Page 1


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament de Solsona talla l’accés principal a la Mare de la Font per les obres del talús Es pot entrar i sortir del parc pel vial situat 500 metres més al nord Aquesta setmana l’Ajuntament de Solsona tallarà al trànsit l’accés principal al parc de la Mare de la Font, al punt quilomètric 102.8 de la carretera C-26, amb motiu de les obres d’estabilització d’un talús. Aquesta mesura durarà dos mesos, coincidint amb el termini d’execució dels treballs. Per aquest motiu, durant aquest període de temps, només es podrà entrar al parc i sortir-ne pel vial que també enllaça amb la C-26 i que està situat 500 metres més al nord. L’estabilització d’aquest talús, pressupostada en 123.259 euros, és una de les quatre obres que l’Ajuntament finança a través del Fons estatals d’inversió local. Aquesta setmana se’n preveu l’inici dels treballs, a càrrec de l’empresa del Solsonès Excavacions Ramon Roma, amb què es crearà una escullera de quatre metres d’alçada, es condicionarà un desguàs i es refarà el paviment. Aquesta actuació es fa necessària arran d’una forta esllavissada que es va produir el novembre de l’any passat i que va afectar un tram de 15 metres de vial.

És una actuació necessària per rehabilitar els desperfectes ocasionats per una forta esllavissada

La Barra del Mia628 - Divendres,- 10-07-2009


Odèn

Josep M. Borés

Una estàtua de 3 metres commemora el pas del Tour per Serra Seca Andreu Alet; "calia deixar constància d'aquest històric esdeveniment esportiu, i coincidint amb el port de 1a categoria hem pensat en aquest símbol" De bon matí els operaris de la Farga arribàven amb el monument

Aquesta estàtua que, com estem veient a les fotos, dimecres passat va ser col.locada a Serra Seca, prop del mirador i al costat de l'aparcament, commemora com hi diu a la placa que hi ha a sota, el pas de la 7a etapa del Tour de França de 224 km. entre Barcelona i Ordino Arcalís. El motiu de la col.locació és molt senzill, com ens explica l'alcalde d'Odèn, Andreu Alet "S'han de buscar totes les oportunitats que es presenten per a potenciar el nostre municipi i, tot i que no som un ajuntament ric, aquesta despesa segur que el veïnat la recuperarà a mig i llarg termini". Aquest monument, evidentment, es transformarà en un altre punt d'interès per a tots els esportistes de la bicicleta "Anar a fer el port de primera categoria del Tour, a Serra Seca" i a ningú se li escapa de saber, d'aquí uns anys, que el Tour de França va passar per aquests idíl.lics paisatges, a més això ajudarà a fer conèixer Odèn a tots els turistes visitants. L'obra ha estat dissenyada per Neus Oliva, la qual juntament amb tot el consistori han creat un símbol d'un ciclista inspirat en el logo del Tour, però ajustat-lo al lloc on està situada. Aquesta obra té una mida de dos metres d'alçada i tres de llargada, és de ferro de 2 cm. de gruix i va ser tallada a mà a la Farga del Solsonès. Està col.locada sobre una pedra extreta de Castellar de la Ribera per Ramon Roma que fa 4 metres i mig de llarg. Es convertirà en una icona indiscutible i més, quan es veu amb la perspectiva de l'entorn on està situada.

Feia fred a Serra Seca i el dia estava ennuvolat

Després de presentar-la sobre la pedra, va caldre fer-li la base per subjectar-la

Placa on es llegeix l'esdeveniment esportiu del pas del Tour per Odèn

L'alcalde, Andreu Alet i el Moliner decidint on collen l'estàtua 628 - Divendres, 10-07-2009
Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

70 voluntaris controlaran l’itinerari solsoní del Tour Durant tota la setmana s’ha treballat en la col·locació de tanques Solsona ho té tot a punt per acollir un tram de la setena etapa del 96è Tour de França, demà a partir de les 12 del migdia. La Policia Local ha aconseguit mobilitzar 70 voluntaris, d’entitats i ciutadans a títol particular, alguns dels quals han participat pràcticament durant tota la setmana en la col·locació de tanques de protecció a les illetes i algunes parts de l’itinerari urbà. A partir de les 9 del matí estaran repartits al llarg dels 2,2 quilòmetres del recorregut, des d’on controlaran els encreuaments i informaran el públic i els conductors. S’estima que la ciutat atraurà l’interès de més de 20.000 visitants. El Club BTT del Solsonès, Fondistes del Solsonès, el CF Solsona, Creu Roja, Motorucs Solsona, la Penya Barcelonista, la Societat Ocellaire El Passerell i l’Associació de Radioaficionats del Solsonès, així com ciutadans de Solsona i de fora conformaran el cos de voluntaris que demà contribuirà a garantir el bon desenvolupament del pas històric de la ronda ciclista més prestigiosa del món per la ciutat. Coordinarà el dispositiu una dotzena d’efectius dels tres cossos de seguretat del municipi –Policia Local, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. El regidor de Governació, Josep Caelles, es mostra molt satisfet de la bona resposta aconseguida a la campanya de captació de voluntaris: “cal agrair la il·lusió i l’engrescament d’aquest volum de persones, algunes de les quals vénen de fora de la comarca”, per col·laborar desinteressadament en aquest esdeveniment. “Fa dies que tota aquesta gent s’ha abocat de ple als preparatius del Tour”, posa de relleu Caelles, que també elogia la “tasca encomiable” del caporal de la Policia Local, Marià Vendrell, pel sobreesforç que ha esmerçat en el dispositiu, “més enllà de les seves obligacions”. Els voluntaris s’identificaran amb una armilla i una gorra grogues o vermelles i seran els responsables de tancar i obrir a la circulació els vials que s’entrecreuen amb el tram del Tour. Els corredors entraran a la ciutat per la C-55/C-26, avançaran per la carretera de Manresa, creuaran l’avinguda del Pont i giraran a la dreta per agafar la carretera de Bassella, amb un esprint especial a l’alçada del carrer d’Antoni Gaudí, i enfilar per la C-26 fins al trencant de Cirera, des d’on prendran la carretera LV-4011 per dirigir-se al port de Serra-seca i Cambrils. Segons les estimacions de l’organització de la prova, la caravana publicitària que precedeix la ciclista arribarà a les 12.04 hores, mentre que els corredors ho faran a partir de les 13.38.

Col.locació de tanques a la zona de l’esprint especial

direcció a Manresa. Per això, es recomana als conductors que hagin de viatjar fins a la capital bagenca que passin per Biosca i Calaf, des d’on es pot prendre l’Eix Transversal. L’altra opció és anar-hi per Berga. Aquelles persones que hagin d’anar a Cardona, poden passar per la carretera del Miracle, mentre que es recomana utilitzar la variant per als desplaçaments fins a Sant Llorenç de Morunys. El regidor de Governació alerta els ciutadans interessats a presenciar la cursa al port de Serra-seca dels “col·lapses importants que es produiran tant per arribar-hi com per sortir-ne”, tenint en compte que es tracta d’una via estreta per la qual la mobilitat serà dificultosa. D’altra banda, l’elevada expectació que genera la primera etapa de muntanya de la ronda gal·la, i en comparació amb el públic que congrega la cursa en trams similars de l’itinerari, fa preveure que demà visitaran Solsona i les rodalies més de 20.000 persones provinents de comarques veïnes i d’altres indrets. Per aquest motiu se senyalitzaran dues grans zones d’aparcaments, el Camp del Serra i la Cabana del Màrtir.

La televisió retransmetrà el Tour a partir de Solsona

Vies alternatives

El senyal en directe que oferirà la televisió francesa començarà divendres a les dues de la tarda, una hora en què els ciclistes estaran sortint de la ciutat de Solsona (si no van amb retard) per començar a enfilar les primeres pujades del coll de Serra Seca, de primera categoria. TVE oferirà des de les 14 hores les imatges del Tour a través del seu canal temàtic Teledeporte, quan és previst que també hi connecti el canal Eurosport. La 2 de TVE s'hi afegeix a partir de les 16 hores. Pel que fa al ciclisme, la retransmissió per Teledeporte i La 2 es farà fins a les 18 hores quan els ciclistes ja es preveu que hagin arribat a la meta d'Arcalís, a Andorra.

Quant a les afectacions d’aquest esdeveniment esportiu a la mobilitat, en el tram afectat dins el nucli urbà es tallarà la circulació en els dos sentits de la marxa a 2/4 de 12 del migdia, moment a partir del qual els carrers alternatius per creuar d’una banda a l’altra seran els de sota l’avinguda del Pont, el dels Trabucaires i el dels Tints. És previst que pugui restablir-se el trànsit amb normalitat a partir d’1/4 de 3, aproximadament. En qualsevol cas, l’Ajuntament demana als ciutadans que evitin l’ús del vehicle privat durant el matí si no és imprescindible. També durant tot el matí quedarà afectat el trànsit en 

628 - Divendres,- 10-07-2009


Solsona

Ramon Estany

Per què t'has apuntat de voluntari al Tour?

Agustí Bernadich (La Coma)

Herbert Graff (Solsona)

Joan Serra (Solsona)

Jordi Codina (Solsona)

"M'hi he apuntat per col.laborar. Jo sempre participo en moltes coses i activitats, sense esperar res a canvi. Espero que sigui un èxit, aquesta jornada"

"Estic a la junta del Club BTT del Solsonès i em van demanar si volia participar-hi. És bonic i és una oportunitat que no passa gaire sovint."

"Tot el tema de la seguretat m'agrada, més igual que sigui ciclisme o rallies. També he fet de vigilant per la Fira de Sant Isidre".

"Tenia ganes de col.laborar per Solsona. M'agrada el ciclisme, encara que no sóc aficionat. És l'experiència de participar en un esdeveniment únic"

Jordi Estany (Solsona)

Llorenç Sanjuan (Tuixent)

Mercè Carralero (Solsona)

Queralt Sala (Solsona)

"Han avisat a totes les entitats, i entre tots hem de col.laborar. Penso que és un aconteixement molt important. És un regal per a Solsona"

"M'agrada el Tour, i cada any vaig a veure algunes etapes, i com que enguany passa per aquí, a més a més aprofitaré per col.labora-hir"

"És un esdeveniment únic que passa un cop a la vida. Tot i que no hi entenc de ciclisme, espero aprendre més i conèixer de prop aquesta cursa"

"Ens vam animar amb la meva filla, que està a Berga, i aprofitant que fa vacances ens hem apuntat totes dues per a donar un cop de mà"

Horari de pas Itinerari ............... Caravana...........Ciclistes CARDONA ............... 11:35......................... 13:18 CLARIANA................. 11:45......................... 13:28 EL PI.......................... 11:55......................... 13:38 SOLSONA . .............. 12:04......................... 13:47 CIRERA...................... 12:12......................... 13:54 Coll Serra-Seca......... 12:48......................... 14:29 CAMBRILS ................ 12:53......................... 14:34 LLINARS.................... 12:57......................... 14:38 ALINYA..................... 13:08......................... 14:48 628 - Divendres, 10-07-2009
Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

La Generalitat distingeix quatre establiments centenaris solsonins i premia l’Ajuntament per la senyalització comercial S’anuncien als ‘Smart Points’ més d’una trentena d’establiments comercials, hotelers i de restauració

Solsona ha rebut cinc distincions aquesta tarda de mans del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en el marc del lliurament dels premis a la Iniciativa Comercial i al Comerç Centenari 2009. D’una banda, l’alcalde, Xavier Jounou, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Josep Caelles, ha recollit un reconeixement per la instal· lació dels anomenats Smart points, elements de senyalització comercial que utilitzen les noves tecnologies de la informació.

Forn de pa Cal Candi

De l’altra, són reconeguts la Casa Adroguer Nou, la botiga Ca la Carme, la pastisseria Sant Antoni i el forn de pa Cal Candi pel seu caràcter centenari. Segons el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), el sistema escollit pel consistori solsoní per a contribuir a la dinamització comercial mitjançant la col· locació de dos Smart points “és un projecte pioner”, en tant que ofereix informació ciutadana i publicitat del comerç de proximitat en línia i en temps real.

Botiga Ca la Carme 

628 - Divendres,- 10-07-2009


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

Des que l’Ajuntament va posar en marxa la possibilitat d’anunciar-se en aquests dos punts interactius el mes d’abril passat l’han utilitzat una trentena d’anunciants, entre establiments comercials, hotelers i de restauració, a la part de contingut dinàmic, i sis en la part estàtica, mitjançant cartells. Aquest tipus de canal publicitari es gestiona des de l’Oficina del Nucli Antic i Promoció Turística Municipal, ubicada a la plaça Major (Tel. 973 48 10 09 – dincomercial@ajsolsona.cat). En aquests moments s’està treballant en el disseny del contingut i en les aplicacions dels Smart points i properament s’hi introduiran alguns canvis perquè siguin més àgils i visuals a l’hora d’oferir informació d’interès tant per als visitants com per als propis veïns com l’agenda d’activitats del municipi. Pel que fa als comerços centenaris, enguany Solsona ha acaparat quatre de les deu distincions atorgades a la Catalunya central. L'establiment més antic dels solsonins que ha estat premiats és la Casa Adroguer Nou, fundada al 1870, segons els documents de què disposa la botiga –tot i que es té coneixement de referències anteriors–, i amb una trajectòria vinculada a quatre generacions. També ha estat distingida la botiga de Ca la Carme, el negoci de la qual se n’han fet càrrec tres generacions des del 1892. El forn de pa Cal Candi, que actualment té tres establiments a la ciutat, també ha rebut un premi per haver continuat un negoci obert el 1902 mitjançant el treball de quatre generacions. Finalment, també quatre generacions han garantit la continuïtat de la pastisseria Sant Antoni des del 1905.

Pastisseria Sant Antoni

Casa Adroguer Nou

Xavier Jounou, alclade de Solsona rep la distinció per els Smart Points

628 - Divendres, 10-07-2009
Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

El subdelegat del govern central visita les obres del pavelló municipal de Solsona Anuncia la voluntat de l’estat de convocar un nou programa d’ajuts al 2010 El subdelegat del govern central a Lleida, José Ángel Flores, ha comprovat avui "in situ" el ritme de les obres de condicionament i finalització del segon pavelló municipal solsoní, el projecte de més envergadura que l’Ajuntament finança a través del Fons estatal d’inversió local. L’ha acompanyat l’alcalde, Xavier Jounou, i el segon tinent d’alcalde, Josep Caelles, després de reunir-se al consistori per fer una valoració de les quatre actuacions que cobreix aquest programa estatal amb un total de gairebé 1,6 milions d’euros. “Ens sentim molt satisfets d’aquest pla, ja que ha servit a molts ajuntaments per desenvolupar projectes que estaven en un calaix a l’espera d’obtenir-ne el finançament”, ha destacat José Ángel Flores. L’objectiu principal d’aquests ajuts, tal com ha volgut subratllar, és el de “crear llocs de treball, millorar les infraestructures municipals i incrementar el benestar de la ciutadania”.

Flores i Jounou a les instal.lacions del complex esportiu municipal

Beneficis indirectes per a l’economia local

çanes i la substitució dels finestrals de la coberta. El consistori preveu acabar-ne la intervenció abans de final d’any. El subdelegat del govern central també ha visitat avui els treballs d’urbanització de la vorera del Vall Fred, que s’enllestiran abans de la Festa Major. La tercera obra inclosa en el Fons estatal d’inversió local és l’estabilització d’un talús al vial d’accés al parc de la Mare de la Font, que s’ha escomès aquesta setmana i s’executarà en un termini de dos mesos. Finalment, el reforç de les línies de canalització dels dipòsits d’aigua de Rotgers fins al distribuïdor general per actualitzar la xarxa municipal d’aigua potable de la ciutat és l’única actuació que falta iniciar, però ja està adjudicada i s’endegarà els propers dies. El govern espanyol també té la intenció d’obrir al 2010 un segon programa de subvencions per als municipis, segons ha anunciat José Ángel Flores, tot i que encara no se n’ha fet pública la convocatòria. Flores ha insinuat que el repartiment dels fons, en aquest cas, tindrà en compte “paràmetres de correcció territorial”. A més, aquests recursos es destinaran a tres línies d’ajut concretes per a projectes de noves tecnologies, d’implantació d’energies renovables i de desenvolupament de la Llei de la dependència. En finalitzar la seva visita a Solsona, el delegat de l’executiu espanyol a Lleida s’ha dirigit a Clariana de Cardener per fer un seguiment de l’arranjament d’estructures de pedra en marges, i a Sant Llorenç de Morunys, on ha comprovat els treballs d’adequació de l’espai exterior de la zona esportiva i l’enllumenat del camp de futbol.

A Solsona els projectes inclosos en aquest programa donen feina a set persones que estaven a l’atur. Tot i això, l’alcalde ha remarcat que tres de les quatre empreses adjudicatàries són locals i que, a banda de crear ocupació, “indirectament, aquestes obres reverteixen en benefici de l’economia solsonina a través del material amb què se subministren”. Els treballs del pavelló esportiu, que la constructora Cissa va iniciar el mes passat per un import de 975.521 euros, preveuen la construcció de quatre vestidors, un despatx i una farmaciola; l’adequació de la pista de joc amb paviment esportiu de parquet, la millora de les instal·lacions i l’arranjament de l’entorn exterior. Igualment, s’hi inclouran actuacions de condicionament del primer pavelló, com el repintat de les fa-628 - Divendres,- 10-07-2009


Solsona

Solsona

Ramon Estany

La millora en les vendes de cotxes retarda l'ERO de Simet de Solsona

El Consell vol recuperar cal Porrer per les entitats de la comarca L’espai, a l’edifici de l’antic Museu del Ganivet, preveu un despatx de treball i una sala per a cursos i conferències

Les últimes dades sobre matriculacions de vehicles mostren una recuperació del mercat de les vendes de cotxes, gràcies a les ajudes directes implantades pel govern, han permès una recuperació en l'activitat de l'empresa Sinterizados i Metal·lúrgics de Solsona (Simet), que va presentar el passat març un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de suspensió temporal de 38 dies. Fins ara, la firma, dedicada a la fabricació de coixinets i filtres per als automòbils ja ha parat la producció durant 23 dies. No obstant això, el fet que "l'activitat es troba a un 70 o 80% de les nostres possibilitats i que les vendes hagin millorat en els dos últims mesos, ens ha fet plantejar-nos allargar l'expedient", va explicar el director de la planta de Solsona, Jordi Gavaldà. En aquests moments, la direcció de la fabrica i el comitè d'empresa estan negociant la fórmula perquè es puguin repartir els dies d'atur a la fàbrica d'una altra manera. Una vegada consensuada la proposta, s'enviarà a treball. La plantilla, formada per aproximadament 80 treballadors, procedeix bàsicament de Solsona i d'alguna població de Barcelona. Gavaldà va comentar que el què s'estan buscant són mecanismes de flexibilitat que facin possible reduir al màxim els dies que la planta de Solsona pari la seva producció. El passat març, Sinterizados i Metal·lúrgics de Solsona va presentar un ERO al Departament de Treball per suspendre 38 dies l'activitat de la planta fins a setembre. Ara, en cas que es vulgui fer, la direcció de l'empresa sol·licitarà que es pugui escometre fins a finals d'any. Aquest inici del canvi de tendència suposa una alenada d'aire fresc per a la comarca del Solsonès, que en els últims mesos ha sofert el seu particular infern laboral. En aquesta zona, durant el primer trimestre de l'any es van donar cinc ERO que van afectar a gairebé 400 treballadors. Els casos més dramàtics a Solsona han estat dos: els de la multinacional alemanya EGO, que va anunciar que tancava les seves portes el pròxim 31 de juliol i acomiadava a 108 treballadors. La fàbrica de components electrònics per a electrodomèstics traslladarà tota la seva producció a Lliçà de Vall (Vallès Oriental). L'altre exemple de les dificultats laborals que està travessant Solsona és el de Tradema que ha presentat un ERO de suspensió temporal de 180 dies per a aplicar fins a finals d'any, que afectarà a 157 empleats. Aquests cobraran un 90% del sou. Recentment, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa va anunciar que ajudaria a Tradema, que fabrica aglomerats, perquè pugui vendre els seus productes en l'exterior i així recuperar la seva capacitat productiva. Les exportacions suposen el 10% de l'activitat de l'empresa. 628 - Divendres, 10-07-2009

Servei de Premsa del Consell Comarcal del Solsonès

El govern del Consell Comarcal té previst recuperar el més aviat possible la planta central de cal Porrer per oferir un espai de treball a les entitats del Solsonès, segons ha explicat el conseller comarcal de Cultura, Albert Muntada. Muntada ha avançat que “ens trobem molt sovint amb la necessitat de cedir espais a les associacions del Solsonès, tant per a dur a terme reunions de treball en petit comitè com per a fer presentacions o xerrades, de vegades entre els mateixos associats”. És per aquest motiu que el Consell “vol habilitar un espai propi d’uns 80 metres quadrats destinat a aquests usos”. Segons Albert Muntada, “les principals avantatges seran la disponibilitat permanent i el fet que les entitats no s’hagin d’adaptar a horaris concrets, com passa actualment”. El Consell ja ha sol·licitat un ajut al departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya per poder tirar endavant les obres de rehabilitació d’aquesta planta intermitja de Cal Porrer, on fins ara s’hi ubicava el Museu del Ganivet i Eines de Tall. Amb aquestes obres, es continuarà la recuperació de l’immoble, iniciada a la primera planta, que va ser cedida a les entitats econòmiques (UBIC, Gremi d’Hostaleria i Empresaris per al Solsonès), i es completarà posteriorment amb el trasllat dels serveis a la joventut. Muntada ha explicat que “el projecte que promou el Consell Comarcal, té un pressupost de més de 50.000 euros, i e preveu poder iniciar les obres a finals d’aquest any o principis del vinent, així que es disposi de la subvenció”. 


Olius

Josep M. Montaner i Reig

Olius continua defensant la viabilitat pels parcs eòlics del Villaró i la Torregassa L’Ajuntament d’Olius apunta la possibilitat que Endesa opti per reformar la línia d’evacuació entre el Solsonès i el Bages per aprofitar l’energia procedent dels parcs i els centrals de biomassa i biogàs L’Ajuntament d’Olius manté la seva confiança en que els parcs eòlics del Villaró i la Torregassa -promoguts per Endesa Cogeneración y Renovables (ECYR) al municipi- acabin tirant endavant tot i el revés que ha suposat pel projecte la negativa de Pinós a autoritzar l’altre parc eòlic que l’empresa pretenia construir en aquest municipi de la comarca del Solsonès. El regidor d’Urbanisme i Serveis d’Olius, Antoni Màrquez ha reconegut que la decisió de l’Ajuntament Pinós els ha perjudicat, però ha volgut deixar clar que acaten la posició dels responsables municipals de Pinós. A més, ha avançat que confia “que els projectes acabin materialitzant-se tot i la negativa de Pinós”. Si bé inicialment els tres parcs projectats per ECYR al Solsonès anaven lligats a l’autorització de totes tres instal. lacions -arran dels elevats costos de reforç de la línia que havia d’evacuar l’energia cap a la subestació que Endesa té a Can Flautes (Bages)-, ara l’Ajuntament d’Olius apunta la possibilitat que la companyia elèctrica opti per reformar i introduir millores en aquesta línia. Segons ha explicat Màrquez la línia que connecta les subestacions que Endesa té a la Torregassa i a Can Fluates es podria reforçar per millorar-ne el seu estat, garantir l’abastament a les poblacions on dóna servei i permetre l’evacuació de l’energia que es podria generar al Solsonès. En aquest sentit, Màrquez ha apuntat que els projectes de noves centrals d’energies renovables que es podrien instal.lar al Solsonès, on a banda dels parcs eòlics d’Olius, s’estudia la possibilitat de construir una planta de biomassa i una planta de biogàs- permetrien a Endesa afrontar la inversió necessària per reforçar la

Solsona

línia d’evacuació de l’energia des del Solsonès cap al Bages. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Olius “s’ha donat un termini prudent” per veure com avancen aquests projectes “atès que permetrien a l’empresa fer el reforç de la línia i obtenir-ne un rendiment”.

Compensacions econòmiques milionàries L’Ajuntament d’Olius s’ha mostrat des de bon començament favorable a la instal.lació dels dos parcs eòlics pels beneficis econòmics que generarien pel municipi. Segons ha explicat Màrquez, l’Ajuntamnet estima que la posada en marxa dels dos parcs suposaria uns ingressos totals de 775.000 euros “en concepte de llicències d’obres i compensacions mediambientals”, als quals s’hi afegiren uns 30.000 euros anuals en funció de la producció energètica dels parcs. El cost aproximat de la inversió per posar-los en marxa se situaria entorn als 40 milions d’euros. Actualment, els dos parcs eòlics projectats a Olius disposen de totes les autoritzacions administratives i estan pendents de rebre l’autorització municipal.

Ramon Estany

Mercat dels Artesans del Solsonès L'Associació de Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès i la regidoria de Promoció Econòmica de Solsona organitzaren un nou Mercat dels Artesans del Solsonès. S'hi pogueren trobar articles artesans d'arts i oficis i productes agroalimentaris i ecològics. Així mateix, es dugué a terme un taller de fang. 10

628 - Divendres,- 10-07-2009


Olius

Josep M. Montaner i Reig

Telefònica acumula 2 anys de retard en la instal.lació de noves línies de telefonia fixa i internet a Olius L’Ajuntament es queixa dels incompliments de la companyia i demana a Telefònica que inverteixi els beneficis en la millora de les seves infraestructures L’Ajuntament d’Olius ha tornat a queixar-se dels retards i els incompliments que l’empresa Telefònica arrossega en el desplegament de noves línies de telefonia fixa i d’internet d’alta velocitat a la urbanització del Pi de Sant Just, que agrupa la majoria dels 900 habitants d’Olius, i a les empreses del polígon industrial de la població. Les queixes del consistori no són noves i és que ja fa més de 5 anys que empreses i veïns del municipi no poden accedir a uns serveis que la companyia es va comprometre a tenir apunt l’any 2007. Des de l’equip de govern d’Olius s’han queixat reiteradament de la situació “però de moment no ha servit de res”, ha reconegut el regidor d'Urbanisme i Serveis d’Olius, Antoni Màrquez. Fa unes setmanes l’alcalde, Ramon Sala va reunir-se amb el Síndic de Greuges per denunciar els fets però la solució a les mancances de la xarxa de telefonia d’Olius va per llarg. Això és el que opina el regidor de Servies d’Olius que admet que la solució “no arribarà fins que la companyia decideixi invertir en el municipi”. Tot i això, Màrquez ha criticat Telefònica “per no complir l’acord verbal” que tenia amb el consistori i pel qual es comprometia a desplegar noves línies a la zona, un cop s’haguessin acabat les obres de renovació de la urbanització del Pi de Sant Just que el consistori va finalitzar el juny de l’any 2007. “De moment però, això no ha succeit”, ha denunciat Màrquez que, a més, ha recordat els esforços que es van fer per deixar apunt les insfraestructures “tal i com exigia Telefònica”. Segons ha explicat Màrquez, la companyia els ha assegurat, en repetides ocasions, que estan apunt de començar els treballs per dotar el municipi de noves línies però “al final no acaben concretant res de res”. En aquest sentit, s’ha mostrat “escèptic” respecte els terminis que pugui fixar Telefònica “ja que sembla que fins ara té altres prioritats”. Actualment la única via segura per poder contractar una línia de telèfon fix i una connexió d'internet d'alta velocitat a Olius és a través del sistema de banda ampla rural. Aquest sistema que ofereix l'empresa Iberbanda -de la qual Telefònica participa com a accionista majoritari- ofereix la possibilitat de contractar una línia de telèfon fixa i una connexió a internet. Així ho han fet algunes empreses del polígon i particulars de la urbanització del Pi de Sant Just. 628 - Divendres, 10-07-2009

Foto Arxiu: El regidor de Serveis d'Olius, Antoni Màrquez el juliol de 2007 quan es van completar les obres de renovació de la urbanització que havien de permetre el desplegament de les noves línies de Telefònica

11


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

El pagesos critiquen la mesura de prohibir segar durant les hores de més calor L’alcalde de Solsona critica la mesura en el moment de ser-ne informat i es queixa del centralisme amb que es prenen algunes de les decisions que afecten al territori Els agricultors del Solsonès van rebre amb sorpresa i indignació la mesura del Departament d’Interior de la Generalitat que prohibia realitzar treballs agrícoles, com segar i embalar, durant les hores de màxima radiació solar. El Solsonès, que es troba en ple període de sega, no es va escapar de la controvèrsia que va provocar la mesura que prohibia segar i embalar de la 1 del migdia a les 5 de la tarda de divendres, dissabte i diumenge passats. Tot i que Interior va justificar la mesura assegurant que serviria per reduir al màxim el risc d’incendis, diumenge la va retirar després de nombroses declaracions en contra per part de sindicats agraris, del col.lectiu de pagesos i d’algunes institucions polítiques. Al Solsonès, on tot just s’ha segat la meitat dels conreus, la mesura va ser àmpliament criticada i no tothom la va acatar. Alguns pagesos van continuar segant fent cas omís a la mesura decretada per Interior. Segons ha reconegut el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos, Jaume Garriga, “hi va haver gent que no va parar” atès que el sector considera la mesura “totalment desproporcionada”. Tot i això Garriga ha explicat que a la comarca no consta cap denúncia contra els possibles agricultors que no van fer cas de la prohibició. El mateix alcalde de Solsona Xavier Jounou va criticar la mesura en el moment de ser-ne informat. Segons ha explicat, Jounou va exposar la seva oposició a la mesura als responsables de la Generalitat que li van comunicar. A més, l’alcalde solsoní va enviar una carta als mitjans de comunicació en la que qualifica “d’incorrecta” la prohibició i en la que es quei-

xava del “marcat centralisme amb que es prenen algunes de les decisions que afecten al territori”. Jounou va manifestar que la mesura es va prendre “de manera precipitada i sense mesurar les conseqüències que podia tenir i els perjudicis que ocasiona contra el col.lectiu de pagesos”. Tant Jounou com Garriga s’han mostrat partidaris de buscar altres solucions que permetin conciliar els treballs agraris en l’època més important de l’any i la lluita contra els focs. En aquest sentit els pagesos apunten mesures com l’obligació de portar extintors o situar dipòsits i cubes d’aigua prop de les màquines que seguen per reduir la possibilitat de provocar incendis.

La Barra del Mia

12

628 - Divendres,- 10-07-2009


La Coma

Dolors Pujols

La Coma reforma l’edifici de la Piscina i el de l’Ajuntament Les obres permetran al municipi disposar d’un local social i de joventut i adaptar les instal·lacions a la normativa vigent L’escola de la Coma tindrà tota la primera planta de l’edifici on hi ha l'ajuntament Les obres de la segona fase de reforma dels espais de la piscina de la Coma avancen a bon ritme. Aquesta actuació servirà per ajustar el local a la normativa vigent (pel que fa a accessos, sortides d’emergència…) i per aprofitar els espais de la primera planta amb l’objectiu de “donar vida al local social tot l’any, facilitar les coses perquè sigui un pol d’activitat” segons explica l’alcalde de la Coma, Marc Escarré. Així doncs, les actuacions previstes en aquesta segona fase contemplen la instal·lació de rampes, tan interiors com exteriors, sortides d’emergència i nous lavabos adaptats per a minusvàlids. Tot això de la mà d’una redistribució de l’espai del bar, que s’espera estigui llesta la setmana vinent. Pel que fa a la primera planta, ja a la tardor es va reformar la sala que actualment acull el local social: amb una barra, un ordinador, una zona wifi i una pantalla de televisió. D’aquesta manera aquest espai podrà acollir tota mena d’actes culturals. A la mateixa primera planta hi ha ubicada, des de fa 15 anys, la seu del club d’esquí la Coma i ben aviat hi haurà també un espai pel centre excursionista: l’ampliació feta al balcó de l’edifici permetrà disposar d’una nova sala i d’un petit espai per als ordinadors.

Al local social hi ha activitat des de la passada tardor

L’ajuntament de la Coma disposarà d’una nova sala de plens, un nou arxiu i un nou despatx mèdic amb les reformes que aquests dies s’hi estan duent a terme. Tot això s’ubicarà entre les plantes primera i segona de l’edifici, ja que la primera quedarà íntegrament per a l’escola del municipi. “Fem això perquè creiem en l’escola, és molt important per a un poble

com la Coma”, comenta Marc Escarré. Amb les reformes a la planta baixa, l’escola disposarà d’un espai exclusiu per al menjador escolar, nous lavabos adaptats a la normativa i una tercera aula que en un futur acollirà la biblioteca i/o la zona esportiva. A més hi ha hagut canvis en els accessos amb una nova entrada a l’escola i a una de les dues classes. Aquestes reformes al centre d’educació han estat possibles gràcies a l’aportació de 30.000 euros del Departament d’Educació i els 10.000 restants que hi ha posat l’ajuntament. Pel que fa a la primera planta, la part ja rehabilitada que acull la recepció i el despatx de secretaria conviu aquests dies amb les obres a l’altra meitat de pis, on ha desaparegut la sala de plens. Conseqüentment, l’arxiu municipal guanyarà gairebé el doble d’espai i s’han fet lavabos nous. I finalment a la tercera planta de l’edifici, on fins ara hi havia dos pisos, hi haurà una nova i espaiosa sala de plens, que també serà sala polivalent, i dos despatxos: un per alcaldia i regidories i un altre per al metge. Aquest nou espai mèdic permetrà als facultatius fer receptes ja que disposarà d’un nou ordinador amb connexió a Internet (fins ara això no era possible). Les despeses d’aquestes reformes les sufraga el Departament d’Educació amb 200.000 euros del pla d’Obres i Serveis i l’ajuntament amb 30.000.

L’edifici de l’ajuntament i l’escola de la Coma

Edifici de la piscina de la Coma, ara també seu de nombroses entitats i activitats culturals

Obres també a l’ajuntament

628 - Divendres, 10-07-2009

13


Solsona

Ramon Estany

Entren 5 nens al ball de bastons En el sorteig que l'Associació de Geganters de Solsona va realitzar públicament a l'Ajuntament de Solsona, el passat divendres 3 de juliol, van escollir-se 4 balladors i un reserva, en haver-se produït cinc baixes. En el sorteig hi van optar 16 nens i nenes, essent escollits el Gerard Robles Grau, el Josep Muxí Terricabres, el Bernat Armengol Vila i el Marc Pujol Gualdo. També va entrar, en aquest cas com a reserva, el Roger Codina Serra.

El bisbe de Solsona compleix 75 anys Demà dissabte, 11 de juliol, Mons. Jaume Traserra i Cunillera compleix 75 anys, i per tant, ja pot demanar la jubilació al Sant Pare. És molt probable que Traserra ja hagi fet efectiva la seva renúncia al càrrec, si bé no és tan clar quan es produirà la resposta del Vaticà acceptant la seva jubilació, tant podrien passar algunes setmanes com mesos, fins i tot, un parell d'anys, si des de les instàncies que els pertoca, no acaben de tenir clar quin podria ser el nou bisbe de Solsona.

La regidoria de Cultura de Solsona atorga una beca per assistir als XXXVIII Premis Octubre

Les persones interessades s'hi poden inscriure fins al 31 d’agost La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Solsona, com cada any, convoca una beca de 450 euros per assistir als Premis Octubre, que enguany tindran lloc entre els dies 27 i 31 d’octubre a la ciutat de València. Per participar al sorteig d’aquesta beca només cal ser major de 18 anys, estar empadronat a Solsona i no haver rebut aquest ajut del consistori solsoní anteriorment. Les persones interessades han d’inscriure’s a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament fins al 31 d’agost. Aquest certamen valencià, organitzat per la Fundació Ausiàs March, s’ha convertit en un reconegut espai de reflexió sobre la realitat, la història i el futur dels Països Catalans. Aquest any s’hi programen el XVIII Congrés de mitjans de comunicació, que se centrarà en analitzar les múltiples relacions entre el periodisme, el cinema i la literatura; el XXI Encontre d’escriptors, que tractarà sobre l’emergent literatura digital, i el I Congrés històric, que posarà l’accent en l’exili del 1939.

Solsona es mulla per l’esclerosi múltiple Les piscines municipals de Solsona es sumen, un any més, a la campanya "Mulla’t per l’esclerosi múltiple", que es commemora aquest diumenge, dia 12, a 600 instal·lacions catalanes. Durant tota la jornada, de 10 del matí a 8 del vespre, els solsonins podran solidaritzar-se amb la lluita contra l’esclerosi múltiple fent una donació a l’entrada, que serà gratuïta, o bé adquirint articles de la campanya d’enguany. Així mateix, s’habilitarà un carril lliure per nedar tants metres com sigui possible per aquesta causa solidària. Les persones que participin en aquesta activitat simbòlica rebran un diploma en funció de la distància que aconsegueixin. A Solsona també s’adhereixen a la jornada les piscines d’Espaigua.

L'ajuntament eliminarà les rates del Casal Atès que és necessari dur a terme la desratització del casal de Cultural, l'ajuntament de Solsona ha contractat els serveis de l'empresa Grup Taver SL, per 306 euros. 14

628 - Divendres,- 10-07-2009


628 - Divendres, 10-07-2009

15


Solsona

Mossos d'Esquadra

Multiplicava per vuit la taxa d’alcoholèmia

Solsona

Ramon Estany

Un aigüat col.lapsa Solsona

L’infractor, un veí de Solsona de 40 anys, va donar 1,96 mg/l en aire expirat Agents de l’Àrea Regional de Trànsit de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Central han denunciat un conductor per haver donat positiu penal en la taxa d’alcoholèmia. L’infractor, Joan C.V. de 40 anys, i amb domicili a Solsona, va donar una taxa de 2,05 mg/l en aire expirat en la primera prova i 1,96 mg/l en la segona, vuit vegades superior al màxim permès. Els fets van passar diumenge 5 de juliol a les 17.30 hores. Un ciutadà va avisar als Mossos d’Esquadra que a la carretera del Castellvell de Solsona hi circulava un vehicle tot terreny de forma temerària. Immediatament es va adreçar al lloc indicat una patrulla, que va poder localitzar el vehicle i va veure que, efectivament, circulava de forma estranya. Els agents van fer senyals al conductor perquè s’aturés, però aquest no reaccionava a les indicacions dels agents. Finalment, però, els mossos el van poder aturar i van comprovar que el conductor mostrava símptomes evidents d’embriaguesa. Davant d’aquesta situació, els agents van requerir la presència dels companys de Trànsit per tal de poder-li fer la prova d’alcoholèmia, a la qual, l’infractor no va oferir resistència. Després de donar positiu, els agents van mobilitzar el vehicle i el conductor va ser denunciat per la via penal. L’home, a qui no li constava cap tipus d’antecedent, va ser citat dilluns davant el jutge de Solsona per un presumpte delicte contra la seguretat del trànsit.

Traient l'aigua dels pàrquings d'un immoble

La matinada de dilluns a dimarts (6-7 de juliol), una forta tromba d'aigua va sorprendre a Solsona. L'observatori del parc de Bombers va registrar 51 litres, i a la resta de la comarca es comptabilitzaven quantitats gens menyspreables (40 litres al Port del Comte, 31 a Clariana i 19 a Lladurs), especialment per què aquesta aigua va caure en poca estona. Molts baixos van quedar inundats i van saltar molts embornals. La Policia Local no va parar en tota la nit davant l'alarma que va generar l'excés d'aigua, que va desbordar fins i tot la ribera, a la zona del Camp del Molí. Els bombers també van haver de fer fins a 4 sortides.

El pati de l'escola Setelsis va esdevenir una piscina

16

628 - Divendres,- 10-07-2009


Comarca

CTFC

Més de 40 persones assisteixen a la Jornada Tècnica sobre la interoperabilitat de la informació geogràfica El dia 30 de juny, es va realitzar al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), una “Jornada Tècnica sobre la interoperabilitat de la Informació Geogràfica”. La Jornada, organitzada per l’Àrea de SIG i Teledetecció del CTFC, va comptar amb el suport del Fons Social Europeu, el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). La Jornada es va desenvolupar durant un matí en el qual els principals responsables de dur a terme les tasques d’interoperabilitat de la Informació Geogràfica a Catalunya van mostrar als 42 assistents quines eren les eines que disposaven a dia d’avui per a compartir i fer ús de la informació geogràfica en format digital existent a Catalunya. Daniel Gómez, responsable de continguts web de l’ICC (www.icc.cat) va mostrar quins eren els principals canals de distribució de la informació geogràfica que aquest Institut posa a disposició tant dels tècnics d’administracions, com de l’empresa privada i la societat en general. Posteriorment, Martí Pintó, responsable de la Unitat d’aplicacions SIG-Web de l’ICC, va mostrar quines són les principals eines i utilitats que ofereixen els Geoserveis del mateix Institut (http://www.icc.cat/web/content/ca/prof/cartografia/geoserveis.html). Finalment, Jordi Guimet, responsable del Centre de Suport IDEC, de l’ICC, va mostrar les eines que la pàgina de l’IDEC (www.geoportal-idec.net) posa a disposició de la so-

cietat per a cercar la informació geogràfica disponible avui en dia en format digital, i va mostrar quines eren les capacitats de la iniciativa IDEC-Local (www.geoportal-idec.net/idelocal), promoguda pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) i les entitats que el constitueixen, Localret i el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa IDEC-Local permet l’adhesió de les administracions locals (Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions) per a facilitar el fet de posar a disposició de la societat la informació geogràfica en format digital a través d’Internet. Per finalitzar la Jornada, es va dur a terme una taula Rodona en la qual es va donar una interessant interacció entre els ponents i els assistents a la mateixa, en la qual es va parlar, principalment, de les mancances i els reptes de futur de la interoperabilitat de la Informació Geogràfica a Catalunya.

L’associació d’Empresaris del Solsonès visita el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Aquest dimecres, dia 8 de juliol, representants de l’associació d’Empresaris del Solsonès han visitat les noves instal·lacions del CTFC. Apart de conèixer de primera mà el nou edifici del CTFC, s’ha fet una presentació per part de José Antonio Bonet, director general de l’entitat, sobre què és i què representa per a la comarca el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Aquesta presentació ha inclòs els dos projectes que té l’entitat, vinculats a l’antic edifici del CTFC del Seminari, que tenen una clara component empresarial, com són el CEI Solsonès i el Rural Living Lab Pirineus. El CEI d’Empreses Innovadores Solsonès té com a objectius impulsar la creació de noves empreses i en especial aquelles amb caràcter innovador o que diversifiquin l’economia de l’àrea d’influència del Solsonès, fomentar la millora de les empreses existents, recolzar als emprenedors en el procés de posada en marxa del seu projecte, ajudar en el desenvolupament empresarial enfocat a la consolidació d’empreses i cooperar amb la resta d’institucions del territori que recolzen la creació d’empreses. El Rural Living Lab, per la seva part, és una iniciativa del CTFC dirigida a la promoció ambiental, social i econòmica 628 - Divendres, 10-07-2009

del medi rural, mitjançant la utilització d’una nova metodologia per a la innovació. Compta amb un conjunt d’infraestructures, serveis, eines, aplicacions, mètodes, processos i persones per a crear, provar i validar nous productes i serveis en entorns reals i quotidians. L’objectiu final consisteix en aconseguir una participació conjunta de la societat civil, privada i pública per poder generar nous models de desenvolupament sostenible que impliquin la dinamització del teixit productiu. 17


Solsona

Ramon Estany

Una lluïda festa de Sant Cristòfol 2009

Els dos cavalls van ser les estrelles de la benedicció de vehicles

Sorteig de Sant Cristòfol, a la mitja part del ball: 1r premi (Viatge): 10.492 2n. Premi (portàtil) 06.263 3r. premi (panera): 15.757

Guanyadors del Parc Vial Infantil de St. Cristòfol Pere Algué, Ferran i David Colell, Joana Company, Aleix Falla, Agnès i Sergi Solè, Marc Serena, David Caelles, Roger Oriola Tots els nois podeu passar a recollir l'obsequi (bossa xuxes) al Celsona entre dilluns i dimarts.

Parc vial infantil a la plaça del Camp

Molta expectació a la demostració de resistència dels cinturons de seguretat en cas de bolcada

Els pendonistes: Òscar Vitutia, Àlex Carrasco i Miquel Navio van carregar el sant a coll des de l'Ésglésia 18

Des de la comissió de festes de Sant Cristòfol volem agrair la col·laboració a TOTES les empreses i particulars, les quals amb el seu granet han fet que aquesta festa del nostre patró fes un gran balanç positiu de totes les activitats que es van dur a terme, també volem agrair l'ajut rebut des del Consell Comarcal del Solsonès, l'Ajuntament de Solsona i a tots els Agents de la policia local de Solsona que van participar en el parc vial infantil, gràcies a ells van fer entendre més bé a la canalla el comportament vial. MOLTES GRACIES!!!!!!!!!! 628 - Divendres,- 10-07-2009


Solsona

Colla Gegantera del Carnaval

Una botifarrada popular i ball amb els Lucky Luke enceten la VI Trobada de Gegants de Solsona La Trobada organitzada per la Colla Gegantera del Carnaval omplirà Solsona d’actes i gegants aquest cap de setmana Aquest divendres s’inicien els actes de la VI Trobada de Gegants organitzada per la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona. Així doncs, a les 21 hores i a la plaça major, l’entitat solsonina repartirà entrepans de botifarra per a tothom mentre tindrà lloc el ball amb el grup Lucky Luke. El dissabte al matí continuen els actes, aquesta vegada adreçats als més petits: a partir de les 11 hores hi haurà xocolatada, espectacle amb el grup Ratataplam i màgia amb el Mag David. Tots els actes a la plaça del Camp. Per la tarda, a partir de les 17 hores, arribaran les colles procedents de fora de Catalunya: Leganés, Ontinyent i Tauste. Les quals, juntament amb els gegants del Carnaval solsoní, realitzaran una plantada, un cercavila i una exhibició dels seus ballets. A partir de les 23 hores, ball amb el grup Diamants a la plaça del Camp, passabars amb la xaranga La Muga i concert a la plaça Major amb Séptimo A i Les absentes. El diumenge s’afegiran a la trobada les colles de Catalunya, que juntament amb les del dissabte realitzaran una plantada, un cercavila i ballets, tot a partir de les 10 del matí.

628 - Divendres, 10-07-2009

19


Clariana del Cardener

Ajuntament de Clariana de Cardener

Pinós

Redacció

Parc Solar a Pinós En data 3-4-2009 ha entrat en aquest Ajuntament una sol·licitud de llicència ambiental formulada per Sol Parc Pinós, SL per realitzar l’activitat de parc solar fotovoltaic en dues fase d’execució connectada a la xarxa amb seguidors solars de 1003,2 kWp, cada un, a la finca Cal Morros, situada en sòl no urbanitzable al polígon 6, parcel·la 29 d’aquest terme municipal.

Riner

Finalitza el curs de manualitats El 16 de juny ha finalitzat el curs de manualitats que s’estava realitzat tots els dimarts al vespre des del passat mes de març, el curs ha estat impartit per la professora Núria Bastida i amb una assistència de 11 persones del municipi. En el transcurs del mateix s’han realitzat diferents treballs amb diverses tècniques: pintar roba, vidre, quadres amb fotografies, fusta, folrat amb paper diferents materials...

Castellar de la Ribera

Redacció

Activitat turística a Riner L’empresa Residència Infantil la Carral, SL ha demanat a aquest Ajuntament llicència ambiental per l’adequació d’una activitat de casa de colònies amb capacitat superior a 100 places del terme municipal de Riner.

Castellar de la R.

Redacció

Castellar de la Ribera ajuda al Sol del Solsonès Festa Major de Sant Joan Els números premiats de la Festa Major de Sant Joan de Castellar de La Ribera són: 1r. Premi: 1.797 - 2n. Premi: 2.338 - 3r. Premi:1.551 Tots tres van sortir el moment del sorteig. La comissió de festes de la festa major de Sant Joan de Castellar de la Ribera vol fer un agraïment especial a tots els assistents esperant que el proper any ens puguem retrobar. Moltes gràcies 20

El dia 2 de juliol el president del Sol del Solsonès Enric Serra i la coordinadora Marta Garriga van rebre un donatiu adreçat al projecte del butlletí i la difusió de la tasca del Sol de mans de l’alcaldessa de l’Ajuntament de Castellar de la Ribera la Sra. Ma. Teresa Canal. El Sol del Solsonès vol agrair profundament aquesta col.laboració i donar les gràcies a l’Ajuntament de Castellar de la Ribera per ajudar a donar-nos a conèixer i a sensibilitzar la població davant les malalties mentals i les drogodependències. 628 - Divendres,- 10-07-2009


Solsona

Els Pescadors celebren la seva festivitat

El Club de Pescadors de Solsona i comarca van celebrar el passat diumenge 5 de juliol la festivitat del seu sant patró, Sant Pere. Ho van fer, com ja és habitual, amb la Missa a l'església del Cor de Maria, acompanyats pel regidor d'esports Salvi Nofraries, que els acompanyà, després de la missa, a la Sala d'Actes del Casal de Cultura i Joventut per a l'entrega de premis dels concursos de pesca. En concret es van lliurar els trofeus corresponents al 36è Concurs Social de Pesca de Truita del 31 de maig a Ratavilla, del 26è concurs social infantil de pesca de truita del 27 de juny també a Ratavilla, del 21è concurs de precisió de llançament casting del 7 de juny al Molí del Pont, del 55è concurs social de pesca fluvial del 7 de juny al pantà de Sant Ponç, i dels classificatoris provincials de mosca del juliol 2008 i provincials de cullereta de l'agost de 2008.

628 - Divendres, 10-07-2009

21


Vall de Lord

Dolors Pujols

Gossos i Dept seran els caps de cartell del concert de Festa Major de Sant Llorenç La programació inclou la celebració del 20è aniversari del Correfoc i el retorn de la paròdia d’inici de festa major La formació manresana “Gostradicional “Astorets del Pirineu”. Aquessos” serà el proper diumenge 8 d’agost ta formació té la voluntat de recuperar i al pavelló de Sant Llorenç de Morunys. popularitzar balls, danses i cançons de les El concert inclourà a més l’actuació dels comarques pirinenques. també bagencs “Dept” i la banda local “Diatònic d’Aranyons”, que repeteix a La implicació de les entitats l’escenari de l’envelat. Aquest es preveu A banda del grup de Correfoc “Els que sigui un dels actes més concorreguts Estevats” -enguany d’aniversari- i del Cade la Festa Major d’estiu de Sant Llorenç sal l’Estaca, organitzador de tota la primede Morunys, que començarà el dimecres ra jornada d’actes, la Festa Major compta 5 d’agost amb una jornada d’actes orgaamb la implicació de nombroses entitats nitzada pel Casal L’estaca, on tornarà la en l’organització de diferents actes. Així, sàtira i l’humor amb la paròdia que tindrà la Colla Gegantera organitza un any més lloc a la Plaça Major. Els actes s’allargala tradicional Botifarrada a l’Era Nova, ran fins al dia 11 d’agost i inclouran un precedida d’un passacarrers i la repreCorrefoc més actiu que mai coincidint sentació escènica de la llegenda de Jacint amb la celebració del 20è aniversari del Verdaguer que els dóna nom. Els gegants grup “Els Estevats”. Aquest no serà l’únic Arxiu: Passacarrers de Festa Major de l’any i capgrossos també sortiran el dia de festa acte amb el foc com a protagonista sinó passat major com sempre acompanyats dels graque el divendres hi haurà el correfoc infantil. Per altra banda llers locals “som kom som”. També el Perxe serà present a la festa un any més l’ajuntament ha decidit prescindir de la Tronada Major: la companyia local de teatre ja prepara una obra compledes del Campanar per l’elevat cost econòmic que suposa. xa tan a nivell d’interpretació com d’infarestructura: “Pel davant i pel darrera”, que representarà en tres ocasions. L’Associació Cultural Patronat Valldelord, per altra banda, ha programat dues Novetats i canvis Com a principals novetats destaca el canvi d’horari de exposicions: la de fotografies antigues que tindrà lloc un any més les Havaneres, que passaran de la tarda-vespre a la nit: es faran als claustres i l’exposició itinerant sobre Josep Pujol, l’escultor de a les 23h. del diumenge, 9 d’agost a la plaça Major. Per altra l’Altar dels Colls. Aquesta darrera exposició es podrà visitar a la banda el concert de tarda del dia del Patró no tindrà lloc a la sala de Plens i durant els dies de la mostra, hi haurà una conferènterrassa del Jardí sinó a l’envelat per qüestions d’infraestruc- cia sobre l’escultor. També la Coral Morunys oferirà un concert de tura: tan aquesta audició com el gran ball de festa major anirà festa Major i el taller de pintors locals “La Taca” exposarà els seus a càrrec de l’Orquestra Maravella. També s’ha optat per un cuadres. Qui tampoc faltarà als actes de Festa Major és el C.E. canvi de format en el concert gratuït que cada any hi ha a la Sant Llorenç. Les diferents categories del club disputaran els seus Plaça de la Canal i enguany anirà a càrrec del grup de música respectius partits de festa major.

Arriba la Ruta de les Ermites Una caminada convida a conèixer bona part del patrimoni històric de la Coma i la Pedra L’Associació Cultural Patronat Valldelord, el Centre Excursionista Prepirineu i el Club d’Esquí La Coma han organitzat conjuntament la IIa Ruta de les ermites que tindrà lloc el proper dissabte, 11 de juliol. La passejada durarà un temps estimat de tres i mitja a quatre hores i durant el recorregut es visitaran diferents punts d’interès arquitectònic, cultural i paistagístic. El punt de partida serà la piscina de la Coma i a partir d’allà es visitaran els masos d’El Pujol del Racó i El Minguell, l’ermita de la Santa Creu, l’antic Castell de la Pedra i la parròquia del llogaret, l’ermita de Sant Andreu i el cementiri vell de la Coma. El recorregut culminarà de nou al poble de la Coma, en aquest cas a Cal Nin. L’hora de sortida serà les 8 del matí i les inscripcions es poden realitzar mitja hora abans de la sortida per un preu de 5 euros que inclou l’esmorzar. Els socis de les tres entitats organitzadores tindran un descompte d’un euro. La iniciativa ha rebut la col·laboració de l’ajuntament de la Coma i la Pedra. 22

628 - Divendres,- 10-07-2009


Oliana

Marcel Ribera - ARXIU FOTOGRÀFIC: Marcel Ribera

XI JORNADES DE PORTES OBERTES

Caser Residencial Castell d’Oliana “Els vells gaudeixen d’una gran saviesa fruit dels anys i les experiències de la vida, en canvi són els joves d’avui els que creuen saber-ho tot.” Un any més, Caser Residencial Castell d’Oliana ha obert les seves portes per celebrar enguany les “XI Jornades de Portes Obertes”. És un jorn que com va dir en una circular la directora del centre, Sra. Núria Guerrero ,“de caire festiu té com a objectiu el retrobament i la participació dels residents amb els seus familiars”. Durant el dia, en els diferents actes que es van desenvolupar al centre, va haver-hi un nombrós públic acompanyant als residents. Aquest dia, és una data en què els residents i els seus familiars disposen de temps per parlar i acompanyar-se mútuament, i fins i tot recordar altres temps. Avui dia saber envellir “en la nostra societat” és molt important. En aquests moments (permeteu-me que ho expressi així) si tens més de 50 anys, ets considerat per moltes generacions un vell, però no oblidem que si el teu nivell de vida és bo, et queden molts anys per gaudir de la vida. Com deia un escriptor en un mitjà de comunicació ara fa uns dies: “Sembla que socialment s’ha equiparat la paraula jubilació igual a inutilitat. Cosa que no és pas així, pensar d’aquesta forma és un error. La nostra societat ha eliminat moltes coses que no ajuden gens a la societat actual. Per arribar a molts llocs cal ser prim, guapo, etc. Segons el cànon d’avui dia, tan sols cal obrir el televisor per adonar-nos del model de societat que ens van anunciant en les formes més diverses. Dóna la impressió que si no pertanys a un model preestablert, ja ets un ruc.” Des de les pàgines de la nostra revista, animo i encoratjo a totes les persones que viuen en residències que continuïn sent elles mateixes, que no tinguin complexos, que gaudeixin en tots els sentits de l’estada en aquelles llars. Si és possible

Obsequi per tots els assistents

628 - Divendres, 10-07-2009

Familiars i amics de residents

no estar inactiu, col.laborar al màxim dins les possibilitats de cadascú, participar en els treballs manuals, i no desanimar-se ni ser negatiu. El que sí s’ha de tenir clar, és que cal aprofitar amb passió i entusiasme cada moment, cada instant, cada hora, cada segon del present. El fet que cada dia a l’obrir la finestra de l’habitació, i veure el sol, respirar l’aire que entra i gaudir del paisanatge, ha de produir una alegria per donar-vos força i optimisme per seguir endavant...Cal saber envellir. Que per molts anys pogueu comentar i ensenyar les vostres experiències als més joves. Permeteu-me acabar amb una interessant reflexió del bon company, amic i escriptor Joan Bellmunt i Figueras: “Gaudir de la presència i l’estima d’un padrí o una padrina en el nostre món tan atrafegat i materialista és com gaudir d’una flor en el fred hivern”

Una de les families amb un resident a l’hora del dinar

23

Una de les actuacions portades a terme


L'Entrevista

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

ADHÒC CERA Donatella i Alice són propietàries d’ADHÒC CERA, un establiment dedicat a les espelmes i a l’art en cera inaugurat el passat mes de març al nucli antic de Solsona. Nascudes a Itàlia, fa més de 7 anys que viuen a Catalunya entre Solsona i Tossa de Mar, on tenen el seu propi taller artesanal. La distribució dels productes no es limita només en el sí de l’establiment, sinó que també fan venda itinerant en fires especialitzades i mercats tradicionals en diferents localitats d’arreu de Catalunya, i molt aviat també a través d’Internet.

vés de la pàgina web és la nostra aposta més ambiciosa a curt termini. Quines necessitats pretén cobrir el seu producte i/o servei? Hi ha espelmes per tots els gustos i les necessitats, i potser no ens hem plantejat mai l’estalvi energètic que poden suposar. En la fase prèvia de creació, van redactar el pla d’empresa? Els hi va ser útil? Ho recomanaríen? És imprescindible per planificar i adequar els costos que implica qualsevol activitat autònoma. T’ajuda a ser realista i a avaluar si el negoci pot ser rendible. Del tot recomanable!

Què les va animar a crear la seva empresa? L’afició que des de fa molts anys tenim per les espelmes, el fet que en el nostre poble no hi hagués cap botiga especialitzada en cera i els contactes amb importants cereries (tant del país com de l’estranger)

Creuen que les dones tenen majors dificultats a l’hora d’obrir un negoci propi, pel fet de ser dones? Cal dir que les dones tenim una gran capacitat de solucionar les dificultats sent senzillament com som.

Què és el que més valoren de ser autònomes? La independència, la gestió i la flexibilitat, que afegides al repte constant de la superació professional i personal obren les portes a noves oportunitats i projectes

Van aconseguir algun tipus d’ajut per part de l’administració? Quins tipus d’ajuts creuen que haurien de millorar-se i/o crear-se? La gran ajuda i supervisió tècnica proporcionats per M.G.Sala del Consell Comarcal del Solsonès. De moment les subvencions econòmiques de la Generalitat per l’incentiu de l’activitat autònoma encara no ens han estat atorgades (fa poc que hem obert)

Quins objectius perseguien en la fase de creació de l’empresa? Volíem crear un espai dedicat a la venta d’uns objectes tan de moda i al mateix temps tan antics com ho són les espelmes. La seva flama va il·luminar des de temps immemorables les activitats i els camins de les persones; en el dia d’avui, la seva llum, els seus perfums i les seves formes aporten caliu i harmonia a les nostres llars i als nostres moments més especials.

Nomenin dues coses que ara farien diferent. De moment no tenim cap queixa rellevant, necessitem més temps per veure els punts a favor i els punts en contra de la nostra elecció.

I ara que ja tenen l’activitat en funcionament, quins són els principals reptes que es plantegen a curt i mitjà termini? El primer pas serà la creació d’objectes de cera per a la decoració i detalls personalitzats per a celebracions especials, així com la producció d’espelmes personalitzades i artístiques. La promoció i la venda del nostres productes a tra-

Ens expliquen alguna anècdota que visquessin en el desenvolupament de la seva idea empresarial? No sabríem per on començar! I per acabar, què dirien a totes aquelles dones que amb una bona idea empresarial no s’atreveixen a dur-la a terme? …Endavant!! 24

628 - Divendres,- 10-07-2009


Cartellera CONCERTS

Musicàlia Jove del Solsonès XV Festival de Música Clàssica Santuari del Miracle Dissabte, 11 de juliol, 10 nit Concert de Música Barroca Montserrat Calduch, orgue Joan Vives, flauta de bec Víctor Vives, flauta de bec

exposicions MUSICA

Et vas casar a El Miracle...?

Diumenge passat, 21 de juny, en sortir de la Missa de 12, als claustres del Santuari del Miracle es va inaugurar l’exposició de fotos, la qual romandrà oberta tots els caps de setmana fins al 16 d’agost. Esperem que la gent vagi a veure-la.

Divendres, 10 / juliol a les 11:30 Pub Sputnik de Solsona

sardanes Ballada de sardanes Passeig del Pare Claret 18 de juliol, 19 h La regidoria de Cultura organitza una ballada de sardanes al passeig del Pare Claret. La interpretació anirà a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

Sortida de la plaça del Camp 12 de juliol, 8 h

"ETIQUETA EN CATALÀ" A SOLSONA

El Grup de Natura i el Centre Excursionista del Solsonès organitzen una nova sortida per conèixer nous racons de la Vall de Lord amb bany inclòs al riu Cardener. Se sortirà de la plaça del Camp de Solsona a les 8 del matí, però la ruta començarà al camí de Cap de Balç, per continuar per Sant Lleïr, els Covillers, Pratformiu i la rasa dels Forats. En finalitzar se celebrarà el "Big Jump" (Gran salt) al riu Cardener, una acció que consisteix a banyar-se simultàniament a diversos rius d'Europa per reivindicar la qualitat i la quantitat de les seves aigües. És una activitat gratuïta i oberta a tothom. Només cal dur dinar, banyador i tovallola. Hi col·labora l'Ajuntament de Solsona.

MARIDATGE

SORTIDA A VILANOVA I LA GELTRÚ Exposició gegants centenaris

'Els miracles del Miracle'

Museu Diocesà i Comarcal fins al 31 de desembre, de dimarts a dissabtes, de 10h a 13h i de 16h a 18h; diumenges i festius, de 10h a 14h.

Sala cultural de l’Ajuntament Del 3 al 14 de juliol, de dl. a dv. de 18 a 20.30; caps de setmana, de 12 a 14 h i de 18 a 20.30 h L'exposició consta de 20 lones que mostren les etiquetes segons el sector al que pertanyen. La sala estarà oberta al públic de dilluns a divendres a partir de les 6 de la tarda, i el cap de setmana es podrà visitar matí i tarda.

Sopar Maridiatge amb Abadal El dia 17 de juliol us oferim un sopar diferent, on farem que t’apropis al món del vi i de la gastronomia fent servir tots els sentits, serà tot un joc de sensacions.... Buscarem la combinació dels nostres plats amb els vins d’Abadal. Si el temps ens ho permet, el sopar el farem al jardí de La Cabana d’en Geli. 628 - Divendres, 10-07-2009

11 de juliol, 23 h Plaça del Camp. - Entrada lliure El grup Diamants és l’encarregat d’amenitzar la segona revetlla d’estiu de Solsona. Com sempre, es farà a la plaça del Camp i l’entrada és lliure. Amb una llarga experiència, aquesta formació ofereix un ampli repertori amb les peces més populars d’ahir i d’avui.

Sortida per conèixer la natura del Solsonès i 'Big Jump'

Cançons originals pròpies, versions del repertori popular i temes jazzístics

JAM SESSION

Actuació del grup Diamants

SORTIDES

Concert a la llum de les estrelles ARÇDUO/CRISTINA KOCH TRINI MUJAL

18 JULIOL, A LES 21.00 H A la terrassa de l’hotel-restaurant VILLARÓ DEL BOSC FREIXINET

REVETLLA

25

L’agrupació de geganters de Solsona organitza una sortida el dia 18 de juliol a Vilanova per tal d’assistir a la inauguració de l’exposició de gegants centenaris. Dissabte 18 de juliol Sortida: 15:00h Arribada: 23:00h Confirmar abans del dia 15 de juliol. Telèfons de contacte: 606713200 – Natàlia 661095681 - Albert


Lectura

Tradicions

Club de Lectura de Llobera

El Club de Lectura de Llobera acaba el curs amb una trobada amb l’escriptor irlandès Colm Tóibín

Agrupació de Geganters de Solsona - Colla Gegantera

El Carnaval i les Festes del Claustre presents a l’escola de dansa tradicional de Catalunya

Durant aquest dies el Club de Lectura de Llobera tanquem el curs lector. Aquest segon any, d’octubre a juny, hem llegit diversos llibres: Des de El violí d'Auschwitz; Maria Àngels Anglada fins al multi vendes Mil·lenium 1 i 2 de l’autor suec Stieg Larsson.. Passant per La lletra escarlata, Els Llops o Un llarg hivern. Precisament per acabar el curs hem convidat a l’escriptor irlandès Colm Tóibín, autor d’aquesta darrera obra, per conversar una estona amb ell sobre les seves creacions, la seva inspiració i la seva relació amb Catalunya. Nascut a Enniscorthy (Irlanda) l’any 1955, Colm Tóibín és un dels autors més llegits i respectats al seu país. Escriptor, professor i periodista, a Catalunya és conegut sobretot per The Master, una biografia novel·lada de Henry James que va ser finalista del prestigiós Premi Booker l’any 2004. The Blackwater Lightship, publicada l’any 1999, va rebre la mateixa distinció; tots dos llibres han estat editats en castellà per Edhasa amb els títols respectius de The Master: retrato del novelista adulto i El faro de Blackwater. Per la seva banda, Columna va publicar l’any 2003 la primera “incursió catalana” de Toíbín: Homenatge a Barcelona, un llibre publicat originalment l’any 1990 i que recull els records dels tres anys que l’autor va viure a la ciutat comtal a partir de 1975, quan tot just tenia vint anys i es guanyava la vida fent classes d’anglès. Un llarg hivern, és una novel·la breu extreta del seu llibre de relats Mothers and Sons. Està situada en un poblet a cavall dels Pallars i l’Alt Urgell i narra la història de dos germans i el seu pare, trasbalsats per la desaparició de la mare enmig del paisatge nevat dels Pirineus. El resultat: una història breu, subtil i plena de sensibilitat, narrada amb una prosa d’una netedat i una precisió extremes. El Club de lectura de Llobera us convida a una trobada amb l’escriptor irlandès Colm Tóibín. Dissabte 11 de juliol a les 19 hores a la biblioteca de Llobera. L'acte serà presentar per l'escriptor Albert Villaró.

26

Aquest any, els ballets que conformen el vast repertori de les nostres manifestacions folklòriques del Carnaval i de la Festa Major seran presents, de forma excepcional, a la divuitena edició del Dansàneu que, juntament amb l’escola de la festa, la música i els jocs, conformen l’edició d’enguany del Festcat 2009. L’esmentat esdeveniment posa a l’abast de participants d’arreu dels Països Catalans coneixements i recursos per a l’animació cultural, i el que és més important, agrupen centenars de participants en un projecte que ens redescobreix una cultura viva. Així doncs, durant la tercera setmana de juliol, els geganters Pere Obiols i Joan Boix en representació de la Colla gegantera del Carnaval i de l’Agrupació de Geganters de Solsona respectivament, ensenyaran els nostres ballets tradicionals a la gernació que acudeix cada any a aquest certamen de dansa. Al mateix temps, faran divulgació de les dues festes més mostrades a un públic interessat, de forma específica, en aquesta temàtica. La dansa tradicional és la manera que té un poble de moure’s. El Dansàneu és, en aquest sentit, el punt de trobada que permet viure la dansa i el seu llenguatge a través de les danses tradicionals, vives i recuperades. Aquest any s’hi oferiran cursos i tallers sobre el cos i el seu llenguatge; la dansa tradicional catalana, en la que Solsona serà la convidada d’excepció; la didàctica de la dansa i altres tècniques com la dansa aèria i la iniciació a la dansa contemporània, etc. Tot això cercant la màxima immersió en un territori de bellesa incomparable com és Esterri d’Àneu.

628 - Divendres,- 10-07-2009


Educació

IES Francesc Ribalta

Els alumnes de teatre de l’IES Francesc Ribalta de Solsona actuen al teatre comarcal

Gran participació en la primera fira d’intercanvi de llibres de text a l’IES Francesc Ribalta El passat 1 de juliol, l’IES Francesc Ribalta va organitzar la seva primera fira d’intercanvi de llibres de text. Durant tres hores els alumnes i alguns pares van poder veure, en els cinc estands que hi havia preparats, el ventall de llibres que s’exposaven per tal de ser intercanviats. Es tracta d’una primera experiència que en general tothom va valorar de manera positiva, tant pel que fa a l’estalvi econòmic que va representar per algunes famílies, com pel foment de l’hàbit de respectar el material escolar i el de la cooperació. Us volem agrair la vostra participació i la vostra contribució a què la jornada fos un èxit. Esperem que enguany haguem encetat una tradició que es dugui a terme any rere any, amb noves propostes de millora, per anar avançant en aquesta cultura de l’intercanvi.

El passat dia 29 de juny, els alumnes de teatre de l’Institut de Solsona, van sorprendre el públic assistent amb la representació de dos divertits capítols de la sèrie Jet Lag i d’un de la reeixida sèrie Plats Bruts. Per als alumnes, organitzats en dos grups, havia estat una bona dificultat escollir una obra en la que predominessin personatges femenins, s’adaptés al nombre d’intèrprets que eren i els permetés compartir escenari per no allargar més l’obra. Totes les dificultats es van superar i van treballar de valent per poder oferir-nos un bon espectacle. En els capítols de Jet Lag varen actuar Irene Besora, Alina Civit, Jordi Farrús, Laia Grifell, Cristina Ribera, Núria i Lleïr Santaeulària. En el capítol de Plats Bruts, els actors varen ser Cristina Anglarill, Miquel Alamillo, Roger Davins, Alba Fernández, Míriam Martínez i Albert Ramon. Els pares i la resta d’espectadors varen aplaudir els actors, escena per escena. Els actors es varen anar creixent i l’obra va ser un èxit. Esperem que aquests alumnes puguin seguir treballant i aprenent el difícil art dramàtic per poder continuar delectantnos amb les seves habilitats. Ànims i fins a la propera obra!

Educació

Pares i Mares de la Llar d’Infants Arrels

Moltes gràcies! A tots els pares que vàreu col·laborar amb el regal de la "Xenxa", moltes gràcies. I també aprofitem per felicitar a l'Hortènsia, per tots aquests anys dedicada a la docència. I als que no vàreu poder veure l'entrega del regal, sapigueu que era una nit a l'Hotel Sant Roc, amb sopar, esmorzar i Spa, a més d'una foto amb tots els nens d'aquest curs a l'escola i aquest escrit. Has heretat la rialla dels nens Oblides temps núvols i tèrbols Records viscuts dia a dia Tot al teu voltant és fresc i candorós En el silenci i trobes l’harmonia No t’ennuegues amb els records, els gaudeixes Si, parles dels infants perquè els estimes I a voltes i busques l’equilibri A cada un d’ells hi poses la mirada...

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 628 - Divendres, 10-07-2009

27


Educació

Servei Educatiu del Solsonès i PEE

Festa de final de curs a les escoles bressol El curs ha acabat a les escoles bressol i a les llars d’infants El Pi d’Olius, Escola Bressol Solsona i Arrels Llar d’Infants. Els dies 20, 21 i 23 de juny, respectivament, tota la comunitat educativa: mestres, infants i pares i mares ho han celebrat cantant i ballant animadament. El Jaume Barri, l’animador i músic que va fer gaudir una bona estona a tots els assistents, va combinar música i somriures a parts iguals. Van picar de mans, ballar amb tota mena de ritmes, construir un tren amb túnel propi i, malgrat algun plor puntual, tots i totes s’hi van veure implicats en gran mesura. Mestres, mares, pares, nens i nenes alçaven les mans i interpretaven les seves ordres de bon grat, segurs que la rialla acabaria per sorgir en un moment o altre. En acabar el repertori, els assistents van aprofitar el refrigeri per fer-la petar i compartir amigablement l’estona i també va permetre als pares i mares dels infants de P-2 acomiadar-se de l’equip de mestres de l’escola. L’activitat s’emmarca en el Programa de Suport a l’Educació organitzat des del Servei Educatiu del Solsonès i

Educació

Escola Bressol fi curs

patrocinat pel Consell Escolar Municipal de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, l’Ajuntament d’Olius, l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i el Pla Educatiu d’Entorn.

Escola Arrels

Alumnes de batxillerats i cicles de grau superior s’acomiaden de l’Escola amb una festa de graduació L’acte, un dels més emotius, va tancar una etapa al centre que, per alguns estudiants, havia començat a la llar d’infants La festa de graduació d’enguany dels alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior, que finalitzen els seus estudis al centre, es va convertir en una emotiva jornada de comiat d’estudiants que han cursat pràcticament tota la seva formació a l’Escola Arrels. En total han estat més de 40 els alumnes que han finalitzat aquest curs els seus estudis de les diferents opcions de batxillerats científic, tecnològic i humanístic social que ofereix l’Escola, així com els de cicles formatius de grau superior en la branca d’administració i finances.

L’acte de graduació va iniciar-se amb una presentació audiovisual al teatre comarcal de Solsona, on cada alumne va donar a conèixer algun dels seus secrets més íntims, alhora que el conjunt del grup agraïa el treball i els recursos que el centre els ha aportat al llarg d’aquests anys. La jornada va acabar amb un sopar a les instal·lacions de secundària on alumnes i professors van compartir els millors moments del curs. Podeu visitar l’acte a: http://intranet.escolaarrels.com/actegraduacio/ 28

628 - Divendres,- 10-07-2009


Educació

BGV

BGV premia els alumnes d’Arrels

Un any més els alumnes de 6è de l’escola Arrels no van faltar a la visita de les nostres instal·lacions. Com de costum, se’ls va fer una visita guiada per la fàbrica, l’exposició i l’oficina per tal que poguessin veure tot el procés, des del moment de la venda d’un moble, cuina… fins el seu muntatge a l’obra. Dels treballs que van fer els alumnes posteriorment se’n van escollir dos com a guanyadors: el treball del Miquel Pujol i el de l’Albert Manyoses. Com a agraïment al seu esforç BGV els va obsequiar amb roba i material esportiu, la resta de participants també van ser obsequiats amb una bossa BGV. L’equip BGV us agraeix la vostra col·laboració i, com ja és tradició, us esperem l’any vinent!

628 - Divendres, 10-07-2009

Educació

Equip Directiu de la ZER del Solsonès

Triplet a la ZER Recompensa a l’esforç i a la feina ben feta Durant aquest curs la Zona Escolar Rural del Solsonès ha estat reconeguda amb l’adjudicació de tres premis:

Escola de Tuixent

Escola Aiguadora de Navès

Guanyadora al Baldiri Reixach, 29 edició, amb el treball: “Cantata de la Trementinaira”

Guanyadora a la MOSTRA 09 en la modalitat de vídeo pel seu treball “PINTA’M UNA FRUITA” http://www.xtec.cat/zer-solsones/projectes/peca/videos/naves.htm

Aquest treball s’engloba dins el Projecte d’Innovació en i amb comunicació audiovisual que es duu a terme a tota la ZER del Solsonès durant 3 cursos.

PREMIS BALDIRI REIXACH: Premis, destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana

Escola de Lladurs Guanyadora a la "MOSTRA 09" en la modalitat de fotografia pel seu treball “ENS AGADARIA”: http://phobos.xtec.cat/ceip-lladurs/flash/ nadal-08-prof/nadal-08-prof.htm

29

LA MOSTRA: Premis convocats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per tal d’ estimular l’ús pedagògic dels mitjans audiovisuals als centres docents de Catalunya Donada la gran quantitat de participants en tots dos concursos, només podem dir-vos: Felicitats! Apostem pel món rural! Apostem per la bona feina!

SABIES QUÈ…

La ZER del Solsonès celebra els seus XX anys de funcionament. XX anys d’un projecte comú.


Associacions i Entitats

Estel del Solsonès

Associació de Jubilats i Pensionistes "L'Estel del Solsonès"

Sortida pel Berguedà El club organitza una sortida pel Berguedà el dia 26 de juliol. Sortirem a les 7.30h. esmorzarem pel camí, i en arribar a la Pobla, agafarem el carrilet que ens portarà als Jardins d'Artigues dissenyat per Antoni Gaudi. Seguidament visitarem les Fonts del Llobregat amb les seves baixades d'aigua i dinarem a la Pobla. Durant la tarda visitarem el Santuari de Queralt. El preu per soci tot inclòs es de 38 euros. Per mès informació al mateix club. 973 48 10 47

Associacions i Entitats

Centre Sanitari del Solsonès

Agraïment El dijous 2 de juliol, els germans Albert i Maria Solé Sánchez, van compartir una estona de les seves vacances per fer una petita audició als avis del Centre Sanitari del Solsonès. Per uns moments, escoltant aquelles melodies, si tancava els ulls, semblava com si estigués en un d'aquells famosos teatres de Barcelona. (Comenta una de les àvies). Gràcies Albert i Maria per aquesta petita, però gran estona que hem gaudit tots junts. No l'oblidarem mai! Ànims i continueu compartint estones amb els avis.

Estada a Llort de Mar al setembre Lloret de Mar del 12 al 15 Hotel Astoria Viatge i estada 265 euros tot inclòs últimes places.

Estada a Salou al setembre Salou del 13 al 19, viatge i estada 275 euros tot inclòs, últimes places.

Exposicions

Ramon Estany

L'etiquetatge en català, a la sala cultural del consistori solsoní Sala cultural de l'Ajuntament (C/ Castell, 20) Del 3 al 14 de juliol, de dl. a dv. de 18 a 20.30; caps de setmana, de 12 a 14 h i de 18 a 20.30 h L'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC) porta a Solsona la mostra itinerant que duu per títol "Etiqueta en català!". Consta d'una vintena de lones que mostren les etiquetes de productes classificades per sectors. Sota el lema "Compra, ven i viu en català!", l'ADEC recorda que l'etiquetatge en català no es troba a la situació que li correspon d'acord amb les polítiques lingüístiques aplicades arreu d'Europa amb llengües comparables i denuncia que el català és l'única excepció pel que fa a la manca de reconeixement legal en un país democràtic i desenvolupat. Patrocina la mostra el Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya i hi col·laboren l'Ajuntament de Solsona i el Consorci per a la Normalització Lingüística. El web http://www.adec-cat.org/ informa de la legislació sobre l’etiquetatge a Catalunya i ofereix la possibilitat

Moment de la inauguració de l'exposició, amb l'alcalde de Solsona i la regidora de Cultura

d’inscriure’s gratuïtament en la llista d’empreses que etiqueten en català i beneficiar-se de les actuacions de promoció que se’n deriven (fires, campanyes, campanya de Nadal, catàleg, exposicions). D’altra banda, qualsevol persona física o jurídica pot contribuir amb els principis de l’ADEC fent-se’n sòcia. Qui vulgui adreçar-se al Servei Comarcal de Català del Solsonès, a més d’ampliar aquesta informació, trobarà recursos lingüístics per fer vàlid l’eslògan de l’exposició: “Compra, ven i viu en català!” 30

628 - Divendres,- 10-07-2009


Parròquia

Ramon Estany

BESORA

Capella de Santa Margarida de les Planes.- Diumenge que ve, 19 de juliol, a les 12, Missa i benedicció del pa.

BRICS

Festa de Sant Cristòfol.- Diumenge, 12 de juliol, a les 10 del matí, Missa i benedicció de cotxes.

CASTELLVELL

Missa mensual.- Dia 12, segon diumenge de mes, Missa a les 6 de la tarda.

LA COMA

Festa de Sant Cristòfol.- Aquest diumenge, 12 de juliol, Missa i benedicció dels cotxes.

LINYA

Festa de Sant Cristòfol.- Aquest dissabte, 11 de juliol, a les 8 del vespre, Missa i benedicció dels cotxes.

MADRONA

Festa de Sant Cristòfol.- Aquest dissabte, dia 11, a 2/4 de 8 del vespre, Missa i benedicció dels cotxes.

MONTCALB

Festa de Santa Margarida.- Dilluns, 20 de juliol, a les 12, Missa i benedicció del pa.

NAVÈS

Festa de Sant Cristòfol.- Diumenge, 12 de juliol, a les 11, Missa i benedicció dels cotxes.

OGERN

Festa de Sant Cristòfol.- Diumenge, 12 de juliol, a les 12, Missa i benedicció de cotxes.

OLIUS

Festa de Sant Cristòfol.- Aquest diumenge, 12 de juliol, a les 12, Missa i benedicció de cotxes.

SANT CLIMENÇ

Festa de Sant Cristòfol.- Diumenge, dia 12, a 2/4 de 12, Missa i benedicció dels cotxes.

SANT JUST-JOVAL

Festa de Sant Cristòfol.-Diumenge, dia 12, a 2/4 de 12, Missa i benedicció de tota mena de vehicles. 628 - Divendres, 10-07-2009

SOLSONA

Barri de Sant Cristòfol.- Aquest divendres, 10 de juliol, a les 10, Missa a la capella del Claustre en honor del sant patró. Festivitat de la Mare de Déu del Carme.- Dijous vinent, 16 de juliol, a les 11 del matí, a l’església de l’Hospital, Missa en honor de la Verge del Carme. Tothom hi està convidat.

Aplec al Santuari de Lurdes de la Nou

Diumenge vinent, 19 de juliol, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lurdes organitza l’aplec de pelegrins i malalts al Santuari de Lurdes de la Nou. A les 11 del matí, es preveu l’arribada, amb horari de confessions fins a les 12, en què començarà la Missa presidida pel Consiliari mossèn Lluís Ruiz Brichs. Es poden fer inscripcions per l’autocar comunicantho a la Glòria d’Ardèvol, tel. 973 47 35 34, o bé, 678 691539. Preu: 28 € (viatge i dinar inclòs). Termini: 15 de juliol.

VALLS

Festa de Sant Cristòfol.- Aquest diumenge, 12 de juliol, a 2/4 d’11, Missa i benedicció de cotxes.

Pelegrinatge a Fàtima

Tornem a recordar que el pelegrinatge a Fàtima de Portugal serà del 10 al 15 d’octubre de 2009. L’itinerari del viatge serà el següent: el 1r dia, sortida del Solsonès direcció Saragossa, Soria i allotjament a Valladolid. El 2n dia, sortida de Valladolid direcció Zamora i arribada a Fàtima. El 3r dia, Via Crucis, visita a Aljustrel i missa a l’Esplanada. El 4t dia, missa de Festa-Comiat a l’Esplanada i visita a Bathala i Nazaré. El 5è dia, sortida de Fàtima direcció Càceres i Mérida i allotjament a Talavera de la Reina. El 6è dia, sortida direcció a Medinaceli i retorn als pobles. El preu del viatge és de 540,00 euros per persona, si es vol habitació individual s’han de pagar 150,00 euros més. Aquest preu inclou l’autocar d’anada i tornada, la pensió completa i l’assegurança del viatge. Per a més informació i inscripcions podeu trucar a: Mn. Joan Carreres, tel. 973 30 80 08 / 617 245 134, o bé a Mn. Marià Canal, tel. 973 52 41 85 / 626 000 790. 31

Mn. Enric Bartrina es jubila El bisbe de Solsona ha acceptat la renúncia per jubilació de Mn. Enric Bartrina i Corominas, que va complir 75 anys el passat 29 de març. Bartrina deixarà les parròquies d'Olius i Brics, que ha portat durant 9 anys, a finals de l'estiu. A partir d'aquell moment en tindrà cura Mn. Lluís Prat, rector de Peracamps. No obstant, Bartrina es mantè en el càrrec d'arxiver diocesà, a petició del bisbe de Solsona, ja que no hi ha cap persona disponible per estar al capdavant de l'Arxiu. Mn. Enric Bartrina, nascut a Gironella, va començar a exercir el ministeri sacerdotal a Guardiola de Berguedà. El 1988 va venir a Solsona per suplir en el càrrec d'arxiver a Mn. Bach, i ben aviat se li va proposar portar les parròquies de Navès, on hi va estar alguns anys. També va exercir de secretari del bisbe Deig durant un breu perióde.

En recordança

Sol del Solsonès

En recordança El dia 3 de juliol ens va deixar un fidel usuari i gran amic estimat del Sol del Solsonès el José López Jurado. La seva pèrdua ha deixat un buit ple de sentiments. Donem el condol a tota la seva família i amics. Aquesta gran familia del Sol del Solsonès amb fe i esperança et diu estimat José fins arreveure, que Déu et faci costat. Ets un Sol!


Records

Montserrat

Recull de records de l'any 1959 (I) “A la Bassa -d’Oria del Prat de Riner ara fa cinc segles que s’aparegué Ave, ave, ave Maria…” Benvolguts lectors del Celsona, en escaure’s enguany la cloenda de la commemoració dels cinccents cinquanta anys de l’Aparició de la Verge Nena que donà lloc a l’origen del Santuari del Miracle (Riner), encapçalo el recull de records de l’any 1959 -que aniré desgranant en aquest i altres exemplars de la revista- amb uns versos de la cançó “Ave a la Mare de Déu del Miracle”, que la diòcesi de Solsona publicà en un fullet del “Any Centenari de l’Aparició de la Mare de Déu del Miracle -1458-1959-”, i Any Jubilar Marià convocat pel bisbe Tarancón amb una carta pastoral adreçada a tots els diocesans. De fet, l’any jubilar començà amb les primeres vespres de la Festa Major del Miracle, dia 2 d’agost de l’any 1958, i acabà els dies 2 i 3 d’agost de l’any 1959. Dies en què, segons la crònica, el Miracle rebé: el bisbe de Solsona -Vicent Enrique i Tarancón-, el de Sogorb -Josep Pont i Gol-, l’abat Aureli, el bisbe Urbss i la comunitat de Montserrat (uns 125 monjos), tots els rectors veïns, i moltíssima gent, puix la crònica parla d’unes 5.000 persones. D’agost a agost, però, hi havien tingut lloc molts altres esdeveniments, a part de la gran afluència de grups que hi anaven a guanyar la indulgència Diada infantil diocesana al Miracle, amb participació multitudinària, presidida pel jubilar: diades per als joves d’Acció Catòlica, per a bisbe Vicent Erique i Tarancón el dia 26-4-1959 (fotos extretes del But. del Santuari de les famílies cristianes, per als Cursets de Cristianin- Montserrat, núm. 60-61). tat; una gran diada infantil, “Creuada de Maria”, de l’acabament de la Guerra Civil Espanyola. Som-hi!: presidida pel senyor bisbe, el qual, atesos els centenars d’alumnes del bisbat que hi havia amb llurs familiars, “A finals dels anys 50 l’economia espanyola es trohagué de celebrar la Missa a la plaça. Finalment, el juliol, bava al caire de la suspensió de pagaments i requeria canva haver-hi tres dies també remarcables: el 3er hi anà l’Esco- vis profunds. Essent així, el 1959 es posà en marxa el “Plan lania de Montserrat, el 19 el bisbe de Solsona hi presidí una de Estabilización” amb la voluntat de donar-li un gir de 180 cerimònia d’ordenacions diocesanes, i graus, de liberalitzar-la i preparar-la l’endemà una jornada sacerdotal amb per tal que encaixés al model de creitots els canonges i uns 140 sacerdots. xement del capitalisme occidental. La qual cosa fou el punt de partida del I per últim comentaré que, en “desarrollismo” dels anys 60. Això sí, una anada a Roma el mes d’abril, el el marc polític autoritari es mantinBisbe Tarancón oferí al nou papa dria fins la mort de Franco (1975). Joan XXIII la medalla d’or d’aquell cinquè centenari del Miracle. L’any 1953 Francisco Franco Bahamonde “Caudillo y GeneralísiBé, havent enllestit, ja, els remo de Espanya” havia aconseguit un cords de les celebracions del Miracle, primer pacte de col·laboració amb els començaré els que per avui tinc prepaEstats Units, que seria el principi del rats d’aquell any 1959, en què també El Valle de los Caídos seu maquillatge internacional. Però, es commemorava el vintè aniversari 32

628 - Divendres,- 10-07-2009


Records

Montserrat

el reconeixement definitiu i suport del règim per part d’aquesta gran potència va arribar l’any 1959 amb la visita oficial d’Eisenhower, el seu president, a Madrid.

lí les execucions al garrot vil (collar de ferro que hom podia estrènyer a voluntat per mitjà d’un cargol, emprat per executar els condemnats a la pena capital).

El dia 19 de maig de 1959, doncs, Aquest mateix any 1959, Franco al patíbul de la presó de dones de Vava inaugurar el monument funerari Franco i la seva esposa Carmen Polo en la lència van matar al garrot vil la darre“El Valle de los Caídos”, teòricament inauguració de la “Basílica del Valle de los ra dona que seria executada a Espanya. concebut per honrar els morts tant fran- Caídos”, el dia 1-4-1959. Es deia Pilar Prades i era coneguda com la quistes com republicans de la passada criada emmetzinadora, ja que havia estat Guerra Civil Espanyola. Una construcció faraònica aixecada condemnada a mort per haver assassinat la seva mestressa, a la en part per presoners de guerra republicans. Símbol d’una dic- qual desitjava usurpar els seus béns. Els periòdics de l’època tadura que duraria 15 anys més. contaven que també se l’havia inculpat de dos homicidis frusUn dels llargs articles de premsa que explicaren “el gran trats que tenien el verí com eleacontecimiento” començava així: “El 1º de Abril, coincidiendo ment comú. con el XX aniversario de la Victoria, tuvo lugar la inauguración de la grandiosa Basílica del Valle de los Caídos, con la Fins ben aviat!, us dic asistencia de S.E. el Jefe del Estado el Generalísimo Francisco adéu-siau amb uns versos Franco y su esposa doña Carmen Polo de Franco”. de Lluís Capdevila i Víctor Mora que, l’any 1959, vés a Al Caudillo, però, també se’l podia veure sovint al Nosaber si podrien haver tancat Do (noticiari cinematogràfic setmanal produït a l’estat espales cròniques del fet que acabo nyol, d’exhibició obligatòria a tots els cinemes) navegant en el de relatar: seu “Yate Azor” com “un deportista inigualable” que pescava tonyines cada vegada més grans. L’any 1959, la propaganda franquista deia que fins i tot havia pescat “un cachalote de 30 “La mort tingué pietat TM.”, encara que les fotos, però, sols mostraven dues tonyines, La cantant xilena Monna Bell del seu dolor que la veu popular atribuïa a dos submarinistes ben pagats. i va tancar sos ulls

No se sap del cert, doncs, si ell pescava les tonyines, però en canvi sí que es pot ben dir que nosaltres en rebíem. Ah!, i segons algunes revistes de l’època, també era el primer pintor i cineasta d’Espanya.

amb un petó”.

Quant a les cançons d’aquell any 1959, de moment, diré que a l’estiu se celebrà el primer festival de Benidorm a l’escenari del Manila Park. Un festival que pretenia ser la via de difusió de la nova música espanyola, i llançar la ciutat llevantina de Benidorm com enclavament turístic.

que interpretà al festival de Benidorm de l’any 1959 la cançó guanyadora: “Un telegrama”.

Els Sants de la Setmana Divendres, 10 Sant Cristòfor o Cristòfol; santa Verònica Giuliani; santa Amèlia; sant Ascani; beats Carmel Boltà i Francesc Pinazo.

El locutor Bobby Deglané fou el presentador d’aquella primera edició organitzada per l’Ajuntament de la ciutat i la “Red de Emisoras del Movimiento”, en la qual guanyà la cançó "Un Telegrama", original dels germans García i interpretada per Monna Bell i Juanito Segarra.

Dissabte, 11 Sant Benet. Sant Pius I; santa Olga. Diumenge, 12 Sant Joan Gualbert; sant Abundi; sant Ignasi Delgado; sant Josep Fernández; santa Marciana.

Així doncs, a la veu de caramel de Nat King Cole que feia ballar la joventut a ritme de “Cha-cha-chá”, a la de Paul Anka entonant “Dayana”, s’hi afegí la de Monna Bell cantant: “Antes de que tus labios me confirmaran que me querías, ¡ya lo sabía!, ¡ya lo sabía!. Porque con la mirada tú me pusiste un telegrama que me decía, que me decía: destino tu corazón, domicilio cerca del cielo, remitente mis ojos son, y texto te quiero, te quiero (...)”.

Dilluns, 13 Sant Enric. Sant Eusebi de Cartago; beata Teresa de Jesús dels Andes; santa Sara.

I vet aquí que, per avui, acabaré el recorregut pels records del reculat any 1959 explicant un trist fet que a Espanya al present no podria succeir, ja que la Constitució de 1978 abo-

Dijous, 16 Mare de Déu del Carme o del Carmel. Santa Magdalena Albrici de Como.

628 - Divendres, 10-07-2009

Dimarts, 14 Sant Camil de Lel·lis. Sant Francesc Solano; santa Adela, beat Gaspar Bono. Dimecres, 15 Sant Bonaventura. Dedicació de la basílica del Sant Sepulcre de Jerusalem; sant Antíoc, metge mr.; sant Pompili-Maria Pirrotti.

33


Partits Polítics

CiU

El diputat de CiU per temes socials, Josep Lluís Cleries, visita Amisol, les llars de jubilats i el Sol del Solsonès Cleries, acompanyat de la direcció de CiU de la comarca, va finalitzar la seva estada al Solsonès parlant de les mancances de la llei de la dependència Joan Solà, president de Convergència Democràtica de Catalunya al Solsonès, va portar a visitar el diputat al Parlament per CiU, Josep Lluís Cleries, a les principals entitats de caràcter social i de gent gran de Solsona, la setmana passada, acompanyat de representants d’aquesta formació a la comarca, entre els quals hi havia l’exalcalde de Solsona, Jordi Riart. Cleries es va interessar pels principals problemes d’associacions com Amisol, el Sol del Solsonès, el Club de jubilats l’Estel, el Club Sant Jordi, entre d’altres. Pel que fa a la llei de dependència, Cleries va explicar en una conferència feta a la cambra de Comerç que, “es tracta d’una llei dolenta perquè: És una llei sense el finançament adequat que no té en compte els costos reals de l’atenció a la dependència, i que no respecta les competències exclusives en Serveis socials de la Generalitat de Catalunya”. Segons Cleries, “la llei té ...un desplegament restrictiu...perquè la Llei de Dependència, que s’està fent des del Govern Tripartit, limita l’accés a determinats drets socials garantits per la Llei, així:

- Tampoc no respecta el termini màxim de 3 mesos per a l’elaboració i acord del Pla Individual d’Atenció (PIA). - La majoria de PIA atorguen una prestació econòmica enlloc d’un servei, que és el què prioritza la llei. - La majoria de PIA concedeixen la prestació econòmica vinculada al cuidador no professional, que habitualment és una dona familiar del beneficiari, quan la llei la preveia com una prestació extraordinària. - Les prestacions econòmiques no cobreixen el cost real del servei. - El Govern Tripartit no ha complert amb el compromís de construir les 10.000 places de residència assistida per a gent gran en el període 2004-2007, havent-ne construït tan sols 676.

- No es respecta el dret a triar entre els drets i serveis que disposen, tant la Llei de Serveis Socials com la Llei de Dependència, les quals només els vinculen al grau i al nivell de dependència - La prestació d’assistent personal, clau per a promoure l’autonomia personal i l’atenció a la pròpia llar: ... i una pitjor gestió - La Generalitat no respecta el termini màxim de 3 mesos per a l’avaluació del nivell i del grau de dependència

Decrets

Ramon Estany

DIPUTACIÓ DE LLEIDA - RELACIÓ DECRETS MAIG 2009 Aprova certificació d’obra DL-2008/746, de l’Ajuntament de Canalda, “Obra d’electrificació soterrada”, i la transferència al seu favor de l’import de 17.127,17 euros. Aprova certificació d’obra DL-2008/746, de l’Ajuntament de Canalda, “Obra d’electrificació soterrada”, i la transferència al seu favor de l’import de 12.872,83 euros. Declara com a bé no utilitzable el vehicle marca Pegaso Tecno 3046, matrícula L-3041-I i acorda la seva baixa de l’Inventari de Béns de la Diputació de Lleida. Aprova la modificació del cost de l’actuació i el pagament de subvenció a favor del Club d’Esquí Solsona, per al foment i pràctica de l’esquí i surf de neu de competició, 1.890 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació i el pagament

de subvenció a favor del Club BTT del Solsonès, per a la 11a Marxa BTT del Solsonès, foment de l’esport de base i difusió de la comarca, 1.050,00 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Lladurs, per a la construcció escullera per instal· lació de bàscula pont, 6.000,00 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Solsona, per al finançament de l’Acadèmia Internacional de Música, 2008, 12.000,00 euros. Atorga a favor de l’Ajuntament d’Olius, una subvenció per a les despeses de fusteria exterior per a la construcció d’edifici d’equipaments municipals, 15.000,00 euros. 34

628 - Divendres,- 10-07-2009


Records

Poesia

Pere Espinal

La festa de Sant Cristòfol El Toful era un home que la seva feina era transportar coses com feien els camàlics, i la seva il·lusió era ajudar a les necessitats de la gent. Pel seu poble hi passava un riu i, ja que ell era molt valent, una de les bones obres que feia era que el travessava portant coll els petits i grans els quals els hi era difícil passar-lo. Un dia que ell passava el riu amb un nen es va presevar una gran turmenta, llavors Toful, va fer una pregària a Déu per a que li ajudés a que el nen no li caigués i se li ofegués. El nen li va dir, “Toful no tinguis por, jo sóc Jesucrist”, i la turmenta va desaparèixer del tot en aquell moment. Toful va dedicar tota la seva vida a fer obres de bé, però aquells emperadors que perseguien als cristians el van matar. Al canonitzar-lo com a Sant li van donar el nom de Cristòfol, que vol dir “portador de Crist”, i les seves imatges mostren el moment que va portar el nen Jesus a coll i va travessar el riu. A Sant Cristòfol li tenen una gran devoció en els pobles on hi passa el riu, la seva tradició és que el dia de la seva festa travessen el riu, ficar-se a l'aigua, això ja va bé perquè aquesta festa se celebra a l'estiu. Els avis em van explicar un cas que deu fer molts anys que va passar. El cas és que va baixar una riuada molt forta, i un home la va travessar, però en veure que l'aigua se l'emportava va pregar a Sant Cristòfol i el va salvar. Aquest home era una persona molt estimada per la gent d'aquell poble, i com a agraïment a Sant Crstòfol li van dedicar un carrer, així doncs durant molts anys feien la festa pel matí celebrant la missa, i per la tarda anaven al riu Cardaner. El Ms. Ramon Piqués, el qual vivia a Cal Riart, on és la llibrereria Dach, em deia que jo feia com Sant Cristòfol, fas obres sense discòrdia, transportant el què la gent necessitem, fent aquesta feina Déu et premiarà. L'any 1929 el meu pare va comprar un camionet per a transportar el carbó, aquest una vegada va marxar de la carretera i ell no va prendre cap mal, ja que podria haver mort. La meva mare volia fer celebrar la missa de Sant Antoni, i jo li vaig dir que si l'accident hagués sigut amb el machu si, però com que va ser amb el camió, Ms Piqués em va dir que el fer de transportista era de Sant Critstòfol. D'això se'n van assabentar els xofers i van dir-nos que nosaltres féssim la missa que ells farien una bonica festa i el tindrien com a Patró. El dia 10 de juliol de 1930 a la Capella de Sant Roc es va celebrar la missa a Sant Cristòfol i la benedicció dels cotxes. Aquesta festa feia molta il·lusió a la quitxalla i ens portaven a la font dels Frares, a la qual hi podíem anar amb l'automòbil. Amb agraïment d'organitzar la festa em van regalar una petita imatge de Sant Critstòfol molt bonica, la qual encara la guardo. Tot cantant aquesta cançó Sant Cristòfol nano molt bon estudiant va anar a la taberna de Cal Pere Jan Cinc de mistela no volen res perquè és la festa del seu carrer 628 - Divendres, 10-07-2009

35

Joana Cervera

Qui ho diria De pretèrit imperfet em caldria el verb pels vols del migdia, uns pocs solidaris per no dir: absoluta minoria deixaven l'envelat vallat, que no ballat àdhuc ja se sap, el pagès es deu al blat. T'estimo, qui ha dit que et necessito? I és ara que voldria que el món sencer cridés: "Ara Lleida", i demà, també la comarca bipolar, d'humitat i secà procura amb les seves mans, vedells i camps per què el ritme és cel·lular, vital potser no ho sap el conseller, de capital des del balcó fa anar la gralla, mana: atureu el món!, perill de foc i trec foc pels queixals, talment l'endoll car s'ajorna la vida per un bri de rostoll a més de suggerir, em dol l'esdevenir buides les arques, també el tupí. Més tard, a l'hora de Plutó la pols m'ennuega el coll amb la veu habitual, ves qui ho diria la ràbia em sua tinta, de segar i tonteja impune el malalt (impotent sexual) foc als marges marginals, foll del tot dic adéu a qui té nom i, li atorgo un bon repòs car no sempre a un dó li segueix un re-dós. Per cert, m'escolta algú? és clar que amb tant "soroll" els Pets faran l'agost patir per patir, patim-ho tots en guàrdia i, sense pena deixem de pedalar, pel tour privat.


Opinió

Poesia

Ramon Gualdo

Víctimes dels conflictes A les guerres –ja ho sabem- hi mor molta gent, molta. I també hem de fer constar que moltes de les persones que hi moren són civils. Són les que no van pas escollir estar en guerra. Però en pateixen bombardeigs, destrosses, atacs indiscriminats, etc. Hi ha homes, dones, nens i nenes, que a més a més, sovint, han d’abandonar les seves llars. I tot això passa malgrat que el dret internacional humanitari prohibeix als governs i grups armats, atacar la població civil. Un exemple del què passa –massa sovint- en els conflictes armats: durant el 2006 a les guerres de la República del Congo, Darfur i la d’Iraq, hi van morir 750.000 civils. Sí: Set-cents cinquanta mil. Un desastre, un pou de tragèdia. Un cop més hem de tornar a dir que les guerres són l’animalada més grossa que s’ha inventat la humanitat. Són immensitats

Opinió

de destrucció, de foc, de mort, de sang, i alhora, una abundant font de dolor, de llàgrimes, de ràbia… Davant de tant desastre, sentim desig de poder fer alguna cosa, per intentar millorar situacions d’aquesta mena. Però, tantes armes, tan foc, formen com una baluerna que ens cau al damunt i no podem pas actuar. Ens sentim importants. Però sempre hi ha una mica d’escletxa en mig del fum i de la pólvora, per pensar-hi, i poder posar una engruna de consol a les llàgrimes. Com a mínim podríem “ajudar als que ajuden”. Col·laborar amb grups entitats, col·lectius… que defensin els drets humans, i que treballin a favor de la pau. Pot ser “Intermón”, “Mans Unides”, “Justícia i Pau” o moltes altres. Bé. Pensem-hi, mentre esperem que algun dia –no sabem quan-, però que sí, que algun dia podem dir “Adéu a les armes!”

Josep Maria Poblet

Ho tinc clar És cert. Ens arriba palla de fora i també molt gra. Són germans. Van emigrar sense feina i molta gana. Són motors humans en pana a qui tots hem d’ajudar. Cal donar-los-hi una mà urgent, no demà, avui, ara. No entenc l’absurda aversió que tenen pels nouvinguts, encara, avui, molts hispans. Aquest vers és un pregó perquè visquem avinguts grisos, grocs, negres i blancs. Jo, que ensenyo el català als nouvinguts, ho tinc clar.

F. Torres

Amb esperança o sense A més de la crisi econòmica de la qual avui tothom en parla i de la crisi moral que perquè ens hi estem acostumant no se’n parla tant, també hi ha la crisi de l'esperança. Crec que són molts els que estarien d’acord amb mi. T’aixeques al mati content perquè has dormit bé i amb ganes de difondre amor i alegria, i llavors per la radio o la tele reps la trista noticia d’un nou atemptat o un altre cas de violència domèstica, la qual cosa t’obliga preguntar-te si de veritat hem retornat al temps de l’home de les cavernes o si encara el món pot salvar-se, perquè sembla que l’audàcia i la crueltat d’uns pocs es capaç d’arruïnar l’esforç constructiu de varies generacions que van lluitar per millorar la persona. Malgrat tot no hem de caure en el pessimisme i la desesperança. Jo em permeto que creure en l'home té més motius d’admiració que de menyspreu. El mal sempre ha brillat més que el bé perquè el bé és com aquella bona herba que creix de nit i ningú se n'adona. Inclús vivint en un món absolutament tancat a l’esperança encara tindríem el deure de lluitar per millorar-lo.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner - Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Anna Borés Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Difícilment l’esperança l’aconseguirem al cent per cent, però amb humilitat hem d’acceptar construir cada dia la petita part que ens toca. Crec que aquesta és la clau, fer aquesta poqueta cosa que jo puc fer perquè el món millori. Tots estem d’acord que el món es un fàstic. Però si cada un ens dediquem a netejar el nostre propi cor i ajudar als tres o quatre que tenim a la nostra vora aquest món milloraria molt. Possiblement el dia que morim el món continuarà sent un fàstic, però gracies a la nostra ajuda ho serà una mica menys. Amb esperança o sense l’amor és invencible. El qui estima de veritat no es pregunta el fruit que n'obtindrà. El vertader amant estima sense esperar res a canvi. Millorar el món i ajudar al germà és el nostre deure i cap aquí hem d’anar repetint aquella frase de la santa d’Àvila, que crec que diu així: “Por que lo que espero no esperara lo mismo que te quiero te quisiera”. Sabem que poc a poc el món anirà avançant i nosaltres no podrem evitar l’odi i la violència. Però ningú no ens podrà impedir escombrar la porta del nostre propi cor.

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - Lluís Cornet - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

36

628 - Divendres,- 10-07-2009


Opinió

Francesc Xavier Palà Buscart

Ajuntament de Pinós (promeses electorals incomplertes) El grup de CiU de Pinós encapçalat per l’alcalde Josep Isanta en les anteriors eleccions municipals va prometre: cinc carreteres amb final d’obra juny del 2008 i sis carreteres amb final d’obra juny 2009. D’aquestes carreteres que ja haurien d’estar fetes molt poca cosa s’ha dut a terme i el poc que s’ha fet és denigrant i vergonyós.

Aquella gent que fa 2 anys portaven aquella eufòria, els semblava que s’havien de menjar el món; aquella foguera encesa s’ha anat apagant i ha quedat en una petita brasa. Tant FAREM, FAREM, FAREM,..., i el que han fet ha estat dur a terme 4 Km de carreteres desastroses i fer emprenyar la gent del municipi i rodalies amb el seu meravellós abocador. Aquesta gent no ha complert els seus objectius tal com es van comprometre i encara els queda molta feina per fer, per aconseguir-ho haurien de treballar de valent. Sembla ser que els ha sortit el tret per la culata i aquelles al·lucinacions que tenien no es reflecteixen enlloc. A mi em faria vergonya de ser membre del grup de CiU de Pinós i del Consell Comarcal de fer aquesta barbaritat, animalada i cagada amb les carreteres. Si ho han de continuar fent com fins ara les carreteres serà millor deixar-les de terra, que pleguin i se’n vagin a casa, encara ho passarem més bé amb una mica de pols i fang que no pas amb asfalt de mala qualitat.

- S’ha fet la que va al poble de Pinós, que de moment no s’ha deteriorat ja que es poc transitada - La de l’encreuament Pinós/Vallmanya/ Calaf/Prades que va cap a aquesta població està la meitat asfaltada i, hi ha llocs en que ja s’ha començat a foradar. - La del pont de les dues aigües a Bergús està ja feta una merda, s’està estovant tot i té llocs on ja s’ha enfonsat, un autèntic desastre, no ha durat ni mig any. Aquesta carretera passa per un precipici molt alt, en el qual si algú hi cau ja no ho tornarà a explicar, no s’han ni dignat a posar-hi tanques en un lloc tant perillós. El que han fet no són carreteres, sinó que són carrils bici amb graveta i una pinzellada de quitrà per a fer-ho bonic, no cal ser gaire expert per veure que això no durarà ni fins el període de garantia, i per tant no cal que guardeu el tiquet. Hi ha llocs en que és molt estret i ho haurien d’haver eixamplat, peraltes massa pendents, clavegueres mal fetes, etc... Però aquesta gent no els importa si les carreteres es fan bé, malament o si algú baixa la balsera al dret i es mata. El que si de veritat els hi importa és poder dir "hem asfaltat xxx Km de carreteres", penjar-se medalles i guanyar vots. No es poden fer carreteres d’aquestes característiques. Valdria més que en fessin menys, les més principals i ben fetes. Una carretera no és com un jersei que quan treu un fil el pots llençar, per això que s’ha de fer amb qualitat. Sembla mentida que siguem al segle XXI, en la manera com s’estan duent a terme la construcció d’aquestes carreteres, sembla que tornem a l’època dels carros que era tot ple de “forats”, anem enrera. També s’ha de pensar en totes aquestes carreteres que han de tenir un servei de manteniment quan fa falta, s’han de reparar. I sinó duren ni mig any i es van deixant mesos i mesos com la de Vallmanya ja vull veure com haurem de passar, això és molt preocupant. El problema és que volen fer masses carreteres amb el pressupost que tenen i llavors disminueix la qualitat i semblem fetes pels xinesos. Volen quedar bé amb tothom i, molt i bé no pot ser. Per altra banda ens van prometre un centre de dia: del qual encara no se n’ha posat ni la primera pedra, i algun avi del municipi potser ja està neguitós per anar-hi. Les zones industrials, amb això de la crisi i la baixada de l’IBEX, ha quedat tot al calaix. Posats a prometre ja ens podien haver ofert un fantàstic abocador de deixalles dels pixa-pins que ningú vol, però això els hagués restat vots. 628 - Divendres, 10-07-2009

Anirem esperant el bon govern de CiU a veure quines barbaritats ens aniran fent.

37


Tonetto

Critt

Gatos locos

Ramon Estany

Lladurs

Futbol 7

38

628 - Divendres,- 10-07-2009


Futbol 7

MÀXIMS GOLEJADORS

Campionat de Futbol 7 Calendari Divendres 10 de juliol

20:30 Gatos Locos - Enrampats 21:30 Lladurs - Versàtil 22:30 Boca - Atlètic Toneto

Dilluns 13 de juliol

20:30 Bar Castell - La Taska 21:30 Critt - Veterans 22:30 Bores Cuines - Dasai Fusion

Dimarts 14 de juliol

20:30 Gatos Locos - Tegecom 21:30 Botitin - Lladurs 22:30 Boca - Tifossi

Dimecres 15 de juliol

20:30 Versàtil - Bar Castell 21:30 Atlètic Toneto - Critt 22:30 Trepovi - La Taska

Dijous 16 de juliol

20:30 Enrampats - Veterans 21:30 Lladurs - Bores Cuines 22:30 Boca - Gatos Locos

Natació

Resultats JORNADA 1

TEGECOM - ORIOL ESPUGA: 6 TIFOSSI - JOSEP NAVES: 5 BAR CASTELL - PISA: 5 VERSÀTIL - C. ALTARRIBA: 4 TREPOVI - ALEIX REIG VI: 4 TREPOVI - ALBERT FERNANDEZ: 3 TIFOSSI - JOAN LLOSSADA: 3 BORES CUINES-VICTOR MORENO: 3 BORES CUINES - X. MONCUNILL: 3 BOCA - JORDI OBIOLS: 3

VERSÀTIL – BUTITIM....................5-1 ATLÈTIC TONETTO – TIFOSSI.....0-2 BORES CUINES – LA TASKA......10-0 GATOS LOCOS – VETERANS.......0-0 BAR CASTELL – DASAI FUSION 6-1 CLASSIFICACIONS CRITT – TEGECOM.........................3-3 TREPOVI – LLADURS....................7-2 GRUP A BOCA – ENRRAMPATS...................6-0 TREPOVI............................................. 9 VERSÀTIL.......................................... 9 JORNADA 2 BORES CUINES................................. 6 BORES CUINES – VERSÀTIL........1-3 BAR CASTELL................................... 6 GATOS LOCOS-ATLÈTIC TONETO 2-0 DASAI FUSION.................................. 3 DASAI FUSION – LA TASKA.........9-1 LA TASKA........................................... 0 TEGECOM – VETERANS...............4-1 LLADURS............................................. BUTITIM – TREPOVi......................2-6 BUTITIM TIFOSSI – ENRRAMPATS...............7-0 LLADURS – BAR CASTELL..........1-2 GRUP B BOCA – CRITT.................................1-0 TIFOSSI . ............................................ 7

JORNADA 3

VERSÀTIL – DASAI FUSION.........3-0 ATLÈTIC TONETTO – TEGECOM .. 4-2 BORES CUINES – BUTITIM..........4-0 TIFOSSI – GATOS LOCOS..............1-1 BAR CASTELL – TREPOVI............1-3

BOCA................................................... 6 GATOS LOCOS................................... 5 TEGECOM.......................................... 4 ATLÈTIC TONETTO.......................... 3 CRITT.................................................. 1 VETERANS......................................... 1 ENRAMPATS...................................... 0

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

Les piscines municipals de Solsona repten els banyistes a la 26a Hora de Resistència Les piscines municipals de Solsona acolliran l’Hora de Resistència de Natació el dissabte 18 de juliol a les 10 del matí. La tradicional competició, que ja arriba a la 26a edició, és oberta a tothom i s’organitza, com l’any passat, en tres categories, la infantil, per a nedadors de menys de 14 anys, la gran, per als joves d’entre 14 i 18 anys, i la sènior, per a majors d’aquesta edat. Amb l’Hora de Resistència, organitzada per la regidoria d’Esports, es desafia els banyistes de les piscines municipals a nedar en una hora la màxima distància possible per relleus de 40 metres. Es premien els equips amb els millors resultats en cada categoria. Habitualment s’aconsegueix nedar entre 3.000 i 4.500 metres. Per prendre-hi part només cal inscriure’s a les piscines el mateix dia de la competició per equips mixtos de quatre persones. En l’última edició es va batre un rècord de participació amb una desena d’equips, una resposta que l’organització preveu igualar el proper dia 18. 628 - Divendres, 10-07-2009

(ARXIU) En l’última edició van participar-hi una desena d’equips 39


Resistència sobre Terra

Podis per als pilots del Solsonès a les 3h de resistència AMVT El passat diumenge 28 s'arribà a l'equador del campionat de Catalunya de resistències sobre terra, la població que acollia aquesta cursa era La Torre de Santa Caterina El circuit es caracteritzava pel seu traçat replè de corbes tipus "crono" i tres salts poc espectaculars, però la competició tenia una duresa extrema, ja que els 38 graus de temperatura imperaven amb mà de ferro sobre el físic dels pilots. Al principi, en el circuit, gràcies a la magnífica organització i els seus tractors-cuba, hi predominava el fang, però a mesura que discorria la competició es va eixugar el fang i començà a sortir un núvol de pols que feia molt difícil conduir amb seguretat, a causa d'això els comissaris varen decidir amb encert suspendre els últims trenta minuts, ja que es feia gairebé impossible circular amb la seguretat que s'ha de garantir als pilots.

Varen participar-hi uns setanta equips dels quals quatre eren del Solsonès Els entrenaments cronometrats els hi varen anar força bé a aquets quatre equips i obtingueren unes bones posicions a la graella de sortida. L'equip més ràpid a la pole position de casa va ser el del Subirana i l'Esteve, però lamentablement a alhora de sortir varen patir una topada amb un altre pilot i els va adelantar a tots, però com a bons lluitadors que són no es varen arrugar i protagonitzaren la remuntada més espectacular que es va veure a la jornada esportiva. L´equip format per el Majoral i el Vilaseca es van posar en posicions capdavanteres durant tota la cursa i els hi va anar tot perfecte fins al final. El Team Vilar i Angrill també varen tenir l'opció a protagonitzar

una molt bona cursa i no la varen desaprofitar. Una mica més enrederits a la sortida hi trobarem l'equip del Cantó i el Gualdo que varen anar remuntant un bon grapat de posicions durant la cursa.

Finalitzada la cursa les classificacions varen ser les següents:

Josep Majoral- Jordi Vilaseca: 2n classificat a Sènior Superior i 12è classificat a la general amb la seva Kawasaki 250 2t. Xavi Subirana- Roger Esteve: 1r classificat a Junior Superior i 14è classificat a la general amb la nova Gas Gas 250 2t. Toni Vilar- Jordi Angrill: 5è clissificat a Junior 4t i 22è classificat a la general amb la flamant Kawasaki 250 4t. Jordi Cantó- Fransesc Gualdo: 8è classificat a Junior Superior i 46è classificat a la general amb la preparadíssima Gas Gas 125 2t.

Actualment al campionat els equips es troben en la següent posició: Subirana- Esteve: Campions a Junior Superior. Majoral- Vilaseca: Sub-campions a Sènior Superior. Vilar- Angrill: 3rs classificats a Junior 4t. Cantó-Gualdo: 9ns classificats a Junior 125.

La pròxima cursa es durà a terme al circuit verd de Moià el 20 de setembre i tindrà una durada de 24h. Ànims per als pilots i gas!! 40

628 - Divendres,- 10-07-2009


Futbol Sala

Gesport

OLIUS CUP 2009

Boca i Versàtil es mostren intractables un any més jugades les dues primeres jornades del clàssic torneig de futbol sala del Pi Un any més a les instal·lacions esportives del Pi s’encetava aquest passat dissabte el torneig de futbol sala que combina el millor futbol amb la frescor de la piscina. Enguany els equips participants són vuit, els mateixos de les darreres dues edicions en nombre. En aquesta edició el gran equip a batre és el Boca, campió en les últimes edicions, i el clar aspirant, i subcampió l’any passat, el Versàtil. Ambdós equips ja s’han assegurat el primer lloc en el grup de classificació, el que significaria que si ho guanyessin tot es tornaria a repetir la mateixa final que l’any anterior, però de ben segur que la resta d’equips molt hi tindran a dir.

RESULTATS: Dissabte, 4 de juliol de 2009: 3.................................. BOCA – ESPIGA............................... 0 12............................. EQUIPO “A” – DYF............................. 0 3.......................... VERSÀTIL – BUTI TEAM....................... 0 2..............................NAVÈS – ATLÈTIC PI........................... 2

Equipo "A"

CLASSIFICACIÓ: GRUP A :

Diumenge, 5 de juliol de 2009: 3............................ BUTI TEAM – NAVÈS.......................... 0 1......................... VERSÀTIL – ATLÈTIC PI........................ 0 6................................... ESPIGA – DYF................................. 3 2..............................BOCA – EQUIPO “A”........................... 1

1.- BOCA 2.- EQUIPO “A” 3.- ESPIGA 4.- DYF

GOLEJADORS

PJ 2 2 2 2

G 2 1 1 0

E 0 0 0 0

P 0 1 1 2

GF 5 13 6 3

GC 1 2 6 18

PTS 6 3 1 1

PJ 2 2 2 2

G 2 1 0 0

E 0 0 1 1

P 0 1 1 1

GF 4 3 2 2

GC 0 3 3 5

GRUP B :

JOSEP NAVÈS: 5 (EQUIPO "A") JOAN OBIOLS: 5 (EQUIPO "A") LLUÍS RIBA: 3 (L'ESPIGA) ÀLEX ALARCÓN: 3 (VERSÀTIL) JORDI CARDONA: 2 (L'ESPIGA) MARC CASAFONT: 2 (EQUIPO "A") ALBERT FERNÁNDEZ: 2 (BOCA) JORDI RITORT: 1 (BOCA) ÀLEX ESTANY: 1 (EQUIPO "A") ELISEU RIBALTA: 1 (VERSÀTIL)

1.- VERSÀTIL 2.- BUTI TEAM 3.- ATLÈTIC PI 4.- NAVÈS

Aquest dissabte el torneig segueix acabant la lligueta de classificació i diumenge ja començar amb els encreuaments de quarts de final amb el següent calendari: Dissabte, 11 de juliol de 2009 17.00 h: VERSÀTIL - NAVÈS 18.00 h: ESPIGA – EQUIPO “A” 19.00 h: BOCA - DYF 20.00 h: BUTI TEAM – ATLÈTIC PI QUARTS DE FINAL Diumenge, 12 de juliol de 2009: 17.00 h: 2B – 3A - 18.00 h: 2A – 3B 19.00 h: 1B – 4A - 20.00 h: 1A – 4B 628 - Divendres, 10-07-2009

PTS 6 3 3 0

dyf 41


Curses

Centre Excursionista del Solsonès

Sílvia Leal segona en la cursa vertical Hesperia Tower La Sílvia, del Centre Excursionista del Solsonès, aconsegueix la plata a la primera cursa vertical a l’hotel Hesperia Tower, de Bellvitge La cursa es va cel·lebrar el passat diumenge dia 5 de juliol. Va ser en format cronoescalada, on cada 30 segons sortia un corredor i transcorria per les escales d’emergència de l’hotel: 27 plantes a pujar. A cada planta es trobaven dos trams d’escales amb un petit replà al mig, amb baranes a dreta i esquerra i sempre amb els girs cap a la esquerra. Fins a la planta 7, els trams són de 8 o 9 esglaons, però de la 7 a la 27 són de 9 esglaons. En total es pugen 524 escales. A les 8:50 es va un brífing per a tots els participants, on s’explicava com es faria la cursa, les dificultats de les escales i quatre punts més a tenir en compte. Amb una temperatura elevadíssima, a les 9 es va donar la sortida al primer corredor. Els temps que es van fer van ser molt millors que els esperats per la organització, ja que en categoria femenina, les tres primeres noies van aconseguir baixar dels 4 minuts. El guanyador va pujar les 27 plantes en 2: 55 segons.  Classificació femenina: 1a:  Judith Corachan Ribera, temps de 3: 25 2a: Sílvia Leal Augé, amb un temps de 3: 37 3a:  Tina Gòmez Pujol, amb un temps de 3:50

Pesca

Club de Pescadors de Solsona

Marc Malé, Campió de Catalunya de Salmònids Llançat (cullereta) Aquest passat cap de setmana es va celebrar a Barruera (Vall de Boí) el 27è campionat de Catalunya de salmònids llançat en el que van participar els socis del Club de Pescadors de Solsona Marc Malé i Jordi Estany. Marc Malé va quedar en primera posició amb 24 captures i Jordi Estany en desena posició amb 10 captures. Els 8 primers classificats en aquest campionat podran anar l'any vinent al Campionat d'Espanya, per tant el Marc hi podrà participar.

Futbol Sala

Sopar de Fí temporada del GUIXERS Volem agrair a tots el col.loboradors del nostre equip, amb el vostre suport em pogut disfrutar una gran temporada assolint un segon lloc a la lliga, aixecant la CUP (12 hores), i el pitxixi de la lliga (david). Esperem que estigueu orgullosos del vostre equip..... Guixers, Guixers i Guixers.... Fins la temporada vinent... Gràcies a tots!!!!

42

628 - Divendres,- 10-07-2009


Atletisme

Radiocontrol

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

IV Calendari mundial Eternal Running a El Catllar

Una cursa èpica Un nou divendres després de dies de descans, ens varem reunir els 3 assidus pilots del Solsonès Modelisme per tal de fer uns “piques” entre nosaltres i veure els nivells i estats de forma en que ens trobem després de dies sense córrer, degut a la baixa participació en aquesta disciplina d'esport. En aquesta jornada varem poder veure una sèrie de curses d’aquelles que fan posar els pels de punta, on només les petites distraccions podien fer passar males jugades als participants, i on també, conservar posicions et permeten gaudir de la victòria de la prova sense obtenir el màxim de victòries. Aquest és el cas del Pallarès i l’Augé, aquest segon va tenir el domini absolut de les curses adjudicantse’n el 52,38% d’elles, però per culpa dels accidents va retrocedir fins el 23,80 % de les 21 curses disputades, amb un total de 230 punts. Finalment, aquest va quedar en el segon lloc respecte del Pallarès, el qual en va sortir victoriós amb el 28,57% de les curses guanyades, amb 232 punts, i una xifra d’accidents menor que l’Augé, d'un 14,28%. D’altra banda, el Vitu va ser el pilot més perjudicat pels accidents, amb el 47,61%, i amb un 19,04% de les victòries, amb un total de 143 punts.

Diumenge 5 de juliol es va disputar a la població d’El Catllar (Tarragona) una altra prova de l’Eternal Running, amb la participació de més de 700 participants, entre ells hi van assistir: Abderraman Morabiti, Mohamed Reda i Josep Miquel Alconchel del Club Fondistes del Solsonès-Prosetel. Un recorregut de 10 km de circuits americans (amb bassa de fang, travessar el riu, murs, trepar amb corsa, trepar amb xarxa, arrossegar-se per sota filferros...), un circuit de molta força, resistència, i sobre tot, per gaudir del recorregut. L’Abderraman, el Mohamed Reda i el Josep Miquel van fer tota la cursa junts, van sortir amb molta velocitat per arribar als primers obstacles i no trobar-se en mig del grup i no haver de fer cua per passar les dificultats, així van pogué fer tota la cursa lliure de retencions. L’Abderraman, el Mohamed Reda i el Josep Miquel Alconchel van recórrer tot el circuit en 1 hora i 53 segons arribant als llocs 31é, 32é i 33é respectivament en la classificació general. La cursa va ser guanyada per Mohassen El Haddadamb amb un temps de 41’48 minuts, que va superar a Pol Sie Keasi amb el mateix temps, i en tercer lloc va entrar Abdelali Afiaamb amb 42’26 minuts. En la classificació de dones la vencedora va ser Alicia Berjada amb un temps de 56’02 minuts, la segona va entrar Núria Codina amb 1 hora 2 minuts i 45 segons, i la tercera va ser Andrea Gomez amb 1 hora 4 minuts i 43 segons.

Pròximes curses: 12 de juliol Cursa de Fons d’Andorra 10 km. 19 de juliol Cursa de Muntanya d’Ossera 10 km. Més informació a: Ribera Esports http//www.atletisme.com - http//www.fondistesolsones.org 628 - Divendres, 10-07-2009

Solsonès Modelisme

43


Patinatge

Solsona Patí Club

Ester Fornell, entrenadora del Solsona Patí Club, per tercer any consecutiu torna a ser la Fisioterapeuta de la Selecció Catalana de Patinatge Artístic El Solsona Patí Club sempre ha tingut tècnics d’elevat nivell, però ja porten tres temporades tenint un avantatge afegit que és tenir dins de l’equip tècnic com a entrenadora de l’entitat a la fisioterapeuta de la Selecció Catalana de Patinatge. Des de fa tres temporades la Federació Catalana de Patinatge, amb l’ajuda del Consell Català de l’Esport, va reorganitzar els patinadors d’artístics, patinadors de velocitat, jugadors d’hoquei patins i jugadors d’hoquei línia en Seleccions a la hora de competir als Campionats d’Espanya i als Campionats de la Confederació Sud-americana, a la qual hi està afiliada la Federació Catalana de Patinatge en totes les seves modalitats. Des del seu inici Ester Fornell va estar escollida com a fisioterapeuta per la Selecció Catalana de Patinatge Artístic. Ha col·laborat com a fisioterapeuta a totes les competicions estatals des de l’any 2006 i a la única sortida de la Selecció Catalana fora de la frontera espanyola amb el suport del Consell

Català de l’Esport, que va ser l’estiu passat al Campionat de la Confederació Sudamericana celebrat a Brasília (Brasil). Els dies 25, 26 i 27 de juny, a Alagón (Saragossa) es va celebrar el Campionat d’Espanya de Patinatge Artístic per la Categoria Cadet i Ester Fornell va formar part de l’Equip Tècnic com a fisioterapeuta. Aquesta temporada l’Ester té una mica complicat poder participar a tots els Campionats d’Espanya per motius laborals, i la Federació Catalana de Patinatge va fer públic el requeriment de preparadors físics i fisioterapeutes. Ester Fornell ha col·laborat per l’elecció de la fisioterapeuta substituta en les competicions que ella no hi pugui assistir. El proper campionat on l’Ester Fornell serà la fisioterapeuta de la Selecció Catalana de Patinatge serà a Palma de Mallorca pel Campionat d’Espanya de la categoria Júnior que serà els propers dies 16, 17 i 18 de juliol.

El Solsona Patí Club participa en el festival del Club Patí Viladecans El passat dissabte dia 20 de juny, el Solsona Patí Club va ser convidat pel Club Patí Viladecans a participar en el seu Festival, que enguany celebrava el desè aniversari del club. La nostra entrenadora Ester Fornell, que també és la primera entrenadora del Viladecans, va decidir de participar en l’acte amb dos discs per part d’algunes de les patinadores de categoria nacional del nostre club. Mercè Llordella i Paula Martínez, que tot just feia uns dies que havien aconseguit classificar-se pel campionat català aleví, van fer-hi el disc “Caixa de música” i van aconseguir embadalir el públic assistent a l’acte amb el seu patinatge. La Montse Auguets també va participar en el festival amb el seu disc llarg de competició, patinant amb elagància i estil i sense cometre cap error en realitzar integratius de gran dificultat. Les patinadores solsonines van demostrar un cop més el seu elevat nivell i van aconseguir arrencar molts aplaudiments de la gent que hi havia allà, i també van rebre felicitacions per part de molts patinadors que participaven en el festival. Enhorabona! 44

628 - Divendres,- 10-07-2009


Patinatge

Club Patinatge Solsonès

Gran participació al I Dinar de Germanor i la II Exhibició de patinatge Més de 130 persones del C.P. Solsonès participen en la jornada que el club ofereix als socis i patinadors per donar la benvinguda a l’estiu

El passat dissabte dia 27 de juny , el C.P. Solsonès va celebrar la II exhibició de patinatge artístic, en una jornada popular acompanyada d’un dinar de germanor. L’objectiu d’aquesta activitat és donar a conèixer als pares i mares, així com a altres familiars i amics, l’evolució dels patinadors del C.P. Solsonès en la seva tècnica i estil. De fet, i donat el creixement experimentat en l’escola de patinatge del club, aquest, va creure interessant d’oferir als pares i mares dels patinadors, una tarda d’exhibició perquè poguessin veure el treball realitzat durant els dies d’entrenament. D’altra banda, es pretén introduir als patinadors en el món del patinatge artístic tot familiaritzant-se en les seves diferents peculiaritats. Per aquest motiu, i durant l’any, el C.P. Solsonès ja ha organitzat dues jornades d’exhibició: aquesta i una altra per Nadal. Tanmateix, però, aquesta exhibició es va convertir, a més a més, en una trobada de tots els socis i patinadors del club. Al migdia, al Parc de la Mare de la Font, va tenir lloc el

Patinadors i amics del C.P. Solsonès

Dinar de germanor

primer dinar de germanor, on hi van participar més de 130 persones. Tots plegats vam poder gaudir d’una bonica jornada. Després del dinar, a la tarda, va tenir lloc un vistós espectacle sobre patins, perllongant-se al llarg de dues hores, amb una cloenda acompanyada de coca i xocolata per tothom i la participació de molts patinadors del club. Em plau tancar aquest escrit, amb un calorós agraïment als pares i mares que ens van ajudar a muntar, carregar i descarregar material, etc. En definitiva, a tots aquells que van fer possible aquesta activitat; a la junta del club per tirar endavant iniciatives tan lúdiques i totes aquelles persones que van treballar per oferir-nos un bon dinar. Agrair, també, als patinadors per la seva assistència, així com a tothom, tot esperant poder organitzar més dinars de germanor i més exhibicions com aquesta. És tot un goig poder passar una jornada tan bonica i tan ben acompanyats! Gràcies a tots! 628 - Divendres, 10-07-2009

45


Excursions

Anna Simon Ampurdanés

Ascens al Puigpedrós Grup Excursionista d’Oliana, 28 de juny

I des d’allí a fora, el matí del diumenge començava a explicar-nos les seves mil històries d’escenes efímeres. La Cerdanya parlava aquella llengua ancestral de les fulles lluentes, l’olor de la terra mullada i la calor a la pell. Mil històries que començaven i s’acabaven en un instant, amb l’esbatec d’unes ales gronxant la llum d’entre els arbres; o dauraven eres, com la lenta erosió del substrat formant talussos i cons d’esbaldregalls. Petites històries de moments. Els carrers pacients de Meranges esperaven que el matí enfilés el sol per sobre de les façanes rocalloses de les cases, escarpades i enclavades al terreny com turons. Tot pujant, el mormoleig de l’aigua drenava el camí cap als Engorgs, bolcantse en cascades, violentes com la passió. Fregant el refugi dels Engorgs, llengües de neu ajagudes, descansaven el pes de l’hivern sobre l’eternitat d’una planúria. Algunes desenes de vaques rumiaven im-

vem amb la punta del nas el cel neulós que ens havia acompanyat la pujada. Mentre dinàvem, esquinçàvem els núvols per estritllar la tarda i el descens fins al refugi de Malniu i la tornada a Meranges. Aquell diumenge, cadascun de nosaltres havia retallat bocins de sensacions i llegia la seva pròpia història. De les mil històries eventuals que explicava la terra, una sola, sense principi ni final, havia fet camí amb les nostres passes, enfilant-se al Puigpedrós, enganxant-se a la memòria. I de les moltes històries, la meva és aquesta. Des del Grup Excursionista d’Oliana (GEO) s’està treballant en l’organització de la I Circular Pantà d’Oliana. I a partir del 15 de juliol s’obrirà el període d’inscripcions des de la web del GEO: http://www.grupexcursionistaoliana.org/

passibles al nostre pas, com si tampoc no fóssim més que un element anecdòtic de l’entorn, una altra petita història, i com si les nostres motxilles estridents fossin tant negligibles com el baladreig d’un vi d’herba. Només les marmotes semblaven atentes al nostre ascens, defugint-nos les mirades buscaven ràpidament el recer del cau. Arribats a la Portella de Meranges i abocant la vista avall, plegàrem l’entapissat de rocs i, a la dreta, el Roc Colom s’aixecava hostil i imponent com un menhir. A l’altra banda, el relleu s’ondulava una mica i amansia les aigües en llacs. Continuàrem salvant els últims metres de desnivell fins a arribar a una plana rocosa, menjada per l’erosió i lapidada per grans blocs de roca escantellada. Les llesques de pedra s’acimaven en una escala asimètrica fins als 2914 metres del Puigpedrós. Havíem coronat el tercer cim més alt de la Cerdanya, i gratà46

628 - Divendres,- 10-07-2009


Televisió

Redacció

Ester Fornell, coprotagonista d’un divertit anunci televisiu El dia 14 de maig, a Barcelona, es va dur a terme el rodatge d’un divertit anunci televisiu per la promoció d’una coberteria per la coneguda revista “Pronto” Aquest anunci requeria a tres protagonistes: una noia, un noi i una nena, i tots ells damunt d’uns patins. Per escollir als protagonistes es van realitzar càstings a centenars de patinadors d’arreu d’Espanya però no van trobar el perfil que requerien. Finalment, i per casualitats, varen contactar amb membres de la Federació Catalana de Patinatge perquè els donessin una petita ajuda després de donar el perfil de patinadors que buscaven. La federació es va posar en contacte amb diferents patinadors i entrenadors de patinatge artístic amb el perfil que l’agència publicitària, l’equip de producció i el director de l’anunci buscaven. Ester Fornell i Pérez, de 31 anys i filla de Solsona, fa més de quatre anys que viu a Castelldefels. És fisioterapeuta i entrenadora de patinatge artístic però encara està vinculada a la nostra ciutat a nivell laboral (entrenadora del Solsona Patí Club i fisioterapeuta del campus Èlitejove). L’Ester va rebre una trucada de la federació i tant sols enviant una fotografia a l’agència va esdevenir la candidata ideal per aquest anunci publicitari. Volem destacar que el Solsona Patí Club esdevindrà una imatge publicitària sense buscar-ho, ja que Ester Fornell és la di-

628 - Divendres, 10-07-2009

rectora tècnica i entrenadora de l’entitat, però volem que tota la ciutat sàpiga que l’altre coprotagonista de l’anunci és Xavi Orrit, també entrenador d’aquesta entitat solsonina. Els dos protagonistes, Ester i Xavi, es van trobar per sorpresa a la proba de vestuari i cap d’ells sabia que l'altre havia estat escollit. Aquest anunci per la promoció de la coberteria de la revista “Pronto”, és un anunci molt divertit on els tres protagonistes patinen damunt d’una taula envoltada de coberts. Tots ells s’han fet miniatura per convertir-los en petits patinadors ordenant i jugant amb els coberts. Aquesta coberteria es podrà aconseguir mitjançant la compra de la conegudíssima revista “Pronto” a partir de la propera setmana. Però això no és tot, al realitzar aquest anunci també s’ha fet paral·lelament un reportatge fotogràfic per una altra coneguda revista, la “Super Pop”. En aquesta revista s’explicarà tot el complicat procés que es requereix per realitzar aquest anunci: gravació dels coberts a mida natural, maquetatge dels coberts a mida gegant, adaptació d’espais, il·luminació, gravacions, ordinadors, muntatge d’imatges, decorats i un extens etcètera. Aquesta setmana, a la revista “Pronto”, ja ha sortit un anunci fotogràfic detallant que la propera setmana comença el col·leccionable de la coberteria. Per aquest motiu es creu que breument, a pràcticament totes les cadenes televisives públiques, i en algunes de privades, hi apareixerà aquest divertit anunci publicitari.

47


Concerts

Ramon Estany

Bona música al Cobert amb els Bonobos

Les Absentes són: Alguer de Riner (Acordió i veu), Joan de Freixinet (Guitarra i veus), Marc de Llobera (Guitarra i veus), Albert de Navès (Baix), Ubiols de Solsona (Bateria).

Les Absentes posen música reivindicativa a la festa de RIU AMUNT

Els dijous al Cobert tenen regust musical. La setmana passada, es va poder gaudir amb aquest grup de versions, els Bonobos, format per Carles Manzano al baix, Josep Cornella al piano, Toni a la bateria, Alexander Aranda al saxo, Josep a la guitarra i Cristian a la veu, sempre amb un bon repertori de funk, rock i versions que fan gaudir al públic.

Dissabte al vespre, el Casal Popular la Fura de Solsona va organitzar un concert per l'autogestió de la revista Riu Amunt, una publicació independent de l'Alt Cardener, que es distribueix de forma gratuïta. Les Absentes és un projecte musical nascut entre primavera i estiu de l’any 2008, on s’ajuntaren un bon dia cinc personatges de diferents pobles del Solsonès-Alt Cardener. Començaren a anar els dissabtes a la tarda al garito del Pere Màquina a assajar i d’allà n’ha sortit el grup que arrasarà a les pistes de ball dels casals dels Països Catalans durant els pròxims mesos. La qüestió és agafar cançons catalanes, trinxar-les i tornar-les a fer noves, barrejant-hi rock, ska, blues, reggae, funky, punk, disco i qualsevol malaltia que passa pel cap en aquell moment. Tot plegat crea un estil definible com desestructuracions folk.

Ràdio

Ramon Estany

Programa musical a Solsona FM L'Entretots, l'espai estiuenc dedicat a la música a Solsona FM ha tornat un any més, cada dimecres a les 9 del vespre. Aquí veiem a part del seu equip, el Quirze, el Gerard i el Gregori.

Agenda de Concerts - Dissabte 18 de juliol de 2009 – Rebrot (Berga) - Diumenge 26 juliol – (Mataró) - Divendres 14 d’agost de 2009 – Festa del carrer dels Canonges (La Seu d’Urgell) - Dissabte 15 d’agost de 2009 – (Cardedeu) - Divendres 18 de setembre de 2009 – Barraques (Tarragona) - Dissabte 19 de setembre de 2009 – Aplec Independentista 18 de Setembre (Cardona) - Dissabte 26 de setembre – festa Major (Freixinet de Riner) - Diumenge 27 de setembre – (El Prat de Llobregat)

48

628 - Divendres,- 10-07-2009


Concerts

Ramon Estany

Darrera audició musical al carrer de l’Àtic

L’Atic va cloure les actuacions musicals de l’alumnat amb que s’acomiada el curs amb una audició el divendres 19 de jun y, a la Plaça de Sant Pere. Tal com es va fer en les dues anteriors, l’alumnat va oferir un tastet musical a pares, familiars i coneguts. Van actuar: Albert i Lluís Pijuan (saxo i clarinet); Nissedans. Laia Vantolra (clarinet); Enten eller skyggespil en spardeteur. Marcel Jané (clarinet); Cançó popular hongaresa. Andreu Perez (trompeta); El capital /Oh, when the saints. Marc Segués (piano); Komm, lieber mai. Manel Gil (clarinet); Ekko. Francesc Solé (clarinet); Far or song. Marc Pujals (clarinet); Ka tan mog. Sandra Manyoses i Anna Cots (piano i saxo); 3 minuts. Marc Segués (clarinet); Cançó popular rumanesa. Marta Armengol (trompeta); Himne d’Europa/ Quan les oques... Xènia Xandri (clarinet); Gadedrenges sang hinkeruden. Núria C. (piano); Brindis de la traviata. Ainhoa Font (clarinet); Los gatitos” Raquel Anglarill (piano); Comptine d’Eté núm. 2.

L’alumnat de llenguatge musical

Anna Cots (clarinet); Duet núm. 2 Devienna. Van cloure la tarda les actuacions de

l’alumnat de llenguatge musical i els grups de teatre infantil i juvenil de l’Àtic.

Andreu Pérez

Xenia Xandri

Laia Vantolra

Marcel Jané

Sandra Manyoses

Anna Cots

Raquel Anglarill

Marta Armengol

628 - Divendres, 10-07-2009

49


Ep, la foto!

Ramon Estany

Brindis per l'estiu

Una colla de festa

Els reis de la revetlla

Societat

Ens casem 11-7-09 Felicitats!!! De part dels amics.

Ahir en va fer 40 Avui va camĂ­ dels 50!! Els teus (en) amics

Aquesta veĂŻna ha celebrat un bon dia. A veure si l'aneu a felicitar!!! Per molts anys de part del Celsona


Passatemps

Marta C.

Les 7 diferències Els avis del Centre Sanitari del Solsonès el dijous 2 de juliol van poder gaudir d'una petita audició. Sabríeu trobar les 7 diferències entre aquestes dues fotografies?

L'acudit del Simi

628 - Divendres, 10-07-2009

51


Celsona 628  

Divendres 10 de juliol de 2009