Page 1


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Alguns dels solsonins que estem a Linares ens coneixem més profundament ara que en molts anys a Solsona...." Joan Ramellat, treballador de Tradema Linares El Joan Ramellat és un dels 11 treballadors de Tradema que es va acollir al trasllat a la planta de Linares després del tancament de la factoria de Solsona. Dos solsonins ja han tornat, però encara queden 9 treballant a Tradema Linares amb un sentiment “de forta unió”. Joan Ramellat ha marxat a Andalusia acompanyat de la seva esposa, la M. Dolors Fernández, tots dos molt vinculats a la vida i al teixit associatiu de la ciutat trobaran a faltar entre altres “el benestar del dia a dia, els amics, companys moteros i les festes locals de Solsona” Va costar prendre la decisió de marxar de Solsona per treballar a la fàbrica de Tradema a Linares? Sí que va costar. Van ser uns dies amb molts dubtes, amb poc temps per decidir, fent valoracions de tot tipus juntament amb la meva dona, la M. Dolors. Vam passar nits sense dormir gaire, però finalment entenem que la decisió ha estat la correcta. Joan Ramellat i M. Dolors Fernández. Foto: Pascual

torns de treball) a vegades ens costa coincidir. En certa manera alguns dels solsonins que estem a Linares ens coneixem més profundament ara que en molts anys a Solsona.

I la família com s’ho ha agafat?, Amb resignació, respectant el que nosaltres hem decidit. Per la família també és un trastorn el fet de viure a tanta distància, m'imagino que no ens podrem veure tant com voldríem.

Heu fet alguna trobada? Sobretot els primers 15 dies, descobrint els llocs més típics del “tapeo”, fent les corresponents xerrades i reflexions i anant a descobrir els llocs més necessaris per nosaltres (hospital, centres sanitaris, ajuntament, col·legis...)

El fet que hi hagi més solsonins que també han hagut de marxar a Linares fa que sigui més fàcil? És clar que sí. Sobretot els primers dies, penseu que venim a una nova ciutat de més de 60.000 habitants i socialment no és el mateix que Solsona.

La feina és semblant a la que feia aquí? En el meu cas és similar. Estic a manteniment mecànic, només que a Solsona feia més d’encarregat i ara faig el manteniment de la línia de producció de tauler aglomerat.

Quin ambient hi ha entre els solsonins que estan a Linares? Una forta unió, sempre amb una bona disposició a ajudarnos per qualsevol necessitat, encara que per motius de feina (els

Què és el que troba més a faltar de Solsona? Tot. Però segurament un estat del benestar del dia a dia, els amics, companys moteros (les rutes moteres amb els Motorrucs per la Comarca del Solsonès), les festes locals de Solsona (especialment el Carnaval ja que ha estat la més recent), i més... Sembla que aviat hi haurà una proposta que podria cobrir la vacant que ha deixat Tradema al Solsonès i que recuperaria molts dels llocs de treball perduts. Tornaria a Solsona? Amb les mateixes condicions laborals actuals, sí. Però no crec que sigui possible, ara ens toca aprofitar l’opció laboral que hem triat i el temps dirà si l’elecció ha estat la bona (segur que sí). Estic segur que alguna empresa es muntarà i el meu desig és que es recol·loqui a tanta gent com sigui possible amb unes condicions laborals acceptables.

Planta de Tradema a Linares 

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Com ha anat el procés d’adaptació aquests primers dies? Una mica dur. La família es troba a faltar molt i també la gent que t’envoltava i t’acompanyava en el dia a dia. Més d’un dia m’ha costat alguna petita llagrimeta. Dir que la gent de Linares és molt oberta i ens sentim ben acollits.


Solsona

Miquel Manzano

Una empresa relacionada amb la biomassa podria substituir Tradema abans de l’estiu Ocuparà inicialment quaranta persones

Tradema va acomiadar 142 treballadors a principi d'any

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

En declaracions a La Xarxa comunicació local el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va anunciar dimarts passat que s’està tancant un acord amb una firma de capital català relacionada amb la biomassa per substituir el buit deixat per Tradema a Solsona. Segons Bonastre aquesta nova empresa donaria inicialment 40 llocs de treball, encara que s'espera que "a mig o llarg termini" donarà feina a més gent que la que ocupava Tradema. Per tant, es podrien superar els 142 ocupats a la comarca. Segons Bonastre aquest acord es podria tancar abans de l'estiu. El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat està en permanent contacte amb les institucions locals i amb el Comitè d'empresa per mantenir-los informats sobre les negociacions.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013
Comarca

Miquel Manzano

Redacció

El Solsonès frega els 1000 aturats

Robatori frustrat a la benzinera bonÀrea

El tancament d'empreses punteres a la comarca ha fet repuntar les xifres fins a màxims històrics

Can Puig i Can Blanch també van patir furts

Aquesta setmana han sortit les dades de l'atur del mes de febrer. Segons l'Observatori d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha augmentat el nombre de persones en situació d'atur a la comarca arribant a màxims històrics amb la xifra de 976 parats. Aquest augment els últims dos mesos és causat pel tancament de diverses empreses entre les quals hi ha Tradema. D’aquests 976 aturats al Solsonès, 816 corresponen a Solsona, 46 a Olius i 36 a Sant Llorenç de Morunys.

Atur per municipis Castellar de la Ribera ...........2 Clariana de Cardener ............8 Guixers .................................3 Lladurs ................................ 10 Llobera ..................................8 La Molsosa . ..........................2 Navès ................................. 11 Odèn . ....................................1 Olius . ..................................46 La Coma i La Pedra ..............7 Pinell de Solsonès .................3 Pinós ................................... 10 Riner ...................................13 Sant Llorenç de Morunys ...36 Solsona . ............................ 816 Total de la comarca . .......976

Forat per on van marxar els assaltants

La benzinera bonÀrea situada al polígon de Santa Llúcia de Solsona va ser objecte d'un robatori frustrat dilluns passat a la matinada. Segons els responsables de l'establiment els fets van passar entre les 12 i les 4 de la matinada. Els presumptes lladres van entrar a la botiga amb una escala a través d'un forat que van realitzar al sostre. Prèviament van tallar la llum de les faroles del voltant per no ser vistos i van trencar l'alarma, encara que aquesta ja havia emès la senyal d'emergència. L'objectiu dels presumptes assaltants va ser els caixers de cobrament de la benzina, van intentar sense èxit perforar les caixes. Finalment en veure la complicació de treure els diners i davant de la possibilitat d'arribada dels cossos de seguretat van fer un forat al lateral de la façana per escapar-se. Els responsables del negoci van trobar a faltar alguns objectes de poc valor.

Durant els últims mesos Solsona ha anat augmentant de forma preocupant el nombre d'aturats passant de 699 al setembre de 2012 als 816 actuals.

Furts a Can Puig i Can Blanch La mateixa nit dels fets ocorreguts a la benzinera BonÀrea, el complex turístic de Can Puig i la casa Can Blanch també van patir furts. Se sospita que podria ser el mateix grup de presumptes lladres. Els presumptes assaltants van entrar a la cuina de l'hotel Can Puig, en pocs minuts es van endur el menjar que van trobar a les cambres frigorífiques. També van regirar calaixos i mobiliari, però no van trobar res de valor. El responsable de Can Puig, Josep Puig, va explicar a aquesta publicació que va veure un grup de sis persones, quatre van entrar a l'establiment i dos es van quedar a fora coordinant i trucant per telèfon. D'altra banda, la casa Can Blanch també va patir un robatori de gasoil.

Evolució atur últims mesos Solsona...................Solsonès Setembre 2012.............................699....................................855 Gener 2013..................................742................................... 898 Febrer 2013.................................816................................... 976

Evolució atur últims anys Solsonès

febrer 2011.......... febrer 2012........febrer 2013 897........................ 835............................ 976 

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Comarca


Solsona

Miquel Manzano

L'orquestra Solsona 70 torna als escenaris el 18 de maig Els diners recaptats aniran al Fons d'Emergència Social

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El proper dissabte 18 de maig, després de gairebé 10 anys, tornarà als escenaris de forma esporàdica la Solsona 70, serà a la sala Xelsa a partir de les 11 de la nit. Aquesta actuació serà solidària, concretament els diners que es recaptin el dia del ball es destinaran al Fons d'Emergència Social. El retorn és segons els membres de la formació solsonina "pausat i a nivell local". Aquest es va començar a gestar a principi de l'any 2012 durant l'acte d'homenatge al Joan de la Rossa, fundador de l'orquestra. Durant aquests últims mesos Sopar el 17 de març de 2012, en què els membres de l'orquestra van decidir tornar als escenaris els membres de la Solsona 70 han estat assajant preparant l'actuació. Cal destacar que la enllà del territori català. En iniciar aquesta aventura tots els seus integrants tenien entre 12 i 16 anys i eren formació que actuarà és pràcticament la del principi. El 1988, Joan Subirà fundà l’orquestra de ball nascuts durant la dècada dels setanta, d’aquí el nom de Solsona 70, amb la qual dugué el nom de la ciutat més la formació.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013
Clariana de Cardener

ACN. Fotos: Josep Puig

Un helicòpter amb tres ocupants s’accidenta a Clariana sense deixar ferits Els Bombers van tapar la fuita del dipòsit de la nau, carregat amb gairebé 60 litres de querosè Un helicòpter es va accidentar el passat dissabte a la tarda a Clariana de Cardener sense deixar ferits. Segons van informar els Bombers de la Generalitat, el sinistre es va produir poc després de les cinc de la tarda quan un helicòpter privat amb tres tripulants a bord va caure en terrenys del Complex Turístic Can Puig, a tocar del quilòmetre 75,2 de la C-55, tot just després d’enlairar-se de l’heliport de la zona. Els tres

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

ocupants de la nau van sortir totalment il·lesos i pel seu propi peu de l’helicòpter. La tasca dels Bombers de la Generalitat va consistir en tapar la fuita del dipòsit de la nau, carregat amb gairebé 60 litres de querosè. Per evitar el risc d’incendi, els Bombers van inundar amb escuma l’helicòpter, neutralitzant d’aquesta manera el risc d’ignició. La nau s’havia enlairat per anar a l’Aeroport de Sabadell i es va estavellar per causes que encara no s’han pogut determinar.


Ajuntament de Solsona

Redacció

Finalitzen les actuacions de millora al barri Sant Antoni de la Plana i Josep Torregassa

Es dispensa nous rellotges de control horari per estacionar a les zones blaves gratuïtes

Aquests dies la brigada municipal de Solsona ha completat diverses petites intervencions de millora al barri de Sant Antoni de la Plana, entre les quals hi ha la construcció d’un pas de vianants elevat al carrer de la Carrera. Dimarts, David Rodríguez va fer una visita d’obres a la zona juntament amb el cap de la brigada municipal per comprovar el resultat dels treballs. S'ha habilitat un pas de vianants elevat. També s’ha refet la plataforma de formigó amb una rampa del contenidor de rebuig de l’illa situada a l’encreuament dels carrers de la Carrera i de Francesc Pons, ja que l’anterior estava molt malmès i suposava un perill per a la gent gran. Així mateix, s’ha aplicat un sistema antilliscant a un tram de la vorera del carrer de la Carrera a l’altura de Mn. Jacint Verdaguer per evitar caigudes.

Els conductors que encara no disposin d’un rellotge de control horari per estacionar a les dues zones blaves gratuïtes de Solsona poden recollir-lo de franc a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament. Després que s’hagin exhaurit els exemplars impresos per la UBIC i els nous tiratges realitzats per la regidoria de Governació, el consistori n’ha tornat a encarregar una remesa de 1.500 exemplars. Per disposar d’una tarja cronòmetre en forma de rellotge només cal adreçar-se a l’OAC i facilitar el número de matrícula del vehicle. De totes maneres, és igualment vàlida la indicació de l’hora d’arribada mitjançant una nota manual. Aquest sistema d’estacionament amb limitació horària funciona des de final de l’any passat a l’entorn de la plaça del Camp i a l’aparcament de les Moreres per fomentar la rotació de vehicles en dues àmplies zones a tocar del centre de la ciutat. S’hi pot aparcar gratuïtament un màxim de dues hores durant l’horari comercial de dilluns a dissabte, excepte festius, de nou a una i de cinc a vuit. Els pròxims dies, la regidoria de Governació col· locarà un tòtem explicatiu a cada un dels dos indrets d’aparcament controlat per recordar als conductors el funcionament d’aquest sistema i evitar la seva confusió. L’incompliment de la normativa, regulada per una ordenança municipal, pot ser sancionada amb multes d’entre 60 i 90 euros, segons el tipus d’infracció. Tot i això, les multes es poden cancel·lar en el termini de 48 hores amb el pagament previ de 6 euros a l’OAC.

Finalitzada una nova fase de millora del paviment al barri de Josep Torregassa

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aquests dies la brigada municipal de Solsona ha finalitzat els treballs d’una nova fase de millora del paviment del barri de Josep Torregassa. Concretament, s’ha col·locat panot en una superfície d’uns 210 metres quadrats al voltant del bloc D d’habitatges, ubicat entre els carrers de J. V. Foix i l’Alcalde Moles. Dimarts, l’alcalde, David Rodríguez, va fer-hi una visita d’obres acompanyat del cap de la brigada. El paviment d’aquesta zona, majoritàriament de formigó, està molt deteriorat des de fa anys. En una propera fase, abans de final d’any, l’Ajuntament preveu col·locar panot seguint el mateix sistema al voltant dels blocs A i B, en una superfície de 475 metres quadrats. L’any passat es va dur a terme una primera intervenció d’aquest tipus al mateix indret en una zona de pas de residents amb mobilitat reduïda.

Visita d’obres de l’alcalde amb el cap de la brigada, dimarts, a la Carrera

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013
Solsona

Miquel Manzano. Fotos: Josep Maria Borés, Miquel Manzano

L'obra de teatre del grup Assaig a les 10 reuneix més de 300 persones durant els dos dies de representació El grup de teatre solsoní Assaig a les 10 va tornar el cap de setmana passat a l’escenari del Teatre Comarcal amb la seva segona obra, Vinguin corrent, que tinc un mort! de l’autor britànic Jack Popplewell. Entre els dos dies de funció van assistir al teatre un total de 305 persones per gaudir d'aquesta comèdia policíaca ambientada als anys 80, a les oficines del Sr. Marshall situades a Londres. Aquesta obra de teatre reflecteix les aventures de la senyora Piper, una portera que està al corrent de tot. Arrel d'un assassinat es retroba amb l'inspector Baxter, un amor de joventut. Entre tots dos aconsegueixen esbrinar qui està darrera d'aquesta trama. El grup Assaig a les 10 té previst dur aquesta comèdia policíaca a altres poblacions. Trobareu més informació del grup al blog: www.assaigales10.com Sra Piper: - El mort estava en aquesta butaca

Senyora Piper: Isabel Soler Richard Marshall: Josep Farràs Goddard: Kiko Montilla Inspector Baxter: Gabriel Vilaginés Clarence Marshall: Adelina Tripiana Marian Shelby: Mònica Casamiquela Robert Westerby: Àngel Pellicer Vickie Reynolds: Judith Colilles

El Sr. Westerby i la Vicky Reynolds rient-se de la Sra. Pipper

Direcció: Elis Colell Traspunt: Laura Mujal Escenografia i decorats: Xavier Novelles, Gabriel Vilaginés, Esteve Sances Maquillatge i perruqueria: Nuri Pujol, Teresa Marmi Traducció: Josep Àngel Colomés i Serra Versió catalana: Xavier Novelles i Porredon Disseny gràfic: Grafkic La Sra. Piper i la Marian Shelby en una disputa

L'Inspector Baxter interrogant el Sr. Westerby

Joc de mirades entre l'agent Goddard i la Vicky 

Els Srs. Marshall

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Repartiment segons ordre d’aparició:


Richard Marshall

Senyora Piper

Goddard

Inspector Baxter

Clarence Marshall

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Marian Shelby

Robert Westerby

Vickie Reynolds

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013
CTFC

Fires

El CTFC organitza una visita guiada a una explotació de tòfones de la comarca del Solsonès

Associació de Col·leccionistes de Plaques de cava del Solsonès

Col·leccionistes de plaques de cava i taps corona a la Fira del Trumfo i la Tòfona L’A.C.P. del Solsonès participarà en els actes de la 9a. Fira del Trumfo i la Tòfona, aquest proper cap de setmana. El dissabte dia 9 de març ens trobareu a la Plaça Major, on hi haurà una parada de venda de cava i de material de col·leccionisme, i el diumenge dia 10 pel matí es celebraran la 8a. Trobada d’intercanvi de plaques de cava i la Trobada de taps corona a la plaça de Palau, davant del Museu Diocesà de Solsona. Podreu gaudir d’aquestes activitats de les 10 a les 14h., on es farà la presentació de la placa amb una imatge de l’Àliga de Solsona. També es presentarà conjuntament la placa de la Fira del Trumfo i la Tòfona d’enguany, i un tap corona commemoratiu d’aquesta trobada. Es farà el sorteig de tres lots d’ampolles de cava i pirules, entre les persones que hagin adquirit el cava durant la fira. Caldrà emplenar una butlleta per participar-hi.

En la 9a edició de la Fira del Trumfo i de la Tòfona de Solsona, també es farà un taller de cuina i una exposició sobre la tòfona En el marc de la propera edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona, el CTFC ha organitzat diverses activitats. Una d’elles es durà a terme el proper dissabte, 9 de març, i consistirà en una visita guiada a una explotació de tòfones de la comarca. La visita anirà a càrrec de Daniel Oliach, tècnic del CTFC i Juan Martínez de Aragón, recercador del CTFC. El punt de trobada serà a la plaça del Camp de Solsona, a les 9:30h. Està previst que la visita acabi a migdia. En la fira d’enguany, des del CTFC es pretén donar a conèixer tant el cultiu de la tòfona com les característiques organolèptiques i la seva utilització a la cuina mitjançant un taller pràctic demostratiu, amb Albert Marimon, xef del restaurant La Cava de Tàrrega, la visita guiada a una explotació de tòfona i una exposició sobre el món de la tòfona. Les activitats es fan en el marc del projecte europeu Micosylva+ La micosilvicultura i la valorització dels fongs silvestres comestibles com a garants de la sostenibilitat i multifuncionalitat forestal (Interreg IVB Programa PO SUDOE (SOE/P2/E533)).

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La tòfona negra La tòfona negra (Tuber melansoporum Vittad) és coneguda pel seu aroma i sabor, i constitueix un dels ingredients a la cuina que dóna un gust inigualable a molts plats tradicionals o de la cuina innovadora de reconeguts restauradors. A Catalunya, la tòfona negra es troba de forma silvestre en molts dels nostres boscos i actualment ja es recullen les primeres tòfones de plantació. Tradicionalment, no s’ha utilitzat massa la tòfona a nivell gastronòmic al nostre país. No obstant això, cada vegada se’n parla més, i molts restaurants ja proposen la carta, el menú o la setmana de la tòfona.

Fira del Trumfo i de la Tòfona de l'any 2012 10

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013


Carnaval de Solsona

El Consell es reuneix amb el gremi de flequers i pastissers

El Testament del Carnestoltes ja té guanyadors!

El Gremi de flequers han exposat la creació d’un nou producte local, el Pa de Trumfo del Solsonès

Després de dos sortejos, ara sí que ja podem dir que el Testament del Carnestoltes té guanyadors! Els afortunats han estat el Carles Torruella, la Susana Altarriba i la Paula Torruella. En la imatge, els podem veure somrient i mostrant la butlleta premiada amb el número 13.968. La tradicional entrega del Testament es realitzarà el dia 16 de març. De part de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, els donem l’enhorabona!

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El dimecres 6 de març, el president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, acompanyat pel vicepresident tercer, Esteve Algué i la tècnica de promoció econòmica, M.Goretti Sala, s’ha reunit amb el president del Gremi de forners de les Terres de Lleida, Manel Llaràs, i el representant del gremi a la comarca, Jaume Gangolells. Al llarg de la reunió els representants del gremi de flequers han exposat la creació d’un nou producte local en el seu sector, el Pa de Trumfo del Solsonès. Actualment, s’està treballant per acabar de definir la recepta definitiva per aquest producte, així com el seu embalatge, i està previst que en dos mesos estigui enllestit. Des del Consell Comarcal del Solsonès s’ha acollit satisfactòriament aquesta nova iniciativa, i es creu que aquest producte podrà incloure’s dins la Marca de Garantia Producte del Solsonès, per tal de valoritzar-lo i donar-li un valor diferencial.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

11


Vall de Lord

Montse Riu

L’Obra Social “La Caixa” ha destinat 187.614 euros durant el 2012 a la comarca del Solsonès

Xerrada informativa a l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys en referència als robatoris

La Caixa continuarà l’any 2013 donant suport als projectes del teixit d’ONG’s i associacions de la comarca del Solsonès

Amb només dos mesos a Sant Llorenç de Morunys s’han produït diferents robatoris, en concret 4 delictes i 3 faltes

L’Obra Social La Caixa va destinar l’any 2012 un total de 187.614 euros en diferents projectes a la comarca del Solsonès. Amb aquesta inversió, l’Obra Social La Caixa renova el seu compromís social i retorna a la societat una part important dels beneficis que genera l’activitat financera. Amb aquesta quantitat, l’entitat ha reforçat a la comarca alguns dels seus programes. - L’envelliment actiu i saludable de les persones grans solsonines a través dels tallers i projectes dirigits a fomentar la integració i la participació social del col·lectiu, el que es tradueix en una inversió de 22.476 euros per part de l’entitat financera. - Conservació dels espais naturals afavorint la reinserció social i laboral de col·lectius en risc d’exclusió. El programa de conservació i millora dels espais naturals, conjuntament impulsat amb la Diputació de Lleida, ha dut a terme l’adequació de la via verda entre Sant Llorenç de Morunys i La Coma i La Pedra, amb una inversió total de 70.019 euros. - Impulsar projectes per eradicar la pobresa infantil i afavorir la inclusió social dels col·lectius amb dificultats, a través de les convocatòries d’ajuts a entitats socials. I suport a projectes d’exclusió social i inserció sòcio-laboral presentats per les entitats de la comarca. La inversió total en pobresa i acció social a la comarca del Solsonès ha estat de 87.900 euros. - L’educació i la divulgació de la cultura entre públics de totes les edats i nivells de formació també ha ocupat un espai rellevant entre les actuacions de l’Obra Social La Caixa a la comarca, amb una inversió de 7.219 euros.

Arran d’aquests últims robatoris que hi ha hagut a la població i vista la preocupació dels establiments i empreses, l’Ajuntament de la població va organitzar el passat dimarts dia 5 a 2/4 de 9 del vespre una reunió conjuntament amb el cos de Mossos d’Esquadra. La reunió anava destinada a establiments i empreses. Per part de l’Ajuntament hi eren presents l’alcalde Enric Roures i el regidor Francesc Mas i el cos dels Mossos d’Esquadra, el sots-cap de zona i el cap de l’oficina de Solsona. Els agents van explicar als assistents el desplegament que hi ha a la comarca, així com els efectius dels que es disposa, i també van explicar en quin punt es trobava la investigació en referència a aquests últims robatoris. Els robatoris que hi ha hagut han estat en establiments, bars i l’últim a l’estanc de la població, tots ells ocorreguts a les nits. Els agents van demanar a la població la seva col. laboració per tal de desmantellar aquesta banda que està actuant a la zona aquests últims mesos. Des del consistori s’estan valorant diferents mesures, la primera d’elles serà la de demanar al Departament de Governació una patrulla més d’agents i la segona, que s’ha posat sobre la taula, és la d’instal.lació de càmeres de videovigilància a la població. També estan oberts a estudiar les iniciatives o suggeriments que puguin aportar els veïns. Cal destacar que en un any s’han doblat els delictes , l’any 2011 en van ser 10 i el 2012, 21.

L’any 2012, la prioritat ha estat l’atenció a les principals necessitats dels ciutadans. En aquest sentit, el 59% del pressupost (110.376 euros) s’ha destinat al desenvolupament de programes socials i assistencial. L’apartat cultural ha acaparat el 4% de la inversió (7.219 euros); els programes de medi ambient, ciència, salut i investigació han suposat el 37% (70.019 euros).

Obra Social La Caixa, més compromesos que mai El compromís de La Caixa amb les necessitats de la societat en la que desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més característics des del 1904, aconsegueix una dimensió major en les actuals circumstàncies. En aquest sentit, l’entitat manté el pressupost de la seva Obra Social per l’any 2013 en 500 milions d’euros, la mateixa xifra pressupostada que els darrers 5 anys. Aquesta quantitat situa a l’Obra Social La Caixa com la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món. 12

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Obra Social “La Caixa”


Vall de Lord

Montse Riu

Cremen 7 contenidors i la caseta protectora al nucli de La Coma

La parròquia a debat Mn. Besora va organitzar el passat diumenge a la tarda una xerrada-debat sobre la parròquia de Sant Llorenç de Morunys

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El passat divendres dia 1 de març als voltants de les 10 de la nit es donava avís al 112 d’un incendi als contenidors situats al pàrquing de la Ctra. de Tuixent al nucli de La Coma. Les causes apunten a cendres calentes dipositades a l’interior dels contenidors. A la zona hi havia una caseta protectora de fusta tractada que allotjava 3 contenidors dels de rebuig, al costat d’aquesta caseta s’hi trobaven els contenidors de recollida selectiva, un de vidre, dos d’envasos i dos de paper, d’aquests últims només es va cremar el de plàstic, el de ferro va quedar intacte. Al cap d’una hora l’incendi es donava per extingit, i a continuació es procedia a la neteja de l’aparcament, amb la retirada de les restes cremades i el rentat de la zona. També es col.locaven 2 nous contenidors de rebuig, per cobrir des del primer moment les necessitats dels veïns. Des del consistori es vol agrair l’ajuda i col.laboració dels Bombers Voluntaris de Sant Llorenç de Morunys, el cos de Mossos d’Esquadra i als veïns de la població per la seva ràpida actuació i ajuda.

L’acte, amb força participació, obria les portes als veïns i veïnes per tal que poguessin dir la seva respecte a la parròquia. Mn. Besora demanava l’opinió dels assistents en referència tant a les coses que els agradaven com a les que no i demanava suggeriments. Es creaven 5 taules rodones, on cada taula responia a aquestes preguntes. Un cop realitzades es posaven en comú i es comentaven. Cal destacar que entre les coses positives sortien temes com les reformes que s’han realitzat a l’església, les misses més participatives, el full, etc…. Amb coses no tan positives es parlava de la necessitat de poder implicar més la gent jove tant amb xerrades com amb misses dedicades als infants i participatives. En l’apartat de suggeriments es demanava la continuïtat de la festa de la Llum de Betlem, la realització de més xerrades similars a aquesta o tractant temes religiosos, etc… Mn. Besora destacava que “l’església som tots” i era per aquest motiu que havia decidit de fer aquesta xerrada-debat.

Oferta de treball

Calçotada del Casal l’Estaca

Empresa del Solsonès dedicada a la fabricació de maquinària necessita per incorporació immediata:

Mecànic muntador

Dissabte dia 9 de març a partir de les 14 hores a la plaça Major de Sant Llorenç de Morunys.

Es valorarà:

Calçots, cansalada, botifarra, pa amb tomàquet, vi, aigua i postres per un preu de 10 euros els adults, 5 la quitxalla i 8 els socis del Casal. Un cop acabada la calçotada actuació musical del cantautor David Canal.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

- Experiència en mecànica en general - Experiència en utilització de màquines, eines, torn, fresa, etc. - Coneixements d'hidràulica - Soldadura - Idiomes: Anglès, Francès

Interessats envieu el vostre CV a Gestoria Casals (Assessoria de Bages) Avda. Cardenal Tarancón 5, Solsona, per e-mail a assessoria@assessoriadelbages.com o bé truqueu al tel. 973481675 13


S'aposta per la millora de la variant del Solsonès del Camí dels Bons Homes

El Consell d’alcaldes té previst aprovar la moció contra l’ús del Fracking

El Consell Regulador del Camí dels Bons Homes és una entitat activa que des de l’any 1998 treballa per dinamitzar socioeconòmica i culturalment el territori per on passa la ruta, i cada any intenta superar la satisfacció dels visitants en l’experiència de caminar, pedalar i anar a cavall. Un dels reptes pel 2013 per aquesta entitat, és la millora de la qualitat del camí i dels serveis associats a la variant del Solsonès, per tal que tingui un nivell de qualitat comparable al de la ruta principal i que sigui capaç d’augmentar el seu nivell d’afluència de visitants. En aquest sentit s’ha començat a fer una feina conjunta entre el Consell Regulador, el Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès amb l’ajuda tècnica del Parc Natural Cadí-Moixeró. Fins ara s’ha fet una prospecció dels seixanta quilòmetres de la variant per la detecció de les mancances de la ruta a nivell de camins, senyalització i serveis: S’ha realitzat un Pla de millora per resoldre aquestes mancances, per tal de corregir-les aquesta primavera i animar a les empreses de serveis que donin cobertura de serveis als senderistes. Gràcies a l’aposta de les administracions locals i de les empreses privades del territori que en formen part, el Camí dels Bons Homes ha aconseguit atraure més de 3.500 visitants anuals, i en les més de 50.000 visites anuals a la web www. camidelsbonshomes.com de moltes nacionalitats diferents.

En la propera sessió del Consell d’Alcaldes, que se celebrarà avui divendres 8 de març al municipi d’Odèn, és previst que s’aprovi la moció contra l’ús del Fracking, la tècnica de Fracturació hidràulica (Fracking) al Solsonès. La tècnica del Fracking pretén una investigació d’hidrocarburs mitjançant la fracturació hidràulica per a l’extracció de gas no convencional. Consisteix en l’extracció de gas natural mitjançant la fracturació de la roca mare. D’entre els impactes i riscos més assenyalats, es fa referència a l’excessiva ocupació de terrenys, les emissions a l’atmosfera, la contaminació acústica, la contaminació del sòl i de les aigües subterrànies, l’ús intensiu dels recursos hídrics, els impactes a la biodiversitat o el risc de fenòmens sísmics. Paral·lelament a aquesta situació d’intensa afectació del medi ambiental, la legislació existent no preveu ni regula específicament i adequadament els aspectes concrets de la fracturació hidràulica. Per aquests motius, el Consell també té previst aprovar en el proper ple la moció de rebuig a la utilització de la tècnica de la fracturació hidràulica (fracking). Alhora instarà al govern de la Generalitat que denegui l’atorgament de qualsevol tipus d’autorització o concessió per a l’exploració, investigació i explotació dels jaciments subterranis d’hidrocarburs en municipis del Solsonès si utilitzen la tècnica de la fracturació hidràulica per a la seva extracció i també demanarà que es deneguin els permisos d’investigació d’hidrocarburs anomenats Darwin i Leonardo, sol· licitats per l’empresa Montero Energy Corporations, S.L. El Consell donarà suport a la Diputació de Lleida perquè insti a la Generalitat de la Catalunya, a que constitueixi un grup d’experts amb l’encàrrec d’elaborar un informe.

El Trampolí Emprenedor del Solsonès ja funciona oferint servei a empreses i emprenedors Després de la signatura del conveni del Trampolí Emprenedor del Solsonès dins el marc del Pla d’Acció Immediata per a l’ocupació al Solsonès promogut pel Consell Comarcal del Solsonès, firmat el passat mes de novembre, el Trampolí Emprenedor del Solsonès ja està funcionant des del mes de gener de 2013 com un centre únic impulsor de l’activitat relacionada amb el foment de l’emprenedoria a la comarca, ubicat al Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (Pujada del Seminari). En aquest espai s’hi desenvolupen els programes i serveis relacionats en l’emprenedoria i l’empresa, com el Pla INICIA del Consell i del Centre Tecnològic el qual derivarà properament amb el Catalunya Emprèn, el programa FITA de suport a la creació i desenvolupament d’empreses innovadores, amb un any de durada, desenvolupat per la Fundació Cedricat, el viver d’empreses, els ajuts LEADER, i el mateix Telecentre amb serveis TIC. 14

Formen part del Trampolí Emprenedor del Solsonès el Consell Comarcal del Solsonès, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la Fundació Cedricat i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central. Fins ara, i paral·lelament a la signatura del Trampolí Emprenedor del Solsonès, el Consell Comarcal del Solsonès ha signat també un conveni amb l’Institut Català de Finances per tal de formar part de la Xarxa de Promotors Financers. També desenvoluparà properament en el marc de la Drecera l’aplicació de la metodologia “Job Friends”, un servei de suport per donar recolzament a les persones temporalment desocupades. El Trampolí està ubicat al CEI Solsonès, Pujada del Seminari, i els horaris d’atenció amb cita prèvia són de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els dilluns de 16 a 18.30 hores. (Tel. 973 48 16 44)

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Consell Comarcal del Solsonès


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera i Josep M. García

Arranjament de carrer

Associació de Dones d’Oliana

Curset d’iniciació a la costura

Durant uns dies s’ha treballat en un enfonsament del terreny que hi havia al camí que porta a la depuradora, concretament davant de l’escorxador; feia temps que requeria una solució.

Els dies 16, 23 de febrer i 2 de març es porta a terme un curset d’iniciació a la costura (si vols aprendre a fer una vora, a posar una cremallera, a estrènyer uns pantalons, cosir un botó, etc) cal haver fet la inscripció; per les sòcies és gratuït, per les no sòcies val 10 euros. Un grup de persones van aprofitar l’esmentat curset per aprendre alguna cosa més sobre costura i a la vegada passar una estona agradable de conversa i intercanvi d’opinions amb les companyes.

Treballs de l’arranjament per part de l’Ajuntament

Nova web Grup de persones al curset de costura

El passat 24 de febrer es va portar a terme una nova sortida des d’Oliana per assistir i gaudir a Manresa de la Festa de la Llum. Un bon nombre de persones van anar-hi per recordar i reviure altres èpoques.

Si us interessa saber coses sobre Ramon Frederic de Vilana Perles i Camarasa, el català amb més poder que mai ha tingut Catalunya, podeu entrar a l’adreça electrònica següent: http://www.vilanaperles.cat/ En aquesta pàgina podreu gaudir entre altres apartats: de la biografia, l’autor, notícies, documents, etc. En la web es poden veure treballs realitzats per Sebastià Sardiné Torrentallé (Cal Migdiada – Oliana).

Grup de persones dins l’autocar per anar a la festa

Diferents escriptors, el tercer començant per la dreta és Sebastià Sardiné

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Festa de la llum

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

15


Cartellera Solsona acull el primer Memorial Mossèn Jesús Huguet

Xerrada informativa a càrrec de:

Associació de Familiars d’Alzheimer i altres demències del Bages, Berguedà i Solsonès i la Unitat de Memòria del Solsonès

Dissabte 9 de març. De 10h a 13,30h. Teatre Comarcal

Avenços en el diagnòstic i tractament de l’Alzheimer

El col·lectiu Amics de Mossèn Huguet organitza el primer Memorial Mossèn Jesús Huguet en recordança del sacerdot, teòleg, catequista i patriota desaparegut el 9 de març de l’any passat víctima d’un accident.

Dia 14 de març a les 7 de la tarda Lloc: SOLMÈDIC. Adreça: Ctra. Manresa, 49bx. A càrrec de Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Sta. Creu i Sant Pau de Barcelona i neuròleg assessor de la Unitat de Memòria del Solsonès.

10 h: Benvinguda a càrrec de Mn. Jordi Orobitg, arxipreste del Pla d’Urgell, rector de Mollerussa i gran amic de l’homenatjat 10.30 h: Conferència inaugural a càrrec del sacerdot, escriptor i columnista Mn. Jaume Reixach: “Quatre papes i un capellà”. Tot seguit, taula rodona, titulada “L’Església avui”, amb el sociòleg, periodista i economista Salvador Cardús, el polifacètic doctor Marcel Coromines, la professora Mariona Solé i la teòloga Magda Tomàs, moderats pel periodista Oriol Montanyà 12 h: Descans 12.30 h: Glossa “Mn. Jesús Huguet, el capellà, el patriota, l’home”, del poeta, sacerdot i exdirector del Full Diocesà, Climent Forner. A continuació, projecció d’un muntatge audiovisual 13.30 h: Comiat a càrrec de l’alcalde de Solsona, David Rodríguez Les persones que ho desitgin poden assistir al dinar posterior, que se celebrarà a l’Hotel Sant Roc, amb reserva prèvia. Per a més informació, confirmacions i reserves per al dinar (fins al 7 de març): amicsmossenhuguet@hotmail.com i http:// www.facebook.com/amics.mossenhuguet, o bé per telèfon al 686393683 (de 18 a 21 h)

Calçotada a La Molsosa 2013

17 de març a 2/4 de 2 del migdia a la Sala Polivalent Dinar popular: Calçots, carn, botifarra i mongetes. Postres, vi i cava. Preu 22 euros. Per encarregar el dinar truqueu al: 973 47 30 12 Divendres, 8 de març de 2013 A les 9 del vespre, al teatre Comarcal de Solsona

Desfilada de moda 2013

a càrrec de l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Francesc Ribalta, per a recollir diners pel viatge de final de curs.

Jornada de portes obertes a l'escola de Sant Climenç

9a Fira del Trumfo i la Tòfona

Diumenge dia 10 de març d'11 del matí a 1 del migdia Per demanar informació: santclimentampa@hotmail.com

El nucli antic de Solsona es converteix durant un cap de setmana en l’epicentre de la comercialització de dos dels productes més preuats del Solsonès, el trumfo i la tòfona, que es poden trobar en diferents varietats. Per a més informació: www.firadeltrumfo.com

Nova entrega del festival Curtmiratges Divendres, 8 de març. 21:30h. Casal Popular La Fura El Casal Popular La Fura acull la segona edició del festival de curts Curtmiratges, organitzat simultàniament a Solsona i a Barcelona el segon divendres de cada mes fins al juliol. En cada sessió es projecten cinc cintes de joves directors. Els assistents poden votar-hi els millors treballs per atorgar, el juliol, el premi del públic. Per a més informació sobre aquest cicle i els curts que se seleccionen per a cada convocatòria, consulteu el bloc http://curtmiratges.blogspot.com

Intercanvi culinari per desmuntar rumors sobre la immigració Amb la finalitat de fomentar la relació entre la població autòctona i la nouvinguda i desmuntar rumors sobre la immigració, la regidoria d’Acció Social de Solsona organitza l’activitat “Quedem a la una?”. Es basa en l’intercanvi culinari entre parelles formades per una persona autòctona i una de procedència estrangera. Consisteix a compartir àpats a casa d’un dels participants. Les inscripcions per participar-hi continuen obertes fins al 15 de març a través del Pla de Ciutadania i Immigració. Qui hi estigui interessat pot enviar un correu electrònic a plaimmigracio@solsones.ddl.net o bé trucar al telèfon 973483234. Per prendre-hi part cal ser major d’edat, residir a Solsona i comprometre’s com a mínim a fer un àpat a casa d’un dels dos participants i a immortalitzar les trobades amb fotografies que posteriorment s’han de cedir a l’Ajuntament. Les parelles són escollides per sorteig.

Tarda de ball amenitzada per Pep i M. José Diumenge, 10 de març a les 19h. Vestíbul de la Sala Polivalent Pep i M. José són els encarregats de fer gaudir els solsonins en una nova sessió de les “Tardes de ball”, organitzades pel Consell de la Gent Gran de Solsona. 16

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Divendres 8, Dissabte 9 i diumenge 10 de març


CTFC

La fabricació de pèl·let

Aquest hivern, hem pogut veure com en algunes botigues i establiments del Solsonès havien instal·lat una estufa de pèl·lets amb resultats apreciables. Ara que s’està parlant als mitjans d’una possible producció d’aquest material a la comarca, des del CTFC volem explicar breument el seu procés d’elaboració. La fabricació de pèl·let (el pinso de fusta) comença amb l’escorçament dels troncs i amb un assecatge a l’aire lliure de la fusta per tal de disminuir-ne la humitat fins a un 20%-30 % (des del 50% aprox. que tenen els arbres). Després, la fusta es tritura en parts petites, amb gruixos menors de 5 mm, quasi al nivell de serradures. Normalment, el procés consta d’una trituració prèvia i una posterior mòlta mitjançant un molí mecànic. Després, es fa llavors un nou assecatge amb calor, per baixar-ne la humitat fins al 15%. La fusta mòlta i seca es compacta amb una sèrie de rodets a pressió constant i de forma contínua, sobre una matriu metàl·lica dotada d’orificis del calibre desitjat, a una temperatura d’uns 100 graus. Es refreda finalment per rebaixar la temperatura i així poder-lo embalar. L’embalatge es realitza per evitar possibles contaminacions d’humitat i d’agents externs que puguin modificar les característiques del pèl·let. El pèl·let pot ser de dues qualitats: “domèstic”, per estufes i calderes de mida petita o mitjana, i “industrial”, que es fabrica de la mateixa manera però amb menys requeriments. Aquest té una mida superior, i serveix de combustible en grans plantes de generació de calor o electricitat. Volem remarcar que la pel·letització de la fusta i/o serradures és un procés físic, i en cap cas no es fan servir productes químics o transformacions químiques per a la seva fabricació, ja que això suposaria un canvi substancial en la seva qualitat i possibles problemes del seu ús en calderes i estufes.

El consum a Catalunya és encara relativament baix, tot i que cada vegada és més conegut per gran part de la societat, i la majoria del pèl·let consumit al territori prové d’altres llocs de l’Estat o s’importa.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Denis Boglio, Director general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC)

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

17


UBIC Solsona

Èxit dels tallers d’aparadorisme A causa de la demanda dels associats a la UBIC, s’han realitzat quatre tallers d’aparadorisme impartits per la interiorista Montse Jiménez. Aquests tallers es van realitzar el diumenge 11 de novembre, diumenge 8 de novembre, dilluns 25 de febrer i dilluns 4 de març. La durada de cada taller ha estat de cinc hores, de les nou del matí a les dues del migdia. Els objectius dels cursos eren conèixer les tipologies d’aparador, mostrar les noves tendències i nous materials en aparadorisme, i adquirir els coneixements necessaris per tal d’optimitzar cada aparador en funció de les seves característiques. Un total de trenta-vuit persones, que corresponen a vint-isis establiments han assistit al taller, concretament: Activa Bòfia, Artesania La Palmera, Bufau, Calçats Ribalta, Centre d’Estètica Antònia, Centre-Visió Òptica Solsona, Davesas, Decser, Èxit, Inproject, Kala Solsona, Kauri Viatges, La Vinícola, Llibreria Pellicer, L’Obrador del Marc, Malú Accessoris, Maria Prat Len-Per, Milar Pelfort, Mobles Rafart, Ofiset, Òptica Jané, Perfumeria Torres, Petit Petó, Pintures i Decoració Grifell, Pub l’Aixeta, Tàndem Solsona,

El passat 22 i 23 de febrer, 1 i 2 de març, una quarantena d’associats a la UBIC van realitzar l’habitual Fora Estocs d’hivern. La iniciativa, que en un inici estava prevista només pel 22 i 23 de febrer, es va haver d’allargar a causa de la previsió de mal temps. Per aquest fet, els solsonins i solsonines van poder gaudir durant quatre dies de preus increïbles per acabar d’aprofitar les rebaixes. A més a més, el dissabte 2 de març vuit establiments van participar en la Fira del Fora Estocs, ubicant-se en estands a la zona del portal del Castell. Des de l’associació es vol agrair la predisposició dels associats a consolidar aquesta iniciativa.

Dimecres 13, assemblea general de socis L’assemblea general de socis de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona se celebrarà el dimecres 13 de març, a les 20.30h la primera convocatòria i a les 20.45h la segona, a la seu de l’associació (Travessia de Sant Josep de Calassanç, 9). Ordre del dia: 1. Lectura, esmenes i/o aprovació de l’acta de l’assemblea anterior 2. Estat de comptes del 2012 3. Resum de les activitats del 2012 4. Proposta de les activitats del 2013 5. Renovació dels membres de la Junta 6. Torn obert de preguntes S’agrairà l’assistència. 18

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La UBIC celebra el Fora Estocs d’hivern


Castellers de Solsona

Els Castellers de Solsona realitzen l’assemblea ordinària de principi de la temporada 2013 El passat 2 de març a la sala d’actes del Casal va tenir lloc l’assemblea d’inici de la nova temporada. En ella es van tractar els principals punts que marcaran aquesta nova etapa amb ambdues juntes, tècnica i directiva, renovades aquest any. Com a punts destacats van remarcar la xifra, a falta del tancament definitiu del calendari, de 21 actuacions amb 14 colles castelleres diferents i en 12 comarques diferents. Aquesta serà doncs la tercera, i més completa, temporada dels castellers grocs i amb mes diversitat de colles i comarques. Com a novetat per la que serà la III Diada dels castellers solsonins, destaca la participació de Capgrossos de Mataró, una colla de Gamma Extra. En tema econòmic, es va agrair la gestió de la junta anterior, ja que van deixar els comptes sanejats, i es va presentar el pressupost per a aquesta temporada. Com a novetats per a aquesta nova temporada, i posteriors, serà el lloguer d’un local d’assaig propi, que estarà situat a l’avinguda Sant Jordi 25, i que facilitarà l’activitat castellera i també la vessant social de la colla. Es preveu la seva inauguració al llarg del mes d’abril després de l’acondicionament necessari i la instal·lació d’una xarxa de seguretat fixa que cobrirà les necessitats de la colla per poder progressar. En aquesta posició també van agrair la predisposició de l’Ajuntament envers aquest canvi, i el seu oferiment de la Sala Polivalent per qualsevol cosa que pogués succeir. Aquesta nova junta s’ha marcat clarament l’ampliació de la família castellera, i per això ha engegat 2 campanyes de

El local d’assaig dels Castellers estarà situat a l'avinguda St. Jordi, 25

captació, una de socis i una altra de col·laboradors. En tema col· laboradors estan molt contents, ja que el cost del local es podrà sufragar amb les aportacions rebudes. I en tema socis cal destacar l’actualització de la quota de socis, que sobretot, pensant en el moment actual i en les famílies, suposarà un estalvi per a les famílies de 4 o més membres. I addicionalment, es crea la figura del “soci protector” que serà la persona que desitja que el fet casteller arreli i perduri a la comarca i farà una aportació anual de 25 o més euros. En acabat es va recordar que els assajos, de moment, continuen sent a la Sala Polivalent, els dijous i els divendres a partir de les 20:00h.

Motorrucs de Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Ens visiten els Motards de Foc de Gironella El cap de setmana passat els Motorrucs de Solsona vam rebre la visita dels Motards de Foc de Gironella. El local dels Motorrucs va servir, de bon matí per esmorzar tots plegats i comentar les experiències de companys de carretera. Tot seguit una petita sortida per la comarca, ens va dur fins a Biosca, Torà, Su, Freixinet i Santa Susanna on es va fer una aturada a Cal López per acomiadar-nos. El temps ens va acompanyar i vam poder gaudir del paisatge i les vistes de Solsonès, a sobre d'una bonica moto.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

19


Fotos: Xavi, Aida

El Sol visita El Miracle

Ens visita el Cedricat

El passat 21 de febrer, els membres del club social del Sol del Solsonès, acompanyats de l’educadora social Laura i de la monitora Aida van visitar el Santuari del Miracle. El pare Xavier Poch ens va fer una visita guiada ensenyant-nos l’església, la capella petita que es troba a l’interior, i el menjador, sala d’estar, biblioteca i pati interior del monestir. Després ens vam desplaçar a l’ajuntament de Cardona, on la regidora de benestar social i família, Elena Xixons, i el cap de premsa, Josep Maria Montaner, ens van ensenyar el consistori i els gegants. Per acabar la jornada tots plegats vam anar a berenar a la mateixa vila. Va ser una tarda molt divertida on vàrem aprendre moltes coses. Volem agrair des d’aquí la predisposició dels pares del monestir del Miracle i els membres de l’Ajuntament de Cardona per poder haver fet aquestes visites. Continuarem fent visites turístiques i culturals als municipis de la comarca i rodalies per conèixer en profunditat la realitat de cada poble, així com també visitarem les entitats i institucions de Solsona i de la comarca. Amb fe i esperança, que puguem anar seguint aquests bons camins per una millor qualitat de vida per tothom.

El dia 28 de febrer, la directora del Cedricat (Centre de desenvolupament rural integrat), Imma Pallarès, i la tècnica Núria Serena van visitar el Sol del Solsonès. Van ser rebudes pel president del Sol, Enric Serra i part de l’equip tècnic. Després de la benvinguda del Sr. Serra, les representants del Cedricat ens van comentar que volen realitzar projectes conjuntament amb entitats socials de la comarca i que ara les estaven coneixent per saber les necessitats i saber la manera de poder treballar conjuntament optimitzant els recursos. Finalment es va quedar que de cara al bon temps, els membres del club social del Sol, farien una visita al Cedricat per conèixer-lo. Agraïm la predisposició del Cedricat, ja que entre tots podem treballar millor per a la gent que més ho necessita. Amb responsabilitat compartida, podem fer moltes coses.

AMISOL

Nota d’agraïment a la Confraria de la Mare de Déu del Claustre

Altar Major del Santuari del Miracle (barroc català)

Des d’aquest espai, volem expressar el nostre agraïment més sincer a la Confraria de la Mare de Déu del Claustre de Solsona pel suport que sempre ens ofereixen i, recentment, pel donatiu econòmic que la Sra. Maria Ramon va lliurar-nos dilluns passat en representació d’aquesta entitat. Valorem especialment el gest altruista de la Confraria en aquests moments de dificultats econòmiques, així com el de totes aquelles persones i entitats, els socis i les sòcies d’AMISOL, que amb les seves aportacions estan fent un gran esforç per contribuir al bon funcionament de la nostra associació en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i per la millora de la seva qualitat de vida. A l’Ajuntament de Cardona 20

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Sol del Solsonès


Rotary Club Solsona

Josep Maria Borés

Visita oficial del Governador de districte Dilluns passat, Àngel Miuxí va fer la visita oficial al Rotary Club Solsona com a Governador de Districte A la reunió setmanal que els membres de Rotari Club tenen a la seva seu, situada a l'Hotel Sant Roc, dilluns passat vam poder gaudir de la visita oficial d'À ngel Muixí Manent i la seva esposa Lídia Roselló, no pas com a socis del Club de Solsona, sinó com a Governador del Districte 2202. Després de dinar, el president de Rotari Club Solsona, Rafael Fonollà, va repassar l'activitat del Club i els projectes de suport en els que estem treballant. L'adquisició d'una nevera destinada al Banc d'Aliments del Fons d'Emergència social que gestiona Creu Roja, el treball realitzat amb els Protagonistes del demà, i el suport a UEC l'Afrau. Per la seva part, el Governador ens va informar de les properes conferències i trobades generals, i ens va esperonar a ser més solidaris directament amb la fundació Rotària. La visita va incloure un present del Governador cap al club de Solsona, una figura de sal representant el Castell de Cardona.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Associació en Defensa dels Animals de Solsona

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

21


Parròquia Pregàries pel bon temps.- Diumenge, 10 de març, a les 12, dins el temps quaresmal i amb les parròquies veïnes de Linya, Navès i Sant Feliu de Lluelles, celebrarem la Missa i recitarem la lletania dels sants per demanar el bon temps.

CANALDA

Missa dominical.- Diumenge, 10 de març, a les 10 del matí.

CEURÓ

Missa.- Dissabte, 10 de març, a les 11 del matí.

OGERN

Missa dominical.- Els diumenges 10 i 17 de març, a 2/4 d’1. Diumenge de Rams, a 3/4 d’1.

RINER

Aplec de Sant Sebastià.- Diumenge, 10 de març, a 2/4 d’1, Missa a l’església de Sant Martí de Riner, amb la benedicció i el repartiment del pa per a tothom.

SANT CLIMENÇ

Missa dominical.- Aquest diumenge, dia 10 de març, Missa a 2/4 d’1 del migdia.

SOLSONA Misses de Quaresma amb els infants Ja falta poquet per acabar de fer pujar el castell que tenim a l’església i que ens va ajudant a apropar-nos a Déu. Per això necessitem fer nostre el lema d’aquesta Quaresma: «Fem pinya com els castellers i ens acostarem més a Déu». Serà a la Missa de les 12 del Cor de Maria. Com és habitual, hi haurà la participació dels infants que van a catequesi i també és obert a tots els infants que vulguin participar-hi. Per tant, la celebració tindrà un caire més adaptat a ells. Per a la quitxalla, la jornada començarà una hora abans, és a dir, a les 11, per tal de passar el matí junts, compartint la fe, fent uns quants jocs i una sèrie d’activitats que ajudaran a celebrar tots plegats aquest temps de preparació per a la gran festa de Pasqua. Us animem a tots a participar-hi! Viacrucis Com cada diumenge de Quaresma, a les 6 de la tarda, hi ha el rés del Viacrucis a la Catedral de Solsona. Tots junts seguirem acompanyant Jesús en el camí que feu amb la creu a coll fins al Calvari.

Adoració al Santíssim Sagrament Cada dimarts es fa l’exposició del Santíssim, a l’altar de la Mercè, de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre. Tots estem convidats a fer una estona de pregària davant el Senyor acompanyats, habitualment, pel nostre Bisbe Xavier. Hi ha la possibilitat de confessar-se i també es fa el rés de Vespres. Sortida per anar a veure la PASSIÓ En l’última reunió del Consell Parroquial de primers de febrer es va posar damunt la taula la proposta d’anar a Olesa a veure la Passió el dissabte, dia 23 de març, a la tarda, com una activitat parroquial oberta a tothom. Si creieu que pot ser una bona cosa per sentir-nos més comunitat cristiana i compartir aquest dia junts, podeu fer les inscripcions al despatx parroquial. Els preus són els següents: 30 euros per persona major de 14 anys. 15 euros pels infants fins a 13 anys (en el preu s’inclou el desplaçament i l’entrada) Recés de Quaresma Amb el lema «David, pecador i creient», l’Escola de Formació de Laics organitza el recés quaresmal obert a tothom. Començarà a les 9 del matí del dissabte, dia 16 de març, fins a les 15h del diumenge, dia 17 de març, i es realitzarà a la Seminari de Solsona, dirigit per Mn. Jordi Orobitg, rector de Mollerussa, Miralcamp i Sidamon i Arxiprest del Pla d’Urgell). Informació i inscripcions: Sra. Teresa Gené Camps, tel. 629 428 683, o bé al correu electrònic: efl@bisbatsolsona.cat. L’import és de 65€ i el termini d’inscripcions és fins al dilluns, dia 11 de març. Dia del Seminari El proper cap de setmana, dies 16 i 17 de març, és el Dia del Seminari. Pregarem per les vocacions sacerdotals i es farà la col·lecta habitual de cada any. MANS UNIDES La col·lecta que es va fer el mes de febrer per Mans Unides a les diverses misses de la ciutat de Solsona, i un cop recollits els sobres que alguns fidels van dipositar a les caixetes de les esglésies per aquesta intenció, va ser de 1202,85€. S’agraeix la vostra aportació. Pelegrinatge Diocesà a Montilla (Còrdova).- El passat 7 d’octubre, el Papa Benet XVI va proclamar Sant Joan d’Àvila doctor de l’Església i es va proclamar un Any Jubilar.Ara, des de la diòcesi, s’organitza aquest pelegrinatge per les terres on va viure el sant. Es visitarà Còrdova i Montilla, lloc on va residir i morir Sant Joan d’Àvila, i també s’anirà 22

a Granada, on va viure Sant Joan de Déu, fundador dels germans de Sant Joan de Déu. El trajecte es farà amb AVE, des de Lleida, i els dies seran del 28 d’abril a l’1 de maig. Preu: 350€. Places limitades. Informació i inscripcions: al Bisbat, tel. 973 480 619 (Encarna).

SAGRAMENT DEL PERDÓ Per tal de poder viure amb més preparació espiritual la Setmana Santa, us invitem a rebre el Sagrament del Perdó que Déu ens vol donar per reconciliarnos amb Ell i viure amb més llibertat interior. Recordeu que podeu demanar aquest Sagrament als mossens en qualsevol moment i dia de la setmana. A més, hi ha servei de Confessions abans de les misses, i també els dimarts a la Catedral durant l’Adoració Eucarística que es fa cada setmana de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre. A més a més, us proposem aquest proper divendres, dia 15 de març, de 3/4 de 9 fins a les 10 del matí. El divendres immediatament abans de Setmana Santa, dia 22 de març s’oferirà tot el matí a partir de 3/4 de 9 i fins a les 2 del migdia. Durant la pròpia Setmana Santa, concretament el Dilluns Sant, dia 25 de març, a 2/4 de 9 del vespre, també hi ha prevista una celebració de reflexió comunitària a l’església del Cor de Maria amb possibilitat de rebre el Sagrament del Perdó. Pel que fa a altres dies durant la Setmana Santa (com per exemple el Dijous Sant o la Vetlla Pasqual) ja s’informarà més endavant dels horaris oportuns.

PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 9.- A 2/4 de 7 de la tarda, a la Companyia de Maria, Màrius Solé Sala (3r a.). A les 8 del vespre, al Claustre, Joan Carol Costa (3r a.). Dia 10.- A les 10 del matí, a la Catedral, Joan Riu Barrera; Josep Colell Matinyó; Màrius Solé Sala (3r a.); Valeri Casals Torres, el seu fill: Juanito, i família; Pere Prat Aubets (3r a.); esposos José Morón (1r a.) i Luisa Lupiáñez (12è a). A les 12, al Cor de Maria, Juan Manuel Rinaldi Garramuño; Josep Malé Garriga; Joan Vila Cabó; Montserrat Torramorell Trench i família; Anna Maria Mas Vilardell (1r a.); Pere Prat Aubets (3r a.); Pilar Caball Serra; esposos Lluís Malé Rial i Conxita Fíguls Sabartés. Dia 13.- A 2/4 de 8 del vespre, esposos Celestí Subirà Parramón i Ramona Riu Bantoldra.

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

BESORA


En recordança

MONTSE

A tu, Montse…

Per un instant et vam tenir Per una eternitat et recordarem. Volem agrair a tots els que vàreu estar al nostre costat, la vostra companyia, el vostre suport i la vostra pregària per la nostra Montse. Gràcies, família Muxí - Casas

MONTSE CASAS I PORREDON La comunitat educativa de l’Escola Arrels volem donar el nostre suport i el condol a tota la família i especialment a l’Eduard, a l’Èric i a la Noemí.

MONTSE CASAS I PORREDON Els companys de les Sargantanes i les classes de tercer de l’escola ARRELS volem fer arribar un petó ben fort a la Noemí i l’Èric com a mostra d’afecte i ànims en aquests moments tan tristos que esteu vivint i expressar el més sincer condol a la resta de la família. Sempre estarem al vostre costat.

La veritat és que davant la teva mort ens hem quedat sense paraules per expressar tot el que et volem dir. Amb els ulls encara plorosos i amb el cor encongit, ens atrevim a dir que: Estem tristos per haver-te perdut però a la vegada immensament contents d’haverte tingut a la vora i haver compartit amb tu moltíssimes coses. No tenies mai un no per ningú, sempre disposada a ajudar-nos en tot el que calgués; la teva positivitat i valentia davant la malaltia ens ha ajudat a tots a veure que hem de viure d’una altra manera, és a dir, gaudint de cada moment i de les petites coses, com feies tu. Ens queda a tots el record de l’últim sopar: contenta, il.lusionada, organitzant ja la propera trobada. Encara ens vas complaure amb el teu pastís de xocolata, que tant t’agradava! Seguiràs amb nosaltres, seràs present cada vegada que ens trobem i no dubtis que farem que aquest estel que brilla, ens vagi guiant i ajudant a tirar endavant. Moltes gràcies, Montse, gràcies per tot el que has sembrat dins nostre i com deies tu amb aquell somriure amable: ENS VEIEM!! La teva colla.

Jordi, Pat, Secun, Teresa, Ramon, Roser, Riel, Isa, Lluís

En recordança

Claustre Serra

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Agraïments El dia 23 de febrer, ens va deixar el nostre familiar Marcel·lí Serra, ell portava cinc mesos a la residència Pere Màrtir Colomés, on vam decidir ingressar per realitzar rehabilitació, després d’uns dies a Manresa. Tenim un molt bon record d’aquesta residència, ja que la Montserrat, dona d’ell, va passar els últims dies de vida allà, on tot el personal va donar-li un confort immillorable. Van aconseguir que el Marcel·lí s’integrés i formés part de totes les activitats realitzades a la residència, fent-lo participar al pessebre vivent, la castanyada, carnaval... El Marcel·lí i la seva família vam formar part d’una petita família on cada dia passejàvem, parlàvem i rèiem amb

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

altres residents, familiars i cuidadors. El primer dia que va faltar el Marcel·lí, sense previ avís, tots van preocupar-se pel seu motiu d’absència. La residència Pere Màrtir Colomés disposa d’unes instal·lacions excel·lents per a tots tipus de gent, amb qualsevol deficiència o incapacitat, també disposa d’un personal humà, professional i familiar. El que la família volem dir amb aquestes paraules és donar les gràcies a totes les persones “Directora, AASS, infermeres, auxiliars, cuidadores, dones de la neteja, cuineres, recepció...” Gràcies per la vostra dedicació!!! 23


Glossa

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Carta amb motiu de la renúncia del Papa Benet Estimats fidels, Aquest dijous, el Sant Pare Benet XVI ha renunciat al ministeri de bisbe de Roma i pastor de l’Església Universal. La nostra primera reacció ha de ser la del respecte obedient a llur decisió. Ell i només ell pot prendre-la i ho ha fet lliurement i mogut pel bé de l’Església. És cert que suposa un canvi important en la tradició de l’exercici del ministeri papal. També és cert, però, que la càrrega que avui comporta aquest ministeri justifiqui el relleu d’un Papa ja vellet per a que un nou pontífex més jove assumeixi el guiatge d’Església. En segon lloc hem d’agrair al Papa Benet el seu servei durant els vuit anys del seu pontificat. Molts han lloat llurs grans aportacions. Subratllo només dos aspectes que justifiquen sobradament un agraïment filial i sincer: el seu valuós ensenyament

i la seva valentia ferma i delicada davant dels greus problemes que ha hagut d’afrontar. Donem gràcies a Déu per aquest papa bo, humil, intel·ligent i valent. En darrer lloc, invitar-vos a viure el temps fins a l’elecció d’un nou Sant Pare en actitud de pregària. No és temps de travesses sinó d’oració pel Papa Benet, pel col·legi cardenalici, pel qui haurà de ser el nou Papa i per tota l’Església en aquest temps nou. Per aquest motiu, us demano a tots que almenys resem cada dia un parenostre per aquestes intencions. També us demano que en totes les eucaristies i reunions de pregària, des d’avui, pregueu per aquestes intencions. Conscients que estem vivint un moment històric, preguem tots els uns pels altres i demanem a Déu el do de la unitat de la nostra Església diocesana i de tota l’Església Universal.

Cursos Alpha

Trobada de confirmands

El dijous 14 de febrer, tot just encetada la Quaresma, la maquinària d’Alpha es va tornar a posar en marxa impulsada per la força de l’Esperit Sant, talment com el dia de la Pentecosta, i es van presentar tres cursos Alpha simultàniament: a Berga, a Tàrrega i a Solsona, aquí acompanyats pel bisbe Xavier, que va fer la xerrada de presentació i va explicar què és el cristianisme. Moltes persones van acudir a aquestes presentacions invitades per persones que ja havien fet prèviament el curs. En les seves cares s’hi podia llegir sorpresa, incredulitat, recança, però a ningú no li faltava la il·lusió de participar en una trobada alegre, jovial, dinàmica, adequada a l’home postmodern que cerca noves formes de comunicar-se i viure la fe en Jesucrist, i que no és altra que la que van viure els primers apòstols. L’experiència d’Alpha al nostre Bisbat es podria resumir en tres paraules: sorprenent, genial, meravellosa. A través d’aquest mètode d’evangelització, bona part de la nostra Diòcesi s’ha posat en clau d’evangelització. El nostre cap i Pastor, el Bisbe Xavier, al davant, les comunitats religioses pregant perquè moltes persones trobin l’Amor de Déu, mossens i laics treballant en comunió en els equips. Ha estat i segueix sent experiència viva del que eren les primeres comunitats cristianes que evangelitzaven amb força, convicció, comunió i amb la frescor que dóna ser instrument de l’Esperit Sant. Des d’aquí us convidem, als que encara no coneixeu Alpha, que formeu part d’alguns dels equips de les vostres parròquies o participeu, si és el cas, en alguns dels cursos. Ben segur que, el fet de participarhi, no us deixarà indiferents; ans el contrari, a molta gent els ha canviat la vida.

El passat dia 16 de febrer es va fer, al Seminari de Solsona, una trobada de nois i noies confirmands amb el Sr. Bisbe. La jornada, organitzada per les delegacions de Joventut i Catequesi, va aplegar una vuitantena de nois i noies d’entre cinquè de primària fins a quart d’ESO. El Sr. Bisbe va impartir una catequesi sobre com viure la fe en el dia a dia i transmetre-la a companys i amics, tot animant-los a seguir amb interès i compromís les trobades de catequesi, ja que això els fa bons deixebles de Jesús. Tot seguit, es van dividir en dos grups, segons l’edat, i es van fer activitats de reflexió sobre la fe. Els més jovenets van visualitzar diferents vídeos testimonials, a partir del qual van descobrir quins són els punts més importants de la fe. Els adolescents van analitzar i debatre sobre alguns aspectes de la societat actual i l’encontre entre fe i Església, i posteriorment van veure alguns fragments de la pel·lícula Érase una fe, veient com viuen la fe comunitats cristianes dels cinc continents. Els participants van celebrar l’Eucarístia, lloc d’encontre dels cristians que viuen la fe. La jornada va finalitzar amb un dinar a l’esplanada i jardins del Seminari on, en acabar, alguns es van animar a jugar a futbol una estona.

24

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Bisbat


Opinió

Opinió

http://www.facebook.com/Doctortonicat

El camí que féu Jesús Pobre Jesús, si veiés tot el que està passant al Vaticà!. –“Ja us ho deia jo”. Ens contestaria. Una església enverinada per dalt, minada per múltiples grups de pressió (molts de l’estat espanyol), sense ètica ni moralitat, agressiva (contra Catalunya), materialista (intent d’espoli del museu de Lleida). Una església, el funcionament de la qual s’ha fet insuportable per a la intel·ligència lúcida de Joseph Ratzinger. –“Teníeu raó, mossèn”. Li hauríem de contestar. Que l’església reconegui almenys que en mossèn Jesús, que va morir fa ara un any, tenia raó. Us ho demanem, Senyor.

Opinió

M. Nadal

Solució per un Papa nou? L'elecció

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Ara a l'elecció d'un nou papa es volen fer les coses millor. A Joan Pau II, ja el "tenia negre" el bisbe francès Lafebre, que a Benet XVI no li ha format gens el seu ramat. Què sentim a dir: Al papa el tenen tots "negre" com el pebre. Els cardenals, dividits amb les seves teories i manies, escàndols a granel, perdent-li el respecte i també el pèl. Pobre Benet, ja desvalgut, vellet, poc ànim per lluitar i per fer formar a l'esgarriada "grey". No és estrany que vulgui plegar, no és raro que el pobre estigui amargat i negre també. De tot això, solució? Per divina i santa inspiració? Doncs, som-hi, a elegir un papar de color (er què no?). Almenys aquest, els futurs maldecaps, dilemes i problemes ja no el posaran mai més negre del que és. Ara, així s'acabaran les notades cabòries. La gent serà més feliç. encara que la cosa no rutllarà, això ningú no ho notarà! Al·lel·luia!

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

25

Jaume Clavé

La profecia dels Papes L’any 1094 nasqué a Irlanda el qui seria bisbe i gran profeta d’aquella nació, sant Malaquies, que ha passat a la posteritat perquè se li atribueix la famosa Profecia dels Papes. Va fer una llista dels papes que havien de venir fins a la fi del món, 112 en total, però no pas amb noms i cognoms, sinó amb un lema per a cadascun que el caracteritzaria. Així el primer, Celestí II, any 1143, fóra Ex castro Tiberis, del Castell del Tíber i, en efecte, era fill de la Città di Castello, prop del Tíber. Fins al segle XVII els encerts van ser totals i, com que l’escrit es publicà el 1595, es va creure que l’havia fet algú que coneixia bé la història del Papes i que hi afegí els altres lemes fins al final, ja no tan clars, tot i que també n’encertà alguns de sorprenents, com el papa Gregori XVI amb el lema De balneis Etruria, dels banys d’Etrúria, i que era fill d’aquella regió. El que importa, però, són els darrers lemes de la llista: Pastor Angelicus, Pius XII, protagonista de la pel· lícula Pastor Angélico; Pastor et nauta, Joan XXIII, vingut de Venècia, la ciutat de les góndoles; Flos florum, Pau VI, que tenia tres flors de lis a l’escut; De medietate lunae, Joan Pau I, que governà només d’una mitja lluna a una altra, 30 dies; De labore solis, la feina del sol, Joan Pau II, el papa viatger per excel·lència, que donà moltes voltes a la Terra amb avió, com fa el sol, comunicant l’escalf i la vida de l’Evangeli. Al Papa que renuncia, Benet XVI, li toca De gloria olivae, la Glòria de l’olivera i és el menys clar de tots quan hauria de ser el més evident. Diuen que va néixer un Dissabte Sant, el dissabte de Glòria, passat el Diumenge dels rams d’olivera, però hauria de és una cosa molt més impactant. Això fa pensar que, si la profecia és vertadera, a aquest Papa li espera encara quelcom important per complir. La seva jubilació podria no ser tranquil·la i veure’s obligat a reprendre encara el timó de la barca de Pere. Pel que fa al darrer papa de la llista, li diran Petrus Romanus, i més que un lema és una crònica dramàtica, que diu així: En la darrera persecució de la sagrada Església s’asseurà Pere Romà, que pasturarà les ovelles enmig de moltes tribulacions, i un cop transcorregudes la Ciutat dels Set Turons serà destruïda. Aleshores el Jutge Terrible judicarà el seu poble”. No cal dir que aquesta profecia, oblidada i tan popular en altre temps, avui ha estat desempolsada per tothom i cal agrair al nostre setmanari Celsona, que ens en faci cinc cèntim. Què podem fer, però, perquè tan mal fat no es compleixi?


Josep Maria Poblet

Dubtes post mortem Diu el Pare celebrant d’una Missa en l’Oratori d’un conegut Tanatori. “L’home difunt era un sant bon pare i espòs amant” La vídua té un gran ensurt i ordena al seu fill menut: “ Mira-li a aquest mort la cara i fixa’t bé si és ton pare el que està dins del taüt”

Pura lògica mortuòria El Papa dimissionari diuen que, conscient, ha optat, com vol esser traspassat, i el vell de Crist, ex vicari, ja ha triat el seu Calvari. L’ex Papa vol expirar igual que Jesús anys ha, envoltat de lladregots per ço ha triat uns ermots al bell mig del sòl hispà.

Opinió

Ramon Gualdo

Les cançons del senyor Mariano i de la senyora Soraya La veu del baríton Mariano Rajoy i la de la soprano Soraya Sáenz de Santamaria van entonant una melodia que la podríem anomenar "cançó de l'enfadós", perquè és pesada. Ens diuen i ens ho repeteixen, que faran tot el possible per trinxar-nos el procés sobiranista i el sentit de la declaració sorgida del nostre parlament. Parlant més seriosament, si van dient aquestes coses i disparen les seves amenaces podem dir que són els nostres enemics. I amb les seves cançons de l'enfadós van dient que això de la consulta i del referèndum no és pas legal ... que vulnera la Constitució ... Cada dia ens tornen a treure aquesta Constitució! Si després de tants anys ja està atrotinada! Ja va néixer coixa. Es va fabricar amb les eines de la por. Sortíem d'una època osca, d'una dictadura sanguinària. Es va fer amb incertesa i amb corredisses. Ara s'hauria de renovar bastant. I no paren les envestides i atacs d'ara i de sempre. Contra la nostra llengua, contra les nostres institucions. Ens van buidant la cartera, ens escanyen, agressions contra el nostre model educatiu, etc. I per acabar de muntar el Cristo, ens envien una delegada del govern de Madrid, perquè ens vagi emprenyant amb les seves dèries i obsessions espanyolitzadores. Bé. Amb les seves cançons de l'enfadós que diguin el que vulguin. Nosaltres hem de fer la nostra feina: Lluitar per aconseguir la llibertat, amb fermesa, valentia i dignitat. I les seves cançons no podran ofegar els nostres cants. Si actuem amb tota la fermesa, la seva cançó no podrà pas ofegar els nostres cants d'Els Segadors, ni el Cant de la senyera, ni El Virolai. A les veus de Soraya i Mariano, molts cops se n'hi ajunten d'algun altre ministre o bé d'un líder destacat, i allò sembla un orgue de gats. Però si nosaltres treballem amb fermesa, les veus de les seves partitures amenaçadores no podran pas ofegar el nostre so de la tenora tocant La santa Espina, ni la veu que hi posarem dient: "Som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol". A la seva cançó de l'enfadós, la lletra cada dia és més bèstia. Ja ho veieu: Voler dur als tribunals la nostra Declaració sobiranista. Una jugada bruta. És una putada. Doncs ara, més que mai, hem de treure tota la força, tota l'energia dels racons de l'ànima. I, si lluitem amb valentia i dignitat, la seva cançó sorollosa i fatídica no podrà pas ofegar el nostre Cant del Poble quan entonem, amb tota l'ànima: "Ningú no ens prendrà la nostra llibertat!".

26

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Poesia


Comunitat islàmica del Solsonès

En nom d’Allah, el Misericordiós, el Compassiu que estigué molt present en la vida del Profeta (saw) des de la seva primera infància, (de la mateixa manera, l’Alcorà exhorta al creient a observar, meditar i viatjar), és fàcilment deduïble la conclusió de que viure prop de la naturalesa, observar-la, entendre-la i respectar-la és un imperatiu de la fe profunda. Encara que no en fos conscient, Muhàmmad (saw) estava travessant les primeres proves que li havia predestinat l’Únic, que l’havia escollit com a Missatger i que, en aquell moment, era el seu educador, el seu Rabb. Déu l’exposà des de la seva infància, a les lliçons naturals de la creació, concebuda com una escola on la ment capta gradualment els signes i el sentit. La naturalesa és la primera guia i la companya íntima de la fe. Als quatre anys, i en companyia dels infants de la tribu dels beduïns, Muhàmmad (saw) és pres per dos homes vestits de blanc, li obriren el pit i hi enfonsaren les seves mans. D’aquesta manera explicava els fets a la seva mare Halimah, el germà beduí de Muhàmmad (saw). Tant Halimah com el seu marit, espantats, corregueren ràpidament al lloc dels fets, on es troben un Muhàmmad (saw) pàl·lid i tremolós, aquest els confirmà el que havia explicat el seu germà. Preocupats per aquesta història i tement-se que el nen hagi patit algun perjudici, decideixen retornar-lo a la seva mare. Inicialment no li expliquen els motius reals d’aquest prematur retorn de l’infant, però davant de la insistència de l’Aminah, l’acaben posant al corrent del succés, ella no se sorprengué gens, e inclús els mencionà que havia estat testimoni de signes que indicaven la preparació d’un destí particular per al nen. Anys més tard, el profeta (saw) recordà aquest esdeveniment i explicà; “dos homes m’obriren el pit, en tragueren el cor per obrir-lo i finalment en sostragueren un coàgul que fou llançat. Després se li rentà el cor i el pit amb la neu”. Muhàmmad (saw) per posar llums sobre el significat espiritual d’aquell fet, afegí, que tots els humans portem un doble esperit, un encarregat d’ordenar el bé i el seu oposat, encarregat d’ordenar el mal. El profeta (saw) explicà com el creador, l’havia ajudat a desprendre’s del jinn (esperit d’ordenar el mal), quedant-se només amb l’esperit benigne. D’aquesta manera és com el profeta ha estat protegit de les temptacions del mal, que afligeixen els cors d’hom. El seu pit purificat del mal, el preparà per la seva missió profètica.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

2. INFÀNCIA (1 de 2) Abraham i el seu fill Ismael, en nom del monoteisme pur, de l’adoració del Déu Únic, Creador dels cels i la terra, Déu de la humanitat i de tots els profetes i enviats, construeixen la Casa de Déu (Al-Ka’ba) en una vall de la península aràbiga anomenada Bacca, lloc que actualment s’identifica com la Meca. Passaren els segles i aquest indret es convertí en lloc de peregrinació, però també principalment en mercat i centre de comerç, i en conseqüència, de profunds mestissatges culturals i espirituals. Després d’algun temps, l’adoració de l’Únic, donà lloc al culte dels ídols tribals o regionals, a un politeisme multiforme. La tradició islàmica refereix que al començament de la revelació, més de 360 ídols, imatges o estàtues s’albergaven i adoraven en la Ka’ba. Solament un petit grup de creients romangué unit en el culte del Déu Únic, i es negava a sumar-se a la idolatria generalitzada. Es feien anomenar hunafá (purs). En aquest context nasqué el Profeta de l’Islam. Segons el consens majoritari, fou en un dilluns, la dotzena nit del mes “Rabi’ al awwal”, en l’any de l’elefant, que es correspon amb l’any 570 del calendari gregorià. Muhàmmad ibn ‘Abdullah (saw) neix en una de les famílies nobles de la Meca, respectada per totes les tribus de la zona i rodalies. Aquest noble origen, de seguida es combinaria amb una història personal dolorosa i debilitadora. La seva mare, Aminah, estava embarassada de dos mesos, quan el seu pare, Abdullah, morí en un viatge a Yathrib. Orfe de pare al néixer, el jove Muhàmmad (saw) experimentaria la tensió de viure amb un doble estatus i del que això suposa a la Meca, per una banda, pertànyer a una ascendència respectable, i per altra, la precarietat de ser un fill sense pare. El nom de Muhàmmad, completament desconegut en aquella època a la península aràbiga, li fou inspirat a la seva mare en una visió durant l’embaràs. Aminah s’adonà aviat de que era la mare vídua d’un nen excepcional. Aquest sentiment era compartit pel seu avi, ‘Abd al-Muttalib. A la Meca era costum confiar els nens petits a nanes pertanyents a les tribus beduïnes nòmades que vivien en el desert. Halimah seria la seva nana durant quatre anys, fet que portà a Muhàmmad (saw) a viure amb els beduïns de Banu Sa’d al desert d’Aràbia. Compartí la vida dels nòmades enmig d’un entorn natural desolat i dur, rodejat d’uns horitzons que posaven de relleu la fragilitat de l’esser humà i animaven a la contemplació i la soledat. D'aquesta relació amb la naturalesa

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

(Continuarà...)

27


Llengua

Jordi Badia

Doneu, però amb mesura - donar per sentat s’ha de canviar per donar per fet. És que tu ja dónes per sentat que hi anirem, i no és tan clar (correcte: És que tu ja dónes per fet [...]). - donar temps a és tenir temps de: No sé si em donarà temps a fer l’encàrrec (correcte: No sé si tindré temps de fer l’encàrrec). - donar-se bé (o donar-se malament) una cosa és ser el seu fort, anar-li bé, tenir facilitat. Les ciències no se’m donen bé (correcte: Les ciències no són el meu fort). Se’t donen bé, els estudis (correcte: Et van bé, els estudis?). Se li donen bé els negocis (correcte: Té facilitat per als negocis). - donar-se compte és adonar-se. Que no et dónes compte que s’ha fet tard? ha de ser: Que no t’adones que s’ha fet tard? (o bé Que no te n’adones, que s’ha fet tard?)

Per influència del castellà, sovint es comet l’errada de fer servir el verb donar en comptes de fer. Vegem-ne alguns exemples: - Dóna-li un petó, que ens n’hem d’anar (ha de ser Fesli un petó...). - Que no em dónes una abraçada? és, correctament, Que no em fas una abraçada? - Quan el noi es va treure el ganivet, tots van donar un salt, però jo vaig donar un crit és una altra frase amb expressions equivocades, que s’han de canviar per fer un salt i fer un crit. - Avui donen aquella pel·lícula tan bona (s’ha de corregir així: Avui fan aquella pel·lícula tan bona). Tampoc no és correcte en comptes d’encendre: Dóna la llum, si us plau s’ha de canviar per Encén el llum, si us plau.

També hi ha expressions més col·loquials o vulgars en què es fa servir erròniament el verb donar: - donar el callo és pencar o sirgar: Avui tothom fa festa; els únics que donem el callo som nosaltres (correcte: [...] els únics que penquem som nosaltres). Si treballes aquí hauràs de donar el callo cada dia (correcte: [...] hauràs de sirgar cada dia). - donar coba és incorrecte, i s’ha de substituir per raspallar o ensabonar: Creu que per aconseguir un favor seu li ha de donar coba (ús correcte: [...] l’ha de raspallar). Sempre em dóna coba; què deu voler? (correcte: Sempre m’ensabona [...]).

Hi ha més expressions incorrectes amb el verb donar: - dóna igual és tant fa, tant és o tant se val: Si ha obrat malament, dóna igual que sigui un home respectat (correcte: [...] tant fa que sigui un home respectat). A mi, tot això, em dóna igual (correcte: A mi, tot això tant m’és). Dóna igual què diguis: res no em consola (correcte: Tant se val què diguis [...]) - donar l’esquena s’ha de canviar per girar l’esquena o girar-se d’esquena: Es pensava que l’ajudaria i li ha donat l’esquena (s’ha de dir [...] li ha girat l’esquena o bé s’hi ha girat d’esquena). - donar la impressió és fer l’efecte: Avui em dóna la impressió que tot sortirà rodó (Avui em fa l’efecte que tot sortirà rodó).

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

L'acudit del Simi

Ja ho veieu. Donar sí, però amb mesura.

http://www.planetasimi.com

28

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013


Opinió

Laia Torrent, mare i ex-alumna de l’escola de Sant Climenç

L'experiència d'una mare i ex-alumna de l’escola de Sant Climenç D’entrada vull deixar clar que això només és la meva opinió i la meva vivència personal del que és i significa per a mi l’escola rural. Crec que degut a la situació en què ens trobem, avui, a l’escola de Sant Climenç (entre d’altres escoles rurals), és un bon moment per donar el meu punt de vista, com a mare i ex-alumna. En el meu cas, el fet d’haver pogut anar a les rurals, crec que ha estat un privilegi a tots els nivells. Un privilegi que separaria entre dos blocs: l’acadèmic i el moral. Pel que fa referència al bloc acadèmic, un dels aspectes més importants per a mi és els recursos dels que disposa l’escola. Com a exemple material, recordo el dia que va arribar el primer ordinador a l’escola, en aquell moment érem uns 15 alumnes aproximadament, i tots teníem temps per poder disfrutar d’aquesta eina. Avui hi ha gairebé un ordinador per nen. I què dir de l’entorn i espais de que disposa l’escola a l’hora del pati i gimnàstica: una pista de futbol sala, un parc infantil (en el meu temps una pista de frontó), etc. a compartir entre els poquets nens que érem i que hi ha actualment. I la sort de tenir un mestre, a vegades dos o més, per menys d’una quinzena de nens, és un dels avantatges més grans que hi pot haver. És com tenir un professor particular i això et permet, dins d’uns objectius finals comuns, aprendre i avançar al ritme que cada un necessita, adquirint uns coneixements i uns valors que per a mi han sigut claus per a escollir l’escola de Sant Climenç com a futura escola del meu fill. Fet que em dóna pas als aspectes morals i potser els més decisius a l’hora de prendre aquesta opció.

Entrant en l’aspecte moral, el fet de compartir una aula amb nens de 3 a 12 anys, tots junts, és un dels altres avantatges. Quan jo era dels més petits, i els grans acabaven la seva feina, s’asseien amb nosaltres i ens ajudaven a fer la nostra feina i quan jo vaig ser de les grans feia el mateix amb els més petits. Això em va donar un dels valors que sovint han de passar anys per adquirir, la responsabilitat. Els grans, amb només 12 anys, ens sentíem responsables dels petits: durant les classes, al pati, a la piscina, a les excursions... Aquest esperit de protecció porta també a adquirir un altre valor, potser un dels més importants a la vida, el respecte. Sense allargar-me més, per mi la meva escola ha marcat la meva personalitat, sent un model a nivell educatiu i de valors; ha significat moltíssim, la veritat és que no sé com explicar-ho. Fa pocs dies hi vaig entrar i no vaig poder evitar alguna llàgrima. Em van venir tota mena de records, imatges, emocions i sentiments que sé que vull que també els tingui el meu fill. Vull deixar constància, que en cap moment no estic desprestigiant ni comparant l’escola de Sant Climenç amb les altres escoles del Solsonès. La meva intenció amb aquest escrit és explicar què ha significat per mi la “meva escola”. Degut a la situació que estem a les escoles rurals, cada cop més a prop de desaparèixer, he tingut la necessitat de compartir la meva opinió i preocupació, ja que em dol pensar que potser el meu fill no tindrà aquesta escola. Des del meu punt de vista s’està perdent un tresor a nivell educatiu. Un tresor que, potser a vegades, no es valora prou, però que com tots els tresors, com menys en queden més valor adquireixen.

Escola rural de Lladurs

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Vine a conèixer l’escola rural de Lladurs Els pares i amics de l’escola rural de Lladurs amb la cooperació de l’ajuntament de Lladurs us convidem aquest dissabte dia 9 de març a les 11:30 hores a conèixer la nostra escola. Volem transmetre els valors en què es basa aquest tipus d’ensenyament: cooperació, convivència, solidaritat, estima i coneixement de la natura i de la cultura local. L’escola està equipada amb aparells informàtics, destaca amb bons resultats que aconsegueixen molts alumnes a secundària. El curs vinent també hi haurà transport escolar. Per acabar us convidem a un vermut al menjador del centre. L’escola està ubicada a l’edifici d’ajuntament de Lladurs.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

29


Miscel·lània 50 anys d'Escoles professionals a Solsona

Marc Escarré Sala

Fa unes setmanes em van comentar que l’escola Castellvell de Formació Professional, avui incorporada a Arrels, celebrava el seu 50 aniversari aquest 2013. També se m’informava que com a ex alumne que sóc, si volia, podia col·laborar fent un escrit per incorporar-lo a la miscel·lània que s’estava preparant. No m’hi vaig poder negar. La veritat és que em va fer molta il·lusió. Sobretot perquè, de sobte i sense saber d’on, em van venir a la ment alguns moments d’aquells anys quan devia tenir 15 o 16 anys. M’atreviria a dir que van ser moments importants de la meva vida, us en explico alguns: Per a mi, prendre la decisió sobre què volia continuar estudiant, després d’acabar el 8è curs a l’escola de Sant Llorenç va ser un moment complicat. No tenia gens clar cap on volia encarar la meva formació i recordo una visita que vàrem fer a l’escola Arrels: als diferents tallers, les aules i la resta d’instal·lacions. Recordo vivament la imatge d’alumnes que bo i treballant als tallers aprenien al mateix temps. Jo, que sempre he estat inquiet i més afeccionat a fer que llegir, vaig veure que se m’obria una altra manera d’estudiar i formar-me. Aquesta visita em va fer decidir d’anar a l’escola Arrels a cursar FP d’electricitat. No me’n penedeixo; van ser dos anys molt intensos: nous amics, nous professors, canvi de matèries... En les pràctiques de taller, d’una manera – crec que molt útil i treballada – posàvem en pràctica el que anàvem aprenent en les diferents classes. Era una motivació extra veure com a mida que avançaven els mesos podies anar creant tu mateix una instal·lació elèctrica en totes les seves diferents modalitats, on ens puntuaven, la funcionalitat de la pràctica – cada vegada més complicada – fins i tot, la correcció en la presentació i la

gestió del cablejat. Amb el temps, prens consciència de la profunditat del seguiment que feien els professors. Aquells anys em van ensenyar a ser més responsable i curós. El grau d’exigència dels professors era alt però, al mateix temps, en aquells moments més difícils trobaves comprensió i suport. Com que no tot van ser flors i violes, aquest fet s’agraïa. En aquest sentit, recordo el tedi que comportava fer una sèrie d’exercicis complementaris de dibuix – era molt pòtol amb els Rotrings – i, amb el temps, valoro la dedicació, aleshores invisible, que devia tenir el professor per redreçar aquelles làmines i, també, aquell delineant díscol. Després, el meu camí em va dur a Manresa a cursar un Cicle Formatiu de Grau Superior en Gestió Comercial i Màrqueting. Crec molt sincerament que el que vaig aprendre en aquells parell anys va tenir molt a veure en aquesta decisió de seguir formant-me, encara que fos en una branca del tot diferent, tot i que dins el mateix estil d’ensenyament: implementar paral·lelament teòrica i pràctica. Amb això vull dir que no només van formar un electricista, sinó que van saber desvetllar el neguit d’aprendre. M’agradaria felicitar de Tot Cor a tot l’equip humà de l’Escola Arrels per aquests 50 anys que han dedicat a formar el jovent del Solsonès i comarques veïnes, tant l’actual com tots aquells que al llarg dels anys n’han format part. Espero que tots els actes que esteu preparant per aquesta celebració siguin tot un èxit i que amb el mateix rigor i voluntat de servei i formació puguin anar passant per l’escola Arrels diferents generacions. Una salutació molt cordial,

30

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

"...No només van formar un electricista, sinó que van saber desvetllar el neguit d’aprendre..."


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Volem apropar l’escola a l’entorn, desenvolupant i enfortint vincles amb entitats, organitzacions i empreses..." Mireia Massana, directora de l’escola Arrels II Com influeix la crisi en el fet d’escollir entre Formació Professional o Batxillerat? Hem notat que arran de la crisi moltes persones s’han reincorporat als cicles formatius per tal d’actualitzar la seva formació i poder-se reinserir al teixit productiu. Els alumnes de Batxillerat han de tenir clar que tenen l’opció de fer un cicle formatiu de grau superior i no per força han de seguir amb estudis universitaris. I també que una branca de formació professional de grau mitjà dóna accés a moltes branques de grau superior. És important tenir en compte la formació en horitzontal, és a dir, que es pot fer més d’un cicle de la mateixa família professional i complementar formació mentre s’està adquirint experiència professional.

Mireia Massana és, des d’aquest curs, directora de l’escola Arrels II. En aquesta entrevista repassa l’actualitat del centre i fa un avançament d’alguns dels actes de celebració dels 50 anys de les escoles professionals a Solsona que se celebrarà els propers dies 4 i 5 de maig. Quins canvis hi ha hagut a la direcció de l’escola Arrels II? Des del passat mes de setembre a l’Escola hi ha un nou equip directiu que em dóna suport amb les tasques de direcció, format per 3 caps d’estudi: el Josep Garriga als Cicles Formatius, el Jaume Subirà a l’ESO i l’Olga Cortés a Batxillerat. Però funcionem realment com un equip, ben coordinats i treballant molt a gust.

Un dels objectius de l’escola hauria de ser el foment de l’emprenedoria... Hem començat a treballar l’emprenedoria a diferents cursos de l’ESO i als Cicles Formatius. Es treballa a 3r d’ESO com a matèria optativa, a les tutories de 2n d’ESO i 4t d’ESO amb el programa Junior Achievement, guiat per Empresaris per al Solsonès. Als Cicles Formatius es fomenta l’emprenedoria en el marc del programa d’una manera més pràctica: mitjançant la creació de petites empreses amb projectes concrets. D’altra banda, considerem que ser emprenedor és una competència que hem de vetllar des de totes les vessants de l’educació del jovent. És per això que el proper dilluns dia 11 de març a les vuit del vespre es farà a l’escola un taller de pares sobre “Com fer que els nostres fills siguin emprenedors?” a càrrec de la psicopedagoga de l’escola, Marta Coll.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Quins objectius es marca? Volem apropar l’escola a l’entorn, desenvolupant i enfortint vincles amb entitats, organitzacions i empreses per consolidar la presència social que la nostra escola ja ha tingut per tradició. Hem de potenciar el perfil col·laboratiu de l’escola, deixant de pensar en nosaltres com un ens independent. La societat està molt més interconnectada i les escoles hem d’adaptar processos i maneres de funcionar. Això passa per crear convenis, acords i fer activitats amb tots aquests agents: hem de col·laborar. També volem ser una escola accessible a tothom, i fer arribar a més gent el nostre projecte, que es fonamenta en el creixement integral de l’alumnat i en un seguiment molt personalitzat. Tal com diu el nostre eslogan, “Creixent amb tu”.

Aquest any fa 50 anys que van néixer les escoles professionals a Solsona. Com es commemorarà aquesta fita? L’any 1962 es va obrir l’escola de Formació Professional Castellvell promoguda per una comissió econòmica i dirigida per mossèn Ferran. Aquest curs en celebrarem el 50è aniversari. Aquesta setmana al Celsona iniciem una miscel·lània per tal de fer un recull d’escrits amb vivències personals de persones que al llarg d’aquest anys han passat per l’escola o la residència. Aprofito aquesta entrevista per animar-vos a participar-hi enviant escrits a l’escola. Els dies 4 i 5 de maig farem els actes festius. El dia 4 de maig tindrà lloc la inauguració d’una exposició de fotografies a la sala Cultural de l’Ajuntament i una conferència de l’àmbit educatiu. El dia 5 de maig serà la jornada festiva, amb la celebració d’una missa al matí, l’acte institucional de la festa al Teatre Comarcal al migdia i un dinar popular on ens agradaria reunir a molta gent que ha passat per l’escola al llarg d’aquests anys. Durant el mes d’abril es vendran els tiquets per anar al dinar. A la tarda es farà jornada festiva de portes obertes al centre pels antics, actuals i futurs alumnes del centre. Sobretot volem celebrar la història conjunta de l’escola amb la seva comarca.

Quan comencen les preinscripcions per al curs vinent? Les de l’ESO són ara a mitjan mes de març, mentre que al maig hi hauran les de Batxillerat i Cicles. Les portes obertes d’ESO es van fer la setmana passada tot i que les famílies que ho desitgin poden trucar al centre per concertar una visita. El proper diumenge 5 de maig, en el marc de la celebració dels 50 anys de les Escoles Professionals, es faran les portes obertes pels ensenyaments postobligatoris. Hi ha alguna novetat? Aquest curs hem engegat dos cicles formatius de grau mitjà nous: el cicle de Comerç i el cicle d’Activitats físicoesportives en el medi natural. El curs vinent esperem acabar de consolidar-los i seguir oferint els que ja fèiem: Electromecànica de Vehicles, Sistemes Microinformàtics i Xarxes, i el CFGS d’Administració i Finances. Al Batxillerat i l’ESO seguirem amb el model actual, fent especial èmfasi en el treball de projectes i en els continguts a partir d’activitats competencials.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

31


Escola Arrels

Els alumnes d’Electromecànica de Vehicles visiten la “Formula One Test Day” al Circuit de Catalunya

Alumnes de l’Escola Arrels II participen al Concurs The Fonix a Lleida El dia 2 de març l’Escola Arrels II va participar al concurs d’anglès interescolar The Fonix a Lleida a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. Els 6 alumnes dels diferents cursos d’ESO i Batxillerat que van representar l’escola a la prova de la fase territorial van ser : Nina Aguilera, Andy Gabriel García, Ona Corbera, Janet van der Graaf, Gisela Flotats i Eduard Marsinyach. Tots ells havien assolit resultats excel·lents a la primera fase del concurs, que va tenir lloc al centre. Els alumnes van ser acompanyats per professorat del centre. Van sortir satisfets de la prova i contents d’haver-hi participat. El departament d’anglès valora molt positivament aquest tipus d’iniciativa que pretén complementar la formació a l’aula i s’organitza per motivar els alumnes a aprendre anglès, atesa la seva importància a la societat actual.

Durant la visita varen poder sentir el so que provoca aquest motor tan revolucionat i de tanta potència, fet que causa gran impressió, ja que no hi estem acostumats. També varen observar el comportament d’aquests vehicles en velocitat, retenció, acceleració, frenada, estabilitat, etc. Es pot observar les estratègies i treball en equip que comporta fer la preparació, posada a punt, regulació dels sistemes de cada vehicle perquè donin el màxim rendiment i així fer els millors temps. En definitiva va ser una sortida que ens va servir per aprendre i conèixer el món del motor així com també el límit de màquines i persones.

Ser més feliços per ser millors pares A càrrec de Juanjo Fernández Sola Dijous, 14 de març de 2013 a les 21 h Escola Arrels Es tracta d’una xerrada oberta a tothom que pretén aconseguir que analitzem amb serenor allò que ens amoïna, fent servir estratègies alegres i generoses per gaudir de la vida... i descobrir que la felicitat ens dóna súperpoders per fer de pares i mares dels nostres fills! 32

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La majoria d’alumnes d’aquest cicle varen visitar per primera vegada uns entrenaments dels equips de la Fórmula 1 per la propera temporada


Escola Arrels

Hans Cristian Andersen a la biblioteca de l'escola Arrels I

Taps solidaris

Durant aquests dies, a la biblioteca de l´escola hem treballat algunes obres d´aquest emblemàtic escriptor danès que va escriure gairebé dos-cents contes infantils. Ens hem centrat sobretot en L´aneguet lleig, La princesa i el pèsol i El vestit nou de l´emperador. Teníem diferents versions d´aquests tres contes (des de P3 fins a 6è), i a partir de la lectura de cada un d´ells, hem proposat un seguit d´activitats. Són tres contes que han donat molt de sí, ja que hem pogut parlar sobre els valors, els sentiments, hem pogut pensar i parlar de manera cooperativa i fomentant el diàleg, divertirnos i treune´n el màxim profit. A més a més, els alumnes han pogut experimentar amb tot el material dels contes.

A final del mes de març de l’any passat, a l’escola Arrels vam iniciar una campanya de recollida de taps solidaris de plàstic per ajudar a una família d’Igualada a poder comprar una cadira de rodes ortopèdica per a millorar la qualitat de vida de la seva filla, l’Ona, ja que pateix una discapacitat psicomotora severa (escoliosi). La campanya va ser tot un èxit i en poc temps, uns dos mesos aproximadament, vam poder recollir més de 200 Kg de taps de plàstic. Aquesta iniciativa ens va semblar que calia continuar-la i per això vam seguir recollint taps que van ser donats a una ONG que els destina a finalitats com les de l'Ona. Un cop iniciat el curs vam saber d’un altra família de Sant Joan de Vilatorrada que també recollia taps per al seu fill Magí, que va néixer amb una sordesa bilateral pregona i necessitava diners per fer front a un dels dos implants coclears que li havien de fer, ja que aquest no quedava cobert per la Seguretat Social (el cost aproximat d’un implant és de 25.000 euros). Ara, després de tot un any, a l’escola seguim recollint taps de plàstic solidaris per poder ajudar a altres famílies a fer front a les despeses que originen les malalties dels seus fills/filles. Tothom que vulgui pot venir a l’escola a portar taps o donar-los a algun dels nostres alumnes perquè els porti. Ja ho veieu, a l’escola Arrels aprenem a ser solidaris amb aquesta petita acció senzilla i activa; i estem convençuts que la millor manera d’aprendre és predicant amb l’exemple.

Tocant les plomes del cigne!!

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els dinosaures Fa uns dies quan vam arribar davant la porta de la classe ens vàrem trobar unes petjades molt grans. No sabíem de què podien ser! Potser de granotes o de sargantanes? No, eren massa grans! Potser eren de dinosaure? Hi havia un dinosaure a la nostra escola? Noooo, els dinosaures s’han extingit! A partir d’aquí vam començar a aprendre moltes coses d’ells: on vivien, com eren, què menjaven, els seus noms (que són una mica difícils de dir), com sabem que van existir, què són els fòssils... Tots junts cada dia n’aprenem una mica més! Els nens i nenes de p-5. Granotes i Sargantanes

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

33


ZER El Solsonès

Estada al CdA de Tarragona

Durant aquests dies hem treballat tres aspectes de la ciutat de Tarragona: • Tarraco a l’Època Romana. Hem descobert com era Tarraco, l’antiga capital de la província Tarraconense, la més gran de l’imperi romà. Hem estudiat com estava distribuïda la ciutat, les parts, els edificis més emblemàtics (muralles, pretori, amfiteatre, circ, fòrum...), com vivien els seus habitants, les classes socials, com es vestien, els ritus funeraris, els jocs que utilitzaven, com eren les cases, la higiene, els espectacles que es realitzaven en els diferents espais... Tot això acompanyat de les visites a les restes monumentals més importants que es conserven a la ciutat. • La Tarragona Industrial. L’estructura urbana, econòmica i social de Tarragona queda marcada per la refineria i les indústries químiques que hi ha instal·lades. Hem descobert

el procés que segueix el petroli des de la descoberta fins la fabricació de productes: explotació, distribució, transformació i aplicacions. Hem entès la importància del petroli a la vida diària i el pes de la indústria petroquímica en el territori. Ens ha sobtat que molts productes que utilitzem estan fets de petroli: xuxes, pasta de dents, rodes de cotxes, pintura, jerseis, ulleres, envasos de plàstics, alguns llapis de colors, ceres... • La Tarragona Marítima. El port de Tarragona és un dels ports més importants de la costa mediterrània. És un port de grans dimensions on s’hi troben cinc ports diferents: el de passatgers, l’esportiu, el pesquer, el de mercaderies i el del petroli. Hem conegut el mar des de diversos aspectes: biològics, comercials, pesquers i com a via de comunicació. Durant aquests tres dies hem fet un treball intens i molt profitós. Hem compartit moments de treball, de joc i convivència amb tots els companys de cicle superior de la ZER i això ha estat fantàstic. Des d’aquí volem donar les gràcies als monitors i monitores que ens han fet els tallers i a la resta de personal del complex que ens ha atès molt bé. 34

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Del 25 al 27 de febrer els alumnes de cicle superior de la ZER hem fet estada al camp d’aprenentatge de Tarragona. Aquest camp d’aprenentatge està situat en el Complex Educatiu de Tarragona, un espai molt gran on hi ha altres serveis, nosaltres ens hem allotjat a la residència Mercè Rodoreda, hem compartit el menjador amb tots els estudiants del complex i hem gaudit dels les pistes de futbol i bàsquet del complex.


Escola Setelsis

Primer amb els avis

Descobrim el que ens envolta

Els nens i nenes de primer, un any més, han visitat els avis per oferir-los la representació de L’Arbre generós. L’acollida ha estat com sempre, immillorable. Moltes gràcies!

A l’escola s’aprenen moltes coses: llegim, escrivim, comptem... però si una cosa il.lusiona i desperta la curiositat de tots els nens i nenes, aquesta és l’experimentació. Des de ben petits observem el que ens envolta amb ulls curiosos per entendre com funciona el món: com són els animals i les plantes, els objectes que ens envolten, com funcionen les lleis físiques, què passa quan barregem diferents materials... Durant tot el curs, l’hort, l’aula de ciències, l’aula de descoberta...són espais on els nens i nenes es converteixen en petits investigadors. Ara, quan la primavera ja és a tocar, encara és més agradable fer ciències! Si voleu conèixer més experiments podeu visitar el nostre bloc: http://escolasetelsissolsona.blogspot.com.es/

Educació

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dates de preinscripció dels centres educatius de Primària i Secundària Us informem que les dates de preinscripció per al segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria són de l’11 al 22 de març. Per a més informació us podeu adreçar als centres educatius de Primària i Secundària de Solsona, la ZER i Sant Llorenç de Morunys.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

35


Institut Francesc Ribalta

Jornada de portes obertes a l’Institut Francesc Ribalta Aquest dimarts passat, dia 5 de març, l’Institut Francesc Ribalta va oferir una jornada de portes obertes, encarada al proper curs 2013-2014, als alumnes de 6è de primària de la comarca i llurs famílies. Els alumnes de la ZER arribaren a l’institut al migdia, per tal de conèixer la vida en el centre en aquest espai de temps. A les 4 de la tarda s’uniren als nois i noies de l’escola Setelsis. En aquest moment, tots junts, distribuïts per grups, assistiren a algunes classes de 1r i de 2n d’ESO. Van poder rebre informació directament dels professors i alumnes d’aquests cursos i també tingueren l’oportunitat de preguntar totes aquelles qüestions que suscitaven el seu interès. Tot seguit, mitjançant els tallers que oferiren els diferents departaments (taller d’esports, de ciències, de tecnologia, d’idiomes, de llenguatge de signes...), van visitar els espais i instal·lacions del centre i van conèixer els seus professors. Mentrestant, els pares i mares dels alumnes assistien, a la biblioteca, a una xerrada informativa, a càrrec de l’equip directiu, sobre l’estructura de l’ESO, l’organització, el funcionament i els serveis de l’institut. Després, també en pogueren visitar totes les dependències i escoltar les particularitats de cada espai. La jornada acabà amb un berenar al menjador del centre, moment idoni per intercanviar, tots plegats, impressions envers el nou curs acadèmic. El proper dilluns, dia 11 de març, seran els alumnes i els pares de la SES de Sant Llorenç de Morunys els que ens visitaran, per conèixer de primera mà el funcionament de l’Institut. A més d’aquestes jornades informatives, tots aquells pares i alumnes que ho desitgin poden adreçar-se en qualsevol moment a l’Institut per tal d’obtenir informació i conèixer el nostre projecte educatiu.

“Historiadora de professió, per devoció, per vocació, amb passió, amb vehemència, amb intensitat. Això comporta que sigui una historiadora poc convencional... i també perquè m’agraden les històries de les persones anònimes, històries menudes, d’herois que no surten en els manuals d’Història, històries que mai no faran història...o potser sí.” Assumpta Montellà

El passat divendres, dia 1 de març, els alumnes de 4t d’ESO van tenir l’oportunitat de sentir i viure la història de la Maternitat d’Elna, magistralment narrada, un curs més, per l’Assumpta Montellà. Estudiar la guerra civil espanyola i el drama que van viure els exiliats damunt dels llibres no es pot comparar amb la lliçó viva que ofereix l’Assumpta, aconseguint posar els sentiments de tots a flor de pell. La historiadora ens va parlar dels camps de concentració francesos, de l’exili i dels sentiments dels exiliats, anant-nos introduint en la història mitjançant la veu dels testimonis. La xerrada, com cada curs, va arribar molt a l’alumnat, que es veié colpit per la tragèdia que comporta una guerra i compartí el sentir d’aquelles persones que, dels seus records, tan sols es pogueren endur una fotografia, i, del seu país, tan sols un grapat de terra en una capseta.

Us recordem que enguany la preinscripció per als alumnes d’ESO s’inicia el dia 11 de març i finalitza el 22 del mateix mes.

“Fou una xerrada molt profunda i emotiva. Semblava que l’Assumpta hagués viscut en pròpia persona aquells episodis. Va aconseguir fer-nos agafar consciència de la realitat d’aquell moment i fer-nos reflexionar sobre la vida d’alguns dels nostres familiars.” (Anna, Rut i Maria, 4t ESO) 36

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Assumpta Montellà apropa el drama dels exiliats als alumnes de 4t d’ESO


Institut Francesc Ribalta

Llar d’Infants El Pi

Alumnes Batxillerat

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Manifest estudiantil

La vella Quaresma Ja ha acabat el Carnaval i ja tenim aquí la Vella Quaresma, que és una senyora molt prima amb set cames penjant, a la que no li agrada gens el carnaval. S’ha instal·lat a la nostra escola i cada setmana li cantem una cançó i li traiem una cama, així fins que arribin les vacances de Setmana Santa. Hi han moltes cançons que parlen de la Vella Quaresma. A la nostreaescola en cantem dues: una és aquesta (cantada amb la música de “La Cucaracha”)

El passat dijous 28, alguns dels alumnes de batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta van sortir a manifestar-se pel carrers de Solsona contra la nova llei LOMCE. Aquest va ser el seu manifest: Degut a les males condicions en què Espanya ens està deixant l’educació, el sindicat d’estudiants de l'Institut Francesc Ribalta hem organitzat aquest acte, perquè no les acatem. És cert que hem d’estar oberts a totes les llengües, però no hem d’estar oberts a que ens imposin una llengua. És indignant que el ministre Wert vulgui fer que una llengua que identifica a un país, que ja va estar oprimida i que molta gent parla, passi d’estar present en la majoria de les assignatures ha ser llengua optativa, una llengua d’especialitat. Ara encara vol fer-nos estudiar religió obligatòriament durant tota la ESO, però que no se’n recorda que viu en un país laic? No hi estem d’acord: voldríem dir que cada alumne i família té dret a triar la seva ideologia. També hem de recordar que hi ha més d’una religió, hi ha molts estudiants de fora que des de petits en són d’una i que per tant ara no els en poden imposar una altra. També que hi ha persones que volen viure lliures de religions. I per acabar-ho d’amanir aquest any s’ha aplicat una pujada de taxes del 66%, la més gran de la nostra història, que fa que la majoria de matrícules valguin més de 2000 euros, i per tant molts estudiants no poden accedir a la universitat per motius econòmics. No permetrem que el Sr. Wert, amb la nova llei LOMCE, ens privi de parlar la llengua que més estimem. Però de totes maneres, li donem les gràcies, ja que les seves esplèndides idees estan generant un munt d’independentistes. En resum: no volem que ens imposin cap llengua, ni que ens imposin cap religió, ni que deixin els preus de les universitats pels núvols. Voldríem recordar que és l’escola la que cada dia ens fa persones més cultes. Per tant considerem que l’educació és intocable i l’hem de mantenir sense retallar-la i conservant-ne la qualitat. Aquesta vaga ha estat organitzada pel sindicat d’estudiants dels Països Catalans i per l’Arran.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

VELLA QUARESMA, VELLA QUARESMA, AI! QUE NO POT CAMINAR, TÉ MOLTES CAMES I S’ENTREBANCA, ENTRE TOTS L’HEM D’AJUDAR. I ÉS QUE LI N'HEM DE TREURE UNA, UNA, UNA, UNA, UNA, I ÉS QUE LI EM DE TREURE UNA, FINS QUE PUGUI CAMINAR. I l’altra, més tradicional... CONEIXEM UNA SENYORA AMB UN MOCADOR DE CAP UN CISTELL A SOTA EL BRAÇ I UN VESTIT APEDAÇAT. ÉS LA VELLA QUARESMA QUE AQUÍ JA HA ARRIBAT, UN PEU PER CADA SETMANA FINS QUE S’HAGIN ACABAT.

37


CF Solsona

CE Arrels

Resultats partits 2 i 3 de març

Resultats cap de setmana

1r Equip:.................................... Oliana, 1 / CF Solsona, 6

Pirinaica, 3 / Juvenil, 1 Navàs, 1 / Cadet, 2 Pirinaica, 4 / Infantil B, 2 Minorisa, 13 / Aleví A, 0 Joanenc, 1 / Benjamí A, 5 Sallent, 13 / Benjamí B, 0 Artesa, 2 / Segre prebenjamí, 2

Sènior “B”.................................. Fondarella, 1 / CF Solsona “B”, 4 Juvenil “A”................................. CF Solsona, 0 / Bordeta “B”, 2 Juvenil “B”................................. CF Solsona “B”, 1 / Manresa “B”, 3 Cadet ........................................ CF Solsona, 4 / Joanenc, 1 Infantil........................................ CF Solsona, 4 / Navarcles, 2

Futbol sala Hospitalet, 4 Sènior A, 1 Tàrrega, 2 Sènior B, 2

Aleví “A”..................................... CF Solsona, 6 / Berga “C”, 2 Aleví “B”.................................... CF Solsona “B”, 2 / Joanenc “D”, 9 Benjamí “A”................................ CF Solsona, 5 / Súria, 4

Propera jornada - Agenda 9 - 10 març (Camp municipal de Solsona)

Benjamí “B”............................... CF Solsona “B”, 2 / Castellbell “B”, 4 Prebenjamí “A”........................... CF Solsona, 11 / Avinyó, 1 Prebenjamí “B”.......................... CF Solsona “B”, 1 / Guardiolenca, 3

Juvenil Segona Divisió. Grup 18 Arrels, CE “A” / Minorisa Sagrada-Font UE “A” - Dissabte, 17.00h

Femení....................................... CF Solsona, 0 / CF Solsona, 6

Cadet Segona Divisió. Grup 18 Arrels, CE “A” / Cardona, CF “A” - Dissabte, 15.00h Infantil Segona Divisió. Grup 25 Arrels, CE “A” / Gironella, CF At. “A” - Diumenge, 10.00h

Propera Jornada 9 i 10 de MARÇ

Infantil Segona Divisió. Grup 26 Arrels, CE “B” / Fruitosenc, F.c. “B” - Dissabte, 10.00h

1r Equip:................... Diumenge 10 - Ponts ( 16 H ) - Casa

Aleví Quarta Divisió. Grup 16 Arrels, CE “A” / suria, CE “A” - Diumenge, 12.00h

Sénior “B”:................ Descansa Juvenil “A”................ Dissabte 9 - Guissona ( 16 H ) - Fora Cadet........................ Dissabte 9 - Minorisa ( 12 H ) Fora

Benjamí Tercera Divisió. Grup 13 Arrels, CE “A” / Balconada, UE “A” - Diumenge, 12.00h

Infantil....................... Dissabte 9 - Minorisa “B” ( 10 H ) Fora

Benjamí Tercera Divisió. Grup 14 Arrels, CE “B” / Minorisa Sagrada-font UE “D” - Dissabte, 11.35h

Aleví “A”.................... Dig 10 - Gimnàstic “F” ( 13 H ) Fora Aleví “B”................... Dissabte 9 - Castellbell ( 11 H ) Fora

Prebenjamí 7. Grup 12 Arrels, CE “A” / Mollerussa CFJ “D” -Dissabte, 12.45h.

Benjamí “A”............... Descansa Benjamí “B”.............. Dig 10 - Joanenc “C” ( 11 H ) - Fora

Futbol Sala (Pavelló) Sènior Divisió d'honor Catalana Femení, Grup 1 Arrels, CE “A” / Cervera-Segarra Femení,CF “A” - Dissabte 17.30h

Prebenjamí “A”.......... Dissabte 9 - Castellet ( 12:30 H ) Prebenjamí “B”......... Dissabte 9 - Sallent “B” ( 13:30 H )

Sènior Primera Divisió Femení Futbol Sala, Grup 2 Arrels, CE “B” / Alcarràs, FS “A” - Dissabte 16.00h

Femení:..................... Dissabte 9 - Lleida “B” ( 19 H ) Casa ................................. Diumenge 10 - Ponent ( 18 H ) Fora

Divisió D´honor Femení Base, Grup 1 Arrels, CE - AE Penya Esplugues “A” - Diumenge, 11.00h

38

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aleví Quarta Divisió. Grup 15 Arrels, CE “B” / Minorisa Sagrada-Font UE “B” - Dissabte 11:15

Juvenil “B”................ Dissabte 9 - Berga ( 17 H ) - Fora


Futbol Sala

Futbol sala

PB Solsona

Lliga comarcal

Resultats Territorial Catalana Futbol Sala jornada 17: 2 i 3/3/2013 PB Solsona trepovi, 6 Fabregat Robòtica castellserà, 4 Jugadors: Seuba (c), Hazel, Pau, Sera, Carles (cinc inicial), Ivan, Montra, Sam, Moncu, Reig i Joan. Entrenador: Joan Guardia. Delegat: Josep Vidal. Baixes: Eli.Gols: Sam (1 a 2 minut 8), Ivan (2 a 2 minut 11), Joan (3 a 2 minut 17), Sera (4 a 2 minut 19), Carles (5 a 3 minut 29), Sera (6 a 4 minut 38) Equip patrocinat per TREPOVI

Jornada 21 | 2 i 3 de març Sant Llorenç de Morunys / Castellar de La Ribera......................................... 2-4 Guixers "La Pèrgola" / Lladurs Cap del Pla.................................................. 7-0 FS Solsona "Estanc de Baix" / Clariana de Cardener....................................13-1 Ardèvol / Olius "Solmèdic"........................................................................ 2-4 Auba Freixenet / Montmajor...................................................................... 2-1 Bar Castell / Restaurant Santa Llúcia de Navès.......................................... 10-2 Clínica Veterinària "El Solsonès" / KC Odèn "Braseria Bogart".......................3-4 Llobera / Sant Climenç...............................................................................7-1

Preferent Catalana Futbol Sala jornada 17: 2 i 3/3/2013 CFS Navès Lumen PB Solsona B, 2 Tremp CF Sala, 2 Equip patrocinat per LUMEN

Resultats partits ajornats

Juvenil 1a Divisió Futbol Sala jornada 14: 2 i 3/3/2013 P.B. Solsona, 4 / Maristes Montserrat Lleida, 0

Bar Castell - Olius "Solmèdic"....................................................................4-4 Clariana de Cardener / Llobera................................................................... 2-3

Propera jornada

Jornada 22 | 9 i 10 de març

Sènior masculí Dissabte 9 de març, Territorial Catalana FS, jornada 18: JIP Prats de Rei (equip retirat) / P.B. Solsona Trepovi JORNADA DE DESCANS

Lladurs Cap del Pla / Castellar de La Ribera (Dis. 9, 16h Pista del Castellar) Clariana de Cardener / Guixers "La Pèrgola" (Dissabte 9, a les 18.30h) Olius "Solmèdic" / FS Solsona "Estanc de Baix" (Dissabte 9, a les 17.15h) Montmajor / Ardèvol Restaurant Santa Llúcia de Navès / Auba Freixenet KC Odèn "Braseria Bogart" / Bar Castell Sant Climenç / Clínica Veterinària "El Solsonès" Llobera / Sant Llorenç de Morunys

Sènior masculí B Dissabte 9 de març, 16:00h - Pavelló Municipal de Cervera, Preferent Catalana Futbol Sala, jornada 18: Tallers Lleó Cervera F Sala II CE CFS Navès Lumen Penya B

Calendari de partits ajornats

Juvenil masculí Dissabte 9 de març, 12:00h, Pavelló de Torres de Segre Juvenil Primera Divisió Futbol Sala, jornada 15: Torres de Segre Club At. / P.B. Solsona

Rest. Sta. Llúcia de Navès / St. Llorenç de M. (Div. 15, 20.30h Navès) St. Llorenç de M. / Guixers "La Pèrgola" (Div. 8, 21h a St. Llorenç de M.)

Classificació General...............Pj.....Pg.....Pe..... Pp.....Gf.......Gc.... Pts

Olius Solmèdic................................................21.....17.......4....... .......135.......30......55 Guixers "La Pèrgola"........................................20.....16.......3.......1......138......35.......51 Bar Castell......................................................21.....15.......4.......2......114.......49.........9 FS Solsona Estanc de Baix...............................21.....14.......5.......2......118.......53......47 Llobera...........................................................20.....14.......3.......3.......96.......36......45 Castellar de la Ribera......................................21..... 11.......4.......6.......76.......54......37 Kc Odèn "Braseria Bogart"...............................21......8........7.......6.......72.......73.......31 Clariana de Cardener.......................................21......9........4.......8.......64.......77......31 Sant Climenç...................................................21......8........4.......9.......86.......97.......28 Lladurs Cap del Pla..........................................21......8........3......10......66.......70.......27 Sant Llorenç de Morunys..................................19......5........4......10......61.......75....... 19 L'Auba Freixinet...............................................21......5........2......14......29.......96....... 17 Montmajor......................................................20......5........  .......15......38......110...... 15 Clínica Veterinària "El Solsonès".......................21......2........2......17......44......107........8 Restaurant Sant Llúcia Navès...........................20......1........2......17......29......122........5 Ardèvol...........................................................21......1........1......19......33......115........4

Penya barcelonista de Solsona i comarca

Desplaçament al Camp Nou La Penya organitza pel cap de setmana del 16/17 de març un desplaçament al Camp Nou per veure el partit de lliga.

FC Barcelona - Rayo Vallecano Per a més informació o inscripcions avui divendres dia 8 de març a la tarda al Bar del casal des de les 19 a les 21 hores. La data límit per apuntar-s'hi és avui divendres dia 8 de març. www.lapenya.cat

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Futbol Sala

CECR Cambrils

Golejadors Sant Climenç............................................Albert Caelles..............................................51 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Sergio Alcázar.............................................33 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Ivan Alsina..................................................31 Guixers "La Pèrgola".................................David Serra.................................................30 Olius "Solmèdic"......................................Jordi Ritort..................................................26 Guixers "La Pèrgola".................................Carles Solé..................................................26 Olius "Solmèdic"......................................Sergi Montraveta.........................................23 Bar Castell...............................................Carles Pisa..................................................23 Olius "Solmèdic"......................................Santi Sabata...............................................20 Llobera....................................................Marc Malé...................................................20 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Sergi Beltran...............................................20

Territorial Cat. Sala - G 2 - Temporada 2012/13 - J 17 Amposta Fs, 8 / CECR Cambrils, 1

Derrota molt clara

CECR Cambrils: Ferni, Joan Obiols, Serena, Sabata, Chivu, Bernat, Jordi Obiols,Kata (1). Dissabte, 9 de març al pavelló municipal de Cambrils 19:00h; Territorial catalana sala - G2 - Jornada 18 CECR Cambrils / Bar Rest. Morenos (Lleida) Us hi esperem!!!!

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

Consell Comarcal

39


CB Solsona El bàsquet del cap de setmana Aquest cap de setmana hi ha sis partits a casa i tres desplaçaments. Descansa el Mini femení. El Sènior masculí juga a casa a l’horari habitual (17,30 h.).

Partits a Casa Dia.............. Hora......Categoria............................Equip Visitant Dissabte, 9.... 09,30.......Premini Mixt...............................CB Santpedor Dissabte, 9.....10,45.......Mini Masc................... CE Escola Pia Sabadell Dissabte, 9.....12,00.......Infantil Masc...............................CB Santpedor Dissabte, 9.... 16,00.......Cadet Masc....................... Asfe Sant Fruitós B Dissabte, 9.....17,30.......Sènior Masc. 3a. Cat.............. Els Monjos BCA Dissabte, 9.....19,00.......Júnior Masc............ UE Claret A, De Barcelona

El Sènior femení contra el Cornellà

Resultats corresponents a la jornada anterior: Mini Fem................ CB Solsona, 61 / CB Santpedor, 56 Cadet Fem.:............ CB Solsona, 26 / Igualada B, 76 Júnior Fem.:............ CB Solsona, 28 / B. F. Viladecans B, 61 Sènior Fem............. CB Solsona, 40 / Bàsquet Femení Cornellà B, 24 Infantil Masc........... Catalana Occ. - Manresa, 86 / CB Solsona, 49 Pre Mini Mixt:......... AEE Regina Carmeli, Rubí, 21 / CB Solsona, 50 Mini Masc.:............. CB Vic 2 - Universitat De Vic, 20 / B Solsona, 70 Cadet Masc.:........... C. E. B. Navarcles, 68 / CB Solsona, 59 Júnior Masc.:.......... CB Navàs, 75 / CB Solsona, 52 Sènior Masc.:......... CB Navàs, 73 / CB Solsona, 85

Desplaçaments: Dia..............Hora...... Categoria............................... Equip Local Dissabte, 9....10,45...... Cadet Fem.................... CE Vilanova I La Geltrú Dissabte, 9....12,30...... Júnior Fem................................. CB Igualada C Dig, 10..........12,30...... Sènior Fem. 3a. Cat.... CB Martorell Solvin Sbf

Guia de serveis Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BARS - RESTAURANTS Restaurant Càmping El Solsonès.......973 48 28 61 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

construccions metàl.liques La Farga del Solsonès, SL Ctra. C-55, km. 78,5 - Pol. Pronisa - 25280 Solsona 973 48 01 51 - Fax: 973 48 05 69

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PERRUQUERIES Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Albert Mas Borés - 5 places Servei 24 hores...............661 84 84 45 - 689 13 08 08 Taxi A l'hora Higueras - fins a 8 places Servei 24 hores....................................... 630 82 16 52

PINTURES

Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39

Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66

Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112 40

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

AUTOMOCIÓ


Bitlles catalanes

Antoni Márquez - Consell Comarcal

Lliga comarcal de billes del Solsonès 2012-13 11a Jornada Aquesta 11a. Jornada, tenia partides molt interesants. Estel i Camping van iniciar la jornada el dissabte amb una partida molt igualada que es va decantar cap els de casa per 7 punts de diferencia. El diumenge a la plaça de l’olivera, els dos equips de casa es van imposar als seus rivals. El Groc a La Fura, cosa que els consoliden a la par tranquil·la de la classificació i el Negre s’imposà a Solsona B en una partida molt emocionant i important per definir la parta alta de la lliga. El Solsona A i l’Arcada finalitzaven la jornada amb victòria dels visitants que els manté segons a l’espera del duel de la propera jornada entre els dos primers classificats.

Aquí apareixen, Olius Groc, La Fura, Olius Negre i Solsona B

Propera jornada | Jornada 12 | 9 - 10 març La Fura – La Plana Olius Groc – Solsona B (dissabte 9, a les 16 h) Olius Negre – Arcada (dissabte 9, a les 16 h) Càmping El Solsonès – Solsona A (dissabte 9 a les 16 h) Descansa: Estel

Ranking 11a. Jornada

Olius Groc – La Fura................................................................289-250 Olius Negre – Solsona B.........................................................358-341 Solsona A – Arcada ................................................................ 291-324 Estel – Càmping El Solsonès.................................................. 258-251 Descansa: La Plana

Jugador...................................... Equip........................................Punts 1 David Cervilla......................... Olius Negre................................... 78 2 Carme Colell........................... Solsona B..................................... 78 3 Jaime Fenoy............................ Olius Negre................................... 78 4 Manel Solé............................. Arcada........................................... 76 5 Antoni Márquez..................... Olius Negre................................... 75 6 Miquel Garriga........................ Olius Groc..................................... 74 7 Emili Quesada......................... Solsona B..................................... 72 8 José Pelegrina........................ Solsona B..................................... 70 9 Ramon Andreu........................ Solsona A.....................................68 10 Marcel.li Xandri.................... Estel.............................................. 67 11 Ma. Teresa Serra................... Solsona B..................................... 67 12 Pablo Vitutia......................... Solsona A.....................................65 13 Koen Balcaen........................ Olius Negre...................................65 14 Montserrat Canals................ Arcada...........................................65

Partit ajornat

Ranking lliga 2012-13

11a Jornada, La Fura

Jornada 11 - 2 i 3 de març

Jugador........................... Equip...........................Punts.............. Mitjana 1 Emili Quesada.............. Solsona B.......................700..................77,78 2 Josep Santaeularia...... Solsona A.......................444..................74,00 3 Manuel Nogales........... Olius Negre....................662................. 73,56 4 Carme Colell................ Solsona B.......................653................. 72,56 5 José Ariza.................... La Plana.........................433..................72,17 6 Ramon Andreu............. Solsona A.......................615................. 68,33 7 José Pelegrina............. Solsona B.......................545..................68,13 8 Jaime Fenoy................. Olius Negre....................606..................67,33 9 Pablo Vitutia................ Solsona A.......................659................. 65,90 10 Manel Solé................. Arcada............................458................. 64,43 11 Antonia Malé.............. Solsona A.......................390................. 65,00 12 Carme Canals............ Arcada............................ 514................. 64,25 13 Lídia Borés................. Estel...............................578................. 64,22 14 Edu Ferrer.................. La Plana.........................383................. 63,83 15 Isaac Casas................ La Plana.........................377................. 62,83

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Solsona B – Solsona A ............................................................311-281

Classificació | 11a. jornada J G E P Fav Con Bit F Bit C Punts Olius Negre......10... 9.. 1...0 3216....2814..... 402....228.....187.... 41.........19 Arcada.............10... 8.. 1...1 2916... 2656..... 260.... 188.... 160.... 28.........17 Solsona B........10... 7.. 0...3 3355....2974..... 381.... 245.... 207.... 38.........14 Solsona A........10... 5.. 0...5 3100....2927......173.... 197.... 189...... 8.........10 La Plana............ 9... 5.. 0...4 2870....2676......194....205.... 180.... 25.........10 Olius Groc........10... 5.. 0...5 2831....2927......-96.... 183.... 194... -11.........10 Estel.................10... 3.. 0...7 2828... 3004.... -176.... 179.... 191... -12...........6 Càmping........... 9... 1.. 0...8 2265....2718....-453.... 134.... 186...-52...........2 La Fura............10... 0.. 0 10 2281... 2966....-685.... 126.... 191...-65...........0

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

41


La lliga de Botifarra

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Coordinador de La Lliga de Botifarra. Fotos: Antoni Márquez

Llobera, Navès, Cambrils o Lladurs? Queda una última jornada per acabar la novena temporada de la Lliga de Botifarra, i mai fins ara hi havia hagut tanta emoció en la darrera jornada. Els de Llobera, equip revelació de la temporada, es posen líders després d’aconseguir un bon resultat amb l’Olius Negre, empatats amb el Navès que aquest any està fent un final de temporada brillant. Aquesta jornada ho van demostrar guanyant a un sempre difícil Sant Climenç. El duel de campions va caure aquesta vegada cap a Cambrils, quedant a la taula classificatòria amb empat de punts amb el Lladurs, col·locant-se tercers i quarts respectivament. L’Olius Groc es posiciona al davant de altre equip d’Olius fent també una bon final de temporada, guanyant aquesta vegada al Solsona. Els dos equips d’Olius encara tenen opcions a fer podi. El Castellar guanya al Freixinet i suma la primera victòria. Com ja es va dir l’últim dia, en cas que La Lliga acabi amb un o més equips empatats a punts amb el líder, es farà un desempat entre ells. Aquest es faria la setmana després d’acabar la Lliga, el dia 24 de març.

Resultats Sant Climenç / Navès............................................................................................4-6 Lladurs / Cambrils................................................................................................3-7 Olius Groc / Solsona.............................................................................................8-2 C. de La Ribera / Freixinet.................................................................................... 6-4 Llobera / Olius Negre............................................................................................8.2

Equips..................Pj......Pg..... Pe.... Pp....Psg..... Psp....... Pse......... Psp..........Punts Llobera.................. 8........4.......3...... 1...... 47.......33.......... ...........6410..............11 Navès.................... 8........5.......1...... 2......40.......38..........2..........5565..............11 Cambrils................ 8........4.......2...... 2......44.......35..........  ...........6341..............10 Lladurs.................. 8........3.......4...... 1...... 41.......39..........  ...........5879..............10 Olius Groc.............. 8........3.......2...... 3...... 41.......39..........  ...........6050............... 8 Olius Negre............ 8........4.......0...... 4...... 41.......39..........  ...........5865............... 8 Sant Climenç.......... 8........3.......1...... 4......40.......40..........  ...........5627............... 7 Solsona................. 8........3.......1...... 4...... 35.......44..........1..........5166............... 7 Freixinet................ 8........1.......3...... 4...... 36.......43..........1..........5869............... 5 C. de La Ribera....... 8........1.......1...... 6......34.......44..........2..........5239............... 3 Psg: Partides Guanyades. Psp: Partides Perdudes. Pse: Partides Empatades. Psp: Punts De Partit

Per altra banda, informar que aquest any com ja es va dir, tornem a jugar la Copa de la Botifarra. Aquest torneig, que es basa en eliminatòries per equips, es jugarà el pròxim 14 d’abril a Navès. El que encara no està decidit és el dia que es farà la festa de l’entrega de premis. Espero que el proper dia ja us ho pugui anunciar. En tot cas, ara toca disfrutar d’una última jornada que sense cap mena de dubte serà d’allò més emocionant. Sort a tots!

Pròxima Jornada 17 de març Olius Negre / C. de La Ribera..................................................Diumenge 6h, Bar Olius Navès / Olius Groc..............................................................Diumenge 6h, Local Social Solsona / Llobera...............................................................Diumenge 6h, Bar El Casal Freixinet / Lladurs..............................................................Diumenge 6h, Local Social Cambrils / Sant Climenç................................................... Diumenge 6h, Bar Casanova

42

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Classificació


Escacs

Club d’Escacs Elefant de Solsona

Sense novetats per l’Elefant... Sendarrubias va aturar els forts atacs, descobrint els peons de rei, i encarant les torres contra l’enroc rival. Acabat el “ball de bastons”, en un final igualat signava unes taules, que el mantenen invicte al campionat! Pujol va lluitar per la victòria fins al final, quan encara tenia dos peons avançats contra alfil, que si no era amb precisió, no els hi haurien aturat. La classificació, després de 7 rondes, segueix perfilant 3 blocs: 4 capdavanters, 3 a la zona mitja i 3 últims. Observant l’índex Sonnenborg-Berger (“l’escac average” que s’usa per desempatar) es dedueix que els solsonins, amb una millor distribució del 41% de partides guanyades, estarien més amunt...

Una jornada més i tot segueix igual. Llevat del Baix Segre, que va derrotar al líder, a la resta de partits va guanyar el superior en la classificació. A diferència de jornades anteriors, les nissagues Castany i Tresents van encapçalar el Guissona. Amics, però temibles pel seu nivell: un Mestre Català de 1r tauler i els seus primers 6 jugadors són, en mitja, uns 170 punts ELO superiors als solsonins. L’Elefant de Solsona alineà: J.Figueras (1/2), X.Sendarrubias (1/2), J.Tordesillas (0), M.Anton (0), R.Pujol (0), R.Vilalta (0), R.Guimerà (0), J.Bajona (1/2), C.Martos (0) i J.Serra (1/2). Resultat: una derrota igual d’inesperada que contundent, 2 - 8. Serra va arribar a tenir cavall de més i amenaçava la fila 7a, però el perill de tenir el rei sense sortida de l’enroc no li permeté endur-se el punt sencer. El Mestre Català jugà una variant agressiva de la defensa índia de rei i Figueras va acceptar el repte enrocant llarg. El visitant tenia lleu domini de la columna “B”, mentre que la bona situació dels cavalls del local, donava avantatge posicional. La proposta de taules satisfeia el MC i el solsoní, que té a tocar la norma definitiva de MC! Anton, agressiu, va jugar obert. Després de molta lluita, el final era lleugerament pitjor i un únic cavall no aturava dos peons a 6a fila. Bajona va guanyar qualitat, però una posició massa tancada no permetia treure’n més profit que unes taules... Tordesillas va jugar una partida d’enrocs oposats. El front de peons de dama avançava, però el sacrifici de material en la pròpia defensa va pesar massa... Vilalta va sortir d’una obertura irregular i no va aconseguir ordenar amb força el flanc de dama, ni sacrificant qualitat... Guimerà va jugar una variant de la defensa Pirc: més espai pel flanc de rei i menys pel de dama. Pressionat a f2, perdia posició i li quedava dama encerclada. Martos mantingué una lluita posicional per la diagonal d’a1 a h8. Vist com transcorria el matx, va forçar per la victòria, però no va tenir èxit...

Equip.......................................Victòries................................. SB VALLFOGONA.....................................6...........................................144 ALMENAR...........................................6...........................................126 VILANOVENC......................................5........................................... 124 BAIX SEGRE...................................... 4,5..........................................123 MOLLERUSSA.....................................4........................................... 116 GUISSONA........................................ 3,5............................................85 BALÀFIA............................................ 2,5............................................87 ELEFANT.............................................2...........................................104 ANDORRA-B........................................1.............................................88 LA SEU.............................................. 0,5............................................92

Diumenge vinent, un desplaçament molt difícil a Vilanova de Bellpuig que, 3r amb opcions al campionat, anirà a per totes.

La frase de la setmana és: “La història d’una hora de dues ments és ben explicada en una partida d’escacs.”(José Raúl Capablanca Graupera, GM cubà, 1888-1942; campió mundial d’escacs de 1921 a 1927).

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

www.solsonafm.cat

L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repetició dissabte i diumenge a les 3 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia Camins: dissabte a les 12 del migdia (repetició dijous 10 del matí) Electrozona: dissabtes a 2/4 d’11 de la nit (repetició dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició dimarts a les 10 del matí)

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició diumenge a les 9 del matí)

La Tarda (La Xarxa): de dilluns a divendres de 4 a 7 de la tarda

Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres a 2/4 de 10 del vespre

En Guàrdia (Cat. Ràdio): dilluns a les 10 del matí (repetició divendres a les 10 del matí)

El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí) Transmissió dels plens municipals: dijous a les 9 del vespre (quan s’escaigui) Rodamons: dimarts a 2/4 de 10 del vespre (repetició diumenge a les 10 del matí) 43

La Pròrroga: de dilluns a dijous a les 11 de la nit ESTRENA DILLUNS 18 Més informació a: www.solsonafm.cat http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter | 973 48 42 25 info@solsonafm.cat


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

Club Futbol Solsona - Benjamí A. (Temporada 2012-13)

Club Futbol Solsona - Prebenjamí B. (Temporada 2012-13) A dalt d’esquerra a dreta: David Castro (delegat), Axel Novelles (entrenador), Albert Viladrich (coordinador), Isidre Angrill (president), Pau Vilar (entrenador). Al mig d’esquerra a dreta: Marc Campus, Guillem Lupiáñez, Josep Coll, Èric Baraldés, Miquel Oliva, Andreu Guilanyà, Arnau Cervilla. A sota d’esquerra a dreta: Isaac Santos, Marc Caball, Marc Vendrell, Nil Aliste, David Castro, Neus Parcerisa. 44

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Foto: Miquel Manzano - Celsona

A dalt d’esquerra a dreta: David Pérez (delegat), Albert Viladrich (coordinador), Isidre Angrill (president), Carlos Montaña (entrenador). Al mig d’esquerra a dreta: David Martos, Miquel Bautista, Alexis Pérez, Roger Anglarill, Abel Vendrells, Tate-yin Solé, Ernest Colell. A sota d’esquerra a dreta: Maria Barniol, Arnau Lupiáñez. Anna Torrebedella, Enric Planes, Jan Pallissa, Martí Brotons.


Club Patinatge Solsonès

Andreu González i Laura Múrcia pugen al podi a La Seu d’Urgell Nou patinadors/es del C.P. Solsonès participen en una concorreguda tercera convocatòria de la 1a. Volta d’Iniciació a la capital de l’Alt Urgell. Andreu González i Laura Múrcia s’emporten el bronze i l’argent cap a casa

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El passat diumenge dia 3 de març, al pavelló poliesportiu de La Seu d’Urgell, juntament amb altres clubs de la nostra territorial, van tenir lloc les últimes competicions referents a la 1a. Volta Iniciació. Del nostre club van participar-hi nou patinadors/es. Del grup B: Paula Alonso, Irene Rodríguez, Izabell Pop, Maria Solé i Andreu González. Del grup Debutants: Laura Múrcia i Núria Closa. I, finalment, del grup A: Judit Merino i Andrea de la Osa. El grup encarregat d’encetar la competició va ser el B. Paula Alonso, va executar un molt bon programa, posant de manifest una notable millora tant en la tècnica com en l’estil. D’aquesta manera, va obtenir un merescut 10è. lloc. Seguidament va ser el torn de la patinadora Irene Rodríguez. La Irene, tal i com ja ens té acostumats, va sortir a pista amb un estil inconfusible, brillant amb empenta i seguretat. Així doncs, va aconseguir ratllar el podi, amb un més que merescut 4t. lloc. A continuació, Izabelle Pop, va desenvolupar una coreografia treballada, resolent molt correctament la dificultat tècnica, Només un petit error en la cabriola va fer que es quedés al lloc número 7 de la classificació. Tot seguit, Maria Solé va sortir a defensar el seu treball. Va presentar un exercici molt digne que la va conduir a la 13a. posició. I l’últim del club en sortir a pista va ser, Andreu González, que ens va oferir un treball molt correcte i ben presentat que el va dur al 3r. lloc del podi aixecant el bronze de la categoria B. Seguidament va ser el grup Debutants, qui va prosseguir la competició. La primera del nostre club en efectuar el disc va ser Laura Múrcia, amb un programa acuradíssim, ben resolt, amb estil i molt correcte en la dificultat, d’aquesta manera obtenia una gran puntuació que la posava en el segon lloc del podi, i li donava el títol de Subcampiona de la 1a. Volta

Andreu González, bronze B

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

Izabelle Pop, Maria Solé, Irene Rodríguez, Andreu González, Laura Múrcia, Núria Closa i Paula Alonso

Iniciació. Tot seguit, Núria Closa va desenvolupar un treball bastant correcte, però algun error en la cabriola i els salts va fer que es posicionés en el 13è. lloc de la classificació. Per la tarda van tenir lloc les competicions referents al grup A. Judit Merino, la primera patinadora del nostre club a sortir a pista, va presentar un alegre programa carregat de tècnica i estil. D’aquesta manera, aconseguia situar-se al 4t. lloc de la classificació, fregant el podi, deixant la porta oberta a aquesta possibilitat en futures competicions. Tot seguit, Andrea de la Osa va lluir un bonic treball, amb una coreografia molt ben executada. Tanmateix, un petit error en la cabriola final, la va situar al 7è. lloc de la classificació. Des del C.P. Solsonès felicitem l’esforç i el treball dels nou patinadors/es i els animem a seguir lluitant com fins ara, per la superació d’un mateix en el nostre dia a dia. Felicitem de manera especial, també, a l’Andreu González i la Laura Múrcia pels grans resultats obtinguts. Tanmateix, i abans d’acabar l’escrit, un agraïment pel suport dels pares i els acompanyants, els membres del club i els companys que ens segueixen a totes les competicions i actuacions.

Laura Múrcia, argent Debutants 45

Andrea de la Osa i Judit Merino


Atletisme

Sancho Ayala, Campió de Catalunya de Mitja Marató Diumenge dia 3 de març, a Montornès, es van disputar els campionats de Catalunya absoluts i veterans de Mitja Marató, conjuntament a la mitja de Montornès i la cursa popular de 5 km. Sancho Ayala i Josep Alconchel van ser la representació dels Fondistes del Solsonès i Hinaco Monzón. Sancho Ayala va participar als campionats de Catalunya de Mitja Marató absoluts i veterans i Josep Alconchel a la cursa de 5 km. Sancho Ayala portava l’etiqueta d’un dels favorits ja que venia de proclamar-se subcampió dels 10 km en ruta categoria veterans. A les 10h van donar la sortida a les dues curses. En la cursa de 5 km (5’900) van passar per línia de meta abans de tancar-la 1.119 atletes, sent el més ràpid José Luis Blanco en homes, amb un temps de 17’58 minuts, i Loida Reyes en dones amb 21’56 minuts. Josep Alconchel va entrar al lloc 84 de la general amb un temps de 27’40 minuts. A la mitja marató al cap davant es van formar dos grups, el primer, els homes forts que lluitaven pel triomf i el campionat de Catalunya absolut. I el segon grup, amb el qual anava Sancho Ayala. Fins a mitja cursa tot anava igual però a partir del km 12 es van començar a quedar gent. Adrià Garcia (independent) va entrar guanyador i nou campió de Catalunya de mitja marató amb un temps de 1’06’17h. Segon va ser Ait Bouychamane amb 1´07’42h de la U. País Basc. Tercer va entrar el campió de l’any passat, Marc Roig del C.A. Laietana, amb un temps de 1’47’47 h. Quart va entrar Marcos Sanza amb 1’07’50h del Valls d’Andorra. Cinquè va ser Abderraman Ait amb 1’07’54h del Runnerswolrd. Sisè va entrar Jordi Comas amb 1’08’33h del Bikila. I Sancho Ayala, que com sempre va anar de menys a més i deixant un a un als seus companys de grup, amb uns 5 km últims “extraordinaris” va entrar al lloc 7è absolut de Catalunya i Campió de Catalunya de veterans més de 45 anys,

amb el seu millor temps de sempre en una mitja marató: 1h 09 minuts i 44 segons. Sancho Ayala ha posat molt alt el llistó de ser el millor atleta solsoní de mig.fons i fons tant en pista com en ruta. FELICITATS! Sancho.

Meta Josep Alconchel

Meta Sancho Ayala

Pròximes curses

- 17 de març Marató de Barcelona (42’195 km.) - 17 de març Cursa de muntanya de Cardona - 24 de març Cursa Atlètica Rural de Torà 10 km Més informació: Ribera Esports i a: www.atletisme.comhttp://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

46

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

En dones la nova campiona de Catalunya va ser Hasna Bahom amb un temps de 1’20’22h del La Sansi, segona va entrar la seva companya de club Ouafa Hamani amb 1’20’22h. I tercera va ser Carmen Auñon amb un temps de 1’22’38h, de l’Unió Colomenca. L’atleta 3.219 va fer un temps de 2’38h.


Centre Excursionista del Solsonès

6a prova del VIII Circuit Català i 4a prova de la Copa Catalana de Raquetes de Neu El passat diumenge 3 de març el Centre Excursionista del Solsonès va organitzar la 6a prova del VIII Circuit Català (no competitiu) i la 4a prova de la Copa Catalana (competitiva) de Raquetes de Neu a l’estació del Port del Comte. A les 8 del matí d’un dia esplèndid es donava el tret de sortida als caminadors, i a les 8:30 als corredors, per realitzar un recorregut de 9km i 430m de desnivell, passant pel Sucre, Clot de la Vall, Forat de la Bòfia i baixant cap a l’hotel per la Rasa Coma. En categoria masculina la 1a posició va ser per Rafael Pares (Runners del Berguedà), seguit per Xavier Espiña (Centre Excta. Guissonenc) i per Jordi Uró (Runners del Berguedà) i en femenina la 1a posició va ser per Ragna Debats (Centre Excta. Xerta), seguida per Mavi Gil (Centre Excta. Solsonès) i Laia Cuevas. El nostre equip de Curses i Marxes que hi van participar van fer un gran paper, destacant la 2a posició femenina de Mavi Gil, que es jugava la posició en la final de la Copa Catalana.

Jordi Masdenpinós: 13a posició. Temps 00:55:50 Mavi Gil: 2a posició. Temps 00:57:56 Josep García: 18a posició. Temps 01:00:57 Cal agrair a tota la gent que va participar en l’organització de la cursa, ja que sense la seva ajuda i bona coordinació hagués estat impossible la realització de la prova.

Efren Llobet García, 18è a la Marató Salvatge de les Guilleries Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Cursa de muntanya, St. Hilari Sacalm Diumenge pasat dia 3 de març des de St. Hilari Sacalm. Efren Llobet García, integrant de l’Equip de Curses i Marxes del Centre Excursionista del Solsonès va prendre part a l'11a. edició de la Marató Salvatge de les Guilleries (42.195m). A les 8.30 del matí es donava el tret de sortida des del pavelló poliesportiu. Una Marató dura amb un desnivell positiu de 2.250m per corriols tècnics i camins de terra. A l'inici de la prova des de l’organització es va avisar als participants que trobarien neu, però es quedaren curts, ja que moltes baixades eren per fer-les esquiant. Finalment l’Efren va arribar a St. Hilari el 18è de la general, amb un temps de 5:56:40.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

47

Efren:


Societat El Xavier i l’Enriqueta el passat dia 28 de febrer van fer 25 anys de casats. Ole i Ole!!

Em coneixeu? El dia 12 faig 40 anys. Feliciteu-me!

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

De part dels de casa.

En el teu 75 aniversari, Walter Koott, la teva família et desitgem moltes felicitats. Per molts anys! 48

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013


Pescadors

Club Pescadors Esportius de Solsona i Comarca

Esmorzar social d’inici de temporada

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aquest passat diumenge el Club de Pescadors va celebrar, com cada any, l’esmorzar per a tots els socis. Aquest va tenir lloc a la llera del riu Cardener, concretament al Molí del Pont. Ja preparant de bon matí unes bones brases, tots els socis van poder fer les seves torrades tot comentant les experiències de pesca i les novetats per aquesta nova temporada que comença el 16 de març, Acabat l’esmorzar es va dur a terme el concurs de càsting, llançament a la diana de 10m i a 20, el primer classificat als 10m va ser Marc Malé i en 20m en Josep Isanta. Aprofitem per informar que els socis i pescadors podran adquirir els permisos de pesca al Bar Restaurant Molí del Pont, Bar el Racó i Armeria els Caçadors, Si algú està interessat de fer-se soci, tots els dijous de 19h a 21h ens podeu trobar a l’oficina núm. 1 del Casal de Cultura.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

49


Club d’Esquí Port del Comte

Montse Riu i Club d’Esquí Port del Comte. Fotos: Club d’Esquí Port del Comte

40è Aniversari del Club d’Esquí Port del Comte El passat dissabte dia 2 de març es va dur a terme un dels primers actes commemoratius d’aquest 40è. aniversari. A les 11 del matí a la terrassa de l’Hostal de l’Estació d’esquí de Port del Comte, els membres del Club Esquí Port del Comte van convidar tots aquells esquiadors que es trobaven a l’estació a prendre un got de vi calent. L’assistència va ésser molt nombrosa i es va aprofitar per donar a conèixer el Club d’esquí a tots aquells esquiadors i visitants de Port del Comte i es van vendre dessuadores commemoratives d’aquest 40è. aniversari. A continuació a les pistes de debutants van desfilar els de cursets, l’equip de competició i socis/sòcies veterans equipats amb vestimenta d’esquí retro. Per acabar el dia, al Bar del Sucre es va dur a terme una botifarrada on hi van participar més de dos-cents comensals i seguidament un bingo casolà va donar per finalitzada aquesta diada commemorativa. Els propers actes d’aquest 40è. aniversari del Club d’Esquí Port del Comte es duran a terme el proper dia 30 de març a Sant Llorenç de Morunys.

L’acte commemoratiu tindrà lloc a la tarda als claustres de l’Església, i inclourà una Exposició fotogràfica on els 40 anys del Club, la seva gent i la neu al Port del Comte en seran els protagonistes. La diada commemorativa finalitzarà amb una xocolatada popular a la plaça Major acompanyada d’un grup d’animació. El Club d’Esquí Port del Comte actualment es troba molt actiu, amb un ampli equip de competició i amb l’organització de diferents proves a la mateixa estació. Des dels seus inicis aquest club ha donat un impuls molt important a la pràctica de l’esquí a la Vall i sempre es troba disposat a col.laborar en tots els actes, trobades, curses que acull la mateixa estació. A part dels equips de competició, també fa un treball molt important en l’organització de diferents cursets dedicats a totes les edats.

50

Celsona 815 - Divendres, 8-3-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquest any el Club d’Esquí Port del Comte compleix 40 anys, i des del mateix club s’han preparat un sèrie d’actes i celebracions


Llibres

Lacetània Teatre

Miquel Manzano

Es presenta a Solsona el llibre El silenci dels telers

El dia 7 de març Lacetània Teatre, s’instal·la a Barcelona al Teatre del Raval amb l’obra La Nonna L’obra estarà en cartellera del 7 al 24 de març de dijous a diumenge S’ha organitzat un autocar pel diumenge dia 17 de març. Es tracta de marxar al matí, dia lliure per Barcelona i anar a veure la funció a les 18:30 de la tarda. Sortida: a les 11 del matí de l’estació d’autobusos de Solsona. Tornada: després de l’espectacle. Preu aproximat: 20 euros (autocar+entrada) La gent interessada pot apuntar-s'hi trucant al 629 87 18 47 (Josep) o passar per la Perruqueria Adelina. Les places són limitades.

Maribel Bella del SIAD del Solsonès i l'escriptora Assumpta Montellà

En el marc del programa de commemoració al Solsonès del Dia Internacional de les Dones, es va presentar divendres passat a Solsona el llibre El silenci dels telers (Ara Llibres, 2012) de la historiadora Assumpta Montellà. Després de l’èxit de La maternitat d’Elna, l’autora dóna veu a les dones i nenes que van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya des de l’inici de la indústria catalana. Els testimonis d'El silenci dels telers expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries. Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d'una colònia tèxtil, d'orígens ben diferents, amb opinions ben diferents. Aquest acte va ser coorganitzat pel Consell Comarcal, l’Ajuntament de Solsona i l’Associació de Dones del Solsonès.

Televisió

Redacció / Consell Comarcal

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

TV3 cobreix les reivindicacions per acabar amb els problemes d’accidents de trànsit amb animals cinegètics El passat divendres dia 1 de març, un equip de TV3 es desplaçà fins a la capital del Solsonès per enregistrar les reclamacions que efectuen el President de la Societat de Caçadors esportius de Llobera, Ramon Angrill, i el President de la Societat de Caçadors esportius de Solsona i comarca, José Luis Retuerto, sobre la problemàtica que comporta els accidents de trànsit en els quals es veu involucrat un animal de caça. En aquests casos, els litigis pel pagament del dany sofert pel conductor acostumen a recaure a les Societats de Caçadors causant unes despeses impossibles d’assumir per aquestes associacions.

Celsona 815 - Divendres, 8-3 -2013

51


Celsona 815  

Divendres 8 de març de 2013

Celsona 815  

Divendres 8 de març de 2013

Advertisement