Page 1

hälsa

HUMOR SOM BOTAR

mode

ALLT FÖR TRÄNINGSVÄSKAN

träning

EFFEKTIVA ÖVNINGAR

Citylife – inspiration från din galleria | #1 våren 2018

SIMON SKÖLD MMA-fightern som skriver böcker för latmaskar


LITEN

STOR

FRUKOST

Liten kaffe & valfri frukostmacka

29KR

y a d l Al reakfast! b

FRUKOST

Liten kaffe, valfri frukostmacka & kallpressad juice

49KR

LYX

FRUKOST

Liten kaffe, valfri frukostmacka, kallpressad juice & yoghurt med vĂĽr egna granola

69KR


– LEDARE –

– INNEHÅLL –

18 06

Startskottet för våren! Dagarna känns längre, solens strålar värmer lite mer för varje dag och de första knopparna är på gång. Vårkänslorna ligger i luften, både utanför och i centrumet. Vi kan äntligen säga att det är vår! Nu när våren knackar på ser jag mest fram emot att få njuta av mer tid utomhus. Våren är tiden för aktiviteter, och medan jag fortsätter med min styrketräning på gymmet så lägger jag konditionsträningen utomhus istället, härligt!

14

I Kista Galleria är det mycket nytt på gång! Tacobar har öppnat och snart flyttar även Vigårda, Dos Gringos, Snack Bar och Mr Espresso in i vår food court. Och Wayne's Coffee hittar du nu i nya fina lokaler. Vårgarderoben kan uppdateras hos Diabless – nu på ny plats i gallerian. Och alla detaljer för vårens fester hittar du hos Swarovski, som flyttat in. Är du ute efter en helt ny stil? Då kan den nya salongen Saga of Scandinavia passa dig. Här får du en kreativ klippning, styling eller hårförlängning i en miljö influerad av japansk kultur. Inom kort öppnar också Normal som bjuder på det mesta för vardagen.

12

Vi välkomnar våren med ett härligt nummer av Citylife på temat träning och hälsa. Du träffar MMA-fightern Simon Sköld, får hälsosam inspiration från Food Pharmacy, träningstips för vardagen, och mycket mer! Trevlig läsning! j o h a n n a ry d é n

Centrumchef, Kista Galleria

– REDAK TION – a n s va r i g u t g i va r e : Ann Werner, Citycon p r o d u k t i o n : Centerteam o m s l ag s f o t o : Klara G t ryc k e r i : Polinor u p p l ag a : 256 000 k o n ta k t : citylife@centerteam.no m e da r b e ta r e :

Helena Ekström, redaktör, Jenie Ström, projektledare, Billie Josephson, skribent, Lisa Gjønnes, formgivare. Övriga medarbetare: Klara G, Therese Jahnson, Evelina Nässén, Alice Lönnblad, Päivi Korhonen Carlberg, Karin Boo, Jezzica Sunmo, Isabella Kubitsky Torninger, Joakim Ström, Per Myrehed, Daniel von Malmborg, Charlie Wiehen Siegmeyer, Jonas Howding, Marte Nergaard Sollied. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och utsålda varor.

Nej tack till reklam? Vi hoppas att du gillar att läsa Citylife. Om du fortfarande inte önskar att få magasinet hem till dig gratis och har "nej tack till reklam" på brevlådan, måste du lägga till "gäller även gratistidningar".

06 14

04 allt för träningsväskan 06 simon sköld 10 årets soffträning 12 motiverad som aron andersson 14 hälsa och humor med food pharmacy 17 tre frågor 18 vårens modetrender 21 plagg och prylar som tål lek 22 streetfood hos sook

10

– P Å G Å N G I K I S TA G A L L E R I A –

ÅTERBRUK PÅ AGENDAN

Den 8 mars är vår populära Bakluckeloppis i garaget tillbaka. Passa samtidigt på att vara med på vårt roliga återbrukspyssel.

PÅ S K T

IDER Öppet ! hela p 10–21 åsken Välkom men!

ALLT FÖR BARNEN

Den 22 mars är det fokus på de små och i samband med Barnens Biodag kör vi Barnens dag i Kista Galleria. Missa inte det!

PYSSEL I PÅSK

Den 30 mars pysslar vi inför påsken och hjälper påskharen på traven. Välkommen!

#1

citylife

|3


TRÄNA PÅ TOPP Tränar vi bättre med trender? Kanske när det kommer till teknik och utveckling av produkter. Men framförallt blir träningen roligare med säsongens alla nyheter och härliga färger!

4 | citylife #1

FOTO: H&M

TRÄNING


TRÄNING

02

01

03

04 16

15

05 14

13

06

07

12 08

11

09 10

01. KAPPAHL topp 179:- 02. FOOT LOCKER New Era keps 169:- 03. STADIUM t-shirt 149:- 04. H&M sport-bh 199:05. KJELL & COMPANY pulsklocka 999:- 06. STADIUM Casall matta 199:- 07. STADIUM tights 399:- 08. STADIUM Casall gummiband 199:09. FOOT LOCKER Nike sneakers 1599:- 10. H&M tights 199:- 11. STADIUM vikt 499:- 12. KAPPAHL tights 249:13. STADIUM Casall vattenflaska 299:- 14. KAPPAHL topp 199:- 15. STADIUM Casall boxningshandskar 399:- 16. STADIUM hopprep 199:#1

citylife

|5


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Kläder från Diesel

6 | citylife #1


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Segerkänsla med

SIMON SKÖLD Simon Sköld är MMA-fightern som numera även är författare. Hans första bok vänder sig till latmaskar i vardagen. I vår blir det ytterligare en bok på temat och även ligasatsning. Häng med! TEXT & STYLING FOTO

S

imon Sköld är den professionella MMA-idrottaren, som dansade sig in i svenska folkets hem genom “Let's Dance”, och som numera periodvis byter ut den oktogon-formade buren mot skrivbordet. Med sin bok “Träning för latmaskar” gjorde han ett gott försök att få frun, författaren Camilla Läckberg, att börja träna. Och boken inspirerar även andra, som precis som Camilla, “hatar att träna”. I slutet av mars kommer uppföljaren “Mat för latmaskar”.

Karatekast in i MMA

Vägen till titlar och stenhård MMAträning har gått via födelseorten Hultsfred och karatemattan. Simon tävlade i karate från det att han var 14 år med,

Helena Ekström Klara G

som han beskriver, blandade resultat – trots SM-guld som junior. När han blev äldre sökte han sig därför vidare inom kampsporten och hittade hem i MMA:n. MMA-sporten kan knappast ses som en idrott för latmaskar. Så frågan är: kan han själv identifiera sig med titeln på sin egen bok? Och han svarar med ett leende. – Jo jag känner faktiskt igen mig i det på sätt och vis. Men för mig handlar det mer om att lösa saker snabbt och smidigt. Tidigare tränade jag alldeles för hårt och blev ofta sjuk. När du tränar för mycket får du ingen utdelning, och jag tränar hellre mindre och mer effektivt, och lägger tid på annat.

Så vem riktar sig boken till?

– Jag vill hjälpa de som hatar att

träna, och jag letar själv hela tiden efter sätt för att träna så lite som möjligt på för att samtidigt hålla mig på elitnivå. Jag är inte en person som vill hänga på gymmet, utan är där för att skapa resultat. Det senaste året har varit intensivt för Simon. Träning, matcher, boklansering, bröllop, flytt från villa till lägenhet, och ett vardagsliv med familjen, som förutom Camilla, består av dottern Polly, snart två år, och bonusbarnen Wille, Meja och Charlie.

Hur får du ihop livet med projekt, familj och proffsträning? – Jag gillar utmaningar och när det händer saker, och när jag går in ett projekt så är det alltid med ett 100% engagemang. Och jag brukar kunna

#1

citylife

|7


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Tröja Puma, vintage-byxor Humana

TRE TRÄNINGSTIPS FRÅN SIMON SKÖLD 1. Den bästa träningen är den som blir av. Det viktiga är att du gör någonting. 2. Prova något nytt. Träning är så mycket mer än gym och löpning. 3. Träna i vardagen, varför inte knäböj när du lagar mat?

hantera två till tre projekt vid sidan av träningen. Föreläsningar och skrivande är ofta begränsade perioder, så då krävs det bara ordentlig planering och fokus. Det viktigaste är att det inte går ut över familj och träning.

Och kanske kommer mental träning väl till pass i både vardagsoch yrkeslivet?

– O ja, den mentala träningen kommer till användning även för små vardagssysslor eller när jag går och handlar med barnen. Och rent professionellt har jag bland annat jobbat tillsammans med brottaren Martin Lidberg med dessa bitar. Inför en match visualiserar jag tävlingen framför mig, från det att jag kommer in i hallen, lindar händerna, värmer upp och går in i buren och slutligen står som segrare.

Hur modig måste man vara för att ge sig in i MMA?

– Du måste ha ett starkt psyke, ha teknisk och taktisk kunskap, och du måste våga tro på att du har tränat tillräckligt. Annars blir du ”uppäten” i

8 | citylife #1

buren. Jag har sett allt från världsmästare förlora – till att helt okända vunnit.

UFC-galor hägrar

Årets stora mål för Simon är ett sista race till de stora arenorna – och att ta sig in i UFC, en liga inom MMA. Dit du bokstavligen endast blir antagen genom att fighta dig till en åtråvärd plats. Ofta bara med ett par chanser per år. I år kommer Simons PT-expertis även väl till pass, trots att han inte jobbar med den biten längre. Men han gör nu ett undantag för Team Läckberg-Sköld. – Camilla har bestämt sig för att tävla i bikini-fitness med SM som mål, så det blir till att coacha henne. Hon är en periodare när det kommer till träning, och inspiratör till ”Träning för latmaskar”, så vi får följa råden i boken helt enkelt, skrattar Simon, som även betonar att hon är fokuserad på målet. Och som författare har Simon också hittat sin publik som han hjälper att göra skillnad. – Den nya boken ”Mat för latmaskar”

"Mat för Latmaskar" hittar du hos Akademibokhandeln!

har samma grundtänk som tidigare, där det handlar om att förenkla. Boken bygger på enkla rätter utan att ge dåligt samvete och som passar hela familjen i vardagen, och avsnitt om motivation. Alla kan ta med sig något. Simons eget favoritrecept från boken? Kyckling med pesto!


I N T E R VJ U S I M O N S Kร– L D

Hood-trรถja Remake, byxa SOC

#1

citylife

|9


TRÄNING

Hälsa istället för hets

GÖR 2018 TILL DITT BÄSTA ÅR Päivi Korhonen Carlberg, personlig tränare och hälsoprenör, med företaget Fabconceptbypejv, tar en titt på årets träningstrender, bjuder på ett effektivt ”soffpass” och ger sina bästa tips till ett starkare och friskare liv. TRÄNINGSEXPERT Päivi Korhonen Carlberg FOTO

Jezzica Sunmo

N

är Päivi Korhonen Carlberg sammanfattar sin filosofi blir det ”välj hälsa istället för hets”. – Ditt fokus ska vara balans. Och då är inte alltid mer träning nyckeln till resultat. Ibland kanske du behöver få tid för att bara läsa en bok, eller något annat som ger dig balans. För att göra 2018 till ditt allra bästa år ska alla bitar i ditt liv vara i harmoni. Där träning är en av pusselbitarna. Och återhämtning en annan. Om du inte gör en specifik tävlingssatsning ska träningens uppgift vara att få dig att må bra. Den ska ge dig ork till saker som är viktigare än något lopp eller någon tävling: ett långt, friskt liv.

Med soffan som träningsredskap

Päivis träningsfavorit i vardagen är ”soffpasset”, som går utmärkt att göra såväl hemma som i gymmet. Eller varför inte på hotellrummet på semestern? Du behöver bara tillräckligt med utrymme för att kunna göra en planka sedan är det bara att köra. Häng med! 10 | citylife #1


5 TRÄNING

Effektiva övningar ENBENSBÖJ

En rörelse som ger resultat fort och som är ett perfekt sätt att träna upp obalanser. Ha upp en fot på soffan och böj. Det ska nypa tag rejält i rumpan egentligen redan på repetition ett. 2 x 8 repetitioner per ben.

PLANKA

3 x ditt eget max. Stå stabilt. Dra in ”svansen”, det vill säga spänn rumpan och krumma ryggen lite så du får en spänning i magen. Stå där så länge du kan. Gör tre varv.

ARMHÄVNINGAR

Gör armhävningar mot soffan. Spänn hela kroppen som i en planka. Sedan går du upp och ner i en flödande rörelse. Överkroppen ska inte nudda soffan på nervägen men gå så djupt så du känner att det blir jobbigt att vända. 3 x 8 repetitioner.

TRICEPSARMHÄVNINGAR

Här är det viktigt att hålla armbågarna klistrade i sidan, axlarna sänkta och också hålla rumpan nära soffan. 3 x 8 repetitioner.

KNÄBÖJ

Vanlig hederlig knäböj som tränar i stort sett hela kroppen. Spänn till magen. Se till att tår och knän pekar åt samma håll. Sikta bakåt i soffan med rumpan. 3 x 10 repetitioner.

TRÄNINGSTRENDER 2018 1. Wearables, d.v.s. pulsklockor och aktivitetsmätare ligger i topp. Och det är inte konstigt alls. Det är klart att vi vill kunna mäta våra insatser. Att hålla koll på både dagsform och framsteg är ett kul och ett smart sätt att öka motivationen. Just nu jobbar forskare på att ta fram smarta och interaktiva kläder. Tänk att bli coachad av dina egna löparskor, rätt kul tanke! 2. Styrketräning är här för att stanna. Skulle jag ge ett enda tips är det att alla – oavsett ålder, bakgrund, förutsättningar och mål – borde ha styrketräning som bas oavsett övrig träning. En stark kropp är en frisk kropp som orkar allt du vill hela livet. 3. Att lära dig hur din kropp fungerar och hur du tränar säkert ger inte bara mer motivation utan också bättre resultat. En duktig PT är absolut en av de bästa investeringarna du kan göra i dig själv. Just nu satsas det på utbildad och certifierad träningspersonal, och kunskap är en del av din träning.

KOSTRÅD PÅ VÄGEN 1. Mer protein. Det ger bra mättnadskänsla vilket gör att du inte behöver småäta. 2. Ät mer frukt och grönt. Då får du i dig mer fibrer som håller igång magen och vitaminer och andra näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. 3. Tänk 80/20. Ha en bra kostgrund 80 procent av tiden och ät lite vad du vill 20 procent av tiden. Allt är tillåtet, bara inte hela tiden. Att göra medvetna val är ett bra sätt att få koll på kosten och vad du stoppar i dig rent generellt.

Tack till gymmet Rosa Skrot där du också hittar Päivi som PT. #1

citylife

| 11


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

Aron Andersson

RESAN FRÅN CANCER TILL KEBNEKAISE

Äventyraren Aron Andersson behöver ingen ”bucket list”. Han bockar av alla utmaningar i farten, och samlar samtidigt in pengar till Barncancerfonden. Vi träffar Aron för att prata motivation, mål och lycka! TEXT

D

et är inte många som cyklar till Paris, bestiger Kilimanjaro, skidar över Antarktis eller simmar över Ålandshavet – och dessutom helt utan att använda benstyrka. Omöjligt, tänker de flesta. Men inte för Aron Andersson, som inte ens räknar dessa utmaningar till hans livs största. Som åttaåring drabbades Aron av cancer i bäckenet, opererades och fick inte sitta på ett helt år – med beskedet att rullstolen skulle bli en del av hans liv. Vad han inte visste då var att händelsen nog lade grunden till hans mentala styrka, som han skulle ha nytta av längre fram i livet. – Jag var tvungen att hitta mina överlevnadsstrategier. Och det gör att jag kan göra det jag gör idag. Det var som två år av mental träning.

Sporten gav ett syfte

Aron hittade vägen framåt genom sporten, och från att ha varit en fotbollsfantast som liten gick han nu över till friidrotten och blev med tiden elitidrottare. Numera med fyra Paralympics, inom tre olika sporter, i ryggen. Men ett höftproblem gjorde att karriären fick läggas på hyllan och Aron siktade framåt. Eller snarare uppåt, då en expedition till Kebnekaise blev startskottet för ett liv som äventyrare på heltid. 12 | citylife #1

Helena Ekström

FOTO

Malin Ingevald

– Jag hade tävlat i friidrott hela mitt vuxna liv och kunde inte göra det längre. Det var en känsla av både sorg, tomhet och tankar som ”Vad ska jag göra istället?”. Men folk har tagit sig igenom värre saker, och det är viktigt att tänka om. Alternativet var att tycka synd om mig själv och det vägrade jag. Efter Kebnekaise föddes tanken att jag skulle kunna göra det här helt själv!

Att hitta lyckan

Tidigt i sin karriär fick Aron också känna på vikten av att omvärdera livet. Trots framgångar var han inte nöjd, och ville vinna mer och göra större sportsliga erövringar. Och ställde sig frågan ”varför han aldrig kände sig lycklig i stunden?”. – Lycka är inget som kommer över en natt, och det handlar om att stanna upp och inte jaga hela tiden. Jag ville njuta, och mitt sätt att njuta är att känna mig tacksam. Varje kväll skriver jag ner saker jag är tacksam över för att påminna mig om att vara här och nu. – Jag brukar prata om ”progress equals happiness” och när du känner att du utvecklas är du ofta en go’ och gla’ person, och för mig blir det tydligt när jag skriver ner det. Då ser man också om inget händer, och får en spark i baken, fortsätter Aron.

En sten i taget

Förutom tacksamhet ligger också hårt jobb, stora mål och mental träning bakom livet som professionell äventyrare. Vägen upp till Kebnekaise är knappast rak eller anpassad för rullstol. Hur motiverar man sig till en sådan strapats? – Jag utgår ofta från delmål och istället för att stirra på toppen av Kebnekaise så tog jag 100 meter i taget och satte sikte på olika stenar. Att komma till nästa sten var målet där och då, annars hade jag aldrig orkat.

Och hur hittar man kraft i att simma till Åland, i ett max 14-gradigt vatten?

– Det var samma där. Jag visste att det skulle ta cirka 13 timmar, men inte att vädret skulle slå om och att vågorna skulle bli 1.5 meter höga. Då hade jag följebåten som riktmärke och delmålet var hela tiden att ta mig till nästa paus när de kastade i mat från båten – och på så sätt kunde jag orka framåt. Det var en grym känsla att komma upp ur det kalla vattnet när jag väl var framme!

Många undrar nog hur man motiverar sig till ett sådant äventyr?

– Målet måste vara så hägrande att du faktiskt vill göra det. Annars går det inte. Jag har själv ingen ångest av själva träningen eller att ta mig an äventyret,


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

MAT – ARONS FRAMGÅNGSRECEPT

M för mikromål A för anledning

T för tacksamhet

men jag måste hitta ett syfte och vara lockad av att ta mig igenom det. Aron återkommer ofta just till syftet. Sedan start har målet inte bara varit att genomföra äventyren utan också att samla in pengar till Barncancerfonden, alltid med ett specifikt mål i sikte. Hittills har Aron, med hjälp från alla som stöttar och som följer hans äventyr genom sociala kanaler, samlat in hela 10 miljoner till fonden. – Det ger mig energi av att samla in pengar som gör skillnad. Och det blir ytterligare ett mål som gör äventyret ännu mera värdefullt.

Att just ha en målbild är något som alla kan applicera på sina egna liv. Hur jobbar du med mål?

– Jag brukar ha två stora mål per år, som tar mitt största fokus. Sedan kan jag ha andra projekt däremellan som att föreläsa, eller utvecklas inom andra delar. Det är många som stressar i vardagen och jag brukar själv försöka stressa mot ett mål istället, eller med en plan. För då upplever du inte bara att tiden går, utan att du har ett syfte.

Och nästa mål?

– I sommar ska jag cykla genom hela Sverige, från Treriksröset ner till Smygehuk – men först ska jag åka till Dubai och ta fallskärmscertifikat! #1

citylife

| 13


HÄLSA

Food Pharmacy mixar hälsa med humor Food Pharmacy är projektet som föddes ur att två, enligt egen utsago, lite hypokondriska, småbarnsmammor ville göra mer hälsosamma val för både sig själva och sina barn. Mammorna, och numera författarna, heter Lina Nertby Aureli och Mia Clase. Och vi träffar dem för att höra mer! TEXT

Päivi Korhonen Carlberg

FOTO

P

rojektet har växt till att nu vara en blogg, en podd och två böcker, och Lina och Mia har precis kommit hem från New York där de lanserat sin bok. Aldrig hade de kunnat ana att deras sökande efter hälsosamma val för en fungerande vardag skulle bli en sådan succé. – Vi startade vår blogg för att vi ville dela med oss av våra insikter till andra som kunde vara intresserade. Första veckan fick vi 10 000 besökare. Efter tre månader hörde två förlag av sig till oss och mer eller mindre sade att vi måste skriva en bok. Första året hade vi en halv miljon besökare. Allt gick så otroligt fort så vi förstår fortfarande knappt att det är sant, skrattar Lina.

Humor som botar

Men det är sant. Och succén ligger kanske i att de hittat en alldeles egen nisch; hälsa med humor. De fokuserar också på att man kan hjälpa immunförsvaret och få bukt med många problem om man har en frisk tarmflora. Utan 14 | citylife #1

Andreas Lind & Food Pharmacy

pekpinnar, med konkreta tips och stor glimt i ögat har tjejerna inte bara charmat Sverige utan hela världen. Första boken är översatt till 15 språk och den andra boken ska precis lanseras utomlands. Så vad behöver man egentligen göra för att må bättre? – Forskningen går framåt hela tiden och idag vet vi att mellan 70–80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Tarmen kallas faktiskt idag för ”den andra hjärnan” eftersom den påverkar så oerhört mycket av vårt välmående. Här i västvärlden ökar kroniska sjukdomar och vår dåliga livsstil bidrar till inflammationer. Som tur är går faktiskt mycket att lindra bara genom vad vi stoppar i oss. En stärkt tarmflora är nämligen ett väldigt effektivt vapen mot inflammationer. Kort sagt kan man säga att vi ska äta mer fibrer. När vi gör det får vi med oss vitaminer och antioxidanter på köpet eftersom fibrer finns ibland annat frukt, grönsaker och spannmål, berättar Lina.


HÄLSA

Läs mer på foodpharmacy.se där du även hittar länkar till deras podd och ännu fler goda recept. Böckerna från Food Pharmacy hittar du hos Akademibokhandeln!

Behöver man göra stora förändringar i vardagen för att märka någon hälsoeffekt? – Det beror så klart på hur man lever idag, men det finns faktiskt tre relativt enkla saker alla kan göra som ger goda effekter även om man inte ändrar på något annat:

1.Färgglad tallrik

Lägg till råa grönsaker i tre olika färger till varje måltid. Det ger positiva resultat, även om resten av måltiden är pizza.

2. En grön smoothie varje dag

Perfekt för att få i oss mycket grönsaker snabbt och enkelt. Vi äter generellt för lite gröna blad som innehåller mycket näring. Lägger du till en grön morgonsmoothie så har du fått i dig mycket gott och nyttigt på ett snabbt, enkelt sätt.

Smoothie

med grönkål, banan och kokosvatten

3. Syrade grönsaker

Lägg till en matsked syrade grönsaker till varje måltid så har du gett tarmfloran massa nyttigheter.

Hur ser det närmaste halvåret ut för er?

– Vi fortsätter att jobba med den amerikanska lanseringen och vi jobbar även på vår tredje bok som vänder sig till familjer. Barn är en viktig och svår grupp att komma åt och påverka. Vi bloggar, poddar och instagrammar och hoppas på att kunna inspirera alla i familjen till hälsosammare val på ett enkelt sätt och framför allt: visa att nyttig mat absolut inte är tråkig mat!

Till sist, vad skulle ni vilja att våra läsare får med sig?

(1 tillbringare) • 1 påse (200 g) grönkål • 2 små avokados • 2 små gröna bananer • 1/2 citron • 1 dl havregryn • cirka 1 liter kokosvatten Mixa.

– Att det aldrig är för sent att börja! Man har sett att livsstilsförändringar ger goda resultat även på 70-åringar så börja med små steg så kommer du till slut känna stor skillnad.

#1

citylife

| 15


e r a d o g r i l b n e k s ü P ! r a k s l ä u d n e d d me

Kista Galleria, KistagĂĽngen


TRE FRÅGOR

Vårkänslor

PÅ PLATS

Våren har anlänt och det kan kännas som en nystart på många sätt. Vi passar på att prata med några av våra besökare. Se intervjufilmerna på kistagalleria.se. TEXT & FOTO Karin Boo

1. Vad gör du när du får vårkänslor? 2. Vad är ditt värsta eller bästa träningsminne? 3. När kände du dig som en riktig nybörjare senast?

GÖR AN ANDERSSON, 50 ÅR

AHMAD SAHEBI, 20 ÅR

1. Spelar tennis.

1. Jag gillar mest att grilla.

2. Det bästa är att jag har börjat träna nu.

2. Jag har varit med om en olycka. Sedan skulle jag springa 3 km. Efter det kände jag mig inte så bra.

3. Inte som jag kan komma ihåg.

3. Jag började på programmet Vård och omsorg. Det var nytt för mig.

M A R JA M A L– K I N A N I , 26 Å R

RONKE ADE, 40 ÅR

1. Slänger av alla vinterkläder, typ kastar dem.

1. Jag går ut mer.

2. Jag bowlade en gång och visste inte att banan var hal, så jag sprang ut på den och ramlade!

2. Det värsta är när jag springer. Jag brukar inte göra det. Så när jag väl gör det känner jag det med en gång.

3. Jag känner mig som en nybörjare hela tiden. Jag jobbar inom hemtjänsten och träffar nya människor varje dag.

3. Nu kommer jag precis från simhallen och jag måste säga det känns som om jag aldrig varit på en simhall!

#1

citylife

| 17


FOTO: LINDEX

VÅRENS STARKA

TR ENDER

1

GINA TRICOT blus 299:H&M väska 179:-

EN PIGG SOLGUL I vår poppar garderoben med säsongens solgula färg som passar både blus, byxa och accessoar. Härligt både till semester och vardag! 18 | citylife #1

GINA TRICOT örhängen 99:-

FOTO: LINDEX

Med våren kommer inte bara ljusare tider utan även en härlig vårgarderob. Här bjuder vi på några av säsongens trender att hålla koll på.


MODE

SALT blus 399:-

PLISSERA MERA

2

Ett plisserat material passar både byxa, kjol och sjal och skapar ett underbart vårplagg. Kombinera plisserat med en skön modell så är du både uppklädd och bekväm i vardagen.

3

LINDEX trenchcoat 999:-

4

Trenchcoaten kommer och går men i vår är den definitivt här för att stanna. Både som klassisk modell och uppdaterad variant med asymmetriska snitt och i en mängd texturer. Och varför‌inte testa trenchklänningen i vår?

5 H&M se pris i butik

FOTO: LINDEX

FOTO: H&M

TRENCHCOAT PÅ GALGEN

SKRÄDDADE SNITT

KAPPAHL kavaj 699:-

Den skräddade kavajen i oversize-modell och blazern fortsätter som trendplagg. Och gärna med snitt som påminner om herrarnas fast med en feminin touch.

MATCHA FRÅN TOPP TILL TÅ Ett matchande set i mönstrat eller blommigt passar lika bra till vardags och fest. Och visst piggar det upp? Tar ut svängarna och matcha med olika typer av mönster.

LINDEX solglasögon 79,50:-

LJUV LAVENDEL Lavendel är en av vårens stora färger, både i pastell och en piggare ton. Ljuvlig både på plagg och accessoar!

6 LINDEX kofta 499:-

#1

citylife

| 19


Du har prylarna. VI HAR LOPPISEN. Missa inte denna supertrevliga och härliga folkfest! Fynda bland nästan 150 bakluckor som är proppfulla med unika prylar och bra-att-ha- grejer. Loppisen är i östra p-huset. Samtidigt som loppisen pågår har vi ett riktigt kul återbrukspyssel för alla barn inne i gallerian. Vi håller till utanför Akademibokhandeln. Gamla grejer blir nya fina prylar!

RIL 8 AP1 1 - 1 5 KL.

Välkommen till vårens loppis!

på g etc oknin b , n tio ta forma e/kis Mer in tajm.s is p p o www.l

KISTA GALLERIA

TACO BAR FLYTTAR IN I KISTA GALLERIA

DU FINNER OSS LÄNGST IN I FOODCOURTEN VID FNB MARKET


FOTO: KAPPAHL

BARN

01

02

LEKFULL DESIGN Våren betyder mer utomhuslekar – och smutsiga kläder. Slitstarka material i kombination med rolig design blir säsongens vinnare!

06 07 10

03

04

05

08

09

01. KAPPAHL jacka 299:- 02. LINDEX overall 349:- 03. KAPPAHL softshelljacka 399:- 04. POLARN O PYRET jeans 349:05. LINDEX skalbyxor 299:- 06. POLARN O PYRET regnhatt 149:- 07. POLARN O PYRET skalbyxor 299:- 08. STADIUM vantar 99:09. NEXT stövlar 166:- 10. LINDEX jacka 349:#1

citylife

| 21


I N T E R VJ U

En resa till Beirut Allting startade med en resväska fylld med råvaror – och idag, över 30 år senare, är streetfood-restaurangen SOOK en ren succé. Vi träffade Elie Haikal, som brinner för att ta smakerna från Beirut hela vägen till Kista. TEXT

Billie Josepshon

Ni har funnits i över 30 år – berätta om SOOK!

– Vi är en libanesisk restaurang med hemmagjord mat från Mellanöstern, och som vill frälsa de svenska smaklökarna! Vi ser till att alltid servera väl tillagad, god mat med genuina smaker. Att äta hos oss är precis som att äta ute i Beirut – kanske till och med ännu godare? Allt började med att vår grundare Hratch kom till Sverige på 60-talet med en resväska fylld med alla de bästa råvarorna: bulgur, kryddor och olivolja. Idag reser vi tillbaka till rötterna – med den där väskan – för att fylla på med ännu fler smaker!

Vad är ert koncept och vision?

– Allt på menyn är klassiska rätter från Mellanöstern, kryddat som i Libanon och helt hemmalagat. Men det handlar om mer än bara maten – vi vill förmedla en ”streetfood”-känsla och skapa en skön plats där folk träffas för att skratta, äta, prata med mat i mun, och alltid vara nöjd och mätt efter maten.

För den som kommer första gången till er, vad är ett säkert kort?

– Allt egentligen, allt är gott hos oss! Det är bara att välja och vraka på menyn. När du känner doften från vår restaurang i food courten blir du hungrig direkt – det blir jag själv fortfarande varje dag!

För den som vill prova något nytt eller udda på menyn, vad rekommenderar du?

– Vårt nötfärs-spett som vi maler själva i restaurangen, ihop med pommes, ris eller bulgur.

22 | citylife #1

FOTO

Per Myrehed

Hälsosam mat blir mer och mer poppis – hur tänker ni kring det?

– Vår mat är absolut hälsosam, och vi har flera veganska alternativ på menyn som falafel, baba ganoush och hummus. All vår mat kan också serveras som sallad! Vi har precis börjat med något vi kallar ”Hummus Bowl” där vi blandar hummus, grönsaker, kryddor och sesampasta med olika huvudtillbehör, som bulgurbollar eller kyckling. Ett perfekt alternativ för den som vill äta nyttigt!

Någon favorit hos kunderna?

– Vi är kända för vår showarma-kyckling och biff. Det är som ett kebabspett, fast det smakar inte alls som kebab och precis som allt på menyn så tillagar vi det själva. Meze-tallrikarna är också populära.

Ekologiska alternativ är efterfrågat – hur jobbar ni med det?

– Vi försöker att ha så mycket ekologiskt som möjligt. Vi är också väldigt noggranna med att förklara för våra kunder vad maten innehåller, och försöker jobba mer mot en mer vegetarisk meny.

I höstas vann ni priset ”Stammisjuryns favorit” i en mattävling för Kista Gallerias restauranger. Berätta!

– Vi blev såklart väldigt glada. Det var vårt kaftaspett med hummus och pommes som tog hem priset. Vi är väl medvetna om kvalitet och smak, och alla ingredienser är alltid färska, så vi vågade nästan gissa att vi skulle vinna! Det gläder oss att folk älskar vår mat, fast vi gillar även när kunderna klagar så vi kan förbättra grejer! Alla är varmt välkomna hit!


BUTIKER

Omtanke och valfrihet Ett presentkort från Kista Galleria är en perfekt gåva när du inte riktigt vet vad du ska köpa. Kortet gäller i alla butiker* och du köper och laddar det enkelt i någon av de två presentkortsautomaterna vid food court och tunnelbanan Kistagången.

BANK, POST & MÄKLARE Handelsbanken HusmanHagberg Nordea SEB Svensk Fastighetsförmedling Swedbank BARN & LEK BR Leksaker Party Land DAGLIGVAROR Cigarr & Spel Coop Konsum Hemmakväll ICA Supermarket Nya Kista Blomsterhandel Pressbyrån Pressbyrån Brandesgången Pressbyrån T-banan Systembolaget Ö&B DATA, FOTO & TELE & TV 3Butiken Clas Ohlson Elgiganten Phonehouse Fix my Phone GameStop Hobbex Japan Photo Kjell & Company Teknikmagasinet Tele2 Telenor Telia Webhallen

Guldfynd Hallbergs Guld Ringen Klockmaster Smycka Swarovski Ur & Penn HUSHÅLL & HEMINREDNING Akademibokhandeln Flying Tiger Indiska Kitch'n Nåldynan Stitch your name HÄLSA & SKÖNHET Hair Cut HON O HAN Kicks Kista Hair Science Kista Hårgäng Life Mini Spa Rituals Saga Scandinavia Salong Zax The Body Shop TanExpress Victoria Nails Yves Rocher

CAFÉ Café Leaf Complé Konditori Dunkin'Donuts Espresso House Biblioteket Espresso House Norra entrén Gateau GULD, BIJOUTERIER & UR Green Drizzle by Espresso House Glitter Jungle Juice Bar Guld

P R E S E N T KO R T KISTA GALLERIA / LILJEHOLMSTORGET GALLERIA JAKOBSBERGS CENTRUM / ÅKERSBERGA CENTRUM TUMBA CENTRUM / STENUNGSTORG CENTRUM

Kahls The & Kaffehandel Starbucks Wayne’s Coffee RESTAURANGER Al Dente FnB Market Ichaicha Lord Max Hamburgerrestaurang McDonalds O’Learys Kista Event Center Saravanaa Bhavan Tacobar ZAN by PONG Food Court Burger King Chopsticks Forno Romano Fresh & Fancy Grekiska Kolgrillsbaren Husman Ikki Istanbul Kebab & Grill Lebanese Food Little India Mangal Mongolian BBQ House Mr Espresso Noodle House by Pong Pong Asian Tapas Saffran SOOK Texas Longhorn Burgers & Deli The Viet Nam MODE & SKOR Accent Brothers Cubus Diabless Din Sko

E A S Y T O V I S I T L O V E LY T O S T A Y

Dressmann Dressmann XL Ecco Foot Locker Gina Tricot G-Star Hunkemöller H&M Indiska JC Jack & Jones Johnells KappAhl Lindex MQ New Yorker Next Nilson Shoes Polarn o Pyret Rizzo SALT SALT Men Scorett Shestore.se & Hestore.se Skopunkten NÖJE Filmstaden Kista O’Learys Kista Event Center

Jobbtorg Stockholm Kista Sko & Nyckelservice Lernia StayAt Hotel Apartments Svea Exchange SJUK, HÄLSOVÅRD & TANDVÅRD Apoteket Apotek Hjärtat Kista Torg Apotek Hjärtat Vasen Barnmorskemottagningen Barnavårdscentralen Folktandvården Galleriatandläkarna GynStockholm Logopedmottagningen Mama Mia Kista Akuten/ Vårdcentral Kista Rehab Västra SPORT, FRITID & DJUR JD Sports Maron S.A.T.S. Stadium

OPTIK Smarteyes Specsavers Optik Synoptik Synsam SERVICE & ÖVRIG VERKSAMHET Apoteket Apotek Hjärtat Kista Torg Apotek Hjärtat Vasen Arbetsförmedlingen

*Ej systembolaget

Öppettider: 10–21 Avvikande öppettider, se respektive butik/restaurang. www.kistagalleria.se #1

citylife

| 23


. g i D m o n e Drömm sörkoncept i r f ! t a t i r Ny e l l a g a i Kist

Våra tjänster

-

Hårförlängningar Klippning Slingor Kreativ färgning

- Styling

Med miljö influerad av det japanska manga temat, atmosfär för det konstnärliga, det spektakulära och tidlösa vill vi inspirera dig till att både passa in och sticka ut. Vårt fokus är hårförlängningar i alla dess former, kreativ färg, klippning och styling för både män och kvinnor.

Boka tid ONLINE

sagaofscandinavia.com/bokatid TEL / SMS

Våra produkter

- Löshår / hairextensions - Professionella styling- och hårvårdsprodukter - Håraccessoarer SAGA erbjuder äkta remy löshår av högsta tillgängliga standard, med brett utbud av färger och sorter. Vi har stort sortiment av håraccessoarer, både för vardagen, vid finare tillfällen och till den blivande brudens stora dag. Här har du även noga utvalda vård och styling produkter.

Vi hade en succe -pre den 15 m miär Välkomm ars. hälsa på en att hos oss Du också !

Det vi erbjuder är av högsta kvalitet. Priserna är satta för att passa gemene man.

Hitta till oss

0700–90 11 00

@sagaofscandinavia

@sagaofscandinavia

Kista Galleria Hanstavägen 55 F 164 53 Kista @sagaofscandinavia Närmaste entré: Torsnästorget, Torsnäsgatan /Kistagången

200 kr rabatt På produkter och tjänster vid köp för minst 1000 kr. Gäller vid ett köptillfälle, lämna in kupongen vid besök. Kan ej kombineras med andra rabatter eller vid köp av presentkort. Giltig t.o.m. 30/4-2018

@sagaofscandinavia

Följ oss

15% rabatt

På valfria produkter och tjänster. Gäller vid ett köptillfälle, lämna in kupongen vid besök. Kan ej kombineras med andra rabatter eller vid köp av presentkort. Giltig t.o.m. 30/4-2018

Kista Galleria - Citylife våren 2018  
Kista Galleria - Citylife våren 2018