Page 1


Editorial

Josep Maria Borés. Foto: José Manuel Moscoso

Quan tingueu aquest Celsona a les mans, ja serà 2014. Mentrestant a la redacció encara som a 2013, moments abans de cloure aquest any amb una celebració, fent memòria de l'any que passa i esforçant-nos perquè l'any vinent sigui ple d'emocions i vegi acomplert somnis de treball. Aquest últim número de la revista ha adquirit una flaire molt especial per a mi. La descoberta i la conversa amb un nét familiar d'en Josep Maria Folch i Torres, autor -entre moltes altres obres- dels Pastorets que es representen arreu de la comarca, i que fa uns quants anys que viu a Solsona, ens ha permès conèixer cinc germans personatges claus en la cultura de Catalunya. Hem conegut a en Lluís, hi hem parlat i hem gaudit de la seva història. Hem somniat amb la resposta que el mateix autor, en Josep Maria Folch i Torres, hauria contestat al mateix Satanàs a les declaracions de fa un parell de setmanes, on ell mateix es revelava al seu destí, any rera any, caient davant el millor guerrer que té el cel, en una pugna eterna. I, en vista de la importància, crec que és encertat dedicar l'editorial i unes quantes planes d'aquest setmanari a fer una breu pinzellada de la família Folch i Torres, en el seu honor i memòria i, seguint el seu exemple, la difusió de la cultura. Anem-hi: La història dels cinc germans Folch i Torres va íntimament lligada a la del país, en un període que va des de 1870, (quan va néixer el gran, el Manuel, advocat, periodista, poeta i dramaturg) fins al 1962 (quan morí en Joaquim, escriptor, crític d'art i director dels Museus d'Art de Barcelona), passant per les figures d'en Lluís, el pedagog i crític d'art; en Josep Maria, el més popular dels escriptors de literatura per a infants i joves i editor; L'Ignasi, escriptor, periodista i promotor d'activitats musicals. I, finalment també hi havia entre ells la seva germana, la Mercè. De la mà del seu pare en Lluís Maria Folch i Brossa, els germans freqüenten l'Ateneu barceloní. En Lluís, el pare, era ebenista i comerciant, era un home amb inquietuds artístiques i polítiques fins al punt que va ser cofundador de la Lliga de Catalunya, moviment que va donar origen a la Unió Catalanista. La tasca dels cinc germans va ser prou important en la història cultural, política i social de les darreries del segle XIX i de la primera meitat del passat segle XX. Per això considero indispensable fer conèixer a les noves generacions, qui eren i què van fer els Folch i Torres. El Patufet, de la literatura infantil, i La Catalunya de la Mancapçalera de la mateixa revista

comunitat primer, i la de la Generalitat Republicana després, porta l'empremta dels cinc germans en terrenys tan diversos com la literatura, la pedagogia, el periodisme o les arts pàstiques i, sempre amb una enorme voluntat de servei al país. La dictadura de Primo de Ribera, i finalment la de Franco, va representar la fulminació de totes les activitats dels germans Folch, la clausura de les revistes, la prohibició de la publicació en català i la destitució de tots els càrrecs de direcció que tenien en aquells moments. Però per a la història de Catalunya quedarà en la memòria el fet que molts nens i nenes van aprendre a llegir i escriure en català gràcies a la tasca d'en Josep Maria Foch i Torres, fins i tot en els moments més durs de la repressió política. El dia de l'enterrament d'en Josep M. Folch i Torres es converteix en un gran acte d'afirmació catalanista. El fèretre amb les seves despulles és portat en una manifestació espontània fins al teatre Romea. Allà l'homenatge públic dels ciutadans i de la gent de la cultura es converteix en un acte de rebuig del poble de Catalunya a la dictadura. Us recomano que us immergiu en la biografia de tots cinc germans Folch i Torres. Descobrireu gent compromesa i activa, persones que no paraven de treballar i col.laborar en la comunicació, el periodisme, la difusió i la conservació de la cultura catalana, des de vessants que en principi semblen tan allunyades, com la conservació d'obres d'art i la pedagogia i que, en realitat, tot forma part d'un conjunt que se'n diu cultura. Per a més informació podeu accedir a la Fundació Folch i Torres, http://www.fundaciofolchitorres.org/, institució que recull tot el llegat dels cinc germans i que treballa per a la seva conservació i difusió. La recerca també us durà a multitud de pàgines web on hi trobareu tota classe de contingut audiovisual. TVE i TV3 també disposen de reportatges on es parla dels gernams Folch i Torres; dediqueu-hi una estona, us agradarà. Aquesta setmana Celsona us ofereix un tastet cultural de la vida d'aquest país, agraint de tot cor la bona disposició d'en Lluís Folch i Soler, nét de Lluís Folch i Torres, que és, com ja us he comentat, veí de Solsona des de fa quatre anys. La seva amabilitat ens ha permès conèixer quatre persones, a més del popular Josep Maria, que van ser determinants per a la cultura i el periodisme a Catalunya. Uns mestres en els que m'hi veig reflectit i que de ben segur seran a partir d'ara un referent personal. N'he après i us en dono les gràcies. En nom de tots els treballadors d'aquesta casa, us desitjo que el 2014 sigui ple d'alegries per a tothom. Gaudiu-ne. 

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Feliç 2014


Lladurs

ACN / Redacció

Una pedra de grans dimensions esfondra una casa a la ribera Salada Era una segona residència i en aquell moment no hi havia ningú Un roc de grans dimensions va esfondrar totalment dissabte passat una casa de la urbanització Pla dels Roures de Lladurs. La pedra va caure de dalt d’una muntanya pròxima, provocant la caiguda de rocs més petits, i va destruir completament l’habitatge de dues plantes i garatge, segons van informar els Bombers de la Generalitat. Era una segona residència i en aquell moment no hi havia ningú al seu interior. Els fets van passar cap a dos quarts de dotze del migdia i com a mesura preventiva es va tallar el subministrament elèctric i l’aigua. Els Mossos d’Esquadra han demanat a l’Institut Geològic de Catalunya que inspeccioni el terreny, per si hi ha perill de més esllavissades. Els Bombers de la Generalitat van enviar a l’indret dues dotacions.

Expectació davant la casa aixafada Diumenge, l’endemà de l’esfondrament d’una roca de grans dimensions sobre una casa a la urbanització Pla dels Roures de Lladurs, l’expectació dels veïns va ser màxima davant la magnitud de la destrossa que ha deixat sorpresos tots els que

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La roca que, en caure, esfondrà tota la balma i la casa de sota

Un veïns comprovant in situ els danys de l’esfondrament

coneixien aquest lloc. No tan sols ha estat una roca la que ha destrossat per complet l’habitatge -de dues plantes i garatge-, sinó tota la cinglera d’una balma sota la qual s’havia edificat la casa. El fill de la família propietària, Ferran Torres, va explicar que aquesta setmana els tècnics de l’Institut Geològic de Catalunya visitaran el lloc. Els propietaris donen la casa per perduda però estan a l’espera de la resposta de l’asseguradora i l’Ajuntament.

Els Bombers de la Generalitat han precintat tot l’entorn de la casa i la balma

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014
Lladurs

ACN / Redacció

Expectació mediàtica Res no ha quedat dret, ni tant sols es dibuixa l’estructura de l’edifici del qual només en queda un munt de runa sota les roques gegantines. La més gran podria pesar fins a 500 tones. “Aquesta casa feia més de 20 anys que la teníem, jo hi tinc el record de quan era petit i per ma mare era la via d’escapament de la feina”, va explicar commogut Ferran Torres, fill de la propietària, que va assegurar que la família no es veu en cor d’afrontar sola la situació, ara que la casa ja no existeix: “Vistes les dimensions del que ha passat, no tenim capacitat per respondre a un cas tan bèstia”, va dir. De moment s’han d’esperar els estudis tècnics i de viabilitat que determinaran si es pot treballar amb tranquil·litat en el desenrunament, o si s’ha d’acabar d’enderrocar la balma. Ferran Torres no descarta, però, “deixar-ho tot tal com està”, en funció del que diguin els tècnics, que començaran a treballar-hi a principi de la propera setmana. El fill de la propietària va explicar a l’ACN que la presència de la balma sobre de la casa “era un tema tabú” però present, ja que fins i tot la seva mare l’anomenava ‘Casa RocCau’. El que no s’esperaven és que la roca de grans dimensions acabés cedint emportant-se per complet l’edifici i tota la cinglera. Un veí de la zona, en Josep, va explicar que mai no havia passat res en aquesta zona, i que és curiós que “una roca que portava milions d’anys al mateix lloc, hagi acabat cedint”.

Algunes de les poques restes que es poden veure sota de les roques

La zona on hi havia la casa

Imatge de la casa abans d'ensorrar-se 

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Els mitjans de comunicació d'àmbit català i espanyol es van interessar des del primer moment per la notícia de l'ensorrament de la casa a Lladurs. Diumenge al migdia Cuatro va fer una connexió amb Lladurs per saber l'última hora dels fets. Televisió de Catalunya va recollir el testimoni del Ferran Torres, fill de la propietària de l'immoble i de Dani Rovira, Tinent d'alcalde de Lladurs. Pel que fa a la premsa escrita, la notícia ha aparegut a diaris com La Vanguardia i El Periódico.


Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014Demaneu-nos-les a: info@celsona.com


Olius

Redacció. Fotos: Toni Márquez

El documental Llum a l’ombra de l’alzina recordarà el llegat humà i ideològic de mossèn Huguet Llum a l’ombra de l’alzina serà el títol del documental que recordarà el llegat humà i ideològic de mossèn Jesús Huguet. Divendres passat es va presentar el projecte davant d'unes 40 persones a l’alzina que hi ha davant de l’església del Pi de Sant Just, on el capellà s’asseia sovint. El treball definitiu es presentarà el 8 de març del 2014 durant el II Memorial Mn. Jesús Huguet. Maria Padró, directora i realitzadora del documental, i Ramon Segués, president de l’Associació d’Amics de Mossèn Huguet, van conduir-ne la presentació. Segués va explicar que es tractarà d’un documental biogràfic d’Huguet que tindrà la participació de diferents persones que havien format part del seu entorn.

D'altra banda, Maria Padró va explicar que el protagonista "tenia dos grans amors: l’Església i Catalunya i ara som en un moment de canvis", amb el país que camina cap a la independència i l’Església "que sembla que comença a ser més dialogant", va reblar.

ACN / Redacció

Mor Gerard Caball de 39 anys a Olius en rebre un tret accidental d’un company caçador El Gerard va ser traslladat a l’Hospital de Manresa, on no es va poder fer res per salvar-li la vida Un caçador de 39 anys va morir diumenge passat al matí després de rebre el tret accidental d’un company al terme municipal d’Olius. Segons han informat els Mossos d’Esquadra, la policia catalana ha obert diligències per aclarir el cas, tot i que la principal hipòtesi apunta a un fatal accident. A partir d’ara, el jutge, quan ho cregui oportú, cridarà el caçador a declarar. Els dos caçadors par-

ticipaven en el mateix grup. El Gerard va ser traslladat en un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) fins a l’Hospital de Manresa, on no es va poder fer res per salvar-li la vida. Fins al lloc dels fets, que es van produir al voltant d’un quart de dotze del migdia, també s’hi va desplaçar una dotació del Parc de Bombers de Solsona. El Gerard va ser enterrat dimarts passat a Olius.Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Olius

Maria Padró i Ramon Segués van conduir la presentació del projecte


Moment de la gravació d'un fragment del documental

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Música a càrrec de Pere Cuadrench

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014
Patges Reials

Miquel Manzano

Els infants solsonins lliuren la carta als Patges Reials Malgrat el fred, la plaça Major es va omplir de famílies Els Patges Reials van passar per la ciutat per recollir les cartes dels nens solsonins el primer dia d'aquest any 2014. Tot i el fred que feia, els més petits, acompanyats dels seus familiars, van esperar el seu torn per pujar a la falda dels emissaris dels Reis Mags d'Orient per lliurar-los la carta. Els Patges Reials van assistir acompanyats dels Escribes que prenien bona nota dels infants que es mereixen regal i dels que tindran carbó.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dissabte dia 5 al vespre s'espera l'arribada dels Reis Mags d'Orient per complir part de les peticions dels infants.Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014


Miquel Manzano

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Patges Reials

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014
Patges Reials

Ajuntament de Riner

Els Patges Reials visiten els nens de Riner

Ajuntament d'Olius

Els Patges Reials a Olius El passat dia 28 de desembre ens va visitar un patge reial per a recollir les cartes dels nens i nenes d’Olius i així poder explicar en detall cada un dels regals que demanaven. Hi va haver una gran afluència. Des d’aquí volem agrair al Patge Reial que dediqués una estoneta del seu temps a parlar amb tots ells.

El passat diumenge 29 de desembre els tres patges reials van venir a visitar-nos a Riner. Molt amablement van passar per les cases dels més menuts del municipi a recollir les seves cartes, i així van poder esbrinar si s’havien portat bé i què demanaven aquest any per reis. En total van anar a 14 cases, i el recorregut que van fer va ser el següent: primer van començar a Freixinet per cal Missé i Villorbina i van continuar cap a l’Avellanosa i Su a cal Estruch, cal Palà i el Forn de Su. Van pujar fins al Miracle, on van ser rebuts a l’Ajuntament, i van continuar cap a La Carral, el Solé de Sant Jaume, cal Sansa, cal Borràs, cal Claret i cap a Riner fins a Ballesters. Finalment van acabar la seva ruta per Santa Susanna al Restaurant de Sant Ponç i a cal Jounou. Després d’aquesta visita des d’Orient els nens i nenes de Riner estan esperant ansiosos el diumenge dia 5 per anar a buscar els regals que els van demanar, a veure si s’han portat tan bé com deien. A Su hi passaran a dos quarts de set de la tarda i a Freixinet, a les 8.

Els nens i les nenes d’Olius vam cagar el tió

El passat dia 21 de desembre els nens i les nenes d’Olius vam cagar el tió a l’edifici d’equipaments municipals per primera vegada. Una cinquantena de nens i nenes van participar en l’activitat. El tió, molt generós, va cagar torrons, fruits secs i llaminadures i això ens va permetre que grans i xics gaudíssim d’una torronada popular per donar la benvinguda conjunta a les festes nadalenques.

10

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Patges Reials


Patges Reials

Montse Riu

El Patge Reial visita Sant Llorenç de Morunys El passat dissabte Sa Majestat el patge reial visitava Sant Llorenç de Morunys

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

A les 7 de la tarda arribava a la població procedent d’Orient, ho feia per la carretera de Solsona, i es dirigia cap al Pavelló Poliesportiu. Sa Majestat arribava a cavall, carregat d’ajudants alguns d’ells també a cavall. Per acompanyar-lo durant tot el recorregut va comptar amb l’ajuda dels grallers Som Kom Som. Darrera del patge es va formar una llarga comitiva d’infants amb les seves famílies. En arribar al Pavelló, la comissió de Reis Piteus-Guixers va donar la benvinguda a Sa Majestat i els infants van començar a pujar a l’escenari per entregar la carta, el patge els obsequiava amb uns caramels. També s’havia habilitat una zona on els familiars podien fer les corresponents fotografies. El proper dia 5 tornarà a arribar a Sant Llorenç acompanyant en aquesta ocasió a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Cal destacar la gran quantitat d’infants que van entregar la carta.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

11


Cartellera Divendres 3 de gener - Hora: de 5 a 2/4 de 8 del vespre

Taller de titelles amb feltre

Exposició albareda365

Organització: Bar El Casal. Lloc: Bar El Casal

Sala Sant Jordi

Diumenge 5 de gener - Hora: 2/4 de 7 de la tarda

Aquesta exposició es podrà visitar fins al 6 de gener. L’horari d’obertura és els festius, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, i els feiners, de 18 a 20 h. http://albareda365.blogspot.com

Arribada de SM els Reis d’Orient

per l’avinguda del Cardenal Tarancón (al costat de l’Escola Setelsis), ACOMPANYATS DE L’ORQUESTRA PATINFANJÀS. Organització: Ajuntament de Solsona. Regidoria de Cultura. Col·laboració: Esplai Riallera, Agrupament Escolta Pare Claret, Orquestra Patinfanjàs, Comissió de Reis, Centre Excursionista del Solsonès i els Trabucaires de Solsona

Cartellera - Vall de Lord

Diumenge 5 de gener - Hora: 7 de la tarda

Montse Riu

Cavalcades de Reis a la Vall de Lord

Ball de la Gent Gran amenitzat per Pere de Rico Rico

Organització: Consell de la Gent Gran de Solsona Lloc: vestíbul de la Sala Polivalent

A la Vall de Lord es celebren diferents cavalcades de Reis, una a Sant Llorenç de Morunys i una segona a La Coma i La Pedra, amb continuació a Port del Comte

Dilluns 6 de gener

Representació dels Pastorets a càrrec del grup de teatre Lacetània

Organització: Grup de Teatre Lacetània Lloc: Teatre de Solsona Hora: 6 de la tarda Preu: 8 euros els adults i 6 euros els infants. Venda d’entrades anticipades a l’Oficina de Turisme del Solsonès (ctra. de Bassella, 1) i a taquilla el dia de la funció

A Sant Llorenç de Morunys, Ses Majestats els Reis Mags d’Orient arribaran a la població als voltants de les 6 de la tarda i ho faran entrant per la carretera de Berga amb carrosses, continuaran cap a l’Església parroquial i finalment faran parada a l’escenari preparat per l’ocasió a la plaça Major. Serà aquí on els infants podran visitar-los, fer-se les correponents fotografies i rebre un petit regalet.

Dimarts 7 de gener - Hora: 2/4 de 5 de la tarda

Xerrada “El Nadal en les nostres cançons”, a càrrec de Mn. Josep Vila

Organització: residència Hospital Pere Màrtir Colomés Lloc: sala d’actes del centre

La Coma i La Pedra

Dijous 9 de gener - Hora: a 2/4 de 6 de la tarda

Ses Majestats arribaran a La Coma a les 6 de la tarda per la carretera de Tuixent, i es dirigiran a l’església, on els rebrà Mn Cots. A continuació aniran cap a la sala de la piscina, on els infants podran pujar a visitar-los, fer les fotografies i rebre un petit obsequi. Seguidament Ses Majestats continuaran la visita cap a Port del Comte, on és prevista la seva arribada a les 8 del vespre, acompanyats d’una baixada de torxes, allí els infants també podran acostar-s’hi i fer fotografies. Per tal de fer passar el fred hi haurà cremat de rom.

Inauguració del 2n trimestre del curs 2013/2014 de l’aula d’extensió universitària. Conferència oberta a tothom Organització: Aula d’Extensió Universitària Lloc: Teatre de Solsona

Avisos El dia 25 de desembre 2013 es va perdre un telèfon mòbil de la marca SONY model XPERIA GO Negre al Bar El Ral. Si és retornat, es compensarà econòmicament. Contacte: 687 25 72 48 12

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Sant Llorenç de Morunys


Reis Mags d'Orient

Redacció

La cavalcada mobilitzarà a Solsona un centenar de persones Enguany hi participarà l’Associació de Veïns de Sant Bernat posant cara als personatges més esperats Diumenge a dos quarts de set de la tarda de la banda del Castellvell arribaran a Solsona els personatges més enigmàtics i captivadors d’aquestes festes. La cavalcada de Reis, que segueix el mateix recorregut i el format de les dues últimes edicions, mobilitzarà a la capital del Solsonès un centenar de persones. La comitiva reial arribarà per l’avinguda del Cardenal Tarancón i seguirà per la cruïlla de Cal Coll i la plaça del Camp; el portal del Castell, on Melcior o Gaspar pronunciaran el discurs en nom dels tres Mags; el carrer del Castell; la plaça Major, i el carrer de Sant Miquel fins a la capella del Claustre de la catedral. La seva estada a la ciutat finalitzarà amb la visita a la residència d’Amisol, el Centre Sanitari i l’Hospital Pere Màrtir Colomés. Una carrossa portarà els Mags d’Orient fins a l’extrem del passeig, on desencotxaran per continuar l’itinerari a peu des del portal del Castell. Abans, però, saludaran la corporació local i adreçaran el seu missatge a la població solsonina des d’un entarimat situat al costa d’aquesta entrada al nucli antic. Els tres il·lustres personatges vindran acompanyats pels seus patges i escribes. La comitiva la integraran, a més, l’estel i les seves acompanyants, hebreus, músics i percussionistes, portadors de torxes, armats i els Trabucaires de Solsona. Enguany hi participaran, amb les millors vestidures, membres de l’Associació de Veïns de Sant Bernat. Aquesta fórmula es va estrenar en l’última edició de la cavalcada amb el Club Futbol Solsona. “És una manera d’implicar les entitats en les festes i tradicions de la ciutat amb rols diferents als de la pròpia activitat”, explica la regidora de Cultura, Sara Alarcón. Com és habitual, col·laboraran també en la cavalcada l’Agrupament Escolta Pare Claret, l’Esplai Riallera, el Centre Excursionista del Solsonès, la Fundació Volem Feina, l’Orquestra Patinfanjàs, Takumba Batucada i diverses persones voluntàries.

(ARXIU) Imatges de l’última arribada dels Reis a Solsona

En cas de pluja, el gruix de la celebració es faria a la Sala Polivalent En cas de pluja, però, el programa es veuria parcialment alterat. Així, en cas de ruixats forts al moment de l’arribada, Ses Majestats es veurien obligades a deixar la carrossa i arribar a Solsona en pick up. Si aquest fos el cas, els Reis anirien cap a la Sala Polivalent, on, amb la presència dels fakirs i de la batucada, es faria la recepció per part de les autoritats municipals.

2.500 euros de pressupost La regidora de Cultura destaca la implicació del teixit associatiu i de ciutadans a títol particular en l’organització de la cavalcada. “Aquesta elevada participació desinteressada permet organitzar un esdeveniment lluït amb un pressupost molt modest”, afirma. Aquest any s’hi destinaran aproximadament 2.500 euros. El format d’aquesta cita es manté intacte perquè “els últims anys ha demostrat que funciona”, assenyala Sara Alarcón. Així, “el primer tram, amb l’espectacularitat de la pirotècnia, genera expectativa, i el que es fa a peu pel nucli antic té l’escalf del contacte directe amb els Reis, una peculiaritat que no és possible a tots els municipis”, explica la regidora.

Consells de seguretat Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L’Ajuntament recorda al públic de la cavalcada la importància de seguir els consells de seguretat del Departament d’Interior. Entre d’altres, es demana als assistents que no empenyin per accedir a una zona perquè poden provocar caigudes; que portin els infants agafats de la mà, i que no deixin que els menors pugin enlloc per veure-hi millor. Si algú troba un menor perdut, es recomana que l’acompanyi immediatament a la policia. També es demana que ningú no s’enfili en baranes o contenidors per intentar veure millor el pas de la comitiva, ni s’acosti a les carrosses. En cas de detectar alguna incidència, cal informar-ne la Policia Local o trucar al 112.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

13


Resum de l'any 2013

Miquel Manzano

12 portades del 2013

Preacord a Tradema L'any 2012 va acabar molt negativament en l'àmbit econòmic al Solsonès pel tancament de Tradema. L'actualitat informativa del 2013 va començar emplenant moltes pàgines sobre aquest tema, no obstant això la tercera setmana de gener va deixar l'esperat acord que va acontentar a la major part de la plantilla de Tradema. Tot i així, molts treballadors indirectes de l'empresa fustaire van quedar-se en una situació força complicada. Durant tot l'any, Solsona ha esperat la notícia de la nova empresa que s'ha d'implantar al lloc on hi havia Tradema, però finalment no s'ha produït. La setmana següent, començaven les obres de la nova mesquita que s'està a punt d'estrenar a la carretera de Torà 22 de Solsona. Al gener, la Fira de Sant Isidre va ser declarada d'àmbit català reconeixent així la seva bona organització. Amb aquesta distinció la fira més important de la comarca esdevé un referent a Catalunya.

Els Follets aixequen passions durant el Carnaval Els Follets de les Obagues van tornar a ser protagonistes del Carnaval amb l'obra "La casa dels llums vermells". Unes 800 persones es van donar cita a la sala Polivalent per passar una bona estona amb l'obra de teatre dirigida per Valentí Vilaginés. El Carnaval va tornar a ser un èxit tant a nivell de participació com d'organització, els lectors del Celsona van poder gaudir d'un ampli resum dels actes més destacats de la festa. Al Celsona 813, el president del Carnaval, Pere Obiols, en feia les valoracions. En la mateixa edició, el director executiu del Centre Sanitari aleshores, explicava el nou model d'urgències. En aquell mateix núm.s'informava de la reunió del Patronat del Museu Diocesà i dels futurs canvis en el model de gestió, no seria fins a final d'any que es materialitzaria un acord que afavoreix el museu de la ciutat. 14

Intensitat informativa al març El març va ser un mes marcat per la gran quantitat de notícies. Un Celsona que mostra aquest aspecte és el 815, que recull notícies molt variades, com l'accident d'un helicòpter a Can Puig, una onada de robatoris o una interessant entrevista a dos solsonins que han marxat a Linares, fruit d'un trasllat de Tradema. També hi ha espai pel pessimisme i per l'esperança, d'una banda l'elevat índex d'atur, gairebé 1000 persones, produeix molta preocupació a Solsona, mentre que també s'anuncia que una empresa relacionada amb la biomassa podria substituir a Tradema. El mes de març també ens deixà el I Memorial Mossèn Jesús Huguet, just un any després de la seva mort. La polèmica va arribar amb la notícia que el Consell havia de cobrir el seu dèficit amb romanent del Centre Sanitari, se'n va parlar durant un temps. En l'apartat entrevista vam conversar amb l'atleta Sancho Ayala, un dels triomfadors de l'any que acabem.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Amb el 2013 ja finalitzat fem un repàs a l'any passat amb l'ajuda de 12 portades, una de cada mes. Són 51 edicions del Celsona, més de 2.500 pàgines on queda reflectit el pas d'aquest any a nivell polític, social, escolar i esportiu. A més de notícies, els lectors del Celsona també han pogut gaudir d'una cinquantena d'entrevistes a gent diversa de la comarca i d'un bon nombre de reportatges de caràcter històric, cultural o social. El 2013 no ha portat la recuperació econòmica, la comarca encara no s'ha pogut desfer del problema de la falta de treball, arribant a fregar els 1000 aturats. Malgrat aquest fet, el Solsonès no ha deixat de mirar endavant, tal com ho demostra la gran quantitat d'iniciatives i projectes que han anat sorgint, tant des de l'àmbit públic com privat. Només queda esperar que aquest 2014 sigui millor que l'anterior. Bon any!!!


Resum de l'any 2013

Miquel Manzano

Més de 40.000 visitants a la Fira de Sant Isidre

Sant Llorenç té nou alcalde i Cal Dach tanca portes

Un excel·lent reportatge de mn. Ferran sobre els 50 anys de l'escola de Formació Professional va anunciar la proximitat d'aquesta important celebració que es va dur a terme la primera setmana de maig. L'entrevista del Celsona 822 anava dedicada al retorn de la Solsona 70, mítica orquestra solsonina dels anys 90. En aquell mateix número informàvem de la desarticulació d'un grup que pressumptament hauria robat al Solsonès. Dues setmanes abans es va celebrar la Trobada de Caramellaires del Solsonès que va reunir vuit colles i que es va celebrar al Pi de Sant Just.

El mes de maig començava amb l'ascens del CF Solsona a segona catalana. També destacà la salvació de l'escola de Sant Climenç que perillava per falta d'alumnat. La Fira de Sant Isidre, que estrenava categoria d'àmbit català, va registrar més de 40.000 visitants en un cap de setmana rodó. La tercera setmana de maig hi va haver l'esperada actuació de la Solsona 70, que va aconseguir recaptar 2.600 euros pel Fons d'Emergència Social. Maig tancà amb una trista notícia, malauradament moria l'alcalde de Clariana, Joan Pijoan, a causa d'una llarga malaltia.

Del juny destaca el canvi d'alcaldia a Sant Llorenç de Morunys. Just arribar a meitat de legislatura, tal com s'havia acordat, Francesc Xavier Mas del grup Piteus per Sant Llorenç substituia a Enric Roures del PSC. Al Celsona 829, el nou batlle concedia una extensa entrevista al Celsona. Cal Dach, una llibreria amb més de 70 anys d'història, tancava portes el passat mes de juny. Al Celsona no vam deixar passar l'oportunitat de conversar amb la Gullermina Dach, que ens va explicar la història de la llibreria i la seva visió particular d'un negoci al servei dels solsonins durant molts anys.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

50 anys de l'escola de Formació Professional; torna la Solsona 70

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

15


Miquel Manzano

Entrevista president Consell i oposició, Solsonès @

Solsona acomiada al Dr. Casserras

Amb l'ar ribada de l'estiu el Celsona enceta nous temes com Solsonès @, unes entrevistes per conèixer els solsonins que estan a altres indrets del món per diversos motius. Al juliol també vam voler conèixer de primera mà les valoracions de la primera meitat de legislatura tant del president del Consell, Joan Solà, com del portaveu de l'oposició, Benjamí Puig. Aquest mes el Museu Diocesà comença una sèrie de repor tatges molt interessants sobre l'equipament cultural.

Solsona va dir adéu a Josep Casserras, una persona reconeguda per la seva valuosa tasca professional com a metge i per la seva implicació en la vida de la ciutat des de diferents àmbits. La revista Celsona va fer un extens reportatge amb una entrevista extreta de quan el doctor Casserras va ser distingit amb el premi Signum l'any 1997. L'empresa olianesa Taurus va contractar molta gent de Solsona de forma temporal per la producció de la campanya de Nadal. L'Associació de Festes del Carnaval va celebrar 30 anys.

16

El Solsonès Fent Via! Gairebé un miler de persones del Solsonès van participar en la Via Catalana a Montbrió del Camp. A més, al mateix moment a Solsona van fer la cadena humana per la independència unes 250 persones. Les pàgines del Celsona 841 també fan un recull de la major part dels actes de la Festa Major de Solsona que va començar amb un ensurt quan el fuet que s'encén des del balcó de l'Ajuntament abans de la salutació de l'alcalde es va desviar i va rebentar algunes teules de la biblioteca comarcal produint 8 ferits de diversa consideració per fragments de teula.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Resum de l'any 2013


Resum de l'any 2013

Miquel Manzano

Albert Muntada deixa la direcció del Centre Sanitari

Durant tot el 2013 l'atleta Sancho Ayala ha acumulat molts èxits, però el punt culminant va ser a l'octubre quan va aconseguir la medalla de plata i bronze als Campionats del món a Brasil. D'altra banda, la Fira del Bolet va tancar amb èxit, tot i no ser una bona temporada de bolets al Solsonès. Durant la fira, Solsona es va convertir en plaça de 9 gràcies a la colla Capgrossos de Mataró, que van carregar un 3d9 amb folre. El pilot provador de Gas Gas, Xavier Subirana de Sant Llorenç, ens va oferir una de les entrevistes destacades de l'octubre. També a l'octubre, Solsona inicia la recollida d'aliments frescos coincidint amb l'estrena de la nova imatge del Rebost Solidari.

A principi de novembre Albert Muntada deixa la direcció del Centre Sanitari i es devincula de la política per dedicar-se a nous reptes empresarials. Assumeix la presidència de l'ens un Consell Tècnic format per 4 professionals del Centre Sanitari del Solsonès. Gràcies a les explicacions del Francesc Casafont, les pàgines de la revista són testimonis de la història del Bar Sport, un dels establiments emblemàtics del segle passat. Al Celsona 852, quan està a punt de complir-se un any de l'anunci del tancament de Tradema, es fa un repàs de com està la situació. En aquell número recollim l'opinió del que era el president del comitè d'empresa, Jordi Casas, i de diversos treballadors i polítics.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Sancho Ayala, plata i bronze als Campionats del món

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

17

El Museu Diocesà es revitalitza Un acord històric entre els components del Patronat del Museu Diocesà permetrà revitalitzar l'equipament cultural que es trobava amb greus problemes de gestió. La setmana abans el Carnaval presenta el cartell per l'edició del 2014, aquest aixeca molta expectació, fins i tot als mitjans nacionals. La rotonda de la Cissa ja és una realitat, dotant aquest indret de la ciutat de més seguretat. L'any finalitza amb la inauguració de l'Ajuntament de Riner, que torna al seu municipi. El Consell Comarcal entrega el premi Signum al Paco de l'Sport per la seva generositat a l’hora de compartir les seves experiències i vivències personals i la seva contribució al recull de la memòria oral de la nostra ciutat i la nostra gent.


Solsona

Redacció

S'ultima el Pla d’acció per a l’energia sostenible per reduir un 20 per cent les emissions de CO2 S’hi inclourà la voluntat de convertir el Teatre Comarcal en un edifici ‘de consum quasi zero’ A principi del 2014 l’Ajuntament de Solsona es dotarà del full de ruta per treballar en la reducció del 20 per cent de les emissions de CO2 a la ciutat el 2020. La regidoria de Medi Ambient té previst portar a aprovació del primer Ple de l’exercici el Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES), que s’està acabant de redactar amb les aportacions ciutadanes vehiculades a través del Consell Municipal de Sostenibilitat i recollides recentment. Per a l’any que ve, de fet, hi ha una partida d’uns 12.000 euros reservada per al canvi d’enllumenat públic. Així mateix, “l’Ajuntament durà a terme campanyes de sensibilització a través del Punt d’Informació de l’Energia (PIE), un servei que es vol potenciar”, destaca la regidora de Medi Ambient, Judit Cardona. Per aconseguir la fita de reducció d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, el PAES posarà deures a la ciutat en l’àmbit dels edificis i instal·lacions municipals, en les del sector terciari no municipals, en els edificis residencials, la flota de vehicles municipals i el transport privat i comercial. També orientarà sobre la producció d’energia, la planificació dels transports i la mobilitat, l’expansió urbana, els serveis d’assessorament que s’haurien d’oferir per millorar l’eficiència energètica als establiments, la sensibilització i la formació que s’hauria d’impulsar. Un dels factors clau pels quals l’Ajuntament aprovarà el PAES, segons Judit Cardona, és per acollir-se a les línies d’ajut de la Unió Europea que d’aquí un any és previst que es publiquin per implementar mesures encaminades en aquest sentit. “Es prioritzaran els municipis que el tinguin elaborat”, afirma la regidora. En aquests moments l’equip d’Ecostudi al qual l’Ajuntament va encarregar la redacció del document, està acabant d’elaborar el Pla d’acció, que detalla la relació de mesures per dur a terme, amb la incorporació de les propostes aportades pel Consell Municipal de Sostenibilitat, reunit a final de novembre. En aquesta sessió, se’ls va presentar la primera part del treball, consistent en un inventari d’emissions del municipi a partir de l’anàlisi comparativa dels anys 2005 i 2011, i un esborrany de la proposta d’accions.

Pel que fa a les dades que depenen del consistori, l’inventari d’aquest estudi assenyala que el consum d’energia municipal va augmentar un 46 per cent entre el 2005 i el 2011. El motiu principal va ser l’augment d’equipaments municipals, que van passar de deu a dotze, amb la construcció de la Sala Polivalent i l’Escola El Vinyet. Les emissions en els equipaments de l’Ajuntament van passar de 426 tones de CO2 el 2005, a les 528 tones el 2011, fet que representa un augment del 24 per cent. Segons els tècnics municipals, aquest increment hauria estat molt superior si no s’haguessin modificat les fonts d’energia a l’escola bressol municipal, on es va substituir el gas per la biomassa, i als pavellons esportius, que van passar del gasoil al gas natural. El consistori està estudiant implantar també altres fonts d’energia més netes i eficients al Casal de Cultura i Joventut i la Sala Polivalent. El PAES incorpora accions ja realitzades i d’altres de proposades. Entre les ja executades hi ha l’estudi de l’estat actual de l’enllumenat públic amb propostes d’actuacions per reduir el consum; l’adhesió a la Setmana de la Mobilitat; la instal·lació d’una minideixalleria; la implementació de la recollida de la fracció orgànica, i la creació del Consell Municipal de Sostenibilitat. Quant a les que s’hi proposarà treballar amb un calendari, hi ha l’obtenció del certificat energètic dels edificis municipals; la incorporació d’un sistema de comptabilitat energètica; la monitorització del consum dels immobles; la promoció de la creació d’una xarxa de comerços respectuosos amb el medi ambient, i la incentivació de la instal·lació de calderes de biomassa i calefacció o refrigeració solar per part de les pimes i els comerços, entre moltes d’altres. Una de les mesures emblemàtiques que s’emmarcaran en el PAES serà la conversió del Teatre Comarcal en un edifici “de consum quasi zero”. Es tracta de l’equipament municipal que consumeix més, amb factures energètiques d’entre 3.500 i 4.000 euros al mes. Per aconseguir-ho, es proposa la instal·lació de plaques solars i una caldera de biomassa, entre altres mesures. Però aquest projecte s’implementarà en cas que arribi el finançament europeu, segons indica la regidora de Medi Ambient.

Per sota de la mitjana lleidatana La diagnosi posa de manifest que Solsona va emetre el 2005 38.540 tones de gasos d’efecte hivernacle, que representen el 63 per cent de la comarca i 4,5 tones de CO2 per càpita, una xifra inferior a la mitjana del Solsonès i del conjunt de la demarcació de Lleida. Del total d’emissions de Solsona, el 3 per cent correspon als edificis municipals i el 8 per cent al transport de residus. El volum més important (42 per cent) és causat pel transport urbà rodat, seguit pels edificis residencials (27 per cent) i els edificis i equipaments del sector terciari (20 per cent). L’objectiu del PAES és reduir el 20 per cent aquests números, fins a les 7.700 tones. 18

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Presentació de l’esborrany del document


Comarca

CTFC

El CTFC i El Racó del Duc del Pirineu SL acorden col·laborar en la divulgació del patrimoni natural del Solsonès El conveni se signa en el marc de l’objectiu del CTFC de contribuir a la protecció, conservació i valorització del patrimoni natural de la comarca del Solsonès Divendres passat, es va signar un conveni de col· laboració entre el CTFC i El Racó del Duc del Pirineu, SL, per treballar plegats en la difusió del patrimoni natural de la comarca. Josep Maria Pelegrí, president del CTFC, i Stanislava Kuspertova, administradora del Racó del Duc del Pirineu, han acordat realitzar activitats conjuntes de promoció del medi natural. Entre d’altres, es donarà a conèixer el medi natural i els productes de la comarca, per mitjà de la formació i l’educació del públic per a la conservació de la flora i fauna, i en general de la biodiversitat; es participarà en projectes tècnics i científics de conservació i protecció d’espècies protegides i autòctones de Catalunya, i en projectes de millora del coneixement del medi natural. També es va acordar participar en activitats de formació en tècniques de conservació d’espècies i hàbitats; i promoure i donar suport a publicacions tècniques, científiques i de divulgació sobre el medi natural de la comarca del Solsonès.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

EL RACÓ DEL DUC DEL PIRINEU, S.L. és un centre d'exhibició de vol d’aus, centre de cria, educació ambiental i protecció del medi ambient ubicat a la comarca del Solsonès.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

19


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell adjudica les obres d’instal·lació de la caldera de biomassa per a la calefacció La nova instal·lació de biomassa serà d’estella forestal i substituirà les actuals calderes de gasoil de la seu del Consell La comissió de govern del Consell Comarcal ha adjudicat l’obra d’instal·lació d’una caldera de biomassa a l’edifici del Palau Llobera, seu del Consell Comarcal. L’empresa guanyadora del concurs i que realitzarà aquesta intervenció és Bioenergia Romà Portolés SL. L’import de la inversió és de 105.080,31 euros (IVA inclòs) corresponent a l’obra civil necessària i al subministrament de la caldera i les instal·lacions complementàries. El Consell Comarcal ha aprovat distribuir la despesa amb càrrec a la plurianualitat 2014, 2015, 2016 i 2017. Aquesta acció es deu a la voluntat de l’equip de govern de substituir les actuals calderes de gasoil per una de nova de biomassa. Un compromís adquirit per donar exemple des de l’administració pública. La nova caldera s’instal·larà en el soterrani que es troba sota la plaça del Consell, just davant la façana principal del Palau Llobera. Es preveu un estalvi de prop del 75 % que ajudarà a finançar la instal·lació. Les obres han de començar a principi de gener i està previst que finalitzin a principi del mes de març. La instal·lació de biomassa disposarà d’un sistema automàtic d’alimentació per a transportar l’estella de la sitja fins a la caldera. El combustible que s’utilitzarà serà l’estella forestal, obtinguda preferentment en els boscos pertanyents a la comarca del Solsonès. La caldera incorpora els elements i les tecnologies més desenvolupades en el sector de les calderes de biomassa, i seguirà les normes més estrictes sobre emissions per tal de garantir el mínim impacte ambiental. La instal·lació de la caldera de biomassa suposarà poder reutilitzar els residus forestals i de productes derivats del tractament de fustes, valoritzant-los i

produint una font d’energia tèrmica renovable a un preu competitiu. El cost anual de combustible en estella de pi triturada s’estima ens uns 5.300 euros, mentre que el cost anual de gasoil s’eleva als 23.000 euros, incloent les despeses de manteniment que es produeixen per l’antiguitat de les calderes. La biomassa té una gran potencialitat com a sector estratègic emergent que pot generar nova ocupació a partir de recursos desaprofitats de la zona, pot contribuir a millorar l’entorn mediambiental (neteja de boscos, reducció del risc d’incendis i reducció d’emissions de CO2) i pot suposar un impacte molt positiu pel desenvolupament empresarial i socioeconòmic local.

Joan Vilà pren possessió com a nou conseller comarcal Vilà substitueix a Albert Muntada El divendres 20 de desembre, abans del ple extraordinari del Consell Comarcal que havia d’escollir el XVII Premi Signum, Joan Vilà va prendre possessió com a nou membre del plenari de l’ens comarcal. Abans del ple els serveis jurídics del Consell Comarcal havien rebut tota la documentació electoral pertinent, i per tant, ja es podia materialitzar la substitució. L’entrada de Joan Vilà es produeix després de la sortida de l’exconseller Albert Muntada, que va presentar la renúncia en l’últim ple ordinari celebrat a principi de novembre. Vilà era el candidat suplent -en cas de renúncia o indisposició- de Muntada. El nou conseller comarcal és també l’actual alcalde de Lladurs.

Joan Vilà prenent possessió com a nou conseller comarcal 20

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Ubicació del soterrani on anirà la caldera de biomassa


Vall de Lord

Montse Riu - Fotos: Fum, fum, fum

Èxit del parc de Nadal Des del dia 26 fins al dia 29 es va dur a terme el parc de Nadal Fum, fum, fum. Durant els 4 dies que s’ha dut a terme el parc de Nadal Fum, fum, fum a la Vall de Lord ha gaudit de 500 visitants, 300 dels quals van ser nens i nenes de totes les edats. El parc gaudia d’un munt d’activitats, tant fixes com diàriament una de puntual. De les activitats fixes cal destacar els tallers de cupcakes, tant de moda últimanent, i d’altres tallers de maquillatge, corbates, imans, campanetes de Nadal i el taller de creació d’una mascota. També hi havia les diferents zones lúdiques, o racons com el dels contes, el de l’scalèxtric, etc… Les activitats puntuals s’han basat en espectacles diaris. Durant aquests dies es va poder disfrutar del pallasso Marcel Gros, amb la col.laboració de Xarxa, un conte il.lustrat amb

el Lluís Pinyot i el Toni Ortiz i un espectacle infantil amb el Lluís Atcher. A més, el dissabte van acollir la recepció del patge de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. El parc funcionava de 4 a 8 de la tarda. De part de tota l'organització, volen agrair a tots els col. laboradors el fer possible aquesta activitat. També expresen que “ha valgut la pena treballar tant pels nens”.

Vall de Lord

Montse Riu

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L’ANC Vall de Lord recull més signatures durant la visita del patge Aprofitant la visita de Sa Majestat el Patge Reial l’ANC Vall de Lord torna a recollir signatures per a la Independència, aquestes es realitzaven al Pavelló Poliesportiu. També varen aprofitar per vendre merxandatge de l’Assamblea. Força gent es va acostar a la taula per signar. El proper dissabte dia 4 de gener tornaran a recollir signatures, en aquesta ocasió serà a l’Ajuntament Vell de Sant Llorenç en horari de 5 a 8 de la tarda i el proper diumenge es traslladaran al local social de la Pisicna de La Coma durant la visita de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. L’ANC Vall de Lord també ha posat a la venda fanalets per anar a rebre a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Aquests fanalets es poden trobar a diferents establiments i també a les zones i horaris de signatures que s’han habilitat.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

21


Món empresarial

Consell Comarcal del Solsonès

Comencen a treballar les 20 persones aturades contractades pel Consell Comarcal

Les dinou persones aturades que el Consell Comarcal del Solsonès va seleccionar durant la passada setmana, en el marc del Programa mixt de treball i formació, han començat a treballar avui. A les vuit del matí d’aquest dilluns s’ha dut a terme una reunió de benvinguda i coneixement dels treballadors. Durant la reunió s’ha explicat la tasca i les condicions laborals del nou personal, així com l’organització de les diferents persones als municipis beneficiaris: Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Olius, Lladurs, Navès, Pinós, Riner, Clarina del Cardener, La Coma i la Pedra, Llobera, La Molsosa i Castellar de la Ribera. El Centre Tecnològic també n’és beneficiari i la tècnica coordinadora del grup dependrà del Consell Comarcal. Els treballadors contractats pel Consell Comarcal durant la reunió organitzativa També, s’ha aprofitat la trobada per presentar la tècnica -contractada dins el mateix programa- que coordinadora es puguin obrir vies per tal de reinserir aquestes coordinarà la resta de treballadors i realitzarà prospecció em- persones al món laboral. En total el SOC del Departament d’Empresa i Ocupació de presarial per a la reinserció del grup quan s’acabi el contracte la Generalitat ha atorgat per aquest programa un ajut de 163.206,33 de sis mesos. Les persones contractades es trobaven sense feina i euros al Consell Comarcal per a fer front a les despeses de la conno disposaven de cap subsidi d’atur. El Servei d’Ocupació de tractació dels divuit treballadors i la tècnica coordinadora. Catalunya (SOC) va facilitar un llistat de les persones que es trobaven dins aquests requeriments i el va lliurar al Consell El conveni de col·laboració social amb Comarcal perquè conjuntament amb els ajuntaments benefi- administracions públiques ha permès contractar un ciaris procedissin a la selecció. El personal contractat també treballador més al Consell Comarcal dedicarà part de la jornada a formació. El Consell Comarcal es va acollir al Programa mixt Per altra banda, durant aquest mes de desembre també ha de treball i formació per a alleujar la situació de les persones començat a treballar al Consell Comarcal una persona mitjançant desocupades i sense cap subsidi d’atur. En aquesta línia, el un conveni de col·laboració social amb el Departament d’Empresa i Consell pretén que amb la formació que rebin les persones Ocupació. Aquest treballador -que té un contracte de sis mesos- recontractades i amb la prospecció empresarial que realitzi la alitza tasques de manteniment al Consell i als espais comarcals.

22

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dilluns al matí es va realitzar una reunió organitzativa del grup al Consell Comarcal i seguidament es van desplaçar als municipis corresponents


Món empresarial

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament solsoní subvenciona la creació de 21 llocs de treball l’últim any Durant el primer trimestre del 2014 s’obrirà la segona convocatòria de la línia d’ajuts per al foment de la implantació empresarial S’obren una vintena de noves activitats econòmiques i tres empreses existents realitzen millores en el negoci

Aquestes són les modificacions que s’introduiran a les bases i que es van consensuar en el si d’una reunió recent del comitè executiu de Solsona Co per fer balanç de la primera convocatòria i planificar-ne la segona. Aquest és l’òrgan que avalua les sol·licituds i en trasllada el seu informe a la Junta de Govern Local. Hi són representats polítics i tècnics de l’Ajuntament i el Consell Comarcal, entitats econòmiques del municipi i empresaris de diversos sectors. Els pròxims dies la Junta de Govern Local aprovarà les bases de la segona convocatòria d’ajuts i s’exposaran al públic durant el termini d’un mes. Una vegada es faci pública l’obertura del termini de presentació de sol· licituds es penjarà tota la documentació al web municipal. Per a més informació, es pot contactar amb la regidoria de Promoció Econòmica per mitjà de l’adreça de correu electrònic dincomercial@ajsolsona.cat, o bé per telèfon, al 973480050 (extensió 201).

El consistori atorga un import total de 20.600 euros en la primera convocatòria Durant el 2013 l’Ajuntament de Solsona ha subvencionat la creació de 21 llocs de treball estables en un total de 20 noves activitats econòmiques i tres empreses existents que han fet millores en el negoci. En total s’han atorgat 20.600 euros en incentius d’entre 423 i 1.550 euros per beneficiari. És el balanç de la primera convocatòria d’ajuts per al foment de la implantació empresarial i la creació d’ocupació, impulsada per la regidoria de Promoció Econòmica. Durant el primer trimestre del 2014 és previst que se n’obri la segona convocatòria. La gran majoria de negocis de nova creació i els existents que s’han acollit a aquests incentius s’engloben en el sector terciari. Es tracta de set botigues de roba, complements, articles de merceria, artesania i alimentació; serveis de psicologia, educatius, d’activitats esportives i de salut; un taxista i dues empreses de transports, dos negocis de restauració, un de jardineria i dos d’artesania, entre d’altres. La majoria han creat entre un i dos llocs de treball. Tot i que l’assignació pressupostària que la regidoria de Promoció Econòmica havia reservat a aquests ajuts per aquest any que es tanca ascendia als 40.000 euros, finalment només se n’han atorgat poc més de la meitat a causa del total de sol· licituds tramitades, que han estat només 23. Segons les bases, cada beneficiari podia percebre un màxim de 2.100 euros. El regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, valora satisfactòriament el primer balanç d’aquesta subvenció. “S’ha comprovat que representa un petit ajut per als empresaris i emprenedors i pot contribuir a la creació de llocs de treball”, afirma. La intenció de la regidoria és “anar adaptant les bases a la realitat de l’activitat econòmica del moment i mantenir aquests ajuts cada any”.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

S’incrementarà l’ajut per beneficiari La partida que l’Ajuntament destinarà a aquesta línia de subvencions el 2014 serà inferior, de 30.000 euros, però s’incrementarà l’ajut al qual podrà accedir cada emprenedor. L’import màxim que es concedirà per sol·licitant passarà dels 2.100 als 2.500 euros. Se subvencionarà el 20 per cent de la inversió fins a un màxim de 1.000 euros, en lloc dels 750 d’enguany; i entre 400 i 550 euros per cada lloc de treball creat, en funció del sector d’activitat econòmica, en lloc d’entre 300 i 500. Una altra novetat important per al 2014 és que podrà acollir-se a aquests incentius qualsevol negoci existent que faci millores, independentment de la creació d’ocupació.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

23


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera – Teresa Baró

L'Arxiu Marcel Ribera i l'Associació de Jubilats Ntra. Sra. dels Àngels

Cursa dels Nassos De nou, un any més, vam tenir l’oportunitat de cremar les últimes calories de l’any participant en els recorreguts a escollir de 5 i 10 kms pels voltants d’Oliana. La Cursa del Nassos és una oportunitat per fer salut, conéixer persones i gaudir de la natura. En aquesta ocasió es va canviar la ubicació de la sortida. Fins ara es sortia de la plaça de la Reguereta, enguany es va fer des del pavelló Francesc Betriu.

Entrega de fotografies i notícies per part de l’Arxiu: M.R. al fons de l’Associació de Jubilats d’Oliana

En finalitzar l’any l’Arxiu M.R. fa entrega de fotografies i escrits a diferents entitats pels fons de cadascuna d’elles. En aquest cas concret s’ha entregat 50 fotografies passades a CD i tres escrits pel fons de l’esmentada associació.

Moment de la sortida

Strauss Orchestra al Palau de la Música

El passat dia 29 els emissaris de Ses Majestats (els patges) van fer la seva entrada a la nostra Vila per recollir les cartes de tots els nens i nenes, cartes plenes de peticions i il.lusions.

A final de desembre un grup de persones de diferents llocs vam anar a Barcelona, concretament al Palau de la Música, a gaudir d’un concert interpretat per la “Strauss Orchestra”. En aquestes dates Barcelona acull els famosos concerts de les orquestres més importants d’Europa. Entre altres interpretacions ens van delectar amb valsos inoblidables com per exemple: En el bello Danubio Azul, Cuentos de los bosques de Viena, Vals del Emperador o la Marxa Radetzky, etc. Vam gaudir amb la música de qualitat, música d’Strauss interpretada per un gran nombre de músics, professor i solistes. Vam aprofitar abans del concert per anar a la plaça de la catedral i visitar la Fira (les paradetes) de Santa Llúcia.

Catedral i caganers a primer terme

Els tres emissaris entrant al poble 24

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Arribada dels patges


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera – Teresa Baró

El Grup Excursionista d’Oliana (GEO) porta el pessebre

Grup de persones que van anar a portar el pessebre

aquestes familiars dates. Com a curiositat cal dir que el naixement cada any l’ha fet la Pepita Camardons, és una obra sortida d’unes mans que treballen amb molta paciència, posteriorment les petites figures posades dins una cova es deixen com a record en diferents llocs de la nostra geografia. És un jorn per gaudirlo amb els amics en plena natura.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El dia 22 de desembre el Grup Excursionista d’Oliana (G.E.O.) va portar el pessebre a la capella dels Sants Just i Pastor. En l’esmentada sortida els participants eren de diferents poblacions; la caminada es fa cada any per aquestes dates. El naixement que porten els excursionistes es deixa cada any a una capella, ermita..., diferent. És una forma de commemorar

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

25


El reportatge

Miquel Manzano

"... Tothom coneixia Folch i Torres com a escriptor i pel teatre, però ell va ser capaç d’escriure i passar unes idees a 4 o 5 generacions..." Lluís Folch i Soler, descendent de la família Folch i Torres

Aquesta setmana el Celsona publica un tastet cultural de la vida d'aquest país, gràcies a la bona disposició d'en Lluís Folch i Soler, veí de Solsona i nét de Lluís Folch i Torres Us oferim una entrevista amb el Lluís i uns apunts biogràfics de la família Folch i Torres.

Lluís Folch i Soler (Vilassar de Dalt) és descendent d’una família destacada en diversos camps culturals com el de les lletres, les arts i la pedagogia. Aprofitant que el Lluís Folch és solsoní d’adopció, ens explica diferents aspectes de la vida del germà del seu avi, en Josep Maria Folch i Torres, conegut per la seva obra literària i per la seva versió d'Els Pastorets

Josep Maria Folch i Torres, Maria Camarasa, Isabel Camarasa i Lluís Folch i Torres, avi del Lluís Folch i Soler. Tots quatre estaven molt units

Què li ha suposat venir de família d’escriptors i editors? Jo vaig començar a fer medicina, ja que el meu pare era metge. Al primer curs vaig aprovar una assignatura i en vaig suspendre cinc. El meu pare em va dir que millor que em dediqués a les lletres, ho vaig fer fent pedagogia i em va anar molt bé. A partir d’aquí, passo a ser professor d’alumnes amb deficiències mentals, director de Torremar... Als anys 60 estaven sortint les escoles de deficients a Catalunya i vaig recórrer molts llocs exercint la meva professió. Finalment, també vaig fer el doctorat en Psicologia, per mi això ha sigut una eina per entendre la situació abans d'actuar. Folch i Torres sempre se’l recorda per l’obra Els Pastorets, però té una obra molt extensa... Els Pastorets és el que més ha sortit del Josep Maria Folch i Torres. En aquesta obra tan emblemàtica hi ha

Tots els nadals el grup solsoní Lacetània Teatre representa Els Pastortes de Folch i Torres. Altres grups també interpreten l'obra arreu de la comarca 26

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Què recorda del seu oncle avi, Josep Maria Folch i Torres? Jo tenia 6 anys, recordo vagament l’oncle Josep Maria al teatre Romea quan anàvem a veure Els Pastorets. Un dia vam anar a casa seva al carrer Provença, ell em va regalar el guió de l’obra Els Pastorets dedicat: “Al meu estimat nét Lluís Folch i Soler, obsequi del seu avi”. Jo li vaig respondre que el meu avi era l’avi Lluís i ell em va dir: Tu ets "net o brut". Jo li vaig respondre net i ell va dir "doncs ja està". Sempre tenia aquest to irònic i afable. La tesi de la Llicenciatura que vaig estudiar la vaig dedicar a Josep Maria Folch i Torres en la seva faceta com educador. Tothom coneixia Folch i Torres com a escriptor i pel teatre, però ell va ser capaç d’escriure i passar

unes idees a 4 o 5 generacions, d’aquí van sorgir alguns moviments com els Pomells de Joventut de Catalunya, que es reunien per fer una bona obra política, cívica i religiosa.


El reportatge

Miquel Manzano

molta pedagogia. Tal com recull el guió de l’obra, Josep Maria Folch i Torres la va escriure sense moure’s de les escales de la Seu en la diada de Santa Llúcia, per tant no és teologia, sinó que és la vida. També és conegut perquè durant molts anys va ser director d'El Patufet, on va escriure textos dedicats a la pedagogia, formant així a moltes generacions. Primer escrivia pels nens, però aquells nens es feien grans i no els va perdre, llavors va passar a escriure per adolescents amb les narracions de les Pàgines viscudes. També va escriure per a altres públics de més edat. A més, té moltes més obres rellevants com Massagran... La família Folch i Torres sempre ha tingut un compromís amb Catalunya i eren coneguts per l’entusiasme davant qualsevol proposta que ells consideraven que era bona per Catalunya. Actituds com la de la seva família han permès a Catalunya posar-se en el camí independentista? Sí. El Josep Maria va ser denunciat, empresonat i desterrat 2 vegades per manifestar-se en aquest sentit. El meu avi va rebre 2 denúncies per catalanista separatista. Com que ell era educador i creia molt en la família, posava de model la família real i això el va salvar. La Fundació Folch i Torres, que porta el meu oncle segon, sempre es mostra a favor de la independència.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Cada any s’interpreta Els Pastorets de Folch i Torres a la Residència Hospital Pere Màrtir Colomés. En què col·labora vostè? Jo col·laboro tocant el teclat. La música que fem aquí no és la mateixa que es fa al Romea. Vaig anar a la Fundació Folch i Torres, vaig demanar les partitures de les cançons d’Els Pastorets i no les tenen perquè sembla que cada teatre utilitza la mateixa lletra amb variacions a la música.

Les dues famílies del Josep M. i del Lluís Folch i Torres van tenir molta descendència

Els orienta sobre alguns aspectes de l’obra? No. Això ho fa molt bé l’Ester, també hi ha la Mercè que quan falta l’Ester fa de directora. Fa dues setmanes vam entrevistar a Satanàs d’Els Pastorets de Solsona. Va dir que cada any s’intenta revelar al destí que va escriure Folch i Torres. Què creu que li contestaria el seu oncle avi? Penso que estaria molt content del grau d’implicació de l’actor a l’hora de posar-se a la pell del personatge. Però ho té molt difícil per revelar-se a aquest destí que té assignat perquè el mal sempre es rendeix al bé.

Quants anys fa que és a Solsona? Fa 4 anys que visc a Solsona. Em Portada del guió d'Els Pastorets dedicada per Josep vaig jubilar i vaig venir a viure aquí. El Maria Folch i Torres al Lluís l'any 1946 vincle amb Solsona em ve dels negocis d’uns familiars. La meva tieta Isabel Folch es va casar amb Manel Pujol que era comerciant i invertia en pisos. Un dia es va assabentar que una empresa volia edificar uns pisos a la Cissa aquí a Solsona i ell va invertir allà i la inversió li va retornar amb pisos; un d’aquests em va tocar en herència. Nosaltres venim a Solsona des de final dels 70. Quan em vaig jubilar, em vaig instal·lar aquí. Vostè est à vinculat al teixit associatiu de Solsona... Canto a l’Orfeó Nova Solsona i canto al cor de cantaires de la Capella del Claustre. També col·laboro amb l’Arxiu de mn. Bartrina. Gràcies a tot això conec molta gent de Solsona.

El Lluís Folch i Soler, músic aficionat, col.labora amb Els Pastorets de la Residència Hospital Pere Màrtir Colomés. Foto: Lluís Closa

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

27

Moltes gràcies al Lluís Folch i Soler per la seva atenció i amabilitat a l'hora d'explicar els seus records i vivències i per l'aportació de material gràfic.


El reportatge

Josep M. Borés

Josep M. Folch i Torres: d’ofici, escriptor Obres publicades

Teatre - Obres d’espectacle infantils Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús La xinel.la preciosa El més petit de tots La Rosabel de les trenes d’or Les aventures d’en Massagran La Ventafocs La filla del Moliner La llum de Jesús El príncep blanc Una vegada era un pastor Camina que caminaràs L’anell meravellós El secret de la capsa d’or La rondalla del miracle El viatge prodigiós d’en Pere-sense-por L’auca d’en Patufet El rei que no reia Les arracades de la reina Teatre - Peces breus infantils Borrallons de neu La bola roja En Massagran a la brasa En Patufet i l’amic Muset i Bernadeta La princesa i el pastor De jardí a jardí Reiet El vailet nou La carta dels reis Fruita d’estiu Les arracades de la Verge El miracle de Nadal La neu que pel camí hi ha El menut del sac Les confidències de Nineta Flor del Paradís El rei que no reia (versió abreujada) Teatre – Comèdies Blaiet, vailet La resposta

Com els ocells L’infant que no sap son nom La marqueseta que no sap què té D’aquesta aigua no en beuré Julieta, filla única L’hora heroica Una noia per casar Biblioteca Patufet, 1910-1938 Aventures extraordinàries d’en Massagran El gegant dels aires En Bolavà detectiu Per les terres roges Les aventures d’en Jordi Bel La família del capità Delmar El rei de les muntanyes blaves La fortuna d’en Pere Virolet La vida extraordinària d’en Jaumó Rabadà El drama de sota terra La bella història d’en Tupinet En Larió i la Carmina o el cavaller Nasroent Rosanela o el secret del joglar Niu d’àligues o la llum de la vall Una vida heroica Les memorables aventures d’en Roc Gentil Griselda L’infant de la diligència Liseta de Constants o les astúcies d’en Fidel Delfí La Rosabel de les trenes d’or La llum de Jesús o la cegueta Hèlia Cati o la filla del moliner Baliet i Guideta o els estudis d’en Bernat La princesa i el pastor Elisabet o el perseguit de Valldorteu Les aventures d’en Boi Delit La vida i els fets d’en Justí Tant-se-val Les aventures del pobre Friquet La blanca casa de la mareselva L’anell perdut Les formidables aventures d’en Pere Fi Marcel de Fortià L’oculta veritat La cruel herència La senyoreta de Casa Just Les memòries de Maria Vallmarí Biblioteca Gentil Una cinquantena d'articles Col.lecció Mon Tresor Els dos camins,1921 L’infant que no sap son nom,1921

Capçaleres del Patufet 28

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Josep Mar ia Folch i Torres ha estat un dels personatges més estimats de Catalunya i a la vegada un dels més criticats. Responsable, a través del setmanari En Patufet, d’un dels èxits editorials més importants del país. La literatura popular de Folch i Torres va ser durament castigada pels intel· lectuals de l’època, tot i que va ensenyar a llegir en català a generacions senceres. Josep M. Folch i Torres va néixer a Barcelona l’any 1880. De formació autodidàctica, va començar escrivint a La Renaixença, El Poble Català, Joventut o D’Ací i d’Allà. Va dirigir la revista L’Atlàntida i el setmanari La Tralla. Al setmanari En Patufet, va publicar, l’any 1910, les Aventures extraordinàries d’en Massagran, i el 1915 hi van començar a aparèixer les Pàgines viscudes. Folch i Torres també va escriure teatre per a nens, com Els Pastorets (1916), l’obra més representada de la producció teatral catalana; o La Ventafocs (1920). Així mateix, va publicar novel·les d’estil naturalista i de caràcter psicològic, com Joan Endal (1909). Va c r e ar la Biblioteca Ge nt il, de novel·la rosa , dedicada als joves, i va fundar el moviment dels Pomells de Joventut (192023). Després de la Guerra Civil, va subsistir econòmicament pintant i escrivint en castellà. Josep M. Folch i Tor res va morir l’any 1950.

Novel.les Lària, 1904, 1910, 1989 Aigua avall, 1905, 1907, 1980, 2007 Sobirania, 1907, 1989 Anímiques (proses literàries), 1908 Joan Endal, 1909, 1935, 1964, 1981 Una Vida, 1910, 1925, 1989 L’ànima en camí, 1912, 1925, 1934, 1989 Vers la llum, 1916, 1989 L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia, 1981 (Edició pòstuma en forma de llibre)


El reportatge

Josep M. Borés

Els germans Folch i Torres publicacions periòdiques i va dirigir el Portaveu de l’Associació Escolar Artística entre 1912 i 1913.

Els Folch i Torres eren sis germans, cinc nois i una noia. Provenien d’una família menestral. El pare, Lluís Maria Folch i Brossa, era ebenista. Tenia una botiga de mobles al carrer Santa Anna (que alguns diumenges convertia en espai d’exposició per a alguns artistes de l’època) i també tenia una fàbrica de mobles al barri de Gràcia. Era un home amb inquietuds artístiques i polítiques. Va ser cofundador de la Lliga de Catalunya, moviment que va donar origen a la Unió Catalanista. Freqüentava l’Ateneu barcelonès i, de tant en tant, hi portava als seus fills. Els germans Folch i Torres van créixer en aquest ambient. Estudiaven a l’Escola Pia. De tota manera, aquesta bonança va durar poc. Lluís Maria Folch i Brossa cau malalt, d’una malaltia que durarà catorze anys. Això afecta la marxa del negoci, fins al punt de perdre’l. Llavors la família passa angúnies econòmiques. Els nois Folch i Torres no tindran una formació acadèmica i s’educaran de manera autodidacta, excepte Manuel, el més gran dels germans, que farà el batxillerat. Malgrat les dificultats, o gràcies a elles, els germans Folch i Torres (Manuel, Lluís, Ignasi, Josep Maria i Joaquim) tiraran endavant i es dedicaran al món intel·lectual. Tot i coincidir professionalment en molts moments, cada un dels germans Folch i Torres destacarà en una especialitat professional concreta, sempre però, relacionada amb el món de l’art, la cultura i l’educació.

Un altre germà de Josep Maria Folch i Torres és l’Ignasi (1883 -1927). Escriptor de pensament profundament modernista, va fundar dues revistes Futurisme i Actualitats i l’Associació d’Amics de la Música. Durant molts anys va treballar de promotor musical. Va ser director de D’Ací i D’Allà (1919 -1924). D’entre la seva desigual obra narrativa destaquen Els adéus, Ídol vivent (sd), Vides humils i les dues germanes (1923); i diverses comèdies, com Mal d’amor i Per damunt les boires. Potser el germà d’en Josep Maria amb més renom és Joaquim Folch i Torres (1886 - 1963) que va destacar com a museòleg, historiador i crític d’art. Va iniciar la seva carrera professional de molt jove dibuixant per les revistes Atlàntida i Cu-cut!, gràcies a la col·laboració dels seus germans. Es va formar a Llotja (1904) i als Estudis Universitaris Catalans, a Barcelona, on fou deixeble de Puig i Cadafalch. Com els seus germans, va vincular la seva activitat professional als corrents artístics i culturals del moment. En Joaquim va ser una de les figures més importants del Noucentisme. Als 20 anys, requerit per Raimon Casellas, entra a La Veu de Catalunya, on el substituirà en la direcció de la “Pàgina artística de La Veu” entre 1910 i 1920. A través d’aquesta publicació, es va convertir en un dels principals difusors de l’art noucentista. Bibliotecari de la Junta de Museus (1912), va ser becat per la Junta de Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas per a estudiar l’organització museística estrangera. El 1918 va ser conservador del Departament d’art medieval dels museus barcelonins i director general a partir de 1920. Va tenir un paper crucial en la recuperació, i en molts casos salvació, de les pintures murals romàniques de les esglésies i monestirs de Catalunya, que va traslladar a Barcelona el 1922. Joaquim Folch i Torres és l’artífex generador i gestor del Museu d’Art de Catalunya, que va inaugurar el 1934. Durant la guerra civil, es va emportar gran part del patrimoni artístic de Catalunya a París per evitar que fos destruït. Acabada la guerra, va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1942 i de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi el 1959. Com a professor, va ser titular a l’Escola Superior dels Bells Oficis (1917-24) i als Estudis Universitaris Catalans; també va fer classes sobre l’art català a la Sorbona de París (1930-31). Va col·laborar en diverses publicacions com l’Anuari de l’Institut d’Estudis Catalans, Vell i Nou (que va dirigir el 1915), D’Ací i d’Allà, la Gaseta de les Arts (que va dirigir del 1924 al 1927 i codirigir, amb Rafael Benet, del 1928 al 1930), la Revista de Catalunya, el Butlletí dels Museus (també impulsat per ell), La Vanguardia... Va deixar inèdites una ambiciosa Història crítica de la pintura del segle XIX i les Memòries.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Manuel Folch i Torres (1877 - 1928) Des de ben jove va estar vinculat a la política, militant a la Lliga Regionalista. Apassionat per l’escriptura, es va iniciar en les lletres col·laborant a L’Aureneta i L’Atlàntida. Interessat per l’explosió creativa del Modernisme, es va aficionar a la poesia i va concursar en els Jocs Florals. El 1914 va rebre el mestratge en gai saber, títol honorífic atorgat pel consistori dels Jocs Florals de Barcelona. Va dirigir el setmanari satíric barceloní Cu-Cut! adscrit a la línia política de la Lliga Regionalista. D’entre la seva producció literària destaquen la novel·la L’apòstol, les comèdies De bon tremp (1905) que va estrenar la companyia d’Enric Borràs, La cogula (1906), L’oncle rector (1911), La germaneta (1912) i els contes infantils De quan les bèsties parlaven i Encara parlen les bèsties. Als quaranta anys comença a estudiar dret. La seva mort el 1928 va afectar profundament tots els germans; en Manel havia estat un referent i una guia per a tots ells. En Manel va permetre que en Josep Maria comencés a escriure articles al Cu-cut!. També va ser el primer dels germans a col·laborar a En Patufet. En Lluís Folch i Torres (1879 - 1946), interessat en l’art des de ben petit, va començar a estudiar a la Llotja als 14 anys i va seguir els estudis a l’Escola de Belles Arts de la qual fou professor als 21 anys. Va destacar en el camp de la publicitat. Prat de la Riba el va enviar a Madrid per treballar com a corresponsal periodístic. Durant l’estada a Madrid es va quedar impressionat per les dificultats vitals dels nens delinqüents i marginats i va decidir canviar de professió i dedicar-se a la pedagogia. Dins d’aquesta nova disciplina, es va convertir en un pedagog de renom a Europa i va aportar idees molt modernes en el camp de l’educació especial. Lluís Folch i Torres va donar importància a les conseqüències de la manca d’amor durant el creixement. Una de les seves frases més habituals era: “Els petits delinqüents se’ls ha de tractar a cops... de petons.” Entre 1925 i 1927 va ser el director tècnic del Tribunal Tutelar d’Infants. També va impulsar la Junta de Protecció de la Infància de Barcelona, de la qual va dirigir la part educativa i els Menjadors Infantils d’Hostafrancs. El 1928 va crear l’institut Torremar de Vilassar de Dalt, que encara avui és un referent de la psiquiatria a Catalunya. Com els seus germans, va col·laborar en diverses

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Llegint les biografies dels germans Folch i Torres es fa evident el compromís que van establir amb Catalunya. Un fet molt reconegut en una època, però també perseguit i castigat durant els anys de dictadures. Actualment, els descendents dels Folch i Torres expliquen que els cinc germans eren coneguts per l’entusiasme que demostraven davant de qualsevol proposta que se’ls feia relacionada amb el que ells creien que era bo per Catalunya. Aquest entusiasme es va fer famós fins al punt que, més d’una vegada, artistes, intel·lectuals, polítics i activistes van anar a casa dels pares Folch a preguntar si els quedava algun altre fill per engegar nous projectes. 29


Espai Ioga

Anna Herms

Els “Ioga Sutra” de Patanjali: Yamas i Niyamas Al s.III a.C. trobem el primer text que parla de Ioga, el Ioga Sutra de Patanjali, que posa per escrit les bases d’aquest mètode pràctic i científicament elaborat que requereix temps i constància per aconseguir el coneixement interior a través de la pròpia experiència. Aquest camí cap a l’autorealització consta de 8 etapes (Ashtanga Ioga).

i honest. Estar en la veritat és la coherència entre pensamentparaula- acció i ens porta un sentiment d’humilitat. - Asteya: és no robar; acceptar el que som i complir amb els propis deures; no prendre a la gent ni el temps ni la il.lusió… Té molta relació amb la generositat. - Brahmacharya: abstenir-se de crear dependències i viure amb una certa disciplina en tots els sentits (sexe, menjar,…); sense abusar de res, els hàbits deixen d’angoixar-nos. - Aparigraha: no tenir avarícia; cultivar l’absència del desig d’acaparar, abandonar la idea del que “és meu” i reconèixer-nos en el que som: un do.

Les 2 primeres etapes, YAMAS i NIYAMAS, són unes pautes ètiques que ens ajuden a millorar les nostres formes de vida i que ens aporten pau mental. • YAMAS: són abstencions necessàries per viure armoniosament amb l’entorn; no només en els actes sinó també en els pensaments o les paraules. En trobem 5: - Ahimsa: és la no violència cap a res ni ningú ni en cap sentit; una forma gradual d’anar treballant les nostres limitacions ja que la violència és fruit de la impotència. - Satya: és no mentir; el nostre cor ha de ser sincer

Entitats

Montse Riu - Fotos: L’Arcada

L’Arcada de la Vall de Lord celebra el Nadal Des de l’Arcada el passat dia 15 de desembre van celebrar el Nadal anticipadament Com ja és habitual any rere any, es reuneixen al local nou per a inaugurar el pessebre, cantar nadales i recitar poemes. Una cinquantena de persones van disfrutar de l’acte anticipant d’aquesta manera la festa nadalenca. Per acabar, gentilesa de l’Arcada, xocolata desfeta per a tots els assistents.

30

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

• NIYAMAS: són observances o regles internes; són el producte d’un canvi interior. també són 5: - Saucha: purificació corporal, emocional i mental (utilitzar tècniques que netegen cos i ment). - Santocha: contentament, acceptació i satisfacció. - Tapas: austeritat. - Svadhyaya: autoindagació a través de l’estudi; cultivar el desig de conèixer-nos una mica més. - Isvara Pranidhana: actitud d’entrega que implica la renúncia de l’ego. Per tant, fer Ioga requereix tenir en compte aquestes pautes i un cert compromís. Aquests són els dos primers passos d’aquest camí cap a la recerca interior que no podem ignorar i que implica practicar també en aquestes actituds.

“El ioga (yogash) és [l’estat en que] s’atura (nirodhah) [la identificació amb] els processos (vritti) mentals (citta)”


Entitats

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Novetats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona Us informem dels nous articles que podeu adquirir des de fa uns dies al Museu de Solsona. El primer és el llibre corresponent a les actes del “3er Col·loqui d’Arqueologia d’Odèn (el Solsonès). Darreres investigacions al Prepirineu lleidatà 2009-2011”.

s’hi conserven, i altres que mostren elements del nostre patrimoni. Us recordem que fins l’acabament de les festes de Nadal podeu visitar l’exposició “…estenent música. Mostra d’instruments musicals del món”, produïda pels Amics del Museu, i l’exposició “Obrint armaris. Mostra d’objectes del Museu no exposats”, en commemoració del 30è aniversari de la remodelació i reobertura del Museu.

També tenim a la vostra disposició una selecció de joies de plata d’alguns dels objectes més importants i significatius que

Entitats

Sol del Solsonès

Excursió a Barcelona Dimarts 10 de desembre, els membres del club social del Sol del Solsonès, acompanyats de l’educadora Anna i la Monitora Aida, van anar de visita a Barcelona. Al matí vam anar a l’Aquàrium. Allà vam poder veure peixos de tot el món, diferents tipus d’aigües i temperatures, i el que més ens va cridar l’atenció van ser els taurons i pingüins. A la tarda, després de dinar, vam anar a visitar la Fira de Santa Llúcia. Allà vam poder gaudir de tota l’artesania nadalenca en la infinitat de paradetes que hi havia. Va ser una jornada d’allò més divertida, on vam gaudir molt de les diferents activitats.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Sol del Solsonès visita la UEC per parlar obertament sobre drogues En el marc del PLEAS (Pla Estratègic d’Atenció a les drogues i promoció de la Salut), el Sol del Solsonès va visitar la UEC l’Afrau per parlar obertament sobre els riscos associats al consum de drogues i les característiques d’un consum racional i responsable. La xerrada va anar encarada a l’explicació de com les drogues afecten al nostre cervell a nivell neuronal, i quines repercussions se’n deriven en el nostre comportament i salut. Les drogues tractades van ésser sobretot l’alcohol i el cànnabis, drogues que, segons l’estudi realitzat al 2010 sobre el consum de drogues a la comarca, són les més consumides -juntament amb el tabac- entre els adolescents de 14 i 18 anys. partir d’aquí es va generar un debat amb els alumnes entorn els consums de risc. Els alumnes de la UEC es van mostrar interessats i participatius durant l'hora i quart d'hora que va durar la xerrada-debat entorn al consum de drogues. Les seves reflexions van ser profundes i mostraven una clara consciència entorn als riscos que comporten segons quins consums. Des del

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Sol, agraïm a la UEC que ens brindi, un altre any, l'oportunitat de compartir la ja dilatada experiència de l’entitat en aquest camp. Accions com aquesta ajuden a cohesionar els diferents organismes del territori i aprofiten els recursos dels Solsonès. 31


Parròquia Vigília dels Reis.- Diumenge, dia 5, Missa a les 11 del matí.

CAMBRILS

Festa dels Reis.- Missa a les 11.

CASTELLAR DE LA RIBERA

Festa dels Reis.- Dilluns, dia 6, Missa a les 11.

NAVÈS

Vigília de Reis.- Diumenge, dia 5, a 2/4 de 7 del vespre, Cavalcada de Reis a l’Ajuntament.

OGERN

Festa dels Reis.- Missa a 2/4 d’1.

SANT JUST-JOVAL

Misses pel 2014.- Aquest diumenge, dia 5, Missa a les 11 del matí. Diumenge que ve, dia 12, també a les 11. A partir d’aquest mes, les misses a l’església parroquial seran, com ja s’ha anunciat, el 1r i 2n diumenge de cada mes.

SANT CLIMENÇ

Festa dels Reis.- Aquest dissabte, 5 de gener, a les 7 del vespre, Missa i arribada dels Mags d’Orient que vindran a l’església per adorar l’Infant Jesús.

SOLSONA Misses per aquest cap de setmana.Dissabte, dia 4, com les habituals: a 2/4 de 7 de la tarda a la Companyia de Maria i a les 8 del vespre al Claustre. Diumenge, dia 5 de gener, hi haurà les següents Misses: 10 del matí a la Catedral; 11h a l’Hospital i 12h al Cor de Maria. Pel que fa al vespre, hi haurà la Missa a les 7 al Claustre, dia de l’arribada dels Reis a la mateixa Catedral. Misses pel dia de l’Epifania del Senyor.- El dia de Reis, dia 6 de gener, dilluns, l’horari serà l’habitual dels diumenges (10 del matí a la Catedral; 11 del matí a l’Hospital, 12 del migdia al Cor de Maria i 7 del vespre, en aquest cas, a la Capella del Claustre). Capella de la Mare de Déu del Claustre.- La Missa de les 7 del vespre del diumenge, dia 5, i del dilluns, dia 6, serà a la Capella del Claustre. A la Missa del dia de Reis hi participarà la Capella de Música. En acabar, ens oferirà un petit concert de cançons nadalenques. Vida Creixent.- El dijous, dia 9, a les 5 de la tarda, als locals parroquials.

Calendari Arxiprestal 2014.- Encara han sobrat alguns calendaris després que cada subscriptor el rebés dins el Full. Si algú en vol algun més o bé sabeu de famílies que no el tenen i el volen, es pot venir a buscar-lo en horari de despatx a la parròquia. Apostolat de l’Oració.- Si algú vol estampetes de l’Apostolat de l’Oració amb les intencions pel nou any 2014 pot passar pel despatx parroquial a buscar-les. Adoració eucarística.- A l’altar de la Mercè de la Catedral, cada dia, de dilluns a divendres, de 2/4 de 9 fins abans de la missa de les 10 del matí, excepte festius. I també cada dimarts, de 2/4 de 6 de la tarda fins a 2/4 de 8 del vespre, amb l’espai de Confessions habitual i el rés de Vespres. Vida Creixent.- El dijous, dia 9, a les 5 de la tarda, als locals parroquials.

PESSEBRES ARDÈVOL: Dies, 4, 6, 11 i 12 de gener. Dues sessions: 2/4 de 7 i 2/4 de 8, llevat del dia 6 que només hi ha la de 2/4 de 7. Informació i reserves: 973 47354 i 678 691 539, Glòria. SANT GUIM DE LA PLANA: Dies 4, 11 i 12 de gener. Sessions a 2/4 de 7 (torrades amb all). Reserves: 973 550 978.

PASTORETS

SOLSONA: En la festa dels Reis, a les 6 de la tarda, al Teatre de Solsona a càrrec del Grup de Teatre Lacetània.

PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 3.- A les 10 del matí, M. Teresa Terricabras Ferran. A 2/4 de 8 del vespre, M. Teresa Terricabras Ferran; Salvador Capdevila Ribalta. Dia 4.- A les 10 del matí, esposos Miquel Torres Garriga i Carmen Romero Taboada. A 2/4 de 7 de la tarda, a la Companyia de Maria, Ernest Müller Wernz (19è a.) i família; esposos Camil Call Vidal i Antònia Prunés Mas. A les 8 del vespre, esposos Joan Gilibert Rosells i Leonor Rafart Solanelles i fills: Teresa, Miquel, Pere i esposa Maria. Dia 5.- A les 10 del matí, a la Catedral, Lluís Montraveta Gilibets (13è a.); esposos Eladi Sánchez Martín i Maria Vantolra Baraldès. A les 12, al Cor de Maria, Lluís Montraveta Gilibets (13è a.); Maria Roca Castellà. Dia 6.- A les 10 del matí, a la Catedral, Roser Sabata Tarrés; Josep Colomés Serra. A les 12, al Cor de Maria, Roser Sabata Tarrés; Josefa Cinca Besora; Narcís Grífol; esposos Josep Riu Albets i Rosita Capdevila Casafont. A les 7 de la tarda, a la Catedral, Roser Sabata Tarrés. Dia 7.- A 2/4 de 8 del vespre, esposos Jaume Segarra Jordana i Maria Marsinyach Milté. Dia 8.- A les 10 del matí, Josep Tarrés Augé (12è a.) i família; Antoni Guitart Reig. A 2/4 de 8 del vespre, Joan Cases Pujantell. Dia 9.- A 2/4 de 8 del vespre, Joan Cases Pujantell. Dia 10.- A 2/4 de 8 del vespre, Joan Cases Pujantell.

Defunció de Mn. Jordi Mas i Antó El proppassat dia 29 de desembre, va morir, als 84 anys d’edat, Mn. Jordi Mas i Antó, prevere diocesà resident a Barcelona. Mn. Jordi Mas va néixer a Navàs el dia 27 de juliol de 1929 i va ser ordenat prevere el dia 13 de juliol de 1952. Durant els primers anys del seu ministeri va servir a Casserres, Cervera i Colònia Vidal. L’any 1955 va anar a estudiar a Roma, on obtingué les llicenciatures en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma i en Sagrada Escriptura a la Comissió Bíblica de Roma, després d’haver estudiat a l’Ecole Biblique de Jerusalem. Es va especialitzar en l’estudi i ensenyament del Gènesi. En tornar a Solsona va exercir com a professor de Sagrada escriptura al Seminari, del 1962 al 1969. També va exercir la docència a l’Escola Diocesana de Teologia de Solsona, a la Facultat de Teologia de Barcelona, al Centre d’Estudis Pastorals i a l’Institut de Teologia de Barcelona. L’any 1968 fou nomenat canonge de la catedral de Solsona. L’any 1981 fou Cap de Secció de Coordinació de l’Activitat Musical, del Servei de Música de la Generalitat de Catalunya, realitzant un gran nombre de traduccions de textos musicals. Com a poeta, forma part de l’Antologia de sacerdots poetes i de l’Antologia Rumbs blaus Des de la diòcesi agraïm a Mn. Jordi tot el servei dedicat i tota la seva tasca musical. Preguem per ell perquè des del cel intercedeixi per tots nosaltres. 32

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

ALTÈS


Bisbat

El Sr. Bisbe amb “Solsona Jove Ajuda”

Sempre caçaràs amb nosaltres... Què, Gerard, on anem avui?

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El voluntariat Solsona Jove Ajuda va néixer l’any 1998, gràcies a un grup de nois i noies que cercaven fer el bé a la seva societat. Aquest moviment ha continuat fins avui, amb una mitjana de quinze persones, format per joves que comencen l’ESO fins al Batxillerat. L’objectiu del moviment és ajudar els adolescents a que es formin una consciència solidària, que suposi formació en llibertat, responsabilitat, gratuïtat, servei i treball en equip. Per aconseguir aquest objectiu es fa una reunió al mes i unes activitats organitzades. Concretament aquest curs, la reunió és el primer divendres de cada mes, al Casal de Cultura; els temes són molt variats, a vegades demanats per ells mateixos, i a vegades són temes d’actualitat. Les activitats realitzades aquest any han estat: anar a la Residència d’avis, dues vegades al mes, un contacte amb alguna entitat de tipus social, (alberg de transeünts, Residència d’Amisol i, més endavant, al menjador de les Germanes Calcutes a Barcelona). El grup està adherit a Càritas Parroquial, entitat amb la qual també es col·labora fent paquets d’higiene o d’altres necessitats, segons les peticions. El dia 13 de desembre, el grup Solsona Jove Ajuda va rebre la visita del Sr. Bisbe, Mons. Xavier Novell. El Sr. Bisbe es va interessar molt per tot, preguntant a cadascú el que suposava per a ell ser voluntari. Mons. Novell va escoltar les explicacions amb molt interès i simpatia. La conversa va ser molt interessant, molt senzilla, formant-se un bon caliu. Els nois i noies van quedar molt contents.

La Societat de caçadors esportius de Llobera vol expressar el seu dolor per la sentida pèrdua del company Gerard Caball i Serra i fer arribar a la família el condol i recolzament incondicional davant aquesta dolorosa situació.

Família Caball Sant, en aquest moment tan trist us volem acompanyar en el vostre dolor. Rebeu el nostre condol i el més sincer suport. Llar d’infants i AMPA del Pi Ajuntament d'Olius

GERARD CABALL SERRA

La Comparsa Mata-Rucs et recordarà ara i sempre. Esperem que des d'allà dalt donis força a la Mercè, a la Berta i a tots els qui t'envolten per tirar endavant i no dubtis que els records que tenim perduraran per sempre.

En nom de GRUSVAS, el nostre suport i condol a la família.

Gerard, la Comparsa Mata-Rucs sempre et tindrà present i et recordarem.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Solsona, desembre de 2013 33


Poesia

Josep Maria Poblet

Memòries

M. Nadal

Memòries, vivències i records d'un testimoni (XI)

L’any dos mil tretze s’acaba, jo li diré adéu pensant si l’acabo o no brindant amb qualque nostrat vi o cava, car ma Nació resta esclava avui, d’un govern pedant que frueix amb joia, asfixiant nostra identitat, sens trava. Molts Vips, nats enzes de mena “que desprecian quanto ignoran y en sus mentes atesoran” accions per viure d’esquena a la culta i sàvia Europa, on tot déu sap fil per randa els desencerts d’una banda de Vips que viatgen a popa del vast vaixell europeu, segur que allí romandran mentre cabuts, es creuran salvadors d’Espanya, oh Déu.... quan són només uns sapastres culpables de mil desastres.

L'arribada de les tropes al Miracle Requisaren també menjar, carros de transport i el que els feia més gràcia o servei (qui més amos que ells?). Digueren que si volíem salvar el que poguéssim, calia amagar-ho urgentment. Renoi! I quina s'armà llavors! - I com ho farem?, digué la mare - Mireu -li contestaren ells- aquí teniu boscos a tocar de casa. Amagueu tot el que pugueu. Però cuidado! pot ser que hi siguem també nosaltres obligats. No ens mireu ni doneu cap mostra de que ens coneixeu de res; ens afusellarien, ho enteneu? Tampoc no volgueren que llavors aviséssim al masover pare (els nois estaven amagats per quintes. - Digueu sols que ho sabeu casualment, però feu-ho, si voleu salvar alguna cosa. Això serà sols qüestió d'unes hores, durarà poc, és segur! La mare, agraïda, els donà pa, tocino i un parell de conills vius. Llavors el problema el tingueren ells per amagar-ho dels altres: -Ja ens espavilarem, digueren. Suposo que cap al bosc també falta gent. Com aquella nit penso que no havíem treballat tots mai tant: Quin tràfec! A treure el masover mules, vaques, menjar i tot el que era possible. I la mare unes cabres, dos vedells i un ruc. I el més imprescindible: ajudats pels nois del masover, que es quedaren de guàrdia, donant menjar al bestiar, perquè no fessin soroll! Sí, cert, els dos soldats tenien raó: L'endemà a la nit hi hagué un gran trànsit de camions i vehicles de tota mena. Se n'anaren. Però a casa, com que havien de fer marrada d'uns dos quilòmetres, per sort no vingueren. Sí a altres cases que els queien més al pas, sobretot al nort del Solsonès. A moltes els ho prengueren tot (carícies de la guerra). Molt poc després arribà l'exèrcit franquista. Per allí passà tota una divisió (deu o dotze mil homes). Al Miracle s'hi quedaren sols un fort destacament i l'Estat Major compost pel general Urrutia i uns quants oficials més, per organitzar la cosa: el nou ajuntament, etc. etc. Al moment d'entrar els nacionals, l'únic frare que es trobava al Miracle amb sotana (l'havia tingut també desada?) era el Pare Lladós, home curt, bastant sota metro i mig, en això i en altres aspectes que no fa aquí el cas...El saludà el general Urrutia, home de quasi dos metres. I el Pare li digué, penjant-se-li al coll: -Mi general, me permite un abrazo? El que passà és que quedà allí penjat al seu coll uns segons, sense tocar de peus a terra, fent moure les cametes amb tanta pressa i més art que Ronaldo fent la "bicicleta" al futbol, provocant el riure amagat dels allí presents. A la tarda, per celebrar-ho, s'organitzà un ball de soldats amb noies dels voltants, mentre l'esmentat Pare Lladós es passejava cofoi per allí dient a la gent: - És que ara sóc la màxima autoritat del Miracle. El ball, el ball, que a punt estiguérem tots de ballar-la, però la Negra. Sobretot les parelles, que ballaven sobre un gran dipòsit d'aigua i que a l'endemà s'havia ensorrat per una part del centre. Això sí que fou atribuït a un vertader miracle del Miracle! Si arriba a passar durant el ball, una gran desgràcia! Hi hagué comentaris de tota mena i no faltà els quins digueren que havia estat un càstig per haver fet ball. Penso que hi hagué una gran sort aquesta vegada. Llavors aquí tinguérem un xic més de tranquil·litat. Però deixem-ho per avui. Fins la propera, si Déu vol. La propera: La ressaca de la guerra, i la Mundial!

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

34

Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El brindis, per l’any vinent


Opinió

Ramon Gualdo

Apartem els núvols que ens amaguen la claror Aquesta serà una de les feines -dins de moltes mésque haurem de realitzar sovint. De cara a anar cap a la Consulta i tenint pregunta i data, ara ens hem de trossar bé les espardenyes, per fressar aquest camí. Tots els que volem votar hem de saber per endavant que toparem amb els atacs i amenaces dels governants de l'Estat. Van profanant el cel blau del nostre país i ens hi plantifiquen núvols per tapar-nos la claror. Diuen que no s'ha de negociar res, i que no permetran pas que fem la consulta. Es van rellevant en els seus sermonets: Una hora ho diu Mariano Rajoy i una altra hora ho diu la Soraya Sáenz de Santa María o algun altre ministre. Si al titular hi he posat un bocinet de la cançó Fe no és esperar, a la mateixa hi diu "no espereu que el blat creixi si abans no l'hem sembrat". Doncs, nosaltres hem començat a sembrar, damunt del tros hi hem escampat pregunta i data. Però no podem abandonar els nostres camps llaurats. Podria venir el qui en diem "mal sembrador", i ens plantaria cogula i males herbes. Ho intentaran, aquella gent tan ufana, ja sabeu com les gasten. http://www.planetasimi.com

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'acudit del Simi

Pot ser que algun cop vegem males herbes al camp. Les haurem d'arrencar, ens haurem d'ajupir, encara que l'ossada ens faci mal. Ens espera una penosa lluita per l'avui i pel demà. Ens aniran passant núvols, ens tancaran la porta amb males maneres, ens voldran amagar la claror. Però nosaltres hem de fer la nostra, hem d'aprofitar les escletxes de sol que ens arribin per anar treballant. Quina feinada, apartant núvols! Hem d'estar preparats, perquè els núvols podrien ser molt espessos. Fins i tot arribaria algun dia que les amenaces i els atacs siguin tan abundants que ens poden caure al damunt com un xàfec d'estiu, llamps i trons, i l'aigua a bots i a barrals. Però vull ser optimista. Encara que els cops de porta de Rajoy semblen trons eixordadors, després de la tempesta ve la calma. Arribarà un moment que se'ls acabaran els núvols que empastifen. En obrir la finestra veurem el cel ben net. Ho dic perquè tinc fe en el meu poble. Mentre sentim aquella olor de terra mullada, més enllà veurem l'arc de Sant Martí amb una coloraina viva, perquè seran els colors brillants de la llibertat. I a la vora dels camins hi començaran a néixer flors a cada instant.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

35


Atletisme

Centre Excursionista del Solsonès

Solsonins a la Cursa dels Nassos d’Oliana Aquest diumenge dia 29 de desembre es va celebrar una nova edició de la cursa dels Nassos a Oliana, la prova constava de dos recorreguts: Un de 5 km i un altre de 10 km amb un desnivell positiu acumulat que feia suar tots els excessos alimentaris d’aquests dies. La prova de 10 km va donar el tret de sortida a les 11h amb una boira que et deixava glaçat, però que a mesura que va anar avançant el dia es va anar aixecant, donant lloc a un gelat però magnífic dia asolellat. Van arribar a meta 120 corredors encapçalats pel Francesc Jovè Riart amb un temps de 44:47 i Gerard Jové Riart amb un temps de 45:20. De l’equip de Curses i Marxes del Centre Excursionista del Solsonès hi va haver una gran i molt bona partcipació, ja que tots els seus integrants van fer molt bon paper:

En la categoria general femenina: Mavil Gil: 1a amb un temps de 52:05 i 10a de la general Maite Balaguer: 2a amb un temps de 59:00 i 36a de la general En la categoria masculina veterans, el podi es va completar íntegrament per corredors de l’equip: Lluís Massana: 1r amb un temps de 49:46 i 5è de la general Josep Codina: 2n amb un temps de 51:11 i 8è de la general Xavi Aubarell: 3r amb un temps de 52:56 i 12è de la general. La resta d’integrants de l’equip tampoc no ho van fer gens malament: Josep García 7è amb un temps de 51:09 Valentí Sala 25è amb un temps de 56:33 Jordi Masdenpinós 36è amb un temps de 59:00 Jaume Pla 45è amb un temps de 1:01

Futbol sala

Romà Guitart 52è amb un temps de 1:02 Eduard Farrés 69è amb un temps de 1:06 Adriana Pérez 73e amb un temps de 1:07 Cal destacar com sempre al Jordi Masdenpinós i el Josep Codina que van anar fins Oliana amb bicicleta. També cal destacar la presència i també molt bon paper d’altres Solsonins: Lluís Martí 24è amb un temps de 56:21, David Lupiáñez 31è amb un temps de 58:12, Pilar Bonache 3a en categoria veterana i un temps de 1:23. En la prova de 5 Km. que va sortir mitja hora més tard va guanyar l’atleta Solsoní Lluís Villaró amb un temps de 18:07, i en categoria femenina la Montse Colilles amb un temps de 24:27. També hi va haver participació destacada del Centre Excursionista del Solsonès quedant a la general de la següent manera: Marc Masana Masana: 9è amb un temps de 24:25 Jaume Masana Simon: 17è amb un temps de 26:10 Laia Camps Colilles: 25è amb un temps de 28:21

Montse Riu - Fotos: Organització torneig

Torneig benèfic de futbol sala a la Vall de Lord El passat dia 21 de desembre es va dur a terme el primer torneig benèfic de futbol femení per a la recollida d’aliments Es van realitzar diferents partits durant al matí i la final a la tarda. Es va comptar amb la presència de 2 equips de Balaguer per a poder fer aquest torneig. El torneig, el van organitzar les components del futbol sala femení i va comptar amb el suport del CE Sant Llorenç, l’Ajuntament de Sant Llorenç i Càritas, i la col.laboració del Bar Restaurant Bon Dia. Gràcies a aquest torneig es va recollir una molt bona quantitat d’aliments. 36

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

En la categoria general masculina Joan Escolies: 3r amb un temps de 47:01


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

31a Cursa de l’indiot de Mollerussa

14a Cursa dels Nassos de Barcelona

Sancho Ayala, s’emporta l’Indiot a Solsona

Sancho Ayala i Lluís Villaró entre els millors a Barcelona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dijous dia 26 de desembre, dia de Sant Esteve, es va disputar a Mollerussa la popular Cursa de l’Indiot. El fred no va ser cap obstacle, perquè més de 800 atletes s’aplegaren a la sortida de la popular cursa de l’Indiot, un total de 7 curses en les diferents categories i distàncies. La cursa que va aplegar més participants va ser la cursa de 8 km., un circuit de 4 km al que es donava 2 voltes. El recorregut, força ràpid, combinava terra i asfalt. Amb la participació de 3 atletes del Club Fondistes del Solsonès; Sancho Ayala, Lluís Villaró, i Josep Alconchel. Sancho Ayala va anar sempre al cap de la cursa, seguint el ritme de l’Antoni Carulla. Ben aviat anaven tots dos sols, fins al km 4, que el Sancho es va anar distanciant i amb un temps de 26’01 minuts va creuar la meta com a guanyador de la cursa de l’Indiot 2013. Segon va ser Antoni Carulla amb un temps de 26’36 minuts, i tercer va ser Josep M. Pijuan amb 26’39 minuts. Lluís Villaró va entrar al lloc 11 de la general amb un temps de 28’52 minuts. I Josep Alconchel va entrar al lloc 204 de la general amb un temps de 37’41. En dones la guanyadora va ser Núria Ribalta amb 33’10 minuts, segona va ser Núria Esteve amb 34’28 i tercera Mireia Martí amb 34’54. L’últim atleta va fer un temps de 58 minuts.

Dimarts dia 31 de desembre a les 5’30 h. de la tarda es va donar la sortida a la popular cursa dels “Nassos” 2013 de 10 km, amb una participació record de 11.500 atletes inscrits. Un recorregut força pla per la zona de Mar Bella, amb sortida i arribada al C/ de la Selva de Mar. Els Fondistes del Solsonès van ser representats per, Sancho Ayala, Lluís Villaro, Xavi Farré, Josep Alconchel i Meri Martín. També van participar Raül Viladrich, Sandra Riu, Àngel Jorba i Mercè Gilabert. La cursa va tenir tres sortides diferenciades per tres minuts, la primera va ser pels atletes en cadires de rodes, la segona va ser pels atletes d’elit i les millors 300 marques, entre ells (Sancho Ayala i Lluís Villaro) i els atletes amb marca inferior a 50 minuts, i la tercera sortida va ser per la resta dels participants; la classificació és per temps real. Sancho Ayala va fer una magnífica cursa, rebaixant en 1 segon la seva millor marca en aquesta cursa, i amb un temps de 31’50 minuts va creuar la meta al lloc 21 de la general, millorant la seva millor classificació de sempre. Lluís Villaró, que també va sortir entre els millors, va fer un molt bon temps de 34’46 minuts, entrant al lloc 115 de la general. Xavi Farré: lloc a la general 509 temps 38’36. Josep Alconchel: lloc a la general 3.641 temps 47’53. Meri Martín: lloc a la general 5.702 temps 52’47. Raül Viladrich: lloc a la general 5.574 temps 52’28. Sandra Riu: lloc a la general 5.976 temps 53’31. Mercè Gilabert: lloc a la general 7.950 temps 59’57. Angel Jorba: lloc a la general 7.955 temps 59’57. La cursa va ser dominada pels atletes marroquins que van copar el podi. El guanyador va ser l’atleta del F.C.B Ilias Fifa, amb un temps de 29’30 minuts, segon va entrar Samir Booychamane amb un temps de 29’47minuts, i tercer Mohamed Benhbarka amb un temps de 29’57 minuts. La categoria de dones va tornar a ser guanyada per l’actual campiona de Catalunya de 10 km. Lidia Rodríguez del Santutxu, amb una marca de 33’03 minuts per davant de la seva companya de club Gema Barrachina amb un temps de 33’33 minuts, i tercera va entrar Marisa Casanueva del New Balance amb 34’11 minuts.

Pròximes curses 12 de gener: Mitja Marató i 10 km de Sitges 19 de gener: Cursa de l’oli a Borges Blanques 10'300 km 25 de gener: Circuit Arcs, Suria 15 km. Més informació: Ribera Esports i www.atletisme.com http://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

37


Tirada nadalenca

Club de Tir Solsonès

Una tirada nadalenca amb molta competitivitat i companyonia Les condicions meteorològiques ho van posar molt difícil als nostres participants El passat 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, va tenir lloc la tirada nadalenca a les nostres instal·lacions. Aquesta tirada, any rere any es consolida per ser una tirada especial amb uns premis molt adients en aquestes dates.

Joan Tuyà, Antoni Ferrer i Luis Santos es van fer amb el podi de la tirada en aquesta ocasió, en el desempat a “muerte súbita”. En l’àmbit més local, el tirador més destacat va ser el Josep Sabata, aconseguint un merescut 5è lloc amb 23 plats trencats.

Com és propi en aquesta època de l’any, la principal dificultat va recaure en combatre i superar les condicions climatològiques. Les baixes temperatures pròpies de la zona pre-pirinenca i el vent d’aquests últims dies, van fer que cap dels participans no obtingués la màxima puntuació, i que fossin els quatre únics tiradors amb 24 plats trencats els qui optessin al podi. Finalment, la tirada la van completar nou esquadres de tiradors provinents de tot Catalunya. El top-ten de la classificació va quedar de la següent manera:

Les nou esquadres de tiradors i els seus incondicionals acompanyants van voler compartir tot un matí entre plats i felicitacions. Des de l’organització també us desitgem Bones Festes i Feliç 2014.

1.............................. 24..................Tuyà Colet, Joan 2.............................. 24..................Ferrer Canals, Antoni 3.............................. 24..................Santos Ruiz, Luis 4.............................. 24..................Sayos Roma, Joan 5.............................. 23..................Sabata Cererols, Josep 6.............................. 23..................Volart Cot, Jordi 7.............................. 22..................Fonts Oliva, Joan Ramon 8.............................. 22..................Alvarez Morales, Fernando 9.............................. 22..................Campeny Isern, Manel 10............................. 22..................Rey Pastrana, Fco. Javier

Bàsquet

CB Solsona

Expedició del Club Bàsquet Solsona al Nou Congost El passat diumenge dia 29 una expedició formada per 111 solsonins (53 nens i nenes, 5 entrenadors acompanyants i 53 socis adults) es van desplaçar a Manresa per assistir al partit de bàsquet La Bruixa d’Or – Bilbao Basket. Els joves esportistes solsonins van poder gaudir d’un partit ACB en el que l’equip del Bilbao es va imposar amb claredat i millor joc (La Bruixa d’Or 66 – Bilbao

Basket 88). Es dóna la circumstància que tres dels jugadors de l’encontre en la seva etapa de formació van venir a Solsona al Campus de Tecnificació Elite Jove. Per part de l’equip manresà, Salva Arco (anys 2000 i 2002) i per part del Bilbao, el base Raül López (1994 i 1995) i l’aler Àlex Mumbrú (1994). Un gran orgull per als solsonins amants del bàsquet. 38

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Classificació........... Resultat.......Cognoms, Nom


Bitlles catalanes

Antoni Márquez

Lliga d’hivern “Cal Monegal” 3a. Jornada - 29 de desembre de 2013 Molt interessant tercera jornada de la Lliga d’Hivern de bitlles “Can Monegal”. Resultats molt més ajustats que la darrera i que ho deixa tot obert per tres equips que aspiren a guanyar-la: Olius X, La Plana A i Solsona. Anem pels resultats: Els tes equips mencionats van resoldre amb victòria les seves partides, algunes força ajustades però guanyades a la fi. El duel entre els dos equips de La Plana es va resoldre amb victòria de l'A (amb més diferència del que semblava) i deixa els Z fora d’assolir el campionat. El Solsona s'ho va passar malament amb l’Olius X i amb els Júniors Negre, que no van saber guanyar per manca d’experiència final. Olius Z, que tenia possibilitats fins i tot de liderar la lliga, es va deixar totes les opcions amb les derrotes contra Solsona i Estel. Olius K i Estel lluiten per la zona mitja de la taula. La partida entre ells, se la van emportar els d’Olius i aquests van fer suar a La Plana A fins al final de la partida entre tots dos. Els dos equips de Sant Llorenç de Morunys, molt matiners en arribar a la plaça, van fer el mateix balanç: 1 guanyada i dues perdudes. Olius Júnior Negre avança La Fura per punts i encara que van guanyar els seus rivals júniors del Groc, encara

Joan Ribera del Solsona, millor puntuació de la jornada i segon ple (60 punts) de la competició

es lamenten de no haver pogut donar la sorpresa de guanyar el Solsona en no saber resoldre les tirades finals. Aquí es va notar molt la manca d’experiència, que de ben segur guanyaran competint. La Fura van posar voluntat, tot i no poder completar l’equip, amb puntuacions individuals importants. Finalment l’Olius Júnior Groc no va tenir el seu dia i no es van acostar als 100 punts a cap de les seves partides. També estan en fase d’aprenentatge. Tal com s’ha comentat, la darrera jornada està molt més que interessant, amb l’Olius X que haurà d’enfrontar-se als dos equips de La Plana, primerament amb l'A, que en els cas de guanyar-lo els faria campions matemàticament.

Els bitllaires de Sant Llorenç de Morunys, els més matinadors

Preparant material pels entrepans...

Classificació general

Resultats

..................................... Jug......... Gua........ Emp....... Per.......Pf.......Pc......Punts

Estel............................ Olius K........................ 109..............119 Olius X........................ Arcada Bl.................... 133..............110 La Plana A.................. Arcada Gr.................... 121..............118 La Plana Z................... La Fura........................ 133............... 99 Olius Z........................ Solsona........................ 115............. 125 Olius Jr N.................... Olius Jr G................... 81................. 71 Estel............................ Olius X........................ 115............. 126 Arcada Bl.................... Olius Z......................... 123..............133 Olius Jr G................... Arcada Gr.................... 60................. 90 La Fura........................ Olius K........................ 71............... 122 La Plana Z................... La Plana A................... 130..............143 Solsona........................ Olius Jr N.................... 119.............. 111 Olius Z........................ Estel............................. 107..............118 Olius X........................ La Fura........................ 152............... 54 Arcada Gr................... La Plana Z................... 112..............146 Solsona........................ Olius Jr G................... 135............... 62 La Plana A.................. Olius K........................ 119..............109 Arcada Bl.................... Olius Jr N.................... 118..............109

1 Olius X........................ 9..............9..............0............0......1202...895.......... 18 2 La Plana A.................. 9..............8..............0............1......1105....939.......... 16 3 Solsona........................ 9..............7..............0............2......1169...1046......... 14 4 La Plana Z................... 9..............6..............0............3......1253....967..........12 Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Francisco Ariza de La Plana Z, líder de la classificació individual de la Lliga d’Hivern “Cal Monegal”

5 Olius Z........................ 9..............6..............0............3......1184...1060.........12 6 Olius K........................ 9..............4..............0............5......1044..1015...........8 7 Estel............................ 9..............4..............0............5......1018....990...........8 8 Arcada Gr................... 9..............3..............0............6.......974....945............6 9 Arcada Bl.................... 9..............3..............0............6.......864...1046...........6 10 Olius Jr N.................. 9..............2..............0............7.......889...1018...........4 11 La Fura...................... 9..............2..............0............7.......790...1012...........4 12 Olius Jr G................. 9..............0..............0............9.......521....1080...........0

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

39


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

CF Solsona A (Temporada 2013 – 14)

CF Solsona B (Temporada 2013 – 14) A dalt d’esquerra a dreta: Dani Romero, Marcel Riu, Ricard Roures, Ricard Irla, Ignasi Ballarà, Nil Camañes, Jordi Sánchez. Al mig d’esquerra a dreta: Carles Pérez, Jordi Sarri, Albert Viladrich (entrenador), Isidre Angrill (president), Jordi Sant (delegat), Remí Viladrich, Roger Garriga. A baix d’esquerra a dreta: Bernat Moreno, Moha Chenouffi, Andreu Barniol, Joan Josep Rovira, Albert Areste, Marc Argerich, Arnau Valero, Marc Martínez, Josep Maria Moreno. 40

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Foto: Miquel Manzano - Celsona

A dalt d’esquerra a dreta: David Romero, Arnau Múrcia, Jordi Rodríguez, Éric Comellas, Josep Sala, Jordi Codina, Roger Senarriaga, David Andreu, Joan Vilaró. Al mig d’esquerra a dreta: Josep Camañes (auxiliar sanitari), Isidre Angrill (president), Candi Viladrich (entrenador), Gerard Ribera (delegat), Climent Ratera, Marc Lorca. A baix d’esquerra a dreta: Jordi Puig, Joan Solé, Marcel Carrio, David Alconchel, Martín Ezpeleta, Àlex Alarcón, Arturo Gandara, Robert Tripiana, Àlex Novelles.


Lliga de botifarra

Lliga de botifarra

Antoni Márquez

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Coordinador de La Lliga de Botifarra

La lliga descansa 15 dies

Lliga de la Botifarra del Solsonès 2013-2014

10a. Jornada

Quant només falta una jornada per acabar la primera volta del campionat, i amb una taula classificatòria molt emocionant, la Lliga fa una petita parada hivernal per tal d’agafar forces per encarar la final de la primera volta i tota la segona, que es preveuen més que disputades. Seguirà l’Olius Negre marcant aquest ritme tan bo durant tot el campionat? El Llobera, el Lladurs, el Navès i el Càmping seran capaços de seguir i avançar al líder? El Sant Climenç, el Solsona i el Castellar sabran fer una bona remuntada i acabar als primers llocs? L’Olius Groc, el Cambrils i el Freixinet sortiran de la part baixa de la taula? El 2014 també serà un any vibrant a La Lliga de Botifarra. I per la meva part, en nom de la JNC i CDC del Solsonès, només em resta desitjar-vos un molt bon 2014 ple de felicitat, bons moments i grans partides a la botifarra.

La penúltima jornada de la primera volta de la Lliga de Botifarra ha estat força interessant quant a resultats

Equip de Botifarra de Lladurs 2013-14

D’entrada, l’Olius Negre, que descansava aquesta jornada, ha mantingut la seva diferència amb el segon classificat, Llobera, que s’ha vist sorprès a casa seva pel Solsona. L’Olius Groc per la seva part va vèncer a Lladurs, que aspiraven a la segona posició després de la seva victòria a Freixinet a la partida endarrerida de la jornada anterior. D’aquesta manera es queda a la tercera posició provisional empatat amb Navès i Càmping, que porten una ratxa guanyadora i volen aspirar al liderat després de les seves victòries sobre Castellar els primers i a Freixinet els segons. Sant Climenç no vol perdre el ritme i guanyant al Cambrils intenten no despenjar-se. Els/les del Solsona han d'estar satisfets/es per derrotar els campions vigents, cosa que no havia fet ningú fins ara i els posiciona primers del grup de mitja taula avall. Castellar sembla perdre una mica d’empenta. Olius Groc (amb una victòria amb el sempre difícil Lladurs) i Cambrils i Freixinet (que no acaben de trobar la sort per enllaçar victòries i anar endavant) tanquen la classificació.

Classificació General

La darrera jornada de la primera volta farà descansar el Lladurs i pot embolicar més la classificació d’aquesta Lliga de Botifarra on el bon ambient és el més important. Molt bon any a tothom!!

Freixinet - Lladurs...........................................................................4-6

Equips..........................Pj...Pg... Pe...... Pp.....Psg... Psp....Pse...... Psp.... Punts

Olius Negre....................... 9......7...... 1......... 1....... 58.......32.......0........8375..........15 Llobera............................. 9......5...... 3......... 1....... 51.......39.......0........8046..........13 Lladurs............................ 10.....5...... 1......... 4....... 53.......47.......0........7798..........11 Navès............................... 9......4...... 3......... 2....... 49.......41.......0........7783..........11 Camping El Solsonès........ 9......4...... 3......... 2....... 48.......41.......1........7764..........11 Sant Climenç..................... 9......4...... 2......... 3....... 47.......43.......0........7468..........10 Solsona Can Mascaró......... 9......3...... 2......... 4........41.......48.......1........6793........... 8 C. de la Ribera.................. 9......3...... 1......... 5....... 38.......51.......1........ 6318........... 7 Olius Groc......................... 9......2...... 2......... 5....... 36.......54.......0........6529........... 6 Cambrils........................... 9......1...... 2......... 6....... 37.......52.......1........6926........... 4 Freixinet........................... 9......1...... 2......... 6....... 39.......47.......2........6786........... 4 PSG= Partides guanyades , PSP= Partides perdudes, PSE= Partides empatades , PSP=Punts de partit

Resultats Jornada 10 Sant Climenç - Cambrils.................................................................6-4 Lladurs - Olius Groc.......................................................................4-6 Llobera - Solsona............................................................................4-6 Freixinet - Càmping........................................................................4-5 Navès - C. de la Ribera...................................................................7-3

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Olius Negre...........................................................................Descansa

Pròxima Jornada 12 de gener del 2014 Freixinet - Navès: Diumenge 6h, Local Social C. de la Ribera - Cambrils: Diumenge 6h, Local Social Llobera - Sant Climenç: Diumenge 6h, Local Social Olius Groc – Càmping: Diumenge 6h, Bar Olius Solsona- Olius Negre: Diumenge 6h, Can Mascaró Lladurs: Descansa

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

41


Societat

Aquesta parella tan eixerida han celebrat els 50 anys de casats.

Enhorabona a Mercè Montanyà, guanyadora de la Panera de Nadal del Bar-Restaurant Olius! Bones festes i feliç any nou 2014!!!

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Felicitats de part de la família!!!

42

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014


Música

Miquel Manzano

L'Orfeó Nova Solsona transmet l'esperit nadalenc Pels carrers de Solsona i a la Residència Hospital Pere Màrtir Colomés L’Orfeó Nova Solsona va oferir als solsonins i visitants una cantada de nadales. Va ser dissabte passat, dia de Sants Innocents, pels carrers del nucli antic de Solsona. Sota la direcció de l’Anna Camps, els cantaires de l’Orfeó van oferir un ampli repertori amb les nadales més emblemàtiques. El públic va escoltar, entra altres, Fum, fum, fum; El trineu; La carona de rosa (innocentada); Santa Nit. Abans, l'Orfeó va ser a la Residència Hospital Pere Màrtir Colomés, on van cantar un repertori similar al del Concert de Nadal al Teatre Comarcal de Solsona.

Programació Especial Nadal

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Anuari 2013: de dilluns a dijous a la 1 del migdia (repeticions el mateix dia a les 8 del vespre i l’endemà a els 9 del matí) del 23 de desembre al 2 de gener

SOLSONA FM – PROGRAMACIÓ 2013/2014 Programació Regular

Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia De vacances fins el 6 de gener

L’Informatiu: divendres a la 1 del migdia i a 7 de la tarda (repeticions dissabte i diumenge a les 3 Racó de poesia: dilluns a les 9 del matí (repetició dissabte a la 1 del migdia) Tornem el 13 de gener de la tarda) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició El Compromís Ciutadà: diumenge a les 8 del vespre Felicitacions P3 Vinyet: cada dia a ¼ de 10 del matí, ¼ dimarts a les 10 del matí) de 2 del migdia, ¼ de 5 de la tarda i ¼ de 8 del vespre Electrozona: dissabte a 2/4 d’11 de la nit (repetició En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició fins el 6 de gener dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Tornem l’11 de diumenge a les 10 del matí) De vacances fins el 8 de gener Agenda de Nadal: cada dia a ¾ de 9 del matí, ¾ de 12 gener Poemes 6è Arrels: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del matí i a les 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí) del 23 de desembre al 5 de gener

del migdia, ¾ de 4 de la tarda i ¾ de 8 del vespre del 23 de desembre al 6 de gener

Rodamóns: dilluns a les 10 del matí (repetició GPS: divendres a les 8 del vespre (repetició dilluns diumenge a les 11 del matí) Vacances del 30 de a 2/4 de 10 del vespre) Concurs Nadales Consell Comarcal: de dilluns a L’Aula: diumenge a les 12 del migdia (repetició desembre al 5 de gener divendres a 2/4 de 10 del matí i a 2/4 de 6 de la tarda dimecres a les 12 del migdia)

107.5 FM - www.solsonafm.cat · Busca’ns al Facebook i al Twitter · Més informació: 973 48 42 25 - info@solsonafm.cat

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

43


Teatre

Redacció. Fotos: Lluís Closa

Les Tremendines escenifiquen Els Pastorets a la Residència

Tradicions

Miquel Manzano

Nadales sota l'arbre de la plaça

La Coral Club Sant Jordi i el Club de Jubilats Estel van cantar nadales dimecres passat dia 1 sota l'avet de la plaça Major. Els assistents van acompanyar les tradicionals cançons nadalenques amb torrons i neules 44

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El grup de teatre les Tremendines va representar el passat divendres 27 de desembre Els Pastorets davant els àvis i les àvies de la Residència Hospital Pere Màrtir Colomès.


Música

Carnaval

Miquel Manzano

Akústix estrena temes propis al bar Casal

Associació de Festes del Carnaval de Solsona

Si no t’ha tocat “la grossa de cap d’any”, et tocaran “la tetes del carnaval” El Ca r nava l de Solsona comença l’any posant a la venda el dia 2 de gener de 2014 els números del testament del Carnestoltes als establiments de la UBAC (Unió de Botiguers Amics del Carnaval). La imatge d’aquest any està caracteritzada per seguir la línia gràfica de La Grossa de Cap d’Any, sent la seva protagonista “la tetes”, un dels 4 nans Solsonins. Cada butlleta té un preu de 2,5 euros i juga amb 5 números diferents. El premi, aquest any augmenta a 6.000 euros a gastar en un dia en els establiments de la UBAC, i s’anunciarà el guanyador durant el Ball de Disfresses del Carnaval, el dimarts dia 4 de març de 2014.

Mònica Mendoza (piano), Teresa Gonzàlez (veu), Marc Montraveta (veu i guitarra)

El grup musical solsoní Akústix va oferir un concert al bar Casal el passat divendres 27 de desembre al vespre. El concert va comptar amb un nombrós públic. El grup va oferir, de forma gratuïta, un concert on es van poder escoltar els primers temes propis compostos, les versions acústiques que els caracteritzen i alguns clàssics nadalencs revisats.

Carnaval

Miquel Manzano

L'altre Quarto dels Gegants a Ca l'Esquitx

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El públic va guadir del concert i fins i tot va demanar la repetició d'alguns temes

Des de fa uns dies l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona mostra per segon any consecutiu el seu particular Quarto dels Gegants a Ca l'Esquitx.

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

45


Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Humor

Sortim a sopar?

46

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014


Publicacions

Josep M. Borés

El Bocamoll número 18 ja és a les cases de Castellar El Bocamoll, la publicació d'informació social i cultural de Castellar de la Ribera, ha estat distribuïda als veïns del municipi fa uns dies. Aprofitant el cap d'A ny, s'ha editat el número 18 d'aquesta revista local. El Bocamoll 18 consta de 48 planes d'informació de Castellar amb les seccions habituals: La casa de pagès on es parla de Cària, l'entrevista a veïns, enguany a Núria Colell Llena, el plafó municipal, els reportatges de les festes socials i activitats del municipi, els naixements, els resultats esportius. La secció cultural l'encapçala un bocí d'història de Pampa i Bernat de Pampa, el IX Premi Cultural Jordi Sunyer i Pla, receptes i passatemps entre altres seccions.

En aquesta edició s'acompleixen els 10 anys d'edició d'El Bocamoll, efemèride important per a una petita publicació que ha estat possible gràcies a l'empenta de tots els veïns de Castellar. Des dels seus inicis, gràcies a l'esforç de Xavier Solé el desembre de 2003 naixia aquesta revista amb una estructura sòlida i que permetia la seva continuïtat i que ha gaudit dins cada número editat, de reportatges, racons històrics i entrevistes amb veïns que ja quedaran per sempre reconeguts sobre paper. Un gran treball de difusió. Rebeu des d'aquí la nostra felicitació tots els que, poc o molt, heu tingut moments dedicats a El Bocamoll. Per molts anys. El Bocamoll el podreu adquirir en diverses llibreries de Solsona. Gaudiu-ne.

Guia de serveis AUTOMOCIÓ Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BARS - RESTAURANTS

Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Restaurant Càmping El Solsonès.......973 48 28 61

MODA

Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

CARNISSERIES Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

ESPORTS

Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

construccions metàl.liques La Farga del Solsonès, SL Ctra. C-55, km. 78,5 - Pol. Pronisa - 25280 Solsona 973 48 01 51 - Fax: 973 48 05 69

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PINTURES Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66

PERRUQUERIES Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Riu - Josep M. Riu - 5 places Servei 24 hores...............660 40 47 95 - 973 48 25 65 Taxi Albert Mas Borés - 5 places Servei 24 hores...............661 84 84 45 - 689 13 08 08 Taxi A l'hora Higueras - fins a 8 places Servei 24 hores....................................... 630 82 16 52 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24 Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112

Celsona 857 - Divendres, 3-1-2014

47


Celsona 857 web  

Divendres 3 de gener de 2014