Page 1

hälsa

HUMOR SOM BOTAR

mode

ALLT FÖR TRÄNINGSVÄSKAN

träning

EFFEKTIVA ÖVNINGAR

Citylife – inspiration från din galleria | #1 våren 2018

SIMON SKÖLD MMA-fightern som skriver böcker för latmaskar


Du har känslan. VI HAR FESTDETALJERNA. Våren är en tid av fester, och det finns många tillfällen att fira framöver. Skolavslutning, student eller bröllop. Och vi har allt från festkläderna till det fina på bordet. Välkommen till Liljeholmstorget Galleria!


– LEDARE –

– INNEHÅLL –

18 06

Startskottet för våren! Dagarna känns längre, solens strålar värmer lite mer för varje dag och de första knopparna är på gång. Vårkänslorna ligger i luften, både utomhus och i centrumet. Vi kan äntligen säga att det är vår! Det jag sett fram emot mest är ljuset. Våren känns också som ett perfekt tillfälle för att prova något nytt, speciellt på träningsfronten, och kanske vågar jag mig på Olympic Lifting som komplement till min gymträning. Skivstången på gymmet får bli säsongens utmaning!

14

Våren är tiden för både förändring och aktiviteter. Vi jobbar konstant på att förvalta, förnya och förbättra delar av centrumet, och kommer fortsätta på samma spår i vår. Den 22 april kör vi även en ny omgång av den populära Bakluckeloppisen i gallerians garage. Missa inte det.

06

Vi välkomnar våren med ett härligt nummer av Citylife på temat träning och hälsa. Du träffar MMA-fightern Simon Sköld, får hälsosam inspiration från Food Pharmacy, träningstips för vardagen, och mycket mer! Trevlig läsning!

nina sundberg

Centrumchef, Liljeholmstorget Galleria

– REDAK TION – a n s va r i g u t g i va r e : Ann Werner, Citycon p r o d u k t i o n : Centerteam o m s l ag s f o t o : Klara G t ryc k e r i : Polinor u p p l ag a : 256 000 k o n ta k t : citylife@centerteam.no

10

12

14

m e da r b e ta r e :

Helena Ekström, redaktör, Jenie Ström, projektledare, Billie Josephson, skribent, Lisa Gjønnes, formgivare. Övriga medarbetare: Klara G, Therese Jahnson, Evelina Nässén, Alice Lönnblad, Päivi Korhonen Carlberg, Karin Boo, Jezzica Sunmo, Isabella Kubitsky Torninger, Joakim Ström, Per Myrehed, Daniel von Malmborg, Charlie Wiehen Siegmeyer, Jonas Howding, Marte Nergaard Sollied. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och utsålda varor.

Nej tack till reklam? Vi hoppas att du gillar att läsa Citylife. Om du fortfarande inte önskar att få magasinet hem till dig gratis och har "nej tack till reklam" på brevlådan, måste du lägga till "gäller även gratistidningar".

04 allt för träningsväskan 06 simon sköld 10 årets soffträning 12 motiverad som aron andersson 14 hälsa och humor med food pharmacy 17 tre frågor 18 vårens modetrender 21 plagg och prylar som tål lek 22 gröna trender i matbutiken

#1

citylife

|3


TRÄNA PÅ TOPP Tränar vi bättre med trender? Kanske när det kommer till teknik och utveckling av produkter. Men framförallt blir träningen roligare med säsongens alla nyheter och härliga färger!

4 | citylife #1

FOTO: H&M

TRÄNING


TRร„NING

02

01

03

04 17

05

06

16

07

15

08

09

14

11 10

12 13

01. KAPPAHL topp 179:- 02.INTERSPORT keps 399:- 03. H&M t-shirt 149:- 04. H&M sport-bh 199:05. KAPPAHL topp 199:- 06. KJELL & COMPANY pulsklocka 999:- 07. INTERSPORT vattenflaska 99:- 08. INTERSPORT Nike svettband 99:09. INTERSPORT Nike pannband 89:- 10. EUROSKO sneakers 599:- 11. KAPPAHL tights 349:- 12. H&M tights 199:- 13. INTERSPORT hantel 149:14. KAPPAHL tights 249:- 15. KJELL & COMPANY hรถrlurar 599:- 16. INTERSPORT handskar 149:- 17. INTERSPORT fitnessband 149:#1

citylife

|5


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Kläder från Diesel

6 | citylife #1


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Segerkänsla med

SIMON SKÖLD Simon Sköld är MMA-fightern som numera även är författare. Hans första bok vänder sig till latmaskar i vardagen. I vår blir det ytterligare en bok på temat och även ligasatsning. Häng med! TEXT & STYLING FOTO

S

imon Sköld är den professionella MMA-idrottaren, som dansade sig in i svenska folkets hem genom “Let's Dance”, och som numera periodvis byter ut den oktogon-formade buren mot skrivbordet. Med sin bok “Träning för latmaskar” gjorde han ett gott försök att få frun, författaren Camilla Läckberg, att börja träna. Och boken inspirerar även andra, som precis som Camilla, “hatar att träna”. I slutet av mars kommer uppföljaren “Mat för latmaskar”.

Karatekast in i MMA

Vägen till titlar och stenhård MMAträning har gått via födelseorten Hultsfred och karatemattan. Simon tävlade i karate från det att han var 14 år med,

Helena Ekström Klara G

som han beskriver, blandade resultat – trots SM-guld som junior. När han blev äldre sökte han sig därför vidare inom kampsporten och hittade hem i MMA:n. MMA-sporten kan knappast ses som en idrott för latmaskar. Så frågan är: kan han själv identifiera sig med titeln på sin egen bok? Och han svarar med ett leende. – Jo jag känner faktiskt igen mig i det på sätt och vis. Men för mig handlar det mer om att lösa saker snabbt och smidigt. Tidigare tränade jag alldeles för hårt och blev ofta sjuk. När du tränar för mycket får du ingen utdelning, och jag tränar hellre mindre och mer effektivt, och lägger tid på annat.

Så vem riktar sig boken till?

– Jag vill hjälpa de som hatar att träna, och jag letar själv hela tiden efter sätt för att träna så lite som möjligt på för att samtidigt hålla mig på elitnivå. Jag är inte en person som vill hänga på gymmet, utan är där för att skapa resultat. Det senaste året har varit intensivt för Simon. Träning, matcher, boklansering, bröllop, flytt från villa till lägenhet, och ett vardagsliv med familjen, som förutom Camilla, består av dottern Polly, snart två år, och bonusbarnen Wille, Meja och Charlie.

Hur får du ihop livet med projekt, familj och proffsträning? – Jag gillar utmaningar och när det händer saker, och när jag går in ett projekt så är det alltid med ett 100%

#1

citylife

|7


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Tröja Puma, vintage-byxor Humana

TRE TRÄNINGSTIPS FRÅN SIMON SKÖLD 1. Den bästa träningen är den som blir av. Det viktiga är att du gör någonting. 2. Prova något nytt. Träning är så mycket mer än gym och löpning. 3. Träna i vardagen, varför inte knäböj när du lagar mat?

engagemang. Och jag brukar kunna hantera två till tre projekt vid sidan av träningen. Föreläsningar och skrivande är ofta begränsade perioder, så då krävs det bara ordentlig planering och fokus. Det viktigaste är att det inte går ut över familj och träning.

Och kanske kommer mental träning väl till pass i både vardagsoch yrkeslivet?

– O ja, den mentala träningen kommer till användning även för små vardagssysslor eller när jag går och handlar med barnen. Och rent professionellt har jag bland annat jobbat tillsammans med brottaren Martin Lidberg med dessa bitar. Inför en match visualiserar jag tävlingen framför mig, från det att jag kommer in i hallen, lindar händerna, värmer upp och går in i buren och slutligen står som segrare.

Hur modig måste man vara för att ge sig in i MMA?

– Du måste ha ett starkt psyke, ha teknisk och taktisk kunskap, och du måste våga tro på att du har tränat

8 | citylife #1

tillräckligt. Annars blir du ”uppäten” i buren. Jag har sett allt från världsmästare förlora – till att helt okända vunnit.

UFC-galor hägrar

Årets stora mål för Simon är ett sista race till de stora arenorna – och att ta sig in i UFC, en liga inom MMA. Dit du bokstavligen endast blir antagen genom att fighta dig till en åtråvärd plats. Ofta bara med ett par chanser per år. I år kommer Simons PT-expertis även väl till pass, trots att han inte jobbar med den biten längre. Men han gör nu ett undantag för Team Läckberg-Sköld. – Camilla har bestämt sig för att tävla i bikini-fitness med SM som mål, så det blir till att coacha henne. Hon är en periodare när det kommer till träning, och inspiratör till ”Träning för latmaskar”, så vi får följa råden i boken helt enkelt, skrattar Simon, som även betonar att hon är fokuserad på målet. Och som författare har Simon också hittat sin publik som han hjälper att göra skillnad.

"Mat för Latmaskar" hittar du hos Akademibokhandeln! – Den nya boken ”Mat för latmaskar” har samma grundtänk som tidigare, där det handlar om att förenkla. Boken bygger på enkla rätter utan att ge dåligt samvete och som passar hela familjen i vardagen, och avsnitt om motivation. Alla kan ta med sig något. Simons eget favoritrecept från boken? Kyckling med pesto!


I N T E R VJ U S I M O N S Kร– L D

Hood-trรถja Remake, byxa SOC

#1

citylife

|9


TRÄNING

Hälsa istället för hets

GÖR 2018 TILL DITT BÄSTA ÅR Päivi Korhonen Carlberg, personlig tränare och hälsoprenör, med företaget Fabconceptbypejv, tar en titt på årets träningstrender, bjuder på ett effektivt ”soffpass” och ger sina bästa tips till ett starkare och friskare liv. TRÄNINGSEXPERT Päivi Korhonen Carlberg FOTO

Jezzica Sunmo

N

är Päivi Korhonen Carlberg sammanfattar sin filosofi blir det ”välj hälsa istället för hets”. – Ditt fokus ska vara balans. Och då är inte alltid mer träning nyckeln till resultat. Ibland kanske du behöver få tid för att bara läsa en bok, eller något annat som ger dig balans. För att göra 2018 till ditt allra bästa år ska alla bitar i ditt liv vara i harmoni. Där träning är en av pusselbitarna. Och återhämtning en annan. Om du inte gör en specifik tävlingssatsning ska träningens uppgift vara att få dig att må bra. Den ska ge dig ork till saker som är viktigare än något lopp eller någon tävling: ett långt, friskt liv.

Med soffan som träningsredskap

Päivis träningsfavorit i vardagen är ”soffpasset”, som går utmärkt att göra såväl hemma som i gymmet. Eller varför inte på hotellrummet på semestern? Du behöver bara tillräckligt med utrymme för att kunna göra en planka sedan är det bara att köra. Häng med! 10 | citylife #1


5 TRÄNING

Effektiva övningar ENBENSBÖJ

En rörelse som ger resultat fort och som är ett perfekt sätt att träna upp obalanser. Ha upp en fot på soffan och böj. Det ska nypa tag rejält i rumpan egentligen redan på repetition ett. 2 x 8 repetitioner per ben.

PLANKA

3 x ditt eget max. Stå stabilt. Dra in ”svansen”, det vill säga spänn rumpan och krumma ryggen lite så du får en spänning i magen. Stå där så länge du kan. Gör tre varv.

ARMHÄVNINGAR

Gör armhävningar mot soffan. Spänn hela kroppen som i en planka. Sedan går du upp och ner i en flödande rörelse. Överkroppen ska inte nudda soffan på nervägen men gå så djupt så du känner att det blir jobbigt att vända. 3 x 8 repetitioner.

TRICEPSARMHÄVNINGAR

Här är det viktigt att hålla armbågarna klistrade i sidan, axlarna sänkta och också hålla rumpan nära soffan. 3 x 8 repetitioner.

KNÄBÖJ

Vanlig hederlig knäböj som tränar i stort sett hela kroppen. Spänn till magen. Se till att tår och knän pekar åt samma håll. Sikta bakåt i soffan med rumpan. 3 x 10 repetitioner.

TRÄNINGSTRENDER 2018 1. Wearables, d.v.s. pulsklockor och aktivitetsmätare ligger i topp. Och det är inte konstigt alls. Det är klart att vi vill kunna mäta våra insatser. Att hålla koll på både dagsform och framsteg är ett kul och ett smart sätt att öka motivationen. Just nu jobbar forskare på att ta fram smarta och interaktiva kläder. Tänk att bli coachad av dina egna löparskor, rätt kul tanke! 2. Styrketräning är här för att stanna. Skulle jag ge ett enda tips är det att alla – oavsett ålder, bakgrund, förutsättningar och mål – borde ha styrketräning som bas oavsett övrig träning. En stark kropp är en frisk kropp som orkar allt du vill hela livet. 3. Att lära dig hur din kropp fungerar och hur du tränar säkert ger inte bara mer motivation utan också bättre resultat. En duktig PT är absolut en av de bästa investeringarna du kan göra i dig själv. Just nu satsas det på utbildad och certifierad träningspersonal, och kunskap är en del av din träning.

KOSTRÅD PÅ VÄGEN 1. Mer protein. Det ger bra mättnadskänsla vilket gör att du inte behöver småäta. 2. Ät mer frukt och grönt. Då får du i dig mer fibrer som håller igång magen och vitaminer och andra näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. 3. Tänk 80/20. Ha en bra kostgrund 80 procent av tiden och ät lite vad du vill 20 procent av tiden. Allt är tillåtet, bara inte hela tiden. Att göra medvetna val är ett bra sätt att få koll på kosten och vad du stoppar i dig rent generellt.

Tack till gymmet Rosa Skrot där du också hittar Päivi som PT. #1

citylife

| 11


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

Aron Andersson

RESAN FRÅN CANCER TILL KEBNEKAISE

Äventyraren Aron Andersson behöver ingen ”bucket list”. Han bockar av alla utmaningar i farten, och samlar samtidigt in pengar till Barncancerfonden. Vi träffar Aron för att prata motivation, mål och lycka! TEXT

D

et är inte många som cyklar till Paris, bestiger Kilimanjaro, skidar över Antarktis eller simmar över Ålandshavet – och dessutom helt utan att använda benstyrka. Omöjligt, tänker de flesta. Men inte för Aron Andersson, som inte ens räknar dessa utmaningar till hans livs största. Som åttaåring drabbades Aron av cancer i bäckenet, opererades och fick inte sitta på ett helt år – med beskedet att rullstolen skulle bli en del av hans liv. Vad han inte visste då var att händelsen nog lade grunden till hans mentala styrka, som han skulle ha nytta av längre fram i livet. – Jag var tvungen att hitta mina överlevnadsstrategier. Och det gör att jag kan göra det jag gör idag. Det var som två år av mental träning.

Sporten gav ett syfte

Aron hittade vägen framåt genom sporten, och från att ha varit en fotbollsfantast som liten gick han nu över till friidrotten och blev med tiden elitidrottare. Numera med fyra Paralympics, inom tre olika sporter, i ryggen. Men ett höftproblem gjorde att karriären fick läggas på hyllan och Aron siktade framåt. Eller snarare uppåt, då en expedition till Kebnekaise blev startskottet för ett liv som äventyrare på heltid. 12 | citylife #1

Helena Ekström

FOTO

Malin Ingevald

– Jag hade tävlat i friidrott hela mitt vuxna liv och kunde inte göra det längre. Det var en känsla av både sorg, tomhet och tankar som ”Vad ska jag göra istället?”. Men folk har tagit sig igenom värre saker, och det är viktigt att tänka om. Alternativet var att tycka synd om mig själv och det vägrade jag. Efter Kebnekaise föddes tanken att jag skulle kunna göra det här helt själv!

Att hitta lyckan

Tidigt i sin karriär fick Aron också känna på vikten av att omvärdera livet. Trots framgångar var han inte nöjd, och ville vinna mer och göra större sportsliga erövringar. Och ställde sig frågan ”varför han aldrig kände sig lycklig i stunden?”. – Lycka är inget som kommer över en natt, och det handlar om att stanna upp och inte jaga hela tiden. Jag ville njuta, och mitt sätt att njuta är att känna mig tacksam. Varje kväll skriver jag ner saker jag är tacksam över för att påminna mig om att vara här och nu. – Jag brukar prata om ”progress equals happiness” och när du känner att du utvecklas är du ofta en go’ och gla’ person, och för mig blir det tydligt när jag skriver ner det. Då ser man också om inget händer, och får en spark i baken, fortsätter Aron.

En sten i taget

Förutom tacksamhet ligger också hårt jobb, stora mål och mental träning bakom livet som professionell äventyrare. Vägen upp till Kebnekaise är knappast rak eller anpassad för rullstol. Hur motiverar man sig till en sådan strapats? – Jag utgår ofta från delmål och istället för att stirra på toppen av Kebnekaise så tog jag 100 meter i taget och satte sikte på olika stenar. Att komma till nästa sten var målet där och då, annars hade jag aldrig orkat.

Och hur hittar man kraft i att simma till Åland, i ett max 14-gradigt vatten?

– Det var samma där. Jag visste att det skulle ta cirka 13 timmar, men inte att vädret skulle slå om och att vågorna skulle bli 1.5 meter höga. Då hade jag följebåten som riktmärke och delmålet var hela tiden att ta mig till nästa paus när de kastade i mat från båten – och på så sätt kunde jag orka framåt. Det var en grym känsla att komma upp ur det kalla vattnet när jag väl var framme!

Många undrar nog hur man motiverar sig till ett sådant äventyr?

– Målet måste vara så hägrande att du faktiskt vill göra det. Annars går det inte. Jag har själv ingen ångest av själva träningen eller att ta mig an äventyret,


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

MAT – ARONS FRAMGÅNGSRECEPT

M för mikromål A för anledning

T för tacksamhet

men jag måste hitta ett syfte och vara lockad av att ta mig igenom det. Aron återkommer ofta just till syftet. Sedan start har målet inte bara varit att genomföra äventyren utan också att samla in pengar till Barncancerfonden, alltid med ett specifikt mål i sikte. Hittills har Aron, med hjälp från alla som stöttar och som följer hans äventyr genom sociala kanaler, samlat in hela 10 miljoner till fonden. – Det ger mig energi av att samla in pengar som gör skillnad. Och det blir ytterligare ett mål som gör äventyret ännu mera värdefullt.

Att just ha en målbild är något som alla kan applicera på sina egna liv. Hur jobbar du med mål?

– Jag brukar ha två stora mål per år, som tar mitt största fokus. Sedan kan jag ha andra projekt däremellan som att föreläsa, eller utvecklas inom andra delar. Det är många som stressar i vardagen och jag brukar själv försöka stressa mot ett mål istället, eller med en plan. För då upplever du inte bara att tiden går, utan att du har ett syfte.

Och nästa mål?

– I sommar ska jag cykla genom hela Sverige, från Treriksröset ner till Smygehuk – men först ska jag åka till Dubai och ta fallskärmscertifikat! #1

citylife

| 13


HÄLSA

Food Pharmacy mixar hälsa med humor Food Pharmacy är projektet som föddes ur att två, enligt egen utsago, lite hypokondriska, småbarnsmammor ville göra mer hälsosamma val för både sig själva och sina barn. Mammorna, och numera författarna, heter Lina Nertby Aureli och Mia Clase. Och vi träffar dem för att höra mer! TEXT

Päivi Korhonen Carlberg

FOTO

P

rojektet har växt till att nu vara en blogg, en podd och två böcker, och Lina och Mia har precis kommit hem från New York där de lanserat sin bok. Aldrig hade de kunnat ana att deras sökande efter hälsosamma val för en fungerande vardag skulle bli en sådan succé. – Vi startade vår blogg för att vi ville dela med oss av våra insikter till andra som kunde vara intresserade. Första veckan fick vi 10 000 besökare. Efter tre månader hörde två förlag av sig till oss och mer eller mindre sade att vi måste skriva en bok. Första året hade vi en halv miljon besökare. Allt gick så otroligt fort så vi förstår fortfarande knappt att det är sant, skrattar Lina.

Humor som botar

Men det är sant. Och succén ligger kanske i att de hittat en alldeles egen nisch; hälsa med humor. De fokuserar också på att man kan hjälpa immunförsvaret och få bukt med många problem om man har en frisk tarmflora. Utan 14 | citylife #1

Andreas Lind & Food Pharmacy

pekpinnar, med konkreta tips och stor glimt i ögat har tjejerna inte bara charmat Sverige utan hela världen. Första boken är översatt till 15 språk och den andra boken ska precis lanseras utomlands. Så vad behöver man egentligen göra för att må bättre? – Forskningen går framåt hela tiden och idag vet vi att mellan 70–80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Tarmen kallas faktiskt idag för ”den andra hjärnan” eftersom den påverkar så oerhört mycket av vårt välmående. Här i västvärlden ökar kroniska sjukdomar och vår dåliga livsstil bidrar till inflammationer. Som tur är går faktiskt mycket att lindra bara genom vad vi stoppar i oss. En stärkt tarmflora är nämligen ett väldigt effektivt vapen mot inflammationer. Kort sagt kan man säga att vi ska äta mer fibrer. När vi gör det får vi med oss vitaminer och antioxidanter på köpet eftersom fibrer finns ibland annat frukt, grönsaker och spannmål, berättar Lina.


HÄLSA

Läs mer på foodpharmacy.se där du även hittar länkar till deras podd och ännu fler goda recept. Böckerna från Food Pharmacy hittar du hos Akademibokhandeln!

Behöver man göra stora förändringar i vardagen för att märka någon hälsoeffekt? – Det beror så klart på hur man lever idag, men det finns faktiskt tre relativt enkla saker alla kan göra som ger goda effekter även om man inte ändrar på något annat:

1.Färgglad tallrik

Lägg till råa grönsaker i tre olika färger till varje måltid. Det ger positiva resultat, även om resten av måltiden är pizza.

2. En grön smoothie varje dag

Perfekt för att få i oss mycket grönsaker snabbt och enkelt. Vi äter generellt för lite gröna blad som innehåller mycket näring. Lägger du till en grön morgonsmoothie så har du fått i dig mycket gott och nyttigt på ett snabbt, enkelt sätt.

Smoothie

med grönkål, banan och kokosvatten

3. Syrade grönsaker

Lägg till en matsked syrade grönsaker till varje måltid så har du gett tarmfloran massa nyttigheter.

Hur ser det närmaste halvåret ut för er?

– Vi fortsätter att jobba med den amerikanska lanseringen och vi jobbar även på vår tredje bok som vänder sig till familjer. Barn är en viktig och svår grupp att komma åt och påverka. Vi bloggar, poddar och instagrammar och hoppas på att kunna inspirera alla i familjen till hälsosammare val på ett enkelt sätt och framför allt: visa att nyttig mat absolut inte är tråkig mat!

Till sist, vad skulle ni vilja att våra läsare får med sig?

(1 tillbringare) • 1 påse (200 g) grönkål • 2 små avokados • 2 små gröna bananer • 1/2 citron • 1 dl havregryn • cirka 1 liter kokosvatten Mixa.

– Att det aldrig är för sent att börja! Man har sett att livsstilsförändringar ger goda resultat även på 70-åringar så börja med små steg så kommer du till slut känna stor skillnad.

#1

citylife

| 15


Du har firandet. VI HAR MATEN. PÅSKTIDER

Skärtorsdag 29 mars Långfredag 30 mars Påskafton 31 mars Påskdagen 1 april Annandag påsk 2 april

10–20 11–18 10–18 11–18 11–18 KOM O C PÅSKE H FIRA N3

1 MAR S KL. 11– 15!

Det blir roliga ak för alla b tiviteter arn.


TRE FRÅGOR

Vårkänslor

PÅ PLATS

Våren har anlänt och kan kännas som en nystart på många sätt. Vi passar på att pratade med några av våra besökare. Se intervjufilmerna på liljeholmstorget.se TEXT & FOTO Karin Boo

1. Vad gör du när du får vårkänslor? 2. Vad är ditt värsta eller bästa träningsminne? 3. När kände du dig som en riktig nybörjare senast?

PETTER L ANDELIUS 21 ÅR

SUNE DESSMAN, 80 ÅR

1. Jag går ut mer, och stan vaknar till liv lite.

1. Håller på i trädgården. Sedan ser jag fram emot våren, såklart.

2. Jag har skadat mig, skadat knät. Det är nog det värsta. 3. Jag började på ett nytt jobb i september. Då känner man väl sig alltid osäker och ny.

2. Det värsta är väl träningsvärken, om man råkar få någon ibland. 3. Oj, varje dag!

S A M R A G O N FA , 38 Å R

MOA L JUNG , 17 ÅR

1. Oj, jag går ut och shoppar.

1. Jag brukar vara ute och vara med kompisar. Kanske tar jag några fina vårbilder.

2. Det måste ha varit när jag precis fått barn och gick ut och fastnade med barnvagnen i snön. 3. Jag har börjat på skidskola. Som vuxen är det inte lätt. Det är det pinsammaste jag varit med om. Jag har ramlat hundra gånger.

2. Det bästa träningsminnet är när jag vann en simtävling på Åland. 3. När jag började gymnasiet. Eftersom det var helt nytt på ny skola med nya personer. Då kände man sig ny. #1

citylife

| 17


FOTO: LINDEX

VÅRENS STARKA

TR ENDER

1

THERNLUNDS H&M väska 179:-

EN PIGG SOLGUL I vår poppar garderoben med säsongens solgula färg som passar både blus, byxa och accessoar. Härligt både till semester och vardag! 18 | citylife #1

Munthe blus 1899:-

GINA TRICOT örhängen 99:-

FOTO: LINDEX

Med våren kommer inte bara ljusare tider utan även en härlig vårgarderob. Här bjuder vi på några av säsongens trender att hålla koll på.


MODE

LINDEX byxa149:-

2

PLISSERA MERA

Ett plisserat material passar både byxa, kjol och sjal och skapar ett underbart vårplagg. Kombinera plisserat med en skön modell så är du både uppklädd och bekväm i vardagen.

3

THERNLUNDS

Rockandblue trenchcoat 1599:-

4

Trenchcoaten kommer och går men i vår är den definitivt här för att stanna. Både som klassisk modell och uppdaterad variant med asymmetriska snitt och i en mängd texturer. Och varför‌inte testa trenchklänningen i vår?

5 H&M se pris i butik

FOTO: LINDEX

FOTO: H&M

TRENCHCOAT PÅ GALGEN

SKRÄDDADE SNITT

KAPPAHL kavaj 699:-

Den skräddade kavajen i oversize-modell och blazern fortsätter som trendplagg. Och gärna med snitt som påminner om herrarnas fast med en feminin touch.

MATCHA FRÅN TOPP TILL TÅ Ett matchande set i mönstrat eller blommigt passar lika bra till vardags och fest. Och visst piggar det upp? Tar ut svängarna och matcha med olika typer av mönster.

LINDEX solglasögon 79,50:-

LJUV LAVENDEL Lavendel är en av vårens stora färger, både i pastell och en piggare ton. Ljuvlig både på plagg och accessoar!

6 LINDEX kofta 499:-

#1

citylife

| 19


Du har viljan. VI HAR VITAMINERNA. Hos oss hittar du råvarorna som får dig att må bra och som passar dig som vill leka fram nya nyttiga maträtter i vardagen. Både för stora och små. Välkommen till våra matbutiker!


FOTO: KAPPAHL

BARN

01

02

LEKFULL DESIGN Våren betyder mer utomhuslekar – och smutsiga kläder. Slitstarka material i kombination med rolig design blir säsongens vinnare!

06

07

03

10

04

05 09

08

01. KAPPAHL jacka 299:- 02. LINDEX overall 349:- 03. KAPPAHL softshelljacka 399:- 04. LINDEX jeans 249:05. LINDEX skalbyxor 299:- 06. LINDEX regnhatt 129:- 07. POLARN O PYRET skalbyxor 299:- 08. LINDEX vantar 119:09. POLARN O PYRET stövlar 249:- 10. INTERSPORT jacka 249:#1

citylife

| 21


I N T E R VJ U

Färskvarornas mecka De senaste åren har hälsotrenden tagit Sverige med storm, och allt fler hoppar på det gröna tåget. Ica Kvantum i Liljeholmen hänger med i svängarna, vi träffade Tobias Nilsson för att prata om allt från mattrender till urban odling. TEXT

Billie Josepshon

Berätta om er butik! Något speciellt signum, koncept eller inriktning?

– Vi är en extrem färskvarubutik med mycket som händer på plats! Vi har ett deli, en juicebar, en öl- och vinbar, och ett fullskaligt kök där vi producerar två ton mat varje vecka, bland annat såser, och matlådor!

Vilken mat är trendig nu?

– Väldigt mycket vegetariskt, det ska vara mycket frukt och grönt. Det är en pågående debatt kring köttkonsumtion. Folk köper allt mindre kött, och när de väl köper så väljer de dyrare kött där ekologiskt, närproducerat och kvalitet är det viktigaste. De byter ut den massproducerade biffen eller fläskkotletten mot vegetarisk vardagsmat, och lägger mer pengar på bra kött när de väl slår till.

Några nya trender på ingång?

– Hållbarhet i förhållande till mat, att till exempel laga mat och behålla blasten på morötter och skalet på löken. I recept- och mattidningar ser vi fler recept där man använder hela råvaran, och vi tipsar gärna kunderna om vad de kan använda och hur! Vi har precis blivit pilotbutik för Urban Oasis projekt här i Liljeholmen, där de odlar groddar med ledbelysning och automatiserad bevattning här i den gamla Vin- och spritfabriken. Fler odlingar flyttar in till stadskärnorna, och det kommer att bli mer av det: odlingar på tak, i garage och så vidare. Helt ekologiskt och väldigt närproducerat! 22 | citylife #1

FOTO

Per Myrehed

Hur skulle du beskriva ert frukt och grönt-sortiment?

– Vi har ett väldigt, väldigt brett utbud. Vi har bland annat en juicebar där vi pressar juicer, smoothies och shots på plats, alla dagar i veckan! Förutom det traditionella sortimentet, strävar vi efter att ha ett spetssortiment och följa trenderna. Vi har till exempel exotiska frukter som är svåra att få tag på – här ska man hitta det man vill ha!

Ni har ett stort ekologiskt sortiment. Varför är det viktigt för er?

– Det är jätteviktigt för oss att ha ett tydligt ställningstagande. Ekologiska produkter är bra för naturen, och för kropp och själ. Våra kunder förväntar sig ett stort ekosortiment, de är pålästa om både hållbarhet och vad de stoppar i kroppen. Det är alltså viktigt både för oss och för kunderna, och ekologiska produkter genomsyrar hela butiken.

Ni älskar grönsaker. Några enkla vardagstips på hur man kan byta ut kött mot grönt? – Grönsaksbiffar med morot, zucchini, kikärtor och majs bland annat. Matigt och lätt! Annars är halloumi eller tofu bra alternativ!

Nu är det snart vår! Vad ser ni fram emot att få in bland vårens primörer?

– Alla primörer som kommer! Framförallt de lite mer udda, som betor och morötter i olika färger. Då kan man göra vackra, färggranna tallrikar!


BUTIKER

Omtanke och valfrihet Ett presentkort från Liljeholmstorget Galleria är en perfekt gåva när du inte riktigt vet vad du ska köpa. Kortet gäller i alla butiker* och du köper och laddar det enkelt själv i presentkortsautomaten på gatuplan vid Cervera.

HEM & INREDNING Cervera Dimoda Flower Republic Hemtex Panduro TGR HÄLSA & SKÖNHET Apotek Hjärtat Barbershop Hair & Cosmetic Haircut Kicks Kronans Apotek Life Nikita Hair Nordic Salon Rapide Browbar Rituals SATS Smarteyes Specsavers Synsam The Body Shop LIVSMEDEL Bönor & Blad ICA Kvantum

Thailaan Asian Market Willys Hemma MODE & ACCESOARER Brothers Cubus Deichmann Dressmann Drömväskan Ecco Eurosko Fair & Eco Gina Tricot Guldfynd H&M Hunkemöller Indiska KappAhl Klockmaster Liljeholmen Guld & Presenter Lindex MQ Polarn o. Pyret Saint Tropez Scorett Silver Box Stockholms Stadsmission Thernlunds Twilfit

P R E S E N T KO R T KISTA GALLERIA / LILJEHOLMSTORGET GALLERIA JAKOBSBERGS CENTRUM / ÅKERSBERGA CENTRUM TUMBA CENTRUM / STENUNGSTORG CENTRUM

E A S Y T O V I S I T L O V E LY T O S T A Y

RESTAURANG & CAFÉ Asahi Sushi & Wok Bagel & Co Café L’Isola Chillbox Espresso House Forno Romano Food Court BBQ Burger Bar Food Court Indisk Food Court Liin´s Asian & Thai Food Court Lilje Kebab Fusion Tapas Gateau Jungle Juice Noodle Mama O’Learys Subway Sushi Kawa Vi-na Fresh Vivels Café och Bageri Wayne’s Coffee SERVICE Forex Bank Hemmakväll Post/spelbutik Liljeholmens skrädderi, kemtvätt, sko- och nyckelservice

Cardrop My Way Steam Auto Spa Svea Vaccin Systembolaget Tavex Guld & Valuta SPORT, FRITID & TEKNIK 3 – Tre Akademibokhandeln Arken Zoo BR Leksaker Clas Ohlson Elgiganten Phone House Fix My Phone GameStop Intersport Kjell & Company Mobilmaster Teknikmagasinet Telenor Webhallen

*Ej systembolaget

Shopping med citypuls i hjärtat av Liljeholmen

90 butiker och restauranger, 900 p-platser. 2 timmar gratis parkering under helger. Vardagar 10–20, helger 10–18. Matbutiker alla dagar 7–22. www.liljeholmstorget.se

#1

citylife

| 23


Du har prylarna. VI HAR LOPPISEN. 22 APRIL KL. 11–15 Kom och fynda loss från bakluckor fyllda med unika föremål, bra-att-ha-grejor och roliga mackapärer. Denna underjordiska prylfest måste upplevas!

ODLINGSPYSSEL I samband med vår bakluckeloppis har vi vårt kreativa odlingspyssel. Mitt i gallerian dukar vi upp ett långbord för alla små gröna fingrar. Gör en egen miljösnäll kruka av tidningspapper i vårt krukmakeri, dekorera den, så frön och ta med hem. Alla barn är välkomna och det kostar inget!

Välkommen!

Mer in f och boormation kning www.l : oppis tajm.s

e/kis

ta

Liljeholmstorget Galleria - Citylife våren 2018  
Liljeholmstorget Galleria - Citylife våren 2018