Page 1


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament publica un nou ban de sequera que permet el reg d’horts Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany Josep M. Montaner Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 25280 SOLSONA

info@elsolsones.net www.elsolsones.net Dip. Legal: L-267-1997 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

Celsona Informació és possible, setmana rere setmana, gràcies a l’aportació de molts col·laboradors que, de manera totalment desinteressada, ens ajuden a complementar tota la informació que aquí veieu publicada. A tots ells, moltes gràcies. Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia Candi Pujol Lluís Cornet J. Clavé Marcel Ribera Montserrat Riu Enric Serra F. Torres J.H. Ramon Gualdo Jordina Tarré

Es mantenen les restriccions d’ús d’aigua de la xarxa per a jardins i piscines En vista de la modificació del Decret de sequera de la Generalitat, segons la qual es manté el nivell d’excepcionalitat II i, per tant, les restriccions per a determinats usos de l’aigua de potable, l’Ajuntament de Solsona ha publicat un nou ban segons el qual continuen vigents les mesures cautelars fixades el 7 de març, llevat de la prohibició d’ús d’aigua de la xarxa municipal per al reg d’horts. L’alcalde, Xavier Jounou, ha explicat que “l’Ajuntament continua regint-se per allò que dicta la Generalitat, però es pren la capacitat de fer-hi una excepció”. Jounou argumenta que el reg d’horts es considera “no només com una activitat de lleure”, sinó també com una opció que als ciutadans, especialment aquells d’edat avançada, els permet fer exercici físic. A més, l’alcalde es mostra favorable a “deixar tenir els horts cuidats”. I, per tant, i a causa de les pluges registrades els mesos d’abril i maig, s’ha decidit permetre aquesta activitat amb ús d’aigua potable. Aquesta mesura va ser tractada en la Junta de Govern Local d’aquesta setmana i

ratificada per unanimitat en la comissió de seguiment de la sequera reunida ahir a la tarda. Jounou destaca però, que “no es pot abaixar la guàrdia” just a l’entrada de l’estiu, ja que malgrat l’augment del volum de les reserves dels pantans, “encara estem de bon tros per sota dels recursos hídrics emmagatzemats fa un any”. En aquest sentit, el consistori solsoní torna a fer una crida a la població perquè es consumeixi “el mínim d’aigua de la xarxa possible” i se’n faci “un ús responsable”, i demana als titulars d’horts que si tenen dipòsits d’aigües pluvials, hi recorrin primer abans d’utilitzar la xarxa municipal. Aquest nou ban manté les restriccions per regar jardins i omplir piscines. Per aquest motiu, tant els serveis municipals d’aigua com la Policia Local de Solsona aniran fent un seguiment de les piscines registrades al cens obert el mes passat per comprovar que el seu estat continua sent el mateix que el que van manifestar els seus propietaris. En total, es van registrar 57 piscines al municipi.

La Barra del Mia

Agraïments especials a:

Foto Llàtzer

... al Muntada... se li mulla la Fira!!!

Apunts Gràfics, SL., no es fa responsable de l'opinió personal dels collaboradors a Celsona ni de les errades en què aquests puguin incórrer. I es limitarà a publicar la correcció en una fe d'errades a la edició següent de la revista. Apunts no cobrirà els danys o perjudicis que qualsevol error pugui ocasionar. Queda reservat tot el contingut, i no se’n pot reproduir per mitjans físics, òptics ni informàtics cap part sense ordre expressa de l'empresa editora.

Telèfon

973 481719

2

570 - Divendres, 23-05-2008


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

Solsona fixa el calendari d’adjudicació de l’última promoció de pisos protegits Es poden presentar sol·licituds a l’Ajuntament fins al 13 de juny A partir del dilluns vinent i fins al 13 de juny l’Ajuntament de Solsona recollirà les sol·licituds per adquirir un dels 22 habitatges de protecció oficial promoguts per la Fundació Família i Benestar Social (FIBS) al carrer d’en Pau Picasso amb la col·laboració del consistori. Ahir a la tarda es va constituir la comissió d’adjudicació i es van aprovar les bases del procés i el calendari. La promoció, que està en construcció des de l’abril de l’any passat, consta de 22 pisos, amb aparcament i traster, de règim general de venda, i dos habitatges adaptats de titularitat municipal que se cediran a l’Amisol. Els pisos tenen una superfície útil que oscil·la entre els 60 i els 79 metres quadrats. Vuit són de dues habitacions i 16, de tres habitacions. Els dos habitatges adaptats són de tres habitacions. L’edifici serà de 3.474 metres quadrats de superfície total construïda, de planta baixa i tres plantes, i és delimitat pels carrers d’en Pau Picasso i Joan Miró i la plaça de Sant Jordi, en un solar cedit per l’Ajuntament. Les persones que estiguin interessades en aquesta promoció, l’última que s’està duent a terme a Solsona a través d’un conveni amb la Fundació FIBS, poden demanar informació i presentar la sol·licitud a la secretaria dels serveis tècnics municipals (2a planta de l’edifici consistorial) fins al 13 de juny. Entre els requisits per poder acollir-se en aquest procés d’adjudicació, cal ser major de 18 anys; tenir un mínim de dos anys d’antiguitat de l’empadronament, i no superar el nivell d’ingressos de 5,5 vegades l’IPREM (Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples) ponderats en funció dels membres de convivència. Segons les condicions de finançament fixades, els compradors hauran d’avançar una entrada del 20% del preu total. La resta es podrà finançar en 25 anys a través d’un préstec hipotecari amb un interès variable que aquest any és del 5,09%. El llistat provisional d’adjudicataris amb la puntuació corresponent es farà públic el 7 de juliol i fins a l’11 del mateix mes se’n recolliran les possibles reclamacions. El 15 de juliol és

La promoció està en construcció des de l’abril de l’any passat

previst que es publiqui el llistat definitiu de sol·licitants. Aquesta és la cinquena promoció d’habitatges de protecció oficial que es duu a terme a Solsona ens els darrers vint-i-cinc anys.

EDICTE

Obertura del procés d’adjudicació de pisos de protecció oficial a Solsona La Comissió per a l’adjudicació dels 22 habitatges de protecció oficial en règim general de venda promoguts per la Fundació Família i Benestar Social al carrer d’en Pau Picasso de Solsona ha aprovat, en data de 19 de maig de 2008, les bases que regiran el procés d’adjudicació i el calendari. El període d’informació i recollida de sol·licituds s’obrirà el proper dilluns 26 de maig i es tancarà el 13 de juny. El llistat provisional de sol·licitants amb la puntuació es farà públic el 7 de juliol.

ES NECESSITA

Conserges

Per poder participar en aquesta convocatòria és necessari reunir els següents requisits: cal ser major de 18 anys; tenir un mínim de dos anys d’antiguitat d’empadronament; no superar el nivell d’ingressos de 5,5 vegades l’IPREM, ponderat en funció dels membres de convivència.

d'ambdós sexes -Formació a càrrec de l'empresa -Contracte / Alta a la Seg. Soc.. -Possibilitat d'escollir torn (matí, tarda, nit, de dilluns a divendres i cap de setmana) -Compatible amb estudis i prestacions per minusvalia

Les persones interessades hauran de presentar la sol·licitud a la secretaria dels serveis tècnics de l’Ajuntament de Solsona abans del 13 de juny.

Interessats truqueu al

649 09 40 99 570 - Divendres, 23-05-2008

3


Notícies Breus

Redacció

Els tractors d’època, absents de la Fira Enguany han faltat a la cita de la Fira de Sant Isidre tots uns clàssics, els tractors d’època. Segons l’Albert Muntada, director de la Fira, resulta que després de parlar-ne, la intenció era portar alguns tractors d’època, pocs, al voltant del seu estand que ja munten, i “destinar els esforços a dur el tractor pulling per fer-ne una demostració com l’any passat”. Per Muntada, “l’any passat vam tirar endavant el tema de l’arrossegament amb tractors, perquè fins i tot la gent de Girona que ho muntava esperava que enguany es fes una prova federada a nivell de Catalunya”, i això era interessant de consolidar-ho a la Fira, i per tant, “vam dir de destinar tots els esforços cap aquí”, però, “quan ens vam trobar amb el pressupost” aquest “doblava amb escreix el que haviem previst pels tractors i vam haver de triar entre o buscar més subvencions, fet que ja era molt difícil, o fer la mostra de tractors sense el pulling”. Vist això, a la Comissió del Tractor d’Època, segons l’Albert Muntada, els va semblar de fer “un any sabàtic, i portar l’any vinent novament el tractor pulling, amb més cara i ulls”.

Jornada: impactes dels incendis forestals sala d’actes del CTFC 29 de maig, 10 h

La Fundació del Món Rural impulsa un debat sobre la gestió del risc d’incendis 10 anys després del gran foc de la Catalunya central. Des d’un punt de vista interdisciplinari, la Fundació del Món Rural organitza les Jornades “Un món rural viu, un paisatge sense cendres” per commemorar el 10è aniversari dels grans incendis que van devastar prop de 24.000 hectàrees forestals del Solsonès, Bages, l’Anoia i la Segarra. El programa s’estructura al llarg de quatre jornades, una de les quals, el dia 29 de maig, es duu a terme al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, sota el títol “Com gestionar el bosc? quins impactes ocasionen els incendis forestals? la població i el medi rural com a focus diana”. L’acte és obert i gratuït per a tothom. Es poden fer les inscripcions a través de jornades@fmr. cat (o mar.costa@fmr.cat), o bé trucant al 973 22 93 60.

Canvis a la Parròquia de Sant Just Joval El Bisbe de Solsona ha acceptat la jubilació de Mn. Jesús Huguet i Serrano, fins ara rector de Sant Salvador de Sant Just Joval. Mn. Lluís Grifell i Vilà, passa a ser-ne el nou rector. Tot i això, Mn. Huguet continuarà adscrit a aquesta parròquia i seguirà fent les habituals misses.

Es manté la possibilitat de noves pluges Entre dissabte 17, i diumenge 18 de maig, les precipitacions més destacades es van centrar al Pirineu i al Prepirineu. Sovint van ser en forma de xàfec i tempesta, fins i tot localment d’intensitat forta. Una pertorbació va fer que el cap de setmana hagués estat marcat per les pluges a molts punts de Catalunya. Dissabte les precipitacions van començar pel sud i, al llarg del dia, es van anar estenent cap al nord fins a arribar a afectar tot el país. Les quantitats acumulades van ser molt irregulars, ja que hi va haver molts xàfecs i tempestes disperses. Diumenge les pluges més abundants es van centrar al terç nord, algunes d’elles en forma de tempesta forta. Amb el pas de les hores en van aparèixer de manera inconnexa i amb quantitats menors a d’altres punts de Catalunya. A partir de la nit de diumenge i durant el matí de dilluns les pluges s’han centrat al terç sud del país. Precipitacions acumulades entre dissabte i diumenge Clariana de Cardener ........ 25.0 litres Port del Comte (2.300 m).. 18.4 litres

Números de la rifa de l’Aplec de Santa Llúcia 1r premi. Una magnífica panera: 2.661 2n premi. Un sopar per a 2 persones al restaurant el Buffi de l’Hotel Sant Roc: 5.967 3r Premi. Regal sorpresa. 4.039

Cinc persones s’han presentat al concurs per la plaça de tècnic de cultura de l'ajuntament de Solsona Per Decret d’alcaldia en data de 17 de maig, l’Ajuntament ha aprovat la llista d’aspirants admesos en el concurs lliure per contractar un/a tècnic/a de cultura. Així mateix s’ha constituït el tribunal qualificador que realitzarà la valoració dels mèrits de cadascun dels aspirants. En aquesta convocatòria no hi ha hagut cap aspirant exclòs. El tribunal qualificador es reunirà el proper 30 de maig, a 2/4 de 5 de la tarda, per realitzar el procés selectiu entre les cinc persones que s’han presentat al concurs. 4

570 - Divendres, 23-05-2008


Flash-Notícies

Es faran dos vitralls nous per la Catedral

Els Foten Soroll deixen un bon caliu a l’Sputnik

El Capítol Catedral de Solsona ha decidit posar llums i color a dos finestrals de la façana de la Catedral. Per aquest motiu ha contractat els serveis d’una empresa especialitzada en vitralls, amb seu a Zamora. Els dos vitralls representaran dues escenes de la vida de Sant Joan Baptista, en concret, el baptisme i el martiri. Es preveu que aquests vitralls puguin estar acabats a final d’estiu.

El local solsoní es va omplir de gom a gom divendres passat per escoltar aquesta veterana formació de rock solsonina. Amb versions de sempre i d’ara, el Badia, Bonet, Calafell, Sànchez, Tarrés i Tripiana, van pujar a l’escenari davant d’un públic entusiasmat que no va deixar d’aplaudir en tota la nit els temes d'aquest grup solsoní que va agafar els instruments ara fa més de 40 anys.

A concurs el servei de bar d’estiu de la plaça del Camp La Junta de Govern Local de Solsona ha aprovat aquesta setmana les bases del concurs públic d’adjudicació del servei temporal de bar que s’instal·la durant els mesos d’estiu a la plaça del Camp. La duració de la concessió serà del 20 de juny al 30 de setembre. El concessionari de la utilització i l’explotació d’aquest quiosc tindrà l’obligació d’obrir-lo cada dissabte dels mesos de juliol i agost, o cada vegada que hi hagi revetlla a la plaça del Camp, a les 11 de la nit i de tancar-lo a les 2 de la matinada del diumenge. Tot i això, també es podrà obrir tots els dies de la setmana entre les 9 del matí i la mitjanit. Així mateix, s’haurà de fer càrrec de la neteja dels lavabos públics situats sota el monument de la plaça i tenir-los oberts durant els horaris del bar. Segons el plec de clàusules administratives per a l’adjudicació d’aquest servei, el concessionari del quiosc podrà col·locar taules i cadires de la seva propietat en l’espai adjacent al mòdul prefabricat destinat a bar de l’Ajuntament. Tot i això, durant les revetlles, caldrà retirar les taules i cadires, atès que els usuaris hauran d’utilitzar el mobiliari que faciliti el consistori per als balls. El preu de licitació fixat és de 5.000 euros. L’Ajuntament va adquirir aquest quiosc, que es col.loca just al costat del parc infantil, fa dos anys per dinamitzar la via pública i generar més ambient al carrer els mesos estivals. 570 - Divendres, 23-05-2008

5


Fira de Sant Isidre

Josep M. Montaner i Reig

La Fira de Sant Isidre es ressent de la pluja i no assoleix la xifra de visitants esperats L'anunci de mal temps i la pluja de divendres i dissabte desllueixen la Fira de Sant Isidre. Els responsables de la mostra es queixen de la informació meteorològica apareguda als mitjans Solsona va viure la 56a edició de la Fira de Sant Isidre amb la mirada posada al cel i lamentant les pluges caigudes divendres i dissabte, que van provocar una baixada considerable en el nombre de visitants al certamen. Tot i els passos que l'organització havia fet enguany per promoure la Fira més enllà del Solsonès i les comarques properes, les alertes meteorològiques -anunciant un cap de setmana de temps plujós i inestable- no van ajudar a complir la previsió de públic de l'organització, que confiava a rebre uns 30.000 visitants. Finalment la xifra va ser sensiblement inferior "i no va arribar als 20.000 visitants", segons va admetre Albert Muntada, director del certamen. Muntada ha reconegut que la pluja "ens ha perjudicat a tots", i en aquest sentit, ha lamentat "la insistència dels meteorolègs" anunciant mal temps per tot el cap de setmana "quan no hi ha hagut tanta pluja i el diumenge ni tan sols va ploure", ha recordat. En aquest sentit, el director de la Fira ha avançat que s'està estudiant la possibilitat de demanar explicacions al Servei Meteorològic de Catalunya per unes prediccions que no es van complir. Muntada ha assegurat que l'escenari que plantejaven les informacions del temps "ha passat factura" en el nombre de visitants de la Fira, que s'ha reduït en prop de 10.000 persones i ha demanat als responsables de les informacions del temps "que siguin més curosos i que s'ho pensin dues vegades abans d'espantar la gent". Segons Muntada, la comarca del Solsonès i la Catalunya interior en general tenen poca projecció en els mitjans i quan hi ha iniciatives com la Fira "que haurien de ser recolzades per tothom, ens veiem perjudicats per unes prediccions que s'han fet amb poc rigor", ha afegit Tanmateix, Muntada s'ha mostrat optimista de cara el balanç general del certamen, ja que -tot i l'evident descens de visitants- la gent del Solsonès i de les comarques properes "s'hi

Els paraigües es van fer veure durant els dos primers dies de fira

van abocar" i van vistar el certamen "tan bon punt parava de ploure", ha subratllat. Des de la Comissió Organitzadora s'ha destacat també el bon funcionament de tots els actes i la bona organització de la mostra "que ha estat molt ben valorada tant pels expositors com pels visitants", ha assegurat Muntada.

"Una fira de referència a Catalunya" La fina pluja de divendres no va impedir, però, la celebració dels actes previstos per la jornada i la inauguració del certamen amb la presència de Jordi Ausàs, Conseller de Governació de la Generalitat. Ausàs va visitar la fira acompanyat pel president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, i el director de la mostra, Albert Muntada, i va elogiar "l'esforç" dels responsables de l'organització "per haver sabut mantenir l'autenticitat" d'una fira que va qualificar de"referent pel país". Per la seva banda, l'alcalde de Solsona i el president comarcal van coincidir a qualificar la Fira de Sant Isidre "com una mostra de la gran vitalitat de la comarca". A més de la tradicional fira de bestiar i la mostra multisectorial, el certamen presentava -com un dels principals atractius d'enguany- la mostra de produtes i productors artesanals del Solsonès que, enguany, va doblar el nombre d'expositors. En total, es van vendre mig miler de tiquets per tastar els plats elaborats amb productes artesans de la comarca, segons han explicat des de l'organització. El descens de visitants i de vendes també es va notar a la tradicional parada de botifarres, que gestionen els clubs de futbol i bàsquet de Solsona, i que en aquesta ocasió van deixar de servir uns 2.000 entrepans menys que l'any passat. En total es van vendre unes 7.500 botifarres en els tres dies de fira. La jornada de divendres es va completar amb la presentació del tercer llibre de cuina del Solsonès "Receptes amb bolets, tòfona, plantes aromàtiques, pinyons i fruits del bosc" editat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i es va cloure amb el concert jove que, enguany comptava amb l'actuació dels grups Pell de Serp i Contraband.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va inaugurar la mostra acompanyat de les autoritats locals 6

570 - Divendres, 23-05-2008


Fira de Sant Isidre

Josep M. Montaner i Reig

L'envelat del bestiar va ser un dels punts més visitats

La pluja va aigualir la fira, que va rebre menys visitants que en altres edicions

Dissabte de sol i pluja

Dissabte al matí la pluja va donar un respir i va permetre que se celebressin amb normalitat els actes previstos. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va ser el convidat de la jornada i va visitar la mostra acompanayat de les autoritats locals i comarcals. Gilabert va qualificar d'"excel. lent" la fira i va destacar "la potència i la unió" que la comarca del Solsonès demostra amb l'organització d'aquest certamen, a més de valorar "l'impuls" que dóna al sector agrícola i ramader "bàsics per la nostra economia", va afegir. La irrupció de la pluja, a partir del migdia, va aigualir la segona jornada de la Fira de Sant Isidre de Solsona que, tot i celebrar la majoria d'actes previstos sota cobert, no van registrar l'afluència de públic esperada. El sopar d'expositors, que va reunir gairebé un centenar de participants al certamen, i el posterior ball de Fira amb l'Orquestra Swing Latino van tancar els actes de dissabte. La Fira de Sant Isidre va viure diumenge la seva millor jornada quan l'amenaça de pluja es va esvair totalment i el recinte firal es va omplir de gent i visitants que van passejar pels prop de 45.000 metres quadrats de la mostra. La zona del bestiar, com ja és habitual, va ser un dels principals al.licients i

agrupava més de 200 caps de bestiar, sobretot vaques i vedells de les races llemosina, pirenaica, frisona i bruna. També s'hi exposaven una cinquantena de cavalls ubicats en un espai de 240 metres quadrats, i una trentena d'ovelles de tres explotacions ovines de la comarca a més de l'aviram, i fins i tot una desena de rucs catalans. Completaven la mostra els estands dedicats a la maquinària agrícola (21), als sectors indudtrials i de serveis (39) i d'automoció (11). La Fira de Sant Isidre va comptar, a més, amb una vintena d'actes lúdics i culturals per a tots els gustos i edats

Polèmica entorn a les autoritats

La decisió dels responsables de la Fira de Sant Isidre de convidar als actes de clausura del certamen a Ramon Alturo i Conxita Torruella, senador i diputada de CiU al Congrés dels Diputats respectivament, va generar discrepàncies entre els alcaldes no convergents del Solsonès. Aquests es van negar a assistir a la jornada de cloenda al.legant que Alturo i Torruella representaven "únicament el seu partit" i que la seva presència "no estava justificada institucionalment", van assegurar. Els alcaldes de Sant Llorenç de Morunys, Pinell i Riner

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, visitant la mostra de bestiar 570 - Divendres, 23-05-2008

7


Fira de Sant Isidre

Josep M. Montaner i Reig

es van abstindre d'assitir a l'acte, mentre que l'alcalde solsoní, Xavier Jounou, va ser present només a la recepció al Consell Comarcal "per saludar els convidats i desitjar-los bona fira", segons ha explicat ell mateix. Jounou, que ja havia comunicat al president comarcal i als responsables de la fira la seva intenció de no particpar en l'acte, ha assegurat que "no em sentia en l'obligació d'acompanyar dues persones que vénen en nom d'un grup parlamentari i que no tenen cap representació institucional", i a més, ha lamentat que després del dinar de Fira de disssabte, el diputat de CiU i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, fes entrega d'alguns premis "quan això no estava previst" i quan el director del certamen "no en tenia constància", ha asseverat Jounou. Tot i això, el director de la Fira, Albert Muntada, no ha volgut entrar en polèmica respecte aquests fets i s'ha limitat a recordar que Torruella és la presidenta de la comssió parlamentària d'Agricultura al Congrés dels Diputats "i per tant té

L'organització calcula que unes 20.000 persones van visitar la fira

responsabilitats polítiques de primer nivell" i igualment Alturo i Batalla, que són diputats a Madrid i a Catalunya respectivament, ha assegurat Muntada. La presència d'autoritats als actes oficials de fira ha estat força comentada, enguany, ja que en la jornada d'inauguració del certamen, coincidint amb la visita del Conseller de Governació, Jordi Ausàs, només hi van assistir els alcaldes de Solsona, Pinell Riner i Olius mentre que la resta d'alcalde del Solsonès no hi van ser presents.

Novetats per la propera edició

De cara l'any vinent els responsables de la Fira preveuen complementar la mostra dels productes artesans locals i ampliar la mostra de bestiar amb la incorporació del sector porcí Finalment el responsable del certamen, Albert Muntada, ha explicat també que entre els reptes de la propera edició de la fira hi haurà "la necessitat d'adaptar-nos a la sala polivalent que segurament ja serà operativa" i tenir en compte la situació del Camp del Serra "perquè potser no disposarem de l'espai tal i com el tenim actualment", ha apuntat Muntada.

La parada de les botifarres, punt de reunió de la Fira de Sant Iisidre

L'Espurna del Mia ...augmenta el foc creuat entre el Consell i l'Ajuntament...

8

570 - Divendres, 23-05-2008


Fira Sant Isidre

Josep M. Montaner i Reig

Els ramaders del Solsonès denuncien la crisi que viu el sector per l'estancament del preu de venda de la carn Demanen més implicació de les administracions per evitar una crisi que pot provocar la desaparició de moltes explotacions Els ramaders del Solsonès, van aprofitar la Fira de Sant Isidre per posar de manifest "la complicada situació" que atravessa actualment el sector vaquí a la comarca i a Catalunya en general. El progressiu augment dels costos de producció del bestiar, agreujat per l'estancament del preu de venda de la carn -que s'ha mantingut inalterat durant els dos últims anys- està dificultant la supervivència de moltes explotacions bovines. Per denunciar aquesta situació, els ramaders associats al Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès (Grusvas), que agrupa el 90% de les explotacions bovines de la comarca, van publicar un full informatiu, que en forma d'esquela, avisa de la crisi que viu el sector, del risc de desaparició d'algunes explotacions i denuncia els baixos preus a que es paga la carn, les importacions de carn sense controls, l'augment de la burocràcia i el menyspreu de les administracions cap al sector. Segons Joan Vilà, ramader de Lladurs, actualment el sector "està perdent diners" i -segons explica ell mateix- cada ramader perd de 150 a 300 euros per animal. Els ramaders reclamen que l'augment dels costos de producció es repercuteixin en el preu de venda de la carn. L'elevat preu del petroli, l'encariment dels cereals i la pèrdua de temps i esforços a causa

Tancat de vedells a la mostra de bestiar de la Fira de Sant Isidre

d'una burocràcia excessiva està complicant, segons els ramaders, la supervivència del sector. Els ramaders del Solsonès expliquen que la crisi és generalitzada però ja ha provocat "la desparició d'algunes explotacions comarcals" dedicades a l'engreix de vaques i vedells. Els que aguanten ho fan perquè tenen una producció diversificada i els vénen ingressos d'altres bandes, ha explicat. A més, aquest fet s'ha agreujat en el cas de les vaques productores de llet, ja que, segons expliquen, "només en subsisteix una a tota la comarca".

Entrevista a Dani Rovira, president de Grusvas El Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès agrupa un centenar de ramaders de la comarca, el que suposa el 90% pràcticament de les explotacions del Solsonès

"Les mesures de l'administració són simples pedaços i no solucionen res" Per què han iniciat la campanya? Bàsicament per posar de manifest que el sector ja fa temps que està en pèrdues i la cosa sembla que no millora. Fa més d'una any que dura aquesta situació, i de moment, les mesures preses per l'administració són molt tímides i només serveixen com a pedaç. La crisi pot fer desaparèixer explotacions al Solsonès? Si no s'hi posa remei, sí. Els ramaders de la comarca que ho tenen com a complement van aguantant, però pels que viuen exclusivament del sector vaquí, la situació és cada cop més insostenible. Aquest sector sempre ha tingut altibaixos, però ara la crisi ja fa més d'un any que dura. 570 - Divendres, 23-05-2008

Què reclamen a les administracions? Demanen que facin la seva feina i que compleixin les promeses. Volem que s'apliquin mesures de traçabilitat sobre tots els productes del sector tal i com es fa en d'altres sectors. Per què? Perquè pemetria que el consumidor sabés d'on prové la carn de vedella que consumeix. Actualment s'està important un gran nombre de caps de bestiar dels països de l'est i de l'Argentina i això no es reflecteix en els punts de venda. Aquest bestiar no passa els controls que l'administració ens obliga a passar a nosaltres i això repercuteix en els costos de producció, ja que l'engreix dels animals resulta molt més 9

costós per als productors de casa nostra. El que volem és que tothom estigui obligat a complir les mateixes normatives. Quines altres propostes fan? Com passa en comunitats com Navarra, s'hauria d'identificar el producte de casa i que el consumidor sabés d'on és la carn que compra. Això ajudaria a donar valor afegit a les nostres produccions. Com ha anat enguany la fira? S'ha notat menys afluència de gent a causa de la pluja. A més, ha coincidit amb un moment baixísssim del sector i s'ha notat una mica sobretot pel que fa a la venda de vedells per l'engreix.


Fira de Sant Isidre

Kiko M.

Èxit de la Pasarel.la de la UBIC Dissabte al vespre les botigues de Moda de la Unió de Botiguers de Solsona van ser les protagonistes de la Fira de Sant Isidre de Solsona. La carpa es va omplir de gom a gom per a veure desfilar la roba i complements de botigues com: La Cotillaira, Dyferent, Menta, Optica Jané, Davesas, La Palmera, Petit Petó i la col.laboració de Gimnàs Solsona... Gerard Trench va ser l'encarregat de presentar la desfilada.

Davesas

Optica Jané i La Palmera

Petit Petó

Dyferent

Menta

La Cotillaira 10

570 - Divendres, 23-05-2008


Festa del Comerç

Kiko M.

La Festa del Comerç aplega una vuitantena de botiguers i comerciants

Laura Mujal, guanyadora d'un sopar a Can Mascaró

M. Àngels Casafont guanyadora d'un sopar a La Pèrgola

Josep M. Guitart, guanyador d'un cap de setmana a El Villaró del Bosc

Florenci Freixes, guanyador d'un cap de setmana a Les Fonts del Cardener

Uns 80 socis de la UBIC es van aplegar al restaurant Crisami

Una vuitantena de socis de la UBIC es van trobar divendres de Fira al restaurant Crisami per celebrar la seva Festa. Aquesta és la tercera edició, d'una celebració que reuneix botiguers i comerciants de Solsona en un ambient festiu. Durant el sopar es van sortejar diversos premis. Els Afortunats guanyadors van ser: Laura Mujal de Grafkic (un sopar per a dues persones a can Mascaró), M. Àngels Casafont de Viatges Montse (Un sopar a La Pergola), Josep M. Guitart de La Pastisseria El Passeig (Un cap de setmana al Villaró del Bosc) i Florenci Freixes (Un cap de setmana a Les Fonts del Cardener).

570 - Divendres, 23-05-2008

11


Flash-Fira

Redacció

CAFÈ TRIO amenitzà la tarda del diumenge a l’envelat

El grup Contraband animà la nit més jove de la Fira

Aquest grup musical del Berguedà i Bages format per dos cantants (Marcel Casellas i Eva Solà), tenor i soprano respectivament, i un pianista (Jordi González), tots tres amb una àmplia formació en música clàssica i moderna i amb més de quinze anys d’experiència en el món del ball i del concert van oferir una agradable sobretaula musical en les darreres hores de la fira.

Contraband és un grup de versions format per vuit components amb una solvència contrastada i una unitat i conjunció vocal i instrumental que donen un resultat musical esplèndid. Consta d’una base rítmica i harmònica de bateria, baix elèctric, tecles i guitarra elèctrica, contundent i potent; una secció de vents amb trombó, saxo tenor, saxo alt i trompeta, unides i brillants; i una veu incansable acompanyada per les embastades harmonies vocals dels altres músics. El repertori el conformen un ventall de diferents estils, començant pel soul, passant per rock’n’roll, el pop, el funky, la música disco o el rock més dur, amb versions de grups com Blues Brothers, The Commitments, Beatles, Rolling Stones, The Police, AC/DC, Aerosmith, Dire Straits, The Pogues, Manà, Mclan, Mano Negra o Tequila, i solistes com Joe Cocker, James Brown, Tina Turner o Gary Moore, entre molts altres noms coneguts per tots els públics.

Pell de Serp destapa el rock més esverat a l’envelat de la Fira El Cudi, el Mikel, l’Andreu i l’Ivan, components d’aquest grup de rock solsoní van obrir els altaveus de l’envelat el divendres, tot fent gaudir el públic jove que omplia la sala.

Swing Latino posà ritme al ball de la Fira Llum, so i ambient van acompanyar el rock més “heavy” o la salsa més “guarachera”, escalfant la nit del dissabte a l’envelat i els ambients més freds. Amb una percussió contundent, uns metalls brillants i unes guitarres i unes veus que es desdoblen quan el ritme així ho imposa. El grup canvia la seva música, vestint-se d’etiqueta, per tocar les melodies i sons més elegants. Amb valsos que enamoren o tangos que trenquen. Melodies que mouen a ballarins bons i menys bons, o simplement alegren les oïdes als que saben escoltar.

El número guanyador del sorteig de la Vaca i el Vedell de la Fira de Sant Isidre de Grusvas va ser el 3783 12

570 - Divendres, 23-05-2008


Fira de Sant Isidre

Fira de Sant Isidre

A.C.P. del Solsonès

El cava a la Fira

Una ‘performance’ de moda al carrer

Durant els tres dies de la Fira de Sant Isidre de Solsona d’aquest darrer cap de setmana, l’A.C.P. del Solsonès va presentar la Col·lecció de Municipis del Solsonès. El diumenge dia 18 es va celebrar la 5a Trobada d’intercanvi de plaques de cava, on es va presentar la placa de cava Xepitus que correspon al municipi de La Coma, conjuntament amb una altra placa Especial Trobada amb la imatge de color de l’Església de Sant Sadurní de La Pedra. També es va presentar la placa commemorativa de la 5a Trobada d’intercanvi de plaques de cava, que té com a motiu el disseny del cartell de la 56a Fira de Sant Isidre de Solsona.

570 - Divendres, 23-05-2008

Per la Fira de Sant Isidre, la moda va sortir al carrer. Durant els tres dies del certamen, Riu Moda, amb la col·laboració de Lluminària Fotografia i el grup de música Smoupoc, va dur a terme una performance davant de l’estand de Riu. Música en directe de Smoupoc, sessió de fotos en viu a càrrec de Lluminària i joves models Riu Moda van fer aturar la gent durant 20 minuts. El públic improvisat va poder gaudir d’un bon espectacle.

13


Llibres

Ramon Estany

Es presenta el IV Llibre del Concurs de Relats Curts escrits per dones Amb el nom de Diari d’urgències es va presentar dissabte passat a la seu del Consell Comarcal del Solsonès el quart recull de relats que han participat al concurs que organitza l’Associació de Dones del Solsonès. L’acte va comptar amb la presència de Maria Díaz, presidenta de l’Associació de Dones del Solsonès, Alba Santaeulària, membre de l’associació i Rafel Pérez, en representació del jurat. Díaz va destacar la bona resposta al concurs, any rere any. Així, en aquesta edició, s’han presentat 16 relats, el 50% d’aquests, de dones solsonines, i la resta, d’autores provinents de municipis com Casserres, Masnou, Santpedor, Gironella i Cantonigròs. Per edats, la dona més jove que hi ha participat té 30 anys i la més gran, 64, destacant que molts dels relats són escrits per dones nascudes en els anys 60. Pel que fa als temes dels relats, Díaz va precisar que enguany s’han presentat de moltes temàtiques: relats sobre l’amor, sobre la soledat, violència contra les dones, enfermetats,

Presentant l’acte: Maria Díaz, Alba Santaeulària i Rafel Pérez

aventura, esperança, i un tema que ha tingut un especial caràcter, el de la memòria històrica, amb relats que expliquen com era Solsona fa alguns anys. Finalment, Díaz agraí al jurat, a l’editor Narcís Clotet, a la Caixa de Pensions, al Centre Tecnològic, al Consell Comarcal, a l’Ajuntament de Solsona i al de Sant Llorenç de Morunys i a l’Institut Català de les Dones, perquè gràcies a ells és possible aquest llibre i, com ha de ser, agraí a les autores el fet d'haver participat al certamen literari. L’acte va continuar amb unes paraules de l’Alba Santaeulària, que va explicar el procés de valoració de les obres, que és força difícil, donant èmfasi a que es pugui llegir per molta gent i que sigui molt variat. Tot seguit, Rafel Pérez, professor de literatura i membre del jurat, va fer una anàlisi de les obres presentades, destacant que es podrien englobar dins el realisme o el naturalisme del segle XIX. Finalment es procedí a lliurar els guardons als tres relats més destacats: el presentat per la Neus Ollé, valorant que estava molt ben escrit, el de la Dolors Guàrdia, per ser una història molt impactant, i el de la Júlia Arza, per la senzillesa i bellesa. També va haver-hi un obsequi per les altres autores que completen el llibre: Glòria Casacuberta, Joana Cervera, Pilar Bolívar, Sussi Garcia, Tate Gualdo, Cecília Vila i Emi Gonzàlez. Així mateix, també es va fer uns petits obsequis a les membres de l’associació de Dones que s’encarreguen de preparar aquest certamen.

Lliurant un trofeu a una de les autores destacades

14

570 - Divendres, 23-05-2008


570 - Divendres, 23-05-2008

15


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Xifren en 311 el nombre de víctimes que la Guerra Civil i el Franquisme van provocar al Solsonès Una investigació del Centre d'Estudis Lacetans ha permès identificar i determinar els morts que la Guerra Civil i el Franquisme van causar al Solsonès. El resultat de l'estudi, el més exhaustiu i sistemàtic que sobre aquest tema s'ha realitzat al Solsonès, fixa en 311 el nombre total de víctimes que el conflicte bèl.lic i el posterior règim franquista van ocasionar al Solsonès, de les quals 191 corresponen a veïns de la comarca. La resta dels 120 morts que es detallen en l'estudi inclouen les persones de fora del Solsonès que van morir a la comarca a causa de la guerra i la posterior repressió franquista. El cost humà de la guerra i el franquisme, així és com es coneix aquest estudi, ha estat realitzat per l'historiador Jordi Guixé i la geògrafa del CEL Esther Miralles, i ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic. Els resultats del treball es poden consultar a través de la pàgina web que el CEL ha creat expressament per difondre el treball. Entre les aportacions de l'estudi destaca el nombre de persones que van morir en els primers compassos de la guerra víctimes de l'anomenada violència revolucionària. Amb l'esclat del conflicte bèlic, la comarca del Solsonès, amb una orografia abrupta, amb masies disseminades i apartades i amb boscos espessos, es va convertir en un gran amagatall d'emboscats, desertors de l'exèrcit republicà, gent de dretes i religiosos que aprofitaven baumes, coves i masies per amagar-se de les batudes dels grups de descontrolats, sobretot d'origen anarquista. Els resultats de l'estudi fixen en 60 les víctimes de la violència revolucionària, de les quals 41 eren de la comarca i 14 eren religiosos. Segons els treballs del CEL aquesta violència la van exercir bàsicament grups que operaven a les conques industrials del Cardener i el Llobregat, on aquest moviments van ser molt forts. A més, també s'apunten les morts provocades pels enfrontaments entre els guàrdies d'assalt i els emboscats que durant la guerra es van produir pels boscos de la comarca. L'estudi revela que fins a 103 veïns del Solsonès van perdre la vida per fets de guerra i un total de 55 ho va fer a causa de la violència repressora del règim franquista. Amb la fi de la guerra, la repressió de l'estat franquista va suposar la mort

Imatge de la presentació de l'estudi sobre les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme al Solsonès

de 21 solsonins afusellats per consell de guerra, 10 als camps de concentració, 7 als camps nazis i 10 per causes de guerra. A banda hi ha 33 morts dels quals es deconeixen les circumstàncies i any de la mort. El treball ha permès documentar, també, l'atac aeri de l'aviació franquista que va bombardejar Solsona entre els dies 18 i 20 de juliol, ocasionant la mort de tres persones. El treball del CEL va ser presentat dijous 15 de maig al Consell Comarcal del Solsonès pel director dels Serveis Territorials del departament d'Interior, Carles Llussà, el president comarcal, Marià Chaure, la presidenta del CEL, Monste Creus, i els autors de l'estudi, Jordi Guixé i Esther Miralles. Chaure va destacar la tasca del CEL per recuperar i explicar a les generacions que no van viure aquesta tragèdia "del perill que suposa una guerra civil". Per la seva banda, Creus va agrair la col.laboració del Memorial Democràtic i va destacar "la rigorositat" d'un estudi que "posa les bases" per noves aproximacions històriques sobre aquest període a casa nostra. El responsable del departamnet d'Interior, Carles Llussà, va fer un reconeixement públic a la tasca que el CEL porta a terme -des de fa temps- al Solsonès´, per la recerca, la divulgació i la conservació del patrimoni natural i cultural de la comarca. Llussà va elogiar la feina feta pel CEL "perquè dóna valor i cohesiona el territori i la societat" i va recordar el suport que des del Memorial Democràtic i des del departament s'està donant a les iniciatives de promoció i difusió de la memòria democràtica. En aquest sentit, va destacar "la importància local, però també de país" de les investigacions realitzades per la secció d'història del CEL. Finalment, Jordi Guixé va recordar les iniciatives que la secció d'història contemporània del CEL ha impulsat per recuperar els valors de la memòria democràtica que "sense ànim d'obrir ferides" ha permès conèixer i difondre part de la història recent a la comarca. Guixé va apuntar "com un deure dels historiadors però també del poder públic" recolzar aquest tipus d'iniciatives i va demanar, també, "que s'assumeixin amb total normalitat aquests estudis" que ja fa anys que es fan en d'altres zones i països democràtics del nostre entorn. 16

570 - Divendres, 23-05-2008


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Una web per cercar els desapareguts Les dades recopilades en l'estudi del CEL s'ofereixen en la web que l'entitat ha creat expressament per difondre aquest treball. La web es pot visitar a l'adreça electrònica (www.lacetans.org/memoria) i s'hi pot consultar el llistat de víctimes que la Guerra Civil i el Franquisme van causar a la comarca del Solsonès entre els anys 1936 i 1950, període que abarca l'estudi. La recerca de persones es pot fer per municipis o a partir dels noms i cognoms dels desapareguts. Cada persona registrada disposa d'una fitxa amb els seus noms i cognoms, any i localitat de naixement i l'any i la causa de la mort. La investigació, que ha durat 3 anys, s'ha realitzat a partir de fonts oficials (registre civils de municipis, fons judicials, Tribunals Militars i Govern Civil), fonts orals de veïns i persones del Solsonès, obres bibliogràfiques

i altres estudis realitzats anteriorment sobre aquesta qüestió. La web està oberta a tothom que hi vulgui fer noves aportacions ja que segons han explicat els responsables del

MIQUEL FLOTATS

Imatge de la web

CEL, l'estudi no està tancat i encara queden dades per incorporar. La web ha estat dissenyada per Anna Farràs i conté tot tipus d'informació sobre les activitats del CEL.

GESTIÓ EMPRESARIAL Assessorament integral en la creació i posada en marxa d’Empreses.

economista - auditor Roac 18477

Orientació, supervisió i complimentació de les diverses obligacions en l’àmbit de: COMPTABILITAT FISCAL LABORAL MERCANTIL

Declaracions de la Renda i Patrimoni

ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA

- Fins al 30 de juny -

Col·laboració eficaç amb les Empreses per tal de disposar i mantenir els instruments imprescindibles per al seu èxit

Confieu en una mà Professional

AUDITORIA I CONSULTORIA Auditoria financera: obligatòria o voluntària

regata, 26 1r - 25280 solsona Tel. 973 48 41 65 Fax: 973 48 03 13

Diagnòstics Empresarials Certificats de qualitat: Normes ISO 9002

m.flotats@economistes.com 570 - Divendres, 23-05-2008

17


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

Interior descarta l'existència de iodur de plata en les mostres d'aigua de pluja analitzades al Solsonès L'alcaldessa de Castellar de la Ribera creu que les anàlisis "no confirmen ni desarten res" i demana que continuïn les investigacions El Departament d'Interior ha confirmat que les anàlisis efectuades recentment en diverses mostres d'aigua de pluja recollides al Solsonès han descartat completament l'existència de restes de iodur de plata en l'aigua analitzada. L'estudi s'ha efectuat sobre 5 mostres d'aigua (4 provinents de la pluja i una extreta d'una bassa) que es van recollir el passat 12 de maig per diversos indrets de la comarca i ha donat negatiu en les proves de detecció d'ions de plata, segons ha confirmat des del departament d'Interior després que els responsables de les anàlisis descartessin l'existència de iodur de plata en l'aigua analitzada. Així ho ha avançat el Director dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya Central, Carles Llussà, que ha confirmat també que ja ha comunicat els resultats de les anàlisis als responsables polítics del Solsonès que van demanar a l'administració autonòmica que investigués sobre els suposats vols d'avionetes que pressumptament llançarien iodur de plata amb la intenció de desfer tempestes i evitar calamarsades. Tot i l'evidència dels resultats, Llussà ha assegurat que la intenció del departament és mantenir oberta la investigació i per això els Mossos d'Esquadra seguiran efectuant tasques de control i patrullatge per les zones que suposadament sobrevolen els avions. Així mateix continuaran obertes la resta d'investigacions que envolten el cas, segons han confirmat des d'Interior. Les mostres van ser recollides pels Mossos d'Esquadra durant les pluges del passat 12 de maig i posteriorment van ser analitzades pel Departament d'Anàlisi Elemental dels Serveis

Cientificotècnics de la Universitat de Barcelona (SCTUB), que ha descartat la presència en les mostres estudiades de iodur de plata. Igualment la Divisió de la Policia Científica de l'Àrea Central de Criminologia considera que els resultats de les anàlisis no dónen cap indici de l'existència d'ions de plata a l'aigua. Per la seva banda l'alcaldessa de Castellar de la Ribera, M. Teresa Canal, ha manifestat que aquestes anàlisis no demostren que no s'hagi utilitzat iodur de plata "en altres ocasions" i ha demanat que es recullin més mostres "ja que aquesta analítica no pot confirmar ni descartar res". Canal ha explicat que no s'ha dit mai que es llancés iodur de plata en concret i que únicament han demanat a l'administració que investigui uns vols "que existeixen" i que determini "què fan i on van les avionetes que en sobrevolar les tempestes fan desaparèixer els núvols", ha remarcat Canal.

L'espurna del Mia

18

570 - Divendres, 23-05-2008


Comarca

Josep M. Montaner i Reig

L'ajuntament denuncia els successius despreniments de roques de la carretera del Port del Comte El consistori demana a la Generalitat que executi el projecte de millora de la via que l'ajuntamnet va presentar el juliol de l'any passat L'alcalde del municipi de La Coma i la Pedra, Marc Escarré, ha denunciat les successives esllavissades que s'han produit a la carretera que va de Coll de Jou a l'estació del Port del Comte i que han augmentat durant els últims dies, a causa, sobretot, de les nombroses pluges que han caigut a la zona. Precisament, dissabte passat una nova esllavissada va obligar a tallar la carretera a l'alçada de Coll de Jou. Les pedres van ocupar part de la calçada i els Mossos d'Esquadra van haver de tallar el trànsit de la via mentre asseguraven la seguretat de la zona i retiraven les roques i les pedres despreses. L'alcalde de la Coma ha reconegut que l'ajuntament "està preocupat" per la perillositat que suposa l'estat actual de la via i ha recordat que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques té, des del juliol de l'any passat, un projecte d'acondiciament de la carretera que va presentar l'ajuntament del municipi al titular de la conselleria, Joaquim Nadal. El projecte té un pressupost d'1,2 milions d'euros i, segons ha explicat Escarré, compta amb el suport del departament que està treballant en l'elaboració d'un conveni entre la Generalitat i el consistori de La Coma per tirar endavant les obres. Tanmateix, Escarré ha demanat a la conselleria "que acceleri els tràmits administratius" per tal de garantir "al més aviat possible la seguretat de la carretera", ha afegit. Les obres consistirien en l'estabilització dels talussos, la reposició del ferm en mal estat, la pavimentació de les cunetes i la instal.lació de valles protectores al llarg del recorregut. A més, el projecte preveu rectificar algunes corbes i repintar de nou tot el traçat. Des de l'ajuntament de la Coma i la Pedra, han demanat a la Generalitat que "actuï urgentment" sobre la carretera "perquè la situació actual dels talussos no permet més demores", i en aquet sentit confien que el departament avanci "si més no" les actuacions previstes en els talussos "per tal

570 - Divendres, 23-05-2008

Les pedres van ocupar pràcticament la totalitat de la carretera

de solucionar el perill de despreniments que actualment té la via", ha explicat Escarré. Des del consistori, a més, s'ha assegurat que hi ha diverses empreses especialitzades en els treballs de reforç de talussos interessades en el projecte i que si el departament ho cregués oportú "en pocs dies hi podrien estar actuant", ha avançat Escarré.

19


Comarca

Redacció

El temps no impedeix repetir l'èxit de participació de la Fira de Pinós La Fira de Pinós va acollir una vintena d'expositors al Santuari i va comptar amb una nombrosa assistència de públic Diumenge va llevar-se amb una bona boira que feia recollit el repic de campanes i trabucs amb que s'obria el dia de Fira a càrrec dels representants del Consell Comarcal del Solsonès i del Delegat del Govern a la Catalunya Central. El dia s'anava estitllant amb l'arribada dels visitants i tot era a punt per celebrar novament una jornada de trobada i festa dels veïns de Pinós i rodalies. La Fira de Pinós disposa d'un públic fidel, per dir-ho d'alguna manera, fet que va animar a l'organització a no canviar-ne la data, de sempre el diumenge sobre la segona Pasqua aquest any tan avançada, malgrat que coincidís amb la Fira de Solsona. Destaquem de la Fira de Pinós, a banda dels productes artesans que promociona, la vessant cultural i de diàleg que fomenta amb tot un seguit d'exposicions a les diferents sales del Santuari, com és ara l'aula rural d'aprenentatge, la recordança dels 10 anys del gran incendi, la mostra de patchwork i el recull de contes fets pels nens de l'escola rural d'Ardèvol o la història de l'alimentació: som allò que mengem, complementada amb una selecció de llavors autòctones recuperades molt celebrada pels pagesos més grans. El punt àlgid va ser a l'hora del repartiment del pa de Corpus. Pel dinar de germanor, el local gran es va omplir com de costum oferint de sobretaula un petit concert coral. Els més petits dinaven pasta fresca elaborada per ells mateixos a l'era de la canalla. Aquesta Fira, per tant, manté la seva trajectòria malgrat el "bon temps" i gràcies a la renovació de la Comissió organitzadora, que té prou empenta i voluntat per a mantenir viva la trobada i la festa, la tradició del país.

La Fira de Pinós va aplegar un nombrós públic

L'assistència a la conferència va ser molt nombrosa i els ponents van acomplir amb les expectatives de l'audiència en un tema tant controvertit com és l'ús de llavors transgèniques per l'agricultura. Posteriorment es va obrir el torn de col.loqui que va coincidir amb el sopar programat i que va servir per debatre més a fons la qüestió. Finalment, i a jutjar per la gran quantitat de signatures recollides a favor d'una Catalunya lliure de transgènics, però sobretot en contra de la prepotència de les multinacionals de l'agroindústria, la conclusió a extreure de la xerrada pot ben ser aquesta: som lo que sembrem, sembrem lo que serem.

Dissabte, dia del Municipi

Tot i que plovia, i de valent, dissabte a la tarda, a l'hora d'inaugurar el Dia del Municipi de Pinós, molts dels presents a l'acte van celebrar la pluja després de mesos de sequera, especialment els pagesos de la comarca que estaven convocats a la xerrada "Transgènics, realment necessitem tanta tecnologia per a produir aliments?", organitzada pel col.lectiu "Som lo que sembrem".

Les autoritats inaugurant la Fira

Xerrada sobre els cultius transgènics a càrrec del col.lectiu "Som lo que sembrem" 20

570 - Divendres, 23-05-2008


Vall de Lord

Dolors Pujols

El Casal l’Estaca deixa el local de la plaça Major La presentació del llibre “una vall de contes 3” i un concert amb conjunts de la vall, darrers actes a aquesta seu de l’entitat El Casal l’Estaca deixa el local que des del 2003 li ha servit de seu social. L’entitat continuarà la seva activitat i properament ho farà en un nou espai encara per determinar. El passat dissabte la presentació del tercer recull de relats curts i poesies d’autors vinculats amb la Vall de Lord, "Una vall de contes”, va ser el darrer acte cultural que s’hi feia. Àngel Ollé i Marcel Vila, de l’entitat, van presentar el recull davant una trentena de persones tot destacant la qualitat de les obres i el resultat final “tenint en compte les circumstàncies”. Posteriorment el local es va anar omplint i hi va haver un concert de música tradicional amb el Borda i el Nogueres, un sopar popular, i la festa de despedida va acabar amb un concert del grup local “Arç Blanc”.

Arç Blanc

Concert de música tradicional

Sopar

Presentació del llibre

Comunions 2008 Sis nens i nenes de la Vall de Lord feien la comunió el passat diumenge, 18 de maig a l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys. A les imatges els veiem amb la catequista i el mossèn en les tradicionals fotos a l’Altar dels Colls.

Agenda Vall de Lord

Enramades Corpus 2008 El proper cap de setmana els carrers del nucli antic de Sant Llorenç de Morunys estaran engalanats. Un any més els veïns estan treballant en l’ornamentació en motiu del Corpus.

Telèfon i Fax: 973 48 17 19

info@elsolsones.net

570 - Divendres, 23-05-2008

21


Setmana de la Gent Gran

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

Unes 300 persones participen a la V Setmana de la Gent Gran de Solsona Les dones representen el 70% dels participants al programa organitzat per l’Ajuntament

S’han organitzat una vintena d’activitats entre el 4 i l’11 de maig

Més de 300 persones han pres part en la cinquena edició de la Setmana de la Gent Gran de Solsona, una xifra que representa un clar increment respecte les edicions anteriors i que posa de manifest la consolidació de la iniciativa, que enguany s’ha desenvolupat entre el 4 i l’11 de maig. El balanç de la regidoria d’Acció Social és molt positiu atesa la bona acollida de la gran majoria de propostes.

A banda de la Festa d’Homenatge als Jubilats i Pensionistes de la Comarca, que és la més multitudinària, amb prop de 800 persones, les activitats més concorregudes d’aquest any han estat la caminada i la xerrada sobre “Els drets del meu demà”, organitzada per la Fundació Viure i Conviure, amb 110 persones cada una.

22

570 - Divendres, 23-05-2008


Setmana de la Gent Gran Així mateix, s’ha registrat una participació elevada al cinefòrum (83 persones) i destaca el creixent interès per als tallers de cuina, d’entrenament de la memòria i del telèfon mòbil, pels quals s’han hagut de programar dos grups en tots els casos a causa de la demanda. Per contra, les classes de correu electrònic i de dansa oriental han estat les menys sol·licitades, motiu pel qual se suprimiran del programa en properes edicions. Un centenar de persones han participat en més d’una activitat. En el balanç de la Setmana de la Gent Gran també en destaca el desequilibri entre el nombre de dones i homes que hi prenen part, atès que el 70 per cent dels participants són dones. Només la sessió de bitlles catalanes (15 de 18) i l’activitat dels reporters audiovisuals (5 de 8) han despertat més l’interès dels homes. El regidor d’Acció Social, David Rodríguez, es mos-

570 - Divendres, 23-05-2008

tra molt satisfet pels bons resultats d’aquesta programació. Rodríguez admet que cal fer un esforç per “arribar més a la població masculina”, si bé “aquest any hi ha estat més present que en edicions anteriors”. En qualsevol cas, “està garantida la continuïtat de la Setmana de la Gent Gran”. D’altra banda, també es preveu que es mantingui la fórmula encetada aquest any de començar el programa amb la Festa d’Homenatge en lloc de cloure’l, ja que en ser tan multitudinària permet incentivar els assistents a participar a la resta d’activitats. El regidor també assenyala que la resposta del públic davant del programa proposat, amb la col·laboració del Consell de la Gent Gran, “permet fer proves i sospesar quines activitats poden ser idònies per incloure en el ventall d’activitats per al col.lectiu de la tercera edat que es programen durant el curs”. Així, una de les propostes introduïdes en aquesta edició, la classe de balls de saló, “serà tinguda en compte” per al curs vinent.

23


Societat "Si alguna vegada et perds, torna". Les teves amigues

Aquest "adolescent" avui ja ha arribat al quart de segle!!! Moltes Felicitats !!! La “xispa” de l'amor ja fa 25 anys que dura, i que siguin molts més. El Jordi, el dia 26 farà 23 anys, si el veieu feliciteu-lo.

Avui l’Ingrid fa 18 anys. Si la coneixeu, feliciteu-la. Per molts anys de part dels pares i el teu germà. Moltes Felicitats!!!

Sopar de la generació del 86-87 El passat dissabte 17 de maig, una dotzena d’ex-alumnes de la generació 86-87, de l’escola Lestonac, vàrem fer el ja típic sopar de 8è, per retrobar-nos de nou. Per als que no vàreu poder assistir-hi, feu boca per d’aquí dos anys. 24

570 - Divendres, 23-05-2008


Navès

Cap de setmana de Festes Majors El 2n cap de setmana de maig és un cap de setmana ple de Festa Major, doncs la celebrem a la parròquia de la Vall i la de Linya La Vall va començar el dissabte amb una caminada popular amb dos recorreguts (el curt i el llarg). Malgrat la pluja, encara hi va haver una desena d’atrevits que la van fer. La caminada acabava amb un berenar-sopar, llavors moltes més persones s’hi van afegir, gent que si no hagués plogut, segurament haurien fet la caminada. El diumenge va continuar la festa amb missa a la parròquia de Santa Eulàlia de La Vall i en sortir es va obsequiar als assistents amb coca i xocolata. I a la tarda, per acabar, gran ball a càrrec de Joan Altarriba, que per causa de la pluja va haver de plegar abans d’hora.

Linya va celebrar la seva festa el dissabte, amb missa a les 8 del vespre. Durant la missa hi va haver el canvi de priors: els priors sortints són el Joan i la Mercè de la Guingueta i els entrants són el Josep i la Cèlia de Duocastella. Com a causa del temps no es va poder fer la processó i repic de campanes, amb els pendons i banderes pels voltants del temple, ni la benedicció del terme davant la creu que hi ha a la plaça de l’església. En acabar la missa la priora va obsequiar els assistents amb flors. I després, hi va haver un berenarsopar que es va haver de fer en una nau lateral de l’església.

Olius

Avaluació de noves varietats de cereal d’hivern al Solsonès Avui divendres, 23 de maig, l’IRTA organitza una jornada tècnica sobre l’avaluació de noves varietats de cereal d’hivern, que tindrà lloc al camp d’experimentació de l’IRTA a Solsona i a Gimenells. Una adequada elecció de la varietat a sembrar a cada zona és primordial a l’hora d’intentar assolir els màxims nivells productius en el conreu dels cereals d’hivern. La nombrosa aparició de noves varietats cada any en el nostre mercat fan cada cop més difícil poder disposar de suficient informació sobre aquest nou material vegetal. La Xarxa d’Avaluació de Varietats de Cereal d’Hivern que l’IRTA porta a terme a Catalunya pretén aportar a tècnics i productors informació bàsica sobre el comportament d’aquestes noves varietats a les nostres comarques. La realització d’aquesta visita tècnica als camps experimentals d’avaluació de noves varietats de blat i ordi que l’IRTA té establerts a Solsona (el Solsonès) i Gimenells (el Segrià) pretén oferir aquesta informació sobre el terreny a tècnics assessors de les nostres zones productores i als de les empreses productores i multiplicadores de llavor i, alhora, poder intercanviar opinions i experiències al respecte. L’organització preveu que la jornada comenci a les 10:00 i acabi a les 14:00 hores.

Festa Major de Besora El dia 4 de maig es va celebrar la Festa Major de Besora, el temps acompanyava amb un sol radiant, la festa va començar a les 12 del migdia amb una missa solemne, tot seguit es tragué les banderes amb processó fent el recorregut tradicional per darrere l’església, en acabar la missa es va repartir el pa, la coca i la barreja per a tothom i es va sortejar una lluïda panera entre altres premis. 570 - Divendres, 23-05-2008

25


Comerç i Empreses

Naturhouse

Una dieta sana i equilibrada ajuda a millorar la figura Vols perdre 11 talles en pocs mesos? Eliminar alguns quilets de més sense renunciar a cuidar la teva salut? Amb Natur House pots. Un equip de professionals experts en nutrició t’assessoran perquè puguis aconseguir el pes i la talla ideals sense haver de renunciar a menjar bé i de manera saludable. A Natur House s’elaboren Plans Dietètics Personalitzats d’acord amb la problemàtica específica de cada client i amb l’objectiu de proporcionar el màxim benestar i resultats desitjats. Entra a la botiga que recentment han obert al Passeig Pare Claret número 18 de Solsona i aconsegueix la teva talla ideal. Sense dietes restrictives, sense prohibicions i amb un seguiment mèdic estricte, aconseguiràs reduir el teu pes en pocs mesos i mantindre’l sempre. El secret de l’èxit es troba a dissenyar un pla específic de nutrició adaptat a les característiques de cada persona i els resultats són immediats. Un expert en nutrició t’aconsellarà i t’ensenyarà a reduir i controlar el teu pes d’una manera saludable. De manera fàcil i senzilla aprendràs a cuidar-te i a menjar de manera saludable i equilibrada. Natur House posa a la teva diposició un equip de metges, dietistes, farmacèutics, i tècnics en nutrició perquè puguis aconseguir la figura que desitges. Per

això, compta amb més de 170 dietes diferents que s’adapten a les necessitats específiques de cada persona i que et garanteixen una dieta sana i equilibrada Natur Hause és una empresa líder en el sector de la dietètica i la nutrició a Espanya, actualment està present a més de 15 països a tot el món i més de 300 professionals avalen la seva trajcetòria. Vine a Natur House: cuida’t i millora la teva figura.

26

570 - Divendres, 23-05-2008


Oliana

Marcel Ribera ARXIU FOTOGRAFIC: Marcel Ribera

Celler (II) Com ja vaig dir en el capítol anterior, parlar de vins dóna molt joc, però és impossible de conèixer-los a fons. Per saber-ne tan sols una mica es fan trobades amb mostres de vins i caves, es porten a terme petites “cates” de vins per al públic que hi vulgui assistir, per sort cada vegada hi ha més persones interessades a saber la graduació, el color del vi que cal prendre segons el menjar, i fins i tot la copa com ha de ser, etc. La producció de vi segons els experts dataria de més de 5.000 anys. Tenim tan acostumat d’esmentar la paraula vi que segurament ni tan sols hem dedicat algun minut a esbrinar d’on ve aquesta paraula, tot és bo de saber en aquesta època moderna que ens ha tocat viure. Com tantes paraules nostres del

Vins amb nom curiós.

llatí i en aquest cas el grec ens ajuden a esbrinar els principis de la paraula. La paraula vi ve del llatí: Vinum i del grec: Olvoç. Tornem de nou al Celler-bodega de l’Isidre, les botelles aquí guardades reposen en silenci esperant el dia de poder ser protagonistes sobre una taula alegrant una festa. A la vegada que parlo amb l’amfitrió puc veure una botella de vi de 5 litres de l’any 1994. A l’etiqueta, entre altres coses, hi diu “Areas de Bassella”. Aquesta botella va ser un regal del senyor Toni Soler del SIP al senyor Francesc Simon. Les curiositats poden ser moltes i variades, com per exemple la següent: En aquest santuari del vi hi ha una botella del Barça portada de Jumilla (Murcia), regalada a l’Isidre pel seu sogre que -tot s’ha de dir- era del Madrid. Les persones com l’Isidre Simon a les quals els agrada aquest tema del vi, com a col.leccionistes, gaudeixen ensenyant la bodega i, quan se celebra una festa familiar, obrir una d’aquelles botelles per degustar, saborejar i paladejar el preuat líquid. Avui dia podem trobar vins corrents: negres, joves, de criança, reserva, gran reserva, vins blancs, rosats, clars, vins generosos, ... També derivats del raïm hi ha per exemple: Mistela, most, vinagre, orujo, grappa, pisco, ... Sense entrar en la varietat de caves, això és un altre tema.

Negociació Com bé sabeu, es porta a terme la negociació del Conveni del Metall de Lleida. Porten diferents reunions fetes. Actualment tant la Patronal com els Sindicats intenten consensuar posicions per assolir finalment la signatura del conveni per ambdues parts. Els Sindicats presents en aquestes negociacions treballen colze a colze amb els representants de la Federació d’Empresaris Metal.lúrgics de Lleida (FEMEL). En aquestes dues fotografies podeu veure als representants de la FEMEL amb dos negociadors del Conveni abans de la reunió. També Un grup de membres d’UGT. de la Taula Negociadora.

570 - Divendres, 23-05-2008

27

El nostre protagonista mostrant una interessant botella de la seva col.lecció.

En el centre d’aquest Celler-bodega hi ha una taula on l’amfitrió de vegades invita als companys i fan alguna petita festa degustant un bon vi. Sobre aquesta taula l’amic Isidre hi tenia cinc botelles amb els següents noms: Solera San Isidro, Don Simon, Sabartes, Oliena (Itàlia), Mireia. Amb aquestes paraules es formava la frase: Isidro Simon de cal Sabartes d’Oliana. Quant a Mireia, correspon al nom de la seva filla. Tan sols em resta desitjar al nostre protagonista que augmenti la quantitat de botelles de bon vi i que amb les persones que ell cregui oportú, gaudeixi del líquid d’aquelles ampolles que formen part d’una col.lecció privada.


Associacions i Entitats

Cartellera

Sol del Solsonès

Fira de St. Isidre 2008

Associació Veïns Barri Josep Torregassa Sortida a Port Aventura El proper dia 1 de juny Preu: 18 euros (autocar i entrada) (Nens de 0 a 3 anys no paguen) Inscripcions fins al 14 de maig al Punt Òmnia. (Local Social de dilluns a divendres en hores d’accés lliure)

L’Escola Municipal de Música presenta els seus CONCERTS FAMILIARS Segon concert: Música de les sèries d’animació Dissabte 31 de maig a 2/4 7 de la tarda al Teatre Comarcal. A càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música. ENTRADA GRATUÏTA “Fem un sopar de la gent que havia treballat a la Taurus. Truqueu abans del 30 de maig per confirmar assistència a: 687 503 768 - 973 48 24 99 (Lola) o 679 381 289 (Nuri) S’està organitzant un sopar de 4t ESO de l’any 98-99, pel dissabte 31 de maig. Confirmeu assistència abans del 15 de maig per assignar restaurant. 678 430 503 - 620 309 207

El Sol del Solsonès, Associació de Familiars de Malalts Mentals i Drogodependents, com cada any, ha participat a la Fira de St. Isidre celebrada els dies 16, 17, i 18 de maig a Solsona El nostre estand va ser un punt d’informació dels nostres projectes del Sol del Solsonès, dels articles artesanals realitzats a mà pels usuaris del club social i també la tómbola que va servir per recollir alguns euros. Tot és necessari per tirar endavant aquest gran projecte del Sol. Donem el nostre reconeixement i agraïment a totes les persones que han col.laborat en aquesta fira, així com a les autoritats locals, comarcals, Unió de Botiguers, al conseller de Governació de la Generalitat, Jordi Ausàs, la Diputada al Congrés Conxita Torruella, i Ramon Alturo, senador a Madrid. Felicitem la comissió organitzadora de la Fira i s’ha de reconèixer el treball que comporta. Anunciem que estarem presents el proper dia 24 a la tarda a la Fira d’Entitats Juvenils a Pinós (Ardèvol). Diumenge dia 1 de juny participarem amb la nostra parada a la V Fira del Caçador al parc Mare de la Font de Solsona. Us hi esperem !!! Fotografies: Lluís Closa

Monegal Cultural

Propera actuació, dissabte 24 de maig Viatge a través de la Flauta Màgica Jaume Radigales, crític musical Més informació: www.monegal.com

AULA D’EXT. UNIVERSITÀRIA: ‘Els càtars’

Sala cultural de l’Ajuntament - 29 de maig, 18 h L’historiador i assagista Jesús Mestre, autor de diverses obres sobre els càtars, parla sobre el tema en una conferència emmarcada dins el programa de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona. Aquesta sessió tindrà continuïtat en la del dia 30 de maig, en què s’impartirà la segona part del seminari del curs. Així mateix, es completarà amb una visita al sud de França, en la qual s’inclourà la ruta dels càtars, els dies 3 i 4 de juny.

28

Xerrada sobre els Transtorns d'ansietat, la fòbia social i l'agorafòbia

Dimarts 27 de maig a les 7 de la tarda al local del Sol. A càrrec de Sílvia Gilibets. En el marc de l'Escola de Famílies 2008.

570 - Divendres, 23-05-2008


Associacions i Entitats

Club Estel del Solsonès - Fotografies Lluís Closa

Tirada de bitlles a la Fira de Sant Isidre

Josep Pelegrina

Emilio Quesada

Dolors Vilar

Tirada de bittles per la Fira

Joan Ribera

Rosa Casanoves

El Club Estel ha col.laborat amb la fira de Sant Isidre amb la segona tirada de bitlles catalanes individuals. Les puntuacions van ser les següents: Homes 1r trofeu: Josep Pelegrina, 72 punts 2n trofeu: Emilio Quesada, 68 punts 3r trofeu: Joan Ribera, 67 punts Dones 1r trofeu: Rosa Casanoves, 72 punts 2n trofeu: Dolors Vilar, 53 punts Donem les gràcies a tots els 16 tiradors de bitlles i també al Club Sant Jordi per la seva participació. Els trofeus van ser donats pel Consell Comarcal, i l'entrega va ser per part d'Albert Muntada, Director de la Fira de Sant Isidre. Aprofitem també per agrair a totes les persones que d'una manera desinteressada van col.laborar en l'estand que el Club tenia a la fira. Moltes gràcies a tots. La Junta

Estand del Club Estel a la fira de Sant Isidre

Diumenge, 15 de juny

Sortida a Port Aventura

Viatge per gaudir de les atraccions i els espectacles de PortAventura (Vilaseca-Salou). Amb la col.laboració de "La Caixa". Sortida de l'Estació d'autobusos a les 7 del matí. Preu Jubilats: 18 euros. No jubilats: 25 euros

Diumenge dia 1 de juny

Viatge a Galícia

Gran Sardinada a Llançà

Del 22 al 28 de juny de 2008

Al matí visita a Empúria Brava i els seus canals i a Roses. Al migdia dinar a l'Hotel Beri de Llançà. A la tarda farem una visita (per determinar). Preu: Socis: 40 euros - No socis: 42 euros. Podeu passar a recollir el tiquet pel Club Estel. Telèfon 973 48 10 47. Sortida a les 7 del matí de l'Estació d'autobusos. 570 - Divendres, 23-05-2008

Visitarem: Santo Domingo de la Calzada, Benavente, Llac de Sanabria, Cambados, Isla de Arosa, Sanxenxo, Santiago, A Coruña, La Toja, Grove, Pontevedra, Combarro, Vigo, Santa Tecla, Portugal, Ourense, Benavente i Burgos. Preu per persona 445 euros – Suplement habitació individual: 90 euros. Per inscripcions: Al Club o al Telèfon 973 48 10 47. 29


Educació

CEIP El Vinyet

La nova escola ja té nom!!! Aquest curs 07-08 ha començat una nova escola a Solsona. Aquesta escola, com totes les de nova creació, tenia el nom del municipi Ens va semblar interessant buscar-li un nom que ens agradés i fos identificatiu amb l’entorn solsoní alhora que tingués a veure amb el lloc on anirà ubicada aquesta escola (cabana del Màrtir). Tot va començar amb un anunci a la revista Celsona i una falca a Solsona FM on convidàvem a participar a tothom qui volgués aportar-nos un nom. Al mateix temps, cada família de l’escola va fer la seva aportació. Les mestres van posar-se en contacte amb el mossèn Bartrina, que ens va explicar que, antigament, fora dels quatre portals de Solsona estava ple de vinya. Els amos d’aquestes zones de vinya construïen una cabana on hi vivia un vinyataire que era qui cuidava la vinya; d’aquí que Solsona té moltes cabanes: la cabana d’en Geli, la cabana del Ton, la cabana del Màrtir,...). La vinya era una de les fonts d’ingressos de Solsona fins que l’any 1890 va arribar la fil·loxera, va ser llavors quan es va començar a conrear el blat i van néixer les farineres i serradores a Solsona. També ens va visitar la Ramona (la senyora que viu actualment a la cabana del Màrtir) que ens va deixar unes fotos antigues de la casa i del camp on anirà l’escola i ens va explicar que aquella cabana es diu cabana del Màrtir perquè el seu amo era un farmacèutic que vivia al carrer Llobera i que es deia

Màrtir Bonany. La Ramona recorda aquell camp ple de blat i també amb roelles. Passat un temps, es va fer un recull de totes les propostes i els noms suggerits van ser: La Pineda - Els quatre castells - El terròs - Xarbot - Espurna - Xàldiga - La pau - Bon dia L’inici - Verge del Claustre - Sol solet - Escola Nova - Solsonès - Buffi - L’obaga - Castellnou - Nap-buf - Manel Casserres - El vinyet - Blat i roelles - Gaietà Ripoll i Pla - Castellvell - La cabana - Pedraforca - Celsona - Els gira-sols - Lacetània -Els Torroja - Els menuts -Ganiveters - Masovers - Les fonts - Riu negre L’AMPA va passar un llistat amb tots aquests noms a cada família perquè triessin els tres que més els agradaven. El resultat va ser: La cabana - Escola nova - Blat i roelles A aquests noms s’hi va afegir la proposta de l’equip docent: El vinyet. Es va tornar a sotmetre a votació fins que el dia 31 de gener de 2008 en un consell escolar va sortir el nom: CEIP EL VINYET. Aquesta proposta junt amb un informe favorable per part de l’Ajuntament vers aquest nom es va fer arribar al Departament d’Educació. Finalment, al DOGC n.5115 de 21 d’abril de 2008 i confirmat pel Departament d’Educació el nou centre educatiu públic de Solsona té la denominació de CEIP EL VINYET. Un cop rebuda aquesta notícia vam decidir que tots junts aniríem a visitar l’espai on ens construiran l’escola i.... què hi vam trobar? Doncs: - La cabana del Màrtir on hi viu la Ramona - Un camp ple de terra, herbes i roelles Cada petit canvi en aquest espai és un gran pas per nosaltres. L’anirem seguint amb molta il.lusió.

Envieu-nos els vostres articles, opinions... abans de DIMECRES al migdia a l nostre correu electrònic o porteu-los a la nostra oficina.

info@elsolsones.net Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA 30

570 - Divendres, 23-05-2008


REGIDORIA DE CULTURA

CORPUS 2008

Concert de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona

DIA: DIVENDRES 23 DE MAIG DE 2008 HORA: 22 H LLOC: CLAUSTRES DE LA CATEDRAL

REGIDORIA DE CULTURA

570 - Divendres, 23-05-2008

31


Educació

Educació

Escola Arrels Primària

El nostre edifici i la nostra història

Escola Arrels

Resultats de la 12a Fira de la Solidaritat

Pau Alinyà, advocat solsoní, casat i sense fills, va disposar en el seu testament que ... tots els seus béns es dediquessin per a una fundació de monges de Santa Clara o bé a l’Ensenyança. Així, al cap dels anys, el somni es va fer realitat.

El passat 30 de març de 2008 es va cel.lebrar la 12a Fira de la Solidaritat a l’Escola Arrels de Solsona És una Fira oberta a tothom: pares, professors, alumnes, amics,… I amb un doble objectiu. Per una banda, contribuir a potenciar en el nostre entorn el valor de la solidaritat i per l’altra, ajudar a finançar algun dels projectes que tant la Companyia de Maria com Mans Unides duen a terme cada any en algun dels països del Tercer Món.

El nostre trobador, mossèn Bartrina, ha passat per les classes de 5è i 6è a recitar tota la història que ens envolta i ha segrestat la nostra atenció fent-la viatjar per viaranys del passat amb narracions teixides pel temps i aromatitzades per la seves explicacions. Un tros de passat se’ns ha fet present.

PROGRAMA D’ACTES DEL DIA 1 DE JUNY:

Aquest any, els beneficis de la Fira es repartiran a parts iguals entre els dos projectes següents:

A les 12:00: Missa a l’església de la Companyia de Maria (Monges) presidida pel senyor bisbe.

a) Col.laboració en la construcció d’un centre de salut materna per evitar la trasnmissió de la SIDA mare-fill. Malawi. (Àfrica)

A les 13:00 a la Plaça del Camp: Audició de sardanes amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.

b) Col.laboració en un projecte d’activitats per atendre a nens, nenes i joves del barri de faveles Americanópolis de Sâo Paulo. (Brasil)

A les 14:00 al pati de l’escola: Dinar de germanor

El total dels guanys d’aquesta 12ª Fira de la Solidaritat ha estat de: 4.850 euros. La Comissió de la Fira agraeix sincerament a tots els col.laboradors i a tothom que hi va participar per ajudar-nos a fer un món una mica millor.

Us hi esperem. Podeu adquirir els tiquets del dinar a Ca l’Anita, Cal Dach, al Garric-Garrac i a la secretaria de l’escola. Després del dinar es podrà visitar l’escola i la comunitat, tot recordant velles històries passades. Es posarà a la venda la col.lecció commemorativa de punts de llibre.

A tots moltes gràcies.

Llistes de naixença Puericultura

Roba 0-2 anys

NOVA TEMPORADA C. Bisbe Lasala, 7 - Tel. 973 48 13 26 - Solsona

PRIMAVERA-ESTIU (ROBA O-2 ANYS) SEGUIM AMB LIQUIDACIÓ DE TALLES GRANS 32

570 - Divendres, 23-05-2008


570 - Divendres, 23-05-2008

33


Educació

Concursos

IES Francesc Ribalta

Patronat de Turisme del Consell comarcal

Trobada de teatre a Perpinyà Els alumnes de l’extraescolar de teatre i els de l’optativa de francès de 3r d’ESO de l’IES “Francesc Ribalta” vam participar en les trobades de teatre de secundària, que cada any se celebren en algun lloc de Catalunya i enguany fou a Perpinyà. Vam marxar dimecres dia 14, a les 3 de la tarda, després de les classes, i vam tornar divendres passat. Durant l’estada vam poder compartir experiències sobre l’escenari amb estudiants que també fan teatre, d’altres instituts, com els de Valls, Bellpuig, Lleida, Balaguer, l’Illa de Tet, PortVendres, Cervera, Prada, Mollerussa i Perpinyà. Vam veure les representacions de tots ells i vam aprendre una mica més els uns dels altres. El nostre Institut fa temps que pren part en aquestes trobades, i som uns quants alumnes que ja fa tres anys que hi participem. Creiem que és una bona manera d’aprendre, d’assajar amb un públic desconegut, que no pots preveure si els agradarà o no el que tu els estàs representant, i que comprèn molt tota la feina que comporta fer una obra i aconseguir que fins a l’últim detall tot vagi tal com desitges. Comparteixen la mateixa estima que tu per al teatre... És una oportunitat immillorable per a conèixer gent, intercanviar idees, però sobretot per a donar a conèixer aquest art, una gran font de transmissió de la nostra cultura. Mercè Carralero

Solucions:

Foto 1: Dolmen de Ceuró. Foto 2: Timoneda. Foto 3: Castell d’Odén i església Sta Cecilia. Foto 4: Església d’Olius. Foto 5: Roc de les esquelles trv. Sant Josep de Calassanç. Foto 6: Retaule del Miracle. Foto 7: Catedral de Solsona. Foto 8: Su. Foto 9: Sant Juliá de Canalda. Foto 10: Museo Diocesá (Solsona). Foto 11: Altar dels Colls (Sant Llorenç). Foto 12: Carrer Castell/cantonada les Llices. Foto 13: Pont Aigua D’Ora. Foto 14: Font Plaça de l’església (Solsona). Foto 15: Retaule de l’ església de Sant Llorenç.

Le 14, 15 et 16 de ce mois-ci, les élèves de 3ème ESO de français du lycée IES Francesc Ribalta, nous sommes allés à Perpignan avec le petit groupe de théâtre de notre établissement. Nous nous sommes bien amusés, nous nous sommes baladés dans les ruelles de Perpignan ainsi, nous avons visité les sites touristiques les plus importants de la ville comme le Palais Royal, le musée catalan des arts et traditions populaires... Le dernier jour on est allés visiter l’Île-sur-Tet et ses environs magnifiques: les Orgues. En partant nous nous sommes arrêtés à Colliure. C’était superbe! Et surtout nous avons vu des pièces de théâtre jouée par nos collègues et par d’autres jeunes étudiants, sans oublier de pratiquer le français en faisant des achats. Bref, une expérience très positive pour nous tous !

Guanyadors -

Mireia Moreno i Merino: Un cap de setmana en un bungalou al Càmping La Comella. M. Jesús Torrent i Comella: Un dinar per a dues persones a la Fonda Cal Agusti. Neus Solé i Sant: Un Obsequi dels Artesans del Solsonès. Ramona Santaeulària: Una visita guiada per a 2 persones a les salines de Cambrils. M. dels Colls Muntada i Plana: 2 tiquets 3x2 per visitar els museus de Solsona. Josep Vila: 2 tiquets 3x2 per visitar els museus de Solsona.

Tots els encertants podeu passar a recollir el vostre premi per l’Oficina de Turisme, Ctra. de Bassella, 1 Solsona - tel. 973 48 23 10 34

570 - Divendres, 23-05-2008


570 - Divendres, 23-05-2008

35


El Racó del Gregori

Gregori Solé

“Com si fos Buenafuente” “l’únic escrit fet amb Humor” Benaurants, distingits, seguidors o tota cofraria, aquí en aquest moment comença tota la cerimònia. Això si es tractés d’un pròleg... però posem-nos en alerta, que aquest esdeveniment és molt relatiu. Per això: que no perdem els papers i anem desfilant a poc a poc, bona lletra, que la presentació és l’única que cal començar. Així doncs, anem a dir que aquest escrit és una producció d'El Racó del Gregori, per la Revista El Celsona Informació. No és per fer la pilota, sinó que un servidor juga a tocar la pilota. Bé, vosaltres els lectors esteu ben asseguts o bé estirats al sofà o al llit, i amb tranquil·litat llegiu aquest present, però si us sona el mòbil mireu si és oculta o bé diu el destinatari, però contesteu abans no us passi per la bústia de veu i després, continueu llegint El Racó del Gregori. Bé, seguint tot el tràmit, un colega com jo, i 7 companys/ es vàrem agafar un vehicle, bé, uns vehicles de 4 rodes, amb la 5a de recanvi, per si hi hagués una rebentada pel camí... això no va passar, per sort. Vàrem agafar la ctra, de Manresa i també l’autovia per arribar a Sant Just Desvern, per anar a un plató de televisió per veure el programa de televisió i així nosaltres sortiríem a la caixa tonta amb tot color i amb bon humor, perquè vàrem riure de pam a pam, de l’humor del presentador i del seu col.laborador. Sí, lectors, vàrem aplaudir al programa del Sr. Andreu Buenafuente i riure del seu monòleg i fins i tot del seu company Berto Romero, del seu humor. Ell és de Cardona, però artísticament el coneixem per El Cansancio, Gràcies a ell (Bé, pel seu germà José Antonio Romero que viu a Solsona) vam anar al programa, el dia 28 d’abril. Bé, per acabar, vàrem baixar com si fos el cotxe fantàstic, ja que el GPS del Sr. Director del Celsona, el va portar de polleguera pels carrers de Sant Just Desvern, es va aguantar, perquè ens va fer arribar a Media Parck, on es produeix BUENAFUENTE (BNF). - El Gregori recomana que aneu alguna vegada amb

grups de 8 o 9 a veure aquest programa, ja que sembla una obra de teatre còmica (i que val més riure que plorar). .=. Recordeu, barcelonins, que si voleu un bon transvasament d’aigua, la podeu agafar amb tubs d’assaig del Riu Negre, ja que el seu cabdal és ple tot l’any.

7 ANYS

7 ANYS

IRON MAN

NA

la

VA L

LA

pe r

• Dissabte, 24 - 11.00 nit • Diumenge, 25 - 7.30 tarda

pe

LAS HERMANAS BOLENA

c r S H omp 0,5 ra ER d 0 IRO MAN 'una e Eur ntr N M AS o AN BOL ada s E

• Divendres, 23 - 10.15 nit, (dia de l'espectador) • Dissabte, 24 - 6.15 tarda • Diumenge, 25 - 5.15 tarda • Dilluns, 26 - 10.15 nit

36

570 - Divendres, 23-05-2008


Ep, la Foto!

Ramon Estany

Celebraci贸 d'aniversari al Bar Castell

Feliciteu la Laura pel seu aniversari

Endevineu quina d'aquestes noies celebrava l'aniversari, i l'encertareu

570 - Divendres, 23-05-2008

De festa al Collins

Una colla que estrenava el renovat Collins

37


Bisbat

Ramon Estany

Descobrint el missatge de Lourdes Amb motiu del 150 aniversari de l’aparició de la Mare de Déu de Lourdes, l’Hospitalitat de Lurdes del Bisbat de Solsona va organitzar el passat cap de setmana del 10 i l’11 de maig dues interessants xerrades per conèixer més a fons el testimoni i missatge de la Mare de Déu als cristians Per aquest motiu, es va comptar amb el P. Horacio Brito, superior general de la congregació missionera de la Immaculada Concepció de Lurdes, que va oferir dues xerrades, la primera, el dissabte a Cervera i la segona el diumenge a Solsona, a la seu del Seminari. Prop de 100 persones provinents de diferents indrets de la diòcesi, especialment dels arxiprestats de Solsona i del Cardener, de Gironella i Puig-reig i de Berga van omplir la sala d’actes del Seminari de Solsona, per escoltar al P. Horacio Brito, que amb un discurs amè i agradable, i amb algun toc d’humor que el caracteritzava, va fer passar volant les dues hores que va durar la conferència. L’acte va ser presentat pel consiliari de l’Hospitalitat de Nostra Senyora de Lurdes de Solsona, Mn. Lluís Ruiz, i per

El Pare Horacio Brito va nèixer a Tucuman (Argentina), l’any 1948, essent ordenat sacerdot per la congregació dels Lourdistes el 1974. Va ser durant un temps, rector adjunt del Santuari de Lurdes, i des d’aquest any, és superior de la Congregació de la Immaculada Concepcó de Lurdes.

Mn. Lluís Brichs, el P. Horacio Brito, i la sra. Glòria Padullés

El Miracle

Vetlla de Pregària- Aquest divendres, 23 de maig, a les 9 del vespre, gran vetlla de pregària, que organitza la Comunitat de Monjos del Miracle amb la Delegació de Joventut del Bisbat. Tothom hi és convidat.

Ogern

Corpus a la Salsa- Aquest diumenge, 25 de maig, celebrarem la Festa de Corpus a l’església romànica de la Salsa. A les 12 hi haurà l’Eucaristia i tot seguit la processó.

la presidenta, Glòria Padullés. El P. Horacio Brito va destacar allò que Lurdes té de més preciós, el seu missatge, les paraules i gestos que confià la Mare de Déu a Bernadette. Brito va remarcar que en el món sencer, la devoció a Lurdes avui dia és importantíssima, i que Lurdes existeix pel testimoni d’una nena, Bernadette de Soubirous, que no sabia escriure ni llegir, que sempre estigué malalta i que morí jove als 35 anys. A través del relat de la vida senzilla de Bernadette, i de les 18 aparicions de la Verge, el P. Horacio va anar desgranant els missatges i elements simbòlics que va transmetre la mare de Déu als homes en el decurs d’aquestes aparicions miraculoses.

Unes cent persones van assistir a la conferència de Solsona

Solsona Partida de Sant Honorat Diumenge, 25 de maig, a 2/4 de 12, Missa a la capella i benedicció del terme. Cloenda del Mes de Maria Aquest diumenge, darrer de maig, es farà el Mes de Maria a les 7 de la tarda i tot seguit es pujarà a fer el Besamans a la Mare de Déu a dalt al Cambril. Els dies restants continuarà el Mes de Maria a la Missa de les 8 del vespre. 38

Festa del Sagrat Cor de Jesús- Divendres, dia 30, la Missa de les 10 del matí es celebrarà a l’altar del Sagrat Cor de la parròquia de Solsona.

Sallent

Corpus- Aquest dissabte, 24 de maig, a 2/4 de 6 tarda, Missa de Corpus i processó.

Sant Just-Joval

Festa de la Rosa a Joval- Diumenge, 25, a 2/4 de 12, Missa en honor de Santa Rita i benedicció de les roses a l’església 570 - Divendres, 23-05-2008


Opinió

Som lo que Sembrem i Casal Popular La Fura – Josep M. Rosas

Més de 700 signatures al Solsonès Aquest cap de setmana en que coincidien la Fira de Sant Isidre de Solsona i la Fira de Pinós ha estat un cap de setmana d’intensa activitat per a la plataforma Som lo que Sembrem amb la col·laboració del Casal Popular la Fura. A Pinós, dissabte a la tarda, es va fer una xerrada amb la intervenció de David Bueno, del departament de genètica de la Universitat de Barcelona; Josep Pàmies, pagès de Balaguer i activista antitransgènics; i en Pep Bover, pagès ecològic de l’Espunyola pioner en la recuperació de llavors autòctones. Les intervencions van ser molt interessants i el temps es va fer curt per a permetre el debat obert, però va quedar clar que pel que fa als cultius transgènics, més enllà dels dubtes que pugui suposar la seva acció en la salut humana, el més sensat seria una moratòria per precaució davant el desconegut. El principal problema dels cultius transgènics és l’intent de les grans multinacionals a voler controlar tota la cadena alimentària, des de les llavors fins als aliments que ens arriben a la botiga. El control total serà possible amb les llavors transgèniques i patentades quan cap pagès no conservi ni conreï llavor convencional independentment d’aquestes grans empreses. Ja és un fet que no s’investiga ni legalitza allò que beneficiaria tothom sinó allò que maximitzarà els seus interessos comercials. El problema de tota tecnologia és l’ús i l’abús que se’n fa. També durant dissabte i diumenge es va aprofitar per recollir signatures de suport a la Proposició de Llei per declarar Catalunya Lliure de Transgènics, per a la qual fan falta un mínim de 50.000 signatures. En poc més de dos mesos se n’han recollit més de 40.000. I al Solsonès, només durant el cap de setmana a les fires de Solsona i Pinós, hem recollit més de 700 signatures.

Opinió

Des de la plataforma Som lo que Sembrem i el Casal Popular La Fura volem agrair molt profundament a totes els persones que ens han recolzat amb la seva signatura, així com a la gent que ens estan ajudant a recollir-ne. També destaquem que ens han signat persones religioses i persones sense cap religió, persones vestides amb corbata i persones amb roba esparracada, treballadors i empresaris, persones implicades en política i persones apolítiques, joves i velles, persones de pagès i persones de la ciutat... amb això, volem dir que la força d’aquestes signatures és la força del poble, la força de tots i totes i que per damunt de les nostres diferències, entre totes hem d’intentar deixar un món millor del quin hem trobat i aquest cap de setmana de fires hem constatat que molta gent està disposada a col·laborar per intentar millorar-lo. De nou, moltes gràcies a tots i totes!

Ramon Gualdo

Cap a on van les armes? En aquesta cosa que en diuen “exportació d’armes”, es veu que Espanya hi ocupa un lloc que Déu n’hi do, dins el rànquing mundial. Això del comerç d’armes li va, “li mola”. I com que en el comerç, en les trafiques del comprar i vendre hi va acompanyada aquella consigna: El negoci és el negoci, doncs no ve d’un pam. L’Estat espanyol quan ha empaquetat amb il·lusió i ha embolicat amb traça les comandes d’aquests estris, les envia més de pressa que corrent, i no es procupa pas gaire, ni s’hi capfica gens, pel lloc on aniran a parar. I resulta que aquestes malèfiques eines de matar, és destinen a països que es troben en conflicte armat, i s’hi troben d’una manera boja. Van a parar a llocs on la població civil és víctima del foc creuat entre militars i forces rebels,

570 - Divendres, 23-05-2008

o bé entre guerrilllers i paramilitars. Igualment, feixos d’armes van a parar a països on cada dos per tres es violen els drets humans. Espanya també envia armes a punts on fa anys i panys que es troben enfrontats. Molt sovint la utilització d’aquests trastets, causaven violència, degràcies i destrucció a la població civil. I així, els desastres es multipliquen. I prou que s’ha parlat de regular i controlar el comerç d’armes, i prou que s’han fixat codis de conducta. Però, nois, amb l’excusa de raons de seguretat, fan i desfan i la seguretat queda malmesa. Haurem de protestar, haurem de fer soroll, haurem de fer una revolució. Parlem-ne: Una revolució sense fusells.

39


Opinió

Associació de Dones del Solsonès

Hipocresia o falta de memòria? En resposta a l’article de CiU del Solsonès del Celsona 566 del 25 d’abril de 2008, sota el títol “La salut de la dona…és invisible?”, l’associació de dones del Solsonès, vol manifestar el següent:

La situació denigrant de tracte va arribar a portar-nos a escriure una carta al síndic de greuges, denunciant l’ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal. El síndic va fer el que era oportú, investigar els dos ens i concloure que faltava comunicació. Comunicació que els convergents d’aleshores no ens van facilitar. Poc després que el síndic de greuges actués, va néixer el PIAD (punt d’informació i atenció a les dones), casualitat o pressió per netejar el seu nom? Ens alegrem que es creés el PIAD, però el que ens fa gràcia es que ara els de CiU es posin medalles sobre la igualtat entre les persones. Així, que només podem pensar que són hipòcrites o tenen falta de memòria, però per això estem aquí, per fer pública la memòria històrica de la nostra comarca quant a igualtat. Senyors/es d’aquest grup: recolzar les entitats de la comarca i donar-los un tracte igual, és com es demostren els valors per aconseguir la igualtat, no un article escrit per “inspiració divina” que l’únic que denota és l’afany de protagonisme dels seus membres. Per saber més sobre la igualtat entre homes i dones de la comarca, no dubtin a posar-se en contacte amb la nostra entitat.

No sabem si CiU del Solsonès vol manipular els lectors/ es o bé té manca de memòria com és habitual en ells/es. Recordem als/es membres de CiU que a l’any 2003 es va constituir l’associació de dones del Solsonès, i que quan ens vam voler presentar als ens locals, governats aleshores per ells/es, se’ns va fer un tracte denigrant, intolerant i pejoratiu. Se’ns va arribar a dir per membres d’aquest grup que ara vol la igualtat, frases tan lloables com: -

És que sou Teresa de Calcuta que voleu salvar les dones En aquesta comarca no hi ha desigualtat entre homes i dones En aquesta comarca no existeix la violència de gènere Les dones pageses viuen molt bé perquè estan envoltades de natura - No sou una entitat social sinó que sou un sindicat i una “tapadera” d’un partit polític.

Els Sants de la Setmana

Opinió

Divendres, 23 Sant Desideri; sant Joan Bta. de Rossi. Dissabte, 24 Dedicació de la Basílica d’Assís; Maria Auxiliadora i altres advocacions: Providència, Strada...; sant Vicenç de Lerins; sant Genadi, santes Susanna i Afra, beat Joan Prado. Diumenge, 25 Sant Beda el Venerable; sant Gregori VII; santa Maria-Magdalena de Pazzi. Sant Urbà I; santa Magdalena-Sofia Barat; santa VicentaMaria López Vicuña. Dilluns, 26 Sant Felip Neri. Sant Zacaries; sant Quadrat; sant Eleuteri. Dimarts, 27 Sant Agustí de Canterbury. Sant Juli; sant Berenguer. Dimecres, 28 Dedicació de la catedral de Lleida. Sant Germà; sant Emili; santa Maria-Anna de Jesús Paredes. Dijous, 29 Sant Just; beat Pere Sans. Beat Feliu de Nicòsia; beat Ramon Escrivà i companys màrtirs.

Xavier Solé i Pla

Rucs més que rucs! Moltes vegades m’he arribar a qüestionar de quins són els fonaments de la bondat humana, la fragilitat dels quals la fan tan vulnerable a incursions de la maldat, de la mala fe i a desviacions similars, que més que posar en dubte la intel·ligència del ser humà, en certifica la ignorància més absoluta. Al final, per molt que hi reflexioni, sempre he arribat a la conclusió que la pedra filosofal, el vèrtex que uneix totes les males confluències no és altra que l’enveja. Aquest vici, tipificat des de temps immemorials com a pecat capital, acostuma a aparèixer conjugat amb la pròpia frustració personal, que fa que molts de nosaltres renunciem al nostre judici, a favor del sotmetiment a la crítica, a la malícia, a l’estupidesa sense fronteres, crucificar aquella persona que ens han dit que fa, que diu, que actua; i nosaltres, sense haver-ne estat testimonis, siguem els primers a encendre el foc inquisidor per preparar la crema de bruixes, sense adonar-nos, que quan la brasa és viva i folla, ja s’ha consumit massa per tirar-nos enrere. Però és clar, el que ven és la crítica. D’aquesta manera, l’agressió guanya al respecte i a la integritat, la tafaneria barata irromp per damunt de la dignitat personal. Fent-nos partícips d’aquest rol, entrant en aquest joc d’estupideses, sense adonar-nos, naixem en un nou món en el qual ens farem immortals, certament, immortalment idolatrats com a subjectes ordinaris, vulgars, exemples de la més absoluta simplicitat.

40

570 - Divendres, 23-05-2008


Opinió

JNC del Solsonès

Coherència Sr. Jounou Qui és l’alcalde? o en el cas de Solsona, el senyor que van escollir Josep L. Caelles i Martí Abella i els seus respectius regidors, per tal de governar la ciutat. Han de saber que no governen només per a un sector de ciutadans, sinó que ho fan per a tots els solsonins. Mencionar el que hem estat dient fins ara sembla una estupidesa en una democràcia normal, però en el cas de Solsona no funciona pas d’aquesta forma. Doncs sí, sí... el tripartit solsoní actua d’una forma o altra segons el què li convé i segons amb qui. Així, el passat mes de juliol, durant el transcurs de l’escola d’estiu de la JNC, que com ja ve sent habitual se celebra al Solsonès, tingué lloc el concert de divendres a la nit a la plaça del Camp de Solsona. Una festa que ens havien dit de paraula que podríem acabar a dos quarts de dues de la nit, motiu pel qual vam contractar grups fins aquella hora, repartint la publicitat molts dies abans. El mateix divendres, però, mentre els grups muntaven amb tota normalitat ens van advertir des de l’Ajuntament que havíem d’acabar l’actuació a les 12h de la nit. Creient que podríem arribar a un acord vam parlar amb el senyor alcalde per tal d’explicar-li el que ja hem esmentat i també fer-li saber que aquest concert, a part de que era totalment gratuït per a la gent de Solsona i la comarca, representa un esdeveniment on hi assisteix jovent de tot Catalunya, donant a conèixer la ciutat arreu del nostre territori. Una forma més d’atraure aquests joves que durant la resta de l’any tornen fent turisme. Al final de molt demanar i veient la tossuderia o la poca voluntat d’entesa del senyor alcalde, vàrem plegar a dos quarts d’una. Conseqüència d’això: El concert d’aquest any se celebrarà a Cardona, i Solsona es quedarà sense un acte que als seus ciutadans no els costava ni un duro i en podien gaudir de franc. A més, la gent de l’escola d’estiu de la JNC es quedaran sense passejar per Solsona ni viure aquest esdeveniment a la nostra ciutat. Veient com va anar tot plegat, vam creure les paraules del senyor alcalde dient que no s’acabaria cap concert més tard d’aquella hora a l’aire lliure, excepte Festa Major i Carnaval, però hem vist sorpresos que el passat divendres de Fira també s’ha dut a terme un concert fins més tard. Com dèiem: en aquesta ciutat es governa d’una forma segons amb qui i segons perquè. 570 - Divendres, 23-05-2008

Opinió

Ajuntament de Navès

Els abonats del municipi de Navès continuen sense Servei telefònic Des del passat 18 d’abril que una trentena d’abonats del municipi de Navès (quasi el 100% dels abonats) es troben sense servei telefònic. Només hi ha línia en algunes petites estones, aleatòriament. Els mateixos tècnics de l’empresa subcontractada per Telefónica que fan el manteniment al municipi, han indicat que no sabien el que passava i que no trobaven l’avaria. Els abonats estan molt molestos ja que fa més d’un mes que dura aquest problema, i no hi ha cap notícia de quan se solucionarà ja que ni tan sols es coneix quina és l’avaria. A part d’això, el passat 13 de maig a la nit es va produir un robatori dels cables de coure de dues línies telefòniques del municipi. Telefónica ha indicat que fins com a mínim 15 dies no començarà a treballar per restablir el servei. Tant els abonats afectats com l’Ajuntament ens trobem totalment impotents, ja que és una vergonya que una empresa de tal magnitud com Telefónica, que segons la Comissió Nacional del mercat de Valors, el passat 2007 va obtenir un rècord d’un 42,9% més de beneficis nets que en l’exercici anterior, no realitzi ni una sola inversió en manteniment d’infrastructura i que aquesta estigui tan obsoleta que ni tan sols els tècnics puguin trobar quina és l’avaria que provoca el mal funcionament. En el cas que no es trobi una solució en els propers dies, es començaran els tràmits legals per tal de denunciar la companyia i demanar una indemnització per als usuaris afectats.

Partits Polítics

El Comú del Solsonès

Joan Boada i Carles Llussà es reuneixen amb els membres d'El Comú El passat dimecres 14 de maig, aprofitant una visita a Solsona, els/les membres del COMÚ, ens vàrem reunir amb dos components d’ICV, Joan Boada i Carles Llussà. Van conèixer de primera mà el funcionament i els orígens d'El Comú. Va ser un primer contacte i un intercanvi d’opinions sobre les respectives experiències polítiques, d’especial interès per El Comú del Solsonès. La reunió també va servir per establir una mecànica de treball que permeti tractar temes com el parc de bombers de Solsona, la importància que a la comissaria de mossos d’esquadra de Solsona hi hagi una dona per tractar temes de violència de gènere i la xarxa de comunicacions RESCAT.

41


Un cafè amb

Ramon Estany

“Ha estat l’any de la meva vida que m’ha passat més de pressa” Xavier Jounou i Bajo, alcalde de Solsona En quinze dies, l’alcalde de Solsona haurà viscut tres esdeveniments que marquen la nostra ciutat, la Fira de Sant Isidre, Corpus, i l’aniversari de les eleccions municipals que el van portar a l’alcaldia. Avui parlem amb ell per copsar la seva primera valoració. Com has viscut la passada Fira de Sant Isidre, com a alcalde? Suposo que el fet d’haver estat a l’Ajuntament tots aquests anys i també haver anat a moltes fires, tot i que no amb les mateixes obligacions i responsabilitats de passejar amb les autoritats que ens visiten, ha fet que no em vingués tant de nou, Però m’ha agradat, el que passa és que és un pèl cansat. Et sacrifiques cada dia, no tan sols tu mateix, sinó també la família. Però no em queixo, perquè ja sé que hi va. Com a alcalde de Solsona em toca fer el que cal i acompanyar les visites institucionals. El que passa, i així li vaig fer saber al director de la Fira, que una visita institucional cada dia, o d’autoritats, per què una no va ser institucional, doncs potser era excessiu, tot i que comprenc i és veritat que a molts firaires els agrada que les autoritats passin a saludar-los, però cada dia és un excès. Creus que s’hauria de canviar alguna cosa? Jo, en el fet de muntar la fira, no m’hi posaré com a alcalde de Solsona, perquè tenim la nostra representació a la Comissió de la Fira, i per tant, si ells creuen que és convenient tocar alguna cosa, que la toquin. Jo només faig el suggeriment que potser no seria oportú que cada dia hi hagués una visita institucional. La veritat és que aquesta Fira ha passat un fet, no m’agrada com ho ha tractat algun

Xavier Jounou al despatx de l'Ajuntament

mitjà informatiu, que han vingut dues figures polítiques, que no representen cap institució tot i que en formen part, i això va fer que quan ho vaig saber, vaig anar a parlar amb el Director de la Fira i amb el President del Consell Comarcal per exposar-los els meus arguments, que ells eren lliures de fer venir a qui volguessin, però que jo, institucionalment, no em veia amb l’obligació d’acompanyar ningú que no representés una institució. Perquè els grups parlamentaris i els seus membres, no representen una institució, qui la representa són els membres de la Mesa, ja sigui del Parlament, del Congrés o del Senat. I això ho van entendre perfectament. No va poder venir el Duran i Lleida però van venir un senador i una diputada de CiU, i per tant, jo, educadament, els vaig anar a saludar a la seva arribada, però no els vaig acompanyar durant la visita a la Fira, perquè em va semblar que era un acte de partit i no d’institució, i a l’acte institucional de cloenda al dinar hi vaig tornar a assistir al seu costat, i no vaig tenir cap problema. En aquests temes crec que s’ha de fer pedagogia de fer cada cosa al seu lloc. 42

Aquest Corpus, faria 25 anys que es va posar de pregoner al Joan Isanta. Com valores la figura del pregoner de Solsona, com a institució? És molt bonica. És una d’aquelles coses que ens signifiquen i ens dignifiquen. Evidentment, Solsona és una ciutat protocolària per excel·lència, perquè el nostre patrimoni cultural ens hi porta, per la nostra tradició de cap de bisbat, per la mena de lligam que hi ha hagut de sempre entre el poder civil i l’eclesiàstic i la figura del pregoner, tot i que reconec que darrerament no està tan potenciada perquè només fa els enterraments, és veritat també que el seu àmbit d’actuació és el nucli antic, però és clar, Solsona creix molt més enfora que endins. Us heu plantejat fer-lo sortir fora del casc antic? Ho hem pensat més d’un cop, però també hem pensat que perdria, com els gegants, el seu sentit de fer. Segurament que haurem de buscar mitjans diferents de fer saber les coses a fora del nucli antic, però a dins el nucli històric, la figura del pregoner s’hi escau perquè sí. 570 - Divendres, 23-05-2008


Un cafè amb

Ramon Estany

Creus que s’ha de conservar costi el que costi? Hem de mirar que així sigui. No és fàcil trobar una persona adient al càrrec de pregoner. Fins ara ha sigut un treballador municipal i esperem que continuï essent-ho. Però és clar, cal trobar una persona que ho vulgui fer, que sàpiga tocar mínimament la trompeta, perquè fer el toc no és gens fàcil. I ara, que el Joan Isanta que ha fet aquest servei durant 25 anys, del qual n’estem molt satisfets i contents, té un problema de salut, esperem que es reposi tan aviat com pugui i torni a aquesta feina tants anys com sigui possible. Des de l’ajuntament, esperem que tan aviat es recuperi, i per la Festa Major li poguem fer el reconeixement que es mereix. Aquest cap de setmana ja és Corpus, i coincideix amb l’aniversari de les darreres eleccions municipals, i serà també el primer Corpus que presideixis com a alcalde, com et sents? L’any passat, el dia de Corpus, era de domini públic que seria alcalde, i el que feia d’alcalde havia de suportar aquesta situació. Jo em poso a la seva pell, i reconec que havia de ser una mica dur. Vaig intentar mantenir-me en un segon pla, que és el que havia fet sempre, però és clar, no pots evitar les fotos. Va ser una situació molt incòmoda i desagradable pel Jordi, i una situació incòmoda però més agradable per a mi. Al cap d’un any, em sembla que ha estat l’any de la meva vida que m’ha passat més de pressa, m’ha passat com una pinzellada. No sé si els 3 anys que falten per acabar la legislatura passaran tan de pressa, perquè si ha de ser així el món de la política, valdria més deixar-ho perquè no te n'adonaràs i et passarà la vida pel costat, i això et deixa seqüeles físiques al cabell i a la carcanada. Què valores més d’aquest primer any com a alcalde? D’entrada anuncio que quan farà l’any que governem farem una convocatòria pública, on regidor per regidor repassaran les seves responsabilitats. Com a alcalde, del que estic més orgullós, és haver aconseguit que hi hagi un govern municipal. Hi ha molt bon ambient, anem molt units. Jo no sé visualitzar la dife570 - Divendres, 23-05-2008

rència de tres partits, per molt que algú s’entesti a fer-ho públic contínuament. Jo aquí veig 8 regidors i regidores que anem tots a la una i que divergim més que per qüestions de partit, per qüestions de convenciment i d’idees personals. Em sembla que no hem donat cap mostra d’escletxa i d’això n’estic orgullós per la part que em toca, de fer de vaselina i d’oli d’engranatge del govern municipal. Veurem algun resultat? Els fruits, es veuran o es van veient, suposo que no n’hi ha masses, però amb el temps que queda per acabar la legislatura, em sembla que s’hi veuran, i procurarem que així sigui. No sé què espera concretament la gent. Hi ha vicis adquirits, les màquines no es canvien avui per demà, hi ha coses que s’han d’acoplar. Fets visibles, palpables i grans, segurament que es veuran al final de la legislatura, si podem acabar la Sala Polivalent, si podem fer l’Avinguda de Sant Jordi, si podem disposar d’una piscina municipal i de la Biblioteca Municipal, si podem acabar el Pla de Barris, però tot no és fàcil. Hi ha gent que es pensa que prement un botó es fan les coses i no és així. S’ha de buscar finançament. Se’ns demana posar més diners a l’avinguda de Sant Jordi, però és clar, som els governants de tota la ciutat, no de l’Avinguda. A més, hem tingut entrebancs pel mig com la sequera o altres coses. Jo n’era conscient, quan vaig entrar, que hi havia gent que esperava canvis, però no canvia tot de cop. Em sembla, que amb les formes, s’ha visualitzat una mica. Procuro ser proper, escoltar la gent, però, la veritat, quedo parat com, amb l’anterior legislatura, amb menys actius al govern, es podia portar tot això. Però m’estimo més no parlar del passat. I el tracte amb l’oposició? És fotut per a la gent que ha quedat a l’oposició, perquè han perdut al que els abanderava. I jo ho noto, estan desituats. També és fotut per a un ajuntament no tenir una oposició com cal. Ha de ser dur passar del govern a l'oposició, quan has estat aquí dins, fent el que has volgut. Jo em poso a la pell humana de les persones. Va a caràcters, alguns ho entenen més que d’altres. 43

Les Frases "a molts firaires els agrada que les autoritats passin a saludar-los, però cada dia és un excès." "Solsona és una ciutat protocolària per excel·lència, perquè el nostre patrimoni cultural ens hi porta, per la nostra tradició de cap de bisbat, per la mena de lligam que hi ha hagut de sempre entre el poder civil i l’eclesiàstic." "Hi ha molt bon ambient, anem molt units." "Hi ha gent que es pensa que prement un botó es fan les coses i no és així." "Procuro ser proper, escoltar la gent." "Ha de ser dur passar del govern a l'oposició, quan has estat aquí dins, fent el que has volgut."


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès - Prosetel

Albert Moliner i Sílvia Leal s’imposen a la 2a cursa del Corriol de Solsona Diumenge dia 18 de maig de 2008 a les 10 hores i a tro de ”trabuc” es va donar sortida a la segona cursa del Corriol de Solsona amb una participació de 210 inscrits. La cursa d’uns 10’800 km, va ser marcada pel fang i l’aigua caiguda els dies abans, però amb una meteorologia ideal per córrer.

Podi masculí

Sortida

Podi femení

L’Albert ja des de la sortida va encapçalar la cursa, seguit per un grup d’atletes que va anar deixant al darrera, fins que van quedar Sancho Ayala i l’Albert Comelles. En uns extraordinaris últims dos quilòmetres de força, l’Albert es va despenjar de Comelles, i es va presentar tot sol al Parc de la Mare de la Font, amb un temps de 37’15 minuts rebaixant el temps de l’any passat en 42 segons. Segon va entrar l’Albert Comelles amb un temps de 37’24 minuts. I com l’any passat Sancho Ayala amb un temps de 37’46 minuts va tornar a repetir la tercera posició, rebaixant el seu temps en 18 segons. En la classificació de dones la guanyadora va ser Sílvia Leal que, coneixedora del terreny, no va tenir cap problema per imposar-se, amb un temps de 45’54 minuts, segona va entrar Rosa Espachs amb un temps de 46’14 minuts i tercera va entrar Yolanda García amb 46’59 minuts. Cal esmentar la gran participació d’atletes de la Comarca del Solsonès, un total de 31. I el gran suport que s’ha

obtingut de l’Ajuntament de Solsona i del Consell Comarcal, com també de tots els col.laboradors. Des d‘aquí felicitem l’organització per la bona feina feta i els animem perquè l’any vinent puguem gaudir dels entorns solsonins tot fomentant l’atletisme.

Albert Moliner

Silvia Leal

Pròximes curses: 25 maig: Cursa de Policies i Bombers de Catalunya 10 km. Vic 8 de juny: Cursa de Fons d’Almacelles - 10 km. 15 de juny: Cursa dels Templers - 10 km. Lleida 28 de juny: Cursa d’estiu de Bagà - 12 km. Més informació: Ribera Esports i www.atletisme.com http://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

44

570 - Divendres, 23-05-2008


Lliga Comarcal

Redacció

El Bar Castell celebra un nou títol de la comarcal Amb la victòria en la penúltima jornada de lliga es proclama per quarta vegada campió de la Comarcal Dissabte passat a la tarda, els jugadors del Bar Castell van assolir matemàticament, i a una jornada del final del campionat de futbol sala, el títol de la lliga. Una espectacular traca i el llançament de papers amb els colors de l’equip, verd i blanc, van portar la nota festiva al local seu de l’equip. No cal dir que el cava va rajar a dojo, tant com la pluja que va caure durant la tarda.

El Barc Castell va conseguir guanyar el seu quart títol de lliga després d'imposar-se clarament per 6 gols a 1 al Clariana de Cardener, en el partit que va enfrontar els dos equips, jugat dissabte al pavelló de Solsona.

570 - Divendres, 23-05-2008

45


Futbol

Club Futbol Solsona

Club Futbol Solsona (1er Equip) 1a Territorial Grup 4 Jornada 33 - 18/05/08

UD Castellar del Vallès, 6 CF Solsona, 1 Juanjo, Candii, Raul, Obiols, Santi, Alarcón, De los Ríos, Sala, Freixes, Pavón i Vilaseca. També: Codina, Eliseu i Serra. Gols: Primera part (2 – 1). Min. 2 (1 a 0). Min. 6 (2 a 0). Min. 25 (2 a 1) Sala. Segona part (6 – 1). Minut 48 ( 3 a 1). Min. 65 (4 a 1). Min. 70 (5 a 1) i Min. 73 (6 a 1). Efusiva felicitació

Derrota de les que fan mal

Prebenjamins Blaus

El Solsona es va desplaçar al Vallès per a disputar el corresponent partit de lliga contra el conjunt del Castellar, encara amb opcions a fer la promoció d’ascens. El Solsona es presentava, amb pocs efectius per afrontar un transcendental partit de lliga, al camp del Castellar del Vallès, al que encara li quedaven unes mínimes ocasions per a disputar la fase d’ascens a Territorial Preferent. En tan sols cinc minuts, el Castellar s’havia avançat per dues vegades al marcador i es disposava a afrontar el partit amb un altre caire. El Solsona es va anar entonant i, gràcies a Sala, escurçava distàncies. El Solsona a partir d’aquí, va fer un millor futbol i es va anar entonant fins acabar el primer temps. A la represa, un Solsona que porta ja un quants partits patint a les segones parts, va protagonitzar un trist inici de període i, un equip desdibuixat en totes les línies, va ésser passat per sobre per uns locals que es van acomiadar de la seva afecció de la millor manera. Un i altre cop, van anar passant per sobre el Solsona i van marcar fins a quatre gols que deixarien el resultat final. A la pròxima jornada, el Solsona rebrà al Marganell, equip situat just per sobre del Solsona però, que disposa d’un bon conjunt i bons jugadors. El partit es podrà viure al Camp Municipal de Futbol de Solsona, diumenge a partir de les 12 del migdia. A la primera volta el resultat va ésser d’una derrota dels solsonins per quatre gols a dos. En aquest partit, els solsonins es jugaran la sisena plaça per la cua que, gairebé segur, els deixaria a primera territorial.

CF Solsona Blau, 13 CE Sallent “B”, 1

C.F. Solsona Blau: Pablo Guisado, Oriol Grau, Adrià Barniol, Gerard Robles, Àlex Santander, Ferran Ribera, Eduard Navío, Albert Casas, Joel Sevilla i Ioan Andrei. Entrenador: Rubén Pérez. Delegat: Andreu Grau. Gols: 1a part: 1-0 Adrià. 2a part: 2-0 Andrei, 3-0 Àlex, 4-0 Andrei, 5-0 Andrei, 6-0 Adrià. 3a part: 7-0 Eduard, 7-1, 8-1 Joel. 4a part: 9-1 Àlex, 10-1 Andrei, 11-1 Adrià, 12-1 Adrià i 13-1 Adrià.

Demostració de qualitat!

Gran partit dels locals davant d’un resignat Sallent que s’ha vist contra les cordes durant bona part de l’enfrontament. El conjunt solsoní no ha abaixat el ritme després de no jugar les dues jornades anteriors (a causa de la falta de jugadors del C.F.Vilomara i per la pluja de la setmana passada). Ans al contrari: des del primer minut fins al xiulet final, han dominat el partit, tocant molt bé la pilota, realitzant contínues parets, marcant grans gols... en definitiva, jugant en equip! En els primers 12 minuts, els dos equips han intentat imposar el seu joc, però els visitants no han disposat de cap clara ocasió de gol, ja que els Blaus treballaven amb molta intensitat. El resultat: 1-0 (amb un espectacular gol de l’Adrià des de mig camp!). En la segona part s’ha vist un joc vistós, alegre i segur per part dels solsonins, no deixant espais, oferint-se per rebre la passada... impressionant! Només cal veure el resultat: 5-0 (hat-trick de l’Andrei, un de l’Àlex i un altre de l’Adrià). La tercera part també l’ha dominat el Tsunami Blau, però amb menys intensitat. Consegüentment, el Sallent ha intentat buscar el gol de l’honor que finalment han aconseguit. Per primera vegada en tot el matx, el porter local ha intervingut (fantàsticament, per cert, amb tres accions d’u contra u que ha resolt a la perfecció). El resultat: 2-1 (gols de l’Eduard i del Joel!). Ja en l’última part, nova exhibició solsonina amb un nou parcial de 5-0! (hat-trick de l’Adrià, un de l’Àlex i un de l’Andrei). L’entrenador ha canviat el porter Pablo per tercera vegada en el campionat, perquè tingués uns minuts com a jugador. Una de les millors qualitats que té l’equip Blau és la capacitat de millora i avui ho ha demostrat amb escreix! Queden dos partits per a finalitzar el campionat (davant de l’Avinyó i de l’equip colíder, la Pirinaica). Els Blaus depenen d’ells mateixos. Hi ha més d’una opció perquè es proclamin campions: guanyar aquests dos partits, guanyar el primer partit i empatar o perdre per un resultat inferior a l’obtingut a casa de la Pirinaica (3-4) o que aquest perdi algun partit. Ànims i continueu així! Enhorabona, líders!

Envieu-nos les vostres cròniques

abans de DIMARTS al migdia. Al nostre correu electrònic: info@elsolsones.net o a la nostra oficina: Ctra. Torà, 25, SOLSONA

46

570 - Divendres, 23-05-2008


Futbol

Club Futbol Solsona

Club Futbol Solsona (1er Equip) 1a Territorial Grup 4 Jornada 33 - 18/05/08

Prebenjamins Blaus

CF Solsona Blau, 13 CE Sallent “B”, 1

UD Castellar del Vallès, 6 CF Solsona, 1 Juanjo, Candii, Raul, Obiols, Santi, Alarcón, De los Ríos, Sala, Freixes, Pavón i Vilaseca. També: Codina, Eliseu i Serra. Gols: Primera part (2-1). Min. 2 (1 a 0). Min. 6 (2 a 0). Min. 25 (2 a 1) Sala. Segona part (6-1). Minut 48 ( 3 a 1). Min. 65 (4 a 1). Min. 70 (5 a 1) i Min. 73 (6 a 1).

C.F. Solsona Blau: Pablo Guisado, Oriol Grau, Adrià Barniol, Gerard Robles, Àlex Santander, Ferran Ribera, Eduard Navío, Albert Casas, Joel Sevilla i Ioan Andrei. Entrenador: Rubén Pérez. Delegat: Andreu Grau. Gols: 1a part: 1-0 Adrià. 2a part: 2-0 Andrei, 3-0 Àlex, 4-0 Andrei, 5-0 Andrei, 6-0 Adrià. 3a part: 7-0 Eduard, 7-1, 8-1 Joel. 4a part: 9-1 Àlex, 10-1 Andrei, 11-1 Adrià, 12-1 Adrià i 13-1 Adrià.

Derrota de les que fan mal

Demostració de qualitat!

El Solsona es presentava, amb pocs efectius per afrontar un transcendental partit de lliga, al camp del Castellar del Vallès, al que encara li quedaven unes mínimes ocasions per a disputar la fase d’ascens a Territorial Preferent. En tan sols cinc minuts, el Castellar s’havia avançat per dues vegades al marcador i es disposava a afrontar el partit amb un altre caire. El Solsona es va anar entonant i, gràcies a Sala, escurçava distàncies. El Solsona a partir d’aquí, va fer un millor futbol i es va anar entonant fins acabar el primer temps. A la represa, un Solsona que porta ja un quants partits patint a les segones parts, va protagonitzar un trist inici de període i, un equip desdibuixat en totes les línies, A la pròxima jornada, el Solsona rebrà al Marganell, equip situat just per sobre del Solsona però, que disposa d’un bon conjunt i bons jugadors. El partit es podrà viure al Camp Municipal de Futbol de Solsona, diumenge a partir de les 12 del migdia.

Caminades

Gran partit dels locals davant d’un resignat Sallent que s’ha vist contra les cordes durant bona part de l’enfrontament. El conjunt solsoní no ha abaixat el ritme després de no jugar les dues jornades anteriors (a causa de la falta de jugadors del C.F.Vilomara i per la pluja de la setmana passada). Ans al contrari: des del primer minut fins al xiulet final, han dominat el partit, tocant molt bé la pilota, realitzant contínues parets, marcant grans gols... en definitiva, jugant en equip! Queden dos partits per a finalitzar el campionat (davant de l’Avinyó i de l’equip colíder, la Pirinaica). Els Blaus depenen d’ells mateixos. Hi ha més d’una opció perquè es proclamin campions: guanyar aquests dos partits, guanyar el primer partit i empatar o perdre per un resultat inferior a l’obtingut a casa de la Pirinaica (3-4) o que aquest perdi algun partit. Ànims i continueu així! Enhorabona, líders!

Centre Excursionista Solsones

El camí de Sant Jaume El dia 27 d’abril vam fer la segona etapa del camí de Sant Jaume Aquesta vegada vam ser 36 pelegrins que vam sortir d’Igualada en direcció a la Panadella. Vam passar per la capella de Sant Jaume Sesoliveres i vam parar a esmorzar a Sant Genís, vam emprendre el camí en direcció a Jorba. A l’ombra de Santa Maria del Camí ens vam fer la foto de grup. Vam continuar amb una forta pendent fins al poble de La Tallada on vam dinar i després d’un merescut descans vam acabar d’arribar a la Panadella. L’autocar ens va venir a buscar per tornar a Solsona a mitja tarda. La propera sortida serà el diumenge dia 1 de juny i farem 25 km més fins arribar a Tàrrega. Aquesta serà la darrera etapa de la primavera. Volem recordar a la gent que aquestes caminades són obertes a tothom i que encara que no pugueu venir a totes us podeu apuntar només els dies que us caigui bé. Podeu consultar la pàgina web: www. centreexcursionistasolsones.org

Santa Maria del Camí 570 - Divendres, 23-05-2008

47

Sant Jaume Sesoliveres


Futbol

CE Arrels

Cadet Arrels

Avià, 2 - Arrels, 3

Magí, Albert, Isidre, Nil, Ramon, Bajona, Oliva, Marc, Oriol, Andreu, Jorge, Palla, Puig, Codina, Remí, Ferran, Juanju i Vidal.

CAMPIONS!!!

A primera per la porta gran Campions després d’una gran remuntada davant d’un Avià molt motivat i que ens va posar les coses molt difícils, ja que als primers 30 segons ja agafa avantatge al marcador i ens tirava per terra el planejat abans del partit i és quan comencen els nervis i la tensió a l’equip de l’Arrels. Tot plegat -junt a la gran actuació del porter de l’Avià- feia que ens veiéssim pràcticament impotents dintre del camp. I al minut 25 ens marquen el 2 a 0 que ens posava el partit molt costa amunt i ens feia presagiar que sen’s esfumava el títol de campions. Però, a falta de 5 minuts per acabar la primera part i quan pitjor ho estàvem passant, Oriol marca el 2 a 1 que ens feia tornar a tenir alguna oportunitat. Així va acabar la primera part, amb l'equip pràcticament encongit i cohibit. Només podíem fer alguns retocs a l'equip i intentar inculcar als jugadors que podien remuntar i aixecar l'ànim dels jugadors que pràcticament semblava que donaven el partit per perdut. Però ens quedaven 40 minuts i ens vam conjurar per donar-ho tot al camp i intentar aixecar l'equip i jugar les nostres cartes sabent que el camp estava molt relliscadís, ja que va caure una gran xàfec d’aigua. Començant per la defensa -que consistia a tapar el seu jugador número 21- calia treure la pilota ràpidament de darrera, agafar el control de la pilota enmig del camp, i pressionar al contrari quan no teníem la pilota junt al moviment continuat dels dos puntes. Ens vam situar al camp i vam mostrar les nostres

cartes sobre el terreny de joc i ja crec que ho vam aconseguir!: ens vam menjar pràcticament l’Avià. Només el salvava el seu gran porter. Dominàvem, però totes les jugades les desfeia el porter. Passaven els minuts i el gol no arribava i al minut 26 una gran internada de Palla estellada per un jugador de l’Avià quan es disposava a xutar penal que transforma Oriol establint l'empat. Però no n'hi havia prou i havíem de seguir intentant-ho. El partit continuava igual fins arribar al minut 35 quan arriba el premi de l’esforç de tot un equip en 40 minuts i tota una temporada en forma: Un gran gol marcat per Marc a pal contrari, que va entrar per tota l’esquadra, l'únic lloc on el seu porter no podia arribar. L’alegria dels jugadors era immensa: ho havien aconseguit, però encara quedaven 5 minuts eterns, amb un Avià bolcat a l’atac i amb uns jugadors molt agressius que semblava que els hi anés la vida, en aquest partit fent faltes i agredint els nostres jugador com Ramon i Bajona. Fins i tot quan només faltava un minut per acabar el partit van agredir l’àrbitre. Però per sort tot va acabar bé per a nosaltres: sonà el xiulet final i CAMPIONS i tot el demés ja us ho podeu imaginar. “Somos los mejores, somos, somos los mejores, quiénes somos? LOS MEJORES”.

Calendari del CE Arrels

Infantil Arrels - 2a Divisió Jornada 29. 17/5/08

Arrels, 13 - Avià, 1

El pròxim cap de setmana per molts equips s’acabarà la lliga. Els Sènior jugaran l’últim partit a fora i el Cadet, ja havent guanyat el títol i el corresponent ascens a Primera divisió, jugarà un partit d’acomiadament a la lliga a casa. La resta d’equips jugaran els seus partits a fora.

Alineació: Jordi, Màrquez, Axel, Ramon, Comelles, Ferran, Raul, Nourdin, Pau, Bauti i Guilli. També Xavi, Ollé, Pasqual, Marc, Bernat, García i Sala. Golejada en l’últim partit a casa Els nens de l’Arrels disputaven l’últim partit a casa contra l’Avià, un equip que a la primera volta ens havia empatat a 3. Des d’aquí felicitem tots els jugadors, entrenadors, delegat i tots els pares que ens han estat animant tota la temporada. Ara només ens queda un partit al camp del Berga. Esperem poder guanyar i culminar una gran temporada on, per petits errors, no hem pogut ser campions. Però l’espectacle vist al camp de futbol ha estat admirable.

Partits a casa: Dia

Hora

Partit

Ds. 25 15.30

CE Arrels Cadet - CF Vilomara

Partits a fora: Dia

Hora

Partit

Ds. 24 Ds. 24 Dg. 25 Dg. 25

10.30 FC Joanenc - CE Arrels Benjamí “A” 18.00 CF Valls de Torruella - CE Arrels Aleví 12.00 CE Berga “B” - CE Arrels Infantil 18.00 Poal - CE Arrels Sènior

973 48 17 19 - info@elsolsones.net 48

570 - Divendres, 23-05-2008


Futbol

Lliga Comarcal

CE Arrels

Servei de Premsa del Consell Comarcal

CE Arrels - Aleví 2a Divisió - Grup 27

JORNADA 32

CE Arrels, 10 - CF Vilomara, 1

LLADURS SPUTNIK - SOLSONA ..................................3-0 OLIUS - ARDÈVOL .......................................................... 0-3

CE Arrels: Marc, Adrià, Albert, Josep M, Ivaylo, M Serra, Pau, David, Arnau, M. Pujol, Roger, Lluis, D Torrent, Lleïr, Manyoses, Oriol i Algué. Gols: Roger 3, Albert Vila 1, Josep M. Duró 1, Arnau Montaner 1, David Estany 1, Miquel Pujol 1, Albert Manyoses 1, David Torrent 1.

JORNADA 33 17 I 18 de maig

Partit plàcid

HOMBRES G - LLADURS SPUTNIK G ......... falta resultat SOLSONA - LLOBERA ..................................... falta resultat SANT LLORENÇ - ST. CLIMENÇ ................................ 4-14 FONDA NIN - EXPERT RAFART NAVÈS .....................3-0 ESP FREIXINET - MONTMAJOR ................................. 4-2 EXC. J. RIBERA - OLIUS ................................................ 6-5 ARDÈVOL - CASTELLAR DE LA RIBERA .................. 2-7 BAR CASTELL - CLARIANA DE CARDENER .falta resultat CLÍNICA VET. “EL SOLSONÈS” .................... DESCANSA

Així podem definir el partit disputat aquest cap de setmana pels "nanus" que entrena el Vicenç , ja que el rival tan sols va acostar-se a la porteria solsonina en tres comptades ocasions i en la primera part, ja que a la segona Lluís va ser un espectador més del partit sense tocar ni una sola pilota en els trenta minuts de joc. Dissabte vinent es disputarà l’últim partit de la temporada i serà a Valls de Torruella a les 5 de la tarda.

PARTITS AJORNATS *PROPOSTA MOTMAJOR - EXC. J. RIBERA (dijous 22 de maig, a les 22 h al pavelló) FONDA NIN - LLOBERA (dijous 29 de maig a les 22 h al pavelló)

III Territorial G.22

Bellvís, 4 - Arrels, 2

Arrels: David, Anton, Sorin, Dorel, Fodor, Jean, Alberto, Samir, Alin, Marius, Andrei. També: Ahmed, Mimoune, Cosmin, Doru. Gols: Samir (2)

Derrota definiva

La derrota al camp del Bellvís combinada amb les victòries de la resta d’aspirants a l’ascens fan que l’Arrels perdi totes les opcions per quedar dins els tres primers. En qualsevol cas, aquesta derrota no ha de fer perdre de vista l’excel·lent campanya realitzada per un equip que, a final de novembre, estava enfonsat a la cua de la classificació i que, a còpia d’esforç, ha protagonitzat una gran remuntada que l’ha dut a situar-se a la part alta de la taula. Diumenge, a les 18.00 hores, el darrer partit de la temporada al camp del Poal, líder de la categoria i que ja ha aconseguit l’ascens a segona. Els locals necessiten la victòria per assegurar-se el títol, esperem posar-los les coses difícils. Volem felicitar l’Equip Cadet del nostre Club, que ha realitzat una excel·lent campanya i s’ha proclamat campió de lliga. Enhorabona, nois.

570 - Divendres, 23-05-2008

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 49


Futbol

Futbol

Sant Llorenç de Morunys

PB Solsona

1a Nacional B Campionat de Lliga 07/08 Grup 2 - Jornada 29

Alevçi F-7 Campionat de Lliga 07/08 Grup 3 - Jornada 29 - 17/5/2008

FS Tàrrega, 8 PB Solsona La Xurre, 2

St. Llorenç de Morunys, CE, 5 Martinenc, FC, 1

PB SOLSONA: Seuba, Obiols, Ivan, Erola, Vicenç, Ricard, Divins, Romero, Quique, Fernández i Alsina. Gols: Obiols 1, Ivan Mujal 1

Sant Llorenç, C.E. : Xavier Ballarà, Carles Puig, Guillem Quiroga, Lleïr Graus, Josep Maria Rovira, Guillem De Marimon, Ramon Freixa, Joel Canals, Queralt De Marimon, Jonathan Santos, Joan Graus, David Canals. Entrenador: Josep Canals - Delegat: Climent Solé. Primera part ( 5 -1 ). GOLS : Josep Maria Rovira ( 4 ) Joel Canals ( 1 ).

Permanència aconseguida

Tot i la derrota davant el FS Tàrrega, el resultat del Salou amb la PB Castelldefels dóna matemàticament la permanència a la categoria de 1a nacional B una temporada més i ja en són sis. Pel que fa al partit, els de la Penya van perdre de manera contundent davant un Tàrrega que ja no es jugava res i que disputava l’últim partit de la temporada a casa . Els locals van marcar al minut dos i això va fer que els de LA XURRE juguessin més nerviosos la resta de minuts,. Tot i això, el resultat al descans va ser de 2 a 0 favorable als de Tàrrega i amb ocasions per part dels solsonins, als que un cop més la manca d’encert de cara a gol va evitar que el resultat pogués ser un altre . La segona part va començar com la primera: gol ràpid i desencís en els solsonins. Aquest gol va propiciar que l’Obiols en jugada personal encetés. El marcador per als de LA XURRE, però els de casa van tallar la reacció solsonina, aconseguint dos gols més, posant al minut 24 el marcador en un 5 a 1 al seu favor. En aquest moment es va demanar temps mort i llavors van arribar els millors minuts de futbol sala de la Penya , ja que en un moment van marcar el segon gol i van gaudir de fins a quatre ocasions de marcar, però sense encert. El que sí que va engruixir el marcador va ser l’equip de casa que en dues ocasions més van deixar el definitiu 8 a 2 al marcador. Aquest cap de setmana jugarem l’últim partit de la temporada a casa , serà a les 7 de la tarda davant el Pallejà FS en un partit on esperem poder-vos oferir l’última victòria de la dura temporada que ens ha tocat viure i que sense el vostre recolzament no hauríem aconseguit aquesta fita que és la permanència dins la màxima categoria del futbol sala català.

Passadís als campions El Sant Llorenç C.E., després de proclamar-se campions de Lliga el passat dia 26 d’abril al camp del Cerdanyola del Vallés C.F., no havia tornat a disputar partit oficial per diferents motius: primer per incompareixença del Montcada i la jornada següent per la suspensió del partit a Matadepera perquè el terreny de joc després de les abundants pluges estava completament impracticable. El partit entre el Martinenc i el Sant Llorenç de la primera volta, va ser un dels millors partits de tota la temporada i, lluitant fins l’últim minut, el Sant Llorenç va guanyar el partit per 2 a 4. En aquesta ocasió les coses van ser molt diferents i, des del primer moment, el Sant Llorenç, amb una defensa molt segura i contundent, va controlar totalment el partit i va arribar a la porteria contrària amb facilitat. Primer va ser Joel Canals qui va obrir el camí del gol i després, Josep Ma. Rovira. Amb quatre més, van deixar sentenciat el partit. El Martinenc va aconseguir el seu gol poc abans que s’hagués d’aturar el partit, pràcticament a la mitja part, perquè la intensa pluja que queia ja havia gairebé inundat el terreny de joc. L’àrbitre, després d’esperar el temps establert reglamentàriament, va comprovar l’estat del terreny de joc, i juntament amb els delegats dels dos equips, va determinar la suspensió del partit. Caldrà esperar què decideix la Federació al respecte.

50

570 - Divendres, 23-05-2008


BTT

Vall de Lord

Tot a punt per al “LORD Festival. Vall de BTT”. Torna el Lord Festival. Vall de BTT Elsuna propers diesvista, 24 i la25Vall de maig de es 2008, se celebrarà A setmana de Lord prepara per acoun esdeveniment esportiu de gran l’esdeveniment repercussió mediàtica, llir per desena vegada consecutiva esportiu que del sota la BTT denominació ”LORD FESTIVAL. de BTT”, “centre solsonès de - vall de lord”, el “LORDVall Festival. Vall acollirà dues “Ir SUPERPRESTIGIO MASSI.” (CRI de BTT”. La proves quartadel prova del Superprestigio MASSI torna a i XC), amb l’objectiu de promocionar turísticament la Vall de escalfar motors i es configura com a punt culminant per al desLord. La sortida i arribadainternacional estaran ubicades a la zonadeesportienllaç d’aquest campionat (C1), després visitar va decom SantAvilés Llorenç de Morunys. Les dues proves també seran seus (Astúries), Barcelona i Bérriz (País Basc). puntuables per al “VIIè Gran Premi MASSI.delCopa Catalana La participació dels millors corredors moment, tant BTT Internacional”. d’àmbit nacional com internacional, serà un dels grans atractius Cal destacar la importància dede lesLord. activitats presentades, de la prova que se celebrarà a la Vall Caldrà seguir de ja que són proves màxim nivell esportiu (UCI C1), incloses ben a prop l’equipdel murcià Cemelorca-Seguros 10.com, actual en el del calendari internacional i que a més donar amb puntsJuan per líder campionat en la classificació perdeequips, disputar la Copa Món dede BTT, es reparteixen euros Pedro Trujillo al del capdavant la general absoluta7.000 masculina en premis. Aquesta afavorirà públic acompanyat de Sergiosituació Mantecón, últim l’arribada guanyadord’un del LORD internacional, ja queFrancisco gràcies a López, l’èxit aconseguit edicionsjúnior anteFestival i del júnior líder en laen categoria seleccions com la francesa o portuguesa inclouen aquesta iriors, integrant de la selecció espanyola al campionat d’Europa celecompetició com afrontar pròxims brat el passat capa preparació de setmanaper a Alemanya. Tambécompromisos cal destacar esportius especialment any, ja que a unaamb setmana de la l’equip dei categoria UCIaquest ECP-TAU Cerámica, el trident Copa del d’Andorra, molts corredors faran escala a la Vall format perMón Marc Trayter, guanyador del Gran Premi Massi’07, de Lord com a sotscampió preludi del campionat mundial. Martí Gispert, del món sots23 l’any 2000 i actual esportiu del centre BTT es configura líder deL’esdeveniment l’Open d’Espanya i Carlos Coloma corredor de La com una immillorable VallOlímpics de Lord Rioja queoportunitat representarà Espanya enper elsconvertir propers la Jocs en un dels principals centres de turisme que evide Beijing. El MASSI Team,potencials present també en elactiu, calendari de dentment d’un entorn i unes activitats especialitzades la copa delnecessita món, presentarà el seu potencial amb Israel Núnez aquestes. cal oblidar que lalidera gran divulgació televisiva icom Dario Gasco, No corredor argentí que el Gran Premi Masi escrita quetambé s’oferirà de l’esdeveniment (4 emissions de 10’ a si’08 i que participarà als Jocs Olímpics, acompanyats Teledeporte, a la 2 dei Anna TVE), Villar, complementaran la promociódels de per Marga Fullana grans dominadores la zona en la totalitat d’activitats, serveis turístics i institucions que hi ha representats. Més informació a www.lavalldelord.com/lordfestival.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Dissabte 24/05/08 circuits nacionals. 12.00h: KIDSinternacionals CUP. Les figures també seran presents al 13.00h: Lliurament de premis. LORD Festival, amb corredors tan importants com el citat 12.00h(ARG), - 15.00h: Inscripcions CRI. Dario Gasco Kashi Leuchs, professional neozelandès 17.00h: CRI. SUPERPRESTIGIO MASSI. del Cannondale-Vredestein amb un 6è lloc en la darrera copa 18.30h: Lliurament de premis. del món de Madrid, la selecció xilena que farà escala a la Vall de Lord abans de competir en la propera Nissan UCI Mountain Diumenge Bike World Cup25/05/08 d’Andorra, la fèmina canadenca Kiara Bisaro 9.00h: Inscripcions (Opus 8.00h Bikes),- campiona del món enXC. el Team Relay del 2004 i 9.30h: 1a. sortida XC SUPERPRESTIGIO MASSI: integrant de l’equip nacional del Canadà i que el representarà Cadets, Veterans i Fèm.CiJ. en els propers JJ.OO. Destaquem també la presència d’equips 10.45h: 2a. proximitat sortida XC participaran SUPERPRESTIGIO MASSI: francesos que per en una de les quatre Júniors, M-30 i Fèmines. millors proves d’Espanya. 12.30h: 3a. sortida XC SUPERPRESTIGIO MASSI: Més informació a www.lavalldelord.com/lordfestival. Elit, S-23 i S-21. 14.30h: Lliurament de premis.

BTT

11a marxa BTT del Solsonès 25 de maig de 2008 RECORD: Diploma acreditatiu i mallot exclusiu de l'11a Marxa BTT del Solsonès

El recorregut d’enguany visita els municipis de Solsona, Olius, Castellar de la Ribera, Pinell i Llobera. Consta de tres circuits. - Llarg, de 65 km amb 2.250 m de desnivell. - Mitjà, de 48,5 km amb 1.600 m. de desnivell. - Curt, de 27,6 km. amb 850 m. de desnivell. I aquest any durant el recorregut podreu veure 3 o 4 pins emblemàtics de la nostra comarca, algun d’ells considerat arbre monumental pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

INSCRIPCIONS: Si voleu fer la inscripció anticipada cal fer l’ingrés abans del 19 de maig al núm. de compte de la Caixa Catalunya 2013-0033-77-0200990841, i enviar per fax el resguard de l’operació, la butlleta d’inscripció i, si es dóna el cas, fotocòpia de la llicència al núm. de fax. 973 48 19 33. Per més informació o per confirmar si ha arribat el fax correctament podeu trucar a l’oficina de Turisme de Solsona al tel. 973 48 23 10.

PREU: Anticipades, 17 euros (sense tarja federativa, 22 euros). El mateix dia de la marxa, 22 euros (sense targeta federativa 27 euros).

- La inscripció es tancarà arribats els 500 participants. - El mateix dia de la marxa es pot fer la inscripció de 6:30 a 7:45 h. al lloc de la sortida (pl. del Camp).

570 - Divendres, 23-05-2008

51


Bàsquet

CB Solsona

Mini mixte "A" 17/5/08

Cadet Masculí Categoría B-1 - 17/5/08

CB Castellet, 78 - CB Solsona “A”, 67

Bàsquet Puigcerdà, 56 CB Solsona “B”, 54

Roger, Bernat 16, Aleix12, Queralt 11, Marc G., Ilona 6, Pau 4, Anna 2, Èric 16. 18-6/ 7-5/ 5-8/ 6-11/ 15-12/ 9-8/ 8-5/10-12

Jaume 12p (1 triple), Martí 17p, Ostap 7p, Brian 11p, Sanders 3p, Dani i Genís 2p. 13 de 23 (1p) 56,52%, 19 de 61 (2p) 31,15%, 1 de 15 (3p) 6,67%, 26 faltes personals, 14 pilotes perdudes i 3 assistències. Entrenador Joan Caelles i l’àrbitre, sr. Torné (bé).

El Mini “A” planta cara al Primer

El dissabte 17 de maig, dia de la fira de Sant Isidre, a les 10:45 anaven a jugar al camp dels primers: el C.B. Castellet. Tot i la derrota, l’equip taronja es va mostrar amb una altra actitud comparada amb la primera volta, ja que en cap moment ens vam rendir. Per això cal felicitar-los i sobretot que es jugui sempre igual durant la resta de la temporada . El dissabte 24 a les 10:45 juguem contra Moià, un partit força interessant perquè una derrota suposaria dir adéu a la tercera plaça de la classificació. S’ha de guanyar per arribar a l'últim partit amb opcions.

S’ha jugat molt bon partit

Cal destacar el gran partit en defensa, felicitats! Un partit amb el marcador en contra fins l’últim període. Quan faltava un minut i 38 segons, els taronges han quedat amb quatre jugadors a pista per culpa de les faltes personals (érem 8 jugadors, equips curts tota la temporada). Guanyàvem per 52 a 54 però no hem aguantat la pressió.

Infantil Masculí Nivell B2 - 17/5/08

CB Solsona, 47 Busk’m Artés, 40

Mixt “A” del C.B. Solsona

CB Solsona Mixt “A”, 104 Escola Joviat, 92

Agustí 8, Christian 6, Eduard 14, Bernat 2, Roger 2, Perera, Pau 4, Xiloè 4, Nikita 7,

Quatre victòries seguides

13-7/14-11/15-12/12-19/6-12/8-4/15-13/21-14 Roger 5, Aleix 24, Queralt 15, Marc G., Ilona 11, Pau 5, Martí, Marc C. 7, Èric 37

L’equip infantil masculí del CB Solsona va aconseguir la quarta victòria consecutiva. Gràcies a aquestes victòries han passat d'anar a setens a la classificació a cinquens amb un partit menys que la resta d’equips. Els solsonins van començar guanyant el primer quart per un avantatge de vuit punts, però en el segon quart veien com l’equip vermell els remuntava deu punts i es ficava per davant en el marcador. Al tercer i quart període els taronges es ficaven per davant i augmentaven la diferència fins a tretze punts, però amb un últim parcial d'un a set l’Artés aconseguia acabar perdent només de set punts.

El Solsona, sense ritme de partit, es complica contra l'últim

El dissabte 10 de maig el mixt “A” del C.B. Solsona jugava contra l’Escola Joviat, un equip inferior tècnicament, però superior físicament. El partit va ser irregular pel joc taronja: un bon inici i un bon desenllaç però un quart i cinquè períodes dolents van fer que costés més del normal. L’equip va jugar una mica massa individualistament, sobretot l’Èric. Però si l'Èric no hagués fet aquelles cistelles no haguéssim guanyat pas el partit. També val a dir que els solsonins no tenien ritme: això és per entrenar un cop en tota la setmana.

Infantil femení

CB Navàs 28 CB Solsona 49

Raquel.E, Belén.S 4, Nira.C 14, Mireia.M 4, Irene.B, Erika.B 4, Magda.L 2, Alina. C 16 i Sheila.O 5.

Mini Mitxe - 17/5/08

Mal partit però victòria clara

CEIP Catalunya Navarcles, 108 C.B. Solsona “B”, 47

Les noies de Riu esports i moda visitaven la pista del cuer. el Navàs no ha guanyat cap partit, en aquesta segona fase,.Les solsonines, com ja últimament vénen fent, van sortir molt adormides al partit, fallant contraatacs molt fàcils, aspecte que hem de millorar molt. Bé, mal partit de les solsonines -que van patir de falta d’encert a tot el partit i van decidir el partit amb el rebot ofensiu, gràcies a la superioritat física i al contraatac. En cap moment no vam jugar bé en atac en estàtic. Aquesta setmana rebem el líder a casa. Encara no ha perdut cap partit, i les solsonies -si juguen concentrades des del primer minut i sense baixar d’intensitat- les poden guanyar. Ara cal demostrar-ho a la pista. APA, NENES, QUE VOSALTRES PODEU!!!!

Maiol 11 punts, Fran 12, Aleix, Julia, Thaissa 2, Marc 10, Nona, Carla, Xavi 5 i Shelly 5. Parcials: 24-25, 10-3, 7-14, 16-4, 10-3, 21-7 i 13-7. Entrenador, joan Caelles i l’arbit sr. Verdi, be.

Parit sense història davant el lider indiscutible de la lliga i a casa seva Varem aguantar tot el partit la forta pressió treballant de valent. Cal felicitar a totes i a tots per no perdre la concentració. El Maiol i la Shelly han millorat en atac i la Carla destaca en la labor defensiva. 52

570 - Divendres, 23-05-2008


Bàsquet

CB Solsona

Mini mixte “B”

El bàsquet del cap de setmana

CB Solsona “B”, 101 CB Artés “B”, 98

La temporada ja està en la recta final: aquest cap de setmana es juga la penúltima jornada de les competicions de promoció. Tots els partits amb implicació d’equips solsonins es jugaran dissabte.

Maiol 10, Fran 35, Aleix 2, Júlia 2, Tahissa 9, Martí 17, Marc 28, Nona, Carla i Shelly 3. Àngel Jorba i Ballesta, entrenador.

Partit guanyat amb ganes i en la pròrroga

Partits a casa:

El partit va estar molt igualat des del començament fins al final. La bona defensa a partir del mig camp, així com la recuperació de pilotes, van fer que s’anotessin molts punts de contraatac. Felicito l’equip pel seu esperit de lluita. Sense aquestes ganes no hagués estat possible fer el partit i el resultat que va reflectir el marcador al final del partit. Vull aprofitar el moment per dir que aquestes ganes de lluita han de ser per a millorar com a jugadors i en el joc, per gaudir d’aquest i no pas amb l’objectiu únic de la victòria. És per això que s’han d’intentar evitar els mals comportaments a la pista i gaudir-ne més, del bàsquet. Destaquem que en general va prevaler el joc individual al col·lectiu, durant el partit. És per aquest motiu que cal demanar als jugadors una millora en el joc de l’equip, començant per ser capaços d’aixecar el cap quan es baixa la pilota per veure la situació dels companys i donar una passada si es pot, o per intentar fer una passada i tallar. També cal que es perdi la por al llançament a cistella quan el jugador té una bona posició. Per acabar, us encoratjo a seguir treballant en els entrenaments i a millorar com a equip.

Hora Categoria

Ds. 24 Ds. 24 Ds. 24 Ds. 24 Ds. 24 Ds. 24

09.30 10.45 12.00 16.00 17.30 19.00

Mini B mixt Mini A mixt Pre-Infantil Masc. Cadet B Masc. Infantil femení Cadet femení

Equip Local La Salle Manresa B Agrupació Escolar Moia C.B. Ópalo Cerdanyola B C.B. Ópalo Cerdanyola C C.B. Prats De Lluçanès C. B. Puig-Reig A

Desplaçaments: Dia

Hora Categoria

Equip Local

C.B. Igualada C Ds. 24 09.30 Cadet C masculí C.B. Igualada Ds. 24 09.30 Pre-mini mixte Escola Idiomes Màdison Ds. 24 11.00 Cadet A Masc. Navarcles Consulteu la informació actualitzada a la web del club (www. cbsolsona.com).

Campionat de Catalunya Sènior Femení (3a Cat.)

CB Esparraguera, 90 CB Solsona, 21

Agraïment als voluntaris de l’Estand de les Botifarres a la Llosa

Raquel Anglarill 2, Clara Corominas 4, Clara Tordesillas 4, Anna Farras, Jazmine Caita -cinc inicial-. Gemma Muntada 9, Laura Viladrich 2. Parcials: 17-8 / 47-12 / 78-18 / 90-21.

Un rival sense compassió

Un referent de la Fira de Sant Isidre, construït al llarg d’un munt d’anys d’esforç i dedicació, és anar a menjar la tradicional “botifarra a la llosa” a l’estand gestionat conjuntament pel Club de Futbol Solsona i el Club Bàsquet Solsona. Es tracta d’una activitat benèfica, destinada a la promoció de l’esport base, que duen a terme ambdues entitats, amb un enorme esforç d’organització. Un any més cal agrair públicament el treball dut a terme per tots els voluntaris i voluntàries, que amb el seu treball han permès de tirar endavant una activitat que sense l’aportació desinteressada de dotzenes de persones seria del tot inviable. Moltes gràcies. Club Bàsquet Solsona i Club de Futbol Solsona

570 - Divendres, 23-05-2008

Dia

Les Solsonines tanquen una díficil temporada a la pista del sots campió del grup. L’Esparraguera, amb l’ascens ja a la butxaca, no va tenir compassió d’un fluix CB Solsona que una vegada més no va poder comptar amb tots els efectius. Tan sols 4 jugadores sèniors; la resta Cadets i Infantils; A més a més, la Gemma Muntada i l’Anna Farràs arrossegant lesions. Només els primers minuts de joc van tenir certa igualtat; però la resta del matx no hi va haver cap més història que un encertadíssim Esparraguera que ho anotava tot, amb uns percentatges d’encert que van justificar el perquè és l’equip més anotador de la lliga. A pesar de la contundent derrota, l’actitud que van tenir les solsonines es d’elogiar; ja que en cap moment no van deixar de donar la cara. Van demostrar una gran professionalitat i, sobretot, compromís.

53


Modelisme

Josep M. Borés

Ramon Pallarès campió a la primera prova del campionat d'Espanya de 1/6 TT El passats 26 i 27 d'abril es va celebrar a Areitio (Vizcaia) la primera prova del campionat d'Espanya d'automodelisme TT a escala 1/6. El dissabte 26 va servir per començar les curses classificatòries en les que van passant els millors corredors. El diumenge 27 es féien les curses de semifinals i finals. El solsoní Ramón Pallarès que conduia el seu FG Leopard va destacar en tot el campionat per la seva regularitat estant sempre en posicions capdavanteres en totes les mànegues. El traçat del circuit era ràpid però amb revolts tancats i en tot el campionat va ser habitual l'esportivitat i la falta d'entrebancs. Només l'aplicació de les normes sobre les mides dels cotxes va aixecar una mica de polseguera. La propera cursa del campionat d'Espanya serà a Lleida el 13 de juliol. Mentrestant al campionat de Catalunya d'aquesta modalitat, del que ja s'han celebrat quatre proves, la propera cursa serà el 29 de juny a Manlleu. Enhorabona al guanyador i esperem que la següent també siguis al capdavant!!

Bitlles Catalanes

Ramon Estany

Torneig amistós de Sant Isidre El Club Bitlles Solsona, patrocinat per Prosetel i la Fundació Viure i Conviure va organitzar una tirada de bitlles al Camp del Serra el passat diumenge de Fira. L’equip convidat va ser el Ponts, que va guanyar per 30 tantos. Trofeu per al Ponts

Trofeu per als de Solsona

Trofeu per al millor jugador local

Trofeu per al qui va fer més tantos


Passatemps

Marta C.

Les 7 diferències El Gremi d'Hostaleria del Solsonès va oferir un tast dels productes típics de la Comarca durant la passada Fira de Sant Isidre. Sabríeu trobar les 7 diferències.

L'acudit del Simi LA CRISI DE LA CONSTRUCCIÓ TÉ CONSEQÜÈNCIES PER A TOTHOM!!

570 - Divendres, 23-05-2008

55


Celsona 570  

Del 23/5/08 al 29/5/08

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you