Page 1


INVERTEIX EN ESTALVI

EL CONCEPTE EUROPEU DE CALEFACCIÓ

Un 60% menys de preu

BIOMASSA

Producció i venda de pellets i biomassa.

El primer dia

EQUIPS TÈRMICS

et connectes,

Fabricació d'equips tèrmics compactes.

el segon ja estalvies!

SERVEI TÈRMIC INTEGRAL

Instal·lació, subministrament, manteniment i control de l'equip tèrmic. RECUPERACIÓ FORESTAL S.L.

C/ de L'Esdevenidor, s/n

ECOTERMIK

Solsona

Telf. 973 48 0146www.recuperacioforestal.com

ecotermik@recuperacioforestal.com

707 - Divendres, 28-01-2011


Solsona

Ramon Estany

Esteve Algué és l'aposta de CiU per guanyar Solsona CiU ha presentat aquesta setmana el qui serà el seu cap de llista per les properes municipals de Solsona Joan Solà, president comarcal de CDC, ha recalcat que han complert la promesa de presentar el cap de llista abans d'acabar el mes de gener. Ha subratllat que és el primer candidat de la comarca de CiU a presentar-se, i a partir d'avui, s'aniran donant a conèixer, però el de Solsona és el més important. Solà ha explicat que les raons que han tingut per anar a buscar l'Esteve és que és una persona vinculada i coneixedora profunda de l'àmbit empresarial i també del teixit associatiu, sobretot de Solsona, vinculat amb forces entitats i també un solsoní de tota la vida, "de socarrel" i alhora d'un perfil i tarannà mot identificat amb els valors de CiU, de Solsona, de la comarca i del país, "amb qui ens sentim molt identificats". Solà ha subratllat que Algué compta amb tot el suport del partit, a nivell de Solsona i comarca. A nivell de comarca Solà parla d'una gran renovació d'alcaldies, amb un mínim de 6 caps de llista nous de CiU. Per la seva part, Albert Muntada, president comarcal d'Unió Democràtica, va explicar també l'elecció d'Algué, en el marc d'un procés de treball iniciat fa uns mesos en el que s'anaven portant a terme diferents reunions en que hi participaven diferents persones, entre els quals hi havia l'Esteve. Al final, de tota aquesta gent havia de sortir algú al capdavant. Muntada s'ha mostrat satisfet perquè "pensem que és la decisió més encertada", especialment per la conjuntura d'aquests moments. I és que, segons el dirigent d'Unió, "teníem clar que a Solsona hi havia d'haver un perfil de candidat que conegui la realitat de cada dia, el món empresarial i que conegui la situació econòmica". Muntada s'ha mostrat segur que la gent de Solsona amb l'Esteve trobarà un alcalde proper, un alcalde dialogant i implicat amb tot el projecte i "un alcalde d'anar per feina, que és el que en aquests moments pensem que fa falta". Pel que fa a la resta de la llista, Muntada va avançar que ja hi ha tot un equip al darrera i preparat però que s'ha d'acabar d'endreçar i decidir en quin ordre anirà.

Ramon Solé, Joan Solà, Esteve Algué i Albert Muntada durant la presentació de la candidatura

com a teu. Tenim un equip molt vàlid, del qual espero també aprendre molt, a més a més no havia tingut responsabilitats polítiques però havia estat implicat dins d'entitats i penso que es pot fer una bona tasca. Hem de mirar de recuperar l'alcaldia amb proximitat, amb la gent, amb un projecte clar i entenedor i penso que podem millorar la nostra ciutat. Quines són les prioritats del programa? Estan una mica perfilades, tenim ja tot l'equip, i falta només acabar de configurar i definir quines tasques ha de fer cadascú. En les properes setmanes donarem els noms de la resta de la llista. Quants regidors espereu obtenir? Nosaltres farem una campanya propera i serà la gent qui decidirà. El nostre repte és obtenir la majoria i hi posarem tot el nostre interès en aconseguir-ho. Si no és així, no estem tancats a pactes puntuals. Serà una candidatura continuista? El Jordi Riart va ser un alcalde de molts bons projectes per Solsona. Molts d'aquests projectes estan encara transformant la ciutat. Això no vol dir que la candidatura sigui continuista, però estudiarem els projectes que siguin aprofitables per tirar endavant i si algun ens sembla que no ho és, l'aparcarem.

"Hem de mirar de recuperar l'alcaldia amb proximitat, amb la gent, amb un projecte clar i entenedor" Esteve Algué, candidat de CiU a Solsona

Podem parlar d'una llista renovada, doncs? Farem la millor llista. Tenim gent molt vàlida d'abans i gent nova. Hem buscat els millors i només falta definir quines tasques ha de fer cadascú dins la llista. També he de dir que des del partit no m'han posat condicionants a l'hora de formar l'equip. Això també ha sigut un fet que m'ha ajudat a decidir-me.

-Com assumiu el repte de les properes municipals? No entrava dins dels meus plans encapçalar la candidatura de Solsona, però, després quan m'ho van plantejar m'ho vaig anar agafant com un repte interessant, ho vam anar madurant amb la família, i finalment penso que puc aportar coses a Solsona, que és la meva ciutat de tota la vida. Ho agafo amb molta il.lusió, amb moltes ganes. Jo no serviria d'alcalde de Súria, de Manresa, o de Callús, jo sóc de Solsona, i penso que aquestes coses les has de sentir teves. No pots estar a l'ajuntament d'un lloc que no sents 707 - Divendres, 28-01-2011

Esteve Algué és propietari d'una empresa del sector de la metal·lúrgia i vinculat a diferents entitats de la ciutat. Casat i pare de dos fills, va ocupar el número 10 de la candidatura convergent per a les municipals del 2007, encapçalada per Jordi Riart. 


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona instal·la la senyalització direccional de serveis i establiments hotelers L’Ajuntament completa, així, un procés iniciat el 2008 amb els projectes patrimonial i comercial Aquesta setmana han començat els treballs d’instal·lació de la senyalització direccional i hotelera de Solsona, un dels dèficits que la ciutat arrossegava des de feia anys i que contradeia la voluntat d’explotar el seu potencial turístic. En total es col·locaran uns 130 senyals en una quarantena de punts del nucli urbà per indicar-ne els pols d’interès, especialment serveis i equipaments, i els establiments hotelers. Aquesta actuació està valorada en 48.200 euros, dels quals els allotjaments hotelers en financen 7.500 –cadascun assumeix el cost dels indicadors que li corresponen. L’Ajuntament ha disposat també d’una subvenció Pladetur de la Generalitat i de recursos del Pla de barris. És el tercer projecte de senyalització que s’¡mplanta a Solsona, després dels treballs realitzats el 2008 i el 2009 amb la finalitat de dinamitzar el turisme i el comerç. “Completem així la senyalització de la ciutat, un compromís que vam adquirir en els àmbits direccional, comercial, patrimonial i hoteler”, afirma Josep Caelles, regidor de Governació, Promoció Econòmica i Turisme. El pla de senyalització direccional, que es preveu desplegar en la seva totalitat abans del Carnaval, és un dels objectius del Pla Director Turístic de Solsona i dóna resposta a una vella reivindicació del Gremi d’Hostaleria del Solsonès. De fet, la falta d’indicacions sovint ha estat motiu de queixes de visitants per la dificultat de localitzar establiments i punts d’interès del municipi. El disseny és diferenciat per als senyals de fora del nucli antic, que són blancs amb lletra fosca, i els de dins el recinte emmurallat, de color granat amb la lletra blanca.

L’alcalde i Josep Caelles en una visita sobre el terreny

Un projecte ajornat La implantació d’aquests senyals fa anys que és damunt la taula dels responsables municipals. El 2004 es va encarregar un primer estudi a Girod, l’empresa adjudicatària dels treballs, però no va ser fins al 2008 que es va reprendre el projecte per dur-lo a la pràctica. L’any següent, la regidoria de Turisme va sol·licitar una subvenció a la Generalitat a través del Pladetur, però va ser-li denegada. La manca de finançament va fer ajornar l’actuació fins a la convocatòria següent d’ajuts per al desenvolupament turístic de l’antic Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a la qual Solsona sí que es va poder acollir. Per a la col·locació dels senyals s’ha subcontractat l’empresa solsonina Construccions i Reformes Corbacho i Ramellat. De forma simultània, anirà retirant les estructures actuals, que estan obsoletes. La durada prevista d’aquesta obra és d’un mes.

Muntatge de la tipologia d’estructures que s’estan col.locant707 - Divendres, 28-01-2011


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona vol censar els animals de companyia ‘Si tens una mascota, fes-li el carnet!’, nova campanya de l’Ajuntament solsoní Fins a l’1 d’abril s’eximeix els propietaris de pagar la taxa municipal corresponent L’Ajuntament de Solsona posa en marxa una nova campanya adreçada a les persones titulars de gossos. Amb el lema “Si tens una mascota, fes-li el carnet!”, les regidories de Medi Ambient i Governació, juntament amb la Policia Local, fan una crida a inscriure al cens municipal els animals de companyia, especialment gossos, gats i fures. Els propietaris de mascotes que les censin abans de l’1 d’abril són exempts de pagar la taxa corresponent, que és de 10 euros. Es demana als solsonins que regularitzin la situació dels seus animals domèstics –en aquests moments es posa èmfasi sobretot en els gossos– adreçant-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament amb les dades facilitades pel centre veterinari. Així ho estableixen la Llei 22/2003 de protecció dels animals i l’Ordenança reguladora de la tinença, el comerç i la recollida d’animals domèstics. Prèviament, és un requisit indispensable haver dut a terme la identificació de la mascota mitjançant microxip. Des d’ara i fins a final de març la campanya és exclusivament informativa i el cens és gratuït. “S’ha detectat que a Solsona molta gent amb animals a casa no és coneixedora de la normativa existent”, assegura Jordi Fraxanet, regidor de Medi Ambient, fet pel qual s’ha decidit a realitzar una campanya de conscienciació per a la tinença cívica de gossos i altres animals de companyia. “Tampoc fins ara no hi havia hagut un interès per part de l’Administració a posar-nos al dia d’acord amb la legislació catalana”.

informar a peu de carrer els veïns que passegen gossos per la via pública sobre els seus deures i la necessitat de dur a sobre el carnet de l’animal. Els lliura un tríptic informatiu, que també reparteixen els veterinaris, i els recorda l’obligació de registrar l’animal i de recollir-ne els excrements. Durant la primera setmana, la campanya ha arribat a una dotzena de persones per aquesta via. Prèviament, els responsables municipals van mantenir una reunió amb els veterinaris del municipi per activar la campanya. Des de principi d’any, a l’OAC s’han emès una vintena de carnets, en què consten les dades bàsiques de la mascota (nom, espècie, raça, data de naixement, codi del microxip, color i alguna particularitat) i les del propietari per poder-lo localitzar en cas que sigui necessari. A banda d’això, per als gossos considerats potencialment perillosos, se segueix un protocol específic, ja que en aquests casos l’OAC requereix també una pòlissa d’assegurança i les proves psicotècniques de totes les persones que treuen a passejar-los. Sempre és el veterinari qui determina si l’animal és de raça perillosa.

Lluita contra els excrements L’Ajuntament i la Policia Local aprofiten la campanya “Si tens una mascota, fes-li el carnet!” per recordar també als propietaris de gossos l’obligació de garantir la convivència ciutadana recollint-ne els excrements de la via pública. En aquest cas, l’incompliment de la normativa també és sancionat amb multes de 40 euros. El setembre del 2009 va posar-se en marxa una campanya sota el lema “Si surts amb el gos o la gossa, llença’n la caca a la brossa!”. Des d’aleshores, s’han instal·lat noves papereres en aquells punts o itineraris del municipi més freqüentats en les passejades amb gos, com el Camp del Serra o els camins de la depuradora i de la Mare de la Font. Tanmateix, el consistori continua rebent queixes ciutadanes per l’incivisme en relació a les deposicions canines, tal com constata el regidor de Medi Ambient. “En aquest àmbit també és necessari que molta gent canviï d’hàbits”, diu Jordi Fraxanet. Un dels mals hàbits al qual l’Ajuntament ha de fer front és el de permetre l’entrada de gossos en parcs infantils, jardins públics i places, malgrat la senyalització que adverteix de la prohibició.

El microxip, obligatori Amb tot, “qualsevol gos no identificat és un problema per diversos motius”, explica Fraxanet: d’una banda, si l’animal sense microxip es perd, costa més identificar-lo i que el seu propietari pugui recuperar-lo; de l’altra, si s’ha produït un abandonament, qui l’ha perpetrat queda impune, i en un cas d’atac comès per l’animal a un ciutadà tampoc no se’n pot reconèixer el responsable. “Passejar amb un gos sense haver-lo censat i sense microxip és com conduir un cotxe sense matrícula ni assegurança”, expressa amb un símil el regidor de Medi Ambient. “És necessari adequar-nos a la normativa vigent per protegir els drets dels animals, dels seus propietaris i dels ciutadans en general”. La Policia Local va començar la setmana passada a

707 - Divendres, 28-01-2011
Comarca

Ramon Estany

El Consell obre les línies d'ajuts a les entitats de la comarca El Ple del Consell Comarcal del passat dijous 20 de gener va aprovar les bases d’ajuts, per valor de 19.600 euros, que el Consell Comarcal del Solsonès concedirà aquest 2011 per promocionar les entitats culturals, socials, esportives i a les escoles, amb la finalitat de facilitar-los les activitats que aquests duen a terme. Les bases dels ajuts segueixen la mateixa línia de l'any passat igual que el pressupost, no havent-se aplicat cap increment ni reducció. Per una banda hi havia les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per al foment de l'esport base d'activitats esportives d'entitats federades i no federades, amb seu a la comarca del Solsonès, en que els criteris de valoració tindran en compte el llistat de fitxes federatives de menors de 18 anys, el nombre d'hores d'entrenament de cada fitxa federada, la durada de les competicions i el nombre de competicions en que es participa. La dotació pressupostària és de 6.000 euros. Per l'altra hi ha les bases per la concessió d'ajuts per activitats culturals i socials de la comarca del Solsonès, incloent l'organització de festes de barris a la comarca del Solsonès, amb els següents supòsits i imports màxims: - Aniversaris d'entitats o efemèrides: 300 euros - Publicacions del Solsonès: 250 euros - Fires i festes: 300 euros - Festes Majors, actes tradicionals i culturals: 250 euros - Altres entitats sense ànim de lucre: 125 euros Els criteris de valoració tindran en compte els criteris següents: els pressupostos presentats (excloent sempre les despeses d'infrastructures i béns d'inversió), les característiques de l'activitat que es vol dur a terme, la quantitat de potencials usuaris i beneficiaris, la inclusió del nom "Solsonès" com a títol de l'activitat, la projecció i importància de l'activitat a nivell de la comarca i el fet que l'entitat o beneficiari col.labori amb actes del Consell Comarcal durant el present exercici. En tot cas les subvencions tindran un màxim de 300 euros per activitat. La dotació pressupostària total és de 8.100 euros. La darrera línia d'ajuts és per a les AMPES i escoles del Solsonès per a la realització d'activitats extraescolars. Com a criteris de valoració, es concedirà un màxim de 600 euros/ any/escola i un màxim de 300 euros /any/ AMPA. La dotació pressupostària global és de 5.500 euros. El grup comarcal d'Esquerra va demanar, com va fer l'any passat, que les valoracions es fessin per puntuacions, més clares i transparents, i tot i estar a favor de les subvencions, en no haverlos tingut en compte el seu vot va ser en blanc. Albert Muntada va respondre que són els criteris de l'equip de govern i una altra cosa els del grup d'esquerra.El Consell Comarcal reconeix que el sou del vicepresident Joan Solà li costarà 3.000 euros més

Tot i els plans i propòsits de contenció i d'estalvi, el 2011, en despeses d'òrgans de govern, el Consell Comarcal té un increment de 3.400 euros més que el 2010, increment que va apuntar el grup d'Esquerra i que va explicar que era motivat pel sou del vicepresident segon, tot i que l'equip de govern havia justificat que la fixació d'una nòmina no tindria efectes en la despesa final. En aquest aspecte, al darrer Ple del Consell, es va ratificar i aprovar la retribució del vicepresident segon del Consell, una retribució que per a l'exercici del 2011, ascendeix a 1.400 euros nets mensuals, corresponents a un import brut anual de 22.706'96 euros, per una dedicació parcial mínima. A l'hora de les votacions, El Comú va votar en contra, per considerar que l'escrit del punt es feia un embolic, i que la qüestió era de que no sortís que al Consell Comarcal es donen els sous així com així, i més quan no concreta les hores de dedicació sinó un "temps parcial". El PSC també va acabar votant en contra, perquè "d'entrada fa mal d'ulls pel context en que vivim", i que "ja està bé que el sr. Solà cobri 1.400 euros, però moltes coses del Consell no s'han acomplert" Esquerra, que va votar en contra també, va lamentar que des d'algun mitjà de comunicació hagués pogut semblar que hi havia una campanya contra el Joan Solà, quan només es tractava d'una posició contra el càrrec i una manera de fer.

707 - Divendres, 28-01-2011


Comarca

Ramon Estany

Temperatures mínimes de rècord al Solsonès

Gel acumulat al barranc de Pallarès a la Mare de la Font (dimarts a la tarda)

Tot i que a partir del dia 23 al matí es va produir una pujada clara de la temperatura a l’alta muntanya, l’aire fred ha quedat estancat a les zones més baixes del país, fins al punt que a la major part del litoral i prelitoral, així com en algunes fondalades de l’interior, la temperatura mínima s’ha assolit durant la matinada dels dies 24 i 25. Concretament, moltes estacions dels dos extrems del litoral i de la comarca de la Ribera d’Ebre, així com alguns punts de la depressió Central, han enregistrat la temperatura més baixa de l’episodi a primeres hores del dimarts 25 de gener.

Aquesta setmana ha fet fred de valent i els termòmetres han registrat mínimes històriques. A Lladurs, després d'assolir 8 graus negatius el dissabte, el diumenge es va registrar la temperatura més baixa en un mes de gener de la història (-10'6). Un diumenge que deixava a Clariana amb -8'1 graus, o Pinós, el dissabte, amb -8'2. L'onada de fred continuat i intens ha deixat les fonts de Solsona totalment glaçades i fora de servei. El dilluns, Pinós es va quedar a -7'2 graus. La invasió d’aire fred es va iniciar el dijous 20 de gener, quan un potent anticicló situat a les Illes Britàniques va començar a impulsar aire fred de l’interior del continent i va provocar ratxes fortes de vent als dos extrems del país i a zones elevades. A les cotes més altes del Pirineu, la temperatura va començar a baixar ràpidament al llarg del dia 20 i va tocar fons entre els dies 21 i 22 de gener. El ràpid afebliment del vent i l’absència de nuvolositat a la major part del país van permetre que les matinades dels dies 22 i 23 les glaçades fossin generals i afectessin fins i tot bona part del litoral. Concretament, a l’interior del país i a les valls del Pirineu es van enregistrar els valors més baixos de l’episodi durant les primeres hores del dia 23.

707 - Divendres, 28-01-2011

Estació ........................T mínima..... T mínima..... T mínima 21/01 22/01 23/01 Clariana de C. .................. -3,6.................-6,6................-8,1 Lladurs ............................. -2,8.................-8,0............... -10,6 Pinós ................................-6,2.................-8,2................ -7,7 Port del Comte (2.316 m) -15,9 .............. -15,4..............-12,4
Breus Solsona i comarca Jornada Mundial de la Vida Consagrada Aquest dissabte, 29 de gener, les comunitats religioses del Miracle i Solsona s’aplegaran a l'església de la Companyia de Maria per celebrar la Jornada de la Vida Consagrada, amb els següents actes: Pregària de Vespres, a les 6 h. 20 m. de la tarda. Tot seguit l’Ecuaristia, a 2/4 de 7, i en acabar hi haurà un petit refrigeri. Ens plaurà molt que ens hi acompanyeu, tot pregant perquè el Senyor desvetlli noves vocacions per a la vida consagrada.

Nou taller de creació artística a Solsona L'Associació Acné Dinamització Artística Rural ha sol.licitat a l'ajuntament de Solsona llicència municipal d'obertura per a una activitat de taller de creació i dinamització artística a la Plaça de Sant Pere 5, baixos.

Nova fruiteria a Solsona Fruites i Verdures del Solsonès Naps & Cols SL ha demanat llicència municipal d'obertura per a un establiment dedicat al comerç al detall de fruites i verdures al passeig de Sant Antoni M. Claret, 2-4 baixos.

Encarna Tarifa, a la Comissió de Garanties d'Admissió/ Escolarització de Solsona L'ajuntament de Solsona ha nomenat el seu representant a la Comissió de Garanties d'Admissió/Escolarització de Solsona i que serà la regidora Encarna Tarifa i Fernàndez. Aquesta comissió estableix el procediment d'admissió d'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics.

Olius

Ramon Estany

L’ajuntament de Riner s’adhereix al projecte ‘Territori de Masies’

Ramon Estany

El Consell declara d'interès comarcal una arbreda d'Olius

L’ajuntament de Riner s’ha adherit al projecte ‘Territori de Masies’ del projecte de L'Arada. D’aquesta manera la totalitat dels ajuntaments del Sud del Solsonès passen a formar part del grup de treball, i com a ens locals participen en el pla d’autofinançament del projecte. Sens dubte aquesta adhesió dota de coherència òptima al projecte i de segur que permetrà desenvolupar moltes oportunitats que com a territori tenim.

Pinós celebrà Sant Vicenç i presentà un documental Pinós celebrà aquest cap de setmana la Festa Major de Sant Vicenç 2011. Dissabte era previst un campionat de botifarra a 2/4 de 6 de la tarda. A 2/4 de 9 del vespre es repartiren, de manera gratuïta, entrepans de pernil i, tot seguit, ball de nit amb Jordi Casellas, durant el qual hi hagué coca, xocolata i moscatell. Els actes finalitzaren diumenge a 2/4 de 12 del migdia amb una missa en honor de Sant Vicenç. D'altra banda, també el dissabte, es presentà el documental sobre el carlisme a Catalunya. Part del finançament d'aquest audiovisual ha estat per una subvenció concedida per Turisme del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, dins del Pla de desenvolupament turístic (PLADETUR) programa del foment territorial del turisme - Creació, millora i adequació de centres i elements d’interpretació turística vinculats al patrimoni tangible i intangible. Pinós ha signat un protocol de col· laboració a través del departament d’innovació, universitats i empresa per a la posada en valor dels recursos turístics de l’Art Barroc (Catalunya Rebel) i de la vida de Benet Tristany (Catalunya de la il·lustració a les repúbliques) contemplat en el pla de recursos turístics intangibles del departament esmentat, que té com a objectiu augmentar la qualitat i la diversitat de l’oferta turística. 

Ramon Sala, alcalde d'Olius

L'ajuntament d'Olius va presentar en el darrer Ple Comarcal la petició de declarar arbres d'interès comarcal la roureda de la font de cal Monegal, vist l'informe redactat per l'enginyer tècnic forestal del Consell Comarcal, Iker Moreno Las Heras en el que es palesa les particularitats que presenten els esmentats arbres per la seva edat, dimensions i interès científic, que els fan mereixedors de mesures de protecció per tot el que representa pel Patrimoni d'Olius i de la comarca del Solsonès. L'alcalde d'Olius, Ramon Sala va explicar el motiu d'aquesta declaració, acceptant que es feia per posar pegues a la construcció del traçat de la portada d'aigües de la Llosa, i que ja sabien de fa temps que hi havia aquesta arbreda, però també fa molt temps que intenten parlar amb els responsables de l'obra perquè la cantonada passa pel mig de granges, i a 10 metres d'una casa per exemple. Però a més, alguns tècnics de l'obra li han reconegut que la canonada passa per llocs difícils. Sala, a més, ha lamentat que no han rebut resposta de cap dels recursos i al.legacions que ha presentat l'alcalde d'Olius. Esquerra s'hi va abstenir i El Comú hi va votar a favor recordant, però, que moltes vegades s'ha fet cavall de batalla el mantenir arbredes i espècies naturals. Amb tot, va subratllar que el POUM d'Olius ja hauria d'haver inclòs aquesta situació. Per la seva banda, el PSC va votar en contra, per considerar que no és un punt d'urgència, tot i que entenen que la roureda és d'interès comarcal. 707 - Divendres, 28-01-2011


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

Es constitueix el Consell de Serveis Socials del Solsonès

El passat dijous 20 de gener de 2011, a la sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès es constituí el Consell de Serveis Socials del Solsonès. Fruit de la Llei de Serveis Socials 12/2007 de l’11 d’octubre en que proposa als ens locals i supramunicipals, que gestionen serveis socials, desenvolupar un model de participació cívica definit com a Consell Supramunicipal/Comarcals de Serveis Socials. La finalitat del Consell de Serveis Socials del Solsonès és la d’implicar a la ciutadania en el sistema de serveis socials, tant en el que es refereix a la definició de necessitats com a la presa de decisions i en la gestió de serveis. Els seus objectius són el de crear un espai ampli i estable de reflexió i de recerca de consens sobre temes estratègics en matèria de serveis socials, amb la prioritat de tractar els situacions de desigualtat i marginació. Fomentar l’associacionisme i la interrelació ciutadana, i propiciar la participació i representació del teixit associatiu i dels ciutadans i ciutadanes del Solsonès. Assessorar i donar elements per a la validació dels programes de les Administracions públiques i entitats i empreses de caràcter social i també privades que exerceixen la seva activitat

707 - Divendres, 28-01-2011

en l’àmbit dels serveis socials i promoure la complementarietat entre els administracions públiques i les entitats i empreses de caràcter social i també privades que exerceixen la seva activitat en l’àmbit de serveis socials. El Consell de serveis socials és regirà per un Plenari, una presidència, les vicepresidències i la secretaria tècnica. Els vocals que formen part del plenari serà un representant de cadascun dels 15 municipis de la comarca, un representant de cada grup polític amb representació al Consell Comarcal del Solsonès, un representant de cadascuna de les entitats privades i d’iniciativa social del Solsonès, un representant dels Consells Consultius Comarcals de caire social, un representant de l’àrea de salut, un representant de l’àrea de educació, un representant de cadascun dels cossos de seguretat de la comarca, un representant del Pla de Ciutadania i Immigració, un representant del SIAD del Solsonès, un representant de justícia, un representant de treball i dos tècnics de l’àrea de serveis socials del Consell Comarcal del Solsonès En els proper dies es crearan els grups de treball que han de ser el motor del Consell de Serveis Socials del Solsonès.
Solsona

Ramon Estany

La festa de Sant Antoni resisteix malgrat la crisi i el fred Un dels cavalls de la cursa va saltar sobre el públic i va ferir dos germans de 7 i 8 anys La festa de Sant Antoni Abat de Solsona va reviure el passat cap de setmana la tradició rural dels cavalls amb un programa que seguí l'esquema dels anys anteriors i en el que afortunadament el fred va estar acompanyat del sol i la bonança hivernal. Per aquest motiu centenars de solsonins van poder seguir els actes que es van dur a terme, començant per la Missa a la catedral presidida per Mn. Enric Bartrina i amb l'acompanyament musical del Grup Akustix. La comitiva, encapçalada pels pendonistes d'enguany Àlex Marly, Mercè Estruch i Joan Esteve amb el pendonista d'Honor, Josep Vives, van pujar a la Plaça del Camp on cinc carruatges i uns 40 cavalls van realitzar la cercavila i els tradicionals Tres Tombs. Cap a la 1 del migdia van tenir lloc les curses de cavalls, en el decurs de les quals va tenir lloc un petit accident. Inesperadament, cap a 2/4 de 2 del migdia, un dels cavalls que participaven a la festa va sortir malament d'un revolt i va envestir dos germans de 7 i 8 anys, de Solsona, que assistien a la cursa. Els petits van rebre un cop al cap. La festa es va aturar i l'ambulància, que era molt a prop, va acudir a auxiliar els dos germans. Els nens van ser traslladats al Centre Sanitari del Solsonès i, tot seguit, a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, en el cas de la nena, i a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, en el cas del nen. El nen tenia petites fractures al cap i la nena contusions cranials que, inicialment, no havien de revestir gravetat. Malgrat tot, els nens van estar en observació i al llarg del cap de setmana i principi d'aquesta se'ls va donar l'alta. Segons han explicat els pendonistes la seguretat era la correcta i quant al muntatge del circuït, "ens haurem de plantejar posar-nos més durs en endavant amb els avisos que es fan constantment per megafonia perquè el públic no s'acosti tant

Mn. Josep Sierra va beneir els cavalls

a la cinta que marca el circuït, ja que la majoria de persones no en fan cas". Els pendonistes també han advertit que per desgràcia tampoc no poden controlar que els genets participants en aquest tipus de curses siguin conscients del perill que pot comportar una badada o bé la falta d'experiència. Els actes es van reprendre amb normalitat i van seguir amb les curses, l'exhibició de cetreria i la gimkana. Al vespre, unes 100 persones van assistir al sopar i, al ball i concert posterior la

Els grallers de Sanaüja

Pendonistes de la festa a la sortida de missa

Exhibició de falconeria a càrrec de Jose Franco Martí 10

707 - Divendres, 28-01-2011


Solsona

Ramon Estany

Sorteig i canvi de pendonistes A la mitja part del ball concert de nit es va fer el tradicional sorteig de Sant Antoni, que va premiar els següents números: 4.310 (Un porc) 2.721 (Un xai) 0.489 (Dos galls) 3.229 (Premi sorpresa) També es va procedir al traspàs de pendonistes, que l'any vinent seran els següents: Pendonista: Sara Torrecillas Angrill, de la casa Barcons de Llobera. Cordonista: Guillem Nadal Villanueva, de la casa Secanella de Llobera. Cordonista: David Casillas Sunyer, de la casa Foix de Lladurs.

L'obra de teatre dels cardonins El Traspunt

Sala Polivalent es va omplir de gent que gaudiren de la vetllada festiva fins a altes hores de la nit. I l'endemà, el diumenge, l'obra de teatre SOM i SEREM va aplegar unes 300 persones. Per tots aquest motius, els pendonistes estan molt contents de com a respost la gent i com han col.laborat en la festa, ja que començant per l´esmorzar, la missa i els tres tombs i a pessar del fred que feia la gent va sortir a lluïr els cavalls, carruatges...i la gent es va animar a sortir de casa per veure els tres tombs, carreres... "Estem satisfets de la festa, apart del desafortunat accident que va haver-hi, que per sort ha acabat amb un gran ensurt.."

Agraïment Els pares i familiars dels nens que en la Festa de Sant Antoni Abat van tenir un accident, volem fer arribar el més sincer agraïment a tots els professionals que els varen assistir amb eficàcia i rapidesa. Gràcies per tot, també per les mostres de suport rebudes.

Els massips de Sant Antoni

Concert amb Backstage 707 - Divendres, 28-01-2011

L'Stress Band amenitzà el ball de nit 11


Comarca

Redacció

Mireia Canals visita els Bombers i els Mossos d’Esquadra de Solsona Mireia Canals, diputada del Parlament de Catalunya per Convergència i Unió per Lleida va visitar divendres 21 de gener la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Solsona i posteriorment visità la caserna dels Bombers de Solsona. La diputada del Solsonès al Parlament de Catalunya segueix reunint-se setmanalment amb institucions, associacions, empresaris i particulars del Solsonès per tal de conèixer de primera mà quina és la realitat del teixit empresarial, social, econòmic i cultural de la comarca. La parlamentaria solsonina periòdicament està fent una presa de contacte amb totes aquelles institucions del solsonès per tal de conèixer el funcionament, organització i les possibles propostes de millores que se li plantegen.

Mireia Canals visitant els Bombers i Mossos d’Esquadra de Solsona

Canals, inicialment va visitar la comissaria del Mossos d’Esquadra de Solsona on el Sots-Cap Xavier Vilella li va explicar el funcionament i organització de la comissaria. Posteriorment es desplaçà al Parc de Bombers de Solsona on va poder reunir-se amb el Cap de Bombers, Martí Pérez, que va mostrar-li les dependències i aprofità per plantejar-li les possibles millores que s’han d’efectuar pròximament. Canals, va destacar que “és necessari estar al costat de la gent del Solsonès, per tal de conèixer la realitat de la comarca i així entre tots plegats puguem millorar-la. Ara toca seguir treballant amb confiança i optimisme per tal d'arribar a superar aquesta situació que ens envolta.”

Comarca

Ramon Estany

JARC presenta les seves candidatures a les eleccions a Cambres Agràries El solsoní David Albareda va 25è a la llista per Lleida Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha presentat candidatura a les quatre demarcacions catalanes en les properes eleccions a Cambres Agràries que tindran lloc el proper dia 20 de febrer a Catalunya. Les candidatures han d’estar formades per 25 membres més 3 suplents, i en el cas de JARC estan encapçalades per Josep Maria Jové a Lleida, Isabel Vidal a Barcelona, Adrià Boada a Girona i Joan Biosca a Tarragona. Des de JARC es considera que aquest és un procés molt important per al camp, especialment en moments com la forta crisi que travessen tots els sectors, ja que és

mitjançant aquest procés que els pagesos decidiran quins han de ser els seus representants davant les administracions, i per tant, els responsables de defensar els seus interessos i demandes. Els professionals que finalment formen part de les llistes electorals de JARC són una mostra representativa de tots i cadascun dels sectors de l’activitat agrícola i ramadera que es practica a les diferents comarques catalanes, i en destaca la cada vegada més creixent participació de dones, un fet que allunya dia a dia al sector de la masculinitat que el caracteritzava fa només uns anys. 12

707 - Divendres, 28-01-2011


Vall de Lord

Montse Riu

Recollida de guardioles de l’Associació Fènix a Sant Llorenç

A final del novembre passat, l’Associació Fènix d’Ajuda i Suport contra el Càncer va presentar al Teatre Municipal de Sant Llorenç de Morunys la campanya de recollida de diners per a la compra de l’aparell d’ones Flowave i la mateixa associació a la població, i durant el mes de desembre amb la col.laboració de la SES de Sant Llorenç de Morunys, varen repartir les guardioles per tots els establiments. Els alumnes de 1r i 2n d’ESO en varen fer el repartiment i ara n'han fet la recollida El passat dia 20 de gener alumnes i professors vàren fer l’entrega de les guardioles a l’Associació Fènix. Des de l’Associació volent donar les gràcies al centre, als establiments que han participat en la campanya i a tota la gent que hi ha col.laborat. Un cop l’Associació hagi recollit la resta de guardioles dels altres 2 municipis de la Vall, publicarem l’import obtingut. Gràcies a tothom per poder fer que aquest projecte es pugui anar fent realitat.

El Casal l’Estaca passa el documental Ciudadanos de segunda Dins els actes de commemoració dels 10 anys del Casal l’Estaca, el tercer dissabte de cada mes passaran algun documental al Teatre de Sant Llorenç de Morunys. Aquest passat dissabte vàrem poder veure el documental Ciudadanos de Segunda, documental emès el dia 9 d’abril de 2007, per la Televisió autonòmica de la Comunidad de Madrid, Telemadrid. En aquest documental es pot veure la visió de la gent de la comunitat de Madrid en referència a la llengua Catalana. A l’inici del documental el presentador ja ens diu “Este documental cuenta la verdad sobre la vida de las personas que defienden el español en Cataluña”. En el documental volen deixar veure que la Llengua Castellana està en perill a Catalunya. Després del documental es va iniciar un petit fòrum on tothom podia dir-hi la seva.

Sala de vetlles a la Vall de Lord La Fundació La Vall, òrgan gestor de la Residència la Vall, signarà un conveni amb els tres Ajuntaments de La Vall per la cessió d’un espai a la planta semi-soterrani de la mateixa Residència per a la construcció d’una sala de vetlles. Actualment la Vall de Lord no disposa de cap tanatori ni sala de vetlles, i ha estat un punt reivindicat a la Vall. Aquesta sala de vetlles es construirà gràcies al conveni signat amb el Patronat de la Fundació i a una subvenció de més del 90 per cent de l’obra que l’Ajuntament de Sant Llorenç ha obtingut de la Diputació de Lleida. La resta d’import l’aportaran els 3 Ajuntaments a parts iguals. 707 - Divendres, 28-01-2011

13


Oliana

Marcel Ribera - Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Arxiu: Marcel Ribera

Cartell

Un cop més durant les dates nadalenques, l’Arxiu abans esmentat va col.laborar amb la Residència Castell d’Oliana. En aquesta ocasió va ser la donació d’unes revistes i també vuit pel.lícules pel fons de l’entitat. Aquest obsequi és perquè les persones residents en puguin gaudir.

Vora el riu, passejant, es poden veure uns cartells informatius; n’hi ha algun com el que està al mig dels arbres (arrencat del terra) que és un xic difícil de llegir i de veure, especialment quan els arbres estan vestits de fulles.

Detall dels dos cartells

Camí arranjat Fa temps que es van portar a terme unes obres per l’arranjament d’un camí que estava en molt mal estat, que puja des del riu fins a la carretera general passant vora el geriàtric.

Moment de l’obsequi al centre.

Mossèn Jaume Vila (parròquia d’Oliana)

Mossèn Jaume Vila

La parròquia d’Oliana agraeix sincerament la col. laboració a totes aquelles persones que han participat directament, en la celebració de les passades Festes Nadalenques. Mossèn Jaume Vila diu: Una paraula especial per a tots aquells que han fet possible, un any més, la representació dels Pastorets i la Cavalcada de Reis. I a la Coral sant Andreu, per la seva participació en les celebracions litúrgiques.

Detall del lloc esmentat.

Recollida selectiva Era el 23 de desembre de 2009 quan es va obrir la deixalleria a Oliana, situada a l’antiga Colònia Obrera del temps de la construcció del pantà. Aquest lloc de recollida selectiva és un punt pensatt en el present i en el futur del medi ambient; lloc per portar-hi: electrodomèstics, pots de pintura, oli, roba, material informàtic i altres residus. La paret exterior de la deixalleria va ser pintada amb grafits que donen color i alegria al lloc.

Òbits El passat dia 9 de gener ens va deixar el sr. Fidel Torrent Marquès, i el dia 13 el sr. Antonio Pujol Hospitalet. El nostre condol als familiars. També fem extensió del condol als familiars de la resta de difunts. Deixalleria. 14

707 - Divendres, 28-01-2011


Església

Ramon Estany

El Fòrum Ondara demana a Novell que estigui sempre a prop del poble Els capellans del Fòrum Ondara, el molta feina, però que eviti les presses, perquè grup d'opinió del bisbat de Solsona, esperen les presses són enemigues de l’amor atent. El del bisbe Novell "Que per damunt de tot, seu logos és “Omnia propter evangelium”: tot tingui en compte les persones". En el seu per causa de l’evangeli. Però que no oblidi mai darrer butlletí expliquen el què esperen del que l’evangeli és per als homes. nou cap de la diòcesi: "que sigui sempre Que estigui sempre molt a prop del molt a prop del poble", si bé "no es tracta poble. No es tracta d’atansar-s’hi, sinó més d'atansar-s'hi, sinó més aviat de ser-ne". aviat de ser-ne. Aquest era el secret del bisbe El fòrum també li demana que no tingui por Deig. Que es comporti sempre amb naturade parlar d'Església catalana. Asseguren que litat i senzillesa. El que no suporta la gent "defensar els drets fonamentals tant dels inés qualsevol mena de fingiment. Que, quan dividus com dels pobles no és fer política, és convingui, sàpiga baixar de la transcendència, fer ètica i democràcia" i "en això, l'Església per compartir amb la gent senzilla les engruha de ser sempre pionera". nes dolces o amargues de la seva vida. Els capellans demanen a Novell que Que sigui humil. Molt humil. Que no sigui humil, "que no es cregui mai l'únic El bisbe de Solsona, Xavier Novell es cregui mai l’únic posseïdor de la veritat posseïdor de la veritat" i que no desqualifiqui i que no desqualifiqui d’entrada aquells que d'entrada aquells que no pensin com ell. "Que sàpiga escoltar no pensin com ell. En una mateixa casa, cada finestra ens i dialogar", diuen al butlletí. ofereix una perspectiva diferent. Que sàpiga escoltar, dialogar El fòrum també posa a damunt de la taula les possibles i valorar. discrepàncies respecte de la línia oficial del Vaticà. Asseguren I què passa quan algú discrepa en certa manera d’allò que "no tot el que diu el Papa té sempre un valor absolut, que diu el Papa? No tot el que diu el Papa té sempre un valor inqüestionable". Allò de Roma, locuta, causa finita, "avui en absolut, inqüestionable. dia no és fàcil d'empassar", asseguren els membres del fòrum, Al llarg de la història l’Església ha hagut d’esmenar si bé admeten que "acceptar això, per a un bisbe, és molt més de quatre vegades les seves posicions. Però, a més, en compromès". Amb tot, però, li demanen diàleg i sospesar les determinades circumstàncies hi caben potser raons pastorals raons i que no oblidi que "segons el Vaticà II la sensibilitat de o personals poderoses, per apartar-se fins a cert punt de les la comunitat eclesial és també garantia de veritat". directrius papals. Allò de “Roma locuta, causa finita”, avui Els capellans també demanen a l'episcopat català que dia no és tan fàcil d’empassar. Ja sabem que acceptar això, tingui en compte la dimensió social del seu magisteri davant per a un bisbe és molt compromès. Però, que dialogui amb els la crisi econòmica, que "com sempre, pagaran els pobres". implicats i sospesi amb ells les seves raons. I no oblidi tampoc Consideren que no n'hi ha prou amb les iniciatives caritatives i que segons el Vaticà II la sensibilitat de la comunitat eclesial que l'Església ha de ser "la veu dels que no tenen veu". és també garantia de veritat. Li demanaríem finalment que, junt amb la resta de l’episcopat català, no oblidés tampoc la dimensió social del seu La sorpresa que esperem del bisbe Xavier magisteri. No n’hi ha prou, per importantíssimes que siguin, Fa uns anys que, quan es consultava per fer un bisbe nou, amb les iniciatives caritatives. Patim una crisi econòmica les dues terceres parts de les preguntes versaven sobre la seva gravíssima que, com sempre, pagaran els pobres. Cada dia hi haurà més drames personals i familiars. Cada dia quedarà més estricta fidelitat, a les normes i directrius de Roma. Ara diu que, donant per suposada la fidelitat a Roma, gent estesa a la cuneta, víctima de lleis i situacions injustes. I els dos grans requisits són que sigui un home de fe i valent. l’Església no pot eludir la seva missió de ser, com Jesús, consQue el bisbe Xavier sigui un home d’una gran fe, creiem que ciència moral de la societat, veu dels que no tenen veu. I si no se sent prou preparada per a definir-se, que es faci ajudar de ningú en dubta. Esperem, però, que la fermesa i seguretat de la seva fe no pensadors cristians competents, dels quals dissortadament no li impedeixi de comprendre la fe difícil i qüestionada de tants se sap aprofitar gaire. Ah! I que no tingui por de parlar d’Església catalana (el cristians d’avui. I que sigui valent, suposem que no vol dir que contrari són escrúpols teològics) ni de confessar-se catalanista sigui agressiu o temerari. Es pot ser un home valent sense haver en el bon sentit de la paraula. Defensar els drets fonamentals de ser de l’escola del Rouco i companyia. tant dels individus com dels pobles no és fer política, és fer ètica Què esperem del bisbe Xavier? N’esperem que, pel i democràcia. I en això l’Església ha de ser sempre pionera. damunt de tot, tingui en compte les persones. Com li dèiem en la carta de benvinguda, les persones són més importants que Texte complert de l'escrit del Fòrum Ondara d'aquest les lleis i tots els projectes pastorals. Que sàpiga escoltar, que mes de gener. vol dir saber perdre temps amb les persones. Sabem que tindrà 707 - Divendres, 28-01-2011

15


Parròquia

Ramon Estany

CANALDA

LA TORRETA (Preixana)

ODÈN

Festa de la Candelera i Sant Blai.Diumenge vinent, 6 de febrer, missa i benedicció de candeles i fruits.

La Candelera i Sant Blai.- Diumenge vinent, 6 de febrer, a les 10 del matí, Missa i benedicció de candeles i fruits.

La Presentació del Senyor.- Dimecres, 2 de febrer, Missa i benedicció de candeles.

CASTELLVELL

MADRONA

SOLSONA

Festa de la Candelera.- Diumenge que ve, 6 de febrer, Missa a 2/4 de 12, amb benedicció de candeles i processó.

La Candelera i Sant Blai.- Dissabte vinent, 5 de febrer, a 2/4 de 6 de la tarda, Missa i benedicció de candeles i fruits.

CLARIANA

SANT LLORENÇ

Festa de Santa Àgata.- Diumenge vinent, 6 de febrer, a les 12, Missa a la capella de Santa Àgata (passat el pont del riu Negre), per commemorar la festivitat de la patrona de les dones, la verge i màrtir santa Àgata. Tot seguit benedicció i repartiment del pa.

Festa de Sant Blai.- Dijous, 3 de febrer, a la Missa de les 6 de la tarda, benedicció dels fruits de Sant Blai.

Festa de la Candelera.- Dimecres vinent, 2 de febrer, es farà la benedicció de les candeles a la Missa del Claustre de les 10 del matí i a la Missa de la Companyia de Maria de 2/4 de 8 del vespre. Es lliurarà candeles a tothom.

MONTPOL Festa de la Candelera al Santuari de Massarrúbies.- Diumenge vinent, 6 de febrer, celebrarem la festa de la Candelera i de Santa Àgata. A les 12 del matí, benedicció de les candeles a l’atri, Missa i, en acabar, benedicció del pa de Santa Àgata.

CAMBRILS

LA COMA

LA MATA (Llinars) Festa de la Candelera i Sant Blai.Dimecres, 2 de febrer, a les 12, Missa i benedicció de candeles i fruits.

LA SELVA Candelera i Sant Blai, a Marsinyach.Diumenge que ve, 6 de febrer, a la 1, Missa i benedicció de les candeles i dels fruits de sant Blai.

LINYA Festa de la Candelera i Sant Blai.Aquest dissabte, 29 de gener, a les 7 del vespre, Missa i benedicció de les candeles i dels fruits de Sant Blai.

VIDA CREIXENT.- La festa dels sants Patrons del moviment, dia 2, coincideix amb la festa de la Candelera. Podem assistir a la missa de les 10 del matí a la Capella del Claustre o a la de la Companyia de Maria a 2/4 de 8 del vespre. La reunió mensual serà dilluns, 7 de febrer, a 2/4 de 6 de la tarda.

Solsona celebrarà una nova ordenació diaconal

Festa de la Candelera.- Dimecres, 2 de febrer, és la Presentació del Senyor. Missa i benedicció de candeles.

Presentació del Senyor.- Dimecres, 2 de febrer, Missa i benedicció de candeles. Sant Blai.- Dijous, 3 de febrer, Missa i benedicció dels fruits de Sant Blai.

Sant Blai.- Dijous que ve, 3 de febrer, a la Missa de les 10 de la Catedral, es farà la benedicció de fruits i es venerarà la relíquia de Sant Blai.

NAVÈS Festa de la Candelera i Sant Blai.- Diumenge, 30 de gener, a 2/4 de 12 del matí, Missa i benedicció de les candeles i dels fruits de Sant Blai.

SANT CLIMENÇ Defunció.- El dia 18 de gener, fou enterrada a Sant Climenç, Pilar Riba Caelles –casa Xarpell-, de 81 anys. Al cel sigui. A tots els familiars el més sentit condol!

OGERN Festa de la Candelera i benedicció de fruits de Sant Blai.- Diumenge, 30 de gener, a les 12. Diumenge vinent, dia 6, no hi haurà Missa. Torthom està convidat al Santuari de Massarrúbies per celebrar la Candelera i Santa Àgata i rebre el pa beneït. 16

El diumenge 20 de febrer, a les 5 de la tarda, tindrà lloc l’ordenació diaconal de Joan Güell i Cardona, a la Santa Església Catedral de Solsona. En Joan Güell és veí de Súria, casat i pare de dues filles. És, juntament amb la seva esposa, delegat de Pastoral Familiar de la diòcesi.

Solsona acollirà la segona trobada de joves AGAPLEC Les delegacions de Joventut i Vocacions organitzen al Seminari de Solsona el 2n Agaplec. Aquesta Jornada, que s’havia de fer durant el desembre, fou anul·lada i ara tindrà lloc el dia 12 de febrer de 2011, a partir de les 10 del matí. Comptarà amb la presència de Mn. Joan Àguila, de l’Arquebisbat de Tarragona, cantant del grup “Canta la teva fe”. Per a informació: Mn. Lluís Tollar, tel. 667 07 98 29; Marc Trulls, tel. 659 92 53 82. 707 - Divendres, 28-01-2011


Bisbat

Ramon Estany

Primera Trobada Ecumènica de la diòcesi de Solsona Ecumenisme: Passat, Present i Futur ha estat el títol de la primera Trobada Ecumènica de la diòcesi de Solsona, realitzada el passat dissabte 15 de gener al Seminari de Solsona. El Dr. Antoni Matabosch i Soler (Director de l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona i President de la Fundació Joan Maragall), figura senyera de l’ecumenisme a Catalunya que ha participat activament en totes les trobades ecumèniques internacionals, fou el ponent de dues extraordinàries conferències que ens varen mostrar que mai no es podrà predicar l’evangeli d’una forma plena fins que l’escàndol de les nostres divisions cristianes no es resolgui. En paraules del Concili, la divisió dels cristians: repugna obertament la voluntat de Crist i és pedra d’ensopec, d’escàndol i de mofa pel món, així com obstacle per la causa de la difusió de l’evangeli. Aquestes paraules ens confirmen que a partir del Concili Vaticà II, l’Església Catòlica es va comprometre de manera irreversible amb l’ecumenisme, o moviment en favor de la unitat dels cristians, fent seves les paraules de l’Evangeli segons Sant Joan (17, 20 ss): Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu. D’aquí es segueix que l’ecumenisme no pot ser mai un mer apèndix de l’activitat de l’Església, ans al contrari, l’ecumenisme pertany orgànicament a la vida de l’Església, a l’acció pròpia i específica de l’Església i a la inspiració de l’Església. Sobretot, si considerem que fora de l'Església Catòlica Apostòlica Romana no existeix el vuit eclesial. Aquesta primera Trobada Ecumènica neix com una activitat d'inter-delegacions episcopals i ha estat organitzada per les delegacions d’Ecumenisme, l’Escola de Formació de Laics i Immigracions. I si diem que és la primera Trobada Ecumènica és que n’han d’haver d’altres... Per tant, el que hem volgut presentar és l’inici d’un cicle de trobades ecumèniques que s’aniran desenvolupant en diferents dates, però que tindran sempre (i almenys) una trobada ecumènica anyal fixa en data propera a la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians (18 al 25 de gener). La Trobada va comptar amb la participació activa de germans cristians no catòlics que donaren testimoni de la seva fe al mateix temps que ens explicaven la seva pròpia concepció

Representants de diferents confessions cristianes amb l'organitzador de la trobada i el bisbe de Solsona

de l’ecumenisme. Donem les gràcies al germà Samir (Ortodòxia Copte) que ens donà testimoni martirial del cristianisme en minoria perseguit i assassinat a Egipte; al Pastor Roberto Presta (Església Evangèlica) implicat absolutament en la tasca d’unitat dels cristians; i al sacerdot romanès Rubnicki (Ortodòxia Romanesa), nouvingut a casa nostra. També gràcies al nostre Bisbe Xavier, pel seu suport i ànim, i perquè comprèn com ningú que no es podrà orientar tot vers l’evangeli fins que aquells que el prediquin no siguin u.

Agraïment

Han estat i són dies durs, dies de recolliment, de pensaments i tristors. Però tots vosaltres ens heu demostrat, la veritat més gran…la vostra estimació i ajuda. Per això, volem donar-vos les gràcies. Família, amics, coneguts,… especialment a la iaia, família Estany-Díaz i Moreno-Moya. Moltes Gràcies a tota la gent que ens ha fet costat. Toñi, Jordi i Xavi. Unes 80 persones van assisitir a la trobada ecumènica 707 - Divendres, 28-01-2011

17


Història

Enric Bartrina - Arxiver del Bisbat

600 anys de l’Hospital de Llobera, actual seu del Consell Comarcal Els mercaders de Solsona Els dos grans hospitals que s’han fet a Solsona, l’hospital de Llobera i el de Pere Màrtir Colomés, es deuen a la iniciativa dels mercaders de la ciutat, que apareixen amb una forta puixança i intervenen en els afers importants de la vila, des del segle XII fins el segle XVVII. Son els creadors de la riquesa de Solsona, competint amb els jueus. L’audàcia d’aquests mercaders solsonins fa que els trobem tant mercadejant al nord d’Àfrica amb vaixells propis, com operant per Europa. Un manual del notari Guillem Martí explica la liquidació d’una societat de mercaders de Solsona, que tenien als Països Baixos, repartint-se els beneficis. Els Junyent, mercaders, van arribar a ser cònsols de Constantinoble. La lauda sepulcral barroca del mercader Pere Za Trilla es guarda al Museu del Loubre de París, conceptuada com una peça rellevant de l’orfebreria flamenca.

Al ser al mateix temps usufructuari i marmessor, no s’espera començar l’hospital després de la seva mort, sinó que empren la seva construcció amb els altres marmessors que són: l’abat de Solsona, el prior dels dominics de la Seu d’Urgell, els mercaders Joan de Junyent i Joan de Llobera, cosins seus, Ramon Desplà d’Organyà i els discrets Domènec Fuster , prevere de Ponts, i fra. Francesc Soler, ermità de Sant Bartomeu. La documentació sobre aquest hospital és molt escassa, degut a que l’edifici, amb el temps, va tenir moltes altres funcions i activitats. En una carpeta de l’Arxiu Diocesà es conserven uns quants papers, una còpia del testament de la fundadora i un inventari de 1607. En aquell moment aquest hospital ja estava agonitzant. Si s’hagués guardat la documentació que registra aquest inventari, la informació hauria estat generosa, diu :” Un armari amb pany i clau, a dins del qual hi ha lo següent: quatre sacs plens de cartes dels censals, una bossa grossa amb tretze cartes, divuit actes en pergamí del mas de Ribera ..., en el mateix armari a la part de baix hi ha: un capbreu dels masos de Vilaseca , vint-i-un llibres escrits y dues bosses amb papers, un llibre de les ordenacions y constitucions del dit Hospital”. La fundadora puntualitza en el seu testament que l’hospital s’anomeni d’en Llobera i que s’hi gravin els escuts dels Llobera, un llop, i el del seu marit dels Peramola, una mola; que s’hi acullin tots els pobres de Crist. Vol que el seu marit i els seus cosins, Joan de Junyent i Joan de Llobera, redactin les ordenances; que siguin administradors els dos parents més pròxims per línia paterna, els quals hauran de presentar comptes cada any a l’abat; que es creï una capella en honor als arcàngels Sant Miquel i Sant Gabriel... Cinc anys després del testament, els marmessors elegeixen el lloc i compren els patis i cases que hauran d’enderrocar-se. Els canonges del monestir,

Els Llobera Segons l’historiador Serra Vilaró, els Llobera eren oriünds de l’antic castell de Llobera, emparentats amb els Cardona. Un carrer i un portal de la ciutat encara porten el seu nom. Els Llobera s’enterraven a la catedral al peu de la capella de Santa Anna que tenien com a patrona de la família. També una imatge de la Santa està sobre el portal de Llobera. Al Museu es guarda un ric i artístic sarcòfag d’aquesta família de mercaders. La tapa porta aquesta inscripció: “aquí jau l’onrat Bartomeu de Llobera, mercader”. Molts d’ells es consideraven ciutadans honrats de Barcelona i estaven emparentats amb altres importants mercaders, oriünds de Solsona, com els Aguilar, els Junyent, els Garró i els Font. El 1401 es funda a Barcelona una important indústria “drapera” per quatre mercaders de Solsona: els Llobera, els Junyent, els Font i els Cirera. Volem destacar la figura de Pere Cirera, perquè va ser el mercader que va construir la primera capella de la Mare de Déu del Claustre, vora el pou.

L’Hospital d’en Llobera Demà farà 600 anys (29 gener de 1411) que Francesca de Llobera, filla de l’intrèpid mercader Ramon de Llobera, casada amb el senyor Bernat Guillem de Peramola, en morir sense fills, fa testament en el castell de Samanera (Peramola) i institueix que tots els seus béns serveixin per construir un hospital a Solsona. Els béns passen al seu marit, que en serà usufructuari mentre visqui. També l’anomena marmessor. 18

707 - Divendres, 28-01-2011


Història

Enric Bartrina - Arxiver del Bisbat

el 25 d’octubre de 1416, afranqueixen de qualsevol càrrega els patis i cases que estaven sota la seva jurisdicció. L’hospital de Llobera comença a edificar-se tot seguit i el 1435 ja el trobem funcionant, ja que en Joan de Llobera, un dels marmessors, apareix com administrador de l’“Hospital Nou”, al qual els cònsols de la vila li paguen deu lliures ”com administrador i rector del nou hospital de la vila de Solsona, fundat per la honorable Domna Francesca, muller del senyor Bernat Guillem de Peramola”. L’hospital no sols en l’edifici que, encara actualment, és un dels més nobles de la ciutat, sinó també en el seu mobiliari deuria ser d’una sumptuositat extraordinària segons consta en l’inventari de l’any 1606. Aquest inventari ens dóna detalls de la seva distribució, ens parla de la seva capella i de com en el dormitori dels homes hi havia cinc cambres, separades per set cortines de tela negra amb les armes dels Llobera, que el dormitori de les dones estava situat a la nau dreta, que a l’estable hi ha dues mules.... Però no ens parla del seu funcionament. Suposem que al principi va funcionar bé pel zel dels marmessors i per l’eficàcia dels primers administradors, però ben aviat es nota una davallada de l’Hospital. Per la poca documentació que es conserva, es veu com els administradors, que residien a Barcelona, es barallaven per ocupar un lloc al produir-se una vacant, manifestant davant de l’abat raons de més proximitat

707 - Divendres, 28-01-2011

Ossari dels Llobera

familiar amb la fundadora. Es veu clarament que no tenien altra interès que cobrar els beneficis de les rendes. Tot això explica que l’altre hospital de la vila, “Hospital dels Pobres” de la plaça de Sant Pere, continués funcionant amb tota normalitat. Alguns autors diuen que era ”massa hospital per la Solsona del seu temps”, altres afirmen que “ l’Hospital d’en Llobera va ser de poca utilitat, pel fet de no vincular la seva administració al Monestir i al Municipi”. Aquest casal deixà de ser hospital l’any 1614, per convertir-se, correlativament, en Col·legi dels Dominics, Universitat Literària, Seminari Diocesà, Casal Parroquial i, últimament, en la seu del Consell Comarcal, que es titula “Palau Llobera”, cosa que no havia estat mai, ja que la noble família Llobera tenia la seva residència al carrer del seu nom. Hem volgut recordar els 600 anys de l’Hospital Llobera, tant pel paper important que ha jugat en la història de Solsona, com per ser un dels edificis més emblemàtics de la ciutat.

19


Educació

Escola del Vinyet

L’inici d’una bona relació Gràcies a les relacions que s’estableixen entre les persones que es coneixen, en neixen de noves entre desconeguts. Això és el que ha passa entre els alumnes de 1r de l’Escola del Vinyet i els de la UEC. Tot va començar al primer trimestre, quan els alumnes de la UEC, acompanyats pel Jordi i la Carme, ens van visitar per ensenyar-nos diversos jocs del món. Tant els Mozart com els Shara, les dues classes de primer, van gaudir de l’oportunitat de descobrir i jugar amb jocs que no coneixien. Grans i petits van compartir una bona estona, on ens vam adonar, que si alguna cosa uneix a la gent d’arreu del món, és el JOC. Els vincles que es creen a través de les mirades d’aquests

Educació

menuts i adults, són el testimoni del magnetisme viscut al llarg d’aquests dies. Després d’aquest esdeveniment, els nens i les nenes vinyataires van rumiar com agrair a aquells nois de la UEC tot el que els havien ensenyat. Cada classe va crear un petit recull amb dibuixos, fotografies i escrits on explicaven com havien gaudit aquell matí i quins jocs els havien agradat més. A més a més, els Mozart, que estan treballant un projecte de pastissos, en van fer tres de boníssims! El dimarts 18 de gener, aprofitant el dia setmanal que dediquem a l’entorn, tot caminant, vam apropar-nos a la UEC. Amb una mica de vergonya, pel canvi de papers, els infants del Vinyet van oferir i explicar els presents que portaven. Un cop berenat els pastissos i rosquilles exquisits, va ser el torn dels alumnes de la UEC perquè ens expliquessin els seus projectes. Ens vam quedar bocabadats del munt de coses que arriben a fer aquells adolescents! Des de restaurar cadires o bressols a criar conills i fer un hort. De ben segur, que aquest és l’inici d’una bona relació, que desitgem que duri en el temps i doni els seus fruits. No hem de deixar perdre aquesta oportunitat, on adolescents i infants creixen junts tot aprenent.

Llar d’infants El Pi

“Sant Antoni del Porquet sempre s’escau en disset” “Sant Antoni del Porquet sempre s’escau en disset” és per això que durant aquesta setmana a la Llar d’Infants El Pi hem aprofitat per treballar els animals des dels diferents àmbits: hem pintat cavalls i porquets per decorar el passadís de l’escola, hem imitat els gestos i els sons que fan els animals, hem cantat un munt de cançons relacionades amb aquests, hem explicat

contes, hem fet titelles, hem fet audicions i hem conegut l’”Old Mc Donald has a farm, ia ia oh! and on his farm he has some chicks, ducks, cows, sheeps, pigs …” És així com, tot jugant, hem descobert més coses sobre aquest món tan bèstia! 20

707 - Divendres, 28-01-2011


Educació

ZER

La ZER a la neu

Com cada any els alumnes d’Educació Primària de la ZER van participar en la Setmana Blanca organitzada pel Consell Esportiu del Solsonès, aquest any han estat 21 els alumnes que han après i gaudit d’aquest esport hivernal. Al llarg de cinc dies, de l’10 al 14 de gener, han compartit els viatges en autocar d’anada i tornada a les pistes de Port del Comte, les classes amb els monitors, les estones d’esquí lliure i els àpats, importantíssims per aguantar sessions tant llargues. A més dels alumnes que van assistir a la setmana sencera, un grup de set nens i nenes, van participar del dia d’esquí, una bona activitat com a primera pressa de contacte amb la neu de

Educació

cara a cursos posteriors. Aquest es va celebrar el dijous 13 de gener, i tot i passar el pitjor dia de la setmana, climàticament parlant, en acabar van comentar la bona experiència que havien passat i les ganes de repetir al proper curs. Tot i no ser un any de massa neu cal destacar la bona feina duta a terme per part dels responsables de l’estació que van permetre als nostres alumnes gaudir de 5 dies d’esport i de diversió en l’anteriorment esmentat complex esportiu. A més a més, no voldríem que sens passes per alt elogiar el saber fer dels monitors evers la seva feina i el tracte cap als nostres alumnes i cap als mestres acompanyats de la Zer.

CTFC

Estudiants de Montpellier visiten el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Un grup d’estudiants de l’Escola Nacional Superior d’Agronomia de Montpellier van visitar aquest dilluns el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Durant tota la tarda van poder conèixer les tasques que s’hi duen a terme, especialment les de les àrees amb les quals treballen habitualment, com són els Sistemes d’Informació Geogràfica o els temes relacionats amb l’ecologia vegetal, la biodiversitat i la botànica forestal, centrada sobretot en els temes de canvi climàtic. 707 - Divendres, 28-01-2011

21


Educació

Escola Arrels

Preparant un nou Comenius

Alumnes d'Arrels organitzen la Setmana de la Llengua anglesa Els estudiants de 3er d'ESO proposen activitats obertes a tota la població per a practicar aquest idioma

Després de l’èxit del passat Comenius l’Escola Arrels Primària, juntament amb escoles d’altres països europeus, ens hem animat a iniciar els tràmits per a un nou projecte. La setmana passada vam rebre al nostre centre la visita de cinc mestres procedents de Turquia, Polònia i Nord d'Irlanda amb els quals vam acordar els objectius i les activitats que seran les bases del futur treball. El fil conductor de l’anterior projecte Comenius va ser el món dels contes. Aquesta vegada ens endinsarem en els drets i responsabilitats dels infants amb el títol “Rights Respecting School”. Aquest tema respon a una inquietud que la nostra Escola sempre ha vetllat. Per tant, serà una activitat complementària a les que, dia rere dia i des de fa temps, ja es fan en el nostre centre en l’àrea de tutoria, en l’assignatura d’educació per a la ciutadania, des de la comissió d’inclusió, etc. Ha estat una setmana intensa, plena d’intercanvis, d’experiències, de debats, d’emocions i de bons moments.

Educació

Amb l'objectiu de promoure la pràctica de la llengua anglesa i difondre'n el seu coneixement, els estudiants de tercer d'ESO de l'Escola de Secundària Arrels, organitzen a partir de dilluns vinent una Setmana de la Llengua Anglesa, oberta a tota la població solsonina. La iniciativa, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Solsona, el bar del Casal i Solsona FM, manté una programació d'entrevistes a diversos solsonins i explicacions de contes en anglès, a través de la ràdio municipal. A més, es projectarà la pel·lícula "The good Will Hunting" en versió original, dijous al vespre a la sala d'actes del casal de cultura, i tindrà lloc un concurs de preguntes (Pub Quiz) el divendres. Pel que fa a les activitats destinades més directament a l'alumnat, destaquen els jocs i contes en anglès pels alumnes de cicle inicial i mitjà a les escoles de primària. Dimarts a les 20h a l'Ajuntament es durà a terme la conferència "creative recycling" de Douglas Smith, i tancarà la setmana de la llengua anglesa un tast de cuina anglesa amb música inclosa, davant l'Ajuntament, a partir de quarts de set de la tarda del dissabte.

Escola d’idiomes Chit-Chat

Tómbola i cantada solidària prendre la generositat de la gent, ja que vam recollir 30 euros en poca estona. Volem agrair la participació de la gent i és per això que posem aquesta foto de les nenes orfes que es beneficien dels diners recollits. La Ramona Angrill ens va enviar una carta i fotos des de l’hospital del Congo on treballa, explicant que les aportacions serveixen per comprar llet en pols a infants que ho necessiten. Pensem que amb aquestes activitats típiques de gran Bretanya, vam contribuir a la reflexió del que és el Nadal, no només consumir, sinó també pensar en els altres menys afavorits.

El divendres abans de Nadal durant un parell d’hores vam tenir una tómbola al mercat per recollir diners per a un hospital del Congo. Els alumnes de l’escola ChitChat van donar joguines i altre objectes i van poder guanyar un premi de la tómbola. La gent que passava va participar molt, ja que pagaven només un euro per jugar i vam recollir 80 euros. L’activitat aquest any va tornar a funcionar molt bé. El dimecres abans a les 6 del vespre havíem anat a cantar Nadales per Solsona i també ens va tornar a sor22

707 - Divendres, 28-01-2011


Radio

Cursos

Solsona FM

Solsona FM emet entrevistes i contes amb motiu de la Setmana de la Llengua Anglesa

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament de Solsona organitza nous cursos de tai-txi arran de la demanda registrada El primer es farà de febrer a maig i el segon, de setembre a desembre

A partir de dilluns i fins divendres, els alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Arrels II ofereixen diversos espais en anglès a través de Solsona FM. S’emmarquen en l’organització de la Setmana de la Llengua Anglesa que ha programat el centre. Així, a les 10 del matí, podreu sentir entrevistes a solsonins i solsonines que parlen anglès, que ens acostaran al seu ofici i la seva participació en el teixit associatiu de la ciutat. A banda d’això, a l’espai El Rebost dels Contes es podran sentir els contes populars més coneguts en anglès. Serà de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre i la repetició el dissabte a les 5 de la tarda. Podeu seguir-ho en directe a través del 107.5 de la FM o de www.solsonafm.cat.

Promoure hàbits de vida saludables i benestar és l’objectiu amb el qual la regidoria de Polítiques d’Igualtat del consistori solsoní organitza enguany nous cursos de tai-txi, i dóna resposta a la demanda de continuïtat per part dels participants a les edicions anteriors. Dilluns, dia 31, l’Oficina d’Atenció Ciutadana obre el termini d’inscripcions per al primer curs, que es durà a terme els dimecres del 9 de febrer al 25 de maig, per al públic en general, i els dilluns del 7 de febrer al 30 de maig per a persones amb malalties cròniques com fibromiàlgia o fatiga crònica. L’any passat van participar una mitjana de setanta persones a cadascuna de les tres convocatòries organitzades. Atesa la demanda expressada pels assistents, enguany la regidoria ha fet una programació anual amb dos cursos de quatre mesos de durada, de febrer a maig i de setembre a desembre. Cada curs s’impartirà per a quatre grups diferents, segons els horaris. David Cifré, instructor diplomat de tai-txi-txuan, impartirà les sessions, que es duran a terme a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut, al gimnàs de l’Escola Setelsis i a l’aula de psicomotricitat de l’Escola El Vinyet, en funció del grup. Les places són limitades. Per a la primera convocatòria, cal inscriure’s a l’OAC de l’Ajuntament de Solsona entre el 31 de gener i el 8 de febrer. El preu del curs és de 40 euros. A partir del 15 de juny s’obriran les inscripcions per a les sessions que començaran el setembre. El tai-txi és una tècnica mil·lenària oriental, basada en l’encadenament de moviments lents i suaus, que afavoreix l’equilibri físic i mental de qui el practica i en millora l’autocontrol i l’harmonia corporal. Tota la informació relativa als horaris dels cursos d’aquest any es pot descarregar de l’apartat de documents del web municipal (www.ajsolsona.cat), dins del subapartat de Polítiques d’Igualtat.

Avui torna el Si Vols Recordeu que a partir de ¾ de 9 del vespre, l’equip del Si Vols recupera les emissions a Solsona FM. En el programa d’avui conversaran amb quatre esportistes que ens acostaran a diversos punts de vista d’aquesta disciplina. També podeu escoltar-ne la repetició diumenge al punt del migdia.

707 - Divendres, 28-01-2011

23


Entrevista

Gemma Bou Corominas, Núria Muñoz Rodrigo, Núria Pons Perramon, Sílvia Prat Pons - Estudiants de segon del grau d’infermeria de la Universitat de Vic

Entrevista a l’Estrella Lavado, infermera del CAP de Sant Llorenç de Morunys Per què creu que la dieta Mediterrània ha estat considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO?

Estrella Lavado Ramos és diplomada en infermeria (Universitat de Lleida, 1993). Fa 17 anys que treballa al CAP de St. Llorenç de Morunys

Perquè és una dieta molt equilibrada, on destaquen els hidrats de carboni, les verdures i molt poca proteïna.

Com a professional de la salut, què entén per una bona dieta?

La gent té una tendència a menjar més del compte o fa una ingesta menor del que és habitual en determinades situacions. A què es deu que la nostra societat tingui aquest problema de salut?

Una dieta equilibrada, amb tots els nutrients obtinguts d’aliments variats. I amb bona hidratació.

A la riquesa. La dieta mediterrània es va constituir quan la gent no tenia tant per menjar i es va haver de buscar Dispensari municipal de St. Llorenç de Morunys la vida. La carn o el peix segons el lloc S’haurien de fer 5 àpats al dia, es menjava molt poc (els dies de festa) i només se’n posava una els hidrats de carboni haurien d’estar en tots 5. Cinc preses miqueta per donar gust al menú diari. Es cuinava amb molta de verdures i fruites de les quals unes 2 haurien de ser crues. verdura i hidrats de carboni (pastes, llegums, etc). Proteïnes, 2 preses al dia tant vegetals com animals (carn, peix i llegums) i les grasses tant vegetals com animals solen estar Quin és el perfil d’usuari que t’arriba a la consulta en contingudes en aquests aliments i no se n'hi hauria d’afegir trastorns alimentaris? (obesitat, aprimar-se, anorèxia, molta més. Els làctics: 2-3 racions al dia. engreixar-se,...; edat, sexe...?) Em podria dir uns consells bàsics sobre una bona alimentació que hem de tenir en compte la gent?

A Sant Llorenç de Morunys són obesos o tenen sobrepès a partir dels 35 anys i dona. Quina és l’atenció que hi apliques? Es fan mesures antropomètriques, una analítica i es dóna una dieta hipocalòrica segons el treball que fa. Es pacta el pes que es pot perdre i s’aconsella exercici intentant estar en consonància amb la persona. I es fa el seguiment. Quins programes apliques segons el perfil d’usuari? Normalment aquestes obesitats estan associades amb trastorns metabòlics (diabetis, hiperlipèmies, hipertensions). A més, es fan programes i les modificacions de la dieta segons patologia. Consideres que els aliments congelats són bons per a la salut?

Gemma Bou Corominas, Núria Muñoz Rodrigo, Núria Pons Perramon, Sílvia Prat Pons - Estudiants de segon del grau d’infermeria de la Universitat de Vic 24

Parlant de l’aliment congelat cru, es poden consumir sempre amb la seguretat de que no perdin la cadena del fred i el temps de congelació. 707 - Divendres, 28-01-2011


Entrevista

Gemma Bou Corominas, Núria Muñoz Rodrigo, Núria Pons Perramon, Sílvia Prat Pons - Estudiants de segon del grau d’infermeria de la Universitat de Vic

La societat actual s’alimenta a base d’aliments precuinats, perquè d’aquesta manera va més ràpid. Quina metodologia podríem aplicar perquè canviés aquest hàbit alimentari?

LA REFLEXIÓ FINAL Hem de saber gaudir amb el menjar i ser conscients que alimentar-se no és una simple rutina, sinó una acció necessària perquè el nostre organisme funcioni de manera adequada.

Si la gent tingués una mica més de cultura culinària s’adonaria que fent tu el menjar tampoc no perds tant de temps. Pots cuinar i congelar, fer el caldo per demà mentre prepares la truita de patates, això a la gent també li pots explicar mentre li dones la dieta, jo ho faig. Exemple: cuinar salsa de macarrons per dos dies (solament porta tomàquet, ceba, pastanaga i si fas plat únic també porta carn), la pasta està 20 minuts en coure. Un plat precuinat també estàs uns 15-20 minuts per escalfar i no saps què menges.

Fer-se el menjar no ha de convertir-se en un problema ni en una obsessió, l’important és anar adquirint els hàbits saludables de manera progressiva. Sempre que tinguem dubtes sobre si l’alimentació que estem portant és adequada a les nostres característiques personals, podem demanar ajuda als professionals de la salut. I tal com diu la dita popular: “Diga’m què menges i et diré qui ets”.

Quines estratègies podem aplicar a la societat per tal de promocionar una bona alimentació? Des de l’escola, però el que ja fan és només explicar la piràmide alimentària. Els meus fills la saben millor que jo i tot, però no l’entenen. Potser fer cursets de cuina, ensenyar a menjar. La pizza no és tan dolenta, és cuina mediterrània, però clar, hauria de ser una pizza amb més verdures i menys formatge. Hi ha una gran varietat de llets (amb calci, sense lactosa, de soja, etc). Depenent de l’edat quina ens recomanes? I per què? La llet ha de ser sencera per tota la gent amb normopès i sense patologia. Semi o desnatada per persones amb sobrepès depenent de l'edat i aquesta llet hauria d’estar enriquida amb vitamina D i calci perquè es perd al procés de desnatat. La llet sense lactosa és per a gent amb intolerància a aquesta, la de soja es pot prendre a la menopausa per les ivoflabones, esteroides vegetals que ajuden perquè en aquesta època comencen a disminuir els propis, però s’ha de prendre també la de vaca. A la gent li va molt bé les desnatades i sense lactosa, les toleren millor i així tenen un bon aport de calci. Hi ha molts tòpics sobre l'alimentació: és veritat que veure un got d’aigua abans de dinar fa que tinguis menys gana? O què és millor menjar-se primer les postres i després menjar el dinar o el sopar? I per què és així? O La fruita com és millor menjar-se-la: entre àpats, abans dels àpats o després? Els tòpics són tòpics. Quan jo he preguntat el perquè ningú no m’ha sabut dir el perquè o bé, cadascú et diu la seva. L’aigua penso que té una explicació fisiològica, si tens la panxa plena d’aigua tens la sensació de sacietat, però no és bo ferho perquè els sucs gàstrics queden diluïts i la digestió no es fa igual. Les altres 2 preguntes no sé què dir-te. Depèn de la fruita, algunes àcides no es poden prendre per a l’absorció de certs nutrients o medicaments. 707 - Divendres, 28-01-2011

25


Natura

Grup de Natura del Solsonès - Secció del Centre d’Estudis Lacetans

Resultats del cens d'ocells aquàtics hivernants al Solsonès 2011 Aquest dissabte dia 22 de gener el Cos d’Agents Rurals i el Grup de Natura del Solsonès han dut a terme el VIII cens diürn d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès. S’han mostrejat diferents zones: l’embassament de Sant Ponç, el de la Llosa del Cavall, el riu Cardener, la bassa de Brics i de l´Alzina i la depuradora de Solsona.

no hi ha hagut una gran entrada d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès, ja que probablement al centre i nord d´Europa no ha fet molt fred i els ocells no han hagut de desplaçar-se cap a les nostres latituds. Si es compara amb altres comarques i valls fluvials, la conca del Cardener, la Ribera Salada i l’Aigua d’Ora, són rius que per les seves característiques no acullen un gran nombre d’ocells aquàtics, sobretot d’aquelles espècies que exerceixen una major pressió sobre la comunitat piscícola (corbs marins i bernats pescaires). En front la polèmica que s’està generant de l’impacte del corb marí sobre la pesca en alguns punts de Catalunya, cal dir que al Solsonès, com demostren el repetits cens anuals, manté poblacions molt petites i a més a més s’observa una tendència a mantenir un rang d’efectius fluctuant i més constant en els últims anys, com s’observa a la següent gràfica.

Enguany s’han compabilitzat 201 exemplars observats de 12 espècies diferents d’ocells aquàtics. En concret s’han observat: - 35 corbs marins (Phalacrocorax carbo): 10 a l’embassament de Sant Ponç i 25 observats a la Llosa del Cavall. - 5 exemplars de bernat pescaire (Ardea cinerea): 1 a l’embassament de Sant Ponç i 4 observats a la Llosa del Cavall. - 121 ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos): 7 observats al embassament de l’Alzina, 82 ex. a Sant Ponç i 39 a la Llosa del Cavall. - 15 cabussets (Tachybaptus ruficollis) a la Llosa del Cavall. - 2 cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) al pantà de Sant Ponç. - 1 femella de xarxet comú (Anas crecca) al pantà de Sant Ponç. - 1 mascle d’ànec mandarí (Aix galericulata) al mateix embassament. - 1 polla d’aigua (Gallinula chloropus) al riu Cardener. - 1 xivita (Tringa eritropus) al riu Cardener. S’han observat altres ocells tals com lluers, pinsans borroners, aligots i 1 falcó peregrí. Els agents rurals del Solsonès van realitzar també el cens de dormidors el divendres al vespre abans amb resultats un xic diferents als obtinguts el dissabte. Van observar 28 corb marins a la Llosa del Cavall i 14 al pantà de Sant Ponç. El cens, un any més ha permès conèixer amb exactitud tant el nombre d’ocells aquàtics de les espècies presents a nivell comarcal com la seva distribució. S’ha constatat que aquest any

Evolució del nombre de corbs marins als embassamnets del Solsonès. Font: GNS, Agents Rurals del Solsonès

Dir també que a part de l’emoció d’observar les diferents espècies d´ocells, es va gaudir d’una bona jornada i va ser una manera de conèixer una mica més la nostra comarca. Finalment volem donar les gràcies a tots els que van participar en el cens, al Dani, Josep Mº, Josep, Lluís, David, Anna, Fermí i a en David. També volem agrair a tota la gent que ha participat en les activitats que ha organitzat el GNS i el CEL al llarg del 2010 i en especial a l’Elena López per la seva contribució informàtica. Desitgem que les activitats programades per enguany siguin d’interès per a tota la gent del Solsonès. Podeu consultar el calendari de les activitats del 2011 a la nostra pàgina web. Informeu-vos i envieu les vostres dades a: gns@lacetans. org/ http://www.lacetans.org i al grup del Facebook. Us hi esperem a tots i totes! 26

707 - Divendres, 28-01-2011


Natura

CTFC

Tècnics de l’Àrea d’Aprofitaments Fusters i Biomassa del CTFC viatgen a Grècia per estudiar les possibilitats de l’explotació de la fusta per a l’energia

La setmana passada, tècnics del CTFC van viatjar a Ioannina (Grècia) per reunir-se amb els socis del projecte Wood E3 – Wood Energy Exploitation for Entrepreneurship. La finalitat de la trobada va ser organitzar la tasca de recollida de dades de les diferents regions participants en el projecte. L’objectiu del projecte és garantir la planificació i el desenvolupament sostenible del sector energètic de la fusta en l’espai de la Mediterrània, per tal de promoure una política de cohesió territorial en els principis de desenvolupament sostenible. Per tal d’aconseguir aquest objectiu es realitzarà una recopilació d’informació i anàlisi sobre la indústria relacionada

amb la fusta i el seu ús com a combustible. D’aquest projecte en resultarà una sèrie de recursos en línia en l’àmbit mediterrani i impulsarà el desenvolupament i implantació d’una eina de suport per a la planificació de l’ús de la fusta per l’energia que enfortirà la capacitat dels responsables polítics i agents econòmics en la presa de decisions. Aquesta iniciativa està liderada per la Cambra de Comerç i Indústria de la Drôme (França), i compta amb altres participants, a més del CTFC, com la Sociedad de Desarrollo Medioambiental de Aragón, Prefectura de Ioannina (Grècia), el municipi d’Entracque (Itàlia), la regió de Piemonte (Itàlia) i la Cambra d’Agricultura i Forests d’Eslovènia.

El CTFC organitza una consulta sobre les necessitats del sector en bioenergia forestal S'emmarca en el projecte europeu RoKFOR que té l'objectiu d'innovar i trobar sortides als productes forestals sostenibles El proper 1 de febrer a les 4 de la tarda es farà a la Cambra de Comerç de Manresa una consulta als principals actors de la bioenergia del sector forestal amb l’objectiu principal d'identificar els reptes del sector, les línies de recerca prioritàries i les polítiques que les han de recolzar. Aquest procés també s'està realitzant actualment a Baden-Würtemberg, Croàcia-Sèrbia, North-Karelia, País Basc i Aquitània, fet que permetrà trobar sinergies que beneficiaran a totes aquestes regions, inclosa Catalunya. L'objectiu és dibuixar un futur realista i ambiciós del qual tot el sector se’n podrà beneficiar. En el context de greu crisi econòmica que pateix el país, la innovació és un dels motors que han d'ajudar a crear riquesa,

707 - Divendres, 28-01-2011

valor afegit i llocs de treball, i el sector forestal vol contribuir-hi. El projecte RoKFOR està plantejat per trobar el recorregut dels productes forestals sostenibles en el marc de la Lead Market Initiative, des del punt de vista de la recerca i la innovació. El CTFC, des de l'Àrea d'Aprofitaments Fusters i Biomassa, està treballant en aquest projecte, liderant algunes tasques i coordinant les diferents tasques realitzades i per realitzar a Catalunya. Un dels resultats del projecte serà la redacció d’una Agenda de Recerca Catalana en l'àmbit dels productes forestals sostenibles per a Bioenergia, Bioproductes i Construcció, i la planificació de les accions per tal de dur-la a terme.

27


Associacions i entitats

Ramon Estany

Recuperen a Solsona la figura de l'Ateneu L'Associació Viure i Conviure vol funcionar com un ateneu gent nova que ens expliqui les coses i Diumenge passat, 23 de gener, va nosaltres els expliquem les nostres". Sala tenir lloc la festa d'inauguració del local de va obrir les portes de l'entitat a tothom l'Associació Viure i Conviure L'Ateneu, a perquè l'associació neix "amb el desig la qual hi van assistir l'alcalde de Solsona, de recuperar i actualitzar l'esperit d'una la regidora d'Acció Social, el regidor de vella institució sociocultural solsonina: Governació, el regidor de Medi Ambient l'ateneu". I aquest és l'objectiu, compartit i el Vinyet, el cap de l'oposició a l'ajunamb il.lusó pels més de 125 socis que ja tament de Solsona, diputada provincial i té l'entitat. Sala va destacar que l'entitat diputada al Parlament de Catalunya, així vol integrar-se en una societat en que com socis i col.laboradors. convisquin joves, adolescents, nouvinguts, Va obrir l'acte el Joan Subirà, un tothom, conscients que "els nostres socis dels promotors de la iniciativa, que va i cooperadors van del nounat al jove de ressaltar les dificultats per anar fent de més de 100 anys". mica en mica l'associació, que ha estat pos- Queralt Sala, presidenta de l'entitat Entre els propòsits hi ha la compagisible gràcies a la col.laboració de molts. Subirà va subratllar que la nova entitat vol ser un ateneu, una nació de la solidaritat i la cooperació, la realització d'activitats trobada d'amics on es facin activitats diverses com cinema, i, recreatives i culturals, de formació, "al servei dels socis i de els diumenges alterns, no coincidint amb els altres clubs que la societat." Una de les iniciatives que han pensat és la de compartir en facin, sessió de ball. A continuació, la presidenta de l'entitat, la Queralt amb infants i avis la màgia dels contes a la vora del foc, l'orgaSala, va explicar que el club es dirà Viure i Conviure "perquè nització de sessions de cine fòrum amb joves i adults, vetllades volem viure i conviure amb vosaltres, amb el jovent, amb culers i periques i fins i tot formar part d'algun campionat territorial de botifarra, sense faltar-hi sessions de ball, teatre, excursions, passarel.les de moda, jornades musicals i o gastronòmiques. Finalment, la presidenta va recalcar el desig de no ser competència de ningú "sinó companys de viatge". L'alcalde David Rodríguez va manifestar l'enhorabona al nou club: "Haig de felicitar als valents que volen impulsar això, perquè, no us he d'enganyar, al principi no ho veia gaire clar això, m'heu demostrat que estava equivocat. Només podem fer una cosa, donar-hi tot el suport, i hi ha un gran encert en convertir-vos en ateneu i no en un club de gent gran, perquè això dóna una dimensió molt diferent, aquest aspecte intergeneracional que tenen avui en dia les polítiques d'acció social, doncs vosaltres el podíeu acollir. I ara estan començant les obres del Casal Cívic que estic convençut que per a la vostra finalitat també us pot ser Públic assistent a la inauguració molt útil en el futur."

Joan Subirà va presentar l'acte davant les autoritats

Ambient animat al ball de la tarda 28

707 - Divendres, 28-01-2011


Associacions i entitats

Ramon Estany

Per la seva part, la diputada al Parlament, Mireia Canals, adreçà també unes paraules de felicitació, reflexionant sobre el valor dels ateneus com a espais d'intercanvi recíproc de coneixements i d'activitats, i pel seu valor sociocultural, ja que en moments difícils, l'associacionisme ha mantingut viva l'arrel cultural del nostre país. A la tarda, la festa va continuar amb una sessió de ball amb Stres Band que va ser molt participativa i divertida. L'Associació Viure i Conviure L'Ateneu dóna les gràcies a totes les empreses, socis, comerços i entitats i persones anònimes que l'han ajudat amb la seva col.laboració i comunica que l'horari d'hivern del Club és el següent: Matí de 9'30 h a 12 h i tarda de 4 a 7'30 h. La sala es va omplir de gom a gom en els actes festius de la inauguració

Sorteig de la cuina Havent passat un mes i tal com s'indica a les paperetes del sorteig de la cuina del passat 18 de desembre, sent el número venut i no havent sortit el premiat la tornarem a sortejar. Els números que van quedar ja estan a la venda al nostre local, les primeres paperetes continuen sent vàlides. El sorteig serà el proper 19 de febrer Continuarà.... Socis i amics del club van gaudir d'una gran tarda

Associacions i entitats

AMISOL

Nota d’agraïment a la Confraria del Claustre Recentment la sra. Maria Ramon, en nom de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, va fer entrega d’un donatiu al president de la nostra associació. És per això que volem agrair molt sincerament als seus membres la generositat mostrada en aquesta i altres ocasions a favor del col·lectiu de persones amb discapacitat. Aquest donatiu es destinarà al finançament de les activitats que es realitzen al Centre Ocupacional, i en particular, a la innovadora activitat de música estrenada l’octubre passat. Es tracta d’un projecte en què les persones usuàries del servei es desplacen un cop per setmana a l’Escola Municipal de Música de Solsona per experimentar, de la mà de dos músics, la seva creativitat musical amb diferents instruments de percussió, alhora que descobreixen una nova manera de comunicació i de treball conjunt. En finalitzar el curs oferiran un concert per mostrar els aprenentatges fets al llarg d’aquestes sessions. 707 - Divendres, 28-01-2011

29


Associacions i entitats

Associacions i entitats

Club de Jubilats l’Estel

Casal Popular la Fura: 5 anys construint alternatives

Assemblea general A final del mes de febrer està previst convocar l’Assemblea General Ordinària del Club de Jubilats l’Estel. La data i els temes a tractar seran tramesos a tots els socis per carta personalitzada. És per aquest motiu que demanem si algun dels socis ha canviat de domicili, telèfon o ja s’ha donat de baixa ens ho comuniqui com més aviat millor per evitar que ens retornin les cartes i també per actualitzar el llistat de socis. Moltes gràcies.

Tallers d’informàtica Ens plau comunicar a tots els que s’han inscrit als tallers d’Edició i Fotografia Digital i han confirmat la seva assistència que les llistes estan tancades i enviades per tal que es puguin començar les classes el proper dia 7 de febrer segons els horaris anunciats. Si per causes alienes al Club hi hagués alguna variació ja us ho faríem saber amb temps. Hem d’agrair un cop més a l’Obra Social de la Caixa que amb la seva iniciativa fa possibles aquests cursets.

Turistes per un dia Com vàrem anunciar la setmana passada, el dia 23 sortírem puntualment de l’Estació d’autobusos per anar al teatre. Sortir d’hora va ser un encert. Tenir un xofer com en Ricard, un premi. Ens va regalar una visita per l’exterior de la Sagrada Família i, com si fos el BusTurístic, ens va passejar per la Pedrera i la Casa Batlló abans de deixar-nos a les portes del teatre Borràs a la Plaça Urquinaona. El bon ambient i la bona companyia van ser un magnífic complement a la divertida comèdia. A veure si ho podem repetir més sovint durant aquest any.

Associacions i entitats

Casal Popular la Fura

Club Catalunya Caixa

El Club Catalunya Caixa organitza una sortida caminada al Món Sant Benet El Club Sant Jordi de Catalunya Caixa de Solsona ha organitzat pel proper dimarts 8 de febrer una sortida caminada, seguint el camí de Sant Jaume, de Viladordis al Monestir de Sant Benet, al Bages. La sortida serà a les 9 del matí, del Club Caixa Catalunya Solsona i el recorregut té 7 Km de dificultat baixa amb una durada de 2 hores i mitja. Per la tarda es visitarà Món St. Benet. El preu són 42 euros i inclou viatge, dinar, visita guiada. Les places són limitades i les inscripcions cal fer-les al mateix Club Caixa Catalunya. Es recomana calçat adequat, roba adequada a la temporada, bastó telescòpic o convencional, motxilla petita, cantimplora d'aigua i esmorzar i fruits secs o xocolata pel recorregut. 30

Fa 5 anys va néixer el Casal Popular la Fura, un projecte llavors nou a Solsona. El Casal és un espai obert a tothom amb la voluntat de ser un punt de trobada i d’intercanvi d’idees i de debat. També pretén ser un punt d’expressió, d’altaveu i de difusió de les propostes culturals de tota mena que es fan a la nostra comarca i al nostre país. Per altra banda ha estat un projecte amb un clar compromís polític, partint d’idees d’esquerres, de la participació de la gent en la vida política, de la democràcia i amb l’objectiu de posar el nostre granet de sorra en la lluita per l’autodeterminació dels pobles i per un món socialment més just. Al llarg d’aquests cinc anys les activitats fetes han estat molt diverses, intentant oferir una oferta el més diversificada possible i intentant potenciar al màxim les propostes fetes a la nostra comarca. Així hem fet des de cicles de cinema, teatre, xerrades històriques, activitats infantils o àpats populars fins a concerts tant de grups locals com d’arreu, oferint un espai on poder donar a conèixer les seves propostes musicals. Per altra banda també ens hem implicat amb temes polítics, tant a nivell de Solsona i comarca com a nivell de país. Mostres d’això en són les campanyes contra el parc eòlic de la Torregassa i altres projectes agressius amb el model de comarca que considerem que cal potenciar, la participació en l’organització de la consulta sobre la independència del dia 13 de desembre de 2009 o les campanyes de suport amb les persones que han patit la repressió política de l’estat espanyol per lluitar per un país lliure i un món més just, com són els casos dels antimonàrquics de Girona o el jove de Torà. Un altre dels nostres objectius ha estat fomentar la participació ciutadana i teixir xarxes entre les diverses entitats del poble. Volem agrair a totes aquelles associacions i col·lectius de Solsona que han col·laborat amb nosaltres al llarg d’aquests 5 anys com ara el Criteri, el CEL, el Casal Voliac, Riu Amunt, la Plataforma en Defensa del Solsonès, l’Esplai Riallera, l’Agrupament Escolta Pare Maria Claret, el SOM, Trenkalòs, Volem Decidir i totes les que ens descuidem. Esperem poder seguir treballant plegats per seguir dinamitzant Solsona. Per celebrar els cinc anys de la Fura i per encarar el futur amb més ànims i ganes que mai el dissabte 5 de febrer organitzarem una sèrie d’actes durant tot el dia, amb un torneig de bitlles catalanes, una paella, activitats infantils, una xerrada, un sopar popular i un concert. Volem tornar a agrair de pas a totes aquelles persones i entitats que heu col·laborat amb nosaltres durant tot aquest temps, que heu participat en les nostres activitats, que sou les que heu fet possible que puguem celebrar ja el nostre cinquè aniversari.

707 - Divendres, 28-01-2011


Opinió

Opinió

Ramon Gualdo

Larry Dixon

I després de missa d'onze?

Fumar o no fumar

Divendres passat vaig posar humor a la xerrameca, comentant "la tos de missa d'onze". Avui, com si fos continuació d'un relat, o bé com un comentari sobre els matins d'aquella època, faig referència a la sortida de missa d'onze. Doncs, per començar, sortint del temple podia molt ben ser que topéssim amb la Marilyn Monroe. Potser que m'expliqui més bé. Els diumenges al matí, a la plaça Major hi havien exposades fotos de les pel·lícules que es projectarien aquell dia.

Todo hábito se debe comprender y entender, aceptando el por qué y sus causas. es el problema personal de cada fumador, que experimenta directamente con él, pues se convierte en problema, y grave, cuando lo queremos abandonar. Mientras gozamos fumando, todo va viento en popa. El problema se suscita cuando por determinados hechos y profundos , en nuestra salud debemos alejarnos del hábito de fumar. Una de las soluciones sería aprender a concentrarse en dicha costumbre meditando o co ntemplándola y recordándola. También cambiar el fumar por el mascar. Deseo que entiendan los fumadores que bajo ningún conepto les censuro. Sino que traten de resistir el hábito, mirándolo libremente, sin ninguna represión o justificación. Dejar de fumar lleva un trasfondo de tradiciones, modas que nos impulsan a ser imitadores de las costumbres. Pero luego de sus nocivos efectos descubrimos el duro proceso de ruptura de ese hábito no valen ejemplos. Cada ser humano es único y por su propia voluntad puede dejar de fumar. Jamás rechazarlo con odio, pues así se le da más presencia. Hacerlo con toda libertad y paz interior. Pensando que la vida es hermosa para compartirla con todos nuestros semejantes. Al César lo que es del César. y adiós, que les vaya bien.

Doncs, sí, podia ser mirar-nos les fotos i que fossin de la pel·lícula Con faldas y a lo loco (amb Marilyn). I que la colla ho comentéssim així: "És que la Marilyn està molt bona, tu, ... hi hem d'anar, sí, sí, aquesta tarda hi anem". Això podria ser entre el 1958 i el 1959. La conversa continuava anant carrer Castell amunt i carrer Castell avall. Un altre dia, sortint de missa d'onze, els mots podien ser aquests: "És molt bon actor, el Gary Cooper!" ..."I tant, és molt bo, aquest home", I es deuria tractar de Solo ante el peligro. Així anava la cosa, xerrant una estona tot passejant en aquells migdies dominicals. I era una referència ben estesa, allò de "sortint de missa d'onze", per a trobar-nos la colla, o altres persones per quedar en aquella hora. Segons el temps, la passejada es feia al Vall Calent. Algun diumenge ens permetíem un vermut: olives, patates ... i unes cloïsses (llavors les anomenàvem "almejes"), grosses i delicioses. A la tarda al cine, o al teatre si hi havia alguna funció (moltes vegades la companyia Almendros- Ferrer). Al bon temps una sortideta o un berenar (Mare de la Font, Font dels Frares, Castellvell...). Alguns cops hi havia la companyia d'algunes noies. recordo un detall de la indumentària. No hi havia encara l'escampada de texans. Elles, per anar al camp, sovint portaven: Sabata plana, faldilla ampla i brusa camisera. Gatzara, rialles ...Prou que ens ho passàvem bé. Al comiat: "A quina hora ens trobem diumenge?" ... "Doncs, sortint de missa d'onze".

BREUS

Breus

Larry Dixon, instructor de ioga, massatgista terapèutic i digitopuntor

Genís Cardona

... sortiren dels seus amagatalls, un darrera l'altre, i obriren molt els ulls, en veure el cel blau, després de tants anys tancats sota terra, protegits de la radiació, l'hivern nuclear, l'apocalipsi que ells mateixos havien engendrat. Sortiren en silenci, amb reverència, confiant que el món que tan greument havien ferit els tornés a acollir amb els braços oberts. Nosaltres, és clar, els estàvem esperant ...

707 - Divendres, 28-01-2011

31


Opinió

Comarca

Grup d’ERC al Consell Comarcal del Solsonès

CiU menteix per tapar-se les vergonyes

Teresa Canal denuncia falsedats al llibre Models turístics del Solsonès

“La distància que hi ha entre el que es diu i el que es practica constitueix la més gran deshonestedat” (M. K. Gandhi) En el darrer ple, el grup d'ERC al Consell Comarcal, va treure les vergonyes de l'equip de govern (CiU), que va enganyar i mentir a tots els ciutadans de la comarca afirmant que el sou del vicepresident segon no tindria cap cost afegit pel Consell. Segons un informe d'intervenció que els consellers d’ERC vàrem demanar, podem afirmar que, pel cap baix, aquest sou suposarà un increment de les despeses de 3.400 euros pel que fa a la partida pressupostària destinada als òrgans de govern, que en realitat és més, ja que en els pressupostos del 2010 no s'hi contemplava el decret de contenció i reducció dels sous del 5%, mentre que en el pressupost del 2011 sí que hi és inclòs; per tant, podem estar segurs que el cost global és molt més elevat. Un cop més, poca transparència, informació encoberta i el que és pitjor, s'ha enganyat i s’ha mentit al ciutadà amb l’objectiu d’encobrir una qüestió que, es miri com es miri i atesa la situació econòmica de la comarca i la rebaixa del sou dels treballadors del Consell Comarcal, només pot provocar vergonya. És èticament reprovable que es demanin sacrificis als treballadors i austeritat al conjunt de la ciutadania i, en canvi, qui ha de donar exemple faci el contrari. Cal dir que, degut al recurs que va presentar el grup d'ERC en relació a la introducció d'urgència en el penúltim ple del punt que feia referència al sou del vicepresident segon, Joan Solà, on s’hi apreciaven certes il·legalitats en la seva forma, el Consell va haver d’admetre a tràmit el recurs i, posteriorment, reconèixer l'error i la il·legalitat del procediment, rectificant a favor de la petició del grup d’ERC. D’aquesta manera, en el darrer ple, es va reposar el punt esmentat, i el procediment es va trametre dins la normativa vigent, modificant el cartipàs del Consell tal com demanàvem i introduint en el redactat de l’acord les 3 hores de dedicació diàries i el sou net de 1.400 euros del vicepresident segon, Joan Solà. Des del grup d'ERC al Consell Comarcal, l'únic que podem fer i que és la nostra obligació, és vetllar perquè les coses es facin correctament. Això és el que hem fet fins ara i és el que continuarem fent.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep Àngel Colomés Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Ramon Estany

La publicació que l'organització ecologista Ipcena ha editat sobre els models turístics de la Vall de Lord i el Solsonès va ser centre de qüestions al ple de la Diputació de Lleida. L'organisme provincial, que ha col·laborat en la publicació amb un ajut de 6.000 euros per mitjà de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, ha estat interpel·lat per la diputada per Convergència i Unió, Teresa Canal, que ha demanat a l'equip de govern "quina actuació emprendrà al respecte d'aquest llibre que ha subvencionat i contradiu tot el que fa des del Patronat de Turisme". Canal lamenta que la Diputació potenciï l'estació del Port del Comte a través del Patronat de Turisme i, d'altra banda, col·labori amb una publicació que posa en dubte els beneficis d'aquestes instal·lacions al territori. Entre les falsedats que destaca de la publicació, Canal esmenta que "diu que el teixit social i econòmic no s'ha vist beneficiat per l'estació", fet que és "una afirmació totalment contrària a la realitat". La diputada considera que Ipcena menteix quan afirma que la zona on hi ha l'estació i les edificacions és un espai d'alt interès ecològic, perquè aquesta àrea de fet "s'ubica en una zona urbanitzable i amb sòl de potencial interès estratègic no protegit", segons el pla territorial de la Catalunya central i "fora de la zona PEIN". Així mateix, la diputada de CiU nega que el Port del Comte capti 84.000 metres cúbics d'aigua de les Fonts del Cardener quan en realitat, "l'estació no té cap captació a les fonts", sinó que s'abasta mitjançant la captació d'aigua d'un pou subterrani situat a ca l'Andal, amb una concessió de l'Agència Catalana de l'Aigua. Precisament amb motiu d'aquesta polèmica, Gilabert va visitar ahir dijous la vall de Lord per tal d'abordar aquest tema amb les institucions locals, atès que els tres ajuntaments de la zona, Sant Llorenç de Morunys, Guixers, La Coma i la Pedra, juntament amb el Patronat de Turisme del Solsonès i el patronat de Turisme de la Vall de Lord també s'han manifestat disconformes amb aquest llibre.

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Josep M. Montaner - Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.300 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona és una publicació socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament 32

707 - Divendres, 28-01-2011


Opinió

Joan Vàzquez i Mendieta, secretari general d’IPCENA

El llibre models turístics del Solsonès Censura a la cultura El passat divendres 21 de gener, coincidint amb el ple de la Diputació de Lleida a l'apartat de precs, la sra. Teresa Canal, diputada i alcaldessa de Castellar de la Ribera, va recriminar al president de la Diputació, el sr. Jaume Gilabert que l’IEI depenent de la corporació, va subvencionar a Ipcena l'edició del llibre Els models turístics del Solsonès, demanant-li al president que actués per esmenar aquesta acció. Les raons que va esgrimir per sustentar la seva crítica, van ser principalment que el llibre és crític amb l'estació del Port del Comte i que és ple de falsedats, referint-se a l’obra on diu que el pla especial de les pistes d'esquí "és un espai d'alt interès ecològic i que el pou que capta 84.000 m3 d'aigua pels canons de neu, ve de les fonts del Cardener”. Per tant, cal dir en aquest sentit que l'únic interès que ha mogut a Ipcena a l’hora d'impulsar aquesta obra, va ser el d'obrir el debat amb veus autoritzades per la seva experiència i professionalitat sobre els models turístics a la comarca. La intenció va ser en centrar-nos especialment en comparar els dos models fonamentals del turisme: el rural i el turisme de les urbanitzacions. També va ser un dels nostres objectius incloure la veu del territori en els seus diferents àmbits, comptant amb la col·laboració de persones de sectors molt diversos i d'opinions moltes vegades no coincidents, fent un llibre més participatiu i plural. Lluny de l’ànim de mentir i dir falsedats, en el llibre hem intentat ser el més rigorosos possible. Per tant, quan la sra. Teresa Canal diu que: “Ipcena menteix quan afirma que la zona on hi ha l'estació d’esquí i les edificacions és un espai d'alt interès ecològic”, certament és cert. El que diu l’expert que ha redactat aquest apartat, entre les pàgines 58 i 60 de l’esmentat llibre és: “que la superfície del pla especial que ocupen les pistes d’esquí és d’alt interès ecològic”, atenent al patrimoni natural que acull, on el 92,5% d’aquest espai està ocupat per hàbitats d’interès comunitari, en base a la Directiva 92/43 CEE, i que el 91% del mateix pla especial està ocupat per vuit hàbitats minoritaris que són aquells que ocupen menys del 3% de la comarca. A més a més, en la mateixa zona s’han trobat 41 taxons de flora rars, endèmics o protegits a Catalunya i que suposen el 48,2% de les plantes prioritàries de conservació al

707 - Divendres, 28-01-2011

Solsonès. Referit a la fauna la mateixa zona és el refugi de 28 espècies prioritàries de conservació a la comarca, d’aquestes se'n troben 9 de gran valor, 4 en perill d’extinció i 5 vulnerables, on entre altres destaca la presència del mític gall fer amb una població en situació molt crítica. La sra. Teresa Canal ha de saber que una zona pot tenir un alt interès ecològic, sigui o no un espai declarat com a protegit. Pecaríem d’ingenus si penséssim que fora dels espais naturals la resta del territori no té cap valor ecològic. El llibre ja indica de forma clara, entenedora i inequívoca a la seva pàgina 58, que l’espai on s’ubiquen els Plans Especial de la pista d’esquí i el Pla Parcial on es preveuen construir 405 apartaments, ara aturats per la crisi del sistema, està limitant amb l’espai de Xarxa Natura, la ZEPA de l’espai del Prepirineu central català, i per extensió també limita amb el PEIN. Cal considerar que la zona descrita sí que afecta a espais naturals, a l’incloure dins del seu àmbit, zones de la Reserva nacional de caça del Cadí, la qual és una figura considerada d’interès natural. Referit als 48.000 m3 d’aigua que l’estació d’esquí agafa o no de les fonts del Cardener, resulta obvi que des d’on sorgeix l’aigua de les fonts no es pot agafar, entre altres coses perquè baixa molt poca aigua. Per tant, com diu la sra. Teresa Canal, l’aigua l’agafen d’uns pous de la zona de ca l’Andal, i el que no diu la senyora diputada és que el pou té una profunditat d’uns 200 metres i xucla l’aigua de l’aqüífer del Cardener, és a dir, del mateix sistema d’aigües subterrànies que surt a l’exterior formant les fonts del Cardener. Del que es tracta en definitiva, és d’obrir el debat sobre els models turístics del present i especialment del futur, que ha de passar irremeiablement pel model que sigui més eficient, sostenible i respectuós, si volem orientar de forma responsable aquesta comarca i per extensió totes les de muntanya. O del contrari, continuarem defensant models ancorats en el passat de més que dubtós interès públic. Si el llibre pot arribar a obrir aquest debat de manera constructiva, benvingut sigui! De moment hem d’agrair a la sra. Teresa Canal perquè ho està aconseguint.

33


Entrevista

Josep Àngel Colomés

“Sempre m'han ensenyat a ser humil, cosa molt difícil en un esport individual i tan competitiu.” Rosa Isanta

“Crec que tens un esperit de superació més gran, ja que la modalitat que majoritàriament hem practicat és la individual” Montse Isanta

La Montse i la Rosa

Després de molts anys en actiu, la Rosa Isanta i la Montse Isanta han tancat, aquest passat 2010, anys d'èxits com a patinadores en actiu. Ara, seguiran vinculades a un esport que porten molt endins, ja que des de petites, han crescut patinant i portant el nom de Solsona arreu.

pots demostrar tot el que saps fer (si aquell dia et va bé) i a més et veus amb tots els companys que fas amb el temps.

Per què vau decidir retirar-vos?

Montse: Oi tant, que sí!!

Tots aquests anys han valgut la pena? Rosa: I tant! Sobretot perquè hem conegut molta gent, hem fet molts amics i hem viscut molts bons moments.

Rosa: Primer perquè ens vam quedar amb poques hores per entrenar, i perquè després de 19 anys sobre els patins ja havíem aconseguit complir tots els nostres objectius com a patinadores.

Què significa per a vosaltres el patinatge? Rosa: Per a mi és una manera de viure, d'aquí he après a treballar per al que vull aconseguir, també a saber perdre i créixer enfront les adversitats. Sempre m'han ensenyat a ser humil, cosa molt difícil en un esport individual i tan competitiu.

Montse: Jo no tenia temps per fer els deures i estudiar per l'escola i tampoc no teníem moltes hores per poder dedicar-nos a entrenar a pista.

Montse: Jo dic el mateix que la Rosa i a més crec que tens un esperit de superació més gran, ja que la modalitat que majoritàriament hem practicat és la individual: ets tu sola davant de tot.

Trobeu a faltar la competició? Rosa: Es troba a faltar l'ambient, els companys, els nervis d'abans de sortir a la pista... Suposo que la temporada 2011 se'ns farà molt estrany veure la gent que competia amb nosaltres a la pista i veure'ns a nosaltres com a espectadores.

De quina manera seguireu vinculades a aquest esport? Rosa: Doncs de moment continuaré sent entrenadora del Club Patinatge Solsonès, ensenyant i fent viure el patinatge a tot aquell que ho vulgui conèixer; més endavant la vida dirà.

Montse: Una mica sí, m'agrada anar a les competicions perquè

Montse: Jo estic estudiant per ser jutge de patinatge, així podré seguir vinculada a aquest esport. Quin ha estat el moment més important de la vostra carrera com a patinadores? Rosa: Em quedaria amb més d'un moment. La primera vegada que vaig pujar al podi de la Copa Catalana (2004) va ser tota una sorpresa per a mi, perquè no aspirava a cap títol. La Montse i la Rosa amb els pares 34

707 - Divendres, 28-01-2011


Entrevista

Josep Àngel Colomés

Montse Isanta de petita

Rosa Isanta de petita

Què té d'especial el patinatge que el fa atractiu a tantes persones?

El dia en què el meu entrenador, Joan Jané, va deixar el Club i jo i altres patinadores vam compartir pista durant la seva última actuació. I l'últim dia que vam competir, jo a pista i la meva germana guiant-me, l'una treballant per l'altra, abraçant-nos a l'acabar...; i per últim quan en acabar el campionat tota la Federació de Lleida ens va fer un petit homenatge acomiadant-se de nosaltres. Va ser molt emotiu rebre tot el suport de la gent amb la qual hem compartit tantes hores.

Rosa: Crec que la seva part interpretativa és el que el fa arribar a la gent, a part de la seva espectacularitat en salts i cabrioles. Montse: La seva bellesa. I per a la gent que ho veu els salts i les cabrioles, és el que més sorprèn a la gent. Com veieu el patinatge a nivell global, és un esport que progressa? Hi ha més adeptes?

Montse: Sí, jo també diria que hi ha molts moments, recordo quan vaig aprovar l'"A" amb 8 anys i amb aquest certificat vaig entrar a Categories a Aleví. Un cop en aquesta categoria vaig pujar a podi per primera vegada, des que havia començat a patinar (als dos anys) no havia pujat mai al podi i això em va fer molta il·lusió. Jo també recordo quan va marxar el Joan i recordo que tot i ser bastant petita em va saber molt greu. També em quedo amb moments al costat de grans entrenadors dels quals he pogut aprendre moltes coses. I per últim diria com la Rosa, l'última competició a Mollerussa.

Rosa: Actualment Catalunya és de les primeres potències mundials en la majoria de modalitats, especialment en shows. Tothom coneix que alguns jugadors catalans van guanyar una vegada un mundial de futbol/bàsquet, però passa desapercebut que uns patinadors catalans porten 4 anys concecutius al cim del món. Es perceben més adeptes a nivell de Solsona, mai no havia vist tants patinadors a casa nostra. Montse: Sí que progressa, cada vegada el nivell és més alt i es veu un patinatge més perfecte. Tot i que pels mitjans de comunició és un esport bastant abandonat i les grans fites aconseguides per patinadors del nostre país (que són moltes) no són gaire conegudes. Tot i que no se'n fa gaire anunci, d'aquest esport, sí que penso que hi ha adeptes.

Alguna anècdota interessant durant aquests anys de competició? Rosa: Amb tants anys ens hem topat amb l'avenç de les noves tecnologies, portant la música de K7 a Cd. Recordo que en el campionat on jo debutava com a Cadet, duia un ball on començava el moviment als tres tocs de la música. Aquell dia s'escoltaven els 2 primers i el tercer no arribava, doncs estava gravat en estèreo i l'equip de música d'aquell pavelló no estava preparat per llegir-ho. Em van fer sortir de la pista vàries vegades i tornant a provar la música, però no hi va haver manera, vaig haver de patinar durant 3 minuts amb els aplaudiments del públic de fons.

Voleu afegir alguna cosa? Rosa i Montse: Voldríem agrair de nou a la nostra família tots els sacrificis que han fet per nosaltres, a comprar-nos el material, a acompanyar-nos als entrenaments, als campionats, a fer-nos els vestits, a fer-nos de mecànics, a donar-nos suport incondicional en tot moment... Moltes gràcies!

Montse: Jo recordo que abans quan acabaves el disc en una competició, quan feies un bon disc el públic et tirava ninots de peluix a la pista i els havies de recollir (ara ja no està permès fer-ho). Quan tenia 5 anys, en una competició a Mollerussa, en vaig recollir tants que vaig caure sortint de pista. 707 - Divendres, 28-01-2011

Moltes gràcies i que vagi molt bé aquesta nova etapa. 35


Futbol

CF Solsona

Juvenil “A”

Juvenil “B”

Escola de Futbol Artesa Ponts, 1 CF Solsona, 5

Sant Salvador de Cercs, 4 Solsona, 0

Jugadors: Nil, Remí, David (Moussa (1gol)), Múrcia, Aleix, Puig (Andreu (1 gol)), Aresté, Cots(1 gol), Jaume (Codina),Bernat (Moha), Robert (2 gols) (Sarri). Partit que s'havia de disputar al camp municipal de Ponts a les 5 de la tarda i que pel mal estat del terreny de joc es va acabar disputant a les 2/4 de 7 de la tarda al camp de l'Artesa, amb la conformitat arbitral i dels dos equips. Aquest fet va fer que es disputés en unes condicions de molt fred. El partit va començar dominat pels Bon partit de l’Andreu Barniol locals, i seva va ser la primera ocasió de gol, en un xut al travesser. Aquesta ocasió va treure la son dels jugadors del Solsona que van començar a dominar el partit i fruit d'això s' avançaven en el marcador. El Solsona va gaudir de moltes i grans ocasions de gol en el marcador podent ampliar l'avantatge abans d'arribar al descans, però el desencert solsoní, els pals i el porter local ho van evitar. I el que és el futbol, cinc minuts abans d' arribar al descans l'Artesa - Ponts empatava el partit i posava les coses difícils als jugadors del Solsona. La segona meitat va començar amb domini altern en el camp, ja que el gol a les acaballes de la primera meitat va passar factura a uns i a altres, però va ser el Solsona qui es tornaria a avançar en el marcador. I amb l'1 a 2 la jugada clau, pèrdua en defensa del Solsona, i un mà a mà amb Nil que aquest rebutja molt encertadament i del possible 2 a 2 a l'1 a 3, ja que a la següent jugada Andreu feia el gol que matava definitivament el partit, ja que l' Artesa - Ponts s'abaixava de braços i això ho va aprofitar el Solsona per fer dos gols més. La propera setmana, jornada de descans i la següent, és a dir, el dissabte dia 5 de febrer, el juvenil "A" del Solsona es desplaça al camp del Balafia, amb intenció de seguir sumant.

Aleví “B”

Va descansar Prebenjamí “B”

Va descansar

Villa, Juanjo, Raul, Bajona, Oliva, Comelles, Axel, Marc A., Nil, Vidal, Abdellah. També.Valero

Resultat injust Resultat injust, el que es va donar dissabte passat al camp del Sant Salvador. En un dissabte al matí gèlid i amb un camp de futbol en un estat lamentable dos equips van jugar un partit de futbol on el resultat és totalment enganyós. Ni els locals es mereixien fer tants gols, ni els visitants una derrota tan Raul Alcazar.- Gran partit del nostre abultada. central El partit va començar amb un Sant Salvador molt endollant i creant moltes oportunitats de gol, però un Solsona ben posicionat en el camp les hi feia malbaratar totes. Fins que va arribar una jugada desgraciada pels visitants, on al porter se li escapava de les mans una pilota que quedava a peus d’un davanter rival que afusellava la porteria on el Bajona, en un acte reflex, parava la pilota amb les mans. Això suposava el penal a favor dels locals i la conseqüent expulsió del jugador solsoní. A partir d’aquí, el Solsona recol·locava als seus jugadors i començava a jugar i a fer córrer la pilota. Hi havia fins i tot moments que semblava que el partit es jugava onze contra onze, però cada vegada que els locals arribaven a porteria feien gol, i això cada vegada desanimava més als jugadors solsonins i a la vegada els anava esgotant. APUNT.- Cal destacar quina és la gran diferència entre els equips que van al capdavant en la classificació i els que van al darrere. Uns per fer un gol necessiten mitja oportunitat, en canvi els altres en necessitem moltes, i hi ha dies que ni així.

Benjamí “B”

Font dels Capellans “A”, 0 CF Solsona “B”, 2 David, Guillem, Hamza, Toni, Marc C., Arnau C., Hug. També: Marc O., Núria, Arian. Per fi la victòria arriba per a l’equip solsoní! Gran treball de tot l’equip en totes les línies! La porteria a 0, indica que el bon posicionament i treball tàctic de l’equip ha donat els seus fruits! La primera part ben aguantada per part dels visitants. L’equip de la Font va sortir amb molta empenta. La segona part ha sigut de domini aclaparador per part del Solsona, que s’ha avançat al marcador, ho ha Hamza fet Guillem, i ha sentenciat a l’últim quart Toni amb un gran contracop! Cal felicitar els nois, que s’ho mereixien! Cal destacar el treball del Hamza defensivament, que ha sigut un mur infranquejable! A seguir així! 36

707 - Divendres, 28-01-2011


Futbol

CF Solsona

Cadet

Guardiola del Berguedà, 1 Solsona, 3 Alienació: Carles, Serni, Jose Luis, Àngel, Gerad, Joan, Mariano, David, Aleix, Guille, Amir. També: Adrià, Ossama, Simo, Abde.

3 punts a -7ºC Els cadets, diumenge dia 23, es van desplaçar a Guardiola del Berguedà per disputar el penúltim partit de la primera volta. El partit es posava de cara només començar, ja que ells només eren 10 jugadors. Sisi i Aixa al minut 8 ja guanyaven 0 a 2 amb dos gols de Guillem molt posat dins el partit i aprofitant les ocasions cara a gol. Uns 20 minuts més tard Amir feia el 3 i començava a donar una miqueta de tranquil·litat al partit, cosa que va fer que ens adormíssim una miqueta i ells tinguessin alguna oportunitat. El resultat de la primera part: 0 a 3. A la segona part, ells surten molt animats i nosaltres seguim adormits. I comencen les primeres errades en col·locació dins el camp i poques ajudes en defensa. I al minut 15 ells fan el primer i encara es motiven més i continuen tenint ocasions, però no estan encertats cara a gol. Nosaltres tenim encara algunes ocasions però el seu porter, fent un bon partit, evita que el partit acabi en golejada a favor nostra i així va acabar el partit 1 a 3, i així sumem tres punts més. Recordem als jugadors que un partit dura 80 minuts i que no es pot abaixar la intensitat en cap moment!!! Dissabte que ve juguem a casa contra l’Artés a les 3 de la tarda al camp municipal d’esports de Solsona

Gran equip dins i fora el terreny de joc

Infantil

CE Manresa, 4 - CF Solsona, 0 Alineació: Albert C, Marcel, Íker, Guillem, Pol, Ramon, Joan, Víctor, Kevin, Albert T, Gonzalo, David, Marc, Genís, Mihai, Manel, Nil i Ivan. El partit es presentava molt complicat, ja que ens enfrontàvem al segon classificat i equip que a casa no havia perdut cap punt. L’equip, però, va sortir al camp realitzant un dels millors partits tàcticament i de sacrifici amb l’equip. Els blaus, a més a més, a l’hora de tenir la pilota, ho feien amb criteri. Gràcies a això vam tenir un parell d’ocasions. Però la sort no ens va acompanyar i el Manresa, amb un gran xut des de fora de l’àrea, va aconseguir l’avantatge al marcador. El escapolats mai no van deixar de creure amb el que feien. Però quan tot feia semblar que s’arribaria al descans així, en l’últim minut els locals es tornaven a avançar. La segona part ser igual a la primera. Els nostres seguien amb el seu partit tàcticament molt bo. I alhora jugaven la pilota amb sentit i criteri. Els del Bages, un altre cop, amb un xut de la frontal i en l'últim minut del tercer quart aconseguien el tercer gol al marcador. Els solsonins a l'últim quart van sortir ja amb línies més avançades, gairebé amb quatre davanters, i al final tres defenses, equip molt ofensiu dins el camp. Tot i així, el gol no va arribar. A part, per seguir igual, un altre cop, a l'últim minut de l'últim quart ens tornaven a fer l'últim gol del partit amb una bona contra. Gran partit dels nostres, ja que en tot moment vam estar al partit com un equip dins i fora del terreny de joc. Cal felicitar tots els jugadors, que una vegada més ens fan gaudir del futbol. A seguir treballant per anar evolucionant! Sort!!!

FUTBOL BASE C.F. SOLSONA PARTITS del 29 i 30 de GENER

Prebenjamí “A”

Dia 29 de gener

El pre-benjamí del Solsona va anar a jugar al Pont de Vilomara el passat dissabte al matí. El partit es plantejava dur ja que els dos equips ja sabíem com eren perquè ja s’havien enfrontat en la pretemporada. El partit va ser molt entretingut, ja que fins la segona part no es va obrir el marcador a favor del Vilomara. Els del Solsona van sortir com amb por al partit i, quan van començar a jugar la pilota com ells saben fer, és quan van arribar les ocasions que al final es van traduir amb dos gols. Tot s’ha de dir que el Vilomara és un gran equip que ens va jugar de tu a tu i que va aprofitar al màxim les ocasions que van tenir.

Vilomara, 4 - CF Solsona, 2

JUVENIL "A"..............................................................................................* descansa JUVENIL "B"....................................NAVARCLES (17 H)........................................ Casa CADET ...............................................ARTÉS (15 H)............................................ Casa INFANTIL..................................... GIMNÀSTIC "B" (10 H)..................................... Casa ALEVÍ "B"................................... SALLE MANRESA (11 H).................................... Casa BENJAMÍ "A"................................. BALSARENY (9:30 H)...................................... Casa BENJAMÍ "B"................................ PIRINAICA (12:30 H)...................................... Casa PREBENJAMÍ "A"...........................PIRINAICA "B" (11 H)...................................... Casa PREBENJAMÍ "B".......................SALLE MANRESA (12:30 H).................................. Casa FEMENÍ........................................... PUIGREIG (19 H)......................................... Casa Dia 30 de gener

Esperem que només sigui una anècdota, aquesta derrota, i que el pròxim partit es pugui guanyar.

ALEVÍ "A"....................................GIRONELLA "B" (9:30 H).................................... Casa 707 - Divendres, 28-01-2011

37


Futbol

CF Solsona

Cadet – juvenil femení

Benjamí “A”

CE Moià, 2 - CF Solsona, 1

CE Berga B, 2 CF Solsona, 4

Ja només falta tenir la sort de cara L’equip femení de futbol solsoní es desplaçava aquest dissabte fins a Moià per tal d’enfrontar-se amb un rival directe de la categoria. El partit es preveia força igualat i treure els punts Sara, peça clau al mig del camp ! era fonamental per intentar escalar posicions fins a mitja taula, lloc on es creu que hauria d’estar el conjunt blanc-i-blau. Les jugadores van saltar al camp amb les idees molt clares i amb la motivació i ambició correctes per endur-se’n els punts cap a casa. Al minut ,1 però, i després d’un embolic en els primers compassos de creació, les jugadores locals es feien amb el control de l’esfèrica que col·locarien dins la xarxa rival, fent inútil l’estirada de la portera, amb un xut per l’esquadra. El Solsona s’enduia un fort cop que condicionaria la resta del partit, ja que la gesta es complicava. Malgrat el gol, les jugadores van agafar aire i es van posar a treballar per dominar el joc i crear ocasions de perill a la porteria rival intentant igualar el marcador. Fruit del control del partit i la insistència visitant arribava, després d’una bona jugada combinativa, el gol que ens retornava a les taules. A partir d’aquí el domini visitant es va fer aclaparador i el Moià només podia dedicar-se a intentar no encaixar cap més gol. Ja a la segona part, i després d’una allau atacant de les solsonines, un ràpid contracop acaba amb una falta a la frontal de l’àrea pròpia que seria transformada en un golàs per part de les locals. El Solsona rebia un “ganxo” del qual ja no es podria recuperat, tot i insistir fins l’últim moment i fins i tot estavellar una pilota al pal de la porteria rival que hauria suposat l’empat. En resum, la sort no va anar de bracet amb les jugadores del femení, que veien que malgrat dominar en el joc i anul·lar les rivals no podien materialitzar les ocasions i se’ls escapaven els 3 punts, més que merescudíssims després del que es va veure en el terreny de joc. Des del cos tècnic volem felicitar les jugadores pel partit, les ganes i la lluita que van protagonitzar durant els 80 minuts de partit. El joc que es va poder veure va ser el resultat del treball diari de les jugadores, tant en entrenaments com en partits, i malgrat no aconseguir la recompensa en forma de punts, aquest partit va suposar molt més que això. El Solsona es va poder veure molt superior a equips que li van per davant i estan just darrere de punters com el Sant Gabriel, Manresa o Sabadell. I ara només falta una mica de sort per tirar endavant en la competició. Felicitats, noies!!! I que aquestes sensacions viscudes serveixin per crear un punt d’inflexió que ens condueixi als resultats tan i tan esperats.

38

Van jugar: X. Rodríguez, M. Barcons, G. Robles, M. Mujal, A. García, P. Barbens i M. Bajona. També: P. Puig, P. Serra, A. Camí, J.M. Macías i G. Estany. Gols: A. García (2), M. Bajona i P. Serra. Jugador destacat: P. Serra, va comptar amb nombroses ocasions de gol.

Jugant amb alegria Aquest cop, després de cinc jornades consecutives sense conèixer la victòria, els blaus van gaudir enfront els benjamins de primer any del Berga. Construint des del darrere, passant-se la pilota i intentant desmarcades lluny dels rivals, els petits del Solsona van aprofitar el partit per trenar jugades interessants i retrobarse amb la confiança necessària després de tant temps. Els gols matiners d'Àlex van aportar serenor a l'equip, que no es va veure inquietat pels joves locals. Les ganes de jugar la pilota per part dels dos equips va ser la nota predominant del partit, que en la segona part va veure com els gols arribaven a banda i banda, fins al definitiu 2 a 4.

707 - Divendres, 28-01-2011


Futbol

CE Arrels

Alevins

Infantil - 2a Divisió - Grup 5 - 22-1-11

Arrels “C”, 3 -Avinyó, 0

CE Arrels, 1 - FC Sabadell “B”, 3

Jugadors d’Arrels: Iu Carol, Arnau Valls, Marc Muntada, Sergi Vendrell, Àngel Pérez, Luis Lopez, Arnau Torra, David Ribera

Continuem millorant Aquest dissabte passat vam disputar el primer partit de la segona volta. Ens enfrontàvem a l’Avinyó (a casa seva havíem tret un empat a 5 gols). Els jugadors van sortir molt concentrats al camp i van posar setge a la porteria rival, on els visitants es defensaven com podien, mentre els locals pressionaven la sortida de pilota sense deixar-los respirar. A la mitja part es va arribar amb el resultat de 3-0 gols, aconseguits per l’Arnau Valls(2) i l’Àngel. La segona part els locals es van dedicar a tocar la pilota i defensar-se per mantenir el resultat. El partit va acabar 3-0 aconseguint la quarta victòria de la temporada. La setmana que ve visitem el Berga, líder indiscutible, que només ha cedit un empat en 14 jornades disputades. Esperem fer un bon partit i posar-los les coses difícils.

Jugadors: Dani Soria, Guiu Montaner, Josep M. Duró, Manel Vila, Roger Oriola, Oriol Palou, David Estany, Miquel Serra, Marc Sala, Marcel Xandri, Marc Caelles, Marc González, Livian Castillo, Marouane Hajji i Mohamed Said.

Bon partit, mal resultat Dissabte passat ens va visitar el FC Sabadell, un rival del la part mitja/baixa de la taula. L’Arrels va sortir al camp amb moltes ganes i això es va reflectir tot el partit, van tenir moltes oportunitats, dominant el joc durant gran part dels minuts jugats. Però van ser els visitants els que es van avançar al marcador. Van ser dos gols protestats per possible fora de joc, però abans d’arribar al descans els locals van retallar distàncies amb un gol del Marouane. A la segona meitat, més del mateix: Un Arrels abocat a l’atac, però sense efectivitat de cara a porteria. Quan quedaven pocs minuts per acabar, en una contra, els de Sabadell van fer el tercer i definitiu gol acabant amb les esperances dels solsonins de poder treure algun punt.

Juvenil II divisió G.19

Arrels, 1 – Pirinaica, 2 Arrels: Magí, Palla, Alí, Andrei, Ramon, Jorge, Najim, Moha, Nourddin, Marc, Ferran. També: Òscar

Ens falta resoldre Els jugadors locals van sortir al camp amb ganes, buscant la victòria. Al davant, un equip compacte, que es defensava amb ordre sense renunciar tampoc a buscar la victòria. Durant la primera part no hi va haver un dominador clar del partit, si bé les millors ocasions les van tenir els solsonins. Van ser, però, els visitants qui van aprofitar el que va ser pràcticament la seva única ocasió clara per inaugurar el marcador. Posteriorment, vam tenir ocasions per empatar, la millor en una doble rematada rebutjada pels travessers. A la segona part, els manresans es van limitar a mantenir el resultat, mentre els nostres no van saber sobreposar-se a unes discutibles decisions arbitrals i pràcticament van sortir del partit. Cap a la meitat, en una jugada de contraatac, els visitants van aconseguir marcar el segon gol, que pràcticament sentenciava el partit. Poc després, el Ramon veia dues grogues consecutives i deixava l’equip amb 10, i el Nourddin s’havia de retirar lesionat. Gairebé al final, vam poder escurçar distàncies a l’aprofitar un embolic dins l’àrea. Però ja no quedava temps per a res més. En definitiva, tres punts que volen, potser injustament, però el rival va saber fer el seu partit i aprofitar a la perfecció els nostres errors. El proper dissabte anem a Avinyó, un camp que per a nosaltres és molt difícil. 707 - Divendres, 28-01-2011

Cadet 1a divisió - Grup 8

CE Arrels, 3 - CE Sallent, 1 CE Arrels: Jordi Vilà, Ivo, Xavi, Sala, Albert, Arnau, Pijuan, Ollé, Roger, Guilli i Àlex també Pau, Houssain, Robin, García, Ribera i Ossama. Gol: 1-0 min 17 Roger, 2-0 min 66 Arnau, 2-1 min 70, 3-1 min 78 Àlex

Victòria travada Dissabte els cadets del CE Arrels van aconseguir una victòria que ha de servir per agafar ganes de cara a la segona volta que està a punt de començar. El partit va ser jugat amb força nervis i d’aquí que fos un partit travat, on les jugades costaven de trenar i les imprecisions eren a l’ordre del dia. Tot i això, el gol del Roger al minut 17 va donar una mica més de calma, però el joc durant tota la primera part va costar de veure. A la segona, la tònica era la mateixa: nervis i més nervis, pèrdues de pilota, fins que l’Arnau al minut 66 va aconseguir el segon gol després d’acabar una jugada pel centre. Aquest donava tranquil·litat, però va durar poc, ja que els de Sallent van retallar la diferència amb un gol en fora de joc i va tornar-los al partit. Finalment l’Àlex va rematar una centrada de primeres que feia pujar el 3 a 1 definitiu al marcador. Aquest dissabte tornem a terres vigatanes per jugar amb l’OAR Vic. 39


Futbol Sala

Futbol Sala - Lliga comarcal

Arrels

1a divisió femení base - Grup 1 Temp. 2010/2011 - Dissabte 22/01/11

Jornada 14

Olius Solmèdic, 0 – Guixers, 3

Montserrat-Monistrol PB, 2 F. Esp. Arrels “A”, 12

Jugadors Olius: Tot, Tet, Montra, Cazorla, Marc, Serra, Messi, Titu Els d’Olius no van poder fer gran cosa per plantar-li cara al líder de la lliga. Els locals en la primera part es van tancar a darrere i intentaven sortir al contraatac i no va sortir del tot malament, ja que s’arribava al descans amb un 0-1 favorable al Guixers però amb el partit obert. En la segona part els locals van sortir a buscar el partit. Però els visitants van aconseguir fer dos gols més deixant el partit amb el resultat definitiu de 0-3. Cal destacar el gran partit del porter local, amb grans aturades. A seguir treballant per obtenir bons resultats!!!

Jugadores: Carla Ferrer, Anna Magín, Laia García, Paula Vilà, Tania Bonillo, Laura Moreno, Maria Moreno, Ramona Sató, M. Rosa Colell, Laura Jounou. Entrenadors: Miquel Bonillo, Natalia Klymyuk. Delegat: Jaume García

Acabem la primera volta golejant!!! Darrer partit de la 1a. volta contra un rival que coneixem sobradament, ja que hem jugat contra elles 4 partits en mig any. Als dos minuts de partit, ja havíem fet dos gols i tot se'ns va posar de cara. Un partit sense massa història i que ens serveix per agafar la segona part de la lliga amb moltes ganes i il.lusió i per demostrar-nos que si seguim així podem acabar fent una temporada molt bona i disfrutant tant o més que com fins ara!! Descansem ara durant dues setmanes i el proper partit serà el diumenge 13 de febrer a casa, contra el Montmeló. Us hi esperem a tots!!!!

Jornada 14

Clínica Veterinària, 3 Sant Climenç, 3 Bon partit el de dissabte passat al pavelló. Només començar el partit, el Sant Climenç es feia amb la pilota i demostrava que volia resoldre ràpid, però en una bona contra el Clínica s’avançaria al marcador. No obstant, els visitants no es van venir avall i en poca estona van donar la volta al partit, posant-se 1-2. Tot i això, el Clínica no perdia la cara al matx, i en dues grans jugades el Moreno tornava a invertir el marcador: 3-2 i mitja part. A la segona meitat els locals van sortir més ben plantats al camp, lligant de mans als davanters rivals i disposant de nombroses ocasions per augmentar la distancia, però el Manzano era un mur. El Sant Climenç semblava ferit, i no va ser capaç de tornar a crear ocasions fins ben entrat el segon temps. Aleshores el partit es va convertir en un teva-meva amb els dos porters com a protagonistes, però només marcarien els de fora. D’aquí al final tots dos equips van continuar tenint bones ocasions, i de ben segur que l’empat va deixar un mal sabor de boca als dos costats.

Jornada 15

Bar Castell, 3 - Olius, 2 Jugadors d’Olius: Tot, Tet, Montra, Ivan, Cazorla, Valverde, Messi, Serra i Titu. Gols: Serra, Titu Partit molt disputat, el que es va jugar dissabte al pavelló. Els primers 5 minuts van ser de tempteig. Amb els 2 equips ben posicionats sobre el parquet, les defenses s’imposaven als atacs. L’Olius va tenir un parell de bones oportunitats per avançar-se, i ja se sap: qui perdona ho acaba pagant. El Bar Castell va marcar 3 gols amb un moment arribant al descans amb 3-0 al marcador. A la segona part els d’Olius van anar al “home” i van aconseguir marcar 2 gols, marcats pel Serra amb un xut col·locat. I el Titu acabant una jugada al segon pal, acabant amb el resultat just de 3-2 on es va notar molt l’experiència d’un i altre equip. La setmana que ve juguem a Freixenet contra el Bar Peter, on esperem trencar la ratxa negativa de 3 derrotes consecutives. 40

707 - Divendres, 28-01-2011


Futbol Sala

PB Solsona

Segona divisió femenina sala Jornada 12

PB Solsona Solmèdic 1 Capellades CEFSF, 2 Paula, Nuvi, Merxe, Anna Gil, Clàudia, Anna Serra (c), Ester, Elena Capdevila i Neus Entrenador/Delegat: Josep Maria Guitart Baixes: Raquel, Jess, Elena Tarifa i Alba. Gols: Anna Serra (1 a 0)

Derrota en el marcador Aquesta setmana, contra un Capellades, la cosa pintava força bé. Des de l’inici del partit i fins al descans de la primera part el joc es quedà en un empat de 0-0. Possessió de pilota, passes al peu, buscant i fent parets, xuts a porta, energia, i un Sí, innocent, de podem guanyar! Vam demostrar que la Penya era millor sobre al camp. La pilota podia haver entrat al fons de la xarxa algunes vegades, així com tres pilotes que es van estavellar al pal i no van voler pujar al marcador. Però a la fi, un gol de l’Anna Serra va donar un cop d’oxigen positiu, encara que fos per només dos minuts, temps suficient perquè el Capellades marqués un absurd i trist gol, que va tornar a posar el marcador en empat, 1-1. Tornem a insistir, tornen les ocasions, i no entra… i ara com a incís, i per curiositat de la vida, algú ha descobert mai, què és aquesta cosa que a vegades “falla” i que no és visible a simple vista?? Doncs, aquest dissabte, crec que va estar al camp aquesta jugadora de més entre nosaltres. La pressió que ens van fer va fer dificultosa la sortida del darrera, però tot i així encara creàvem joc. Passen els minuts, però... arriba el segon gol del Capellades per un clar error defensiu de la Penya, cosa que va fer que el Capellades s’avancés al marcador amb el definitiu 1 a 2 del partit. En resum, derrota en el marcador, però no futbolísticament parlant. Una Penya maca i amb joc, i amb suficient nivell. Cal continuar treballant per poder gaudir del futbol i esperem que al proper partit es faci justícia en el joc i es vegi reflectit en el marcador. Ànims i força Penya!!! Equip patrocinat per SOLMÈDIC I SPUTNIK Sènior femení dissabte 29 de gener del 2011, a 2/4 de 4 de la tarda - Pavelló Municipal Sant Josep (Sant Vicenç dels Horts)

Primera Nacional B Jornada 14

PB Solsona Trepovi, 4 FS Sport Esplugues, 4 Jugadors: Seuba, Ritort (c), Sam, Quique, Albert Fernández (cinc inicial), Joan, Hazel, Eli, Vilaseca i Dani. Entrenador: Albert Viladrich. Delegat: Josep Vidal Baixes: Erola i Ivan Alsina. Gols: Ritort ( 1 a 0 minut 2), Quique (2 a 3 minut 28), p.p. (3 a 4 minut 37), Ritort (4 a 4 minut 37)

Un punt insuficient La Penya jugava a casa el partit de lliga contra el F.S. Sport Esplugues, un equip que en aquestes darreres temporades ha estat entre la categoria de Nacional A i Nacional B, amb l'objectiu de poder treure els tres punts en joc. El partit va començar molt bé per la Penya, ja que als dos minuts de joc Ritort posava per davant a l'equip solsoní, fent pujar el primer gol al marcador. La Penya durant els pròxims minuts de la primera part va tenir ocasions clares per marcar més gols i anar al descans amb un còmode avantatge al marcador, però no va ser així, i quan faltaven cinc minuts pel descans l'equip visitant, en el mateix minut va fer dos gols i per tant va donar la volta al marcador, i ja a l'últim minut de la primera part va aconseguir marcar el tercer gol, deixant el marcador en l'1 a 3 a la fi de la primera part. A la segona part la Penya va sortir a remuntar el partit, però no va ser fins ben entrada la segona part que Quique feia el segon gol per la Penya i reduïa distàncies al marcador fent pujar el 2 a 3. Però de seguida l'equip de l'Esplugues feia el quart gol. Amb aquest resultat i a falta de quatre minuts pel final la Penya va decidir de sortir de cinc, amb porter jugador, i amb un minut va fer dos gols i va empatar el partit. El primer el va fer l'equip visitant en pròpia porteria i el segon un altra vegada Ritort. Amb empat a quatre al marcador els dos equips van anar a buscar la victòria jugant de cinc els dos últims minuts ens les jugades d'atac a la porteria rival. Hi va haver ocasions de gol pels dos equips, però el marcador ja no es va moure més, acabant el partit en un empat a quatre gols. Equip patrocinat per TREPOVI, SOLMÈDIC, BENZINERA SETELSIS I PROSETEL 95 Sènior masculí dissabte 29 de gener del 2011, a 3/4 de 6 de la tarda - Pavelló Municipal de Pallejà

Primera Nacional B, jornada 15:

Pallejà F.S. - P.B. Solsona Trepovi

Juvenil masculí dissabte 29 de gener del 2011, a les 6 de la tarda. Pavellons Municipals de Solsona (pavelló vell) Equip patrocinat per SPUTNIK

Primera Divisió Juvenil, jornada 13:

Segona Divisió femenina sala Jornada 13:

PB Solsona Sputnik & Corbins CF

Bar Mi Casa F.S.C.E. & PB Solsona Solmèdic 707 - Divendres, 28-01-2011

41


Bàsquet

CB Solsona

Calendari del cap de setmana del Club Bàsquet Solsona

Júnior masculí nivell A

CB Navàs 38 - CB Solsona 40 Parcials: 13-6, 11-16, 7-7, 7-11 Àrbitre: Arnau Puig (Suficient) Jugadors: Agustí, Goksu, Beto, Pau, Moha, Nikita, Martí i Xiloè.

Els seguidors del CB Solsona podreu gaudir aquest cap de setmana de cinc partits a casa (tots el dissabte), entre ells el primer equip, que juga a les 7 de la tarda, i tres desplaçaments. Descansa el júnior femení.

Partit a casa: Dia...............Hora....Categoria........................Equip Visitant Dissabte, 29....10,30....Pre-mini mixt.........ESCOLA JOVIAT, de Manresa Dissabte, 29....12,00....Cadet masc...........SOL I CEL - BÀSQUET BERGA Dissabte, 29....16,00....Mini mixt............C. B. SANT PERE TERRASSA 1 Dissabte, 29 17,30 Júnior masc. C. B. IPSI A - OTTO SYLT, de Barcelona Dissabte, 20 19,00 Sènior masc. 2a. Cat. A. D. E. FUSTER A, Sta Coloma de Gramenet Desplaçaments: Dia...............Hora....Categoria............................Equip Local Dissabte, 29....10,30....Infantil masc.............................C. B. NAVÀS B Dissabte, 29....12,30....Cadet fem.................................S. A. SÚRIA B Diumenge, 30.. 19,30....Sènior fem. 3ª. Cat............C. B. LA MERCÈ, de Martorell Consulteu els calendaris actualitzats, resultats i classificacions a www.cbsolsona.com. Visita’ns al Facebook.

Cadet masculí

CB Solsona, 74 - CB Vic2, 75

Jugadors: Quirze Abella, Jan Carol, Jordi Comellas, Aleix García, Marc Garrido, Roger Marsinyach, Èric Masdenpinós, Pau Mujal, Moisès Riba, Francesc Solé i Abdlellah Benzakour.

Partit igualat i molt emocionant del CB Solsona!!! El partit es va disputar dissabte a fora, al camp del Vic. El partit va començar a les 7 de la tarda. Els de Vic van començar amb un avantatge d’uns 10 punts. Però el Solsona va recuperar els punts i van anar igualats fins al final del partit. Però els de Vic es van espavilar i es van aprofitar d’una distracció del Solsona i cap als últims segons es van posar a un punt per davant, cosa que el Solsona no va poder recuperar. Un partit ben jugat però encara falta més esforç.

Segona victorià del júnior masculí El passat dissabte el júnior masculí del CB Solsona es desplaçava a la localitat de Navàs per jugar el primer partit de la segona volta. El partit va començar amb molts errors en atac per part dels 2 equips, fins al punt que la primera cistella va arribar al minut 4. En el primer període els locals es van mostrat més forts en defensa que els solsonins i més encertats de cara a cistella. Al segon període els taronges van sortit molt endollats en atac. 2 triples seguits i un parell de contraatacs permetien als solsonins posar-se per davant al marcador amb un parcial de 2-10. Però gracies al rebot i als tirs lliures, el Navàs marxava al descans amb 2 punts d’avantatge: 24-22. Al tercer període, els dos conjunts van errar molts tirs lliures: Navàs 5/14, Solsona 0/6. Amb molt bones defenses per part nostra, però amb molta precipitació en atac, el marcador reflectia al final del tercer període un 31-29, molt pobre en atac. En l’últim període els locals es van ofegar amb la gran defensa que presentàvem, una zona 2-3 que funciona perfectament. Les ganes de guanyar de l’equip i la paciència en atac dels solsonins van fer que al final s’emportessin una victòria merescuda i treballada. S'ha de millorar en atac, sobretot tirar més, millorar molt en els tirs lliures (4/12) i en defensa perfecte a part del rebot, ja que el Navàs com a mínim va tirar el doble de vegades que els taronges. El dissabte 29 de gener a 2/4 de 6 de la tarda al pavelló nou juguem contra el C.B. IPSI A -OTTO SYLT, un rival dur però que si no tenen el dia els podem “apretar” i, per què no?, donar la sorpresa.

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 42

707 - Divendres, 28-01-2011


Bàsquet

CB Solsona

Sènior femení

Campionat de Catalunya sènior masculí 2a Cat

CB Solsona, 40 Catalana Occident, 35

CB Nou Esplugues, 47 TB Assessors CB Solsona, 42

Parcials: 15-4, 21-15, 30-23, 40-35.. CB Solsona: Corominas 4, Sierra 9, Vilaginés, Llorens 4, Caita, Anna Estany 1, Tordesillas 8, Cristina Estany 8, Ribera 6.

TB ASSESSORS CB SOLSONA 42: Oriol Gavaldà (0), Dani Vendrells (2), Xavier Viladrich (0), Brian Torrico (0), Roger Comas (15), Xavier Merino (8), Jordi Ramon (17), Pere Roca (0). Parcials: Min. 10 12-10. Min. 20 22-19. Min. 30 36-32. Min.40 47-42.

El CB Solsona va imposar-se en un partit molt disputat i intens davant el Catalana Occident. El primer quart va ser la clau de la victòria de les locals, quan van marcar les diferències i ja no les van deixar escapar. El Solsona va sortir molt fort en defensa, ben tancat al darrere, i va bloquejar l'atac d'unes manresanes desencertades en el tir exterior i que només van poder anotar quatre punts en el primer període. A partir d'aquí,el conjunt bagenc va saber reaccionar i va treballar de manera intensa per remuntar les distàncies. Les manresanes ja no van concedir més en defensa i van mantenir un pols molt igualat amb les solsonines. Ambdós equips es van mostrar molt reticents a deixar avançar el rival (21-15). En el segon temps, les jugadores del CB Solsona i les del Catalana Occident van continuar immerses en un frec a frec marcat pels forts sistemes en defensa d'ambdós equips. Al marcador, però, el Solsona va saber gestionar molt bé les distàncies inicials i va sentenciar.

707 - Divendres, 28-01-2011

Congelació d’idees en atac El diumenge passat el TB ASSESSORS CB SOLSONA es va desplaçar a Esplugues per iniciar la segona volta del campionat. El temps intensament fred va afectar les idees solsonines, fet que va provocar que el públic assistent pogués veure un partit molt pobre. Poca cosa es pot destacar dels quaranta minuts de joc disputats. El matx va ser molt avorrit, i els taronges no van fer res per intentar guanyar un partit que a priori era assequible, i que ens hagués permès sortir de la crisi de resultats que darrerament s’arrossega. Els parcials de cada quart parlen per si sols, amb 10, 9, 13, i 10 punts anotats en atac en cada un dels períodes. Poques idees, manca de confiança i una mala lectura del joc en equip, són els punts a millorar de cara al següent partit. Haver identificat els aspectes on cal incidir, i haver pogut salvar per un sol punt el bàsquet average amb l’Esplugues (molt important de cara a possibles desempats en la classificació a final de temporada), són els punts positius del partit del passat cap de setmana. Aquest dissabte el TB ASSESSORS CB SOLSONA afronta el primer de dos partits seguits contra els rivals situats just per sota en la classificació, i que poden marcar l'esdevenir dels taronges en la lliga. El matx, de vital importància, serà aquest dissabte a les 7 de la tarda al pavelló “nou” solsoní. Convé omplir el pavelló per ajudar els jugadors a finalitzar amb la ratxa negativa de resultats. Us hi esperem!!! Tota la informació sobre equips, resultats i classificacions, a www.cbsolsona.com

43


Motociclisme

Redacció

Carla Calderer prova la Inmotec M2 La pilot, representada per Always Sport Management ha estat realitzant uns tests amb la moto navarresa en el Circuit de Los Arcos La nova temporada del CEV s'apropa, és per això que tant Carla Calderer com el seu equip, Red Racing, es troben treballant en el projecte 2011. El passat cap de setmana, la catalana es va desplaçar fins al Circuit de Los Arcos, acompanyada de Pau Xarau, el seu manager. Per davant es trobava la prova de la Inmotec M2, ja que tant Calderer com l'equip encara han de decidir la màquina amb la qual afrontaran les set carreres que componen el Campionat d'Espanya de Moto2. Gràcies a Oskar Gorría, director de l'enginyeria navarresa Inmotec, Carla va poder completar més de quaranta voltes en un dia en el qual la temperatura no va sobrepassar els 3 ºC. Amb aquestes condicions la pilot de Red Racing no va poder dur al límit la moto

Tenis taula

que durant 2010 va pilotar Iván Silva, però ha estat més que suficient per a conèixer les característiques d'una màquina en la qual estan plasmats els últims avanços tecnològics. Carla Calderer: “Estic molt agraïda a Oskar Gorría per l'oportunitat que m'han donat de poder pilotar una moto com la Inmotec M2. La llàstima ha estat que el temps no ens ha permès rodar al cent per cent, però les sensacions que transmet aquesta moto són estupendes.”

Josep Àngel Colomés

Pocs canvis a l'obertura de l'IES Francesc Ribalta

Torna el Miquel Santaeulària i fa segon en el campionat del dia L'Albert Testagorda es col·loca tercer de la primera hora No hi ha novetats al capdavant de la classificació. El Daniel Coll va tornar a guanyar el campionat del dia en la segona hora amb total contundència. Li hem fet unes preguntes i ens ha dit que creu que necessita millorar “el top spin de revés”. I a la pregunta sobre quins són els valors més importants per un jugador de tenis taula ha destacat aquests: “Dominar el top spin, fer el mateix mal per les dues bandes i, en els partits, tenir el cap fred i no donar un partit mai per perdut”. En aquest campionat obertura de la segona hora el Miquel Santaeulària va participar-hi per primer cop i es posa en quart lloc, ja que l'Eduard Ortigosta i l'Èric Ciria mantenen 4 punts d'avantatge. Hi haurà emoció de cara al segon lloc, sobretot. El mateix passa en el campionat “obertura” de la primera hora. El Joan Santaeulària domina totalment. Aquest any el Joan té el repte de jugar bé als escolars de Lleida i probablement de Catalunya però ens confessa que “a Lleida i a Catalunya hi ha gent bona i cal competir”, però manifesta que “es pot aconseguir un bon resultat”. Per aquest motiu està entrenant fort. De cara a un futur la seva il·lusió és participar “en el campionat de Catalunya escolar i, si es pot, guanyar”. També li agradaria “federar-se”. El cert és que tots els jugadors estan en plena progressió, millorant la tècnica i agafant maduresa. Els que s'han incorporat en aquest segon trimestre, com el Nil Pujol o l'Albert Testagorda, ja comencen a notar les millores i la resta no para de fer petits però positius passos cap endavant. Ànims a tots.

Joan Santaeulària Cairó

Daniel Coll

I després de dues jornades, les classificacions generals queden així: Rànquing “obertura” 2a hora 1 Daniel Coll................................................................20 punts 2 Eduard Ortigosa........................................................12 punts 2 Èric Ciria...................................................................12 punts 4 Miquel Santaeulària....................................................8 punts 5 Jordi Torrent................................................................6 punts 5 Marta Cases................................................................6 punts Rànquing “obertura” 1a hora 1 Joan Santaeulària......................................................20 punts 2 Nil Pujol....................................................................16 punts 3 Albert Testagorda........................................................9 punts 3 Carles Abella...............................................................9 punts 5 Marçal Pla...................................................................8 punts 6 Martí Vilafranca.........................................................3 punts 7 David Agut..................................................................2 punts 44

707 - Divendres, 28-01-2011


Patinatge

Solsona Patí Club

V torneig Solsona Patí Club de patinatge artístic El dia 19 de desembre de 2010, just abans de les vacances de Nadal, al Pavelló Municipal d’Esports de la ciutat de Solsona es va celebrar el V Torneig Solsona Patí Club de patinatge artístic reunint a més de dos-cents patinadors d’arreu de Catalunya en una competició on va regnar un excel·lent ambient entre tots els assistents, reunint grans patinadors l’alt nivell tècnic (molts d’ells han representat Espanya en competicions internacionals), i agrupant-hi també patinadors tan novells que aquesta era la seva primera competició amb tant sols tres anys d’edat. En aquesta competició hi van participar esportistes del C.H. Cadí, Foment Cardoní, C.P.A. Cubelles, C.P. Manlleu, C.P.A. Sant Vicenç de Montalt, P.A. Sant Just, C.P. Congrés, E.P.A. Sant Cugat i del Solsona Patí Club. Un bon grup de patinadors del Solsona Patí Club hi van prendre part aconseguint un total de vuit podis i d’excel·lents classificacions. Va ser una competició amb un elevat nombre de participants, i d’alt nivell a totes les categories, per ser l'última competició de la temporada. Els patinadors solsonins varen ser: a la categoria Premini vàrem tenir Arnau i Marina Albets, Blanca i Gemma Barrera, Paula García, Marc Miró, Laia Mujal i Ares Navarro; a la categoria Mini hi vàrem tenir a Núria Navarro; a la categoria “D” hi varem tenir la Berta Carrasco; a la categoria “C” van competir-hi la Mercè Santcebrià i la Carolina Semís; a la categoria “Certificat” vàrem tenir competint la Marta Miró i la Jèssica H. Pallarès; a la categoria Aleví hi varen estar la Mercè Llordella i la Paula Martínez; i a la categoria Juvenil hi vàrem tenir l'Ariadna Fortes. Començarem parlant de categoria Premini on hi van competir un bon nombre de patinadors solsonins que gairebé tots ells competien per primera vegada, amb edats compreses entre els 3 i els 6 anys. El podi va estar dominat pels patinadors de la ciutat: Gemma Barrera en va ser la campiona, seguida pel Marc Miró en segon lloc i per la Blanca Barrera, germana de la campiona d’aquesta categoria, que es va situar en tercer lloc. La van seguir la Marina Albets en quarta posició i el seu germà Arnau Albets en cinquè lloc. Per darrere es va situar la Laia Mujal en sisè lloc, just darrere al setè lloc es va situar

De dreta a esquerra: Ares Navarro, Paula Garcií, Laia Mujal, Arnau Albets, Marina Albets, Blanca Barrera, Gemma Barrera, Marc Miró

la Paula García i en un excel·lent vuitè lloc es va posicionar l’Ares Navarro. A la categoria Mini també hi vàrem tenir patinadors amb edats compreses entre els 3 i els 6 anys però que porten més temps en aquest esport, i la patinadora del Solsona Patí Club, Núria Navarro va pujar damunt del podi en segon lloc. Pel que fa a la categoria “D” hi vàrem tenir a Berta Carrasco, que va fer un excel·lent paper aconseguint situar-se en desè lloc en la seva tercera competició. A la categoria “C” les nostres patinadores solsonines ho van fer també d’allò més bé aconseguint un excel·lent sisè lloc per la Laia Pallarès. La Carolina Semís va aconseguir situar-se en onzè lloc i la Mercè Santcebrià, que era la primera vegada que competia, va aconseguir una bona tretzena posició. Pel que fa a la categoria “Certificat” vàrem tenir a Jèssica H. Pallarès que va aconseguir pujar al capdamunt del podi obtenint el títol de campiona; de molt a prop la va seguir la Marta Miró en un excel·lent vuitè lloc. La categoria “Aleví” va estar dominada per les nostres patinadores d’alt nivell i internacionals: Mercè Llordella va aconseguir pujar al capdamunt del podi com a campiona de la categoria seguida de molt a prop per l’altra solsonina Paula Martínez que va obtenir el subcampionat. A la categoria “Juvenil” la nostra patinadora solsonina Ariadna Fortes va aconseguir acabar la temporada damunt del podi amb un excel·lent i meritori tercer lloc. Volem destacar que tots els patinadors solsonins ho varen fer d’allò més bé i van gaudir d’una competició amb bon ambient entre tots els assistents. També volem agrair a la gran col·laboració aportada per l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, Banc de Sabadell, Unim Caixa, “La Caixa”, Tallers Aufo Motor S.L., Transports Pere Fornell, “La Quitxalla”, “Q Jove”, Aula – Taller Plàstic, Dietètica els Gira – sols, Fotografia Llàtzer, L’estel Patins, Tot Patí, Axel Artístic, Restaurant “El Cobert” i multitud d’establiments solsonins i de l’entorn que ens han ajudat a fer que aquest trofeu s’hagi convertit en un referent a tota Catalunya. També volem destacar la gran feina portada a terme per tots els pares, mares i familiars dels patinadors solsonins, ja que sense ells aquest trofeu no s’hauria pogut dur a terme. La nostra entrenadora Ester Fornell, a part de felicitar tots els patinadors de l’entitat per la bona feina feta durant tota la competició, també vol felicitar les monitores de l’entitat: Jèssica H. Pallarès i Montse Auguets, perquè sense vosaltres la bona feina no es podria dur a terme, i per descomptat també vull destacar la gran feina feta per les noves ajudants que té l’Equip Tècnic, com són la Mercè Llordella, la Paula Martínez, la Gemma Colilles i la Patrícia Cases.

Grup de patinadors de Solsona que van competir a la tarda i acompanyats per alguns patinadors solsonins que van col.laborar a entregar trofeus a la clausura de la competició 707 - Divendres, 28-01-2011

45


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

VIII CURSA DE L’OLI

Sancho Ayala es corona a la cursa de l’Oli Diumenge dia 23 de gener de 2011 a Les Borges Blanques va tenir lloc la 8a Cursa de l’Oli, la primera del calendari de curses, de la Lliga Interclubs Terres de Ponent, amb participació rècord de 871 atletes inscrits. Els Fondistes del Solsonès van ser representats per, Sancho Ayala, Marc Aranda, Jaume Creus, David i Josep Alconchel. A les 10 del matí, es va donar el tret de sortida a la Cursa de l’Oli 2011, sobre una distància de 10’360 metres en un circuit mixt (asfalt i terra), amb molt, molt, molt fred. Sancho Ayala s’estrenava com flamant campió de la Lliga Interclubs Terres de Ponent 2010, i volia començar bé la lliga 2011, tenia una molt bona ocasió a Borges, volia aprofitar el bon estat de forma que li ha donat la preparació per la marató de Sevilla el proper dia 13 de febrer. Sancho Ayala es va col·locar al capdavant de la cursa, i ben aviat es va veure que la cursa era cosa de dos, (Jordi Toda (de Reus) i Sancho Ayala). Sancho Ayala, des del primer km va imposar un ritme fort que tan sols Jordi Toda va poder seguir. Els intercanvis al capdavant eren continus, a les baixades i al pla tibava en Jordi i a les pujades el Sancho feia valer la seva força. Això va continuar fins l’últim

km. i mig, on en una pujada el Sancho va a agafar uns metres i els pocs segons que va agafar de marge van servir per aguantar fins al final. Sancho Ayala va entrar triomfador amb un temps de 34’13 minuts, i a 12 segons va entrar Jordi Toda amb 34’25 minuts. I tercer va entrar Josep M. Pijuan de l' A.E. Blancafort amb un temps de 35’16 minuts. Marc Aranda, amb un temps de 38’42 minuts, va entrar el 28 de la general i 1r de la categoria MA fins als 22 anys. David Alconchel amb un temps de 41’08 minuts va entrar al lloc 80 de la general i 3r de la categoria MA fins als 22 anys. Josep Alconchel amb un temps de 44’04 minuts va entrar al lloc 179 de la general i 8 de la categoria MD. Jaume Creus amb un temps de 50’16 minuts va entrar al lloc 434 de la general i 40 de la categoria MD. L’últim atleta en passar la línia de meta ho va fer amb un temps d'1 hora i 17 minuts.

Pròximes curses 30 de gener Mitja Marató de Barcelona 6 de febrer Mitja Marató de Granollers 13 de febrer Marató de Sevilla 13 de febrer Mitja Marató Gava-Castelldefels 20 de febrer Mitja i 10 km de Balaguer 27 de febrer cursa de Puigverd 10 km. 27 de febrer cursa de Sant Boi 10 km. 27 de febrer Mitja i 10 km de Cambrils Més informació Ribera Esports, www.atletisme.com i www.fondistesolsones.org

46

707 - Divendres, 28-01-2011


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

LLIGA D’INTERCLUBS TERRES DE PONENT 2010

Sancho Ayala es torna a proclamar Campió a la lliga d’Interclubs, Josep Alconchel 2n de la Categoria i David Alconchel 3r de la Categoria

Sancho Ayala, campió a la lliga d’Interclubs

Josep Alconchel, 2n de la categoria

David Alconchel, 3r de la categoria

de Pons, i tercer lloc per Josep Ramon Sanaüja de 100X100 Fondistes Tàrrega. Josep Alconchel dels Fondistes del Solsonès va quedar el 7è de la general i 2n de la seva. David Alconchel ha estat el 3r de la seva categoria. A la categoria general femenina el primer lloc va ser per Toni Hermoso del club Maratonians del Segre de Balaguer. Segona ha estat Aurea Arce del club Atlètic Borges i tercera Elena Segura de l’Estival Park Salou.

Dissabte 22 de gener, a l’hotel Sant Roc de Solsona, es va fer el lliurament dels premis als millors atletes de la lliga d’Interclubs Terres de Ponent 2010. Aquesta lliga està formada per la majoria de les curses que es fan a la nostra terra, (entre elles la cursa Corriol de Solsona), aquest any va comptar amb 22 curses, han participat atletes de 32 clubs diferents arreu de Catalunya, i els millors atletes de d’atletisme de Lleida. La lliga d’interclubs comença al gener amb la cursa de l’Oli de Borges Blanques i finalitza el 31 de desembre amb la Sant Silvestre de Lleida. En la classificació general masculina el primer lloc, i per segon any consecutiu, ha estat per Sancho Ayala dels Fondistes del Solsonès. El segon lloc per Josep Jove, dels Fondistes

Per Clubs el guanyador ha estat C.A.A. Doval Andorra, segon 100X100 Fondistes Tàrrega, 3r C.A. Borges i quart Fondistes del Solsonès, un resultat molt bo, ja que fins ara el club Fondistes del Solsonès quedava dels últims.

Cursa del barri de Sant Antoni de Barcelona Diumenge 23 de gener s'ha corregut la 33a cursa del barri de Sant Antoni a Barcelona. Dins dels actes de la festa major del barri, la cursa de 10 km ha transcorregut pels principals carrers del barri, en dues voltes per la Gran Via, el Paral.lel i el famós mercat dels Encants Un matí força fred, i amb la participació d’uns 3.500 atletes inscrits dels quals 3.232 atletes han travessat la línia d'arribada, entre ells Jordi Masramon, Marcel Coromines i Meritxell Rodríguez, atletes del club Fondistes del Solsonès. Jordi Masramon va entrar al lloc 242 de la general amb un temps de 38’40 minuts. Marcel Coromines Rierola (a la foto amb el seu nebot Ezequiel) ha fet un temps de 43.28, demostrant una progressió lenta però constant en el seu estat de forma, ha entrat en el lloc 697 de la general. Meritxell Rodriguez va entrar al lloc 1.149 amb un temps de 46’35 minuts. La cursa va ser guanyada per Driss Lakhouaja amb un temps de 29’46 minuts. Seguit de Fernando Rey amb un temps 29’54 minuts, i tercer va entrar Roger Roca amb un temps de 30’49 minuts. En la categoria de dones la guanyadora va ser Meritxell Calduch amb 35’17 minuts. Segona va ser Marta Camps amb 37’48 minuts. I tercera va entrar Alicia Bergada amb 38’52 minuts. L’últim atleta ho va fer amb un temps d'1’16 hores. 707 - Divendres, 28-01-2011

47


Esquí

Club Esquí Solsona

Bernat Moreno Colilles, del Club d’esquí Solsona, 5è classificat a la Fase-I Copa Espanya d’esquí alpí, categoria Infantils-II El corredor del Club d’esquí Solsona, Bernat Moreno Colilles, va ser seleccionat per la RFEDI (Real Federación Española de Deportes de Invierno) dins d’un reduït grup de 10 esportistes de tot l’estat de la seva categoria (Infantils II) per participar en el Campus d’entrenament els dies 19-20 de gener a Sierra Nevada. A continuació, els dies 21-22-23 de gener es va celebrar a la mateixa estació les curses de la fase I Copa Espanya d’esquí alpí en la categoria Infantils-II. Aquesta prova consistia en tres curses (supergegant, gegant i eslàlom) i el Bernat va aconseguir acabar en 5a posició final de més de 100 participants d’arreu de l’Estat. Aquest fantàstic resultat li ha permès accedir, com a integrant de la selecció de la RFEDI a participar al 19è Trofeu Internacional “BORRUFA” que se celebra des del dia 24 de gener a Vallnord (Principat d’Andorra). En aquesta competició hi participen esportistes de més de 30 països. La setmana propera us resumirem els resultats aconseguits en aquesta prova, que de moment són també molt bons. Des d’aquí volem felicitar el Bernat Moreno per l’èxit que està aconseguint aquesta temporada, que és fruit de l’esforç i l’entrenament portat a terme en els últims anys. També volem felicitar la Vicky Font, la nostra nova directora tècnica per la molta feina, ben feta, que està portant a terme de forma molt professional des de final de l’estiu passat. Estem segurs que aquesta línia ascendent de treball i resultats que estem aconseguint, és un reflex de l’esforç de tot l’equip de tècnics, dels integrants de l’equip de competició

La lliga de botifarra

del Club i de tots els que estem dedicant una part important del nostre temps a intentar que el Club d'esquí Solsona sigui conegut i reconegut dins del món dels esports de neu. També volem animar tots els corredors que aquest proper cap de setmana participaran a la Cursa de la 1a Fase Lliga catalana (categoria infantils II) a l’estació de Masella (29-30 gener) i a la cursa FIS "Trofeu Francesc Viladomat" (Categoria Juvenils I i II) al Pas de La Casa (29-30 gener). Vosaltres sereu els propers a qui felicitarem públicament. NOTA: Des del Club desitgem a l’Anna que es recuperi ben aviat. Et volem veure en plena activitat pel Port. Salut i neu.

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Secretari d'organització de la JNC

Qui serà el campió d'hivern? Només falta una jornada per acabar la primera volta! I quatre equips es poden convertir en campions d'hivern. Cambrils, que sempre empata amb els equips de la part alta de la classificació, Sant Climenç, que tot i caure a casa amb Navès encara aguanta, Solsona -que va a per totes després d'una ajustada victòria davant Olius- i Lladurs, que aguanta el liderat per l'avantatge amb punts. Castellar va treure dos punts molt profitosos a Freixinet que el mantenen en la zona tranquil·la.

CLASSIFICACIÓ

PRÒXIMA JORNADA 30 de gener

RESULTATS

FREIXINET – LLADURS................................ Diumenge 6h CAMBRILS – C. DE LA RIBERA.................... Diumenge 6h OLIUS - NAVÈS................................................ Diumenge 6h SANT CLIMENÇ - SOLSONA......................... Diumenge 6h

FREIXINET - C. DE LA RIBERA ..................................3-7 SANT CLIMENÇ – NAVÈS.............................................. 4-6 SOLSONA - OLIUS .......................................................... 6-4 LLADURS - CAMBRILS . ................................................5-5 48

707 - Divendres, 28-01-2011


Raquetes de neu

Consell Comarcal del Solsonès - Montse Riu

Just Socitas guanya la prova de Raquetes de neu 2011 del Port del Comte Atletes catalans guanyen la II Prova del Circuit de Raquetes de neu 2011 amb participació internacional Aquest passat diumenge 23 de gener s’ha celebrat la II prova de Raquetes de neu 2011 a l’estació d’esquí Port del Comte (La Coma). Les dures condicions meteorològiques de fred no han estat impediment perquè els 63 atletes participants en la prova, puntuable per a la Copa d’Europa i la Copa Catalana, hagin pogut recórrer els 8 quilòmetres de que constava el circuit amb una neu artificial en grans condicions Han hagut d'arribar al cim de la Bòfia per tornar al punt de sortida situat davant de l'hotel del Port, i han pogut compro- Sortida de la copa d'Europa de raquetes var que l’afició a aquest esport és cada vegada menys minoritària. El guanyador de la prova ha estat Just Sociats, el de Sant Feliu Sasserra del Club Excursionista Bandolers de Terrassa ha liderat la prova des de l’inici i al final ha dedicat un temps de 43 minuts i 16 segons a acabar la cursa, seguit de Bruno Freudenreich, membre de la sel.lecció francesa, amb un temps de 43m:40s, i el tercer classificat, l’italià Filippo Barizza, amb un temps de 43m:58s. En l’apartat femení, la vigatana Laia Andreu del Club Excursionista Vic s’ha imposat clarament a les seves dues més immediates rivals, amb un temps de 52 minuts i 30 segons, la francesa Christiane Lacombe i la terrassenca Mònica Ardid. Sílvia Leal del Centre Excursionista del Solsonès va quedar en sisena posició amb un temps de 59m:32s. Posteriorment s’ha celebrat la prova popular de Raquetes de neu amb una participació de noranta participants i recorrent un circuit una mica més curt i més pla que la prova Entrega de premis en la classificació masculina professional.

Raquetes de neu 2011 La Prova Raquetes de Neu 2011 ha estat una iniciativa del Centre Excursionista de Lleida, organitzador de la cursa i ha comptat amb el suport i la col.laboració del Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de la Coma

Podi femení

i la Pedra, el Consell Esportiu del Solsonès, l’Estació d’esquí Port del Comte, l’Ajuntament de Lleida, i també la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Enguany, la Copa d'Europa 2011 consta de quatre curses: la disputada al Port del Compte, el proper 29 de gener a Suècia (Siljan Snowshoe Race a Siljan), el 6 de febrer a Itàlia (Racchettinvalle a Pragelato), i el 13 de març a França (Màster des Neiges a Thones).

1r, 2n i 3r classificats durant la cursa 707 - Divendres, 28-01-2011

49


Canicross

Anna Simon i Ampurdanès

Marta Bosch al davant de la classificació de la Lliga Catalana de Canicross Complicitat, és el llenguatge enigmàtic i mut amb que es comuniquen els dos membres de l'equip per perseguir el mateix objectiu: atrapar el temps i arribar a la meta. I és que el Canicross és un esport ben peculiar, perquè la solidaritat d'equip neix ben abans de que comenci un projecte esportiu comú. És l'estima, incondicional i mútua, entre un gos i el seu amo, la que es posa en evidència sobre el terreny.

Què és el Canicross? El Canicross és una de les modalitats esportives vinculades al Mushing (trineu tirat per gossos), en que els participants comparteixen amb el seu gos l'afició de córrer a l'aire lliure. Els gossos s'uneixen amb l'ajuda d'un arnès i una línia de tir al cinturó dels homes i dones corredors. D'aquesta manera, encetaran una cursa conjunta que, generalment, transcorre per un terreny de terra, però que també pot ser per neu.

(júnior, sènior, veterans A i veterans B). Pel que fa als gossos, han de tenir més d'un any, dur micro-xip i tenir les vacunacions actualitzades. No existeix cap restricció pel que fa a la raça, el gènere, la mida o el pes.

La Lliga Catalana de Canicross

Marta Bosch al capdamunt de la classificació

Tot i ser un esport encara poc conegut i practicat a la nostra terra, des de fa sis anys es celebra la Lliga Catalana de Canicross. La lliga està dividida en dues modalitats: Canicross terra i Canicross neu. Els inscrits en la modalitat Canicross terra han de participar en un mínim de sis de les set curses que s'organitzen per tot Catalunya. En el Canicross neu cal completar dues de les quatre curses plantejades. També existeix l'anomenat Skijoring, en que els participants segueixen el gos amb esquís de fons amb modalitat patinador. Algunes de les curses són de “dues mànigues”, o sigui, estan compostes de dues etapes de 5-7 km cadascuna, que s'han de completar en dos dies consecutius. Altres, generalment les que es realitzen per terrenys més muntanyosos i durs, són d'una sola etapa. Existeixen diferents categories que classifiquen els homes i les dones participants en funció del seu sexe i la seva edat

L'olianesa i professora de l'Ins. Francesc Ribalta, Marta Bosch, ha estat des de sempre una amant dels esports a l'aire lliure i dels gossos. Per això, quan un antic company de feina la va informar de l'existència del Canicross, no va dubtar de compaginar les seves dues passions en un esport de competició. Tot i ser el primer any que participen a la Lliga Catalana de Canicross, ella i el seu gos, el Duc, es troben en primera posició i a una cursa del final de la competició de Canicross terra. Les modalitats de Canicross neu i Jorging, en que Marta Bosch també voldria participar, han quedat enguany ajornades, a l'espera de que un tomb en les condicions meteorològiques regali una mica de neu i les faci possibles. Marta Bosch destaca que aquest esport és especial pels forts vincles que s'estableixen amb el gos. “El gos gaudeix i, al mateix temps, tu sents cada dia la necessitat (o l'excusa) perfecta per treure'l a córrer i alhora entrenar”. Marta explica en caire d'anècdota que el qui realment duu el ritme de la cursa és el gos i, sobretot, la seva debilitat per les cànides esportistes. “Quan veu una gossa les conseqüències són imprevisibles, tant podem guanyar la cursa perquè s'ha fixat amb la gossa del corredor que va primer en la categoria masculina, com perdre de 10 a 15 minuts perquè es para a festejar”. Així doncs, a l'espera del desenllaç de l'última cursa, que es celebrarà el 27 de febrer a Puigverd de Lleida, enviem molta sort a la Marta i al Duc, possibles Campions de Catalunya de Canicross. 50

707 - Divendres, 28-01-2011


Cinema

Ramon Estany

L'actor solsoní Aleix Albareda participa en la pel.lícula Mil Cretins La nova comèdia de Ventura Pons basada en Quim Monzó, s'estrena avui, 28 de gener, coincidint amb el 25è aniversari de la productora (Els Films de la Rambla) Sinopsi:

Amb Mil cretins, Ventura Pons adapta per segona vegada textos de Quim Monzó després de l'enorme èxit internacional que va obtenir amb El perquè de tot plegat. Per a Ventura Pons, tornar a rodar uns textos de Monzó després de setze anys obeeix a una senzilla raó: "Segueixo adorant les seves històries, crec que cada cop són més feridores i el seu mordaç contingut temàtic pateix una evolució semblant a la que també he experimentat personalment. I, a més a més, m'han permès un nou joc narratiu encara més divertit que la nostra primera trobada". Aquesta comèdia coral i urbana està protagonitzada per un ampli repartiment encapçal·lat per Francesc Orella, Julieta Serrano, Santi Millan, Jordi Bosch, Clara Segura, Edu Soto, Joan Crosas, Roger Príncep, Mar Ulldemolins, Toni Albà, Joel Joan, Joan Borràs, Carme Molina, Marc Clotet i Dafnis Balduz, entre molts d'altres, entre els quals figura el solsoní Aleix Albareda.

Quinze històries de Quim Monzó, contemporànies i històriques, on en clau d'humor, sarcasme i valentia es passen comptes amb el dolor, la vellesa, la mort i l'amor, però sobretot, amb l'estupidesa humana, sense concessions, mirant a la cara el difícil equilibri entre vida i misèria humana. Mil Cretins, producció del propi Ventura Pons per Els Films de la Rambla amb la col·laboració de TVE i TV3 (Televisió de Catalunya), s'estrena avui 28 de gener. A més a més, aquesta data coincideix amb el 25è aniversari de la seva productora, Els Films de la Rambla, amb la qual Ventura Pons ha realitzat més de vint de les vint-i-dues pel·lícules de la seva filmografia, recollint nombrosos premis i assistint als més prestigiosos festivals internacionals. Per a la seva promoció a la xarxa, s'ha preparat una campanya anomenada "Save the cretins": una plataforma per a la salvació dels milers de cretins que ens envolten. Perquè… què seria un món sense cretins?

El senyor Beneset Mil cretins l'obre el relat anomenat "El senyor Beneset", la història d'un fill (Aleix Albareda) que visita al seu pare (Joan Crosas) en un geriàtric. El progenitor, mentre es travisteix de dona davant del seu fill, entona paraules que bé poguessin ser pronunciades, no per un pare, sinó per una mare. El senyor Beneset es disfressa de dona -i no només en aparença sinó també en essència o caràcter- per a eludir el més temut per un home: la mort imminent (aquesta és l'essència de Mil cretins).

Cartellera xerrades

centre excursionista

29/01/2011- Reunió Estada de TRENKALOS- Assemblea ordinària de socis Bòsnia oblidada

SOLSONA als camps de treball a Bòsnia

Dissabte, 5 de febrer a les 8 del vespre - Sala d'Actes Consell Comarcal Solsonès Amb Arnau Abella, Alba Carralero, Mercè Codina, Gerard Cases i Laia Vendrell

Lloc: Sala d'Actes del Casal de Cultura Casal de Cultura i Joventut, 3 - Solsona Horari: de 2/4 de 10 de la nit a les 11. 30/01/2011

Excursió

Puig de Pastuira. Sortida d'Esquí de Muntanya

707 - Divendres, 28-01-2011

51

cursos Curs de salut mental

La Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona acollirà fins al 12 d'abril un curs de salut mental organitzat per l'Associació de Dones del Solsonès. Amb una durada de 9 hores, tindrà lloc tots els dimarts de les 7 a 2/4 de 9 del vespre i serà impartit per les formadores Núria Montoriol i Montse Martínez del centre Àncora i tractarà temes com L’estat d’ànim, ansietat, demències, trastorns de personalitat,... El curs va dirigit a cuidadors/es, professionals de salut mental i públic en general. Cal adreçar-se a l'Ass. de Dones del Solsonès: associaciodonessolsones@gmail.com o tel. 973 49 28 48


Música

Redacció

Roger Mas passa a la segona volta dels Premis Enderrock en la categoria de cançó d'autor Podeu votar per escollir qui ha de rebre els Premis Enderrock per votació popular a la web dels premis Enderrock o omplint les butlletes en les revistes especialitzades en grups musicals catalans. Les votacions a aquesta llista es recullen fins al dia 15 de febrer del 2011 Roger Mas, que ha estat nominat en la categoria de cançó d'autor, opta també pel millor disc: La casa d'enlloc. El millor directe, i la Millor cançó (El calavera).

Smou Poc són Fermí Garriga Serra, Joan Ridao, Mavi Gil, Ramon Cases Alsina i Sergi Torrabadella Camarasa.

SMOU POC presentà el seu nou disc El passat dissabte, 22 de gener, desafiant el fred, el grup solsoní Smou Poc va presentar el seu nou disc al bell mig del Passeig de Solsona. Un grup musical que és així de fresc i espontani, com la seva música.

PROGRAMACIÓ TARDOR - HIVERN 2010 L'Informatiu: Divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre Repetició: Dissabte i diumenge a les 4 de la tarda Si Vols: Divendres a ¾ de 9 del vespre Repetició: Diumenge a les 12 del migdia Ràdio Insti: Dimecres a 2/4 de 5 de la tarda Retransmissió del ple municipal (quan s’escau): Dijous a les 9 del vespre El Rebost dels Contes: De dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre Repetició: Dissabte a les 5 de la tarda Nova Orleans-Solsona, en una estona: Divendres a 2/4 d’11 de la nit Repetició: Diumenge a 2/4 d’11 de la nit Salut amb Creu Roja: De dilluns a divendres a la 1 del migdia Camins: Dissabte a les 12 del migdia Repetició: Dijous a les 11 del matí

El jove músic Marc Anglarill amenitzà el Ball per a la gent gran

Pluràlia (mensual): Dimarts a 2/4 de 8 del vespre Repetició: Dimecres a les 11 del matí Societat Anònima: Dilluns a les 11 del matí Repetició: Divendres a les 7 de la tarda Parlem de Pilotes: Divendres a les 5 de la tarda Repetició: Dissabte a les 7 de la tarda

Diumenge passat el Club Catalunya Caixa acollí una nova sessió de ball programat pel Consell de la Gent Gran. En aquesta ocasió, els diners recaptats es destinaren a col·laborar amb La Marató de TV3, l'última edició de la qual es dedicava a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. El jove solista Marc Anglarill fou l'encarregat d'amenitzar el ball en aquesta ocasió.

Entre Tots: Dissabte a les 10 del matí Repetició: Dijous a les 5 de la tarda Electrozona: Dimecres a 2/4 de 10 de la nit

Telèfon: 973 48 42 25 - www.solsonafm.cat 52

707 - Divendres, 28-01-2011


Internet

Ramon Estany

El Sol del Solsonès engega a la xarxa un blog sobre drogues i addiccions http://droguesobret.wordpress.com/ Dilluns passat es va presentar a la seu del Consell Comarcal del Solsonès el blog del PLEAS (Pla Estratègic Antidroga del Solsonès ) que oferirà eines per informar i prevenir sobre el consum de drogues entre els més joves

http://droguesobret.wordpress.com/

videos, webs d'interès -Marc legal: Fa referència a normatives legals sobre les drogues.

L'acte va comptar amb el Dr. Pere Bonet (director de l'àrea de Salut mental d'Althaia), Enric Serra, president del Sol del Solsonès, Toni Mujal, tècnic del PLEAS, que ha elaborat el blog i Simeó Solé (Simi), que n'ha fet el dibuix identificatiu. L'acte, el va cloure el president del Consell Comarcal, Marià Chaure. Enric Serra va subratllar i agrair la feina feta pel Sol del Solsonès aquests 10 anys i aprofità per demanar a les administracions més consciència del treball que es fa, perquè unint esforços es poden salvar moltes famílies. Tot seguit, Toni Mujal va explicar les raons del blog, que ha nascut de la recerca d'accions per incrementar i millorar la qualitat de la informació sobre les drogues, que es pot fer mitjançant xerrades orientades a la prevenció, però també a través d'un blog, "un mitjà molt potent perquè és interactiu". Encapçala el blog una vinyeta del dibuixant solsoní Simi que representa una mosca "enganxada" al sucre i que prova d'obrir la sucrera per menjar-ne més, però com que no la pot obrir, acaba marxant, "s'obre".

-Suggeriments: L'apartat més vital d'aquest blog, en el que la gent pot fer aportacions i dir-hi la seva. En el seu torn, el Dr. Pere Bonet va felicitar al Sol del Solsonès per haver-se posat al dia en les noves tecnologies, posant en marxa un blog que serveix per la prevenció i la formació i recordà que "hem de pensar en la integració de les persones afectades, fent que se sentin integrades". Finalment, el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, va cloure l'acte felicitant al Sol del Solsonès, especialment perquè ha buscat una via d'accés cap als més joves a través d'internet.

Mujal va descriure el bloc que està dividit en seccions: -Accions PLEAS: Que descriu tota l'activitat que s'ha fet, estudis, estadístiques, treballs... -Drogues: Detallada informació sobre els tipus de drogues, els seus efectes.... -Educació: Un apartat dirigit a educadors i pares. -Estudis: Més dades i informació disponible. -Et recomanem: Recull de campanyes sobre drogues,

Enric Serra, Pere Bonet, Marià Chaure, Toni Mujal i Simi en l'acte de presentació del blog 707 - Divendres, 28-01-2011

53


Fotografia

Redacció

Avis solsonins exposen fotografies a Berga La possibilitat de mirar des d’angles diversos del grup de reporters i reporteres de la gent gran de Solsona Alumnes d’un curs de fotografia digital celebrat a Solsona exposen les seves obres fins a final de febrer al Bar La Lluna, de Berga. L’exposició ‘Diferents angles, diferents espais’ és la primera incursió a la fotografia, més de caràcter social, del Grup de reporters i reporteres de la gent gran de Solsona. L’exposició és comissariada pel moviment punt zero dins del projecte art de poques flors. L’exposició és fruit d’una proposta que es va iniciar com un curs de fotografia digital que, a més de formar les persones participants en les principals tècniques digitals, introduïa noves maneres de mirar a través de la fotografia. L’òptica d’una càmera, presa com a fil conductor de les maneres de veure l’entorn, possibilita aprendre el punt de vista des d’on ens situem per mirar, i com copsem la realitat, fet que permet reflexionar sobre el lloc on cadascú se situa en l’entorn on es mou. Les persones que hi van prendre part es van introduir en el complex univers de la cultura visual, per analitzar i comprendre els modes de veure la realitat que tenim a l’abast.

Publicacions

El curs va permetre obrir noves vies a la creació sobretot partint del sentit de l’humor i del riure’s d’un mateix com a principals estratègies de creació i aprenentatge a través de la fotografia. Els nous mitjans i sobretot els programes de retoc digital de la imatge han obert un univers nou de creació apropant-lo a la possibilitat. El grup va interpretar aquests mitjans com una manera de jugar amb la realitat en què vivien, tot oferint possibilitats i alternatives des de la creació d’un imaginari fotogràfic fictici. Fruit de les dinàmiques engegades al curs, el grup de reporters i reporteres s’ha anat fent un grup autònom que participa a diverses activitats de la comarca i col.labora amb entitats i col.lectius. El grup de reporters i reporteres produeixen documentals en format audiovisual (realitzant tot el procés de producció de manera autònoma i amb la coordinació d’un professional), fan reportatges fotogràfics per diferents entitats de Solsona, o realitzen el seu propi treball artístic a través de la fotografia. El Grup de reporters i reporteres de la gent gran de Solsona va néixer fruit d’un procés formatiu de dinamització engegat el 2004 per les tècniques de serveis socials de l’Ajuntament de Solsona, ideat i coordinat per l’artista i educadora Marta Ricart, adreçat als jubilats i jubilades de la comarca del Solsonès.

Redacció

L'Arada edita un calendari dedicat a les dones L'Associació l'Arada ha editat el calendari per al 2011, amb Dones grans i grans dones del sud del Solsonès com a protagonistes. La iniciativa ha estat possible gràcies a l'aportació de fotografies antigues de veïns i veïnes. Hi surten dones d'època, per promoure, així, la recuperació de la memòria gràfica de la comarca. A la foto, alumnes i professora de l'escola de Lladurs. Any 1970. 54

707 - Divendres, 28-01-2011


Cultura

Redacció

Neix l'Associació Llibre del Pirineu Jordi Cardona i Joan Obiols i Rios en són els coordinadors territorials per al Solsonès El Pirineu ha estat des de sempre un espai literari. Les seves característiques físiques i humanes l’han convertit en un espai atractiu per a escriptors i poetes d’arreu. Des del final de la dècada dels anys seixanta del segle passat, però, els qui han tingut l’oportunitat de descobrir el seu país - i també la visió del món amb ulls d’aquí - han estat els propis pirinencs a través de l’obra dels seus escriptors, autors d’aquí i autors que han convertit el Pirineu en casa seva o en el seu centre d’interès. Avui, els llibres dels nostres escriptors són presents als prestatges de les nostres llibreries, biblioteques o arxius, però en un món com el nostre, amb una potència mediàtica enorme i un procés de globalització irreversible, entenem que el llibre del Pirineu ha de millorar, entre altres aspectes, el suport institucional, la difusió i la distribució. És per això que, el dia 30 d’octubre de 2010, un grup de persones del món del llibre de l’Alt Pirineu i Aran i del Principat d’Andorra vam constituir a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Organyà (l’Alt Urgell), la vila de les Homilies i de la Festa i fira del llibre pirinenc, l’Associació Llibre del Pirineu, una associació oberta a escriptors, editors, llibreters, bibliotecaris, impressors, arxivers, lectors i persones relacionades amb el món del llibre pirinenc. La proposta de la creació de l’associació va néixer, precisament, durant la celebració de la quinzena edició de la Festa i fira del llibre pirinenc, celebrada a Organyà els dies 3 i 4 de setembre de 2010.

Els coordinadors terriotrials per al Solsonès, Jordi Cardona i Joan Obiols

- Fer més visible, dins i fora del territori, el llibre pirinenc. Aquests objectius, l’Associació Llibre del Pirineu vol dur-los a terme a partir d’una estructura de funcionament descentralitzada. Per això, ha creat la figura del coordinador territorial. Així, doncs, cada comarca (les cinc de l’Alt Pirineu i el Solsonès), país (el Principat d’Andorra) i territori (era Val d’Aran) tenen dos coordinadors amb una funció ben clara: - Difondre l’existència de l’associació entre el sector i entre les entitats i institucions de la seva comarca, país o territori. - Proposar, rebre i consensuar accions i iniciatives del seu àmbit i fer-les arribar a la junta directiva. - Comunicar les novetats del sector (noves publicacions, obertura d’establiments, iniciatives de difusió...). Aquests són els orígens i la filosofia de l’Associació Llibre del Pirineu, la primera junta de la qual la formen: Joan Obiols, president, i Enric Quílez, secretari Joan Graell, tresorer, i Isidre Domenjó, vocal, Marcel·lí Pascual, vocal, Àngels Xandri, vocal i Manel Figuera, vocal Els coordinadors territorials són: · L’Alt Urgell: Joan Aixàs i Isidre Domenjó. · La Cerdanya: Manel Figuera, Alfred Pérez-Bastardas i Enric Quílez. · El Pallars Jussà: Àngel Portet i Francesc Prats. · El Pallars Sobirà: Josep Colom i Marta Lluvich. · El Principat d’Andorra: Txema Díaz. i Àngels Xandri · La Ribagorça: Carles Barrull i Joan Casimiro. · El Solsonès: Jordi Cardona i Joan Obiols Rios. · Era Val d’Aran: Maria Pau Gómez i Pèir Còts.

Objectius I si d’una banda, l’objectiu general de l’entitat és revitalitzar i revaloritzar el llibre del Pirineu, d’una altra, els seus objectius més específics es concreten en: - Posar en contacte els diferents agents relacionats amb el llibre pirinenc (escriptors, editors, llibreters...) i acordar i dur a terme accions conjuntes. - Assumir els problemes del sector (distribució, suport a l’edició, difusió...) i treballar per trobar-hi solucions.

Publicacions

Us hem presentat així la nostra entitat i us encoratgem a associar-vos-hi. Per a qualsevol qüestió que sigui del vostre interès, podeu adreçar-vos als vostres coordinadors territorials.

Anna Simon i Ampurdanès

SÀPIENS aporta nova llum sobre la figura De Vilana-Perles, fill d'Oliana El número 100, de febrer de 2011, de la revista SÀPIENS publica un article sobre l'olianès Ramon de Vilana-Perles, secretari de l'Arxiduc Carles d'Àustria De Vilana-Perles fou un personatge clau per a la història del nostre país i, Ernest Lluch, el seu redescobridor, es va referir a ell com “el català més influent de tots els temps”. El reportatge aporta nova llum sobre la figura poc coneguda de Vilana-Perles, a partir de l'anàlisi que l'historiador Joaquim Albareda fa del fons documental descobert per SÀPIENS i per l'historiador Àngel Casals a l'Archivo di Stato di Napols. 707 - Divendres, 28-01-2011

55


Passatemps

Josep M. Borés

Humor animal

Sudoku. Nivell fàcil Easy : Sudokunine.com 28/01/2011

2

3 9 4 6 3 2 8 7 4 5 7 8 3 1 9 8 7 2 3 7 1 9 8 9 7 6 7 Per saber com jugar o fer-ne amb més dificultat podeu accedir informàticament a http://www.sudokunine.com/cat/

Busca d'entre aquesta sopa de lletres, mots i paraules "de periodistes" que hi ha a sota

Quants animals hi ha en aquest dibuix?

La frase cèlebre:

56

¿Han dejado ya de chillar los corderos, Clarice?

Hannibal Lecter

707 - Divendres, 28-01-2011


Diferències

Marta C.

Troba les 7 diferències El passat cap de setmana es va celebrar la Festa de Sant Antoni en que petits i grans van gaudir dels cavalls i dels carruatges. Sabríeu trobar les 7 diferències entre aquestes dues fotografies? Solucions del Celsona 706.

L'acudit del Simi

707 - Divendres, 28-01-2011

57


Concursos

Redacció

Es posa en marxa els concursos de fotografia del Carnaval de Solsona Es premiarà la millor fotografia dels Nans Ja s'han publicat les bases del 35è concurs de fotografia del carnaval de Solsona, així com del 20è concurs de Fotografia RESOL. El tema és el Carnaval de Solsona i s'admet qualsevol tècnica de fotografia en blanc i negre o color. La presentació ha de ser en paper fotogràfic com a mínim de 20x30, muntat damunt suport rígid de 30x40. Les obres presentades no han d'haver estat premiades en cap altre concurs. Al dors de la fotografia cal anotar el títol i, en sobre tancat; nom, adreça, telèfon i títol, així com també la societat fotogràfica, si és que se'n pertany a alguna. Les fotografies s'han de trametre a Laboratori Fotogràfic Resol, C/Sant Nicolau, 4 . 25280 Solsona (Lleida). Tel /fax: 973 480402 El termini d'admissió finalitza al 17 de febrer de 2011. El jurat, el formaran membres de l'associació de Festes del Carnaval de Solsona i experts i aficionats al món de la imatge. El veredicte serà públic el 19 de febrer de 2011 i els guanyadors o representants recolliran els premis exclusivament el dia de l'entrega dels Gegants Bojos, tret justificació per escrit, rebuda abans de l'entrega. Les obres s'exposaran durant la setmana de Carnaval. Pel que fa als premis, hi haurà un 1r. Premi de 250 euros i trofeu, que serà la portada del tríptic 2012. El 2n. premi rebrà 150 euros i trofeu. El 3r. premi rebrà 100 euros i trofeu. També hi haurà un premi especial Resol, a la millor fotografia dels Nans, en motiu del seu 25è aniversari, que es premiarà amb 200 euros i trofeu.

Notes Les obres no premiades es podran recollir 10 dies després de l'últim dia d'exposició. Les obres premiades quedaran en poder de l'organització, que es reservarà el dret de reproduir-les, esmentant l'autor. Els premis podran declarar-se deserts a criteri del Jurat. Qualsevol imprevist serà resolt per la Comissió organitzadora.

Comencen els assaigs dels ballets de carnaval a la Sala Polivalent Atenció carnavalerus i carnavaleres, els ballets dels gegants de carnaval es començaran a assajar el proper dia 5 de febrer a les 4 de la tarda a la Sala Polivalent. Tots aquells que estigueu interessats a realitzar algun dels balls de la nostra festa per excel·lència, ja ho sabeu, veniu a provar-ho. Es busquen persones de qualsevol edat i mida que tinguin ganes de fer ballar els gegants que reparteixen més llenya de Catalunya. Us hi esperem!

Ampliat el termini del concurs d'idees innovadores Des del Punt TIC del Solsonès ens fan saber que el termini per presentarse al 2n Concurs d'Idees de Projectes Innovadors del CTFC s'amplia fins al 19 de març Hi poden participar persones físiques o jurídiques residents a Catalunya, que hagin pensat o concebut un projecte empresarial innovador. Els projectes han de tenir perspectives racionals de materialització i han d'estar relacionats amb la fabricació de béns o la prestació de serveis, i suposar una innovació i diversificació del teixit existent o la penetració en nous mercats. El concurs pretén animar persones, empreses i entitats fomentant l’esperit emprenedor per generar la creació d’empreses i augmentar l’ocupació al territori rural. Els objectius primordials són: - Incentivar la generació d’idees de negoci - Estimular el creixement d’empreses amb projectes de futur i amb capacitat d’assimilar els canvis d’un entorn global i competitiu - Fomentar la innovació i la creativitat, principalment en el medi rural - Identificar persones innovadores - Identificar projectes innovadors capaços de materialitzar-se i convertir-se en un negoci viable, amigables amb el medi ambient Les idees de negoci s’hauran de presentar abans del 19 de març de 2011. La presentació es farà a través del formulari que es troba a la web http://rllp.ctfc.es. Per a més informació podeu consultar el tríptic del concur. Es concediran dos premis: Un primer premi, dotat de 1.200 euros Un segon premi, dotat de 300 euros


Imatges de Sant Antoni

Ramon Estany

La mainada amb els vestits tĂ­pics catalans

TraspĂ s de pendonistes per l'any vinent

707 - Divendres, 28-01-2011

59


Celsona 707  

Divendres 28 de gener de 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you