Page 1


Solsona

Ramon Estany

Més de cent persones participen a la Jornada de Portes Obertes de la Comunitat Islàmica del Solsonès

Més de cent persones van assistir a la III Jornada de Portes Obertes

Sense canvis de format, però sí d'espai, enguany, la Comunitat Islàmica del Solsonès ha ofert una jornada d'intercanvi i debat molt participat i enriquidor a la Sala d'Actes del casal de Cultura. La sala va omplir-se de gom a gom dissabte passat, 20 de novembre, amb més de 100 assistents, tant musulmans com no musulmans, homes i dones. L'acte central de la jornada va ser una conferència que sota el títol "La dona musulmana a la societat catalana", va impartir l'algerina Dalila Nasri, vicepresidenta de la comunitat islàmica Ar-risala i membre de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya. Van presidir aquesta jornada, la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Solsona, Clara Agut, i el president de la comunitat islàmica del Solsonès, Khalid Baghal. L'objectiu de la jornada d'enguany era treure a la llum un tema molt important i "força malentès" avui dia, com és el paper de la dona musulmana en la societat actual. Tal com va dir la presentadora de l'acte, "la dona a l'Islam és un tresor incalculable, una joia protegida, un bé fonamental sobre el qual es forma la família. O dit d'una altra forma, el nucli de la societat".

Khalid Baghal, Dalila Nasri i Clara Agut

En la seva intervenció previa, la regidora d'Acció Social, Clara Agut, agraí a la CIS l'oportunitat de participar en aquesta jornada, sobretot "perquè em sento especialment orgullosa d'iniciatives com aquesta perquè contribueixen al coneixement mutu entre cultures i la integració social del col.lectiu immigrant més nombrós de la ciutat i de la comarca." Amb activitats com aquesta, "fem passos endavant i es creen espais de trobada que afavoreixen la superació de desconfiances i recels", afegí.

"treballem per fomentar la convivència entre els solsonins de totes les procedències" (Clara Agut) Agut va recordar que amb iniciatives com aquesta la població autòctona "ens podem apropar a l'Islam defugint d'idees estereotipades que sovint interioritzem a través dels mitjans de comunicació" i per això, considerà encertadíssima la xerrada, a càrrec d'una dona musulmana, "qui millor que una dona per apropar-nos al rol de les musulmanes dins la societat catalana" La regidora manifestà que "des de l'Ajuntament de Solsona valorem molt positivament aquesta voluntat de la comunitat islàmica del Solsonès. No només per les convocatòries que feu adreçades al conjunt de la població sinó perquè sempre esteu disposats a col.laborar en tot allò que us demanem". A tall d'exemple, Agut subratllà la participació en el sí de la comissió de seguiment de l'Agenda 21. Agut també va esmentar que fa temps, des de l'Ajuntament "treballem per fomentar la convivència entre els solsonins de totes les procedències" perquè tots som ciutadans de primera i "no ens cansarem de repetir que això significa igualtat de drets i deures" per construir una societat conjunta, no dues societats paral.leles i que es miren amb recel.


Solsona

Ramon Estany

Per tot això, Agut exhortà a la comunitat musulmana a participar a les entitats, a les associacions de veïns, no per reivindicar uns drets particulars sinó per construir conjuntament una ciutat, tant fonamental com considerar el català com a principal vehicle per entendre aquest camí conjunt. Agut també va recordar l'ampli ventall d'activitats obertes a tothom. I amb el Pla Municipal d'Igualtats d'Oportunitat que es comença a implantar.

"Les dones musulmanes són les missatgeres més notables de la seva cultura" (Dalila Nasri) La conferenciant Dalila Nasri d'entrada va agrair la presència de dones de la comunitat islàmica a la sala i inicià tot seguit la xerrada, que centrà en donar exemples d'algunes dones musulmanes pioneres de l'època del Profeta i de l'actualitat, que van destacar i destaquen per la seva personalitat, cultura, saviesa. Seguidament, Nasri va mostrar les barreres que tenen algunes dones en l'actualitat per participar en la societat i al final, va concloure amb algunes perspectives de canvi. Dalila Nasri va lamentar que malgrat el protagonisme femení en la immigració dins la societat espanyola, la dona no es percep, tot i que es veu al mercat, al carrer, però sense ser activa a la societat. D'altra banda, aquestes dones "són les missatgeres més notables de la seva cultura, a través de la vestimenta, de l'educació dels fills, uns fills amb conflictes d'identitat que no saben si són acceptats per la societat d'acollida". Davant la qüestió referent a si la dona musulmana és invisible, Nasri advertí que malgrat que molts pensin que la religió musulmana impedeix a la dona ser activa dins la societat, això és al revés perquè la religió sempre animava els seus seguidors a ser actius dins la societat. Nasri va cloure amb uns consells, recordant que a través de la religió es produeix una entesa entre l'home i la dona i animà les dones a assumir l'autoreconeixement, a fixar-se objectius, a aprendre el català, i sobretot a obrir les mans al canvi però sense abandonar els valors.

Al final de l'acte els assistents van poder tastar les tradicionals pastes i te

Posteriorment s'obrí un torn de preguntes entre el públic, en que van participar musulmans i no musulmans, i en el que una noia jove musulmana va explicar perquè porta l'hijab. A la pregunta de com veu la dona musulmana a Catalunya d'aquí 10 o 20 anys, Dalila Nasri es mostrà molt optimista i subratllà que "seran les que manaran, i seran una generació catalana musulmana", arrencant aplaudiments a la sala. L'acte es va cloure amb unes breus paraules del president de la comunitat islàmica del Solsonès, Khalid Baghal, que agraí la col.laboració de l'Ajuntament de Solsona en l'acte, així com de les altres institucions, i explicà que els musulmans, la immensa majoria, "no som radicals, només musulmans i prou". La vetllada es va cloure amb una degustació de te i pastes, servits per la Comunitat Islàmica del Solsonès.


Solsona

Ajuntament de Solsona

Solsona amplia els mitjans per fer front a les nevades Es distribueixen els mitjans tècnics disponibles per zones de la ciutat

El Comitè municipal d’emergència de Solsona ha revisat el Manual d’actuació per a nevades amb la finalitat d’ampliar la capacitat de reacció davant d’un temporal de neu i agilitar la posada en marxa del dispositiu. El document se sotmeté a la consideració del Ple ahir dijous. La principal característica del nou protocol és la distribució dels mitjans tècnics disponibles per zones del municipi, tot i que també s’han establert diferents àmbits d’actuació dins el nucli antic i s’ha inclòs en el mapa tota la zona del Vinyet. Dimarts al vespre es va dur a terme a l’Ajuntament una reunió del Comitè, conduïda per l’alcalde, David Rodríguez, amb els propietaris de maquinària apta per retirar neu per exposar-los el pla d’emergència. Hi van assistir una dotzena de propietaris. Tal com va exposar Rodríguez, s’ha ampliat el mapa de zonificació amb vials que no hi eren inclosos i s’ha engrandit la zona d’intervenció al nucli antic i tot l’àmbit rural. “La idea consisteix a dividir el municipi per zones d’intervenció, a partir de vials principals i d’altres de secundaris, perquè cada mitjà tècnic sàpiga per on ha de començar a treballar”, assenyala l’alcalde. Sobre el mapa s’ha distribuït la ciutat en una desena d’àmbits, de manera que “es garanteix una capacitat de reacció molt més ràpida que en les ocasions anteriors”. Precisament, en l’última nevada, el mes de març d’enguany, el grup municipal de CiU va criticar l’executiu local per la “manca de previsió i de capacitat d’instrumentalitzar la planificació existent”, segons va afirmar el portaveu de la formació, Jordi Riart. Per la seva banda, l’equip de govern va fer un balanç positiu dels resultats del protocol d’actuació, en què es van destinar una trentena d’efectius i sis màquines. No obstant això, es va evidenciar la necessitat d’ampliar el manual d’emergència, tal com s’està fent en aquests moments.

Breus Solsona

Reunió amb propietaris de maquinària apta per retirar neu, ahir a l’Ajuntament

Cobertura del Vinyet El Vinyet era una de les zones que quedaven menys cobertes en el Manual d’actuació per a nevades. Per aquest motiu, se n’han identificant els camins públics principals, que porten a un nombre més important d’habitatges o que registren un trànsit més important, i aquells secundaris. Són considerats principals els de Santa Llúcia; la depuradora, Cal Xerill, Cal Titarro i Cal Xacó; Cal Barceló, Ca l’Àliga, Cal Sallart i Ca l’Hilari; de la Creu Blanca fins a Cal Billot; Cal Santandreu, Cal Sastre Quel, mas Vent Serè fins a Can Mascaró, i el de Cal Pateto fins a Cal Magí –aquest darrer, atesa la presència d’un centre educatiu.

Redacció

El CTFC realitzarà la consultoria per a la realització d’un projecte de sensibilització i difusió del pla ZEPAs dels secans de Lleida

S'adjudica el contracte per la segona i tercera torre de control del clima S’aprovà l’adjudicació definitiva del contracte mixt de subministrament, servei i obra d’implantació de la segona i tercera torre que integrarà la xarxa transfronterera de torres de control i tecnologia de mesura de clima i innivació a diferents alçades, per al desenvolupament del programa POCTEFA 08/34 “FLUXPYR”, cofinançat per la Unió Europea a través del fons europeu de desenvolupament regional. Preu del contracte: 185.340 euros + l’IVA corresponent en el moment de la facturació. Adjudicació definitiva: 2 de novembre de 2010 al contractista: Caopsa, SL

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha adjudicat provisionalment el contracte dels serveis de consultoria per a la realització d’un projecte de sensibilització i difusió del pla ZEPAs dels secans de Lleida. El Preu del contracte ha estat de 187.000 euros + l’IVA corresponent en el moment de la facturació, adjudicant-se provisionalment a la Sociedad Española de Ornitología 

698 - Divendres, 26-11-2010


698 - Divendres, 26-11-2010
Celebracions

Ramon Estany

Més de 250 exalumnes de la Companyia de Maria es trobaren a Solsona en una commemoració entranyable

Solsona acull els actes centrals a Catalunya dels 400 anys de la Festa de la Presentació Ni la pluja no va poder deslluir els actes centrals de commemoració a Solsona de la Festa de la Presentació de les escoles de la Companyia de Maria, que va aplegar dissabte passat, 20 de novembre, unes 250 persones provinents d'arreu de Catalunya, ex-alumnes, mestres i religiosos i religioses de Cardedeu, la Seu d'Urgell, Calella, Tarragona, Barcelona, Manresa, Mollet i Solsona. Els actes es van iniciar amb una solemne eucaristia a la Catedral presidida pel vicari general, Mn. Antoni Quesada i concelebrada per Mn. Lluís Grifell, Mn. Josep Torres, i un diaca que participava en la trobada, pare d'una de les exalumnes del col·legi de Lleida. L'Escolania de la Mare de Déu del Claustre, dirigida per Josep M. Tripiana, va interpretar bona part del cants, mentre que els cants del poble van ser dirigits pel director de la Coral Catalunya Caixa, Macià Pedrosa. D'aquesta manera, Solsona celebrava que feia 400 anys que Santa Joana de Lestonnac va presentar a Déu els primers fruits d'una collita que avui constatem que ha estat molt abundosa. En les paraules de salutació i acollida, Mn. Antoni Quesada va remarcar la importància d'aquest dia, pel fet que molta gent de diferents procedències s'unia aquí per un mateix sentiment i una realitat comuna,:la relació amb les escoles de la Companyia de Maria, els col.legis Lestonac. Religioses, antics i antigues alumnes, mestres i familiars es van trobar per celebrar amb germanor la festa. Mn. Quesada va subratllar que la Festa de la Presentació de la Verge ha sigut i és una de les festes més arrelades en la història i la vida dels col.legis de la Companyia de Maria, perquè en ella "celebrem i recordem la disponibilitat de la Verge Nena per trobar-se amb Déu, ja petita, de sempre, que

vol dir disponibilitat per fer sempre la seva voluntat dient constantment "sí" a les seves propostes". En l'homilia, Mn. Quesada va expressar el sentiment de gratitud conjunt cap a Déu en recordar el nostre pas per les escoles de les monges, sobretot en la infantesa i adolescència, recordant i agraint la cultura que hem adquirit a les aules i sobretot recordant els valors que hem anat assimilant en l'educació que hem rebut, les amistats que hem iniciat al col.legi i que han anat continuant en la nostra vida posterior. Quesada va subratllar l'atenció a la dimensió religiosa i a la pràctica de la fe, "potser amb unes fórmules que actualment podríem considerar desfasades o que no serveixen per a les generacions que van venint, però que segurament a nosaltres i a vosaltres ens van ajudar a viure el sentit de Déu i ens han portat a valorar la seva presència en les nostres vides, tenint clar que l'amor a Déu passa necessàriament per l'amor al germà". Tot això, digué, "ha de ser objecte del nostre record, potser de la nostra nostàlgia i enyorament, i també sempre698 - Divendres, 26-11-2010


Celebracions

Ramon Estany

250 persones provinents de tot Catalunya Moment de les ofrenes

Assistents a la catedral

Es van llegir pregàries i poemes a la Verge Nena

Taula de testimonis d'experiències personals

Al Teatre Comarcal les assistents van gaudir amb la projecció de fotografies de l'època

698 - Divendres, 26-11-2010
Celebracions

Ramon Estany

objecte del nostre agrament", fent-lo extensiu a tants i tantes persones, religioses i seglars que durant tants anys han educat i continuen educant, en els col.legis de la Companyia de Maria, oferint una educació a les aules i fora de les aules, sempre amb testimoni de vida, generositat i servei. Finalitzada la celebració lituúrgica, els assistents van realitzar la Processó amb la Verge Nena, precedida per l'escolania del Claustre i dirigint-se tot cantant als Claustres de la Catedral, on van llegir un poema i una pregària. Acabat aquest acte els participants van anar al teatre comarcal de Solsona, on

van visualitzar un reportatge de fotos antigues i tres persones vinculades amb la Companyia de Maria van exposar el seu testimoni vivencial. Van ser l'ex-alumna M. Dolors Codina, una professora de Lleida, Manolita Garcia, i la Germana Montserrat Martí. Després d'aquest emotiu acte, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferí una petita audició de quatre sardanes, al mateix Teatre Comarcal, atès que el temps insegur no garantia poder fer la ballada a la Plaça. La trobada es va cloure amb un dinar de germanor al restaurant Gran Sol.698 - Divendres, 26-11-2010


Celebracions

Ramon Estany - Fotos: Júlia Arza

Records de la infantesa

Imatges de la festa als voltants de l'any 1964

La Claustre Vilalta i la Neus Mujal, ex alumnes de la Companyia de Maria, rememoren aquestes nostàlgiques Festes i Processons de la Presentació de la Verge Nena.

Claustre Vilalta "Recordo la Verge Nena i el Tabernacle, i com sortíem de l'escola i anàvem cap a la Plaça. I les noies que tenien les millors notes llegien els versos. I les que havien fet la Primera Comunió aquell any, anaven de Primera Comunió. Sempre era el 21 de novembre i recordo un any que va començar a nevar, i és que feia molt fred. Els més petits anaven amb guirnaldes de flors, o totes dúiem un ciri a la mà. També van començar a fer posar vels. També dúiem uns abrics uniformes, amb botons, estil militar, i com seguíem des de la Plaça de Sant Isidre, pel carrer Llobera fins a la Plaça Major."

Neus Mujal "A la meva època ens posàvem un uniforme blau marí, i el dia de la Clavellineta anàvem amb uniforme de gala, amb punys blancs, coll blanc, vel i barret. Era una festa molt excepcional perquè a Solsona no se'n feien gaires, de celebracions. Sovint, aquest dia s'estrenava l'uniforme i sabates. Aquesta festa era molt maca perquè sortíem en processó cantant, i l'endemà fèiem un berenar. I és que el curs el començàvem l'octubre i aquesta era la primera festa que fèiem, i totes l'esperàvem perquè no fèiem classe. Les nenes que tenien bon comportament podien portar la banda que els havien donat l'any abans, que podia ser blava per les bones estudiants i de bona conducta i blanca per les noies que només eren bones estudiants. A més, no tothom podia dur la Verge Nena. A la Plaça Major, la processó s'aturava, es feia el silenci i les nenes escollides recitaven uns versos i s'aplaudia, per tornar a l'escola, on es feia la Missa Solemne. En aquella època la Companyia de Maria es coneixia com les Monges de Dalt." 698 - Divendres, 26-11-2010
Solsona

Ramon Estany

La població d'origen estranger arriba al 15'2% al Solsonès La mitjana de Catalunya és un 16'4% Segons dades de la Secretaria per a la Immigració. Xifres provisionals a 1 de juliol de 2010, al Solsonès hi ha 2.113 persones d'origen estranger, i 11.750 autòctons. El gruix de la població estrangera es troba, segons els països d'origen, al Marroc (983), i Romania (473).

Una població immigrant enormement rejovenida Per sexes i edats, la població autòctona i l'immigrant són força diferents. Hi ha una major proporció d'homes en la població estrangera, per bé que la diferència es va reduint (54'4% d'homes i 45'6% de dones), quant en la població autòctona els percentages són de 50'8% d'homes i 49'2% de dones. Pel que fa a les edats, més del 50% dels immigrants tenen menys de 30 anys (en els autòctons és un 28'6% els que no superen els 30 anys). I pel que fa als majors de 60 anys, només superen aquesta edat un 2% dels immigrants, contra el 27'9% que la supera entre els autòctons.

Nacionalitat

Total

Marroc 983 Romania 473 Argentina 75 Equador 75 Ucraïna 66 Bulgària 50 Bolívia 44 Colòmbia 29 Alemanya 25 Pakistan 24 Brasil 23 Lituània 22 Portugal 19 Polònia 17 Itàlia 16 República Dominicana 16 Mali 13 Xina 12 França 10 Bangla Desh 9 Rússia 8 Veneçuela 8 Cuba 7 Mèxic 7 Xile 7 Altres 28 nacionalitats 75

10

% 46,5 22,4 3,5 3,5 3,1 2,4 2,1 1,4 1,2 1,1 1,1 1,0 0,9 0,8 0,8 0,8 0,6 0,6 0,5 0,4 0,4 0,4 0,3 0,3 0,3 3,5

Homes Dones 535 260 42 37 34 29 19 8 17 19 7 14 13 13 8 7 9 6 7 6 3 2 1 3 5 45

448 213 33 38 32 21 25 21 8 5 16 8 6 4 8 9 4 6 3 3 5 6 6 4 2 30

698 - Divendres, 26-11-2010


698 - Divendres, 26-11-2010

11


Solsona

Ramon Estany

9.977 electors del Solsonès estan cridats a les urnes aquest diumenge

El Centre Sanitari haurà de deixar de fer revisions esportives

156 electors tenen la seva residència a l'estranger

La Generalitat exigeix tenir un metge de l'esport, però el centre vol seguir fent les revisions com les ha fet fins ara

Diumenge vinent, prop de 10.000 electors solsonins podran exercir el seu dret a vot. D'aquests, 6.344 corresponen a Solsona. Sant Llorenç de Morunys té 787 electors i Olius 651. El municipi amb menys electors és La Molsosa, amb 109. Municipis Castellar de la Ribera Clariana de Cardener Guixers Lladurs Llobera Molsosa (la) Navès Odèn Olius Coma i la Pedra (la) Pinell de Solsonès Pinós Riner Sant Llorenç de Morunys Solsona

Cens

A l'estranger

Total

123 115 113 170 178 106 216 228 647 234 179 263 226 782 6245

1 2 3 3 2 3 3 8 4 4 4 6 5 5 99

124 117 116 173 180 109 219 236 651 238 183 269 231 787 6.344

El Centre Sanitari del Solsonès no podrà fer més revisions mèdiques als esportistes federats de la comarca si no contracta els serveis d'un especialista en medicina de l'esport. Aquest servei el feia el Centre solsoní des de l'any 1999, a través d'un metge especialista en medicina interna. Les entitats esportives que es podrien veure afectades per la mesura, hauran de desplaçar-se a Manresa, suposant un cost. A Solsona, el Consell Comarcal subvenciona aquestes revisions anuals, mesura que li suposa una aportació d'uns 9.000 euros l'any. Muntada és de l'opinió que als centres que ja estan autoritzats pel departament de Salut "no se'ns hauria de desacreditar". Fins aquesta darrera temporada, les revisions les ha fet un metge "que en el seu moment la Generalitat va acreditar".

Inauguren el nou Centre Mèdic del Solsonès El Centre Mèdic del Solsonès, amb el nom de SOLMÈDIC, quedà dissabte, 20 de novembre, oficialment inaugurat. L'equip, format per professionals de la medicina, l'estètica, la nutrició, la psicologia i la psiquiatria, obre les portes a la carretera de Manresa número 49. El centre explica que el canvi pretén "oferir un millor servei". Entre d'altres hi haurà connexió telemàtica per agilitar la tramitació de les renovacions dels permisos de conduir. 12

698 - Divendres, 26-11-2010


Comarca

Ramon Estany

Port del Comte inicia la temporada L'estació d'esquí del Solsonès obrirà parcialment aquest dissabte 27 i diumenge 28 de novembre de 2010 amb tarifa reduïda. Amb tot, l'obertura general de l'estació serà el pròxim 3 de desembre. Una de les novetats és la nova pàgina web on es dóna puntualment informació de l'estat de les pistes, les novetats, allotjaments, tarifes...

de les casetes a la zona d'Estivella. Important remodelació i arranjaments varis a les cafeteries de Sucre i Estivella.

Les principals novetats que presenta per aquesta nova temporada són:

MILLORA DE LES PISTES Nova variant a la part inferior de la pista Rasa Coma per connectar amb el nou telesquí els Galls. Prolongació de la Pista La Serp en 1600m permeten que els esquiadors de menys nivell puguin utilitzar el telecadira del Querol. Nova connexió esquiant entre la part superior de la pista Nova i el nou telesquí Els Galls, Instal·lació de 850m de vallat paraneu a la zona de Debutants. A la zona Els Galls i a la remodelada pista de La Serp. Arranjament dels canvis sobtats a la pista El Llop millorant la seva homogeneïtat per la competició i per a la neu artificial. I Millora de les captacions d'aigua superficial del desgel i de la pluja per a generació de neu artificial

NOU TELESQUÍ ELS GALLS Com a novetat principal destaquen la instal·lació del nou telesquí Els Galls amb una nova zona de sortida. Desnivell de 250 m., Llargada de 1.000 m., Capacitat de 600 esquiadors/hora. 300 NOVES PLACES PÀRQUING ASFALTAT MILLORA DELS SERVEIS Arranjament i millora de la terrassa de l’hotel. Folrat de pedra

PROGRAMACIÓ TARDOR - HIVERN 2010 L'Informatiu: Divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre Repetició: Dissabte i diumenge a les 4 de la tarda El Vermut: Diumenge a les 12 del migdia Repetició: Dimarts a les 11 del matí Retransmissió del ple municipal (quan s'escau): Dijous a les 9 del vespre El Rebost dels Contes: De dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre Repetició: Dissabte a les 5 de la tarda Nova Orleans-Solsona, en una estona: Divendres a 2/4 d'11 de la nit. Repetició: Diumenge a 2/4 d'11 de la nit Salut amb Creu Roja: De dilluns a divendres a la 1 del migdia Camins: Dissabte a les 12 del migdia Repetició: Dijous a les 11 del matí Pluràlia (mensual): Dimarts a 2/4 de 8 del vespre Repetició: Dimecres a les 11 del matí Societat Anònima: Dilluns a les 11 del matí Repetició: Divendres a les 7 de la tarda Parlem de Pilotes: Divendres a les 5 de la tarda Repetició: Dissabte a les 7 de la tarda Entre Tots: Dissabte a les 10 del matí Repetició: Dijous a les 5 de la tarda Electrozona: Dimecres a 2/4 de 10 de la nit

Telèfon: 973 48 42 25 - www.solsonafm.cat 698 - Divendres, 26-11-2010

13


Solsona

Redacció

L’Ajuntament de Solsona duplica el pressupost d’inversions per al 2011 El principal motiu serà l’empenta definitiva al Pla de barris en la seva última anualitat El 2011 l’Ajuntament de Solsona preveu duplicar les inversions respecte l’actual exercici amb un import total de 3,1 milions d’euros. És el principal factor que explica l’increment del pressupost en un 17,4 per cent, amb un total de 9.723.674 euros. Aquest és un dels punts de l’ordre del dia que es debateren ahir dijous al vespre en el Ple ordinari de novembre. Aquest augment de les inversions, malgrat la retallada de la despesa corrent, es deu a l’empenta definitiva que el consistori ha de donar a l’execució del Pla d’intervenció integral del nucli antic en la seva darrera anualitat. De fet, 989.152 euros provenen del Departament de Política Territorial i Obres Públiques per a aquest programa. Així mateix, 915.840 euros seran finançats a través del Pla únic d’obres i serveis de la Generalitat.

Quant a la distribució del pressupost per regidories, les xifres es mantenen similars a les de l’actual exercici, llevat de la partida de Comunicació, que disminuirà en un 33 per cent; la de Promoció Econòmica, que s’incrementarà en un 32 per cent, per apostar per la dinamització econòmica del municipi amb noves actuacions; la de Turisme, que baixarà en un 25,6 per cent, i la de Joventut, que augmentarà en un 13 per cent.

Cessió de dos habitatges a Amisol A banda del pressupost, el Ple municipal també tractà la modificació del pla financer de la Llei de barris i de les bases reguladores de la convocatòria d’ajuts per rehabilitar façanes i cobertes. Igualment, es preveia aprovar la cessió de dos habitatges de protecció oficial de la plaça de Sant Jordi a l’Amisol; el pla d’actuacions de l’Agenda 21 per al 2011; la revisió del manual d’actuació per a nevades, i l’autorització de la sortida extraordinària de la manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major el proper 12 de desembre amb motiu de la presa de possessió de Xavier Novell com a bisbe de Solsona. Finalment, tots els grups municipals han consensuat una moció de suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. S’hi rebutja la “deriva partidista i, en conseqüència, judicial, que han demostrat alguns col· lectius tot presentant recursos contra els reglaments d’ús del català en diferents administracions locals”.

Les principals inversions programades per a l’any que ve: - la urbanització del carrer de l’escola El Vinyet (556.621 euros), - la remodelació del carrer de Sant Llorenç (542.049 euros), - part del mobiliari de la biblioteca (355.569 euros), - la xarxa d’abastament d’aigua de Cal Llarg (244.212) - la rotonda del portal de Llobera (225.644). Per al 2011 es reprogramen algunes actuacions que s’havien pressupostat per al 2010, però no s’han pogut realitzar per manca de finançament o perquè s’iniciaran el primer trimestre de l’any.

L'ajuntament ha de renovar el contracte del servei de grua El mes de gener de 2011 finalitza el termini del contracte per prestar el servei de grua consistent en la retirada de vehicles de la via pública i el trasllat al dipòsit de vehicles. Per aquest motiu l'ajuntament ha comunicat a les dues empreses de Solsona que disposen de grua, Tallers Alcoll i Tallers Serena les propostes per accedir al servei, que hauran de contestar abans del 10 de desembre amb el preu que estan disposades a cobrar per prestar el servei. Les condicions establertes és que cal realitzar el servei tots els dies de la setmana durant 14 hores al dia com a horari normal, des de les 8 del matí a les 10 del vespre, amb 2 grues. El servei de grua es prestarà les 24 hores del dia tots els dies de l'any, amb un temps màxim d'espera de 30 minuts des del moment que se sol.licita el servei. Si en el cas que se sol. licités el servei de grua, en el moment d'arribar aquesta a l'indret indicat el vehicle ja hagués estat retirat, s'abonarà igualment el preu pactat. L'ordenació de la prestació del servei s'efectuarà sota les instruccions directes de la Policia Local, i en tot moment hi serà present un agent que aplicarà les mesures correctives pertinents. 14

Ordenació episcopal i presa de possessió de la Diòcesi - S’està preparant l’ordenació episcopal i presa de possessió de la Diòcesi de Mons. Xavier Novell i Gomà, que serà el dia 12 de desembre, a 2/4 de 5 de la tarda. A fi d’aprofitar tots els espais i poder seguir millor la cerimònia, s’instal·laran algunes pantalles a l’interior de la Catedral. Si convé, s’utilitzarà la Sala dels Sants Màrtirs perquè no hi hagi d’haver persones a l’exterior. Tots hi som convidats.!

698 - Divendres, 26-11-2010


Pinell

Ajuntament de Pinell

Comarca

Pinell endreça l'àrea de la Font de Sant Climenç

El CTFC prepara un tast d'infusions i mescles d'herbes aromàtiques i condimentàries El proper dimarts, 30 de novembre, a partir de les 6 de la tarda, al restaurant Can Mascaró situat al costat de l'edifici central el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), es farà un tast de diferents aplicacions gastronòmiques de plantes aromàtiques i medicinals. Durant tres hores, es provaran infusions i plats elaborats amb aquest tipus de plantes i els assistents en podran fer una valoració. Aquest tast està organitzat per l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, juntament amb el Rural Living Lab, i es pretén donar a conèixer d’una forma molt didàctica l’aportació de les plantes a diferents plats (amanides, carns, peixos, arrossos, etc.) i fomentar-ne el seu ús i utilització. Es compta amb el finançament de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra i del Govern d’Andorra. La inscripció és gratuïta i cal formalitzar-la al telecentre del Solsonès, al tel. 973 48 17 52, extensió 409, de les 10 del matí a les 2 de la tarda i de les 4 a les 7 de la tarda, o per correu electrònic a telecentre@ctfc.es

Degut a la problemàtica que hi havia cada any a l’estiu a l’hora de gaudir d’aquest espai, ja que el Departament de Medi Ambient el precintava per no complir la normativa vigent i pel perill d’incendi existent, l’Ajuntament de Pinell ha portat a terme les actuacions necessàries per tal de millorar aquest espai amb l’objectiu que sigui practicable amb seguretat per a tots els usuaris, disminuir el risc d’incendi forestal i adequar-lo a la normativa vigent per tal de reconvertir-lo en àrea recreativa. S’hi ha portat a terme les següents tasques: desbrossament de bancals propers a la font, instal·lació de tanques de protecció amb fusta tractada per tal d’evitar el risc de caigudes, restauració de les infrastructures ja existents i col·locació de noves (bancs, taules, gronxadors, etc), canvi d’ubicació i instal·lació d’una nova barbacoa, plantada d’arbres als marges dels bancals per tal d’embellir la zona i oferir un espai de recollida i ombra en tota l’àrea recreativa, i senyalització del lloc. Aquesta actuació ha tingut un pressupost de 15.684,56 euros, finançat per l’Ajuntament de Pinell, amb el suport del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i la Diputació de Lleida. Amb aquesta actuació s’ha pogut consolidar un espai natural per a ús lúdic, apreciat pels veïns i veïnes i per als visitants del municipi de Pinell.

698 - Divendres, 26-11-2010

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

15


Ogern

Marcel Ribera - Fotos: Mercè Bernaus

Exposició de ràdios Els dies 26 i 27 de setembre durant la Festa Major, vam poder gaudir d’una exposició de ràdios que es va portar a terme al poble d’Ogern, Baixa Ribera Salada. La paraula ràdio té diferentes i molt variades definicions, però a nosaltres la que ens interessa és la definició de l’aparell per escoltar música, notícies, ...Tots recordem aquelles èpoques en què l’aparell anomenat televisor tan sols era en alguna llar. En la majoria de les cases tan sols hi havia un aparell de ràdio i, quines bones estones havia fet passar a molta gent! Quantes mestresses de casa cosien els llençols o arranjaven aquells mitjons de llana escoltant les novel.les de l’època Lucecita o El cielo que nunca vi; la imaginació de les persones que escoltaven les novel.les era immensa, cadascú s’imaginava aquella pobra noia cega que l’havien abondonat...en aquell temps eren tant escoltades que a més d’una mestressa li rodolava per les galtes una gruixuda llàgrima al veure que a la protagonista d'El cielo que nunca vi no li sortien les coses tal i com hauríem volgut.

Detall de diferents ràdios

aquell temps en què no s’anava a toc de pito i no hi havia l’estrès que ens envaix actualment. Permeteu-me recordar-vos que aquests vells i antics ràdios ens havien portat fins a les nostres llars un programa anomenat De España para los Españoles, la locutora era Maria Matilde Almendros; ho recordeu? Era un programa que les persones d’aquí podien dedicar un disc (aquells discs negres de vinil) als seus familiars que havien hagut de marxar a buscar-se una feina en alguna altra nació, com per exemple: Anglaterra, Alemanya, etc. Perquè no recordar aquell famós Consultorio de Elena Francis, consultori que sempre començava: "Querida doña Elena Francis, apreciada doña Elena Francis..." i quan responia la tal Elena Francis sempre deia: Mi querida amiga... En aquest consultori hi arribaven cartes de tot arreu. Penseu que es consultava des de coses frívoles fins a coses molt íntimes. Per exemple, una senyora que hi va escriure deia: “Querida amiga doña Elena, estoy casada tengo tres hijos y no dispongo de mucho tiempo, algún dia me queda alguna cosa de la casa por hacer, es a causa de falta de tiempo y mi marido cuando llega me riñe...doña Elena Francis qué me aconseja...Querida amiga tenga resignación, el matrimonio es una cosa muy seria, le aconsejo que procure complacer a su esposo incluso en las cosas más pequeñas, no le lleve la contraria, tenga mucha resignación...” També moltes vegades el consell era anar-se a confessar. Crec que aquest consultori va funcionar l’any 1957 i posteriors. Senzillament era un altre temps, temps en què aquests aparells anomenats ràdios eren els reis de les cases i eren una finestra oberta per totes aquelles mestresses de casa que portaven una vida molt sacrificada... Gràcies que en aquest temps això ja forma part de la història... Estic segur que hi haurà persones que al llegir aquest article recordarà els esmentats fets.

Aparells per comprovació i arranjament

En l’esmentada exposició hi havia unes 50 unitats de ràdios, algun “magnetòfon”, alguna gramola, ... de diferents èpoques; d’èpoques pretèrites fins als nostres dies, com per exemple algun petit ràdio del Club Super3. Cal recordar que les diferents exposicions que any rera any es porten a terme, contribueixen i dónen a conèixer la cultura popular de tota una època. Som moltes les persones que hi col.laborem altruïstament. Durant els dies que va haver-hi l’exposició vam passar-hi un gran nombre de persones; com a curiositat esmentaré que el dia de la inauguració, el primer dia, van passar-hi al voltant de 100 persones. Es podia sentir comentaris molt diversos, especialment en persones de certa edat, molts van poder recordar

16

698 - Divendres, 26-11-2010


Oliana

Redacció

Premien l'IES Aubenç d'Oliana per un projecte solidari Jordi Satorra, coordinador territorial de Joventut a Lleida de la Generalitat de Catalunya va lliurar el premi NaFent 2010 a l’IES Aubenç d’Oliana pel projecte “regalem somnis” L’acte va comptar amb la presència de la professora responsable del projecte Àngels Peláez i el director de l’IES Adrià Pérez i els alumnes d’ESO que van crear i participar en el projecte guanyador. “Regalem somnis” és una jornada solidària de gairebé 24h de durada per recaptar diners per la construcció d’habitatges a Anantapur a través de la Fundació Vicente Ferrer. També es va aprofitar la Jornada per fer un homenatge a la figura de Vicenç Ferrer.

Detecció i definició de la problemàtica relacionada amb la convivència en l’entorn social dels i les joves: Des de fa tres anys, s’ha treballat a través del Projecte CONVIU la participació i la implicació de tota la comunitat educativa El 2n Premi NAFENT al millor projecte d’intervenció per la convivència en l’entorn social dels i les amb l’entorn social de la zona. Aquest curs joves a l’Alt Pirineu i Aran a anat a parar als alumnes de l’IES Aubenç d’Oliana s’ha pretès anar una mica més enllà i s’ha volgut fer un treball conjunt, a nivell de poble, implicant tots els demostra, una vegada més que amb el treball de tothom, el josectors i entitats (ajuntament, comerciants, empreses, entitats vent s’implica, el jovent s’il·lusiona, s’esforça i crea sinèrgies que fan involucrar tot un poble, per un projecte concret com socials i ciutadans) d’Oliana a través del projecte solidari. és en aquest cas la construcció d’habitatges a Anantapur.”

Objectius del projecte: - Potenciar el treball en equip. - Potenciar el treball en xarxa des de l’institut amb les diferents entitats i sectors del poble. - Potenciar la participació dins del centre de tota la comunitat educativa. - Obrir les portes del centre i fer un treball conjunt amb tota la població d’Oliana. - Donar a conèixer i sensibilitzar tothom de l’existència d’altres realitats i la possibilitat de poder interactuar amb elles.

Societat

L’objectiu principal era potenciar la participació, el treball en equip, en xarxa i la sensibilització dels nois i noies envers una realitat, la del tercer món, amb unes necessitats molt ben definides. L’alumnat ha participat i s’ha implicat moltíssim. Les famílies han respost molt i la jornada inicial s’ha convertit en una macrojornada amb la implicació real de tot el poble d’Oliana a partir de les diferents entitats, comerços i particulars. Durant la jornada s’han mobilitzat al voltant de 200 persones participant i organitzant i el concert va comptar amb més de 800 assistents, en una població com Oliana que tot just supera els 1.000 habitants. Jordi Satorra va valorar “molt positivament la segona edició del Premi Nafent per a la millora de l’entorn social dels joves i concretament aquesta iniciativa del Pirineu que 698 - Divendres, 26-11-2010

FELICITATS al millor pare boletaire del món! 17


Cardona

UBIC Cardona

El comerç de Cardona dóna la cara en una campanya de promoció especialment pensada per Solsona A partir de divertides fotografies protagonitzades pels propis botiguers, la campanya “Cardona. Compres que fan història” pretén promoure la proximitat del comerç en el marc incomparable del nucli històric de la Vila Ducal. La iniciativa pensa molt especialment en Solsona i la seva àrea d'influència Sota el lema: “Cardona. Compres que fan història”, l'Ajuntament de Cardona ha engegat una inèdita campanya publicitària per promoure el comerç del nucli antic. L'objectiu del projecte consisteix en animar el públic potencial a passejar pels comerços de Cardona i, alhora, recórrer un emblemàtic centre històric, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. En definitiva, es tracta de transmetre als visitants, especialment de Solsona i del Solsonès, que comprar a Cardona és molt més que trobar tot allò que busquen. La gràcia també es troba en recórrer carrers medievals plens d'història, i comprovar fins a quin punt els comerciants conserven la proximitat que va convertir Cardona, històricament, en un dels pols d'intercanvi comercial de la Catalunya medieval. La primera fase d'aquesta campanya ha consistit en la realització de cinc fotografies protagonitzades per membres de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) en actituds divertides o situ-

que en les imatges promocionals de la campanya s'hi pot veure des d'una moderna princesa carregada de bosses fins a dos joves intentant empènyer un carretó a vessar de productes. La campanya ha pensat especialment en els veïns de Solsona, per proximitat i per la tendència dels solsonins a recórrer l'eix comercial Solsona-Manresa; Cardona es presenta com una bona opció per fer una parada a mig camí, o fins i tot per estalviar quilòmetres i temps. Cardona té present que la vila ducal no ha de ser un substitutiu del comerç solsoní, però pot ser-ne un complement. Els diumenges, sense anar més lluny, Cardona es converteix en un niu de visitants, atrets pel mercat setmanal de la població i per l'obertura de tots els establiments. Pot ser una bona excusa per deixarse enamorar pel comerç cardoní i pel tarannà dels seus comerciants. Hi ha moltes raons per venir a comprar a Cardona. Només cal descobrir-les, i repetir. A banda de les fotografies, que serviran com a eix vertebrador de la campanya, també es preparen cartells per anunciar el caràcter del centre comercial de la Vila Ducal, un audiovisual i un mapa amb la localització de cadascun dels comerços. A més, els comerciants distribuiran, en els seus comerços, bosses de la campanya i etiquetes per decorar els paquets; tot amb un lema cridat a fer història; mai millor dit. La campanya l'ha finançat el servei d'Ocupació de Catalunya a través del programa “Treball als Barris” i la Diputació de Barcelona.

acions inversemblants. Aquests models, per un dia, han jugat amb els elements de la modernitat del comerç barrejats amb els aires medievals d'aquesta vila mil·lenària. De fet, el lema de la campanya, “Cardona. Compres que fan història”, ja relaciona el caràcter històric del centre medieval de la població amb les múltiples possibilitats que ofereix el comerç local. És per això 18

698 - Divendres, 26-11-2010


Educació

Escola Arrels

Alumnes d'ESO coneixen l'època romana a través d'una maqueta de Tarraco Els joves de quart d'ESO d'Arrels també han visitat les caves Codorniu Després de veure la maqueta que representa la Tàrraco romana, els alumnes de quart d'ESO de l'escola de secundària Arrels, van poder veure, acompanyats per guies, les restes romanes d’aquesta ciutat, tot fent-se una idea de la vida d'aquesta època. El recorregut va permetre conèixer les muralles, el pretori, el circ i finalment l’amfiteatre. La sortida va tenir lloc el dia 28 d’octubre, i els alumnes van aprofitar la jornada per a visitar també Tarragona i les Caves Codorniu. Després de dinar a Tarragona van anar cap a Sant Sadurní d’Anoia on van visitar les caves Codorniu. Allà van poder conèixer cóm s’elabora el cava gràcies a les explicacions d’un guia que en tot moment va anar informant de tot el que estaven veient. Aquesta visita va incloure un passeig per l’interior de les caves en un vehicle ben especial. Finalment van poder gaudir d’un tast de most. Els alumnes van valorar molt positivament aquesta sortida.

Educació

Sandra García Trapero, 4t d’ESO B - IES Francesc Ribalta

Una mica d’història per Barcelona Els alumnes de 4t d’ESO el dia 16 de novembre, vam fer una sortida cultural a Barcelona Al matí vam visitar el Museu d'Història de Catalunya. Allà ens van dividir en grups per fer un taller que es deia “Viure i morir a la Guerra Civil Espanyola”. Durant l’activitat cada colla feia un personatge que va viure durant de la Guerra Civil. A l'hora de dinar vam anar al Maremàgnum, i vam tenir una estona lliure. Quan estàvem cansats de veure botigues, ens assèiem al bancs i ens relaxàvem mirant el mar. A la tarda vam anar al Parlament de Catalunya caminant, abans d’entrar-hi vam parar

698 - Divendres, 26-11-2010

al Parc de la Ciutadella i ens vam fer una foto de grup davant de l’escultura “El Desconsol”, de Josep Llimona. Al Parlament ens vam dividir un altre cop en dos grups. No vam poder veure l’hemicicle perquè ens van dir que l'estaven habilitant fent-hi una rampa per a minusvàlids. Però vam poder visitar altres sales, com la sala on es reuneixen els portaveus de cada partit. A mitja tarda sortíem de Barcelona amb la satisfacció d’haver pogut conèixer de prop uns espais fonamentals de la història del nostre país.

19


Comerç i empresa

Josep M. Borés

L'aventura d'un empresari de la comarca al Marroc

Maro Cata S,A,R,L, un exemple d'iniciativa empresarial Josep Ribera, "El Setó" nascut a Sant Climenç de Pinell té una petita empresa que es dedica al moviment de terres, Transports i Excavacions J. Ribera. Aquest emrpesari,juntament amb un soci marroquí, el març passat va obrir una empresa al Marroc que, entre d'altres coses, també es dedica al moviment de terres, Chatier et Services Maro Cata, S.A.R.L., anem a conéixer els inicis i el projecte empresarial del Josep a terres africanes.

allí, segons el tipus d'activitat que duem a terme, també tenim una sèrie d'ajuts o avantatges fiscals. Amb això no vull dir que al Marroc sigui tot flors i violes. El sol fet d'anar a treballar a un altre país és complicat, hi ha problemes, és difícil i en algun moment he estat a punt de tirar la tovallola. Però, quan veus que les coses es van solucionant, quan veus que cada dia aprens una miqueta més i que, a poc a poc, vas entrant, tinc molt clar que ni que caigui quatre vegades, me n'aixecaré cinc.

En un país on som nosaltres els que rebem constantment immigració marroquí, estem davant la idea de ser tu I doncs, agafes la màquina i apa, cap a Oujda. el que et presentes al Marroc a treballar. Com va començar Home no és pas tan senzill. Nosaltres hi vam crear l'emtot, Josep? presa i tot seguit aquesta empresa va comprar la màquina que Tot va començar en una obra del canal Segarra-Garri- hi hem dut. El periple ha estat complicat: permisos, papers... es gues. Fent un aqüeducte soterrat tracta d'importació de maquinària de 7 km. Allí hi vaig conèixer i el volum de protocol és imporal que és ara el meu soci, que tant. Transportar aquesta fera és treballava per l'empresa Acciona una operació delicada. El pas de Infraestructuras que tenia l'obra l'estret va ser bonic, us he deixat adjudicada. Aquest treball va esunes fotos del dia que vam dur la tar atorgat a Moviment de Terres màquina. La manera de resoldre Ramon Roma, S.L. de la nostra les coses al Marroc també és comarca. Com que jo hi treballava força particular i, amb el temps de subcontractat, durant un any vas aprenent com sortir de les i mig en aquesta obra en la que situacions complicades. Talment només vam poder parar 9 dies per és aprendre com va tot, a base de fer festa, el meu soci i jo vam tenir Carregant la màquina al ferri que travessa el Mediterrani. trobar-t'hi. molt de temps per conèixer-nos i parlar d'aquest projecte. El setembre de 2009 va ser quan per Has estat un any anant i venint. Has aconseguit treprimera vegada vaig visitar el Marroc i fins al setembre passat ballar. I, això com ho comences, com es fa Josep? hi he baixat catorze vegades fins que finalment aquest setembre Doncs primerament vaig anar dues vegades a Madrid, passat hem començat a treballar. a les oficines centrals d'Acciona al Parque Industrial de la Hem iniciat una empresa de Moviment de Terres. La Moraleja. Allà hi tinc un bon amic que davant meu va posarmàquina que hi hem destinat és una giratòria de cadenes que se en contacte amb persones coneixedores del Marroc i em està alimentant una matxacadora de grava en un tram de l'au- va passar les seves adreces. El pas següent va ser anar-hi a topista que va de Fes a Oujda de 360 km i que actualment ja conèixer aquestes persones. També vam tenir contacte amb treballa 20 hores diàries. grans empresaris, caps d'obra, etc. tot d'allà. Quan vaig tornar vam anar a la Cambra de Comerç de Lleida, al departament de Hi ha oportunitats de negoci, al Marroc? Comerç Internacional, on el sr. Jordi Quejibo em va facilitar Oi tant!, en tots els sentits, però jo només puc parlar del molta informació i em va posar en contacte amb l'ambaixada meu sector. El Marroc com, altres llocs, és un país emergent i al Marroc, a Casablanca. Doncs cap a Casablanca. Una vegahi ha molta feina per fer. I actualment ells no tenen prou mitjans da allí, a l'Oficina Econòmica i Comercial d'Espanya ens va per assumir el creixement que s'està desenvolupant. El govern atendre el sr. Alberto Ordobás, analista de mercat i ell em va del Marroc té molt poder adquisitiu, hi ha diners. A més, tots acabar d'assessorar, vam fer un petit estudi de viabilitat, etc. els països estan invertint molts diners al Marroc per construir La meva sorpresa va ser quan l'Alberto em va dir que també totes les infrastructures que els calen: S'estan fent autopistes, havia treballat una bona temporada com a analista a la Taurus autovies, carreteres, línies de tren, pantans, urbanitzacions, d'Oliana, que n'és de petit el món!. hotels, parcs solars, depuradores, polígons industrials, escoles Després d'això vam començar a formar l'empresa, mirar i hospitals, ja ho veus. A més s'estan destinant moltes ajudes gestories, papers amunt, papers avall i a buscar un banc per dii noves tecnologies pels agricultors. Els que anem a treballar positar el capital social de l'empresa i començar a fer les nostres 20

698 - Divendres, 26-11-2010


Comerç i empresa

Josep M. Borés

Trànsit, què? Doncs que alguna vegada m'he sentit tractat pitjor que un delinqüent, t'ho asseguro. Jo no sé si aquests agents estan faltats de consciència o de sentit comú, però sempre (sí, sí, sempre!) t'acaben arreglant la mesada i sinó demaneu-ho als altres companys que m'entenen perfectament. Jo els he arribat a qualificar de lladres titulats. Senyors polítics, la sentiu, la veu de la gent? Us estem dient que estem acollonits!!. Un poble amb por no fa mai res de bo.

operacions econòmiques. Tot això que t'he dit ens ha portat entre tres i quatre mesos de feina. I, com són la gent d'allà, què hi has vist. He vist molta pobresa i molta riquesa. La classe mitjana és una minoria que potser ara anirà pujant. Crec que tots tenim un concepte molt equivocat del Marroc. Jo, personalment, m'he sentit molt ben collit i molt ben tractat. Són molt amables, molt hospitalaris i tenen uns valors familiars que m'agraden molt però que aquí ja s'han perdut. Pensa que en les temporades que hi he estat només he anat a un hotel sis o set vegades, sempre em fan quedar amb ells a casa seva.

Josep, ets un emprenedor o ets ambiciós? Mira, no ho sé. Crec que en aquest moment hi ha empresaris i treballadors que esperen que no sé qui els solucioni els problemes que tenen i n'hi ha que ens han ensenyat que a casa no t'hi porten res. És per això que quan he vist que anaven maldades he volgut obrir una porta en un altre lloc. Ambiciós ho sóc fins a un cert punt. El que vull és treballar i sentir que ha valgut la pena, que m'he guanyat la vida i que no he fet les coses per no res. Hi ha gent que l'ambició els ha fet passar per damunt dels altres i això és dolent perquè a més es crea enveja, odi i malícia. Penso que el món és de tots, hi cabem tots i, entre tots s'ha de fer tot.

I, a l'hora de cobrar al Marroc, què? El termini de pagament més llarg que hi ha allí és de només 90 dies. A partir d'aquí hi ha moltes altres opcions i enteses entre empreses. A mi personalment, el dia 30 faig la factura i el dia 10 vaig a cobrar. No és com aquí, que el dia 30 fas la factura i cobres a 140, 180 o 210 dies si estàs de sort. Al Marroc qui fa un taló sense fons se'n va a la presó i això tampoc no passa aquí. Vols dir que al Marroc tot és millor que aquí? No, home. A tot arreu hi ha coses bones i dolentes. Depèn, suposo, del moment i la situació de cada país. Aquí nosaltres ara mateix estem treballant amb uns preus de quinze anys enrere, cada cop ens allarguen més els pagaments, cada mes hem d'anar al banc a descomptar pagarés, les entitats, per exemple. No t'ajuden en res si no tens res amb què respondre i entremig també ens enganxa alguna empresa en suspensió de pagaments. Qui ens ajuda a nosaltres? En aquest moment jo crec que aquí estem en un país de pals a les rodes.

Home, però una miqueta d'esperança sí que ens has de donar, no? Per un homenet com jo, tot això ha estat molt fort, però a la vegada molt bonic i bastant intens. El nostre projecte al Marroc ja té fil a l'agulla i sóc el primer interessat a fer que tot això funcioni i surti bé, a més a més, tinc ganes d'ampliar i d'introduir nous productes. Finalment, Josep, a qui cal agrair tot aquest esforç? Doncs a tota la meva família, pel suport i als amics per la confiança que m'han donat en tot moment. A tots els amics, gràcies per tot. També a tots els meus clients que durant aquest temps que he anat i vingut potser no he pogut atendre com es mereixien, tots ells m'han demostrat fidelitat, gràcies. I per descomptat als meus treballadors, al Rosend Torra, al Xavi Torra, al Jordi Colomina i al Jordi Casafont, que mentre he estat a fora han cuidat de l'empresa com si fos seva, i això no es paga, gràcies a ells també. I finalment, a tots vosaltres, el Celsona que us heu interessat pel projecte i m'heu atès en aquesta entrevista. ................. Doncs bé, ja ho heu vist, el Josep no es talla quan cal dir les coses clares. Us hem presentat un emprenedor a qui els reptes que, en principi són complicats, no l'espanten. El Josep ha agafat els trepans i se n'ha anat on necessiten els seus serveis. La màquina ja treballa 20 hores diàries i ara ja no hi ha qui el pari. Enhorabona, Josep, per l'exemple d'iniciativa empresarial, et desitgem sort i feina. Que vagi bé.

Com veus la situació actual al nostre país? Uff, això és un món de penes! Mira, jo crec que l'esperança és l'última que es perd però hi ha moltes empreses que encara es pensen que tiraran endavant. Crec que no se'n sortiran i pot ser que la meva en sigui una d'aquestes per culpa del sistema que s'ha creat. Tant de bo que m'equivoqui de mig a mig, però malauradament encara en cauran molts, tot plegat penja d'un fil. Si aquests polítics nostres no miren d'enfocar les coses d'una altra manera jo no sé com s'acabarà. Nosaltres no vivim pas de les seves baralles i dels seus retrets i sembla que només tenen això. Cada dia em diuen que hem d'aguantar!, aguantar què?. Si no ens donen cap previsió ni cap esperança de res, l'únic que estem fent, de moment, és allargar l'agonia perquè no ens ofereixen cap sortida. S'ha de pagar els aturats, els que cobren altres ajudes, els funcionaris... s'ha de fer moltes coses amb els impostos que paguem els quatre que encara tenim la gran sort de treballar. Després d'això, quan sortim pel matí a treballar amb els camions i trobem els senyors Mossos d'Esquadra de 698 - Divendres, 26-11-2010

21


En Recordança AJUNTAMENT DE SOLSONA REGIDORIES D’EDUCACIÓ, POLÍTIQUES D’IGUALTAT I ACCIÓ SOCIAL

Gràcies, Xavi, per cor-laborar! La mort sobtada del company i bon professional Xavi Marcos i Portillo, professor de la UEC L’Afrau, Unitat d’Escolarització Compartida, des de feia vuit anys, ens ha entristit i consternat. L’A j u n t a m e n t d e Solsona, a través de totes les persones que treballem des de les regidories d’Educació, Polítiques d’Igualtat i Acció Social, volem expressar el nostre sincer condol per a tota la família, els companys/es de treball de la UEC i tot l’alumnat, per la seva valuosa pèrdua. El caràcter extrovertit, treballador, amb bona predisposició a col·laborar i gran simpatia, va fer del Xavi un gran mestre i algú estimat per totes les perso- Taller de bricolatge amb joves i dones grans, el 2009 nes que hem tingut l’oportunitat d’estar i treballar al seu costat. Amb aquest escrit, l’Ajuntament vol manifestar l’agraïment per totes les col·laboracions amb els projectes socials i educatius en què el nostre malaurat company va participar. És el cas, per exemple, del taller de bricolatge per a dones, durant dos cursos, dins la programació d’activitats de la gent gran; del projecte Cor-laborem, consistent a col·laborar amb la brigada municipal en la reparació de mobiliari urbà, o el material del curs de costura i patronatge de la formació laboral que va preparar tan sols una setmana abans de deixar-nos. Amb tristor, Xavi, des d’aquí t’enviem les mostres més sinceres de gratitud.

Pel Xavi Xavi, ens has deixat fa una setmana. Et trobem molt a faltar, però el nostre cor és ple de tu, de les teves ensenyances, les teves paraules sàvies, el teu somriure, la teva vitalitat. Vam decidir plantar dos arbres: un llorer i un pi. Ahir vam plantar el llorer i després plantarem el pi. Els cuidarem i regarem, i sempre més ens recordaran a tu. Xavi, mai no t'oblidarem. Els teus companys i alumnes de la UEC. 22

698 - Divendres, 26-11-2010


En Recordança

L’Escola Arrels agraeix a Xavi Marcos compartir el repte d'educar els seus alumnes a través de la UEC Des de bon començament Xavi Marcos i Portillo va iniciar la UEC (Unitat d'Escolarització Compartida), representant les mans d'aquest centre educatiu. Va saber donar forma a les iniciatives i inquietuds dels joves, essent capaç d'animar els nois i noies en tot moment. Xavi Marcos ha deixat empremta en cada un dels estudiants que han passat al llarg d'aquests anys a la UEC. Per tot això i més, des de l'Escola Arrels t'estem molt agraïts per la tasca exemplar a la UEC, compartint el repte de l'educació dels nostres joves.

Parròquia

Redacció

BESORA

Sant Andreu del Pujol Melós: Diumenge, 28 de novembre, a 2/4 d’11, Missa en honor de St. Andreu, cant dels goigs i benedicció del pa.

CAMBRILS

Festa de Santa Bàrbara: Diumenge que ve, 5 de desembre, Missa a la capella d’Espunyes.

CLARÀ

Festa de Sant Andreu: Diumenge, 28 de novembre, a les 12, Missa en honor del patró de la Parròquia.

LA LLENA

Festa patronal de Sant Serni: Dilluns, 29 de novembre, a les 12, Missa i celebració del patró de la Parròquia.

LA MATA (Llinars)

Festa de la Puríssima: Dimecres, 8 de desembre, Missa en honor de la Immaculada Concepció.

LA VALLDORA

Festa de Santa Eulàlia: Diumenge, 5 de desembre, a les 4 de la tarda, Missa, visita al cementiri i benedicció del pa.

LINYA

Festa de St. Andreu: Dissabte, 27 de novembre, a les 7 de la tarda, Missa a la capella de St. Andreu de la Sala de Linya en honor del patró. 698 - Divendres, 26-11-2010

OGERN

Festa del patró Sant Serni: Dilluns, 29 de novembre, a les 12, Missa, benedicció del pa i cant dels goigs de sant Serni, patró de la Parròquia.

SOLSONA

Bateig: Diumenge, 28 de novembre, rebrà les aigües baptismals per a convertir-se en filla de Déu i de l’Església, la nena Andrea Manzano Campos, filla d’Òscar i de Míriam. Missa en família: Durant el temps d’Advent, a partir d’avui, 28 de novembre, la Missa de 2/4 de 12 del Cor de Maria, estarà participada pels nens de la Catequesi. I estan invitats també els pares i familiars. D’aquesta manera la celebració estarà més animada i tots plegats hi sortirem guanyant.

Recés d’Advent.- Tindrà lloc el cap de setmana vinent, dies 27 i 28 de novembre, de les 9 del dissabte al matí fins a les 3 de la tarda del diumenge, al Seminari de Solsona. El dirigirà el P. Zamora Martín, amb el tema de fons: Hoy... estoy a tu puerta y llamo (Ap 3,20). Més informació a Teresa Jané, tel 629428683.

MOVIMENT DEMOGRÀFIC BAPTISMES Montpol: El 30 d’octubre, Cèlia Rovira Moreno, filla de Daniel i d’Ester, nada el 30 de setembre de 2009. Solsona: El 31 d’octubre, Isabel Pelegrina Nastasia, filla d’Antonio i de Mariana Nicoleta, nada el 10 de març de 2009.

Catequesis per a joves i adults: Cada dilluns i dimecres, de 2/4 de 9 a 2/4 de 10 del vespre, té lloc una sessió de Catequesi oberta a tothom sense compromís per als qui vulguin aprofundir la seva fe, fer una experiència espiritual i apropar-se al missatge de Crist. Ara tenim l’oportunitat de conèixer directament el camí neocatecumenal que ja s’ha estès arreu del món.

DEFUNCIONS SOLSONA

Adoració al Santíssim: Els dimarts a la Catedral, de 2/4 de 6 a 2/4 de 8 del vespre, amb quietud i silenci. També es fa una estona de pregària per les vocacions sacerdotals, recordant que estem en l’Any Sacerdotal.

El 17 de novembre: Dolors Vantolra Baraldès, soltera, de 90 anys.

23

El 26 d’octubre: Candi Colell Vila, casat, de 80 anys. L'1 de novembre: Aureli Ballabriga Aguilar, casat, de 88 anys. L’11 de novembre: Manuel Jiménez Fernández, casat, de 61 anys.

El 18 de novembre: Ramona Vendrell Solé, vídua, de 87 anys.


Records

Marcel Ribera - Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Temps era temps (II)

En el capítol anterior, parlava de la que presidia el menjador, disposava de part baixa de la casa de pagès, l’entrada, bancs a amdós costats, per poder asseure’s. la bodega,... d’aquelles grans cases pairals. En una de les parets del menjador es podia Avui, descriuré el que en aquests temps veure una finestra que donava directament anomenaríem “primer pis”. La sala, la a la cuina, per mitjà de la qual es passaven cuina i els dormitoris, els esmentats llocs els aliments a ambdós costats. Al centre constituïen les principals dependències, de la taula, el porró era tot un símbol. En juntament amb el rebost, lloc molt imporalgunes cases pairals l’aigüera es trobava tant. Avui dia el primer que trobaríem a precisament al menjador, els prestatges faltar és el bany. Abans aquest lloc no exisestaven a sobre, allà es col·locaven els plats tia: quan algú tenia la imperiosa necessitat i altres estris. Més tard, amb el temps, els biològica de fer les seves necessitats, se ja famosos i desapareguts armaris raconers n’anava fora de la casa o bé a l’estable. Amb servien per posar els esmentats estris. Un el temps, hi va haver alguna casa que va altre objecte que no podem passar per alt La sra. Josefa Angrill, mestressa de casa és el rellotge. Aquest presidia el menjador, construir com una espècie de wàter. Això i amb les seves grans dimensions es podia era un forat en forma circular que es cobria amb una tapadora de fusta. La gent que disposava de, diguem-ne veure des de lluny. Abans, més aviat, era una cosa decorativa. “sanitari”, eren persones que se sentien felices: almenys tenien En els nostres dies és l’objecte més mirat que tenim, no sabem un lloc reservat per a aquestes necessitats, perquè de garanties fer absolutament res sense ell, som completament esclaus d’aquest aparell. higièniques, poques n’hi havia. Passem a la cuina, tant diferent de les d’ara! El foc aliLa sala o menjador, normalment era el lloc per on s’havia de passar per anar a les habitacions. Al menjador hi solia haver mentat per grans troncs presidia la cuina. Cada llar disposava una taula de grans dimensions. Durant l’any, hi havia uns dies d’un forn per coure el pa pel seu propi consum, a vegades fins en els quals aquesta taula s’omplia de gent, per celebrar algun i tot el del veí. Penjada de la xemeneia, sempre es podia veure esdeveniment. Un d’aquests dies era la matança del porc; no una gran caldera plena de menjar per alimentar els porcs. A la es concebia una casa de pagès sense aquesta matança, s’havia cuina abundaven les paelles -per cert, completament negres de d’omplir un dels llocs més importants de la casa, que era el tant anar al foc-, olles, tupins de terrisseria, plats de ceràmica, rebost. L’any era molt llarg, no es disposava de neveres, ni de culleres de fusta, etc. Al terra, a un costat, hi havia una gallesupermercats per anar de compres a totes hores. La gran taula da, on cada dia es posava la cendra que es recollia de la llenya cremada. A l’hivern, la cuina era el lloc ideal per a la família. Tots es reunien aquí a la llum d’una espelma o de carbur. Cada membre de la família explicava com li havia anat el dia. Era el moment de rendir comptes de la jornada, mentre esperaven el menjar o senzillament miraven el foc com anava cremant. Altres, mig endormiscats amb els braços creuats, feien una becaina. A les habitacions, hi havia un lloc anomenat “alcova”. Aquest se separava de la resta de l’habitació amb unes cortines, així donava un ambient de més intimitat. Els llits eren de fusta o de ferro, els matalassos de llana, però no ens oblidem de les màrfegues de palla. Al capçal del llit, a la paret hi havia un crucifix o bé algun motiu religiós, fins i tot havia vist en moltes cases que, d’una de les parets de l’habitació penjaven uns rosaris. En aquelles dates, aquella bona gent cada dia resava el rosari, des del patriarca de la família al més menut. Els srs. Joan Caubet i Joan Vilana passant el pantà, en aquell temps 24

698 - Divendres, 26-11-2010


Associacions i Entitats

Sol del Solsonès

Visita al Sol de la coordinadora Terres de Lleida-FECAFAMM El passat dimarts 16 de novembre vam rebre al Sol del Solsonès la visita de la Coordinadora Terres de Lleida-FECAFAMM, la coordinadora d’entitats de salut mental i addiccions de la província de Lleida. Les entitats de salut mental i addiccions de Lleida ens hem unit per tal d’analitzar la situació de la salut mental del territori de Lleida i compartir entre tots els projectes i necessitats, que són moltes, per tirar endavant entre tots. La primera reunió es va fer fa dos anys a Solsona convocada pel Sol del Solsonès i des de llavors ens hem anat trobant a les diferents comarques. Formen part d’aquesta coordinadora les següents associacions: Associació Salut Mental Ponent ( Lleida ), Sol del Solsonès, Associació

Salut Mental Ondara-Sió ( Cervera ), Associació d’afectats de Discapacitat Derivada de Malaltia Mental, Associació per la Salut Mental el Pla d’Urgell, Associa-

Agraïment a KNAUF

ció Salut Mental La Noguera, Federació Catalana d’Associacions de Familiars i persones amb problemes de Salut Mental ( FECAFAMM ).

Associacions i Entitats

El passat divendres 19 de novembre sis representants del Sol del Solsonès, el President, Enric Serra, la Coordinadora, Marta Garriga, la monitora, Mònica Serra, els membres de la Junta, Candi Gonzalez i Ramon Sala i el fotògraf Xavi Borés, vam visitar la fàbrica KNAUF de Guixers. Ens van rebre el director Thomas Stiefvater, el sr. Josep Maria Plans i la sra. Sílvia Pascuet. Després d’una llarga conversa informant de la trajectòria i projecte del Sol del Solsonès ens van fer un donatiu en motiu de la celebració de II Nit Literària i Musical de la Vall de Lord. El donatiu va destinat al projecte del PLEAS (Pla Estratègic Antidroga del Solsonès i rodalies). Per part del Sol del Solsonès es va fer l’entrega d’un obsequi personalitzat,de ceràmica, artesà, fet pels usuaris de l’entitat.

Associació Viure i Conviure

Comunicats Sopar de fredolics (27 de novembre) Menú: Patates xafades amb fredolics. Amanides. Braços de gitano. Botifarra i cansalada viada. Cafè, copa, vi, cava, aigua, coca-cola i barra pagant. Hora: a 2/4 de 9 de la nit, puntualment. El preu serà de 10 euros.

Dia de teatre 6 de desembre 2010. Sortida de l'estació d'autobusos a les 10 del matí. Dinarem a Barcelona i a les 6 de la tarda entrarem al teatre Borràs per riure una estona amb l'obra Per davant i per darrera. Preu, tot inclòs, amb assegurança: 65 euros.

Sorteig d'una cuina de Núria Miralles Els números del sorteig de la cuina que se celebrarà el dia 18 de desembre ja estan a la venda. Preu: talonari de 100 números, 10 euros. Papereta de 10 números, 1 euro. 698 - Divendres, 26-11-2010

25


Gastronomia

Joan Pujantell

Compra a pagès La primera presentació de la guia es va fer al Parc Agrari del Baix Llobregat, (Prat de Llobregat), el passat mes d’octubre amb la presència del cuiner Ferran Adrià, el Conseller d’innovació, Universitats i Empresa Josep Huguet i Ramon Sentmartí, cap de la Unitat de Comercialització Agroalimentària de Comerç. La guia neix amb l’objectiu d’impulsar, d’identificar i promoure els productors que fem venda directa, i contribuir a la comercialització dels nostres productes. És un reconeixement als pagesos i pageses que dia a dia treballen la terra. S’han editat 18.000 exemplars de la publicació, inclou més de mig miler de productors que de manera individual venem els nostres productes al consumidor final. El projecte neix

Ferran Adrià mostra el seu interès per la Guia de Productes Locals de Qualitat del Solsonès.

fruit de la demanda dels productors que fem venda directa. Respon a la creixent demanda dels consumidors cap als productes de proximitat i per donar suport al sector primari Català que tan sols produïm el 37% dels aliments que consumim. El cuiner Ferran Adrià va constatar el seu suport a la iniciativa destacant “el compromís dels cuiners del nostre país que sempre estan allà on se’ls demana, un fet que no es dóna a cap altre lloc del món”. Ferran Adrià va remarcar que cal aplicar “la cuina lògica”, la cuina que utilitza els productes del pagès i “traslladar la importància de consumir productes de proximitat a les escoles ,i per tant, als nens”. La guia Compra a pagès s’ha presentat amb 4 formats: - Guia de més de 600 pàgines amb informació dels productors i productes. - Mapa gràfic que presenta de manera sintetitzada els continguts. - Aplicació gratuïta de la gastroteca als telèfons d’última generació. - www.gastroteca.cat

Associacions i Entitats

Els promotors de la creació

Últim taller de castells abans de la reunió per la creació de la colla a Solsona Demà dissabte dia 27 de novembre a les 6 de la tarda, es durà a terme al gimnàs de la Setelsis el darrer taller de castells amb els Salats de Súria, abans de la reunió per crear la Colla Castellera a Solsona. Una reunió que serà el proper dissabte dia 4 de desembre a 1/4 de 9 del vespre, tot i que el lloc encara està per confirmar.

26

698 - Divendres, 26-11-2010


Entrevista

Josep Àngel Colomés

“La llei antitabac és una veritable estafa envers els restauradors” Alberto Fernández Díaz (Barcelona, 12 de desembre de 1961) Quin seria l'objectiu del PP en aquestes eleccions? Ser la força decisiva amb un doble objectiu: deixar enrere l'etapa del tripartit i d'altra banda garantir que el futur govern de Catalunya se centri en allò que preocupa als ciutadans, que és la lluita contra la crisi, la delinqüència, les polítiques socials així com també rectificar determinades polítiques d'immigració i no pas la independència. En aquest sentit, vull recordar que quan el Partit Popular de Catalunya no ha decidit, governa el tripartit i, per tant, és una raó afegida per votar-nos.

Alberto Fernández, Dolors López i Josep Ignasi Llorens

És regidor a l'Ajuntament de Barcelona pel Partit Popular però una bona colla d'anys va liderar el PP a nivell de Catalunya. Amb la presència de la candidata per Lleida, Dolors López, i de l'històric del PP a Lleida, Josep Ignasi Llorens, a més de membres del partit a la comarca, va presidir l'acte central del PP a Solsona, al teatre comarcal el passat dimarts. Nosaltres, abans del míting, vam tenir l'oportunitat de conèixer les seves propostes.

Alguns diuen que la llei antitabac provocarà estralls en bona part del sector de l'hostaleria, quina opinió en té? Aquesta llei antitabac no només ha estat una presa de pèl sinó també una veritable estafa per aquells emprenedors, aquells restauradors que varen encarar reformes en els seus locals, que van gastar diners i fins i tot, per a fer-ho, van demanar crèdits per pagar aquestes obres i poc temps després, quan encara no han tingut temps d'amortitzar la inversió per adequar les zones de fumadors, ara se'ls prohibeix que es pugui fumar en tot el local a partir del 2 de gener.

Quan es parla d'espoli fiscal també vol dir que Espanya no inverteix prou a Catalunya? Quan governava el Partit Popular la Generalitat va triplicar els seus ingressos i va promoure dos models de finançament autonòmic. Un, amb majoria absoluta ja del Partit Popular que fins i tot Jordi Pujol i la Generalitat encapçalada per Convergència i Unió li va donar suport. Però molt sovint, darrera aquests plantejaments de l'espoli fiscal i del concert que en campanya està defensant Artur Mas el que s'amaga és la mala consciència de Convergència i Unió en el sentit de no intentar parlar de qüestions que està defensant el Partit Popular en aquestes eleccions catalanes. Per exemple, el Partit Popular es compromet a suprimir l'impost de successions que el 2003, quan Jordi Pujol governava Catalunya i Artur Mas era el conseller en cap, varen rebutjar. O rebaixar l'IRPF. Per tant, des d'aquesta perspectiva, a més de millorar el finançament de Catalunya volem millorar el finançament dels catalans baixant els impostos. I una darrera reflexió, Artur Mas és el candidat a l'ombra del sr. Zapatero perquè únicament a l'últim any Mas ha recolzat les tres mesures més importants del govern Zapatero: la lluita contra la crisi, la congelació de les pensions i la nova llei d'estrangeria que refrenda les polítiques d'immigració del PSOE.

Ja és definitiu? Bé, nosaltres hem demanat una moratòria que aquí s'ha rebutjat. El Partit Popular va defensar en solitari aquesta moratòria per tal que aquells restauradors que van haver d'encarar unes obres al local almenys puguin amortitzar les obres. Per tant, ha estat una veritable estafa envers aquests restauradors que han fet obres pensant que les lleis s'han de complir i a més tenen un horitzó temporal d'estabilitat. Quin és el projecte econòmic del PP. Menys impostos per reactivar l'economia? Bé, per a Catalunya volem aplicar les receptes que ja vam aplicar des d'un govern d'Espanya i que van aconseguir crear ocupació, baixar els impostos i millorar les polítiques socials. El Partit Popular té, com tots, els nostres defectes, però una cosa que ens reconeixen fins i tot els nostres adversaris és que quan governava el PP, Espanya anava bé i Catalunya anava millor. I ara que governa Zapatero, Espanya va malament i, per això, Catalunya va pitjor. 698 - Divendres, 26-11-2010

He llegit que proposen una llei per coordinar les administracions públiques per tal que s'eliminin duplicitats. L'objectiu és estalviar i ser més eficients? No es tracta ja de promoure més administració sinó de fer una millor gestió dels recursos públics. I, en aquesta perspectiva promourem totes aquelles mesures d'eficiència per evitar duplicitat i, per tant, per reduir el volum, no tan sols en el seu número sinó també les traves burocràtiques que les pròpies administracions promouen o imposen als emprenedors. És a dir, les traves burocràtiques s'han convertit en un impost afegit pels emprenedors i, per tant, es tracta de reduir l'administració des d'una triple vessant: menys administracions, menys burocràcia i incentius als emprenedors.

I ja per acabar, quina és la proposta del PP quant a immigració? Els immigrants han de complir la llei i assumir obligacions com qualsevol de nosaltres. I el que no es pot acceptar és que allò que ens exigim a nosaltres mateixos quan ho exigim a les persones immigrades siguis titllat de xenòfob o racista. 27


Partits Polítics

Redacció

El foment de l'ocupació femenina centra el discurs de Dones amb Iniciativa de la Catalunya central L’acte de presentació del programa de la coalició de Dones amb Iniciativa a la Catalunya central, va tenir lloc a Solsona el passat diumenge 14 de novembre. Amb l’objectiu de “garantir igualtats i projectes de vida autònoms”, la diputada i candidata d’ICV-EUiA de la Catalunya central al Parlament, Laura Massana, va posar sobre la taula la màxima prioritat de la formació: “crear ocupació i posar en valor el treball de les dones”. Per a Iniciativa, el sector educatiu i el de cura a la gent gran, així com el sanitari i altres serveis públics –com ara la seguretat, la justícia o el suport a polítiques laborals actives- aportarien a Catalunya 86.000 llocs de treball que la formació verda associa al progrés de la

presència de dones en l’àmbit laboral i “a una equiparació dels drets dels homes i les dones” per a la convergència social i de gènere amb la resta d’Europa. D’altra banda, potenciar l’ocupació femenina en sectors ambientals i de l’energia és per a les dones d’Iniciativa una estratègia clau que pot conduir a l’equitat de gènere en el món laboral. En aquest sentit, Massana va assegurar que cal “invertir en el sector de l’economia verda” amb l’objectiu de seguir “exprimint totes les potencialitats”. De fet, amb el nom de “Nova economia, Nova ocupació”, la formació presenta en el seu programa global una estratègia per a la creació de més de 300.000 llocs de treball orientats a l’estalvi energètic i a l’ús de les energies renovables.

L’acte central d’ICV-EuA de la Catalunya Central

El passat divendres 19 de novembre, va tenir lloc, a Sant Joan de Vilatorrada, l’acte central d’ICV-EuA de la Catalunya Central. De cada comarca, el candidat/a a les eleccions per ICV va presentar les seves propostes i finalment tant la candidata Laura Massana com el candidat Joan Herrera, van explicar als assistents el programa d’ICV-EuA. Varen insistir en les propostes de creació de llocs de treball que té la coalició, ja que és el problema que més preocupa la gent. Joan Herrera va insistir en la INSENSIBILITAT SOCIAL de CiU, ja que vol treure dels que menys tenen per donar-ho als més poderosos a través per exemple de privatitzar la sanitat o l’educació. Maria Díaz, candidata pel Solsonès, va explicar la relació del COMÚ amb ICV, el treball dels regidors de la comarca i les propostes que ICV té pel Solsonès i per sortir de la crisi. Algunes de les propostes a les que va apuntar Díaz van ser: creació d’activitat econòmica derivada de la gestió dels boscos, millora en la transformació del producte ramader i agrícola que deixi valor afegit a la comarca, turisme sostenible de natura i cultura. Per acabar Maria Díaz va afirmar que si apostem per una economia sostenible i per les polítiques socials al servei de les persones, sols s’aconseguirà si el proper 28 de novembre es vota ICV-EuA. 28

La candidata d'ICV-EUiA de la Catalunya central, Laura Massana, juntament amb Maria Díaz, membre d'El Comú del Solsonès i candidata número 9 per la circumpscripció de Lleida.

Les desigualtats del món rural La tria de Solsona per a realitzar-hi l’acte tenia com a rerefons les desigualtats en qüestió de gènere que, segons Massana, “s’agreugen en el medi rural”. En aquest sentit, la candidata d’Iniciativa de la Catalunya central va apostar per la creació d’un pla d’igualtat de dones al món rural.

Iniciativa proposa crear 600 nous llocs de treball al Solsonès Xavier Rubio, president d'Iniciativa per Catalunya Verds del Bages – Berguedà – Solsonès, va exposar dimecres a Solsona en un acte al Casal de Cultura els eixos de la nova economia i la nova ocupació que propugna la formació ICV. A través del desenvolupament de nous eixos econòmics basats en la sostenibilitat, l'atenció a les persones i el repartiment del treball, es podrien crear 300.000 nous llocs de treball a Catalunya, dels quals 600 correspondrien al Solsonès.

Maria Díaz, candidata del Solsonès amb Xavier Rubio 698 - Divendres, 26-11-2010


Partits Polítics

Partits Polítics

Ramon Estany

Ciu es postula com l'únic vot útil al Solsonès

CiU del Solsonès

CiU fa seva la reivindicació d’Empresaris per al Solsonès, de proposar interlocutors de la comarca a la Generalitat Pelegrí diu que si CiU governa, el territori tindrà més pes en llocs de responsabilitat en l’administració catalana

Convergència i Unió reuní el passat dilluns 22 de novembre a la Sala Castellvell de l’Hotel Sant Roc de Solsona, més de 100 persones en l’acte central de la federació nacionalista al Solsonès. Mireia Canals, candidata del Solsonès i membre núm. 9 de la llista de CiU per Lleida fou l'encarregada de presentar les propostes que Convergència i Unió té previst realitzar a la comarca. Canals remarcà que “el vot útil a la comarca és el de CiU”. La candidata del Solsonès afirmà que “la resta de candidats no tenen objectivament cap possibilitat d’entrar al parlament”. Per la seva part, Jordi Vilajoana, senador i portant-veu de Convergència i Unió al Senat va felicitar a Convergència i Unió al Solsonès i a Mireia Canals per la feina que estan fent a la comarca. Finalment, el cap de llista de CiU per Lleida a les eleccions al Parlament i alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va instar als solsonins a votar CiU i reivindicà que Convergència i Unió és l’única formació amb possibilitats reals d’obtenir representació directa del Solsonès al Parlament. Segons Batalla, “ hem de votar a Convergència i Unió perquè la Mireia serà la qui ens representi i s’ocupi dels nostres temes del Solsonès”.

698 - Divendres, 26-11-2010

29

Agafant el relleu del testimoni plantejat per l’associació Empresaris per al Solsonès, que feia una crida als partits polítics a “incorporar persones del Solsonès o que coneguin les peculiaritats territorials de la comarca a l’hora de definir els càrrecs de responsabilitat del nou govern de la Generalitat de Catalunya”, el número 2 per Lleida i exconseller de Governació de la Generalitat, Josep M. Pelegrí, va afirmar en una visita divendres a Solsona, que comparteix plenament aquesta inquietud, mostrant-se a favor de la proposta. Pelegrí, que ja havia avançat el seu interès per incrementar la presència de representats del territori al govern, en un míting a Sant Llorenç de Morunys, ha assegurat “entendre la voluntat d’Empresaris per al Solsonès”, que troben necessari que “la gent que governa conegui de primera mà la realitat comarcal, per tal de dotar-la de les infrastructures i serveis que la facin més competitiva i la posicionin en el mercat català”, segons el seu comunicat. CiU, que espera poder governar sense hipoteques, s’ha compromès també a “impulsar les polítiques necessàries que facin del Solsonès un territori més competitiu, seguint les demandes plantejades pel sectors econòmics d’aquesta comarca, que agrupen més de 125 empreses”.


Opinió

CiU del Solsonès

Voteu, si us plau Aquests dies són de campanya electoral. Als carrers, hauran pogut apreciar banderoles dels candidats penjats de fanals; a les ràdios i a les televisions, les falques publicitàries que els animen (o els desanimen?) a votar una determinada opció política; els diaris publiquen anuncis invitant a mítings dels partits; als mercats, es poden ensopegar amb persones que els donen una bossa o amb algú que parla envoltat dels convençuts. Bo i això, fa fred. La campanya no els acaba d’engrescar. La participació no tira amunt (si s’arriba al 55% serà un èxit, quan més aviat hauria de ser vist com un fracàs). Gairebé els diria que ho entenc i me’n disculpo per la part que em toca. Malauradament, entren ganes de sortir corrents quan hom veu els vídeos d’alguns partits: uns persegueixen persones desafavorides o tendències polítiques legítimes; altres es despullen o gairebé per guanyar notorietat o fingeixen alegria desfermada davant les urnes, quan tothom sap que el metacrilat no dóna la satisfacció que s’anuncia. Alguns missatges tampoc no ajuden gens a animar-los a anar a votar. Tenim qui predica valentia per fer allò que tothom sap que no faran. Governants que fan bandera de la bondat de la fórmula emprada fins ara, al mateix temps que en fugen com gat escaldat de l’aigua freda (si més no això diuen). Partidaris de la independència que la fiten per passat demà a la tarda, com qui diu. Poc tremp, poc engrescador tot plegat. La situació social i econòmica en aquest temps electoral tampoc no afavoreix que les eleccions es visquin amb alegria. Vostès pateixen l’atur, la por al futur ple d’incerteses, les dificultats per arribar a final de mes i les escasses expectatives de millora. Si són autònoms o empresaris, segueixen patint

Sóc persona

pel crèdit que flueix poc. L’any 2011 pot ser pitjor que el 2010, s’escolta sovint. I, pensen vostès, què hi diuen els partits? Per què l’essencial sembla haver desaparegut del debat? Per què hi ha més monòlegs que diàlegs? D’acord. Justament per tot això ens adrecem a vostès. Per demanar-los amb humilitat i convenciment que, malgrat tot, vagin a votar. Vostès, i només vostès, poden canviar aquesta situació i donar-hi el tomb. I no és difícil precisament perquè hi ha país. Catalunya és un gran país. Els reptes que cal afrontar en els anys immediats són grossos i decisius per a la nostra vida: aixecar el país i crear riquesa per poder-la repartir, mantenir i eixamplar l’estat del benestar (sanitat, educació, pensions, feina...), conservar la cohesió i la identitat com a poble (immigració, llengua, cultura...), i encarar bé la relació Catalunya-Espanya, per guanyar en llibertat i capacitat d’autogovern, per exercir el dret a decidir perquè som una nació. També convindrà, perquè és imprescindible, regenerar la democràcia, que tant va costar d’aconseguir, afavorir la participació responsable en la política, enfortir i prestigiar les nostres institucions, començant per la Generalitat. No podem engegar-ho tot escales avall. Quan més difícil és la situació, més convé dir-hi la nostra i apostar per la bona política. Vostès ho saben. A més, convindrà molt i molt que el President de la Generalitat tingui una gran legitimat i una gran força darrere seu, perquè caldrà prendre decisions transcendentals. Votin el dia 28 de novembre i no deixin que altres persones decideixin per vostès. Donin al President de la Generalitat força per enlairar Catalunya. És el seu dret: exerceixin-lo.

Sergi Ballespí - Doctor en Psicologia

Funció reflexiva A part dels coneguts cinc sentits (la vista, l’oïda, l’olfacte, el gust i el tacte) i dels complementaris (el tacte es divideix en la sensació de pressió, dolor i temperatura i la propiocepció, la interocepció i la cinestèssia informen del què passa a l’interior del cos) els humans necessitem un sisè sentit per certes gestes. De sisens sentits ens n’agenciem molts, des de la intuïció (que la tenim tots) fins a l’olfacte pels negocis, passant per atribucions més delirants (de caire esquizoparanoide) com la capacitat de predir el futur, la superstició o la màgia. Entre aquests sisens sentits, més humans, n’hi ha un que el tenim tots i que ens permet reconèixer-nos els uns als altres com a persones. És la funció reflexiva. Reconèixer-nos com a persones implica reconèixer que l’altre té una ment, és a dir, que l’altre, més enllà del que veiem, té

intencions, desitjos, impulsos, creences, sentiments i valors. La incapacitat extrema per reconèixer la ment de l’altre es dóna en l’autisme (vegi’s aquesta joia per a una il·lustració: http://www.youtube.com/watch?v=0HRD310kVOY). “Llegir” o “veure” la ment de l’altre permet donar sentit i entendre el comportament de les persones, però no sempre és fàcil. Amb els polítics és especialment difícil, ja que justament intenten incidir en aquesta lectura i ens acaben obligant a fer un exercici excessivament costós per distingir entre el contingut manifest (el que sembla) i el contingut latent, situant-nos en posicions malpensades i especulatives. Quina llàstima que la capacitat d’un polític estigui destinada a retallar la nostra funció reflexiva. Essent així, com esperen que reflexionem demà? sergi.ballespi@uab.cat 30

698 - Divendres, 26-11-2010


Opinió

Isabel Roca i Guitart - Membre de la candidatura d’ERC al Parlament

Carta oberta a la gent de Solsona i el Solsonès estratègics de l’economia, com la pagesia de la nostra comarca, o les noves tecnologies, tan vitals avui en dia, i seguirem promovent amb encara més força l’equilibri territorial. Aquest govern ha estat un govern municipalista amb moltíssimes actuacions i inversions. Alcaldes de tots colors així ho reconeixen. Durant la legislatura, amb les visites periòdiques de la diputada Laura Vilagrà i durant aquesta campanya, Esquerra ha estat en contacte amb molts sectors de la nostra comarca, com la pagesia, botiguers, empresaris, entitats, per escoltar-los, per copsar les seves inquietuds, hem prioritzat el contacte directe amb la gent més que grans mítings o inacabables escrits a la premsa. Ha estat molt profitós. En relació a Espanya, s’ha demostrat el que durant molts anys ja sabíem o intuíem: ja no hi tenim res a fer. Les lleis espanyoles no ens respecten com a nació, ni la llengua i cultura pròpies. I l’espoli fiscal? I la sentència del Tribunal Constitucional? Hem de recordar l’esperit de la manifestació del 10 de juliol? Només responem quan sentim directament la trepitjada? ERC ha de poder condicionar el proper govern perquè convoqui un referèndum, i que els catalans decidim el nostre futur. No podem fer un pas enrere. Pel nostre país, per tota la gent que hi viu i treballa, pels nostres fills, per la gent que somiava i els que continuarem somiant veure una Catalunya lliure... Ara és el moment de la GENT VALENTA, més que mai!

Benvolguts, benvolgudes, Em dirigeixo per primera vegada en aquesta campanya a les eleccions al Parlament de Catalunya a vosaltres, gent de Solsona i comarca, per demanar-vos una petita reflexió davant del moment important que viurem aquest proper diumenge. Sóc dona, jove, d’esquerres i independentista, per això sóc d’ERC, jo ho tinc clar, ja fa temps, i en aquests moments més que mai. Esquerra durant aquests anys de govern ha treballat de valent perquè als catalans se’ns respecti, perquè les persones d’aquest país tinguin una vida una mica més fàcil. Hem estat a prop dels que es formen, dels que treballen i dels que no troben feina, dels emprenedors o dels que necessiten atencions especials... ERC ha defensat la llengua i la cultura en totes les seves vessants possibles, hem eliminat l’impost de successions per als treballadors i les classes mitjanes, hem impulsat i donat suport a qui més ho necessitava amb la Llei de Serveis Socials, hem fet la primera Llei d’acollida, amb la integració de la gent nouvinguda mitjançant la nostra llengua. I tantes i tantes altres accions des del Govern del nostre país. S’ha fet molt bona feina i la gent ho ha de saber. Ara, per poder tirar endavant en aquests moments, eliminarem les traves burocràtiques agilitzant els tràmits per a la creació de nous negocis. Impulsarem i recolzarem els sectors

Opinió

David Rodríguez i González - Grup d’Esquerra a l’Ajuntament de Solsona

Una reflexió abans d’anar a votar Sempre hi ha hagut independentistes impacients que han cregut que a còpia de cridar fort s’arribava més aviat a algun lloc. D’aquesta manera teníem la parròquia satisfeta i contenta perquè proclamàvem la independència dia sí, dia també. Però eren molt pocs i així no es va enlloc. Això ho sap molt bé la gent que fa anys que milita a Esquerra, quan la independència només la defensava un percentatge petitíssim de la població catalana. Per això calia demostrar que l’independentisme era una aposta seriosa per al país. Calia sumar gent al projecte i per fer-ho calia demostrar que érem capaços de parlar d’altres qüestions a més de la independència, que al darrera hi havia un projecte de país integrador, cohesionat i obert a tothom. Calia demostrar, també, que érem capaços de governar. Fa 20 anys érem quatre gats. Fa set anys, quan Esquerra entra al govern de la Generalitat, ja érem uns quants més després de molts anys d’estar al peu del canó i fer pedagogia pel país. I avui a alguns els sembla que ja som prous per proclamar la independència demà mateix. Aquesta percepció la tenen perquè, de manera evident, ara el discurs de la independència és al centre del debat polític i perquè ja són molts els catalans i catalanes que la defensen. Però que ningú no s’enganyi, si no volem més frustracions, encara hem de picar molta pedra. 698 - Divendres, 26-11-2010

Si l’independentisme ha arribat a aquesta situació és gràcies a molta gent. Els primers, i pesi a qui pesi, a la gent d’Esquerra Republicana de Catalunya, amb els seus encerts i els seus errors, com correspon a qualsevol actuació humana. I ho ha fet sense haver tingut mai més de 23 diputats al Parlament de Catalunya. Ara només cal veure què han fet els uns i els altres quan van tenir o tenen els 68, 62 i 45 diputats que no ha tingut mai ERC i ens podem imaginar què haurien aconseguit amb els 21 que té Esquerra. Ningú no pot dubtar que amb 68 diputats d’ERC al Parlament, Catalunya seria independent. Per tant, només hi ha una situació que permeti avançar més: que Esquerra encara pugi més. Ara estem disposats a fer un acord de país. Esquerra farà pinya amb CiU i amb tothom que s'hi vulgui sumar per aconseguir el Concert Econòmic a Madrid. Però davant una eventual (i més que probable) negativa del govern espanyol, Esquerra demana a CiU que faci pinya amb ERC per convocar un referèndum per la independència. És l’única opció possible perquè és l’única que només depèn de nosaltres. En aquestes eleccions ja se sap qui guanyarà, però podem escollir si volem que el govern el condicioni ERC o el PP. Si Esquerra és prou forta ens en sortirem. 31


Opinió

Opinió

Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Qüestió de participació

Maria Díaz Manzano. Comú-ICV Solsonès

Per què hem d’anar a votar?

Per moltes enquestes que es facin i molts pronòstics que apareguin, el que queda clar és que tot pot canviar, en funció de la participació electoral. Aquest és el factor decisiu que pot modificar substancialment els resultats previstos. I els catalans tenim contradiccions ben evidents. Ens rebel·lem contra declaracions, manifestacions i fets que posen en qüestió la nostra identitat, i en canvi, no traduïm en vots aquests posicionaments. Les eleccions al Parlament han estat des de fa molts anys, en la franja més baixa de participació. Il·lògic i incongruent. Semblaria que les del Parlament haurien de ser les més participades. No ha estat així, i tot sembla indicar que tampoc aquesta vegada no serem capaços de trencar la tendència. I els resultats precisament depenen del grau de mobilització de tots els electors. No hi ha vots de primera i segona, tots són iguals, i tots poden ser decisius a l’hora de conformar el nou Parlament, i d’aquí, el nou Govern. Veurem què passa. El que fins ara hem constatat de la campanya, és un cert cansament i escassa mobilització, per part de tots els partits. I no podem dir que sigui per culpa del mal temps. Portem uns anys amb massa polèmiques de tota mena, com per poder redreçar la situació en 15 dies de campanya. Fa temps que busquem noves fórmules per atreure els ciutadans cap als partits i cap a les urnes. No hi ha remei miraculós. Toca retornar a les velles pràctiques i essències, potenciant la proximitat entre els càrrecs públics i els ciutadans. Millorar la transparència i utilitzar adequadament les noves tecnologies per explicar tot el que es fa. I déu n’hi do el que s’ha millorat en aquests aspectes, però cada cas de males pràctiques o de corrupció ha tirat per terra molts dels esforços fets. De totes maneres, en aquestes eleccions també cal premiar o castigar els comportaments o les reaccions davant casos irregulars. En tots els partits n’hi pot haver, però l’important és reaccionar ràpidament i contundent. Així s’ha fet en el cas del partit socialista i tothom ho ha pogut constatar. Els votants han de tenir present aquest fet, com han de valorar el que no ho hagi fet, el principal partit de l’oposició. Però, sobretot ha de passar examen la feina feta, la gestió duta a terme, les inversions realitzades en uns llocs o altres. Ho he dit en anteriors ocasions, que Solsona i comarca han tingut un tractament clarament millor en aquests anys de govern d’esquerres que no pas en temps de CiU. Semblava que ja donaven per descomptat uns bons resultats per aquí, sense necessitat de destinar-hi gaires esforços. Aquest no ha estat el cas de l’actual govern. Ha volgut equilibrar un país, fortament centralitzat, i amuntegat a la costa. Queda molt per fer, però el camí està traçat i simplement cal continuar-lo. De tots depèn que la continuïtat estigui en un govern presidit per José Montilla, o per Artur Mas. Repeteixo, que res no està decidit, perquè les enquestes no poden traduir-se en resultats concrets si no saben la participació que hi haurà. I això només ho sabrem el diumenge a les 8 del vespre. Pels qui tenim una certa edat, i durant anys no vàrem poder votar, la jornada de diumenge és un deure ineludible.

En aquestes eleccions, Catalunya decideix si ens en sortim de la crisi retallant drets o garantint-los. Si guanya el mercat o la democràcia. ICV-EUiA defensa el balanç del govern d’esquerres i aposta per governs d’esquerres. Però estiguem al govern o a l’oposició defensarem polítiques d’esquerra, un model econòmic just i sostenible, un pas endavant en l’autogovern, una democràcia més forta. El futur no està escrit. El proper 28 de novembre està a les nostres mans decidir entre resignació o esperança. ICV és esperança i solucions d’esquerres. Què ens juguem en aquestes eleccions? Vivim una crisi molt dura, que afecta la majoria de les persones i les seves expectatives. A més, la sentència de l'Estatut ha suposat un atac a l’autogovern de Catalunya. Una crisi i una sentència que s’afegeixen a la desconfiança que la gent sent cap a la política i que ens fa dubtar si val la pena anar a votar. Els que han provocat la crisi, els especuladors i els bancs, la dreta, volen que acceptem les retallades socials del PSOE amb el suport de CiU. Volen que acceptem resignadament el retorn de CiU. El proper 28 de novembre, però, podem decidir que les coses siguin diferents. Hi una altra manera de sortir de la crisi, justa i solidària, amb una economia sostenible al servei de les persones. Algunes de les propostes d'Iniciativa Verds – Esquerra Unida: Crear ocupació, canviar l'economia. El primer objectiu és crear ocupació estable amb salaris dignes, en una economia neta, moderna i justa. Més política social per fer front a la crisi. Els serveis socials, l'educació, la sanitat i les pensions han d'ampliarse, no pas retallar-se. A més, més treballadors socials, més mestres i més metges no tan sols suposen millor atenció, també volen dir més llocs de feina. Aturar el canvi climàtic, tancar les nuclears i impulsar les energies renovables. El nostre territori, es el nostre patrimoni. Aturar el canvi climàtic és pensar en els nostres fills/es. I també és apostar per un nou sector econòmic que pot crear desenes de milers de llocs de feina altament qualificats. Catalunya és una nació. Els catalans i les catalanes vam donar suport a l'Estatut. Ara cal que, plegats, decidim quin és l'autogovern que volem. Per una reforma federal i plurinacional de la Constitució. Separar els diners de la política. Més control del finançament dels partits polítics, cap cas de corrupció sense càstig. Si no vols tornar a èpoques on els drets de les persones no eren la prioritat dels governants, VOTA ICV-EuA. 32

698 - Divendres, 26-11-2010


Opinió

Jaume Xandri i Solé

Sense por, vota Laporta!!!!!! Diumenge vinent els catalans tenin el futur a les nostres mans, tenim el dret i el deure d'anar a votar, per opcions no podem queixar-nos, n'hi per a tots els gustos, de més o menys serioses, tenim un ampli ventall d'opcions Si deixem de banda els partits espanyolistes, i les opcions legítimes però que no ens porten enlloc com pot ser Reagrupament o el Vot en Blanc, diumenge tenim tres opcions clares per votar per Catalunya: -Tenim a CiU, el partit moderat, amb la gran promesa del Concert Econòmic, giren tota la seva campanya en aquest objectiu, però no ens tornem a deixar enganyar, el Concert és anticonstitucional, Espanya no l'acceptarà mai, no encaixa dins la seva Constitució, per aprovar el Concert Econòmic cal reformar la Constitució, és a dir, que PP i PSOE es posin d'acord per aprovar una reforma de la constitució que beneficiaria a Catalunya, i després, aquesta reforma hauria de ser aprovada per un referèndum a tot l'Estat. A més, Convergència guanyarà les eleccions i seria bo que no les guanyés per majoria absoluta. Aquestes majories no són mai positives, no podem oblidar que CiU ha criticat molt els socialistes però mai no han dit que no pactin amb aquests per formar un govern sòlid, com tampoc no han descartat fer pactes puntuals amb el PP. Fins ara CiU a l'hora de fer pactes per governar ha pensat més amb Madrid que amb Catalunya. -Tenim Esquerra, aquests ja han abandonat la R de republicans i la C de Catalunya, el que fa el poder… El Puigcercós com a home valent defensa un referèndun per demostrar que tornen a les seves arrels, volem fer-nos oblidar que són ells qui han donat el poder del nostre país a un partit espanyolista pel sol fet que eren d'esquerres, sense pensar que primer era el futur de Catalunya. A més, no hem d'oblidar que celebrar un referèndum és inconstitucional, ni el Parlament ni el Govern poden convocar aquest referèndum, fer-ho seria incórrer en una il·legalitat, per tant, el resultat no tindria cap validesa jurídica ni política. -I finalment tenim Solidaritat Catalana, el nou moviment encapçalat per Joan Laporta, un moviment que ha engrescat gent molt diversa, provinent de CiU com en Lòpez Tena, d'Esquerra com l'Uriel Bertran, del PSAN com el Pep Guia o la Núria

Cadenas o intel.lectuals com l'Isabel Clara-Simó, entre molts altres. Aquest és un projecte polític clar, amb un full de ruta senzill: el Parlament de Catalunya proclama la independència. Aquest acte polític pacífic reuneix tota la legalitat i s'emmarca dins la legalitat de les lleis internacionals. Aquesta proclama no ens ha de fer por i molt menys després de la sentència de la Cort Internacional de Justícia, depenent de l'ONU, que avala el dret dels pobles a la seva autodeterminació, tal i com ha succeït amb Kòsovo aquests últims temps. A més no podem oblidar que Solidaritat Catalana és l'únic partit polític que ha manifestat clarament que no pactarà amb cap partit espanyol per governar, no pactarà ni amb PSCPSOE ni amb el PP. Fem aquest pas valent endavant, sense por, sense complexos, Espanya ja ens ha demostrat que no ens vol tal com som, és l'hora de segar cadenes, no deixem que ens tornin a enredar amb boniques paraules i discursos demagògics. Diumenge, sense por, s'ha de votar independència, s`ha de votar Solidaritat Catalana, diumenge vota Laporta.

BREUS

Breus

Xavier Segura, cap de llista a Lleida per Solidaritat Catalana, fent campanya al mercat de Solsona

Genís Cardona

... us escric des del futur. Vam cometre l'error d'enviar un cefalòpode super-intel·ligent, modificat genèticament, a través de la màquina del temps. En el vostre futur, aquest pop, conegut com Paul, canviarà la línea temporal i es reproduirà per dominar el planeta. La humanitat corre un perill imminent. Busqueu-lo i elimineu-lo. Sobretot, sobretot, no intenteu comunicar-vos amb ell .... 698 - Divendres, 26-11-2010

33


Opinió

Maria Díaz Manzano. Comú-ICV Solsonès

Dia contra la violència de gènere Ahir 25 de novembre va ser el Dia Internacional de l’eradicació de la violència de gènere. L’eradicació de la violència de gènere no es pot separar de les polítiques públiques per a l’equitat entre dones i homes. Per acabar amb aquesta xacra social s’han d’augmentar les estratègies de prevenció i sensibilització per a totes les formes i àmbits de la violència masclista, en especial entre joves i homes. S’han de desenvolupar les estructures de coordinació i cooperació que permetin una intervenció integral per a l’atenció a les dones en situació de violència masclista. S’han d’aconseguir els recursos econòmics i tècnics a les administracions locals per a fer front a l’abordatge integral de la violència masclista. S’ha d’aconseguir un augment de la celeritat de les intervencions. Pel que fa a aquest tema en una comarca rural com la nostra, on el “que diran” encara ens persegueix, ICV-EuA planteja crear un Pla d’Acció per a la Igualtat d’Oportunitats de la Dona Rural, que contindrà el reforçament de les polítiques de prevenció de la violència de gènere i la protecció de les dones víctimes d’aquesta. La violència masclista i de gènere es revela com una de les pitjors xacres de la nostra societat i la qual s’ha de combatre amb tots els mitjans democràtics que tenim a l’abast. Aquesta violència és una de les formes més visibles

Opinió

de violació dels drets humans, així com l’exponent més extrem de la discriminació envers les dones. NO CALLEM DAVANT AQUEST PROBLEMA, PREGUNTEM-NOS QUÈ PODEM FER. A data 20 de novembre, ja han mort a Espanya 61 dones a mans de les seves parelles o ex parelles, avui mateix sortia al diari l’última víctima, una dona de 32 anys de Tenerife. Quantes més han de patir i morir perquè obrim els ulls?

La junta de l’AMPA de l’escola del Vinyet

Llum pel nou edifici de l’escola El Vinyet Enguany les famílies de l’Escola el Vinyet hem començat molt il·lusionats el curs escolar, doncs finalment comencem a veure la llum al final del túnel per al nou edifici de l’escola. En aquest sentit, l’aprovació del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) a mitjan d’octubre donava llum verda a la urbanització del carrer de l’ARE de la Cabana del Màrtir, condició sine qua non del Departament d’Educació per programar el nou centre. I efectivament, sembla que el mateix mes d’octubre l’empresa GISA va rebre l’encàrrec formal del Departament d’Educació per tirar endavant el projecte del nou edifici, amb l’objectiu d’exposar-lo a la comunitat educativa el juny de 2011. Això significa que en un any (aprox.) el Govern podria aprovar el pressupost per a la construcció de la nova escola i licitar les obres, que anant tot rodat començarien a principi del 2012. És obvi que aquesta és una previsió optimista que no té en compte els nombrosos entrebancs que poden sortir en el llarg camí que queda per recórrer. Comptant el temps que es pot trigar a construir el centre, sembla inviable que el setembre del 2012 pugui entrar en funcionament, i per tant el nou edifici de l’escola El Vinyet podria ser operatiu el curs

2013-14, 7 anys després de la seva creació l’any 2007. Un dels temes que preocupa, i molt, a les famílies i a la comunitat educativa és el fet que no tots els infants de l’escola accedeixin a les noves instal·lacions simultàniament, ja que, el fet que uns estiguin a l’edifici nou i altres on estem ara, dificultaria molt les dinàmiques de treball de l’Escola, on es prima la interrelació entre els infants, i generaria problemes de gestió a l’AMPA en els serveis de menjador, canguratge i extraescolars i indubtablement afectaria a les famílies. L’altre punt que caldria definir i aclarir és el de la possibilitat d’escola-institut, tal i com va insinuar el Conseller d’Ensenyament en la seva visita el dia 11 de novembre a Solsona. La llista d’inquietuds és molt llarga i les respostes difícils d’aconseguir. No obstant, des de l’AMPA creiem que aquest és el millor escenari per a l’escola que hem tingut fins al moment, i estem convençuts que amb el suport d'administracions, entitats i societat civil solsonines podrem tenir el nou edifici acabat abans del que ens pensem. I per últim, expressar que s’està lluitant per tal que l’edifici de l’escola sigui un edifici sostenible.

34

698 - Divendres, 26-11-2010


Opinió

Casal popular La Fura

Preus prohibitius per fer ús de la Sala Polivalent En una notícia del Celsona de la setmana passada s’anunciava que l’Ajuntament de Solsona ha fixat les taxes d’ús de la Sala Polivalent, com també del pavelló vell i de material de cuina. Tots sabem que l’Ajuntament s’ha trobat que en un moment de dificultats econòmiques arran de la crisi ha de començar a gestionar un gran espai com és la nova Sala Polivalent, fruit d’un projecte ideat en legislatures passades i que finalment després d’anys que se’n parlés s’ha finalitzat. No obstant, si es vol amortitzar aquesta nova infrastructura de que disposa Solsona, i no estem parlant simplement d’una amortització econòmica sinó més aviat d’una amortització social, és a dir, fer que el nou equipament municipal tingui la utilitat per la qual ha estat concebut, prestar un servei als ciutadans que fins al moment no hi era, cal cedir-la en unes condicions que no resultin prohibitives per a aquelles persones i entitats que hi vulguin organitzar actes. I ara per ara, segons la informació donada, fer ús de la Sala Polivalent o del pavelló vell no és precisament barat. La sala gran costarà 1326 euros al dia, una xifra totalment desproporcionada tenint en compte el pressupost amb que normalment disposem les entitats per organitzar actes. Posem per exemple el cas d’un concert, que és una de les coses a que la Sala vol donar cabuda. Si s’ha de pagar aquesta quantitat de diners, més la fiança corresponent de 700 i la calefacció, que puja uns 250 euros, a part de l’equip de so i del que cobrin els grups, ens trobem davant d’una quantitat de diners enorme, difícilment assequible a partir dels ingressos que es puguin generar amb la barra i amb l’entrada, ni que es posés a un preu elevat. A més cal tenir en compte que a Solsona no es fan gaires concerts multitudinaris llevat de Carnaval i si s’escau per Festa Major o en alguna altra data esporàdica. Tenir un equipament i que aquest sigui totalment inaccessible a les entitats i als ciutadans si no es disposa d’una gran suma econòmica no serveix de res. Creiem que l’Ajuntament hauria de reflexionar si vol que la Sala Polivalent doni a Solsona un servei real o vol que sigui una sala tancada la major part de l’any. Per això creiem que s’hauria de cedir gratuïtament a les entitats que vulguin organitzar-hi actes, ja que també estarien col·laborant a dinamitzar aquest nou espai. De moment l’Ajuntament ho ha fet en alguns casos, però temem que el tracte no sigui igual per a tots els col·lectius solsonins. Per altra banda també, segons informa el Celsona, s’han fixat taxes econòmiques per a l’ús del material de cuina, quan sempre s’han cedit gratuïtament a la gent que ho demanava, i també per a la instal·lació de punts de llum i d’aigua. Entenem que quan es cedeix material a les entitats aquestes han d’actuar amb responsabilitat, i en cas de provocar desperfectes s’ha de pagar les reparacions, però creiem que fer pagar lloguer per un material i un servei que ha d’estar al servei del ciutadà és excessiu. Ens agradaria que l’Ajuntament reflexionés sobre aquests temes i que pensés en com fer que una infrastructura com la Sala Polivalent pugui donar una cobertura real a les necessitats de les entitats i de la ciutadania, cosa que si es tenen en compte les condicions econòmiques que s’han anunciat, ara per ara no farà. També demanem que aclareixi i detalli la informació publicada al Celsona. Per últim creiem que a l’hora de fixar 698 - Divendres, 26-11-2010

les condicions d’ús de la Sala Polivalent s’hauria hagut de fer un debat participatiu obert amb les entitats de Solsona. Hauria servit perquè l’Ajuntament exposés les seves problemàtiques i els costos del manteniment de la Sala i les entitats haurien pogut exposar les seves necessitats i limitacions. A part hauria servit per crear consciència de les possibilitats que podria oferir la nova Sala i s’hauria pogut arribar a un acord per poder-li treure el màxim de suc.

35


Opinió

Josep Àngel Colomés

Carta a un adolescent Benvolgut amic. Aquesta no voldria ser pas una lliçó sinó més aviat una reflexió que crec que et pot ajudar. Penso que val la pena tenir en compte una sèrie de coses i valorar-les, perquè d'això en depèn, en part, que arribem a la maduresa amb garanties:

eleccions i tots els partits tenen coses bones, però coses que també poden fer mal a les persones, al medi ambient o als col·lectius més desemparats. I sí, al mateix temps cal ser humils. Sempre podem aprendre de tothom encara que no ens ho sembli. La humilitat ens ha de fer caminar sense egocentrisme ni prepotència. La humilitat ha de ser garant d'una personalitat pròpia que ens hem d'anar configurant. No ens ha de fer vergonya ser com som ja que tots tenim coses positives. Si Iniesta ha arribat on ha arribat en part és també gràcies a la humilitat.

Saber renunciar. Dir que no és difícil. No ens agrada. És més agradable dir que sí. Però per experiència arriba un punt en què fas moltes coses però a vegades no et queda temps per fer les més essencials. És a dir, per un adolescent, el més essencial és tirar endavant els estudis i poder estar amb la família. Sí, està molt bé fer activitats extres. Però fer-ne moltes pot crear unes obligacions que et porten a patir un dèficit: el dèficit d'estar el suficient amb la teva família i el dèficit d'atendre les obligacions escolars amb eficàcia. Com sabeu, els pares o alguns familiars no els tindreu sempre i és bo estar amb ells. No tot ha de ser activitat i amics, també la família, que ens ho ha donat tot, és important. El temps és breu i, per tant, a vegades cal dir no, cal renunciar a coses malgrat que ens n'agradin moltes. També ens caldrà fer-ho després, quan siguem més grans. Així és la vida. Cal saber renunciar. Sí, és dur, però cal fer-ho amb promptitud perquè el temps passa i arriba el punt, uns abans que altres, que perdem un pare o algun ésser estimat i el fet d'haver-hi passat temps és el millor regal que tenim quan els perdem.

Ser qui som però amb la mà estesa. Lligat amb la reflexió d'abans, tots hem de ser qui som. Posar-nos al nostre lloc i estendre la nostra mà per intentar ajudar als de la nostra vora. A la que fem coses que estan fora del nostre abast, a la que intentem aventures que no van amb nosaltres és quan trobem dificultats que no ens pertanyen. Per tant, mirem qui som, coneguem-nos a nosaltres mateixos i actuem en conseqüència. I si ens equivoquem, mirem de rectificar ràpid. Ser respectuosos amb les persones i amb el medi. No podem faltar al respecte dels altres. No podem ofendre al dèbil. No podem menysprear aquell que s'equivoca. Hi ha una frase que diu: “Estima'm quan menys ho mereixi perquè serà quan més ho necessiti”. Fins i tot els presoners i els criminals són persones i per això, perquè volem ser respectats, hem de respectar tothom. Diuen també que “allà on acaba la meva llibertat comença la de l'altre”. I Agustí d'Hipona deia: estima i fes el que vulguis. Ja s'entén que si estimes, respectaràs.

Ser amos de nosaltres mateixos. En l'adolescència rebem moltes propostes. I no totes ben intencionades. La societat té molts interessos i a no tots podem dir que sí. A no tots hem de dir que sí. A la que no som amos de nosaltres mateixos ens traïm i perdem l'essència del que som. Cal que ens informem, que preguntem, que reflexionem. Sí, Pau de Tars ho deia: tot m'és permès però encara que tot em sigui permès no m'he de deixar dominar per res. És a dir, el domini propi és un valor. Per exemple, tenir paciència i aguantar una classe exigeix domini propi ja que pel cansament o pel que sigui tindríem ganes d'engegar-ho tot a rodar. Hi ha coses molt atraients però ens poden conduir a la ruïna. Coneixeu algú, en canvi, que s'hagi arruïnat per fer el bé?

En fi, amic adolescent. M'agradaria que fossis... que fossis feliç. Però la felicitat no es troba en coses molt grans sinó més aviat en les petites, en valorar que pots estudiar quan hi ha gent que no ho pot fer. En valorar que pots menjar, alimentar-te, tenir una casa, tenir amics, tenir salut... quan hi ha gent que no té tot això. I sí, la veritat no ve per coses de fora que tinguem, ve i surt de dins. Per això, cal que no només pensis en la teva felicitat. És bo pensar en la dels altres perquè és el camí més ràpid per arribar a la pròpia.

Ser crítics però humils al mateix temps. Un no es pot creure tot el que li expliquen, sens dubte. Però tampoc pot creure's orgullós de tenir-ho tot controlat. Sí, hem de ser crítics, crítics per construir. Ara mateix hi ha unes

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep Àngel Colomés Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Bé, espero això, que siguis feliç i que et prenguis aquesta carta com una proposta d'ajuda. Gràcies per llegir-me.

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - J. Clavé - Marcel Ribera - Montserrat Riu - Enric Serra F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Josep M. Montaner - Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.300 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997

Celsona és una publicació socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament 36

698 - Divendres, 26-11-2010


Opinió

Poesia

Ramon Gualdo

El món no s'arregla pas per Nadal ni per Sant Esteve Ja som en aquells diumenges els quals l'Església anomena "d'Avent". I és quan els capellans, als sermons, ens diuen que "hem de preparar els camins del senyor", perquè la nit de Nadal vindrà Jesús, que ens vol redimir, que serem més bons, i que tot serà una bassa d'oli. Però, si parem atenció i observem com està el pati, no ens tornem pas gaire bons minyons. Potser el dia de Nadal, se'ns estova una mica el cor, però després el món torna a ser un desastre. Es tornen a cometre injustícies, atrocitats, disbarats... I tota la vida ho he vist si fa no fa. Per això, Bon Jesús, em permeto parlar amb franquesa, i us dic: Val la pena que baixeu al món, si no té remei? Val la pena exposar-vos a agafar una galipàndria? Fa un fred que pela, i a més a més veig que arribeu despulladet. I nosaltres -descarats de mena- sembla que ens en fotem: Posats davant vostre, engeguem cantúries. I "Jesuset, nuet, nuet que està mig mort de fred". Sí, mig mort de fred, però no som gossos de portar-vos ni una trista samarreta. Una cosa semblant veiem al temple, als moments en què el capellà us aguanta als braços, i desfilem amb hipocresia del banc al peu de l'altar, a fer-vos un petó. Prou pensem: "Quins peus més freds, pobre nano", però tampoc no som capaços

698 - Divendres, 26-11-2010

de dur-vos un parell de mitjons. D'aquell desfilar de cristians, més d'un us deu fer neguit. Ep! També n'hi ha que us besen amb el cor ple de bondat. Però, algun pot ser que quan us besi, noteu més aviat com una descàrrega elèctrica. Un exemple: Un personatge, en ser al peu de l'altar, inclina el cap amb molt de respecte i devoció, i us besa amb delicadesa. Vós, Jesuset, perquè teniu paciència, però de bona gana al personatge li diríeu: "Què hi vens a fotre, aquí, tu Millet!. Jesús: No tenim remei. Som desmanyotats, sapastres, despistats... Amb aquest personal voleu salvar el món? Que no us passi res! Potser sí que en sortir de la Missa del Gall ens sentirem amb ganes de ser bones persones, i amb espurnes d'humanitat. Però la nostra bondat acostuma a durar de Nadal fins a Sant Esteve. "Demà posats a taula oblidarem els pobres... i tan pobres com som" Hi ha una altra cosa, Jesuset, que em fa molta llàstima: El dia de Nadal, mentre sou en un racó del menjador, i mentre nosaltres ens afartem, brindem i escampem rialles, arriba el moment dels torrons. Llavors, us poseu a plorar. Per què ho feu? Això em deixa tocat, de veritat. "Ens mirarà un moment a l'hora de les postres, i després de mirar-nos arrencà a plorar".

37

Josep Maria Poblet

Marcianitus Els bons amics del P.P. experts en viure del marro, ara alegren el cotarro amb el que ells fan molt bé i que tant els entreté. Doncs han inventat un joc inèdit, no vist enlloc, en el que sa “dama clau” amb tremp, a llom d’una au, provoca un greu enderroc. L’Alícia frueix disparant a tot el que té davant. La fogosa criatura s’embala i no la detura ni Déu, ni un pobre emigrant. Bé, a mi ja no m’estranya la penosa grolleria, (nostre pa de cada dia) que ens fan menjar. És la campanya que millor li escau a Espanya, on avui val tot, tot, tot, l’insult, el retret, el moc, el frau i les corrupteles i els jocs bruts dels “Vips gaseles” que es fan rics... sens fotre cop. Per millorar ens cal paciència i canviar costums i ritus, fora llibres, fora ciència, i juguem als “marcianitus”


Entrevista

Josep Àngel Colomés - Foto Lluís Closa

El Jean va marcar l'únic gol del CF Solsona el passat diumenge en la derrota contra la Seu d'Urgell

“Integrar-te és un valor” Recomana a tots els immigrants que s'integrin i que aprenguin el català Jean-Alin Avram (11-11-1980) va néixer a Alba Iulia (Romania), la capital històrica de Romania, que actualment compta amb uns 70.000 habitants a Transilvània, al centre del país. Fill únic de pare senegalès i de mare romanesa, fa 3 anys va agafar les maletes per aprofitar millors oportunitats a Solsona, a rel d'una trucada de l'entrenador Sorín Pop. En aquell moment i amb 27 anys estava vivint un moment difícil al seu país. Fins al moment havia viscut del futbol entrenant cada dia dues hores i cobrant poc (150-200 euros al mes), però l'opció de venir a Solsona li va obrir camins. En arribar aviat va trobar feina en una empresa que fa poc ha hagut de tancar i va jugar a l'Arrels, al Cardona i ara és, fent un símil amb el Barça, el Busquets del CF Solsona. Se sent bé entre nosaltres i parla català, castellà i romanès. S'alegra d'haver tingut la sort de tenir companys que sempre li han parlat en català. Ell, sense por, millora la seva destresa idiomàtica dia a dia. Li agradaria viure aquí molt de temps, treballar i consolidar-se com un català més, perquè ja se'n sent. Ha après a jugar a la botifarra i m'invita a fer una partida. El seu bon humor i la seva senzillesa entusiasmen.

ha dit. I sí, m'ha motivat moltíssim. Entrenem dues vegades per setmana i jo, a més a més, cada dijous me'n vaig a córrer pel meu compte. Creus que podeu estar a dalt i així complir el somni del Prieto? L'objectiu és pujar a 2a catalana. Hi ha una oportunitat històrica per pujar. Els jugadors són molt joves, de 18, 19 anys, 22. Bé, jo en tinc 30 però això no vol dir que estigui acabat. I és això, tenim jugadors molt joves, amb molt potencial i tenim aquesta oportunitat històrica. L'equip no hi ha arribat mai, a 2a catalana.

Com et sents al CF Solsona? Ja fa gairebé dos anys que estic jugant aquí al CF Solsona i estic molt bé, em sento molt apreciat per tots aquells que tinc al costat.

Vas arribar fa 3 anys a Solsona. A Romania havies jugat a categories altes? Amb 19 anys vaig debutar a 2a divisió. Seria com aquí, més o menys, 1a catalana. Però a Romania si no tens recolzament financer tens problemes per progressar. És molt difícil. Ara m'he acomodat, m'he integrat aquí amb vosaltres, els catalans. I bé, estic molt còmode i molt bé.

I aquest diumenge vas marcar un dels teus primers gols? L'any passat vaig marcar cinc gols. Però aquest any fins a la jornada 11 no he pogut marcar el primer. Ara ha vingut: amb treball, humilitat i actitud. Esperem que en marquem més.

Vas venir aquí per trobar una oportunitat de feina? He vingut per treballar. Ara estic a l'atur perquè l'empresa on treballava ha hagut de tancar. Ara estic buscant una feina. Però és un sentiment difícil d'aguantar. Tinc la mare a Romania, el pare no sé on. I bé, la vida ha anat així. A mi m'agradaria fer la vida aquí. A veure si trobo un lloc de treball. Al futbol encara aguantaré dos o tres anys més, això segur. I de mica en mica ho anirem veient.

Tu jugues a la mateixa posició que el Sergio Busquets al Barça? Sí. M'encanta Sergio Busquets. Ha estat un exemple per a tothom. Tu ets una mica més ofensiu perquè el Sergio Busquets no estem acostumats a veure'l a marcar? Aquest nivell potser em dóna més tranquil·litat. Puc pujar en córners i marcar de cap. Gairebé sempre marco de cap. Contra la Seu, en una jugada fluïda, el Joanet em va fer una centrada a l'àrea i vaig rematar de cap per fer el gol. Creus que hi ha molta diferència de nivell entre un equip com vosaltres i la Seu? No, crec que no. No volem buscar excuses però creiem que l'àrbitre va influir una miqueta en el partit. Però vam perdre i hem de saber perdre. No podem guanyar tots els partits que juguem.

A Romania la situació és tan dolenta com sembla? La gent ha de marxar perquè no hi ha oportunitats? És un país molt bonic, hi ha molts paisatges, però econòmicament la situació és molt greu. Hi ha gent que té molts diners però hi ha molta gent que no pot viure. Sí que hi ha treball però com a molt cobres 250 euros si treballes molt. Jo he vingut però no havia sortit mai del país. He sortit, m'he integrat de mica en mica i crec que cada romanès que ha sortit del país i ha pogut treballar a fora està millor. Això va a missa.

Entreneu molt? Com et prens els entrenaments? Hi ha molt bon ambient dins de l'equip. El millor que ha fet el Prieto, l'entrenador, és motivar l'equip, com ell mateix

Hi ha bona formació a Romania? Jo he estudiat durant 12 anys. Vaig fer l'escola general durant 8 anys i després vaig anar en un altre poble en un col·legi 38

698 - Divendres, 26-11-2010


Entrevista

Futbol

Josep Àngel Colomés - Foto Lluís Closa

CF Solsona

Campionat de Catalunya de Primera Territorial (Grup 5)

CF Solsona: Miquelet, Cots, Obiols, Joanet, J. Codina (Raül), Mosqui (Casanovas), Jean, Àlex (Martín), Pau (Pep), Moncu i Miki. També Barcons, Xavi i M.Vilar. CF La Seu d’Urgell: Ribó, Miguel, Àlex, Ruben, Santacruz (Pablo), Castellarnau, Acosta, Girau (Olm), Ivan Vigo, Aleix i Sort. També, Salmerón. El sr. Raül NOVELL i ÀLVAREZ va ser el col·legiat que ha dirigit l’encontre, marcant l’equip local molt aviat amb targetes grogues i saltant-se algunes senyalitzacions dels seus auxiliars, elssSrs. Óscar SERRANO i Eduard GOMIS, descentrant i desorientant els jugadors i els líniers mateixos. La seva actuació es valora con a dolenta, tot i el bon comportament dels jugadors, sense influir en el resultat final.

Solsona, 1 - La Seu d'Urgell, 3

Jean-Alin celebrant el gol contra La Seu

Partit de sana rivalitat, el que s’esperava a la Capital del Solsonès, tant per la categoria del visitant com per la situació d’ambdós en la classificació general. La Seu va saber aprofitar una errada defensiva contrària per obtenir el 0 a 1, per mitjà d’Aleix. El joc va ser de domini altern amb atacs més insistents del Solsona, però sense fruit. Quan semblava que més pressionava l’equip local, Acosta supera per alt Miquelet, en una pilota centrada des de la dreta. Amb un joc entretingut però ineficaç, finalitza el primer temps. En el segon, el Solsona surt clarament a l’atac, dominant el rival, i així, en el 49’, obté el gol que redueix distàncies. (1-2). Una magnífica centrada de Joanet sobre l’àrea la remata Jean esplèndidament de cap, aconseguint superar Ribó. Atacs del Solsona tenen resposta en forma de contres per La Seu, portant perill constant. El Solsona no flaqueja però les targetes grogues fan frenar el seu impuls i la seva força cara el marc visitant, perillant alguna expulsió per acumulació de targetes i facilitant la possible superioritat numèrica visitant. Tots dos equips portaven perill, però, en una errada defensiva local, Ivan Vigo aprofita el regal per a obtenir el tercer gol definitiu. El Solsona s’obre més en els darrers minuts i els visitants disposen de bones oportunitats per fer variar els seus guarismes. Ni un ni l’altre ho van aconseguir. Per a La Seu és un bon pas endavant, aquesta victòria. Però, per al Solsona, no és la fi del món, sinó molt menys: Cal madurar en el joc, asserenar-lo i fer-lo efectiu, éssent en partits com aquest quan es demostra el bon fer. No cal desanimar-se, ja que la situació actual no l’esperava ni el més optimista.

esportiu durant 4 anys. Hi ha universitats, gent molt intel·ligent. Per exemple, metges o enginyers que surten del país i se'n van a treballar a Anglaterra, a Espanya, a Itàlia... per cobrar més. Hi ha molta educació però econòmicament estem malament. Potencial n'hi ha molt però no es cobra bé. El treball no és pagat com s'hauria de pagar. Vas venir perquè coneixies algú de Solsona? Sí, el Sorín Pop, que m'ha ajudat moltíssim en tots els sentits. El coneixia i em va convèncer perquè vingués a jugar a futbol ja que em quedava sense equip a Romania i estava cansat de cobrar tan poc. Ell em va dir que m'ajudaria a buscar feina i així va ser. Vaig parlar amb la meva mare i li vaig dir que volia aprofitar l'oportunitat que se'm brindava. Trobes a faltar Romania? Sí. És el meu país. Jo ho veig normal que estigui a la UE Romania. I ara crec que millorarà, però de mica en mica. Les coses suposem que aniran millor. Com veus la comunitat romanesa de Solsona? Uns s'han integrat perfectament i altres no tant. Però moltes vegades he vist que si un fa una ruqueria han de pagar tots. Es generalitza. I crec que no és just això perquè pateix qui no ha de patir. Allà quina religió teniu? Som ortodoxos. Va venir el papa Joan Pau II el 1999. Som ortodoxos però també hi ha molts catòlics. Jo sóc ortodox. I practiques aquí? A vegades vaig a missa. Tinc una Bíblia. M'espavilo.

Ànims!!!

Ajuda la fe? Sí, perquè un futbolista té els seus sentiments, les seves creences... Una Bíblia al costat l'important és que no fa mal, fa bé.

Propera jornada Campionat de Catalunya de primera Territorial (Grup 5)

Vols donar algun missatge als solsonins o als romanesos que estan a Solsona i, per tant, ja són també solsonins? Els recomano que comencin a parlar català. En tenen oportunitat perquè hi ha cursos. Jo he estat afortunat per un company que sempre em parlava en català. I que s'integrin, que facin amics i que comencin a jugar a la botifarra, que és molt interessant, això. 698 - Divendres, 26-11-2010

Diumenge, 28 de novembre de 2010, a les 4 de la tarda al Camp de Futbol de Balàfia (Lleida)

CF BALÀFIA & CF SOLSONA 39


Futbol

CF Solsona

Juvenil “A”

Cadet

CF Solsona, 10 Balàfia "C", 3

CF Solsona, 3 - CF Avinyó, 0 Adrià, Àlex V, Serni, José Luis, Gerard, Aleix, Joan, Aranau, David, Amir, Abde. També: Carles, Àngel, Ossama, Guillem

4 victòries de 4 al camp municipal de Solsona

Juvenil “B”

Solsona "B", 3 Avinyó, 1

Els cadets del Solsona aquest passat dissabte es van enfrontar al C.F.Avinyó. 4t classificat, empatat amb nosaltres a 12 punts. El partit va començar com era de preveure i els primers 20 minuts els jugadors del Solsona van sortit com sempre, una miqueta desconcentrats. Però després d’aquests minuts van començar a sorgir les ocasions fins que Abde va poder fer pujar el primer gol al marcador. Tot seguit va venir el segon d’Arnau, que amb molta tranquil·litat definia a l’esquerra del porter. I 5 minuts més tard David, amb un xut potent i sec, va col·locar la pilota al segon pal, allà on no hi pot arribar el porter i fer pujar el definitiu 3 a 0. D’aquesta manera finalitzava la primera part. La segona part va ser més tranquil·la i els cadets del Solsona es van dedicar a tenir la possessió de la pilota i a fer córrer els jugadors de l’Avinyó darrere la pilota. Així feien els atacs llargs, sense deixar oportunitat al rival de jugar la pilota. Animem els nois a seguir treballant i a pensar amb el pròxim rival, que és el Gironella. Recordem als nois que per arribar a dalt s’ha de construir en equip i finalitzar amb equip, perquè el futbol és un esport col·lectiu i no individual!!!

Villa, Comelles, Bajona, Raül, Oliva, Marc M., Axel, Higón, Nil (1 gol), Abdullah, Vidal (1 gol). També.- Márquez i Arnau V. ( 1 gol).

Retrobament amb la victòria Sembla que aquest any el temps no ens vol donar ni una mica de treva a l’hora de jugar els partits de casa. Quan no plou fa un fred de mil dimonis. Però tot i les inclemències del temps, diumenge passat va valdre la pena ser al camp de futbol, on dos equips als que els agrada jugar a pilota van jugar un bon partit. El partit va començar amb un Avinyó controlant la possessió de la pilota però sense Jordi Oliva, bon partit de l’Oliva crear cap oportunitat clara de perill, ja que abans de lesionarel Solsona tapava molt bé els espais i exer- se cia una pressió molt bona sobre la defensa rival. Fruit d’aquesta pressió va sorgir el primer gol marcat pel Vidal, amb una maca vaselina per sobre del porter. Amb aquest resultat es va arribar al final de la primera part, amb un Solsona sense gaires problemes en defensa i creant més d’una ocasió de gol però sense materialitzar-la. La segona part va acabar de la mateixa manera que havia acabat la primera, i tant ho van provar els solsonins que van aconseguir dos gols més, un de bella factura del Nil, amb un fort xut que va entrar per l’esquadra i l’altre després d’un gran dribbling al porter de l’Arnau Valero. Després d’aquest gol el Solsona va entrar en la fase de relaxació incomprensible de cada partit, regalant córners i fent faltes tan absurdes com perilloses a la frontal de l’àrea. Arrel d’això, l’Avinyó va poder escurçar distàncies al marcador i disposar d’alguna que altra clara ocasió per fer algun altre gol. Però el marcador ja no es va tornar a moure.

Aleví “A”

CF Solsona, 2 - Arrels “B”, 6 Derbi sota la pluja El dissabte passat es van enfrontar l’aleví A del C. F. Solsona contra l’aleví B de l'Arrels. Va ser un enfrontament interessant, on ràpidament els verds van agafar avantatge col·locant el marcador a la primera part amb un 0 a 2. El C. F. Solsona semblava que ho intentava però sense massa sort. A l'inici del tercer temps, un bon xut d’Andrei col·locava el Andrei va marcador una mica més ajustat. Però un parell aconseguir un gol d’errades defensives d’un descentrat Solsona esperançador per feia que l’Arrels aconseguís 2 gols més. En al Solsona la quarta i última part, el Solsona va sortir a donar el tot pel tot, deixant de banda el seu esquema habitual. Això, l’Arrels ho va aprofitar i va marcar un parell de gols més que deixaven més tocats els alevins del C. F. Solsona. Fran, a les acaballes del partit, va retallar una mica més el marcador. Però de res no servia. Aquesta setmana l’aleví A visita el camp del Sant Fruitós, un altre partit difícil que haurà de ser molt treballat durant tota la setmana. A seguir endavant i treballant, nois!!

APUNT: Ens han fet masses gols ja de rematada a pilota parada. En aquestes accions s’ha de tenir la màxima concentració i tensió.

Prebenjamí “A” Partit suspès per la pluja

Prebenjamí “B” Partit suspès per la pluja

40

698 - Divendres, 26-11-2010


Futbol

CF Solsona

Infantil

Aleví “B”

CF Solsona, 5 La Salle de Manresa, 3 David, Carles, Xavier, Guillem, Joan, Ramón, Víctor, Nil, Albert T, Moha, Gonzalo, Albert C, Marc, Kevin, Marcel, Iker, Pol i Ivan. El partit es jugava el diumenge al matí amb una mica de fred, al Camp Municipal d’esports de Solsona. Els nostres van començar el matx una mica adormits i van ser els visitants qui van tenir les primeres ocasions de perill, però la sort va fer que en la primera oportunitat que vam tenir Gonzalo marxant amb velocitat aconseguia donar avantatge El Gonzalo va als nostres. Els manresans, però, no van abaixar el mostrar una gran cap i mica en mica anaven creant ocasions de gol, actuació de cara a fins que a 1 minut per al final del primer quart ens gol, un hattrick!!! col·laven l'empat. Els nostres no sabien què els passava, totes les segones jugades se les emportaven els de fora i en una jugada una mica fortuïta, aconseguien avançar-se al marcador. Faltava 10 minuts per al final de la mitja part, els nostres van començar a reaccionar i fruit d’això Gonzalo a passada de Víctor aconseguia el empat al marcador. Així es va arribar al descans amb empat de 2 a 2 i no gaire bon partit dels nostres. La segona part va ser totalment diferent, ja que van ser els nostres que com més passaven els minuts més es feien amb el control del partit. Quan els nostres començaven a sentir-se còmodes a dins el terreny de joc, una errada en la sortida de pilota feia que els de fora es tornessin a avançar al marcador per 2 a 3. Aquest fet, però, va ser un plus més per a continuar amb la tònica que portàvem, d’anar a pel partit, jugant amb equip i grans triangulacions ràpides. Tots aquests fets feien que els nostres disposessin de grans ocasions de gol, i en una d’aquestes Gonzalo tornava a empatar el partit. El Solsona anava a més i en un còrner molt ben sacat per Joan, ens vam avançar al marcador. En tot moment van seguir igual, i al final del partit Nil aconseguia un gran gol, amb un xut des de fora de l’àrea. Gran segona part dels nostres que una vegada més quan les coses es fiquen malament, és quan treuen el seu màxim potencial. Felicitem els jugadors pel futbol desenvolupat i l'afició pels ànims que va aportar. A seguir treballant per continuar evolucionant!!! Sort i ànims!!!

Solsona "B", 3 Arrels "C", 2 Pablo, Roger, Adrià, Eduard, Àlex, Oriol. Pere, Soleiman, Ivan, Ricard, Quim, Andreu.  Gols: Eduard, Ricard, Adrià.

Gran remuntada!!! Aquest dissabte es va celebrar un derbi molt disputat, amb grans oportunitats per als dos equips. El primer quart no va tenir un dominador clar, amb oportunitats per als dos equips; ja al segon quart l´Arrels va sortir més concentrat i fruit d´això va fer dos grans gols, amb els que va acabar aquest quart. El tercer període els blaus van sortir molt motivats amb l´orgull tocat i van realitzar un futbol meravellós aconseguint remuntar 2-2. L´últim quart tots dos equips van jugar un gran futbol i amb ocasions per tots dos equips, però amb un gran gol de l´Adrià des de quasi mig camp. La sort també va estar de part dels blaus, ja que als últims segons l´Arrels va estavellar una pilota al pal que hauria significat l´empat. Enhorabona a tots els jugadors.

Jugadors alevins B del Solsona i dels seus dos entrenadors, tots dos es diuen Àngel García

Benjamí "A"

CF Solsona, 9

Benjamí “B”

CF Solsona "B", 2 Avinyó "A", 10

Pirinaica "B", 2 Titulars: X. Rodríguez, A. García, M. Barcons, P. Barbens, M. Bajona, A. Camí, i G. Estany. També van jugar: Modestas, P. Puig, G Robles i M. Mujal.

David, Arnau T., Arnau C., Núria, Toni, Marc C., Hug. També: Arian, Marc O., Guillem. Toni Relats

Molt bona primera part de l’equip local. El treball defensiu va ser molt clau per aturar les incorporacions dels jugadors de l’Avinyó. Hug, en un remat ras, va certificar el bon joc que s’estava duent a terme. A la segona part, els visitants van sortir amb molta empenta i degut a això van augmentar el compte golejador però no tenia a veure amb el que s’estava veient en el transcurs del partit. Cal destacar el partit que va fer el Toni: gran gol el que va fer! Com regateja, aquest noi! Ànims, Solsona! 698 - Divendres, 26-11-2010

41

Pluja de gols La matinal de dissabte es presentava freda i plujosa, fet que els jugadors no van acusar en absolut. La Marta encetava el marcador enfront una pirinaica incapaç d’acostar-se a territori blau. Els gols de Modes (3), Arnau, Àlex, Miquel, Gerard R. i Marta (2) van ser la concreció del treball ben fet.


Futbol

CF Solsona

Juvenil "A" | Dissabte 20/11/10

CF Solsona, 10 Balafia CF, UE, 3

Cadet | Juvenil femení 1 | Jornada 7

CF Solsona, 7 San Cristóbal, CP, 0

Nil, Moussa (3 gols), Múrcia, Aleix (1 gol), Puig, Aresté (1 gol) (Codina), Cots (David) , Jaume (Andreu),Bernat (1 gol) (Sarri), Robert (3 gols) (Moha). Partit amb poca història i que va estar dominat de principi a fi per la millor versió del Solsona. El partit es va posar ràpidament de cara, ja que en el minut 15 ja es guanyava per 2 a zero. El Balafia tan sols inquietava la porteria de Nil en pilotes llargues i precisament els seus gols van venir així, amb pilotes penjades i amb tres errades de l'equip local. Els jugadors del Solsona, molt conscients de que qualsevol error es paga, van pressionar l'equip visitant de principi a fi i mai no el van deixar entrar en el partit. Cal destacar a Robert i Moussa amb un hat-trick cada un. El joc dels locals va millorant mica en mica, tot i que encara no està al nivell que es desitjaria i encara hi ha bastants desajustos, que a més, solen ser aprofitats pels equips rivals, com el cas del Balafia. El proper partit, desplaçament llarg, ja que es visita el camp de la Pobla de Segur, equip que encara no ha perdut cap partit i que tan sols es va deixar escapar dos punts amb l' Oliana. Per tant, partit difícil que hauran d'afrontar els jugadors del Solsona amb molta concentració i donant el millor de si mateixos en un camp de terra, que es preveu gelat.

Olga.R, Mercè.C, Marta.P, Clàudia.R, Gemma.C, Sara.C, Marta.A, Aixa.J, Núria.R, Júlia Carol, Tània.R, Nonna, Júlia Cots, Belén.S, Ioana.B, Iria.P

Gols per créixer Dissabte passat ens visitava al Municipal el San Cristóbal, un equip de la part baixa de la classificació. Peròe era el primer cop que ens hi enfrontàvem i no valia confiar-se. Les noies del C.F Solsona es L'Olga va mantenir volien treure l’espina clavada de la la seva porteria injusta derrota de la setmana anterior a a 0! Manresa i això es va notar amb l’actitud de les jugadores des de l’inici del partit. De seguida es va veure que l’equip rival era força dèbil en defensa i les solsonines, practicant un joc directe i a vegades massa vertical, aconseguien crear perill amb facilitat i marcar ben aviat tres gols que resumien la superioritat de l’equip. Tot i els gols, però, el joc de l’equip no mostrava la gran diferència entre ambdós. A les solsonines els durava poc la pilota i no aconseguien tenir el domini del partit que se’ls exigia. Aquesta precipitació a l’hora d’arribar a la porteria contrària feia que fins i tot les visitants arribessin a crear perill, tot i que amb força innocència. Es va arribar al descans amb el resultat de cinc gols a favor. Amb quaranta minuts per davant i amb la indicació de dominar al partit i no tenir ànsia per arribar a la porteria, vam veure un inici del segon temps amb més control de pilota i aconseguint trenar jugades que també donaven el seu fruit, tot i no ser tan directes. Així van arribar dos gols més que tancaven una golejada que de ben segur ajudarà a agafar confiança a l’equip de cara als pròxims enfrontaments. El proper, dissabte a la tarda, a Sabadell.

Futbol base CF Solsona Partits del 27 i 28 de Novembre

Dia 27_ _________________________________________________ JUVENIL “A”.............................. POBLA SEGUR ( 16 H ).................................................. (fora) JUVENIL “B”.............................. ARRELS ( 17:15 H )....................................................... (fora) CADET ...................................... GIRONELLA ( 12 H )....................................................... (fora) INFANTIL................................... ST. SALVADOR CERCS ( 12 H )........................................ (fora) ALEVÍ “B”.................................. BERGA “C” ( 10 H )....................................................... (fora) BENJAMÍ “A”............................. ARRELS ( 12:30 H )....................................................... (fora) BENJAMÍ “B”............................. GUARDIOLENCA ( 11 H )................................................ (fora) PREBENJAMÍ “A”........................ BERGA ( 11:30 H )........................................................ (fora) PREBENJAMÍ “B”....................... BALSARENY ( 11:30 H )................................................. (fora) BABYES FEMENÍ..................................... SABADELL ( 20 H )........................................................ (fora) Dia 28_ _________________________________________________ ALEVÍ “A”.................................. FRUITOSENC “D” ( 11 H ).............................................. (fora) 42

698 - Divendres, 26-11-2010


Futbol

CE Arrels

Benjamí "A"

Alevins “A”

Berga, 1 - Arrels, 9

CE Arrels, 9 ECF Les Garrigues, 1

Jugadors: Aleix, Marc, Daniel, Pol, Didac, Albert, Jordi i Arten

Pluja de gols i d’aigua al camp del Berga

CE ARRELS: Guillem Ribó, Lluís Pijuan, Albert Pijuan, Guillem Bajona, Guillermo Morales, Manel Estany, Toni Moreno

Imparables

Bon partit dels petits de l’Arrels que van escombrar literalment al Berga del camp, amb una primera part fabulosa amb la qual vam acabar amb un contundent 0 a 3, amb 3 gols de bellíssima factura. El primer, de jugada col·lectiva que va finalitzar molt bé Albert al segon pal. El segon, una obra d’art del petit Jordi, que es va disfressar Endevineu qui és, sembla un angelet però de Messi per marxar de no ho és. Qui és? tots i ficar un golàs, el tercer, de Dídac, d’una preciosa vaselina. Això és el primer quart. Les altres parts van ser dominades per complet pels jugadors de l’Arrels amb moltes arribades i triangulacions al mig del camp, amb moltíssimes arribades. El partit també ens va servir per veure com s’adapten alguns jugadors en diverses posicions a dins del camp. En concret partit rodó, bon futbol i gols molt macos. Vam disfrutar a pesar de la pluja que va caure durant tot el partit, que va ser l'única nota negativa d’aquest dissabte. I per finalitzar cal dir que per fi Xavi i jo vam poder gaudir d’un partit plàcid dintre de la banqueta. Només ens queda felicitar els jugadors pel partit realitzat i preparar el següent partit, el derbi de la setmana que ve davant del Solsona. Els gols, els va fer Dídac 2, Jordi 2, Albert 2, Pol 2 i Artén 1. Aquesta setmana destaquem a Jordi com a mestre de l’equip, a Dídac com a líder indiscutible de l’equip i un Albert molt inspirat de cara a porteria, amb un Pol molt intel·ligent com sempre, acompanyat per un Arten molt lluitador, seguit de Marc i Daniel en la línia de la setmana passada i Aleix, que va estar a punt d’acabar el partit imbatut.

Monòleg futbolístic dels alevins de l’Arrels aquesta darrera jornada al municipal de Solsona contra l’equip de Les Borges Blanques. Al minut de joc el partit ja estava sentenciat amb un contundent 2-0. I a partir d’aleshores es va poder gaudir d’un “tiki taka” constant on la pilota circulava pels peus de tots els jugadors solsonins com si fos un rondo, elaborant i madurant les jugades sense la pressa de buscar un resultat immediat. Amb passades ràpides entre els jugadors solsonins la pilota circulava d’un costat a l’altre i del davant al darrera fins crear ocasions clares de gol. D’aquesta forma van arribar els 9 gols repartits per tot el partit. Com a rival un equip, l’ECF Les Garrigues, format tot per jugadors de primer any que plantejaren un valent partit però que poca cosa varen poder fer davant l’excel·lent joc mostrat pels locals. La setmana vinent toca desplaçament a camp de l’Ivars d’Urgell, on els alevins de l’Arrels esperen seguir millorant. A créixer com a futbolistes i a continuar lluitant pels llocs de privilegi a la classificació, desenvolupant un espectacular futbol.

Juvenil | II Divisió | Grup 19

St. Salvador de Cercs, 3 Arrels, 1 Arrels: Magí, Òscar, Sorin, Palla, Ali, Moha, Jorge, Najin, Ferran, Nourddin, Oriol. També: Aleix Vila. Gol: Òscar

Quan es perdona, ja se sap... Malgrat dominar el partit, un Cercs molt efectiu va quedar-se els tres punts. El partit va començar de forma similar al del Puigcerdà. Al primer minut, una passada llarga del porter local aprofitant que la defensa jugava avançada, i un davanter ràpid que recull la passada i bat el Magí. A partir d’aquí, l’Arrels va agafar el control del partit i va disposar de força oportunitats, però la combinació de manca d’encert, els pals i la defensa del Cercs van constituir un obstacle impossible de superar. Després del descans, en una jugada d’estratègia, l’Óscar va empatar el partit, i com que continuava el domini solsoní semblava que era possible endur-se els tres punts o, com a mínim, un. Però va ser el Cercs qui va poder aprofitar dues jugades a pilota aturada per establir el marcador definitiu. 698 - Divendres, 26-11-2010

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78 43


Futbol

CE Arrels

Pebenjamins F7. Grup 19 - Jornada 7

Cadet 1a divisió - Grup 8

Unió futbol base Jàbac i Terrassa, 4 Arrels CE, 4

Santa Clara, 11 - CE Arrels, 0

ARRELS: Anass Serroukh, Pol Sanjuan, Carles Montraveta, Aleix Viladrich, Albert Solanelles, Aniol Serra, Riel Capdevila, Marc Colillas, Andreu Pijuan, Jaime Paz. Gols: Carles Montraveta 3, Aniol Serra 1.

Empat amb gust de victòria Extraordinari partit de futbol entre dos equips que van buscar sempre la victòria. L’equip solsoní es va avançar en el marcador amb un gol matiner del Carles, que ben aviat va ser neutralitzat per l’equip egarenc. De nou el Carles va tornar a marcar i de nou els jugadors del Jàbac van empatar i es van avançar. Les jugades de còrner oferien molt perill a la porteria d’Arrels i així el Jàbac va marcar el tercer gol. Els jugadors solsonins pressionaven la sortida de la pilota, el Jaime i el Riel se’n van fer un tip, i sovint la robaven prop de l’àrea, la qual cosa oferia possibilitats de gol. En una jugada magistral l’Aniol va robar una pilota, la va tocar amb el cap i tal com baixava la va col·locar per sobre del porter local, aconseguint d’aquesta manera l’empat. Els de Terrassa es veien sorpresos per la motiació dels jugadors d’Arrels i el seu nerviosisme anava in crescendo, molt més quan el Carles va fer el 3 a 4. La darrera part va ser més disputada encara, tot i el cansament dels jugadors. El Jàbac va lluitar a la desesperada i quan mancaven pocs minuts, va arribar l’empat. Cal destacar el bon resultat aconseguit per l’equip d’Arrels, atès el nivell i la qualitat de l’equip terrassenc. La defensa va millorar, amb un Andreu omnipresent i ben assistit per les bandes amb el Marc, l’Albert i l’Aleix. Ja es podia preveure que era necessari una bona actuació dels porters, Pol i Anass, com així va ser, per treure un resultat positiu. Aquest resultat fa mantenir els prebenjamins en la zona alta de la classificació.

Aniol i Carles, golejadors del partit

CE ARRELS: Arnau, Ivo, Xavi, Albert, Pau, Houssain, Ollé, Roger, Guilli, Piju i Oualid. També Ribera i Robin

Sense resposta El partit jugat aquest diumenge al migdia a Manresa ens va deixar sense cap resposta al joc que van fer els manresans, fins al moment el millor equip que hem trobat, ja que en cap moment no vàrem ser capaços de plantar-los cara. No ens serveix d’excusa el fet de no comptar amb el porter titular, ja que l’Arnau el va suplir amb moltíssima dignitat. El partit va ser un moArnau Montaner nòleg per part dels locals que no van deixar que els solsonins els portessin masses problemes. Després d’aquest partit, ja oblidat, aquest dissabte ens visitarà el Manlleu. Serà a les 3 de la tarda. Com sabeu, hi esteu convidats.

Futbol

Josep Àngel Colomés

Nourddin, del juvenil del CE Arrels i amb 16 anys, debuta amb èxit a preferent amb l'Organyà Nourddin El Morabti, un dels grans joves valors del CE Arrels, va debutar el passat cap de setmana amb l'Organyà en una categoria on somiarien poder jugar molts: a preferent. Va jugar mitja hora i en paraules del seu entrenador, el sr. Vicenç Biols, ho va fer molt bé, motiu pel qual hi ha alegria en el si de l'equip entrenat pels solsonins Biols i Candi Viladrich. Així, el CE Arrels, filial de l'Organyà, està d'enhorabona, ja que un jugador del Nourddin debuta a preferent planter ha debutat i sembla que tindrà amb només 16 anys més oportunitats amb l'equip de l'Alt Urgell. A més, l'Oriol Espuga, un killer de l'àrea, també del juvenil de l'Arrels, ha d'iniciar el seu periple amb l'Organyà així que es recuperi de la lesió que pateix. En definitiva, bones sensacions per un Arrels que està treballant el planter des de fa anys i ara pot recollir fruits enviant jugadors a una categoria de molt nivell. 44

698 - Divendres, 26-11-2010


Futbol Sala

Fundació P. Esp. Arrels

Primera divisió femení base - Grup 1 Temporada 2010/2011 - Diumenge 21/11/10

Divisió d'honor femení juvenil-cadet, Campionat de lliga 2010/2011

F. Esp. Arrels “A”, 8 Castellgalí, C.F. A, 4

Fundació P. Esp. Arrels "A", 2 Futsal Cervelló C.E. ''A'', 0

Jugadores: Carla Ferrer, Anna Magín, Laia García, Paula Vilà, Tania Bonillo, Laura Moreno, Maria Moreno, Ramona Sató, M. Rosa Colell, Urgell Marco, Anna Masana. Entrenadors: Miquel Bonillo. Delegat: Jaume García

Entrenador: Óscar Domene. Delegat: Lluís Pujol. Èrika Bernadó, Sílvia Soriano, Natàlia Pujol, Meritxell Jordana, Judit Colillas (1), Maria Pargaña, Laura Esteve, Alba Serra, Natàlia Klymuyuk (1), Anna Angrill El passat dia 21 l'equip del cadet-juvenil de l'Arrels vam disputar el partit de la jornada 6, un partit molt emotiu, contra el Cervelló. Es veia clar que el domini estava a favor nostre, però no acabàvem de marcar. Les noies de l’Arrels vam saber donar el màxim en cada minut del partit. La primera part va acabar amb un resultat no gaire bo per l’ equip local, afegint-hi una lesió de la nostra capitana, Meritxell Jordana, que va rebre un cop i xoc fort contra el seu genoll. A la segona part també vàrem crear molts intents contra la porteria del Cervelló. Però tampoc no ens en sortíem, ja que la seva defensa era tancarse molt bé quan nosaltres pressionàvem al seu camp i tenint en compte la seva portera, que va realitzar unes parades extraordinàries. La Nati, tot fent la seva jugada lateral esquivant-se a una defensa i a la portera, es va quedar sola davant de porteria i va aconseguir canviar el número del marcador amb un 1-0. Però les adversàries no es rendien fàcilment...l’equip local tampoc, i tornant a contraatacar, realitzant una jugada d’equip la Nati, un altre cop, va aconseguir xutar. Però la portera, essent molt ràpida, el va parar cometent una petita errada que la Judit va saber aprofitar fent un petit moviment d’acompanyament de la pilota que va fer que entrés a la porteria, i així va aconseguir el 2-0. Va ser un partit intens, però amb un bon resultat.

698 - Divendres, 26-11-2010

Tornem a guanyar a casa!! Partit disputat a casa. Per primera vegada vam jugar al pavelló vell, fet que ens va fer estar més a prop del nostre públic i que ens va motivar més. Es va tornar a demostrar que si ens concentrem i fem el nostre joc ja tenim molt de guanyat. Ens va costar fer el primer gol; però, un cop va entrar, tot va ser més fàcil. Aprofitant el resultat favorable vàrem fer molts canvis, fet que al final ens va costar els gols del rival en uns minuts de relaxació. Ens queda un partit a casa i un a fora abans de les vacances de Nadal. A veure si podem aconseguir mantenir el mateix nivell per tal de reforçar la nostra privilegiada posició a la classificació. A seguir així i fins diumenge vinent, que tornem a jugar a casa. Us hi esperem!!!

Lliga Comarcal

Consell Comarcal del Solsonès

Bar Castell, 5 FS Solsona Estanc de Baix, 0 El Bar Castell es retroba amb la victòria després de dues derrotes En la primera part el Solsona intentà portar el ritme del partit, però les arribades d’en Sergio, Albert i Pedro són ben resoltes per la defensa verd i blanca. Així doncs, quan el Castell recuperava la pilota, convertia en perill constant els seus atacs. Tres aturades de Romero i un pal de Segués mantenien l’empat a zero. Empat que es va trencar a 5 minuts del descans amb un bon xut d’Albareda de falta directa. En la represa el Solsona surt endollat en busca del gol però es troba amb un gran Dani Rodríguez que ho para tot. El Bar Castell ben tancat al darrera sentencia el partit amb dos preciosos gols de taló de Xavi Puig, que remata dues contres ben trenades per Pisa, Cardona i Baró. El quart i cinquè gols van pujar al marcador perquè tot i el 3-0 el Solsona no es va rendir mai i a falta de 10 min. s’arriscà amb en “Buti” de porter-jugador. En no acabar els seus atacs van deixar un forat important en defensa que va propiciar aquest marcador tan ampli. 45


Lliga Comarcal

Cros

Consell Comarcal del Solsonès

JORNADA 10 | 20-21 DE NOVEMBRE

Consell Esportiu del Solsonès

Jocs esportius escolars de Cat. curs 2010/11

Bar Castell / FS Solsona Estanc de Baix..................................................................5-0 Bar Peter – Guixers “ La Pèrgola”.............................................................partit ajornat L’Auba Freixinet – Llobera....................................................................................1-7 Ardèvol – Castellar de la Ribera.............................................................................2-4 Clariana de Cardener – Sant Climenç........................................................partit ajornat Olius Solmèdic – Expert Rafart Navès........................................................partit ajornat Sant Llorenç de Morunys – Montmajor...................................................................4-1 Lladurs Sputnik – Clínica Vet. “El Solsonès”..............................................partit ajornat

Fase comarcal de cros St Llorenç de Morunys - 21 de novembre Diumenge, 21 de novembre de 2010, a les 11 del matí, es va disputar el primer cros comarcal a Sant Llorenç de Morunys amb una participació d’una trentena de nois i noies que tenien entre 5 i 12 anys d’edat. El cros es va disputar a la zona esportiva (Camp de Futbol Municipal i rodalies) de la vila de la Vall de Lord. Els resultats en les diferents categories van ésser els següents:

CLASSIFICACIÓ GENERAL ....................................................... PJ........ PG.....PE.... PP...... GF.......GC.... PUNTS GUIXERS “LA PERGOLA”......................9.......... 9........-........-........ 44....... 15............27 FS SOLSONA ESTANC DE BAIX............10......... 8........-....... 2........ 38....... 21............24 OLIUS SOLMÈDIC................................9.......... 7....... 1....... 1........ 44....... 22............22 BAR CASTELL.....................................10......... 7........-....... 3........ 49....... 29............21 LLOBERA...........................................10......... 6....... 1....... 3........ 33....... 15............19 CASTELLAR DE LA RIBERA....................9.......... 5........-....... 4........ 31....... 23............15 SANT LLORENÇ DE MORUNYS.............10......... 5........-....... 5........ 44....... 37............15 BAR PETER.........................................9.......... 4....... 2....... 3........ 33....... 29............14 EXPERT RAFART NAVÈS.......................9.......... 4....... 1....... 4........ 32....... 34............13 SANT CLIMENÇ...................................9.......... 4........-....... 5........ 26....... 35............12 ARDÈVOL..........................................10......... 3....... 2....... 5........ 42....... 39............11 CLARIANA DE CARDENER.....................9.......... 3....... 1....... 5........ 33....... 34............10 MONTMAJOR.....................................10......... 2....... 1....... 7........ 20....... 42..............7 CLÍNICA VETERINARIA “EL SOLSONÈS” 9.......... 2....... 1....... 6........ 19....... 44..............7 L’AUBA FREIXINET..............................9.......... 1........-....... 8........ 14....... 42..............3 LLADURS SPUTNIK.............................9.......... -........-....... 9........ 27....... 65..............0

Fase Comarcal JEEC de Cross, Vall de Lord 10-11 Pre Benjamins Masculí ‘03 i ‘04 - 600 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 7............ GRIM, LLOHIS GRIMALDOS..............CEIP VALL DE LORD.............3’40” 6............ JAN, RAMÍREZ MESTRES.................CEIP VALL DE LORD.............3’53” 5............ JOAN, BALLARÀ VILA.......................CEIP VALL DE LORD.............4’10”

Benjamins Masculí - 1000 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 12........... MODESTAS, MELNIKAS....................CEIP VALL DE LORD..............6’15” 41........... XAVIER, RODRÍGUEZ CANAL.............CEIP VALL DE LORD............. 6’25” 13........... KEVIN, CABRA PARCERISA...............CEIP VALL DE LORD............. 6’54” 19........... PAULINAS, KRASAUSKAS................CEIP VALL DE LORD.............7’02” 15........... GUILLEM, GRAUS JUANMARTÍ..........CEIP VALL DE LORD.............7’23” 14........... JULIO CÉSAR, VIVAS MOLINA...........CEIP VALL DE LORD..............7’41” 10........... IZAN, SERRA FERNÁNDEZ................CEIP VALL DE LORD............. 7’48” 16........... ÀLEX, GARCÍA GARCÍA.....................CEIP VALL DE LORD.............9’10”

EQUIP............................................. GOLEJADOR............................................GOLS CLÍNICA VETERINÀRIA...................... ALBERT CAELLES..............................................13 BAR CASTELL......................................CARLES PISA.................................................13 BAR CASTELL.................................. DAVID ALBAREDA.............................................12 LLADURS SPUTNIK.............................DAVID PEREZ................................................11 ARDÈVOL........................................JORDI MUNTADA..............................................11 CLARIANA DE CARDENER.................. JOSEP MORENO..............................................11 OLIUS SOLMÈDIC...............................XAVI CAZORLA................................................11

Benjamins Femení - 1000 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 21........... FATIMA, BELHADI...........................CEIP VALL DE LORD............. 7’55” Aleví Masculí - 1.500 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 27........... DAVID, CANALS TORREBADELLA.......CEIP VALL DE LORD.............9’20” 23........... PAU, CANALS CAMPOY....................CEIP VALL DE LORD.............9’40” 26........... XAVIER, SOLÉ GUIX.........................CEIP VALL DE LORD............. 9’42”

JORNADA 9

Castellar de la Ribera / L’Auba Freixinet (divendres 26 de novembre, a les 21.00 h a Castellar de la Ribera)

Aleví Femení - 1300 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 28........... CRISTINA, VICENTE LAMOLLA..........CEIP VALL DE LORD........... 10’56” 29........... SILA, PINTÓ MIRALLES....................CEIP VALL DE LORD...........12’08” 30.......... INGRID, CABRA PARCERISA..............CEIP VALL DE LORD........... 12’44”

JORNADA 10

Olius Solmèdic / Expert Rafart Navès (dijous 25, a les 22.00 h al pavelló)

JORNADA 11 | 27-28 DE NOVEMBRE Bar Castell / Bar Peter (dissabte, a les 18.00 h al pavelló) Guixers “La Pèrgola” / L’Auba Freixinet (dissabte, a les 19.00 h al pavelló) Llobera / Ardèvol (dissabte, a les 16.00 h a Llobera) Castellar de la Ribera / Clariana de Cardener (dissabte, a les 18.30 h a Castellar de la Ribera) Sant Climenç / Olius Solmèdic (dissabte, 16.30 h a Sant Climenç) Expert Rafart Navès / Sant Llorenç de Morunys (dissabte, a les 16.30 h a Navès) Montmajor / Lladurs Sputnik (dissabte, a les 18.30 h a Montmajor) FS Solsona Estanc de baix / Clínica Vet. “El Solsonès” (diumenge, a les 12.00 h)

Infantil Femení - 1.500 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 40.......... QUERALT, DE MARIMON CREUS.......SES................................. 17’12” Infantil Masculí - 2000 m Dorsal..... Nom i Cognoms..............................Escola...............................Temps 38.......... GUILLEM, DE MARIMON CREUS.......SES................................. 13’58” 33.......... NIL, VICENTE LAMOLLA...................SES................................. 14’28” 46

698 - Divendres, 26-11-2010


Futbol Sala

PB Solsona

Primera nacional B - Jornada 8

PB Solsona Trepovi, 3 Gelida Industrial FSC, 2

Segona divisió femenina sala - Jornada 6

PB Solsona Solmèdic, 2 Esparreguera CFS, 1

Jugadors: Seuba, Erola (c), Ritort, Sam, Joan (cinc inicial) Quique, Hazel, Albert Fernández, Ivan Alsina, Vilaseca i Dani. Baixes: Eli Entrenador: Albert Viladrich. Delegat: Josep Vidal Gols: Ritort (1 a 2 minut 16), Joan (2 a 2 minut 29) Quique (3 a 2 minut 39)

Jugadores: Paula, Nuvi, Raquel, Clàudia, Anna Gil, Jess (c), Elena Capdevila, Neus, Elena Tarifa i Natàlia. Entrenador/Delegat: Josep Maria Guitart Baixes: Merxe, Anna Serra, Alba Colell, Ester. Gols: Jess (1 a 1), Jess (2 a 1)

Ara sí, primera victòria

Partit guanyat!! Ja tenim 10 punts!

La Penya va jugar un partit molt important per sortir de l´última posició de la taula i aconseguir la seva primera victòria en lliga aquesta temporada. I així va ser, guanyant el partit en els instants finals de joc i aconseguint els tres punts contra el Gelida Industrial, que ocupava el penúltim lloc a la classificació. La primera part no va començar gaire bé per la Penya, ja que al minut vuit de joc l´equip visitant es trobava amb un gol a favor al marcador, gràcies a la mala sort d´un jugador de la Penya que en intentar rebutjar la pilota, va passar que aquesta es va introduir dins la seva pròpia porteria. Al cap de tres minuts un xut del Gelida tocava en un jugador local, que desviava la trajectòria de la pilota i entrava dins la porteria de la Penya. L´equip visitant es va trobar amb dos gols afortunats a favor, i a més l´equip local és va carregar amb cinc faltes durant aquesta primera part. I quan semblava que la Penya tornaria a tenir la mala sort de cara, com en algun partit anterior, un xut de Ritort a falta de quatre minuts pel final de la primera part sorprenia al porter visitant, fent pujar l'1 a 2 al marcador, que seria el resultat amb el que s´arribaria al descans. A la segona part la Penya va sortir mentalitzada que el partit es podia remuntar i no va ser fins quan es portaven nou minuts de joc de la segona part que Joan va marcar l´empat a dos gols, definint amb molta classe una pilota rebutjada pel porter a l´interior de la seva àrea. Durant els següents minuts de joc la Penya va tenir el domini de la pilota i oportunitats per poder marcar el tercer gol i capgirar el marcador, i l´equip visitant amenaçava en alguna contra. Quan faltaven dos minuts pel final, i el gol no arribava, la Penya va decidir sortir de cinc, amb porter jugador, i va ser als últims segons de partit quan Quique en un gran xut aconseguia el tercer gol de la Penya i desencadenava l´alegria de tots els jugadors, de tota la banqueta i del nombrós públic que va donar suport durant tot el partit a l´equip. Primera victòria de l´equip i esperem que sigui l´inici de més victòries, ja que la feina ben feta que s´està fent s´ha de veure recompensada en forma de punts. Ànims, i entre tots ho farem possible! Equip patrocinat per TREPOVI, SOLMÈDIC, BENZINERA SETELSIS I PROSETEL 95

Dissabte les noies de la Penya vam disputar un partit, altre cop important per anar-nos fent un lloc a la part alta de la taula! Va ser un partit molt intens, on la primera part va ser un anar i venir de pilotes cap a les dues porteries! Vam anar aguantant bé el partit fins que en una falta comesa a la frontal de la nostra àrea, en un xut, rasa, la pilota passà per sota les cames de la barrera i així va fer pujar un gol al seu marcador. Això, com sempre, va fer baixar un xic els ànims, però en el descans aquests es van tornar a recuperar. Vam sortir a disputar el segon temps amb moltes ganes de remuntar, i va ser així que en una jugada assajada la Jess va fer pujar l'1 a 1 al marcador. Aquest gol ens va donar forces per anar a guanyar el partit. Va continuar sent un anar i venir de pilotes per part dels dos equips, però millorant per part de la Penya el control del partit. A falta de dos minuts per acabar el partit, la Jess va sorprendre amb un remat per sobre la portera, rematant el partit amb un 2 a 1 a favor nostre. Cal destacar el bon partit de la Natàlia Pujol, que ens va venir a ajudar, i el de la nostra nova pívot (Raquel), que va fer una bona actuació en aquesta posició, però també cal lamentar la lesió de la Clàudia, que s´uneix al club de lesionades que també tenim en aquest equip!! Ànims a totes les que hi sou i recupereu-vos bé, que us necessitem!! A la resta de l´equip…Ànims, que ja ho tenim, això!! Equip patrocinat per SOLMÈDIC I SPUTNIK

Sènior femení dissabte 27 de novembre del 2010, a les 4 de la tarda

Sènior masculí, dissabte 27 de novembre del 2010, a 3/4 de 6 de la tarda

Polisportiu La Bordeta (Barcelona) Segona Divisió Femenina Sala, jornada 7:

Pavelló Municipal Sant Sadurní (Sant Sadurní d´Anoia). Primera Nacional B, jornada 9:

U.E. de Sants – F.S.F. Castelldefels P.B. Solsona Solmèdic

Sant Sadurní F.S. - P.B. Solsona Trepovi 698 - Divendres, 26-11-2010

47


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: Lluís Closa

Sènior femení

CB Solsona, 58 Escola Pia Igualada, 50

Campionat de Catalunya Sènior masc. 2a Cat

Dots Sant Quirze BC “A”, 52 TB Assessors CB Solsona, 54

Jugadores: Corominas, Sierra 16, Vilaginés, Llorens 6, Caita, Anna Estany 9, Tordesillas 3, Codina 5, Cristina Estany 14, Ribera 5. Parcials: 17-9 , 30-22 , 45-35, 58-50.

TB ASSESSORS CB SOLSONA 54: Oriol Gavaldà (2), Quico Rafart (11), Dani Vendrells (7), Alexis Pardo (2), Xavier Viladrich (2), Brian Torrico (0), Roger Comas (16), Valentí Farràs (0), Jordi Ramon (14). Parcials: Min. 10 | 11-16. Min. 20 | 26-27. Min. 30 | 39-39. Min.40 | 52-54.

El CB Solsona va imposar-se a l'Escola Pia Igualada en marcar les diferències al primer quart i saber-les conservar al llarg del partit. Les solsonines van fer una bona arrancada del matx que els va permetre agafar la iniciativa. L'equip anoienc va respondre amb una defensa zonal que va igualar el partit. El Solsona va encertar en el tir exterior i va mantenir les diferències fins a la fi del partit.

Patiment al camp d’un dels cuers El TB ASSESSORS CB SOLSONA va suar de valent per aconseguir una nova victòria, i ja en van set en els primers deu partits de la temporada. La visita al camp d’un dels darrers classificats es presentava assequible en teoria, però les absències del Merino i el Ferran i la manca de reacció i mentalitat dels solsonins en alguns trams del partit, van fer que tot fos més complicat del que es podia preveure. El partit va començar amb normalitat, amb una bona defensa taronja que permetia agafar els primers avantatges, que serien de 5 punts al final del primer període. De cop, però, en l’inici del segon quart, els solsonins es creuaven en atac. A partir d’aquest moment el partit es convertia en un creuament de despropòsits per part d’ambdós equips, arribant-se a la mitja part amb un raquític marcador de 26-27, demostració del poc encert ofensiu dels dos conjunts. El tercer període va tornar a ser una mica més del mateix, amb petits avantatges per les dues bandes, i amb finalitzacions dolentes a sota cistella. El partit era estrany i sense ritme. El darrers deu minuts van ser d’un partit completament boig. En els primers sis minuts del període cap dels dos equips no va aconseguir anotar. Però en els següents tres minuts els locals aconseguien una important diferència, situant-se amb 51-44 a manca de 57 segons. Aquí els solsonins van demostrar la seva qualitat i amb un parcial de 2-10 donaven la volta al marcador, aconseguint en un minut el que no havien pogut fer en els primers 39. En resum, un mal partit de bàsquet que finalitzà amb un bon resultat que ens permet continuar sumant. Aquest dissabte el TB ASSESSORS CB SOLSONA torna a jugar com a local, en un pavelló que s’espera ple, ja que el matx es disputarà tot just abans de l’acte de presentació oficial dels equips del CB Solsona de la temporada 2010-2011. El rival serà la UE Barberà, un equip amb tantes victòries com derrotes, però que ha demostrat que pot fer grans partits contra molt bons equips (ha derrotat els primers classificats). Esperem que sigui un bon espectacle per tot el públic assistent, i que es converteixi en una nova victòria solsonina. Tota la informació sobre equips, resultats i classificacions, a www.cbsolsona.com

Premini mixt

CB Santpedor, 25 CB Solsona, 48 El partit es presentava complicat per als preminis perquè, encara que es guanyés de manera còmoda en el partit d’anada, el Santpedor va ser capaç de guanyar sense problemes l’escola Joviat de Manresa, l’equip més difícil del grup. I és per això que es necessitava més que mai concentració i defensa, aspectes que s’apliquen molt en els entrenaments. L’equip va reaccionar de manera excel·lent tal i com ho demostra el resultat final. Cal destacar l’actuació d’en David Alonso, que va començar el partit mig adormit però que a poc a poc va agafar el ritme fins a jugar com tots sabem que sap jugar: molt bé. La mala sort de l’Aleix, que va agafar un munt de rebots, lluitant contra tothom, però la pilota no volia entrar. Tranquil, Aleix! Ja entraran! Hem de fer un toc d’atenció als jugador de la banqueta, que molt sovint s’obliden que tenen companys a pista lluitant i defensant el seu equip. Els problemes en que es puguin trobar els jugadors de pista, seran els que hauran de resoldre els de la banqueta. Hem d’estar més atents i no deixar d’animar.

48

698 - Divendres, 26-11-2010


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: Lluís Closa i CB Solsona

Prebenjamí mixt

Escola de bàsquet

Infantil masculí

CB Solsona, 42 CB Artés, 53

Jugadors: Arnau, Pol, Francina, Pablo, Mourad, Laura, Ferran, Maria, Zoe

Anotadors: Rodríguez, Abella, Torramorell, Colell, Merino, Vilardell, Jorba, Gil, Fran Absent per lesió: Marcel. Beto (2 ent) i Pere (ent).

Partit complicat, derrota previsible Els solsonins han sortit a jugar amb la il.lusió de tenir opcions al final de partit i donar la sorpresa davant un equip molt més físic que tècnic. Els de taronja s’han esforçat de valent però la manca d’encert en atac, provocat en certa part per la col·locació en defensa i la intimidació de l'home més físic de l’Artés, que ha portat els solsonins a cometre moltes errades sota l’anella. Intentarem no cometre les mateixes errades els propers partits. Ens manca millorar els criteris de l’atac per ésser més competitius. L’Escola de bàsquet va participar en la primera trobada d’aquesta temporada que es va dur a terme en un annex del Nou Congost de Manresa. L’actuació dels solsonins va ser molt destacada, jugant a un gran nivell i sense por. Hem de felicitar les dues entrenadores debutants d’aquesta temporada, la Raquel Anglarill i la Raquel Estany. Endavant, noies! Ho feu molt bé!

El Maiol fent un control

Horaris PARTITS DEL CB SOLSONA

Santpedor, 62 CB Solsona, 45

A casa: Dia i Hora..................................Categoria...............................................Equip Visitant Dissabte, 27 - 09,30....................Pre-mini mixt.........CATALANA OCCIDENT MANRESA BLANC Dissabte, 27 - 10,45.....................Mini mixt....................................... LA SALLE MANRESA 1 Dissabte, 27 - 12,15.....................Cadet masc.......................JOVIAT - LA SALLE MANRESA B Dissabte, 27 - 16,00....................Júnior masc..........................J.A.C. SANTS A de Barcelona Dissabte, 27 - 17,30.....................Sènior masc. 2a Cat.............................. U. E. BARBERÀ B

Bon partit davant d'un rival difícil, que basa el joc en les individualitats del seu jugador estrella. Després d'un primer període poc encertat, la bona feina dels solsonins va fer que el marcador s'igualés i arribéssim a capgirar el desavantatge inicial. Malauradament, els nervis, la pressió i el poc encert sota cistella (0 punts en els dos darrers períodes) va fer que el marcador reflectís un desavantatge de 17 punts que no respon a la igualtat que es va veure al camp.

Desplaçaments: Dia.............................................Hora............................................................. Categoria Equip Local Dissabte, 13 - 11,00.....................Infantil masc................................................. S. A. SÚRIA Dissabte, 13 - 16,00....................Cadet fem.......................................... C. B. VILATORRADA Diumenge, 13 - 12,00..................Júnior fem..........................................ANFER NAVARCLES Diumenge, 14 - 18,30..................Sènior fem. 3a Cat..................................C. B. CUBELLES Consultes de calendaris i classificacions a www.cbsolsona.com.

Mini mixt

698 - Divendres, 26-11-2010

49


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: Lluís Closa

El CB Solsona s'adhereix al dia internacional de la no violència contra les dones El Club Bàsquet Solsona s'ha adherit a la commemoració del Dia Internacional de la No Violència contra les Dones i ha donat suport a les accions impulsades per l'Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal i l'Associació de Dones del Solsonès. L’acte de sensibilització va consistir en què els partits femenins júnior i sènior que es van jugar el diumenge passat van estar presidits a la pista per un cartell i un gran llaç morat.

Igualment, la Regidora de Polítiques d'Igualtat del consistori solsoní, Encarna Tarifa, va procedir a la lectura del manifest institucional contra la violència masclista que aquesta setmana es llegeix en diferents actes arreu de Catalunya. També es va repartir a totes les jugadores un punt de llibre que incideix en la problemàtica de la violència de gènere.

A la imatge, les jugadores júniors del CB Solsona i el CE Sant Nicolau de Sabadell se solidaritzen amb la campanya, poc abans de començar el partit

Acte de presentació dels equips del CB Solsona

Trobada d’escoles de bàsquet Les instal·lacions del Nou Complex Esportiu del Congost de Manresa es van estrenar i posar en marxa dissabte passat en el marc de la 1a Trobada de la temporada d'Escoles de Bàsquet i de Pre-Minis de les Comarques Centrals. Durant la trobada, els clubs de les Comarques Centrals van retre un homenatge de comiat en el càrrec a l’Enric Piquet, que ha estat President de la Federació Catalana de Basquetbol els darrers 26 anys. L’Escola de Bàsquet del CB Solsona va participar en la trobada, com també ho va fer l’equip pre-mini del Bàsquet Cardona, filial del club solsoní. Als nostres nens i nenes prebenjamins els va tocar jugar amb el 100x100 Bàsquet Club d’Avinyó i amb el CB Castellet; van poder posar en pràctica el que han après i s’ho van posar passar molt bé.

S’informa tots els socis, familiars i amics del CB Solsona que la cerimònia de presentació dels equips i la foto oficial de la temporada 2010-2011 es farà aquest dissabte 27 de novembre a la tarda. L'acte es farà després del partit del primer equip, que juga a 2/4 de 6 de la tarda amb l'U.E. Barberà. Podeu venir a veure el partit del sènior (o si voleu, el partit del júnior masculí, contra el J.A.C. Sants de Barcelona, que juga a les 4 de la tarda). A la mitja part del partit del sènior (cap a les 6 de la tarda), sortiran a pista l'Escola de Bàsquet i els Pre-minis, per jugar un partidet. Acabat el partit del sènior, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la presentació, que acabarà amb la foto de tots els esportistes del club.

Nit de l’Esportista Per desè any consecutiu aquets divendres dia 26 se celebra a Solsona la Nit de l'Esportista, que comptarà novament amb la presència de l’esport del bàsquet ja que l’equip Pre-mini mixt de la temporada passada està entre els guardonats. 50

698 - Divendres, 26-11-2010


Patinatge

Solsona Patí Club

Podis del Solsona Patí Club al Trofeu Charlie Rivel de Cubelles

Més podis pel Solsona Patí Club al Trofeu Ciutat de Mollerussa 2010

Ariadna Fortes i Mercè Llordella aconsegueixen tres trofeus

El diumenge dia 21 de novembre, a la població de Mollerussa, es va celebrar el XIX Trofeu Ciutat de Mollerussa amb la participació de la major part dels patinadors de categoria territorial i nacional de la federació lleidatana. Paula Martínez es va alçar en segon lloc (remuntant llocs respecte el curt i situant-se en primer lloc del llarg) a poques dècimes de la primera posició. I Mercè Llordella la va seguir en tercera posició (quedant segona al programa llarg igual que el curt, però amb els alt i baixos de la resta de competidores la van fer baixar fins al tercer) però també a poques dècimes de les dues patinadores del podi. Ariadna Fortes va finalitzar en cinquena posició després d’una bona competició tant al curt com al llarg destacant la seva elegància innata damunt dels patins, superior a la resta de patinadors de la competició. Montse Auguets va pujar fins al segon esglaó del podi destacant que en aquesta competició tots els seus salts varen estar espectaculars, fent que s’apropés molt al primer esglaó del podi en la classificació.

A la competició de Figures Obligatòries, la Mercè Llordella va finalitzar en un meritori sisè lloc i la Paula Martínez en una excel·lent onzena posició. Ariadna Fortes, després d’una dura lluita tècnica amb la resta de competidores, va alçar-se a l’esglaó més alt del podi aconseguint ser la campiona de la seva categoria. La categoria Aleví va ser la més multitudinària de totes les categories de la tarda, amb un nivell extrem, on després d’una dura lluita entre totes les participants finalment totes les solsonines van aconseguir uns més que excel·lents resultats: Paula Martínez va aconseguir ser cinquena (amb un programa sense cap error) i la Mercè Llordella va pujar al podi en tercera posició (també sense cap error). A la categoria Juvenil, una altra categoria amb un gran nombre de competidors i tots amb un bon nivell, va alçar-se en tercer lloc la nostra patinadora solsonina Ariadna Fortes després d’un programa sense tenir grans errors guanyant a patinadores que a priori eren millors però que varen fallar molt més. El diumenge dia 21 de novembre pel matí vàrem tenir quatre patinadors del Solsona Patí Club competint en aquest trofeu a les categories d’Iniciació de Lliure: Berta Carrasco i Núria Navarro a la categoria INICIACIÓ “D”, Carolina Semís i Laia Pallarès a la categoria INICIACIÓ “C”. Aquests patinadors solsonins varen estar acompanyats per la nostra monitora Jèssica H. Pallarès, que era la seva primera competició com a tècnic i ho va fer d’allò més bé, preocupant-se en tot moment dels patinadors de la nostra entitat i de tot allò que un tècnic esportiu ha de fer (assessorament tècnic, donar suport psicològic, fer que els esportistes gaudeixin de la competició i gaudir ella també de la seva feina). Tant la Berta com la Núria varen realitzar uns bons programes, i tots ells sense errors, aconseguint uns excel·lents resultats: Carolina Semís va classificarse en 27a posició, Laia Pallarès va ascendir fins al dotzè lloc, Berta Carrasco es va situar en 38a posició i la Núria Navarro en 39a posició. Moltes felicitats Núria, Berta, Carolina, Laia, Paula, Mercè i Ariadna !

Felicitats Montse, Ariadna, Mercè i Paula!

D'esquerra a dreta tenim a Carolina Semís, Jèssica H. Pallarès (monitora) i Laia Pallarès

D’esquerra a dreta tenim a Berta Carrasco, Jèssica H. Pallarès (monitora) i Núria Navarro

Paula Martínez

698 - Divendres, 26-11-2010

51


Botifarra

Atletisme

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Secretari d’org. JNC

La lliga de botifarra

87a Cursa Jean Bouin a Barcelona

RESULTATS

C. DE LA RIMERA / SANT CLIMENÇ . ........... 3-7 LLADURS / NAVÈS.............................. 3-6 FREIXINET / OLIUS.................................... 4-6 CAMBRILS / SOLSONA........................ 5-5

CLASSIFICACIÓ

PSG= Partides guanyades / PSP= Partides perdudes / PSE= Partides empatades PSP=Punts de partit

PRÒXIMA JORNADA 5 de desembre

CAMBRILS – SANT CLIMENÇ........ Diumenge 6h OLIUS – C. DE LA RIBERA....... Diumenge 6h NAVÈS - FREIXINET......... Diumenge 2/4 de 6 h SOLSONA - LLADURS............. Diumenge 6h

Sant Climenç i Navès a per totes! Els equips de Sant Climenç i Navès han començat forts! Amb les seves victòries es posicionen a les parts més altes de graella. Solsona també està amunt de la graella, amb tres punts, després de treure un punt molt difícil en terres de Cambrils. Lladurs i Olius es mantenen a la part mitja de la classificació mentre que Freixinet i Castellar esperen que les manilles els arribin ben aviat, que segur que serà així! La setmana que ve en tindran una nova oportunitat!

Pàdel

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

En un matí perfecte per córrer per la fresca que feia, a les 9 del matí es va donar la sortida al peu de les fonts de Montjuïc a la cursa Open de 10kms amb la participació de més de 7.500 corredors. Els Fondistes del Solsonès van ser representats per Jordi Montaner que amb un temps de 41:24minuts va arribar al lloc 640 de la general, Marcel Coromines que va entrar al lloc 2542 amb un temps de 47’29 minuts, i Jaume Creus, que va fer un temps de 49’24 entrant al lloc 3368 de la general. Sergi Brau va participar a la categoria de cadets, on participaven 133 atletes. Havien de córrer una distància de 3.200 km. Sergi va fer un temps d’11’49 minuts, entrant al lloc 18 de la general. El guanyador de la cursa va ser, per segon any consecutiu, Roger Roca, amb un temps de 31’44 minuts. Segon va entrar Guillem Adell amb 31’54 minuts i tercer va ser David Parrilla amb 32’01 minuts. En dones, la guanyadora va ser la Inna Lebedieva amb un temps de 37’42 minuts, segona va ser Noemi Bachero amb 39’32 minuts i tercera va entrar Esther Tomàs amb 39’53 minuts. La darrera cursa va ser la de corredors internacionals i van repetir triomf tant en home com en dones el keniata Kiprono Menjo i la mundialista Natalia Rodríguez.

Redacció

Ja ha començat el torneig de Pàdel del Solsonès Organitzat pel Club de Tennis Solsona, es disputarà del 18 de novembre al 30 de desembre Aparellaments i grups GRUP 1: Xavi Díaz i Sergi Alcázar / Fermí Sort i Lluís Riu/ Jordi Guixé i Jordi muntaner / David Traveset i David Cervilla / César Burgues i Jordi Cantero GRUP 2: Fabian Lencina i Sebastián el Matado / Diego Barranco i Jordi Pisa / Ramon Baró (no soci) Jordi Ribalta (Soci) Candi Viladrich i Sergi Beltran / Jordi Salas i Sergi Vázquez GRUP 3: Albert Rafart i Xavi Vilana / Toni Barniol Estany i Jordi Reig Guàrdia / Ramon Montaner i Xavi Rafart / Adolfo Robles L. i Eduard Ollich N. / Pilar Jané i Eduard Baro GRUP 4: Iu Rovira i Aleix Reig / Juan José Campus i Martín Palma / Issac Casas i Rolando Delgado Vehyn / Xavier Vilaseca i Cristian Talleda / Ricard Bordetas i Carles Cardona 52

Pròximes curses 28 de novembre Mitja Marató de Tarragona 05 de desembre Mitja Marató de Mataró 19 de desembre Pujada a la Seu Vella (Lleida) 10 km 26 de desembre Cursa de l’Indiot a Mollerussa 8 km. 31 de desembre Sant Silvestre de Lleida 10 km Més informació Ribera Esports, www.atletisme.com i www.fondistesolsones.org 698 - Divendres, 26-11-2010


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

Sancho Ayala guanya la 2a Volta a l’Estany d’Ivars d’Urgell Diumenge dia 21 de novembre a l2/4 d'11 del matí es va disputar la segona edició de la volta a l’Estany d’Ivars. La cursa consta de dos recorreguts: Un volta l’estany (de 10’300 km) i un altre és de mitja volta (5 km). La sortida és simultània per les dues curses. Però per la de 5 km el punt de sortida va ser al pàrquing de l’estany, on prèviament els atletes van ser traslladats amb autocars. I per als 10’300km la sortida va ser a la pista d’Ivars. La meta va ser la tornada a la pista per les dues curses. A la cursa de 10’300 km van finalitzar 420 atletes i a la cursa de 5 km 120. Per part del club Fondistes del Solsonès van córrer Sancho Ayala, Lluís Villaró, Marc Aranda, Josep Lluís Alonso, Joan Carles Montaner, Josep Alconchel i M. Àngels Mangas que van fer la volta a l’Estany d’Ivars. I Lluís Villaró (fill) i la seva mare, Meri Martín ho van fer als 5 km. Sancho Ayala, sense cap problema va agafar la responsabilitat de la cursa i des del primer km va marcar el ritme a seguir. Fins al km 3 van aguantar un grupet d’uns 5-6 corredors, però a partir d’aquí es va anant quedant sense oposició. Al km 7 tant sols aguantava l’excampio d’Espanya de mitja marató (1997), Bartolomé Serrano. Però a partir del km. 7 Sancho Ayala va tornar a fer un altre canvi que no el va poder seguir ningú, i amb un temps de 34’23 minuts es va presentar tot sol a la línia de meta. Segon va ser Bartolomé Serrano amb 34’42 minuts, i en tercer lloc va entrar Jordi Pijuan amb 35’22 minuts. Lluís Villaró va tornar a fer una gran cursa, i va arribar

698 - Divendres, 26-11-2010

el 10 de la general amb un temps de 37’56 minuts. Marc Aranda va entrar al lloc 19 de la general i 3r de la seva categoria amb un temps de 39’18 minuts. Cal recordar que el Marc té 16 anys i va entrar a la categoria de fins a 25 anys. Josep Lluís Alonso i Miquel Àngel Montaner van fer tota la cursa junts i amb un temps de 44’16 minuts van entrar als llocs 87 i 88 de la general. Josep Alconchel va quedar al lloc 97 de la general amb un temps de 44’42 minuts. La categoria de dones va ser molt renyida i fins l’últim segon no es va veure quina seria la campiona. Tot es va decidir en un emocionant esprint final entre Eva Ledesma i Meritxell Bonet. I per un segon es va emportar el triomf l’Eva Ledesma amb un temps de 40’17 minuts. Per 40’18 la Meritxell Bonet. I la tercera posició va ser per Marta Serret amb 43’26 minuts. M. Àngels Mangas va entrar al lloc 360 de la general amb un temps de 57’32 minuts. En la cursa de 5 km. Lluís Villaró, de 12 anys, va entrar al lloc 38 de la general amb un temps de 28’06 minuts, i Meri Martín va entrar al lloc 41 de la general amb un temps de 28’46 minuts. 53


Caminades

Alba Santaeulària

Caminades dels agermanaments dels Castellars

Gran rebuda al Pi de les Tres Branques (Castellar del Riu)

El dia 14 de novembre es va fer la darrera etapa de les caminades dels agermanaments dels municipis de Catalunya que es diuen Castellar. Aquesta tardor es va començar a Castellar de la Ribera i es va acabar a Castellar del Riu, al Pi de les Tres Branques (Berguedà). Un autocar amb una trentena de senderistes de Castellar del Vallès ens va recollir a uns trenta senderistes més a Solsona i ens va portar a Valls (Guixers). Allà vam començar a fer els 16 km amb bones vistes de Busa i diverses rases i riberes. A mig matí vam passar per la casa del

fill de l'alcalde de Castellar del Riu i al jardí ens havien parat una bona taula de llaunes de begudes, magdalenes, xocolata i coca. La sorpresa va ser encara més gran quan vam veure la rebuda que ens van fer al Pi de les Tres Branques. Ens esperaven representats dels ajuntaments, un grup de grallers, els gegants, els trabucaires molt ben vestits, tant els homes com les dones i fins i tot els mossos. Ens van fer un aperitiu al costat del Pi i en comitiva vam anar caminant fins al seu local social, on ens esperava un gran dinar preparat per la gent del poble. Els alcaldes dels ajuntaments van parlar, va ser llàstima que als de Castellar de la Ribera no ens va representar ningú del nostre ajuntament. Pel que fa al nombre de gent del Solsonès que s'ha apuntat a fer aquestes caminades, podem dir que ha estat un gran èxit. Per acabar-ho d'arrodonir, ens van regalar a tots una samarreta vermella amb l'escut de Castellar del Riu que ens vam posar abans de marxar i vam quedar tots vestits com els organitzadors del dinar. Va ser un dia molt emotiu que recordarem tots. Les properes etapes es faran a la primavera i anirem cap a Castellar de N'Hug i després cap a Castellar del Vallès per acabar tot el recorregut previst. 54

698 - Divendres, 26-11-2010


Bitlles catalanes

Bitlles catalanes

Redacció

Els equips solsonins de bitlles no aixequen el cap

Consell Comarcal del Solsonès

Comença una nova temporada de la III Lliga comarcal de Bitlles catalanes del Solsonès

Nova derrota del Bitlles Solsona Jornada 10 - 20/21-11-10

SEGONA B TÀRREGA 547 (41) SOLSONA 521 (36)

El passat dissabte 20 de novembre s’inicià la III Lliga Comarcal de Bitlles Catalanes del Solsonès. Enguany la lliga comptarà amb la participació de 90 participants i un total de 7 equips. Els equips participants són l’Equip de Bitlles Solsona A, l’Equip de Bitlles Arcada, l’Equip de Bitlles Olius, l’Equip de Bitlles Solsona B, l’Equip de Bitlles La Fura, el Club Bitlles Estel i l’Equip de Bitlles Càmping el Solsonès.

TERCERA VALL DE LORD Ajornat VERGÓS B

Per la seva part, el Conseller Comarcal d’Esports, Joan Solà, ha manifestat que “des del Consell Comarcal valorem molt positivament aquesta iniciativa ja que permet vertebrar i cohesionar la comarca mitjançant la pràctica de l’esport; en aquest cas, les bitlles catalanes, amb la participació de 90 jugadors i jugadores de diferents edats.”

Resultats de la 1a Jornada ( 20 i 21 de novembre) SOLSONA A - SOLSONA B 307 20 - 302 CÀMPING EL SOLSONÈS-OLIUS 226 - 276 ESTEL- ARCADA 240 12 - 316 22 FURA DESCANSA

Classificació del Club Bitlles Solsona

19

Club Bitlles Solsona A , equip guanyador de la temporada 2009-2010

2a Jornada (27 i 28 de novembre) SOLSONA B - OLIUS (dissabte 27, a 2/4 de 4 tarda) ESTEL- SOLSONA A (dissabte, a les 4 tarda) CÀMPING EL SOLSONÈS – FURA (dissabte, a les 4 tarda) ARCADA DESCANSA 698 - Divendres, 26-11-2010

55


Conferència

Ramon Estany

"Governar en coalició vol dir eixamplar la base social, negociar, tirar endavant projectes polítics compartits i també renunciar" Josep M. Reniu El prestigiós politòleg Josep M. Reniu parlà a Solsona d'un hipotètic panorama polític sorgit de les properes eleccions al parlament. L'acte, promogut per Òmnium Cultural del Solsonès, es va fer a la sala cultural de l'Ajuntament de Solsona fa dues setmanes. Josep Maria Reniu, professor de Ciència Política i Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, efectuà un repàs crític del panorama preelectoral i va fer un estudi contrastat de les enquestes. Reniu analitzà els tres elements a tenir en compte, la participació, l'independentisme i la paradoxa dels governs de coalició. Respecte als governs de coalició, advertí que "som l'única zona del territori de l'estat espanyol que sempre ha estat governada per coalicions, des de 1980 fins ara." Per Reniu, governar en coalició vol dir eixamplar la base social, integrar punts de vista o interessos diferenciats, negociar, tirar endavant projectes polítics A l'acte, promogut per Òmnium Cultural del Solsonès, Josep Maria Reniu efectuà un compartits i també renunciar. Als governs de CiU repàs crític del panorama preelectoral i feu un estudi contrastat de les enquestes aquesta negociació no es feia després de les eleccions perquè ja estava feta d'abans. I pel que fa als tripartits, ni han sigut inestables (afirmà), On se n'ha anat la gent independentista ni catastròfics ni poc productius, sinó que han demostrat que la del 10 de juliol? negociació, el pacte, és una eina política més. Reniu va fer adonar als assistents que és una paradoxa Davant aquesta pregunta que li va adreçar un dels assisque tots els partits estiguin renegant durant la campanya del tents, Reniu va contestar que "no podem saber realment quina govern de coalició, PSC, ERC, CiU i no tant ICV, perquè gover- era la motivació darrera de totes i cadascuna de les persones nar en coalició implica corresponsabilitzar-se de tota l'actuació que van anar a la manifestació. Un dels errors comença en política, i si, no hi ha projecte compartit no hi ha assumpció de el moment que donem per fet, un milió de manifestants = corresponsabilitat un milió de votants. Quan som en un procés polític en que no només la independència és el tema central sinó que hi ha la crisi econòmica, moltes d'aquestes motivacions canvien perquè cadascú fa el seu ordre de prioritats. En un entorn ideal, amb taxa d'atur baixa, jo crec que seria més creïble el cap mas. Però molta d'aquesta gent, en el seu ordre de prioritats, no hi ha la independència, sinó la feina. Penso que la panacea de tot no és la independència. A més, no és menys cert que el procés per consolidar un trànsit a la independència és feixuc i demana sacrificis. I no hi ha prou massa crítica, encara que anem per bon camí, però ho estan espatllant les divisions internes. Jo personalment no ho tinc clar, que tot fos reconduble a l'independentisme. El problema és l'endemà." Unes 70 persones van omplir la Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona

56

698 - Divendres, 26-11-2010


Conferència

Ramon Estany

Llei electoral? "Ens omplim la boca de reclamar independència i autogovern, però en 30 anys, hem estat incapaços, tots, de tirar endavant la llei més bàsica de qualsevol comunitat política. La llei que permet escollir els que ens han de representar. Som l'única comunitat de l'estat que no té llei electoral pròpia"

Què passarà amb les formacions petites? "Les dades mostren que si una té opcions d'acabar d'entrar, aquesta és Solidaritat. Totes les enquestes li donen una forquilla entre 0-3. Si veieu que alguna formació està a punt d'arribar al 2% i en sou votants, comenceu a alegrar-vos, perquè això s'acaba traduint a la jornada electoral en un 3% que obre les portes al repartiment, i això són 3 escons a Barcelona, com va passar amb Ciutadans les eleccions passades. Tot sembla indicar que Laporta està més a prop del 2%. En canvi, qui estigui entre 1 i 1'5%, mala peça al teler. Això apunta per UPD i per Reagrupament, però alerta amb el cas de Plataforma per Catalunya, que es guarda un trumfo a la màniga: el vot ocult. Tradicionalment, el Partit Popular recollia aquest vot ocult, però l'ha anat perdent, i ha passat a Plataforma, i si aquest partit es troba a les enquestes a l'1'5%, ja podem tremolar.

Publicacions

El prestigiós politòleg Josep M. Reniu parlà a Solsona d'un hipotètic panorama polític sorgit de les properes eleccions al parlament

I el futur d'alguns partits? "Crec que a Esquerra, en aquestes eleccions, es podria produir un canvi de liderat, si es compleixen els pronòstics més dolents, i baixa dels 21 als 11 diputats. Pel que fa al partit de Solidaritat Catalana per la Independència, aquesta barreja mediatico-culera-jurídica, és un matrimoni de conveniència, que si treu algun suc, s'aguantarà, però si no, es dissoldrà."

Redacció

L’agenda llatinoamericana mundial 2010 L’agenda compleix dues dècades proposant una revisió crítica del paper de les religions en el món actual sobre el Tercer Món, sobre la intersolidaritat mundial. En molts centres polítics o socials, en escoles i universitats, està sent l’agenda una veu acollida amb molt d’afecte i eficàcia. Un canal sorprenent de proximitat més enllà de moltes fronteres i de militància alliberadora...”. Vigil veu motius d’esperança per a Amèrica llatina, però també de preocupació: “En la lluita per la justícia, els moviments populars, en diferents països del continent, travessen un moment més aviat esperançador, però en la batalla concreta per la igualtat, lamentablement seguim ostentant el rècord mundial d’inequitat: el 20% més ric de la població acapara el 57% dels recursos, mentre el 20% més pobre rep tot just el 3’5%. És la nostra principal assignatura pendent”. El SOM, igual com cada any, vol donar a conèixer l’Agenda Llatinoamericana Mundial perquè l’entenem com una eina que permet difondre i construir la cultura de la solidaritat i que promou la reflexió social. Es podrà adquirir mitjançant les persones del SOM i el preu serà de 7 euros. Per més informació: www.llatinoamericana.org

Una agenda-llibre que es va començar a gestar el 1990 de la mà del bisbe Pere Casaldàliga i del sacerdot José Maria Vigil i que s’ha acabat convertint en una important eina pedagògica, tant als països d’Amèrica Llatina con a casa nostra. No es tracta d’un simple recull de textos, sinó una crida a mobilitzar les consciències. Per això, l’agenda s’ha centrat any rera any en temes tan importants com la política, l’ecologia, els mitjans de comunicació, el deute extern, l’imperialisme o el nou socialisme. I ara li ha tocat al fet religiós. El titular de la portada és tota una declaració d’intencions: “Quin Déu, quina religió?”. La pregunta i la polèmica estan servides. Fa temps, aquest tema de la religió era tabú, pertanyia a una esfera suposadament intocable, i resultava políticament incorrecte abordar-lo en una societat laica. Aquest temor no té avui raó de ser i cal abordar aquest tema de manera adulta i crítica, perquè també a conseqüència de la religió hi ha persones i societats que pateixen opressió, endarreriment, immaduresa, etc. Segons Pere Casaldàliga “ ... l’Agenda ha estat i és una resposta commovedora a les inquietants preguntes 698 - Divendres, 26-11-2010

57


Publireportatge

Redacció

7 anys de Petit Petó Petit Petó moda íntima va obrir les seves portes a l'octubre del 2003, ara fa set anys. Al capdavant hi ha l'Emilia Ortigosa, que ens explica com ha anat això de l'ampliació de la botiga, que a més de vendre roba interior també es dedicarà a la roba de la llar, regals i decoració. Em i l ia , com va lore s aque st s set anys? Doncs molt positivament, ja que van començar amb una filosofia de venda molt diferent a la que hi havia a Solsona. La idea era vendre un producte que el client pugui veure exposat i el pugui tocar. Volíem convertir la roba interior i de bany en moda, amb les seves tendències cada temporada. Petit Petó té roba interior només per jovent?

nidors, ja que existeixen gran quantitat de talles que s'han d'adaptar al pit com un guant, per això s'ha de conèixer molt bé aquesta feina.

Nosaltres ens dediquem a tots els públics, tant amb jovent com públic més adult i som especialistes amb sostenidors de gran capacitat. Assessorem i personalitzem la peça als nostres clients, sempre passant per l'emprovador, per trobar la peça que el nostre client necessita en cada moment.

Passem ara a parlar de l'ampliació o més ben dit, de la botiga nova, ja que la reforma ha estat espectacular. Ja feia temps que la botiga se'ns havia quedat petita d'espai. Ens trobàvem que cada vegada teníem més articles diferents i no els podíem exposar com volíem. També els nostres clients fa temps que ens demanaven si tocàvem la roba de la llar. Per aquests motius vam decidir ampliar la botiga. Hem passat d'una superfície de venda de 45 m2 a 125 m2. Ha estat una reforma integral, ja que havíem de compaginar la roba íntima amb la de la llar, i em penso que ho hem aconseguit.

És cert que no tothom porta la talla de sostenidor que li correspon? Cada dona té unes necessitats diferents quant als soste-

Com es presenta la campanya de Nadal? Nosaltres estem molt il· lusionats, ja que a més a més de la roba interior, que és un regal fantàstic per Nadal, ara disposem de llençols, fundes nòrdiques, edredons, vaixelles, gerros, safates, etc. per satisfer les necessitats dels nostres clients. 58

698 - Divendres, 26-11-2010


Cartellera exposicions Exposició fotogràfica musical Als baixos del Consell Comarcal (pati) Del 15 de novembre al 23 de desembre de 8 a 10 del vespre. Tots els dies. A la mateixa exposició es podrà adquirir el llibre.

Exposició “dones de ciència” El CTFC acull l’exposició “dones de ciència” Fins al 10 de desembre es podrà visitar al vestíbul del CTFC, els dies laborables, de les 4 a les 7 de la tarda

Contes Explica'm un conte: 'L'eriçó i el xacal' Biblioteca municipal dia 30 de novembre, 2/4 de 6 de la tarda. La biblioteca municipal de Solsona acull una nova sessió del cicle Explica'm un conte. La marroquina Kaouthar Challali explicarà la rondalla L'eriçó i el xacal. És una activitat organitzada pel Pla de Ciutadania i Immigració de l'Ajuntament de Solsona amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Lectura de contes per a la igualtat Una sessió de contes infantils sobre la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Acte de commemoració Dia internacional contra la violència envers les dones. Dia: 27 de novembre Hora: 6 de la tarda. Lloc: Sala d’actes del Casal de Cultura Amb Ramona Santaeulàlia (Associació de Dones del Solsonès) i Clara Trepat (Associació MILEVA)

música Santa Cecília 27 de novembre a les 9 de la nit A la sala dels Sants Màrtirs de la Catedral de Solsona Actuarà Odd Trio (Música catalana en clau de Jazz) i l'Orfeó Nova Solsona. 698 - Divendres, 26-11-2010

actes

xerraDES - col.loquis

10a Nit de l'Esportista del Solsonès

'Criteris ambientals per fer compra pública. Què és important i què no'

Divendres 26 de novembre, 8 de la nit al Teatre Comarcal

Sala gòtica del Consell Comarcal el 30 de novembre, 11 del matí

Per desè any consecutiu, el Solsonès celebra la festa de l'esport amb la Nit de l'Esportista, certamen organitzat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Solsona amb el suport del Consell Esportiu del Solsonès i la col·laboració de les entitats esportives de la comarca. Enguany es premien els millors atletes o clubs de les categories d'esport individual d'alt nivell, equips federats i esport escolar. També es lliurarà una menció especial i el premi premsa.

Francesc Cots, tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i Emili Loncà, director de l'Agència de l'Energia de Lleida, imparteixen una xerrada sobre els aspectes que convé considerar a l'hora de fer compra pública, des del punt de vista mediambiental, d'eficiència energètica i sostenibilitat. L'organitza el Consell Comarcal en el marc del Programa de foment de la compra pública sostenible de la Diputació de Lleida.

Les persones interessades a assistir de públic a la Nit de l'Esportista han de recollir l'entrada a les oficines del Consell Comarcal del Solsonès.

projeccions XXI Cicle de projeccions del Centre Excursionista Teatre Comarcal el Dissabte 27, 4a sessió: 15 al 8, a càrrec de Lluís Parcerisa. Es tracta d'una projecció de fotografies d'èpoques de l'alpinisme d'altres temps (durada: 30 minuts)

Entre altres qüestions, s'hi analitzaran el tipus de clàusules que es poden introduir en els plecs de condicions per definir criteris de sostenibilitat en productes, obres i serveis. L'assistència és gratuïta. Per confirmar la presència es pot enviar un correu electrònic a joancaelles@ solsones.ddl.net o bé trucar al 973 48 20 03 de 8 a 3.

Xerrada - col·loqui Psicologia i càncer: atenció psicosocial a pacients, familiars i personal sociosanitari A càrrec d'Ester Ribera Tarifa, llicenciada en psicologia i màster en psico-oncologia. 1 de desembre de 2010, a les 7 de la tarda a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Solsona. Ho organitza: Associació Fènix, d'ajuda i suport contra el càncer

conferència "Planifica avui el teu demà" A càrrec del notari Francesc Xavier Francino Batlle. 29 de novembre, a les 5 de la tarda. Al Club Catalunya Caixa Coneixerem la importància de la prevenció, pel que fa a qüestions legals, d'anticipar-se a la vellesa, com la redacció de testament, el testament vital i l'atorgament de poders. 59

'Benestar emocional' Seu social del Sol del Solsonès, dia 2 de desembre, 6 de la tarda Sol del Solsonès organitza una nova xerrada emmarcada dins el cicle d'Escola de famílies. Es titula "Benestar emocional" i va a càrrec de la psicòloga Núria Montoriol. És una convocatòria oberta a tothom.


Societat

Sopar GENIAL, any 1970

Con una gamba y un mejillón te regalamos un besucón. Con un percebe y nuestra amistad la Feliz Navidad. Y con nuestro cariño, que vale un huevo, el Feliz Año Nuevo. En este día tan especial te deseamos felicidad. ¡FELIZ CUMPLEAÑOS!

Amb aquestes dones que tremolin els bolets

El Pere del Club va fer anys. Felicitats de part dels teus amics!

Hoy celebramos que eres un año mayor... pero no te preocupes que estás mucho mejor. FELIZ CUMPLEAÑOS!!! 60

698 - Divendres, 26-11-2010


Cultura

Ramon Estany

Roger Mas triomfa en els Premis Arc La banda Mishima, Love of Lesbian i Roger Mas són alguns dels triomfadors dels VIII Premis que lliura l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), que els ha reconegut en les categories de millor grup pop-rock en català, millor grup pop-rock en altres llengües, i cançó d'autor, respectivament. Els premis ARC no tenen dotació econòmica i els nominats són escollits per un jurat extern a l'associació per evitar les temptacions d'endogàmia. Els guanyadors sí que els escullen els socis d'ARC, que agrupa 84 empreses de representants, mànagers i productors. La gala de lliurament dels premis reuní més de 200 professionals de la música, i tingué les actuacions en directe d'alguns dels guanyadors i nominats: Mishima, Delafé i las Flores Azules, Roger Mas i Abbey Road.

Guia de serveis AUTOMOCIÓ Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21 Tallers Montsol, S.L. Avínguda Sant Jordi, 25........................ 973 48 27 05

ARTICLES DE REGAL Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BANCS I CAIXES Ibercaja Plaça Camp, 8....................................... 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS Restaurant Castell Carrer Castell, 8...................................... 973 48 00 78 Frankfurt Dasai Carretera de Sant Llorenç, 4.................. 973 48 08 66 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1.................. 973 48 00 27

CARNISSERIES Carnisseria Angelina......................... 973 48 28 50 Carnisseria Palà Plaça Major, 4......................................... 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35.....................................973 48 11 67 Carretera de Torà.....................................973 48 12 90

ELECTRODOMÈSTICS Expert Rafart Carrer de la Bòfia, número 6 Telèfon: 973 48 31 32

ESPORTS Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS Ferreteria Vílbar.................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès Carretera de Torà, 39............................. 973 48 01 60

GESTORIES Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3........................... 973 48 28 52

MODA Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n................973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

ÒPTIQUES

PERRUQUERIES Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4................... 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10...............................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.................................973 48 02 16

TAXI Taxi Borés - 24 h. - 5 i 9 places 973 48 11 31............................................ 689 13 08 08 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 places 973 48 39 17............................................630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121............................................. 973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h.............................................. 608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer................... 620 72 81 05

Òptica Jané........................................... 973 48 34 29

PAPERERIES - IMPREMTES Apunts Gràfics.......................................973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................... 973 48 04 10

PINTURES Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16.............................. 973 48 05 49

PERRUQUERIES Perruqueria Bajona.............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarrancón,1 Baixos......... 973 48 37 66 Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12............................ 973 48 29 05

TRANSPORTS Autocars Tarrés Carrer Sant Miquel, 13.............................973 48 01 29 Transports i Logística J. Viladrich Carrer Castell, 50.................................... 973 48 09 09

veterinAris Clínica Veterinària Setelsis. ............. 629 39 12 46

vivenda - construcció Cuina Estel, S.l. Antiga Carretera de Berga...................... 973 48 20 07 Finques Planes Api núm. 7.491 - Des de 1975. Carrer Sant Miquel, 16 Telèfons: 973 48 35 25 - 973 48 35 26

Bombers: 973 48 10 80 · Creu Roja: 973 48 06 52 · Mossos: 973 48 14 94 · Policia Local: 973 48 30 40 · Urgències: 112 698 - Divendres, 26-11-2010

61


Conferències

Ramon Estany

El Dr. Josep Perernau i Espelt torna a Solsona

El Cercle Català de Negocis parlarà de la "Viabilitat econòmica de la Catalunya Estat" a Solsona

El Bisbat de Solsona i Òmnium Cultural del Solsonès presentaran l’obra del Dr. Josep Perernau L’acte tindrà lloc el divendres, 3 de desembre, a les 8 del vespre, a la Sala dels Sants Màrtirs del Palau Episcolal

L’acte, organitzat per Òmnium Solsonès, tindrà lloc el dijous, 2 de desembre, a les 9 del vespre, a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

El Dr. Josep Perernau i Espelt, nascut a Avinyó (Bages), estudià al seminari de Solsona i s’ordenà sacerdot a Barcelona. És doctor en teologia, llicenciat en Filosofia i Pedagogia i en Història i Geografia, especialitzat en cultura catalana medieval, Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. L’acte també comptarà amb la presència del Dr. Joan Planellas, Vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i de Mons. Jaume Traserra, Bisbe Administrador Apostòlic de la Diòcesi de Solsona.

En els darrers 10-15 anys, l’empresariat català ha perdut pes en el context de la Unió Europea i paral·lelament se sent desprotegit dins del mercat global pel fet de no tenir un Estat que defensi decididament els seus interessos. Antoni Bertran, Jaume Vallcorba i Àlex Sànchez, membres del CCN, ens parlaran de temes tan candents com el Dèficit Fiscal i els límits que posa al desenvolupament de Catalunya, o bé els avantatges d’un Estat propi i el Full de Ruta proposat pel CCN per a assolir-lo. Al final de l’acte, es convidarà els assistents a una copa de cava, i a mantenir un col·loqui amb els ponents.

"Mn. Perernau és un home que ha cobert amb una força immensa i resultats immillorables la història dels autors medievals catalans" Armand Puig i Tàrrech -Com definirieu a Mn. Perernau? Jo el definiria des de dues perspectives. La primera, com a teòleg, ja que a partir del Concili Vaticà II, el que era aleshores bisbe de Segorb-Castelló, el Dr. Josep Pont i Gol, li va demanar que fos el seu teòleg al Concili i li encomanà l'edició dels textos conciliars amb traducció i comentaris. Parlem de la dècada dels 60. I la segona i gran perspectiva seva és la d'editor i comentador de textos antics, és a dir, dels teòlegs medievals.

de Vilanova en llatí. De Llull, ha publicat diverses coses, manuscrits, i n'és un gran coneixedor, però ja hi ha molta gent que treballa Ramon Llull. I en canvi d'Arnau de Vilanova, en la seva vessant filosòfica, teològica i espiritual, ell és el gran especialista. Després, Mn. Perernau ha treballat també sobre moltes altres coses, referents a Vicenç Ferrer, edicions bíbliques catalanes medievals i altres textos d'autors medievals. No hem d'oblidar tampoc que ha fet moltes recensions a l'Arxiu de Textos Catalans Antics, en que cada número té un centenar de recensions, moltes de les quals són seves, i que representa una mena de resum de tota la producció literària de la recerca medieval durant l'any, de manera que, si un vol saber què s'ha fet durant l'any, només cal buscar a la revista. En aquest sentit, Mn. Perernau és un home que ha cobert amb una força immensa i resultats immillorables la història dels autors medievals catalans.

- Aquesta darrera faceta és per la que se'l coneix més? Certament, aquí Mn. Perernau s'ha caracteritzat per una obra ingent, abordant la teologia i la religió a l'Edat Mitjana, i aquí esmento dos noms molt importants, Arnau de Vilanova i Ramon Llull. Ho demostra a "L'Arxiu de Textos catalans antics", que des de 1982 fins ara porta publicat cada any un llibre anual, coeditat per l'IEC i la Facultat de Teologia de Catalunya. Ell ha estat professor d'aquesta nostra facultat des de sempre. El va anar a buscar el doctor Torrella el 1968 quan va començar la facultat i s'hi va estar fins a la seva jubilació. Ell va impartir l'assignatura d'Eclesiologia. - Quin autor medieval català destaca més en l'estudi de Perernau? En aquest moment potser té més importància Arnau de Vilanova per la seva recerca, ja que Perernau ha començat un gran projecte amb la publicació de les obres teològiques

-Fins a quin punt són importants en la cultura universal autors catalans medievals com Ramon Llull? La importància de Ramon Llull es deu a les traduccions antigues, i a l'interès que hi posen instituts, càtedres i centres culturals arreu d'Europa, especialment a Alemanya, pel fet que s'ha traduït a totes les llengües. Per tot això, Llull és una figura cabdal i el gran nom de la literatura catalana. 62

698 - Divendres, 26-11-2010


Diferències

Marta C.

Troba les 7 diferències Aquí hi teniu una fotografia del Partit del Cadet Femení del CB Solsona contra el Navarcles. Hi hem amagat 7 diferències. Sabrieu trobar-les? Solucions de la setmana passada, del Celsona 697

L'acudit del Simi

698 - Divendres, 26-11-2010

63


Celsona 698  

Divendres 26 de novembre

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you