Page 1


Josep Maria Borés

Diu la llegenda Cherokee que hi havia un dia, sota un arbre assseguts un savi indi conversant amb dos jovenets. Els nens se'l miraven amb respecte i silenci, mentre els explicava amb cara d'amoïnat: "En aquests moments hi ha una gran lluita dins el meu cap. Hi ha dos llops que es barallen. Un d'ells diu que no hi haurà menjar la primavera que ve, està molt enfadat i ple de dubtes, és envejós i es creu totes les mentides. És un llop fosc dotat de molta força i recursos. Us l'imagineu que ferotge?" -va preguntar el savi. Els nens van obrir els ulls, tenien molt clara la magnitud de les seves dents. "Aquest llop s'està barallant dins el meu cap amb un altre llop, aquest altre és un llop ple d'imaginació, generós, que aposta per solucions i pensa que si no hi ha menjar, caldrà plantar més llavors i regar-les. Té coratge i no es desanima mai". "I, sabeu què?" -va continuar, "doncs que aquests llops que lluiten dins meu, també es barallen dins vostre. Dins els vostres caps també hi teniu aquests dos llops, el que té por i el que no, només cal que us hi fixeu". Després d'un silenci, un dels nens va preguntar. I quin dels dos llops guanyarà? I el savi Cherokee va respondre: Doncs guanyarà el llop que alimenteu. No cal afegir gaires coses més davant aquesta reflexió, però és gràcies a aquestes històries que ens donem compte de la realitat i entenem que a la lluita diària, empreses i treballadors, necessitem deixar entrar pensaments nous, necessitem alimentar el llop del coratge. I, a quin llop estem alimentant?... o, per anar més enllà, a quin d'aquests dos llops deixem que ALTRES alimentin?. Perquè estem en una societat que sembla que tot ens ve precuinat, ràpid, fàcil, pràctic i... inconscients de nosaltres... em fa l'efecte que, veient com van les coses, ni ens adonem que hi ha un llop massa gras dins nostre.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Editorial


Solsona

Miquel Manzano

Una nova junta encapçalada per Pere Obiols comandarà el Carnaval de Solsona Vint persones vetllaran per la festa, set són de l’anterior equip Després d’un estiu ple d’incerteses per la continuïtat del Carnaval de Solsona degut a la falta d’un grup de persones que portessin la festa, divendres passat a la nit es va posar fi a tots els interrogants que planaven sobre el Carnaval. La junta gestora va transferir tots els poders a l'única candidatura que es va presentar, formada per una vintena de persones. D’entre aquestes, Pere Obiols n'és el president, Raquel Tarrés la secretària i Ester Muntada la tresorera. Del nou equip que organitzarà el proper Carnaval hi ha set persones de l’anterior junta. Un cop escollits els nous representants per aclamació, Pere Obiols va dirigir unes paraules als socis que van assistir a la Cambra de Comerç. Abans va rebre de mans de l’anterior presidenta, Raquel Freixes, la bata de la Junta del Carnaval, les claus, un euro simbolitzant els recursos econòmics i un paraigües per resguardar-se de les crítiques.

Pere Obiols recull de mans de Raquel Freixes la bata de la junta, les claus, un euro i un paraigües

Obiols va fer un agraïment a la gent que ha fet possible el Carnaval en aquestes últimes edicions, a la gent de l’anterior Junta que continua -“sou valents i voleu continuar”- i a la gent nova que s’ha apuntat a tirar endavant la festa. “Som 20 persones, amb moltes ganes. Gent unida, que ens estimem el Carnaval, que tenim ganes de tirar-lo endavant.” comentà el nou president, que afegí que “no venim a salvar res perquè no hi ha res a salvar. I esperem fer-ho tan bé com sabem”. Parlant de prioritats de la Junta, Obiols deixà clar que “volem revisar els convenis amb l’Ajuntament i Consell, i totes les subvencions, i parlar amb les comparses i gent que ha estat a la Junta. La nostra idea és obrir-nos el màxim. El Carnaval és una festa molt popular i la idea és que com més gent hi participi, molt millor”. Va cloure la reunió la presidenta sortint, Raquel Freixes, amb unes paraules d’agraïment a la gent “que va confiar en mi per entrar a la Junta i als que van confiar en mi per fer-me passar al capdavant, i a tots els qui sou aquí i els qui no hi són”. La ja expresidenta va donar un consell a la nova junta: “paciència, perquè molta gent es pensa que estar al Carnaval és festa i xerinola tot l’any i la veritat és que no ho és, es penca moltíssim. Són moltes hores de dedicació i els cal molta paciència, especialment als familiars, parelles, germans i gent que hi ha al darrera”. Freixes va demanar a tota la gent que “tingui paciència i que sigui comprensiva, perquè estar al davant d’una entitat no és fàcil”.

La Cambra de Comerç es va omplir per conèixer la nova Junta

Nova Junta del Carnaval de Solsona:

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Albert Caelles, Ramon M. Casas, Sandra Cases, Josep Colell, Marta Colell, Ramon Cots, Laia Gilibets, Carles Manzano, Mariona Martín, Ester Muntada (tresorera), Pere Obiols (president), Ernest Ramellat, Ester Sabata, Pere Serral, Anna Seuba, Edu Solé, Òscar Solé, Anna Tarrés, Raquel Tarrés (secretària) i Dani Torruella.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012
Solsona

Miquel Manzano

L’Ajuntament reparteix una trentena de premis dels concursos de Festa Major Les obres premiades de pintura i fotografia es podran veure en una exposició els propers dos caps de setmana Una trentena de persones van ser premiades per l’Ajuntament de Solsona amb motiu del Concurs de flors als balcons, el Ral·li fotogràfic, el Concurs de pintura ràpida de la Festa Major i el concurs per escollir el disseny del programa de la festa. En total es van repartir 3.325 euros. Divendres al vespre l’alcalde, David Rodríguez, i la regidora de Cultura, Sara Alarcón, van fer-ne el lliurament. Els premis del XXXI Concurs de pintura ràpida es van repartir de la següent forma: El primer premi va ser per a Antoni Subirana (365 euros), el segon, per a Lluís Puiggròs (305) i el tercer, per a Joan Vila (245). El reconeixement local se’l va endur Lourdes Santamaria (245 euros), mentre que la millor aquarel·la va ser la del Sebastià Mauri (305). Pel que fa al XIV Ral·li fotogràfic, enguany es va registrar una participació de 34 persones. Xavier Selva va rebre el premi a la millor col·lecció (240 euros) i Pol Solé (60 euros) en la categoria infantil. Es van repartir sis premis de 60 euros cadascun per als concursants que van presentar les millors fotos de cada tema: Carles Freixes, Aleix Martí (2), Lluís Falch, Eva Moré, Miquel Manzano. També es van repartir els premis als veïns que millor han guarnit els balcons i jardins amb flors aquest estiu. Es va fer entrega de 60 euros als 15 guanyadors d’entre 39 participants.

La sala de Plens estava repleta de gent

Pol Solé, premi col•lecció Infantil

Antoni Subirana, 1r de pintura ràpida

Lluís Puiggròs, 2n de pintura ràpida 

Miquel Manzano, premi tema

Eva Moré, premi tema

Joan Vila, tercer de pintura ràpida

Lourdes Santamaria, premi Local

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Edgar Riu va ser premiat amb 300 euros pel millor disseny de la portada del programa de la Festa Major 2012. Abans de l’entrega de premis es va fer un reconeixement als nens i nenes que han passat pel Ball de Bastons i pels Cavallets. Els caps de setmana del 22 i 23 i 29 i 30 de setembre la regidoria de Cultura organitzarà una exposició amb totes les fotografies i les pintures participants en aquests concursos. Es podrà visitar de dotze a dues i de sis a vuit a la sala cultural de l’Ajuntament solsoní.


Sant Llorenç de Morunys

Montse Riu - Fotos: Montse Riu i ANC Vall de Lord

Sant Llorenç de Morunys es declara territori català lliure i penja l’estelada al balcó

En el ple del passat dimecres a Sant Llorenç es van aprovar les dues propostes presentades, referents a la declaració d’indepèndencia i a l’hissatge de l’estelada a l’Ajuntament. Les dues propostes les van presentar de forma conjunta Piteus per Sant Llorenç i CiU. Els impulsors de les propostes van ser els membres de l’Assemblea Nacional Catalana de la Vall de Lord. També han fet arribar aquestes mateixes propostes als Ajuntaments de La Coma i La Pedra i de Guixers, a l’espera que decideixin si ho passen o no pel Ple.

En aquest punt l’alcalde Enric Roures va demanar de canviar la moció. La moció aprovada a Sant Llorenç és similar a la que es va aprovar a Arenys de Munt i Roures demanava canviar-la per la que s’havia aprovat a Vic i Sant Pere de Torelló. Els grups que la presentaven van dir que aquesta era la que s’havia de votar. El regidor d’Acord Municipal va declarar que no es considerava independentista i per això es va abstenir en la votació de les dues propostes. Ja un cop acabat el Ple els 5 regidors que van votar a favor de les dues propostes penjaven l’estelada al balcó de l’Ajuntament.

Les mocions presentades a l’ordre del dia van ser: - Proposta de declaració d'independència del principat de Catalunya - Proposta de penjar bandera estelada a l’Ajuntament.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Al ple hi eren presents tots els regidors a excepció d’un regidor del grup del PM, Miquel Riu. La proposta de la independència va obtenir els següents resultats: 5 vots a favor dels 3 regidors de Piteus per Sant Llorenç i dels 2 regidors de CiU; 2 vots en contra de 2 regidors del PM; 1 abstenció del regidor d’Acord Municipal. En aquest punt l’alcalde Enric Roures va comentar el seu vot negatiu, dient que no era independentista tot i que comprenia les diferents posicions. Ell va comentar que creia en el federalisme. La proposta de l’hissatge de l’estelada va obtenir els següents reultats: 5 vots a favor dels 3 regidors de Piteus per Sant Llorenç i dels 2 regidors de CIU; 1 vot en contra de l’alcalde Enric Roures del grup PM; 2 abstencions una de la regidora del grup del PM i l’altre del regidor d’Acord Municipal.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

(Foto d'arxiu) A la fila del darrera, d’esquerra a dreta: Jordi Rodríguez Graell, Marc Serra Pujols, Josep Pintó Clotet, Joan Aymerich Pintó i Miquel Riu Campà. A la fila del davant, d’esquerra a dreta: Romà Llohis Canals, M. Pilar García Jiménez, Joan Enric Roures Gené i Francesc Xavier Mas Pintó. 


Solsona

Josep M. Borés

Dissabte passat va ser el dia que es van inaugurar les instal·lacions de la nova Escola Dansa Solsona, situada al Camp del Molí. El projecte ve arrel de l'apartat d'escola de dansa que oferia l'Escola Municipal de Música i que englobava una tercera part de tots els alumnes de tota l'escola Municipal. Aquest volum d'assistència va fer que la Fina, com a professora responsable, demanés una ampliació i millora tant a les instal·lacions com al personal. Davant de la delicada conjuntura econòmica, la resposta de l'ajuntament va ser que no es podia fer front a aquesta inversió en un temps breu i, en vista de la situació, la Fina i el Martí van decidir muntar l'Escola de forma privada. Davant d'aquesta iniciativa, tant l'alcalde de Solsona com la regidora de cultura ja van anunciar en el seu moment que no s'oferiria l'apartat de dansa als serveis municipals. Aquest projecte, es va presentar de manera pública el 19 de juny passat a l'Ajuntament de Solsona. Des d'aquell dia, han estat dos mesos intensos en que s'han creat, en un temps rècord, totes les instal·lacions de l'Escola partint de zero. "No va ser fins divendres passat que sortien els pintors", ens comentava la Fina, i avui encara estem en plena fase de començament. L'escola ja ha iniciat les classes, des de dilluns passat. S'hi fan classes de

ballet de tots els nivells: per a joves i nens, dansa moderna, Zumba, Hip Hop, Chear Leading, Line Dance i Balls de Saló, aquests últims tant a nivell competitiu com en la vessant lúdica. En aquest sentit, ens han avançat que hi ha previst la creació del CLUB, una àrea de balls de saló, especialment dirigida a amants del ball de totes les edats que els dissabtes al vespre podran gaudir d'una estona ballant, tant el ball tradicional en parella com el Line Dancing. Per altre costat, la Fina també ens ha avançat la creació d'una companyia de ballet clàssic anomenada Jove Ballet Solsoní, dedicada al món del ballet amb els alumnes de l'Escola. Les instal·lacions han estat pensades i creades per a la pràctica de la dansa. Així l'empresa disposa d'una tarima certificada anglesa especial per al terra, que és la primera que hi ha instal·lada a tota la província i que ha representat el 20% de la despesa de tota la instal·lació.Es disposa de dues sales, una especial per a dansa i l'altra per balls de més impacte de més de 100 m2 cadascuna. L'empresa ha creat 4 llocs de treball i entre el professorat es compta amb tècnics de la Federació Catalana de Dansa. Pel que fa a les obres, "des d'un principi teníem clar que havíem de comptar amb els professionals solsonins" comentava el Martí, "des de l'arquitecte, fins als pintors, aquest ha estat un projecte fet totalment per gent de Solsona". Dissabte passat unes 400 persones, entre nens i nenes i pares, van visitar per primera vegada les instal.lacions. "El mateix dissabte ja teníem en llista 140 alumnes i en aquests moments encara estem tancant grups, tant de Hip Hop com de Zumba, així que no sabem encara quants som" ens comentava il.lusionada la Fina. Per a més informació podeu accedir via internet a www.dansasolsona.cat

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

S'inaugurà l'Escola Dansa Solsona


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012
UBIC Solsona

Fotos: Kiko Montilla

Festa d'Entrega de premis de "L'Estrany a l'aparador" L'entrega de premis va anar acompanyada d'un berenar i l'actuació del mag Pere El passat dissabte, 15 de setembre, es va fer l’entrega de premis del concurs estiuenc Un Estrany a l’aparador a la sala Polivalent a les 18h. La benvinguda a l’acte va anar a càrrec del Mag Pere, amb la felicitació a tots els assistents per haver superat un centenar de participants en aquesta edició. Tot seguit, Laura Mujal, secretària de la UBIC de Solsona, i Lluíx-Xavier González, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Solsona, van lliurar als premiats els seus obsequis, que enguany eren unes paletes. A continuació, tots els assistents a l’acte, més de 200 persones que omplien de gom a gom el hall de la sala Polivalent, van poder berenar coca i xocolata. I alguns dels premiats van aprofitar aquest moment per començar a jugar amb les paletes a l’exterior de la sala. Finalment, l’acte es va cloure amb un espectacle a càrrec del Mag Pere, que va il·lusionar grans i petits. En definitiva, la UBIC de Solsona va voler convertir l’acte de l’entrega de premis d’Un Estrany

Lluís Xavier González i Laura Mujal van ser ser els encarregats de lliurar el premi als guanyadors

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

a l’aparador en una festa d’entrega de premis per agrair a tots els participants l’esforç dedicat Per aquest motiu s’hi va afegir un berenar i un espectacle. En el cas que algun dels premiats no hagi pogut recollir el premi, us demanem que us poseu en contacte amb la UBIC al 636 419 380 (Montse). www.solsonacomercial.com

Els més impacients van estrenar el joc de paletes a l'entrada de la sala polivalentCelsona 791 - Divendres, 21-9-2012


UBIC Solsona

Fotos: Kiko Montilla

Coca i xocolata per a tothom

El hall de la sala polivalent es va omplir de nens i familiars dissabte a la tarda

El mag Pere i la seva mĂ gia van posar el punt i final a l'acte

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Mag Pere va ser l'encarregat d'obrir i de cloure l'acte

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012
CTFC

El Bosc de Poblet comptarà amb quatre pintures murals als seus arbres representant bolets L’artista Genís Colell va resultar escollit guanyador del concurs promogut pel CTFC en el marc del projecte Sylvamed

El concurs El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya va convocar un concurs per pintar imatges de diferents espècies de bolets al bosc de Poblet. Es tracta de projectar dibuixos de bolets sobre conjunts d’arbres seleccionats. Les espècies escollides que calia dibuixar són rovelló, apagallum, ou de reig i fredolic. Es va rebre vuit propostes, entre les quals la Comissió seleccionadora va escollir la de Genís Colell, per la seva originalitat. Aquest concurs es realitza en el marc del projecte Sylvamed, projecte europeu transnacional liderat pel CTFC, que s’emmarca dins el Programa MED i rep el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El seu principal objectiu és potenciar o afavorir els sistemes de pagament per serveis ambientals (PSA) als boscos del Mediterrani. Per a la realització del concurs, es compta amb la col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

10

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Genís Colell, guanyador del concurs “Pinta bolets als arbres del Bosc de Poblet”, ja va començar la setmana passada a aplicar les seves propostes als arbres. En total, ha fet quatre pintures murals, treballant amb la perspectiva i punt de fuga i usant els arbres vius com a quadre o llenç. Els bolets pintats han estat l’ou de reig, el rovelló, l’apagallum i el fredolic. Els visitants veuran dibuixades en alguns arbres parts de bolets, que des d’un punt determinat, dibuixen el fong sencer. Aquesta acció es porta a terme per a donar valor i més atractiu a la Ruta micològica que s’està duent a terme al Bosc de Poblet, en la qual hi treballa i col·labora el CTFC. A més, properament, es presentarà una aplicació de mòbil per tal de poder seguir la ruta via GPS.


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

11


Comarca

ACN

Els boletaires es plantegen collir bolets fora de Catalunya si les condicions meteorològiques no canvien Els boletaires catalans fa dies que estan pendents del cel. Si les condicions meteorològiques no anuncien pluges, es plantegen la possibilitat de collir els bolets fora del país per respondre a la demanda dels clients. Segons les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, es preveu que la campanya d’enguany sigui una de les pitjors dels darrers disset anys i xifren la producció entre els 20 i 40 bolets per hectàrea. Segons ha explicat el micòleg del CTFC, Juan Martínez, “aquest any no es presenta gens bé. Fa tres mesos que no plou gens, a excepció de dies concrets i, si no plou els mesos de setembre, octubre i novembre difícilment tindrem una bona campanya”. Les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) són que aquesta sigui una campanya de bolets “complicada” i inferior a la mitjana dels darrers 17 anys, en què la mitjana de producció se situa als 55 quilos per hectàrea. El micòleg del centre, Juan Martínez, ha afirmat que l’estimació de la producció per aquest 2012 se situa entre els 20 i 40 quilos per hectàrea. A més, segons el micòleg, "les altes temperatures dels darrers mesos i el vent que ha bufat en determinades zones de Catalunya també han provocat aquesta escassetat de fongs." Juan Martínez ha explicat que a Mercabarna es poden trobar bolets importants de molts països diferents com ara Xile, els països de l’Est o d’arreu d’Europa. Per Martínez, si la temporada boletaire és dolenta a Catalunya però bona a altres llocs, “el preu no se’n veu tan afectat”. Tanmateix, segons Martínez, si la temporada és dolenta a tot Europa i altres llocs del món, “el preu se’n repercuteix i els bolets es venen molt cars”. El micòleg ha alertat que a principi de temporada els preus sí que es troben més per sobre de la xifra habitual i, per exemple, els rovellons es poden arribar a vendre a 30 euros el quilo. Tot i això, Martínez creu que “si hi ha bolets fora de Catalunya, els preus baixaran a la xifra habitual”.

De moment, la manca de precipitacions està complicant la temporada i es planteja la possibilitat d’anar a la Catalunya Nord i al sud de França per buscar bolets. Tot i això, reconeix que, abans d’anar-hi, “cal fer números i, amb el preu actual de la benzina, cal comprovar si val la pena. Òbviament ens interessa més trobar-los a prop de casa perquè són del territori i no surten tan cars. Al final, he de vendre en un mercat”, ha conclòs. Un altre cas és el d’en Josep, de Súria, qui es reserva les vacances d’estiu que té a la feina per buscar bolets. Per ell, fer-ho no és només un negoci, sinó que també es tracta de la seva passió. Per aquest motiu, si no troba bolets a Catalunya, no dubta en marxar fora del país, fins l’Aragó o França (on la recol·lecta sí que està regulada) per buscar-ne.

El Mercat de Cal Rosal, 15 dies tard per falta de bolets El Mercat de Cal Rosal, un dels més importants i antics de Catalunya, ha començat quinze dies més tard de l’usual per la manca de bolets. Aquest dissabte va obrir amb només una parada que oferís bolets frescos i el rovelló es cotitzava a 50 euros el quilo. En aquest sentit, els seus organitzadors han explicat a l’ACN que, mentre les condicions climàtiques no siguin més propícies i se’n faci, els preus seran elevats. Tot i això, l’organització no es mostra contrària a que els boletaires portin fongs de fora de la comarca, sempre que estiguin degudament indicats.

Recórrer quilòmetres per buscar bolets

El Ramon i la seva dona tenen una parada al Mercat del Bolet de Cal Rosal (Olvan, Berguedà). Fa anys que venen bolets i el Ramon sap quins són els millors llocs de la comarca per trobar-ne. Aquest any reconeix que la temporada començarà més tard per la manca de precipitacions, però confia que sigui millor que la de l’any passat i s’ha mostrat segur que, finalment, hi haurà les pluges tan esperades i necessàries per trobar bolets.

12

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La previsió del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és que enguany hi haurà una producció d’entre 20 i 40 quilos per hectàrea


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

13


Ajuntament de Solsona

S'arranja l’enllosat deteriorat de la plaça Major L’import dels treballs s’inclou dins el pressupost del carrer de Sant Llorenç Abans de final de mes tot el paviment de la plaça Major de Solsona serà accessible. Aquesta setmana la regidoria d’Urbanisme ha començat els treballs d’arranjament de l’enllosat deteriorat d’aquest indret, que es concentra a l’extrem sud-est de la plaça. Així mateix, s’hi eliminaran barreres arquitectòniques. És una obra inclosa dins el Pla de barris solsoní. La intervenció que s’està duent a terme és molt similar a la que es va executar el desembre de l’any passat al carrer de Santa Llúcia i, fa uns mesos, al de Sant Josep de Calassanç: les lloses més deteriorades se substitueixen per altres de la mateixa tipologia i es millora el rejuntament de l’empedrat. A banda d’això, a petició del veïnat d’aquest punt de la plaça, s’habilitarà una rampa en una vorera per facilitar l’accés de cadires de rodes i cotxets. L’actuació s’ha iniciat aquesta setmana, coincidint amb el tancament per vacances de l’establiment més afectat, i la regidoria d’Urbanisme preveu que s’enllesteixi en un termini inferior als 15 dies. Aquests treballs no representen cap cost addicional per a l’Ajuntament, tal com explica el regidor de l’àrea, Salvi Nofrarias, en tant que s’inclouen dins l’import de la remodelació del carrer de Sant Llorenç, una vegada formalitzat el tancament de l’obra, que ascendeix als 547.414 euros.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

També s’inclourà en aquest mateix pressupost, com a millora, la instal·lació del fanal de cinc focus a l’extrem del carrer de Sant Llorenç a tocar de la plaça de la Catedral. Tres de les làmpades ja col·locades se substituiran per unes altres de vapor de sodi que il·luminin amb la mateixa tonalitat que els fanals del carrer de Sant Miquel. Les altres dues, de llum més clara, es mantindran igual i s’orientaran cap a la façana de la catedral.

14

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

15


Solsona

Josep M. Borés

La "5ème Ronde des Pyrénés Classic" passa pel Solsonès París – Font Romeu – Solsonès Dissabte i diumenge passat van ser els dies triats pel club Cerdanya Història Motorsport per organitzar la 5ème Ronde Des Pyrénés Classic. Aquesta prova es va iniciar fa uns dies a París i forma part del 19 Desafiament Nacional ADERH FFVE Francès. Dissabte passat va sortir de Font Romeu aquesta prova de regularitat en vehicle clàssic. Els participants no saben per on hauran de circular i s'utilitza la navegació i la regularitat respecte a una mitjana de 50 km/h. per puntuar a la prova. En el transcurs de l'excursió, hi ha controls secrets que comproven la ruta i la velocitat dels participants. Els cotxes van passar per Gòsol, van fer una aturada al Càmping La Comella de Cambrils, després les Cases de Posada i el dissabte al vespre, el parc tancat va ser a l'Hotel Can Puig de Clariana. Els participants van fer nit a diversos establiments i l'endemà iniciaven el camí de tornada, en aquest cas fent la ruta cap a Cardona, Berga, aturant-se al Santuari de Queralt fins a arribar altra vegada a Font Romeu.

Moment de la sortida diumenge passat en direcció al Santuari de Queralt

Per a aconseguir que aquestes i altres proves puguin gaudir del nostre entorn privilegiat "cal vetllar i convèncer a la gent, mostrant-los els paisatges de la comarca" ens comentava el Josep de Can Puig que ens va destacar que "En aquests moments de crisi és important trucar a la porta dels veins com són els francesos. Aquest és un gran públic turístic, gent amb un gran poder adquisitiu i que gaudeixen del Solsonès". Can Puig s'ha cuidat de preparar-los l'estada, buscar allotjaments i assegurar-los un parc tancat per aquestes joies sobre rodes. Les properes setmanes, altres trobades d'quest tipus són previstes. La cursa, que ha estat tota patrocinada amb el suport exclusivament per marques comercials, ha mogut en un cap de setmana unes quatre-centes persones, entre organitzadors i participants i que, amb la bona climatologia que van tenir, s'hauran endut un bon record de casa nostra.

El Josep Puig i el Remi Boada, organitzador i director de l'event

Preciós Lancia Fulvia Coupé, talment com anar en moto, al darrera un BMW

Aquest espectacular Jaguar E Type ens mostrava els seus 6 cilindres en línia. 16

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Ferrari, Renault Alpine, Triumph, Mini i Porche, un bon aparcament

Un client que cal vetllar


Vall de Lord

Montse Riu

La Ronde des Pyrénés Classic ha passat per la Vall de Lord El passat cap de setmana es van poder veure alguns cotxes participants a la ronde des pyrénés classic passant pels municipis de la Vall. En aquesta trobada es podien veure una molt bona varietat de cotxes clàssic, la majoria d’ells amb matrícula

francesa. S’orientaven amb mapes i recorrien diferents punts de la Vall, des de Port del Comte baixaven cap a La Coma i La Pedra en direcció cap a Sant Llorenç de Morunys. Es tracta de la cinquena edició d’aquesta trobada, que va tenir la sortida el passat dia 15 a Font Romeu.

Des del campanar

Agenda de la vall

Festa major de La Pedra

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els dies 6 i 7 d’octubre es celebrarà la Festa Major de La Pedra. Els actes preparats per l’ocasió són els següents: Dia 6: Dissabte 9h Canvi de la senyera del Castell de La Pedra 17h Gincama infantil a la plaça de l’església 18h Actuació de Lluís Pinyot i xocolatada per a tothom a la mateixa plaça 20:30h Ball de festa Major amb Carles i els seus teclats acompanyat amb cremat de rom també a la plaça Dia 7: Diumenge 11h Missa solemne i benedicció del pa a l’església de Sant Sadurní 12h Ballada de sardanes i tronada de fi de festa

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

17

Mn Besora

Racó de la catequesi Ens acostem a l'inici d’un nou curs i ens hem de començar a posar les piles. Des d’ara fem una crida a tots els pares i mares que desitgen que els seus fills i filles continuïn els cursos de catequesi, de cara a la primera comunió o post comunió, que es posin en contacte amb el mossèn. Aquesta convocatòria és per a tots els infants, començant pels de primer any d’escola (6 anys).

Confirmació També convoquem tots els nois i noies que desitgin continuar amb la formació de cara a la confirmació. Parleu amb el mossèn.


Consell Comarcal del Solsonès

El passat divendres 14 de setembre se celebrà al Consell Comarcal del Solsonès una reunió entre les diferents societats de caçadors de la comarca i el subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental de la Generalitat de Catalunya, Alex Cuadros. A la reunió també hi assistí el President del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, la diputada al Parlament de Catalunya, Mireia Canals, i els representants de les societats de caçadors de la comarca del Solsonès. Cuadros informà als representants de les societats de caçadors del Solsonès del projecte de decret de nuclis zoològics, on es passarà de 5 a 20 gossos adults; el projecte de decret de control de predadors; el projecte d’ordre per homologar els mètodes de captura de predadors i la formació dels paranyers. El subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental també anuncià la finalització dels projectes decrets per a la comercialització de la carn de caça i la regulació de la captura dels fringíl·lids. Al llarg de la reunió, s’informà als representants de les associacions de caçadors del Solsonès de les noves instruccions i circulars que s’estan elaborant com l’autorització preventiva de danys del senglar, l’autorització per danys d’espècies cinegètiques i no protegides. També s’informà de la circular sobre precintes que afecta al senglar, la daina, el mufló i les femelles

L'Espieta

de cabirol i cèrvol; les instruccions per engranar/encebar el senglar excepcionalment fins a 2 Kg i les translocacions de conills silvestres i perdius nival. Finalment, s’informà de la millora genètica de la perdiu roja i perdiu xerra que s’està duent a terme a les granges cinegètiques de Santa Perpètua de Mogoda i Esterri d’Àneu, propietat de la Generalitat de Catalunya. Aquests nous projectes i circulars ajudaran i facilitaran als caçadors, imprescindibles a la comarca, a millorar les condicions per a poder dur a terme la pràctica de la caça.

Pere Guitart

Val més prevenir que curar És una frase feta però certa de veritat. I més quan veiem algunes coses com aquesta reixa tan ampla que és un perill per a tots els ciclistes que circulen per aquest indret de Solsona, al carrer Pere Màrtir Colomés (el de l'Insti) en els dos sentits de la marxa. Dic això perquè ja i ha hagut dos ensurts per als ciclistes que hi passen. La bicicleta de carretera porta una roda molt estreta, d'uns dos centímetres d'ample, i la reixa que hi ha al terra és més ampla i la roda s'hi escola tal i com podeu veure a la foto. Esperem que es pugui solucionar ben aviat perquè ningú no hi prengui mal. 18

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, Alex Cuadros, es reuneix amb els representants de les societats de caçadors al Consell


Consell Comarcal del Solsonès

L’Ajuntament de Llobera acollí la sessió ordinària del Consell d’Alcaldes del Solsonès

dificació de l’ordenança reguladora de la utilització del servei de fotocopiadora i la modificació de l’ordenança reguladora per a la impressió de Plotter. Un cop aprovats els informes, s’informà a tots els presents dels assumptes a tractar en el proper Ple del Consell Comarcal del Solsonès, que se celebrarà avui divendres 21 de setembre, que són d’interès per als municipis de la comarca. El Consell d’Alcaldes, celebrat aquest mes de setembre al municipi de Llobera, és itinerant pels diferents ajuntaments del Solsonès, complint així el compromís que el President del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, adquirí a inici de legislatura.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El passat divendres 14 de setembre se celebrà sessió ordinària del Consell d’Alcaldes del Solsonès a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llobera. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, s’informà a tots els presents sobre les bases reguladores d’ajuts de menjador escolar, ajuts de transport escolar col·lectiu, i ajuts individuals de desplaçament pel curs 2012-2013. A continuació, es comunicà als alcaldes de l’informe favorable sobre l’aprovació i modificació d’ordenances fiscals del Consell Comarcal del Solsonès que inclou l’ordenança reguladora per observatoris de fotofrafia naturalista – hides, l’ordenança reguladora pel servei de transport escolar, la mo-

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

19


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Obaga Negra Fa uns dies es va tancar a la C-14 el Túnel de l’Obaga Negra per procedir a la renovació del revestiment interior. Fins que les obres no hagin finalitzat, els vehicles hauran d’utilitzar l’antic traçat, “l’antiga carretera vella”. Es calcula que les obres duraran entre tres i quatre mesos.

Aspecte del pont i de la canonada col.locada

Instal.lació de la canonada La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha portat a terme la instal.lació de la canonada metàl.lica, la qual servirà per fer arribar la tan esperada aigua dels regs compensatoris (Pantà de Rialb).

Túnel de l’Obaga Negra (desviament)

Guia de serveis Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BARS - RESTAURANTS Restaurant Càmping El Solsonès.......973 48 28 61 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

construccions metàl.liques La Farga del Solsonès, SL Ctra. C-55, km. 78,5 - Pol. Pronisa - 25280 Solsona 973 48 01 51 - Fax: 973 48 05 69

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PINTURES Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarancón,1 Baixos.......... 973 48 37 66

PERRUQUERIES Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Albert Mas Borés - 5 places Servei 24 hores...............661 84 84 45 - 689 13 08 08 Taxi A l'hora Higueras - fins a 8 places Servei 24 hores....................................... 630 82 16 52 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h.............................................. 608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112 20

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

AUTOMOCIÓ


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Diada

4a Circular pantà d’Oliana

Dues imatges de l’11 de sembre

El passat 8 i 9 de setembre a les 17hores, sortint de la plaça de la Reguereta es va portar a terme una nova Caminada de Resistència – Circular Pantà d’Oliana. En aquesta sortida -puntuable per a la XV Copa Catalana de Caminades de Resistència- es va fer el següent itinerari: Oliana, Serra-Seca, Cambrils, Alinyà, Grau de Clarià, Fígols, Organyà, Coll de Nargó, les Massies, Aubàs, Serradarques, Font d’Isot, Coll de Creus, Cortiuda, Roca del Corb, Peramola, Can Boix, Tragó, Oliana. (Arribada al pavelló Francesc Betriu). En total van ser 81 km i 6.200 m de desnivell en 24 hores.

Dos amics amb la senyera, al fons Castell-llebre

Detall del primer control

Pujada ciclista a Sant Andreu del Castell

Bretolada (Ogern)

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Al final de la primera setmana de setembre van aparèixer, pintats de vermell, uns “indicadors” de vora la carretera. És una bretolada més d’aquestes que no treuen “cap a res”. Per solucionar qualsevol problema que pugui haver-hi, cal parlar-ne i mirar de fer les coses com cal... Fent pintades al mobiliari que és de tots, poca cosa solucionarem.

A la imatge, una de les pintades

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

21


L'entrevista

Miquel Manzano

“...Com més gent se senti seu el Carnaval, més bé el farem...”

“He nascut amb entitats” així defineix el nou president de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Pere Obiols, la seva relació constant amb el teixit associatiu solsoní. Ha estat vinculat a entitats com l’Agrupació de Geganters, Lacetània Teatre, la Xera, la Colla Gegantera, de la qual va ser membre fundador, tresorer i president; formà part dels Follets de les Obagues, i és músic de l’Orquestra Patinfanjàs. Ja té experiència a la Junta de Carnaval, ja que en formà part durant l’any 1999/2000 i 2005. Des de ben petit ha col· laborat i s’ha involucrat amb el Carnaval i ara ha arribat l’hora d’estar al capdavant juntament amb l’equip que hi al seu darrera, que de ben segur vetllaran per continuar fent créixer una de les festes que formen part de la idiosincràsia solsonina.

val molts diners. Durant l’any s’han de pagar lloguers, assegurances, arreglar gegants... A més, tot el Carnaval de carrer és gratuït, per tant tot això significa uns diners i a la nit cada cop es guanya menys en els últims anys. Llavors es necessita aquesta ajuda pública que tant de bo no fes falta. El Carnaval és la festa que mou més gent i a la vegada és la més mediàtica. El Consistori solsoní hi ha d’estar implicat per força, sempre ha costat molt que l’Ajuntament apostés pel Carnaval, tot i que els últims anys hi ha apostat. Revisant els convenis no volem dir que ens donin més diners, és el fet de veure que l’Ajuntament s’implica més amb la festa i que se la sent seva. Volem revisar el tema de la sala Polivalent i la condició de deixar la sala a canvi que les barres siguin de l’Ajuntament.

Què l’ha portat a presentar-se com a president del Carnaval de Solsona? Primer perquè la meva vinculació sempre ha estat estreta amb el Carnaval. Encara que no he estat a la Junta des de fa molt temps, no me n’he desvinculat mai. El fet que em presentés va ser perquè hi va haver 7 persones de la Junta sortint que van trucar-me i em van dir que volien tirar endavant el Carnaval i que havien pensat en mi per passar al davant. M’ho vaig estar pensant, sobretot si m’ho podia compaginar a nivell familiar, laboral... Vaig acceptar i de 8 que érem hem arribat a un grup de 20 persones. Jo sóc el cap visible perquè algú ho ha de ser, però som un grup de persones que treballarem per tirar endavant el Carnaval.

Quins altres aspectes s’han d’abordar a curt termini? Ara mateix hi ha uns aspectes de funcionament intern que s’han de fer: Com l’edició del programa, acabar d’editar el vídeo de Carnaval de l’any passat... A part d’això, volem seguir fent el procés d’obertura que ja s’estava fent. Pensem que el Carnaval de la mateixa manera que és la festa que més gent mou hauria de ser la festa amb més participació a l’hora d’organitzar. Hi ha d’haver una Junta que gestioni i coordini, però tothom s’hi ha d’implicar.

En aquesta aventura l’acompanyaran 20 persones, 7 de l’antiga junta... Estaria molt bé com passa amb entitats més grans: que es presenten juntes, els socis voten i la junta es canvia totalment. L’Associació de Festes del Carnaval, tot i ser la que més gent mou, no és suficientment gran per poder fer una renovació total de junta. Per tant, penso que el funcionament normal és el que s’ha fet sempre, un canvi de gent progressiu. D’aquesta manera els que ja hi eren saben on són les coses, com s’han de fer i la gent nova pot aportar noves idees. D’aquesta manera es crea una roda que durant 40 anys ha anat funcionant. La nostra idea és continuar amb aquest sistema.

Pensa que la gent s’ha de “mullar” més pel Carnaval? Sí que es mullen. Les comparses participen i altres col·lectius de gent, però fa falta una mica més i ho hem de fer entre tots. El Carnaval té un esquelet mitjanament fix, però ha de ser la mateixa gent el que ho dibuixi. Hi ha d’haver més implicació per fer una festa al gust de tothom. La nostra idea també és escoltar, com més idees i propostes arribin, millor. Com més gent se senti seu el Carnaval, més bé el farem. A més, això permet que quan s’hagi de renovar la Junta hi hagi més gent a prop.

Vostè va dir que ara la prioritat és revisar els convenis que té firmats l’associació. S’han d’implicar més les administracions en una festa d’aquestes dimensions? El Carnaval ha de ser prou autosuficient per no dependre de les administracions, arribar aquesta situació seria fantàstic. Ara mateix això és impossible perquè el Carnaval ha agafat un volum tan gran que només mantenir el patrimoni que té 22

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Pere Obiols, nou president del Carnaval de Solsona


L'entrevista

Miquel Manzano

Part de la nova Junta de Carnaval amb l’anterior presidenta

Pot ressentir-se de la crisi la festa? Fa por. Som conscients que molta gent no pot treballar i que el poder adquisitiu de la gent ha baixat. Hem de fer una festa real i ajustada a les necessitats actuals. No podem malbaratar, i no podem tirar de veta de subvencions i pensar que ja ens donaran molts diners. Hem de fer un bon Carnaval intentant ajustar-nos al màxim a les necessitats de la gent. Amb els actes de pagament potser s’hauran de revisar preus, fer paquets... Hem d’intentar que el màxim de gent pugui gaudir del Carnaval. Ara bé, que ens ajustem no vol dir que farem un Carnaval deslluït, amb voluntat i ganes podem fer moltes coses.

segur que no et critiquen. A Solsona som 10.000 habitants i el Carnaval és la festa més important. Que siguem 20 persones a la Junta és una bona notícia, però a la vegada penses que hi ha hagut dos mesos que no sortia ningú. Potser que no critiquem tant i ens posem a treballar. La presidenta sortint va dir que la gent havia de ser comprensiva quan se n'ha de ser. Amb això no vull dir que la gent no pugui donar l’opinió o pugui fer crítiques constructives. Ara bé, criticar per criticar, no. Com cada any tornarà el debat "Polivalent o Xelsa". Han pensat alguna solució? Tot dependrà del conveni de l’Ajuntament. En funció de l’acord que arribem amb l’Ajuntament serà una cosa, una altra o una tercera opció. La preferència és fer-ho amb un equipament públic, però tot dependrà de l’acord. Tampoc no volem donar l’esquena a la sala Xelsa que ha estat la sala del Carnaval durant 40 anys. Tot està molt verd, per això hem d’anar a revisar convenis.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La presidenta sortint els va entregar un paraigües per resguardar-se de les crítiques. Estan preparats per si aquestes arriben? Suposo que ningú no està preparat per això. Suposo que t’hi vas acostumant. Una cosa està molt clara: si no fas res

Convenis

Un altre tema que cal continuar treballant és la promoció de la festa a l’exterior... El Carnaval ja és mediàtic per si sol. Si volem que vingui més gent de fora ens hem de promocionar i ens hem de donar a conèixer. Això significa organitzar una bona festa, que tothom s’ho cregui. Tots hem d’apostar-hi. També s’ha de fer difusió de pagament i sobretot aprofitar les noves tecnologies que són gratuïtes. Hem de donar una imatge de seriositat. El Carnaval és una festa de riure, però les coses s’han de fer ben fetes. Per acabar, m’agradaria dir que la Junta anterior ha fet una molt bona feina els últims anys i hem d’intentar continuar en aquesta línia ascendent.

"...Revisant els convenis no volem dir que ens donin més diners, és el fet de veure que l’Ajuntament s’implica més amb la festa i que se la sent seva...." Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

23


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona organitza un cap de setmana d’activitats gratuïtes per acostar la ciutadania al seu patrimoni cultural El dies 29 i 30 de setembre s’ofereixen jornades de portes obertes i una visita guiada amb concert final i es convoca un concurs fotogràfic Solsona es caracteritza pel seu vast llegat cultural, artístic i arquitectònic per mostrar i posar en valor. Per això, enguany s’adhereix, per vuitè any consecutiu, a les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, consistents en un cap de setmana d’activitats culturals gratuïtes per acostar la ciutadania a aquesta riquesa col·lectiva els dies 29 i 30 d’aquest mes. La principal novetat d’enguany serà la incorporació, dins la visita guiada, dels últims espais recuperats i museïtzats al nucli antic. Cal inscriure’s amb antelació en la majoria de propostes. La regidoria de Promoció Econòmica i Turisme organitza una visita guiada pel nucli antic amb concert final i jornades de portes obertes als espais museïtzats de la ciutat. També s’oferiran activitats centrades en el món geganter per al públic infantil i una exposició de treballs realitzats per l’alumnat de 3r de primària de la ciutat. Hi col·laboren el Museu Diocesà i Comarcal, tots els centres escolars de primària, l’Orfeó Nova Solsona, l’Agrupació de Geganters i l’empresa Petrea Patrimoni. Així mateix, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, l’associació Amics del Museu convoca un concurs fotogràfic sobre l’exposició “Vida quotidiana a l’època medieval”. La visita guiada es durà a terme el dissabte 29 a dos quarts de vuit del vespre amb sortida des de la plaça Major. Es podran conèixer els espais museïtzats amb què s’ha ampliat enguany l’itinerari turístic solsoní, el Quarto dels Gegants i les restes del fossat medieval del Palau Episcopal, a més de la sala dels Sants Màrtirs. Una vegada finalitzada la visita, pels volts de les nou, l’Orfeó Nova Solsona interpretarà un parell de peces de música barroca als claustres de la catedral. Paral·lelament, hi haurà jornades de portes obertes al Pou de Gel, dissabte d’onze a una i de cinc a set i diumenge d’onze a una; al Quarto dels Gegants, dissabte d’onze a dos quarts de dues, i al Museu Diocesà i Comarcal, diumenge de deu a dues. Dissabte a la tarda el Quarto dels Gegants també obrirà les seves portes perquè el públic infantil pugui endinsar-se encara més en el món geganter a través de diverses activitats lúdiques. A més, durant el cap de setmana es veuran exposats al vestíbul de l’ajuntament els treballs sobre el folklore local realitzats aquests dies per l’alumnat de 3r de primària de Solsona. Finalment, les persones aficionades a la fotografia podran participar al concurs de l’exposició “Vida quotidiana a l’època medieval”, instal·lada al Museu Diocesà i Comarcal per l’associació Amics del Museu. És una convocatòria oberta a tothom. Cal inscriure-s’hi a les mateixes instal·lacions durant l’horari d’obertura, dissabte de deu a una o de dos quarts de cinc a set i diumenge de deu a dues. Es premiaran els millors treballs amb un lot de productes informàtics. S’hi pot participar en dues categories: fins als 16 anys i a partir d’aquesta edat.

(ARXIU) Participants a la visita guiada en una edició anterior

Com a mínim caldrà presentar una imatge de cadascun dels quatre espais expositius en què s’organitza la mostra. Per a més informació, cal adreçar-se al Museu, al telèfon 973482101.

La participació a la visita guiada i les activitats infantils són gratuïtes, però les places són limitades. Per això cal inscriure-s’hi prèviament a través de l’Oficina de Promoció Turística Municipal (plaça Major, 11). Es pot fer presencialment, o bé trucant al telèfon 973481009 o enviant un correu electrònic a solsonaturisme@ajsolsona.cat. Tota la programació es pot descarregar en PDF del web municipal (www.ajsolsona.cat). 200 municipis d’arreu del país oferiran durant un cap de setmana més de 360 activitats gratuïtes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. És una iniciativa impulsada des de fa més de vint anys pel Consell d’Europa i al nostre país és promoguda per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat amb el suport de les dues principals entitats municipalistes i l’Institut Ramon Muntaner. Solsona s’hi adhereix des del 2005. Una de les novetats d’aquesta edició a Catalunya és un concurs fotogràfic convocat a través de la pàgina al Facebook patrimoni.gencat.cat. De dilluns a divendres de la setmana vinent s’hi publicaran imatges de detall de vuit monuments catalans. Els concursants hauran d’anar com a mínim a un d’aquests indrets, localitzar-hi l’escenari que apareix a la pista i s’hi hauran de fotografiar. Les fotos s’hauran d’enviar a través del mur de la pàgina de Facebook de patrimoni.gencat.cat i indicar el nom i els cognoms de la persona que hi participa, o bé via Twitter, utilitzant el hashtag #JEP2012 i indicant també el nom i els cognoms. Entre els concursants se sortejaran tres caps de setmana per a dues persones. 24

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Places limitades


Solsona

Consell Comarcal i Ajuntament de Solsona

Una caminada, una pedalada i viatges gratuïts en bus durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Solsona Entre l’1 i el 7 d’octubre, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona s’adhereixen a aquesta campanya catalana per promoure noves formes de mobilitat Una nova caminada i una pedalada populars i la promoció del bus interurbà Solsona-Olius amb bitllets gratuïts per a un sector de l’alumnat del Solsonès són les propostes d’enguany a Solsona per commemorar la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Si bé a Catalunya la campanya se celebra abans, al Solsonès es traslladarà de l’1 al 7 d’octubre per evitar la coincidència amb altres convocatòries programades a la comarca. Mitjançant aquesta iniciativa, que duu per lema “Mou-te en la direcció correcta”, un any més, el Consell Comarcal del Solsonès i la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Solsona, amb la col·laboració de diverses entitats, volen sensibilitzar la població sobre la cerca de noves formes de mobilitat (ARXIU Ajuntament de Solsona) L’any passat gairebé es va doblar el nombre de participants a les activitats populars alternatives al domini absolut del cotxe privat, més sostenibles i saludables. L’ús de la bicicleta i els desplaçaments a peu són dues particulars, tal com es va fer en l’edició anterior al jaciment alternatives al transport motoritzat que ajuden a posar fre a la de Sant Esteve d’Olius. L’any passat, més d’un centenar de contaminació atmosfèrica i la congestió viària, d’una banda, persones van participar en aquestes activitats. i afavoreixen uns hàbits més saludables, de l’altra. A fi de conscienciar-ne la ciutadania, el proper diumenge 7 d’octubre, Transport públic gratuït de l’1 al 5 d’octubre s’organitzarà a Solsona una caminada i una pedalada populars. Així mateix, durant la primera setmana d’octubre, El punt de trobada serà la plaça del Camp a les nou del matí. Hi col·laboren el Centre Excursionista del Solsonès, el Club BTT l’alumnat de secundària i de 5è i 6è de primària del Solsonès rebrà bitllets gratuïts d’un viatge per fer ús del bus interurbà. del Solsonès i el Centre d’Estudis Lacetans (CEL). Ambdós recorreguts passaran pel pont de l’Afrau i l’ar- Gestionat pel Consell Comarcal del Solsonès, aquest és el ribada serà el parc de la Mare de la Font. A més, el CEL oferirà principal mitjà de transport públic de la zona. A Solsona la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura una visita comentada en aquests dos paratges. D’aquesta manera, s’intenta potenciar el retrobament de la ciutadania amb el s’ha commemorat ininterrompudament des del 2007 amb la seu patrimoni cultural en un entorn saludable i lliure de cotxes participació i col·laboració de diverses institucions i entitats.

Concursos

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Vols anar a El Gran Dictat de TV3? Pausa: hi haurà un servei d’animació, i refrigeris i entrepans per berenar (però es recomana haver dinat abans) Al web del programa (http://www.tv3.cat/elgrandictat) es pot trobar informació detallada d’aquest concurs que té com a raó de ser conèixer de forma lúdica el català actual.

Si estàs interessat a assistir de públic al concurs El Gran Dictat de Televisió de Catalunya, posa’t en contacte amb el Servei Comarcal de Català del Solsonès. Volem organitzar un grup per anar-hi des de Solsona. Termini d’inscripció: 25 de setembre Dia de la sortida: 22 d’octubre Transport: en autocar. Anirà a càrrec del programa si s’arriba a 53-55 inscripcions Horaris de gravació: de 14 a 20 hores. Cal ser a Barcelona a les 14 hores per assistir al rodatge de cinc programes

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Consorci per a la Normalització Lingüística Servei Comarcal de Català del Solsonès (solsones@cpnl.cat - 973 48 20 03) 25


Casal Popular La Fura

Cartellera

Nou curs de danses al Casal Popular La Fura

Festa Major Ogern 2012

Després de la bona rebuda que va tenir el primer curs de danses que vam fer al Casal Popular la Fura durant la primavera volem tornar a organitzar-ne un de cara aquesta tardor. L’objectiu és aprendre els diferents tipus de balls i danses tradicionals, tant de casa nostra com d’arreu, tot passant-nos-ho bé. Per apuntar-vos-hi podeu enviar un correu electrònic a lafurasolsona@gmail.com amb el vostre nom i la disponibilitat que teniu. Intentarem fer-ho els dies que puguin anar millor a tothom i amb el preu més assequible possible. A ballar!

22, 23 i 24 de setembre Dissabte 22, A les 16.00h: Concurs de botifarra. A les 17.30h: Campionat de ping-pong. A les 00.00h: Gran nit de Dj. Diumenge 23, Missa. Ens acompanyarà amb els cants la "Coral Estel" de Solsona. A les 13.00h: Exposició "Roba antiga de nadó", als baixos de la rectoria. A les 18.00h: Concert amb el grup "Entrecordes". Guitarres i veus. Tres músics terrassencs: Montse Llordés, Joan Argemí i Màrius Puig. A l'església. A les 19.30h: Gran Ball amb el Grup "Tryfàsic" al local. Dilluns 24, A les 12.00h: Missa de difunts. A les 13.00h: Vista a l'Exposició. A les 19.00h: Ball amb Elisabeth Majoral. A la mitja part, hi haurà torrades i arengades.

Grup de Natura del Solsonès- Centre d’Estudis Lacetans

Sortida d’observació d’estels

El divendres 21 de setembre a les 21:00 al Casal Popular la Fura El documental va ser projectat el passat 7 de setembre com a acte previ del 21è Aplec Independentista del Castellvell . A causa de que hi havia altres activitats de Festa Major a la mateixa hora, diverses persones ens han demanat que en féssim una segona projecció, així doncs, el passarem de nou el divendres 21 de setembre a les 21:00 al Casal Popular la Fura. L’any 1992, el jutge Baltasar Garzón dirigeix una operació repressiva contra l’independentisme català, coneguda com l’Operació Garzón, amb l’objectiu de garantir uns Jocs Olímpics sense cap rastre de protestes ni reivindicacions. L’onada repressiva va comportar la detenció d’un total de 45 persones vinculades a l’independentisme català, 17 dels quals presentaren denúncia d’haver rebut tortures durant la seva detenció. Ni l’estat espanyol ni el jutge Baltasar Garzón no han reconegut ni han demanat perdó per aquests fets. No obstant, l’any 2004 el Tribunal Europeu dels Drets Humans va declarar una sentència en que condemnava a l’estat espanyol a indemnitzar els represaliats pel fet d’haver-se negat a investigar les denúncies de tortures presentades. En motiu dels 20 anys d’aquests fets el portal virtual Llibertat.cat va engegar la iniciativa d’elaborar un documental fent memòria de l’Operació Garzón, que ha estat dirigit pel periodista de la Televisió de Catalunya David Bassa i que ha estat finançat gràcies al micro mecenatge. El resultat ha estat un document audiovisual que recull el testimoni d’aquelles persones que van patir en la pròpia pell la repressió política espanyola. El documental s’està projectant amb molt bona rebuda en molts pobles i ciutats dels Països Catalans, i està rebent molt bones crítiques.

Dissabte 22 setembre a 2/4 de 9 del vespre. Lloc de sortida: plaça del camp Si vols conèixer algunes constel·lacions, aprendre a orientar-te a la nit i apropar-te a alguns objectes del firmament mirant per un telescopi… anima’t a venir! Cal portar: roba i calçat d’abric i prismàtics (si en teniu). Activitats gratuïtes i obertes a tothom. Per a més informació: http://www.lacetans.org/gns / gns@lacetans.org.

Sortides guiades - 22 de setembre Turisme de natura amb guies professionals

Ruta geològica (Roques, Fòssils i Minerals) La bramada del cèrvol Preu: des de 10€/nen i 15€/adult Reserves: 973 48 28 61 Escapa’t a descobrir el pirineu!! Per més informació: www.campingsolsones.com (consulta les escapades)

Ja la tenim aquí!!!

No sabeu què fer aquest dissabte dia 22????? Doncs veniu a la GRAN FESTA que organitzem les jugadores de l’equip Arrels-Penya. Comença a les 00.00 fins a la matinada. Per tan sols 5 EUROS podreu disfrutar d’un bon ambient amb bona música durant tota la nit i d’un fantàstic BINGO que es sortejarà al voltant de la 1.30. Mentre us ho estareu passant bé, estareu col·laborant amb l’equip! No ens falleu! fins dissabte! :D 26

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Segona projecció del documental “L’Operació Garzón contra l’independentisme català”


Caminades

Comissió Canalda 1.100 anys - canalda1100@gmail.com

La caminada Canalda s’enfila al cim del Pedró Des de fa una dotzena d’anys a Canalda tanquem l’estiu amb la caminada. Aquest diumenge, 23 de setembre, pujarem al punt més alt de la comarca, al Pedró dels Quatre Batlles, defugint els indrets més urbanitzats de la muntanya. L’itinerari surt del vessant S, dels prats de Canalda, puja per la costa dels Prats fins arribar a la gran esplanada de prats de Bacies. Continua de dret cap al cim del Pedró dels Quatre Batlles, després davalla per la font del Vulturó i, un cop passat el coll de Tancalaporta, baixa per la bonica vall del Montnou. Trepitjarem quatre municipis i dues comarques, l’Alt Urgell i el Solsonès.

Des del cim, i si el dia acompanya, podrem fruir d’una panoràmica excel·lent, veurem quasi tota Catalunya des de la muralla pirenaica a les serralades prelitorals. El recorregut de poc més de 14 quilòmetres i un desnivell de 650 metres, ens haurà portat des dels acollidors prats de Canalda fins al sostre del Solsonès, el Pedró dels Quatre Batlles. El lloc de sortida cada any canvia d’emplaçament. Enguany sortirem a 2/4 de 9 del matí dels prats de Canalda, una mica més amunt de coll de Jou (estarà indicat).

Com arribar-hi

Isards al Port del Comte

Concursos

Recorregut de la caminada popular de Canalda

Amics del Museu de Solsona

Bases del concurs fotogràfic de l’exposició: “Vida quotidiana a l’època medieval”

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dies 29 i 30 de setembre de 2012, dins les Jornades Europees del Patrimoni Sala d’exposicions temporals del Museu D. i C. de Solsona. Organitza: Amics del Museu de Solsona. Col·labora: Museu D. i C. de Solsona. Horaris obertura Museu: Dissabte 29: de 10 a 13 h / de 16.30 a 19 h. Diumenge 30: de 10 a 14 h

Les fotografies s’hauran de lliurar en format digital. 5. Hi haurà dues categories, fins a 16 anys i a partir de 16 anys. Els premis consistiran en un lot de productes informàtics per a cada categoria. 6. El dia 12 d’octubre, a les 12 h, es farà el lliurament de premis a la sala d’exposicions temporals del Museu D. i C. de Solsona. 7. Està permès l’ús de tot tipus de material i accessoris fotogràfics. 8. Totes les fotografies passaran a ser propietat de l’associació Amics del Museu de Solsona. En cas de ser publicades, es farà constar la seva autoria. 9. El jurat podrà declarar un premi desert si ho creu convenient.

1. El concurs és obert a totes les persones que vulguin participar-hi. 2. El tema és al voltant de les diferents escenografies de l’exposició. Mínim d’una fotografia per cadascun dels quatre espais expositius. 3. En el moment de la inscripció es donarà un CD a cada participant, previ pagament de 2 euros. La inscripció es pot fer qualsevol dels dos dies. 4.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

27


Empresaris per al Solsonès

Josep M. Borés

Matins empresarials Dimecres passat va celebrar-se al Restaurant Gran Sol una altra sessió dels Matins Empresarials - Esmorzar i Negocis organitzats per Empresaris per al Solsonès. A la trobada hi van assistir una quinzena d'empresaris i gent vinculada amb el món de la iniciativa que vam poder gaudir de la conferència Gestió de la Incertesa, oferida per dos professionals del Coaching, la Piluca Peris i l'Elisenda Augé. Aquesta interessant xerrada va centrar-se en un entorn com l’actual, ple d’incertesa, els empresaris tenim diferents alternatives per tal d’afrontar aquesta situació. Podem seguir com fins ara, fent les mateixes coses de sempre, reaccionant al que ens ve donat des de fora o bé, convertir-nos en els dissenyadors del nostre futur. Per aconseguir-ho ens han proposat potenciar aquelles habilitats que ens permetran arribar a l’excel·lència en allò en el que som bons i aconseguir la millor versió de nosaltres mateixos. Els canvis actuals impliquen canvis en la gestió i ens van donar eines i consells per millorar la competitivitat i reaccionar davant la realitat del moment. Aquestes conferències formen part de les entrevistes programades que Empresaris per al Solsonès posa a disposició de tots els seus socis i que permeten un contacte directe entre empreses de la comarca. Podeu accedir a més informació al bloc d'empresaris per al Solsonès: http://empresarisperalsolsones. wordpress.com/

www.planetasimi.com Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

L'acudit del Simi

28

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012


Esquerra Republicana de Catalunya

ERC - Josep M. Borés

Marta Rovira presenta Ara República Catalana a Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aquest cap de setmana, la Secretària General d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha visitat Solsona, com a part de la campanya Ara República Catalana Marta Rovira va introduir l’acte públic comentant que la campanya Ara República Catalana, iniciada ja al mes de juny, tenia l’objectiu de sumar més gent al ‘què’ [la independència de Catalunya]; i que vist el consens en aquest punt després de la manifestació de l’11s, ara caldrà fer èmfasi en el ‘com’. Parlant del ‘com’, va explicar que en el context actual la resposta vàlida és «democràcia». Que és seguint les regles del sistema democràtic (eleccions constituents i referèndum) com s’obtindrà la legitimitat que porti a un ràpid reconeixement per part de la majoria de països del món. En aquest sentit, Marta Rovira, advocada en la seva vida professional, va desgranar com en el cas de Kosovo, el Tribunal Internacional de Justícia va declarar la legalitat del procediment seguit pel nou Estat: eleccions democràtiques amb observadors internacionals, declaració unilateral d’independència i referèndum popular. També va fer referència als tòpics infundats que s’estan proclamant des del món unionista per a fer agafar por a la població catalana, com ara la pertinença a la UE, el pagament de les pensions o la viabilitat econòmica del nou Estat català. En referència a la continuïtat dins de la UE no està explícitament previst en la legislació europea ni en un sentit ni en un altre. En aquest punt, Marta Rovira va explicar com es pot abordar des de dos punts de vista: com a successió d’estats i tenint en compte la ciutadania individual. En el primer dels casos, ja hi ha estudis de juristes independents de prestigi que avalen que existiria una successió d’estats i que, els dos nous estats, heretarien automàticament els drets i compromisos de l’estat espanyol. En el segon dels casos, tenint en compte que els ciutadans catalans també tenim la ciutadania europea, aquesta no ens pot ser privada pel fet de l’exercici d’un dret democràtic. Una altra cosa seria allò que, un cop independents, decidíssim els propis catalans. Pel què respecta a les pensions, també es pot abordar des de dos punts de vista, tant el col·lectiu com l’individual. En el col·lectiu, es constata el fet que a Catalunya hi ha un superàvit important (8.000 milions d’euros en els darrers cinc anys) en el pagament de les pensions mentre que a l’Estat espanyol ha entrat en pèrdues recentment. En l’àmbit individual recorda com el dret a la prestació és individual, com el reben els treballadors espanyols que van treballar a Alemanya, i que cadascun de nosaltres podria reclamar-lo. Després de desgranar també altres temes, diverses intervencions van aportar altres qüestions al debat, van fer referències a la unitat necessària entre els partits que aposten

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

per la independència i van preguntar per les febleses que pot tenir el Govern en aquest procés. Marta Rovira va respondre aquesta darrera dient que Esquerra Republicana es posa al servei del Govern per fer realitat la independència de Catalunya i també va remarcar que el Govern, si té febleses al seu interior, val més que actuï i les depuri ràpidament abans que l’Estat espanyol no les utilitzi per a desprestigiar el procés d’independència.

Quina Catalunya volem? Aquesta és en el fons la pregunta que la Marta Rovira, Secretaria General d'Esquera, ens va voler trametre dissabte passat a tots els solsonins. A la roda de premsa prèvia, la Marta i membres d'Esquerra del Solsonès va plantejar els següents passos per aconseguir la indepèndència d'Espanya, la constitució de l'Agència Tributària pròpia i obrir els interrogants que se'ns plantejaran a partir d'ara. Esquerra té clar que vol una Catalunya Republicana, socialment justa, democràtica i amb igualtat d'oportunitats. Davant de tot això, la Marta defensava que estem en un moment històric i que cal escriure'l plegats, independentment dels interessos dels partits polítics "o no serà una Catalunya plena per a tots els catalans" i per això va posar ERC a disposició de totes les forces que tenen aquest mateix objectiu en ment. Finalment la roda de premsa es va convertir en un animat diàleg entre tots els assistents, mentre es feia temps per a la conferència que es va dur a terme al vespre. 29


Sol del Solsonès

Inma Manso, sotdelegada del govern central visita el Sol El passat dia 7 de setembre, al Sol del Solsonès, vàrem tenir l’honor de rebre Imma Manso, Sotsdelegada del Govern Central a Lleida. Va ser rebuda pel president, Enric Serra. Tant el President com l’equip tècnic li van explicar els orígens i els projectes que es porten a terme des de la nostra Associació. Tot seguit, en el Club Social se li va fer entrega de la medalla artesana realitzada pels membres del Taller de ceràmica. El president en nom de la Junta directiva i d’aquesta gran família del Sol Solsonès li va posar aquesta medalla en commemoració dels X anys consecutius de celebració de les Nits literàries i Musicals de Solsona. També en nom del club social, el membre del club social Santi li va fer entrega d’un ram de flors que representen: l’estímul, motivació, l’amor i els bons sentiments. Tot seguit va rebre la salutació, molt efectiva, de l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, que va comentar que des del Sol del Solsonès es porta a terme una bona tasca per Solsona i rodalies. A continuació, la sra. Imma Manso va parlar transmetent-nos la il·lusió, germanor i esperit de sensibilització per seguir treballant tots junts en aquesta tasca que ella compartia amb nosaltres, i així seguir aquests bons camins per ajudar els més dèbils i, fonamentalment, aquest col·lectiu de malalts mentals i drogodependents. Per finalitzar l’acte, El Sol canta va interpretar dues cançons que van amenitzar l’acte. El president, Enric Serra, en nom d’aquesta gran família del Sol, agraeix a totes les entitats locals i comarcals que han mostrat sempre estar al costat del Sol, però en aquesta ocasió, de tot cor, vol fer arribar un profund i sincer agraïment a Imma Manso, sotsdelegada del Govern Central, que certament és la primera vegada que ocupa aquest gran càrrec, una senyora.

L'Ateneu 23 de setembre

Gran sardinada a Llançà Excursió a Llançà amb visita guiada. Dinar, ball. Preu soci: 45 euros. No soci: 48 euros. Per a més informació i per apuntar-vos-hi, al local de l’Ateneu. 30

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dit això demano a Déu que ens vagi donant la llum de cada dia per tenir esperit i força i seguir aquests bons camins, però amb responsabilitat compartida i així entre tots podem fer moltes coses. Amb fe i esperança, sra. Inma Manso, fins una altra ocasió. Moltíssimes gràcies.


Club Estel

El racó de Fènix

Activitats i tallers

Espai Fènix

Amb el mes d’octubre comencen les activitats programades pel club Estel amb els següent horari: Pachwork: Inici 4 d’octubre. Tots els dijous de 3 a 5 h Punta de coixí: Inici 2 d’octubre. Tots els dimarts de 3 a 5 h Manualitats: Inici 5 d’octubre. Tots els divendres de 3 a 5 h Aula d’ informàtica: Taller d’Iniciació a la Informàtica (24h) Horari: Dimarts de 15 a 17, Dijous de 15 a 17 Data d’inici: 02|10|2012 Data de fi: 13|11|2012 Taller de Fotografia Digital (20h): Horari: Dilluns de 15 a 17, Dimecres de 15 a 17. Data d’inici: 01|10|2012 Data de fi: 31|10|2012 Recomanem a tots el socis que s’han apuntat a algun d’aquests tallers que passin pel club i confirmin la seva inscripció i al mateix temps rebran informació més detallada.

Coral Estel El diumenge 23 de setembre tots els components de la Coral Estel, a les 11 del matí, ens reunirem a l’estació d’autobusos de Solsona per anar a Ogern on col·laborarem en la Missa cantada amb motiu de la Festa Major d’aquella localitat. Ens sentim molt honrats amb la invitació. Moltes gràcies.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La festa del Club Estel La Presidenta i la Junta del club de Jubilats i Pensionistes l’Estel del Solsonès conviden tots els socis a participar en la gran festa que la nostra associació celebra cada any. Enguany tindrà lloc el diumenge dia 21 d’octubre amb els següents actes: - A les 12’30 hores, a la capella del Claustre, celebració de l’Eucaristia i acció de gràcies a la nostra Mare i Patrona per la seva protecció i el seu amor per la nostra ciutat. Recordarem també tots aquells socis que ens han deixat durant aquest any però que resten molt vius en la nostra memòria. - Seguidament ens dirigirem al restaurant La Pèrgola pel tradicional “dinar de germanor”. El preu serà de 18 euros per persona. Quan passeu pel club per fer la inscripció rebreu més informació sobre el menú i altres preguntes que volgueu fer o dubtes que tingueu al respecte. Us esperem a tots. És el vostre club. És la vostra festa, no hi falteu.

Visita al santuari de Torreciudad

La Maria té seixanta-dos anys, i en un control rutinari li han diagnosticat un càncer de pit. És una més de les víctimes del càncer que l’ha sorprès sobtadament. El fet diferencial, però, està en que la Maria, tot i ser mare de dos fills, aquests ja no estan a casa i viu amb el seu marit, en una masia del Solsonès, on treballa en les tasques diàries del camp i de tenir cura del bestiar. Es troba a mitja hora de vehicle fins a la capital de comarca, on la pot atendre un metge o bé a una hora llarga fins a l’hospital de referència, per seguir el tractament. Des que ha rebut la notícia, se sent desvalguda, aïllada del món i creu que està sola davant d’un problema greu, malgrat que el seu marit intenta fer-li costat. Li han parlat de l’existència d’una associació d’ajuda als afectats pel càncer i a la que pensa recórrer per fer front al seu problema. En Josep viu a Solsona i feia temps que no es trobava prou bé. Pensava que això d’arribar al cinquanta era el punt en que es començava a sentir el pes dels anys. Amb tot, va fer cas de la seva dona i es va sotmetre a una revisió mèdica. La sorpresa fou, quan amb els resultats a la mà, li diagnostiquen una leucèmia. Mai no s’havia imaginat que el món et pot caure a sobre d’una forma tan cruel. Se sent malament, espantat, i es revela contra una situació que rebutja, però que forçosament ha d’afrontar, i no sap ben bé com. Aquestes dues vivències són un exemple proper, dels molts que podríem relatar i tenen un conjunt d’elements en comú que els fan ser companys de viatge. Un viatge que no han escollit i que compta amb un itinerari, anomenat supervivència, que cal recórrer, ple d’obstacles i de reptes, que s’han de superar. “Fènix, associació d’ajuda i suport contra el càncer” inicia un període de col·laboració amb la publicació CELSONA per transmetre informació, oferint ajuda i suport a les persones que es troben en el procés de la malaltia i amb la voluntat d’acompanyar en aquest estrany viatge i fer-lo més lleuger. La malaltia és principalment un procés de sentiments. No tot és tecnologia i tractament, doncs, no podem oblidar que el més important és sempre el malalt, sense oblidar tampoc la família que l’acompanya, que sovint necessita també, ajuda. Des de l’associació fem una crida per posar al vostre abast els recursos de que disposem. Parlar, el fet de poder compartir amb altres un problema, en disminueix la seva dimensió. Els tractaments moltes vegades suposen llargues estades en centres hospitalaris allunyats del lloc de residència habitual, situació difícil de resoldre pel familiar acompanyant i en que Fènix hi pot ajudar.

Així, doncs, si voleu contactar amb nosaltres ho podeu fer a través de: Telèfon: 634 555 817 e-mail: fenixsolsones@gmail.com

El 30 de setembre el club de jubilats Estel us proposa un viatge a Torreciudad, prop de Barbastre (Osca) i visitar el conegut Santuari del segle IX. Preu 18 euros. Per apuntar-vos-hi i per a més informació pregunteu per la Montserrat Seuba, presidenta del club Estel.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

31


Glossa

Parròquia

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Comença el Pla Pastoral

Jornada diocesana El divendres, dia 12 d’octubre, a la Catedral de Solsona, es farà la presentació del PLA PASTORAL DIOCESÀ. I, a més, hi haurà: pregària, eucaristia, audiovisual, música… i un dinar de germanor per començar tots junts un projecte nou i engrescador. Programa del dia: 10.00 Benvinguda i esmorzar 10.30 Pregària 10.40 Presentació del Pla Pastoral Diocesà 12.30 Eucaristia 14.00 Dinar de germanor (a la Sala Polivalent) 16.00 Audiovisual i actuació musical El preu del dinar és de 12 eruos. Les inscripcions s’han de fer a la Parròquia de Solsona per tal de recollir el tiquet corresponent. El termini acaba el dia 30 de setembre. No t’ho perdis! Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquesta primera quinzena de setembre, s’ha dut a terme la redacció definitiva del projecte que ha de guiar el treball pastoral de les parròquies, dels arxiprestats i de la diòcesi en els propers anys. Com ja vaig anar explicant durant el mes de juliol, aquest pla apunta a la nova evangelització. S’ha acabat el temps d’esperar que les misses i les catequesis s’omplin soles! S’ha acabat també el temps de repetir el que no funciona o de restar immòbils davant de la situació de decadència que patim! El Pla Pastoral vol impulsar un treball de fons, allunyat d’actes espectaculars i de resultats immediats. Durant els primers anys, semblarà que no s’aconsegueix el creixement que cerquem. Veurem una certa disminució de les activitats pastorals, ja que per a prioritzar l’evangelització caldrà eliminar grups o activitats que no podrem mantenir. Semblarà que no neix res nou, ja que les prioritats que ens proposem - els cursos d’evangelització i els grups de fe - seran poc visibles. Veurem que s’agreuja la davallada en l’assistència a missa, ja que caldrà reduir misses i, malauradament, alguns fidels deixaran d’anar-hi si se suprimeix la “seva” missa. Això, però, només serà una impressió superficial. Durant aquests tres anys, com el llevat en la massa, creixerà un grup de fidels a cada parròquia que impulsarà el canvi. Aquests organitzaran un curs d’evangelització a través del qual, confiem que moltes persones allunyades es converteixin. A partir d’aquests cursos, es generaran petites cèl·lules de fe i de vida que a poc a poc mostraran una vida cristiana militant i convençuda. A partir de l’any 2015 apareixeran els signes d’aquest canvi, objectiu del pla pastoral. El proper 12 d’octubre, en el marc de la celebració diocesana de l’inici de l’Any de la fe, es presentarà a tothom aquest gran projecte. Després d’aquesta jornada serà encartat en el Full diocesà perquè tots els fidels el pugueu conèixer. A la columna del costat trobareu la informació d’aquesta trobada. Tots hi podeu participar i espero que no hi falteu tots els entusiasmats per la «música» d’aquest projecte i desitgeu conèixer-ne el contingut de primera mà.

32

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012


Parròquia CANALDA

Festa Major de la Mercè.- Diumenge vinent, 30 de setembre, Missa a les 12 i cant dels goigs.

LA SELVA

Festa de Sant Miquel de Gramoneda.Diumenge vinent, dia 30, a la 1, Missa i benedicció del pa.

LLOBEROLA

Festa Major.- Diumenge que ve, 30 de setembre, a les 12, Missa i benedicció del pa.

MADRONA

Defunció.- El dia 12 de setembre fou enterrat Josep Ribalta Farràs, de 80 anys, de Can Llobet. Missa i comiat del mossèn.- Dissabte, dia 22, Missa a les 7 de la tarda i comiat de mossèn Salvador.

NAVÈS

Missa dominical.- Diumenge, dia 23, a 2/4 de 12.

OGERN

Festa Major.- Diumenge, 23 de setembre, Missa a les 12. Ens acompanyarà amb els cants la “Coral Estel” de Solsona. Dilluns, dia 24, a les 12, Missa de difunts.

OLIUS

Festa de Sant Miquel del Camp.- Diumenge vinent, dia 30, no hi haurà Missa a la parròquia a 2/4 d’1. Se celebrarà a les 7 de la tarda a la capella de Sant Miquel amb motiu de la festa dels Sants Arcàngels.

PINELL

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Festa Major de Sant Miquel i comiat del mossèn.- Dissabte vinent, 29 de setembre, a les 7 de la tarda, Missa en honor de sant Miquel, benedicció del pa i comiat de mossèn Salvador.

SANT CLIMENÇ

Missa i bateig.- Diumenge, 23 de setembre, a 2/4 de 12, Missa i bateig de Lleïr Bajona Cots, fill de Josep M. i de Montserrat. Missa i comiat del mossèn.- Diumenge que ve, 30 de setembre, a 2/4 de 12, Missa de Sant Miquel i comiat de mossèn Salvador.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

SOLSONA Catequesi parroquial.El període d’inscripció per a la Catequesi serà fins al divendres, 28 de setembre. Les sessions començaran el dilluns, dia 1 d’octubre. Han de venir a renovar la inscripció tots els qui l’any passat ja estaven apuntats i continuen els cursos. Aquest any, els cursos de preparació a la COMUNIÓ són de 2 anys, corresponent als infants que fan 3r i 4t de Primària. Això vol dir que els qui faran 2n de Primària aquest any no s’inscriuran a la catequesi. Els dies de catequesi seran: -dilluns: pels qui cursin 4t de Primària -dimecres: pels qui cursin 3r de Primària Pel que fa als qui es preparen per a la CONFIRMACIÓ seguint els anys de catequesi després de la Comunió, anomenada Catequesi Juvenil, també s’hauran d’inscriure i les sessions seran dijous o divendres, en funció del grup. El donatiu per a cada curs és de 25 eruos per tot l’any. Pel que fa a la Confirmació pels qui cursen 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, ja s’informarà més endavant. L’horari parroquial fins a final de mes, per facilitar les inscripcions de Catequesi, s’amplia tots els dies a la tarda de les 17 a les 18.30h. Per a més informació, podeu trucar a la Parròquia al tel. 973 48 01 23. Festa de la Mercè.Dilluns, dia 24, a les 10 del matí, Missa a la capella de la Mercè (Catedral), patrona de la Parròquia. Adoració al Santíssim Sagrament.Cada dimarts es fa l’exposició del Santíssim, a l’altar de la Mercè, de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre. Tots estem convidats a fer una estona de pregària davant el Senyor. Hi ha la possibilitat de confessar-se i també es fa el rés de Vespres. Vida Creixent.La primera trobada del curs serà el dilluns, 1 d’octubre, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Companyia de Maria (Convent de les Monges). Comunions.El diumenge, 16 de setembre, van fer la Primera Comunió al Castellvell els germans Sira i Riel Capdevila Canal, i també la Marta Muñoz García. 33

Vetlla de pregària.Com ja es va fer a primers de mes, acabarem el mes de setembre, concretament el dijous dia 27, amb una Vetlla de pregària a les 9 de la nit, al Cor de Maria. Tots hi esteu convidats!

PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 22.A 2/4 de 7 de la tarda, Josep Bonany Llorens; Glòria Sala Barrera (11è a.); Ramon Gilibets Moncunill (5è a.) i el seu pare: Lluís Gilibets Vidal (17è a.); esposos Joan Colilles Colilles (16è a.) i Pilar Sucarrats Xarpell (2n a.). A les 8 del vespre, Josep Bonany Llorens (7è a.); Glòria Sala Barrera (11è a.); esposos Ramon Cases Torné (47è a.) i Dolors Guilanyà Escarré (21è a.); esposos Joan Colilles Colilles (16è a.) i Pilar Sucarrats Xarpell (2n a.). Dia 23.A les 10 del matí, Antoni Queralt Vilasaló (23è a.); esposos Ramon Cases Torné (47è a.) i Dolors Guilanyà Escarré (21è a.); esposos Lluís Cots Masana i Miracle Ferreres Fa, i el seu fill: Ramon; Josep Figueras Serra i els seus pares: Josep Figueras Ramellat i Montserrat Serra Montraveta; esposos Fidel Marmí Riba i Núria Rafart Orrit; Ramon Gilibets Moncunill (5è a.) i el seu pare: Lluís Gilibets Vidal (17è a.). A les 12, Josep Bonany Llorens; Antoni Queralt Vilasaló (23è a.); Ramon Gilibets Moncunill (5è a.) i el seu pare: Lluís Gilibets Vidal (17è a.); esposos Lluís Cots Masana i Miracle Ferreres Fa, i el seu fill: Ramon; esposos Antonio Pino i Elvira Fernández, i també per Eloy López Álvarez i Vicente Juárez. Dia 24.A les 10 del matí, Mercè Llorens Solé. Dia 26.A les 10 del matí, Jordi Seriol López (2n a.) i els difunts de la família Seriol-López-Garriga. Dia 28.A les 10 del matí, Carme Sanclimens Ramellat. A 2/4 de 8 del vespre, esposos Wenceslao Solanellas Subirà i Jacinta Vall Noguera. Dia 29.A les 10 del matí, Miquel Vilardell Torrent, Joan Vilardell Torrent, Miquel Vilardell Trench i Dolors Torrent Casals.


Manifest

Pere Vila Gangolells, president de l’associació d’amics del tractor d’època

Solsona, 11 setembre 2012

Bon dia a tots, especialment als companys de la pagesia de la comarca. No és pas estrany veure tractors i maquinària agrícola movent-se pels carrers de la nostra ciutat de Solsona. El trafiqueig de la feina quotidiana els fa transitar tot l’any comarca amunt i avall de manera ben espontània i natural, en plena harmonia entre camp i ciutat, entre Solsona i la resta de municipis de la comarca. Solsona és ciutat pagesa i els pagesos de la comarca som també part de la ciutat de Solsona i el seu entorn. Des de ja fa uns anys intentem que el dia 11 de setembre aquesta presència pagesa de la comarca es deixi veure amb tota la seva força en la seva capital. I si enguany l’assistència de pagesos pot ser més escassa no és pas perquè ni des de l’organització, ni des de l’ajuntament de Solsona, ni cap altre de la comarca es vulgui suprimir o reduir aquesta valuosa diada. Tots sabem que avui mateix a la tarda molts de nosaltres tenim un compromís d’assistència a la gran manifestació independentista a Barcelona. Esperem que marqui un abans i un després en el camí sense marxa enrere del nostre procés d’independència de l’estat espanyol. És un moment propici que cal aprofitar, i així ho ha entès una gran quantitat de catalans d’arreu de la nostra terra, que avui faran sentir amb veu forta i avinguda la seva opinió pels carrers de Barcelona. Aquesta i no pas cap altra és la raó per la que enguany no s’ha organitzat el dinar habitual de cada any, amb la pagesia de la comarca asseguda a les ombres de la plaça del Camp. Una prioritat per a tot el poble català passa enguany per davant i cal aprofitar l’ocasió. No la deixem escapar! I ja per acabar només insistir en el que ja estem tips de repetir any rere any; i tot plegat perquè ningú no ens escolti, ni

Visca la pagesia i visca Catalunya lliure!

Genís

BREUS

Pensaments

com a col·lectiu més interessat i més directament implicat. Un any més hem de dir que la pagesia ha topat novament amb la incomprensió del conseller Josep M. Pelegrí i tota la seva feixuga organització burocràtica de la conselleria. Tots plegats encara no han entès que els focs no s’eviten només des de les cadires dels molts despatxos de la conselleria, ni amb normes absurdes que ens fan malgastar la nostra maquinària en els nostres camps... Però no cal pas entrar-hi, ara. No ens entendrem parlant des d’un despatx i d’un seient de qualsevol màquina agrícola. Que en quedi només constància, malauradament, un any més. Gràcies a tots per la vostra assistència. I ara piquem alguna cosa i anem a fer poble i pressió política des dels carrers de la capital del país. Que hi hagi molta sort. Fins l’any vinent en aquesta jornada comarcal de tractors.

Arbre dels miracles... porta’m una lluna de colors, un vidre glaçat, ben fred, dues cadires de resina agredolça, un cistell de licor de pruna amarga, una esgarrapada de margarides amb pètals parells i dues dotzenes de manuals sobre com ser feliç....

34

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Tractorada comarcal 2012


Opinió

Poesia

Associació de Dones del Solsonès

Simoneta Hola, feministes! Com que últimament han sortit molts articles sobre la infidelitat, he pensat que seria bo de parlar-ne. Però és difícil! Els articles donen opinions molt diferents... M’ha semblat —que no ho puc pas donar per veritat—, que les opinions dels articulistes varien segons siguin homes o dones, encara que, com ja sabeu, la meva visió no és sempre imparcial. Anem a pams, resumint tot el que he llegit, he pogut arribar a concloure que hi ha un gen de la infidelitat: l’al·lel 334. Però es veu que el tenen més els homes (dos de cada cinc!), i que aquest, malauradament per a les seves esposes, els predisposa més a la infidelitat. En aquest article no m’aclareix si les dones el tenen o no. Però el silenci administratiu em fa suposar que no n’estem tan afectades. Amb tot, cal dir que en un altre article, també he llegit que les generacions de vint a trenta anys, a 2012, no mostren diferència per sexe, quant a la fidelitat. Ara bé, quants segles i segles les dones de vint, trenta, quaranta, cinquanta... han hagut de carregar amb grans

Opinió

Josep Maria Poblet

Buit per vuit

cadafals de banyes? Com que no hi havia independència econòmica... ni pastilles, ni preservatius... I com que ara hi ha de tot això, doncs les dones també es poden permetre enfilar banyes. Igualtat! Encara que aquest gen sembla que és masculí i predisposa a la infidelitat, tot i en contra de la voluntat d’alguns homes que, de no tenir-lo, pobrets, no es deixarien arrossegar per la passió. O estaríem parlant només d’instint? En realitat, del que us vull parlar, és de les pistes que s’han de tenir en compte per saber si els homes són infidels. Aquestes pistes les he extret dels mateixos articles que m’han informat d’aquest “malparracat” gen. A saber: mirar si les pupil·les estan dilatades, si hi ha sudoració, una certa taquicàrdia... Però jo em fixaria més en sopars de treball, en sortir més “emperifollats”... (fixeu-vos que en aquest context la paraula té molta gràcia). Si us plau, feministes, si voleu i podeu ser infidels, allà vosaltres i el vostre cor. I esperem que trobin una vacuna per erradicar aquest molestós gen.

Amb quatre partits de lliga jugats, resta ben palès que el Real Madrid està espès, car els seus cracs i l’auriga, el superb Mou, ja fan figa. Cada equip juga amb acuit, i per mèrits ha el seu fruit, i, avui, contemplem la farsa de que entre el Madrid i el Barça hi ha un impecable buit. El Barça amb nois del Planter guanyà a Getafe jugant un partit extraordinari... Quan les coses es fan bé qualque equip pot tirar avant emprant poc el talonari. En Mou diu “que no té equip” i que ningú hi posa el pit. Tot això dit per en Mou ostres! a Madrid com cou...

Ramon Gualdo

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Solsona, bella Solsona Bé ho sabeu prou, que aquestes paraules són de La sardana de Solsona. El poeta solsoní, Ramon Valls, va escriure'n la lletra, el mestre Joan Roure, hi va posar música. El resultat va ser magnífic: una sardana, airosa, emgrescadora, vigorosa, alegre... Amb la lletra el poeta canta les belleses de la nostra ciutat i dels seus voltants "Solsona, bella Solsona! Oidà quin goig de ciutat!". I podem dir que sí, que fa goig. A més de contemplar-la els solsonins ens ho diuen els visitants: "Quina ciutat més maca que teniu!". Els carrers i les places tenen el seu encant. I als voltants - als afores - hi podem contemplar indrets plens de bellesa. Varie-

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

tat de tons de verd, brolladors transparents a les fonts, camps de cultiu generosos. I quan em dedico estones a cercar fets i orígens, topo gratament amb episodis d'història i de cultura. Per això diu la sardana: "Fas encara mil rialles al llarg del teu historial". No és pas estrany que els visitants ens diguin que és una ciutat maca, a més la troben acollidora. "Solsona - - ets franca i forta - vius sodolla dil·lusions- a tothom obres la porta- i omples a tots dels teus dons". Procurem, doncs, que Solsona sigui sempre així, que no perdi mai les mil rialles, que no perdi mai les il·lusions. Que obri la porta a tothom. La porta, els quatre portals i els camins de les quatre partides. 35


Sóc persona

Agrupació Socialista del Solsonès

Preocupant despoblament

Sergi Ballespí. Doctor en Psicologia

Un accident Mirant el Celsona de la setmana passada llegeixo una notícia inquietant: “Ferit lleu un parapentista després de patir una caiguda a La Coma”. La notícia especifica que es tracta d’un veí de Lleida de 46 anys, que la ferida és lleu (cop al cap) després d’una caiguda a la tartera de les Morreres, que atès que la víctima es trobava en un lloc de difícil accés va ser necessària l’activació del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de muntanya dels Bombers de la Generalitat, que els Bombers van rebre l’avís poc abans de l’una del migdia, que llavors van enviar una dotació terrestre i una aèria amb efectius de rescat de muntanya i que el ferit va ser traslladat en un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital de Manresa. Molt ben explicat; un bon exercici de documentació. Ara bé: la notícia no m’ha semblat inquietant ni per la ferida, que és lleu, ni per com es detalla la maniobra de rescat. La notícia sobta perquè obvia dades potser importants. No diu (per exemple) que el pilot ferit competia al Campionat de Catalunya de Parapent, que aquest any el Campionat de Catalunya es celebrava al Port del Comte (dies 8, 9, 10 i 11 de setembre), que aquest campionat acull pilots de tota Espanya, que hi havia 56 inscrits i que va guanyar el pilot Lee Garcia Davies (Espanya) després de fer-se amb gairebé totes les mànigues. Ja entenc que són notícies diferents. L’una sobre un accident i l’altra sobre la ubicació d’un Campionat. El cas és que donar tants detalls sobre l’accident i no contextualitzar-lo em sobta. Crec que era important dir que 1) es tracta d’un pilot que competia i no d’un usuari qualsevol i aprofitar per ventar que 2) enguany el campionat es celebrava al Solsonès. Què coi. Què deu haver passat? Estarà l’agència responsable de la notícia barallada amb la Federació Aèria Catalana? Hi ha un complot contra la difusió d’aquest bonic esport, símbol de llibertat? O ha estat un simple accident periodístic? Vaja.

De les dades recollides recentment, es desprèn que la nostra comarca té un 42 % de les cases de pagès deshabitades o en runes. Els números així, en fred, per alguns semblaran greus, per altres, no tant. El cert és que el Solsonès, com altres comarques de muntanya, pateix un progressiu i inacabable èxode cap a nuclis urbans, més o menys grans. De fet, la tendència és a concentrar-se en pobles grans, i en el nostre cas, cap a la capital, Solsona. D’aquí el seu important increment d’habitants en els darrers anys. Tenim una de les densitats més baixes de Catalunya per quilòmetre quadrat. Això, per sectors com el turístic, és positiu, però per altres és clarament negatiu. El despoblament comporta un abandonament de la vigilància del territori i la seva protecció. Complica, també, el manteniment dels qui es queden. No és igual mantenir un camí per 10 o 12 cases de pagès, que per 2 o 3. I el mateix podem dir de la resta de serveis bàsics, com xarxa d’aigua, electricitat, recollida escombraries, correu, etc, etc. També la desertització en habitants, fa més difícil la continuïtat dels qui es queden. No solament per les raons esmentades, de disposar de serveis, sinó per la sensació de soledat i inseguretat. Tenir veïns al costat és sinònim d’estar acompanyat, i de tenir ajuda davant qualsevol adversitat. Un bon veí es converteix en un més de la família i comparteix totes les preocupacions i necessitats. L’ajuda mútua es converteix en una tradició. Trencar aquest cercle suposa facilitar nous abandonaments en una roda de mai no acabar. Si mirem cadascun dels pobles de la comarca, comprovarem com en 100 anys el canvi ha estat brutal. Pobles que tenien un centenar de cases de pagès habitades, han quedat amb 15 o 20, i una part amb previsions de propers abandonaments, de manera que quedaran, per sota de la sostenibilitat. I d’aquí a que algun savi de la Generalitat o del Govern Central proposi agrupar municipis, hi ha un pas. Un pas que en res no milloraria les expectatives de futur del poble afectat. En plena crisi nacional, estatal i mundial, estaria bé pensar en polítiques de retorn als orígens. És a dir, a recuperar terres, conreus i explotacions agrícoles i ramaderes, com a via per sobreviure a uns temps que seran durs i llargs. No és ciència – ficció. Costa menys recuperar conreus que recuperar indústries, i els resultats són a curt i mig termini. Ara mateix a la comarca hi ha una interessant aposta pel cultiu de pomers, tenim el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, tenim terres abandonades i gent que amb ajudes seria capaç de recuperar vells cultius o fer-ne de nous. No és cap aventura. El que no podem fer és quedar-nos quiets i esperar que el temps arregli les coses. De moment, empitjoren i no veiem iniciatives valentes i innovadores procedents del Consell Comarcal, o del Govern de la Generalitat, governats per CiU. Potser que comencem a mirar com governen els socialistes a França per comprovar que hi ha d’altres fórmules de governar, millor que les que tenim aquí.

sergi.ballespi@gmail.com

36

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Opinió


Opinió

Jaume Berenguer Rovira

El profeta Mohammad

Una ironia sarcàstica... calculada?

Llibertat d'expressió: responsabilitat i sentit comú

S’ha de tenir una imaginació extraordinària, per qualificar a l’actual i de fa segles Església Catòlica Triomfant, amb el nom de Santa Mare Església! La Mare, per definició, inclou tot l’amor, tendresa, entrega, noblesa, sacrifici, abnegació, alegria, comprensió... i tots els epífits dolços i amargs, que li volguem afegir... i sempre ens quedarem curts! La Mare de Jesús, de nom Maria, no té res, absolutament res a veure, amb aquesta mena de madastra, coneguda com Església Catòlica Triomfant, en què han transformat -els “Hereus-vips-esglesiàtics- a aquell grupet d’amics i amigues del seu fill, a qui va entusiasmar, i il·lusionar, donant-los dignitat amb el seu exemple, per creure i practicar l'amor i la justícia. - Jesús, les seves amigues i amics, sempre i fins a la mort, van tenir la dolça companyia, d'una Mare amatent, fins en els més petits detalls humans. - Una Mare dolorosa al peu de la creu, fent costat al seu fill... i només tres dones, dues d'elles mares, acompanyant-la, i donant la cara, fent un amic anorreat i "fora de la llei" - Honestament i racional, hi ha algun VIP esclesiàtic, amb la gosadia viril, d'afirmar i demostrar, amb fets i raons, que l'Església Catòlica Tiomfant, la buròcrata, esplendorosa i rutilant, tingui en la pràctica, d'ahir i d'avui, la més petita semblança, amb aquella Mare, que va dornar a llum en un corral? Amb la mateixa Mare, amb qui van empaitar tota la vida, les autoriatats Religioses i Civils, per matar-li el fill, i fins que se'n van sortir. - Si us plau, prou d'embrutar el nom de Mare, Vostès VIPS i Prínceps de l'Església Catòlica Triomfant, han tingut, també una Mare. - Una Mare, mai no donarà les "sobres" del seu plat a un fill. Una Mare, mai dels mais, no toleraria que un fill dormís al carrer... Molt menys, tenint centenars i centenars de mt2 edificats, sota teulat i desocupats. Una Mare, s'ho treu de la boca, del plat, dels pits o de l'ànima, per donar benestar als fills i sempre afectuosa! - Si vostè sr. Bisbe, em troba demagog, repassi Mat. c.28, v.31-45. Els meus ulls també ho han vist i plorat centenars de vegades. Si ho vol comprovar és cosa només de donar uns quants tombs per qualsevol dels suburbis de casa nostra. Això sí, sense cap disfressa "elegant" ni cap signe extern d'opulència, encara que sigui religiós! Veurà com malviuen, els "fills predilectes del Déu Cristià" El seu Déu, no?

La Comunitat islàmica del Solsonès refereix que les religions i els principis i valors que les regeixen, advoquen pel coneixement, reconeixement, així com el respecte a tots els credos, siguin quins siguin els seus signes. Precisament Mohammad, que la pau sigui amb ell, abanderava aquesta idea, aquesta filosofia de vida que el dugué a establir relacions comercials amb viatjants d’arreu i amb creences diverses, a demanar clemència pels seus enemics, a parlamentar amb els que l’havien agredit i a perdonar als que l’havien intentat ajusticiar. Si Mohammad, que la pau sigui amb ell, feia gala de tant vasta indulgència, nosaltres, els seus seguidors, no podem alçar ràpidament les mans per fer-li justícia. És doncs obvi, que condemnem enèrgicament l’ús de la violència com a eina per contrarestar unes desafortunades caricatures. Deplorem l’atac a les ambaixades, els disturbis i sentim profundament les conseqüents víctimes. Si fem ús de les ensenyançes islàmiques, recordem que aquestes prohibeixen l’atac als innocents, protegeixen els convidats dels altres països i donen seguretat a la seves famílies i a les seves possessions, encara que es tractés d’uns enemics. Igual que condemnem la violència d’aquests brètols que poc coneixen l’exemple del profeta, volem apel·lar al sentit comú i la responsabilitat, per no caure fàcilment en aquestes absurdes formes d’expressió, que lluny de teixir ponts de cohesió, torpedinen la bona convivència i provoquen un retrocés en el devenir d’una societat cada vegada més heterogènia. Aprofitant aquesta abusiva al·lusió al profeta en les revistes, des de la Comunitat islàmica del Solsonès, creiem necessari compartir amb la nostra comunitat les ensenyances de Mohammad, que la pau sigui amb ell, amb l’objectiu de fer arribar a hom el seu exemple de vida i les bondats que predicava, aquestes que transcendeixen a qualsevol credo, cultura o nacionalitat. Si Celsona i vosaltres ens ho permeteu, tot esperant la bona guia del Senyor, en els pròxims exemplars anirem descobrint més sobre Mohammad.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

La Comunitat islàmica

37


Futbol sala

Consell Comarcal del Solsonès

El Solsona guanya la SUPERCOPA 2012 organitzada pel Consell Comarcal del Solsonès Divendres passat, es va celebrar la Supercopa Comarcal 2012 a les instal·lacions esportives de Castellar de la Ribera. Enguany la Supercopa Comarcal 2012 estrenava nou format, un torneig on s’enfrontaven l’actual campió de la Lliga Comarcal de Futbol Sala del Solsonès, el vigent campió de les 12 hores, l’equip amfitrió i el segon classificat de la Lliga Comarcal. El primer partit de la supercopa enfrontà al Guixers contra el Castellar de la Ribera. Aquest acabà amb empat a 1 gol. Finalment, el Castellar s’imposà al seu rival a la tanda de penals. El següent partit el disputaren el Solsona contra el Llobera. En aquest cas, el Solsona s’imposà per 2 gols a 0. La final de la supercopa 2012 va ser disputada pel Solsona i el Castellar de la Ribera. El primer títol de la temporada se’l va endur el Solsona, que va vèncer al Castellar de la Ribera, amb un resultat de 4 a 2. Els trofeus per als jugadors més valuosos van ser per en Sergi Alcàzar i l’Ivan Alzina, els dos màxims golejadors del torneig amb 2 gols cadascun. Un cop finalitzada la Supercopa, s’inicia la temporada de la Lliga Comarcal de Futbol Sala aquest proper cap de setmana del 22 i 23 de setembre, formada per 16 equips. Per la seva part, el Conseller Comarcal d’Esports, Josep Maria Casafont, ha manifestat que “vull expressar

un especial agraïment al municipi de Castellar de la Ribera per acollir una nova edició de la Supercopa i la seva col·laboració en els actes posteriors”. En aquest sentit ha afegit que “la Supercopa ha estat un perfecte punt d’inici de la temporada de futbol sala de la comarca, esperem que la lliga comarcal que comença el dissabte 22 de setembre sigui un exemple de competivitat i esportivitat per a tots els participants”.

Ivan Alzina i Sergi Alcàzar, els 2 màxims golejadors amb 2 gols cadascun

El Conseller Comarcal d’Esports, Josep Maria Casafont, lliurant el trofeu 38

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El Solsona s’imposà al Castellar de la Ribera, per 4 a 2 a les instal·lacions esportives de Castellar de la Ribera


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

39


CF Solsona

Esports

Juvenil “A” del CF Solsona Dissabte 15/09/12

S’obre el termini de presentació de candidatures per a la Nit de l’Esportista del Solsonès

Adri, David, Gerard (Èric), Joan, Àngel (Múrcia (1 gol)), Aresté, Joan (Mariano), Aleix (Axel), Bernat (Valero), Abde, Robert (Amir).

Enguany la gala de l’esport comarcal se celebrarà el 30 de novembre

Tercer test seguit suspès El juvenil “A” del C.F. Solsona, està en plena pretemporada i en plena renovació i acoblament, ja que hi ha hagut 9 incorporacions noves (sis del juvenil “B”, un del cadet i dos del cadet de divisió d’honor del Manresa) i tan sols queden 6 jugadors de l’any passat. Això fa que l’equip encara en rodatge no doni gaire bones sensacions. Després de perdre amb el Cardona i empatar in-extremis amb el Guissona, tocava jugar contra el primer equip del Berga. El partit ha estat molt lluitat i s’han començat a veure símptomes de millora en el joc solsoní, que, cada cop més, sembla que va agafant el to. Però la veterania i la més edat dels berguedans han estat factors claus per la derrota, ja que la falta d’experiència dels jugadors juvenils en jugar contra jugadors de regional els ha passat factura. Dos córners i una jugada al contracop han deixat sentenciat un partit amb poca història. La propera setmana dos tests més, un dissabte al municipal de Solsona, contra el Fruitosenc i un l’ altre, el diumenge a casa del Sallent, faran fer més quilòmetres als jugadors del juvenil, de cara la dura temporada que es preveu, ja que aquest any hi ha 4 ex-preferent que van perdre la categoria la temporada passada i que faran endurir la campanya.

Horaris partits CF Solsona

Foto d'arxiu de l'edició de l'any passat

Aquesta setmana, el Consell Comarcal, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Esportiu del Solsonès han obert el termini de presentació de candidatures per premiar en el decurs de la dotzena edició de la Nit de l’Esportista. Aquest certamen, organitzat amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’esportistes i entitats esportives del Solsonès, se celebrarà enguany al Teatre Comarcal el 30 de novembre. La Nit de l’Esportista, que aquest any presentarà algunes novetats en el format, homenatjarà els i les esportistes que hagin destacat durant l’última temporada en esport individual d’alt nivell, en equips federats, en esport escolar i en esport màster. Així mateix, s’atorgarà un reconeixement especial als clubs que celebrin aniversari, una menció especial, el Premi Premsa i el Premi Popular. El Premi Popular és una nova categoria d’aquesta edició que vol reconèixer la trajectòria esportiva, ja sigui a nivell individual o d’equip, d’aquells esportistes, associacions i col·lectius que promouen l’esport de lleure. El termini de presentació de candidatures es tancarà el 30 de setembre. S’han de presentar per escrit i presencialment a les oficines del Consell Comarcal del Solsonès, o bé per correu electrònic a l’adreça consell@ solsones.ddl.net. Cal acreditar els mèrits esportius mitjançant un document de la federació corresponent o del Consell Esportiu del Solsonès.

Dissabte, 22 de setembre Juvenil “A”: Fruitosenc ( 17h) Juvenil “B”: Tàrrega “C” (12h) - Fora Cadet: Guissona ( 15h) - Casa Infantil: * Descansa Aleví “A”: Manresa “B” (10h) - Casa Aleví “B”: Manresa “D” (10h) - Casa Benjamí “A”: Artesa ( 11:30h) - Casa Benjamí “B”: Artesa ( 11:30h) - Casa Prebenjamí “B”: Artesa (13h) - Casa Babies*: Descansa Femení: Ponts (19h) - Casa

Diumenge, 23 de setembre 1r Equip: Montgai (17h) - Fora Sénior “B”: Palau Angl. (16h) - Casa Juvenil “A”: Sallent (19h) - Fora Prebenjamí “A”: Manresa (10h) - Casa

PB Solsona Sènior masculí

Dissabte 22 de setembre del 2012, 19h. Pavellons Municipals de Solsona (pavelló vell). Territorial Catalana Futbol Sala. Inici de lliga, jornada 1

P.B. Solsona Trepovi - Botarell F.C. US HI ESPEREM!!!

Sènior masculí B

Dissabte 22 de setembre del 2012, 17h. Pavellons Municipals de Solsona (pavelló vell). Preferent Catalana Futbol Sala. Inici de lliga, jornada 1

C.F.S. Navès Lumen Penya B - Rajolí d´Or Llardecans US HI ESPEREM!!!

Equip juvenil Comença la lliga 2012-2013 el cap de setmana del 20 i 21/10/2012 40

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

CF Solsona, 1 CE Berga 3 (1r. Equip)

Consell Comarcal i Ajuntament de Solsona


Solsona Patí Club

CB Solsona

Gemma Colilles, Marta Miró i Ariadna Fortes, del Solsona Patí Club, a la Tecnificació Lleida

Torna la competició de bàsquet al pavelló El primer equip juga dissabte a dos quart de sis de la tarda Aquest cap de setmana torna novament la competició de basquetbol a Solsona. Després de les derrotes del sènior i el júnior masculí en els seus desplaçaments del passat cap de setmana, ara dissabte els toca debutar a casa, on esperen comptar amb el suport de l’afició. Alhora comencen el campionat el sènior i el júnior femení, però ho fan a fora. L’allau de partits al pavelló arribarà el següent cap de setmana, El sènior debuta a casa contra quan comencen totes les l’Artés. Imatge del partit de la competicions de promoció. temporada passada Animem a tots els seguidors i amics del bàsquet solsoní que no es perdin aquest inici de temporada.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Gemma Colilles, al centre Ester Fornell (entrenadora) i a la dreta Marta Miró

El dia 8 de setembre, al Pavelló Municipal d’Esports de Mollerussa, la Federació Catalana de Patinatge de la Territorial de Lleida va organitzar una Tecnificació pel perfeccionament del patinatge artístic dirigit a tots els patinadors de la província, sent una activitat totalment subvencionada per la mateixa federació. Aquesta Tecnificació constava d’uns entrenaments al costat de la pres- L'entrenadora Ester Fornell i tigiosa entrenadora Janet Ariadna Fortes Ruiz on juntament amb els entrenadors de cada patinador es valora cada element tècnic per aconseguir millorar la tècnica assolida. Es van realitzar entrenaments de la modalitat de lliure per a patinadors d’iniciació de les entitats properes a la capital provincial i per als patinadors de categoria de tota la província. També va constar d’uns entrenaments de la modalitat de figures obligatòries dirigida als patinadors d’iniciació i de categories. El Solsona Patí Club va participar-hi amb Ariadna Fortes a la modalitat de lliure. A la modalitat de figures obligatòries hi varen participar Gemma Colilles, Marta Miró i també l’Ariadna Fortes. Totes elles varen estar acompanyades per la seva entrenadora Ester Fornell, que valora molt positivament aquests entrenaments perquè acostumen a ser molt profitosos per a tots els participants.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Foto: Lluís Closa

Partits oficials al pavelló nou: Dissabte, 22a les 16h - Júnior masculí CB Solsona - Sagrada Família-Claror B, de Barcelona Dissabte, 22 a les 17,30 - Sènior masculí CB Solsona - C. B. ARTÉS B

Desplaçaments: Dissabte, 22 a les 12,30 - Júnior femení C.E. Gelida - CB Solsona Dissabte, 22 a les 19,00 - Sènior femení A.E.S.E.B, L’Hospitalet de Llobregat - CB Solsona

41


Atletisme

Club Fondistes Solsonès - Prosetel

L’atletisme solsoní a la Cursa de la Mercè El passat diumenge 16 de setembre es va celebrar la 34a Cursa de la Mercè, i l’atletisme solsoní hi va ser molt present. Corredors dels Fondistes del Solsonès, del Centre Excursionista i altres d’independents van prendre part a la clàssica barcelonina. Enguany es celebraven els 20 anys dels jocs olímpics de Barcelona 92 i quasi 16.000 atletes es van apuntar a la cursa que va haver de fer modificacions al circuit per encabir tanta gent. Entre d’altres es va allargar el tram final de pujada pel Paral. lel fins a 1,5 km, la qual cosa va endurir un punt el recorregut. El clima va ser semi-ennuvolat i amb força xafogor. Els representants del Solsonès van fer un bon paper, amb els següents temps i classificacions. Jordi Montaner (Fondistes del Solsonès) va fer un temps de 40.46 minuts (marca personal) i va entrar al lloc 521 de la general. Jordi Borés (Centre Excursionista) va fer un temps de 42.44 minuts i va entrar al lloc 882 de la general. Marcel Coromines (Fondistes) va fer un temps de 45.19 minuts entrant al lloc 1479. Eduard Farrés (Centre Excursionista) amb un temps de 45.23minuts va entrar al lloc 1475. Laia Gilibets i Roger Coma, van fer el recorregut junts, amb un temps de 52.23 minuts i van entrar als llocs 5455 i 56 respectivament. Adriana Pérez va fer un temps de 54.27 minuts (millorant deu minuts en relació a l’any passat) entrant al lloc 5673 de la general. Jordi Pallarès va fer un temps de 54.28 minuts i va entrar al lloc 5919 de la general. Pilar Bonache (Fondistes) va fer un temps d’1.04.40 h. i va entrar al lloc 10393. La cursa va ser guanyada per Roger Roca (campió del mon de duatló) amb un temps de 30.41 minuts, per davant de Jose Luis Blanco que va fer un temps de 30’58 minuts. I tercer va entrar Driss Lakauaja amb un temps de 31’01 minuts. En fèmines la pratenca de 16 anys Carla Bertos va sorprendre a les favorites vencent amb 38.30, sent l’atleta més jove de guanyar aquesta cursa. Segona va entrar Elena Hidalgo amb un temps de 38’45 minuts, i tercera va ser la marroquina Ouafaa Hamani amb un temps de 39’35 minuts. L’últim atleta va fer un temps de 1 hora i 37 minuts.

Pròximes curses

Octubre 7 - Cursa del Caragol 10 km Linyola 7 - Cursa dels Millors Amics 10 km i 5km, Canicros 5km i júniors 1 km A Sant Joan de Mediona Mes informació a Ribera Esports, http//www.atletisme.com www.fondistesolsones.org

42

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Setembre 22 - Milla Urbana d’Almacelles 23 - Caminada Popular de Canalda 23 - Cursa de Vallhonesta (Sant Vicenç) 30 - 10 km Ciutat de Berga


Centre Excursionista de Solsona Equip de Curses i Marxes de Muntanya

33a edició Matagalls-Montserrat

Serni Santaeulària i Eudald Viladrich

Josep Capó, Jordi Santasusana, Jaume Creus

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Cinc membres del Centre Excursionista del Solsonès i un company de Manresa van participar el passat cap de setmana en la 33a edició de l'emblemàtica prova de marxa de resistència la Matagalls-Montserrat El recorregut de 84,800Kms. amb trams realment durs per les fortes pujades i baixades que hi ha al llarg dels camins i corriols, amb un total de 5.980 mts. de desnivell acumulat, dels quals 2.897 mts.són en positiu, va ser realitzat per Jaume Creus en un temps de 16h:40mi. El Jordi Santasusana i el Josep Capó en 21h:07mi. I cal destacar el bon temps que van fer els dos joves de 15 i 17 anys respectivament: el Serni Santaeulària i l'Eudald Viladrich en un temps de 19h:51mi. Tot i que és una prova no competitiva, puntua per la Copa Catalana de Marxes de Resistència. El primer home en arribar va ser el gran corredor de curses de muntanya Just Sociats en 8h:39mi. i la primera dona va ser la Gemma Calafalch en 12h:56mi. Els marxadors que van arribar a Montserrat van ser 2.462 dels 3.054 que van sortir de Coll Formic.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

43


Societat

El Gerard Redorta Bosch va dibuixar el seu berenar preferit: pa amb xocolata, plàtan i maduixa.

Enhorabona!!!

El dia 20 el Ramonva fer 40 anys. Tibeu-li les orelles. Per molts anys de part de la família

Com es tradició, l’equip del Cobert se'n va anar a la platja en grup La colla més espavilada de Solsona

44

Arrossada d'amics a Terracuques Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquí el tenim amb el regal del Celsona.


Vall de Lord

Montse Riu

L’inici del curs escolar a la Vall El passat dimecres 12 de setembre els diferents centres de la Vall començaven amb les classes. Els alumnes assistien a classe amb els nervis habituals del primer dia i, també a l’espera de les novetats que els centres els tenien preparades

L’AMPA Vall de Lord L’AMPA Vall de Lord és l’associació de mares i pares del’escola Vall de Lord i de la SI de Sant Llorenç de Morunys. L’AMPA ofereix diferents ser veis als alumnes: - Sufraga l’adquisició del material escolar complementari (Els pares paguen una quota) - Ofereixen servei d’acollida matinal, serveis de canguratge i servei de menjador - Activitats extraescolars: Aquestes activitats acostumen a començar a principi del mes d’octubre, n’hi ha de força i variades, de curta durada (només un trimestre) o de llarga durada (tot el curs) - Organitzen conjuntament amb els centres la festa de fi de curs L’AMPA Vall de Lord disposa de pàgina web on es poden trobar les diferents informacions i es poden descarregar els fulls d’inscripció. La pàgina web és: http://ampalord.wordpress.com/

SI de Sant Llorenç de Morunys La secció de l’Institut iniciava les classes el mateix dia 12, igual que la resta de centres, tot i que ells, només feien classe al matí, en tractarse d’un dimecres, que ja es fa només classe al matí. El primer dia durant el matí s’han exposat als alumnes els aspectes bàsics de funcionament i d’organització. La novetat per aquest curs serà la regulació de les entrades 5-10 minuts abans de l’inici de les classes. La secció d’Institut continua amb dues classes, una corresponent als alumnes de 1r d’Eso i una altra pels de 2n d’ESO. Cal tenir present que només es poden cursar aquests dos anys. A partir d’aquí els alumnes s’han de traslladar als centres de Solsona. Una altra de les novetats de les que es podrà gaudir enguany és el nou canal d’informació, l’Institut ha creat un compte a Twiter @sistllmorunys. Des del centre han comentat que s’ha iniciat amb normalitat l’inici del curs i que es mantenen alumnat i professorat. Es pot consultar també totes les notícies del centre a la pàgina web: http://www.si-stllorencmorunys.net/

Escola La Coma L’escola de la Coma forma part de la ZER del Solsonès. També va iniciar les classes el passat dia 12 de setembre. En aquesta ocasió i pel fet de començar en dimecres, només van fer classe al matí, ja que els alumnes realitzen una estona més de classe cada dia per a poder cobrir aquesta tarda. Cal recordar també que la ZER del Solsonès continua realitzant la sisena hora. El Departament l’ha deixat, en aquest tipus d’escoles rurals. Aquí no hi ha hagut gaires canvis. L’únic que els alumnes esperaven el primer dia era veure els diferents professors itinerants que els havien tocat. Aquests professors itinerants són els especialistes de diferents matèries, com educación física, anglès, música, etc.. Aquests es desplacen a les diferents escoles que formen la ZER. Aquest any la ZER del Solsonès ha tingut la baixa de dues escoles, una d’elles la de Tuixent, que ara ha passat a formar part de la ZER Urgellet i l’altra baixa ha estat la de l’escola d’Ogern que ha tancat per falta d’alumnat. L’escola de La Coma compta a dia d’avui amb 8 alumnes i la dotació d’un professor- director i una altra professora a mitja jornada. Es poden consultar les diferents activitats de la ZER del Solsonès a la següent web: http://agora.xtec.cat/zer-solsones/intranet/

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Escola Vall de Lord L’escola Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys també va començar les classes el passat dia 12. Aquí també es van poder veure els diferents alumnes preparats per l’inici del nou curs. Els que per primer cop començaven aquest cicle, P3, ho van fer una miqueta més nerviosos: Començaven a anar a l’escola dels grans. El primer dia el van dedicar -a part de conèixer els professors i la classe que els havien tocat-, a pensar i escriure un pròposit per al curs que començava. Aquests pròposits, escrits dins d’una gota d’aigua, s’han penjat a l’entrada de l’escola perquè tothom els pugui llegir i compartir. Es pot consultar també totes les notícies del centre a la pàgina web: http://escolavalldelord.wordpress.com/

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

45


Institut Francesc Ribalta

Aquesta setmana les aules de l’Institut també han obert les seves portes a l’alumnat que havia d’iniciar el curs acadèmic 2012-2013 una setmana després als de batxillerat i l’ESO. Dilluns dia 17 van començar els nois del PQPI (Programa de Qualificació Professional Inicial), ensenyament que proporciona una informació bàsica i professional que facilita la incorporació al món laboral o la continuïtat de l’itinerari formatiu. Al nostre centre els joves, en horari de 8 a 14.15 h, es formen en l’especialitat d’auxiliar de treball de fusteria i instal·lacions de mobles. Una de les novetats més destacades d’aquest 2012-2013 és l’oferta del Curs específic per a l’accés a cicles formatius de grau superior (CAS). Aquest curs compta amb 21 alumnes matriculats, que assistiran a classe fins al mes de juny, de les 8 fins a les 12.15 h, cursant les matèries de català, castellà, anglès, matemàtiques i una optativa, que al nostre centre és psicologia i sociologia. Es tracta d’una dotació molt important per a la comar-

ca del Solsonès, ja que la superació d’aquest curs comporta l’accés directe a un cicle formatiu de grau superior, sense l’obligatorietat de realitzar cap examen previ. Per accedir a aquest curs cal tenir el títol de tècnic d’un cicle formatiu de grau mitjà. Els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior iniciaren les classes dimecres passat dia 19, amb un total de 31 alumnes, disposats a adquirir els coneixements i les tècniques innovadores en el camp de l’educació infantil. El Cicle Formatiu de Grau Mitjà, que dóna resposta formativa a la nostra zona en l’àmbit sanitari des de l’any 98, inicià les classes el passat dia 12, amb 39 alumnes. Els alumnes de 1r curs, atenent al canvi normatiu prescrit, cursen APD (atenció a persones amb dependència), en substitució del cicle d’atenció sociosanitària (ASS), que encara fa l’alumnat de 2n. Amb aquests ensenyaments es completa l’oferta formativa presencial de l’Institut Francesc Ribalta per aquest curs 2012-2013.

46

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Inici de curs dels ensenyaments professionals a l’Institut Francesc Ribalta


Escola Setelsis

Un nou curs, uns nous reptes

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El dia 12 de setembre el curs va començar amb la mateixa il.lusió i les mateixes ganes d’aprendre que sempre tenen els nens i nenes. Els grans també estàvem il.lusionats perquè ensenyar i aprendre sempre és una aventura estimulant. Malgrat tot, no podíem oblidar que des de l’administració no ens ho posen fàcil: retallades de mestres, de programes de suport, d’ajudes, dificultats de tota mena que ens obliguen a posar un plus d’implicació i estima per seguir mantenint una escola de qualitat. Tot i que el vent sembla que bufa en contra, a l’escola seguim avançant: mantenim sortides i colònies pel seu alt valor pedagògic; seguim la dotació de pissarres digitals i ens adaptem als nous reptes tecnològics; ajustem la formació de mestres als recursos personals del mateix centre... Amb l’ànim de reivindicar el millor per l’ensenyament públic del nostre país i amb el compromís de treballar cada dia per aconseguir-ho, aprofitem per desitjar a tothom un bon curs 2012-2013 i us convidem a seguir la vida de Setelsis al nou bloc http://escolasetelsissolsona.blogspot.com.es/

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

47


ZER El Solsonès

ZER El Solsonès de nou. Ara de set. El curs a la ZER El Solsonès ha començat amb novetats, com cada curs, amb els alumnes de P3 que s’incorporen al projecte escolar de les nostres escoles. Molt il.lusionats ens hem retrobat mestres i alumnes per iniciar el nou curs escolar. Alguna llàgrima, moltes experiències acumulades després d’un estiu llarg i calorós i, sobretot, moltes ganes de fer coses junts. Com a novetat d’aquest curs hi ha el tancament d’una escola, la d’Ogern, que formava part de la ZER des de la seva creació el 1989. Un altre municipi que queda coix en perdre la seva escola. L’escola de Tuixent ha passat a formar part de la ZER Urgellet. Des del Solsonès els desitgem un bon començament de curs. Fins al juny de 2012 la ZER El Solsonès estava formada per nou escoles. A partir d’aquest setembre n’hi ha set.

Ardèvol

Famílies, nens i nenes,… benvinguts i benvingudes!

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Coma

Lladurs Sant Climent

Llobera

Navès 48

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012


Llar d’Infants El Pi

Escola Bressol

Adaptació

Reinauguració de l'escola Bressol

Temps de retrobades, de grans rebudes, somriures de complicitat, petons, abraçades, elogis… temps de reconèixer “que grans que us heu fet amb tan sols un mes!”, temps per trobar a faltar els que ja han marxat cap a altres escoles, ... I, tanmateix, temps, també, per als plors, per a la incertesa, per al descobriment d’un nou espai –l’escola- i unes noves educadores –unes altres persones adultes que es faran càrrec de nosaltres-, uns nous companys, uns hàbits, unes normes, un munt d’activitats, etc. Són tantíssimes les coses que s’aglutinen en aquest període que anomenem ADAPTACIÓ. És un període que afecta tant a pares i mares, com als infants, com a les educadores. Una etapa que fa que ens coneixem més a nosaltres mateixos (com a pares i mares), als nostres fills/es, als infants de la classe (com a educadores). Són uns dies en què pares i mares, avis i àvies, nens i nenes, educadores i... tots aquells qui acompanyin als infants en aquesta nova etapa (l’entrada a l’escola) poden experimentar tot un seguit d’emocions i sensacions que no sempre seran agradables; al contrari, algunes vegades, sentiran el rebuig, el sentiment de culpabilitat, la compassió, etc. però totes aquestes sensacions també s’acaben deixant enrere quan el costum i la rutina dóna pas a la seguretat i permet que els infants es trobin a la nostra llar d’infants com a casa seva, la qual cosa els permetrà assolir un munt de descobertes, passar molt bones estones, i. . . pas a pas, anar creixent!!!! Molts ànims, que ja la tenim gairebé superada, aquesta adaptació!!!

Després d’unes llargues vacances ja teníem ganes de tornar a l’escola. I quina sorpresa a l’arribada!!! Una gran carpa de circ a la porta ens donava la benvinguda, les parets de molts colors, els patis amb moltes coses noves, fins i tot el nom de les classes ha canviat i ara som: mags, pallassos i domadors. Amb tots aquests canvis les nostres mestres van pensar que ho podríem celebrar. És per això que aquest diumenge 23 de setembre de 10:00h a 13:00h del matí hi esteu tots i totes convidats, a la nostra festa. Hi haurà: visita per l’escola - explicació del projecte educatiu - podreu conèixer les nostres mestres - fins i tot podreu ballar al ritme de la música - i per acabar pica pica per a tothom!! Hi esteu tots convidats, us esperem!!

Escola el Vinyet

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els colors del Vinyet panyen i gràcies a tot l’equip de mestres pel seu compromís professional. Ens espera un any ple de desitjos que els nens i nenes vam voler expressar al costat de la planta que van portar: “Mentre la planta creixerà, el carrer s’acabarà i l’escola començarà.” “Jugar i aprendre.” “Que aprenguem molt i siguem feliços.” “Que tots els nens i nenes estiguin sempre contents!” “Que els bons desitjos es facin realitat.” Esperem posar tota l’energia necessària per poder fer-los realitat. Bon inici de curs a tothom!

Els colors de l’escola el Vinyet són molts i amb un munt de tonalitats. A tots els volem acollir perquè ens agrada la diversitat i la riquesa que ens puguin aportar. D’aquesta manera comença un curs més el primer dia de l’escola el Vinyet en el seu sisè any de vida. Els colors i les olors es barregen amb els retrobaments i els somriures, algunes llàgrimes i moltes mirades de complicitat. Gràcies a vosaltres, els quasi 200 infants, que una vegada més inicieu el curs amb ganes d’aprendre i entendre la vida; gràcies als vostres pares i mares que us acom-

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

49


Música

Josep M. Borés

Els navesencs Black Islands triomfen al Surface Festival El passat 8 de setembre, a la Sala Salamandra 1 de l'Hospitalet de Llobregat, van alçar-se amb el triomf aquest grup emergent, els Black Islands, que tenen la seva seu a Navès on hi viuen dos dels seus quatre membres. El Surface Festival de Barcelona és un dels festivals més importants d'Espanya de grups emergents on s'hi van inscriure més de 300 grups. Els Black Islands han anat superant totes les fases fins a quedar finalistes. El premi que han merescut, consisteix en la gravació d'un disc i l'edició de 1000 còpies i, sobretot, els donarà dret a participar a la Final Internacional que es disputarà el proper 29 de setembre al 02 Arena de Londres, juntament amb grups d'altres ciutats europees. El grup el formen el mallorquí Xavier Adrover (veu i guitarra), l'alacantí Pedro Martínez (baix), el barceloní

Si els voleu escoltar i conèixer-los podeu accedir a totes aquestes adreces: http://www.myspace.com/blackislands http://www.facebook. com/pages/Black-Islands/117894664958142 http://www.youtube. com/watch?v=kJUDPs1oYpY http://www.youtube. com/watch?v=mphYioHC0T8 http://www.youtube. com/watch?v=plKAmk-RsPs

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repeticions dissabte i diumenge a les 4 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a la 1 del migdia Engresca’t a parlar bé el català (Xarxa COM Ràdio): de dilluns a divendres a les 10 del matí Camins: dissabtes a les 12 del migdia (repetició dijous a les 11 del matí) Electrozona: dimecres a 2/4 de 10 del vespre (repetició dissabtes a 2/4 d’11 de la nit)

Entre Tots: dissabtes a les 10 del matí (repetició dijous a les 5 de la tarda) Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres i diumenges a 2/4 d’11 de la nit El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició diumenges a les 10 del matí) Parlem de Pilotes: divendres a les 6 de la tarda (repetició dilluns a les 11 del matí).

El Vespre: divendres a 2/4 de 9 del vespre (després d'El Rebost dels Contes) (repetició dilluns a les 5 de la tarda) En Femení: dimecres a les 11 del matí (repetició diumenge a les 5 de la tarda) Retransmissió dels plens municipals: quan s’escaigui En Guàrdia (Catalunya Ràdio): dimecres a les 5 de la tarda (repetició divendres a 2/4 de 12 del migdia)

Més informació a: www.solsonafm.cat, http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter - 973 48 42 25 - info@solsonafm.cat 50

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dani Rosa (bateria), i el també alacantí César Sempere (guitarra). El Xavier i el Pedro viuen a Navès des de fa més de cinc anys. Les seves influències musicals són molt variades però predomina l'indie-rock americà: Built to Spill, Pavement, Nada Surf, Yo la Tengo... Encara que hi ha molta gent que veu també fortes influències de grups anglesos com els Smiths o The Cure. El Xavier ens comentava: "Ens vam apuntar al Surface Festival per agafar experiència en el directe i començar a rodar. La nostra sorpresa ha estat l’acollida que ha tingut el grup en les diferents fases del concurs que va començar al gener d’aquest any. La gent s’ha anat bolcant cada cop més fins al punt que hem acabat guanyant la final aquí a Barcelona. Estem contentíssims. Aquests dies estem assajant l'actuació que farem a Londres dins la Final Internacional". Us desitgem des d'aquí una bona actuació a Londres i tota la fortuna del món.


Lacetània_Teatre

Lacetània_Teatre prorroga Casa&Jardí i obre una escola de teatre Les rialles i aplaudiments de CASA&JARDÍ han traspassat literalment les parets del Tatrau_teatre i del Teatre Comarcal per escampar-se fins a la plaça Sant Roc. Punt de trobada, cada cop més nombrós, de públic que ja ha pogut gaudir dels dos espectacles i ara vol veure en directe les corredisses dels actors i actrius, tot animant-los en les seves passades. I és que CASA&JARDÍ, pel seu format i originalitat ha esdevingut un fenomen. Així doncs, estem molt contents de poder prorrogar un cap de setmana més i seguir escoltant “Ens veiem a Casa”, “Ens veiem a Jardí”… En definitiva, “Ens veiem al TEATRE”. Moltes gràcies a tothom.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Lacetània_Teatre crea una Escola de Teatre Lacetània_Teatre enceta un altre projecte que feia temps que es coïa dins el grup, crear una Escola de Teatre. Les condicions i condicionaments de l’espai Tatrau han esdevingut els ideals per assentar les bases del TATRAU_ESCOLA DE TEATRE. Per aquest curs 2012/2013 començarem amb grups de nens i nenes de 4 a 12 anys, les tardes de dilluns a dijous. L’objectiu de la tasca és apropar als més joves al món del teatre i que aprenguin a expressar-se amb la veu i el cos de forma lúdica. Treballarem a partir de la pedagogia teatral, els objectius i les competències d’acord amb les edats. Es vol potenciar en els alumnes les habilitats socials, l’educació emocional, el treball en equip, la imaginació i la creativitat.

Celsona 791 - Divendres, 21-9-2012

51


Celsona 791  

Divendres 21 de setembre de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you