Page 1


Artesania

Josep M. Borés

Vicenç Jané premiat per Artesania de Catalunya La peça guardonada és un clauer amb la figura del Pont de Sallent en plata Dilluns passat es va fer entrega a Sallent dels premis d’artesania emmarcats dins el projecte Empremtes de Catalunya. De les 69 peces presentades al concurs, el jurat en va premiar cinc i el primer premi va ser per l'obra presentada per Vicenç Jané, joier artesà, en que representava una de les opcions: el pont de Sallent. L’ajuntament ha estat enguany l’organitzador del concurs juntament amb Artesania de Catalunya i el departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya. El primer premi atorgat al Vicenç és una escultura sobre argent massís que representa el pont vell. Artesania de Catalunya reconeix l’escultura del pont Pere Otger valorant així la recuperació d’una antiga tècnica d’escultura sobre metall noble gairebé perduda en els nostres dies. Aquest tipus d’escultura d’argent és molt representativa de l’autor qui d’un temps ençà ha realitzat diferents col·leccions de joieria arquitectònica. Actualment les peces de Vicenç Jané s’exposen a la Casa Batlló i Casa Amatller de Barcelona així com una col·lecció de joieria religiosa al Monestir de Montserrat. També és destacable pel seu èxit la col.lecció que el Vicenç dedica a Solsona, amb peces que

El Vicenç al pont Pere Otger de Sallent, imatge representada a la joia

Moment de la recollida del primer Premi de mans de l'alcalde de Sallent

representen racons de la nostra ciutat, el Portal, la plaça de Sant Joan, la Catedral i les petites peces com el braçalet del Drac. Joies que us recomanem que aneu a veure i que en petites sèries numerades destaquen per la seva bellesa artística. Pel que fa al premi rebut, el Vicenç ens destaca que "aquest premi ens ha fet moltísima il.lusió, més que pels diners (que també) m'agrada perquè és un reconeixement tècnic". Enhorabona pel premi.

La Barra del Mia675 - Divendres, 11-06-2010


Solsona

Ramon Estany

La IV Marató de Donació de Sang de Solsona vol arribar a les 300 donacions El Banc de Sang i Teixits, conjuntament amb l’Ajuntament de Solsona, l’Associació de Donants del Solsonès, el Consell Comarcal del Solsonès i Obra Social Caixa Catalunya, van presentar aquesta setmana la Marató de Donació de Sang de Solsona 2010, que tindrà lloc el dissabte 12 de juny de 2010 Aquest 2010, Solsona tornarà a acollir una Marató de Donació de Sang, la 4a Marató! S'espera comptar amb una gran participació ciutadana i és per això que aquest proper dissabte 12 de juny de 2010, de 10h del matí a 10h del vespre, ininterrompudament, es podran realitzar donacions de sang al Club Caixa Catalunya. La Marató persegueix com a com a objectiu principal sensibilitzar sobre la necessitat de prendre costum de donar sang, captar nous donants i aconseguir així un important nombre de donacions durant aquesta jornada. En aquest sentit, Khaled Khatib, representant i promotor del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central ha subratllat els 30 nous donants que van apropar-se l'any passat a la Marató solsonina. S’anima a tothom a participar de la donació i de les activitats de la Marató i contribuir, alhora, a batre un rècord de donacions. Durant els darrers mesos s’ha treballat per compaginar la donació de sang amb una jornada plena de serveis i facilitats pels participants. Seguint experiències anteriors, qualificades de molt positives, s’han mantingut contactes amb entitats, institucions, empreses i particulars per demanar el seu suport i col·laboració en la difusió d’aquest esdeveniment solidari. Entre els actes previstos, hi haurà una exhibició dels trabucaires, actuacions i ballada dels gegants del Carnaval, servei de guarderia-ludoteca gratuïta tot el dia, regals i sorteigs durant tot el dia, concurs de dibuixos, tastet de pastes típiques i xocolatada.

El Solsonès, de les comarques que més sang dóna Mentre a Catalunya hi ha 40 donacions per 1000 habitants, a Solsona la xifra es troba en els 67 per cada 1000, i al conjunt del Solsonès, 89 per cada 1000.

Les tres darreres maratons solsonines en xifres Any 2007: 290 participants (252 donacions efectives) Any 2008: 211 participants (183 donacions efectives) Any 2009: 265 participants (250 donacions efectives) 675 - Divendres, 11-06-2010
Solsona

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament posa en marxa el Portal d’Entitats de Solsona És una doble eina que difon l’activitat de les associacions i els ofereix la possibilitat de crear-se els propis webs Aquesta setmana ha entrat en funcionament el Portal d’Entitats de Solsona (http://solsonaentitats.cat), un espai a internet per donar a conèixer la realitat associativa de la ciutat i difondre’n l’oferta lúdica, cultural, social i esportiva. És una iniciativa transversal impulsada per les regidories de Participació i Comunicació de l’Ajuntament amb el patrocini de la Diputació de Lleida i la col.laboració del Punt Òmnia. Dimarts van presentar el Portal d’Entitats de Solsona al teixit associatiu l’alcalde, David Rodríguez, la diputada provincial de Noves Tecnologies, Montse Mayos, i el director de Districte Digital, l’empresa que ha creat aquest instrument telemàtic, Jaume Roqué. A més, les sis entitats que han integrat el grup pilot per engegar el projecte van exposar els webs que han generat per mitjà d’aquesta aplicació. I és que a més del portal col.lectiu de l’associacionisme solsoní, aquesta eina proporciona a totes les entitats la possibilitat de confeccionar i mantenir el seu propi web de forma totalment gratuïta. Durant el mes de maig, han participat a la prova pilot per crear la seva pàgina dins el Portal l’Associació de Dones del Solsonès (http://donessolsones.solsonae.cat), el Centre d’Estudis Lacetans (http://lacetans.solsonae.cat), el Centre Excursionista del Solsonès (http://cexcursionistasolsones.solsonae. cat), el Club Bàsquet Solsona (http://cbsolsona.solsonae.cat), el Consell de la Gent Gran (http://consellgentgran.solsonae.cat) i el Solsonès Obert al Món (http://som.solsonae.cat). Dos membres de cada entitat han seguit un curs de formació de 14 hores a les instal.lacions del Punt Òmnia per aprendre a confeccionar les pàgines web.

Mayos, Rodríguez i Roqué, en la presentació pública del projecte,

verteix, així, en la tercera ciutat de Lleida que posa en marxa un portal d’entitats d’aquest tipus, després de Tàrrega i Cervera. Tot i això, es tracta d’”un instrument ja consolidat a les comarques de Barcelona, Tarragona i Girona, del qual fan ús prop de 20.000 entitats del país”, segons afirma Jaume Roqué. El Portal d’Entitats té la doble finalitat de difondre la realitat associativa al conjunt de la ciutadania i, alhora, ajudar les entitats a coordinar les seves activitats. A més, és un generador de webs amb unes característiques especialment pensades per a les entitats. Les pàgines web que es creen mitjançant aquesta eina permeten informar; oferir un canal de participació als usuaris de la xarxa, siguin socis o no, i disposar d’una aplicació informàtica que facilita l’organització interna del col.lectiu. Algunes de les aplicacions que ofereix, a tall d’exemple, són l’enviament de butlletins electrònics, les inscripcions en línia a les activitats, la creació de fòrums de debat i la creació d’apartats privats reservats als socis.

El tercer de Lleida Aquesta iniciativa neix d’un projecte que es va començar a treballar l’any passat arran d’un oferiment de la Diputació de Lleida al qual “l’Ajuntament no es va poder negar, perquè si una qualitat caracteritza la societat solsonina és l’intens dinamisme associatiu”, posa de relleu l’alcalde. Solsona es con-

‘Tothom hi pot accedir’ Per a la diputada de Noves Tecnologies, Montse Mayos, “el Portal d’Entitats fa molt viable la incorporació a les noves tecnologies de les associacions, tant les que hi estan més familiaritzades com les que menys”, atesa la simplicitat de l’eina. “Tothom hi pot accedir”, destaca Mayos. La diputada s’ha mostrat convençuda que, a poc a poc, el portal s’omplirà de pàgines d’entitats que s’hi aniran sumant.

Cursos periòdics per confeccionar els webs Per a la creació dels webs, l’Ajuntament organitzarà periòdicament cursos gratuïts de 14 hores de durada en grups de set entitats. En la presentació del portal s’hi van inscriure una dotzena d’associacions. El proper curs es preveu començar la segona quinzena de mes. Les entitats que hi estiguin interessades poden inscriure-s’hi enviant les dades de contacte a l’adreça comunicacio@ajsolsona.cat. 

675 - Divendres, 11-06-2010


675 - Divendres, 11-06-2010
Solsona

Ramon Estany

El seminari serà una incubadora d'empreses Comencen les obres a l'històric edifici perquè sigui la seu del Centre d'Empreses Innovadores El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya aposta per dinamitzar i diversificar l'economia de la comarca, augmentant la competitivitat del teixit productiu de la comarca, i per fer-ho condicionarà l'emblemàtic edifici del seminari que esdevindrà d'aquesta manera la seu del Centre d'Empreses Innovadores de Solsona Aquesta rehabilitació suposarà "un valor afegit" per a la ciutat, va afirmar Carles Bassaganya, director general d'Administració Local de la Generalitat, que divendres passat al matí va inaugurar les obres, tot i que en realitat començaran el dia 15 d'aquest mes. Glòria Domínguez, directora del CTFC, va recordar la situació econòmica actual i "l'increment de l'atur al Solsonès". És per això que, segons Domínguez, el nou Centre d'Empreses Innovadores ha de servir per "revitalitzar l'economia productiva de la comarca" i per "generar noves oportunitats econòmiques". Per a la directora del CTFC, el nou centre "ens ajudarà a diversificar l'economia", i va afirmar que l'entitat que dirigeix "no només oferirà un espai, ja que també oferirem suport, orientació i acompanyament a les noves empreses, a fi de trobar nous mercats, i utilitzant noves tecnologies, etc."

Jaume Cuadrench (dreta), que dirigirà les obres, explica el projecte del seminari a Carles Bassaganya

Governació finança el 50% de les obres del centre amb 323.534 euros a través del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder). Amb les obres, que està previst que s’executin en un termini de sis mesos, es rehabilitaran les façanes i es condicionarà tot l’edifici per acollir les noves dependències de la delegació de Solsona del Centre d’Empreses Innovadores (CEI - Solsona). D’una inversió de 647.068 euros, Governació en finança el 50% amb 323.534 euros a través del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder). La Diputació de Lleida hi ha aportat el 25% del total. El CEI de Solsona forma part de la Xarxa d’Empreses Innovadores de Lleida i té com a objectiu oferir el suport a totes les iniciatives empresarials que suposin innovació o diversificació empresarial. En aquest espai, també hi haurà el telecentre del Solsonès, les activitats de formació que es duen a terme des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Rural Living Lab Pirineus. Les noves empreses que s'hi vulguin acollir podran estar-hi en règim de lloguer molt avantatjós durant un màxim de dos anys, pagant una quota creixent.

Governació finança les obres de la nova seu del Centre d’Empreses Innovadores de Solsona

Les actuacions previstes en aquest edifici propietat del bisbat de Solsona se centraran, especialment en la primera i segona plantes de l'immoble. A la primera planta s'habilitaran tretze despatxos individuals separats per mampares, i a la segona planta se situaran espais comuns com sales de conferències

Els treballs, que es preveuen enllestir el novembre, també dotaran d'un nou aspecte la façana de l'immoble, perquè es repintarà i es repararan les parts malmeses

Redistribució de la planta segona que acollirà els espais comuns 

675 - Divendres, 11-06-2010


Comarca

Comarca

Redacció

Els embassaments del Solsonès tenen les millors reserves en 15 anys Els cinc pantans que abasten l'àrea metropolitana superen el 95% i el de la Llosa del Cavall està ple a vessar per primer cop

Consell Comarcal del Solsonès

Ramon Torregassa, guanyador del cap de setmana de la Fira El premi, d'un cap de setmana a Canalda, s'ha lliurat aquesta setmana

Les reserves d'aigua del sistema Ter-Llobregat són les més altes des de fa quinze anys. Amb 582 hm³ d'aigua emmagatzemada, el conjunt de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç estan al 95% de la seva capacitat en ple mes de juny. Això significa un marge tranquil·litzador d'un any de reserves, en el cas que es produís un altre episodi extrem de secada, tenint en compte que la dessalinitzadora del Prat, avui per avui, és un recurs complementari que no hi era fa dos anys. En els últims 15 anys, a Catalunya, s'hi han viscut dos episodis extrems de sequera, que han comportat dues actuacions per a la regió metropolitana: la presa de la Llosa del Cavall, fa 10 anys, i la posada en marxa de la dessalinitzadora. Mai no s'ha arribat a la restricció d'aigua domèstica. Des de l'any 1996, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té registres diaris dels embassaments. Els cinc pantans que abasten l'àrea metropolitana de Barcelona aquest juny tenen les reserves més altes dels últims quinze anys. De manera global, el sistema Ter-Llobregat es troba al 95% de la seva capacitat màxima, amb 582 hectòmetres cúbics embassats, vint punts per sobre de la mitjana d'aquestes darreres dues dècades. Dos pantans principals –Susqueda i la Baells– superen el 95% de la seva capacitat, i el de la Llosa del Cavall es troba al 100%. Aquest darrer pantà del Solsonès, al mes de juny, no havia estat mai ple a vessar en els seus deu anys d'història. A més, l'altre gran embassament –Sau– té un 87,9% de reserves. El més petit, el de Sant Ponç, està al 92%. La reserva de 582 hm³ és un marge d'un any sencer amb garanties totals, per més que no plogués gens fins a l'estiu vinent, tenint en compte que l'àrea metropolitana de Barcelona consumeix 360 hectòmetres a l'any i que ja es disposa de la dessalinitzadora del Prat, amb una capacitat de producció anual de 60 hm³. Es tracta del volum màxim d'aigua disponible a l'àrea metropolitana des del 1996, però no és excepcional. Fa sis anys, tot just abans de l'inici del darrer episodi extrem de secada, els cinc pantans de les conques del Ter i el Llobregat van arribar al 94% de la seva capacitat. Aquell 2004 es va arribar al juny amb 578,4 hectòmetres cúbics i es posava fi a un cicle de bonança meteorològica que havia permès augmentar les reserves any rere any durant un quinquenni. Les precipitacions havien estat suficients i generoses i el sistema TerLlobregat s'havia reforçat amb el nou pantà de la Llosa del Cavall, que havia entrat en funcionament a l'hivern del 1999. Al 2001, amb més de 70 hm³, arribava a un 88% de la seva capacitat. Precisament en l'any de l'anterior volum màxim de reserves, el 2004, la Llosa superava el 95% de la seva capacitat d'aigua disponible.

675 - Divendres, 11-06-2010Albert Muntada entrega el premi a Ramon Torregassa

Aquest dimecres al Consell Comarcal del Solsonès, el Director de la Fira de Sant Isidre de Solsona, Albert Muntada, ha entregat el premi a Ramon Torregassa Xandri com a guanyador del sorteig de la Fira de Sant Isidre de Solsona. El sr. Torregassa ha guanyat un cap de setmana per a 4 persones en una casa rural al Poble Rural Puig-Arnau Pubilló (Canalda).


Navès

Ramon Estany

BlueGreen Valley diu que ja ha venut dotze cases sobre plànol de la urbanització de Navès Aquesta setmana un diari d'informació econòmica nacional se'n feia ressò

romandre llargues estades. BlueGreen Valley convocarà d'aquí poc un concurs per a adjudicar els bars i restaurants del complex turístic. Es busca que puguin oferir aliments ecològics en la mesura del possible. En conjunt, es preveu que el complex pugui generar al voltant de 50 ocupacions directes.

Després de molts anys de disseny de l'obra i tramitacions, el projecte de Lago de Linya ha iniciat les seves obres. El poble de Navès acollirà una inversió privada del voltant de 60 milions Entre l'optimisme i el recel del d'euros, que es destinaran a la rehabilimunicipi tació d'unes edificacions medievals, la construcció d'unes 105 cases, un hotel L'alcalde de Navès, Josep M. Cai dues plantes embotelladores d'aigua. safont, valora positivament el projecte, La promotora del projecte és BlueGreen especialment en un moment econòmic Valley, una societat participada al 67,7% L'empresari belga Franky Weyer com l'actual. El municipi té 300 haper l'empresari belga Franky Weyer i per bitants i els llocs de treballs poden aportar una injecció de l'empresària argentina Nicole Viserie, que controla un 33,3% diners molt important, però Casafont no deixa de mostrar un a través de l'empresa Champaland. Weyer, que va vendre la cert recel per aquest gran projecte, ja que "de moment no es seva empresa d'intermediació de cotxes, Mesia’h, a Brasschaat veu ningú que hi treballi, després que a final d'any van fer (Bèlgica), el 1998 per deu milions d'euros, ha portat a terme anar màquines a moure els terrenys". Casafont ha recordat altres dos projectes immobiliaris a Sant Vicenç de Montalt, amb que a final del 2010 han d'haver fet tota la urbanització, i els una suma de 56 cases. Aquest mes han començat ja les obres dies passen i res no es mou en els terrenys de la promotora. En de rehabilitació del conjunt medieval, que podrà ser visitat pel aquest sentit, l'alcalde de Navès ha puntualitzat que "vetllapúblic, i la construcció de les infraestructures necessàries per rem perquè es compleixi el termini i que les coses es facin al complex turístic. Aquestes obres suposaran una inversió de d'acord amb la legalitat" 15 milions d'euros. Es preveu que es construeixin 45 masies amb la seva parcel·la de terreny i altres 60 cases de camp de propietat particular que podran ser llogades perquè les gestioni Volen explotar els recursos d'aigua de l'indret l'hotel. La inversió corre a càrrec de cada particular, encara que la construcció estarà dirigida per la promotora. Amb la venda “L'aigua –diu Weyer– és el veritable motor de tot el de totes les parcel·les, Weyer preveu aconseguir una rendibilitat projecte”. Els promotors han descobert fins a 14 rius subterd'entre quinze milions i vint milions d'euros. ranis d'aigua mineral al Lago de Linya. BlueGreen Valley ha iniciat la construcció de dues plantes embotelladores. En total la inversió és d'11 milions d'euros. Weyer ja ha contactat amb A 2.600 euros el metre quadrat dues empreses de distribució d'aigua: The Water Company Weyer explica que ja s'han venut dotze cases sobre plànol. (madrilenya) i Dynac International (belga) per a exportar aigua El preu ronda els 2.600 euros per metre quadrat. Els clients són embotellada. En aquest cas, preveu que la facturació per venda principalment ciutadans comunitaris, que busquen una segona d'aigua oscil·li entre els 20 milions i els 40 milions anuals durant residència en un lloc amb bon clima però més tranquil que les un termini de trenta anys. zones de costa, explica Weyer. Els seus principals clients procedeixen d'Escandinàvia, Anglaterra, Irlanda, Holanda, la part flamenca de Bèlgica i, en menor mesura, de França, Itàlia, Alemanya i Suïssa. La captació es realitza a través de trenta agències immobiliàries situades principalment al nord d'Europa. També es construirà un hotel de 25 habitacions, amb una categoria de cinc estrelles. Aquest projecte correrà a càrrec de CRH, un grup de Madrid especialitzat en resorts. D'altra banda, es preveu la construcció d'un balneari o centre de salut, que serà promogut per un grup d'empreses holandeses. Les instal·lacions tindran 2.000 metres quadrats de superfície de tractaments i es completaran amb 25 apartaments per a hostes que vulguin 

675 - Divendres, 11-06-2010


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Comencen les obres de millora de la C-26 de Navès fins al Berguedà Es renovarà el ferm de la via entre Navès i el límit comarcal i es construiran cunetes al llarg del tram afectat El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha iniciat les obres de millora de la carretera C-26, entre els municipis de Navès i Montmajor. L’actuació afecta un tram de 10 quilòmetres de via, des de Navès fins al límit comarcal, i consistirà bàsicament en el reforç del ferm de la carretera que estava en molt mal estat i que s’havia agreujat, encara més, després de les nevades d’aquest hivern. Les obres, que han començat aquest setmana, obligaran a fer talls a la via durant 10 dies. Així, entre el 7 i l’11 de juny i el 14 i el 18 de juny el tram de carretera afectat estarà tallat al trànsit de les set del matí a la una del migdia i de les tres de la tarda a les vuit del vespre. Durant aquests dies els operaris realitzaran la primera fase d’adequació del ferm i només podran circular per la via els vehicles d’emergència. Un cop acabada aquest actuació la via es reobrirà al trànsit i els treballs se centraran en l’adequació de les voreres. Finalment, durant el proper mes de setembre es tornarà a tallar el trànsit de la via durant uns dies per col.locar l'última capa d’asfalt i es deixarà enllestida la reforma. Les obres tenen un import aproximat d’1,6 milions d’euros, un termini d’execució previst de set mesos i han estat

675 - Divendres, 11-06-2010

adjudicades a l’empresa Àrids Romà. Els treballs consistiran en la reposició del paviment en tot el tram de via afectat, la neteja dels vorals, la construcció de cunetes de formigó i la instal·lació de barreres de seguretat, amb elements de protecció per a motoristes. A més, es renovarà la senyalització vertical i horitzontal de la via.
Solsona

Ramon Estany

Veïns del nucli antic es queixen de continuats actes d'incivisme les nits del cap de setmana La gota que ha fet vessar el got va ser la passada nit de dissabte, quan uns brètols van trencar un vidre d'un conegut establiment comercial situat al carrer de Sant Cristòfol. Els veïns han penjat un rètol que diu que "estem farts d'incivisme" alhora que clamen a l'ajuntament perquè prengui mesures. David Rodríguez, alcalde de Solsona, ha reconegut que aquest és un problema real complicat de solucionar, i el mateix considera el regidor de Governació, Josep Lluís Caelles, i el caporal de la Policia Local, Marià Vendrell, que consideren que ha arribat l'hora de prendre mesures més dures. Amb tot, reconeixen que no sempre és possible ésser a tot arreu, però sí que a partir d'ara prendran les dades dels joves que actuïn incívicament pel carrer molestant els veïns.

Opinió

Francesc Feu i Boix

Els veïns no podem dormir ni descansar Sóc propietari de l'establiment Casa Adroguer Nou, botiga situada al nucli antic de Solsona, amb 140 anys d'antiugitat, durant els quals ha estat regentada per la mateixa família. aquesta botiga té una façana modernista i és de les poques que queden tan antigues que encara conservin el seu caràcter original. Últimament, però, el barri s'està degradant de tal manera que en poc temps ens han trencat els vidres set vegades, ens han trencat el marbre que fa d'ampit als aparadors de la façana i ens ha espatllat una persiana metàl·lica enrotllable que tanca un dels aparadors. cada divendres i dissabte a la nit aquest barri es converteix en un focus de conflicte, "botellons" al carrer, sorolls i crits fins a les 7 de la matinada, trencadissa d'ampolles, orins a les cantonades, i fins i tot defecacions, llaunes i brossa de tota mena. Els orins i altres deixalles es filtren cap a dins de les entrades de les cases, dels comerços i dels pàrquings, on

queden entollats. L'últim esdeveniment és que colles d'adolescents lloguen diversos locals, i amb les vacances, cada dia de la setmana fan gresca fins altes hores de la matinada. Els veïns no podem dormir ni descansar durant la setmana i encara menys els cap de setmana. Estem farts de l'incivisme i de ser víctimes de diversos actes vandàlics. Estem tips de denunciar aquests fets a la policia local i al mateix Ajuntament, fins i tot aportant signatures dels veïns. Aqueset, però, no sap o no vol exercir l'autoritat per a garantir el benestar del barri. Què fa l'Ajuntament, doncs? Fa pujar i baixar els gegants i llueix la banda. diuen que volen dinamitzar el nucli antic però inconvenients, inoperància i incompetència estan aconseguint que la gen en marxi. Això no hi ha qui ho aguanti! Gràcies excellentíssim consistori per la seva feina.

10

675 - Divendres, 11-06-2010


Solsona

Redacció

Obres de millora a les piscines municipals Els usuaris estrenaran la gespa artificial en un lateral de les instal·lacions Enguany els banyistes de les piscines municipals de Solsona estrenaran una part de les obres que s’estan executant enguany per millorar les instal·lacions. En un lateral del recinte, el més proper al pavelló nou, hi haurà col·locada gespa artificial, que farà més confortable l’ús de l’equipament per al lleure. L’Ajuntament ha projectat el condicionament d’una zona més àmplia amb aquest tipus de paviment, entre la piscina gran i petita i a la banda esquerra de l’accés a les instal·lacions, però es farà una vegada tancada la temporada de bany, ja que abans no hi ha temps suficient de col·locar tota la gespa. La instal·lació de gespa artificial forma part de les obres de manteniment i reparació de les instal·lacions per les filtracions d’aigua, que s’estan executant enguany amb finançament del Fons estatal per a l’ocupació i la sostenibilitat local (FEOSL). Per acord de la Junta de Govern Local del dia 24 de maig passat, es va elevar a definitiva l’adjudicació provisional del contracte d'aquestes obres al contractista: Construccions Josep Clotet, SA, per un import o cànon d’adjudicació de 110.446,60 euros IVA inclòs. Una part dels treballs ja s’ha acabat a la piscina petita, mentre que la reparació de la gran es completarà passat l’estiu.

675 - Divendres, 11-06-2010

Paral·lelament, abans de començar la temporada s’hauran enllestit els treballs de millora del tancament del recinte mitjançant un altre projecte que se sufraga amb els fons estatals i que s’engloba en la cinquena i darrera fase d’adequació del complex esportiu municipal. Totes dues actuacions sumen aproximadament uns 225.000 euros.

11


Solsona i Comarca

Ramon Estany

Avui passa pel Solsonès el World FIVA Motorcycle Meeting 2010 Un centenar de motocicletes procedents de tot el món i anteriors a 1979 fan un ral·li per les carreteres catalanes Un centenar de motocicletes anteriors al 1979 i procedents de diferents països del món han confirmat la seva participació al World FIVA Motorcycle Meeting 2010, que se celebra a Puigcerdà (La Cerdanya) del 9 al 12 de juny. És la primera vegada que un esdeveniment internacional d’aquestes característiques arriba al nostre país. Es tracta d’un esdeveniment turístic, no competitiu, que pretén reunir col·leccionistes i afeccionats de tot el món perquè comparteixin experiències i puguin descobrir, sobre dues rodes, els paisatges més espectaculars de cada regió, la seva gent, cultura, art, gastronomia, etc. El World FIVA Motorcycle Meeting se celebra cada any en un país diferent i aquest 2010 li ha tocat el torn a Catalunya. El responsable de la seva organització és el Museu de la Moto de Bassella, amb la col·laboració de la FEVA (Federació Espanyola de Vehicles Antics) i la FIVA (Federació Internacional de Vehicles Antics), que fa més d’un any que treballen amb el seu muntatge i promoció a nivell internacional. De moment ja han aconseguit que unes 200 persones formin part d’aquesta llarga i interessant caravana que circularà per les carreteres catalanes completant un recorregut total de 600 km.

El video promocional ha estat enregistrat a les carreteres de la comarca

Una oportunitat per a la ciutat L’Ajuntament de Solsona, a través de la Societat municipal de promoció turística, ha volgut col·laborar-hi per no deixar escapar l’oportunitat de donar a conèixer la ciutat i el patrimoni geganter del Carnaval entre les 200 persones que integren aquesta caravana. Per això, a més d’un avituallament que s’organitzarà a la plaça Major i l’entrega d’un record de la ciutat als visitants, aquest divendres tornaran a sortir els ambaixadors del carnestoltes solsoní. Així mateix, abans d’arribar al terme municipal, els motoristes seran rebuts pels trabucaires, un altre dels elements patrimonials de la cultura solsonina. El recorregut detallat del World FIVA Motorcycle Meeting 2010 es pot consultar al web www.bassella.com/WFMCM, on també es pot veure el vídeo promocional de l’esdeveniment.

L'etapa d'avui divendres recorre el Solsonès i el Museu de la Moto de Bassella (230km) 9h: Briefing a l’hotel Campus Cerdanya (Puigcerdà) 9.30: Sortida 11h -11.30: Parada a Gòsol 11.45: Pas per Tuixent 13-13.30h: Parada a Sant Llorenç de Morunys 14.30-16h: Parada a Solsona 16.30-18h: Visita al Museu de la Moto Pas per Oliana, Coll de Nargó, Organyà, Pla de Sant Tirs, Adrall, Montferrer, Castellciutat, La Seu d’Urgell, Martinet, Bellver de Cerdanya, Ger 20h: Arribada a l’hotel Campus Cerdanya (Puigcerdà)

Sortint pel carrer Sant Miquel

Ariel, Rudge, Condor, AJS, Terrot, Norton, NSU, BSA o Vincent són algunes de les marques del passat que tornaran a posar-se en marxa com als vells temps, pilotades per veterans conductors suïssos, grecs, noruecs, eslovens, alemanys, etc. Fins i tot n’hi ha que asseguren que vindran en marxa des dels seus països d’origen. Tampoc no hi faltaran participants nacionals, que tenen a més l’opció de participar un únic dia a través d’un ral·li local, cosa que potenciarà la presència de les mítiques marques Bultaco, Montesa, OSSA, Sanglas o Derbi. La seu central és Puigcerdà i s’organitza una etapa diària amb origen i final a la capital de la Cerdanya. Els participants tenen l'oportunitat de visitar alguns dels monuments més representatius del Romànic català i de conèixer els pobles més típics del Pirineu i Pre-Pirineu, els seus costums i tradicions.

En les imatges podem veure carrers de Solsona 12

675 - Divendres, 11-06-2010


Solsona i Comarca

Ramon Estany

S'adjudiquen les obres del Casal de Cultura Per acord de la Junta de Govern Local del dia 17 de maig de 2010, es va elevar a definitiva l’adjudicació provisional del contracte d’obres de Reforma de la fusteria exterior i millora de l’aïllament tèrmic a les plantes superiors del Casal de Cultura, per un pressupost base de licitació de 82.354,83 euros sense IVA, 13.176,77 euros d’IVA i 95.531,60 euros IVAinclòs, a Vial 3, SL.

Els cotxes clàssics tenen una cita aquest cap de setmana al Solsonès Diumenge se celebra la 2a Trobada de cotxes clàssics del Solsonès L'entitat Amics del Cotxe ClàssiC del Solsonès ha preparat per aquest diumenge 13 de juny la segona trobada de vehicles clàssics. Els actes s'iniciaran a les 9 del matí amb una trobada a la Plaça del Camp. Tot seguit, els participants gaudiran d'un esmorzar gratuït, abans d'iniciar a les 10 del matí una ruta pel Solsonès, en direcció a Sant Llorenç de Morunys, visitant la Llosa del Cavall, Sant Llorenç de Morunys, Les Fonts del Cardener i Port del Comte. A les 2 de la tarda és prevista l'arribada a Cambrils, amb un dinar de germanor al restaurant Ca l'Agustí. En el decurs del mateix dinar, es lliuraran els trofeus als participants. La jornada finalitzarà amb el retorn a Solsona.

Demanen que es prohibeixi la competició de trial que es vol fer a la vall del Lord L'associació ecologista IPCENA demana al departament de Medi Ambient que prohibeixi la competició de trial que el Moto Club Solsonès ha organitzat els dies 4 i 5 de juliol a Vall del Lord, al Solsonès. L'entitat denuncia que aquesta prova vulnera la Llei d'Accés del medi natural ja que està previst que durant dos dies un centenar de motos recorrin quaranta quilòmetres de la Vall. El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, assegura que l'activitat destrossarà camins de ferradura i senders amb gran valor patrimonial. Els ecologistes denuncien que la prova és il·legal i que cal buscar circuits permanents per les competicions de trial com es fa ja en les de velocitat o motocròs.

S'adjudiquen les obres de millora del clavegueram Per acord de la Junta de Govern Local del dia 17 de maig de 2010, es va elevar a definitiva l’adjudicació provisional del contracte d’obres de Millora de diferents trams de la xarxa de clavegueram, per un pressupost base de licitació de 52.670,90 euros sense IVA, 8.427,34 euros d’IVA i 61.098,24 euros IVA inclòs, a Construccions Joan Colell Boix, SL. 675 - Divendres, 11-06-2010

13


Comarca

Gremi d'Hostaleria del Solsonès

Jornades de Turisme al Solsonès Mostra de la cuina del Solsonès Solsona va acollir la setmana passada l'assemblea anual de les Oficines de Turisme de la Generalitat Catalunya per a programar les activitats pel 2011. Una dotzena de restaurants agrupats al Gremi d'hostaleria del Solsonès va oferir el dijous a la nit a una 50 de comensals un selecció dels plats més típics de la cuina del Solsonès elaborats amb productes locals com els trumfos, les llenegues, el pèsol negre, les verdures de temporada, el formatge, els patés, els peus de porc, el pollastre de pagès, la vedella o el xai.

Per a aquest esdeveniment es va acondicionar el pati gòtic del Consell Comarcal i varen participar al sopar els següents restaurant i empreses: Restaurant el Càmping, el Buffi, La Fada, cal Fermin, Villaró del Bosc, El Castell, la Mare de la Font, el Forn de Su, la Cabana del Geli, La Catalana, el Pi de Sant Just, Fruites Taribó, el Forn de Cal Camps , Cafès Gener, Font Vella i Vivaris i els cellers de caves Vilarnau, Ònra de la Graveta de Costers del Segre, Soler Gibert del Pla de Bages.

Comarca

Redacció

El Solsonès tindrà 3 camps de treball aquest estiu La comarca del Solsonès tindrà aquest estiu 3 camps de treball per joves. Estan oberts a joves d’entre 15 i 30 anys, tot i que alguns posen el límit d’edat als 18. N’hi ha d’internacionals, de comunitats autònomes i de catalans. Es recuperaran les salines i els seus rails a Cambrils, molins i serradores al curs del riu Aigua d’Ora, i es netejarà i senyalitzarà la Ruta de la Sal, a Pinós, en una zona afectada pel foc. El termini d’inscripció és obert fins al 30 de juny. Els camps duren entre 12 i 18 dies i els detalls i condicions per accedir a cadascun d’ells es poden consultar a la web de la Generalitat.

Educació suprimeix un cicle de FP a l'Escola Agrària del Solsonès Es dóna la particularitat que el cicle suprimit, Grau Mitjà d'Explotacions Agràries Extensives, no s'havia impartit mai a l'escola del Solsonès La conselleria d’Educació deixarà d’impartir el pròxim curs set cicles de FP a Lleida d’un total de seixanta-sis a tot Catalunya. El motiu que esgrimeix és el d'adequar l’oferta a les necessitats i aprofitar millor els recursos disponibles. Es veuen afectats per la mesura principalment ensenyaments agraris i de l’àrea administrativa a Tàrrega, Cervera, Almacelles, Montferrer, el Pont de Suert, Vallfogona de Balaguer i Olius, segons consta en una ordre publicada al Diari Oficial de la Generalitat la setmana passada. En canvi, hi haurà tres cicles nous a Balaguer, Alfarràs i la Caparrella. La directora de l'Escola de Capacitació Agrària d'Olius, Carme Solà, ha manifestat que aquesta retallada no els afecta ja que aquest cicle no s'havia impartit mai a l'escola del Solsonès, no tant per l'escassa demanda sinó perquè en el seu lloc s'imparteix el cicle superior de Gestió d'Empreses Agràries i el Cicle Superior de Recursos Naturals, unes opcions formatives que s'"adiuen més amb les necessitats i la demanda dels joves agricultors i ramaders de la comarca". També les universitats hauran d’adaptar la seva oferta de postgrau, ja que el comissionat d’Universitats de la Generalitat, Joan Majó, va anunciar que eliminaran 30 màsters que no arriben a un mínim de 10 alumnes, en cas de tractar-se de màsters d’investigació, o de 15 si són professionalitzadors. Ara, a Catalunya s’imparteixen uns 500 màsters, xifra que Majó veu desmesurada. També es preveu fusionar ensenyaments similars i crear màsters d’excel·lència per captar alumnes estrangers. 14

675 - Divendres, 11-06-2010


Vall de Lord

Redacció

Aplec al Santuari de la Mare de Déu de Lord El segon dilluns de Pasqua va tenir lloc, com de costum, l'Aplec al Santuari de la Mare de Déu de Lord. Enguany la presència d'un equip de filmació d'una televisió alemanya va donar un caire especial a la diada. Després de 15 dies de rodatge al Santuari, volien concloure el documental recollint la peregrinació dels fidels en aquest segon dilluns de Pasqua. Els nombrosos vehicles arribats per participar a l'Aplec van quedar aparcats al peu de la Mola i els fidels, amb el seu Rector al capdavant i a peu, van començar en grup la pujada cap al Santuari. A les 11 del matí van resar el Sant Rosari i, tot seguit, van celebrar l'Eucaristia, concelebrada per quatre mossens i acompanyada per la Coral de Sant Llorenç. La cerimònia es va cloure amb el cant dels Goigs, tot pujant al cambril de la Verge. El dia va acompanyar, ja que feia un bo esplèndid. Això va permetre que el dinar popular a l'aire lliure fos una gran festa on es va poder degustar xai del Santuari. Aquesta celebració religiosa, tradició popular del nostre poble, va quedar reflectida amplament davant les càmeres i podrà ser contemplada més enllà de les nostres fronteres.

El Miracle

Vall de Lord

Redacció

VIII Vetlla de pregària al Santuari del Miracle

Xavier Serra

Sortida al teatre El grup de teatre local organitza una sortida al teatre per anar a veure l’obra d'Oscar Wilde El marit ideal dirigida per Josep Maria Mestres i interpretada per Joel Juan, Abel Folk, Camilo Garcia, Angels Gonyalons, Mercè Pons, Laia Martí i Carme Balagué. La sortida serà el 3 de juliol al teatre Goya. Per més informació adreceu-vos a la ferreteria Montserrat, hi ha temps fins al 15 de juny.

El divendres 22 de maig, a les nou del vespre, una bona colla de joves de diferents llocs del bisbat es van reunir al Santuari del Miracle per compartir la tradicional Vetlla de Pregària. La Vetlla fou conduïda pel Pare Jordi Castanyer, que féu una bonica reflexió sobre les Benaurances, acompanyat pel grup de les COMBIS, que va dirigir i posar la música dels cants. Després, en finalitzar la Vetlla, els joves compartíem companyia i amistat mentre menjàvem un tros de coca.

Casal d’estiu 2010 Com cada any l’ajuntament de Sant Llorenç organitza el casal d’estiu per als nens i nenes d’entre tres i dotze anys. El curset de piscina es farà del 12 al 30 de juliol. Per inscripcions i més informació adreceu-vos a l’Ajuntament de Sant Llorenç de l’1 al 30 de juny de 10 a 13h. El màxim de places acceptades es de 70 i tindran preferència els nens i nenes escolaritzats a la Vall de Lord. 675 - Divendres, 11-06-2010

15


Oliana

Marcel Ribera. Arxiu Fotogràfic: Marcel Ribera

Oliana – Oliena (II) Aquesta setmana continuem amb el tema de l’agermanament de les dues poblacions. En l’escrit anterior vam acabar amb el document que el batlle de la nostra Vila va fer pel Síndic del Comú d’Oliana (Sardenya), exposant uns desitjos. En Josep Coma parlant d’Oliena amb el públic. Cal dir que, el dia 26 d’agost de 1992, les dues poblacions. Aquest és un desig molt el Síndic “(il Sindaco) del Comune di Oliena, esperat. I com ja he dit abans, ara, al tornar a provincia di Nuoro” va contestar al document parlar d’aquest poble que almenys amb el nom enviat des de la nostra Vila i esmentat en el sembla tan proper a nosaltres, se’ns ha tornat a capítol anterior. En el document enviat pel despertar aquell cuquet anomenat “agermaSíndic es veu que comparteix els mateixos nament” que havia quedat “adormit”. desitjos que li va exposar el nostre batlle, de Durant la degustació de productes fet entre altres coses en un paràgraf diu: “Per d’Oliena, en Josep Coma va parlar telefònicala data e le modalità di tale simpatico avvement amb el cap de l’hotel, i posteriorment els nimento che unirà le nostre due comunità da assistents que van voler també hi van parlar. vincoli duraturi di amicizia e fratellanza, serà Una bona cloenda per un principi d’agermautile che sia voi che noi ci teniamo a stretto nament. Ànims i endavant!! contatto epistolare”. Detall de l’embolcall dels pastissos Cal dir que el dia de la presentació del fets a Oliena. viatge del company Josep Coma, a part d’escoltar-lo, de mirar publicitat i de tastar els típics pastissets fets a la població sarda, vam poder veure moltes fotografies dels olianesos d’aquí, que l’any abans esmentat van anar-hi. Recordo perfectament que, llavors, es va parlar molt de l’agermanament de les dues poblacions però no es va arribar a portar a terme aquest fet pel motiu que sigui... Segurament que el més destacable sigui la casualitat dels topònims, això fa que tant els habitants d’Oliana com als d’Oliena tinguem curiositat per l’agermanament. Després del viatge d’en Josep és d’esperar que “la cosa” s’animi, i es facin els tràmits davant els organismes pertinents i posteriorment es puDetall del document enviat al seu dia pel Síndic del Comune di Oliena a l’Ajuntament de la guin portar a terme els actes més oficials entre nostra Vila.

Oliana

Anna Simon i Ampurdanès

Nits d'estiu al Castell d'Oliana Després que l'any passat se celebrés la primera de les edicions bianuals del “Festival d'Arts Integrades Solstici d'Estiu”, enguany s'estrenaran les anomenades Nits d'Estiu, una cita també bianual, que s'anirà alternant amb el Festival d'Arts. Quan el capvespre del 26 de juny vagi espessint de foscor la Roca de les Hores, fins a amagar el temps, pugeu al Castell, a la falda de la Roca que fossilitza el passat de la vil·la d'Oliana. Començarà una nit d'història i llegendes; amb representacions teatrals, projeccions

audiovisuals, música i, sobretot, molta màgia. Allí hi trobareu les fades de les f lors, que us faran pessigolles a la punta del nas amb la seva olor. I minairons juganers, que se'us intentaran ficar dintre de la butxaca. Vindran les Dreugels, amb les seves petites ànimes de color de vidre, i us aniran robant els peus. Us cosiran a les puntes dels dits unes arrels amb fils de la nostra història i ja no us podreu escapar mai més de les terres del Castell, perquè us tindran el cor robat. Col.labora

Organitza

16

Ajuntament d'Oliana

Consell Comarcal de l'Alt Urgell

675 - Divendres, 11-06-2010


Oliana

Marcel Ribera. Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Al.leluia En aquest escrit potser no tocava aquesta exclamació, crit d'alegria, de satisfacció de veure realitzada, aconseguida una cosa, de veure una fita que finalment després de tants anys de parlar-ne a nivell popular i havent saltat de segle s'ha portat a terme. Malauradament moltes persones ja no en podran gaudir, però com diuen en algun lloc: “nunca es tarde si la dicha es buena”. Permeteu-me que faci un xic de memòria d'aquesta nostra història d'Oliana, per tant retrocedim fins al segle passat, concretament l'any 1991. Anem al gra, el tema és el “Lloc on s'espera per pujar a l'anomenat cotxe de línia o parada de l'Alsina Graells”. L'any abans esmentat, un mitjà de comunicació es feia ressò que “durant molts anys el lloc de parada de l'Alsina Graells al nostre municipi era davant la font de la carretera on hi havia la cafeteria Solé, aquest local servia perquè els passatgers de la línia poguéssin resguardar-se de les inclemències del temps i a la vegada recollia els paquets que transportava l'esmpresa. Va arribar el moment que l'establiment va tancar per jubilació de la persona o persones que ho portaven. Posteriormen hi havia persones de la nostra Vila que mostraven les seves queixes a nivell particular”; les queixes eren degudes que no hi havia cap lloc on poder reguardar-se de les inclemències del temps. L'Any 1992 en un altre mitjà de comunicació, va sortir un altre escrit d'un pare de família exposant que viatjava bastant amb el “cotxe de línia”, que tenia un fill d'onze mesos i no era gens agradable amb pluja, i altres inclemències, esperar-se al carrer. També hi diu en l'escrit que moltes vegades s'aixoplugava amb el fill a l'entrada de Ca l'Engrill, que en aquella època deixaven la porta ajustada... Estem parlant d'una època en què no hi havia tants cotxes; ara qui més, qui menys té el seu cotxe a casa i no li cal pensar en esperar el transport públic. De totes maneres, és d'agrair aquest petit llogaret per aixoplugar-se i resguardar-se de les inclemències del temps, en especial de la pluja. Cal pensar que hi ha persones grans, persones sense carnet, bé perquè són massa joves o pel que sigui, que han d'agafar el cotxe de transport públic. Com diu aquell adagi “Nunca es tarde si la dicha es buena”. És una obra més per gaudir-ne la nostra comunitat. Aquests que

675 - Divendres, 11-06-2010

Lloc d'espera del “cotxe de línia”.

en èpoques passades havíem patit esperant el transport públic (ja mi poso jo el primer), finalment hem pogut veure fet aquest senzill lloc d'espera; ja fa anys que passàvem per pobles molt petits, vèiem que tenien aquest llogaret amb quatre pilans i que en podien gaudir... llavors una sana enveja ens recorria el cos pensant perquè nosaltres no podíem tenir aquesta diminuta “Sala d'espera”... En aquests moments potser a molts ja no els fa falta el “lloc d'espera”, però sempre hi haurà alguna persona que agrairà aquest lloc de referència per anar de viatge. En nom de totes aquestes persones, gràcies.

17


Cartellera CONCERTS

FESTES

Concert per l'Autogestió

Festa de Sant Antoni de la Plana

Dissabte, 12 de juny a les 11.30 de la nit, al Casal Popular la Fura Sj Jack Rabbit (Ska Jazz de Súria) Siroll (metall de Cardona i Solsona

Dissabte 12 de juny de 2010 11h Sant Missa, (seguidament coca i barreja per tothom). 12h: Dibuix Infantil i XV Campionat de botifarra. 14h: Gran Paellada. 16h: XV Campionat de petanca. 17h: Xocolatada popular. 22h: Revetlla amb el grup "Crystal". A la mitja part hi haurà "Bingo". Hi haurà servei d'entrepans i servei de bar.

Recital de piano d'Albert Guinovart Dissabte, 12 de juny a les 18h al Monegal (Sant Llorenç de Morunys)

XERRADES Xerrada "La Flama del Canigó. Visió Històrica" Dijous, 17 de juny. A les 21 h. a la Sala Cultural de l'Aj. de Solsona Organitza Òmnium Cultural del Solsonès.

CONFERÈNCIA - COL·LOQUI “Xerrada sobre eficiència energètica a la llar”

Divendres 11 de juny a les 20h Lloc: Ajuntament de Solsona A càrrec de Fundació Terra. “Canvi climàtic: quin futur ens espera?. Impacte sobre el territori i negociacions internacionals” Dissabte 12 de juny a les 20:30 h Lloc: Ajuntament de Solsona A càrrec d’Olga Margalef i Salvador Pueyo, participants de la campanya "el Clima no està en venda".

CELEBRACIONS Penya Blanc-i-Blava del Solsonès SOPAR X ANIVERSARI Divendres, 18 de juny a les 22 hores Al restaurant la Pèrgola -Hotel Gran Sol de Solsona- Interessats/ades apunteu-vos abans del 17 de juny de 2010 a: Cafeteria El Racó (Ramon: 973 48 05 09) / Lluís 639 02 78 03

FESTA MAJOR DE MATAMARGÓ Dissabte 12 i diumenge 13 de Juny Dissabte a les 22h sopar de Festa Major (cal encomanar-lo al 600 303 258/ 973473213). A continuació, ball amb Tryfàsyc i concert amb Bottomless. Festa fins que surti el sol, partit de futbol "torrats contra serens". Diumenge a les 13h, missa de festa major, pica pica i dinar per la gent del poble.

Primera Festa del barri de la Cabana d'en Geli Dissabte, 19 de juny de 2010, a la cruïlla del c. Segarra amb el Berguedà A 2/4 de 7 de la tarda, Jocs de cucanya per a tots els nens i nenes del barri. a les 9 del vespre, Sopar de veïns, i tot seguit Gran Ball amb l'acordionista M. Alba. A la mitja part hi haurà un sorteig. Coca i Cava per a tothom. Confirmar l'assistència al sopar cal avisar a: (data límit 14/6/10). Joan 660712914 / Jordi: 973482460 Agustí 677416444 / Josep: 973480410. Preu tiquet: 8 euros

Festa Major de Sant Joan de Castellar de la Ribera Diumenge 27 de Juny del 2010 12.00h Missa solemne i tot seguit refrigeri. 14.00 hdinar de germanor (places limitades). Reserva de tiquets a secretaria de l’ajuntament de castellar de la ribera abans del 23 de juny. Tel. 973 48 1640. 16.30h Concurs de botifarra. Trofeu a les tres primeres parelles classificades. 18.30 h. Ball de Festa Major amb Ramon Espuga. Hi haurà sorteig i servei de begudes. A la mitja part es repartirà coca i xocolata per tothom.

18

SORTIDES Visita a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de

Solsona i explicació de l’estat del procés de la l’Agenda 21 Dissabte 12 de juny: Sortida a les 10h del matí, Lloc: Plaça del Camp. Organitza: Ajuntament de Solsona Conèixer les papallones: A càrrec d’un expert del Museu de Granollers Diumenge 13 de juny Sortida a les 10h Lloc: Plaça del Camp. En el marc de l’any internacional de la biodiversitat Conèixer les orquídies Diumenge 20 de juny Sortida a les 9h Lloc: Plaça del Camp En el marc de l’any internacional de la biodiversitat

ACTES Solsona viurà una nova setmana del Medi Ambient

La temàtica que volem tractar aquest cop és el canvi climàtic, aprofitant la seva actualitat per la cimera de Copenhaguen. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom.

EXPOSICIONS - PROJECCIONS Exposició

“La casa dels negawats” Dies: del 11 al 13 de juny Lloc: Ajuntament de Solsona De Fundació Terra Obert cap de setmana: d’11 a 14 h del matí i de 17:30 a 20:30 h del vespre Inauguració de l’exposició el dia 11 a les 20h amb la “Xerrada sobre eficiència energètica a la llar” A càrrec de Fundació Terra.

Projecció - Audiovisual “HOME”

Documental composat d’imatges aèries que parlen de temes mediambientals importants. Diumenge 13 de juny a les 20:30h Lloc: Ajuntament de Solsona.

675 - Divendres, 11-06-2010


675 - Divendres, 11-06-2010

19


Unanimitat a Solsona per perpetuar la memòria del seu fill predilecte amb el Casal Cívic Xavier Jounou El conseller Jordi Ausàs ho celebra, perquè ‘una ciutat cohesionada no oblida els seus ciutadans insignes’

Ple extraordinari de l'ajuntament de Solsona

Com era de preveure, divendres passat a la nit es va fer efectiu l’esperat desenllaç de la iniciativa popular promoguda per la Taula d’Entitats Solsonines per designar un espai públic de la ciutat amb el nom de Xavier Jounou. En el Ple extraordinari que formava part de l’acte institucional de lliurament, a títol pòstum, de la distinció de fill predilecte a l’alcalde traspassat el gener, la corporació local va aprovar per unanimitat posar el nom de l’homenatjat al futur equipament que passat l’estiu el Departament de Governació començarà a construir a tocar de la sala polivalent. Es dirà Casal Cívic Xavier Jounou. El conseller Jordi Ausàs, present a l’acte, va celebrar aquest acord. L'alcalde David Rodríguez va lliurar una reproducció de l'Àliga a la vídua

Davant de la família i les amistats més properes de Xavier Jounou, la comissió promotora de la Taula d’Entitats Solsonines, persones representatives del municipi i autoritats convidades, el Ple municipal va aprovar sol·licitar al Departament de Governació que designi el futur casal cívic amb el nom de Xavier Jounou i Bajo, fill predilecte de la ciutat.

L’alcalde, David Rodríguez, va agrair la tasca realitzada per la Taula d’Entitats “per l’esforç i l’estima” amb què han organitzat la iniciativa popular. Es va mostrar convençut que “no hi hauria res que plagués més al Xavier que el fet que se li dediqui un espai públic de la ciutat hagi sorgit d’una iniciativa com aquesta”. Per a l’alcalde, aquesta és la via que més legitima l’acord de Ple. També va expressar la seva satisfacció el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que va qualificar l’acord d’encert, perquè “Xavier Jounou estimava amb passió Solsona i els solsonins” i, a més, “el casal cívic no era una obra més per a ell, sinó que volia que esdevingués un equipament que fes de morter per relligar les associacions i per avançar en un model de ciutat cohesionada”. Ausàs va celebrar que aquest immoble dugui el nom de qui va ser alcalde de Solsona perquè “una ciutat cohesionada no oblida els seus ciutadans insignes”. En el seu discurs de cloenda de l’acte institucional que va acollir la sala de plens de l’Ajuntament, el conseller va

Parlament del conseller de governació i administracions públiques 20

675 - Divendres, 11-06-2010


recordar Xavier Jounou com “una persona excepcional”, que reunia qualitats com la generositat, humanitat, integritat i compromís, que “difícilment es concentren en una mateixa persona”. Jordi Ausàs va mostrar-se “orgullós d’haver compartit somnis amb el Xavier i d’haver pogut aprendre al seu costat de la seva robustesa ideològica i la generositat”. Prèviament a l’acord del Ple, ahir es va formalitzar el lliurament del títol de fill predilecte a la vídua, Isabel Roca, amb un diploma acreditatiu i, tal com estableix el Reglament municipal de protocol, honors i distincions, una reproducció de l’àliga de la imatgeria solsonina. Isabel Roca va expressar el seu agraïment, “perquè és un honor per a tota la família rebre aquest nomenament, però en especial per a les filles”, a les quals va emplaçar públicament a estar orgulloses del seu pare. En la seva intervenció, llargament ovacionada, la vídua de Xavier Jounou també es va comprometre a intentar mantenir vius els projectes i les idees de l’homenatjat, tant en l’àmbit familiar, com social i polític.

Damunt l'escenari les entitats van fer el seu homenatge particular

Emotiu homenatge Però l’acte més emotiu i amb més escalf popular va ser el que es va celebrar, a continuació, a la plaça de Sant Joan, al qual van assistir més de 800 persones. Per mitjà d’un muntatge escènic dirigit per Aleix Albareda i participat per totes les entitats a les quals Xavier Jounou va estar més vinculat,

Roger Mas va cloure l'acte amb la seva versió dels Goigs del Claustre

Homenatge dels Geganters. Foto: Marc Trilla 675 - Divendres, 11-06-2010

va aflorar, amb emotives expressions, l’empremta que va deixar en el decurs del seu intens activisme associatiu en els àmbits cultural, social, esportiu i polític. Màscares del Grup de Teatre Lacetània, equipament del Club Bàsquet Solsona, uns bombatxos de ballador de l’àliga, dos fulards i una tenda de l’Agrupament Escolta Pare Claret i l’Esplai Riallera i la cadira que Jounou havia ocupat al local d’ERC van ser objectes que en el decurs de l’acte les entitats van anar disposant simbòlicament a l’escenari per fer present el record de l’homenatjat. Tot això, amanit amb les intervencions musicals de l’Orfeó Nova Solsona, Josep M. Tripiana i dos joves músics amb viola i violoncel, el ball dels nans a càrrec d’una quinzena de geganters i la interpretació d’un fragment dels Pastorets des d’un balcó de la plaça per part de Ramon Gualdo. La part central d’aquest acte va ser la projecció del documental "Xavier Jounou i Bajo, fill predilecte de la ciutat de Solsona", un treball encarregat per l’Ajuntament a E2S Produccions en el qual es dóna veu a la família, les amistats i cadascuna de les entitats de les quals Jounou formava part. En la seva carta de comiat, llegida per Albareda a la catedral el dia del funeral, Xavier Jounou deia adéu “a propet de la Mare de Déu del Claustre”. Ahir Roger Mas va cloure l’homenatge amb la seva versió dels goigs de la patrona de la ciutat. Va seguir-la un calorós i reverencial aplaudiment per al solsoní il·lustre.

El públic al final de l'acte va cantar Els Segadors 21


Els solsonins desafien la pluja i improvisen per viure la festa del Corpus Fan ballar una final simbòlica dels gegants sota els porxos de la plaça Major El diumenge de Corpus a Solsona es va llevar amb pluja a primera hora i, malgrat el parèntesi concedit durant tot el matí, a quarts de dues de la tarda, un xàfec va irrompre a la celebració mentre la mainada del ball de bastons desplegava la seva dansa. La gotellada va durar una hora, fet que va obligar el públic de la plaça Major a refugiar-se sota els porxos i a suspendre la dansa de l’àliga i els gegants. No obstant això, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona no va renunciar a interpretar la música dels gegants. Es va executar una singular traca i es va ballar una final simbòlica acompanyada de l’Orquestra Patinfanjàs sota els porxos. Tot i la pluja d’última hora, però, “el Corpus d’enguany ha registrat una bona assistència de públic”, tal com constata l’alcalde, David Rodríguez. I “la improvisació forçada en el tram final de la festa també ha tingut el seu encant”, afegeix. Igualment, per al macip major de l’Agrupació de Geganters, Pere Cuadrench, “podem estar contents, perquè no pensàvem que poguéssim fer el que hem fet”. “Cada any ens prepara alguna sorpresa el Corpus”, afirma.

El Drac en ple ball

David Rodríguez va viure el seu primer Corpus com a alcalde

Malgrat els canvis forçats en el desplegament de la imatgeria folklòrica, “el fet que els balladors del ball de bastons hagin aguantat estoicament sota la pluja fins a pronunciar el verset dedicat a la Mare de Déu ha estat una imatge molt bonica”, diu Pere Cuadrench.

Concurs de paraigües al palco de les autoritats

Les pubilles sota els paraigües 22

675 - Divendres, 11-06-2010


Durant el matí, el temps sí que va ser benèvol amb la celebració de la festa solsonina i va permetre el desenvolupament amb completa normalitat del programa tradicional, inclosa la processó, que va presidir el bisbe, Jaume Traserra. Hi va participar una elevada concurrència de públic, majoritàriament familiar. La catifa de flors de la plaça de Palau, confeccionada per l’Agrupament Escolta Pare Claret, ha estat dissenyada enguany per Pere Cuadrench amb un tema dedicat al cinquantè aniversari de la refundació de l’Orfeó Nova Solsona. Diumenge l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters van agrair a la pubilla, Ariadna Serra, i les donzelles d’honor, Aina Sala i Nahir Pérez, la seva participació a les festes tradicionals de la ciutat des de la Festa Major de l’any passat, ja que formaven part de la comitiva per darrera vegada. Aquest estiu se n’elegiran les seves successores.

A causa de la pluja, enlloc de Tronada es va haver de fer una traca

Tendència a l’alça de la popularitat Les convocatòries del Corpus de dissabte, van rebre una bona acollida de solsonins i visitants. Tant la cercavila del migdia com la roda de foc van ser seguides per nombroses persones, segons l’Agrupació de Geganters. “Estem experimentant una tendència a l’alça de la popularitat dels actes tradicionals de la festa”, explica Cuadrench.

Audició musical a la sala dels Sants Màrtirs a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Solsona

El pregoner anuncia els actes de la festa de Corpus el dissabte al migdia 675 - Divendres, 11-06-2010

La catifa de Corpus d'aquest any. Foto: Resol

Mn. Xavier Novell encapçalava la processó 23

En darrer terme de la processó, el seguici processional amb el bisbe que sostenia el copó sota el pal.li


Imatges de la festa de Corpus de fa 10 anys

A la tribuna d’autoritats hi podíem veure el bisbe de Solsona, Mn. Antoni Deig

Preparant el drac

L’aleshores conseller de Medi Ambient, Felip Puig, va assistir a la festa

Els petits i petites del ball de bastons

Les pubilles d’aquell any: Anna Cuadrench, Dolors Roses i Ester Barniol

Les façanes de la plaça Major estaven en obres 24

675 - Divendres, 11-06-2010


Una nit serena... Una nit màgica El 4 de juny els solsonins vàrem tenir una nit màgica. Es va nomenar Fill Predilecte de la ciutat, aquell amic estimat. La celebració ja havia començat a l'Ajuntament, i a la sala de plens hi va haver tota la dignitat, amb les paraules encertades, els aplaudiments sincers, i l'actitud respectuosa. En baixar de l'Ajuntament vam topar amb una plaça de Sant Joan pleníssima de gent. Ja ho deuries veure Xavier: Quin goig que feia la plaça! Aquest indret entranyable de la teva estimada ciutat. Aquella nit va ser fidel a les paraules del poeta, als versos de Josep M. de Sagarra. Sí, perquè allò semblava un "replanet de l'altra vida", sentíem la teva presència, Xavier, es notava a l'ambient. També va ser veritat que hi podíem "abeurar un glop de pau". Sagarra deia que li agradava respirar "aquest aire tan tranquil" de la Plaça sant Joan. I a fe que sí, que aquell aire portava record, portava pau, portava tendresa. La gentada que omplia la plaça mostrava un silenci especial, perquè era un silenci que ho deia tot, mentre la nostra ànima era amada de sentiment.

I va arribar un moment que l'emoció va haver de sortir fora, va haver d'esclatar, i van ressonar amb força els aplaudiments, amb una espetegadissa que no parava. Molts cops, les mans que aplaudeixen també parlen. Deuria ser això, perquè semblava que els aplaudiments rebotessin contra les parets, i fessin una mena de cridòria, que anés repetint "T'estimem, Xavier!". Sí, una nit màgica. La recordarem temps. Quan la plaça va ser buida, quan ja tothom dormia, la lluna es va posar damunt la plaça, vigilant que ningú no la profanés. La mateixa lluna que "cau damunt les finestres i cau damunt la pica que la fa brillant". I es va adonar que allà hi havien quedat unes llàgrimes escampades. La lluna les va acariciar i... les va fer brillants. I quan tot era silenci, va ser la lluna, que des de la Plaça les va fer arribar allà Dalt, a l'estança de l'amic estimat. Quan tothom dormia, les va donar al Xavier, perquè tingués un record d'aquella nit serena, d'aquella nit màgica. Ramon Gualdo

Ball de bastons, Corpus 2010 675 - Divendres, 11-06-2010

25


TEATRE SOCIAL: 'Doble jornada'

TEATRE: 'La síndrome de Bucay', de Joan Gallart

Teatre Comarcal - 13 de juny, 19 h Bernat Quintana, Aida Oset i Xevi Gómez són el repartiment d'una comèdia agredolça dirigida per Joan Gallart

Sala d'actes del Casal de Cultura i Joventut 11 de juny, 21 h

Arriba al teatre solsoní La síndrome de Bucay, després de l'èxit de taquilla experimentat a Barcelona i de pujar sobre escenaris d'arreu de Catalunya. És una comèdia escrita i dirigida per Joan Gallart amb un repartiment format per Bernat Quintana i Aida Oset, que interpretaven el Max i l'Eli d'El cor de la ciutat, respectivament, i Xevi Gómez. Explica la història d'un portalliteres que s'enamora d'una noia amb qui coincideix al bus i que llegeix un llibre de Jorge Bucay. La síndrome de Bucay parla de l'amor, les mentides, els secrets, els prejudicis i de com la literatura pot canviar les nostres vides. És una obra apta tant per a fans del mediàtic psicòleg i autor de nombrosos llibres d'autoajuda com per als seus detractors. Les entrades es vendran a taquilla a partir d'una hora abans de la funció.

Solsona se suma enguany a la Setmana dels nous usos del temps de Lleida amb l’obra de teatre social Doble jornada, representada per la companyia La Comunicativa CTO i Gus Bas. Es durà a terme el divendres 11 de juny a les 9 del vespre a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut i l’entrada és gratuïta. Ho organitza la regidoria de Polítiques d’Igualtat amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, el SIAD del Solsonès i l’Associació de Dones del Solsonès. Doble jornada és un muntatge de teatre fòrum que convida els espectadors a intervenir i participar a l’obra, convertint-se’n en actor, per reflexionar sobre la realitat social que es posa en entredit. L’argument de l’espectacle entra fins al menjador d’una casa de qualsevol família pagesa per conèixer què viuen i què senten els personatges. Explica una història en què les tradicions mal enteses impossibiliten a dues dones fer realitat el futur que havien somniat. Aquesta activitat s’emmarca en la Setmana dels nous usos del temps, una iniciativa de la Diputació de Lleida que té com a eix bàsic la resolució de les tensions provocades pels desequilibris entre el temps del treball, el de la vida quotidiana i el personal. Per a la regidora de Polítiques d’Igualtat, Encarna Tarifa, les accions encaminades a la conciliació dels tres temps requereixen una aposta conjunta dels agents institucionals, empresarials, sindicals i socials per “avançar envers una nova cultura en l’organització de la societat, fonamentada en la igualtat de gènere”.

XXII CONCURS DE FLORS ALS BALCONS

BALL DE BASTONS I CAVALLETS

Per participar en aquest concurs cal inscriure’s a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona a partir del dia de Corpus i fins al 7 de juliol.

Les persones interessades a participar al ball de bastons i als cavallets es poden inscriure a l’OAC de l’Ajuntament fins al dia 6 de juliol de 2010. L’edat mínima per entrar a formar part del ball de bastons: l’any que es compleixin els 7 anys. I per a cavallets, l’any que es compleixin els 11. L’edat màxima de permanència al grup: els primers, fins a la festa de Corpus de l’any que compleixin els 11 anys; i els segons, l’any que es compleixin els 14. Per formar part del ball de bastons i els cavallets els membres participants han d’estar empadronats a la ciutat de Solsona. Temps mínim de permanència és de dos anys. Si el nombre de sol.licituds és superior al nombre de baixes corresponents, l’admissió dels sol.licitants s’efectuarà per sorteig.

Els participants han de decorar amb flors tots els balcons i finestres del seu domicili. El conjunt de la façana també es valora. Les torretes o jardineres han d’estar col.locades pel costat interior dels balcons. Cada domicili pot optar a un sol premi. El jurat passarà a valorar els balcons entre els dies 9 i 23 de juliol. Els 20 millors balcons o façanes seran premiats amb 60 euros cadascun. El lliurament dels premis s’efectuarà per la Festa Major. Per recollir el premi és imprescindible la presència de la persona guardonada.

Edició: Celsona Informació - Disseny i maquetació: Kiko Montilla Foto portada: Ramon Estany - Fotos: Ramon Estany, Celsona Informació, Marc Trilla, Resol Textos: Servei de Premsa de l’Ajuntament de Solsona, Ramon Estany 26

675 - Divendres, 11-06-2010


Associacions i Entitats

Sol del Solsonès

Xerrada per pares i mares

Respir familiar a Peñíscola

Aquest passat dimecres 2 de juny va tenir lloc a la Sala Gòtica del Consell Comarcal la segona sessió del taller de mares i pares que ha organitzat el PLEAS (Pla Estratègic Antidroga del Solsonès) per a fer prevenció de drogues en aquells pares d'alumnes de Primària, que en el dia de demà tindran els fills adolescents, i per tant més a prop del món de les drogues. La intenció doncs és la de preparar els pares i mares per aquest apropament dels seus fills a aquest món i orientar-los des del sentit comú i el coneixement que nosaltres disposem, per tal que siguin el màxim de conscients i responsables en relació a la temàtica de les drogues. Aquest 2 de juny la xerrada va anar a càrrec de Bartolomé Gómez, membre del cos de Mossos d'Esquadra del Solsonès.

Com cada any, el club social del Sol del Solsonès va preparar una sortida d'una setmana a la platja, dins el programa de respir familiar. Enguany hem anat a Peñíscola. Ens vam allotjar en un hotel davant del mar.

Inauguració del nou local de jubilats "l'Arcada" Aquest dissabte 22 una comissió del Sol del Solsonès va tenir l'honor de ser convidada a la inauguració del nou local de jubilats "l'Arcada".

Dijous 17 de juny a les 19 hores A la Sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès: Xerrada informativa sobre drogues, tabac i alcohol

Associacions i Entitats

Associació de Dones del Solsonès

Taller de sabó El dissabte 29 de maig un grup de dones vam aprendre a fer sabó. La Sílvia Prat va venir carregada d’estris i ens va explicar els beneficis d’utilitzar sabó natural, com es fa i vam participar en l’elaboració de sabó amb el procés en fred. Vam fer sabó de farigola i de lavanda. Va ser una tarda molt aprofitada i ens ho vam passar molt bé.

675 - Divendres, 11-06-2010

27


Associacions i Entitats

Associació Fènix d’Ajuda i Suport contra el Càncer

"Les persones són la força clau per tirar endavant" Entrevista a Clara Rosàs Des de principi de 2010, l’Associació Fènix d’Ajuda i Suport contra el Càncer pertany a la FECEC, Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer. Des d’aquestes línies, volem aproximar-vos l’entitat així com també fer-vos partícips dels projectes que duu a terme. Per això, ens hem entrevistat amb una de les seves responsables, Clara Rosàs. 1) Què és la FECEC i quins són els seus objectius? La Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) és una entitat de segon nivell que agrupa 13 organitzacions les quals treballen per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies. Es va constituir el 13 de febrer de 2001, i va néixer amb la vocació d'integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. És cens d’informació i dóna servei a les entitats federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic i desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció i recerca psicosocial. El 10 de setembre del 2008 la FECEC va ser declarada entitat d’utilitat pública pel Departament de Justícia d'aquesta administració. L’objectiu principal de l’entitat és acollir les associacions contra el càncer a Catalunya, donar suport al seu intercanvi d'experiències i sostenir llur representació a nivell estatal i internacional.

A l'esquerra, Clara Rosàs

sigui quin sigui el seu tipus de càncer; mentre que hi ha altres associacions que només atenen una tipologia de pacients amb càncer (càncer infantil, leucèmia, etc.) 5) Existeixen projectes conjunts en les entitats federades? Els projectes de la FECEC sorgeixen de necessitats comuns identificades per totes les entitats. Així la celebració de la Setmana Europea contra el càncer es fa de manera coordinada a tot Catalunya, a través de les entitats federades; el programa de foment del voluntariat està adreçat en primera instància als voluntaris de les entitats federades....

2) Quines són les seves línies d’actuació? Ens les podria explicar breuement. - Oferir serveis a les entitats federades com la representació, i creació d’un espai de trobada per a compartir experiències amb les entitats federades, entre altres. - Cens d’informació: la FECEC elabora un anuari per donar a conèixer els serveis i activitats que donen les entitats federades. - Participació en estudis de recerca i elaboració d’estudis en l’àmbit psicosocial. - Programa de foment del voluntariat. - Programa de prevenció, i divulgació del codi europeu contra el càncer.

6) Com valora la incorporació de Fènix dins l’entitat? Molt positiva, ja que és important que la societat civil s’organitzi per fer front a les seves necessitats. A la comarca del Solsonès, no hi havia cap associació que donés resposta a les necessitats dels pacients oncològics i els seus familiars. 7) Què creu que la FECEC pot aportar a Fènix? I viceversa? Per una entitat de nova creació, pertànyer a una federació pot ser molt útil. La Federació ofereix espais de trobada i intercanvi entre entitats experimentades i aquelles que comencen, un espai per aprendre i compartir. Per a les entitats federades i la pròpia FECEC, els nous socis aporten aire fresc, enriqueixen l’entitat amb una nova visió de problemes semblants.

3) Ens podria citar alguns dels projectes que es desenvolupen des de l’entitat. Dins el programa de foment del voluntariat, hi ha els cursos de formació per a voluntaris, el grup de treball de coordinadors de voluntariat, la Trobada de Voluntaris de l’àmbit oncològic... En l’àmbit de la prevenció i divulgació, la Setmana Europea contra el càncer, el programa de divulgació del codi europeu als municipis, el Fòrum FECEC,....

8) Quines línies d’actuació considera imprescindibles en tota associació dedicada a la lluita contra el càncer? Des de la FECEC, posem de manifest que moltes de les entitats federades porten a terme projectes en l’àmbit psicosocial per millorar la qualitat de vida dels pacients i els seus familiars.

4) Què tenen en comú les entitats que en formen part? Què les diferencia? Formen part de la FECEC entitats de primer nivell que, d’una manera o altra, volen millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer i els seus familiars. Hi ha entitats que, dins d’un àmbit territorial concret, donen servei a qualsevol pacient

9) Des de la seva experiència, quin consell, suggeriment o recomanació donaria a Fènix? L’equip humà que forma l’associació no ha de perdre la il·lusió en el projecte, tot i que el camí pot ser llarg. Però les persones són la força clau per tirar endavant. 28

675 - Divendres, 11-06-2010


Associacions i Entitats

Solsona Jove Ajuda - Fotos: LLuís Closa

Voluntaris de “Solsona Jove Ajuda” visiten el Cottolengo de Barcelona Dissabte passat, dia 5 de juny, un grup de voluntaris de “Solsona Jove Ajuda” acompanyats per les germanes Rosario i Montserrat de la Companyia de Maria, van visitar el Cottolengo del Padre Alegre de Barcelona, una institució per als més necessitats, des de nens fins a persones grans.

Allà van ajudar a servir als malalts i a l’hora de dinar van ajudar a donar-los de menjar. Una vegada finalitzada la visita al Cottolengo, el grup va anar a un mirador de Montjuïc a dinar i després de dinar van tornar cap a casa.

Associacions i Entitats

Casal Popular la Fura

Dissabte 12 Siroll i Sj Jack Rabbit al Casal Popular la Fura El proper dissabte 12 de juny al Casal Popular la Fura, dins el marc dels concerts per l'autogestió, hi haurà l'actuació dels Siroll, grup de metall amb membres de Solsona i de Cardona, i dels Sj Jack Rabbit, grup d'ska-jazz de Súria. Siroll va néixer a l'any 2008 i va fer l'estrena pública el novembre de 2009, i des de llavors han fet bastants concerts. Destaca el seu estil contundent, amb moltes variacions rítmiques, i les seves lletres contestatàries. Els podeu escoltar a www.myspace.com/ sirollmetal. Us hi esperem!

675 - Divendres, 11-06-2010

29


Associacions i Entitats

Grup d’Interès del Projecte d’Atenció a la Dependència al Medi Rural

Les possibilitats del cooperativisme en l’atenció a les persones i en el món rural El Grup d’Interès del Projecte d’Atenció a la Dependència al Medi Rural va organitzar dues jornades d’informació i formació entorn el cooperativisme en l’atenció a les persones els dies 20 i 22 de maig L'organització d’aquestes jornades respon a la necessitat de creació d’una iniciativa emprenedora d’atenció a les persones que integri els municipis del sud de la comarca, i en el marc del Projecte d’Implementació Participativa del PAI del Solsonès, que coordina l’Associació l’Arada. No obstant, els continguts que s’hi van tractar no van ser exclusius i s’adreçaven a qualsevol persona interessada en emprendre des de l’opció cooperativa. De fet, el perfil de les assistents així ho va mostrar. La missió de les jornades va ser transmetre, intercanviar i crear conceptes, aptituds i habilitats que afavorissin el desenvolupament de les persones que hi van assistir, entorn les cooperatives com a organitzacions gestionades de manera participativa i, en el cas concret del projecte que ens ocupa, compromeses socialment en la necessitat de professionalitzar la tasca de cura de gent gran i d’oferir serveis pròxims, que permetin millorar la qualitat de vida de la gent gran en el món rural. Les jornades es van dur a terme a la Biblioteca de Llobera i a la Cambra de Comerç i Indústria de Solsona, i van comptar amb la presència d’Ester Vidal, docent d’ARA-COOP SCCL, economista, assessora d’organitzacions d’economia social i experta en creació d’empreses, que va fer-nos un ABC sobre el cooperativisme. Així, va mostrar-nos què era una societat cooperativa i els diferents models i tipologies que hi havien, els valors i els principis cooperatius, el marc jurídic d’aquesta fórmula, la varietat de socis que pot integrar, les altes i les baixes d’aquests, els drets i els deures, i molts altres interrogants que els participants van exposar i que la ponent va saber resoldre amb excel·lència. Igualment vàrem mostrar dues experiències cooperatives en el medi rural. El dia 20 ens va acompanyar en Jordi Escudero, responsable de l’àrea d’autoempresa del Consell Comarcal del Berguedà, que va venir a explicar-nos el projecte d’impuls del cooperativisme que des de la comarca veïna estan duent a terme (Projecte SPECOOP), i va aclarir-nos els motius pels quals han optat per l'opció cooperativa en una comarca de caràcter rural. I el dia 22 vam gaudir de la presència de Nicunina Teoader, de Gandesa, i Mª Carmen Alarcón, de La Fatarella, sòcies de la Cooperativa NOU FUTUR SCCL de Villalba dels Arcs, a Terra Alta. Elles van explicar-nos la seva experiència d’emprenedores en l’àmbit dels serveis a les persones i els serveis que oferien (atenció a la infància, a les famílies amb disminuïts psíquics i de la tercera edat, assistència personal, ajuda amb l'alimentació, vetlles hospitalàries, acompanyament, orientació i informació, compres i gestions personals, entre d’altres), els objectius d’inclusió social que té la seva iniciativa, i la importància del treball en grup per arribar a llocs on soles els hagués estat impossible.

Amb tot, els i les participants vàrem adonar-nos d’algunes de les oportunitats i avantatges que l'opció cooperativa té. El més important que vàrem descobrir és que aquest model empresarial es constitueix com una eina de transformació social perquè es basa en la cooperació i no en la competència, esdevenint també una fórmula per afrontar la crisi; així mateix vàrem veure que és un instrument de política d’ocupació, de progrés econòmic i social en les zones rurals, que té una estructura flexible i adaptable als canvis i a les necessitats que es detectin o apareguin, arrelant-se com cap altre al territori i que, sobretot, protegeix els drets dels treballadors; també que la seva fórmula de treball és igualitària, on l'organització, la divisió i participació del propi treball ofereix la possibilitat de donar resposta a un ampli ventall de necessitats humanes, englobant fins i tot la promoció de l’educació, la salut i la igualtat de gènere. I per últim, el seu principi de responsabilitat limitada, que ofereix als socis l’avantatge de, si la iniciativa naufraga, no posar en joc els seus béns personals, principi que manca en altres models empresarials. Així doncs, el cooperativisme demana mesures per créixer, i les prioritats són canvis i reconeixements en el marc polític i social; i en el marc individual, la iniciativa de persones que vulguin professionalitzar-se i emprendre. Per això ens preguntem: Si la pràctica cooperativa podia aplicar-se fa dos segles al consum i a la producció, tant a la ciutat com al camp, i si a més contempla -més que cap altra opció empresarial- a la persona, la pregunta és simple: PER QUÈ NO ARA I AQUÍ? Finalment aprofitem per informar que properament s’organitzarà un curs de gestió sobre l’empresa cooperativa que oferirà les eines bàsiques de gestió d’aquest model. Podreu trobar més informació al respecte del projecte, del curs i de les demés activitats a: dependenciaenelmonrural.wordpress.com, o adreçant-vos a: donaigentgran@larada.net. 30

675 - Divendres, 11-06-2010


Associacions i Entitats

Associacions i Entitats

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Club de Jubilats l'Estel del Solsonés

Gran sardinada a Llançà

El Museu de Solsona estrena joc

El Club de jubilats l'Estel del Solsonès té previst fer una interessant sortida, ja clàssica entre els nostres socis, que consistirà en una abundant sardinada al poble de Llançà, el dia 27 de juny. La sortida serà des de l'estació d'autobusos a les 6 del matí.

Vols aprendre i passar-t'ho bé al Museu? Vine i participa amb la família i els amics en el joc Descobreix els punts de llibre. El joc consisteix en identificar i localitzar una sèrie de punts de llibre a les sales del Museu. Al final podràs triar un bonic punt de llibre com a premi. Demana més informació al Museu.

Els que hi esteu interessats podeu passar pel club per apuntarvos-hi. El preu del viatge i l'assegurança serà de 37 euros.

Aquagim Entre les activitats programades pel Club de jubilats l'Estel del Solsonès per aquest estiu hi ha un curset d'AQUAGIM, la gimnàstica aquàtica de moda per mantenir-se en forma i no passar calor, pel socis del club. Si hi esteu interessats podeu dirigir-vos al local on us informaran del programa i de l'horari. Data prevista de començament: el dia 1 de juliol.

Convocatòria de l’assemblea general extraordinària per activar i impulsar l’associació d’Amics del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

El Club de jubilats l'Estel del Solsonès vol acompanyar en el seu dolor a la família de:

A partir de contactes i reunions prèvies, un seguit de solsonines i solsonins interessats en el patrimoni museístic de la ciutat s’han proposat de recuperar l’antiga Associació d’Amics del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona que porta molts any inactiva. Per tirar endavant amb aquesta iniciativa, es convoca l’Assemblea General Extraordinària, que se celebrarà al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el diumenge 20 de juny a les cinc de la tarda.

Associacions i Entitats

TERESA ESPUGA CASTELLÓ, Soci del club núm. 132, que descansà en la Pau del Senyor a Cambrils el dia 23 de maig del 2010. Preguem per la seva ànima i que ens guardi un lloc en el cel.

Ramon Estany

El Pi de Sant Just commemorarà els seus 40 anys L’Associació de veïns del Pi de Sant Just organitza un seguit d'actes que es portaran a terme el dia de St. Joan, 24 de juny, per commemorar el 40è aniversari de la urbanització. Amb motiu d’aquesta celebració, aquest dia tindran lloc algunes activitats, per tal de fomentar trobades entre els veïns, en un ambient participatiu, lúdic i festiu. Les activitats que es faran seran totes al voltant de l’escultura que estarà situada a la petita rotonda, a la capçalera de la Urbanització Nova, i seran les següents: A les 12 del migdia, inauguració de l’escultura aportada per l’Associació, obra de l’artista local Ramon Colell, amb la col· laboració de Lluís Parcerissa que ha donat desinteressadament el pedestal de pedra de la base del monument. Tot seguit tindrà lloc la cessió i condicionament de l’espai on s’instal·larà l’escultura per part de l’Ajuntament d’Olius i s'acabarà la celebració a la 1 del migdia amb un petit refrigeri, amenitzat per una audició musical del conjunt “Les Absentes”. 675 - Divendres, 11-06-2010

31


Educació

Escola Agrària del Solsonès

Pràctiques a països Europeus: Finlàndia i Suècia Alumnes de l'Escola Agrària del Solsonès, del cicle formatiu de grau superior de Gestió i organització d'Empreses Agropequàries, han iniciat un període de Formació en Centres de Treball a Finlàndia, concretament de la regió de Hyvinkää. Una d'aquestes alumnes està treballant en una granja extensiva de vaques i cavalls. La resta ho fa a l'Escola Hyria koulutus Oy, que compta amb una explotació amb races autòctones de vaques, tant de llet com de carn, i ovelles. L'escola també compta amb animals de companyia per les pràctiques dels alumnes finlandesos, ja que és una especialitat d'estudis molt demandada pels nois i noies d'aquell país. Aquesta escola agrària finlandesa compta amb 300 alumnes que fan estudis relacionats amb el sector rural. Per altra banda, a mitjan de maig, un alumne del cicle superior de Gestió i organització de recursos naturals i paisatgístics, va començar les seves pràctiques en una escola forestal sueca. Aquest noi té l'oportunitat de treballar el tema forestal a un país amb molta experiència en aquest sector i podrà utilitzar maquinària més avançada de la que actualment s'utilitza a Catalunya pels aprofitaments forestals. Els alumnes, que poden escollir lliurement si volen realitzar les pràctiques a països europeus, disposen de beques, tant del Departament d'Educació com del Departament d'Agricul-

Educació

L'Anna Compte a l'explotació de l'escola Hyria koulutus Oy de Finlàndia

tura, que els cobreixen les despeses del viatge, de l'allotjament i de la manutenció. Els objectius d'aquestes pràctiques a Europa són, a més que l'alumne pugui aprofundir en la seva formació tècnica, que millori en el tema de les llengües, que conegui altres cultures i altres maneres de treballar en el marc de la Unió Europea.

CFA del Solsonès

El dia 3 de juny els alumnes d'Anglès Funcional del CFA del Solsonès es van reunir en un sopar al Casal de Solsona. Ens va acompanyar la nostra professora Marta a la qual desitgem un feliç embaràs en nom de tot el col·lectiu 32

675 - Divendres, 11-06-2010


Educació

Escola Setelsis

PER MOLTS ANYS!!

P5 commemora 400 anys de ciutat de Solsona

Aquest any celebràvem els 20 anys de festes de final de curs, així doncs van decidir fer com unes petites actuacions del que havíem celebrat cada any. Primer van sortir els pares amb el Tirant lo Blanc, després els més petits de l'escola amb les olimpíades, els avis... Els de cicle inicial van representar els països del món...els de cicle mitjà van representar pinzellades d'art, l'aigua...els més grans, el circ, el Quixot, Mozart...la festa va agradar molt a tothom! Per a mi ha estat la festa que ha agradat més de totes. M'han agradat els decorats, els vestits i els accessoris, que estaven molt ben fets. El millor ha sigut la coreografia, que estava molt ben pensada. I els nens i nenes, que hi posaven tot el seu interès! (Gemma)

El Comte Guifré el Pilós i companyia

Setel i Telsis són dos personatges animats per l'Escola a assistir a una festa sorpresa, però en realitat més que una festa és una festassa! La veritat és que la festa agrada a tothom i hi ve molta gent. (Judit)

La festa de final de curs es fa cada any, però aquest era el del vintè aniversari. Va anar-hi molta gent. Hi va haver diferents acuacions: dels jocs olímpics, història de Catalunya, l'aigua... la decoració estava molt ben pensada, com si fos una festa d'aniversari, però encara més original, amb globus i banderetes (Paula) Vam fer de tot: avis i àvies del Casal Rock, vam fer rap, el circ de Soleil, vam saltar a corda, vam passejar vaixells pel mar... Hi havia molta gent i fins i tot l'alcalde. Crec que a ell també li va agradar molt perquè aplaudia que donava gust! Al final de tot vam cantar la cançó Avui fas anys i alguns ens vam quedar a sopar una botifarra boníssima. (Maria) Ha sigut la festa més emocionant de la meva vida. Jo recomano aquesta festa a qui li agradi ballar, riure, cantar i disfrutar. (Paula) Jo recomano que hi vagin aquells que creguin en la fantasia. (Angès) Aquest any es va jubilar la Marisol perquè està malalta i tots desitgem que es curi. (Manel)

P4 és el Casal Rock 675 - Divendres, 11-06-2010

33


Educació

Escola Arrels

Sortida a Iesso El passat dia 25 de maig de 2010, els alumnes de variable d'arqueologia vam anar a l'antiga ciutat romana de Iesso a Guissona Vam marxar a un quart de dues del migdia, amb una mica de retard. El viatge va durar uns 30 minuts i es va fer curt. Tot seguit, vam dinar a la zona de pícnic del Bona Àrea i vam anar a comprar un gelat. La visita va començar a un quart de quatre, amb en Josep, arqueòleg i director del Museu Romà de Guissona. Ens va començar ensenyant els safareigs i la font de la vila, on les dones, abans, hi rentaven la roba i feien petar la xerrada. Les diferents construccions es van edificar entre els segles XVIII i XIX. Seguidament vam anar caminant fins al parc arqueològic de Iesso, i amb la calor que feia! Ens ensenyaren la porta principal, els materials de que estaven fetes les cases, les restes d'una domus molt complexa... La seva muralla havia sigut molt alta i tenia diverses torres de vigilància.

Les termes dels romans eren un lloc de trobada, on s'hi feien massatges i es relaxaven. Finalment, tornàrem a Solsona amb un munt de fotos i anècdotes per explicar a casa. Oriol Palou Casas

El projecte de recerca de final d’ESO porta els alumnes d’Arrels a recórrer el Solsonès Els estudiants han aprofundit en la comarca des d’una vessant pràctica, social i científica Amb recorreguts des de tres àmbits, social, pràctic i científic, els estudiants de l’últim curs d’ESO de l’Escola de Secundària Arrels, han visitat els darrers dies les principals institucions de Solsona i la comarca, així com els serveis que podem trobar al Solsonès i la dotació d’infraestructures que s’hi apleguen. Els nois i noies, en grups classe o en petits equips de treball, han fet un seguiment guiat d’indrets com el pantà de Sant Ponç, el Centre Sanitari, l’Ajuntament de Solsona, la depuradora, o el Consell Comarcal, entre d’altres, per tal d’elaborar uns projectes de recerca que es van presentar divendres passat al centre. Els treballs, que han estat tant individuals com grupals, han anat acompanyats d’enquestes i xerrades per a saber més de tot allò que ens envolta. En les jornades dedicades al projecte, els alumnes han comptat amb el suport del professorat, que els ha orientat tant a l’hora d’elaborar les qüestions prèvies que s’han realitzat a cada institució com per les valoracions posteriors. 34

675 - Divendres, 11-06-2010


Educació

IES Francesc Ribalta

De nou quinze dies al Regne Unit

Aquest any tenim de nou la satisfacció d'anunciar-vos que un grup d’alumnes de l’Institut Francesc Ribalta ha aconseguit un ajut per a l'aprenentatge actiu d’idiomes. El projecte d’enguany s’anomena IFR Multicultural Week. Gràcies als 18.400 euros d’aquesta beca, els vint-i-tres alumnes participants començaran l’estiu a Londres, aprenent més anglès, coneixent la ciutat i completant el projecte sobre la igualtat i la multiculturalitat que han començat aquí. Els nostres alumnes han treballat diferents conceptes de la igualtat, entre homes i dones, entre al·lòctons i autòctons, entre rics i pobres, utilitzant l’anglès com a llengua vehicular. El projecte pedagògic final ha estat una pàgina web amb la programació d’una setmana dedicada a la interculturalitat. S’han triat els països d’on provenen la majoria dels immigrants de Solsona: el Marroc, Ucraïna, Romania, Argentina, Brasil, Xina i el Pakistan. Cada dia es dedica a un d’aquests països, es fa un documental, una entrevista amb una persona nouvinguda, un conte o llegenda i una recepta de cuina típica. També s’han gravat espots publicitaris i s’han creat jocs amb el jclic sobre aquesta temàtica. Volem expressar la nostra satisfacció perquè després de palpar la realitat multicultural a la nostra població, aquest juny podrem observar in situ la diversitat de cultures a Londres, una de les ciutats europees més multiculturals. Amb aquesta estada de quinze dies esperem aprendre molt i gaudir d’aquesta ciutat que ha acollit durant dècades milions de gent vinguda d’arreu del món. 675 - Divendres, 11-06-2010

Només ens resta felicitar tots els alumnes participants pel seu treball, la seva dedicació i pel reconeixement aconseguit. CONGRATULATIONS TO ALL OF YOU! En aquest projecte hi hem participat tots els alumnes de 4t d’ESO que volíem fer el Projecte de Recerca en anglès. Hem creat una pàgina web on podem veure la feina feta. Aquest projecte ha estat una experiència divertida, i a més amb aquest projecte hem guanyat una estada a Londres. A la pàgina web del centre www.iesfrancescribalta.net trobareu l’enllaç per veure la nostra pàgina web final. Esperem que Londres sigui una anècdota divertida on podrem aprendre més anglès. (Iwona Rymar)

Amb aquesta pàgina ben completa amb la informació de cada alumne participant, vídeos explicatius i interactius, jocs i històries hem guanyat un ajut que ens permet anar dues setmanes a Londres a gaudir de la capital anglesa. Amb aquest viatge esperem perfeccionar el nostre anglès, conèixer a fons la cultura anglesa i veure l’estil de vida de la gent, i també visitar els monuments més importants de la ciutat. Creiem que serà una experiència única de la qual ens emportarem uns records inoblidables. (Aldana N. Gargiulo) 35


Educació

ZER del Solsonès

Anem de ruta Aquest curs la ZER del Solsonès celebrava el seu primer English Day, seria a Freixinet l'1 de juny. Aprofitant això, des de l'àrea d'educació física, s'organitzava amb els alumnes de 2n de Cicle Superior una sortida amb acampada inclosa. Com l'anterior activitat, aquesta també era el primer curs que es duia a terme. Així el dia 31 de maig, a les sis de la tarda, després de la jornada escolar, un total de 14 alumnes fou citat a l'encreuament de Brics,. Des d'allà, cadascú amb la seva motxilla, sortien direcció a Brics, per agafar el GR-7, conegut també com la Ruta dels Bons Homes, i arribar fins al Santuari del Miracle, després de caminar uns 11 kms. aproximadament. Una caminada força interessant i molt recomanable, fent salut i gaudint d'un paisatge magnífic. Després de plantar tendes a la Font del Bisbe, tocava sopar, un àpat més que merescut després de la llarga jornada, una estona de joc per pair i a dormir. S'havia d'intentar descansar, encara quedava un bon tros l'endemà al matí. Aviat es va fer de dia, i la nit va resultar més curta del que és habitual. Tocava plegar tendes, esmorzar i carregar motxilles, tornàvem a estar en marxa. Així deixàvem el Miracle enrere i ens enfilàvem cap a la Carral, on ens esperava el Ponç,

un alumne de la ZER, que ens faria de guia fins a Freixinet. Uns 7 kms. més a les cames per arribar al l'English Day, on ens esperava un bon esmorzar. L'experiència fou molt positiva, els alumnes que aquest curs s'acomiaden de la ZER van compartir dues jornades d'esforç, cooperació i diversió, que de ben segur no oblidaran al llarg de la seva vida. I és que més enllà de tot, la ZER és compartir, créixer i conèixer.

English day Com cada any, quan el curs escolar arriba al final, totes les escoles de la ZER ens trobem altra vegada per dir-nos adéu i acomiadar els alumnes que ens deixen per començar els estudis de secundària. El dia 1 de juny vam anar tots a Freixinet a celebrar l’ENGLISH DAY. Una jornada on totes les activitats van ser pensades per treballar i practicar la llengua anglesa, així com els aspectes culturals anglesos. Per començar els pares i mares ens van preparar un “TIPYCAL ENGLISH BREAKFAST” deliciós: penaut butter, biscuits, muffins, orange juice, etc... Després cada grup feia activitats diferents: Els més petits de la ZER van gaudir de la “English story: Itsy Bitsy Spider”; també van cantar i ballar la seva cançó i es van fer una aranya per emportar-se a casa. Els alumnes de Cicle Mitjà van fer “cookies” per a tots. Van treballar la tipologia textual de la recepta en anglès i després van fer de cuiners. I els grans van viatjar per Anglaterra i Estats Units de la mà de la Mercè Mases, una mestra que ens va explicar la seva experiència en un Institut d’EE.UU.

També van conèixer i treballar aspectes relacionats amb el mític grup The Beatles gràcies al taller “Beatlemania”. Un any més, ens acomiadem amb aquesta trobada de convivència d’alumnes, mestres i pares. Goodbye, and have a nice summer! 36

675 - Divendres, 11-06-2010


Educació

Escola Bressol

Tastets educatius: taller “fem macedònia de fruites” El dia 20 de maig vàrem dur a terme l’últim taller d’aquest curs relacionat amb el projecte “Créixer amb salut”. “FEM MACEDÒNIA DE FRUITES” ens ha permès: - Descobrir les fruites, especialment algunes de primavera. - Manipular i experimentar per descobrir noves sensacions (gustatives, olfactives, tàctils i visuals). - Reforçar els colors que hem anat treballant al llarg del curs. - Classificar per grandària.

- Reforçar els hàbits de compartir i col·laborar. Tots els nens/es van portar una fruita de casa, les vam tastar, fer suc de taronja …, ho vàrem barrejar tot … i oh, que bo!!! Ens ho vam menjar per esmorzar. Gràcies, papes i mames, per la vostra col·laboració en aquest projecte i per fer el dimecres el dia de la fruita a l’escola al llarg de tot el curs.

Educació

Consell Comarcal del Solsonès

Escoles de Solsona visiten el Consell Comarcal del Solsonès Els alumnes convaliden el crèdit de síntesi sobre Solsona i comarca amb xerrades al Consell Comarcal del Solsonès El passat dilluns 7 de juny els alumnes de 1r d’ESO de L’IES Francesc Ribalta de Solsona van visitar el Consell Comarcal del Solsonès. Els alumnes van rebre una xerrada sobre la Institució del Consell Comarcal del Solsonès, els seus òrgans de govern i quines són les seves funcions. Durant el mes de maig, l’Escola Arrels de Solsona també va visitar en tres ocasions el Consell Comarcal del Solsonès. Concretament els alumnes de 4t d’ESO reberen una xerrada titulada "L’Economia del Solsonès", una altra dedicada al turisme del Solsonès i una última relacionada amb el medi ambient. Aquesta última va ser dividida en dues jornades: la primera, dedicada a la recollida selectiva i una segona, dedicada a l’energia. Les jornades rebudes serveixen als alumnes per convalidar un crèdit de síntesi sobre la ciutat de Solsona i el seu entorn. El Vicepresident del Consell del Solsonès, i responsable comarcal d'Ensenyament, Albert Muntada, ha comentat que “és bo que els alumnes de les escoles del Solsonès coneguin 675 - Divendres, 11-06-2010

la importància del Consell Comarcal en la vertebració de la comarca i dels seus serveis, i quines són les seves funcions així com la realitat socio-econòmica de la nostra comarca”. 37


Bisbat

Ramon Estany

Cloenda de curs de l’Escola de Formació de Laics L’Escola de Formació de Laics de la Diòcesi de Solsona va celebrar, el dissabte dia 29 de maig, la cloenda de curs que va ser presidida pel sr. Bisbe de Solsona. Amb aquesta jornada de fi de curs es tancaven les celebracions del 10è aniversari que han tingut lloc durant tot l’any. La diada festiva va començar al matí amb el rés de laudes a la capella del Claustre de la catedral de Solsona. Després va continuar a la Sala dels Sants Màrtirs del Palau Episcopal amb un acte acadèmic, el qual va començar amb unes paraules del director de l’Escola, sr. Joan Novell, agraint a tots l’assistència i recordant els 10 anys de vida de l’Escola. Seguidament alguns dels alumnes que acabaven el curs van oferir el seu testimoni marcat per l’emoció del moment i, a continuació, el sr. Bisbe de Solsona, Mons. Jaume Traserra, va fer entrega dels diplomes a tots els alumnes. Mn. Xavier Novell, que va ser el primer director que va tenir l’Escola en els seus inicis, va fer la presentació d’un llibre sobre els 10 anys de l’esmentada Escola. L’autor d’aquest llibre és el sr. Joan Novell, director actual. També es va presentar un DVD sobre l’Escola que s’ha fet amb motiu de l’aniversari. La presentació la va fer el sr. Alfons Sort, que n'és el secretari.

En acabar l’acte acadèmic, tots els presents, més de setanta persones entre alumnes, exalumnes i familiars, van dirigir-se al Seminari de Solsona per celebrar l’eucaristia, que va ser molt solemne. El sr. Bisbe va fer l’enviament dels futurs agents de pastoral i va lliurar-los unes creus. Un dinar de germanor i una projecció de fotos dels 10 anys de vida de l’Escola van posar el punt final a la jornada de cloenda de curs.

38

675 - Divendres, 11-06-2010


Bisbat

Ramon Estany

Lliurament dels premis del Concurs Bíblic de Catalunya El Concurs Bíblic per a infants i joves de Catalunya va lliurar els premis als participants de la diòcesi de Solsona, que van assistir a l'acte públic que es va fer el dissabte 29 de maig al migdia a l'escola Arrels II de Solsona. Els participants van estar acompanyats per les seves famílies, i també pels professors i catequistes que han treballat per a que fos una realitat el projecte d'enguany en el que s'han batut rècords de participació. Han participat a Solsona 3.665 nens i nenes i joves i 53 centres escolars que han fet treballs de comentari, de dibuix, i el concurs informàtic. Això ha estat valorat molt positivament per Mn. Quesada, Delegat Episcopal d'Ensenyament, que assenyalà la tasca quotidiana dels mestres i professors de religió com una peça clau en aquests resultats del Concurs.

L'acte de lliurament dels premis va ser presidit per Mn. Antoni Quesada, delegat d'Ensenyament, amb la presència de la representant de la Federació de Cristians de Catalunya, organitzadora del Concurs. El Delegat Diocesà d'Ensenyament va exhortar els participants a seguir endavant en la lectura i el coneixement de la Bíblia. Va completar l'acte de lliurament la projecció de dos powerpoints amb un missatge cristià i un petit refrigeri pels assistents. El Concurs Bíblic compleix el 25è aniversari, un moment important. L'obsequi de participació és enguany una edició especial de la Bíblia Interconfessional Catalana (BCI) pel Concurs Bíblic del Nou Testament. Els guanyadors dels diferents premis tingueren un regal afegit, i a més, totes les escoles participants rebran un obsequi.

Participants premiats al concurs bíblic 2010

675 - Divendres, 11-06-2010

39


Bisbat

Ramon Estany

BESORA

Missa vespertina.- Aquest dissabte, 12 de juny, Missa a les 8 del vespre.

CASTELLVELL

Missa i Primera Comunió.- Diumenge 13 de juny, segon diumenge de mes, a les 6 de la tarda, Missa i Primera Comunió de Ricard Pérez Ayala.

LA COMA

Festa dels patrons sant Quirze i santa Julita.- Dimecres vinent, 16 de juny, celebrarem la Missa en honor dels sants màrtirs Quirze i Julita.

MADRONA

Missa.- Dissabte vinent, dia 19, a les 7 de la tarda, Missa del diumenge.

OGERN

Festa de Fi de Curs.- Diumenge que ve, 20 de juny, Missa a les 11.

SOLSONA Confirmacions.- Diumenge que ve, 20 de juny, a la Missa de 2/4 d’1, el senyor Bisbe administrarà el sagrament de la Confirmació a un grup de nois i noies de Solsona i a dos de Torà. Festa dels Missioners Claretians.Aquest dissabte, 12 de juny, a la 1 del migdia, tots els pares claretians de Catalunya, encapçalats pel seu Provincial, vindran a celebrar una Eucaristia, presidida pel senyor Bisbe, a l’església del Cor de Maria per recordar que fa 175 anys que el seu fundador sant Antoni M. Claret fou ordenat a Solsona a la capella del Palau. Molts d’aquests religiosos van estudiar tres anys al seu seminari dels Caputxins de Solsona i en conserven molts records. Per aquest motiu tots els solsonins hi som convidats i valdrà la pena que els acompanyem. Barri de la Plana.- Aquest dissabte, 12 de juny, a les 11 del matí, Missa en honor del patró del barri, sant Antoni de Pàdua, que presidirà mossèn Josep Torres. Confraria de la Mare de Déu del Claustre.- Diumenge 13 de juny, a 2/4 de 6 de la tarda, Assemblea anual de confrares a la sala de reunions del Claustre, darrera de la sagristia. DIES DE CATEQUESI per al curs vinent (de 2/4 de 6 a 2/4 de 7 de la tarda) Dilluns: Pels de 3r curs. Dimarts: Pels de 1r curs. Dimecres: Pels de 2n curs. Pels que ja han fet la Primera Comunió, els dijous o divendres.

Admissió a l’orde del diaconat de Joan Novell i Joan Güell El Bisbe de Solsona, Mons. Jaume Traserra, va presidir el passat dia 13 de maig al Santuari Diocesà de Fàtima de Tàrrega, la cerimònia del ritus de l’admissió a l’orde del diaconat del sr. Joan Novell i Balagueró de Tàrrega i del sr. Joan Güell i Cardona de Súria. Aquesta cerimònia se celebrà el dia de la Mare de Déu de Fàtima, amb la presència de la Comunitat de Religioses del Monestir de l’Amor Diví de Tàrrega, acompanyats de familiars i altres fidels targarins. El sr. Bisbe presidí l’eucaristia, que fou concelebrada pel rector de Tàrrega i delegat pel diaconat permanent, Mn. Josep M. Vilaseca, pel Vicari Episcopal, Mn. Xavier Novell, fill del sr. Joan Novell, i altres sacerdots de l’arxiprestat i del bisbat solsoní. L’admissió és l’últim pas abans de l’ordenació definitiva com a diaca perma-

Església

nent. Per això, tot i ser un ritus molt breu i senzill, és molt significatiu. Joan Novell és casat, pare de tres fills i té tres néts. Ha estat professor i director durant molts anys del Col·legi Sant Josep de Tàrrega. Actualment és el director de l’Escola de Formació de Laics del Bisbat de Solsona. Joan Güell és casat i pare de dues filles. Exerceix d’advocat de la mina de Súria. És delegat diocesà de la Família juntament amb la seva esposa.

Ordenació diaconal a la catedral El dia 24 de juny, el sr. Bisbe de Solsona conferirà el sagrament del diaconat al sr. Joan Novell i Balagueró. La cerimònia tindrà lloc a la Santa Església Catedral de Solsona, a les 6 de la tarda.

Ramon Estany

El Fòrum Ondara lamenta el desànim i estancament del clergat per la tardança en el relleu episcopal En la reunió del passat 1 de juny del Fòrum Ondara de capellans del Bisbat de Solsona es va lamentar "la situació d’estancament, de desànim, de falta d’il·lusió en el clergat per la tardança i secretisme en el relleu episcopal. Això, amanit amb notícies inquietants, més o menys fundades, sobre possibles candidats." També, el grup d'opinió del bisbat de Solsona, ha vist amb preocupació que, "començarem un nou curs empantanegats, sense pla pastoral". S'ha conclòs que "tot i ser també divina, l’Església no deixa de ser una societat humana, en què l’Esperit sembla que el tingui acaparat la Jerarquia. Això fa que, sempre que hi ha una elecció, de Papa o de bisbes, puguin dir dues coses: a) que és l’Esperit qui els ha elegit, i b) que és el nostre deure obeir-los. Però algú ha comentat que, quan t’assabentes de les martingales, lluites i travetes que hi intervenen, una visió tan simplista no deixa de ser una mica farisaica, per no dir cínica. Cert, l’elecció serà legítima, perquè l’Esperit s’ha compromès amb aquesta Església, malgrat que el sistema i procediments d’elecció siguin perversos. Però no es pot dir que sigui l’elecció volguda per l’Esperit Sant." Finalment s'ha volgut "reconèixer que tant cada u de nosaltres com els bisbes i les mateixes institucions fem molts disbarats. El primer que hem de fer tots plegats és ser més humils". 40

675 - Divendres, 11-06-2010


Opinió

Opinió

F. Torres

Quan arriba el raval de senectud

Comiat al Joe Seguint amb aquest degoteig inesgotable, que en menys de dos anys han marxat del banc la Pepita, en Joan i la Carme, ara t'ha tocat a tu. Havent superat el rigorós hivern i juntament amb els primers brots de la primavera, ja enfilaves l'agulla per preparar la tradicional trobada d'acordions, dissortadament el teatre de la vida t'ha tirat el teló. Tots sabem que de vell enllà, no es pot passar, però a vegades es dóna el cas, que se sobrepassa el límit que tenim establert. Si sabés fer jocs de mans com tu feies, els ous que ballaran aquest any per Sant Joan, sortirien negres. Amic, que el descans t'acompanyi.

Mai no ha estat fàcil arribar a la vellesa. Perquè. Efectivament, la vellesa mai no ve sola. Sempre l’acompanya la malaltia, l’agror de caràcter, el descens d'esperances, la manca d’horitzons, l’avorriment i a vegades el pitjor de tots els dolors: la soledat. És bastant difícil arribar a ser un vell completament feliç. Afortunadament existeixen, i crec trobar-me en aquest grup. Però fins i tot aquests han de multiplicar el coratge i la il·lusió per intentar ser l’home d’abans. Màxim quan no tens al teu costat aquell gran amor que va ser la mare dels teus fills. A part dels problemes particulars que cada família pugui tenir per motius d'espai o de la feina, encara hi ha famílies que consideren el seu primer deure fer feliç els seus vells mentre tinguin la sort de tenir-los al seu costat. Però, a vegades, això no és possible per més amor i bona voluntat que hi hagi i consideren que degut a les circumstàncies estaran més ben atesos a la residència i continuaran sent feliços si no els manca l’amor i les estones de companyia d’algun dels seus familiars més íntims. Però no tot funciona així. N’hi ha que deixen el pare aparcat en una residència i el màxim que reben és un parell de visites a l’any. I aquesta situació per al vell es converteix en una tomba anticipada. On a vegades són maltractats i mal alimentats, aquest no és el cas de la residència de Solsona per les referències que jo tinc. Algú més savi que jo ja ho ha dit : El sofriment més gran és LA SOLEDAT. Aquella soledat de les persones que han perdut les seves esperances, les seves il·lusions, la seva llibertat i acaben fins i tot oblidant el rostre dels seus fills i néts, perquè només passen per la residència dues vegades l'any, dia del sant patró i vigília de Nadal. I jo em pregunto: Per què no els altres tres-cents seixanta-tres dies?. L’home solitari sempre estarà amb mala companyia perquè en el lloc de la visita del fill arriba la visita de l’amargor, del ressentiment, dels rancors enverinats, la desesperació i, en algun cas, el suïcidi. Considero inútil que el problema es vulgui solucionar amb lleis. La llei no aconseguirà mai allò que no es vulgui amb el cor. Penso que si l’amor s’ha d’incentivar amb diners o càstigs seria millor donar-se de baixa de raça humana.

Opinió

Francesc Casafont

Agraïment

Lídia Fàbregas Solé

Gràcies Vivim en un món on el més fàcil i recurrent és queixar-se de la feina mal feta i així perdem el costum de donar gràcies per totes aquelles coses que es fan bé. Dijous passat el destí em va jugar una mala passada i vaig tenir un accident que podria haver pagat molt car si no hagués estat per la rapidesa, la decisió i el bon saber fer de l’equip del Servei d’Emergències Mèdiques de Solsona. Amb molt poca estona van ser a prop meu i van treballar amb tanta humanitat i eficiència que van fer que avui sigui aquí per poder escriure aquestes ratlles. Gràcies, Albert, Romà, Xavier i Xavier B. Moltes, moltes, moltes gràcies Dr. Campus, ara sé que gràcies a vostè tinc dues cames i molt aviat tornaré a caminar sense dificultat. “L’agraïment és la memòria del cor”, Lao-Tsé.

Eequip de mestres de l’escola El Vinyet de Solsona

Petita reflexió L’equip de mestres de l’escola El Vinyet de Solsona també patim la reducció del 5% del sou i, malgrat que no ens agrada, els nostres diners serviran per reduir el dèficit públic i esperem que siguin ben invertits. El que sí que volem manifestar és el nostre desacord amb la política educativa: la Generalitat aprova una llei que demana uns bons resultats ( inclusió, autonomia de centres, projectes d’innovació, tic-tac, sisena hora,.... ) i, en canvi, no doten a les escoles dels recursos necessaris; retallen el 675 - Divendres, 11-06-2010

professorat dels centres, en el nostre cas en tindrem un menys del que ens pertoca, ens doten del nombre mínim de taules i cadires per obrir dues aules noves, no ens fan l’edifici definitiu, i un llarg etcètera,... No ens agrada la manera de fer d’aquelles persones que s’omplen la boca de boniques paraules i que no viuen el dia a dia d’una escola. Malgrat tot, abocarem tots els nostres esforços amb els infants de la nostra escola. 41


Opinió

Grup d'interès de l'Associació L'Arada

Rosita / Capítol 3:

La ràdio i les dones d'ara i d'abans Caram, tu! Com passen les setmanes… i la vida amb elles… i nosaltres passem també i gairebé sense adonar-nos-en, oi? Doncs ja sóc aquí de nou, i aquesta vegada vull fer-vos algunes reflexions de quan jo cuidava la mare i amb les quals he insistit sempre a les meves joves, perquè d’alguna cosa m’ha de servir l’experiència i espero que també els serveixi a elles. Ja us he explicat que la mare va cuidar l’àvia durant els seus últims anys i que jo l’ajudava. Quan em vaig casar amb el Gregat vaig anar a viure a la masia de Vent de Vall, prop del poble Bon Vent, on vaig nèixer. De matí em llevava ben d'hora i anava a buscar els ous per a l’esmorzar, a posar el pinso als animals, mentre que la sogra ajudava a la padrina de casa a llevar-se. Els esmorzars eren un moment molt important per organitzar el dia i començar-lo amb força, perquè a pagès la feina sembla no acabar-se i els moments que la mare disposava per ella mateixa eren ben insuficients perquè sempre estava dedicada als altres. Recordo quan escoltàvem la ràdio, que ens feia molta companyia i ens alegrava una mica la jornada: escoltàvem les cançons que hi sonaven i que a poc a poc van començar a formar part de la família. A partir dels anys setanta la ràdio va començar a parlar de drets de les dones. Segur que era cosa de les desllorigades de Barcelona! De mica en mica, però, tot i que massa tard per rectificar, vaig descobrir la importància de sentir-me també una treballadora, tal i com deia cada cop més la ràdio i que jo mateixa sentia, i poder gaudir dels mateixos beneficis que els homes de la casa i altres dones que treballaven fora. Va ser una època de grans canvis: vam passar dels cursos del 'servei social', al conegut 'destape', i a una paulativa reflexió sobre les dones i el treball cada vegada més interessant. Reflexionant des de petita, m’adono de les coses en què s’ha millorat, i no m’agradaria pas que es perdessin. Alhora, però, veig que encara moltes dones deixen desaprofitar les oportunitats que aquests canvis ens han donat i amb aquesta reacció també impossibiliten, en certa mesura, l'avenç cap a situacions desitjables. L’àvia, la mare i jo, havíem treballat molt, molt i molt. La mare, per exemple, havia cuidat l’àvia i l’avi, i també els seus sogres. Amb tot, potser havia treballat de cuidadora dels grans més de 20 anys i quan va ser ella la que havia de ser cuidada no li va quedar pas cap pensió de la feina que havia fet. I amb mi, la història es repetia, és clar. Però ja me'n vaig cuidar que amb les joves de la meva família, no. Una d’elles fa de cuidadora de gent gran també, però ella ha fet un curs on l’han ensenyat a fer-ho de manera professional, i ara sap moure els avis sense fer-se mal ella i també sap com tractar-los i com fer les coses si tenen una malaltia concreta. I els fa exercicis per la memòria i tot! A mi no se m’hagués mai acudit de fer exercicis per la memòria a la mare –i prou bé que li haurien anat-. Però la meva

jove, com que ha estudiat per això, està més preparada, obté un sou i està assegurada, de manera que si es posa malalta pot descansar i quan es jubili tindrà una pensió merescuda. Me n’alegro tant per a ella…i per a totes les dones que ara poden beneficiar-se’n. De tots els beneficis que té la professionalització, ja us en parlaré en profunditat un altre dia quan la meva jove m’ho expliqui millor. Avui ja us he mostrat el que volia dir-vos, així que m'acomiado fins la propera, felicitant totes aquelles cuidadores de gent gran que fan la seva feina de manera professional i animant aquelles que ho fan perquè els toca, a professionalitzar-se. Igualment us recordo que si voleu fer-me qualsevol comentari sobre el que avui aquí he exposat podeu fer-ho visitant la pàgina web: dependenciaenelmonrural.wordpress.com Fins ben aviat! Rosita

Poesia

Josep Maria Poblet

No maregeu la perdiu La pregunta del milió: Com acabarà el sarau que temps ha sona al Palau de la Música? Crec jo, que aquest sarau té mal so. Hi ha, segur, tants implicats, i alhora beneficiats d’aquest lleig frau milionari, que... si surten al diari restarem garratibats. Ara, aquí, el que els convé és que s’apagui el caliu, i que cap boig tafaner no maregi la perdiu. Que no vingui ningú amb presses a esbrinar les veritats car, els ja garratibats, no guanyarem per sorpreses.

42

675 - Divendres, 11-06-2010


Carta al director

Josep Caelles, regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Solsona

Dos models turístics que sumen Com a representant de la Societat municipal de promoció turística de Solsona, expresso la meva sorpresa per l’enfocament informatiu de les dades sobre la gestió turística de Solsona i la comarca que es publicaven en el darrer número d’aquest setmanari. S’hi intentava contraposar dos models “enfrontats”, segons un dels titulars, contrastant-ne els pressupostos i les entrevistes als responsables polítics de tots dos organismes. No considero ajustada a la realitat la interpretació que se’n pot desprendre. Perquè la Societat municipal de promoció turística i el Patronat Comarcal de Turisme sumen i es complementen en pro de Solsona i el Solsonès. La informació publicada obvia les sinergies entre uns i altres: l’Ajuntament fa una aportació anual al Patronat Comarcal de 7.680 euros i n’és un dels membres que l’integren. Així mateix, aquest organisme del Consell Comarcal és representat a la Comissió de Turisme que desenvolupa el Pla Director de Solsona. La col·laboració, doncs, no és un concepte compatible amb la confrontació. Hem de tenir present l’extemporaneïtat de les declaracions publicades en les entrevistes a les quals fem referència, ja que fa més de cinc mesos que es van fer i, per rigor periodístic, calia haver-ne contrastat i actualitzat la informació. N’hi ha que en aquests moments no s’ajusta a la realitat.

Psicoteràpia

Des de fa uns quants mesos, la Societat municipal de promoció turística de Solsona i el Patronat Comarcal de Turisme treballem conjuntament per tirar endavant plegats iniciatives turístiques diverses, com la presència a fires, l’organització de les recents Jornades Tècniques de la Xarxa d’Oficines de Turisme de Catalunya, les visites guiades dels dissabtes –juntament amb el Gremi d’Hostaleria del Solsonès– i altres projectes que tenim en cartera per explotar turísticament la riquesa del nostre generós patrimoni cultural i natural. Des de Solsona continuem defensant l’existència d’una Oficina de Turisme Comarcal i, alhora, pensem que les realitats turístiques de les diferents zones del Solsonès fan justificable la presència d’oficines locals, que se centrin en la seva especificitat i potencialitat turística concreta amb el suport d’un organisme d’abast supramunicipal. Cadascú té els seus productes, si bé tots ells porten integrada la marca del Solsonès, que també els identifica. No es tracta de confrontar, sinó de sumar i complementar-nos. Senyor director, resto a la seva disposició, i estic convençut que els responsables del Patronat també, per facilitar-li tota la informació necessària sobre el nostre model de gestió turística.

Sergi Ballespí - Doctor en Psicologia

Hi has de creure Les "teràpies alternatives" com el reiki, el feng shui o les flors de Bach atreuen moltes persones. No sé si es deu a que són fàcils d’aprendre o a la seva mística. El cas és que quan preguntes a algú que hi creu que com sap que això funciona et respon justament això: "hi has de creure". Llavors, quina gràcia té? Si hi creus funciona i si no hi creus, no? Aleshores no és la teràpia la que marca la diferència, sinó el fet de creure-hi o no creure-hi. Apliques la teràpia a un grup de cent persones que hi creuen i l’apliques també a un segon grup de cent persones més que no hi creuen. Si el que funciona és creure-hi, la teràpia funcionarà al primer grup però no al segon. Malauradament –no sé perquè dic malauradament quan en realitat és una sort- això té un nom: se’n diu suggestió. La suggestió és poderosa. Fins i tot els metges utilitzen de vegades el placebo. De fet, no sé si coneixen casos amb trastorn d’angoixa però sabran que les persones amb atacs 675 - Divendres, 11-06-2010

de pànic passegen molt més tranquil.les pel simple fet de portar a la butxaqueta una pastilleta per si de cas. Fixin-se: no cal que se la preguin. Només cal que creguin poder-hi recórrer. Si surten sense ella estan més neguitoses i enfilen angoixa més fàcilment. Si la porten a la butxaca (o creuen portar-la-hi) ja van més tranquil.les. Un principi actiu poderós per qualsevol teràpia: la creença, creure que funcionarà. De fet, és poderós per qualsevol fenomen: un producte, un projecte, una ideologia... Creure és confiar, i la confiança és un bon aliat. Llàstima que no tendim a confiar en el que ens ofereix garanties, el que té un cert grau de certesa o el que se’ns presenta amb avals. De vegades confiem... i ja està, així, a cegues, sense avals, ni proves ni garanties, qui coi necessita aquestes ximpleries? I així ens va. sergi.ballespi@uab.cat 43


Futbol

CF Solsona

Cadet | 5/6/10 Juvenil | 5/6/10

CF Solsona, 4 CF Santpedor, 6 Mircea, Remí, Aleix, Bernat, Puig, Aresté, Axel, Liyak, Miki (1), Chennoufi (1) i Marc (1). També: Adrià, David, Oriol, Moussa i Sarri (1).

Espetec de gols i de joc

Bon paper dels porters: de Mircea i del debutant Adrià!

Aquest dissabte els solsonins tenien una difícil papereta contra un equip de la part alta de la classificació, el qual només havia de sumar 3 punts més per pujar de categoria. El Santpedor, format gairebé en la seva totalitat per jugadors d'últim any, es trobava un Solsona que li plantava cara amb 5 cadets i un infantil. Els blaus restaven ben posicionats per tal d'evitar ocasions clares de perill dels blau-granes i deixar anar passant minuts contra un dels millors equips, si no el millor, en la tasca golejadora. El marcador, però, l'obria Miki després d'un espectacular xut creuat des de la llarga distància. Amb tot això, els bagencs van cap girar el marcador en el tram final de la primera meitat amb 2 gols de córner. A la represa, els blaus van sortir més de tu a tu, tot i saber el què això podia comportar a nivell defensiu. Però ja en el min.2 de la segona Chennoufi marcava de vaselina fent així l'empat a 2. Els nervis s'apoderaven del Santpedor, ja que no comptaven amb passar gaires angúnies en aquest partit. Tot i això, al llarg del min. 10 al 22 amb 3 gols més van sentenciar el partit. Els solsonins, enlloc d'abaixar braços , van fer uns dels millors minuts pel que fa a l'aspecte de trenar jugades i tocar la pilota, de manera que feien anar de corcoll a la defensa visitant. Cal destacar les assistències de Puig. Així Sarri feia el 3r pels locals. Però el Santpedor tornava a marcar. I finalment Marc, a la mitja volta, posava el definitiu 4 a 6 al marcador, després d'un matx vibrant i vistós per al públic. Cal donar l'enhorabona a l'equip pel joc ofert i als dos porters que substitueixen Barcons aquest tram final de lliga: Mircea (cadet) i Adrià (infantil). Felicitats!!

CE Berga "B", 3 - CF Solsona, 0 Adrià, Vlad, Arnau, Jaume, Axel, Ferran, Isma, Jose Luis, Aleix, Abde, David S, Joan, Gerard, Abdellah, Àngel

Partit treballat El Solsona sortia motivat i amb ganes de treballar plegats davant d'un rival perillós, que ens demostrava per què va el 3r. Un Sallent que dominava, però es trobava amb una defensa del Solsona molt sòlida, que desfeia una i altra vegada els intents de foradar la porteria defensada per un Adrià magistral. El primer gol arribava al minut 18 de la primera i l'aconseguia l'Arnau, que -com en gairebé tots els partits- es deixava la pell al camp. No va ser fins al minut 6 de la segona quan va arribar el segon, i aquest el feia l'Abde a passada de l'Arnau. El Sallent no afluixava i gairebé es tornava a posar dins al partit amb jugades de perill, entre elles un penal. Però un Adrià motivat ho parava tot i va ser aquí quan va arribar el 3r, marcat pel Joan de falta directa des de fora l'àrea. Ja amb el partit sentenciat l'Arnau feia el quart a passada de l'Abdellah. Cal felicitar tot l'equip per la seva entrega. I felicitar també l'Ivan, com a nou entrenador, i donar les gràcies a l'Isma per tot el que ens ha ensenyat, tot el temps que ens ha acompanyat com a míster.

L'equip dedica la victòria a l'Isma!

Partits de la jornada 12/13 de juny Juvenil................Sant Salvador - C.F. Solsona................................................................16 H Cadet.................. Sant Salvador - C.F Solsona........................................... 12 H Diumenge 13 Infantil...........................Quadrangular................................................. 15:30 H Diumenge 13 Aleví................................ Triangular.............................................................................10 H Benjamí “A”....................... Torneig.......................................................... 10 H Diumenge 13 Benjamí “B”....................... Torneig ......................................................... 10 H Diumenge 13 Prebenjamí ....................Quadrangular................................................. 10:30 H Diumenge 13 Femení...............C.f. Solsona - Artesa de Segre..................................... 18:30 H Diumenge 13 Babies............... C.f. Solsona - E.f. Artesa-Ponts.........................................................12:30 H Dia 20 de juny a la tarda festa de cloenda temp. 09 / 10 44

675 - Divendres, 11-06-2010


Futbol

Futbol

CE Arrels

Prebenjamins

Equips Participants: At. Segre, C.E. Arrels, EFB Guissona, Gerard Gatell, Tàrrega, Balaguer, ArtesaPonts, Fruitosenc. C.E. ARRELS: Aleix, Marc C., Marc A., Andreu, Aniol, Dídac, Carles, Artem i Albert

Campions! de la VII edició de la Iesso Cup de Guissona Els prebenjamins acaben la temporada amb una victòria molt merescuda en el torneig de la Iesso Cup de Guissona. El dissabte passat es van imposar amb una superioritat incontestable. El primer partit, el van guanyar 2 a 0 a l'At. Segre, format per nens que superaven als nostres en talla, però no van poder amb la nostra tècnica. Vàrem sortir “endollats” des del primer moment i de seguida vàrem tenir el partit controlat. Després ens va tocar jugar contra el Guissona, que va aguantar l'embranzida dels nostres jugadors aconseguint empatar en l'últim minut a dos gols. L'últim partit, on ens jugàvem la primera posició de grup, fou contra el Gerard Gatell d'Agramunt. El Palla, l'entrenador, va fer una gran tasca de mentalització guanyadora i ho va aconseguir. El resultat fou contundent: 6 a 0. La semifinal, la vàrem jugar contra el Tàrrega aconseguint també, un resultat d'escàndol: 12 a 0. La final fou contra el Balaguer. Va ser el partit més difícil. Va començar bastant igualat, però als pocs minuts van fer un clar penal al Carles quan intentava una internada a l'àrea per la banda esquerra. El Dídac va transformar el penal amb un fort i col.locat xut. A partir d'aquí ells es van obrir més i això va permetre que els nostres juguessin com a ells els agrada, controlant la pilota al mig del camp i fent passades precises, tasca que van fer a la perfecció l'Aniol, el Dídac i el Carles. A partir d'aquest moment van anar caient els gols fins arribar al 4 a 0 final. Cal destacar també la bona feina de l'Aleix a la porteria en les poques actuacions en que va haver d'actuar. Els nostres defenses -el Marc C., l'Andreu i el Marc A.- van tenir una molt bona actuació durant tot el torneig i també durant la final, tallant jugades dels davanters rivals i sortint amb la pilota controlada o pujant per les bandes amb la pilota. Els nostres davanters, l'Albert i l'Artem, van tenir l'instint “killer” que ha de tenir un bon davanter, pressionant els defenses i encarant la porteria sense pensar-s'ho dues vegades. El balanç del torneig va ser de 4 victòries i un empat, 26 gols a favor i 2 en contra. Els golejadors van ser: Carles 8, Dídac 6, Albert 5, Artem 4, Aniol 2 i Marc A. 1. Els pares, una vegada més, volem felicitar els entrenadors i directius per la feina que han fet en aquest equip. Els que hem seguit l'equip durant tota la temporada hem vist una gran evolució en el joc dels nostres nens. D'altra banda també cal destacar que els pares també hem gaudit molt durant els partits (potser més que els nens!) i també hem fet pinya durant tota la temporada i ara també ens sap greu que l'any vinent aquest gran equip es desfaci, ja que alguns nens pugen de categoria i altres es queden.

675 - Divendres, 11-06-2010

45

Sant Llorenç de Morunys CE

Infantil | 2a Divisió | Campionat de Lliga 09/10 | Grup 18 | Jornada 30 | 29/5/2010

Sant Pau Manresa, UE, 5 St. Llorenç de Morunys, CE, 1 Èric Mancha, Jordi Romero, Carles Puig, Xavier Ballarà, Ramon Freixa, Guillem Quiroga, Lleïr Graus, Joel Canals, Guillem de Marimon, Jonhatan Santos, Joan Graus, Martí Vilafranca, David Badia. Entrenador: Ramon Freixa - Jordi Cases. Delegat: Josep Canals. Primera part (4-1). Segona part (5-1). Gol: Joel Canals (1)

Bona temporada i 6è classificat El Sant Llorenç, CE, el passat dissabte dia 29 de maig, va disputar l'últim partit de la temporada a Manresa, contra el Sant Pau, EU, tercers classificats al campionat de lliga. El partit no podia començar millor per als interessos del Sant Llorenç ja que encara no s'havia jugat mig minut de joc i el Joel Canals ja havia aconseguit marcar el 0 a 1 en xutar per sobre del porter després de fer una ràpida jugada d'atac. El Sant Pau, UE, després d'uns minuts inicials d'un cert desconcert i conscient de la seva superioritat física, es va anar refent i a la meitat de la primera part va aconseguir marcar el gol de l'empat. Al cap de pocs minuts en el llançament d'un córner, el Sant Llorenç va encaixar el segon gol. Aquest gol va afectar molt la moral de l'equip, i en un parell de jugades desafortunades poc abans de finalitzar la primera meitat, el Sant Llorenç va encaixar dos gols més que deixaven el partit pràcticament sentenciat. A la segona part, el Sant Llorenç va sortit molt més concentrat i va disposar de vàries ocasions clares de gol. Però la sort no ens va acompanyar i, en canvi, va ser el Sant Pau qui en un rebot va aconseguir marcar l'únic gol de la segona part gairebé al final del partit. El Sant Llorenç, CE no va poder acabar la lliga amb una victòria. Però el resultat tampoc no podia influir en la classificació final del campionat de lliga, havent consolidat una sisena posició més que merescuda. Finalment, s'ha de felicitar tot l'equip per l'excel.lent temporada que ha fet.

Infantil | 2a Divisió | Campionat de Lliga 09/10 | Grup 18 | Jornada 30


Futbol Sala

PB Solsona

Primera Nacional B

PB Solsona, 1 - Riera de Cornellà AEH, 2 Carles, Erola (c), Ritort, Eli, Ivan Alsina (cinc inicial), Ricard, Albert Fernández, Sam, Joan i Seuba. Entrenadors: Albert Mangas i Jordi Díaz. Delegat: Josep Vidal Baixes: Quique, David i Jordi. Gols: Joan (1-1 minut 38)

Últim partit de Lliga Classificació - Primera Nacional B. Jornada 30

La Penya va disputar l'últim partit de lliga de la temporada contra un bon rival, el Riera de Cornellà. Això ho demostra que ha pujat aquesta temporada de Territorial i que ha acabat la lliga en cinquena posició a Nacional B. En aquest últim partit, s'enfrontaven dos dels equips menys golejadors de la categoria. El Riera, l'equip que havia rebut menys gols en contra en tota la lliga, i la Penya, segurament un dels equips que havia encaixat menys gols durant la segona volta. Doncs aquestes condicions es van oumplir durant el partit, ja que al final de la primera part s'arribaria amb 0 a 0 al marcador, tot i que els dos equips van tenir alguna oportunitat per fer pujar el primer gol al marcador. No va ser fins a la meitat de la segona part, i amb la Penya ja amb cinc faltes en contra, alguna una mica rigorosa, que el Riera va marcar el primer gol del partit: En la sisena falta de la Penya i des del punt del doblepenal aconseguia el 0 a 1 al marcador. La Penya va disposar d'alguna ocasió i contraatac per aconseguir el gol de l'empat però el gol no arribava i a falta de tres minuts pel final es va decidir jugar de cinc, amb porter jugador, i la variant tàctica va donar resultat, ja que Joan, rematant al segon pal, aconseguia el gol de l'empat, un gol molt celebrat, a falta de dos minuts pel final. Llavors el Riera va sortir amb porter jugador també, i els dos equips feien servir aquesta opció en els seus atacs. I va ser el Riera, quan faltaven vint segons per acabar el partit, que aconseguia fer el segon gol deixant el marcador en l'1 a 2 definitiu i emportant-se els tres punts en joc.

Futbol Sala Comarcal L'equip i directius del Futbol Sala Castellar de la Ribera, Campió de la Lliga Comarcal 2009-2010 vol agrair a l'ajuntament i a Fotografia RESOL els 20 anys d'esponsorització, i també a Excavacions Ramon Roma des de fa una dècada, per la seva col'laboració els últims anys. Igualment, volem donar gràcies a tots els jugadors, directius, entrenadors, delegats, acompanyants i aficionats que ens han donat suport durant aquests 20 anys.

Equip PJ 1 FS MARFIL SANTA COLOMA.............................30 2 CAN TITO VILANOVA CAMÍ..............................30 3 OLIMPIC FLORESTA.........................................30 4 SANT VICENÇ CFS...........................................30 5 RIERA DE CORNELLÀ AEJ.................................30 6 SALOU FS......................................................30 7 BALAGUER CFS...............................................30 8 SANT SADURNÍ FS..........................................30 9 SANT ANDREU DE LA BARCA CFS.....................30 10 PALLEJÀ FS..................................................30 11 L'AMETLLA DE MEROLA CE.............................30 12 PB SOLSONA............................................. 30 13 JIP PRATS DE REI..........................................30 14 ESPARREGUERA CFS.....................................30 15 CASA ALCALÀ CFS.........................................30 16 TÀRREGA FS.................................................30

PG 20 19 17 18 17 16 16 14 13 10 10 10 9 9 8 3

PE 3 3 7 2 5 4 3 5 6 5 5 3 4 3 2 2

PP GF GC DIF PTS 7 148 84 64 63 8 134 102 32 60 6 155 102 53 58 10 134 109 25 56 8 89 78 11 56 10 121 107 14 52 11 142 113 29 51 11 126 116 10 47 11 126 116 10 45 15 104 123 -19 35 15 107 117 -10 35 17 86 113 -27 33 17 116 137 -21 31 18 119 131 -12 30 20 99 128 -29 26 25 87 217 -130 11

La Penya ha acabat la lliga finalment en dotzena posició, havent aconseguit l'objectiu de la permànencia un altre any a Nacional B, i ja són sis temporades consecutives a aquesta categoria. Moltes gràcies a tota l'afició pel suport rebut durant tota la temporada, a tots els patrocinadors, jugadors, tècnics i a tothom que hagi col.laborat amb l'equip durant la temporada. Ens retrobem a l'inici de la temporada que ve. Bon estiu i força Penya!

Castellar de la Ribera

Moltes gràcies a tots 46

675 - Divendres, 11-06-2010


Futbol Sala

CECR Cambrils

Territorial Catalana Sala | G 2 | Temp. 09/10 | J 30

Berga FS, 2 - CECR Cambrils, 5 Ivan, Sabata (1), Pau, Chivu, Ignasi (1), Carles (2), Obiols (1), Bernat, kata

Victòria per concloure una temporada magnífica: gràcies, nois!!!! Desmotivats pel descens i cansats de Patum tampoc no van oposar massa resistència. En fi, victòria relativament còmoda. I amb aquest resultat vam aconseguir la quarta posició final al campionat. Ha estat la millor classificació en la història del Cambrils, i enguany podem dir que l'equip ha evolucionat, després de tres temporades patint per mantenir la categoria, aquesta temporada hem tret el cap a la part alta de la taula. Primer de tot, vull agrair l'esforç dels jugadors: Dani (cada any millor porter... només li manca mantenir calma en moments puntuals), Sabata (gran el "capi", el que ens retirarà a tots), Pau (si aconsegueixo que una temporada em rendeixi com va fer al principi d'aquesta, la categoria li quedarà petita), Chivu (sempre dic que el Cecr Cambrils Temp. 2009/10: A dalt, d'esquerra a dreta: Jesús, Ivan, Sabata, Chivu, Obiols, Dani, Armen. A voldria a l'equip on entrenes, el més baix, de dreta a esquerra) Ignasi, Pau, Bernat, Kata, Carles. complert de l'equip), Ignasi (tàcticament molt bo, he après moltes coses amb ell, en el futur serà un Resultats Jornada 29 entrenador magnífic), Carles (cada any millor jugador i l'alegria Montsant, FS........................................9 1......................................... Linyola, CF del vestidor, si no existís ens l'hauríem d'inventar), Jesús (cada Matadepera, AB....................................6 5..................................... Salou, FS "B" temporada evoluciona més, golejador ho serà sempre, però cada Bel. - Gruas Cabo Fraga......................... - -............................................ Descansa vegada més líder), Ivan (té un futur enorme per endavant, amb Berga FS, CE....................................... 2 5................................. Cambrils, CECR els peus dels millors de la categoria), Obiols (tots drets!!!, sense Alforja, CFS...........................................2 10...........................Gelida Industrial, FS fer soroll ha estat el líder de l'equip, ens ha fet millorar molt, CFS Aldea.............................................5 4..................................PB Castelldefels s'ha posat l'equip a l'esquena), Bernat (el que més ha evolucio- Montseny CE CD....................................7 4................................... Capellades CFS nat, s'ho ha currat un munt, tot i tenir pocs minuts mai no ha Bar Rest. Moreno's.................................5 2........................................Altafulla FS faltat a cap entrenament: exemple per a tots) i Kata (complidor, lluitador, compromès,.... aquest no falla mai). Espero i desitjo Classificació Territorial Catalana | G 2 Temp. 09-10 que tots continuïn, però si no es així estic orgullós de la feina Equip J G E P Gf Gc Dg Punts que heu fet aquest any: els dimecres entrenant a Castellar i els Montsant, FS ................................. 28.......21...... 3.......4.....145.... 77.... +68.........66 divendres a Oliana (Ens agrada viatjar!!!) i sempre hem estat, a Gelida Ind., FS................................ 28.......21...... 1.......5.....153.... 97.... +57.........64 diferència d'altres temporades, força jugadors als entrenaments, Capellades CFS................................ 28.......20..... 1.......7.....150... 117... +33......... 61 així dóna gust treballar. Cambrils, CECR................................ 28.......17...... 1......10.....131... 105....+25.........52 Tampoc no m'agradaria donar la imatge que tot ha estat Montseny, CE CD............................. 28.......16...... 4.......8.....115.... 96.....+18.........52 una bassa d'oli. També hi ha hagut discussions, emprenyades, Altafulla, FS.................................... 28.......13...... 5......10.....110... 108.....+2..........44 decepcions (quan més es té, més es vol) i alguna que altra Alforja, CFS..................................... 28.......12...... 6......10.....124... 106....+18.........42 bronca. Però si un mèrit té aquest equip és que vam començar CFS Aldea....................................... 28.......11...... 7......10.....136... 124....+12.........40 tots junts i hem acabat junts. Bel. - Gruas Cabo Fraga................... 28.......11...... 4......13.... 105... 125.....-20..........37 En fi, ara toca descansar i preparar la temporada vinent, Linyola, FS...................................... 28.......10...... 7......11.... 120... 147.....-21..........36 perquè tornarem!!!, mentre tinguem l'afecció que tenim, les Bar Rest. Morenos........................... 28........9...... 3......16.....121... 154.....-33..........30 ganes de jugar i un poble com Cambrils al darrere, seguirem Matadepera, AB.............................. 28........8...... 6......14.....128... 135......-7...........30 tornant. Perquè, com a vegades m'haureu sentit dir, aquest club Salou, FS "B".................................. 28........7...... 4......17..... 98.... 119.....-21..........25 “mai no caminarà sol”. PB Castelldefels.............................. 28........5...... 2......21.....112... 156.....-44.......... 17 Jordi Armengol "Armen"· Berga FS, CE................................... 28........2...... 2......24..... 73.... 146.....-73............8 (...diguem que entrenador) Gimnàstic de Tarragona.....................-.........-........-.......-........-....... -.........-...... Retirat 675 - Divendres, 11-06-2010

47


Futbol 7

Consell Comarcal del Solsonès

S’obre el període d’inscripció del 16è Campionat de Futbol 7 L’Àrea d’Esports del Consell Comarcal del Solsonès, conjuntament amb l’Ajuntament de Solsona, organitzen la setzena edició d’un dels torneigs amb més història de la comarca Del 7 al 18 de juny s’ha obert el període d’inscripció per a tots els equips que vulguin participar en el 16è Campionat de Futbol 7. Els equips que vulguin poden trobar tota la documentació necessària a www.conselldelsolsones.org i presentar-la a l’Oficina Jove del Solsonès. El Campionat es disputarà del 29 de juny fins al 30 de juliol. Enguany, podran participar-hi els primers 14 equips que formalitzin la inscripció i aportin tota la documentació dins el termini fixat en el registre d’entrada. Els requisits són el de tenir un mínim de 10 jugadors o jugadores. Tots ells han d’anar vestits amb

Bitlles Catalanes

la indumentària oficial correcta, aportar una fotografia de carnet de cada jugador i entregar les inscripcions i pagaments de tot l’equip. Per la seva part, el conseller comarcal d’esports, Joan Solà, ha manifestat que “el proper campionat de Futbol 7 serà molt disputat, com ja és habitual, pel fet que aglutina els millors jugadors de la comarca. Estic segur que la participació i l'esportivitat seran factors presents al llarg del campionat, i des del Consell Comarcal del Solsonès volem animar perquè tothom qui ho vulgui s'hi inscrigui per tal de poder viure un torneig apassionant”.

Consell Comarcal del Solsonès

Dissabte se celebrarà el 2n Torneig de Cloenda Comarcal de Bitlles Catalanes del Solsonès L’Àrea d’Esports del Consell Comarcal del Solsonès, organitzadora del Torneig, preveu una interessant jornada esportiva a Sant Llorenç de Morunys El proper dissabte 12 de juny a les 16.30h de la tarda se celebrarà a Sant Llorenç de Morunys, el 2n Torneig de Cloenda Comarcal de Bitlles Catalanes del Solsonès organitzat pel Consell Comarcal del Solsonès i amb la participació de tots els equips que han disputat la Lliga de Bitlles Catalanes del Solsonès. La novetat de la Lliga de Bitlles d’aquest any respecte l’anterior ha estat l’augment del nombre d’equips, Equip Bitlles Olius, Equip Bitlles Arcada, i Equip Bitlles Càmping del Solsonès, amb el corresponent augment del nombre de jugadors i jugadores. El guanyador ha estat el Club Bitlles Solsona A, seguit del Club Bitlles Solsona B i el tercer classificat l’Equip Bitlles Arcada Grana. Un cop finalitzat el torneig de cloenda, s’entregaran els trofeus als tres primers classificats de la II Lliga de Bitlles Catalanes del Solsonès, així com al guanyador del 2n Torneig de Cloenda Comarcal de Bitlles Catalanes del Solsonès. Una de les novetats del Torneig de Cloenda Comarcal de Bitlles Catalanes del Solsonès serà la participació d’equips mixtes formats per nens i nenes de la comarca, que també participaran en la tirada general. Per la seva part, Solà, ha manifestat que “des del Consell Comarcal del Solsonès valorem molt positivament el bon tarannà i l'esportivitat de tots els participants del segon torneig de bitlles comarcal, ja que permet consolidar una iniciativa esportiva a nivell de tota la comarca, oberta a totes les edats i amb participació tant masculina com femenina.” 48

675 - Divendres, 11-06-2010


Bàsquet

CB Solsona

Solsona, seu del campionat preinfantil masculí de bàsquet Aquest cap de setmana el CB Solsona organitza el Campionat de Catalunya Preinfantil Masculí de la Federació Catalana de Basquetbol, amb la participació dels vuit equips d'arreu de Catalunya que han aconseguit la classificació, que són els següents: CB Escolàpies (Figueres), CB Granollers Abolafio (Granollers), CB La Selva (La Selva del Camp), CB Sant Josep Girona Blanc (Girona), CE Lleida Bàsquet Blau (Lleida), L'arca del Maresme - Argentona (Argentona), Maristes Montserrat (Lleida), Pare Manyanet (Reus) Es tracta de la primera vegada que a Solsona podem organitzar unes fases finals de Catalunya, ara que ja es disposa del pavelló nou plenament operatiu. Es jugaran un total de 12 partits en els dos pavellons, en sessions de dissabte matí i tarda i diumenge al matí i ben segur que hi haurà un bon ambient a les graderies i bon bàsquet a la pista de joc. Coincidint amb aquesta activitat, el Club Bàsquet Solsona aprofita l'ocasió per recordar la figura de qui va ser fundador del club, jugador, entrenador i president, l'alcalde Xavier Jounou, que malauradament ens va deixar el passat mes de gener. Per això, el dissabte, a les 20.15 h., farem un modest acte memorial a nivell de club, amb la participació de veterans i esportistes de l'entitat. La cerimònia de cloenda i el lliurament de premis del Campionat de Catalunya Preinfantil, amb presència d'autoritats esportives, està previst que tingui lloc el diumenge 13 de juny a dos quarts de dues.

Esports

Programa provisional del Campionat. Solsona 12-13 / juny / 2010 Dissabte matí ~ 12/06/10 11 h....................... a) Barcelona A / 2n. Tarragona............................ Pavelló Nou b) 1r. Girona / 2n. Lleida......................................Pavelló Vell 12:45 h................. c) 1r. Tarragona / 2n. Girona............................... Pavelló Nou d) 1r. Lleida / Barcelona B...................................Pavelló Vell Dissabte tarda ~ 12/06/10 17 h...............e)..... Guanyador a) / Guanyador b).............................. Pavelló Nou g)..... Perdedor a) / Perdedor b).....................................Pavelló Vell 18:45 h.........f)...... Guanyador c) / Guanyador d).............................. Pavelló Nou h)..... Perdedor c) / Perdedor d).....................................Pavelló Vell 20:15 h: MEMORIAL XAVIER JOUNOU: Acte en memòria de Xavier Jounou, amb la participació de veterans i esportistes del club. Diumenge matí ~ 13/06/10 10 h...............k)..... Guanyador g) / Guanyador h).............................. Pavelló Nou l)...... Perdedor g) / Perdedor h).....................................Pavelló Vell 11:45 h.......... i)...... Guanyador e) / Guanyador f)............................... Pavelló Nou j)...... Perdedor e) / Perdedor f).....................................Pavelló Vell 13:15 h: Cerimònia de cloenda i lliurament de trofeus del Campionat de Catalunya Pre-Infantil.

Ramon Estany

Josep Vila i Adrià Navarro rebran les medalles de l'esport L’Ajuntament de Manresa va acollir aquest dimarts 8 de juny la presentació de la 2a edició de les Medalles de l’Esport a la Catalunya Central, que es portarà a terme a Manlleu el proper 13 de juliol. Després de l’èxit de la primera edició, la Secretaria General de l’Esport i la Delegació del Govern a la Catalunya Central van fer públics els noms dels guardonats de la segona edició.

Francesc Martínez (Natació – Bages), Joan Sellarès (Tennis Taula – Osona), Joan Orrit (Patinatge Artístic – Bages), Carmen Claret (Gimnàstica – Bages) i Josep Godayol (Hípica – Osona). També es va fer públic que aquest any es donarien dues distincions especials, una destinada a Rosa Sellarès, nedadora de 100 anys que entrena a Navàs, i un altre al club de recent creació, Cricket Club Vic, que és la primera entitat d’aquest esport a la Catalunya Central. L’acte de lliurament d’aquesta segona edició de les Medalles de l’Esport a la Catalunya Central, que premien a aquells/es esportistes majors de 60 anys de les Comarques Centrals serà al Restaurant El Morter de Manlleu el proper 13 de juliol.

Els guardonats d’enguany seran: Lluís Marimon (Atletisme – Anoia), Josep Sala (Automobilisme – Bages), Anselm Perramon (Bàsquet – Bages), Josep Vila (Bàsquet – Solsonès), Rosa Jounou (Bitlles Catalanes – Bages), Pere Sagristà (Caça – Bages), Jordi Camps (Ciclisme – Berguedà), Miquel Casas (Excursionisme – Osona), Adrià Navarro (Futbol – Solsonès), Jordi Jordà (Handbol – Osona),

675 - Divendres, 11-06-2010

49


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès - Prosetel

8a Cursa de Pineda de Mar

Sancho Ayala aconsegueix pujar al podi de Pineda baixant de la barrera dels 33” minuts Diumenge dia 6 de juny a les 9 del matí es va donar la sortida a la cursa de Pineda de Mar, que consta d'un recorregut urbà (molt pla) de 10 km, amb un dia ennuvolat i bona temperatura per la pràctica d'aquest esport. Hi va haver amb una participació de 1.400 atletes inscrits, dels quals 1.206 van passar la línia de meta. Els Fondistes del Solsonès van tenir una nombrosa representació, encapçalada per Sancho Ayala, que com sempre va saber i va poder estar al capdavant de la cursa. Sancho Ayala va aconseguir marca personal, baixant de la barrera dels 33 minuts, entrant al lloc 4t de la general i 1r de la seva categoria, amb un temps de 32'58 minuts. Els Fondistes del Solsonès van fer els respectius temps i classificacions. Temps/ minuts Lloc general Sancho Ayala...........................32'58..........................4 Lluís Villaró..............................37'09........................44 Eduard Bosch...........................37'58........................76 Jordi Masramon.......................39'18......................131 David Alconchel........................40'55......................191 Aaron Bosch.............................41'53......................255 Toni Marin...............................42'00......................258 Josep Alconchel........................44'27......................410 Meritxell Rodríguez...................45'22......................489 Marc Mitjavila..........................49'21......................778 Isabel Martin...........................59'34................... 1.108

La cursa va ser guanyada per Toni Bernado amb 31'41 minuts. En segon lloc va entrar Joan Manel Álvarez amb 32'20 minuts i tercer va ser Óscar Rodríguez amb 32'51. La categoria de dones va ser guanyada per Susana Lombardo amb un temps de 39'16 minuts, seguida d'Ester Tomas amb 40'28 minuts i tercera va entrar Anna Bretons amb 40'43 minuts. L'últim atleta que va entrar en meta ho va fer amb un temps d'1'14h.

Pròximes curses:

13 de juny Cursa de Bell-lloc 10 km. 19 de juny Cursa del Foc 10 km (Olesa) 20 de juny Cursa dels Templers 10 km (Lleida) 27 de juny Cros de Callús 10 km. 4 de juliol 3a Cursa de Muntanya del Solsonès (inscripcions Més informació, Ribera Esports: www.atletisme.com i obertes). www.fondistesolsones.org

4a cursa de la Guineu

Xavi Farré fa un nou podi a Bellpuig Diumenge 6 de juny de 2010 a les 10 va començar la matinada d'atletisme a Vilanova de Bellpuig. Els Fondistes del Solsonès van tenir representació a la cursa de 10 km. amb Xavi Farré. La cursa de 10 km és força ràpida. El recorregut combina l'asfalt i terra a 50 per cent. Xavi Farré sempre va anar al grup capdavanter i al final va aconseguir entrar en meta el 4t de la general i primer de la seva categoria amb un temps de 34'14 minuts. La cursa va ser guanyada per Sergi Casas amb un temps de 33'40 minuts, seguit per l'Oriol Vilaplana amb 33'56 minuts. I tercer va entrar Alexandre Tassies amb 34'02 minuts. En categoria de dones la guanyadora va ser Marta Serret, que no va tenir cap problema per imposar-se amb un temps de 42'52 minuts. La segona va ser Montse Magallons amb un temps de 45'52 minuts i la tercera va ser Judit Batalla amb un temps de 46'02 minuts. L'últim atleta dels 268 que van creuar la meta ho va fer amb un temps d'1 hora i 9 minuts. 50

675 - Divendres, 11-06-2010


Jocs Esportius Escolars de Catalunya

IES Francesc Ribalta

Enhorabona i moltes felicitats! Com cada any, l’Institut Francesc Ribalta ha participat en els Jocs Esportius Escolars de Catalunya Els membres de tota la comunitat educativa volem felicitar els nois/es del nostre centre que hi han participat, per la seva esportivitat i bon comportament, i també pels excel·lents resultats obtinguts. Ta mbé volem agra ir la col· laboració desinteressada dels pares que han fet de delegats o acompanyants, dels entrenadors i del clubs CB Solsona i CF Solsona. Els resultats ens han estat molt favorables: ALEIX FALLA, 1r de Catalunya en 1000 m. i 3r de 80 m. llisos. ROSSEND ROCA, 2n de Catalunya en llançament de pes. EQUIP CADET DE FUTBOL SET MASCULÍ, 3r de Catalunya

Futbol 7: Pau Tripiana (entrenador), Vlad Orea Sugar, Albert Parcerisa, Marc Martínez, Mircea Antón, Aleix ribera, Xavier Roca (delegat), Robert Tripiana, Abdulalh Ben Khayi, Jordi Márquez, Gerard Roca, David Alconchel, Nordin El Morabiti, Neus Closa (professora) i Arnau Murcia

Enhorabona, atletes! Des de l’IES Francesc Ribalta, volem felicitar els nostres alumnes esportistes pels bons resultats obtinguts en la fase territorial d’atletisme a Arbeca. Hi han participat 17 alumnes, de 1r a 3r d’ESO, en diferents proves, obtenint un total de 21 medalles. Ànims i continueu entrenant-vos per a la següent fase!

Aleix Falla

Rossend Roca 675 - Divendres, 11-06-2010

51


Tennis Taula

Nou èxit d’en Josep Armengol En Josep Armengol i Codina obté una nova victòria i amplia, d’aquesta manera, el seu brillant palmarès d’aquesta temporada 2009/2010. Efectivament, el Josep va aconseguir el triomf en la tercera fase de l’Open Catalunya individual de tennis taula, categoria juvenil masculí, que es va disputar el passat dia 1 de maig a les instal.lacions del CTT Calella. En aquest torneig hi van participar 26 jugadors d’arreu de Catalunya. El campionat es va iniciar amb una primera fase de grups en què els dos primers de cada grup es classificaven per a la segona ronda. El Josep va vèncer en tots els partits del seu grup i es va classificar per disputar els quarts de final. En aquesta eliminatòria de quarts va guanyar amb claredat (3 sets a 0) al jugador Francesc Ballester del "Falcons" de Sabadell. Ja en semifinals s’imposà també d’una forma clara (3 sets a 0) al jugador Gerard Flynn del "Mataró". Per tant, i de forma brillant, es va classificar per a la final. En aquest darrer partit es va enfrontar al jugador Ricard Gómez del "Mollerussa". Tots dos contrincants van oferir un excel.lent espectacle de tenis taula, amb molta lluita, intensitat i jugades de molta qualitat. Després d’un partit molt disputat, el Josep va acabar guanyant per 3 sets a 1 i, d’aquesta manera, es va proclamar Campió Juvenil de la tercera fase de l’open Catalunya.

Caminades

Centre Excursionista del Solsonès

Caminada de Castellar a Maians (Anoia) El dia 30 de juny vam fer la tercera etapa per anar de Solsona a Montserrat caminant en quatre etapes. Vam ser un grup de 28 persones que vam gaudir d'una zona molt poc coneguda, passant per cases de pagès i prop del parc eòlic de Rubió. Aquestes sortides formen part del camí de Sant Jaume. Aquests dos darrers anys vam fer etapes entre Montserrat i Sant Cilia de Jaca i ara ens quedava pendent anar de casa nostra a Montserrat, on hi anirem el dia 27 de juny. Aquestes sortides es fan en autocar i caminem uns 20 km. La propera serà de Maians a Montserrat passant per Can Massana i després per la muntanya. És una activitat oberta a tothom però cal apuntars'hi abans. 973 481668 o 636855371 52

675 - Divendres, 11-06-2010


Ocellaires

Societat Ocellaire el Passerell

Concurs local de la Fira del Caçador El dia 6 de juny es va fer el concurs local de la Fira del Caçador, on hi va haver molts participants. Es va fer entrega dels trofeus als guanyadors: Van ser-hi presents: Paco Piera, president de la Federació Catalana de Caça; Jaume Teixidó, vicepresident de la Federació Territorial de Lleida; Ramon Mayenc, president Honorífic de la Federació Catalana de Caça; Joan Osaura, vocal de la Federació Catalana de Caça; i Joan Albets, president de la Societat de Caçadors de Solsona. Pinsans: 1r-Jose Jiménez, 2n-Manel Vara, 3r-Josep Costa. Passerells: 1r-Manolo González, 2n-Jordi Alós. Verdums: 1r-Juan Carlos Requena, 2n-Francisco X. Pérez Haro. Caderneres: 1r-Albert Borés, 2n-Pedro Morón, 3r-Jordi Alós. Núm. Pinsà Punts 1 Josep Baraldès...........................65 2 Julio Merino...............................49 3 Jose Jiménez.............................38 4 Marc Costa................................25 5 Albert Borés............................... 18 6 Lluís Guitart............................... 15 7 Jordi Sarri....................................9 8 Josep Costa.................................9 9 F.Xavier Pérez Haro......................8 10 Josep Barrera...............................8 11 Eduardo Martínez G......................6 12 Edu Castillo Ortigosa....................5 13 José Pineda.................................4 14 Jordi Cases Sató...........................4 15 Francisco Ruiz V...........................3 16 Manel Pelegrina...........................1

Caminades

Núm. Passerell Punts 1 Jose María Macia....................... 39 2 Manolo González....................... 34 3 Ramon Sala................................18 4 Jordi Alòs...................................14 5 Albert Borés................................13 6 Eduardo Castillo Blanco...............12 7 Manel Pelegrina..........................11 8 Cristian Delgado........................... 7 9 Josep Jiménez.............................. 7 10 Jose Pineda................................. 6 11 Marc Costa.................................. 5 12 Josep Baraldès............................. 3 13 Josep Mª Carrasco........................ 1 14 Jordi Cases Sató........................... 1

Núm. Cadernera Punts 1 Albert Borés...............................79 2 Edu Castillo Ortigosa..................73 3 Gerard Coromines.......................37 4 Juan Carrasco............................32 5 Pedro Morón..............................23 6 Juan Carlos Requena.................. 17 7 Francisco RuizVillada.................. 15 8 F.Xavier Pérez Haro.................... 12 9 Jordi Alòs.................................. 11 10 Julio Merino Delgado....................9 11 Ramon Sala Guitart......................6 12 Jordi Peralta................................6 13 Jose Pineda.................................6 14 Jose Mª Carrasco..........................4 15 Gabriel Macia..............................3 16 Fidel Isanta Martin.......................2

Núm. Verdum Punts 1 Marc Costa................................49 2 Juan Carlos Requena..................20 3 Fidel Isanta............................... 10 4 Francesc X. Pérez....................... 10 5 Juan Carrasco..............................8 6 Jorge David Peralta......................8 7 Josep Costa.................................7 8 Manel Pelegrina...........................5 9 Ramon Carrasco...........................5 10 Pedro Morón................................3 11 Josep Jiménez..............................2 12 Edu Castillo Blanco.......................2

Centre Excursionista Prepirineu

Centre Excursionista Prepirineu

Visita a Sant Vicenç d'Estamariu Dia: 12 de juny de 2010

Sortida a Sant Vicenç d'Estamariu: Les úniques pintures romàniques conservades in situ del Pirineu Català. Hora de sortida: a les 9h a la piscina de la Coma, trasllat a càrrec de cadascú. O a l'ermita de St. Vicenç d'Estamariu a les 11h. Si tinguéssim moltes preinscripcions, hi ha la possibilitat d'un trasllat col.lectiu. Dinar: a Cambrils. Preu: dinar menú 12 euros. Inscripcions: ceprepirineu@ceprepirineu.com al local de CEPP: piscina de la Coma dissabte 4-06-2010 de 6 de la tarda a 8 del vespre al telèfon: 678280360 675 - Divendres, 11-06-2010

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 53


Enduro

Motor Club del Solsonès

Endurada de Bassella Els èxits dels pilots del Motor Club del Solsonès es mesuren per les victòries De les set categories de la cursa de Bassella els nostres pilots varen aconseguir dues victòries i un podi. El passat diumenge es va celebrar a Bassella una prova puntuable per al campionat català d'enduro, en la que es va arribar als 250 participants. Hi van prendre part el Josep Clop a sènior A, l'Albert Cardona a sènior B, Xavier Subirana a júnior, Miki Malé a veterans, i el Miquel Pujol a cadets. El recorregut constava de 20 kms, poc camí i molt corriol, sense dificultats. Els pilots havien de donar quatre voltes, amb dues proves especials per volta. Una crono, el traçat de la qual discorria pel circuit de moto cross i tenia una durada d'uns tres minuts aprox. El tram era molt tècnic i passava per camis i corriols, i tenia una durada de quatre minuts aprox. El Josep Clop va fer el dotze a sènior A. Va tenir mala sort: va patir dues caigudes a les proves especials. L'Albert Cardona va guanyar a sènior B i no va donar cap opció als seus adversaris. El Xavier Subirana a júnior va estar lluitant tota la cursa pel segon lloc. Però al final va ser tercer. El Miki va dominar la categoria de veterans del principi al final. Va guanyar totes les especials als seus rivals i no els va donar cap opció, tot i corrent amb la Yamaha. El jove pilot Miquel Pujol va pecar de falta d'experiència, va caure en algunes especials i va acabar sisè.

El campionat de Catalunya fa vacances fins al 12 d'octubre a Cardona. En el que respecta al campionat de pilots, el Xavier Subirana va tercer a júnior, l'Albert Cardona primer a sènior B, el Miki Malé primer a veterans, i el Miquel Pujol sisè a cadet.

54

675 - Divendres, 11-06-2010


Ep, la foto

Ramon Estany

En una taula a l'Espiga

Oju, que aquesta parella ja s'han casat

Celebrant un aniversari a l'Sputnik

Aquesta parella que agafa ales es prepara per casar-se

La colla del Passeig

Ràdio

Solsona FM

Solsona FM estrena dimecres un programa de música electrònica A Electrozona us oferirem els temes de música electrònica que estan sonant a les sales de festes d’arreu del món: les últimes tendències, els clàssics de l’electrònica... També farem un repàs de l’agenda setmanal amb totes les festes que ens caiguin relativament a prop i repassant què s’hi fa. Alhora, en programes puntuals, us oferirem entrevistes a diversos dj’s de la zona i intentarem fer venir algun 675 - Divendres, 11-06-2010

dj reconegut a nivell nacional perquè ens expliqui les seves aventures i ens endinsi al món de la música electrònica. L’equip d’Electrozona està format per Toni Codina com a locutor i Josep García també com a locutor i dj. Us hi esperem cada dimecres a partir de 2/4 de 10 de la nit, al 107.5 de la FM o a www.solsonafm.cat.

55


Fira del Caรงador

Societat de Caรงadors Esportius de Solsona i Comarca

56

675 - Divendres, 11-06-2010


Fira del Caçador

Societat de Caçadors Esportius de Solsona i Comarca

La Societat de Caçadors de Solsona, Consolida amb gran èxit la setena edició de la Fira del Caçador La Societat de Caçadors va celebrar el cap de setmana passat, un any més la Fira del Caçador El temps ens va acompanyar tot i la pluja del diumenge a primera hora del matí i cap al migdia. Enguany s’ha sobrepassat de llarg les expectatives de visitants, tot i tenint en compte que el cap de setmana s’esqueia amb altres esdeveniments com la Festa de Corpus i altres Fires. La Societat de Caçadors vol agrair el suport donat, per l’ajuntament de Solsona, ajuntament de Castellar de la Ribera, ajuntament de Navès, ajuntament de Clariana de Cardener, ajuntament de Riner, ajuntament de Lladurs, Consell Comarcal del Solsonès, Diputació de Lleida, la Federació Catalana de Caça de Barcelona, la Federació Catalana de Caça de Lleida, Ibercaja, la Societat de Col.leccionistes de Plaques de Cava, Mossos d’Esquadra, Policia Local, els propietaris dels terrenys pels aparcaments de vehicles, i comerços, que amb la seva aportació fem possible aquesta Fira.

El dissabte al vespre es va poder gaudir del bons temps que feia, tot sopant i ballant amb l’orquestra Crystal, que ens va fer gaudir entre altres, amb el ball del fanalet, ram i ball de l’escombra. El diumenge el sr. president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, va procedir a la inauguració oficial del certamen, i tot seguit, acompanyat per altres autoritats convidades a l’acte, van fer un recorregut pels diferents espais del recinte. La mostra de gossos va assolir de nou un gran èxit, per la seva qualitat, nivell, i en la diversificació de les races, sent una de les activitats que va aixecar més expectació, juntament amb el concurs de cant d’ocell, organitzat per la Societat d’Ocellaires El Passerell. No volem passar per alt els expositors de la Fira, tant els que duen materials i articles relacionats amb la caça, com els d’artesania, queviures i altres, que també mereixen el nostre reconeixement i agraïment.

La Societat de Caçadors no pot oblidar l’equip humà que hi darrera d’aquest esdeveniment, que voluntàriament han col.laborat en totes les taques derivades de la Fira, muntatges, desmuntatges, coordinació de feina, organització, serveis, vigilància nocturna, donant-los les més sinceres gràcies, pel seu ajut i col.laboració.

675 - Divendres, 11-06-2010

Gràcies a tothom i esperem retrobar-nos de nou l’any que ve.

57


Un cafè amb...

Ramon Estany

"Ja feia molts anys que es veia a venir que arribaria la crisi" Alba Pijoan, guanyadora en la categoria d'Economia i Empresa dels premis de recerca de batxillerat de la Fundació Universitària del Bages L'Alba Pijoan i Guix és una jove estudiant de 17 anys. Fa 2n de Batxillerat a l'IES Francesc Ribalta i l'any vinent voldria estudiar Economia a la Pompeu Fabra. Recentment, ha guanyat el primer premi pel seu treball de recerca als premis de la Fundació Universitària del Bages. -Com va ser que escollissis com a treball de recerca la crisi a Solsona? Primer perquè és un tema molt relacionat amb els meus estudis i també perquè és una qüestió que afectava als amics, als pares i a tothom. -Com vas obtenir la informació i les dades per al treball? Uff, va ser un procés molt llarg. D'entrada, el meu treball es divideix en dues parts. Primer hi ha una part més teòrica que se serveix de les dades de la premsa, diaris i llibres, i després una part més pràctica relacionada amb Solsona, que consisteix en 181 enquestes i 69 entrevistes, a gent com alcaldes de Solsona i Olius, al Consell Comarcal, empresaris, treballadors, etc. I a partir de les dades que vaig obtenir, de llibres i d'internet, vaig poder fer el treball.

-Quins punts forts i quins punts dèbils té el Solsonès en aquesta crisi? Pel que fa als punts febles, jo considero que és la manca d'instal.lacions, l'internet massa lent. I com a punts forts, la capacitat de formació, sigui a les escoles professionals, als cicles formatius o a l'escola de capacitació agrària. També destacaria el turisme entre els punts forts, perquè disposem de punts d'atracció a la comarca que poden ser decisius i importants.

"Crec que els joves ens hem de formar, tant per la via universitària com pels cicles formatius"

-Com a estudiant que d'aquí pocs anys t'incorporaràs al mercat de treball, com veus la situació laboral? Aquí a Solsona, com a tot Catalunya i Espanya, és molt difícil que es crein empreses noves. Crec que els joves ens hem de formar, tant per la via universitària com pels cicles formatius. Però, amb tot, serà complicat trobar feina. També és cert que hi ha sectors on és més fàcil trobar treball, com les enginyeries.

-Quines conclusions es deriven del teu treball? N'hi ha moltes, però basant-me en l'apartat més teòric, ja feia molts anys que es veia avenir que arribaria la crisi, però les institucions competents, els governs, no van voler fer res per prevenir-ho, tot i que ara es comença a fer alguna cosa. I a nivell de Solsona, he confirmat la hipòtesi que havia formulat, que era que Solsona està molt afectada per la crisi, com es manifesta en l'atur, que l'any 2009 es va incrementar en un 42%.

-Abans de la crisi, al Solsonès es vivia molt bé? Sí, fins i tot hi va haver un moment que el creixement del PIB al Solsonès va ser superior al de Catalunya. Hi havia molta riquesa, però no només aquí, sinó a Catalunya i Espanya, i a tot el món. Però també hi havia molta gent que vivia per damunt de les seves possibilitats.

-Amb tot, pots transmetre algun missatge optimista, algun factor que pugui donar esperances? Jo crec que sí que n'hi ha. Una crisi serveix per esbrinar el que hem fet malament i per intentar restructurar una mica el sistema. Però és clar, és un procés molt difícil que comporta unes conseqüències molt negatives, a part que no es pot intervenir gaire perquè no hi ha gaire llibertat d'acció pel fet de formar part de la Unió Europea.

-Finalment, voldries afegir alguna cosa més? Doncs sí, voldria agrair a tothom que ha col.laborat i m'ha atès molt bé per fer les entrevistes, perquè sense facilitar-me la informació jo no hauria pogut fer el treball. 58

675 - Divendres, 11-06-2010


Diferències

Marta C.

Les 7 diferències El passat cap de setmana es va celebrar Corpus. Aquestes imatges són de la plaça Major en el moment en que es va fer el ballet dels nans Sabríeu trobar les 7 diferències entre aquestes dues fotografies? Solució a les diferències de la setmana passada:

L'acudit del Simi

675 - Divendres, 11-06-2010

59


Celsona 675  

Divendres, 11 de juny de 200