Page 1


Solsona

Miquel Manzano

L'hora no convida a fer el cafè amb l'alcalde Aquesta iniciativa vol tractar allò que és competència de l'Ajuntament i que preocupa als solsonins Un empresari i tres periodistes van assistir divendres passat al cafè - tertúlia obert a tothom amb l'alcalde, David Rodríguez. Aquesta iniciativa vol tractar allò que és competència de l'Ajuntament i que preocupa als solsonins. Segurament les 11 del matí no va ser la millor hora per començar amb les sessions Un cafè amb l'alcalde. Amb tot, el batlle solsoní va expressar que "hi ha gent gran i que viu a pagès i ve a mercat que també ha de tenir l’oportunitat de venir-hi". Fins ara l'alcalde havia assistit a trobades amb els empresaris, pares d'alumnes de dansa de l'escola de música i personal municipal. Així doncs, tal i com va explicar Rodríguez, a partir d'ara les trobades es programaran a hores més adients per als ciutadans. David Rodríguez va explicar que aquesta iniciativa pretén explicar el per què de les decisions que es prenen a l'Ajuntament. "No tenim res a amagar", va deixar clar Rodríguez. L'excés de burocràcia i normatives en l'àmbit urbanístic va ocupar una bona estona de la conversa. La crisi i la manca pressupostària que tenen els ens municipals va ser un altre tema tractat. En aquest sentit, David Rodríguez va explicar que a final de 2012 s’ha d’obrir convocatòria per als ajuts d’un nou Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya i que "les entitats municipalistes fa temps que reclamen que es puguin destinar

aquests diners a altres tipus d’actuacions, fins i tot a ajudar a despeses corrents". Els periodistes van demanar també per la futura escola El Vinyet, l'alcalde va comentar que dilluns estava previst signar el contracte per a l’obra d’urbanització del carrer de Francesc Ferrer i Guàrdia, pas necessari per construir la futura escola. Finalment també es va parlar de la revisió de convenis que l'Ajuntament té vigents amb algunes entitats i la intenció de treballar en un pla de millora urbana de la ciutat.

La Barra del MiaCelsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Comarca

Miquel Manzano

S'inaugura el mercat dels artesans de la comarca La sala Francesca de Llobera acull la mostra els caps de setmana del 16 de desembre al 8 de gener L'acte inaugural de l'exposició/mercat dels artesans del Solsonès es va celebrar divendres passat a la Sala Francesa de Llobera del Consell Comarcal. Hi van assistir el delegat de la cambra de comerç de Solsona, Miquel Montaner; el cap d'Àrea d'Artesania de Catalunya, Xavier Villas; l'alcalde, David Rodríguez, i el president del Consell Comarcal, Joan Solà. A més, d'una àmplia representació de l'Associació per a la promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès.

Moment dels parlaments

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va explicar com va néixer el Mercat de Nadal dels artesans. I va afirmar que "Solsona ha d'apostar per productes de qualitat que s'elaboren al Solsonès perquè representen un valor afegit important a l'economia local, que volem vincular al turisme". A més, va avançar la intenció de convocar un concurs de cara al proper any que promocioni l'artesania local a través del premi Empremtes de Catalunya. D'altra banda, el president del Consell, Joan Solà, va fer un repàs de l'artesania exposada. "La iniciativa que avui inaugurem permetrà donar a conèixer l'àmplia varietat d'articles artesans dels quals disposa la comarca" va reblar Solà. L'encarregada de la distribució de l'exposició és Gemma Montaner, que ha col·locat la venda d'artesania a la part central, a l'altra part, si es vol comprar, s'ha d'encomanar. Per això, juntament amb les obres dels artesans, hi ha el número de telèfon. Gairebé 30 artesans ofereixen entre d'altres, articles de ceràmica, pintura, ebenisteria, vidre, manualitats, cistelleria, escultures amb ferro i amb pedra, robòtica, tèxtil, bijuteria i aliments ecològics del camp. Una bona opció per fer un regal en època nadalenca. La mostra romandrà oberta els caps de setmana del 16 de desembre al 8 de gener, de 6 a 8 del vespre.

La Sala Francesca de Llobera es va omplir de gent

Al mercat/exposició es poden veure autèntiques obres d'art

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011
Solsona

Miquel Manzano

Arrels recapta més de 4.000 euros per la Marató L'arrossada popular recapta 700 euros per la causa solidària

Alumnes de 1r de batxillerat de l'escola Arrels

L'acte més popular de la Marató, enguany dedicada als trasplantaments i la regeneració de teixits, a Solsona va ser diumenge passat a la Sala Polivalent. Els alumnes de 1r de batxillerat de l'escola Arrels van organitzar una arrossada. El dinar solidari va aplegar 160 persones i això es va traduir en 700 euros, que es van sumar als diners recaptats en les diferents activitats que van duu a terme els escolars d'Arrels, com obres de teatre i un servei de neteja de cotxes entre altres, en total més de 4.000 euros.

Els Castellers de Solsona es van sumar a la causa i van oferir una actuació, tot i estar fora de temporada. Així doncs, van aixecar dos pilars de 4, un 4d6 i un 3d6. El cap de colla, Jaume Gangolells, va demanar col·laboració al públic per fer la pinya. A més, també hi va haver ball amb el jove músic solsoní Marc Anglarill, que desinteressadament va oferir el seu millor repertori als presents. Tant el músic com els castellers van rebre un record per la seva participació a l'acte solidari de La Marató de TV3.

160 persones van compartir el dinar solidari

Els Castellers de Solsona van aixecar dos pilars de 4, un 4d6 i un 3d6

Marc Anglarill va animar la sobretaula 

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011
Consell Comarcal del Solsonès

La Coma i La Pedra

ACN

Port del Comte inaugura la temporada amb 5 kms de pistes oberts i remuntadors en funcionament

El Consell Comarcal del aprova les sol·licituds d’ajuts de menjador i transport escolar S’han aprovat les 347 sol·licituds dels diferents centres escolars del Solsonès Durant el transcurs de la passada comissió de govern celebrada el dijous 15 de desembre, el Consell Comarcal del Solsonès aprovà les 347 sol·licituds presentades pels diferents centres escolars del Solsonès. Concretament l’Escola Aiguadora ha presentat 12 sol·licituds, l’Escola d’Ardèvol 8 sol·licituds, l’Escola El Vinyet 38 sol·licituds, l’Escola de Freixinet 10 sol·licituds, l’Escola de Lladurs 3 sol·licituds, l’Escola de Llobera 10 sol·licituds, l'Escola de Sant Climenç 2 sol·licituds, l’Escola Vall de Lord 6 sol.licituds, l’Escola de la Coma 5 sol·licituds, l’Escola Setelsis 58 sol·licituds, l’Institut Francesc Ribalta 78 sol·licituds, El SES Sant llorenç 6 sol·licituds, l’Escola Arrels Primària 69 sol·licituds i l’Escola Arrels Secundària 42 sol·licituds.

L'estació solsonina del Port del Comte va inaugurar la temporada d'esquí el passat dimecres al matí amb cinc quilòmetres de pistes oberts i quatre remuntadors en funcionament. Malgrat que encara no ha nevat al nord del Solsonès, l'estació va poder fabricar neu artificial i compta amb gruixos de 20 centímetres. Tot i això, el director de l'estació, Ricard Ustrell, va explicar a l'ACN que les temperatures han tornat a pujar i això fa que de moment no puguin fabricar més neu. D'aquesta manera, Ustrell va confirmar que intentaran mantenir aquests cinc quilòmetres oberts però creu que les 37 pistes amb què compta l'estació no es podran obrir fins passat Nadal. Les previsions inicials que va fer l'estació van ser d'obrir la temporada pel pont de la Puríssima, però la manca de neu ha fet que no s'hagin pogut obrir les pistes fins el passat dimecres. Segons va detallar Ustrell, fins que no s'obrin més pistes, es mantindrà un preu reduït per a tothom, que equival al dels debutants, de 18,5 euros. El director de l'estació també ha recordat que enguany "s'han mantingut els mateixos preus que l'any passat".

Ajut menjador i/o transport escolar A l’ajut de transport escolar es té dret quan un alumne ha de canviar de municipi per manca d’oferta educativa en el municipi al que viu. Si no pot utilitzar el transport col·lectiu (bus) se li paga un ajut individual de desplaçament (AID). En tots aquests casos, automàticament, tenen dret a menjador gratuït. Si l’alumne té centre escolar al municipi al que viu, però té una distància superior a 3 km de casa seva a l’escola, té dret a transport i menjador. Els alumnes han d’anar a l’escola a la qual estan vinculats segons el mapa escolar que confecciona el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Solsona

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament col·loca una tanca de protecció en un tram del carrer d’Ensija perillós per als vianants La brigada municipal de Solsona ha col·locat una tanca de protecció al carrer d’Ensija en una tram fins ara perillós per als vianants a causa de l’altura del carrer respecte d’un dels solar adjacents. Si bé era responsabilitat de la promotora privada que va urbanitzar l’indret, finalment l’Ajuntament s’ha fet càrrec de solucionar la problemàtica, present des de feia uns quants anys, després d’atendre una petició dels veïns. S’ha optat per una solució de baix cost econòmic que resol la perillositat del carrer. La tanca col· locada és de tela metàl·lica de torsió i fa 70 metres de llarg per 1,5 d’altura. 

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011
Comarca

Miquel Manzano

L’Associació Gogistes Solsonins presenta els 31 goigs marians dels 15 municipis del Solsonès La presentació de la carpeta dels 31 goigs Marians dels 15 municipis del Solsonès es va fer divendres dia 16 a la sala de Cal Porrer. A la presentació hi va assistir mossèn Enric Bartrina, mossèn Climent Forner i el president dels Gogistes Solsonins, Jaume Camps. També hi va haver representació de l'Ajuntament de Solsona i del Consell Comarcal del Solsonès. Mossèn Bartrina va obrir l'acte amb una redundància: "amb goig és presenta aquest llibre dels goigs marians de 31 goigs de 15 municipis solsonins. La confecció d'aquest aplec ha estat una gran feina, entretinguda però molt gratificant". Després d'aquesta introducció, va explicar la història dels goigs i va destacar el Solsonès com a una comarca amb una gran tradició de goigs. A continuació, Mossèn Climent Forner va parlar de la seva experiència amb els goigs, n'ha escrit 86 i ha participat en l'elaboració de goigs del Solsonès. A més, va fer una descripció dels llibres recull que ha editat. Climent Forner va destacar que en la recrca de goigs "mai no pots donar aquesta tasca per acabada". Un cop finalitzades aquestes interessants explicacions sobre goigs, va ser el torn del president del gogistes solsonins, Jaume Camps, que va remarcar que "aquest treball ha costat

Bartrina, Camps i Forner

amb la següent reflexió: "Si no som els col·leccionistes que preservem aquest bé cultural, ningú no ho farà per nosaltres". Els socis de l'entitat tenen la carpeta dels goigs reservada. Si se'n vol adquirir una, cal posar-se en contacte amb el president de l'associació, i es ven a 15 euros.

Prop de 30 persones a la presentació

gairebé 3 anys de recerca". El resultat és una carpeta que conté els goigs, fotografies, música i uns retalls d'història. La majoria de la lletra dels goigs ha estat corregida per mossèn Bartrina. En aquest recull dels goigs dels municipis del Solsonès hi ha 3 goigs nous: Els goigs de la Mare de Déu d'Ossea de Navés, els goigs de la Mare de Déu de Montraveta i els goigs de la Mare Déu de Sallent. La majoria de fotografies que acompanyen els goigs són fetes per la Rosa Vila, el Josep M. Boix i el Jordi Torné. Les músiques són obra d'en Jordi Xandri. els retalls d'història estan fets per Jaume Camps i corregits per Eugeni Barniol i finalment l'embolcall dels goigs és obra de Ramon Basora. Juntament amb la carpeta dels goigs s'ha fet una orla amb un motiu identificatiu de cada municipi, l'autora és la dibuixant Lourdes Santamaria. Jaume Camps va tancar el seu parlament 

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011
Consell Comarcal del Solsonès

Fotografies: Consell Comarcal del Solsonès i ACN

El Complex Llac de Linya s’inicia aquest gener El Consell Comarcal del Solsonès ha donat suport al projecte que generarà nous llocs de treball i feina a les empreses de la comarca Joan Solà, President del Consell Comarcal del Solsonès, ha mantingut diverses reunions al llarg d’aquests últims mesos amb els responsables del projecte del Llac de Linya per tal d’establir aliances i relacions per tirar endavant el projecte. En l'última reunió celebrada el passat dimarts 20 de desembre, el promotor Franky Weyer, propietari de l’empresa Crystal Clear Invest, acompanyat per Félix Pedroso, director General d'AdecGlobal, José María Hernández, responsable de Building Factory, i de l’arquitecte Albert Salazar, van comunicar als dirigents polítics que ja tenen previst iniciar les obres del complex Llac de Linya a mitjan del mes de gener. El Consell Comarcal del Solsonès sempre ha demanat i insistit als responsables del Llac de Linya que siguin empreses de la comarca les que puguin treballar en la realització del projecte. El futur complex serà una important inversió privada que generarà nous llocs de treball tot dinamitzant la comarca, creant un nou punt sostenible i un referent de serveis i de turisme. El Consell dóna tot el seu suport a aquesta iniciativa sent presents en les converses i negociacions que aportaran resultats positius en la promoció econòmica de la comarca. Finalment, les obres del Llac de Linya s’iniciaran el proper 9 de gener i està previst que finalitzin l’any 2015.

utilitzant energia solar fotovoltaica, biomassa i energia geotèrmica per a la calefacció i la refrigeració i serà proveït amb recursos hídrics propis dels mateixos rius subterranis i aigua reciclada per al reg dels jardins. El disseny dels edificis estarà en harmonia amb la natura i l'entorn.

El Complex Llac de Linya Crystal Clear Invest és la empresa propietària de les 60 hectàrees ubicades a Can Reig de Linya al municipi de Navès. L’objectiu dels promotors és convertir els terrenys en el poble ecològic i sostenible més important d'Europa, amb la infrastructura i recursos necessaris per trobar diversió, esports, aventura, relacions socials, passió, benestar i pau. Llac de Linya estarà format per un hotel de luxe, un restaurant, un centre de Salut, un palau de congressos, diverses instal.lacions esportives i una zona per a la construcció de xalets i bungalows. Serà construït únicament amb materials ecològics,

10

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

11


Consell Comarcal del Solsonès

El Projecte Odisseu presentà els resultats al Consell Comarcal La jornada consistí en la presentació d’ODISSEU i els resultats de la diagnosi elaborada en la primera fase del projecte sobre les migracions dels i les joves rurals El passat dimecres 14 de desembre l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, l’ARCA, realitzà una sessió informativa titulada “Els moviments migratoris de la joventut rural: què ofereix el mercat laboral rural als i les joves” en el qual es presentaren els resultats obtinguts a la comarca. L’acte s’emmarcà dins el projecte “Odisseu: Programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural”, el qual pretén incentivar i facilitar el retorn dels i les joves cap al medi rural, tot creant un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el seu compromís social amb el territori rural. La jornada consistí en la presentació del projecte Odisseu i els resultats de la diagnosi elaborada en la primera fase del projecte sobre les migracions dels i les joves rurals. Després de la presentació, un grup de treball reduït format per agents del territori relacionats amb la temàtica contrastaren i validaren els resultats obtinguts a la comarca del Solsonès.

12

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

13


Pinell de Solsonès

Olius

Laia Torrent Comella

Espectacle de màgia a càrrec del mag Nani Armengou a Pinell

Ajuntament d'Olius

Assemblea de veïns a Olius L’ajuntament convoca els veïns per informar sobre el municipi Com ja van sent habitual la corporació convoca els veïns d'Olius per tal d'informar de la situació al municipi, dels diversos projectes executats i en projecte, així com per escoltar de primera ma les opinions i queixes dels mateixos i que de vegades no son copsades per l'equip de govern. L'acte va tenir lloc a la nova sala auditori que fa només dues setmanes que es va acabar conjuntament amb una nova polivalent amb la mateixa superfície i que va rebre comentaris positius per part dels assistents.

El passat diumenge 18 de desembre, a la sala polivalent de Pinell de Solsonès, una cinquantena de persones van assistir a un gran espectacle de màgia a càrrec del mag Nani Armengou! Aquesta activitat ja fa tres anys que es realitza pels volts de Nadal, fent així les Festes una mica més especials. El mag Nani ens va oferir molts dels seus trucs, entre ells n’hi havia de cartes, feia aparèixer papallones d’una bola de paper estripat, ens va espantar tallant amb una guillotina una pastanaga i després ficant-hi la mà d’un assistent del públic...A més a més, gràcies a la seva amistat amb els Reis Mags d’Orient, tots els nens i nenes li van poder fer entrega de les cartes, enviant-les directament a ses Majestats! Va ficar les cartes en una bossa, les va fer desaparèixer i de dins en van sortir un grapat de caramels! Durant una hora i mitja, el públic va poder gaudir de la màgia i del gran sentit de l’humor d’en Nani, fent que una tarda de diumenge es convertís en una tarda màgica per a petits i per a grans!

Ioga per a la gent gran La gent gran d’Olius gaudeix dels beneficis del ioga Fa dos anys que varen començar les classes de ioga per a la gent gran del municipi. El començament va ser al local de la piscina municipal, amb un bona acollida. Posteriorment les classes es van traslladar al nou edifici municipal a la plaça de l'Olivera, concretament a la sala polivalent, amb una millora, sobretot en el confort que la nova equipació oferia als practicants del ioga. A partir del proper mes de gener, passades les festes de reis, aquestes pràctiques passaran a la nova sala polivalent, mes gran i amb parquet, que farà mes agradable encara les classes.

Moltes gràcies a tots!

OPORTUNITAT

Es traspassa llicència de taxi a Solsona amb vehicle inclòs.

647 626 024 14

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

15


Solsona

Miquel Manzano

Tradició i màgia a la festa de la Gent Gran del Solsonès Un any més, la Gent Gran del Solsonès va celebrar la tradicional festa nadalenca al Teatre de Solsona, divendres passat. A l'acte hi va assistir l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, acompanyat de la regidora de CiU, Sílvia Torra. L'acte va començar amb un parlament del Consell de la Gent Gran de Solsona, on es va explicar les funcions d'aquest consell i es va comentar els canvis dins l'organigrama de l'entitat. També es van explicar les activitats que duu a terme el Consell i es va convidar a participar als presents dins d'aquestes activitats. Imma Serra i Dani Solé van conduir la vetllada. Després de la benvinguda del Consell de la Gent Gran de Solsona, l'Imma Serra va recitar el poema Nit de Reis de Dolors Montserdà. Tot seguit, la Coral de l'Estel del Solsonès va posar la nota musical tot cantant dues nadales. A continuació, la Mercè Augé va recitar un fragment de la poesia de Nadal, de Josep Maria de Segarra. La tradició va deixar pas a la màgia i a l'humor quan el mag Pere va aparèixer a l'escenari. El mag solsoní va combinar una sèrie d'il·lusions amb grans Coral de l'Associació Estel del Solsonès dosis d'humor. Un cop acabada la sessió de màgia, que va durar uns 40 minuts, la Montserrat Codina va recitar Les figures del pessebre, de Joan Llongueres. Finalment, la Coral Sant Jordi també va fer una cantada de nadales i juntament amb la Coral l'Estel van oferir una actuació per tancar aquesta gran festa. Coral Sant Jordi/Catalunya Caixa

Benvinguda del Consell de la Gent Gran de Solsona

Imma Serra i Dani Solé van presentar la festa

Mercè Augé recitant una poesia 16

Montserrat Codina recitant un poema

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

17


Comarca

Miquel Manzano

Es presenten els resultas de la recerca Fosses comunes de la Guerra Civil, al Solsonès també La Sala del Teatre del Consell Comarcal acull l'exposició anomenada Fosses comunes, un passat no oblidat La Sala Cultura l de l'Ajuntament de Solsona va acollir la presentació dels resultats de la recerca Fosses comunes de la Guerra Civil, al Solsonès també. L'acte es va fer divendres passat al vespre. Les investigadores del CEL que han dut a terme l'estudi són l'Esther Miralles i la Roser Grau. Durant la xerrada van explicar els detalls de la seva recerca i el mapa que han elaborat amb les 26 noves fosses que han documentat. A continuació, es va fer una taula rodona amb la participació de Ramon Arnevat Ponents de la taula rodona del Penedès i Jordi Oliva de la Segarra; a més es va afegir a la xerrada l'historiador Jordi Guixé. Cadascú va explicar com van fer l'estudi a les seves respectives comarques i com va quedar definit el nou mapa de les fosses. Finalment es va plantejar què s'ha de fer amb aquestes fosses i els experts van coincidir amb la necessitat de dignificar-les.

Exposició al Consell

D'altra banda, dissabte a la tarda a la Sala del Teatre del Consell Comarcal es va inaugurar l'exposició anomenada Fosses comunes, un passat no oblidat, on s’explica què són les fosses, es parla de la dignificació, de l’exhumació i es poden veure tres audiovisuals. A l'acte hi va assistir la presidenta del CEL, Montse Creus; el vicepresident del consell Comarcal, Daniel Rovira, i les investigadores Esther Miralles i Roser Grau. La mostra estarà oberta fins a final d’any els dies laborables els matins de 10 a 2, i els dissabtes, d’11 a 1 i de 6 a 8.

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

18

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Pastorets

Miquel Manzano

Ramon Segués: "no hi ha Nadal sense pastorets" Torna la tradició i tornen els Pastorets, el 26 de desembre i el 6 i 8 de gener al Teatre de Solsona "No hi ha Nadal sense pastorets", amb aquestes paraules el director d'Els Pastorets de Solsona, Ramon Segués, vol animar la gent a assistir a aquesta tradicional obra de teatre nadalenca. Des de final de setembre l'equip d'actors de repartiment, figurants i ballet treballen per tenir a punt la representació. A més, també hi ha un altre grup de més de 30 persones que s'ocupa de la il·lumincació, el so, l'escenografia, el maquillatge, la taquilla, els decorats, el regidor d'escena... i sense els quals l'espectacle no podria tirar endavant. "Es necessita molta gent perquè és un espectacle complex", va explicar Segués. Respecte als assaigs el director d'Els Pastorets ha explicat que és molt difícil de coincidir perquè hi ha gent que estudia o treballa a fora.

Assaig dels actors

Música

El cartell i programa de mà

La música té un paper important a Els Pastorets. "Continuem tenint la Mònica Mendoza, que és una excel·lent pianista" comentà Segués. Bona part de la música és feta en directe. A la llarga la idea és que tota la música ho acabi sent. També es cuida el tema del cant, que segons el director "és complicat perquè els actors no són cantants, però tenim la sort que de la colla d'actors que canten a l'escenari n'hi ha un grup significatiu que són cantaires de l'Orfeó i això dóna tranquil·litat".

El cartell és igual que el de l'any passat, obra de Ramon Àngel Davins. La variació que s'ha introduït és un canvi de colors, s'ha substituït el fons que era d'un to grogós i el marc blau per un fons gris i un marc negre. El programa de mà és com l'any passat per la banda externa. L'any anterior hi havia a la banda del darrera una figura petita del Lluquet i, a dins a la primera pàgina del programa, on hi ha el repartiment, hi havia un fragment del paper del Lluquet i una petita al·lusió al Xavier Jounou amb la imatge del Lluquet. Segués ha afirmat que "ens ha semblat que era una bona iniciativa que aquesta pàgina del programa de mà servís per fer un petit i senzill homenatge a persones que durant anys han fet Pastorets i han aportat molt als Pastorets". Enguany s'ha escollit un personatge entranyable que és l'àvia i s'ha posat un fragment del conte que l'àvia explica al Lluquet i al Rovelló, "amb una petita referència a una de les àvies emblemàtiques que hem tingut, que és la Guillermina Dach", comenta el director d'Els Pastorets.

Representacions

Els Patorets de Folch i Torres s'interpretaran el dia 26 de desembre i el 6 i 8 de gener a les 6 de la tarda al Teatre de Solsona. Venda d'entrades a l'Oficina del Nucli Antic (pl. Major) i una hora abans de l'espectacle al Teatre.

Novetats d'enguany

La novetat estrella és un decorat nou, que és la casa de Maria, aquest està fet pel Pere Cuadrench. Sobre els decorats Segués va explicar que "estem intentant incorporar cada vegada més elements escènics mòbils". El Pere Obiols ha fet una estiba de llenya pel pròleg. Per aquest any també hi ha renovació d'alguns personatges.

Provant la il.luminació per les representacions de l'obra

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

19


Comarca

Miquel Manzano

Es presenten 466 obres al XXII Concurs de nadales i dibuixos del Consell Comarcal El XXII Concurs de nadales i dibuixos del Consell Comarcal va comptar amb la participació de 466 obres, de les quals 198 van ser dibuixos i 268 nadales. En total van participar alumnes d'11 escoles de la comarca: Llar d'infants Parvum - Arrels, llar d'infants El Pi, llar d'infants Els Piteuets, Arrels Primària, escola Setelsis, escola Vall de Lord, escola Llobera, escola Ardèvol, Institut Francesc Ribalta, Arrels Secundària i Centre de Formació d'Adults. L'entrega de premis va ser divendres passat a la Sala Gòtica del Consell Comarcal. Van entregar els premis el

vicepresident del Consell, Josep M. Casafont, i la consellera comarcal d'ensenyament, M. Àngels Taribó. Fins a 9 categories van ser premiades i més d'una vintena de regals es van repartir als guanyadors. En finalitzar l'acte, es va entregar un record a les escoles participants i al jurat. Aquest va estar format per: Míriam Semís, Montse Simon, Marta Vicente, Maria Ramon, Josep Pons, Dolors Guàrdia, Dolors Coromines, Rafael Pérez i Ramon Gualdo. Un berenar al Pati Gòtic va acomiadar aquest tradicional acte nadalenc fins al proper any.

20

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Comarca

Miquel Manzano

Guanyadors del concurs de Nadales i dibuixos 2011 A.1 (2 anys) 1r- Biel Capó Sant - Llar d´Infants Pàrvum Arrels 2n- Xènia Rafart Medina - Llar d´Infants Pàrvum Arrels 3r- Iona Fayolle Rodríguez - Llar d´Infants Pàrvum Arrels

B.2 (10 a 11 anys) 1r- “Nadal” - Ònix Roigé Díez - Escola Arrels Primària 2n- “L’arbre de Nadal” - Àlex García Dacal - Escola Setelsis 3r- “La mirada” - Lara García Robles - Escola Setelsis

A.2 (3 anys) 1r- Macarena Nerea Ramia Romero - Escola Vall de Lord 2n- Ernestas Melnikas Melnikiene - Escola Vall de Lord 3r- Pau Pallisa Valverde - Escola Arrels Primària

B.3 (12 a 13 anys) 1r- Laia Oriola - Escola Arrels Secundària 2n-“Sense excuses, era Nadal” - Maria Moreno Viladrich - Arrels Secundària 3r-“El Nadal, un instant de felicitat” - Marc Estany Gil - Institut Francesc Ribalta

A.3 (4 a 5 anys) 1r- Lluc Jané Jolonch - Escola Arrels Primària 2n- Júlia Arumí Colell - Escola Vall de Lord 3r- Anastasia Byelikova - Escola Vall de Lord

B.4 (14 a 15 anys) 1r- “L’ocell de Nadal” - Nicola Roca Jané - Institut Francesc Ribalta 2n- “Qui sap si et quedaràs…” - Dana Buscall - Escola Arrels Secundària 3r- “En aquest instant” - Laia Burgués Palau - Institut Francesc Ribalta

A.4 (6 a 7 anys) 1r- Sílvia Fabian Kulyk - Escola Arrels Primària 2n- Marta Quesada Sala - Escola Arrels Primària 3r- Antonio Puscas - Escola Arrels Primària

B.5 (més de 16 anys) 1r- “El potet de les quatre xavalles” - Maria Torrent Barbero - Institut F. Ribalta 2n- “Per sempre desembre” - Júlia Xandri Segués - Escola Arrels Secundària 3r- Maria Pargaña Torrent - Institut Francesc Ribalta ACCÈSSIT-“ Nit de Nadal” – Carme Pavón

B.1 (8 a 9 anys) 1r- “Nit Serena” - Clàudia Andreu Caelles - Escola Arrels Primària 2n- “Polsim d’estrella” - Eulàlia Caballol Colilles - Escola Arrels Primària 3r- “El meu pessebre” - Alexandra Massana - Escola Setelsis

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

Participants dibuixos: 198 Participants nadales: 268 Total participants: 466

21


Vall de Lord

Montse Riu

Taller de prevenció del càncer

Arribada de la llum de Betlem a Sant Llorenç de Morunys

El passat dissabte dia 17 de desembre es realitzava a la Sala de Plens del municipi de La Coma i La Pedra, dins del Pla de Polítiques de Dones del Solsonès, un taller d’hàbits saludables i prevenció del càncer a càrrec de la infermera, màster en ciències sanitàries i postgrau de medicina Natural, sra. Sara Solans. Va ser un dels altres actes organitzats per l’ajuntament de la població amb el suport del Consell Comarcal del Solsonès i de l’Institut Català de la Dona. Aquest és el segon acte que es realitza a la població, després del curs de sabons artesanals. Aquest cop amb una desena de participants, la sra. Solans explicava diferents actituds per a prevenir aquesta malaltia amb diferents metòdes naturals com l’alimentació, els diferents hàbits saludables, etc... També donava molta importància a l’actitud de les persones davant d’aquesta malaltia. Comentava igualment que en el cas del càncer anava bé el fet de compaginar les 2 medicines, la tradicional (amb tractaments com quimioterapia, radioterapia o cirugia) i la natural. El taller va tenir una durada aproximada de dues hores i mitja. Per finalitzar el taller, es va realitzar un exercici de visualització, i relaxació.

L’actual rector de Sant Llorenç de Morunys, Mn. Josep Maria Besora, juntament amb el grup de catequesi de la població, catequistes i alumnes van organitzar el passat diumenge dia 18 l’arribada de la llum de Betlem a les 6 de la tarda. Tot i el fred i vent que feia, una bona quantitat de gent esperava l’arribada de la llum provinent de Betlem, que uns dies abans s’havia anat a buscar. La llum es reparteix per tot el món per propagar la pau al món. Els infants de catequesis esperaven la llum ben abrigats. Un cop aquesta va arribar la van portar fent diferents relleus pel nucli de la població fins arribar a l’Església. Un cop allí la llum entrava al temple amb totes les llums apagades. Un cop dalt l’altar, es van encendre les llums i els infants de la catequesi van deleitar el públic assistent amb una bonica representació de l’estel menor. En finalitzar la representació, van interpretar una tonada dedicada a la llum. El dia de la missa del Gall, la llum tornarà a fer entrada al temple i es llegirà un manifest a favor de la pau al món.

Recaptació de diners per La Marató a la residència La Vall Durant els dies anteriors a la Marató de TV3, dedicada a la regeneració i transplantaments d’òrgans i teixits, la Residència La Vall va organitzar un seguit d’actes per a la recaptació de diners. D'actes, n’hi va haver molts i molt variats, des d’actuacions musicals, fins a actuacions teatrals, pallassos, ballet, country, i fins i tot l’actuació del grup local de folklore que van ballar el ball de la coca. Finalment, després de tots aquests actes, es va obtenir una recaptació de 759,63 euros. Des de la Residència La Vall, agraeixen a tothom la col. laboració i la donació per aquesta causa solidària, que anualment recull grans quantitats de diners per destinar-los a la investigació de les diferents temàtiques seguides. 22

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Vall de Lord

Montse Riu

Caga tió a Guixers

Curset de cuina a l’Arcada Durant el mes de novembre el Club de Jubilats de l’Arcada va organitzar un curset de cuina al local nou situat al Pavelló Poliesportiu de Sant Llorenç de Morunys. El curs es va fer durant sis dies a la tarda. Durant el curs es preparaven diferents plats, des de primers plats fins a postres, alguns d’ells força específics per a les festes nadalenques. Un cop el plat estava acabat, s’acostumava a fer plats per 4 comensals, i en compartien tots junts el tast. Les places eren limitades, ja que no disposen d’una cuina gaire gran. Degut a l’èxit del curs és possible que més endavant se’n torni a organitzar algun altre. La professora del curs va ser la sra. Maria Sala.

Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament de Guixers amb la tècnica de dinamització rural Sònia Ortega, figura que depèn del Consell Comarcal del Solsonès, van organitzar un caga tió per tots els nens empadronats al municipi. En aquest cas són 5 i tot són nenes, tota una casualitat. La festa començava a les 5 de la tarda amb un taller de Nadal. Es va realitzar una estrella decorativa amb una espelma al mig. A continuació es va cagar el tió amb tots els nervis que això suposa. Per acabar, coca i xocolata per a tots els assistents. L’Ajuntament de Guixers organitza aquest acte, com a acte de Nadal dedicat als infants del municipi. Des d’aquest Ajuntament aquest any també es col.laborarà en la Comissió de Reis que s’ha creat a Sant Llorenç de Morunys per a l'organtizació de la cavalcada. Aquesta comissió rep el nom de Comissió de Reis Piteus-Guixers L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de la població, Marià Xaure, i la regidora de Joventut i Cultura, Carme Sampons. Fotos: Sònia Ortega

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

23


Natura

David Guixé i Coromines - Grup de Natura del Solsonès-CEL

Invasions al Solsonès Els fenòmens d’invasió han estat catalogats en els nostres dies per l'ONU com una de les grans causes de regressió de la biodiversitat en el nostre planeta i com la segona causa més important d’extinció d’espècies, després de la destrucció dels hàbitats naturals. Al llarg de la història sempre ha existit el transvasament d’espècies d’un lloc a un altre. Però actualment s’ha incrementat moltíssim, degut a una major mobilitat i transport entre països. Els nous mercats han promogut l’entrada de noves espècies que, quan aconsegueixen adaptar-se a casa nostra, es converteixen en autèntiques plagues. No totes les espècies al· lòctones, que es desenvolupen lluny de la seva àrea de distribució natural, són espècies invasores. Generalment només es consideren invasores en els casos en que tenen capacitat d’incrementar massivament les seves poblacions i representin una amenaça per als nostres ecosistemes. L’impacte d’aquestes espècies és a molts nivells: ecològic, econòmic, sanitari i estètic. A Cata lunya ma lauradament es compta ja amb més de 500 espècies invasores. La majoria de vosaltres coneixeu prou bé el cas de l’expansió del mosquit tigre (Aedes albopictus), del cargol poma (Pomacea canaliculata) o el musclo zebrat (Dreissena polymorpha) al Delta de l'Ebre, de l’alga assassina (Caulerpa taxifolia) a la costa catalana, la cotorra de Kramer (Psittacula krameri) a les grans ciutats com Barcelona, o la quantitat de peixos al·lòctons als nostres rius com el silur (Silurus glanis).

Principals espècies invasores detectades al Solsonès:

1. Una espècie històrica ha estat la fil·loxera (Dactylosphaera vitifoliae) que a final del segle XIX i a inici del XX va fer desaparèixer gran part de les nostres vinyes.

3. L’Ailant (Ailantus altissima) i la falsa robínia (Robinia pseudoacacia). Arbres que van ocupant alguns boscos de ribera i vores de carreteres de bona part de la comarca.

2. La canya (Arundo donax) que creix de manera ràpida i molt densa en riberes, torrents i marges de camps i horts, impedint el desenvolupament de plantes natives.

24

4. El seneci del cap (Senecio inaequidens), és una composta de flors grogues que ha aparegut fa pocs anys a la comarca i que s’està estenen alarmantment, sobretot al municipi d’Odèn.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Natura

David Guixé i Coromines - Grup de Natura del Solsonès-CEL

5. La medusa (Craspedacusta sowerbyi) d’aigua dolça que va ser citada per primera vegada a Catalunya a l'embassament de Sau (1977) i que sembla que s’ha trobat recentment a l’embassament de Sant Ponç.

8. El cranc de riu americà (Procambarus clarkii) i el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), són crancs d'introducció recent que s'han estès de manera molt ràpida a tots els rius i basses de la comarca. Són responsables de la regressió del cranc de riu autòcton.

11. La tortuga de Florida (Trachemys scripta) s’ha observat a Sant Ponç, degut a que la gent l’abandona un cop es fa massa gran. És molt voraç i ocupa l’espai de la tortuga d’aigua autòctona (Mauremys leprosa), que es dóna per extingida a la comarca.

6. La Planària o cuc pla (Caeno· plana coerulea) procedent d’Austràlia. És possible la seva presència a la comarca.

7. La xinxa dels pinyons (Lep· toglossus occidentalis) és un heteròpter americà que provoca danys a les fulles dels pins.

10. El tritó turc (Ommatotriton ophryticus), originari del pròxim orient, que s’ha trobat recentment al Pla de Busa, que pot perjudicar els amfibis autòctons per competència, depredació, o com a vector de malalties.

9. La carpa (Cyprinus carpio), el peix sol (Lepomis gibbosus) o l’alburn (Alburnus alburnus). Aquestes espècies de peixos són depredadores i competitives, que poden desplaçar les altres espècies autòctones, com el barb cua-roig, la bagra o la madrilla.

12. El visó americà (Neovison vison) és un carnívor oportunista que depreda sobre moltes espècies del país, com peixos, amfibis o rates d’aigua.

La difusió a la natura d’aquests animals i plantes s’ha de controlar. Cal gestionar i reduir les seves poblacions quan és factible, i corregir els impactes que han generat. És important que les administracions locals posin atenció, potenciant que es comenci a fer un seguiment acurat i que la ciutadania i les empreses tinguin cura de no ajudar a l’arribada i propagació d’aquestes i moltes altres espècies invasores que poden afectar el medi natural de la nostra comarca i, de retruc, la nostra salut.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

25


Nadal

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Nadal 2011 De nou han arribat les anomenades Festes Nadalenques. Els que escrivim en mitjans de comunicació, ens fem ressò de les esmentades festes que des de petits han marcat les nostres vides. És un temps en què dóna per escriure sobre aquelles persones que no tenen les necessitats més elementals cobertes. Alguns (entre ells m’hi incloc) no esperem a Nadal per recordar i donar a conèixer que, actualment en aquest segle XXI hi ha molts milions de persones que no disposen de les coses més elementals i més primàries com pot ser la necessitat de tot ésser humà de menjar. Aquesta llei de l’ésser viu, que se’n parla molt i que malauradament tot queda en paraules. No fa gaire temps ens recordaven unes estadístiques que fan tremolar: Un de cada cinc espanyols sota el llindar de la pobresa, un dels grups més exposats són els menors de 16 anys, amb un 26% (dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Institut Nacional d’Estadística). Sembla que el percentatge d’espanyols que està en risc de pobresa segueix augmentant com a conseqüència de la crisi. Si parlem dels fills dels immigrants: segons un informe de la Unicef i la fundació Pere Tarrés, les dades de la pobresa severa en la infància són del 15,6% en els estrangers. Caldria pensar que tots estem exposats a que un dia formem part dels més pobres del país i no cal que hi hagi terratrèmols, inundacions o grans catàstrofes...Quasi cada dia llegim xifres esfereïdores, xifres molt dures que ens mostren la precarietat de la nostra societat, potser a causa de tant esmentar-nos Nadal a pagès aquest rosari de xifres negatives, ja no en fem gaire cas, (això seria terrible); parem-nos un moment en aquesta societat tan atrafegada i pensem que la xifra milionària de persones que viuen sota el llindar de la pobresa tenen noms, cognoms, pateixen les inclemències del temps i a vegades, per què no dir-ho, fins i tot les inclemències de la societat, de la nostra societat. Amb la mà al cor pensem que no hi ha nigú que vulgui estar a l’atur o cobrar aquella ajuda o llevar-se al matí sense haver dormit a la nit pensant què donarà als seus

“Pessebre” que podeu veure a l’església d’Ogern

fills, per menjar una mica, ... No ens enganyem, tothom vol tirar endavant, és la societat qui moltes vegades posa entrebancs per poder assolir la fita desitjada o senzillament per poder portar alguna cosa de menjar a la boca. Si dialoguem amb aquella persona necessitada, si som capaços de mirar-la als ulls, si “trobem” temps per escoltar-la, i si ens posem al seu lloc, a la seva pell, creieume, de ben segur que haurem fet el primer pas per donar un cop de mà a la persona necessitada. A principi d’aquest mes els diferents mitjans de comunicació ens informaven que: més de la meitat del menjar en bon estat que es llença a les escombraries a Catalunya procedeix de domicilis particulars. En concret el 58%, segons un estudi de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR). També la distribució minorista representa un 26% del malbaratament alimentari. Això ens demostra que cal molta conscienciació per part de cadascun de nosaltres. No s’entén de cap manera que estiguem immersos en una gran crisi i per altra banda es pugui llençar una cosa de primera necessitat com és el menjar... Vull acabar amb unes paraules d’una petita dona d’estatura però, una gran dona de fets; aquesta persona va deixar una petjada molt profunda del seu pas per aquest món, el seu nom és Agnés Gonxha Bojaxhiu. Havia nascut a Skopje (Macedònia), tenia el premi internacional de la Pau Joan XXIII (1971), el premi Kennedy (1973) i el Nobel de la Pau (1979). Com molts recordareu, era una dona senzilla, però amb una gran personalitat, i la seva veu era escoltada per tots els estaments socials, quasi tothom la coneixia amb el nom de Mare Teresa de Calcuta. Treballant en diferents llocs, especialment als afores de Calcuta, un dels pensaments que sempre tenia en la seva ment era: “Alguna raó deu haver-hi perquè algunes persones puguin viure confortablement. Potser ho han aconseguit amb el seu treball. Jo només m’indigno quan veig la malversació, quan veig que hi ha qui llença coses que nosaltres podríem fer servir per als pobres” Bones festes a tothom! Desitjo que: a part de ser una frase que en aquestes dates tothom té a la boca, sigui una realitat. A tots: Pau, Peace, Salam Aleikum!, Shalom, etc.

Portant el pessebre a Cortiuda (2005) membres del G.E.O. 26

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Solidaritat

Ajuntament de Solsona

El Pla d’emergència social de Solsona recull aliments durant el període nadalenc Es demana oli, sucre, llegums, llaunes de conserva, galetes i llet Si per Nadal la societat sol ser més solidària, quan les festes s’escauen en moments difícils, s’espera més sensibilitat que mai. Enguany Solsona repeteix la campanya “Aliments solidaris” durant el període nadalenc per nodrir el banc d’aliments de la ciutat. Nou establiments de comestibles i supermercats es converteixen en punts de recollida d’aportacions entre aquest dijous, dia 22, i el 7 de gener. Per aquesta nova campanya, es demana oli, sucre, llegums, llaunes de conserva, galetes i llet. Habilitaran un espai on dipositar-ne Bonàrea, Ca la Carme Gras, Cal Baldomero, Cal Coll, Cal Feu, Caprabo, Fruits Taribó, Llobet i Roges. És una iniciativa del Pla d’emergència social de Solsona, promogut i participat per l’Ajuntament, Creu Roja del Solsonès, Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys, el Consell Comarcal del Solsonès, la Fundació Volem Feina, el Solsonès Obert al Món, Mans Unides, Apunts Gràfics i Petjades. Hi col·labora la Unió de Botiguers i Comerciants. Quan finalitzi la campanya, la Fundació Volem Feina s’encarregarà de

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

recollir tots els aliments i dur-los al local de Creu Roja del Solsonès, que gestiona el servei del banc d’aliments, juntament amb les aportacions dels excedents procedents de la Unió Europea que se sol·liciten des del Consell Comarcal.

Una seixantena de famílies ateses Durant el 2011, el Pla d’emergència social ha atès 64 famílies, que repre-

27

senten un total de 191 persones. La gran majoria de beneficiaris han fet ús del banc d’aliments, per on han passat 57 famílies, amb un total de 181 persones, més de la meitat dels quals (99) són infants. Des dels Serveis Socials de l’Ajuntament es constata un increment considerable dels usuaris en el darrer semestre de l’any, arran dels canvis en el pagament del PIRMI. Han recorregut a les últimes entregues del banc d’aliments una trentena de famílies cada vegada.


Sol del Solsonès

Residència Pere Màrtir Colomés

Ens visita el rector de Solsona

Pessebre a la Residència Pere Màrtir Colomés

Mossèn Lluís Tollar, firmant el llibre d’honor

El passat 16 de desembre, tant els avis de la Residència com els del Centre de Dia de l’Hospital Pere Màrtir Colomés, van representar un Pessebre. Van fer dues representacions: d’11h. a 12h. del matí i de 4.30h. a 5.30h. de la tarda. Es van representar els següents quadres: Quadre 1: L’Anunciació dels Pastors. Quadre 2: Els cistellers. Quadre 3: Les rentadores, Quadre 4: La matança. Quadre 5: Els Reis d’Orient. Quadre 6: Els dimonis. Quadre 7: Els oficis. Quadre 8: El Naixement.

Dimarts 13 de desembre, el rector de Solsona, mossèn Lluís Tollar, va visitar-nos a la seu del Sol del Solsonès. Va ser rebut pel president del Sol del Solsonès, Enric Serra, l’equip tècnic i membres del club social. Li vam explicar el funcionament de l’entitat i els projectes que es duen a terme. Per la seva banda, mossèn Tollar va estar molt satisfet de conèixer la realitat del Sol i va compartir molts bons moments amb tots nosaltres. Finalment, part del grup El Sol Canta li va oferir quatre cançons i se li va entregar un record de ceràmica fet pels usuaris. I per acabar, va visitar l’hort de l’entitat, expressant la seva emoció perquè es vagi fent aquest taller d’horticultura que és una teràpia molt important pel nostre col·lectiu. Agraïm a mossèn Lluís Tollar la seva visita, els bons moments que ens va fer passar i les bones paraules de seguir el camí de Jesús, pensant que compartim la fe, l’esperança de Déu i la benedicció que ens va donar. Foto: Xavi

L’amic rector de Solsona, visitant l’hort amb el president del Sol i el tallerista d’horticultura 28

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Creu Roja El Solsonès

Creu Roja fa una xerrada sobre “treballem la ment” a Freixinet Amb l’augment de l’esperança de vida i l’envelliment de la població dels últims anys, hi ha hagut un creixement important dels trastorns cognitius. Aquests són un dels principals problemes en relació a la gent gran, per l’impacte que tenen tant en les persones que els pateixen com en les persones que els envolten. Per afrontar aquesta situació La Creu Roja està desenvolupant una sèrie de programes i activitats d’entrenament de les capacitats cognitives (memòria, atenció, llenguatge...) adreçats fonamentalment a persones grans que vulguin gaudir dels beneficis que la pràctica d’aquests programes els pot aportar. Ja al llarg del temps, estudis han anat mostrant el bé que s’aconsegueix per a un mateix amb aquests tipus de programes. El passat dijous dia 15 al local social de Freixinet, es va fer per primera vegada la xerrada “Treballem la ment” en un àmbit rural. Hi van participar 9 persones, a les quals se’ls va fer entrega del llibre El brain trainer català de Jordi Batllori, un recull dels “jocs més efectius per millorar l’agilitat mental en només 30 dies” que edita Labutxaca. Els assistents vam sortir molt satisfets després de la xerrada i vam poder comentar-ho tot fent un berenar al mateix local de Freixinet. La Creu Roja

El Solsonès, conscient de la importància que té atendre també a les persones que viuen en un àmbit rural, s’ha proposat oferir aquesta xerrada a altres ajuntaments rurals de la comarca que així ho demanin. Si voleu informar-vos sobre aquesta xerrada o voleu que la proposem al vostre Ajuntament, podeu fer-ho trucant-nos al 973 48 06 52 o bé mitjançant el nostre e-mail: elsolsones@creuroja.org

Agrupament Escolta i Guia Pare Claret

El Nadal i les joguines Enguany l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret organitza un intercanvi de joguines el dia 27 de desembre de 10 del matí a 13h i de les 17h a les 20h. Es durà a terme a la plaça de l’ajuntament Nadal és l’època del consum, i gran part d’aquest consum va destinat a joguines noves per als infants. Les joguines velles queden en desús. No només queden en desús, sinó que moltes d’aquestes van a visitar la deixalleria. I si en lloc de tirar-les a la deixalleria, algun altre nen o nena les pogués aprofitar amb la mateixa il·lusió com si fos una joguina nova? De la resposta d’aquesta pregunta neix la idea de l’intercanvi de joguines. Sempre hi ha hagut famílies que han tingut moltes dificultats per poder traslladar la màgia del Nadal als seus infants. Durant els darrers temps aquesta situació s’ha vist agreujada per circumstàncies ben conegudes. És per això que des de EL CAU, amb la tasca de servei que ens caracteritza, ens hem proposat traslladar la idea

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

de l’intercanvi de joguines a la nostra ciutat. El funcionament de l’intercanvi és tan senzill com indica el significat de la paraula. Es porta una joguina i es classifica segons el valor d’aquesta joguina. Aquesta aportació permet agafar una altra joguina, dins de la mateixa classificació, o no agafar-ne cap. Les joguines que es portin no poden tenir connotacions bèl· liques. Una vegada finalitzada l’activitat, les joguines que s’hagin quedat sense propietari es duran al fons d’emergència social. Volem remarcar la ubicació on es realitzarà l’acte, a la plaça de l’ajuntament. Per diverses qüestions, en diferents mitjans, s’ha indicat diferents ubicacions. Finalment, serà en el lloc indicat en aquest article. 29


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Fins ara, no només a nivell d'aquí sinó de tot Catalunya no teníem socis, es creen ara a totes les associacions de Catalunya per tal de poder celebrar eleccions..." Miquel Arnau, president de l'Ass. de Donants de Sang del Solsonès I vostè vol continuar al capdavant de la nova junta? M'agradaria que hi hagués renovació. La gent que es presenti ha de tenir ganes de treballar. Si dins dels nous socis hi ha gent que vulgui col.laborar cap problema, no sóc partidari de les juntes amb massa temps amb les mateixes persones.

L'Associació de Donants de Sang del Solsonès es va crear l'any 2008 per tal de promoure la donació de sang entre la població de la comarca i donar suport a les campanyes de captació de sang que organitza el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Ara, tres anys després, s'han de fer eleccions al mes de març o abril. L'actual president, Miquel Arnau, fa una crida per tal d'aconseguir associats i així poder renovar la junta de l'associació

Què ha de fer una persona que vulgui ser sòcia? La nostra intenció és començar la Quina tasca duu a terme l'Associació de campanya la setmana que ve. Aprofitant Donants de Sang? les jornades d'extracció de sang de Nadal, Durant l'any hi ha 4 cops l'any el dimarts 27 i el dimecres 28 de desemrecollides normals cada trimestre, i dues bre de 16 a 21 hores, volem informar la extres: una al gener i una al mes d'agost. gent en què consisteix fer-se soci. Per "...El Solsonès l'any passat Al juny fem la Marató de donants de sang. descomptat que no hauran de pagar cap va ser el segon a Catalunya El Solsonès l'any passat va ser el segon a quota. Poden ser donants o no cal que ho Catalunya (ràtio donant/habitant) pel que siguin. La persona que es vulgui associar (ràtio donant/habitant) pel fa a donants. Això està molt bé. Aquest pot fer-ho omplint la butlleta que trobarà que fa a donants..." any hi ha hagut una mica de baixada en al CX Espai – Club Catalunya Caixa (Av. les donacions, no hem arribat a les previsions, però dins les Verge del Claustre, 20 – Solsona) o enviant un correu electrònic comarques de Catalunya anem bastant bé. Aquests dies ho a solsones@donantsdesang.com. hem d'acabar de completar, per això és important que vingui gent a la Donació especial de Nadal. Tot i que no es tracta de Quins avantatges té fer-se soci? competir sinó de millorar. A tots els donants se'ls està començant a enviar les noves targetes amb un xip personal. Entrant a Internet poden saber Després de 3 anys, ara toca eleccions? el seu historial d'anàlisis i donacions. A les grans ciutats, amb D'acord amb els estatuts de l'Associació toca fer eleccions aquesta targeta ja tenen un seguit d'avantatges, i aquí Solsona al mes de març o abril. Per fer eleccions necessitem socis. Ara esperem que més endavant també ho puguem aconseguir. iniciem una campanya perquè la gent es faci sòcia de l'Associació de Donants de Sang del Solsonès. Vol afegir alguna cosa? Desitjar unes bones festes a tothom. Agrair als donants Fins ara no hi havia socis? la seva col·laboració i animar a la gent a donar sang perquè és Fins ara, no només a nivell d'aquí sinó de tot Catalunya no un benefici per la societat. teníem socis, es creen ara a totes les associacions de Catalunya per tal de poder celebrar eleccions i així poder renovar las juntes, d'acord amb les normes de qualsevol estatut. Quin perfil ha de complir el soci? Si ets donant o si t'interessa la donació de sang, si vols col·laborar amb l'associació o simplement t'agradaria ajudarnos a difondre informació fes-te soci de la nostra entitat. Cal entendre que a Catalunya necessitem més de 1000 donacions de sang al dia per garantir el subministrament i la sang no es pot fabricar. A més, amb una donació es poden salvar fins a tres vides. La donació ha de ser un acte habitual a les nostres vides, ja que beneficia el conjunt de la societat. Si ets dona, pots donar sang fins a tres vegades l'any, si ets home, fins a quatre vegades l'any.

Acapte de sang d'aquest any a Solsona 30

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Comerç i empresa

Miquel Manzano

La perruqueria Prestigi exporta moda a la gala organitzada pel Gremi d'Artesans i Perruquers de Lleida "aquesta gala va ser un èxit, la gent va queLa perruqueria Prestigi de Solsona va dar molt contenta de les imatges", també va ser seleccionada per la firma multinacional afegir que "vam transmetre el que pensàSchwarzkopf per fer una gala organitzada pel vem de cap a on vol anar el negoci". Gremi d'A rtesans i Perruquers de Lleida el Després de la gala es va fer un sopar passat dilluns dia 12 de desembre a la ciutat col·loqui, on tots els perruquers que van de Lleida. A la gala va assistir el tercer tinent assistir van intercanviar opinions sobre les d'alcalde de Lleida, Rafael Peris. noves tendències del sector. "Ens va agraA Lleida hi va anar la plantilla de dar molt estar per Lleida, fins i tot per la perruqueria Prestigi, que està formada veure quin tipus de pensament hi havia en per Anna Barrera (oficiala), Ana Padilla aquella zona, una mica diferent al que és (oficiala), Keyla Robles (colorista) i Rafael Barcelona" va afirmar el cap de Prestigi, Pérez (cap de Prestigi). Rafael Pérez. Prestigi es va encarregar de fer el Respecte a l'actual context de crisi, càsting per escollir les models. Un cop feta Pérez va explicar que "Tothom hi ha notat la la selecció va realitzar 3 tallats (curt, mig crisi, ens hem d'anar reciclant, ja no val ser i llarg), "vam fer el que creiem que és la Rafael Pérez, perruquer tendència per aquest any, el que farem al saló aquest any" va perruquer i tallar cabells i ja està, has de donar un plus". De cara al futur "esperem que ens tornin a cridar, si explicar el cap de Prestigi, Rafael Pérez. A més, per completar els cinc pentinats que s'havíen de fer a la gala, Prestigi va fer seguim mantenint el nivell i seguim treballant bé i transmetent alguna cosa a la gent és possible que seguim exportant dos recollits, un al backstage i l'altre en directe. Pel que fa al resultat, Pérez es mostrà molt satisfet Solsona arreu" va comentar el cap de Prestigi.

Es necessita

Llauner calefactor

amb experiència Per treballar en empresa de serveis

973 48 23 01 Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

31

Negoci de Turisme Rural per llogar 620 819 423


Parròquia ALTÉS

SANT CLIMENÇ

Missa de Nadal.- Diumenge, dia 25, a 2/4 d’11.

Cap d’Any.- Diumenge, 1 de gener, a 2/4 de 12, Missa de Cap d’Any.

BESORA

SANT JUST-JOVAL

Nit de Nadal.- Dissabte, dia 24, a les 11 de la nit, Missa del Gall i torronada.

CAMBRILS

Missa del Gall.- Dissabte, dia 24, a 2/4 de 10 de la nit. Nadal.- Missa a 2/4 de 12 del matí.

Nadal.- Missa a la 1 del migdia. Sant Esteve.- Dilluns, dia 26, Missa al Castell, a les 12.

SANT FELIU DE LLUELLES

CASTELLAR DE LA RIBERA

Nadal.- Dia 25, Missa a les 11 del matí.

Missa del Gall.- Dissabte, a 2/4 d’11 de la nit.

EL MIRACLE

SISQUER

Nit de Nadal.- A les 11 de la nit, el rés de Maitines. A les 12 de la nit, Missa del Gall. Nadal.- A les 12 del migdia, Missa.

LA COMA

Missa del Gall.- Dia 24, a les 12 de la nit. Després de la Missa farem cagar el tió i ens ho menjarem.

LA LLENA

Nadal.- 12 del matí, Missa de Nadal.

LINYA

Missa del Gall.- Dissabte, dia 24, a les 7 del vespre.

LLADURS

Nit de Nadal.- A les 10 de la nit, Missa del Gall.

MADRONA

Cap d’Any.- Dissabte, dia 31, a les 5 de la tarda, Missa de Cap d’Any.

MASSARRÚBIES

Vigília de Nadal.- A les 9 de la nit, Missa del Gall al Santuari de la Mare de Déu.

NAVÈS

Missa del Gall.- Dia 24, 9 del vespre. Nadal.- Missa a 2/4 de 12 del matí.

OGERN

Nadal.- Missa a les 12 del migdia.

OLIUS

Missa del Gall a la Cripta.-Dia 24, a les 10 de la nit.

PINELL

Missa de Nadal.- Diumenge, dia 25, a les 10 del matí.

SALLENT

Sant Esteve.- Dilluns, dia 26, a les 12 del migdia, Missa nadalenca.

Nadal.- Missa a les 10 del matí.

SANT LLORENÇ

Festa de Sant Esteve.- Dilluns, dia 26, a les 11, Missa a la parròquia.

TIMONEDA

Nadal.- Diumenge, dia 25, a les 10 del matí.

SOLSONA

El «Tren de l'Advent» Aquest diumenge, a la Missa de 2/4 de 12 del Cor de Maria, el «Tren de l'Advent» arribarà a destinació. També s'han convidat els infants i, entre tots, adorarem l'Infant Jesús i li cantarem nadales, acompanyats d'un grup musical que ens ajudarà a fer més solemne la celebració.

Col·lectes per Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys Les col.lectes del dia de Nadal de la parròquia de Solsona s’entregaran íntegrament a Càritas Arxiprestal. El sobret per poder fer el donatiu no el trobareu en el Full, sinó que se us donarà abans de la Missa. Si el lliureu un altre dia, també serà destinat a la campanya nadalenca de Càritas.

Concert de Nadal

Horari de confessions a la catedral

Diivendres, dia 23: de les 9 a les 12 del migdia. Dissabte, dia 24: de les 9 a les 12 del migdia; de les 7 a les 8 del vespre i de les 11 a les 12 de la nit (abans de la Missa del Gall). Diumenge, dia 25 (dia de Nadal): abans de les misses.

Horari de misses per Nadal Dia 24, dissabte: Companyia de Maria: A 2/4 de 7 del vespre, Missa de Vigília. Catedral: A les 8 del vespre, Missa de Vigília a la capella del Claustre. A les 12 de la nit, la Missa del Gall, que presidirà el senyor Bisbe, mons. Xavier Novell i Gomà. Dia 25, Nadal: Catedral: A les 10, 2/4 d’1 del migdia (presidida pel Sr. Bisbe) i 7 del vespre. Hospital: A les 11 del matí. Cor de Maria: A 2/4 de 12 del migdia. Dia 26, Sant Esteve: Com els dies feiners: A les 10 al Claustre i a 2/4 de 8 del vespre a Lestonnac.

Calendaris Ja hi ha els calendaris de l'any 2012. Es poden passar a recollir a la parròquia o bé a la Cúria. 32

El mateix dia de Nadal, a 2/4 de 10 del vespre, a la Catedral, l’Orfeó Nova Solsona ens obsequiarà amb un Concert de Nadal, dirigit per Anna Camps Colomés.

Celebració de les Noces d’Or i d’Argent matrimonials Per les parelles que van casar-se fa 50 anys i 25 anys, aviat es farà una reunió per començar a preparar la celebració. Cal apuntar-se al despatx parroquial (tel. 973 48 01 23).

Trobada nadalenca amb els col·laboradors de la parròquia Com cada any, per aquestes èpoques, es fa la tradicional trobada de totes les persones que han fet alguna col· laboració a la parròquia. Tots els qui us sentiu col·laboradors, sigui de la manera que sigui, esteu convidats a compartir una estona, menjant torrons i fent un petit acte nadalenc, el dijous, dia 29 de desembre, a les 6 de la tarda.

Pessebres A les esglésies del Cor de Maria i de Lestonnac trobareu uns pessebres que han muntat els alumnes de 1r d'ESO de l'Escola Arrels.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Glossa Xavier Novell Gomà. Bisbe de Solsona

Bisbat i parròquia

Emergència social

La revista Solc publica el número 76

Des de fa molts mesos les portades del diaris no paren de bombardejar-nos amb notícies sobre la crisi econòmica: grans pèrdues borsàries, espectaculars augments del cost del finançament dels deutes dels Estats, pressions dels mercats financers sobre els governs fins a fer-los dimitir si no fan els “deures”. Mai no és notícia de portada la greu situació econòmica que pateixen moltes llars del nostre país, en bona colla de les quals pare, mare i fills estan a l’atur i s’han quedat, o aviat es quedaran, sense cap subsidi d’atur o prestació social. Que les grans fortunes i les societats empresarials perdin molts diners o que l’Estat degui quantitats astronòmiques són males notícies, ja que això suposa menys inversió privada i retallades en inversions públiques i, per tant, menys llocs de treball. Però que hi hagi milers de famílies desnonades, més encara que no poden pagar el lloguer, o els subministraments de llum i aigua, que tenen problemes d’alimentació i que cerquen feina desesperadament i no la troben, això sí que són notícies pèssimes. No oblidem que aquesta monstruosa crisi l’ha generada un sistema financer que ha seduït famílies, empreses i Estats a consumir, invertir i gastar per damunt de les pròpies possibilitats. Els ha captivat endeutant-los de per vida i mal acostumantlos. Això només es podia mantenir si continuava la bombolla financera, però fa uns anys va esclatar: s’ha tancant l’aixeta del crèdit i els interessos prohibitius han portat famílies, empreses i Estats a la fallida. L’economia no s’ha “desaccelerat” sinó que ha frenat en sec. I davant d’aquestes pèssimes notícies què podem fer i més a les portes del Nadal. Aviat us adreçaré una comunicació pastoral extensa sobre aquesta qüestió. De moment, però, us avanço els titulars i us invito a començar a fer allò que estigui al nostre abast: sostenir les famílies del nostre bisbat que els manca allò bàsic -menjar, habitatge, aigua i llum- mentre algun membre no aconsegueixi trobar feina. Us invito, doncs, a una gran onada de caritat feta directament -el parent, amic o veí que conec- o a través de Càritas, si tenim la sort de no tenir ningú proper en aquesta situació.

La revista Solc del Bisbat de Solsona ha publicat el número 76 corresponent al mes de desembre de 2011. En aquest número hi podeu trobar, entre altres, els següents articles: Article d’opinió Catholic Voices: una plataforma de comunicadors catòlics, a càrrec de Totón Agustina, membre de l’entitat. Article d’opinió La nova evangelització reflexió sobre alguns punts de les linia· menta del proper Sínode General de Bisbes, a càrrec de Mons. Xavier Novell. Dossier especial L’Atri dels gentils: un punt de trobada a càrrec de Guillem Carol. Inclou una entrevista amb Mn. Xavier Morlans. Especial beatificació Mare Janer a la Seu d’Urgell i missa d’acció de gràcies a Cervera. Entrevista a Anna Costa, directora i presentadora del programa de ràdio La Paraula. Si esteu interessats a adquirir aquest exemplar, número 76, o bé a subscriure-us a la revista Solc, podeu trucar al tel. 973 48 06 19 (Júlia).

Solidaritat

Mans Unides de Solsona encén un any més la Llàntia Solidària

Bisbat i parròquia

Les llànties s'han d'encendre la nit de Nadal a la finestra o balcó de cada casa

Mons. Xavier Novell felicitarà el Nadal als fidels de la diòcesi

La Campanya es portarà a terme durant el mes de desembre i els diners aconseguits amb la venda de les llànties (que es poden adquirir en alguns establiments i centres educatius de Solsona) es destinaran a Bennin (Àfrica occidental), per un Programa de formació per a dones, en nutrició i salut per a reduir la mortalitat infantil. Beneficiaris: directes 6.560; indirectes 150.000 Cost: 99.721 euros. I al Paraguai, per un programa de Capacitació i formació d’agricultors en tècniques productives. Beneficiaris: directes 220 famílies; indirectes 1.100 persones Cost: 79.894 euros

Avui divendres, dia 23 de desembre, a les 12 del migdia, el sr. Bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, felicitarà personalment el Nadal a tots els fidels diocesans, laics i preveres, que vulguin acostar-se al Palau Episcopal de Solsona. L’acte tindrà lloc a la Sala noble anomenada “Bisbe Lasala” situada al 3r pis del Palau Episcopal. El sr. Bisbe dirigirà unes paraules de felicitació als assistents i, tot seguit, les persones que ho desitgin podran saludar-lo personalment. Aquesta recepció durarà fins a les 2 del migdia per tal que tothom qui vulgui pugui passar a felicitar les festes al bisbe Xavier.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

33


Indrets amb misteri (Solsonès)

Jaume Clavé

La Móra Comtal Un poble És un dels pobles d’Odèn, el més desconegut i allunyat. És com la caldera d’un volcà, que un dia va esclatar. Només s’obre a ponent, però barrant-li l’accés l’embassament d’Oliana. El fons és pla com el palmell de la mà. Una contrada tan singular com aquesta no pot ser fruit de les forces cegues que governen la naturalesa. La paret de llevant està formada per cingles paorosos i a tramuntana està coronada per la muntanya del Turp i per unes penyes montserratines, autèntics piteus cilíndrics que semblen gegants drets custodiant la petita vall. Són conegudes per les Encantades. Qui va fer aquesta contrada i per què?

Projecció d’un rostre Les penyes arrodonides, que tant criden l’atenció als excursionistes, estan combinades de tal manera que projecten vers l’exterior de la vall i de cara al Sol, ja en la llunyania, un rostre misteriós, que és el d’una dama amb el vel que li penja del cap i li tapa la cara. Es tracta d’una princesa àrab adornada amb les millors joies i el seu vel transparent. Però no ens equivoquem, tampoc no és àrab; de fet, es tracta d’una geganta móra (morena), molt anterior als temps històrics que coneixem. A ella anava dedicada la construcció d’aquesta perla del Pirineu, que seria llavors la Móra Comtal, i d’aquí ve que li esculpissin el seu rostre en un punt destacat, al Sol de migdia i amb una tècnica subtil que només ells dominaven. Només és visible des de les altures de la serra de Pinell. La conca de la Ribera Salada queda massa baixa i, per a veure bé el rostre de la Móra i el seu vel transparent, cal esperar un dia assolellat i que l’aire sigui net. Sigui casual o intencionat, no es pot dubtar que el rostre de la dama móra va donar nom a la Móra Comtal, i fins ara no el redescobrim.

La vall de la Móra Comtal

perquè Catalunya venia de molt més enrere. El Comte Arnau és la figura èpica que va fundar Catalunya molts segles abans dels romans per no dir mil·lennis. Era de raça superior, com els antics atlants, molt semblant en estatura als gegants del nostre folklore, que el volen recordar, i pel que fa a la fesomia, molt semblant segurament al Gegant Vell de Solsona que va esculpir l’inspirat Manel Casserras. La Móra Comtal no és l’únic indret que ens recorda l’antiquíssima presència del Comte Arnau al nord del Solsonès. Per sorpresa nostra, hi tenim en primer lloc el Port del Comte, que tot ho corona i que era ell!, seguit del Puig Sobirà, que vol dir el Puig del Sobirà, o sigui, del Cap Suprem, que també era ell!, i finalment per reblar més el clau el misteriós Puig Arnau!, gloriós nom conservat en la gran casa de pagès de Canalda, avui esdevinguda una excel·lent i luxosa casa o poble rural. Més clar que l’aigua. Tots els països històrics tenen el seu heroi èpic i fundador. La fama del Comte Arnau va sobreviure a l’Imperi romà i va rebrotar amb força al temps dels sarraïns quan Catalunya tornava a estar en perill de desaparèixer. També ho farà ara, tan bon punt s’adoni que el seu país va per mals averanys. Llavors ressorgirà de la seva tomba secreta de Canalda, i amb el seu cavall se’l veurà trotar un altre cop per tot el Pirineu per defensar de bell nou la pàtria catalana, fundada per ell fa més de 5000 anys! I no és cap conte.

El Comte Arnau Segurament va ser ell qui va regalar aquesta joia geològica a la bella dama de la seva raça, com ens indica l’adjectiu de Móra Comtal, conservat fins avui sense que ningú sàpiga de què li ve. El comte Arnau no té data de naixement, ni de mort. Apareix com a personatge llegendari als inicis de l’edat mitjana quan es creu que es forma Catalunya, però que en realitat només es restaura després de l’ocàs de l’Imperi romà,

Recorregut toponímic per la Seca, la Meca i les Valls d’Andorra La revolució de Mart Les arrels més antigues Athanàgia, història i localització de la Numància catalana Tornar a creure en dos dies. Un nou paradigma per al segle XXI. Llibres per Nadal de Jaume Clavé, a 10 euros. Tel. 973 482763 El rostre de la geganta móra sota el pic del Turp 34

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Solsona

Ajuntament de Solsona

Opinió

David Rodríguez, nomenat vocal de la junta executiva de l’Associació de Municipis per la Independència

L’Església i la política (resposta al bisbe Novell) És innegable que l’Església ha tingut un pes importantíssim en la política des de fa quasi 2000 anys. Un pes que, amb l’objectiu de mantenir-lo i augmentar-lo, l’ha dut a organitzar guerres, matances, persecucions, cops d’estat, etc. No obstant, ja des del segle XIX, amb els grans avenços de la ciència, que van anar desmuntant les seves explicacions mitològiques, i un canvi en la mentalitat de les persones, l’Església va anar perdent mica en mica pes i influència en la societat. El segle XX ha estat la culminació d’aquesta evolució amb la consolidació dels Estats laics o aconfessionals, tot i que l’Església ho ha volgut evitar amb tots els mitjans beneint guerres com la Guerra Civil o recolzant dictadors com Mussolini, Hitler o Franco. Actualment, tot i que teòricament estem en un estat aconfessional, l’Església segueix tenint uns privilegis i un gran pes com a lobby de pressió política. Al llarg de quasi tots aquests anys, l’Església catòlica, cal dir que sempre amb honroses excepcions, ha anat sempre uns quants passos per darrere de la societat, una tendència que en les últimes dècades, des del mandat del papa Joan Pau II, s’ha accentuat. i que a l’estat espanyol hi és ben manifesta, amb una Conferència Episcopal que sembla treta dels anys 50, amb membres capaços de justificar els maltractaments contra les dones o la violació de nens (vegeu les declaracions dels bisbes de Granada i de Tenerife). Solsona, una ciutat on tradicionalment l’Església hi ha tingut un pes importantíssim amb tot el que això comporta, té actualment com a bisbe un dels representants d’aquesta ala més conservadora de l’Església, tot i la imatge de modernitat que pretén transmetre. En les seves últimes declaracions s’ha mostrat contrari a l’avortament i al matrimoni de parelles homosexuals, revestint-ho d’una demagògica retòrica de respecte a la dignitat i als drets de les persones. Com si no deixar que una dona pugui decidir si vol ser mare o no al quedar-se embarassada no fos un atemptat a la seva dignitat, o impedir que dues persones es casin no fos atacar els seus drets. O és que haurem de pensar que pel bisbe Novell aquests col·lectius no són persones. La imatge de modernitat que vol donar és ben contrària als avenços que s’estan donant d’una manera natural en la societat en matèria d’equiparació dels drets dels col·lectius més desafavorits. Curiosament en aquest cas, dones i homosexuals, són dos col·lectius que han estat oprimits, reprimits i perseguits tradicionalment per l’Església i la seva moral, i cada cop que fan un pas cap a la igualtat aquesta aixeca la seva veu en contra. La política feta en el nom d’un déu, sigui quin sigui, ha escrit algunes de les pàgines de més trista memòria en la història de la humanitat, i això el bisbe de Solsona, que segurament és una persona cultivada, ho sap perfectament. Per tant faria bé l’Església de limitar-se a orientar a les persones que s’acosten a ella en busca de guia, cosa totalment respectable, i deixar d’intentar coaccionar per mitjà del seu poder i influència la vida de la resta de les persones i la societat en general. És clar que quan s’ha tingut tan de poder durant tants segles deu ser difícil no seguir amb aquesta inèrcia.

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, va ser nomenat ahir vocal de la junta executiva de l’Associació de Municipis per la Independència. Va ser designat en el decurs de l’assemblea constitucional de l’entitat, que es va fer a Vic amb la participació de 155 municipis, 22 dels quals són capitals de comarca. El darrer Ple municipal de Solsona, l’1 de desembre, va aprovar adherir-s’hi amb els vots favorables d’ERC i CiU. Llobera és l’altra població del Solsonès que també en forma part. David Rodríguez és un dels quatre vocals de l’òrgan directiu de l’Associació de Municipis per la Independència, que presideix l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. Les altres tres vocalies, les assumeixen els batlles de Berga, Juli Gendrau; Ripoll, Jordi Munell, i Santpedor, Laura Vilagrà. Els vicepresidents de l’agrupació sobiranista són els homòlegs d’Olot, Josep Maria Corominas; Montblanc, Josep Andreu; Tortosa, Ferran Bel, i Balaguer, Josep Maria Roigé. L’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, n’és el tresorer, mentre que el d’Arenys de Muny, Josep Manel Ximenis, n’és el secretari.

Objectiu: un referèndum vinculant En l’assemblea d’ahir, a la qual l’alcalde solsoní va assistir juntament amb el de Llobera, Josep Colell, es van aprovar els estatuts fundacionals de l’associació, que pròximament hauran de ser ratificats pels respectius plens municipals. L’entitat treballarà perquè la meitat de municipis catalans s’hi hagin adherit d’aquí a un màxim de dos anys i que d’aquí a tres o quatre anys pugui convocar-se un referèndum vinculant sobre la independència de la nació catalana.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

Casal Popular la Fura de Solsona

35


Opinió

Marc Serra Pujols - regidor de Sant Llorenç de Morunys

Donar la cara pel govern Senyors del govern; si a vostès només se'ls acut, per solucionar la crisi, retallar en sanitat i educació, i així posar al mateix sac tots els polítics, potser s'haurien de replantejar seguir o no sent els representants d'aquest país que tots estimem tant. M'explicaré: jo soc regidor d'un poble d'uns mil habitants d'un partit independent, i per tant, escollit democràticament, segurament per tenir una manera de pensar diferent a la de convergència, (que també s'hi va presentar) i pare d'una nena de dos anys. En el ple del passat dimecres es va debatre el dèficit que comporta la guarderia del poble, després de la retallada de la subvenció, ja que una guarderia tan petita, uns 20 nens, no es pot permetre tenir un dèficit de trenta mil euros. Es va acordar, sense altre remei, d'apujar la quota mensual als pares, retallar un 3% el sou de les monitores, que ja era prou miserable, i rescindir el contracte de la mestra auxiliar. Amb tot això, el dèficit encara serà de catorze mil euros. Això per un poble petit és una bestiesa. Penso que la guarderia del nostre poble és d'una gran qualitat, com a pare em sento orgullós de les monitores que eduquen la meva filla, i com a regidor me'n sento perquè són unes treballadores excel·lents. Primer li diré que invertir en educació, és invertir en un valor segur i segurament el més rendible que pot tenir el nostre

país. Hauríem de pensar una mica més en el futur i no tant en el passat: el que està fet, fet està. Després els explicaré que hi ha alguns pares que, en estar a l'atur un o altre de la família, es plantegen de no seguir portant la criatura a la guarderia. No només hi ha crisi a la Generalitat o al govern de Madrid, a les famílies encara n'hi ha més. I per últim li demanaré un petit favor, ja que són vostès els que han retallat per aquí, i ja que la meva filla surt a les 12 i a casa treballem a aquesta hora (com molts catalans que no estan a l'atur). Podrien anar a buscar la meva filla a la guarderia a partir d'ara? I donar la cara vostès? Ja que jo, tot i no tenir culpa de res, no sé ben bé quina cara posar-hi. O els diré més encara, en ser un poble petit, podria creuar-se vostè pel carrer, i no jo, amb la mestra auxiliar? Sabent que els reis li passaran una puntada de peu al cul, ho sento senyor Mas i companyia, però jo no puc. Jo, fins ara, sense tenir aquest tipus de problemes, era independentista. Ara, amb tot això i sentint com diuen que a Madrid es queden els nostres diners, aquest cop perquè sí i prou, ara penso que si no som un país és per que vostès no en tenen cap ganes. Salut i educació

L'acudit del Simi

36

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Poesia

Josep Maria Poblet

Els desamors malaltissos La ministra de Cultura s’oposa a l’eixida franca dels papers de Salamanca, retinguts contra natura anys ha per la Dictadura. La ministra està “en funcions” i emulant altres barons, que per nuls han d’anar a casa, i que abans, però, sens traça ens toquen ben bé els collons.

Opinió

Ramon Gualdo

Encara som a L'any Josep M. de Sagarra O per dir-ho més correctament, a l'any que s'ha recordat el poeta, amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort. Doncs, torno a dedicar-hi un record. Molts ja ho deveu saber: Josep M. de Sagarra és una figura important dins de la literatura catalana. La producció va ser enorme, i en diferents espais: Poesia, teatre, periodisme, novel.la, etc. Si ens aturem davant d'alguna d'aquestes facetes, avui, per exemple esmentem un bocí de la seva obra. I en aquests dies de desembre, em permeto triar poesia, i la mostra que hi escau, és ben adient El poema de Nadal. El poema té una força immensa, i alhora una infinita tendresa: Tots els mots del poema tenen sentit, atractiu i bellesa. Vegem: En parlar del pessebre, dels pastors, de les maneres de fer davant de l'Infant, el vers porta imatges vives. Fins i tot hi ha fragments que poden arribar a emocionar. Ho podem experimentar en uns bocins dedicats a “El Noi de la Mare”, tot presentant el fet de què fou una dona del nostre país, la que va cantar per primer cop el poema (o la cançó): En quin lloc, de muntanya o del pla aquesta tonada florida? Quina dona del meu país amb un aire amorós i enyoradís vestida de sarja i esclop però amb una veu molt clara va cantar per primer cop la cançó del Noi de la Mare?

Els de Cultura, castissos, se’n foten dels compromisos, i amb sa ment feta un garbuix se’ls passen per l’entrecuix amb desamors malaltissos. Quan penso en Salamanca, papers, segrest i cultura, veig en somnis una tanca, anyells i gossos d’atura. De tantes preses de pèl, en pren nota, algú, en el cel?

I així ens porta l'escaiença que va ser una dona catalana, i el poeta posa en aquests versos una potència enorme, i ens fa l'advertiment que, aquesta cançó, l'hem de llegir amb respecte, i no val a fer-hi broma: Us en recomano la lectura. Quan ve Nadal, la cançó del miracle fa que tremoli l'esquena dels llops fins els que cremen i roben i maten si de menuts l'han sentida els escanya la por.

Si el cel no ho fa, jo en la terra en prenc nota, erra que erra...

Poesia

Oriol Agorreta Celma

Lo pont del Madriu Senderejant lo Madriu obstacle vareig trobar: les braves aigües del riu barraven mon caminar.

Bastit mil anys enrera per front de suor perlat, carregat pedra a pedra per sempre immortalitzat .

Cent passes amunt lo mont, entre penyals escarpats, junyint les ribes un pont, amable, em donà lo pas.

Sa força, invicta als embats d’aigües llançades avall per obscures tempestats, Rei en feia, pas vassall.

Com pessebre de valor mancat no n’és de son pont, omplim nostres vides d’or elevant ponts vers tothom.

Feu aturar-me mon cor tantost haver-lo creuat, tot admirant son valor malgrat sa gran humiltat.

Símbol d’unió i d’amistat, de noblesa i de progrés, de guany de l’adversitat, i de constància demés.

I si Nadal dins teu viu delint un món més amat, sia el pont sobre el Madriu exemple de ta bondat.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

37


Opinió

Opinió

Ramon Arnau Camps

Nadals Per fer revifar els moments més entranyables de la nostra vida es fa inevitable recórrer als records nadalencs de la nostra infantesa. Aquest territori ensucrat de la memòria, esquitxat de nadales, torrons i purpurina de colors. Cada Nadal desprèn en els més menuts una llum tan intensa i enlluernadora que es fa difícil traduir amb paraules tot l’univers de sensacions que transpiren aquests darrers dies de l’any. Més enllà del simbolisme religiós que irradia aquesta senyalada data del calendari, Nadal esdevé un garbell d’olors i sabors que tenyeix tot el nostre entorn d’una màgica calitja que ens estova i ens fa especialment vulnerables a les necessitats dels altres. Les arrels dels nostres sentiments s’alimenten de l’escalf familiar d’aquests dies viscuts entre rius de plata i garlandes de colors. Dels meus Nadals en calça curta, conservo el record viu d’aquells dies freds que precedien a les celebracions i que tan farcits de preparatius i misteri estaven. Amb les vacances a la butxaca, em deixava acaronar per l’onada d’il·lusió que respirava el meu petit món governat per àngels i dimonis escuats. Era el moment d’anar a buscar molsa amb el pare a la muntanya i de triar un tió ben gran i ferm on hi poguessin cabre tots els meus desitjos. La cantarella de veus que el dia vint-i-dos escampava la ràdio per tota la casa, era al meu entendre, la melodia que encetava oficialment el període nadalenc i que encara avui segueix sent la sintonia que estimula els meus records. Nadal és molt més que una celebració religiosa o el moment de l’any on ens intercanviem promeses i regals. Si interioritzem el seu llegat i provem de destil·lar la seva essència, ens n’adonarem que el Nadal és un sentiment encomanadís, una alegria compartida que al cap dels anys esdevé una part indissociable del nostre patrimoni sentimental.

SOM

Bones festes solidàries El Solsonès Obert al Món (SOM) vol desitjar a tothom unes bones i solidàries festes Fa ben poc es va fer l'espectacle a favor dels nens i nenes d'El Salvador. Vam tenir la inestimable ajuda dels més petits de Solsona a través de les seves entitats de lleure: Esplai, Escoltes i Centre Islàmic. A part de la tasca de sensibilització, es van recollir 581,37 euros. Aquests diners es destinen al projecte de nutrició d'infants a Tacuba. Donada la situació preocupant que passen alguns dels nostres conciutadans, el SOM va decidir donar un 10 % del que es recollís al fons d'emergència social de Solsona. Així doncs, cadascuna de les persones que va fer una aportació voluntària el dia de l'espectacle, va ajudar a infants d'El Salvador i a famílies ben properes. Des d'aquestes ratlles volem encoratjar a tothom a ferse padrí d'un infant amb greu risc de desnutrició a Tacuba i a participar en la recollida d'aliments del Fons d'Emergència Social. Un any més, el Solsonès Obert al Món desitja que tothom tingui de tot i que ningú no ho tingui tot. Feliç i just any 2012! 38

Jordi Riart i Vendrell - Exalcalde de Solsona

“Un any difícil d’oblidar” Estem a l’inici de les festes de Nadal i d’acabar l’any 2011 com un dels més moguts en dècades i que ha farcit els mesos d’una activitat tan intensa, que serà un referent en els àmbits polític, econòmic i social. En aquest període destaca, arran de les eleccions locals, el canvi de color polític que s’ha produït en la majoria dels municipis de Catalunya, alguns tan emblemàtics com el de Barcelona, que no havia conegut relleu en gairebé trenta anys. Altres com Solsona, on ERC assoleix una majoria absoluta excepcional i a contracorrent de la tendència de la resta de territoris, on CiU guanya àmpliament els governs municipals.

La Marató de TV3 situa Catalunya al capdavant de les iniciatives solidàries La davallada socialista ha estat la darrera transformació del mapa polític estatal, donant una àmplia majoria al PP, que no facilitarà solucions per resoldre la difícil situació econòmica ni la legítima aspiració política dels catalans. Per altra banda el moviment dels indignats ha sorprès a tothom, amb una gran mobilització que s’ha escampat traspassant fronteres. Però, malgrat tot, cal destacar un esdeveniment que fa que s’acabi l’any en positiu, amb esperança i amb el sentiment de formar part d’un col·lectiu on la ciutadania és un referent i un exemple a seguir per a moltes altres comunitats. La “Marató de TV3” que aquest any ha celebrat la vintena edició dedicat a la regeneració i el trasplantament d’òrgans i teixits. Un èxit de recaptació que ha recollit més de 7.500.000 euros, xifra que sens dubte serà superior quan es tanqui definitivament la campanya el proper mes de març del 2012. Aquest èxit continuat any rere any, situa Catalunya al capdavant de les iniciatives solidàries, que en temps de crisi de valors i de recursos, pren encara més interès. Catalunya, també és capdavantera en el nombre de trasplantaments amb un dels nivells d’èxit més elevats del món i que aquest any, s’ha fet especial referència a la importància de ser donant, ja que actualment hi ha unes 1.300 persones en espera de rebre un òrgan vital i de les quals, es preveu que un 10%, moriran abans de poder-lo rebre.

Els donants d’òrgans i teixits ofereixen, des de l’anonimat, un alè de vida i esperança, a aquells a qui la malaltia els el vol prendre Moltes altres, però, han pogut seguir vivint, gràcies a la generositat de les persones que sense conèixer-se, han fet donació dels seus òrgans. Persones que han escollit, des de l’anonimat ser solidàries, donant un alè de vida i esperança a aquells a qui la malaltia els el vol prendre. Tot un exemple que ens fa sentir bé i ens dóna força per continuar, en un temps que ens fa molta falta.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Opinió

Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys

Càritas i la crisi econòmica

Estils de vida per a viure’ls

“viu senzillament perquè altres, senzillament, puguin viure” Aquesta és la proposta d’un estil de vida des de la senzillesa:

Viu senzillament perquè altres, senzillament, puguin viure

1. Viure la senzillesa és no necessitar tenir moltes coses per ser feliç, i no caure en el consumisme ni en les modes que ens obliguen a comprar tot el que surt nou, tot allò que acaba de sortir. 2. Viure la senzillesa és tenir més alegria a donar, a compartir, que a rebre, perquè has descobert el poder misteriós de la paraula gratuïtat. 3. Viure la senzillesa és buidar el cor de totes les coses innecessàries que l’ocupen i omplir-lo del tresor de l’amistat, la proximitat i de la trobada humana amb els altres. 4. Viure la senzillesa és creure que la teva vàlua i dignitat està en tot el que ets com a persona, i no el que tens o en la posició social que ocupes. 5. Viure la senzillesa és solidaritzar-se amb tants germans de la família humana que viuen injustament en la pobresa i la necessitat, i mobilitzar-te i implicar-te perquè no vols viure millor que ells. 6. Viure la senzillesa és posar la confiança i la seguretat no en el diner o les possessions, sinó en els béns espirituals, en les conviccions i creences, en la Fe, en les capacitats, en la teva força interior i en la dels qui t’estimen i et valoren. 7. Viure la senzillesa és treballar per viure, i no viure per treballar. 8. Viure la senzillesa és gaudir dels innombrables obsequis que la vida, la natura, et fa constantment cada dia i que passen desapercebuts per a la majoria de la gent. 9. Viure la senzillesa és respectar la naturalesa i tenir-ne cura amb la teva forma de viure, reciclant, reutilitzant i reduint el consum innecessari. 10. Viure la senzillesa és utilitzar els teus diners perquè tu i la teva família visqueu amb dignitat, i perquè els altres també puguin viure amb dignitat si els inverteixes èticament i si t’acostumes a exigir productes que provenen del comerç just i del comerç local. Si vius així, contribuiràs a fer possible una societat més humana i més humanitzadora. Et convertiràs en un senyal d’ESPERANÇA en aquest món.

Quan estava cansat, em donares repòs. Quan estava intranquil, em calmares. Quan era infant, m’ensenyares a llegir.

BONES FESTES!

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

39

Quan estava sol, em portares l’amor. Quan era a la presó, vingueres a la cel·la. Quan feia llit, tingueres cura de mi. A l’estranger, m’acollires. Sense treball, em trobares una feina. Jo ferit, m’embenares les ferides. Cercant jo la bondat, em donares la mà. Quan era negre, o groc, o blanc, insultat i abatut, tu em portares la creu. Quan era vell, em regalares un somriure. Quan estava preocupat, compartires amb mi la pena. Em veieres cobert d’escopinades i de sang, em reconegueres sota la cara plena de suor, quan feien mofa de mi, estaves a prop meu. I quan era feliç, comparties la meva alegria. Cal que nosaltres portem aquesta vida de compromís per continuar sembrant esperança entre els pobres. Cal que el nostre amor amari qualsevol. És l’única manera d’expressar el nostre amor per Déu. Déu dóna el que cal. Ho dóna a les flors i als ocells, i a tot el que ha creat en l’univers. I els més petits i els últims són la seva vida. (M. Teresa de Calcuta) BONES FESTES!


CF Solsona Juvenil “A” - Dissabte 17/12/11

Infantil

Cervera, CD, 1 - CF Solsona, 3

Gironella CF, 3 - Solsona CF, 0

Bon resultat

Rival efectiu

Juvenil “B”

Aleví “A”

Jugadors: Carles, Remí, David (Cots), Murcia, Puig, Aresté, Jaume (1 gol), Sena, Bernat (Codina), Moha (Axel), Robert (2 gols).

Agustín, Marc, Xavi, Arnau, Àitor, Ramon, Guille, Manel, Fran, Noe, Íker, Ortigosa, Genís, Àitor l.

Partit amb molt de fred i vent al Municipal de Cervera. El partit va començar amb dues ocasions molt clares de gol una per cada banda i amb un gol local al minut 7. Arran d’un penal molt clar que el Solsona empatava el partit. I el que són les coses: que a la sortida d’un córner, Jaume Partidàs de Codina enganxava un refús i donava la volta al marcador a les acaballes de la primera meitat. El tercer gol, obra del Robert, va fer que els locals traguessin el punt d honor i van fer el seu millor futbol. Però es van trobar amb un Carles inspiradíssim, que va parar les embranzides locals. Aprofitem, de part de tots els components de la plantilla de Juvenil “A” del CF Solsona, per desitjar un Bon Nadal i una bona entrada al 2012 a tota la gent que ens segueix. BONES FESTES!!!

Un partit molt complicat per al Solsona, amb un gran equip que juga molt bé i que va fer una gran primera part , però que es va trobar amb un Solsona nerviós i poc clar en les decisions defensives. El local, en les seves dues primeres arri- Arnau Pujantell bades a porta, als 2 i als 10 minuts, es va posar al capdavant del marcador 2-0, i es va dedicar a controlar el partit, tenint la possessió en la segona part amb un Solsona més corregit, ja que va ser més igualat amb arribades a les dues porteries, fins al minut 40, que va arribar el definitiu 3-0 en el millor moment del Solsona. Cal destacar la gran actuació de l'Arnau a la banda. Seguirem treballant per al bé del equip tots junts. Volem fer arribar a tots, en nom del club i dels infantils del Solsona, unes BONES FESTES!!!

Pirinaica, 2 - Solsona “B”, 1

Navarcles “B”, 1 - Solsona, 12

Albert, David, Raul, Angel, Abdellah, Gerard, Arnau, Joan, Marc, Abde (1), Aleix. També.Guillem i Ignasi.

Alineació: Arnau Camí, Arnau Corbera, Joaquim, Miquel, Ricard, Andrei, Eduard, Andreu, Ferran i Modestas.

Impossible jugar!

Els blaus van saltar al camp amb molt de criteri amb la pilota i volien fer mal a la porteria rival aconseguint que al primer quart anéssim 0 a 7. Al segon quart els nostres es van adormir una mica, fet que va fer que ens marquessin un gol, però en cap moment no vam deixar de jugar a Ferran, autor de futbol. A la represa els nostres van seguir dos gols fent el seu futbol, obrint el camp i fent mal per banda, fet que va provocar de veure un gran futbol ofensiu per part dels nostres. En resum, molt bon partit dels nostres, que en tot moment van voler jugar bé al futbol. Ara, vacances de Nadal per agafar forces i seguir treballant. Bon Nadal i Feliç any nou!!!

Aleví “B”

Aleví “C”

Santpedor D, 11 - Solsona B, 0

Guardiolenca, 4 - CF Solsona C, 3

Dissabte passat va ser un partit molt lleig, perquè es jugava amb un vent que bufava molt intensament i ja se sap que aquest fenomen meteorològic és el pitjor enemic per poder disputar un partit de futbol. El joc era molt imprecís, la pilota no Albert: el cadet compta es podia controlar de cap manera i tot era amb un bon porter un anar i venir de pilotes enlairades que anaven d’un costat a l’altre del camp sense cap mena de control. Dues d’aquestes imprecisions van ser aprofitades per l’equip local per avançar-se al marcador i el Solsona, tot i disposar-ne d’alguna de molt clara, només en va materialitzar una.

Alineació: Marc, Arnau, Jose, Gerard, Pau Puig, Pau Serra, Ivan, Àlex, Guillem. Gols d'Àlex, Jose, Ivan

P. Barbens, Albert, Unai, G.Robles, Joti, G.Estany, Alex, Oriol, Marta, Roger, P.Alguè. Diumenge al matí els alevins del Solsona, a la mateixa hora que el Barça jugava el mundialet de clubs. Els nens van sortir més pendents del que feia el Barça que de jugar a futbol. No van jugar ni amb ganes ni amb motivació ni amb la il·lusió de poder guanyar el partit. Així els partits es perden i en aquest cas ha sigut així i amb un resultat molt abundós de 11 a 0, sense poder fer ni el gol de l’honor. Ànims, nois, treballeu dur i els resultats sortiran sols! Bones Festes a tots i, Gaudiu del Nadal!!

Bon partit realitzat per part del blaus. Sembla que a poc a poc es va millorant, tot i que hi ha moments del partit en el que abaixem la intensitat i els rivals aprofiten per poderse avançar en el marcador. Tot el partit va estar igualat, amb ocasions molt clares per part del Solsona. Però una altra vegada pequem d'individualistes i no les aprofitem. Tot anava bastant controlat pero una gran espavilada als últims tres minuts del Solsona feia que els locals remuntesin d'un 2-3 al resultat final de 4-3. Ànims i a seguir treballant!!! 40

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


CF Solsona Cadet

Prebenjamí “B”

CF Navàs, 2 - CF Solsona, 3

CF Solsona B, 1 Club Esportiu Avinyó A, 0

Alineació: David, Carles, Marcel, Alex V, Moha, Joan, Amir, Alex S, Nil, Ossama, Gonzalo. També: Albert T, Genis, Kevin I, Serni.

Jugadors: Ramon, Ferran, Roger, Lucas, Jaume, Albert, Robert (1), Oleguer, Marc, Lleïr i Pablo. Entrenadors: Guillem Vila i Axel Novelles Delegat: Jesús Altarriba

Victòria

Els cadets del Solsona dissabte van anar al camp de l’últim classificat, el Navàs. Era important aconseguir la victòriaper pujar la moral. El Solsona va començar dominant, i va ser al minut 17 Nil s’escapava sol cap a porteria i un jugador rival el va caçar per darrere; penal i targeta groga al rival que va transformar Amir amb un xut ajustat al pal. David va ser caàç d'aturar un penal en contra a la primera, però després de repetir-lo, els locals van igualar el partit a finals de la primera part. David va fer un gran Al minut 12 de la segona part, els partit a la porteria solsonins encaixaven el segon. I després de moltes arribades per part del Solsona, era Ossama que aconseguia igualar el partit i creure en la victòria. 6 minuts més tard, al minut 28, Amir feia el 3r per part dels visitants. Faltaven 10 minuts de patiment per endur-se la victòria i encara amb 4 o 5 ocasions més pel Solsona arribàvem al final del partit. Destacarem també l’actuació de David parant el penal i aturant dos cara a cara amb el davanter. Felicitem els nois pel treball realitzat i, en nom de l’equip, BONES FESTES!!!

Hem patit moltíssim!

La lliga començava i els blaus eren conscients que volien començar amb bon peu. Començàvem a casa. Per tant, la pressió era més gran. A més a més, vàrem jugar contra un equip molt sòlid en defensa i que també va tenir les seves oportunitats. Va ser un partit on els blaus van dominar clarament Pablo va estar els tres primers períodes. Justament en el espectacular sota tercer Robert deixava enrere dos rivals i, els pals amb un toc suau, amb l’esquerra batia el porter visitant. En l’últim quart el cansament dels blaus es va fer notar i va ser totalment pels d’Avinyó. Pablo va estar providencial, sobretot en fer una gran parada quan els verd-i-blancs ja cantaven el gol de l’empat.

Cadet-juvenil femení

Barberà A., 3 - CF Solsona, 1 Perdem tot i dominar Aquest cap de setmana es reprenia la competició per les jugadores del Solsona. Ens desplaçàvem a Barberà del Vallès per enfrontar-nos al tercer classificat empatat però a punts amb el líder, el Sabadell. Al Municipal Antoni Serra es va poder veure un Solsona que dominava la pilota i posava el joc. Tot i això no s’aconseguia fer amb la victòria final, i el resultat es convertí en una dura derrota contra un equip que no va fer cap mèrit per endur-se el partit. Les blanc-i-blaves s’aconseguien avançar al marcador, però la manca d’intencionalitat en el seu joc i les múltiples errades en fases de construcció van condemnar a les nostres. En tot, ens n'anem a l’aturada nadalenca amb un mal regust de boca, ja que l’equip va apostar fort per a endur-se el partit. Però per vàries circumstàncies vam veure novament com un equip que va tenir tres úniques ocasions per marcar aconseguia remuntar el partit i fer-se amb els tres punts demostrant una major competitivitat que l’equip solsoní. Ànims i a per totes, que cada dia estem més a prop d’assaborir el resultat del nostre treball tan sacrificat.

Benjamí A

Gimnàstic C “E”, 7 - CF Solsona, 1 Jugadors: Enric, Núria, Hamza, Bernat, Jordi, Marc, David, Alain, Hug, Miquel i Daniel.

Derrota contra el líder

El partit va començar molt ràpid, la pilota anava amunt i avall sense que se la quedés cap equip. El Solsona lluitava però els jugadors del gimnàstic buscaven la cursa per les bandes, cosa que va fer molt mal als solsonins. El Manresa va saber aprofitar els espais a les bandes. Cal dir, però, que el porter solsoní va actuar molt bé i que els gols van ser de rebots o xuts imparables. Finalment desgast físic els va passar factura. Tot i aconseguir un gol, la relaxació va ser sorfir el 7-1 que va sentenciar el partit. Cal felicitar els jugadors i jugadores del Solsona per la seva actitud de lluita al camp. I per acabar, els desitgem bones festes!

Vides paral·leles de Josep Maria Poblet

ara també el podreu trobar a Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

41


CE Arrels Cadet - 2a Divisió - Grup 19 - 17-12-11

Aleví - Quarta divisió - Grup 4

CE Arrels, 3 - FC Guardiola, 1

Arrels, 3 Balconada, 3

Jugadors: M.Sala, Albert, Arnau, Houssein, Manel, Pijuan, David, X. Llàcer, Marcel, Miquel, Roger (3 gols), Livian, Chafik, M.Caelles i X.Duró.

Brahim, Daniel, Marc, Pol, Adrià, Stephan (1), David / Jordi (1), Alae (1), Fran

Mereixien més

Tres punts més!!!

Molt bon partit de l’Arrels que va arrencar un empat davant la Balconada que hagués pogut ser una més que merescuda victòria. L’Arrels rebia el cinquè classificat abans de marxar de vacances, no semblava el partit més idoni per aconseguir sumar algun punt més. Però els solsonins van sortir a per totes i molt posats al partit, dominant el joc i arribant amb perill a la porteria contrària fins que l’Alae avançava el locals al segon quart. Seguia el domini local i les ocasions, però la Balconada va capgirar el marcador amb dos gols a la contra. A la segona part l’Arrels va seguir amb el seu bon joc i es tornava a posar per davant en el marcador, semblava que arribaria la primera victòria, però els nervis van poder més que el bon futbol i els del Bages empataven el partit després d’un lliure directe. Segon punt de l’Arrels, que després del descans nadalenc visitarà el camp del líder, el Navarcles.

Després de dos partits sense puntuar a casa, els cadets d’Arrels, rebien dissabte passat al camp Municipal de Solsona al Guardiola. Els solsonins van sortir al camp molt concentrats i motivats, però també una mica nerviosos, cosa que feia que moltes Hat-trick del Roger vegades la precipitació no deixés acabar bé les jugades. Al minut 22 el Roger va marcar el primer del partit, però el joc continuava una mica descontrolat i poc abans d’arribar al descans, a la sortida d’un córner, els visitants marcaven el gol de l’empat. A la segona part l’Arrels va canviar el “xip” i amb un joc més tranquil i controlat van començar a tocar i tocar, dominant el joc i creant moltes ocasions. El Chafik, el Livian i el Roger van tenir ocasions molt clares. El resultat podia haver estat molt més ampli, però finalment es va acabar amb el tres a un, amb dos gols més del Roger. Tots els que formen part de l’equip dels cadets d’Arrels us volem desitjar unes BONES FESTES DE NADAL i UN PRÒSPER ANY NOU 2012.

Benjamí B - Tercera divisió grup 11

Arrels B CE, 2 - Puig-reig CE, 9

Benjamí 7 - 2a Divisió - Campionat de lliga - G. 22

Jugadors:Pol, Albert, Aleix, Riel, Aina, Marc M., Eliot. Suplents: David, Pau, Javier i Laia.

Arrels, 7 - EF Urgell, 1

Bon partit

Marc Duró, Aleix, Carles, Dídac, Arian, Albert, Artem, Marc Colillas, Marc Ariza, Andreu i Aniol. Gols: Dídac 3, Aniol, Albert, Andreu i Carles.

Dissabte vam jugar contra el Puig-reig, que era el 4t de la lliga. Ja al primer minut va marcar el Puig-reig fent una bona jugada. En el minut 8 ens tornava a marcar el segon gol. I al cap de dos minuts marcava el Marc, cosa que ens tornava a posar dins el partit. Quan comencàvem el 2n quart el Pau va fer un xut que per ben poc no va dins la porteria del Puig-reig. Al cap d’uns minuts ens marcava de nou el Puig-reig. i ben aviat hi tornava. I el partit anava bé. L’últim minut del segon quart marcava el Puig-Reig fent l’1-5. No vam fer cap més gol, però cal destacar el Javier, que va haver de fer moltes parades. Comencàvem el quart quart i al cap d’uns minuts va marcar l’Aleix. I cap els últims minuts el Puig-reig va seguir marcant gols. I el partit va acabar 2-9. El dia 14 de gener jugem contra la Pirinaica. Jugarem en un camp de terra de Manresa. Pau Llàcer Alba

Campions d’hivern. Líders imbatuts

Nou victòries en nou partits, és el bagatge que deixen els benjamins de l’Arrels al darrere aquest any. Avui nova victòria davant d’un rival de mitja taula com és l’Escola de Futbol Urgell. Hem golejat, tot i que no hem fet el joc fluid i ràpid que estem acostumats a veure. Segurament ens vam contagiar del futbol lent de l’equip visitant, això i la relaxació dels jugadors ens va fer jugar un partit molt lent en la circulació de la pilota, no obstant això, vam fer el nostre futbol, més lent que el normal. En qualsevol cas no perdem la nostra identitat, jugant des de darrere, pressionant molt al davant, fent moltes triangulacions i rotant els jugadors en diferents posicions. A destacar: Arian l’obrellaunes, obrint les defenses amb la seva força i sacrifici; el petit Carles, excepcional, interpretant i llegint el partits com un adult; Albert, l’amo i senyor de les bandes; Andreu, cada vegada més adaptat a les diverses posicions on juga, avui fent el seu primer gol; Dídac, hàbil com ningú, un diable amb la pilota als peus, avui amb un hatttrick; i què direm de la resta, excepcionals. Enhorabona nois, per ser campions d’hivern, títol honorífic, però significatiu pel futbol que estem fent. Bon Nadal a tothom, en especial a tots aquells que ens apleguem al voltant d’aquest esport, dissabte rere dissabte.

Bon partit del Riel 42

El Marc va fer un gol

Aleix, autor del segon

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


CE Arrels

Futbol sala

PB Solsona

Juvenil - 2a divisió - G.19

Sènior masculí

Arrels, 2 - St Salvador, 0

Botarell FC, 2 - PB Solsona Trepovi, 4

Magí, Sala, Ramon, Alí, Najim, Isma, Èric, Garcia, Nourddin, Dani, Xandri. També: Àlex, Oualid. Gols: Dani, Alí

El resultat de l’esforç L’equip ha mantingut la línia de joc mostrada en els darrers partits i s’ha endut la victòria en el darrer partit de l’any. El rival era el Sant Salvador, un equip molt físic i que va jugar amb intensitat durant tot el partit, sense abaixar mai els braços. Inicialment, l’Arrels va dominar el partit, contra un rival que jugava còmode així, buscant les seves ocasions a la contra. Els locals van disposar d’algunes ocasions, una d’elles trasnsformada pel Dani. El Cercs, per la seva banda, va estavellar tres pilotes al pal abans del descans. Després del descans, el Cercs va sortir amb molta més intensitat, buscant l’empat. Els locals, però, no es van posar nerviosos i van concedir molt poques ocasions, i en aquest període van ser ells qui van enviar dues pilotes al travesser. Als 15 minuts, l’Alí va treure una falta des de gairebé mig camp i el porter visitant, que no esperava un xut directe, se la va empassar. Això no va enfonsar els visitants, que van continuar treballant buscant el gol, demostrant una gran condició física, però sense arribar a inquietar gaire el Magí. Després de vacances, visitarem el Joanenc “B”, equip de la part baixa de la taula, però que pot presentar un aspecte molt diferent si alinea jugadors del seu equip A.

Jugadors: Seuba, Ritort, Sam, Carles, Eliseu (cinc inicial), Erola, Joan (c), Ricard, Hazel i Sera. Entrenador: Albert Viladrich. Delegat: Josep Vidal. Baixes: Dani i Toni. Gols: Ricard (1 a 1 minut 8), Sam (1 a 2 minut 32), Eli (2 a 3 minut 36), Sam (2 a 4 minut 38)

Victòria a la lliga per acomiadar l'any La Penya es desplaçava de nou cap a la província de Tarragona, per disputar la jornada de lliga contra un equip amb el que no havia jugat mai, el Botarell FC. El fred i el vent van ser el protagonistes a fora de la pista coberta d'aquesta població. A dins la pista, el partit no va començar gaire bé per l'equip solsoní, ja que als dos minuts de joc l'equip local s'avançava al marcador, en una jugada que semblava que no havia de portar cap perill i que la pilota havia de sortir per la línia de fons de porteria. Però no va ser així i el primer gol va pujar al marcador. La Penya tenia el control de la pilota i les millors ocasions per marcar. I Ricard al minut vuit de joc aconseguia una bona rematada i empatar el partit. La Penya continuava tenint bones ocasions de gol i també amb alguna rematada al pal, però es va arribar a la fi dels primers vint minuts de joc amb empat a un gol. A la segona part continuava tenint la mateixa tònica, però no va ser fins a falta de vuit minuts pel final que la Penya va poder fer el segon gol mitjançant Sam. Però gairebé en el mateix minut de joc una falta picada

a davant de l'àrea per l'equip local, tocava amb un jugador de la Penya i la pilota sortia desviada cap al fons de la porteria solsonina, tornant a quedar el partit empatat. Malgrat això, la Penya ho continuava intentant i Eli és va treure un xut des de fora l'àrea que va entrar per tota l'esquadra de la porteria marcant un gran gol i tornant a donar avantatge al marcador a l'equip solsoní. Sam, a falta de dos minuts pel final, va fer el quart gol per la Penya ampliant l'avantatge al marcador en dos gols i ja a l'últim minut de partit el Botarell va cometre la seva cinquena falta, sense arribar a fer la sisena, i el marcador no es va moure més, deixant el resultat definitiu en el dos a quatre favorable a la Penya. El pròxim partit de lliga ja serà dins de l'any nou. Des de l'equip us desitgem a tots que tingueu un Bon Nadal i unes Bones Festes i un molt bon any 2012. Sènior masculí Dissabte 7 de gener, a les 19 hores - Pavelló municipals de Solsona - Territorial Catalana Futbol Sala, jornada 12:

PB Solsona Trepovi Futsal Puigcerdà US HI ESPEREM!!!

Sènior femení

Arrels PB Solsona Solmèdic, 8 - EFS Alta Segarra, 0

Jugadores: Svitlana, Pilar, Ester, Nerea, Merxe, Nuvi, Natàlia Pujol, Elena i Natàlia Klymyuk. Entrenadors: Josep Maria Guitart i Marc Angrill. Delegat: Joan Isanta. Baixes: Raquel, Neus, Anna S., Paula, Mireia i Jess. Gols: Pilar (2), Nerea (2), Ester, Merxe, Elena i Natàlia Klymyuk

Nova victòria per acabar l'any Últim partit de l'any i continuem amb ple de victòries que ens dóna el liderat en solitari. El partit va començar amb un gol matiner i tenint el control del partit, el rival, que se sentia inferior, es tancava al darrera esperant alguna contra. A la mitja part del partit ja es va arribar amb un resultat clar a favor nostre.

Juvenil masculí Dissabte 7 de gener del 2012, a les 17 hores Pavellons Municipals de Solsona

Bones festes a tothom!

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

PB Solsona Sputnik Frankfurt Barna 31 Balaguer CFS 43

A la segona part vam tenir alguns moments de relaxació, cosa que va donar una mica de feina a la porteria a la Svitlana, que va solucionar amb bones intervencions. Cal comentar que en aquesta segona part es va lesionar la portera visitant, a la qual li desitgem una ràpida recuperació. L'equip us desitja unes Bones Festes i un millor any 2012!!!

Sènior femení Dissabte 7 de gener del 2012, a les 12h Pavelló Inpacsa (Balaguer)

Vedruna Balaguer CE Arrels PB Solsona Solmèdic


Futbol sala - Lliga comarcal

Futbol sala

Consell Comarcal

JORNADA 13 Clínica Veterinària “El Solsonès” – Guixers “La Pèrgola” .............................1-4 Bar Castell – Solsona “Estanc de Baix”............................................ Ajornat Montmajor – Sant Llorenç de Morunys . .....................................................3-8 Restaurant Santa Llúcia Navès – Lladurs Cap del Pla ..................................8-6 Llobera – Olius “Solmèdic” . .....................................................................4-2 Sant Climenç – Clariana de Cardener .........................................................7-4 Esportiu Cardona – Ardèvol........................................................................7-3 L’Auba Freixinet - Castellar de la Ribera .....................................................0-5 RESULTATS PARTITS AJORNATS Solsona”Estanc de Baix”-Esportiu Cardona..................................................9-3 CALENDARI PARTITS AJORNATS BAR CASTELL – FS SOLSONA ESTANC DE BAIX (dijous dia 22 de desembre a les 22 h. al pavelló municipal de Solsona). BAR CASTELL – GUIXERS “LA PÈRGOLA”. (dijous dia 29 de desembre a les 22 h. al pavelló municipal de Solsona). CALENDARI JORNADA 14 Castellar de la Ribera – Clínica Veterinària “El Solsonès” Solsona “Estanc de Baix” – Guixers “La Pèrgola” (dissabte 14, 16 h al pavelló) Bar Castell - Montmajor (dissabte 14, a les 17 h al pavelló) Sant Llorenç de Morunys – Restaurant Santa Llúcia Navès (dissabte, 14 18.45 h) Olius “Solmèdic” – Lladurs Cap del Pla Clariana de Cardener – Llobera L’Auba Freixinet – Esportiu Cardona Ardèvol – Sant Climenç Classificació general

Màxims golejadors Equip.............................................Golejador..........................Gols CLÍNICA VETERINÀRIA.............................ALBERT CAELLES.............................25 LLOBERA................................................ROSSEND DAVINS..........................24 GUIXERS " LA PÈRGOLA".........................EDUARD TRIPIANA..........................24 OLIUS SOLMÈDIC....................................XAVI CAZORLA................................23 MONTMAJOR..........................................JOSEP MUNTADA............................22 FS SOLSONA ESTANC DE BAIX.................SERGI BELTRAN..............................21 FS SOLSONA ESTANC DE BAIX.................SERGI ALCÁZAR..............................21 CASTELLAR DE LA RIBERA........................RUBÉN PÉREZ................................21 ESPORTIU CARDONA...............................ANTONIO REQUENA........................21 44

CECR CAMBRILS

Preferent catalana sala – grup 5 Temporada 2011/12 (Jornada 11)

CECR Cambrils, 6 Tallers Leo Cervera FS, 2

C. E. C. R. Cambrils: Jose Romero, Serena, Sabata, Chivu (3), Ferni (1), Bernat, Pere, Jesús, Jordi Obiols (2), Kata.

Tres punts més per acomiadar l’any 2011 Nova victòria del Cambrils davant el Tallers Leo de Cervera F. S. El partit va ser controlat en tot moment pels locals, que varen tenir la pilota en tot moment i disposaren de múltiples ocasions. Ara bé, no fou fins als primers minuts de la segona part que es va poder sentenciar el partit. I és que era un partit complicat. El divendres a la nit “sopars d’empresa” i la “ressaca” es va notar.... sobretot a la primera part. A la primera part vam sortir molt freds (també hi va ajudar la rasca que feia al pavelló) i, si bé teníem el domini total del joc, ens mancava velocitat i intensitat, sobretot en fase ofensiva. Per sort el Jordi Obiols estava inspirat i amb dos gols ens avançava entorn al minut 10. Amb el dos a zero vam tenir més ocasions, però amb una pilota que ens guanyen l’esquena ens marquen el primer. Semblava que al descans aniríem amb 2 a 1, però a l’últim segon Xavier Obiols (“Chivu”) xuta des de mig camp, la pilota va botant i quan el porter la vol agafar li passa per entre les mans i entre les cames. Si algú ho hagués filmat surt al “Zona Zapping”. En fi, mala sort pel porter visitant, que en línies generals va fer un gran partit. A la segona part vam sortir molt millor, més agressivitat, més intensitat, pressió més alta,... això ens va permetre robar pilotes en zones avançades i disposar de diverses ocasions fins que dos gols de Chivu (el primer arribant al segon pal i el segon de xut per tot l’escaire, gairebé sense angle) i un gol d’Albert Fernández, picant la pilota per sobre un defensor i definint molt bé davant del porter, ens van permetre sentenciar el partit. Ja a l’últim minut els visitants feien el segon.... amb 6 a 2 va concloure el partit. En fi, ara parem dues setmanes i no tornem a jugar fins al dia 7 de gener (altre cop a casa i davant l’Auto Nyox Trebi Golmes F. S.). Aprofitem aquestes línies per desitjar-vos unes bones festes i que el 2012 sigui esplèndid. Que ens porti salut, amor, diners i, en el nostre cas, victòries! Dissabte, 7 de gener de 2012 Pavelló de Cambrils 17h Preferent catalana sala - Grup 5 - Jornada 12

CECR Cambrils Auto Nyox Trebi Golmès FS Us hi esperem!!!!!

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

XXXI PUJADA A LA SEU VELLA - LLEIDA

Sancho Ayala i Marc Aranda, tornen a pujar al podi a la Seu Vella Diumenge dia 18/12/2011 es va disputar a Lleida la popular cursa Pujada a la Seu Vella, amb una participació de molt nivell i rècord d’inscrits. Un recorregut molt bonic i força pla, que recorre el Parc de la Mitjana, les hortes, i per finalitzar, l’últim quilòmetre amb una forta rampa de pujada a la Seu Vella. A les 11’30 h. es va donar la sortida als gairebé 1000 inscrits, entre ells 5 atletes dels Fondistes del Solsonès: Sancho Ayala, Marc Aranda, Josep Miquel, David i Josep Alconchel. Sancho Ayala va anar sempre al grup capdavanter, amb els homes forts de la cursa, i amb un temps de 33’38 minuts va passar la meta en quarta posició de la general i primer de la seva categoria. Marc Aranda amb un temps de 38’59 minuts va entrar el 37 de la general i 2n Marc Aranda, 2n de la seva categoria Sancho Ayala, primer de la seva categoria de la seva categoria (fins a 20 anys). Josep En categoria de dones, es va imposar per segon cop Miquel amb un temps de 43’04 minuts va entrar el 157 de la general. En David va fer un temps de 43’29 minuts arribant al Meritxell Bonet amb 39’19 minuts, seguida d’Àngela Castelló lloc 170 de la general. I Josep Alconchel va fer un temps de amb un temps de 40’11 minuts, i tercera va ser Núria Ribalta amb un temps de 42’50 minuts. 45’38 minuts entrant al lloc 285 de la general. L’últim atleta (de 76 anys) va fer un temps d’1 hora i 22 La cursa va ser guanyada per segon any consecutiu per L’Abderrahim El Jaafari, que va creuar la meta de la Seu Vella minuts. amb un temps de 32’24 minuts, seguit d’Ivan Espilez amb un temps de 33’16 minuts. I tercer va entrar Ricard Pastor amb Pròximes curses un temps de 33’48 minuts. 26 de desembre Cursa de l’Indiot a Mollerussa 8 km. 26 de desembre Sant Silvestre de Masnou 5 km. 31 de desembre Cursa dels Nassos Barcelona 10 km 31 de desembre Sant Silvestre de Berga 5 km 31 de desembre Sant Silvestre de Lleida 10 km Més informació Ribera Esports i www.atletisme.com http://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

Curses Vine a caminar o córrer per gastar les últimes calories de l'any

1a cursa dels nassos 31.12.20011 - Oliana

Recorregut de 5 kms. pels voltants d'Oliana. Regals per a tots els participants. Preu inscripció: 3 euros. Recollida dels dorsals a les 11h a la porta de l''ajuntament. Sortida a les 12h. I en acabar, refrescos i aperitius per a tots els participants. Obertura a totes els edats. Reserva el teu dorsal abans del dijous 29.12.2011 a l'ajuntament o per correu electrònic: cursadelsnassos@gmail.com

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

45


CB Solsona

Escola de bàsquet

Premini-mixt

CB Castellbisbal, 19 CB Solsona, 39 Jugadors: Sergi, Jordi, Guiu, Ares, Pol, Ferri, Joan, Lukas Aquesta setmana els petits del club disputaven el partit més important de la fase que va fins Nadal. El rival era fort, a casa sol els vam guanyar de 13 punts, i estava en el segon lloc de la classificació. Això volia dir que el guanyador s'enduria el lideratge. Com ja és costum, a més dels nervis inicials a causa de la importància del partit, els jugadors van sortir molt adormits a pista, cosa que va fer que en la primera i la segona part ens plantessin uns parcials de 7-4 i 1-2, uns resultats excessivament pobres per part dels solsonins. Tot i així, a la tercera part ens vam despertar de cop i ens vam adonar del bon joc que som capaços de crear. Va ser com si ens traguessin una cinta que ens tapava els ulls i no ens deixava ni jugar ni pensar. A partir d'aquí vam anar guanyant en confiança i ens vam adonar que si saltàvem als rebots érem imparables, que per molt alts que fossin els altres no significava que no poguéssim saltar i intentar-ho. Que si no hi ha contraatac també sabem jugar tranquils i oberts i que a poc a poc i sense presses tot es pot aconseguir. Un altre factor molt important va ser la defensa, que ens havia portat tants problemes en els últims partits, ja que va estar plena d'intensitat i nervi. D'aquesta manera, vam aconseguir uns parcials de 2-11, 0-12, 0-8, 2-15, 5-3, 2-14. L'únic que puc fer és felicitar als jugadors pel partit que van fer i pel seu comportament durant el partit. Es van comportar com un autèntic equip, jugant sense individualismes, aixecant el cap en tot moment i animant-se en els moments més difícils. Tenim molta feina per endavant i una segona volta que servirà per seguir millorant i aprenent. Ànims, nens!

Aquest passat cap de setmana, l’escola de bàsquet del CB Solsona va participar a la primera trobada d’escoles de bàsquet de les comarques centrals d’aquesta temporada. La trobada va ser a Moià, i els nens i nenes de l’escola de bàsquet van disputar dos partits, un contra l’Artès i un contra el Berga. Van jugar molt bé, i van plantar cara als rivals (van guanyar el partit contra el Berga). Agrair el suport de tots els pares que ens van acompanyar, perquè van fer molt bona claca a les grades i ens van animar en tot moment.

46

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


CB Solsona Júnior femení

Sènior femení

SA Súria, 66 CB Solsona, 72

CB Solsona, 45 Catalana Occident Manresa, 58 Jugadores: Judith G. 2, Elena S. 6, Sílvia S. 9, Paula V. 2, Alba LL. 2, Jaz C. 8, Anna E. 4, Maria F. 2, Clara 1, Diana C. 9. Parcials: 10-14, 12-12, 9-23, 14-9.

Aquesta jornada les júniors es desplaçaven al camp del Súria, un rival capdavanter a la lliga. Al primer quart l’equip va sortir concentrat, amb rivalitat perquè sabia que s’enfrontava contra un equip igualat en la classificació. Van començar amb una defensa individual amb molta intensitat, i atacant les coses els sortien força bé. Per això van aconseguir un avantatge clar al marcador. Al segon quart va ser molt semblant i l’atac va ser més fluid, per la qual cosa ja estaven més tranquil·les però no podien abaixar la guàrdia. Al tercer quart les júniors del Súria van remuntar el marcador deixant només 10 punts d’avantatge del Solsona. El rival anava a totes, sobretot algunes jugadores que hi posaven molta intensitat. Però les solsonines van saber aguantar el marcador fins l’últim minut de l’últim quart amb el resultat de 66-72. Les solsonines es tornen a endur una altra victòria, aquesta molt treballada i amb un joc molt bo. Passat festes, tornaran a fer el seu joc i esperem que a la tornada puguin endur-se la victòria al camp del líder, quedant primeres del grup.

El Manresa ens trenca la ratxa de quatre victòries seguides El partit va començar amb intercanvi de cistelles per part dels dos equips. Les solsonines s'avançaven 5-0, però la resposta de les visitants no es va fer esperar i van fer un parcial de 0-7. Així va anar tota la primera part, on cap equip no s’escapava en el marcador. Els parcials van ser de 10-14 i 12-12 per arribar a la mitja part amb un ajustat 20-26 favorable al Manresa. A la represa, el Solsona va intentar una pressió a tota pista per donar més dinamisme a l’atac. Però no ens va sortir bé, i entre això i el caos durant uns minuts per l’allau visitant després de treure la pressió, el parcial era de 5 a 20 en només 7 minuts. Les visitants agafaven la màxima avantatge en el marcador, 19 punts, 27 a 46. El quart acabava amb un parcial de 9-23 per posar al marcador 31-49. Al quart quart les locals van apretar i van guanyar el parcial de 14-9 i reduint les diferències a només 13 punts. Però ja no quedava temps per més. Destacar el bon partit de la Jaz i la Sílvia. I donar les gràcies també a la Maria i a la Judith que ens van venir a ajudar.

Cadet femení “A”

CB Solsona, 30 Sant Joan de Vilatorrada, 59 Parcials: 6-16 , 9-18 , 10-12 , 5-13 Partit de tràmit a l'espera de l'inici de la segona fase. Lleugera millora en l'actitud defensiva però continuem cometent massa errors: 41 pilotes perdudes, 50 errors en tirs de camp i 7 errors en tirs lliures. L'obsessió per anotar porta les nostres jugadores a la precipitació i a llançar sense bona posició. Destaquem el bon partit de la Ilona, amb 12 punts, 27 rebots i +24 de valoració.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

47


Club Patinatge Solsonès

Solsona Patí Club

Sandra Colell i el CP Solsonès participen a la Festa del Patinatge

El Solsona Patí Club participa als entrenaments de la prestigiosa entrenadora italiana Monica Delli

Diumenge, 11 de desembre, les patinadores de l’equip de competició del C.P. Solsonès van presentar a la Festa del Patinatge la coreografia Constel·lació, mentre que Sandra Colell recollia la placa commemorativa com a Campiona d’Iniciació del Certificat A, temporada 2011 Al Pavelló Poliesportiu de la ciutat de Mollerussa, diumenge dia 11, s’hi aplegaren més d’un centenar de patinadors provinents de diferents clubs de la Territorial de Lleida. El C.P. Solsonès va participar-hi amb la presentació del treball: Constel· lació, integrat per les següents patinadores: Iris Capdevila, Esther Moreno, Sheila Lara, Sandra Colell, Sira Capdevila, Montse Rodríguez, Núria Closa, Laura Múrcia i Maria del Mar Badía. El muntatge va ser aplaudit i admirat per la seva posada en escena, la precisa coordinació i l’acurat vestuari. La jornada es va desenvolupar en un ambient alegre i festiu. Van ser un reguitzell d’actuacions en grup per clubs, combinades amb actuacions de tipus individual, executades pels campions d’Iniciació d’aquest any, així com els campions del Trofeu Federació de la temporada. En el cas del nostre club, Sandra Colell, campiona d’Iniciació del Certificat A, va poder lluir una bona coreografia i acceptar la placa en honor al resultat final. Tanmateix, les patinadores de l’equip, van oferir Constel·lació, per

Patrícia Cases, Marta Miró, Monica Delli (tècnica italiana), Mercè Llordella i Alba Fernández (tècnica Solsona P.C.)

última vegada, ja que per properes convocatòries hi haurà una nova coreografia en grup a punt. Va ser una bonica jornada, enriquidora i molt positiva. Des del C.P. Solsonès volem agrair a les patinadores que hi van participar el seu treball i el seu esforç. D’altra banda, no podem acabar la notícia sense donar les gràcies als pares i les mares, així com a altres companys, amics i familiars del club que van acompanyarnos i ens van donar tot el seu suport. I de passada, desitjar a tots els nostres lectors, unes BONES FESTES DE NADAL!

Els dies 25 i 26 de novembre, a Bellcaire, es van celebrar uns cursets per a patinadors i tècnics amb la prestigiosa entrenadora italiana Monica Delli. Del Solsona Patí Club hi varen poder participar la Mercè Llordella i la Marta Miró (la patinadora Patrícia Cases no hi va poder prendre part a causa d’una lesió). Com a tècnic de l’entitat s’hi va desplaçar l’Alba Fernández que actualment està aprenent aquesta tasca tan complicada, però al mateix temps tan gratificant, de ser tècnic de patinatge artístic. L’Alba va haver de substituir a la nostra entrenadora Ester Fornell perquè estava en una competició, i les dues monitores Montse Auguets i Jèssica H. Pallarès tenien compromisos laborals ineludibles. Per aquest motiu l’Alba va tenir aquesta gran oportunitat d’aprendre al costat de la Monica i amb la total confiança de la nostra entrenadora Ester, que sabia que l’Alba ho faria d’allò més bé. Gràcies a la gran tasca realitzada per l’Alba en aquests cursets i de tot el que ha après, ha demostrat que molt aviat pot arribar a ser una excel·lent tècnica de patinatge artístic. El Solsona Patí Club et vol agrair que hagis acceptat ser el tècnic titular en aquestes jornades d’entrenaments, i també la nostra entrenadora Ester et vol agrair de tot cor les ganes que has tingut per poder fer aquesta feina tant ben feta. Volem destacar que el Solsona Patí Club va rebre elogis de la bona tècnica que tenen tots els seus patinadors, sigui quin sigui el seu nivell, i que dia a dia es veu la gran progressió aconseguint molt bons resultats allí on va. Va felicitar directament a la Mercè Llordella per estar molt i molt bé tècnicament destacant-li que no ha de deixar de treballar en cap moment si vol aconseguir estar dalt, destacant també que ha de treballar molt més la part coreogràfica. També va felicitar a la Marta Miró per la seva gran evolució veient que entrena molt poquet però que fa unes millores molt bones deixant-les ben fixades en la seva tècnica.

48

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

Josep Isanta, Sira Capdevila, Ma. del Mar Badia, Laura Múrcia, Esther Moreno, Sandra Colell, Iris Capdevila, Montse Rodríguez, Sheila Lara i Núria Closa


Canicross

Ass. de defensa dels animals

Anna Simón i Ampurdanès

Marta Bosch i el seu gos Duc, campions de Catalunya de Canicross El trajecte s’encosta per un filet de sender sorrenc. El batec dels meus dos cors s’accelera, acompassat amb el pendent del terreny. Els meus sis bíceps m’estiben camí amunt, recordant-me a cada gest el pes de la llarga estona de cursa. Però això ja s’acaba, els meus quatre ulls albiren la meta al final d’un revolt. És la fita de la victòria d’avui, però no és encara el revolt definitiu, el destí està encara lluny,sempre molt més lluny,més lluny de l’avui, més lluny del demà... tant lluny com Itaca.

Si esteu pensant a comprar un gos, plantejeu-vos adoptar-lo! Aquests gossos estan en adopció a l’Associació en Defensa dels Animals de Solsona:

Barto: Gos jove, mida mitjana (tipu beagle) molt carinyós.

Romeu: Cadell de 8 mesos, creuat de boxer, molt juganer i sociable.

El Duc amb la seva Copa de Catalunya

Pekas: Gos jove, raça pointer, molt sociable i carinyós. Fa molt temps que està a l’Associació!!

El tàndem format per l'olianesa Marta Bosch i el seu gos Duc es va proclamar campió del Campionat de Catalunya de Canicross celebrat a Vallgorguina el dissabte passat dia 17. Aquest Campionat és també puntuable per la Lliga Catalana de Canicross, que consta de sis curses de les quals dues ja han estat disputades, i també posiciona a Marta Bosch i el seu gos en primer lloc de la Lliga. Pel que fa al rànquing estatal de la Copa Espanya de Canicross, la cursa de dissabte va situar a l’equip d’Oliana en una quarta posició de la categoria femenina absoulta. Però cap on van els reptes de Marta Bosch? Allí on vagin, segurament ens costarà perseguir-la. Però de moment la seguirem i l’empenyerem amb molts ànims cap a la Pirena 2012!

Bitxo: Gos jove, mida petita, molt carinyós i divertit.

Dayron: Gos adult, raça boxer, és molt dolç i sociable.

Hem trobat un gos de raça beagle, de color blanc i canyella. Estem buscant els seus propietaris. Telèfons de contacte: 692 512 866 i 680 281 257.

Marta Bosch al capdamunt del podi

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

49


Escola Arrels

Aquest home és…

És desembre, s’acosta Nadal i és temps de Pastorets. A l’Escola Arrels ja fa dies que els nens i nenes de 4t assagem els personatges que tenim adjudicats. Sabem de pe a pa tots els diàlegs. Assagem al teatre comarcal; ens hem preparat per l’estrena i com cada any col·laborem a la Marató. Quan fa un fred que pela i a la nit les ovelles ja estan tancades a la cleda, els pastors van al seu refugi i amb la seva harmònica toquen cançons d’hivern. Senten una melodia suau acompanyada d’un estol d’àngels que anuncien que ha nascut un nadó en una establia de Betlem. Mentrestant uns dimonis entremaliats apareixen i en fan de les seves, espantant als pastors deixant-los astorats. Aquesta és la història que va escriure un escriptor anomenat Josep Maria Folch i Torres, que va ser novel·lista, narrador i autor teatral. La seva extensa producció era dedicada sobretot a infants i a adolescents. Entre les seves obres destaquen: Les Aventures extraordinàries d'en Massagran. Els pastorets i La Ventafocs... Josep Maria, com cada any hem gaudit dels teus Pastorets!

50

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Escola Arrels

Llar d’Infants El Pi

Arrela’t a la Marató

Ja ens preparem per Nadal!

Bingo a l'escola

Aquest any, alumnat, professorat i tot el personal de l’escola Arrels s’ha bolcat amb la Marató de tv3. Al llarg de tota la setmana passada es van organitzar activitats de tot tipus i per a totes les edats amb l’objectiu de recollir diners per a la Marató. Treball en equip, solidaritat, bon humor, diversió, sensibilització, motivació, generositat i molt bon rotllo han estat la tònica general de la setmana i del cap de setmana. Les ganes i la il·lusió demostrada a l’hora d’organitzar totes les activitats i la gran implicació de tots/es ha estat clau per aconseguir una xifra espectacular: 4.387,50 euros. La xifra ha estat molt alta, però els valors treballats i la pinya que s’ha aconseguit aquests dies ens ha aportat una satisfacció encara més gran. Des de l’escola volem felicitar especialment al nostre alumnat per la gran tasca realitzada i volem agrair a totes les persones que han col·laborat a fer d’aquest projecte un èxit en tots els sentits.

Aquesta setmana a la Llar d’Infants El Pi continuem preparant-nos de cara al Nadal. Anem cuidant el tió, tirant-li les peles de les fruites que ens mengem, cada dia, per esmorzar. També hem tingut una visita molt agradable!!! Els alumnes de 2n del Cicle Formatiu de Grau Superior d’educació infantil de l’IES Francesc Ribalta ens han vingut a explicar un conte de Nadal!!! Ens l’explicava una narradora eixerida i hi sortien el pescador i els peixets, els porquets, les pageses amb les seves oques, els dimonis, les ovelles, el pastor... i també el caganer!!! Quin riure ens ha fet! Per altra banda, els pares i mares de l’escola, així com les educadores, també es van preparant per aquestes festes tan assenyalades que s’acosten. Han assistit a la xerrada que hem fet als baixos de l’Ajuntament d’Olius, organitzada per l’AMPA de la Llar d’Infants El Pi, “El joc per a infants de 0 a 3 anys” que ens han ofert, molt amablement, l’equip del CDIAP de Solsona, a qui agraïm moltíssim la seva col·laboració (així com a l’AMPA que ha estat l’ens escolar que ha aconseguit que vinguessin). El dia 20 de desembre també hem pogut assistir a una altra xerrada-taller molt interessant, “Primers auxilis per a infants”, que ens han brindat de manera totalment desinteressada personal del Centre Sanitari del Solsonès. També volem agrair, de tot cor, la seva col·laboració. Els seus consells, de ben segur, ens seran molt i molt útils, tant a pares i mares com a educadores, per afrontar situacions que se’ns puguin presentar amb els nostres petits! Ja veieu que tenim les agendes ben atapeïdes!!!

Flashmob de la Marató

Venda de tastes al carrer el cap de setmana

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

51


Escola Arrels

Nadal a Sant Isidre Els petitons també col·laborem amb la Marató cantant nadales Festes de Nadal… aquelles Festes en que a fora fa fred i el caliu de la llar es fa tan agradable. Els petits de l’escola Arrels I les vivim com unes festes alegres i nosaltres, quan fem una celebració, CANTEM. Amb l’ajuda dels pares de l’escola, que ens van decorar la plaça St. Isidre, vam poder cantar diferents nadales: des d’una cançó de bressol, fins a una de més animada perquè tots els espectadors poguessin participar-hi picant de mans. Aquell va ser un moment molt especial, perquè amb els nostres cants vam poder fer feliços als que ens estimen i si algú passava pel carrer també es parava a escoltar i se li dibuixava un somriure a la cara.

P-5 B, Sargantanes

BONES FESTES i ja ho sabeu… a cantar!

P-5 A, Granotes P-3 A, Cargols

P-4 B, Abelles P-4 A, Papallones

P-3 B, Marietes 52

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Escola Setelsis

Bones festes

Els avis ensenyen a jugar a bitlles

Amb el poema guanyador del certamen nadalenc i el dibuix que il·lustra la nostra felicitació, desitgem a tothom unes bones festes i un magnífic any nou. També us convidem a llegir el nostre butlletí Un xic de tot a través de la nostra pàgina web. http://www.xtec.cat/ceipsetelsis/web/quefem.htm Bones festes!

L’ARBRE DE NADAL Jo vull un arbre de Nadal que despinti la tardor. Jo vull un arbre de Nadal que esborri la calor. Un any més les activitats extraescolars són divertides i profitoses per a tots els nens i nenes que hi participen. Un any més, entre els monitors més estimats hi ha els avis del Consell de la Gent Gran. Durant el primer trimestre s’ha fet l’activitat de bitlles i a continuació vindran els jocs de taula i la petanca. Per celebrar el darrer dia d’aquesta activitat vam fer un petit acte de reconeixement. Des d’aquí volem aprofitar per agrair a totes les persones que ajuden a mestres i famílies a fer la tasca d’educar de manera divertida i agradable.

Jo vull llums com els estels que recordin l’alegria. Jo vull àngels com els cels que inspirin fantasia. Jo vull posar regals sota l’arbre d’harmonia.

Societat

Jo vull molts Nadals plens de pau i alegria. Poesia: Àlex García Dacal 6è B

Cistella de Nadal que la ONCE sorteja entre els seus establiments col.laboradors. Aquest any va ser pel bar Caliu. Moltes felicitats!!!

Dibuix: Alba Lara García 1r A

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

53


Escola Bressol

L’escola Bressol us desitja bones Festes!!

54

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


UEC l’Afrau

Oualid Gallouch - Alumne de la UEC l’Afrau

Taller de socorrisme i primers auxilis

UEC l’Afrau

Alumnes i educadors de la UEC l’Afrau

Agraïments i bons desitjos!!! Benvolguts amics,

Fa uns dies va venir en Jaume Cots a fer-nos un taller de primers auxilis

En primer lloc ens va ensenyar la posició lateral de seguritat (PLS) que ens serveix per l’espera de l’ambulància o el metge. També la posició front-mentó per obrir la via aèria. Després vam aprendre com actuar en casos d'ennuegament fent els escrepulars i la maniobra de “Hemlich”. Seguidament ens va ensenyar què fer en casos de talls profunds: pressionar a l’artèria perquè deixi de circular la sang per la ferida. En el cas de talls en la panxa o en el cap no s’hi podria fer res. A continuació vam tractar les fractures, on l’objectiu principal és no fer més mal del que té el ferit; s’ha de deixar que el pacient estigui en una posició en que no tingui dolor. En casos d’accident, on pot haverhi una lesió medul·lar, s’ha de moure el cos de manera lateral alhora. Per últim, vam aprendre a realitzar la reanimació cardiopulmonar; suport vital bàsic. Els passos per a realitzar-lo són: primer mirar les constants vitals, és a dir, mirar, escoltar i sentir si respira, després trucar l’ambulància (112) i per últim realitzem la reanimació, que consisteix a fer 30 compressions (mans encreuades posicionades entre els mugrons, al mig del tòrax, baixant uns cinc centímetres i pressionant amb el palmell) i, sobretot, ens va ensenyar tot el que no s’havia de fer en casos d’urgència mèdica. El taller, a més d’útil, va ser molt pràctic i ens ho vam passar molt bé. Penso que tothom hauria de fer-lo per saber com actuar en situacions crítiques en que pots salvar una vida. Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Com sempre a la UEC, aquest primer trimestre, hem tingut col·laboracions desinteressades que fan que la nostra tasca educativa sigui més integradora i potencien l’aprenentatge significatiu en un context de comunitat educativa. Els alumnes i educadors de la UEC volem fer públic aquest agraïment: A Neus Mujal i Pep Porredón, professors de l’institut Francesc Ribalta, tant per la xerrada magistral sobre la Guerra Civil espanyola que ens va ajudar a aprofundir en la nostra història recent, com per l’ajuda inestimable en el manteniment dels nostres ordinadors, respectivament. A Adam Majó, jugador de rugbi del Manresa RC, que ens va ensenyar les nocions bàsiques d’aquest esport, poc potenciat a la nostra comarca, però amb una llarga presència als Països Catalans. A Jaume Cots, tècnic de transport sanitari, que ens va fer un taller pràctic de primers auxilis. A Olga López i la seva participació en el projecte Salut i Escola. I, com sempre, a Susanna Arnau i Ramon Montraveta, tutors de l’institut Francesc Ribalta i de CC Arrels II, a Raquel Mingorance amb la seva paciència al Punt Òmnia, a Eva Torres i Maite amb l’activitat d’equinoteràpia, a Encarna Tarifa, a M. Àngels Taribó i a molta altra gent que creu i aposta per la tasca educativa i social que es desenvolupa a la UEC. Moltes gràcies de nou i us desitjem molt bones festes!!!

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Josep M. Montaner - Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@celsona.com - www.celsona.com - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.300 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona és una publicació socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

55


Foto: Miquel Manzano - Celsona Informaci贸 Foto: Miquel Manzano - Celsona Informaci贸

Club Futbol Solsona - Prebenjam铆 B (Temporada 2011/2012)

Sant Lloren莽 de Morunys (Futbol sala comarcal - Temporada 2011/2012)

56

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Cartellera 23 de desembre

30 de desembre

SOLSONA: Festa de Nadal del Club Catalunya Caixa a CX Espai a les 16.30 h. Lliurament del XV Premi Signum i recepció tradicional de Nadal a la sala gòtica del Palau Llobera a les 20.30 h

SOLSONA: Cantada de nadales pels carrers de Solsona a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona al nucli antic a les 19 h i a les 20 h. Concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi i enregistrament del nou disc en directe al Teatre de Solsona a les 22 h. Preu: 20 euros - Venda d’entrades anticipades a l’Oficina de Promoció Turística Municipal (pl. Major, 11) i a taquilla el dia de l’actuació.

25 de desembre – Dia de Nadal SOLSONA: Concert de Nadal de L’orfeó Nova Solsona, sota la direcció d’Anna Camps a la catedral de Solsona a les 21.30 h.

1 de gener – Cap d’Any

VILANDENY (Navès): Pessebre vivent de Vilandeny. Tandes a les 19 h i a les 20 h. Per a més informació: 93 744 11 34 – 973 824 61 55 – 93 824 60 94

ARDÈVOL (Pinós): Pessebre vivent i oficis i tradicions del s. XVIII. Sessions a les 18.30 h i a les 20 h. Informació i reserves: 973 48 35 34 o bé 678 69 15 39 (demanar per Glòria). Per més informació: http://www.centrecat.com/ardevol/pessebrevivent

26 de desembre ARDÈVOL (Pinós): Pessebre vivent i oficis i tradicions del S. XVIII. Sessions a les 18.30 h i a les 20 h. Informació i reserves: 973 48 35 34 o bé 678 69 15 39 (demanar per Glòria). Per més informació: http://www.centrecat.com/ardevol/pessebrevivent

SOLSONA: Visita dels patges i escrivents de SM els Reis d’Orient per a tots els nens i nenes de Solsona a la plaça Major a les 18 h. Cantada de nadales amb torrons i neules sota l’arbre de la plaça Major a les 19 h.

SOLSONA: Portada del pessebre al Pedró dels Quatre Batlles. Tirada general nadalenca al camp de tir d’Olius a les 10 h. Ballada de sardanes sota l’arbre de Nadal de la plaça Major, a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona (cloenda del curs de ballar sardanes) a la plaça Major a les 12h. Representació dels Pastorets a càrrec del grup de teatre Lacetània al Teatre de Solsona a les 18h. Preu: 8 euros els adults i 6 euros els infants - Venda d’entrades anticipades a l’Oficina de Promoció Turística Municipal (pl. Major, 11) i a taquilla el dia de la funció.

VILANDENY (Navès): Pessebre vivent de Vilandeny. Tandes a les 19 h i a les 20 h. Per a més informació: 93 744 11 34 – 973 824 61 55 – 93 824 60 94

PESSEBRES VIVENTS

ARDÈVOL: Dies 26 de desembre i 1, 6, 7, 8, 14 i 15 de gener. Sessions a 2/4 de 7 i 2/4 de 8 del vespre. Els dissabtes 7 i 14 una sola representació a 2/4 de 8. Informa: 678 691 539, Glòria. SANT GUIM DE LA PLANA: Dies 24, 25 i 26 de desembre i 6, 7, 8, 14, i 15 de gener. Única sessió a 2/4 de 7 de la tarda, (torrades amb all). Informa: 973 550 978. VILANDENY (entre Sorba i Gargallà): Dies 25 i 26 de desembre, 1 i 7 de gener. Sessions a les 7 i 8 de la tarda. Informa: 93 744 11 34.

GIRONELLA Concert de Nadales de L’orfeó Nova Solsona a Gironella, el dia 26 de desembre a 2/4 de 8. VILANDENY (Navès): Pessebre vivent de Vilandeny. Tandes a les 19 h i a les 20 h. Per a més informació: 93 744 11 34 – 973 824 61 55 – 93 824 60 94

PASTORETS Pastorets Lacetània de Solsona: Per sant Esteve, dia 26, 6 i 8 de gener, a les 6 tarda al Teatre Comarcal. Pastorets d’Ogern: Dies 7 i 8 de gener, a les 5 de la tarda, al Local Social. Informa: 973 462 763, Mercè. Pastorets de l’Ametlla de Merola: La flor de Nadal, concert teatralitzat. Dies 14, a les 10 de la nit, i 15 de gener, a les 6 de la tarda. Informa: 686 278 836. Pastorets de Calaf: Per Nadal, a les 7 de la tarda, i 8, 15, 22 i 29 de gener, a 2/4 de 8. Informa: 90210 12 12.

27 de desembre SOLSONA: Intercanvi de joguines. Es proposa als nens i nenes dur una joguina de casa en bones condicions i canviar-la per una altra que estigui classificada dins la mateixa categoria (per preu aproximat). Així es fomenta el consum responsable i la reutilització davant de l’Ajuntament en horari comercial.

28 de desembre EXPOSICIÓ: Escultures "Temps per a fusta"

SOLSONA: Festa de Nadal amb el voluntariat de l’hospital Pere Màrtir Colomés a la sala d’actes del centre a les 16.30 h. Concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi i enregistrament del nou disc en directe al Teatre de Solsona a les 21.30 h. Preu: 20 euros - Venda d’entrades anticipades a l’Oficina de Promoció Turística Municipal (pl. Major, 11) i a taquilla el dia de l’actuació.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

Autor: Josep Casamiquela Inauguració: 24 de desembre a les 6h de la tarda Lloc: Sala d'exposicions de Catalunya Caixa Durada: Del 24 de desembre al 6 de gener (Caps de setmana i festius). Horari: Matins d'11:30h a 13:30h i tardes de 18h a 20h 57


Foto: Miquel Manzano - Celsona Informació

Club Esportiu Arrels - Benjamí B (Temporada 2011/2012)

Foto: Miquel Manzano - Celsona Informació

Club Bàsquet Solsona Mini femení (Temporada 2011/2012)

58

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Concursos

Exposició

Associació de Municipis de la Vall del Llobregós

L’Associació de Municipis de la Vall de Llobregós entrega el premi al guanyador del concurs del seu logotip

La Sala Gris acull l'exposició i venda de productes Enunnúvol, Volianna i MCCV La Sala Gris (carrer Sant Miquel) acull l'exposició i venda de productes Volianna, MCCV. i Enunnúvol. En primer lloc l'A nna Terricabres (Volianna) porta a la sala contes fets per ella enquadernats a mà i amb diferents idiomes. La Claustre Cuadrench (MCCV) dissenya i confecciona estovalles, fulars, pràctics i cintes forrades perquè els esquiadors no passin fred al cap. Per últim, l'Alba Colell (Enunnúvol) fa bijuteria de disseny amb acer galvanitzat encerat i posa a la venda fermalls, arracades i collarets.

Club Bàsquet Solsona - Mini femení (Temporada 2011/2012)

El passat dimecres, 14 de desembre, l’Associació de Municipis de la Vall del Llobregós va fer entrega del premi al guanyador del concurs que havia convocat per elaborar la seva imatge gràfica. El guanyador, Josep Maria Mateos, veí de Solsona, va rebre el premi dotat en 300 euros i va manifestar la seva alegria i agraïment als membres de l’Associació. L’autor va comentar que es va inspirar en elements característics de la Vall del Llobregós per tal de dissenyar el logotip, el qual “simbolitza dues onades d’aigua que representen el riu Llobregós, amb una torre de castell formada per una espiga, ja que la Vall és lloc de cultiu cerealista”.

La inauguració va ser dissabte passat

L'exposició/venda, que va quedar inaugurada dissabte passat, romandrà oberta el 23, 24, 30, 31 de desembre i el 3,4 i 5 de gener de 10:30-13:30 i de 17:30-20:30 excepte el dia 31 que només obrirà de matí.

Temporada 11/12

Solsona FM

L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repeticions dissabte i diumenge a les 4 de la tarda)

El Vespre trasllada el darrer programa de l’any al 31 de desembre

Engresca’t a parlar bé el català (Xarxa COM Ràdio): de dilluns a divendres a les 10 del matí Entre Tots: Repetició dijous a les 5 de la tarda PROGRAMACIÓ ESPECIAL DE NADAL Poemes 6è Arrels I: de dilluns a divendres a 2/4 de 10 del matí i a 2/4 de 9 del vespre

El programa d’actualitat i política, que ja ha acabat la seva programació regular, tanca el 2011 amb un programa especial. S’emetrà l’últim dia de l’any a les 4 de la tarda. Consistirà en una tertúlia amb els col·laboradors habituals en la qual es comentaran els temes de l’actualitat local, comarcal, nacional i internacional que han estat notícia els darrers mesos. El darrer espai d’El Vespre de l’any, conduït per Marc Barbens i Montse Auguets, es podrà seguir a través del 107.5 de la FM i de www.solsonafm.cat el dissabte 31 a partir de les 4 de la tarda.

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

Miquel Manzano

Felicitacions Nadal P3 Vinyet: cada dia pels volts d’1/4 de 10 del matí, ¼ de 2 del migdia, ¼ de 5 de la tarda i ¼ de 8 del vespre Agenda de Nadal: cada dia a les 9 del matí, a les 2 del migdia i a 2/4 de 8 del vespre Anuari 2011: cada dia a la 1 del migdia i a les 7 de la tarda Més informació a: www.solsonafm.cat http://solsonafm.blogspot.com - Facebook - Twitter 973 48 42 25 - info@solsonafm.cat 59


Castellar de la Ribera

Eva Garcia

El MAG PERE fa l’entrega de premis del VII Premi Cultural Jordi Sunyer i Pla

El diumenge 18 de desembre vàrem celebrar l’habitual entrega de premis del concurs literari. Enguany, i com cada any, érem una bona colla i vam poder gaudir d’un bon dinar i una bona estona entre amics. Havent dinat, el Pere va fer entrega dels premis als finalistes i posteriorment ens va deixar bocabadats amb uns jocs de màgia increïbles. Gràcies, Pere. Al final del dinar, vam poder gaudir de la tradicional cantada de Nadales. Enguany vam sorprendre amb una famosa cançó dels Pets versionada pels petits de l’Esplai gràcies a la supervisió de la Núria Rafart. Moltes felicitats a tots i gràcies per la vostra participació.

PREMIATS CATEGORIA DIBUIX , varen ser premiats amb un trofeu i un val per llibres o joguines de 75 euros Dibuixos de nens de fins a 4 anys. JANA CABALL SUNYER Dibuixos de nens de 5 a 7 anys. AÏNA MEDES SUNYER Dibuixos de nens de 8 a 10 anys. ANNA MASCARÓ PREMIATS NARRATIVA, varen ser premiats amb 150 euros per la categoria infantil , 300 euros el primer premi i 150 euros el segon Narracions d' autors d’11 a 14 anys: LAURA RIUS SUNYER “T’esperava amb molt deler” Primer premi de narrativa: LIDIA FABREGAS SOLÉ “Villorbés, divuit de Novembre 1827” Segon premi de narrativa: XAVIER SOLE PLA “Retrobament”

60

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Òminum Solsonès

Miquel Manzano

Òminum Solsonès prestrena el documental #Òmnium50A A l'acte també es va presentar el llibre Òmnium Cultural. Mig segle fent país Òmnium Solsonès va presentar, dissabte 18, el documental #ÒMNIUM50A, realitzat per l’espai Sense Ficció de Televisió de Catalunya, aquest es preestrenava aquest passat cap de setmana a 15 localitats de Catalunya i dimarts va ser emès per TV3. Ramon Segués, president d'Òmnium Solsonès, va iniciar l'acte amb una breu explicació de la situació de l'entitat. Segons va explicar Segués, Òmnium Solsonès ha passat de 66 a 142 socis i manté la intenció de fer 25-30 actes anual. De cara al proper any es vol fer alguna iniciativa especial pels socis. La intenció, tal i com va explicar Ramon Segués, és "fer gran l'entitat des de la comarca". Ramon Segués explicant el llibre d'Òmnium Cultural

Tot seguit, es va emetre el documental, on es fa una explicació de la història de l'entitat. Paral·lelament, també s'explica l'evolució de Catalunya durant aquests anys, amb l'ajuda de personatges del món de la política i de la cultura catalana. Aprofitant l'ocasió, també es presentà el llibre Òmnium Cultural. Mig segle fent país. El llibre, editat coincidint amb el 50è aniversari de l’entitat, agrupa 84 regals que personalitats d’arreu del país han ofert a Òmnium Cultural per la seva llarga trajectòria. El president d'Òmnium va destacar la presència de l'artista solsoní, Roger Mas, entre d'altres. Per acabar l'acte, es va oferir als presents un refrigri i una copa de cava.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, al documental de TV3

L'escriptor Jordi Llavina reflexiona a l'entorn de l'utilitat de la lectura Òmnium Cultural del Solsonès va convidar Jordi Llavina, escriptor, crític literari i col· laborador en mitjans de comunicació. Llavina va transmetre la seva xerrada a través de la lectura de diversos poemes i l'explicació d'alguna anècdota personal. Segons l'escriptor "el poema ha d'encapsular una mica d'ordre". Poc a poc, Llavina va fer una anàlisi exhaustiu dels poemes que anava llegint. Respecte a un text literari Llavina va afirmar que "ha de ser una una cosa ben trobada".

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011

L'escriptor va mostrar la seva debilitat pels poetes Joan Vinyoli i Antonio Gamoneda i va recomanar als presents la lectura d'alguns dels seus poemes. La segona part de la xerrada es va centrar més en el gènere novel·lístic. En aquest sentit, Jordi Llavina va aconsellar llegir L'illa d'Stuparich. Segons Llavina, aquesta novel·la "et fa entendre com s'aprofita el temps". La seva intervenció va acabar amb la lectura de 4 sonets .

61


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Sempre m’ha agradat molt la llengua catalana, de fet és la base de la meva feina..." Iris Badia, concursant d'El Gran Dictat Iris Badia és llicenciada en Traducció i Interpretació de l’anglès i l’alemany l’any 2006. Després va estudiar un postgrau de correcció de català i més tard un de doblatge i subtitulació. Des que es va llicenciar ha fet traduccions de diferents tipus i de diferents llengües; ha treballat de correctora en diferents entitats i publicacions; de redactora d’un diccionari a l’Institut d’Estudis Catalans; de professora de castellà en un institut de París i actualment fa subtitulació per sords per TV3. Va començar a estudiar anglès amb 5 anys a l’Escola d’Idiomes 3A de Solsona, amb 12 va començar amb el francès i, més tard, ja a la universitat, va estudiar alemany, italià i rus (que continua estudiant actualment). La setmana passada va acabar la seva participació a El Gran Dictat de TV3 després de 9 programes.

Quants programes hi ha estat? Quant ha guanyat? Hi vaig estar 9 programes, i en total vaig guanyar 5.050 euros (menys el 19% per hisenda, com diu l’Òscar Dalmau...).

Per què es va decidir presentar a El Gran Dictat? Sempre m’ha agradat molt la llengua catalana, de fet és la base de la meva feina, i un dia estava mirant el programa i vaig pensar que ho podria fer bé.

Què tal el presentador Òscar Dalmau? Molt bé. D’entrada creia que potser seria un xic prepotent i distant, però va resultar ser tot el contrari, molt amable i proper.

Va passar un càsting? Sí. Al mes d’agost em van trucar i em van citar per anar a fer un càsting en què vaig haver de respondre unes preguntes de llengua catalana (ortografia, bàsicament) i també vaig haver de presentar-me davant de càmera.

Hi ha molta rivalitat entre els concursants? En general hi ha bastant bon ambient, però depèn dels concursants, és clar. La gent hi va per viure una experiència nova i passar-s’ho bé però, evidentment, a tothom li agrada guanyar. La seva professió li ha facilitat molt la feina dins el concurs? Sí, molt. Com he dit abans, el català és la base de la meva feina. A més, a part del català, també m’han ajudat, en algunes ocasions, altres llengües que he estudiat, com l’italià o l’alemany, ja que en aquest programa moltes de les paraules provenen d’altres llengües.

Com ha anat aquesta experiència a la televisió? Molt bé, tot i que força estressant, ja que en un dia gravàvem 5 programes seguits i entre programa i programa no hi havia gens de temps per descansar. Molts nervis? Sí, molts. Era la primera vegada que sortia a la televisió i vaig estar nerviosa del primer a l’últim programa.

Amb què es queda del seu pas pel concurs de TV3? Amb una molt bona experiència viscuda al plató, un bon raconet (perquè negar-ho) i, sobretot, amb la bona reacció que ha tingut tota la gent que m’envolta –amics, familiars, veïns, coneguts- i, també, tota la gent de Solsona que no em coneix personalment i m’ha felicitat, fent-me sentir així que tots aquests anys d’esforç i estudi han valgut la pena. Aquests tipus de programes ajuden a difondre el català? Jo crec que sí. Aquests dies m’he adonat que hi ha molta gent que mira aquest programa, i el més sorprenent és que hi ha molts nens, entre el públic, fet que penso que els ajudarà a valorar i a tenir més cura de la nostra llengua. 62

Celsona 753 - Divendres, 23-12-2011


Celsona 753  
Celsona 753  

Divendres 23 de desembre de 2011

Advertisement