Page 1


2

546 - Divendres, 7-12-2007


546 - Divendres, 7-12-2007

3


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

Resolen els problemes d’humitat del gimnàs de l’escola Setelsis de Solsona Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany Josep M. Montaner Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 25280 SOLSONA

info@elsolsones.net www.elsolsones.net Dip. Legal: L-267-1997 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

Celsona Informació és possible, setmana rera setmana gràcies a l’aportació de molts col.laboradors que, de manera totalment desinteressada, ens ajuden a complementar tota la informació que aquí veieu publicada. A tots ells, moltes gràcies. Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia Candi Pujol Lluís Cornet J. Clavé Marcel Ribera Montserrat Riu Enric Serra F. Torres J.H. Ramon Gualdo Jordina Tarré Agraïments especials a:

Foto Llàtzer

L’Ajuntament de Solsona ha pavimentat la part de la terrassa posterior del Casal de Cultura i Joventut que restava sense condicionar. Amb aquesta actuació, s’ha volgut posar fi als problemes d’humitat que patia el gimnàs del l’escola Setelsis, ubicat arran de paret d’aquest solar, a causa de les filtracions d’aigua que es produïen en dies de pluja. Les obres d’impermeabilit- S’han pavimentat la terrassa posterior del Casal de Cultura i se n’ha zació, iniciades a l’octubre, han millorat la conducció de les aigües pluvials consistit en la pavimentació de 276,50 metres quadrats de superfície i Departament d’Educació a Lleida perquè reen l'acondiciament d’un nou desguàs i la posin el paviment sintètic del gimnàs del centre conducció d’aigües pluvials. El cost dels educatiu, tal com es va acordar de paraula l’estiu treballs ha estat de 30.000 euros. Segons passat, segons ha explicat Abella. Si bé s’hi va indicar el regidor d’Urbanisme, Martí havia fet algun arranjament provisional, “el mal Abella, al darrer Ple municipal, s’ha de- estat en què ha quedat amb el temps el terra mostrat que el sistema funciona bé, ja que d’aquest equipament l’ha fet impracticable”, els problemes d’humitat no s’han reproduït, remarca el regidor. El mes d’agost el CEIP Setelsis va adreçar un comunicat a l’Ajuntament tot i haver plogut. El consistori ha informat d’aquesta demanant una “actuació urgent” per resoldre intervenció als Serveis Territorials del aquest problema.

La Barra del Mia Solsonès

Denuncien "incoherències" en els nous senyals orientatius dels municipis petits

Apunts Gràfics, SL., no es fa responsable de l'opinió personal dels col·laboradors a Celsona ni de les errades en que aquests puguin incórrer. I es limitarà a publicar la correcció en una fe d'errades a la següent edició de la revista. Apunts no cobrirà els danys o perjudicis que qualsevol error pugui ocasionar. Queda reservat tot el contingut, i no se’n pot duplicar per mitjans físics, òptics ni informàtics cap part sense ordre expressa de l'empresa editora.

Telèfon

973 481719 Mòbil: 617 01 29 51

4

546 - Divendres, 7-12-2007


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Solsona aprova la quarta i última fase de la sala polivalent perquè pugui ser operativa l'any que ve S'aprova la sol.licitud d'un ajut al Ministeri d'Indústria per finançar el cost de les obres que ascendeixen a 1'8 milions d'euros L'ajuntament de Solsona confia donar l'impuls definitiu a les obres de construcció de la sala polivalent per tal que aquesta sigui una realitat l'any 2008. Així ho va manifestar l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, en el ple ordinari celebrat dijous de la setmana passada al consistori solsoní, que va permetre aprovar, amb els vots favorables de tots els grups municipals, el projecte contructiu de la quarta fase de les obres d'aquest equipament. Jounou va destacar el "bon servei" que la sala farà a la ciutat, però va remarcar, també, l'elevat pressupost de les obres que ascendeixen a 1,8 milions d'euros (300 milions de pessetes) i que, segons va assenyalar, "esgarrifa". CiU es va sumar a la proposta per fer realitat "una obra llargament esperada" però que per la seva "complexitat i quantia" no es podia executar "immediatament". El portaveu municipal convergent, Jordi Riart, va demanar també que es fes un estudi acústic de l'edifici abans d'acometre'n les obres interiors "i evitar així possibles problemes de so en el futur". El regidor d'Urbanisme de Solsona, Martí Abella, va assegurar que els autors del projecte ja havien encarregat un estudi a una empresa especialitzada per conèixer el comportament sonor de l'edifici. A continuació el ple va aprovar també per unanimitat la sol.licitud d'un ajut al Minisiteri d'Indústria, Turisme i Comerç per costejar les obres. L'alcalde solsoní va explicar que seria "molt beneficiós" accedir a l'ajut "ja que permetria finançar les obres amb unes condicions molt avantatjoses". El crèdit té un interés del 0,5% i es retornaria en 15 anys. Riart va donar suport a la proposta denunciant, però, "la contradicció" que suposa pel PSC, quan en el seu programa electoral va prometre no endeutar més les finances municipals. El portaveu socialista, Josep Caelles, va assenyalar, però, "que no ens esperàvem que aquest ajuntament no tingués cap pla econòmic per finançar l'obra".

El Ple va servir també per aprovar, amb els vots favorables de tot el ple, la modifiació del reglament del Consell Municipal de Comunicació que a partir d'ara incorpora la directora de la ràdio municipal, Roser Clotet, i el regidor de Comunicació, David Rodríguez, a més d'un representant més de les empreses de comunicació privades del Solsonès. També es va modificar el reglament del Consell de la Gent Gran, que amplia els seus membres i incorpora un representant de l'Aula d'Extensió Universitària i que crea una Comissió Permament per agilitzar el seu funcionament. Els membres de la Comissió s'escolliran cada 4 anys però es renovarà la meitat del seus membres cada dos. Finalment es va aprovar també el nomenament d'Encarna Tarifa, regidora d'Educació, com a representant municipal al Consell de Dones del Solsonès amb el suport dels grups que conformen el govern i l'abtsenció de CiU. Riart va al.legar que no s'havia tingut en compte la participació del seu grup en aquest punt i que l'abstenció es devia "a la crítica per la forma de procedir i no per l'elecció de Tarifa".

Al.legacions al Pla Territorial L'ajuntament de Solsona va aprovar també una al.legació referent al Pla territorial de les comarques centrals (que abarca el període 2005-2026) demanant la previsó del projecte per enllaçar Solsona i Manresa a través d'una línia ferroviària que s'allargaria fins Andorra. Jounou va destacar que és un proposta de futur que els acaldes implicats en aquesta línia valoren com a positiva i Abella va destacar que, "tot i ser una obra que ara per ara potser no és viable,entenem que les qüestions importants que afecten el futur del municipi s'han de plantejar ara. Volem ser tinguts en compte i defensar el que necessitem ara". Per una altra banda, Abella va recordar que el seu grup havia presentat un projecte tècnic que avala la proposta. Riart es va mostrar favorable al punt, al qual va donar suport i va demanar que 546 - Divendres, 7-12-2007

l'ajuntament s'afegís a la proposta del Consell Comarcal de presentar una esmena a la totalitat del pla territorial, ja que "com a mínim el 50% del pla no ens satisafà". Jounou es va mostrar contrari a introduir aquesta esmena a la totalitat, "ja que no es pot demanar que assumim un document en el qual l'ajuntament no ha pogut participar, ni ha pogut debatre". Jounou, però, va assegurar que "si el text final es pot revisar i tornar a debatre, tal i com asseguren des del Consell Coamrcal, ja tindrem oportunitat de fer-ho en aquesta sala de plens, que és on pertoca." Finalment, el ple va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern la modificació dels manuals de protecció d'incendis, inundacions, nevades i urgències sísmiques. CiU es va abstenir "perquè no ens sentim reflectits enlloc, quan els vam elaborar nosaltres".

5


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Comença el compte enrere per la Sala Polivalent Amb capacitat per acollir més de 3.000 persones i amb una superfície útil superior als 5.500 metres quadrats, la futura sala polivalent de Solsona serà el més gran i modern equipament cultural de la comarca Les obres de la sala Polivalent de Solsona han entrat a la recta final i el consistori solsoní preveu que la ciutat pugui disposar ja d'aquest impressionant equipament l'any 2008. A tal efecte, la setmana passada es va aprovar en sessió plenària de l'ajuntament de Solsona el projecte corresponent a la quarta, i última, fase de les obres de construcció del que serà l'equipament cultural més gran i avançat del Solsonès. El pressupost d'aquesta última fase, que ascendeix a 1,8 milions d'euros (300 milions de pessetes), supera de lluny els costos corresponents a les altres tres fases constructives, d'una obra que haurà suposat una inversió total de més de 4 milions d'euros (més de 600 milions de pessetes). Per tal de finançar l'última part de les obres, l'executiu local n'ha sol.licitat la inclusió a una línia de finançament del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç destinat a la modernització d'infrastructures turístiques de l'administració local. Igualment, l'equip de govern té previst incloure aquesta fase dins el Pla Únic d'Obres i Serveis per a l'anualitat 2008. Els treballs que integraran la quarta fase serviran per acabar els tancaments de l'edifici, col.locar paviments i escales i instal.lar els sistemes d'aigua, electricitat i calefacció. A més, s'adequarà l'interior del complex amb el mobiliari corresponent i s'adequaran els diferents espais per tal de fer-la operativa.

Gaudí. A més, l'edifici disposa de dues plantes més destinades a serveis i amb una superfície total de 210 metres quadrats , que completaran l'equipament. La infrastructura es completarà amb un aparcament soterrat de 3.000 metre quardrats i amb 160 places de capacitat. Un ascensor comunicarà les tres plantes de l’edifici, des de la planta inferior. L’equipament es completarà amb dues terrasses o places públiques exteriors, una davant de l’entrada principal i l’altra a la part posterior de l’edifici. Un cop s’enllesteixi el conjunt de l’obra, només restarà l'acondiciament de l’entorn. Tot i les dimensions de l'edifici, Eduard Tripiana, un dels arquitectes responsables del projecte, explica que "el disseny s’ha fet intentant reduir al màxim l’impacte visual de l’obra". A més, Tripiana ha destacat la importància de treballar a partir de formigó prefabricat i del vidre - que tancarà les dues façanes de l’edifici -. Per Tripiana l’ús del formigó i el vidre “ha estat una aposta nova” i la seva utilització “ha permès treballar amb molta rapidesa, reduir els costos de construcció, i resoldre amb facilitat els inconvenients que han anat sorgint”.

El projecte, redactat pels arquitectes Eduard Tripiana, Joan Carol i Antoni Balaguer, inclourà una sala principal amb un aforament aproximat de 3.000 persones dretes. Aquest espai, de 38 metres de llargada per 32 d'amplada, ocuparà la planta baixa de l'edifici i tindrà una superfície útil de 1.200 metres quadrats sense cap pilar que obstaculitzi el pas o la visibilitat. L'absència de pilars s'ha aconseguit per mitjà de la col·locació de 4 bigues de formigó de 38 metres de llargada que aguantaran tot el pes de la coberta de la sala. La sala disposarà, a més, d'una grada retràctil amb capacitat per a 498 butaques a més de 200 localitats a peu de pista que també es podran treure i posar. L'escenari, tindrà una amplada màxima de 22 metres i la profunditat variarà segons les necessitats de cada acte. La planta primera de l'edifici tindrà una superfície de 500 metres quadrats i diposarà d'un petit auditori amb capacitat per un centenar de localitats. El vestíbul, també apte per a l’organització d’esdeveniments, estarà situat en aquesta planta a la qual s'accedirà per un accés independent de la resta de la sala polivalent, mitjançant una passarel·la, des del carrer d’Antoni 6

546 - Divendres, 7-12-2007


546 - Divendres, 7-12-2007

7


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Enllesteixen el projecte de les dues rotondes de l'avinguda del Pont El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya (DPTOP) ha fet arribar al consistori solsoní el projecte constructiu de les futures rotondes que s'instal.laran a l'avinguda del Pont de Solsona. El pressupost total de les obres ascendeix a 356.000 euros, finançats íntegrament per la Generalitat i segons el DPTOP començaran a principi de l'any que ve i finalitzaran passat l'estiu. El projecte inclou la construcció de dues rotondes - una situada a la cruïlla entre les carreteres de Manresa i Sant Llorenç de Morunys, i l'altra situada davant el Portal del Pont - i ha estat elaborat pels tècnics del Servei Territorial de Carreteres de Lleida.

Rotonda Avinguda del Pont-Passatge de les Moreres-Carretera de Bassella La rotonda de davant del Portal obligarà a retallar part de l'espai on hi havia hagut Cal Silo, que s’acondiciarà definitivament i s'adaptarà a la circulació de vianants. La necessitat d'espai obligarà a suprimir les places d'aparcament de l'entorn del Pou de Gel. El diàmetre de la rotonda serà de 30 metres amb una amplada de via de 8 metres. Els passos de vianants es mantindran com en l'actualitat: a l'inici del passseig de les Moreres (davant del Portal del Pont), de l'avinguda del Pont (a la sortida de la rotonda) i a l'inici de la carretera de Bassela. Les obres d'acondiciament de la zona preveuen també el reforç del ferm de la via entre les dues rotondes. Segons el consistori solsoní, amb aquesta solució es preveu "descongestionar un dels punts viaris més conflictius del nucli urbà". A més de millorar la fluïdesa del trànsit a l'entrada de la ciuta,t es preveu que les actuacions permetin millorar la seguretat de vehicles i vianants. L'alcalde de Solsona ha explicat també que les obres es faran de manera que suposin "el mínim impacte visual possible" de cara a l'entrada de la ciutat. 8

546 - Divendres, 7-12-2007


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Rotonda Carretera Manresa-Sant Llorenç de Morunys

De les dues rotondes projectades, aquesta és la que ha presentat més problemes a l'hora de fer-ne el disseny, ja que es disposa de menys espai, i a més, hi conflueixen les sortides de vehicles de diversos garatges. La via interior de circulació tindrà 8 metres d'amplada, mentre que el diàmetre total serà de 32 metres. En aquesta zona, es preveu retallar algunes de les voreres actuals -davant del Bar Restaurant Trabucaire i de La Caixa de Pensions- i acondicionar-les al nou disseny. A més, s'habilitarà un espai d'accés per vehicles al Gartage Montaner i a l'entrada de l'aparcament de l'edifici Apolo. Els passos de vianants previstos es mantindran com en l'actualitat deixant pas als peatons a l'inici de la carretera de Sant Llorenç de Morunys i al principi del Pont i dels carrers Verge de Fàtima i de la Bòfia.

546 - Divendres, 7-12-2007

9


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament de Solsona introdueix novetats en els mitjans de comunicació municipals El regidor David Rodríguez destaca la necessitat de treure la ràdio al carrer El butlletí municipal El Portal, Solsona FM i el web de l’Ajuntament de Solsona han començat a experimentar alguns canvis que s’aniran consolidant l’any que ve. Els va apuntar el regidor de Comunicació, David Rodríguez, en l’última reunió del Consell Municipal de Comunicació –la primera des del canvi de govern al consistori solsoní. La revista, que es distribueix trimestralment, es convertirà en una publicació més visual i amb menys text amb el mateix nombre de pàgines. Es tractarà un sol tema d’actualitat, màxim dos, en més profunditat i es dedicarà més espai als serveis municipals. També s’ampliarà el resum dels plens municipals. Així mateix, entre altres modificacions, es canviarà la ubicació d’algunes seccions i el tema d’opinió dels grups municipals serà lliure. A fi de millorar-ne la difusió, a partir del mes que ve la tirada d’El Portal passarà dels 2.500 exemplars als 3.000 i es distribuirà a tots els domicilis de la ciutat. Quant a la ràdio municipal, David Rodríguez va afirmar que és un mitjà local que “ha demostrat ser de qualitat”. Amb tot, el responsable municipal de Comunicació també va assenyalar la necessitat de “fer evolucionar l’emissora traientla al carrer”. Per aquest motiu, per a l’exercici del 2008 s’ha pressupostat un aparell amb funcions d’unitat mòbil que, al mateix temps, permetrà retransmetre els plens municipals en directe, una funció de la ràdio que es va acordar per Ple en la legislatura passada. A més, s’estan preparant nous programes amb la participació de la societat civil.

El lloc web municipal també s’amplia amb serveis nous per als internautes. Entre d’altres, properament inclourà un calendari de les instal.lacions culturals i esportives de la ciutat per facilitar a les entitats programar activitats sense solapament d’horaris. A més, es prepara un web del Pla Educatiu d’Entorn i apartats més detallats del Pou de Gel i el Museu del Ganivet i Eines de Tall. Així mateix, des d’ara s’hi poden consultar els últims números editats del butlletí. Al marge dels continguts, el web de l’Ajuntament també s’ha dotat d’un certificat de seguretat per garantir el caràcter confidencial de la informació.

(ARXIU) El web amplia els seus serveis per a entitats i ciutadans

La Barra del Mia ... riu-te de l'Estampida i Port Aventura... Molt aviat a Solsona... ROTONDA-2!! Per cremar tota l'adrenalina!!!

10

546 - Divendres, 7-12-2007


Solsona

Ramon Estany

Marta Selva participa a Solsona als actes del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere La presidenta de l’Institut Català de les dones va ser a Solsona el passat divendres 30 de novembre per assistir a la taula rodona sobre la violència contra les dones al medi rural Prèviament va ser rebuda per l’alcalde de Solsona Xavier Jounou i els regidors Encarna Tarifa i Martí Abella, així com

Martí Abella, primer tinent d'alcalde, Xavier Jounou, alcalde de Solsona, Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones, Encarna Tarifa, regidora de polítiques d'igualtat de l'Aj. de Solsona i Maria Díaz, presidenta de l'Associació de dones del Solsonès

per la presidenta de l’Associació de Dones del Solsonès, Maria Díaz i representants d’aquesta. Al despatx de l’alcalde, en una reunió distesa, Selva va signar al llibre d’Honor de l’Ajuntament i va ser obsequiada amb un bust de la Geganta Jove. Així mateix, es va posar al dia de la situació de la dona al Solsonès i del treball que realitza l’associació de dones, des de fa quatre anys.

D'esquerra a dreta, Maribel Bella, del SIAD, Encarna Tarifa, Xavier Jounou, Marta Selva, Maria Díaz i Barto Gómez

546 - Divendres, 7-12-2007

11


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

La presentació d’almanacs a Solsona es converteix en un debat sobre els Països Catalans El que havia de ser la presentació dels números corresponents al 2008 de quatre almanacs literaris i calendaris tradicionals catalans, ahir a la tarda a l’Ajuntament de Solsona, va agafar volada i es va redimensionar per convertir-se en un debat compartit amb el públic sobre la situació política i social del País Valencià, en concret, i del concepte de Països Catalans “existeix allò que molts s’entossudeixen a negar, que són els Països Catalans, fruit d’una mateixa cultura”, va concloure l’alcalde. “I aquesta és l’única terra que trepitgem”, va reblar.

De fet, però, es tractava de presentar l’Agenda Almanac del Cordill, de Felip Vendrell (Riner), entre altres autors; el Calendari dels Brillants, de Joan Josep Cardona (Benissa), i el Calendari Cerdà, de Joan Montaner (Puigcerdà). Per motius de salut, no hi va poder participar l’editor del Calendari Porrerenc, Joan Barceló (Porreres). Va conduir l’acte l’alcalde de Solsona, Xavier Jounou. No obstant això, ben aviat es va posar de manifest el grau de desconeixement de Catalunya respecte els veïns valencians. “Faltaria que la Generalitat de Catalunya es cregués que el país, en termes culturals, és alguna cosa més que el territori que administra”, va apuntar Joan Montaner. "També fa falta que s’aclareixin, en aquest aspecte, els mitjans de comunicació", segons aquest editor. Juntament amb la Catalunya Nord, les Balears i el País Valencià, “som una comunitat lingüística que s’ha de reconèixer”, va subratllar. I és que, per bé que el Calendari dels Brillants, de Benissa, es distribueix a llibreries del País Valencià, Catalunya i les Balears, “aquí hi ha un cert rebuig d’aquest tipus de productes”, va afirmar l’autor d’aquesta publicació i impulsor de l’acte, Joan Josep Cardona, que es lamenta del fet de no poder despertar l’interès dels principals diaris catalans, a tall d’exemple. L’editor solsoní Narcís Clotet, que hi va assistir com a públic, va remarcar que “la cultura a Catalunya està massa contaminada per la política” i, en canvi, iniciatives com aquesta presentació d’almanacs i calendaris, demostren que “no costa treballar conjuntament amb naturalitat des de l’àmbit estrictament cultural”. També es va abordar la crítica situació de la cultura catalana al País Valencià. “El sentiment de país i de vida cultural catalana només el vivim als pobles”, va remarcar Cardona, que va destacar el distanciament entre el món intel·lectual i el polític i econòmic de València. El debat es va convertir en una nova demostració que

Felip Vendrell "Calendari del Cordill"

Tres publicacions populars Al marge d’aquestes qüestions, cada un dels autors dels calendaris va exposar la seva obra, totes tes caracteritzades pel seu contingut tradicional i popular. L’escriptor Felip Vendrell va descriure breument l’Agenda Almanac del Cordill com una publicació elaborada per quatre persones –ell n’és l’autor dels textos– “senzilla i que fuig de les prediccions astrològiques”. Aquest almanac recull festes, tradicions, costums, remeis casolans i receptes, entre altres informacions. Per la seva banda, Joan Montaner va presentar el Calendari Cerdà com un compendi de les festes i tradicions de la Cerdanya a partir de l’estructura tradicional dels dies de la setmana. A més, també s’hi citen altres diades que se celebren als Països Catalans. Enguany, en la seva vint-i-vuitena edició, n’han sortit al carrer 1.500 exemplars, una xifra considerada força elevada per aquest tipus d’obres populars. El Calendari dels Brillants, editat a Benissa, recull des de fa 21 anys el santoral, les festes religioses i populars i les tradicions culturals del País Valencià, a més d’incloure pronòstics del temps i consells de medicina pràctica, entre d’altres. Dels 300 exemplars originals s’ha passat enguany als 2.000, “amb el suport d’alguns ajuntaments conscienciats”, segons va matisar Joan Josep Cardona. Així mateix, aquest almanac té “un germà xicotet”, El Brillantet, amb 25.000 exemplars, que edita i distribueix la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. La filosofia de publicacions com aquesta, tal com va exposar l’escriptor de Benissa, rau en el carpe diem, amb la voluntat de contagiar els lectors del moviment slow, un culte al ritme de vida tradicional, que “pugna una mica amb el ritme de la immediatesa i l’atrotinament general en què vivim”.

Joan Josep Cardona "Calendari dels Brillants" 12

Joan Montaner "Calendari Cerdà" 546 - Divendres, 7-12-2007


546 - Divendres, 7-12-2007

13


Solsona

Ramon Estany

Hermínia Gomà mostra els secrets de la felicitat Dins els actes enmarcats en el Dia Internacional Contra la violència de gènere, l’Associació de Dones del Solsonès va dur dissabte passat a Solsona a la prestigiosa psicòloga Hermínia Gomà, que va oferir la xerrada “A la recerca de la felicitat”. Malgrat ser un dissabte al vespre i jugant el Barça per la televisió, el públic assistent va omplir de gom a gom la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona, on Gomà, mitjançant una projecció audiovisual, va donar algunes receptes per ser més feliços, com mirar d’aprendre constantment al llarg de la vida, o plantejar-se un objectiu clar en la vida.

Hermínia Gomà va captivar als assistents amb la xerrada

Gomà és Especialista en Coaching i Intel.ligència Emocional, llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, directora i fundadora de l’Institut Gomà i de Gomà Gestió. Col.labora com a conferenciant i formadora amb la Generalitat de Catalunya, Direcció General d’Acció Cívica, Departament de Benestar i Família. Col. labora com a formadora amb la Generalitat de Catalunya, Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. Conferenciant en diferents temàtiques relacionades amb temes de salut, educació i relacions personals, intel.ligència emocional, per a diferents col.lectius (AMPAS, Associacions de dones, AAVV, Casals d’avis, ajuntaments, etc...) de tota Catalunya.

La sala cultural de l'Ajuntament de Solsona es va omplir de gom a gom

14

546 - Divendres, 7-12-2007


Solsona

Ramon Estany

Festa dels Voluntaris de la Residència Amb la proximitat de les festes nadalenques, el personal que realitza tasques de voluntariat a la Residència Pere Màrtir Colomés dedica cada any una senzilla però emotiva celebració per als avis i les àvies que atenen setmanalment al llarg de l’any. La festa va tenir lloc diumenge passat, 2 de desembre a la tarda, amb l’actuació d’uns infants vestits de pastorets que van interpretar cançons i poemes nadalencs. Tot seguit, hi va haver l’actuació de l’acordionista Martí, que va donar pas a un berenar amb coca i xocolata. No hi va faltar el repartiment d’obsequis i regals, que van fer més lluïda i nadalenca la celebració.

Tots els nens i nenes participants a la festa

Repartint el berenar entre els avis i les àvies

546 - Divendres, 7-12-2007

L’acordionista Martí

15


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Els ajuntaments recuperen menys de la meitat de la inversió que van aportar al Consorci Turístic del Solsonès Solsona recupera el 49% de la inversió, La Coma i la Pedra i Guixers el 37% i les associacions professionals el 90% Un cop finalitzats els tràmits per la seva dissolució i feta la liquidació dels comptes, el Consorci Turístic del Solsonès ha retornat als seus membres part dels recursos que hi van destinar per posar-lo en funcionament. D'aquesta manera, l'ajuntament de Solsona ha recuperat 27.743 euros (uns 4 milions i mig de pessetes) dels 55.848 euros (9,2 milions de pessetes) que hi va aportar inicialment. Tot i ser el membre que més aportava al finançament de l'ens turístic, l'ajuntament de Solsona recupera el 49% de la inversió inicial, mentre que la resta d'ajuntaments que integraven el fallit ens turístic (Guixers i La Coma i la Pedra) només han recuperat el 37% de l'aportació que hi varen fer, ja que han rebut 745 euros dels 2.000 euros que hi van destinar cadascun en el moment de constituir-se el consorci. Per altra, banda la resta d'integrants de l'ens que havia de servir per unir esforços públics i privats per potenciar el turisme al Solsonès han recuperat el 90% de la inversió que hi feren inicialment. El Gremi d'Hostaleria del Solsonès, l'Associació de Turisme de la Vall de Lord, l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, i la delegació de la Cambra de Comerç, van aportar 2.000 euros cada un al consorci, dels quals cada entitat n'ha recuperat 1.800. Les despeses del Consorci Turístic del Solsonès han ascendit a un total de 31.200 euros (uns 5 milions de pessetes) dels quals el consistori solsoní n'ha sufragat el 88% amb una despesa total de 28.000 euros (4,6 milions de pessetes). La resta han estat sufragades pels ajuntaments de Guixers i de La Coma i la Pedra, que han finançat el 8% de les despeses amb un total de 1.250 euros cadascun i finalment les associacions professionals hi han destinat 143 euros cadascuna, el que suposa el 2% del total de la despesa que ha tingut el consorci. Durant els escassos dos anys de funcionament el Consorci Turístic del Solsonès ha invertit en les diferents actuacions realitzades 31.200 euros (més de 5 milions de pessetes). L'edició de materials gràfics, la publicitat i la difusió d'iniciatives turístiques del Solsonès i les despeses de personal han estat els apartats on més recursos s'han destinat. La despesa per l'edició de materials gràfics com tríptics, cartells, fotografies i revistes turístiques promocionals ha ascendit a 20.200 euros. En publicitat i difusió de la comarca i del turisme al Solsonès s'han invertit 4.400 euros i l'apartat de despeses de personal ha suposat una despesa de 5.200 euros. A més, el Consell Comarcal del Solsonès s'ha fet càrrec de les despeses en infrastructures, serveis i personal. Tot i que inicialment el Consorci Turístic del Solsonès comptava també amb la participació de l'ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona (UBIC), finalment no hi van aportar els recursos as-

signats. Així, l'ajuntament de Sant Llorenç no va fer efectiu el pagament de 6.000 euros que hi havia d'aportar ni la UBIC els 2.000 que li pertocava destinar. Per altra banda, l'ajuntament de Solsona ha anunciat que destinarà 7.000 euros (més d'1 milió de pessetes) -recuperats del Consorci Turístic- al Patronat Comarcal de Turisme.

16

546 - Divendres, 7-12-2007


Comarca

Servei de Premsa del Consell Comarcal del Solsonès

A punt la VII Nit de l’Esportista del Solsonès L’acte, organitzat pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona, guardonarà 24 esportistes i clubs el proper divendres dia 14 al Teatre Comarcal Vint-i-quatre premiats, entre esportistes individuals d’alt nivell, equips federats i d’esport escolar i una menció especial, seran homenatjats en la setena edició de la Nit de l’Esportista del Solsonès, organitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona i amb la col·laboració del Consell Esportiu del Solsonès. La Nit, que se celebrarà el divendres dia 14 de desembre a les 8 del vespre al Teatre Comarcal de Solsona, reconeixerà l’esforç, la dedicació i els mèrits obtinguts la darrera temporada pels esportistes de la comarca. Els nominats per categories de l’edició d’enguany es reparteixen de la següent manera: cinc esportistes de la categoria individual d’alt nivell, 11 equips federats, sis d’esport escolar, entre esportistes i equips, i un candidat a la menció especial –categoria introduïda l’any passat. L’acte, tal com es fa des de l’any 2003, serà retransmès en directe per Solsonès TV, atès que les dimensions del teatre fan difícil donar cabuda al gran nombre d’espectadors que segueixen l’esdeveniment.

Sabeu qui és Miquel Àngel Essomba Gelabert? Quina relació té amb Solsona? Miquel Àngel Essomba és fill del mestissatge, de la barreja cultural entre l’Àfrica i Catalunya. De pare camerunès i mare catalana, va néixer a Barcelona ara fa 32 anys i avui es dedica a l’educació «en cos i ànima», exercint de professor de Pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva formació com a nen escolta i, posteriorment, com a cap de Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya, a més de la seva vinculació amb SOS Racisme on ha estat participant activament fins a l’octubre del 2003, l’han fet un gran coneixedor de la realitat del lleure educatiu i del món de les ONG. Precisament, ha estat la participació en el món associatiu el que l’ha portat a estudiar a fons la nova realitat intercultural que viu avui el nostre país i a investigar i proposar nous camins de trobada i de diàleg entre uns i altres. Pel que fa a la relació amb Solsona, el passat dissabte 1 de desembre, va dur a terme la xerrada: “Educació en el lleure, immigració i interculturalitat”, en aquesta i varen participar monitores de menjador de les escoles, personal docent, membres dels escoltes i persones interessades en la interculturalitat. Al llarg de 4 hores va desenvolupar una primera part d’exposició, a continuació va generar un diàleg i es va acabar la sessió amb una tercera part que consistia en un taller, per aplicar els coneixements que s’havien adquirit. Aquesta sessió de formació per als monitors del lleure, d’entitats esportives i professorat ha estat una formació organitzada i finançada pel Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal del Solsonès.

Continua l’aposta per la biomassa al Solsonès Empresaris del sector es reuneixen amb el Consell per a parlar de la situació del projecte El president del Consell del Solsonès, Marià Chaure, ha rebut aquests dies empresaris del sector de les energies forestals per tal de conèixer l’estat en què es troben els plantejaments iniciats els darrers mesos en relació a un projecte d’aprofitament forestal per a fer energia, a la comarca. En la reunió, que hi van ser presents també el vicepresident comarcal, Albert Muntada i el gerent d’aquest ens, Jordi Vilalta, l’industrial Josep M. Sabaté va plantejar diferents objectius entorn una possible planta de biomassa al Solsonès. La trobada va servir per a posar en comú diverses propostes sobre l’ús de les energies alternatives i la possibilitat de dirigir els recursos energètics de la comarca en aquest sentit.

Llistes de naixença Puericultura C. Bisbe Lasala, 7 - Tel. 973 48 13 26 - Solsona 546 - Divendres, 7-12-2007

Pre-mamà Roba 0-2 anys

LIQUIDACIÓ TOTAL ROBA TALLES GRANS 17


Comarca

Ramon Estany

El Comú acusa a CiU de trencar el consens del Ple del Consell Comarcal Aquesta setmana El Comú del Solsonès ha justificat el seu vot contrari a l’esmena a la totalitat del Pla Territorial de les Comarques centrals que va ser aprovada en el darrer ple del Consell, una esmena que el coordinador de El Comú, Quico Riu, considera “esmena a l’absurditat” i que el portaveu al Consell de El Comú, Marcel Colell, qualifica com que “simplement va a obstruir qualsevol cosa que es faci” Els membres de El Comú han manifestat que el Pla té mancances i s’ha de millorar i corregir, però no amb una esmena a la totalitat, un document totalment diferent en contingut al que s’havia consensuat en les reunions de portaveus i que va aparèixer “per sorpresa” una hora abans del Ple, sense cap temps de reacció. Amb tot, El Comú ja havia estudiat l’extens Pla, l’esborrany del qual es va redactar el 2005, amb participació ciutadana el 2006. Les aportacions que la ciutadania hi va fer i van ser recollides, però, inexplicablement, es van perdre en un calaix i fa pocs dies vencia el termini per presentar les al.legacions. Amb tot, El Comú, com a partit polític, ha fet arribar al conseller de Política Territorial i Obres Públiques les següents cinc al.legacions:

Marcel Colell, portaveu de El Comú al Consell Comarcal, Quico Riu, coordinador de El Comú al Solsonès i Jordi Fraxanet, conseller comarcal de El Comú

moderadament o en funció de les seves necessitats internes i de reequilibri perquè tenen condicions per a fer-ho sense desestructurar el territori ni comportar sobrecostos ambientals, econòmics o socials. Activitats agrícoles i ramaderes Cal que el Pla Territorial contempli una fórmula vàlida per l’autorització de les edificacions i activitats motivades per la millora de la gestió de les explotacions agrícoles o ramaderes i que no sigui necessari analitzar i valorar la inserció en l’entorn territorial. Una possibilitat és que el POUM del municipi reculli com a activitats d’interès general les activitats agrícoles i ramaderes per evitar el despoblament rural i garantir la conservació del medi agrícola i rural.

Què demana El Comú?

Espais oberts Que l’espai del Port del Comte proposat com a sòl de protecció Territorial passi a ser sòl de Protecció Especial, degut al seu alt valor natural, de connexió, de reserva hídrica, biològica i paisatgística, essent de vital importància incloure a l’espai una àrea situada a la part culminant del massís al municipi de La Coma i la Pedra per la presència de tres hàbitats prioritaris d’interès comunitari i espècies de fauna d’alt interès de conservació, especialment el gall fer.

Infrastructures viàries Que el Pla territorial de les Comarques Centrals de Catalunya prevegi la creació d’un eix ferroviari que partint de Manresa s’estengui fins a la Seu d’Urgell, passant en una primera etapa pels principals nuclis poblacionals de l’eix del Cardener: Súria, Cardona i Solsona, enllaçant amb una segona etapa que inclogui els principals nuclis poblacionals de la meitat nord de l’eix del Segre: Oliana, Coll de Nargó, Organyà i La Seu d’Urgell.

Al.legacions de l’ajuntament de Clariana de Cardener Coincideix amb els arguments plantejats en les al.legacions presentades per l’ajuntament de Clariana de Cardener referents a la limitació de creixement urbanístic.

Sistema d’assentaments A tots els municipis del Solsonès, encara que no tinguin nucli urbà, se’ls ha de reconèixer la possibilitat de poder créixer

Empresa de la zona NECESSITA

Relleu a ERC del Solsonès Els republicans del Solsonès han renovat la presidència comarcal en el congrés celebrat diumenge passat a Pinell

Conserges - Formació a càrrec de l'empresa - Contracte / Alta a la Seg. Soc..

Carles Montoriol, veí de Riner, és el nou president comarcal d’ERC, en substitució de Xavier Jounou, alcalde de Solsona. La candidatura de Montoriol va ser l'única que es va presentar. Pel que fa als membres de l’executiva, es mantenen els ja existents. Montoriol, de 61 anys, resideix a Riner i en les darreres municipals va ocupar el tercer lloc de la llista d’ERC.

- Possibilitat d'escollir torn (matí, tarda, nit, cap de setmana) - Compatible amb estudis i prestacions per minusvalia

Interessats truqueu al

649 09 40 99 18

546 - Divendres, 7-12-2007


Vall de Lord

Dolors Pujols

42 anys de negoci familiar al servei del poble Aquest mes tanca portes un dels establiments més emblemàtics de Sant Llorenç: el Bar Llohis. El Llohis. El Centro, com l’anomena molta gent de tota la vida del poble, en referència al primer bar que el Manel i l’Encarna varen obrir ja fa més de quaranta-dos anys, al costat del Centro Católico- cine i teatre de Sant Llorenç- lloc que avui ocupa l’Ajuntament de la vila i el nou Teatre.

El Poble El poble és quaranta anys d’enfilar-se per les bastides, és el petit desfici del diumenge a la tarda, és la família com a base de la societat futura.

42 anys, tota una vida Han estat molts els moments viscuts, petites històries quotidianes i d’altres moments històrics. Per alguns ha estat el punt on trobar algú amb qui fer petar la xerrada, amb qui compartir una estona de soledat. Per altres, el punt de trobada amb els amics, amb la colla. El bar era la gresca, la festa. Per uns quants, el recer després o abans de l’esquiada, de la sortida a buscar bolets, de l’escapada de cap de setmana.

El poble és el meu esforç i el vostre esforç, és la meva veu i la vostra veu, és la meva petita mort i la vostra petita mort. El poble és el conjunt del nostre esforç i de la nostra veu i de la nostra petita mort. El poble és tu i tu i tu i tot d’altra gent que no coneixes, i els teus secrets i els secrets dels altres.

Per molts, senzillament una cafeteria, un bar, un restaurant familiar. Perquè per sobre de tot ha estat això: un servei familiar.

Miquel Martí i Pol

I la família vol agrair des d’aquestes quatre ratlles, la confiança dels clients i amics, que han permès arribar fins aquí plegats. Moltes gràcies a tots.

Navès

Festa de sant Andreu Aquest any per primer cop, la parròquia de Linya ha celebrat la festa del seu patró el primer dissabte després del sant. Fins ara sempre s’havia fet el mateix dia del sant, el 30 de novembre. Com és costum la missa s’ha celebrat a la capella de La Sala de Linya. A les 7 del vespre hi ha hagut missa i després cant de goigs i veneració de la relíquia. Cal dir que sant Andreu és patró de la parròquia de Linya, però la seva festa se celebra a la capella de la Sala de Linya i que la relíquia, en canvi, és de la parròquia. Durant l’estona de la missa els assistents van poder gaudir de la gran bellesa d’aquesta capella d’estil barroc. Té un formós altar, presidit per sant Andreu, que ens fa recordar l’altar del Miracle, on predominen els daurats. I la imatge de sant Andreu i els dos sants que l’acompanyen són de considerables dimensions i una enorme expressivitat en els seus rostres.

546 - Divendres, 7-12-2007

19


Clariana de Cardener

Ajuntament

La Banda ampla, en marxa L’Ajuntament de Cla r iana de Cardener ha acabat aquesta setmana la instal·lació de tot el sistema d’antenes que permeten que a partir d’ara tots els veïns del municipi disposin d’Internet a alta velocitat. Tot i que una part de les masies ja gaudien d’aquest servei des de fa uns pocs mesos, quedaven 11 masies que no tenien visió directa a cap de les 4 antenes bàsiques de la xarxa d’Iberbanda, ubicades a Cardona, Capolat, La Torregassa i Pinós. Ha estat necessari, per part de les empreses Banda Ampla i Improject, la instal·lació de 4 antenes més de suport, disperses pel territori, per assolir la cobertura total del servei. Això representa la cobertura al 100% dels veïns interessats i el 97,7% dels veïns que resideixen al municipi. Això el porta a ser un dels municipis capdavanters en la implantació de la Banda ampla arreu del país. A partir d’ara aquests veïns podran gaudir de 24 mesos de connexió gratuïta, subvencionada pel propi Ajuntament, temps que ha de servir per conèixer, adaptar-se i veure totes les possibilitats que ofereix la gran pantalla al món que és Internet. En el seu moment ja es va dotar dels equipaments necessaris (ordinadors) i es van realitzar els cursets per tenir les bases del seu funcionament.

Solidaritat

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

L’humorista Lagi actua a Solsona per col.laborar amb Creu Roja en la compra d’una ambulància Diumenge vinent, dia 9, l’humorista Daniel Rodríguez, Lagi, oferirà una actuació benèfica al Teatre Comarcal de Solsona per collaborar en l’adquisició d’una ambulància per a Creu Roja del Solsonès. Els fons que es recaptin a través d’aquest espectacle, coorganitzat per l’entitat i l’Ajuntament, es destinaran íntegrament a la compra del vehicle. Des de Creu Roja, que duu a terme serveis preventius al Solsonès i és present en convocatòries de lleure que congreguen un públic nombrós sense disposar d’una ambulància pròpia, es considera necessari adquirir el vehicle a fi de “donar una major cobertura a la comarca i tots els ciutadans”. Lagi, còmic, actor, presentador, i showman, combina el monòleg, la música i les imitacions de desenes de personatges de l’actualitat política, esportiva i de la faràndula. Es poden adquirir entrades anticipades per a l’actuació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori i, el mateix dia, a taquilla dues hores abans de la funció.

Diumenge 9 de desembre a les 18 h Teatre Comarcal (Vall Fred, 20) - 10 euros

Per l’Ajuntament “això era fa pocs dies una necessitat, ara una realitat” Imatge promocional del showman

Organitzen una taula rodona sobre l’islam Un dels objectius de la iniciativa és oferir informació objectiva sobre aquesta religió “L’islam, el gran enemic?” és el títol de la taula rodona que tindrà lloc dimarts vinent, dia 11 de desembre, a les 9 del vespre a la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona. L’acte partirà d’una ponència a càrrec de Teresa Losada, membre de la congregació de les Franciscanes Missioneres de Maria, doctora en Filologia Semita, i fundadora i directora del Centre Bay al-Taqafa, que porta 30 anys treballant amb immigrants del món islàmic de Catalunya. Juntament amb Losada, participaran a la taula rodona Khalid Baghal, president de l’Associació Cultural

d’Immigrants del Solsonès, i Rafael Pérez, professor de l’IES Francesc Ribalta. Aquesta activitat, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració del Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal, té el doble propòsit de facilitar a la població informació objectiva sobre l’islam i potenciar la participació en la dinàmica cultural i social de la ciutat de la principal entitat representativa de la comunitat musulmana a Solsona. Moderarà la taula rodona el regidor de Salut i Acció Social, David Rodríguez. 20

546 - Divendres, 7-12-2007


Oliana

Marcel Ribera - Arxiu Fotogràfic: Marcel Ribera

Celler (I) Les persones, a part de treballar i de guanyar-nos les garrofes amb la sour del nostre front, quan disposem de temps normalment el dediquem a les aficions que tenim. Tots tenim alguna afició i procurem conservar-la i gaudir-ne en els moments d’esbarjo amb la família, el amics, etc. En aquest cas vull portar a les pàgines del nostre informatiu una afició molt estesa en els nostres dies, és col.leccionar botelles de vi, tenir una bodega per gaudir de tant en tant d’algun “caldo” com en diuen alguns. Aquí a les nostres contrades tenim un col.leccionista de botelles de vi que fan molt de goig de veure i suposo que també de beure. Era l’any 1993 quan va començar a funcionar aquest local on envelleixen o maduren les esmentades begudes. El nom de la persona que gaudeix amb la recopilació de vins és Isidre Simon i Cases. Parlar dels vins és entrar en un món molt ampli on és molt difícil d’arribar a conèixer a grans trets tots els vins. Fins i tot s’imparteixen cursos per arribar a ser un bon “sommelier”, la feina d’aquest senyor és la de suggerir als clients dels hotels, el vi més apropiat per a cada ocasió. En alguns llocs podem veure al “sommelier” portant una petita tassa de plata penjada sobre el pit, el nom d’aquesta peça és “tastavins”, és com un certificat professional. Fa pocs dies vaig tenir l’honor de visitar aquest lloc tan particular de casa de l’esmentat col.leccionista, l’amfitrió va comentar-me molt gustosament les diferents parts del cellerbodega, sense obviar algunes botelles molt especials que formen part de la seva col.lecció.

Repassant la història de cada ampolla rodejat de vins.

Com a data curiosa cal dir que actualment té una quantitat de 500 botelles, les quals cuida i mima amb molt de respecte. Hi podem trobar diferents classes de vi com per exemple un Vega-Sicília de 1960 comprat a Ca l'Adroguer Nou (Solsona), quan es va adquirir aquesta magnífica botella es va pagar 21.500 pessetes. En una altra secció d’aquesta particular bodega hi ha uns vins més humils, però no menys importants per un col. leccionista: són vins elaborats en cases particulars de la nostra Vila, com a mostra n’esmentaré algun d’algunes collites, 1993 vi da cal Xinxola, 1994 d’en Pere Vilaseca, 1994 d’en Joan Obiols, també de 1994 d’Antoni Vilaseca (Puigpinós). La història comença amb els germans Isidre i Francesc Simon i Cases, aquest últim malauradament ens va deixar en plena joventut. En Francesc potser ja portava el cuquet dins, doncs en els seus inicis havia treballat de cambrer i posteriorment havia desenvolupat la feina de cuiner en diferents restaurants i hotels. L’Isidre continua la tasca empresa per tots dos, cada cop que obre la bodega i contempla l’interior del celler-bodega, amb aquell silenci monacal, és com un homenatge envers la persona d’en Francesc. Nota: En un proper escrit hi haurà altres curiositats d’aquest Celler particular.

Remodelació de places Dissabte passat dia 1 de desembre va venir a Oliana el Director General d'Arquitectura i Paisatge de la Generalitat de Catalunya Sr. Joan Ganyet. Es va portar a terme la signatura del conveni de remodelació d’algunes places. Plaça Mn. Albert Vives; plaça davant de l’església dels Àngels i espai davant l’entrada principal del cementiri. L’Isidre Simon ens mostra una botella del Barça vora una de les estanteries.

Oliana amb la Marató de TV3 Festa Country - Exhibició Balls Line-Dance Classes i ball liure Dissabte, 8 de desembre, al pavelló Francesc Betriu, a les 9 de la nit (Hi haurà entrepans més beguda a 5 euros) -- Donatiu: 1 euro Us hi esperem! Col.laborem per una bona causa! 546 - Divendres, 7-12-2007

Les autoritats signant el Conveni. 21


Bisbat i Parròquia

Ramon Estany

“Hem de cantar la Missa” Arran de l’interès per animar el cant a les misses i actes litúrgics a les comunitats parroquials, el monjo de Montserrat, Andreu Martínez oferí una interessant xerrada a la sala d’actes de la Casa de la Parròquia, a la qual hi van assistir alguns directors de cors de Solsona i comarca. En l’hora i mitja que va durar la xerrada, Martínez va parlar de la importància del cant, a través d’un diàleg entre els assistents, i explicà experiències pròpies i mostrant el paper de l’animador litúrgic: Com ha de ser, com no ha de ser, les dificultats que trobem, què hi podem fer i algunes conclusions. Martínez va destacar que és un tema de difícil solució i que no es pot resoldre d’avui per demà, comentant que s’ha perdut el costum de cantar, i que la música ha perdut la funció de transmissora de valors i coneixements i tradicions, anant implícita amb la formació de la persona. Tot seguit, adreçà algunes preguntes als assistents sobre la realitat a les parròquies, si hi ha animadors i si la gent canta. La vetllada va cloure’s amb una explicació breu del que són les trobades d’animadors de cant per la litúrgia, que se celebren en tres setmanes a escollir, durant l’estiu, i que són obertes a tothom que hi estigui interessat.

Els assistents a la xerrada van mostrar el seu interés en la millora de l’animació dels cants a les celebracions eucarístiques

Solsona

Missa en família – A partir del primer diumenge d’Advent, a l’església del Cor de Maria, a 2/4 de 12, comencem les Misses en família, orientades especialment als infants de la Catequesi, als pares i familiars. El monjo de Montserrat, G. Andreu M. Martínez

22

546 - Divendres, 7-12-2007


Bisbat i Parròquia

Ramon Estany

El Bisbe de Solsona enceta un cicle de prèdiques d’Advent Tenen lloc cada diumenge d’Advent, a ¼ de 7 de la tarda, a la Catedral El bisbe Jaume Traserra va iniciar a la catedral de Solsona, el passat diumenge, primer d’Advent, unes catequesis destinades al poble fidel sobre el sentit del misteri del Nadal, i alhora d’aprofundiment en la vida cristiana. Com va recordar el Mons. Traserra, “és un deure del Bisbe predicar al poble fidel, no només quan celebra l’Eucaristia sinó també en altres ocasions”, com és en aquest cas, una estona abans de la Missa Capitular. En aquesta primera sessió, que va ser seguida per una vintena de fidels, el bisbe va reflexionar sobre la recerca d’una vida amb sentit, contradint la buidor i el desànim de la nostra societat actual, “tot home busca una llum, una paraula, una salvació”, i que és la paraula de Déu la que dóna aquest sentit i resposta.

Castellvell

Odèn

La Mata (Llinars)

Timoneda

Missa mensual- Diumenge vinent, 9, Missa a les 4 de la tarda.

Festa de la Puríssima- Dissabte que ve, dia 8, a 2/4 d’11, Missa en honor de la Immaculada Concepció.

Madrona

Festa de la Puríssima – Avui divendres, dia 7, a les 6 de la tarda, celebració de l’Eucaristia a la capella de Caballol del Pla en honor de la Immaculada Concepció. No hi ha missa a la Parròquia.

Festa de la Puríssima- Dissabte, dia 8, Missa a les 12.

Festa de Santa Eulàlia- Dilluns, 10 de desembre, Missa a les 12 amb motiu de la Patrona de la Parròquia.

Solsona

Festa de la Puríssima – Avui divendres, dia 7, a 2/4 de 7 a la Companyia de Maria i a les 8 al Claustre. Dissabte, dia 8: a les 10 i a 2/4 d’1, a la Catedral; a les 11, a

l’Hospital; a 2/4 de 12 al Cor de Maria, i a les 7 del vespre a la Catedral. A 2/4 de 7 del vespre del dia 8, a la Companyia de Maria es celebrarà la Missa del Diumenge II d’Advent. Capella del Claustre- Abans de la Missa de les 8 del vespre de la Vigília de la Puríssima, dia 7, divendres, farem la Funció Sabatina. Partida de Santa Llúcia- Diumenge vinent, 9 de desembre, a 2/4 de 12, Missa a la capella de Santa Llúcia i cant dels goigs de la Santa.

Pinell

Festa de la Puríssima- Dissabte que ve, dia 8, a les 10 del matí, Missa de la Immaculada Concepció de Santa Maria.

Els Sants de la Setmana Divendres, 7 Sant Ambròs o Ambrosi. Sant Eutiquià; santa Fara.

Celebració de les noces d’or i d’argent matrimonials Es farà el dia 16 de desembre. Ja està funcionant el grup que ho prepara. Les parelles que vulguin participar en aquesta festa poden apuntar-se a la Llenceria Celes, C. Castell, 27 (tel. 973481341) o a Begudes Delfí, C. Bòfia, 10 (tel. 973481409) o també a la Casa de la Parròquia, pg. Sant Antoni M. Claret, 22 (tel. 973480123). Convé que us hi apunteu abans del dia 5 de desembre. 546 - Divendres, 7-12-2007

Dissabte, 8 Immaculada Concepció de la Verge Maria, anomenada també: la Puríssima. Sant Eucari; sant Romaric; santa Ester. Diumenge, 9 Sant Restitut; sant Pere Fourier; santa Leocàdia (Llogaia o Llocaia); santa Valèria. Dilluns, 10 Santa Eulàlia (o Eulària). Mare de Déu de Loreto; santa Júlia; sant Melquíades; sant Gregori III; sant Trobat; beat Jeroni de Sant’Angelo in Vado. Dimarts, 11 Sant Damas I. Sant Pau de Narbona; sant Sabí; sant Daniel Estilita; santa Ida. Dimecres, 12 Santa Joana-Francesca de Chantal. Mare de Déu de Guadalupe (Mèxic); sant Sinesi, mr.; beat Jaume de Viterbo; beat Joan Marinonio. Dijous, 13 Santa Llúcia. Santa Otília; sant Aubert. 23


Educació

’IES “Francesc Ribalta”

Del déu del sol al déu cristià Una vegada més, la Llibertat Gutiérrez, bibliotecària de l’IES “Francesc Ribalta”, ens ha obsequiat amb el seu bon fer, tot donant-nos a conèixer diferents aspectes culturals que d’altra manera ens passarien per alt. Els expositors de la nostra biblioteca “Joan Camps” apropen els llibres als estudiants, tot cridant la seva atenció amb les esplèndides decoracions que hi llueixen. El tema que en aquests moments s’hi exposa és el paral·lelisme entre les festes paganes i les cristianes, en motiu de l’arribada de les nostres festes de Nadal. Aquest període de l’any ha estat, des de sempre, molt important i representatiu. Moltes cultures anteriors a la cristiana celebraven els solstici d’hivern. El dia 21 de desembre és el dia més curt de l’any i la nit més llarga; és el moment en què la llum, el sol, vencia la foscor, la nit. Aquest moment era considerat com l’inici de l’any i això era motiu de celebracions. L’emperador romà Constantí aprofità molts costums pagans per fer-los coincidir amb altres de cristians. Així, el dia de la festivitat del “Solis Invictus”, quan el sol reneix una vegada més i els dies comencen a créixer una altra vegada, s’assimilà al dia de la Nativitat del Senyor. La cultura celta també celebrava aquestes dates. La festa rebia el nom de “Yule”. El “Yule” designa el moment en què la roda de l’any està en el seu moment més baix, preparada per a pujar de nou. L’arbre estava carregat de simbologia i es cremava un tronc, en honor del naixement

del nou sol. La manera d’adornar les cases i els colors emprats era molt semblants al que fem actualment. Sembla que fou a l’Edat Mitjana, quan l’Església fixà el 25 de desembre com a data per a commemorar el naixement de Jesús perquè es posés l’atenció més a les celebracions religioses que a les festes paganes del solstici d’hivern. Fa goig entrar a la nostra biblioteca, aprofitant la gran diversitat de temes que s’hi exposen, sempre presentant els llibres com a eina imprescindible per a apropar-nos a aquests temes i amb l’excel·lent tasca realitzada per la nostra bibliotecària. Gràcies a tots els que treballeu per fer de la biblioteca un espai tan cultural i tan acollidor.

24

546 - Divendres, 7-12-2007


Educació

Pla Educactiu d’Entorn – CEIP Setelsis

El company acollidor al CEIP Setelsis Us imagineu tenir 6, 7, 10 o 11 anys i arribar a un lloc nou, on heu de passar moltes hores, on hi ha moltes persones, però no coneixeu ningú, on tothom ja sembla que té el seu lloc i sap el que ha de fer, on a més a més parlen una llengua diferent, escriuen amb unes lletres que no sabem llegir encara que hagueu anat molt temps a escola,.. i un munt de coses més? Us sentiríeu desconcertats, insegurs, potser esgarrifats... Això és el que els podria passar als nens i nenes nouvinguts quan arriben a la nostra escola. Però no, troben uns nens i nenes que els volen ajudar. Troben un “company acollidor” que té els mateixos anys que ell, que no parla el seu idioma, però sí que l’agafa de la mà o amb una mirada o un gest, en el fons parlen el mateix llenguatge, i li ensenya l’escola, l’acompanya al pati, a les classes o al menjador, li presenta els mestres especialistes, l’ajuda a parlar català, està pendent de tot el que pot necessitar... però sobretot el convida a jugar amb ell i els seu amics. Al CEIP Setelsis, el setembre del 2004, quan vam obrir l’Aula d’Acollida, vam instituir la figura del “company o companya acollidor”. Cada alumne que arriba a l’escola en té un que està al seu costat mentre ho necessita. Al novembre de 2005 quan va arribar de l’Equador a 1r, a la Gissela se li va assignar una companya acollidora, la Irene. Durant un curs la va acompanyar, la va ajudar en tot el que necessitava, van compartir aprenentatges i jocs de Catalunya i de l’Equador. Ho van fer molt bé. La Gissela parla molt bé el català, coneix l’escola, els mestres i forma part de la nostra comunitat com una més. Ara la Gissela és companya acollidora de la Izabell, que ha arribat de Romania aquest setembre. La Gissela sap com et sents quan arribes a un lloc nou i pot ajudar molt bé a la Izabell. I així la història continua: la Irene, companya acollidora de la Gissela, la Gisella, companya acollidora de la Izabell... Avui totes tres saltaven a corda amb una colla de nens i nenes de 3r... Hi ha nens i nenes que tenen el títol de company acollidor, que tenen assignades unes tasques ben concretes, que fan molt bé la seva feina, però... si només acollissin uns quants

546 - Divendres, 7-12-2007

alumnes, faríem les coses bé? Certament, no. És per això que volem que tots els nenes i nenes siguin acollidors, que totes les aules siguin d’acollida, que tothom qui arriba a l’escola, petit o gran, senti que és a casa seva, un lloc confortable per aprendre, per fer amics i créixer dia a dia. L’escola Setelsis ja té una certa experiència en la figura del company acollidor. Però sabem que cada dia podem fer-ho millor i aquest és el nostre repte: aconseguir una escola realment acollidora!

25


Educació

Servei Educatiu del Solsonès - Pla Educatiu d’Entorn de Solsona

La màgia de les Tres Bessones arriba a Solsona Els alumnes d’Educació Infantil i Cicle Inicial del CEIP Setelsis, Arrels Primària i la ZER del Solsonès van assistir a la representació del conte il·lustrat Les Tres Bessones i Leonardo da Vinci, al teatre comarcal de Solsona. Les Tres Bessones, populars personatges de la sèrie televisiva creats per l’escriptora Roser Capdevila, van representar el relat de la mà de les ballarines de la companyia de dansa Roseland Musical, que van estrenar a Solsona un nou format de posada en escena, pensat sobretot pel públic més menut. Es tracta d’una activitat d’Animació a la lectura organitzada pel Servei Educatiu del Solsonès, i emmarcada en el projecte d’actuacions del Pla Educatiu d’Entorn.

26

546 - Divendres, 7-12-2007


Educació

Escola Arrels II

Per resoldre conflictes tria la mediació PROGRAMA DE CONVIVÈNCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR -Parlar de conflictes als centres educatius és parlar d’un fenomen complex. Sovint el tractament que s’hi dóna socialment està tenyit d’alarma, ja que el conflicte es tradueix, erròniament, per violència

Sensibles a tot aquest context, l’Escola Arrels II, el curs passat, va sol.licitar un Projecte d’Innovació dins l’actual Programa de Convivència i Mediació Escolar, del Departament d’Educació. Aquest programa es vertebra entorn de tres objectius: -Formar per a la convivència -Prevenir les conductes problemàtiques -Intervenir adequadament entorn dels conflictes

Alertats per alguns conflictes de violència escolar, el curs 2000-2001, els Departaments d’Interior i d’Educació i l’Institut Estadístic de Catalunya van realitzar l’informe Joventut i Seguretat a Catalunya, que feia referència als joves escolaritzats de 12 a 18 anys (mostra de 7.416 alumnes). Els resultats obtinguts van permetre dissenyar un programa de convivència basat en els problemes reals dels nostres centres educatius i no en les exageracions mediàtiques i alarmistes que no responen a la realitat i desanimen el professorat. Així, entenem que podem parlar de conflictivitat escolar, però no de violència habitual i generalitzada. L’any 2003 el Departament va endegar el Programa La Convivència en els centres docents d’ensenyament secundari. Aquest programa donava una sèrie de recursos als docents per tal de reforçar l’acció tutorial en temes com l’assertivitat i les relacions interpersonals dins el centre. L’any 2006 es va publicar el Decret sobre drets i deures de l’alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya, que dedica el seu Capítol 3 a “la mediació escolar com a procés educatiu de gestió de conflictes”, anticipant-se al Capítol 4 que tracta “del règim disciplinari”. Així entenem la mediació com una forma pacífica i voluntària per resoldre conflictes en el medi escolar, anterior a la sanció disciplinària. 546 - Divendres, 7-12-2007

El primer pas és fomentar la convivència entre totes les persones que conviuen dins del centre: alumnes, professors, administratius… Els alumnes aprenen estratègies referides a: aprendre a pensar, educar en els valors i aprendre habilitats socials. En segon lloc, proposar la mediació per la resolució de conflictes: “fomentem la cultura de la mediació”. S’entén la mediació escolar com una forma pacífica de resolució de conflictes dins l’àmbit escolar. Seguiria aquella idea del “parlant la gent s’entén”.

Educació

Seguidament l’escola té previst crear el Servei de Mediació. Trobem-nos Parlem-ne Què tenim entre mans? Fem propostes Posem-nos d’acord per continuar junts Viure i conviure en pau La mediació escolar proposa una acció educativa que no substitueix les normes del centre, sinó que intenta actuar de forma preventiva abans que els conflictes evolucionin negativament. Aprendre a ser i a viure junts són dos puntals bàsics de l’educació, que reverteixen directament en l’aprenentatge.

Escola Arrels Primària

Pessebre vivent

Divendres 14 de desembre de 10 a 12 Lloc: Escola Arrels Primària - Actors: nens i nenes de P-3 , P-4 i P-5 US HI ESPEREM!!

27


Cartellera Fira de Santa Llúcia de Navès

CONFERÈNCIA: ‘La política s’ha mort... Visca la política!’ sala gòtica del Consell Comarcal 13 de desembre, 21.30 h

Divendres, 7 de desembre - 10 del vespre Sala d’Esplai Teatre amb l’obra PINTORS PINTATS, adaptació de “Los pintores no tienen recuerdos” de Dario Fo, a càrrec del grup de teatre COLL D’ARQUES de Navès

Jaume Botey presenta l’Agenda Llatinoamericana Mundial del 2008 L’ONG local el Solsonès Obert al Món (SOM) organitza una conferència per presentar el contingut de l’Agenda Llatinoamericana Mundial, que el 2008 duu per lema La política s’ha mort... Visca la política! Anirà a càrrec de Jaume Botey, professor de Ciències d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Agenda es publica anualment a una trentena de països i es tradueix a vuit idiomes diferents. Es tracta d’una eina per difondre i construir cultura de solidaritat i promoure la reflexió social. Aquesta publicació aporta dades econòmiques que palesen que la penúria dels països empobrits no és casual, sinó que té una causa, relacionada amb el primer món.

Dissabte, 8 de desembre - 4 de la tarda Pista poliesportiva Partit de futbol sala de la lliga comarcal NAVÈS - EXCAVACIONS J. RIBERA 4 de la tarda Sala d’Esplai Espectacle infantil de màgia humorística i animació musical OPERACIÓ CLOWN, a càrrec de Micki Moko (entrada gratuïta) 2/4 de 9 del vespre Capella de Santa Llúcia Missa, veneració de la relíquia i cant dels Goigs de Santa Llúcia 10 del vespre Sala d’Esplai Teatre amb l’obra PINTORS PINTATS, adaptació de “Los pintores no tienen recuerdos” de Dario Fo,

Entrega de premis del Concurs de Nadales del Consell Comarcal

Diumenge, 9 de desembre A partir de les 9 del matí Recinte firal Esmorzar de fira: hi haurà servei d’entrepans i begudes a la Sala d’Esplai

13 de desembre, 18 h

La sala gòtica del Palau Llobera acull, a les 6 de la tarda, el lliurament de premis de la XVIII edició Concurs de Nadales i Dibuixos convocat pel Consell Comarcal del Solsonès. Hi participen escolars dels centres educatius de la comarca i particulars en nou categories diferents en funció de l’edat.

De 10 a 2/4 de 2 del matí Sala d’Esplai Trobada d’intercanvi de plaques de cava. Col·labora: Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Solsonès 11 del matí Capella de Santa Llúcia Missa, veneració de la relíquia i cant dels Goigs de Santa Llúcia. A partir de les 12 del migdia Recinte firal - Proves d’agilitat amb tractor (tractor cedit per Comercial Agrària) - RONDALLES A SAC a càrrec de “Lo sacaire del Llobregat”, espectacle que combina una cercavila amb Sac de Gemecs, amb una rondalla molt interactiva i divertida - Exhibició de patinatge artístic a càrrec del Solsona Patí Club, i després els que ho desitgin podran provar els patins. - Concurs de bitlles amb la col·laboració del Club de Jubilats i Pensionistes Estel del Solsonès 1 del migdia Recinte firal Degustació de coques casolanes A partir de les 9 fins a les 2 del migdia: - Demostració de treballs artesans: Fer cordes, filar i fer mitja, elaboració de bastons i cistells, ferro... - Exposició de motos a càrrec del Motor Club del Solsonès - Exposicions a la Sala d’Esplai: Roba d’època, puzzles, llibres curiosos, peces d’artesania de Felip Cintas, Manualitats de l’escola Aiguadora i Manualitats de la gent de Navès - A la fira hi haurà diverses parades d’artesania

Xerrada-taller del Programa “Aprendre amb tu” Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. És el tercer curs que s’organitza aquest cicle de xerrades dirigit a pares i mares i organitzat conjuntament per l’APA de l’Escola Arrels, l’AMPA de l’escola Setelsis, i l’AMPA de l’IES F. Ribalta. Dimarts 11 de desembre de 2007 “Diversitat familiar” Lloc: Arrels II - Hora: 20:30 h

III Cicle de Cinema Rural

Entrada a un euro - Cine París de Solsona Dijous, 13 de desembre, 22’15 hores “Aguaviva”

Festes de Nadal 2007 ASSOCIACIÓ DE VEÏNS EL PI-OLIUS Representació : “Els pastorets del Pi” Dia 26 de desembre de 2007 - Església de Sant Just Joval - Hora: 18 h.

2/4 de 7 de la tarda Sala d’Esplai Gran ball amb el grup CRYSTAL Entrada gratuïta. Durant el ball se sortejarà el lot de la fira. Hi haurà servei de bar i entrepans

Concurs de “Pessebres al jardí”del Pi de Sant Just. Inscripcions a la Farmàcia Hidalgo fins el dia 22-12-07 1er Premi: 60 € - 2on Premi: 40 € La comissió visitarà els pessebres el dia 28-12-07 de les 19 a les 21 h. Els pessebres han de ser visibles des del carrer.

Dijous, 13 de desembre 11 del matí Capella de Santa Llúcia. Missa, veneració de la relíquia i cant dels Goigs de Santa Llúcia. 28

546 - Divendres, 7-12-2007


Salut

Albert Sánchez Pérez Col. 15931

Com afrontar les nostres pors La fòbia específica és una sensació de pànic o por molt intensa acompanyada d’angoixa que apareix davant d’un objecte o situació molt concrets La por és una vivència que comparteixen moltes persones. A més, des del punt de vista evolutiu, és una experiència que té un important valor adaptatiu per a la supervivència de l'espècie. Tanmateix, quan aquesta sensació s´experimenta en situacions que no suposen una amenaça real, ens trobem davant d’una por que els psicòlegs anomenem fòbia.

Dins del concepte de fòbia específica hi ha una variadíssima tipologia de fòbies diferents, segons la naturalesa de l´objecte temut. A tall d’exemple, una persona pot tenir molta por d'algun animal (gossos, gats, serps, rates, ocells, aranyes...segur que molts recordareu una pel.lícula de principis dels noranta titulada Aracnofòbia). Altres persones tenen por a estímuls que fan referència al medi ambient o als fenòmens atmosfèrics com per ex: llamps i trons, precipicis, vent,... Una altra por molt generalitzada i que pot arribar a ser tan intensa que evolucioni cap a una fòbia, és la por a la sang, a les ferides obertes o a les injeccions (coneixeu algú que tingui veritable terror a les agulles o a que li facin una anàlisi de sang?). Un altre cas pot ser quan se sent por o veritable pànic d’algun objecte com pot ser la por de volar amb l’avió, o por a l’avió directament; també el cotxe pot fer-nos viure situacions d’angoixa i pànic desmesurats fins al punt que ens sentim incapaços de conduir-lo; la por als ponts o túnels; o bé als espais tancats com pot ser un ascensor (qui no ha utilitzat el terme claustrofòbia alguna vegada?). Una altra qüestió ben diferent és la de què podem fer davant l´aparició d´una fòbia. Com passa pràcticament sempre, la ciència, i més concretament, l´àmbit de la medicina ens ofereix un ventall força ampli on elegir. Així, cada disciplina utilitza les eines que creu més adients per posar remei a aquest malestar. Podem utilitzar tractaments psicològics que ens ajudin a afrontar de mica en mica, i de forma prudent, l´objecte fòbic, tècniques de relaxació, teràpies cognitives, teràpia psicoanalítica i d´altres, o utilitzar teràpies farmacològiques que tracten d´incidir, principalment, en disminuir l´angoixa davant l´objecte fòbic. També hi ha la possibilitat, i en moltes ocasions és el més recomanable, d'utilitzar una o vàries teràpies combinades.

Hi ha diferents tipus de pors o fòbies: - les simples o específiques - les fòbies socials - l´agorafòbia Les fòbies específiques són les que van associades a un objecte o situació concrets. Quines són les característiques bàsiques d’aquest tipus de por o fòbia? 1. La característica essencial de la fòbia específica és una por intensa i persistent a objectes o situacions clarament identificables. 2. La resposta immediata davant d’aquesta situació de por és l’angoixa. 3. La persona reconeix que aquesta por és excessiva o irracional. 4. La persona tracta d'evitar o suportar, patint el mínim, aquesta angoixa. 5. Els comportaments que tracten d´evitar l´objecte temut o la situació que provoca pànic, interfereixen en la vida quotidiana de la persona tant en les seves relacions socials com laborals. 6. Persisteix en el temps. L´objecte temut ho és durant un període relativament llarg i no és, només, un fet puntual.

546 - Divendres, 7-12-2007

29


Associacions i Entitats

Sol del Solsonès

Menjar bé per viure bé El passat dijous 25 de novembre, es va realitzar una de les xerrades dins la sèrie Escola de Famílies. La xerrada va ser a càrrec del Dr. Antoni Fernández, que va parlar de la importància de mantenir uns hàbits alimentaris sans. Hi va haver una gran afluència de públic, el qual es va mostrar molt interessat. La xerrada es va realitzar a la seu social del Sol del Solsonès.

Taller nadalenc

Un desembre a fons!!

El número de Loteria DEL SOL DEL SOLSONÈS núm: 63.224 està a la venda als establiments de Solsona i comarca. Els divendres al mercat el podeu trobar.

Associacions i Entitats

Des del Sol del Solsonès, hem preparat un mes de desembre ple d’activitats! I ens hem posat a treballar de valent! Per començar a preparar el Nadal, el proper diumenge dia 9 farem parada a la Fira de Sta. Llúcia a Navès, on podreu trobar entre d’altres coses el número de la rifa de Nadal 63.224. El següent dissabte dia 15 a les 10 del matí se celebrarà al Sol del Solsonès el primer Campionat Solidari de Tennis Taula Comarcal del Solsonès, en motiu de la Marató de TV3. Tots els guanys aniran cap a la Fundació Marató de TV3. Les inscripcions són a 3 euros i es fan al mateix Sol del Solsonès (carrer Josep M. de Sagarra, 3 bxos. Davant del Caprabo). El campionat és organitzat pel Sol del Solsonès i pel Consell Comarcal amb la col.laboració de l’Ajuntament de Solsona. El següent diumenge hi haurà activitats tot el dia organitzades pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona, amb la col.laboració de les entitats i associacions de la ciutat. El dilluns 17 de desembre muntarem el pessebre a l’associació, amb la creació des del Club Social de sis figures representades amb la tècnica del collage. El dijous dia 20 de desembre a les 6 de la tarda tots els socis i sòcies esteu convidats a la tradicional torronada. Seguint amb aquest intens ritme el dissabte 22 de desembre a les 6 de la tarda inaugurem l'Exposició de Fotografia a l’Ajuntament de Cardona, on es mostren els treballs realitzats al Taller de Fotografia del Club Social acompanyats d’un aperitiu. L’exposició es podrà visitar totes les tardes de 6 a 8 fins el proper diumenge 6 de gener, i els caps de setmana no festius també al matí de 12 a 2. I per acabar el Nadal com cal, us convidem al Caga Tió Popular i gratuït que se celebrarà a la Plaça de l’Ajuntament el dia 24 a les 6 de la tarda, i que organitzem conjuntament amb la UBIC de Solsona. Així doncs us esperem a tots doncs tots hi som convidats! I des d’aqui us volem desitjar a tots i a totes unes molt Bones Festes i un Bon Nadal!

Club Estel del Solsonès

Diumenge, 16 de desembre - 5 de la tarda Gran torronada del Club Estel A continuació ball en directe amb Martí de la Clua i el seu teclat. Us hi esperem a tots! Preu 6 euros.

Dilluns, 24 de desembre (Nit de Nadal) a la tarda Gran cantada de Nadales davant el pessebre Tot seguit entrega de premis de la llumineta de Nadal. Hi haurà torrons i neules a dojo.

Dilluns, 31 de desembre a les 10 del vespre Gran sopar de Fi d'any del club Hi haurà raïm de la sort, ball en directe amb Martí de la Clua i el seu teclat. Preu a concretar.

Dilluns, 5 de gener a les 5 de la tarda Amic Invisible Hi haurà neules i torrons.

Bones Festes a tothom!!!

Empresa de la construcció de la zona necessita: 1 Peó de fontaneria 1 Gruista amb carnet

Vols treballar amb nosaltres? El proper mes de gener necessitem incorporar un/a Educador/ra Social a l’equip tècnic del Sol del Solsonès, a 20 hores setmanals, i en un ambient de treball afable i estable. Si tu vols ocupar aquesta vacant, posa’t en contacte amb nosaltres al Carrer Josep M. de Segarra núm.3 bxos, o al telèfon 973 48 36 83. T’esperem!

I n t e re s s a ts telef oneu al núm.

637 524 134

30

546 - Divendres, 7-12-2007


UNA TELE SENSE TDT NO ÉS UNA TELE La Televisió Digital Terrestre no s’atura. És un procés que culminarà el 2010, quan serà imprescindible un descodificador de TDT per poder veure la televisió. Cada cop més persones gaudeixen de fins a 40 canals, temàtiques especialitzades i més properes als seus interessos, millor qualitat d’imatge i la possibilitat de veure continguts en la seva versió original. Si aquest Nadal et compres una tele, recorda: les teles de veritat porten TDT.

546 - Divendres, 7-12-2007

31


Associacions i Entitats

AMISOL - Redacció

AMISOL presenta pàgina web L’Associació Pro-Minusvàlids de Solsona i Comarca va presentar la setmana passada a la Junta directiva i treballadors de l’entitat la seva pàgina web, un nou recurs tecnològic que servirà per donar a conèixer i difondre la tasca que duu a terme aquesta entitat. La presentació va anar a càrrec de Francesc Montilla va mostrar la web d'AMISOL Montilla, responsable de l’empresa Grafkic que ha creat i desenvolupat la web. Montilla que presta a les persones amb discapaciatats, va destacar el disseny sobri que s’ha donat a com la part professional i empresarial del Centre la web i que en ressalta la imatge gràfica i els Especial de Treball. colors del logotip d’AMISOL. La web conté L'Associació vol agrair a l’hereu del informació dels serveis que actualment ofereix Carnestoltes de la passada edició del Carnaval l’entitat des del Centre Especial de Treball, el de Solsona, Francesc Ester, que va patrocinar la Centre Ocupacional, la Llar-Residència, així web (www.amisolsolsona.org) donant part del com del servei Comarcal d’Estimulació Precoç premi a aquesta entitat del Solsonès que porta per a Infants. més de 30 anys donant suport a les persones La web és pràctica i funcional, ja que discapacitades del Solsonès i a les seves famílies s’ha dissenyat amb l’objectiu de mostrar tant el Podeu visitar la web a: i agraeix també a l'empresa Grafkic la seva col. vessant assistencial de l’entitat, amb els serveis www.amisolsolsona.org laboració en l'elaboració de la web.

Educació

Associació d’Estudiants del Solsonès

Tenim veu els estudiants? - Conten amb nosaltres per canviar les lleis de l’educació? No, i és per aquest motiu que el dia 13 de desembre del 2007 es farà una manifestació, a Solsona, que començarà al Casal de Cultura, a les 12.00 del matí i finalitzarà a les 14.00 davant de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest. L’objectiu de la manifestació és que la veu dels estudiants es faci sentir perquè ara és l’hora de demanar una educació laica, democràtica i de qualitat, ja que en els propers mesos reformaran l’actual llei d’educació de Catalunya. - És simplement pels estudiants? No, aquesta reivindicació no només va dirigida als estudiants, sinó també a totes aquelles persones que vulguin una educació amb condicions. Perquè sense estudiants no anem bé. Defensar aquest i altres drets és la funció de l’AES, Associació d’Estudiants del Solsonès. Aquesta es va crear a la primavera de l’any passat, quan un grup de joves vam anar a una trobada d’estudiants a Roses, organitzada per l’AJEC, Associació de Joves Estudiants de Catalunya.

Tot i que encara som una associació novella i amb procés de creixement, el dia 3 de novembre a l’IES Francesc Ribalta vam dur a terme una xerrada a càrrec d’Andreu Roca, ex alumne del mateix centre. Ell ha realitzat diferents treballs sobre aquest tema i actualment cursa 3r de medicina i fa conferències, per donar a conèixer els riscs de transmissió de la SIDA, tot el que aquesta comporta, des dels seus inicis fins al procés de tractament. A més a més va fer uns petits tallers a fi que la conferència fos més amena. Des de l’AES li agraïm la seva col.laboració i esperem que la seva carrera continuï amb el mateix èxit.

- Quins objectius té l’AES? L’objectiu d’aquesta associació és vetllar pels drets que tenim els estudiants, dins dels centres educatius i fora d’ells. També intentem millorar el comportament dels estudiants a partir de petites campanyes de sensibilització, on es mostren actituds totalment no racistes, neutres, actuals, etc.

- Com podeu contactar amb nosaltres? L’AES està oberta a qualsevol proposta per part dels estudiants residents al Solsonès. Us podeu posar en contacte amb nosaltres a través de l’e-mail aesolsona@hotmail.com 32

546 - Divendres, 7-12-2007


Associacions i Entitats

Associacions i Entitats

Casal Popular La Fura

Solidaritat amb els antimonàrquics

La llàntia solidària Aquest Nadal, Mans Unides us torna a proposar un petit gest de solidaritat:

El pròxim dissabte 8 de desembre a partir de les 9 del vespre al Casal Popular La Fura farem un acte de solidaritat amb els companys encausats per cremar fotos del rei Borbó

Encenem la llàntia la nit de Nadal i la nit de Reis, illuminem Solsona de solidaritat, d’il·lusió i d’esperança. La nostra aportació ajudarà a fer possible el finançament d’un projecte educatiu a Sierra Leone (Àfrica).

Aquests fets, que van passar el dia 13 de setembre, han acabat portant fins a 22 persones a l’Audiència Nacional. Els dos primers ja van ser jutjats fa dues setmanes, i se’ls va condemnar a una multa de 2.750 euros cada un. Al judici se’ls va voler impedir declarar en català, negant la presència d’un traductor, i finalment la seva declaració en català no va constar. A hores d’ara encara falten per jutjar 20 persones més. Tot aquest procés judicial va fer que s’impulsés la campanya "No al rei" per donar suport als encausats i denunciar la repressió que han patit. Per aquest motiu, el proper dia 8 fem un acte al Casal La Fura, on es farà una paella solidària per sopar, al preu de 7 eurus, i després concert amb el grup d’ska Tsunami, que presentaran a Solsona el seu disc Skatajoo. Tots els beneficis seran destinats a la campanya "No al rei", per ajudar a afrontar totes les despeses provocades pel procés.

Gràcies. Mans Unides Solsona Punts de venda: Ca l’Anita, Ca l’Ester, Caixa Penedés, Farmàcia A. Boix, Farmàcia P. Martínez, Perruqueria Nuri, Perruqueria Dolors, Perruqueria Lluïsa, Cebado, Forn de Sant Joan, Begudes Delfí, Calçats Ribalta, Blauverd El ninot de paper, Llenceria Celes, Bar Restaurant La Graella, Perruqueria Adelina. També es podran adquirir a l’Escola Setelsis, a l’Arrels a les Escoles Rurals, al Club de Jubilats Sant Jordi, al Club de Jubilats Estel i a la Residència Pere Màrtir Colomés. Preu: 1,5 euros Beneficis destinats íntegrament al projecte de construcció de 2 escoles per a nens i joves marginats i exguerrillers a Sierra Leona (Àfrica). Encesa de les espelmes la nit de Nadal i la nit de Reis.

Us esperem a totes i a tots!! Solsona també crema la corona espanyola!

546 - Divendres, 7-12-2007

Mans Unides Solsona

33


Associacions i Entitats

Ramon Estany

Inici de temporada per la Coral Sant Jordi de Solsona Amb un dinar divendres passat, 30 de novembre,al restaurant Sant Antoni de Solsona, la coral del Club Sant Jordi va celebrar l’inici dels assaigs i actuacions per aquest nou curs 2007-2008, dirigits per la seva directora, la Cristina Köch. Fa uns dies, però, el diumenge 25 de novembre, la Coral va assistir a la Trobada dels Amics de Solsona que organitza el Centre Comarcal Lleidatà, on van actuar a les 5 de la tarda, acompanyats del grup d’acordionistes Terra Ferma

34

546 - Divendres, 7-12-2007


Sortides

Servei de Premsa de Caixa Terrassa

Un grup de clients de Caixa Terrassa es desplacen a Lleida per assistir a una nova representació de sarsuela Caixa Terrassa va organitzar el passat 29 de novembre un desplaçament a Lleida d’un grup de clients de l’entitat per assistir a la representació de sarsuela “La leyenda del beso”, dins de les activitats del Club 60 de Caixa Terrassa, que promou cicles de sarsuela i altres activitats per a la gent gran. L’actuació va tenir lloc al Teatre Principal, en què es concentraren clients de Lleida capital i d’altres localitats de les comarques lleidatanes, com és el cas de Solsona, des d’on anteriorment ja s’han organitzat altres viatges en autocar per veure representacions de sarsuela. Per a l’1 de febrer de 2008 l’oficina de Caixa Terrassa a Solsona, ubicada a la Plaça Camp, 7, està preparant un nou desplaçament que, en aquesta ocasió, serà a Barcelona per presenciar el musical Mamma Mia al Barcelona Teatre Musical.

546 - Divendres, 7-12-2007

35


Associacions i Entitats

Colla Gegantera del Carnaval - Fotos: Marc Muntada i Colla Gegantera del Carnaval

El Carnaval de Solsona present a la Fira de Sant Andreu de Manresa

Aquest passat diumenge dia 2 de desembre els quatre gegants Bojos del Carnaval de Solsona, acompanyats per una vintena de geganters i per l’orquestra Patinfanjàs participaren a la Fira de Sant Andreu de Manresa, tot fent un tast del carnaval solsoní a la capital del Bages. La Fira, organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de la ciutat i concentrada en el cap de setmana, és bàsicament una fira d’artesania, alimentació i comerç, ja que les botigues fan les seves parades al carrer. Però durant aquests dos dies hi ha diverses actuacions culturals i lúdiques. Enguany ha estat el Carnaval de Solsona i el grup The Mckensy’s amb el seu espectacle “Les Enfants”, uns soldats de l’època Napoleó una mica esbojarrats que amb un gran canó que disparava confeti obrien la comitiva. Els nostres gegants van realitzar les seves actuacions al matí i a la tarda en uns carrers a vessar de gent: Plaça Major, C/ Sant Miquel, Plana de l’Om, C/ del Born, Plaça Sant Domènec i c/ Nou. Així doncs, milers de manresans i bagencs van poder gaudir dels gegants del Carnaval que acompanyats del Bufi tocats per la Patinfanjàs no van parar ni un moment de ballar i animar el públic present. Públic, que al so del Bufi, picava de mans i el ballava.

I amb aquesta trobada acomiadem les sortides dels gegants fora de Solsona. Ara a esperar el Carnaval, que enguany cau d’hora; però abans, Cap d’Any Popular amb la Colla Gegantera

La Colla Gegantera del Carnaval organitza una festa popular per aquest Cap d’Any a Solsona La festa comptarà amb ball, música de discoteca i un concert amb el grup STROMBERS Per començar i acabar l’any de la millor manera, la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona organitzarà una festa popular per aquest Cap d’Any. Aquesta serà a partir de les 00.30 hores al Pavelló (vell) Municipal d’Esports de Solsona. Amb aquesta iniciativa es recupera la vessant popular d’aquesta festa a Solsona, fet que no passava des de feia molts anys. El cartell ha estat programat per oferir una festa atractiva al màxim de públic i edats possibles, donant així un caire més popular a la festa. Així doncs, en un primer moment hi haurà ball amb el grup Tryfasic, a continuació concert amb el grup Strombers i per acabar la nit, música de discoteca d’abans i d’ara que s’allargarà fins a la matinada. Durant la nit hi haurà sorpreses i se sortejaran diferents premis. L’acte compta amb la col.laboració de l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès i la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona.

36

546 - Divendres, 7-12-2007


Celebracions

Ramon Estany

Festa de Santa Cecília

Els músics de la Patinfanjàs van celebrar amb la seva particular xerinola la festa de la música, dissabte passat, 1 de desembre

546 - Divendres, 7-12-2007

37


Poesia

Joana Cervera

Ho prefereixo No tenia previst existir fins i tot em sé ensems absent i present de pertànyer a l’espai-temps d’un canvi climàtic podria semblar que ho prefereixo però, no tan aviat com respiro es fa tardor no saps com t’enyoro! fins la mandra desdibuixa el dol tan o més depressa que n’escric el detall es fon marxa de puntetes com el sol somort prefereixo ser on sóc i rebre el bes de migdia llum suau que s’escola pels ressecs de bruc que tímidament i sana embolcalla el balcó.

Opinió

Només observant, m’observo i n’obtinc el plaer just parant el que no para d’aquest espectacle nu fóra tan senzill seguir la vida amb les justes mutacions prioritzant de totes, totes insectes pol·linitzadors de ritmes mil·lenaris i juntament aquest desig latent de que plogui dia sí, dia també renuncio al Mediterrani on la pell no es deix estimar la vida se m’excusa i com dir-te que hi seré per deixar-te’n esment recull quadriculat de mots arrodonits de neguit d’explicar l’ara i aquí. Ara et recupero i sí

podries venir... a festejar el glaudic de blat ádhuc vol i dol resta a l’aguait de l’aire que en resseca el poc perquè el molt sigui la fi fugim de trobar-nos i desitgem quedar semblaria que la llum té un pacte febril amb els camps amb tu, amb mi s’hi ha de ser per sentir.

Ramon Gualdo

No en sabia res, us ho juro De veritat. Us ho juro que no me n'havia adonat. Vull dir de què hi hagi tants indrets, tantes ciutats i pobles, on la llengua castellana està fluixa i li manca gas. Ep: Això m’ho imagino després d’uns mots dits pel senyor Mariano. Resulta que Mariano Rajoy, a mig novembre, davant d’un micro i davant d’una gentada grossa, va i diu això: Que si el PP guanya les eleccion generals, garantirà per llei l’ús del castellà a totes les etapes d’educació i a tot el territori de l’Estat. Així, què passa en aquells territoris? A Valladolid, no saben parlar castellà? A Ciudad Real, no l’ensenyen a l’escola? A Sevilla, tampoc? Veus, no ho hauria dit mai, que la cosa lingüística es trobi tan desmanyotada. Doncs, convé que poseu remei a aquest desori, senyor Rajoy, o sinó, ni el Combregar no hi serà a temps. Veieu, en aquesta matèria, aquí a Catalunya (quines coses té la vida!) potser passem la mà per la cara a

“tot el territori”, perquè, -és curiós aquest món- perquè tot i que la llengua pròpia del nostre país és el català, doncs, a l’escola també s’imparteix castellà, sí, sí. Ara que dic això... Ai, ai, que la proposta del Mariano potser va acompanyada d’intencions misterioses i diabòliques. El seu invent prou que podria ser un sistema per clavar-nos un gec de garrotades. I no és pas gaire estrany amb l’anticatalanisme que arrosseguen els líders de la formació. El PP presenta unes accions imperialistes i no són pas respectuoses amb la realitat plurilingüística. Ens trinxarien la feina que s’ha fet - i que ha costat- al llarg de molts anys. Bé. Això podria passar si Rajoy, com diu, guanya les eleccions. Nois: Resem perquè no les guanyi. Ajudeu-nos sants i santes. I vosaltres beatificats aquesta tardor, els del “Club del 489”, feu pràctiques: Ajudeunos. Deslliureu-nos d’una gelada negra! 38

546 - Divendres, 7-12-2007


Ep, la foto!

Ramon Estany

Societat

La colla del passeig

Per molts anys pels vostres 25 anys de casats!

Ep, la foto

Festa a l'Sputnik

Festa al Dock's

Les incondicionals de la foto 546 - Divendres, 7-12-2007

39

Moltes felicitats pel teu aniversari


Opinió

F. Torres

Al César el que és del César i a Déu el que és de Déu Us haureu adonat que la frase no és meva. Com tots sabeu, és la resposta que Jesús dóna als quins el volen comprometre. El creient fidel a la seva fe, en més d’una ocasió es deu haver trobat amb el dilema d’haver de decidir entre la fidelitat al poder (qualsevol mena de poder), i la fidelitat a la seva consciència. Quan escric això estic pensant en aquell gran sant que va ser Sant Tomàs Moro, nascut l’any 1477 i mort per decapitació l’any 1535. Moro va haver d’optar entre el rei Enric VIII, que representava el poder, o el Papa, representant de la seva opció religiosa (la consciència). Es posava en joc la sentència de Jesús: "Donem al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu”. El conflicte es presenta quan el Cèsar vol ser igual a Déu, Llavors Déu i el Cèsar xoquen. Moro va optar per la seva consciència i la fidelitat a Déu. I el poder el va decapitar. Va preferir arriscar la seva vida davant la perspectiva de viure sempre condemnat a una consciència traïda i una existència servil a l'ídol reial. Va ser canonitzat l’any 1935. No s’ha dit que hagi fet cap miracle. Tinc entès que el Vaticà el va dispensar dels miracles que, habitualment, són necessaris en aquests casos. Potser perquè tota la seva vida, i, especialment, la seva mort, va ser un miracle prolongat. Va ser empresonat a la Torre de Londres, lloc fosc, estret,

Opinió

sense sol, sense llum i sense cap mena d'escalfor. En aquestes condicions va viure catorze mesos. Va escriure llibres de gran interès en la tradició cristiana. Els seus comentaris a “l’Angoixa de Crist”, reflecteixen, a la vegada, la història de la seva pròpia angoixa. El més extraordinari de la seva santedat va ser el seu sentit de l’humor. Crec que l’Església l’hauria de proclamar patró del bon humor. Mai no va perdre l’esperança ni tampoc el bon humor. La matinada del 6 de juliol de l’any 1535 li comuniquen que nou hores més tard li tallarien el cap. Es va limitar a donar les gràcies. Camí del patíbul una dona li ofereix una gerra de vi, el rebutja dient, "Al meu Senyor li van oferir fel i vinagre". Malgrat les circumstàncies sempre li sortia el bon humor. En adonar-se que els graons es movien, diu al seu acompanyant: “Ajuda’m a pujar, que per baixar ja m’ho faré tot sol”. Es va aixecar la barba perquè no li tallessin tot deien “Ella no ha comès cap delicte de lesa traïció”. Va deixar escrita una preciosa oració no mancada de bon humor, segur que a Déu li agradaria. Aquesta va ser la seva mort, perquè així havia estat la seva vida. És el sant patró dels polítics. Vista l’actitud d’aquest col·lectiu, crec que són pocs els que el coneixen i menys encara els que el seguirien.

M. Nadal

A l’amic Torres Enhorabona pels teus escrits al Celsona, a qui setmana rera setmana llegeixo amb interès. També pel perfecte català. El redactat – segons en tinc constància- l’aprengué amb admirable voluntat, fent-nos la competència als aquí nats, que –com jo mateix – no l’havíem escrit mai. En aquells temps no se n’ensenyava. Això dit, trobo molt bones les lliçons, maneres i pràctiques de moral, convivència i caritat de les que fa esmena. Ah! Si el món fos així, que bé que aniríem tots! Això hauria d’ésser. Però... la realitat és que en molts casos la cosa falla bona miqueta no deixant d’ésser una Utopia més d’aquest mon, ben fet, quasi perfecte, però que la mateixa humanitat destruïm. Per desgràcia, campen massa sovint la traïció, la mentida, l’enveja, les venjances, odis i baralles. Això el més petit. Quan no s’arriba al crim. Miserables enganys, de qui has posat confiança, creient que de bona fe la mereixia. Qui no s’ha trobat amb alguna cosa d’aquestes? Ja no parlem de les terribles guerres, morts, assassinats, destrucció de ciutats , de la natura, etc., etc. De totes maneres, endavant! Amb els teus moralitza-

dors escrits, sempre penso que és millor això: l’optimisme, que no el pessimisme. Però sí el realisme, que t’obliga algunes vegades a defensar-te, encara que no voldries... El que deia Jesús: “Si et donen una bufetada en una galta, posa-hi l’altra”...Si te’n foten tantes, al final no podràs ni obrir la boca, ni per menjar un trist tros de pa. Que m’ho faci adient algú si m’equivoco...o no? M’agradaria entendre-ho. Si vaig errat en tot això, ja aquí mateix demano perdó.!

Una miqueta d’humor En els naixements, el metge o llevadora acostumen a donar al nouvingut uns copets a les natges perquè arrenqui el primer plor. Doncs bé: “Un savi metge en un país africà té un mètode revolucionari: s’acosta al nadó i li diu a cau d’orella, baixet: “Saps, fill, que acabes de néixer en un país pobre, negre, amb fam i guerra” i la criatura es posa a xisclar i espernetegar amb tanta d’energia com si a les Canàries en aquell moment ja es volgués embarcar! Tothom se’n fa creus, de l’èxit. 40

546 - Divendres, 7-12-2007


Opinió

Xavier Jounou i Bajo - Alcalde de Solsona

Discrepàncies, sí, mentides, no Malament rai quan la feina d’oposició es fa als mitjans de comunicació i no pas a on primer pertoca fer-la: al Ple de l’Ajuntament. Els ciutadans que ens hi acompanyen són testimonis del què li costa al grup municipal de CiU raonar amb sentit molts dels seus posicionaments de vot i crítiques al govern municipal. Com que s’han adonat que se’ls rebaten d’una manera tan meridiana la gran majoria d’intents de fer oposició i, davant la impotència que això deu provocar, veig que, desencertadament, han optat per fer d’oposició al Celsona i de la pitjor manera que es pot fer, sense arguments sòlids i escampant mentides a tort i a dret per veure si algú se les empassa.

de normes no hi havia cap regidor de CiU. Cap eufemisme. La proposta oberta, i per escrit, de col.laboració amb els regidors de CiU per dur algunes responsabilitats de govern, a hores d’ara, encara no ha estat resposta per cap membre d’aquest grup. Aquesta és la veritat i no cap altra.

És convenient que un ajuntament, a més del millor govern possible, tingui una bona oposició L’oferiment és viu encara, tot i que perd sentit al cap de quatre mesos d’haver-lo fet i no haver-lo ni volgut contestar. És convenient que un ajuntament, a més del millor govern possible, tingui una bona oposició. Per això seria convenient que al nostre Ajuntament això fos una realitat. No va encertat el grup de CiU quan, al mateix Celsona, el seu portaveu ens parla de la casa gran del catalanisme, i deixa en mans d’un ressentit mal informat la responsabilitat de fer articles d’oposició a l’Ajuntament de Solsona.

han optat per fer d’oposició al Celsona i de la pitjor manera que es pot fer, sense arguments sòlids i escampant mentides a tort i a dret per veure si algú se les empassa Anem a pams i parlem clar. Del tema de l’elecció de la pubilla de Solsona ja no caldria ni parlar-ne perquè es va fer de manera correcta, tot i que és cert que en el jurat hauria estat més convenient que la regidora de cultura no n’hagués format part, ja que una de les candidates, i posteriorment elegida, ho era per una entitat a la qual pertany. No hi va haver cap mala intenció, només que calia ser més curós en les formes i així ho farem en futures eleccions. I no devia estar tan mal elegida, quan fa un mes va ser designada pubilla de les Terres de Lleida. I per cert, ja que CiU lamenta no haver estat en aquell jurat, he de constatar que jo, fins que no he estat al govern, mai no hi havia estat tampoc. L’any que ve ho esmenarem i convidarem a CiU a ser-hi. Tot i que ho he explicat de totes maneres i n’he demanat disculpes personalment a cada regidor de CiU i en un Ple, tornen a insistir en el no convit a la inauguració de l’escola nova. Tornem a dir-ho. L’Ajuntament no era qui havia de convidar a la inauguració, sinó l’escola i Educació. No és correcte convidar a casa dels altres. Jo, com alcalde sí que havia de fer-ho saber a tots els regidors i aquí va ser el meu descuit. També hi va haver regidors del govern en aquest oblit. Prendre-s’ho ara com un greuge intencionat i amb mala fe, i després d’haver-me acceptat les disculpes, sí que em sembla reprovable. Sé que el regidor d’urbanisme és la figura del govern que pot acaparar més marcatges directes per part de CiU, però és injust carregar-li imputacions falses i sense base. No és cert que s’hagi faltat a cap legalitat en la tramitació de l’expedient de la modificació de les NNSS en l’àmbit del futur espai on s’ha de fer l’ampliació del pati de l’escola Setelsis. No és cert que no hi hagi un termini d’exposició pública per tal de poder fer al.legacions. L'única cosa que ha passat, i que no és greu, és que es va publicar amb uns dies de retard al BOP l’acord de Ple que havia de donar pas al període d’exposició pública; i l’única perjudicada d’aquest retard d’un mes només en pot ser l’escola, per aquesta ampliació de pati de la que ara, de manera tan farisaica, en vetlla la tramitació el grup de CiU. Per cert, en la sessió participativa i informativa sobre aquesta modificació 546 - Divendres, 7-12-2007

13 ANYS

7 ANYS

0 0, 5

d'u

ra

mp

pe r

EL

IZA

BE T

co r la

pe

VA L

STARDUST • Divendres, 7 - 1/4 d'11 nit • Dissabte, 8 - 11 nit • Diumenge, 9 - 1/4 de 6 tarda

41

Hna Eu L ST A ED en AR tra ros A D DU da ST DE O RO -

ELIZABETH -LA EDAD DE ORO• Dissabte, 8 - 2/4 de 8 vespre • Diumenge, 9 - 2/4 de 8 vespre • Dilluns, 10 - 1/4 d'11


Futbol

C.F. Solsona

1r Equip - 1a Territorial Grup 4 Jornada 12 - Diumenge, 2 – 12 - 07

Juvenils - 1a Divisió Grup 2 - Jornada 10 Dissabte, 1 – 12 - 07

CF Solsona, 1 - CF Júnior, 1

CF Solsona, 1 JABAC Terrassa “C”, 2

CF Solsona: Juanjo, Santi, Raul, Obiols, Javi, Freixes, Eliseu, Sala, Miki, Vilaseca i Escalé. També: Candi, Alberto, Codina, Alarcón i Barbens. Gols: Primera part (1 – 1). Min. 12 (1 a 0), Miki, i Min. 14 (1 a 1). Segona part (0 – 1).

CF Solsona: Barbens, Llorens, Moreno, Roger, Madruga, Cristian, Ernest, Bernat, Joan, Miquel i Moncu. També: Moncu, Ivan I, Ivan II, Rodri, Oriol i Abdel. Gols: Primera part (0 – 1). Segona part (1 – 2). Gol del Solsona: Moncu

Empat a tot

Derrotats de forma injusta

El primer equip del Solsona va treure un punt davant el Júnior de Sant Cugat, un equip de la part alta de la classificació. Al Solsona va debutar Joaquim Escalé, fitxat recentment del Taradell. Va dur a terme una gran actuació, a pesar de jugar “tocat” bona part del partit. Els primers instants de partit van estar marcats per l’entrada en força que va fer el Solsona al partit. En deu minuts, els blaus havien disposat de dues molt bones ocasions de gol (Sala i Escalé) però, dos minuts més tard, un falta sobre Escalé, a la frontal de l’àrea, era executada per Miki de forma magistral, i donava avantatge als locals. Poc després, el Júnior tornava l’empat al partit, en transformar un penal. La resta de la primera part va seguir amb la mateixa tònica, sense que no hi hagués un dominador clar. La segona part va començar amb un ritme més fort i, de seguida, es va poder tornar a veure un parell d’ocasions a cada porteria. En aquest segon temps, el Solsona va controlar més el temps del partit però, va ésser el Júnior qui va disposar de les millors ocasions. La setmana vinent, el Solsona visitarà al Puig-reig, diumenge a les 4 de la tarda, equip situat tot just a dos punts dels blaus.

La primera part va tenir dues cares. La primera, en la que un Solsona va sortir amb molta empenta i va acorralar els visitants i la segona, en la que els egarencs, es van fer amb les regnes del partit. A més, van fallar un penal i van marcar de falta directa. La segona part va començar amb la mateixa tònica: el Solsona dominava el partit, posava ocasions de gol i el Jabac jugava replegat al seu camp. Ben entrada la segona part (minut 25) Moncu aprofitava una pentinada d’Ernest per fer pujar l’empat al marcador. Però, cinc minuts més tard, quan més pressionava el Solsona, el Jabac va treure petroli d’una sèrie de rebots, per fer pujar el segon gol. Fins al final, el Solsona ho va provar, va fallar un penal i una clara ocasió de gol, però, se li van escapar els tres punts. La setmana vinent els blaus es desplaçaran a Ripollet, partit que es jugarà diumenge a 2/4 de 10 del matí i davant un equip del grup del Solsona. Per tant, s’haurà d’intentar guanyar.

Infantil 1a divisió

CF Solsona,1 - CF Navàs, 2

Alineació: Àlex Pascual, David Alconchel, Albert Aresté, Marc Martínez, Arnau Murcia, Aleix Ribera, Gerard Roca, Robert Tripiana, Aleix Colell, Jaume Colilles, Agustín Mota Mariano, David Solè, Joan Vendrell, Gerard Vilanova. Entrenadors: Paquito Alconchel, Èric Tarifa. - Gols: 1 Albert Aresté. Bon partit del Solsona, jugant contra el tercer classificat. Els nostres van tornar a demostrar les seves possibilitats al camp, fins i tot l´entrenador del Navàs va manifestar que el resultat havia estat injust. Amb un bon posicionament defensiu, el Solsona surt al camp dominant des del primer moment. La concentració del nostre equip tornava a ser com dies enrera. Ràpidament vàrem començar a crear ocasions i al minut 10 vàrem marcar el primer gol amb un fort xut de fora l´àrea. En aquell moment els nostres dominaven el partit, i en Gerard Roca va tornar a tenir una altra ocasió que el porter va parar inextremis quan des de la banqueta ja es cridava el gol. No obstant, la nostra defensa en línia ens porta pel camí de l´amargor i va ser en dues jugades puntuals que els nostres defenses no vàrem saber tallar (ens falta contundència) que vàrem perdre el partit. Així vàrem arribar al descans amb el resultat d'1-2. A la segona part el joc va continuar essent de pres-

sió per part del Solsona, però es van crear poques ocasions clares de gol. Val a dir que el Navàs només va xutar un cop a porteria a la segona part. És cert que a la segona meitat la nostra defensa va estar molt encertada i tallava tota opció de contraatac. Cal ajustaments defensius, ja que tots els partits perdem per la mateixa jugada: pilota alta pel mig de la defensa, fet que ens genera incertesa, nervis i falta de contundència. No obstant, el joc del diumenge va ser esperançador, cal continuar treballant en aquesta línia. Dels nostres jugadors, volem destacar altre cop la feina del Mariano al mig del camp, que creiem que va ser molt important, tant en el tall com en la creació. I alhora ressaltem la lluita de tot l´equip en general, ja que vàrem tenir contra les cordes un dels millors equips de la categoria. Jugant així els bons resultats tornaran. I aquesta setmana que tremoli el líder, ja que anem al camp del líder imbatut: CF BERGA.

42

546 - Divendres, 7-12-2007


Futbol

Futbol

C.F. Solsona

Alevins

Benjamins Arrels "B" Dissabte1-12-07 i diumenge 2-12-07

Valls de Torroella 1 C.F. Solsona 4

CE Arrels, 2 CF Calvet, 1

Alineació: Santa, Carles, Marcel, Àngel, Serni, Nil (2), Valverde, Solé(1), Alejandro, Xavier, Albert(1), Adrià, Joan i Kevin. Entrenador: Pere Victòria davant un equip fluixet. Destaca la primera part, en que l’equip va jugar bé i que es va desenvolupar gairebé tota en camp local. El Santa s’ho va mirar des de la seva porteria i va acabar amb un 0 a 3 força contundent. La segona part va ser dolenta, els jugadors del Solsona no agafaven la posició i en atac s’oblidaven de passar la pilota als companys més ben situats. La majoria es van oblidar que el futbol és un joc d’equip. El resultat parcial d’aquesta segona meitat ho diu tot, empat a un gol i encara gràcies. Esperem que, en propers partits, millori el conjunt i funcionin les jugades d’equip. La setmana que ve toca visitar el camp de La Balconada.

CE Arrels, 5 CF Mirasol Baco U., 6 CE ARRELS “B”: Guillem Ribó, Guillem Vilà, Albert Pijuan, Lluís Pijuan (1g), David Colell, Ferran Colell, Toni Moreno (2g), Lluís Villaró (1g), Marc Casaldàliga, Guillermo Morales (2g.), Manel Estany, Abdelkadder Guettaf (1g).

Pels pèls Dos emocionants partits, els que ha pogut gaudir la parròquia del CE ARRELS. Tots dos amb la incertesa del resultat fins al final. En tots dos es va jugar contra corrent davant de rivals molt ben plantats sobre el terreny de joc. El resum dels dos partits coincideix en tot menys en el resultat. L’Arrels començà els partits adormit i els despertaren els gols rivals avançant-se al marcador: a partir d’aleshores a córrer per recuperar el temps i el joc perdut. Per començar, dissabte, davant el CF CALVET i damunt un terreny de joc blanc de la gebrada, semblava nevat. El gol inicial dels visitants, només començar amb un xut des de mig camp per dalt on el Guillem no hi va poder fer res, tocà l’amor propi dels nostres i significà un canvi de rumb total en el decurs del partit. Amb empenta i ganes el mig del camp passà a ser controlat i s’aconseguiren dos treballats golets, que podien haver estat alguns més, donant avantatge final al marcador. El diumenge, contra un rival directe a la taula classificatòria. El començament, calcat al matx de dissabte, però amb l’agreujant que l’Arrels no es despertà fins que el marcador senyalava un parcial de 0-3. Les baixes al mig del camp es van notar molt en el normal desenvolupament del partit, en cap moment no es va trobar un ritme correcte al partit. Però mai no es va donar l’esquena al partit, tot i que al minut 5 de la segona part el marcador assenyalava un injust 2-6, i fruit de l’empenta i orgull aconseguírem posar un 5-6 a falta d’un minut pel final. No es va poder finalitzar la remuntada, ens va faltar 5 minuts. Als incondicionals del CE ARRELS benjamins, ens quedà un mal regust de boca pel marcador final, però satisfets de veure com els nostres futbolistes amb empenta i esforç van saber encarar una situació complicada on el més fàcil hauria estat abaixar els braços i donar el partit per perdut. Els hem de felicitar per l’orgull i solidaritat, d’equip, mostrada tant dissabte com diumenge. Encara que si aquest esperit hagués sortit de bon començament de ben segur que el resultat del partit del diumenge hauria estat favorable als verds de l’Arrels com el del dissabte.

Alevins - 24 de novembre (Crònica corresponent a la setmana passada)

C.F. Solsona - 6 C.F. Pont de Vilomara - 1

Alineació: Santa, Carles, Serni, Adrià, Marcel, Nil,Valverde, Arnau, Alejandro, Joan, Xavi. També Àngel, Genís , Albert, Solé. Entrenador: Pere Partit disputat al municipal en que els alevins jugaven contra un rival, el Pont de Vilomara, que està a la part baixa de la classificació, segon per la cua. El partit va començar puntualment. Tot i que el domini de la pilota el portava el Solsona el primer gol no va arribar fins al minut catorze. El va marcar el Joan després d’una jugada enredada dins l’àrea. Els visitants intentaven, sense sort, marcar, però Santa i altres vegades una sòlida defensa local ho paraven tot. El gol del dia va ser per l’Àngel, que va marcar en un rebuig de la defensa visitant, fent un xut potent i col·locat. Els visitants van aconseguir fer pujar el seu gol al marcador i uns i altres vam patir una estona, els de Vilomara ja es veien l’empat. Però el Solsona, realment millor equip que el visitant, va demostrar la seva eficàcia amb quatre gols més, un de l’Albert i els altres tres del Solé. Valorem positivament el resultat tot i que continuen havent-hi els altibaixos de sempre. La defensa, correcta i en atac es comença a veure alguna bona jugada de l’equip. 546 - Divendres, 7-12-2007

C.E. Arrels

43


Futbol

CE Arrels

Pre benjamins

Arrels, 7 - Avinyó, 3

Infantil Arrels - 2a Divisió - J. 8 (1-12-07)

Arrels: Àngel, Marc, Arnau Valls, David, Roger, Joan, Alae Eddine, Sergi, Arnau Vilaseca, Lluís i Pol

Victòria contra el líder

Arrels, 5 - Navarcles, 1

Alineació: Xavi, Márquez, Ramon, Axel, Come, Ferran, Raul, Pau, Bernat, Guillix, Bauti, Marc, Garcia, Ollé i Sala.

Segueix la ratxa

Un cop més els pre-benjamins de l’Arrels van demostrar, aquesta vegada a casa, que l’equip es va consolidant a poc a poc. Tenint en compte que van sortir al camp amb els nervis propis de jugar contra el líder, durant la primera part van jugar molt còmodes i van acabar guanyant-la per un 3-0, però va ser durant la segona, i sobretot la tercera part, en que es van relaxar una mica i van haver de lluitar força per mantenir el resultat, ja que els rivals atacaven contínuament i els mantenien a ratlla, i així va ser com van aconseguir remuntar, i acabar la tercera part amb un 3-3. A l’última part, però, els nostres petits van fer un “reset”, es van posar les piles, van treure forces d’allà on no en quedàven i el resultat van ser bones passades, bones jugades individuals i, el més important: 4 golets més al sac. Va ser un partit en que, tot i que els d’Arrels van guanyar, els rivals els ho van posar més difícil que en els altres partits, ja que el nivell era més igualat entre els dos equips. Així, doncs… no val a badar, i hem de continuar igual que fins ara. SEGUIU AIXÍ, NOIS !!!!

Els infantils de l’Arrels seguim la bona ratxa amb 4 partits guanyats. Aquest dissabte el rival va ser el Navarcles. El partit ens va anar de cara només començar, ja que vam marcar 3 gols en 20 minuts. En van ser els autors: Bauti i Guillix per partida doble. Defensivament estàvem molt ben col·locats i el Navarcles no arribava amb gens de facilitat a la nostra porteria. El segon temps va ser gairebé igual: vam poder marcar dos gols més. Un golàs de Ferran i un de Bauti, que feia el seu segon gol. El Navarcles no va voler marxar a casa amb un 5 a 0 i va fer el gol de l’honor que deixava un resultat final de 5-1. La setmana que ve tornem a jugar a casa a les 12:30 davant del cuer, el Valls de Torroella. Esperem seguir la bona ratxa que portem. Sort!

Guillem Vilà

Ferran Xandri

CE Arrels - Aleví 2a Divisió Grup 27

CE Arrels, 8 – UE Balconada, 1

CE ARRELS: Lluís, Josep M., Albert, Pallaruelo, Oriol, Guillem, Arnau, Miquel Serra, Roger, Miquel Pujol, Torrent, Manyoses, Marc, Algué i Livian - Gols: Roger 5, Miquel Pujol 1, Algué 1 i Albert 1

Bon partit i millor resultat Els del CE Arrels van aconseguir la seva tercera victòria de la temporada amb un joc força vistós i alegre amb bones combinacions de pilota i amb una superioritat tècnica sobre el rival que va quedar palesa al marcador. Tot i que a la represa de la segona part i després d'anar al vestidor amb avantatge de dos gols a zero, va semblar que es relaxaven ja que els visitants van retallar la diferència en un dels pocs xuts que van fer. Per sort, van reaccionar i, de quina manera!, van aconseguir engruixir el marcador fins al resultat final de 8 a 1, amb grans gols i jugades de mèrit. Cal destacar l’actuació de l’equip per tal de poder aconseguir aquesta victòria . 44

Alevins CE Arrels: A dalt: Guillem, David Torrent, Roger, Lluís . A baix: Arnau, Albert Vila 546 - Divendres, 7-12-2007


Futbol

Futbol Sala

CE Arrels

2a. Divisió Grup 6 Benjamins “A” - Jornada 8 (01/12/07)

CE Arrels

Futbol sala femení (juvenil-cadet) grup II

CE Arrels "A", 3 Santpedor CF "A", 4

CE Arrels, 9 FS Monistrol de Montserrat, 0

Jugadors: Daniel Soria, Marc González, Marcel Xandri, Àitor Colell, Guiu Montaner, Ferran Moreno, Manel Vila (3), Roger Oriola, Lluís Pijuan i Albert Pijuan. Entrenador i Delegat: Jordi Cantero i Antonio Soria

Alineació: Gore Aymarich – Laia Cabot(2)- Mireia Casado- Ester Bajona-Pili Isanta (4)-Nerea Alòs-Eva Gangolells- Ivette Casafont-Mireia Vila(3)-Nina Alet-Anna Casillas.

Partit ajustat i victòria final per als visitants

Quatre de quatre Dissabte passat les noies de l’Arrels van tornar a sumar una altra victòria davant un rival que no va poder fer-se mai amb el domini de l’esfèric. El partit va ser un constant atac i gol i els nou gols, vistes les ocasions que es van tenir, fins i tot podríem dir que va ser un marcador curtet. A la primera part les de l’Arrels van sortir una mica adormides. Això va fer que el primer gol tardés més del compte en arribar; però marcat el primer, la resta del partit va ser un monòleg de l’Arrels amb moltes ocasions de gol. Aquests tres puts serveixen perquè l’Arrels continuï al capdavant de la clasificació, sumant quatre victòries en quatre partits. Destaca el debut de l’Anna Casillas a la porteria de l’Arrels, que va jugar tota la segona part compartint així aquest lloc amb la Gore.

El passat dissabte vàrem disfrutar d’un partit emocionant entre els Benjamins de l’Arrels i el Santpedor. La primera part va ser molt igualada, amb un gol matiner del Manel que avançava l’Arrels en el marcador. A 10 minuts dels descans el Santpedor, després d’una bona jugada, empatava el partit 1-1, resultat amb el qual es va arribar al descans. Tot i això l’Arrels va perdonar tres gols clars, que podrien haver sentenciat el partit. A la segona part, el Santpedor va demostrar la seva efectivitat, ja que van marcar en les poques ocasions que van tenir: 4 gols de 4 ocasions clares en tot el partit. L’Arrels, amb dos golets més del Manel, en total 3 (que podrien haver sigut 6), va posar l’emoció fins al final, però no vàrem tenir temps suficient per empatar el partit, acabant (3-4). No és un mal resultat, ja que el Santpedor és un rival directe i el Benjamí de l’Arrels va tenir moltes baixes, i gràcies a l’ajuda del Lluís i dec l'Albert Pijuan, del benjamí B, vàrem poder tenir un partit molt igualat, amb molta qualitat en tots els jugadors.

F.S. Sant Just "A", 9 Arrels Futsal, 1

Erika Bernado, Nair Falla, Natàlia Klymyuk, Alba Serra, Gemma Colell, Marta Puig, Elena Tarifa i Sara Campabadal.

Impotència davant els rivals Al principi del partit, com sempre, vam començar amb nervis, por i desconfiança. Vàrem fer una primera part bastant fluixa on el Sant Just ens va fer un 4 – 0 . La segona part va anar millor. Vam sortir al camp amb més convicció i això va fer que féssim 10 minuts molt bons on el parcial va ser 1-1 gol de Natàlia. Després d’aquests 10 minuts vam tornar a caure amb la rutina de nervis i poca convicció... Resultat final: 9 – 1. No ens hem de desanimar i hem de pensar que a poc a poc anirem creixent!

Envieu-nos les vostres

cròniques d'Esports... abans de DIMARTS al migdia

a la nostra bústia de correu electrònic o porteu-los a la nostra oficina.

info@elsolsones.net Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA 546 - Divendres, 7-12-2007

45


Bàsquet

CB Solsona

Infantil femení

Cap de setmana sense partits de bàsquet

CB Vilatorrada 36 CB Solsona 44

Aquest cap de setmana s’atura la competició oficial, amb motiu del pont festiu, i els equips descansaran, per reprendre els encontres el cap de setmana del 15-16 de desembre.

Perdonem però guanyem

Júlia.C 14, Belen.S 6, Nurieta 8, Mireia.R 4, Nira.C 2, Mireia.M 2, Irene.B, Maria.G 2 i Sheila 6.

Les noies de Riu esports i moda van començar un xic fredes i esverades el partit. Fruit d’això el marcador no s'havia mogut al min. 5, però al final de quart el marcador era de 4-6 a favor. El segon quart les solsonines van apretar amb defensa. Van córrer en atac i amb un parcial de 2-10 ampliaven les diferències 6-16. El tercer quart va ser un altre cop solsoní i amb un parcial de 2-12 ampliaven l’avantatge al marcador 8-26. La segona part va ser totalment diferent, les solsoniens es van relaxar i van perdre els 2 primers parcials de la 2a part 8-6 i 8-2, arribant amb el marcador 24-34. A falta de 8 min, les locals retallaven la diferència i es posaven a 4p, 32-36. Aquí les solsonines van reaccionar i amb un últim parcial de 12-10 acabaven el partit. Així doncs les solsonines guanyaven el partit de 8 punts. S’ha de corregir aquesta falta de concentració amb molts minuts, com també les presses dels últims atacs. Hem de jugar amb més cap, hem patit massa.

Trobada d'Escoles de Bàsquet de les Comarques Centrals El pavelló municipal de Solsona acollirà el dissabte 15 de desembre al matí una Trobada d’Escoles de Bàsquet de les Comarques Centrals, organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol i el Club Bàsquet Solsona, amb la col·laboració del Consell Esportiu del Solsonès, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona. Es preveu que es reuneixin un centenar de nens i nenes que es comencen a iniciar en la pràctica de l’esport del basquetbol en diferents clubs i escoles de bàsquet de la demarcació. L’objectiu de la trobada és participar, divertir-se tots junts i passar una bona estona (es fan diferents partits, però no hi ha ni marcadors ni resultats).

Bitlles Catalanes

Ramon Estany

El Club Bitlles Solsona finalitza la primera volta amb una victòria En el darrer partit abans de fer un parèntesi nadalenc que durarà fins a final de gener, el Bitlles Solsona es va endur els dos punts en la visita al camp del Flor de Lis. Allà, els locals només van poder fer 428 punts, per 496 dels solsonins, que traduïts a bitlles són 27 a 35. Amb aquest resultat, la classificació deixa els solsonins en tercer lloc per la cua, amb 6 punts, 11 partits jugats i 3 de guanyats. El líder del grup, el Lloreta Kin, té 22 punts.

A punt de fer un llançament

46

546 - Divendres, 7-12-2007


Bàsquet

CB Solsona

Campionat de Catalunya Cadet Femení

Campionat de Catalunya Sènior Femení (3a Cat.)

Bloc 3-Brichs Solsona/Torelló, 67 ISEM A. E. L’Hospitalet, 49

CB Abrera, 39 - CB Solsona, 38

Ariadna Rafart 8, Gemma Giner 4, Laura Viladrich, Marta Borràs 2, Alba Carrasco 5, -cinc inicial-. Gemma Muntada 11, Gemma Torres 6, Raquel Anglarill 2, Cristina Estany, Jazmine Caita. Parcials: 11-9 / 19-17 / 27-29 / 39-38.

Parcials: 18-15 / 37-26 / 52-37 / 67-49. Berta Codina 10, Míriam Martínez 9, Carla Carbonell 24, Belén Armengol 9, Cristina Buvé 1.–cinc inicial-. Mar Portet 4, Elena Sierra 2, Paula Vilaginés, Anna Estany 2, Betània Ginés 6.

Malgrat el panorama hi ha hagut opcions fins l’últim segon

Treballant de valent

Per culpa de les baixes, el CB Solsona ha hagut de tibar jugadores de les categories inferiors; concretament, dues cadets (Jazmine Caita i Cristina Estany) i una Infantil (Raquel Anglarill). S’han de felicitar perquè han tingut una actuació sensacional; els minuts que han estat a pista han complert amb escreix. Amb aquesta actitud, de ben segur que tindran més oportunitats d’ajudar l'equip sènior. El partit ha estat molt igualat els dos primers quarts, on els dos equips han alternat mínims avantatges en el marcador. Això sí, el tempteig, molt baix, per culpa de la poca efectivitat sota els taulells. Malauradament, han tornat a aparèixer noves lesions: Ari Rafart es fractura un dit poc abans del descans i només començar el tercer quart la Laura Viladrich ha de deixar la pista per molèsties a les cervicals. Sort que, com ja hem dit abans, el debut de les tres joves jugadores ha sigut providencial. Afortunadament l’equip no s’ha ressentit de les baixes i ha dominat clarament el tercer quart. La manca d’encert i els tirs lliures fallats han fet que no es pogués trencar el partit. L’últim quart ha tornat l’igualat del principi. Les Solsonines, però, han disposat de l’última possessió per capgirar el partit: han mogut bé la pilota fins a trobar un bon tir, que no ha volgut entrar; ni tampoc la segona opció de rebot. La manca de sort ha privat a les solsonines la victòria.

Encara que les locals han encetat el marcador, unes badades defensives i manca de punteria en atac han provocat que en un tres i no res l’Hospitalet es posés per davant. El STOBF, però, s’ha adonat que no val a badar i que la tercera plaça que ocupa aquest jove equip no és casualitat. Són jugadores totes elles de primer any de cadet, molt ràpides i ben conjuntades: a la mínima opció no la desaprofiten i et poden complicar en qualsevol descuit (un equipàs). Treballant molt, les locals han reconduït la situació i s’han posat per davant en el marcador abans no s’acabés el primer quart. El segon ha sigut més dominat per les locals, aconseguint marxar d’11 punts a la mitja part. A la represa, un parcial ràpid de 5-0 fa augmentar l’avantatge fins els 16 punts. Això fa canviar la defensa de les visitants, però l’únic que aconsegueixen és que les locals no se’n vagin. A partir d’aquí han sigut anotacions alternades per als dos equips, fins als instants finals del partit, quan un únic triple de les locals ha permès el màxim avantatge de tot el partit.

Júnior masculí - Jornada 11

CB Solsona, 54 Creu Alta Sabadell, 75

Jugadors: Oriol, Pera, Casals 2, Gerard, Vendrells 4, Lluís 10, Caelles 21, Joan 3, Arnau 4, Xetos 10, Guillem. Parcials: 17-25, 9-20, 10-21, 18-9

El Solsona no dóna la sorpresa davant d’un rival superior

Envieu-nos les vostres

L’equip júnior masculí del CB Solsona rebia dissabte passat l’equip del Creu Alta Sabadell, un equip que –classificació en mà- estava a una victòria per sobre dels locals. El partit va començar amb un domini sota els taulers del jugador visitant núm. 15, que va fer anar de corcoll durant tot el partit la defensa local, i que només es veia contrarestat per accions individuals dels solsonins. A la mitja part s’arribava amb el marcador de 26 a 45, una diferència difícil de recuperar. En el tercer i últim quart els taronges van aguantar l’equip rival amb un joc més col•lectiu que deixava un parcial de 28 a 30, però la diferència aconseguida pels visitants en eles dos primers quarts va marcar el desenllaç del partit. Ara els nois patrocinats per Òptica Roure i Coinsa tenen descans fins d’aquí dues setmanes, on es desplacen a la difícil pista del Circol Catòlic de Badalona, on esperem que aconsegueixin una victòria que els donaria moral de cara a aquest tram final de primera volta. 546 - Divendres, 7-12-2007

cròniques d'Esports... abans de DIMARTS al migdia

a la nostra bústia de correu electrònic o porteu-los a la nostra oficina. info@elsolsones.net Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA 47


Bàsquet

CB Solsona

Campionat de Catalunya Sènior Masculí Segona Categoria

TB Assessors CB Solsona, 70 - CB Caldes de Montbuí "A", 65 TB ASSESSORS CB SOLSONA: Marc Pera (2), Quico Rafart (26), Pau Colell (0), Marcel Call (0), Jordi Vives (0), Xavi Viladrich (2), Xavi Merino (8), Pol Riu (0), Ferran Torres (13), Fèlix Codina (2), Marc Sala (17). CB CALDES DE MONTBUÍ “A”: Silva (3), Cano (6), Rusiñol (17), Enríquez (12), Guarch (0), Félez (4), Cidoncha (15), Carbonell (2), Villanueva (6). Parcials: Min. 10 23-11. Min. 20 41-31. Min. 30 57-44. Min.40 70-65.

Partit còmode i patiment a l'últim quart Partit amb altibaixos, el vist dissabte passat al pavelló solsoní, entre un equip, el TB ASSESSORS CB SOLSONA, que venia tocat de moral després de les darreres derrotes, i un equip visitant, el CB Caldes “A”, que esperava aprofitar-se d’aquest fet per poder sortir de la zona baixa de la classificació, i que ho va intentar fins l’últim moment. Els solsonins van marcar la pauta i el ritme de joc en els primers 30 minuts, amb un bon joc en general. Ja en el primer quart quedava clara la teòrica superioritat solsonina, i amb un bon encert i aplicant-se en defensa com en els bons moments de la temporada, s’assolia una diferència important de 12 punts en els primers deu minuts. L’equip de Caldes aconseguia centrar-se en el partit, i durant el segon i tercer períodes es mantenien les distàncies en l’electrònic (electrònic a vegades, ja que fa setmanes que el marcador del pavelló solsoní es desconnecta sol, amb el conseqüent desconcert per part de públic i jugadors d’ambdós equips). Cal destacar el pívot visitant número 5, que tot i no tenir una alçada important, aconseguia en atac evitar les intimidacions solsonines amb un bon reguitzell de moviments i recursos ofensius. En començar el darrer quart, i arribant a un avantatge de 15 punts, és on va començar el relaxament general dels taronges, al qual ens tenen acostumats en molts partits, aconseguint donar vida a l’equip contrari i posant el patiment generalitzat a les grades. Els visitants, amb 3 triples aconseguien situar-se a tan

sols 4 punts i amb possessió de pilota a només 2 minuts del final, sense aconseguir finalment reduir la diferència. Així doncs, i després dels 40 minuts, victòria final dels solsonins per cinc punts en un partit on van demostrar el seu bon joc durant els primers tres quarts, i on es va demostrar que en aquesta categoria no hi ha equips fluixos, i qualsevol relaxament es pot pagar molt car i qualsevol diferència es pot dilapidar en pocs minuts. Aquest tipus de partits són els que han de servir per donar confiança a l’equip, i no patiments a tothom. Aquest cap de setmana els jugadors del TB ASSESSORS CB SOLSONA descansen, a l’espera de la seva visita el següent cap de setmana a la pista d’un dels líders, l’ADE Fuster.

Dissabte, 1 de desembre Infantil masculí Fase prèvia nivell B

CB Solsona, 51- CB Castellet, 31

Parcials: 15-7, 26-7, 35-7, 40-10, 49-14, 51-31 Jugadors: Agustí 10, Christian 9, E.Ortigosa 2, Bernat 8, Roger 4, Perera 1, Pau 1, Xiloè 1, Nikita 15,

Merescuda victòria L’equip que patrocina l’Hostal Nou va derrotar amb força facilitat el CB Castellet. Ja de bon principi els taronges van començar a agafar unes bones rendes que no van parar d’augmentar a mesura que avançava el matx. Les moltes pilotes recuperades propiciaven cistelles fàcils per als solsonins. És molt desatacable també que els solsonins no van deixar anotar cap punt als de Sant Vicenç durant més de 16 minuts. Per acabar, cal remarcar el bon joc desplegat per part de tots els jugadors solsonins. 48

Dissabte, 24 de novembre Infantil masculí Fase prèvia nivell B

CB i UM "B", 80 CB Solsona, 46

Parcials: 4-6, 17-20, 35-22, 45-36, 62-42, 80-46 Jugadors: Agustí 8, Christian 10, E.Ortigosa 6, Bernat 2, Roger 6, Perera 2, Pau 2, Xiloè 4, Nikita 6. L’equip que patrocina l’Hostal Nou va sortir molt concentrat a la pista dels manresans, però -com ha passat en altres partits- a mesura que avançava el partit es va perdre gas. És destacable que els solsonins es van endur 3 dels 6 parcials. Cal dir, però, que els altres 3 van ser guanyats de manera molt i molt clara pels locals. Aquests parcials van estar caracteritzats pel ràpid i efectiu joc dels manresans. 546 - Divendres, 7-12-2007


Enduro

Motor club Solsonès – Lluís Novelles – Fotos: Lluís Barniol

Palau St. Jordi 02/12/07

IX Enduro Indoor Internacional de Barcelona El passat diumenge dia 2, el jove pilot de Sant Llorenç de Morunys, Xavier Subirana Vila, va veure com es complia un dels seus somnis, participant a la gran festa de l’enduro internacional, celebrat al palau St. Jordi de Barcelona, reservat als millors pilots del moment. Gairebé amb tota certesa aquest haurà estat el millor regal de sant i d’aniversari del Xavi ja que dilluns dia 3 era el seu sant i dimarts dia 4 va complir 16 anyets. ( Felicitats i per molts anys ). El Xavier, que participava en la categoria júnior, era també el pilot més jove d’aquesta novena edició. Els pilots júnior varen fer tres mànigues de tres i dues voltes a un circuit molt tècnic i de gran dificultat, al qual, a més, s'hi va sumar la grandesa de l’esdeveniment, que aquest any inicia el campionat mundial d’enduro indoor, i que incorporava la novetat de celebrar una màniga totalment a les fosques amb l’únic ajut del llum de la moto. El pilot del Motor Club Solsonès va anar de més a menys conforme transcorrien les tres mànigues classificatòries, essent quart en una magnífica primera màniga, i vuitè en les dues restants, denotant que cal treballar per millorar la resistència física, però en general podem dir que el Xavi va fer una molt bona actuació, de la qual ens sentim molt orgullosos. Des de la grada, enmig de 10.900 espectadors, una cinquantena d’amics familiars i coneguts, vàrem animar al màxim el nostre representant, que va agrair moltíssim el suport rebut en aquest debut a primera. Cal destacar la victòria absoluta de David Knight, seguit de Tadeusz Blazusiak i Xavi Galindo (pilot lleidatà) enfront de figures com: Oriol Mena, Mika Ahola, Simone Albergoni, Bartosz Oblucky, Cristóbal Guerrero, així com també Rafa García entre d’altres. Crec sincerament que cal felicitar el Xavier, no sols per la seva bona actuació, sinó també per la gran gesta aconseguida per un modest pilot, en recompensa al seu esforç i al del seu pare i família, i que juntament amb l’Albert Cardona (que va participar-hi l’any 2004 ), donen fe de la bona salut d’aquest esport a la nostra comarca i ens encoratja a seguir treballant. ENHORABONA!!!!

546 - Divendres, 7-12-2007

49


Futbol Sala

PB Solsona La Xurre

Primera Nacional "B" Campionat de Lliga 07/08

Juvenil 1a divisió

PB Solsona La Xurre, 3 FS Salou, 7

PB Solsona La Xurre, 5 FS Salou, 2

PB SOLSONA: Seuba, Obiols, Ricard, Ivan, Llosada, Quique, Vicenç, Divins, Alsina, Jordi, Erola i Montra FS SALOU: Edu, Daniel, Sancho, Joan, Jordi, Jordan, Josep, Iker, Aitor i Quim Àrbitres: Escalona i Expósito - Gols: 1a part: 1-0 min.6 Ricard,1-1 min.9 Josep, 1-2 min.15 Josep 1-3 min.17 Quim , 2-3 min.19 Obiols 2a part: 2-4 min.28 Jordan, 2-5 min.36 Jordan, 2-6 min.36 Jordan 3-6 min.38 Ivan, 3-7 min.39 Daniel

Ivan ,Nil, Marc, Jordi, Albert, Walter, Josep Miquel, Èric i Sam Gols: Nil 2, Albert 2 i Jordi 1

Important victòria Aquesta nova victòria de l’equip juvenil els deixa amb una diferència força clara com a líder en solitari. El partit va ser molt maco per l’espectador, ja que el Salou és un dels equips que estaran a dalt a final de lliga. No van posar les Sam Fernández coses fàcils i van lluitar fins al xiulet final, però el joc dels de LA XURRE no els donava opció en cap moment. Aquest cap de setmana ens desplaçarem a Reus per jugar amb el Fincas Legna B, on esperem no trencar la ratxa que portem.

Aquesta ens dol!!! Amb aquest titular queda dit el sentiment de l’equip, que tenia les ganes de poder sumar els punts en joc i no va poder ser. El rival va aconseguir la victòria de manera clara, en aprofitar les seves superioritats en el contracop. Tot i que el partit va començar bé, el joc dels visitants va ofegar les idees locals i no van poder replicar mai el seu joc. Quan els de Solsona van voler agafar el Albert Seuba ritme del joc, es trobaven que no podien trencar la ben treballada defensa tarragonina. Aquesta derrota no ha de servir per tallar les aspiracions dels de LA XURRE, sinó per enfortir el seu equip en l’aspecte de grup i d’aquesta manera sortir airosos de l’objectiu que s’han marcat aquesta temporada. Aquesta setmana anirem a la pista de Bigues i Riells (a les 7 de la tarda), que de segur serà un rival complicat. Però tenim ànims suficients per poder tornar amb els punts a la butxaca.

Lliga comarcal

Servei de Premsa del Consell Comarcal

JORNADA 14 - 8 i 9 de desembre

CLÍNICA VET. “EL SOLSONÈS” – SOLSONA, (dissabte, a les 18 h al pavelló) CASTILLO LLADURS SPUTNIK – ST. LLORENÇ (dissabte, a les 16 h a Lladurs) ORTIZ LLOBERA – FONDA NIN (dissabte, a les 12.45 h a Llobera) MORENO ST. CLIMENÇ – L’AUBA FREIXINET (diumenge, a les 11.15 h a St. Climenç) MORENO EXPERT RAFART NAVÈS – EXC. J. RIBERA (dissabte, a les 16 h a Navès) FELICES MONTMAJOR – ARDÈVOL (dissabte, a les 18.30 h a Montmajor) FELICES OLIUS – BAR CASTELL (dissabte, a les 17.15 h a Olius) ORTIZ CAST. DE LA RIBERA – CLARIANA DE CARDENER (divendres, 21.00 h a Castellar de la Ribera) CASTIILO HOMBRES G DESCANSA 50

546 - Divendres, 7-12-2007


Futbol Sala

Atletisme

PB Solsona La Xurre

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

Sènior femení 2a Divisió B

Lliga d'Interclubs de les terres de Lleida

Vincit Polaris, 2 PB Solsona La Xurre, 1

Sancho Ayala 2n a la lliga d’Interclubs

Derrota per la mínima a casa del líder

Dissabte 1 de desembre, al local del Club Sicoris de Lleida, es va fer l’entrega dels premis als millors atletes de la lliga d’Interclubs, que apleguen la majoria dels clubs d’atletisme de la nostra terra. Aquesta lliga està formada per la majoria de les curses que es fan a la nostra província, i s’agafen les sis millors puntuacions. La lliga d’Interclubs comença al desembre amb la Pujada a la Seu Vella de Lleida i acaba al novembre amb la cursa de Vilanova. En la classificació general masculina el primer lloc va ser per Xavier Sauquillo del Borges Blanques, seguit molt de prop de Sancho Ayala dels Fondistes del Solsonès i tercer ha estat Josep Llobera dels Xafatolls de Mollerussa.

Derrota injusta de les blaugranes a casa del líder, on les noies de la Penya van saber plantar cara a un rival que tot i ser ràpid i tenir un parell de jugadores que xutaven força bé, va saber controlar en tot moment. El 1r gol va venir a favor, quan la Neus va xutar des d’arran de l’àrea Judit Canal un potent xut que va acabar a les xarxes de la portera pixapina. Així, doncs, ens posàvem per davant i la moral era forta. Al cap d’uns minuts i d’unes mans involuntàries a dins la nostra àrea, el col·legiat ens xiula un penal en contra. Però la portera Laura, demostrant una gran seguretat, el va parar! Abans d’acabar la 1a part, novament, el col·legiat va xiular una falta on la Laura va treure una pilota dividida de fora l’àrea, i aquest es va treure de la màniga que era falta, amb la mala sort que -tot i parant el xut de la falta- ens van marcar de rebot. Arribàvem així al descans 1-1. La 2a part, molt igual que la primera. Hi va haver forces escapades per les bandes de les jugadores de la Penya, sense encert davant la porteria. Una gran jugada de la Jess no va poder acabar en gol, tot i haver-se driblat la portera. El gol de la derrota va arribar novament de rebot i amb tota la mala sort del món per la nostra portera Laura, que va fer un gran partit.

Pròximes curses (desembre)

Dia 16: Mitja Marató de Vilanova. Dia 16: Pujada a la Seu Vella 10 km. Lleida Dia 26: Cursa de l'indiot (Mollerussa) Dia 28: Sant Silvestre Andorrana Dia 31: Sant Silvestre de Berga Més informació Ribera Esports i www.atletisme.com

Diumenge que ve juguem al matí a les 12’30 a la pista del St. Andreu de la Barca.

10a Mitja Marató “Ciutat de Mataró” Diumenge dia 2 de desembre es va disputar la 10a Mitja Marató “Ciutat de Mataró”, amb la participació i arribada a la meta de 1.634 atletes, entre els quals hi hacia l’atleta del Club Fondistes del Solsonès Eduard Bosch. Un recorregut pesat i dur, el que es van trobar els atletes a Mataró. L’Eduard va arribar al lloc 250 de la general amb un temps d’1 hora i 29 minuts i 34 segons. 546 - Divendres, 7-12-2007

51


Jocs Esportius Escolars de Catalunya

Consell Esportiu del Solsonès

Més de 100 escolars a la Fase Comarcal de Cross del Solsonès Curs 2007/08 - Solsona, Camp del Serra Dissabte passat, dia 1 es va disputar la final comarcal de cross dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya del present curs. El camp del Serra a Solsona, en va ésser la seu i un centenar llarg d’escolars d’arreu de la comarca el van emplenar a vessar. Les curses, gairebé totes, per any de naixement van ésser molt renyides. Tot seguit en podeu observar les classificacions finals i algunes fotografies.

Benjamins Fem. 1998

Fase Comarcal JEEC de Cross, Solsona 2007

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 3000 .... Queralt .......de Marimon Creus...05/10/1998 ......CEIP Vall de Lord ....5’37” 3003 .... Laia ............Farrés Aynés ............06/07/1998 ......CEIP Setelsis ............6’02” 3004 .... Maria ..........Rodríguez Cespedosa 16/07/1998 ......CEIP Setelsis ............6’05” 3001..... Widad .........Attioui Yamani ........20/09/1998 ......CEIP Setelsis ............6’35”

Pre Benjamins Masc 00-01

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 5 .......... Pau..............Canals Campoy .......20/12/2000 .....CEIP Vall de Lord ....2’23” 31 ......... Arnau .........Torrebadella Bolló ...26/01/2000 .....CEIP Setelsis ............2’25” 25 ........ Ferran .........Ribera Martínez ......29/10/2000......CEIP Setelsis ............2’34” 16 ......... Mohammed Akhazzan ................12/06/2000 .....CEIP Setelsis ............ 2’41” 14 ......... Gerard ........Flotats Boix .............28/02/2001 .....Arrels 1 ..................... 2’42” 22......... Pablo...........Guisado Garrido ......12/06/2000 .....CEIP Setelsis ............ 2’43” 24 ........ Dídac .........Martínez Miravete ...05/08/2000 .....CEIP Setelsis ............2’54” 18 ......... Jordi............Camps Oliva ............06/01/2000 .....CEIP Setelsis ............2’56” 10 ......... Brahim .......Benkhayi .................30/07/2000 .....Arrels 1 ..................... 3’01” 3 .......... Guillem ......Graus Juanmartí ......03/02/2001......CEIP Vall de Lord ....3’02” 29......... Arnau ........Sala Santaeulària .....11/06/2000......CEIP Setelsis ............3’03” 1 .......... Abel ............Lara García..............05/06/2001......CEIP Vall de Lord ....3’04” 17 ......... Pere ............Algué Rodelas .........23/11/2000 ......CEIP Setelsis ............3’04” 19......... Andreu ......Casals Arderiu .........15/07/2000 .....CEIP Setelsis ............3’04” 20 ........ Albert .........Casas Pelegrina .......01/08/2000 .....CEIP Setelsis ............3’04” 30 ........ Ferran .........Sala Santaeulària .....11/06/2000......CEIP Setelsis ............3’04” 32......... Arnau .........Corbera Llaudet ....... .......................ZER Solsonès ...........3’04” 11 ......... Adrià ..........Rodríguez Jiménez ..10/01/2001 ......Arrels 1 ..................... 3’10” 13......... Andreu ......Moreno Coll ............13/08/2001......Arrels 1 ..................... 3’10” 15......... Arnau .........Torra Jiménez ..........21/04/2001 ......CEIP Setelsis ............ 3’10” 12......... Mohammed Galloub ....................28/02/2001 .....Arrels 1 .....................3’23”

Benjamins Masc. 1999

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 4004 .... Bilal ............Challal El Haddoudi 25/08/1999 ......Arrels 1 ..................... 3’16” 4000 .... David ..........Canals Torrebadella 25/03/1999 ......CEIP Vall de Lord .... 4’45” 4020 .... Noè .............Vendrells Parcerisa..14/11/1999.......CEIP Setelsis ............ 4’46” 4023 .... Monir .........Attiaoui Kasmi ........01/01/1999 ......CEIP Setelsis ............ 4’47” 4006 .... Guillermo ...Morales Parra ..........11/03/1999 ......Arrels 1 ..................... 4’48” 4010 ..... Lluís ...........Villaró Martin .........23/04/1999 ......Arrels 1 ..................... 5’01” 4001 .... Abdelkader .Guettaf .....................09/09/1999......Arrels 1 .....................5’04” 4018 ..... Andreu .......Martínez Miravete ...19/01/1999 ......CEIP Setelsis ............ 5’18” 4019 ..... Francesc ....Torra Jiménez ..........20/02/1999......CEIP Setelsis ............ 5’19” 4021..... Èric .............Ferrer Triano ...........03/05/1999 ......CEIP Setelsis ............ 5’19” 4015 ..... Amine ........M’Hassni Bouchout .07/11/1999 ......CEIP Setelsis ............5’20” 4014 ..... Marouan .....Kattafi Bouchnafa ...16/06/1999 ......CEIP Setelsis ............5’34” 4003 .... Marc ...........González Irla ...........22/09/1999 ......Arrels 1 .....................5’35” 4009 .... Ferran .........Colell Villaró ...........22/11/1999 ......Arrels 1 .....................5’35” 4022 .... Ferran .........Castillo Borés ..........05/07/1999 ......CEIP Setelsis ............ 5’42” 4008 .... Joan ............Malé Ponts ...............02/06/1999......Arrels 1 .....................5’54” 4013 ..... Joel .............Feced Cervilla .........22/08/1999 ......CEIP Setelsis ............5’54”

Benjamins Fem. 1999

Pre Benjamins Fem 00-01

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 5007 .... Micaela Sofia Rodríguez Palma .....25/05/1999 ......CEIP Setelsis ............5’22” 5001..... Emma ........Solé Macià ...............18/01/1999 ......CEIP Vall de Lord ....5’29” 5000 .... Ingrid..........Cabra Parcerisa .......27/04/1999 ......CEIP Vall de Lord ....5’32” 5003 .... Nouaila .......Hassini .....................09/05/1999 ......Arrels 1 .....................5’32” 5005 .... Ramona ......Sato Rosas ...............13/06/1999 ......Arrels 1 .....................5’37” 5004 .... Urgell .........Marco ......................13/10/1999 ......Arrels 1 .....................5’54” 5002 .... Paula ...........Martínez Codina .....30/12/1999 ......ZER Solsonès ...........5’56” 5006 .... Sara ............Ribera Marrero ........22/03/1999 ......CEIP Setelsis ............6’05”

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 1000 .... Núria ..........Llorens Marbà .........25/02/2000 .....ZER Solsonès ...........2’35” 1002 .... Rosa ...........Sató Rosas ...............17/11/2000 ......Arrels 1 .....................3’02” 1003..... Ibtissam ......Attiaoui Kasmi ........01/06/2000 .....CEIP Setelsis ............3’04” 1007 .... Xènia ..........Vantolra Rodríguez .18/04/2000 .....CEIP Setelsis ............ 3’14”

Benjamins Masc 1998

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 2007 .... Marcel ........Duró Bolló ...............13/11/1998 ......CEIP Setelsis ............ 4’48” 2004 .... Quimet .......Sato Rosas ...............01/06/1998 ......Arrels 1 ..................... 4’53” 2013 ..... Francesc ....Rodríguez Cespedosa 16/07/1998 ......CEIP Setelsis ............5’05” 2008 .... Víctor .........Duró Bolló ...............13/11/1998 ......CEIP Setelsis ............ 5’11” 2009 .... Xavier .........Barcons Planas ........07/01/1998 ......CEIP Setelsis ............5’40” 2011 ..... Guillem ......Orriols canal ............18/11/1998.......CEIP Setelsis ............5’40” 2012 ..... Guillem ......Pons Muntada ..........17/10/1998 ......CEIP Setelsis ............5’40” 2003 .... Otman ........Moumen...................01/07/1998 ......Arrels 1 ..................... 5’47” 2000 .... Jonatan .......Santos Peralbo .........28/07/1998 ......CEIP Vall de Lord .... 6’43” 2001 .... Adrià ..........Burgués Palau..........06/06/1998......ZER Solsonès ........... 7’15” 2006 .... Ayoub ........Badaoui Yamani ......17/12/1998 ......CEIP Setelsis ............ 8’10”

Aleví Masc. 1996

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 6003 .... Sergi ...........Brau Villaró .............27/03/1996 ......Arrels 1 .....................6’26” 6001 .... Lluís ...........Martí Alsina ............17/11/1996 .......ZER Solsonès ...........6’36” 6007 .... Ivan.............Duró Bollo ...............05/02/1996 ......CEIP Setelsis ............ 6’46” 6006 .... Houssain.....Ben Klay ..................04/04/1996......Arrels 1 ..................... 7’13” 6002 .... Nil ..............Martínez Codina .....29/05/1996 ......ZER Solsonès ........... 7’18” 6004 .... Chafik .........Challali ....................03/01/1996 ......Arrels 1 .....................7’34” 6005 .... M’hand .......Ben Moha ................28/12/1996 ......Arrels 1 ..................... 8’46” 52

546 - Divendres, 7-12-2007


Jocs Esportius Escolars de Catalunya Aleví Fem. 1996

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 7000 .... Ivette...........Argerich Ollé ...........27/04/1996 ......CEIP Vall de Lord ....6’59” 7001..... Núria .........Cases Vilajosana .....24/01/1996 ......CEIP Vall de Lord ....7’40” 7004 .... Berta ...........Rodelas Font ............23/07/1996 ......CEIP Setelsis ............ 9’13”

Aleví Masc. 1997

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 8016 ..... Víctor .........Vázquez Ariza .........28/02/1997 ......CEIP Setelsis ............6’35” 8017 ..... Maiol ..........Jorba Gilabert .......... .......................ZER Solsonès ...........6’36” 8005 .... Ignasi .........Farras Mele..............05/01/1997 ......ZER Solsonès ...........6’50” 8015 ..... Joan ............Santaeulària Cairó...27/12/1997 ......CEIP Setelsis ............7’06” 8008 .... Mohammed Guettaf .....................01/01/1997 ......Arrels 1 ..................... 7’14” 8011 ..... Marauane ...Hajji .........................06/11/1997 ......Arrels 1 .....................7’20” 8013 ..... Nil ..............Pujol Serra ...............09/04/1997......CEIP Setelsis ............ 7’31” 8014 ..... Óscar .........Rodelas Font ............08/10/1997 ......CEIP Setelsis ............ 7’45” 8009 .... Mohammed El Madani ................19/11/1997 ......Arrels 1 .....................8’04” 8006 .... Oleg ............Biluk ........................07/04/1997 ......Arrels 1 ..................... 8’16” 8010 ..... Cristian.......Petras Sebastian.......04/03/1997 ......Arrels 1 ..................... 8’41” 8004 .... Xavier .........Duró Llena...............02/11/1997 ......ZER Solsonès ...........8’54”

Infantil Masc. 1995

Dorsal . Nom ...........Cognoms ......................Data Naix ...... Escola ............... Temps 12000 .. Daniel .........Canals Lavado ..............10/07/1995 ..... SES St. Ll. ............8’50” 12001... Ousama ......Challal El Hauddoudi...07/05/1995 ..... Arrels 1 ................8’55” 12002 .. Oualid ........Badaoui.........................02/11/1995 ..... Arrels 1 ................ 9’14” 12003 .. Said ............Ben Moha .....................15/02/1995 ..... Arrels 1 ................ 9’43” 12004 .. Ivan.............Martínez Caparroz .......12/12/1995 ..... Arrels 1 ................9’59” 12005 .. Souffiane ....Badaoui Hajji................26/09/1995 ..... CEIP Setelsis......10’27”

Aleví Fem. 1997

Dorsal . Nom ........................ Cognoms.............Data Naix ..... Escola ............. Temps 9002 .... Mimouna ............................................... ..................... CEIP Setelsis .....7’36” 9001 .... Fatima EZ Zahra ..... Attioui Habjoui ...14/06/1997 .... CEIP Setelsis .....8’24”

Infantil Fem. 1995

Infantil Masc. 1994

Dorsal . Nom ...........Cognoms .................Data Naix .......Escola .................... Temps 13000 .. Tama...........Badaoui Badaoui .....08/08/1995 ......CEIP Setelsis ............ 5’13” 13001... Aida ............Bajona Malé............. .......................CEIP Vall de Lord .... 5’21”

Dorsal . Nom ..... Cognoms .......................Data Naix......Escola .................... Temps 10000 .. David .... Alconchel Bascompte ....26/05/1994 .....IES F. Ribalta .........10’34”

Lliga de Botifarra

Xavier Solà i Bosch, coordinador de la Lliga de Botifarra -Secretari d’organització de la JNC

La quarta lliga ja és aquí!!! La Lliga de Botifarra un any més ja és aquí i amb més força i sorpreses que mai. La primera jornada del campionat ja ha deixat uns quants amb la boca oberta veient com els botifarraires de Freixinet podien guanyar 2 a 8 a la gent de Cambrils. També cal remarcar la victòria de Solsona envers els Bicampions de Lladurs, amb un resultat de 4 a 5. Castellar de la Ribera, aconseguint derrotar a Olius, han aconseguit la primera posicó del campionat. Navès pel seu cantó va saber mantenir el pols de la gent de Sant Climenç i d’aquesta manera emportar-se un punt molt valuós. Esperem que les pròximes jornades siguin tan divertides i emocionants com aquesta. BONA LLIGA A TOTHOM!!

Olius

RESULTATS LLADURS – SOLSONA................................................ 4-5 SANT CLIMENÇ – NAVÈS .......................................... 5-5 CAMBRILS – FREIXINET ......................................... 2-8 OLIUS – C. DE LA RIBERA ........................................ 2-8

CLASSIFICACIÓ

PRÒXIMA JORNADA 15 I 16 DE DESEMBRE NAVÈS – CAMBRILS ................... Diumenge a 2/4 de 6 h FREIXINET – SANT CLIMENÇ .......Diumenge a les 6 h SOLSONA – OLIUS ............................Diumenge a les 6 h C. DE LA RIBERA – LLADURS.. Diumenge a 2/4 de 6 h 546 - Divendres, 7-12-2007

53


Patinatge

Club Patinatge Solsonès

Rosa Isanta del Club Patinatge Solsonès, subcampiona de la Copa Catalana 2007 El passat diumenge, dia 2 de desembre, es va celebrar al pavelló de l’Onze de Setembre de Lleida, la Copa Catalana de Patinatge Artístic, modalitat individual femení. El Club Patinatge Solsonès va presentar la patinadora més veterana: Rosa Isanta. Va aconseguir l’argent en la categoria sènior, i es va convertir en la subcampiona de la Copa Catalana de l’any 2007 El diumenge va ser molt intens; i durant tot el dia es va desenvolupar el campionat a nivell de Catalunya, la Copa Catalana de Patinatge Artístic, a la capital de la província de Lleida. El Club Patinatge Solsonès, que ja l’any passat va tenirhi representació per Montse i Rosa Isanta, aquest any, va ser la Rosa, l’encarregada de defensar-se en categoria sènior. A les 8.10 del matí, començava tot plegat. Carregats d’il·lusió i esperança per tornar a pujar al podi, i poder portar cap a casa, altra vegada, un títol pel club i per la nostra ciutat i comarca. Cal recordar que l’any passat, Rosa Isanta va aconseguir ser la Campiona de la Copa Catalana, en la categoria sènior. Per aquest motiu, la pressió que provocava poder mantenir-se al podi, ens deixava una sensació de cert neguit. Un cop allà, la Rosa va poder provar pista en els entrenaments oficials, separats pels grups en les seves respectives territorials: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. La Rosa va tenir un bon entrenament, amb una adaptació progressiva a la pista. Va poder realitzar els diferents integratius dels programes, obligatori i lliure. Tot anava endavant; els salts anaven cobrant vida en els patins de la nostra patinadora, i les piruetes giraven en un espiral indefinit amb nombrosos canvis de posició i de peu. A les 10.00 del matí va tenir lloc la cerimònia d’obertura del campionat. L’himne nacional de Catalunya sonava als altaveus de l’Onze de Setembre, i s’estavellava en les seves parets, anunciant a tots els presents els inicis de la Copa Catalana 2007; moment en què, la senyera, s’elevava per damunt de tots, per vetllar tota la competició. Emocions a flor de pell i el cor en un puny. Estàvem a punt! Tot seguit, va començar la competició amb la realització del programa obligatori, en primer lloc la categoria aleví, després infantil, cadet, juvenil i júnior. Va arribar el torn a la categoria sènior, on Rosa Isanta participava. El disc curt de la Rosa va ser molt bo. Cal destacar, d’entre tots els integratius, la pirueta combinada i la línia de passos en cercle, que la Rosa sap

Rosa Isanta, subcampiona de la Copa Catalana 2007

brodar quan la desenvolupa amb el seu estil, a ritme de tango. La Rosa va aconseguir ja, el segon lloc de la classificació. El campionat havia arribat a l’equador. A la tarda, va començar la segona part de la competició; aquesta vegada es desenvoluparia el programa lliure, en les diferents categories, i aquest, juntament amb l’anterior, donaria el resultat final. En aquest moment, i abans de concretar, és necessari dir que la Rosa, va arribar a unes cotes altíssimes en els diferents exercicis, i el patinatge que donava al seu públic era molt bo. S’havia superat, havia treballat durant tot l’any, de valent, amb constància i dedicació, cada dia donant una mica més, i ara, això es notava, d’una manera excepcional, damunt la pista. L’ordre dels programes lliures va ser el mateix, començant per la categoria aleví i acabant per la categoria sènior. La penúltima patinadora abans de tancar el campionat, va ser Rosa Isanta. El seu disc llarg està executat a partir de la música d’una banda manresana, i aporta un toc original en el seu desenvolupament. Però no va ser només la música l’estrella del moment. La Rosa va aconseguir un exercici brutal, màgic, amb piruetes de somni: reversades, de taló, baixes,... Qui coneix la Rosa, sap que les piruetes són la seva passió; les domina molt bé i sap fer el que vol amb elles. Rosa Isanta aconseguia, així, el segon lloc de la classificació, i l’argent cap a casa. En acabar, l’acte de cloenda i l’entrega de trofeus, Rosa Isanta, en la categoria sènior, va ser nomenada Subcampiona de la Copa Catalana 2007, amb el trofeu, alçat en el podi, i un somriure als llavis. Felicitats a la Rosa i al Club Patinatge Solsonès per haver aconseguit, per segon any consecutiu, un títol de patinatge artístic, en el panorama català!

Patinadores de la Territorial de Lleida 54

546 - Divendres, 7-12-2007


Patinatge

Solsona Patí Club

Cristina Cabestany puja al podi a la Copa Catalana 2007 Montse Auguets, Patrícia Cases i Cristina Cabestany ascendeixen a Categoria Nacional en participar a la Copa Catalana representant a la Territorial de Lleida El passat diumenge 2 de desembre al Pavelló Onze de Setembre de la ciutat de Lleida, es va celebrar la Copa Catalana 2007. Del Solsona Patí Club hi van participar Patrícia Cases i Cristina Cabestany a la Categoria Aleví, i Montse Auguets a la Categoria Juvenil. Volem destacar que Patrícia Cases era la patinadora més jove de tota la competició i que Montse Auguets també ho va ser a la seva categoria. Totes les nostres patinadores van fer un bon programa curt destacant l’excel·lent patinatge. La Cristina va finalitzar el curt en tercera posició i la Patrícia es va situar molt a prop d’ella a la quarta plaça. La Montse va aconseguir una excel·lent novena posició. Al programa llarg s’ho jugaven tot en pocs minuts però les patinadores de la nostra entitat van treure el millor d’elles. La Cristina va patinar millor que mai, amb velocitat i excel·lent tècnica, que la van portar a pujar damunt del podi com a tercera classificada Aleví de la Copa Catalana 2007. La Patrícia va patinar molt bé, millor encara que al programa curt i això li va donar la quarta posició sent dos i tres anys més jove que les seves companyes de categoria. Pel que fa a la Montse, ella ens va mostrar la seva gran evolució en tan sols uns mesos: va aconseguir aguantar un programa llarg i realitzar-lo amb bona coreografia; tot això li va donar la desena posició en la classificació final. En finalitzar la competició aquestes tres patinadores del Solsona Patí Club van rebre la notícia que havien superat la Prova d’Accés a Categoria i que la propera temporada ja seran Categoria Nacional. La Junta Directiva i l’Equip Tècnic del Solsona Patí Club vol felicitar la Cristina, la Montse i la Patrícia per aquests excel·lents resultats i us animem a seguir treballant dia a dia: la vostra evolució és immillorable. També volem agrair l’ajuda, que estem tenint en tot moment, dels nostres espònsors “Enyesados Juan José Martínez”, “Segura Pintors” i “Riu Esports i Moda”. Trobareu més informació a la web del club: www.solsonapaticlub.com Moltes Felicitats, Patrícia, Cristina i Montse!

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 546 - Divendres, 7-12-2007

55


Espectacles

Ramon Estany

Hidromàquia inunda el Teatre Comarcal amb propostes solidàries sobre l’aigua

Jocs de llums i ombres

L’Acte sobre l’informe per al Desenvolupament Humà organitzat pel Solsonès Obert al Món i el Grup de Natura del Solsonès, amb la col.laboració de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, Ajuntament de Solsona i Diputació de Lleida va aplegar un nombrós públic diumenge passat, 25 de novembre. Una magnífica posada en escena, coordinada per Moixic, amb la participació d’actors (grup de Teatre de l’IES Francesc Ribalta) i músics, va mostrar damunt l’escenari els objectius del desenvolupament del mil.leni, que són entre altres, eradicar la pobresa i la fam, universalitzar l’educació primària, promoure la igualtat de gènere i l’emancipació de les dones, reduir la mortalitat infantil, combatre la sida i garantir la sostenibilitat ambiental. Damunt l’escenari, unes ombres van aixecar un a un els 4 pilars que han de fer possible millorar el nostre món, a través de l’aigua: • Fer de l’aigua un dret humà i fer-lo respectar arreu. • Dret humà a un subministrament de 20 litres d´aigua per persona i dia, segur, accessible i assequible. • Elaborar estratègies nacionals de l´aigua i el sanejament: • Els governs haurien de destinar l’1 % del PIB a l’aigua i al sanejament.

• Donar suport als plans nacionals amb ajudes internacionals. • Els fluxos d’ajuda actuals s’han de multiplicar almenys per dos per poder assolir l´objectiu de desenvolupament del mil.lenni. • Desenvolupar un pla d’acció mundial • L’aigua i el sanejament no figuren de manera destacada a l´agenda mundial del desenvolupament.

Un interessant projecte de depuració d'aigua al Tercer Món es podia veure a l'entrada del Teatre

Últimes instruccions abans de l'inici de l'obra

Albert Fontelles a la flauta 56

546 - Divendres, 7-12-2007


Espectacles

Ramon Estany

Actuació de Marta Serena

Actuació d'Helena Ribera a l'acordió

Actuacions musicals

Actuació de Carles Merino a la guitarra

Durant l’acte es va mostrar la situació de diferents regions mundials en l’objectiu de desenvolupament del mil·lenni, pel que fa a l’aigua i el sanejament, així com els reptes dels primers anys del segle XXI.

- Implicar tota la família en aquesta reflexió. - Oferir activitats de formació sobre el tema tant a l’escola com als grups educatius i d’esplai per a infants i joves i també per als adults. - Pressionar els polítics i els governs per tal que elaborin i apliquin una política de l’aigua i de sanejament adequades a cada territori. - Exigir als organismes mundials pertinents que posin els mecanismes necessaris per tal que totes les persones tinguin accés a l’aigua potable i al sanejament i que l’aigua necessària per a la producció sigui assequible a tot arreu. - ETC.....

Finalment, com a conclusió, es va apuntar tot allò que podem fer els ciutadans de Solsona - Reduir la despesa d’aigua particular a casa. - Procurar no excedir-se en la despesa d’aigua en els conreus. - Moderar l’ús públic de l’aigua en jardins, piscines, etc. - Reduir l’ús de l’electricitat, el gas, etc. - Donar a conèixer les dades exposades i reflexionar-hi.

Força públic a l'entrada de l'espectacle 546 - Divendres, 7-12-2007

Presentadors utilitzant la llengua de signes 57


Espectacles

Ramon Estany

Intèrpret/s: Paulinho Lemos (guitarra i veu), Alejandro Luzardo (guitarra elèctrica), Daniel Doctors (baix elèctric), Salvador Toscano (bateria)

En Manius, (Arcadi Garriga) constructor de guitarres, protagonitzà aquest número del Cicle d’Espectacles Infantils, dirigit per Toni Albà

La mainada solsonina gaudí amb l’obra ‘Tot serà per bé’ El Teatre Comarcal de Solsona acollí el passat diumenge 2 de desembre una nova representació de teatre infantil “Tot serà per bé o l’aventura d’en Manius” narrà la història d’un constructor de guitarres que va de poble en poble. Com que volta per tot el món, sap moltes coses, que explica mentre treballa. En Manius, interpretat per Arcadi Garriga, demostrà al públic que, passi el que passi, els problemes tendeixen a solucionar-se. Dirigida per Toni Albà, és una obra inclosa dins el Cicle d’Espectacles Infantils, organitzat per l’Ajuntament.

La música brasilera de Paulinho Lemos porta caliu a l’Sputnik Divendres passat l’Sputnik de Solsona va vibrar amb el so càlid i intimista del brasiler Paulinho Lemos i el seu quartet que va venir molt content a presentar el seu darrer disc, música brasilera de qualitat. D’ençà que va decidir traslladar-se a Europa, a mitjans dels anys vuitanta, Paulinho Lemos s’ha convertit en un dels músics brasilers més representatius de la música del seu país en el vell continent, i especialment a l’escena catalana i espa-

nyola, on actua amb una assiduïtat que diu molt de les seves aptituds artístiques. Amb sis discos al mercat, el darrer d’ells produït per Arthur Maia i editat per New Mood Jazz, i un currículum en què trobem aparicions a escenaris de primera línia, com el Festival de Montreux, si alguna cosa està clara és que la subtilesa i la calidesa d’aquest guitarrista és tot un regal per les oïdes més exigents. Una nit per deixar-se seduir per aquest autoanomenat ciutadà del món.

Solsona viu el 2n Dock’s Blues Festival Actuacions a les 23’30 hores El Dock’s Irish Pub de Solsona ens proposa un festival dedicat íntegrament al blues més representatiu del moment. Dimecres vam gaudir amb The Acustic Blues Company i ahir dijous amb The Suitcase Brothers. Però el festival continua avui divendres amb Tòfol Martínez i Marc Grassas i demà dissabte amb Traus & Reverte Blues Band. El preu de l’entrada (amb consumició): 9 euros 58

546 - Divendres, 7-12-2007


Guia de serveis ACUPUNTURA

ELECTRODOMÈSTICS

TAXI TAXI BORÉS - 24 h. - 4 i 8 places 973 48 11 31 - 689 13 08 08 AUTOTAXI Ramon Castro Servei 24 h. - 608 93 81 37

EXPERT RAFART C. de la Bòfia, 6 - 973 48 31 32

ESPORTS RIBERA ESPORTS Pg. Pare Claret, 10 - 973 48 15 47

AUTOMOCIÓ GARATGE MONTANER Crta. Manresa, 1 - 973 48 06 00 DIÈRESI Autoreparació, SCCL Ctra. de torà, 20 - 973 48 03 21 TALLERS MONTSOL, S.L. Av. Sant Jordi, 25 - 973 48 27 05

ESTÈTIQUES TINTORERIES ÒPTIQUES Òptica Jané, ........................973 48 34 29

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal PELLICER C/ St. Nicolau, 6 SOLSONA - 973 48 11 59

BANCS I CAIXES

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vilbar ...................973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès Ctra. de Torà, 39 - 973 48 01 60

TRANSPORTS AUTOCARS TARRÉS C. Sant Miquel, 13 - 973 48 01 29 TRANSPORTS I LOGÍSTICA J. VILADRICH C. Castell, 50 - 973 48 09 09

IBERCAJA Pl. Camp, 8 - 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS RESTAURANT CASTELL C. Castell, 8 - 973 48 00 78

TRANSPORTS Joan Guilanyà Servei Grua + Transport

C. Marià Fortuny, 9 - Tel. 608 73 88 15

INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES

FRANKFURT DASAI Crta. Sant Llorenç, 4 - 973 48 08 66 Only Party............................973 48 29 17 RESTAURANT TRABUCAIRE Ctra, Sant Llorenç, 1 - 973 48 00 27

CARNISSERIES Carnisseria Angelina .............973 48 28 50 CARNISSERIA PALÁ Pl. Major, 4 - 973 48 02 64 CAN SOLVI Crta. Manresa Piscis baixos - 973 48 20 55 C. Castell, 35 - 973 48 11 67 Ctra. Torà - 973 48 12 90

CARBURANTS

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics ......................973 48 17 19 Gràfiques Muval ...................973 48 04 10

JOIERIES JOIERIA ESTER C. Sant Cristòfol, 3 - 973 48 28 52

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona...............973 48 06 69 PERRUQUERIA LLUÏSA C. Llobera, 38- 973 48 26 55 PERRUQUERIA NURI C. Sant Agustí,12 - 973 48 29 05

PASTISSERIES LA LIONESA C. Castell, 18 - 973 48 02 60

GESTORIES CONTAGEST PL Major, s/n Baixos - 973 48 17 70

546 - Divendres, 7-12-2007

VIVENDA - CONSTRUCCIÓ CUINA ESTEL, S.L. Antiga Ctra. de Berga. - 973 48 20 07

FINQUES PLANES Api núm. 7.491 Des de 1975. C. Sant Miquel, 16 Tel. 973 48 35 25 - 973 48 35 26

QUEVIURES - BEGUDES BEGUDES DELFÍ C. de la Bòfia, 10 - 973 48 14 09 CAL COLL Ctra. Torà, 6 - 973 48 02 16

Torra Stil, ......................... 973 48 39 46

973 48 06 52

LA QUIMERA Av. Cardenal Tarancon, 10 - 973 48 17 37

PODOLOGIA Peusà, centre Podològic C/ Gaspar de Portolà, 4 - 973 48 16 09

GAUDÍ Ctra. de St Llorenç, s/n - 973 48 31 55 CA L’ANITA Al seu servei C/ Castell, 14 - 973 48 02 08

CREU ROJA

VIDEO

PINTURES

MODA

973 48 10 80

Clínica Veterinària Setelsis ....629 39 12 46

BENIGNO ALCÁZAR, S. L. C. de la Bòfia, 16 - 973 48 05 49

GESTORIA MAS 75 anys al seu servei Av. del Pont, 4 - 973 48 00 95

BOMBERS

VETERINARIS

MOSSOS 088

59

POLICIA L.

973 48 30 40

URGÈNCIES 973 48 14 14


Un cafè amb...

Ramon Estany

“l’ esport adaptat no només els ajuda a establir noves relacions afectives i amistats, sinó que també milloren les seves qualitats físiques bàsiques, i adquireixen noves habilitats i destreses en el domini del seu cos”

Gemma Torres Vilaginés

La setmana passada avançàvem que una solsonina, la Gemma Torres Vilaginés, havia estat premiada per un treball que acosta l’esport als discapacitats. Torres va ser una de les tres guardonades en la categoria de projectes d’investigació realitzats per joves de 16 a 17 anys, per la Fundació Salas, que es dedica a promoure solucions per fer la vida més còmoda a les persones amb alguna discapacitat física.

La meva proposta seria la creació d’un campus per discapacitats físics a Solsona. Un campus seria a l’estiu i un altre a l’hivern. En el de l estiu es practicarien esports com bàsquet, tennis i natació i en el de l’hivern esquí i natació. -Seria aplicable a Solsona. Hi ha un dèficit d’aquest servei, segons has pogut veure arreu? En aquests moments no seria aplicable ja que l’entrada al pavelló municipal ja seria complicada, però quan l’hagin adaptat tal com està previst sí que es podria dur a terme.

La Gemma va realitzar el treball l’any passat, quan feia segon de batxillerat a l’escola Arrels II de Solsona.

-L’esport en les persones discapacitades, quina funció des del camp de la salut creus que ha de complir? A través d’unes enquestes que vaig realitzar amb persones amb discapacitat física en el treball també demostro que l’esport adaptat no només els ajuda a establir noves relacions afectives i amistats, sinó que també milloren les seves qualitats físiques bàsiques, i adquireixen noves habilitats i destreses en el domini del seu cos.

-Com se’t va acudir la idea d’aquest projecte? Jo en principi volia fer-lo relacionat amb les barreres arquitectòniques que trobem a Solsona però a l’escola ja s’habia fet un treball d’aquest tipus. I després de pensar en algun tema relacionat amb l’esport i amb persones amb necessitats especials se’m va acudir aquesta idea. -Et va ser fàcil desenvolupar-lo? Et va ajudar algú? Com vas recollir la informació, on vas anar? He anat dos cops a l’ institut Guttmann (Barcelona), que és una clínica especialitzada en persones amb lesió medullar, dany cerebral adquirit o una altra gran discapacitat d’origen neurològic. El primer vaig anar a parlar amb una fisioterapeuta i el segon a veure un partit de bàsquet en cadira de rodes. Després també vaig anar a veure un entrenament de la federació catalana de tenis en cadira de rodes. -I a grans trets, com l’has desenvolupat, què proposes?

-Per acabar, quin premi et va donar la Fundació Salas. Em van donar un ordinador portàtil a mi i un altre a la meva tutora del treball, l’Ester Ginestà. - Actualment, què estàs estudiant, a què t’agradaria dedicar-te en el futur? En aquests moments estic estudiant magisteri d’educació física a Lleida. I en un futur, com la meva carrera indica, m’agradaria ser mestra. 60

546 - Divendres, 7-12-2007


Passatemps

Marta C.

Les 7 diferències Els dissabtes al matí els solsonins tenim l'oportunitat d'aprendre a ballar sardanes. Ara és l'hora de trobar les 7 diferències entre les dues fotografies...

L'Acudit del Simi

546 - Divendres, 7-12-2007

61


Sortida

CEIP Setelsis

Sortida a Cardona

El dia 28 de novembre els de sisè vam anar a Cardona i vam visitar: Les mines de Sal, El Castell i El Poble

62

546 - Divendres, 7-12-2007


Celebracions

Josep Maria Borés

Festa dels 40 aniversaris Dissabte passat ens vam reunir 47 companys i companyes que enguany havíem celebrat 40 anys. Uns quants dels de la quinta del 67 van retrobar-se per celebrar un sopar de celebració i rememorar cares conegudes i moments d’infantesa. El que va costar fer la foto, ni us ho imagineu, i és que aquesta canalla, continua com abans, no paren quiets ni un moment!!. Al sopar va destacar la tropa de la senyoreta Barbens, elles soles ja formaven (el nucli dur) de la trobada. Del seminari érem poquets, i de les Nacionals també vam trobar a faltar molta gent. L’alegria i els records vivien en retrobar algun amic amb el qui potser feia més de 20 anys que no ens vèiem i vam aprofitar

546 - Divendres, 7-12-2007

el moment de l’entrega de records per repassar una mica la vida de cadascú. També va ser celebrat el fet que hi havia gent que encara no havia fet el traspàs (d’edat, s’entén) i algun que altre convidat “infiltrat” a la festa. M’agradaria destacar la tasca feta per la Josefina Gilibets, que ha estat l’ànima de la festa, ha trucat, ha enredat i ha treballat com ningú. Com en tot arreu, les coses es fan perquè algú tiba i per això cal felicitar públicament a qui ha agafat la corda pel cap: moltes gràcies Josefina. I ara haurem d’esperar una mica més, de fet no vam quedar entesos, però algú que comenci a reservar taula per la festa dels 80.

63


Celsona 546  

7/12/07 al 13/12/07

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you