Page 1


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Olius, Navès i Clariana de Cardener frenen les expropiacions per la portada d’aigües de la Llosa Demanen diàleg a l’Agència Catalana de l’Aigua i es queixen de la manca de participació del Solsonès i els municipis afectats en la gestió de l’aigua i de l’impacte ambiental que suposarà l’obra

Els alcaldes d’Olius (Ramon Sala), de Navès (Josep M. Casafont) i de Clariana de Cardener (Albert Bajona) s’han negat a firmar les actes d’expropiació de les finques afectades per la construcció de la canonada que ha d’assegurar la portada d’aigües de la Llosa del Cavall a les comarques del Bages i l’Anoia. La negativa dels batlles a signar les actes d’ocupació -malgrat que fossin signades pels propietaris afectats- ha deixat en suspens el procés d’expropiacions i arriba després de les nombroses i reiterades queixes que el projecte ha suscitat entre els municipis del Solsonès afectats. Els alcaldes afectats critiquen la manera com l’Agència Catalana de l’Aigua està desenvolupant el projecte perquè consideren que no s’ha tingut en compte l’opinió i les necessitats del terriroti. En aquest sentit, s’han queixat de la manca d’informació en la tramitació del projecte, la nul·la participació que la comarca tindrà en la gestió de l’aigua i l’impacte mediambiental que tindrà l’obra. L’alcalde d’Olius, Ramon Sala, ha volgut deixar clar que “en cap cas no s’oposen a la portada d’aigües, ja que l’aigua és un un bé de domini públic”, però ha criticat la gestió que l’ACA està fent del projecte. En aquest sentit, Sala ha recordat que l’ACA ja va desestimar, “sense ni tants sols respondre les al.legacions que els propietaris privats i els ajuntaments afe-

tats van fer al projecte" i ha avançat que el consistori que presideix portarà el cas al contenciós administratiu si l’ACA continua negant-se a buscar acords. Així mateix, Sala s’ha queixat del preu que hauran de pagar els municipis del Solsonès per l’aigua que consumeixin i del fet que la gestió de l’aigua quedi en mans de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, deixant de banda la participació de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès tal i com s’havia previst inicialment. Per la seva banda el president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, ha lamentat les dificultats d’entesa que hi ha amb l’ACA i ha remarcat la necessitat que el Solsonès pugui participar, a través de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, en la gestió de l’aigua “atès que la infrastructura es troba a la nostra comarca”. L’impacte ambiental de la infrastructura és un altre dels motius de discòrdia atesa la incidència que el projecte tindrà en el territori. A banda de la construcció d’una planta potabilitzadora a la zona de l’embassament, el projecte preveu la construcció d’una canonada de 60 centímetres de diàmetre i 40 quilòmetres de llargada, que travessarà pràcticament tota la comarca. Els alcaldes dels municipis per on ha de passar la canonada apunten que el traçat actual suposarà la destrucció d’una gran part de les serres per on discorrerà la canonada i afectarà una quantitat rellevant de massa forestal i finques de conreu. 

660 - Divendres, 26-02-2010


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

S'acorda el traçat de la futura variant de Solsona L’opció escollida planteja el traçat mixt que passarà pel nord i posteriorment pel sud del municipi de Solsona Els ajuntaments de Solsona, Olius, Clariana de Cardener i el Consell Comarcal del Solsonès han arribat a un acord per desbloquejar el traçat definitiu de la futura variant de SolsonaOlius. La nova proposta resol el conflicte que va enfrontar l’Ajuntament de Solsona amb el Consell Comarcal del Solsonès i alguns municipis de la comarca a l’hora de decidir el traçat final d’aquesta infraestructura que, finalment, serà una combinació entre les dues opcions de variant -la nord i la sud- que es van plantejar inicialment. A més, la proposta final compta amb el suport de la Direcció General de Carreteres, després que els alcaldes del municipis afectats i el president del Consell Comarcal es reunissin fa unes setmanes amb el director general de Carreteres de la Generalitat, Jordi Follia, per exposar-li l’acord al qual han arribat totes les parts. La nova variant s’iniciarà a la zona de Can Blanch, al municipi de Clariana de Cardener i discorrerà per la vessant nord de la urbanització del Pi de Sant Just fins a l’inici del municipi de Solsona. Un cop aquí connectarà amb l’actual variant de Solsona enllaçant amb la C-26 i amb Tradema. A partir d’aquí s’haurà de resoldre la connexió final amb la carretera de Bassella que es realitzarà en una fase posterior. L’opció de variant mixta ja la van plantejar en el seu moment tant l’Ajuntament de Solsona com el Consell Comarcal del Solsonès deprés que les dues institucions encarreguesin, respectivament, dos estudis per determinar quina de les dues ocions era la més convenient. Finalment l’alternativa escollida combina el traçat nord -que defensava el Consell Comarcal del Solsonès i alguns municipis del nord de la comarca- amb la sud que proposava el consistori solsoní. A partir d’ara els ajuntaments d’Olius i Clariana de Cardener hauran d’incorporar la rerseva de sòl per a la variant en els Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que estan tramitant actualment, mentre que Solsona haurà de fer

Solsona

una modificació puntual al seu POUM atès que aquest ja està aprovat. L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, s’ha mostrat satisfet per l’acord assolit ja que el fet que sigui una decisió “conjunta i consensuada” li dóna “més valor”. Així mateix ha recordat que l’opció de variant mixta ja havia estat plantejada pel consistori solsoní al Consell Comarcal i a la resta de muncipis afectats. Per la seva banda, el president comarcal, Marià Chaure, ha coincidit a ressaltar la importància de l’acord “fruit del diàleg i el consens” entre totes les parts. Chaure ha explicat que l’opció escollida és la que sempre s’havia defensat des del Consell i “és la que millor s’adapta” a la geografia de la zona. Tant el consistori solsoní com el Consell Comarcal consideren que el traçat final millorarà la connexió amb la zona dels polígons industrials, evitarà el pas per la zona del Vinyet -amb més densitat de masies- i aprofitarà l’actual variant per mantenir la connectivitat amb les vies que enllacen amb el nord i el sud de la comarca.

Creu Roja

Creu Roja ha atès 19 persones durant el Carnaval 2010 Tal i com va fer el passat any 2009, Creu Roja El Solsonès ha realitzat el servei de cobertura sanitària dels actes del Carnaval de Solsona. Enguany, el dispositiu ha permès atendre dinou persones; en la majoria dels casos les actuacions es van dur a terme in situ, i només un dels casos va requerir l’evacuació al centre sanitari. La intervenció de Creu Roja ha tingut lloc durant els actes diürns i nocturns del present carnaval. El nombre de voluntaris mobilitzats en cada acte ha variat segons la seva envergadura. En total hi han participat una catorzena de socorristes voluntaris de l’entitat, algun d’ells procedent d’altres assemblees de la província de Lleida. Des de Creu Roja volem agrair a l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona la confiança dipositada en la nostra entitat, i l’esforç i dedicació dels voluntaris que han participat en l’operatiu. 660 - Divendres, 26-02-2010
Comarca

Ramon Estany. Imatges TV3

30 municipis del Solsonès i la Cerdanya canviaran de demarcació amb les vegueries El Telenotícies de TV3 se'n va fer ressò Mentre la nova Llei de Vegueries segueix el seu tràmit al Parlament, el Govern de la Generalitat ja ha començat a negociar amb l’executiu central la reorganització dels municipis que es troben en els límits entre dues vegueries. Uns 30 canviaran de capital administrativa. Els canvis afectaran fonamentalment a municipis de la comarca del Solsonès i de la Cerdanya. Segons ha informat TV3, 15 pobles del Solsonès fins ara adscrits a Lleida passaran a dependre de la Catalunya Central i, per tant, passaran a formar part de la demarcació de Barcelona En el cas del Solsonès la protestes han estat mínimes perquè passar a dependre de Barcelona té molts beneficis econòmics i en inversions. La notícia a TV3 destacava el sentiment de desarrelament de Lleida entre els solsonins. Des de l'Ajuntament de Solsona es veu com un canvi que els beneficia econòmicament. I la resta de la comarca també comparteix aquesta opinió. Però amb alguns casos, com al Consell Comarcal, el canvi de demarcació s'afronta amb reticències.

"David Rodríguez: La Diputació de Barcelona és una institució molt potent. Nosaltres ho veiem a Cardona, un municipi a 20 Km de Solsona que té actuacions finançades per la Diputació de Barcelona que no podria fer la Diputació de Lleida"

"Enric Roures: El Solsonès és més conegut per la Catalunya Central. Jo penso que pot influir positivament encara que aquí penso que hi ha molts interessos polítics"

"Marià Chaure: Tenim una por de que, amb tots els respectes, i que ningú no se m'enfadi, hem estat una mica la cua de Lleida, i que ara no siguem la cua de Barcelona".

Aquest cap de setmana Castellar de la Ribera celebra la Consulta Popular El diumenge 28 de febrer, el local social de Castellar de la Ribera acull la Consulta Popular per la Independència. Es podrà exercir el dret a vot entre les 11 del matí i les 8 del vespre. Per amenitzar la jornada i animar a la participació, el local social acollirà un dinar popular, i a partir de les 5 de la tarda, un concert amb "Els Ninyos", Rostoll del Passat, i Pol Solé amb el seu acordió entre altres.

Vot anticipat Avui divendres, dia 26, hi haurà una taula de vot anticipat al Local Socail entre les6 de la tarda i les 8 del vespre per a tots aquells que no puguin votar el diumenge 28. 

Nova llicència d'activitats recreatives a Clariana El Sr. Marcel Espinal Serra, com a representant de Tirantmilles.com, ha sol·licitat a l’Ajuntament de Clariana de Cardener llicència d’obres i activitat consistent en la instal·lació d’una caseta de lloguer de caiacs a l’embassament de Sant Ponç del terme municipal de Clariana de Cardener. 660 - Divendres, 26-02-2010


Solsona

Ramon Estany

La tercera farmàcia de Solsona ja està oberta Aquesta setmana ha obert portes una nova farmàcia a Solsona. La seva titular és l'Anna Boix, i l'establiment es troba al carrer Jacint Verdaguer. És, pràcticament, una reobertura, ja que aquesta farmàcia s'havia obert fa alguns anys però uns entrebancs administratius van obligar a tancar-la. Feliçment, la farmàcia s'ha tornat a obrir, amb un disseny nou, molt agradable

i acollidor. Boix en destaca el fet que els productes de salut es troben de manera accessible en prestatges, i que la gent els pot anar mirant i agafant amb una cistella, molt en l'estil de les farmàcies andorranes. Un altre dels elements diferenciadors és que aquesta farmàcia disposa d'un petit laboratori, per preparar les fórmules i receptes. Conscients de la gran demanda social que hi havia en aquesta zona de Solsona per poder disposar d'una farmàcia, l'Anna ha comentat que l'horari d'obertura serà de dilluns a dissabte.

660 - Divendres, 26-02-2010
Comarca

Redacció

L'ajuntament regalarà 3.404 cubells domèstics per la recollida de la fracció orgànica Es distribuiran entre tots els domicilis de la ciutat

L'ajuntament de Solsona ha aprovat la compra de 3.404 cubells domèstics, 3.191 rotllos de 30 bosses compostables cadascun per poder fer la recollida de la fracció orgànica dels residus municipals. L'adquisició s'ha fet a l'empresa Neticont SL per un import de 14.930 euros, iva inclòs. Així mateix, ha adquirit a la mateixa empresa 81 nous contenidors de 25 litres, 115 contenidors de 240 litres i 81 contenidors de 120 litres. El cost d'aquesta operació ha estat de 8.625'70 euros. Properament, el consistori iniciarà una campanya publicitària per la qual ha adjudicat els treballs d'impressió a la Impremta Dach Sl, per un import de 1.609'55 euros.

El PUOSC destina 2'6 milions d'euros al Solsonès La millora de camins s’enduu bona part de la subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis d’enguany. El Departament de Governació n’ha fet pública la dotació definitiva aquesta setmana, que al Solsonès ascendeix a 2,6 milions d’euros. ......................................................................................... Pressupost........... Subvenció Castellar de la Ribera Instal.lació sistemes tractament biològic aigües masies.. 142.932'50...........135.785'87 La Coma i la Pedra Adquisició pala per a la màquina llevaneu...................... 13.838'80...............13.145'86 Urbanització a Port del Compte, 2a part de la 1a fase..... 263.031'26................ 25.000 Guixers Pavimentació del tram del camí de la Corriu.................. 329.679...............313.195'05 Reforma Interior 1a planta edifici del consistori............. 29.740'72.............. 26.766'65 Lladurs Rehabilitació antiga escola Torrents per a equipament municipal . .......................................... 150.463'60......... 142.940'42 Llobera Adequació pavimentació a l’ús actual i substitució de vidres sala............................................... 12.263'96............. 11.650'76 Millora de camins al nucli de Perecamps........................ 167.444'41...........159.072'19 Redacció projecte millora dels camins al nucli de Perecamps.......................................... 2.900........................... 2.755 Molsosa Pavimentació de diversos camins veïnals........................ 318.229'27.......... 302.317'81 Pavimentació camí Cal Serra, Cal Jubert i 2a fase camí Salanova.................................. 87.921'27.............. 70.310'83 Navès Electrificació de les masies de Busa, 1a fase-A............... 657.868'74.......... 304.086'75 Senyalització i retolació masies xarxa de camins............ 50.099'46..............47.594'49 Odèn Arranjament del camí de la muntanya de Cambrils........ 39.599'94............. 31.679'24 Arranj. i pavimentació del camí de Cambrils a Llinars.. 103.449'68................. 87.932 Pinell de Solsonès Soterrament xarxes de serveis al carrer Major de Sant Climenç.......................................... 496.896'01..........472.051'21 Pinós Honoraris redacció projecte pavimentació camí Santuari-Cal Cabot........................... 6.752'36...................6.414'74 Riner Instal.lació d’enllumenat públic a Freixinet..................... 21.164'80.............. 20.106'56 Millora de camins rurals a l’entorn de l’Avellanosa........ 277.243'76.......... 106.263'46 Restauració del Miracle: Santuari i Casa Gran............... 200.000.................... 50.000 Sant Llorenç de Morunys Clavagueram al carrer Torrent de les Salines.................. 207.966'01................ 40.000 Solsona Connexió d’aigua potable plaça St. Jordi i zona Cal Llarg........................................ 244.211'67.......... 134.027'01 Solsonès Supressió barreres arquitectòniques Palau Llobera......... 133.484'68...........126.810'45 TOTAL............................................................................ 3.957.181'90.. 2.629.906'35 

660 - Divendres, 26-02-2010


www.tdt.cat

SENSE TDT, LA TEVA TELE Tร‰ ELS DIES COMPTATS. &HOVRQDB[LQGG

660 - Divendres, 26-02-2010

MARร‡: Sโ€™AACLAร’BGAICA LA TELE AN

per la televisiรณ digital


Comarca

Redacció

El Consell Comarcal treu a licitació el servei de recollida selectiva La Comissió de Govern del Consell Comarcal del Solsonès, en la sessió de data 21 de gener de 2010, va acordar l’aprovació dels plecs de clàusules administratives particulars i tècniques que han de regir la licitació, mitjançant el procediment obert, del servei de recollida selectiva de paper, cartró, vidre i envasos a la comarca del Solsonès. La durada del contracte de serveis serà d’un any prorrogable d’any en any, per mutu acord de les parts abans de la seva finalització, sense que la durada total del contracte incloses les pròrrogues excedeixi de quatre anys El pressupost base de licitació és de: - Del 51,4% del paper i cartró recollit: 0,068 euros/Kg, que es deglossa amb un valor de 0,064 euros/Kg i 0,0044 euros/d’IVA. - Vidre: 0,075 euros/Kg, que es deglossa amb un valor de 0,070 euros/Kg i 0,0049 euros/d’IVA. - Envasos: 0,295 euros/Kg, que es deglossa amb un valor de 0,276 euros/Kg i 0,019 euros/d’IVA. Els Criteris d’adjudicació atendran a l'Oferta econòmica, Mitjans tècnics i humans, Proposta de calendari i rutes, Millores al servei, Caire social de l’empresa i Aspectes ambientals de l’empresa.

Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

La Fira del Trumfo i la Tòfona torna amb la tercera edició del maridatge de vins de D.O. i plats del Solsonès El certamen del 6 i 7 de març també potenciarà els tastets de varietats de trumfos de la comarca gràcies a la col·laboració del Gremi d’Hostaleria El Consell Comarcal del Solsonès, nou ens organitzador de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona aposta per la continuïtat i promoció de les degustacions, els tastets i el maridatge. Així doncs, es realitzarà la tercera edició del maridatge, que l’any passat aplegà una setantena de persones i combinà els plats elaborats per professionals de la comarca amb vins de la D.O. Pla de Bages. Aquest maridatge es tornarà a realitzar al pati Gòtic del Consell Comarcal i enguany, els vins convidats seran els de la D.O. Costers del Segre. L’acte té places limitades a un preu de 15 euros i cal reservar telefonant al 681 346 583. Per altra banda, el Consell Comarcal potenciarà els tastets del dissabte a la tarda, juntament amb el Gremi d’Hostaleria del Solsonès, que organitzarà una degustació de plats elaborats amb diferents varietats de trumfos del Solsonès cuinats amb tòfones. L’acte serà a les19 hores a la plaça Major. Així mateix, es mantindrà la ja tradicional degustació de trumfos fers del diumenge a les 13 hores i és l’acte que clou la Fira. Albert Muntada, responsable de la mostra, argumenta que “volem que la

Fira s’integri dins el conjunt de certàmens que promou el Consell, donant continuïtat als actes més significatius i introduint novetats”. Per a més informació i per consultar tots els actes previstos: www.firadeltrumfo.com

Subvencions de l'Ajuntament de Solsona a les entitats esportives Club Esquí Solsona: .............................. 1.445 euros Club Futbol Solsona: . ........................... 2.360 euros Solsona Patí Club: ................................. 1.085 euros Club Esportiu Arrels: . ...........................3.673 euros Club Bàsquet Solsona: .......................... 2.945 euros Patinatge Solsonès: ............................... 2.007 euros Societat de Pescadors: . ......................... 1.485 euros660 - Divendres, 26-02-2010


CANALS DIGITALS QUE ES PODEN VEURE MITJANÇANT EL RECEPTOR DIGITAL DE LA TELEVISIÓ PER CABLE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 24 25 26 27 28 29 30 31

TVE1 TVE2 TV3 33 TELECINCO ANT-3 CUATRO LA SEXTA VEO INTERCONOMIA LA SIETE ANTENA.NOVA 8TV EDC3 3/24 24H TVE CNN + EURONEWS HOLLYWOOD MGM XTREME BUZZ-R CALLE 13 FOX SCI FI DE PELICULA

32 33 34 39 40 41 42 43 44 45 46 47 52 53 54 55 56 57 62 63 64 65 66 70 71 72

TELENOVELAS FDF SONY TV EN VEO ODISEA NATURA HISTORIA DISCOVERY NAT GEOGRAPHIC BIOGRAPHY VIATJAR IBERALIA COCINA K3/300 KITZ DISNEY XD CLAN TVE DISNEY CHANNEL ANTENA NEOX TELEDEPORTE SPORTMANIA EUROESPORT BARÇA TV GOL TV -INDESOL TV - (Prepago) 40TV 40 LATINOS SOL

73 74 76 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 95 96 106 107 108 109 110 115 116 117 120

MTV 105 TV DECASA TVC INT TVV INT TV CANARIAS ANDALUCIA TV TV GALICIA EUSKADI TV TM SAT / LAOTRA EXTRAMADURA TV TV ARAGON IB SAT ASTURIES TV GALAVISION CUBAVISION BBS TV5 VOX RAI 1 RAI 2 CINCOSHOP TIENDA EN VEO PROMO PARLAMENTO

Som l'únic operador que instal·lant el Receptor Digital a cada televisió pots gaudir de tots aquests canals.

PREU TV CABLE MENSUAL: 18€ / IVA INCLÒS

NOVES VELOCITATS D'INTERNET: PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET PAQUET

DUO TELEVISIÓ + TELEFONIA ....................................................................................32 DUO TELEVISIÓ + INTERNET (1 MEGUES).............................................................. 36'56 TRIO TELEVISIÓ + INTERNET + TELEFONIA (1 MEGUES) .............................................46 DUO TELEVISIÓ + INTERNET (2 MEGUES)...................................................................45 TRIO TELEVISIÓ + INTERNET + TELEFONIA (2 MEGUES) .............................................53 DUO TELEVISIÓ + INTERNET (3 MEGUES)...................................................................56 TRIO TELEVISIÓ + INTERNET + TELEFONIA (3 MEGUES) .............................................62 DUO TELEVISIÓ + INTERNET (6 MEGUES)...................................................................70 TRIO TELEVISIÓ + INTERNET + TELEFONIA (6 MEGUES) .............................................80

E E E E E E E E E

/ / / / / / / / /

IVA IVA IVA IVA IVA IVA IVA IVA IVA

INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS INCLÒS

Amb el preu de la telefonia teniu totes les trucades a fixes nacionals GRATUÏTES, sense pagar cap quota de cap altre operador com Telefònica, Orange, Ono, Jaztel...

GOL TV Informem a tots els nostres clients que disposem del Canal GOL TV (Fulbol) Preu targeta: 16 e Quota mensual de 15 e / IVA INCLÒS

www.indesolcable.com | C/ Verge de Montserrat, 7 Tel. 973 48 01 25 | Fax.973 48 04 51 | 25280 SOLSONA (Lleida)


Comarca

Ramon Estany

El Síndic de Greuges va atendre l'any passat al Solsonès 23 consultes i 11 queixes Les telecomunicacions, un dels problemes pendents

Aquesta setmana s'ha presentat l'informe anual del Síndic de Greuges corresponent al 2009. Pel que fa al Solsonès, va atendre 23 consultes i 11 queixes, de les quals, la meitat aproximadament van ser a Solsona. Tres de les queixes van ser efectuades per ajuntaments (1 a Navès i 2 a Solsona). Pel que fa a la relació de consultes respecte a la població, el Solsonès té una de les relacions més altes, un índes de 132 (la mitjana és 100), mentre que en les queixes adreçades, es situa dins el promig amb un 98 (mitjana 100).

El Síndic va poder analitzar en l’actuació d’ofici 03072/08, relativa a la problemàtica d’accés a la connexió per banda ampla a la urbanització Pi de Sant Just d’Olius, amb relació a la qual alguns afectats van presentar queixa. D’acord amb la informació facilitada per Telefónica, la urbanització esmentada està vinculada a la central telefònica de Solsona, sense línies disponibles per a altes de serveis i sense possibilitat d’oferir el servei de banda ampla amb tecnologia ADSL a causa de la distància amb la central indicada. També es va constatar que la companyia subministradora i l’Ajuntament d’Olius havien formalitzat un conveni per proveir d’infraestructura de servei aquella urbanització, amb el soterrament de línies i la provisió de connexió per banda ampla, que havia de resoldre les mancances indicades i millorar la qualitat del servei. Tanmateix, l’execució dels treballs vinculats a aquell conveni encara no han finalitzat. La darrera informació de l’Ajuntament d’Olius amb relació a aquest procés assenyala que encara està pendent l’electrificació dels equips emissors ja instal·lats i el soterrament complet de la xarxa, que Telefónica condiciona a l’adaptació de la connexió individual de tots els residents per rebre el servei soterrat. A hores d’ara, el Síndic està pendent de valorar aquesta informació amb la companyia Telefónica.

Consulta Queixa Total Castellar de la Ribera.....................................0......................... 1.............................1 Clariana de Cardener.....................................1......................... 0.............................1 La Coma i la Pedra........................................2......................... 0.............................2 Navès...........................................................2......................... 1.............................3 Odèn............................................................0......................... 1.............................1 Olius............................................................3......................... 0.............................3 Pinell de Solsonès.........................................0......................... 1.............................1 Pinós............................................................1......................... 0.............................1 Riner............................................................1......................... 1.............................2 Sant Llorenç de Morunys................................1......................... 1.............................2 Solsona.......................................................12......................... 5........................... 17 Total............................................................23........................11..........................34

L'acudit del Simi

10

660 - Divendres, 26-02-2010


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Els “micropobles” del Solsonès reclamen un finançament mínim per assegurar el manteniment dels serveis municipals L’objectiu de la proposta és millorar la capacitat de gestió, assegurar la prestació de serveis i augmentar la qualitat de vida dels ciutadans Els ajuntaments del Solsonès adherits a l’Associació de Micropobles de Catalunya s’han sumat a la reclamació que aquesta entitat ha presentat per tal d’aconseguir un finançament propi i específic per les poblacions catalanes que no superin el mig miler d’habitants. La proposta va ser presentada dimecres al Consell Comarcal del Solsonès pels 6 ajuntaments de la comarca que ja formen part d’aquesta associació, creada ara fa dos anys i que actualment agrupa una seixantena de poblacions de tot Catalunya. Pinós, Clariana de Cardener, Llobera, Pinell, Guixers i Navès van presentar el conjunt de mesures que aquesta associació vol tirar endavant per garantir la subsistència de les poblacions catalanes menors de 500 habitants. Entre les mesures que defensen, i que es recullen en l’informe que aquesta associació va encarregar a la Universitat de Lleida, destaca l’establiment d’una renda mínima municipal que permeti garantir els serveis bàsics dels municipi. La proposta fixa un finançament de 150.000 euros pels municipis de menys de 250 habitants i 250.000 euros per les poblacions de 500 habitants. Així mateix, reclamen que les subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis financiïn el 100% del cost dels projectes o que augmentin les subvencions destinades a atendre imprevistos. Els representants del Solsonès a l’Associació de Micropobles van recordar que els 334 municipis catalans amb menys de 500 habitants suposen el 40% del totals del territori català i en aquest sentit van reclamar a l’administració un finançament adequat a la realitat d’aquestes poblacions. Així mateix, van assegurar que l’entitat té un caràcter apolític i que defensa una relació bilateral i amb les dues grans entitats municipalistes catalanes: la Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis. En aquest sentit van exposar la seva voluntat d’entrar a formar part del Consell de Govern Local

660 - Divendres, 26-02-2010

D'esquerra a dreta: Josep Colell, alcalde de Llobera; Marcel Colell, regidor de Pinós; Marià Chaure, acalde de Guixers; Albert Bajona, alcalde de Clariana i Benjamí Puig, alcalde de Pinell

de Catalunya. Pel que fa al Solsonès, els representants dels municipis adherits a l’Associació van avançar la seva intenció de sumar la resta dels 6 municipis menors de 500 habitants a l’Assocació de Micropobles.

11


Comarca

M. Teresa Canal i Morera, Diputada pel Solsonès a la Diputació de Lleida, grup CIU

La Diputació de Lleida aprova les convocatòries per a la Concessió de Subvencions a entitats esportives i entitats que realitzin activitats cíviques i d’interès comunitari La Junta de Govern de 8 de febrer de 2010, va aprovar la convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats que desenvolupin activitats en l’àmbit esportiu. Podran ser objecte de subvenció les despeses específiques derivades de l’organització i participació en esdeveniments esportius, amb un màxim de dos peticions per entitat. Poden ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts les entitats que realitzin activitats en l’àmbit de l’objecte d’aquests ajuts sempre que reuneixin alguna de les condicions següents: • Entitats esportives amb seu o delegació a les comarques de Lleida. • Entitats esportives que desenvolupin activitats a les comarques de Lleida. • Altres entitats i persones físiques que organitzin activitats esportives a les comarques de Lleida. Les sol.licituds de subvenció es poden presentar fins el 24 de març de 2010. Així mateix la Junta de Govern de 8 de febrer de 2010, també

va aprovar la convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització d’activitats cíviques i d’interès comunitari. La finalitat d’aquest ajut és la col.laboració econòmica de la Diputació de Lleida en la realització d’activitats cíviques i d’interès comunitari que desenvolupen les entitats sense ànim de lucre de les comarques de Lleida. Poden ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts les entitats que realitzin activitats en l’àmbit de: • Programes d’activitats cíviques. • Programes d’activitats que tinguin com a finalitat el foment de l’associacionisme, la participació ciutadana i la solidaritat. • Realització de congressos, jornades, seminaris, cursos i similars. Aquestes entitats han de disposar de seu social o delegació a les comarques de Lleida. Les sol.licituds es poden presentar fins el 24 de març de 2010.

La diputació de Lleida exigirà de nou a la diputació de Barcelona l’arranjament del tram de carretera Su-Cardona El grup de CiU va presentar la moció sol.licitant l’arranjament, que va rebre el suport de tots els grups polítics L’itinerari viari que uneix la carretera C-451 de Guissona a Solsona, a l’alçada de l’Hostal del Boix, amb la població de Cardona està format per les carreteres LV-3002 i BV-3001 que són titularitat de les diputacions de Lleida i de Barcelona, respectivament. A més de permetre l’accés a nombroses masies dels municipis de Llobera i Riner i petits nuclis de població, entre ells el de Su, es tracta d’un itinerari de gran importància turística ja que es troba en el seu traçat el Santuari del Miracle al terme municipal de Riner. La Diputació de Lleida, mitjançant dues grans intervencions des de l’any 2001, ha realitzat el condicionament, eixample a 7 metres i millora de la totalitat de la carretera LV3002, incloent una variant al Santuari del Miracle. La inversió ha estat de 4,3 milions d’euros. Resta solament per executar la variant del nucli de Su. Per la seva part la Diputació de Barcelona, tot i que ha anat reparant el ferm de la carretera BV-3001, no ha afrontat mai

un condicionament integral per deixar la totalitat de l’itinerari en les mateixes condicions que el de la demarcació de Lleida. L’adequació d’aquesta carretera dins la demarcació de Barcelona significaria l’obertura d’una via de comunicació de gran transcendència entre el sud de la comarca del Solsonès i la Catalunya Central, facilitant l’accés del Solsonès a Barcelona. És per tot això que com a diputada pel Solsonès del grup de CiU a la Diputació, he demanat en el proppassat Ple celebrat a la Diputació de Lleida el dia 19 de febrer, que aquesta intercedeixi davant la Diputació de Barcelona, per al condicionament del tram Su-Cardona, i així donar continuïtat al tram lleidatà ja arranjat de l’Hostal del Boix-Su, i completar d’aquesta manera aquest eix de comunicació entre el Solsonès i el Bages, facilitant l’accés a Barcelona. Tots els grups polítics de la Diputació (CIU-PSC-ERCUA-PP) van votar a favor de la Moció mitjançant la qual s’ha acordat que la Diputació de Lleida continuarà demanant a la Diputació de Barcelona l’arranjament del tram Su-Cardona. 12

660 - Divendres, 26-02-2010


Llobera

Navès

Llobera Decidex

Navès Decideix

Taula rodona de Navès Decideix

Llobera Decideix El diumenge 28 de febrer a Llobera farem la Consulta sobre la Independència de Catalunya. Segur que molts de vosaltres ja teniu clar el sentit i el perquè d’aquesta Consulta. I segurament també alguns penseu que és una cosa sense gaire sentit i que potser no treu cap a res. A vosaltres, des de LLOBERA DECIDEIX, us volem dir que el dia 28F no es vota la independència de Catalunya, sinó que es dóna als ciutadans la possibilitat d’expressar la seva opinió sobre aquest tema. Tots sabem que hi ha sectors prou variats de la societat catalana que, pels motius més diversos (socials, econòmics, de principis, etc.), si algun dia se’ls donés l'oportunitat de decidir votarien a favor de la independència de Catalunya. I també n’hi ha que, per uns motius diferents, votarien en contra. Aquell dia, com el proper dia 28, totes les intencions de vot (SI, NO, BLANC) seran exactament igual de respectables, i el veritablement essencial, i símptoma de democràcia real, serà que els ciutadans acudeixin massivament a les urnes i puguin expressar la seva voluntat amb el vot. Si arriba aquest dia podeu estar segurs que serà gràcies a petits passos com el que farem el dia 28 de febrer. Amb aquesta Consulta s’enceta un primer pas dels molts que s’hauran de fer per poder arribar un dia a un Referèndum realment vinculant sobre la independència de la Nació Catalana. Que es demani a la ciutadania la seva opinió, i que aquesta la pugui expressar lliurament amb totes les garanties democràtiques, no pot ser mai una cosa sense gaire sentit i que no treu cap a res.

Dissabte passat, 20 de febrer, la comissió NAVÈS DECIDEIX va organitzar una taula rodona informativa dirigida a tots els veïns de Navès, que són convidats a participar en la Consulta popular sobre que la Nació Catalana esdevingui un estat de dret en el marc de la Unió Europea. Es va presentar un power point amb els principals trets històrics de Catalunya comentats per Ramon Clotet, de l’Associació Cultural El Babau. Seguidament va intervenir Mn. Ramon Alsina parlant de la justificació de Catalunya i de les seves Constitucions, les més antigues d’Europa. Després Josep Maria Rosas del casal Popular la Fura va ser crític amb l’actitud dels polítics catalans i de la passivitat de molta gent envers les qüestions de País. Seguidament Xavier Tristany, en representació de la Societat de Caçadors de Navès, va explicar que el significat de política implica la discussió dels temes que ens afecten com a poble i de la necessitat de tots de “fer política”. Finalment va tancar la xerrada Domènec Casafont en representació de l’Associació de Joves de Navès. Va manifestar la necessitat que tots els joves treballin pel futur del seu País. Per altra part, es va informar que el plenari de l’Ajuntament de Navès va acordar donar suport a aquesta consulta i es va agrair la col·laboració de la Plataforma el Solsonès Decideix.

Per això us demanem que el dia 28 de febrer aneu a votar. Perquè Catalunya s’ho mereix.

Castellar de la Ribera

Comissió Castellar de la Ribera Decideix

El dret a decidir, el deure d’un compromís social Aquest diumenge, 28 de febrer de 2010, hauria d’esdevenir una data que valgui la pena recordar en temps futurs per la qualitat democràtica que van demostrar els ciutadans del moment. Diumenge no viurem una festa a favor de la independència de Catalunya. Diumenge, tampoc no ha de ser un dia indiferent per a totes les persones que hi estan en contra. Desitgem que diumenge sigui una jornada que serveixi per posar en pràctica el veritable joc democràtic, un joc en què tots participem només pel simple fet d’haver nascut en un racó de món com el nostre. Hauríem d’estar-ne ben satisfets, i hauríem de ser conscients de la sort que hem tingut. Per demostrar-ho, tenim una gran eina. En aquest sentit, diumenge hi haurà par660 - Divendres, 26-02-2010

tidaris del sí, partidaris del no i, evidentment, persones que per moltíssimes raons lícites veuen en el vot en blanc una ferma i seriosa reivindicació. Sigui com sigui, desitgem que cadascuna d’aquestes variants d’opinió surtin al carrer i es pronunciïn amb el seu vot. La participació no és només una paraula, és la mostra més evident de la salut democràtica d’un país. L’hem de posar en pràctica, hem d’anar a les urnes a dipositar la nostra opinió al respecte. Un cop fet això, podrem valorar el resultat final de la consulta que, sigui quin sigui, serà tot un èxit. Serà un èxit indiscutible perquè mostrarà la veritable opinió d’un nombrós conjunt de persones que hauran exercit el dret a decidir pel seu futur. 13


Vall de Lord

Xavier

Carnaval a Sant Llorenç El dissabte passat es va celebrar el carnaval a Sant Llorenç amb una notable participació. Tot i que el temps no va acompanyar gaire, la gent es va animar a sortir al carrer amb ganes de gresca. Després de la lectura del pregó que va tenir lloc a la plaça major s’inicià la rua pels carrers del poble fins arribar al pavelló on va tenir lloc la resta de la festa. Al sopar, el qual va començar a les nou del vespre, hi varen assistir aproximadament unes 350 persones. Posteriorment hi va haver un concert a càrrec del grup Los Pachucos i un

DJ per tancar la nit. L´entrega de premis a les millors disfresses tant en les categoria de grup com individual va tenir lloc a la mitja part del concert. Els organitzadors de l´acte estan satisfets amb el resultat ja que la gent hi va posar molta il.lusió i molta feina tal com es podia apreciar en el resultat de la majoria de disfresses.

La Seu3 imparteix un curs sobre conducció en situacions extremes al Port del Comte L’empresa Seu3, que col·labora amb Fenebús en la formació, ha ofert un curs sobre conducció en situacions extremes i conducció defensiva par a autobusos. L’objectiu és oferir una formació tècnica i especialitzada tant als conductors com al personal directiu de les empreses. La Seu3 ha impartit la setena edició d’aquest curs els dies 17 i 18 de febrer a l’estació d’esquí del Port del Comte. La intenció és que els participants adquireixin hàbits d’observació i anticipació davant el risc, així com la destresa en el control del vehicle en situacions de baixa adherència com el gel i la neu. Per tal de millorar les condicions de seguretat, l’autocar utilitzat incorpora un sistema anti bolcada. Els participants també han realitzat les pràctiques amb vehicles 4x4 i 6x6.

14

660 - Divendres, 26-02-2010


Educació

L'equip educatiu de la llar d'infants pública "El Pi"

El Carnaval del "Pi" Un curs més a la llar d´Infants pública “EL PI” seguim treballant amb el projecte “Nascuts per llegir “. L’experiència d’aquest projecte queda reflectit en el dia a dia dels infants i durant el carnaval en fem la nostra màxima representació. Enguany ens hem disfressat dels personatges del conte de la Blancaneus i els set nans. Els menuts han anat desfilant de nans al ritme de: AIBÓ, AIBÓ, A CASA A DESCANSAR... i l’equip educatiu ha completat el conte amb els personatges restants: Blancaneus, reina, príncep, bruixa, caçador... Unes disfresses molt elaborades i originals gràcies a la col. laboració de les famílies de l´escola que sempre s’impliquen en el dia a dia dels infants. La setmana ha estat plena d’activitats i de balls que han acompanyat uns dies de gresca, burla i alegria. Al cap i a la fi aquest dia a dia és el que omple de vida l´escoleta del "PI".

660 - Divendres, 26-02-2010

15


Educació

Escola Setelsis

Carnaval a l'escola L'escola un any més ha celebrat el carnaval amb disfresses, tallers de maquillatge i balls. També hem esmorzat botifarra per celebrar el dijous llarder i, com que era la setmana de la fruita, les postres han estat unes sucoses taronges. Si mireu les fotoggrafies veureu com ens ho hem passat de bé!!! Celebrem el dijous llarder

Balls després del taller de maquillatge Ballant amb la vaqueta

La música hem après, i els balls de carnaval

Amb les disfresses fetes a l'hora de menjador

Les nostres cuineres, amb molt bon aspecte 16

660 - Divendres, 26-02-2010


Educació

Escola Bressol

Carnaval a l'Escola Bressol Aquest any el carnaval ha sigut molt viscut pels nens/es de la nostra escola i com sempre hem participat amb il·lusió i moltes ganes de passar-nos-ho bé. Aquí en teniu una mostra: Dijous gras, coca i xocolata per esmorzar i taller de disfresses. Divendres vàrem venir a l’escola amb la bata de carnaval. El nan ens va fer una visita i la Raquel Sala el va fer ballar al pati!! Dimarts de Carnaval ens vam disfressar de vaquetes, com La vaqueta Llúcia, el conte que hem explicat. Amb el nan

Enguany no vàrem poder sortir a veure el ruc a causa del mal temps, però a la classe ens ho vam passar molt bé!!

Disfressats de vaquetes

Educació

Amb la bata de Carnaval

Taller de disfresses

Escola Arrels Primària

La biblioteca amb la fruita Des de la biblioteca de l´escola Arrels Primària s´ha dut a terme un concurs (adreçat als alumnes de Cicle Mitjà i de Cicle Superior) que ha consistit en fer un bodegó de fruita (motiu del projecte d´escola d´aquest any). L´alumne ha hagut de seguir una sèrie de bases ja establertes i presentar-lo a la biblioteca de l´escola. Hi ha hagut bodegons de fang, de plastilina, de paper de seda , de cartró, bodegons plans pintats amb pintura, sobre tela, sobre fullola... tots exposats a l´entrada de l´escola. Com tots els concursos que s´organitzen des de la biblioteca, ha estat un concurs voluntari, però tot i així, hem de dir que ha tingut molt bona acceptació entre els alumnes, com tots els que hem fet anteriorment. És una de les moltes activitats de dinamització lectora que fem cada any. 660 - Divendres, 26-02-2010

Els guanyadors del concurs mostrant les seves manualitats

Als participants se´ls ha obsequiat amb un detall i als guanyadors se´ls ha regalat un bon llibre de lectura. Des d´aquí voldríem animar als nens i nenes de l´escola Arrels I a continuar 17

participant en aquests concursos tan engrescadors i dinàmics que s´organitzen i a més a més, donar-los les gràcies pel seu esforç, il.lusió, ganes , entusiasme i sobretot col.laboració.


Educació

Escola Setelsis

Quan comença la tarda, llegim Cada trimestre dediquem una setmana al LLEGIM. Aquesta activitat ens permet llegir de gust cada tarda, abans de començar l'activitat normal de l'escola. També permet que els alumnes de sisè apadrinin els seus companys de primer per ensenyar-los bones tàctiques per ser uns grans lectors. Aquest trimestre, a més, tenim un valor afegit: el policia local Josep García ve a explicar contes sobre seguretat viària als alumnes de Cicle Inicial, cada dia, a les 3de la tarda, a una classe diferent. Els nens i nens de primer i segon escolten atentament

El Josep ens explica el conte

A cinquè llegim ben concentrats

la història que després s'enduen a casa per poder explicar als pares i, així, conscienciar-nos tots de la importància de prendre mesures per tenir una vida segura al carrer i a la carretera. Gràcies, Josep, pels teus contes i la teva dedicació!

Quina història tan interessant!

Padrins i fillols llegint

18

660 - Divendres, 26-02-2010


Educació

Escola Arrels

"Educar és coeducar" Activitats i tallers dins l’àmbit de l’acció tutorial promouen la formació personal dels alumnes a l’Escola Arrels Dins la línia pedagògica de la nostra escola promovem una educació que potenciï la igualtat real d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe entre els nois i les noies. Sovint es confon l’escola mixta amb coeducació i es cau en la creença que la coeducació ja està normalitzada i integrada en el conjunt del treball dels centres. La realitat, però, ens confirma que és un tema inacabat i incomplet i que calen molts esforços per aconseguir una veritable escola coeducadora. Per això en l’àmbit de l’Acció tutorial es realitzen , per a cada curs, diferents activitats encaminades a: • Promoure la coeducació en el centre educatiu per tal de contribuir a formar persones lliures, responsables, autònomes i solidàries. • Potenciar la prevenció de les violències i les relacions abusives vers les dones.

Els alumnes de primer d’ESO van desenvolupar activitats de gènere

Beckham on es tracten els models femenins i masculins des de diferents perspectives. També es realitzen tallers com els que divendres dia 12 de febrer va portar a terme la Maribel Bella del SIAD , amb l’alumnat de 1r i 3r d’ESO, on mitjançant unes dinàmiques de grup estimula a la joventut a pensar en els rols masculins i femenins trencant prejudicis. També els va explicar com preveure conductes indicadores de la violència de gènere i saber com reaccionar abans que es donin. El Taller “Talla amb els mals rotllos” realitzat al mes de gener, va ser l’activitat per a l’alumnat de 4t. D’ESO. Altres actuacions més generals que s’estan duent a terme és la utilització del llenguatge coeducatiu en la documentació del centre i la creació del referent de coeducació que és en Jaume Subirà.

Algunes d’aquestes activitats són la visualització i comentari de pellícules com Billy Elliott o Vull ser com en

Els alumnes de quart d’ESO van realitzar dinàmiques de grup

660 - Divendres, 26-02-2010

19


Educació

CTFC

Finalitza la casa d’oficis i el taller d’ocupació del ctfc A mitjan de gener de 2010, va acabar la segona Casa d’Oficis de l’especialitat de Restauració d’àrees degradades, en la qual hi han participat 8 joves amb edats compreses entre els 17 i els 21 anys. Durant un any, els alumnes treballadors han realitzat tasques de restauració i manteniment d’espais naturals en diferents municipis del Solsonès. Netejar, adequar, mantenir i potenciar diferents zones naturals d’interès turístic i paisatgístic del Solsonès com el Parc de la Mare de la Font, els sepulcres megalítics del Llord o la ruta de Castellar a Ceuró al municipi de Castellar de la Ribera o la ruta de la roca de Canalda. El taller d’ocupació de l’especialitat d’auxiliar de geriatria i treballadora familiar va finalitzar el passat 1 de febrer. Al llarg d’un any s’han format 12 dones de la comarca amb edats compreses entre els 28 i els 53 anys. És la segona vegada que des del CTFC es duu a terme un taller d’ocupació d’aquestes característiques. Aquest és fruit del I Pla de Polítiques de dones del Solsonès, on en la seva fase de diagnosi es va detectar necessitats de formació i de qualificació professional de treballadors i treballadores en l’àmbit assistencial, ja que actualment no es poden cobrir les necessitats de determinats llocs de treball en aquest àmbit. Les participants al TO han realitzat les pràctiques a quatre entitats de la comarca:

Educació

• Treballadores familiars dels Serveis Socials de Consell Comarcal del Solsonès • Unitat Sociosanitària del Centre sanitari del Solsonès • Associació AMISOL • Hospital Pere Màrtir Colomés. Centre de dia i residència. Des del CTFC volem agrair especialment la col·laboració i el bon tracte rebut per part d’aquestes entitats, sense la qual el desenvolupament d’aquest taller d’ocupació no hagués estat possible. En acabar aquests programes de formació i treball els i les alumnes participants reben un certificat d’assistència del SOC on hi figuren el programa formatiu de l’especialitat i les hores totals realitzades. Aquests dos programes de formació i treball del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya tenen com a finalitat la formació de les persones participants, especialment aquelles que per raons de context social, cultural i també personal es troben en situacions vulnerables davant del mercat laboral i que per mitjà del Pla de Formació i Treball adquireixin les competències professionals i les habilitats socials i laborals necessàries per afavorir el seu procés d’inserció i facilitar-los la incorporació al mercat laboral. Estan promoguts pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb el qual el CTFC col·labora com a entitat promotora des del seu inici.

Escola Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys

Xerrada de l’escriptor Joan de Déu Prats El passat 4 de febrer va visitar l’escola Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys l’escriptor Joan de Déu Prats. Hem recollit l’opinió d’alguns alumnes de Cicle Mitjà sobre aquest acte: “Em va agradar quan va dir allò de somniar. També em va agradar quan va dir que si tu deixes una motxilla en una illa els micos l’aniran a veure per curiositat, i els hipopòtams se la menjarien. Em va agradar quan va dir que tots sempre somniem.” Pau. “A mi em va agradar molt la xerrada amb en Joan de Déu Prats. Els seus consells em van ajudar. M’ho vaig passar molt bé, en part perquè vaig saber com era un escriptor.” Gemma. “Jo penso que s’enfonsava en les coses. Vull dir que es fixava molt en tot. Quan li preguntàvem coses ell s’expressava de manera que ho entenguéssim tots.” Núria “A mi em va agradar molt quan va explicar allò del conte que encara no li havien publicat, i que de petit volia ser Spiderman, i allò dels súper poders...” Rita 20

Escriptor Joan de Déu Prats 660 - Divendres, 26-02-2010


Educació

Pub Quiz

Aula d'Extensió Universitària

Visita a les colònies

Josep Nosàs

X Pub Quiz al bar M-knop El passat divendres dia 19 de febrer, va tenir lloc al bar M-knop de Solsona, el X Pub Quiz que organitza l’escola d’idiomes Chit Chat; hi van participar 3 equips de 3, i un de 4 persones

Amb la conferència a l'aula de l'autora del llibre Olor de Colònia, Sílvia Alcàntara, escriptora que s'ha donat a conèixer amb aquesta novel·la ambientada en el món de les colònies, vam començar a aprofundir en aquest tema. La setmana següent vàrem desplaçar-nos a la conca del riu Llobregat per poder comprovar com era un colònia tèxtil i com s'hi vivia, la tria és àmplia, vam optar pel Museu Colònia Vidal que ja està molt preparat per rebre visites. Primer i abans de començar el recorregut per les diferents dependències ens van acomodar al cine/teatre per passar-nos un audiovisual en el que s'explica els motius pels quals molts industrials catalans decidiren establir-se a les comarques de l'interior. Durant la revolució industrial de la segona meitat del segle XIX i en observar que a les ciutats sovint sorgien conflictes laborals, es fixaren en la possibilitat d'instalar-se a les comarques de l'interior on podien disposar d'energia hidràulica, mà d'obra procedent del món rural i terrenys molt assequibles. Així doncs és com el peu dels rius Llobregat, Cardener i Ter s'hi van crear gran quantitat d'indústries amb unes mateixes característiques i que tenien com a missió fer rendible la indústria fundada per l'amo. La infraestructura d'una colònia era: la fàbrica, els pisos dels treballadors, l'escola, l'església, la guarderia, la botiga de queviures, forn de pa, barberia, perruqueria i locals pel lleure (teatre, cafè, biblioteca, instal·lacions esportives etc.) tot a disposició del treballador, però tot propietat de l'amo, que en tenia cura del manteniment. Amb tots aquests serveis (que vàrem anar visitant), una gran part de la població s'hi va sentir còmoda durant anys. Va ser durant la segona meitat del segle XX en arribar la gran crisi del tèxtil que la majoria d'aquestes indústries no van poder afrontar, i aquest estil de vida iniciat feia cent anys va desaparèixer en poques dècades. Val a dir també que vàrem fer una visita a la Torre de l'Amo, en aquest cas de la Colònia Viladomiu Nou. Aquestes edificacions acostumaven a ser ostentoses i situades en un lloc privilegiat. Encara que l'amo només hi era a temporades, hi havia sempre el servei, (durant la visita una veu en off de la minyona explica els costums dins d'aquestes estances). Després de dinar, a la colònia El Guixaró, vàrem desplaçar-nos cap a Manresa per completar l'excursió amb una visita a la Seu, que consistí amb una passejada per l'interior i la cripta i un audiovisual que n'explica els orígens i la història fins ara. 660 - Divendres, 26-02-2010

Joan Parcerisa, quizmaster i Stardust

A les nou del vespre, van anar arribant els diferents concursants, i tot sopant van anar escalfant motors. Aquesta vegada, el Pub Quiz es va fer en divendres, i d’aquesta manera van poder-hi assistir nous participants. La varietat d’edats, de 16 a 50 anys, també va ser un punt a tenir en compte en aquesta edició de Pub Quiz. Un cop acabat el sopar, i després de donar la benvinguda als nous concursants, els 3 equips de 3, i un de 4 persones, es van anar posicionant a les respectives taules. Els equips participants s’anomenaven de la següent manera: Stardust, Rocky Mountains, 4 Actors i The Conchords. Tot seguit, van començar a demanar els beures que havien de refrescar la nit, i finalment, servir com a premi, a l’equip o taula guanyadora. Aquest X Pub Quiz, estava preparat amb diverses preguntes relacionades amb el món del cinema, la història del cinema i les arts audiovisuals. Al final, els guanyadors van ser els participants de l’equip Stardust, amb 25 preguntes encertades sobre un total de 40. Com a premi van rebre un DVD i una caixa de bombons, gentilesa del quizmaster Joan Parcerisa i, evidentment, com a cada edició de Pub Quiz, el beure de la nit pagat. Els segons van ser els Rocky Mountains, amb un total de 21 encerts. Cal destacar la presència d’una convidada americana en aquest grup. Seguidament, i en tercer lloc, va ser l’equip dels 4 Actors, amb 19.5 preguntes encertades; i en quart lloc The Conchords, amb 14 respostes correctes. Tot plegat va servir per passar una bonica vetllada, practicar una mica d’anglès fent un beure i una mica de cultura. Des de l’organització es preveu l’ XI Pub Quiz, dedicat a St. Patrick, patró d’Irlanda, que tindrà lloc el dimecres 17 de març. La cita és a les 22h, al bar M-knop. És una activitat oberta i gratuïta per a tothom; vine el pròxim dia, i participa-hi!!! 21


Associacions i Entitats

Josep M. Montaner i Reig

El carrer de l’escola d’El Vinyet i el Casal Cívic són les dues propostes d’espais públics que podrien portar el nom de Xavier Jounou Les dues propostes es portaran a votació popular a través d’una recollida de signatures que començarà el proper dia 1 de març i s’allargarà fins al 23 d’abril La iniciativa per designar amb el nom de Xavier Jounou un espai públic de la ciutat ja té dues opcions concretes. Es tracta del carrer de la nova escola d’El Vinyet, a la Cabana del Màrtir i el futur Casal Cívic de Solsona a l’entorn de la Sala Polivalent. Les dues propostes han estat les més votades per les entitats que promouen la iniciativa i a partir d’ara seran sotmeses a votació popular per tal que sigui la ciutadania qui esculli quina de les dues propostes és la més acceptada. L’opció escollida es traslladarà al Ple de l’Ajuntament de Solsona per tal que els grups municipals en debatin la seva acceptació. La decisió es va prendre dissabte passat en una sessió plenària de la Taula d’Entitats Solsonines que es va celebrar al Casal de Cultura i Joventut de Solsona i en la qual hi van assistir 28 de les 37 entitats que de moment integren la plataforma. Les entitats presents a la sessió van puntuar cada una de les 5 propostes que s’havien recollit fins al moment de manera que el carrer de l’escola del Vinyet i el Casal Cívic van obtenir les màximes puntuacions, amb 78 i 68 punts respectivament. La resta de propostes presentades van quedar molt per darrera amb 25 punts per la Sala Polivalent, 23 pel Pavelló Nou de Solsona i 5 per l’Hort del Bisbe. Durant la sessió es va escollir també a Pilar Ciuró, Meravelles Gonzàlez, Lluís-Xavier Gonzàlez, Joan Viladrich i Dani Villero com a membres de la Comissió encarregada de coordinar la iniciativa i organitzar el procés de recollida de

signatures que ha de concloure amb l’elecció d’un espai dedicat al malaurat alcalde de Solsona Xavier Jounou. Els responsables de la Comissió van destacar “la forta implicació” de les entitats de Solsona en la iniciativa i la “bona acceptació” que aquesta està tenint entre la gent de Solsona.

Recollida de signatures El mètode triat per dur a terme l’elecció de la proposta que s’acabarà traslladant a l’Ajuntament de Solsona serà el de la recollida de signatures. Així, a partir de l’1 de març es distribuiran per diferents establiments de la ciutat unes butlletes en les quals els ciutadans que ho vulguin podran votar entre les dues propostes. Les butlletes s’hauran d’omplir amb el nom, el número del DNI i la signatura de cada votant. Podran votar totes les persones que ho vulguin sense límit d’edat ni necessitat d’estar empadronats a Solsona. El darrer dia per omplir les butlletes amb el nom de l’espai que ha de dur el nom de Xavier Jounou serà el 23 d’abril, festivitat de Sant Jordi. Els responsables de la Comissió confien que el procés permeti captar l’atenció i la implicació dels ciutadans i que la iniciativa tingui una alta participació. Així mateix han manifestat que esperen que el Ple de l’Ajuntament de Solsona doni suport a la proposta que més acceptació acabi obtenint entre la ciutadania.

22

660 - Divendres, 26-02-2010


Associacions i Entitats

CiU del Solsonès

Batalla visita novament les empreses del Solsonès El passat divendres el diputat i cap de llista de CiU per Lleida al Parlament, Albert Batalla, acompanyat del president de CDC de la Federació de Lleida, Ramon Farré, i el president de CDC al Solsonès, Joan Solà, van visitar diverses empreses i entitats de la comarca, com ja han fet en diverses ocasions durant els últims mesos, per tal de copsar la problemàtica, la realitat i el dia a dia de totes elles. Batalla es va interessar per la manera com s’organitzaven i quins eren els seus problemes, i els va estendre la mà per ajudar-los en tot allò que es pugui dur a terme des del nostre grup. També es va mostrar obert a escoltar les dificultats que viuen aquestes empreses ubicades lluny de tots els grans nuclis de població i dels eixos viaris més importants, cosa que encara els aporta més dificultats a l’hora de tirar endavant el negoci. Durant la visita a les oficines del setmanari Celsona,

Batalla es va mostrar interessat en el model comunicatiu del Celsona

Dinar amb els alcaldes i caps de llista de CiU de la comarca

l’Albert va quedar meravellat del model de revista, tot comentant que és un exemple que es podria exportar i fer funcionar a moltes altres comarques semblants a la nostra. Seguidament, tots tres, acompanyats també pel president d’Unió al Solsonès, Albert Muntada, van fer un dinar amb els alcaldes i caps de llista de CiU de la comarca per tractar els temes que afecten els respectius municipis. Durant el discurs de l’acte de presentació pública de l’Albert Batalla com a cap de llista de CiU a Lleida, el passat diumenge 14 de febrer, va mencionar i posar com a exemple els empresaris del Solsonès pel fet de continuar treballant des de la nostra comarca perquè estimen i creuen en el territori. Així, doncs, tenim clar que és responsabilitat nostra facilitar-los els serveis per fer de les empreses del Solsonès empreses encara més competitives.

Associacions i Entitats

Club de Jubilats l’Arcada

Aquest grup de Sant Llorenç de Morunys, ha passat uns dies a Salou celebrant el carnaval. El club de jubilats l’Arcada, “Vall de Lord” ha gestionat el viatge.

660 - Divendres, 26-02-2010

23


Associacions i Entitats

Sol del Solsonès

El Sol al programa "Divendres" El passat 19 de febrer el Sol del Solsonès va poder assistir de públic, juntament amb altres entitats de la comarca, al programa de TV3 Divendres, organitzar per l’Ajuntament de Solsona. L’equip encapçalat pel matarruc d’honor Xavi Coral ens va fer passar una tarda plena d’emocions i molt divertida amb els diferents espais i col·laboradors del seu programa. Va ser molt interessant poder veure les instal·lacions de TV3 i saber com es fa el rodatge d’un programa en directe. A tots els assistents ens van obsequiar amb uns detalls de TV3. Des del Sol agraïm a l’Ajuntament de Solsona la gentilesa de poder assistir en aquest programa.

El Sol presenta el projecte "Nits Literàries i Musicals" a la fecafamm de Barcelona El passat dissabte 20 de febrer el Sol del Solsonès va presentar el projecte de les Nits Literàries i Musicals a unes jornades de reflexió de la FECAFAMM (Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Persones amb problemes de Salut Mental) celebrades a la Casa del Mar de Barcelona. Hi van assistir el president del Sol, Enric Serra, la secretària Trinitat Esteve, la coordinadora Marta Garriga i Candi

González. Cadascú va participar en un taller de treball. Es va explicar com preparem i com es desenvolupen les Nits Literàries i Musicals que actualment celebrem a Solsona, Cardona i Sant Llorenç per tal que totes les associacions de Catalunya en tinguessin coneixença i ho poguessin dur a terme en les seves poblacions. Van ser unes jornades on tots vam aprendre de les altres associacions i on vam poder fer intercanvi d’experiències.

El Sol del Solsonès necessita incorporar monitor/a pels dissabtes de 12 del matí a 4 de la tarda. Les persones interessades porteu CV al Sol del Solsonès: c/ Josep M. de Sagarra, 3 baixos Telf. 973 483683 / soldesolsones@yahoo.es

Associacions i Entitats

Club de Jubilats L'Estel

Concurs de disfresses L'últim dia de Carnaval, els jubilats l'Estel vam participar en el concurs de disfresses a la Sala Xelsa. Hi va haver ball i premis per als millors, amb una bona participació. I coca i xocolata per a tots. 24

660 - Divendres, 26-02-2010


Associacions i Entitats

Ramon Estany

El SOM reprèn el seu cicle de xerrades amb l'ONG Trenkalòs XERRADA: 'Un estiu alternatiu! Camps de treball solidari'. A la sala gòtica del Consell Comarcal el dia 26 de febrer, a 2/4 de 10 de la nit La cooperació internacional és una opció per a les vacances d'estiu dels joves. L'ONG local Solsonès Obert al Món organitza una xerrada per presentar als solsonins la possibilitat de participar en camps de treball a Bòsnia i Hercegovina. Anirà a càrrec de Jordi Rodri, membre de la xarxa Trenkalòs, que ofereix activitats de sensibilització i campanyes de cooperació destinades especialment al sector juvenil. En el mateix acte es projectarà el documental Pinzells damunt la guerra.

Jordi Rodri. Fotògraf. (Barcelona, gener de 1967) Ha realitzat reportatges fotogràfics a Irlanda del nord, Bòsnia, Guinea Bissau, La Casamance (Senegal), Índia (Fabrica UNION CARBIDE), Tibet i Palestina (2a intifada) Inicià l'activitat en matèria de cooperació el febrer de 1985 (Campanya Etiòpia i Eritrea). També ha fet treballs humanitaris a Guinea Bissau (Tramesa d’emergència de material sanitari als hospitals durant la guerra de 1998-99), ha coordinat la recollida d’aliments per Bòsnia a Catalunya 1993-1995 així com diversos combois amb material humanitari a Bòsnia des de 1997-2002 Fruit d'aquest període als Balcans realitzà un treball de recerca sobre la massacre de Srebrenica i inici de treballs amb el supervivents de la massacre al camp de refugiats de Mihatovici (Bòsnia) Des de 1997 és coordinador de l’associació TRENKALÒS dedicada a la formació en matèria de Cooperació internacional, amb treballs de reconstucció i d’ajut als refugiats de la guerra ininterrompuda fins avui. Dirigeix les estades de formació TRENKALÒS a Bòsnia amb l’assistència sobre el terreny de 500 cooperants catalans. Realitza conferències sobre Cooperació, el conflicte dels Balcans, la massacre de Srebrenica, Mines antipersona, Comunicació, etc Ha estat autor dels llibres: L’enemic invisible, Una guerra al paradís, Art Sarajevo i Homenatge a Srebrenica.

660 - Divendres, 26-02-2010

També és director de la col.lecció de còmics sobre cooperació El món per un forat- llibres per pensar, amb els títols publicats: Adéu Srebrenica, el nostre món (Diferències nord-sud), Checkpoint-Palestina, El raval de Barcelona, Marea negra (Cas Prestige), L’últim pas, Mines antipersona, Txetxènia, Sota la lluna de Grozny, Salvem el Tíbet- (50 anys de resistència) i Viatge a l’Índia (Union Carbide, una fàbrica a Bhopal)

Què és Trenkalós

25

Trenkalòs és un projecte dinamitzat pel GEP (Grup d’Estudis Pedagògics) amb l’objectiu de potenciar l’associacionisme especialment juvenil entorn a la cooperació per una cultura de la pau i els drets humans. Trenkalòs. Grups en moviment s’estableix com una xarxa on s’ofereixen activitats de sensibilització i campanyes de cooperació en les que tothom pot participar en la mesura que triï. Paral·lelament, s’estableix com un mercat d’intercanvi de serveis i recursos entre els grups membres potenciant així la interacció entre entitats. És, doncs, una opció per a aquelles persones especialment joves que en grup o de forma individual desitgin introduirse en el món de la cooperació en xarxa i treballar conjuntament en projectes de cooperació i sensibilització en l’àmbit dels drets humans, la sostenibilitat i la defensa de les cultures i pobles. Des de 1998 el GEP treballa en la conscienciació i introducció, especialment dels joves, vers una cultura de la Pau i de la cooperació, tot potenciant l’associacionisme per realitzar tasques solidàries. L’equip gestor s’encarrega d’engegar i dinamitzar les campanyes de cooperació i sensibilització. Manté projectes de cooperació internacional conjuntament amb entitats que treballen in situ a Bòsnia i Hercegovina i Guinea Bissau. La base del finançament del projecte és una oferta d’exposicions i conferències, així com una col·leció de còmics didàctics: EL MÓN PER UN FORAT-LLIBRES PER PENSAR. Aquesta oferta de material de sensibiltzació és la base per a desenvolupar les campanyes de cooperació que duem a terme conjuntament amb entitats de joves i associacions catalanes.


Cartellera TAULA RODONA Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Solsonès Assemblea General Ordinària L’A.C.P. del Solsonès convoca a tots els seus socis a l’Assemblea General Ordinària, que es farà a la sala núm. 13 del Casal de Cultura, situada al Passeig Pare Claret núm. 1 de Solsona, el proper divendres dia 26 de febrer de 2010, a les 9 de la nit.

BALLS Jordi Casellas amenitza el ball per a la gent gran Dia 28 de febrer, 19 h Club Caixa Catalunya.

Exposició (prorrogada): "Els miracles del Miracle"

ASSAIGS

1a caminada popular de l’Institut

Comencem aquest dissabte dia 27 de febrer. Els assajos seran cada dissabte de 16:00 a 17:00 a l'Esplai Riallera (Casal de Cultura, Baixos) i les caramelles es cantaran, com cada any, el diumenge i el dilluns de Pasqua.

Diumenge, 28 de febrer, a les 9h a la plaça del Camp. Recorregut: 13 km. Lloc: voltants de Solsona. Des de l’Institut Francesc Ribalta us informem que els alumnes de 4t organitzem una caminada popular. És una activitat més per al viatge final d’etapa, però amb l’afegit de treballar els valors de salut, natura i preservació de l’entorn des de la perspectiva d’Escola Verda que som. Inscripcions: anticipades a consergeria de l’ Institut o el mateix dia al punt de sortida. Per a més informació: www.iesfrancescribalta.net. US HI ESPEREM!

Amades, la memòria del poble

PRESENTACIONS Gala 'Efecte mirall Solsona-Olius' Dia 26 de febrer, a les 20.30 h al Teatre Comarcal. Amenitzaran l'acte l’Escola Municipal de Música i l’Àtic Taller Musical.

CAMINADES

Assaig de Caramelles. Esplai Riallera

Museu Diocesà i Comarcal. Fins a l'abril de 2010, de dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 18 h; diumenges i festius, de 10 a 14 h.

De l'1 al 12 de març. A la sala Francesca de Llobera. A més a més, aquest divendres 26 de febrer a les 8 del vespre a la sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès tindrà lloc la xerrada a càrrec d’Amadeu Carbó que realitzarà una explicació de la vida i obra de Joan Amades. Horaris exposició: De l’1 al 12 de març. De dilluns a divendres de 10 a 13h. Dissabtes i diumenges de 10 a 13h i de 18 a 20h.

càrrec de Núria Buenaventura Divendres 26 de febrer a 2/4 de 8 del vespre a la Sala d'actes del Casal de Cultura de Solsona Organitzat pel COMÚ del Solsonès i ICV.

Dia 26 de febrer, a les 21.30 h a sala gòtica del Consell Comarcal. El SOM reprèn el seu cicle de xerrades amb l'ONG Trenkalòs.

Cicle d'espectacles infantils: 'Cuac!', de Txo Titelles

EXPOSICIÓ

"La nova Llei de Biodiversitat i les Polítiques de Medi Natural" a

'Un estiu alternatiu! Camps de treball solidari'

TEATRE

El dia 28 de febrer, a les 6 de la tarda al Teatre Comarcal. La companyia Txo Titelles representa un muntatge recomanat per al públic a partir de 2 anys.

XERRADES

Sortida nocturna amb raquetes de neu AVISOS Els Trentanyeros de Solsona ho volem celebrar!! Si has nascut l'any 1980 i vols celebrar els 30 com cal, et proposem retrobar-te amb antics companys de monges, nacio, semi, insti o FP. Envia'ns un mail a l'adreça festa30anys@gmail.com i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te el que s'està coent. Anima't!! 26

punt de trobada: la freixera del passeig del Pare Claret 27 de febrer, sortida a les 15 h El Grup de Natura i el Centre Excursionista organitzen una sortida nocturna amb raquetes de neu al Pla de Bessies oberta a tothom. El punt de trobada serà la freixera del passeig del Pare Claret a les 3 de la tarda. La tornada serà pels volts de la mitjanit. Cal dur roba d'abric, botes, raquetes, frontal i menjar. 660 - Divendres, 26-02-2010


Records

Montserrat

Recull de records de l’any 1959 (V)

“Traspassa, de primer, el Portal del Pont. Senyes? Té un sol heràldic que no es pon. Puja per Sant Miquel. Plaça Major. Decanta’t a l’esquerra sense por i enfront tens el carrer ja de Llobera amb la plaçola adjunta de Ribera. (Si t’abelleixen les miniatures, entera endús-te-la amb els seus jardins, que amb bona voluntat, si prou l’apures, ella i ells et cabran de la mà dins.)”

Antic carruatge pel trasllat de difunts al cementiri de Solsona (fotografia del Fons del Consell Comarcal. Fira de St. Isidre 1991 (ACS))

tres veia passar el carro de les escombraries i el de les carns, i de tant en tant el dels morts. En tinc molt present que: tocs de corneta anunciaven l’arribada del carro de les escombraries, i un bé de Déu de dones baixaven al carrer portant la galleda plena de les deixalles que hi serien llençades. Regalims de sang d’animals morts embru-

Benvolguts lectors del CELSONA, mossèn Rafel Escuder i Pinyol s’inspirà en carrers i places de la ciutat de Solsona per escriure el poema "El carrer de Llobera?", del qual he escollit els versos que n’evoquen uns quants dels que més records guardo, i pels quals l’any 1959, que d’un quant temps ençà en revisc bocins en aquest setmanari, cada dos per

Ramon Casafont Vantoldra i la seva néta dalt del cavall que tirava dels tres carros que ell menava. Festa de St. Antoni Abat, començament dels anys seixanta del segle passat 660 - Divendres, 26-02-2010

27


Records

Montserrat

Ajuntament de Solsona, a la segona planta es pot veure la reixa del balcó de la presó dels presos no perillosos, anys cinquanta del segle passat

taven el carro de les carns que els portava a les carnisseries. I un respectuós silenci advertia que persones endolades, i altres que les seguien en fila, anaven darrere del carro dels morts que havia recollit un difunt al seu domicili, el duia a la Catedral per a la celebració del funeral i, després, el traslladaria al cementiri per a ser enterrat. Els tres carros eren menats pel veí de Solsona Ramon Casafont Vantoldra. Un home proper, senzill, discret, treballador i responsable que recordo com una bellíssima persona. Per la qual cosa el considero ben mereixedor de ser avui el protagonista d’un dels reculls de records que tot sovint desgrano al Celsona. Recull que serà possible gràcies a un seguit de dades que molt amablement m’ha facilitat el seu fill Josep, al qual expresso el meu agraïment. I dit tot això, viatjarem a la Solsona de l’any 1894 que

devia sentir-se feliç per la recuperació del jutjat de primera instància i també per la prompta recuperació del bisbat (1895). Felicitat que degué augmentar, però, a casa del matrimoni Casafont Vantoldra amb l’arribada al món del seu fill Ramon que, al cap d’uns anys, començaria a treballar en l’ofici artesà de fabricació de ganivets. L’activitat industrial més important llavors a Solsona, tot i que temps a venir, però, s’escauria que aquesta indústria arcaica basada en els vells oficis -en no renovar-se- poc a poc començaria a decaure i molts treballadors quedarien sense feina, i n’haurien de buscar una altra. Al Ramon, algú li aconsellà que anés a l’Ajuntament de la ciutat a cercar-la, ja que buscaven un home per ajudar a l’empleat municipal a canviar les lloses malmeses dels carrers. Així ho féu, i l’any 1928 hi començà a treballar i no pararia de fer-ho fins l’any 1964, que es jubilaria a l’edat de 70 anys. En aquells començaments del nou treball del Ramon, 28

660 - Divendres, 26-02-2010


Records

Montserrat

l’Ajuntament no disposava de l’equipament necessari per poder prestar serveis a la ciutat. Així que van decidir encarregar a una empresa solsonina la construcció de: un carruatge per poder traslladar els difunts al cementiri; un carro -anomenat de les carns- per poder transportar els animals que mataven a l’escorxador fins a les cases i les carnisseries; i el carro de les escombraries, per tal que els solsonins poguessin tirar-hi les deixalles que es feien a casa. Aquest últim era un servei diari, sempre que es podia. Les tres feines esmentades, i la cura de l’animal que tirava dels carros, les oferiren al Ramon, que així passà a ser empleat de l’Ajuntament de Solsona. Una altra tasca que li encomanaren, també, fou la de donar corda cada dia al rellotge del campanar de la ciutat, al carrer del Castell. Però no s’acabarien pas aquí les ocupacions del Ramon, no. També seria macer de l’Ajuntament, la qual cosa consistia en acompanyar l’alcalde i regidors sempre que sortien al carrer amb motiu d’algun acte oficial, com podia ser per la Festa Major, Corpus, etc. Diades, que, doncs, la Corporació anava acompanyada per tres macers, dos al davant del seguici i un al darrere, abillats amb vestits de gala i barrets com els que porten ara. Dels dos macers mencionats, el que anava al costat dret de la comitiva, just davant del secretari de la Corporació, era el macer major. També, quan el pregoner anunciava per tot Solsona el decés i l’horari de les exèquies d’algun membre de la Corporació Municipal, o d’algun macer, ho feia acompanyat dels macers portant cadascun una atxa encesa. El Ramon Casafont Vantoldra i la seva família visqueren alguns anys en el mateix edifici de l’Ajuntament, puix hi tenien el pis a la primera planta. De fet, a l’actual despatx de l’alcalde encara es conserva l’aiguadera de pedra que ells feien servir. Com a cosa anecdòtica, esmentaré que per accedir a la presó que hi havia a la segona planta de la casa del poble de la ciutat de Solsona, s’havia de passar pel rebedor del pis on vivia el Ramon. És clar que, però, els presos perillosos no els tancaven pas en aquesta presó, sinó a la que hi havia als baixos de l’edifici. El Ramon Casafont Vantoldra morí a la seva ciutat de Solsona l’any 1982, a l’edat de 88 anys, deixant anotat en 660 - Divendres, 26-02-2010

Ramon Casafont Vantoldra fent de macer de l’Ajuntament, l'any 1956

una llibreta que havia portat uns 1.500 difunts al cementiri, sense comptar la canalleta. En vida, però, solia explicar el trasllat de difunts més curiós que havia fet mai. Del qual us faré cinc cèntims després de recordar que, en aquells temps, era la família qui posava el mort a la caixa i la tancava abans que els empleats municipals l’anessin a recollir al seu domicili. I així fou com un dia el Ramon, i altres empleats municipals, en agafar la caixa mortuòria s’estranyaren que pesés molt poc, talment com si estigués buida. En comentar-ho a la família, però, aquesta digué que la persona morta era molt prima, per la qual cosa seguiren els passos normals de qualsevol enterrament. Però, ves per on, quan en arribar al cementiri l’enterramorts obrí la caixa, quedaren tots bocabadats en veure que realment estava buida. De seguida ho comentaren al cap de dol i va resultar que el difunt havia quedat a casa. I vet aquí el record d’un solsoní de soca-rel que passà hores donant volts per la ciutat nadiua, fent-hi un acurat servei al pas d’un cavall de pota ampla que tirava dels carros que menava. En degué conèixer prou bé l’orquestra amagada dels sorolls dels seus carrers, els colors, la calma antiga, els ciutadans i ciutadanes, a dies amb semblant alegre a dies amb semblant trist... No cal dir, que la ciutat, i els ciutadans i ciutadanes que hi veiérem passar el Ramon Casafont Vantoldra per carrers i places, hem canviat qui-sap-lo. Però en recordar el Ramon tots diem: era molt bona persona!!!. I aquest és, per a mi, el millor record que podem deixar els éssers humans. Fins a una altra, Adéu-siau!. 29


Tradicions

Marcel Ribera. Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Quaresma (I) la Butlla; llavors, l’abstinència quedava reduïda al dimecres de cendra. Per saber l’origen de l’esmentada Butlla, hauríem de seguir la història fins trobar al papa Gregori VII. Hi havia diferents Butlles, les quals servien per diferents intencions, lògicament el preu i la classe també era diferent. Com a exemple serveix dir que, n’hi havia que servien per als que anaven a lluitar, per construccions d’esglésies, etc. Recordo aquell famós concili Vaticà II on es van parlar i remoure moltes coses, una d’elles va ser abolir la Butlla. Si ens remetem al Butlletí Oficial Eclesiàstic de l’1 de febrer de 1932 podrem veure molt detalladament algunes dades per adquirir la Butlla, en aquest cas cal aclarir que era “por Sumario General de Cruzada”. Permeteu-me que ho transcrigui literalment, donada la seva importància... 1º- Para aquellos cuyos ingresos anuales no excedan de 2.500 pesetas.........1’00 ptas. 2º- Desde 2.501 pesetas de ingreso hasta 5.000.....................................2’50 ptas. 3º- Desde 5.001 pesetas de ingreso hasta 10.000...................................5’00 ptas. 4º- Desde 10.001 pesetas de ingreso hasta 25.000.................................10’00 ptas. 5º- Desde 25.001 pesetas de ingreso hasta en adelante...........................25’00 ptas. La mujer casada debe tomar el Sumario General de la misma clase que su marido; los hijos de família sin ingresos propios, el de ínfima clase. Daquesta mateixa data també hi ha la forma d’aconseguir "unas indulgencias", però que cal abonar les següents quantitats : Por el sumario de difuntos..........................................................................1’00 ptas. Por el sumario de Composición....................................................................1’00 ptas. Por el sumario de Oratorio Privado.............................................................10’00 ptas. En el proper capítol parlaré un xic més de la Quaresma. Especialment per als lectors més joves, que poden veure que en cada època hi ha les seves coses, i que per molt que els sembli que ara les coses van rectes... que mirin una mica retrospectivament i veuran que "allò d’abans" sí que era sacrifici...i els de més edat, amb aquesta lectura recordaran alguns fets de la Quarema, quan tenien uns anys menys...

Segons el diccionari, Quaresma és el període de quaranta dies que, en el cicle de l’any litúrgic cristià, precedeix la festa de Pasqua. Els diccionaris fan definicions curtes i precises. Comentaré més detalladament aquests quaranta dies, perquè hi ha coses molt curioses, especialment en èpoques passades. La paraula Quaresma quasi sempre l’associem a “abstinència i sacrifici”, certament com ja he dit abans, en èpoques passades era així, però no ens enganyem; actualment no és igual, almenys per la majoria de la gent. Quaresma dit d’una altra manera, d’una manera més profunda, són: els quaranta dies de preparació per la Pasqua, recordant aquella quarantena en què Jesús va dejunar al desert...també va ser el moment de les temptacions. Recordem però que abans de tot això hem celebrat el carnaval, temps de disbauxa... Tornant a èpoques passades cal dir que: el dejuni i l’abstinència que establia l’església, prohibia menjar carn que provingués de sang calenta. Hi havia alguns casos molt concrets en què quedaven exempts de cumplir aquestes normes. Eren: els malalts, els menors de set anys, o els que prenien (compraven)

Detall de dues Butlles amb el segell original

Els “Armats” no poden faltar en aquestes dates

“Màscares” fetes de farina de pa en una pastisseria de Venècia 30

660 - Divendres, 26-02-2010


Bisbat de Solsona

Ramon Estany

El Vaticà concedeix un Any Sant a la Diòcesi de Solsona Any jubilar per un dubte de fe que va fer vessar sang d'un calze En el Mil·lenari del miracle eucarístic d'Ivorra La Santa Seu ha concedit al bisbat de Solsona la celebració d'un any jubilar, de l'11 d'abril de 2010 a l'1 de maig de 2011, amb motiu del mil·lenari del miracle eucarístic del Sant Dubte d'Ivorra. El miracle del Sant Dubte d'Ivorra va ocórrer, segons la tradició, l'any 1010 en la llavors església parroquial del poble d'Ivorra, pertanyent a la diòcesi de Solsona. Segons una butlla pontifícia signada pel papa Sergio IV, conservada en l'arxiu diocesà de Solsona, el vi consagrat es va convertir en sang, que es va vessar del calze, va tacar els corporals i va caure fins al sòl. El sacerdot que estava celebrant la Missa, el rector Bernat Oliver, havia dubtat de la presència eucarística de Jerucrist en les espècies del pa i el vi, la qual cosa va provocar el miracle. L'extraordinari esdeveniment se situa en plena reconquesta i en un marc històric marcat per l'heretgia de Berengario, que negava la presència real de Crist en l'Eucaristia. El bisbe d'Urgell sant Ermengol, que es trobava en la propera localitat de Guissona, va reconèixer el fet com miraculós i va dur a Roma el calze i una mostra dels corporals tacats de sang.

El papa Sergio IV va escoltar el relat del bisbe, va enviar un comissionat a Ivorra i va certificar el miracle. A més, va regalar al poble una sèrie de relíquies de sants que encara es conserven en el relicari de la recent restaurada església de Sant Cugat, d'Ivorra. El poblet es va convertir en lloc de peregrinació. Allí es va construir l'actual santuari i fins i tot una hostatgeria. Segons va informar el bisbat de Solsona, Benet XVI ha facultat també al bisbe de Solsona, monsenyor Jaume Traserra, per a impartir la benedicció papal durant la celebració principal del mil·lenari. La parròquia d'Ivorra ha preparat el mil·lenari durant més de deu anys, amb diverses iniciatives, entre elles la restauració d'un antic retaule, la publicació d'un portal a internet i diferents celebracions litúrgiques. En la carta pastoral "Sempre amb nosaltres", el bisbe Traserra afirma: "Tant de bo també nosaltres, com una generació més en aquesta peregrinació de segles, escoltéssim el missatge permanent que el Sant Dubte proclama i confesséssim amb nou ardor que Jesús ressuscitat està amb nosaltres".

III Jornada diocesana de Pastoral de la Salut

Jornada diocesana sobre l’Any Sacerdotal

El dia 13 de març, amb el lema “L’eucaristia, font de salut per als malalts”, la Delegació de Pastoral de la Salut organitza la seva III Jornada diocesana al Seminari de Solsona. La Jornada està adreçada a totes les persones que treballen a hospitals i a residències geriàtriques, als sociosanitaris i a totes les famílies de malalts i voluntaris en general. El programa de la jornada és el següent: a les 10 del matí, arribada; a ¼ d’11, salutació i pregària inicial; a 2/4 d’11, conferència a càrrec de Mn. Josep Lluís Arín, Vicari General de la diòcesi de Tortosa; a 2/4 de 12, descans i cafè; a les 12, precs i preguntes; a 2/4 d’1, experiència de la sra. Conxita Colomés, Agent de Pastoral de la Salut; a la 1 del migdia, eucaristia; a les 2 del migdia dinar al mateix Seminari. Per a més informació i inscripcions poden trucar a: M. Àngels Santamaria, tel. 93 821 04 19; Nati Parera, tel. 93 822 11 72; Anna Bossa, tel. 629 75 39 56; Adrià Bonet, tel. 93 825 02 34; Josep Deig, tel. 93 839 09 10; Antonieta Prats, tel. 973 71 03 20; Rosa Aleu, tel. 973 60 16 71; Anna Vidal, tel. 973 53 04 46; Casal parroquial de Cervera, tel. 973 53 03 13; Conxita Colomés, tel. 973 48 08 87.

Durant tot aquest any s’està celebrant l’Any Sacerdotal que el Papa Benet XVI va proclamar amb motiu del 150è aniversari de la mort del Rector d’Ars, Joan M. Vianney. Dins dels actes i activitats que s’estan portant a terme, el Seminari i la Delegació de Vocacions del Bisbat de Solsona han organitzat una Jornada Sacerdotal per tal de donar a conèixer la vocació cristiana del sacerdoci. Aquesta jornada tindrà lloc el dissabte, dia 20 de març de 2010, al Seminari de Solsona, i està dirigida a tots els capellans, consagrats/des i laics del bisbat. La jornada s’iniciarà a les 10 del matí amb el rés de Laudes, per continuar amb una conferència a càrrec de Mn. Joan Llidó, del Bisbat de Segorbe-Castellón. En acabar la xerrada hi haurà l’eucaristia i el dinar. Per la tarda es projectaran uns DVDs sobre el sacerdoci i s’acabarà amb una pregària conjunta. Tots els qui vulguin participar de la trobada i quedarse a dinar, han de confirmar-ho abans del 15 de març a la cúria del Bisbat (Sra. Encarna) al telèfon 973 480 619. Per a més informació podeu dirigir-vos a Mn. Josep M, Vilaseca, Rector del Seminari de Solsona (696 14 24 94), o bé a Mn. Lluís Tollar, Delegat de Vocacions del Bisbat de Solsona (667 07 98 299). 660 - Divendres, 26-02-2010

31


Parròquia

Ramon Estany

Linya

Acció de gràcies.- El dilluns 8 de març, a les 8 del vespre, junt amb les parròquies veïnes de Besora, Navès i Sant Feliu, ens trobarem a l’església per pregar i demanar a Déu que ens concedeixi el Bon Temps.

Sant feliu de lluelles (La Torreta)

Acció de gràcies.- Dilluns, 1 de març, a les 8 del vespre, donarem gràcies a Déu pels beneficis de l’any passat. Ens hi aplegarem, a més de Sant Feliu, les parròquies de Besora, Linya i Navès.

Sant Llorenç

Viacrucis.- Durant els diumenges de Quaresma a les 5 de la tarda i els divendres, a ¾ de 7 del vespre.

Solsona

Missa en família.- Aquest II Diumenge de Quaresma, la Missa de 2/4 de 12 del Cor de Maria estarà pensada de cara als nens i nenes de la Catequesi, com cada Diumenge de Quaresma. Pregària pels malalts.- El primer dilluns de març, dia 1, a la Missa de 2/4 de 8 del vespre de la Companya de Maria, pregarem per tots els malalts de la Parròquia.

Recés de Quaresma.- Està adreçat especialment als seglars i el dirigirà. Serà al Seminari des del dissabte 13 de març, a ales 9 del matí, fins al diumenge, dia 14, a les 3 de la tarda. Per informació i inscripcions: Bisbat: 973 480 619 - Alfons Sort: 93 869 23 45. Adoració del Santíssim.- Dimarts que ve, 2 de març, de 2/4 de 6 a les 2/4 de 8 del vespre, a l’altar de la Mercè de la Catedral. Recés de Quaresma.- Està adreçat especialment als seglars i el dirigirà Fr. Francesc Costa, franciscà. Serà al Seminari, des del dissabte 13 de març ales 9 del matí fins al diumenge, dia 14, a les 3 de la tarda. Per informació i inscripcions: Bisbat: 973 480 619 - Alfons Sort: 93 869 23 45 (Cardona). Curset Pre­-matrimonial 2010 Les parelles que tenen projectat contreure matrimoni poden apuntar-se per al curset pre-matrimonial que es farà a la Casa de la Parròquia els dies 19 i 20 de març (divendres i dissabte), a les 10 del vespre. Peregrinació a Saragossa.- Com a cloenda del camí de la Quaresma, som invitats a una pelegrinatge marià a Saragossa. Visitarem la Basílica del

Pilar, coneixerem la història de la Verge del Pilar i li farem una ofrena. Anirem també a la Catedral del Salvador –la Seu de Saragossa- i farem un passeig lúdic cultural pel riu Ebre. Dia: 27 de març, dissabte. Preu: 35 euros (inclou viatge, dinar i ofrena a les dues catedrals). Inscripcions: Al Bisbat fins al dia 20, tel. 973 480 619 (Encarna). Viacrucis Quaresmal.- Aquest II Diumenge de Quaresma, a les 6 de la tarda, a la Catedral farem el Viacrucis Quaresmal.

Reflexions

Reflexió convincent a Xavier Jounou Abans de tot vull fer-vos cinc cèntims de qui sóc i perquè escric aquest petit text. Sóc una senyora nascuda a la Seu d’Urgell i ara fa alguns anys que estic vivint juntament amb la meva família a Solsona. Em dirigeixo a una persona que ja no es troba entre nosaltres, es tracta del Xavier Jounou, per dedicar-li algunes paraules. Desconegut, apreciat i invisible amic. Poso aquests adjectius perquè la que escriu aquest text no ha tingut la possibilitat de conèixer-te personalment, tot i que un familiar vostre sap qui sóc. Acabo de llegir el teu acomiadament, Xavier, i només vull dir-te que et felicito per la visió tan humana que has tingut d’aquesta malaurada malaltia. Llastimosament jo ara també pateixo aquesta malaltia, des de molt jove. Ara fa vint anys que vaig començar aquesta lluita. He patit molt però sempre he donat gràcies a Déu per haver-me ajudat a portar-la; sempre he estat creient i he tingut molta fe.

Només et volia dir que tu m’has donat una empenta en aquests moments tan durs que estic passant. Jo també estic esperant que Déu em cridi. La meva malaltia, pel que m’han dit els facultatius no es pot curar; es pateix bastant, i no és un problema que es pugui solucionar. O sigui, que et torno a felicitar de la manera que tu has acceptat el camí de la teva vida amb molta ressignació. Amb l’ajuda que m’has donat en llegir el teu escrit i trobant-me amb aquesta situació m’has ajudat molt a acabar de conscienciar-me. Per a totes aquelles persones que llegeixin això, els vull dir que és una opinió personal, i crec que per comprendre-ho s’ha de viure. Quina llàstima no haver-nos conegut, Xavier, et diria: FINS SEMPRE! I t’hagués explicat moltes històries reals de la meva vida en unes anotacions que he fet sobre aquesta malaltia, però sempre comptant amb l’ajuda de Déu. Ara m’acomiado i et dic: Fins sempre, Xavier. I moltes gràcies per la teva ajuda. 32

660 - Divendres, 26-02-2010


Opinió

Carles Mujal i Colilles

El tren, una idea visionària de passat, de present i de futur En moments de crisi econòmica s’ha de buscar també l’oportunitat per innovar, de buscar noves idees amb visió de futur, canviar els models productius actuals que no han funcionat i de, sobretot, solucionar els reptes encara pendents d’una vegada per totes. Parlant de reptes, un dels principals a solucionar avui dia a Catalunya i a Espanya a nivell d’infraestructures és la connexió del transport ferroviari de mercaderies amb Europa. Per què? Doncs per dues raons fonamentals. La primera és perquè seria un factor clau en la competivitat de la nostra economia, per exemple en l’agricultura i en la indústria, i que es veurien beneficiades per una reducció important de les despeses de transport i de les despeses logístiques. Catalunya té dos ports marítims -Tarragona i Barcelona - importants que es postulen per ser les referències d’entrada de mercaderies pel sud d’Europa. És a dir, es postulen per convertir-se, ambdós ports, en la porta d’Àsia a Europa. Però sense una infrastructura ferroviària que permeti transportar i moure les mercaderies de manera ràpida, segura i a un cost raonable cap a Europa, la candidatura d’aquests ports per ser plataforma d’entrada a Europa es debilita moltíssim. Operadors logístics asiàtics voldrien tenir en compte ambdós ports marítims com a plataforma d’entrada de mercaderies a Europa, però el fet de què queda pendent la construcció d’uns dos cents quilòmetres de via fèrria d’ample europeu (*) per connectar amb Europa els ho fa repensar, i aquest fet hipoteca la progressió dels ports de Barcelona i Tarragona, i evidentment l’economia catalana. Per tant el ferrocarril és una infrastructura clau si volem tenir una economia forta amb una indústria competitiva, i constituir un pol logístic de referència. L’aposta per un corredor

Opinió

ferroviari d’ample europeu (*) que segueixi els ports del Mediterrani, l’anomenat corredor FERMED, és la millor manera de connectar Catalunya i Espanya amb Europa pel transport de mercaderies. Les dades del trànsit de camions i vehicles pesats ratifiquen la prioritat d’aquesta opció. La segona raó fonamental és de tipus mediambiental, principalment per l’estalvi d’emissions de CO2 provinent del transport per carretera. També permetria un redimensionament de l’ús de les infraestructures viàries, gràcies a la reducció del trànsit de mercaderies, amb una millora de la seva gestió. S’evitaria a més a més que el col.lapse es resolgués amb més ampliacions, i per tant amb més ocupació del territori. I no parlem de la millora en la seguretat viària derivada de la major fluïdesa del trànsit o de la millora en la salut, ja que per exemple, segons un estudi recent en què ha col.laborat el Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental de Barcelona (CREAL) la contaminació atmosfèrica que provoca el trànsit d’una autopista o una via molt transitada accelera a més del doble el procés d’evolució de l’arteriosclerosi i, per tant, incrementa el risc de tenir un infart o un accident cerebrovascular. Per tant, el ferrocarril d’ample europeu (*) pel mediterrani (corredor FERMED) és la millor alternativa per solucionar el dèficit infrastructural amb autopistes plenes de peatges i carreteres autonòmiques i nacionals en col.lapse permanent. És l’alternativa més rendible mediambientalment, econòmicament i socialment. (*) L’amplada de la majoria de les vies fèrries actuals a Espanya i Portugal (excepte l’AVE) és de 1668mm (ample ibèric). En canvi l’amplada de les vies fèrries europees és de 1435mm (ample europeu o internacional). Aquest fet ha provocat al llarg del segle XX l’aïllament de la xarxa de ferrocarrils espanyola de l’europea i l’ús de material mòbil específic de més tamany i de fabricació més costosa.

Ramon Gualdo

AK – 47: un fusell No fa pas molt, que el senyor Mijail Kalashnikov va complir els seus noranta anys. Aquest home és l’inventor del fusell AK – 47. I es veu que el president rus Medvedev, tot estarrufat, li va concedir la distinció “Ordre de Rússia”. Home, no et fot! No sé si es pot considerar un benefactor de la humanitat per haver fet treballar el caparró en un invent d’aquesta mena. El fusell AK – 47 pot disparar sis-centes bales per minut. Això, sí “que mola”, oi que sí? Ja ho veieu aquest trastet és una joia, però jo diria que és una joia malèfica. I ja tornem a allò de “el negoci és el negoci”, perquè des de quan es va inventar (el 1941) se n’han fabricat molts milions, d’aquest fusell. I fa esgarrifar pensar que justament des que es va inventar, han estat milers de persones que s’hauran topat davant d’un Kalashnikov, i aquella “joia” 660 - Divendres, 26-02-2010

haurà disparat. Milers de nois, joves, homes, siguin soldats o no ho siguin, hauran mort brutalment per aquesta eina de matar gent. Massa que n’hi ha pel món, d’armes, i massa que se’n fan arribar a llocs on les disparen a la boja, on hi ha conflictes i situacions greus. A llocs on no es respecten pas els drets humans. En Mijail ja té 90 anys. Una llarga vida. El fotut és que molts nois ben joves no hauran pogut tenir pas una llarga vida, per culpa d’aquest invent. S’hauran topat sup a sup amb un AK – 47, i les bales hauran trencat una vida, una vida tendra, alegre. Un AK – 47 haurà trencat il·lusions de moltes vides. Un AK – 47 haurà portat dol i tristor al cor de pares, mares, germans… Mentrestant, el senyor Mijail, llueix, presumit, l’Ordre de Rússia. A fe de Déu... 33


Opinió

Comparsa La Taska

Segons l’Ajuntament els labavos públics per carnaval no serveixen per res… Les declaracions de l’alcalde de Solsona publicades al diari Regió7 el dia 19 de febrer en relació a les multes per orinar al carrer i a la instal·lació de lavabos públics durant el Carnaval no tenen “desperdici”… Després de la gran idea de l’Ajuntament de bombardejar el poble amb paperets d’advertència de les multes astronòmiques per orinar al carrer, el comentari general de la gent aquest Carnaval en aquest sentit no era altre que la queixa per no disposar de lavabos públics als carrers de Solsona, tal com actualment és més que habitual en qualsevol municipi, per petit que sigui, que celebri una festa popular. Diu l’equip de govern del consistori solsoní que instal· lar lavabos prefabricats no creiem que resolgui el problema. Sr. Alcalde, per solucionar el problema de la gent que pixa al carrer, quina millor solució hi ha que posar a disposició de qualsevol persona amb necessitats vitals uns urinaris propers, públics i gratuïts? Potser és millor la solució d’amenaçar amb les multes i així la bufeta es descarrega sola només de pensar en els 400 euros que haurem de treure del sou per patir les conseqüències de beure... Els motius de no oferir el servei d’urinaris públics, dubtosament convincents, són que es tracta d’una infraestructura molt cara que poca gent utilitza. Molt cara? Si una comparsa ha estat capaç d’assumir el cost d’instal·lar-ne dos durant tot el Carnaval, amb el servei de neteja cada dia, no ho pot fer l’Ajuntament de Solsona o la mateixa Junta de Carnaval? Quin percentatge suposa en els seus pressupostos? Recordem que

Psicoteràpia

l’Ajuntament aporta a la Junta 15.000 euros mitjançant un conveni de col·laboració que entenem que ha de servir per a sufragar les despeses prioritàries (?) d’organització de la festa. Llavors, no és una prioritat evitar que els carrers del nostre poble s’omplin de pixats? És possible que llogar-los surti car, però comprar-ne algun seria totalment assequible si no només es fan servir per Carnaval. Dubtem de si tot plegat és incoherència o simplement hipocresia... Permeti’ns dir-li, senyor Alcalde, que els lavabos sí que s’utilitzen, i molt. La majoria de la gent que volta pels carrers quan els bars ja han tancat les portes, agraeixen que hi hagi uns lavabos al carrer, que dit sigui de pas no feien pudor i estaven situats en un lloc de pas per tothom qui ha sortit de casa aquest Carnaval. I així s’ha demostrat amb les cues que s’han vist cada dia als lavabos que la nostra comparsa va instal·lar a la cruïlla del carrer de Sant Nicolau amb el de Sant Salvador. Potser és una mica agosarat per part del govern solsoní jutjar l’eficàcia d’instal·lar urinaris públics sense ni tan sols haver-ho provat, i més quan és una solució que adopten la gran majoria de poblacions veïnes a les seves festes. Per últim, una petita rectificació a l’article al qual ens referíem al principi d’aquest escrit quan diu que tot i que el consistori no ha instal·lat els serveis, sí que s’ha fet a iniciativa d’alguns col·lectius particulars: no van ser alguns col.lectius, en va ser un, la nostra comparsa.

Sergi Ballespí. Doctor en Psicologia

Ajuda l’autoajuda? En quin sentit són útils els llibres d’autoajuda? Jo crec que com a mínim són útils en quatre sentits. En primer lloc, quan un pateix i no sap què li passa, veureu-ho escrit, posar-ho en paraules, concretar el problema i així reduir la incertesa ja és calmant, ja és quelcom, alleuja. En segon lloc, comprovar que altres persones poden patir de manera semblant fa sentir acompanyat, i això també alleuja. En tercer lloc, quan un pateix i no troba solucions al seu patiment necessita encomanar-se a algú que potser les tingui i, de vegades, un llibre (o el seu autor) pot fer aquesta funció. Finalment, tot el que acabem de dir (posar nom al problema, sentir-se acompanyat i encomanar-se a algú) pot aportar, a més, consol, el quart factor d’ajuda. Per tant jo crec que els llibres d’autoajuda sí que ajuden, però compte, no tant! L’ajuda d’un llibre d’autoajuda és Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

transitòria i superficial per definició. Si un sol llibre tingués realment efectes miraculosos, produís canvis a llarg termini i esdevingués revolucionari com ho pretenen els enlluernats, no tan sols cal suposar que el llegiria tothom (és a dir, no hi hauria tants “ases escèptics”) sinó que, segurament, la seguretat social te l’enviaria a casa i seria de lectura obligatòria a les escoles. Però és que, a més, l’autoajuda no és certa com a tal. No és la pròpia persona la que s’ajuda sinó el llibre (o l’autor), els quals, per cert, deixen escrit el mateix per tothom. Aleshores... poden uns mateixos consells resoldre problemes tan diversos en persones tan diferents? Un llibre d’autoajuda no és inútil, però no pot substituir la interacció humana. I qui no hi vegi aquesta diferència... sergi.ballespi@uab.cat

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

34

660 - Divendres, 26-02-2010


Opinió

Ramon Solé i Capdevila. President del Comitè Executiu de CDC de Solsona.

L'hora dels assenyats En economia, i probablement en altres camps de la vida, és especialment important ser el pioner a l’hora de treure rèdit del moment, sigui de bonança o de recessió econòmica. Trobar la manera de construir una imatge i una reputació social són bàsics per l’èxit de l’empresa que ens haurem proposat dur endavant, clar que el producte que oferim ha de ser pioner, com diuen els entesos, no ha de tenir substitut, com a mínim, a curt termini. Tot plegat ens aportarà uns bons beneficis i un indiscutible prestigi. Després, quant tothom pugi al carro, serà l’hora de baixar-ne per tornar a buscar un altre cop d’efecte, tornar a ser pioners amb una bona idea. Doncs bé, aquesta ha estat l’habilitat del senyor Leopoldo Abadia, que va escriure i publicar el llibre titulat La crisis ninja, és un enginyer jubilat de 75 anys que amb la seva manera planera i entenedora d’explicar la gènesi de la crisi i el seu desenllaç l’ha impulsat a ser un gran teòric de l’actual situació econòmica. Aquest oportunisme li està reportant uns beneficies extraordinaris. L’home ha reconegut que la seva crisi començarà quan se solventi l’actual crisi. D’humor, no n’està mancat. Clar que a aigua passada, tothom és savi. Ara ha publicat un nou llibre, La hora de los sensatos. Aquest és més arriscat, ja que hi pretén aportar idees per sortir d’aquesta crisi. Confesso que no l’he llegit. Desconec si l’han publicat traduït al català. Ara bé, la traducció del títol, literalment, és L’hora dels sensats, encara que a mi m’agrada més L’hora dels assenyats, per tant l’he utilitzat per encapçalar aquest article ja que reflecteix exactament el seu esperit. Ha arribat l’hora de deixar-nos d’experiments fracassats i tornar a encarrilar aquest país cap a la sensatesa política. Aquests dies he llegit alguns articles sobre la situació econòmica de Catalunya. M’han esgarrifat. Les conclusions són demolidores. Per exemple, hem passat de ser un exemple de model econòmic a encapçalar la llista de productors d’atur. De ser uns creadors nets a l’hora de crear empreses, per tant riquesa, a encapçalar la llista de la seva destrucció. Tot plegat ha comportat que durant l’any passat el nostre creixement hagi estat el més negatiu de totes les comunitats autonòmiques i, pel que sembla, no tenim cap perspectiva de millora, ans el contrari.

I mentrestant, el tripartit, què hi fa per solventar aquest desgavell? Doncs generar un dèficit històric. Aquest any el dèficit previst volta els 7.000 milions d’euros. El de l’any passat va ser de 4.862 milions d’euros, quatre vegades més que l’any anterior. Amb tan sols dos anys augmentarà uns 11.862 milions d’euros. A final d’any podem assolir, amb l'acumulat, els 30.000 milions d’euros de dèficit. La nostra ruïna. L’any 2003, quan el tripartit va accedir al govern el deute acumulat era de 9000 milions d’euros, i cada any es reduïa. I com s’arriba a aquest desgavell? Doncs ideologitzant les decisions econòmiques, és a dir, prenent decisions purament polítiques a partir de doctrines obsoletes. A Solsona en tenim un cas. Una de les infraestructures més necessàries i urgents en aquests moments és la construcció de la nova escola “El Vinyet” i un nou institut. Doncs bé, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va prometre la construcció d’un casal cívic abans que s’acabi el 2012, amb un cost de 2,6 milions d’euros i aquí s'hi ha de sumar el cost anual pel seu manteniment. Ara és hora de construir un nou casal quan tenim el de Cultura i Joventut? Doncs, no. La prioritat a Solsona és una nova escola i un nou institut i no em passa pel cap que aquests diners no es puguin destinar al que és realment prioritari i necessari. El tripartit ha fracassat, com ells mateixos han reconegut, és un artefacte fallat, un campi qui pugui, que ha hipotecat aquest país per força temps, i ja veurem com ens en sortirem.

Poesia

Josep Maria Poblet

Un rostre, uns ulls, un dit L’Aznar amb un gest innat, adust, prepotent i obscè, ens fa palès que no ha fre per esdevenir irat, murri, lletjot i emprenyat, si algú li toca la cresta o li aigualeix bé la festa, titllant-lo, oidà, de “feixista” i ensems: “Tu ets el terrorista” “a capel-la” sense orquestra. Veig els ulls, el dit i el rostre de l’Aznar en molts diaris, s’hi veu un odi sens sostre fill d’uns recels mil.lenaris. Quan aquesta és l’actitud d’un tòtem en democràcia, tenim el futur fotut... I això a mi no em fa cap gràcia.

660 - Divendres, 26-02-2010

35


INFLEXIONS

Inflexions

Opinió

Genís Cardona Hi havia una vegada un home que, cada matí, després de dutxar-se i afaitar-se, agafava la seva ombra i la desava dins d’una maleta, sota el llit. Primer doblegava els braços, després les cames, després el cap. Finalment plegava el rectangle dues vegades per la meitat, sempre amb molta cura que no quedés cap vora torçada, ni cap replec, que no li calgués planxar-la, a la nit, abans de tornar-se-la a posar. No volia que l’ombra s’embrutés amb la tristesa, por, misèria i crueltat del món, així que la deixava a casa, dins d’una maleta sota el llit. Fins i tot alguns dies, la majoria, si mirava les notícies de la tele, o si llegia algunes pàgines del diari, aquelles que més li agradava de llegir, es treia l’ombra i l’amagava sota els coixins del sofà, on feia companyia, durant uns instants, a una moneda d’una pesseta, a un fragment de patata ondulada i a una agulla de cabell d’una antiga novia

d’aquell home. L’home sortia de casa sense ombra, i passejava pels carrers bruts i foscos, plens de tolls i d’escombraries. Dinava en un restaurant petit i ofegat, de parets espellofades i greixoses. Treballava fins l’extenuació sense que el seu treball li aportés cap alegria. Bevia, sovint, massa,

i alguns vespres, quan tornava a casa, oblidava de posar-se l’ombra i la deixava dins la maleta sota el llit, tota la nit. No sabia, l’home, que tota ombra s’alimenta de llum, que sense sol no hi pot haver ombra, que, precisament, protegint-la com feia d’aquell món que ell creia mort, l’estava matant. L’ombra, tancada dins la maleta sota el llit, poc a poc s’anava marcint, s’anava convertint en penombra, s’anava esfilagarsant i difuminant, besllumant i transparentant. Fins que arribà un dia que l’ombra deixà de ser ombra, i fins i tot penombra, i s’esblanqueí completament, i desaparegué de dins la maleta de sota el llit. Aquell vespre l’home tornà a casa begut, com solia fer-ho, i s’estirà al llit sense sopar, i s’adormí sense adonar-se que l’ombra ja no era dins la maleta de sota el llit. Tampoc no la trobà a faltar, però. Una ombra no té ombra.

M. Nadal

Humor clerical català Anècdotes del famós rector de Vallfogona: El rector, com la majoria d’homes, també trobava “maques” les dones, joves sobretot. Sentia especial predilecció per una de preciosa i simpàtica d’un poble veí. En dir al bisbe amb confiança allò que li passava, aquest l’advertí que per no fer mals pensaments en lo possible mirés d’evitar-la. El bon home, si la trobava pel carrer, feia marrada per no caure en pecat, i així complir les ordres o consells del sr. Bisbe. Pel seu infortuni, l’ensopegava massa sovint! Ella: –Ei!, Mossèn, que volia preguntar-li tal o qual cosa, amb encisadora simpatia! Rector: –No, filla, avui no pot ésser que porto molta pressa, un altre dia, adéu, adéu. I així una vegada i una altra, no sabia com fer-ho per evitar-la. Passà que la noia es morí (eren temps de pestes), i naturalment l’enterraren. Al poc temps, en aquell poble hi hagué un altre enterrament, al que assistí també

el rector de Vallfogona. En fer els espergis del difunt, reculà un xic topant amb la carena de terra del darrera i ja tenim el “rector” de cul a terra involuntàriament! –Ai! Perdó pel descuit, però què hi ha en aquesta fossa? Llavors li digueren, “la noia Tal” – aquella – I el rector que era un gran poeta (cert) improvisà al moment aquest bonic “epitafi”: Aquí hi descansa en pau una molt galant minyona, qui en la vida, i la mort, ha fet anar sempre de tort al rector de VALLFOGONA! A casa diuen que en féu un altre: Aquí, en aquest forat estret jau una molt galant minyona a qui el “pastor” de Vallfogona temps enrera feia anar, ben DRET! Una altra anècdota del Rector: Com que era caritatiu, un dia acollí a casa seva, un soldat a sopar i dormir: la majordona no savia una paraula de castellà (el soldat ho era) ni ell de català. Bé, a l’hora del descans, el militar demanà a 36

la majordona “que li ensenyés su “cama” para tumbarse”. Ai, fillets, la majordona: armà un sacramental de mil dimonis, pensant que el soldat volia veure-li les cames o qui sap? Què més: el rector aclarí el malentès! Una altra anècdota del Rector: Un dia es reuniren uns canonges, el Vicari general, i el Bisbe de Girona. Tot fent broma, al Bisbe li picà per preguntar als clergues que, en cas que deixessin de ser capellans, en quin animaló els agradaria transformar-se? Un digué: –Amb rossinyol, perquè es passa el dia cantant. Un altre: –Amb gat, perquè es passa el dia dormint, i així cada un hi deia la seva, mentre el de Vallfogona callava. A la fi el bisbe li preguntà: –I vós, mossèn, què triaríeu? –Un burro!, respongué a l'instant. –I això per què? digué el sr. Bisbe –Perquè així tindria l’esperança de poder ser algun dia Bisbe de Girona i poder preguntar burrades als altres. El Bisbe girà de full al instant! 660 - Divendres, 26-02-2010


Futbol

CF Solsona

Campionat de Catalunya | 1a Territorial | Grup 5

CF Artesa de Segre, 1 CF Solsona, 2 CF Artesa: Farré, Solsona, Gené, Gibert (Durany), Aubets, Alvarez, Santacreu (Saladrigues), Àlex, Escalé, Carles i Sergi Galcerán. CF Solsona: Juanjo, Obiols, Jean, Alcàzar, Codina, Freixes, Piera, Miki(Serra), Cots, Sala(Alarcón) i Casanovas(Novelles). També es van desplaçar Solé, Jiménez i Rodri.

Amb defensa numantina, punts d’or El Sr. Jaume Lorenzo Caselles va ser l’encarregat d’arbitrar l’encontre, éssent auxiliat pels srs. Ivan Curto i José Sabariego. La seva labor va ser bona. Per l’Artesa, va mostrar targetes grogues a Gibert, Galcerán, Trepat i Sergi Galcerán (64’ i 85’) (per tant vermella) i targeta vermella directa a Álvarez (min. 41), per donar un cop de colze, amb la pilota parada. Pel Solsona, targetes grogues a Obiols, Freixes, Sala i Alarcón. A Juanjo, en el minut 31, li va ensenyar la vermella directa per entrar un contrari, fer-li la traveta i ser el darrer defensor. Els jugadors de José Prieto Ruiz, nou entrenador del Solsona, van lluitar de valent per a obtenir els tres punts en joc i alguna cosa més. En el minut 20 els solsonins ja es posaven a manar en el marcador per mitjà de Casanovas. L’Artesa ataca insistentment i amb força, la qual cosa propicia que un davanter local s’escapoleixi de la defensa i el porter Juanjo li fa falta, apreciant l’àrbitre que és mereixedora de vermella directa. Com que el Solsona no tenia porter suplent va haver d’utilitzar un jugador de camp, Codina. Era el minut 31. En el 35’, l’Artesa empata el matx, pensant que tindria facilitats per la inexperiència del nou porter. Prieto va muntar una segura i fèrria defensa, esperant una oportunitat per donar el cop definitiu. El camp estava molt enfangat i els locals no trobaven com marcar. No s’ho creien: Un jugador de camp com a porter i no trobar per on introduir la pilota. Els seus atacs no eren efectius i els visitants els resolien satisfactòriament. En el minut 65 el solsoní Jean va aconseguir introduir la pilota en el marc de Damià, representant l’estocada final. L’Artesa, malferit, havia sofert l’expulsió d’Álvarez en el min. 41. Va veure com Sergi Galceran era expulsat per la seva segona groga en el min. 85. Jugant amb 9 jugadors, el Solsona va barrar la seva porteria i va aconseguir els tres punts, fonamentals i importants davant un rival directe. Aquest diumenge vinent, dia 28, ens visita el CF Juneda, empatat a 23 punts amb el Solsona. Per tant, és un partit més que important, trascendental. Qui guanyi farà un pas endavant de cara a la salvació. Esperem i desitgem que sigui el Solsona l’afavorit. Afeccionats, simpatitzants i solsonins, els jugadors necessiten el vostre recolzament. Veniu al camp a animar.

Partits de la Jornada 27/ 28 de febrer Juvenil:CF Solsona / Avinyó......................................... 15.30 h Cadet: CF Solsona / Avinyó.......................................... 17.30 h Infantil: CF Solsona / Navàs......................................... 11.00 h Aleví: CF Solsona / Navarcles....................................... 09.45 h Benjamí "A": CF Solsona / Valls Torroella.................. 13.15 h Benjamí "B": CF Solsona / Gimnàstic Manresa "C"... 12.15 h Prebenjamí: CF Solsona / Santpedor............................ 12.15h Femení: Seva - CF Solsona*.................. 13.00 h Diumenge 28 Babies * Horaris Modificats

NOTA IMPORTANT! Després de passar els mesos de fred torna l’activitat futbolística al CF SOLSONA de l’equip de BABIES ‘ 2005 i s’obren ja aquest mateix dimecres dia 3 de març les inscripcions per als nascuts l’any 2006!! Apunta’t ja a les oficines del club el mateix dimecres de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 del vespre o també els divendres. L’activitat es durà a terme els dimecres de 2/4 de 6 a 7 de la tarda (sempre que la pluja no ho impedeixi).

Propera jornada: Diumenge, 28 de febrer de 2010, a 2/4 de 5 de la tarda, al Camp Municipal d’Esports de Solsona: CF Solsona & CF Juneda 660 - Divendres, 26-02-2010

Us hi esperem, a jugar amb nosaltres!

37


Futbol

CF Solsona

Cadet Juvenil

CF Puigcerdà, 1 - CF Solsona, 3

UE Balconada, 5

Marc, David A, Arnau, Jaume, Axel, Ferran, Isma, Dani, Jose Luis, Aleix, Abde, David S, Guillem, Gerard, Adrià

CF Solsona, 2 Barcons, Adrián, Isidre, Bernat, Joanjo, Miki, Andreu, Oriol, Liyak, Sarri i Chennoufi (1). També: Puig (1), Aresté, Marcel i Moussa.

Ressaca de Carnaval en un camp dur Clara victòria dels manresans, que van posar més intensitat i agressivitat sobre el terreny de joc i sobre la disputa de la pilota en general; sobre un camp de terra en bastant bones condicions degut a la pluja que hi havia. Els solsonins no jugaven malament tot i rebre l'1 a 0 ben aviat després d’un error de marca en un córner on un jugador blanc engalta la pilota creuantla sense que Barcons tingués cap opció d’aturar-la. A partir d’aquí els blaus plantaven cara sense però generar ni una sola ocasió de perill. El joc de migcampisme va decaure en l’últim quart d’hora de la primera meitat. L’equip va llençar el partit una vegada més al primer temps. El resultat a la mitja part era de 3 a 0. A la represa l’equip va donar la cara i fins i tot podem dir que hagués pogut remuntar el partit i tot. Els 20 min. del començament de la segona part van ser un monòleg dels blaus. Puig entrava en una magnífica jugada des del lateral directe cap a porteria per fer el 3 a 1 i tot seguit es va disposar de tres 1 contra 1 amb el porter i amb un travesser que no vam saber definir. Amb la pólvora mullada i després de tant perdonar, els de la Balconada van sentenciar en un ràpid contraatac. Dos minuts després, i després del gerro d’aigua freda del 4 a 1, arribava el cinquè i ja només a les acaballes del partit era Chennoufi qui de cap maquillava el resultat amb el definitiu 5 a 2. Aquesta setmana rebem la visita dissabte a 2/4 de 4 de la tarda de l’Avinyó on esperem retrobantnos amb la victòria. Us hi esperem!

L’Andreu va fer el seu partit més complert del que va de temporada

Camp complicat i victòria El diumenge passat ens desplaçàvem a Puigcerdà, un camp sempre complicat, doncs tant l’equip rival com el camp no faciliten gaire el joc. A la primera part el Solsona sortia motivat i dominant, però els de casa també tenien les seves ocasions. El Solsona va marcar el primer després d’una escapada del Dani, que encarava al porter i el batia hàbilment. El segon va venir Ferran Contreras amb una escapada de l’Axel fent la passada da- va fer molt bon vant del porter perquè l’Abde marqués a plaer. partit A pocs minuts de la segona l’Arnau amb una altra escapada marcava el tercer pel Solsona, i va ser a partir d’aquí quan el Puigcerdà es va posar les piles, fent-se amo del mig camp, marcant el seu gol i complicant el joc dels nostres. Sort de la bona tasca en defensa del Solsona amb un Ferran, un Jose Luis i un Gerard molt treballadors. Cal felicitar tot l’equip per les ganes que hi van posar.

Infantil

CF Font dels Capellans, 2 CF Solsona, 0 Derrota contra un rival directe per eludir el descens El diumenge al matí els nostres es van desplaçar a Manresa per jugar un partit contra un rival directe a la classificació. Els blaus van sortir al camp molt bé, amb ganes d’avançar-se al marcador i de passar-se la pilota per poder gaudir tots del futbol, però només la mala sort feia que la pilota no entrés, ja que vam disposar de grans ocasions de gol per poder-ho aconseguir. Els de casa mica en mica també van disposar d’alguna que altra ocasió, però mai no van fer perillar en excés la porteria defensada per Albert Colell. D’aquesta manera es va arribar al descans amb el resultat de 0 – 0. Malgrat el domini dels escapolats, el destí volia que la pilota no entrés. La segona part va començar totalment diferent, ja que van ser els manresans qui en el minut 5 de partit, aprofitant una errada defensiva de marcatge en un còrner, eren suficients per avançar-se al marcador. Als nostres el gol els va fer molt de mal i ja per rematar la feina només 5 minuts més tard en un clar fora de joc els de casa aconsegueixen tornar-se a avançar al marcador. A partir d’aquest moment els nostres es van tornar a fer amos del partit com en la primera part. Però aquest cop veien com l’àrbitre els anul.lava una vegada i una altra totes les jugades de perill que aconseguien triangular. Mala sort pels nostres, que van veure com fent un bon partit, per culpa de 5 minuts perdien la cara al partit. A seguir treballant per continuar aprenent, i així sempre podrem gaudir del futbol!!! Sort i ànims!!! 38

660 - Divendres, 26-02-2010


Futbol

CF Solsona

Aleví

Prebenjamí

CE Puigreig, 2 - CF Solsona, 0

CF Solsona, 1 - CE Guardiolenca, 7

Agustí, Pol, Arnau, Cots, Genís, Ricard, Fran, Ponç, Iker, Mihai i Nico.

Roger M., Marc O., Arian L., Enric P. (1 gol), Nil V., David C., David G., Hamza K., Joel, Tate Y. i Maria B. Entrenadors: Rubén Pérez i David Pérez.. Delegat: Planes.

Resultat enganyós Dissabte passat el C.F Solsona aleví va trobar-se per segona vegada al Puigreig, equip que a casa ens va fer bastant de mal amb un 5-0. Però els solsonins, aquesta vegada, anaven amb l’Agustín, esplèndid els conceptes més desenvolupats i les com sempre a la coses més clares. Això va implicar que porteria el conjunt verd i vermell ho tingues més difícil. La primera part va acabar amb un 0-0, on els dos equips van mostrar ocasions però ambdues porteries eren imbatibles. A la segona part els dos equips tornaven a sortir amb les mateixes ganes, però el Puigreig es va trobar més efectiu i amb una jugada inesperada. El jugador del Puigreig, aprofitant un rebot, va marcar el primer gol quan faltava un quart d’hora per acabar el partit. Aleshores els blaus es trobaven amb deu jugadors al camp, ja que Íker i Pol van sortir lesionats. El Solsona ho va tornar a intentar, però la sort no els acompanyava, fins que a falta d'un minut per acabar el partit els verds van tancar el marcador amb el 2-0. Bon treball, nens!!! A seguir treballant així!

Superiors a nosaltres Els solsonins van perdre per 1 gol a 7 davant, segurament, del millor equip de la lligueta. Tot i començar el primer quart amb empenta, ràpidament els visitants van imposar la seva qualitat basada en avançar mitjançant passades al company més El Joel ho va fer pròxim. Amb un 0-2 es va acabar. molt bé! Ja en el segon quart, els blaus van intentar igualar el marcador, però la superioritat del Guardiolenca es va tornar a posar de manifest amb el 0-3. En el tercer, l’Enric en una molt bona combinació col·lectiva, va marcar el gol de l’honor del Solsona. El resultat, però, era d’1 gol a 6. En l’últim quart, els visitants van fer el darrer gol del matx, demostrant una vegada més que són l’equip a batre. Per part dels solsonins, cal remarcar que en tot moment van continuar atacant i mostrant les seves cartes. Ànims pel proper partit i endavant!!

Benjamí "A"

CE Avià, 7 - CF Solsona, 2

Femení Cadet-Juvenil

Els avianesos es van mostrar superiors

CF Solsona, 1 - CE Puigreig, 2

Partit complicat contra el 2n de la classificació, un equip format i amb les idees clares. El partit es va desenvolupar amb domini de l’equip local, ja que mantenien la pilota i tenien ocasions clares. Tampoc no va afavorir el canvi de gespa artificial a gespa natural, ja que canviava el joc i la forma de jugar. A la primera part l’Avià va sortir molt afavorit amb els rebots, i deixant un resultat contundent i molt afavorit pels locals, acabant la primera part amb un resultat de 4 a 1. A la segona part el Solsona es va dedicar a defensar el resultat i intentar aconseguir un marcador igualat amb contraatacs, però no va anar bé i va acabar el partit amb un resultat de 7 a 2. No gaire bon partit pels blaus, perquè els van faltar més ganes.

Olga.R, Júlia.C, Mercè. C, Marta.P, Clàudia.R, Gemma.C, Sara.C, Marta.A, Núria.R Carla.An, Iria.P, Belén.S, Ariadna.V, Naïr.F, Tània.R, Aixa.N, Ioana.B,

Derrota a l’últim minut El diumenge passat el femení del CF Solsona va disputar el primer partit a casa de la segona volta ja sense cap lesió i amb moltes ganes d’aconseguir la victòria. La primera part va ser dominada per les visitants, que disposaven de les millors ocasions; i a nosaltres ens cos- L’Ariadna va fer tava sortir amb la pilota controlada. El una segona part gol visitant va arribar amb un gran xut impecable de falta contra el que res no va poder-hi fer l’Olga. La segona part va ser ja ben diferent: les solsonines van disposar d’ocasions de gol i les entrades per banda van ser constants fins que Júlia va marcar amb un impressionant llançament de falta. Abans d’acabar, però, quan ja semblava que ens enduríem un punt, les visitants van respondre amb un xut que va tocar al pal i el rebot va ser empès al fons de la xarxa donant la victòria a les verd i vermelles. Vist el partit, un empat hagués estat el resultat més just. Però la sort no va estar de cara. A destacar: la millora que partit rere partit s'experimenta. Amb una mica més de confiança els resultats arribaran aviat. 1,2,3... Solsona! 660 - Divendres, 26-02-2010

Benjamí "B"

CF Fruitosenc "B", 6 CF Solsona "B", 2 Marta Bajona, Arnau Camí, Àlex García, Oriol Grau, Eduard Navío, José Manuel Macías, Miquel Mujal, Hug Plans, Pau Puig, Gerard Robles, Pau Serra i Xabi Rodríguez. En començar el partit hi va haver un seguit d’oportunitats per part dels dos equips, però els gols no volien pujar al marcador. Van obrir el marcador els escapolats amb un gol de falta de l’Eduard. Poc després el Fruitosenc va empatar i es va arribar a la mitja part amb el resultat de 2-1. A la segona part el resultat es va posar 4-2 (gol del José Manuel) i estàvem jugant molt fort, però la mala sort va fer que pugés el 5è gol en pròpia porta i l’equip es va enfonsar fins a arribar al resultat final. 39


Futbol

CE Arrels

Infantil "B" | 2a Divisió | G.18

Súria, 10 - Arrels, 0 Daniel Soria, Oriol Palou, Miquel Serra, Marc Pallaruelo, Aitor Colell, Marc Sala, Lleïr Moreno, Manel Vila, Guillermo Morales, Livian Castillo, Arnau Juanco. També: Mohamed El Madani, Eduard Torra, Kadder Guetaff.

Resultat excessiu Si bé el Súria és el just vencedor del partit, els jugadors de l’Arrels van fer els mèrits suficients per obtenir un millor resultat. El partit va començar força igualat, amb els solsonins ben posicionats al camp i sense permetre que el rival jugués còmode. Semblava que es podria controlar el partit, però tres errors en pocs minuts van permetre el Súria obtenir un còmode avantatge. A partir d’aquí, i gairebé fins al final de la primera part, els verds van controlar el partit i van disposar d’un parell de bones ocasions que els haurien permès tornar a entrar en el partit. En canvi, els locals, van aprofitar una contra per marcar el quart, resultat amb el que s’arribaria al descans. La segona part va començar d’una forma similar. Es va tornar a desaprofitar una excel.lent ocasió i, en la jugada següent, el davanter del Súria no va fallar, sentenciant el partit. Els jugadors van notar el cop i, fins al final, el Súria va poder controlar còmodament el partit, amb alguna ocasió esporàdica per part de l’Arrels. Però la pilota sols volia entrar a la nostra porteria. Malgrat el marcador, es pot estar satisfet de l’evolució de l’equip. La manca d’arribada, que havia estat un problema durant molts partits, s’està resolent. Ara l’assignatura pendent és la finalització. El proper dissabte, derbi comarcal contra el Sant Llorenç. Amb una mica més de sort cara a porteria, es pot obtenir un bon resultat.

Benjamins "A" (Federats)

Arrels "A", 0 UFB Jàbac I Terrassa, 6 David, Roger, Arnau Vilaseca, Sergi, Àngel, Marc, Lluís, Arnau Valls i Arnau Torra

No res a fer contra el líder Efectivament, dissabte passat, els benjamins de l’Arrels, no van tenir res a fer en el partit que van disputar contra el líder de la classificació. En la primera part, vam poder veure un Arrels molt lluitador i defenssiu; impedint que els rivals poguessin transformar en gols les moltes ocasions de que van disposar, arribant al descans amb un 0-1. Els primers deu minuts de la segona meitat van ser decisius. Els de Terrassa van desplegar el seu millor joc, van descol·locar els solsonins i, no els van deixar ni una sola oportunitat d’atacar. I així, van augmentar ràpidament la diferència en el marcador, fins arribar al 0-6 final. Tot i que el rival era molt superior en qualitat, els nostres "benjamins" van plantar-li cara fins al final i, com va dir algú: "qui fa el que pot, no està obligat a més" Ànims, nois!!! 40

Juvenils

Arrels, 2 - Avià, 3 Marc, Pere, Xavi, Palla, Ramon, Jorge, Codina, Besora, Oliva, Oscar, Moncu, Oriol, Najim, Bones, Bajona, Magí i Yum.

Bon partit Bon partit, el vist sobre el camp per part dels 2 equips, amb una victòria per la mínima de l’equip visitant, l’Avià, per 2 a 3. Amb un Arrels que com a mínim es mereixia l'empat ja que va estar lluitant per aconseguir-lo fins a l’últim sospir del partit. El partit va començar amb un Avià dominant el partit i amb un Arrels replegat enrere per sortir a la contra. L’Avià dominava, però les ocasions més clares eren nostres, ja que ens vam quedar dues vegades en un 1 contra 1 amb el porter, que no vam saber batre. La resta de la primera part va continuar igual, nosaltres parant el domini de l’Avià amb una bona defensa i un excel·lent Marc. La segona part vam sortir molt despistats a darrere i ens vam oblidar dels perillosos davanters de l’Avià i en 10 minuts ens van posar 3 gols en dos errors defensius; el que semblava sentenciar el partit va ser tot el contrari. L'Arrels va recuperar les rendes del bon joc amarrant el mig del camp, jugant la pilota amb bones combinacions, vam tancar l’Avià al seu camp. Al minut 18 vam retallar distàncies (1 a 3), Oriol. I al minut 30 Moncu, fruit del bon futbol que estàvem realitzant, marca el 2 a 3. La remuntada s’olorava. Sobre el terreny del joc faltaven 15 minuts, l’Avià estava tocat però per molt que ho vam intentar no vam poder igualar el marcador, tot i jugar pràcticament els últims 15 minuts al camp de l’Avià. No obstant això, l’Avià a l’últim minut va tenir una ocasió d'1 contra 1. Però Marc, superb, va resoldre-ho molt bé. S’acaba el partit. Felicitem a l’Avià per la victòria i com se sol dir a vegades el millor és el resultat i en aquesta ocasió podem dir que el pitjor és el resultat, ja que estem molt satisfets pel joc, l’entrega i el bon fer de tots els jugadors i no tant amb el resultat. Claus del partit: Els 10 primers minuts de la segona part. A destacar: El bon joc recuperat per part de l’equip, la primera part d'´Oscar, que va treure de polleguera al seu marcador. I Oriol, que va ser la cara i la creu del partit, ja que va realitzar un dels seus millors partit d’aquesta temporada, compartint-la amb una desgraciada i inoportuna lesió, per la qual cosa va haver d’abandonar el terreny de joc quan més el necessitàvem i un superb Marc (com seria aquest porter si el deixessin entrenar?).

660 - Divendres, 26-02-2010


Futbol

CE Arrels

Alevins

Cadet | 1a Divisió | G 9 | J 19 | 20/02/10

CE Arrels, 3 - CF Navàs, 2

Arrels, 0

Guillem Ribó, Guillem Vilà, Lluís Pijuan, Albert Pijuan, Marc Pujol (1g.), Ferran Colell, Agustin Carrizo, Kadder Guettaf (1g.), Marc Casaldàliga, Manel Estany, Guillermo Morales, Guillem Bajona, Agustín Moren, Carla Ferrer, David Colell, Lluís Villaró (2g), Toni Moreno, Tomàs Jané, Pau Aguilera, Manel Vila i Ferran Moreno.

Vilanova i la Geltrú, 2

Victòria molt treballada

Segueix la mala ratxa

Aquesta darrera jornada la varen afrontar els alevins del CE ARRELS amb nombroses baixes que afectaven totes les línies de joc, a la defensa, al mig del camp i al davant. Per poder completar l’equip es van incorporar dos jugadors alevins que juguen amb els infantils, el Manel Vila i el Ferran Moreno, que van posar el seu gra de sorra perquè la victòria es quedés a Solsona. Al davant un rival, el CF Navàs, que en cap moment no va posar les coses fàcils i que va desenvolupar un bon partit, molt ben posicionat al darrere i amb un punta molt incisiu. La primera part es caracteritzà per la igualtat, cap dels dos equips no aconseguia imposar-se però les poques jugades de perill que hi hagué arribaren de part dels verd-i-blancs de l’Arrels. I no fou fins les acaballes d’aquest primer període quan executant magistralment un xut de falta directa des de fora l’àrea el Marc Pujol feia pujar al marcador l'1-0. La segona part començà molt bé per l’Arrels, doncs en el primer minut de joc una jugada iniciada, com moltes durant el partit, pel Guillermo amb la col.laboració de l’Agustín Moreno finalitzava amb un xut creuat del Kadder al fons de la xarxa. El Navàs lluny d’afluixar aconseguí reduir distàncies en una jugada confusa dins l’àrea. Tornaren minuts d’igualtat fins que en un contraatac feliçment finalitzat pel Manel Vila es tornava a posar distància al marcador. Fins al final es presencià un partit jugat al mig del camp, controlat pels solsonins, tant sols espatllat pel darrer gol del Navàs quan ja s’era a les acaballes del matx. En resum, un partit trampa (per les nombroses baixes que presentava l’Arrels) que es va poder treure endavant amb el sacrifici de tots els jugadors disponibles en haver de jugar i assumir responsabilitats dins el camp que habitualment corresponen a altres companys. Per la setmana vinent toca visita al camp del CF Sagrada Família, líder invicte, a qui estem convençuts que plantarem cara.

El difícil calendari del començament de la segona volta ens passa factura. Aquesta setmana vam tornar a perdre davant del tercer classificat, el Vilanova. Els verds no vam fer massa bon partit ofensivament parlant. Ens costava jugar la pilota i realitzàvem poca combinació. Tot i això vam disposar de tres clares ocasions per avançar-nos al marcador. El Vilanova va jugar un partit molt seriós amb un bon joc de toc. A l’Arrels ens va costar adaptar-nos, però vam acabar tapant els espais als rivals. A la jugada més tonta del partit, en un mal rebuig, el Vilanova es va avançar al marcador a l’últim minut de la primera part. A la segona part, l’Arrels es va posar les piles i va apretar a tot un Vilanova fins a l’últim moment. Durant tot el segon temps els verds van tenir al rival tancat al seu camp. Aquest cop, però, no vam saber aprofitar les ocasions. I a l’últim minut de partit, en una contra, ens van marcar el definitiu 0 a 2. Dissabte vinent anem a Manresa, un camp sempre difícil però possible de guanyar. Sort!!

Xavi, Màrquez, Raul, Murcia, Toni, Pau, Pasqual, Ollé, Gerard, Robert i Guilli També: Nourdin, Come, Marc, Ferran, Bernat i Bauti

Arrels - Vilanova

Benjamins B | 20/02/10

CE Sallent, 1 - CE Arrels, 0 Brahim, Jordi Solé, Pol Colilles, Toni Rodríguez, Àlex Laguna, M’ghaiti, Marc Montada, Arnau Vilaseca. Partit molt igualat on les ocasions més clares van ser de l’equip visitant. L’Arrels es mostrà molt segur. En defensa, amb un Marc Muntada infranquejable, i amb l’Àlex Laguna i Arnau Vilaseca per les bandes, feien inútils els atacs locals. El Jordi Solé es feia amo i senyor del mig del camp tallant i repartint el joc amb magnífiques assistències al sempre perillós Pol Colilles, que no van acabar en gol de miracle. Anaven passant els minuts i el marcador no es movia. El Toni i el Mohamed també van tenir bones

660 - Divendres, 26-02-2010

41

ocasions però sense gaire fortuna. I com acostuma a passar quan es perdona tant, en una jugada desgraciada, ja a les acaballes del partit i sense que el porter Brahim pogués fer res per evitar-ho, l’equip Arrelenc es va marcar un gol en pròpia porta que ja sense temps material, va fer impossible la remuntada. Aquest fet, lluny d’enfonsar els nostres jugadors, segur que els dóna força per afrontar el pròxim partit contra el St. Fruitós. Sort i endavant!


Futbol

Futbol Sala

CE Arrels

CE Arrels

Infantil | 1a Divisió | Grup 9

CE Arrels, 4

Divisió d’Honor | Cadet - Juvenil | Femení

Fundació P. Esp. Arrels "A", 7

UE Castellar, 2

Vallirana AE "A", 0

Lluís, Arnau, Albert, Houssein, Guiu, Guillem, Marcel, David,, Roger, Xavi, Ivo, Josep M. i Lleïr. Gols: Roger (3), Houssein (1)

Èrika Bernadó, Laura Esteve (1), Judit Colillas (1), Natàlia Pujol, Natàlia Klymyuk (3) i Meritxell Jordana (2). Entrenadors: Miquel Serra

Partidàs!!!

Per fi guanyem el Vallirana

Aquest és el qualificatiu que es mereix el que vàrem poder presenciar al municipal de Solsona el passat dissabte en el partit de l’infantil.

El passat diumenge 21 de febrer, l’equip cadetjuvenil de l’Arrels va disputar el partit de la segona volta contra el Vallirana. El partit va començar amb un domini de les locals. El primer gol va arribar molt aviat, marcat per la Meritxell després d’una jugada amb la Natàlia. Aleshores, el joc va ser una mica travat, ja que ni un equip ni l’altre aconseguien dur a terme jugades que acabessin al fons de la xarxa. Però les locals van desfer aquesta situació amb un gol de la Natàlia, després d’un gran error de la portera visitant. El tercer gol obra de la Natàlia, abans d’acabar la primera part, després d’una bona jugada col·lectiva. La segona part va començar amb possessió de les locals, però molta pressió de les visitants. L’equip local no va desenvolupar el joc que estaven acostumades a fer. Però aquest joc va quedar en segon pla quan la Judit va marcar el quart gol, després de xutar i que la pilota passés per sota les cames de la portera. El cinquè gol, obra de la Meritxell va arribar després d’un control-xut des de fora l’àrea, en el que la portera no va poder-hi fer res. El sisè gol i el setè van arribar a causa de la sortida desmesurada de la portera, que va fer de jugadora durant moltes jugades. El sisè va ser obra de la Laura i el setè de la Natàlia. Aquest partit, a part del resultat, s’ha vist influït per l’actuació nefasta de l’àrbitre.

El partit no era fàcil, ja que ens enfrontàvem al quart classificat, el Castellar del Vallès. El partit va començar puntualment a les 11 gairebé sense temps d’escalfar. Això va fer que els jugadors sortissin al camp freds. Després d’uns primers minuts d’alternances en el joc, els visitants van aprofitar el llançament d’una falta per marcar el primer gol. Aquest fet va esperonar als de Solsona i van començar a jugar creant ocasions de gol força clares, però que no trobaven el camí de la porteria. Aquest resultat ,0-1, va ser al marcador fins al descans. A la segona part els nois del Vicenç van sortir amb la convicció de poder treure el partit al seu favor i en quatre minuts ja havien donat la volta al resultat amb un gol del Roger i l’altre del Houssein, aquest un golàs de vaselina. Els nervis es van apoderar dels del Vallès i varen començar amb el joc soterrani, amb alguna entrada fora de to, fruit de la impotència. Aprofitant una imprecisió local en defensa van aconseguir batre al Lluís i empataven el partit, però l’alegria els va durar poc, ja que en la següent jugada el Roger tornava a marcar desfent l’empat i encara pocs minuts després feia el quart gol que deixava el partit de cara per afrontar els últims cinc minuts de joc, en els quals els visitants no van ser capaços de marcar. A Destacar: El gran treball de TOT l’equip, perquè sense la concentració mostrada i la seguretat de TOTS els seus membres no s’hagués aconseguit aquesta important victòria.

A destacar: La Laura Esteve, la millor jugadora del partit. I l’Èrika, una jugadora molt important: la millor portera.

Aquest dissabte tindrem un altre partit molt complicat al camp de Sallent un equip que està lluitant per arribar al capdamunt de la classificació. Serà a les 12 del migdia i el que us podem assegurar és que per motivació i empenta no quedarem.

El pròxim desplaçament, el diumenge 28 a Monistrol de Montserrat, un partit difícil.

42

660 - Divendres, 26-02-2010


Futbol Sala

Futbol Sala

CECR Cambrils

Consell Comarcal del Solsonès

Territorial Catalana Sala | G2 | Tem. 09/10 | J 17

Jornada 18 | 20 i 21 de febrer

Montseny, CE, 4

Olius / Clariana de Cardener................................................................................. 3-0 Bar Castell / Ardèvol.............................................................................................2-6 Guixers "La Pèrgola" / Exc. J. Ribera..........................................................................Llobera / L'Auba Freixinet......................................................................................9-0 Sant Climenç / Castellar de la Ribera.....................................................................2-3 Lladurs Sputnik / Montmajor.................................................................................5-9 St. Llorenç de Morunys / Expert Rafart Navès ....................................................... 0-6 Clínica Vet "Solsonès" / Solsona............................................................................1-6

CECR Cambrils, 3 Dani, Sabata, Pau, Chivu, Ignasi, Carles (1), Jesús (2), Obiols, Bernat, Kata, Ivan

Vam reaccionar massa tard Aquest dissabte vam perdre una gran ocasió d’endur-nos quelcom positiu de la nostra visita a Barcelona, i és que en un partit molt important vam sortir adormits, amb poca intensitat, perdent pilotes, perdent la marca,.... i quan ens en vam adonar, al minut 10, ja perdíem 3 a 0. A partir d’aleshores vam millorar una mica i vam arribar al descans amb un 4 a 1. A la segona part vam jugar millor: impressionant al rival, robant pilotes, amb possessions llargues,.... així ens vam plantar a manca de quatre minuts amb un esperançador 4 a 3, i vam tenir ocasions per empatar (fins i tot un doble penal ben aturat pel porter local). En fi, la pilota no va voler entrar. Res a dir de l’entrega i intensitat dels jugadors aquesta segona part. Només una reflexió: per què no som capaços de sortir així des del minut 1?. La setmana vinent tornem a jugar fora de casa. Concretament visitem la PB Castelldefels, un equip que aquesta temporada ha baixat de Nacional B. La temporada que duen no és massa bona, però els punts que porten els han tret a casa. És una pista complicada, i a Cambrils van demostrar ser un bon equip, amb jugadors joves i molt elèctrics. Esperem fer un bon partit.

Resultats Jornada 16

Montsant, FS.................................... 8 Alforja, CFS....................................... 3 CFS Aldea......................................... 3 Capellades CFS.................................10 Matadepera, AB................................ 2 Montseny CE Cd...............................4 Berga FS, CE..................................... 1 Descansa...........................................-

Classificació general Pj Pg Pe Pp Gf Gc Punts Castellar de la Ribera.......................... 18...... 14....... -.......4..... 77.......33...............42 Llobera.............................................. 18...... 13.......2.......3......78.......31............... 41 Guixers "La Pèrgola"............................17...... 13.......1.......3.....114......37...............40 Olius................................................. 18...... 13.......1 ......4......67.......34...............40 Solsona............................................. 18...... 13....... -.......5......79.......38...............39 Sant Climenç...................................... 18...... 11.......3.......4......96.......58...............36 Expert Rafart Navès............................ 18...... 10.......2.......6..... 77.......60...............32 Bar Castell......................................... 18...... 10.......1.......7..... 68.......55............... 31 Excavacions J. Ribera...........................17....... 7........3.......7......69.......75............... 24 Lladurs Sputnik.................................. 18....... 6........1......11.....70.......98............... 19 L’Auba Freixinet.................................. 18....... 6........ -......12.....36.......74............... 18 Montmajor......................................... 18....... 4........2......12.... 53......105.............. 14 Clariana de Cardener.......................... 18....... 4........1......13.....36.......69............... 13 Ardèvol.............................................. 18....... 3........1......14.....57.......97............... 10 Clínica Vet. "El Solsonès".................... 18....... 3........1......14.....28.......68............... 10 Sant Llorenç de Morunys..................... 18....... 3........1......14.... 48......106.............. 10

Equip

2............................................Salou, FS "B" 3...............................................Altafulla FS 2................................................Linyola, CF 4........................................ PB Castelldefels 3...............................Bel.-Gruas Cabo Fraga 3.......................................Cambrils, CECR 5.................................. Gelida Industrial, FS -.....................................Bar Rest. Moreno’s

Solsona / Olius (Dissabte, a les 16h al Pavelló) Clariana del Cardener / Bar Castell (Dissabte, a les 17.15h a Clariana de Cardener) Ardèvol / Guixers "La Pèrgola" (Dissabte, a les 18.30h Ardévol) Exc. J. Ribera / Llobera (Dissabte, a les 16h a Freixinet) L’Auba. Freixinet / Sant Climenç (Dissabte, a les 17h a Freixinet) Castellar de la Ribera / Lladurs Sputnik (Dissabte, a les 18.30h a Castellar de la Ribera) Montmajor / St. Llorenç de Morunys (Dissabte, a les 18h a Montmajor) Expert Rafart Navès / Clinica Vet. "El Solsonès" (Dissabte, a les 16h Navès)

J G E P Gf Gc Dg Punts

Gelida Ind., FS........................ 16......13...... 0......3.......85......48....+37................39 Montsant, FS ......................... 16......11...... 2......3.......80......50.... +26................35 Cambrils, CECR..................... 16...... 11...... 0...... 5.......71...... 52.....+19................33 Capellades CFS........................ 16......11...... 0......5.......83......71.... +12............... 33 Altafulla, FS............................ 16.......9....... 3......4.......68......54.... +14............... 30 Montseny, CE. Cd.................... 16.......9....... 2......5.......69......56.... +13................29 Alforja, CFS............................. 16.......7....... 4......5.......88......62.... +26................25 CFS Aldea............................... 16.......5....... 5......6.......73......82.........-9............... 20 Linyola, FS.............................. 16.......6....... 2......8.......71......81.......-10............... 20 Bel.-Gruas Cabo Fraga............. 16.......6....... 2......8.......51......67.......-17............... 20 Bar Rest. Morenos................... 14.......4....... 2......7.......61.......61.......-20................14 Matadepera, AB...................... 15.......3....... 4......8.......66......71.........-5................13 PB Castelldefels...................... 16.......4....... 1.....11......56......86.......-21................13 Salou, FS "B".......................... 15.......2....... 2.....11......43......68.......-25................. 8 Berga FS, CE........................... 16.......2....... 1.....13......51......95...... -44................. 7 Gimnastic de Tarragona............ -........ -........ -...... -.........-......... -........... -..........Retirat 660 - Divendres, 26-02-2010

Gols

Jornada 19 | 27 i 28 de febrer

Classificació Territorial Catalana |G2 | Temp 09/10 Equip

Golejador

Sant Climenç........................................ Jordi Torregasa...........................................35 Castellar de la Ribera.................................Àlex Mas...............................................29 Expert Rafart Navès............................... Oscar Urrutta............................................28 Llobera....................................................Marc Malé..............................................25 Lladurs Sputnik...................................... Ruben Pérez............................................. 24 Sant Climenç..........................................Albert Borràs............................................23 Guixers “ La Pèrgola”...........................Eduard Tripiana...........................................23 Bar Castell.............................................. Carles Pisa..............................................20

Clínica Veterinària Solsonès 43


Futbol Sala

Botifarra

Laura Sala

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà, Secretari d’org. de la JNC

Preferent catalana | Grup 5

Llardecans, 4

La Lliga de Botifarra

Castellar de la Ribera 3 Ivan, Vila, Àlex, Vicenç, Xerol, Sanchez, Sam, Pep, Marc.

Resultats Jornada 8

Partit estrany

Lladurs / Solsona...............................................................................9-1 Freixinet / Cambrils............................................................................3-7 C. de la Ribera / Olius.........................................................................6-2 Navès / Sant Climenç.................................................................... aplaçat

El partit va començar puntualment a les 6 de la tarda al Municipal de Llardecans, el 8è classificat. La primera part va ser fluixa per part dels dos equips. No vam poder veure un bon joc, ni el Llardecans ni el Castellar no presumien pas d’oferir gaire perill. El primer gol va ser pels nostres jugadors, obra de Pep, en una jugada amb Vicenç, que Pep va transformar en gol amb un cop de taló: 0 a 1. L’alegria per això no va durar gaire i, després que el Castellar perdés una pilota, els jugadors locals no van desaprofitar-ho i d’un xut de fora l’àrea va arribar l’empat: 1 a 1. Poc després va arribar el 2 a 1, en un altre xut del Llardecans. I així s’arribà a la mitja part. A la represa vam veure un Castellar amb més ganes i amb més arribada, i gràcies a això va arribar l’empat dels peus de Sam. Vam continuar arribant, però no definint i va arribar el 3r del Llardecans, un jugador passa entre dos defenses, s’endú la pilota amb les mans i gol, el 3 a 2. Aleshores el Castellar es disposà a jugar de 5, i només començar Vicenç d’un fort xut marca el 3r pel Castellar. Empat 3 a 3, a falta de pocs minuts, atacava el Llardecans, en un moment l’àrbitre xiula falta nostra, i la jugada acaba en gol. No hauria de ser vàlid però l’àrbitre dóna el gol. Els jugadors del Castellar van protestar perquè no veien justa la decisió. Xerol va ser expulsat, per protestar i prou. Tot i així el gol va pujar al marcador. Es van jugar els dos últims minuts i així va acabar el partit, 4 a 3. Tres punts que s’han escapat, però ara a per totes a afrontar el pròxim partit. En aquesta segona part es va millorar el joc, i s’arribava més a la porteria contrària. Tot i això no es va millorar defensivament: es van perdre moltes pilotes i això ens va passar factura. No es va jugar bé. La pròxima jornada es disputarà aquest dissabte a 2/4 de 5 de la tarda al Municipal de Castellar. Ens enfrontarem a La Sentiu O.C. “A”. Us hi esperem!!!!

Futbol

Resultats Jornada 9 Navès / Cambrils................................................................................5-5 Sant Climenç / Freixinet......................................................................5-5 C. de la Ribera / Lladurs.................................................................... 6-4 Solsona / Olius............................................................................ aplaçat

Classificació

PSG= Partides guanyades / PSP= Partides perdudes / PSE= Partides empatades / PSP= Punts de partit

Pròxima Jornada 13, 14 de març C. de la Ribera / Solsona........................................... Diumenge 2/4 De 6h Freixinet / Navès.................................................................. Diumenge 6h Olius / Lladurs..................................................................... Diumenge 6h Cambrils / Sant Climenç........................................................ Diumenge 6h

Cambrils suma un punt amb olor de lliga!

PB Solsona

Després de l’empat de Sant Climenç i la derrota de Lladurs, l’equip d’Odèn aconseguint un empat molt important en terres de Navès, ja comença a tocar el trofeu de campions. A falta de cinc jornades, ho sigui, de deu punts, la taula classificatòria ja comença a assenyalar com aniran les coses aquesta temporada. La Lliga fa una pausa en el calendari perquè es pugui jugar els partits aplaçats i ja encarrilar un final de Lliga d’allò més apassionant on la desena jornada ens portarà un partit molt important: Cambrils -Sant Climenç! Sort a tots!!

Aquest dissabte tots al pavelló, la penya us necessita!!! Dissabte entre 2/ 4 de 8 i les 9 del vespre, si no saps què fer, tens ganes de gaudir d’un gran esport i vols ajudar a la Penya, doncs, vine al pavelló municipal de Solsona i podràs passar una estona entretinguda i gaudir d'un bon espectacle: el partit de la PENYA. Aquest dissabte a 2/4 de 8 del vespre, al pavelló nou, partit 1a. nacional B grup 2: PB SOLSONA –CFS ESPARREGUERA t’ho perdràs? 44

660 - Divendres, 26-02-2010


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès - Prosetel

XXII MITJA MARATÓ CIUTAT DE BALAGUER

Sancho Ayala, impecable a Balaguer Diumenge dia 21 de febrer de 2010 es va disputar la XXII Mitja Marató Ciutat de Balaguer i la 3a edició de la cursa de 10 km., amb la participació de Sancho Ayala i Josep Alconchel a la mitja marató, representant als Fondistes del Solsonès. A 2/4 d11 ndel amtí, amb molt de fred i a punt de ploure (4 gotes), es va donar la sortida als més de 600 atletes participants a les dues curses. Sancho Ayala, sabedor del bon estat de forma que travessa, va sortir a superar el temps de l'any passat d'1'13'45 h, amb el que va aconseguir entrar al 4t lloc de la general. Des de la sortida ja es va formar un grup d'atletes que es van anar distanciant dels altres corredors. Entre ells hi havia Sancho Ayala. Del grup cap davanter sempre va tibar Èric Díaz del Reus, per intentar despenjar als companys del grup. Sancho Ayala es va col.locar còmodament al segon lloc, fins al km 12, en que va fer un fort canvi de ritme que cap dels seus companys no va poder seguir. Sancho Ayala, amb un temps d'1 hora 11 minuts i 09 segons va aconseguir el triomf de la Mitja Marató de Balaguer, i fent la seva millor marca de sempre. El segon lloc, amb un temps d'1 hora 12 minuts i 07 segons, va ser per Josep M. Pijuan, que va superar en la línia de meta a Joan Prats, tercer classificat, amb un temps d'1 hora

12 minuts i 8 segons. Josep Alconchel, amb un temps d'1 hora 38 minuts i 46 segons, va entrar al lloc 144 de la general, fent la millor marca en aquesta mitja marató. La classificació de dones va ser guanyada per segon any per Angelina Miró amb un temps d'1 hora i 28 minuts i 3 segons. La segona va ser Marta Serret amb un temps d'1 hora i 32 minuts i 43 segons, i tercera va ser Cristina Gòmez amb un temps d'1 hora i 35 minuts i 5 segons. En la cursa dels 10 km. va guanyar Roberto Clavijo amb un temps de 32'41 minuts. En categoria de dones la guanyadora va ser Mireia Sosa amb un temps de 37'14 minuts.

Pròximes Curses - - - - - - - -

28 de febrer 10 km. de Sant Boi 07 de març Marató de Barcelona (42'195 km.) 07 de març Marxa dels Castells de la Segarra 14 de març 10 km. d'Esparreguera 21 de març Mitja Marató de l'Anoia (21'097 km.) i 10 km. 21 de març Cursa Popular d'Almacelles 28 de març Mitja Marató i 10 km. de la Calçotada (Valls) 28 de març Mitja Marató de Montornès

Més informació a Ribera Esports i a www.atletisme.com, http://fondistesdelSolsonès.blogspot.com/

Sancho Ayala i Josep Alconchel.

Sancho al podi

XV MITJA MARATÓ DE GAVÀ-CASTELLDEFELS-GAVÀ

Otmane Btaimi s’imposa a Gavà amb un gran temps Diumenge dia 21 de febrer es va disputar una nova edició de la Mitja Marató de Gavà-Castelldefels-Gavà, amb la participació rècord en aquesta prova. Més de 2.000 atletes es van aplegar a la línia de sortida dels quals en van arribar 2.014. Entre ells hihavia Aaron Bosch del Club Fondistes del Solsonès. Aaron Bosch va entrar al lloc 735 de la general amb un temps d'1 hora 35 minuts i 32 segons. La cursa va ser guanyada pe marroquí Otmane Btaimi 660 - Divendres, 26-02-2010

amb un magnífic temps d'1 hora 5 minuts i 37 segon. Segon va ser Sergio Enriquez amb un temps d'1 hora 7 minuts i 18 segons. I tercer va entrar Benito Ojeda amb un temps d'1 hora 8 minuts i 55 segons. En dones la guanyadora va ser M. Carme Auñon amb un temps d'1 hora 21 minuts i 52 segons. Segona va ser Susana López, que va entrar amb un temps 1'24'28 h. I tercera va ser Isabel Olivan amb un temps d'1'24'46h. 45


Bàsquet

CB Solsona

Júnior masculí Infantil masculí

Sant Ignasi, 56

CB Solsona 32 - CB Cornellà 82

CB Solsona, 41

Fran, Jorba, Sala, Woodgate, García, Caelles, Garrido, Benzakour, Mujal i Masdenpinós.Pere (Ent).

Valentí.F 12, Joan.T, Nikita.E 9, Bryant.T 5, Beto.T 2, Carles.R 2, Pau.A.C 6, Albert. S, Moha.B, Xiloé.R 2.

Bona actitud i moments brillants de joc

Tot i les baixes, regalem el partit Els nois d'Òptica Roures es van presentar al camp dels últims classificats de la lliga. L’equip es presentava amb les baixes de l’Oriol, l’Adrià, el Martí, l’Alexis, el Joan Padró i el Dani Vendrells... l’equip va començar perdent moltes pilotes i fent moltes faltes... l’estrany d’aquest quart va ser que l’equip local, que feia pressió a tota pista, va cometre una falta i l’equip local que defensava a 6, 25 11... bé així doncs amb aquests tres aspectes l’equip local guanyava el primer parcial 17-12. Els solsonins anaven empatats a 12 a falta de 3 minuts. A la represa quan l’àrbitre va començar a senyalar una mica més de faltes a l’equip local i els solsonins van poder córrer vam guanyar el parcial 9-15 per posar-nos per davant al marcador (26-27) a la mitja part. A la represa els locals van sortir molt forts. Amb 5 minuts feien un parcial de 9-2. Els solsonins responien amb un de 0-8 per endur-se el quart 9-10, i posar-se dos punts per davant a faltar de 10 minuts 36-38. L’últim quart va ser caòtic. Els locals amb 2 minuts es posaven 2 punts per davant (40-37). I amb tot això, amb un parell de tècniques, l’equip local ens fa un parcial de 9 a 2 amb 3 minuts i sentenciant el partit. El resultat del quart quart ho diu tot: 21-4; els solsonins es van deixar escapar amb 3 minuts. Els 32 minuts abans havia estat treballant... l’equip local s’emportava el partit 56-41. En total, a l’equip local, li van assenyalar 20 faltes. A nosaltres, 29. Nosaltres vam jugar amb zona 30 minuts. Ells, amb pressió a tot el camps els 40 minuts de joc... No s'entén, però no vam perdre el partit per això sinó per mèrits propis. Va, nens, que aquest dissabte a les 4 de la tarda rebem el segon classificat. Si ens hi posem els podem guanyar, ja ho vam fer a casa seva!!!

Davant un equip (per cert, filial del Barça), molt superior en tots els aspectes del joc (intensitat de joc, capacitat física, velocitat, alçada) els solsonins han començat el partit d’una manera brillant, jugades treballades amb atac i sortint bé de la pressió, fins al minut 20 de partit (parcial de 27-41), es podria parlar de certa igualtat, tenint en compte les grans diferències. Ha sigut a partit d'aquest moment quan el cansament i la pressió asfixiant de l’equip visitant ha portat un parcial de 5-41, guanyant als solsonins amb una victòria incontrastable. De totes maneres, hem de mirar la part positiva. Si som capaços de jugar d’aquesta manera durant 20 minuts, la clau és continuar treballant per millorar dia a dia. A per totes, taronges.

Calendari del cap de setmana del CB Solsona Aquest cap de setmana, tots els equips federats en competició, a excepció del Mini masculí, que descansa. Quatre partits a casa i tres desplaçaments. Atenció: El primer equip juga dissabte a 2/4 de 6 de la tarda.

Partit a casa:

Dia i Hora Dissabte, 27 a les 10,30h Dissabte, 27 a les 12h Dissabte, 27 a les 16h Dissabte, 27 a les 17,30h

Desplaçaments:

Dia i Hora Dissabte, 27 a les 10,30h Dissabte, 27 a les 11h Diumenge, 28 a les 18h

Categoria Equip Visitant Pre-mini mixt CB SANTPEDOR Cadet masc. MOVISCAT BÀSQUET BERGA A Júnior masc. AE L’HOSPITALET B Sènior masc. 2a. Cat. DOTS SANT QUIRZE BCA

Categoria Infantil masc. Cadet fem. Sènior fem. 3a. Cat.

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78

Equip Local NAT’S-ASFE SANT FRUITÓS INFORBER BÀSQUET BERGA BUSK’M ARTÉS 46

660 - Divendres, 26-02-2010


Bàsquet

CB Solsona

Sènior femení 3a. Catalana

Camp. de Catalunya| Sènior Masc. | 2a Cat.

CB Solsona 37

Sant Gervasi Lumarauto, 69

CB Torelló 49

TB Assessors CB Solsona, 67

Les sèniors solsonines, que porten algunes jornades amb una bona progressió de joc, s'enfrontaven al líder destacat de la competició, el CB Torelló, que només ha perdut un partit en tota la Lliga. Van plantar cara i a la mitja part anaven per davant en el marcador, però en un desafortunat tercer quart van perdre les opcions de victòria.

Quico Rafart (5), Xavi Viladrich (4), Nikita Ergin (0), Roger Comas (22), Dani Vendrells (7), Ferran Torres (3), Jordi Ramon (19), Oriol Gavaldà (7). Parcials: Min. 10 / 22-18. Min. 20 / 42-34. Min. 30 / 54-48. Min.40 / 69-67.

Mala sort Mala sort al final del partit és el que va tenir el TB ASSESSORS CB SOLSONA diumenge passat a Mollet, en un partit molt disputat al camp del tercer classificat i on la falta d’efectius solsonins es va notar en excès en els instants finals del matx (menció especial per aquesta manca d’efectius que un altre dia comentarem). El primer període va ser molt ajustat, amb igualades constants en el marcador fins al darrer minut, on un parcial local de 5-0 va situar els del Mollet per davant en l’electrònic. La mateixa tònica es va viure en el segon parcial, amb el marcador aparellat fins al minut 15, on un parcial ara més marcat, de 14-4, permetia als de Mollet agafar les regnes del matx per 42-30, diferència que els taronges reduïen en el mateix minut mantenint-se així vius en el partit. A la represa, com també en els darrers partits, els solsonins sortien a la pista adormits i permetien un 8-0 que semblava deixar el partit sentenciat 50-34. Temps mort visitant i sembla que els crits del Tico i el Joan feien efecte. Els taronges tornaven a apretar les dents en defensa i se centraven en atac, per tornar a remuntar el resultat. El darrer període començava amb la mateixa força, i ja en el minut 34 els solsonins es posaven per davant en el marcador 59-61. A partir d’aquests moments les alternances en el marcador se succeïen. Un triple al darrer minut permetia als taronges acostar-se de nou i tenir una darrera opció de tir que hagués pogut portar a la pròrroga o fer guanyar el partit, però malauradament es va fallar. Una llàstima desaprofitar l’ocasió de guanyar en una pista tan complicada; però, de la mateixa manera que en els darrers partits, es va seguir veient un bon bàsquet per part dels taronges. Es va fer una gran defensa, però en atac es va trobar a faltar l’encert d’alguns jugadors, imprescindibles pel seu poder anotador. Gran partit del Comas i el Jordi Ramon. Aquest proper dissabte el TB ASSESSORS CB SOLSONA rep el Sant Quirze. El partit promet ser una bona prova per als solsonins. El rival, empatat a la segona posició, és un gran equip, però ja en l’anada només van poder guanyar en el temps afegit. Esperem que el bon joc dels darrers dies faci que puguem veure una victòria solsonina. El partit, dissabte a 2/4 de 6 de la tarda, al pavelló nou. Cal acompanyar el bon joc de l’equip amb el màxim escalf de l’afició. Tota la informació sobre equips, resultats i classificacions, a www.cbsolsona.com 660 - Divendres, 26-02-2010

Pre mini masculí

Bàsquet Puigcerdà, 30 CB Solsona, 41 El passat dissabte la colla dels pre mini es van desplaçar a Puigcerdà. Va ser un partit força intens. En un primer moment semblava tot controlat, però hi va haver uns quants quarts que el partit va ser força igualat. Va ser al setè quart quan van fer una bona remuntada. Els infants i els pares vam gaudir d’un bon partit i, per acabar d’arrodonir el dia, a la tarda i després d’un bon dinar, una bona colla ens vam posar els patins i.... cap a la pista de gel.

47


Patinatge

Club Patinatge Solsonès

Iris Capdevila, argent en la 1a. Volta Iniciació Quatre patinadores del C.P. Solsonès participen en la 1a. Volta Iniciació dels certificats C i Debutants, a la població de Juneda, el diumenge 19. Iris Capdevila aconsegueix el segon lloc del podi El passat diumenge, dia 19 de febrer, al pavelló poliesportiu de Juneda, es dugué a terme la 1a. Volta d’Iniciació de les categories C, A i Debutants, respectivament. Van trobar-se diversos clubs de la territorial de Lleida, i es van ajuntar una gran quantitat de patinadors, que van ser subdividits en 4 grups pel certificat C, 1 grup per l’A i 2 grups pel certificat Debutants. Anna Vilà i Cunyat i Andrea Marín van participar en les competicions referents al certificat C, mentre que Maria Riu i Iris Capdevila, ho van fer en el Certificat Debutants. El diumenge pel matí, la primera en efectuar el seu disc va ser Anna Vilà i Cunyat, en el grup C1, realitzant un molt bon exercici i, aconseguint així la 8a. posició de la classificació. La següent patinadora a realitzar el seu treball va ser Andrea Marín, en el mateix grup. L’Andrea, tot i ser la primera vegada en presentar-se a unes competicions d’aquestes característiques, va aconseguir fer un molt bon disc, i així mateix es va poder situar en el 23è. lloc. Després, al migdia, la jornada va continuar amb el grup Debutants 1, protagonitzat per part del C.P. Solsonès, per Maria Riu. Va executar un programa bastant correcte, Iris Capdevila, subcampiona Debutants

però un error desafortunat va fer que se situés al 12è. lloc de la classificació. Tot seguit, va ser Iris Capdevila, l’encarregada de defensar el seu disc, en el grup Debutants 2. L’Iris va realitzar els seus exercicis amb molta cura, velocitat i precisió en la tècnica, i executant un bon axel i una bona pirueta baixa va aconseguir un merescut 2n. lloc. Així, doncs, l’Iris va aconseguir l’argent, obtenint el títol de Subcampiona de la 1a. Volta Iniciació. Tots plegats ens ho vam passar molt bé. Cal felicitar les nostres patinadores per la seva magnífica tasca, i el seu treball tan acurat. De la mateixa manera, cal agrair als acompanyants, familiars i amics, el seu suport i el seu caliu durant tot el diumenge. Moltes felicitats per L’Anna, l’Andrea, la Maria i l’Iris! A les entrenadores i a tots plegats, moltes gràcies i moltes felicitats per tot i per tots! Andrea Marín i Anna Vilà i Cunyat

Maria Riu

Club Patinatge Solsonès

Assemblea general Es convoca a tots els socis a la propera ASSEMBLEA GENERAL que tindrà lloc el dimecres 10 de març a 2/4 de 9 al local del Club al C. Salvador Espriu núm. 10. Agrairem la vostra assistència La Junta 48

660 - Divendres, 26-02-2010


Ocellaires

Societat Ocellaire "El Passerell"

Concurs local a Solsona El dia 14 de febrer es va fer el concurs local a Solsona. Hi van haber molts participants al concurs Pinsans: 1- Josep Baraldès, 2- Jose Jiménez, 3- Julio Merino, 4- Lluís Guitart. Passerells: 1- Edu Castillo Blanco, 2- Jose M. Macia, 3- Cristian Delgado, 4- Ramon Sala. Verdums: 1Marc Costa, 2- Juan Carlos Requena, 3- Jorge David Peralta. Caderneres: 1- Edu Castillo Ortigosa, 2- Francisco Xavier Pérez Haro, 3- Pedro Morón, 4- Juan Carrasco, 5- Jordi Alós, 6- Gabriel Macia. N. Pinsà...............Punts 1 Josep Baraldès........41 2 Julio Merino............24 3 Marc Costa.............18 4 Albert Borés..............9 5 Jordi Sarri.................9 6 Lluis Guitart..............9 7 F.Xavier Pérez Haro...8 8 Edu Castillo Ortigosa. ..5

Escacs

9 Jose Jiménez............5 10 Jose Pineda..............4 11 Francisco Ruiz V........3 12 Josep Costa..............2 Manel Pelegrina........1

3 4 5 6 7

N. Verdum............Punts 1 Marc Costa.............14 2 Fidel Isanta..............7

N. Passerell..........Punts 1 Manolo González.....23 2 Albert Borés..............9

3 4 5 6 7 8 9

Josep Costa..............6 Josep Jiménez...........2 Juan Carrasco...........1 Juan Carlos Requena. ..1 Jorge David Peralta...1

Ramon Sala..............8 Cristian Delgado........7 Eduardo Castillo B.....7 Jose Maria Macia......6 Josep Baraldès..........3 Josep Jiménez...........2 Josep M. Carrasco.....1

N. Cadernera.......Punts 1 Juan Carrasco.........30 2 Edu Castillo Ortigosa. 29 3 Gerard Coromines....17 4 F.Xavier Pérez Haro 12 5 Albert Borés............10 6 Julio Merino Delgado...9 7 Francisco Ruiz Villada... 7

8 Ramon Sala Guitart...6 9 Pedro Morón.............6 10 Juan Carlos Requena. ..4 11 Jose M. Carrasco.......4 12 Gabriel Macia...........3 13 Jordi Alós.................2 14 Fidel Isanta Martín....1

L'Elefant de Solsona

L’Elefant agafa confiança! L’Elefant de Solsona encadena 3 victòries consecutives! El proppassat diumenge, Solsona va rebre el Balaguer B, amb un bon grapat de joves promeses dels escacs lleidatans, fruit de la seva bona escola, referent català. Davant aquests jugadors amb bona base teòrica i joc sòlid, l’Elefant de Solsona, per ordre de forces, alineà: J.Figueras (1), X.Sendarrubias (1), M.Anton (1), J.Rosés (1), J.Tordesillas (0), L.Massana (0), JM.Montraveta (1), R.Vilalta (0), J.A.Blanch (0) i R.Pujol (1), resultant una victòria 6-4 pels locals. Blanch va anar molt ràpid, perdia material, que ni el contrajoc de dos peons podia compensar. Pujol inicià un joc tranquil a la italiana, enfilà la dama contra l’enroc rival i la resta va anar venint, com la setmana anterior, tombant un rival 150 punts ELO superior! Anton va llençar un ràpid atac que no va permetre enrocar al rival. En va treure una qualitat que, poc a poc, al final de peces menors i peons va ser decisiva. Vilalta, quan volia forçar la partida per no fer taules, va fer un regal de peça que ja va ser irrecuperable... Tordesillas, no pogué treure profit de la debilitat del rival sense enrocar. Al final amb dos alfils contra torre del rival, els tres peons rivals de més van decantar. Rosés, en un joc tàctic de parella d’alfils per ambdues bandes, els del solsoní anaven fent pessics a l’enroc rival fins a desestabilitzar-lo, guanyar peça i partida per la posició desafortunada del rei rival. Amb un marcador 3-3, restaven les partides que s’havien cuit a foc lent... Figueras, amb l’habitual joc semi-tancat i de piano-piano, 660 - Divendres, 26-02-2010

va controlar d’inici la partida: va anar molt millor de temps i va agafar algun peó d’avantatge, crucial al final. Sendarrubias aguantà un terrible atac amb fianchetto sense alfil, però entregà qualitat tot iniciant un contraatac que desconcentrà al rival, que amb l’enroc desprotegit fou víctima d’un peó que assolí 7a fila. Montraveta, que es retrobava amb els escacs de competició i davant un rival 125 punts ELO superior, va donar molt bona sensació. Va arribar a un final lleugerament desequilibrat (torre contra 2 peces), però caçava una peça i s’enduia la victòria. Massana, a l’inrevés de l’anterior, en una partida de gambit, aconseguia dues peces a canvi de torre, però la posició compromesa del rei va resultar més decisiva que l’avantatge material.

La classificació, després de cinc jornades: Equip Victòries Sb Lleida B....................... 5................... 76 Guissona....................4,5.................70 Vilanovenc................... 3.............. 71,75 Elefant........................ 3...................56 La Seu........................2,5.................48

Equip Victòries Sb Tarrega B..................... 2................52,25 Ivars........................... 2................49,25 Balaguer B.................1,5............... 47,25 Baix Segre................... 1................ 57,75 Pardinyes....................0,5..............40,25

Diumenge vinent es torna a jugar a casa, un interessant duel contra el Tàrrega. Sou convidats a veure-ho al Club Sant Jordi, des de 2/4 de 10 i durant tot matí. I la frase: "Els escacs constitueixen un mitjà eficaç per l’educació i la formació de l’intel.lecte de l’home" (Che Guevara, comandant de la revolució cubana, 1928 - 1967). 49


Race

Redacció

Bassella Race 1 El passat cap de setmana 13 i 14, a la localitat de Bassella es va celebrar la primera Bassella Race 1. El dissabte es van fer 3 proves: Infantil Race, Classic Race i l'Extrem Race, que la disputaven els pilots de la categoria Elite per decidir l'orde de la sortida per diumenge. Diumenge a 2/4 de 10 del matí es donava el tret de sortida a les 3 categories, les quals havien de donar 2 voltes a un rallye de 55 km, Elite, Sènior i Júnior. A 2/4 de 12 es donava la sortida a les categories d'Amics i Fèmines, les quals donaven 1 volta. Hi participaven els pilots de SIP sport Bassella, a les categories Júnior i Amics. Xavier Subirana tenia una mala sortida i es va trobar a la posició 490, la quals li va complicar molt la cursa i l’apartava de les posicions capdavanteres i es veia obligat a recuperar el màxim de posicions possibles. I arriscar al màxim era molt perillós degut a la gran quantitat de gel acumulat pel fred que feia (la temperatura era de -5). A la primera passada per a boxes ja estava situat a la posició 60. Finalment va acabar la Carrera

30 de la general i el 5è de la seva categoria: bon debut amb la nova TM 450. Ferran Puig, amb una TM 144, en la categoria de Júnior tenia una bona sortida situant-se en bona posició, recuperant places. Però va tenir un petit problema mecànic amb la cadena, a causa del qual perdia posicions. I en acabar la primera volta es veia obligat a abandonar degut als desperfectes de la moto. Benet Gómez, amb una TM 125, tenia una molt bona sortida, i amb un bon ritme es podia col·locar amb bones posicions, aguantant un bon ritme degut a la dificultat del ral·li. Era la seva primera participació en una categoria superior a la seva. Finalment acabava en una meritòria 10a posició de categoria i 50 de la general. Josep Cardona, a la categoria d'Amics, tenia una mala sortida, però recuperava ràpidament. Es trobava en un ral.li molt dificultós i perillós, en el quals es situava tercer, però a pocs metres de la meta patia una caiguda i acavaba en 5a posició. Els corredors volen donar les gràcies a la bona organització de la prova i, sobretot, al suport familiar i d'amics. I també als spònsors: Ara Lleida, Exc. Serra del Verd, Punt d’esport, Mecàniques la Vall, Ajuntament de St. Llorenç de Morunys, RIU esports i moda, TM Riudelbas, Buff i Restaurant Cal Petit. La pròxima cita serà el diumenge 28. La primera prova del Campionat de Catalunya d’Endurades. A la localitat de Constantí.

Bitlles

Redacció

Primera derrota del Solsona El Club Bitlles Solsona va perdre el primer partit aquest dissabte passat, justament contra el líder: el Malgrat Segarra. Els solsonins han quedat relegats a un segon lloc, però amb

bones opcions per donar una sorpresa, a la recta final de la temporada.

50

660 - Divendres, 26-02-2010


Concerts

Radio

Ramon Estany

Concerts solidaris per Haití a l'Sputnik

Solsona FM

Els alumnes de les aules d’acollida del Solsonès donen a conèixer les “Cuines del Món” a Solsona FM

La tragèdia del terratrèmol a Haití tindrà una resposta solidària les properes setmanes a Solsona, de la mà del pub Sputnik, que ha organitzat dos concerts solidaris, els propers diumenges 28 de febrer i 7 de març Són setze grups i artistes solsonins que tenen la particularitat d'haver actuat en algun moment o altre a l'Sputnik i que, en aquesta ocasió, ho faran totalment de franc per tal que l'import de les entrades (un donatiu mínim de 5 euros) pugui ser ingressat als comptes solidaris que s'han obert per ajudar els damnificats de la tragèdia d'Haití. Els responsables de l'Sputnik volen fer extensiu l'agraïment a tots aquells que han col.laborat a fer possible aquest esdeveniment solidari: Estudi de Gravació Racarac, L'Ivan Dach pels cd's seus que es vendran a l'Sputnik i van íntegres a Haití, el setmanari Celsona, i tots els grups participants.

La primera cita, diumenge 28 a les 7 de la tarda Aquest diumenge tindrà lloc el primer dels concerts. L'Sputnik obrirà portes a les 6 de la tarda, i a les 7 començaran les actuacions, en que cada grup interpretarà tres temes.

Durant el mes de març, la gastronomia pren protagonisme a Solsona FM Cada dia, de dilluns a divendres, a 2/4 de 4 de la tarda, podreu saber com es preparen els plats més típics de països com Marroc, Paquistan, Alemanya, Romania, Ucraïna, Bulgària, Rússia, Bolívia, Argentina o Perú. A partir del proper dilluns dia 1, els alumnes de les aules d’acollida de Setelsis, Arrels II, la ZER del Solsonès, el CEIP Vall de Lord, la SES de Sant Llorenç i Arrels I ens explicaran les receptes més característiques del seu país d’origen. Així, podrem aprendre a elaborar "pastel de papas", broquetes de pollastre, "sarmale" o pastes de te.

L'ordre de participants aquest diumenge és el següent: -"Mag Pere" -"DayDream age" (Arnau Picó, Arnau Abella, Jaume Sánchez i Dani Callejas) -"Crazy Evolution" (Eladi Sánchez, Dani Guzman, Edgar Mañas i Joan Solé) -"Septimo A" (Guillem Soler, Gerard Cases, Alexander Aranda, Eva Ruiz, Marcel Riu i Valentí Farràs) -"Fan Gats" (Teresa Subirà, Valeri, Raimon Passada, Jordi Boixadera i Albert "Perico") -"Bottomless" (Xantal Cases, Ramon M. Cases, Xavi Prats, Jordi Mirapeix i Carles Casanova) -"Manolo i Alba"

Cuines del món, recordem-ho, es podrà sentir durant el mes de març de dilluns a divendres a 2/4 de 4 de la tarda.

Bottomless 660 - Divendres, 26-02-2010

51


Cultura

Solidaritat

Redacció

Arnau i Guiu

Una nova edició de la revista "Àgora Cultural" d'Andorra homenatja el Mestre Roure

Hola som l’Arnau i el Guiu. Donem les gràcies a tota aquella gent que amb la seva col·laboració comprant un collaret o anell varen fer possible la recaptació de 335 euros per l’orfanat ANSAN’M POU BATÍ (HAITÍ). Gràcies a tots

Aquest any se celebra el vintè aniversari de la mort de Joan Roure, que més tard va ser conegut com a Mestre Roure

Fe d'errates

La seva trajectòria musical va començar a l’escolania de la Mare de Déu del Claustre de Solsona, d’on era fill. Entre moltes altres coses, el 1963 va dirigir la Sala de Festes de la Rotonda a Andorra la Vella, parròquia on es va traslladar amb la família. Tal com ha recordat Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), un any més tard va posar en marxa l’Orfeó Andorrà a demanda del Centre Moral Recreatiu, que posteriorment es va integrar al departament de Cultura del Comú d’Andorra la Vella (1978), i també les caramelles amb un grup infantil. Entre el seu currículum hi consta haver dirigit l’orquestra Rebés i haver estat a l’Institut Andorrà d’Estudis Musicals com a professor de trompeta, metalls, solfeig i cobla. Amb el pas del temps va acabar sent conegut com a Mestre Roure i té plaça i escultura a Andorra la Vella. En l’acte de presentació de la revista hi assistiran membres de la família i de les entitats, amics i autoritats, entre elles Clara Vives, del ministeri de Cultura; la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer; la consellera de Cultura del Comú d’Andorra la Vella, Maite Cano, i Antoni Armengol, també del Comú de la capital. A més, durant l’acte l’Orfeó Andorrà interpretarà diferents temes per posar el seu granet de sorra en aquest sentit homenatge. Entre les peces que s’hi interpretarà hi ha Bonica Andorra i Lluna de Cuba (havanera), totes dues amb lletra i música de Roure, i l’Andorrana (sardana), amb lletra de Dom Ambrós Queralt i música de Joan Roure.

Redacció

La fotografia que va sortir al Celsona d'aquesta darrera setmana amb el peu de foto equivocat següent: "Les manetes dels Nans, vistes pels Tintorerus" Havia de dir: Aquest any, per l'arribada del Carnestoltes la Comparsa Pitaufes van preparar unes disfresses de mans dels nans. Disculpeu el malentès. 52

660 - Divendres, 26-02-2010


L'Entrevista

Gregori Solé

L’entrevista a l'il·lustre batlle de Solsona, David Rodríguez (d’Oliana a Solsona) Uns mots amb David Rodríguez Ell ha sigut l’afortunat de passar la primera i definitiva prova del càsting, ja que ha estat el guanyador per majoria absoluta del gran eslam trincaire del Solsonès i per això en David Rodríguez ha de contestar l’entrevista del mestre surrealista de la comparca i precisament de la capital, que és Solsona.

Si fossis Hamlet, faries lo mateix que ell o al revés? Hamlet és una de les millors obres de teatre de la història i jo sóc molt mal actor. Si estiguessis al camp nou, i els jugadors del Barça sortissin a terreny de joc, amb el bufi com a himne, què et passaria pel cap? Visca el Barça i visca el Carnaval de Solsona!

El Gregori preguntà les setze preguntes següents: Si tinguessis un discurs en xinès, com el llegiries al Palau de Congressos sense traduir-lo? No podria.

Quins jugadors catalans del barça nominaries a regidor d’urbanisme i governació, i quin de cultura i esports? Urbanisme – Xavi; Governació – Puyol; Cultura – Piqué; Esports – Bojan

Si estiguessis tancat a la biblioteca, sense sortir, que solament hi hagués el llibre La Celestina repetit, el llegeries? Oi tant! No l’he llegit mai però ha de ser molt divertit.

Amb ascensor o comptant les escales que puges? Si no hi ha molts pisos, comptant escales.

En bon humor, quin acudit explicaries davant de 20 vaques soles si elles no diuen ni “muu” a la granja? M’agraden molt els acudits, sobretot els que parlen dels bascos. No sé si les vaques els entendrien…

Si fossis el Toni de la Trinca (l'eixerit) a quin faries simpàticament “La guerra de l’enciam”? Al Berlusconi. No m’és gens simpàtic. Penúltima, insisteixo: una frase d’Oliana Molls o de les tres Bessones? L’Oliana Molls no el seguia. Però les bessones deien allò de “maleïda bruixa avorrida”

Ara imagina’t que estàs en una illa deserta amb un bolígraf i et passa en un monoplaça volador un personatge i et demana una signatura? Li firmaria, però a canvi que em pugi al seu vehicle.

Última, a qui dedicaries aquesta xorrada d’entrevista del Gregori? Al Gregori, per la seva simpatia.

Si t’obliguessin a cantar davant de 1000 persones i et donessin a elegir, com a úniques cançons, que Visca Espanya o Mama jo vull ser torero, quina triaries? No sé cantar. Però, sens dubte, jo prefereixo ser torero.

Jo, com que no puc dedicar-me-la, la dono per acabada, deixant així un pèl més content al David Rodríguez. Que riure és la millor teràpia emocional.

Quina història obligadament infantil contaries als nenes, les Tres Bessones o l’Oliana Molls? Tot i que el nom de l’Oliana Molls m’agrada, em quedo amb les Tres Bessones Et menjaries obligatòriament un plat de cuina que no pots veure’l en pintura si tens molta gana? Sí, és clar. La gana fa fer moltes coses. Per un descuit a la lletra dels Segadors, cantaries la marsellesa per tenir-ho en mà? (solament hi ha música) No podria pas, em faria un embolic enre l'una i l’altra No temis, tens algun record de la paraula reversible Temis? Tinc molts bons records a la Simet, hi tinc un grapat d’amics. 660 - Divendres, 26-02-2010

53


Televisió

Ramon Estany - Fotos: Ramon Estany - Web de TV3

El programa ´Divendres´de TV3 passà 4 dies inoblidables a Solsona El plató itinerant del programa Divendres, de TV3, va ser la setmana passada a Solsona. L’equip, encapçalat pel periodista Espartac Peran, mostrà alguns punts d’interès de la ciutat, aspectes del Carnaval solsoní i les vivències de personatges singulars de la ciutat.

Parlem d’acordions a Solsona, on hi ha una gran tradició d’aquest instrument

Entrevistant la gent del balcó

Amb la Vicky i la Marta, les nostres superwomen de Solsona. La seva vida és un no parar

L’Espartac Peran va conèixer de prop l’eina dels trabucaires, el trabuc

54

660 - Divendres, 26-02-2010


Televisió

Ramon Estany - Fotos: Ramon Estany - Web de TV3

Cartell promocional de Solsona

Un videomuntatge molt ben aconseguit

Directe des de Solsona

Coneixent les paraules solsonines

En Lluís ens ensenya a preparar cervesa de manera artesanal

Parlant de la tradició ganivetaire de Solsona amb David Pallarès. Ensenyaren eines antigues, originals i típiques

Amb en Joan Subirà, fundador del Carnaval de Solsona l’any 1971 i en Joan Casals, actual president del Carnaval

L’Espartac passeja pel carrer amb en Joan Isanta, un dels pocs pregoners actius que encara treballen a Catalunya

Obrint un ou d’estruç amb en Jaume... es trencarà o no.. 660 - Divendres, 26-02-2010

Parlem amb en Pere sobre les tòfones mentre en Sergi ens cuina un plat a base d’aquest fong 55

Entrevistant en Carles, pilot de jet privat


Country

Pep

Nit de country a la pizzeria El Cobert de Solsona Aquest passat divendres, dia 19, es va organitzar una exitosa trobada d’amants del country a la pizzeria El Cobert He d’aclarir que el cronista que escriu aquest article hi va participar de comensal i, després, d’espectador privilegiat. És a dir, d’una manera activa a l’hora d’endrapar i passiva a l’hora de ballar, pel simple fet de que no tinc la més mínima idea de dansar al so de l’esmentat estil. Per tant, aquest article és una crònica d’un espectador que va fruir d’un magnífic espectacle. El primer que sorprèn als que som uns ignorants d’aquesta cultura és la vestimenta que llueixen els que la practiquen; botes americanes que acaben amb unes puntes que fan tremolar als que són amenaçats de rebre alguna cossa, texans subjectats amb uns cinturons que llueixen unes espectaculars sivelles, camisa de llenyataire americà, corbatí de cordó on hi penja alguna que altra insígnia de temàtica americana, armilles seguint el mateix estil, i una munió de barrets dels de les pel·lícules de l’oest americà, que alguns no se’l treuen ni per menjar, i tot plegat voltat per la magnífica decoració del Cobert, que em va transportar a l’altre costat de l’Atlàntic, talment com si estigués en un local del més profund oest americà. Després de les obligades presentacions i dins d’un magnífic ambient de camaraderia, vàrem sopar, servit per unes eficients cambreres i cambrers que també s’havien vestit, amb més o menys gràcia, de pistolers... ep!, sense les pistoles. El sopar va ser complet i profitós. Entre plat i plat em van posar al dia sobre la indumentària que lluïen els més veterans i afeccionats a aquest estil cultural. Alguns n’han fet tota una filosofia de vida. Per exemple, bona part dels barrets lluïts eren importats directament d’Amèrica del Nord, alguns pels mateixos

propietaris que els lluïen. Una de les espectaculars sivelles dels cinturons pertanyia a una sèrie numerada i limitada, complicada de trobar, i, fins i tot, algun dels balladors lluïa, amb força encert, un vestit complet adquirit per ell mateix al país d’origen d’aquesta cultura. Un cop tips - amb excés, s’havia de repostar de valent per afrontar una nit de ball sense reposar -, van sonar les primeres notes de guitarres acústiques. Començava l’espectacle. Sense temps de pair res, varen saltar a la improvisada pista amb força entusiasme pràcticament tots els balladors, i la resta es varen desvetllat al primer cop de taló al terra dels que ballaven, fent tremolar el local. I aquí començà l’altra sorpresa, unes vint-icinc o més persones de totes les edats, en formació marcial, i separades per no més de tres pams, comencen a dansar seguint els mateixos passos, és a dir, tots a l’hora i sense molestar-se els una als altres, com si fos una coreografia assajada fins a l’extenuació. Com és possible aquesta unitat quan a la trobada hi ha persones i colles de procedència diferent i que mai no han practicat ni assajat juntes? Doncs, més sorpreses: cada cançó s’ha de ballar de manera diferent, és a dir, cada cançó té el seu propi ball, els seus passos únics i concrets. En varen ballar unes quaranta dues. Efectivament, amic lector. Doncs quaranta dos balls diferents. Això són anys de pràctiques i capacitat per memoritzar els balls i les seves corresponents cançons. Tot plegat, admirable. He de confessar que vaig estar a punt de saltar a la pista, però la prudència i la por a desmanegar aquella formació i trencar el ritme, em varen fer estar quiet a la cadira. Ara bé, vaig col·laborar a la cultura country saborejant un aromàtic whisky americà amb gel... ep!, un i prou. Segur que hi tornaran, no us ho perdeu. 56

660 - Divendres, 26-02-2010


Celebracions

Ramon Estany

Solsona exhibeix devoció a la Mare de Déu de Lourdes amb una gran processó La capital del bisbat acollí diumenge passat l'assemblea general ordinària de l'Hospitalitat de Lourdes

La processó de més de 200 persones va donar la volta a la Catedral

L'Assemblea de l'any vinent tindrà lloc a Torà

Després que l'any passat el Santuari de Pinós acollís l'Assemblea General Ordinària de l'Hospitalitat de Lourdes, enguany ha estat el torn de la capital de la diòcesi, Solsona, que als peus de la seva patrona, la Mare de Déu del Claustre, va aplegar més de 300 fidels i voluntaris de l'Hospitalitat. La jornada es va iniciar a les 10 del matí amb la benvinguda als 200 assistents a l'assemblea que va tenir lloc a la seu del Club Sant Jordi de Solsona. Seguidament, el Consiliari de l'Hospitalitat a la diòcesi de Solsona, Mn. Lluís Ruiz, obrí la XX Assemblea amb una conferència sobre els fets de l'aparició de Lourdes, subratllant el paper de la creu com a signe de l'amor de Déu. Ruiz va advertir que per viure a fons "l'aventura de la fe, cal veure's a l'hora pobre i, sobretot, deixar-se estimar" i recordà que "Déu ha escollit als dèbils del món". Mn. Ruiz va avançar els detalls del projecte pastoral que ha iniciat aquest any el Santuari de la Mare de Déu de Lourdes, dedicat sobretot a l'oració amb Bernadette, i que tindrà tres etapes que portaran per nom "Fent el senyal de la creu amb Bernardette" l'any 2010. El 2011, "Fem amb ella, abans de resar, el Parenostre" i el 2012, "Fem el rosari amb Bernadette". Mn. Ruiz va assenyalar que aquests temes, a través de la seva reflexió, han de servir "per ajudar-nos a viure la pelegrinació a Lourdes". 660 - Divendres, 26-02-2010

Tot seguit, la presidenta de l'Hospitalitat, Teresa Cos, acompanyada de la secretària i membres de la junta, inicià l'assemblea. El primer punt va ser un repàs de les activitats dutes a terme l'any passat: conferència del P. Teótimo González a Solsona sobre Bernadette (29 de març), Trobada d'Hospitalitats Catalanes a Montserrat (16 de maig), 42è Pelegrinatge a Lourdes (19-23 de juny). Respecte a aquest pelegrinatge, es va destacar que hi van participar 201 persones (1 ATS, 15 camillers, 52 infermeres, 9 joves, 4 sacerdots, inclòs el sr. Bisbe, 63 pelegrins i 57 malalts), es va valorar molt positivament i s'espera que l'any vinent siguin més. També es va recordar el 32 Aplec a Lourdes de la Nou, que va tenir lloc al 19 de juliol i que va comptar amb 240 participants. Altres activitats que es van recordar van ser el Congrés d'Hospitalitats Catalanes, fet a Tarragona el 17 i 18 d'octubre, la Trobada de tardor al Miracle, el 25 d'octubre, amb 174 persones, i el Congrés de les Hospitalitats Espanyoles a Salamanca, per cloure amb les recents jornades a Lourdes celebrades els passats 8, 9 i 10 de febrer, que serveixen per planificar els actes i les peregrinacions de l'any. 57


Celebracions

Ramon Estany

El següent punt de l'ordre del dia va ser l'aprovació dels comptes de l'any 2009, que s'han tancat amb un superàvit de 3.146'34 euros, gràcies sobretot als guanys de la rifa de Nadal, que van ser d'uns 4.251 euros. El darrer punt de l'ordre del dia va ser la presentació del programa d'activitats per al 2010, que consistirà en la Peregrinació a Lourdes entre el 8 i 12 de maig, la Trobada d'Hospitalitats Catalanes a Montserrat el 15 de maig, l'Aplec a Lourdes de la Nou el 18 de juliol, el Congrés d'Hospitalitats catalanes a Terrassa el 24 d'octubre, el mateix dia que la trobada al Miracle, i deixant pel final, l'assignació per la propera vila que acollirà l'assemblea de l'Hospitalitat de Solsona, que serà a Torà, el 13 de febrer del 2011.

El bisbe Jaume Traserra presidí l'eucaristia

Finalitzada l'assemblea, els assistents van participar en una lluïda processó amb la mare de Déu de Lourdes, per dirigir-se a la Catedral de Solsona per participar en l'eucaristia presidida pel bisbe de Solsona, Mons. Jaume Traserra. La processó va estar encapçalada per la bandera de l'Hospitalitat i una imatge de la Mare de Déu de Lourdes,

i acompanyada per malalts amb cadira de rodes, preveres i poble fidel, que entonava l'himne de Lourdes al so d'una petita orquestra. Un cop dins la catedral, uns nens i nenes caracteritzats de pastors van representar els fets de l'aparició de Lourdes, amb textos del monjo de Montserrat Vicenç Santamaria. A l'homilia, el bisbe de Solsona, Mons. Jaume Traserra va recordar que "la mare de Déu continua entre nosaltres, per dir-nos una sola cosa: Féu el que Jesús us digui", i recordà que Maria és la primera deixeble de Jesús. El bisbe també agraí a l'Hospitalitat de Lourdes que faci "ressonar el cant d'amor a la Mare de Déu, confiant en ella com a signe d'esperança". Mons. Traserra advertí als fidels que "els camins del món sempre són afalagadors" i els exhortà, en aquests temps de Quaresma, especialment a "no deixar-se seduir per la veu del món que vol allunyar-nos del camí de Déu, perquè el Senyor és l'únic capaç de donar sentit al nostre viure, en la malaltia i en la felicitat". Un cop finalitzada l'Eucaristia, els participants a la Trobada van poder gaudir d'una visita guiada per conèixer de prop la Mare de Déu del Claustre, patrona de Solsona, i la seva capella. La diada festiva i de germanor es va cloure a la tarda amb un dinar a l'Hotel Can Puig, prop de Solsona, amenitzat

Portadors de la Mare de Déu

Una orquestra formada per nois i noies joves precedia la processó

Entrant la imatge de la mare de Déu de Lurdes a la catedral

58

660 - Divendres, 26-02-2010


Celebracions

Ramon Estany

Prop de 200 persones van assistir a l'assemblea que tingué lloc al Club Caixa de Catalunya La presidenta de l'Hospitalitat de Lourdes a Solsona, Teresa Cos, al centre, durant l'assemblea

Els músics Un moment de la representació de l'aparició de Lourdes

Molts solsonins entre la processó A la part final de la Processó, pujant pel carrer Sant Miquel

XX Assemblea diocesana de l’Hospitalitat de la Mare de Déu Lourdes Volem agrair al germà monjo de Montserrat Vicenç Santamaria per haver ajudat a organitzar tota la festa, a l’Isidre Angrill per haver donat totes les facilitats per acollir-nos al Club Sant Jordi, al Jaume Subirà i la seva orquestra, al sr. Masià i a tota la coral i a tots el voluntaris, que són molts,que varen estar al nostre costat amb tot el que se’ls va demanar. Gràcies a tots La Comissió 660 - Divendres, 26-02-2010

Organitzant la processó i repartint espelmes, a la sortida de l'assemblea 59


Celsona 660  

Divendres 26 de febrer de 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you