Page 1


Solsona

Miquel Manzano

Miquel Manzano

Freixinet recupera una antiga tradició amb la festa Adesiara

Es comuniquen 173 avisos a través del web Solsona Soluciona

Se celebrarà demà a la plaça Major del poble

L'Ajuntament ja n'ha resolt 115 (66,4%)

La regidora, l'alcalde i la presidenta de l’associació de veïns

http://soluciona.ajsolsona.cat

Gràcies a l'esforç de l’Associació de Veïns de Freixinet i rodalia i l’Ajuntament de Riner s'ha aconseguit recuperar una festa tradicional que es va perdre a final dels 60 i que es feia des de final del segle XIX. L'Adesiara (abans i ara) se celebrarà demà dissabte a Freixinet i tal i com indica el seu nom serà una combinació d'elements tradicionals amb noves incorporacions. Dimecres se'ns va fer la presentació a l'Ajuntament de Riner amb la presència de l’alcalde, Joan Solà, la regidora Immaculada Pujol i la presidenta de l’Associació de Veïns de Freixinet i Rodalies, Pilar Xixons. Solà va destacar que "aquestes festes tradicionals ajuden a enfortir la nostra catalanitat i la cultura del municipi" i alhora "mantenim l’esperit del poble" . Els actes d'aquesta Festa Major antiga o Festa de les Enramades començaran demà a les 6 de la tarda a Freixinet amb jocs populars i campionat de botifarra. A 2/4 de 8 hi haurà cercavila amb els gegants amb un nou vals compost per Trini Mujal. A les 9, tallers de danses tradicionals. A 2/4 de 10, ball amb la Sonsoni, on es faran els tradicionals ball de rams, ball robat, ball del fanalet, un sorteig de la toia (una panera) i danses tradicionals, a la plaça del poble. Tancarà la festa un concert amb Les Absentes. La festa, que vol revaloritzar la plaça Major de Freixinet, s'ha recuperat també gràcies al programa del Departament de Cultura Tallers per la festa. Els veïns han fet 2 cursos, un per aprendre a engalanar i l'altre per aprendre a dansar els balls que s'havien perdut. La plaça estarà engalanada amb uns rams de boix, palla i roelles de paper. Pel ball del Fanalet s'han elaborat uns fanalets de cartolina i material reciclat.

Mobiliari urbà en mal estat, fanals fosos, embornals embussats i altres desperfectes en el paviment dels carrers són els problemes més comuns que els solsonins han comunicat a l’Ajuntament de forma virtual a través del web Solsona Soluciona (http://soluciona.ajsolsona. cat). En total s'han emès 173 avisos des de la seva posada en marxa, el març del 2011. El 66,4 % d’aquests problemes ja han estat resolts i en el 13,8% dels casos detectats els serveis municipals hi estan treballant. Un 19,6 % dels avisos es troben pendents de resoldre. Cal tenir en compte que, a banda de les esmentades, hi ha una vintena d’incidències que han estat eliminades per considerar que no corresponien a Solsona Soluciona. En aquests casos, s’ha comunicat a la persona que ha emès la incidència el motiu pel qual s’ha eliminat del web.

La nova beguda: El Freiximam El Freiximam serà la beguda típica d'aquesta festa. El còctel està elaborat amb suc de préssec, cava i ratafia, un element identificatiu del territori. 

Temps de resposta El temps de resposta varia en funció de la urgència de l’actuació i del cost de la mateixa. Aquelles actuacions que es podien fer amb caràcter immediat per part de la brigada municipal (reparació de mobiliari urbà, reparació de senyals de trànsit, enllumenat públic, petites actuacions a la via pública...) s’han solucionat en un termini inferior a la setmana. En canvi, actuacions que necessiten un estudi previ o aquelles que requereixen de la col·laboració ciutadana han necessitat un temps de resposta més llarg. Els principals avantatges d’aquesta eina virtual, dissenyada pel solsoní Edgar Riu, és la facilitat d’ús, el fet que permeti comunicar incidències a l’Ajuntament sense necessitat de personar-se a les oficines municipals i fer un seguiment en línia del seu grau de resolució.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Riner


Olius

Solsona

Miquel Manzano

El regidor d’Olius Antoni Márquez es queda fora de l’equip de govern per discrepàncies amb l’alcalde

Miquel Manzano

La VIII Trobada de Gegants i el Lavanrac s'uneixen aquest estiu

El batlle Ramon Sala assumeix les seves regidories

Trobada de gegants l'any 2011

L'alcalde Ramon Sala

La VIII Trobada de Gegants i el Lavanrac s'uniran aquest estiu per tal de sumar esforços i fer una única festa. Serà el proper dia 6 de juliol a Solsona i comptarà amb la col·laboració de l'Associació de Festes del Carnaval, Joventut Solsonina, la Colla Gegantera i la Unió de Botiguers i Comerciants. El gruix central d'actes està previst que se celebri el dissabte dia 6. A més de la Trobada de Gegants, que es fa cada 2 anys, es farà un sopar popular a la plaça Major i concert a la sala Polivalent. Fonts de la Colla Gegantera han explicat que s'ha optat per la unió de la Trobada i el Lavanrac "per fer la festa més gran". Per la seva banda, el president de la UBIC, Josep Pelegrina, ha explicat que "s'ha d'agafar la inèrcia de diverses entitats per fer la festa més gran". La intenció de la UBIC és adaptar el Lavanrac a la Trobada de Gegants cada dos anys i seguir amb el patró de l'any passat quan no hi hagi Trobada.

El regidor Antoni Márquez

Les discrepàncies i diferències de criteri entre l’alcalde d’Olius, Ramon Sala, i el regidor Antoni Márquez, han provocat una ruptura entre ells deixant l’edil de CiU sense les regidories d’Urbanisme, Indústria i obres. A partir d’ara el batlle d’Olius, amb el suport de la resta de regidors de CiU, assumeix les àrees que ocupava Antoni Márquez. Tant l’alcalde com el regidor han coincidit a l’hora d’afirmar que mantenen una “diferència de criteris”, encara que Ramon Sala afirma que “mantenen diferències en les maneres de fer de l’Ajuntament”, mentre que per l’Antoni Márquez el problema ve degut a “diferències de criteri polític, no municipal”. El regidor d’Olius s’ha reafirmat en la seva postura crítica amb la direcció del partit a nivell comarcal “no estem d’acord amb la visió de CiU a nivell de comarca”. A partir d’ara Márquez passa a ser regidor independent, ja que no té intenció d’estar amb l’oposició. “Continuaré a disposició dels veïns i a disposició de l’equip de govern”, va reblar.

3 legislatures al govern d’Olius

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Des de l’any 2003 Antoni Márquez ha format part del govern d’Olius. En les dues primeres legislatures ho va fer com a tinent d’alcalde. Malgrat la seva sortida, el regidor de CiU marxa “satisfet” de la feina feta aquests anys.

Lavanrac l'any passat

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013



Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs


Setmana de la Gent Gran

Ajuntament de Solsona. Fotos: Miquel Manzano

Prop de 400 persones participen a la Festa d’Homenatge de la Gent Gran del Solsonès

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Gairebé 400 persones es van aplegar diumenge passat a la sala polivalent a la XXXIV edició de la Festa d’Homenatge a la Gent Gran del Solsonès. L’acte era la cloenda de la X Setmana de la Gent Gran de Solsona. En el torn dels parlaments, tant l’alcalde, David Rodríguez, com la regidora d’Acció Social, Maria Tripiana, van agrair l’esforç de totes les persones i entitats que col· laboren en l’organització de la Setmana de la Gent Gran, i especialment als 45 voluntaris que es van encarregar de servir l’àpat de cloenda. Rodríguez va convidar els assistents a “viure amb optimisme tot i les dificultats actuals” i va al·ludir a la figura de Winston Churchill, a qui va posar com a exemple de “com actuar amb fermesa en els moments difícils”. Per la seva banda, la regidora d’Acció Social va fer un balanç positiu de la Setmana de la Gent Gran.



Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els 45 voluntaris que es van encarregar de servir l’à pat

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013




Setmana de la Gent Gran

Miquel Manzano

Èxit total d'Escenes amb Tracte El teatre Comarcal es va omplir per veure sis històries amb els maltractaments i l'abús a la gent gran com a fons

Repartiment El despertador marca l'hora

Dona: Teresa Corominas; Home: Xavier Novelles; Filla: Ester Colell

Diagnòstic

Dona: Trini Esteve; Filla: Rosa Vilar; Judit: Ares Muntaner; Doctora: Maria De la Sierra

El que és teu és meu

Antònia: Ester Colell; Mercè: Pilar Roure; Oncle: Xavier Novelles; Secretària: Maria De la Sierra Paula: Mercè Augé; Filla: Rosa Vilar; Fill: Eladi Sánchez; Diana: Maria De la Sierra

La novetat més destacada de la X Setmana de la Gent Gran va ser la representació d'Escenes amb tracte divendres passat al Teatre Comarcal, que es va omplir de gom a gom. L'obra, que va ser un èxit, és un recorregut per sis històries independents però amb un mateix fons: els maltractaments i l’abús a la gent gran. Està basada en els relats de la campanya Tracta’m bé. La recaptació de les entrades, a un preu simbòlic de 3 euros, es destinaran a finançar la campanya Tracta'm bé. És prevista una nova funció per diumenge vinent 9 de juny, a les 7 de la tarda, al Teatre Comarcal.

Hotelet amb encant

Andrea - Teresa Corominas; Sr. Aymerich: Xavier Novelles; Mare: Pilar Roure; Veïna: M. Rosa Coromines

L'altre costat del carrer

Maria: M. Rosa Coromines; Banquera: Trini Esteve; Doctora: Maria De la Sierra; Ferran: Eladi Sánchez Direcció: Ester Colell Adaptació: Josep Maria Parcerisa, Ester Colell i Sònia Pallarès Presentació: Montserrat Codina Fotografia i disseny: Víctor Pallarès Regidoria i tramoia: Maribel Bella i Sònia Pallarès Llum i so: Óscar Izquierdo i Iker Uria Perruqueria i maquillatge: Perruqueria Nuri Decorats: Traspunt Cardona Agraïments; Maria Arissa, Imma Serra, Claustre Vilalta, Motserrat Codina, Grup de Teatre Lacetània, Solsona FM i perruqueria Nuri A totes aquelles persones que directament o indirectament heu fet possible la realització d'aquest projecte.

Història 3: El que és teu és meu 

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Diana és nom de princesa

Història 1: El despertador marca l'hora


Setmana de la Gent Gran

Miquel Manzano

Història 2: Diagnòstic

Història 6: L'altre costat del carrer

Història 5: Hotelet amb encant

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Història 4: Diana és nom de princesa

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013




Setmana de la Gent Gran

Miquel Manzano

L'Entaula't reuneix unes 70 persones El servei compta amb entre 10 o 12 usuaris fixes i 3 o 4 d'esporàdics Al voltant de 70 persones es van reunir divendres passat al bar Casal per compartir àpat dins el servei de menjador Entaula't en el marc de la X Setmana de la Gent Gran. El dinar va comptar amb la presència de diversos regidors de l'Ajuntament de Solsona. Ja fa 2 anys que es va inaugurar el menjador social per a persones grans. L'any passat va canviar de nom i va passar a dir-se Entaula't amb l'objectiu de captar més usuaris.

Entaula't Actualment utilitzen el servei 10 o 12 usuaris fixes, depèn del mes, i 3 o 4 esporàdics. El menjador és un servei intermedi d'atenció a la gent gran (majors de 65 anys) a un mòdic preu, adreçat a les persones amb un grau d'autonomia suficient per desplaçar-se. També en poden ser usuari aquells ciutadans de menys de 65 anys que necessitin acudir-hi per motius de salut o de discapacitat.

Setmana de la Gent Gran

Redacció. Foto: Resol

El Teatre Comarcal de Solsona va ser l'escenari dijous dia 23 de la Desfilada de Moda Sènior dins la X Setmana dedicada a la Gent Gran

Enguany van participar una trentena de models que van lluïr les novetats en moda de la temporada primavera-estiu. També hi van participar alumnes del taller de ball del Gimnàs Solsona i es va llegir poesia.



Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Gent Gran de Solsona a la moda


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013




Setmana de la Gent Gran

Carme Castel - Educadora de la UEC

Intercanvi generacional

Setmana de la Gent Gran

Consell Comarcal del Solsonès

Xerrada “un cuidador, dues vides” al Consell El divendres 24 de maig, la sala Francesca Llobera del Consell Comarcal del Solsonès, acollí la xerrada “un cuidador, dues vides” a càrrec de la formadora del programa Gent 3.0 de l’Obra Social la Caixa, Judith Colilles. Aquest acte forma part de la Xa Setmana de la Gent Gran organitzada per l’Ajuntament de Solsona. “Un cuidador, dues vides” és una xerrada organitzada per l’Obra Social La Caixa, que forma part del programa de suport al cuidador familiar i que pretén ajudar a millorar la qualitat de vida dels cuidadors i de les persones dependents. L’Obra Social “La Caixa” inicià l’any 2006 una nova línia d’actuació centrada en l’Atenció a la Dependència, amb el repte de l’autonomia, dirigit a les persones grans en situació de fragilitat. Amb la creació del programa “Un cuidador, dues vides”, l'Obra Social “La Caixa”, en col·laboració amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya,

amplia la seva acció en l’àmbit de l’atenció a la dependència i es centra a oferir informació i recolzament als ciudadors no professionals, així com a realitzar un reconeixament exhaustiu de la tasca del cuidador. D’aquesta forma, el programa, que orienta els objectius en la figura del cuidador familiar, pot aplicar-se perfectament als cuidadors no professionals en les condicions que estableix la Llei de promoció de l'autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència. 10

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Durant la setmana de la gent gran de Solsona, els i les alumnes de la UEC així com també els i les educadores hem gaudit de l’enriquiment que es produeix quan dues generacions de persones entren en contacte. La saviesa i la serenor que ens aporten la gent gran i la frescor i l’espontaneïtat dels i de les joves han confluït en el mateix espai ensenyant-nos els uns als altres els punts de vista diferents que ens aporten les edats. El dimarts vàrem visitar el poblat ibèric del Castellvell, sobre el qual des de la UEC hem fet un projecte anomenat “El mòbil, la màquina del temps”: un projecte de realitat augmentada que consisteix en, mitjançant el mòbil, observar com vivien els ibèrics del poblat, tot seguint un joc de pistes amb imatges i vídeos realitzats per l’alumnat de la UEC i al qual es pot accedir a través de l’aplicació Eduloc. Vàrem estar visitant tots junts el poblat i compartint l’experiència de la realització del projecte. L’endemà, vàrem rebre la visita a la UEC de més de seixanta participants de la caminada popular. Els vam ensenyar la UEC, que la majoria d’ells no coneixien. Així vam donar a conèixer una mica més la UEC i tot el què hi fem, com és el dia a dia, quins aprenentatges es reben i el nostre mètode de treball, que incideix més en l’aprenentatge significatiu a través de la pràctica. En acabar la visita, vam esmorzar tots plegats coca amb xocolata i sucs, gentilesa del Consell de la Gent Gran, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès. La gent gran van seguir el seu camí i nosaltres vam continuar treballant a la UEC amb el plaer d’haver compartit amb ells i d’haver mostrat la nostra tasca.


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

11


Ajuntament de Solsona

Solsona enceta dissabte una nova campanya per dinamitzar el comerç del nucli antic Fins al 21 de juny es repartiran butlletes per participar al sorteig

L’Ateneu reivindica un espai per a la gent gran per dur-hi a terme activitats diàries Una vintena de persones de l’Associació Viure i Conviure han participat aquesta setmana a la iniciativa ‘Un cafè amb l’alcalde’ que “tenim indicis que ens fan pensar que aviat es reprendrà l’activitat de construcció d’aquest equipament”. Així mateix, en la trobada a l’Ateneu es van posar sobre la taula altres temes ben diversos relacionats amb la situació econòmica de la ciutat o els equipaments pendents de construir. Aquest divendres David Rodríguez participarà en una nova sessió d’’Un cafè amb l’alcalde’ amb extreballadors de Tradema. Els col·lectius que vulguin tractar algun tema concret poden sol·licitar una reunió específica a través del correu electrònic alcaldia@ajsolsona.cat. També és per mitjà d’aquesta mateixa adreça, o bé trucant al telèfon 973 48 00 50 (ext. 109 o 111), que els establiments poden manifestar el seu interès per acollir una d’aquestes trobades periòdiques.

Que la gent gran pugui tenir un espai físic per reunir-se i dur a terme activitats en el dia a dia. Aquesta és la principal reivindicació que han traslladat a David Rodríguez els membres de l’Ateneu-Associació Viure i Conviure en l’última sessió d’’Un cafè amb l’alcalde’. El calendari de construcció del nou Casal Cívic, el futur de l’espai on hi havia el Club de Jubilats Sant Jordi i altres temes relacionats amb la gent gran són algunes de les qüestions que han plantejat els assistents a l’alcalde. Rodríguez ha emplaçat “les tres associacions de jubilats de la ciutat a posar-se d’acord entre elles” i després l’Ajuntament “ja farà les gestions necessàries perquè puguin disposar d’un espai comú”. De tota manera, l’alcalde ha recordat que “el Casal Cívic ja serà l’espai de la gent gran de Solsona” i ha avançat 12

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

L’Ajuntament de Solsona s’ha adherit per tercer any consecutiu a la campanya “Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir”, que impulsa la subxarxa de nuclis antics amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és potenciar i dinamitzar el comerç urbà de proximitat en els nuclis antics per millorar la qualitat de vida i la cohesió social. Ahir l’alcalde, David Rodríguez, va participar en la presentació de la campanya a Barcelona. A partir de dissabte i fins el dia 21, tothom qui compri a un del centenar d’establiments del Representants dels municipis adherits a la campanya en la presentació d’ahir a Barcelona centre històric que s’han adherit a la campanya, rebrà una butlleta per anotar el nom, la població i el número de o sopar gratuït per a dues persones a un restaurant de Solsona; telèfon, i dipositar-la en una urna que hi haurà a cada comerç que un producte d’embotit elaborat de forma artesanal amb carns participa a la campanya. El dia 25 de juny es farà el sorteig en de primera qualitat; una capsa de bales de trabuc o Estrelletes directe a Solsona FM amb la col·laboració de voluntaris d’Ami- de la Mare de Déu del Claustre i un joc de memòria de Solsona. sol. Allà es barrejaran totes les butlletes de tots els comerços El regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier González, ha i se sortejaran dos premis: d’una banda, un lot de productes i agraït la col·laboració del Gremi d’Hostaleria del Solsonès, els serveis cedits pels comerços solsonins i, de l’altra, un lot de restaurants, les pastisseries i carnisseries que han ofert els proproductes i serveis dels diferents territoris que participen a la ductes per a aquest lot així com també de tots els establiments campanya. Així, en cadascuna de les poblacions adherides a del nucli antic que s’han adherit a la campanya comercial. Amb “Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir” s’oferirà un aquesta iniciativa es pretén atraure visitants d’altres poblacions lot de productes solsonins entre els quals hi haurà un val que catalanes perquè coneguin la ciutat. inclou una visita guiada gratuïta per a dues persones pel nucli A banda del nucli antic solsoní, la iniciativa es duu a antic de Solsona, la catedral i el Pou de Gel; un val per dinar terme en 20 barris de 17 municipis catalans.


Ajuntament de Solsona

Una bicicletada popular inaugurarà els aparcaments destinats a aquests vehicles a Solsona El Consell d’Infants i Adolescents n’ha escollit la ubicació Divendres vinent Solsona posarà fi al dèficit d’aparcaments per a bicicletes amb l’estrena de 120 places destinades a aquests vehicles. El Consell d’Infants i Adolescents i la regidoria de Medi Ambient han treballat conjuntament la ubicació dels mòduls que s’han distribuït en diversos indrets de la ciutat. L’acte d’inauguració serà divendres vinent, dia 7, a 2/4 de 6 de la tarda. La bicicletada popular sortirà de la plaça del Camp i anirà fins a la Mare de la Font per inaugurar els aparcaments ubicats en aquest indret. Després es tornarà cap a la plaça del Camp per estrenar els mòduls col·locats en aquesta zona. L’acte es tancarà amb un berenar popular. En aquest acte es tancarà el curs i s’acomiadaran els representants de quart i sisè de primària del Consell d’Infants i Adolescents de Solsona, que es renoven cada any. Els menors d’edat que vulguin participar en aquesta

(Arxiu) Consell d'infants i Adolescents

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

bicicletada han d’assistir-hi acompanyats per una persona adulta. Si no és així, han de portar una autorització signada en el moment de la inscripció o també es podrà signar el mateix dia de l’acte. L’imprès de l’autorització es pot descarregar del web infantsdesolsona.cat.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

13


Consell Comarcal del Solsonès

Jornada “Crear oportunitats amb l’Economia social” Ahir dijous, 30 de maig, al Consell Comarcal del Solsonès es va celebrar la jornada “Crear oportunitats amb l’Economia social” organitzada pel Departament d’Empresa i Ocupació i el Consell Comarcal del Solsonès. A la jornada es van donar a conèixer diverses experiències d’empreses cooperatives i societats amb la voluntat de divulgar la competitivitat d’aquests models empresarials. A la Jornada hi van assistir empreses, entitats, representants de les administracions públiques, agents econòmics i socials del Solsonès interessats a conèixer les possibilitats de l’economia cooperativa en l’actual context econòmic. La presentació de la jornada va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Joan Solà, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, i la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves. En el seu parlament, Solà va destacar que “en l’actual teixit econòmic l’economia social té un destacat paper, aportant fórmules empresarials avançades que inclouen factors claus com la flexibilitat, la participació i la responsabilitat social”, en aquest sentit va afegir que “seguirem fent de l’ocupació i la formació els millors instruments per a la cohesió i la inclusió social per evitar situacions de pobresa, exclusió i vulnerabilitat social”. A continuació, un representant de la Federació de Cooperatives de Treball a Catalunya, Joan Segarra, va parlar de les oportunitats i avantatges del model cooperatiu en el context actual. Tot seguit, l’agent territorial del programa Fes Gest Catalunya, Dolors Sánchez, explicà el Nou projecte d’estalvi solidari.

El director general de carreteres, Javier Flores, oferirà una xerrada destinada al sector turístic i caçadors El divendres 7 de juny, Flores parlarà de les millores en la senyalització d’establiments de serveis turístics i també de la senyalització d’espècies d’animals salvatges per tal d’evitar accidents de trànsit El proper divendres 7 de juny, el Consell Comarcal del Solsonès acollirà una xerrada del Director General de Carreteres de la Generalitat de Catalunya, Javier Flores, referent a la problemàtica existent al Solsonès en les millores en la senyalització de serveis turístics i també de la senyalització d’espècies d’animals salvatges per tal d’evitar accidents de trànsit. El Consell Comarcal del Solsonès, conjuntament amb les societats de caçadors de la comarca, ha dut a terme diferents gestions per tal de millorar alguns aspectes de la Llei de caça, pel que fa referència a l’accidentalitat de vehicles on s’hi veuen involucrats animals cinegètics. Paral·lelament, també s’han dut a terme diferents gestions per millorar la senyalització a les carreteres de la Generalitat de Catalunya que afecten al Solsonès. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Solsonès, recolza a les societats de caçadors de la comarca i dóna suport

a les seves peticions. El president del Consell Comarcal ha reclamat al departament de Territori i Sostenibilitat, repetidament, mesures concretes com la col·locació de senyals que adverteixin el pas d’animals salvatges o, en cas que ja n’hi hagi, augmentar-ne el nombre, així com també que es revisi la llei de carreteres per tal que les companyies d’assegurances es facin càrrec dels accidents de trànsit causats per animals cinegètics, i no hagin d’assumir els costos les societats de caçadors. Solà ha manifestat que “volem que la Direcció General de Carreteres consideri l’excepcionalitat de la comarca del Solsonès a l’hora d’aplicar els criteris tècnics de senyalització d’accessos, tant pel que fa a la senyalització de masies, com d’establiments turístics, per ser un territori amb una baixa densitat de població, composada majoritàriament per masies disseminades i una singular orografia”. 14

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La membre del grup local del Bages de la cooperativa Som Energia, Noè Mas, va explicar als presents l’experiència de creixement i sostenibilitat que practiquen a la seva cooperativa. Després va arribar el torn dels participants locals, en aquest cas M. Rosa Villaró, responsable de l’Associació Pro Minusvàlids de Solsona AMISOL, que va exposar l’experiència singular de treball productiu que estan desenvolupant a AMISOL. Finalment, el president de la cooperativa Construccions Solsona, Jordi Feliu, va impartir la xerrada Oportunitats i reptes actuals. La clausura de la jornada va anar a càrrec de Xavier López García, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.


Consell Comarcal del Solsonès

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

S'entreguen els premis de la Fira de Sant Isidre 2013

El dissabte 25 de maig s’entregaren els Premis de la Fira de Sant Isidre 2013 al Consell Comarcal. El President del Consell, Joan Solà i el Director de la Fira, Esteve Algué, donaren la benvinguda a tots els assistents, entre els que hi havia representants dels concessionaris, alguns compradors dels cotxes i els premiats al Zoom Fotogràfic de la Fira. Solà va destacar “la importància de poder seguir comptant amb els patrocinadors del certamen, i la participació dels expositors, que cada edició hi posen més interès i esforç mantenint la confiança en l’organització”. Durant la seva intervenció Algué valorà molt positivament la fusió de l’Autocamp amb la Fira de Sant Isidre, ja que “hi han participat 13 tallers, i s’han venut 32 cotxes, 17 nous i 15 seminous”. Algué afegí que “aquesta no és una mala xifra ja que en l’Autocamp del 2008 es van vendre 10 cotxes, el 2009, 14, el 2010, 19, el 2011, 15 i el 2012, 16”. Dels 32 cotxes venuts durant la Fira de Sant Isidre, 21 compradors són de la comarca del Solsonès i 11 de fora de la comarca. A continuació, el Director de la Fira, acompanyat pel president del Consell, Joan Solà, van fer el lliurament de la XVI edició dels Premis Zoom Fotogràfic, organitzats per fotografia RESOL i amb la col·laboració del Consell i la UBIC. Els premis de la XVI edició dels Premis Zoom Fotogràfic van ser per a Kiko Montilla per “Plaça de Sant Isidre” (tema Solsona) amb un premi de 60 euros i una placa; Noa Pisa per “Rètols amb el nom dels comerços de la UBIC”.(tema UBIC) amb un premi de 100 euros i una placa; Victor Pisa per “Pa de Trumfo”. (tema Fira) amb un premi de 60 euros i una placa; Josep Manel Moscoso per “La cabra catalana” (tema Fira) amb un premi de 60 euros i una placa; Jaume Estany per “Tractors de la Fira” (tema Fira) amb un premi de 60 euros i una placa; Jaume Estany per la Millor Col·lecció va rebre un premi de 100 euros i una placa i finalment Pau Muntada va rebre un premi de 60 euros i una placa per a la Millor Col·lecció Infantil. A continuació, el Director de la Fira lliurà una placa d’agraïment a l’autora del cartell de la Fira 2013, Aurembiax Sabaté. L’acte finalitzà amb el sorteig i entrega del premi al comprador d’un vehicle nou o seminou de la Fira de 1.500 euros. L’afortunada va ser Teresa Bajona Fàbrega, que ha comprat un vehicle a Tallers Serena.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

15

Kiko Montilla per "Plaça de Sant Isidre”

Noa Pisa per “Rètols amb el nom dels comerços de la UBIC”

Victor Pisa per “Pa de Trumfo”

Josep Manel Moscoso per “La cabra catalana”

Jaume Estany per “Tractors de la Fira” i per la Millor Col.lecció

Pau Muntada per la Millor Col.lecció Infantil

Aurembiax Sabaté, autora del cartell de la Fira 2013

Teresa Bajona Fàbrega, Premi al comprador d’un vehicle a la Fira


Marató de Sang

Pinell

ACN

El nou POUM de Pinell preveu la construcció de 30 habitatges nous al nucli de Sant Climenç

Participa a la Marató de Donació de Sang! Per primera vegada, tots els municipis de la comarca s’uneixen a aquesta iniciativa que se celebrarà el dissabte 15 de juny a la Sala Polivalent

El municipi podrà arribar fins als 300 habitants en els propers 20 anys

El Solsonès acollirà la sisena edició de la Marató de donació de sang. En l’edició d’enguany, el Banc de Sang i Teixits, l’Associació de Donants del Solsonès conjuntament amb el Consell Comarcal del Solsonès, l’Ajuntament de Solsona així com també per primera vegada, tots els demés municipis de la comarca s’uneixen a aquesta iniciativa i animen a la població a participar-hi, així es va acordar en el darrer Consell d’Alcaldes tingut a Olius el proppassat dia 8 de maig El dissabte 15 de juny la Marató de Sang del Solsonès se celebrarà a la Sala Polivalent de Solsona des de les 10 del matí fins a les 22 hores. Els organitzadors de la diada posaran el màxim de facilitats per tal que la marató transcorri en un ambient festiu, amb tota mena d’activitats, actuacions, sorteig i regals. La Marató de Donació de Sang serà un dia de solidaritat, una gran oportunitat per fer un gest altruista d’una manera senzilla i ràpida. La comarca del Solsonès és una de les comarques capdavantera en donació de sang. L’any 2012 va situar-se en la segona posició de les comarques amb un índex més elevat de donacions. Des del Consell Comarcal del Solsonès es demana la participació de la població dels municipis de la comarca a la Marató de Donació de Sang i confia que les nombroses activitats paral·leles organitzades ajudin a que la jornada sigui molt concurreguda.

La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central va discutir aquest dilluns el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Pinell del Solsonès. El document, que regularà el creixement urbanístic del poble els propers 20 anys, preveu la construcció de 30 habitatges nous al nucli de Sant Climenç. Una xifra que, segons el director general d’Urbanisme, Agustí Serra, permetria guanyar 90 habitants més. Actualment, el municipi en té 212. Fins ara, aquest petit municipi del Solsonès es regia amb unes normes subsidiàries de l’any 2010. El nou POUM també inclou el catàleg de masies i cases rurals. Pinell del Solsonès està format pels nuclis de Madrona, Miravé, Pinell, Sallent i Sant Climenç.

Agència Catalana de l’Aigua

L’ACA allibera més cabal del pantà de St. Ponç per afavorir la recuperació d’hàbitats de peixos

La donació de sang: un acte ràpid i segur La major part de la població pot donar sang. Només existeixen unes condicions bàsiques que el possible donant ha de complir: tenir un bon estat general de salut, ser major d’edat, pesar un mínim de 50 quilos i, en cas de ser dona, no estar embarassada. La donació de sang dura uns quinze minuts i segueix una sèrie de fases orientades a garantir la màxima seguretat tant per al donant com per al futur receptor.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha alliberat un cabal de fins a 10 m3/ s (en condicions normals es deixa anar al voltant d’1,5 m3/s) de la presa de Sant Ponç, per incrementar de manera sobtada i controlada el cabal del riu, provocant cabals generadors que afavoreixin la recuperació de la qualitat morfològica de la llera del riu Cardener i de determinats hàbitats de peixos. Les bones condicions hidràuliques d’aquest any, degut a una primavera amb quantioses pluges, fa possible destinar un volum total proper a 1 hm3, en la renovació de l’hàbitat fluvial del riu Cardener aigua avall de Sant Ponç, mitjançant l’aplicació d’un cabal generador. La maniobra es va iniciar dimarts 28 de maig a les dues de la tarda i va finalitzar dimecres 29 de maig a les vuit de la tarda.

Agraïment Amb motiu de la propera Marató de sang d’aquest mes de juny (dissabte 15), voldria donar les gràcies a tota aquesta gent que desinteressadament va acudir a donar sang la passada edició de la Marató de sang, vaig quedar enormement sorprès en veure la gran quantitat de donants que van participar a la crida, i voldria donar gràcies també a tots els que varen participar com a organització. Moltes gràcies a tots per la tasca que esteu realitzant. Lluís Codina Vilà 16

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Comarca


Vall de Lord

Montse Riu

L’Arcada fa una excursió a Castellfollit de la Roca El passat dia 22 de maig l’Associació de Jubilats de l’Arcada va organitzar una excursió a Castellfollit de la Roca i Besalú A 2/4 de 7 del matí sortiren de Sant Llorenç direcció a Besalú, amb una obligada parada a esmorzar. A Besalú van poder realitzar una visita guiada per la població. Besalú és un dels pobles medievals més importants i ben conservats de Catalunya. Durant l’estada visitaren el pont fortificat del segle XI, la plaça de la Llibertat, l’exterior de la muralla i del Monestir de Sant Pere. Acabada aquesta visita es continuava l’estada cap a Castellfolllit de la Roca. Aquí es podia veure el fantàstic espadalt de basalt on

s’assenta el poble, d’una alçària de 50 m i gairebé d’un quilòmetre de longitud. En acabar la visita guiada, degustació d’embotits típics del poble. Continuant amb l’excursió, dinar a Montagut, compost pera manida, arròs, carns a la brasa, postres, vi aigua, copa de cava i cafè. A la tarda, i fora del previst en el programa, es va poder gaudir d’una passejada al voltant del llac de Banyoles. Finalment retorn a Sant Llorenç de Morunys. Tot això per un preu de 41 euros pels socis i 44 pels no socis. En total hi assistiren una trentena de persones.

Festa major de Sant Martí de Guixers

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El passat diumenge la petita església romànica de St. Martí de Guixers celebrava la seva festa Major Aquesta zona de Guixers també és coneguda amb el nom de les Volianes. Cada any celebren la seva festa Major el diumenge de la Trinitat. Els actes que s’hi van dur a terme foren missa, benedicció del pa i repartiment del mateix a la sortida. A la sortida, ball amb els Gegants i Grallers de Guixers i també repartiment de coca i moscatell per als assistents. A la tarda els actes es traslladaren al local social de l’Ajuntament amb un ball amenitzat per l’Alex Peris, en aquest acte també es va repartir xocolata desfeta per a tots els assistents. Els actes van ser organizats per l’Ajuntament de Guixers i van ser gratuïts.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

17


Pinell

Miquel Manzano

La Serra de Sant Climenç celebra la Festa Major La Serra de Sant Climenç va celebrar la Festa Major el passat cap de setmana 25 i 26 de maig. Com cada any, es va preparar un programa farcit d'actes. Dissabte a la tarda els Castellers de Solsona van actuar acompanyats de la colla castellera de Guissona, els Margeners. Tot seguit es va fer un sopar i ball amenitzat per Charli Músic.

També hi va haver música per al jovent amb Kuissó, Accés Denegat i MDF. Diumenge es va celebrar la missa solemne a la capella de Sant Ció amb el repartiment del pa. A les 7 de la tarda a la Sala Polivalent de Sant Climenç el grup Crystal va oferir un lluït ball, durant el qual es va fer el sorteig d'una panera a la mitja part i, més tard, del bingo.

Pinell

Castellers de Solsona

Un any més, a mitjan mes de maig, els Castellers de Solsona tenim una data fixa al calendari: l’actuació a Sant Climenç en motiu de la Festa Major de la Serra. Com a novetat aquest any, comptàvem amb la presència dels nostres veïns de comarca, els Margeners de Guissona. L’actuació va constar per part dels solsonins d’un pilar de 4 de presentació, 4 de 6, 3 de 6, 3 de 6 amb agulla i pilar de 4 aixecat per sota per acabar l’actuació. És una clàssica dels castells de 6 pisos que permet portar a plaça aquelles proves i canvis que, durant dies i dies, s’assagen al local i que aquell dia veuen la llum. Aquests castells són projectes de coses més grans. Un dels objectius d’aquesta temporada és donar un pas més en el nostre objectiu de portar castells de 7 pisos pel nostre segon aniversari el 29 de juny a Solsona. Els Margeners de Guissona, com a colla més veterana i consolidada, i amb el 4 de 8 com a castell màxim aconseguit, ens van delectar amb dos pilars de 4 de presentació, 3 de 7, 3 de 6 aixecat per sota, 4 de 6 i pilar de 5 per finalitzar la jornada castellera. Un cop acabada l’actuació era el moment del sopar de germanor; castellers i veïns de Sant Climenç vam compartir torrades i botifarres en un ambient familiar i agradable. Un any més volem agrair la bona feina als organitzadors. Els Joves de la Serra de Sant Climenç dediquen moltes hores perquè tots en puguem gaudir cada any.

Pels seguidors dels Castellers de Solsona, aprofitem per informar-vos que ens espera un mes de juny molt intens, amb un taller a la festa de l’escola Arrels el dia 8, actuació a Montblanc el dia 16, activitat de la colla el dissabte 22 (estigueu atents al correu), pilars a l’acte de la Flama del Canigó diumenge 23 i, finalment, el dissabte 29 de juny el nostre 2n Aniversari. Una data assenyalada al calendari per tots els castellers solsonins on esperem fer una gran actuació i, per celebrar-ho, un sopar de germanor i després ball i concert. Anirem informant en els propers dies de tota la jornada de celebració del nostre aniversari, perquè serà sonada. I, sobretot, no us oblideu que als Castellers de Solsona: #TuPosesElsLimits 18

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Castells a la Festa Major de la Serra de Sant Climenç


Pinós

Comissió de la Fira de Pinós

XX edició de la Fira de Pinós

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El passat cap de setmana 25 i 26 de maig va tenir lloc la XX edició de la Fira de Pinós. Es va tornar a superar l'afluència de públic d'altres edicions i era palès el nivell de satisfacció del públic assistent per la qualitat de tot el que es va poder veure. Dissabte es van inaugurar les exposicions, l'Exposició Temàtica a càrrec de l’organització recordava les XX edicions anteriors. Es va poder veure des de la recreació d'una bassa de bosc a vestuaris tradicionals, menjars de pagues, remeis dels avis, etc... També va tenir lloc el veredicte del concurs de pintura ràpida celebrat el passat dissabte, amb una qualitat excel·lent. Cal destacar que a part dels 4 premis anunciats es van vendre les obres de bona part dels concursants. Els amics de la gent gran ens mostraren els seus treballs amb Patchwork. Els artesans del Solsonès, les seves creacions. Ocupant la sala central trobàvem la gran exposició d’objectes antics restaurats amb molta cura i exposats amb molt bon gust per l’Atelier de Florence, també es va poder veure una mostra de les fotos transferides a fusta de Susanna Altarriba i els olis de la pintora basca Idoia F. Troconiz. A mitja tarda van tenir lloc les Xerrades a càrrec de Roser Parcerisas, Enric Bertran i Jordi Torner amb el tema “El sentit d’una Fira de Poble”. Vam conèixer i entendre el significat ancestral que han tingut les fires en el desenvolupament dels nostres pobles, des de comprar i vendre bestiar, gra o terres a signar compromisos de futures bodes i tot això està documentat i es conserva en l’Arxiu Comarcal del Solsonès. Després es van homenatjar els presidents de les Fires anteriors i finalment es va fer el sopar de germanor. Diumenge el bon temps i poc vent va acabar d’ajudar a que fos una jornada d’èxit al 100% i que l’afluència de públic tornés a superar anteriors edicions. La fira es va inaugurar amb el clàssic repic de campanes i trabucs. A mig matí va tenir lloc la Missa solemne amb la Coral de Freixenet i repartiment del Pa de Corpus a càrrec de la casa Cal Centelles. Dinar de Fira, estronc de sobretaula, campionat de botifarra. Per la tarda vàrem gaudir dels balls de l’Esbart Rocasagna de Gelida i com a cloenda l’organització oferí una xocolatada amb coca.

Els Firaires d’aquesta edició oferien als nombrosos visitants des de treballs en pell o en mocadors de fer farcells a orgonites, fuets d’escalivada i de nous, ceràmiques, formatges, sabons, cervesa, etc.. i tot era artesania i elaboració manual. Agraïments a tots els que fan i han fet possible la Fira de Pinós. Salutacions i gràcies.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

19


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera i Sònia Plana

Concurs instrumental Sant Anastasi de Lleida

Celler de Can Roca

Casal de Jubilats Ntra. Sra. dels Àngels. (foto retrospectiva)

Casal de Jubilats Ntra. Sra. dels Àngels

Formació d’habilitats socials Del dia 17 de maig al 21 de juny es porta a terme una interessant formació que mescla continguts teòrics, i dinàmiques per a treballar totes aquelles competències i habilitats socials necessàries per a desenvolupar qualsevol tasca de voluntariats, i útils en tots els àmbits de la vida. Es tracta temes com: la comunicació, la resolució de conflictes, relacions interpersonals, etc. És una forma interessant d’estar actiu a la tercera edat i col.laborant amb la societat. 20

El Celler de Can Roca era prou conegut. Recordem que l’any 2009 va aconseguir la tercera estrella Michelin. També tots sabem que fa uns dies va ser nomenat el millor restaurant de món. Per les persones que han passat (treballat) en aquest establiment és un orgull recordar-ho i veure que, en aquests moments, les persones que hi treballen i les que hi han treballat fent pràctiques, amb el seu esforç, hi han col.laborat una mica, a aconseguir aquest reconeixement. De la nostra Vila d’Oliana durant un temps també hi va treballar fent pràctiques el jove Xavier Llorens. Ara recorda la seva estada de pràctiques al Celler de Can Roca amb afecte i molt bon record.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El passat 18 de maig es va celebrar el XIII Concurs Instrumental Sant Anastasi, a l’Auditori Enric Granados de Lleida. En l’esmentat concurs, entre els joves de diferents llocs que hi van participar, n’hi havia d’Oliana. Aquest concurs instrumental nascut a Lleida amb el nom de Sant Anastasi, patró de la ciutat, s’institueix amb la voluntat d’estimular i propiciar la interpretació musical en les diferents modalitats i categories instrumentals i és al mateix temps un esdeveniment cultural on es promou l’apropament dels joves artistes. Amb una participació mitjana de 165 inscrits, el Concurs Instru- Alumnes i professors a la sortida de la gala mental Sant Anastasi a més a més d’estimular l’estudi entre els joves estudiants de música, El diumenge 19 es va fer la gala de lliurament de Premis, contribueix a la promoció de nous talents. Trofeus i diplomes de Mencions d’Honor al mateix auditori. En la modalitat solista, aquest concurs s’adreça als Hi van participar amb èxit sis alumnes de l’Escola de Música instruments d’acordió, guitarra, piano, violí i viola; mentre d’Oliana. Des de les pàgines de l’Informatiu Celsona felicitem que en la modalitat de música de cambra s’amplia el seu àmbit a tots els participants en aquesta interessant disciplina que és a tots els instruments musicals. Enguany va ser tot un èxit de la música i, en especial, als sis alumnes de la nostra Vila de participació de música i de públic. l’Alt Urgell.


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera i Sònia Plana

Sortida "Descobreix l’Urgellet"

Marcatge Durant el mes de maig es va procedir al marcatge de diferents llocs de la nostra Vila. L’esmentada tasca servirà per col.locar els vehicles més ordenadament, fer nous passos de vianants, ...

El proper dia 2 de juny de 2013 de nou es podrà gaudir i veure llocs del nostre entorn que potser mai no havíem vist. En aquest cas s’ha de dir que el terme d’Alàs i Cerc és molt extens i està totalment integrat en el Parc. La seva part baixa ens ofereix agradables itineraris. Es proposa un recorregut de descoberta de l’Urgellet amb una ruta circular que uneix el poble d’Alàs i les ermites de la Mare de Déu de les Peces, Sant Miquel i Sant Antoni. Sortida: Guiada per Jaume Pifarré.; Organitza: Parc Natural del Cadí-Moixeró.; Sortida: Alàs (entrada del poble).; Durada: 4 hores.; Desnivell: 300 m.; Distància: 8 km.; Dificultat: Fàcil.

Operaris marcant un dels llocs de la Vila

Guia de serveis AUTOMOCIÓ Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BARS - RESTAURANTS Restaurant Càmping El Solsonès.......973 48 28 61 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

construccions metàl.liques La Farga del Solsonès, SL Ctra. C-55, km. 78,5 - Pol. Pronisa - 25280 Solsona 973 48 01 51 - Fax: 973 48 05 69

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PERRUQUERIES Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Albert Mas Borés - 5 places Servei 24 hores...............661 84 84 45 - 689 13 08 08 Taxi A l'hora Higueras - fins a 8 places Servei 24 hores....................................... 630 82 16 52

PINTURES

Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39

Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66

Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

21


CTFC

Experts del Mediterrani debaten sobre l’estudi de la vulnerabilitat i l’adaptació dels boscos al canvi climàtic

La setmana passada es va signar a Barcelona l’acord pel qual el CTFC es compromet a impulsar una estratègia de país per a la renovació energètica dels edificis catalans, conjuntament amb altres institucions públiques, empreses privades, associacions empresarials, col·legis professionals, centres docents i de recerca, i organitzacions de la societat civil catalana. La implementació d’aquesta estratègia entre 2013 i 2020 es concentrarà en un objectiu bàsic: generar estalvi energètic i econòmic en els edificis catalans amb el mínim cost possible. La generació d’aquest estalvi és un dels eixos fonamentals tant per la recuperació de l'activitat i l'ocupació en el sector de l'edificació a Catalunya, com per al compliment dels objectius de la política energètica europea. Aquesta estratègia es fonamenta, d’acord amb la proposta del projecte europeu MARIE, en cinc eixos de treball principals: Millorar la metodologia i facilitar les eines d’informació i planificació; Activació de l’oferta i la demanda; Facilitar la innovació de productes i serveis; Adaptar el model de governança vigent; Mobilització dels recursos econòmics necessaris. El CTFC participarà en dos dels eixos, concretament en facilitar la innovació de productes i serveis, i la mobilització de recursos necessaris. Aportarà el seu coneixement en l’aprofitament de recursos renovables i d’origen local que creïn activitat i ocupació al sector primari a través de la utilització de la biomassa com a energia renovable, i en l’ús de la fusta com a element a utilitzar en la millora de l’eficiència energètica dels edificis.

Aquesta setmana, el CTFC ha acollit una trobada de 17 experts de diferents zones per treballar en l’anàlisi de la vulnerabilitat de les zones pilot que participen al projecte “Optimitzar la producció de béns i serveis dels ecosistemes forestals mediterranis en un context de canvi global”, i és promogut pels governs francès (FFEM), alemany, per la FAO, per la UE i en són beneficiaris el Marroc, Algèria, Tunísia, Líban, Síria (en standby pel conflicte) i Turquia. El taller ha comptat amb gestors forestals públics dels països esmentats, amb el suport de tècnics de diferents organismes internacionals. En el transcurs del taller, s’han presentat les anàlisis de vulnerabilitat realitzats al Líban i Tunísia, i les dades i estudis disponibles del conjunt de països. Els assistents han conegut diferents treballs que es duen a terme per part del CTFC en els temes d’interès, com ara les accions d’adaptació dels boscos als efectes del canvi climàtic.

ARCA

Com fomentar l’ocupació juvenil en l’àmbit rural Un centenar de persones van assistir a la primera sessió plenària del “Seminari on rural youth migrations and employment” (seminari sobre les migracions i l’ocupació juvenil al medi rural); un espai on 50 experts provinents de Romania, la Toscana, Irlanda del Nord i Catalunya debatran sobre les migracions dels joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil al medi rural. L’acte va ser inaugurat pel sr. Jordi Sala i Casarramona, Director General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; i pel sr. Antoni Reig i Cassassas, Director General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. En la seva intervenció, Sala va fer referència al projecte “ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural”, com a exemple d’iniciativa transversal que treballa per fomentar i facilitar el retorn dels joves universitaris

als territoris rurals. El director general va remarcar que davant la pèrdua de població de les àrees rurals i de l’atur juvenil, que en el cas del medi rural està per sota de la mitjana nacional “cal trobar sinergies entre tots els agents implicats, empreses, administració, centres de formació i la mateixa joventut, per tal de donar resposta a bona part d’aquestes qüestions”. Per la seva part, el Director General de Joventut va afegir que “en el context socioeconòmic actual, és més necessari que mai dibuixar escenaris de futur sostenibles per frenar el despoblament rural i aturar l’èxode de persones joves cap a zones urbanes”. Segons Reig, “si aconseguim fixar joves al territori i aturar la tendència a l’envelliment i la pèrdua de població, generarem dinamisme i activitat econòmica. I això comportarà que comencin a aflorar noves oportunitats que, al seu torn, contribuiran a fixar i rejovenir la població”. 22

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El CTFC aposta per la renovació energètica dels edificis catalans


Consorci de la Catalunya Central

El projecte Odisseu amb joves del Solsonès a TV3 En el marc del projecte Odisseu Solsonès, que pretén incentivar i facilitar el retorn dels joves al medi rural, s’ha emès a TV3 un reportatge sobre les activitats que realitzen els joves que han retornat o retornaran a la comarca.

http://www.tv3.cat/videos/4586353/Telenoticies-Barcelona-23052013 (Minut 01:08-04:32)

En el reportatge han intervingut el Marcel Cal, enginyer agrònom d’Odèn que està finalitzant el projecte de construcció d’una casa de turisme rural, encara que treballa fora de la comarca però busca apropar-s’hi cada cop més; també hi ha intervingut l’Alba Colell, arquitecta del Consell Comarcal i que treballa com a tècnica municipal de diversos ajuntaments de la comarca, havent retornat a la comarca un cop transcorreguts uns anys a Barcelona. En el reportatge s’ha destacat per part de la Laia Espasa, tècnica del consorci, la necessitat de generar oportunitats laborals per tal d’afavorir el retorn dels joves a la comarca un cop finalitzada la seva etapa formativa. El projecte Odisseu està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura (DAAM) i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa de la Fundació del Món Rural i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Activitats del Consorci en la setmana del medi ambient Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Per celebrar que el 5 de juny és el dia mundial del medi ambient Dilluns dia 3 de juny durant tot el dia, en el marc del projecte Masies + sostenibles el Consorci amb la col·laboració dels centres educatius de la comarca i l’Ajuntament de Solsona ha preparat activitats per als infants del Solsonès. Les activitats que es duran a terme són el passi per als alumnes de les escoles de Solsona de la pel·lícula d’animació El lince perdido al teatre comarcal; la pel·

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

lícula va guanyar un premi Goya i va estar pre- seleccionada als Oscars 2010. L’altra activitat que estarà ubicada a la plaça del Camp serà la instal·lació de l’inflable sobre els residus que ha estat cedit per l’Agència de Residus de Catalunya; dilluns al matí serà utilitzat pels alumnes de P3 a P5 i a tarda estarà obert a les resta d’escolars. El Consorci va realitzant activitats per dinamitzar el territori en els temes relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat.

23


El racó de l'Emprenedor

Empresaris per al Solsonès

Fons Local d’inversors Des de l’Associació d’Empresaris per al Solsonès compromesos amb el territori L’Associació és d’una entitat que manté un compromís amb el territori i el seu entorn social i econòmic, que entén com a prioritari el progrés del territori que beneficiï el conjunt de ciutadans i entitats que hi conviuen i garanteixi el futur de les activitats que s’hi desenvolupen. La idea d’impulsar un Fons Local d’inversors, ha estat concebuda amb el propòsit de donar suport i estímul financer per a determinades iniciatives empresarials que es vulguin implantar en el territori. El Fons Local d’Inversors el formen ciutadans, a títol particular, que estan disposats a donar suport financer, de petita o mitjana quantia -entre 5.000 i 100.000 euros- a nous projectes que poden desenvolupar-se en el territori del Solsonès i Cardona. Invertir en iniciatives que es podrien desenvolupar a prop de casa. Impulsar nous projectes empresarials sense anar més lluny, amb els recursos i les oportunitats que ens ofereix el mateix entorn. Creiem en el talent emprenedor, i volem captar totes les idees que siguin per donar valor i feina en el nostre territori. El perfil dels inversors no obeeix a una rutina ni a unes maneres determinades, ans al contrari, es tracta de donar cabuda a totes aquelles persones que vulguin fer aportacions, en qualitat d’inversor o inversora, a alguna de les noves iniciatives

Per més informació i inscripcions: info@empresarissolsones.cat o 667 666 044 Montse Riu.

Cafè amb Isidre Also per explicar el Fons Local d’inversors El dia 10 de juny per explicar el Fons Local d’inversors a les 4 de la tarda al CTFC (pujada Seminari) a la zona de descans, 2a planta

F. Xavier Ballabriga i Cases - Empresari i economista

Elogi del fracàs... no estúpid Un dels desavantatges competitius de la cultura empresarial europea en relació a la nord-americana és la diferent actitud davant del fracàs. És la diferència que va de personalitzar el fracàs i convertir-lo en un estigma que la persona arrossega de per vida i pel qual ha de demanar perdó i flagel·lar-se com un penitent, a pensar-lo com una conseqüència inevitable de la incertesa i del risc que formen part de la naturalesa de l’acció humana. Thomas Edison va cremar 10.000 filaments de bombeta abans no va trobar el que funcionava i el dia que a causa d’una de les pífies va incendiar fins als fonaments el laboratori de Menlo Park en el qual treballava, en ser preguntat per un periodista sobre què pensava fer a partir d’aleshores va dir “Començar a reconstruir-lo demà mateix”. Sí Edison hagués viscut a Europa, probablement... avui encara aniríem amb espelmes o amb llums

de carbur! L’escarni i el descrèdit a que hauria estat sotmès haurien vençut la resistència més tenaç i, per descomptat, cap banquer no li hagués finançat el nou laboratori. Des de Darwin sabem que l’evolució natural avança per prova i error. El coneixement científic també. L’error forma part intrínseca de l’avanç. Per mitjà de l’error adquirim informació extremament valuosa que no podríem adquirir d’altra manera. Certament l’error i el fracàs tenen un cost. I aquí és on cal centrar l’atenció, en fer que siguin una inversió productiva. No es tracta d’evitar-los, sense ells no podríem avançar, els que hem d’evitar són els que no aporten cap informació nova ni valuosa, els que suposen repetir una i altra vegada les mateixes accions per obtenir els mateixos resultats. En definitiva, el que cal evitar són els fracassos estúpids! 24

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Allò que es veu i allò que no es veu

que es poden desenvolupar properament en el nostre territori, al costat de casa. En qualsevol cas, les persones que ho desitgin podran inscriure’s com a inversors del Fons Local d’inversors mitjançant un formulari senzill en què s’identificaran, acotaran les seves intencions o preferències d’inversió en segons quins sectors o en segons quines activitats i anunciaran una determinada disposició pel que fa a les quanties d’inversió. Aquest Fons Local d’Inversió atendrà totes les propostes d’inversió tot l’any ininterrompudament, atenent a les demandes diàriament.


Xerrada

Concursos

Empresaris per al Solsonès

“Si tu canvies tot canvia” a càrrec d'Àlex Rovira

Des d’empresaris per al Solsonès us publiquem les redaccions guanyadores del nostre concurs que celebrem per la Fira de Sant Isidre

Dijous dia 6 de juny a les 20h, a la Sala Polivalent

El Solsonès del futur

Acte gratuït i obert a tothom. Organitzat per tots els agents econòmics de Solsona i Comarca. Es complementarà l’acte amb un networking entre els assistents dinamitzat per Jordi Robert Ribes. Imprescindible la confirmació prèvia a: info@empresarissolsones.cat L’oportunitat de canviar la situació està en la nostra actitud!

A mi m’agradaria que el Solsonès de quan sigui gran fos el centre mundial de l’esport i que, almenys, hi hagués una pista d’atletisme i que s’hi celebressin les olimpíades amb tots els millors esportistes reunits coneixent i promocionant la comarca del Solsonès. Jo sé que aquesta idea és molt complicada i gairebé impossible. Però si aquesta idea fracassa us en diré una altra. Jo crec que el Solsonès està prou bé. Tothom vol que sigui una cosa fora del normal i volen que passin coses impossibles, però, si pogués triar, el deixaria tal com està, tot ple de bona gent i d’uns boscos que no trobaràs a cap altre lloc del món. Potser sí que hi ha poca gent, però més val cinc persones bones que un milió de persones egoistes i mal educades.

Us hi esperem!

https://www.youtube.com/watch?v=JO1cwjfH2E4

Fragment del blog d'Àlex Rovira http://www.alexrovira.com/

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Empresaris per al Solsonès

“Què passaria si comencéssim a córrer alguns riscos, si ens enfrontéssim a les nostres pors? I què si anéssim més lluny, si perseguíssim els nostres somnis, si obeíssim els nostres desitjos? Què passaria si ens permetéssim experimentar lliurement l’amor i trobar satisfacció en les nostres relacions? Quina classe de món seria aquest? Un món sense por. Potser és difícil de creure, però la vida té moltes més coses de les que ens permetem experimentar. Moltes més coses serien possibles si deixéssim de ser captius de la por. Hi ha un nou món dins i fora de nosaltres –un món en que hi ha menys por– esperant a ser descobert. Però és fàcil experimentar por on no hi ha perill. Aquest tipus de por és fictici, no és real. Pot semblar real però no té base en la realitat i, tot i així, ens manté desperts a la nit, ens impedeix viure. Sembla no tenir propòsit ni clemència, ens paralitza i debilita l’esperit quan el deixem actuar. Aquesta classe de por es basa en el passat i desencadena por al futur. Però aquesta por inventada serveix de fet a un propòsit: ens dóna l’oportunitat d’aprendre a triar l’amor. És un crit de la nostra ànima demanant créixer, demanant sanar-se. Són oportunitats per triar de nou i de manera diferent, per triar l’amor per sobre de la por, la realitat per sobre del miratge, el present per sobre del passat. Per als propòsits d’aquest capítol i per a la nostra felicitat, quan ens referim a la por estem parlant d’aquestes pors fictícies que resten valor a la nostra vida. Si sabem obrir-nos pas a través de les nostres pors, si som capaços d’aprofitar totes les oportunitats possibles, podem viure la vida que tan sols ens havíem atrevit a somiar. Podem viure lliures de judicis, sense por a la censura dels altres, sense restriccions. Les nostres pors no eviten la mort, frenen la vida. Difícilment arribem a reconèixer fins a quin punt dediquem la vida a gestionar la por i els seus efectes. La por és una ombra que ho obstrueix tot: el nostre amor, els nostres veritables sentiments, la nostra felicitat, el nostre ésser mateix.”

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Ferran Manzano, 5è de primària

25


Cartellera

El racó de Fènix

1r Campionat de botifarra

Fènix organitza, per aquest mes de juny, un taller de ioga gratuït

15 de juny a les 15:30h

PREU: 20 euros per parella Màxim d’inscripcions 24 parelles Campionat a 12 dades Inscripcions fins divendres 14 de juny a les 22:00 Aparellaments per sorteig el mateix dia 15 juny Passeu una bona tarda! Sort a tots els participants!

Sorteig de l'Aplec de la partida de Sant Llúcia

Els dimecres 12, 19, 26 de juny i 3 de juliol, es realitzarà un taller de ioga per donar a conèixer els beneficis d’aquesta disciplina i amb la previsió d’organitzar un curs complet a partir de la tardor vinent. Les classes aniran a càrrec d’Anna Herms i Pérez, professora de ioga per l’AEPY (Associació Espanyola de Professors de Ioga). Són gratuïtes pels socis de l’entitat i tindran lloc a la sala Polivalent de Solsona. Les places estan limitades i seran els dimecres, amb una durada d’una hora i quinze minuts a partir de les 16h. Es recomana portar roba còmoda, estoreta aïllant i uns mitjons per facilitar la pràctica del taller. Les inscripcions cal realitzar-les abans del dia 10 de juny contactant: Tel: 696 21 44 04-e-mail: fenixsolsonès@gmail.com

1r premi panera 0946 2n premi caixa cava 0836 3r premi regal sorpresa 7.607

Final Menutenigmes

Dijous, 6 de juny a les 6 de la tarda Arriba la final del concurs d’enigmes verbals Menutenigmes. Els cinc primers classificats participaran a la final que es farà en directe a través de Solsona FM.

L'activitat compta amb el suport de l’Ajuntament de Solsona

‘CURTMIRATGES’, festival de curts Divendres, 7 de juny a les 21:30h al Casal Popular la Fura (pl. de Sant Pere, 7)

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Per a més informació sobre aquest cicle i els curts que se seleccionen per a cada convocatòria, consulteu el bloc http://curtmiratges.blogspot.com

AEiG Pare Claret

Maria Riu Caballol, guanyadora del disseny de la catifa de Corpus L’agrupament vol donar les gràcies a tots als artistes que han fet una proposta de la catifa de corpus d’enguany, i en especial a la Maria Riu Caballol, que ha fet el disseny que tindrà el privilegi de ser la catifa el diumenge de Corpus a la plaça del Bisbe. Volem fer una crida a tothom que tingui un jardí, que ens porteu roses el dissabte de 4 a 6 al cau, i pels que no pugueu portar-ho, no patiu que us ho passarem a buscar per casa. Bon corpus

26

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Comerç i empresa

Enginyeria CB2G – Joan Castella

Certificat d’eficiència energètica El Decret 235/2013 per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, estableix que a partir d’aquest 1 de juny de 2013, és obligatori l’obtenció del certificat d’eficiència energètica per a la realització de tots els contractes de compravenda o d’arrendament d’edificis. A continuació s’explica què és aquest certificat, per què serveix, quan s’ha de realitzar, qui el pot fer, la seva tramitació i vigència.

conèixer el nostre edifici, i ens dóna recomanacions de millora, tot i que no són obligatòries, ens permetrà planificar actuacions per aconseguir que sigui energèticament eficient; i així reduir l'import de les factures energètiques (llum, gas, gasoil,...)

Què és el Certificat d’Eficiència Energètica? Certificat que té com a objectiu qualificar energèticament els edificis (casa, pis, local,...) a través d’un estudi, per tal de conèixer l’estat dels tancaments i de les seves instal·lacions energètiques. Qualificant-lo en una escala de l’A (major eficiència energètica) a la G (menor eficiència energètica) obtenint l’etiqueta d’eficiència energètica.

en cas de compravenda.

Qui el pot fer? El certificat d’eficiència energètica pot ser subscrit per un tècnic certificador que estigui en possessió de la titulació acadèmica i professional habilitant per a la realització de projectes d’edificació o de les seves instal•lacions tèrmiques, els Arquitectes, Arquitectes Tècnics, Enginyers Industrials i Enginyers Tècnics Industrial, acreditats per ICAEN(Institut Català d’Energia).

Per a què ens serveix? Ens permet saber el comportament energètic de l’edifici i en conseqüència el seu consum, essent una característica important a tenir en consideració per al comprador o arrendatari, ja que una qualificació G pot tenir un consum energètic 10 vegades superior a una qualificació A. Essent un actiu també per a la propietat, tenir una qualificació més elevada que la competència, ja que dóna més valor al seu immoble. Però el més important, és que el Certificat ens permet

Tramitació i vigència? El tècnic fa l’estudi de qualificació energètica, aquest el tramet a l’ICAEN que atorga la qualificació energètica mitjançant el Certificat i emetrà l’etiqueta d’eficiència energètica, que enviarà al propietari de l’edifici amb validesa de 10 anys des de la seva data d’emissió.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Quan s’ha de realitzar el Certificat? És obligatori realitzar-lo quan el propietari de l’immoble el vulgui llogar o vendre. Hem de considerar l’eficiència energètica de l’edifici com una característica més de l’edifici i s’ha d’adjuntar en el contracte si es tracta d’un lloguer i presentar davant notari

27


Parròquia SOLEMNITAT DEL COS I DE LA SANG DE CRIST: CORPUS

Missa pels malalts de la Parròquia

Aquest diumenge, 2 de juny, a les 11 del matí, a la Catedral, Missa i processó de Corpus, que presidirà el Sr. Bisbe, Mons. Xavier Novell i Gomà. No hi haurà la Missa de les 12 al Cor de Maria. Les altres misses, com els diumenges: a les 10 del matí, a la Catedral; a les 11, a l’Hospital; i, a les 8 del vespre, a la Catedral.

Dilluns, dia 3 de juny, a la Missa de 2/4 de 8 del vespre de la Companyia de Maria, pregarem, en particular, pels malalts de la Parròquia. Es comptarà amb l’assistència de membres de l’Equip de visitadors de malalts. Si algú vol encomanar algun malalt i vol que es digui el seu nom, ho pot comunicar al mossèn o a algun membre de l’Equip.

Recordem que diumenge, totes les col· lectes de les misses van destinades a CÀRITAS. Tot el recollit es destinarà íntegrament a aquesta entitat eclesial.

CANALDA

Missa.- Diumenge vinent, 9 de juny, a les 10 del matí.

CEURÓ

Missa.- Diumenge que ve, 9 de juny, a les 11.

LA SELVA

Festa Major.- Diumenge, 2 de juny, Missa a la 1.

LINYA

Missa de Corpus.- Aquest dissabte, 1 de juny, Missa a les 8 del vespre.

NAVÈS

Festa de Corpus.- Diumenge, 2 de juny, a les 11, Missa i processó-homenatge a l’Eucaristia.

OGERN

Trobada de Vida Creixent.- Aquest dissabte, 1 de juny a les 11 del matí. Corpus a la Salsa.- Diumenge, 2 de juny, a les 12, Missa i processó de Corpus a l’església romànica de la Sala.

SALLENT

Adoració al Santíssim Sagrament Cada dimarts es fa l’exposició del Santíssim, a l’altar de la Mercè, de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre. Tots estem convidats a fer una estona de pregària davant el Senyor acompanyats, habitualment, pel nostre Bisbe Xavier.

Vida Creixent Dilluns, dia 3 de juny, al lloc i hora habituals, es treballarà el tema 10.

Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús

Divendres vinent, 7 de juny, a les 10 del matí, se celebrarà l’Eucaristia a la Catedral.

Despatx parroquial Els dies propis de despatx parroquial, excepte que siguin festius, són els dilluns, dimarts, dimecres i divendres, de les 12 del migdia a 2/4 de 2. Per a hores convingudes podeu trucar al telèfon parroquial: 973 48 01 23, o bé al 667 079 829 (Mn. Lluís). L’adreça de correu electrònic és la següent: parroquiasolsona@hotmail.com

PREGUEM PELS DIFUNTS

Adoració eucarística Diumenge, dia de la Solemnitat del Cos i de la Sang de Crist, hi haurà ADORACIÓ EUCARÍSTICA a la Catedral a partir de les 5 de la tarda. El Sr. Bisbe ens hi acompanyarà.

Vetlla de pregària amb adoració La pregària mensual que anem fent al Cor de Maria ens ajudarà a trobar un ambient de silenci, de pau, de serenor de l’ànima... tan necessitat i desitjat avui en dia per tota persona humana. Et convidem a provarho estant una estoneta a la presència de Jesús.Serà avui divendres, dia 31 de maig, a les 9 de la nit, a l’església del Cor de Maria. Tots hi sou convidats. Animeu-vos-hi a venir!

SOLSONA: Dia 1.- A 2/4 de 7 de la tarda, esposos Lluís Gené Espuga (15è a.) i Ramona Santaeulària Torremorell (8è a.). Dia 2.- A les 10 del matí, Dolors Mosella Montallar (2n a.); Isidre Canal Morera; Dolors Capdevila Corominas; esposos Jesús Rodríguez Rodríguez i Socorro Corbacho Flores; esposos Lluís Gené Espuga i Ramona Santaeulària Torremorell. Dia 4.- A les 10 del matí, esposos Lluís Torregassa Muxí i Maria Vidal Sarri. A 2/4 de 8 del vespre, Iscle Serra Vila (61è a.). Dia 8.- A les 10 del matí, esposos Eduard Terricabres i Teresa Ferran.

Club Estel

Missa.- Aquest dissabte, 1 de juny, a les 5 de la tarda.

SOLSONA

La col·lecta que es va fer en el seu dia per aquesta intenció a les diverses misses de la ciutat de Solsona, i un cop recollits els sobres que alguns fidels van dipositar en les caixetes de l’església per aquesta intenció, va ser de 228,57 euros. S’agraeix la vostra aportació.

CONDOL El dia 22 de maig ens va deixar

MIQUEL ESTEVE PARRAMON. Tant la directiva com tots els socis del club de Jubilats l’Estel estem d’acord en les paraules que la família va deixar en el seu recordatori “Hem tingut la sort d’haver-te conegut, compartit i estimat, és tant el que ens has donat que tot i que ara no hi ets, et sentim a prop i ens omple d’orgull haver-te conegut” Soci n. 40 d’aquesta institució va fer possible que seguíssim endavant. Descansi en Pau.

28

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Col·lecta per CÀRITAS

Vocacions nadiues


Clariana de Cardener

Redacció

Mor Joan Pijuan, alcalde de Clariana de Cardener Des del juny de 2012 estava de baixa per motius de salut L'alcalde de Clariana de Cardener, Joan Pijuan, va morir ahir dijous a causa d'una llarga malaltia a l'edat de 41 anys. Al juny de 2012 ja va ser rellevat provisionalment a l'alcaldia per Francisco Rovira Massoni, per motius de salut. Pijuan (CiU) va ser nomenat alcalde de Clariana de Cardener per primer cop en les eleccions municipals passades. A més de l'alcaldia portava les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient, Serveis Socials i Maquinària. L'enterrament serà avui divendres a les 4 de la tarda a la Catedral de Solsona. Visita del Delegat del Govern de la Catalunya Central, Jordi Moltó, a l'Ajuntament de Clariana de Cardener el setembre de 2011

IL·LM. SR. JOAN PIJUAN I GARRABOU Alcalde de Clariana de Cardener

Els regidors i personal de l’Ajuntament juntament amb els veïns de Clariana de Cardener expressen el seu més sentit condol per la pèrdua de l’alcalde i company i s’uneixen al sentiment de la seva família.

Il·lm. Sr. Joan Pijuan i Garrabou Alcalde de Clariana de Cardener

El president i els membres del Consell Comarcal del Solsonès i dels seus organismes autònoms manifesten el seu profund dolor per la irreparable pèrdua del qui ha estat alcalde de Clariana de Cardener i mostren el condol a la família, als seus companys del consistori i a la ciutadania.

Clariana de Cardener, 30 de maig de 2013

Convergència i Unió del Solsonès, expressa el més sincer condol a la família de

Joan Pijuan i Garrabou

Solsona, 30 de maig de 2013

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Solsona, 30 de maig de 2013

El Grup Comarcal del Solsonès i el Grup Municipal de Clariana de Cardener d’Esquerra Republicana de Catalunya expressen el seu més sincer condol a la família, per la tan sentida pèrdua, de

IL·LM. SR. JOAN PIJUAN I GARRABOU Alcalde de Clariana de Cardener

Joan Pijuan I Garrabou

La corporació municipal expressa el seu més sentit condol per la pèrdua de l’alcalde de Clariana de Cardener i s’uneixen al sentiment de la seva família.

Clariana de Cardener, 30 de maig de 2013

Solsona, 30 de maig de 2013

Alcalde de Clariana de Cardener

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

29


Bisbat

Premis del XXVIII Concurs Bíblic de Catalunya La Sala d’Actes de l’Escola Arrels II de Solsona va acoll i r, el passat dissabte 18 de maig, el lliurament dels premis corresponents al XXVIII Concurs Bíblic de Catalunya, que organitza la Federació de Cristians de Catalunya “Grup Avant” de Terrassa i que enguany tenia com a tema “Jo, amb les obres, et mostraré la meva fe”. L’acte de lliurament dels premis va ser presidit pel Vicari general, Mn. Joan Casals i la delegada diocesana d’Ensenyament, Teresa Gené. Hi van assistir l’alumnat, professorat i representants de les escoles del bisbat. Després de veure un audiovisual que reflexionava sobre el treball fet al voltant del tema del concurs bíblic d’enguany, Mn. Joan Casals donà la benvinguda als assistents recordant, com diu el lema del concurs d’enguany, que “les nostres obres manifesten la fe, i més en aquest Any de la Fe”. També va subratllar i va agrair la tasca de la Federació de Cristians de Catalunya i el “Grup Avant”, que des de fa 28 anys convoca un concurs que ajuda a conèixer Jesús entre els escolars de Catalunya.

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Quan vingui l’Esperit, us conduirà cap a la veritat Per què avui la gent de la nostra societat i també força practicants no entenen molts dels continguts i dels preceptes de la fe i de la moral catòlica? L’Evangeli d’aquest diumenge conté dues frase claus per respondre a aquesta pregunta. “Encara tinc moltes coses per dirvos, però ara us serien una càrrega massa pesada. Quan vingui l’Esperit de la veritat, us conduirà cap a la veritat sencera”. Ajudem-nos del Catecisme per entendre aquesta resposta de l’Evangeli: “’Les coses de Déu ningú no les coneix sinó l’Esperit de Déu’ (1Co 2,11). El seu Esperit el revela i ens fa conèixer el Crist, el seu Verb, la seva paraula viva” (CEC 687); “L’Esperit Sant [...] estarà a prop dels deixebles i dins d’ells, per ensenyar-los i guiar-los ‘a la veritat completa’ (Jn 16,13)” (CEC 243). Tenim, doncs, la resposta: La gent i no pocs fidels practicants no entenen bona part de la doctrina cristiana perquè no tenen dins de l’ànima actiu l’Esperit Sant. L’Esperit no pot ensenyar-los i guiar-los i, per tant, no poden entendre l’Evangeli:

ni els esdeveniments ni els ensenyaments morals. Sona fort! Però és així! Aquesta és la meva pròpia experiència i, a més, ho he vist cada vegada que he estat testimoni d’una nova conversió. Podria explicar-ho d’un bon grup de persones, fins i tot de ben compromeses a les parròquies, que no han entès ni acceptat alguns articles del credo o preceptes morals fins haver tingut una experiència espiritual [de l’Esperit Sant] viva. Sovint, quan aquests fidels ara escolten a d’altres que expressen els seus prejudicis i crítiques contra la doctrina que exposa i defensa l’Església exclamen: “jo també ho veia així, però l’Esperit Sant m’ha conduït cap a la veritat sencera”. Tenint present que aquesta segurament serà la darrera glossa de l’Any de la Fe sobre l’Esperit Sant; i tenint en compte que la setmana passada us vaig proposar tots els punts de l’article sobre l’Esperit Sant; avui us convido a llegir els punts sobre l’Esperit presents en l’apartat de la pregària cristiana núms. 2623-2625 i 2670-2672. 30

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Glossa

Per la seva part, la delegada d’Ensenyament, Teresa Gené, felicità els mestres i les escoles pel seu compromís i l’esforç de participar al Concurs Bíblic. Les xifres referents a la participació al concurs són: 40.219 treballs; al concurs bíblic de redacció, 1.069; al concurs de dibuix, 22.545; i al concurs informàtic, 707. A nivell del Bisbat de Solsona s’han adherit al concurs 15 centres més, que sumen un total de 60 centres educatius inscrits. Després dels parlaments, es procedí a lliurar els premis a l’alumnat i a les escoles participants, provinents d’arreu del bisbat: Tàrrega, Berga, Bellpuig, Mollerussa, Cardona, Navàs, Puig-reig, Sant Jordi de Cercs, Cervera, Gironella i Solsona.


Càritas MANIFEST CORPUS 2013

Junts escrivim la història La nostra família humana està experimentant en l’actualitat una mena de punt d’inflexió en la seva pròpia història, si tenim en compte els avenços en diverses àrees. Només podem lloar els èxits positius que contribueixen al veritable benestar de la humanitat, en camps com ara els de la salut, l’educació i les comunicacions. Alhora, també cal reconèixer que la majoria dels homes i dones del nostre temps segueixen vivint diàriament en situacions d’una precarietat quotidiana amb greus conseqüències. Una de les causes d’aquesta situació, al meu entendre, és en el de la nostra relació amb els diners, en acceptar el seu poder sobre nosaltres i sobre la nostra societat. Així, la crisi financera que estem vivint ens fa oblidar l’origen últim, situat en una profunda crisi humana. En la negació de la primacia de l’ésser humà! Hem creat nous ídols. L’adoració del vedell d’or de l’antiguitat (cf. Ex 32:15-34) ha trobat un nova i despietada imatge en el culte als diners i en la dictadura d’una economia sense rostre i sense un objectiu veritablement humà. Hi havia una rabí de l’Edat Mitjana que explicava a la seva comunitat jueva els fets de la Torre de Babel: aleshores els maons eren molt valuosos. Quan un maó, per error, queia, era un problema molt greu, un escàndol. ‘Mira què has fet!’. Però si un dels qui treballava a la torre queia: ‘Requiescat in pace!’ i el deixaven tranquil... Era més important el maó que la persona. Això explicava aquell rabí medieval i això passa ara! Les persones són menys importants que les coses que donen benefici a aquells que tenen el poder polític, social, econòmic. Fins a quin punt hem arribat? Fins al punt que no som conscients d’aquesta dignitat de la persona, d’aquesta dignitat del treball. No pagar un sou just, no donar feina perquè només es miren els balanços, els balanços de l’empresa; només es mira el que puc

Opinió

treure de profit... Això va en contra de Déu! Quants cops –molts cops- ho hem llegit a L’Osservatore Romano... Un titular que em va colpir molt l’altre dia de la tragèdia de Bangladesh: “Viure amb 38 euros al mes”. Aquest era el sou de les persones mortes. I això té un nom: treball esclau! I avui en el món hi ha aquesta esclavitud que es fa amb la cosa més maca que Déu ha donat a l’home: la capacitat de crear, de treballar, de fer la pròpia dignitat. Quants germans i germanes en el món es troben en aquesta situació per culpa d’aquestes actituds socials i polítiques! Ja no podem dir el que deia Sant Pau “Qui no vulgui treballar, que no mengi”, sinó que hem de dir: “Qui no treballa ha perdut la dignitat” perquè no troba la possibilitat de treballar. Avui ens fa bé tornar a escoltar la veu de Déu, quan s’adreçava a Caín dient-li: “Caín, on és el teu germà”. Avui, en canvi, sentim aquesta veu: “On és el teu germà que no té feina? On és el teu germà que pateix una feina d’esclau? La crisi financera i econòmica mundial sembla posar en evidència les seves distorsions i sobretot una greu deficiència des de la perspectiva antropològica, que redueix l’home a una sola de les seves necessitats: el consum. I pitjor encara, els propis éssers humans són considerats com un bé de consum que pot ser utilitzat i llençat. Hem entrat en aquesta cultura dels residus. Aquesta deriva s’observa a nivell individual i social; i es promou! En aquest context, la solidaritat, que és el tresor dels pobres, sovint es considera contraproduent, contrària a la lògica de les finances i l’economia. Mentre que els rèdits d’una minoria estan augmentant de manera exponencial, els de la majoria s’enfonsen. (Manifest confeccionat totalment amb textos literals d’homilies del Papa Francesc)

Ramon Gualdo

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Fa 50 anys que va morir Joan XXIII El 3 de juny de 1963 va morir Joan XXIII. Angelo Giuseppe Roncalli havia nascut el 1881 al poblet italià de Sotto il Monte, en una família camperola, pobra. Roncalli mai no es va avergonyir de les seves arrels i va mantenir senzillesa i saviesa del camp. Va estudiar història de l'Església i amb especial interès les èpoques de Gregori el Gran i Carles Borromeu. A la Primera Guerra Mundial, com a capellà, va dedicar-se a atendre els soldats ferits. Va ser delegat apostòlic a Bulgària, a Turquia i a Grècia. Durant la Segona Guerra Mundial va ajudar a l'evacuació de jueus perseguits. Va ser arquebisbe de Venècia. I va arribar aquell moment tan important de la seva vida: El 1958 va morir Pius XII i Roncalli va ser escollit per a ser Papa. Amb aspecte de pagès i figura grassoneta, demostrà des del primer moment un estil ple d'humanitat. Doncs, malgrat els seus 77 anys, el 1959 va sorprendre tothom convocant un concili ecumènic. Ell deia que aquesta iniciativa va brollar del cor i va

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

aflorar als seus llavis. La idea va despertar molt entusiasme, i un gran impacte. Suposava una posada al dia de l'Església. El mateix Papa va dir a un bisbe africà: "Es tracta d'obrir la finestra perquè entri aire nou". Enmig de la gran feinada, també hi va haver espai per a la tendresa i el sentiment. Després del discurs inaugural -molt interessant-, a la nit el Papa, malgrat el cansament, va treure el cap a la plaça Sant Pere, plena de gent. Amb les seves paraules va ponderar la lluna plena, va saludar tothom, i va demanar als pares de família que en arribar a casa abracessin els seus fills de part del Papa. Aplaudiments càlids i emocionants van ressonar en aquella nit especial. Aquell papa d'origen camperol, que havia emocionat la gent en una nit serena, va morir amb serenor el 1963. Un home bo, un papa bo amb un doll abundant d'humanitat. Un concili amb aire fresc ... Tot això, cal recordar-ho. Van ser moments molt importants dins de la història de l'Església. 31


La Simoneta

Associació de Dones del Solsonès

Hola, feministes! Aquests darrers dies, parlant amb un amic molt divertit, em va fer adonar d’un fet que, clarament masclista, m’ha passat sempre per alt. I és que a les feministes, moltes vegades, per això hem d’estar molt a l’aguait, ens fan passar bou per banya grossa! Tot i la incomoditat de pecar de barroera i trivial, penso que val la pena explicar-lo arreu del Solsonès, si més no per no pecar d’ingènues. Si feu memòria de totes les escenes de llit que haureu vist al cinema des dels divuit anys, per la meva època, o per algunes d’aquesta, potser des del bressol... doncs si feu memòria, podreu esquematitzar qui jeu a sota i qui jeu a sobre? Fixeu-vos: si la dona de l’escena en qüestió és casada i bona, jeu a sota. En senyal de submissió i clara dominació del mascle. Però, ah! Si la femella passa a l'escarnit grau d’amant i ja, només per aquest motiu, dolenta, és de les que poden aparèixer per sobre, saltironant i fent mil cabrioles, perquè com a dolenta que és, sap fer de tot. I el missatge subliminal és que el mascle no pot, o no ha, de dominar cap dona sense papers. Quina subtilesa, no? Ara, això, per estar-ne ben segura li hauria de preguntar al Jaume Figueras. Però em sembla que no cal, és prou obvi. Potser també hauria de repassar tota la filmografia d’Isabel Coixet que, com a dona, potser ho podria haver fet al revés, però no em ve cap escena de les seves que m’hagi estranyat en

L'acudit del Simi

aquest sentit. El que sí que m’ha passat és que algunes vegades, la Coixet, m’ha deixat ben coixa de comprensió perquè costa d’entendre. I això que és de les poques dones directores de cinema que conec i no la vull criticar perquè per una que destaca, només caldria que entre nosaltres, les dones, ens féssim mala sang. No! És una fantàstica directora. Això, ho dic de veritat! És cert que també he vist pel·lícules de grans i bones amants, però pel cap em ronda, així, sense repassar cap història del cinema, que aquestes, pobretes, sempre acaben malament i amb tràgics finals. Recordeu la pobreta i dolenta Madame Bovary? Però no serveix d’exemple perquè en aquella època, el cinema no oferia escenes de llit. Tornant al meu amic divertit, també em va fer coneixedora d’un altre problema de les escenes de llit amb dones grasses. Què n’heu vist mai alguna, al cinema? Es veu que no és un problema de discriminació per talla, es veu que és un problema de manejabilitat. Es veu que l’escena costa més de fer perquè una grasseta, bona i casada, costa més de manejar. I si és dolenta i amant, amb els quilets de més, tampoc no es pot permetre fer gaires cabrioles. En fi, un embolic dels grossos! Si us plau, feministes, si mai teniu l’oportunitat de sortir al cinema, en una escena de llit, si sou grassetes, exigiu quedar-vos a sobre, i fer ballar al vostre so i com vulgueu, al company de repartiment que us hagi tocat. I si sou casades, i teniu papers, també!

http://www.planetasimi.com

32

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

A sobre o a sota!


Opinió

Valentí Vilaginés

Carta oberta al Bisbe de Solsona de que gairebé tothom els recorda, avui, dia 25, ha sobrepassat el que jo puc suportar en silenci. Val a dir que jo pateixo una miqueta d’incontinència verbal. Si la informació no és correcta, li demanaré disculpes, malgrat que no canviarà l’opinió que tinc de vostè. Però com li he comentat, estic en contra de la injustícia. Avui m’ha arribat la informació que vostè vol canviar els estatuts de Càritas, perquè no tinguin dret a decisió els que no estiguin batejats, confirmats, i vagin a missa. Si vostè ha dit això, Sr. Bisbe, penso que no tan sols és impresentable, sinó també indecent. Vostè es creu millor persona que un voluntari, batejat o no, confirmat o no, que vagi a missa o no, que entrega una part del seu temps, el seu esforç i el seu amor per ajudar al proisme???. Vostè mesura la bondat de la gent per la seva assistència o no al caduc ritual de la missa?. Quedi clar, tot el respecte per la meva part a la gent que hi assisteixen, el mateix que per als que no hi assisteixen. Vostè, Sr Bisbe, qui es pensa que és?. El nou Messies??. Jo com a creient en Jesucrist, més aviat el veig com un impostor d’aquest Jesucrist, que he après a admirar. Una persona que, en nom d’ell, del meu Jesucrist, actua d’una forma fonamentalista i radical, (com els que el van fer crucificar), i que ell no li acceptaria mai. El Jesucrist en el que jo crec és el paradigma de la tolerància, per tant vostè, per a mi, és el meu “Anticrist”. O és que algú es pot creure que dins de la filosofia de Jesucrist, s’hi poden encabir idees com aquesta?. Sr. Bisbe, si vostè, realment, ha dit això, (ja sé que en l’església Catòlica Apostòlica i Romana, això de la dimissió no existeix), hauria de començar a flagelar-se amb el fuet de la seva prepotència, i anacronisme social, i amagar-se, fins que deixés de veure tant a l’Esperit Sant. I comencés a veure la gent que pateix, i altra gent que amb bona fe intenten ajudar. Potser un exercici d’humilitat, i molt, molt d’esforç, el podrien ajudar, a ser menys bisbe, i més Cristià.

Sr. Bisbe, probablement, el que li diré avui públicament, no li ho hagin dit mai, però estic convençut que, si no en tot, en part, molta gent ho pensa, malgrat no tenir l’atreviment de fer-ho públic. En primer lloc, i com a presentació, he de dir-li que, per a vostè i gent que pugui compartir la seva ideologia, sóc un pecador, un gran pecador, d’aquells que no sol·liciten el seu perdó, ni el de ningú com vostè. He estat, gairebé tota la meva vida, un anticlerical, amant de la llibertat, de la justícia, i contrari als poders establerts, i sobretot als poders fàctics. Sóc l’autor de La Passió segons Sant Ateu, representada a la nostra ciutat. Sóc irreverent, visc amb una dona amb la que no estic casat, i ho he fet anteriorment, amb dues més de les quals n’he obtingut el fruit fantàstic de dos fills. Crec en la llibertat de fer l’amor, no només per a procrear, és dir, crec en els anticonceptius, i encara més, crec que en els països subdesenvolupats s’haurien de potenciar. Crec en el dret a decidir sobre el seu cos de les dones, i en qualsevol llei, que sigui optativa, i no d’obligat compliment. També he de dir-li que crec en Jesucrist, en la seva paraula i el seu exemple. Malgrat no creure en una gent que, en el seu nom, d’una església n’han fet un estat. I sobretot, no crec en persones com vostè. Sempre sense pensar que estic en possessió de la veritat absoluta, sinó tan sols amb l’afany d’expressar la meva humil opinió, li diré que considero que vostè és un Impresentable. Recordo unes declaracions seves a Catalunya Ràdio, tan bon punt va ser Bisbe, ( el més jove de les Espanyes ), on deia que a vostè li agradaria ser recordat, “com l’home que es va assemblar a Jesucrist”. Fent servir una paraula que als inquisidors els agradava molt, diré que a mi això em va semblar gairebé una "blasfèmia", a més d’una manca d’humilitat, que el meu Jesucrist no l'hauria permès, no en la forma, sinó en el fons. Després de contemplar totes les seves posades en escena, per a mi, teatrals, com si contínuament se sentís il·luminat per l’Esperit Sant, amb els braços estesos i els ulls fora de les seves òrbites, i tot un seguit de comentaris, actuacion i declaracions, des del meu modest punt de vista, poc afortunats i que ara no enumeraré, perquè podria ser molt llarg i pesat, ademès

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

“QUI DÓNA EL SEU TEMPS ALS ALTRES, ESTÀ OFERINT QUELCOM QUE MAI NO PODRÀ RECUPERAR” (d’algun savi, de qui no conec el nom).

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

33


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Treballarem amb l’objectiu de fer la Festa més gran, més coneguda i més pròxima..." Jordi Solé, Macip Major de l’Agrupació de Geganters Des del passat mes de desembre en Jordi Solé és el Macip Major de l’Agrupació de Geganters. Aquest cap de setmana viurà la seva primera festa de Corpus al capdavant de l’entitat Què el va portar a acceptar estar al capdavant de l’Agrupació de Geganters? Bàsicament l’estima a la Festa ja que els gegants formen part de la meva vida des que era petit, posteriorment com a geganter i membre de la junta; i la coincidència que faltava algú al capdavant, em van fer prendre aquesta decisió. A més, des del primer moment vaig tenir el suport de la resta de gent que m’acompanyava i per això no vaig dubtar a posar-me al davant amb moltes ganes de seguir treballant per la festa.

Un dels problemes de l’Agrupació de Geganters és la falta de pressupost per fer inversions. S’està buscant solucions? Sí, aquest tema ens limita perquè l’Agrupació de Geganters no té gaires fonts d’ingressos. Tenim molts socis, més de 600, actualment estem treballant en l’actualització de les bases de dades dels socis per poder cobrar la quota anual de l’entitat i així tenir una font d’ingressos més segura, que permetrà fer samarretes i altres per tal de promocionar la Festa.

Tot a punt per Corpus? Sí. Només falta acabar algun retoc del Bou i la Mulassa. La setmana passada es van iniciar els assajos de Ball de Bastons i Cavallets, que finalitzen avui. Ara només cal esperar que el temps ens acompanyi. Aquest any com a novetat s’avança l’horari del passacarrers del dissabte 1 de juny iniciant-se a les 12h... A les assemblees generals de l’Agrupació de Geganters ja s’havia comentat alguna vegada. Finalment en aquesta última assemblea es va consultar als socis de l’entitat i tots van estar d’acord en avançar l’horari del passacarrers per intentar que hi pugui assistir més gent. Ho vam parlar amb les altres parts, Ajuntament i Vintiquatrena, i no hi va haver cap problema en fer el canvi. A més, el Protocol no fixa l’horari per fer el passacarrers, només diu que s’ha de fer la vigília.

Ara fa un any que es va inaugurar el Quarto dels Gegants. Ha rebut moltes visites? El Quarto dels Gegants acull moltes visites escolars. També des de turisme s’inclou com a part de les visites guiades a la ciutat. La previsió és potenciar encara més les visites al Quarto dels Gegants com a visita única. En aquests moments s’estan reformant els plafons perquè no van quedar com es desitjava, esperem poder-lo obrir de nou a les visites després de Corpus.

La Festa Major de Solsona serà present a una exposició a Bèlgica el 22 de juny... Des del Departament de Cultura de la Generalitat es van posar amb contacte amb els Geganters perquè estan organitzant una exposició d’uns gegants petits caracteritzats de l’empresa Iakaré, que ja van ser presents en una exposició aquí a Solsona. Aquesta exposició es durà a terme a Bèlgica, concretament a la casa de gegants de la població de Ath, prop de Brussel·les, del 22 de juny a mitjan novembre. Els visitants podran veure una exposició on es mostraran tres de les festes majors més representatives de Catalunya: Solsona, Vilafranca del Penedès i Reus. En el cas de Solsona

Gegants "... els gegants formen part de la meva vida des que era petit..." 34

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

hi haurà la plaça Major representada amb els elements folklòrics de Solsona, fins i tot amb gent coneguda de la ciutat. Els Geganters hem aportat tota la vessant històrica de textos, el bust del Gegant Vell i l’antic cap de la Mulassa, entre altres objectes. Finalment es dedicarà una part a la Confraria de la Mare de Déu del Claustre com a propietària i com origen de la Festa i els Gegants.


L'entrevista

Miquel Manzano

Les retallades poden afectar la festa o al folklore? En part sí. Una part la paga la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, però bona part dels diners que sufraguen la Festa i el folklore provenen de les administracions. Ens em d’adaptar en aquest context econòmic difícil intentant però no perjudicar la Festa. En què s’està treballant de cara al futur? Primerament estem centrats en Corpus. Després hem d’acabar de lligar bé l’exposició de Bèlgica ja que és important per la promoció de la Festa i el Folklore solsoní, així com també la possible repercussió turística que pot tenir per la ciutat en un futur. A l’estiu tenim la intenció de fer samarretes. De cara a Festa Major volem fer algun tipus d’exposició amb fotos antigues. Ara, però, el més important és Corpus que ja ho tenim aquí i

després anirem veient el que va venint, treballarem amb l’objectiu de fer la Festa més gran, més coneguda i més pròxima a aquelles persones que tinguin ganes de participar-hi, portant gegants per exemple. Així doncs, convido a tothom qui ho desitgi a participar activament a la Festa, tothom i és benvingut!

CORPUS 2013

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dissabte, 1 de juny A les 11 del migdia: Des del campanar de la catedral, repic de campanes anunciant l’inici de les festes A les 12 del migdia: Tronada a la pl. Major. Tot seguit, cercavila tradicional, per convidar tothom a la celebració del Corpus De 4 a 6 de la tarda: Per col·laborar amb la catifa de Corpus es pot portar flors al cau de l’Agrupament Escolta Pare Claret A 2/4 de 8 de a tarda: Sardanes a la plaça Major interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona A 2/4 de 10 de la nit: Baixada. Exhibició del ball del drac a la plaça Major. Tot seguit, roda de foc Diumenge, 2 de juny A 2/4 de 10 del matí: Cercavila amb els trabucaires A 3/4 d’11 del matí: Baixada des de la casa consistorial cap a la Catedral als acords de l’Orquestra Patinfanjàs. A les 11 del matí: Missa concelebrada presidida per l’Excm. i Rvdm. Sr. Xavier Novell i Gomà, bisbe de Solsona. Solemne processó per la plaça de la Catedral, carrer de Sant Miquel, plaça Major i benedicció a la plaça de Palau decorada amb la catifa A les 12 del migdia:A la pl. Major, exhibició dels ballets tradicionals, acompanyats per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Tot seguit, tronada i pujada fins a la casa consistorial A les 7 de la tarda: Projeccions al teatre de Solsona de les pel·lícules d'Autana, d’Alastair Lee, i I Believe I can fly, de Sebastien Montaz-Rosset Podeu consultar el programa d’actes complet a http://www.solsonalafesta.net

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

35


Institut Francesc Ribalta

Alumnes de 4t ESO B

Vivències de la Guerra civil i del franquisme amb el Sr. Antoni Ciuró El dia 16 de maig, els alumnes de 4t d’ESO B de l’Institut Francesc Ribalta vam rebre la visita del Sr. Antoni Ciuró, que ens explicà les seves vivències de la Guerra Civil i també del franquisme, ja que estem treballant aquests dos temes a partir de fonts orals. Ja abans de la lleva de l’anomenada “quinta del biberó”, juntament amb el seu cosí i altres joves, van decidir no anar a la guerra i emboscar-se prop d’una masia del Solsonès. Ens explicà com van viure aquesta situació: alguns dies eren força tranquils, llegien, dibuixaven, treballaven al camp; en canvi, d’altres eren molt angoixants i s’havien d’amagar dins els dife-

L’Institut perfila el nou curs acadèmic amb les principals novetats d’un nou perfil per al curs del PQPI Des de fa dies, l’Institut està ja preparant el proper curs acadèmic 2013-14. El centre continua amb la seva oferta educativa pública dels cursos d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius De Grau Mitjà (de Cures Auxiliars d’Infermeria i Atenció a les persones amb dependència) i de Grau Superior (Educació infantil), CAS (Curs d’Accès a Grau Superior), PQPI. (Programa de Qualificació Professional). Aquesta darrera setmana el Departament d’Ensenyament ens ha comunicat dues novetats molt importants. Pel que fa als estudis d’ESO, l’Àrea de Coordinació i Planificació Escolar comunicà al nostre Institut la concessió de 4 línies a 1r d’ESO. La Directora, Sra. Teresa Pijuan, valora el fet de manera molt positiva, ja que comportarà amplis beneficis per als nostres alumnes. L’altra novetat fa referència al Programa de Qualificació Professional (PQPI). Aquests ensenyaments estan destinats als joves d’entre 16 i 21 anys que no tenen el títol d’ESO i que es volen preparar per a exercir un ofici

determinat. El nostre Institut és l’únic centre de la comarca que ofereix un programa d’aquestes característiques. Per al proper curs oferirem Auxiliar en vendes, oficina i atenció al públic, amb una durada de 809 hores (un curs escolar). Els mòduls de formació professional específica són: - Operacions auxiliars en el punt de venda. - Preparació de comandes - Atenció bàsica al client - Tècniques administratives bàsiques d’oficina - Operacions bàsiques de comunicació - Reproducció i arxiu Una vegada finalitzat el PQPI, t’acredita per treballar de: Dependent/a, caixer/a, auxiliar administratiu comercial, informació i atenció als clients.... El període de preinscripció ja és obert i finalitza el proper dia 7 de juny.

36

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

rents amagatalls que havien construït. Acabada la guerra, va ser tancat en un camp de concentració, a Astúries, i després va haver d’anar a fer el servei militar a Galícia. En nom de tots els alumnes, donem les gràcies al Sr.Antoni, ja que és molt dur viure una guerra i tampoc no és fàcil recordar-ne els fets, però gràcies a aquests testimonis podem conèixer de primera mà la Guerra Civil i el franquisme i posar-nos, per uns moments, en la pell d’uns homes i dones que avui ens són exemple de lluita i esforç. Gràcies, Antoni, ha estat un plaer escoltar-lo.


Escola Arrels

250 quilòmetres, un cant a la vida Aquest any els alumnes de 2n cicle de l’escola Arrels II han llegit la novel·la 250 quilòmetres, de Víctor Panicello i el Consell de Joves de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’alumna Marta Puig de 2n de batxillerat del nostre Centre en forma part. Aquest llibre és fruit d’una experiència de creació col·lectiva entre Víctor Panicello i aquest grup de nois i noies que formen part del Consell de Joves de l’Hospital Sant Joan de Déu. A través dels ulls d’en Quim, els autors ens transmeten directament les vivències i els sentiments que han hagut d’afrontar. La xerrada va ser molt enriquidora. Als alumnes els va agradar molt aquest projecte i van admirar el caràcter de superació i resistència psicològica dels personatges davant una malaltia. També dir que els autors aporten una màgia especial que molts lectors han pogut captar i generalitzen l’esforç i les ganes de superar totes aquestes pors i mals moments per rebre alguna cosa més que felicitat! Moltes gràcies pel vostre testimoniatge, un cant a la vida

Opinions i sentiments dels alumnes de 3r d'ESO: “M’ha fet veure la realitat.” “La màgia i l’oportunitat no desapareixen si tu hi deixes de creure” “Només lluitant aconsegueix vèncer” “Mai no hem de perdre la força de viure” “És una història d’adolescents i la gent que els envolta (pares, família, amics...) on una circumstància altera tota la resta i en realitat el que busca és trobar l’equilibri dins d’un obstacle que pot semblar invencible, però només lluitant s’aconsegueix vèncer”.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L’escriptor Àngel Burgas visita els alumnes de 1r cicle de l’escola Arrels II El passat 23 de maig el alumnes de 1r i 2n de l’escola Arrels II varen tenir el goig de rebre un any més la visita d’un escriptor. Aquest any els nois i noies van llegir la novel·la L’edat del despertar, de l’escriptor Àngel Burgas. Va explicar els personatges de la novel·la dins del món de l’adolescència, el tema dels amics, les aventures... en fi, tot el que té a veure amb l’amistat. També va despertar algun que altre somriure parlant de coses divertides que passen al llibre. Varen passar una bona estona i força enriquidora. Esperem repetir l’experiència l’any vinent.

Opinions dels alumnes de 1r cicle: “L’edat del despertar és llegir la teva vida dins d’un món emocionant i divertit” “Aquest llibre ens ha fet reviure la nostra vida d’adolescència . És un món ple d’aventures . Ens dóna a conèixer

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

que l’amistat és fonamental a la vida i el fet de compartir amb la colla els bons i els mals moments” “M’ha transmès intriga i tendresa i trobo que és un llibre que toca molt bé els nostres temes actuals” 37


Escola Arrels

Aprendre a emprendre L’actitud emprenedora potencia la iniciativa i l’autonomia personal dels nostres joves La cultura emprenedora ha arribat a les aules. Ser emprenedor no és el mateix que ser empresari. Tanmateix les persones emprenedores tenen una actitud positiva, prenen la iniciativa, s’arrisquen i s’esforcen per aconseguir els seus objectius. Els joves de l’Escola Arrels II s’han endinsat, durant aquest curs, al món de l’emprenedoria, planificant, dissenyant, produint i fent realitat projectes emprenedors. Amb la col.laboració de l’Associació dels Empresaris del Solsonès s’han portat a terme alguns dels Programes Junior Achievement, patrocinat per la Fundació La Caixa. L’alumnat de 3r d’ESO ha creat quatre empreses: SMELLY BAG, EL RACÓ DELS REMEIS, MENJA-SA i RALETRALET. SAPPLY és la miniempresa creada per l’alumnat de Cicles Formatius. Cada un dels alumnes ha desenvolupat un càrrec dins l’empresa (gerència, finances, màrqueting, producció...) i junts han pogut treballar les habilitats necessàries per a un bon treball en equip: la confiança, la coordinació, la complementarietat, la comunicació i el compromís. El passat cap de setmana es va organitzar la 1a Fira del Jove emprenedor de Catalunya central a Cardona, on van participar els nostres alumnes amb les seves miniempreses . El dissabte dia 25 es va portar a terme la presentació dels projectes emprenedors i el diumenge 26 de maig, durant tot el matí, es van comercialitzar els productes a la plaça de la Fira. L’organització va anar a càrrec de l’entitat GORAL i l’Ajuntament de Cardona.

Hi van participar l’Escola Mare de Déu del Carme i l’IES Sant Ramon de Cardona i l’Escola Arrels II de Solsona. Gràcies!, entre tots aquest projecte ha estat un gran èxit.

SMELLY BAG

Sapply

RALET-RALET

MENJA -SA 38

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

EL RACÓ DELS REMEIS


Escola Arrels

Sortida al Saló de l’automòbil El dia 16 de maig, els alumnes de Cicles Formatius de la branca Electromecànica de vehicles va visitar el Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona. Aquest Saló s’ha convertit en una fira de referència del sector, on es presenten les últimes novetats del món del motor després d’haver-se consolidat com un punt de trobada per al sector de l’automoció. Cal destacar els models i marques que, cada vegada més, aposten pels vehicles elèctrics, que podien ser pro-

vats, com altres automòbils, pels visitants que ho desitjaven. Malgrat que el nivell d’exposició i la superfície no era la d’anys anteriors, no deixava de ser interessant. Es va trobar a faltar alguna marca, com la BMW, però les trenta novetats a càrrec de les 22 marques expositores van satisfer la curiositat de molts visitants. Tot i que

ha estat una edició menys lluïda pels efectes de la crisi, manté les vendes en la gamma alta. Creiem que aquestes sortides són molt profitoses per a l’alumnat de l’especialitat d’Electromecànica per tal de complementar i reforçar els coneixements teòrics adquirits a l’Escola.

Concurs de Joana Raspall

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aprofitant que aquest any és el centenari de l’escriptora Joana Raspall, la biblioteca de l’escola ha organitzat un concurs de manualitats inspirades en els seus poemes i el passat divendres dia 24 de maig vam fer l’entrega de premis. Aquest concurs és voluntari i obert a tots els alumnes de cicle mitjà i de cicle superior de l’escola. Les manualitats havien de complir un seguit de normes ( tenir color, unes mides

El Roger i el Bernat molt contents

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

concretes…) i s’havien de presentar a la biblioteca abans de divendres 17 de maig. Des de l’escola volem donar les gràcies a tots els alumnes que hi han participat, ja que han estat unes manualitats molt treballades i molt boniques i animar i engrescar els que encara no ho han fet. Us presentem alguns dels guanyadors:

Dues nenes de tercer recollint el premi 39

El primer classificat de quart


UEC l’Afrau

Escola Setelsis

Els i les alumnes de la UEC

Escalada i orientació a la UEC

Els Forestals ens ajuden

Durant el segon i tercer trimestres hem estat practicant amb el Roger Jorba l’escalada i l’orientació a la UEC

Durant tres dies, els agents rurals del Solsonès han col.laborat amb l’escola ampliant la informació treballada a les classes sobre tres temes: el cicle de l’aigua, la fauna del Solsonès i el coneixement de la natura propera per tal d’aprendre a cuidar-la. Les xerrades van ser molt amenes, el Lluís i el Josep ens ho van explicar molt bé i ara encara tindrem més cura del nostre entorn. Moltes gràcies, agents rurals! Esperem seguir comptant amb la vostra generositat i col.laboració. Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Hem après a fer nusos com, per exemple, el vuit. També hem anat a fer rutes d’orientació amb la brúixola per Solsona i a entendre els plànols. Hem estat fent escalada al rocòdrom de Solsona durant un mes i, per finalitzar l’activitat, aquest dilluns vam anar a La Coma i La Pedra, on també hi ha un rocòdrom. El Roger és un ex-alumne de la UEC que està estudiant el CFGM de conducció d’activitats físico-esportives al medi natural i està fent una part de les pràctiques a la UEC. Ens ha agradat perquè hem après com guiar-nos per la natura i ens ha motivat a fer activitats que normalment no fem. Li volem agrair el seu esforç, la seva dedicació i la seva paciència. Hem après moltes coses noves i ens ha sabut transmetre la seva passió per la natura i l’escalada. Gràcies, Roger!!!

40

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


ZER El Solsonès

Taller d’educació emocional El 17 de maig els alumnes de 5è i 6è de la ZER del Solsonès van realitzar un Taller d’educació emocional. Activitat inclosa dins el Programa de Suport a l’Educació. El taller va ser impartit pel professor Diego Murciano. Durant el taller es van treballar diferents aspectes que ens ajuden a aconseguir benestar personal i social: l’atenció, la concentració i la relaxació. El Diego ens va explicar estratègies per millorar la nostra atenció i ens va donar recursos per relaxar-nos. Cal un aprenentatge per aconseguir-ho. És important conèixer-nos per dins. De vegades no coincideix la manera com ens veiem a nosaltres mateixos de com ens veuen les persones del nostre entorn. L’atenció va molt relacionada amb la concentració i la relaxació amb el tipus de respiració que tenim en una situació determinada, si respirem amb el pit és que estem en una situació de “perill” i si ho fem per la panxa és que estem tranquils. Un grup de persones podem estar mirat un mateix fet, situació... però no tothom veu el mateix. És interessant poder veure les coses des d’un punt de vista diferent del nostre. Per poder copsar el què passa a l’entorn cal estar concentrats. Quan ens fixem en un aspecte concret, ens passen desapercebuts molts fets, canvis... que passen al nostre voltant al mateix moment. Hi ha distractors que ens fan disminuir el nostre rendiment. Es poden classificar en distractors externs (elements de l’entorn que ens molesten) i en distractors interns (els nostres pensaments). Per a què millori el nostre rendiment, primer hem

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

de descobrir quins són els distractors que ens afecten. Si són externs cal que actuem sobre ells i buscar solucions perquè no ens molestin. En canvi, pels interns cal aprendre a tenir control mental, ens hem d’obligar en pensar en allò que estem fent. Estar relaxats ens ajuda. Per tenir un bon rendiment escolar cal que aprenguem a gestionar la nostra atenció i a evitar les tensions. Quan estem tranquils i relaxats millorem l’assoliment dels aprenentatges i per tant millorem el rendiment. Els alumnes van aprendre, van passar una bona estona fent activitats variades, divertides i pràctiques i van descobrir l’agradable sensació que ens ofereix estar relaxats.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

41


Llar d’Infants El Pi

Els petits gegants

Adéu bolquers

Els animals de la granja! Hola! Ja hem començat una nova aventura...i ara envoltats d’animals de granja! I és que estem descobrint com són, com viuen, què mengen... i sabeu què? Dimarts en arribar a l’escola, la Rebeca ens va portar una sorpresa! Quatre conillets petits ens esperaven! Ella a casa en té molts i ens els ha deixat uns dies perquè els cuidem. Els donem pinso, aigua... i ben aviat també farem una excursió a Can Bajona per veure de més a prop molts més animals, ja us ho explicarem! I és que aquest últim trimestre tenim molta feina! Moltes gràcies, Rebeca!!!

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Amb l’arribada del bon temps, tots comencem a anar més lleugers de roba i és un bon moment per aprofitar per treure els bolquers als nostres infants. L’edat per deixar els bolquers és entre els dos i tres anys, sempre i quan veiem al nen preparat, ja que aquest període no és igual per a tots. Quan decidim treure els bolquers és important escollir el millor moment, mirar que no coincideixi amb canvis dins de la família i procurar, dins del que es pugui, que això no alteri gaire el ritme familiar. Hem d’estar tranquils perquè és normal que el nostre petit trigui unes setmanes a controlar definitivament els esfínters. Durant aquest període hem de ser tolerants amb els seus fracassos, animar-lo quan no ho faci bé i elogiar-lo quan calgui. Afrontant aquesta etapa amb decisió i determinació, però també amb paciència, humor i simpatia, aconseguirem, si tot va bé, en dues o tres setmanes tenir-ho superat!

42

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


CF Solsona

Futbol sala

Foto: Lluís Closa

Horaris partits 1 i 2 de juny

Resultats

Dissabte 1 de juny de 2013 Sènior “B”............* Descansa Juvenil “A”............At. Segre “B” (17h)..................................Casa Juvenil “B”............Sant Salvador (15h).................................Casa Infantil..................Vilomara (9:30h).....................................Casa Aleví “A”...............Navàs “B” (12:30h).................................Casa Aleví “B”...............* Descansa Benjamí “A”..........La Salle (11h)..........................................Casa Benjamí “B”..........Fruitosenc “C” (11h)................................Casa Prebenjamí “B”.....Vedruna Cardona (12:30h)......................Casa Babies..................* Descansa Femení.................Vedruna Cardona (19h)...........................Casa

Juvenil Primera Divisió Futbol Sala Partit aplaçat jornada 22: Vedruna Balaguer CE, 1 - PB Solsona, 4

Diumenge 2 de juny de 2013 1r Equip................EF Tàrrega (18h).......................................Fora Cadet . .................Artés (12h)..............................................Casa Prebenjamí “A”.....Torneig Cervera (Tarda)............................Fora

Preferent Catalana Futbol Sala. J. 28: 1 i 2/6/2013 Sènior masculí B diumenge 2 de juny del 2013, 11:30h Pavellons Municipals de Solsona (pavelló nou) Preferent Catalana Futbol Sala, jornada 28: CFS Navès Lumen Penya B - Conca d´Allà Futbol Sala Equip patrocinat per LUMEN US HI ESPEREM!!!

Propera jornada Territorial Catalana Futbol Sala. J. 28: 1 i 2/6/2013 Sènior masculí dissabte 1 de juny del 2013, a les 19h Pavellons Municipals de Solsona (pavelló nou) Territorial Catalana Futbol Sala, jornada 28: PB Solsona Trepovi - Futsal Valls Equip patrocinat per TREPOVI US HI ESPEREM!!!

Resultats partits 25 i 26 de maig 1r Equip................CF Solsona, 5 - Angulària, 5 Juvenil “A”............Bellpuig, 2 - CF Solsona, 1 Juvenil “B”............Santpedor “B”, 0 - CF Solsona “B”, 4 Cadet . .................Puigcerdà, 8 - CF Solsona, 1 Infantil..................Castellbell, 2 - CF Solsona, 4 Aleví “A”...............Puigcerdà “B”, 2 - CF Solsona, 1 Aleví “B”...............Santpedor “C”, 2 - CF Solsona “B”, 2 Benjamí “A”..........Cardona, 2 - CF Solsona, 4 Benjamí “B”..........Cardona “B”, 4 - CF Solsona “B”, 3 Femení.................CF Solsona, 1 - Mollerussa, 0

Juvenil Primera Divisió Futbol Sala. J. 25: 1 i 2/6/2013 Juvenil masculí dissabte 1 de juny del 2013, Juvenil Primera Divisió Futbol Sala, jornada 25: PB Solsona - Balaguer CF (equip retirat) JORNADA DE DESCANS

L'Aleví B, entrenats pel Hazel i el Tot, ja han acabat la lliga després d'una magnífica 2a volta

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

PB Solsona

Inscripció temporada 2013-2014 Obertes les inscripcions per a la propera temporada. Si t’agrada el futbol inscriu-te ja per a la propera temporada ja que per a la planificació dels equips necessitem saber els jugadors que tindrem al juliol. Durant tot el mes de juny ens podeu trobar a les oficines del camp de futbol o bé al telèfon 626 424 899 (Albert). El CF Solsona té més de 200 jugadors/es!! T’animes a formar part dels seus equips? T’hi esperem!!

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

43


CB Solsona

Fotos: Lluís Closa

Festa del bàsquet per als més petits Solsona va acollir dissabte la Trobada d’Escoles de Bàsquet de les Comarques Centrals

Els equips que van participar van ser els següents:

La Delegació de les Comarques Centrals de la Federació Catalana de Basquetbol i el Club Bàsquet Solsona van organitzar aquest dissabte passat al pavelló municipal de Solsona una nova edició de la TROBADA D’ESCOLES DE BÀSQUET I PREMINIS DE LES COMARQUES CENTRALS. Van participar-hi un total de 14 equips, amb uns 140 nens i nenes - acompanyats de pares, mares, entrenadors i ajudants - procedents de diferents clubs de la Catalunya Central. Hi havia 13 equips prebenjamins (nascuts entre 2005 i el 2007) i 3 equips preminis (nascuts entre el 2003 i el 2004).

Equips Prebenjamins (2005-07): CB Solsona 1, CB Solsona 2, CB I Unió Manresana (05), CB I Unió Manresana (06), CB Santpedor, CB Artés, La Salle Manresa 1, La Salle Manresa 2, AE Bàsquet Berga, EB Paidos Sant Fruitós, CEB Navarcles, EB Sallent

Cal destacar que a banda de la part més lúdica i esportiva va ser una gran ocasió en favor de la convivència. L’objectiu de la trobada es va complir plenament: compartir el matí amb els companys de l’equip i amb els nens i nenes d’altres clubs i escoles de bàsquet fent esport, divertint-se i passant una bona estona. Els pares i mares en tot moment van animar i van donar suport als petits esportistes. Cal destacar també la participació d’esportistes del CB Solsona que es van encarregar de l’arbitratge dels partidets.

44

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Equips Preminis (2003-04): Bàsquet Cardona, CB Cervera


Póker

Botifarra

Restaurant Cal Jaume

Campionat de Póker "Texas hold’em" a Cal Jaume

Restaurant Cal Jaume

Cal Jaume organitza el seu 1r campionat de botifarra Es disputarà el 15 de juny a partir de les 15:30 Després de l`èxit de participació del campionat de póker, Cal Jaume organitza el ser primer campionat de botifarra. Les inscripcions estan obertes fins al divendres 14 de juny a les 22h. El torneig es disputarà per parelles i tindrà un cost per parella de 20 euros. Com en la majoria de campionats que es viuen a la comarca, les eliminatòries seran a 12 dats i els premis es repartiran de la següent manera: 50% de la recaptació d’inscripcions pels campions més trofeu, 25% de la recaptació pels subcampions més ampolla de cava i 15% de la recaptació d’inscripcions més una ampolla de vi pels tercers. NORMES:

Seran les corresponents a tots els campionats de la comarca L’incompliment de les normes suposarà infracció per a la parella infractora Donar malament les cartes suposarà donar una nova ma passant el torn al jugador de la dreta. no es penalitzarà amb cap punt S’ha d’entregar carta petita, no es pot enganyar No es pot fer cap mena de gestos, signes o senyals per poder donar a conèixer les cartes que tens, en tot cas la parella quedarà eliminada. Passeu una bona tarda! Sort a tots els participants!

Avi (2n. classificat) Carles (guanyador) i Albert (3r. classificat)

El dia 25 de maig es va celebrar a Cal Jaume el campionat de póker “Texas Hold’em" amb 29 inscrits. El guanyador d'aquest campionat va ser el Carles, el segon classificat l'Avi i el tercer l'Albert. L’Associació de Póker de Solsona i Cal Jaume volen agrair la gran participació al 1r. campionat de Cal Jaume.

Dards

Us esperem al proper campionat.

Bar Esquirol

El Bar Esquirol ja prepara les primeres 12 hores de dards L’1 de juny a partir de les 12 del migdia

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

En l’últim campionat disputat hi van participar 24 persones. Aquesta xifra és la límit per aquest torneig, el qual tindrà una fase de grups de 4 persones. Cal inscriure’s per 10 euros abans del dilluns 27 de maig a les 21 hores o fins arribat el límit de les 24 persones. Serà precisament el dilluns 27 a les 9 del vespre quan es realitzi el sorteig pel repartiment dels 6 grups de 4 persones.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

45


12 hores de Futbol Sala

Consell Comarcal. Fotos: Miquel Manzano

El Guixers “La Pèrgola”, campió de la 15a edició de les 12 hores de Futbol Sala

El dissabte 25 de maig se celebrà les 12 hores de Futbol Sala Comarcal al pavelló municipal d’esports de Solsona en una jornada que es va desenvolupar amb tota normalitat, amb esportivitat i amb una gran afluència de públic durant el decurs del campionat. Amb un total de 15 equips entre ells, l’Olius Solmèdic es va proclamar campió de la 23è edició de la Lliga Comarcal de Futbol Sala del Solsonès. El segon classificat va ser el Guixers La Pèrgola. El Guixers La Pèrgola i el Clariana de Cardener es van proclamar primer i segon classificats respectivament de la 15a edició de les 12 hores amb un resultat d'1-4 en una final molt intensa. La competició organitzada per l’àrea d’Esports del Consell Comarcal del Solsonès posa fi a la temporada de futbol sala de la comarca.

Grup A

Quarts de final

Llobera:..................................... 10 punts Solsona “Estanc de Baix”: .........7 punts Olius “Solmèdic”:.......................6 punts Restaurant Sta. Llúcia “Navès”: 4 punts L’Auba Freixinet: .......................1 punts

Bar Castell-Clariana de Cardener.. (0-2) Llobera-Olius................................. (0-2) Odèn-Solsona............................. (1-1) pp Guixers-Castellar de la Ribera...... (2-0)

Grup B

Clariana de Cardener-Solsona.. (0-0) pp Olius-Guixers............................ (0-0) pp

1r Classificat: Guixers La Pèrgola

2n Classificat: Clariana de Cardener

Grup C

Bar Castell: ..............................10 punts Guixers “La Pérgola”: ................9 punts Sant Llorenç de M.: ...................5 punts Lladurs “Cap del Pla”: ...............3 punts Ardèvol: .....................................1 punts

46

Final Clariana de Cardener-Guixers........(1-4)

Porter menys golejat: Albert Pera, del Clariana de Cardener només va encaixar 1 gol.

Màxim golejador: Xavi Díaz del FS Solsona “Estanc de Baix” amb 3 gols.

Porter menys golejat: Albert Pera

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

KC Odèn “Braseria Bogart”: .....8 punts Castellar de la Ribera:............... 7 punts Clariana de Cardener: . ..............6 punts Montmajor: ................................3 punts Sant Climenç: ............................2 punts

Semifinal


Lliga Comarcal de Futbol Sala

Consell Comarcal. Fotos: Miquel Manzano

El Consell entrega els premis als guanyadors de la Lliga Comarcal de Futbol Sala El dissabte 25 de maig, el President del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, entregà els trofeus als guanyadors de la vint-i-tresena edició de la Lliga Comarcal de futbol sala del Solsonès, organitzada per l’Àrea d’Esports del Consell Comarcal del Solsonès. Tal com es reflecteix en la classificació general, el primer, segon i tercer equips classificats han estat respectivament l’Olius “Solmèdic”, El Guixers “La Pèrgola” i el Llobera. L’equip menys golejat ha estat l’Olius “Solmèdic i el pixixi del campionat ha estat el jugador del Sant Climenç Albert Caelles amb 66 gols i seguit molt de prop pel jugador del Solsona el Sergio Alcázar amb 61 gols. El porter menys golejat va ser Ivan Argerich de l’Olius Solmèdic, que durant el decurs del campionat només va encaixar 40 gols.

1r classificat de la Lliga Comarcal: Olius

Classificació general................Pj.....Pg.....Pe.....Pp......Gf.......Gc.... Pts Olius Solmèdic................................................30.....24.......6....... . .....171.......40......78 Guixers “La Pèrgola”.......................................30.....23.......4...... 3.......202......64......73 Llobera...........................................................30.....23.......3...... 4.......147.......49.......72 Bar Castell......................................................30.....22.......4...... 4.......162.......70.......70 FS Solsona Estanc de Baix...............................30.....21.......5...... 4.......186......73.......68 Castellar de la Ribera......................................30.....18.......4...... 8.......106......75.......58 Lladurs Cap del Pla..........................................30.....13.......3......14.......91.......91.......42 Sant Climenç...................................................30.....12.......4......14......117......136......40 Kc Odèn “Braseria Bogart”..............................30.....10.......9......11.......94......100......39 Clariana de Cardener.......................................30.....10.......9......11.......94......100......39 Sant Llorenç de Morunys..................................30..... 11.......6......13.......99......114......39 L’auba Freixinet...............................................30..... 11.......6......13.......84......112......39 Montmajor......................................................30......6........3..... 21.......45......135......21 Ardèvol...........................................................30......6......... ..... 24.......58......179...... 18 Restaurant Sant Llúcia Navès...........................30......2........2..... 26.......41......176........8 Clínica Veterinària “El Solsonès”......................30......2........2..... 26.......59......159........8

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

2n classificat de la Lliga Comarcal: Guixers

3r classificat de la Lliga Comarcal: Llobera

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

Màxim golejador de la Comarcal: Albert Caelles

47

Porter menys golejat de la lliga: Ivan Argerich


Motor Club Solsonès

XX Enduro de Valls de Torruella La localitat de Valls de Torruella va tornar a ser l’escenari, un cop més, on els pilots del Motor Club Solsonès acudiren per participar, en aquesta ocasió, a la segona carrera puntuable pel Campionat de Catalunya d’Enduro; aquesta prova, organitzada pels Amics de la Moto de Valls de Torruella, ja s’ha convertit en un clàssic d’aquesta especialitat. Del Solsonès hi prengueren part el Ramon Mascaró, el Miquel Pujol, l’Edgar Baró i l’Albert Cardona. Els recorregut, d’uns 50 kms, transcorria entre camins i corriols, i comptava amb dues especials: una crono situada just a la sortida (de 8 min.) i un tram d’11 km. Per primera vegada aquesta temporada, podem dir que la carrera presentava poques dificultats i que el terreny estava en bones condicions, això feia pensar, a priori, que els nostres pilots tenien clares opcions de pujar al podi; però la sort, que també és un factor a tenir en compte, en aquesta ocasió els va girar l’esquena. El Miquel Pujol, a pocs minuts de la sortida, va patir una caiguda que li va provocar una lesió al canell i va fer que la moto quedés força afectada, tot i que aquest accident no li va impedir de continuar. L’Edgar ben aviat va començar a tenir problemes amb les suspensions i la moto no li responia correctament, mentre que l’Albert i el Ramon estaven fent una bona cursa. En el transcurs de la prova, els problemes continuaren. El Miquel, a causa de la caiguda, va sofrir una avaria mecànica que va fer que penalitzés 3 min. en un control horari, l’Edgar continuava tenint problemes amb la suspensió, cosa que el perjudicava significativament a la crono. L’Albert es va quedar sense frens a mitja crono i al tram es va equivocar, i el Ramon, que a les proves d’enduro competeix en una categoria superior a la que li correspondria per la seva edat, l’estava perjudicant la llargada de les proves especials.

Miquel Pujol

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Classificació general del Campionat de Catalunya d’Enduro: Albert Cardona...........2n......................................... Sènior B4T Edgar Baró..................4t......................................... Sènior B2T Miquel Pujol................5è...........................................Júnior 125 Ramon Mascaró..........7è...........................................Júnior 125

A la classificació final l’Edgar va quedar 4t en Sènior B2T, l’Albert també va quedar 4t en Sènior B4T i el Miquel i el Ramon van quedar 10è i 14è, respectivament, en Júnior 125. Ramon Mascaró

Edgar Baró (esquerra) i Albert Cardona (dreta) 48

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Motor Club Solsonès

Atletisme

LIII Motocròs de Ponts Els més menuts del Motor Club Solsonès, participaren, el passat dissabte dia 18 de juny, a la 4a prova puntuable pel Campionat de Catalunya de Motocròs, organitzada pel Moto Club Segre al circuit El Bosquet de Ponts. Tant el Sergio Travé com el Marc Campus aquest és el primer any que competeixen. El Sergio ha corregut a totes les curses del Campionat de Catalunya de Motocròs i també ha participat en dues proves de la Copa Catalana d’Endurades, mentre que pel Marc aquesta era la primera cursa on competia. El terreny, com a conseqüència de les pluges dels dies anteriors a la carrera, presentava unes condicions pèssimes, cosa que va perjudicar els joves pilots solsonins de cara a la classificació final. Tenint en compte que els entrenaments que realitzen no són en aquestes condicions, això representa un aprenentatge més. Durant tota la prova es varen mostrar força regulars, quedant a les mateixes posicions en les dues curses.

Fondistes del Solsonès

Cursa DIR-Guàrdia Urbana de Barcelona El passat dia 26 de maig es va disputar la 1a Cursa DIR-Guàrdia Urbana a Barcelona. La prova va consistir en un recorregut per l’avinguda Diagonal de la ciutat, amb un traçat total de 10km que per les seves característiques d’amplitud, rectitud i baixada, afavoria la possibilitat de fer bons temps. Amb més d’un total de 8.000 inscrits, la prova en categoria masculina, va ser guanyada per l’igualadí Roger Roca, amb un temps de 30’ 01”, i en categoria femenina, per la reusenca Aida Fàbrega, amb un temps de 42’30”. A la cursa també hi van prendre part els corredors dels Fondistes del Solsonès, Marcel Coromines i Jordi Montaner, que van completar la cursa amb uns temps de 42’53” i 39’34”, respectivament.

El Marc va finalitzar en 10a posició i el Sergio en 12a en la categoria de MX50. Classificació general del Campionat de Catalunya de Motocròs: Sergio Travé:.................16è . ......................... MX50 Marc Campus:...............18è ........................... MX50 Des del Motor Club Solsonès volem encoratjar aquests joves pilots a continuar treballant. Els felicitem pel seu esforç i els desitgem que segueixin gaudint tant com estan fent fins ara practicant aquest esport.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els corredors dels Fondistes amb uns altres corredors i amics

Marc Campus (esquerra) i Sergio Travé (dreta)

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

49


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

Castellar de la Ribera – Lliga Comarcal (temporada 2012-13)

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

A dalt d’esquerra a dreta: Rubén Pérez, Gerard Argerich, Jordi Muntaner, Gerard Valverde, Ivan Rodríguez A baix d’esquerra a dreta: Miquel Canal, Xavi Vila, Dani Jiménez, Jordi Cardona

50

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Centre Excursionista del Solsonès

Ruta de l’Abat Oliba Sant Pere de Torelló- Castell de Montesquiu

Salt d'aigua del Mir

D iu menge pa ssat u n grup d’exursionistes de Solsona vam anar en autocar a Sant Pere de Torelló. Allà a dalt de la muntanya ja podíem veure el santuari de Bellmunt. Verdaguer en el poema de l’Emigrant diu “ermita al cel sospesa” fent referència a aquest lloc i nosaltres ara ho entenem més bé. Realment un cop ets a dalt sembla que estiguis al cel i les vistes són extraordinàries.

Restaurant La Cabanya del Mir prop de Santa Maria de Besora

Costa arribar-hi i és un repte també per a corredors i ciclistes que vam anar trobant al llarg del camí. Després d’un merescut esmorzar vam baixar per l’altre cantó de la muntanya en direcció a Santa Maria de Besora, passant per fagedes frondoses fins arribar al riu. Vam quedar meravellats en veure el salt d’aigua del Mir que suposo que aquest any amb tanta pluja és encara més impressionant. Tot i que portàvem el dinar, vam poder prendre un cafè en un restaurant enmig del camp. Es tracta d’una pallera convertida en restaurant, la Cabanya del Mir, amb cavalls pasturant pels prats i vistes del santuari a dalt la muntanya. Vam anar cap al poble de Santa Maria de Besora, vam caminar vers el castell i abans vam agafar un camí que per dins del bosc ens va portar al castell de Montesquiu, on ens esperava l’autocar. Allà vam celebrar l’acabament de la temporada amb un pica pica i beure. Tornarem a continuar aquesta ruta de l’Abat Oliba a final de setembre amb una sortida de cap de setmana. A poc a poc ens anem acostant al cim del Canigó, que serà la nostra meta. Aquesta ruta comença a Montserrat, va fins a Sant Miquel de Cuixà i et permet combinar l’excursionisme amb l’art romànic. És obert a tothom i els socis del Centre Excursionista tenen un descompte. A veure si més gent s’anima a venir a la tardor.

Esmorzant al Santuari de Bellmunt prop de sant Pere de Torelló

Torna a Solsona el millor cinema de muntanya http://www.torellomountainfilm.cat/reproductor/index.php?pelicula=147&edicio=2012

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Enguany podrem tornar a gaudir a Solsona del millor cinema de muntanya. El dia 2 de juny arriba el Tour 2013 del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló amb la presentació de dos dels films guanyadors de la passada edició 2012.

I believe I can fly, Sebastien Montaz-Rosset. França. 41’ Premi GrandValira Millor Film d’Esports de Muntanya 2012 Tancrède i Julien ens transporten fins als nous límits del highlining - caminar en equilibri per una corda subjectada entre dos punts i a gran alçada - des de les gorges del Verdon fins els fiords noruecs passant pels gratacels de París. http://www.torellomountainfilm.cat/reproductor/index.php?pelicula=130&edicio=2012

Les pel·lícules que es projectaran són: Autana, Alastair Lee. G. Bretanya. 50’ Premi Unnim Millor Pel·lícula de Muntanya 2012 La darrera gran aventura de Leo Houlding, aquesta vegada acompanyat per Sean Leary i Jason Pickles: la primera ascensió de la cara est del tepui Autana. Una aventura diferent a les anteriors que, a més, va explorar el sistema de coves més alt del món, situat prop del cim.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

La sessió començarà a les 7 de la tarda al Teatre Comarcal de Solsona. L’entrada és gratuïta. 51


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

CB Solsona – Escola de Bàsquet (temporada 2012-13) A dalt d’esquerra a dreta: Pau Canal, Carles Freixa, Gerard Rodríguez, Judith, Anna Masdenpinós, Rosa Ribera, Joan Marc Vilaseca (entrenador) A baix d’esquerra a dreta: Cesc, Hugo Mingorance, Adrià Sarri, Abril Aubarell, Ruth Manzano

Josep M. Borés

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Picadilli

Fa uns dies que estem veient per la televisió la campanya de publicitat del nou Citroën C3 en la que ens mostren una història d'amor visual entre dos gossets que acaba quan un dels amos ha d'aturar-se per fer benzina. Si us fixeu en la benzinera en la que es van veure obligats a aturar-se, segurament sabeu on és.

52

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Club BTT del Solsonès

VI Circuit Ciclopirineus-Coluer Bycycles El passat dia 21, i organitzat per la Federació Catalana de Ciclisme, s’inicià el “ VI Circuit Ciclopirineus-Coluer Bycycles”, dins la modalitat de bicicleta de carretera. Com ja fa alguns anys, alguns dels nostres corredors del BTT Solsonès, hi han pres part, obtenint uns molt bons resultats. El resum de les 4 proves disputades fins ara és el següent:

1.- “VI Ciclosportiva “Les Goges”Banyoles, 21 d’abril 2013. 157km i 2400m d+ Primera prova de la temporada amb un recorregut ple de tobogans, és el que es van trobar els participants. Poques dificultats muntanyoses, on el vent dificultà bona part de la cursa. Del nostre club, hi participà el Pere Roca, obtenint la següent classificació: TEMPS: 4h 55min 09seg (31,71km/h) GENERAL: 40 de 226 participants.

Equip del BTT en un entrenament

3.- “V Ciclosportiva montsec-montsec” - Balaguer, 18 de maig 2013 190km i 3400m d+

2.- “XVI Terra de Remences” - Sant Esteve d’en Bas, 12 de maig 2013 - 175km i 2600m d+

Prova que any rera any augmenta el nombre de corredors. Molt nivell de participants, alguns ex-professionals con Mikel Azparren o el campió de Catalunya de CRI 2013, Sergi Escobar. Aquest any, amb modificació del recorregut, es presentava més dura que en anteriors edicions, i amb l’extra de l’aparició del mal temps, ja que va haver-hi pluja i vent en bona part del recorregut. Del nostre club, hi participà el Pere Roca, obtenint el següent resultat: TEMPS: 6h 23min 41seg (29,87km/h). GENERAL: 46 de 271participants.

Una de les proves amb més renom a Catalunya. Tot i que el dia amençava amb pluja, al final no fou així, i va lluir el sol en gran part de la prova. El mateix recorregut dels últims anys, on destaca el Coll de Bracons com a principal dificultat muntanyosa. Del nostre club, hi participaren 5 corredors, obtenint els següents resultats: Jordi Viladrich: 5h 10min 41seg (33,80km/h) GENERAL: 104 de 2007 participants. Pere Roca: 5h 14min 59seg (33,34km/h) GENERAL: 141 de 2007 participants. Joan Obiols: 5h 59min 49seg (29,20km/h) GENERAL: 676 de 2007 participants. Isidre Lema: 6h 15min 03seg (28,00km/h) GENERAL: 861 de 2007 participants. David Martínez: 6h 29min 39seg (26,95km/h) GENERAL: 993 de 2007 participants.

4.- “ XXII Ciclosportiva la Pallaresa” Tremp, 25 de maig 2013 - 179km i 3150 d+ Una altra prova que aquest any modificava el recorregut, amb més km i desnivell, que en anteriors edicions. Aquesta, s’havia de disputar el passat 27 d’abril, però la neu i el fred la van fer ajornar. Aquest fet, i que aquest dissabte les previsions també anunciaven fred i pluja, dels 212 inscrits inicials, només van prendre la sortida 103 corredors.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Tot i això, 4 corredors del nostre club, hi prengueren part: Jordi Viladrich: 5h 50min 50seg. (30,78km/h) GENERAL: 20 de 103 participants. Pere Roca: 6h 15min 37seg. (28,78km/h) GENERAL: 35 de 103 participants. Joan Obiols: 7h 09min 03seg. (25,17km/h) GENERAL: 58 de 103 participants. David Martínez: 7h 51min 47seg. (22,89km/h) GENERAL: 76 de 103 participants. Ara quedaran encara 5 proves més, per acabar el circuit, que s’aniran disputant les pròximes setmanes. Des del club volem felicitar els nostres corredors que hi prenen part, i animar la resta a que hi participin. SALUT I PEDALS!

Jordi Viladrich està fent molt bones curses

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

53


Societat

Aquest Cavalé el dia 5 fa 50 anys. "Pensi" a felicitar-lo!

Si veieu aquesta nena tan riallera feliciteu-la. El dia 4 farà 40 anys! Felicitats de part de la família!

Castro!! El 4 de juny ja en fas 40, i les teves amigues et recorden que comença el compte enrera pels 50. MOLTES FELICITATS, petons i un xuxon ben gran.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Felicitats a tots, per venir un any més i fer d'aquest sopar una trobada mítica!

54

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Concerts

Ràdio

Redacció

Nou concert de Bluestime a l’Sputnik

Redacció

S'aprova iniciar el concurs per adjudicar 23 llicències de ràdio, una d'elles a Solsona

El proper divendres 7 de juny a l’Sputnik podrem gaudir d’un nou concert de la banda de casa nostra Bluestime, integrada com bé ja sabeu per Ramon Barrera a la guitarra, Jesús Guzmán al baix i veu i Pere Jordi Baraldés a la bateria, tots tres amb una àmplia trajectòria dins l’escena musical de la nostra ciutat. Les seves visites a aquest espai musical solsoní esdevenen sempre un punt de trobada obligat pels bons aficionats al blues i al rock, músiques de les que ells en practiquen una fusió potent i a la vegada plena de sensibilitat, interpretada a través del seu directe contundent i intens. L’ànima del blues i l’energia del rock condensades en un repertori que inclou temes propis i versions de Joe Bonamassa, Willie Dixon, Jimi Hendrix, Ray Charles, ZZ Top, Robert Johnson, Allman Brothers Band, Elmore James, Deep Purple, Freddie King, Gov’t Mule, Howlin’ Wolf, Jeth ro Tull, etc. Unes músiques per les que els Bluestime sempre han manifestat sentir-se apassionats.

La freqüència per Solsona-Olius serà la 88.2 MHz El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar el 15 de maig iniciar el concurs públic per adjudicar 23 llicències de ràdio en FM perquè siguin explotades comercialment, una d'elles a Solsona - Olius, al 88.2 MHz de la FM. El termini de presentació de proposicions començarà l’endemà que es publiqui l’anunci de la licitació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i finalitzarà 45 dies hàbils després. Les bases del concurs es publicaran al web del CAC el mateix dia que es publiqui l’anunci al DOGC. Les llicències objecte de concurs, llevat de la 95.8 MHz (Tremp), havien estat destinades a la prestació del servei públic audiovisual per part de les entitats locals mitjançant la Resolució PRE/3315/2006, de 17 d’octubre, del Govern de la Generalitat, i després se’n va atribuir la gestió al Consorci de Comunicació Local. L’Associació Catalana de Radiodif usió (ACR) va interposar un recurs contenciós administratiu contra la Resolució esmentada, ja que va considerar que no estava justificada la reserva de les freqüències per a la gestió pública. El 30 de març de 2011, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar la Sentència 262/2011, en què estimava el recurs interposat, anul·lava la resolució impugnada i disposava que aquestes freqüències fossin objecte de nova assignació conforme a dret. Mitjançant el Decret de 2 d’abril d’enguany, el TSJC va declarar ferma la sentència dictada.

Una passió que podrem compartir amb ells a l’Sputnik el divendres 7 de juny. A 2/4 de 12 de la nit.

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

www.solsonafm.cat

L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repetició dissabte i diumenge a les 3 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia Camins: dissabte a les 12 del migdia (repetició dijous 10 del matí) Electrozona: dissabtes a 2/4 d’11 de la nit (repetició dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició dimarts a les 10 del matí)

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició diumenge a les 9 del matí)

La Tarda (La Xarxa): de dilluns a divendres de 4 a 7 de la tarda

Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres a 2/4 de 10 del vespre

En Guàrdia (Cat. Ràdio): dilluns a les 10 del matí (repetició divendres 10 del matí)

El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí)

La Pròrroga: de dilluns a dijous a les 11 de la nit

Transmissió dels plens municipals: dijous a les 9 del vespre (quan s’escaigui) Rodamons: dimarts a 2/4 de 10 del vespre (repetició diumenge a les 10 del matí) 55

Més informació a: www.solsonafm.cat http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter | 973 48 42 25 | info@solsonafm.cat


Amisol

A l’Amisol fem una tirada de bitlles En les nombroses ocasions en que ens visiten ens preparen l’espai i ens organitzen d’allò més bé aquesta activitat de les bitlles, que esperem que vagi continuant. Aquesta vegada, però, ens han sorprès amb el regal d’un joc de bitlles per a l’Amisol, un gest que ens ha posat molt contents ja que realment és una activitat en que tots ens ho passem molt bé. Aquí teniu el guanyador del torneig de bitlles recent: el Josep Seuba. Moltes gràcies de nou i esperem tornar a compartir una trobada amb vosaltres molt aviat!!

56

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El matí del dia 28 de maig ens han visitat de nou el grup de voluntaris del club de bitlles Solsona. Han gaudit amb nosaltres d’un matí replet de bons tirs i de molta emoció per part de tots nosaltres.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Concursos

Josep Maria Barbens Boronat

Concurs gossos de raça El passat diumenge dia 19 de maig es va celebrar a Sant Andreu de Llavaneres una prova pel campionat de Catalunya de gossos de raça. La prova va comptar amb una alta participació de gossos de gent de Solsona, els quals van aconseguir unes magnífiques qualificacions, quedant tots en 1r. lloc, en les seves races. Cal destacar els gossos PIN i MUS, dels germans Miravete, primer i segons de totes les races en la seva categoria, i el pastor alemany TRO propietat de Jaume Guzmán “ Jaumet” que li van atorgar el trofeu de MILLOR PASTOR ALEMANY DE CATALUNYA 2012.

Sol del Solsonès

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Sol visita els Mossos d’Esquadra Dijous 16 de maig, els membres del club social del Sol del Solsonès, acompanyats pel president Enric Serra i part de l’equip tècnic, van visitar els mossos d’esquadra. Vam ser rebuts per Bartolomé Gómez, responsable de les relacions amb la comunitat. En primer lloc, l’Enric Serra va agrair la predisposició per part dels mossos a dur a terme aquesta activitat de coneixença de l’entorn. A continuació ens van ensenyar les dependències. Va ser molt curiós veure la sala on es realitzen les rodes de reconeixement i les garjoles, va ser tota una experiència. Agraïm des d’aquí les explicacions que ens va oferir el Bartolomé, ja que van ser molt clares i entenedores. Val la pena conèixer les entitats i institucions de Solsona i comarca.

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

57


Llibres

Contes

Redacció

Avui es presenta el llibre Emboscats, de la solsonina Esther Miralles

Miquel Manzano

Valentí Vilaginés explica el conte Una noia diferent al cicle "Explica'm un conte"

El Centre d’Estudis Lacetans (CEL) organitza la presentació del llibre Emboscats. La guerra dels que no hi van anar, de la solsonina Esther Miralles, basat en el documental del mateix nom. Serà avui divendres a les 8 del vespre, a la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona. L’acte comptarà amb les intervencions de David Rodríguez, alcalde de Solsona, Montse Creus, presidenta del CEL i Izaskun Arretxe, directora de l’editorial Ara Llibres, a més de l’autora del llibre, Esther Miralles.

Valentí Vilaginés va participar dimarts passat al cicle “Explica’m un conte”. Una quinzena de nens van assistir a la Biblioteca Municipal per gaudir del conte escrit especialment per a l’ocasió: Una noia diferent. Vilaginés va explicar les aventures de la Bàrbara, una noia que és diferent físicament, que ve del futur a un poblet europeu de fa uns segles endarrere per intentar explicar que el món que estem vivint està molt malament i que cal un canvi d’actitud de la gent per tenir un futur millor. Aquest conte va ensenyar als més petits que "l'única diferència que hi ha en aquest món és ser bo o ser dolent". Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Una part de la nostra història que restava oculta: la veritat de tots aquells que, durant la Guerra Civil, es van amagar als boscos per no haver d’anar al front. Els mateixos protagonistes –homes del camp, religiosos, polítics– ens expliquen de viva veu la seva versió de la història, uns fets que es van escriure a la llum de les espelmes i que fins avui havien estat ignorats. La decisió de fugir o amagar-se s’escapa de la grandiloqüència de la ideologia i diu més de la naturalesa humana que no pas de la mitologia entorn de la guerra. Ara, per primera vegada, aquells que ho van viure ens expliquen la seva experiència.

L'autora Esther Miralles (Barcelona, 1970) és llicenciada en geografia per la Universitat de Barcelona i ha treballat per al desenvolupament i la cooperació amb pobles indígenes. Ha viscut al Brasil amazònic amb la comunitat Sateré Mawé i en l’actualitat es dedica, des de la seva residència al Solsonès, a la recuperació de la memòria històrica comarcal al Centre d’Estudis Lacetans. Ha publicat diversos llibres i el 2007 va ser la guanyadora del Premi Jaume Sarri de l’IEC.

58

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013


Xerrades

Lacetània Teatre

Consell Comarcal del Solsonès

El magistrat Santiago Vidal omple la sala Gòtica del Consell Comarcal

Florido Florido torna a prorrogar Florido Florido es torna a prorrogar i es podrà veure en una nova i última funció el diumenge 9 de juny. La decisió s’ha pres en constatar que als pocs dies d’anunciar la primera pròrroga ja s’havien venut bona part de les entrades pel cap de setmana de l'1 i 2 de juny. Florido Florido és una versió WERTiana de El Florido Pensil d’Andrés Sopeña en la qual l’autor ironitza sobre el que va viure a l’Espanya de la postguerra. En l’adaptació que en fa, Albareda situa l’obra en una escola mixta, amb quatre actors/actrius adults i quatre nois/noies que els representen en els moments de retrospecció. Els actors adults assumeixen també els rols dels diferents personatges que passaven per l’escola ( la professora, el capellà, el professor “de gimnasia”, l’inspector… ) o els pares. El plus de l’obra són les habituals “picades d’ullet” que Albareda fa a l’actualitat, en què les situacions prenen un gir rocambolesc o absurd, subratllat per la imatge i el so. Una divertida repassada al sistema educatiu de la postguerra al qual no voldríem tornar.

El dissabte 25 de maig, la sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès s’omplí per escoltar la xerrada del magistrat Santiago Vidal, organitzada per Òmnium Cultural del Solsonès, Òmnium presentà el II Cicle Flama per a la Independència, que en l’edició d’enguany constarà de tres conferències amb ponents d’alt nivell, com el magistrat Santiago Vidal, l’economista Elisenda Paluzié i l’arquitecte i doctor Carles Ferrater. La conferència inaugural va anar a càrrec del magistrat Santiago Vidal, jutge de la sala penal n. 10 de l’Audiència de Barcelona, professor de Dret i Criminologia, professor de l’Escola de la Policia de Catalunya, membre de Jutges per a la Democràcia, i col·laborador habitual del Matí de Catalunya Ràdio. Vidal, que abans d’accedir a la magistratura va exercir d’advocat laboralista, es caracteritza pel seu esperit crític i per manifestar obertament les seves opinions clares i directes, sovint contra el poder establert, fet que l’ha convertit en una veu de referència en la visió progressista del servei públic de la justícia. Això li ha comportat amonestacions i la prohibició de participar en tertúlies radiofòniques. Amb la conferència “Estructures d’Estat: el Poder Judicial a la Catalunya del futur” oferí una visió acurada i realista de com s’articularia el món judicial, un dels pilars fonamentals de la Catalunya independent.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

ACTORS: Ester Mascaró, Júlia Mascaró, Cesc Boix, Nil Boix, Mari Prat, Júlia Sala, Joan Vilar, Pau Reig Adaptació i Direcció: Aleix Albareda Tècnics: Lacetània_teatre AGRAÏMENTS: Museu de l’Escola Rural de Castellar de la Ribera, Miquel Clotet, Roger Mas i Xavi Puig

Florido_Florido prorroga una última funció el diumenge 9 de juny !!! Lloc: TATRAU Teatre. Preu: 10 euros. Durada: 70 minuts Dissabte 1 de juny: 22 h Diumenge 2 de juny (entrades exhaurides): 19 h Diumenge 9 de juny: 19 h Pel diumenge 2 de juny no queden entrades disponibles. Per la resta de dies: Venda d’entrades a l’oficina de turisme, una hora abans de l’espectacle, al TATRAU_Teatre

Celsona 827 - Divendres, 31-5-2013

59


Celsona 827 web  

Divendres 31 de maig de 2013

Advertisement