Page 23

L'entrevista

Josep M. Montaner i Reig

Entrevista a Francesc Rodríguez, cap del Parc de Bombers de Solsona

"cal continuar optimitzant els mitjans d'extinció i prevenció" Rodríguez està al capdavant del parc de Bombers de Solsona des de la seva creació l’any 1981. Tot i que considera que en els darrers anys la prevenció i l'extinció d'incendis ha avançat molt, assegura també que no es pot abaixar la guàrdia davant l'amenaça dels focs, cada cop més present, en comarques eminentment forestals com el Solsonès Com valora els mitjans d’extinció d'incendis de què disposa actualment el Solsonès? Disposem d’un nombre de mitjans humans i materials molt correctes, tant qualitativament com quantitativament. Cal tenir en compte que els mitjans no poden ser il.limitats i des de la Direcció General d'Emergències s'està prioritzant un model que aposta per la creació de molts parcs de dimensions mitjanes per tot el territori que permetin cobrir-lo el millor possible. D'aquesta manera, en cas de produir-se un incendi o qualsevol tipus d'emergència, la resposta és més ràpida i es pot fer de forma conjunta. Quins són els inconvenients d'aquest model en xarxa? El taló d'Aquiles és la simultaneïtat d'emergències. Quan tenim 4 o bé 5 focs actius al mateix moment hem de partir mitjans i llavors és quan som més febles.

Francesc Rodríguez, cap del Parc de Bombers de Solsona

Quin protocol d'actuació se segueix un cop hi ha un avís d'emergència? El telèfon d'emergències (112) rep una trucada i immediatament la centraleta passa l'avís al control central de cada regió d'emergències de Catalunya que, en el cas del Solsonès, és al Centre i té base a Manresa. Llavors el cap de guàrdia del control central activa els mitjans d'extinció dels parcs de bombers més propers al foc. Quan dura aquesta operació? Dos minuts. Aquest és el temps de mitjana que es triga entre que es rep

la simultaneïtat d'emergències és el nostre taló d'Aquiles

S'ha millorat molt respecte els últims anys? Sí, com et deia, s'ha avançat molt tant qualitativament com quantitativament. Ara fa 4 anys la Generalitat va renovar tot el parc mòbil de Catalunya, va adquirir nous camions i es van "jubilar" els vells "egicpcis". Cada cap de comarca té un parc de bombers professionalitzat i amb dotacions en mitjans molt correctes. A més, s'està apostant de manera més decidida en la prevenció i en l'optimització dels recursos.

Quants mitjans surten en un avís normal? Per un avís al Solsonès sortiran d'entrada 5 vehicles terrestres, dos de Solsona, i els altres de Cardona, Calaf o Manresa depenent del lloc on es produeixi l'incendi, a més sortirà un helicòpter bombarder i un helicòpter de comandament dirigit pel cap de guàrdia. Com s'organitza el dispositiu en un foc declarat? Un cop s'està atacant el foc el cap de guàrdia que va a l'helicòpter de comandament i el cap del parc de bombers de la zona determinen com s'ha d’atacar el foc. Per altra banda, des del control central s'encarreguen d'organitzar i coordinar el dispositiu a través d'un punt de trànsit situat a les immediacions de l'incendi. Des d'aquí es coordinen tots els mitjans que van arribant a la zona; estan en contacte amb tots els efectius implicats i donen resposta logística a les necessitats que els mitjans d'extinció puguin tenir. Com preveuen aquesta temporada? De moment la previsió és bona però no s'ha de baixar la guàrdia. Pel que fa a incendis forestals, el juliol és el mes més crític, tot i que aquest any ha plogut força i de forma continuada durant la primavera i això és molt bo. La terra manté bones condicions d'humitat i els arbres estan força verds. De totes maneres, les condicions meteorològiques poden canviar de cop i s'ha d'estar a punt i amb la guàrdia alta.

En què s'ha de millorar? Sobretot a continuar treballant per optimitzar i racionalitzar els mitjans que tenim. S'ha arribat a un sostre d'inversió en recursos i ara cal treballar per treure'n el màxim rendiment. A més, cal fer molta feina en prevenció durant tot l'any. 524 - Divendres, 6-7-2007

la primera trucada fins que sortim cap al focus de l'incendi. Simultàniament es posen en alerta altres mitjans i des del control central es recava més informació sobre l'avís de foc que s'ha produït.

23

Celsona 524  

Celsona 524 desde les dates: 6/7/07 al 21/6/07

Celsona 524  

Celsona 524 desde les dates: 6/7/07 al 21/6/07

Advertisement