que els seus pares li amagaran. L’Archie comença a sospitar que alguna cosa passa: els regals d’un oncle que no coneix, el seu pare està desconegut, la mare més amoïnada i a més el vent ha començat a seguir-lo i parlar-li amenaçadorament. Comentari: Apassionant i original relat sobre un noi que ha de reunir tot el seu coratge i valor per poder salvar-se a si mateix i a tota la seva família d'una maledicció formulada fa segles. Aventura, humor, intriga i fantasia es combinen per crear una emocionant i vertiginosa odissea que atrapa des de la primera plana.

Edats: a partir de 12 anys


55

Resum: Fa dies que en Sam no sap res del seu pare. Mentre busca per casa alguna pista per saber on ha anat, troba al soterrani una gran pedra molt estranya que, tal com descobreix, permet viatjar en el temps. Passant per l’Edat Mitjana, la I Guerra Mundial i l’Antic Egipte, Sam viurà grans aventures mentre intenta trobar el seu pare. Comentari: Primer volum de les aventures d’en Sam Faulkner, un noi normal i corrent que es veu immers en uns apassionants viatges en els temps que posaran a prova el seu valor i decisió i el faran conèixer nous amics. Recomanat per tots aquells que vulguin viure emocions fortes + humor + intriga + història + misteri. Edats: a partir de 12 anys

NARRATIVA JUVENIL

Prévost, Guillaume [aut.]. El libro del tiempo. I. La piedra tallada. Barcelona: Alfaguara, 2007. (Alfaguara juvenil). 273 p.


56 NARRATIVA JUVENIL

Selznick, Brian [aut.]. La invención de Hugo Cabret. Barcelona: SM, 2007. 533 p. Resum: París, 1931. Hugo viu ocult a l’estació de trens on intenta sobreviure al mateix temps que arreglar un vell autòmat, l’únic que li queda del seu pare. Un dia és descobert pel vell joguinaire i la seva fillola i junts intentaran resoldre el misteri que envolta l’autòmat. Cap d'ells ho sap, però les seves vides estan a punt de canviar... Comentari: Fantàstica història narrada en un llibre que combina elements dels àlbums il·lustrats, novel·les gràfiques i cinema. El text dóna pas a detallades il·lustracions –més de 250!- que continuen l’argument i que donen com a resultat un llibre màgic i original que captivarà tant els grans lectors com els més ocasionals. També hi ha edició en català.

Edats: a partir de 11 anys


57

Resum: En Roger i la Wendy són mossos d’esquadra. Una nit reben el codi d’un assassinat. Aviat es veuran immersos en una història d’assassins perillosos, sectes secretes i robatori de peces d’art. Comentari: Andreu Martin, conegut per la sèrie policíaca Flanagan ens presenta una nova heroïna, Wendy Aguilar. Cal destacar de l’obra la informació que ens presenta entorn a les lògies maçòniques i que tant recorda l’obra El codi da Vinci.

Edats: a partir de 12 anys

NARRATIVA JUVENIL

Martín, Andreu [aut.]. La nit que Wendy va aprendre a volar. Alzira: Bromera, 2007. (Espurna). 162 p.


58 NARRATIVA JUVENIL

Webb, Beth [aut.]. La que baila con las estrellas. Barcelona: Salamandra, 2007. 280 p. Resum: La nit que la Tegen va néixer els estels ballaven al cel. Aquest senyal, anhelat pels druides, significa que la Deessa l’envia per salvar els seus, però és refusada per ser una nena. Tot i les conspiracions, els enganys i les lluites de poder, no hi haurà res que impedeixi a la Tegen aprendre la saviesa dels druides i complir el seu destí. Comentari: Lectura a mig camí entre la fantasia, l’aventura i la història que ens endinsa en la misteriosa i poc coneguda cultura dels druides i dels pobles pre-romans de les Illes Britàniques. Aquest és el primer volum d’una emocionant sèrie protagonitzada per la Tegen, una noieta plena de valor i coratge.

Edats: a partir de 13 anys


59

Resum: En Víctor tot just acaba de fer setze anys. Com la resta d’adolescents fa el que vol. La retrobada amb el seu antic professor de matemàtiques el portarà a replantejar-se el sentit de la seva vida. Comentari: Aquesta novel·la de Francesc Miralles intenta reflectir les complexitats i confusió d’aquesta etapa de l’adolescència.

Edats: a partir de 12 anys

NARRATIVA JUVENIL

Miralles, Francesc [aut.]. La vida és un foc suau. Barcelona: Edebé, 2007. (Periscopi). 175 p.


60 NARRATIVA JUVENIL

Rivera de la Cruz, Marta [aut.]. Otra vida para Cristina. Madrid: Anaya, 2007. 123 p. Resum: Després de la mort dels seus pares la Cristina veu com tota la seva vida canvia: es trasllada des de Madrid a un poble de Galícia, canvia una escola exclusiva per una de rural i ha d’anar a viure amb la seva desconeguda tia Virgínia. Però també hi ha coses bones: nous amics, noves experiències i una nova llar. Comentari: Relat realista de la vida d’una nena de tretze anys que ha de superar unes circumstàncies difícils i la seva adaptació a un nou entorn. És una lectura fàcil i àgil, amb personatges ben dibuixats i creïbles que es fan estimar. Un llibre molt adient per aquells lectors i especialment lectores que els costa tant llegir com mantenir l’atenció un cop han començat el llibre.

Edats: a partir de 12 anys


61

Resum: Tatanka, fill d'una índia lakota i d'un explorador escocès, és un indi que es mou tan àgil i silenciosament que l’anomenen Espíritu Andante. Des de la mort de la seva dona viu sol i apartat i només quan veu un grup de guerrers que han segrestat una jove i un ramat de cavalls decideix intervenir, el que donarà peu a una emocionant aventura. Comentari: Apassionant novel·la d’aventures ambientada en el món de les tribus índies. L’autor, d’origen indi, fila un relat emocionant, ple de descripcions i situacions inesperades i sovint una mica dures, que endinsen el lector en la forma de vida dels indis nordamericans i en la seva cultura, caracteritzada per l’amor i respecte a la natura.

Edats: a partir de 14 anys

NARRATIVA JUVENIL

Foutz, Virgil W. [aut.]. Tatanka. El Espíritu Andante. Barcelona: Salamandra, 2007. 350 p.


còmics


64 CÒMICS

Smith, Jeff [aut.]. Bone, los ojos de la tormenta. Bilbao: Astiberri, 2007. 180 p. Resum: En Bone és petitó, decidit i valent. Es veurà immers en una sèrie d'aventures èpiques que haurà de superar en companyia dels seus amics. Comentari: Bone és una saga de 9 volums considerada pels crítics com un dels millors còmics de tots els temps. Combina bones dosis d'intriga amb divertiment.

Edats: a partir de 9 anys


65

Resum: En un món futurista amb tocs victorians, Addidas és una nena que neteja xemeneies amb el seu pare. Però dins les xemeneies hi ha un altre món amb éssers estranys, la vida d’un dels quals es veurà lligada a la de la protagonista. Sèrie en curs de publicació, cal llegir abans: La Voz de las chimeneas (volum 1) i El Gran agujero (volum 2). Comentari: Sobre les il·lustracions: el dibuixant suís, un dels més reconeguts de l’actualitat, continua sent fidel al seu habitual estil amb línies gruixudes i abundants taques negres, però, això sí, adaptat per a un públic més jove.

Edats: a partir de 9 anys

CÒMICS

Wazem, Pierre [aut.] ; Peeters, Frederik [il.]. Como en los westerns. Madrid: Dibbuks, 2007. (Koma; 3). 48 p.


66 CÒMICS

Luciani, Brigitte [aut.] ; Tharlet, Eve [aut.]. Una visita inesperada. Barcelona: Molino, 2007. (En Pinxo, en Timbal i la Guineta; 2). 32 p. Resum: El Senyor Teixó i la Senyora Guineu comparteixen, junt amb els seus respectius fillets, un mateix cau al bell mig del bosc. Plegats, hauran d'aprendre a valorar la convivència com una experiència positiva en què l'amistat i la solidaritat juguen un paper molt destacat. A més, els personatges viuran algunes aventures amb els altres animalons del bosc. Comentari: Segona part de les Aventures d'en Pinxo, en Timbal i la Guineta. Un còmic per a nens i nenes en què les il·lustracions, suggeridores aquarel·les, acompanyades d'una bona història, faran gaudir tots els lectors i les lectores. Per gaudir-ne! Edats: a partir de 6 anys


67

Resum: Lucy, Emma, Ingrid, i Clàudia formen un grup d’amigues que decideixen buscar feina de cangurs. Les pors, frustracions i alegries d’aquest grup d’adolescents connectaran perfectament amb les dels seus lectors, que de ben segur s’hi veuran reflectits en un moment o altre. Comentari: Sobre les il·lustracions: dibuix en blanc i negre, molt influenciat pels autors francesos i l'underground autobiogràfic, amb línies clares, pocs ombrejats i fons molt senzills.

Edats: a partir de 12 anys

CÒMICS

Martin, Ann M. [aut.] ; Telgemeier, Raina [il.]. ¡Buena idea, Emma!. Barcelona: Molino, 2007. (Amigas & Cía). 186 p.


68 CÒMICS

Tome [aut.] ; Janry [il.]. ¿Te ayudo con mi dedo?. Madrid: Kraken, 2007. (El Pequeño Spirou; 2). 46 p. Resum: Divertides aventures en clau d’humor sobre la infantesa del popular personatge Spirou. Qualsevol tema serà objecte de l’atrevit sentit de l’humor dels autors, no deixant lloc a tabús però sense caure en tòpics. Cada pàgina és una història que comença i acaba, construïda amb molt d’ofici i d’ingeni. Comentari: Sobre les il·lustracions: el nivell mig de tota la sèrie es altíssim, i el dibuix està en clara sintonia amb el que és conegut com la línia clara franco-belga; els personatges són una mica més caricaturitzats que a la seva col·lecció mare “Las Aventuras de Spirou y Fantasio".

Edats: a partir de 7 anys


Ă lbums per a adults


70 ÀLBUMS PER A ADULTS

Tan, Shaun [il.]. Emigrantes. Cádiz: Barbara Fiore, 2007. 120 p. Resum: A mig camí entre el còmic i l'àlbum il·lustrat, aquest llibre sense paraules ens narra la història d'un emigrant, la seva arribada a un nou món que no entén, la seva lluita per sobreviure i adaptar-se, i la seva relació amb d'altres emigrants que també tenen una amarga història per explicar-nos. Comentari: Una obra per adults que té el gran encert de poder entendre's per nens i joves, o bé treballar-la amb ells com a un exemple extraordinari de comprendre el fet d'emigrar, els motius, les situacions i els sentiments de la persona nouvinguda i la dificultat d'entendre un món nou on ni la llengua ni la societat ni la manera d'actuar són comprensibles: l'autor converteix el lector en un emigrant més dins la seva història. Edats: per a totes les edats


71

Resum: Un home misteriós arriba a un poble costaner però la gent que hi veu, plena de susceptibilitats i desconfiances, comença a especular sobre la vida i la feina d'aquell home fins al punt que, un cop descobert el seu secret, aquest els porti unes conseqüències inimaginables. Comentari: Un relat que en el fons ens parla de la xenofòbia, de la por al que no coneixem, a l'altre, a l'estrany, i de la perversitat, mesquinesa i egoisme de les persones que només poden conduir a la desfeta. Una crítica també a la mania de tafanejar la vida de les altres persones; i al poder destructor de les masses per damunt de les minories: "el que pensaven molts no podia ser un error". Edats: per a totes les edats

ÀLBUMS PER A ADULTS

Turkowski, Einar [aut.]. Era fosc i sospitosament tranquil. Una història de la costa. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2007. 20 p.


72 ÀLBUMS PER A ADULTS

Bernard, Fred [aut.] ; Roca, François [il.]. Uma, la petita deessa. Barcelona: Joventut, 2007. 34 p. Resum: Un conte extret del Mahabarata, el llibre de referència cabdal dins la religió, filosofia i mitologia de l’Índia. Aquest fragment narra les peripècies d'Uma, una nena escollida com a deessa i que haurà de sobreviure a una guerra i a un munt de vicissituds per retrobar-se amb la seva família. Comentari: Una història d'aprenentatge, del pas de la infantesa a una edat més adulta, i a més un redescobriment del que ens fa ser humans, una reivindicació del que és humà, de les emocions, dels sentiments. El tractament dels animals i les plantes humanitzats (amb veu i consciència) els situa al mateix pla d'importància que les persones dins d'aquest nostre món.

Edats: per a totes les edats


lectures per compartir


74 LECTURES PER COMPARTIR

Moroney, Trace [aut.] ; Moroney, Trace [il.]. Cuando estoy triste. Barcelona: SM, 2007. 16 p. Resum: Què faig quan estic trist?. Ploro, m’amago... Què vull quan estic trist?. Que em mimin, estar amb la família i els amics... però sobretot que algú que m’estimi m’abraci i em digui: tot anirà bé. Comentari: Aquest llibre pertany a una sèrie de contes sobre els sentiments pensats per a ajudar els nens més petits a comprendre els seus propis i, alhora, a tolerar millor tots aquells que siguin dolorosos, com ara la tristesa, la soledat, la por...

Edats: a partir de 4 anys


75

Resum: En Palmström té un problema amb un ratolí. El seu amic Korf li dóna una solució. Fa una cel·la gran on Palmström hi toca el violí com a reclam per al ratolí. El ratolí cau a la trampa. Amb un gran camió transporten el ratolí i en Palmström a un bosc llunyà . El ratolí, content, estrena nova llar i res no se li fa rar. Els dos amics tornen a casa entendrits i satisfets de com han resolt el problema. Comentari: Poema fet conte o conte fet poema. Amb rodolins ens ve a dir que a vegades no cal buscar una solució dràstica per a les coses que ens molesten.

Edats: a partir de 5 anys

LECTURES PER COMPARTIR

Morgenstern,Christian [aut.]. La ratera. Barcelona: Joventut, 2007. 48 p.


76 LECTURES PER COMPARTIR

Cole, Babette [aut.] ; Cole, Babette [il.]. Las piezas del puzle. Barcelona: Serres, 2007. 31 p. Resum: Ziggi, el protagonista, es planteja una pregunta cabdal: per què he nascut?. De sobte, una nit estrellada, una estrella es transforma en un cavall alat i li dóna la resposta tot mostrant-li el passat, el present i el futur. Comentari: Lectura per compartir amb un adult per ajudar a donar resposta a aquesta pregunta transcendental que de vegades plantegen els petits. En aquest cas l’autora resol la qüestió comparant l’existència amb un gran puzzle on tots som una petita peça que ajuda a completar-lo, tot formant part d’un engranatge. Nosaltres naixem per ajudar i tenir cura dels altres perquè aquests, alhora, ho puguin fer per a altres persones.

Edats: a partir de 6 anys


77

Resum: És una selecció de les narracions més cèlebres dels germans Grimm. Comentari: L'adaptació dels contes va a càrrec d'Albert Jané que ens presenta una versió molt fidel dels relats originals. L'edició també és molt acurada i la il·lustració conté un gran poder de suggeriment.

Edats: a partir de 4 anys

LECTURES PER COMPARTIR

Grimm, Jacob [il.]. Les millors rondalles dels germans Grimm. Barcelona: Combel, 2007. 191 p.


78 LECTURES PER COMPARTIR

Mcghee, Alison [aut.] ; Reynolds, Peter H. [il.]. Un dia. Barcelona: Serres, 2007. 38 p. Resum: El bonic text d'aquest conte ens recorda, un a un, els moments importants de la vida. Comentari: Ens trobem davant una poderosa oda a l’amor i al potencial de la vida. Lectura per compartir amb algú molt important que formi part de la teva vida.

Edats: a partir de 7 anys


Notes:


Guia de literatura infantil i juvenil NADAL 2007  

Guia de lectures recomanables. Una proposta del grup CLER, professionals de les biblioteques públiques infantils i juvenils de comarques gir...

Guia de literatura infantil i juvenil NADAL 2007  

Guia de lectures recomanables. Una proposta del grup CLER, professionals de les biblioteques públiques infantils i juvenils de comarques gir...

Advertisement