Page 1


Editorial

Josep Maria Borés

Portaveu popular Estem vivint temps de canvis, canvis molt importants que moltes vegades afecten directament l'estat d'ànim creant apatia i desànim i que només combatrem d'una manera: Sobredosis d'il.lusió. Aquesta apatia enquistada és molt evident als mitjans de comunicació que, de manera interessada o sense adonar-se'n, estan provocant un neguit a la gent que de vegades ratlla l'insult a la intel.ligència. "El poder de comunicar", implica seny i implicació per part dels responsables i avui dia, no val l'excusa de "trametre informació" per dir coses sense pensar-les. El QUÈ es diu i sobretot el COM ES DIU afecta molt directament qui ho llegeix i ho escolta. A aquestes alçades, fa molt mal dir que "baixen les reserves de la festa de Cap d'Any" o que "el comerç no vendrà ni carbó" per reis. Gent!, això és evident, aquests temes NO SÓN NOTÍCIES!! No passa dia que no m'emprenyi mirant el telenotícies. Hi ha dies que sembla que plorin "aiii, pobrets de nosaltres que desgraciats que som tots..." Crisi, Por, Incertesa, i dosis de Mala Llet... Si sempre ens fan creure que no ens en sortirem, al final més valdrà engegar-ho tot "a la merda" i perdoneu que sigui tan clar, així ho penso.

Llobera

Aquests dos excel.lents llibres han reflectit l'activitat de Celsona en dos moments importants per a tots nosaltres

Redacció

Cànnabis a Llobera? A poca gent ha colat la llufa d'aquest any. La notícia era totalment viable i haguera estat portada indiscutible si fos veritat. Espero que el munt d'errors i exageracions hagi estat suficient per veure que us preniem el pèl.

Les fotografies eren totes tretes d'internet i amb errades evidents

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Apa, ja m'he desfogat una mica i, ara parlem del que és important de veritat: Un dels objectius de base del Celsona que no ens hem cansat mai de dir és que el Celsona no és la nostra revista. Setmana rera setmana els protagonistes sou vosaltres, les vostres coses, les vostres fotos, textos i opinions, aquí rau el fet que tingueu el Celsona com a portaveu propi. El Celsona vol ser i és el portaveu popular de la gent de la comarca i, llegint-nos us adonareu que Celsona és viu gràcies al munt de coses que feu i que difoneu per mitjà nostre. Enguany, dues publicacions, dos llibres importants per als solsonins, han reflectit aquest fet. Ens mostren que Celsona va ser un mitjà important de difusió i que en el seu moment Celsona va estar al servei d'aquesta comunicació. Ens omple d'orgull ser coprotagonistes de les vostres vivències, haver estat útils i us asseguro que continuarem estan aquí, cada setmana, per molt que ens enlluerni la tecnologia, per molt que sembli que "ja no cal". La paraula impresa quedarà per sempre, el paper imprès és net, ecològic, barat i senzill d'utilitzar. Que tingueu un Bon Any, ho desitgem de tot cor.


Solsona

Redacció

Demà dissabte arriben els Reis Mags d'Orient

Un igualadí i una solsonina, primers nadons del 2013 a la Catalunya central

La Cavalcada amb el mateix recorregut

El 2013 ja havia començat a caminar quan, aquest dimarts, naixien els que s’han convertit en els primers nadons de les comarques centrals. Es tracta d’un nen d’Igualada i d’una petita solsonina, nascuda però a l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Els dos nounats són el Jaume, nascut a l’hospital d’Igualada poc després de 2/4 de 2 de la matinada d’aquest dimarts, i la Fàtima, que ho va fer a 1/4 de 5 a la capital del Bages, malgrat que la seva família resideix a Solsona.

Cavalcada de Reis de l'any passat. Foto: Arxiu

Una de les cites més esperades per la mainada és l'arribada dels Reis Mags d'Orient. La cavalcada arribarà dissabte a Solsona, començarà a dos quarts de set de la tarda a l’avinguda del Cardenal Tarancón i seguirà el mateix recorregut que l’any passat: per la cruïlla de Cal Coll i la plaça del Camp; el portal del Castell, on Melcior pronunciarà el discurs en nom dels tres Mags; el carrer del Castell; la plaça Major, i el carrer de Sant Miquel fins a la capella del Claustre de la catedral. La seva estada a la ciutat finalitzarà amb la visita a la residència d’Amisol i l’Hospital Pere Màrtir Colomés. Els Reis arribaran en carrossa fins al passeig, on desencotxaran per continuar l’itinerari a peu des del portal del Castell després de saludar la corporació local i adreçar el seu missatge a la població solsonina des d’un entarimat, igual com l’any passat. Dissabte es mobilitzaran més d’un centenar de persones per a aquest esdeveniment tan esperat. La comitiva reial la integraran, a més dels tres il·lustres personatges, els seus patges i escribes, l’estel i les seves acompanyants, hebreus, músics i percussionistes, portadors de torxes, armats, faquirs i els Trabucaires de Solsona. Hi col·laboren l’Agrupament Escolta Pare Claret, l’Esplai Riallera, l’AMPA de l’Escola El Vinyet, el Centre Excursionista del Solsonès, el Club Futbol Solsona, la Fundació Volem Feina, l’Orquestra Patinfanjàs, membres de Takumba Batucada i diverses persones voluntàries.

Ajuntament de Solsona

Un nou cafè amb l’alcalde obert a tothom avui Avui divendres, 4 de gener, a les quatre de la tarda, la cafeteria-forn de pa El Crostó (passeig del Pare Claret, 17) acollirà una nova sessió d’“Un cafè amb l’alcalde”, la primera de l’any. Aquesta activitat, posada en marxa el novembre del 2011 per la regidoria de Participació, té per objectiu aproximar a la ciutadania la política local i els afers públics de competència municipal i recollir-ne les aportacions. Aquesta tertúlia és oberta a tothom. Els col·lectius que estiguin interessats a tractar qüestions d’un àmbit concret també poden sol·licitar “Un cafè amb l’alcalde” específic a través del correu electrònic alcaldia@ajsolsona. cat o bé trucant al 973480050 (ext. 109 o 111). La propera trobada d’aquest tipus es durà a terme amb la delegació solsonina de l’Associació de Pares de Família Separats.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Redacció
Resum de l'any 2012

Miquel Manzano

12 portades del 2012

Melcior inaugura l'entorn del portal del Castell L'any començava amb la inauguració de l'entorn del portal del Castell, una de les últimes grans obres que ha dut a terme l'Ajuntament de Solsona en un any marcat per les retallades. Per primera vegada en la història de Solsona es va comptar amb una presidència de luxe per a la inauguració d’una obra. Coincidint amb la vigília de la diada de Reis es va obrir la circulació a l’extrem del passeig afectat pels treballs de remodelació de l’entorn del portal del Castell. Melcior va tenir l’honor de tallar la cinta per donar simbòlicament per estrenada una de les darreres actuacions emmarcades dins el Pla de barris. Una altra notícia curiosa que recull el Celsona 756 es que al 2011 es van registrar 119 naixements a Solsona. També va visitar la comarca el conseller Mena i es presentava la Plataforma en Defensa de la Sanitat de Solsona amb una entrevista al seu portaveu.

El Carnaval més Olímpic Com és habitual al mes de febrer arriba una de les festes més importants de la ciutat, el Carnaval. Aquest 2012 serà recordat com el de l'Olímpic, ja que va fer 25 anys. El Carnestoltes va ser Xavier Rametllat i la Matarruc d'Honor l'àvia Remei. La festa més esbojarrada va tornar a ser un èxit entre els solsonins i visitants. Enguany també va destacar l'homenatge de Solsona al Joan de la Rossa, entre altres, un dels impulsors de la Joventut Solsonina, entitat organitzadora de les primeres revetlles de la plaça del Camp i amb la qual el 1971 es va recuperar el Carnaval, va fundar i dirigir l’Orquestra Patinfanjàs durant els primers vint-i-cinc anys, va crear el conjunt Got, la Cobla Ciutat de Solsona i l’Orquestra Solsona 70. Més recentment, havia dut el timó de l’Ateneu de l’Associació Viure i Conviure. L'Ajuntament entregà a títol pòstum la primera Medalla de la ciutat a de la Rossa. Un emotiu acte musical, la setmana abans de Carnaval, va fer justícia a la figura del Joan de la Rossa. 

Solsona acomiada Mn. Jesús Huguet Un malaurat atropellament el passat 9 de març a la plaça del Camp ens deixava sense un dels capellans més estimats i apreciats, Mn. Jesús Huguet. Huguet encara exercia de rector a la parròquia del Pi de Sant Just, i es va caracteritzar sempre per les seves posicions nacionalistes i progressistes dins l’església catalana. Dilluns 12 de març se celebrava un popular i emotiu funeral a la Catedral de Solsona. Un grup de solsonins agrupats sota el nom d’Amics de Mossèn Huguet van organitzar un emotiu comiat que va permetre participar a tothom en l'últim adéu a mn. Huguet. L’homenatge popular culminà amb el ball de l’Àliga i una llarga ovació. El Celsona 765 va recollir els records i els últims adéus a mn. Huguet, 15 pàgines plenes d'escrits de la gent que estimava al capellà i que va voler expressar el seu condol.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquest 2012 ens ha deixat infinitat de notícies a Solsona i comarca. Són 51 edicions del Celsona, més de 2.500 pàgines on queda reflectit el pas d'aquest any en l'àmbit polític, social, escolar i esportiu. A partir de 12 portades, 1 de cada mes, recollim l'essència del que ha significat el 15è any del Celsona. Un any on 2 tristes notícies destaquen per sobre de la resta, d'una banda el passat mes de març ens deixava Mn. Huguet, un home molt estimat a la comarca. D'altra banda, aquest mes de desembre ha tancat Tradema, l'empresa més important del Solsonès deixant 142 treballadors al carrer i afectant a més de 150 llocs de treball indirectes. Esperem que aquest 2013 sigui una mica millor que l'anterior en tots els sentits.


Entrevista a Artur Mas

S'estrena el Quarto dels Gegants

La primera setmana d'abril vam celebrar 15 anys. A la portada del 768 es pot veure la redacció que cada setmana treballa per fer arribar als lectors l'actualitat de la comarca i que canalitza la valuosa feina dels col·laboradors de la revista. En aquest número apareix un reportatge sobre les publicacions que han precedit al Celsona i un recull de cròniques aparegudes al Full Diocesà d'aquell any.

En motiu de la Fira el president de la Generalitat va visitar Solsona. Va ser rebut amb escridassades i xiulets per part d'alguns solsonins molestos amb les retallades. Aprofitant aquesta visita el Celsona va realitzar per primer cop a la seva història una breu entrevista al President. D'altra banda, tal i com recull el Celsona 774, la Fira de Sant Isidre va comptar amb 35.000 visitants.

Al juny la ciutat va inaugurar les obres d’adequació, ampliació i museïtzació de l’anomenat Quarto dels Gegants. La manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major va reestrenar la casa on s’ha aixoplugat almenys des del 1710. Una altra notícia que apareix al Celsona d'aquella setmana es l'insòlit intent d'ocupació d'un edifici per part d'uns joves que finalment no es va produir.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona fa 15 anys

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013
Llibre sobre Xavier Jounou

Solsona per la independència

Per iniciativa de la UBIC es va fer la primera edició del Lavanrac, un tastet de Carnaval per promoure la ciutat de Solsona i la seva festa més esbojarrada i popular en una època de l’any atípica com és al bell mig de l’estiu. El Lavanrac va anar de menys a més, divendres va ser el dia amb menys participació. El dissabte i diumenge va comptar amb un públic més nombrós gràcies a la participació dels gegants de Carnaval. Segons l'entitat organitzadora, la UBIC, se’n va treure una valoració molt bona malgrat la poca participació de divendres. Al juliol, l'Ajuntament va construir una nova rotonda a la ciutat, posant remei a un dels punts més conflictius de la xarxa viària urbana. En una setmana es va construir i senyalitzar una petita rotonda a la cruïlla de la travessia urbana de la carretera de Torà i l’avinguda del Cardenal Tarancon, popularment coneguda com a Cal Coll.

El dia 1 d’agost, es va presentar a la masia de Rotés el projecte que ha culminat amb la publicació d’un llibre dedicat a Xavier Jounou. Un projecte instigat per mn. Huguet, que va treballar intensament fins que va aconseguir tirar endavant la publicació del llibre. Malauradament, el mes de març d’aquest any, Huguet va morir en un tràgic accident. En aquesta presentació dirigida als mitjans de comunicació i a la família es va explicar l'estructuració del llibre i com es finançaria. El projecte es va presentar públicament el 2 de setembre a la plaça Sant Pere dins els actes de la Festa Major. La setmana passada es va fer una emotiva presentació del llibre Xavier Jounou. Solsoní de paraula i obra, i ja ha sortit a la venda. Al mateix número del Celsona surt una entrevista a l'actor solsoní Aleix Albareda, on fa un repàs als seus últims projectes.

Al Celsona 790 apareix un reportatge fotogràfic del nombrós grup de solsonins que va assistir a la manifestació per la independència de Catalunya. L'assemblea local de l'Assemblea Nacional Catalana, Solsona X la independència, va organitzar aquest viatge per facilitar a tothom el desplaçament a la manifestació. Fins a 261 solsonins van sortir cap a Barcelona amb autobús, altres s'hi van desplaçar amb cotxe particular. La Vall de Lord també va ser present a la manifestació i també té el seu espai al Celsona. Solsona va tancar una Festa Major molt participada degut a que els actes centrals de la festa van coincidir amb el cap de setmana. El mal temps va fer la guitza a alguns actes programats al carrer, tot i així es va tancar una molt bona Festa Major. D'altra banda, més de 2.000 alumnes van tornar a l'escola a la comarca del Solsonès després de les vacances estivals.Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Carnaval d'estiu (Lavanrac)


Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013Demaneu-nos-les a: info@celsona.com


A principi d'octubre una notícia sobre uns presumptes maltractaments de gossos a Olius va saltar als mitjans de comunicació. El Celsona va donar l'oportunitat a Josep Maria Barbens d'explicar-se a través d'una entrevista en la que deixa clar que ell no ha maltractat cap animal.

Nova Junta de Carnaval

Tanquen Tradema

Al setembre va sortir una nova junta del Carnaval de Solsona encapçalada per Pere Obiols. En aquest Celsona de novembre s'explica els primers canvis que la junta duu a terme de cara a la propera edició. Arrodoneix el número un reportatge sobre les eleccions al Parlament i una entrevista a l'exalcalde, Ramon Llumà.

L'any acaba amb una notícia dolorosa per l'economia de la comarca, Tradema tanca. Això significa que 142 treballadors es quedaran al carrer i més de 150 llocs de treball indirectes es veuran afectats. Durant el mes de desembre s'ha dut a terme una multitudinària manifestació defensant l'equilibri territorial i Tradema. S'espera que el 2013 porti solucions a aquest problema.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Entrevista a Josep Maria BarbensCelsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013Demaneu-nos-les a: info@celsona.com


Solsona

Ajuntament de Solsona - Consell Comarcal del Solsonès

S’impulsa a Solsona un pla de xoc immediat per afrontar el tancament de Tradema L’anunci del tancament de la fàbrica Tradema, fa un mes, i l’inici de les negociacions entre el comitè d’empresa i el grup Sonae, d’una banda, i del Departament d’Empresa i Ocupació amb possibles inversors, de l’altra, han empès agents públics i privats del territori a elaborar un pla de xoc immediat contra l’atur i el pitjor comportament de l’ocupació registrat mai a Solsona i la comarca. El primer objectiu, per aquest any, és fer un seguiment dels treballadors que Tradema deixa sense feina i vetllar per la seva ràpida incorporació al mercat laboral.

amb l’emprenedoria. Entre les diferents actuacions concretes que hi ha damunt la taula per assolir aquests propòsits, hi ha el desenvolupament d’una borsa d’aturats i de treball efectiva; l’oferta de cursos de formació; la realització de prospecció industrial per donar a conèixer els perfils professionals de la borsa; l’organització d’unes jornades, uns tallers d’emprenedoria i una taula d’experiències amb Cardona, així com la creació d’un banc d’idees. Un altre objectiu és la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. Per fer-ho, se seguiran les negociacions de la Generalitat per crear noves activitats econòmiques forestals, s’incentivarà la creació d’empreses i ocupació a Solsona i es treballarà per atraure inversió privada local i exterior. Finalment, més a mitjà i llarg termini, el pla de xoc preveu crear un projecte estable per a la recuperació absoluta dels llocs de treball destruïts. En aquesta línia, s’aprofundirà en les opcions de negoci estudiades per la consultora finesa contractada pel govern català, especialment les que creïn valor afegit, i s’assegurarà la disposició de sòl industrial que faciliti la implantació de noves empreses proveïdores o beneficiàries de les que inicialment substitueixin Tradema. Algunes de les accions del pla de xoc disposen ja de finançament, provinent de les diferents administracions, entre les quals hi ha el Servei d’ocupació de Catalunya, i s’estan buscant altres fonts per sufragar la resta. En molts casos, els agents públics del territori posen en comú sengles polítiques de promoció econòmica ja planificades, com el Pla director de promoció econòmica de Solsona, impulsat per l’Ajuntament de Solsona, i el Pla d’acció immediata (PAI) per a l’ocupació al Solsonès, liderat pel Consell Comarcal. Dimecres a la tarda es va dur a terme la tercera reunió del pla de xoc i abans de final de mes se’n celebrarà una altra. Paral·lelament, s’han anat mantenint trobades de treball entre els diferents agents econòmics que hi participen.

Des del desembre, l’Ajuntament de Solsona, l’equip de Solsona Co, el Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Cardona i Empresaris per al Solsonès, en coordinació directa amb el comitè d’empresa de Tradema, estan redactant un pla de xoc immediat. S’hi plantegen accions complementàries a les gestions que encapçala la Generalitat per a la instal· lació d’empreses a la capital solsonina que substitueixin l’espai físic i laboral que deixa la planta de taulers conglomerats. Amb una periodicitat pràcticament setmanal, s’estan reunint al consistori solsoní representants polítics i tècnics d’aquestes administracions i entitats per posar fil a l’agulla a una sèrie d’accions per implementar de forma imminent. L’objectiu a més curt termini és el seguiment de les persones afectades per la supressió de llocs de treball de Tradema i vetllar per la seva incorporació al mercat laboral, igual que en el cas de la clausura de l’empresa solsonina GMS, que afecta deu persones, i el conjunt de la població desocupada.

Creació d’una borsa de treball En aquest sentit, es considera necessari conèixer el perfil laboral i formatiu de cadascun d’aquests treballadors, oferir-los un acompanyament en la seva inserció laboral amb un procés individualitzat i la formació adaptada a les seves necessitats particulars, així com assessorar-los sobre activitats econòmiques relacionades

Solsona

Miquel Manzano

Continuen les negociacions entre Tradema i els treballadors Segons explicacions del president del Comitè de Tradema, Jordi Casas, continua el dur procés de negociació de l’ERO d’extinció d’ocupació. En el moment del tancament d'edició del Celsona estava prevista una reunió entre representants del Comitè d’Empresa de Tradema i els representants de l’empresa. Les negociacions es basen sobre tres eixos clars: les recol·locacions, les jubilacions i les indemnitzacions.

En aquest moment les posicions estan molt allunyades entre treballadors i empresa. El dia 16 de gener és l'últim dia per arribar a un acord, en cas de no produir-se s'hauria d'entrar en via judicial. D'altra banda, avui al matí s'ha previst fer una manifestació dels treballadors de l'empresa solsonina a l'eix comercial de Lleida. Abans de marxar cap a la capital de província el Comitè d'Empresa té prevista una reunió amb el líder del PSC, Pere Navarro. 10

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El primer objectiu és facilitar una ràpida incorporació al mercat laboral dels aturats


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

11


Consell Comarcal del Solsonès

S’aprova el conveni de col·laboració entre la fundació Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Lleida, el Centre Tecnològic i el Consell Comarcal El passat dijous 20 de desembre, el Consell Comarcal del Solsonès, en comissió de govern, aprovà per unanimitat dels membres presents el conveni de col· laboració entre la Fundació Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Lleida, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès. El Consell Comarcal del Solsonès conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Centre Europeu d’Empreses i Innovació, amb la voluntat d’impulsar el creixement econòmic i la creació d’ocupació a la comarca, estan interessats a donar suport i oferir serveis avançats pel CEI SOLSONÈS. El Centre Europeu d’Empreses i Inovació (CEEILLEIDA), en procés d’integració amb el Consorci Globalleida, segons el conveni, col·laborarà en el funcionament del CEI oferint serveis a demanda dels emprenedors en les àrees d’assessorament en la realització del Pla d’Empresa, assessorament estratègic, recerca de recursos financers, assessorament en l’àmbit de la Qualitat, assessorament en màrqueting, assessorament Tecnològic bàsic i ús de la imatge corporativa del CEEILLEIDA. Les despeses de formació, seminaris o jornades, publicitat, assistència a fires, en una quantitat de fins a 3.000 euros a l’any, seran assumides per CEEILLEIDA sempre que les seves disponibilitats pressupostàries ho permetin. Per la seva part, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) destinarà l’edifici de l’antic Seminari de Solsona a la creació d’un centre per a empreses amb components innovadors (CEI SOLSONÈS) i es responsabilitzarà de la gestió integral de les instal·lacions del centre.

Les tres parts constituiran una comissió de seguiment d’aquest conveni que esdevindrà el principal òrgan de direcció en la gestió del CEI. La comissió de seguiment estarà formada pel President del Consell Comarcal del Solsonès, un tècnic del Consell Comarcal del Solsonès, dos representants del CTFC i dos representants designats pel president del Consell Directiu del CEEILLEIDA. Aquesta comissió de seguiment es reunirà com a mínim un cop l’any i serà la responsable de vetllar pel compliment del conveni, aprovar i proposar les línies estratègiques de funcionament del CEI, aprovar i proposar el programa d’activitats formatives, seminaris, jornades, publicitat, assistències a fires o d’altres activitats divulgatives.

Solsona

Miquel Manzano

La novetat va ser el canvi d'ubicació del CX Espai a la sala Polivalent

Aprofitant les festes nadalenques l'Associació de Donants de Sang del Solsonès va organitzar un acapte de sang, va ser els dies 27 i 28 de desembre a la tarda. En total hi van haver 112 donacions, 108 efectives. Els participants van entrar al sorteig d’entrades per a la representació d’Els Pastorets de Solsona, el Pessebre Vivent d’Ardèvol i el Pessebre Vivent de Vilandeny. També se sortejà un joc de ganivets de 6 unitats, tisores i tallant amb suport de fusta gentilesa de Lacetània Teatre, Centre Cultural d’Ardèvol, Comissió de Festes de Gargallà i Ganivets Pallarès. Els premis van ser lliurats dissabte passat a migdia al bar Casal. 12

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Més d'un centenar de solsonins donen sang a l'últim acapte de l'any


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

13


Partits polítics

JNC

La JNC celebra el seu Consell Nacional al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya El passat dissabte 22 de desembre es va reunir al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya el Consell Nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya. L’acte va aplegar uns 200 joves nacionalistes, i va estar centrat amb el balanç de les passades eleccions al Parlament, i amb el debat i aprovació del full de ruta de la JNC per als propers dos anys. La benvinguda va anar a càrrec del Coordinador Territorial de la JNC de les Terres de Lleida, Xavi Solà; i de la diputada de CiU Mireia Canals, qui ha destacat que “el nostre repte és retenir el talent, donar oportunitats als joves, com ara aquí al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, un exemple de les polítiques actives de formació professional qualificada, generació de valor afegit i ocupació”. Els joves nacionalistes han fet balanç dels resultats electorals de les passades eleccions al Parlament del 25 de novembre. Per a la Presidenta de l’organització, Marta Pascal, “només amb un país cohesionat i amb un procés centrat amb les persones i la seva qualitat de vida podrem afrontar amb èxit, la consulta al poble de Catalunya”. De

LEADER

Oberta la convocatòria d’ajuts Leader per la presentació de sol·licituds - Mesura de foment d’activitats turístiques, amb la creació, ampliació i/o millora d’activitats turístiques (p.e. cases de turisme rural, hotels, càmpings, albergs, restaurants...)

Des del dia 29 de desembre fins a mitjan de febrer de 2013 estarà oberta la convocatòria d’ajuts LEADER AAM/429/2012 de 21 de desembre, per tal de que es puguin presentar les sol· licituds d’ajut corresponent a projectes i activitats que puguin estar incloses en les següents mesures:

La dotació pressupostària per la convocatòria és de 1.541.000 euros; els expedients poden arribar a aconseguir fins un 35% de subvenció sobre el pressupost acceptat, podent-se ampliar un 5% amb l’aplicació de la Responsabilitat Social Empresarial.

- Mesura de millora dels processos de transformació i comercialització de productes agraris, amb la creació, ampliació i/o millora d’empreses agroalimentàries, agrobotigues (p.e. creació formatgeria artesana, millora empresa producció llavor, ampliació empresa fabricació productes làctics...)

Cal recordar que el programa LEADER en les 3 convocatòries que ja ha desenvolupat ha generat un impuls a les activitats que es desenvolupen en el territori de la Catalunya central; l’impacte ha estat corresponent a la presentació de 62 sol·licituds d’ajut, amb una inversió executada de 10.925.000 euros i uns ajuts concedits per import de 3.883.163 euros.

- Mesura de creació i desenvolupament de microempreses, amb la creació, ampliació i/o millora de microempreses (p.e. creació fusteria, millora taller planxisteria, creació botiga, creació clínica dental, ampliació maquinària fàbrica..) 14

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

la mateixa manera, també ha afirmat que “plantarem cara a tots i cadascun dels atacs de l’Estat Espanyol, no tolerarem que aixafin la voluntat d’un país que cada dia vol ser més lliure”. Finalment, la cloenda ha anat a càrrec de Ramon Farré, President de Federació de les Terres de Lleida de Convergència Democràtica de Catalunya i Delegat del govern de Catalunya a Lleida en funcions. Farré ha recordat que “sense assolir l’Estat Propi no podrem donar un tomb en la situació econòmica i social del país”. El dirigent nacionalista creu que ambdós objectius, Estat Propi i país cohesionat són indestriables i lluny de contraposarse, van íntimament lligats.


Vall de Lord

Montse Riu

Concert de Nadal de la Coral Morunys

Un pessebre amb les pomeres i el porta a porta A la carnisseria Cal Ton any rere any guarneixen el seu aparador amb un bonic pessebre. En aquesta ocasióm, però, el pessebre que han fet és especial. En el mateix han volgut fer esment a 2 temes molt d’acutalitat a Sant Llorenç de Morunys. El pessebre consta de dues parts, la terra i l’infern. A la part de la terra es pot veure un camp de pomeres, com les que s’han plantat a la Vall i que el passat dissabte dia 22 es van presentar i beneir. També s’hi pot veure un carro carregat de bosses d’escombraries, simulant la recollida porta a porta que es realitza a Sant Llorenç des del passat 12 de novembre, petites bosses d’envasos de color groc, bosses d’orgànica, etc... Per altra banda, a la part de l’infern es poden veure bosses de la recollida selectiva mal fetes, tretes el dia que no toca, sense lligar, amb adhesius com els que es col.loquen a les deixalles mal tretes en el sistema del porta a porta.

Durant aquestes dates la Coral Morunys ofereix el seu concert de Nadal. En aquesta ocasió es va dur a terme el passat 29 de desembre a ¾ de 9 del vespre a l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys. El concert va constar de dues parts. A la primera part, sota la direcció de la Lluïsa Piñero, es van poder sentir 8 temes, de varietat diversa, des de nadales típiques catalanes, com a temes populars d’altres països, fins i tot un tema de la pel.lícula Les Choristes. La segona part, i sota la direcció del Climent Solé, va constar també de 8 temes, altre cop recorrent a les nadales catalanes: una de popular basca, la famosa popular cordovesa Campana sobre campana i, per acabar, un recull de 6 cançons de l’Estel de Natzaret, cançons de pastors i àngels amb música de Llorenç Riu. Ja per finalitzar el concert interpretació del tema Els Cascabells, on també va participar-hi el públic assistent. Per acompanyar aquest concert es va comptar amb el Gregori Farràs al piano.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Ja ha arrencat el parc de Nadal: fum, fum, fum Per segon any consecutiu la Vall de Lord pot disfrutar d’un parc de Nadal. L’any passat se’n va fer la primera edició amb molt d’èxit i aquest any tornen a repatir. El parc va començar dimecres passat i finalitzarà demà dia 5. Durant aquests dies tots els infants han gaudit d’activitats diàries diferents. Avui divendres, a les 6 de la tarda hi haurà espectacle infantil de La Xarxa i demà dissabte, a les 12 h ens visitarà un personatge sorpresa. Totes aquestes activitats s'estan realitzant al Pavelló Poliesportiu de Sant Llorenç de Morunys. i s’ha comptat amb la col· laboració d’ajuntaments, empreses, etc...

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

15


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera i Jordi Odèn

Grup excursionista d’Oliana – Arxiu: M.R.

Llibreta de signatures

El mes de desembre l’Arxiu. Marcel Ribera va fer entrega al president del Grup Excursionista d’Oliana de les signatures i dedicatòries dels diferents caminants que havien passat per Sant Honorat. Cal recordar que la llibreta de signatures fa un temps que va ser recollida, estava plena d’escrits. Aquesta recopilació de pensaments plasmats en paper, s’arxivarà i es conservarà al Moment de l’entrega de la llibreta al president del G.E.O. centre del Grup Excursionista d’Oliana. A Sant Honorat s’ha posat una altra llibreta a disposició de totes aquelles persones que hi vulguin deixar les seves impressions. Per altra banda comentar que el passat 23 de desembre a les 10:45 h, el Grup Excursionista de la nostra Vila vam sortir d’Oliana, passant per Tragó, Nuncarga, Bassella i finalment Castellnou de Bassella, lloc on es va dipositar el naixement, concretament a l’església de Sant Simeó. Hores de camí: 2’15. En aquesta clàssica sortida nadalenca vam anar-hi un bon nombre de persones vingudes de diferents llocs. A les 13h, celebració de la missa per Mn. Benigne Marquès, posteriorment el típic dinar de germanor: Amanida, carn, botifarra a la brasa i postres.

Ajuntament d’Oliana El passat 22 de desembre l’Ajuntament de la nostra Vila va invitar a tots els veïns a anar a la Sala Polivalent del Pavelló Poliesportiu, on es va fer balanç del primer any i mig de legislatura. També es va aprofitar l’acte per retre un homenatge a la Dra. M. Carme Pujades i a la mestra, Sra. Rosa Clotet. Van rebre una placa i una nadala per la seva dedicació durant anys al poble d’Oliana.

La Dra. M. Carme Pujades i la mestra sra. Rosa Clotet amb els seus respectius marits i autoritats municipals.

16

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Grup de pelegrins que vam portar el pessebre a Sant Simeó


Cartellera Campanya de recollida

Pessebres vivents

d’arbres de Nadal

ARDÈVOL: Dies 6 i 13 de gener. Sessions a 2/4 de 7 i 2/4 de 8 del vespre. Informació i reserves: tel. 973 473534 / 678 691 539, Glòria.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Solsona i la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona organitzen novament la campanya de recollida d’arbres de Nadal per evitar que vagin a parar a l’abocador. Els exemplars recuperats s’utilitzaran per al compostatge de matèries vegetals. S’habilitarà un punt de recollida a la plaça del Camp entre els dies 7 i 18 de gener.

SANT GUIM DE LA PLANA: Dies 12 i 13 de gener. Sessions a 2/4 de 7 de la tarda (torrades amb all). Reserva d’entrades: tel. 973 550978.

Concurs de fotografia a Oliana

Lliurament de premis

dels concursos de postals de Nadal i de pessebres

L'esperit del concurs és destacar les qualitats artístiques i creatives i incentivar la participació dels joves d'Oliana. Tema: Es presentarà una imatge per persona, relacionada amb les festes nadalenques. Requisits: La participació és oberta a qualsevol jove d'Oliana i/o de l'Institut Aubenç de 12 a 18 anys. Format: El format de les imatges serà en JPG, i es permet la manipulació/ alteració digital de les fotografies, així com muntatges digitals i altres modificacions. Terminis i lloc de presentació: El termini de presentació de les fotografies és del 18 de desembre al 16 de gener. S'hauran d'enviar per correu electrònic a alturgell@oficinajove. cat. És obligatori que al correu hi consti el nom i el telèfon del/la participant, per tal que l'Oficina Jove s'hi pugui ficar en contacte en cas de ser el guanyador/a del concurs.

Divendres 11 de gener a sala de plens del consistori a les 7 de la tarda. Ho organitza l'Ajuntament de Solsona

Ball de la gent gran

Diumenge 13 de gener, al vestíbul de la Sala Polivalent a les 7 de la tarda. Ho organitza el Consell de la Gent Gran de Solsona

Concert de Nadal

a càrrec de la Coral Catalunya Caixa Dimarts 15 de gener a la sala d’actes de la Residència a 2/4 de 5 de la tarda. Ho organitza la residència Hospital Pere Màrtir Colomés

Festa de Sant Antoni

Esdeveniments de la comarca 2013

Dissabte 19 i diumenge 21 de gener

Gener: Els dies 1, 6 i 13 Pessebre Vivent d’Ardèvol. El dia 1 Pessebre Vivent de Vilandeny. Els dies 19 i 20 Sant Antoni a Solsona. Febrer: Del 7 al 13 Carnaval de Solsona. Març: Els dies 9 i 10 Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona. Abril: Els dies 20 i 21 Fira d’Autocamp, cotxe usat de Solsona. Maig: El dia 5 Fira de Sant Pons de Prades, la Molsosa. El dia 5 Fira de la Primavera de Sant Llorenç. Del 10 al 12 Fira de Sant Isidre a Solsona. El dia 26 Fira Productes artesans de Pinós. Juny: El dia 2 diumenge de Corpus. Agost: Del 2 al 4 Festa Major del Miracle. Tots els dijous del mes d’agost, rutes nocturnes a càrrec de la UBIC Setembre: Del 7 a l’11 Festa Major de Solsona. El dia 22 Fira de la Torregassa. Octubre: Els dies 5 i 6 Fira de l’Emplet de Llobera. El dia 6 Fira de la Tardor de Sant Llorenç. Els dies 19 i 20 Fira del Bolet i del Boletaire del Solsonès. Desembre: El dia 8 Fira de Santa Llúcia de Navès. Els dies 25 i 26 Pessebre Vivent de Vilandeny. Els dies 26, 28 i 29 Pastorets de Solsona. Els dies 26 i 29 Pessebre Vivent d’Ardèvol.

Xerrada

Per promoure el voluntariat entre els joves

Dissabte 26 de gener a la sala cultural de l’Ajuntament a les 7 de la tarda. Ho organitza Solsona Jove Ajuda

Espectacle familiar

Mary poppins, de Manresa Teatre Musical

Diumenge 27 de gener al Teatre de Solsona a les 6 de la tarda. Preu: 8 euros. Venda d’entrades a taquilla a partir d’una hora abans de l’espectacle. Ho organitza l'Ajuntament de Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Ball de la gent gran

Diumenge 27 de gener al vestíbul de la Sala Polivalent a les 7 de la tarda. Ho organitza el Consell de la Gent Gran de Solsona.

Exposició de fotografia Solsona amb uns altres ulls L’Aula de Cultura de la Caixa Penedès de Solsona (carrer Castell número 17) acull fins demà 5 de gener l’exposició ‘Solsona Mira’t, Solsona amb uns altres ulls’, de l’artista David Juárez Ollé. La mostra es podrà visitar avui 4 de gener de 17.00 a 20.30 hores, i demà 5 de gener de 10.30 a 13.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

17


Associació de festes del Carnaval de Solsona

El Testament del Carnestoltes surt a la llum

Els Gegants de Carnaval al quarto de Ca l'Esquitx

Des del passat dilluns a la tarda ja es pot veure l’aparador del rebost del Testament del Carnestoltes. Enguany, l’escenari escollit per a la seva exposició ha estat la plaça Major, concretament el número 6. El rebost inclou un lot de productes valorat en 2.000 euros, a més d’un xec regal per valor de 4.666 euros, que l’afortunat podrà gastar en els establiments de la UBAC (Unió de Botiguers Amics del Carnaval). Per participar en el sorteig, només cal que adquiriu una o més butlletes del Testament del Carnestoltes a qualsevol dels establiments adherits a la UBAC. El sorteig s’efectuarà davant de notari i el guanyador es donarà a conèixer a la mitja part del ball de disfresses del dimarts. El número serà vàlid durant els 15 dies següents a la seva publicació. Si després d’aquest temps no es reclama el premi, el número perdrà la seva validesa a favor d’un nou número. Compra ja el teu número del Testament i participa en el sorteig més esperat per tots els solsonins!

Ara que s’acaben les festes nadalenques, el Carnaval es comença a fer notar. Per això, des de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, hem volgut que els seus protagonistes prenguin el carrer, creant el nostre “quarto de gegants” particular. Si passeu per davant de Ca l'Esquitx, podreu gaudir d’una fantàstica exposició de tots els elements folklòrics que engloba el nostre Carnaval. La família boja, la draca, el xut, l’olímpic, el Pep del Oriols… No en falta ni un! Així que ja ho sabeu, si els nens estan avorrits o simplement sentiu certa enyorança de Carnaval, només cal que us desplaceu fins el nostre quarto de gegants a Ca l'Esquitx per delectar els vostres sentits. Com molts haureu endevinat, es tracta d’una paròdia del “quarto de gegants” que l’Associació de Geganters estrenava el passat 2012, tret d’un petit detall: en aquest cas, la il·luminació és gentilesa de l’associació i no us caldrà posar la “monedeta”. A més, us recordem que a la plaça Major ja trobareu el rebost del Carnestoltes i que als establiments de l’UBAC podreu adquirir la vostra participació. Una mostra més que el Carnaval ja s’acosta i que cal que ens posem les piles per arribar-hi en plena forma. Més informació: Correu: carnavalsolsona@yahoo.es Web: www.carnavalsolsona.com 18

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Carnaval


Carnaval

Redacció

L’Associació de Festes del Carnaval de Solsona denunciada per proxenetisme i finançament il·legal Segons fonts del cos dels Mossos d’Esquadra, l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona ha estat denunciada per proxenetisme i finançament il·legal. La denúncia, anònima, ha estat presentada aquesta setmana a la caserna solsonina d’aquest cos policial. En el tancament d’aquest setmanari encara no s’havia pogut parlar ni amb el president ni amb cap representant de l’Associació per aclarir els fets, però, segons

Carnaval

el nostre informador des de la comissió organitzadora del Carnaval s’estan realitzant algunes activitats poc transparents per aconseguir finançament per a la festa. En la propera edició del Celsona esperem poder ampliar la notícia i aportar declaracions de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona així com del cos dels Mossos d’Esquadra.

Associació de festes del Carnaval de Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

37è concurs de fotografia Carnaval de Solsona 22è concurs de fotografia Resol Participants: Tota persona interessada Tema: El Carnaval de Solsona Tècniques: Qualsevol tècnica de fotografia en Blanc i Negre o Color. Presentació: El paper fotogràfic ha de ser com a mínim de 20x30, muntat damunt suport rígid de 30x40. Condicions: Les obres presentades no han d’haver estat premiades en cap altre concurs. Identificació: Al dors de la fotografia cal anotar el títol i, en sobre tancat: nom, adreça, telèfon i títol, Així com també la societat fotogràfica, si és que es pertany a alguna. Trameses: LABORATORI FOTOGRÀFIC RESOL C/St.Nicolau,4 - 25280 Solsona (Lleida) Tel i fax 973 480 402 - revelatges@fotoresol.com Termini d’admissió: 22 de gener de 2013 1r premi any 2012 : 250 euros i trofeu i portada tríptic Xolda de Catalina Varela Ruibal de Moraña Veredicte públic: 25 gener de 2013 Notes: Exposició: Durant la setmana de Carnaval. Es podran recollir les obres no premiades 10 dies després de Jurat: El formaran membres de l’Associació de Festes del l’últim dia de l’exposició. Carnaval i experts i aficionats al món de la imatge. Les obres premiades quedaran en poder de l’organització, la Lliurament de premis: Els guanyadors o representants reco- que es reservarà el dret de reproduir-les, esmentant l’autor. lliran els premis exclusivament el dia de l’entrega dels Gegants Els premis podran declarar-se deserts a criteri del Jurat. Bojos, tret justificació per escrit, rebuda abans de l’entrega. Qualsevol imprevist serà resolt per la Comissió Organitzadora. Premis: L’organització tindrà cura de la millor conservació de les 1r. Premi 250 euros, portada del tríptic 2014 i trofeu. obres, però no es farà responsable de qualsevol incident, que 2n. Premi 150 euros i trofeu. 3r. Premi 100 euros i trofeu. de manera involuntària puguin patir. Premi especial Resol, a la millor fotografia de l’OLÍMPIC en El fet de participar comporta l’acceptació d’aquestes bases. motiu del seu 25è aniversari, 200 euros i trofeu. Aquestes bases anul·len les bases anteriors.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

19


Rotary Club Solsona

Josep Maria Borés. Fotos: Resol

Sopar solidari de Rotary Solsona Els fons recollits es destinaran al Banc d'Aliments i al fons d'Emergència Social

La Marta Puig, explicant la seva experiència com a Premiada del Protagonistes de l'any passat

El passat dissabte, 22 de desembre, es va celebrar al restaurant Gran Sol el Sopar Solidari de Nadal de Rotary. Amb una bona assistència de membres i coneguts. L'acte servia per recollir fons que seran destinats al Banc d'Aliments i més concretament a l'adquisició d'uns congeladors que permetran mantenir en bones condicions els aliments que de forma solidària entreguen diversos comerços de Solsona. Durant el sopar, es va aprofitar per gaudir de diversos moments importants per al Club Solsoní. Es va fer entrega del Premi Protagonistes 2013.

Aquests sis joves van ser els candidats al Premi Protagonistes del demà

Júlia Xandri, premi Protagonistes 2013, assistirà a un Campus Rotary a Europa

Gerard Roca, accèssit, gaudirà d'un cap de Setmana R.I.L.E Rotary 20

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El Sopar de Gala de Rotary premia Júlia Xandri amb el Premi Protagonistes del demà i nomena dos membres d'honor


Rotary Club Solsona

Josep Maria Borés. Fotos: Resol

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'alcalde David Rodríguez va rebre de mans del president Rafael Fonollà una placa, i de mans del governador Àngel Muixí, el pin rotary com a membre honorari.

La Marta Puig, premi Protagonistes 2012, va fer una presentció de la seva experiència a Egipte i va donar pas a la presentació dels candidats del 2013. Dels sis candidats al premi, va recaure pel treball i la implicació social de la Júlia Xandri, de 18 anys, estudiant de Publicitat i Relacions Públiques a la Pompeu Frabra i membre actiu dels Escoltes i del col.lectiu Solsona Jove Ajuda. La Júlia gaudirà de la possibilitat d'assistir a un dels Campus que Rotary organitza arreu d'Europa, i podrà conèixer gent de la seva edat d'altres països i cultures. El premi accèssit extraordinari d'enguany va ser pel Gerard Roja i Jané, estudiant a la Universitat Autònoma de Barcelona pel seu treball i implicació social. El Gerard podrà assistir un cap de setmana al RYLA Rotary, en el que es treballa els conceptes de lideratge, civisme i desenvolupament personal. Tot seguit el Club Solsoní va designar dos socis honoraris del Club, a Enrique Pérez per la seva trajectòria rotària i a l'alcalde de Solsona David Rodríguez per la seva activitat solidària, éssent ell un dels creadors del Fons d'Emergència Social i pel suport constant a la tasca del club.

Tot seguit es va procedir al nomenament d'un nou membre rotary del club de Solsona: Rosamaria Reig va rebre de mans de la seva mare, Rosa Ramellat, la insígnia rotària que la fa la primera en ésser membre del club, dues generacions d'una mateixa família. Un dels moments més entranyables, va ser quan el president Rafael Fonollà, va lloar la tasca que la Noemí Vilaseca ha estat fent durant aquests últims anys al capdavant del protocol com a Macer del Club. De la tasca de Macer, se'n cuidarà a partir d'ara la Rosamaria i com que totes dues estan en estat, van rebre de mans del Club uns peücs de nadó. El president, Rafael Fonollà, va agrair l'assistència dels membres Rotary de RC Manresa-Bages, Manresa-Centre, Badalona i Vic, així com la del governador, Àngel Muixí; el governador nominat, Ignacio Martínez de Cardeñoso; i de Carles Garriga (PGD) del centenari.

El canvi de Macers (caps de protocol): la Noemí Vilaseca va passar el càrrec a la Rosamaria Reig, nova rotària d'enguany

Àngel Muixí Manent, Governador 2012-2013 i del Club de Solsona, va acomiadar l'acte brindant per un Bon Any Nou

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Un gran sopar on vam poder gaudir de l'activitat del Club i vam poder conèixer membres nous. Només resta felicitar a la guanyadora del Premi Protagonistes i desitjar-vos un bon i solidari any nou.

21


Sol del Solsonès

Divendres dia 21 de desembre la gran família del Sol del Solsonès com cada any vàrem celebrar el dinar de Nadal. Vam menjar la típica sopa de galets, pollastre al forn amb bolets i prunes, i per postres flams amb nata, menjar elaborat pels usuaris, tècnics i membres de la junta del Sol del Solsonès, tot això després de que el nostre president Enric Serra beneís la taula i desitgés a tothom unes bones festes de Nadal i un Bon Any Nou, especialment pels malalts i els més necessitats, i també per les persones que no tenen treball, i sobretot en companyia de la família i gaudint d’aquestes festes de reflexió, que tothom anés a adorar el bon Jesús Salvador. Va ser un dia amè i ple d’amor i germanor, amb un gran esperit nadalenc. Tot seguit després de prendre un bon café i una entretinguda tertúlia ens vam dirigir a la Residència Hospital Pere Màrtir Colomés per veure el pessebre vivent, que va ser molt emocionant i agraïm la

invitació de la direcció de la Residència. Amb fe i esperança fins l’any vinent si Déu vol. Un millor any per a tothom.

22

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Dinar de Nadal al Sol del Solsonès


UBIC Solsona

La Ludoteca de Nadal La ludoteca de Nadal, que ha organitzat aquest any la UBIC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès, s’ha realitzat a les instal·lacions de l’escola Arrels I, des del dia 24 de desembre fins al dissabte 5 de gener de 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia, coincidint amb les vacances escolars. Durant els nou dies que ha durat la ludoteca s’han realitzat diverses activitats: jocs tradicionals, manualitats

Hem celebrat l’aniversari dels nens i monitores que han fet anys aquests dies

Atrapasomnis fets pel grup de mitjans

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Jocs tradicionals

Manualitat de Nadal realitzada pel grup dels petits

de Nadal, gimcana, carta als reis, cuina freda, fanalet de reis, contacontes, dibuixos, manualitats, i moltes d’altres activitats que han permès als nens i nenes (de 3 a 12 anys) passar una estona divertida i entretinguda. Des de l’associació es vol agrair la col·laboració de l’escola Arrels I i a totes les monitores per la seva bona predisposició, i a més a tota la gent per la confiança dipositada en la ludoteca.

Els petits també van fer el taller de cuina freda

Els grans van ser les estrelles al joc del mocador

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

23


Club Estel

Coral Estel

Nota de la direcció

El passat dia 20 de desembre, i com a cloenda del primer trimestre, el Centre de Formació d’adults del Solsonès, va convidar la “Coral Estel”, sota la direcció de mossèn Joan Clos Casanovas a fer un concert a la sala gòtica del Consell Comarcal, amb un repertori de cançons d’aire nadalenc, molt maques i conegudes totes elles. Va ésser un plaer que vam poder fruir durant més d’una hora escoltant unes veus preparades i ben dirigides. Seguidament, el C.F.A., ens va obsequiar amb una gran “Torronada”, amb tota mena de productes típics nadalencs i, per suposat, cava. Gràcies a tots i per molts anys. BONES FESTES! Montserrat Ritort

La panera i la sort Agraïment a Regió 7

Aquest any la Llumineta del club Estel ha tocat al sr. Josep Puigpiqué i Gilibets. Enhorabona de part de tots i més quan la sort no és una casualitat. Passa poques vegades però ens ha explicat ell mateix que havia signat el número 58 en quatre llocs diferents i per tant ha estat afortunat amb quatre paneres com podeu veure en la foto.

El Diari de la Catalunya Central Regió 7 del dia 31 de desembre va dedicar la pàgina de Societat del Solsonès a l’aniversari de la fundació del club de Jubilats i Pensionistes l’Estel, signat pel periodista i reporter Ricard Montsó. També publica una entrevista amb la sra. Florentina Guerrero, titular del carnet de soci núm. 1 i cofundadora del club. Si algú està interessat en els detalls de la trajectòria de la nostra associació pot consultar els documents en el fons cedit a l’arxiu del Consell Comarcal amb el qual s’ha signat fa pocs dies un conveni de cessió i conservació.

24

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La junta del Club Estel i la seva presidenta sra. Montserrat Seuba volen desitjar a tots els socis i simpatitzants un Any Nou ple de felicitat i salut en companyia dels que més estimin. Properament es convocarà una assemblea de socis per notificar els projectes de futur per l’any 2013. Durant el mes de gener es podrà fer efectiva la renovació del carnet de soci i pagar la quota corresponent. La junta ha cregut convenient mantenir el preu de 15 euros per aquest any degut a que hi ha famílies amb dificultats a causa de la crisi que ens afecta a tots d’una manera o altra. Aquesta crisi també afectarà a les activitats que realitzava el club i que estaven subvencionades per l'Obra Social de La Caixa. El conveni de quatre anys signat amb La Caixa ha acabat el 2012. No tindrem subvenció per la Coral ni pels tallers de cuina, patchwork, punta de coixí, ioga, manualitats i aiguagim. Es mantindran les classes de l’aula d’informàtica. Estem preparant un informe complert ja que de moment els únics ingressos que té previstos el nostre club seran les aportacions dels socis amb la quota i noves idees per mantenir o trobar algun finançament diferent. Gràcies a tots.


http://humortonto.blogspot.com.es/

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Humor GrĂ fic

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

25


Parròquia Festa dels Reis.- Diumenge, 6 de gener, Missa a les 11.

CANALDA Festa de Sant Julià.- Diumenge que ve, 13 de gener, Missa a les 10 en honor del titular de la parròquia.

CEURÓ Festa de Sant Julià.- Diumenge que ve, 13 de gener, Missa a les 11 per celebrar el patró de la parròquia, Sant Julià. Tot seguit, aperitiu ofert per l’Ajuntament.

LLADURS Festa de Sant Julià, a Vilanova dels Torrents.- Diumenge que ve, 13 de gener, Missa a les 12 i benedicció del pa a l’antiga capella de Sant Miquel. S’hi celebrarà el patró de la parròquia dels Torrents, Sant Julià, perquè l’església parroquial va quedar inservible a rel del seu incendi fa anys.

NAVÈS Festa dels Reis.- Diumenge, 6 de gener, Missa a les 11 del matí.

OGERN Arribada dels Reis.- Aquest dissabte, 5 de gener, a les 8 del vespre, arribaran els Reis Mags a la plaça i es dirigiran a l’església per adorar el Nen Jesús. I el diumenge, 6 de gener, Missa a 2/4 d’1.

SANT CLIMENÇ Festa dels Reis.- Dissabte, 5 de gener, a les 7 del vespre, Missa i arribada dels Reis d’Orient que vindran a l’església per adorar l’Infant Jesús. Missa de Diumenge.- Diumenge vinent, 13 de gener, a 2/4 d’1, coincidint amb el segon diumenge de mes, se celebrarà la Missa de la festa del Baptisme del Senyor.

SOLSONA Vigília de Reis i dia de l’Epifania Dissabte, dia 5 de gener, hi haurà la Missa vespertina de la Companyia de Maria a 2/4 de 7 del vespre i la del Claustre a les 8 del vespre. El dia de Reis, 6 de gener, coincidint amb diumenge, l’horari serà l’habitual dels diumenges (10, 11 i 12, al matí, i, al vespre, a les 7).

Confraria de la Mare de Déu del Claustre Diumenge, 6 de gener, festa dels Reis, la Missa de les 7 del vespre serà al Claustre, amb la participació de l’Escolania i la Capella de Música. Que aquesta Eucaristia sigui la celebració del Nadal a la Casa de la mare de tots els solsonins i solsonines. Pregària pels malalts Dilluns, 7 de gener, a la Companyia de Maria, a la Missa de 2/4 de 8 del vespre es pregarà especialment pels malalts de la Parròquia. Si algú vol que es pregui explícitament per algun familiar o amic, pot comunicar-ho al mossèn o a algun membre de l’Equip de visitadors de malalts. Comunió a casa i Unció dels Malalts Seria oportú que tots aquells qui teniu persones malaltes a casa o que, físicament, no poden venir a l’església i sabeu que tenen o tenien la voluntat i la intenció que els portin la Comunió a casa, podeu comunicar-ho a qualsevol dels mossens de la parròquia. Així mateix, si es donen les circumstàncies que també poden rebre l’ajut de Déu en aquests moments amb el Sagrament de la Unció dels Malalts podeu demanar-ho a qualsevol dels mossens. És bo que tinguem atenció dels nostres familiars en totes les dimensions i que no ens oblidem de l’atenció espiritual. Sigui per l’edat o per la malaltia, pensem a proposarlos-hi i confiem en la gràcia que pot donar Déu en aquest moment de la vida tant pel qui el rep com pels qui l’envolten. Abonament del Full Diocesà Per aquest 2013, la subscripció del Full Diocesà, juntament amb l’exemplar del Full Arxiprestal que s’adjunta en cada edició, serà de 20 euros. Durant aquest mes de gener podreu fer el donatiu d’aquest import, com sempre, als distribuïdors del Full que el reparteixen a domicili o bé al lloc de recollida habitual. Calendari Arxiprestal 2013.- Enguany trobareu el Calendari Arxiprestal dins el Full setmanal. Aquesta vegada no hi ha tants calendaris com els altres anys, però, tot i així, és possible que en sobrin alguns que tindrem a la parròquia per repartir. Podeu passar en horari de despatx. Celebració de les Noces d’Or i d’Argent matrimonials Un any més, per aquestes dates es fa la proposta de fer la celebració conjunta de les Noces d’Or i de Plata pels qui ho desitgin. 26

Serà amb les parelles que es van casar el 1962 (ara fa 50 anys) i les que ho van fer el 1987 (ara en fa 25). Se celebrarà una Missa a la Catedral i es farà un dinar tots plegats pels qui s’hi apuntin. És convenient que les parelles ja es comencin a apuntar al despatx parroquial (tel. 973 48 01 23). Agraïments parroquials Des de la Parròquia de Solsona volem donar les gràcies a tots els qui heu col· laborat i a tots els qui heu portat aliments o bé heu fet alguns donatius seguint la iniciativa que es va promoure durant les misses d’Advent al Cor de Maria. Ha estat possible recollir un bon nombre d’aliments que ha permès a famílies solsonines celebrar el Nadal gràcies a la vostra fe i a la vostra generositat de compartir part del que, fins i tot, podíeu necessitar vosaltres mateixos per a viure. El nostre agraïment sincer a l’actitud de tots nosaltres, mostrant que els cristians som sensibles a les necessitats dels nostres germans, siguin creients o no. I, per altra banda, també agrair totes les persones que durant l’any amb la vostra dedicació en diverses tasques i serveis, i també amb els vostres donatius, tant a les paneretes de la missa, com en les caixetes d’ajuda a l’església, o bé venint a portar-los a la mateixa parròquia, i també realitzant altres donacions fruit de la voluntat i generositat d’alguns feligresos, vius o difunts, que han permès mostrar la vostra sensibilitat parroquial per tal de poder tirar endavant i assumir les múltiples despeses i portar a terme les diverses accions pastorals des de la parròquia. A tots i a totes, moltes gràcies!

Agraïment Agraïments de part de l'esposa i fills de FRANCESC PUJOL PUJOL a metge, personal mèdic, família, amics i coneguts per l'ajuda prestada, mostres de condol i assistència a l'enterrament. Moltes gràcies de part de la família.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

ALTÈS


Parròquia PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 5.- A les 10 del matí, esposos Miquel Torres Garriga i Carme Romero Taboada. A 2/4 de 7 de la tarda, a Lestonnac, Ernest Müller Wernz (18è a.) i família. Dia 6.- A les 10 del matí, a la Catedral, Lluís Montraveta Gilibets (12è a.); Josep Colomés Serra; Roser SabataTarrés; esposos Salvador Gilibets i Núria Ribalta, i la seva filla: Rosa, i germans difunts; esposos Joan Parera Rosas i Teresa Pons Pallarès, i fills; esposos Eladi Sánchez Martín (24è a.) i Maria Vantolra Baraldès (20è a.). A les 12, al Cor de Maria, Sancho Ayala Galindo (3r a.), Lluís Montraveta Gilibets (12è a.); Roser Sabata Tarrés; esposos Josep M. Riu Albets i Rosita Capdevila Casafont. A les 7 de la tarda, a la Catedral, Roser Sabata Tarrés. Dia 7.- A les 10 del matí, Josep Colomés Serra. A 2/4 de 8 del vespre, Jaume Segarra Jordana i Maria Marsiñach Milté. Dia 8.- A les 10 del matí, Josep Colomés Serra; Josep Tarrés Augé (11è a.) i família. A 2/4 de 8 del vespre, Antoni Guitart Reig. Dia 9.- A les 10 del matí, Josep Tarrés Augé (11è a.) i família.

Xavier Novell, bisbe de Solsona

La Família de Natzaret Diumenge després de Nadal i a les vigílies de Cap d’Any, contemplem un dels pocs esdeveniments, narrats als evangelis, dels anomenats misteris de la vida oculta de Jesús. Poc sabem d’aquests llargs 30 anys de la vida de Jesús a Natzaret. S’ha escrit sobre aquesta vida amagada, s’han aixecat temples dedicats a la família de Natzaret, han estat fundats carismes religiosos inspirats en llur espiritualitat. A Solsona, hem d’esmentar l’Institut de la Sagrada Família d’Urgell, fundat per la beata Anna Maria Janer, filla de Cervera. De tota la tradició que ha generat la vida de Jesús de Natzaret, sobresurt el text que ha escollit el Catecisme i que cita en els números que parlen dels misteris de la vida oculta. Es tracta del discurs del papa Pau VI a Natzaret l’any 1964, enmig d’aquell pelegrinatge determinant, poc després de la seva elecció i d’haver reiniciat les sessions del Concili Vaticà II. Faig meva la cita que apareix en el Catecisme: “La casa de Natzaret és una escola en la qual es comença a conèixer la vida del Crist: és l’escola de l’Evangeli (...). Ella ens ensenya de bell antuvi el silenci. Tant de bo que rebrotés en nosaltres l’amor al silenci, aquest hàbit mental admirable i sempre necessari (...). Aquí aprenem la manera de viure en família. Que Natzaret ens ensenyi què és la família, què és la seva comunió d’amor, què és la seva bellesa, nítida i greu, quines són les seves propietats sagrades i inviolables (...). Aquí coneixem la disciplina del treball. Natzaret, oh casa del “fill del fuster”! És principalment aquí que desitgem entendre i lloar la disciplina severa, però redemptora, del treball humà (...) Aquí volem anunciar la salvació als treballadors de tot el món, i proposar-los un gran model, el seu germà diví”. Per conèixer més la vida de Jesús i de la Sagrada Família de Natzaret podeu llegir els núms. 531-534 del Catecisme de l’Església Catòlica i el discurs íntegre del papa Pau VI a la basílica de l’Anunciació de Natzaret el dia 5 de gener de 1964 (http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/ speeches/1964/documents/hf_p-vi_spe_19640105_nazareth_sp.html).

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dia 11.- A les 10, a la Catedral, Antònia Casals Vila; Dolors Creus Reig.

Glossa

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

27


Idiomes

Alba Santaeulària

Activitats nadalenques a l'escola Chit-Chat Visita de Santa Claus i els seus ajudants

Típic sopar nadalenc anglès

Abans de Nadal ens va visitar SANTA i els seus ajudants, alguns alumnes van tenir la sorpresa que en entrar la porta de l’escola els esperaven uns personatges parlant en anglès demanant si s’havien portat bé i els regalaven llaminadures típiques americanes com “candy cane”. Després vam parlar del Nadal americà, australià i escocès explicat per persones d’aquests països. Vam menjar “mince pies” que són els dolços nadalencs britànics i ho vam acompanyar d’una beguda típica d’aquestes festes que es diu “eggnog” feta amb brandy, llet, nou moscada i ou. Va ser tot molt divertit.

Ens vam reunir 22 persones per fer un sopar típic nadalenc britànic. Vam menjar gall, patates rostides al forn, pèsols i pastanagues amb salsa “gravy”. Les postres calentes eren uns pastissets anomenats “mince pies” amb crema anglesa. Tot molt bo.

Convidats d'Austràlia, Estats Units i Escòcia

Aquest sopar era per conèixer una mica millor la cultura anglo-saxona i fer un acte solidari per Nadal. Cada persona va pagar 10 euros que es donaran a un hospital del Congo a través de la Ramona Angrill. Abans de sopar la gent va poder veure a través de fotos i vídeos on van destinats els diners que recollim. Aquest ha estat el primer any que fem un sopar solidari però cada Nadal fèiem activitats per recollir diners com cantar Nadales en anglès, una tómbola o mercat nadalenc. Ara ajuntarem els diners recollits amb les activitats de l’any passat amb els del sopar d’aquest any i seran per ajudar a gent més necessitada que nosaltres. Volem també agrair la gent que no va poder venir al sopar i van voler pagar 10 euros igualment.

Club de conversa de francès El dia 27 al vespre vam fer un club de conversa de francès aprofitant la visita de la Ramona Angrill que fa 55 anys que treballa al Congo. També va venir gent que normalment viu a França, Anglaterra o Sant Cugat però aquests dies eren a Solsona passant les festes nadalenques. Cada persona va explicar en francès com havia celebrat el Nadal aquest any i després va parlar la nostra convidada sobre la seva vida a l’Àfrica. Al final de la sessió, van venir altres persones que no parlen francès per mirar tots junts les fotos i vídeos del viatge que van fer en aquest lloc del Congo, l’any passat la Ramona Santaeulàlia i la Paqui Villanueva.

Ramona Angrill parlant sobre el Congo

Alguns dels assistents al sopar 28

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Servint el sopar anglès solidari


Institut Francesc Ribalta

L’alumnat d’Educació Infantil de l’Institut Francesc Ribalta col·labora en la campanya de recollida de joguines de la Creu Roja Quan s’acosta el Nadal, l’època de l’any més significativa de la joguina, Creu Roja Joventut posa en marxa la campanya de recollida de joguines, per tal que cap infant no es quedi sense rebre’n, en el convenciment que el joc és una via de difusió educativa i pedagògica. Així doncs, l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Institut ha col·laborat en aquesta campanya anomenada “Apropa’ns a la il·lusió. Un gest, una joguina”. Durant les darreres setmanes del trimestre passat, els estudiants van dur a terme diverses activitats de divulgació d’aquesta col·laboració (cartells, videos…). Després establiren un punt de recollida de joguets a l’Institut, fins al qual, i durant aproximadament una setmana, s’anava acostant tothom qui volia contribuir en aquest acte humanitari. Finalment, tots els joguets recollits foren lliurats a la Creu Roja. Gràcies a tots per la vostra implicació.

Internet

Ajuntament de Solsona

El web dels infants i la ràdio municipal de Solsona donen el tret de sortida als Menutenigmes

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

És un concurs adreçat a l’alumnat de primària de la ciutat i comarca Els nens i nenes de Solsona i comarca de 6 a 12 anys ja poden començar a esmolar l’enginy. Dimecres vinent, 9 de gener, el web dels infants (www.infantsdesolsona.cat) i Solsona FM donaran el tret de sortida als Menutenigmes, un nou concurs basat en enigmes verbals. És una iniciativa de la regidoria d’Acció Social, a través dels Serveis Socials, per dinamitzar el portal a Internet dedicat a la mainada i crear un entreteniment per treballar la memòria almenys tres dies per setmana. Cada dilluns, dimecres i divendres a les nou del matí es penjaran els enigmes per resoldre a l’apartat de jocs del web www.infantsdesolsona.cat. Igualment, a tres quarts de nou del matí i a tres quarts de tres de la tarda, just abans d’entrar a l’escola, la ràdio municipal (107.5 de la FM) formularà l’enunciat del dia, així com la solució del dia anterior. Cada resposta valdrà un nombre determinat de punts en funció de la dificultat i els encertants passaran a formar part d’una lliga. Com més menutenigmes s’encertin, més punts

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

s’aniran acumulant. Els cinc primers classificats de la lliga passaran a la final, que tindrà lloc el juny en directe per Solsona FM. Es repartiran diversos premis. Les respostes es podran enviar el mateix dia que es pengin fins a les onze de la nit. Caldrà fer-ho per correu electrònic a l’adreça webdelsinfantsdesolsona@gmail.com. A l’assumpte del missatge s’hi haurà de fer constar la resposta en lletres majúscules i al cos del text, el nom, cognoms, població, telèfon de contacte, escola i edat de la persona participant. La resposta correcta es revelarà l’endemà al matí, excepte per a l’enigma del divendres, que es penjarà el dilluns. Els Menutenigmes s’adrecen especialment a l’alumnat de primària, tot i que el joc està plantejat perquè sigui compartit amb la família. S’inspira en els Enigmàrius de Catalunya Ràdio i ha tingut la col·laboració del seu artífex, l’escriptor Màrius Serra, que ha participat en la classificació dels enigmes per nivells de dificultat. 29


Poesia

M. Nadal

Eppur si muove, caraie! (però sí que es mou, carall!) "En aquest solemne moment renego de les meves teories, errors, heretgies i equivocacions, i juro que mai més no diré paraula, ni escrit, que la Terra gira al voltant del Sol". Més o menys, amb aquestes paraules al savi astrònom Galileu, agenollat davant els inquisidors de Roma, l'obligaren a abjurar el 22 de juliol de 1633 de la seva teoria heliocèntrica, segons la qual la Terra girava en una òrbita i el Sol no es movia. O això, o a la foguera! Al pobre Galileu Galilei, quin remei li quedava davant d'aquest panorama? Bé, de moment quedà la cosa així, però després de pensar-s'ho molt l'Església, quasi quatre segles més tard, reconeixia el seu error (que s'havia ficat de peus a la galleda) i que Galileu tenia raó, per molt que la Bíblia digui que la Terra és el centre de l'Univers. L'origen d'aquest procés fou la publicació del llibre de Galileu Sistemes del món tolèmic i copèrnic, dos estudiants de l'Univers. Sembla que, l'obra, tenia llicència d'imprimir-la, però fou igual. Galileu, denunciat, processat i, per poc, cremat per heretgia per no dir com els savis eclesiàstics: que la Terra és el centre de l'Univers, que no es movia d'on Déu l'havia creada i que tot lo altre girava al seu voltant, vaja! Es diu que Galileu, en sortir del tribunal, i abjurat de la seva teoria, donà un rabiós cop de peu a terra, dient: "Però es mou, carall!" ...cosa molt dubtosa, perquè si hagués dit això segurament que el cremen allí mateix. Sembla una cosa inventada posteriorment. El que sí que sembla

cert és que fou tancat, reclòs a casa seva, prohibint-li d'estudiar mai més l'Univers. Un savi reclòs per sempre, pitjor que un crio mal educat al quarto de les rates: "I si surts et farem pam!, eh! i altra volta al quarto fosc, per sempre". No és estrany que en aquesta matèria, com en tantes altres, imperés la ignorància centenars d'anys.

La luciérnaga y el sapo En el silencio de la noche oscura sale de la espesura, incauta, la luciérnaga modesta, y en su templado brillo luce en la oscuridad el gusanillo Un sapo vil a quien la luz enoja tiro traidor le asesta, y de su boca inmunda, la saliva mortífera le arroja. La luciérnaga dijo moribunda: "¿Qué te hice yo para que atentaras a mi vida inocente?" Y el sapo respondió: "Bicho imprudente, siempre las distinciones valen caras: No te escupiera yo si no brillaras!" J. E. Hartzenbusch

Josep Maria Poblet

Oda prima En ma oda, la primera de l’any dos mil tretze, amics, no em vull posar en embolics, ni furgar en la claveguera d’Espanya, ni en la cacera d’afers tèrbols, car n'hi ha tants arreu dels regnes hispans, que per denunciar-los tots, no he temps, i per cercar els mots no en tinc prou amb dues mans. Em pregunto: L’any vinent la vida ens millorarà, o potser empitjorarà? Podrem tots menjar calent, o se’ns emportarà el vent? D’una cosa estic segur: que haurà de ser cadascú qui arrangi, oidà, el seu mal car, com sempre, els Vips de dalt obviaran el bé comú. Acabo. Mentre els Vips xumen les mamelles del poder ens fan veure que s’ocupen dels ciutadans del carrer, afer que, anys ha, els va balder. Jo ja he dit les veritats donem-nos per avisats.

30

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Opinió


Opinió

Joan Roma i Cunill, ex-diputat al Parlament pel PSC

Sectors i territoris estratègics Permeteu-me tornar a les pàgines de Celsona per fer algun comentari sobre el tancament de TRADEMA, l’anunci de tancament parcial del Parador de Cardona, i suspensió d’actuacions en un parell de carreteres importants. Durant 16 anys vaig estar Diputat adscrit pel PSC a les comarques de la Catalunya Central, i vaig tenir ocasió de tractar els temes que avui estan sobre la taula. Més ben dit, que estan de plena actualitat, per la via negativa. Parlem primer de TRADEMA. És lògic patir quan un territori depèn massa d’una gran empresa. El monocultiu sempre és perillós, perquè quan cau, s’ho emporta tot al seu pas. Ho vàrem veure amb el tèxtil, o amb el carbó, per posar dos exemples propers. Amb tot, el cas de TRADEMA és diferent perquè no cau per no ser rendible sinó per altres factors, llargs d’explicar. Els qui hi treballen i tot el seu entorn, ja saben de què parlo, però el més greu és que en els darrers 20 anys Catalunya ha perdut la major part d’empreses “consumidores” de fusta de diferents qualitats. TRADEMA era una de les últimes i la seva caiguda comportarà pèrdues a tot el país. I aquí és on veig la miopia del govern de la Generalitat, igual que va passar quan empreses fabricants de pasta de paper, varen caure, sense una especial atenció per part del govern de torn. Cada empresa que cau, ajuda a caure el sector forestal, ja molt castigat per altres crisis i altres factors. Així, doncs, l’actuació del govern català ha estat tèbia, i reflecteix el poc interès que ha tingut pel sector forestal des de sempre. En parla molt, l’elogia, li raspalla l’esquena, però

www.planetasimi.com

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'acudit del Simi

res més. Autèntiques polítiques de futur, innovadores, potents, i eficients, no les veiem per enlloc. La pèrdua de TRADEMA és dura, per Solsona, i comarca, però igualment de dura pel sector forestal català. Mirem de no perdre la visió de país que tot govern ha de tenir. I que no se’ns digui que ara pensarà en una central de biomassa perquè és passar de tenir un gran vaixell a anar amb barca de rems. El segon tema a tractar és la incògnita sobre el futur del Parador de Cardona, perquè té una altra importància estratègica, pel nord del Bages, i per tot el Solsonès. Un altre centre viable econòmicament que volen tancar parcialment, per raons genèriques i globals , a nivell d’estat. Una altra greu decisió no prou ben defensada pel govern català. Tenir el Parador obert o tancat, tindrà una gran repercussió per tot el territori immediat. I sinó ben aviat ho veurem. I hi ha dues carreteres promeses de fa anys, que també dormen el somni dels justos. Amb l’excusa de la crisi, la C-26: Solsona – Berga – Ripoll ha quedat totalment aparcada de les previsions del govern, així com la millora de la carretera Sant Llorenç – Berga. Quan diem que Catalunya està desequilibrada, ho exemplifiquem en territoris com el Solsonès o el nord del Bages. També ho podríem ampliar a d’altres parts del país, però ara i aquí el que em preocupa és no veure una acció contundent del govern de la Generalitat per frenar dos tancaments, de conseqüències estratègiques evidents: Tradema i el Parador de Cardona. Governar és decidir i prioritzar. Venir només a acompanyar el dol no serveix per res.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

31


Opinió

Ramon Gualdo

Sóc persona Sergi Ballespí. Doctor en Psicologia

Allò dels desitjos

Pàdel

Potser ara no es fa tant, però n'haureu sentit a parlar, o bé llegir-ne referències. En començar un any nou hom formulava dos o tres desitjos i es creia que podrien complir-se si hi havia prou voluntat i prou il·lusió. Vinga, doncs animeu-vos. Jo mateix també manifesto algun dels meus desitjos per al 2013. Com que no és pas cap secret, aquí els teniu:

Un altre desig: Ara que abunda el batibull de prejubilacions, reducció de plantilla, etc. doncs, demano una jubilació per al molt il·lustre Rouco Varela. És un pastor de l'Església, però un pastor que cada cop que ens obre el sarró hi trobem el formatge fet malbé, i a trossets durs i esmicolats. Aliment i paraula de l'any de la picor. El pernil, ressec i dur com una sola de sabata. I també desitjo una altra jubilació: La d'un home que ens estima molt: El ministre d'Educació, senyor Wert. Senyor ministre: us el mereixeu, un descans, i us convé. Us heu fet un tip de pencar, d'anar a dormir tard, de llegir, escriure i pensar, hores i hores, per engiponar un esborrany! I això crema, esgota. Preparar una llei d'educació és un esforç, i més amb la traça com ho feu. El model que presenteu és una joia. No us ho podrem pagar mai. Doncs, no feu excessos a la feina, la salut se'n ressent. El cervell no es pot forçar fent-lo treballar massa. Agafeu la jubilació: Ara ja ens heu domostrat la gran capacitat intel·lectual de que disposeu. Ho agraïm, i admirem el vostre fer, mentre ens preguntem: D'on l'heu treta, tanta intel·ligència? Ja en podeu donar gràcies a Déu!

El pàdel és un joc semblant al tenis però en pista petita i parets transparents. És un joc d’equip (dos contra dos) en el que col·labores amb un company per guanyar els altres. El pàdel requereix d’una gran tècnica, bon físic i coneixements tàctics, però res d’això no és suficient per jugar i passar-s’ho bé si no tens una bona entesa amb la teva parella de joc. No em refereixo a una bona entesa tàctica (tos dos jugadors han de saber com cobrir-se, quan pujar junts a la xarxa, quan retrocedir al fons...) sinó a una bona entesa anímica, intersubjectiva, mental. Sobretot quan un o els dos juga malament o no té el dia, o bé quan, simplement, l’equip contrari ho fa millor i guanya el partit. Hi ha companys que, a part de llegir-te i acompanyar-te bé en el joc, t’emparen: t’animen si falles, et rescaten quan t’enfonses, t’exculpen pels errors, et disculpen quan t’esveres... Amb altres companys, en canvi, passa el contrari: t’acusen pels errors (pels teus, pels seus i fins i tot pels punts merescuts de l’equip contrari), t’inculpen del mal joc, et desanimen, es desanimen ells (remarcant-te que és per culpa teva) i tot plegat acabes tenint la sensació que ho estàs espatllant tot i que estàs arrossegant tothom a un mal partit i a un espiral de frustració i de mal joc sense fi. Amb els primers aniries a tot arreu. Amb els segons només tens ganes que acabi el calvari. Després d’una estona de mal rotllo tens la sensació que tot el que fas està malament, que mai no picaràs al gust de l’altre, que no entens res. Acabes tenint por, no saps com situar-te al camp, estàs descol·locat (físicament i mental). Acabes creient que ets dolent, nociu!, que no ets digne de ser allà i que, si vols ser mereixedor del beneplàcit del “papa enfadat”, més val que t’hi esforcis i et portis bé, desgraciat! Que estem perdent per culpa teva, hòstia! Ara traslladem-ho a l’empresa: com afecta un company així la feina dels altres companys? Ara passem-ho al món de la parella: quina mena de sentiments predominaran en la parella si la fas sentir així? Ara passem-ho als fills: si en comptes d’acompanyar-los en el camí i animar-los a refer-se els enfonses als teus sorramolls, quina mena de ment s’emportaran per la vida quan hagin de voltar sols? sergi.ballespi@gmail.com 32

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Un dels desigs és que entre tots (ciutadans, polítics, entitats, etc) aconseguim caminar pels corriols que ens poden menar tard o d'hora cap a la llibertat del país, i encara que al mig del camí ens hi posin pedres, tanques, entrebancs, no defallim. Si a la vora del camí hi ha esbarzers que esgarrinxen, més endavant hi trobarem la coloraina de les flors i el verd de l'esperança.


CE Arrels Resultats 22-23 de desembre

Horari dels partits 12-13 de gener

Juvenils:...................................CE Arrels, 0 / Berga, 3

Juvenil 2a Divisió. G 18: Cardona CF "A" / Arrels, CE "A".........Dissabte, 4 tarda

Cadets:.....................................CE Arrels, 1 / Minorisa Sagrada-font UE, 3

Cadet 2a Divisió. G 18: Gironella, CF AT "A" / Arrels, CE "A".....Dissabte, 12 migdia Infantil 2a Divisió. G 25: Santpedor, CF "B" / Arrels, CE "A".....Diumenge, 12.30 matí

Infantils:...................................CE Arrels "A", 3 / Puig-Reig, 0 CE Arrels "B", 3 / Minorisa Sagrada-Font UE "B", 1

Infantil 2a Divisió. G 26: Santpedor, CF "C" / Arrels, CE "B"....Diumenge, 9.30 matí

Alevins:.....................................CE Arrels "A", 6 / Balconada, UE "A", 4 CE Arrels "B", 4 / Castellbell i Vilar, CE "A", 3

Aleví 4a Divisió. G 16: Navàs, CE "C" - Arrels, CE "A"...............Dissabte, 12.30 migdia

Benjamins:...............................CE Arrels "A", 9 / Minorisa Sagrada - Font UE "B", 0 CE Arrels "B", 2 / Joanenc, FC "C", 2

Benjamí 3a Divisió. G 13: Gironella, CF AT "B" / Arrels, CE "A" Dissabte, 10.30 matí

Prebenjamins:..........................CE Arrels "A" / Escola de Futbol Bellpuig CE "A"

Prebenjamí 7. G 12: Segre, AT "D" / Arrels, CE "A"...................Dissabte, 1 migdia

Futbol Sala Femení Sènior "A" Divisió d'honor CE Arrels, 3 / AECS l'Hospitalet "A", 1

Futbol Sala Sènior Divisió d'honor Catalana Femení, G 1 Frederic Mistral, F.s. "A" / Arrels, CE "A".....................................Dissabte, 19.30 vespre

Femení Sènior "A" 1a Divisió CE Arrels, 0 / Encamp Andorra, FC "A", 6

Sènior Primera Divisió Femení Futbol Sala, G 2 Arrels, CE "A" / Escola F. Sala Alta Segarra "A"...........................Dissabte, 4 tarda

Femení Base Divisió d'honor Masnou Inter Dinamic FS "A" 0 / CE Arrels, 0

Divisió d'honor Femení Base, G 1 Arrels, CE / Les Corts Ubae. AE "A"............................................Diumenge, 11 matí

Aleví 4a Divisió. G 15: Súria, CE "B" / Arrels, CE "B"...............Dissabte, 12 migdia Benjamí 3a Divisió. G 14: Balconada, UE "B" / Arrels, CE "B".. Dissabte, 11.30 matí

Club d’Esquí Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Comença l’hora de la veritat per als corredors del Club d’Esquí Solsona

Comencen les curses. Des d'ahir dijous els nostres corredors Juli Pallarès, Damià Bonsfills i Ferran Moreno han estat els primers en posar-se a prova en la cursa GP ESPOT que es celebra a l’Estació ESPOT ESQUÍ (Ahir ESLÀLOM i avui divendres: GEGANT). El proper cap de setmana del 12-13 de gener seran els

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Infantils I (8è GP CERDANYA a MASELLA) i Infantils II (5è TROFEU INFANTIL a LA MOLINA). I per al tercer cap des setmana de gener (dissabte 19) tenim prevista una activitat especial dirigida a TOTS els socis del Club a l’estació de Port del Comte, de la que us n'informarem d'aquí pocs dies, ja que l'estem acabant de tancar... 33


Club Fondistes del Solsonès-Prosetel 13a Cursa dels Nassos de Barcelona

Excel·lent cursa de Sancho Ayala i Lluís Villaró Dilluns dia 31 de desembre a les 5’30 h. de la tarda es va donar la sortida a la popular cursa dels “Nassos” 2012 de 10 km, amb una participació rècord amb més d'11.000 atletes inscrits. Un recorregut força pla per la zona de Mar Bella, amb sortida i arribada al C/ de la Selva de Mar. Els Fondistes del Solsonès van ser representats per, Sancho Ayala, Lluís Villaró, Josep Alconchel i Meri Martín. La cursa va tenir tres sortides diferenciades per tres minuts, la primera va ser pels atletes en cadires de rodes, la segona va ser pels atletes d’elit i les millors 300 marques entre ells (Sancho Ayala i Lluís Villaró) i 5.000 atletes amb marca inferior a 50 minuts i la tercera sortida va ser per la resta dels participants (5.550). La classificació és per temps real. Sancho Ayala va fer una magnífica cursa, rebaixant en 35 segons la seva millor marca en 10 km en ruta, i amb un temps de 31’51 minuts va creuar la meta al lloc 30 de la general. Lluís Villaró, que està cridat a ser el relleu del Sancho, (si aquest afluixa una mica) va tornar a rebaixar la seva marca en 10 km i amb un temps de 34’09 minuts va estar entre els millors entrant al lloc 91 de la general. Josep Alconchel per la seva part va aconseguir entrar al lloc 3.340 de la general fent un temps de 47’00 minuts. Meri Martin va fer un temps de 52’26 minuts, que també ha rebaixat la seva marca personal, entrant al lloc 5.677 de la general, i la 546 de 2.154 dones. La cursa va tornar a ser guanyada per l’atleta barceloní de l’Adidas Carles Castillejo, campió d’Espanya de marató, amb un temps de 28’29 minuts, que va tenir molts problemes per aconseguir la victòria davant l’oposició dels marroquins del F.C. Barcelona Ilias Fifa i Ibrahim Ezzaydolouni amb un temps de 28’45 i 29’26 minuts respectivament. En la categoria de dones també va la repetir guanyadora, es va tornar a imposar l’actual campiona de Catalunya de 10 km. Lidia Rodríguez del Santutxu, amb una marca de 33’19 minuts per davant de Gema Barrachina del Valencia Terra i Mar amb un temps de 33’29 minuts i tercera va entrar Judit Pla també del Santutxu amb 33’38 minuts.

6 de gener Reis Race, Igualada 10 km 13 de gener Mitja Marató i 10 km de Sitges 13 de gener Cursa 2 Turons de Moià 11’6 km 20 de gener Cursa de Sant Antoni de Barcelona 10 km (Campionat de Catalunya de 10 km en ruta) 20 de gener Cursa de l’oli a Borges Blanques 10`300 km 27 gener Duatló del Solsonès (Pantà de Sant Ponç- Clariana) 27 de gener Mitja Marató i 5 km de Terrassa Més informació Ribera Esports i www.atletisme.com http://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

Antoni Márquez

Lligueta d'hivern de bitlles El proper dia 13 de gener, posarem en marxa la lligueta d’hivern 2013. Seran 4 diumenges seguits a partir del dia 13 de gener, o sigui: 13, 20, 27 de gener i 3 de febrer. La mecànica de la lligueta és la mateixa ja emprada en anteriors edicions: els equips podran estar formats pel nombre de jugadors que es vulgui (s’hauran d’inscriure abans de l’inici de la lligueta, tenint de temini per a rectificar jugadors fins a l’inici de la mateixa). El número de jugadors que cada equip podrà fer servir per a cada partida serà de 3. Es jugarà dues partides per jornada. L’hora d’inici de cada

jornada serà les 11 del matí. Cada equip portarà un joc de bitlles. L’ús de plantilles no és obligatori (encara que cada equip és lliure d'emprar-les). La idea és comptar amb un equip de cada dels que formen la lliga comarcal, per la qual cosa, quan us sigui possible digueu-me si esteu interessats a participar per tal d'elaborar el calendari i poder-lo enviar el més ràpidament possible. Aquesta lligueta té com a únic objectiu que tots els afeccionats a aquest esport, en poguem gaudir plegats en un bon ambient. 34

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Bitlles catalanes

Pròximes curses


Bitlles catalanes

Antoni Márquez

V Lliga comarcal de bitlles catalanes del Solsonès 2012-13

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Resum de la primera volta L’equip que encapçala la classificació, l’Olius Negre, ha estat la sorpresa d’aquesta primera volta, no ha perdut cap partida i n'ha empatat un amb l’Arcada. Ha guanyat els seus rivals directes amb partides importants i alguna amb un final molt ajustat, com la de La Plana. Arcada i Solsona B, segueixen darrera a la classificació, la diferència és d’un punt, i l’enfrontament entre ells a Solsona, va donar el triomf als de Sant Llorenç. La Plana, amb un equip que fa molts tants, ha perdut 3 partits, contra els dos equips de Solsona, A i B i contra Olius Negre. Serà en la segona volta, una peça clau en aquesta competició. El Solsona A, triomfador de les edicions anteriors, no va començar bé, però de mica en mica ha entrat en competició i serà un dur rival a la segona volta. Olius Groc es consolida entre els equips del capdavall de la classificació, amb jugadors en formació, aspiren a mantenir-se i donar alguna sorpresa als grans. Igualment l’Estel es troba en una situació semblant, i a la fi entre tots dos es disputaran les posicions que ocupen actualment. Càmping del Solsonès i La Fura, mantenen l’esperit de competir amb l’objectiu d'anar creixent i gaudir del joc de les bitlles, encara que intentaran a la segona volta agafar algú dels grans en hores baixes.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Classificació individual (Inclou els/les jugadors/es que han participat en la meitat + 1 de les partides de la lliga) Pos. Jugador Equip............ 1..... 2.... 3......4...... 5....... 6........7.......8........ 9.... Total.... Mitjana 1 Emili Quesada Gavilán Solsona B.... 86... 69.. 84........... 90...............75.....76...... 82....562...... 80,29 2 Manuel Nogales Olius Negre......... 69.. 67....80.... 70..... 80...............80...... 76....522...... 74,57 3 Jose Ariza La Plana...... 69........................ 71..... 72......80.....82...... 59....433...... 72,17 4 Carme Colell Llena Solsona B.... 68... 60.. 72........... 80...............74.....71...... 80....505...... 72,14 5 Ramon Andreu Priego Solsona A..... 70... 68.. 76....72............. 70...............80...... 57....493...... 70,43 6 José Pelegrina Ferrer Solsona B.... 66... 65.. 68..............................70.....66...... 74....409...... 68,17 7 Pablo Vitutia Garcia Solsona A..... 73... 58.. 70....68............. 74......72.....70...... 51....536...... 67,00 8 Jaime Fenoy Olius Negre.. 62... 60..........62.... 78..... 70...............68...... 64....464...... 66,29 9 Isaac Casas La Plana................... 69....49.......................67.....71...... 72....328...... 65,60 10 Juanma Fresnadillo La Plana...... 77......... 75....56............. 57......................... 63....328...... 65,60 11 Lídia Borés Estel............ 80... 90..........60.... 62..... 53......53.....60..............458...... 65,43 12 Edu Ferrer La Plana...... 59........................ 47...............63.....79...... 78....326...... 65,20 13 Antonia Malè Parramon Solsona A..... 64... 59.. 58....73............. 67...............69..............390...... 65,00 14 Joan Puig Olius Negre.. 56......... 42....86.... 70..... 67...............60...... 73....454...... 64,86 15 Carme Canals Arcada......... 55... 70..........49............. 80......71............... 64....389...... 64,83 16 Manel Solè Arcada......... 76... 67................. 46...............77............... 57....323...... 64,60 17 Dolors Vilà Estel................... 80..........56.... 68..... 66......66.....39...... 69....444...... 63,43 18 José Rubio Olius Groc.... 63......... 61.................... 69......64.....56..............313...... 62,60 19 Ramon Montraveta Olius Groc........... 69.. 72....51.... 54..... 67...............60..............373...... 62,17 20 Miquel Riba Fura............ 74... 66.. 60........... 42...............74.....52..............368...... 61,33 21 Felip Falla Romera Solsona A..... 69... 57.. 52..............................64.....65...... 56....363...... 60,50 22 Koen Balcaen Olius Negre.. 63... 79.. 40.......................................48...... 71....301...... 60,20 23 Pep Barrera Estel............ 66... 55..........46.... 62..... 64......64............... 64....421...... 60,14 24 Antoni Márquez Olius Negre......... 66.. 42........... 68..... 62...............60..............298...... 59,60 25 Joan Vila Olius Groc.... 70... 49................. 63...............54.....61..............297...... 59,40 26 Montse Seuba Estel............ 78... 36..........48.... 60..... 50......50.....86...... 47....455...... 56,88 27 Sílvia Ariza Càmping ............ 34.. 64........... 66..... 52......62.....54...... 66....398...... 56,86 28 Àngela Pujantell Casals Solsona B.... 78... 61.. 49..............................45.....50..............283...... 56,60 29 Dani Gines Càmping ............ 67.. 44.................... 53......66.....53..............283...... 56,60 30 Miquel Garcia Arcada......... 66... 38.. 55....58.... 76..... 46.................................339...... 56,50 31 Xavier Torrent Olius Groc.... 70... 48..........51.... 52..... 66......65.....43..............395...... 56,43 32 Mariona Trullols Càmping ................................. 54..... 57......49.....64...... 55....279...... 55,80 33 Montserrat Canals Arcada......... 52.................45............. 50......70............... 54....271...... 54,20 34 Ramon Valls Arcada ........ 49......... 39....56.... 61..... 60......53............... 54....372...... 53,14 35 Joan Serra Olius Groc.... 47... 57.. 71....34............. 47......61.......................317...... 52,83 36 Consol Riu Arcada................ 64.. 45....59.... 43...............53.......................264...... 52,80 37 Manel Sampons Arcada................ 64.. 40........... 57..... 40......................... 59....260...... 52,00 38 Isidro López Càmping ............ 57.. 55........... 55..... 41...............34..............242...... 48,40 39 Teresa Torra Garriga Solsona A............ 34..........52............. 37......60............... 34....217...... 43,40 40 Oriol Lliró Fura............ 51... 30.. 42........... 46.................................. 46....215...... 43,00 41 Cristina Fernández Fura............ 36... 39.. 20........... 74..... 28......38.....41...... 31....307...... 38,38 35


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

Club Esportiu Arrels – Prebenjamí A (Temporada 2012-13)

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

A dalt d’esquerra a dreta: David Bonillo, Max Serra, Raul Espuga, Biel Riu, Jan Andreu Oriol (entrenador). A sota d’esquerra a dreta: Oriol, Joan Farré, Arnau Colilles, Marcel Montaner.

Llobera – Lliga Comarcal 2012/13 A dalt d’esquerra a dreta: Oriol Vilaginés, Rosend Davins, Marc Malé, Joan Colell. A sota d’esquerra a dreta: Ivan Vila, Dani Torruella, Xavier Puigpiqué. 36

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Club Patinatge Solsonès

El CP Solsonès tanca la pre-temporada amb 5 podis i un festival Dissabte i diumenge dies 15 i 16 de desembre, el CP Solsonès va cloure una magnífica pre-temporada participant a la Gala del XXXè aniversari del Club Patins Bordeta (Lleida) i aconseguint 5 podis al Torneig del Solsona Patí Club En la participació a la Gala del XXXè Aniversari del Club Patins Bordeta, els patinadors i patinadores del C.P. Solsonès van tornar a posar en escena l’adaptació del conegut musical, Mamma Mia!!!. Aquesta coreografia es val del moviment i la música amb la major part dels patinadors/res del club a pista, tret remarcable en quant al dinamisme i el color del musical. L’actuació va ser brillant i el pavelló de la Bordeta va vibrar amb l’esplèndida representació dels nostres patinadors/res, la tarda del dissabte dia 15 de desembre. L’endemà, a Solsona, 15 patinadores i patinadors del nostre club, van voler acabar de rematar la pre-temporada participant en la competició que el Solsona Patí Club organitza cada any per aquestes dates. Al certificat C, Noélia Pérez aconseguia una merescuda 10a. posició; el primer podi arribava amb el certificat B i la gran actuació d’Andreu González que aconseguia la segona posició i l’argent, mentre que la seva companya, Irene Rodríguez, després de fer una brillant posada a pista tant en técnica com en estil, es posicionava en un més que merescut 4t. lloc; pel que fa al certificat A, rematada de les patinadores Marta Ortíz i Judit Merino amb el primer i el segon lloc del podi i l’or i l’argent a les mans, mentre que Andrea de la Osa ascendeix fins a la 9a. posició; en la categoria Certificat, Núria

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Sira Capdevila; Or categoria Aleví

Closa quedava en 24è. lloc, Maria del Mar Badía a la 21a. posició, Montse Rodríguez a la 13, Laura Múrcia al 8è. lloc, Esther Moreno a la posició número 4 i Sheila Lara aconseguia el quart podi de la jornada amb una 3a. posició i el bronze a les mans; en la categoria aleví, Sira Capdevila remuntava fins al primer lloc del podi i l’or a les mans, arribant amb ella el cinquè podi de la competició; i finalment, en la categoria cadet, Sandra Colell que s’estrenava, aconsegueix una excel·lent 6a. posició i Iris Capdevila, puja al 5è. lloc, amb l’execució d’un molt bon programa. El cap de setmana no podia anar millor. Tots plegats vam aconseguir posar la cirereta a la pre-temporada, deixant un albir esperançador per les competicions futures. Tots els patinadors i patinadores del Club Patinatge Solsonès van ser protagonistes d’un treball en equip exemplar i motivador, que ells mateixos es procuren per aconseguir grans èxits. De ben segur, en les competicions que vindran us en podrem explicar alguns. I res més, en nom del Club Patinatge Solsonès, desitjar-vos a tots i totes vosaltres, que l’entrada del 2013 sigui al voltant de tots aquells que més us estimeu. Que tingueu tots unes BONES FESTES i salut per poder-les compartir.

Sheila Lara; Bronze Certificat

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

37


Visita dels Patges

Miquel Manzano

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electr貌nic

Els Patges Reials recullen la il路lusi贸 de centenars d'infants solsonins

38

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Visita dels Patges

Miquel Manzano

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El primer dia d'aquest any 2013 els Patges Reials van passar per la ciutat per recollir les cartes dels nens solsonins. Tot i el fred que feia els més petits van esperar el seu torn per pujar a la falda dels emissaris dels Reis Mags d'Orient per entregar-los la carta. Durant més d'una hora es van formar llargues cues a la plaça Major. Els Patges Reials van assistir acompanyats dels Escribes que prenien bona nota dels infants que es mereixen regal i dels que tindran carbó. En total els emissaris reials van repartir 22,5 quilos de caramels tous. Va facilitar la visita a Solsona dels patges i els escribes la col·laboració del Club Futbol Solsona i diversos voluntaris a títol particular. Dissabte dia 5 al vespre s'espera l'arribada dels Reis Mags d'Orient per complir les peticions dels infants.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

39


Visita dels Patges

Fotos: Xavi Casas

Un cop van haver menjat, begut i recuperat les forces després d’un llarg viatge, van començar a recollir, masia per masia, les cartes dels reis a tots els nens i nenes del municipi. El recorregut va ser el Solé de Sant Jaume, Cal Sansa, La Carral, Cal Estruch, Cal Tomasa, Cal Palà, El Forn, Villorbina, Ca la Leila, Restaurant de Sant Ponç, Cal Jounou, Can Ponç Vell i Ballesters.

Cal Palà

El Forn de Su

Cal Estruch

Casa Villorbina

Cal Jounou

40

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Els tres patges reials van passar també per Riner

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Visita dels Patges

Antoni Márquez

El patge reial al Pi de Sant Just El passat dia 1, primer dia de l’any nou, el Patge de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient va estar atenent les peticions i les cartes que els nens i nenes del Pi de Sant Just li varen presentar. Tant la mainada com els pares, esperen ara que el proper dia 5 els tres Reis Mags facin realitat els desitjos impresos en les cartes entregades. Fotos a:

https://picasaweb.google.com/oliusolius/130101_patge_reial_pi_sant_just

Vallmanya

Nadal a Vallmanya

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

A Vallmanya hem celebrat la festa de Nadal popular el 29 de Desembre. La Missa no ha sigut del Gall, però ens n’hem fet el càrrec; els capellans que hi ha fan el que poden. En acabat, al local social, representat per veïns i amics del poble, el Conte de Nadal de Charles Dickens, per acabar amb sopar, torronada i karaoke. Tot plegat amb una assistència de més de 100 persones. Estem pensant a repetir-ho per tal que hi puguin assistir els veïns d’Ardèvol i altres que hi participen al Pessebre Vivent.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

41


Agrupament Baixa Ribera Salada

30 anys de Pastorets a la Ribera Salada

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Aquestes festes de Nadal es van tornar a fer dues representacions amb molt públic. Els veïns dels pobles de l’Agrupament vam tornar a gaudir d’ “els nostres pastorets”. Vam comptar amb la participació de gent d’Ogern, Altès, Montpol, Ceuró, Castellar de la Ribera i Clarà. També cal destacar la col·laboració d’altres veïns del Solsonès i Oliana. Ja fa 30 anys que una colla de joves d’Ogern i rodalies vam fer una primera representació al garatge de ca la Ramona, prop del bar. Es va fer només el primer quadre dels Pastorets de Folch i Torres i amb els anys vam anar ampliant i adaptant aquesta obra. Els darrers anys la part dels Pastorets a cobert és més curta, ja que els visitants poden veure primer la representació d’oficis antics per diferents indrets del poble d’Ogern. Els Pastorets comencen al carrer i el Lluquet i el Rovelló acompanyen al públic fins a la representació al local. Per acabar la festa es dóna a tothom un entrepà de botifarra. Aquest any teníem un infern renovat amb un bon planter de dimonis i un Satanàs ben jove. Cal destacar que la majoria d’actors són joves, per tant tindrem Pastorets PER MOLTS ANYS MÉS!!!!

42

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Visita dels Patges

Montse Riu

El Patge reial arriba a Sant Llorenç Molts nervis, una mica de fred i moltes ganes de veure sa majestat el patge reial eren les sensacions que es podien captar el passat dissabte 29 de desembre a les 7 de la tarda al llarg del recorregut de l’emissari reial. Uns petards anunciaven l’arribada de tan magnífic i esperat personatge. Com ja és habitual aquest arribava damunt d’un bonic cavall, acompanyat de diferents ajudants, alguns d’ells també a cavall. El recorregut començava davant de la Creu Roja i acompanyat amb la música dels grallers Som Kom Som baixava per la carretera fins arribar al Pavelló Poliesportiu. Un cop tots els assistents havien entrat, entrava sa majestat, per situar-se damunt de l’escenari preparat on tots els infants pujarien a entregar-li la carta amb els seus desigs. La comissió encarregada donava la benvinguda a sa majestat, que també dirigia unes paraules al públic assistent i començava tot seguit la rebuda de tots els nens i nenes. Els nens i nenes donaven al patge les seves cartes i li explicaven les coses que demanaven als Reis Mags d’Orient. Alguns baixaven d’allò més sorpresos amb les paraules que sa majestat els dirigia i d’altres amb una miqueta de por. S’osbequiava als nens i nenes amb uns caramels. També s’havia adequat una zona davant l’entarimat on els pares, mares i familiars

podien fer les respectives fotografies. Cal destacar la quantitat de nens i nenes que van visitar el patge reial, es tractava d’un llarg cap de setmana amb bona ocupació a la Vall, cosa que es va veure reflectida en aquest acte. Finalment als voltants de les 9 el patge marxava de Sant Llorenç carregat amb moltes cartes per entregar als Reis, amb la promesa de tornar el proper dia 6 de gener acompanyant a ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Abans de l’inici d’aquest recorregut el patge Reial havia visitat els avis de la Residència La Vall i escoltat els seus desigs per aquest proper any que s’inicia.

Cavalcades de Reis Cavalcada a Sant Llorenç de Morunys Es durà a terme el proper dia 5 de gener a les 6 de la tarda. RECORREGUT: Com cada any es farà el recorregut per la carretera pincipal fins a l’església i finalment arribarà a la plaça Major. ORGANITZA: Comissió Reis Piteus-Guixers

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Cavalcada a La Coma i La Pedra Es durà a terme el proper dia 5 de gener a les 6 de la tarda. RECORREGUT: Ses majestats arribaran per la piscina amb direcció a l’Església, i a continuació altre cop cap al local de la Piscina, on rebran als infants. Un cop acabada la recepció al nucli de La Coma, els Reis Mags es dirigiran a Port del Comte, on arribaran per les pistes d’esquí, aproximadament a les 8 del vespre, i es farà una recepció als nens a la zona de l’Hostal. ORGANITZA: Ajuntament de La Coma i La Pedra

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

43


Homenatge

Miquel Manzano

Solsona homenatja al músic i compositor Mn. Antoni Muntada L'acte es va dur a terme a la Capella del Claustre

Orfeó Nova Solsona

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Capella del Claustre de la Catedral de Solsona va acollir el passat divendres un homenatge pòstum a la figura de Mn. Antoni Muntada i Garriga, músic i compositor, amb motiu del centenari del seu naixement. En aquest sentit homenatge, dedicat a la persona de mossèn Antoni Muntada, hi van prendre part les entitats musicals de l’Orfeó Nova Solsona, l’Escolania i Capella de Música del Claustre i diversos músics solsonins. A més, hi van assistir antics alumnes i amics d’aquest estimat músic. Al llarg de l’acte, es van oferir breus pinzellades sobre l’obra i la vida del mestre i compositor, a través de relats d'alumnes del mossèn. La lectura d'aquests va anar a càrrec de Montse Riu, Domènec Marmi i Josep M. Pujol. També es va fer referència al grup de persones i coneguts del mossèn per la feina feta aquests mesos per fer possible l’homenatge, especialment, a la Cristina Auguets, que en va tenir la idea original. L’homenatge s’inicià amb la interpretació de diverses obres per part de l’Escolania i Capella de Música del Claustre sota la direcció de Josep M. Tripiana i amb l’acompanyament a l’orgue de Jordi Xandri. Els assistents van poder escoltar Escolania, Laus perennis,

Escolania i Capella de Música del Claustre

La Capella del Claustre s'omplí de gent 44

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013


Homenatge

Miquel Manzano

Pere Cuadrench i Joan Boix

Josep M Tristany

La corona, Invocació final i el Virolai a la Mare de Déu del Claustre. Aquestes peces van ser escrites per Mn. Josep Serra i musicades per Mn. Antoni Muntada. Seguidament Josep M. Tristany tocà amb l’acordió Primavera de Mn. Muntada. A continuació, Pere Cuadrench tocant el saxo i Joan Boix al piano van interpretar el Ball de l’Àliga, estrenat per la Coronació a partir del típic Ball de Solsona. Finalment l’Orfeó Nova Solsona va cantar diverses obres: Portal de Betlem, Nadal dels dimonis, Foc de Sant Josep, la Non – Non i Cançó de Reis, totes amb la composició musical a càrrec de Mn. Muntada.

L’acte va cloure amb el cant de l’emotiu Himne de la Coronació dedicat a la Mare de Déu del Claustre obra de Mn. Josep Serra i de Mn. Muntada. Antoni Muntada i Garriga, nascut als Torrents (Lladurs), amb un any s’instal·la a Solsona, amb la seva mare; als 7 anys entra a l’Escolania del Claustre i comença els estudis musicals. Ordenat sacerdot el 1939, peregrina per diverses parròquies, rep l’encàrrec de compondre l’Himne de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre; director de l’Escolania del Claustre, professor del Seminari, director de l’Orfeó Nova Solsona i mestre de música, acordió i piano, desplega una gran activitat, tant sacerdotal com musical.

Música

Miquel Manzano

L’Orfeó Nova Solsona reviu la tradició amb la cantada de nadales Van recórrer carrers i places del nucli antic

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Un any més l’Orfeó Nova Solsona va oferir als solsonins i visitants una cantada de nadales. Va ser dissabte passat dia 29 pels carrers del nucli antic de Solsona. Dirigits per l’Anna Camps, els cantaires de l’Orfeó van oferir un

ampli repertori amb les nadales més emblemàtiques. Durant el seu recorregut es va formar un grup molt ampli de seguidors al seu voltant que va gaudir escoltant les tradicionals cançons nadalenques.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

45


Música

Redacció

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, millor disc de l’any Premis Enderrock de la crítica Roger Mas ha estat considerat per la crítica dels Premis Enderrock l’autor del millor disc de l’any 2012. Es tracta de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona (Satélite K), el treball en què el cantautor de Solsona revisita el seu repertori en clau coblística. Mas encapçala el rànquing dels 50 millors discos de 2012, que publica la revista d’aquest mes de gener. En segona posició trobem 11 de novembre (Universal) de Sílvia Pérez Cruz, que ha estat considerada per la crítica la millor artista de l’any que acabem d’acabar. Mishima i The New Raemon s’enduen els premis als millors discos de pop (en català i en castellà respectivament), Quimi Portet al millor treball de cançó d’autor i Txarango al grup revelació.

Tradicions

Foto arxiu. Concert al Teatre Comarcal de Solsona

Miquel Manzano

La Coral Club Sant Jordi i el Club de Jubilats Estel van cantar nadales dimarts passat dia 1 sota l'avet de la plaça Major. Els assistents van acompanyar les tradicionals cançons nadalenques amb torrons i neules. L'acte l'organitzà l'Ajuntament de Solsona amb la col·laboració de la Coral Club Sant Jordi, Club de Jubilats Estel i la direcció de Josep M. Tripiana

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM

- Temporada 2012/2013

Consulta la programació especial de Nadal a www.solsonafm.cat L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repetició dissabte i diumenge a les 3 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia Camins: dissabte a les 4 de la tarda (repetició dijous a les 10 del matí) Electrozona: dissabtes a 2/4 d’11 de la nit (repetició dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició dimarts a les 10 del matí)

En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició diumenge a les 9 del matí)

Rodamóns: dimarts a 2/4 de 10 del vespre (repetició diumenge a les 10 del matí)

Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres a 2/4 de 10 del vespre

La Tarda (La Xarxa): de dilluns a divendres de 4 a 7 de la tarda

El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí) El Termòmetre: diumenge de 4 a 7 de la tarda Estrenem properament Transmissió dels plens municipals: dijous a les 9 del vespre (quan s’escaigui) 46

En Guàrdia (Cat. Ràdio): dilluns a les 10 del matí (repetició divendres a les 10 del matí) Més informació a: www.solsonafm.cat http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter | 973 48 42 25 info@solsonafm.cat

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Nadales sota l'arbre de Nadal


L'entrevista

Redacció

"...La meva música és un reflex de mi mateix, és la relació que existeix entre jo i tot allò que m’envolta..." José Manuel González, músic El solsoní José Manuel González és compositor solista. Defineix el seu estil com “ World Music “ i ens presenta el seu projecte anomenat Aheralia. Pots parlar-nos una mica de com sona la teva música? La meva música és un reflex de mi mateix, és la relació que existeix entre jo i tot allò que m’envolta, són emocions que les meves paraules per si soles no són capaces d’expressar... l’has d’escoltar i decidir per tu mateix. Com definiries el teu estil musical? L’estil es difícil de definir, música neoclàssica, banda sonora, música èpica, new age, música d’influència tibetana... diguem que "World Music", per concretar una mica més. El meu àlbum (Aheralia - The Last Solstice) es pot descarregar gratuïtament en aquest link: http://www.mediafire.com/?g40j0le7j8jb5jl Per cert, Aheralia és el nom del meu projecte. Quines són les teves influències musicals? Les meves influències musicals són molt variades... des d'excel·lents músics com James Newton Howard, Michael Nyman, Loreena McKennitt, Michael Hedges, fins i tot grups com Dead Can Dance o personatges com ara Peter Murphy.

Vols afegir alguna cosa? M’agradaria dir als lectors que si necessiten posar música als seus projectes actuals o futurs com ara pel·lícules, documentals, campanyes de publicitat, espots etc, que s'animin i que es posin en contacte amb mi a (aheralia@hotmail.com) o trucant al número 636 66 86 91 i gustosament estudiaré les seves propostes. Si em resulten interessants, compondré amb molt de gust i de forma totalment gratuïta la música pels seus projectes. No sóc gaire amant d'internet o sigui que millor que truqueu al mòbil. Un petó i una enorme abraçada a la meva estimada filla i la meva dona!!! sou lo millor que m’ha passat a la vida... i moltíssimes gràcies a tot l’equip de Celsona per l’espai dedicat a les seves pàgines.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

En què t’inspires a l’hora de composar? En tot allò que aconsegueixi despertar un mínim d’interès en mi. La natura, per exemple, és una apassionant font d’inspiració per a mi, també ho són les novel·les, els somnis, els enigmes, les civilitzacions perdudes, ètnies oblidades, els misteris de l’univers, l’amor, la vida, la mort... tot entès des d’un punt de vista bastant eclèctic. Quin instrument toques? Guitarra, teclats i percussions diverses com ara el djembé o els timbals... a més a més, he de dir que la meva filla estudia violí, o sigui que també tinc una assignatura pendent amb aquest meravellós instrument.

Celsona 806 - Divendres, 4-1-2013

47


Celsona 806  

Divendres 4 de gener de 2013

Celsona 806  

Divendres 4 de gener de 2013

Advertisement