Page 1


Bisbat

Ramon Estany

Sacerdots de la diòcesi de Solsona demanen acabar amb el celibat obligatori El Fòrum Ondara, un grup d'opinó format per una vintena de sacerdots de la diòcesi de Solsona, exigeix la derogació del celibat "ara". Així ho han fet públic en un comunicat que es pot llegir al seu web havia tants que campaven tranquil·lament o eren amagats o protegits." Els capellans solsonins proposen que aquesta crisi dolorosa "no hauria de fer replegar a l’Església en el silenci ni a esperar amb resignació que passi el temporal, sinó convertir això en el que sempre és allò que ens passa: una gràcia de Déu, una ocasió de purificació i de replantejament, un signe dels temps", constatant que "en els últims anys, mentre el món ha avançat en multitud de valors i drets humans, la nostra església o bé s’ha quedat estancada o bé ha tirat enrere." En el mateix comunicat de la reunió aborden la qüestió del celibat obligatori que per aquest motiu "s’han perdut molts capellans bons, preparats i molt pastorals i, en canvi, potser s’han acceptat candidats mediocres que diuen que ja es veuen amb cor d’observar aquesta llei, que essent obligatòria sembla inhumana. I molts joves han fugit no sols d’anar al ministeri sinó fins i tot de la mateixa església institució."

En la reunió del dia 6 d’abril de 2010 del Fòrum Ondara, el grup d'opinió i reflexió del Bisbat de Solsona va posar damunt la taula "la inquietud sobre la tempesta que passa l’Església en les altes esferes però que ens afecta a tots, fins i tot als nostres fidels." En aquest sentit, ha constatat i lamentat l'"abraonament cruel, amb dades parcials, incorrectes i no contrastades, contra l’Església". Amb tot, el Fòrum manifestà que "el secretisme i la no transparència dins l’Església és un bon ‘caldo’ de cultiu que propicia la proliferació d’aquests i d’altres mals" i expressà que "les actituds de prepotència, de condemna i d’intromissió en l’esfera temporal dels representants més visibles de la nostra església han creat un rebuig que, quan han tingut l’ocasió, no dubten de fer-li pagar tant com poden el que ells creuen que és una hipocresia perquè no han dubtat de condemnar no sols les idees sinó fins i tot les persones, quan en el seu interior n’hi

La Barra del Mia

669 - Divendres, 30-04-2010
Solsona

Redacció

Miquel Torres i Lleonard del Río guanyen els Premis DRAC 2010 de literatura catalana Les seves obres seran adaptades al cinema per mitjà de la Fundació ESCAC i el CECC, després d’un acord pioner de col·laboració amb Òmnium Cultural, per tal de fomentar la cultura catalana El préstec, relat curt de Miquel Torres Gascon (Castelló de la Plana); i Porfidiosa nostàlgia, poema de Lleonard del Río Campmajó (Igualada) han estat premiades per un jurat altament reconegut entre una cinquantena d’obres finalistes procedents de Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra Divendres passat, 23 d'abril, va tenir lloc la segona edició dels Premis DRAC de literatura catalana a Solsona, en el marc de la Diada de Sant Jordi, amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats catalanes i locals. Els premis, organitzats per Òmnium Cultural del Solsonès, s’han dut a terme en una de les sales més emblemàtiques de la comarca, la Sala Cinema París de Solsona, davant de l’expectació d’un gran nombre d’assitents. La presentació de l’acte va anar a càrrec del periodista Carles Capdevila. Seguidament, es va fer entrega dels premis, que van culminat amb un concert a càrrec del cantautor solsoní de projecció internacional Roger Mas, i amb una copa de cava. Els guardonats han estat Miquel Torres Gascon (Castelló de la Plana) en la categoria de relat curt amb l’obra El préstec; i Lleonard del Río Campmajó (Igualada) en poesia amb Porfidiosa nostàlgia. Les dues obres han estat escollides per un jurat altament reconegut entre una cinquantena de peces finalistes procedents de Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra. Del Río ja va guanyar els premis DRAC 2009 en la mateixa categoria. Els premiats han rebut 400 euros i una escultura de la cua del DRAC, símbol dels premis, tallada en pedra del Solsonès i dissenyada pel joier solsoní Vicenç Jané. El préstec i Porfidiosa nostàlgia es publicaran per escrit i s’adaptaran en curtmetratge gràcies a la col·laboració pionera de la Fundació ESCAC i el CECC amb Òmnium Cultural. Les dues obres audiovisuals es projectaran en l’acte inaugural dels premis DRAC 2011.

Miquel Torres i Lleonard del Rio

dació ESCAC – Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i el CECC - Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, que adaptaran al cinema, en format de curtmetratge, les dues obres literàries guanyadores dels DRAC 2010. Els premis Drac 2010, per tant, fan un pas endavant per unir les dues grans disciplines en la creació d’històries genuïnes: la literatura i el cinema. Les dues obres de literatura guanyadores seran adaptades al curtmetratge, de forma lliure i artística, pels alumnes de les dues escoles de cinema. Els dos primers curtmetratges es projectaran a la gran pantalla en l’acte d’inauguració dels premis de l’any 2011.

Unes 300 persones van omplir el Cinema París

Un projecte de col·laboració inèdit i pioner Literatura i cinema s’apropen més que mai a Catalunya gràcies a un acord pioner que es contempla a llarg termini. Òmnium Cultural del Solsonès compta amb la col·laboració de les dues grans escoles cinematogràfiques del país, la Fun-

Roger Mas va oferir un recull de les seves cançons amb un avançament del seu darrer disc 

669 - Divendres, 30-04-2010


669 - Divendres, 30-04-2010
Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

Augmenten els Serveis Socials Bàsics de Teleassistència del Consell Comarcal del Solsonès a les persones grans o discapacitades Els Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès ha instal.lat 82 aparells de teleassistència durant l’any 2009 Durant l’any 2009 des dels Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal del Solsonès s’ha instal.lat un total de 82 aparells de teleassistència. No obstant, el servei ha beneficiat a 95 persones (parella del sol.licitant, fills o filles disminuïdes o germans o germanes també grans). L’any 2007 es van instal.lar 51 aparells i es va oferir servei a 62 persones. Al 2008, es varen instal.lar 72 aparells de Teleassistència i s’oferí servei a 77 persones. L’any 2010 es preveu que s’instal.lin al voltant de 100 aparells de Teleassistència a la comarca del Solsonès. Des de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès, es fa un balanç molt positiu del total de persones ateses mitjançant la teleassistència. Dels 82 aparells de Teleassistència instal.lats al 2009, 54 han estat subvencionats totalment pel Consell Comarcal del Solsonès i els 28 restants han estat comprats per les famílies afectades. El cost del Servei bàsic de Teleassistència és de 16,38 euros mensuals, dels quals 6,38 euros són subvencionats des del Consell Comarcal, és a dir, que el cost que ha de pagar l’usuari és de 10 euros al mes. Tot i això, des de l’any 2007,

el Consell Comarcal va aprovar atorgar una subvenció a tothom qui necessiti aquest servei prèvia valoració de la situació econòmica de les persones que tenen dificultats per pagar el seu cost. El servei de Teleassistència és una modalitat dels serveis d’atenció domiciliària que, amb una tecnologia adequada, ofereix als seus usuaris una atenció permanent, immediata i a distància, assegurant una resposta ràpida a les eventualitats que els puguin sobrevenir durant les 24 hores i 365 dies a l’any. És un servei eminentment preventiu i de proximitat que ofereix a les persones grans o discapacitades però que no requereixen d’atenció permanent i presencial, la seguretat que davant situacions de crisi, caigudes, emergències sanitàries o de l’habitatge, puguin contactar de forma immediata amb el centre d’atenció. La Teleassistència tot i ser una tecnologia eficaç, planteja certes dificultats en l’entorn rural, degut a la seva escassa cobertura. Per això, des del Consell Comarcal del Solsonès s’està estudiant la possibilitat d’adoptar un altre sistema més adequat per a zones rurals.

El Pla de camins entra en la seva última fase El Consell Comarcal del Solsonès ha iniciat l’última fase d’arranjament i pavimentació dels camins del Solsonès El Consell Comarcal del Solsonès ha iniciat l’última fase de l’arranjament i pavimentació del Pla de Camins del Solsonès al municipi de Riner. Iniciant aquests treballs al llarg d’aquesta setmana d’aglomerat asfàltic, un cop finalitzades les plataformes i obres de fàbrica. S’ha de destacar que el Pla de Camins ha estat sotmès a un rigorós i exhaustiu control tant per part de la direcció d’obres com dels tècnics del Consell Comarcal del Solsonès. Aquest control s’ha efectuat no només en la fase inicial del projecte, sinó també durant l’execució i seguiment posterior de les obres. Segons fonts del Consell Comarcal del Solsonès la finalització dels treballs està prevista per a la tardor d’aquest mateix any.

Inici de l'alquitranat dels camins del Solsonès669 - Divendres, 30-04-2010


669 - Divendres, 30-04-2010
Solsona

Redacció

Arrangen el paviment malmès de la plaça de Sant Roc i el passatge d’Antoni Guitart

Autoescoles solsonines imparteixen cursos gratuïts de conducció eficient

Des de mitjan mes d’abril, l’Ajuntament de Solsona duu a terme treballs d’arranjament del paviment malmès de la plaça de Sant Roc i el passatge d’Antoni Guitart. Hi treballen dos peons contractats a través d’un pla d’ocupació. L’actuació consisteix a substituir el formigó trencat. L’enfonsament del paviment en aquesta zona és fruit, en gran mesura, de les obres de canalització del gas que es van fer fa uns quants anys. Els mesos de gener i febrer es va intervenir pels mateixos motius en diversos carrers del barri del Camp del Molí.

El Punt d'Informació de l'Energia (PIE) de l'Ajuntament de Solsona informa que dues autoescoles solsonines, M. Viladrich i Piteus, imparteixen cursos gratuïts de conducció eficient per a turismes, subvencionats per l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Tenen una durada de quatre hores i tenen per objectiu mostrar al ciutadà com millorar la conducció al mateix temps que redueix el consum d'energia i estalvia diners. A través d'aquests cursos es pot aconseguir reduir fins a un 20 per cent el consum de combustible i les emissions de CO2 i allargar la vida útil del vehicle. S'hi ensenya a conduir suaument anticipant les maniobres, mantenint l'alerta davant les incidències del trànsit i fent servir de manera adient el canvi de marxes i els pedals. Per inscriure-s'hi cal posar-se en contacte directament amb una de les autoescoles que imparteixen la formació.

Es reposa el formigó en diversos punts de la zona

S'amplia el termini del Pla Renova't d'enllumenat per a comerços El Punt d'Informació de l'Energia (PIE) de l'Ajuntament de Solsona recorda que l'Institut Català d'Energia (ICAEN) ha ampliat el termini per a la presentació de sol·licituds del Pla Renova't d'enllumenat interior de comerços fins al 26 de maig. També s'allarga el període de justificació de les actuacions, que es tancarà el 31 de desembre d'enguany. Des del PIE s'assessora els establiments interessats a sol·licitar aquest tipus d'ajut. El Pla Renova't d'enllumenat interior per a comerços subvenciona la compra de bombetes, làmpades, sistemes de control d'encesa i regulació de nivell d'il·luminació energèticament eficient. Per a més informació, consulteu el web específic per a aquesta línia d'ajuts de l'ICAEN.

La Catifa de Corpus 2010 estarà dedicada al 50è aniversari de l'Orfeó Nova Solsona Com cada any, l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret de Solsona és l’encarregat de realitzar la catifa de la plaça del Bisbe el diumenge de Corpus. Per tal d’obrir el procés a la participació ciutadana, el dibuix que es realitzi serà escollit a través d’un concurs. Tothom qui vulgui participar-hi pot presentar el seu disseny (aquest any relacionat amb el 50è aniversari de l’Orfeó Nova Solsona) fins el 21 de maig a l’Obrador del Marc (Passeig P. Claret, 19 baixos). Per consultar les bases completes del concurs, visiteu: www.catifacorpus2010.blogspot.com Agrupament Escolta i Guia Pare ClaretLa regidora de Cultura parla de la Festa Major solsonina en una jornada tècnica a Reus Sara Alarcón participa en una taula rodona sobre el sentiment de pertinença i la cohesió social La Festa Major de Solsona, Festa patrimonial d’interès nacional, ha estat present aquesta setmana en una jornada tècnica adreçada a regidors i tècnics de Cultura que s’ha dut a terme a Reus. Hi ha parlat del sentiment de pertinença i cohesió social de la celebració solsonina la regidora Sara Alarcón. Aquest programa, titulat “La festa major: espai de trobada, espai de cohesió”, ha estat coorganitzat pels ajuntaments de Reus, Vilafranca del Penedès i Granollers, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i les dues entitats municipalistes de Catalunya. En la taula rodona en què ha pres part Alarcón també hi han participat Empar Pont, regidora de Reus; Neus Muñoz, regidora de Rubí; Pilar Llauradó, responsable de comunicació de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus, i l’etnòleg i membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional Bienve Moya, com a moderador. Assessorada pel geganter i estudiós del folklore solsoní Carles Freixes, la regidora de Cultura de Solsona ha exposat les qualitats amb què els elements festius es converteixen en una eina de cohesió social. Entre d’altres, Sara Alarcón ha destacat “la participació en l’organització de la Festa Major d’un conjunt d’entitats i institucions que engloben diferents grups socials de la població solsonina”. Així mateix, ha posat de relleu el fet que les festes del Claustre es visquin com “un tret identitari propi de la condició solsonina des de petits”

669 - Divendres, 30-04-2010


669 - Divendres, 30-04-2010
Comarca

Ramon Estany

El Ple del Consell Comarcal obre la porta a Torà i Biosca Amb els vots favorables de CiU i PSC i l'abstenció d'Esquerra i El Comú El passat dijous 22 d'abril la seu del Consell Comarcal del Solsonès va viure una jornada intensa i poc habitual, amb motiu de dos plens extraordinaris, un Ple d'alcaldes i un ple del Consell, i amb un únic punt del dia, l'acceptació de la petició de Torà i Biosca a formar part de la comarca. Els dos alcaldes de Torà i Biosca van ser presents a les dues sessions i van intervenir a l'inici del Ple del Consell per exposar els arguments que els han dut a demanar l'adscripció al Solsonès. L’acceptació de la incorporació al Solsonès d’aquestes poblacions segarrenques es va aprovar per la majoria absoluta dels consellers comarcals de CiU i el PSC i l’abstenció d’ERC i El Comú. En el Consell d’Alcaldes previ, s’hi van abstenir els alcaldes de Solsona, Llobera i Pinell, d’ERC, i de Clariana de Cardener, de CiU. Van votar-hi favorablement la resta de batlles convergents, en la majoria de casos adduint els avantatges que

Expectació a la seu del Consell Comarcal abans dels Plens

promoure un procés de debat amb la ciutadania i les entitats. Els alcaldes republicans i el grup comarcal d’El Comú van demanar en reiterades ocasions que se suspengués el Ple i s’organitzés un debat previ. A més a més, es van reclamar informes jurídics i econòmics que avalin l’adscripció de Torà i Biosca, que per ara són inexistents. “No fer un plantejament seriós del tema constitueix un acte d’irresponsabilitat inadmissible d’algú que governa”, va lamentar David Rodríguez. “Això és una presa de pèl envers els alcaldes perquè la decisió ja està presa”, va reblar. En aquest sentit, l’alcalde va lamentar que “no podem opinar perquè no n’hem pogut valorar els avantatges i inconvenients” ni avaluar com minimitzar-ne els costos. El president del Consell Comarcal, Marià Chaure, va concloure que “sumar sempre és beneficiós” i va afirmar que “en el fons sembla que tots estem d’acord a què Torà i Biosca entrin a la comarca, ja que ningú no hi vota en contra”. D’altra banda, Chaure va al·legar que l’acord “només és un tràmit”, ja que “l’última paraula” sobre el canvi comarcal d’aquests municipis veïns “és en mans del Departament de Governació”. Per contra, David Rodríguez va replicar que “aquesta serà l’única oportunitat per parlar-ne” des del Solsonès.

Muntada, Chaure i Solà en el Ple del Consell

reportarà per a la comarca l’increment del pes demogràfic. Tot i acceptar el dret d’aquests municipis de la Segarra a demanar el pas al Solsonès, l’alcalde solsoní va denunciar el “dèficit democràtic que representa adoptar una decisió d’aquesta magnitud unilateralment” des de l’executiu del Consell Comarcal. Rodríguez va lamentar que es menystingui “la voluntat del 70 per cent de la població de la comarca”, que representa l’Ajuntament de Solsona, atès que el 25 de març va aprovar una moció per unanimitat de tots els grups municipals en què es demanava que tots els municipis del Solsonès “puguin prendre part de manera activa en les negociacions” amb els ajuntaments que manifestin la seva voluntat d’entrar a la comarca. En la mateixa moció s’emplaçava l’ens intermunicipal a

Una reunió amb Torà i Biosca L’alcalde solsoní ha avançat que l’Ajuntament convocarà els alcaldes de Torà i Biosca, Domènec Oliva i Corneli Caubet, respectivament, a una reunió en què també es convidaran els portaveus de tots els grups municipals dels tres consistoris per madurar aquesta qüestió.

Moment de la votació

L'alcalde de Solsona va demanar més diàleg i informació 10

669 - Divendres, 30-04-2010


Comarca

Ramon Estany

Les declaracions dels alcaldes Benjamí Puig, alcalde de Pinell

Marc Escarré, "Estem faltats d'informació. No ens sem- alcalde de La Coma i La Pedra bla malament la petició de Torà i Biosca, però cal un procés participatiu ciutadà."

Albert Bajona, alcalde de Clariana de Cardener "Trobo a faltar un informe previ. No vull dir que no vulgui Torà i Biosca al Solsonès. Aquest procediment és desencertat. El bo és que es parli i no aprovarho i punt."

Josep Colell, alcalde de Llobera "No volem posar pals a l'annexió de Biosca i Torà al Solsonès per formar part de la Catalunya Central. Hi ha d'haver un estudi que ho avalui. No entenem els arguments de Torà, que ha denegat a uns veïns el canvi de municipi i, en canvi, pels mateixos criteris vol passar tot el municipi al Solsonès."

Marià Torra, alcalde de la Molsosa "Comprenc que hi hagi municipis que vulguin canviar de comarca. Sé el que és estar en una comarca on no s'està prou ben atès, i amb falta de serveis. Els felicito pel coratge que han tingut. No passaria masses filtres. A més, aquest dos municipis ja formen una comarca natural"

"Sí que potser hi hagués hagut d'haver més informació, però entenem que el Solsonès sempre ha tingut poc pes a nivell de població i Torà i Biosca ens podran ajudar a solucionar-ho, en part, perquè la Generalitat ha de tenir més en compte el territori que la població. Sumar pot ser interessant i entenem que ens quedarà algun petit dubte, però Governació ens ajudarà a respondre els dubtes"

Josep Maria Casafont, alcalde de Navès "Sumar no és cap problema. Veiem bé l'inici d'aquests tràmits. La decisió final no dependrà de la comarca ni de cap municipi."

David Rodríguez "Em sorprèn els arguments dels alcaldes i que no estiguin disposats a obrir un procés participatiu. Demano desconvocar el Ple d'avui i obrir un procés breu però seriós. És una presa de pèl als alcaldes".

Teresa Canal, alcaldessa de Castellar de la Ribera "Respecto la voluntat de Torà i Biosca, estic d'acord amb l'agregació, ja que per la comarca suma més que no pas resta. I el Ple decidirà."

Lluís Civit, alcalde de Riner "Estem molt orgullosos que Torà i Biosca vulguin venir amb nosaltres al Solsonès. D'entrada, no veig arguments de pes concrets per demanar un estudi o valoració a l'entrada dels municipis. És un honor que municipis del voltant vulguin venir, i cap no en vulgui marxar".

Ramon Sala, alcalde d'Olius "És cert que es podria haver explicat més, però no ens hem de discutir perquè vulguin venir al Solsonès. Això és bo. Una cosa és la vinculació als serveis de la Catalunya Central i l'altra l'administració. En el tema de les Vegueries sí que s'ha de demanar opinió"

Andreu Alet, alcalde d'Odèn "Nosaltres som de l'altra punta del Solsonès, amb característiques molt diferents de Torà i Biosca. Francament, no sé en què ens pot beneficiar, però tampoc no crec que ens pugui perjudicar. Guanyar habitants a la comarca no ens farà mal i potser ens consideraran una mica més. No sé si ens podrà primar més amb els ajuts per població i habitants. No m'agrada tant que vinguin per ser a la Catalunya Central. I si un municipi de la comarca en surt més beneficiat, és Solsona, pels comerços... És bo que vinguin, endavant."

Biosca

Torà

Població 2008: 221 Gentilici: bioscans Altitud: 455 m L'alcalde de Biosca, Superfície: 66 Km² Corneli Caubet Capital: Biosca Comarca: Segarra Àmbit territorial: Ponent Partit judicial: Solsona Demarcació electoral: Cervera Província: Lleida

Població 2008: 1.370 Gentilici: toranencs Altitud: 448 m L'alcalde de Torà, Superfície: 92 Km² Domènec Oliva Capital: Torà Comarca: Segarra Àmbit territorial: Ponent Partit judicial: Solsona Demarcació electoral: Cervera Província: Lleida Entitats de població que inclou Cellers: 25 - Claret: 6 - Fontanet: 11 Llanera: 13 - Sant Serni de Llanera:32 Torà: 1.227 - Vallferosa 19 - Total: 1.333

Entitats de població que inclou Biosca: 160 - Lloberola 68 Total 228 12

669 - Divendres, 30-04-2010


Opinió

Jordi Riart i Vendrell - Portaveu del grup municipal de CiU

Preguntes sense resposta El ple extraordinari del Consell Comarcal del passat dia 22 d’abril va aprovar l’adhesió dels municipis de Torà i Biosca al Solsonès. Ho va fer amb els vots favorables de CiU i PSC i l’abstenció d’ERC i El Comú. Amb aquest pas, és dóna continuïtat al tràmit que segueix al llarg procés de canviar els límits territorials de la comarca per la petició unànime dels municipis de Torà i Biosca, en que tots els grups polítics que configuren els ajuntaments així ho van acordar. La comarca del Solsonès en resulta políticament enfortida, demogràficament més gran i econòmicament més ben dotada i tots sabem, però, que la decisió d’ampliar els límits correspon a la conselleria de Governació.

moció de l’ajuntament de Solsona, el missatge resultava prou clar, ja que el pronunciament respecte a promoure un procés de participació ciutadana per part del Consell Comarcal, era un requeriment que tots els grups polítics municipals compartíem, amb el benentès que la conselleria de Governació, com a govern de la Generalitat i en exercici de responsabilitat política que li pertoca, ha de dotar de recursos i d’instruments per obtenir la documentació tècnica i de consulta al territori, necessaris per poder, finalment, prendre una decisió argumentada dels canvis sol·licitats.

La decisió d’ampliar els límits comarcals, correspon al Departament de Governació

L’alcalde de Solsona no va estalviar les desqualificacions, més properes a l’insult que al raonament

Em pregunto per què ara l’alcalde de Solsona vol entrevistar-se amb els alcaldes de Torà i Biosca, amb els arguments de que Solsona, representa el setanta per cent de la població comarcal, a més d’aprovar una moció al ple municipal demanant un procés de participació ciutadana, abans de prendre cap decisió. Quina intencionalitat s’amaga al darrere de tot això? Segurament és una cortina de fum per gesticular i distreure d’allò que realment preocupa a la gent, en un temps de crisi econòmica i política. En el debat plenari, va quedar clar que aquell acte era un tràmit més, del llarg procés que s’iniciava i que els límits comarcals no quedaven modificats l’endemà. En relació a la

El més sorprenent de la sessió fou el discurs de l’alcalde de Solsona exigint l’ajornament del ple del Consell, intentant impartir una lliçó de democràcia en una actitud més pròpia d’un míting electoral que d’un debat serè, com tampoc no va estalviar les desqualificacions, més properes a l’insult que al raonament. Tot plegat resulta contradictori quan l’alcalde de Solsona té per costum no respondre a les preguntes del Ple i quan decideix ferho, contesta fora de termini o “fugint d’estudi” en relació a la pregunta formulada, ja que contestar les preguntes que el grup de CiU planteja al ple de l’ajuntament, a més de ser una norma que el sistema democràtic preveu, és una obligació respondre i que reiteradament l’alcalde de Solsona incompleix.

L'espurna del Mia

669 - Divendres, 30-04-2010

13


Solsona

Ramon Estany

Solsona celebra la diada de Sant Jordi La coincidència amb el mercat del divendres ha donat més animació i color a la celebració de la diada de Sant Jordi a Solsona. Les parades de llibres i roses han compartit espai amb amb els firaires del mercat i només el ruixat que va caure cap a les 7 de la tarda va obligar a cloure precipitadament l'ambient festiu i cívic que es respirava als carrers i places de Solsona.

L'Alicce, d'Itàlia, i que porta una botiga d'articles de cera, venia unes originals roses artesanals permudades de cera. Ella destaca que a Itàlia no hi ha la tradició de Sant Jordi, però en canvi se celebra més Sant Valentí, però que li agrada més la tradició de Catalunya.

A la llibreria Dach els llibres més venuts aquest Sant Jordi han estat Se sabrà tot de Xavier Bosch, Viatge d'anada i tornada del Gerard Piqué, Maletes perdudes de Jordi Puntí. I en l'apartat local, el llibre dels 40 anys de pubilles de Solsona Benvinguda pubilla i El gran viatge de la dent de lleó, d'Anna Terricabras.

A la llibreria Pellicer s'ha destacat amb satisfacció que ha estat un bon any, en que la gent no s'ha decantat per cap títol per damunt dels altres. Amb tot, han predominat Se sabrà tot de Xavier Bosch, els llibres del Crackovia i referents al Barça i d'autors mediàtics com Villatoro. Dins la temàtica local, El gran viatge de la dent de lleó d'Anna Terricabras, i el de les Pubilles de Solsona.

A la llibreria Verdaguer els llibres més venuts aquest Sant Jordi han estat: "El viatge al poder de la ment" d'Eduard Punset i "Se sabrà tot" de Xavier Bosch, De què parlo quan parlo de córrer, de Haruki Murakami, i Tota una vida de David Grossman. Entre els autors locals, ha tingut una bona resposta El cercle virtuós de Josep Àngel Colomès i el nou conte de l'Anna Terricabras. 14

669 - Divendres, 30-04-2010


Solsona

Ramon Estany

El racó del Cultiu ecològic, amb el Josep M. Rafart i el German Garrido oferien roses amb aloes veres, conjuntant les propietats medicinals i bellesa Anna Terricabras i Caelles ha editat el seu segon llibre de contes infantils

Pepe López, un clàssic incombustible del Sant Jordi solsoní, aprofitava la parada dels seus llibres de poesia per regalar un tastet de pernil, o sorprendre als seus lectors amb poesies inèdites

Al casal La Fura van sortir també al carrer per posar la seva paradeta habitual, sota la Torre de les Hores

669 - Divendres, 30-04-2010

15


Solsona

Ramon Estany

La Fira del Vehicle d'Ocasió aguanta el xàfec de la crisi Tot i el temps insegur en les darreres hores de la Fira el diumenge, la Fira Autocamp que organitza el Consell Comarcal del Solsonès - Solsonès Fires amb la col. laboració de l'Ajuntament de Solsona - Diputació de Lleida - Motorrucs Solsona - Evolution Cars - SIP Aoutdoor activities - Amics dels Cotxes Clàssics del Solsonès va lluir un bon aspecte amb públic i assistents que van gaudir d'un programa farcit de propostes per a tot el cap de setmana

Inauguració de la Fira

Fira del vehicle d'ocasió a la plaça del Camp

Contemplant els vehicles clàssics

Com ha anat la Fira? Josep Fornell, d'AUFO Motor

Jordi Graell de Tallers Serena

De moment, vendre no, i és que cal quadrar moltes coses. Molta gent ens ve a veure i pregunta. Però s'ha d'estar pendent del finançament. La gent vol mirar amb calma, provar els vehicles... Però a l'hora de comprar un cotxe, tant de nou com de segona mà, en un dia no és decideix. Comptem que farem alguna venda, però és un any molt difícil, més que l'any passat.

La Fira ha anat bé, dins les limitacions del temps, que ens ha fet la guitza, com cada any. En el moment econòmic actual, penso que la gent està més a la perspectiva i no s'interessa en excés pel producte. Hi ha la mentalitat de qui dia passa any empeny, i es queda en preguntar i poc més. Jo espero vendre alguna unitat, però també he de dir que, possiblement, sense la Fira també hagués venut igualment. 16

Ramon Montaner, de Garatge Montaner Ha sigut una Fira fluixeta, per diferents aspectes. No ha passat tanta gent, no sé si ho fa el lloc on som i també perquè ens ha plogut. Hi ha dos tipus de clients: els que busquen un cotxe econòmic, i els qui busquen una ocasió, un cotxe que els agradi i que estigui bé de preu. El preu del cotxe influeix molt, ara es demana molt cotxes d'entre 2.000 i 4.000 euros. 669 - Divendres, 30-04-2010


Solsona

Ramon Estany

Els Motorrucs de Solsona a davant del portal del Camp

Demostració de conducció 4x4 al camp del Serra

II Concentració tunning ciutat de Solsona a l'avinguda Cardenal Tarancón

Exhibició de cotxes clàssics. Sortida a la plaça del Camp

Solsona

Consell Comarcal del Solsonès

AUTOCAMP supera totes les expectatives, amb el volum de vendes més elevat de totes les edicions Durant el cap de setmana que durà la Fira es vengueren un total de 19 vehicles de tots els tallers participants Consell Comarcal i Ajuntament de Solsona han coincidit a valorar “més que positivament” el balanç final de la tercera edició de la fira del vehicle d’ocasió, AUTOCAMP, aconseguint vendre 19 cotxes, amb un volum de negoci superior als 160.000 euros, molt per damunt del generat en els certàmens anteriors. El director de la mostra, Albert Muntada, i Josep Lluís Caelles, regidor de promoció econòmica de Solsona, han assegurat que “es tracta d’un resultat excel·lent”. En aquest sentit, Muntada ha explicat que “gràcies al bon temps que hi va haver durant el cap de setmana, van augmentar les vendes i per primera vegada, tots els tallers participants van realitzar-ne alguna, fet que ens satisfà a tots plegats”. La venda de vehicles d’ocasió, objectiu de la fira, compta com a incentiu amb un premi amb una dotació d’uns 1500 euros, que aquest passat dimarts se sortejà a la sala gòtica del Consell Comarcal. El descompte per la compra del cotxe durant la fira se’l va endur el solsoní Rafael Malé, per un vehicle adquirit al Garatge Catalunya. Recollí el premi Jordi Baraldès, responsable del taller. A l’acte hi van assistir representants dels 10 tallers participants al premi i també compradors dels 19 vehicles venuts. 669 - Divendres, 30-04-2010

17


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona fomenta la igualtat entre la gent gran a través del bricolatge i la cuina Èxit dels tallers coorganitzats per Acció Social i Polítiques d’Igualtat Una vintena de persones grans participen als tallers gratuïts coorganitzats per les regidories d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de Solsona per fomentar la igualtat en el repartiment de les feines domèstiques. En el marc de les activitats per a la gent gran, les dones han rebut classes de bricolatge per part d’alumnes i educadors de la UEC L’Afrau, mentre que els homes estan aprenent a cuinar. Amb l’objectiu d’anivellar la balança de la igualtat en l’àmbit domèstic també entre el sector de la tercera edat, l’Ajuntament ha organitzat, un any més, una activitat específicament adreçada a les dones i una altra als homes. En tots dos casos, la valoració és molt positiva en vista de la satisfacció manifestada pels participants. D’una banda, durant dos mesos al Casal de Cultura i Joventut s’ha dut a terme el taller de bricolatge intergeneracional amb la col·laboració d’alumnes i equip docent de la UEC L’Afrau, que han impartit classes d’electricitat, fusteria, llauneria, lampisteria, pintura i restauració per a la llar a vuit dones grans. Una de les novetats d’enguany ha estat l’aprenentatge per part dels joves de tasques pràctiques per a casa, com cosir, planxar i cuinar, que els han ensenyat les alumnes veteranes. A través d’aquesta activitat “s’han establerts ponts de diàleg molt enriquidors entre la gent gran i els joves, intercanviant-se coneixements”, expressa la regidora de Polítiques d’Igualtat, Encarna Tarifa. “Haver aconseguit aquest acostament, que d’una altra manera no s’hauria produït, és el més satisfactori”, valora la regidora. Això és va posar de manifest en una presentació recent al Teatre Comarcal de curtmetratges produïts pels alumnes de la UEC, en què hi va assistir públic gran. Per aquest motiu, el consistori té la intenció d’organitzar nous tallers de llarga durada juntament amb aquest centre d’escolarització.

Augmenta la participació al taller de cuina per a homes

Avui divendres, dia 30, l’alcalde, David Rodríguez, i la regidora de Polítiques d’Igualtat faran el lliurament de diplomes a les participants al taller i als nois i noies de la UEC. El consistori agraeix la col·laboració de la Unitat d’Escolarització Compartida per realitzar aquesta activitat i a la Fundació Volem Feina la cessió de mobles per restaurar. D’altra banda, durant els mesos d’abril i maig una quinzena d’homes participen al taller de cuina casolana, que es realitza a les instal·lacions de la residència d’Amisol. L’organització en celebra l’augment de la demanda respecte l’any passat. “És gratificant comprovar l’interès que demostren aquests homes per aprendre a cuinar”, afirma Encarna Tarifa, que està convençuda de la utilitat d’activitats com aquesta per trencar estereotips de gènere, fins i tot en edats avançades. “Molts s’adonen de la feina que comporten les tasques domèstiques i de la importància de compartir-les en família”.

Les sessions de bricolatge s’han fet amb la col.laboració de l’alumnat de la UEC L’Afrau

18

669 - Divendres, 30-04-2010


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona adequa el camí i la ribera de la Mare de la Font La brigada municipal de Solsona ha treballat els darrers mesos en el condicionament de l’entorn natural del principal passadís verd de la ciutat, la ribera entre el parc de la Mare de la Font i el pont de Cal Boté. Se n’ha netejat la llera del riu, se n’ha desbrossat i adequat la riba, s’hi ha col·locat vuit grans rocs com a bancs i s’ha arranjat tot el camí amb graveta per fer més còmoda la circulació de vianants i ciclistes.

S’ha desbrossat i condicionat l’entorn del riu

Una de les actuacions que s’han realitzat per recuperar l’espai de camí envaït pel riu ha estat la construcció d’una escullera de pedra d’uns vint metres de llargada a la zona de Cal Testagorda. També s’ha eixamplat el camí en aquells punts on l’espai ho fa possible, s’ha esplanat l’entorn de la ribera, s’han retirat els pollancres i altres arbres morts i s’ha endreçat l’àrea de la font de la Fulla.

S’ha habilitat una escullera de pedra a la zona de Cal Testagorda

669 - Divendres, 30-04-2010

19


Breus Comarca

Redacció

Olius adjudica la instal. Nomenament de lació de l'ascensor a jutges de pau a Sant l'equipament municipal Llorenç de Morunys L'ajuntament d'Olius ha adjudicat l'execució d’accessos adaptats i instal·lació d’ascensor en l'edifici d’equipaments municipal a Construccions Josep Clotet SA per un import d’adjudicació definitiva de 85.297 euros, IVA inclòs

La sra. M. Eugènia Alegret Burgués, presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, fa saber: Que en virtut del que ha disposat la Comissió de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la sessió de data 13 d’abril de 2010, s’anuncia el nomenament per al càrrec de jutges de pau:

El Consell Comarcal adjudica la recollida rural

- Jutge de pau titular de Sant Llorenç de Morunys, partit judicial de Solsona, província de Lleida; Manuel Sampons i Riu. - Jutge de pau substitut de Sant Llorenç de Morunys, partit judicial de Solsona, província de Lleida; Montserrat Canals i Costa.

Es fa pública l’adjudicació provisional del contracte per al servei de recollida rural de residus municipals a la comarca del Solsonès, buidat periòdic i neteja de contenidors i de l’entorn d’aquests, així com també el transport de residus a l’abocador comarcal. Pressupost base de licitació: 15,50 euros més IVA / per buidat de contenidor amb una periodicitat mínima setmanal. Adjudicació provisional a Contenidors Vilà Vila, SL per 15,48 euros més 1,08 euros d’IVA per buidat de contenidor.

Llicència d'obres Joan Faced i Malé, representant de Solsona VJ 2005, SL, ha sol·licitat a l'ajuntament de Solsona llicència d’obres per fer les obres d’adaptació al codi tècnic de la discoteca preexistent anomenada Dolmen, sala 1, a la finca Sensades de la partida de Santa Llúcia.

Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys Per part de la senyora Elvira Grifoll i Puig en representació de la Fundació La Vall s’ha sol·licitat la legalització mitjançant avaluació ambiental del Centre geriàtric amb una capacitat superior a 50 places, situat a la Ctra. de Berga, número 10 d’aquest municipi.

Nova edició de l'Aula de Cultura gegantera de Vallmanya de Pinós El proper dia 8 de maig s'inicia la Segona Edició de l'Aula de Cultura Gegantera de Vallmanya de Pinós. En aquesta edició l'aula, impulsada per l'Associació Cultural de Vallmanya en el marc del Projecte ACTUA, i en col·laboració amb Àtic Taller Musical i Àtic l'Escola d'Arts de Solsona, hi tindran lloc tallers de gralla, tabal i percussió, i un taller d'elaboració i restauració de capgrossos. L'Aula s'organitza en tallers que se celebraran els dissabtes de maig i juny de 5 a 7 de la tarda al local social de Vallmanya de Pinós. Els tallers són oberts a tothom que hi estigui interessat i no cal coneixements previs. Les inscripcions són fins al 7 de maig trucant al 973 47 30 25 (Associació Cultural de Vallmanya), 660 52 85 82 (Associació l'Arada) o enviant un correu electrònic a aulagegantera@larada. net. Per a més informació sobre el projecte, visiteu el bloc aularuralgegantera.wordpress.com

Castellar de la Ribera presenta un llibre de vivències de la Guerra Civil Una guerra amb veu de dona són 12 relats de les vivències i records de 12 dones de Castellar de la Ribera que rememoren com van viure la Guerra Civil des del món rural. El llibre, editat per l'Ajuntament de Castellar de la Ribera, ha estat elaborat per 8 dones que han fet les entrevistes. Un veí del municipi, escriptor, ha donat forma als relats i les entrevistes, conformant un text emotiu i colpidor. El llibre es presentarà al local social el proper diumenge 2 de maig a les 4 de la tarda. L'alcaldessa de Castellar de la Ribera, Teresa Canal, ha subratllat el valor tant històric com vivencial d'aquest llibre, en uns moments en que es valora especialment tot allò referent a la recuperació de la memòria històrica.

Xerrada de Rosa Jové a Sant Llorenç de Morunys El proper dissabte dia 8 de maig de 2010, ens visitarà, a l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, a les 5 de la tarda, Rosa Jové, llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, especializada en psicologia clínica infantil-juvenil i en psicopediatria (bebès de 0 a 3 anys). Igualment, està llicenciada en Història i Geografia amb l’especialització d’antropologia de la criança. Especialitzada en els trastorns del son infantil, afirma que “dormir és un procès evolutiu que es va adaptant a les necessitats de l’èsser humà. Un nadó no dorm igual que un nen, ni aquest igual que un adult, ni un adult igual que un ancià, perquè cada edat reclama unes necessitats diferents”. Per tant, tots els infants sans acabaran dormint correctament algun dia i, deixar-los plorar per ensenyar-los a dormir no és la solució. AMPA Els Piteuets

20

669 - Divendres, 30-04-2010


Clariana de Cardener

Eva Farré (AODL Clariana de Cardener i Navès)

Finalitzen les Jornades Tècniques del DAR de Clariana de Cardener Han tingut lloc les Jornades tècniques del PATT programades per aquest mes d’abril a Clariana de Cardener en el marc del Projecte de dinamització de l’economia rural dels municipis de Clariana de Cardener i Navès. En aquestes 3 jornades realitzades els dies 13, 20 i 27 d’abril, s’han tractat temes de ramaderia, agricultura i gestió de les explotacions agràries. El dia 13 es va fer la de Noves tecnologies a les explotacions agràries, on es va parlar de les noves tecnologies que s’estan implantant actualment en granges i les línies de futur en que segueixen aquestes tecnologies. El dimarts 20 el tema va ser Els sòls com a base de la producció agrícola, en que s’explicà les característiques dels sòls de la comarca, com interpretar un anàlisi de sòls i com millorar els nostres sòls en base a la fertilització i el maneig. La darrera jornada ha estat el dia 27 amb el títol de: Portem bé la gestió de les explotacions? En aquesta s’ha explicat com portar correctament els comptes de l’explotació, s’han conegut les ajudes i subvencions a les que es poden acollir i s’ha explicat els diferents tipus de societats que són adients per

Comarca

al sector. L’assistència ha estat entre 20 i 30 persones en cadascuna de les jornades. Dins el mateix projecte de desenvolupament rural en que treballa l’AODL (Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local) en aquests dos municipis, a la tardor es faran a Navès les dues jornades tècniques que queden pendents, els títols d’aquestes són: Estratègies de màrqueting aplicades al turisme rural i Perspectives dels propietaris forestals.

Consell Comarcal del Solsonès

El tast de xai del Solsonès, novetat a la Fira

El certamen incorpora també enguany un nou espai infantil amb tallers i activitats per als més petits Sense deixar el rellevant protagonisme del sector vaquí, enguany amb races procedents de diferents punts de Catalunya, l'edició d'aquest any de la Fira de Sant Isidre de Solsona, els propers 14, 15 i 16 de maig, presentarà el xai i cabrit del Solsonès, amb degustacions d'aquest producte. El certamen destaca també per la promoció dels oficis artesans de la comarca i la seva demostració en públic, així com la situació a l'eix central del recinte firal dels artesans del Solsonès. Així, des del Consell Comarcal del Solsonès, responsable de la Fira de Sant Isidre, es vol potenciar el sector de l’explotació agrària autòctona, a més de la vedella ecològica. La Fira del bestiar, ubicada al Camp del Serra, presentarà

669 - Divendres, 30-04-2010

demostracions de munyir vaca, exhibicions de ferrar cavalls, demostracions de doma de cavalls i els més menuts també tindran la possibilitat de poder muntar ponis. Pels infants, s'ha pensat per primer cop en un recinte especial, situat al capdamunt del passeig, on hi haurà tallers infantils i ludoteca, amb el suport de la UBIC. El Director de la Fira de Sant Isidre de Solsona, Albert Muntada, ha manifestat que “des del comitè organitzador de la fira, tot i que seguim una línia d'austeritat, adquirim el comprimís d’aportar novetats a la Fira de Sant Isidre, i apostem per a la promoció del treball de casa i donarem un valor afegit a l'elaboració autòctona, que va molt més enllà d'una fira, esdevé un compromís de futur vers la nostra pagesia i població en general”.

21


Vall de Lord

Xavier Serra

Cloenda dels XXV Jocs Florals El dijous 22 d´abril a les set de la tarda va tenir lloc l´acte de cloenda dels XXV Jocs Florals de l´escola. En aquest acte es van entregar els premis Sant Jordi i tots els nens i nenes van recitar un poema. El Jurat va estar format pels següents membres : Jaume Adam (Col.laborador en la preparació d´aquest acte) M. Àngels Gómez (Regidora de Cultura de l´Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys) Lorena Leal (Professora de la Llar d Infants Els Piteuets) Júlia Herrada (Ex- alumna de l´escola) Josep Canals (President de l´AMPA ) Es van establir les següents categories en cada modalitat: Flor Natural: Primer Premi Englantina: Segon Premi Viola: Tercer Premi

Els premis en la modalitat de rodolins van ser per: Flor Natural: Maria Freixa Englantina: Alicia Galindo Viola: Joana Aymerich i Xabier Rodríguez Els alumnes de Cicle Mitjà van realitzar un treball de recerca sobre el renom de les cases de Sant Llorenç Els nens i nenes de Tercer van recitar el poema titulat: Las Casas Els premiats en la modalidat de text descriptiu van ser: Flor Natural: Kevin Cabra Englantina: Yousra Bouhou Viola: Modestas Melinkas Els alummes de Quart van recitar la lletra de la cançó de Joaquín Sabina, Calle Melancolía. Els guanyadors en la modalitat de text descriptiu van ser: Flor Natural: Rita Soley Englantina: Núria Ginestà Viola: Joel Serra Els nois i noies de Cicle Superior van parlar sobre la procedència del Drap Piteu i la seva el.laboració Els alumnes de Cinquè van recitar el poema: Mañanitas de Mayo Els guanyadors en la modalitat de narració van ser : Flor Natural: Ingrid Cabra Englantina: Núria Graus Viola: Sila Pintó Els alumnes de Sisè van interpretar: El árbol seco Els premiats en la modalitat de narració van ser: Flor Natural: Àitor Vázquez Englantina: Queralt de Marimon Viola: Jèssica Sabata

Els alumnes de P3 van recitar el poema titulat : Mi Pueblo Els premiats en la modalitat de dibuix van ser: Flor Natural: Rosa Llohis Englantina: Josep Canals Viola: Júlia Arumí Els alumnes de P4 van recitar el poema: El pueblo de mi mamá Els guanyadors en la modalitat de dibuix van ser : Flor Natural: Martí Espelt Englantina: Unai Ramírez Viola: Kevin Acosta i Arnau Canals Els alumnes de P5 van interpretar: Chupilandia de Gloria Fuertes. Els millors dibuixos van ser obra de : Flor Natural: Datciana Erdei Englantina: David Garcia Viola: Saba Afkir i Gina Romero Els alumnes de Primer de Cicle Inicial van recitar el poema: Mi Pueblo. Els guanyadors en la modalitat de Rodolins van ser : Flor Natural: Anna Ginestà Englantina: Grimi Llohis Viola: Jana Valls Els alumnes de segon de Cicle Inicial van declamar el poema: Para pintar tu ciudad

22

669 - Divendres, 30-04-2010


Vall de Lord

Xavier Serra

Diada de Sant Jordi

Intercanvi de llibres: per un Sant Jordi diferent i sostenible

Com cada any per la Diada, la gent va sortir al carrer per celebrar-ho regalant roses i llibres Tot i que a la tarda va ploure , el sol va lluir i va acompanyar durant el matí a tothom qui visitava les parades. De fet, la tradició de regalar llibres i roses el dia de Sant Jordi ve de molt lluny. Antigament, les classes aristocràtiques, en aquests dies celebraven festes cavalleresques com ara torneigs, de les quals eren excloses les classes populars i que celebraven al Born, on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Segles després, el costum d´obsequiar l´estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ésser, com ho és en l´actualitat, una feta típica celebrada arreu de Catalunya per tothom. La mateixa data coincideix amb el Dia del Llibre, que commemora la mort de Miguel de Cervantes i pretén potenciar i donar difusió a una de les eines més importants del desenvolupament educatiu de l´home.

Comprar un llibre és una tradició molt arrelada al nostre país. Però també hi ha opcions alternatives per celebrar la Diada. El dissabte 24 d´abril de les 10 del matí a les 4 de la tarda va tenir lloc un intercanvi de llibres a la Plaça Major.

ELS LLIBRES MÉS VENUTS PER SANT JORDI

Què calia fer abans ? 1- Del 12 al 22 d´abril tothom qui ho volia podia portar els llibres en bon estat que podia intercanviar a la Biblioteca Municipal, de dilluns a divendres de les cinc de la tarda a les vuit del vespre. 2 Cadascú podia portar fins a tres llibres. 3- Per cada llibre acceptat se li donava un val. 4- El dissabte dia 24, de les 10 del matí fins a les 4 de la tarda, a la Plaça Major, a la Parada de Sant Jordi, la gent podia triar i emportar-se tants llibres com vals tenien. 5 Si no tenien vals per intercanviar podien portar un llibre en bon estat i intercanviar-lo per un altre de la paradeta. 6-També hi havia una parada infantil dels alumnes de l´escola. 7-Els llibres que van quedar es donaran a la Biblioteca Municipal L´acte va ser organitzat per les següents entitats: AMPA del CEIP Vall de Lord i del SES Sant Llorenç de Morunys - AMPA Els Piteuets - CEIP Vall de Lord - SES Sant Llorenç de Morunys - Llar d´Infants Els Piteuets - Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys - Biblioteca Municipal.

Font d´informació: Carme Vilella (Multibotiga La Canal) FICCIÓ - Se sabrà tot ( Xavier Bosch) - El Símbol perdut (Dan Brown ) - El Asedio (Arturo Pérez Reverte ) - Dime quién soy ( Júlia Navarro) NO FICCIÓ - El viatge al poder de la ment (Eduard Punset ) - El viatge d´anada i tornada (Gerard Piqué) - Doncs jo ho veig així (Xavier Sala i Martín ) - El Secret (Rhonda Byrne) MEDIÀTICS - El Crackovia de les Sis Copes INFANTIL - Gerónimo Stilton : La gran invasió de Ratalona - Tina Superbruixa - El Diario de Greg

669 - Divendres, 30-04-2010

23


Lladurs

Plataforma Lladurs Decideix

Participació del 33% a Lladurs Els membres de la Plataforma LLADURS DECIDEIX, volem manifestar el nostre agraïment a totes les persones que han col·laborat en la jornada del Referèndum que vam celebrar el passat diumenge. En primer lloc, agraïm als vilatans de Lladurs que van expressar la seva opinió acostant-se a votar ja que aquesta era la finalitat de la consulta popular. La participació va ser superior al 33%. Malgrat tot, som ambiciosos i per això hem de dir que ens hagués agradat que més gent s’hagués acostat a expressar la seva opinió. També volem agrair a tots els esportistes que van participar en el partit de futbol sala la seva presència. De manera especial, volem agrair a la Pilar Duocastella, al Jordi Cardona i al Toni Fernández la seva presència. Entre els tres ens van oferir una taula rodona molt interessant i distesa vers l’art d’escriure i les dificultats del reconeixement editorial respecte dels escriptors “minoritaris”. A més, van presentarnos els seus llibres i van signar exemplars talment com si ens trobéssim encara a la diada de Sant Jordi. L’altra activitat que va tenir molt d’èxit va ser el TEST de SALUT, que va ser realitzat per la immensa majoria dels assistents. Vam poder copsar que la salut de tots els que es

Olius

van fer sotmetre al test és notablement bona (esperem que la confirmació col·legiada així ho corrobori). Finalment, també volem agrair a les institucions que ens van recolzar cedint-nos les instal·lacions on es van dur a terme totes les activitats i a la coordinadora comarcal de les consultes pel seu suport i experiència, que ens van servir per fer molt més fàcil l'organització. Gràcies a tots i VISCA CATALUNYA.

www.olius.cat

Referèndum sobre la independència de Catalunya a Olius En un dia típic de primavera, amb sol durant el matí i núvols i pluja a la tarda, els veïns d’Olius han tingut l’oportunitat d'exercir el seu dret a votar el Referèndum sobre la independència de Catalunya. La Coordinadora que es va crear per aquest esdeveniment, ha desenvolupat en les últimes setmanes un seguit d'accions, actes i comunicacions als veïns per tal que, el qui volgués, votés una de les opcions possibles. La jornada ha transcorregut sense cap incidència i amb un ambient molt distès i de total normalitat. 24

669 - Divendres, 30-04-2010


Comarca

Ramon Estany

Resum dels resultats de les consultes del passat 25 d'abril al Solsonès Data de la consulta . .......Municipi...........(majors de 16 anys)........Vots................. Participació....Sí............ No..........Blanc......Nul 25 d'abril de 2010 ............Lladurs......................... 170.....................57 ................... 33,53 % . .......45 .......... 9 ...........3.................0 25 d'abril de 2010 ............Olius............................. 650.....................143................... 22,00 % ........138......... 4.............1.................0 25 d'abril de 2010 ............Riner............................ 257.....................96.................... 37,35 % .........92........... 3.............1...................

Resultats globals al Solsonès després de les tres jornades

CURSOS ACTIC NIVELL INICIAL ‹ ‹

;»HQ\KLTHSHZ\WLYHJP}KLSHWYV]HWLYHS»VI[LUJP}KLSJLY[PÄJH[(*;0* 3»(*;0*tZLSJLY[PÄJH[HJYLKP[H[P\KLSHJVTWL[uUJPHKPNP[HS

‹

Durada dels cursos: 30 hores presencials a l’aula del Telecentre i 30 hores on line

‹

Preu: 20€

‹

Horari: A convenir. Més informació al Telecentre

CÀPSULES FORMATIVES PER A EMPRENEDORS/ES ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹ ‹

Càpsules formatives: “Creació d’empreses i cultura emprenedora” Horari: el primer dijous de cada mes de 17h. a 19h. *Vols conèixer les formes jurídiques més adients per al teu negoci? (4 de maig) *Coneixer els drets i deures dels treballadors/a autònom/a (3 de juny) * Twitter per a emprenedors/es (1 de juliol) *Un blog per al meu negoci (2 de setembre) *Autònoms i la seva protecció davant la Seguretat Social (7 d’octubre) *L’inici de l’activitat per un treballador/a autònom/a (4 de novembre) *Les xarxes socials i el meu negoci (2 de decembre) *Preu: Gratüit

SECRETARIA DELS CURSOS: Telecentre del Solsonès - Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - Pujada del Seminari, s/n Tel. 973481752 - Em@il: telecentre@ctfc.es

669 - Divendres, 30-04-2010

25


Oliana

Anna Simon i Ampurdanès

Oliana ja ha decidit Adult és aquell que ha assolit la capacitat de decidir, per això, el passat 25 d'abril més de dos-cents pobles catalans es van fer grans en una festa per la democràcia. I, a data d'avui, són ja 461 els municipis catalans on s'ha realitzat la consulta sobre la independència. A Oliana, 480 persones, el 27,72% de la població, va anar a les urnes per manifestar el seu dret a opinar, unes xifres de participació superiors a la mitjana catalana, que és del 21%. El 93,12% dels votants olianesos van fer palesa la seva voluntat de que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la unió europea. Mentre que un 3,15% dels votants va demostrar no estar-hi d'acord, el 3,54% dels vots van ser en blanc i el 0,20% nuls. Les raons per anar a votar i per escollir una o una altra papereta són tan divergents com els votants mateixos: avis que encara arrosseguen la por dels dies en que opinar era sufragat amb moltes vides; alguna dona jove, amb el ventre ple de vida que votava el futur que vol regalar al seu fill; alguns, fills del record i la il·lusió, que votaven en nom de ves a saber qui o ves a saber què; aquell noi jove que omplia per primera vegada les urnes d'uns ideals que -jura i perjura- mai no abandonarà; aquells catalans recents, que duen guardat a dins el cor l'amor per una altra pàtria, però que aprofiten l'ocasió de fer-se una mica més seva la terra que ara els acull, convidant a familiars i amics a venir en corrua a exercir el seu dret a vot; i aquells

Oliana

qui vénen i se’n van, per continuar un llarg viatge amb el cor ple amb la idea d’Ítaca; els qui voten per recança; els qui ho fan amb fermesa; els escèptics; els utòpics; els informats; els somiatruites; els tocacampanes; etc. Van acudir, doncs, olianesos portant dins el sobre motius infinits, però tots, TOTS!, van buidar a les meses un mig somriure còmplice, un somriure que indicava que tots, TOTS!, érem partícips d’alguna cosa prou gran i prou íntima com per callar-la amb un somriure que parlava prou. Tots érem partícips del dret a decidir i de la joia d’exercir-lo.

Marcel Ribera - Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Visita cultural

Un dels portals que en altres temps tancava Oliana

Interessants explicacions davant l’església parroquial

El dissabte 17 d’abril es va portar a terme una sortida cultural a la nostra Vila d’Oliana. Un bon nombre de persones van poder alimentar “el cervell” amb les interessants i didàctiques explicacions de dos mestres de la cultura, com són els amics i companys Jordi Pasques i l’Enric Esteve (Cal Bolet). Per a tots els assistents va ser una bona ocasió per descobrir les anècdotes i els detalls de cada lloc emblemàtic d’Oliana. Sempre és bo saber les nostres arrels fins als més petits detalls. Tal com diu un adagi: una imatge val per mil paraules, per tant us deixo amb unes imatges molt explícites del dia abans esmentat. Esperem que aquestes explicacions continuïn en altres jornades. 26

L’Enric Esteve i en Jordi Pasques els dos “Cicerones” culturals 669 - Divendres, 30-04-2010


Teatre

Grup de teatre Coll d’Arques

“Ens trobarem... a l’apartament” El grup de teatre Coll d’Arques ha finalitzat la seva temporada de primavera amb l’obra que ha dut a terme des de la seva estrena el passat desembre, titulada Fuita. Amb una valoració positiva de temporada, el grup ha estudiat l’oportunitat de poder obrir-se a altres alternatives i desenvolupar activitats al municipi. Així doncs, ha decidit fer intercanvis amb altres grups de teatre amateurs i d’aquesta manera poder aprendre noves idees i oferir noves possibilitats al seu públic. D’aquesta feta, Coll d’Arques creu que això pot suposar més oportunitats d’actuació, a més a més de poder aprendre el funcionament i l’operativa que segueixen altres grups durant les seves actuacions i, sobretot, augmentar l’oferta d’activitats al municipi de Navès. I per començar, és clar, una comèdia vodevil! Una obra estupenda que durà a terme el grup de Teatre l’ACR de Fals el dia 9 de maig a les 7 de la tarda a la Sala d’Esplai de Navès. El grup de Teatre l’ACR és un grup de teatre amateur que porta actuant des del 1957 i que es pot identificar com

Espectacles

molts dels grups d’aquesta comarca. Aquest ens representarà una obra original de Francesc Parcerisas que es titula Ens trobarem ...a l’apartament, un vodevil ple de situacions còmiques i inesperades. Finalment només queda dir que esteu tots convidats a venir a Navès i gaudir d’un espectacle que esperem de bon grat que ens faci passar a tots una molt bona estona. Des del grup de teatre de Navès, us hi esperem!

Xavier Serra

Estrena de l'espectacle La cerimònia de la llum El dissabte 24 d'abril es va estrenar el darrer espectacle de Lídia Pujol titulat La Cerimònia de la Llum a l'Església Parroquial de Sant Llorenç de Morunys. Aquest acte va permetre als assistents fer un tast de l'escenografia i música en un ambient multidisciplinar que inclou teatre, vestuari, música, història, religió i arquitectura. L'espectacle s'adapta a cada lloc on se celebra mitjançant recursos escenogràfics específics i un repertori que incorpora temes propis de cada àrea geogràfica i compta amb la participació d'artistes locals- o rellevants en l'àmbit local- com a convidats. Tot això es complementa amb textos al·lusius i de recerca escrits per dos historiadors de prestigi: Almudena Blasco i Francesc Massip. Aquest projecte reivindica la llum i el misteri constant de la creació, transportant l'espectador a un univers místic on les tradicions culturals conviuen i es comuniquen i troben el cel. El camí, integrador, s'aconsegueix amb cançons de fe i de pensament crític. 669 - Divendres, 30-04-2010

27


Associacions i Entitats

Amics de la gent gran de Pinós

Balanç positiu del Casal de la gent gran Des del mes de setembre passat, a Pinós, ha començat a funcionar el casal de la gent gran L'ajuntament ens ha deixat els baixos del seu local per fer les nostres activitats, i les nostres trobades. Totes les tardes una sèrie de voluntaris obre les portes per tal que a tothom qui li vingui de gust pugui pujar a passar la tarda. Podem jugar a cartes, dominó, bitlles, petanca, jocs de memòria, connectar-nos a internet... o simplement llegir el diari i fer un cafetó. A part amb col·laboració de l'ajuntament es fa gimnàstica, i diferents tallers. Ara se n'ha començat a fer un de flors premsades, i per la tardor ja se n'estan preparant de nous. Una de les coses que més ha agradat a les senyores ha estat fer treballs de pachowrk, que amb l'entusiasme de la Teresa, ha fet que totes ens hi anem trobant. El passat 25 d'abril vàrem celebrar el "Dia de la gent gran". Al dematí la missa va ésser especial, amb pregàries i ofrenes dedicades als "VELLS", paraula que mossèn Urbici troba la més adequada. Seguidament uns sardanistes de Súria ens van fer agafar gana per dinar, dinar que es va fer al local annex de l'Ajuntament, preparat per un càtering, i servit per gent

jove del municipi. Al final es va fer el sorteig d'una vànova feta de pachowrk i feta per totes les senyores en conjunt per tal dia. Per pair el dinar, unes tirades de bitlles i petanca i unes brisquetes. Va ésser un gran dia per la gent gran de Pinós i esperem poder tornar a trobar-nos tots l'any que ve.

Ràdio

Associacions i Entitats

Solsona FM

L’Entre Tots torna el dissabte dia 8

El Sol del Solsonès viu Sant Jordi

Amb motiu de la festivitat de l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, no hi haurà Entre Tots aquest dissabte

El passat 23 d’abril, el Sol del Solsonès va continuar amb la seva tradició i va instal.lar dues parades, una a la Plaça del Camp i un altra a l’avinguda del Pont. Aquest any a banda de vendre roses i llibres, hem ofert a la ciutadania penjolls de ceràmica i llibretes amb peces de ceràmica, fetes de manera artesanal pels nois/es del club social del Sol. La presentació d’aquests nous productes ha tingut molt bona acollida. Volem agrair a l’ajuntament de Solsona la visita que van fer-nos l’alcalde de Solsona, David Rodríguez i la regidora d’educació i polítiques d’igualtat, Encarna Tarifa, policia local i a tota la gent que ens ha ajudat a gaudir de la diada.

Aquest programa musical de Solsona FM tornarà puntualment a les emissions dissabte vinent, dia 8, amb les millors cançons de tots els estils. Entre Tots, els dissabtes a les 10 del matí i la repetició dijous a les 5 de la tarda.

Música

Sol del Solsonès

Redacció

Ivan Dach torna de gira amb Marky Ramone El pròxim mes de maig el guitarrista solsoní Ivan Dach torna a pujar als escenaris amb la banda de Marky Ramone, en una gira de 13 dies que el portarà a tocar per Àustria, Suïssa, França, Palma de Mallorca, Barcelona, Castelló, Alacant, Madrid (2 dies), Las Palmas de Gran Canaria, Zaragoza i Pamplona. 28

669 - Divendres, 30-04-2010


Educació

Servei Educatiu del Solsonès i Pla Educatiu d'Entorn

Trobada amb Anna Obiols, escriptora, i Joan Subirana, “Subi”, il·lustrador 880 nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial escolten els contes que va explicant l'Anna alhora que el Subi els va dibuixant Els dies 15 i 16 d'abril van venir l'Anna i el Subi a Solsona, a explicar i il·lustrar contes per als alumnes de les escoles de la ZER del Solsonès, de l'escola Setelsis, de l'escola El Vinyet i l’escola Arrels. El divendres a la tarda es van desplaçar a St. Llorenç, on hi van assistir alumnes de la llar d'infants dels Piteuets i de l'escola Vall de Lord. L'Anna ens va explicar contes com “Els colors de l'Àfrica”, “En Quimet i la Martina”, “Charlie nas de llautó,... i el Subi va fer uns dibuixos molt grans. També van respondre a totes les preguntes que els van fer els nens i les nenes. Anna Obiols, nascuda el 1975 i llicenciada en Història de l'Art a la Universitat de Barcelona (UB), va conèixer Joan Subirana, nascut el 1969 i graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, durant l'últim curs de la seva carrera a Bolonya. Han creat l'estudi d'il·lustració Subi & Anna, especialitzat en la creació d'àlbums infantils il·lustrats, que combinen literatura i il·lustració. Tots dos han publicat junts més de 40 llibres, alguns dels títols més destacats publicats per aquesta parella de Sant Boi de Lluçanès són: Charlie, nas de llautó (que va rebre el premi Apel·les Mestres), Els colors de l’Àfrica, El secret de la tortuga, El petit Dalí, M’agrada... Els seus títols han estat traduïts a nombrosos idiomes com el castellà, el basc, el gallec i recentment el xinès.

- Els tres mosqueters. Subi. Editorial Lumen. - Cafè dolç, cafè amarg. Subi i Anna. EDITORIAL Proteus. - La vaca cega i altres poemes de Joan Maragall. Subi. Ed. Baula. - El gran secret de Chopin. Subi i Anna. Bellaterra Música. Vam gaudir molt amb l'Anna i el Subi i tindrem en compte els seus consells, que tal com diuen “Els llibres ens fan lliures”. L’activitat s’emmarca en el Programa de Suport a l’Educació organitzat des del Servei Educatiu del Solsonès, amb la col·laboració de les biblioteques Puntedu i patrocinat pel Pla Educatiu d’Entorn de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès.

Les novetats que han tret aquest Sant Jordi són: - L’hort màgic de la Marta. Subi i Anna. Editorial Cadí. - Una història de nassos. Subi i Anna. Edicions 62.

669 - Divendres, 30-04-2010

29


Educació

ZER del Solsonès

20 anys de la ZER del Solsonès Tot fent camí hem arribat fins aquí, ens hem retrobat a Sant Climenç per celebrar el 20è aniversari de la ZER del Solsonès. Ha estat un dia ple d’emocions, de festa, de gresca i xerinola. Hem fet pinya per poder estar plegats tot un munt de gent que, al llarg dels anys, hem fet possible que la ZER del Solsonès es consolidés com una ferma proposta educativa a la nostra comarca. Programa del dia: 11h. Caminada popular “Ruta de les Fonts”. 14h. Arrossada al nou local social de Sant Climenç. 16h. Espectacle infantil amb Oriol Canals. 18h. Xocolatada. 19h. Triangular de futbol (pares, alumnes, mestres) Fireta de jocs tradicionals. 20h. Acte de celebració dels 20 anys de ZER. Seguidament: bingo (sorteig del Rebost de la ZER), sopar i concert a càrrec de “Les Absentes”. 23h. Ball de nit amb Jordi Caselles.

els més ràpids van ser els més joves i els qui no us imagineu tant, els avis !!! Ara tocava “l’arrossada”, tal com avançàvem cap al local ens anava arribant una flaire! Quines paelles d’arròs! I quin goig que fa la sala!!! Unes 250 persones (alumnes, exalumnes; pares i mares d’ara i d’abans; representants d’ajuntaments, altres personalitats convidades i també mestres i exmestres, naturalment! L’arròs molt bo, cuinat per Pere de Cal Torralta. La tarda la va encetar Oriol Canals, ens va fer passar una estona molt divertida fent cantar i ballar petits i grans. Els pares i mares de l’AMPA ens van endolcir l’estona amb una xocolatada. Després, tothom qui va voler va poder jugar a futbol, on l’emoció està assegurada, amb gols o sense gols. Vam passejar per la fireta i vam jugar als jocs tradicionals que havíem preparat les escoles. I va arribar el moment dels parlaments. L’alcalde de Pinell, Benjamí Puig, el president del consell comarcal del Solsonès, Marià Chaure, i la directora de la ZER del Solsonès, Maria Josep Palau, van parlar amb estima i emoció dels 20 anys de la ZER, on tots vam recordar moments dolços, d’enyorança, de treball...

El dia es va despertar amb un sol esplèndid i quasi un centenar de persones de totes les edats van inaugurar la jornada participant a la caminada per la “Ruta de les Fonts”. Vam gaudir de la natura i d’un paisatge idíl.lic. Com us podeu imaginar,

30

669 - Divendres, 30-04-2010


Educació

ZER del Solsonès

Però la Mercè Augé, la mestra que ho va ser molts anys de Lladurs, es guardava un as a la màniga i va llegir el poema “L’escola del meu poble” de César Burgués, actual mestre de Lladurs. Així va ser com l’emoció va arribar al seu punt més àlgid. Ara, endavant amb el bingo! Va arribar l’hora de saber qui s’enduria “El Rebost de la ZER”, rebost que tots plegats havíem aconseguit que fos d’allò més suculent i generós. Els guanyadors van ser... la família Feliu – Planas. Ja era hora de sopar i les botifarres ja estaven a punt, mentre sopàvem el grup “Les absentes” (els seus components són ex alumnes de ZER) ens van delectar amb la seva música. Per acabar d’arrodonir la celebració, en Jordi Caselles va posar el colofó final amb la seva música de ball.

I quan torna la calma, cansament però d’aquell amb regust de satisfacció de comprovar que tot ha anat bé i que tothom ha col.laborat, ha participat i ha tastat l’alegria que comporta celebrar aniversaris. Des de més lluny, des de més a prop, des del record amb respecte i estima, continuarem treballant per aconseguir més festes com aquesta. Que sigui, doncs, per molts anys estimada ZER !!!

Pub Quiz

Josep Nosàs

XIè Pub Quiz al bar M-knop El passat dimarts dia 30 de març (Setmana Santa), va tenir lloc al bar M-knop de Solsona, l’XIè Pub Quiz que organitza l’escola d’idiomes Chit Chat; hi van participar 3 equips formats, la gran majoria, per alumnes de l’escola A les nou del vespre, van anar arribant els diferents concursants, i tot sopant van anar escalfant motors. Aquesta vegada, el Pub Quiz es va fer en dimarts, i d’aquesta manera van poder-hi assistir nous participants. Un cop acabat el sopar, i després de donar la benvinguda als nous concursants, els 3 equips es van anar posicionant a les respectives taules. Els equips participants s’anomenaven de diverses maneres, seguint la tònica de les edicions anteriors. Tot seguit, van començar a demanar els beures que havien de refrescar la nit, i finalment, servir com a premi, a l’equip o taula guanyadora. Aquest XIè Pub Quiz, estava preparat amb diverses preguntes relacionades amb Irlanda i St. Patrick (degut a la proximitat de la data en la festivitat del patró d’aquets país) i altres preguntes sobre Pasqua, tenint en compte les diverses maneres de celebrar-la en diferents països. Al final, els guanyadors van ser els participants de l’equip Tokyo’s team, amb 28 preguntes encertades sobre un total de 40. Com a premi van rebre un obsequi sorpresa que va 669 - Divendres, 30-04-2010

resultar ser un cd del grup irlandès The Cors i, evidentment, com a cada edició de Pub Quiz, el beure de la nit pagat. Els segons van encertar un total de 27.5 preguntes i els tercers, 23 preguntes encertades. Tot plegat va servir per passar una bonica vetllada, practicar una mica d’anglès fent un beure i una mica de cultura. 31


Parròquia

Ramon Estany

BESORA

PERACAMPS

Festa Major.- Diumenge, 2 de maig, a les 12, Missa i benedicció del pa (se suprimeix la Missa de Navès).

Festa Major.- Diumenge, 2 de maig, Missa a 2/4 d’1. Festa de Santes Creus.- Dilluns, 3 de maig, a la 1, Missa i benedicció del terme i del pa.

CASTELLAR DE LA RIBERA Aplec a la capella d’Els Apòstols.- Aquest dissabte, 1 de maig, a les 12, Missa i benedicció del pa i del terme.

CASTELLVELL Vetlla de pregària.- Dissabte, 1 de maig, a les 9 del vespre, Vetlla amb Eucaristia. Festa del Roser.- Diumenge, 2 de maig, a 2/4 de 12, Missa i benedicció del pa.

LA CORRIU Festa Major del Roser.- Diumenge, 2 de maig, a les 12, Missa i benedicció del pa a l’alta muntanya de la Vall de Lord.

PINELL Festa del Roser.- Diumenge, 2 de maig, a les 10 del matí, Missa pasqual i celebració del Roser.

SANT PERE DE GRAUDESCALES (Navès) Festa de sant Mamet.- Aquest dissabte, 1 de maig, Missa i berenar a les 5 de la tarda. Celebrarem el patró dels caçadors de Navès (se suprimeix la Missa vespertina de Linya).

VALLFEROSA LLOBERA Festa Major.- Aquest diumenge, 2 de maig, Missa a les 11.

MADRONA Festa de Santes Creus de Bordell.- Aquest dissabte, dia 1, a les 7 de la tarda, Missa i benedicció del pa i del terme. Dissabte vinent, dia 8, a les 7, Missa pasqual.

Festa de Sant Marc i Santes Creus.- Dissabte, 1 de maig, a la 1, Missa i benedicció del pa.

SOLSONA Noces d’Or de Professió religiosa Aquest dissabte, 1 de maig, la Gna. Àngela Colell Vila celebrarà els seus 50 anys de professió religiosa amb una Missa d’acció de gràcies, a les 12 a la capella del Claustre.

Festa del Barri de Josep Torregassa OGERN “Roser d’Ogern”.- Aquest diumenge, 2 de maig, a les 12, Missa i canvi de Priores. Processó al Santuari de Sa Vila.- Dissabte vinent, dia 8, a les 8 del matí, sortirem d’Ogern per anar al Santuari de la Mare de Déu de Sa Vila, on en arribar celebrarem l’Eucaristia.

Aquest dissabte, 1 de maig, a les 11, Missa en honor del patró de la barriada.

Missa i pregària pels malalts de la Parròquia Dilluns, 3 de maig, a la Missa de 2/4 de 8 de la Companyia de Maria.

32

Jornada Diocesana de mitjans de Comunicació Dissabte vinent, 8 de maig, al Seminari: A ¼ d’11, Benvinguda del senyor Bisbe. A 2/4 d’11, Conferència “Per què els mitjans de comunicació fan aparèixer l’Església tan negativament?”, per Jordi Llisterri, director de la revista Foc Nou. A les 12, Descans. A 2/4 d’1, Xerrada-taller “Els fonaments de la redacció periodística”, pel Francesc Cano, periodista de Catalunya Ràdio i professor de la Universitat Internacional de Catalunya. A les 2, dinar pels qui s’hi apuntin. Informació: tel. Cúria 973 48 06 19 (Júlia).

CONSELL PARROQUIAL DE PASTORAL L’any 2006, van entrar a formar part del Consell Pastoral de Solsona per elecció popular Josep Àngel Colomés Serra i Isabel Vila Riu ( majors de 25 anys) i Marta Cardona Novas i Carles Freixes Codina (menors de 25 anys). Passats quatre anys, segons els estatuts, s’ha de procedir a la renovació d’aquestes persones mitjançant una nova elecció. Per això us demanem que comenceu a pensar en les persones que us agradaria que en formessin part. Trobareu dins el Full les butlletes on hi podeu inscriure el nom d’una o més persones que tinguin més de 25 anys i el nom de nois i noies de menys de 25 anys. Després de parlar amb ells es farà una segona votació i els que tinguin més vots entraran a formar part del Consell. Podeu dipositar les butlletes a la capsa que trobareu a l’entrada de les esglésies els diumenges 9, 16 i 23 de maig ( i a les misses vespertines dels dissabtes). També podeu dipositar-les a la bústia de la Casa de la Parròquia fins el dia 27 de maig. A l’entrada de l’església hi haurà més butlletes. Actualment el Consell està format per quinze persones. A més de les esmentades per elecció popular en formen part els mosséns Lluís Grifell Vilà i Josep Sierra Murcia. La religiosa Gna. Núria Casas Tubau. Com a representants de grups : Mercè Bonany Llorenç ( de Catequesi), Rossend Mujal Alsina ( de Càritas), Jaume Guilanyà Malé ( del Consell d’Economia), Joan Mas Pujol ( d’Escoltisme), Rosa Bonvehí Alfonso ( de la Vint-i-quatrena) i Teresa Subirà Sangrà (dels Visitadors de Malalts). Per nomenament : Rosa Cases Graus i Lluís Pujol Serra. 669 - Divendres, 30-04-2010


En recordança

L’aprenent d’àngel Un dia, la Rosa es va trobar un àngel. Sense estranyar-se’n gens ni mica, se’l va endur a prendre un tallat. Asseguts en un bar, ella xerrava i xerrava, que si em costa tant que em facin el tallat com jo el vull, mira que és fàcil, només una mica de llet, freda, i ja està, que si ara ja sé com serà la meva casa, de fusta prefabricada, o de pagès, o m’arreglaré un àtic mínim però amb molt de sol, la qüestió era tenir projectes, la qüestió era somiar. També es dedicava a arreglar el món, el llunyà i el proper, es preocupava pel bestiar de les granges, els porcs no fan pudor si són a llocs nets, els pollastres i les gallines han de tenir una vida feliç. I saludava a tot el que passava, fos petit o gran, amb una paraula per a cadascú, transmetent aquella energia positiva tan seva, aquella espurna que se’t ficava a dins i que ja portarem amb nosaltres per sempre més. Feia una pausa per sortir a fora a fumar, això sí, i tornava a seure per beure’s la seva aigua sense parar de fer plans, quedar per anar a buscar bolets, o al riu, al seu jacuzzi natural, amb el Kinu. I després parlava del Fasu, l’amo de la plaça Sant Joan, i reia al saludar el Llorenç, que passava camí de fer el cafè en un altre bar, com cada matí. I l’àngel s’ho mirava amb cara encuriosida, amb ulls escrutadors fins i tot, estudiava cada detall com si prengués notes mentals, es meravellava de la situació com si fos màgica. Llavors el somriure característic de la Rosa l’enfocà i li preguntà: «i tu què fas, per aquí baix?». Ell semblà que s’excusava: «oh, jo només sóc un principiant, m’han enviat a conèixer com es manifesta la bondat en les persones, per això sóc amb tu».

Para mi Lola!!!

Rosa Mari, has estat un gran exemple per nosaltres; una persona positiva, sempre amb el somriure a punt i amb moltes il·lusions. Ens has donat una lliçó de com portar la malaltia amb enteresa, sense lamentacions, amb esperança i sempre mirant al futur amb optimisme. T'hem estimat i et trobarem molt a faltar. No t’oblidarem. Resarem per tu.

He tingut la sort que has vingut sovint a casa meva, m’has fet jugar i riure com ningú, i ja saps, quan tu hi eres només volia estar amb tu, mi Lolita. M’has ensenyat moltes coses i em dèies que tenies ganes de viure molts anys per explicar-me que hi ha dues maneres de veure i viure la vida i que, quan vaig néixer va sorgir, entre nosaltres, un sentiment molt profund i especial. Jo t’ajudava a oblidar el que t’estava passant i tu m’has regalat tants moments inoblidables, la teva alegria i la teva profunda estimació, que tot i que només hem pogut estar juntes aquí 4 anys, això queda per sempre. Et trobaré molt a faltar i sempre et portaré en el meu cor, resaré per tu i et tindré present. T’estimo molt, mi Loli. M’ha dit la mama que des del Cel tu em veus i sé que tampoc not’oblidaràs de mi. Pues, claro, mi Loli, muchos, muchos besitos. Estás con él “ tu avi “? Hasta luego. Clàudia (neboda)

El seu marit Llorenç, els teus cunyats Rosa Maria, José Julián i Joan, la sogra Marta, la família Simó i la Fanny.

Volem expressar el nostre condol més sincer a la Rosa Armengol i família Us acompanyem en el vostre sentiment davant tan irreparable pèrdua. Els teus companys i companyes de Creu Roja Solsonès 669 - Divendres, 30-04-2010

33


Opinió

Grup d'interès de l'Associació L'Arada

Rosita El meu nom és Rosita, vaig néixer a la ciutat del Bon Vent el 8 de setembre de 1930 a la Casa Rosa dels Vents. El meu pare es deia Rebufa i la meva mare Ventada. Els meus germans són el Xaloc, Mig Jorn, Llevant i Tramuntana. Em vaig casar amb un home meravellós, en Gregal, i vaig tenir dos fills fantàstics: en Mestral i en Garbí. Per circumstàncies de la vida jo he estat qui ha cuidat als pares i als meus sogres quan ells no han pogut valer-se per si sols. Durant totes les jornades de la meva vida no he fet mai vacances i ara que sóc gran em trobo que no tinc dret a la jubilació, “sort que em queda la pensió del meu marit (encara que sigui petita) en pau descansi. Sempre traginant amunt i avall, ara l’hort, les gallines, els conills, els porcs, la casa i, és clar, els fills. Tot el què he fet ho he fet de tot cor, donava la vida per ells. Però -com qualsevol altra vida- la meva també és plena d’alts i baixos. Perquè cuidar no és fàcil, cal organitzar-se bé en el temps per poder resoldre situacions que mai no podries arribar a imaginar, realment difícils, i el més important: sense tenir cap experiència. Però aquesta sens dubte s'adquireix i, amb els meus 80 anys, d'experiència, no me'n falta.

Opinió

L'experiència és la mare de la ciència, i per això em veig amb la necessitat de compartir la meva vida amb vosaltres i traslladar-vos les meves modestes reflexions com a dona cuidadora i de la llar i ara, com a dona que és cuidada. Amb el vostre permís m'enfilo doncs a compartir la meva vida amb vosaltres amb el desig de poder ajudar a les persones que es troben amb situacions similars a la meva. Ara, ja em coneixeu una mica i el que intentaré cada quinzena és explicar-vos el que ha estat la meva vida com a persona cuidadora no professional i actualment com a persona cuidada. Mentrestant, per saber el que més us preocupa, si esteu d’acord o no amb el que dic, si teniu més idees o si he oblidat alguna cosa que pugui ser important, ... m’agradaria poder comptar amb la vostra col·laboració mitjançant comentaris i experiències que hagueu tingut al llarg de les vostres vides. Tot això ho podeu fer a través del bloc dependenciaenelmonrural. wordpress.com, o escrivint-me un correu electrònic a donaigentgran@larada.net. Atentament, Rosita.

ERC-Solsonès

Immigració: demagògia o política? La diversitat és a casa nostra per quedar-s'hi. Avui sobrepassem en més d'un milió els que érem fa pocs anys i això posa a prova la qualitat del teixit social català. La qüestió és prou important, prou sensible, prou determinant del nostre futur nacional que n'hem de parlar, i molt, però des del rigor, la transparència i la responsabilitat. Als polítics els correspon aconseguir que el diàleg social sobre aquest tema sigui possible i constructiu, i no estèril i demagògic. Abordar el tema de la immigració des de gestos polítics mancats absolutament d'eficàcia pot portar rèdits electorals immediats, però no resol cap situació. Les foguerades mediàtiques passen, mentre els prejudicis s'instal· len, dificultant un dels objectius històrics i fundacionals del catalanisme polític: ser un sol poble. Al repte del necessari reforçament de les polítiques socials que suposa l'increment de població s'hi afegeixen Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

les dificultats de la crisi. D'aquesta situació ens en sortirem tots junts, no uns contra els altres. Les propostes xenòfobes bloquegen els avenços socials amb enfrontaments estèrils, paralitzants del progrés del País. Per això cal actuar responsablement des de la política allà on cal i en el que cal: el debat de les propostes i de les polítiques socials, començant per construir la unitat catalana al congrés de diputats de Madrid per evitar definitivament la retallada dels fons d'immigració, una partida estratègica, clau, precisament en temps de crisi. De la nostra capacitat com a societat (incloent-hi els dirigents polítics) d'afrontar amb claredat i responsabilitat el fet migratori, dependrà el nostre futur com a país cohesionat, de benestar i de justícia. Ho hem fet abans amb èxit. En temps de crisi hem d'estar tots a l'alçada de les circumstàncies, no podem permetre'ns el luxe de trair la història nacional.

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

34

669 - Divendres, 30-04-2010


Poesia

Salvador Lara Morente

Opinió

Ramon Gualdo

Mare i fills, línies paral·leles

Molt bé per Òmnium

Mare, una línia recta és el teu camí. Un altre itinerari dret hauria de ser el meu. Dues línies paral·leles fins a l’infinit. Però no és així el meu sender. Està ple de ziga-zagues. Al teu costat d’una tirada, més endavant m’allunyo, i a la teva vora una vegada més. Separar-se de la teva ombra és neci. És entrar en un desert. Res no es guanya en corriols desviats, en seguir l’intel·lecte, en prendre qualsevol drecera, deixant la teva senda enrere. El millor és caminar amb tu, tenir-te en el quotidià, com la reina dels meus dies, esperant fins al moment en què el teu viarany i el meu siguin dues rutes paral·leles fins a l’infinit.

Dins de les activitats que organitza Òmnium Cultural del Solsonès, hi ha programat un homenatge al bisbe Antoni Deig. Doncs, trobo que és una iniciativa ben encertada. Me n'alegro molt. I per més d'un motiu: Perquè Antoni Deig mereix reconeixement i mereix ser recordat, i també me n'alegro perquè serà una ocasió per ajudar a mantenir el caliu i el sentiment vers aquest home, al qual vàrem estimar i que ens va estimar. Mantenir aquest sentiment dins nostre ens és molt favorable, ens fa bé, ens porta dignitat, ens porta tendresa... Antoni Deig va ser un bon pastor. Va estimar la seva Església, i va estimar el seu país, hi ho va fer d'una manera noble i sincera. Era un home proper a les persones que vàrem tenir la sort de tractar-lo, i de gaudir de la seva amistat. El seu tarannà era el propi d'un home senzill, amb paraula franca i amb estil natural. També, com ja sabeu, era un bon patriota. Defensava la nostra llengua i la nostra cultura. Ho feia amb valentia i alhora amb dignitat. A més de tot això, anava acompanyat d'una altra qualitat molt valuosa: D'una gran càrrega d'humanitat. Doncs, sí, sí. Endavant. Que hi hagi un acte de recordança -o bé més d'un-. És realment just i necessari i és el nostre deure. I a més a més, tot això també serà una manera de manifestar externament i joiosament, que al Deig l'estimàvem i l'estimem.

Poesia

Josep Maria Poblet

Jo rifo, tu rifes, ell rifa La gran Rifa de Nadal, avui, no és res comparada amb l’ostentosa rifada que ens ha fet el Tribunal, sí, el Constitucional... Eixa vergonyosa Rifa treu de sota la catifa nous retrets i mots irats entre Vips, sempre enfrontats, d’un Estat que put a tifa. Els retards de l’Estatut originen suspicàcies, quan ens el tornin fotut encara haurem de dir: Gràcies! Si l’Estat, anys ha, ens desgasta i ens esgota la paciència, traguem l’orgull i la casta i ens prenem la Independència.

"De l'homenatge al bisbe Deig"

Sóc Persona

Sergi Ballespí, Doctor en Psicologia

Remordiments? Sovint assenyalem als nens el que fan malament. Quan són petits fan el que volen, i cal anar-los mostrant què es pot fer i què no. Així, el que al principi és la sàvia guia externa de l’adult amb el temps s’interioritza i això permet que el petit s’acabi convertint en un adult amb seny capaç de guiar el seu propi comportament. Gràcies a aquests assenyalaments de l’adult, repetits fins a la sacietat durant la infància del petit, aquest desenvolupa dispositius autoflageladors indispensables per al correcte funcionament de la ment adulta: la culpa, la vergonya i el remordiment. Aquests dispositius han d’actuar en la justa mesura. Si la culpa s’activa massa a la lleugera –pares punitius- la persona té la sensació que ha fet quelcom malament massa sovint. Això provoca que o bé agafi por a prendre decisions, o bé que mai no en surti satisfeta, de manera que d’una forma o d’una altra ho té fotut. Si la culpa s’activa massa poc –pares negligents- la persona és elogiada per l’entorn per ser capaç de fer el que els altres només somien. Transigent amb les normes i amb els drets aliens, la persona és admirada com a model per ser capaç de fer el que li dóna la gana, tot i perjudicar els altres, sense la penalització subsegüent de la culpa o del remordiment. I és curiós que sigui elogiada, admirada i cobejada tot i ser considerada, sovint a les seves esquenes, un/a “veritable fill/a de puta”. Aquesta és una de les tantes ocasions en què el posat que tenim les persones davant d’un altre humà no té res a veure amb les pestes que en diem després a esquenes seves. I tampoc no en sentim remordiments. Què ho deu fer? sergi.ballespi@uab.cat

669 - Divendres, 30-04-2010

35


Futbol

CF Solsona

Juvenil

CF Solsona, 1 - CE Avià, 8

Campionat de Catalunya de 1a Territorial G5

Mircea, Remí, Joanjo, Aleix, Isidre, Andreu, Oriol, Moussa, Marc, Miki (1) i Chennoufi. També: Barcons, Bernat, Sarri i Liyak.

CF Solsona, 2 CF La Pobla de Segur, 1

Ni orgull ni ganes de fer les coses bé...

CF Solsona: Juanjo, Obiols, Àlex, Raül, Freixes, Eliseu, Sánchez, Piera, Miqui, Sala i Valverde. També Xavi i Sabata. CF La Pobla: Tete, Sorai, Joel, Martins, Vila, Xavi, Truc. Rosset, Castells, Àxel i Jonatan. També, Oriol i Gato. El Sr. David Trigueros va dirigir aquest encontre, jugat al Congost de Manresa, amb una bona actuació. Va mostrar targetes grogues a Àlex, Miqui i Freixes del Solsona, i a Vila de La Pobla.

Derrotes de les que fan mal és la que es va viure el passat dissabte al municipal de Solsona. Rebíem a l’Avià, equip que lluita per l’ascens. El partit va començar amb equilibri de joc entre uns i altres. I tot i que el Solsona feia un replegament més intensiu les ocasions clares de gol eren per als blaus. Però a partir del minut 15 va començar la davallada: En 5 minuts l’equip va encaixar 3 gols, fruit de la passivitat defensiva i la pèrdua de pilotes al mig del camp. A partir d’aquest moment l’equip d’Albert Viladrich no jugava a res. El partit semblava el pati del col·legi...el resultat al descans era d’1 a 5. Així doncs començava la segona part ja amb el partit sentenciat; joc d’atac i gol sense coherència i on la qualitat dels blancs va fer pujar al marcador 3 gols més fins a deixar el marcador amb un escandalós 1 a 8. Una vegada més s’ha demostrat que l’equip és massa immadur i no pot competir contra cap equip de la part alta de la classificació. Aquestes tres setmanes l’equip juga contra Súria, Navàs i Sallent, equips de la zona mitja i on els blaus tenen l’objectiu de sumar per aconseguir establir-se en la 7a posició a la classificació.

Aquest partit es va iniciar a les 7 de la tarda al Camp del CE de Manresa, donat que el Solsona havia de cumplir la sanció federativa de clausura per un partit del seu camp. En una primera part de joc alternatiu, cap del dos equips no va superar el contrari. En el minut 52, és l’equip de La Pobla qui s’avança en el marcador, gràcies al gol marcat per Àxel. Aquest gol toca l’amor propi dels solsonins que desperten, passen a dominar i, en el minut 85, és Xavi qui aconsegueix igualar el partit. Amb força pressió, Àlex marca en el minut 89 el gol de la victòria, que permet als solsonins respirar a fons i assegurar-se la permanència a Primera Catalana, fita mai no aconseguida: Fins ara, es pujava un any i es baixava l’altre. A partir d’ara es jugarà sense nervis i esperem que aquesta circumstància permeti veure bon futbol i que tots poguem gaudir de l’espectacle esportiu.

Cadet

CF Solsona, 2 - CE Avià, 3

PROPERA JORNADA Campionat de Catalunya de Primera Territorial, Grup 5.Diumenge, 3 de maig de 2009, al Camp Municipal d’Esports de Solsona, a les 4 de la tarda:

Vlad, Marc, David A, Arnau, Axel, Ferran, Dani, Jose Luis, Aleix, Abde, Guillem, Gerard, Abdellah, Adrià, Àngel

Moltes ocasions no transformades

CF SOLSONA & CF ALBESA

Partits de la jornada 1 / 2 de maig JUVENIL: SÚRIA - C.F. SOLSONA..........................................................................17 H CADET: JOANENC - C.F. SOLSONA ...................................................12 H DIUMENGE 2 INFANTIL: EFO 87 - C.F. SOLSONA......................................................................16 H ALEVÍ: ARRELS - C.F. SOLSONA.........................................................................9:45 H BENJAMÍ “A”: GIMNÀSTIC MANRESA “D” - C.F. SOLSONA............................... *11:15 H DIUMENGE 2 BENJAMÍ “B”: MOIÀ - C.F. SOLSONA................................................................11:15 H PREBENJAMÍ:* descansa............................................................................................ FEMENÍ: C.F. SOLSONA - ÒDENA*............................................... 12:30 H DIUMENGE 2 BABYES * HORARIS MODIFICATS 36

Dissabte passat ens va visitar l’Avià, equip que sempre practica un joc difícil de contrarestar. Al minut 3 de la primera, el Solsona s’avançava mitjançant Bon treball defensiu el gol transformat pel David A i del Guillem! semblava que el partit se’ns posaria fàcil, però no va ser així. Tot i que el Solsona dominava i creava forces ocasions, l’Avià empatava posant ja els dubtes del desenllaç del partit, tant als jugadors com a l’afició local. Però el Solsona es tornava a avançar amb un gol de l’Arnau amb el cap. A la segona el joc va ser un símil de la primera, amb forces ocasions pel Solsona, però cap de transformada. L’Avià, per la seva part, tot i semblar inferior, aprofitava més les seves oportunitats i decidia el resultat cap al seu bàndol marcant 2 gols més. 669 - Divendres, 30-04-2010


Futbol

CF Solsona

Infantil

Aleví

CE Sallent, 5

CF Solsona, 3

CF Solsona, 0

CE Berga "B", 6

Alineació: Marc S, Marcel S, Marc C, Ricard A, Albert T, Joan S, Àlex S, Xavier G, Genís R, Kevin G, Ossama B, Albert C, Moha K, David P.

Partit amb alternatives als dos costats

El partit es presentava molt complicat per als nostres, ja que anaven al camp del quart classificat de la lliga, plegats de baixes i amb dos alevins. El partit va començar amb uns locals amb ganes de demostrar Ricard i Cots van demostrar estar a una perquè anaven quarts en gran altura. Felicitats!!! aquesta lliga, però davant es van trobar amb uns blaus amb ganes de córrer i de ficar les coses difícils als de casa. Els nostres van disposar de grans ocasions per a fer un gol, però la sort no ens va acompanyar i sí que va acompanyar als de casa, ja que en els últims 5 minuts de la primera part ens col·locaven un gol en una fallada defensiva. Mala sort per als nostres que no veien recompensada la feina ben feta de la primera part. La segona va tenir una altra tònica: un Sallent que ja es va fer més dominador del joc, i cada cop més controlava i portava el partit cap a on ell volia. El Solsona, però, mai no es va arrugar i va disposar d'alguna o altra ocasió per aconseguir un gol però no va poder ser. En canvi els de casa en van tenir prou amb un penal i tres badades nostres en defensa per ficar el 5 a 0 final al marcador. Bon partit dels de Solsona, però que una vegada més la lliga ens demostra que baixar el ritme un moment ens pot deixar sense opcions al partit.

El Solsona es presentava al partit de dissabte amb 11 jugadors justos, davant d’un equip que emplenava la banqueta de jugadors. Si, a això, s'hi suma el fet que ens enfrotàvem al quart classificat i que dos dels nostres jugadors havien anat a completar l’equip infantil, s'hi afegia molta dificultat, al partit. No obstant va ser un partit entretingut, amb moltes fases dins el partit, ja que cap dels dos equips no va dominar durant una gran part de temps. Això va fer que fos un partit ràpid amb intercanvis constants de cops entre un i altre equip, fet que afavoria els berguedans, ja que disposaven de molt més efectius. Però l’important va ser que malgrat que el Solsona va anar tot el partit per darrera del marcador en cap moment no va abaixar el cap, i sempre va intentar igualar el marcador. Per tant, felicitats pels valents que van córrer fins que l’àrbitre va xiular el final del partit. Per últim volem continuar animant a que segueixin creient en ells i que siguin conscients de la progressió que estan fent durant aquest any.

Benjamí “A”

CF Solsona, 1 - CE Berga “B”, 0 Benjamí “B”

CF Solsona "B", 1 - UE Balconada, 3

Prebenjamí * Va descansar

Femení Cadet-juvenil

CF Lourdes, 1- CF Solsona, 0 669 - Divendres, 30-04-2010

Bon treball del Nico

37


Futbol

CF Solsona

Babies

CF Solsona 2005, 2 - EF Artesa-Ponts 2004, 10 Jofre Arisa Casals, Marta Grau Figueras, Adrià Sarri Oriola, Albert Altarriba Ramells, Roger Bajona Fornell, Pol Viladrich Bueno, Ferran Pelegrina Casas, Toni Sànchez Torrent, Hugo Mignorance Villarraso, Robert Ferrer Feixas. Pol Fornell Pisa, Oleguer Melsió Casamiquela, David Bonillo Torra, Ramon Colillas Baiget, Jan Andreu Enrique.

El primer partit de babies a Solsona va ser un èxit!!

La foto: foto de grup en el primer partit de babies a Solsona

El passat diumenge dia 25 d’abril l’equip dels “Babies” del C.F.Solsona, que són nats l’any 2005, ja que els nostres jugadors del 2004 ja juguen competició amb els prebenjamins, va disputar el seu primer partit en el que portem de temporada contra els “Babies” de Ponts, un partit que va servir per a passar una molt bona estona i perquè els més joves del club poguessin palpar de primera mà el què és jugar un partit de futbol. De fet, van actuar com uns autèntics campions tot i ser un any més petits que els seus adversaris i cada gol que van marcar va ser una gran festa!! El matx va ser seguit per un bon nombre

BTT

de pares, germans, i avis que no van parar d’animar els seus tot celebrant tant els gols a favor com les aturades del porter local. Cal destacar les ganes que hi van posar els nois i noies del C.F.Solsona i la gran disciplina que van demostrar. El pròxim partit que disputarà l’equip ja els avancem que serà el proper dissabte 22 de maig al camp del Cervera. Felicitats a tots i a seguir aprenent i gaudint el futbol. Recordem que els babies 2005-2006 segueixen entrenant els dimecres de 2/4 de 6 a les 7 de la tarda. Per realitzar la inscripció us podeu dirigir el mateix dia al camp o trucant al telèfon 626 424 899 (Albert).

Centre BTT Vall de Lord

El millor BTT internacional a la Vall de Lord Els propers dies 8 i 9 de maig de 2010, se celebrarà un esdeveniment esportiu de gran repercussió mediàtica, que sota la denominació de ”LORD FESTIVAL. Vall de BTT”, acollirà dues proves del “III SUPERPRESTIGIO MASSI. OPEN DE ESPAÑA BTT RFEC 2010”, amb l’objectiu de promocionar turísticament la Vall de Lord. La sortida i arribada estaran ubicades a la zona esportiva de Sant Llorenç de Morunys. Les dues proves (CRI i XC) també seran puntuables per al “IXè Gran Premi MASSI. Copa Catalana BTT Internacional”. Cal destacar la importància de les activitats presentades ja que són proves del màxim nivell esportiu (UCI C1: 1a categoria), incloses en el calendari internacional i que a més de donar punts per disputar la Copa del Món de BTT, reparteix 7.000 euros en premis.

Cal remarcar que l'esdeveniment està inclòs a l'Open d'Espanya, campionat més important de l'estat que situa a la Vall de Lord en el màxim panorama nacional de la BTT, compartint cartell amb seus d’Andalusia, Astúries, Cantàbria i Euskadi. L’esdeveniment esportiu del centre BTT es configura com una oportunitat immillorable per convertir la Vall de Lord en un dels principals centres potencials de turisme actiu, que evidentment necessita d’un entorn i unes activitats especialitzades com aquestes. No cal oblidar, que la gran divulgació televisiva i escrita que s’oferirà de l’esdeveniment complementaran la promoció de la zona en la totalitat d’activitats, serveis turístics i institucions que hi ha representats. Més informació a www.lavalldelord.com/lordfestival. 38

669 - Divendres, 30-04-2010


Futbol

CE Arrels

Infantil 1a Divisió Grup 9

Juvenils

Artès, 0 - Arrels, 4 Marc, Xavi, Ramon, Óscar, Palla, Jorge, Besora, Codina, Bajona, Yum, Moncu, Oliva, Bones, Robert, Najim i Magí

De fàbula, guanyant i disfrutant L'equip va jugar un partidàs en el que ho va fer tot bé, va saber controlar totes les fases del partit, atacar, controlar, jugar, defensar i sentenciar el partit en el moment just. El partit era molt difícil per la classificació dels dos equips ja que tant sols ens separàvem de 2 punts. Un partit amb moltes expectatives degut a la igualtat dels 2 equips. El partit va començar sense defraudar ningú, ja que els 2 equips van sortir a guanyar, amb un futbol molt maco per part dels 2 equips, amb un lleuger domini nostre. La primera part va acabar amb un bon futbol i amb un parell d’ocasions per a cada equip, vam marxar al vestidor amb una gran satisfacció d’haver fet una molt bona primera part. Ara encara ens quedava la segona i es tractava de sortir i seguir fent-ho igual i esperar que arribessin els gols. Vam sortir i encara vam començar a jugar millor, acorralant a l’Artès al seu camp. Els primers 20 minuts van ser aclaparadors per part nostra. L'Artès jugant a la contra i creant-nos perill amb faltes penjades a l’àrea. Fins al minut 23 que Moncu bat el porter de l’Artès, tot pintava bé. Faltaven 20 minuts. L'Artès sembla que es desperta i obra les seves línies. Nosaltres fem el contrari que ells i els cedim el domini del partit durant 8 o 10 minuts, el temps en que vam tardar a ficar el 0 a 2, novament Moncu. La resta del partit va ser un festival de futbol per part de l’Arrels, fent jugades molt bones, arribant moltes vegades a porteria fins que una altra vegada el súper Moncu és el que feia el 0 a 3 al minut 40 i fins a l’últim minut, el petit Robert que tot el que té de petit ho té de gran jugador, li trenca la cintura a un defensa i xuta un potent xut que es cola per l’esquerra del porter de l’Artès. Sense temps de res més acabem el partit superant un gran equip com és l’Artès, amb un gran joc, demostrant que som un gran equip i que juguem tots a la una.

Font dels Capellans, 0 CE Arrels, 3 Lluís, Ivo, Albert, Arnau, Houssein, Guiu, Guillem, Josep M., David, Roger, Xavi, Miquel i Marcel. Gols : Roger (3)

Gran pas endavant L’equip infantil del CE Arrels va fer un pas força important per tal d’aconseguir la permanència a la categoria, ja que va tornar de Manresa amb una importantíssima victòria que combinada amb els resultats de la jornada els permet agafar diferència amb el perseguidors. El partit va jugar-se diumenge al matí amb molta calor. Els nois que entrena el Vicenç van sortir al camp conscients de la importància del partit i amb les idees treballades durant la setmana molt clares. Amb un gran posicionament en el terreny de joc, de seguida van fer-se amos del joc i ja al minut 8, en una excel.lent combinació des de la defensa, el Roger rematava de volea una centrada del Miquel fent 0 a 1, fet que va donar més confiança als solsonins. El control del joc es feia palès amb un domini total del centre del camp, amb molt bon treball de tota la línea, i amb la resta de l’equip que es complementava a la perfecció. Fruit d’aquest domini va arribar el segon gol, en creuar el Roger una pilota lluny de l’abast del porter local al minut 24. Amb aquest resultat es va arribar al descans. La segona part va continuar dominada pels de Solsona, amb molt encert defensiu i creant ocasions de molt perill a la porteria manresana. No va ser fins al minut 8 d’aquesta segona part que altra vegada el Roger aconseguia batre per tercera vegada la porteria dels de la Font i així donar la tranquil·litat per afrontar el temps restant de la segona part. Els locals intentaven retallar la diferència, però un gran Lluís els treia la il.lusió amb molt bones intervencions. Amb el 0 a 3 va acabar el partit i l’alegria solsonina era evident, conscients del pas que havien donat els nanus. Aquest dissabte, a les 11 del matí, al municipal de Solsona ens enfrontarem al Navàs, últim classificat. Però segur que si no fem les coses bé ens posarà en molts problemes.

Claus del partit: el joc col·lectiu ja que vam actuar amb velocitat, tècnica, bellesa, determinació i participació de tots els jugadors. A destacar: com moltes vegades, tot l'equip. En especial a: Oscar, Oscar, Oscar, junt al hattrick de Moncu, sense desmerèixer la resta de jugadors, que van jugar un partit de fàbula tots junts. Puntuació de l’equip: 10. 669 - Divendres, 30-04-2010

39


Futbol

Futbol

CE Arrels

Alevins C.E. Arrels

CF Navàs, 2 - CE Arrels, 5 CE ARRELS: Guillem Ribó, Guillem Vilà, Lluís Pijuan, Albert Pijuan, Marc Pujol, Ferran Colell, Agustín Carrizo, Kadder Guettaf, Marc Casaldàliga, Manel Estany, Guillermo Morales, Guillem Bajona (1 g.), Agustín Moreno, David Colell, Lluís Villaró (2 g.), Toni Moreno (2 g.), Tomàs Jané, Pau Aguilera

Partit controlat des de l’inici al final La darrera jornada, la jugaren els alevins del CE ARRELS visitant Navarcles a 2/4 de 10 del matí. Tan matiner va ser el partit com el primer gol. Des d’un bon inici els solsonins ja van deixar clares les seves intencions: la victòria l’havien de portar cap a Solsona. Una jugada ben trenada des del mig del camp acabà amb una pilota en profunditat al Guillem Bajona qui, després d’un bon retall al defensa que li sortia al pas, engaltava un bon xut que entrava per l’escaire de la porteria. Només es portaven dos minuts i es començava a encarrilar el partit. Tota la primera part fou dominada per l’Arrels, que tenia el control de la pilota. En dues boniques jugades, amb intervenció de bona part de l’equip, el Toni Moreno i el Lluís Villaró marcaven altres dos gols que deixaven el marcador amb un clar 0-3 a la mitja part. El segon temps ens deixà un partit més igualat. El Navarcles intentava escurçar el marcador amb joc directe i l’Arrels intentava jugades llargues perquè la victòria ja semblava encarrilada. Calia fer que la pilota circulés d’una banda a l’altra, calia jugar per terra, calia triangular....etc. El Navarcles aconseguí dos gols en ràpids contraatacs i l’Arrels n’aconseguí un altre parell. Repetiren el Toni i el Lluís, finalitzant jugades on tot l’equip arribà en situació d’atac. Com va sent habitual tota la temporada, no es pot destacar cap jugador per sobre els altres. El resultat final és fruit del treball i aportació de cadascun d’ells dins l’equip. Aquest resultat permet al CE ARRELS seguir lluitant per la tercera posició en la que està sent una gran temporada.

Prebenjamí B CE Arrels

CF Navarcles 1 - CE Arrels B 0 Alineació: Albert, Javier, Marc, Jaime , Eder, Ibai, Jan, Pol, Abdu, Aleix, Zacaries

Gran partit contra el líder El partit es podria definir en poques paraules: vam jugar el nostre millor partit de la temporada, però no vam poder puntuar. Les quatre parts van ser el mateix: un partit jugat de tu a tu contra el líder. No els deixàvem arribar a la nostra porteria i teníem algunes bones ocasions. No podríem destacar cap jugador, ja que tots van estar a un gran nivell. Tot i la calor que feia van aguantar fins al final, ja que el seu gol va arribar quan faltaven 3 minuts per acabar el partit. Una setmana més, volem felicitar-los a tots pel gran partit que van fer.

L'Ibai, molt bon davanter

L'Eder va tenir el gol molt a prop. 40

St Llorenç de Morunys, CE

Infantil Segona Divisió Camp. de Lliga 2009/2010 - Grup 18 Jornada 25 Diumenge 24 d’abril de 2010

Manresa, C.E., 5 St. Llorenç de Morunys, CE, 1 Sant Llorenç, C.E.: Èric Mancha, Carles Puig, Jordi Romero, Xavier Ballarà, Ramon Freixa, Guillem Quiroga, Joel Canals, Guillem de Marimon, Josep Ma. Rovira, Jonathan Santos, Josep Algué, Joan Graus, Víctor Pàmies, Albert Bastida. Entrenador: Jordi Cases. Delegat : Ramon Freixa. Primera part ( 0-0 ) Segona part ( 5-1 ) Gols: Joel Canals (1)

Partit accidentat El Sant Llorenç,C.E va perdre clarament davant del Manresa, C.E, segon classificat en el campionat de lliga. El partit va tenir dues parts clarament diferenciades. En la primera, els manresans van portar la iniciativa en el joc i dominaven el partit però sense crear massa perill. Com a fet destacat hauríem d’esmentar la lesió, ocorreguda al final de la primera meitat, de Jonathan Santos, que el va obligar a deixar el terreny de joc. La segona part va començar amb el Manresa, C.E. abocat a l’atac i ben aviat va arribar el primer gol en una jugada dubtosa per un possible fora de joc. El segon gol dels locals va arribar als pocs minuts en una jugada pràcticament calcada a l’anterior. El Sant Llorenç va reaccionar i en un llançament d’un córner el davanter Joel Canals va rematar de cap marcant el 2 a 1. Aquest gol va donar ànims als visitants, que van continuar atacant. I quan semblava que podria arribar l’empat es va produir una jugada que seria clau en el desenllaç del partit. En la sortida d’un córner a la porteria manresana es va produir un contraatac que va acabar amb penal i expulsió del Guillem Quiroga. Això va suposar que el Sant Llorenç hagués de jugar amb deu homes tot el que quedava de partit. Els manresans van transformar el penal que va significar el 3 a 1 i deixar el partit gairebé sentenciat. També cal remarcar la intensa calor que feia, doncs un altre factor en contra pel Sant Llorenç, ja que els jugadors van acusar molt el desgast físic pel fet de jugar en inferioritat numèrica i això va repercutir en el desenllaç final i els locals van fer encara dos gols més a les acaballes. El proper dissabte el Sant Llorenç rebrà la visita del Gironella C.F. AT, líder destacat de la categoria, que només ha perdut un partit i va ser precisament el que va jugar contra el Sant Llorenç, C.E. El proper dissabte dia 1 de maig de 2010, juguem a les 11 del matí, al camp de les Morunyedes contra el Gironella, C.F. A.T. 669 - Divendres, 30-04-2010


Futbol Sala

PB Solsona

Futbol Sala

Arrels

Sènior femení

Femení cadet juvenil | futbol sala femení

Boi Sant F, 2 PB Solsona, 2

Fundació P. Esp. Arrels "A", 8

Jugadores: Merxe, Elena, Nuvi, Alba Guilanyà, Ester, Clàudia i Anna Gil Entrenadors: Ramon Trilla i Josep Maria Guitart Baixes: Alba i Neus Colell, Anna Tàpia, Anna Serra, Paula, Jess, Raquel. Gols: Elena (1-1), Merxe (2-2)

Sílvia Soriano, Èrika Bernado (1) , Laura Esteve(1), Judit Colillas, Natàlia Pujol, Natàlia Klymyuk (2), Meritxell Jordana(1) i Alba Serra, Khadija Afkir (3), Entrenadors: Miquel Serra. Òscar Domene. Delegat: Lluís Pujol

Empat valuós Empat important aconseguit aquest dissabte al camp del Boi Sant C.F., un rival de la part baixa de la classificació. I és que la Penya afrontava el partit amb nombroses baixes. Les Alba Colell més importants, les dues porteres, així que tant la Merxe en la primera part, com l´Anna Gil a la segona, van haver de cobrir la porteria. El partit va començar amb igualtat per part dels dos equips, i sense massa ocasions de gol. Però en un error de marcatge arribava el gol de l´equip local. Llavors la Penya, amb paciència i tocant la pilota, va començar a crear alguna jugada de perill. I amb un xut de l´Elena aconseguia el gol de l´empat. Poc va durar l´alegria, perquè ens van marcar el 2 a 1, resultat amb el que arribaríem al descans. A la segona part vam sortir a per l´empat i jugant millor. Però el segon gol no va arribar fins a dos minuts del final del partit, obra de la Merxe. Una segona part dominada per nosaltres en la que el Boi Sant quasi no ens va crear perill. Agraïm a tot l´equip l´esforç físic i l´entrega, ja que teníem set baixes i el partit es va disputar en un pati de col.legi on el sol apretava de valent. I agraïm també a l´equip local per la seva esportivitat. Ànims i sort! Aquest cap de setmana de l'1 de maig hi ha jornada de descans.

Santpedor Cefs "A", 1

Ja amb la lliga acabada, i amb una tercera posició més que merescuda, l'equip del cadetjuvenil de l'Arrels va disputar un partit amistós contra El Santpedor. El partit semblava fàcil, ja que les locals jugaven amb molta tranquil·litat, tocant la pilota i sense pressió. El primer i el segon gol van ser obra de la Natàlia, que després de dues bones accions, Nata va aconseguir marcar per doble. El tercer gol va ser obra de la Meritxell, després d'una passada amb profunditat de la Natàlia. El quart gol va ser obra de l'Èrika, de cap, després d'una passada alta de la Meritxell. Va ser el gol més celebrat, ja que l'Èrika no acostuma a marcar, perquè juga a la porteria. A la segona part, canvi de camps, però no de banda els gols. Amb una bona pressió de les visitants, a les locals els costava molt de jugar. El cinquè i el setè gol van ser obra de la Khadija després de dues molt bones jugades col·lectives. El sisè gol va ser a pròpia porta, encara que el xut va ser de la Laura. A destacar: Un molt bon partit de totes, incloent la Judit, que encara que no va marcar, va tenir moltes ocasions; la Meritxell, fent passades molt bones, moltes de les passades acaben amb gol. I la Laura Esteve, la pivot per excel·lència de l'equip i jugant molt bé per les bandes (una jugadora molt important). Molta tranquil·litat de part de les locals, que van provar moltes combinacions de cara als propers partits. El pròxim amistós serà un triangular que servirà molt per preparar la propera temporada. A Solsona, contra El Prats de Rei i el Collbató.

Sènior femení, dimarts 4 de maig del 2010, a les 9 del vespre. Pista Escola Pia (Terrassa). Segona Divisió Femenina Sala, partit aplaçat de la jornada 21:

Can Colapi de Terrassa - P.B. Solsona Sènior femení dissabte 8 de maig del 2010, a 2/4 de 6 de la tarda: Pavellons Municipals de Solsona (pavelló vell) - Segona Divisió Femenina Sala, jornada 24:

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78

P.B. Solsona - Alheña C.E. 669 - Divendres, 30-04-2010

41


Futbol Sala

Futbol Sala

Consell Comarcal del Solsonès

Últims preparatius per a la celebració dels 20 anys de la Lliga Comarcal de Futbol Sala del Solsonès

CECR Cambrils

Territorial Catalana Sala | G 2| Temp. 09/10| J 25

CECR Cambrils, 8 Matadepera A. B., 5 Ivan, Sabata, Pau, Chivu (2), Ignasi, Carles, Jesús (2), Obiols (1), Kata (2), Bernat (1).

L’afecció gaudeix de gols i espectacle

L’àrea d’esports del Consell Comarcal del Solsonès està preparant un video que recollirà la trajectòria esportiva de La Comarcal

Aquest dissabte el Cambrils es va tornar a retrobar amb la victòria després de dues derrotes consecutives. Amb aquest resultat ascendeix a la quarta posició de la classificació, lluny dels tres primers classificats. Als primers minuts els visitants van mostrar que són un bon equip: possessions llargues, joc posicional de quatre, pressió a tres quarts de pista,... i aprofitant errors nostres es van posar amb un clar 0 a 2. Aleshores van arribar els nostres millors minuts, amb un curt període de temps vam fer un parcial de 5 a 0 amb gols de: Jesús (2), Chivu, Obiols i Kata. Vam pressionar a tota pista, vam robar pilotes, vam sortir bé de pressió,... possiblement dels millors minuts de la temporada. Amb tot, i per aigualir una mica la festa: lesió al turmell de Carles i el tercer gol dels visitants. Així arribem al descans 5 a 3. A la segona part no vam abaixar el ritme: Amb gols de Chivu i Kata i les bones intervencions d’Ivan Romero ens posem 7 a 3 a manca de cinc minuts pel final. Ells vénen de cinc i en dues errades nostres fan el 7 a 5 a manca d’un minut. Però Bernat, a manca de 40” fa un golàs per tot l’escaire que deixa el marcador en el definitiu 8 a 5. Aquest proper cap de setmana (dia 1 de maig) no descansem, juguem l’aplaçat que tenim amb el Gelida Industrial F. S. Si es presenten els àrbitres, segur que es veurà un bon partit. Esperem que tots els que vau pujar el dia que havíem de jugar i no vau poder gaudir del partit torneu a venir. I esperem que els que aquell dia no podíeu, aquest dissabte ens acompanyeu. El Gelida practica un futsal espectacular i molt efectiu, dirigits magistralment per Jordi Gay. Nosaltres hi posarem totes les ganes del món, i si estem fins tampoc no juguem malament.

El proper 29 de maig se celebraran els vint anys de la Lliga Comarcal de Futbol Sala del Solsonès. Per aquest motiu, l’àrea d’esports del consell comarcal està preparant un seguit d’actes entre els quals destaca el concurs del logotip per commemorar aquesta data, així com un video que recollirà la trajectòria esportiva, anècdotes, fet puntuals i vivències dels vint anys d’història d’aquesta competició. L’Organització de l’acte ha impulsat la creació d’una comissió formada per jugadors, delegats, àrbitres i exconsellers comarcals, la qual s’ha anat reunint periòdicament per tal de planificar els diferents actes. És des d’aquesta comissió que es demana que tothom qui disposi d’informació i material gràfic de la competició com ara una relació de jugadors dels equips que van començar a participar des de la primera temporada, una relació de delegats en actiu des de la primera edició, fotografies de jugadors, dels equips, filmacions o material gràfic divers, els ho faci arribar a l’àrea d’esports del consell comarcal. El conseller comarcal d’esports, Joan Solà, ha manifestat que celebrar el 20è aniversari de La Comarcal és un orgull per als solsonencs i una mostra que la participació esportiva, en una lliga tan important pel territori, ha contribuït a diversificar l’oferta lúdicoesportiva en el món rural, ha cohesionat i ha vertebrat els municipis de la nostra comarca i ha fomentat l’harmonia i la relació entre tots els participants a La Comarcal.

Us esperem a les set de la tarda al Pavelló!!!!!

CLASSIFICACIÓ

J G E P Gf Gc Dg Punts

MONTSANT, F. S. . ..................23......17...... 3......3......116......65....+51............... 54 GELIDA IND., F. S.....................21......17...... 1......3......112......65....+47................52 CAPELLADES C. F. S.................23......16...... 1......6......122.....100...+22................49 CAMBRILS, C. E. C. R........... 22...... 14...... 0...... 8...... 101..... 79.... +22................ 42 ALTAFULLA, F. S...................... 24......12...... 5......7......101......90.... +11................41 MONTSENY, C. E. CD................23......12...... 4......7.......95......77.... +18............... 40 ALFORJA, C. F. S......................23......11...... 5......7......107......75....+32............... 38 LINYOLA, F. S.......................... 24......10...... 4.....10.....105..... 123......-12............... 34 BEL.-GRUAS CABO FRAGA........ 24......10...... 3.....11......85.....104......-18............... 33 C. F. S. ALDEA.........................23.......8....... 6......9......109.....106.....+3............... 30 BAR REST. MORENOS..............22.......6....... 3.....13......96..... 129..... -33................21 SALOU, F. S. “B”.....................23.......5....... 4.....14......79..... 101......-22................19 MATADEPERA, A. B..................23.......4....... 5.....14......96..... 113......-16................17 P. B. CASTELLDEFELS...............23.......5....... 1.....17......94..... 124..... -30................16 BERGA F. S., C. E.....................23.......2....... 2.....19......68..... 126......-58................. 8 GIMNASTIC DE TARRAGONA...... -........ -........ -...... -.........-......... -........... -........RETIRAT 42

669 - Divendres, 30-04-2010


Bàsquet

CB Solsona

Campionat de Catalunya Sènior Masculí Segona Categoria

UE Sant Cugat– CESPA “2”, 73 TB Assessors CB Solsona, 48 TB ASSESSORS CB SOLSONA 48: Xavi Viladrich (0), Alexis Pardo (1), Brian Torrico (0), Joan Padró (5), Roger Comas (19), Valentí Farràs (0), Ferran Torres (11), Jordi Ramon (11), Oriol Gavaldà (1). Parcials: Min. 10: 17-9; min 20: 33-22; min. 30: 54-38; min. 40: 73-48.

Desastre de partit Després d’uns darrers partits de gran qualitat i vistositat jugats pel TB ASSESSORS CB SOLSONA, el matx disputat el darrer cap de setmana a Sant Cugat i que ens hagués pogut donar la salvació matemàtica va ser un partit molt dolent, on els jugadors solsonins van passar força desapercebuts per la pista, on només van ser-hi presents fins al minut 26 de partit. Els primers deu minuts de partit van ser dolents per part taronja en defensa, però especialment en atac, amb percentatges de tir molt baixos i aconseguint només 9 punts. El segon període va continuar sent un calc del primer, tot i que, una mica més entonats en defensa, s’aconseguia que l’avantatge local no se n’anés més enllà dels 11 punts que reflectia el marcador al descans. En la represa els taronges milloraven el seu encert a la sortida i se situaven a només 7 punts en el minut sis d’aquesta tercera part. En aquest moment, però, dos atacs consecutius amb errors en el tirs i ràpids contraatacs locals tornaven a posar distància en l’electrònic, i feien que els solsonins es deixessin anar.

El darrer quart, amb molts canvis, només va servir per veure com els taronges donaven el partit per perdut i els de Sant Cugat eixamplessin la diferència fins als 25 punts finals. En resum, un partit molt dolent, potser el pitjor de la temporada. Però no cal perdre les esperances de veure l’equip reaccionar aquest proper dissabte, tot i que els cinc sèniors i els cinc júniors que acompanyen l’equip arriben amb el dipòsit en reserva. Aquest proper dissabte, partit vital del TB ASSESSORS CB SOLSONA. Manca només una victòria per eludir les fases de descens i acabar amb més victòries que derrotes. El rival està en aquesta mateixa lluita, i cal que el públic doni tot el seu suport en aquest darrer partit a casa. El matx, DISSABTE a la tarda a les 2/4 de 6 de la tarda al pavelló nou. Necessitem el darrer esforç. Tota la informació sobre equips, resultats i classificacions, a www.cbsolsona.com

Calendari del cap de setmana del CB Solsona Aquest cap de setmana, malgrat la festivitat de l’1 de maig, hi ha una bona colla de partits, sobretot degut a aplaçaments. Atenció al partit decisiu del primer equip! El TB ASSESSORS CB SOLSONA es garanteix la permanència i no s’ha de preocupar d’aritmètiques de resultats si dissabte guanya davant d’una Salle Manresa que en aquests moments es troba en zona de promoció de descens i necessita imperiosament la victòria. Serà un derby apassionant. No us el perdeu: DISSABTE A LES 2/4 de 6 de la tarda AL PAVELLÓ NOU!

Partit a casa: Dia

Hora Categoria

Equip Visitant

Dissabte, 1 16,00 Cadet masc. S. E. CASAL VILAFRANCA A Dissabte, 1 17,30 Sènior masc. 2a. Cat. A. E. LA SALLE MANRESA A Dissabte, 1 19,00 Júnior masc. C. B. ÓPALO CERDANYOLA B Desplaçaments:

Dia Dissabte, 1 Dissabte, 1 Dissabte, 1 Diumenge, 2

Hora 10,30 10,30 17,30 10,45

Categoria Equip Local Pre-mini mixt.................................................. E2S CARDONA Infantil masc..........................................C. B. CASTELLBISBAL Cadet fem.............................................................C. B. TONA Cadet masc.............BÀSQUET SAMA B, de Vilanova i La Geltrú

669 - Divendres, 30-04-2010

43


Ocellaires

Enduro

Societat Ocellaire "El Passerell"

Concurs Comarcal a Lleida

Jaume Cardona

III Enduro del Solsonès El Motor Club del Solsonès va organitzar el 18 d’abril el III Enduro del Solsonès, prova que puntua pel Campionat de Catalunya d'Enduro 2010. En aquesta, hi varen prendre part 226 pilots d’arreu de Catalunya repartits en 10 categories. La sortida, l’arribada i les proves especials de la cursa estaven situades als voltants del mas de Sarri de Lladurs. La resta del recorregut va discórrer per 46 km de camins i corriols sense dificultat dels termes municipals de Lladurs i Odèn. A la cursa hi varen prendre part els pilots locals Josep Clop a l'Enduro 3; Xavier Subirana a Júnior Open; Marc Serena a Júnior Trofeu; Albert Cardona a Sènior B; i Ignasi Ortiz, Miki Malé i Marc Mateu a Sènior C. A la cursa van assistir-hi unes 800 persones, entre acompanyants i espectadors, que varen gaudir d’una intensa jornada d’enduro i que varen fruir de valent en veure el pas dels pilots per les proves especials. El guanyador absolut de la cursa va ser el pilot de la Bisbal, Miki Arpa, que a més es va endur el premi especial d’un cap de setmana al poble rural de Puig Arnau Pubilló per gentilesa del complex turístic Puig Arnau Pubilló. Pel que fa als pilots del nostre club, el Miki, com ja ens té acostumats des que corre amb BMW, va guanyar a Sènior C; el Xavier Subirana va fer segon a Júnior Open; l’Albert Cardona va fer tercer a Sènior B; el Josep Clop va acabar sisè a Enduro 3; l’Ignasi Ortiz va fer desè a Sènior C; el Marc Serena va acabar 17 a Júnior Trofeu i el Marc Mateu no va poder acabar degut a una forta caiguda. Desitgem que a la propera cursa tingui més sort. En un altre sentit, el Motor Club del Solsonès, vol agrair a les 70 persones que varen prendre part a l'organització de la cursa, als ajuntaments de Lladurs i d’Odèn i d’una manera molt especial als propietaris dels terrenys per on va passar la cursa; doncs sense la seva col·laboració no hauria estat possible dur a terme un esdeveniment esportiu d’aquestes característiques.

El dia 25 d’abril es va fer el Concurs Comarcal a Lleida. Hi va haver molts participants al Concurs. Hi van fer un bon paper el solsonins. Van anar-hi moltes persones, a veure’l. - Pinsans: 4t- Julio Merino. - Passerells: - Verdums: 1r- Marc Costa. - Caderneres: 1r- Albert Borés, 4t- Edu Castillo. Nº Pinsà....................................Punts Nº Passerell...............................Punts 1 Josep Baraldès.............................59 1 Manolo González........................ 28 2 Julio Merino.................................35 2 Jose Maria Macia........................ 22 3 Jose Jiménez.............................. 22 3 Ramon Sala.................................18 4 Marc Costa................................. 20 4 Albert Borés.................................13 5 Lluís Guitart.................................15 5 Cristian Delgado............................ 7 6 Albert Borés.................................. 9 6 Eduardo Castillo Blanco................. 7 7 Jordi Sarri..................................... 9 7 Josep Jiménez............................... 7 8 F.Xavier Pérez Haro....................... 8 8 Manel Pelegrina............................ 7 9 Josep Barrera................................ 8 9 Marc Costa................................... 5 10 Edu Castillo Ortigosa..................... 5 10 Josep Baraldès.............................. 3 11 Josep Costa.................................. 5 11 Josep M. Carrasco......................... 1 12 José Pineda.................................. 4 Nº Cadernera............................Punts 13 Francisco Ruiz V............................ 3 1 Edu Castillo Ortigosa................... 60 14 Manel Pelegrina............................ 1 2 Albert Bores................................ 48 3 Gerard Coromines........................ 33 Nº Verdum.................................Punts 4 Juan Carrasco..............................31 1 Marc Costa................................. 44 5 Francisco Ruiz Villada...................15 2 Fidel Isanta.................................. 9 6 F.Xavier Pérez Haro......................12 3 Juan Carrasco............................... 8 7 Juan Carlos Requena....................12 4 Josep Costa.................................. 7 8 Julio Merino Delgado..................... 9 5 Juan Carlos Requena..................... 7 9 Ramon Sala Guitart....................... 6 6 Manel Pelegrina............................ 5 10 Pedro Morón................................. 6 7 Ramon Carrasco............................ 4 11 Jordi Peralta................................. 6 8 Pedro Morón................................. 3 12 José Mª Carrasco........................... 4 9 Josep Jiménez............................... 2 13 Gabriel Macia............................... 3 10 Jorge David Peralta....................... 2 14 Jordi Alos..................................... 2 11 Edu Castillo Blanco........................ 1 15 Fidel Isanta Martin........................ 2

44

669 - Divendres, 30-04-2010


Tennis taula

Consell Esportiu del Solsonès

Fase Territorial de Tennis Taula - Dissabte, 17 d’abril de 2010 - Pavelló Municipal de Les Borges Blanques

Els nois i noies del Solsonès obtenen magnífics resultats Infantil masculí Grups Pau Murguindo..Escola Arrels II

Dissabte passat, una desena de palistes del Solsonès es van desplaçar a Les Borges Blanques per a disputar la Fase Territorial de Tennis Taula dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Durant tot el dia els nois i noies van fer gala de les seves qualitats i al final van obtenir excel·lents resultats fruit del seu esforç. Al matí, es va disputar el campionat individual, amb la presència de palistes de la nostra comarca. A la tarda, es va dur a terme el campionat per equips, mitjançant el sistema Corbillon, on de nou, 4 palistes de la comarca van destacar pel seu bon saber fer. Les classificacions van ser les següents:

Cadet masculí 2n Daniel Coll................... IES F. Ribalta Grups Bernat Solé............ IES F. Ribalta

EQUIPS

Podi cadet masculí

Aleví masculí 1rs. Escola Arrels 1 (Lluís Villaró i Marcel Xandri)

INDIVIDUAL

Infantil masculí 2ns. IES F. Ribalta (Joan Santaeulària, Serni Santaeulària i Pau Murguindo)

Aleví masculí 2n. Albert Pijoan............. Escola Arrels I Grups Lluís Villaró......... Escola Arrels I

Cadet masculí 2ns. IES F. Ribalta (Miquel Santaeulària i Daniel Coll)

Botifarra

Podi aleví masculí

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà, Secretari d'org. de la JNC

La Lliga de Botifarra RESULTATS JORNADA 12

CAMBRILS – SOLSONA......................6-3 FREIXINET – LLADURS.......................4-6

RESULTATS JORNADA 13

CAMRILS – OLIUS............................. 7-3 C. DE LA RIBERA – FREIXINET............ 2-8

partits avançats jornada 14 C. DE LA RIBERA – CAMBRILS............4-6

Cambrils, campió!!!

NAVÈS – C. DE LA RIBERA..............6-4 OLIUS - SANT CLIMENÇ................... 2-7

Per tercer any l’equip d’Odèn ha estat proclamat campió de la Lliga de Botifarra. Felicitats, Cambrils, per la temporada feta, perdent només un partit i empatant-ne quatre. Amb aquests números és molt difícil no guanyar el trofeu de campions. També cal felicitar Lladurs i Sant Climenç, segon i tercer respectivament! Els dos partits que queden per disputar ens donaran el quart i cinquè classificat i el setè i vuitè. Castellar es queda en la sisena posició. La sisena Lliga de Botifarra tancarà les portes el pròxim dissabte vuit de maig a Navès en l’entrega de premis. Espero que ens hi puguem veure tots i puguem gaudir d’una magnífica diada.

NAVÈS – LLADUS........................... 3-7 SOLSONA – ST CLIMENÇ................ 5-5

LLADURS - SANT CLIMENÇ.............. 7-3

Classificació

PRÒXIMA JORNADA 2 DE MAIG SOLSONA - NAVÈS.................................................................................diumenge 6h OLIUS - FREIXINET.................................................................................diumenge 6h

PSG = Partides guanyades / PSP = Partides perdudes / PSE = Partides empatades / PSP = Punts de partit. 669 - Divendres, 30-04-2010

45


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

XVII MITJA MARATÓ DE BALÀFIA -LLEIDA

Sancho Ayala, primer nacional a la Mitja de Lleida Diumenge dia 25 d’abril de 2010 es va disputar la XVII Mitja Marató de Lleida. Es va córrer conjuntament amb la cursa popular de 7’5 km., amb la participació de Sancho Ayala i Josep Alconchel a la mitja marató i a la cursa popular respectivament, en representació dels Fondistes del Solsonès. Amb un dia molt calorós, i un recorregut gens fàcil per les marques. A les 10 del matí es va donar la sortida als més de 670 participants a les dues curses (360 a la mitja i 300 a la

cursa popular). Sancho Ayala va sortir al capdavant, però des la sortida ja es va formar un trio compost pels estrangers que no van donar cap opció als nacionals. Sancho Ayala portava el pes del segon grup, i a poc a poc els va anant deixant al darrera, entrant a la meta el 4t de la general, primer nacional i primer de la seva categoria, amb un temps d'1 hora 16 minuts i 24 segons. En la cursa dels 7’5 km. Josep Alconchel va entrar el 9è de la general amb un temps de 31’42 minuts.

1a Cursa nocturna de l’Hospitalet

Pels Camins dels Matxos, Marxa de resistència (Torelló)

A les 9 del vespre del dissabte dia 24 d’abril es va disputar la primera cursa nocturna a l’Hospitalet. Uns 1.100 atletes van participar en aquesta primera edició. El Club Fondistes del Solsonès va ser representat per l‘Abderraman El Morabiti, Mohamed Reda i Josep Miquel Alconchel. L‘Abderraman va fer un temps de 41’21 minuts entrant al lloc 136 de la general. Josep Miquel Alconchel va fer un temps de 44’07 minuts entrant al lloc 253 de la general, i Mohamed Reda va fer 45’41 minuts entrant al lloc 333 de la general.

Diumenge 18 d’abril, dos representants del club Fondistes del Solsonès Joan Freixa i Anna Puig van participar a la prova de la copa catalana de marxes de resistència, celebrada a Torelló pels camins dels matxos, fent l'opció de Bellmunt de 48,08kms i un desnivell acumulat de 4420 metres amb un temps d'11hores 23minuts.

Pròximes Curses 1 de maig Cros d’Artès, 10 km 9 de maig Mitja i Quart de Marató de Tàrrega 16 de maig Cursa Corriol de Solsona 23 de maig Cursa de Policia de Catalunya 10 km (Vic) 23 de maig Cursa de Nou Barris 10 km (Barcelona) 29 de maig Marató de relleus de Lleida Més informació Ribera Esports , www.atletisme.com i http://www.fondistesolsones.org/ 46

669 - Divendres, 30-04-2010


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

IV Cursa de Muntanya del Santa Coloma de Queralt

Albert Moliner 3r a Santa Coloma de Queralt Diumenge 23 d’abril es va disputar una nova edició de la cursa de muntanya de Santa Coloma de Queralt amb la participació d’Albert Moliner del Club Fondistes del Solsonès-Prosetel. Més de 150 atletes inscrits van prendre la sortida d’aquest recorregut de 14 kms, típic de muntanya. Des de la sortida, l’Albert va anar al cap de la cursa, i es van anant distanciant del gran grup, fins que van quedar al capdavant els tres que es disputarien els podis. L’Albert Moliner va fer un temps de 56’19 minuts.

Patinatge

Club Patinatge Solsonès

Iris Capdevila, argent a casa nostra Quatre patinadores del C.P. Solsonès participen a la 2a. Volta Iniciació dels certificats C i Debutants, a casa nostra, el diumenge 25 d’abril. Iris Capdevila aconsegueix el segon lloc del podi El passat diumenge, dia 25 d’abril, al pavelló vell de Solsona, el C.P. Solsonès va organitzar la competició referent a la 2a. Volta d’Iniciació de les categories C, A i Debutants, respectivament. Van trobar-se diversos clubs de la territorial de Lleida, i es van ajuntar una gran quantitat de patinadors, que van ser subdividits en 4 grups. Andrea Marín, en el grup C1, realitzant un molt bon exercici aconseguí la 20a. posició de la classificació. Anna Vila i Cuñat, en el mateix grup, va realitzar una coreografia molt ben feta, i així mateix, es va poder situar en el 6è. lloc. Maria Riu va executar un programa molt correcte, però un error desafortunat, va fer que se situés al 9è. lloc de la classificació.

Iris Capdevila, argent debutants 669 - Divendres, 30-04-2010

Iris Capdevila va realitzar els seus exercicis amb molta cura, velocitat i precisió en la tècnica, i executant un bon axel i una bona pirueta baixa, va aconseguir un merescut 2n. lloc. Així doncs, l’Iris va aconseguir l’argent, obtenint el títol de Subcampiona de la 2a. Volta Iniciació. Tots plegats ens ho vam passar molt bé. Cal felicitar les nostres patinadores per la seva magnífica tasca, i el seu treball tan acurat. De la mateixa manera, cal agrair als acompanyants, familiars i amics, el seu suport i el seu caliu durant tot el diumenge. Moltes felicitats per l’Anna, l’Andrea, la Maria i l’Iris! A les entrenadores i a tots plegats, moltes gràcies i moltes felicitats per tot i per tots!

Anna Vila i Cuñat i Andrea Marín, certificat C 47

Maria Riu, debutants


Associacions i Entitats

Ramon Estany

Els Escoltes van celebrar Sant Jordi

Societat

Ramon Estany

Bateig festiu de Trenkalòs a Solsona

L'Agrupament escolta Pare Claret de Solsona també va celebrar amb jocs i activitats diverses la festa del Patró de Catalunya, Sant Jordi, el passat dissabte 24 d'abril

La nova ong establerta a Solsona, Trenkalòs, ha iniciat les seves activitats amb motiu de la diada de Sant Jordi. Durant el dia, van posar una parada de llibres a la Plaça del Camp, i al vespre, van oferir un concert al Casal la Fura amb els grups Daydream Age i Séptimo A. La recaptació d'aquests actes servirà per finançar les futures activitats de Trenkalòs a Solsona i aportar recursos a projectes de l'ONG a Bòsnia.

48

669 - Divendres, 30-04-2010


Promoció Econòmica

Celsona Informació - Cambra de Comerç i Indústria, delegació de Solsona

El producte estrella a empresaris, si som bons cultivant patates... explotem aquest fet, venem el que fem bé. Fixeu-vos que no haurà calgut La Vedella amb bolets del gaire feina ni campanyes estratosfèriques Solterra de publicitat i markèting, tan sols haurà calgut algú que apliqui el seu amor darreL'Arròs de Ratavilla ra la cuina o darrera el mostrador perquè El Conill del Molí dels Cups es torni a visitar aquest lloc. Els Cargols a la cassola de Si passem a la realitat d'avui dia, cal Plàcido podem dir que, de plats o productes El Variat de la Criolla estrella també n'hi han: Si jo us dic... El Gintonik de... la Coca de Croissant Les Patates braves de la de... les Merengues de... els Pèsols NeRoureda gres de... el Bacallà de... l'Entrecot al ... cafè de París de... les Patates de... o, el Blat de Moro escairat de... estic segur Estic segur que a molts de vosalque hi heu acabat de posar el nom dels tres us haurà vingut a la memòria molts Els Cargols a la Llauna són un referent a molts establiments on aquests productes són esmoments degustant aquests plats. Llocs establiments de Lleida, ara cal buscar els nostres trella. Doncs això és el que la Cambra de que tenim enregistrats per les experiènciComerç i el Celsona volen potenciar. Som es gastronòmiques viscudes darrera una conscients que cal difondre i conèixer taula. Segur que els Callos de la Vinya també us agradaven i els aquests productes i fer sortir la necessitat que els establiments i recomanàveu quan sorgia l'ocasió, quan es parlava de "jalar" o empresaris prenguin aquesta línia de treball. L'excel·lència en un senzillament es feia el comentari de lo piquents que eren. o alguns dels seus productes, la bandera que el farà sobresortir Si fem una petita mirada a no fa pas gaires anys, algun per sobre de tots els altres i el que li assegurarà l'exclusivitat i d'aquests plats que us he exposat al principi, van ser notícia a la visita constant gràcies al boca a boca. l'àmbit de tot Catalunya. La televisió i els diaris havien fet reportatges del fet que, per menjar un plat de Vedella amb Bolets La igualtat genera mediocritat, del Solterra vinguessin gent expressament de tot arreu i no és la diferència marcarà la subsistència. perquè fossin coses extraordinàries, un plat ben cuinat, amb un caràcter propi, productes de qualitat i amor abocat darrera I com ho farem?. Doncs d'una manera molt senzilla. la cuina. Començarem per nosaltres mateixos. La gent que som a prop som els primers en recolzar una proposta, el consum, el tast i Hem de tornar a crear i potenciar els referents el coneixement ha de sorgir dels d'aquí. La Cambra de Comerç gastronòmics. N'hi ha molts i diferents. obre les portes per donar suport a qualsevol projecte, el Celsona es cuidarà de difondre aquestes excel·lències tot sovint, amb El turista, aquella persona que per fortuna aterra als un reportatge, el Patronat de Turisme del Consell i el Centre nostres paratges, la que s'allotja per uns dies a una casa de tu- Tecnològic Forestal publicaran aquests productes en un llibre risme rural, la que s'està en una habitació d'hotel o aquells que que es difondrà a tot arreu, l'Associació d'Artesans i Productors decideixen passar la tarda passejant pels carrers de Solsona o Ecològics ens ajudaran amb la seva experiència i el resultat final de Sant Llorenç, un detall que s'endurà enregistrat a la memòria intentarem que sigui una potenciació d'aquesta diversitat. seran aquests moments de degustació plaent. Segur que comenBé, si aquestes quatre ratlles us fan pensar una mica i taran, quan tornin de vacances, lo bé o malament que hauran voleu ser presents en aquest recull, aconseguireu que qualsevol menjat, i quan es topin amb un producte estrella literalment visitant, turista o persona interessada sàpiga que per menjar unes diran: "vam menjar un plat de patates... que valdrà la pena de bones patates... no cal anar a tot arreu, els millors les trobarà tornar-hi" i... en aquests moments, ja tenim un altre candidat a cal... i si no li agraden però vol llonganissa, la millor, la de convençut de venir a casa nostra. pagès, la trobarà a cal... Animeu-vos a explicar-nos els vostres productes de valor afegit, proposeu-nos en què sou bons i com ho feu. Digueu-nos Cal potenciar el caràcter, la diferència, la diversitat. que allò que feu és bo i cal fer-ne propaganda. Per això us poPerò no volem pas potenciar la continuïtat, no,... ni la sem a la vostra disposició un correu cambrasolsones@gmail. competència a l'hora de fer el menú més econòmic. Des d'aquí com o celsona@hotmail.com. Recollirem aquests missatges i volem potenciar la diversitat, l'exclusivitat i el valor afegit. Com potenciarem la diversitat i l'exclusivitat.

Si us dic el següent:

669 - Divendres, 30-04-2010

49


Sant Jordi

Escola Arrels

TNAS IDROJ 0102 Aques any, quan el mes d’abril ja quasi s’acabava, va venir el drac entremaliat, i en va fer de les seves. Volia esguerrar-nos la festa i ens volia boicotejar els poemes i les proses

Cicle Mitjà 2

que havíem fet per celebrar la diada. Es va dedicar a barrejarnos les lletres i les paraules amb tan afany que no hi havia manera de llegir aquell galimaties. Sort que hi havia nens molt intel·ligents que s’entossudien a endreçar tot aquell garbuix de lletres i paraules i quan el jurat es va reunir, ja tot estava en un ordre perfecte. Tot va anar bastant rodó, però el drac ens tenia reservades unes últimes sorpreses. A veure si les descobriu!

P3, P4, P5

Sant Jordi

Escola Arrels primària

Tercera marató de lectura

Els contes nous van despertar molta curiositat

El dia de Sant Jordi, al matí, els alumnes de l´escola Arrels van participar en la tercera marató de lectura. Cada classe va baixar durant una mitja hora al pati de l´escola, on hi havia dues paradetes: una parada de llibres nous (llibres que estaran a la biblioteca perquè els alumnes se´ls puguin endur en préstec) i una parada de llibres tàctils elaborats pels nens i nenes de cicle superior. Els alumnes podien remenar, triar, mirar i llegir el llibre que volguessin.

Els alumnes de cicle superior explicant un conte als petitons de P 2 50

669 - Divendres, 30-04-2010


Sant Jordi

Escola de secundària Arrels

L'alumnat s'implica en l'organització del Sant Jordi Els estudiants de batxillerat condueixen l'acte principal amb una escenografia entorn l'amor Un format diferent ha encapçalat el Sant Jordi d'enguany de l'escola de secundària Arrels, destacat per la implicació més directa que mai de l'alumnat de postobligatoris, que van conduir amb espontaneïtat i interès el lliurament de premis del tradicional certamen literari del centre. Els estudiants de segon de batxillerat van elaborar una animada coreografia amb cançons sobre la temàtica de l'amor, en aquesta data tan assenyalada, entretenint des de dalt de l'escenari del teatre comarcal de Solsona, els alumnes de tota l'escola. La diada de Sant Jordi al centre va començar a les 11 del matí amb un esmorzar d'alumnes i professors, i posteriorment els nois i noies van explicar als seus companys quin llibre els havia marcat més fins ara, d'aquells que havien llegit. La festa es traslladà després al teatre, moment en que es van lliurar els guardons als guanyadors dels premis de poesia de cada curs. En aquest acte hi participà també l'Associació de pares i mares del centre, amb un representant, i el titular de l'escola. Per part del professorat, la diada de Sant Jordi continuà amb un dinar al menjador de l'escola, amb una paella elaborada pels mateixos docents.

Sant Jordi

Escola El Vinyet

Una setmana diferent De dilluns a dijous a les tardes, una colla de mares i un pare van venir cada dia a l’escola a fer tallers relacionats amb Sant Jordi: dilluns una rosa, dimarts un punt de llibre, dimecres un drac i dijous un element característic de Sant Jordi o de princesa. Les mares ho portaven tot preparat: com ho farien i el material necessari. La diada de Sant Jordi, amb el ja tradicional “Rodacontes” vam gaudir dels contes de les àvies: Montserrat, Magda

Un dia de tallers

i Teresina, amb el sector serveis: Joan Marc (Bomber), Josep Garcia (Policia) i Àngels (Brigada), amb contes Llatinoamericans de la Liliana, l'Èrica i el Silvestre Jesús Muñoz, d’artistes com la Mari Prat, l’Anna Terricabres i el Pere Cuadrench i per últim el conte escrit i representat per “El Drac Cuiner”. Des d’aquí volem donar les gràcies a tothom que ha fet possible aquesta setmana tan especial per a totes i tots.

Representació del conte dels pares i mares 669 - Divendres, 30-04-2010

51


Sant Jordi

Escola Setelsis

“La diada de Sant Jordi és diada assenyalada” Ja ho deia el poeta. A l’escola vam obrir el Sant Jordi fent un petit homenatge a Joan Maragall en el 150è aniversari del seu naixement. Aquest homenatge va donar obertura al certamen literari que, com cada any, va omplir de poesia el pati de l’escola amb els poemes, cal·ligrames, acròstics i dibuixos realitzats pels nens i nenes. En la darrera sessió del matí els alumnes del Cicle Inicial van conèixer a l’Anna Terricabras, escriptora de contes solsonina que ens va presentar el seu nou conte El gran viatge de la dent de lleó. Així com l’any passat ho va fer amb els més petits de l’escola amb Quan sigui gran aniré a la lluna amb un parapent

petit. Contes plens d’imaginació i bellesa i una clara identificació amb Solsona. Els nens i nenes gaudiren amb la presentació que va fer i viatjaren amb la llavor de la dent de lleó per diferents espais tant reals com siderals. La jornada es va tancar amb la festa que va promoure l’Oriol Canals cantant i ballant divertides cançons.

52

669 - Divendres, 30-04-2010


Sant Jordi

Institut Francesc Ribalta

Vetllada literària de Sant Jordi a l’Institut Francesc Ribalta Per segona vegada aquest curs, dijous 22 d’abril vam poder gaudir d’una esplèndida vetllada literària. Aquest cop el tema escollit va ser la poesia de dos grans autors, de Màrius Torres i de Miguel Hernández, amb motiu del centenari del seu naixement. Com en altres ocasions, la recitació dels poemes va estar acompanyada de peces musicals també força conegudes. Ambdues activitats van ser compartides per alguns alumnes i alguns professors del nostre centre.

Aquesta activitat, ideada com a acte literari previ al certamen anual que celebrem per sant Jordi, va aconseguir novament crear una atmosfera càlida i tendra, alhora que donava a conèixer l’evolució humana i artística dels dos poetes escollits. Gràcies a tothom per la companyonia i gràcies a totes les persones que, d’una manera o altra, heu col·laborat perquè aquesta vetllada fos un èxit.

L’escriptor Àngel Burgas torna a l’Institut

Visita de Llorenç Capdevila a l’Institut

Dijous 15 d’abril va venir l’Àngel Burgas, autor de L’anticlub, El club de la cistella i Segon trimestre, al nostre institut. Als de primer d’ESO ens va fer una xerrada sobre L’anticlub, ens va explicar d’on havia tret la idea de fer un llibre sobre un grup de nens d’una escola que feien un club per lluitar contra les coses que ells creien injustes, però una cosa molt interessant d’aquest llibre és que tot aquest grup de nens és diferent de la resta, o amb discapacitats o amb altres diferències que feien que integrar-se amb el grup de nens normals els fos difícil. Ens va explicar que, com que ell és mestre, va tenir la idea d’escriure aquest llibre, tot i que les històries del llibre no són basades en coses que han passat als seus alumnes. També ens va explicar que els seus llibres reflectien la manera de com veia ell el món. Escoltar l’Àngel Burgas ens ha facilitat perspectives noves per al complex món de l’aprenentatge de la vida al voltant de l’institut. Emma Fraxanet Morales

Llorenç Capdevila, escriptor i professor, va venir al nostre institut el dijous dia 15 d’abril per parlar sobre la seva novel·la més venuda i, alhora, la que molts estudiants de tercer d’ESO vàrem llegir durant el primer i el segon trimestre d’aquest curs 2009-2010: El secret del bandoler, novel·la que ha rebut el màxim guardó econòmic (24.000 euros) en la col·lecció Gran Angular de l’Editorial Cruïlla. L’escriptor va parlar sobre les dificultats i les particularitats d’escriure un llibre; per ell, escriure és com fer un viatge; abans de començar “has de fer les maletes (idees) i has de triar amb qui faràs aquest viatge (en aquest cas, l’Andreu, el protagonista de la història)”. Explicava, també, que escriure i llegir llibres, afegeix experiència a la vida: “ Com si haguéssim conviscut amb els personatges i haguéssim passat els seus problemes. A més, les solucions dels personatges es poden afegir a la vida real.” Llorenç Capdevila durant l’explicació utilitzava moltes comparacions i força ironia. L’escriptor també ens explicà aspectes de la seva vida personal. Així vam poder constatar que trencava el mite del típic escriptor aïllat de la societat.

669 - Divendres, 30-04-2010

Jordi Ferrús Herrera 53


Cartellera Teatre Teatre de l’escola de Llobera Zer del Solsonès. La Ventafocs del Segle XXI, de Carmina del Río. Divendres 30 d’abril de 2010 a 2/4 de 9 del vespre al Local Social de Llobera A continuació l’AMPA i l’Ajuntament us ofereixen un pica-pica.

xerrades Assumpta Pagès parlarà sobre l'acompanyament a la mort L'Associació Fènix d'ajuda i suport contra el càncer i l'Associació de Dones del Solsonès oferiran el proper divendres 30 d'abril a les 8 del vespre al Club Caixa de Catalunya de Solsona la xerrada "El canvi, un pas a allò nou" a càrrec de la psico-terapeuta Assumpta Pagès.

SORTIDES - CAMINADES Fotografs de natura Solsonès Sortida: 2 Maig. El lloc, la Freixera del Passeig, a les 8 h. mati. Material: Equip fotogràfic. Sortida gratuïta i oberta a tothom. Conèixer Els valors naturals i culturals dels sud-oest del Solsonès. - Conjunt Vila Closa de St. Climents. - Sallent de Pinell (Castell i St. Jaume). - Flora i orquídies del sud. - Paisatge segarri. - Histories de la Numancia catalana (Sanaüja)

SESSIÓ INFORMATIVA: 'Els parcs eòlics, situació al Solsonès' Divendres 30 d'abril, 19 h, a la Sala gòtica del Consell Comarcal El Comú del Solsonès organitza una sessió informativa per conèixer la situació dels projectes d'instal·lació de parcs eòlics al Solsonès. Anirà a càrrec de Frederic Ximeno, director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Les previsions d'instal·lació d'aerogeneradors a Pinós i a Olius (serra de la Torregassa i el Villaró) van generar un intens debat polític i popular fa més de tres anys.

CAMINADA DE LA VALL "Ei!! el pròxim dia 8 de maig V Caminada de la Vall + berenar de buti o formatge (pels vegetes) + grup de música folk FOLKSEROLA (molt bons) + un paratge primaveral meravellós + molt bona companyia +... Així que animeu-vos! Ja podeu confirmar assistència via Facebook, mail, tel. 661 770 233."

Caminada Agermanament Castellars Sortida, 9 de maig a les 8,30h del matí des de la cripta d'Olius fins Castellar de la Ribera. Inscripció a la caminada i tiquet del dinar a l'Ajuntament de Castellar de la Ribera (973 481640)

presentacions Presentació del CD de cançons de bressol 'Son, son'. Dimarts, 4 de maig a les 20.30 a la Sala cultural de l'Ajuntament de Solsona

SOPARS Sopar d'àvies i avis Tindrà lloc al proper divendres 7 de maig al Bar restaurant Els Caçadors, a les 9 del vespre. El preu per persona és de 15 euros. Els interessats a assistir-hi (cal apuntar-se amb temps), poden trucar a: 973 480069 (Flora) - 973 480787 (Pilar) 973 482221 (Carmen)

Sopar ex-alumnes mestra Barbens El proper dissabte dia 8 de maig es farà el sopar de les ex-alumnes de la mestra Barbens, que serà a les 10 del vespre al Restaurant Mare de la Font. Per apuntar-se cal trucar als telèfons: 973 481748 (Marta). 973 480281 (Mestra Barbens).

CONCERTS BOTTOMLESS Divendres, 30 d'abril a les 23.55 h a SPUTNIK (Solsona) 54

SARDANES XIIè Aplec de la sardana d'Oliana 1 de maig a partir de les 12.00 h a la Plaça de Reguereta d'Oliana. Hi haurà ballada de sardanes amb les cobles contemporània i jovenívola d'agramunt, dinar popular i servei de bar, balls vuitcentistes, el XIIè concurs de colles improvitzades i sorteig d'obsèquis.

FESTES MAJORS Festa Major de La Vall Dissabte 8: V Caminada popular de la Vall. Sortida a les 16.30 h a l'església de Sta. Eulàlia de la Vall (Navès). Seguidament botifarrada i música tradicional amb el grup de folk Folkserola, amb el seu espectacle Ball Trobador. Preu 5 euros. Confirmar assistència a: 661 770 233 Joan Marc, 639 014 812 Sara. Diumenge 9: A la 1 de la tarda. Missa a l'església de Sta. Eulàlia de la Vall. A les 5 de la tarda. Ball amenitzat per Joan altarriba, amb coca i xocolata per a tothom.

Festa del Roser d'Ogern Diumenge, 2 de maig de 2010. 12 del matí: Celebració de l'Eucaristia i canvi de priors. 6 de la tarda: Concert de la Coral Caixa de Catalunya de Solsona. Al local. 7 de la tarda: Ball amb l'organista Ramon Espuga.

Festa Major de Sorba Diumenge dia 2 de maig de 2010. La Festa començarà a les 12 del migdia amb la missa solemne, després de la qual, els gegants de Montmajor, acompanyats per grallers, duran a terme una ballada. La XX prova de força de solters contra casats, donarà pas al vermut. Finalment, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, el local social de Sorba, acollirà el ball de Festa Major amenitzat per Montse Serrallonga. 669 - Divendres, 30-04-2010


Diferències

Marta C.

Les 7 diferències La ZER del Solsonès celebra el XXè aniversari. Aquí hi teniu dues fotografies de la Caminada popular “Ruta de les Fonts” que van fer per inaugurar la jornada de celebració. Sabríeu trobar les 7 diferències? Solucions de la setmana passada, el Celsona 668

L'acudit del Simi

669 - Divendres, 30-04-2010

55


Celsona 669  

Divendres 30 d'abril de 2010