Page 1


Comarca

Miquel Manzano

M. Teresa Canal serà gerent del Consell Comarcal ERC i PSC van mostrar el seu desacord amb la decisió convergent votant en contra M. Teresa Canal va ser designanda gerent del Consell Comarcal del Solsonès al Ple del divendres passat. En primer lloc es va aprovar una modificació als càrrecs de confiança, ampliant el grup de classificació dins de la plaça de gerent del consell, així per ser gerent del Consell Comarcal no és necessari disposar de la màxima classificació funcionarial. Aquesta modificació va indignar a l'oposició, "la plaça de gerent ha de ser de màxima qualificació" va dir el portaveu del PSC, Enric Roures. Un cop aprovat aquest punt, es va procedir a nomenar a l'exalcaldessa de Castellar de la Ribera com a gerent, aquesta va ser escollida amb 10 vots favorables de la formació convergent, i 9 en contra de l'oposició formada per ERC i PSC. El portaveu d'ERC, Benjamí Puig, va manifestar que "s'hauria de separar la institució del partit", a més va lamentar que "primer es busca la persona i després es posa el perfil perquè pugui entrar". M. Teresa Canal prestarà els seus serveis de dilluns a divendres, a jornada completa i rebrà una retribució de 37.235,88 euros anuals en catorze pagues, retribució fixada per aquest lloc de treball, amb una reducció d'un 5 % respecte a l'anterior gerent. Benjamí Puig va comentar respecte al sou que "Potser serà el

M. Teresa Canal Morera acompanyada de Joan Solà i Armengol Riart

càrrec públic de confiança que cobrarà més de la comarca". Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Joan Solà, va argumentar que "el consell té confiança en la senyora M. Teresa Canal i ella ho demostrarà amb fets i no paraules".

La Barra del MiaCelsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Comarca

Miquel Manzano

El Consell Comarcal redueix un 36% les indemnitzacions dels càrrec electes També es redueix les indemnitzacions per assistir a les comissions de govern, tot i que ara es passarà de fer-se'n dues a quatre al mes El president del Consell Comarcal, Joan Solà, va explicar que les retribucions aprovades al ple "suposen una reducció del 36 % respecte a la legislatura anterior", així Joan Solà, cobrarà 1950 euros nets, per dedicació exclusiva, al mes amb 14 pagues. El vicepresident primer, Josep M. Casafont, cobrarà 1700 euros nets, per una dedicació de 24 hores a la setmana, també amb 14 pagues. Els consellers que assisteixin a les comissions de govern també veuran reduïdes les indemnitzacions en un 9 %, tot i que ara en comptes de fer dues comissions al mes, se'n faran quatre. En aquest sentit el portaveu del PSC, Enric Roures, va lamentar que "s'ha abaixat el sou del president, però s'ha doblat el dels consellers que assisteixen a la comissió" . El portaveu d'ERC, Benjamí Puig, va afirmar que el grup d'esquerra "és partidari de posar una nòmina als consellers, perquè hi ha sous encoberts". S’ha nomenat membres de la Comissió de Govern del Consell Comarcal del Solsonès als consellers comarcals, al sr.

Comarca

Algué, Rovira, Solà i Casafont durant el Ple de divendres passat

Daniel Rovira i Ciuró, sr. Josep Maria Casafont i Augé, sr. Esteve Algué i Cardona, sr. Albert Muntada i Mosella, sra. Maria Àngels Taribó i Olalla i el sr. Joan Vendrell i Segués. Al ple de divendres passat també es va aprovar que el Consell d'Alcaldes se celebri cada dos mesos i que sigui itinerant pels diferents municipis de la comarca.

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal dissoldrà Iniciatives i Foment del Solsonès, S.A.

El Consell Comarcal del Solsonès inicia el procés de contractació de les rutes del servei de transport escolar del proper curs

La societat Iniciatives i Foment del Solsonès, S.A. és una societat que fou creada amb la finlaitat de promoure el desenvolupament econòmic i turístic del Solsonès. El Patronat Comarcal de Turisme i desenvolupament econòmic del Solsonès, va assumir en el seu moment totes les actuacions i activitats relacionades amb el turisme de la comarca, essent altres assumides pel propi Consell Comarcal. Atesa la seva manca de viabilitat actual i que la finalitat per a la qual va ser creada ha deixat d’existir, és per això que convindria encarregar els informes pertinents per tal de procedir a la seva dissolució i alhora buscar alternatives per tal de poder prestar un millor servei als ajuntaments. El Consell Comarcal del Solsonès inicia ara el procés de dissolució d'Iniciatives i Foment del Solsonès, S.A. amb la voluntat que a final d’any es produeixi la seva dissolució efectiva.

Més de 220 alumnes utilitzen diàriament les 10 rutes de servei de transport escolar del Solsonès

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

El Consell Comarcal del Solsonès ha iniciat durant aquest mes de juny el procés de contractació de les ajudes de les rutes de transport escolar de la comarca del Solsonès per al proper curs escolar. Després que l’òrgan corresponent aprovés la contractació, despesa i els plecs de clàusules administratives particulars que han de regir els procediments negociats per dur a terme els serveis de transport escolar, ja s’ha insertat els anuncis tant en el BOP com en el DOGC del servei de transport escolar d’alumnes amb necessitats educatives especials, del servei de transport escolar de la ruta de la Valldan a Oliana i el servei de transport escolar de la ruta de Port del Comte a La Coma. Les 10 rutes de servei escolar, diàriament les utilitzen més de 220 alumnes, sent la ruta de Solsona-Freixenet-Ardèvol la més freqüentada amb un total de 65 alumnes diaris, així com la ruta del Pi de Sant Just a Solsona, amb un total de 64 alumnes diaris. Les altres rutes són les de Solsona a Ogern, la ruta de Solsona a La Coma, la ruta de Solsona-Hostal Nou-El Miracle, la ruta Solsona-Pantà de Sant Ponç-Navès, la ruta El Pi de Sant Just – Solsona, el Transport interurbà de viatgers, la ruta de Port del Comte a La Coma i el servei de transport d’escolars amb necessitats educatives especials. Les rutes de transport escolar finalitzen a l’Escola Arrels I, Arrels II, a l’Institut Francesc Ribalta, a l’Escola Setelsis i a l’Escola El Vinyet. 


Solsona

Ajuntament de Solsona

Els propers dos mesos es desviarà la circulació amb motiu de les obres de la rotonda del portal de Llobera Els treballs començaran el dilluns 25 i és previst finalitzar-los entre el setembre i l’octubre PLAÇA DEL CAMP PORTAL DE LLOBERA

CAL COLL

TANCA D'OBRES RESIDÈNCIA D'AVIS HOSPITAL PERE MÀRTIR COLOMÉS

XAROPS

TANCA D'OBRES

SEMINARI

A partir de dilluns que ve, dia 25, les màquines s’apropiaran de l’encreuament de les avingudes de la Mare de Déu del Claustre i del Cardenal Tarancón i el carrer de Pere Màrtir Colomés, en l’escomesa de les obres d’una nova rotonda i l’adequació de l’entorn del portal de Llobera. Per aquest motiu, des del mateix dia es produirà un desviament del trànsit, que és previst mantenir aproximadament durant dos mesos. La mobilitat es mantindrà pràcticament inalterable per als vianants, que podran continuar accedint a tot arreu.

La circulació de vehicles es desviarà per la Pujada del Seminari i el carrer de Mossèn Serra i Vilaró, per enllaçar amb un petit tram de Pere Màrtir Colomés, la Carrera i Joaquim Barnola fins a sortir a l’avinguda del Cardenal Tarancón. Aquests dies ja s’estan realitzant els treballs de col·locació de la senyalització d’obres en bona part d’aquests vials alternatius. La regidora de Governació, Isabel Roca, assegura que els treballs de construcció de la nova rotonda són “complexos per a la mobilitat”. Tot i això, sosté que s’ha estudiat “una solució per a l’afectació sobre la mobilitat el més lògica possible”, fruit d’una reunió entre tècnics, regidors i la Policia Local. Per això, Roca demana també la col·laboració i paciència de la ciutadania. És previst que aquesta afectació duri uns dos mesos, aproximadament, en funció del ritme de les obres de la rotonda, fins a mitjan mes d’octubre a tot estirar. No obstant això, l’Ajuntament ha demanat a la constructora que durant el mes d’agost avanci el màxim possible la intervenció sobre la calçada i deixi per al final els treballs d’adequació de l’entorn del portal de Llobera i les escales que uneixen aquesta part amb la plaça del Camp. I és que es considera prioritària l’obertura del trànsit a la zona del Centre Sanitari per a l’inici del curs escolar. Aquesta intervenció i la senyalització provisional per obres comportarà també la supressió de places d’aparcament, que es compensaran amb els espais de l’interior del Seminari, gràcies a la seva cessió temporal per part del bisbat, i l’esplanada de la Cabana del Catedràtic o Vilamorós.

Rotonda provisional a la cruïlla entre els carrers Mn. Serra Villaró i Pere Màrtir Colomés 

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Solsona

Ajuntament de Solsona

Es retorna la bidireccional a la Pujada del Seminari Igualment, es retornarà el doble sentit de circulació a la Pujada del Seminari fins al passatge Vil·la Riu per a una millor fluïdesa de la mobilitat. Aquesta mesura no serà temporal per les obres, sinó que es farà definitiva per facilitar l’accessibilitat dels veïns de la zona. En el tram comprès entre el carrer de Mossèn Serra i Vilaró i l’encreuament amb el carrer del General Tristany, la bidireccionalitat es reimplantarà progressivament, a mesura que s’adapti la senyalització horitzontal, les properes setmanes. La construcció d’una rotonda a la intersecció entre les avingudes de la Mare de Déu del Claustre i del Cardenal Tarancón i el carrer de Pere Màrtir Colomés està concebuda per millorar la mobilitat dels serveis sanitaris i assistencials de Solsona i garantir una major seguretat als vianants amb la millora de les voreres dels rodals d’aquest punt. Simultàniament, s’arranjarà l’entorn del portal i l’espai que connecta amb les escales d’accés a la plaça del Camp, una intervenció pensada per revaloritzar un dels accessos del nucli antic. El projecte ha estat redactat per Relleu Associats i les obres s’han adjudicat a l’empresa Estany, SCCL per un import de 176.000 euros. L’Ajuntament finançarà aquesta actuació per mitjà del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat i recursos propis.

El primer tram de la Pujada del Seminari serà de doble sentit

PORTAL DE LLOBERA

RESIDÈNCIA D'AVIS HOSPITAL PERE MÀRTIR COLOMÉS

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011
Solsona

Miquel Manzano

Akústix obre el 30è Cicle de concerts d'estiu El Cicle de concerts està reservat per als divendres del 15 de juliol al 5 d’agost a les 10 de la nit al Teatre El grup musical solsoní, Akústix va encetar la trentena edició del Cicle de concerts d'estiu a Solsona. El Teatre Comarcal va acollir, el dia 15 de juliol, al voltant de vuitanta persones, que van poder gaudir d'un estil de música que defensa la senzillesa per sobre de les grans instrumentalitzacions, però que no renuncia a la bellesa de les seves peces; tot això fa que les veus prenguin un protagonisme especial en el seu repertori. La Teresa, la Mónica i el Marc van oferir un repertori amb cançons com Nothing else matters de Metallica o Viatge a Ítaca de Lluís Llach. Al final del concert, els assistents van poder gaudir d'una copa de cava acompanyada d'un tall de coca.

Akústic va oferir un bon repertori musical

Els membres d'Akústix Teresa González (veu principal), comença els seus

estudis musicals als 3 anys. Estudia piano i més tard clarinet. S'inicia com a cantant solista als Pastorets de Solsona i amb l'Orfeó Nova Solsona. Posteriorment comença a estudiar cant amb la Teresa Campos, aprenent també d'Eva Solé, Alícia Ferrer i Guillermo Molinero. Ara estudia Enginyeria Química, i cant amb aquest últim professor.

Un quart d'entrada al Teatre Comarcal

XXX Cicle de concerts d’estiu 22 de juliol, divendres, a les 10 de la nit - Teatre de Solsona Angelina i els moderns leié català 29 de juliol, divendres, a les 10 de la nit - Teatre de Solsona Travessia (entrada gratuïta) Músiques del món 5 d’agost, divendres, a les 10 de la nit - Teatre de Solsona Doble quartet Jazz i dansa Les entrades es podran comprar a la taquilla del teatre a partir d’una hora abans del concert 

Mónica Mendoza (piano i veu), inicia els seus estudis de molt petita fins a cursar el grau professional de piano al Conservatori de Cervera. Estudia guitarra durant 4 anys. Actualment compagina la carrera d'Arquitectura Superior a Barcelona amb un postgrau de piano a Cervera. És cantaire de l'Orfeó Nova Solsona i la Coral d'Arquitectura de la UPC. Marc Montraveta (guitarra i veu), fins als 14 anys no agafa el seu primer instrument, una guitarra que mai més no deixaria. També rep classes del professor Ivan Dach durant 4 anys. Ara, estudia Matemàtiques i intenta buscar estones lliures per tocar el seu instrument de forma autodidacta i assajar amb els altres projectes musicals en els qual participa. També és cantaire de l'Orfeó Nova Solsona.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Solsona

Miquel Manzano

L'Agrupació de Geganters sorteja les places per entrar al Ball de Bastons Laura Ribó, Adaia Flotats, Marta Quesada, Jan Closa, Laura Marbà i Gal·la Rodelas com a suplent, van ser els afortunats al sorteig de places per al Ball de Bastons que va dur a terme l'Agrupació de Geganters de Solsona. El sorteig es va realitzar el divendres, en El Macip, Joan Boix, va llegir el nom dels presència dels pares afortunats dels nens, a l'oficina d'atenció al ciutadà de l'ajuntament de Solsona. Enguany no hi va haver sorteig per entrar a formar part dels Cavallets, ja que amb els nens que han pujat per edat del Ball de Bastons ja n'hi ha suficient per deixar coberta la comparsa de balladors. El fet que cada any s'hagin de sortejar les places per formar part del folklore solsoní demostra el bon estat de salut que té la festa a Solsona.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Els nens estaven impacients, minuts abans del sorteig
Educació

CatalunyaCaixa

Solsona

La Fundació Vicenç Ferrer projecta un documental sobre l’activitat solidària de l’organització

CatalunyaCaixa obre la seva 15a convocatòria d’ajuts universitaris Els ajuts s’adrecen als estudiants que accedeixen per primer cop a la universitat i que han obtingut les millors notes a les proves de selectivitat En aquests 15 anys més de 6.800 estudiants han estat beneficiaris dels ajuts universitaris de CatalunyaCaixa La convocatòria s’inicia el 15 de juliol i romandrà oberta fins al 31 d’octubre L’Obra Social de CatalunyaCaixa inicià el divendres 15 de juliol la seva convocatòria d’ajuts universitaris que enguany arriba a la seva 15a edició. La convocatòria romandrà oberta fins al proper 31 d’octubre i es poden fer les sol·licituds a qualsevol oficina de CatalunyaCaixa. L’Obra Social de CatalunyaCaixa, amb l’objectiu de fomentar i premiar l’esforç i l’excel·lència acadèmica, atorga els seus ajuts a joves que inicien per primer cop els estudis universitaris, els quals són seleccionats en funció del seu rendiment acadèmic. Per a l’adjudicació d’aquests ajuts es té en compte, únicament, la nota obtinguda en la fase general de les proves d’accés a la universitat. Així, aquesta nota varia anualment segons les 500 millors notes d’accés acreditades, tot i que mai no s’ha situat per sota del 8 sobre 10. En el decurs de les catorze convocatòries anteriors s’han atorgat un total de 6.809 beques per un import total d’uns 6 milions d’euros. En aquest programa, l’Obra Social de CatalunyaCaixa compta amb la col·laboració de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, tant per a la difusió del programa entre els estudiants universitaris com en la seva gestió. Com en les altres edicions, els ajuts universitaris de CatalunyaCaixa van destinats a estudiants que resideixen a Catalunya i realitzen els seus estudis en una universitat catalana.

Miquel Manzano

La Fundació Vicenç Ferrer va projectar, el passat dissabte a la sala cultural de l'ajuntament de Solsona, un documental sobre l'activitat de la fundació a l'Índia. L'acte va començar amb una petita presentació dels protagonistes per part de Gemma Guixé, representant de la fundació a Solsona. Un cop fetes les presentacions, el portaveu de la Fundació Vicenç Ferrer, Lancy Dodem va explicar amb detall la situació econòmica i social de l'Índia. Lancy va comentar que el nivell econòmic de l'Índia està creixent, però que els diners van a parar a mans d'uns pocs empresaris. A més va afegir que el 80 % de la gent viu de l'agricultura. "Treballem en 3000 pobles realitzant projectes" va destacar el representant de la Fundació Vicenç Ferrer. Les seves explicacions van anar acompanyades d'un petit vídeo sobre l'Índia.

Lancy Dodem comentant la situació de l'Índia

La segona part de l'acte va consistir en el visionat d'un interessant documental d'en Joan Soler, El Camino de los sueños. Aquest narra la història de l'Alba i la Núria, dues noies invidents que a més de superar les seves limitacions, col·laboren amb la fundació a Anantapur, fent voluntariat donant classes d'informàtica a nens invidents. A l'entrada de la sala cultural de l'ajuntament es va posar un estand d’informació i venda de "Colaboración Activa", el comerç solidari de la fundació.Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011
Empresa

Cursos

Miquel Manzano

CTFC

ACC1Ó fa conèixer els principals programes i ajuts a les empreses

Aprèn a crear la teva empresa, un nou curs del CTFC per a emprenedors

L'ajuntament de Solsona i l'Associació d'empresaris del Solsonès, amb col·laboració d'ACC1Ó, van organitzar dijous 14, una jornada per donar a conèixer de primera mà els principals programes i ajuts de suport a les empreses de Solsona, en termes d'innovació, internacionalització, gestió i estratègia empresarial. La jornada va començar amb la benvinguda del regidor de promoció econòmica, Lluís Xavier González, que va destacar dirigint-se als empresaris que, "intentem portar-vos les màximes facilitats".

Es farà al CTFC de Solsona del 25 al 29 de juliol El CTFC ha organitzat una nova edició del curs Aprèn a crear la teva empresa, que vol donar a conèixer l’autoocupació com una opció vàlida per a incorporar-se al mercat laboral i formar a l’alumnat en el procés de creació d’una empresa, tot facilitant-los la informació, les fonts i els organismes amb els quals s’han de relacionar. També s’ensenyarà a redactar un pla d’empresa de forma que els serveixi com a base vàlida per, posteriorment, elaborar-ne un altre amb més concreció i aprofundiment sobre la seva iniciativa empresarial. El curs constarà de sessions teòriques i pràctiques de cada tema seguides de la part pràctica corresponent, en la qual els i les alumnes podran començar a aplicar, al seu cas pràctic de pla d’empresa, els coneixement adquirits. Consta de 45 hores lectives i de tutories destinades a solucionar els dubtes que l’alumnat puguin tenir a l’hora d’acabar de confeccionar el seu pla d’empresa. En aquestes sessions, a més de com fer un pla d’empresa, es farà la introducció a l’emprenedoria, les formes jurídiques de les empreses, els tràmits necessaris per a la seva creació, la fiscalitat i els recursos humans, el pla econòmic-financer, i les noves tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al món de l’empresa, a més d’altres temes vinculats al món empresarial. El curs va adreçat a estudiants de darrer curs de primer cicle, estudiants de segon cicle i alumnes titulats/des que tinguin interès en conèixer el procediment per a iniciar un projecte empresarial o que vulguin desenvolupar la seva pròpia empresa. Aquest curs s'ofereix dins del Pla Inicia del Departament d'Empresa i Ocupació.

Lluís Xavier González, amb la delegada d'ACC1Ó, Montserrat Fontarnau

A continuació va intervenir la delegada d'ACC1Ó a les comarques centrals, Montserrat Fontarnau, que va presentar als assistents els programes i serveis d'ACC1Ó 2011 i que va afirmar que "l'empresa s'ha d'adaptar a la globalització i a la crisi". ACC1Ó és l’agència de suport per a la competitivitat de l’empresa catalana experta en innovació i internacionalització, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Un cop finalitzada la intervenció de Montserrat Fontarnau es va fer el torn de preguntes, i després es va posar a disposició de les empreses un servei d'atenció personalitzat.

Més informació: http://www.ctfc.cat/cursos/C0211.pdf

Clariana de Cardener

Redacció

Jutges de Pau per a Clariana de Cardener L'Ajuntament de Clariana de Cardener ha anunciat que hi ha oberta la convocatòria per als càrrecs de Jutge de pau titular i substitut del jutge de pau per al municipi. Els interessats es poden posar en contacte amb l'ajuntament (973 48 22 04). El termini finalitzarà dilluns vinent. Les empreses de Solsona van prendre nota de les ajudes 10

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Solsona

Ajuntament de Solsona

La regidoria d’Educació de Solsona impulsa un debat per adequar l’oferta d’estudis al mercat laboral Es crea la Taula de Formació Professional, que es reuneix periòdicament Adequar l'oferta de formació professional de Solsona a les demandes del mercat laboral i a possibles oportunitats que presenti una comarca de les característiques del Solsonès. Amb aquest objectiu, la regidoria d'Educació ha impulsat la creació de la Taula de Formació Professional, que es reuneix periòdicament. La funció d'aquest òrgan serà la d'"analitzar els cicles formatius que s'imparteixen actualment a Solsona i el retorn que tenen a la societat", explica Encarna Tarifa, regidora d'Educació. També "cal identificar les oportunitats que es poden crear a la comarca per tal que l'educació sigui flexible i doni resposta a les possibles demandes de treball", com per exemple del sector dels esports d'aventura i lleure. Són representats a la Taula de Formació Professional la regidora de l'àrea i el de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, els centres de secundària, a més d'altres agents socials i econòmics que hi estan vinculats, com l'Escola de Capacitació Agrària, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el SOC, l'associació Empresaris per al Solsonès, el coordinador territorial de FP, Antoni Cornudella, i l'inspector d'Ensenyament a la Catalunya central, Jordi Vidal. A més, arran de la primera reunió, també s'ha considerat oportú convidar-hi la UBIC, el Gremi d'Hostaleria del Solsonès, la Cambra de Comerç, representants dels sindicats obrers i agraris i la Joventut Solsonina. La propera trobada es convocarà el setembre.  Encarna Tarifa és conscient que aquest procés requerirà una adaptació, i per tant un esforç, dels centres i els professors. "Però el retorn a la societat segur que serà molt més gran, perquè ara s'estan formant joves amb unes titulacions que el mercat de treball no pot absorbir", afirma la regidora. Una de les premisses que s'ha posat sobre la taula és la necessitat que a partir de 3r i 4t d'ESO l'alumnat disposi d'alguna fórmula que li permeti tenir un contacte directe amb aquesta oferta formativa i pugui orientar-se millor abans d'arribar al final de l'Educació Secundària Obligatòria.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Lògicament, el treball que tot just s'endega no afectarà el proper curs, però possiblement sí que influirà en l'oferta formativa el curs següent. "És un camí que emprenem ara i ha de ser viu i anar evolucionant", afegeix Tarifa.

11


Solsona

Ajuntament de Solsona

Els alcaldes de Solsona i Cardona es reuniran trimestralment per explorar vies de col·laboració Coincideixen en la idoneïtat de mancomunar serveis per optimitzar-los Solsona i Cardona, dos municipis amb diversos punts en comú només separats per vint quilòmetres tot i pertànyer a comarques diferents, estan disposats a estrènyer vincles. Els alcaldes de les dues poblacions, David Rodríguez i Ferran Estruch, es van reunir dimarts al matí al consistori solsoní, juntament amb la regidora de Medi Ambient de Solsona, Judit Cardona, el primer tinent d’alcalde de Cardona, Josep Tristany, i la també regidora cardonina Aida Molner. Amb la voluntat d’explorar possibles vies de col· laboració, els dos batlles s’han compromès a trobar-se periòdicament, segurament de forma trimestral. En primer lloc es va parlar d’ampliar les competències del Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient, constituït durant el mandat anterior inicialment per a la gestió de la recollida de la fracció orgànica. Així, per exemple, aquest ens podria encarregar-se també de la recollida selectiva d’altres residus i de la gestió dels gossos abandonats, segons explica Rodríguez. A més dels dos ajuntaments, també en forma part el Consell Comarcal del Solsonès. Tot i això, la de dimarts va estar “una primera reunió de presa de contacte per començar a detectar aquells temes que són d’interès comú per a les dues poblacions”, afirmà l’alcalde solsoní. “Tots dos coincidim en la idoneïtat de mancomunar serveis per optimitzar-los, racionalitzarne el cost per als ajuntaments i millorar-ne la qualitat per

als ciutadans”. Per això són del parer que s’han de buscar punts d’encontre que beneficiïn els habitants de Solsona i Cardona. Entre altres qüestions que més endavant abordaran els dos consistoris, hi ha possibles vies de col·laboració en matèria de promoció turística, mitjançant actuacions conjuntes. D’altra banda, també s’ha posat damunt la taula l’oportunitat de cooperar en l’àmbit sanitari. Amb tot, aquest és un tema molt incipient per al qual caldrà estudiar-ne la viabilitat. La propera reunió entre David Rodríguez i Ferran Estruch per anar concretant aquestes vies d’entesa entre Solsona i Cardona es durà a terme a final de setembre o principi d’octubre a la vila bagenca.

12

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Solsona

Solsona

Ajuntament de Solsona

El número guanyador de la campanya comercial del nucli antic de Solsona és el 243

Continuen les ballades de sardanes a Solsona Cada dues setmanes la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona interpreta una ballada de sardanes al passeig

La clientela que disposi d’aquesta butlleta té 15 dies per recollir el premi al seu establiment

A l'estiu a Solsona, com ja és habitual, se celebra cada dos dissabtes una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Dissabte passat es va dur a terme la segona ballada d'aquest estiu. Les pròximes ballades es faran els dies 30 de juliol, 15 i 27 d'agost; totes a les 7 del vespre al passeig de Solsona.

Divendres al matí, a través de la ràdio municipal Solsona FM, s’ha dut a terme el sorteig de la campanya comercial “Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir”. Tres voluntaris de l’Amisol han estat els encarregats de treure la butlleta guanyadora, que és el número 243. Tots els clients que disposin d’aquesta butlleta es poden adreçar al seu comerç en els propers 15 dies per recollir el seu premi, que consisteix en una bossa de la compra i un xec regal de 20 euros per gastar al mateix local. El tècnic de dinamització comercial, Manel Martínez, ha explicat en què ha consistit la campanya, que s’ha dut a terme des del 15 de juny. Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, ha fet una valoració positiva d’aquesta iniciativa. Considera que “no se’n pot fer un balanç quantitatiu, ni es pot fer a curt termini, però els establiments valoren aquesta campanya positivament”. En aquest mateix sentit, ha afegit que “és una cosa que s’ha d’anar veient a mig termini, i comprovar si això afavoreix l’oferta comercial dins del nucli antic”. La campanya comercial “Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir” l’impulsen conjuntament vuit municipis catalans inclosos a la subxarxa de comerç del Pla de Barris. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure el comerç de proximitat als centres històrics d’aquests municipis. A Solsona, s’hi han adherit un centenar d’establiments del nucli antic.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Miquel Manzano

Dissabte passat al passeig de Solsona

13


Vall de Lord

Montse Riu

El cartipàs a La Coma i La Pedra i a Guixers Igualment els altres 2 municipis de la Vall han repartit les seves regidories A La Coma i La Pedra les regidories han quedat repartides de la següent manera: Marc Escarré: alcalde. Francesc Canals: tinent d’alcalde i les regidories de territori i sostenibilitat (dins d’aquestes s’hi troben englobades obres i urbanisme), i també serà el representant de l’Ajuntament a l’Agrupació de Defensa Forestal Vall de Lord. Jaume Oriol: les regidories d’agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural i també la regidoria d’empresa, comerç i turisme, en aquest cas serà el representant a l’Associació de Turisme de la Vall de Lord. Montserrat Riu: portarà les regidories d’ensenyament, economia i coneixement, cultura i la regidoria de festes compartida amb Natàlia Piquet. - Natàlia Piquet: regidories de Benestar Social i família, Sanitat, Esports i Festes compartida amb l’altra regidora. Els regidors del Partit Popular no tenen cap regidoria. Cal recordar que l’Ajuntament de La Coma està format per 7 regidors, 5 convergents i 2 regidors del Partit Popular.

Regidors de Guixers

A Guixers les regidories han quedat repartides de la següent manera: Marià Chaure: alcalde i regidories de cultura i festes compartida amb Ma. Carme Sampons. Josep Colell: tinent d’alcalde i la regidoria de medi ambient. Ermenter Argerich: la regidoria d’obres i d’educació. Jaume Fruitós: portarà les regidories d’hisenda-economia i finançes i turisme. Ma. Carme Sampons: regidories de Joventut, Sanitat, Benestar Social i cultura i festes compartida amb l’alcalde. L'ajuntament està format per 5 regidors convergents. Ni l’ajuntament de La Coma i La Pedra ni el de Guixers no tenen representació al Consell Comarcal del Solsonès, tot i que l’alcalde de La Coma és diputat provincial.

Regidors de La Coma

Olius

www.olius.cat

Constituït el nou Ajuntament d’Olius Ramon Sala i Argerich ha estat nomenat alcalde d’Olius continuar treballant per Olius amb l'equip de companys/es. Ha finalitzat el seu discurs amb un missatge final: Tots sabem que estem passant una mala època econòmica i de vegades sembla que també de valors i formes. Per tant, em vull comprometre formalment, amb tota honestedat i conjuntament amb tot el meu equip, a governar per tots i amb tots els habitants d'aquest nostre municipi.

Serà la tercera legislatura que presidirà el consistori i ha agraït la confiança dels veïns en aquesta reelecció. Ha comentat el ja nou alcalde d'Olius, que ha estat una legislatura en alguns moments molt tensa i complicada, amb afers com els de la llar d'infants i la baixada de l'aigua de la Llosa del Cavall. Ha agraït el recolzament i la feina ben feta de tot l'equip de govern. Considera que son temes encara no resolts en la seva totalitat, trobant irresponsable no deixar-los definitivament solucionats, és per això que va optar per continuar al capdavant de l'ajuntament. Tot i que se sent un veterà de la política municipal, es veu amb ganes i il·lusió per

Els components del consistori són: Ramon Sala Argerich - Antoni Márquez Macarro - Albert Muntada Mosella - Ma. Àngels Taribò Olalla - Marta Moreno Vendrell - Jordi Tugas Cucurella - Jaume Mina Agut 14

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Vall de Lord

Consell Comarcal del Solsonès - Casal l'Estaca

Les jornades de refugis càtars arriben a la Vall de Lord Les Jornades de Refugis Càtars al Pirineu a la Vall de Lord se celebraran el cap de setmana del 23 i 24 de juliol a Sant Llorenç de Morunys Les Jornades de Refugis Càtars del Pirineu Català arriben a la Vall de Lord aquest cap de setmana del 23 i 24 de juliol. Entre moltes activitats, durant el dissabte cal destacar la passejada a les 9 del matí per un tram del Camí dels Bons Homes entre La Coma i La Pedra, a càrrec del Club Excursionista Prepirineu. La Conferència col·loqui, que serà a les 5 de la tarda tractarà sobre : “Els possibles orígens càtars de la Vall de Lord” al claustre o al teatre de Sant Llorenç de Morunys a càrrec del CAOC. A continuació se celebrarà una cercavila, un acte de benvinguda dels occitans càtars a Sant Llorenç de Morunys i un taller de danses occitanes. A la nit, a les 8 del vespre hi haurà un concert a càrrec del grup occità Mirabèl. Diumenge se celebrarà una original Fira d’Artesans, on els visitants podran adquirir productes locals i demostracions d’oficis. A les 12 del migdia hi haurà la conferència: “El Camí dels Bons Homes, unió entre Catalunya i Occitània” serà a Sant Serni (Guixers). També es farà una cercavila a la 1 de la tarda i la benvinguda dels occitans càtars a Sant Llorenç de Morunys. Durant aquest cap de setmana els restaurants de la Vall de Lord oferiran plats de cuina medieval, basant-se en el receptari de la cuina en temps dels Bons Homes, com

per exemple, el Flaó d’albergínies, el Pastaganat, la Panada de Peix, el Costellam de verd amb julivert o de postres el menjar blanc. Per a més informació, podeu trucar a l’Oficina de Turisme de la Vall de Lord (Telèfon 973 49 21 81)

Homenatge A Sant Llorenç de Morunys a la gent se li diu Piteus precisament pel seu origen occità, la zona del Poitou, capital Poitiers. Està documentat que a l’Edat Mitjana va arribar un grup de gent que procedent de la zona de Poitiers es van establir al poble i a la vall. Aquesta gent fugia d’aquella zona en un moment en que la Inquisició era molt dura, just després que la croada francesa contra els càtars i posterior annexió de tota Occitània al regne de França hagués acabat amb èxit pels interessos catòlics i francesos al segle XIII. Aquella gent fugia! Tenim documentat en la majoria de pobles del voltant, casos de catarisme i gent cremada a la foguera per les seves creences. És just pensar que aquella gent que va venir a Sant Llorenç va venir a buscar refugi en un terra nova i menys hostil que la que deixaven. El més segur és que van venir fent servir el camí que feien servir tants d’altres

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

per fugir en aquell moment, el camí dels bons homes fins a Sant Llorenç. És ben normal que no volguessin explicitar la seva religió i per tant s’amaguessin. El que sí sabem del cert és que van portar la tradició de fer draps Piteus, unes mantes que anaven molt bé perquè duraven molt i abrigaven. Va ser durant segles una de les principals fonts de riquesa de la vall (una de les tradicions artesanes més càtares que hi havia era precisament el teixir). Avui volem homenatjar aquella gent que provenint d’Occitània va venir a refugiar-se en una terra més acollidora per les seves creences i que ens ha deixat tot un llegat des del nostre nom, fins a la riquesa de les seves artesanies per fer draps piteus en els segles següents i que han deixat la seva empremta en la fisonomia actual de l’arquitectura del poble en els seus alts terrats per assecar draps piteus.

15


Vall de Lord

Montse Riu

Inauguració de la sortida parapent Cap d’Urdiets 2020

Activitats pro-viatge a Anglaterra Durant aquest estiu les nenes i els nens de la SES de Sant Llorenç de Morunys, juntament amb alguns alumnes que el proper curs també entraran a la SES organitzaran una sèrie d’activitats per recaptar diners per un viatge a Anglaterra el proper setembre

El proper dissabte dia 23 de juliol s’inagurarà la sortida de parapent Cap d’Urdiets 2020, situada a Port del Comte a la cota 2020. Durant tot el dia des de les 10 del matí i fins a les 7 de la tarda es faran sortides. El nom del programa és NON STOP VOLS. La zona d’aterratge serà a Sant Llorenç de Morunys al costat del pub Gulligan’s. Hi haurà servei de bar i piscina al mateix pub. També s’organitzarà un berenar-sopar més beguda per un mòdic preu de 6 euros. NON STOP VOLS està organitzat pel Club Excursionista Pre-Pirineu i el Canalda Parapent grup, amb el suport de l’Ajuntament de La Coma i La Pedra i del Bar Gulligan’s. Intentaran volar tot el dia sempre i quan el temps els ho permeti. Per més informació podeu trucar al tel. 609.133.000 o bé posar-vos en contacte amb les dues associacions organitzadores.

Aquests alumnes durant l’any han preparat un projecte, el projecte ORATOR, que han presentat al Departament per veure si els el bequen. La convocatòria d’aquest projecte va sortir molt tard, cosa que va fer que aquests nens es reunissin juntament amb la seva professora d’anglès, la Mercè, per acabar de preparar-lo i finalment poder-lo presentar. El termini de presentació era el passat 15 de juliol. Ara un cop presentat només falta saber si els podran donar la beca, tot i que els donin la beca, aquesta cobreix aproximadament la meitat de l’import del viatge. Per tant, els nens han decidit organitzar una sèrie d’activitats per ajudar els seus pares a pagar el desplaçament i esperar que el seu projecte sigui un dels escollits. Aquest cop el projecte va sobre el Medi Ambient i han treballat dur per fer-lo el millor possible. El títol del projecte és OUR HIGH SCHOOL GOES GREEN. Per tant si aquests mesos d’estiu els veieu ben enfeinats preparant coses ho fan per una bona causa, poder anar a Devon (Anglaterra) durant 15 dies, de l’11 de setembre al 24 del mateix mes, assistint a diari a l’Acadèmia i vivint amb famílies d’acollida. El total de nens que hi anirien serien 18. El treball presentat es pot consultar a la pàgina web de la SES o bé a la següen adreça: http://recyclinginstllorencdemorunys.blogspot.com/

Durant la festa de final de curs ja van començar a fer activitats, en aquella ocasió va ser un bingo. Aquest proper cap de setmana també muntaran alguna paradeta o altra, coincidint amb les jornades dels refugis càtars al Pirineu, que se celebren a la Vall. Al mes d’agost també faran diferents activitats aprofitant les festes majors dels 3 pobles, que també és quan hi ha més afluència de turistes. 16

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Entitats

L’Estació Biològica de Sanaüja cedeix 85 publicacions tècniques a la biblioteca del CTFC L’Estació Biològica de Sanaüja (EBS), pertanyent a l’Ajuntament de Sanaüja i al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha traspassat 85 llibres de la seva biblioteca al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Es tracta de llibres tècnics especialitzats en gestió forestal, indicadors ambientals, programes de plans estratègics per a la conservació de la biodiversitat, llibres vermells d’espècies amenaçades, etc. Actualment, la dinàmica de l’EBS ha canviat i els llibres tecnològics ja no compleixen la missió que abans hi tenien, sinó que es mouen o cedeixen temporalment a científics d’altres centres. Per tal d’afavorir l’accés d’aquests llibres a un major nombre de científics i tècnics interessats, i reduir temps en desplaçaments i el moviment dels llibres, s’ha decidit traspassar-los oficialment a la biblioteca del CTFC de Solsona, que ha cedit un espai per a ubicar-los i s’ha encarregat d’inventariar-los. A la biblioteca de l’EBS ara només es mantenen els llibres sobre fauna i flora més descriptius i de més servei per als nens i nenes de l’Escola Rural de Sanaüja, que celebren tots els anys la Setmana de la Ciència en el seu entorn natural.

Responsable de la biblioteca del CTFC (Gemma Llorens) inventariant els nous llibres per a la biblioteca del Centre

Es tracta d’una decisió pràctica a la que acaben d’arribar la responsable de l’EBS (Aurora Martínez de Castilla), els recentment nomenats alcalde de l’Ajuntament de Sanaüja i regidor de Cultura i Promoció Turística (Josep Condal i Jordi Bibiá, respectivament) i la directora del CTFC (Glòria Domínguez), per a dinamitzar l’ús dels llibres i facilitar-ne el seu accés als usuaris. La major part dels llibres foren cedits a l’EBS per l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals de Madrid, el Consell d’Europa d’Estrasburg, per diverses institucions públiques i privades de diferents comunitats autònomes d’Espanya, i també per particulars. Des de l’EBS i el CTFC animem a institucions i particulars perquè donin més sortida als llibres que no facin servir, i que trobin els llocs més idonis per a la seva futura ubicació i tinguin una major repercussió social. Aurora Martínez de Castilla, CTFC-CSIC; Estació Biològica de Sanaüja. Traducció: Mireia Codina (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya)

Exemple d’alguns dels llibres cedits des de l’EBS al CTFC

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

17


Prades

L'Arada

“Projecte Molsa: Recuperació de la memòria popular de la pagesia” Més d’un centenar de persones varen assistir el passat dissabte 16 de juliol a la presentació a Prades del “Projecte Molsa: Recuperació de la memòria popular de la pagesia”. Entre elles, entrevistats, col·laboradors i entitats del territori La presentació, que es va realitzar en el marc de la Festa Major de Prades, va oferir una bona mostra dels resultats del projecte i també de les reflexions que ja ha generat. Moderat pel Ramon Serravinyals, de l’Associació Cultural dels Quadrells, l’acte va començar amb la intervenció del Dr. en ciències ambientals, el sr. Martí Boada, que va fer un recorregut per la importància del saber popular lligat a l’agricultura, pronosticant que aquest sector cobrarà encara més importància, si cap, en l’actual conjuntura econòmica. Va recordar, també, que el pagès ha de ser reconegut per la seva professionalitat i saber, i en això hi han tingut un paper cabdal les persones grans, transmetent aquesta immensitat de sabers lligats al treball i la relació amb la terra. La Marina Vilaseca, de l’Arada - entitat dinamitzadora – va explicar quins objectius s’assolien amb aquesta presentació, i ens va fer partícips de les diferents fases del projecte. El projecte neix d’un procés de desenvolupa­ment comunitari anomenat ACTUA, iniciat per l’Arada, en el que els habitants del Sud del Solsonès varen prioritzar les línies estratègiques del seu propi desenvolupament en un procés participatiu. Des d'inici del 2009, els veïns de les tres associacions de la Molsosa es reuneixen per a dissenyar el projecte, definir les accions necessàries i buscar els recursos per a fer-lo possible. Una de les més importants ha estat la formació (en contingut –històric-, en eines metodològiques -les entrevistes personalsi tècniques – gravacions digitals). El projecte ha comptat amb l’assessorament professional de diverses entitats, com és el Grup

CERCA:recerca en Ciències Socials, d’Igualada i el Centre d’Estudis Lacetans, de Solsona. S’han realitzat 22 entrevistes a persones grans que viuen o han estat vinculades a Prades, La Molsosa, els Quadrells i Enfesta. El contingut dels seus relats es pot trobar a la publicació, al documental o a l’arxiu d’història popular de La Molsosa creat, doncs el mateix procés ha comportat la digitalització d’un gran nombre de fotografies antigues que s’han arxivat. La Marta Miquel, de la comissió de Festes de la Molsosa, va presentar el documental que mostra el “com es va fer” el projecte, amb els entrevistats, els entrevistadors i el paper de les associacions. Seguidament, es va presentar el llibre a càrrec de la Ma. Alba Puigpelat, de l'Associació Cultural de Prades, que va ressaltar el valor dels coneixements populars locals en la transmissió de la toponímia o dels trets culturals actuals. També va fer una crida a la curiositat i respecte als nostres grans. Finalment, la Roser Grau, de l’entitat CERCA:recerca en Ciències Socials, va presentar el bloc de la memòria popular de la Molsosa. L’acte va concloure amb una fotografia de grup, cava i refrigeri a càrrec de l'Associació Cultural de Prades, amb música del grup de jazz Canal Blus, del Bages. Durant la presentació es va poder adquirir la publicació i el DVD del projecte, que continua a la venda. Aquelles persones que hi estiguin interessades es poden adreçar a marina.vilaseca@lara​da.net, des d’on s’informarà dels punts de venda. 18

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Oliana

Marcel Ribera - Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Jugada, burla, incultura a... Oliana Qui no respecta els avantpassats, està perdent el nord i les seves arrels He escrit variats articles en diferents mitjans, durant la meva vida, però mai no m’hauria pensat que alguna vegada hauria d’escriure sobre el tema que malauradament ha estat i és notícia a la nostra Vila. Vaig al gra. Entre la nit del dissabte dia 10 al diumenge dia 11 algú o alguns van entrar al cementiri i es van dedicar a trencar, espatllar, destrossar, malmetre els símbols, en aquest cas les creus i alguna làpida de marbre que hi havia a la part del cementiri vell de la nostra Vila. Les persones, en saber-ho, ens vam indignar. La veritat és que no es troben paraules per aquests fets. És un fet denunciable... També esperem que s’investigui fins al

Panoràmica de part de la destrossa

saltres qui trenquem aquesta norma. Una vegada més, agrairé com afectat directe que, el parlar i la indignació d’aquests lamentables fets “NO QUEDIN EN FOC D’ENCENALLS” com sol passar; l’experiència ens ensenya. Cal que en fem un seguiment i que les autoritats competents ens informin... ÉS EL MÍNIM QUE ES POT FER I QUE PODEM DEMANAR... Per cert, quantes vegades hem sentit a persones dient: “Quina por entrar o passar vora el cementiri, els morts fan respecte”; respecto la persona que diu això, però el que sí que cal tenir molt en compte no són els difunts... en tot cas són els vius, o no? En qualsevol nació, ciutat, poble o llar hi ha unes normes que tots els membres, tota la comunitat no podem traspassar, aquestes normes són de convivència i les hem de respectar: TOTHOM... si algú pel motiu que sigui no les compleix, llavors hi ha unes autoritats competents que tenen l’obligació de fer-les complir en benefici dels que les complim, en una paraula, en benefici dels ciutadans que complim i respectem les normes. Els que em seguiu setmana rera setmana sabeu que escrits com aquest no són del meu estil, però els fets ocorreguts al nostre poble, en aquesta ocasió requerien un escrit posant tots els punts al seu lloc. Espero una solució al més aviat possible. Recordem aquell savi adagi de la gent de poble: “El que sembraràs, recolliràs” o aquell altre de la nostra època de joves estudiants:“Quien siembra vientos, recoge tempestades”...

Detall de dos creus trencades

final, sigui o qui siguin els autors d’aquests fets innombrables. No es pot deixar passar el temps pensant que ja ho farem, no, ara tots ens hem de posar en marxa i esbrinar el màxim de coses possible. El resultat, sigui quin sigui, cal saber-lo, o més ben dit, VOLEM SABER-LO, en especial, els que som afectats més directes. Una altra cosa que ens ha de quedar molt clara és que, sigui o qui siguin els que han fet això, se’ls apliqui la justícia corresponent... el motiu pel qual ho han fet és igual. Potser una jugada, un ritual, una aposta o una gracieta (per cert, de molt mal gust). Sóc una de les persones interessades a seguir dia a dia aquest tema i suposo que qualsevol persona que visqui en aquest poble, seguirà amb atenció el desenvolupament d’aquests desgraciats fets, perquè, siguem clars, AVUI ENS HA TOCAT A UNS, PErÒ DEMÀ PODRAN SER UNS ALTRES... Deixem als morts que descansin en pau. Totes les civilitzacions han respectat En dies posteriors, un operari va fer la restauració sempre Els seus difunts, no serem no- corresponent

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

19

En seguiré informant.


Associacions i entitats

Associacions i entitats

Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys

Facebook

Xerrada sobre el nou reglament d’estrangeria

Us volem comunicar que el club Estel ja té la seva pròpia pàgina al facebook. Amb el nom d’Estel del Solsonès us podeu afegir com amics, enviar les vostres propostes, consultar les activitats programades i veure les fotos de les sortides i les festes. Hem d’agrair a moltes institucions solsonines i també particulars que han demanat entrar en el nostre cercle d’amistats i ja ens envien diàriament informació dels seus programes i opinions. Totes les vostres propostes seran ben rebudes. Gràcies.

Càritas Arxiprestal Solsona Morunys organitza el dia 22 de juliol a les 7 de la tarda una xerrada sobre el nou reglament d’estrangeria que va entrar en vigor el dia 1 de juliol. La sessió informativa la realitza l’advocada Estefania Solé, que treballa actualment a Càritas i que realitza atencions els dijous al matí. Els punts més interessants seran: les residències per circumstàncies excepcionals, les reagrupacions familiars, la residència de llarga durada,... L’acte està obert a tots el públics, especialment als estrangers residents a Solsona i Comarca.

Entitats

Club Estel

CTFC

El ctfc organitza una nit dels ratpenats a Solsona

Tallers d’informàtica

Es farà el 6 d’agost a la seu central del CTFC, a partir de 2/4 de 7 de la tarda

Ja s’han convocat els tallers d’informàtica pel tercer trimestre patrocinats per l’Obra Social de la Caixa amb les següents propostes:

El CTFC ha organitzat pel proper 6 d’agost una sèrie d’actes en el marc de la 7a Nit Catalana dels ratpenats. Les activitats començaran a 2/4 de 7 de la tarda, amb tallers de manualitats pels més petits. A 1/4 de 9 del vespre, es farà una xerrada a la sala d’actes del CTFC amb projecció audiovisual sobre ratpenats, com s’estudien, etc. A partir de 2/4 de 10 de la nit, es farà una passejada nocturna pels voltants de l’edifici del CTFC a Can Mascaró, per observar l’activitat dels ratpenats mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons. Es veuran els ratpenats en mà, per poder veure la seva morfologia i conèixer-los de prop. Les activitats les portaran a terme investigadors de l'Àrea de Biodiversitat, que treballen des de fa anys en l’estudi d’aquesta espècie. Els ratpenats són animals nocturns que han protagonitzat moltes llegendes, i que en l’actualitat estan disminuint les seves poblacions arreu d’Europa. Cada any, durant l’estiu, s’organitzen a tot Europa diverses activitats per donar a conèixer els ratpenats. Enguany s’arriba a la 15a edició d’aquestes activitats, a les quals es vol donar més èmfasi amb motiu de l’any internacional dels ratpenats 2011-2012. A tot Catalunya, es faran activitats a 15 poblacions. És la primera vegada que s’organitza una nit dels ratpenats a Solsona, i per fer-ho es compta amb la col·laboració del Museu de Granollers de Ciències Naturals (àrea d’investigació en quiròpters) i l’entitat Galanthus. Les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia per telèfon (973 481752, extensions 235 o 239, de les 9 del matí a les 2 de la tarda.) o per correu electrònic a ctfc@ctfc.es

Taller d’iniciació: (24 hores). Dilluns i dimecres de 10 a 12 hores. Taller d’internet: (24 hores). Dilluns i dimecres de 3 a 5 de la tarda. També es proposa, com a alternativa en el cas que algun d’aquests no tingués prou percentatge d'inscrits, un Taller d’Eines de Presentació (Powerpoint) (20 hores) Us podeu inscriure ja en qualsevol dels tres i els dos primers en omplir-se seran els que es cursaran. El termini d’inscripcions serà al setembre i les classes començaran la primera setmana d’octubre.

Viatge a Viella i Bagneres de Luchon Diumenge 21 d’agost. Sortida de Solsona direcció Pont de Suert i parada en ruta per esmorzar a compte del client. Continuació del viatge fins a Vielha. Temps lliure per visitar el poble i dinar de restaurant. Continuació del viatge per arribar a primera hora de la tarda a Bagneres de Luchon per assistir a la “Festa de les flors”. Durant unes hores gaudirem de la desfilada de majorettes, carrosses guarnides amb milers de flors i rua de comparses musicals. Acabada la visita i a una hora prudencial, retorn a Solsona. Ja us podeu apuntar al local del club (973 48 10 47) o telefonant al sr. Joan Llort. Preu per persona: 49 euros 20

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


El Racó de les entitats

http://elportal.solsonae.cat

Cinc anys donant veu a l'esperit crític La Fura es manté fidel a l'ideari amb què va néixer de progressisme, independentisme i ecologisme Fruit de la suma de voluntats dels moviments socials liderats pel Casal Voliac i la Plataforma en Defensa del Solsonès i d'altres joves no vinculats a cap associació, va néixer el 2006 el Casal Popular La Fura, amb seu al número 7 de la plaça de Sant Pere. Un lustre després, aquesta entitat procura oferir una programació regular d'activitats tot mantenint-se fidel a l'ideari inicial, basat en l'independentisme, el progressisme i l'ecologisme.

Entre les activitats anuals més participades i amb un major ressò hi ha l'Aplec Independentista del Castellvell, anterior a l'aparició de La Fura, però que actualment coorganitza, i la jornada lúdica que s'ofereix per commemorar l'aniversari, amb propostes per a totes les edats del matí fins a la nit. La campanya "Per la Diada i la Festa Major, l'estelada al balcó" ha estat una de les accions de la Fura més reeixides. Si fa quatre anys amb prou feines es podien comptar més de tres banderes independentistes, avui superen les 140 a tot Solsona per aquestes dates assenyalades. També va ser una fita d'èxit la campanya informativa i de sensibilització sobre l'impacte dels projectes d'instal·lació d'aerogeneradors a Olius i Pinós, uns anys enrere. Així mateix, són ja uns quants els grups de música locals interessats a tocar al Casal, fet que n'evidencia la influència en les dinàmiques culturals i d'oci solsonines.

Avui, el Casal Popular La Fura, el dinamitzen una trentena de socis, una desena dels quals hi participen activament assistint a les assemblees setmanals dels diumenges a la tarda. Va apujar el teló amb molta gent, però els canvis de residència per estudis, feina o altres motius d'alguns dels seus membres han fet reduir el volum de socis. Amb tot, "els que ens hem quedat som un grup cohesionat i treballem a gust", destaca Albert Vendrells, un dels seus membres actius. Els solsonins atribuïm a La Fura un caràcter eminentment juvenil. De fet, els seus socis i sòcies tenen entre 20 i poc més de 40 anys, si bé també té simpatitzants de més edat. Ideològicament, tots comparteixen un perfil independentista, d'esquerres, ecologista i antipatriarcal. Si en un inici va sorgir de la iniciativa del Casal Voliac i la Plataforma en Defensa del Solsonès, avui n'ha causat gairebé la fusió. Des del principi La Fura es va plantejar dos objectius que n'han determinat el rumb: d'una banda, dotar la ciutat d'un espai autogestionat i independent al servei del teixit associatiu i, de l'altra, fer pedagogia sobre alternatives reals en la forma de vida, sobretot quant al consum i la defensa del territori. El balanç de la seva consecució és positiu, segons Albert Vendrells. Així, diverses entitats utilitzen regularment el local del Casal Popular, com per exemple la revista Criteri, que hi duu a terme la projecció d'un cicle de cinema, un grup de salsa, la publicació independent Riu Amunt - de la qual és una de les entitats fundadores i col· laboradores-, la plataforma Volem Decidir, o bé el nucli del Solsonès de suport a la CUP, que té cedit aquest espai com a lloc de reunions. Així mateix, La Fura ha organitzat xerrades i jornades de sensibilització sobre qüestions com el decreixement, els models energètics, la repressió al moviment independentista o la memòria històrica, entre d'altres. "Procurem promoure activitats mensualment i, a més, el Casal té una vida autònoma, gràcies al dinamisme d'altres entitats", assenyala Vendrells.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Organització completament horitzontal El funcionament intern de l'entitat és "completament horitzontal", tal com posa en relleu Albert Vendrells. Els socis es troben setmanalment, els diumenges a la tarda, en unes assemblees en què tothom opina i s'intenta arribar al consens. Per bé que legalment hi ha un president, l'estructura és totalment assembleària. Els reptes de futur de La Fura passen per no abandonar l'esperit crític i de denúncia que la caracteritza, i que es fa extensiu a la resta de la ciutadania a través de la revista Riu Amunt, i saber proveir-se de les eines més eficaces de difusió del seu ideari en un context de despreocupació social i desmobilització generalitzat. Entre els projectes sobre la taula en què s'està treballant, hi ha el de donar continuïtat a la campanya de divulgació sobre l'apostasia, una xerrada sobre la banca ètica i l'obertura del local al públic amb un horari més ampli. La seu de l'entitat és al número 7 de la plaça de Sant Pere. L'horari d'atenció és els diumenges a les 6 de la tarda. http://lafura.blogspot.com lafurasolsona@gmail.com 21


L'entrevista

Miquel Manzano

"... Joventut Solsonina té previst intentar desencallar el tema de plegar tard dins el nucli antic..." Marc Barbens, portaveu de Joventut Solsonina Joventut Solsonina és la plataforma que representa als joves solsonins des d'abril del 2011. L'associació es crea per dur a terme i promoure diferents activitats, iniciatives i actuacions destinades al públic juvenil del municipi i per col·laborar en altres esdeveniments. Un dels trets característics és el caràcter assembleari de les seves reunions que permet l’accés i la participació de tot aquell que hi estigui interessat. Per què és necessari tenir una associació de joves a Solsona? Des de feia anys els joves de Solsona se sentien bastant orfes a nivell de joventut, de polítiques de joventut, la festa... no acabava d'engrescar el que es feia a Solsona. Feia un temps que L'Assemblea de Joventut Solsonina que es va celebrar a la plaça Major s'anava coent un moviment de jovent per tirar endavant sobretot la Festa Major de Solsona, que no dueixen a l'assemblea i s'aprova o no s'aprova. A partir d'aquí acabava de tenir èxit. Després d'uns quants intents fallits de fer es van fent els diferents actes, cada acte es divideix en dues o una associació o d'ajuntar-nos per organitzar una Festa Major tres comissions, cadascuna amb una tasca. Joventut Solsonina més potent, a l'Ajuntament se li va acudir el consell de joves. està en procés de constitució, necessita uns estatuts i els estatuts A partir d'aquí hem aprofitat per unir-nos per crear Joventut necessiten per ser aprovats, la figura d'un president, d'un tresorer Solsonina, i aglutinar els interessos d'aquest sector d'edat jove, i d'un secretari. En aquest cas l'òrgan sobirà és l'assemblea, i es transmetre les inquietuds del jovent a l'Ajuntament i fer les festes va decidir que la junta fos purament gestora, el tresorer gestiona les finances de l'entitat i el secretari s'encarrega de portar més adreçades als joves. la documentació. El president no té cap funció, simplement la Pe r qu è e s va de c i d i r s e p a r a r l'a s s o c i a c i ó de legal de firmar els papers, i també tenim la figura del portaveu per transmetre objectivament les inquietuds de l'assemblea als l'Ajuntament? Primer de tot per mantenir la independència de les mitjans de comunicació i divulgar el que vulgui dir Joventut decisions dels joves, per no sentir-se influenciats. Sembla que Solsonina. un consell oficial de l'Ajuntament, doncs, ha d'estar presidit pel regidor o regidora, això sempre cohibeix el jovent a l'hora d'ex- Com va anar el sopar de joves del 9 de juliol? Va ser tot un èxit, les previsions ja eren exitoses, però el pressar les seves inquietuds i de portar opinions o d'implicar-se. En segon lloc, perquè ho mou el jovent que s'autoorganitza i resultat va ser molt positiu, va haver unes 350 persones al sopar que no té cap vincle orgànic amb l'Ajuntament, tot i que estem amb tiquet, i unes quantes més sense tiquet. Es va aglutinar molt lligats per demanar autoritzacions de les festes, per tots els tres actes principals que es feien aquell cap de setmana a Solsona: la Trobada de Gegants, l'acomiadament de la Pubilla els temes que tracta Joventut Solsonina. i l'actuació castellera del diumenge, es va fer un sopar on es va Joventut Solsonina s'ha constituït com a associació, tot i integrar aquestes tres entitats. Els joves de Solsona van resque manté el seu caràcter assembleari. Ens pot explicar pondre molt gratament a aquest acte. Després amb el concert va estar molt bé i els preus eren molt raonables i la gent ho va com funciona? Joventut Solsonina és assembleària, funciona a través de agrair molt. l'òrgan principal que és l'assemblea. L'assemblea és sobirana, decideix tot el que ha de fer Joventut Solsonina. Per treballar els A les reunions hi sol assistir poca gent, tot i estar obert a diferents temes i actes que duu a terme l'associació, es constitu- tots els joves, falta implicació? El dia que hi ha hagut més gent a una assemblea hem eixen diferents comissions integrades per tres o quatre persones, depenent de l'entitat de l'acte que es vulgui fer. A partir d'aquí estat 30 persones, el dia que ho vam fer a la plaça Major. Hi cada comissió va treballant, quan ho tenen treballat ho intro- ha hagut dies que n'hi ha hagut 25, o dies que 20. El quòrum 22

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


L'entrevista

Miquel Manzano

normal d'una assemblea són 15 persones, o depenent del dia 20. Normalment no són els mateixos, van variant bastant, perquè lògicament fer una assemblea cada setmana comporta un desgast, tot i que hi ha persones que assisteixen a totes les assemblees. Joventut Solsonina té al voltant d'una quarantena de membres molt actius, tot i que coincideixen en poques assemblees, això és bo perquè aporta aire fresc, noves idees i sempre està en procés de renovació.

estarà organitzada pel jovent i no per la regidoria de joventut. Per tant, esperem que el jovent de Solsona tingui una bona resposta i que no es queixi com ha fet d'altres anys. En principi, si es fan els concerts a la Sala Polivalent, l'hora de finalitzar és il·limitada. De cara a altres edicions de la Festa Major o altres concerts, Joventut Solsonina té previst intentar desencallar el tema de plegar tard dins el nucli antic, i a les places i als carrers poder-hi fer algun concert important que acabi tard. Als voltants de Solsona, les ciutats acaben tard els seus concerts, es té la voluntat des de Joventut Solsonina a llarg termini, d'aconseguir un acord amb l'Ajuntament, en el qual en dies excepcionals es pugui acabar més tard de les dues.

Com es finança Joventut Solsonina? El finançament de l'associació és autofinançament total des del primer dia. No es vol dependre de cap institució pública, ni de cap tipus d'entitat que ens pugui fer perdre la llibertat. Quan estiguem legalment constituïts, sí que optarem a diverses subvencions públiques, per tal d'ampliar el nostre ventall d'activitats i actes, però s'explicarà degudament i ja veurem com va tot. També s'ha de dir que a l'hora de gestionar algun acte de Festa Major, l'Ajuntament lògicament, aportarà el seu pressupost i nosaltres, si cal, l'acabarem de completar i quedarà sempre ben clar els diners que aportarà l'Ajuntament i els diners que aporta Joventut Solsonina.

Agraïments Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Colla Gegantera de Carnaval, Associació del Pubillatge Solsoní, Castellers de Solsona, l'Ajuntament de Solsona i finalment a tots els voluntaris que van estar presents en el sopar i van fer possible el concert i la barra.

A més d'organitzar activitats lúdiques, se'ns té prevista alguna de cultural? En principi s'han fet aquestes festes com la del 9 de juliol o la pantalla gegant. Tot ha estat molt festiu perquè han estat les primeres activitats de Joventut Solsonina. Estem mirant de crear dues comissions, una dedicada a l'habitatge juvenil i de protecció oficial, i una altra dedicada a l'atur, l'altre gran problema del jovent a Solsona. Esperem organitzar-ho quan tinguem una mica més de temps, tinguem més embranzida i més experiència. També de cara al pròxim estiu, està previst organitzar conjuntament amb l'Ajuntament de Solsona, un cap de setmana de la gent jove, on està previst fer-hi xerrades de professors universitaris, fer-hi tallers de cuina, tallers d'educació mediambiental, i diverses activitats culturals que s'han d'acabar de concretar. Tal i com es fa la setmana de la gent gran, doncs fer el cap de setmana per a la gent jove. També està previst reunir-se amb el consell de la gent gran per veure com funciona l'entitat, esperem unir sinergies per millorar uns i altres, i per aportar els problemes a l'Ajuntament de la millor manera possible. El pròxim objectiu, poder organitzar algun acte de Festa Major? Fins tard? Per la propera Festa Major ja fa molts mesos que s'hi treballa, hi ha una comissió dedicada a la Festa Major, aquest any només ens encarregarem dels concerts i potser d'alguna activitat de tarda, però hi ha una comissió que gestiona tota la festa jove de nit de l'Ajuntament de Solsona, que ens ha donat el seu pressupost dedicat a la nit, nosaltres serem els encarregats de gestionar-lo i de buscar els grups musicals . Hi ha unes quantes persones que estan treballant de valent per aconseguir un bon cartell de cara aquesta Festa Major dedicada als joves i que per primer cop a la història des de fa molts anys, la nit jove de la Festa Major de Solsona

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

23


Associacions i entitats

Sol del Solsonès

Visita del vicari general

Entrega de diplomes del curs de ceràmica

El dimarts 5 de juliol ens va visitar al Sol el Vicari General del Bisbat de Solsona, Mossèn Joan Casals. Els membres del club social van oferir-li una cançó escrita per un dels nois i seguidament el president del Sol del Solsonès li va donar la benvinguda explicant el significat de la seva presència a l’entitat, ja que feia un any que a l’associació va acollir la Creu dels Joves. Per la seva banda Mossèn Casals ens va dedicar unes paraules i va intercanviar opinions amb tot el grup. En la seva visita vam recollir un estímul espiritual de motivació per seguir el camí de Jesús amb el desig que la propera estada del Sant Pare a Espanya sigui plena de felicitat i espiritualment preguem perquè tots els assistents en aquest esdeveniment tan important puguin tenir un retorn a les seves cases plens de felicitat. Seguint la fe, l'esperança i la vida de Jesús, serem feliços. Volem agrair-li al vicari la seva visita ja que va ser molt positiva per a tots. Fotos: Xavi Borés.

El 14 de juliol es va dur a terme un acte al Sol del Solsonès molt emotiu. Era el dia que s’entregaven els diplomes d’assistència als membres del club social que havien fet el curs “Forma’t i treballa de Ceramista”. L’acte va comptar amb la presència de la regidora d’acció social Maria Tripiana, la directora d’una de les oficines d’UNNIM a Solsona, Míriam Jounou, el president del Sol, Enric Serra, i altres membres de la junta directiva. En primer lloc, l’Enric Serra va donar la benvinguda a tothom i va agrair a l’obra social d’UNNIM el seu suport per haver pogut dur a terme aquest projecte. L’Anna Delgado, professora del curs, va valorar molt positivament l’experiència ja que els nois i noies han respost molt bé. Seguidament es van entregar els diplomes als nois i noies que havien fet el curs durant aquests 6 mesos. La Míriam Jounou va comentar que era un honor veure com es plasmava l’obra social d’UNNIM en aquest projecte que ha de millorar la qualitat de vida del col·lectiu amb el que treballem. Finalment la Maria Tripiana va valorar el treball que fa el Sol del Solsonès, ja que demostra a la societat dia a dia la seva vitalitat i lluita per a les persones amb malaltia mental i/o addiccions i els seus familiars. Esperem que amb fe i esperança el curs de ceràmica no quedi enrere, sinó tot al contrari, amb generositat, il·lusió i motivació hem de tirar endavant compartint entre tots la responsabilitat. Agraïm a tots els presents el seu recolzament i la tarda tan emotiva que vam viure.

Dijous 28 de juliol a les 6 de la tarda

“Eines i estratègies per a l’entrevista laboral” A càrrec de la Roser Armengol, responsable d’ASPID a Solsona a la seu social del Sol del Solsonès. 24

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Reportatge

Miquel Manzano

Lluís Cabré: "pels bitllets es pot conèixer la història" Aquesta setmana s'han complert 75 anys del cop d'estat del 18 de juliol En Lluís Cabré és una gran aficionat solsoní a la notafília, és a dir la part de la numismàtica que es dedica a l'estudi, investigació, col·leccionisme i difusió de bitllets, vals... "Sóc aficionat des que tinc memòria" comenta en Lluís. Al seu despatx guarda, com un tresor, milers de bitllets classificats meticulosament, a més també és col· leccionista de monedes i de segells. I fins i tot té bitllets que no han sortit mai a circulació, són proves que s'han fet en alguns països com per exemple euros de Sèrbia Per aconseguir aquesta gran col·lecció en Lluís porta molts anys recopilant bitllets a fires o utilitzant Internet. Cabré explica que "pels bitllets es pot conèixer la història i la prosperitat de la zona en la que circula". "Aquí a Solsona hi ha molt poca afició a la notafília o a la numismàtica, aquí hi ha afició a col·leccionar les xapes de cava", comenta en Lluís Cabré, mentre ens ensenya un bitllet de Solsona i un de Sant Llorenç de l'època republicana que va aconseguir a través d'Internet i que estaven a Cadis. Aquests bitllets es poden trobar a un preu raonable, entre 10 i 60 euros. Dins d'aquesta col·lecció, també podem contemplar els cupons de racionament que va utilitzar la població a Espanya, un cop finalitzada la Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939). En Lluís Cabré ens comenta referint-se als bitllets de Solsona i als Cupons de racionament que "és una llàstima que la gent no els vegi i que el jovent d'avui gairebé no en sap res, d'això". Per això ens mostra, aprofitant que fa 75 anys del cop d'estat, un petit recull de bitllets solsonins de l'any 1937, i un val de 25 cèntims de Sant Llorenç. També ens ensenya un dels cupons de racionament que es van utilitzar un cop acabada la Guerra Civil Espanyola.

Lluís Cabré amb la seva col.lecció de bitllets de Solsona

observen els indrets més significatius de la ciutat en aquella època: així podem observar, el Palau Episcopal, el Pont sobre el riu Negre i finalment el Castellvell d'Olius. Per la part frontal del bitllet podem veure l'escut, molt semblant a l'actual.

Context històric dels bitllets Ens trobem en plena Guerra Civil, ja que el cop d'estat de l'any 1936 va fracassar i a rel d'això va començar una cruenta guerra a tot Espanya. L'any 1937 l'alcalde de Solsona era el republicà Lluís Sorribes i Pallarès. A mesura que s'allargava la guerra, els queviures i altres productes de negocis escassejaven. Els salaris eren l'any 1937 d'unes deu pessetes, això cobraven diàriament els consellers de l'Ajuntament, i també ho cobraven els oficials i mestres, però el salari dels peons era de sis a set pessetes diàries. L'esperança de vida, no passava dels 40 anys i el creixement vegetatiu era molt escàs, ja que les malalties atacaven els més petits, hi havia una gran mortalitat infantil. Mentre a Solsona es vivia una calma tensa, els exèrcits nacionals comandats pel general Franco anaven guanyant terreny, fins que a principi de l'any 1939 aconsegueixen implantar una dictadura a tot l'estat, que durarà fins a la mort del dictador l'any 1975. Als bitllets de Solsona que es veiem a continuació, s 'hi

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

El bitllet d'una pesseta amb el Palau Episcopal al dors 25


Reportatge

Miquel Manzano

El bitllet de cinquanta cèntims amb el Pont de Solsona al dors

El bitllet de vint-i-cinc cèntims amb el Castellvell al dors

Per què feien bitllets els ajuntaments A partir de l'any 1937 els preus es disparen i la inflació galopant fa que desapareguin les monedes de la circulació, ja que valien més que el seu valor encunyat. Això fa que els ajuntaments i la Generalitat imprimeixin bitllets. També és fan bitllets perquè el govern republicà recull les monedes de plata per sufragar les despeses de la guerra.

Preu dels productes bàsics 1 litre d'oli ...................................................... 3 pts. 1 sac de blat............................................27 a 30 pts. 1 sac de patates...................................... 12 a 14 pts. 1 litre de vi............................................1 a 1,50 pts. 1 litre de gasolina..................................1 a 1,50 pts. 1 Kg. de sabó................................................... 2 pts. 1 Kg. de mongetes.................................1,50 a 2 pts. 1 Kg. de bacallà................................................3pts. 1 pot de llet condensada....................................2pts. 1 lluira de xocolata................................1,50 a 2 pts. 1 camisa d'home.............................................10 pts. 1 parell d'espardenyes................................2 a 4 pts. 1 dotzena de plats...........................................17 pts. 1 parell de mitges de dona.............................. 5 pts. 1 calçotets....................................................... 6 pts. Val de vint-i-cinc cèntims de l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys 26

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Reportatge

Miquel Manzano

Cartilla de racionament Un cop acabada la guerra, les autoritats franquistes van establir un règim de racionament. Aquest sistema va ser instaurat per la manca d'aliments a causa de la greu situació de l'economia espanyola i l'inici de la Segona Guerra Mundial. El racionament funcionava a través de la Delegación de Abastecimientos y Transportes, i estava dirigit per membres dels ajuntaments. Per aconseguir pa els forners havíen d'anar a buscar amb el carretó al magatzem de l'ajuntament la part de farina que tocava a cada flequer per atendre les llibretes de racionament que tenia assignades a cada forn. Hi havia cartilles de racionament de 1a, 2a i 3a categoria: la gent menys necessitada tenia la cartilla de 1a, i rebien menys aliments. La gent de 2a rebia una mica més de menjar i la gent de 3a, era molt necessitada i rebia encara més racionament.

Aquest cupó amb propaganda del dictador valia per un 1 kg de farina

MERCAT D'INTERCANVI

Aquesta resta reflecteix l'analfabetisme que hi havia just acabada la guerra

Demà dissabte, dia 23 de juliol, de les 4 de la tarda a les 8 del vespre, es durà a terme el Mercat d'Intercanvi al Càmping.

Tot i aquest sistema, va aparèixer "l'estraperlo", ja que la gent no tenia suficient menjar i buscava desesperadament aliment fora del racionament. En aquests cupons es pot veure que el règim ja utilitzava un dors del cupó per fer propaganda franquista. A més també veiem que fins i tot s'ensenya a fer una resta, fet molt significatiu que indica aquesta relació paternalista del règim i que a més deixa entreveure que el nivell d'analfabetisme era molt elevat.

Aquesta activitat consisteix, tal i com el seu nom indica, a intercanviar objectes per no utilitzar la moneda com a objecte de compravenda. Podeu dur qualsevol tipus d'objectes: Peces de roba, llibres, CD's, mobiliari... sempre en un estat que se li pugui donar utilitat. Animeu-vos!

Bitllets i cupons de racionament cedits per Lluís Cabré.

Per a més informació adreceu-vos a Càmpig El Solsonès. Tel. 973 48 28 61 o a goreaymerich@hotmail.com

Informació extreta del Llibre Solsona, 400 anys d'història i fonts d'Internet

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

27


Parròquia CAMBRILS

SANT CLIMENÇ

Festa de Sant Jaume.- Dilluns, 25 de juliol, Missa a les 12. Com és tradicional, aprofitarem a questa festa per demanar la protecció de sant Cristòfol sobre conductors i vehicles.

Missa Dominical.- Diumenge que ve, dia 31, a 2/4 de 12, Missa del diumenge i memòria de sant Ignasi.

CEURÓ

Batejos i Primeres Comunions.Aquest dissabte, 23 de juliol, rebrà les aigües baptismals la nena Montserrat Bajona Semís, filla de Gerard i de Míriam. I aquest mateix dissabte, dia 23, faran la Primera Comunió Antoni Rodríguez Castro i Júlia Madruga Rodríguez. El diumenge 24 de juliol, rebrà el baptisme Gina Aymerich Ribalta, filla de Josep i de Goretti, i farà la Primera Comunió la seva germana Estel Aymerich Ribalta. A tots l’enhorabona i per molts anys!

Festa de santa Magdalena a Can Sardà.- Aquest diumenge, 24 de juliol, a les 11, Missa i benedicció del pa a la capella romànica de Can Sardà. Primera Comunió.- Hi rebrà Jesús en l’Eucaristia per primera vegada el nen Roger Casafont Fàbregas, de Junyent. Moltes felicitats, Roger!

EL MIRACLE Primera Comunió.- Dissabte vinent, 30 de juliol el nen David Ribalta Ribera farà la Primera Comunió. David, moltes felicitats!

LINYA Sant Pere “ad Víncula”.- Dissabte que ve, 30 de juliol, a les 8 del vespre, Missa a Sant Pere “ad Víncula” a la capella de cal Llena

LLADURS Festa Major.- Diumenge que ve, 31 de juliol, a les 12 del migdia, Missa Solemne i tot seguit la processó i el cant dels goigs dels sants Abdon i Senén, ballets populars i benedicció del pa.

MADRONA Festa de Sant Jaume a la capella de Rossells.- Aquest dissabte, 23 de juliol, a les 7 de la tarda, celebració de sant Jaume i benedicció del pa.

NAVÈS Festa de Sant Jaume a Torrecanuda.Diumenge, 24 de juliol, a 2/4 de 12, Missa en honor del Sant.

PINELL Festa dels sants Abdó i Senén.- Dissabte vinent, 30 de juliol, a les 7 de la tarda, Missa i benedicció del pa en honor de sant Abdó i sant Senén. No hi ha missa a Madrona.

SALLENT Festa Major de Sant Jaume.- Diumenge, 24 de juliol, a les 12, Missa solemne, benedicció del pa i piscolabis per a tothom.

SANT JUST-JOVAL

SORBA (Terracuques) Festa Major de Codonyet.- Diumenge vinent, 31 de Juliol, Missa solemne a les 12, i en acabar aperitiu per a tothom

TORREDENEGÓ Festa de Sant Jaume dels Tracs.- Diumenge vinent, 31 de juliol, a les 12 del matí, Missa en honor de Sant Jaume. Primera Comunió.- També en aquesta Eucaristia del dia 31, la Mariona Plans Capdevila de cal Canonge farà la seva Primera Comunió. Moltes felicitats, Mariona!

VILACIRERES Festa Major de Sant Jaume.- Diumenge que ve, 31 de juliol, a les 12, Missa i benedicció del pa per a tothom, a l’alta muntanya de la Vall de Lord.

SOLSONA Bateig.- Diumenge, 24 de juliol, a 2/4 de 12, al Cor de Maria, rebrà les aigües baptismals Christian Manzano Viciana, fill d’Ivan Maria i de Verònica. Barri de Santa Anna.- Dimarts, 26 de juliol, a les 10 del matí, Missa a l’església de l’Hospital en honor de la patrona del barri santa Anna. Barri de Sant Ignasi.- Diumenge, 31 de juliol, a les 10 del matí, Missa a la Catedral i memòria del patró del barri sant Ignasi. 28

Moviment demogràfic BAPTISMES Besora.- El 5 de juny, Sara Bosch Perea, filla de Joaquim i de Maria Jesús, nada el 19 de setembre de 2010. Ceuró.- El 19 de juny, els germans besons Marcel i Mariona Besora Gómez , fills de Pere Jordi i de Rosa, nats el 10 de juny de 2010. Miravé.- El 17 de juliol, Arlet Vital Madruga, filla d’Albert i de Montserrat, nada el 10 de novembre de 2011. Montpol.- El 25 de juny, Chloé Marie Vicard Edo, filla d’Olivier i de Susana, nada el 25 de juny de 2010. Olius.- El 4 de juny, Arnau Escobar Raja, fill de Sergio i de Meritxell, nat el 26 de novembre de 2010. El 4 de juny, Jan Moliner Montaner, fill d’Albert i d’Anna Maria, nat el 22 de Febrer de 2011. El 12 de juny, Nina Terricabras Serrahima, filla de Xavier i de Paula, nada el 18 de juny de 2010. Pinell.- El 12 de juny, Miquel Borés Casas, fill de Joan i d’Anna Maria, nat el 4 de gener de 2011. Sant Just-Joval.- El 12 de juny, Oriol Riera Anguera, fill de Jordi i de Maria Rosa, nat el 4 de desembre de 2010. Solsona.- El 12 de juny, Carla Juárez Granados, filla de José Miguel i de Raquel, nada el 14 de setembre de 2010. El 19 de juny, Íker Fernández Ruiz, fill de José i d’Amàlia, nat l’1 d’abril de 2010. El 24 de juny, Juan Ramon Muñoz Esteban, fill de Rafael i de Susana, nat el 27 de març de 2010. El 3 de juliol, Ian Fernández Rodríguez, fill de José María i de Carmen, nat el 20 d’agost de 2008. Torredenegó (Sant Jaume dels Tracs).- El 12 de juny, Elena Albets Torrent, filla d’Eduard i d’Alícia, nada el 20 de setembre de 2010.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Opinió

Opinió

Josep Àngel Colomés i Serra

L'existència de Déu

Canvis

Molts es manifesten agnòstics o fins i tot ateus. També molts, expliquen amb convenciment que són creients. Així, la qüestió de l'existència de Déu no deixa indiferent a ningú. Tothom vol saber d'on ve i on va. El nostre món, però, prou ordenat i bell, ens pot fer palpar que no tot és fruit de la casualitat. Si l'home ordena el trànsit amb les senyals i hi ha milers de trajectes ordenats, també podem deduir que hi ha un Creador que ordena l'Univers amb lleis físiques que es compleixen inexorablement. Per tant, veient com es comporta la natura, jo noto com no tot és fruit de l'atzar. Només observant el dia i la nit, detecto un ordre. Així, són molts els filòsofs que s'han plantejat i se segueixen plantejant aquesta pregunta: existeix Déu? Jaume Balmes, il·lustre pensador del segle XIX, posava aquest exemple: Si veiéssim un palau molt gran, molt bell, agençat amb molta riquesa, no diríem que és un home sense seny el qui afirmés que aquell palau, aquelles joies, aquells ornaments, ningú no els ha fabricat i ordenat? Doncs bé, el món és aquest superb palau: el sol il·lumina el dia, la lluna de nit; el cel és ple d'estels; la terra és plena d'homes, animals i plantes; el mar i els rius de peixos; l'aire d'ocells; les estacions es succeeixen unes a altres amb un ordre admirable; en les entranyes de la terra hom troba or, argent, tots els metalls, les pedres precioses; i un món amb tanta riquesa, de tanta bellesa i meravella, no ha de tenir un criador i ordenador? En definitiva, Jaume Balmes marca un gol per l'esquadra a l'hora de resoldre aquest dubte. A la vegada ens dóna una assistència magnífica per comprendre raonablement l'existència de Déu. Aquest crac català sortit del planter de Vic, no ha fallat en la seva punteria i, per tant, li podem agrair la jugada.

Des del principi vaig anunciar que seria un bisbe de grans canvis. Aquest estiu ja he d’anunciar el primer. Des de fa mesos que estic parlant amb tots els capellans i amb els organismes diocesans de la reestructuració de la cura pastoral de les parròquies amb motiu de l’envelliment i la disminució de capellans. Una conclusió d’aquest treball és que he d’invitar els capellans a deixar de dir missa en aquelles parròquies en les quals el nombre d’assistents no arribi a dotze. També he de recomanar que se suprimeixin les misses poc concorregudes en aquelles parròquies on hi ha més d’una eucaristia cada diumenge. Aquesta mesura no ha de suposar necessàriament suprimir definitivament la missa en una parròquia. Des de fa temps, en alguns llocs del bisbat, s’han promogut agrupacions de parròquies que celebren per torn la missa dominical en cada parròquia agrupada. Els fidels de totes les parròquies agrupades assisteixen cada diumenge a la parròquia on toca la missa. És evident que si no qualla aquesta fórmula o si ni així s’arriba a reunir dotze persones en cada missa, no quedarà més remei que suprimir les que no reuneixin l’assistència recomanada. Entendré les resistències a aquesta recomanació. Jo sóc d’un poble de quinze habitants, on fins fa poc hi havia missa dominical sempre amb més de dotze persones gràcies a fills del poble establerts a Agramunt o Tàrrega que es desplaçaven per mantenir la missa al poble. Això no pot durar: no és humà demanar a capellans de més de 80 anys que vagin als pobles a dir misses d’aquestes; no té lògica que el capellà i els fidels es desplacin a pagès per mantenir una missa en una parròquia en la qual només dos o tres dels assistents resideixen dins dels límits parroquials. Fa uns anys es van establir les parròquies de referència i les parròquies agrupades. A partir d’ara si manca la missa a la meva parròquia m’he d’incorporar a la comunitat de la parròquia de referència que em correspon, aquella on viu el capellà i on hi ha l’eucaristia. I això, només acaba de començar: l’època de canvis està servida.

Parròquia Exercicis espirituals per a laics al Seminari de Solsona L’Escola de Formació de laics de la diòcesi de Solsona organitza, com sol ser habitual a l’estiu, una tanda d’exercicis espirituals per a tots els laics interessats. Els dies seran del 31 de juliol fins al 4 d’agost; el lloc serà el Seminari de Solsona; el predicador dels exercicis serà el bisbe Xavier Novell; el preu és de 250 euros. Per a més informació i inscripcions, cal trucar a Teresa Gené, tel. 629 42 86 83, o bé, Alfons Sort, tel. 93 869 21 13/93 869 23 45.

“Retaule de sant Ermengol”, espectacle medieval Del 6 al 14 d’agost, al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell, tindrà lloc un espectacle medieval que porta per títol Retaule de sant Ermengol. Aquest espectacle és una evocació plàstica d’uns fragments de la vida de sant Ermengol, bisbe d’Urgell, vinculat a la nostra diòcesi de Solsona, ara fa mil anys. L’horari de les funcions serà a 2/4 d'11 de la nit. Venda d’entrades al Consell Comarcal de l’Alt Urgell (973 353 112); Oficina de Turisme (973 351 511); Museu diocesà de la Seu d’Urgell (973353242).

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

29

Xavier Novell Gomà. Bisbe de Solsona


Indrets amb misteri

Jaume Clavé

El cometa Elenin El 10 de desembre de 2010 el rus Leonid Elenin va descobrir un nou cometa que s’aproximava a la Terra i que ara es troba a l’altura de Saturn. Com de costum, ha rebut el nom del descobridor. Aquest cometa també és un indret per bé que mòbil, com ho és la Terra i tot el que s’hi conté. Arrossegats per la Via Làctia marxem a una enorme velocitat per l’espai. Elenin és un cometa de cicle llarg, fa 11.700 anys que no ens visitava i fa córrer molta tinta, encara que els medis oficials, en poder dels quatre amos del món que així ens filtren tot el que hem de saber o ignorar- no ens en parlen mica, la qual cosa és molt sospitosa. Quan començaran a omplir-nos el cap de l’arribada d’aquest cometa? Per què no en parlen ja? Segons alguns, no és un cometa, sinó un planeta de molta massa o una Estrella Nnana Marró, cosa que seria molt diferent ja que llavors tindria molta massa, com per influir sobre la Terra. Al seu darrera arrossega molta escombraria i no falta qui diu que són naus espacials que acompanyen l’astre en direcció a la Terra. Ens vindrien a visitar al cap de 12000 anys. El científic americà Richard Hoagland, que va ser expulsat de la NASA per revelar algun secret i que defensa l’existència de ciutats a Mart i d’altres estructures artificials com la de la lluna Japetus de Saturn, ha afirmat en una conferència que Elenin és també un objecte artificial, una nau antiga, o bé, un objecte natural que se li ha donat una òrbita artificial.

Base nordamericana a Mart. Coordenades 71 49'19.73 "N 29 33'06 53" W

arriba envoltat de molt misteri, i se’l relaciona amb el nombre 11 de les calamitats, en primer lloc pel nom, que casualment s’assembla a l’anglès eleven, onze, i que també interpreten així: Ele (11) i nine (9), o sigui, la data 11-9 de les Torres Bessones. No oblidem que l’èlite mundial és molt aficionada a la Kàbala jueva. En la pròxima data del 11-11-11 Elenin estarà arrenglerat amb la Terra, el Sol i la Lluna, i molt a prop nostre, i això ha disparat algunes alarmes. No se sap si és casualitat o no, però els EE.UU. tenen preparat i confirmat un Simulacre d’Alerta d’Emergència Nacional per al dia 9 de novembre d’enguany. Tot el país quedarà paralitzat, encara que per poca estona, com si s’hagués d’enfrontar a una gran catàstrofe. En fi, com diu l’Ermitaño dels pagesos al capdavall dels seus pronòstics del temps de cada any: "Dios sobre todo."

Japetus, lluna de Saturn de 1400 km de diàmetre, de fabricació sobrehumana

El seu descobridor diu que el seu cometa passarà massa lluny de la Terra, a 35 milions de kms com per ocasionar-li cap alteració, ni climàtica, ni terratrèmols, ni res. Començarà a ser visible al setembre. Són molts els científics que estudien aquest cos celeste i les seves opinions són d’allò molt diverses. Algun ha mostrat fil per randa que l’alineació del cometa Elenin amb els planetes i el sol ha coincidit amb tot el reguitzell de terratrèmols dels darrers anys. En fi, és un cometa o cos celeste que

El cometa Elenin, seguit de naus. Foto de la NASA (falsa?)

30

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Galeria de personatges

Josep Maria Poblet

Galeria de personatges

Sofia Giovanna Cricchio Ran la vella carretera de Torà a Solsona en el Km. 9, s’aixeca, enmig d’una rica vegetació boscosa, l’ermita, edificada el segle XI, de Santa Maria de Vallferosa, coneguda també per Santa Maria de Sasserra. En aquest indret, situat quasi al bell mig de Catalunya, al límit de les comarques de la Segarra i el Solsonès, he conegut la Sofia Giovanna, una jove dama italiana que amb el seu company ocupen una casa edificada al costat de la citada ermita. La Sofia nasqué a la ciutat italiana de Bèrgamo, a la Lombardia, si bé el seu origen és sicilià. Cursà els estudis de psicologia en una universitat italiana. A l’edat de 27 anys, es traslladà des de Roma a Barcelona afavorida per una beca per cursar estudis teatrals a la capital catalana. Posteriorment treballà a la U.E.C (Unitat d’escolarització compartida) especialitzant-se en l’educació social per adolescents. Malgrat que només porta poc més de sis anys a Catalunya, parla correctament el català, si bé en la nostra extensa conversa hem apostat per el poliglotisme alternant els idiomes català, castellà i italià., encara que en fer ús del bell idioma transalpí, un servidor m’he limitat més a escoltar que a parlar per no malmetre tan valuosa parla. Però ha valgut la pena fer un repàs als meus minsos coneixements adquirits en les meves curtes visites a Itàlia. Hem visitat l’hort que hi ha davant de la casa on cultiven (tasca que està a càrrec del company) productes ecològics i plantes medicinals Estem asseguts en els bancs de pedra situats davant la porta de l’ermita. Malgrat que és quasi migdia d’un dia calorós, s’està molt bé en aquest recer de pedra i albirant davant nostre, mirant al sud la vall del Riubregós i en l’horitzó, a l’est enllà, les siluetes del poble d’Ardèvol i el Santuari de Pinós. La pau és absoluta i esdevé el millor marc on la Sofia em parla de la intensa labor que duu a terme a moltes poblacions lleidatanes (Mollerussa, Alfarràs, Solsona, Guissona, Artesa de Segre, Tàrrega, Cervera, Tarroja de Segarra, etc.) en centres especialitzats on mitjançant la dansa i la paraula té cura de grups de dones per obrint-los una nova manera d’accedir a la felicitat i joia de la vida per la integració del cos, de la ment, el cor, i l’esperit. Amb la dansa del Ventre, dansa ancestral present en tots els esdeveniments importants de la vida de la dona, es sacralitza espiritualment aquí en la terra una vida a fi que transcorri amb joia i amb honor i amb

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

31

harmonia amb el nostre propi cos. La Sofia té com a prioritat compartir els seus coneixements sobre aquestes matèries, avui dia cabdals, per obtenir amb escreix els beneficis adés anotats. La conversa fa un gir molt interessant quan em parla de la influència de l’aigua en les nostres vides i d’una realitat que fins llavors jo no havia copsat, el fet que molts santuaris i ermites dedicats a la Mare de Déu (Maternitat, font de vida) estiguin ubicats prop de fonts abundoses i naturals d’aigua, ( aigua, element imprescindible en les nostres vides) p. e. El santuari de Lorda, a França. Em diu la Sofia que prop, també, de l’ermita de Vallferosa hi ha senyals evidents del pas d’aigües, avui potser soterrades, però ben visibles en temps pretèrits. He apuntat que la pau d’aquest indret és paradisíaca, sols, diu la Sofia, alterada algunes nits per les corredisses dels pocs senglars i les guineus, que no han causat cap problema als ocupants de la casa, no així a un pobre gatet que fou víctima de la fam o la violència d’una guineu... Em manifesta la Sofia que d’aquest indret emana una força especial, és un indret amb abundor de dólmens. Jo li dic mig bromejant que deu ser un indret idoni per fer una càrrega de piles per afrontar noves empreses, la meva interlocutora no m’ho nega pas, ben al contrari, ja que afirma que sols en un lloc amb aquestes característiques es pot trobar la pau, la força, l’empenta, i l’enginy creatiu per afrontar nous reptes. I el repte de la Sofia és d’alta volada, amics lectors. Fer saber que en el nostre propi cos i en el nostre esperit tenim la font intransferible per haver un gaudi ple i una vida plena. Davant d’aquesta dissortada realitat que estem vivint, és una joia i conforta saber que hi ha persones que ens aporten noves maneres, noves idees, noves solucions per afrontar els vells problemes que ens aclaparen i ens angoixen, potser des de fa anys i pels que saben trobar un remei idoni. La Sofia vol, amb el temps, fer en aquest indret un lloc de repòs on compartir els seus coneixements. Ho farà, segur, la vitalitat de la Sofia és engrescadora. Dono gràcies al destí per haver conegut la Sofia i si aquest destí m’ho permet vull reiniciar aquesta conversa, de la que sols us en puc transcriure un tastet, davant la impossibilitat de posar en l’espai d’un modest reportatge tota la bella i reconfortant filosofia dimanant dels llavis d’una dama sàvia, intel·ligent, engrescadora i fascinant.


Opinió

Poesia

Ramon Gualdo

“Entre nens i nenes... el dimoni al mig”

Josep Maria Poblet

El CAT L’Homs, conseller, ara em diu

Ara, sembla que per fi, va de debò: Els col·legis que separen els alumnes- que separen nens i nenes- no rebran certes subvencions, que rebien de l'Administració. Doncs, ho trobo molt bé. Perquè aquesta separació la considero una caratollada. Ho trobo carca, i ridícul. Fa temps i temps, en una altra època, sí que s'havia establert aquest sistema. Però a hores d'ara no s'hauria pas d'aplicar. Recordo que -també fa temps i temps- sentíem una expressió popular que deia: “Entre nens i nenes, el dimoni al mig”. Una frase carrinclona que no sé pas qui se la devia inventar. Bé, parlant seriosament, desitjo que els centres que practiquin costums estranyes, que no rebin “subvencions premi”. Cal anar normalitzant la cosa. Una altra. Un moment, no marxeu encara del pati. Voldria comentar un altre tema: La motxilla. La quitxalla arrosseguen motxilles amb material escolar, que pesen una bestiesa. No hi hauria algun sistema per a rebaixar el pes? Poder deixar part del fato a l'escola, en certes hores? Utilitzar un carret de tamany petit? D'aquest tema convindria parlar-ne. Jo mateix amb els menuts de casa he intentat aixecar alguna d'aquetes motxilles, i no he pogut pas alçar-la gaire amunt. Doncs, com que he “sospesat” el tema, demanaria que s'hi dediqués la importància, i l'atenció que cal, ja que som en un fet que pot afectar la salut. Els alumnes sí que han d'anar a l'escola i s'han d'esforçar per aprendre. Però, tampoc cal que pel camí es malmetin la columna vertebral.

que puc tornar a posar el CAT en el meu cotxe privat, sens por a que un bàndol lesiu em refregui el voraviu. Jo duguí molts anys el CAT fins que algú, amb gorra de plat, amb mala llet em digué: “Aquí solo vale l’E” amb palesa hostilitat. Fent cas omís del regany jo vaig obviar l’advertència, i augmentí la presència d’una E més gran... Re estrany, si un no vol, no hi ha tirany. Algú escriu, car ho ha mirat,

L'espieta

que ens els cotxes dels prohoms, i dels Vips, companys de l’Homs, ningú encara no ha fixat el bell distintiu del CAT. Lector amic, cal que pensem: si avui i aquí no ens creiem que tots sols podem fer el cim, pleguem veles, no patim, que d’on estem, no ens mourem. Jo fa anys vaig de corcoll, lloant costums catalanes, castells, bastoners, sardanes, i altres arts, un immens doll

Els veïns de Sant Bernat han de venir a Solsona a 40 km/h. Per fortuna quan són aquí ja poden circular a 50.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

que hem, malgrat, que algú em diu foll.

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Josep M. Montaner - Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.300 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona és una publicació socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament 32

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Opinió

Marcel Colell. El Comú del Solsonès

Fotos i fotuts El company secretari general D’ICV Joan Herrera manifestava amb molt encert, amb ocasió del pacte PP-CiU, que, sense fer-se la foto, havien quedat ben retratats. Amb la fal·lera que s’ha generat en aquest país pe ocupar l’espai de PxC, a veure qui és més cavernícola, la diu més grossa o embutxaca més, si pot ser amb l’excusa de la crisi millor, de retratats en veurem amb abundància, encara que mirin de no fer-se fotos. Fixem-nos en el quadre de l’escorxador de Navès. Concurs de creditors: un més al costat dels molts que se n’enuncien cada dia. Però amb una dada que es dóna com si res, tot i que li atorga un caràcter especial: Un dels creditors, amb un milió d’euros, és l’Institut Català de Crèdit; vol dir que som tots els catalans i catalanes El Comú del Solsonès podem estar orgullosos d’haver estat l'única formació política de la comarca que sempre ens hem oposat a la construcció de l’esmentat escorxador per la seva INVIABILITAT ECONÒMICA i per la seva INSOSTENIBILITAT ECOLÒGICA, no només per la darrera i molt menys per un ecologisme de saló amb intencions polítiques perverses. No hem pogut evitar la fallida econòmica: però sí, amb la lluita d’alguns veïns i veïnes, fer que l’impacte ambiental quedi força reduït. Els promotors del negoci i els personatges de pes polític a la comarca que els han engrescat des del primer dia utilitzen, i més que ho faran, les persones, treballadors i ramaders de la comarca, per repetir el seu xantatge a la societat. Aquestes persones, treballadors i ramaders no queden fotografiades sinó fotudes. En una situació difícil, sense representació en les institucions de la Comarca, El Comú del Solsonès, al costat de tots els perjudicats, treballarem per trobar les sortides menys traumàtiques i exigir responsabilitats, a l’hora que demanem als companys i les companyes dels altres partits d’esquerra una posició clara al respecte.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Opinió

Mireia Canals i Botines, diputada al Parlament de Catalunya

Escó 115

El coratge del Govern Català Avui, dia 20 de juliol de 2011, dins de la primera part del Ple al Parlament, hem aprovat els pressupostos de la Generalitat de Catalunya, després de 65 votacions. Abans d’això, hem assistit a les preguntes al govern i al president, on s’han debatut, entre d’altres la política del nou sistema català de beques, els reptes d’aquesta legislatura de la nova oficina judicial, la política econòmica del Govern, l’evolució de l’ocupació, l’independència de Catalunya, el balanç i els objectius del Govern. El decret aprovat pel Govern incorpora un model català de beques per acabar amb el desequilibri dels estudiants de Catalunya – representen el 15% del conjunt de l’Estat i només reben el 10% en matèria de beques del Govern de l’Estat- i que significa l’intent de reajustar el desequilibri que existeix actualment, ja que 9 de cada 10 euros els aporta l’administració. Ahir al vespre es va conèixer la possibilitat d’un avenç en el marc de la comissió bilateral Estat-Generalitat respecte al traspàs de les competències de les beques. Això suposa avançar en el traspàs en matèria de beques i un model de beques universitàries propi català. Dos eixos defineixen les noves polítiques del nou sistema català de beques: els traspassos i el desenvolupament d’una política pròpia de beques. Ha estat significatiu l’avenç per concretar amb un conveni a signar d’immediat, una fórmula de gestió de finançament. La gestió es fa ja des de Catalunya i el Govern vol anar cap la construcció d’un nou fons de recerca, polítiques noves en llindars propis, mitges matrícules, les beques equitat i una petita part dedicada a rendiment acadèmic. D’altra banda, finalment els interins tindran una formació tècnica. Pel que fa referència a la nova oficina judicial, se solventarà el problema de més del 40% d’interins i les 2000 places per professionalitzar. El Departament d’Ensenyament i el Departament de Justícia van signar un conveni per ofertar un nou itinerari formatiu de Grau Mitjà, la primera vegada que es posarà en marxa a Catalunya i a l’Estat. S’ofertarà un CFGM de 2 anys amb 2000 hores lectives i més de 300 hores de pràctiques als jutjats amb cost addicional 0 per ambdós departaments. És un intent de donar la volta al sistema actual, cosa que resoldrà els temes d’interinitat i l’actualització formativa. Pel que fa a la política econòmica, el Govern promou la reactivació econòmica i de l’ocupació entorn de 3 eixos: la facilitació del crèdit, per tal d’incentivar el desenvolupament de les empreses; la formació professional i la desburocratització recollida en la llei òmnibus. En aquest sentit, reduir l’atur a la meitat a final de la legislatura és un objectiu de país. Fins al 51% de l’atur té un problema d’ocupabilitat: els nois i noies que als 14 anys van abandonar els estudis i ara en tenen 20 i no tenen feina; els immigrants sense formació i les persones que treballaven en la construcció. Des de la Conselleria d’Empresa i Ocpació s’ha fet un estudi d’ocupabilitat, “Estratègia Catalana d’Ocupació de Catalunya”, per àmbits territorials. En relació a la independència, el 42% dels catalans votarien a favor de l’independència, segons els resultats de l’enquesta CEO. No és una xifra menystenible, ans el contrari. El full de ruta a curt termini passa pel pacte fiscal. Per fer honor a aquest compromís, això és el que aquest Govern farà. Un 42% no és una majoria del poble català. El Govern de Convergència i Unió es basa en 2 eixos: no posar límits a les ambicions de Catalunya i, de moment, abordar els temes que més amoïnen el poble de Catalunya que és el pacte fiscal. Per acabar, només un apunt més, en forma austera i alhora clara: La clau del Govern Català és el coratge, per afrontar la situació tan complicada que tenim al país. 33


Futbol platja

Gesport

Els Turmells de Fusta s’emporten la 6a edició Futbol Platja 3x3 “Nuri” del Pi de Sant Just als penals Aquest passat dissabte 16 de juliol es va celebrar a les piscines del Pi de Sant Just la 6a edició del ja clàssic torneig de futbol platja 3x3 de la comarca del Solsonès. Durant les gairebé 10 hores de torneig es va poder gaudir d’una diada d’espectacle futbolístic sobre l’arena i, sobretot, d’un ambient lúdic i festiu de tots els participants i el nombrós públic assistent. Després d’una jornada del millor futbol platja de festa, es va arribar ja a la fase final amb els Turmells de Fusta, que van sorprendre tothom arribant a la final del torneig per primera vegada, eliminant als Yaya Antonia a les semifinals. I per l’altra banda, els Enredus van tornar a classificar-se per la final després de desferse dels campions de l’edició anterior: els Latin Kings. La final va ser molt disputada i va acabar en empat. El desenllaç de la final es va decidir des dels llançaments de penal, on després d’un intens intercanvi de gols els Turmells de fusta van ser els guanyadors del torneig. L’entrega de premis la va fer Tània Pelegrina, representant del patrocinador oficial del torneig “Perruqueria Nuri” una vegada més. Finalment, cal felicitar tots els presents per aquesta diada i convidar-vos a tots a l’últim torneig esportiu de juliol a les piscines del Pi de Volei-platja 4x4 d’aquest proper diumenge 31 de juliol. Us hi esperem!!!

Finalistes:Turmells de fusta i Enredus

Robert Tripiana, màxim golejador

3r classificat, Latin Kings

Equip menys golejat, Enredus

Villa-irreal 34

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Futbol platja

Gesport

Racamiol

Kalvu's Team

Subbufers a tope

Partits lligueta de grups 10.00 h Skeem Team – Yaya Antonia............................... 2-4 10.15 h Latin Kings – Turmells de Fusta...........................5-1 10.30 h Subbufers A Tope – Villa-irreal............................4-1 10.45 h Enredus – Racamiol..............................................2-2 11.00 h Skeem Team – Latin Kings...................................2-7 11.15 h Yaya Antonia – Carallots......................................2-3 11.30 h Subbufers A Tope – Enredus................................0-2 11.45 h Villa-irreal – Kalvu’s Team..................................1-4 12.00 h Skeem Team – Turmells De Fusta........................2-3 12.15 h Latin Kings – Carallots.........................................4-2 12.30 h Subbufers A Tope – Racamiol..............................0-2 12.45 h Enredus – Kalvu’s Team.......................................3-2 13.00 h Skeem Team – Carallots.......................................2-1 13.15 h Yaya Antonia – Turmells de Fusta....................... 3-4 13.30 h Subbufers A Tope – Kalvu’s Team.......................2-3 16.00 h Villa-irreal – Racamiol.........................................0-3 16.15 h Yaya Antonia – Latin Kings.................................. 1-2 16.30 h Turmells De Fusta – Carallots..............................2-2 16.45 h Villa-irreal – Enredus...........................................0-5 17.00 h Racamiol – Kalvu’s Team.....................................5-3

Skeem Team

Carallots

Quarts de final 17.15 h 17.30 h 17.45 h 18.00 h

1a – 4b = S1 Latin – Subbufers.............................4-2 2a – 3b Turmells – Kalvus...................................3-1 3a – Carallots – Enredus...................................... 1-3 4a – Yaya – Racamiol...........................................4-3

Semifinals 18.15 h S1 – S3 Latin – Enredus........................................0-2 18.30 h S2 - S4 Turmells – Yaya....................................... 5-4

Finals 18.45 h 3r-4t: Yaya - Latin................................................1-6 19.00 h Final: Enredus – Turmells.................................. 1-1p 19.30 h Entrega de Premis

Yaya Antonia

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

35


Futbol-7

Miquel Manzano

17è Campionat de Futbol-7 Del 29 de juny al 29 de juliol Classificació de Futbol 7 (19 de juliol) Grup A 1. Borés Cuines...............................21 punts 2. Versàtil........................................13 punts 3. Sant Llorenç de Morunys............. 9 punts 4. Trepovi......................................... 9 punts 5. Tegecom....................................... 8 punts 6. Racó Llobera................................ 6 punts 7. Kaskarelles................................... 5 punts 8. Veterans....................................... 1 punts

Bar Castell

Grup B 1. Seleçao........................................13 punts 2. Bar Castell................................... 8 punts 3. Olius Solmèdic............................. 8 punts 4. Drink Team Tonetto..................... 7 punts 5. Equip A........................................ 7 punts 6. L'Avet............................................ 4 punts 7. Les Llucatanes............................. 0 punts

Partits d'aquesta setmana Jornada 7 Divendres 22-07-11 20.30 Racó Llobera - Kaskarelles 21.30 L'Avet - Olius Solmèdic

QUARTS DE FINAL

Borés Cuines

Dilluns 25-07-11 21.00 1A-4B 22.00 2A-3B Dimarts 26-07-11 21.00 1B-4A 22.00 2B-3A

SEMIFINALS Dijous 28-07-11 21.00 guanyador partit A-D 22.00 guanyador partit B-C

FINALS Divendres 29-07-11 21.00 3R –4t lloc 22.00 Final Drink Team Tonetto 36

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Futbol-7

Medicina esportiva

Miquel Manzano

Solmèdic

SOLMÈDIC posa en marxa el seu servei de medicina esportiva SOLMÈDIC – CENTRE MÈDIC DEL SOLSONÈS ha posat en funcionament el seu SERVEI DE MEDICINA DE L’ESPORT amb la intenció d’oferir una atenció continuada, integral i de qualitat als esportistes del Solsonès. Sota la coordinació del doctor Joan Riera, especialista de medicina de l’esport, i amb un equip multidisciplinar de professionals sanitaris, comptarà amb les unitats de valoració mèdico-esportiva, unitat de biomecànica esportiva, unitat de rendiment i proves d’esforç, unitat de nutrició i dietètica esportiva i unitat de fisioteràpia i control de lesions. Aquest mes de juliol, ja s’han posat en marxa les unitats de valoració mèdico-esportiva (revisions esportives), nutrició i dietètica i biomecànica esportiva. Properament es posaran en funcionament les demés. Més informació al telèfon 973 48 09 33 o a ctra. de Manresa 49, baixos.

Versàtil

Futbol

Penya Barcelonista Solsona i Comarca

Sol·licitud per a participar al sorteig d’entrades per a presenciar la final

Seleçao

Nom i cognoms del soci o sòcia de la Penya. Número del carnet de soci o sòcia de la Penya, temporada 2010-2011. Confirmeu que voleu anar a presenciar la final. Envieu la sol·licitud a l’adreça electrònica secretaria@lapenya.cat (l'últim dia per enviar la petició és el 22 de juliol). El 25 de juliol al local de la Penya (C. Salvador Espriu número 10) a les 8 del vespre es farà el sorteig de les entrades assignades a la Penya. Al sorteig hi hauran de ser presents totes les persones associades que hagin fet la petició. L’entrada és personal i no es pot revendre. Si en el moment del sorteig algú al qui li hagués tocat una entrada hi renunciés, es tornarà a sortejar. Tegecom

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

37


Natació

Ajuntament de Solsona

Un equip cerverí assoleix el rècord en la XXVIII Hora de Resistència de Natació de Solsona Entre les tres categories participen a la prova set equips Ainhoa Grau, Meritxell Biosca, Júlia Espada i Judit Rosell, formant un equip cerverí de la categoria de menys de 14 anys, van aconseguir dissabte passat el rècord de metres nedats, un total de 5.061, en la vint-i-vuitena edició de l’Hora de Resistència de Natació de Solsona, organitzada per la regidoria d’Esports a les piscines municipals. Enguany hi van participar set equips, repartits entre les tres categories. A més de les participants de competició de Cervera, que van quedar primeres en la seva categoria, Roger Ribera, Ismael Maial, Júlia Cots i Júlia Mascaró van rebre el premi en la categoria de 15 a 17 anys (4.116 metres), i l’equip Participants integrat per Albert Cardona, Jaume Cardona, Karina Fernández i Isabel Porredon va resultar campió dins el grup de majors de 18 anys. L’entrega dels trofeus va anar a càrrec del regidor d’Esports, Lluís-Xavier Gonzàlez, acompanyat del tècnic municipal de l’àrea, Candi Viladrich, i la directora esportiva de les piscines, Jordina Massaguer.

Classificacions: Categoria sub14: 1r. Ainhoa Grau, Meritxell Biosca, Júlia Espada i Judit Rosell - 5.061 m 2n. Arnau Sala, Ferran Sala, Xènia Rodríguez, Andrea Sfurlia i Albert Cases - 3.255 m

Equip rècord

Categoria de 15 a 17 anys: 1r. Roger Ribera, Ismael Maial, Júlia Cots i Júlia Mascaró - 4.116 m Categoria majors de 18 anys: 1r. Albert Cardona, Jaume Cardona, Karina Fernández i Isabel Porredon - 3.654 m 2n. Andreu Soldevila, Iris Viladrich, Maria Riu i Dani Callejas - 3.570 m 3r. Gemma Torrabadella, Cristina Casahuga, Dídac Flores i Xavier Mas - 3.024 m 4t. Anna M. Sala, Mercè Cantó, Sam Vives i Jaume Creus - 2.541 m

Inici de la prova 38

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Natació

Motocross

Ajuntament de Solsona

Els banyistes de les piscines municipals neden 11.250 metres en la lluita contra l’esclerosi múltiple

Motor Club Solsonès

2 Hores de resistència de terra Torrelles de Llobregat El diumenge 17 de juliol es va celebrar a Torrelles de Llobregat dues hores de resistència de motocross

Es recapten 280 euros en la jornada celebrada el 10 de juliol passat Unes 150 persones van tenir l’ocasió de sensibilitzarse a Solsona, el passat de 10 de juliol, sobre una malaltia que pateixen entre 6.000 i 8.000 catalans en la ja tradicional jornada Mulla’t per l’esclerosi múltiple. Van ser les que van passar per les piscines municipals. En total es van nedar 11.250 metres en un carril lliure condicionat per a l’ocasió i en favor de la campanya promoguda per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). Al llarg de tota la jornada es van recaptar 280 euros de donacions dels banyistes a través de les entrades i la venda d’articles de marxandatge de la campanya, que es realitza simultàniament en més de 630 piscines de tot Catalunya.

Tennis

Foto de grup

Hi van prendre part un total de 40 equips dividits en 2 categories en les quals hi havia els pilots del Motor Club Solsonès: Miquel Pujol – Toni Vilar, categoria júnior. Jordi Cantó – Jordi Angrill, categoria júnior. Jordi Vilaseca (tot sol), categoria sènior. El circuit tenia un recorregut d’uns 3 km, era molt revirat i estret que dificultava molt els avançaments, per això era important posicionar-se en els primers llocs als entrenaments per poder ser a Toni Vilar en plena acció davant en la recta de sortida. La calor i la xafogor van jugar un paper important en la resistència física dels pilots. Jordi Vilaseca va fer el 5è millor temps en els entrenaments, Miquel Pujol - Toni Vilar 9è lloc i Jordi Cantó – Jordi Angrill 24è lloc.

Club Tennis Solsona

Festa de fi de curs del Club Tennis Solsona

Al final de la cursa es van classificar: Miquel Pujol – Toni Vilar: 4r. Júniors i 6è en la general. Jordi Vilaseca: 8è sènior i 21è en la general Jordi Cantó – Jordi Angrill: 12è júnior i 30 en la general

Dissabte passat dia 16 a la tarda vàrem celebrar la festa de fi de curs del club a les instal.lacions municipals. Durant la tarda es van fer diferents partits de tennis, pàdel, fronton i bàdminton entre els diferents socis i sòcies que van participar. Cap al vespre es va fer un sopar social que va comptar amb una cinquantena de persones i on es va degustar una gran paella feta per nosaltres i un súper pastís de Cal Massana que era per llepar-se'n els dits!!! Per acabar bé la festa ens va fer ballar el Marc Anglarill amb la seva música i gràcia habituals. Moltes gràcies a tots i fins la propera!!! BON ESTIU!!!!

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

Jordi Vilaseca arracant primer 39


Motociclisme

DmasR Comunicación

Carla Calderer satisfeta amb el seu paper a les 24 Hores de Montmeló La pilot catalana ha hagut de dir adéu a la mítica prova de resistència després de vint hores de cursa a causa de la caiguda soferta per una companya Aquest cap de setmana ha sigut, probablement, un dels més durs de la carrera esportiva de Carla Calderer i sens dubte el més complicat des que va deixar la seva exitosa etapa de trial per passar a velocitat El Circuit de Montmeló ha sigut testimoni una vegada més d'una mostra d'afany de lluita i superació. L'equip Red Racing Desmo BCN, on milita Calderer, ha hagut de treballar a fons en la Ducati 999 R durant tota la prova, ja que en el segon relleu la moto va patir un cop que la va deixar atrotinada. Després d'haver d'anar a recollir la moto als vials i portar-la empenyent al box, Carla es va preparar per sortir i iniciar d'aquesta manera la seva participació dins la cursa. A poc a poc van anar passant les hores i Carla va aconseguir la volta ràpida del seu equip abans no arribés la nit. Calderer encarava la cursa molt preparada tant físicament com psicològicament i per aquest motiu el pes de l'equip va recaure sobre la lleidatana. Després d'aguantar durant tota la nit i “sobreviure” a la dura matinada de les 24 Hores, l'equip afrontava la part final de la cursa amb optimisme. Tot anava bé fins que cap a les onze del matí un problema mecànic, que s'està estudiant per part de l'equip, va propiciar la caiguda de Noelia Lorenzo, deixant la Ducati 999 R tan feta malbé que ha sigut impossible continuar. Amb aquest imprevist la Carla ha posat punt i final a la seva participació, amb la sensació que si no hagués estat per la mala sort s'hauria pogut haver aconseguit un bon resultat. Ara Calderer ja té el cap posat a poder córrer les proves que queden del CEV en la categoria de Moto2. Carla Calderer: “Estic satisfeta amb la feina que he realitzat tant per arribar a les 24 Hores, com durant la cursa. M'ha agradat molt l'experiència i m'ha donat quilòmetres en moto que m'han servit per rodar amb pilots de referència en el CEV. Ha estat un treball dur, encara que desafortunadament no ha donat els seus fruits. Això són les 24 Hores i és així, pot passar de tot. Vull agrair a l'equip el dur treball que han fet i també a les meves companyes. Ara vull centrar-me a tornar al CEV, on si tot va bé podrem córrer en el que queda de temporada.”

Mototerra

Redacció

1a Copa Intercomarcal de Mototerra El proper dissabte, 30 de juliol en motiu de la Festa Major de Lladurs s'iniciarà la primera de les quatre proves de Mototerra que s'organitza a nivell comarcal. La competició consta de quatre proves que se celebraran a Lladurs, Brics, Bassella i Sant Salvador de Torroella. A les 3 de la tarda s'iniciaran els entrenaments i la cursa serà a les 4 de la tarda. La competició està organitzada per Motor Club Solsonès, Amics de la Moto de Valls de Torroella, el SIP i la Federació Catalana de Motociclisme i compta amb la col.laboració dels quatre ajuntaments dels municipis on se celebra: Olius, Lladurs, Bassella i Sant Mateu de Bages. Trobareu més informació sobre traçats de circuits i accessos a http://www.telefonica.net/web2/motorclubsolsones o al 607 49 77 39

40

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: Lluís Closa

S’acaba l’edició d’enguany del Mini-Campus d’estiu de bàsquet Aquest divendres dia 22 finalitza el quart i darrer torn del Mini Campus d’Estiu de Bàsquet del CB Solsona i se celebrarà l’habitual festa de cloenda, amb repartiments de premis, obsequis i berenar per a tots els nens i nenes que hi han participat. El mini-campus s’ha desenvolupat amb l’animació i entusiasme habitual que caracteritza aquesta activitat lúdica, sota la pauta tècnica dels entrenadors Lluís Folch i Micky Agüera i amb el suport d’un bon planter de joves esportistes del club que fan de monitors. Es pot accedir a un reportatge fotogràfic molt extens del mini campus des de la web del club - www.cbsolsona.com - clicant a la banda animada del mini-campus.

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

41


Societat

Dos supervivents de la nit Festa Pijama a l'Sputnik

Cartellera actes Acte per l'autogestió de Riu Amunt

PROGRAMACIÓ ESTIU 2011 (4 juliol-4 setembre)

Dissabte 23 de juliol al Casal Popular la Fura 20:00 Concert amb L'Esguard de la Nit - 21:30 Sopar popular i després seguim amb el casal obert i música

La majoria de programes es recuperen d’espais emesos durant la temporada 2010/2011 (exceptuant els assenyalats amb un *) L’Informatiu (*): Divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre Repetició: Dissabte i diumenge a les 4 de la tarda

concerts

Si Vols: Dilluns a les 11 del matí, dimarts a les 9 del vespre i divendres a les 4 de la tarda

Concert amb No Way Out , Crazy Evolution, No Glory Divendres 22 de juliol. 23h. Sala “Black River” de Solsona. Entrada: 5 euros anticipada (bar “l’Espiga” i “Cantàbric”) i 6 euros a taquilla.

Retransmissió del ple municipal (*): Dijous a les 9 del vespre (quan s’escau) El Rebost dels Contes: De dilluns a divendres a les 9 del matí i a les 3 de la tarda Repetició: Dissabte a les 11 del matí

exposicions

Nova Orleans-Solsona, en una estona: Divendres i diumenge a 2/4 d’11 de la nit

LEPIDOP 3

Salut amb Creu Roja (*): De dilluns a divendres a la 1 del migdia (fins el 5 d’agost)

Sala Issimm - Solsona. Del 16 de juliol al 3 d'agost Lepidop 3 és el nom que s'ha triat per aquesta capacitat de transformació dels lepidòpters des de la visió de 3 creadores.

Camins: Dimarts a les 11 del matí i dissabte a les 5 de la tarda Societat Anònima: Dimecres a les 4 de la tarda i diumenge a les 11 del matí Entre Tots: Dijous a les 11 del matí i diumenge a les 5 de la tarda

festes majors

Electrozona (*): Dimecres a 2/4 de 10 de la nit Repetició: Dissabte a 2/4 d’11 de la nit

"Festa Major de Codonyet (Sorba)

Aprenents: Dilluns a les 4 de la tarda

El darrer cap de setmana de juliol, tindrà lloc la Festa Major de Codonyet (Sorba).

Varietats (entrevistes, programes especials...): Dimarts a les 4 de la tarda

Els actes del cap de setmana començaran el dissabte dia 30 a dos quarts de deu del vespre amb l'habitual sopar a l'àrea de lleure de Terracuques, després del qual es podrà gaudir d'un ball amb el grup Tryfasic, amb sorteig d'un pernil i d'una caixa de cava. L'endemà diumenge, tindrà lloc l'habitual missa de 12 a Sant Jaume de Codonyet seguida d'aperitiu. Qui vulgui apuntar-se al sopar ho pot fer fins al dia 29 de juliol als telèfons 93.824.61.34 / 650.07.75.14 / 93.824.60.46. Preu del sopar 12 Euros. En cas de pluja els actes es faran al local social de Gargallà.

Sindicada (Xarxa COM Ràdio) A cop d’ull: De dilluns a divendres a les 10 del matí Historietes: De dilluns a divendres a les 7 de la tarda Noms propis: Dimecres a les 11 del matí 70xhora: Divendres a les 11 del matí Preferits digitals: Dissabte a la 1 del migdia Què mengem?: Diumenge a la 1 del migdia

Telèfon: 973 48 42 25 - www.solsonafm.cat 42

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011


Diferències

Les 7 diferències Aquest passat dissabte es va celebrar a les piscines del Pi de Sant Just la 6a edició del torneig de futbol platja 3x3 del Solsonès. Podríeu trobar les 7 diferències entre aquestes dues imatges d'una jugada del torneig? Solucions del celsona 730

L'acudit del Simi

Celsona 731 - Divendres, 22-07-2011

43


Celsona 731  

Divendres 22 de juliol de 2011

Advertisement