Page 1


Editorial

Josep M. Borés

Des de fa pocs dies, tots els pares, clients de la Pizzeria El Cobert tenen o tenim l'oportunitat de gaudir d'una vetllada tranquil·la amb la canalla (i no tant canalla) distrets una bona estona. La justa i necessària perquè el menú estigui a punt. Als usuaris del restaurant s'els planta al davant unes tovalles carregades de "feina", de ben segur que el que demana la gent tot seguit és un llapis, mentre fan una ullada per on comencen. Els Castellers de Solsona en són els protagonistes i el munt de passatemps, mots encreuats, sopes de lletres i preguntes de cultura castellera tenen per a objectiu fer més amena l'espera i de ben segur que ho aconsegueixen. La iniciativa ha estat de la Pizzeria El Cobert juntament amb la Colla Castellera de Solsona. Del disseny gràfic i el contingut se n'ha cuidat el Pere Cuadrench.El Miquel i la Ivana del Cobert ja ens tenen acostumats a aquestes iniciatives, i és aquí on hi ha un exemple de col.laboració que beneficia a tothom. Els foranis que passin per Solsona i per casa seva s'enduen un bon record, enfeinats i distrets, segur que, quan repassin els moments de les seves vacances, a més de recordar-se de l'ambient del Cobert, es recordaran de l'estona que van estar fent feina dels Castellers de Solsona. Quina bona pensada. I si ens ho parem a pensar, d'estovalles per sopar se n'hi ha de posar a tot arreu, vulguis o no. O sigui que la despesa econòmica hi és igual, les compres a granel, o les encarregues personalitzades amb el teu logo..., així doncs, ¿per què, a més de posar-hi el logotip i el telèfon -força inútil per unes tovalles que aniran a les escombraries- no aprofitem l'espai per posarhi més coses?.

Aquí tenim un bon exemple de treball en xarxa. Aquesta iniciativa mostra que, amb una mica d'imaginació i posant-hi esforç i dedicació, tots podem col.laborar a fer que l'estada a Solsona, pels d'aquí i pels de fora, es converteixi en un moment per recordar. I... a on més es podria aplicar la mateixa proposta?. Home, és clar, no farem estovalles per a tots, però, amb una mica d'imaginació, d'exemples col.laboratius n'hi ha hagut. Els retallables dels gegants que van iniciar l'Estació de Servei Setelsis i el Celsona, algun joc de taula... Estic segur que si ens poséssim a rumiar una mica, podríem potenciar molt més el que és nostre i deixar, a visitants i turistes, un record una mica més incisiu, ni que sigui, com és el cas, per haver aconseguit tenir asseguts, enfeinats i atents a una tropa de canalla afamada per mitja horeta. Mitja horeta de pau, Senyor!!.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Fer Solsona


Solsona

Miquel Manzano

El diumenge La Vuelta España passa per Solsona L'Ajuntament ha demanat la col·laboració dels ciutadans

Mapa d'altimetria

Tretze anys després, aquest diumenge dia 26 tornarà a passar "La Vuelta España" pel Solsonès. Serà en l’etapa més llarga de la volta ciclista, amb sortida a Andorra i arribada a Barcelona. L'organització preveu que els ciclistes passin per Solsona entre dos i tres quarts de tres de la tarda. Els 22 equips participants entraran per la carretera de Bassella, creuaran el pont i sortiran per la carretera de Manresa. En la 9a. etapa els ciclistes hauran de superar dos ports de tercera categoria: la Collada de Clarà i Montjuïc, en total 196 quilòmetres, una de les més interessants de la volta.

L'apunt històric La màxima cursa ciclista espanyola ja va passar pel Solsonès fa 13 anys, concretament el 18 de setembre de 1999, amb una etapa Andorra-Rasos de Peguera que va fer creuar els ciclistes per Solsona i l’embassament de la Llosa del Cavall. També el Tour de França va creuar el Solsonès l'any 2009.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Voluntaris pel pas de "La Vuelta" La regidoria de Governació i la Policia Local fan una crida a la ciutadania que vulgui col·laborar en el dispositiu especial de trànsit. Es necessiten persones voluntàries per vigilar cruïlles, informar els conductors i preservar la seguretat viària. Tothom que vulgui col·laborar-hi ha de posar-se en contacte amb la Policia Local trucant al telèfon 973 48 30 40, o bé per correu electrònic a policia-local@ajsolsona.cat i facilitar el nom i cognom i un telèfon de contacte. Els voluntaris solsonins per fer possible el pas de la Volta Ciclista a Espanya seran convocats el diumenge 26 almenys de les 12 del migdia a les 3 de la tarda.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Foto d'arxiu: 18 de setembre de 1999
Solsona

Solsona

Miquel Manzano

ACN

Detenen els 4 implicats en un robatori amb violència a una dona gran de Solsona

L'Ajuntament preveu retallar un 20% el pressupost de la Festa Major d'enguany

Dos dels detinguts són menors d’edat de Solsona

L'oferta musical i altres contractacions seran de menys cost

Una de les orquestres de ball que va actuar la Festa Major passada (arxiu)

Al voltant de 80.000 euros. Aquesta és la xifra que l'Ajuntament de Solsona preveu invertir en la Festa Major d'enguany. En total un 20 % menys que l'any passat, en que el pressupost va vorejar els 100.000 euros. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, ha explicat que des de 2007 es ve reduint el pressupost, encara que ha remarcat que "la situació ho requereix". Aquesta retallada al pressupost serà bàsicament sobre la contractació d'orquestres de ball. Així, per la propera Festa Major les orquestres tindran menys cost. Un altre estalvi és l'aposta per la indústria local en espectacles infantils. Alarcón també destaca la feina que duen a terme les associacions solsonines sense ànim de lucre que "fa que la despesa es pugui contenir". Amb tot, la regidora deixa clar que el programa, tot i tenir una despesa menor, compleix igual que altres anys amb activitats per a tots els públics.

Solsona

Redacció

Pròximament el cartell i programa Els propers dies és previst presentar el disseny de la portada del programa de la pròxima Festa Major que va a càrrec del dissenyador solsoní Edgar Riu, que va guanyar el concurs. La seva proposta va ser la més ben valorada de les vuit que es van presentar a la convocatòria. La regidoria de Cultura farà pública la imatge de l’edició d’enguany a la presentació del programa. Des que el consistori solsoní va obrir el disseny de la portada del programa de la Festa Major a la ciutadania amb la convocatòria d’un concurs anual, han signat la imatge gràfica de la celebració Anna Terricabras, Víctor Pallarès, Ton Casserras i, els dos últims anys, Pere Cuadrench. Anteriorment, ho havia fet desinteressadament Jaume Cuadrench.

Plafó informatiu al tanatori S’ha instal·lat un plafó informatiu a l’exterior del tanatori de Solsona. Aquest plafó servirà per anunciar i informar del difunt o difunts que hi hagi en aquells moments. Aquesta informació complementa la que des de la pàgina web de l'Ajuntament de Solsona hi ha a l'apartat que avisa de les defuncions i l'horari dels funerals. També és previst posar una nota sobre la defunció al vestíbul de l'ajuntament. 

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra de Solsona ha resolt el cas d’un robatori amb violència a una dona gran del municipi amb la detenció de quatre persones. Els fets van tenir lloc el passat 31 de juliol al carrer la Verge de Fàtima de Solsona quan quatre persones van estrebar un collaret amb dos penjolls a una senyora gran. Els Mossos van engegar una investigació que ha culminat amb la detenció de quatre persones, dues de les quals són menors d’edat. A més, els agents han pogut recuperar el collaret i retornar-lo a la seva propietària. Els dos majors d’edat els consten diversos antecedents policials i un d’ells es troba a presó.


Solsona

Miquel Manzano. Fotos: Miquel Manzano, Joan Caelles

La 15a Trobada de Gegantons fa el rècord amb 179 participants Unes 400 persones van seguir els ballets a la plaça de Sant Roc

La plaça de Sant Roc plena durant els ballets

Guanyador del Gegant Vell

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Guanyador del Nan

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012El guanyador de l'ós, Marc Montraveta


Solsona

Miquel Manzano. Fotos: Miquel Manzano, Joan Caelles

El dia de Sant Roc arribava al punt més àlgid de la Trobada de Gegantons 2012 amb una tarda plena d'activitats i amb la interpretació dels esperats ballets. En total 179 infants van participar a la Trobada, fins ara el rècord era 138. Abans, a les 5 de la tarda es va fer la plantada d'elements folklòrics i un participat concurs d'acoloriment on es van fer més de 400 dibuixos, molts nens van repetir. Al voltant de les 6 de la tarda un bon berenar abans d'iniciar el passacarrers, es van repartir fins a 60 litres de xocolata amb la corresponent coca entre tots els assistents. El passacarrers pel nucli antic va deixar pas als ballets que va congregar a unes 400 persones que van gaudir d'una sublim exhibició per part dels més petits. Després dels balls de Festa Major també és va dur a terme el ballet dels Gegants Bojos de Carnaval. Durant el transcurs de les danses es va procedir al sorteig d'un Gegant Vell i un Nan, la mà innocent va ser la

Les espurnes del Drac

cantant d'arrels solsonines Marta Roure. També es va reconèixer la labor de tota la gent que ha fet possible la Trobada de Gegantons durant aquests 15 anys. Com cada any els nens que es diuen Roc van rebre un petit obsequi. El Marc Montraveta, un dels 179 participants, va guanyar un ós. Finalment es van lliurar 10 regals donats per l'Ajuntament pels guanyadors del concurs d'acoloriment. La Trobada de Gegantons de Sant Roc s'ha convertit en una de les convocatòries estivals més esperades per la quitxalla i en una pedrera de nous geganters que de ben segur d'aquí a pocs anys ballaran per Festa Major.

Ball dels Nans

Balladors: Óssos: Arnau Ribó, Laura Marbà, Paula Santaulària i Ezeqiel Corominas Cavallets: Marc Marbà, Oriol Ribó, Paula Planes, Pau Subirà, Unai Rodríguez, Arnau Sala, Jordi Montañà, Lleir Albets i Iris Roig

La quitxalla va gaudir molt

Drac: Pau Segués

Guanyadors del sorteig d’acolorir dibuixos de gegants:

Nans: Mireia Solé, Gal.la Rodelas, Zoé Serra i Laura Marbà

Èric Vilà, Arnau Esteve, Marc Rodellas, Josep Llobet, Rubén Requena, Jan Ariza, Roc Arrufat, Alexia Pisa, Laia Burgos i David Bonillo.

Gegants: Julià Bobet, Toni Rodríguez, Mercè Freixes i Pol Blanca

Àliga: Pablo Guisado Gegants Bojos: Jan Reig, Laia Solé, Pol Blanca i Pau Reig 

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Molta expectació a la plaça Sant Roc


Pau Segués, ballador del Drac

Reconeixement a la gent que fa possible any rere any la Trobada de Gegantons

Arnau Ribó, Laura Marbà, Paula Santaularia i Ezeqiel Corominas

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els cavallets

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012
Miquel Manzano / Redacció

Els botiguers treuen els seus productes al carrer

ENDESA inverteix en l’entorn natural de la xarxa de baixa tensió al Solsonès Endesa ha invertit 122.000 euros a integrar a l’entorn natural més de nou quilòmetres de la xarxa de baixa tensió que passa per zones boscoses al límit entre La Segarra i El Solsonès, en el marc del pla de millora tecnològica d’aquestes infraestructures a les comarques de Lleida. Segons un comunicat, ha minimitzat la presència de la xarxa en substituir els tres cables paral·lels habituals per un nou sistema de línia trenada. La nova xarxa és més robusta i resistent als fenòmens meteorològics, per la qual cosa també ha millorat la qualitat del subministrament als municipis de Biosca i Torà, a La Segarra, i a Pinell de Solsonès, al Solsonès. Així mateix, Endesa ha acabat recentment els vols de reconeixement amb helicòpter per revisar l’estat de 365 quilòmetres de línies de mitja tensió que discorren per 42 municipis repartits entre les comarques de l’Anoia, el Bages, Osona i el Solsonès. La Companyia ha invertit 27.000 euros en verificar el cablejat com a mesura preventiva per evitar possibles anomalies al servei de 43.700 clients.

Una nova edició del Fora Estocs va animar els carrers més cèntrics de Solsona divendres i dissabte passat durant tot el dia. En total 43 establiments comercials van treure els seus productes al carrer. A més, 12 comerços es van ubicar a la zona del portal del Castell. Aquesta iniciativa ajuda a dinamitzar el comerç de la ciutat aprofitant un cap de setmana molt concorregut a Solsona.

L'acapte de sang extra compta amb 68 donants

Foto: ACN

Temperatures de quasi 40ºC a la comarca Des del passat cap de setmana s'han registrat temperatures de calor extrema al centre i sud de la comarca, segons dades del servei meteorològic de Catalunya:

Temperatures màximes

El CX Espai va acollir dissabte passat un acapte extra de sang que va comptar amb 68 donants. L'organització és va mostrar satisfeta, ja que les previsions eren de 50 donants. El proper 22 de setembre es tornarà a fer una altra campanya de donació de sang.

Lladurs Solsona Pinós 

Dia 18...............Dia 19....................Dia 20..............Dia 21 37,6.................38,2...................... 37,7.................. 38,3 37,7................. 37,7.......................38,3................. 38,2 35,5................. 35,4...................... 37,8...................37,7

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Solsona


Consell Comarcal del Solsonès

Augmenten el servei de teleassistència Els Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès han instal.lat 103 aparells o les seves famílies, el Consell i els ajuntaments. El cost del Servei bàsic de Teleassistència va ser de 17,46 euros mensuals, dels quals 7,46 euros eren subvencionats, és a dir, que el cost que ha que pagar l’usuari és de 10 euros al mes. El Consell Comarcal ha ratificat aquest 2012, atorgar una subvenció a tothom qui necessiti aquest servei prèvia valoració de la situació econòmica de les persones que tenen dificultats per pagar el seu cost. El servei de Teleassistència ofereix als seus usuaris una atenció permanent, immediata i a distància, assegurant una resposta ràpida a les eventualitats que els puguin sobrevenir durant les 24 hores i 365 dies a l’any. És un servei preventiu i de proximitat que ofereix a les persones que no requereixen d’atenció permanent i presencial, la seguretat que davant situacions de crisi, caigudes, emergències sanitàries o de l’habitatge, puguin contactar de forma immediata amb el centre d’atenció. La Teleassistència tot i ser una tecnologia eficaç, planteja certes dificultats en l’entorn rural, degut al radi de cobertura des de l’aparell. Per això, des del Consell Comarcal del Solsonès s’està estudiant la possibilitat d’adoptar un altre sistema més adequat per a zones rurals.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Durant l’any 2011 els Serveis Socials Bàsics del Consell van tenir instal·lats 103 aparells de teleassistència. Cadascun d’aquests aparells correspon a una unitat de convivència però el servei, moltes vegades, beneficia a més persones. D’aquesta manera se’n van beneficiar 119 persones (parella del sol·licitant, fills o filles disminuïdes o germans o germanes també grans). La gran majoria de persones titulars del servei de teleassistència són dones, sent titulars del 82% dels aparells instal·lats. La majoria atenen a persones soles (68%) i predomina en el Servei les persones més grans de 85 anys. Els últims 5 anys s’ha passat de 51 aparells l’any 2007 a 103 aquest 2011. Solsona ha estat el municipi amb més incidència d’aquest servei durant l’any 2011 amb un 4,8% dels majors de 65 anys. L’aportació econòmica dels usuaris a l’any 2011 al servei de teleassistència tan sols representa el 30% dels cost de contractació del servei, la diferència és assumida pels ajuntaments i el Consell Comarcal del Solsonès. D'aquests 103 aparells, 46 han estat subvencionats totalment. Els 57 restants han estat costejats entre els titulars

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012
Consell Comarcal del Solsonès

19.500 euros per al condicionament de la llar de transeünts de Solsona

El Consell actua en diversos camins amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i la prevenció d’incendis forestals

La subvenció serà concedida per l’Obra Social La Caixa d’acord amb el conveni signat amb la Generalitat de Catalunya

Els treballs afecten a una longitud de 74 Km, als municipis de Guixers, La Coma i La Pedra, Castellar de la Ribera, Pinell de Solsonès, Riner, Pinós i La Molsosa

Properament el Consell Comarcal del Solsonès finalitzarà la primera fase dels treballs de manteniment de la vegetació present als vorals de diversos camins comarcals. Treballs que s’estan realitzant amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i la prevenció d’incendis forestals. L’actuació consisteix en la desbrossada mecànica i manual dels trams dels camins que es trobaven en pitjor estat de conservació, al llarg de l’extensa xarxa de camins comarcals: En concret, els treballs afecten a una longitud de 74 Km, als municipis de Guixers, La Coma i La Pedra, Castellar de la Ribera, Pinell de Solsonès, Riner, Pinós i La Molsosa. Aquesta primera fase de manteniment de la vegetació rural s’està executant gràcies al conveni de col·laboració subscrit entre el Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida i “La Caixa”. A mesura que sorgeixin més fonts de finançament, s’anirà actuant en més camins, donant prioritat els que estiguin en més mal estat. Cal dir també que ateses les condicions meteorològiques d’aquest estiu, d’extrema calor, intermitentment s’han hagut d’anar aturant els treballs seguint les instruccions dels agents forestals.

10

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

L’Obra Social “La Caixa” ha atorgat un ajut econòmic de 19.500€ al Consell Comarcal pel projecte d’inversió denominat: Reforma alberg transeünts. La llar dels transeünts de Solsona està ubicada, des de l’any 2005, a la plaça Sant Jordi en un edifici propietat del Consell Comarcal Solsonès. Aquest servei està catalogat com a servei de residència temporal per a persones adultes en situació d’exclusió social, que no disposen de condicions sociofamiliars i d’atenció per romandre al seu habitatge. Aquesta llar de transeünts disposa d’una superfície útil total de prop de 40 m2, distribuïda en tres dependències destinades a dormitoris, un bany complert amb dutxa, i les corresponents zones de pas. L’ajut atorgat ha de servir per millorar les condicions de l’espai i adaptar-lo a les normatives actuals. Es millorarà l’aïllament tèrmic i la prevenció contra incendis. També es procedirà a la modificació i substitució de tota la instal·lació elèctrica i d’enllumenat, així com de calefacció i es dotarà a la llar d’un sistema d’enllumenat d’emergència. A més pintarà tota la llar. Aquest és un projectes que es porta a terme conjuntament amb Càritas Arxiprestal, la Fundació Volem Feina, la policia local de l’Ajuntament de Solsona i els Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal del Solsonès. Durant l’any 2011 s’hi van allotjar 122 persones sense llar de pas per la comarca, i també va servir per acollir provisionalment algunes persones que s’havien quedat sense llar de la comarca.


Consell Comarcal del Solsonès

Joan Rigol serà el convidat d’honor a la recepció oficial de la Diada Nacional al Consell Comarcal del Solsonès L’acte institucional s’avança al dilluns dia 10 a les 20.30 hores en motiu de la manifestació que es durà a terme a Barcelona l’11 de setembre El proper dilluns 10 de setembre el Consell Comarcal del Solsonès celebrarà la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional que s’iniciarà a les 20.30 hores amb la recepció oficial al Palau Llobera. Enguany, excepcionalment, s’ha decidit avançar la recepció al dia 10 en motiu de la manifestació que es durà a terme a Barcelona l’11 de setembre. A la recepció que el Consell Comarcal del Solsonès organitza des de fa prop de 25 anys, tot aglutinant tots els municipis de la comarca, enguany el convidat d’honor serà el sr. Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya i expresident del Patronat de la Sagrada Família. És previst que el President del Consell Comarcal del Solsonès, el senyor Joan Solà, adreci unes paraules als assistents de la recepció. Tot seguit, el senyor Joan Rigol, dirigirà unes paraules als presents. Posteriorment, a la plaça del Consell Comarcal del Solsonès s’oferirà un concert i finalment els cantaires de l’Orfeó Nova Solsona interpretaran conjuntament amb tots els assistents el Cant dels Segadors. Els trabucaires de Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

posaran punt i final a l’acte realitzant una galejada en honor a la Diada. A continuació tot el públic assistent podrà gaudir d’un petit refrigeri al pati Gòtic del Palau Llobera, seu del Consell Comarcal del Solsonès.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

11


Solsona

Cartellera

Miquel Manzano / Redacció

Sorteig extraordinari del Ball de Bastons

Festa recreativa a les piscines municipals de Solsona

Dissabte 25 d’agost a Solsona - Matí A les 11, a les piscines municipals de Solsona, FESTA RECREATIVA de cloenda de les activitats multiesportives i de natació de la temporada.

Festa de cloenda activitats esportives d’estiu a la piscina de Navès

Diumenge, 26 d’agost, 11 del matí A la piscina municipal, festa de cloenda de les activitats esportives d’estiu. Demostració d’activitats i entrega de medalles i diplomes. En acabar, hi haurà un petit refrigeri.

ASSAIG dels ballets de la Festa Major

Del 27 al 31 d’agosta Solsona. Tarda. A partir de les 7 A la pl. del Consell Comarcal, ASSAIG dels ballets de la Festa Major. Organització: Agrupació de Geganters de Solsona

L'Agrupació de Geganters de Solsona va convocar dissabte passat al matí un sorteig extraordinari per l'elecció d'un reserva per al Ball de Bastons degut a la renúncia d'un reserva. L'afortunada va ser l’Alexia Pisa. Tot i ser balladora de reserva, haurà d’assajar tots els dies amb els i les altres balladores, i l’any vinent, entrarà de ple dret amb el ball de bastons. El sorteig va tenir lloc dins la jornada de portes obertes del Quarto dels Gegants.

Entrenaments oberts per a totes les noies que vulguin provar el bàsquet

Divendres 31 d’agost a Solsona. Tarda: de les 7 fins a 2/4 de 9, al pavelló municipal d’esports, entrenaments oberts per a totes les noies que vulguin provar el bàsquet. Organització: Club Bàsquet Solsona

Curs de formació d'elements pirotècnics

Divendres dia 31 9.00 matí Tronada i tirada de barballó. 9.30 matí Missa, a l’Església del Cor de Maria. 10.15 matí Esmorzar, amb coca i barreja. 5.00 tarda Espectacle infantil amb Oriol Canals per a tots els nens i nenes. 6.00 tarda Xocolatada. 9.00 vespre Sopar de veïns, (es podran comprar tiquets del sopar fins al dia 23 d’agost, als establiments de Cal Coll, Cal Ribalta, Taribó, Can Solvi i la Pastisseria). 10.00 vespre Revetlla amb ”Tryfàsyc”. Durant la revetlla se celebrarà un bingo amb 500 euros al bingo i 150 euros a la línia.

Aquest dissabte 25 d'agost a la Sala d’Actes del Casal de Cultura a partir de les 4 de la tarda l'Agrupació de Geganters de Solsona ofereix un curs de formació d’elements pirotècnics. La reglamentació vigent obliga a fer-ho a tots els membres que vulguin participar d’una festa on s’utilitzin/manipulin elements d’aquest tipus. És un curs on tothom qui vulgui està convidat a assistir-hi. L’única condició per a participar-hi és tenir una edat mínima de 18 anys.

XXIX Trobada Internacional d’acordionistes

Dissabte 1 de setembre a la pl. de Sant Joan a 2/4 de 6 de la tarda Homenatge al Jaumet (Josep García) de Tuixén i del grup Surti com Surti. Actuacions: Grup Folklòric Do Alto Minho -residents a Andorra-, Grup TERRA FERMA - del Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona-, Surti com Surti -de la Seu d’Urgell-, A més d’acordionistes andorrans, portuguesos, francesos, catalans i solsonins. Premi Regió 7. En cas de pluja l’actuació es farà a la Sala Polivalent.

Festa Major de Sant Bernat Diumenge 26 d'agost 12

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Festa del Barri sant Ramon 2012


CTFC

ADAS

El CTFC organitza el concurs Pinta bolets als arbres del bosc de Poblet

Gossos en adopció Si esteu pensant a comprar un gos, plantegeu-vos adoptar! Aquests gossos estan en adopció a l’Associació en Defensa dels Animals de Solsona (ADAS). Interessats contacteu a: adasolsona@gmail.com o 680.28.12.57

El termini per a la presentació de les obres acaba el 6 de setembre

Black Mascle de mida gran, sembla creuat de pastor belga, és molt noble, tranquil i carinyós. Li agrada molt sortir a passejar.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya convoca un concurs per pintar imatges de diferents espècies de bolets al bosc de Poblet. Es tracta de projectar dibuixos de bolets sobre conjunts d’arbres seleccionats. Les espècies escollides que cal dibuixar són rovelló, apagallum, ou de reig i fredolic. El termini per a la presentació de les obres acaba el 6 de setembre. La persona guanyadora haurà de pintar els bolets als arbres la setmana del 10 al 16 de setembre. Comptarà amb el suport tècnic de personal del CTFC i del PNIN de Poblet. Es concedirà un únic premi de 600 euros al conjunt de pintures de les quatre espècies de bolet (rovelló, apagallum, ou de reig i fredolic) una vegada replantejades al bosc. Les bases complertes del concurs estan publicades al blog del CTFC (http://blog.ctfc.cat ).

Rei Mascle de mida mitjana-petita, és molt bo i es porta molt bé amb altres gossos. Ho està passant malament a la protectora perquè és molt carinyós.

Els dibuixos s’han de presentar per correu electrònic a concurs@ctfc.cat Aquest concurs es realitza en el marc del projecte Sylvamed. Aquest projecte transnacional, liderat pel CTFC, s’emmarca dins el Programa MED i rep el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Per a la realització del concurs, es compta amb la Col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. S’adjunta imatge d’exemple del Pinar de Soria, i l’enllaç a la pàgina del bosc d’Oma, a Biscaia (http://www.youtube.com/watch?v=ZyHxuSHH-uE ) .

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Pinxo Mascle de mida petita, té 4 anys i és molt simpàtic, graciós i dolç, també és molt juganer. 13


Vall de Lord

Montse Riu

Durant aquest dies s’està duent a terme la Festa Major de La Coma. Aquesta consta de dues parts. La primera part va ésser els passats dies 15, 16, 17 i 18 d’agost i els actes es realitzaren al nucli de La Coma. La segona part tindrà lloc el proper cap de setmana, dies 24, 25 i 26. Cal destacar la important presència de gent als actes que ja s’han dut a terme. La festa s’obria el passat dia 15 amb un bonic i acolorit espectacle de batukada, per continuar amb la tradicional festa de l’escuma. A la tarda els actes Estelada al Campanar eren un concurs de truites, on es van poder veure truites amb diferents ingredients i diferents formes, ja que hi havia premi per les més bones i també per la més ben presentada. També es va fer un concurs de dibuix infantil i al vespre venia l’acte més multitudinari: el famós i ja tradicional Sopar Popular a les Fonts del Cardener. Altre cop es van superar les expectatives i els càlculs d’assistents de l'organització. En aquesta ocasió s’acabaven venent 1280 tiquets més els sopars de totes les persones que preparen l’organització del mateix, que són al voltant d’una cinquantena. En aquesta ocasió el sopar popular va comptar amb la presència del delegat del Govern a la Catalunya Central, el sr. Jordi Moltó. El temps i la temperatura van ser fantàstiques, cosa que va fer que la festa a les Fonts s’allargués fins passada la mitjanit. Fi de festa amb ball discoteca. Durant aquest dia també es va fer la penjada de l’estelada al campanar de l’Església, igual com s’havia fet al campanar de Sant Llorenç de Morunys. Dijous, dia de Sant Roc, missa i benedicció del pa en honor del Sant. A la tarda, campionat de botifarra i de ping-pong.

Un altre dels actes que compta amb més presència de públic és el concert del Pont d’Arcalís: La carpa situada a la zona de la Piscina quedava plena de gom a gom per sentir les tradionals cançons interpretades. A mitjanit, ball de festa Major amb l’orquestra Golden Resort i fi de festa altre cop amb ball discoteca. El divendres començava amb futbol infantil i a migdia s’inaugurava l’exposició "Sant Sadurní de la Pedra: passat i futur", exposició organitzada per l’Associació Cultural Vall de Lord. Aquesta, tal i com el seu nom indica, tracta del passat de l’Església de la Pedra, i també es poden veure planells de les obres que estan pendents de realitzar. Podria ser que aquestes es comencin abans de finalitzar l’any. Aquesta exposició romandrà oberta fins a final de mes. A la tarda, el torn era pels més menuts, amb l’espectacle infantil a càrrec de ¾ de 15 i la xocolatada. La nit, l’obrien un grup de versions, La Banda del Sr. Paranoia i finalment, com cada dia, ball discoteca. Dissabte i últim dia d’aquesta primera part de festa xerrada amb la sra. Elvira Anducas: "Som concients de la nostra alimentació?". A la tarda, partit de futbol, es va poder realitzar un triangular. L'última nit, l’obria el futbolí infantil i la cantada d’havaneres a la plaça Major, amb el grup La Marinada, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. Ja com a últims actes del dia, campionat de futbolí per adults i ball discoteca. Tal i com també va ocórrer a la festa Major de Sant Llorenç de Morunys, el temps va acompanyar tots els actes, cosa que feia que comptessin amb molta assistència. La segona part de la festa els actes es traslladen al Port del Comte. Allí tot comença el divendres dia 25 amb una Ruta de Tapes del Contraban, ruta que recorrerà els diferents establiments col.laboradors. El dissabte, la tradicional Caminada, caminada apta per totes les edats i amb petit esmorzar a l’arribada. Al migdia, balls de Zumba al Sucre i, a la tarda, dedicat als nens, espectacle infantil a càrrec del Lluís Atcher i inflables al Camp de Golf. Campionat de botifarra al Bar el Kau i, ja per finalitzar el dia, ball de Festa Major amb el Joan Vilandeny a l’Hotel Golf. El diumenge, mercat de 2a mà a la Plaça Porxada i exposició dels treballs de pintura.

Imatge general del sopar 14

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Festa Major de La Coma


Vall de Lord

Montse Riu

Festa de l'escuma

Campionat ping-pong

Responsables de les begudes del sopar popular

Campionat de botifarra

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Servint el sopar amb la presència del sr. Jordi Moltó

Els nois dels préssecs del sopar popular

Inauguració de l'exposició

Cremat de rom

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Truita amb millor presentació 15

Truita guanyadora per gust


Vall de Lord

Montse Riu

Festa Major de Guixers Els dies 14 i 15 d’agost, Guixers celebrava la seva festa Major Els actes començaven el dia 14 al vespre amb una cantada d’havaneres i un cremat de rom amb el grup Xató. El diumenge, missa solemne de Festa Major. A la sortida, ballada dels gegants acompanyats pels grallers, coca i barreja

Gegants i grallers- foto arxiu

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

per a tothom. A la tarda, Gran Ball de Festa Major amb el Josep i la Iolanda a la plaça de l’Ajuntament. Guixers també va gaudir de molt bona assistència de públic i el temps també va ser del tot favorable.

Paella de germanor El Club de jubilats de l’Arcada celebrava el passat 5 d’agost la tradicional Paella de Germanor a les Fonts del Cardener. Es tracta de la sisena ocasió que la celebren. El menú constava de poti-poti, paella mixta de carn i peix i pastís d’aniversari acompanyat de pa, vi, aigua i cava. Tambá algun cafè i raig. Es varen reunir uns 50 comensals per gaudir-ne. Per disfrutar encara més de la festa, acompanyament musical amb els acordionistes de la Vall. Tot per un preu de 15 euros els socis i 17 els no socis. Per a la realització d’aquest acte compten amb la col.laboració de l’Ajuntament de La Coma. 16

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Vall de Lord

Montse Riu

Bitlles catalanes L’Associació de bitlles de la Vall de Lord promoguda pel Club de Jubilats i Pensionistes de l’Arcada va organitzar el passat dia 10 d’agost i dins dels actes de la Festa Major de Sant Llorenç de Morunys un campionat de bitlles catalanes. La tirada va tenir lloc a la zona de la Plaça del Mur on hi tenen una petita zona habilitada. Es va dur a terme a les 7 de la tarda. Van comptar amb la col.laboració de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i també amb la presència del regidor d’esports del mateix Ajuntament.

Vall de Lord

Des del campanar

Jordi Xandri

Les soviètiques pujaran a Busa Com cada, any a Sant Llorenç de Morunys, el primer cap de setmana de setembre, les soviètiques tornaran a veure la llum del dia

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El dissabte dia 1 a les 7 de la tarda començaran a escalfar motors amb el ja tradicional passacarrers, que deixarà el casc antic del poble ben perfumat d’olor a gasolina mal cremada i farà sortir de les seves cases tots els curiosos en sentir el soroll d’aquestes antigues motos de la marca Rieju de 49cc tan estimades per molts a la Vall de Lord. L’endemà al matí, aproximadament a dos quarts d’onze i després d’un bon esmorzar, les Soviètiques i els seus pilots prendran la sortida cap a la serra de Busa per vint-i-unè any consecutiu. En arribar a Busa, concretament a la casa del Cal Rial, es durà a terme un merescut dinar per tal d’agafar forces abans d’afrontar la dura i perillosa baixada de retorn al poble.

Mn. Besora

Sant Lleïr de Casabella El diumenge 26 d’agost, Missa a la capella de Sant Lleïr a 2/4 d’11 del matí. A la sortida, coca i beure per a tothom.

Campanya “Entre tots i per tots” Aquets dies de Festa Major, hem iniciat la campanya per recollir fondos per les obres del temple parroquial. El total recollit ha estat de 1.451,52 euros. Gràcies a tots per la vostra generositat. Recordem que aquestes col·lectes per obres es repetiran els primers caps de setmana de cada mes. Els sobres que trobareu als cancells es poden fer servir sempre, sense esperar la data de primeries de mes. En aquests casos, només es comptabilitzaran, per obres, els diners que vagin en sobres. Trobareu també anotats en els mateixos els números de dos comptes bancaris, per si preferiu emprar aquest sistema. “ENTRE TOTS...”

Concerts al temple parroquial Dia 25, a les 18 h. últim concert d’aquest mes d’agost, i aquest organitzat pels Amics de l’Orgue.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

17


Celebracions

Comunitat de veïns “Edif. Piscis”

Sopar dels "Piscis"

El passat divendres 17 d’agost els propietaris de l’edif. Piscis de l’Avinguda del Pont van celebrar com cada any, un sopar a la plaça de l’edifici. Es va gaudir d’un vespre calorós, amb un ambient agradable, ple de rialles, de bromes, de xerrades de temes polítics, crisis, i de tot en general... Esperem tornar a gaudir de la vetllada l’any que ve.

Música

Miquel Manzano

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Akústix ofereix un bon concert a la plaça de l'Ajuntament La formació solsonina Akústix va oferir dissabte passat al vespre un bon concert a la plaça de l'Ajuntament. Una cinquantena de persones van seguir una actuació de música íntima i acústica. M. Teresa Gonzàlez, Mònica Mendoza i Marc Montraveta van amenitzar una vesprada molt calorosa a Solsona.

18

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Madrona

Els passats dies 12 i 15 d’agost es va celebrar la festa major de Madrona (Pinell del Solsonès) El diumenge, dia 12, a les 4 de la tarda es va disputar el XIIè concurs de botifarra, els guanyadors del qual van ser els següents: Jordi Call i Miquel Cases en primer lloc, Sisco Codina i Isidro en segon lloc, i Joan Solé i Francisco Llordés en tercer lloc. A les 5 de la tarda es va fer una tirada de bitlles, organitzada pel Club Estel de Solsona, en la qual hi participaren 3 equips i s’entregà els trofeus a: Madrona, Club l’Estel i Infantil. A les 8 del vespre començà el ball, amenitzat per Ramon Espuga. Hi hagué servei de bar i entrepans i cava gratuït per tothom. També es va fer el sorteig d’una panera, un

Eucaristia

lot d’electrodomèstics i un lot de productes del Museu de la Moto de Bassella. El dimecres, dia 15, es va fer la celebració de l’Eucaristia i en sortir es repartí el pa i s’obsequià amb coca i barreja a tots el presents. Es féu, també, el sorteig d’una panera, un pernil, un lot Repsol, i lot de cava. Cal remarcar la gran assistència de públic en tots els actes i agrair la col·laboració a tothom que, d’una manera o altra, va fer possible aquesta gran festa. Us esperem l’any que ve!

Bitlles

Els números del sorteig van ser:

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dia 12 1r. premi: 0582 2n. premi: 0104 3r. premi: 1691 Dia 15 1r. premi: 4526 2n. premi: 0365 3r. premi: 1323 4t. premi: 4210 Botifarra

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

19


Celebracions

Pere Jaray

Sant Roc, en un altre lloc El dia 16 passat es va celebrar la festivitat de Sant Roc, patró del barri de Sant Roc de Solsona (segons Regió 7). En un altre indret, també es va celebrar aquesta festivitat: ALBELDA de la Llitera. És una petita població de la Franja, a la província d’Osca, entre Tamarit i Alfarràs. Compta amb 839 habitants (cens del 2011) i la categoria de Vila des de la dècada del 1620 al 1630. Està sota l’advocació de tres sants: Sant Vicenç i Sant Sebastià, a l’hivern, i Sant Roc, a l’estiu. Ara s’ha commemorat l’últim.

A l’Ermita de Sant Roc, que dóna nom a una Partida del terme, es fa una Missa a les 9 del matí, tot seguit es dóna, a tothom que en vol, coca i xocolata (de fórmula magistral de Juanito “el Pastelero”) i tot seguit les curses de L’Aigüera i la Pallera. Aquestes es fan en diverses categories d’edats i per sexes (a partir de 12 anys). Els premis són d’allò més curiós: PRIMER, un conill. SEGON, una llonganissa tendra, en forma de collar. TERCER, un os de pernil (garró, segons els locals). ÚLTIM, Meri Martín (1a), Lluís Villaró (2n), Pablo Jaray (assistent), Pilar Jaray (1a), una ceba. Núria Jaray (assistent) i Laia Villaró (1a) Ent re els pa r t icipants hi va haver membres de fa m ílies a r relades a Solsona: els Jaray i els Villaró- Mar tín. Es van g uanyar 3 conills (Laia Villaró, Pilar Jaray i Meri Martín) i una llonganissa tendra (Lluís Villaró). A les fotos podeu veure els llocs d’honor i els seus protagonistes amb els trofeus, a més de la claca nombrosa que els va recolzar. Aquesta Festa tan tradicional i animada gaudeix d’una gran assistència de públic, tot i ser dia laboral en poblacions properes. Al passeig de la Vila també es fa la Cursa del Gall (infantil i Open) amb diversos premis en espècie i en metàl·lic (aquest any s’ha fet una capta per col· laborar en les despeses de Família Jaray (Pere i Claustre. Vicmel i Pepi. Tono i Mapi, Sofia, Pilar i Núria. Javi i Mamen, Pablo i Álvaro) i família Villaró Martín (Meri, Lluís i Laia) l’operació d’un atleta). 20

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Ermita de Sant Roc (Albelda-Osca). La Pallera, al fons. L'Aigüera, al sembrat. La meta, indicador de l'esquerra


Celebracions

Càmping El Solsonès

25 anys del Càmping El Solsonès

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Fa un quart de segle que la família Guixé i Corominas van retornar als orígens solsonins. Per a molta gent fou una novetat i també una certa alarma el fet de retornar a Solsona per instal·lar-hi un càmping. Alarma perquè el 1987 a Solsona, molta gent no entenia, ni sabia què era un càmping ni per què, com i quan podria ser útil, necessari i rendible un tipus de negoci així en una comarca que vivia d’esquena al turisme. Tot i així alguns amics solsonins van creure i confiar en aquella aventura. Moltes coses han canviat. L’experiència ha valgut la pena, doncs el mencionat negoci ha anat aguantant fins a complir 25 anys. Una majoria d’edat prou madura per poder afirmar que la idea, el projecte, l’empenta i també els riscos i maldecaps han donat el seu fruit. Els començaments van ser durs, però ben aviat els visitants van apreciar l’entorn i la tranquil·litat. També la cuina

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

21


Celebracions

Càmping El Solsonès

de la Teresa, de proximitat, honesta i natural. El 1992 el càmping creix i s’amplia, amb noves places de mòduls, un espai verd per a tendes, nous serveis i bungalows. Des d’ençà, sempre s’han anat endegant millores i invertint en nous serveis. El Càmping el Solsonès és un dels dos únics de primera categoria de la província de Lleida i que té el programa i distintiu de qualitat ambiental EMAS de la Unió Europea. Cal recordar que va ser la primera empresa de tota la demarcació a aconseguir-lo, ja que des de sempre ha treballat amb consciència pels valors mediambientals. Aquest llogaret, a dos quilòmetres de Solsona, s’ha posicionat com una empresa capdavantera del sector aportant una mitjana anual de 14.400 pernoctacions estables sense comptar les puntes d’estiu o turistes de pas que en són unes quantes més. Hi ha dies que fins i tot esdevé el segon nucli més poblat de la comarca. Durant aquests 25 anys han pernoctat més de 360.000 persones, la majoria de les quals han esdevingut les mateixes que han repetit vacances, estades d’hivern i esquí, d’estiu, tardors de boletaires o també temporades anuals pujant els caps de setmana. Les xifres parlen per si soles. El que començà amb interrogants i una relativa experiència ha esdevingut una empresa turística més que consolidada.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

De fet, els càmpings són petits nuclis i espais turístics on s’hi veu reflectida la majoria de la societat actual. La multiplicitat d’usuaris és en si un petit poble, la característica del qual és que els seus habitants hi gaudeixen del lleure, no pas del treball. Un espai que, a més, crea lligams amb l’entorn, amb altres serveis turístics, amb els comerços de proximitat, amb el patrimoni cultural i natural tant i tant ric a casa nostra. Aquests lligams, segons la família Guixé-Corominas, és el que més els ha enriquit professionalment. Usuaris que han esdevingut amics, altres que han esdevingut solsonins i un llarg etcètera

22

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Celebracions

Càmping El Solsonès

d’experiències. No totes positives, ja que el tracte amb públics diversos requereix de molta mà esquerra i gestió diària, però que a fi de comptes, ha esdevingut constructiva. Una de les satisfaccions més grans –explica la Teresa Corominas- “és haver retornat a Solsona amb una ocupació que ha permès donar vida i activitat a la meva ciutat i comarca a l’hora que hem intentat oferir instants de gaudi i felicitat als nostres clients”.

en homenatge a la Teresa i el Joan, fundadors de l’empresa. La visita d’antics clients, treballadors, usuaris, amics i amigues, vinguts expressament, també fou gratificant i símbol de molts bons records. El camí recorregut ha estat important, però els reptes actuals i de futur són ben presents en un sector que encara pateix una manca de suport sobretot a les nostres contrades. Però el més important és seguir treballant per una qualitat d’allotjaments que sigui sensible al nostre entorn, al nostre patrimoni que ho és tot: cultura, natura, història, esport, gastronomia, lleure, etc. Per aconseguir-ho i evitar possibles deslocalitzacions, es necessitarà més esforç i cada cop més complicitats públiques i privades, a voltes difícils d’obtenir. Esperem poder comptar amb el Càmping El Solsonès 25 anys més amb les ganes i la il·lusió de l’inici. Aquell esforç per plantar mil arbres que més aviat semblaven escuradents, ha de servir per construir encara molts més dies de gaudi i plaer als nostres visitants i ciutadans.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Bona feina! i per molts i molts anys!

Per celebrar-ho, el Càmping ha ofert una setmana especial d’actes de lleure i commemoratius. A banda de la seva programació estiuenca habitual amb activitats per totes les edats, la setmana del 13 fins al 19 d’agost ha estat plena de vida: concerts al vespre, espectacles infantils, cinema a la fresca, tallers pels adults i els infants, competicions esportives, etc. I per culminar la celebració, el dia 18 fou un dia complert, una gran Festa Major, amb xocolatada, una paellada popular per més de 500 persones, la festa de la cervesa, passa carrers i ball de gegantons, ball de nit i la brillant actuació de l’amic Pere el Mag. El moment més emotiu fou la descoberta d’una placa

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

23


Oliana

Marcel Ribera. Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Detalls fotogràfics de la Festa Major (II) Un any més hem celebrat la nostra Festa Major Amb aquesta segona part del resum fotogràfic, posem punt i final a la festa de la Patrona de la Vila fins l’any vinent

Detall de la Trobada de col.leccionistes de plaques de cava

XXII Trobada Gegantera. Un dels gegants portant una batedora Taurus en el 50è aniversari de l’esmentada empresa.

XXII Trobada de Puntaires

Exposició “Calendaris dels Pagesos”

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Havaneres amb el grup Terraferma

Pedalada popular. ACO

24

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Oliana

Marcel Ribera. Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Els nans abans de començar la cercavila

Guia de serveis AUTOMOCIÓ Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BARS - RESTAURANTS Restaurant Càmping El Solsonès.......973 48 28 61 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

construccions metàl.liques La Farga del Solsonès, SL Ctra. C-55, km. 78,5 - Pol. Pronisa - 25280 Solsona 973 48 01 51 - Fax: 973 48 05 69

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PINTURES Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66

PERRUQUERIES Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Albert Mas Borés - 5 places Servei 24 hores...............661 84 84 45 - 689 13 08 08 Taxi A l'hora Higueras - fins a 8 places Servei 24 hores....................................... 630 82 16 52 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h.............................................. 608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

25


L'Ateneu

Sol del Solsonès La bona gent de la Vall de Lord solidaris amb el Sol del Solsonès

26 d'agost

Gran dinar buffet lliure

IV Nit Literària i Musical de la Vall de Lord

Al local de l'Ateneu, per a més informació o apuntar-vos-hi, dirigiu-vos al local mateix.

(Sant Llorenç de Morunys, La Pedra i La Coma i Guixers)

23 de setembre

25 d’agost de 2012 a les 22 hores al centre de Sant Llorenç de Morunys. Anem-hi tothom!!! Ajuda’ns a ajudar!!!

Gran sardinada a Llançà

Actuaran els següents artistes: - Emília Drets (poesia) El porró català. - Maria Cases (poesia) Amor de mare. - Josep M. Tristany i Joan Muntada, dues peces d’acordió Cànon i Levando anclas. - Maria Graus (poesia) Mare, si fos mariner de Miquel Martí i Pol, l’acompanya amb l’acordió Joan Muntada. - Josep Casas (acordionista de la Vall) L’hereu Riera; dansaires Imma i Gilbert. - Ramona Coma interpreta una Cançó de Màrius Torres.- M. Lluïsa Melet (cant) i Marina Vallcorba (piano), professora de piano de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Menta i Farigola d’Eduard Toldrà i Panis Angelicus de César Frank. - El Sol Canta Chopsticks de Lulli i Serra del Verd, Cardener, Busa i Bastets - El Perxe Teatre amb M. Rosa Gost i Joan Herrada Diàleg de campanars de Mn. Cinto Verdaguer. - Ariadna Ribot i Porti Someone like you, acompanya al piano M. Eulàlia Portí i de Ballabriga. - Duet Flauta-violí, Ariadna Ribot i Porti (flauta) i Enric Ribot i Portí (violí). - Cànon de Pachebel per flauta, violí i piano. M. Eulàlia Porti de Ballabriga al piano. - Grup de Country amb dos balls. - Antoni Besora i Emília Drets (Diàleg molt interessant). Fins que l’AMOR ens separi. - Coral Morunys amb dues cançons.

Club Estel Visita al santuari de Torreciudad El dia 30 de setembre el club de jubilats Estel us proposa un viatge a Torreciudad, prop de Barbastre (Osca) i visitar el conegut Santuari que data del segle IX. El preu serà de 18 euros. Per apuntar-vos-hi i per a més informació pregunteu per la Montserrat Seuba, presidenta del club Estel.

Noies de calendari Ja ens han confirmat la reserva d’entrades per veure aquesta obra el diumenge 16 de setembre al teatre Poliorama de Barcelona. Demanem a les persones que s’hi vulguin apuntar que passin pel local del club com més aviat millor, ja que ens posen com a data límit pels abonaments la primera quinzena d’agost.

Venda d’entrades anticipades a l’oficina de turisme de Sant Llorenç de Morunys i mitja hora abans de la funció al Teatre Municipal

Avisos AEiG Pare Claret: Inscripcions obertes!

Festa social de la Societat de Caçadors Esportius de Solsona i Comarca

Si vas néixer l’any 2006 o abans i tens ganes de venir al cau el curs que ve, no badis i segueix les instruccions següents: - Passa per Cal Davesas de l’11 d’agost al 16 de setembre. - Omple una butlleta amb les teves dades. -... i posa’t a punt per l’octubre!!

Com és habitual, cada any la nostra societat té previst el proper diumenge dia 26 d’agost celebrar la seva festa social per tots els socis i acompanyants. El lloc serà al local social de Castellar de la Ribera a les 14h. Tothom que hi vulgui assistir cal que truqui als següents telèfons per tal de poder fer la reserva: 616 97 43 94 973 48 38 16. Us hi esperem.

Els més petits cal que tingueu en compte que les places són limitades i s’assignaran per ordre de preinscripció. Per més informació us podeu posar en contacte amb nosaltres al 696 79 23 13 o al 690 37 34 59. 26

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Presenten l’acte: Montse Fruitós i Judit Llohis. Inauguració de l’acte a càrrec de Maria Pintó, presidenta de l’Arcada. Cloenda a càrrec del Sr. Enric Roures, alcalde de Sant Llorenç de Morunys i el Sr. Enric Serra, president del Sol del Solsonès

Excursió a Llançà amb visita guiada per la zona. A les 2 de la tarda, un bon dinar: Entremès, fideuà, fregit de peix, postres, pa, vi, copa cava-cafè i gotes. Després de dinar ballarem una estona. Preu soci: 45 euros. No soci: 48 euros. Per a més informació i per apuntar-vos-hi, al local de l’Ateneu.


Sol del Solsonès

Fotos: Lluís i Xavi

AIMS visita el Sol El Sol del Solsonès va rebre el passat dilluns 13 d’agost a les 17 hores la visita dels membres de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS). Com ja s’havia fet en anys anteriors, els músics de l’Acadèmia varen tenir la sensibilitat d’oferir-nos un meravellós concert, dirigits per Peter Thiemann, director artístic.

Els músics i intèrprets venien de diferents països del món: Palestina, Japó, Veneçuela i Catalunya. Va ser un concert intens i emotiu, finalitzant amb El Cant dels Ocells de Pau Casals. En la cloenda el president, Enric Serra, va obsequiar als membres d’AIMS amb una medalla feta amb ceràmica al Sol. Volem donar les gràcies a aquests formidables músics i als organitzadors de l’acte per comptar any rere any amb el Sol del Solsonès. Amb fe i esperança, fins l’any que ve.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Donatiu de l'ajuntament de Lladurs El passat dilluns 13 d’agost el Sol del Solsonès vàrem anar a l’Ajuntament de Lladurs on vàrem ser rebuts per la seva secretària, M. Montserrat Barant. Al poc temps d’arribar-hi vàrem rebre una trucada del senyor alcalde, Joan Vilà, el qual ens va comunicar que li era impossible rebre'ns ja que es trobava lluny del municipi. Tot seguit la secretària ens va fer donació de dos xecs, corresponents a l’any passat i enguany, per ajudar-nos a tirar endavant el Projecte del Sol del Solsonès. Cal remarcar la col·laboració i la sensibilitat de l’Ajuntament de Lladurs per ajudar-nos. Hem de saber compartir aquesta responsabilitat entre tots amb fe i espererança, per seguir aquests bons camins i especialment millorar la qualitat de vida d’aquests col·lectius. La salut mental i les addicions són a l’abast de tots. Moltes gràcies per tot.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

27


Llar-residència AMISOL

El passat 15 d’agost els nois i noies de la Llar-Residència de l’Amisol vam poder gaudir d’un concert musical de molt nivell, interpretat per cinc alumnes de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS): l’Andreu (Solsona) amb el violí acompanyat de l’Eugenia (EUA) amb el piano, la Simone (Suïssa) amb el violí i el Torn (Japó) i el Johann (Sudàfrica) amb violoncel i el contrabaix. Volem destacar que tot el grup es va desplaçar fins a la nostra Llar per fer-nos gaudir de la seva música, que ens va arribar molt i que ens va fer viure moltes emocions. Cada any l’AIMS ens obsequia amb la seva presència i des d’aquí volem expressar el nostre més sincer agraïment per aquests concerts tan motivadors per a nosaltres, que a la vegada ens aporten molts coneixements i ens ajuden a desenvolupar la nostra sensibilitat artística. Així doncs, un any més, MOLTÍSSIMES GRÀCIES i esperem tornar-vos a veure l’any que ve.

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repeticions dissabte i diumenge a les 4 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a la 1 del migdia Engresca’t a parlar bé el català (Xarxa COM Ràdio): de dilluns a divendres a les 10 del matí Camins: dissabtes a les 12 del migdia (repetició dijous a les 11 del matí) Electrozona: dimecres a 2/4 de 10 del vespre (repetició dissabtes a 2/4 d’11 de la nit)

Entre Tots: dissabtes a les 10 del matí (repetició dijous a les 5 de la tarda) Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres i diumenges a 2/4 d’11 de la nit El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició diumenges a les 10 del matí) Parlem de Pilotes: divendres a les 6 de la tarda (repetició dilluns a les 11 del matí).

El Vespre: divendres a 2/4 de 9 del vespre (després d'El Rebost dels Contes) (repetició dilluns a les 5 de la tarda) En Femení: dimecres a les 11 del matí (repetició diumenge a les 5 de la tarda) Retransmissió dels plens municipals: quan s’escaigui En Guàrdia (Catalunya Ràdio): dimecres a les 5 de la tarda (repetició divendres a 2/4 de 12 del migdia)

Més informació a: www.solsonafm.cat, http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter - 973 48 42 25 - info@solsonafm.cat 28

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Concert de l’AIMS a la Llar-residència de l’Amisol


AIMS

Opinió

www.aims.cat

AIMS, la cloenda

AIMS enguany ha tornat a la “normalitat”

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L’última actuació dels alumnes d’AIMS va ser aquest diumenge dia 19 d’agost amb el seu concert de cloenda al Teatre de Solsona. Des del dia 8 d’agost, 55 alumnes de 21 nacionalitats diferents s’han trobat a Solsona per rebre classes magistrals de violí, viola, violoncel, contrabaix, improvisació, música de cambra i orquestra de cambra de la mà de professors que són solistes a les millors orquestres europees. Enguany, l’AIMS Festival ha ofert un programa de 26 actuacions. Unes han estat a sales de concert habituals com el Teatre de Solsona, la Col·legiata de Cardona, el Teatre de l’Amistat de Mollerussa o les esglésies d’Olius, Sant Llorenç o El Miracle. Els concerts del cicle AIMS Social han dut la música de l’Acadèmia a centres per disminuïts psíquics, per drogodepenents o a residències de la tercera edat. Amb l’AIMS al Carrer, els alumnes han tocat al casc antic de Solsona gratuïtament i han fet arribar la seva música a tots els racons del poble.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Josep Ma. Massegú i Assumpta Blanch - Amics d’AIMS

29

Un cop travessada la festa del desè aniversari, AIMS ha tornat a la “normalitat”. Subratllem aquests mots de Peter Thiemann, pronunciats en el discurs d’inauguració del Festival d’AIMS al Teatre Comarcal de Solsona. No podem més que treure’ns el barret davant del concepte que l’Acadèmia té de la normalitat: més de trenta concerts i dues conferències en dotze dies, que comporten expansions d’AIMS des de Solsona, a Lleida, al Bruc, Igualada, Mollerussa, Sant Llorenç de Morunys, Sant Esteve d’Olius, Cardona i al Miracle... Un nivell d’exigència altíssim. Una sèrie d’interpretacions magistrals. Una organització i presentació acurada, fins el darrer detall. Deu ser normal, doncs, també, que tothom s’hi faci sense reserves, donant suport a aquest esdeveniment solsoní que travessa totes les fronteres: direcció, professors, alumnes vinguts de més de vint països diferents, els amics d’AIMS, el públic que estima la música, les institucions oficials i privades. Cal remarcar que estem particularment contents de la recuperació del suport del nostre Consell Comarcal. Estem ben segurs que si el concepte de normalitat que pregonen la bona gent de l’Acadèmia, fos el pa nostre de cada dia del nostre petit i estimat país, no ens trobaríem en aquest moment d’impàs, convivint només que amb vaques malaltisses i primes. Pensem que aquesta normalitat és a la que es referia en Pep Guardiola amb aquelles famoses paraules: “si ens llevem d’hora, molt d’hora i cadascú fa la seva feina amb passió i el màxim de bé...”. A algú li va semblar frustrant que una de les proves reina de les olimpíades, la dels cent metres lliures, durés poc més de nou segons. També recordo a un bon pintor, que havia aconseguit fer caricatures i retrats de nivell en poc més d’una hora, al que algú li havia qüestionat el preu, perquè significava que cobrava molt en una hora; la resposta de l’artista va ser que per fer aquella feina en tan poc temps havia hagut de treballar intensament milers i milers d’hores, així com estripar una muntanya de proves i papers. El mateix passa amb la música, i amb gairebé tot, que la flauta no sona per casualitat. Un concert d’una durada de poc més d’una hora, significa hores i hores de treball, de sacrifici i de constància. Molta feina amagada, a l’ombra que no es veu -possibilitat d’accidents, com el de l’excel·lent pianista d’AIMS, la Seon-hee, que per culpa d’una tendinitis no ha pogut ser-hi present aquest any. Tanmateix, el mestre Johannes Geffert, ens ha demostrat que, quan tots els fils estan ben lligats, en aquesta “normalitat” també hi ha lloc per a la improvisació. I aquesta és la “normalitat” que hauríem de portar a terme cadascú i entre tots. Tot això ens fa valorar i admirar molt més la gran feina que porta a terme cada any, l’Acadèmia Internacional de Música del Solsonès. Els onze anys continuats, d’aquest esdeveniment, no ens deixen pensar el mes d’agost solsoní sense aquesta mena de primavera musical en plena canícula de l’estiu. Ens en felicitem, un any més. I que sigui per molts anys!


Astronomia

Obra Social CatalunyaCaixa / Redacció

La solsonina Marta Puig participa en una expedició astronòmica a Groenlàndia Els estudiants estan realitzant el segon any del Programa Joves i Ciència

Joves i Ciència El Programa Joves i Ciència neix l’any 2007 (enguany se'n celebra la cinquena edició) amb l’objectiu de potenciar l’interès per la recerca científica entre joves estudiants. El programa es dirigeix

Marta Puig (4a per l'esquerra a baix)

L’expedició “Ruta de las Estrellas” organitzada per l’associació científica Sheilos estudiarà les aurores boreals fruit del 24è període de màxima activitat solar que s’iniciarà aquest estiu a aquells joves que tenen unes certes inquietuds per a la ciència, però sobretot als que mostren interès i tenen curiositat per la ciència.

El programa s’estructura en tres grans fases: E2C3-MónNatura Pirineus En aquesta primera fase els estudiants, que han superat el procés de selecció (aproximadament uns 50 cada any), tenen un primer contacte amb la recerca científica al MónNatura Pirineus, l’equipament que la Fundació té a les Valls d’Àneu. Durant 13 dies – del 25 de juny al 7 de juliol de 2012- han estat treballant intensament en un projecte científic, alhora que conviuen amb altres estudiants integrants del programa i aprenen dels investigadors que lideren els projectes. El professorat que acompanya els estudiants en aquesta estada és un dels punts diferencials de l’experiència. Es tracta de científics actius que treballen en 30

els camps dels projectes que es proposen, són investigadors que viuen el dia a dia d’un laboratori. E2C3-Centre Recerca Els joves tenen l’oportunitat de fer una estada a centres de recerca de reconegut prestigi o bé participar en un programa internacional de ciència. L’expedició “Ruta de las Estrellas” s’emmarca dins d’aquestes Estades. E2C3-Cerca En aquesta última fase els estudiants continuen tenint experiències en programes internacionals de ciència o bé en centres de recerca locals. És molt semblant a la fase anterior, però amb la diferència que en aquesta ocasió són els propis estudiants els que han de buscar el seu propi projecte d’investigació. Podeu trobar més detalls sobre el Programa Joves i Ciència a: http://jovesiciencia.catalunyacaixa.com

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dos participants del Programa Joves i Ciència de la Fundació CatalunyaCaixa participen, aquest estiu, en una expedició astronòmica, que té per objectiu observar les Aurores Boreals des del sud de Groenlàndia. Els estudiants catalans són la Marta Puig, que començarà segon de Batxillerat a l’escola Arrels II de Solsona, i el Quim Llorens, que cursarà també segon de Batxillerat a l’escola IPSI de Barcelona. Els dos estudiants van iniciar la participació en el Programa Joves i Ciència a les E2C3-MónNatura Pirineus l’any passat i van participar en el projecte “Iniciació a l’astronomia, l’astrofísica i al disseny de missions espacials” a les E2C3-MónNatura Pirineus. Aquest estiu, dins el marc de la segona fase del programa, les E2C3-Centre Recerca tenen l’oportunitat de participar en aquesta expedició. L’Expedició “Ruta de las Estrellas” es farà entre el 20 i el 29 d’agost, coincidint amb la màxima activitat solar, i també hi participaran estudiants de les Canàries i Extremadura. Totes les previsions indiquen que a final de l’any 2012 el sol entrarà en el 24è període de màxima activitat i això permetrà veure amb molta intensitat les aurores boreals. L’expedició serà liderada per científics i professionals de l’Associació canària Shelios. La “Ruta de las Estrellas” neix com un projecte que barreja ciència i aventura. Durant l’expedició els estudiants participaran en una expedició científica i participaran també en un entrenament d’habilitats emprenedores. Tota l’expedició es podrà seguir en directe des de www.sky-live.tv i des de la pàgina de Facebook Ruta de las Estrellas: http://www.facebook.com/pages/LaRuta-de-las-Estrellas/122605831142999


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Estic molt content d’haver arribat a les 100 actuacions..." Marc Anglarill, cantant

Aquest dissabte dia 25, el jove cantant solsoní Marc Anglarill cumplirà 100 actuacions. Per celebrar l’esdeveniment es durà a terme un sopar, obert a tothom, al restaurant Sant Ponç a les 9 del vespre, que precedirà la seva actuació, que està previst que comenci cap als volts de les 10 de la nit Tot i ser tan jove ja has arribat a les 100 actuacions... Estic molt content d’haver arribat a les 100 actuacions. Porto una mica més d’un any i mig fent actuacions. De moment em va més bé que l’any passat i espero que pugui anar a millor. Com celebraràs aquesta fita? Demà dissabte faig una festa. Fa uns dies vaig estar contant les actuacions i vaig veure que la número 100 coincidia amb l’actuació de demà a Sant Ponç. Llavors vaig pensar que havia de preparar alguna cosa per destacar aquesta fita. Hi haurà diverses sorpreses i novetats perquè la gent s’ho pugui passar molt bé.

Sopar-ball amb Marc Anglarill Celebració 100 actuacions

Dissabte, 25 d'agost a les 9 del vespre Restaurant Sant Ponç - Reserves: 973 48 18 58 L’any passat vas participar al concurs de Festa Major, Músics al Carrer. Què tal va anar l’experiència? Va anar bé perquè em vaig donar a conèixer, però no gaire perquè vaig passar molts nervis. La gent està acostumada a uns altres estils més actuals i quan em van veure es van quedar una mica sorpresos.

Alguna anècdota durant aquest temps? M’agrada fixar-me com balla la gent. També alguna vegada m’he trobat que han pujat a l’escenari i m’han agafat el micro per cantar. Però anècdotes ara mateix no en recordo.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

A més de solista, cantes amb alguna orquestra? Estic assajant amb l’orquestra Eivissa de Súria. Aquest estiu he estat molt ocupat i no he pogut estar amb ells. A l’hivern assagem cada divendres. No estic gaire amb ells perquè amb les meves actuacions estic molt lligat, però m’agradaria a la llarga poder fer actuacions amb ells. Els membres de l'Eivissa són unes grans persones, a més és una orquestra que hi havien actuat cantants com el Salva, la Beth. També va ser dirigida pel solsoní Joan de la Rossa. Per mi és un orgull actuar amb ells.

Sembla que l’Ajuntament farà retallades al pressupost pels grups de Festa Major. Penses que una bona solució seria comptar amb grups musicals de la comarca? No. Penso que una bona Festa Major ha de comptar amb bones orquestres. Conec gent que aquell dia venien a Solsona a veure una orquestra de renom, ara aniran a uns altres llocs. Cada any han vingut orquestres bones, de primera fila. Per una Festa Major a un poble tan conegut una orquestra de primer nivell dóna nom a la Festa Major.

Tens pensat gravar un disc? Sí tenia pensat gravar un Cd, però jo he estat ocupat i el que m’ho havia de gravar també i ho deixarem per l’hivern. Vull fer el Cd perquè la gent em conegui bàsicament.

Com et veus d’aquí 10 anys? Si tot va bé m’agradaria continuar al món de la música. Els músics ens estem veien afectats per les retallades en cultura. Els solistes no tant, però les orquestres n’hi ha que han hagut de plegar.

Amb quin estil musical et sents més còmode a dalt l’escenari. Et fa respecte sortir a cantar quan hi ha molta gent? La música llatina m’agrada molt. També molt la cúmbia, el fox i el swing. Els altres estils també m’agraden, però és diferent. A més, faig cançons modernes que em fan gaudir veient com balla el jovent. Al principi em feia respecte sortir davant de molta gent. Ara ja no.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Vols afegir alguna cosa? Vull fer un agraïment als meus pares, als meus avis, a la família en general per tot el que m’han ajudat. Sobretot als meus pares que m’han seguit a tot arreu. Per acabar agrair a totes les orquestres que m’han deixat pujar a cantar. 31


JNC

La JNC continua la seva campanya d’estiu a Solsona Divendres 17 d’agost, la Joventut Nacionalista de Catalunya de les Terres de Lleida va escollir la ciutat de Solsona per continuar la seva campanya d’estiu. Al llarg del matí, militants de la JNC del Solsonès i de la resta de comarques lleidatanes van repartir díptics informatius i ventalls de la campanya al mercat de Solsona. La campanya pretén difondre la vital necessitat del pacte fiscal per acabar amb l’espoli d’Espanya envers Catalunya, xifrat en 16.000 milions d’euros que cada any van a Madrid i no tornen. A la vegada, presenta la hisenda pròpia com a pas previ a l’Estat propi. Al migdia van rebre la visita del President comarcal de Convergència Democràtica de Catalunya i President del Consell comarcal del Solsonès, Joan Solà. La Joventut Nacionalista de Catalunya és una organització política juvenil nacionalista catalana que treballa perquè Catalunya assoleixi la seva independència i que la nació catalana sigui reconeguda com un estat més dins la Unió Europea.

Jordi Oliva - Coordinador Comarcal del Solsonès

Reagrupament Independentista anima a tothom a manifestar-se per la Diada Des de fa uns dies sembla que alguna cosa s’està coent per a la Diada d’aquest any. I no és per menys, la veritat. Els esdeveniments que s’estan succeint des de fa temps han portat Catalunya a una situació insostenible i de la qual molta gent ja es comença a adonar que l’única via de fugida possible passa per l’assoliment de l’estat propi. Mentre els dirigents polítics que manen al nostre país s’encaparren en assolir un pacte fiscal que no té cap possibilitat de ser acceptat a Madrid i que no farà més que allargar l’agonia que patim, entitats com l’Assemblea Nacional Catalana ja s’han encarregat d’afirmar que la Marxa cap a la Independència que es preveu per la Diada d’aquest any és ben bé per això, per la Independència del nostre país, i no pel pacte fiscal com intenten fer veure alguns. Per primera vegada en molts anys s’ha aconseguit que moltes de les entitats que tenen costum de manifestar-se per la Diada a Barcelona vagin darrera d’una pancarta amb un lema unitari: “Catalunya, nou estat d’Europa”. És ben bé una oportunitat històrica per demostrar a la classe política catalana que cada vegada és més majoritari el desig dels catalans i catalanes d’assolir la plena sobirania. Si bé es comença a entreveure que aquesta convocatòria té tots els números d’esdevenir històrica, no per això deixen de ser menys importants els actes a la resta de poblacions catalanes. Iniciatives com les de l’Ajuntament de Solsona de modificar els horaris dels actes a la ciutat per facilitar l’assistència a la gran manifestació de Barcelona demostren que aquesta vegada la cosa va de debò. Des de Reagrupament Independentista del Solsonès fem una crida a tota la gent a no quedar-se a casa i fer veure a la classe política catalana que se’ns fa tard, i tenim pressa. I com bé deia el president Lluís Companys, Catalunya només ens té a nosaltres. Ara és l’hora, catalans i catalanes! 32

Casal Popular la Fura

L’estelada, al balcó! El Casal Popular la Fura i Solsona per la Independència vendrem estelades a la Plaça del Ruc els divendres 31 d’agost i 7 de setembre al matí. També us podreu inscriure al bus que sortirà de Solsona per anar a la manifestació que es farà a Barcelona el dia 11 de setembre, i que organitza Solsona per la Independència. Com en els darrers anys, el Casal Popular la Fura engeguem una campanya per promoure que els solsonins/es pengin l’estelada al balcó per la diada i la Festa Major. Aquest any, a més, us convidem a que quan l’hagueu penjada ja no l’en tregueu més fins a la independència, com una forma de reivindicació més per l’alliberament nacional del nostre poble. Aquesta és una iniciativa que ja es fa visible a molts pobles de Catalunya. Si encara no teniu una estelada al balcó en podreu trobar a la Plaça del Ruc tal com us hem indicat.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Reagrupament Independentista


Solsona x la independència

Opinió

Facilitats per assistir el proper 11-S a la manifestació per la independència L’Assemblea local de l’Assemblea Nacional Catalana, Solsona x la independència, organitzarà autocars per facilitar a tothom que ho desitgi el desplaçament a Barcelona per a poder assistir a la manifestació que, sota el lema “Catalunya el proper estat d’Europa", ha convocat l’esmentada ANC. Els autocars sortiran a les 2 de la tarda de la Central d’autobusos de Solsona i la tornada cap a Solsona serà a les 10 de la nit Les persones que desitgin apuntar-se, cal que s’inscriguin prèviament a qualsevol d'aquests establiments: Perruqueria Adelina, Rellotgeria Ester, Sastreria Davesas, Pastisseria Camps (davant del Caprabo), Oficina del Nucli Antic (pl. Major). El preu del viatge és 10 euros, i teniu de temps fins al 4 de setembre.

www.planetasimi.com

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'acudit del Simi

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

33

Bartomeu Egea

Impost de manteniment No és lògic, ni just, ni natural que els insaciables banquers i caixers cobrin l’il·lícit, amoral i vergonyós impost de manteniment; manteniment de què? Ens penalitzen els números de les llibretes mes a mes perquè manteniu captius els nostres cèntims als vostres nius? Ens apallisseu i sacsegeu el contingut de les llibretes mes a mes perquè nosaltres treballem i sembrem la terra amb la nostra honrada força de treball i us portem la collita a casa vostra neta de pols i palla, perquè vosaltres us enriquiu de forma tan exuberant? Aquest impost no resulta diametralment oposat a la naturalesa dels objectius pels quals els fem tenir captius als vostres enriquits nius? Esperem que es deixi de practicar aquest ignorant impost antinatural que us heu inventat i que va en contra de totes les morals; no s’aguanta de peus. Com es deixa veure, els impositors som terroríficament pacífics i carregats de paciència, no oblideu que sense els nostres estalvis els estómacs de les vostres caixes estarien deserts; amb la boca ben oberta, de genolls i clamant al cel amb els braços oberts. Es veu d’una hora lluny que ens assisteix la divina raó celestial. De veritat de veritat que no és gens de maco que econòmicament sigueu tan agressius amb els que us donem de menjar dia a dia. El nefast i deshumanitzat materialisme sembla que ha penetrat en el vostre cervell i tot és formigó, interessos, interessos i ferro vell. Sincerament, ens heu perdut el respecte i ens preneu el pèl a milers i milers de santa i bona gent.


Sóc persona

Ramon Gualdo

Sigueu on sigueu, veniu a Festa Major

Sergi Ballespí. Doctor en Psicologia

La criança La secció de Global News de l’Ara de dilluns parla d’estils de criança. La criança és important perquè forma la ment. La forma de portar-la a terme, per tant, no hauria de ser indiferent. Criar un fill emocionalment sa, espavilat i feliç no és fàcil. Els pares, en pujar el petit, poden estar més o menys implicats (emocionalment i de facto) i ser més o menys interferidors. Segons la psicòloga del desenvolupament Diana Baumrind, de la Universitat de Califòrnia, els nens més feliços i més desperts tenen pares que no fan per ells el que els propis nens són capaços de fer; i el que els pares fan pels seus fills (és a dir, la forma en què els eduquen, com els ajuden, què els demanen) no ho fan per satisfer les seves pròpies necessitats (que tots en tenim) sinó que ho fan pensant en les del nen. La primera consigna la coneixem: si vols que n’aprengui, deixa’l. Si sempre li ho fas, no tindrà necessitat d’aprendre a fer-ho ell. No li donis peix, ensenya’l a pescar. He arribat a veure casos en què el nen encara no caminava perquè mai no s’havia hagut de desplaçar, i no parlava perquè mai no havia hagut de demanar les coses: tot li havia estat donat d’avançada, quan ni tan sols ho havia pogut desitjar. Això mutila. La segona consigna, insultantment òbvia, no ho és tant. Cal preguntar-se: Quan és que els pares actuen pensant en les necessitats del fill i quan és que ho fan responent a les seves pròpies? Hi ha pares que incentiven enèrgicament els fills a ser competitius quan els competitius són ells. Altres el protegeixen de tot perill (“Compte! No et llencis de cap! Baixa del trampolí! No passis per aquí! Vigila!”) en un pretensiós intent de prevenir-lo quan, en realitat, estan exercint les seves pors. I és una llàstima, perquè els nens necessiten explorar món i desplegar habilitats. I la millor manera de preparar-los és implicant-se sense entorpir-los, essent-hi sense molestar. Aquest equilibri és difícil, però la salut de la ment que es forma s´ho val.

Al jovent de la nostra ciutat, als nois i noies que ara gaudiu plenament de la Festa Major, als que hi participeu amb energia, em permeto adreçar-vos un suggeriment. No sabem si alguns de vosaltres d'aquí un temps tindreu feina a la ciutat i a prop de la ciutat. El món giravolta i es belluga. Pot ser que alguns visqueu en altres comarques i fins i tot potser que estigueu establerts a centenars de quilòmetres, lluny del nostre país. Doncs el que se m'ha acudit és això: que sigueu on sigueu, procureu venir a la nostra Festa Major - que també és la vostra -. Voldria que sentíssiu el record ben viu, com un esclat de l'ànima, de quan - en anys anteriors - hauríeu estat presents de veritat a la festa. També pot ser que compartiu la vida amb una altra persona, sota un altre cel blau, i un altre verd del paisatge, doncs veniu si us plau. Al migdia sigueu a la plaça Major. Agafeu-vos les mans ben fort i us adonareu que la tremolor de les mans és especial, quan espetega amb fúria la tronada de la Festa Major de Solsona. I si s'escau que sota un altre cel, i un altre verd del paisatge hi ressoni la cridoria enjogassada d'unes veus tendres perquè a casa hi teniu quitxalla, sobretot veniu tots plegats. Acosteu-vos als gegants, feu que les mans tendres i menudes dels vostres marrecs es posin damunt les mans dels gegants. Sentiran una tremoladissa molt viva. I, una cosa que només la sabem copsar els solsonins: En aquell moment, guaiteu, per exemple el rostre del gegant vell i veureu que amb la carícia suau d'un infant, s'emociona i els ulls se li humitegen. Acosteu-vos al drac amb els menuts, expliqueu-los que el Drac de Solsona és pacífic, que és amic de la quitxalla, i que si engega petards amb la boca, és perquè té ganes de jugar com una criatura. Feu conèixer tots els altres elements del folklore. Gaudiu plenament del so de la música, de les danses, de tota aquella coloraina que omple el carrer, del so de la tenora, quan la rotllana de dansaires ens recorda que la sardana és la dansa més bella... Compartiu salutacions, xerrameca i rialles. Feu brotar records que us omplin de sentiment. Que es revifi més que mai el caliu de l'amistat. Sigueu on sigueu... veniu a Festa Major!

sergi.ballespi@uab.cat

34

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Opinió


Opinió

Cristina Llohis

Tots tenim calor... però no tots la podem combatre igual!!

fer ús d’unes instal·lacions, en aquests cas públiques, a TOTS, sense excloure ningú!! I dic “gosat” perquè deu ser un acte de gosadia atrevir-se a posar aquest artilugi. Perquè sinó ja em direu com s’explica que CAP de les altres piscines de Solsona i comarca (públiques o privades) no s’hi hagin decidit!! No serà el preu, no serà pel manteniment, senzillament aquestes qüestions són sovint més fruit de la ignorància, del NO PENSAR EN TOTS, de no pensar en aquells a qui se’ls priva de gaudir de la sensació de l’agua a la pell i de poder realitzar un exercici com la natació. I això per no pensar en les múltiples possibilitats de que podrien gaudir durant tot l’any si les piscines cobertes facilitessin aquest accés: podrien anar a nedar quan volguessin (com fem la resta de mortals), podrien millorar processos de recuperació o malalties degeneratives... Tant de bo la nostra comarca fos pionera en facilitar l’accessilitat a totes les persones a qualsevol instal·lació, pública o privada. La qualitat de vida es mesura amb indicadors com aquest!!

Pensaments

Genís

BREUS

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aquest estiu és ben cert que la calor i la xafogor ens han tocat de ple. No han deixat ningú indiferent. Per sort podem refrescar-nos al riu, al pantà o a les piscines. Però vet aquí que una cosa aparentment tan senzilla i a l’abast com pugui ser anar a la piscina, es converteix per algunes persones amb una cosa INACCESSIBLE, amb la qual no poden ni tan sols somniar. Es tracta de les PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA: persones usuàries de cadires de rodes o persones que senzillament tenen dificultats de mobilitat degudes a una pròtesi de genoll, a una lesió a les cames, a un problema per pujar i baixar escales... Aquestes persones, joves o grans (perquè no només són les persones d’edat avançada, sinó que molts joves o infants tenen també dificultats) no poden accedir a les piscines. Vós per on! Una cosa tan senzilla i alhora tan inabastable !! En tot el Solsonès tan sols a Sant Llorenç han “gosat” posar una cadira hidràulica per possibilitar aquest DRET a

Casa vermella, neu blanca... els colors juguen amb els ulls i, com si fossin fruites completament esfèriques, rodolen, esperitades, per la vessant acústica d’una cançó ...

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

35


Parròquia Festa Major.- Diumenge, 2 de setembre, a les 12, Missa i benedicció del pa.

CAMBRILS

Festa dels Jubilats.- Dissabte, 25 d’agost, Missa a 2/4 d’1 a l’església parroquial amb l’assistència dels jubilats d’Odèn, Canalda i Cambrils

CARDONA

Festa de Sant Ramon.- Per la seva proximitat i possible interès, divendres, dia 31 d’agost, festivitat de Sant Ramon, a les 11, se celebrarà una Missa a la capella de sant Ramon del Castell.

LLADURS

Festa Major del Cap del Pla.- Diumenge, 26 d’agost, a les 12, Missa en honor de patró sant Agustí i repartiment del pa beneït per a tothom.

LINYA

Festa de santa Constança.- Dissabte, 1 de setembre, a les 8 del vespre i a l’església parroquial, Missa en honor de santa Constança, on es venera la seva imatge.

MONTPOL

Festa Major.- Diumenge, 2 de setembre, a les 12, Missa a l’església parroquial i processó de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu.

NAVÈS

SANT LLORENÇ

Festa de Sant Lleïr de Casabella.- Diumenge, 26 d’agost, a 2/4 d’11, Missa i benedicció del pa a la capella de sant Lleïr.

VALLFEROSA

Aplec de Salomons.- Diumenge, 26 d’agost, a les 11, Missa a la capella de Sant Martí de Salomons. En sortir, coca i beguda per a tothom.

TORREDENEGÓ

Festa Major.- Diumenge, 2 de setembre, Missa a les 12 del migdia.

SANTUARI DE SANT RAMON (La Segarra)

Festa de Sant Ramon Nonat.- Divendres, 31 d’agost, tindrà lloc el gran aplec de la Segarra a Sant Ramon. A 2/4 de 8 del matí s’obren les portes del Santuari. Hi ha misses a les 8, 9, 10, 11, 12 i 2/4 de 2. A les 10, hi ha els tradicionals Tres Tombs i, a les 11, la benedicció dels tractors i cavalleries. A les 12, Solemne concelebració presidida enguany pel Bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell i Gomà. Hi haurà servei de confessions tot el matí.

SOLSONA Aplec de Sant Bernat.- Diumenge, 26 d’agost, a 2/4 de 12, Missa de l’aplec de Sant Bernat a la capella de la partida.

Festa de la Mare de Déu d’Ossea (capella de Can Feliu).- Diumenge, 2 de setembre, Missa a 2/4 de 12 en honor de la Mare de Déu.

Barri de Sant Agustí.- Dimarts, 28 d’agost, a les 10, a l’església del Cor de Maria, Missa en honor de sant Agustí, patró del barri.

SANT CLIMENÇ

Barri de Sant Ramon.- Divendres, 31 d’agost, festa de Sant Ramon Nonat, a 2/4 de 10, Missa a l’església del Cor de Maria en honor del patró del barri.

Festa del Remei.- Diumenge, 26 d’agost, a 2/4 de 12, Missa a la capella del Remei del Puit. No hi ha Missa a la parròquia.

HORARI DE MISSES A SOLSONA Els horaris de les misses a la Ciutat de Solsona són: DISSABTE: 2/4 de 7 de la tarda, Companyia de Maria; 8 del vespre, Claustre DIUMENGE: 10 del matí, Catedral; 11 del matí, Hospital; 12 del migdia, Cor de Maria; 8 del vespre, Catedral

MOVIMENT DEMOGRÀFIC DEFUNCIONS Llobera.- El 6 de juny, Marcel Codina Torra, de 71 anys. Solsona.El 30 de maig, Antonio Mendoza García, de 86 anys. El 2 de juny, Ramona Caelles To, de 83 anys. El 5 de juny, Rosario Ramoneda Gangolells, de 89 anys. El 8 de juny, Juli Pallarès Moncunill, de 78 anys. El 9 de juny, Pere Parcerisa Casabella, de 81 anys. El 13 de juny, Jaume Grau Ribera, de 84 anys. El 29 de juny, Montserrat Tuà Caelles, de 99 anys. El 30 de juny, Guillermo Martínez Romero, de 88 anys. L’1 de juliol, Carme Tarrés Augé, de 85 anys. El 7 de juliol, Teresa Valls Ramells, de 99 anys. El 8 de juliol, Josep Ritort Ribalta, de 87 anys. El 8 de juliol, Marcel·lí Sabata Vila, de 71 anys. El 14 de juliol, Lluís Marsinyach Palà, de 96 anys. El 16 de juliol, Francisco Rovira Corominas, de 68 anys. El 16 de juliol, Dolores Riu Baraldés, de 88 anys. El 18 de juliol, Wenceslao Solanellas Subirà, de 94 anys. El 28 de juliol, Jesús Barbens Travé, de 72 anys. L’1 d’agost, Esteve Riu Vila, de 78 anys. El 10 d’agost, Josep Trench Llena, de 74 anys. El 14 d’agost, Manuel Castillo Sánchez, de 83 anys. [Continuarà...]

Agradecimiento La familia de Adela Pelegrina Medina nos hemos sentido muy acompañados en estos momentos de dolor.

Creu Roja El Solsonès i tots els que en formem part volem expressar el nostre més sincer condol a la família de l’Adela Pelegrina Medina.

Por eso queremos agradecer muy sinceramente las muestras de afecto que nos habéis dado, Muchas gracias.

36

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

ALTÈS


Tracta’m bé

Campanya de prevenció dels maltractaments a la gent gran - Consell Comarcal - Ajuntament de Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Carícies

La Marta avui al matí ha hagut de marxar més aviat, havia de portar el Pol al pediatre. Abans de marxar, ha entreobert la porta per veure si estava bé, per veure si encara dormia; m’agrada la sensació de saber que es preocupa per a mi, la sensació de saber que és aquí al meu costat, al costat del llit, el llit on ja fa temps que estic instal· lada, a causa d’una malaltia degenerativa i una embòlia que em dificulta la parla i que m’hi manté moltes més hores de les que jo voldria. L’estiu està a punt d’acabar-se i ara torna a començar un nou curs per a tots, fins i tot per a mi, ja que avui, dimecres, vindrà a veure’m el Raül, un nebot meu que ara es va quedar sense feina. Ell es farà càrrec de mi durant els matins ja que la Marta, pel seu horari, només pot estar amb mi a les tardes. Quan he tornat a obrir els ulls la Marta ja era a casa. Només arribar, ha entrat a la meva habitació i m’ha acariciat el front; avui és el seu últim dia de vacances i aprofitarà per fer venir el Raül, així li podrà explicar com hem de funcionar entre tots perquè tot vagi el millor possible. El Pol i la Berta, els meus néts, han marxat a passar el dia a casa dels cosinets i així aprofitar l’últim dia abans de començar altra vegada el nou curs escolar. Un cop llevada i esmorzada m’he col·locat al davant de la finestra, des d’ella puc veure una imatge esplèndida d’un trosset de ciutat, un trosset de vida. Tot seguit la Marta em posa al davant de la taula, la taula del meu entreteniment, tota la vida m’ha encantat fer puzles, sobretot puzles d’obres d’art, concretament ara estic immersa en La nit estelada, del meu amic Vincent van Gogh. Sona el timbre, deu ser el Raül que arriba. La Marta el porta fins a la galeria i m’explica que a partir d’ara ell estarà amb mi, em llevarà, em dutxarà, m’arreglarà i em farà companyia; la veritat és que no m’agrada posar estranys a casa però el meu nebot és un bon jan i què coi, és de la família, oi? La Marta se l’aprecia molt, ja des de ben jovenets que han estat molt amics, anaven a la mateixa escola i jugaven junts a casa meva moltes tardes després de berenar, jo li explicava contes on sortien monstres, li encantaven. Ara feia temps que no el veia, a mesura que es va fer adolescent cada vegada li veia menys el pèl i actualment només sabia d’ell a través de les coses que m’explica la Marta. Sé que li encanten els ordinadors, ell sempre ha estat un noi molt introvertit amb les seves coses i ja des de ben petit es passava un munt d’hores davant d’aquella petita pantalla. L’ajuda d’en Raül va començar i amb els dies es va anar degenerant. M’explico: semblava que tot anava bé, el Raül es va guanyar altra vegada la meva confiança i es portava bé amb mi. Però, amb els dies, jo notava carícies indegudes, comentaris impúdics..., comportaments que em provocaven una angoixa aberrant.

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Recordo un dia que em va proposar veure uns DVD’s que havia portat de casa. Jo, tota contenta, pensava que passaríem un matí diferent, entretingut, per un matí apartaria els puzles i deixaria volar la imaginació, i mai tan ben dit, la meva imaginació va volar, sí, però cap a mals pensaments, cap a vergonyes amagades. Va tenir la barra de posar pel·lícules pujades de to i tota l’estona em feia comentaris insinuants sobre el sexe, comentaris obscens. Aquell dia vaig veure en els seus ulls una fredor que em feia angúnia, el Raül va deixar de ser el Raül, els berenars a casa s’havien convertit en un gran desengany. Des del primer dia li van donar totes les indicacions del que havia de fer: m’encanta poder anar a esmorzar ben pentinada, amb l’olor de crema hidratant i amb un polsim d’olor del meu perfum preferit, unes olors que ara maleeixo cada cop que em posa les mans a sobre. En un primer moment no hi vaig donar importància però ja vaig notar que no era normal, li encantava tocar-me mentre em posava crema. Al principi només m’acariciava, tot i que amb excés; però de seguida els tocaments es van fer més extensius a altres parts del cos, podia sentir les seves mans brutes com baixaven entre les meves cames, podia notar com gaudia de tocar cada part íntima del meu cos, els seus actes libidinosos van trencar tota la meva intimitat i van estroncar encara una mica més les poques paraules que podia pronunciar. El voler i no poder parlar clar i en veu alta amb la Marta, el meu poc vocabulari em dificulta poder expressar aquest garbuix i aquests sentiments contradictoris que neden en el meu cap. Quina vergonya! A més a més, ella no em creuria: els nens, la feina, el perfecte Raül, la perfecta organització que portem, tot està encaixat com un puzle, si moc una peça res més no tindrà sentit. Els dies passen, estic a punt d’acabar el puzle de La nit estelada, tot i que ja fa dies que dins meu ja no hi ha nits amb estrelles. Tan sols em queda una peça per posar, la de l’estrella que més brilla. Aquest matí m’he llevat amb la roba interior tacada de sang, la Marta em demana hora al meu metge de capçalera, en Josep. Quina explicació li donarà el Raül? El Josep sospitarà alguna cosa? És una porta que se m’obre? Podrem entre tots explicar-nos? Aquest matí abans de marxar cap a l’ambulatori, he posat l’última peça que em queda del puzle, aquesta peça significa una mica d’esperança perquè, a vegades, els verdaders monstres no només existeixen als contes, prenen vida alimentant-se de la debilitats d’un mateix. Sònia Pallarès Gilabert Grup de treball sobre violència familiar Consell de Serveis Socials del Solsonès 37


Biberó Rock Festival

II Setmana d’espectacles infantils i famílies Aquest és un festival d’espectacles per a públic infantil i familar en el que durant una setmana, el públic i els artistes conviuen en un mateix indret: Can Joval (Clariana de Cardener). Aquesta fórmula és molt innovadora i està sent tot un èxit. En aquesta segona edició hi va haver més de 100 persones fixes a la casa i un total de 250 que van anar passant en diversos moments del festival a viure els espectacles. En aquesta edició es van programar més d’una vintena d’espectacles en 5 dies més alguns espectacles i iniciatives que van sorgir entre els mateixos participants de forma improvisada. Tot això combinat amb les magnífiques instal·lacions i entorn de la casa de colònies Can Joval van fer que l’experiència viscuda i la valoració del festival per part dels assistents fos excel·lent. S’han fet espectacles d’animació, contes, circ, teatre, taller de capgrossos, taller de malabars, cercavila de gegants, festa de l’escuma i moltes

coses més. Activitats i concerts a la piscina, espectacles pels adults a la nit, contes, jam sessions, cantades... Aquesta segona edició ha consolidat el festival com una proposta diferent, enriquidora i engrescadora respecte altres propostes estiuenques. Hi ha hagut més gent que en la primera edició, més espectacles i s’han destinat més mitjans tècnics i humans. La idea és que en l’edició 2013 la cosa sigui encara més lluïda i ganes no en falten, veient els resultats obtinguts fins ara. En aquesta edició s’ha creat la pàgina web www. biberorock.com, un compte de twitter @Biberorock, i s’han fet vídeos resum de cada dia en el canal de youtube del festival http://www.youtube.com/user/BiberoRockFestival. A la pàgina web hi ha l’explicació de tots els artistes que hi han intervingut i fotos del festival. Per a més informació: canjoval@canjoval.com www.biberorock.com - Pau Font 626 82 14 74

38

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Els dies 6, 7, 8, 9 i 10 d’agost de 2012 es va celebrar la segona edició Biberó Rock Festival


Centre Excursionista del Solsonès

L’Equip format per Mavi Gil Rafart i Sílvia Leal Augé, del Centre Excursionista del Solsonès, participarà el pròxim 1 de setembre a la Gore-Tex Transalpine-run 2012 Són 8 etapes a través de les muntanyes, pics i camins rocosos dels Alps. Un dels reptes esportius més espectaculars del món. Aquest any segons el càlcul preliminar el recorregut tindrà 320km i 15.000m de desnivell positiu, etapes que van des dels 50km la més llarga a 33km la més curta. Creuaran 3 països començant a Ruhpolding (Alemanya), passant per Àustria i acabant a Sexten (Itàlia). Es corre per parelles sense possibilitat d’acabar en solitari la cursa. L’equip del Centre afronta amb molta il·lusió la seva primera Transalpine, l’objectiu que s’han marcat és el d’intentar acabar les 8 etapes i així poder ser Finalistes d’aquesta duríssima prova de resistència. Les evolucions de la cursa així com classificacions i notícies es podran serguir a través de la web: www.transalpine-run.com

Futbol sala

28a Edició 24 hores de Futbol sala “ciutat de Solsona 2012” Solsona, 24 i 25 d’ agost de 2012 - Pavelló municipal d’esports Grup A Boca Hattrick Masters L’Aixeta Fussió Auba Freixinet

Grup B Versàtil Llobera Racó Sputnik Olius Solmèdic Dasai Team

Grup C Cantàbric B Bar Cantàbric Lo Cal Quinto Poker Team Trepovi Viskiends

06.30 h ......... Boca - Hattrick Masters 07.00 h ......... Dasai Team – Olius Solmèdic 07.30 h ......... Versàtil – Llobera Racó 08.00 h ......... Trepovi Viskiends – Poker Team 08.30 h ......... Cantàbric B – Bar Cantàbric 09.00 h ......... Auba Freixinet - Boca 09.30 h ......... Fussió – L’Aixeta 10.00 h ......... Dasai Team – Versàtil 10.30 h ......... Olius Solmèdic – Sputnik 11.00 h ......... Trepovi Viskiends – Cantàbric B 11.30 h ......... Poker Team – Local Quinto

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Fase regular 21.00 h ......... Auba Freixinet – L’Aixeta 21.30 h ......... Fussió – Hattrick Masters 22.00 h ......... Dasai Team – Sputnik 22.30 h ......... Olius Solmèdic – Llobera Racó 23.00 h ......... Trepovi Viskiends – Lo Cal Quinto 23.30 h ......... Poker Team – Bar Cantàbric 00.00 h ......... Auba Freixinet - Hattrick Masters 00.30 h ......... Boca – L’Aixeta 01.00 h ......... Dasai Team – Llobera Racó 01.30 h ......... Versàtil – Sputnik 02.00 h ......... Trepovi Viskiends – Bar Cantàbric 02.30 h ......... Cantàbric B – Lo Cal Quinto 03.00 h ......... Boca - Fussió 03.30 h ......... L’Aixeta – Hattrick Masters 04.00 h ......... Versàtil – Olius Solmèdic 04.30 h ......... Sputnik – Llobera Racó 05.00 h ......... Cantàbric B – Poker Team 05.30 h ......... Local Quinto – Bar Cantàbric 06.00 h ......... Auba Freixinet - Fussió

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

Quarts de Final 16.00 h ......... 1r Grup A – 2n millor 3r 16.35 h ......... 1r Grup C – 2n grup B 17.10 h . ........ 2n Grup A – 2n grup C 17.45 h . ........ 1r Grup B – 1r millor 3r

Semifinals 18.20 h.......... S1 – S3 18.55 h.......... S2 - S4

Finals 19.30 h.......... Tercer I quart lloc 19.45 h.......... Final 20.30 h.......... Entrega de premis 39


Societat

Som al maig de 2004... Sí, sí, ja fa 8 anys i il.lusionats enfilàvem la nostra aventura personal: aconseguir coronar el cim del Muztagata a l'Himàlaia de més de 7500 m. 5 membres ben complementats n'érem els protagonistes.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquesta parelleta, el dia 29 d’agost fan 25 anys de casats. Si els coneixeu feliciteu-los. Felicitats de part de la família.

El Miquel Bueno ens va dibuixar un Castellvell en perspectiva. Per això va guanyar el premi del concurs de dibuix. Enhorabona! 40

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Humor culinari

Josep M. Borés

Sudoku difícil

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Sudoku molt fàcil

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

41


Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El còmic Associació de premsa comarcal

42

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012


Nom:________________________________________________ Edat:______

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dibuixa la teva mascota preferida

Si us avorriu per casa, us proposem que ens feu un dibuix en aquesta pàgina. Dibuixa'ns el que et demanem, de la manera i els colors que vulgueu, hi poseu el vostre nom i l'edat al capdamunt i ens ho porteu a l'oficina del Celsona, a la Ctra. de Torà. La setmana vinent publicarem el dibuix guanyador entre tots els participants. Els guanyadors podeu passar a buscar el vostre regal per l'oficina. Dibuix de: Joan Serra Vilaseca

Celsona 787 - Divendres, 24-8-2012

43

Els participants han estat: Joan Serra i Vilaseca, 9 anys Laura i Marc Marbà i Vilafranca, 9 i 6 anys Gerard Redorta i Bosch, 7 anys Pol Ribes i Tàpia, 7 anys Júlia Aruní i Colell, 6 anys Laia Camps i Pujol, 5 anys El guanyador ha estat Joan Serra Vilaseca


Celsona 787  

Divendres 24 d'agost de 2012