Page 1

hälsa

HUMOR SOM BOTAR

m ot i vat i o n

MED ARON ANDERSSON

träning

EFFEKTIVA ÖVNINGAR

Citylife – inspiration från ditt köpcentrum | #1 våren 2018

SIMON SKÖLD MMA-fightern som skriver böcker för latmaskar


Frisk insp ira tion FÖRNYA MENYN Hos oss hittar du råvarorna som får dig att må bra och som passar dig som vill leka fram nya nyttiga maträtter i vardagen. Både för stora och små. Välkommen till våra matbutiker!

HÖGDALEN CENTRUM


– LEDARE –

– INNEHÅLL –

16 06

Startskottet för våren! Dagarna känns längre, solens strålar värmer lite mer för varje dag och de första knopparna är på gång. Vårkänslorna ligger i luften, både utomhus och i centrumet. Vi kan äntligen säga att det är vår! Det jag sett fram emot mest är värmen och att se naturen blomstra. Och för att inte tala om att äntligen få slippa alla vinterkläder! Äntligen kan man vistas ute i det fria, vara ute med hunden, hänga i stallet och rida utan att frysa. Det är också det som blir min vårträning.

14

Och även i vårt eget odlingsutrymme i Högdalen Centrum så spirar det. Håll utkik efter öppet hus då vi välkomnar alla besökare att botanisera bland grönska och grödor.

04

Vi välkomnar våren med ett härligt nummer av Citylife på temat träning och hälsa. Du träffar MMA-fightern Simon Sköld, får hälsosam inspiration från Food Pharmacy, träningstips för vardagen, och mycket mer! Trevlig läsning!

sofia söderberg

Centrumchef, Högdalen Centrum

– REDAK TION – a n s va r i g u t g i va r e : Ann Werner, Citycon p r o d u k t i o n : Centerteam o m s l ag s f o t o : Klara G t ryc k e r i : Polinor u p p l ag a : 256 000 k o n ta k t : citylife@centerteam.no m e da r b e ta r e :

Helena Ekström, redaktör, Jenie Ström, projektledare, Billie Josephson, skribent, Lisa Gjønnes, formgivare. Övriga medarbetare: Klara G, Therese Jahnson, Evelina Nässén, Alice Lönnblad, Päivi Korhonen Carlberg, Karin Boo, Jezzica Sunmo, Isabella Kubitsky Torninger, Joakim Ström, Per Myrehed, Daniel von Malmborg, Charlie Wiehen Siegmeyer, Jonas Howding, Marte Nergaard Sollied. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och utsålda varor.

Nej tack till reklam? Vi hoppas att du gillar att läsa Citylife. Om du fortfarande inte önskar att få magasinet hem till dig gratis och har "nej tack till reklam" på brevlådan, måste du lägga till "gäller även gratistidningar".

10

10

12

04 simon sköld 08 årets soffträning 10 motiverad som aron andersson 12 hälsa och humor med food pharmacy 15 tre frågor 16 vårens modetrender 18 hälsans apotek

#1

citylife

|3


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Kläder från Diesel

4 | citylife #1


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Segerkänsla med

SIMON SKÖLD Simon Sköld är MMA-fightern som numera även är författare. Hans första bok vänder sig till latmaskar i vardagen. I vår blir det ytterligare en bok på temat och även ligasatsning. Häng med! TEXT & STYLING FOTO

S

imon Sköld är den professionella MMA-idrottaren, som dansade sig in i svenska folkets hem genom “Let's Dance”, och som numera periodvis byter ut den oktogon-formade buren mot skrivbordet. Med sin bok “Träning för latmaskar” gjorde han ett gott försök att få frun, författaren Camilla Läckberg, att börja träna. Och boken inspirerar även andra, som precis som Camilla, “hatar att träna”. I slutet av mars kommer uppföljaren “Mat för latmaskar”.

Karatekast in i MMA

Vägen till titlar och stenhård MMAträning har gått via födelseorten Hultsfred och karatemattan. Simon tävlade i karate från det att han var 14 år med,

Helena Ekström Klara G

som han beskriver, blandade resultat – trots SM-guld som junior. När han blev äldre sökte han sig därför vidare inom kampsporten och hittade hem i MMA:n. MMA-sporten kan knappast ses som en idrott för latmaskar. Så frågan är: kan han själv identifiera sig med titeln på sin egen bok? Och han svarar med ett leende. – Jo jag känner faktiskt igen mig i det på sätt och vis. Men för mig handlar det mer om att lösa saker snabbt och smidigt. Tidigare tränade jag alldeles för hårt och blev ofta sjuk. När du tränar för mycket får du ingen utdelning, och jag tränar hellre mindre och mer effektivt, och lägger tid på annat.

Så vem riktar sig boken till?

– Jag vill hjälpa de som hatar att

träna, och jag letar själv hela tiden efter sätt för att träna så lite som möjligt på för att samtidigt hålla mig på elitnivå. Jag är inte en person som vill hänga på gymmet, utan är där för att skapa resultat. Det senaste året har varit intensivt för Simon. Träning, matcher, boklansering, bröllop, flytt från villa till lägenhet, och ett vardagsliv med familjen, som förutom Camilla, består av dottern Polly, snart två år, och bonusbarnen Wille, Meja och Charlie.

Hur får du ihop livet med projekt, familj och proffsträning? – Jag gillar utmaningar och när det händer saker, och när jag går in ett projekt så är det alltid med ett 100% engagemang. Och jag brukar kunna

#1

citylife

|5


I N T E R VJ U S I M O N S KÖ L D

Tröja Puma, vintage-byxor Humana

TRE TRÄNINGSTIPS FRÅN SIMON SKÖLD 1. Den bästa träningen är den som blir av. Det viktiga är att du gör någonting. 2. Prova något nytt. Träning är så mycket mer än gym och löpning. 3. Träna i vardagen, varför inte knäböj när du lagar mat?

hantera två till tre projekt vid sidan av träningen. Föreläsningar och skrivande är ofta begränsade perioder, så då krävs det bara ordentlig planering och fokus. Det viktigaste är att det inte går ut över familj och träning.

Och kanske kommer mental träning väl till pass i både vardagsoch yrkeslivet?

– O ja, den mentala träningen kommer till användning även för små vardagssysslor eller när jag går och handlar med barnen. Och rent professionellt har jag bland annat jobbat tillsammans med brottaren Martin Lidberg med dessa bitar. Inför en match visualiserar jag tävlingen framför mig, från det att jag kommer in i hallen, lindar händerna, värmer upp och går in i buren och slutligen står som segrare.

Hur modig måste man vara för att ge sig in i MMA?

– Du måste ha ett starkt psyke, ha teknisk och taktisk kunskap, och du måste våga tro på att du har tränat tillräckligt. Annars blir du ”uppäten” i

6 | citylife #1

buren. Jag har sett allt från världsmästare förlora – till att helt okända vunnit.

UFC-galor hägrar

Årets stora mål för Simon är ett sista race till de stora arenorna – och att ta sig in i UFC, en liga inom MMA. Dit du bokstavligen endast blir antagen genom att fighta dig till en åtråvärd plats. Ofta bara med ett par chanser per år. I år kommer Simons PT-expertis även väl till pass, trots att han inte jobbar med den biten längre. Men han gör nu ett undantag för Team Läckberg-Sköld. – Camilla har bestämt sig för att tävla i bikini-fitness med SM som mål, så det blir till att coacha henne. Hon är en periodare när det kommer till träning, och inspiratör till ”Träning för latmaskar”, så vi får följa råden i boken helt enkelt, skrattar Simon, som även betonar att hon är fokuserad på målet. Och som författare har Simon också hittat sin publik som han hjälper att göra skillnad. – Den nya boken ”Mat för latmaskar”

"Mat för Latmaskar" hittar du hos Appeltoffts bokhandel!

har samma grundtänk som tidigare, där det handlar om att förenkla. Boken bygger på enkla rätter utan att ge dåligt samvete och som passar hela familjen i vardagen, och avsnitt om motivation. Alla kan ta med sig något. Simons eget favoritrecept från boken? Kyckling med pesto!


I N T E R VJ U S I M O N S Kร– L D

Hood-trรถja Remake, byxa SOC

#1

citylife

|7


TRÄNING

Hälsa istället för hets

GÖR 2018 TILL DITT BÄSTA ÅR Päivi Korhonen Carlberg, personlig tränare och hälsoprenör, med företaget Fabconceptbypejv, tar en titt på årets träningstrender, bjuder på ett effektivt ”soffpass” och ger sina bästa tips till ett starkare och friskare liv. TRÄNINGSEXPERT Päivi Korhonen Carlberg FOTO

Jezzica Sunmo

N

är Päivi Korhonen Carlberg sammanfattar sin filosofi blir det ”välj hälsa istället för hets”. – Ditt fokus ska vara balans. Och då är inte alltid mer träning nyckeln till resultat. Ibland kanske du behöver få tid för att bara läsa en bok, eller något annat som ger dig balans. För att göra 2018 till ditt allra bästa år ska alla bitar i ditt liv vara i harmoni. Där träning är en av pusselbitarna. Och återhämtning en annan. Om du inte gör en specifik tävlingssatsning ska träningens uppgift vara att få dig att må bra. Den ska ge dig ork till saker som är viktigare än något lopp eller någon tävling: ett långt, friskt liv.

Med soffan som träningsredskap

Päivis träningsfavorit i vardagen är ”soffpasset”, som går utmärkt att göra såväl hemma som i gymmet. Eller varför inte på hotellrummet på semestern? Du behöver bara tillräckligt med utrymme för att kunna göra en planka sedan är det bara att köra. Häng med! 8 | citylife #1


5 TRÄNING

Effektiva övningar ENBENSBÖJ

En rörelse som ger resultat fort och som är ett perfekt sätt att träna upp obalanser. Ha upp en fot på soffan och böj. Det ska nypa tag rejält i rumpan egentligen redan på repetition ett. 2 x 8 repetitioner per ben.

PLANKA

3 x ditt eget max. Stå stabilt. Dra in ”svansen”, det vill säga spänn rumpan och krumma ryggen lite så du får en spänning i magen. Stå där så länge du kan. Gör tre varv.

ARMHÄVNINGAR

Gör armhävningar mot soffan. Spänn hela kroppen som i en planka. Sedan går du upp och ner i en flödande rörelse. Överkroppen ska inte nudda soffan på nervägen men gå så djupt så du känner att det blir jobbigt att vända. 3 x 8 repetitioner.

TRICEPSARMHÄVNINGAR

Här är det viktigt att hålla armbågarna klistrade i sidan, axlarna sänkta och också hålla rumpan nära soffan. 3 x 8 repetitioner.

KNÄBÖJ

Vanlig hederlig knäböj som tränar i stort sett hela kroppen. Spänn till magen. Se till att tår och knän pekar åt samma håll. Sikta bakåt i soffan med rumpan. 3 x 10 repetitioner.

TRÄNINGSTRENDER 2018 1. Wearables, d.v.s. pulsklockor och aktivitetsmätare ligger i topp. Och det är inte konstigt alls. Det är klart att vi vill kunna mäta våra insatser. Att hålla koll på både dagsform och framsteg är ett kul och ett smart sätt att öka motivationen. Just nu jobbar forskare på att ta fram smarta och interaktiva kläder. Tänk att bli coachad av dina egna löparskor, rätt kul tanke! 2. Styrketräning är här för att stanna. Skulle jag ge ett enda tips är det att alla – oavsett ålder, bakgrund, förutsättningar och mål – borde ha styrketräning som bas oavsett övrig träning. En stark kropp är en frisk kropp som orkar allt du vill hela livet. 3. Att lära dig hur din kropp fungerar och hur du tränar säkert ger inte bara mer motivation utan också bättre resultat. En duktig PT är absolut en av de bästa investeringarna du kan göra i dig själv. Just nu satsas det på utbildad och certifierad träningspersonal, och kunskap är en del av din träning.

KOSTRÅD PÅ VÄGEN 1. Mer protein. Det ger bra mättnadskänsla vilket gör att du inte behöver småäta. 2. Ät mer frukt och grönt. Då får du i dig mer fibrer som håller igång magen och vitaminer och andra näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. 3. Tänk 80/20. Ha en bra kostgrund 80 procent av tiden och ät lite vad du vill 20 procent av tiden. Allt är tillåtet, bara inte hela tiden. Att göra medvetna val är ett bra sätt att få koll på kosten och vad du stoppar i dig rent generellt.

Tack till gymmet Rosa Skrot där du också hittar Päivi som PT. #1

citylife

|9


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

Aron Andersson

RESAN FRÅN CANCER TILL KEBNEKAISE

Äventyraren Aron Andersson behöver ingen ”bucket list”. Han bockar av alla utmaningar i farten, och samlar samtidigt in pengar till Barncancerfonden. Vi träffar Aron för att prata motivation, mål och lycka! TEXT

D

et är inte många som cyklar till Paris, bestiger Kilimanjaro, skidar över Antarktis eller simmar över Ålandshavet – och dessutom helt utan att använda benstyrka. Omöjligt, tänker de flesta. Men inte för Aron Andersson, som inte ens räknar dessa utmaningar till hans livs största. Som åttaåring drabbades Aron av cancer i bäckenet, opererades och fick inte sitta på ett helt år – med beskedet att rullstolen skulle bli en del av hans liv. Vad han inte visste då var att händelsen nog lade grunden till hans mentala styrka, som han skulle ha nytta av längre fram i livet. – Jag var tvungen att hitta mina överlevnadsstrategier. Och det gör att jag kan göra det jag gör idag. Det var som två år av mental träning.

Sporten gav ett syfte

Aron hittade vägen framåt genom sporten, och från att ha varit en fotbollsfantast som liten gick han nu över till friidrotten och blev med tiden elitidrottare. Numera med fyra Paralympics, inom tre olika sporter, i ryggen. Men ett höftproblem gjorde att karriären fick läggas på hyllan och Aron siktade framåt. Eller snarare uppåt, då en expedition till Kebnekaise blev startskottet för ett liv som äventyrare på heltid. 10 | citylife #1

Helena Ekström

FOTO

Malin Ingevald

– Jag hade tävlat i friidrott hela mitt vuxna liv och kunde inte göra det längre. Det var en känsla av både sorg, tomhet och tankar som ”Vad ska jag göra istället?”. Men folk har tagit sig igenom värre saker, och det är viktigt att tänka om. Alternativet var att tycka synd om mig själv och det vägrade jag. Efter Kebnekaise föddes tanken att jag skulle kunna göra det här helt själv!

Att hitta lyckan

Tidigt i sin karriär fick Aron också känna på vikten av att omvärdera livet. Trots framgångar var han inte nöjd, och ville vinna mer och göra större sportsliga erövringar. Och ställde sig frågan ”varför han aldrig kände sig lycklig i stunden?”. – Lycka är inget som kommer över en natt, och det handlar om att stanna upp och inte jaga hela tiden. Jag ville njuta, och mitt sätt att njuta är att känna mig tacksam. Varje kväll skriver jag ner saker jag är tacksam över för att påminna mig om att vara här och nu. – Jag brukar prata om ”progress equals happiness” och när du känner att du utvecklas är du ofta en go’ och gla’ person, och för mig blir det tydligt när jag skriver ner det. Då ser man också om inget händer, och får en spark i baken, fortsätter Aron.

En sten i taget

Förutom tacksamhet ligger också hårt jobb, stora mål och mental träning bakom livet som professionell äventyrare. Vägen upp till Kebnekaise är knappast rak eller anpassad för rullstol. Hur motiverar man sig till en sådan strapats? – Jag utgår ofta från delmål och istället för att stirra på toppen av Kebnekaise så tog jag 100 meter i taget och satte sikte på olika stenar. Att komma till nästa sten var målet där och då, annars hade jag aldrig orkat.

Och hur hittar man kraft i att simma till Åland, i ett max 14-gradigt vatten?

– Det var samma där. Jag visste att det skulle ta cirka 13 timmar, men inte att vädret skulle slå om och att vågorna skulle bli 1.5 meter höga. Då hade jag följebåten som riktmärke och delmålet var hela tiden att ta mig till nästa paus när de kastade i mat från båten – och på så sätt kunde jag orka framåt. Det var en grym känsla att komma upp ur det kalla vattnet när jag väl var framme!

Många undrar nog hur man motiverar sig till ett sådant äventyr?

– Målet måste vara så hägrande att du faktiskt vill göra det. Annars går det inte. Jag har själv ingen ångest av själva träningen eller att ta mig an äventyret,


I N T E R VJ U A R O N A N D E R S S O N

MAT – ARONS FRAMGÅNGSRECEPT

M för mikromål A för anledning

T för tacksamhet

men jag måste hitta ett syfte och vara lockad av att ta mig igenom det. Aron återkommer ofta just till syftet. Sedan start har målet inte bara varit att genomföra äventyren utan också att samla in pengar till Barncancerfonden, alltid med ett specifikt mål i sikte. Hittills har Aron, med hjälp från alla som stöttar och som följer hans äventyr genom sociala kanaler, samlat in hela 10 miljoner till fonden. – Det ger mig energi av att samla in pengar som gör skillnad. Och det blir ytterligare ett mål som gör äventyret ännu mera värdefullt.

Att just ha en målbild är något som alla kan applicera på sina egna liv. Hur jobbar du med mål?

– Jag brukar ha två stora mål per år, som tar mitt största fokus. Sedan kan jag ha andra projekt däremellan som att föreläsa, eller utvecklas inom andra delar. Det är många som stressar i vardagen och jag brukar själv försöka stressa mot ett mål istället, eller med en plan. För då upplever du inte bara att tiden går, utan att du har ett syfte.

Och nästa mål?

– I sommar ska jag cykla genom hela Sverige, från Treriksröset ner till Smygehuk – men först ska jag åka till Dubai och ta fallskärmscertifikat! #1

citylife

| 11


HÄLSA

Food Pharmacy mixar hälsa med humor Food Pharmacy är projektet som föddes ur att två, enligt egen utsago, lite hypokondriska, småbarnsmammor ville göra mer hälsosamma val för både sig själva och sina barn. Mammorna, och numera författarna, heter Lina Nertby Aureli och Mia Clase. Och vi träffar dem för att höra mer! TEXT

Päivi Korhonen Carlberg

FOTO

P

rojektet har växt till att nu vara en blogg, en podd och två böcker, och Lina och Mia har precis kommit hem från New York där de lanserat sin bok. Aldrig hade de kunnat ana att deras sökande efter hälsosamma val för en fungerande vardag skulle bli en sådan succé. – Vi startade vår blogg för att vi ville dela med oss av våra insikter till andra som kunde vara intresserade. Första veckan fick vi 10 000 besökare. Efter tre månader hörde två förlag av sig till oss och mer eller mindre sade att vi måste skriva en bok. Första året hade vi en halv miljon besökare. Allt gick så otroligt fort så vi förstår fortfarande knappt att det är sant, skrattar Lina.

Humor som botar

Men det är sant. Och succén ligger kanske i att de hittat en alldeles egen nisch; hälsa med humor. De fokuserar också på att man kan hjälpa immunförsvaret och få bukt med många problem om man har en frisk tarmflora. Utan 12 | citylife #1

Andreas Lind & Food Pharmacy

pekpinnar, med konkreta tips och stor glimt i ögat har tjejerna inte bara charmat Sverige utan hela världen. Första boken är översatt till 15 språk och den andra boken ska precis lanseras utomlands. Så vad behöver man egentligen göra för att må bättre? – Forskningen går framåt hela tiden och idag vet vi att mellan 70–80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Tarmen kallas faktiskt idag för ”den andra hjärnan” eftersom den påverkar så oerhört mycket av vårt välmående. Här i västvärlden ökar kroniska sjukdomar och vår dåliga livsstil bidrar till inflammationer. Som tur är går faktiskt mycket att lindra bara genom vad vi stoppar i oss. En stärkt tarmflora är nämligen ett väldigt effektivt vapen mot inflammationer. Kort sagt kan man säga att vi ska äta mer fibrer. När vi gör det får vi med oss vitaminer och antioxidanter på köpet eftersom fibrer finns ibland annat frukt, grönsaker och spannmål, berättar Lina.


HÄLSA

Läs mer på foodpharmacy.se där du även hittar länkar till deras podd och ännu fler goda recept. Böckerna från Food Pharmacy hittar du hos Appeltoffts bokhandel!

Behöver man göra stora förändringar i vardagen för att märka någon hälsoeffekt? – Det beror så klart på hur man lever idag, men det finns faktiskt tre relativt enkla saker alla kan göra som ger goda effekter även om man inte ändrar på något annat:

1. Färgglad tallrik

Lägg till råa grönsaker i tre olika färger till varje måltid. Det ger positiva resultat, även om resten av måltiden är pizza.

2. En grön smoothie varje dag

Perfekt för att få i oss mycket grönsaker snabbt och enkelt. Vi äter generellt för lite gröna blad som innehåller mycket näring. Lägger du till en grön morgonsmoothie så har du fått i dig mycket gott och nyttigt på ett snabbt, enkelt sätt.

Smoothie

med grönkål, banan och kokosvatten

3. Syrade grönsaker

Lägg till en matsked syrade grönsaker till varje måltid så har du gett tarmfloran massa nyttigheter.

Hur ser det närmaste halvåret ut för er?

– Vi fortsätter att jobba med den amerikanska lanseringen och vi jobbar även på vår tredje bok som vänder sig till familjer. Barn är en viktig och svår grupp att komma åt och påverka. Vi bloggar, poddar och instagrammar och hoppas på att kunna inspirera alla i familjen till hälsosammare val på ett enkelt sätt och framför allt: visa att nyttig mat absolut inte är tråkig mat!

Till sist, vad skulle ni vilja att våra läsare får med sig?

(1 tillbringare) • 1 påse (200 g) grönkål • 2 små avokados • 2 små gröna bananer • 1/2 citron • 1 dl havregryn • cirka 1 liter kokosvatten Mixa.

– Att det aldrig är för sent att börja! Man har sett att livsstilsförändringar ger goda resultat även på 70-åringar så börja med små steg så kommer du till slut känna stor skillnad.

#1

citylife

| 13


D u har fi rande t

VI HAR MATEN Skärtorsdag 29 mars Långfredag 30 mars Påskafton 31 mars Påskdagen 1 april Annandag påsk 2 april

10–16 10–16 10–16 11–16 10–16

HÖGDALEN CENTRUM


TRE FRÅGOR

Vårkänslor

PÅ PLATS

Våren har anlänt och det kan kännas som en nystart på många sätt. Vi passar på att prata med några av våra besökare. Se intervjufilmerna på hogdalencentrum.se. TEXT & FOTO Karin Boo

1. Vad gör du när du får vårkänslor? 2. Vad är ditt värsta eller bästa träningsminne? 3. När kände du dig som en riktig nybörjare senast?

HASSE HJALMARSSON, 72 ÅR

S U S A N N A PA R S É N , 62 Å R

1. Då går jag ut och plockar lite blommor.

1. Inget särskilt jag gör mer än att vara tacksam över förmågan att kunna vara glad.

2. Hm, kommer inte på något ... 3. För sju år sedan, då blev jag pensionär. Då var jag nybörjare!

2. Jag skulle sitta i en yogaposition och bröt minisken. Det var inte så trevligt. 3. Jag tycker man är nybörjare varje dag. Man kan möta något man aldrig mött förr.

EMELIE JÖNSSON, 30 ÅR

JIM MI ELDERYD, 17 Å R

1. Jag brukar köpa blommor. Tulpaner och så. Och så hänger jag mer med folk. Är ute mer. Och är mer spontan.

1. Jag är nog bara en allmänt gladare människa då. Jag gillar inte vintern så mycket.

2. Mitt värsta är när jag försökte träna en tid när det bara var sjukt mycket folk. 3. Kanske förra veckan när jag försökte göra en ny form av yoga som jag inte testat innan.

2. Det bästa är nu, eftersom jag just slog ett bänkpressrekord. 3. Jag började spela gitarr nyligen.

#1

citylife

| 15


FOTO: LINDEX

VÅRENS STARKA

TR ENDER

1

LINDEX topp 199:-

LINDEX scarf 99:-

EN PIGG SOLGUL I vår poppar garderoben med säsongens solgula färg som passar både blus, byxa och accessoar. Härligt både till semester och vardag! 16 | citylife #1

ANDRA VARVET väska 50:-

FOTO: LINDEX

Med våren kommer inte bara ljusare tider utan även en härlig vårgarderob. Här bjuder vi på några av säsongens trender att hålla koll på.


MODE

LINDEX byxa149:-

PLISSERA MERA

2

Ett plisserat material passar både byxa, kjol och sjal och skapar ett underbart vårplagg. Kombinera plisserat med en skön modell så är du både uppklädd och bekväm i vardagen.

3

LINDEX trenchcoat 999:-

TRENCHCOAT PÅ GALGEN

FOTO: LINDEX

LINDEX byxa 599:-

MATCHA FRÅN TOPP TILL TÅ Ett matchande set i mönstrat eller blommigt passar lika bra till vardags och fest. Och visst piggar det upp? Tar ut svängarna och matcha med olika typer av mönster.

5

FOTO: LINDEX

4

Trenchcoaten kommer och går men i vår är den definitivt här för att stanna. Både som klassisk modell och uppdaterad variant med asymmetriska snitt och i en mängd texturer. Och varför‌inte testa trenchklänningen i vår?

SKRÄDDADE SNITT

LINDEX kavaj 699:-

Den skräddade kavajen i oversize-modell och blazern fortsätter som trendplagg. Och gärna med snitt som påminner om herrarnas fast med en feminin touch.

LINDEX blus 299:-

LINDEX solglasögon 79,50:-

LJUV LAVENDEL Lavendel är en av vårens stora färger, både i pastell och en piggare ton. Ljuvlig både på plagg och accessoar!

6 LINDEX kofta 499:-

#1

citylife

| 17


I N T E R VJ U

Hälsomatens tid är nu På senare år har hälsotrenden tagit Sverige med storm, och allt fler hoppar på det gröna tåget. Ica Supermarket i Högdalen hänger med i svängarna, vi träffade Malin Ekholm, ansvarig för frukt och grönt, för att prata om allt från blomkålsris till kundernas favorit: bananer! TEXT

Billie Josepshon

Berätta om er butik!

– Vi försöker såklart ha en så lönsam butik som möjligt! Vi har mycket färskvaror, och jobbar för att alltid ha flera olika alternativ på våra varor och produkter.

Vilka mattrender gäller just nu?

– Fler och fler kunder önskar veganska eller vegetariska produkter. Vi har en hel hylla med veganprodukter, som till exempel ”leverpastej” gjord på bönor. Blomkålsris är väldigt poppis, alltså blomkål som är hackat ner i risstorlek som man kokar upp och äter istället för vanligt ris, som ett nyttigare alternativ. Vi har även precis fått in ett kit för att göra egna veganbiffar hemma, alla ingredienser är färdighackade och du behöver bara blanda med blötlagda chiafrön för att sedan tillaga biffarna i stekpanna eller ugn.

Hur skulle ni beskriva ert frukt och grönt-sortiment?

– Jag skulle säga att vi har ett stort utbud av frukt och grönt! Vi tar in det kunderna önskar, till exempel citrusfrukten Pomerans som vi tog in när en kund ville göra marmelad. Och vi är alltid öppna för att prova på nytt, och om en kund önskar en speciell produkt så gör vi en provomgång. Vi har ett bra sortiment av kål, både grön- och svartkål. Svartkålen 18 | citylife #1

FOTO

Per Myrehed

är något som blivit mer och mer poppis, och vi säljer en färdighackad – perfekt för sallader och kålchips!

Har ni några gröna produkter som är extra populära?

– Det som säljer absolut bäst är bananer, cirka åtta av tio kunder handlar bananer. Just nu är det citrussäsong, då går alltid apelsiner och clementiner extra bra. Rotfrukter är också populärt och mot våren ökar matigare grönsaker i popularitet, såsom blomkål, broccoli och zucchini, för att göra till exempel mos eller puré. Självklart är avokado poppis!

Önskar era kunder ekologiska produkter?

– Ja, absolut! När jag började här för cirka ett år sedan hade vi en ekohörna på frukten, men nu har vi byggt om för att få fram de ekologiska alternativen, och placerat dem tillsammans bland de icke-ekologiska varorna. Det har lett till att fler får upp ögonen för det ekologiska, och därmed ökad försäljning!

Nu är det snart vår! Vad ser ni fram emot att få in bland vårens primörer?

– Knippmorötter, knipplök, rädisor och allt som passar in inför grillperioden!


BUTIKER

Välkommen till våra butiker DAGLIGVAROR Coop Giging AsiaFood Market Högdalens Fiskaffär Högdalsgrossen ICA Supermarket MatDax Tropique Tobak Turhörnan Två Brothers HÄLSA & SKÖNHET Kicks HDJ Nails Högdalens Klippotek Kinesisk Naturhälsa Klipp It Sachers Frisersalong HEM & FRITID Appeltoffts Bokhandel Andra Varvet Djurmagazinet Fitness24seven

Galax Presentmagasinet Högdalens Guldsmed Högdalens Leksaker Jysk Kicks Synoptik TMS Watch MODE Golden Bird skor & väskor Högdalens Väskor Lindex R-Fashion Klädbutik Sarah’s Butik RESTAURANGER Babas Burgers & Bites Happy Chicken Konditori Engelbrekt MN Pub Pepesino Pizzeria Restaurang Hanks Heaven Sushibar Yinzuo Söders Grill & Kebab

SERVICE Apotek Hjärtat Bingo Högdalen BVC (Barnavårdscentral) Familjens hus Folktandvården Hemmäklarna Handelsbanken Högdalens Begravningsbyrå Högdalskyrkan Kulturskolan Lloyds Apotek Mödravårdscentral (MVC) Systembolaget Vantörs församling

Vardagar 10–19, lördag 10–16, söndag 11–16. Matbutiker alla dagar 7–22. Avvikande öppettider, se respektive butik/restaurang. Fri parkering 2 timmar. www.hogdalencentrum.se

#1

citylife

| 19


Nya och fräsch a idéer GÅVOR MED DET LILLA EXTRA Våren är en tid av fester, och det finns många tillfällen att fira framöver. Skolavslutning, student eller bröllop. Och vi har allt från gåvor till det fina på bordet. Välkommen till Högdalen Centrum!

HÖGDALEN CENTRUM

Högdalen Centrum - Citylife våren 2018  
Högdalen Centrum - Citylife våren 2018