Page 1


Solsona

Redacció

Debat eleccions municipals 2007 Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany Josep M. Montaner Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 25280 SOLSONA

info@elsolsones.net www.elsolsones.net Dip. Legal: L-267-1997 1.350 exemplars

La revista Celsona Informació i la Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya han organizat un debat electoral a Solsona de cara a les eleccions municipals del proper dia 27. El debat se celebarà el divendres dia 18 al Cine París de Solsona a partir de les 8 del vespre i comptarà amb la presència dels 5 caps de llista que concorren als comicis (Jordi Riart per CiU, Xavier Jounou per ERC, Martí Abella pel Comú, Josep Caelles pel PSC i Eliseu Ribalta pel PPC). L'acte serà moderat pel periodista i editor solsoní Narcís Clotet i

estarà obert a tothom. Des del Celsona Informació convidem a totes aquelles persones que vulguin fer alguna aportació al debat que ho facin. Per això habilitem el nostre correu electrònic: "info@elsolsones.net" perquè qui ho desitgi pugui participar fent preguntes, suggeriments o propostes als candidats. El debat ha estat organitzat conjuntament per la revista Celsona Informació i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Delegació Bages-Berguedà i també compta amb la col·laboració de l'Obra Social de la Caixa de Catalunya.

El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

Celsona Informació és possible, setmana rera setmana gràcies a l’aportació de molts col.laboradors que, de manera totalment desinteressada, ens ajuden a complementar tota la informació que aquí veieu publicada. A tots ells, moltes gràcies. Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia Candi Pujol Lluís Cornet J. Clavé Marcel Ribera Montserrat Riu Enric Serra F. Torres J.H. Ramon Gualdo

DEBAT SOLSONA MUNICIPALS 2007

Agraïments especials a:

Foto Llàtzer Apunts Gràfics, SL., no es fa responsable de l'opinió personal dels col·laboradors a Celsona ni de les errades en que aquests puguin incórrer. I es limitarà a publicar la correcció en una fe d'errades a la següent edició de la revista. Apunts no cobrirà els danys o perjudicis que qualsevol error pugui ocasionar. Queda reservat tot el contingut, i no se’n pot duplicar per mitjans físics, òptics ni informàtics cap part sense ordre expressa de l'empresa editora.

Telèfon

973 481719 Mòbil: 617 01 29 51

Jordi Riart Alcaldable per CiU

Xavier Jounou Martí Abella Alcaldable per Alcaldable per ERC El Comú

Josep Caelles Alcaldable per PSC

Eliseu Ribalta Alcaldable per PPC

Moderarà l’acte: Narcís Clotet

Divendres,18 de maig, a les 8 del vespre al Cine París Entrada gratuïta Organitza:

Col•labora

2

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Tot a punt perquè avui comenci la Fira de Sant Isidre La Fira augmenta enguany el nombre de participants, amb més de 150 expositors, i s'amplia el recinte firal fins als 45.000 metres quadrats Avui s’inaugura la 55a edició de la Fira de Sant Isidre de Solsona, la mostra multisectorial que reuneix expositors dels diferents sectors econòmics i socials de la comarca del Solsonès. A banda de les tradicionals parades de bestiar, maquinària agrícola i automoció, també hi seran presents els expositors comercials i industrials, així com la mostra d’entitats i associacions locals de la comarca. A més, la Fira de Sant Isidre amplia enguany la seva oferta potenciant especialment els productes i productors artesanals del Solsonès, la Fira de l’Alimentació i la recuperació de la Mostra d’Oficis Antics.

Augment d'espai i expositors

La Fira s’allargarà durant tot el cap de setmana, i segons ha explicat el seu director Albert Muntada, l’organització calcula que el recinte firal -que enguany ha ampliat la seva superfície fins als 45.000 metres quadrats- "pugui rebre entre 25.000 i 30.000 visitants", una xifra molt semblant a la registrada l’any passat. A més, Muntada ha valorat "molt positivament" l’augment del nombre d’expositors presents a l’edició d’enguany de la fira, que ha permès superar els 110 de l’any passat i arribar als 150, dels quals "la gran majoria són del Solsonès", ha destacat Muntada. En aquest sentit, el director de la fira ha subratllat "l’esforç" fet per la comissió organitzadora del certamen "per convertir la fira en un gran aparador de la comarca". "Durant aquest cap de setmana la fira atrau una gran quantitat de persones a Solsona i per això s’ha treballat molt perquè hi siguin presents el màxim d'expositors del Solsonès", ha destacat Muntada.

L’accés principal al recinte serà a la Plaça de les Moreres on s’ubicaran la Fira de les Entitats i ONG’s i l’Envelat de la Fira que enguany es completarà amb un segon Envelat més reduït i destinat a actes amb una afluència de públic menor. Ja a dins el nucli antic de Solsona, la plaça de la Catedral, la plaça Palau i la Plaça Major acolliran la Fira d’Artesania. Com a novetat d’aquest any, el carrer Sant Miquel concentrarà els expositors de la Fira d’Alimentació Artesanal. L’apartat d’automoció se situarà a la zona del passeig i la plaça del Camp, mentre que el Passeig Pare Claret acollirà la Fira Comercial i Industrial amb els estands dels diferents expositors. La Fira del Bestiar i la Maquinària Agrícola continuaran ubicats al Camp del Serra, que enguany amplia la superfície ocupada. L’edició número 55 de la fira de Sant Isidre s’inaugurarà avui a partir de les 12 del migdia amb la presència de la Consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, el president i el director del certamen, Joan Serra i Albert Muntada respectivament, i els alcaldes de Solsona i comarca i la comissió organitzadora de la fira. També hi seran presents els regidors de l’ajuntament solsoní i els consellers comarcals. Per a més informació podeu consultar: El Programa d'actes de la Fira, la pàgina web de la Fira de Sant Isidre: www.firadesolsona.com o La Guia.

Recinte Firal

Enguany la Fira de Sant Isidre de Solsona seguirà la mateixa ordenació de l’espai firal que es va adoptar l’any passat amb l'objectiu de millorar la seguretat i la mobilitat dins el recinte i agrupar els expositors segons els diversos sectors presents al certamen.

517 - Divendres, 11-5-2007

3


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

ENTREVISTA

Albert Muntada,

director de la Fira de Sant Isidre

"s'ha potenciat la fira com un gran aparador del Solsonès" Aquest és el seu segon any com a director del certamen. Quina és la seva idea de com ha de ser la Fira de Sant Isidre? Fa dos anys ja m'hi vaig implicar molt directament, però sí que de manera oficial és el meu segon any al capdavant de la Fira. En aquest temps hem volgut consolidar l'organització i el reordenament dels espais firals, que ja es va començar a fer l'any passat, i a més a més, s'ha potenciat la fira com un gran aparador del Solsonès. Pensem que cal aprofitar la fira per vendre la comarca i per tant hem reduït la presència d'expositors de fora i hem impulsat la participació dels expositors de casa nostra. Què aporta la Fira a les empreses del Solsonès? Cal que empreses, comerços i productors se sentin implicats en la Fira i que es donin compte que és un plataforma molt bona per donar a conèixer els seus productes. La Fira de Sant Isidre és un aparador que veuen unes 30.000 persones i per això des de l'organització hem insistit molt a sumar-hi la gent del Solsonès. Tot el que s'hi pot veure - des de bestiar, maquinària, artesania, indústria, gastronomia, comerços o entitats - són actius propis del Solsonès i per això cal que hi siguin presents.

vedella ecològica. A més, hi haurà un envelat pel sector porcí, i es potencia la presència d'aviram i dels cavalls. Quin pronòstic fan de visitants? És difícil fer un pronòstic. L'any passat vam fer un recompte que ens va determinar una xifra d'uns 30.000 vistiants i pensem que enguany ens podem situar al voltant de 25.000 o 30.000 persones. Aquesta any coincideix amb l'Expobages, que pot ser una comeptència, però per l'altra banda hem augmentat el nombre d'expositors, i això és el que ens fa ser optimistes i perquè pensem que si el temps acompanya podem tenir una molt bona fira. S'ha fet molta propaganda a la Catalunya Central i Lleida, però també a Girona i en zones properes a Barcelona.

Quines novetats destacaries en l’edició d’enguany? Hem ampliat la superfície del recinte firal, posem un nou envelat a l'avinguda del Pont, ocupem tot l'espai del Camp del Serra i també ens hem obert a nous expositors. L'artesania local augmentarà fins una vintena d'expositors i tindrà una carpa pròpia. A més, ens hem obert a les energies alternatives amb la presència d'empreses vinculades al sector i entre les quals hi haurà la solsonina Moreno Pujal, que dissenya estructures per plaques solars. Es recupera el concurs de tallar troncs i es faran demostracions de tractors o de ferrar cavalls. Pel que fa a actes es manté el sopar d'expositors, i a més, hi haurà un concert jove divendres a la nit i el ball de fira de dissabte, que seran totalment gratuïts.

I la reordenació d'espais? L'any passat va costar una mica perquè hi havia expositors a qui els costava canviar. Tot i això, era necessari per poder ubicar tots els expositors i deixar espai per la gent i també per la seguretat. L'experiència de l'any passat va ser molt positiva, els expositors estaven contents amb els canvis i la prova és que enguany en vénen més.

Empresa de la zona NECESSITA

I les activitats lúdiques, en què consisteixen? Hem muntat uns taller d'oficis i d'artesania perquè la canalla hi pugui participar activament, també hi haurà tallers de reciclatge o passejades amb cavall i globus aerostàtic. Hem volgut que la Fira estigui destinada a tothom. És important perquè la Fira també té un component familiar i és bo que, tant els pares com els fills puguin participar de la fira activament i que aquesta arribi a totes les franges d'edat.

Conserges - Formació a càrrec de l'empresa - Contracte / Alta a la Seg. Soc.. - Possibilitat d'escollir torn (mati, tarda, nit, cap de setmana)

El bestiar mantindrà una presència important a la fira? Evidentment la Fira de Sant Isidre té un marcat caràcter rural i això és un valor que no es pot perdre. En aquesta edició el nombre caps de bestiar supera els 500 i com ja és habitual els sectors vaquí i boví seran els més potents. Engunay, i per primer cop, el Gremi d'Hostaleria del Solsonès portarà els tastets de

- Compatible amb estudis i prestacions per minusvalia

Interessats truqueu al

649 09 40 99 4

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Novetats d’enguany

La Fira de Sant Isidre incorpora aquest any diverses novetats com el concert jove de la fira, les exhibicions de Tractor Pulling -arrossegament de pesos amb tractorso les exhibicions d’oficis antics i artesania. El concert jove se celebrarà divendres a la nit a l’envelat de la Fira, l’entrada serà gratuïta i comptarà amb les actuacions dels grups Hermanos de Rocco i Lexus. Dissabte i diumenge es faran al camp del Serra les demostracions de Tractor Pulling en que hi participaran tractors d’època i tractors actuals de la comarca, alguns dels quals tenen més de 200 cavalls de potència. Dissabte a la tarda hi haurà un concert a càrrec dels alumnes de l’Àtic Taller Musical a l’envelat de la Fira. Per als més menuts s’ha organitzat una prova de punteria amb raquetes de tennis, jocs de taula d’arreu del món i tallers d’artesania i de reciclatge i activitats relacionades amb l’aigua. A més, un espectacle d’animació a càrrec del grup Xarop de Canya pels carrers del Nucli Antic de Solsona. Diumenge, hi haurà la Trobada de Motos Antigues i Clàssiques Ciutat de Solsona i la Trobada Motera ciutat de Solsona. I a la tarda se celebrarà el primer Concurs de bitlles catalanes de la Fira al passeig de les Moreres. A més, durant les tres dies de fira es podran comprar productes de comerç just i degustació de cafè a l’estand del SOM, degustació de dolços dels Països de l’Est a l’estand de la Creu Roja i també es recolliran mòbils usats a l’estand de la Creu Roja a la Fira de les Entitats.

Quin futur li veu a la Fira de Sant Isidre? Jo crec que hauria d'anar creixent de manera regulada, que es pogués anar assumint i crec que ho hauria de fer en dos sentits. Per una banda ser capaços de captar expositors de fora i per altra que tots els sectors econòmis i socials del Solsonès hi siguin presents. A més, s'ha de continuar treballant perquè la fira tingui un marcat accent multisectorial i perquè sigui un atractiu per tota la família. Amb quin pressupost es disposa? Amb els anys hem anat retallant el pressupost. Hem de tenir en compte que la Generalitat cada cop ens dóna menys subvencions i que, a més, nosaltres no cobrem entrada. La Fira és atractiva perquè s'integra en els espais de la ciutat, però això descarta la possibilitat de fer pagar entrada. Per fer front a això s'ha intentat buscar fórmules alternatives de finançament introduint publicitat en el programa, arribant a convenis d'esponsorització amb empreses i entitats bancàries. A més, s'ha ajustat molt el capítol de despeses. D'aquesta manera s'ha passat d'un pressupost de 180.000 euros fa dos anys, als 135.000 euros actuals. I d'aquests només un 40% depèn de les adminstracions com Generalitat, Diputació, Consell Comarcal i Ajuntament. L'objectiu final de l'organització és demostrar que aquesta fira es pot autofinançar i no repercutir tant en les administracions.

517 - Divendres, 11-5-2007

Presentacions

Divendres a les 7 de la tarda es presentarà el segon llibre de cuina del Solsonès “Receptes amb bolets, tòfona, plantes aromàtiques, pinyons i fruits del bosc” a l’envelat de la fira. Més tard a les 8 s’inaugurarà l’exposició “El Bosc” a la Sala Sants Màrtirs i una hora més tard a les 9 de la nit l’envelat de la fira acollirà la presentació del DVD “El Solsonès, cultura i natura al bell mig de Catalunya”. Dissabte a les 7 de la tarda a l’envelat de la fira es presentarà la pàgina web de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona (UBIC). Més tard, a les 8 de la tarda es presentarà a l’envelat petit de la fira el llibre del III Concurs de Relats Curts escrits per dones.

5


Solsona

Aquest divendres, Tot preparat per la IV presentació del segon llibre Trobada de Col.leccionistes de cuina del Solsonès de Plaques de Cava Montserrat Estruch, estrella Michelin, convidada especial a l’acte

Diumenge dia 13 de maig, dins els actes de la Fira de Sant Isidre, l’ACP del Solsonès organitza la IV Trobada de col·leccionistes de plaques de cava dins el marc de la 55a edició de la Fira

Aquest divendres, dia 11 de maig, a les 19 hores, en el marc de la Fira de sant Isidre, es presentarà a l’Envelat de la Fira el segon llibre de cuina que ha editat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. A l’acte de presentació, hi intervindrà la reconeguda cuinera Montse Estruch, del restaurant El Cingle de Vacarisses. L’edició d’enguany recopila gairebé cent receptes arribades des de punts molts diversos de la comarca i que inclouen com a ingredients productes procedents del bosc com bolets, tòfones, plantes aromàtiques, flors, pinyons i fruits del bosc. A diferència de l’edició anterior, aquest any hi ha més receptes de postres, i com a novetat, licors per fer a casa. Montserrat Estruch és una de les cuineres més reconegudes del panorama gastronòmic català. El seu restaurant té una estrella Michelin. Es va formar com a cuinera al costat dels millors xefs del món, entre els quals Pierre Herme, Frederic Bau, Juan Mari Arzak, etc. Ha publicat tres llibres de gastronomia. Aquest any 2007 ha rebut el premi al millor primer plat al concurs de cuina creativa amb ingredients italians, ha pres part al Fòrum Expo Riva Hotels i ha presentat una ponèncioa al Fòrum Gastronòmic de Vic.

Aquest esdeveniment tindrà lloc dins l’envelat petit de la Fira (davant el portal del Pont) de les 9:30 fins a les 14:00 hores, on es presentarà la placa de cava amb el primer dels 15 municipis del Solsonès: es tracta d’un gravat del segle XIX en blanc i negre, que mostra com era el nucli de Castellar de la Ribera en aquella època, i amb la imatge de les muntanyes de fons. També es presentarà la placa especial de la Fira d’Enguany, amb el corresponent logotip. L’Associació convida a tots els seus socis i al públic en general a participar en aquest acte tan especial. Durant tots els dies de la Fira podreu trobar-nos al mateix lloc (envelat petit de la Fira). Us hi esperem!!!

L’exposició República! Cartells i cartellistes (1931-1939) proposa un recorregut visual per la història del país durant la Segona República i la guerra civil Els cartells, editats per tota mena d’institucions, entitats i partits polítics, portaven diàriament i de manera efectiva el seu missatge a milers de ciutadans. Avui són un testimoni excepcional de la intensa activitat política i social, així com dels nous corrents artístics, d’una dècada decisiva en la història del segle XX. El Centre d’Estudis Lacetans, amb el suport del Memorial Democràtic i en col·laboració amb el Consell Comarcal del Solsonès, porta a Solsona aquesta exposició del 10 al 30 de maig al Museu del Ganivet. Inauguració: dissabte 12 de maig a les 13 h .

6

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

Solsona organitza una campanya de sensibilització i recaptació contra el càncer per la Fira Es farà a través d’un concert, un espectacle infantil, la venda d’obres d’art i la recaptació mitjançant quatre taules de l’Associació Sota el lema “Per la vida, tots contra el càncer”, enguany per la Fira de Sant Isidre els solsonins seran cridats a solidaritzar-se amb les víctimes del càncer a través d’una campanya de sensibilització i recaptació de fons. Per iniciativa d’un col·lectiu de voluntaris solsonins vinculats a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), a la qual també s’ha afegit l’Ajuntament, amb la col·laboració del Consell Comarcal i el Consell de la Gent Gran, s’organitzen una sèrie d’activitats per a tots els públics. Divendres a la nit, es recaptaran fons a través de la venda de polseres solidàries de l’AECC en un concert jove a càrrec dels Hermanos de Rocco i Lexu’s, que es durà a terme a l’envelat de la Fira ubicat a la plaça de les Moreres. Dissabte, a partir de les 5 de la tarda, tothom és convidat a assistir a l’actuació d’un grup d’animació infantil davant de l’Ajuntament, per sensibilitzar tant grans com petits.

Així mateix, enguany per primer cop es durà a terme una exposició d’obres que artistes de la comarca han cedit perquè es puguin vendre en el marc d’aquesta campanya i destinar la totalitat dels fons a la lluita contra el càncer. Aquesta mostra es pot veure tots els dies de la Fira al bar La Criolla. Finalment, com és habitual, diumenge al matí i la tarda, es podrà col·laborar amb la causa fent donacions a les quatre taules de l’Associació Espanyola Contra el Càncer que s’ubicaran davant de l’edifici consistorial, la plaça del Camp, la plaça Major i al costat del Pou de Gel. La regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament, Montse Albacete, ha agraït “la tasca dels voluntaris solsonins que durant molts anys han dut a terme aquesta recaptació” i ha aplaudit la voluntat del grup de persones vinculades a l’AECC d’ampliar la campanya, que “preveiem repetir en les properes edicions de la Fira de Sant Isidre”. Igualment, Albacete ha agraït al Consell de la Gent Gran que s’hagi sumat a la causa.

Surt a la venda el DVD sobre el Solsonès Per la Fira de Sant Isidre ja esta disponible el pack amb el DVD de Sensibilització sobre el patrimoni del Solsonès que inclou un CD interactiu que recull 500 entrades d’elements destacats del patrimoni cultural i 500 sobre el patrimoni natural Es podrà adquirir a l’estand del CEL i a l’exposició “El Solsonès Cultura i Natura” . Preu venda: 15 euros, 12 pels socis

L’Obra Social ”La Caixa” i l’Ajuntament de Solsona presenten l’exposició El bosc Es podrà visitar a la sala dels Sants Màrtirs de l’11 de maig al 3 de juny Com funciona un arbre? Com es fa l’humus? Què és la fusta? La mostra El bosc, organitzada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Solsona, dóna resposta a aquestes i més qüestions relacionades amb aquest complex ecosistema. Així mateix, l’exposició recull les principals espècies arbòries de Catalunya a través d’una singular col•lecció, a més de presentar cinc dels arbres més singulars de la península Ibèrica. 517 - Divendres, 11-5-2007

7


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

Solsona fa un balanç positiu de la Setmana de la Gent Gran més participada Enguany el cinefòrum sobre el canvi climàtic ha estat l’activitat amb més expectació

Un centenar de persones al cinefòrum sobre el canvi climàtic, amb la projecció de la pel·lícula El día de mañana i la intervenció de la meteoròloga Mònica López; 80 participants a la caminada popular; una cinquantena d’oients a la conferència de l’Aula d’Extensió Universitària sobre els Episodios nacionales de Benito Pérez Galdós i a les xerrades sobre les persones cuidadores, en el marc del cicle Salut i qualitat de vida, i el manifest del cinquè Congrés Nacional de la Gent Gran. Aquestes són algunes de les dades de participació que consoliden la Setmana de la Gent Gran de Solsona en la seva quarta edició. La programació, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració del Consell de la Gent Gran, es va cloure

El taller d’utilització del mòbil, un dels més reeixits

amb èxit diumenge passat amb la XXVIII Festa d’homenatge als jubilats i pensionistes del Solsonès, l’acte més multitudinari en què van prendre part més de 800 persones. També van ser propostes reeixides el campionat de bitlles catalanes, amb la participació de set equips, i les novetats d’enguany, com la visita al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb una quarantena de persones inscrites; l’activitat que va donar a conèixer l’itinerari i el funcionament del bus interurbà, amb 35 participants; el taller per aprendre a utilitzar el telèfon mòbil, i les sessions d’informàtica i de cuina. Per contra, la pluja va fer suspendre els tallers a l’aire lliure que estaven programats dissabte a la tarda. La regidora de Benestar i Família, Montse Albacete, es mostra satisfeta del ressò que ha aconseguit el programa entre els seus destinataris i dels índexs de participació, l’increment dels quals era un dels objectius proposats. “La quarta edició de la Setmana de la Gent Gran ha estat la més participada i pràcticament totes les activitats han rebut una resposta excel·lent”, afirma Albacete, que ho atribueix en part a la compatibilitat d’horaris entre les diferents activitats i a l’encert d’organitzar determinades activitats adients als interessos que s’han detectat entre les persones grans, canalitzats a través del Consell de la Gent Gran. Precisament aquest òrgan es reunirà dilluns vinent per fer balanç de les activitats de la setmana passada i fer arribar les conclusions als serveis socials de l’Ajuntament. Montserrat Mosella, participant i portaveu del grup de sanitat i benestar social del Consell, avança que en general s’ha

El taller de ràdio s’ha repetit per segon any

Per primer cop s’ha dut a terme una activitat per conèixer l’itinerari del bus interurbà

Set equips han participat al campionat de bitlles catalanes 8

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

registrat més participació que els anys anteriors. Mosella en destaca propostes com el concurs d’informàtica que es va dur a terme al Telecentre del Solsonès, en què “tots els que hi vam participar ens ho vam passar molt bé”, les dues xerrades informatives, així com el taller per aprendre a utilitzar el telèfon mòbil, una de les novetats que van ser proposades pel Consell de la Gent Gran.

Les sessions d’informàtica són presents en totes les edicions

Tal com va comentar l’alcalde, Jordi Riart, en el marc de la festa de diumenge, “aquestes activitats no són més que un homenatge simbòlic que Solsona ret als seus ciutadans més veterans i que han fet en gran mesura que la ciutat tingui el caràcter que la fa com és”. Per a Riart, institucions locals, entitats, empreses, famílies i societat en general han de continuar treballant “per garantir per damunt de tot el compliment dels cinc principis que resumeixen la Carta dels Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya: la dignitat, la independència, l’autorealització, l’assistència i la participació”.

Totes les xerrades van congregar uns cinquanta oients

Solsona

Redacció

Unes abelles molt molestes

Dimecres passat es va formar aquest espectacular eixam d'abelles en un terrat d'una casa del carrer Jacint Verdaguer de Solsona. Els veïns de l'edifici van veure un núvol negre i acte seguit es van trobar amb un eixam ja format sobre la branca d'un nesprer de la terrassa. Segons la policia local, és el quart eixam que es forma en menys de 15 dies en diferents punts de la ciutat. Les pluges i la humitat dels últims dies han afavorit la cria de les abelles i la sobtada pujada de les temperatures ha fet que les abelles reines novelles sortissin de les seves arnes, ha explicat Consell Trilla, apicultor de Solsona. 517 - Divendres, 11-5-2007

9


Solsona

Ramon Estany

Jordi Baraldés rep el reconeixement per part de l’Orfeó

Concert de final de Curs de l’Orfeó Nova Solsona

L’Orfeó Nova Solsona ha compartit uns dies amb el Cor Ireneu Segarra, de Palma de Mallorca, oferint dos concerts admirables, un a Sant Llorenç de Morunys, el dissabte, i el darrer, el dilluns 30 d’abril, a la Catedral de Solsona, concerts que s’emmarquen dins les celebracions del final de curs dels cantaires solsonins. L’Orfeó Nova Solsona

Amb mitja entrada de públic, el concert del dilluns a Solsona va constar de tres parts. La primera, en que va actuar l’orfeó solsoní sota la direcció d’Anna Camps, la bateria d’Andreu Moreno i el piano d’Eduard Tamames, va oferir els següents temes: Moonlight Shadow (Mike Oldfield), Rosa Amarela (H.Villa-Lobos), La casa del Sol naixent (R.Paulsen-Bahnsen), Amèrica (Westside Story de L. Bernstein), Moon River(H. Mancini), Gabriel’s Oboe (de la pel.lícula “La Misión” d’E. Morricone) i Que tinguem sort (Lluís Llach). La segona part, en que va actuar el Cor Ireneu Segarra amb direcció de Pilar Noguera, es va poder escoltar Per tu jo cantaria (M. Meystre/W.R. Willisegger), Surt a sa finestra (trad. Menorquina), La gavina (Frederic Sirés Puig), En Pep Gonella (trad. Mallorquina), Balaio (popular brasilera), Deep River (espiritual negre), Enamorat de tu (Weis, Peretti i Creatore), El meu avi (Ortega i Monasterio) i Siyahamba (himne sagrat zulú) En la tercera part, amdues formacions musicals van actuar juntes, interpretant El Rossinyol (popular catalana), La balanguera (himne de Mallorca), Totes les margaridetes (tradicional solsonina) i Fandango (popular de Mallorca) Finalitzat el concert es van lliurar els agraïments de costum, amb un guardó especial i sorpresa, per al cantaire de l’Orfeó, Jordi Baraldés, membre de la Junta l’any 1960.

Moment final del concert: Eduard Tamames, Pilar Noguera, Anna camps i Andreu Moreno

Cant final conjunt de l’Hora dels Adéus 10

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Ramon Estany

El Cor Ireneu Segarra

Cor Ireneu Segarra El cor de l’escola de Música Ireneu Segarra de Palma es va formar a principis de curs 1997-1998, a iniciativa de la mateixa escola que convidà els pares dels alumnes i altres adults que s’hi volguessin afegir, per tal de constituir una agrupació coral que volgués dur el seu nom. La coral comença amb un nombre reduït de cantors, però de llavors ençà aquest nombre ha anat augmentant i actualment ja són més d’una trentena. Durant els primers anys, encara de rodatge i d’aprenentatge, les actuacions es van limitar a les commemoracions pròpies de l’escola (concerts de Nadal i de final de curs), però d’ençà que el curs 2000-2001 en prengué la direccó la Pilar Noguera, la coral va començar a sortir a cantar a fora de l’escola, i així ha actuat ja a diversos escenaris de Palma i d’altres pobles de Mallorca. Ha participat en el Festival Coral de Primavera convidada per la Universitat Oberta de Majors. El 2005 va sortir per primera vegada de l’illa per a cantar a Barcelona, a la seu de la Coral Sant Andreu, i el mes de maig va rebre per primer cop una coral de fora de l’illa, la “Coral Nadalenca” de Montpeller, a la vista de la qual va correspondre amb la seva actuació en aquell meravellós racó del Llenguadoc on va néixer l’infant Jaume, futur Jaume I el Conqueridor, primer rei (1230-1276) de la Mallorca catalana. En el 2006 la coral es va constituir legalment com a associació cultural, amb la finalitat principal de promoure el coneixement de la música coral de les Illes Balears. 517 - Divendres, 11-5-2007

El cantaire de l’Orfeó Nova Solsona, Jordi Baraldés, rep una placa d’agraïment i homenatge per haver format part de la primera junta dels anys 60.

El president del Cor Ireneu Segarra rep un record de mans del president de l’Orfeó Nova Solsona 11


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Inauguren l'exposició sobre Pere Casaldàliga La mostra, que ha portat el SOM a Solsona, és una iniciativa de l'Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i es podrà visitar als baixos de Cal Gras, a la plaça Major, fins el 15 de maig El Solsonès Obert al Món (SOM) va reprendre el Cinquè Cicle de Conferències que organitza l'entitat amb la inauguració de l'exposició "Pere Casaldàliga, una veu compromesa" que repassa la vida i la figura d'aquest religiós català, bisbe emèrit de la regió de Sâo Félix d’Araguaia al Brasil. La presentació de la mostra es va completar amb una xerrada a càrrec de Laura Casaldàliga -presidenta de l'Associació Araguaia i neboda de Pere Casaldàliga- i Joan Solé, religiós claretià. L'acte es va celebrar dijous al vespre a Cal Gras amb un nombrós públic assistent entre el qual s'hi trobaven alguns familiars del bisbe Casàldiga. En la seva intervenció Laura Casaldàliga va explicar els orígens de l'entitat, que es remunten a l'any 1989, quan el bisbe Casaldàliga va ser proposat com a candidat al premi Nobel de la Pau. A més, va repassar les activitats dutes a terme per l'associació, que segons la voluntat expressa del bisbe Casaldàliga, pretén "donar a conèixer, més les seves causes, que la seva persona". Les activitats de l'associació -que actualment compta amb uns 3.000 socis- es concentren "a divulgar i explicar quines són les causes de Casaldàliga", i en aquest sentit, va destacar la lluita a favor del moviment indígena, la teologia de l’alliberament, i la defensa d'una església humil i compro-

L'acte va ser seguit per un nombrós públic

mesa amb la situació dels més desafavorits, que ha encapçalat el bisbe Casaldàliga. Per la seva banda Joan Solé va definir el bisbe Casaldàliga com "un regal que tenim tots del qual val la pena que se'n mantingui vivament la seva lluita". Solé va ressaltar "l'atreviment" de Casaldàliga per denunciar les injustícies, que l'ha portat a ser "un personatge molt molest per alguns sectors econòmics, polítics i fins tot eclesiàstics".

Laura Casaldàliga "les causes de Pere Casaldàliga molesten als que tenen poder" Neboda del bisbe Pere Casaldàliga i presidenta de l'Associació Araguaia, Laura Casaldàliga ens parla de la figura del religiós català que des d'una remota regió del Brasil ha fet sentir la seva veu i la seva lluita a tot el món Per què l’Associació Araguaia va decidir dedicar-li una exposició a Pere Casaldàliga? L’objectiu principal de l’associació és divulgar les seves causes i el seu pensament. L’any vinent farà ja vint anys, que organitzem campanyes, publiquem circulars amb aquest objectiu. Però, ens va semblar que una exposició podia ser un bon mitjà per tal que el missatge del bisbe Pere arribés al màxim de persones possible.

Laura Casaldàliga

Quina resposta han rebut amb aquest iniciativa? Molt bona, tant que ja la tenim demanada per molts pobles, durant aquest any i el vinent. Està previst que vagi a municipis de moltes comarques de Catalunya, també a les Balears i fins i tot ens han demanat la seva traducció al castellà per poder anar a Madrid i a altres punts de l’estat Espanyol. 12

517- Divendres, 11-5-2007


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

Per què creu que Pere Casaldàliga s’ha convertit en un referent internacional des de la seva tasca en una regió deprimida del Brasil? Crec que el motiu principal és la coherència entre el seu missatge i les seves accions, al llarg de tota la seva vida. Des de fa quaranta anys que viu a la regió de Sâo Fèlix, al Mato Grosso, però la seva opció pels pobres ja és anterior. Ha estat una opció radical de defensa dels drets dels pobres i els pobles oprimits, però vivint amb ells i compartint el dia a dia amb ells. Quins trets destacaria de la dimensió humana de Pere Casaldàliga? Destacaria la seva coherència de vida, però també el seu compromís radical, el respecte pels altres, també el seu sentit de l’humor i la seva capacitat de (tal com diu ell mateix) “relativitzar allò que és relatiu”. El bisbe Pere Casaldàliga, ha destacat pel seu compromís i la seva lluita en defensa dels drets indígenes, per una església més propera a la gent i sobretot als pobres, i fins i tot per un ecologisme profund i de respecte a la terra i als que hi viuen. Perquè aquestes lluites han molestat i molesten tant, a determinats sectors econòmics, polítics i fins i tot eclesiàstics? Per què lluitar per aquestes causes significa lluitar per un canvi en les estructures econòmiques i polítiques establertes actualment a nivell mundial, i això molesta als que tenen el poder. La seva lluita és per acabar amb les injustícies que fan que hi hagi una petita part de la humanitat privilegiada i molt rica, i una gran part de la humanitat vivint en la més extrema pobresa... I això va en contra dels interessos d’aquests sectors.

Laura Casaldàliga

injustícia, que fan que cada vegada hi hagi més desigualtat entre rics i pobres. Les discrepàncies de Pere Casaldàliga amb la jerarquia oficial de l’església catòlica són ben conegudes. Tan diferent és el missatge del bisbe Pere del missatge que propugnen les altes instàncies de l’església catòlica? Més que diferència en el seu missatge, potser la diferència que penso que ha fet que hi hagi aquestes discrepàncies és que el bisbe Pere, així com tants altres bisbes i religiosos d’arreu del món, viuen enmig del poble compartint els problemes i les dificultats del dia a dia, fent realitat l’evangeli de Jesús. En canvi alguns membres de “la jerarquia oficial” de l’església catòlica en viuen molt allunyats, tancats en els seus despatxos i potser massa preocupats pel poder i pel dret canònic. Diu el bisbe Pere que “ningú no té el monopoli de la veritat”. Tot i això sembla que avui en dia les religions s’allunyen més entre elles que no pas s’apropen. Com lluita Casaldàliga contra aquest fet? Amb respecte envers les altres religions, buscant sempre punt d’encontre. Ell sempre ha parlat de la necessitat de l’ecumenisme i del macro-ecumenisme. Ha respectat i valorat la religió dels indígenes i ha treballat en moltes ocasions conjuntament amb altres religions que hi ha a la regió com per exemple els luterans.

L'exposició mostra el barret de palla, l'anell i el rem que Casldàliga portava quan el van ordenar bisbe

Pere Casaldàliga ha estat proposat com a candidat al premi Nobel de la Pau. Creu que algun dia podria rebre aquest reconeixement? No se sap mai, però en aquests moments ho veig difícil, ja que per desig seu no s’ha tornat a presentar la candidatura. El bisbe Casaldàliga va acceptar en un moment determinat que es presentés la seva candidatura, però sempre va voler que fos un reconeixement a les seves causes, no a la seva persona.

La lluita de Casaldàliga s’ha centrat sobretot al Brasil i a l’Amèrica Llatina. Però aquesta lluita és exportable al primer món? Com? És exportable al primer món, perquè en aquest anomenat primer món, també hi ha desigualtats socials, discriminació, 517 - Divendres, 11-5-2007

13


Reportatge

Josep M. Montaner i Reig

Els arqueòlegs excaven una part de la trama urbana de la Solsona del segle XIV L’actuació realitzada permetrà conservar la muralla, els vestigis d’un dels portals d'entrada a la ciutat i part d’una antiga torre de defensa Els resultats de les excavacions han deixat al descobert l’estructura de diverses cases i un tram de carrer del barri dels artesans de la ciutat, els indicis d’un antic portal d’entrada a Solsona, així com les restes d’una torre defensiva de la Solsona medieval. A més, les excavacions dutes a terme a la zona, sota la direcció de l’arqueòleg municipal Pere Cascante i l’empresa Àtics, especialitzada en aquest tipus d’actuacions, han servit per recuperar i consolidar part de l’antiga muralla Restes de les troballes fetes al jaciment arqueològic de la plaça Santa Llúcia de Solsona. Els tècnics ja intuïen el potencial arqueològic de la zona, (de 10 a 12 metres de llargada per 4 o 5 metres d’amplada), tant per la documentació de l’arxiu de Simancas -on es conserva estaven formades per una planta baixa i dos pisos i separades un plànol de Solsona corresponent a l’any 1700, que documenta entre elles per parets mitgeres. La coberta era de fusta, amb un l’existència de la muralla i d’un portal d’entrada de la ciutat a la sol vessant, i els interiors presentaven arcades i pilars de pedra zona- com per les cates efectuades sobre el terreny l’any 2004 i i bigues de fusta. "Eren cases més aviat senzilles, ja que els que van corroborar la possible autenticitat del conjunt.

Inici de les excavacions

El febrer d’aquest any i després de l’enderroc de les dues cases, per tal de fer-hi un bloc de nous habitatges, van començar els treballs arqueològics. L’excavació ha durat 4 mesos i ha permès documentar l’existència d’unes 7 cases o parcel·les (3 al vessant inferior i segurament, 4 al vessant superior, amb un estat d’arrasament molt important) corresponents a un barri d’artesans de Solsona ubicat en aquesta part de la ciutat. La tipologia d’aquestes edificacions és coneguda com a parcel·la gòtica i es caracteritzaven per tenir una planta rectangular

Imatge del carrer medieval, amb l'accés d'entrada a una de les cases

Restes de la muralla antiga de Solsona que es conservarà 14

517- Divendres, 11-5-2007


Reportatge

Josep M. Montaner i Reig

seus propietaris eren petits artesans o menestrals", ha explicat Cascante. A més, els estudis fets al jaciment han deixat al descobert un obrador de ceràmica de l’època. "Aquestes cases no eren gens diferents a les que avui en dia podem veure al nucli antic de Solsona i que s’han conservat tot i el pas del temps", ha apuntat Cascante

al Vall Calent, on "inicialment les cases quedaven separades de la muralla per aquest carrer però un cop perden la seva funció defensiva aquest espai és ocupat progressivament per les ampliacions de les cases". En canvi Cascante subratlla que a la zona excavada de la Plaça de Santa Llúcia "el carrer es va mantenir intacte". El carrer seguia un recorregut paral·lel a la muralla, i segons ha explicat, Cascante "comunicava per l’est amb l’antiga plaça de Santa Llúcia i per l’oest amb un altre portal d’entrada a la ciutat". Tot i que d’aquest altre portal només se’n té constància documental, els especialistes creuen que es podria trobar a la zona que actualment ocupa el Consell Comarcal i seria conegut amb el nom de portal d’Hanníbal o de la Valldelord.

El Portal i la Muralla

Segons els arqueòlegs, les excavacions han permès corroborar l’existència d’un nou portal d’entrada a la ciutat que ja s’intuïa a partir del plànol de la Solsona de l’any 1700 que es guarda a l’arxiu Simancas. "Aquest portal connectava amb el pas de ronda; tot i que només n’han perdurat alguns vestigis, es tractava d’un portal secundari d’entrada a la ciutat", ha apuntat Cascante. La seva troballa permetrà mantenir aquest antic camí públic de la ciutat, un cop es reurbanitzi la zona, i es recuperarà el pas entre la carretera de Bassella i la plaça de Santa Llúcia. Les restes trobades es guardaran i el jaciment se sepultarà. Segons ha explicat Cascante la destrucció d’aquesta part de Solsona s’hauria produït l’any 1834 en motiu de la primera Guerra Carlina, moment en que s’incendia part de la ciutat i es destrueixen alguns dels seus barris. "A banda de l’extensa documentació que hi ha sobre aquest fet, les excavacions han ajudat a corroborar aquesta hipòtesi", ha apuntat Cascante. Les nombroses restes de ceràmica, i rajoles trencades i abandonades pel jaciment evidencien la destrucció i l’abandonament violent de la zona. Les restes d’aquesta part de la Solsona medieval van quedar sepultades sota la runa fins que es va tornar a edificar i modificar l’espai al segle XIX configurant-se amb la forma que ens va arribar fins als nostres dies.

Restes de la planta d'una de les cases excavades

Un carrer medieval

La zona excavada era aterrassada i seguia el pendent de la codinera on s’erigien les cases. A la part inferior llindava amb la muralla antiga de Solsona i entre les construccions de cases i la muralla hi havia l’anomenat pas de ronda, un petit espai que servia per circular al llarg de tot el perímetre emmurallat de Solsona. Les excavacions han permès confirmar que aquest pas va ser utilitzat com a carrer. Estava enllosat amb còdols i disposava de clavegueram per cada casa i una canalització central de desguàs. Segons explica Cascante "el pas de ronda era un carrer que, a mesura que la muralla perdia la seva funció defensiva, s’anà ocupant per les edificacions i la trama urbana de la ciutat". Un exemple d’aquest procés es pot veure

APUNT

Solsona disposa des de l'any 2003 d'un Pla Especial de Protecció destinat a protegir el patrimoni cultural i arquitectònic del nucli antic de la ciutat. El pla estableix els criteris i les normes que regulen totes les actuacions que es porten a terme al centre històric, des de la protecció dels edificis, les normes de construccció i rehabilitació de les cases i els protocols d'actuació arqueològica. El pla regula les alçades dels edificis, els materials constructius, les característiques de façanes i cobertes i inclou un catàleg de tots els elements arquitectònics del nucli antic. Aquest catàleg estableix 4 nivells de protecció segons la rellevança històrica o arquitectònica dels edificis. La muralla excavada recentment a la plaça Santa Llúcia ha rebut la màxima protecció possible i per tant n'és obligatòria la conservació. Aquest Pla obliga també a fer el seguiment arqueològic en qualsevol intervenció que es faci al nucli antic. 517 - Divendres, 11-5-2007

L'arqueòleg municipal, Pere Cascante

L'arqueòleg municipal ha de fer un informe sobre les restes exavades i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat estableix el tipus de protecció que s'ha de donar a les troballes. 15


Solsona

Ramon Estany

Un animat ball tanca la 50a Festa del barri Josep Torregassa Finalment, el temps va permetre reanudar el ball que va ser suspès a causa de la pluja, i el passat dissabte 5 de maig, el barri Josep Torregassa es va tornar a vestir de festa. Les botifarres a la brasa, la música i les cares de la gent reflectien el caliu d’una celebració esperada. Els més petits van tornar a fer una exhibició de ball, es va sortejar una panera, es van repartir els premis dels campionats esportius i es va fer el bingo, tot amenitzat amb la bona música i marxeta de l’orquestra CRYSTAL.

Placa de record per als ocellaires

El Conjunt CRYSTAL va animar el ball del dissabte

Un dels finalistes del campionat de Botifarra

Nit de premis per als jugadors de la Botifarra

La mainada del barri 16

517- Divendres, 11-5-2007


Els organitzadors de la Festa d'enguany

Un bon equip de la Botifarra

517 - Divendres, 11-5-2007

Els guanyadors de la rifa

17

Els cracks de la Petanca


Olius

Ramon Estany

Reparteixen 550 panets beneïts

La Festa del Roser omple el Castellvell Diumenge passat, 6 de maig, l’ermita del Castellvell va aplegar més de 500 persones en la celebració del Roser. Els actes van iniciar-se amb la celebració de la Missa presidida per Mn. Grifell, rector de Solsona, en el decurs de la qual es va procedir al canvi de priors i priores. A la sortida de la Missa, el rector va

beneir els 550 panets que van ser repartits entre tots els assistent, juntament amb un ramet de flors boscanes. La festa va continuar amb l’obsequi de coca i barreja entre tots, mentre el so dels joves músics de l’Escola L’Àtic Taller Musical amenitzava l’ambient.

Repartint els rams

Preparant la Missa

Mn. Grifell beneeix els panets

Joves músics esperant el torn per actuar

La gent va omplir l'ermita del Castellvell

Un moment de la Missa 18

517- Divendres, 11-5-2007


Olius

Números dels sorteigs:

Ramon Estany

-Xai mort i tallat, 3573 -Pernil del País i caixa de cava 1551, 0867 Si algú té aquests números, que es posi amb contacte amb qualsevol membre de la junta o al telèfon: 649 991 651, esperant que tingueu sort. Agraïments a tothom que va col.laborar, desinteressadament, als ajuntaments d’Olius i Solsona i, per descomptat, a tots els joves de l’Àtic Taller Musical, juntament amb el seu director Jaume Subirà i els professors que fan possible aquesta tasca. Creiem que va ser un dels anys en que hi va haver més gent, malgrat el vent que ens va fer la punyeta. Sobretot, als pobres músics, que els va volar tot. Esperem que l’any que ve poguem retrobar-nos tots i moltes gràcies per la vostra asistència. – La Junta-

Els músics tocant a l'escenari

L’apunt

Canvi de priors i priores

Obres de millora

Surt Montse Vilandeny Viladrich (Caputxins Vells) i entra Remei Vila Ramellat (Cal Soca)

L’Ajuntament d’Olius, conjuntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, va iniciar l’any 2006 la rehabilitació de la sagristia i de l’accés que comunica l’habitatge amb l’església. S’han refet cobertes, s’han substituït bigues, s’ha col.locat teula ceràmica, i s’ha arranjat un tram del camí ral. El pressupost ha estat de 10.000 euros, per unes obres que no es veuen però són absolutament necessàries pel manteniment d’un edifici històric i estimat de tots com és el Castellvell.

Surt la Paula (de Sensades) i entra M. Assumpció Capdevila (Torreta) Surt Miquel Enrique Giménez (Caputxins Vells) i entra Estanislao Bajona irla (Cal Soca) Surt Josep Coll Pujol (Sensades) i entra Lluís Solanelles (Torreta)

517 - Divendres, 11-5-2007

19


Comarca

Ramon Estany

Plans d’ordenació urbanística per cinc ajuntaments del Solsonès

Adjudiquen la portada d'aigües de Sant Ponç

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha lliurat plans d’ordenació urbanística municipal (POUM) als municipis de Clariana de Cardener, Guixers, Odèn, Llobera i Riner. Aquests municipis juntament amb 53 ajuntaments més que havien sol·licitat ajut tècnic al DPTOP per a la redacció dels seus projectes d'ordenament urbanístic. La convocatòria es va obrir el gener de 2005, amb un cost de redacció d’1,2 milions d'euros finançats per la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, es vol donar compliment a l’objectiu de la Llei d’urbanisme de garantir que tots els municipis catalans disposin de planejament a finals d’aquesta legislatura. Els ajuts tècnics han consistit en la redacció, a càrrec del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, dels plans d’ordenació urbanística municipal (POUM) dels municipis que s’hi van acollir, amb un cost d’1’2 MEUR. La voluntat del DPTOP és que els plans siguin instruments operatius de fàcil interpretació i aplicació i ajustats al nivell de complexitat urbanística del municipi.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha adjudicat a Constructora de Calaf les obres que permetran la portada d’aigua des del pantà de Sant Ponç fins als pobles de Viver i Serrateix, Montmajor, Montclar, l’Espunyola i Navès. L’obra té un cost d’uns 3 milions d’euros i està previst que s’executi en uns sis mesos de termini. Aquesta portada d’aigua es fa amb caràcter provisional, mentre no es compleix el compromís de fer una portada des de l’embassament de la Llosa del Cavall, tal com està previst. Les infraestructures que es construiran es podran aprofitar en el futur, quan es faci l’obra definitiva.

L’obra té un cost de tres milions d’euros i ha d’estar enllestida en sis mesos

Celebracions a les partides de Solsona La Partida de sant Bernat celebrarà diumenge vinent, 20 de maig, una Missa a les 9 del matí i la benedicció del terme, a la capella. I Santa Llúcia acollirà el mateix dia 20, l’aplec, amb una Missa a 2/4 de 12 a la capella de la partida, i tot seguit, benedicció del terme.

La Catedral de Solsona i el Santuari del Miracle opten a "Meravelles de Catalunya"

L’ADF Sòl Verd prepara la campanya contra els incendis forestals

La meravella de la Catalunya Central que sortirà de les propostes corresponents a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès s'elegirà entre el 14 al 20 de maig. Per a participar en l’elecció de les 7 meravelles de Catalunya cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 euros + iva). Finalment, del 28 de maig al 3 de juny s’elegirà la meravella de les meravelles, d’entre les 7 meravelles elegides d’arreu del territori.

L’Agrupació de Defensa Forestal Sòl Verd fa saber als veïns dels municipis de Castellar de la Ribera, Llobera, Olius, Pinell de Solsonès i Solsona que durant els mesos d’estiu té previst contractar tres treballadors per a la vigilància mòbil. Els interessats en aquesta feina es poden posar en contacte amb l’oficina de l’ADF Sòl Verd, abans del 15 de maig d’enguany. L’oficina de l’ADF es troba al Casal de Cultura, sala 10 de Solsona. Telèfon: 608 193 496

Les catorze propostes per a la Catalunya Central

Solsonès: Catedral de Solsona - Santuari del Miracle - Anoia: Castell de Claramunt - Museu Molí Paperer de Capellades - Bages: Basílica de la Seu de Manresa - Castell de Cardona - Monestir de Sant Benet de Bages a Sant Fruitós de Bages Santa Cova de Manresa - Berguedà: Església de Sant Jaume de Frontanyà - Església de Sant Martí de Puig-Reig - Colònies tèxtils del Berguedà i del Bages - Osona: Centre històric de Vic - Església de Santa Maria i Castell de Lluçà (Lluçanès) - Monestir de Sant Pere de Cáceres.

Lladurs busca Jutge de Pau

Havent-se exhaurit els nomenaments de jutge de pau titular o substitut del Jutjat de Pau de Lladurs, es fa pública la convocatòria per a les persones interessades per cobrir les vacants. Es podran presentar les instàncies en aquest Ajuntament, en hores d’oficina, dins el termini de 15 dies naturals a partir del dia següent de la publicació al BOP. 20

517- Divendres, 11-5-2007


Comarca

CTFC

Jornada de desenvolupament rural El dia 4 de maig es va celebrar a la seu del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona, la jornada titulada Seminari de desenvolupament rural: Noves perspectives 2007-2013. Medi rural i biodiversitat La inauguració de la jornada va anar a càrrec del Sr. Josep M. Besora, Director General de Desenvolupament Rural, del Sr. Francisco Rovira, Gerent del CTFC i la Sra. Rosa Florensa, Directora de formació del CTFC. Les ponències exposades al llarg del seminari van tractar temes sobre la Xarxa Natura 2000, com a espais de conservació de la biodiversitat i oportunitats per a les persones del medi rural, a càrrec del Sr. Joan Casòliva, Cap d’ecologia aplicada del Servei de planificació i gestió de l’entorn natural del DMAH; També es va conèixer l’experiència de les comarques de Valdorba y Baja Montaña (Navarra), en els aspectes relacionats amb l'optimització sostenible i participativa dels seus recursos, a càrrec de la Sra. Gabriela Orduna, ADL de l’entitat CEDERNA-GARALUR. A la jornada també es van donar a conèixer dues experiències territorials que lliguen la conservació de la natura

517 - Divendres, 11-5-2007

amb la creació de recursos al seu voltant, com són el projecte de recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, a càrrec del Sr. Toni Costa, Director Tècnic del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, i una altra xerrada sobre la dinamització i activitats al voltant de l’Aiguabarreig (confluència dels rius Segre, Ebre i Cinca), a càrrec del Sr. Guillem Chacon, Director de la oficina de dinamització de l’Aiguabarreig. Aquesta jornada s’engloba en el projecte Medi ambient i sensibilització per a zones rurals objectiu 3, cofinançat per la Fundació Biodiversitat i el Fons Social Europeu.

21


Comarca

Servei de Premsa del Consell Comarcal del Solsonès

A VEURE SI SAPS… (el concurs de les llengües)

Curs d'atenció a la gent gran

Durant dues setmanes s’ha publicat en aquesta revista un petit concurs amb preguntes relacionades amb diverses llengües. Tretze han estat les persones que han encertat les respostes, i la guanyadora, després d’haver fet un sorteig entre els encertants, ha estat la senyora Dulce Pelegrina. El concurs s’ha organitzat des del Centre de Formació d’Adults, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal del Solsonès. Respostes correctes de la segona setmana del concurs: 1- a) Del llatí 2- c) Catre 3- d) Vent procedent de Líbia 4- b) El xinès 5- b) Del castellà

El curs va dirigit a persones que estiguin interessades a treballar o que treballin en el camp de l’atenció a la gent gran o l’atenció domiciliària El Consell Comarcal del Solsonès, a través del PIAD i del Pla de Ciutadania i Immigració, organitza un curs d’atenció a la gent gran. Aquesta actuació té el suport de la Secretaria per a la Immigració i de l’Institut Català de les Dones. L’objectiu del curs és donar coneixements bàsics a aquelles persones que treballen o que tenen interès a treballar en l’àmbit de l’atenció a la gent gran o l’atenció domiciliària. A través de continguts teòrics i pràctics es vol facilitar l’accés a la formació d’aquest col·lectiu, millorant així la seva ocupabilitat. El curs tindrà una durada de 170 hores. Inclourà 50 hores de pràctiques en empreses i s’iniciarà el dia 21 de maig i finalitzarà el 29 de juny. L’horari serà de 15 a 19 hores i de dilluns a divendres.

INSCRIPCIONS Et pots inscriure contactant amb el Punt d’Informació i Atenció a les Dones o el Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal (973482003) fins al 18 de maig. El curs és gratuït.

Parròquia

Ramon Estany

Cambrils

Vot de poble a Sant Quintí- Diumenge vinent, dia 13, Missa a l’1. Sant Isidre- Dimarts, 15 de maig, a les 12, Missa i benedicció de maquinària agrícola.

La Selva Sant Miquel de Marsinyac- Aquest diumenge, 13 de maig, Missa a 2/4 d’1 i benedicció del pa.

La Vall Festa Major- Aquest diumenge, dia 13, Missa a 2/4 d’1.

Linya Festa del Roser- Aquest dissabte, 12 de maig, Missa, processó i benedicció del terme a les 7 de la tarda.

Madrona

Santes Creus de Bordell- Dissabte, dia 12, a 2/4 de 8 del vespre, Missa del 6è diumenge de Pasqua.

Pinell

Roser de Maig- Diumenge vinent, 13, Missa a les 10 del matí.

Sant Climenç

Diumenge vinent, dia 13, a les 12, Missa en honor a Sant Francesc a la capella de les Cots. No hi ha Missa a la parròquia.

Solsona

Barri de Sant Isidre- Demà dissabte, 12 de maig, a les 10 del matí, Missa a l’església de la Companyia de Maria en honor del seu patró Sant Isidre. Tot seguit benedicció i repartiment del pa. El dilluns, 14 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, Missa pels difunts del barri. 22

Jornada Diocesana Pastoral de la Salut- Visitadors de malalts i altres persones interessades tenen cita al Santuari de Fàtima de Tàrrega per al dissabte 19 de maig. Informació: Conxita Colomés, tel. 973 08 87, o parròquia 973 48 01 23. Festa i Unció dels Malalts- El Senyor Bisbe administrarà el sagrament de la Unció dels malalts diumenge vinent, 13 de maig, a la Missa de 2/4 d’1 a la Catedral. A alguns se’ls ha invitat per carta, però podeu sentir-vos invitats tots aquells que us trobeu amb les dificultats pròpies d’una malaltia considerable o de la vellesa. Si penseu rebre aquest sagrament, us agrairem que ho comuniqueu a la Parròquia o a algun visitador de malalts. El divendres i dissabte abans, a la Catedral, de 9 a 11 hi haurà confessors pels que vulguin rebre el sagrament de la Penitència. 517- Divendres, 11-5-2007


Navès

Foto Resol

Navès estrena la portada d’aigües al sector de Besora En el marc de la Festa Major de Besora, diumenge passat es va inaugurar l’abastament d’aigua en aquesta parròquia del municipi de Navès. Aquesta obra tan important, amb un pressupost de 418.000 euros, donarà servei a 19 cases de Besora, a les quals properament se n’hi afegiran 3 més. L’acte d’inauguració va consistir en el descobriment d’una font de pedra que commemora aquesta portada d’aigües, situada al costat de l’església de Sant Sadurní. La inauguració va comptar amb la presència del delegat de Governació i Administracions Públiques a Lleida, Àngel Vidal, el president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Serra, els regidors de Navès i alguns alcaldes de la comarca. Aquesta va ser l'última inauguració de Ramon Clotet com a alcalde de Navès. Clotet va recordar que la seva trajectòria política ha estat marcada per les infrastructures hidràuliques, ja que va començar amb el canvi d’ubicació del pantà de Sorba per la Llosa del Cavall i la portada d’aigües a Navès i acaba amb l’abastament de Besora i el nou projecte d’abastament des de la presa de Sant Ponç. La portada d’aigües a Besora ha estat finançada a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat, el Pla Específic de la Diputació de Lleida i les aportacions de l’Ajuntament de Navès i dels veïns beneficiaris de l’obra.

517 - Divendres, 11-5-2007

23


Vall de Lord

Dolors Pujols

Festa Major de Vilamantells Nombroses entitats culturals de la Vall de Lord s’impliquen a la festa

La festa Major de Vilamantells d’enguany va tenir com a principal novetat una cavallada Popular que va dur als prop de trenta particpants a fer una ruta per la Vall de Lord el passat dissabte 5 de maig amb un clima que va acompanyar durant tota la passejada. A la tarda, els jocs de cucanya, la xocolata desfeta i els gegants de la Vall de Lord van ser els protagonistes a l’esplanada de Sant Serni i la jornada del dissabte va culminar amb una festa a Cal Pampa amb Jordi Bruch i Josep Sáez. Els actes es van reempendre el dimarts 8 de maig amb la benedicció del terme des del cim del Codó, missa a St. Serni i a la nit, de nou ball a Cal Pampa. Així doncs, varietat d’actes per a una festa que enguany ha comptat amb la col·laboració en la preparació dels actes de nombroses entitats culturals de la Vall de Lord i ha estat organitzada per la Comissió de festes de Vilamantells, fets que han propiciat que la festa, lluny de de caure, creixi pel que fa a la implicació del conjunt de la Vall de Lord. Nombroses empreses de la Vall de Lord han patrocinat l’esdeveniment juntament amb l’Ajuntament de Guixers.

Alguns dels membres de la Comissió de festes

Dissabte 19 de maig

Concert de glòria de Vivaldi

A càrrec de la coral Sant Quirze del Vallès, el cor Diaula del centre d’educació musical Diaula de Barcelona i l’orquestra formada per músics de l’Escola Superior de Música de Catalunya, i actuació de la coral Morunys. A les 22.00 hores a l'església de Sant Llorenç de Morunys. 24

517- Divendres, 11-5-2007


Vall de Lord

Dolors Pujols

IV Festa dels jubilats i Pensionistes de la Vall de Lord 130 persones assisteixen al berenar dels jubilats d’enguany La quarta festa dels jubilats i pensionistes de la Vall de Lord va aplegar, el passat dissabte, 130 persones al pavelló de Sant Llorenç que berenaven de manera gratuïta en un acte or-

517 - Divendres, 11-5-2007

ganitzat pels tres ajuntaments de la vall. També a la residència d’avis de St. Llorenç es va celebrar la festa i van fer un berenar extra amb el mateix menú que a l’acte del pavelló. Enric Roures, alcalde de Sant Llorenç, va voler destacar la importància del fet que el club de jubilats « L’arcada » hagi arribat als 100 associats afirmant que això és un incentiu per a mirar de buscar un local més gran com a seu de l’entitat. La festa va finalitzar amb un ball amb el duet Diamants i es va fer entrega d’un record personalitzat per a cadascun dels assistents. Maria Pintó, que ha estat regidora de Benestar i Família de l’ajuntament de Sant Llorenç durant els 4 anys que s’ha celebrat la festa, i que va ser una de les impulsores de la creació del club de jubilats i pensionistes, valora molt positivament les activitats d’aquests quatre anys: “cada any hem anat a més i la gent sempre respon molt bé”. El berenar va comptar un any més amb la col.laboració de l’Agrupament Escolta, que van ser els joves cambrers que van servir la teca.

25


Oliana

Marcel Ribera - ARXIU FOTOGRAFIC: Marcel Ribera

PUNTA AL COIXÍ (Lloret de Mar)

Puntaires d’Oliana al passeig marítim

El passat dia 29 d’abril va ser la “20a Diada de la Puntaire”. En aquesta ocasió es va desenvolupar a Lloret de Mar, municipi de la Selva a la Costa Brava, concretament al passeig marítim. Cal recordar que l’Associació Catalana de Puntaires té quatre mil i escaig de sòcies i socis. Cada dia festiu es fan trobades de Puntaires arreu de Catalunya. A la nostra Vila d’Oliana també es fan treballs de punta al coixí. La Sra. Teresa Escolies és la persona que any rera any s’encarrega que aquesta bonica tasca de paciència, bon gust i, en especial, molta constància, no es perdi i, juntament amb altres senyores, van a diferents trobades per intercanviar idees i opinions. Cal recordar que la pri-

mera edició de la Diada de la Puntaire es va portar a terme a la Riera d’Arenys de Mar l’any 1988. Les persones destres en aquesta disciplina saben què és: cosir puntes, puntes populars, flandes, picat de patrons, tapets de punt de mitja, etc. Com a mínim, els que hem assistit com a espectadors a l’esmentada Diada hem gaudit amb el treball d’aquella ingent quantitat de mans que entrecreuen de diferents formes els boixets per a continuació

veure el resultat sobre els coixins amb formes i mides diverses, des de ventalls fins a imatges de la nostra patrona la Verge de Montserrat. Entre altres coses també vam tenir l’oportunitat de veure una exposició a la Sala d’Exposicions de l’Antic Sindicat anomenada “Puntes d’ahir, d’avui i de sempre” de les puntaires de Lloret. Com a dada curiosa direm que Lloret de Mar és la segona ciutat hotelera dels Països Catalans, darrera de Palma de Mallorca.

6è de PRIMÀRIA Alguns dels alumnes de sisè de primària, el passat dissabte a la tarda, fent parada a la font de la carretera; esperant els vianants per vendre’ls un mos de berenar i poder fer algun cèntim per anar de viatge de fi de curs a València.

Preparació per fer punta al coixí. 26

517- Divendres, 11-5-2007


Pinós

BISCUTER-ADA

Els més menuts del poble van poder somiar per un moment un cotxe fet per a ells Aquest dissabte passat el Motor Club del Bages va organitza una trobada d’amics del Biscuter, al Centre Geogràfic de Catalunya. Varen sortir des de Torà uns catorze Biscuters direcció a Ardèvol, per fer aquí l’esmorzar i agafar forces per emprendre l’etapa final, Ardèvol – Santuari de Pinós. A l’hora convinguda arribaren al Santuari de Pinós encara que algun tirat per una corda, degut al gran desnivell a superar i l’edat dels vehicles.

Després d’un breu descans s’emprengué el retorn direcció a Torà, per emprendre el retorn cap a casa, amb els vehicles carregats amb els seus respectius remolcs.

517 - Divendres, 11-5-2007

27


28

517- Divendres, 11-5-2007


Educació

ASSOCIACIÓ DE MARES I PARES D’ALUMNES CEIP “SETELSIS”

L’AMPA del CEIP Setelsis presenta un estudi comparatiu sobre les dimensions del pati de l’escola L’AMPA del CEIP Setelsis ha realitzat un estudi en el qual es compara la superfície de pati per alumne disponible a l’escola Setelsis amb la mateixa informació a 17 escoles similars d’altres poblacions. Les conclusions d’aquest estudi són les següents: - Els alumnes del CEIP Setelsis disposen de 4’8 m2/nen mentre que el valor mitjà de la resta d’escoles estudiades és de

517 - Divendres, 11-5-2007

10’8 m2/nen. L’única escola que té una superfície de pati per alumne menor que Setelsis està en obres per ampliar el pati. - Si la construcció de la nova escola permet que l’escola Setelsis creixi amb només dues línies, d’aquí a 9 anys tindrà 450 alumnes. Durant aquests 9 anys, l’escola tindrà un pati molt inferior al de la resta d’escoles estudiades. Passats aquests 9 anys, el pati encara serà el més petit de tots. - Malgrat la construcció de la nova escola, tots els escenaris de futur indiquen la necessitat d’ampliació del pati de l’escola Setelsis si es vol que els seus alumnes disposin d’un pati comparable al de la resta d’escoles estudiades. Aquest estudi s’ha fet arribar a l’ajuntament i als partits polítics de Solsona per tal que disposin dels detalls d’aquesta informació alhora de plantejar-se la gestió del desenllaç d’aquest tema tan llargament debatut i encara no resolt satisfactòriament per la comunitat educativa de l’escola Setelsis. Podeu consultar l'estudi complet a la web de l'escola Setelsis: http://www.xtec.es/centres/c5004243/index.htm

29


30

517- Divendres, 11-5-2007


Cartellera

En motiu de la festa major de La Vall (Vall d’Ora-Navès) el proper dissabte dia 12 de maig se celebrarà la:

II caminada popular de La Vall

AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA: ‘Els espais d’interès natural del Solsonès’

La sortida es farà a l’esglèsia de santa Eulàlia de la Vall a les 16:30 h. Hi haurà dos recorreguts, un de molt curt i un d’uns 10 kms, quasibé tots per camins de bosc i corriols. En acabar hi haurà un berenar-sopar-ball. El preu de la caminada és de 5 euros i ja inclou el berenarsopar-ball i l’obsequi record Us agrairem que comfirmeu l’assistència; podeu trucar a 661770233 (Joan Marc) o 639014812 (Sara).

sala cultural de l’Ajuntament - 17 de maig, 18 h L’Aula d’Extensió Universitària dedica dues de les sessions del tercer trimestre al patrimoni natural de la comarca. La primera, el dia 17, consistirà en una xerrada a càrrec del biòleg i membre del Grup de Natura del Solsonès David Guixé. Aquesta classe es complementarà amb una sortida el dia 31 de maig.

Monegal Cultural

Dissabte, 12 de maig, 6 de la tarda Concert de Primavera 2007 a càrrec de Lezlye Berrio, piano i Patrícia Martínez, violí.

Diumenge, 13 de maig 12,30 – Missa i tot seguit Coca i beguda 17,00 - Ball

Relats de dones; d’Andalusia al Solsonès

CICLE ESCENES: ‘MAM Modern Art Modern’

Dies: 11, 12 i 13 de maig - Sala el Celler de Ca l’Aguilar Organització: Arxiu Comarcal, el Pla de Ciutadania i Immigració i el Punt d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Solsonès

Teatre Comarcal - 12 de maig, 22 h Toni Albà i Carles Bigorra dirigeixen aquest muntatge, que pretén fer riure el públic mentre intenta reflexionar sobre allò que és art i allò que no ho és La companyia de Toni Albà, Copi Rait, duu a Solsona MAM Modern Art Modern, en el marc del Cicle Escenes 2007, organitzat pel Grup de Teatre Lacetània. A través de l’estil clown, aquesta obra ofereix una mirada àcida del món de l’art contemporani per mitjà d’un innovador i multidisciplinari artista novaiorquès. Es pot accedir a l’espectacle a través de l’abonament especial del Cicle Escenes, que es pot adquirir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. El preu de l’entrada per a cada obra és de 10 euros i també es facilita anticipadament des de l’Ajuntament, o bé a partir d’una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Teatre Comarcal.

El Solsonès cultura i natura al bell mig de Catalunya

11, 12 i 13 de maig - Claustres de la Catedral de Solsona Organització: Centre d’Estudis Lacetans, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Consell Comarcal del Solsonès. 65 plafons que pretenen ser unes pinzellades del patrimoni natural i cultural de la nostra comarca Aquests van ser presentats en els diferents municipis de la comarca durant la celebració del “Dia del Municipi” i en motiu de la celebració del Xè aniversari del Centre d’Estudis Lacetans.

Expedició Solsonès al Pol Nord Geogràfic

11, 12 i 13 de maig - Sala d’exposicions de l’Ajuntament

Festa de Sta. Joana de Lestonnac

Dóna la volta. Del residu al recurs

Companyia de Maria - 15 de maig Celebració de l’Eucaristia a 2/4 de 8 del vespre

Pati Gòtic del Consell Comarcal del Solsonès 30 d’abril al 21 de maig

JOSEP M. MASSEGÚ EXPOSA la seva obra a Solsona

Bonsais d’Ernest Tomàs

Lloc: Caixa de Penedès, carrer Castell, 19 Dates: del 5 al 13 de maig - Horaris: feiners de les 18 a les 20,30 h. - Festius: de 11 a 14 h. i de 18 a 20,30 h.

Dies: 11, 12 i 13 de maig Lloc: Sala d’exposicions de Caixa Catalunya Transports Especials

fabricant d'estructures amb alumini

Necessita incorporar Operari de taller home/dona Tel. 973 48 19 97 Mòbil 618 80 79 80

Presentació del llibre “El silenci de les campanes”, de Jordi Albertí

Ferran Moreno

Necessita: Conductor amb experiència en tràiler

Un assaig que no es limita a parlar de la persecució religiosa a Catalunya durant la Guerra Civil sinó que n’analitza els antecedents, les causes i els motius amb la voluntat de recuperar un tema tabú, una part important de la memòria històrica recent. Dia: divendres 11 de maig Lloc: Sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès Hora: 6 de la tarda Amb la participació de l’autor

Interessats truqueu:

647 62 60 25

517 - Divendres, 11-5-2007

31


Ep, la foto!

Ramon Estany

Darrera la reixa

Passejant pel carrer Castell

De festa a l'Aixeta

Ep, la foto

Tres noies molt atrevides

Saludant a la cĂ mera 32

517- Divendres, 11-5-2007


Ep, la foto!

Ramon Estany

De festa a l'Sputnik

Retrobats a l'Sputnik

Benvinguda a la secci贸

Visca els nuvis 517 - Divendres, 11-5-2007

33


Associacions i Entitats

Club Estel del Solsonès

Temps de flors a Girona

Sorteig de Fira

Diumenge 20 de maig. Sortida de l’estació d’autobusos a les 7.00h. Recolliu el tiquet a la seu del club de jubilats Estel del Solsonès

El Club Estel del Solsonès sortejarà el diumenge de Fira aquest lot de treballs manuals realitzats pel taller de manualitats del Club. Els números es vendran a l’estand de l’assocaició durant els dies de la Fira.

Una ciutat antiga de 400 habitants emmurallada dins de la ciutat actual de 80.000 habitants. Molts carrerons, el carrer de la Força, principal de l’antic Call jueu. Val la pena de visitar la catedral i tenir força per pujar les escales, i el passeig de la Devesa. Després de la visita turística i cultural gaudirem d’un bon dinar a l’hotel restaurant Mirallac de Banyoles. Menú: Amanida a la catalana - Paella de la casa - Fricandó de vedella amb bolets - Pastís de la casa - Pa, vi, aigua - Cafè i licors - Cava Viatge i el bon dinar: 40 euros pels socis i 42 euros pels que no siguin socis. Us hi esperem !!!

Diumenge 24 de juny

Excursió a la vall de Camprodon Dinar a Setcases al restaurant Músiques Viatge amb autocar Preu del tiquet amb tot inclòs: socis 36 euros – no socis 38 euros.

Associacions i Entitats

Associacions i Entitats

Associació de Dones del Solsonès

Telecentre del Solsonès

Qui vol ser internauta?

III llibre de relats curts escrits per dones

El Telecentre del Solsonès va realitzar el dia 26 d’abril el Concurs “Qui vol ser internauta?”. Aquesta acció que es realitza dins del Pacte per a l’Ocupació de les Terres de Lleida, ha estat adreçada a la gent que participa en la Setmana del la Gent Gran organitzada per l’ajuntament de Solsona. Els participants del concurs van cercar diferents preguntes culturals per Internet.

Fa uns mesos, l’Associació de Dones del Solsonès va convocar el III concurs literari de relats curts escrits per dones. Es van rebre escrits de les comarques del Solsonès, Bages, Berguedà, Maresme, Osona i Segrià, de dones d'entre 24 i 63 anys. Així, doncs, el nostre objectiu de fomentar la participació activa de les dones en l’àmbit cultural, per fer palesa la seva creativitat i la diversitat de punts de vista que existeixen, s’ha tornat a complir. Tots els relats tenen quelcom que els fa especials, segurament perquè en ells estan paleses vivències de dones d’arreu que ens ensenyen, cadascuna d’elles, una lliçó per ser millors persones. Per tot això, la nostra entitat, es plau a convidarvos a la presentació del III llibre de relats curts escrits per dones que tindrà lloc:

El premis i guanyadors han estat els següents: • 1r. Premi: Un mp3 d’un GB (Maria González) • 2n. Premi: Un USB de 2 GB ( Jaume Claret) • 3r. Premi: Un USB d’1 GB ( Montserrat Mosella)

DIA: Dissabte 12 de maig de 2007 LLOC: Carpa de la Fira de Sant Isidre del Pont HORA: 20 hores Esteu tots/es convidats/es

34

517- Divendres, 11-5-2007


517 - Divendres, 11-5-2007

35


Associacions i Entitats

El Sol del Solsonès

El Sol del Solsonès presenta una creació Interactiva a la Fira de St. Isidre Les 3 figures humanes (estructures fetes amb paper cartró que representen l’home, la dona i l’infant) creades pels membres del Club Social del Sol del Solsonès, busquen una interacció amb tots els assistents a la Fira de Sant Isidre. La nostra proposta és que tots els que passeu per la fira, tingueu la possibilitat de deixar-nos una part de vosaltres en la creació d’aquestes escultures. Us donem uns adhesius de colors que s’han d’aplicar a les figures esmentades a criteri de cadascú. El simbolisme de les figures és: Home: societat Dona: família Infant: futur En l’adhesiu, teniu la possibilitat d’escriure-hi un missatge, una reflexió personal, fer-hi un dibuix ... A l’hora d’enganxar els vostres missatges a la figura, podreu escollir el lloc, ja sigui buit o superposar-los a altres adhesius, ja que, busca ser una eina per transmetre pors, alegries, i dilemes morals amb la finalitat d’obtenir una creació interactiva. L’estand de l’Associació del Sol del Solsonès estarà amb totes les altres entitats socials al passeig de les Moreres.

Associacions i Entitats

Sol del Solsonès ofereix un nou servei d’Ajut a domicili Aquest servei té com a objectiu donar resposta a les necessitats psicosocials, sanitàries i domèstiques que planteja la persona amb malaltia mental o problemàtiques de drogodependències i assessorar i orientar els familiars que conviuen amb ella perquè puguin accedir als recursos socials i sanitaris existents dins la xarxa pública. La intervenció es realitzarà en primer lloc a la seu de l’associació on la treballadora social Neus Sampons rebrà la demanda. Seguidament, es farà un estudi del cas amb tot l’equip tècnic i es valorarà la necessitat d’aplicar el servei d’ajut a domicili. Es presentarà el pla de treball a la persona interessada i si accepta les condicions s’iniciarà el servei. En funció de les necessitats detectades es desplaçarà al domicili la Treballadora Social Neus Sampons o la psicòloga Montse Martínez. Es farà un seguiment del cas per part de tot l’equip tècnic i amb altres professionals d’altres recursos socials i sanitaris per tal de treballar en els mateixos objectius i millorar la qualitat de vida de l’usuari.

Visita la nostra web: www.soldelsolsones.org Ets un sol!

Associació Catalana de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica

Lluita contra la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica L’Associació Catalana de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica ha engegat una recollida de signatures mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que té com a objectiu tirar endavant una Proposta de Llei per a la millora de l’atenció de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica. Els afectats/ades us volem demanar: si us plau, signeu! Podreu trobar fulls per signar a: Club Jubilats Sant Jordi, Club Estel del Solsonès, Espaigua, Servei Educatiu del Solsonès, La Cuca de Llum, Rellotgeria Ester, Parafarmàcia, Els Girasols, la Parròquia, Residència d’avis, Setelsis, Escola Arrels, IES Francesc Ribalta, Celsona i Bonsai. També estarem al Carrer Castell (davant l’Ajuntament), els dies 11 i 12 de maig.

Afectats/ades de l’Associació, davant el Parlament, després de signar donant fe que les signatures que recollirem seran legals.

36

517- Divendres, 11-5-2007


517 - Divendres, 11-5-2007

37


Música

Ramon Estany

Genuí pop rock dels vuitanta a l’Sputnik

El grup manresà Alamo y los Dolarcash va actuar diumenge passat al vespre a la sala solsonina

Jose Alamo, cantautor manresà, encapçala aquesta formació de cinc músics que procedeixen de diferents estils i amb una llarga trajectòria musical en altres formacions. Ara reunits en un nou projecte, a mig camí entre la cançó d’autor i el pop rock fet en el nostre país durant la dècada dels vuitanta. El nom d’aquest cantautor manresà encara és bastant desconegut per a molts, però els afortunats que van assistir al concert de l’Sputnik van gaudir amb el seu pop-rock dels anys 80.

Els Dolarcash són: Lluís Bardagí – Guitarra, Aure Mercadal – Guitarra, Ricard Pujolà – Bateria i Dani Vilaseca – Baix

Jukebox omple l’Sputnik La formació solsonina no va decebre en l’actuació del passat divendres 4 de maig, omplint l’Sputnik de bona música i d’un públic fidel i molt animat. 38

517- Divendres, 11-5-2007


Llibres

Josep M. Montaner i Reig

Jordi Cardona guanya un premi literari per un estudi sobre el molí d'Ogern L'obra repassa 300 anys d'història del molí d'Ogern, propietat de la família de l'autor, i ha estat guardonada per l'ajuntament de Salt L'escriptor d'Ogern, Jordi Cardona, va guanyar el premi literari "Setè Cel" convocat per l'ajuntament de Salt (Gironès) amb un estudi històric sobre el molí d'Ogern. L'obra va guanyar en l'apartat d'assaig dedicat al món de l'aigua, i va rebre un premi dotat en 1.000 euros. El treball presentat per Cardona recull la història del molí d'Ogern, des dels seus orígens al segle XVIII fins a l'actualitat i en repassa els diferents propietaris i usos que ha tingut al llarg dels seus 300 anys d'història. El molí va ser construït l'any 1780 per ordre del baró d'Ogern, Anton Pongem i Alabau, amb l'objectiu que els vassalls de la baronia d'Ogern el poguessin utilitzar per moldre el gra i a canvi de pagar al baró la prestació del servei. Segons relata Cardona, un cop abolits els drets senyorials, el molí va ser utilitzat també com a farga per forjar el ferro. La propietat del molí d'Ogern va canviar de mans a finals del segle XIX, quan Josep Cardona Llavall, rebesavi de l'autor de l'estudi, el va adquirir en propietat. La gran transformació del molí d'Ogern, però, va arribar

517 - Divendres, 11-5-2007

L'alcalde de Salt lliurant el premi a Jordi Cardona

a principis del segle XX quan Pere Cardona Torrent -fill primogènit de Josep Cardona- va transformar completament els usos tradicionals del molí i el va convertir en un salt hidroelèctric. Així, l'any 1915 el molí d'Ogern es convertia en un dels primers molins d'aprofitament elèctric de la comarca i donava servei a les primeres bombetes de què disposaven els veïns del poble. L'autor de l'estudi, Jordi Cardona -que actualment gestiona el salt hidroelèctric del molí d'Ogern- ha explicat que "la meva vinculació amb el molí, i el fet que es tracti d'un elemement important en el desenvolupament del poble d'Ogern, m'han impulsat a tirar endavant aquest estudi". Igualment ha apuntat que, "la història del molí també és part de la història de la meva família". El lliurament del premi va tenir lloc el passat 27 d’abril a la biblioteca pública de Salt i va comptar amb la presència de l'alcalde d'aquesta població, Jaume Torramadé, i el president del jurat, l'escriptor Vicenç Villatoro.

39


Municipals

CiU de Solsona

Jordi Riart presenta una llista en què ‘tothom es pot sentir identificat’ Destaca la vocació de servei i la idea clara de treballar per l’interès general de la ciutat de tots els integrants L’alcalde de Solsona i candidat de CiU, Jordi Riart, va presentar divendres passat la candidatura amb què concorrerà a les eleccions del dia 27. Per fer-ho, va exposar les qualitats i els valors que aporten a la llista cada un dels integrants, entre els quals hi ha dos “requisits indispensables per accedir al govern d’una ciutat”, que són la “vocació de servei i una idea clara de treballar per l’interès general”. A més, en la línia de la llista del 2003, la candidatura de CiU “reprodueix el mosaic social de la ciutat i tothom s’hi pot sentir identificat”, tant per la diversitat de gènere –amb una representació femenina que s’apropa al 50 per cent– com d’edats, perfils professionals i motivacions personals. Sota el lema “Avancem en la ciutat que tu vols”, la llista combina l’experiència, amb la presència de tots els actuals regidors de l’equip de govern, i la renovació dels seus membres, entre els quals hi ha Míriam Semís, cap comarcal de la JNC, al número 5, Enriqueta Solé, mestra de l’escola Setelsis, al setè lloc, i Agustí Sangrà, sotsdirector d’una entitat financera, al vuitè. Entre d’altres, s’inclouen persones vinculades a associacions de veïns, entitats culturals i esportives i associacions de mares

i pares d’alumnes. Conformen la llista un total de 19 persones, perquè “estem treballant pel futur de Solsona i també en la confecció de l’equip”, segons Riart, en tant que d’aquí a dues legislatures es preveu incrementar el nombre de regidors de l’Ajuntament. “La responsabilitat, l’honestedat, el compromís, la voluntat de treball, l’entusiasme i la il.lusió per fer continuar avançant Solsona” formen part del perfil de tots els membres de la llista de CiU, segons va remarcar l’alcaldable, que es va mostrar convençut de disposar del millor equip: “el més ben preparat i experimentat en la gestió del govern de la ciutat i amb les idees més clares per construir la Solsona del futur”. Entre les persones integrants d‘aquesta candidatura i que ja van formar-ne part en els anteriors comicis, hi ha també Carme Bajona (12), Joan Ramellat (14) i Joan Casals (15). Entre els que s’hi incorporen per primera vegada hi ha Esteve Algué (10), Joan Serra (13), Roser Ruiz (16), Ramon Solé (17), Natàlia Sitjas (18) i M. Teresa Parcerisa (19).

Riart passa comptes amb entitats i col.lectius professionals de Solsona L’alcaldable de CiU assegura que s’ha acomplert el 80% del programa electoral Jordi Riart, candidat de Convergència i Unió a revalidar l’alcaldia de Solsona, fa balanç des de mitjans d’abril amb el teixit associatiu i professional de la ciutat. Fins ara s’ha reunit amb militants i simpatitzants, mitjans de comunicació, arquitectes, aparelladors i promotors, representants del sector empresarial, professionals del col.lectiu de la salut i membres del voluntariat solsoní, així com representants de les associacions de veïns. “Hem assolit el 80 per cent del compliment dels 10 punts bàsics del programa municipal de govern”, assegura Jordi Riart en el balanç de legislatura que aquests dies està fent davant de diferents sectors professionals i associatius de Solsona. Però “quatre anys és un període de temps insuficient per assolir tot el programa que es proposa una formació per aconseguir el projecte de ciutat més desitjat. És un deure de tot gestor fer balanç de cada àmbit i sospesar quines són les fites què hem aconseguit i quines ens han quedat sobre la taula per desenvolupar en una propera legislatura”, ha assenyalat Riart.

L’elaboració del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i la implementació del Pla d’intervenció integral del nucli antic, que s’ha de desenvolupar a cavall de dues legislatures; la cessió de terreny al Departament d’Educació per construir una escola nova; l’homologació de l’Escola Municipal de Música; la recuperació del pou de gel; la renovació dels equipaments esportius, l’obertura de la borsa d’habitatge de lloguer, i la creació de mitjans de comunicació municipals són algunes de les principals actuacions de govern que l’alcalde ha destacat en el balanç del darrer mandat. Per a l’alcalde, els darrers quatre anys de govern “no han estat fàcils”. En primer lloc, perquè “era un repte substituir l’alcalde Ramon Llumà amb 23 anys de govern” i va entrar un equip completament renovat. Tot i alguns conflictes com el de la urbanització de l’avinguda de Sant Jordi i l’ampliació del pati de l’escola Setelsis, Riart va puntar que “finalment s’han adoptat solucions que crec que són d’interès general per a la ciutat”.

40

517- Divendres, 11-5-2007


Municipals

CiU de Solsona

CiU de Solsona es compromet a impulsar la construcció de 150 habitatges assequibles Jordi Riart, alcaldable de CiU a Solsona, assegura que impulsarà la promoció d’habitatges concertats, protegits i dotacionals per a joves i gent gran a diferents zones de la ciutat. Per donar resposta a la demanda d’habitatge a Solsona a preus més assequibles que els del mercat, Convergència i Unió es compromet a promoure els propers quatre anys la construcció de 150 pisos de promoció pública en diferents modalitats repartits entre el Camp del Serra, l’àmbit de la Cabana del Màrtir i la Plaça de Sant Jordi. Així mateix, Jordi Riart recorda que el desenvolupament del Pla d’ordenació Urbanística Municipal (POUM) estableix, com una de les principals premisses, la promoció d’aquest tipus d’habitatge. Els habitatges seran de protecció pública i les condicions d’accés, compra o lloguer estaran regulades per llei. En concret, se n’oferirà de tipus concertat –amb l’objectiu que es venguin o es lloguin a un preu inferior al de l’habitatge lliure però superior al de protecció oficial-, de tipus protegit, tant en règim general com en règim especial, i de caràcter dotacional, per facilitar-hi l’accés mitjançant lloguer als col.lectius de joves i gent gran que no disposen de recursos econòmics suficients. A més, els pisos per a persones grans disposaran de serveis comuns.

Servei d’aigua calenta amb energies renovables En el cas del sector de la Cabana del Màrtir, CiU proposa, a més, un projecte pioner a Solsona i comarca, consistent a oferir un servei d’aigua calenta sanitària i per a calefacció a partir d’energies renovables, com la biomassa, tant per a les noves promocions de pisos –els de preu lliure i els de promoció pública- com per als equipaments que s’hi projectaran, com el nou centre d’educació infantil i primària i la piscina coberta.

CiU confecciona una llista del poble per al poble a Sant Llorenç Els integrants de la nova candidatura de Convergència i Unió a Sant Llorenç de Morunys, encapçalada per Montserrat Cases, formen part d’aquell perfil de persones actives que participen i s’impliquen directament en les coses referents al municipi, sense quedar-se al marge de les necessitats de la població, segons afirmacions del propi partit. La llista incorpora gent amb experiència municipal, altres que havien format part de l’anterior candidatura, com l’actual cap de llista, i persones totalment noves amb il·lusió per a poder realitzar projectes de futur per la vila. L’equip el configura, a banda de Montserrat Cases, Rafael Solé, Josep Molins, Glòria Aymerich, Josep M. Bessa, Joan Serra, Anna M. Geli, Antoni Bajona i Josep Casas. Joan Herrada, que encapçalà la candidatura el passat 2003, recolza la llista en la darrera posició.

517 - Divendres, 11-5-2007

41


Municipals

ERC de Solsona

Esquerra presenta les seves propostes en educació La construcció de la nova escola de primària i les places d’escola bressol i de secundària en són les principals Maria Àngels Piñol, membre de la candidatura d’Esquerra a Solsona ha expressat: “Volem impulsar un nou enfocament en el tema d’educació i, en aquest sentit i en primer lloc, veiem molt necessari que l’alcalde es faci proper a les seves escoles per copsar, de primera mà, el batec dels claustres de professors i AMPES, les seves inquietuds i necessitats, per adonar-se que les seves demandes no responen a un mer caprici sinó a la voluntat de millorar les condicions en que s’imparteix l’ensenyament”. Esquerra pensa que, en el relacionat amb l’escola pública, a l’Ajuntament concerneix posar tots els mitjans materials i tècnics que li corresponen perquè els equips docents puguin dedicar tot el seu temps i energia a la tasca que realment els pertoca, la pedagògica. I que no es pot permetre posar traves a les iniciatives, il·lusions i ganes de créixer de tota una escola ja que, en definitiva, qui té molt a guanyar o a perdre és la Solsona del futur. I és amb aquesta mateixa finalitat que Esquerra creu que, des de l’Ajuntament, també s’ha d’acompanyar la resta d’escoles solsonines que eduquen els nostres fills i filles. La component de la candidatura d’Esquerra a Solsona, Tate Gualdo, mare recent i professora de secundària, reflexiona que: “Hem de vetllar la bona execució de les obres de la nova escola pública d’educació infantil i primària, i acompanyar el seu naixement. Però també volem anar més enllà i preveure les necessitats de la nostra ciutat, en un futur no gaire llunyà, que es deriven del creixement demogràfic que es preveu que hi hau-

Municipals

Gualdo, Jounou i Piñol

rà. Per això, des d’ara, ens proposem treballar per incrementar també les places escolars en els trams d’edat compresos entre 0 a 3 anys i 12 a 16, impulsant la construcció, quan calgui, d’una nova Escola Bressol i d’un Institut de Secundària”. El candidat a l’alcaldia de Solsona, Xavier Jounou, en referència al pati de l’escola Setelsis ha dit: “Si nosaltres tenim la responsabilitat de governar, farem el que de manera justificada ens demani el departament d’Educació de la Generalitat”. I, a més, ha expressat el convenciment que “l’escola d’un poble, o ciutat, és per a molts ajuntaments la nineta dels seus ulls, cosa que els honora i diu molt a favor seu. Nosaltres ens ho creiem i estem convençuts que invertir en educació és invertir en futur”.

Municipals

Redacció

Solsona FM

El dia a dia de la campanya electoral, a Solsona FM

La candidatura de CiU proposa la celebració d'un debat electoral a Olius

L’emissora municipal de Solsona farà un seguiment exhaustiu de la campanya electoral per als comicis del proper 27 de maig. D’una banda, de dilluns a divendres a 2/4 de 2 del migdia, es farà un flaix informatiu amb les informacions dels actes dels diversos partits polítics. D’altra banda, la setmana vinent, s’emetran entrevistes personals amb cadascun dels candidats. L’horari de les entrevistes serà el següent: - Dilluns, 14 de maig (21 h): Eliseu Ribalta (PP) - Dimarts, 15 de maig (21 h): Josep Lluís Caelles (PSC) - Dimecres, 16 de maig (21 h): Xavier Jounou (ERC) - Dijous, 17 de maig (21 h): Martí Abella (El Comú) - Divendres, 18 de maig (21 h): Jordi Riart (CiU) Totes les entrevistes es podran sentir en diferit l’endemà a partir de les 12 del migdia. Per la segona setmana de campanya, s’ha programat un debat electoral, que s’emetrà el dimecres 23 a partir de les 9 del vespre (repetició, dijous 24 a les 12 del migdia). Pel que fa a la jornada electoral, Solsona FM oferirà un programa especial, a partir de les 8 del vespre, per donar a conèixer els resultats de Solsona i comarca a l’instant.

L'actual alcalde d'Olius i candidat de la federació nacionalista per aquesta població ha ofert a la resta de partits que presenten candidatures al muncipi la possibilitat de fer una debat o taula rodona en vistes a la celebarció de les properes elecccions municipals. La proposta de la candidatura de CiU respon, segons han explicat els membres d'aquesta candidatura, a la voluntat d'oferir el màxim d'informació a la gent. A més el debat permetrà mostrar a cada candidatura, explicar les seves propostes, donar a conèixer els equips amb que compten i debatre sobre la situació actual del municipi, així com, els projectes de futur. La instal·lació dels molins de vent que l'empresa Endesa projecta construir a les serres de la Torrreegasa i el Villaró, la creació d'equipaments socials (com una nova escola ) o esportius (com un pavelló) podrien ser alguns dels temes a tractar en el debat. 42

517- Divendres, 11-5-2007


Municipals

Josep M. Montaner i Reig

El Comú de Solsona promet diàleg i participació si guanya les eleccions El Comú de Solsona presenta la nova pàgina web de la formació La candidatura d'El Comú de Solsona va presentar dimecres passat algunes de les propostes que ha incorporat al seu programa electoral després dels contactes i reunions que ha mantingut durant les últimes setmanes amb diverses entitats de Solsona. L'acte va servir també perquè l'alcaldable d'aquesta formació, Martí Abella, exposés alguns dels trets de la seva candidatura que "aposta per fomentar el diàleg de debò i la participació de la ciutadania en els afers de l'ajuntament de Solsona". El Comú de Solsona s'ha reunit amb una trentena d'entitats culturals, econòmiques, esportives, socials i educatives de la ciutat que els han exposat, a través d'una enquesta, les seves inquietuds i propostes "algunes de les quals ja estaven al nostre programa i d'altres que hem cregut convenients incorporar", va explicar Abella. El cap de llista d'El Comú va explicar també que "no volem fer política virtual i fer grans promeses de tot allò que farem si guanyem", i en aquest sentit va assegurar, que "ens comprometem a treballar al màxim per Solsona i per tirar endavant les nostres propostes". Un dels aspectes que més es va valorar va ser la necessitat de disposar d'una millor atenció sanitària. Segons Abella "cal que l'ajuntament de Solsona tingui més competències en la gestió del CAP de Solsona". Així mateix, va apostar per millorar els equipaments culturals, esportius i socials de la ciutat i impulsar les relacions entre els ajuntaments de Solsona i d'Olius. L'acte va servir també per presentar la nova web d'El Comú: www.elcomudelsolsones.cat realitzada per Núria Serena. La web permet conèixer les persones que formen les candidatures d'El Comú del Solsonès, incorpora articles i documents

517 - Divendres, 11-5-2007

Martí Abella i Jordi Fraxanet números 1 i 2 respectivament, de la lllista d'El Comú

que genera la formació, l'agenda de campanya i les activitats del grup municipal, així com els programes electorals de cada candidatura. Els responsables d'El Comú van destacar la facilitat de consulta de la web que s'actualitzarà permanentment durant la campanya electoral i que també servirà per conèixer l'activitat d'El Comú després de les eleccions.

FESTA EN COMÚ

Us convidem a la nostra festa amb actuacions musicals de piano, guitarra i flauta travessera a la Plaça de la Catedral, diumenge 13 de maig a les 20 hores. Us convidem a una copa de cava.

43


Municipals

Ramon Estany

El Comú de Solsona presenta les línies mestres del seu programa electoral En la presentació de la candidatura solsonina d’El Comú el passat 29 d’abril al Casal de Cultura, Martí Abella, cap de llista, es va comprometre a “obrir les portes del diàleg a l’ajuntament i a fer punt i a part amb una dinàmica que no ens satisfà”

Díaz, Abella i Fraxanet, durant la presentació del programa i la llista d'El Comú

Abella va defensar també l’equilibri ecològic i la sostenibilitat, juntament amb els valors de respecte a la natura i proposà una mobilitat tant de vehicles com de persones “molt millor de la que tenim”. El que ha de ser la nineta dels ulls de l’Ajuntament, per Abella, serà l’educació, promovent una ciutat “on els infants disposin de totes les preferències en totes les inversions, tant en l’ensenyament públic com privat”. Abella subratllà també una nova manera de relacionar-se entre l’Ajuntament i els barris, identificant necessitats i problemes, i atendre el problema de l’habitatge públic i assequible, rehabilitant el nucli antic i també fora del nucli antic. Finalment, l’alcaldable va assegurar que farà una política oberta a tothom, comptant amb tots els grups polítics de l’ajuntament que vulguin participar en aquest procés.

Davant el públic assistent a l’acte, Abella va destacar que “els temps estan canviant a la ciutat de Solsona i farem les coses bé i en comú, amb una llista electoral renovada per donar un projecte de futur i que Solsona sigui un referent perquè fa les coses ben fetes”. Repassant els diferents punts del programa, Martí Abella va desitjar una ciutat amb ramificació ciutadana, amb un ajuntament al servei i obert als solsonins, el suport a la igualtat de gèneres, a la gent gran, als joves i als infants, que l’ajuntament sigui una màquina ben engreixada al servei de la ciutat. D’altra banda, el cap de llista d’El Comú a Solsona va prometre que “si les esquerres guanyen, tornarem a debatre l’urbanisme, fent que els ciutadans tinguin totes les opcions”.

Opinió

El Comú de Solsona

Solsona, ciutat sostenible - Agenda 21 (sistemes de gestió ambiental (EMAS), mètodes d’avaluació d’impacte ambiental, etc. • Establir programes de conscienciació sobre aspectes de desenvolupament sostenible entre la ciutadania, grups d’interès, així com entre els polítics i els responsables del govern local.

EL COMÚ vol treballar, de forma transversal, per aconseguir un municipi més sostenible. Per això creiem que a través de l’elaboració i implantació de L’Agenda 21 a Solsona es podrà aconseguir aquest objectiu. Què és L’Agenda 21? és un Pla d’Acció per a la Sostenibilitat, que té el seu origen a la Conferència de Rio (1992). Quan un municipi o comarca inicia l’Agenda 21, s’adhereix a Aalborg, que significa que l’administració és compromet a desenvolupar aspectes socials, econòmics i ambientals de forma sostenible. La participació és un dels aspectes més importants en el procés d’elaboració d’Agenda 21. Durant la Segona Conferència Europea sobre Ciutats i Viles Sostenibles (Lisboa, 1996) es van aprovar les següents premisses a destacar: • Voluntat política per a posar en marxa aquest Pla d’Acció per a la Sostenibilitat. • El procés de l’Agenda 21 Local requereix la implicació de totes les autoritats locals. És indispensable un enfocament intersectorial (social, econòmic i ambiental). • Durant el procés cal fer consultes i col.laboracions amb els diversos sectors de la Ciutat per tal de crear sinergies, estratègies i punts en comú. • És bàsic integrar els aspectes ambientals dins el desenvolupament social i econòmic per tal de millorar la salut i la qualitat de vida de la nostra ciutadania. • Utilitzar eines avançades per a la gestió de la sostenibilitat

El COMÚ considera que caldria emprendre actuacions per tal de millorar la gestió ambiental: millorar la gestió dels residus amb la implantació de la recollida orgànica (d’obligat compliment per a municipis de més de 5000 hab. des de l’any 1993, des de llavors s’està pagant una multa per incompliment), millorar la gestió de la depuradora, desenvolupar activitats turístiques respectuoses amb el medi i l’entorn, incrementar la mobilitat sostenible, millorar el paisatge urbà, incentivar la bioconstrucció, millorar la gestió energètica (estalvi i eficiència energètica), gestió de l’aigua (nova cultura de l’aigua), incrementar i millorar els espais verds (amb plantes autòctones i recursos didàctics), etc. Amb l’Agenda 21 es pretén abordar aquestes problemàtiques i necessitats i detectar-ne d’altres, plantejar solucions i impulsar-les; sempre d’una forma participativa i oberta a tothom. Per fer tot això possible, EL COMÚ creu oportuna la creació d’una Regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient. L’Agenda 21 és un projecte fonamental, útil i necessari per a modernitzar Solsona. A més, ha de ser un projecte de futur fet en COMÚ. 44

517- Divendres, 11-5-2007


Opinió

Salvi Nofrarias - Segon membre de la candidatura d’ERC a Solsona

Amb Esquerra, les coses clares Des de la més petita família a la més gran empresa, un dels objectius primers és controlar els ingressos que s’obtenen per fer front a les despeses previstes; amb l’objectiu, en l’àmbit familiar i si és possible, d’estalviar. I, en les empreses, d’obtenir guanys. Aquesta elemental regla, per descomptat, també és aplicable en l’Administració, on encara s’hauria d’actuar amb molta més cura perquè, al cap i a la fi, s’està treballant amb els diners de tots els ciutadans i ciutadanes. La Generalitat, per controlar els ajuntaments, aplica un barem en el que, si les despeses són superiors als ingressos i un ajuntament vol sol·licitar un préstec, aquest ha de fer un pla de sanejament. I, la pròpia Generalitat, durant tres anys, tutela les finances de l’ajuntament. Això és el que va passar en l’exercici de l’any 2005 al nostre ajuntament. A Esquerra, ens va costar sis mesos (juliol a desembre de 2006) que l’equip de CiU reconegués aquesta seva mala gestió, havent-nos de donar la raó, a contracor, en l’últim ple ordinari de l’any passat. Resultat de l’any 2006 quant a inversions, l’equip de CiU en promet 10 i en fa 4. Amb data de 13 de febrer d’enguany, l’equip de govern de CiU contracta l’auditoria dels comptes de l’any 2005, i al

Opinió

cap d’una setmana, la del 2006. Perquè es tarda dos anys, 2, per contractar l’auditoria de l’any 2005? Aquest informe porta un any de retard i, lògicament i intencionada, els resultats els sabrem després de les eleccions. Aquesta és una mostra palpable més que l’equip de govern de CiU a l’Ajuntament de Solsona té por que es demostri, una altra vegada, la seva mala manera de gestionar. Això és tot el contrari de la necessària transparència, informació, seriositat i respecte envers tots els ciutadans i ciutadanes de Solsona que són, al capdavall, els qui financen bona part d’aquestes actuacions. L’equip directiu de qualsevol empresa seriosa, informa els seus socis de forma rigorosa i fefaent de la seva situació, especialment l’econòmica i, a la vegada, escolta les seves propostes. Per a Esquerra, l’Ajuntament és l’Empresa de Tots i, en conseqüència, els ciutadans i ciutadanes han d’estar ben informats i escoltats. Així, volent actuar en aquesta línia, si governem a l’Ajuntament de Solsona, ens comprometem a explicar públicament els comptes municipals i a ser rigorosos en la informació donada, a escoltar, i a fer els pressupostos participatius.

Josep M. Rosas i Creu

Visca la revolució! Moltes vegades penso que per més que passin els anys, políticament tot continua igual i pocs polítics hi ha disposats a fer quelcom per canviar la situació. Però, en veure la llista de la candidatura de CiU per Navès, a les properes eleccions municipals, m’he emocionat d’alegria en adonar-me que hi ha gent que realment té ganes de canviar el món. O si més no, el municipi. I us ho puc ben assegurar, que són uns revolucionaris. Sí, sí, tal com ho llegiu, realment són revolucionaris. O no és un gran canvi, que cinc d’ells, en comptes de presentar-se a les llites del PP, tal com havien fet els seus pares, hagin decidit presentar-se per CiU? Ep! Que això, encara no és la revolució més gran. L’aspecte més trencador amb el passat, dels membres d’aquesta llista, ara us l’explico: Ja fa uns anys, però tampoc no tants, que en una taula rodona, celebrada a Solsona, sobre la conveniència o no d’abastir-se Navès d’aigua del riu Aiguadora, el fins ara alcalde de Navès per CiU, en Ramon Clotet, va retreure a l'aleshores cap de l’oposició municipal el fet que no visqués a Navès, dient-li literalment, que es rentava la cara a Sant Llorenç. 517 - Divendres, 11-5-2007

Certament, el llavors cap de l’oposició a l’ajuntament de Navès, dormia (i segurament s’hi devia rentar la cara) a Sant Llorenç de Morunys. Tot i que passava tot el dia treballant i, tal com se sol dir popularment, guanyant-se les garrofes a Navès. Doncs, resulta que dels membres de l’actual candidatura convergent per a Navès, si no estic mal informat, com a mínim quatre d’ells (incloent-hi el cap de llista), no només no es renten la cara habitualment a Navès, sinó que, a més a més, ni tan sols s’hi guanyen el pa, treballant tots quatre fora del municipi. O sigui, quatre d’ells, ni viuen ni treballen a Navès. I, per si sembla poca cosa, al costat dels que ni es treuen les lleganyes a Navès, ni hi suen la cansalada, encara hi ha d’altres membres de la llista que a Navès, només hi fan una de les dues coses, o bé només hi treballen o només hi dormen. Felicito aquesta colla de gent tan valenta per ser revolucionaris alhora que els encoratjo a seguir trencant esquemes quan sigui el moment de governar i no els tremoli el pols quan toqui estar al costat de la gent de Navès, tot i que potser no tinguem les butxaques tan plenes com algun belga que ha aterrat per aquí. 45


Opinió

Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC

Maduresa política A poques hores de començar la campanya electoral de les municipals, voldria reflexionar una mica, sobre el caràcter excepcional que sempre han tingut a la comarca del Solsonès. I ho vull fer en un moment en que alguns han tret el tema de la diferenciació de candidatures d'El Comú, respecte el PSC- PM. Sempre hem discutit i reflexionat sobre la necessitat de sumar les forces progressistes per presentar batalla en les millors condicions possibles contra l’adversari de sempre: CiU. Durant molts anys aquesta suma d’esforços era justificada i lògica davant la feblesa de tots els partits tradicionals. La força de CiU li venia d’haver pres el relleu als governs municipals de sempre i haver-se convertit en el partit de govern, i en el que gestionava, prometia i contractava tot el que es movia a cada poble, en particular i a la comarca, en general. Qui estava amb ells tenia avantatges evidents i qui no, estava en contra, i era sotmès al més estricte marcatge a tots els àmbits. Si convenia, fins i tot la vida privada i professional en podia sortir clarament perjudicada. De tot hem vist en aquest llarg període de sobirania convergent. I tot s’ha provat per fer-hi front amb les escasses forces disponibles. Poca gent és prou valenta com per enfrontar-se dia a dia a les adversitats d’una situació com aquesta. Ara mateix recordo un bon nombre de decisions parcials, subjectives, i injustes de les institucions municipals i comarcals envers persones i propietats que no combregaven amb els dirigents habituals. I res no els aturava ni tant sols els ajuts destinats a pal·liar els efectes

Opinió

dels incendis, per posar un exemple no gaire llunyà. Amb tot, sempre hi ha hagut valents i sempre hi ha hagut defensors de la democràcia en majúscula. Algun dia tocarà pensar en ells i retre'ls un ben merescut homenatge, sobretot quan es tracta de defensar els més elementals nivells de funcionament ciutadà. En aquelles circumstàncies era evident que s’havia d’aplegar tothom sota un sol paraigües i així ho va fer i ho va facilitar el PSC. En tenim uns quants exemples fins dates ben recents. Però, tot i que per alguns maino és el moment adequat, és hora que els partits tradicionals també tinguin vida pròpia a la comarca. En aquestes eleccions el Solsonès es normalitza i esdevé similar a d’altres territoris del seu entorn. El PSC- PM es presenta ja sol en uns quants municipis perquè vol demostrar que ja és hora que tot estigui en el seu lloc. És hora d’acabar amb situacions excepcionals com les que s’han viscut durant 28 anys. I és que 28 anys són molts anys com per encara no poder dir totes les coses pel seu nom o no poder defensar amb color propi les propostes de cada moment. Aquesta presència és signe de maduresa política i seran els solsonins els qui decideixin fins on estan disposats a arribar. Ja res no serà com abans, no en tinc cap dubte, i això francament és una de les millors notícies pels qui hem lluitat tants anys perquè aquest dia arribés. La pluralitat i la diversitat sempre han estat positives en tots els àmbits de la vida, i també val per la política.

Ramon Gualdo

Santo Subito A Cal Vaticà van per feina. Ja han avançat un bon tros en el camí que hauria de dur cap a la canonització de Joan Pau II. Encara que hi hagi un període preceptiu de cinc anys, és igual. En aquella santa casa quan els sembla no fan pas gaire cas de les normes. Jo pregunto: Perquè tantes presses? Ja ho sabem, que a l’enterrament d’aquell Sant Pare, la gentada enfervorida va cridar: Santo Subito!! Però les masses quan s’engresquen i s’escalfen, poden dir moltes coses. Doncs, per què no es pot fer aquesta feina amb calma i serenor? A molts fidels, aquesta velocitat els pot fer ballar el cap. Aquesta pressa, ja la vàrem observar en una altra ocasió: en la canonització del fundador de l’Opus Dei. En canvi hi ha algunes persones a la memòria, (per a mi, santes persones) que encara fan cua: Joan XXIII (el Bon Papa Joan), o el bisbe Óscar Romero, assassinat mentre celebrava la missa, un veritable lluitador en favor de la pau. Així està el pati. Bé, Joan Pau II sí que va ser un bon

home. Però, dins de tots aquests tràmits, potser també caldria examinar alguns trets del seu pontificat, que (opinió personal) podrien ser negatius o bé motiu de dubtes. Vegem: La repressió o la marginació que va exercir damunt d’alguns teòlegs o religiosos. La dura disciplina del celibat eclesiàstic. La tossuda posició de no voler considerar a fons la condició de les dones a l’Església Catòlica. Hi hauria altres punts a debatre. Bé, ja veurem si la cosa va molt “subito” o va lenta. El què no m’agradaria fóra que les canonitzacions agafessin aire de competició, com una cursa, allò de “tu en fas vuitanta doncs jo en faig noranta-cinc”. A part del tema concret d’avui, sabem que de sempre cada poble té els seus sants dins del cor. Als nostres verals, si patim alguna trifulca, no hauria pas de fer gaire esforç per invocar (per exemple): “Doctor Ramon Espert, bon canonge: Pregueu per nosaltres... Pepet Campaner, recordeu-vos de nosaltres...Jaume Feliu, ajuda’ns...Mossèn Subirana: Tingueu pietat...”, etc.

46

517- Divendres, 11-5-2007


Opinió

F. Torres

La pèrdua de valors Amb l’actitud dels polítics, la manera de viure el matrimoni en bona part de les parelles que es formen avui, la falta de respecte que regna dintre d’algunes famílies i el fet de confondre la llibertat per llibertinatge, ha fet que la nostra societat visqui constantment en un estat d’incertesa per la pèrdua de valors que sempre havien regit la nostra vida. Amb el diàleg, acompanyat de comprensió i perdó, vam passar de la dictadura a la democràcia de tal manera que alguns països ens ho van valorar molt. Després de 30 anys de vida democràtica, els nostres polítics, d’una banda i de l’altra, amb carència absoluta de valors per desenvolupar un bon govern, opten per la discrepància violenta. Una violència que també queda reflectida en tots els espais de la societat. L’amor i la comprensió són valors que s’han perdut. Han posat en pràctica aquell consell que Maquiavelo va donar als polítics: “La intel·ligència, el doble joc, les trampes i la mà esquerra van més rectes a l’objectiu que el pobre dictamen del cor." Però el vertaderament dramàtic és quan els cristians també s’apunten en aquest grup de desconfiats de l’amor. Aquest corrent de desconfiança està arribant a famílies ideològicament

Opinió

ben situades dintre de l’Església catòlica. Obliden aquell consell de Joan XXIII, "Primer l’amor a les persones que les idees". Amb la violència podràs entrar a tot arreu, però mai al cor de la persona. El personatge d’una novel·la de Graham Greene justifica així la violència: “Prefereixo tenir sang a les mans que l’aigua de la palangana de Pilatos”. Gran estupidesa, elegir entre la sang de l’assassinat i l’aigua de la falsa sentència. Davant d’aquesta situació jo elegiria: Les mans tossudes i humils de Ghandi, les mans pietoses i caritatives de la mare Teresa, les mans fermes i exigents de Martí Luther King, les mans ensagnades, però de la seva pròpia sang, de monsenyor Romero, les mans d’un missioner que prega, les mans d’una mare, les mans d’un obrer. Elegiria qualsevol d’aquestes perquè crec que les mans d’un cristià són les que treballen per una bona causa sense fer cap tipus de violència. Jesús ens va ensenyar que l’amor és el millor camí per arribar al cor de la persona. Vint segles després augmenta el grup de persones que creuen més en la picardia, els cops de colze, i la traveta, tot acompanyat amb certa violència. Els resultats els tenim a la vista.

Punt d'Informació i Atenció a les Dones

La presència de dones a les llistes electorals de la comarca Un cop s’han fet públiques les llistes definitives per a les properes eleccions municipals és un bon moment per fer balanç de la presència de dones i també de les diferències entre les llistes de l’any 2003 i les del 2007. No obstant això, no n’hi ha prou amb les xifres i caldria anar més enllà per tal de buscar les causes i les conseqüències de la presència o absència de les dones en aquest àmbit. L’any 2003, les dones eren el 24% de les llistes de la comarca; en canvi en les darreres llistes el percentatge ha augmentat fins a arribar al 33% i s’han reduït considerablement les llistes de quatre o més candidats sense cap dona: al 2003 arribaven a 8 i ara són 3. Al Solsonès, la presència de dones a les llistes electorals té un caràcter irregular. Només els municipis amb major nombre d’habitants (Solsona, Sant Llorenç de Morunys i Olius) tenen una presència equilibrada d’homes i dones. En aquest sentit, cal destacar el cas d’Olius i de Sant Llorenç on hi ha 11 dones i 10 homes repartits a les diferents llistes. A Solsona s’ha passat del 27% de l’any 2003 al 40% de les llistes actuals. A la resta de municipis es manté la dinàmica de la baixa participació de dones. Els municipis amb un major

517 - Divendres, 11-5-2007

desequilibri entre la presència d’homes i dones són Odèn, la Molsosa, Llobera, Pinós i Riner: aquests 5 municipis sumen un total de 65 candidats/tes, dels quals només 11 són dones. Una altra tendència que es manté és el fet que els primers llocs de les llistes continuen sent uns llocs bàsicament ocupats per homes. En el cas de les llistes del 2007 només sis dones encapçalen alguna de les 39 llistes electorals. Tot i el lleuger augment de dones en les darreres llistes encara queda un llarg camí per recórrer fins a aconseguir la igualtat en aquest àmbit. Ara caldrà seguir, però, el que passi després de les eleccions per tal d’analitzar com es tradueix aquest lleuger augment a l’hora de formar els diferents equips de govern. Igualment interessant serà veure com es distribueixen les dones en les diferents regidories i quin impacte tindrà tot plegat en òrgans de decisió com el Ple del Consell Comarcal. Per acabar, i esperant el que pugui succeir un cop passades les eleccions, és bo tenir en compte que la incorporació de dones a l’espai polític acostuma a anar acompanyada de canvis en l’agenda política i suposa la incorporació d’un punt de vista necessari per al bé comunitari, de manera que la seva absència ens perjudica a tots i a totes.

47


Futbol

Club Futbol Solsona (1r Equip) 2a Regional, Grup 7 - Jornada 30 (Continuació) Dimarts, 8 de maig de 2007

CF Solsona

Club Futbol Solsona (1r Equip) 2a Regional, Grup 7 - Jornada 31 Diumenge, 6 de maig de 2007

CF San Lorenzo, 2 CF Solsona, 1

CF Solsona: Ribera, Mas II, Sabata, Migueles, Obiols, Jiménez, Vilaseca, Pavón, Sala, Màrius i Alarcón. També: Viladrich, Jaray i Soler Gols: Primera part (1 - 0): Min. 14 (1 a 0). Segona part: (2 a 1). Min. 77 (1 a 1) Mas II. Min. 88 (2 a 1).

CF Solsona, 4 - CF Sallent, 0

CF Solsona: Ribera, Migueles, Soler, Jiménez, Obiols, Sabata, Alarcón, Pavón, Vilaseca, Màrius i Sala. També: Viladrich, Jaray, Mas I, Alcázar, Cutié. Gols: Primera part: (2 a 0): Min. 40 (1 a 0), Pavon. (2 a 0) Min. 44, Jiménez. Segona part: (4 a 0): Min. 65 (3 a 0) Sala. Min. 80, (4 a 0) Pavón.

El Solsona cau amb punt d’honor

Plàcida victòria

Faltava trenta set minuts i els dos equips que actualment fan millor futbol i més mèrits per pujar de categoria van donarho tot sobre el camp. Trenta-set minuts vibrants, d’intensitat, de força, de gols,... Als cinc minuts de començar, un Solsona bolcat en atac i acorralant els locals -el San Lorenzo- disposava de dues clares ocasions per marcar. Poc més tard, l’àrbitre anulava un gol legal als locals en un lliure indirecte que tocava a les cames d’un defensor blau, i l’esfèric entrava a la porteria defensada per Ribera. A la contra, el Solsona errava una clara ocasió de gol. Poc més tard, Mas II finalitzava una excel·lent contra dels blaus i aconseguia el gol de l’empat. El Solsona gaudia dels seus millors moments i tancava els locals a la seva àrea, que només creaven cert perill a través de contres amb pilotades als seus davanters. Sala, en una jugada aïllada, guanyava la posició a la defensa local i aconseguia l’u a dos que, era anulat a instàncies de l’àrbitre per fora de joc, del tot inexistent. I, quan l’empat semblava que no es mouria, el San Lorenzo aconseguia el gol de la victòria, en una jugada precedida d’un clar fora de joc.

Diumenge passat el primer equip del CF Solsona rebia el Sallent, un conjunt que ha anat de més a menys en aquest campionat i, que venia a Solsona a complir un partit de pur tràmit. El partit va començar de tu a tu i, cap equip no podia sobreposar-se a l’altre. El Sallent va desaprofitar dues clares ocasions de gol. Per contra, el Solsona, era perjudicat per les decisions arbitrals en ser-li anulat un gol clar, i en no ser-li xiulat un clar penal. Més tard, Pavón i un golàs de Jiménez, posaven les coses al seu lloc i encaraven el partit. El segon temps es va caracteritzar perquè el Solsona va incrementar el domini sobre els visitants i, Sala i Pavón, altra vegada, van incrementar el resultat fins arribar al 4 a 0. La nota negativa van ésser les expulsions de Pavón i Jiménez amb vermella directa. En acabar el partit, l’alegria s’apoderava dels jugadors i seguidors solsonins, ja que, a més, s’acabava d’arrodonir la tarda, amb la derrota del Santpedor al camp del Cardona. La setmana vinent el Solsona es desplaça al camp de la Pirinaica de Manresa; el diumenge a les 12 de migdia.

Partits pendents:

CF Montcau – CF Can Parellada (0 a 2) Min. 76 (Penal a favor del Montcau). CF Súria – CF Can Boada (24-05-07) CF Can Boada – UE La Balconada (4 a 2) Falta 20 minuts CF Can Parellada – CF Can Boada

Fira de Sant Isidre

CF Solsona - CB Solsona

Per la Fira, botifarres a la Llosa Un any més el C.F. Solsona i el C.B. Solsona es mobilitzen per oferir el servei del tradicional estand de botifarres a la llosa, que constitueix un dels elements d’identitat més característics de la Fira de Sant Isidre. Es tracta d’una activitat que mobilitza un gran nombre de voluntaris – prop d’un centenar - de les dues entitats esportives i que té un paper important en el finançament de l’esport base solsoní que canalitzen aquests dos clubs. Cal agrair, per tant, l’esforç i la dedicació desinteressada del munt d’amics del bàsquet i el futbol que s’impliquen; i la gran acollida que té aquesta activitat en tots els solsonins, visitants i firaires, que han fet de les botifarres a la llosa tot un símbol emblemàtic de la Fira. Gràcies a tots i a totes, i que aprofiti! 48

517- Divendres, 11-5-2007


Futbol

CF Solsona

Juvenil 1a Divisió - 5/5/2007

Prebenjamins

C.F. Solsona, 3 - C.F. San Cristóbal, 2

Gimnàstic de Manresa, 3 C.F. Solsona, 4

Juanjo, Xavi, Moreno, Eli, Víctor, Josep, Joan, Jordi, Kike (Arnau), Marc, Ernest.

Un any més a primera El juvenil del C.F. Solsona aconsegueix matemàticament l'anhelada permanència, en un partit on ho tenia tot en contra i continua fent història, ja que estarà un any més en aquesta complicada categoria. Enfront un San Cristóbal tercer per la cua i que s’ho jugava tot a una carta, l’equip de Solsona va sortir al camp molt motivat i amb intenció clara de guanyar el partit i deixar tancada la permanència. Tot i la il·lusió dels solsonins, el partit a priori no es presentava fàcil, ja que sense els dos màxims golejadors de l’equip, l’Àlex i el Cristian sancionats, tres lesionats, Aitor, Carles i Chus, i amb el Moreno i Kike tocats no es tenia clara la reacció de l’equip. Els primers quinze minuts van ser dels locals, amb un joc fluïd i agressiu i amb alguna ocasió de gol clara, però van ser els visitants els qui s’avançaven al marcador a la sortida d’un còrner i en un error de la defensa solsonina. Aquest gol no va enfonsar els locals, que van continuar apretant, ja sota una forta pluja, que no va influir en el joc. Un pal d’Ernest i dues clares ocasions de Marc i Eli feien preveure l’empat; però com que en el futbol no es pot perdonar, els visitants tornaven a batre a Juanjo en un xut de fora l’àrea que es colava per la creueta; un golàs i un gerro d’aigua freda en les aspiracions solsonines. Tot i aquest fet, els locals van continuar apretant i Eli escurçava diferències en una falta magistral. Amb un u a dos el partit es va haver d’aturar deu minuts per la calamarsada que va caure sobre el municipal. A la represa, i amb el camp anegat d’aigua, poca història fins la mitja part. A l’inici de la segona part i amb el camp encara molt moll, van ser els visitants els qui es van adaptar millor al camp, ja que amb el resultat a favor, tant sols es dedicaven a destruir joc. Els locals no eren capaços d’inquietar la porteria rival i no va ser fins ben entrada la segona meitat del partit i gràcies al bon drenatge del municipal de Solsona, que els jugadors solsonins no van començar a triangular i a arribar amb cert perill a l’àrea visitant. Totes les ocasions de gol s’estavellaven en la defensa dels jugadors del San Cristóbal i el temps anava corrent en contra dels interessos locals. A més, l’equip perdia a Xavi per lesió i havia de recórrer a Kike, que va jugar els últims minuts lesionat. Tot semblava perdut, però fruit de l'expulsió d’ un jugador visitant, va sorgir una lleu esperança, que es va convertir en realitat quan, Ernest, que acabaria convertint-se amb l’heroi del partit, feia l’empat a deu minuts del final. Després l’expulsió de Marc, i amb les forces igualades, tot feia semblar que l’empat seria definitiu;, però amb el temps quasi exhaurit, Ernest tornava a marcar, després d’una gran assistència d'Eli, i feia pujar el definitiu tres a dos al marcador. Al final, tres punts que donen la salvació al Solsona i enfonsen quasi definitivament al pou de la segona a un San Cristóbal que depèn d’un miracle per no baixar. Al final del partit, eufòria, càntics, cava i dutxa per tothom qui va gosar entrar al vestidor del Solsona (el president, el delegat, l’entrenador....). Per tant, fi del patiment en una complicada temporada, que encara no s’ha acabat, ja que encara queden dos partits de lliga, els dos a fora. Un a casa del Mercantil i l’altre a casa del Riuprimer. Dos partits que serviran al juvenil del C.F. Solsona per gaudir del futbol, ara sí, sense cap tipus de pressió. 517 - Divendres, 11-5-2007

49

Jugadors del CF Solsona: Àlex García, Adrià Barniol, Carla Ferrer, Èric Ferrer, Guillem Bajona, Nil Ribalta i Andrei Ioan. Entrenador: Carles Manzano - Autor dels gols: Nil Ribalta (4).

Nil golejador

Al matí de dissabte passat, l’entrenador Carles Manzano va situar molt bé els únics set jugadors prebenjamins que s’havien desplaçat a l’acollidor, però enfangat, camp del Gimnàstic de Manresa. L’Àlex de porter, la Carla de defensa central, l’Èric de defensa esquer, l’Adrià de mig dret, el Guillem de mig esquer, l’Andrei de Nil Ribalta mitja punta per la banda esquerra i el Nil de davanter centre. Tot i que algunes vegades es perdia la posició i que en el primer xut a porteria el Gimnàstic comencés marcant, el domini fou dels solsonins, els quals van fer intervenir nombroses vegades el valent porter manresà. L’Àlex, després de l’1 a 0, també féu aturades de mèrit, com una en què ja es cantava el gol perquè la pilota anava ajustada a la base del pal i la va desviar en una extraordinària estirada. En el segon quart les forces d’uns i altres estaven bastant equilibrades. No fou fins al tercer quart quan, en una recuperació de la pilota per part de l’Adrià, que aconseguí de passar-la al Nil, aquest entrant a l’àrea feia el gol de l’empat a 1. De seguida, però, el Gimnàstic es tornà a avançar aprofitant-se d’un servei del porter del Solsona. Tanmateix, just abans d’acabar aquest penúltim quart de partit, un ràpid contraatac començat pel Guillem fou ben culminat pel ràpid Nil. L’empat a 2 no satisfeia els solsonins, per joc mereixien més. Per això a l’últim quart els del Solsona van sortir encara amb més ganes que al principi. L’Àlex i l’Èric s’havien pogut intercanviar les posicions, l’Andrei ajudava en tasques defensives, el Guillem es feia l’amo de la banda esquerra i l’Adrià no defallia en la banda dreta, tant defensant com atacant, la Carla no deixava passar gaires pilotes cap a l’àrea pròpia i, al davant de tots, el Nil pressionant els defensors impedia que comencessin fàcilment les jugades. En una d’aquestes, davant la indecisió del defensor del Gimnàstic, el Nil se n’aprofità per marcar el tercer gol. Una mica més tard, una falta ben xutada pel Guillem facilità que l’Adrià s’apoderés de la pilota, la passés al Nil i aquest tornés a marcar un altre gol. El quart. Els del Gimnàstic, animats pel seu públic, no es rendiren i el seu golejador, el Marc, feia el definitiu 3 a 4. Els de Solsona havien pogut capgirar el marcador, amb set jugadors justos, lluitant constantment, ajudant-se, passant-se-la els uns als altres, intentant que el joc d’equip servís per guanyar. Això sí, qui ha destacat fent els xuts finals per superar el Gimnàstic ha estat el Nil Ribalta. Poques vegades un sol jugador pot fer els quatre gols del seu equip. Enhorabona!


Futbol

CE Arrels

Aleví 1a Divisió Grup 9

CE Arrels, 0 Cal Rosal, 2 Jordi Vila, Ivan Martínez, Axel Novelles, Pau Vilar, Jordi Ollé, Guillem Vila, Guillem Sala, Nil Bordetas, Oualid, Jose Salvador, Marc García i Julià Hinojosa

Derrota a l’últim partit a casa No vàrem poder sumar els tres punts en joc, tot i fer una molt bona primera part en que el marcador no va moure’s i els del CE Arrels van poder marcar en més d’una ocasió. Els berguedans van sortir a la segona meitat amb una mica més de pressió a la porteria local i en un llançament de falta van fer el primer gol al minut 8 d’aquesta segona part. Els de Solsona ho intentaven, però no encertaven amb la xarxa dels foras-

ters. Els que si que van trobar el camí del gol van tornar ser els de Cal Rosal, que van fer el definitiu 2 a 0 a 4 minuts per acabar el partit. Ara ja només queda l’últim partit de la temporada que serà al camp de l’Artés

el dissabte a les 10,30 del matí. Hem de destacar en aquest partit la claca, composada pels jugadors de l’ aleví B que hi havia al municipal i que no van parar d’animar els seus companys en cap moment.

Benjamí “A” CE Arrels 2a Divisió (5-5-07)

C.E. Arrels, 3 - C.E. Puig-Reig, 2

Alineació: Marc. S, Albert, Josep. Mª, Lleir, David, Miquel. S, Alguer, Eduard, Miquel. P, Pau, Adrià, Carles i Marc. P. - Gols: Miquel Pujol (2), Alguer.

Victòria a l’últim minut L’Arrels es va retrobar amb la victòria davant del PuigReig després de 4 jornades sense puntuar. Durant tot el partit els dos equips van anar a buscar els 3 punts i es va veure un matx igualat i amb bon joc per les dues bandes. A la primera meitat, però, l’Arrels no va tenir sort a l’hora de finalitzar les jugades, i els visitants amb un xut llunyà es van avançar. La segona meitat l’Arrels es va bolcar a l’atac i amb tant sols 9 minuts ja anava al davant al marcador gràcies a 2 xuts potents de Miquel Pujol. El Puig-Reig no es va rendir i va

Josep Algué

posar un equip molt ofensiu al camp, però l’Arrels semblava controlar bé. A 3 minuts per al final els del Puig-Reig empataven el partit. Quan tot semblava acabar amb taules, una gran jugada de Josep Alguer va acabar amb un xut a l’escaire que posava el 3 a 2 al marcador. D’aquesta manera l’Arrels va tornar a sumar 3 punts i va donar una imatge molt positiva. La setmana que ve juguem al camp del Santa Clara, ànims!

Llistes de naixença Puericultura C. Bisbe Lasala, 7 - Tel. 973 48 13 26 - Solsona

Albert Manyoses

Pre-mamà Roba 0-2 anys

VOSALTRES POSEU-HI EL NEN, TATIANA HI POSARÀ LA RESTA 50

517- Divendres, 11-5-2007


Futbol

Cadets Arrels

CE Arrels

Navarcles, 0 - Arrels, 3

Xavi, Adrià, Costa, Pere, Ramon, Miki, Uri, Cambre, Jorge, Carles, Roca, Manolo, Moncu, Oriol, Àlex.

Lliga Consell Esportiu del Bages Benjamins B – 2a Fase – Jornada 7 (05/05/07)

Maco i entretingut partit per part de tots dos equips

C.E. Arrels, 13 U.D. Balsareny, 0

Partit maco de veure, amb dos equips que van sortir al camp a jugar a futbol i a l’atac. Un partit on ens trobàvem amb certa por, ja que el Navarcles és l'únic equip capaç de guanyarnos aquesta temporada a casa, per la qual cosa havíem de sortir al camp a buscar el partit. Tot va anar com l'anell al dit, ja que el Navarcles juga i deixa jugar. La primera part vam ser molt superiors, dominant al mig del camp ,on Uri i Costa van realitzar un treball impressionant i al minut 15 Uri i Jorge comencen una jugada amb passi a Oriol, que creua la pilota al pal contrari i estableix el 0-1. El joc transcorria amb un Arrels controlant la pilota i un Navarcles que ho intentava sobretot pel seu número 7, molt bon jugador, que Adrià va subjetar esplèndidament. 20 minuts més tard Costa va realitzar un fenomenal partit. El va arrodonir materialitzant el gol de la tranquil·litat després de rematar un còrner provocat per ell mateix. A la segona part es va començar a notar l'esforç de la primera part i el partit de la Balconada jugat 38 hores. Tot plegat va fer que el Navarcles dominés el partit durant 20 minuts, tot creant bastant perill. Xavi, molt tranquil fins aquell moment , es va haver d'emplear a fons per no rebre cap gol. Però quan millor jugava el Navarcles, una contra molt ben portada per Uri Moncu estableix el 0-3, amb la qual cosa tot torna a la normalitat i l'Arrels torna a agafar el mig del camp fins al minut final. Claus del partit: el mig del camp de l’Arrels. Destaquen Uri i Costa, que van ser els amos i senyors del mig del camp.

Jugadors: Daniel Soria, Marc González(1g), Marcel Xandri (4g), Guiu Montaner (2g), Ferran Moreno, Oriol Palou (2g), Manel Vila (3g), Marçal Pla, Eric Colell (1g), Juli Pallarès, Laia García, Albert Rodríguez. Entrenador i Delegat: Jordi Cantero i Antonio Soria

L’Arrels no decep els seus seguidors i demostra la seva qualitat Dissabte ens visitava el Balsareny, un equip que dóna exemple en la categoria, l’únic equip que juga amb més de tres noies a l’equip, exemple a seguir. Tot i que nosaltres ja tenim la Laia, estem preparant tres noies més per a la temporada vinent, així que ja en tindrem quatre a la plantilla. Del partit, podem dir que va ser un partit fàcil per a l’Arrels, tot i que el primer parcial va quedar en un empat a 0. Van sortir molt adormits, ja que el Balsareny estava en la part baixa de la classificació. En la reanudació del 2n parcial, el “míster” va posar les piles als seus jugador. L’Oriol en la primera jugada, en menys d’un minut aconseguia robar l’esfèric als visitants i cedir-lo al Marcel perquè inaugurés el marcador. Resultat d’aquesta part un 5-0 (gols del Manel, l’Oriol i 3 del Marcel); bon parcial que demostra el per què l’Arrels està arrasant en la categoria i segueix intractable sense donar opcions als seus rivals. El tercer quart va ser molt semblant al segon, resultat de 4-0, gols del Marcel, Oriol, Marc i Eric. L’últim quart també va acabar 4-0. En aquesta part va marcar 2 gols el Manel i 2 més el Guiu, deixant el marcador amb un 13-0, un número que coincideix amb l’estadística de partits imbatuts consecutius, 13 victòries de 13 jornades disputades, i encara tenim 2 partits menys. Aquest proper dissabte, tot i que és la fira, els benjamins B de l’Arrels visitaran el camp municipal del Valls de Torroella, on intentaran desplegar el seu bon joc.

Marcel Xandri

Cadets Arrels

Arrels, 2 - Balconada, 2

Xavi, Adrià, Costa, Pere, Ramon, Miki, Uri, Cambre, Jorge, Carles, Roca, Manolo, Moncu, Oriol, Alex. - Gols: Moncu 2

Empat amb mal sabor amb un partit molt igualat

Partit jugat entre setmana entre dos equips situats als primers llocs. Va resultar molt igualat, amb els dos equips buscant la victòria, que podia haver caigut de part de tots dos equips, ja que els dos van tenir ocasions per augmentar el marcador. Però nosaltres alguna més, sobretot a falta de 2 minuts pel final, que no vam poder materialitzar. La Balconada, un bon equip que perd la compostura i l'educació quan es compliquen les coses, va emplear un joc brut i provocador, provocant als jugadors locals i fins i tot al públic, ja que hi havia uns quants jugadors que es van dedicar tota la segona part a fer talls de màniges i burles al públic local. Tot això, a nosaltres, no ens era d’estranyar, ja que a tots els camps que han perdut han actuat igual. Per part nostra, vam jugar un bon partit de lluita i entrega fins a l'últim minut, que ho va intentar tot jugant a futbol i sense entrar en el joc provocador de l’equip visitant. Claus del partit: la mentalitat guanyadora de l’Arrels. Val a destacar els dos gols de Moncu (a pesar d'estar vigilat des que va sortir de la caseta) i el fenomenal partit d’Oriol, que cada dia va a més.

Daniel Soria 517 - Divendres, 11-5-2007

51


Bàsquet

CB Solsona

Primeres gestes en l’inici d’un llarg final de temporada

Campionat de Catalunya Cadet Femení:

J. E. T. Terrassa, 70 Solsona/Torelló BF, 41

Aquest és un cap de setmana estrany per al bàsquet solsoní, en una temporada que ja ens ha començat a donar algunes alegries esportives ben memorables. Les competicions entren en la recta final i, en plena Fira de Sant Isidre, el club - a banda d’atendre l’estand de les botifarres a la llosa -, ha de mantenir l’activitat esportiva, ja que els equips federats juguen els seus partits oficials. I precisament s’escau que hi ha un bon nombre de desplaçaments. Només un equip ja ha acabat, i de forma brillant, la competició oficial: el cadet SOLSONA I TORELLÓ BÀSQUET FEMENÍ ha finalitzat la temporada com a líder del grup de permanència de la competició preferent i s’assegura de manera brillant jugar la propera temporada al nivell més alt del basquetbol femení català en categoria cadet. Els objectius esportius s’han assolit amb escreix. Pel que fa al sènior TB ASSESSORS CB SOLSONA, després d’assegurar el passat cap de setmana la segona plaça de la lliga i, per tant, l’ascens directe a Segona Catalana, els queda el darrer partit a Sant Cugat, que ja resulta totalment intranscendent per als solsonins. Però una victòria deixaria sens dubte un molt bon regust com a final de temporada i seria una bona celebració per haver pujat de categoria. Impressionant trajectòria la d’aquest equip, que ha aconseguit dos ascensos seguits en dues temporades. Atenció també al júnior masculí, que acaba la fase regular i es juga al darrer partit, amb un desplaçament a Cardona, la segona plaça de la competició, que comporta l’ascens al nivell A. També esperem poder celebrar-ho. Aquest és el calendari de partits:

Parcials: 17-12 / 38-25 / 53-29 / 70-41. Anna Sepúlveda 5, Elena Sierra 5, Mar Portet 7, Anna Estany 6, Marta Cintas 10, -cinc inicial- Queral Aymerich, Carla Tubau, Paula Vilaginés 2, Laura Jiménez 6.

Partit de tràmit El STOBF tanca la temporada oficial amb un partit atípic, ja que s’ha enfrontat al JET amb un equip, insòlit per la presència de 3 jugadores infantils per substituir l’absència de 4 jugadores titulars, que han estat disputant les fases de sector del campionat d’Espanya en categoria Júnior a Sant Sebastià. Com que ja feia dues jornades que l’equip s’habia assegurat el primer lloc en la taula, aquest enfrontament no tenia cap més al·licient que complir el tràmit per acabar la temporada. Tot i així s’ha plantejat un partit força seriós; sobretot en la primera meitat; llàstima del pèssim encert sota dels taulells, que ha fet que les egarenques dominessin en el marcador, però no en el joc, que estava força igualat. Ha sigut a la segona meitat, quan les locals han començat a anotar de tres punts i han pogut agafar un còmode avantatge, que han mantingut fins a la fi del matx.

I seguidament vegeu la relació dels set desplaçaments del cap de setmana.

Infantil masculí nivell B2

CB Solsona, 64 - CB i UM “B”, 59

Parcials: 14-8, 18-22, 29-34, 39-40, 61-48, 59-64 Jugadors: Joan Marc, Moha, Beto 4, Miquel, Magic 6, Martí 8, Pau 14, Jaume 4, Albert 6, Adrià 22, Simon.

No juguen, per descans o ajornament, el mini mixte B, el pre-infantil masculí i el júnior femení. Els calendaris actualitzats i les classificacions els podeu consultar a la web del club www. cbsolsona.com.

L’equip que patrocina Tallers Farràs va jugar un partit que a priori semblava més fàcil del que realment va ser. Els locals van sortir força relaxats, cosa que va permetre que els manresans manessin durant els 4 primers períodes. Durant aquests minuts es van errar molts llançaments “fàcils” i els contra-atacs visitants van donar l’avantatge visitant. La reacció local va arribar en el 5è període, on un parcial de 22 a 8 va deixar pràcticament sentenciat el partit. Cal destacar la bona pressió defensiva dels solsonins en aquests minuts, la qual va permetre recuperar un bon nombre de pilotes i cistelles fàcils.

info@elsolsones.net - Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA 52

517- Divendres, 11-5-2007


Bàsquet

CB Solsona

Bàsquet Masculí Cadet

Sènior Tercera Catalana.

CB Solsona “A”, 76 CB Martorell “A”, 47

TB Assessors CB Solsona, 74 Gasso de Ripollet, 68

Al 50 %

La victòria de l’ascens

Parcials: 18-8 39-21 61-28 76-47 - Jugadors: Jordi, Guille, Andrew, Dani V, Pérez, Oriol, Pedro, Cases, Abella, Albert, Marc.

Parcials: 19-15 40-24 58-52 74-68 - Jugadors: Díaz, Viladrich, Merino, Comas, Sala---5---Pera, Colell, Vives, García, Torres.

Els joves solsonins van saber treure rendiment de la marxa que porten en els últims dies,....amb tants partits, es pot ben dir que els joves cadets van sobreposar-se del tot a un Martorell del tot diferent del que es van trobar a la seva pista, i on van haver de jugar dues pròrrogues, per endur-se un matx, molt difícil. A la nostra pista va ser del tot diferent i els solsonins van jugar al 50 % del que ens tenen acostumats, i van buidar-se a un ritme tranquil, que els feia poder guanyar un partit quasi sense problemes. De fet, el marge establert de 50 punts per tancar marcador es va poder asssolir en el tercer quart, però les ganes de donar espectacle de cara a la grada, van fer que es cometessin errors de càlcul, lògics, i s’acabés el partit donant peixet al Martorell. Cal guanyar ara els partits que ens queden , i d’aquesta manera continuar optant per el primer lloc de la lliga, que de bon tros esta dispuitat, i les dos equips que ens el jugurm ens ho mereixem. Bon partit i bon esforç dels cadets!!!

Aquesta és la victòria que dóna pas a l’ascens directe, i matemàtic junt amb la derrota del tercer classificat: el Sant Jordi. Un partit de marge a falta d’una jornada per acabar la lliga. És el compte del Solsona, i que li dóna dret a jugar la temporada següent a la difícil segona catalana. El partit del Ripollet no va tenir més pur tràmit que el fet de jugar amb l’equip més violent i provocador de tota la lliga, l’equip més castigat i sancionat del campionat. De fet, es van xiular fina a 8 faltes tèrcniques, dues al Solsona, i sis al Ripollet,...L’equip solsoní va començar el partit amb un recital de triples, ( 5 al primer període), i el Ripollet veia impotent com no podia aturar la força del Solsona, controlant la zona, sota l’anella, i el contraatac, els parcials, van ser del tot curts, però clars, al nostre favor. 14 triples, set per a cada equip, és la renda d’un partit de pur tràmit, i que el Solsona va saber jugar. Ara, al final de la lliga, els partits són més pesats i el joc un pèl més enrarit. L’últim partit a casa ens ha donat la victòria, i l’ascens directe sense fases........buf!!! PD: Ara cal plantejar amb molt de seny la temporada que ve,... la segona catalana, no és la lliga més fàcil del món,tot i que el Solsona pot amb tot, i tenim equip de sobres!!!!!

Mini-mixte “B”

La Salle Manresa “1”, 63 C. B. Solsona-mixte “B”, 66

Èric Masdenpinós 10, Martí Woodgate 10, Bernat Moreno 8, Aleix Nieto 4, Aleix García 16, Queral Ribera 16, Roger Marsinyach, Anna Segués, Xavier Casas 2. Parcials: 13-8 / 19-18 / 33-25 / 43-37 / 52-49 / 63-66.

Més que una victòria El solsonins donen un cop d’efecte molt important de cara a consolidar-se com el millor equip de la categoria. En una pista on encara no hi havia guanyat ningú (desgraciadament, tot s’ha de dir, l’estat és lamentable), els joves solsonins -amb un joc molt seriós- han sabut sobreposar-se a totes les dificultats i fer-se amb la victòria. Tot el partit ha anat per davant La Salle, però els visitants no han permès que se n'anessin en el marcador; com a mínim salvar l’average. Però en l’últim període l’equip toronja ha pressionant amb més intensitat i ha recuperat pilotes que li han servit per posar-se per primera vegada per davant en el marcador; un mínim avantatge que han mantingut fins al final. 517 - Divendres, 11-5-2007

Felicitació per una fita històrica A una jornada per a la finalització de la competició s’ha consumat l’ascens del sènior solsoní a la Segona Catalana, després de la combinació de resultats (victòria del TB Assessors CB Solsona a casa davant del Gassó Ripollet i derrota del CEB Sant Jordi a Artés). D’aquesta manera els solsonins ja són segons classificats i, per tant, assoleixen l’ascens directe. Amb aquesta fita esportiva, el primer equip del Club Bàsquet Solsona aconsegueix la màxima categoria en sènior dels seus 30 anys d’història. Enhorabona a tot l’equip! 53


Futbol Sala

PB Solsona La Xurre

Casa Alcalà FS, 3 PB Solsona “La Xurre”, 0

Juvenil

CE Palson Collbató, 0 PB Solsona La Xurre, 0

PB Solsona: Mangas, Llosada, Obiols, Rafart, Ricard , Santacana, Ivan , Ramon, Jordi i Dani Arbitres: Aloy i Cano Gols. 1a part: 1-0 min.17 Ortí - 2a part: 2-0 min.24 Manuel, 3-0 min.39 Oscar

Ivan , Serena, Eloi, Fernández, Walter, Hazel, Nil i Sam

Partit suspès

Partit seriós

El partit va haver-se d’ajornar degut a l’estat de la pista, que en ser descoberta, després de la pluja caiguda va quedar impracticable. Ara els dos clubs es posaran d’acord per disputar el partit, que segurament serà el diumenge 20 de maig.

Els de LA XURRE van anar al Prat de Llobregat per disputar el partit corresponent a la jornada 27, amb ganes de poder sumar algun dels punts en joc, però malauradament no va poder ser. El partit en la seva primera part va ser força equilibrat i, després que els de la Penya no aconseguissin marcar en les ocasions de que van disposar, els de casa sí que van saber-ho fer en els últims instants. Els locals van sortir a la segona meitat pressionant a dalt i als quatre minuts de la represa van marcar el segon gol. El partit va tornar-se a igualar fins que a falta de tres minuts per la conclusió es va decidir sortir a jugar amb porter jugador, cosa que va aprofitar l’equip del Prat de Llobregat per fer el definitiu 3 a 0 amb una mica de sort. La nota desgraciada del partit va ser la lesió, al minut quatre de partit, del Joan Llosada, que va patir un esguinç al genoll dret, que el farà reposar durant un parell de setmanes. Aquest cap de setmana, tot i ser jornada de descans, els de LA XURRE aniran a Sabadell per disputar el partit que van haver d’ajornar degut a que els àrbitres del partit van patir un accident de trànsit. Segur que serà complicat, ja que els locals amb una victòria es proclamaran campions del grup 2 de nacional B. Confiem que s’hagin d’esperar una setmana més per celebrar-ho.

Tres juvenils de la Penya preseleccionats per Lleida

Els jugadors juvenils de la PB Solsona LA XURRE, Ivan Mujal, Pau Márquez i Hazel Orrit, estan pre -seleccionats per la federació per poder formar part de la selecció que ha de representar a Lleida en el campionat de Catalunya de seleccions juvenils que se celebrarà a Reus en dates properes. Els jugadors ja fa tres caps de setmana que entrenen amb el grup que ha de formar aquesta selecció. Esperem que hi siguin.

JORNADA 27

CRISTEC BALAGUER FS - CCR CASTELLDEFELS ...................... 5 – 3 SICORIS CLUB - PB CASTELLDEFELS ........................................ 8 – 4 SANT JULIA CE - SPORTING ESPLUGUES ................................. 5 – 5 CASA ALCALA - PB SOLSONA LA XURRE ................................... 3 – 0 NÀSTIC DE TARRAGONA - NATACIO SABADELL ..................... 4 – 10 TARREGA FS - TABIGUIX VILASECA FS .................................... 7 – 2 ST ANDREU DE LA BARCA - MARTORELL FS ............................ 2 – 5 PB TRINITAT VELLA - W. SANT CUGAT ..................................... 2 – 4

Hazel Orrit

Ivan Mujal

Pau Márquez

CLASSIFICACIÓ 1a NACIONAL B GRUP 2 TEMP. 06/07 1 NATACIO SABADELL 2 MARTORELL FS 3 SANT ANDREU DE LA BARCA 4 WINTERTHUR SANT CUGAT 5 CASA ALCALA FS 6 G.IMB.STRABERES TARREGA 7 TABIGUIX VILASECA FS 8 SICORIS CLUB 9 PB CASTELLDEFELS 10 GIMNÀSTIC DE TARRAGONA 11 CRISTEC BALAGUER FS 12 PB SOLSONA LA XURRE 13 SPORTING ESPLUGUES 14 SANT JULIA CE 15 CERRO -PB TRINITAT VELLA 16 CCR CASTELDEFELS

PJ

PG

PE

PP

GF

GC

PTS

26 27 27 27 27 27 27 27 27 27 27 26 27 27 27 27

22 18 18 17 17 16 12 12 10 10 10 10 8 6 6 6

1 3 0 3 1 2 3 4 4 1 1 0 3 4 3 1

4 6 9 7 9 9 11 11 13 16 16 16 16 17 19 20

150 144 103 160 112 112 137 130 102 125 115 109 100 90 117 85

77 110 85 127 98 79 127 117 125 144 145 129 134 125 125 124

64 57 54 54 52 50 42 40 34 31 31 30 27 22 21 19 54

517- Divendres, 11-5-2007


Futbol Sala

Servei de Premsa del Consell Comarcal del Solsonès

JORNADA 8 OLIUS – FONDA NIN ...................................................... 3-3

JORNADA 9 SANT CLIMENÇ - SOLSONA ........................................8-4 CLÍNICA VET. “EL SOLSONÈS” - FONDA NIN ..... -----ARDÈVOL - EXC. J. RIBERA .........................................3-0

JORNADA 10 - 5 i 6 DE MAIG CAMBRILS - LLADURS ................................................. 8-3 SANT LLORENÇ DE MORUNYS - SOLSONA ............. 2-8 ESP. FREIXINET - CLARIANA DE CARDENER ...... 3-2 MONTMAJOR – SANT CLIMENÇ ............................... 2-5 ARDÈVOL – OLIUS ....................................................... 12-2 HOMBRES G -CASTELLAR DE LA RIBERA .............. 1-1

Futbol Sala

PARTITS AJORNATS - JORNADA 6

EXC. J. RIBERA – FONDA NIN (dijous, 10 maig, a les 22 h pavelló) ADRIÀ

Jugadors: Dani, Javi, Jordi Erola, David Serra(2), Angrill, Solé(1), Casafont, Cardona. Entrenador: Jordi Díaz

JORNADA 8

BAR CASTELL - LLADURS (dijous, 10 de maig, a les 21 h al Pi) IONEL

JORNADA 9

Bon partit

*HOMBRES G - SANT LLORENÇ DE MORUNYS (divendres, 11 de maig, a les 22 h al Pi MORENO

El Castellar tenia un rival cuer i, en teoria, havia de ser un partit fàcil, però l’Orvepard juga molt millor que molts equips de dalt. En finalitzar la primera part, es mantenia el resultat de 0 a 0. Els gols no arribaren fins al 2n temps, on els equips van fer un bon futbol. Al segon temps, els blaus despleguen el seu joc i féren el primer gol, obra de David. El Castellar ja jugava més tranquil, i el bon joc de l’equip és causant del segon gol del Castellar, que culmina Solé. A falta de 7 minuts per al final, els blaus feien el 3r gol i sentenciaven el partit. A les acaballes del matx, l’Orvepard aconsegueix el gol de l’honor i deixa el resultat final de 3 a 1. Bon partit dels blaus que donen tres punts més. Cal destacar les bones aturades del porter Dani Alconcher. En el pròxim partit, el Castellar visita la pista del Borges, un rival directe.

*LLOBERA – OLIUS (divendres, 11 de maig, a les 21 h al Pi) MORENO * si plou es passarien a Castellar de la Ribera

DISSABTE 12 i 13 DE MAIG

FONDA NIN – LLOBERA (dissabte,12 maig, a les 17 h al pavelló) ORTIZ EXC. RIBERA – CLÍNICA VET. EL SOLSONÈS (diumenge, 13 de maig,a les 11 h al pavelló) ADRIÀ ARDÈVOL – LLOBERA (diumenge, 13 maig, a les 12 h al pavelló) ADRIÀ SOLSONA - CASTELLAR DE LA RIBERA (dissabte, 12 maig, a les 16 h al pavelló) ORTIZ ESPORTIU FREIXINET – CAMBRILS (dissabte, 12 maig, a les 18 h al pavelló) XELI MONTMAJOR – SANT LLORENÇ DE MORUNYS (dissabte, 12 maig, a les 19 h al pavelló) XELI *CASTELLAR DE LA RIBERA – SANT LLORENÇ DE MORUNYS (diumenge, 13 maig, a les 13 h al pavelló) ADRIÀ

517 - Divendres, 11-5-2007

Castellar de la Ribera, 3 Orvepard, 1

55


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

7è Cross d'Artés Tot i la insistent pluja que va caure, un total de cent atletes van participar el dia 1 de maig en la setena edició del Cross d’Artés. El vencedor de la cursa va ser Josep Barrufet, del Club Natació Sallent, amb un temps de 39 minuts i 30 segons. El segon classificat va ser l’Albert Moliner, del Club Fondistes Solsonès, amb un temps de 40 minuts i 18 segons. I el bronze va ser per a Roger Cartes, del Club Mountain Runners Berguedà, amb el mateix temps que l’Albert (ambdós atletes van disputar un emocionant sprint final). La cursa va començar amb mitja hora de retard, a 2/4 de 10 del matí, perquè des de l’organització es va voler esperar per veure si parava de ploure, ja que l’aigua queia amb molta insistència. Aquest fet va obligar els corredors a realitzar la cursa una mica més a poc a poc del seu ritme habitual, per tal d’evitar relliscades sobre el fang i el mal estat del circuit. I, tot i que a mitja prova la pluja va afluixar, al final del recorregut, que era de 12.500 metres, va tornar a agafar força tot deslluint l’arribada dels atletes.

7a edició mitja i quart de Marató Ciutat de Tàrrega Sancho Ayala i Josep Miquel Alconchel 2ns a Tàrrega Diumenge dia 6 de maig de 2007 es va disputar una nova edició de la mitja i quarta marató a Tàrrega, cursa que any darrera any va aplegant més participants. Aquest any es van inscriure a prop de 400 atletes, amb la participació de tres atletes dels Fondistes del Solsonès-Prosetel: Sancho Ayala, Josep Miquel i Josep Alconchel. Una cursa típica de les terres de Ponent, amb un perfil constant de pujades i baixades, no apte per fer bons temps. 170 atletes van arribar a la prova dels 10 km. i mig, Sancho Ayala i Josep Miquel Alconchel van participar en aquesta prova, obtenint bons resultats. La cursa va ser guanyada per Ramon Trullos amb un temps de 37’18 minuts, segon va ser Sancho Ayala amb 37’41 minuts i tercer Jordi Cos amb 38’36 minuts. Josep Miquel Alconchel amb 44’37 minuts va arribar al lloc 39 i segon de la seva categoria. En dones la 1a va ser Manuela Martínez amb 45’28 seguida de Marta Secull amb 46’41, i 3a va ser Imma Estany amb 48’28 minuts. En la mitja marató 21’097 km. van finalitzar 141 atletes. El guanyador va ser Moisès Trota amb un temps d’1 hora 15 minuts i 8 segons, segon va entrar Lorenzo Sánchez amb 1’15’47 h. i el tercer lloc va ser per Xavier Sahuquillos amb 1’16’38 h. Josep Alconchel, amb un temps d’1 hora 36 minuts i 44 segons, va entrar al lloc 77 de la general. En dones la guanyadora va ser per segon any consecutiu Toñi Hermoso amb un temps d’1’33 minuts i 38 segons, seguida d’Estefania Climents amb 1’36’42 h. i de Ma. Rosa Moreno amb un temps d’1’37’11 h.

Cursa de Muntanya Sant Amand-Ripoll El passat diumenge 06-05-07 davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ripoll es va disputar aquesta cursa de muntanya puntuable per al Circuit Català de Curses de Muntanya de la FEEC i per la 3a Lliga de Curses de Fons CEME. Amb un recorregut total de 22,7 Km i amb un desnivell acumulat de 2.740 metres. La sortida de les dones va ser a 2/4 de 10 del matí i la dels homes a 3/4 de 10. Sens dubte aquest circuit va ser de gran duresa, ja sigués per les pujades i baixades tan tècniques, bona part del recorregut era per zona boscosa i amb unes esplèndides vistes sobre Ripoll i les seves rodalies. Hi va haver la participació de Sara Vila del Club Fondistes del Solsonès, que va quedar al lloc 6è en fèmines amb un temps de 2:49:27 i sent cinquena de la seva categoria. Resultats Homes: Jordi Sánchez (2:02:59) Gabriel Crosas (2:03:46) Daniel Ballesteros (2:05:03)

13 de maig

1a Cursa Corriol de Solsona

Resultat Dones: Mònica Ardid (2:26:42) Maria Bartolí (2:30:51) Montserrat Berguedà (2:34:05) 56

10’800 km. CORREU AMB NOSALTRES! PER UNA SOLSONA AMB SALUT, US HI ESPEREM ! 517- Divendres, 11-5-2007


Kàrting

Bona actuació dels pilots solsonins El passat dies 27 i 28 d’abril es va celebrar al circuit de Kàrting de Sils(Girona) la segona prova del Campionat Català de Kàrting on van ser més de 110 inscrits en vàries categories amb un nivell molt alt de competivitat. En aquest certamen coincideixen molts pilots d’àmbit estatal, Andorra també hi aporta participants i cal destacar la presència de l’escuderia Carlos Sainz Júnior. L’escuderia de Solsona, ESKA Racing va presentar diversos pilots en dues categories: Rok i Rotax. A la categoria Rota, els nostres pilots van tenir una acceptable actuació quedant en els llocs 8 i 10 en ambdues curses encara que van patir alguns incidents. En la categoria Rok 125, ESKA Racing va tenir 3 pilots a pista aconseguint ser 6è, 7è i 8è. En la segona cursa, sota una fina pluja va venir la confirmació del pilot solsoní Joan Miquel Sellés que després d’una dura lluita amb 6 pilots amb continus avançaments i tocs, va imposar el seu caràcter i qualitat per fer-se amb un notable 2n lloc. L’alegria fou màxima per al nostre grup, ja que la proesa era d’una dificultat molt alta. Primer fou Carlos Castro del Vendrell, 2n, J. M. Sellés de Solsona i 3r, Jorge Muñoz d’Igualada. Després de l’entrega

Cotxes TT a escala

de trofeus, la nostra escuderia fou felicitada en persona per un tres vegades campió, Carlos Sainz, qui va agrair-nos la nostra tasca a favor del Kàrting. Aquests cotxes de 31 CV i 160 km/h de velocitat punta són una passió molt difícil d’explicar. Pròximament, comentarem els directius, pilots i col·laboradors amb els que compta ESKA Racing a Solsona. Salutacions a tots els aficionats de Vicens Sellés (Director Esportiu)

Club Esportiu Solsonès Modelisme

Fira de St. Isidre

Cursa demostració de cotxes TT a escala 1/18 A càrrec del Club Esportiu Solsonès Modelisme LLOC: A LA CARPA DE LA UBIC DIA: DISSABTE 12 DE MAIG HORA: DE 3 A 5 DE LA TARDA

517 - Divendres, 11-5-2007

57


Motor Club Solsonès

Lluís Novelles

III Enduret de l’Anoia El diumenge dia 6 es va celebrar a Igualada el tercer Enduret de l’Anoia, prova inclosa en el campionat de Catalunya d’aquesta especialitat. Varen concórrer a la cita 133 joves pilots repartits en cinc categories ( Iniciació, Aleví, Juvenil, Obert i fèmines ), el recorregut va ser dur degut a la pluja caiguda el dissabte i les dues especials van constar d’un tram i una crono. Els pilots abanderats del nostre club van ser, Miquel Pujol i Ramon Mascaró en categoria Iniciació i Oriol Santacreu en categoria Juvenil. Tots ells van mostrar una clara progressió i en no patir cap incidència greu varen aconseguir una molt bona actuació classificant-se de la següent forma: 4t a escassos segons del podi, Miquel Pujol Canal. 12è amb molt bona conducció, Ramon Mascaró Sala. 11è meritori juvenil, Oriol Santacreu. Resumint, bona jornada d’esport base amb clara millora dels nostres futurs campions.

Patinatge

Com ja sabeu, el diumenge, i dins els actes de la Fira de Sant Isidre de Solsona, organitzem una trobada de motos antigues i clàssiques alhora que els Motorrucs ofereixen una concentració motera. Us convidem a gaudir de la fira i d’aquets actes, que podreu veure durant el matí i als vols d'1/4 de 2 al Portal del Pont. BONA FIRA !!!!

Club Patinatge Solsonès

Dos títols i dos bronzes pel Club Patinatge Solsonès Els passats 22 i 29 d’abril, van tenir lloc les segones voltes d’iniciació, a les poblacions de Solsona i Lleida respectivament. El Club Patinatge Solsonès obté dues primeres posicions i dues terceres Capdevila aconsegueix el títol de Campiona. En la categoria C-2, Iris Capdevila, també aconsegueix, per segona vegada, fer seu el primer lloc de la classificació, obtenint el títol de Campiona. Montse Rodríguez, remunta del 23è lloc al 7è, obtenint resultats sorprenents i Sheila Lara, passa del 14è lloc al 3r, aixecant el bronze damunt el podi. Pel que fa a la categoria C-1, Maria Riu, també aconsegueix el bronze, i puja per segona vegada al podi, i Maria Cardona, remunta de la 13a posició a la 9a.

El 22 d’abril es va celebrar, a Solsona, la segona volta iniciació dels certificats B, A i Debutants. Iris Viladrich va participar-hi en la categoria A-1, on va obtenir una merescuda 12a posició, pujant tres llocs de la classificació obtinguda en la primera volta. El diumenge següent, 29 d’abril, a les instal.lacions esportives de la Bordeta (Lleida), van ser sis les patinadores del club les protagonistes de l’esdeveniment. En la categoria E-2, Sira

Marta Auguets i Iris Viladrich

Sira, Montse, Iris, Maria Riu, Maria Cardona i Sheila 58

517- Divendres, 11-5-2007


Lliga de Botifarra

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, coordinador de la Lliga de Botifarra

La lliga de Botifarra RESULTATS

Navès – Lladurs ............................................................... 3-7 Riner – Olius .................................................................... 7-3 Odèn – C. De La Ribera ................................................... 7-3 Solsona – Pinell ............................................................... 6-4

Resultat Jornada 13

Olius - Lladurs ................................................................. 4-5

CLASSIFICACIÓ

Equip de Solsona

Lladurs campions! La Lliga s’ha acabat. Després d’una última jornada plena d’emocions, Lladurs surt guanyador del campionat. Odèn després d’estar quasi tota la temporada a mitja taula, aquestes últimes jornades ha remuntat a la classificació, passant així al segon lloc. L’equip de Pinell, que tenia l’opció de quedar primer, es va trobar amb un Solsona molt fort hi ha caigut fins a la tercera posició. Riner després d’una temporada bastant regular ha acabat en una merescuda quarta posició. Des de l’organització volem agrair a tots els equips les ganes de passar una estona agradable amb els veïns de la nostra comarca tot fent una partida a la botifarra. Esperem que aquest proper 19 de maig poguem fer una gran festa per concloure aquesta magnífica temporada. Gràcies a tots!!

Equip de Pinell

Sopar i ball en motiu de la III Entrega de Premis de la lliga de Botifarra 2006-2007

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78

Data: Dissabte, 19 de maig de 2007 Lloc: Pista polisportiva de Castellar de la Ribera - Hora: 9h del vespre Preu: Adult: 15 euros - Nens: 10 euros Confirmeu assistència: 626 91 46 17 - 608 73 42 61 Nota: El ball anirà a càrrec del grup Crystal. Hi haurà Bingo 517 - Divendres, 11-5-2007

59


Guia de serveis ESPORTS

ACUPUNTURA

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics ......................973 48 17 19 Gràfiques Muval ...................973 48 04 10

RIBERA ESPORTS PG. Pare Claret, 10 - 973 48 15 47

ESTÈTIQUES

TRANSPORTS Joan Guilanyà Servei Grua + Transport

C. Marià Fortuny, 9 - Tel. 608 73 88 15

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vilbar ...................973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès Ctra. de Torà, 39 - 973 48 01 60

AUTOMOCIÓ GARATGE MONTANER Crta. Manresa, 1 - 973 48 06 00 DIÈRESI Autoreparació, SCCL Ctra. de torà, 20 - 973 48 03 21 TALLERS MONTSOL, S.L. Av. Sant Jordi, 25 - 973 48 27 05

VETERINARIS

INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES

Clínica Veterinària Setelsis ....629 39 12 46

VIDEO PERRUQUERIES

ARTICLES DE REGAL

Perruqueria Bajona...............973 48 06 69 PERRUQUERIA LLUÏSA C. Llobera, 38- 973 48 26 55 PERRUQUERIA NURI C. Sant Agustí,12 - 973 48 29 05

Articles de Regal PELLICER C/ St. Nicolau, 6 SOLSONA - 973 48 11 59

JOIERIES

BANCS I CAIXES

JOIERIA ESTER C. Sant Cristòfol, 3 - 973 48 28 52

IBERCAJA Pl. Camp, 8 - 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS FRANKFURT DASAI Crta. Sant Llorenç, 4 - 973 48 08 66 Bar Castell ...........................973 48 00 78 Only Party............................973 48 29 17

PINTURES

PASTISSERIES LA LIONESA C. Castell, 18 - 973 48 02 60

QUEVIURES - BEGUDES

GESTORIES

BEGUDES DELFÍ C. de la Bòfia, 10 - 973 48 14 09 CAL COLL Ctra. Torà, 6 - 973 48 02 16

CONTAGEST PL Major, s/n Baixos - 973 48 17 70

RESTAURANTS RESTAURANT CASTELL C. Castell, 8 - 973 48 00 78 RESTAURANT TRABUCAIRE Ctra, Sant Llorenç, 1 - 973 48 00 27

MODA CARNISSERIES

CARBURANTS

VIVENDA - CONSTRUCCIÓ CUINA ESTEL, S.L. Antiga Ctra. de Berga. - 973 48 20 07

BENIGNO ALCÁZAR, S. L. C. de la Bòfia, 16 - 973 48 05 49

GESTORIA MAS 75 anys al seu servei Av. del Pont, 4 - 973 48 00 95

Carnisseria Angelina .............973 48 28 50 CARNISSERIA PALÁ Pl. Major, 4 - 973 48 02 64 CAN SOLVI Crta. Manresa Piscis baixos - 973 48 20 55 C. Castell, 35 - 973 48 11 67 Ctra. Torà - 973 48 12 90

LA QUIMERA Av. Cardenal Tarancon, 10 - 973 48 17 37

FINQUES PLANES Api núm. 7.491 Des de 1975. C. Sant Miquel, 16 Tel. 973 48 35 25 - 973 48 35 26

TAXI TAXI BORÉS - 24 h. - 4 i 8 places 973 48 11 31 - 689 13 08 08 AUTOTAXI Ramon Castro Servei 24 h. - 608 93 81 37

ÒPTIQUES Òptica Jané, ........................973 48 34 29

TINTORERIES

TRANSPORTS AUTOCARS TARRÉS C. Sant Miquel, 13 - 973 48 01 29 TRANSPORTS I LOGÍSTICA J. VILADRICH C. Castell, 50 - 973 48 09 09

ELECTRODOMÈSTICS TECNOSOL - ÉLITE Electrodomèstics - Audio - Video Ctra. de Manresa, 45 - 973 48 30 58

BOMBERS 973 48 10 80

CREU ROJA 973 48 06 52

MOSSOS 088

POLICIA L.

973 48 30 40 60

URGÈNCIES 973 48 14 14

517- Divendres, 11-5-2007


Cinema

Els Sants de la Setmana

Redacció

Divendres, 11 Sant Anastasi. Sant Ponç (o Poni); sant Eudald; beat Domènec Iturrate.

CERDOS SALVAJES (CON UN PAR... DE RUEDAS)

Dissabte, 12 Sants Nereu i Aquileu; sant Domènec de la Calzada (Rioja); santa Electra mr.; beat Francesc de Siena.

Direcció: Walt Becker. País: USA. Any: 2007. - Duració: 99 min. - Gènere: Aventures, comèdia. - Interpretació: Tim Allen (Doug Madsen), John Travolta (Woody Stevens), Martin Lawrence (Bobby Davis), William H. Macy (Dudley Frank), Ray Liotta (Jack), Marisa Tomei (Maggie), Jill Hennessy (Kelly Madsen), Kevin Durand (Red), M.C. Gainey (Murdock), Stephen Tobolowsky (Charley).

Diumenge, 13 Mare de Déu de Fàtima (Portugal); sant Pere Regalat; sant Muç o Muci; sant Miquel de Garikoitz; santa Maria-Dominica Mazzarello

SINOPSIS

Dilluns, 14 Sant Maties o Macià. Santa Gemma Galgani; sant Pasqual I.

Un grup d’amics (Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence i William H. Macy) decideix revolucionar les seves vides rutinàries amb una gran aventura: un viatge amb moto. Però, quan surten a la carretera, senten que la realitat els supera quan es topen amb la banda Del Fuego, una autèntica tropa de motoristes sempre a punt de buscar brega.

Dimarts, 15 Sant Isidre llaurador. Sant Torquat; santa Joana de Lestonnac; sant Eufrasi. Dimecres, 16 Sant Honorat; sant Joan Nepomucè; sant Simó Stock; santa Margarida de Cortona; sant Eufrasi; sant Germer. Dijous, 17 Sant Pasqual Bailon. Santa Restituta.

SUNSHINE

Direcció: Danny Boyle. - País: Regne Unit. - Any: 2007. - Duració: 107 min. Gènere: Ciència-ficció, thriller. Interpretació: Rose Byrne (Cassie), Cliff Curtis (Searle), Chris Evans (Mace), Troy Garity (Harvey), Cillian Murphy (Capa), Hiroyuki Sanada (Kaneda), Benedict Wong (Trey), Michelle Yeoh (Corazón), Mark Strong (Pinbacker), Paloma Baeza (germana de Capa).

SINOPSIS Estem a l’any 2057, el Sol està agonitzant i la humanitat s’enfronta a la seva extinció. L’última esperança per a la Terra recau en l’Ícar II, una nau espacial amb vuit tripulants comandats pel capità Kaneda (Hiroyuki Sanada). La seva missió: transportar un dispositiu nuclear dissenyat per a tornar a activar la nostra agonizant estrella. Ja durant el viatge, perdut el contacte amb la Terra, la tripulació escolta una balisa de perill de l’Ícar I, que va desaparèixer en la mateixa missió set anys abans. Un terrible accident posa en perill la missió i aviat la tripulació es troba lluitant no només per les seves vides i la seva estabilitat mental, sinó pel futur de tots nosaltres.

13 anys

13 anys

SUNSHINE

517 - Divendres, 11-5-2007

61

m

pe r0

co

CE

r la

pe

VA L

(Dia de l'espectador)

• Diumenge, 13 - 2/4 de 6 tarda • Dilluns, 14 - 1/4 d'11 nit

,5

• Divendres, 11 - 1/4 d'11 nit

RD pra d 0 ' O SU S SA una e Eur NS LV ntr ad os HIN AJ a E ES

CERDOS SALVAJES • Dissabte, 12 - 11 nit • Diumenge, 13 - 2/4 de 8 tarda


Un cafè amb...

Ramon Estany

Ivan Viladrich Sánchez, Medalla de Plata de l’Olimpíada Química Aquest estudiant de 17 anys de Sant Climenç de Pinell que cursa segon de batxillerat a l’IES Francesc Ribalta de Solsona ha obtingut una medalla de plata en l’olimpíada de química celebrada del 27 al 30 d’abril a Còrdova, en la qual van participar 138 alumnes de tot l’estat espanyol classificats en les fases locals - Com se’t va acudir participar en l’Olimpíada Química? Vaig assabentar-me d’aquestes proves i com que són matèries que m’agraden, vaig decidir anar-hi. Primer em vaig presentar a la de Física, però en aquest cas ni tan sols em vaig classificar. I a la de Química m’hi vaig presentar amb una altra companya de classe. -En què van consistir les proves? Cap al mes de març vam anar a Barcelona, a la UB, a realitzar la fase local, que consistia en un examen de tipus test, i on vaig quedar classificat per la Fase Nacional, en la segona posició pel districte universitari de la UB. -I com va anar la fase Nacional? En total vam marxar a Còrdova uns 21 de tot Catalunya. Allà vam fer dos exàmens; el dissabte a la tarda, un de tipus test amb qüestions teòriques, un comentari crític d’un text científic i una prova de formulació i problemes de química, i el diumenge al matí, un de problemes. -T’esperaves obtenir aquesta bona classificació en la Medalla de Plata? En l’examen de la Fase Local no m’esperava quedar classificat. I la medalla de Plata, vista la dificultat de la prova nacional, va ser per a mi tot una sorpresa. - Et consideres un estudiant molt aplicat, quantes hores dediques a estudiar? Procuro estudiar cada dia, encara que els caps de setmana intento tenir-los lliures, però si cal també els aprofito per estudiar. Normalment, els dies de cada dia, quan plego de l’institut vaig a casa, i estudio fins a l’hora de sopar, i entre que faig els deures, ja se me'n va tota la tarda. - Quan acabis el curs, què penses estudiar l’any vinent? M’agradaria entrar al CFIS de la Universitat Politècnica de Catalunya, per estudiar la doble titulació de matemàtiques i telecomunicacions. El problema és que hi ha molt poques places, i si no puc, entraré primer només a telecomunicacions. - M’han comentat que la teva afició a les matemàtiques t’ha dut a fer un interessant treball de recerca sobre els fractals. Per què et van interessar? L’any passat ja vaig començar a buscar un tema per fer el treball, i jo tenia molt clar que el volia fer sobre les matemàtiques, i d’aquesta temàtica, buscant a internet, vaig trobar això dels fractals que em va semblar que em podia agradar. Va ser començar i com més m’hi ficava més m’agradava. Què tenen d’especial els fractals? Doncs que són una geometria més o menys nova i que permet adaptar-se més a la natura, i es fa servir en l’elaboració de mapes, en medicina, l’estudi d’estructures del cos com els ossos, i una gran diversitat de disciplines, fins i tot la psicologia. 62

517- Divendres, 11-5-2007


Passatemps

Marta C.

Les 7 diferències La setmana de la gent gran ha estat molt entretinguda... Ara passeu-vos-ho bÊ trobant les 7 diferències entre les dues fotografies!!!

L'Acudit del Simi

517 - Divendres, 11-5-2007

63


Celsona 517  

Celsona 517 desde les dates: 11/5/07 a 17/5/07

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you