Page 1


Solsona

Redacció

L’oficina del Síndic de Greuges s’ha desplaçat aquest dimecres a Solsona. L’objectiu de la visita era divulgar i apropar la institució a les persones i, a la vegada, oferir-los la possibilitat de presentar queixes o fer consultes sobre les administracions amb més facilitat. Durant tot el dia, membres de l’equip del Síndic van rebre queixes i consultes al Casal de Cultura i Joventut del municipi. Per a l’equip del Síndic és també una oportunitat de conèixer de primera mà les problemàtiques de la població i mantenir un contacte més directe amb les persones. Rafael Ribó i el seu equip han visitat la residència d’avis Hospital Pere Màrtir Colomés, l’associació de malalts mentals i drogodependents Sol del Solsonès i l’Associació Pro minusvàlids de Solsona i Comarca Amisol. Al llarg del dia, també s’ha fet una reunió amb membres i tècnics del Consell Municipal d’Infants, s’han visitat les dependències de la Policia Local, dels Mossos d’Esquadra, la caserna dels Bombers i s’ha anat a l’escola Aiguadora de Navès. Rafael Ribó també s’ha entrevistat amb l’alcalde de Solsona, David Rodríguez.

26 actuacions a la comarca durant el 2010 Durant el 2010, els habitants de Solsona van fer arribar al Síndic un total de 13 actuacions (7 queixes i 6 consultes). Dues de les 7 queixes presentades feien referència a l’àrea de sanitat. La resta de queixes eren de temàtiques variades com ara serveis socials, administració pública i procediment administratiu, urbanisme, etc. Pel que fa al Solsonès, el Síndic de Greuges va dur a terme un total de 26 actuacions (12 queixes i 14 consultes) durant el 2010. A més de Solsona, Olius, amb 3 queixes i 1 consulta, i Pinell de Solsonès, amb 1 queixa i 2 consultes, van ser les altres poblacions de la comarca on es van rebre més peticions d’ac-

tuació durant el 2010. Amb relació a la temàtica de les queixes rebudes, 3 eren de l’àrea d’administració pública i procediment administratiu, 2, d’urbanisme, i 2 més de sanitat, entre d’altres. Amb referència a les consultes ateses, les més nombroses feien referència a temes de consum. Des de 1996, l’oficina del Síndic ja ha fet 103 desplaçaments arreu de Catalunya, 70 durant els mandats de Rafael Ribó. El Síndic ja va visitar Solsona en una ocasió, el febrer del 2002.

El Síndic de Greuges s’entrevista amb l’alcalde Les qüestions més tractades s’han referit a ensenyament i consum L’alcalde ha aprofitat la visita de cortesia del síndic per exposar-li dues qüestions. D’una banda, ha lamentat que la ciutat no disposi de cap oficina de la Seguretat Social, fet que representa un “greuge comparatiu respecte d’altres capitals de comarca”. De l’altra, Rodríguez ha demanat al síndic de Greuges que es faci un seguiment de les previsions de construcció de l’edifici definitiu de l’Escola El Vinyet per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya “per contribuir a desencallar l’obra”. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que el consistori està assumint unes despeses que no li pertoquen. Precisament, aquesta tarda Rafael Ribó i el seu equip assessor han atès membres de l’AMPA de l’Escola

El Vinyet, que s’han queixat per la demora del projecte i de la manca d’informació i d’un calendari de planificació per part de la Generalitat. Al mateix temps, desenes de mares, pares, infants i membres de la comunitat educativa s’han concentrat de manera festiva al parc infantil de davant del Casal de Cultura per fer sentir la seva reivindicació amb el lema “Canviem barracons per escola de maons”. Abans de 48 hores, tots els ciutadans que s’han entrevistat avui amb el síndic rebran un interlocutor per fer el seguiment de la seva consulta o queixa, i abans de quinze dies l’oficina que presideix Rafael Ribó s’haurà adreçat a les administracions i les companyies afectades.Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

El Síndic rep 7 queixes i 11 consultes en la visita a Solsona


Solsona

Ramon Estany

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

El personal del Centre Sanitari fa una aturada contra les retallades

En solidaritat amb la resta de treballadors i professionals dels centres sanitaris de Catalunya, el personal del Centre Sanitari de Solsona va fer una aturada de 10 minuts ahir dijous a les 11 del matí. Segons les representants del comitè d'empresa, l'aturada es va fer per protestar per la retallada, especialment perquè els principals afectats en seran els usuaris. Metges, infermeres i personal administratiu es van concentrar a l'entrada del Centre Sanitari, acompanyats del gerent, Albert Muntada, que va advertir que ho feia en solidaritat amb els professionals de la sanitat "que estan fent un gran esforç" i no per anar en contra o qüestionar la decisió del govern, si bé reconeixia, "que s'hauria pogut aplicar un altre tipus de retallades".

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

"Arribarem al 10% d'estalvi que se'ns demana"

Albert Muntada

Muntada ha explicat que des del Centre solsoní s'ha estudiat i consensuat un seguit de mesures per aconseguir l'estalvi del 10%, xifrat en uns 380.000 euros. Aquest estalvi s'aconseguirà no cobrint les baixes per vacances o malaltia, renegociant els convenis de neteja, cuina, bugaderia o amb Althaia, ajustant les hores d'especialistes (vindran menys dies o/i setmanes), i recol.locant el personal en cas de necessitat passant-lo del Centre al Consell Comarcal i d'aquesta manera "no s'acomiada ningú", si bé alguns contractes que finalitzen no es renovaran. Albert Muntada ha reconegut el sobreesforç que ha de fer el personal, però "que està disposat a assumir, sense afectar l'usuari". Totes aquestes mesures d'estalvi sumen uns 320.000 euros, però s'afegeixen a iniciatives per incrementar ingressos: uns 60.000 euros, que es deriven de l'oferta de llits privats, la millora amb les Mútues, i el lloguer de consultes i espais per a la medicina privada.
Solsona

Ajuntament de Solsona

Llum verd al Consell municipal de sostenibilitat de Solsona L’Ajuntament de Solsona ha aprovat en Ple el reglament del Consell Municipal de Sostenibilitat i el nomenament dels membres que l’integraran, entre els quals hi ha una quinzena de representants d’entitats locals dels àmbits social, econòmic, cultural i mediambiental. L’objectiu d’aquest nou òrgan consultiu és estimular i canalitzar la participació dels diversos sectors econòmics i socials del municipi en la gestió del medi ambient i fer un seguiment del desplegament de l’Agenda 21. El Consell Municipal de Sostenibilitat es reunirà com a mínim semestralment. Una de les seves funcions principals serà controlar el desenvolupament del Pla d’Acció Ambiental de l’Agenda 21, posat en marxa l’any passat. Tot i això, també col·laborarà en el disseny d’actuacions municipals que promocionin la millora de l’entorn i debatrà i proposarà solucions a possibles problemàtiques mediambientals que puguin sorgir a la ciutat. Pel que fa a la seva composició, el president serà l’alcalde i el vicepresident, el regidor de Medi Ambient. Com a vocals hi haurà un regidor de cada grup municipal; tres representants de les associacions de veïns i un del Vinyet; un dels sindicats obrers i un dels agraris; un membre del Consell de la Gent Gran i un del Consell Escolar Municipal; representants del Grup de Natura i del Centre Excursionista del Solsonès, Empresaris per al Solsonès, la Unió de Botiguers i Comerciants, el Gremi d’Hostaleria, i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, així com tres tècnics municipals. El regidor de Medi Ambient, Jordi Fraxanet, qualifica aquesta composició de “prou rica per recollir totes les sensibilitats de Solsona”. La proposta va sorgir de l’última reunió amb els membres de la Comissió de Seguiment de l’Agenda 21, de la qual es van recollir algunes aportacions. “Es tracta que sigui un òrgan flexible, no rígid ni tancat, perquè s’hi pugui convidar persones expertes o afectades” en funció de l’assumpte que s’hi tracti, explica Fraxanet.

bé l’Ajuntament va intentar promoure’n la creació a cadascuna de les partides. L’alcalde va recollir l’observació de l’oposició perquè es tingui en compte en el moment de renovar els membres de l’ens.

Asociación de Vecinos José Torregassa

FIESTA DEL BARRIO JOSÉ TORREGASSA Sábado, 30 de abril y domingo, 1 de mayo de 2011

Sábado, 30 A las 10.30 h: Concurso de dibujo. De 11.00 a 13.00 y de 15.00 a 19.00 h: Juspame nos trae todo un día de diversión, para todas las edades, con toro mecánico, futbolín humano, inflables... A las 15.00 h: I Campeonato de Poker Texas Hold'em (Inscripciones: el mismo día en el bar del barrio). asA las 19.00 h: Juegos infantiles. A las 21.00 h: Gran Baile con el grupo Doble Swing. En la media parte entrega de trofeos de poker y petanca, sorteo de una cesta y bingo. Domingo, 1 A las 8.00 h: Traca. A las 11.00 h: Santa Misa. Al finalizar se entregará una placa a la persona más anciana del barrio. A las 12.30 h: Campeonato de parchís. A las 15.30 h: XIV Campeonato de butifarra. (inscripciones el mismo día en el bar del barrio). A las 16.00 h: Chocolatada popular. De 17.00 a 18.00 h: Payasos "El gran show de Pepe". A las 19.00 h: Gran Baile con Elisabeth Majoral. En la media parte, entrega de trofeos de parchís y butifarra.

Una veu del Vinyet Tots els grups municipals van votar a favor del reglament del Consell Municipal de Sostenibilitat i la proposta de nomenament dels seus components. Tot i això, Convergència i Unió va qüestionar el fet que la representació del Vinyet recaigui de forma fixa en l’Associació de Veïns de Sant Bernat, en lloc de buscar una fórmula que permeti donar veu a totes les partides de l’àmbit rural solsoní. El regidor de Medi Ambient va aclarir que per agilitar la constitució del Consell s’ha recorregut a l’única associació de veïns del Vinyet legalment constituïda, si

Los dos días habrá servicios de bar y bocadillos de butifarra. 

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Hi seran representades una quinzena d’entitats locals dels àmbits social, econòmic, cultural i mediambiental


Solsona

Ramon Estany

Demanen la fi dels barracons a l'escola del Vinyet

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Una trentena de pares i mares amb els seus respectius fills s'han concentrat aquest dimecres a la tarda davant del Casal de Cultura per fer arribar al Síndic de Greuges la necessitat de la nova escola del Vinyet Amb una concentració "festiva", com han definit els organitzadors, pares i mares, acompanyats dels seus petits fills, han fet sentir la seva reclamació per desencallar la construcció de l'esperada escola del Vinyet de Solsona. Amb una pancarta demanant la nova escola, amb xiulets i cantant cançons reivindicatives, els manifestants s'han assegut al terra davant mateix del Casal de Cultura, on dimecres tenia instal.lada l'oficina el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. A la reunió extraordinària de pares, convocada per la comissió d'obres del Consell Escolar, del passat dijous 7 d'abril, es va exposar l'estat actual de les gestions que s'han dut a terme per tal d'aconseguir la nova escola i es va apuntar

Els alumnes han portat una pancarta amb el lema: "Camviem barracons per escola de maons"

que caldria aprofitar aquesta visita per presentar-li una queixa en el sentit que ja fa massa temps que estan esperant i que no disposen de cap calendari previst per a la construcció de l'escola per part de les administracions competents. Actualment, i de manera provisional, l'escola El Vinyet és al carrer Pedraforca, i els 146 alumnes es reparteixen entre un edifici remodelat (P-3 i P-4) i les cargoleres instal·lades al costat (P-5) i les classes de primer curs de primària. Segons Daniel Villero, representant dels pares a la comissió d'obres de la Junta Escolar, han estat molt ben atesos per una tècnica del Síndic, que amablement, ha reconegut la injustícia de la situació, i que els ajudarien en tot el que poguessin, atès la situació excepcional pel retard d'unes obres que s'esperen des de fa 4 anys.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011
Breus

Redacció

Governació aprova 388.000 euros per al Solsonès del Fons de cooperació local El DOGC ha publicat la distribució a les comarques i a Era Val d'Aran de la participació en els ingressos de la Generalitat, integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2011, que ha resolt distribuir a les comarques i a Era Val d'Aran el 50% (19.082.559,68 euros) de l'import destinat a la participació del conjunt d'aquests ens en els ingressos de la Generalitat, integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2010, mentre no siguin vigents els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011, en concepte de participació en els ingressos de la Generalitat, Fons de cooperació local de Catalunya, any 2011, comarques.

Fons de cooperació local, comarques, any 2011 Bestreta concedida i imports mensuals Consell comarcal del Solsonès Import bestreta: 388.041,30 Gener 2011: 64.725,29 Febrer 2011: 64.725,29 Març 2011: 64.570,07 Abril 2011: 64.725,29 Maig 2011: 64.725,29 Juny 2011: 64.570,07

Canalda rebrà 1.065 euros de Governació El Departament de Governació ha resolt distribuir a les entitats municipals descentralitzades dels municipis de Catalunya el 30,69% (109.936,49 euros) de l'import destinat a la participació del conjunt d'aquests ens en els ingressos de la Generalitat, integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2010, mentre no siguin vigents els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011, en concepte de participació en els ingressos de la Generalitat, Fons de Cooperació Local de Catalunya, any 2011. L' entitat municipal descentralitzada de Canalda rebrà per aquest concepte 1.065,59 euros.

La crisi obligarà a Governació replantejar l’ARE de distribueix els Fons de Cooperació Local Solsona entre els municipis del Solsonès La Conselleria de Governació ha acordat distribuir als municipis de Catalunya el 14,36% (15.702.567,97 euros) de l'import destinat a la participació del conjunt d'aquests ens en els ingressos de la Generalitat, integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2010, ajuntaments (lliure disposició), mentre no siguin vigents els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011, en concepte de participació en els ingressos de la Generalitat, Fons de cooperació local de Catalunya, any 2011, ajuntaments (lliure disposició).

Repartiment dels fons per als municipis del Solsonès Castellar de la Ribera:...............5.815,96 Clariana de Cardener:...............5.572,87 Coma i la Pedra, la:...................6.601,95 Guixers:.....................................5.786,90 Lladurs:.....................................6.720,14 Llobera:.....................................5.840,78 Molsosa, la:...............................5.617,74 Navès:.......................................7.695,21 Odèn:.........................................7.200,15 Olius:.........................................8.517,48 Pinell de Solsonès:....................6.357,30 Pinós:........................................7.464,74 Riner:.........................................7.165,21 Sant Llorenç de Morunys:.........9.104,82 Solsona:...................................24.780,62

Solsona adjudica les obres de connexió d'aigua potable a la plaça de Sant Jordi Per acord de la Junta de Govern Local, del dia 4 d’abril de 2011, es va aprovar l’adjudicació provisional del contracte d’obres: Connexió d’aigua potable a la plaça de Sant Jordi i zona urbana de Cal Llarg de Solsona. L'Adjudicació provisional ha estat a GrupMas constructors, SLU per un Import o cànon d’adjudicació de 189.770,28 euros sense IVA, 34.158,65 euros d’IVA, i 223.928,93 euros IVA inclòs 

El govern de la Generalitat ha decidit retallar la construcció d’11.500 nous pisos (492 a Solsona), la meitat dels quals de protecció oficial, dins el Pla d’Àrees residencials estratègiques (ARE), a la província de LLeida, a la capital i en vuit municipis més, degut a la seva inviabilitat per l’actual context de crisi econòmica. En el cas de Solsona, els pisos previstos eren 492, en una superfície de 2’9 hectàrees, i d’aquests, 247 pisos haurien de ser de protecció oficial. La Generalitat també té previst modificar la regulació de l’habitatge de protecció oficial eliminant la figura del preu concertat català perquè es considera que no té sentit mantenir-lo. També es modificarà el procediment d’adjudicació de pisos socials per fer-lo més àgil i es reduirà el període durant el qual el pis manté la qualificació de protecció oficial a 30 anys. Així mateix, es permetrà que els propietaris d’un pis protegit comprin una segona residència, cosa que ara tenen vedada. En canvi, la Generalitat no preveu tornar a permetre que es desqualifiqui el pis tornant les ajudes com es feia abans de l’actual llei.

Solsona censa 341 gossos Durant el període informatiu en que els ciutadans de Solsona han pogut inscriure i censar el seu gos o gat a l'ajuntament de Solsona, s'hi han registrat 341 gossos, 6 gats i una fura. Durant aquest període, que finalitzava el 31 de març, la inscripció era gratuïta. A partir d'aquesta data, la taxa que s'ha de pagar són 10 euros.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Comarca

CTFC

Es presenta la iniciativa INNObiomassa al Solsonès El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha acollit aquesta tarda la presentació de les línies de treball que es duen a terme a la comarca del Solsonès

Aquesta tarda s’ha presentat les línies de treball que es duran a terme a la comarca del Solsonès en el marc del projecte INNObiomassa. El gerent del CTFC, Oscar Montserrat, i el vicepresident del Consell Comarcal del Solsonès, Albert Muntada han donat la benvinguda als gairebé cinquanta assistents a la presentació. L’objectiu de la presentació era donar a conèixer de manera general totes les accions del projecte INNObiomassa adreçades a empreses i entitats, i a convidar els ajuntaments a analitzar la situació actual dels seus municipis pel que fa a sistemes de climatització i les possibilitats de canvi tecnològic per a la introducció de biomassa. Entre les accions que es faran, hi haurà accions de formació (per a formadors en biomassa forestal, per a instal· ladors, etc.), accions de divulgació i comunicació, diagnosis municipals a les comarques pilot escollides, etc. A més, el projecte vol contribuir a crear ocupació i a valorar i a gestionar millor els boscos. S’ha destacat que el potencial del Solsonès en temes de biomassa pot arribar a ser molt important, ja que gairebé un 75% de la superfície comarcal és forestal. L’aprofitament energètic de la biomassa ajuda a Catalunya a evolucionar cap a un model de sostenibilitat energètica de futur i a crear llocs de treball nous. INNObiomassa vol donar a conèixer la biomassa com l’energia neta que és, però també vol establir un full de ruta per a l’aprofitament de la biomassa comarcal i al mateix temps convertir-se un una eina d’inspiració per a emprenedors al món rural i per a la dinamització de l’activitat silvícola.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), la Federació d’Empresaris Instal·ladors de Catalunya (FERCA) i Qnorm, amb el suport del SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors, regulat per l’Ordre TRE/293/2010, han posat en marxa aquesta iniciativa amb l’objectiu de promoure la implantació de la biomassa forestal i analitzar la seva viabilitat com a energia alternativa a les energies convencionals.

Estudiants de Karelia (Finlàndia) visiten el CTFC Un grup de 18 estudiants d'un curs de ciència forestal internacional, de la North Karelia University of Applied Sciences Forestry, de Finlàndia, va visitar el CTFC la setmana passada. En el marc d'una estada que van fer a Catalunya sobre l’entorn forestal del nostre país, van conèixer el CTFC i les diferents línies de recerca que s’hi duen a terme.

El director general de protecció civil visita el CTFC Manel Pardo, director general de Protecció Civil, acompanyat del subdirector d'Operacions en Protecció Civil, Sergio Delgado, va visitar aquesta setmana el CTFC. En la seva visita, han pogut conèixer les línies de treball i els projectes en els quals s’està treballant des de l’entitat. 

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

El potencial del Solsonès en temes de biomassa pot arribar a ser molt important, ja que gairebé un 75% de la superfície comarcal és forestal


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El Patronat de Turisme del Solsonès, present al Saló Internacional de Turisme de Catalunya

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

El Solsonès, que va ser inclòs dins la marca Ara Lleida del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, presentà les diferents propostes turístiques pròpies de la comarca Els dies 7, 8, 9 i 10 d'abril l'Oficina de Turisme del Solsonès ha estat present al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, que s’ha celebrat a Fira de Barcelona. Durant els dies del saló, el Patronat de Turisme del Solsonès ha presentat les diferents propostes turístiques del Solsonès: des de l'oferta de visites guiades programades durant els pròxims caps de setmana per la ciutat de Solsona, la Guia de Serveis, Allotjaments i Restauració del Solsonès, informació del Camí dels Bons Homes, informació del Centre Btt Solsonès - Vall de Lord, informació de les diferents activitats que es poden realitzar a la comarca com visitar l’Ecomuseu de la Vall d’Ora, l’Escola Rural de Castellar de la Ribera, les Salines de Cambrils o practicar qualsevol tipus d’esport a l’aire lliure

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

com vols biplaça en parapent, lloguer de kayacs, excursions en cavall, practicar golf, etc fins a altres opcions per fer rutes a peu o amb btt. Durant el certamen es distribuïren els nous punts de llibre, els fulletons turístics de la comarca i també publicitat dels establiments turístics privats de la comarca. El President del Patronat de Turisme del Solsonès ha manifestat: “fem una valoració molt positiva de la nostra presència a la Fira Internacional de Turisme. La promoció del nou portal web i les noves ofertes turístiques de la nostra comarca, com les visites guiades pel nucli antic de Solsona i les noves 42 fitxes per fer rutes a peu o amb btt pel Solsonès han estat entre altres les novetats d’enguany”
Vall de Lord

Montse Riu - Fotos: Ja arribarem club

XIX popular caminada de la Vall de Lord Arriba la 19a edició de la Caminada Popular de la Vall de Lord. De manera incansable i any rere any l’Agrupació excursionista Ja Arribarem Club, continua preparant aquesta Caminada. Aquesta caminada és la que registra un més alt nivell de participants de les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Cerdanya i Solsonès. Sempre s’ha fet el dissabte de Setmana Santa, data que tota la gent que hi participa guarda a la seva agenda per tal de poder-hi assistir. Programa i nota de premsa de l’organització: Dissabte 23 d’abril. Des de la Plaça del Mur de Sant Llorenç de Morunys de 8 a 9 del matí L’Agrupació Excursionista Ja Arribarem Club, ha treballat un any més, per tal que el proper Dissabte Sant, 23 d’abril, tots els amants de la natura i l’excursionisme puguin gaudir d’unes hores intenses de caminada pels bells paratges de la Vall de Lord. Aquest any l’itinerari passa per camins inèdits per a moltes persones com és la pujada a la Creu del Codó pel cap de la carena de Forat Micó, el camí moliner de La Coma o l’antic camí dels Hiverns a Sant Llorenç de Morunys. Des de tots ells, si el dia acompanya, es podran observar unes dilatades i molt variades panoràmiques d’alta muntanya. Com cada any, s’han recuperat camins, molt importants en èpoques no massa llunyanes, que estaven gairebé perduts com és el cas de l’important camí moliner de Canalda a La Coma o bé el camí dels Hiverns a Sant Llorenç de Morunys. També s’han senyalitzat, amb pals i banderoles, les cruïlles més importants en el tram entre Sant Serni del Grau i el mirador de la Creu del Codó. Finalment, també hem arranjat la Font de la Canaleta, una de les fonts de la casa dels Hiverns. Un any més, i seguint la tradició, la caminada de la Vall de Lord, incorporarà alguns elements culturals i antropològics per tal que els participants, a part del simple fet de caminar, puguin conèixer amb una mica més de profunditat la història i el coneixement dels indrets que trepitjaran. La sortida aquest any serà a Sant Llorenç de Morunys, a la plaça del Mur de 8 a 9 del matí.

El recorregut té una longitud de 15’3 quilòmetres en els quals hi hauran distribuïts cinc controls amb diferents avituallaments. Les inscripcions es podran realitzar el divendres a la tarda a l’oficina de turisme de la Vall de Lord, situada a Sant Llorenç de Morunys i també el mateix dia de la caminada a partir de 2/4 de 8 del matí. Per més informació es pot consultar la pàgina web de l’organització www.jaarribaremclub.com

Notes de la caminada: La primera edició va dur-se a terme l’any 1993 i s’ha fet continuadament any rere any, gràcies a l’esforç i treball de l’Agrupació Excursionista Ja Arribarem Club. Aquesta agrupació va crear-se per tal de donar a conèixer diferents paratges de la Vall de Lord, recorrent els diferents municipis i promovent sortides des dels 3 municipis que formen la Vall. Un cop acaba una caminada l’associació ja comença a preparar la següent, arranjant camins, fonts, fent desbrossades, en fi, fent que camins i caminets de la Vall quedin en perfectes condicions. Gràcies a la seva iniciativa s’han posat rajoles indicatives i commemmoratives en moltes de les fonts que es poden trobar en els diferents itineraris fets al llarg dels anys i han deixat molts itineraris per totes les persones que visiten la Vall i els agrada caminar. Igualment també des de l’Associació intenten cada any de donar a conèixer antics oficis habituals abans a la zona. L’Associació compta amb l’ajuda desinteressada de col· laboradors per fer possible tota la feinada que això comporta, igualment troba col·laboració per part dels 3 Ajuntaments de la Vall, el Consell Comarcal del Solsonès, l’Associació de Turisme de la Vall de Lord, Protecció Civil Remer-Berguedà i La Caixa. A la caminada participa gent de totes les edats, en l’edició anterior el caminant més jove tenia 3 anys i els més grans van ésser 2 participants de 78 anys. Va participar-hi gent de 172 poblacions diferents. Va haver-hi 1450 participants. Esperem que aquest any el temps acompanyi i la 19a Caminada Popular de la Vall de Lord sigui tot un èxit, tant de participació com per la bellesa del seu recorregut. 10

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Treballant per arreglar l'itinerari


Clariana de Cardener - Navès

Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local - Ajuntaments de Clariana de Cardener i Navès

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Balanç positiu de les jornades tècniques de Clariana de Cardener i Navès

Aquest dimecres ha tingut lloc la darrera de les jornades tècniques realitzades aquests mesos de març i abril als municipis de Clariana de Cardener i Navès. En aquesta jornada titulada “La Gestió Forestal al Solsonès” hi ha assistit una seixantena de persones d’orígens i formacions molt diverses. Entre aquests s’inclouen un grup d’alumnes de l’Escola Agrària del Solsonès, propietaris forestals, i també enginyers forestals i bombers. A la jornada hi han intervingut Albert Minguella, tècnic dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida, Iker Moreno, tècnic del Consell Comarcal del Solsonès, Asier Larrañaga,

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

sotsinspector de Bombers i membre de la unitat tècnica del GRAF, Míriam Piqué, tècnica del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Xavier Rabascall, tècnic del Centre de la Propietat Forestal. En les 3 jornades tècniques que s’han organitzat des de Clariana de Cardener i Navès en el marc del Projecte de Dinamització de l’Economia Rural hi ha assistit un total de 140 persones. A la tardor es completarà a Navès el cicle de jornades en aquests dos municipis, on està previst que se’n realitzin dues més al mes de novembre.

11


Educació

Educació

Vuitena edició del Voluntariat per la llengua a Solsona

Ajuntament de Solsona

L’alumnat de 2n de Setelsis coneix de prop el funcionament de la Policia Local

Alguns participants a la plaça del Consell

El dimecres, dia 6 d’abril, va tenir lloc a la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès la presentació d’una nova edició del programa Voluntariat per la llengua. L’acte va incloure una sessió de formació per a les persones que hi participen per primera vegada. En total es van assignar 11 parelles lingüístiques i, per tant, són 22 persones les que en les properes setmanes han pres el compromís de trobar-se per conversar en català. Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat. Cal recordar que és un programa obert a qualsevol persona major d’edat, sigui o no alumna d’un curs de català. A la comarca hi ha diverses entitats que col·laboren amb aquest voluntariat i que en fan difusió. Enguany cal sumar- hi l’Associació de Dones del Solsonès. Sense la col· laboració de tots plegats, i també dels voluntaris i voluntàries que hi dediquen una part del seu temps lliure, no hagués estat possible complir la vuitena edició.

Durant el dijous passat dia 8, els tres grups de 2n de primària de l’escola Setelsis de Solsona visitaren la comissaria de la Policia Local. Aquesta activitat s’emmarca en l’assignatura de Coneixement del Medi, en què s’estudien els tres sectors productius i oficis de cadascun d’ells. La Policia Local s’ha ofert aquest curs per il·lustrar els nens i nenes de segon curs com funciona un dels oficis que hi ha a Solsona en el sector terciari al servei del conjunt de la ciutadania.

Consorci per a la Normalització Lingüística Servei Comarcal de Català del Solsonès

Un dels tres grups rebent les explicacions de l’agent Josep Garcia

12

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

La visita a les instal·lacions de la comissaria s’emmarca en l’assignatura de Coneixement del Medi


Educació

Educació

Llar d’Infants el Pi

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Hem començat una nova etapa a la Llar d’Infants el Pi

Escola Arrels

Llegim en família

Els nens/es que ja tenen 2 anys ja no porten bolquers, ja comencen a controlar els seus esfínters. Això és tota una aventura per a ells que els ajudarà a córrer amb més facilitat, a caminar més lliurement i amb les cames més ben col·locades i a començar jocs i activitats característiques de la infància: jugar amb els altres nens, deixar de dependre de la bossa i el cotxet dels pares, pujar a un tricicle, a un patinet, després a una bicicleta... Afrontar amb decisió i determinació, però també amb humor i simpatia, l’intent de deixar els boquers, reforça els vincles entre els progenitors i fills, i serà una adquisició de comportament que farà que els augmenti l’autoestima. Hem començat una nova etapa, ànims que ho esteu fent molt bé!

Nens i nenes escoltant atentament la Mireia com explicava el conte

El dia 6 d´abril a les 17:30h., a l´Escola Arrels I, es va dur a terme la primera sessió de “Llegim em família” a l´aula de pares. Va ser una sessió de conta contes ( el conte de les joguines endreçades), duta a terme per la Mireia Canals. Després del conta contes vam fer una activitat tots junts relacionada amb el conte. Hi va haver una bona assistència d´alumnes i juntament amb alguns pares, vam passar una estona diferent i molt agradable.

Fent una activitat després del conta contes

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

13


Educació

Escola Arrels

L’Escola de Secundària Arrels posa en marxa el Programa d’orientació escolar i professional Per tal d’ajudar els estudiants en el moment de presa de decisions s’organitzen a l’Escola de Secundària Arrels un seguit d’activitats de caràcter grupal i individuals. Mitjançant proves psicotècniques, com un perfil de personalitat i una prova de preferències professionals es realitza un estudi personal per assessorar tant els alumnes com les famílies. Dins del marc de l’acció tutorial hi ha dissenyades unes activitats d’orientació per a cada curs amb l’objectiu d’informar i orientar els nois i noies en l’elecció del seu itinerari escolar dins l’ESO , dels estudis post-obligatoris, després de l’ESO i també dels estudis a seguir després del batxillerat. Les activitats d’orientació s’inicien a 3r d’ESO, quan l’alumnat ha de decidir quin itinerari escolar seguirà a 4t: Itinerari Tècnic-científic Itinerari Social-Humanístic Itinerari Pràctic-Professional

4t consta de diferents activitats com són les sessions informatives sobre quins són els itineraris formatius que s'ofereixen a Catalunya, la xerrada joves emprenedors, la taula rodona d’exalumnes i el treball amb les següents webs: Orienta’t, Jove.cat, Web del departament d'Ensenyament, Portal Estudiar a Catalunya.... Els alumnes més grans de l’escola també realitzen diferents sessions i sortides per decidir quins estudis seguiran en acabar el batxillerat tant a nivell de grau universitari com de Cicles Formatius de Grau Superior. Durant el curs han rebut la visita de diferents universitats com l’Abat Oliva i la UVIC. També han visitat el Saló de l’Ensenyament i han participat a les JOU, Jornades d’Orientació Universitària de Tàrrega. La presa de decisions ha estat també el tema d’una xerrada que es va portar a terme gràcies a l’equip del Programa Salut i Escola, amb els nois i noies de 1r de batxillerat. El Programa d’Orientació de 2n de batxillerat finalitza amb les tutories individuals que serveixen per tal que cada alumne acabi de decidir quins estudis realitzarà el proper curs, on els realitzarà i quin ha de ser el procés per a fer la preinscripció.

És a partir d’aquests itineraris quan els nois i noies comencen a prendre decisions pel que fa als estudis que seguiran després de l’ESO. El Programa d’Orientació per als alumnes de

Un pinyol farcit de fada Un món farcit de fades, farcit de fantasia i d’imaginació és un món ple d’infants, d’alegria, de joia, d’emoció…Els contes, i més ara que s’acosta Sant Jordi, ens endinsen en aquest món, ens obren portes i ens fan descobrir coses que si no fos per ells no les sabríem. La Josefina Llauradó, autora del llibre Un pinyol farcit de fada ens va visitar a l’Escola Arrels I i ens va ajudar a comprendre millor que el desig de llegir i de crear és infinit i que no s’acaba mai. Ens va explicar com ella fa d’escriptora, d’on treu les idees, com les estructura i com al final en surt un llibre. Aquí teniu algunes impressions dels alumnes: “Ens ha semblat interessant les observacions i els sentiments de la seva infantesa que reflecteix en el seu llibre.” “ Ens va agradar molt la Josefina Llauradó perquè escrivia fets en sentit real, com que la seva tieta tenia una bola de vidre, i en sentit figurat, com que existeixen les fades.” "Explicava les coses molt clarament i tot tenia un sentit. Hem après que tot el que surt en un conte té una raó de ser." “ Em va sorprendre la seva manera d’inspirar-se. Ella

vivia a Sabadell i quan anava a casa dels seus avis, al camp, s’inspirava amb la natura, els arbres, els animalons...” "M’ha sorprès perquè jo no sabia que la Belluguets té nom d’una planta que quan bufa el vent, es mou tant que sembla unes campanetes petites i silencioses". "Ens va dir que si observàvem molt, podríem ser molt bons escriptors."

14

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Els actes van adreçats als alumnes de 3r i 4t d’ESO i 2n de Batxillerat


Educació

Escola Arrels

Fòrum de la Xesc

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

El passat dimecres 6 d’abril l’Àngel i l’Anna, acompanyats per dos mestres de l’escola, vam anar a Viladrau a participar en el fòrum de la Xesc (Xarxa escoles verdes). Quan vam arribar ens van donar unes instruccions que havíem de seguir durant aquell dia. Per cert, va ser un dia molt calorós. El nostre grup vam començar a fer un joc sobre l’aigua que es deia “De font en font”. Després d’estar-hi jugant una hora, ens va tocar explicar una de les moltes activitats que hem fet des de la comissió d’escola verda, concretament “TAPART”. Tot seguit vam anar a dinar mestres i alumnes tots plegats. Després d’un breu dinar, ens van donar una placa de ferro amb el nom de l’escola, que vam clavar en una estaca. Vam triar una planta entre moltes que allà hi havia, i tots quatre la vam plantar. L’estaca la vam clavar allà on començaran els horts municipals de Viladrau, que serviran per evitar que en aquell terreny hi hagi construccions d’edificis en un futur. Més tard, ens van donar berenar, però... als mestres no! Després d’un petit comiat, vam tornar a pujar a l’autocar que, dues hores més tard ens deixaria una altra vegada a Solsona. Aquí va acabar la nostra petita aventura.

Educació

Montse Riu - Fotos: CEIP Vall de Lord

Escoles verdes El CEIP Vall de Lord va ésser present al 1r Fòrum d’Escoles Verdes de la Catalunya Central i de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat a Catalunya celebrat el passat 6 d’abril a la població de Viladrau. A la trobada hi havia nenes i nens de diferents poblacions de la Catalunya Central que són escola verda. La Gemma Parcerisa de 5è i el Xavier Soler de 6è van participar en l’intercanvi d’experiències amb altres escoles de

primària tot presentant l’activitat que es realitza al CEIP Vall de Lord, anomenada l’Ecobrigada. Després de dinar es van realitzar uns tallers on es van plantar plantes aromàtiques pels jardins de Viladrau i es van parcel·lar uns terrenys on properament es mancomunaran uns horts per a tots els veïns de la població. Va ser una bona experiència i els infants van passar-s’ho d’allò més bé.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

15


Premis literaris

Redacció

Tres estudiants solsonins entre els Premis Sambori Òmnium de la Catalunya Central A la demarcació de la Catalunya Central (Bages, Berguedà i Solsonès) hi ha hagut més de 1500 participants de 25 centres L’acte de lliurament corresponent a la demarcació de la Catalunya Central va tenir lloc el dimarts 29 de març al Pavelló de Suècia de Berga. Els guanyadors de les sis categories, que provenen d’escoles i instituts de les tres comarques, passaran a competir a una segona fase, la que decidirà els 18 millors treballs de Catalunya. Aquest darrer lliurament tindrà lloc a Barcelona el proper 20 de maig. En aquesta edició 2011 del Sambori Òmnium Catalunya hi han participat 22.313 escolars i 240 centres. Una tasca de gran repercussió que se suma a la dels altres territoris de parla catalana. El Premi Sambori és un premi de narrativa en català dirigit als centres educatius de tots els Països Catalans i que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú d’alumnes i centres de totes les terres de parla catalana i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres. La Fundació Sambori organitza aquest concurs des del 1998 al País Valencià essent el premi literari amb més participants d’Europa (més de 100.000). Amb aquesta força, doncs, és amb la qual Òmnium impulsa el projecte al Principat de Catalunya, Catalunya del Nord i Franja de Ponent on compta amb la col·laboració del Departament d’Educació i la Institució de les Lletres Catalanes.

Tres alumnes de l'IES Francesc Ribalta de Solsona han obtingut premi De la categoria de primer cicle de secundària (1r i 2n d’ESO), ha rebut premi Dos desitjos, d’Adrià Burgués Palau. De segon cicle de Secundària (3r i 4t d’ESO), n'ha estat premiada No és l’entelat d’un mirall, de Tània Estany Medina. I finalment de batxillerat i cicles formatius ha tingut el reconeixement Sota la pluja, de Bianca Bendris.

16

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Educació

Institut Francesc Ribalta

Les mates també poden ser un joc Alumnes de l’Institut Francesc Ribalta entre les millors puntuacions catalanes de la XVI prova Cangur de Matemàtiques 10 alumnes es van classificar entre el 10% de les millors puntuacions del seu nivell Aquesta semana s’han conegut els resultats de la prova de Matemàtiques Cangur 2011, celebrada el dia 17 de març en una quarantena de països d’Europa, Àsia i Amèrica. A Catalunya i Andorra s’hi van presentar prop de 20 000 noies i nois de secundària i batxillerat. Seguint amb la idea diferenciadora del Cangur català respecte el sistema d’organització d’altres països, l’alumnat dels diferents instituts es va agrupar en un total de 500 seus, repartides entre centres universitaris, centres cívics, entitats i instituts com és el cas del nostre. De tots els participants, 6278 eren de tercer d’ESO, 5991 de quart, 3901 de primer de batxillerat i 2294 de segon. Les proves d’enguany van ser corregides per una vintena d’estudiants de la UPC dels últims cursos de Matemàtiques, durant 12 hores d’intens treball introduint les dades en un sistema informàtic específic. Els primers classificats de Catalunya i Andorra de cada nivell seran convocats a l'acte solemne d'entrega de premis de la prova Cangur, que tindrà lloc el proper 19 de maig, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Els premis són un diploma a tots els participants i material electrònic i informàtic per als guanyadors.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Els alumnes de l’institut Francesc Ribalta que hi van participar van obtenir uns molt destacables resultats en la classificació final. L’Arnau Besora i Solé i el Miquel Santaeulària i Cairó estan dins del 3% de les puntuacions privilegiades que publica l’organització al seu web. A més, un total de 10 alumnes es van classificar entre el 10% de les millors puntuacions del seu nivell:

La classificació final en l’àmbit intern del nostre centre ha estat la següent:

3r ESO Rosa Guix i Castellà

Nivell 3 (1r batxillerat) 1r- Arnau Besora i Solé 2n- Miquel Santaeulària i Cairó 3r- Bernat Soler i Guix

4t ESO Mircea Anton Eduard Daniel Canals i Lavado 1r batxillerat Arnau Besora i Solé (47è de 3901 participants) Miquel Santaeulària i Cairó (112è de 3901 participants) Bernat Soler i Guix Marc Sabartrés i Guix 2n batxillerat Nil Bentoldrà i Lòpez Joana Fraixanet i Morales Martí Ribalta i Albuixech

17

Nivell 1 (3r ESO) 1r- Rosa Guix i Castellà 2n- Lleïr Santeulària i Viladrich 3r- Marc Garrido i Testagorda Nivell 2 (4t ESO) 1r- Mircea Anton Eduard 2n- Daniel Canals i Lavado 3r- Guillem Vila i Jou

Nivell 4 (2n batxillerat) 1r- Nil Bentoldrà i Lòpez 2n- Joana Fraixanet i Morales; Martí Ribalta i Albuixech 3r- Laia Grifell i Guàrdia; Àlex Higon i Guijarro Tots aquests alumnes han estat premiats durant l’acte dels Jocs Florals d’avui divendres 15 d’abril, que ha organitzat l’institut al Teatre comarcal. Des de l’institut donem l’enhorabona a totes les noies i a tots els nois del nostre centre que han participat en la Cangur 2011.


Concerts

Redacció

L’oratori “NOCES DE SANG” clourà el mil.lenari del Sant Dubte d’ivorra El proper diumenge dia 1 de maig, festa de Pasqüetes, tindrà lloc la clausura de l’Any Jubilar concedit amb motiu del Mil·lenari del Miracle Eucarístic del Sant Dubte d’Ivorra. Una clausura que serà viscuda amb el màxim d’implicació i celebració possible. És per això que, dins de les diverses activitats que s’estan duent a terme amb motiu del mil·lenari, s’ha volgut projectar la composició d’una peça musical elaborada per a l’ocasió, com a culminació de l’Any Jubilar. Concretament, s’ha pensat en la idea d’un “oratori”, això és: una composició dramàtica i musical, generalment sobre temàtica religiosa, que s’executa sense acció escènica. Aquesta empresa s’ha confiat musicalment a Mons. Valentí Miserachs, president del Pontifici Institut de Música Sacra, màxim òrgan de l’Església Catòlica en el camp de la música litúrgica. En relació a Mons. Miserachs, nascut a Sant Martí de Sesgueioles, cal afegir, per cert, que recorda bé com havia visitat de petit el Santuari d’Ivorra junt amb la seva àvia. Per aquest motiu, es pot dir que el seu lligam amb l’esdeveniment del Sant Dubte és ben ferm. Pel que fa a l’escriptura del poema que hi ha a la base de l’Oratori, s’ha confiat a Mn. Climent Forner, capellà poeta del bisbat de Solsona.

la creu. El quart acte (Plany de santa Maria) ens depara una intervenció molt especial: santa Maria, tan present en aquest poble de la Segarra i que ha acompanyat a Mn. Bernat des del seu naixement a l’Aguda, li fa una crida al penediment, a que obri el ulls a aquest fet miraculós. Intervé de nou Mn. Bernat, en el cinquè acte (Mossèn Bernat Oliver), el qual, penedit per haver dubtat, demana perdó clamant al cel la misericòrdia de Déu i de Santa Maria. Respon la Mare de Déu (acte sisè, Plany de Santa Maria) que, com a una veritable mare, demana al seu fill, Mn. Bernat, que no sigui com Tomàs el deixeble de Jesús que va haver de posar el dit a la nafra per creure en Jesucrist ressuscitat. La intervenció de santa Maria no podia ser en va: Mn. Bernat, penedit, clama al cel (setè acte, Mossèn Bernat Oliver) i fa una confessió de fe. Sí, ell creu el miracle: la sang de Jesús vessada sobre les seves mans n’és testimoni i, a més, tal i com varen fer a la primeria de l’Església els deixebles, ell sortirà a proclamar-ho a tots els seus fidels. La història fa un pas endavant en l’acte vuitè (Sant Ermengol) amb l’arribada del bisbe d’Urgell. En efecte, sant Ermengol es trobava a Guissona (prop d’Ivorra) fent la visita pastoral quan s’esdevingué el miracle i, en assabentar-se’n, hi anà corrents per veure què havia passat. En va ser testimoni i, amb gran promptitud, va anar a Roma per donar-ne constància al Sant Pare Sergi IV. Aquest va proposar-li de quedar-se el calze i, a canvi, donar-li un conjunt de relíquies. En l’acte novè (Cor de Confrares) apareixen ja les conseqüències concretes i reals del miracle en el mateix poble d’Ivorra: la confraria de la Benaurada Madona, fundada pel bisbe Ermengol a resultes del prodigi del Sant Dubte. Gràcies a ella l’anomenada del miracle d’Ivorra s’estengué per Aragó i Catalunya, fent que molts i molts devots iniciessin llargs pelegrinatges fins a Ivorra. El poema acaba, finalment, amb un excel·lent encert: un Cant a l’Eucaristia (acte desè i darrer), que constitueix una oda a l’Eucaristia com a font de vida (tal i com il·lustra, bellament, en l’actualitat el retaule que presideix l’església parroquial de Sant Cugat d’Ivorra). Des del punt de vista musical, l’Oratori consisteix en una peça per a veus solistes, cor i orquestra. Aquest Oratori,

El poema de l’Oratori del Sant Dubte

Mons. Valentí Miserachs

Mn. Climent Forner

Fem un apunt al text de Mn. Climent, que constitueix la base del cant d’aquest Oratori, intitulat Noces de Sang (El Sant Dubte d’Ivorra). El poema consta de deu actes que ens narren el fet miraculós que ocorregué en aquest petit poble de la Segarra ara fa mil anys. En el primer acte (Cant a la Segarra) es fa una introducció al marc on va passar el miracle, és una oda a la Segarra, la comarca que des de fa mil anys guarda intacta la memòria d’aquest gran esdeveniment Eucarístic. El segon acte (Mossèn Bernat Oliver) glossa el moment en que Mn. Bernat, en el moment de la consagració, dubta que el que està fent sigui veritable i, en aquell instant, el calze comença a vessar sang, la sang de Crist!, tal com si fos una font, una font de vida, la vida que dóna l’Eucaristia. Segueix l’acte tercer (Plany de les Veròniques) que recull com unes dones, que estaven filant fora de l’església, acudeixen corrents als crits esfereïts de Mn. Bernat i amb els seus draps d’estopa eixuguen la sang, tal com la Verònica va fer amb Jesús en el camí de 18

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Concerts

Redacció

d’aquesta manera que s’ha reunit el conjunt orgànic següent: l’Orquestra Julià Carbonell; les corals Polifònica de Puigreig, Orfeó Nova Solsona i Coral Ginesta (Cervera); i els solistes Marta Cordomí (mezzosoprano), Jordi Casanova (tenor), Pau Bordas (baríton) i Toni Marsol (baix). Pel que fa al repartiment dels personatges: Mn. Bernat Oliver serà interpretat per en Pau Bordas, el bisbe sant Ermengol anirà a càrrec d’en Toni Marsol, en Jordi Casanova posarà veu a l’Àngel de la Segarra i, finalment, la Marta Cordomí interpretarà les intervencions de Santa Maria. També s’ha volgut pensar amb cura els llocs on s’interpretarà l’Oratori, pensant en la rellevància del concert per al poble d’Ivorra i, també, per al bisbat de Solsona en general. Es faran un total de tres concerts: el divendres dia 6 de maig a l’església de Santa Maria de Cervera, el dissabte dia 7 a la catedral de Solsona i, finalment, el diumenge dia 8 a l’església de Sant Cugat d’Ivorra. Tots tres concerts es realitzaran al vespre.

vol ser una aportació de gran envergadura per a l’Any Jubilar i vol expressar tot el que suposa el miracle per al poble d’Ivorra. Un projecte amb característiques semblants al d’aquest Oratori va ser realitzat l’any 2009 a Tarragona, amb motiu de l’Any Jubilar pel 1750 aniversari del martiri del bisbe sant Fructuós i dels seus dos diaques Auguri i Eulogi. La composició musical va ser executada amb gran èxit, amb motiu també de la clausura de l’Any Jubilar.

Interpretació de l’Oratori del Sant Dubte: Solistes, corals i orquestra Concerts Per a la interpretació de l’Oratori s’han tingut en compte, bàsicament, dos criteris: en primer lloc, la qualitat musical dels intèrprets (directors, solistes, cantors, músics...) i, en segon lloc, la màxima implicació possible de músics de la nostra terra. És

2011

VIII PREMIS FRANCESC CANDEL OBJECTIUS Reconèixer i difondre les bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels ciutadans catalans d’origen immigrant DOTACIÓ 5 premis de 3.000 euros cadascun El termini de presentació s’acaba el 20 de juliol del 2011 Les propostes i la documentació s’han d’adreçar a: Fundació Lluís Carulla - Aribau 185 3r 08021 Barcelona Tels. 932090948/932005347 Fax 932005633 - info@fundaciolluiscarulla.cat Podeu consultar-ne les bases a: www.fundaciolluiscarulla.cat

Amb el suport de:

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011 PremsaComarcal2.indd 1

19

6/4/11 10:34:30


Opinió

Redacció

Mons. Xavier Novell i Gomà rep la visita del sr. Rafael Ribó, Síndic de Greuges El dia 12 d’abril, a 2/4 de 6 de la tarda, el sr. bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, va rebre la visita del sr. Rafael Ribó, Síndic de Greuges. El sr. Ribó va reunir-se amb el bisbe de Solsona al Palau episcopal. Allí van poder conversar una estona per tal de conèixer una mica més les diferents realitats de cadascun.

Solsona acull una jornada sobre la nova evangelització El proper dissabte 16 d'abril el Seminari de Solsona acollirà una jornada diocesana que tindrà com a tema central el sacerdot i la nova evangelització La jornada és oberta a tothom, preveres, laics, delegacions, consagrats, i s'iniciarà a un quart d'onze del matí, amb el res de les laudes. A les 11, el bisbe de Solsona presidirà la presentació de la jornada, per donar pas a les xerrades, que aniran a càrrec de Mn. Norbert Miracle, rector del Seminari Major interdiocesà. Cap a la una del migdia se celebrarà una eucaristia que anirà seguida d'un dinar. A la tarda, uns tallers i una pregària amb el Santíssim i vespres clouran la jornada diocesana. Per quedar-se a dinar cal trucar abans del dia 14 d'abril al 973 48 06 19 (matins, demaneu per Encarna). 20

Xavier Novell Gomà, bisbe de Solsona

Jo sóc la resurrecció i la vida. Ho creus, això? L’evangeli del cinquè diumenge de Quaresma narra la resurrecció de Llàtzer. La pregunta de Jesús posa a prova la nostra esperança: la fe en la resurrecció dels morts i en la vida eterna. Cada cop hi ha més gent que, tot i declarar-se cristiana, no creu en aquests dos articles del Credo. Creix l’adhesió a dues visions ben contràries al cristianisme: la reencarnació de l’ànima i la fi total de la persona en el moment de la mort. Aquestes visions són oposades però coincideixen en el pessimisme vital que provoquen. La reencarnació reconeix la perdurabilitat de l’ànima després de la mort però sotmetent-la a un procés de purificació a base de successives encarnacions que van a millor o pitjor en funció del comportament menat en la darrera vida. Quin desastre! Només falta això: haver de conquerir la perfecció eterna a base de patir i sofrir vides miserioses que ens vagin esmenant a poc a poc. La teoria de la fi total considera que la mort és la darrera paraula de la vida i amb ella tot, absolutament tot el que som, desapareix per sempre. No és d’estranyar que els qui pensen això acabin en un individualisme que només cerca el plaer material o en la depressió quan la vida es complica per causa de la malaltia, el fracàs o el trencament relacional. Ens hem de preguntar si nosaltres mateixos no hem contribuït al progrés d’aquestes visions catastròfiques a base de silenciar la fe en la resurrecció i en la vida eterna. Quan en les homilies de les exèquies i en les converses en el moment del condol, tots plegats parlem més de la vida i miracles del difunt que de la vida eterna, ¿no estem propagant indirectament aquestes visions a base de permetre la ignorància sobre el tresor d’esperança de la nostra fe? La fe en la resurrecció dels morts i en la vida eterna és una veritable bona notícia. Contra tota expectativa, Déu revela una vida futura per a l’home en cos i ànima. La felicitat per sempre és possible, no com a conquesta sinó com a regal al qui creu en Crist. Aquesta oferta és, simultàniament, la millor resposta al desig de vida eterna que hi ha inscrit en el cor de l’home i la recerca de la raó sobre la qüestió de la finalitat i del final de la nostra vida. Proposem-nos parlar del cel, especialment amb motiu de les malalties greus i de la mort. I diumenge vinent, un pas més!

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Bisbat i parròquia


Tradicions

Ramon Estany

"El bon temps influeix en la venda de les palmes" Antoni Canal, cisteller i artesà de palmes Artesania La Palmera és un establiment solsoní que des de l’any 1949 fa artesanalment les palmes de diumenge de Rams

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Es manté la tradició de comprar el palmó i la palma per Rams? Els últims 10 anys es va mantenint, amb una línia gairebé plana. Pot variar un 5% d'un any a l'altre. Depèn del fred o la calor, que influeix bastant. Aquest any, com que la Pasqua és alta, es ven més, perquè fa més bon temps i la gent acostuma a estrenar els vestits i la roba de primavera. Això sí, 20 o 30 anys enrera, es venia molt més que ara. Quan comenceu a fer les palmes? Uns 20 dies abans. Els palmons els portem d'Alacant, del Palmar d'Elx, i a partir d'aquesta matèria prima anem elaborant les palmes.

Antoni Canal mostra la Palma del senyor Bisbe

I quantes palmes acostumeu a fer pel Diumenge de Rams? En total unes 240 palmes i 90 palmons. En ser l'únic establiment de la ciutat i la comarca que us dediqueu a fer les palmes, teniu el privilegi de treballar pel bisbe i les autoritats eclesiàstiques? Doncs sí, fem el palmó del bisbe, menys tres anys, quan el bisbe Deig va canviar la tradició i es va estimar més portar un ram d'olivera. En el cas del palmó que fem pel bisbe, és molt més treballat que els altres, combinant diferents palmes. Aquest any, li hem afegit l'escut episcopal.

Aquest any han fet amb palma l'escut episcopal de Xavier Novell

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

21


Associacions i entitats

Ramon Estany

La Confraria del Claustre fa balanç del 2010 El passat diumenge 10 d'abril, la sala d'actes del Cambril del Claustre va acollir l'Assemblea Anual ordinària de la Confraria, que va comptar amb l'assistència d'unes 50 persones, d'un total de 480 confrares majors de 18 anys que actualment integren l'entitat En aquesta assemblea es va aprovar l'acta de la sessió de l'any passat. Els administradors van fer balanç de les activitats i gestions dutes a terme, i es van aprovar els comptes de l'any 2010. Mn. Josep Torres, president de l'entitat, va valorar positivament la resposta al Els administradors de la Confraria van donar compte de la gestió duta a terme l'any passat culte a la mare de Déu del Claustre, en els diferents serveis i oficis religiosos. També recordà que enguany ingressos de 70.566'44 euros i unes despeses de 51.800'50 es commemorarà els 55 anys de la Coronació i que seria inte- euros. Entre els ingressos, provinents del rendiment de finressant celebrar amb un relleu especial cada cinc anys aquest ques i els donatius dels fidels, n'hi ha un d'extraordinari de aniversari. Amb motiu d'això, la Confraria del Claustre ha 9.000 euros corresponent a una devolució d'impostos que no posat a disposició dels confrares i també de tots els solsonins i havia de pagar aquests anys la confraria per ser una entitat solsonines una bústia perquè es facin propostes i suggeriments sense ànim de lucre. de cara a la jornada d'enguany, que tindrà lloc el divendres 7 En el capítol de despeses i destinació dels recursos, d'octubre. es va explicar com a banda de les despeses d'administració, També es va valorar molt positivament les obres a la Casa s'han destinat 9.487'24 euros a les obres de la Catedral, 4.800 de la Mare de Déu, que permetran acollir 7 habitatges de lloguer euros a tributs locals i estatals, 18.200 euros a manteniment social i els gegants i improperis de la festa Major, dins un pro- de la Capella del Claustre (llum, assegurança, llantions, jecte de museització que rep el nom del "Quarto dels Gegants" calefacció, neteja), 2.243'86 euros a la Festa Major (pólvora, i que s'ha beneficiat d'uns ajuts dins la Llei de Barris. gegants...). Capítol a part mereix la destinació a fins benèfics i socials, que enguany han estat 6.991'32 euros repartits de la següent manera: 7.000 euros repartits en fins benèfics i socials Residència-Hospital............................................. 2.203'02 Seminari.................................................................. 2.008 Càritas..................................................................... 1.000 Amisol....................................................................980'30 Sol del Solsonès.......................................................... 800

En l'assemblea també es va aprovar els comptes de l'any 2010, que han donat un superàvit de 19.000 euros, gràcies a uns

Renovació de membres de l'estament Gaudí i Eclesiàstic L'Assemblea del passat diumenge també va realitzar eleccions per triar els candidats a l'estament Gaudí i Eclesiàstic d'acord amb la renovació anual. Entre el vot per correu i el personal es van comptabilitzar uns 76 vots vàlids que van determinar que entressin a la terna els següents candidats de l'estament Gaudí: Joan Mas Pujol, Rossendo Mujal Alsina i Antoni Fernàndez Solà. Pel que fa a la terna de l'estament eclesiàstic, van resultar escollits Mn. Bartrina, Mn. Besora i Mn. Orobitg.

Es va votar la renovació de membres dels estaments eclesiàstic i gaudí 22

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Associacions i entitats

Ramon Estany

L'apunt La confraria fou fundada aproximadament l’any 1475 i era l’encarregada primerament d’administrar la capella de la Mare de Déu i les diferents celebracions que s’hi portaven a terme i ja més tard les diferents propietats que es donaren al Claustre. L’any 1653 va ser novament instituïda i reformada. El 1689 s’acorda elegir vint-i-quatre vocals, set de cada un dels quatre estaments (eclesiàstic, militar, artista i artesà) a més quatre administradors que portaran el govern de la confraria. Així quedà definida la junta de la Vintiquatrena. Encara avui subsisteix, amb la diferència que l’estament militar és substituït pel títol acadèmic de gaudí, per succeir aquells que antigament “gaudien” de fur militar. El president és l’administrador eclesiàstic. Cada any es renova un càrrec d’un estament, elegint-se per majoria de vots d’una terna proposada per l’assemblea general de la confraria. Aquesta institució va tenir un caràcter hereditari en els seus estatuts fins a la reforma de 1980 que actualitzà la institució. Per tant, amb el pas del temps la confraria s’ha mo-

Parròquia

Unes 50 persones van assistir a l'assemblea de la Confraria del Claustre

dernitzat tal com li pertocava per tal de ser un referent social i cultural a la ciutat de Solsona. Els vintiquatrens es reuneixen per controlar els béns i administrar totes les propietats de la imatge. Solsonins il·lustres han regentat, en algun moment o altre, aquesta distinció. La Confraria és un grup molt nombrós que formen els diferents ciutadans que s’inscriuen al Claustre. Aquests són els encarregats de triar els seus representants a la Vintiquatrena. En formen part totes aquelles persones creients i que siguin de la parròquia de Solsona.

Redacció

Diumenge de rams Altès: A 2/4 d’11. Brics: Dissabte, 8 del vespre, vigília. Castellar: A les 11. El Miracle: A 2/4 de 12. La Coma: A les 11. Linya: A les 8, vigília. Lladurs: A les 12. Madrona: A les 10. Massarrúbies (Montpol): A les 8, vigília, dia 16. Navès: A les 11. Ogern: A ¾ d’12. Olius: A 2/4 d’1. Peracamps: Diumenge, a les 11. No hi ha missa el dissabte. Sant Climenç: A 2/4 de 12. Sant Just-Joval: A 2/4 de 12. Sant Llorenç de Morunys: A les 12 (pl. Església). Santuari de Lord: A les 11. Solsona: A les 12, benedicció a la plaça Major, processó pel carrer de Sant Miquel, entrada per Sant Agustí. Missa concelebrada, presidida pel senyor Bisbe mons. Xavier Novell. Tingueu en compte que aquest dia no hi haurà Missa a 2/4 de 12 al Cor de Maria.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Missa crismal

Celebracions penitencials Se celebrarà a la Catedral demà, Dilluns comunitàries Sant, dia 18, a les 11 del matí. Serà presidida pel senyor Bisbe Xavier Novell i concelebrada per un gran nombre de capellans i religiosos vinguts d’arreu del Bisbat. S’hi beneiran els Sants Olis. Donada la seva significació es recomana l’assistència a tothom que pugui. Cal remarcar també que en sortir de la Missa, a la Sala dels Màrtirs hi haurà el següent acte important. Presentació de l’oratori “Noces de sang”.En acabar la Missa Crismal, a la Sala dels Sants Màrtirs, es farà aqeust acte del Mil·lenari del Sant Dubte d’Ivorra. Monsenyor Valentí Miserachs i mossèn Climent Forner oferiran un petit fragment de l’obra. Tothom hi està convidat.

Servei de confessors a la catedral Dilluns, dimarts i dimecres: De 9 a 10 del matí. Dijous Sant: De 9 a 11 del matí i de 2/4 de 8 a ¼ de 9 de la tarda. Divendres Sant: Després del Viacrucis del matí fins a les 11 i de 2/4 de 4 a 2/4 de 5 de la tarda. Dissabte: De 9 a 10 del matí i de 10 a 2/4 d’11 del vespre. 23

Sant Just-Joval: Dilluns Sant, 18 d’abril, a 2/4 de 10 del vespre. Sant Llorenç de Morunys: Dimarts Sant, dia 19, a les 9 del vespre. Navès, Besora, Linya, Sant Feliu: Dilluns Sant, dia 18, a Navès, a les 9 del vespre. Lladurs, la Llena, Timoneda: Dimecres Sant, dia 20, a Lladurs, 9 del vespre. Altès, Ceuró, Castellar de la Ribera, Ogern, Montpol: Dilluns Sant, 18, a Ogern a les 9 del vespre.

Celebracions Capitulars a la Catedral presidides pels senyor Bisbe Diumenge de Rams: A les 12, benedicció, processó i Missa. Dilluns Sant: A les 11, Missa concelebrada amb els capellans i religiosos del Bisbat i benedicció dels Sants Olis. Dijous Sant: A 2/4 de 9 del vespre, Missa de la Cena del Senyor. Divendres Sant: A 2/4 de 5 de la tarda, Acció litúrgica de la Mort del Senyor. Dissabte Sant: Vetlla Pasqual, a 2/4 d’11 nit. Diumenge de Pasqua: A 2/4 d’1, Missa de la Resurrecció.


Associacions i entitats

SOM, Solsonès Obert al Món

El Salvador, una gent per conèixer, uns infants per ajudar. Projecte nutricional amb infants

ACIP

ACIP (Associació Cultural per la integració positiva) Dins dels esforços en els que treballa ACIP (Associació Cultural per la integració positiva) per donar-se a conèixer es va realitzar una trobada per fer arribar a la gent (habitants marroquins) els projectes en que es basa i en els que treballa en aquests moments, i també es van anomenar projectes futurs. També es va presentar als membres de la junta directiva. Es va aprofitar l’ocasió per informar als interessats, la manera de formar part com a socis, que es tracta d'aportar 15 euros pels adults i una quantitat de 5 euros pels estudiants. Els socis disposarien de l’avantatge de tenir prioritat (respecte als no socis) en qualsevol activitat que organitzi ACIP. Tots aquests punts esmentats anteriorment es van tractar a la “xerrada”, que es va fer per orientar sobre els punts essencials per la integració positiva. Informem que el dia 7 de maig de 2011 al casal de cultura, l’Associació organitzarà una “xerrada” oberta a tothom en la qual el tema principal serà la integració positiva. Es convida a tothom que hi vulgui assistir. Continuarem informant.

Venda de punts de llibre solidaris

Un grup de gent gran de l’Estel i un grup del SOL han elaborat diversos punts de llibre solidaris, amb dibuixos inspirats en l’obra d’un pintor del Salvador i d’un escut del mateix país i amb l’assessorament i coordinació per part de la pintora solsonina Anna Delgado. I ho han fet per tal de participar en el projecte nutricional amb infants que el SOM porta a terme des de fa anys en col·laboració amb ADIC del Salvador i que té l’objectiu de donar suport al centre nutricional de Tacuba per a infants amb forta desnutrició i per a formació de les mares. La Diputació de Lleida ens ha donat aquest any un ajut per activitats de sensibilització en relació a aquest projecte. I aquesta n'és una. Aquests punts es vendran per la diada de Sant Jordi i dies després a les llibreries i punts de venda de flors d’Amisol. Cada punt sols costarà un euro i hi ha diversos models per tal de poder triar o agafar la col·lecció sencera. Els col·laboradors ja han posat el seu gra de sorra. Ara ens toca a tots nosaltres participar en la compra per tal de ser solidaris amb aquest projecte! Costa molt poc i podem aconseguir que diversos infants desnodrits se’ n sortin i puguin beneficiar-se d’unes condicions alimentàries i de salut adequades. Esperem la vostra participació! Moltes gràcies!

Associacions i entitats

L'Arada

Trobada anual de la Gent Gran a Llobera El dia 6 d’abril es va celebrar a Llobera la Trobada anual de la Gent Gran del Sud del Solsonès. Una vintena de persones van assistir a aquesta diada. Vam fer la sortida des de la Biblioteca Municipal de Llobera cap al Dolmen, on ens esperava el sr. Joan Viladomat, que ens va fer de guia turístic, ens va explicar tot lo referent al Dolmen, que va ser molt interessant, i el calendari lunar, també molt curiós. Després de la visita al Dolmen, vam tornar a la Biblioteca de Llobera per assistir a les xerrades: la primera a càrrec de la sra. Esther Miralles del Centre d’Estudis Lacetans. Ens va parlar sobre la ‘Memòria històrica i el valor de la gent gran com a testimoni’. La sra. Lourdes Ribera dels Serveis Socials del Consell Comarcal va fer la següent xerrada, sobre ‘ La diferència entre l’envelliment saludable i l’envelliment actiu’ i per últim la sra. Marta Pallarés dels Serveis socials de l’Ajuntament de Solsona ens va informar dels diferents serveis que es fan per a la gent gran a Solsona i comarca. De seguit, vam anar cap al restaurant L’Hostal Nou, on vam gaudir d’un bon dinar de germanor.

24

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Associacions i entitats


ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Associacions i entitats

Club Estel del Solsonès

Teatre del bo

Sortida a Barcelona

El passat diumenge el socis i simpatitzants del Club Estel vàrem fer un viatge molt complert a Barcelona. Sortírem de l’estació d’autobusos de Solsona a un quart de quatre. Per cert, amb un bus molt modern i un xofer excel· lent i molt trempat i educat. Durant el viatge ens va permetre fer la nostra gresca i ens preguntàvem: a veure si ens agradarà, si ens farà riure i així el viatge passà ràpid. Cap allà a un quart de sis més o menys vàrem arribar. De seguida se’ns va presentar una noia que ens va cridar “l’alto”. Que ningú no es mogui del seient que ja passaré jo a repartir-vos les entrades i així no hi haurà cap avalot. (simpàtica, la noia) Quan ja tots teníem les respectives entrades vam poder baixar de l’autobús amb el temps just per anar a fer un talladet perquè faltava poc per entrar al teatre. Com que no feia fred ens el vam poder prendre a la terrassa. Quan entràrem al teatre jo no trobava el meu lloc, és clar, m’havia tocat a l’última fila, però es veia i se sentí bé. Què us puc dir de l’obra. Era la vida d’un matrimoni a través del seu llit. Explica la vida de la parella des de la seva nit de noces fins als seus darrers dies, amb trossos d’un excel·lent humor, i altres, la vida tal com és en realitat, on hi ha de tot. Amb una parella d’artistes ja veterans com són Joan Pera i Amparo Moreno l’èxit no pot fallar. Ens ho vàrem passar molt bé. En sortir ja teníem l’autocar que ens esperava. Vam sortir cap a quarts de nou més o menys i a quarts de deu paràrem a Manresa a la vora del “Pryca” i els que vam voler vam poder menjar un entrepà. Jo el vaig trobar molt bo. I, au, cap a la nostra bella Solsona. A les onze aproximadament ja érem a casa ben trempats i esperant-ne una altra.

El Club Estel organitza un viatge a Barcelona per visitar el Museu del Barça i tour pel Camp Nou, bon dinar al Buffet lliure de Vallirana, de compres a Les Arenes i passeig pel Maremagnum. El dia 30 d’abril sortirem de l’Estació de Solsona i esmorzarem pel camí a càrrec del client.. El preu, que serà de 53 euros, inclou guia acompanyant durant el viatge, entrades, dinar i assegurances. Us podeu apuntar ja en el local del Club i ja es comunicarà l’hora de sortida. En els cartells podeu trobar tots els detalls. Ànims, ens ho passarem bé.

Ens ha agradat… Tant la pel·lícula com la posterior sessió de cinefòrum. Un bon exercici d’observació i estudi dels personatges i de la seva circumstància. Gràcies al Jaume, com a representant de l’Obra Social de la Caixa, que ha portat el fil conductor amb experiència i saber fer. Esperem poder repetir-ho més vegades.

Lola Costa

Associacions i entitats

Presentació de l'edició en català de La Vanguardia

Associacions i entitats

Òmnium Cultural del Solsonès i La Vanguardia presentaran a Solsona el proper dimarts 19 d'abril l'edició en català de La Vanguardia. L'acte comptarà amb les intervencions de Magí Camps, cap d'edició de La Vanguardia, Francesc Marc Álvaro, periodista i Enric Banyeres, analista esportiu. La presentació serà a 2/4 de 9 del vespre, a la Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona.

Club de Jubilats l’Arcada “Vall de Lord” St. Llorenç.

Excursió a Tortosa i Pinell del Brai El dia 28 d’abril Excursió a Tortosa i Pinell del Brai. Organitza el Club de jubilats L’Arcada. Sant Llorenç de Morunys. 973 49 27 18 (tarda de 4 a 8 h)

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Òmnium Cultural del Solsonès

25


Associacions i entitats

Associacions i entitats

Els joves s’organitzen sota la denominació de "Joventut Solsonina" La primera iniciativa és la d’instal·lar una pantalla gegant per veure la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Madrid amb servei de barra i entrepans. L’assemblea de joves del dissabte passat va constituir l’organització representant del col·lectiu juvenil amb la participació de gairebé una vintena de nois i noies. Es va adquirir la denominació de Joventut Solsonina, nom que als anys setanta del segle passat havia aixoplugat una sèrie de joves que organitzaven activitats com balls, les revetlles d’estiu i que van ser els iniciadors dels primers carnavals. La primera iniciativa, fruit de la reunió, és la d’instal· lar una pantalla gegant a la plaça del Camp per veure la final entre el Barça i el Madrid el dimecres, 20 d’abril, amb servei d’entrepans i barra. L’immediatesa de l’acte ha portat a treballar de valent i de manera coordinada els joves per tal de dur-ho a terme, tot esperant que la resposta de la gent sigui positiva. Entre altres propostes per realitzar van sortir idees en relació a mostres d’art o exposicions, col·laboració en esdeveniments festius, incidir en els actes de la Festa Major i sobretot en el camp dels concerts de nit, celebrar un sopar de joves o tractar temes com l’atur i l’habitatge. Una de les notes característiques de la Joventut Solsonina és el caràcter assembleari de les seves reunions que permet l’assistència de totes les persones interessades sense la necessitat d’haver assistit a les anteriors convocatòries facilitant, així, la màxima participació possible.

Signatura de l´acord

L´Associació Viure i Conviure Ateneu, i la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca han arribat a un acord perquè la Penya Barcelonista pugui utilitzar el local que l'Associació Viure i Conviure Ateneu té a l'Avinguda Verge del Claustre número 18, a fi que la Penya Barcelonista hi pugui desenvolupar les activitats pròpies, com poden ser: assemblees, trobades de Penyes, mirar partits… El local social de la Penya Barcelonista continua estan al mateix lloc, carrer Salvador Espriu, número 10, de Solsona, i continua fent les mateixes funcions que fins ara. Partit de lliga Real Madrid – Barça: Al local Associació Viure i Conviure Ateneu. Avinguda Verge del Claustre, 18. El dia 16 d´abril del 2011 a les 22 hores. Obert als socis de les dues entitats. Associació Viure i Conviure - Penya Barcelonista

Associació Viure i Conviure - Ateneu

Viatge a Barcelona El 23 d'abril, viatge a Barcelona. Visitarem la Sagrada Família, el Palau de la Generalitat, la plaça de les Arenes, passejarem per les rambles per veure com és d'espectacular la "la Gran Diada". El preu és de 42 euros per persona. Per més informació i apuntar-vos-hi, passeu per l'Ateneu abans del dia 5 d'abril.

Viatge a Galícia i Portugal Viatge a Galícia i Portugal de 7 dies per la setmana del 5 a l'11 de setembre. Hotels excel.lents des del primer dia. Anirem a Palencia, El Grove, Coruña, Santiago, Vigo, Bayona, Portugal, Pontevedra, Gambados i Valladolid. El preu per persona és de 680 euros. Per més informació, a l'Ateneu. 26

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Acord

Joventut Solsonina


Associacions i entitats

Redacció

Els castellers de Solsona van fer pinya a l'Arrela't al Sol

Dins les activitats de l'alumnat d'Arrels per a conscienciar sobre les malalties mentals i les drogodependències

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Dins les activitats d'aquest cap de setmana organitzades per l'alumnat d'Arrels i encarades a conscienciar la ciutadania solsonina sobre les malalties mentals i les drogodependències, amb col·laboració amb el Sol del Solsonès, la colla castellera de Solsona va posar el seu granet de sorra amb la cloenda dels actes el diumenge al migdia, aixecant diversos castells i pilars a la plaça del Camp, tot realitzant l'escalfament previ a la cita castellera que tenien a Súria poques hores després, i en la qual van aconseguir aixecar i descarregar per primera vegada a la seva curta història un 4 de 6.

Els Castellers de Solsona vam aconseguir diumenge passat a Súria el "primer castell important" de la nostra curta i humil història, el primer 4 de 6! Inesperadament, contra tot pronòstic, quan tothom menys s'ho esperava, i sobretot, després de mesos i mesos d'assajos, els Castellers de Solsona en la nostra primera actuació a plaça després de les Deccenals de Valls, vam aconseguir carregar el primer 4 de 6 de la colla. Va ser diumenge passat durant la nostra actuació castellera a la Nova Plaça de la Serradora de Súria. Una actuació que va començar a la 1 del migdia i on s'hi podien trobar la colla local - els Salats de Súria-, i la convidada, que vam tenir l'honor de ser nosaltres. Els Salats van apostar fort, i ràpidament van ser capaços de carregar el 3 de 6 i el 5 de 6. Els Castellers de Solsona ens vam decidir a intentar el 4 de 6, un 4 de 6 que feia mesos que voltava pel cap dels nostres castellers i que finalment va poder ser carregat i descarregat. L'alegria en el moment de l'assoliment del castell fou absoluta, arribant a tal extrem que a més d'un ens va vessar la llagrimeta veient culminat aquest procés de llargs esforços per a poder tirar definitivament endavant la colla, la nostra colla! Si voleu veure el vídeo del nostre primer 4 de 6, heu de prémer l'enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=R1YoLphpRpg&feature=player_embedded Recordeu que la nostra propera actuació serà el 23 d'abril, Diada de Sant Jordi a Solsona, en el que serà la nostra presentació de l'escut. L'hora, 2/4 de 7 de la tarda (18:30h), al Portal de davant del carrer Castell.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

27


Associacions i entitats

Associacions i entitats

Associació del pubillatge solsoní

L’Associació del Pubillatge Solsoní convoca un concurs per escollir el seu logotip

Sol del Solsonès

Assemblea general de socis al Sol El dimecres 30 de març es va celebrar l’assemblea anual de socis i sòcies del Sol del Solsonès. A banda de parlar d’algunes de les activitats que es duran a terme al llarg de l’any, es va aprofitar per parlar de les activitats que es realitzaran el 8 d’octubre a Solsona per celebrar el dia mundial de la salut mental. A més es va parlar del projecte Arrela't al Sol, engegat pels alumnes de tercer d’ESO d’Arrels, del qual els presents van elogiar el treball del joves, professors i directora del centre. Finalment es va parlar d'en quin punt es troba el projecte de centre especial de treball basat en l’elaboració d’artesania ceràmica.

Després de molt d’esforç, l’Associació del Pubillatge Solsoní ja és un ens constituït legalment. Per aquest motiu necessitem un logotip i us animem a ser creatius i fer-nos arribar les vostres propostes.

Bases del logotip per l’Associació del Pubillatge Solsoní L’objecte de la convocatòria és per la creació del logotip de la nova Associació del Pubillatge Solsoní.

Taller d’horticultura al Sol

Hi poden participar totes les persones interessades. Cada persona pot presentar un màxim de 2 obres. Les obres presentades han de ser inèdites i originals. Els dissenys es poden elaborar en qualsevol estil o tècnica. Els participants es responsabilitzen que no hi hagi drets de tercers i seran responsables de qualsevol reclamació per autoria o plagi.

Ja fa 3 anys que al Sol fem el taller d’horticultura. Fa dies al Sol hem iniciat els treballs d’horticultura per tenir preparat el nostre hort pels propers mesos i s’han plantat enciams i faves. Hem comptat amb la col·laboració de la família de la Casa Ca l’Àngel de Cambrils, que cada any, amb generositat, ens han donat les patates de sembrar i el dia de la Fira del trumfo ens va fer la corresponent entrega perquè el dia 5 d’abril es plantessin.

El logotip ha d’incloure el text “Pubillatge Solsoní”. Les obres han d’anar acompanyades d’un sobre tancat amb un pseudònim, que també haurà de constar a l’anvers de l’original, i a l’interior dels sobres juntament amb el nom i cognom de l’autor, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic. El logotip s’haurà de presentar en suport paper mida DIN A4 i també caldrà lliurar-lo en suport informàtic (en cas que s’hagin utilitzat mitjans informàtics per dissenyar-lo) i en aquest cas, caldrà presentar-lo en format JPG o PDF i amb una resolució mínima de 300dpi en A3. L’autor/a es compromet, si s’escau, a fer les adaptacions que calguin. El jurat estarà format per membres de la Junta de l’Associació del Pubillatge Solsoní i un representant de l’Ajuntament de Solsona. El logotip quedarà en poder de l’Associació del Pubillatge Solsoní, la qual es reserva tots els drets de reproducció, ús i divulgació com a logotip i imatge.

Xerrada sobre assertivitat

Els originals s’hauran de lliurar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de Solsona, als baixos de l’Ajuntament. La data final per a la presentació de les propostes serà el dia 11 de juny de 2011.

Dijous 24 de març va tenir lloc la primera xerrada de l’any 2011 subvencionada per FEAFES. Aquesta vegada, la psicòloga Montse Martínez, va parlar sobre l’assertivitat. Ens va explicar que l’assertivitat és una habilitat comunicativa. Es va fer gran èmfasi en la importància de tenir bones habilitats socials, tals com escoltar als altres, saber donar les gràcies, resoldre situacions que ens fan por, etc.

El jurat es reunirà el dia 22 de juny. El veredicte es donarà a conèixer a les persones interessades el mateix dia. El resultat es farà públic el dia 10 de juliol, coincidint amb l’acte de comiat de les pubilles 2010 i l’anunci de les seves successores, on es farà un reconeixement a l'autor guanyador. La participació en aquest concurs implica la plena conformitat i acceptació de les bases.

Visita al vicari general

L’organització es reserva el dret de modificar aquestes bases si ho exigís una causa justificada.

En una llarga, cordial i espiritual conversa, l’Enric Serra va explicar a Mossèn Joan Francesc Casals, vicari general del Bisbat de Solsona, els projectes que es porten a terme al Sol del Solsonès, tant a nivell de l’associació com del club social.

Volem agrair-vos per endavant la vostra participació i suport! 28

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Associacions i entitats

Redacció

El projecte Arrela't al Sol recapta 1.150 euros La recaptació obtinguda en els actes realitzats el passat cap de setmana dins el projecte Arrela't al Sol ascendeix a 1.150 euros. Ahir dijous a la tarda entregàrem els diners al Sol del Solsonès. L'alumnat de tercer d'ESO vol agrair de tot cor la col·laboració de totes les persones, botigues i empreses que ens han ajudat a dur a terme el nostre projecte.

Torneig de futbol sala solidari Arrela't al Sol El diumenge 10 d'abril l'equip Orblak va guanyar el torneig de futbol sala solidari Arrela't al Sol, jugant 3 partits en victòria tots tres. L'equip format per: Agustí A, Agustí M, Agustí C, Ferran C, Mihai, Àitor L i el Noè V, van ser els guanyadors de la copa. Els segons van ser el Sòlmedic i els terces i últims els Tigres. La copa la va lliurar el senyor Enric del Sol del Solsonès.

Guanyadors del sorteig de la panera. Núm 2950. Família Domingo-Cardona

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

29


Guia de serveis AUTOMOCIÓ Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21 Tallers Montsol, S.L. Avínguda Sant Jordi, 25........................ 973 48 27 05

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BANCS I CAIXES Ibercaja Plaça Camp, 8....................................... 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS Restaurant Castell Carrer Castell, 8...................................... 973 48 00 78 Frankfurt Dasai Carretera de Sant Llorenç, 4.................. 973 48 08 66 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

ELECTRODOMÈSTICS Expert Rafart Carrer de la Bòfia, número 6 Telèfon: 973 48 31 32

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

ÒPTIQUES

PERRUQUERIES Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Borés - 24 h. - 5 i 9 places 973 48 11 31............................................ 689 13 08 08 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h.............................................. 608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

Òptica Jané........................................... 973 48 34 29

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PINTURES Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66 Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05

TRANSPORTS Autocars Tarrés Carrer Sant Miquel, 13.............................973 48 01 29 Transports i Logística J. Viladrich Carrer Castell, 50.................................... 973 48 09 09

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

HABITATGE - construcció Cuina Estel, S.l. Antiga Carretera de Berga...................... 973 48 20 07 Finques Planes Api núm. 7.491 - Des de 1975. Carrer Sant Miquel, 16 Telèfons: 973 48 35 25 - 973 48 35 26

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112

30

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Internet

CTFC

S'inicia el projecte HERBAM (www.herbam.net) i Eva Moré, investigadora del CTFC, va presentar el portal en el marc de la Fira Natura Es tracta d'un web cercador de plantes que permet que l'usuari també n'inclogui, així com obtenir molta més informació de cada espècie Herbam (www.herbam.net) és un projecte etnobotànic que té per objectiu recollir i transmetre els usos de les herbes medicinals i aromàtiques afavorint la comunicació entre persones de diferents generacions i apropant-les a la societat. Aquest projecte vol promoure el consum actual d’aquestes espècies i contribuir a desenvolupar el sector agroforestal i artesà. HERBAM proveeix un cercador web que permet trobar exactament una planta d’acord amb les característiques botàniques i bioclimàtiques, i accedir a la seva fitxa descriptiva, i si no es troba l’espècie, l’usuari pot proposar la seva inclusió a HERBAM. També es pot trobar informació sobre les èpoques de recol·lecció i els usuaris poden enviar avisos de quan una planta es pot collir a la seva zona. HERBAM permet consultar els usos de les plantes i afegir-n’hi, accedint per planta o tipus d’ús, amb informació escrita, imatges, talls de veu o vídeos. També s’hi trobarà actualitat, refranys, enllaços web i bibliografia sobre aspectes relacionats amb les plantes: botànica, etnobotànica, usos, producció, formació, jardins, etc. Les escoles poden accedir a una guia per a treballar amb els alumnes la informació etnobotànica a partir d’entrevistes amb gent gran, afavorint el contacte entre les diferents generacions. Registrar-se al web permet connectar-se amb altres membres de la comunitat HERBAM per a compartir àrees de treball comunes, i disposar d’un espai personal per controlar tota la informació incorporada. HERBAM també té una vessant comercial, adreçada al sector, ja que li facilita el coneixement dels productes naturals

Internet

artesans, promovent la interacció comercial entre productors (cultivadors, recol·lectors, artesans), el sector minorista (petits laboratoris, herboristeries, dietètiques, botigues de productes naturals, professionals de la salut) i consumidors finals. Les empreses i productors poden realitzar ofertes i demandes de matèria primera (planta seca, olis essencials, extractes, etc.) i promocionar els seus productes a base de plantes aromàtiques i medicinals (condiments, infusions, sabons, cosmètics, licors, espelmes, etc.). També poden incloure les seves dades, per tal que els usuaris puguin trobar on comprar planter, maquinària agrícola, assecadors, destil·ladores, etc. i contactar amb consultores, associacions, centres de formació, etc.

Consell Comarcal del Solsonès

Les xarxes socials: una moda, una tendència o una revolució? El passat dimarts dia 12 d’abril, el Consell Comarcal del Solsonès juntament amb l’associació d’Empresaris per al Solsonès van organitzar una xerrada informativa sota el títol “Quins beneficis aporten les xarxes socials a l’empresa?”, per tal d’ajudar a entendre la importància d’aquestes eines com a factor clau en la promoció dels negocis i facilitar els mitjans per iniciar i dinamitzar la presència de les empreses a la xarxa. Durant l’acte, realitzat per la Fundació CATIC (Centre d’Aplicacions TIC), els assistents van poder conèixer de més a prop les característiques i les oportunitats que presenten aquests nous recursos com a eines per a interaccionar directament amb els clients, així com també van poder resoldre els dubtes que tenien al respecte. Amb una presentació molt dinàmica, la ponent Eva Castilla va exposar les principals xarxes socials que les empreses tenen al seu abast (Facebook, Twitter, Linked In,

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Foursquare, etc.) amb unes nocions bàsiques dels avantatges de cada una d’elles. També va repassar una sèrie de plataformes que permeten compartir vídeos, imatges, documents, etc. i que caracteritzen els actuals llocs web, els anomenats 2.0. 31


Municipals 2011

Redacció

El Partit Popular presenta llista a La Coma i La Pedra La llista, encapçalada per Carme Frago, està composta per persones molt diferents però amb un únic objectiu: treballar per a tothom. Aquesta pluralitat és, segons Carme Frago, la nostra gran diferència, s’ha aconseguit presentar una llista donant prioritat a les coses importants i les necessitats reals del poble. Els integrants de la llista són: Carme Frago, Josep Feliu, Jesús González, Àlex Gomà, Ricard Ustrell, Narcís Castells i Mª del Carmen Martín. Rotary Club de Solsona

El primer premi Protagonistes del Demà del Rotary Club de Solsona recau en Bianca Bendris L’alumna de 2n de Batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta participarà en un campus d’estiu a Bèlgica Bianca Bendris, de 19 anys i alumna de 2n de Batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta, és la guanyadora de la primera edició del premi Protagonistes del Demà, organitzat pel Rotary Club de Solsona amb la col·laboració de la regidoria d’Educació i els centres educatius de secundària. Les qualificacions acadèmiques, però sobretot l’esperit emprenedor i els valors del compromís i el servei envers la col·lectivitat li han valgut el reconeixement. El premi consisteix en una estada de quinze dies a un campus de Rotary Internacional a Bèlgica el proper estiu. Aquesta setmana, Bianca Bendris ha estat convidada en la reunió setmanal del Ro- Bianca Bendris tary Club de Solsona per mantenir un primer intercanvi d’impressions. La jove solsonina ha exposat el seu ideari presentat al certamen i ha pogut conèixer el funciona-

ment de Rotary, els principals projectes en què està treballant arreu del món i els programes d’intercanvi de curta i llarga durada que promou. La guardonada obté uns resultats acadèmics excel·lents, ha participat exitosament en diversos concursos i demostra un grau de participació en l’àmbit estudiantil qualificat d’extraordinari per la direcció de l’Institut Francesc Ribalta. És mediadora en el projecte de mediació i convivència escolar i monitora d’activitats extraescolars en el mateix centre, membre de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) i de l’Associació d’Estudiants de Solsona (ASE), així com monitora de l’Esplai Riallera. En l’àmbit formatiu, té previst estudiar enginyeria aeronàutica.

Ideari centrat en el foment de la participació En l’ideari de la seva candidatura al premi Protagonistes del Demà, Bianca Bendris advoca per fomentar la participació activa dels joves perquè “per rebre primer de tot has de saber donar”. Un dels principals problemes que detecta entre el sector juvenil és la manca general d’informació i l’escàs interès que mostra per influir en diversos àmbits de la societat. “Sóc conscient que no es pot forçar la gent a participar, però penso que es pot conscienciar i fer-li veure la magnitud de la seva opinió”, rebla Bendris. El Rotary Club de Solsona concep aquest premi com un estímul per “esperonar els joves de la comarca a viure valors i actituds exemplars com els de Bianca Bendris, amb esperit emprenedor, compromís social i honradesa”. L’entitat preveu donar continuïtat al certamen els propers cursos.

Reunió de la guardonada amb alguns membres de l’entitat, aquesta setmana 32

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Associacions i entitats


Municipals 2011

Ramon Estany

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

CiU presenta candidatures a tots el municipis del Solsonès Andreu Alet és el candidat més veterà, i repeteix candidatura per Odèn després de 32 anys de mantenir-se a l’alcaldia En un multitudinari acte al Teatre Comarcal, al qual hi van assistir més de 300 persones, Convergència i Unió va presentar oficialment els seus alcaldables i regidorables per a les properes municipals. L’acte va comptar amb la presència del president de CDC a les Terres de Lleida, Ramon Farré, del president de la Intercomarcal d’Unió a Lleida, i la Vicepresidenta del Govern de Catalunya, Joana Ortega. El torn de parlament l’obrí l’alcaldable per Solsona, Esteve Algué, que va Els caps de llista del Solsonès per CiU segueixen el discurs de la vicepresidenta Joana Ortega recordar que Solsona necessita la comarca i la comarca necessita Solsona, i que amb el lema que han triat, faltaven desvetllar: Joan Pijoan (Clariana de Cardener), Joan “Mirem endavant”, centrarà les prioritats del futur govern mu- Vilar (Lladurs), Josep Canal (Llobera), Marià Torra (La Molsosa), nicipal en la crisi econòmica, la nova escola, més aparcaments, Francesc Torra (Pinell), i tot un veterà que repeteix després de el polígon industrial, els equipaments, i tot, des d’una llista que 32 anys, Andreu Alet, (Odèn). reuneix professionalitat, experiència i joventut. Joana Ortega, va cloure l’acte acompanyada damunt l’esAlgué va desitjar assolir un govern fort, “perquè volem cenari, de tots els alcaldables i regidorables, i agraí el gest que ser el govern de tots” i va expressar la voluntat que la força més feien de sacrifici per treballar pel país i els encoratjà a seguir en votada “sigui la que governi l’ajuntament”. els temps de canvi, per portar a estendre la feina de Convergència A continuació, un vídeo va anar presentant les llistes i Unió i el seu projecte de país, guanyant a tots els ajuntaments, dels diferents municipis, destacant les candidatures que encara al Consell Comarcal, i a la Diputació de Lleida.

Com queda la llista de Solsona Després de la “polèmica” generada per la suposada manca de paritat a la llista de CiU per Solsona, el divendres passat van poder conèixer les darreres incorporacions i canvis que ha tingut aquesta candidatura, que queda així: Esteve Algué, Francesc Azorín, Anna Viladrich, David Manzano, Sílvia Torra, Joan Campus, Montse Albacete, Josep Caballol, Núria Giné, Adrià Navarro, Claustre Serra, Teresa Parcerissa, Jordi Estany, Mireia Canals, Ramon Solé i Enriqueta Solé. Més de 300 persones van omplir el Teatre Comarcal de Solsona

Foto de família dels caps de llista amb tots els seus regidors

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

33


Municipals 2011

CiU Solsonès

Esteve Algué continua amb les trobades amb el teixit associatiu i empresarial solsoní L'alcaldable de CiU es va reunir amb els emprenedors de L'Universal, amb el Club Estel, amb els responsables d'Espaigua, amb l'Agrupament Escolta P. Claret, amb el bisbe Xavier Novell, amb l'Amisol, amb Unió de Pagesos, amb el grup de teatre Lacetània, amb el CTFC, amb un grup de noies sensibles amb els gossos i amb el Solsona Patí Club fins dimarts

Reunió amb el CTFC

ment de Solsona, amb els empresaris i amb els emprenedors. Algué va remarcar que “el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya l'hem de valorar enormement ja que dóna un alt valor afegit a la nostra comarca i cal aprofitar-lo en bé de tots els solsonins”. Esteve Algué es manté molt actiu al seu canal de Facebook que podeu trobar a www.facebook.com posant en el cercador: Esteve Algué. Regularment hi penja fotos de les trobades que realitza per tal que la proximitat amb la qual treballa es faci més visible. La candidatura de CiU està treballant de valent per copsar les inquietuds dels solsonins i cada setmana manté una quinzena de reunions amb entitats, empresaris i particulars.

Reunió amb un grup de noies sensibles amb els gossos

Esteve Algué manifesta que la nova escola serà de prioritat màxima L'alcaldable de CiU per Solsona es va reunir amb Teresa Arderiu, directora de l'escola del Vinyet, amb nous emprenedors i amb diverses entitats durant la setmana passada Esteve Algué, juntament amb Anna Viladrich i Joan Campus, va visitar dimecres passat l'escola El Vinyet per interessar-se per la situació de la construcció de la nova escola. L'escola El Vinyet està esperant la creació del nou edifici i mentrestant viu en la provisionalitat. Per això, Teresa Arderiu, directora de l'escola, va demanar que tots els polítics anessin units per aquesta causa. Per la seva banda, Esteve Algué va explicar que la nova escola, que s'ha d'ubicar a la Cabana del Màrtir, serà una de les primeres prioritats. 34

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Esteve Algué va tenir una agenda atapeïda per tal de conèixer millor el teixit empresarial i associatiu de Solsona. Es va reunir amb emprenedors ja consolidats i nous emprenedors que li van manifestar la necessitat de què l'Ajuntament mantingui una informació fluïda així com faciliti el fet de dinamitzar diversos barris de Solsona. Dilluns també es va reunir amb la directora del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Glòria Domínguez, així com amb els secretaris d'entitats vinculades al CTFC. La trobada va mostrar l'interès del CTFC de seguir col·laborant amb l'Ajunta-


Opinió

Opinió

Esteve Algué, candidat de CiU a l'alcaldia de Solsona

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Proximitat abans i després de les eleccions

Jordi Riart i Vendrell - Portaveu grup municipal CiU

Tot un repte Han passat els cent primers dies del govern d’Artur Mas i un cop superat aquest temps de gràcia, alguns entorns polítics clamen al cel pel que sembla que són errors del nou govern, a causa de la indecisió o fins i tot contradicció dins les seves pròpies files, com ha estat l’anunci de la suspensió d’algunes infraestructures, la supressió del límit dels 80 km/h o els dubtes sobre el manteniment de l’impost de successió. Aquests suposats errors es deuen més a la perplexitat davant la situació en que s’ha trobat el nou executiu, que a un excés de zel en el compliment dels compromisos. L’inici de legislatura mostra un govern decidit a fer mans i mànigues per sortir de la crisi i dedicar-se a fons en la tasca d’adoptar mesures, encara que siguin impopulars.

Ens hem proposat gestionar Solsona amb la màxima eficàcia. Per a fer-ho, estem mantenint un seguit de reunions amb empresaris, entitats i particulars de la comarca per a conèixer millor les seves necessitats i així poder treballar millor després. Estem incorporant moltes de les seves propostes al nostre programa. Però si assolim l'alcaldia seguiran aquestes reunions, aquest diàleg i, sobretot, la posada en marxa conjunta de solucions. No estem fent les reunions amb entitats com una estratègia política. Les fem per tal que ens puguin explicar quines són les seves inquietuds o les seves urgències. Cada barri, entitat o empresa, és especialista en el seu ram i, per aquest motiu, tenir en compte i, en molts casos, aplicar les seves receptes, és treballar més eficaçment per la ciutat. Per tant, ens adonem que amb empenta són molts els afers a tractar i que amb la bona voluntat de cada part tenen ràpida solució. Com més ens acostem a les eleccions, més ens adonem que treballar colze a colze amb entitats o empresaris ens fa més partícips d'aquesta ciutat plena d'oportunitats. Per això, si sabem canalitzar les solucions de manera adequada, estem segurs que podrem superar la crisi econòmica i caminar vers un futur millor per tots. La feina per fer és molta, però la proximitat, us ho asseguro, hi serà ara i després de les eleccions. La nostra vocació de treballar i gestionar Solsona no s'aturarà el 22 de maig.

Sorprèn veure aquells que han gestionat amb greu irresponsabilitat el diner públic durant els últims anys, que parlin ara de manca de sensibilitat social L’ajustament de pressupost amb una reducció del 10%, amb retallades difícils en l’àmbit sanitari i educatiu, marquen els primers cent dies del govern d’Artur Mas. Per contra, la impressió dels ciutadans, en general, és que s’està fent el que cal i que també el nou govern es mostra ferm a l’hora de reclamar a Madrid que l’estat compleixi amb les seves obligacions, com és el pagament de 1.450 milions d’euros per l’anomenat fons de competitivitat. De moment, la imatge que Artur Mas ha donat en la seva última compareixença, és la de claredat en la informació, autoritat a l’hora de decidir i determinació quan cal prendre mesures difícils. Sorprèn veure aquells que han gestionat amb greu irresponsabilitat el diner públic durant els últims anys, que parlin ara de manca de sensibilitat social. I si avui cal fer dures retallades haurem de recordar qui ens ha portat cap aquesta situació. El repte al que s’enfronta el nou govern és una millor explicació de les mesures que és prenen, per tal que la ciutadania entengui les raons, encara que no les comparteixi.

El repte al que s’enfronta el nou govern és una millor explicació de les mesures que es prenen Mai en els darrers trenta anys un govern no s’havia vist obligat a una reducció de pressupost tan significativa com la que haurà d’aplicar el nou govern de la Generalitat. Això comporta haver de prendre decisions difícils, per l’obligació de treballar per l’interès general i emprendre aquelles iniciatives que el país necessita. Caldrà fer un esforç de pedagogia política per intentar anar tots en la mateixa direcció i a ser possible, al mateix temps.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

35


Opinió

Opinió

Jordi Fraxanet

Reformes o retallades?

Grup d'interès de l'Associació L'Arada

Rosita - Capítol 10

Fent-la petà

L’anomenada societat del benestar es basa en tres potes o pilars que són els serveis socials, l’educació i la sanitat. Aquests pilars són necessaris per equilibrar la societat, per reduir el patiment dels més desafavorits i necessitats, perquè tothom tingui oportunitats de desenvolupar-se com a persona neixi a la família que neixi i perquè hi hagi pau social. És una inversió pel present i pel futur. Amb l’anterior govern de la Generalitat havíem arribat a un nivell mai no assolit de serveis i cobertures a Catalunya, que encara havien de créixer i millorar però que estaven clarament millor que el del darrer govern de CiU. El govern dels “millors” va començar la seva feina anunciant reformes, o millor dit, “retallades” indiscriminades en tots els àmbits, excepte en l’àmbit dels serveis socials, amb una mica de sort. Va mostrar la seva cara més lliberalista i sense escrúpols i va començar a concretar retallades, reducció de pressupost ordinari als instituts, paralització programa d’ordinadors a la ESO, reducció de llits als hospitals, ... i també unes propostes d'afavorir la privatització dels serveis sanitaris i educatius en detriment de la qualitat en el servei públic. I va trigar massa temps a sortir veus crítiques amb les propostes, la societat catalana semblava que estava conforme amb la retallada salvatge anunciada. Passen els dies i alguns partits i alguns col·lectius es comencen a organitzar i fan sentir la seva veu contrària. Ens han fet creure que cal reduir el pressupost de la Generalitat. D’acord, fins aquí d’acord. Però no de qualsevol manera, no sense establir abans quines són les prioritats i quines les actuacions prescindibles, quines actuacions són intocables i quines es poden tocar sense que hi hagi conseqüències importants. Això és la política, aplicar les prioritats a les accions que creiem que són més necessàries en cada moment. I la Generalitat no ho està fent, sembla que aplica retallades sense criteri i salvatges. I el que encara fa més mal, és que retalla i simultàniament renuncia a cobrar l’impost de successions dels milionaris, milionaris d’euros, que n’hi ha ben pocs. Què passa a Solsona i al Solsonès? Doncs que comencem a veure la traducció real de les retallades als serveis que rebem, retallada de 400.000 euros al Centre Sanitari, retallada als pressupostos de les escoles públiques, paralització de les obres de la nova escola del Vinyet, ... Doncs caldrà que comencem a mobilitzar-nos i a explicar i denunciar les retallades que creiem que afecten a serveis intocables. El Comú s’esforçarà per explicar el que comporta la proposta de retallada, perquè pensem que molta gent no s’ho imagina o no s’ho creu. I a les properes eleccions a Solsona? Doncs crec que cal fixar-s’hi molt quines propostes farà cada partit en referència als serveis socials, suport a l’educació o sanitat i si prioritzen mantenir els serveis municipals actuals o proposen aplicar retallades a l’estil Mas. I per acabar, desconfieu dels programes electorals massa bonics, on tot són coses bones i no es diu el que no agrada sentir a la gent. Per què, en el programa electoral dels millors, van anunciar les retallades o se les van callar?

Em va agradar molt la trobada d’ahir a Llobera. T’ho vas passar bé, Felissa? Oi tant, m’ho vaig passar d'allò més bé. Ens va fer un dia esplèndid, la visita al Dolmen va ser molt interessant i caminar una miqueta fins arribar-hi va anar bé per estirar les cames i respirar un aire net de muntanya. Sí, ja te’ns raó ja, Felissa, tot i que nosaltres ja gaudim d’un entorn similar, però no és lo mateix compartir una passejada que anar sola, al final se’m va fer curta i tot la visita al Dolmen, per al meu gust jo l’hagués allargat una estona més. Però és clar, teníem el temps just per tornar i assistir a les xerrades, que també van ser profitoses i interessants. Sí, a mi també em van agradar, Rosita, La primera xerrada sobre la memòria històrica, ja té raó aquella noia que ens ho explicava, que els que hem viscut aquella època de la guerra civil i la postguerra, hem d’explicar les nostres vivències, i si no ens escolten, doncs escriure-ho perquè en quedi constància, i els nostres descendents sàpiguen què va passar i en tinguin consciència. Aquella noia, Felissa, també va dir que la guerra civil ja està documentada, però que falta documentar la memòria dels pobles, en aquells temps, el dia a dia de com es vivia,... Clar, perquè en aquells temps, Rosita, no és com ara que tothom té càmeres de fer fotos o amb el mòbil mateix ja en pots fer, i que tots tenim moltes fotos de la família, sortides, viatges,... en canvi d’aquells temps a penes hi ha fotografies, només queda la memòria de l’última generació, i si no se'n deixa constància, es perdrà per sempre la memòria de la gent dels pobles. Per això, a mi, com que m’agrada escriure i recordar històries passades, vaig escrivint relats de temps passats i així al mateix temps exercito la memòria, que a la nostra edat és imprescindible fer aquest taller, també ens ho van explicar en la següent xerrada, també molt interessant i a tenir en compte. I després, a dinar, érem una bona colla al restaurant. Jo vaig demanar amanida tèbia i peus de porc que estaven boníssims. Doncs jo, Felissa, vaig demanar sopa d’escudella i estofat de vedella, també molt bona. I al final es va rifar una planta i es van fer moltes fotos tant al dinar com en les altres activitats. Les podrem veure totes al bloc de l’Associació a l’adreça ‘dependenciaenelmonrural.wordpress.com’. Bé, anem tirant que ja comença el taller de memòria. La Trini i la M. Lluïsa ja ens han passat al davant. Fins a la propera. Recordeu que per deixar qualsevol comentari, idea o experiència que tingueu o hagueu tingut podeu fer-ho mitjançant: dependenciaenelmonrural.wordpress.com Atentament, Rosita 36

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Opinió

El racó del Gregori

Jaume Clavé

Com és la Terra? És veritat que s’ha avançat molt científicament parlant, però hi ha moltes coses elementals que tanmateix es desconeixen. Com, per exemple, la forma exacta de la Terra. No és esfèrica, sinó que s’assembla més a una pera que a una taronja, sense que la ciència en pugui donar més detalls. Si encara no sabem quina forma té la Terra per fora, molt menys podem saber com és per dintre. Ens han venut la teoria que és massissa, amb un nucli molt dur de níquel i ferro. Res més lluny de la realitat. Segons les tradicions culturals de tots els pobles de la Terra, aquesta és buida i d’això en sabien més que no pas nosaltres. La ciència oficial, equivocada o falsejada a gratcient, ens oculta la veritat, i mai més ben dit. El verb ocultar ve del llatí oc-cultare que vol dir donar culte a l’Oc, o sigui, al món de l’oquedat interior de la Terra, suposadament habitat per éssers diabòlics i d’aquí ve l’ocultisme, tant de moda. Oc-cident és el punt on el sol cau, cidere, a l’Oc, la buidor de la Terra. En castellà, Oc fa hueco. La Terra és, segons les antigues cultures, hueca, buida, i és lògic que sigui així perquè totes les coses importants són buides, i així la Terra s’obre a moltes més possibilitats d’existència. Així la faria Déu. Impossible saber com deu ser aquest món interior que ha encès la imaginació d’un Juli Verne i de tants altres que han sentit una curiositat irrefrenable per aquest tema. Un radi de 6000 kms., que és la distància fins al centre de la Terra, dóna perquè hi hagin moltes coses, infinitat de galeries, i no un pinyol de metalls pesats, que en aquest cas farien que la Terra pesés molt més del que s’ha calculat. Henry Cavendish, ja l’any 1798, d’una manera rudimentària però molt enginyosa, guiat per la teoria recent de Newton sobre la gravetat, va mesurar el pes de la Terra, que després la tecnologia moderna ha confirmat: uns 6000 trilions de tones. Les cultures antigues ens parlen d’aquest presumpte món subterrani amb el seu sol interior, continents, rius i mars,

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

La segona part del Sermonet Ara busco el rei paciència, per tornar a fer sermonet, per dir-ho amb diplomàcia i haver-lo de passar a net. Ara amb bona educació torno a saludar-vos escrivint que faig una bona presentació i de pas vosaltres creient. Després de fer passatemps, fumar però no a dins, sinó a la sorra per no tenir olor i esternudar anirem a fumar a Andorra.

i també amb plantes, animals i éssers intel·ligents, com a habitants d’una raça antiga que s’hauria refugiat a l’interior de la Terra, presumiblement després de la desfeta de l’Atlàntida. És possible que a Mart també hi hagi galeries soterrànies i les sondes que l’han radiografiat per dintre amb sonars, amb l’excusa que ens han venut de buscar-hi aigua, segur que les han descobertes fa temps, però no esperem pas que ens ho diguin. Saber és poder. El Secret Imperi, el títol del llibre de mossèn Pere Ortís, calla el que sap, i malament rai quan tots els diaris, que són seus, es posen a cantussejar alhora la mateixa cançó. D’aquest món interior d’Àsia, el budisme en diu el país d’Agharta i la seva capital fóra Shambala. S’hi entraria a través de les muntanyes del Tíbet i, oh casualitat!, de l’Afganistan. Hitler va cercar Agharta a l’Himàlaia. Què s’hi cerca de veritat a l’Afganistan, al país de les coves immenses? Portar la democràcia a un país remot i pobre? Anar contra els talibans, quan a Europa es pot dur burka o fer mesquites? Raons geoestratègiques en un país que no té mar? És més de fiar la religió amb els seus dogmes, que prometen la felicitat eterna al qui es porta bé, que no pas la ciència oficial que injecta milions d’anys impossibles a totes les coses del passat per fer-nos perdre la fe. Un llibre per Sant Jordi, ple de sorpreses: Tornar a creure en dos dies, de Jaume Clavé. 37

Ara, no vull menjar cap tortell però faré una partida solidària a l'ordinador vell em surt el Novell, presentant la nova secretària. Ara la del trumfo i del llibre, per no acabar de fer pífies. La del cotxe i la de Sant Isidre. Ja sabeu que parlo de fires. Per Pasqua, rosa i llibres la festa la tinc al jardí i a gastar com a tigres a la diada de Sant Jordi. Ara per fer menció ens toca la moral votar Al maig fer reflexió i Els segadors cantar. *Fumar la Marca "Novell" perjudica la salut i per veure Moscatell acudirem a la catedral. Aquest sermonet és com cal surt el sentiment en amén però fora d'hores del Carnaval i dedicat a tot l'ajuntament. Aquí heu llegit el sermonet dedicat als celsonaires en general per acabar molt satisfet la segona part per tocar la moral: Nota: Les idees ciares, aquest escrit ha estat presentat i en vistiplau per la companyia de sempre Escrit cedit per GSM Amb el suport de El de Sempre Gregori Solé


Sóc persona

Ramon Gualdo

Sergi Ballespí, Doctor en Psicologia

"La Balanguera filarà..."

Qui paga mana

I tant, que filarà! Jo us ho asseguro, com sí que filarà. Em podeu dir: "Com ho saps, tu, això? Per què n'estàs tan segur?". Doncs, perquè ja n'he sentit alguna veu - o algunes veus - que m'ho fan endevinar. Assegut en un indret del Club Sant Jordi, estava llegint. De cop, d'algun punt del local arribaven els sons de cantúries. Veus que algú anomena de "la tercera edat", uns altres, de "la gent gran". És igual. Es pot arrossegar un bon remitjot d'anys a l'esquena, es pot caminar tot ranquejant, no hi fa res. Alhora es pot engegar el brollador de les cançons. Si algú es posa davant d'aquella gent, i els diu que s'hauria de cantar, aquella gent s'engresca, i pot escampar cançons que surten de la gola. Vaig aturar la lectura, vaig posar el punt de llibre a la pàgina corresponent, i vaig escoltar la cantadissa. I encara que allò només era un assaig, i "aquella gent gran" era closa dins d'una estança, el cant traspassava les parets. I va ser agradable escoltar les veus: "La Balanguera fila, fila - La Balanguera filarà..." amb aquella suau gronxadissa. Si la veu es gronxa com una barqueta, alhora tenia un vigor, una empenta i una valentia que feia goig. Vaig escoltar fragments d'altres cançons, totes boniques i ben plenes de vida. Potser també la primavera rebrotava amb una florida de cançons. Cançons que algú les va sembrant, i poden ser ben bé sembradors de "la tercera edat". Doncs, que creixin ufanoses. En aquest món, no és pas tot desastres. També us puc donar una bona notícia: Als acabaments d'abril, La Balanguera filarà!

La maduresa emocional neix quan ja no calen excessives normes, regles i restriccions per a regular la relació entre la persona i el món. Neix quan la pròpia persona, amb un “Jo” madur i compacte, és capaç d’intercedir entre els propis desitjos i els límits que imposa la realitat. Aquesta maduresa és una conquesta difícil. Moltes vegades no s’hi arriba i la persona resta esclava de les seves emocions, que li arrabassen el control cada vegada que es descontrolen amb ímpetu, o bé queda encotillada en una presó de normes i disciplina que li resta mobilitat com el guix a una cama enguixada. L’assoliment de la veritable maduresa rarament es dóna de forma espontània. Això es deu a que són molts els obstacles que l’entorpeixen: l’empremta neural que els petits traumes deixen al cervell emocional, les deformacions relacionals que anem adquirint als primers anys de vida, els manierismes que exhibim a l’hora de vincular-nos als altres, la genètica..., de tal manera que, entre tant entrebanc, són pocs els que se’n surten per sí sols; la gran majoria necessitem psicoteràpia. Això no treu que sigui summament interessant atendre aquest interrogant: què fa que els uns se’n surtin i els altres no? Per què hi ha persones que, en contra de la seva predisposició genètica i de l’adversitat ambiental que han viscut, assoleixen la maduresa que molts no tenen? Això és el que m’ha apartat d’aquesta columna durant uns mesos. Al grup de recerca Interacció persona-ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona estem investigant per respondre aquesta pregunta. És un projecte finançat pel Pla Nacional d’I+D+i del Ministerio de Ciencia e Innovación. I com que qui paga mana, quan el ministeri t’agafa l’entrecuix i et reclama resultats tu ho deixes tot i amb ulls oberts de bat a bat i un fil de veu entretallada dius com pots: en paper reciclat i a doble cara, oi? sergi.ballespi@uab.cat

Genís Cardona

BREUS

Breus

El candidat fulleja el Celsona i, amb un retolador vermell, fa una creu al costat de cada fotografia on apareix ell, subratlla cada vegada que se’l menciona en una notícia, opinió o acudit. Després fa el mateix amb les fotografies i els noms del seu contrincant, amb un retolador d’un altre color. Dubta, quan llegeix aquest breu escrit, si subratllar la paraula “candidat”, adjudicant-se-la com a pròpia. De fet, sospita que el seu contrincant fa el mateix que ell i que, per tant, no té sentit subratllar-la. Malgrat tot, ho fa. Al recompte final descobreix que, aquella setmana, al Celsona, ell ha estat mencionat una vegada més que el seu contrincant. Somriu, satisfet.... A l’altre costat del poble, un altre candidat fa un somriure molt similar. 38

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Opinió


Salut

Productes ecològics L'ERA

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

La civada

Aquest aliment ha estat un dels principals en l’alimentació dels pobles nòrdics. És un dels cereals més complets que hi ha. Té altes propietats energètiques i nutritives, però sobretot destaca per les seves qualitats energètiques. Els seus grans estan disposats de manera que els elements de la natura com la llum i la calor del sol, l’aire i l’aigua, arriben a penetrar profundament, vivificantne totes les seves parts. La civada és una planta de més o menys un metre i mig d’alçada, que quan és silvestre a la llunyania es veu com petites gotetes verdes de llet brollant de fines espigues. S’ha cultivat en moltes parts del món. Procedeix d’Europa, on encara és possible trobar-la en estat salvatge. A Amèrica és un aliment gairebé essencial en la dieta de molta gent.

aliments vegetals com la fruita o la verdura, les oleaginoses, llet de soja, etcètera, millora en gran mesura la seva proporció d’aminoàcids, aproximant-se a l’ideal per a l’organisme. .- És un cereal amb bona aportació de fibra: essencial per al bon funcionament intestinal i per baixar de pes. Especialment el segó de civada. El segó de civada es caracteritza per ser un aliment tant nutritiu com deliciós, que s’obté o s’elabora a partir de la pròpia civada en si. De fet és senzillament la pellofa de la civada triturada. Molt menys agressiu que el segó de blat, doncs té una textura fibril·lar, més suau -per entendre’ns, no rasca tant en passar pel tracte digestiu-. Per això, és un aliment ric en fibra soluble, sent ideal a l’hora de lluitar contra el restrenyiment i de prevenir la seva aparició en el cas que aquest encara no hagi fet acte de presència. Però, quins són els beneficis del segó de civada? I les seves propietats més importants i destacades?.

Entre les propietats alimentàries de la civada trobem que té una gran aportació de: - Proteïnes: és rica en proteïnes d’alt valor biològic. - Hidrats de carboni: d’absorció lenta i de fàcil assimilació. Aquests proporcionen energia durant molt temps després d’haver estat absorbits per l’aparell digestiu, donant un major ànim i sensació de benestar, evitant la sensació de fatiga i desmai.

Segó de civada: beneficis i propietats: El segó de civada -"salvado de avena"- és summament beneficiós i útil a l’hora de baixar els nivells de colesterol alt, de manera que ajuda a prevenir l’aparició de les malalties cardiovasculars. Exerceix a la vegada una acció preventiva de la diabetis, pel fet que redueix la velocitat de penetració d’aquells sucres que siguin d’assimilació ràpida en el torrent sanguini. Per tant, pot resultar interessant a l’hora de baixar els nivells de sucre alt. A més, ajuda positivament a l’hora d’aprimar i de perdre pes, ja que té un gran poder d’absorció quan arriba a l’estómac, en ser capaç d’absorbir fins a 20 vegades el seu volum d’aigua, sent útil doncs per la seva sensació de sacietat. La mesura aconsellable diària és de tres cullerades soperes en dietes per aprimar, reduir colesterol o sucre, i una o dues per facilitar el trànsit intestinal -depèn de cadascú-. Sempre amb un vas d’aigua.

- Greixos vegetals: realment benèfica per a la salut, la civada conté el major percentatge de greixos vegetals. Cent grams de civada cobreixen un terç de les nostres necessitats diàries d’àcids grassos essencials. - Un gran nombre de vitamines: com la vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 i vitamina E . .- Conté minerals: com el sodi, potassi, calci, fòsfor , magnesi, ferro, coure, zinc i oligoelements. .- Aminoàcids: la civada conté sis dels vuit aminoàcids imprescindibles per a la síntesi correcta de proteïnes. Com tot aliment, quan la civada està ben combinada amb altres

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Josep M. Montaner - Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.300 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona és una publicació socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

39


Cartellera celebracions Sopar Ex-alumnes mestra Barbens

Dissabte, 7 de maig, 10 de la nit Restaurant Mare de la Font Per apuntar-se: 973480281 - 973481748973482053

caramelles Vols cantar Caramelles?

Caramelles de Lladurs 2011

L'Orfeó et convida. A partir de 12 anys. Últim assaig aquest divendres 15 d'abril. A les 10 de la nit, a la sala de l'Orfeó, al primer pis del Casal de Cultura. Les cantarem els dies 24 i 25 d'abril i 8 de maig de 2011.

Dilluns de Pasqua, 25 d’abril Actuacions: Cant d’arribada i salutació. Cantada de caramelles. Jota balear. Ball de l’indiot. Horari: Parròquia de Montpol 10.30 h. Parròquia de Timoneda 11.15 h. Parròquia de la Llena 12.15 h. Parròquia de Lladurs 13 h. Ajuntament 13.15 h Dinar popular a les 14 h a la Sala polivalent. El preu del dinar: 12 euros/grans i 6 euros fins a 10 anys Pel dinar, cal fer la reserva a l’oficina de l’ajuntament de Lladurs: Fins al dia 20 d’abril. 973 48 15 55 - 973 05 90 31

Assajos de les caramelles concerts Música Sacra a Cardona VII Cicle de concerts a la Col.legiata 16, 23, 24 d'abril de 2011 Dissabte, 16 d’abril, 7 de la tarda: Missa de difunts de Francesc Valls. Entrada gratuïta Dissabte, 23 d’abril, 7 de la tarda: Alfons X el savi. Les "Cantigas" de Montserrat Diumenge, 24 d’abril, 7 de la tarda: Rèquiem de Gabriel Fauré Lloc: Col·legiata de Sant Vicenç. Castell de Cardona - Tel: 938 684 169. Més informació: www.cardonaturisme.cat

Concert Monòleg de Quim Vila Avui divendres a 2/4 de12 de la nit a l'Sputnik Una visió àcida, còmica i irònica d'un món en el que hem de viure amb la tècnica del xampinyó "créixer i ser feliços enmig de la merda..." UN FART DE RIURE on es barreja el discurs políticament incorrecte amb bones cançons.

Aquest Dilluns Sant es presenta el concert Oratori “Noces de sang” El proper dilluns 18 d’abril, a les 12.30h. del migdia, tindrà lloc la presentació del concert Oratori “Noces de sang” a la Sala dels Sants Màrtirs del Palau episcopal de Solsona. Aquesta presentació comptarà amb la presència de Mons. Valentí Miserachs i de Mn. Climent Forner, compositors de la música i la lletra, respectivament, els quals oferiran un petit fragment de l’Oratori “Noces de sang”.

Recordeu que assagem els dissabtes a les 4 de la tarda a l’Esplai (Passeig Pare Claret al Casal de Cultura, baixos). Les Caramelles infantils estan organitzades per l’Esplai Riallera i és una activitat oberta a tothom.

exposicions "La música ens mou" Del 10 al 17 d'abril a l'Aula de Cultura de la Caixa Penedès de Solsona (c. Castell, 17). Aquesta mostra ofereix un recull de les activitats musicals que han fet aquest curs els participants d'A misol, en forma de fotografies i audiovisuals, gravades durant les sessions.

El càmping El Solsonès mostra fotografies de natura de diferents països En aquesta mostra hi han contribuït membres del Grup de Fotògrafs de Natura del Solsonès, secció del Centre d'Estudis Lacetans. L'exposició es pot visitar cada cap de setmana fins a l'estiu.

Mostra fotogràfica sobre la festa dels Català Fins al 25 d'abril a la Sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal.

sortides El Grup de Natura fa una sortida del Projecte Rius aquest diumenge

Poesia

Rous

Caramelles de Lladurs Cantem, ballem i dansem aire festiu de la Pasqua arribada una festa pel poble desitjada grans i petits l’esperem a grans crits. Timoneda, Montpol, La Llena Santa Maria i Massarrúbies les parròquies es fan sentir banderes al vol danses saltades molt ben acompassades. El dinar de germanor ens espera al Local Social ambient familiar tots contents a taula el 25 d’abril, Dilluns de Pasqua. Cantem, ballem i dansem el poble es vesteix de festa motiu d’unió motiu de germanor esperem viure aquest gran dia tots amb molta il·lusió.

El Grup de Natura del Solsonès del Centre d'Estudis Lacetans fa una sortida diumenge al riu Aigua d'Ora per tal de realitzar la inspecció de primavera. S'analitzaran diversos paràmetres d'un tram de riu per conèixer-ne el seu estat i fer-ne el seguiment. La sortida es farà aquest diumenge, 17 d'abril, a les 9 del matí de la plaça del Camp. La tornada està prevista pel migdia. 40

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Futbol

CF Solsona

Juvenil "B"

Joanenc "B", 1 Solsona "B", 3 Nil F., Juanjo (Capità), Raul, Remí, Oliva, Abdellah, Andreu, Codina, Bajona, Vidal (1), Valero (2). També.- Villa, David A., Nil C., Sarri.

Poc premi per un partit tan bo! Dissabte passat, els familiars dels jugadors del Solsona que ens van acompanyar a Sant Joan de Vilatorrada per veure el partit del juvenil contra el Joanenc van poder veure un dels millors partits que s’ha jugat aquesta temporada. Un partit Nil F. Gran reforç on l’únic a rebatre als nostres a la porteria del jugadors és la falta de punteria Juvenil B que es va tenir durant tot el partit, cosa que va suposar que no es donés una golejada d’escàndol per part dels solsonins i que al final s’hagués de patir per guanyar. La primera part va ser un atac i gol constant per part dels solsonins, que una vegada i una altra es plantaven davant del porter local. Però no eren capaços de batre’l de cap de les maneres. La tònica va ser la mateixa durant els quaranta-cinc minuts i es va arribar al descans amb empat a zero. La segona part va començar de la mateixa manera que havia acabat la primera, amb un domini solsoní aclaparador i un Joanenc que no era capaç de realitzar tres passades seguides sense perdre la possessió de la pilota. Finalment, i després de molt errar, arribava el primer gol solsoní, fruit d’una jugada molt ben trenada per totes les línies, Valero rematava perfectament una centrada mil·limètrica de Bajona. Aquest gol feia que el Solsona aparqués l’angoixa que li havia suposat fallar tantes ocasions i encara jugués millor, i d’una altra jugada molt ben treballada, Codina feia una gran passada en profunditat que Valero, per segona vegada introduïa a dins de la xarxa. En el servei local de centre, després del segon gol visitant, vam poder veure un dels millors gols que es pot veure en un partit de futbol: Un jugador del Joanenc veia al nostre porter avançat i li col·locava la pilota per sobre sense que hi pogués fer res. Aquest gol donava ales als locals, que durant una estona van tenir el control del partit i fins i tot podien haver empatat si no fos per un parell d’aturades del Nil, que d’aquesta manera es treia el mal gust del gol que acabava de rebre. Això fins que una altra jugada col·lectiva solsonina acabava amb el tercer gol i ja decidia el partit, que acabaria amb un resultat d’un a tres a favor dels visitants.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Cadet

CF Puigcerdà, 1 - CF Solsona, 3 Carles, Moha, Àngel, Alex V, Gerard, Joan, Mariano, Abde, Guillem, Aleix, Amir. També: Adrià, Arnau, Jose Luis, Alex S.

Tres punts més fora de casa Els cadets del Solsona el dissabte es van desplaçar amb bus a un camp difícil com és el de Puigcerdà. El partit començava amb un fort vent i amb un terreny de joc molt sec i amb molts forats, ja que es tracta de camp d’herba natural. Tot i això, els solsonins van sortir concentrats i van disposar de vàries ocasions a la primera part. Però un mal control, el porter i de vegades un mal xut no ens van deixar anar a la mitja part amb un gol a favor i estar una miqueta tranquils de cara a la segona part. El Mariano amb La segona part els solsonins tenien el vent una gran tasca al a favor. En canvi, a la primera part ens va passar mig del camp i fent alguna mala jugada en defensa. Al minut 50 Aleix una assistència feia una vaselina amb l’esquerra per sobre el porter molt encertada després de fallar un 1 vs 1 contra ell. Aquesta acció ens va donar forces per anar a buscar el segon però sempre pensant amb la nostra porteria. I al minut 65, en una falta picada des del mig del camp i rematada pel seu capità al segon pal, feia que el marcador s’igualés a 1. Quedaven 15 minuts i els jugadors del Solsona anaven a l’atac. Però altra vegada errades ofensives i el porter no deixaven pujar el 2n gol al marcador del Solsona, fins que, al minut 72 Àngel feia un xut fort des del seu camp buscant Aleix, i aquest la tocava de cap per fer el 2 a favor del Solsona. I a un 1 minut per acabar el partit Abde, en una contra, feia el 3 gràcies a una assistència de Mariano, bastant encertat durant tot el partit. Final del partit: Puigcerdà, 1 - Solsona, 3. Recordem als nois que no podem fallar en atac, ja que després als partits en toca patir fins al final si volem aconseguir la victòria. O sigui, a seguir treballant i afinar una miqueta la punteria, nois.

Horaris partits CF Solsona Partits del 16 i 17 d'abril Dissabte 16 d'abril de 2011 Juvenil "A" Juvenil "B".................................Sallent (17 h)...................................................CASA Cadet ................................... Joanenc "B" (15 h)...............................................CASA Aleví "A".....................................Avià (9.30 h)....................................................CASA Aleví "B"...............................Fruitosenc "B" (11 h)..............................................CASA Benjamí "A"............................Puigcerdà (9.30 h)................................................CASA Benjamí "B".......................... Navarcles (12. 30 h)..............................................CASA Prebenjamí "A".......................Pirinaica "B" (12 h)...............................................FORA Prebenjamí "B"...................Salle Manresa (11.15 h)............................................FORA Femení................................Badia Vallès (13.45 h).............................................FORA Diumenge 17 d'abril de 2011 Infantil..................................... Puigreig (10 h)..................................................CASA Babyes..................................Guardiolenca (12 h)...............................................CASA 41


Futbol

CF Solsona

Infantil

Benjamí "A"

David, Cots, Carles, Iker, Guillem, Joan, Ramón, Víctor, Gonzalo, Nil, Albert T, Albert C, Adrià, Marcel i Ivan.

CE Puigreig, 5

St. Pau de Manresa, 1

CF Solsona, 2

CF Solsona, 0 Benjamí "B"

El dissabte a la tarda ens va tocar desplaçar-nos al camp del St. Pau de Manresa, equip situat just per sota de nosaltres. El matx va començar amb tots dos equips molt ben plantats a dins el camp i amb ganes de disputar un bon partit. Durant els dos primers quarts, tots dos podien haver fet algun gol, però la sort L'Adrià, debut i bon i el bon treball defensiu feien impossible partit a la defensa inaugurar el marcador. D’aquesta manera s’arribava al descans, amb dos equips que sabien estar a dins el camp. La segona part va començar amb uns escapolats una mica adormits, i en la primera jugada, la defensa fallava i era el David el qui havia de fer un clar penal al davanter local, i així poder donar avantatge als de casa. A partir d’aquí es va veure la millor versió dels nostres. L’últim quart va ser un monòleg d’ocasions per parts dels de Solsona, però no hi havia manera i la pilota no va voler entrar. En resum, bon partit, però que els punts es tornen a deixar a fora per 5 minuts mal treballats. Cal aprendre dels errors i jugar tots els minuts concentrats. A seguir treballant per anar evolucionant! Sort!!!

Manresa, 5 Solsona "B", 0 Partit dominat per la forta calor, i on es va fer molt gran el camp per a l’equip visitant! Degut a les baixes que va causar l’equip va ser un partit disputat, però sense gaire arribada a porteria. Dos errors defensius condemnaven l’equip solsoní a veure’s per darrera en el marcador molt aviat! Cal destacar el tercer quart, on es va millorar en Gael García actitud i posicionament al camp. Fruit d’això van arribar algunes ocasions per als solsonins! Bon equip, el manresà, que no va donar opció en cap moment! Cal destacar el debut del Gael, que va lluitar molt en zones properes a l’àrea, i amb una mica més de confiança hagués pogut fer algun gol! Ànims!

PROGRAMACIÓ TARDOR - HIVERN 2010 L'Informatiu: Divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre Repetició: Dissabte i diumenge a les 4 de la tarda

Aleví "A"

CE Súria, 0 - CF Solsona, 11

Si Vols: Divendres a ¾ de 9 del vespre Repetició: Diumenge a les 12 del migdia Ràdio Insti: Dimecres a 2/4 de 5 de la tarda

Aleví "B"

Retransmissió del ple municipal (quan s'escau): Dijous a les 9 del vespre

Pont de Vilomara, 6 - Solsona, 3

El Rebost dels Contes: De dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre Repetició: Dissabte a les 5 de la tarda

Pablo, Quim, Àlex, Roger, Eduard, Ricard, Albert, Oriol, Ivan.

Nova Orleans-Solsona, en una estona: Divendres a 2/4 d'11 de la nit Repetició: Diumenge a 2/4 d'11 de la nit

Una altre vegada el resultat és enganyós en vista del joc dels blaus, ja que d'oportunitats en van tenir. En el 1r quart ens fan un gol que de seguida l'Eduard s'encarrega d'igualar. Bones actuacions del Pablo fan que marxem al decans amb 1-1. Segon quart: Surt a jugar en Roger molt motivat i creant ocasions una mica boges. Però és el Vilomara qui es torna a avançar 2-1. Però una gran jugada del Solsona fa que el Ricard fiqui el 2-2. El 3r quart és com va sent habitual: els jugadors tenen una baixada que els locals aprofiten per avançar-se 3-2. L'últim quart el Solsona surt a la desesperada a remuntar el marcador. Tanmateix són els locals, els més encertats, i aconsegueixen el 4-2. Dos minuts més tard fan el 5-2. Però el Solsona, sense baixar la guàrdia, fa un altre gran gol a càrrec del Roger: 5-3. De totes maneres tornen a tenir la sort de cara, els locals, i el seu gol directe de còrner enfonsa finalment els jugadors solsonins: 6-3. Gran partit de tots els jugadors, però cal remarcar la lluita del Roger. Ánims i endavant!!!!

Salut amb Creu Roja: De dilluns a divendres a la 1 del migdia Camins: Dissabte a les 12 del migdia Repetició: Dijous a les 11 del matí Pluràlia (mensual): Dimarts a 2/4 de 8 del vespre Repetició: Dimecres a les 11 del matí Societat Anònima: Dilluns a les 11 del matí Repetició: Divendres a les 7 de la tarda Parlem de Pilotes: Divendres a les 5 de la tarda Repetició: Dissabte a les 7 de la tarda Entre Tots: Dissabte a les 10 del matí Repetició: Dijous a les 5 de la tarda Electrozona: Dimecres a 2/4 de 10 de la nit

Telèfon: 973 48 42 25 - www.solsonafm.cat 42

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Futbol

CE Arrels

Alevins "A"

Infantil 1 2a Divisió | Grup 5 | 9/4/11

EF Urgell, 4 - CE Arrels, 2

CE Arrels, 0

Guillem Ribó, Lluís Pijuan, Albert Pijuan, Guillem Bajona, Guillermo Morales, Manel Estany, Toni Moreno, David Colell i Ferran Colell.

AEC Manlleu, 6 Dani Soria, Josep M. Duró, Oriol Palou, Guiu Montaner, Manel Vila, Marc González, Marc Sala, Manel Estany, Marc Caelles, Guillermo Morales, David Estany, Marcel Xandri, Xavier Duró i LLuís Villaró.

Errors puntuals i la precipitació suposen la tercera derrota de la temporada

La primera part passa factura

Malgrat que el domini de la pilota el tingueren els solsonins, el partit es decantà del costat local, en saber aprofitar (els locals) les 4 ocasions de que gaudiren. S’avançaren els bellcairencs als primers compassos del partit degut a un malentès defensiu del CE Arrels i a partir d’aquest moment tot foren presses. S’aconseguia arribar amb la pilota controlada fins l’àrea rival, però no es finalitzaven les jugades, el porter rival, la mala punteria, els rebuigs de la defensa, la pressa... etc. Tot foren inconvenients davant els que els jugadors del CE Arrels topaven una i altra vegada. I en aquestes que en una altra contra amb superioritat d’efectius, i havent deixat l’Arrels descuidada la defensa, els locals augmentaren la diferència col·locant al marcador un 2-0. Es reduí la diferència amb un bonic gol del Lluís Pijuan i s’arribà al descans. A la represa un calc de la primera part: L’Arrels dominat i creant ocasions, però els locals marcant i aprofitant les dues ocasions que tingueren. El Guillermo rematà una centrada del Guillem Bajona marcant el segon gol solsoní, que suposà el definitiu 4-2, resultat injust vistos els mèrits d’un i altre equip. No valen excuses, l’Arrels va perdre més per demèrits puntuals propis que per mèrits del rival. Ja es tenen ganes que arribi el proper partit per treballar i intentar treure el mal gust que els ha deixat la derrota. Això sí: s’haurà de recuperar la concentració, intensitat, col·lectivitat i resolució que durant el que es porta de temporada ha caracteritzat al futbol dels CE Arrels.

Alevins "B"

CE Arrels, 5 - CF Santpedor, 2 Guillem Vilà, Ferran Colell, David Colell, Marc Pujol, Agustin Carrizo, Agustin Moreno, Kadder Guettaf, Marc Casaldàliga.

Victòria treballada Emocionant partit, el que varen disputar la darrera jornada al municipal de Solsona contra el CF Santpedor. Partit semblant al de la primera volta, molt disputat, on la veterania i bon ofici dels solsonins, tot i estar parlant de jugadors alevins, al final els feu mereixedors de la victòria. Seguint amb la línia marcada des d’un inici per l’equip tècnic, el CE Arrels es mostrà com un equip molt equilibrat en totes les seves línies i lluitador fins al darrer minut: fins que l’àrbitre no xiula el final els partits no s’acaben. Amb un excel·lent treball a la porteria, una defensa inexpugnable i una pressió a tot el camp, el setge a la porteria rival fou constant i contundent. Felicitats a aquests grans jugadors que estan mal acostumant als seus fidels seguidors amb una fórmula futbolística que no està a l’abast de tothom: bon joc acompanyat de resultats espectaculars.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

43

L’ infantil d’Arrels rebia aquesta setmana, al camp municipal de Solsona, al Manlleu, equip format per jugadors molt grans físicament i tots de segon any. La primera part no va començar gaire bé pels de Solsona, ja que al cap de 5 minuts de començar el partit ja ens havien marcat el primer gol. Es va arribar al descans amb el resultat de zero a cinc a favor del Manlleu. Van dominar totalment aquesta part amb arribades molt ben trenades i ràpids contraatacs. La segona part va ser molt diferent. L’entrenador de l’Arrels va fer un canvi tàctic i es van començar a crear més jugades d’atac i a tenir ocasions d’inaugurar el marcador. Però van ser els visitants els qui van marcar el sisè i definitiu gol. Felicitem tots els jugadors per aquesta segona part tan bona que van jugar, especialment als tres alevins que van venir a reforçar l’equip.


Futbol

CE Arrels

Prebenjamí B | 09/04/2011

CE Arrels, 3

Benjamí A

Arrels, 0

CE Sallent, 1

Súria, 6

Gols: Elliot, Ibai (2)

Aleix, Pol, Marc, Jordi, Albert, Dídac, Ala, Marc D, Artén i Daniel.

El Súria fa constància del seu potencial Un Súria molt fort i molt centrat al partit ens va superar clarament en el joc i en el marcador. Nosaltres vam aguantar bastant bé el primer quart. Fins i tot vam tenir un parell d’ocasions molt clares per avançar-nos al marcador. Però no ho vam poder aconseguir. Amb l’empat a 0 vam acabar el primer quart, en el qual nosaltres ens vam defensar bastant bé. El segon quart va ser fatídic, desastrós per nosaltres, ja que el Súria gairebé ens va escombrar del camp, en un parcial de 4 gols en 8 minuts. Per fi va acabar l'etern segon quart. Vam marxar al vestidor amb el partit sentenciat a favor del Súria, però ens quedava donar una bona imatge i demostrar que sabem jugar a futbol. Va ser un quart en el qual el pes del partit el continuava tenint l’equip visitant, però nosaltres ens vam centrar una mica i vam aguantar sense que ens fiquessin cap gol. Vam acabar amb el mateix resultat. Comença l’últim quart, en el qual nosaltres vam avançar una mica l'equipet per intentar marcar algun gol, ja que va ser el segon partit amb tota la temporada en el qual no vam poder batre la porteria contrària. No ho vam poder aconseguir. Mentrestant el Súria va marcar 2 nous gols més que posaven en el marcador un clar 0 a 6. A destacar: la bona actuació de Marc Ariza, que comença a deixar sortir tot el que atresora dintre, i el nostre capi, Pol, que porta una temporada fabulosa. Ara passarem la setmana intentant corregir els errors, esperant la setmana que ve davant del Gironella, un equip de baix de la taula, el qual no hem de subestimar ja que és un equip on gairebé tots els jugadors són de primer any, però amb una bona línia de joc dintre del camp. Esperem retrobar-nos amb la victòria.

Una jornada més sense perdre, i amb aquesta ja en són 5 de seguides! Seguim millorant tal com es veu en els resultats. Com és habitual ja en els últims partits, vam sortir a guanyar i de les tres primeres ocasions, l’Ibai, sempre molt atent, aconseguia marcar 2 gols. Semblava que el partit estava decidit, però, el Sallent Ibai Sòria s’anava despertant i començava a tenir ocasions. Nosaltres ens vam defensar sense problemes i el Marc tallava qualsevol pilota que enviaven els seus davanters. Però a les acaballes de la segona part, en un contraatac, el Sallent ens posava la por al cos amb un gol. La tercera part va ser sense gaire història, només dues bones parades del Roger, que evitava l’empat. A l’última part, vam sortir amb ganes de marcar i mentre ells estaven abocats a l’atac, nosaltres vam marcar el tercer gol. Una bona combinació entre el Javi i l’Eder, feien que l’Elliot sentenciés el partit. Bona feina feta al mig camp per l’Èric, el Quim i el Denis, que es comencen a trobar còmodes dins la seva posició al camp. Ara, a esperar la setmana que ve, que toca jugar contra el Navarcles.

Futbol sala

CE Arrels

1a divisió femení | G. 1 | Temp. 10-11 | 10/04/11

F Esp. Arrels "A", 2 CN Caldes, FS, 6 Carla Ferrer, Anna Magin, Laia García, Paula Vilà, Tània Bonillo, Laura Moreno, Maria Moreno, Ramona Sató, Urgell Marco, Svetlana Klymyuk. Entrenadors: Miquel Bonillo. Delegat: Jaume García

Derrota a casa!!

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78

Partit jugat diumenge al matí al pavelló nou i que vàrem disputar contra un equip molt sòlid que no ens va donar opció. En aquests partits contra rivals superiors és on es veu la nostra falta d'experiència en el campionat, ja que són equips que fa 2 o 3 anys que juguen i per nosaltres són molt difícils. També cal dir que la feina d’aquesta temporada ja està feta, ja que la 4a. posició, assolida darrera dels 3 equips més forts de la categoria (El Palau, el Montmeló i el Caldes), ens dóna una tranquil· litat per la feina ben feta i per la il·lusió i el bon nivell amb que hem jugat tota la temporada. Ara descansem 15 dies i després encarem la recta final de la temporada amb tres partits que hem d’intentar guanyar per acabar la temporada amb el mateix to que hem mantigut durant tot l’any. Ànims i a descansar fins al dia 1 de maig. 44

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Futbol sala

Futbol sala

Consell Comarcal del Solsonès

Jornada 25 | 9 i 10 d'abril

Preferent catalana | campionat de lliga 10/11 | Grup 5 | Jornada: 23

FS Solsona Estanc de Baix / Bar Castell................................................................. 5-3 Guixers "La Pèrgola" / Bar Peter .......................................................................... 8-3 Llobera / L’Auba Freixinet......................................................................................7-1 Castellar de la Ribera / Ardèvol.............................................................................7-0 Sant Climenç / Clariana de Cardener......................................................................3-2 Expert Rafart Navès / Olius Solmèdic.................................................................... 4-4 Montmajor / Sant Llorenç de Morunys................................................................... 3-3

Font-Almagràfic FS, Ass. "A", 3 Castellar de la Ribera, 5

Jornada 21

Marc, Pep, Xerol, Vila, Santi, Àlex, Jordi S., Vicenç, Dani A.

Expert Rafart Navès / Bar Peter . ......................................................................... 8-5

El partit va començar puntualment a les 4 al municipal d’Almacelles. Els jugadors van començar el partit atacant, els locals esperaven a darrere per sortir a la contra, i els de Castellar no acabaven de definir. Així que el gol en contra no va tardar a arribar, i en qüestió de 5 minuts es van posar 2 a 0 al marcador, tot per pilotes perdudes. El Castellar no estava jugant bé ni les coses els sortien, i ho sabien. I vam arribar a la mitja part, amb el 2-0 en contra. A la represa van sortir amb les piles carregades i amb ganes d'endur-se el partit. I després de 3 minuts de partit van començar a jugar de 5, i així va arribar el primer, obra de Vicenç, i al cap de minut i mig Marc engaltà el segon, que posava l’empat al marcador. Però encara faltaven 10 minuts de joc i podien passar moltes coses. Altre cop jugant de 5, arribà el tercer dels nostres jugadors, dels peus de Pep, que ens situava per davant en el marcador. Els jugadors locals tampoc no afluixaven i encara quedava partit. Però, a falta de 6 minuts, van arribar dos gols, pràcticament seguits, primer de Marc i després de Pep, un golàs, marcat des de camp propi gràcies a que els locals estaven jugant de 5. Això situava el 2 a 5 al marcador a falta de 5 minuts de joc. I en una contra, els locals van aconseguir marcar el seu tercer gol, el 3 a 5 final, i així va acabar el partit, partit on el Castellar va lluitar i patir per guanyar.

Classificació general

PJ PG PE PP GF GC PUNTS Guixers "La Pèrgola"................................25.....25...... -.......-......151..... 33..............75 Fs Solsona Estanc de Baix........................ 24.....20...... -...... 4......119..... 58............. 60 Castellar de la Ribera...............................25.....18......1...... 6......117..... 44..............55 Bar Castell..............................................25.....18......1...... 6......123......76..............55 Olius Solmèdic........................................25.....16......3...... 6......104..... 64..............51 Llobera................................................... 24.....15......3...... 6.......98..... 42............. 48 Sant Climenç...........................................25.....13......1..... 11......92..... 67............. 40 Sant Llorenç de Morunys..........................25......9.......2..... 14......98.....110.............29 Bar Peter................................................25......9.......2..... 14.....103.....137.............29 Ardèvol...................................................25......8.......4..... 13......94......124.............28 Expert Rafart Navès.................................25......8.......4..... 13......87.....117.............28 Clínica Veterinaria "El Solsonès"............... 24......7.......5..... 12......56..... 90..............26 Montmajor..............................................25......6.......3..... 16......65.....113.............21 Clariana de Cardener............................... 24......4.......2..... 18......71.... 106.............14 L'Auba Freixinet.......................................25......3.......2..... 20......42.....123.............11 Lladurs Sputnik.......................................23......1.......1..... 21......63.....156.............. 4 Equip Golejador Gols FS Solsona Estanc de Baix..................Sergi Alcazar................................................36 Clínica Veterinària............................. Albert Caelles................................................34 Olius Solmèdic................................... Xavi Cazorla.................................................33 Llobera................................................Marc Male..................................................32 Guixers "La Pèrgola"............................ Carles Solé..................................................30

Jornada 26 | 16 i 17 d'abril

Bar Peter / Bar Castell (dissabte, a les 16 h a Freixinet) L’Auba Freixinet / Guixers “La Pèrgola” (dissabte, a les 17 h a Freixinet) Ardèvol / Llobera (dissabte, a les 18.30 h a Ardèvol) Clariana de Cardener / Castellar de la Ribera (dissabte, 17.15 h a Clariana de Cardener) Olius Solmèdic / Sant Climenç (dissabte, a les 16 h Olius) Sant Llorenç de Morunys / Expert Rafart Navès (dissabte, a les 18.15 h a Sant LLorenç) Lladurs Sputnik / Montmajor (dissabte, a les 16 h a Lladurs) Clínica Vet. "El Solsonès" / FS Solsona Estanc de Baix (diumenge, 12 h al pavelló)

Tenis taula

La setmana que ve ens desplacem a Juneda, partit que es disputarà el diumenge a les 12 del migdia. Ànims!!

Pos. i equip J Casa Fora Gf Gc Punts G E P G E P 1 Sant Julia, CE "A"............................... 23..... 11.. 0.. 0..11...1..0.. 163.....46............67 2 Castellar de la Ribera "B".................... 22...... 9... 0.. 2...8...0..3.. 143.....83............51 3 Alcarras, FS "A"................................. 23...... 7... 2.. 2...9...1..2.. 129.....77............51 4 Balaguer, CF "A"................................ 23...... 9...a1 2...6...2..3.. 113.....80............48 5 Torrente de Cinca / Massalcoreig, FS "A".... 22..... 10.. 0.. 2...6...0..4.. 164....107...........48 6 Rajolí d'or Llardecans "A"................... 22...... 8... 1.. 3...4...1..5... 98......83............38 7 Balaguer, CFS "B"............................. 23...... 7... 1.. 3...3...1..8... 80......96............32 8 Borges, FS "A"................................... 22...... 7... 1.. 3...2...2..7... 92.....102...........30 9 Font-almagrafic FS, Ass. "A"............... 23...... 5... 0.. 7...3...2..6... 92..... 119...........26 10 Conca D’allà Futbol Sala "A"............. 23...... 5... 2.. 5...2...0..9.. 141....177...........23 11 Cervera Futbol Sala II CE "A"............ 23...... 3... 2.. 5...3...2..8... 83.....109...........22 12 Centre Excursionista Nova Gent "A"... 22...... 4... 3.. 4...2...1..8... 98..... 131...........22 13 Orvepard "A"................................... 22...... 5... 0.. 6...2...0..9... 77..... 113...........21 14 Rest Moderno Rossello - Rest Hong Kong "A".. 22...... 1... 2.. 7...4...1..7... 85..... 119...........18 15 Puiggros CFS "A".............................. 20...... 2... 1.. 6...3...1..7... 63.....103........... 17 16 Agramunt CH,fS "A"......................... 23...... 1... 1 11..0...2..8... 78.....154.............6

Redacció

Tenis taula IES Francesc Ribalta

L’Èric Círia retalla distàncies Classificació general campionat “clausura” 1- Dani Coll.....................24 punts 3- Èric Círia................... 13 punts 2- Eduard Ortigosa...........15 punts 4- Marta Cases................. 1 punt

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Laura Sala

45


Futbol sala

PB Solsona

Sènior masculí

els braços, va continuar lluitant i jugant de cinc i Eli a falta de dos minuts pel final feia el seu segon gol de la tarda i tercer de la Penya. I Sam a l'últim minut també feia el seu segon gol del partit i deixava el marcador final en empat a quatre gols. Equip patrocinat per TREPOVI, SOLMÈDIC, BENZINERA SETELSIS I PROSETEL 95 Sènior masculí dissabte 16 d´abril del 2011, a les 7 de la tarda. Pavellons municipals de Solsona (pavelló vell) Primera Nacional B, jornada 24: P.B. Solsona Trepovi -Sant Sadurní F.S.

Gelida Industrial FSC, 4 PB Solsona Trepovi, 4 Seuba, Erola (C), Sam, Eli, Ritort (cinc inicial), Hazel, Joan i Quique. Entrenador: Albert Viladrich. Delegat: Josep Vidal. Baixes: Ivan Alsina, Albert Fernández, Dani, Vilaseca. Gols: Eli (0 a 1 minut 11), Sam (3 a 2 minut 34), Eli (4 a 3 minut 38), Sam (4 a 4 minut 39)

Empat final La Penya es va desplaçar fins a Gelida, equip nou a la categoria aquesta temporada, i que també ocupen durant tota la temporada la part baixa de la classificació. L'equip solsoní anava amb la intenció de treure els tres punts en joc, ja com va passar al partit de la primera volta a Solsona. La Penya, que es presentava a Gelida amb algunes baixes, va començar el partit amb una bona concentració i motivació i la primera part és va destacar pel joc al mig del camp dels dos equips, amb pocs xuts ben dirigits entre els tres pals. Eli, amb un gran xut, és retrobava amb el gol, i feia pujar el 0 a 1 al marcador per la Penya. L'equip local va aconseguir el gol de l'empat a l'últim minut de la primera part, deixant el marcador en empat a un gol al final dels primers vint minuts de joc. La segona part no podia començar pitjor per la Penya, ja que al primer minut el Gelida feia el seu segon gol, i així donava la volta al marcador, i sis minuts després el tercer gol. Amb aquest resultat la Penya va decidir sortir de cinc, amb porter jugador, i aquesta variant tàctica va tenir resultat ja que Sam al cap d'un minut feia el segon gol per la Penya. Llavors la Penya estava abocada a sobre la porteria local intentant fer el gol de l'empat, i algunes vegades els pals i altres el porter local ho van impedir. A falta de tres minuts pel final va arribar la jugada clau del partit, quan la Penya continuava jugant de cinc i es va produir una falta clara de l'equip local no xiulada pels àrbitres. I el Gelida va marcar el quart gol, deixant una diferència de dos gols en el marcador. Però la Penya, lluny d'abaixar el cap i

Primera Nacional B | Jornada 23

Resultats Sant Andreu de la Barca CFS.......................EJ Riera Nivell 28.....................................2-10 Futsal Santpedor.........................................Sant Vicenç CFS......................................3-12 Olimpic Floresta........................................FS Sport Esplugues......................................6-5 Sant Sadurní FS.............................................. Pallejà FS............................................8-3 Gelida Industrial FSC..................................PB Solsona Trepovi......................................4-4 Salou FS.......................................................Balaguer CFS..........................................2-3 Esparreguera CFS........................................ JiP Prats de Rei......................................10-3 La Salle Gracia FS...................................Can Tito Vilanova Camí...................................4-2

Classificacions

Equip Pj Pg Pe Pp Gf Gc Dif Pts 1 Olimpic Floresta..............................23.....16........4........3........116....72..... 44.............52 2 Sant Vicenç CFS..............................23.....15........4........4........117....80..... 37.............49 3 Pallejà FS.......................................23.....15........2........6....... 104....77..... 27.............47 4 Salou FS.........................................23.....15........2........6........ 96.... 68.... 28.............47 5 Balaguer CFS..................................23.....13........4........6........111....83..... 28.............43 6 Esparreguera CFS............................23.....12........3........8....... 102....76..... 26.............39 7 Can Tito Vilanova Camí....................23.....11........3........9........ 96.....75..... 21.............36 8 Sant Andreu de la Barca CFS............23.....11........3........9........ 99.....94...... 5..............36 9 Jip Prats de Rei...............................22......8.........3.......11....... 72....103....-31............27 10 FS Sport Esplugues........................23......7.........5.......11....... 68.....90....-22............26 11 La Salle Gràcia FS..........................23......6.........7.......10....... 87.....99.....-12............25 12 AEJ Riera Nivell 28........................23......8.........1.......14....... 87....100....-13............25 13 Sant Sadurní FS............................23......7.........3.......13....... 87.....90.....-3.............24 14 Gelida Industrial FSC.....................23......5.........3.......15....... 56.....95.....-39............18 15 Futsal Santpedor...........................23......4.........5.......14....... 56....109....-53............17 16 PB Solsona Trepovi........................22......1.........6.......15....... 44.....87.... -43..............9

Primera divisió juvenil. Jornada 21 Classificacions: Equip

Pj Pg

Pe Pp

Gf Gc Dif

Pts

1. Arc d'Ada EFS..............................20.....18........1....... 1.......109... 32.... 77............55 2. Escola F. Sala Alta Segarra...........19.....17........0....... 2....... 89.... 30.... 59............51 3. Sant Julià CE...............................19.....16........1....... 2.......121... 35.... 86............ 49 4. Balaguer CFS..............................20.....10........1....... 9....... 77.... 66.....11............ 31 5. Andorra FC..................................19.....10........0....... 9....... 63.... 60..... 3.............30 6. Balaguer CF................................20......9.........2....... 9....... 67.... 69.....-2............29 7. Acle Guissona UE.........................18......7.........3....... 8........69.... 87....-18........... 24 8. Tàrrega FS..................................19......8.........0...... 11...... 51.... 74....-23........... 24 9. Torres de Segre Club At.................18......7.........0...... 11...... 52.... 65....-13........... 21 10. PB Solsona Sputnik...................19......6.........1...... 12...... 66.... 72.....-6............ 19 11. Corbins CF.................................19......5.........0...... 14...... 58....111...-53........... 15 12. Alcarràs FS................................19......3.........2...... 14...... 30.... 82....-52........... 11 13. Maristes Montserrat Lleida.........19......2.........1...... 16...... 35... 104...-69.............7 14. Bar Restaurant Moreno´s CFS (Equip Retirat) 46

Resultats

Acle Guissona UE............................. Maristes Montserrat Lleida...............Ajornat Balaguer CFS.............................................. Corbins CF.............................. 10-1 Balaguer CF...................................... Torres De Segre Club At....................... 1-7 Alcarràs FS................................................ Sant Julià CE..............................2-9 Arc D´ada EFS......................................P.b. Solsona Sputnik......................... 7-2 Tàrrega FS...................................................(Descans) Bar Restaurant Moreno´s CFS.................... (Equip Retirat).................................Escola F. Sala Alta Segarra...........................Andorra FC...............................3-1 Equip patrocinat per SPUTNIK Juvenil masculí dissabte 16 d´abril del 2011, a les 4 de la tarda. Als pavellons municipals de Solsona (pavelló vell). Primera divisió Juvenil, jornada 22: P.B. Solsona Sputnik Alcarràs F.S.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Futbol sala

PB Solsona

Sènior femení | 2a divisió

Segona divisió femenina sala. Jornada 21

Resultats Rubí CEFS..............................................Capellades CEFSF.................................... 6-1 Cornellà CFS..........................................Bar Mi Casa FSCE.....................................1-1 Vallirana AE............................................ Castellbisbal FS......................................1-1 Boi Sant CF.......................................... AE Penya Esplugues..................................0-0 Sant Vicenç Castellet AFS..................... PB Solsona Solmèdic................................. 2-0 UE de Sants - FSF Castelldefels.................... Alheña CE....................................Ajornat Esparreguera CFS......................................Estel Vallseca....................................... 2-5

Sant Vicenç de Castellet AFS, 2 PB Solsona Solmèdic, 0 Gore, Nuvi (C), Elena Capdevila, Merxe, Raquel, Natàlia Pujol i Ester Closa. Baixes: Paula, Anna Gil, Clàudia, Jess, Anna Serra, Ester Capdevila, Neus i Alba. Entrenador/Delegat: Josep Maria Guitart

Ens falta el gol

Classificacions:

Equip Pj Pg Pe Pp Gf Gc Dif Pts 1. Rubí CEFS...................................20.....16........2....... 2....... 68.... 28.... 40............50 2. Castellbisbal FS...........................21.....12........4....... 5....... 67.... 31.... 36............40 3. Capellades CEFSF........................21.....12........4....... 5....... 53.... 44..... 9.............40 4. AE Penya Esplugues.....................20.....11........4....... 5....... 54.... 32.... 22............37 5. Vallirana AE................................21.....11........4....... 6....... 49.... 40..... 9.............37 6. Sant Vicenç Castellet AFS.............21.....12........0....... 9....... 55.... 46..... 9.............36 7. Estel Vallseca..............................21......9.........5....... 7....... 48.... 40..... 8.............32 8. Bar Mi Casa FSCE........................21......8.........5....... 8....... 54.... 48..... 6.............29 9. Cornellà CFS.................................2......17........6....... 8....... 44.... 37..... 7.............27 10. PB Solsona Solmèdic.................21......8.........1...... 12...... 28.... 40....-12...........25 11. Boi Sant CF...............................21......7.........1...... 13...... 36.... 69....-33...........22 12. Alheña CE.................................19......5.........5....... 9....... 28.... 57....-29...........20 13. Esparreguera CFS.......................20......1.........4...... 15...... 20.... 54....-34.............7 14. UE de Sants - FSF Castelldefels...20......1.........3...... 16.......10.... 48....-38.............6

Visita difícil, la que teníem aquesta setmana davant d'un equip amb ratxa i a més, com ja és habitual ens els últims partits, afrontàvem el partit amb algunes baixes. El partit va començar amb domini local, però sense crear massa perill. El nostre equip intentava amb ordre, en defensa, poder començar alguna jugada d'atac. Però ens costava molt crear perill a la porteria rival, només algun xut llunyà. El Sant Vicenç, amb una ràpida jugada, ens marcaria l'1 a 0, resultat en que s'arribaria al descans. La segona part vam intentar fer més coses en atac, però en una contra de l'equip local aprofitaven per fer el 2 a 0. La Penya no es donava per vençuda i continuava atacant i a vegades la mala sort, i també els pals, feien que no poguéssim aconseguir el gol. La Nuvi és va lesionar i la falta d'efectius, més la calor, van fer que les noies acabessin esgotades. Cal agrair l'esforç de totes i l'aportació de la Gore, la Natàlia i l'Ester en aquest partit. Aquesta setmana, partit important, i més amb els resultats d'aquesta setmana. La classificació s'està apretant i caldrà lluitar en tots els partits d'aquí fins a final de temporada. Ànims i sort!!! Equip patrocinat per SOLMÈDIC I SPUTNIK Sènior femení dissabte 16 d'abril del 2011, a 2/4 de 6 de la tarda, als pavellons municipals de Solsona (pavelló vell). Segona divisió femenina sala, jornada 22: P.B. Solsona Solmèdic - Sant Boi CF

Bitlles

Consell Comarcal del Solsonès

Jornada 14 | 9 i 10 d'abril

Fura / Estel.........................................................270 18...................310 20 Arcada / Olius.....................................................294 19...................354 27 Càmping El Solsonès / Solsona B.........................Ajornat Solsona A...........................................................Descansa

Jornada 7

Estel / Fura.........................................................347 26...................241 14

Bitlles catalanes

Equips J G E P Pj B Punt Equip Bitlles Solsona (A).......................... 12......11...... -.....1.....3958.....278.........22 Equip Bitlles Olius .................................. 12.......8....... -.....4..... 3599..... 211......... 16 Equip Bitlles Arcada ............................... 12.......7....... -.....5..... 3815.....280......... 14 Equip Bitlles Camping El Solsonès............ 11.......6....... -.....5..... 2744..... 148......... 12 Equip Bitlles Solsona (B).......................... 11.......5....... -.....6.....3435.....228......... 10 Club Bitlles Estel..................................... 12.......3....... -.....9.....3427.....221...........6 Equip Bitlles La Fura................................ 12.......1....... -....11....2858..... 167...........2

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

47


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: CBiUM

L’Adrià Sala a les finals de Catalunya júnior

L’esportista Adrià Sala, format als equips base del CB Solsona, jugarà aquest cap de setmana les finals del Campionat de Catalunya júnior preferent. El Catalana Occident Manresa (CBiUM), l’equip actual de l’Adrià, on juga amb el dorsal 12, s’enfrontarà a la semifinal amb el CB Cornellà en el campionat

Bàsquet

CB Solsona

Cadet femení

El bàsquet del cap de setmana Cap de setmana de competició reduïda (les categories inferiors no juguen el cap de setmana de Rams). El sènior femení ha acabat la lliga en cinquena posició i s’ha classificat per jugar la Copa Federació (comencen la lligueta dissabte a les 4 de la tarda amb el Sitges). El sènior masculí juga un transcendental partit a Collblanc, on lluita per eludir les fases de permanència. Podeu seguir la informació a la web del club: www.cbsolsona.com i també al Facebook.

Equip Visitant Bàsquet Sitges Cerberus Artés CB Olesa B

Desplaçaments: Dia / hora Categoria Dissabte, 16 / 12.45 Júnior masc. Dissabte, 16 / 19.30 Sènior M. 2a. Cat.

Joviat-la Salle, 58 - CB Solsona, 62 Maria R , Maria V, Anna S, Júlia F 2, Anna D, Núria T 12, Maria F 27, Queralt 21, Anna C, Núria C, Cristina. Parcials: 21-19, 16-10, 8-13, 17-16

Elèctriques i letals!! Quina primera meitat tan ben jugada!!. L’evolució de les cadets fa pensar en un bon final de temporada. El partit va estar molt ben plantejat, amb disciplina defensiva, en una pista ràpida que va ser un atac i bàsquet constant. 21 punts en el primer quart ho demostren. En defensa, la superioritat era fruit del coratge i la concentració, fins a 14 pilotes robades, si no em vaig descomptar, a la primera meitat. Algunes d’elles espectaculars. Les manresanes només podien provar-ho de lluny, era l'única arma que tenien. 5 triples, 15 punts des de la llarga distància les van salvar del que hauria estat just pel joc i lluita de les solsonines, una victòria de més de 10 punts per les taronges. Nota positiva: l’esportivitat, bon joc i lluita, valors consolidats a l’equip.

Mini mixt

Partits a casa: Dia / hora Categoria Dissabte, 16 / 16h Sènior fem. 3a. Cat. Dissabte, 16 / 17.30 Cadet fem. Dissabte, 16 / 19h Júnior fem.

que tindrà lloc a la ciutat de Vic. L’altra semifinal, la juguen el Joventut de Badalona i el FC Barcelona. A més d’optar per al Campionat de Catalunya, els equips lluiten per aconseguir una de les tres places que donen accés als campionats d’Espanya.

Equip Local CB Corbera B AEC Collblanc-Torrassa B. L’hospitalet de Ll.

CB Solsona, 41 - Castellbisbal, 45 Superats per la pressió Tot i jugar a casa, la pressió ambiental generada per l’afició rival va poder més que els crits de suport dels nostres pares des de la grada. A la mitja part els solsonins guanyaven de 18 (31-13), però van acabar perdent els parcials següents en què atacaven la cistella defensada pels crits de l’afició del Castellbisbal. Derrota dolorosa per la manera en què es va produir, però que alhora ens ha de servir per créixer com a equip, en els èxits i en els fracassos. Moltes gràcies als pares, que van saber donar la resposta adequada en forma d’aplaudiments al final del partit per revifar la moral dels jugadors. 48

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Bàsquet

Ocellaires

CB Solsona

Quart concurs provincial de Lleida a Solsona

Campionat de Catalunya sènior masculí. Segona categoria

TB Assessors CB Solsona, 72 Mira-sol “1”, 59

El dia 10 d’abril es va fer el quart concurs provincial de Lleida a Solsona. Va ser molt concorregut i els solsonins van fer un bon paper. Pinsans: 3. Josep Baraldès. Verdums: 1. Juan Carlos Requena. Caderneres: 3. Jose M. Macia, 6. Albert Borés.

TB ASSESSORS CB SOLSONA, 72: Oriol Gavaldà (4), Alexis Pardo (9), Xavi Viladrich (2), Roger Comas (24), Nikita Ergin (2), Valentí Sala (16), Jordi Ramon (15), Pere Roca (0). Parcials. Min. 10: 28-10. Min. 20: 41-32. Min. 30: 58-44. Min.40: 72-59.

Núm. Pinsà Punts 1............ Josep Baraldès..................77 2............ Lluís Guitart......................38 3............ José Melero....................... 16 4............ José Jimenez.....................10 5............ Josep Costa.......................10 6............ Albert Borés........................9 7............ Ramon Carrasco...................2

Deu minuts són suficients Important victòria, la que va aconseguir el passat cap de setmana el TB ASSESSORS CB SOLSONA en el partit que el va enfrontar contra el cuer de la classificació, el Mira-Sol de Sant Cugat. Un partit que, tot i que a priori podia semblar fàcil donats els resultats assolits per l’equip visitant fins al moment (cap victòria en el que va de temporada), va ser difícil en alguns moments del matx. En el primer període els locals sortien molt endollats a pista, i amb un important encert de cara a cistella agafaven un avantatge de 18 punts en finalitzar els primers deu minuts, 28-10, que van resultar suficient per acabar assolint la victòria final en el partit. El segon quart va començar amb un desencís total dels locals en atac. La primera cistella solsonina no arribava fins al minut set del període, i aquest fet permetia als de Sant Cugat reduir distàncies de forma perillosa en el marcador, fins a situar-se a només 3 punts en el minut dinou. Tres cistelles finals dels taronges tornaven a deixar una renda de nou punts al descans que deixava més clar el partit de cara a la segona meitat. El partit en la represa no va tenir gaire història. Els solsonins van saber controlar el ritme del partit, i administraven un avantatge que es movia entre els 9 i els 16 punts, fins a arribar al marcador final de 72-59 que certificava una victòria necessària de cara al final de temporada. La setmana vinent el TB ASSESSORS CB SOLSONA afronten un matx vital. Un duel envers un rival directe de cara a poder evitar les posicions de playoff de descens. La visita al complicadíssim camp del Collblanc-La Torrassa, un equip que ve amb una dinàmica molt positiva després de guanyar al camp de La Salle Manresa. Esperem que els nostres jugadors sàpiguen jugar les seves opcions, que són moltes si es fa un bon joc, i tornar amb la victòria. El partit serà dissabte a 2/4 de 8 del vespre a l’Hospitalet. Esperem la ràpida recuperació del Dani per poder ajudar en la rotació ara que l’equip ho necessita.

Núm. Verdum Punts 1............ Juan Carlos Requena..........52 2............ Jose Ariza......................... 19 3............ F. Xavier Pérez Haro........... 11 4............ Josep Baraldès....................8 5............ Ramon Carrasco...................2 6............ Marc Costa..........................1 7............ José Jiménez.......................1 8............ Eduardo Castillo...................1 9............ Fidel Isanta.........................1 10........... Albert Borés........................1 11........... Josep Costa.........................1 12........... Isidre Costa.........................1 Núm. Passerell Punts 1............ Josep Costa.......................23

Tota la informació sobre equips, resultats i classificacions, a www.cbsolsona.com

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Societat ocellaire El Passerell de Solsona

49

2............ Eduardo Castillo.................21 3............ Albert Borés......................18 4............ Gerard Coromines................7 5............ Cristian Delgado..................6 6............ Jose Melero.........................6 7............ Jose Mª Macia.....................2 8............ José Jiménez.......................1 9............ F. Xavier Pérez Haro.............1 10........... Jordi Casas..........................1 11........... Julio Merino........................1 12........... Ramon Sala........................1 Núm. Caderneres Punts 1............ Albert Borés......................50 2............ Pedro Morón.....................28 3............ Jose Maria Macia...............31 4............ Josep Baraldès..................22 5............ F. Xavier Pérez Haro........... 13 6............ Julio Merino........................5 7............ Eduardo Castillo B................4 8............ Fidel Isanta.........................4 9............ Jordi Peralta Serret..............4 10........... Eduardo Castillo Ort.............3 12........... Juan Carlos Requena............2 13........... German Bartes....................7


Patinatge

Club Patinatge Solsonès

15 patinadores del C.P. Solsonès participen en una concorreguda segona convocatòria de les Voltes d’Iniciació a la ciutat d’Andorra La Vella. Laura Múrcia, Marta Ortiz, i Núria Closa s’emporten un campionat i dos subcampionats cap a casa El passat diumenge dia 10 d’abril, al pavelló poliesportiu d’Andorra La Vella, van tenir lloc les competicions referents a la 2a. Volta Iniciació de la categoria B, on vam participar juntament amb altres clubs de la nostra territorial. Donat el gran nombre de participants en aquestes competicions, la Federació de Patinatge Artístic de la Territorial de Lleida va desenvolupar una jornada de competicions d’una sola categoria, la B, subdividida en 5 grups (B1, B2, B3, B4 i B5), tal i com havia fet en les primeres voltes. Del nostre club van participarhi 15 patinadores. Del grup B1: Marta Ortiz, Anna Vila Jou, Anna Vila Cunyat, Catalina Martos, Alba Clotet i

Núria Closa, Laura Múrcia

Montse Rodríguez. Del grup B2: Irene Rodríguez, Tamara Ferrer, Paula Alonso, Laura Múrcia i Núria Closa. En el grup B3, la patinadora Andrea de la Osa. Pel que fa al grup B4, Núria Algué i Maria del Mar Badia. I finalment, en el grup benjamí de la jornada, el B5, Judit Vilà. El grup encarregat d’encetar la competició va ser el B1, i amb la patinadora, Alba Clotet, el club iniciava les seves actuacions. L’Alba va executar un molt bon programa, amb precisió i voluntat, i va obtenir un merescut 21è. lloc. Seguidament va ser el torn de la patinadora Montse Rodríguez, que després d’oferir un bon disc, amb molta empenta i estil, va aconseguir la 8a. posició. A continuació, Anna Vila i Cuñat va desenvolupar una coreografia treballada amb una bona posada a la pista, així doncs, va obtenir el 18è lloc de la classificació. Després, Marta Ortiz ens sorprenia de nou amb un bonic programa, molt ben executat i acurat, que la conduïa directament al lloc número dos, obtenint el títol de subcampiona de la 2a. Volta Iniciació amb l’argent a les mans. La següent va ser, Anna Vilà i Jou, que després de defensar un bon disc, molt estirada i elegant, va aconseguir el 22è. lloc. Finalment, Catalina Martos, entrava a pista defensant una gran dificultat amb agilitat i tendresa. D’aquesta manera, aconseguia el lloc número 20 de la classificació final. Seguidament va ser el grup B2, el protagonista del dia. La primera del nostre club en efectuar el disc va ser Paula Alonso amb un programa ben fet, complet i agradable que la conduïa al lloc número 19. Tot seguit, Laura Múrcia tornava a executar un programa molt ben resolt, amb estil i molt correcte en la dificultat, d’aquesta manera obtenia de nou un primer lloc que li donava el títol de campiona de la 1a. Volta Iniciació. Tot seguit, Irene Rodríguez sortia a pista amb gran empenta, donant un treball molt bonic que la conduïa al 18è. lloc. Seguidament, Núria Closa, ens oferia un treball molt ben executat, seguint la coreografia i la música, i d’aquesta manera, aconseguia la segona posició, i el títol de subcampiona de la 1a. Volta Iniciació. 50

Marta Ortiz

Marta Ortiz, Laura Múrcia i Núria Closa pugen al podi a la 2a. Volta Iniciació

A continuació, Tamara Ferrer va captivar-nos amb un bonic exercici, molt ben portat i presentat, carregat de sentiment, que la posicionava en el lloc número vint de la classificació final. Abans de tancar el matí, Andrea de la Osa va oferir un dolç treball, mantenint el ritme i la coherència en els seus moviments. D’aquesta manera, la petita dels tres grups, va aconseguir una merescuda 20a. posició. Per la tarda van tenir lloc les competicions referents als grups B4 i B5. En el grup B4 va ser Núria Algué la primera patinadora del nostre club en sortir a pista. Després d’un vistós programa carregat d’estil va aconseguir la 23a. plaça de la classificació. Tot seguit, Maria del Mar Badia lluïa un bonic treball que la conduïa al 14è. lloc. L’última patinadora en defensar el seu programa va ser la benjamina Judit Vilà, que després d’una bon exercici aconseguia el 25è. lloc de la classificació. Des del C.P. Solsonès felicitem l’esforç i el treball de les quinze patinadores i les animem a seguir lluitant com fins ara, per la superació d’un mateix en el nostre dia a dia. Felicitem de manera especial, també, a la Marta Ortiz, la Laura Múrcia i la Núria Closa pels grans resultats obtinguts. Tanmateix, i abans d’acabar l’escrit, un agraïment pel suport dels pares i els acompanyants, els membres del club i els amics que ens segueixen a totes les competicions i actuacions.

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès - Prosetel. Més informació: www.atletisme.com i www.fondistesolsones.org

Cursa dels Bombers 2011

Sancho Ayala creua la meta a la posició 21 de la general Diumenge 10 d’abril a les 10 del matí i amb molta calor, es va donar la sortida a la popular cursa dels Bombers 2011, amb una participació rècord de 20.000 atletes inscrits, dels quals uns 17.706 van passar la línia de meta abans de tancar-la Els Fondistes del Solsonès-Prosetel van ser representats per una bona colla, que van fer els respectius temps i llocs; En la general cal destacar Sancho Ayala, que va entrar entre els millors. temps/ minuts lloc/general lloc/categoria Sancho Ayala................................. 33’30...........................21......................... 8 de 5.129 David Alconchel..............................39’21.........................562..........................11 de 258 Aaron Bosch...................................40’12.........................800..................... 349 de 5.129 Albert Brau..................................... 41’49.......................1.317..........................25 de 258 Josep Alconchel.............................. 44’33...................... 2.559.....................275 de 2.349 Jaume Cutié....................................45’27...................... 3.138...................1.266 de 5.129 Jaume Creus.................................. 49’50......................6.285.....................785 de 2.349 David Semís.................................. 53’50...................... 9.439...................3.441 de 5.129 Jordi Santasusana...........................55’21.................... 10.599........................ 3.774 de “ Diego Barranco...............................1’08h.................... 16.544..........................5.011 de “

Representació en dones dels Fondistes del Solsonès: temps/ minuts lloc/general lloc/categoria Sílvia Leal..................................... 40’53......................1.002.........................9 de 2.287 Mavi Gil..........................................46’49.......................1.317.......................25 de 2.287 Txell Rodríguez................................49’45......................6.223..................... 139 de 1.655 Karina Fernández............................50’12......................6.553.....................201 de 2.287 Ester Fàbrega................................. 59’09.................... 13.075..........................1.018 de “ Pilar Bonache.................................59’17.....................13.169........................ 213 de 571

En aquestes curses tan multitudinàries, és molt difícil anar a buscar temps, ja que es fa molt difícil agafar el ritme i avançar els altres atletes. S’ha d’anar a gaudir de la festa de l’atletisme de casa nostra com és aquesta cursa, felicitats a tots.

La cursa va ser guanyada per l’atleta Ayad Lamdassem, amb 30'02 minuts, en segon lloc va entrar Daniel Pérez amb 30'52 minuts i tercer va ser Pol Guillem amb 31'23'01 minuts. La categoria de dones va ser guanyada per la campiona d’Europa Natalia Rodríguez amb un temps de 35'25 minuts, seguida de Meritxell Bonet amb 36'36 minuts i tercera va entrar Sílvia Ferrer amb 37'28 minuts.

Botifarra

Pròximes curses 16 d’abril: Cros de Sant Jordi 10 km (Navàs) 17 d’abril: Mitja marató de la Garrotxa 30 d’abril: Mitja marató l’Obaga Castellar de la Ribera

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, president de la JNC del Solsonès

La lliga de botifarra Una jornada i tot per decidir!

Resultats Pròxima jornada 17 d'abril C. de la Ribera / Freixinet........ 5-5 Cambrils / Lladurs................... 6-4 Olius / Solsona....................... 8-2 Navès / Sant Climenç............... 5-5

C. de la Ribera / Cambrils...........Diumenge 6 H Lladurs / Freixinet......................Diumenge 6 H Navès / Olius.......................Diumenge 2/4 6 H Solsona / Sant Climenç..............Diuemnge 6 H

Sembla que faci dos dies que vam començar la temporada i ja hem arribat a l’última jornada! I com no podia ser d’una altra manera, amb tota l’emoció possible. Sant Climenç si guanya el seu partit a Solsona es proclamarà campió automàticament. Però, si perd o empata i els de Cambrils guanyen els dos partits que els queden per jugar, els poden empatar o avançar. Cal recordar que si es finalitza la temporada i tenim en els primers llocs de la classificació dos o més equips empatats a punts, es farà una final entre ells. I ara per ara tot és possible. També cal recordar que la festa de l’entrega de premis es farà el proper 7 de maig al vespre a Freixinet. Tots aquells que estigueu interessats a venir comenceu a confirmar als vostres capitans l’assistència al sopar al més aviat millor. Molta sort a tots per aquesta última jornada!

Classificació

PSG= Partides guanyades PSP= Partides perdudes PSE= Partides empatades PSP= Punts de partit

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

51


Atletisme

Consell esportiu del Solsonès

Fase comarcal d’atletisme dels Jocs esportius escolars de Catalunya, curs 2010/11 Dissabte passat, el Consell esportiu del Solsonès va organitzar, com cada any, la FC d’atletisme dels JEEC a les pistes municipals d’atletisme d’Arbeca (Les Garrigues). A la trobada, a banda, dels 150 nens/es que van participar del Solsonès s’hi van afegir uns 200 nens i nenes de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i del Segrià. A continuació podeu observar els primers classificats de totes les proves.

Classificació 60 m benjamí masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Eduard Navio Rodríguez......... Escola Setelsis..........:9:32 Gerard Sala Sardans.............. Arrels 1....................:9:44 Ònix Roigé Díez..................... Arrels 1....................:9:66 Martí Casals Arderiu.............. Escola Setelsis..........:9:81 Kevin Cabra Parcerisa............ CEIP Vall de Lord......:9:85 Albert Llácer Alba.................. Escola Setelsis..........:9:86 Àlex Sala Reig....................... Escola Setelsis..........:9:90 David Alonso Solé................. Escola Setelsis..........:9:91 Daniel Reyes Mendoza........... Escola Setelsis..........:9:92 Jan Brotons Ximenis.............. Escola Setelsis..........:9:92 Arnau Corbera Llaudet........... ZER.........................:9:97 Marc Ariza Jordan.................. Escola Setelsis..........:9:97 Guillem Sarri Testagorda........ Escola Setelsis..........:9:97 Gerard Estany Coberó............. Escola Setelsis........:10:05 Abdelkarim Chourak Sadki..... Escola Setelsis........:10:23 Dídac Espuga Montaner......... Escola Setelsis........:10:28 Arián Lanuza Rodríguez......... Escola Setelsis........:10:30 Artem Melnyk....................... Escola Setelsis........:10:34 Guillem Graus Juanmartí........ CEIP Vall de Lord....:10:34 Julio Cesar Vivas Molina........ CEIP Vall de Lord....:10:38 Arnau Vendrell Solé............... Escola Setelsis........:10:40 Abel Lara García.................... Escola Setelsis........:10:46 Paulines Krasauskas.............. CEIP Vall de Lord.... :10:47 Marc Ollé García.................... Escola Setelsis........ :10:51 Mohammed Boumazzough B. Escola Setelsis........:10:63 Roger Casafont Fàbregas........ Arrels 1..................:10:65 Mohammed M’Gahitti............ Arrels 1..................:10:66 Isamel Attiaoui Bensalah....... Arrels 1.................. :10:69 Pau Llácer Alba..................... Escola Setelsis........:10:89 Jordi Casaldàliga Vilafranca... Arrels 1.................. :11:00 Arnau Torra Jiménez.............. Escola Setelsis.........:11:17 Mohammed Gallouch............. Arrels 1...................:11:19 Hamza Kerkri........................ Arrels 1.................. :11:34 Classificació 60 m benjamí femení + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Wiam El Morabiti Talibe......... Escola Setelsis........:10:03

Salt de llargada

Anna Albets Mitjaneta........... Escola Setelsis........:10:40 Maria Casillas Suñe............... Escola Setelsis........:10:43 Yasmina Erdei....................... CEIP Vall de Lord....:10:66 Noemí Ariño Riu.................... Escola Setelsis........ :10:70 Martina Marsal Ortiz............. Escola Setelsis........:10:73 Aina Pla Sunyer.................... Arrels 1.................. :10:79 Alexandra Massana Ronda..... Escola Setelsis........:10:80 Ainoa Joaquin Gonzalez......... Escola Setelsis........ :11:02 Berta Aubarell Brichs............. Arrels 1.................. :11:05 Martina Nosas Montaner........ Escola Setelsis........ :11:09 Zoé Serra Fernández.............. Escola Setelsis........ :11:39 Noelia Pérez Leal.................. Escola Setelsis.........:11:41 Aina Arranz Cedeño............... CEIP Vall de Lord.....:11:93 Anna Vila Vendrell................. Arrels 1.................. :12:41 Yenifer Estefania Hualdia C.... Escola Setelsis........ :12:51 Neus Sató Rosas................... Arrels 1..................:12:88 Classificació 60 m aleví masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps David Canals Torrabadella...... CEIP Vall de Lord......:9:09 Arnau Valls Zurita.................. Escola Setelsis..........:9:20 Joaquin Castro Abal............... Escola Setelsis..........:9:29 Vilian Erdei........................... CEIP Vall de Lord......:9:41 Pau Canals Campoy............... CEIP Vall de Lord......:9:48 Andreu Pallarès Riu............... Escola Setelsis..........:9:71 Àlex Laguna Cuesta............... Escola Setelsis..........:9:94 Adrià Declara Ronco.............. Arrels 1..................:10:06 Monir Attiaoui....................... Escola Setelsis.........:10:13 Joel Serra Fernández............. CEIP Vall de Lord.....:10:15 Ferran Castillo Borés.............. Escola Setelsis.........:10:16 Aarón Luna Chirveches........... Escola Setelsis........:10:22 Albert Algue´Garriga.............. Arrels 1..................:10:27 Oualid Cherif Seghir............... Arrels 1.................. :10:35 Agustí Rodelas Fernández...... Escola Setelsis........ :10:37 Dídac Martínez Miravete........ Escola Setelsis........:10:57 52

Unai Nael Rodríguez Ibáñez... ZER....................... :10:69 Iu Carol Andreu..................... Arrels 1.................. :11:20 Classificació 60 m aleví femení + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Emma Solé Macià................. CEIP Vall de Lord...... :9:19 Micaela Sofía Rodríguez P...... Escola Setelsis..........:9:20 Ramona Sató Rosas............... Arrels 1....................:9:29 Núria Llorens Marbà.............. ZER.........................:9:53 Cristina Vicente Lamolla......... CEIP Vall de Lord......:9:75 Ingrid Cabra Parcerisa............ CEIP Vall de Lord......:9:96 Xènia Xandri Capell............... Escola Setelsis........:10:04 Gemma Colilles Jiménez......... Escola Setelsis.........:10:16 Emma Gallego Martínez......... ZER.......................:10:36 Joana Company Iniesta.......... Escola Setelsis........ :10:74 Tamara Ferrer Triano.............. Escola Setelsis.........:11:19 Classificació 80 m infantil masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Miquel Serra Ginestà............. Arrels 2..................:10:39 Mohammed Said................... Arrels 2.................. :11:44 Nil Vicente Lamolla............... SES....................... :12:47 Jonatan Lara García............... IES F. Ribalta.........:12:48 Marçal Pla Nogales................ IES F. Ribalta.........:12:80 Classificació 100 m cadet masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Manel Armengol Puig............ Arrels 2.................. :12:32 Aleix Falla Guitart.................. IES........................:13:44 Julià Hinojosa Fernández....... Arrels 2.................. :13:66 Classificació 80 m infantil femení + Nom i Cognoms...................Escola..................Temps Clàudia Sala Sardans............. Arrels 2.................. :11:62 Queralt de Marimon Creus...... SES.......................:12:34

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

Classificacions:


Atletisme

Consell Esportiu del Solsonès

Imane Lahyani...................... Escola Setelsis........ :12:70 Widad Attiaoui...................... Escola Setelsis........:12:88 Classificació 600 m aleví masculí + Nom i cognoms....................Escola..................Temps Andreu Martínez Miravete...... Escola Setelsis..... 2:08:00 Amine M’hassni.................... Escola Setelsis...... 2:11:00 Pablo Guisado Garrido........... Escola Setelsis..... 2:20:00

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

Classificacio 1000 m Infantil masculi + Nom i cognoms....................Escola..................Temps Joaquim Sató Rosas.............. Arrels 2................3:54:31 Classificació 1000 m Cadet Masculí + Nom i cognoms....................Escola..................Temps Ousama Challal El Haddoudi.. Arrels 2............... 3:20:86 Chafik Challali....................... Arrels 2................3:24:04 Mohammed Moutaoukil......... IES F. Ribalta.......3:24:35 Mohammed Guettaf.............. Arrels 2................3:24:72 Classificació 3000 m Cadet Masculí + Nom i cognoms....................Escola..................Temps Sergi Brau Villaró.................. Arrels 2..............12:22:86 Classificació llargada benjamí masculí + Nom i cognoms....................Escola..................Marca Eduard Navio Rodríguez......... Escola Setelsis...........2,95 Gerard Sala Sardans.............. Arrels 1.....................2,89 Kevin Cabra Parcerisa............ CEIP Vall de Lord.......2,83 Daniel Reyes Mendoza........... Escola Setelsis...........2,74 David Alonso Solé................. Escola Setelsis.............2,7 Dídac Espuga Montaner......... Escola Setelsis...........2,69 Albert Llácer Alba.................. Escola Setelsis.............2,6 Artem Melnyk....................... Escola Setelsis.......... 2,53 Gerard Estany Coberó............. Escola Setelsis...........2,46 Arián Lanuza Rodríguez......... Escola Setelsis...........2,46 Arnau Corbera Llaudet........... ZER............................2,4 Ònix Roigé Díez..................... Arrels 1.....................2,39 Abel Lara García.................... Escola Setelsis...........2,33 Mohammed M’Gahitti............ Arrels 1.......................2,3 Arnau Vendrell Solé............... Escola Setelsis...........2,27 Guillem Graus Juanmartí........ CEIP Vall de Lord.......2,25 Paulines Krasauskas.............. CEIP Vall de Lord.......2,24 Abdessamad Challali............. Arrels 1.....................2,21 Àlex Sala Reig....................... Escola Setelsis............ 2,2 Abdelkarim Chourak Sadki..... Escola Setelsis........... 2,17 Julio Cesar Vivas Molina........ CEIP Vall de Lord.......2,13 Marc Ollé García.................... Escola Setelsis...........2,09 Guillem Sarri Testagorda........ Escola Setelsis............... 2 Marc Ariza Jordan.................. Escola Setelsis.............1,8 Mohammed Gallouch............. Arrels 1.....................1,79 Mohammed Boumazzough B. Escola Setelsis...........1,75 Pau Llácer Alba..................... Escola Setelsis.............1,6

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

Classificació llargada benjamí femení + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca Wiam El Morabiti Talibe......... Escola Setelsis...........2,77 Judit Merino Moreno.............. Escola Setelsis...........2,48 Yasmina Erdei....................... CEIP Vall de Lord.......2,45 Anna Albets Mitjaneta........... Escola Setelsis...........2,35 Noa Vilaseca Riu................... Escola Setelsis...........2,32 Nerea Bella Bordetas............. Escola Setelsis.............2,3 Martina Nosas Montaner........ Escola Setelsis...........2,25 Noemí Ariño Riu.................... Escola Setelsis.............2,1 Martina Marsal Ortiz............. Escola Setelsis............... 2 Ainoa Rabaneda Ferrer.......... Escola Setelsis...........1,93 Yenifer Estefania Hualdia C.... Escola Setelsis.............1,9 Neus Sató Rosas................... Arrels 1.......................1,7 Berta Aubarell Brichs............. Arrels 1.....................1,68 Noelia Pérez Leal.................. Escola Setelsis...........1,65 Anna Vila Vendrell................. Arrels 1.......................1,6 Aina Arranz Cedeño............... CEIP Vall de Lord.........1,5

Classificació llargada Aleví Masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca David Canals Torrabadella...... CEIP Vall de Lord.......3,41 Amine M’hassni.................... Escola Setelsis...........3,12 Guillem Ortigosa Picó............ Escola Setelsis...........3,05 Vilian Erdei........................... CEIP Vall de Lord.......2,95 Andreu Pallarès Riu............... Escola Setelsis...........2,87 Andreu Martínez Miravete...... Escola Setelsis...........2,83 Oualid Cherif Seghir............... Arrels 1.....................2,82 Arnau Valls Zurita.................. Escola Setelsis...........2,82 Joaquin Castro Abal............... Escola Setelsis.............2,8 Monir Attiaoui....................... Escola Setelsis...........2,75 Dídac Martínez Miravete........ Escola Setelsis...........2,65 Pau Canals Campoy............... CEIP Vall de Lord.......2,61 Albert Algue´Garriga.............. Arrels 1.......................2,6 Unai Nael Rodríguez Ibáñez... ZER..........................2,42 Adrià Declara Ronco.............. Arrels 1.....................2,31 Agustí Rodelas Fernández...... Escola Setelsis...........1,77 Classificació llargada aleví femení + Nom i cognoms....................Escola..................Marca Micaela Sofía Rodríguez P...... Escola Setelsis...........3,04 Cristina Vicente Lamolla......... CEIP Vall de Lord.........2,9 Emma Solé Macià................. CEIP Vall de Lord.......2,77 Núria Llorens Marbà.............. ZER..........................2,57 Ramona Sató Rosas............... Arrels 1.....................2,56 Ingrid Cabra Parcerisa............ CEIP Vall de Lord...... 2,54 Gemma Colilles Jiménez......... Escola Setelsis.............2,5 Joana Company Iniesta.......... Escola Setelsis...........2,45 Tamara Ferrer Triano.............. Escola Setelsis...........2,25 Xènia Xandri Capell............... Escola Setelsis...........2,13 Emma Gallego Martínez......... ZER..........................1,86 53

Podi benjamí femení

Classificació llargada infantil masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca Miquel Serra Ginestà............. Arrels 2.....................4,01 Jonatan Lara García............... IES F. Ribalta............3,71 Mohammed Said................... Arrels 2.....................3,35 Joaquim Sató Rosas.............. Arrels 2.....................3,33 Marçal Pla Nogales................ IES F. Ribalta............3,08 Nil Vicente Lamolla............... SES..........................3,05 Classificació llargada cadet masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca Manel Armengol Puig............ Arrels 2.....................4,01 Julià Hinojosa Fernández....... IES F. Ribalta............3,71 Ousama Challal..................... Arrels 2.....................3,35 Classificació llargada infantil femení + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca Clàudia Sala Sardans............. Arrels 2.....................3,46 Queralt de Marimon Creus...... SES..........................2,85 Imane Lahyani...................... Escola Setelsis...........2,74 Classificació pes aleví masculí + Nom i Cognoms...................Escola..................Marca Iu Carol Andreu..................... Arrels 1.....................6,85 Joel Serra Fernández............. CEIP Vall de Lord.......6,47 Aarón Luna Chirveches........... Escola Setelsis...........5,58


Celebracions

Societat de Caçadors de Solsona i Comarca

Festa social dels caçadors de Solsona i Comarca

Els organitzadors

OPEL, Qualitat i servei a bon preu

El passat diumenge 3 d’abril, la Societat de Caçadors de Solsona i Comarca va celebrar un any més la seva Festa Social. L’acte es va celebrar al local social de Lladurs. Vam comptar amb la presència de l'alcalde de Lladurs, sr. Joan Vilà, del sr. Jordi Fraxanet, en representació de l’ajuntament de Solsona, de la sra. Mireia Canals, diputada al Parlament de Catalunya pel Solsonès, del president de la Federació catalana de caça, sr. Paco Piera, i del sr. Armengol Riart en representació de l’ajuntament de Castellar de la Ribera. Es va aprofitar l’acte per fer un homenatge als antics propietaris del Bar El Racó, que durant molts anys han estat al costat dels caçadors, i se’ls va fer entrega d’una placa de record, al sr. RAMON SOLÉ VILA i a la seva muller sra. PEPITA VILA, i a la sra. TRINI SANTACREU I CAPDEVILA També es va fer entrega de plaques en reconeixement als caçadors, als socis, sr. ANTONI LOPEZ I GARCÍA, sr. SERGIO CAMARERO I CASAS, sr. JOSEP CASAS I OLIVA. La Festa va transcórrer amb un ambient amistós i familiar. La Societat vol agrair a tots els socis i assistents la seva companyia, esperant retrobar-nos de nou l’any que ve. Agraïm a l’ajuntament de Lladurs, per deixar-nos el local i les seves instal. lacions i a les persones que desinteressadament van ajudar a l’organització, bon servei i preparació del dinar de la festa. Moltes gràcies.

Homenatge als antics propietaris del bar El racó

Autoritats

Acte d' entrega de plaques al socis

Vista general del local social 54

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Ciclisme

Redacció

La Volcat tornarà a sortir des de Solsona

ALPI MOTOR SAMPONS - 973 48 07 85

La prova se celebra els dies 22, 23 i 24 d’abril en terres lleidatanes Solsona tornarà a situar-se en la zona oest i sud del Solsonès, per el mapa de la competició esportiva pistes forestals i algun corriol, i és aquesta Setmana Santa gràcies a lleugerament diferent al de l’edició la cinquena edició de la Volcat Ara passada. Des de Solsona, els ciclistes Lleida, la Volta a Catalunya per etaes dirigiran a la Torregassa. A cinc pes en BTT, amb l’inici de la prova, quilòmetres del municipi, a la Creu, després de la reeixida experiència hi haurà el primer avituallament i es de l’any passat. El dijous 21 a la continuarà en direcció a Sanaüja. En tarda els participants començaran a el quilòmetre 30 de la cursa, a Santa recollir dorsals. L’endemà a ¼ de 10 Maria de Lloberola, els corredors del matí es presentaran els equips a tindran un segon avituallament, i la plaça del Camp i a les 10 tindrà a Sanaüja, el tercer i últim, abans Sortida de la Volcat de l'any passat lloc la sortida de la primera etapa, d’afrontar els últims quilòmetres per pistes forestals fins que va fins a Guissona. a Guissona. La Volcat, que es durà a terme entre els dies 21 i 23, La segona etapa es durà a terme el dia de Sant Jordi i és la cursa per etapes més important de Catalunya i es troba anirà de Coll de Nargó (Alt Urgell) fins a Tremp, i la tercera, entre les tres proves ciclistes de més nivell en l’àmbit europeu. el dia 24, de la capital del Pallars Jussà fins a Àger (Noguera). És previst que hi participin prop de 300 ciclistes professionals La cursa presenta una distància total d’uns 200 quilòmetres i i un centenar més en la categoria popular i que es mobilitzin està dissenyada tant per a corredors professionals i d’elit, com un total de 600 persones. Aproximadament el 40 per cent dels per a aficionats. participants són de fora de Catalunya. Entre els noms més internacionals i amb millors palmaresos que hi prendran part Impacte econòmic superior a l’any passat hi ha el corredor suís del Multivan-Merida, Andreas Kugler; el El consistori solsoní hi fa una aportació de 3.000 euros, guanyador de l’ú­ltima edició del Titan Desert, Roberto Heras; el portuguès Luis Leao Pinto, actual campió nacional de marató, per mitjà de les regidories d’Esports, Turisme i Promoció Econòmica, ja que és una aposta pel turisme esportiu. Es preveu que els i el gironí Marc Trayter. El recorregut de la primera etapa és de 63 quilòmetres i establiments hotelers solsonins se’n vegin molt més beneficiats ha estat dissenyat pel Club BTT del Solsonès, el Club BTT La que l’any passat, en tant que enguany la Volcat es traduirà en Segarra i els Saltarrocs de Sanaüja. Transcorre per boscos de desenes de pernoctacions a la ciutat durant dos dies.

Esport

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal del Solsonès destinarà 6.000 euros per a la promoció de l’esport base Les entitats esportives podran presentar la documentació acreditativa al Consell Comarcal del Solsonès del dia 18 d’abril fins al 31 de maig de 2011 El Consell Comarcal del Solsonès ja ha publicitat en el BOP núm. 17 de 3 de febrer de 2011 les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per al foment de l’esport base. Els criteris de valoració són els mateixos que en les convocatòries anteriors i són els que es detallen a continuació: Fitxes federatives de menors de 18 anys, nombre d’hores d’entrenament, durada de les competicions i nombre de competicions en què es participa. Les entitats esportives podran presentar la documentació acreditativa a la seu del Consell Comarcal

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

del Solsonès a partir del dia 18 d’abril fins al 31 de maig de 2011. Aquelles que necessitin més informació poden adreçar-se a l’àrea d’Esports del Consell Comarcal del Solsonès. Per la seva part, el conseller comarcal d’Esports, Joan Solà, diu: “aquesta ajuda, que poden tramitar les entitats esportives, espero que sigui una ajuda per a totes elles ja que som conscients que han d'afrontar importants despeses destinades al foment de l’esport base al Solsonès, fonamental i clau per al gran nombre d’esportistes de la comarca”.

55


Societat

Si passeu per Cardona i veieu aquest noi, feliciteu-lo. El diumenge dia 17 en farà 50! Moltes felicitats de part de tota la família

A la fresca de la plaça de Sant Joan

La colla del carrer Castell

Solsonins i solsonines Aquest mes d'abril de 2011 es farà l'enterrament de l'antiga crida a les misses funerals que tenen lloc a la ciutat. L'enterrament serà laic.

Ep, la foto!

Solsona, abril 2011 M.F.P.

Fent broma al passeig 56

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Teatre

Grup de Teatre Lacetània

Tatrau Teatre va rebre la visita de TV3 Dissabte passat el TATRAU Teatre va rebre la visita de TV3, fent un seguiment dels treballs que s’hi duen a terme, la inauguració del proper dia 16 i dels assajos que ja s’hi estan realitzant. A partir del 23 d’aquest mes arranquen les Escenes 2011.

Aquest cap de setmana s’inaugura el Tatrau Teatre El proper dissabte 16 d’abril a les 8 del vespre el Lacetània teatre obrirà les portes d’aquest nou espai per a la ciutat de Solsona. Us convidem a conèixer el TATRAU TEATRE en un acte en el qual podreu fer un tast de les activitats que s’hi duran a terme, gaudir de música en directe i de moltes altres sorpreses que Lacetània teatre ha preparat per a aquesta ocasió. TATRAU Teatre serà un espai amb una capacitat per a unes 100 persones, amb un equipament tècnic ajustat a les necessitats i gestionat per Lacetània Teatre i que pot acollir obres de teatre, lectures dramatitzades, vetllades literàries, conferències, exposicions, concerts, dansa... A més del nou espai físic, el projecte TATRAU Teatre, s’obre a crear en un futur un nou àmbit per a la creació, formació i gestió teatral.

L’entrada és oberta a tothom, hi esteu tots convidats! Data i lloc: 16 d’abril a les 20h. Carrer Sta. Llúcia, 23

Invitació “oberta a tothom”

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

57


Concerts

Llibres

Ramon Estany

Remendaos presenta a Solsona el seu darrer disc RESET

Anna Simon i Ampurdanès

Alumni UB acull la presentació del llibre “El Jardí de les Dreugels”

Era un retorn a la sala solsonina després de nou anys El públic solsoní va respondre amb autèntic caliu al concert que va dur el grup Remendaos fins a la Sala Sputnik. Va ser una nit en que els seguidors del grup a Solsona van fer-se sentir de debò al local solsoní, tant picant de mans com ballant. De fet, era un retorn a la sala solsonina després de nou anys, el temps que feia de la darrera vegada que el grup de Sant Joan de Vilatorrada havia actuar al pub solsoní. Borjas cantava i tocava la guitarra amb els altres Remendaos. Joan García, a les percussions, i Sergi García, al baix, a més dels tres músics que els acompanyaven en els directes, entre els quals hi havia la solsonina Alba Marbà. El concert va servir per presentar al públic les noves cançons, sempre fidels al segell Remendaos però movent-se en un ventall més ampli de registres. El públic va ballar amb cançons com Ancho Mar, Nit de revetlla o Rumba catalana, en una barreja de temes del nou disc Reset i d'altres ja clàssics del grup.

El passat 12 d’abril, Elisenda Ortega i M. Àngels Tàpies van plantar a Barcelona el seu Jardí de les Dreugels. Durant la presentació del llibre, la sala d’actes d’Alumni UB, una institució destinada especialment a la divulgació de projectes d’ex-alumnes de la Universitat de Barcelona més enllà de l’àmbit laboral, es curullava d’un públic interessat. Per uns moments, El Jardí de les Dreugels va impregnar l’aire anodí de la sala amb l’olor de la terra remoguda, l’olor dels mites gratats de les pedres del Castell. D’aquesta manera, s’establia un maridatge perfecte entre l’art de la paraula escrita i la poesia feta imatges. Després de la presentació del llibre, es projectaren tres audiovisuals nascuts del planter de projectes de “El Cau de l’Art”. El film “1r Festival d’Arts Integrades Solstici d’Estiu” (2009) documenta la primera de les empreses que es van gestar al Castell d’Oliana. Els altres dos audiovisuals, Nits d’Estiu al Castell d’Oliana i Les Dreugels del Castell d’Oliana (2010), giren entorn de les llegendes que l’any passat va encendre la llum i la màgia del Castell. La decisió d’alternar en el temps els “Festivals d’Arts” i les “Nits d’Estiu”, condueix enguany a esperar el “Segon Festival d’Arts Integrades Solstici d’Estiu”, que se celebrarà al Castell d’Oliana el 2 de juliol. El “Festival”, a diferència de les “Nits d’Estiu”, està menys lligat a les llegendes i al misticisme que desprèn l’indret, i més inspirat en una projecció de l’expressió artística en el seu sentit més ampli. Al llarg de tot el dia tindran lloc una Fira d’artesania, recitals de poesia, concerts, conta-contes per a nens i adults, tallers infantils, malabars, exposicions de pintures i escultures i un llarg etcètera d’activitats on tothom hi serà benvingut.

L'Sputnik va ser una festa amb Remendaos

Ràdio

Solsona FM

Solsona FM s’omple de poemes per Sant Jordi L’emissora municipal emet la setmana vinent els poemes que han preparat els alumnes de P4 de l’escola El Vinyet. Serà de dilluns a diumenge a 2/4 de 10 del matí, a 2/4 de 3 del migdia i a 2/4 de 7 de la tarda. No te’ls pots perdre! Viu la cultura aquest Sant Jordi amb Solsona FM, al 107.5 de la FM o a través de www.solsonafm.cat. 58

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011


Diferències

Marta C.

Les 7 diferències Els alumnes de 2n de Setelsis van conèixer de prop el funcionament de la Policia Local. Aquí els podeu veure a la plaça Sant Joan, prop de les dependències de la Policia veient els vehicles que fan servir. Busqueu les 7 diferències que hi ha entre les dues fotografies. Solucions del Celsona 717

L'acudit del Simi

Celsona 718 - Divendres, 15-04-2011

59


Celsona 718  

Divendres 15 d'abril de 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you