Page 1


Solsona

Ramon Estany

Alarma per possibles tèrmits al carrer Castell Aquesta setmana alguns veïns del Carrer Castell s'han trobat que algunes portes i mobiliari dels seus habitatges està menjat i ben foradat per un insecte, suposadament tèrmits. Els efectes més visibles es poden veure a sota la Torre de les Hores, al Portal de Cal Metge Solé, i 3 o 4 edificis particulars, tots ell en el mateix tram del Carrer Castell. Davant l'alarma que s'ha generat, pel potencial destructiu d'aquest insectes, s'ha avisat a una empresa experta en desinfecció de tèrmits, que la setmana vinent realitzarà les anàlisis pertinents per confirmar la plaga i determinar-ne l'extensió. El mateix alcalde de Solsona, assabentat d'aquest fet, no ha volgut fer cap valoració, però està convençut que tan aviat es tinguin totes les dades, s'actuarà el més ràpidament possible per minimitzar el mal i evitar que la plaga s'estengui.

Les manifestacions més clares per saber si tenim un termiter actiu prop de casa nostre són: • Vols nupcials de reproductores primàries • Detecció dels les propies termes • Aparició de galeries terroses • Descobriment de fustes menjades • Però si arribem a una casa en la qualhem descobert diferents símptomes, ¿com podem determinar si la colònia està activa en aquest moment?: • Si el símptoma descobert és voladores mortes o restes de les seves ales, no hi ha dubte, el termiter es troba en activitat. • Si trobem galeries terroses i les fustes estan menjades però no trobem cap

insecte en el seu interior, el primer és plantejar-se l'època de l'any en que estem • Els termes solen tenir parades estacionals de manera que si inspeccionem a l'hivern o en ple estiu és molt probable que no detectem activitat, mentre que si ho fem a la primavera o tardor l'activitat és molt més probable. • Un altre mètode pot consistir en el trencament de les galeries que els termes construeixen i comprovar si la reparen o no, això ha de fer-se sempre en èpoques de condicions climàtiques suaus.

La Barra del Mia632 - Divendres, 14-08-2009


Solsona

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament multarà amb 40 euros als propietaris que no recullin els excrements dels seus gossos Fins a mitjan octubre la Policia Local durà a terme una tasca informativa i de conscienciació sense sancionar Fomentar les actituds cíviques dels propietaris de gossos per evitar problemes de convivència i d’insalubritat i contribuir a mantenir una bona imatge de la ciutat. Aquest és el principal objectiu que perseguirà la campanya que la regidoria de Governació de Solsona posarà en marxa el mes que ve per fer complir l’Ordenança reguladora de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics. El principal missatge en què es farà incidència és en l’obligació dels titulars de gossos de recollir-ne els excrements que deixen a la via pública. I és que la presència d’excrements canins als carrers, places i parcs del municipi és el principal incompliment de la normativa sobre animals domèstics detectat per l’Ajuntament. Per aquest motiu, s’ha triat com a lema de la campanya de civisme “Si surts amb el gos o la gossa, llença la caca a la brossa!”. Des de principi de setembre el consistori i la Policia Local informaran la ciutadania sobre les responsabilitats que comporta tenir un gos. El cos de policia municipal farà pedagogia a peu de carrer i fins i tot durà bosses a sobre per facilitar-les als amos dels gossos en cas que sigui necessari. A partir de mitjan octubre es multaran aquelles persones que cometin aquest tipus de faltes.

infantil”, assegura Josep Caelles. La regidoria de Governació iniciarà la campanya a principi de setembre amb la inserció d’un anunci a la revista municipal El Portal i la ràdio Solsona FM i la publicació de cartells. La finalitat, segons Caelles, no és recaptatòria, sinó educativa, “però a partir d’ara es farà un seguiment molt més rigorós d’aquest tipus d’incivisme”.

Sancions de 40 euros No recollir les deposicions del gos se sanciona amb multes de 40 euros. Tot i això, el regidor de Governació, Josep Caelles, ha avançat que a partir de la tardor es revisarà l’Ordenança reguladora de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics, aprovada l’any 1999, per actualitzar els continguts i la classificació de les infraccions i endurir-ne les sancions. Per fer-ho, s’ha demanat la col·laboració dels veterinaris del municipi perquè hi facin les aportacions que considerin convenients.

La plaça de Sant Pere, al nucli antic, sovint és víctima d’aquest tipus d’incivisme

L'espieta

Un carrer mal forjat Els veïns del carrer del Molí dels Capellans es queixen del mal estat del ferm, i que fins ara només s'hi ha posat pedaços, tot i ser bastant transitat per ser una via de pas cap al Vinyet i la Depuradora

Queixes veïnals Tant l’Ajuntament com la Policia Local reben queixes orals de veïns i comunitats de propietaris per denunciar aquest tipus d’actituds incíviques, especialment en zones properes al Camp del Serra, com el passatge Vall Fred, i en parcs infantils, com el de l’Hort del Bisbe. També són espais poc respectats en aquest sentit parcs públics i zones verdes. És el cas de la Mare de la Font, el parc de la Mina i els àmbit de la Creu de Sant Joan i la urbanització nova de la Cissa, entre d’altres. Fins i tot al nucli antic hi ha indrets que sovint són víctimes de les deposicions canines, sobretot les places de Sant Pere, Ribera i Sant Joan. Amb aquesta campanya també es recorda l’obligació de portar el gos lligat amb collar i corretja i la prohibició de passejar l’animal en parcs infantils i zones de joc. En aquest cas, l’Ajuntament es compromet a “dur a terme un control molt exhaustiu en els indrets de lleure concorreguts per la població

632 - Divendres, 14-08-2009
Solsona

Ajuntament de Solsona

Jounou fa quadrar els números del Pla de Barris S’inclouen al pla financer 300.000 euros de despeses de gestió El Ple municipal de Solsona ha aprovat, amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de CiU, la modificació del programa financer del Pla d’intervenció integral del nucli antic, inclòs dins la Llei de barris. Aquest reajustament permet incloure en el pla una partida per a les despeses de gestió, inicialment no prevista, i incrementar els fons destinats al programa de dinamització comercial. Tal com explica Martí Abella, regidor d’Urbanisme, tot i que al març ja es va aprovar una primera modificació del pla financer d’aquest projecte, “aleshores no disposàvem del tancament dels projectes d’urbanització dels carrers de la Regata i Sant Llorenç”. Ara, amb els projectes sobre la taula, “havíem de fer aquest nou reajustament per adequar les partides als pressupostos reals d’aquestes dues obres”. En aquest sentit, el nou pla aprovat incrementa en 180.000 euros la inversió per al carrer de Sant Llorenç (pressupostat en 542.000 euros) i redueix en 101.000 euros la quantitat inicialment destinada al carrer de la Regata i un tram del dels Dominics (717.000 euros). Al programa de dinamització del comerç s’hi proposa destinar 484.127 euros i reservar per a les despeses de gestió 297.394 euros. La partida més important és la de l’Illa Cultural –biblioteca comarcal i centre d’interpretació del món geganter–, per a la qual es passa de l’1,8 milions d’euros als 4,5. El portaveu de CiU, Jordi Riart, va emplaçar l’executiu local a iniciar els tràmits i negociacions per comprar els tres immobles que resten per completar la futura Illa Cultural. Martí Abella va matisar que en el pressupost dels 4,5 milions d’euros el Departament de Política Territorial i Obres Públiques no hi inclou possibles adquisicions, però no va descartar que es demani autorització al Departament per destinar-hi part d’aquesta partida.

l’elaboració del projecte del carrer de Llobera. Precisament en l’últim plenari, per unanimitat dels regidors de la corporació, s’ha donat el llum verd definitiu al projecte del carrer de la Regata i l’expedient de contractació de l’obra. Així mateix, s’ha ratificat l’aprovació inicial del projecte d’urbanització del carrer de Sant Llorenç.

Compromís de fomentar l’ús de pedra autòctona A instàncies del grup municipal de CiU, el consistori s’ha compromès en Ple a fomentar la utilització de pedra autòctona en totes les obres del nucli antic i garantir que les empreses adjudicatàries dels projectes no les importen d’altres països. Jordi Riart subratlla que “com a Ajuntament és necessari adoptar aquest compromís, sobretot en l’època que estem passant, per tal que l’obra pública reverteixi en benefici econòmic de les empreses de casa nostra”. De fet, en les actuacions realitzades fins ara al centre històric “sempre s’ha utilitzat pedra del país”, tal com constata Abella.

Pròrroga concedida fins al 2011 Fonts de la Generalitat han comunicat oficiosament a l’alcalde, Xavier Jounou, l’aprovació de la sol·licitud de pròrroga de dos anys per executar el Pla d’intervenció integral del nucli antic. Així, el marge de temps per a l’Ajuntament s’allargarà fins al 2011. En aquest període, el consistori preveu executar les obres de la biblioteca, que tenen un termini de dos anys; el carrer de la Regata i un tram del dels Dominics, que es volen finalitzar la primavera vinent, el carrer de Sant Llorenç, durant el 2010, i almenys un tram del carrer del Castell, el 2011. El regidor d’Urbanisme remarca la voluntat de l’Ajuntament de no aturar el ritme de desenvolupament del Pla de barris solsoní i d’enllaçar les obres en la mesura possible. Així, les previsions de calendari passen per començar la remodelació del carrer de Sant Llorenç abans que finalitzin els treballs del carrer de la Regata, que és previst que comencin aquesta tardor. A més, els serveis tècnics municipals ja han rebut l’encàrrec d’iniciar 

632 - Divendres, 14-08-2009


632 - Divendres, 14-08-2009
Solsona

Ramon Estany

La residència d’avis de Solsona també col·labora amb el Fons d’emergència social

L’Ajuntament de Solsona condemna els atemptats d’ETA amb una concentració silenciosa

S’hi destinen els diners recollits de l’última exposició de treballs manuals La residència d’avis Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona també ha volgut col·laborar econòmicament amb el Fons d’emergència social. Per això enguany la residència hi destina 232 euros, els diners recollits en l’última exposició de treballs manuals, realitzada amb motiu de la commemoració de la festa de Santa Joaquima de Vedruna. En un acte simbòlic al parc de la residència, Pilar Ambrós, en representació de tots els usuaris del centre, va fer el lliurament del certificat d’aquest donatiu al regidor d’Acció Social, David Rodríguez, i al president de Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys, Josep Montanyà, responsables de la gestió del compte corrent solidari. Rosa Anguera, directora de l’Hospital, explica que cada any els fons que es recullen en aquesta exposició i venda de treballs realitzats pels avis serveixen per col·laborar amb alguna ONG o una comunitat de germanes vedrunes per al desenvolupament de projectes de cooperació.

L’Ajuntament de Solsona va convocar el divendres 31 de juliol a les 12 del migdia una concentració silenciosa davant la porta de la casa consistorial per manifestar la més enèrgica condemna i el rebuig de la ciutat als darrers atemptats d’ETA. Dos atacs terroristes contra casernes de la Guàrdia Civil produïts a Burgos i a Calvià es van saldar amb la mort de dos agents i diverses persones ferides. D’aquesta manera, el consistori solsoní es va sumar a un gest que es dugué a terme simultàniament en diversos municipis del país i l’estat. El dia abans al vespre tots els grups municipals van consensuar unànimement expressar així la declaració de l’Ajuntament contra la violència terrorista.

Pilar Ambrós lliurant el certificat de la col.laboració als titulars del compte corrent solidari632 - Divendres, 14-08-2009


Solsona

Consell Comarcal

El Palau Llobera de Solsona llueix amb els càtars i la música d’arrel tradicional de Catalunya i Occitània Les XIV Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català pretenen donar a conèixer de més a prop la doctrina càtara i descobrir els paisatges que els càtars catalans van contemplar, amb el Camí dels Bons Homes Als segles XII i XIII el fenomen càtar es va estendre per amplis territoris d’Occitània. La doctrina dels bons homes va travessar els Pirineus i va arribar a Catalunya. Nobles i cavallers del vessant

sud de la serralada no només van acollir càtars que fugien de la repressió, sinó que, fins i tot, ells mateixos es convertiren al catarisme. En base a aquests antecedents històrics, cada any les quatre comarques pirinenques: Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i Solsonès, es proposen recordar el seu passat càtar per mitjà d’unes jornades obertes a tots els interessats en el tema. El passat dissabte, 1 d’agost, el Palau Llobera de Solsona va acollir l’acte que celebra cada any el Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès, per donar a conèixer el Camí dels Bons Homes que transcorre per la comarca del Solsonès. Aquest acte va comptar amb la xerrada del conegut escriptor Antoni Dalmau, que va fer una interessant conferència sobre “els càtars: una veu silenciada”. A continuació, tothom va poder gaudir en directe de la música d’arrel tradicional de Catalunya i Occitània,

a càrrec de Bruel (veus, violí, guitarra i pandero quadrat), i també va poder degustar el tast de cuina i begudes medievals, servits per personatges càtars del Centre Cultural d’Ardèvol. El mateix pati gòtic va acollir també l’exposició del Camí dels Bons Homes.

S'obre la convocatòria d’ajuts per escolaritzar els infants de 0 a 3 anys Les bonificacions oscil·len entre el 25 i el 75 per cent en funció dels ingressos familiars L’Ajuntament de Solsona ha amb una antiguitat de tres mesos. obert la convocatòria d’ajuts indiviLes sol·licituds es tramiten des dels duals per a les famílies solsonines que Serveis Socials municipals, que fan el proper curs vulguin escolaritzar els les valoracions de cada família i la seus fills de 0 a 3 anys en un dels dos seva renda econòmica. Els ajuts fan centres del municipi. Les bonificaciefecte a partir del mes següent al ons sobre la quota de la llar d’infants, que s’ha demanat. Tant la normativa que és de 149 euros tant a l’Escola d’aquests ajuts, en què s’especifica la Bressol com a l’Arrels, oscil·len entre documentació necessària per tramitar el 25 i el 75 per cent en funció dels la sol·licitud, com els impresos que ingressos familiars. Aquesta convos’han d’omplir es poden descarregar catòria es mantindrà oberta durant (ARXIU) Poden optar-hi les famílies usuàries de en línia de l’apartat de documents qualsevol de les dues llars d’infants del municipi tot el curs. del web municipal, o bé recollir a L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és que tot infant les dependències dels Serveis Socials de l’Ajuntament. El major de 4 mesos pugui optar a l’escolarització sense que curs passat 50 infants van ser beneficiaris d’aquest tipus de la situació econòmica familiar en representi un impedi- bonificacions, per el qual el consistori rep una subvenció ment. Per optar-hi cal residir i estar empadronat a Solsona del Departament d’Educació de la Generalitat.

632 - Divendres, 14-08-2009
Solsona

Josep M. Borés

Rehabilitaran la teulada del Casal L’obra s’adjudica provisionalment per un import de 53.144 euros En els propers mesos és previst que s’iniciïn les obres de rehabilitació de la coberta del Casal de Cultura i Joventut de Solsona, una actuació que l’Ajuntament considera necessària des de fa temps, però que estava pendent d’obtenir el finançament necessari per executar-la. Aquesta intervenció, projectada des de l’estiu passat pels serveis tècnics municipals, ha estat adjudicada provisionalment per acord de la Junta de Govern Local a l’empresa constructora Estany. L’obra tindrà un pressupost de 53.144 euros i serà finançada íntegrament a través del Pla Local Mancomunat de Joventut Solsona-Olius i una subvenció del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. El consistori confia poder-ne començar els treballs abans de final d’estiu i completar-los en un termini de dos mesos. L’actuació projectada consisteix en el desmuntatge del conjunt de la coberta per zones i la col·locació d’una làmina impermeabilitzadora, que també actuarà de base per al suport de les teules. Finalment, es recol·locaran les teules que puguin ser reaprofitades, mentre que es renovaran les que estiguin en mal estat. Les teules cobertores s’enganxaran amb escuma de poliuretà.

S’ha d’arranjar 975 m2 de superfície de teulada

En un principi, no es preveu que aquesta actuació interfereixi en l’activitat diària del Casal, que, entre altres equipaments, acull l’Escola Municipal de Música, l’emissora de ràdio Solsona FM, una sala d’actes, les seus socials de prop d’una trentena d’entitats culturals, esportives i socials, així com algunes aules utilitzades pels cursos de la gent gran.

Societat

Bé d’interès en el patrimoni cultural català Aquest jugador del Barça tan eixerit es diu Daniel, i el passat dia 4 d'agost va fer un anyet!!! Felicitats!!!!!!!

Si veieu aquesta parella tan eixerida, feliciteulos, que és casen demà dissabte. Moltes Felicitats!! de part dels amics i la família.Es tracta de la segona actuació en cinc anys –en el 2005 es van fer obres d’adequació de l’Escola de Música– que el consistori realitza en aquest emblemàtic edifici del municipi, catalogat en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal com un bé d’interès en el patrimoni cultural català. L’immoble va ser construït per la comunitat claretiana de Solsona a principi dels anys 20 del segle passat com a seminari de la congregació, i convertit en Casal de Cultura i Joventut, de titularitat municipal, des del desembre del 1983. Els darrers vint-i-cinc anys ha esdevingut un centre neuràlgic per l’activitat associativa i cultural de la ciutat, que registra diàriament el pas d’un important volum d’usuaris. Actualment aquesta part de l’edifici, de 975 metres quadrats de superfície, es troba en un estat de conservació delicat, a causa del desplaçament de teules originat per l’elevat pendent (55,5%) dels dos vessants de la teulada a dues aigües. Això fa que hi hagi forats oberts entre les teules i que es produeixin filtracions d’aigua que malmeten el forjat de la planta superior. Per aquest motiu, també es considera una obra urgent pel risc que l’aigua que s’escola per la coberta pugui afectar l’estructura de l’edifici. 632 - Divendres, 14-08-2009


Solsona

Josep M. Borés

Visites guiades per Solsona tots els dissabtes i diumenges La nova oferta de visites guiades durant el mes d’agost, es farà cada dissabte i diumenge a les 11 del matí. Com a novetat, enguany l’itinerari inclou, a més dels indrets més emblemàtics del centre històric, com el portal del Pont, els carrers del Castell, Llobera i Regata, i les places de Sant Joan, Sant Isidre i del Consell Comarcal, una visita a la catedral –en un horari que no coincideix amb la celebració de cap ofici– i una altra al Pou de Gel. Aquest servei de visites guiades per primer cop és gestionat conjuntament per la Societat municipal de promoció turística de Solsona i el Patronat Comarcal de Turisme. Per dur-lo a terme s’ha contractat l’empresa Arqueopatrimoni. Aquest estiu totes dues institucions han apostat per unificar tarifes i horaris per facilitar la promoció turística de la ciutat

632 - Divendres, 14-08-2009

Enguany l’itinerari programat inclou la visita a la catedral i el pou de glaçamb més facilitats per als visitants, tot optimitzant els recursos. Les rutes seran d’una hora i mitja de durada i s’adrecen al públic general. El punt de sortida serà la plaça Major, davant de l’Oficina de Promoció Turística Municipal, i no es requereix la reserva amb antelació, tot i que és recomanable. Les persones que vulguin més informació o adquirir les entrades anticipadament podran fer-ho en aquest punt informatiu solsonaturisme@ajsolsona.cat / 973 48 10 09 o bé a l’Oficina Comarcal de Turisme de la carretera de Bassella (973 48 23 10). Al marge d’aquesta promoció de cap de setmana, de dilluns a divendres també es poden concertar rutes guiades a través de les dues oficines d’atenció als visitants de la ciutat.


Comarca

Josep M. Montaner

Segueixen les crítiques contra els defectes constructius del Pla de camins comarcal del Consell El Comú demana que es faci un seguiment continuat de les obres per evitar més deficiències Les obres del Pla de camins el Consell continuen rebent dures crítiques pel mal estat en què es troben alguns dels vials adequats recentment. Quan encara no fa ni un any que s’han començat a remodelar, alguns dels camins ja tenen la capa asfàltica aixecada, presenten nombroses irregularitats en el ferm i s’escrotona en alguns trams l’asfalt dels vorals. A les crítiques que desde fa unes setmanes hi han fet els representants polítics d’ICV, ERC i El Comú s’hi ha de sumar ara les queixes dels veïns afectats que es mostren “indignats” pel “ràpid deteriorament” que han sofert les obres que s’han realitzat en alguns dels camins inclosos en el Pla. Aquesta setmana el regidor d’El Comú de Pinós, Marcel Colell, ha tornat ha demanar als responsables del Consell Comarcal del Solsonès que revisi l’execució del Pla “ja que no s’està fent amb els criteris mínims de qualitat exigibles”. Colell ha volgut deixar clar que el Pla per adequar la xarxa bàsica de camins comarcals “és un projecte necessari i positiu” però ha lamentat que les obres s’estiguin realitzant “sense cap control i amb unes deficiencies tècniques evidents”. El Comú ha demanat que es faci un seguiment continuat de les obres atés que es tracta d’un projecte de comarca, pressupostat en 6,5 milions d’euros i finançat íntegrament pel Departament de Política Terriorial i Obres Públiques de la Generalitat. Un dels camins que presenta un estat més evident de deteriormanet es el camí de Matamargó -entre el Pla de Bergús i el Pont de les Dues Aigües- que, quan encara resta pendent l’aplicació de la última capa de paviment, ja acumula diverses deficiències com forats, enfonsaments de la calçada i despreniments dels vorals quan. El regidor d’El Comu ha denunciat també les obres que s’estan realitzant al camí del Santauri de Pinós al nucli d’Ardèvol “ja que no s’han eixamplat els trams més estrets i no s’està compactant de manera suficient la base del camí”. A més, ha apuntat que en alguns trams la capa asfàltica que s’aplica als camins “és tan fina que ja neixen herbes al mig del camí i s’enfonsen els vorals” com passa en el camí del nucli de Pinós. Per la seva banda alguns veïns de Pinós han mostrat el seu descontentament amb l’estat dels camins després de les

obres i han assegurat “que encara es deterioraran més sinó es fan millor”. Amb tot, confien que es pugin arreglar tot i que algunes veus consideren “que a hores d’ara ja s’haurien de fer tots nous”. Ja des dels inicis del projecte, els representants comarcals d’El Comú s’han mostrat crítics amb la manera com el Consell ha gestionat l’execució del Pla de camins. Segons han exposat en repetides ocasions el Consell va trencar “el consens inicial”sobre els vials que calia prioritzar i va treure del Pla alguns dels camins d’intrerès general “i els va substituir per altres que beneficien els interessos partidistes d’alguns alcaldes”, ha recordat Colell. En aquest sentit, el regidor d’El Comú ha recordat que aquests canvis han comportat que es deixés de banda la millora del camí entre Matamargó i Vallmanya o el reforç de la carretera que connecta el Pont de les Dues Aigües i l’Hort del Cuiner. Així mateix Colell ha denunciat que de la partida pressupostària inicial de 3,3 milions d’euors per tirar endavant la primera fase del Pla de camins se’n van haver de descomptar uns 850.000 euros per a manteniment. Aquest fet, ha provocat, segons ell, que ara no hi hagi diners suficients per completar les actuacions previstes, i s'hagin de retallar les inversions.

10

632 - Divendres, 14-08-2009


Solsona

CTFC

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya aprova 20 beques per a projectes Per resolució de la Presidència i prèvia proposta dels diferents Tribunals qualificadors, s’han atorgat les beques per la col·laboració en els següents projectes: - “Anàlisis y estudio de los factores bióticos y abióticos que afectan al establecimiento de plantaciones y a la producción y la calidad de la trufa negra en Teruel”, a Alfredo Inchusta Cascajero. - “Gestión de cultivos de Cryphonectria parasitica”, a Emma Ustrell Juan. - “Obres de reforestació i recuperació de zones tofoneres a la Forest Patrimonial de Sant Marc del terme municipal de la Baronia de Rialb”, a Irantzu García Aguirré. - “MEC-P.E. Investigació Teruel, per a la realització de les tasques: Truticultura, Análisis de micelio de trufa en suelo”, a Lorena Palacio Martín. - “Tasques de suport en la recerca documental per a projectes Interreg”, a Gemma Llorens Pejoan. - “Integració del foc en la dinàmica i gestió forestal del bosc mediterràni”, a Maria Teresa Valor Ibars. - “Obres de reforestació i recuperació de zones tofoneres a la Forest Patrimonial de Sant Marc del terme municipal de la Baronia de Rialb”, a Mikel Odriozola Maritorena. - “Adaptació i producció de frondoses nobles a Catalunya per a la producció de fusta de qualitat”, a Vicent Colomb. - “Obres de reforestació i recuperació de zones tofoneres a la Forest Patrimonial de Sant Marc del terme municipal de la Baronia de Rialb”, a Pau Brunet Navarro. - “Técnicas de producción y gestión de pino piñonero (pinus pinea) para la producción precoz de piña:plantaciones injertadas como alternativa para la restauración de áreas degradadas y la generación de ingresos en comunidades rurales de Túnez”, a Rita Isabel Duarte Henriques. - “Estudio de factores bióticos y abióticos en plantaciones de trufa negra”, a Alfredo Inchusta Cascajero. - “ORGEST-Elaboració d’orientacions de gestió sostenible i multifuncional per als boscos de Catalunya (2007-2011) i integració del risc d’incendi en la gestió forestal” a M. Teresa Valor Ibars.

632 - Divendres, 14-08-2009

- “Apoyo a la implementación de nuevas herramientas para el anàlisis de la conectividad del paisaje”, a Josep Torné Llavall. - “Estudio del chancro del castaño”, a Helena Sarri Torras. - “Colaborador/ora en el desarrollo de nuevos instrumentos de gestión para la integración de los recursos micológicos en la planificación forestal”, a Rita Isabel Duarte Henriques. - “Habitat de tuber melnosporum”, a Iranzu García Aguirre. - “Técnicas de producción y gestión del pino piñonero (pinus pinea) para la producción precoz de piña: plantaciones injertadas como alternativa para la restauración de área degradadas y la generación de ingresos en comunidades rurales de Túnez, Proyecto PCI-AECI”, a M. Teresa Valor Ibars. - “REGSEGA-Estèptics: Suport al censos d’ocells, suport als mostrejos d’artròpodes, inventaris i caracterització d’hàbitats i vegetació”, a Núria Fontova Badia. - “Tasques administratives en la justificació de projectes”, a Daniela Florica Ciorcas. - “Caracterització de l’estructura ecològica de la vegetació de ribera a l’Alt Ter al seu pas per Osona. Adscrit al projecte Interreg Sudoe Ricover”, a Marta Testuri Pujol.

11


Solsona Flash-Notícies

Solsona

Ramon Estany

CTFC

El CTFC convoca el 1r concurs de projectes innovadors

Fanfàrria i gresca al Passeig de Solsona Els Kadors de Montpellier, una banda musical francesa, van fer parada a Solsona el passat dimecres 29 de juliol, sorprenent als solsonins i solsonines que prenien el sopar a la terrassa de l'Espiga. Anaven vestits de trobadors medievals i duien força animació. Van comentar a més, que s'allotjaven a Cardona.

Els premis es lliuraran en el transcurs del VIII Congrés Internacional de Desenvolupament Rural, la darrera setmana de setembre El concurs està adreçat a persones físiques o jurídiques residents a Catalunya, que hagin pensat o concebut un projecte empresarial innovador, amb perspectives racionals de materialitzar-lo, relacionat amb la fabricació de béns o la prestació de serveis, i que suposin una innovació i diversificació del teixit existent o la penetració en nous mercats. Pretén fomentar l’esperit emprenedor motivant a la societat civil a aplicar els seus coneixements i experiències professionals, amb l’objectiu de desenvolupar serveis i productes viables comercialment. Els objectius primordials són fomentar la innovació i la creativitat, principalment en el medi rural, identificar persones innovadores, identificar projectes innovadors capaços de materialitzar-se i convertir-se en un negoci viable, amigables amb el medi ambient, i incentivar les vocacions científiques i tecnològiques. Per a la valoració de les idees de negoci, es tindrà en consideració l’originalitat i el grau d’innovació de la idea, i el potencial del negoci i el seu nivell de desenvolupament. Es prioritzaran els projectes innovadors que tinguin una incidència directa en el desenvolupament rural i territorial i que siguin respectuosos amb el medi ambient. Les idees de negoci s’hauran de presentar abans del 10 de setembre, a la seu del CTFC: carretera Sant Llorenç km, 2, Solsona, o per correu electrònic a l’adreça: rrlp@ctfc.cat

Vetllada musical amb el quartet Albert Alabedra El passat dimecres 29 de juliol, la Terrassa del Ral va ser escenari de tota una perla musical que molts solsonins i solsonines no es van voler perdre. L'Alba Marbà a la veu i percussió, l'Emilio Nieto al contrabaix, l'Andreu Moreno a la bateria i l'Albert Alabedra a la guitarra van seduir a un públic rendit per la música en una nit càlida d'estiu.

Els Sants de la Setmana Divendres, 14 Sant Maximilià-Maria Kolbe. Sant Eusebi; santa Anastàsia. Dissabte, 15 Assumpció de la Mare de Déu. Sant Tarsici. Diumenge, 16 Sant Esteve d’Hongria. Beat Joan de Santa Marta. Sant Roc; santa Serena. Dilluns, 17 Sant Jacint de Polònia; santa Beatriu de Silva; sant Eusebi; beat Bartolomé Laurel. Dimarts, 18 Sant Agapit; santa Helena; beat Manès de Guzmán; sant Patrici; beat Nicolau Factor. Dimecres, 19 Sant Joan Eudes. Sant Magí. Sant Lluís d’Anjou. Dijous, 20 Sant Bernat. Sants Cristòfor i Leovigild; beat Arquimbau; sant Samuel 12

632 - Divendres, 14-08-2009


Comarca

Josep M. Montaner

Diputació de Lleida

Medi Ambient estudia l’impacte ecològic de la pista forestal de Serra Llarga Tot i això assegura que la tramitació de l’expedient s’ha fet de manera correcta i d’acord amb el Pla d’ordenació forestal de la zona El departament de Medi Ambient ha assegurat que està estudiant els possibles impactes ecològics que pugui provocar la construcció de la pista forestal que es va començar a obrir fa dues setmanes a l’indret de la Serra Llarga, a la zona de Vilamala al muncipi de Guixers al Solsonès amb l’objectiu de facilitar els aprofitaments forestals i ramaders de la zona. Aquesta setmana els responsables del Departament de Medi Ambient han assegurat que les obres que s’estan duent a terme en aquest indret -consistents en la construcció d’una pista forestal d’un quilometre de longitud aproximadament- compleixen amb el Pla d’ordeanció forestal aprovat en aquesta zona i que la tramitació de l’expedient “s’ha fet de forma correcta”. Tot i això els tècnics de Medi Ambient han avançat que a partir d’ara “s’estudiaran les possibles afectacions” que la construcció de la pista -impulsada per l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i subvencionada per Medi Ambient- pugui ocasionar sobre el medi i la fauna de la zona. La construcció d’aquesta pista ha provovocat la reacció contrària d’entitats ecologistes com IPCENA que ja ha denunciat el cas al Departament de Medi Ambient de la Generalitat atés que segons exposen en el seu escrit de denunncia “suposarà un greu greu impacte paisatgístic per una de les zones amb millors panoràmiques del Solsonès”. A més, segons exposa IPCENA en la seva denuncia la zona on s’estan efectuant les obres forma part de la xarxa PEIN de protecció d’espais naturals fet que impossibilitaria la construcció de la pista forestal. Les obres modificaran també l’antic camí ral que unia Solsona i Sant Llorenç de Morunys i que actualment formava part del GR-7 que connecta aquestes dues poblacions. Els treballs van començar fa dues setmanes quan una màquina retroexcavadora va iniciar els treball d’explanació de la pista que discorrerà just per on passa l’antic camí ral, a tocar de la zona de Fonts de Fanerals. La pista s’esta obrint en el municipi de Guixers, tot i que l’alcalde d’aquesta població, Marià Chaure, ha assegurat que no tenia constància del projecte, impulsat per l’Ajuntament veí de Sant Llorenç, fins que van començar els treballs. Per la seva banda IPCENA ha recordat que les obres afecten a una de les zones que està inclosa en el Pla de Recuperació del trencalòs i d’altres espècies com l’àliga daurada, el falcó pelegrí, el voltor comú i l’aufrany per aquests motius l’entitat ha sol.licitat a Medi Ambient que s’inciï un expedient d’avaluació d’impacte ambiental. 632 - Divendres, 14-08-2009

13

Relació Decrets juny 2009 Aprova certificació núm. 4, segona pròrroga del contracte, conservació semi-integral a les carreteres de la xarxa viària de la Diputació de Lleida, incloses a la zona 2, comarques: Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, a favor de M. y J. Grúas, SA, 54.449,90 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Guixers, per als honoraris de direcció d’obra, Projecte de pavimentació del camí de Montcalb, 4a fase, 2.755,00 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Guixers, per als honoraris d’enginyer forestal, adequació àrea recreativa Codó, 2.378,15 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Guixers, per a la confecció i col·locació rètols àrea recreativa del Codó, 2.443,67 euros. Aprova certificació d’obra DL-2007/146, de l’Ajuntament de Bassella “Arranjament del camí dels Pampanells, tram Ogern-cal Cordill”, i la transferència al seu favor de l’import de 8.738,00 euros. Aprova certificació núm. 1, revisió de preus del Projecte de condicionament, eixample i millora de la Carretera LV-3002, tram Hostal del Boix al Miracle, a favor de J. A. Romero Polo, SA, 139,639,67 euros. Aprova certificació núm. 1, Obres complementàries al nou Parc Mòbil de la Diputació de Lleida al Complex la Caparrella, a favor d’UTE EIPSA PREFIC la Caparrella, 43.585,80 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de Cedricat -Centre de Desenvolupament Rural Integrat-, per al joc didàctic Online, per un consum més responsable d’aigua de boca, 8.120,21 euros. Aprova certificació núm. 5, Segona pròrroga del contracte de conservació semi-integral a les carreteres de la xarxa viària de la Diputació de Lleida, incloses a la zona 2, comarques: Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, a favor de M. y J. Grúas, SA, 34.597,04 euros. Aprova certificació d’obra PIM-2006/182, de l’Ajuntament de Pinell, “Reforma estructural de l’edifici “Antigues escoles de Santes Creus”, i la transferència al seu favor de l’import de 6.203,14 euros. Atorga a favor de l’Ajuntament de Solsona, una subvenció per a les despeses de redacció de l’Agenda 21 local, 10.174,22 euros.


Comarca

L'ombra de la crisi creix al Solsonès L'atur es dispara al juliol El nombre de desocupats al Solsonès creix més Aturats al Solsonès d’un 12 per cent en un mes. A finals de juliol hi havia 763 persones sense feina. Amb Aturats a Solsona aquesta xifra, que s’atribueix al tancament d’EGO-Remco, a Solsona, i de Filsmit, a Olius, el Solsonès és la comarca de la Catalunya central amb un increment més accentuat de l’atur. Des del mes de desembre de l'any passat, l'atur ha crescut a Solsona en 158 persones, i al Solsonès, en conjunt, 179. Després d'un parèntesis en que semblava que s'havia estabilitzat la crisis i fins i tot els darrers dos mesos començava a baixar, juliol ha disparat les alarmes amb 75 aturats més a la capital del Solsonès.

Periode de juliol de 2009 Castellar de la Ribera.............................................................. 1 Clariana de Cardener.............................................................. 4 Guixers.................................................................................... 0 Lladurs.................................................................................... 2

Llobera.................................................................................... 5 Molsosa, la.............................................................................. 5 Navès......................................................................................11 Odèn........................................................................................ 2 Olius...................................................................................... 33 Coma i la Pedra, la.................................................................. 8 Pinell de Solsonès................................................................... 8 Pinós...................................................................................... 15 Riner......................................................................................10 Sant Llorenç de Morunys...................................................... 26 Solsona.................................................................................633 Total................................................................................... 763

Odèn

Lladurs

Tot a punt per al IV concurs de gossos d’atura a Odèn En un entorn idíl·lic, a més de 1.500 m d’alçada, enmig dels paratges naturals del Montnou (municipi d’Odèn), es realitzarà el proper 23 d’agost a les 10'30 hores el IV concurs de gossos d’atura. En el concurs hi participaran noms tan coneguts com JORDI MUXACH (L’estartit), ARMAND FLAUJAT (La Cerdanya), MERCE RIBOT (La Cerdanya), HILARI NOVILLO (Santpedor), FLORENCI SERRA SERRA ( Odén), URTZI AIRA ( País Basc i campió Sant Sebastià 2006), JOSE M. PLEGUEZUELOS (campió Catalunya 2006-2007-2008), ANGEL PLEGUEZUELOS (Subcampió Catalunya 2007) i JULI BAYOT (país valencià), els quals ja han confirmat la seva assistència. El concurs consisteix en diferents proves on es valora l’obediència del gos

Foto d'arxiu

en vers l’amo, la capacitat de menar un grup d’ovelles així com també la rapidesa en acabar cada un dels obstacles. L’organització premia els 4 primers pastors amb els seus gossos, en dotacions de 250, 200, 150 i 100 euros respectivament i guardona a tots els participants amb un trofeu. 14

Un motorista ferit lleu Un motorista va resultar ferit de caràcter lleu, el diumenge 2 d'agost, pocs minuts després de les 11 del matí, quan transitava per la carretera C-462, a l'alçada del quilòmetre 6,5, al terme municipal de Lladurs. En l'accident, en què segons els Bombers no es va veure involucrat cap més vehicle, el motorista va resultar ferit lleu i va haver de ser traslladat en ambulància a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. El motorista, Manuel M. G., té 32 anys i és veí de Vallirana (Baix Llobregat).

632 - Divendres, 14-08-2009


Navès

Ajuntament de Navès

Acte Comte Guifré 2009 El passat dimarts 11 d’agost, amb motiu del 1112è aniversari de la mort del comte Guifré I El Pelós, es celebrà un any més a la Vall d’Ora (Navès) l’acte de commemoració d’aquest fet històric, al costat del monument situat a prop de Sant Lleí. Intervingueren a l’acte el president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, i l’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont. Aquest monument al comte Guifré I El Pelós (primer comte català que ja no va prestar obediència i vassallatge al rei dels francs i considerat pare de la Nació Catalana), ens recorda que va ser ferit mortalment en aquesta vall quan va venir a defensar a la gent d’aquestes contrades de Navès que havien estat atacats pels musulmans de Lleida, saquejant i cremant les seves propietats, per tal de sotmetre’ls al domini musulmà. El capitost musulmà de Lleida Lubb Ibn Muhammad va parar una emboscada al comte Guifré i li va clavar la llança, quedant greument ferit fins que va morir i fou portat a l’Abadia de Santa Maria de Ripoll, on és enterrat. Tot això ho sabem des de l’any 1989 quan el professor i arabista Pere Balañà va trobar un manuscrit àrab a la biblioteca d’Oxford, on l’historiador Ibn Hayyan explica aquest fet de l’atac i mort del comte Guifré com una gran victòria dels musulmans sobre els cristians. Seguidament, en l’acte de dilluns, la coral Caixa Catalunya Sant Jordi de Solsona, dirigida per Macià Pedrosa, interpretà la cançó “El Comte Guifré El Pelós”, amb lletra de Jaume Picas i música d’A. Ros Marbà, i també l’himne nacional de Catalunya, “Els Segadors”. Tot seguit es pogué veure la demostració de com funcionava la serradora i el molí de ca l’Ambròs, i també es visità l’ecomuseu de la Vall d’Ora. A l’ecomuseu vam poder veure una mostra de les ac-

632 - Divendres, 14-08-2009

tivitats que es feien a la Vall d’Ora fins a mitjans del segle XX, algunes de les quals van perdurar fins a la dècada dels 80, mentre vivien els dos darrers moliners Salvador Subirana de Ca l’Ambròs i Josep Pujol de Cal Guirre. El molí de ca l’Ambròs data dels segles XVII-XVIII, encara que els seus orígens i emplaçaments són més antics. Té dues moles, pot fer farina de blat i farina d’ordi, també disposa de peladora de blat i de blat de moro. Ben a prop hi ha la serradora, on es feien les bigues i les llates, els taulons i les posts per a obrar cases i coberts. El funcionament és mitjançant la força de l’aigua del riu Aiguadora; l’aigua s’embassa en una resclosa, cau per un tub, i colpeja amb força les pales d’una turbina que mou l’eix principal. Tot plegat, una bona mostra d’arqueologia industrial dels nostres avantpassats. Finalment, per concloure l’acte, s’oferí un berenar per a tots els assistents. Des de l’Ajuntament agraïm a tots els col· laboradors, i especialment als veïns que han fet possible aquest esdeveniment mitjançant la neteja i preparació de l’entorn del monument i l’ecomuseu, ja que és un honor per Navès poder celebrar cada any que té un lloc destacat en la història de Catalunya.

15


Clariana de Cardener

Navès

Obres del Fons Estatal d’Inversió Local

Ajuntament de Clariana

Tallers per la mainada a Clariana de Cardener

Durant aquests 3 mesos s’han realitzat obres a la Sala d’Esplai subvencionades pel Fons Estatal d’Inversió Local

Durant el mes de juliol, s’han realitzat els dissabtes dos tallers per nens i nenes de 4 al 12 anys. El primer taller va anar a càrrec de la Marta Cardona, en transcurs del mateix la mainada va pintar una samarreta i també van fer diferents jocs. El segon va anar a càrrec de Tuixén Bajona i van fer diferents treballs manuals, un d’ells amb vidre.

Amb un pressupost de 48.494,99 euros, s’ha revestit amb fusta la sala gran, s’ha habilitat un menjador i una cuina per a ús de les entitats del municipi i s’ha renovat i ampliat el sistema de calefacció. També s’ha obert un accés a l’escenari, un accés al local de l’ADF, i s’ha condicionat un nou magatzem entre d’altres coses. Creiem que aquesta obra serà útil i ben utilitzada per totes les entitats del municipi, que utilitzen aquest lloc per realitzar les activitats corresponents.

Olius

Festes Majors a Brics i al Pi de Sant Just El passat cap de setmana es va celebrar la festa major del Pi de Sant Just. Els actes varen començar el divendres al vespre amb una projecció de fotografies antigues del Pi. El dissabte al matí, campionat de bitlles catalanes a la plaça de l’Olivera amb 23 participants. Posteriorment el dinar popular al bosquet de la piscina municipal, seguidament el tradicional campionat de botifarra i el triangular de futbol sala amb la participació dels veterans del Pi. El diumenge, missa de festa major, espectacle infantil i a la tarda ball, amb l’intranquil·litzant de la climatologia que a la fi va permetre que la festa major acabés sense cap entrebanc.

Brics

Aquest passat cap de setmana es va celebrar la festa major de Brics. El dissabte al vespre la tradicional sardinada acompanyades de torrades amb tomàquet, posteriorment ball per a tots els assistents. Els organitzadors van habilitar un espai en previsió de que la pluja fes la seva aparició. El diumenge, missa a l’església de Sant Salvador i posteriorment el tradicional ball de Brics i el moscatell amb coca. A la tarda ball a la placeta de l’església. Olius 16

632 - Divendres, 14-08-2009


Olius

Es fa realitat un dels premis a la millor idea empresarial Aquest guardó s'entrega anualment als millors projectes empresarials presentats per universitaris que destaquen tant per la seva qualitat i viabilitat tècnica, econòmica i de recursos humans com per les seves possibilitats reals d’execució. L’any 2007 dues estudiants d'Empresarials de la Universitat de Lleida, Sandra Sala i Raquel Fontanet, van presentar el seu projecte al concurs a la millor idea empresarial organitzat pel Patronat de Promoció Econòmica. El projecte ideava una carnisseria ecològica que s’ubicaria a la comarca del Solsonès. Al maig de 2008, ambdues estudiants van rebre el premi que les feia guanyadores i que consistia en una ajuda de 1.500 euros. Un any després, els seus plans s’han fet realitat i a finals del mes de juliol de 2009 el projecte ha finalitzat amb la inauguració de la botiga “Cal Monegal, carn ecològica i queviures”, ubicada al Pi de Sant Just d’Olius.

La Sandra Sala al mostrador de la botiga

Aquest nou negoci, únic a la seva localitat, posarà a l’abast dels consumidors carn ecològica de vedella, porc i xai i en un futur també inclourà pollastre. Encara que el projecte inicial consistia en una carnisseria que també oferia queviures 100% ecològics, finalment s’ha decidit que la botiga també comptarà amb molts productes convencionals a banda dels ecològics.

Comarca

La pluja no aigualeix el sopar de la Festa Major d'Olius

El Consell Comarcal de la Segarra financia un estudi per evitar la segregació a la comarca de Llobera

Va ser una nit moguda per tots els voluntaris, que com cada any, s'esforcen perquè el sopar popular satisfaci a tothom. Encara que les previsions indicaven pluja per a la tarda, la veritat és que no va aparèixer fins a l'últim moment, quan ja tot estava preparat, l'arròs inclòs. Amb els comensals arribant i la pluja en el seu moment més àlgid, els organitzadors, amb les recomanacions de mossèn Bartrina, van desplaçar tota la infraestructura dins l'església de Sant Esteve. Malgrat la improvisació obligada, gràcies a l'enorme feina dels volunt a r is tothom hi va tenir lloc i es va poder gaudir del tradicional sopar popular d'Olius dins de l'entorn més valuós i estimat com és l'església i cripta de Sant Esteve.

632 - Divendres, 14-08-2009

El Consell Comarcal de la Segarra finançarà amb 2.400 euros un estudi que està duent a terme l’Ajuntament de Torà per evitar la segregació municipal i comarcal de part d’aquest municipi, que passaria de la Segarra al Solsonès, segons la petició que, en aquesta direcció, han fet els quinze veïns de les cinc masies habitades del nord de Llanera i de dues masies de Lloberola. Així ho va acordar per unanimitat el ple de l’ens comarcal, que des de l’inici d’aquesta problemàtica, a finals de l’any passat, sempre ha defensat la unitat de la comarca. L’estudi, elaborat pel servei científic de cartografia de la Universitat de Lleida, ja està a punt d’enllestir-se i argumenta, amb dades cartogràfiques i històriques, la necessitat de mantenir unit aquest territori. En aquest sentit, l’alcalde de Torà, Domènech Oliva, va titllar “d’error històric” la possible segregació d’aquestes masies en favor del nucli de Llobera, al Solsonès. De fet, l’estudi desmenteix els arguments aportats per un estudi semblant, encarregat pel departament de Governació, sobre l’existència d’accidents geogràfics que separin físicament aquestes masies del municipi de Torà. 17


Sant Llorenç

Dolors Pujols

Festa Major de Sant Llorenç 2009 Sant Llorenç viu una animada i concorreguda festa major gràcies a la implicació de les enitats Tot i l’inestabilitat meteorològica d’algunes tardes, no es va haver de suspendre cap acte

Benet XVI a la Vall de Lord L’alcalde de Sant Llorenç Enric Roures, el de la Coma Marc Escarré i el de Guixers Marià Chaure. Cap d’ells es va escapar de ser imitat en la paròdia organitzada pel casal l’Estaca. Però el protagonista n'era un altre: el papa Benet XVI, que va arribar a la Plaça Major amb una mica de retard, amb el seu papamòbil i acompanyat d’un cardenal i dues monges. I a mitja funció també van aparèixer el mateix Jesucrist i el regidor d’urbanisme de Sant Llorenç, en forma de gengant Serni. L’humor no va faltar doncs en l’acte que donava el tret de sortida de la festa Major de Sant Llorenç 2009

El poble de Sant Llorenç de Morunys està de ressaca després de 7 dies d’activitat de festa major. Els 20 anys dels Estevats i els passcarrers amb els 3 Savis Piteus consoliden la tradició mentre que l’Associació Patronat Valldelord també hi participa activament amb dues exposicions i la presentació d’un llibre sobre la nissaga de l’escultor dels Colls. El casal l’Estaca i els grallers Som Kom Som han estat les altres dues entitats més actives durant els dies de festa. El futbol aquest any ha comptat amb la presència de Carles Reixach i el Perxe Teatre ha triomfat amb èxit de taquilla i de valoració per part del públic. Pel que fa als actes més concorreguts, cal destacar el prop de 1.300 entrades venudes amb el concert dels Gossos i Dept i l’actuació de l’Orquestra Meravella a l’envelat.

La festa de l'escuma

Exposició de fotografies antigues

Les Havaneres, a l'envelat per la pluja

Diatònic d'aranyons 18

632 - Divendres, 14-08-2009


Sant Llorenç

Dolors Pujols

Els Tres Savis Prudents dels Piteus buscant posada I si el dimecres és el dia dels actes organitzats per l’estaca-que van culminar amb la ja tradicional trobada d’acordions també a la plaça major- , el dijous va ser el dels geganters i els grallers de Sant Llorenç. A la botifarrada gegantera de l’Era Nova hi van participar prop d’un miler de persones. Prèviament hi havia hagut la primera cercavila de la festa, que va tenir parada a la Plaça Major on es va representar el conte de Jacint Verdaguer que dona nom als gegants de la vila.

Els grallers Som Kom Som

Futbol amb protagonista: Carles Reixach L’ex futbolista i tècnic del Futbol Club Barcelona Carles Reixach va ser el convidat d’honor al partit de futbol de festa Major del primer equip del C.E. Sant Llorenç. El 23è memorial Josep Maria Xarau va enfrontar als locals amb el Solsona, que es va endur el trofeu. Els néts de Pau Xarau van ser els encarregats de fer la sacada d’honor acompanyats de Carles Reixach, convidat pel mateix Xarau (el seu fill gran, Cristian està casat amb la filla d’en Reixach). L’ex jugador, que va seguir el partit des de la graderia es va mostrar content d’estar al poble “ja fa

Carles Reixach amb els jugadors 632 - Divendres, 14-08-2009

19


Sant Llorenç

Dolors Pujols

temps que volia venir però per diversos motius finalment no havia tingut l’oportunitat, és un poble molt bonic i a més la meva filla hi té un vincle”. Reixach analitza la situació del futbol a tercera regional considerant que “genera molta afició i això és molt bo, cal tenir en compte la dedicació dels clubs de tercera que és molta”. El resultat final va ser de 1 gol a 2. Pau Xarau va fer entrega dels trofeus als capitans dels dos equips. Pel que fa a la resta de categories del Sant Llorenç cal destacar la contundent victòria (5-0)de l’equip dels infantils davant l’Arrels de Solsona. No van tenir la mateixa sort els benjamins, que van ser derrotats, ni els juvenils, que van perdre per un gol a zero en un partit molt ajustat. Pel que fa als veterans en aquest cas sí que es van endur el 7è Memorial Ramon Bessa i Fornell en guanyar per 2 gols a 1, amb una esplèndida actuació del jugador local Marc Amill, autor d’un dels dos gols. Durant els actes del futbol d’egnuany, s’ha reconegut la tasca dedicada al club de Ribera, que plega després d’anys de jugador i tècnic i Manel Solé, actual president del club.

Infantils del Sant Llorenç i l'Arrels

La copa del Memoria Josep M. Xarau

La sacada d'honor

Multitudinari concert dels Gossos El pavelló d’esports de Sant Llorenç es va quedar petit (i més tenint en compte que a fora plovia a estones) per acollir el concert que van protagonitzar els Gossos i Dept. La sorpresa però van ser els teloners: els locals Diatònic d’Aranyons que van animar la festa amb versions de cançons de l’estiu traduïdes al català, amb un toc de heavy i acompanyades per l’acordió diatònic de l’Alguer Vendrell. Prop de 1.300 persones van passar pel pavelló la nit del dissabte.

Presentació de la plantilla del CE Sant Llorenç

Juvenils del Sant Llorenç 20

632 - Divendres, 14-08-2009


Sant Llorenç

Dolors Pujols

El Perxe triomfa l’any del seu desè anviersari Deu anys damunt l’escenari ja són un bagatge important. El director del Perxe, Joan Herrada conscient d’això va apostar per una obra que ha sigut èxit de taquilla en diverses ocasions i molt complicada a nivell d’escenografia i d’interpretació: Pel davant i pel darrera. Segurament tirar-la endavant era tot un repte pels actors i se’n van sortir i amb nota: el teatre estava ple de gom a gom el dia 10 d’agost i hi va haver força gent que es va quedar sense entrada. Al vestíbul, al bar o on es comentés l’obra, totes les valoracions eren molt positives.

Orquestra Meravella

va oferir un concert al pavelló (a diferència d’altres anys que es feia a la terrassa del jardí) i a la nit el ball de gala. Un cop acabada la seva actuació, els actes previstos per la festa major s’havien acabat i la festa es va continuar gràcies a la iniciativa privada davant les queixes d’alguns espectadors per haver-los cobrat l’entrada pocs minuts abans del final de l’actuació de l’orquestra. Cal destacar també que l’eslgésia parroquial es va omplir de gom a gom en el concert que la Coral Morunys hi va oferir, sota la direcció de Lluïsa Pinero i Climenç Solé

20 anys de Correfoc El grup del Correfoc local, “Els Estevats” estan enguany d’aniversari. 20 anys organitzant aquest acte que s’ha convertit en un dels més típics de la festa major piteva. Un “20 anys” de foc a la Plaça Major va servir per commemorar-ho el dissabte a la nit. Prèviament, la nit del divendres i després d’un temps d’indecisió sobre si aplaçar-lo per la pluja va tenir lloc el correfoc infantil. Amb una prèvia ben preparada i força assajada, els més petits finalment van poder disfrutar d’aquest acte ja que el temps ho va permetre i va fer una pausa després d’una tormenta.

El perxe, saludant

Pel davant i pel darrere al teatre

L’Orquestra Meravella va oferir el ball de gala L’orquestra Meravella, una de les més conegudes de Catalunya va ser l’encarregada de posar la música el dia del Patró, que havia començat amb el tradicional passacarrers amb la colla gegantera de Sant Llorenç i Guixers. Així, a la tarda

El correfoc infantil

Concertdela Coral Morunys

El Correfoc, d'aniversari

632 - Divendres, 14-08-2009

21


Sant Llorenç

Dolors Pujols

L’11a Fira d’Arts i Oficis de la Vall de Lord omple els claustres d’artesans La fira i les activitats paral·leles van comptar amb una alta participació Cares noves a l’associació de turisme de la Vall de Lord i en l’organització de la Fira d’Arts i Oficis, que enguany ha anat a càrrec de Montse Boixader i Francesc Ametller, tots dos artesans de la Vall de Lord. Amb un programa d’activitats paral· leles a la fira que van incloure passacarrers amb els grallers, activitats per la canalla i una tirada de bitlles, la fira d’enguany va comptar amb una bona resposta per part del públic. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Llorenç Enric Roures, el president del Consell Comarcal Marià Chaure i el president de l’Associació de Turisme de la Vall de Lord Josep Pintó. Tots ells van agrair la tasca desenvolupada per l’organització i van presentar el convidat d’honor d’enguany: el

Parlaments previs a la inauguració

senyor Cristobal Colón, fundador de la cooperativa de iougrts la fageda i creu de Sant Jordi 2009. La distinció de la generalitat li ha arribat per la tasca de l’empresa que presideix a l’hora d’afavorir la integració laboral i social de persones amb discapacitat psíquica o transtorns mentals. La fira d’arts i oficis d’enguany va tenir lloc el proppassat cap de setmana del 25 i 26 de juliol i es va cloure amb l’entrega del premi “mitja cana piteva” a la peça única. Aquesta distinció consisteix en l’entrega de la cana piteva, estri de mesura de longitud molt utilitzat per l’antiga indústria manufacturera tèxtil a Sant Llorenç de Morunys.

Inauguració de la fira

Festa de final de cursets de natació

La Vall de Lord, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs La vida i la cultura de la Vall de Lord es mostraran des del 4 d’agost fins al 20 de setembre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. L’exposició promoguda per l’Associació Cultural Patronat Valldelord s’inaugurarà el proper dia 4 d’agost a les 7 de la tarda a la seu de l’Institut d’Estudis de la capital de la província. Fa mesos que es treball en la preparació d’aquesta mostra, que servirà per divulgar el ric passat històric i cultural de la Vall de Lord. Un seguit de peces del museu –algunes recentment restaurades- seran traslladades fins a Lleida en motiu d’aquesta exposició. Una de les principals organitzadores del projecte va ser la secretària del patronat, Encarna Muñoz, desapareguda el passat 23 de maig.

El passat 31 de juliol s’acabaven els cursets de natació i el casal d’estiu despedia l’etapa del mes de juliol. A la foto veiem els més petits durant l’exhibició davant els pares.

Imatges amb història Una nova mostra de fotos antigues es podrà visitar als Claustres del Monestir de Sant Llorenç de Morunys del 7 al 16 d’agost. Aquest és un dels actes que anualment organitza l’Associació Cultural Patronat Valldelord. La selecció i documentació de les fotografies va a càrrec de Joan Plana i Vilella. 22

632 - Divendres, 14-08-2009


Sant Llorenç

Dolors Pujols

Inauguració de la renovada església de Sisquer L’acte va comptar amb la presència del bisbe Jaume Trasserra Prop de dues-centes persones van omplir de gom a gom l’església de Sisquer (al municipi de Guixers) el passat 3 d’agost. A banda de celebrar-hi la missa que anualment s’hi fa en motiu de Sant Esteve, enguany s’inauguraven les obres que s’han fet a l’edifici: en total s’hi han invertit 90.000 euros -12.000 dels quals els ha aportat el bisbat- que han servit per restaurar la teulada i els murs de l’edifici i per pintar-ne els interiors. L’acte va comptar amb la presència entre altres del bisbe Jaume Trasserra, els rectors de la Vall de Lord i Mn. Lluís Grifell qui va destacar “la importància d’aquestes actuacions per cuidar la identitat dels pobles”. També hi van assistir diferents alcaldes de la zona i responsables comarcals. L’alcalde de Guixers i president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure considera necessàries les obres de la restauració perquè “el poble que no cuida el seu passat no té futur”. Després de la

L’església es va quedar petita

Exterior de l’església

tradicional missa i repartició del pa, hi va haver un piscolabis per a tothom.

Es va oferir un piscolabis

La Coma, en plena Festa Major Els actes de la Coma s’allargaran fins el proper diumenge, 16 d’agost El cap de setmana dels 22 i 23 d’agost els actes es traslladaran al Port del Comte. Ahir dijous van començar els actes de la festa Major de la Coma. Quatre dies d’actes per a petits i grans on destaquen el tradicional sopar popular a les Fonts del Cardener (dissabte) o el concert de música tradicional amb el Pont d’Arcalís, que tindrà lloc avui divendres a les 10 de la nit a la carpa instal·lada davant la piscina. El final de festa anirà a càrrec de l’orquestra Rosaleda, que ja fa una bona pila d’anys que és present a la festa gran de la Coma. Els actes però no s’acaben aquí sinó que el proper cap de setmana del dissabte 22 i diumenge 23 la festa es traslladarà al Port del Comte on hi haurà actes com un espectacle d’animació infantil amb Lluís Pinyot o una caminada popular. A excepció del sopar popular (pel que es paguen 4 euros), la resta d’actes són totalment gratuïts.

632 - Divendres, 14-08-2009

Inauguració exposicio

23


Sant Llorenç

Dolors Pujols

Dinar dels jubilats a les Fonts del Cardener L’arcada organitza l’arrossada anual a la Coma Un centenar just de persones van participar al dinar que anualment el club de jubilats i pensionistas de la Vall de Lord organitza a les Fonts del Cardener. En havent dinat, el Borda i el Nogueres hi van posar la música pel ball.

“L’Esclat del Barroc” arriba a la Vall de Lord L’exposició commemorativa dels 200 anys del traspàs de l’escultor Josep Pujol serà aquest cap de setmana a la Coma L’exposició commemorativa dels 200 anys de la mort de l’escultor de la capella dels Colls es traslladarà aquest cap de setmana al municipi de la Coma coincidint amb la festa major. La mostra itinerant s’ha pogut visitar per primera vegada a la sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys.

Cinc generacions d’escultors Els plafons de l’exposició ofereixen un repàs per l’obra dels Pujol, una nissaga d’escultors procedents de Folgueroles i establerts a Sant Llorenç de Morunys des que la Confraria dels Colls va encarregar a Josep Pujol i Juhí fer la Capella dels Colls. En total

s’han pogut documentar 68 retaules dels quals se’n conserven una vintena. De tots aquests “la joia de la corona és l’altar dels Colls”, com explica l’historiador Manresa Joan Vilamala, expert en el Barroc i un dels autors del llibre i artífex de l’exposició.

Un llibre dedicat a Encarna Muñoz En la presentació del llibre “Els Pujol, una nissaga d’escultors de gust barroc” es va tenir molt present el record d’Encarna Muñoz i Jorquera, la secretària executiva de l’associació cultural Patronat Valldelord traspassada fa unes setmanes. Tan l’alcalde de Sant Llorenç de Morunys Enric Roures com Jaume Adam i Vidal en nom de l’associació van voler destacar la important tasca que va impulsar en el si de l’entitat. L’acte de presentació va tenir lloc el passat dissabte, 8 d’agost a les 7 de la tarda i va comptar a més amb la presència de Joan Vilamala, que va pronunciar una

24

L’inauguració de l’exposició va omplir la sala de plens

conferència de l’obra dels Pujol. Enric Roures va voler destacar que “tenim uns valors patrimonials fantàstics” i “i és un honor donar a conèixer la nostra vall a Catalunya”, en aquest cas referint-se també a l’exposició sobre la Vall de Lord que acull l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Va presentar el llibre Jaume Adam i Vidal, coautor juntament amb el citat Joan Vilamala i Joan Bosch i Vallbona. 632 - Divendres, 14-08-2009


Oliana

Anna Simon Ampurdanès i Marcel Ribera

Festa Major Oliana’09 És Festa Major perquè els fills tornen a Oliana i omplen el poble de néts. És Festa Major perquè quan sona el primer pasdoble i la pista encara està buida, sempre hi ha algú que es llença a ballar. És Festa Major perquè bevem ron cremat amb Havaneres i ballem rumba amb un combinat. És Festa Major perquè olorem la pólvora quan Los Voliaks fan ploure xàldigues i fan ballar el foc. És Festa Major perquè una nena estrena faldilles i dilata pupil·les quan frega amb les mans el vestit de la Geganta Flor. És Festa Major perquè quan s’encenen les llums de l’alba el so de la gralla ens acompanya a dormir o ens arranca cap al balcó. És Festa Major perquè el camp de l’Oliana s’omple de crits de suport. I és Festa Major perquè les puntaires randen el Carrer Nou amb floritures de fil i so de boixet. És Festa Major perquè, siguem olianesos o benvinguts, fem gresca i tradició!

Espectacle introductori al Correfocs a càrrec de Los Voliaks. Foto Anna Simon

Plaça Reguereta. Espectacle infantil. Foto Marcel Ribera

Concurs de “Botifarra”. Carrer Major. Foto Marcel Ribera Concurs de “Botifarra”. Carrer Major

Exposició d’Elisenda Ortega i Alejandro Nilo Processó amb la Verge dels Àngels patrona d’Oliana. Foto Marcel Ribera

Col.locació de senyera al campanar. Foto Marcel Ribera

III Trobada de Col.leccionistes de Plaques de Cava. Foto Marcel Ribera 632 - Divendres, 14-08-2009

25

XIX Trobada de Puntaires. Foto Marcel Ribera


Oliana

Anna Simon Ampurdanès i Marcel Ribera

Havaneres a la plaça del Lledoner. Foto Marcel Ribera

Trobada de gegants. Foto Marcel Ribera

Partits Polítics

Partits polítics

Ramon Estany

Crítiques del Comú al Pla de Camins del Solsonès

CiU del Solsonès

Visita de l’eurodiputat Ramon Tremosa al Solsonès

Salvador Milà, diputat d'ICV, va visitar la comarca per copsar de prop les actuacions realitzades

El diputat al Parlament Europeu per CIU, Ramon Tremosa, acompanyat del diputat al Parlament de Catalunya i alcalde de la Seu, Albert Batalla i Ramon Farré, president de CDC de la federació de Lleida, van reunir-se amb Joan Solà president comarcal de CDC i els alcaldes i regidors de la comarca per tal de saber i conèixer més a fons la realitat de la nostra comarca. Va ser una trobada molt intensa, en la qual li vàrem exposar els problemes que tenim, com per exemple, el tancament d'empreses que ha provocat un augment de l’atur o la dificultat de trobar una sortida viable a la producció d’aquestes empreses, per tal que puguin continuar oferint treball a la gent del Solsonès, entre d’altres temes. Tremosa, també es va interessar pel sector ramader i agrícola, ja que és conscient que aquest depèn molt de les ajudes europees. Tremosa ens va dir que una bona sortida per a molts productes és Europa i que creia que tan el Solsonès com Catalunya han d'apostar cada vegada més mirant cap al nord. A més, se'ns va oferir per posar-se en contacte amb tota empresa o persona que tingui qualsevol dubte sobre Europa i, va dir-nos, que intentarà resoldreu-ho de la millor forma possible.

El Comú del Solsonès mostra la preocupació per una actuació "que havia de ser emblemàtica". Així s'ha manifestat la formació política després de la visita del diputat d'ICV, Salvador Milà, en que ha valorat el desenvolupament del Pla de Camins del Solsonès, L'exconseller de Medi Ambient va assegurar que les actuacions de la primera fase del Pla de Camins executades pel Consell Comarcal "no són satisfactòries", però encara són a temps de "reconduir-les". D'altra banda, Milà va subratllar la necessitat que es compleixin les condicions establertes i d'una supervisió de les obres. Aprofitant la visita, també es va valorar la bona posició de la comarca pel que fa a generació de recursos, situada per sota de la mitjana de Catalunya, "encara que recicla molt poc". Sobre les actuacions de millora de la depuradora de la ciutat de Solsona, va assegurar la restitució d'aigües de qualitat i salubritat òptimes en un pla que durarà fins a l'any 2014. S'invertiran 20.359.000 euros en estacions depuradores, ja que la comarca experimenta dèficits greus pel fet de ser poc poblada.

Salvador Milà amb Marcel Colell i Martí Abella, del Comú 26

632 - Divendres, 14-08-2009


Música

Ramon Estany

L’AIMS, en marxa Els alumnes i professors de l’Acadèmia Internacional de Música ja són a Solsona. El passat dimecres 12 d’agost, es va inaugurar la vuitena edició d’AIMS amb un gran concert al qual hi van assistir més de 300 persones al Teatre Comarcal. Els docents de l’Acadèmia van tocar el “Quintet amb piano”, una peça encarregada expressament per a l’ocasió al compositor Alex Wasserman, l’Andante per contrabaix i piano de Bottessini i el Quintet “La truita” de Schubert. L’endemà, els 60 estudiants (tots ells de procedències i edats molt diverses) van començar a rebre les master class dels seus professors per tal de perfeccionar i aprendre al màxim dels seus instruments. A banda d’estudiar a l’Acadèmia, els alumnes

tenen la gran oportunitat de mostrar tot l’après i treballat al Festival que es realitza a diversos punts de la geografia catalana. L’esperit jove i entusiasta dels participants anirà més enllà de les parets dels teatres i sales de concerts clàssics. Del 17 al 21 d’agost, els alumnes actuaran a hospitals, a centres per a discapacitats i a residències de Solsona, Mollerussa i Lleida, actes que formen part de l’AIMS social, la vessant més solidària del Festival. A més, del 17 al 20 d’agost, els violins, violes, violoncels, contrabaixos i pianos d’AIMS ompliran els carrers del casc antic de Solsona per fer arribar la seva música a tots els racons del poble. Si els voleu sentir, aneu a la Placeta de la Catedral a les 19:00. Us posaran la pell de gallina.

La primera alumna del Solsonès Enguany, AIMS pot presumir de tenir per primer cop entre el seu alumnat a una solsonina, la navesenca Mònica Sala Esquius de 16 anys, que començarà aquest setembre 1er de batxillerat i que fins ara ha estat estudiant a l'Escola de Música de Cardona però que ha fet les proves per entrar al Conservatori de Manresa.

L’estrena mundial de l’obra encarregada a Alex Wasserman. En el concert inaugural que es dugué a terme el dia 12 d’agost al Teatre Comarcal de Solsona poguérem escoltar el Quintet amb piano que ha escrit especialment per a AIMS interpretat pels professors de l’Acadèmia. Alex Wasserman, compositor i director, va néixer al Brasil el 1963. Va estudiar composició i direcció a la Rubin Academy of Music amb el professor Abel Erlich i violoncel amb Zvi Harel. Ha estudiat violoncel amb Peter Willy (Beaux Arts Trio) i direcció amb Michael Chary a The Mannes College of Music de New York i després es doctorà a The Julliard School of Music. Ha guanyat el premi de The Israeli Music Institut l’any 1987 i les beques del Norfolk Chamber Music Festival l’any 1991, de l’Aspen Music Festival el 1991, de l’Albert Szirmai el 1995, i la Henry Mancini el 1995. Les seves obres han estat interpretades a Israel, Estats Units i Europa en l’Aspen Music Festival, Norfolk Chamber Music Festival, The Israeli Composers League i Musica Nova, en les sèries de concerts de la Tel Aviv Chamber Music Society i a la Tel Aviv International Biennale of Contemporary Music del 2000 i 2002. Alex Wasserman ha estat director assistent de la Northern Illinois Symphony Orchestra i la Tel Aviv Youth Chamber Orchestra. Actualment és el director musical de la Tel Aviv Chamber Music Society i la Ramat Gan Youth Symphony Orchestra. 632 - Divendres, 14-08-2009

Què t'ha impulsat a fer aquest curs? Va ser una mica la meva professora, l'Anna Camps, qui em va explicar que feien aquest curs a Solsona, me'n va informar i animar, i de fet, és una experiència única pel nivell dels professors que pots tenir. Quins instruments toques? El meu primer instrument és el violí, i com a segon, la flauta travessera. A més, ara he començat amb la tenora. Et sents nerviosa de començar un curs com l'AIMS? Impressiona una mica, per que és clar, és una gent que té molt de nivell, i jo soc la que en tindré menys, però és una oportunitat que essent al Solsonès no es pot perdre. I què esperes d'aquesta participació a l'AIMS? Aprendre molt. I millorar el màxim que pugui, i, sobretot, contactar amb altres músics que en saben molt més i dels qui es pot aprendre molt.

27


Associassions i Entitats

Sol del Solsonès

Salut a l’estiu Dimecres dia 29 de juliol a la seu del Sol del Solsonès va tenir lloc la xerrada del programa "Escola de Famílies" a càrrec del Dr. Toni Fernández on va parlar dels següents punts: El sol és una font de salut i de vida. Ens regula l’estat d’ànim positivament i ens ajuda a reforçar els nostres ossos, entre altres beneficis. Cal saber però, que el sol conté diverses radiacions entre les que hi ha les radiacions ultraviolades (A, B, C) responsables dels càncers de pell, el fotoenvelliment, les cremades, i de lesions oculars com les cataractes. Cal evitar l’exposició solar directa a les hores de màxima insolació (11 a 16 hores), protegir-nos-en adequadament amb un bon barret (amb ala ampla si pot ser), ulleres de sol amb filtre per ultraviolats, roba clara que reflecteixi la radiació solar i posar-nos els filtres solars adequats al nostre tipus de pell. S’ha de tenir especial cura amb els infants i la gent gran, més sensibles als efectes nocius de l’exposició solar. A l’estiu és fàcil quedar exposats a ambients tèrmics inadequadament alts. El cos humà tolera molt malament l’exposició a temperatures elevades i pot patir el que es coneix com a insolació o cop de calor. El cop de calor es defineix com una pujada excessiva de la temperatura del cos que pot sobrepassar els 40 graus. Això ocasiona símptomes diversos com envermelliment, mareig, mal de cap, taquicàrdia, vòmits, inclòs convulsions, coma i mort. El cop de calor és una urgència mèdica. Per evitar la insolació cal que portem roba clara i fresca, ens protegim el cap amb un bon barret, evitem els exercicis vigorosos i anar en cotxe en hores de molta calor, ens hidratem convenientment, ens refresquem i dutxem sovint, evitem la ingesta d’alcohol i excitants, mengem lleuger evitant els greixos i menjars calents.

VII Nit Literària i Musical de Solsona Volem animar-vos a participar-hi tant amb musica com amb poesia i cant, així que tots aquells que estigueu interessats només cal que us poseu en contacte amb el Sol del Solsonès al 973 483683 o per e-mail: soldesolsones@yahoo.es i estarem molt agraïts de poder comptar amb la vostra participació. Junts podem fer molt, agraïm la solidaritat que sempre ha demostrat la societat de Solsona. 28

El Sol del Solsones als Matins de TV3

El dia 5 d’agost EnricSerra, president del Sol del Solsonès, va participar a la tertúlia del programa “Els matins d’estiu” de TV3, presentat per Jordi Eroles i Ariadna Oltra, el qual es va emetre en directe de les 11.00 h a les 11:40h i es va parlar sobre el consum del cànnabis. Els participants de la tertúlia varen ser Andrés Ozaita, investigador i professor de Farmacologia UPF, Rafael Borràs, de la Comissió de Drogodependències del Col·legi de Farmacèutics, Marta Torrents, cap del Servei de Toxicologia de l’Hospital del Mar, Montserrat Domènech, presidenta del Grup Àgata, Enric Serra i José Afuera, secretari de la Federació Associacions Cannàbiques. Va ser un debat molt interessant entre tots els tertulians. En primer lloc es va presentar un estudi recent de la Universitat Pompeu Fabra, defensat per Andrés Ozaita sobre els efectes nocius del cànnabis en la pèrdua de memòria. L’Enric Serra va desenvolupar el tema de les addiccions, el cànnabis, haixix, l’alcohol i el tabac. També va recalcar la gran mortalitat de persones consumidores de tabac i d’alcohol a les carreteres. També va manifestar que els col·legis i escoles de Solsona i el Solsonès estan desenvolupant programes de prevenció. Des de les escoles és important educar especialment els joves de fins a 18 anys per tal que evitin el consum de drogues, incidint que l’associació Sol del Solsonès està en fase de començar el 2n Pla Estratègic Antidroga del Solsonès amb una Taula Rodona que es celebrarà el dia 7 d’Octubre a càrrec del doctor de psiquiatria Pere Bonet. .

La bona gent de la Vall de Lord solidaris amb el Sol del Solsonès El proper dia 29 d'agost a les 10 de la nit se celebrarà a Sant Llorenç de Morunys, la primera nit Literària Musical actuant els artistes de la Vall. Des de el Sol agraïm la generositat i la col· laboració de tothom. 632 - Divendres, 14-08-2009


Associacions i Entitats

Associacions i Entitats

UBIC

Conveni entre la UBIC i el Banc de Sabadell

Concert Som Sona Solidari L'ONG comarcal El Solsonès Obert al Món (SOM) celebra enguany el desè aniversari. Per aquest motiu s'han fet diversos actes al llarg de l'any que es clouran amb la presentació de la publicació amb la memòria a finals de desembre. Un dels actes més emblemàtics que ha dut a terme el SOM al llarg de la seva existència és el Concert Solidari de Festa Major que permetia aconseguir fons per dur a terme projectes arreu del món. Al llarg d'aquests anys s'ha treballat amb El Salvador, Nicaragua, Chiapas... i hem comptat amb primeres figures de la música: Lluís Llach (en dues ocasions), els Pets, Gossos, Elèctrica Dharma, M del Mar Bonet... El pròxim 5 de setembre es durà a terme el concert d'aquest any. En aquest desè aniversari hi ha dues novetats: una per raó de l'aniversari i l'altra per les circumstàncies econòmiques i socials actuals. Per tal de celebrar l'aniversari, tots els intèrprets del concert d'enguany són de la comarca del Solsonès: un homenatge mutu, dels músics (que col.laboren gratuïtament) al SOM i dels SOM als músics que sempre ens han fet costat. D'altra banda, els diners recaptats es dedicaran per primera vegada a un projecte ben proper: el Fons d'Emergència Social. Aquest fons, coordinat pels Serveis Socials de l'Ajuntament de Solsona, ajuda les famílies amb risc d'exclusió social que tenim més a prop. El SOM ja va donar a conèixer aquesta iniciativa durant la passada Fira de Sant Isidre recollint aliments en el seu Cove Solidari. L'aportació que esperem poder fer amb el concert creiem que pot suposar una bona empenta per donar un cop de mà als nostres veïns que estan vivint circumstàncies més crues, víctimes de la crisi actual.

La Unió de Botiguers de Solsona i Banc Sabadell han signat un conveni de col·laboració per tal de donar facilitats financeres i altres serveis complementaris als seus associats, tant en el marc de la seva activitat professional i empresarial, com a nivell particular. Banc Sabadell, conta amb més de 1300 convenis firmats a nivell estatal, a través d’aquests acords busca col·laborar en la dinamització de diferents sectors, donant un valor afegit a tots els membres de les associacions, gremis i col·legis professionals, com també els empleats i familiars d’aquests.

L’acte de signatura va comptar amb la presencia del president de la Unió de Botiguers de Solsona –Josep Pelegrina– el director de zona de Banc Sabadell -Albert Barata- i el gerent de col.lectius de Banc Sabadell-Jaume Mestres-.

Associacions i Entitats

SOM

L'Estel del Solsonès

Estada a Lloret de Mar Lloret de Mar del 12 al 15 de setembre al Hotel Astoria. Viatge i estada 265 euros tot inclòs, últimes places.

Estada a Salou

Artistes i grups que actuaran

Salou del 13 al 19 de setembre, viatge i estada 275 euros tot inclòs, últimes places.

A les 7 de la tarda als Sants Màrtirs Carles Merino, Clara Corominas, Elisa i Josep, Mònica Mendoza, Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, Banda Patinfanjàs, Marta Serena, Escolania del Claustre, Akústix, Zoryiana Sorkatska i Eugeni Sorkatski, LXX Solsonins, Eduard Tamames, Albert Fontelles, Andreu Soldevila, Tate Gualdo, Alba Marbà, Ninyos Christofh Doben i Marta Moliner, Albert Alabedra, Mireia Barat.

A les 11 de la nit a la Sala Xelsa Despertadors Atòmics, Séptimo A, Bluestime, Day Dream Age, Pin's, Crazy Evolution, Batua l'Arç, Descalços.

Preu únic per als 2 concerts: 5 euros

632 - Divendres, 14-08-2009

29


Associassions i Entitats

Fènix

El Rotary Club de Solsona dóna un cop de mà a Fènix en l’adquisició de material informàtic L’Associació del Solsonès d’Ajuda i Suport contra el Càncer preveu legalitzar-se a la tardor L’Associació del Solsonès d’Ajuda i Suport contra el Càncer Fènix, presentada públicament a finals de juny i en procés d’aprovació dels estatuts, ha rebut un donatiu de 600 euros del Rotary Club de Solsona per dotar-se de material informàtic. És un col·laboració que s’emmarca en la política de diversificació dels ajuts per la qual aposta Rotary aquest any. Dimarts passat, 4 d'agost, la junta del Club, encapçalada per Josep Pujol, va reunir-se amb el president provisional de l’entitat, Miquel Montaner, i altres impulsors, com Jordi Riart, Joan Badia, Pilar Muñoz i Maria Besora. Aquests diners s’han destinat a la compra d’un ordinador i una impressora, que Fènix utilitzarà en la seva tasca d’organització a l’espai cedit pel Club Caixa Catalunya Sant Jordi. En aquests moments la nova entitat de suport contra el càncer, que preveu tenir aprovats definitivament els estatuts a la tardor, ha aconseguit l’adhesió d’una quarantena de socis, alguns dels quals són voluntaris. Fènix ha fixat tres àmbits de treball a l’entorn dels quals centrarà la seva activitat. D’una banda, durà a terme programes d’actuació i campanyes per fomentar la prevenció de la malaltia, donar suport a les persones afectades amb diverses teràpies i gestionar el voluntariat a través de la formació. D’una altra, l’entitat oferirà suport emocional a les persones usuàries amb

La junta del Rotary Club amb Montaner, Badia i Riart, entre altres membres de la nova entitat

contactes en grup o individuals, assistència psicològica i ajut en aspectes més burocràtics amb assistència social. Així mateix, per créixer i consolidar-se en el teixit associatiu solsoní, Fènix desenvoluparà una línia de treball de difusió i promoció a través de diversos canals de comunicació, l’organització d’activitats culturals –actuacions musicals, clubs de lectura i presentació de llibres, entre d’altres– i la captació de recursos a partir de la col·laboració d’entitats i institucions.

Associassions i Entitats

Rotary Club dóna 1.000 euros al Pla d’emergència social El gruix de recursos disponibles per desenvolupar el Pla d’emergència social de Solsona va creixent. La darrera actualització ha vingut de la mà del Rotary Club de la ciutat amb una aportació de 1.000 euros. El president de l’entitat, Josep Pujol, acompanyat d’altres membres de la junta del Club, van reunir-se amb l’alcalde, Xavier Jounou; el regidor d’Acció Social, David Rodríguez, i el president de Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys, Josep Montanyà, per oficialitzar aquesta col·laboració. El Fons d’emergència social ajuda aquelles famílies de la ciutat que estan en situació de risc a causa dels efectes de la crisi. En aquests moments els Serveis Socials han fet les valoracions per atendre 22 famílies, que representen un total de 83 persones. D’aquestes famílies, 17 són ateses pel Banc d’Aliments, coordinat per Creu Roja del Solsonès. Rotary Club també proposà organitzar un acte conjuntament per recollir més fons. Paral·lelament, tothom que vulgui fer aportacions econòmiques particulars al Fons

Reunió de l’entitat amb representants de l’Ajuntament i Càritas

d’emergència social pot fer-ho a través del compte corrent 2100-0081-98-0200353789 de la Caixa.

30

632 - Divendres, 14-08-2009


Parròquia

Ramon Estany

El Miracle farà conèixer el ritus bizantí Una altra activitat que també està preparant la Casa d'Espiritualitat, per a aquest estiu, és el curs sobre La Pregària del Cor els dies 4, 5 i 6 de setembre. Aquest curs, entre altres aspectes relacionats amb aquesta practica tan arrelada en la tradició cristiana oriental, inclourà una celebració de la divina litúrgia en ritu bizantí. Aquesta litúrgia, que tindrà lloc a l'església del Santuari de Santa Maria del Miracle, serà el dissabte 5 de setembre, a les 19.30h. Serà presidida pel prevere Joan Solés. El Cor Irini, dirigit per Josep Torras, que comptarà amb la participació de la solista M. Teresa Garrigosa, interpretarà els

CASTELLAR DE LA RIBERA

Festa Major.- Aquest dissabte, dia 15, festa de la Mare de Déu d’Agost, Missa a les 12.

CEURÓ

Missa i Concert.- Diumenge, 16 d’agost, a les 11, Missa i, a les 12, concert de música en el recinte romànic de la nostra església.

CLARÀ

Festa Major del Remei.- Diumenge, 16 d’agost, Missa a les 12.

EL MIRACLE

Aplec de Sant Roc d’Aïnés.- Aquest diumenge, dia 16, lluïda festa de Sant Roc a la capella d’Aïnés, prop del Miracle. A les 12, Missa i repartiment del pa beneït per a tothom Concert d’AIMS.- A les 7 de la tarda, al Santuari, Concert d’Alumnes.

LA COMA

Festa Major.- Aquest diumenge, 16 d’agost, celebrarem la festa del nostre patró sant Roc. Missa a les 12, benedicció del pa i cant dels goigs a Sant Roc. Exposició commemorativa dels 200 anys de la mort de Josep Pujol Juhí (1734-1809).- L’insigne artista de l’altar barroc de la Mare de Déu dels Colls de Sant Llorenç rebrà un gran homenatge aquest divendres, 14 d’agost, a 2/4 de 8 del vespre, amb l’obertura de l’exposició que es podrà visitar fins al diumenge 23 d’agost, i la presentació del llibre L’esclat del barroc, de Jaume Adam. Serà a la Sala del costat de la Piscina. Tothom hi està convidat. 632 - Divendres, 14-08-2009

cants propis d'aquesta litúrgia. També, dins del marc d'aquest curs, es farà la projecció del film: Andrei Rubliov, d'Andrei Tarkovsky, i l'audició comentada de l'ofici litúrgic de la Pasqua Ortodoxa. Serà una ocasió per pregar amb l'església d'Orient. Cal recordar que les places disponibles per participar en aquest curs són limitades. Es recomana fer la inscripció al més aviat possible trucant al telèfon 973 480 002, o bé a través del correu electrònic casespi@santuarielmiracle.com. La pagina web del Santuari del Miracle recull tota la informació relativa a altres sessions: www.santuarielmiracle.com.

MADRONA

Festa Major.- Aquest dissabte, dia 15, a les 12, Missa solemne, cant dels goigs i benedicció del pa. El dia 16 no hi haurà Missa.

NAVÈS

Concerts AIMS.- Dimarts, 18 d’agost, a les 10 de la nit, Concert d’Alumnes intèrprets a l’església.

ODÈN

Festa Major.- Aquest dissabte, dia 15, festa de la Mare de Déu d’Agost, a les 12, Missa i benedicció del pa a l’església parroquial.

PREIXANA

Festa Major.- Aquest dissabte, 15 d’agost, festa de l’Assumpció, Missa a les 12. Festa de Sant Roc.- Diumenge, 16 d’agost, a les 10, Missa en honor de Sant Roc.

SANT CLIMENÇ

Festa de l’Assumpció.- Dissabte, dia 15, a les 10 del matí, Missa de la Mare de Déu. El diumenge, dia 16, a ales 10 del matí, Missa dominical.

Capella de Sant Roc.- Diumenge, 16 d’agost, a les 10 del matí, es celebrarà l’Eucaristia a l’antiga capella de Sant Roc, recentment restaurada. Concert AIMS.- Dilluns, dia 17, a les 10 de la nit, al Teatre Comarcal gran Concert d’Alumnes intèrprets. Partida de Sant Bernat.- Dijous vinent, 20 d’agost, festivitat de Sant Bernat, a les 9 del matí, Missa a la capella del Sant. Aplec de Sant Bernat.- Diumenge que ve, 23 d’agost, a 2/4 de 12, Missa de l’aplec de Sant Bernat a la capella de la partida. Xerrada del Germà Jaume, claretià.- El divendres 28 d’agost, a les 6 de la tarda, a la Casa de la Parròquia, el Germà Jaume Vergés, Fill Adoptiu de la nostra Ciutat, amb paraules clares ens farà una xerrada que no ens l’hauríem de perdre. Hi trobarem moltes solucions pràctiques i senzilles que ens poden canviar la nostra vida estressada en una vida tranquil·la de pau, bon humor, estimació i perdó i això sense esforç i només amb bona voluntat. Ens mostrarà també el secret de la gran virtut de la paciència.

VALLFEROSA

SANT LLORENÇ

Festa Major.- Diumenge, 16 d’agost, a les 12, Missa i benedicció del pa a Santa Maria de Vallferosa. En acabar es convidarà a coca i beguda al so de la música.

SOLSONA

VALLS (Morunys)

Concert AIMS festival 09.- Divendres, 21 d’agost, a les 10 d ela nit, gran concert de violí, violoncel, Serenata Nocturna de Mozart, sonata de Rossini i altres. Festa de l’Assumpció.- Aquest divendres, dia 14, vigília de la Mare de Déu d’Agost, Missa a 2/4 de 7 a la Companyia de Maria i a les 8 al Claustre. 31

Festa Major.- Aquest dissabte, festa de la Mare de Déu d’Agost, Missa a 2/4 d’11.


Cartellera CONCERTS - REVETLLES REVETLLA: Crystal

Plaça del Camp 15 d'agost, 23 h El grup solsoní Crystal amenitza la revetlla de la Mare de Déu d'Agost a la plaça del Camp. Com cada dissabte d'estiu, l'entrada és lliure.

Concert d'Orgue

Dissabte 15 d'Agost 22:00 hores, a l'Església Parroquial de Sant Llorenç de Morunys dins del VII CICLE "CONCERTS D'ORGUE".El concert serà interpretat pel organista: Eudald Dantí

Ballada de sardanes per la Mare de Déu d'Agost

15 d'agost, 19 h passeig del Pare Claret L'Ajuntament de Solsona ofereix una ballada de sardanes coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu d'Agost. L'amenitza, com de costum, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona

AIMS Festival 09: Concert dels alumnes

Teatre Comarcal 17 d'agost, 22 h La vuitena edició del festival de l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) inclou un concert a càrrec dels alumnes. Properament se'n concretarà el programa. El preu de l'entrada és de 7 euros. Es pot adquirir a partir d'una hora abans de l'inici del concert a la porta del recinte. Per als amics d'AIMS l'entrada és gratuïta

'AIMS al carrer'

Del 17 al 20 d'agost, 19 h plaça de la Catedral Arran de la bona acollida entre el públic solsoní que l'estiu passat va tenir l'oferta AIMS al carrer, enguany l'organització del festival que acompanya l'activitat de l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona repeteix la proposta per aproximar al carrer la música de cambra d'alt nivell d'aquest certamen. Diàriament, a la plaça de la Catedral, els alumnes oferiran petits recitals de 30 minuts on també s'hi inclourà música popular catalana. Són actuacions gratuïtes.

FESTES MAJORS MADRONA,

Dissabte dia 15 d'agost. A les 12 celebració de l'Eucaristia. En sortir, benedicció i repartiment del pa. Tot seguit s'obsequiarà a tots el presents amb coca i barreja. També es farà el sorteig d'una panera, un pernil i un lot.

PREIXANA

Ctra. C-26 Solsona - Berga Km 121 (CAL TICO) Dissabte dia 15 d'agost. Matí, a les 12:00 Missa participada, a la sortida hi haurà coca i barreja per a tothom. Tarda, a les 7:00 Gran Ball a càrrec del duet: Rico Rico. Durant el Ball es farà el sorteig dels premis. Hi haurà servei de begudes i entrepans. Nota: En cas de pluja, el ball es farà a la sala d'Esplai de Navès

Santa Maria de Vallferosa

Diumenge 16 agost 2009 12.00 h. Missa en honor a Santa Maria i Cant dels Goigs de la Verge. A continuació, benedicció del pa al pedró i repartiment per a tots els assistents. En acabar es convida a coca i beguda i es fa un sorteig de tres magnífics premis.

Sant Roc (El Miracle)

Diumenge 16 d'agost 1 del migdia: Celebració de l'Eucaristia en honor de Sant Roc. Benedicció i repartiment del típic pa. 2/4 de 3 de la tarda. Dinar de Festa Major a la Plaça del Ball. Cal encarregar el tiquet abans del dia 12. 8 de la tarda. Ball de Festa Major amb l'actuació del duet Lucky Luck. Hi haurà servei de begudes i entrepans.

Oden

Divendres 14 d'agost 18'30 hores: Trobada d'acordionistes 21'00 hores: Típica mongetada i tot seguit Ball amb Joan Altarriba. Dissabte 15 d'agost 12:00 hores. Missa solemne amb la benedicció i repartiment del pa. Vermut per a tothom. 18'30 hores. Ball de Festa Major amb el Duet Diaments. Durant la tarda hi haurà arengades. 32

Festa Major de Su

Divendres, 14: 11'30 de la nit. Gran Ball amb Bottomless i Trufàssic Dissabte, 15: 2/4 d'1 migdia. Missa Solemne. 8 vespre: Gran Ball amenitzat per Ostres Ostres

XII Trobada de gegantons de Sant Roc 15 i 16 agost, plaça de Sant Roc El dia 15, vigília de la festa del patró, s’engalana el barri a partir de les 6 de la tarda i a les 8 del vespre es fa l’assaig general dels ballets. El dia 16, el programa s’enceta a les 9 del matí amb una missa a la capella de Sant Roc. Tot seguit, l’àliga infantil balla en honor al sant i es dóna pas a un esmorzar popular de coca i xocolata desfeta. A les 5 de la tarda a la mateixa plaça de Sant Roc, tots els nens i nenes poden participar a un concurs d’acoloriment sobre els elements folklòrics solsonins i a una xocolatada que té lloc a les 6. A continuació, a les 7, es duu a terme un passacarrers pel nucli antic fins a retornar a la plaça de Sant Roc, que a les 8 del vespre es converteix en l’escenari de les danses tradicionals.

Festa del barri de Sant Serapi

18 d'agost. Plaça Major, Plaça Palau Episcopal i primer tram del carrer Llobera 10.00 Missa a la capella de la Mare de Déu del Claustre 10.30 Esmorzar davant del sant i escampada de barballó 18.00 Jocs de cucanya i xocolatada 21.00 Sopar de veïns a la Plaça Major

Avisos Associació de Jubilats i Pensionistes “L’ESTEL DEL SOLSONÈS” Informa que EXPOSICIONS l’excursió a Sevilla prevista pel mes de setembre s’ha hagut de posposar als dies 10, 11 i 12 d’octubre a causa de la saturació de l’AVE. Si algú està interessat encara hi ha places disponibles. Per més informació accediu al mateix club. Tel: 973 48 10 47 El Club 632 - Divendres, 14-08-2009


El Miracle

Ramon Estany

Mons. Joan-Enric Vives es posa a la butxaca els fidels del Miracle El bisbe d'Urgell presidí la cloenda dels 550 anys de l'Aparició de la Verge destacant l'actualitat del missatge de Maria L'església del Santuari solsoní es va omplir de centenars de fidels i pelegrins el passat diumenge 9 d'agost amb motiu de la Solemne Eucaristia de Cloenda del 550 aniversari de l'Aparició de la Verge del Miracle. La celebració va estar presidida pel bisbe d'Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler i els monjos del Miracle. Es tancava així, d'una manera joiosa, tot un any de celebracions per l'any Jubilar al Miracle. En les paraules de benvinguda, el bisbe L'Eucaristia va ser presidida pel bisbe d'Urgell i l'Abat de Montserrat d'Urgell va recordar que "Santa Maria ens rep a casa seva, en aquell lloc que ella va triar per parlar als nostres avantpassats per que tornessim, per que fossin el missatge no ha passat, és sempre actual. Que ella continuï protegint a tot Solsona, l'Urgell, Catalunya i tot el món." millors cristians." En l'homilia, Monsenyor Joan Enric Vives recordà les El prelat d'Urgell va manifestar també en la salutació d'entrada que "Nosaltres ens en sentim, avui, en l'estela paraules que adreçà la Verge als dos petits pastors el 3 d'agost de la història, hereus d'aquella arribada de Maria, i li ho de 1458. “Digues al poble que fasse agraim molt que vingués en aquells moments a la diòcesi, professons, e que les fassen devociosament, que unida amb l'Urgell, formava una única gran comunitat e que’s confessen, e que’s convertesquen, e cristiana." que’s tornen a la part de Déu, e que si’u fan Vives va subratllar també que l'Any Jubilar ha estat fet Déu los ho relevaria. Digues-los que si no’u per que tinguem pau, pau amb Déu, pau entre nosaltres, "la pau volen creure, mon fill los ho farà creure. interior que dóna l'Esperit Sant, a través de perdonar-nos No’y ha infant de quatre anys avant que no els pecats, de cuidar-nos a través d'aquest Santuari, a través trosege lo meu fill”. de l'Eucaristia, especialment la dominical." Concloguè que "Déu va fent el seu treball misteriós amb nosaltres. DeixemVives subratllà que "hi ha aspectes de les paraules de nos treballar per Déu, tornem a la part de Déu, i reflectim aquesta llum allà on som. Ara cadascú ha de fer aquest camí Maria que podem recollir avui al segle XXI, el missatge fonamental , tornar a Déu." i lloà entre altres, l'encert de posar en d'amor que és la vida." També va demanar que siguem com Maria, que reflectim aquest lloc una Casa d'Espiritualitat, la tradició bonica de moltes la llum del Senyor, i que Maria del Miracle "doni fecunditat a famílies de venir-hi a reposar, el do de tenir una comunitat de aquest Any Jubilar que avui clausurem. Són 550 anys, però monjos que preguen i ens animen a tornar cap a Déu. El bisbe desitjà "que el Miracle continuï radiant-nos un missatge sobretot de tornar a Déu, en un món que el relativitza." i exhortà als fidels a fer processons, a "posar-nos en camí devotament, per que la processó és anar a la recerca d'un misteri, i ens indica que ens hem de posar davant el món sense vergonya. Ha de voler dir manifestació, mostrar que soc cristià i animar als altres a ser-ne. Hem de viure la vida mostrant la fe a la plaça pública i donar testimoni de la nostra fe." La celebració va continuar després de l'Eucaristia, amb un refrigeri als Claustres del Santuari, al qual hi van assistir el prelat d'Urgell i l'Abat de Montserrat, en que van compartir una estona distesa amb els pelegrins i feligresos del Miracle, alhora que podien contemplar una senzilla exposició de fotografies de casaments, comunions i batejos celebrats al Santuari durant els Mons. Joan-Enric Vives conversà amb els fidels durant l'aperitiu posterior darrers anys. 632 - Divendres, 14-08-2009

33


El Miracle

Ramon Estany i Conxita Colomès

Vetlla del Miracle en la Cloenda dels 550 anys de l’aparició de la Verge Nena L’acte començà el divendres 7 d’agost del 2009 amb la caminada popular des de Solsona cap el Santuari de Santa Maria del Miracle, amb la participació de veïns de Solsona i els participants del curs de Natura i Espiritualitat que aquest cap de setmana tenia lloc a la Casa d’Espiritualitat del Miracle. El cap de colla era en Josep Antoni Pelegrina. A les 10 de la nit junt El passat divendres 7 d'agost, uns 40 caminadors van sortir de la Plaça del Camp a Solsona, a les 6 de la tarda, per a la Bassadòria, tres joves, es- participar en la tradicional caminada del Miracle, per assistir als actes de la Vetlla, amb motiu de la Festa Major del tiuejants al Miracle, iniciaren Santuari. Allí coincidiren amb més pelegrins de Riner i Cardona. amb unes peces musicals la La Vetlla fou presidida pel P. Ramon Ribera, amb la representació del fet que tingué lloc al mateix indret el 3 d’agost col·laboració del P. Jordi Castanyer en la direcció dels cants, la del 1458. El quadre plàstic de l’aparició fou representat per el Montserrat Calduch acompanyant amb l’orgue i dues participagrup “Tremendines de Solsona”, mentre tots els assistents a la cions de cant i flauta de bec. S’acabà la Vetlla amb la veneració vetlla escoltaven el text que explica l’esdeveniment. de la Verge Nena tot cantant els seus Goigs. Amb una processó, tots els participants entraren a l’esAl final de la celebració la comunitat oferí a tots els glésia per la porta de ponent, fent ofrena al peu de l’altar dels reunits coca i beguda. ciris encesos que portaven a les mans.

Començament de la Vetlla al mateix lloc on va aparèixer la Verge Nena

Amenitzant la Vetllada

Començant la Processó

Continuant la vetlla a l'esglèsia 34

632 - Divendres, 14-08-2009


Televisió

Ramon Estany

Aleix Albareda coprotagonista de 'Cómplices' una nova sèrie d’Antena 3 Antena 3 ha presentat a Màlaga el rodatge de 'Còmplices', sèrie produïda per Linze TV ('Arrayán', Grup Endemol) per a la cadena que s'estrenarà la pròxima temporada en emissió diària. La ficció és una adaptació de la sèrie del mateix nom emesa amb gran èxit en la TV Nacional Xilena, que ha suposat un fenomen mundial a l'estendre's en més de 30 països dels cinc continents. Està protagonitzada per Cristina Peña i Martijn Kuiper.

Una història d'amor, ambició i continus embolics, en to de comèdia romàntica 'Còmplices' narra el periple del milionari Harvey Slater (Martijn Kuiper), fill adoptiu d'una parella nord-americana, quan, al morir el seu pare adoptiu, decideix complir el seu últim desig de trobar a la seva família biològica a Espanya. Una múrria estafadora, Soledad Méndez, prepara el que serà el seu gran cop: crear una família falsa, la família Altamirano, que rebi amb els braços oberts a l'americà per a apoderar-se de la seva fortuna. Soledad (Cristina Peña) té informació privilegiada i prepara tot el necessari per a fer creure a Harvey que ha trobat a la seva veritable família. Després intentaran quedar-se amb els seus diners. Per a complir amb el seu objectiu, Soledad ha de reclutar a un grup de persones que es converteixin, de la nit al dia, en una clàssica i ideal família espanyola. Cecilia (Mª Luisa Merlo), Antonio (Bruno Squarcia), Gerardo (Aleix Albareda), Mario (Xisco Segura), Marta (Lucía Hoyos) i Virginia (Nuria Benet) seran alguns dels falsos familiars. Tots els integrants del grup tindran una mica en comú: no coneixen els veritables plans de Soledad i tenen deutes adquirits per diverses raons. Per si no fos poc, mantenir la farsa s'anirà complicant pels problemes que els protagonistes tenen amb les seves verita-

Aleix Albareda es posa en el paper de Gerardo Maldonado

bles famílies, que en la majoria dels casos desconeixen la nova ocupació d'aquests, creant-se continus embolics i malentesos. En l'entorn de Marbella, que és on està situada la mansió dels Altamirano, s'anirà desenvolupant en to de comèdia romàntica una història d'amor i ambició, de somnis truncats, de trobades i desencontres, on es manté la intriga de saber si la veritat assoleix imposar-se sobre la mentida, i on la múrria Solitud haurà d'enfrontar els seus interessos als seus sentiments.

Moltes cares conegudes entre els actors El repartiment d'actors i actrius ofereix noms tant coneguts com María Luisa Merlo Richard Collins-Moore, Belinda Washington i fins i tot l'actor Larry Hagman (J.R), que té una petita intervenció a la sèrie. Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner - Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Anna Borés Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

632 - Divendres, 14-08-2009

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - Lluís Cornet - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

35


Sant Cristòfol 2009

Partits polítics

Redacció

Guanyadors del concurs infantil de St Cristòfol 2009

Mar Serena

Sergi Solé Pujol

Agnés Solé Pujol

Aleix Falla

David Colell Villaro

Ferran Colell Villaro

JERC-Solsonès

La JNC no troba consol perquè no governa CiU L'Escola de Patriotes, aquest és el subtítol que adopta l’escola d’estiu que organitza la JNC a la comarca i que, per cloure-la, utilitza el format d’un concert per als joves que hi han participat, obrint les portes a tothom. La JNC ja fa tres edicions que utilitza la mala praxis de la rabieta fruit de la impotència, i és degut al compliment d’una ordenança municipal que permet les activitats (concerts,...) a l’aire lliure (la via pública) els divendres no més tard de les 12 de la nit, i els dissabtes fins les 2. I us preguntareu, on rau l’arrel del conflicte? L’ordenança municipal intenta conjuminar, de la millor manera possible, gresca per uns i descans pels altres, ja que cal tenir en compte que, si bé hi ha gent que vol gaudir d’un concert també n’hi ha d’altra que necessita descansar. Sembla doncs, que això tan senzill i raonable és el que posa inquiets i nerviosos els membres de la JNC, que no acaben d’entendre el per què del compliment d’aquesta ordenança. El sorprenent, però, és que l’esmentada ordenança es va aprovar la passada legislatura amb el govern de CiU. És inaudit que una formació política critiqui un govern per fer complir una ordenança aprovada per unanimitat de tots els grups municipals. Poden demanar la seva modificació a través del grup municipal de CiU, per exemple, però el que no poden fer és demanar que se’ls faci una excepció. Qui s’han cregut que són? Quan les JERC hem organitzat un concert hem estat molt curosos amb el respecte als horaris de l’ordenança municipal, precisament perquè estem convençuts que, com a formació política que som, no només no hem d’exigir privilegis sinó que hem de donar exemple de civisme. Fa dos anys, a Solsona, la JNC va impedir el pas de la Policia Local en les dependències municipals quan aquesta els volia treure la llum després que sobrepassessin l’horari amb escreix. Sorprèn el poc respecte que tenen per les ordenances aprovades democràticament, per la Policia Local que vetlla per la seguretat, per l’ordre públic i per la ciutadania, que té dret al descans. Tot i així, l'any següent, enfadats com quan “el pare no et deixa quedar fins més tard de les 12”, i sota els efectes d’una rabieta colossal, van amenaçar de fer el concert a Cardona. I així ho van fer. Però tampoc s’hi devien acabar d’entendre, perquè aquest any no hi han tornat. Només cal preguntar a la gent de Cardona sobre el concert de la JNC de l’any passat i veure com en van quedar de 'sorpresos'. Potser la JNC utilitza aquesta tàctica partidista i egocentrista perquè no ha acabat de pair un canvi de govern a Solsona. I és que, en el fons, s’ha de resignar a ser una associació juvenil i política més, com tantes altres n’hi ha.

Altres guanyadors: Joana Campany David Caelles

Roger Oriola, (li falta recollir l'obsequi)

Pere Algué 36

632 - Divendres, 14-08-2009


Opinió

Opinió

Carles Mujal Colilles

“Cremar” boscos productivament Anys endarrera la obligació de cuinar, d’escalfar-se... amb llenya feia que els boscos estiguessin més o menys nets i aclarits de biomassa combustible, de sotabosc, d’arbustos, de bardisses. Actualment, mercès a la prodigiosa descoberta de la electricitat, del gas-oil, o del gas, la biomassa combustible s’atapeeix i s’amuntega al bosc i a l’estiu crema descontroladament. Lògicament no s’ha de patrocinar que es torni als fogons de llenya, però sí que s’hauria de trobar la forma de servir-se del potencial energètic de les nostres masses forestals. Poden figurar-se la quantitat descomunal d’energia que es malgasta en un incendi? Quant val econòmicament tot aquell combustible cremant en va? Quant dinamisme i quanta activitat constructiva podria originar-se? Segurament Catalunya mai no ha tingut tanta massa forestal com ara, i tan mal utilitzada. Ara que estan de moda les energies renovables, perquè no es planeja d’una vegada per totes la gestió i explotació energètica de les nostres zones forestals, i a més a més, sabent que ja existeix tecnologia que podria aprofitar la combustió d’aquesta biomassa llenyosa per a producció tèrmica (calefacció d’ús domèstic i per a centres públics) o per a producció elèctrica per mitjà de turbines de vapor. L’aprofitament de l’energia de la biomassa contribuiria notablement a la millora i conservació dels nostres boscos, i no tindria un impacte mediambiental significatiu, degut a què el CO2 que s’alliberaria a l’atmosfera durant la seva combustió hauria estat prèviament captat pels boscos durant el seu creixement a través de la fotosíntesi, i per tant, el balanç final seria nul, és a dir, no es destruiria ni es crearia més CO2. Segur que els boscos no es cremarien tan freqüentment, si els “creméssim” nosaltres. El que és beneficiós i profitós té més rebel·lia a la destrossa. És una llàstima aquesta norma que fa que un estiu no sigui estiu, si no hi ha una certa quantitat d’incendis desmesurats. És cert que els incendis formen part intrínseca del cicle vital dels boscos del mediterrani, però s’hauria de vigilar que es generessin els mínims possibles i, sobretot, d’una manera tan estúpida i tan poc rendible. Propietaris forestals i també, esclar, les administracions públiques que representen la societat que gaudeix dels boscos (excursions, bolets, caça) haurien de començar a pensar decididament amb l’aprofitament energètic de la biomassa a una escala global (Catalunya, Espanya) i no només a un nivell més particular. No n’hi ha prou amb bones paraules.

C. Castell, 8 - Solsona 973 48 00 78 632 - Divendres, 14-08-2009

37

Pere Espinal

Ara explicaré un gran miracle que va passar a Lurdes de la Nou Era l’any 1982 quan la meva dona va anar a la peregrinació de Lurdes. És tradició que un dia es fa una trobada a Lurdes de la Nou, i aquell any s’hi va fer. Jo no podia anar-hi ja que no vaig poder anar a la peregrinació. Però, en Palaiu, que hi tenia gran devoció i, a més, portava la bandera, va assabentarse que hi havia persones que no hi podíem anar i va donar-me el seu lloc. La família de l’àvia ens va dir que no portéssim dinar, ja que aniríem a la fonda. Allà s’hi va fer una festa molt bonica, amb una gran gentada. La Missa va ser presidida, amb tota solemnitat, el sr. Bisbe Miquel Moncada. Després baixàrem a visitar la ruta, ja que ens portaven el dinar sota d’unes ombres. Seguidament nosaltres vam tornar a pujar a la fonda. Mentre pujàvem aquelles escales, algun malefactor va llençar un pot, el qual va rodolar per aquells graons i va quedar parat en un replanet. La cunyada Mari va recriminar aquest fet, ja que aquell pot podia fer caure algú, però va fer una puntada de peu perquè anés directament a la brossa. El pot no va anar a parar a la brossa, així que per mala sort va tocar la meva cama dreta, fins i tot em va fer mal, si l’hagués tocat amb la part de fora de la mateixa cama hauria anat a parar a la brossa, però el ferro del pot va quedar al camí. La Maria li va dir la seva fillola Rosa, que aquell va fer la Primera comunió, que agafes el pot i el llances a fora del camí, on segur que no podia fer caure a algú. Llavors, quan la Rosa va agafar el pot, va veure que hi havia foc a dins, així doncs, no el podíem llençar perquè aquell acte era intencionat i pretenia fer mal a algú o provocar un foc en aquest indret. A la Maria se li va acudir de pujar-lo a casa, per que els altres poguessin veure-ho. Però la Lourdes advertia que aquell artefacte era perillós i que podia explotar. Tan bon punt que van arribar a casa, al cap d’un minut es va produir una gran explosió. Gràcies a la Mare de Déu que ens va ajudar, quin desastre tan gran havia de passar aquell dia.


Opinió

Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

La gestió de la Llosa del Cavall Els anys han anat passant, i els vells projectes retornen a la actualitat. Les promeses fetes pels diferents governs de la Generalitat, s’han incomplert en tots els seus apartats, i aquí tanta culpa han tingut els presidits per Jordi Pujol, com per Pasqual Maragall. Ara, tot indica que l’executiu presidit per Montilla els portarà a la pràctica. Ja era hora. I és que el problema de l’aigua ha esdevingut primordial en tot el territori, i més que ho serà en un futur ben proper. I aquests grans projectes necessiten molt de temps per la seva planificació, molts diners per la seva execució i una bona gestió per garantir el seu manteniment i viabilitat. Son molts els municipis que es beneficiaran de la xarxa de distribució. Alguns d’ells ja s’han buscat la vida amb altres solucions, provisionals o definitives, perquè no podien continuar esperant . Però, la majoria no han tingut altre remei que esperar i confiar en que la portada els resoldrà la problemàtica de l’aigua. I des de la comarca es demana poder participar en la gestió. Em sembla lògic, i just, no tant per alguns dels arguments donats, com perquè aquest hauria de ser el sistema habitual en tots els projectes que beneficien diversos territoris. I no perquè el territori emissor hagi de tenir especials condicions, sinó perquè s’evitin desconfiances o suposats avantatges per uns , en detriment d’altres. Tots els embassaments construïts en l’àmbit de la

Opinió

Catalunya Central, tenien com objectiu el subministrament d’aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Des de fa pocs anys, s’ha modificat aquesta normativa i els territoris que contenen els embassaments poden fer-ne també ús. Es normal, doncs, que els consorcis que es puguin crear per donar aquest servei estiguin formats per la Generalitat, i pels ajuntaments afectats, o pels consells comarcals, si reben les delegacions dels ajuntaments. A més, el negoci de l’aigua esdevindrà un autèntic motor per qui en disposi, i un autèntic problema per qui li’n falti. Aquesta és una realitat que cada dia que passa es veu d’una manera més crua. Es lògic que el govern tingui les competències i els recursos per garantir els seu caràcter públic, però la gestió pot ser encarregada a entitats privades o semipúbliques. I aquí és on entren en acció els ajuntaments, i per possible delegació, els consells comarcals. També, és lògic que els territoris que suporten aquestes infraestructures tinguin algunes compensacions. En espècies, aigua, o econòmicament. De fet, ara les avantatges de tenir un embassament com aquest, son mínimes pels municipis afectats. I si es premien determinades instal·lacions, també és just que es faci per altres. En tot cas, el debat està obert, però el més important, és que finalment, després de molts anys de promeses el projecte de portada d’aigua cap a territoris secs de Catalunya des de La Llosa del Cavall es fa realitat.

Jaume Berenguer Rovira

Un prec, una súplica D'uns anys ençà, potser des de l'invasió del Iraq, han sovintejat en els mitjans de comunicació, noticies, informacions, estadístiques, denúncies... referents als abusos sexuals de menors per part de religiosos. Als EE.UU., Brasil, etc. i també, un que altre, a casa nostra. Fa ben poc, per exemple, la vergonya d’Irlanda, que va durar més de cinquanta anys sense que cap responsable adult piulés. La setmana passada, el diari italià la Stampa, informava de la preocupació del Vaticà per la possibilitat d’allaus de procediments judicials que exigeixen l'ADN. Son les mares amb fills engendrats per capellans, que reclamen responsabilitats civils als pares dels seus fills. No és bonic fer llenya del arbre caigut. No vull pas ferne... Si que des de la meva modèstia, soc un home de carrer, que per cert som majoria, contant al cardenal Martini, que voldria fer amb tot el respecte, una reflexió i un prec a aquells que hi

podrien posar remei per un futur, que és demà. El que està fet, fet està... solucioneu de la millor manera que pugueu... Srs.Papa, Cardenals, Bisbes, teòlegs, moralistes, doctors en Dret Canònic, etc. heu pensat alguna vegada en les vexacions, traumes, humiliacions, sofriments, inseguretats, que s’haurien estalviat milers i milers d’infants i adolescents, si MAI hagués existit el capritxós cànon 277? Per favor, us ho suplico, us ho prego, que el celibat sigui OPTATIU. Si més no, feu pels nens i nenes... VICTIMES INOCENTS!!! Tinc quatre nets, els més guapos del poble, i m’esgarrifa només de pensar-ho... Com servidor, som milions, milions i milions i més milions, Urbi et Orbe, que pensem igual i que també, estic segur, us ho demanen.

38

632 - Divendres, 14-08-2009


Opinió

Opinió

Julio Agudo

Un funeral i dos retrets Les línies que podeu llegir a continuació són un avís pels ciutadans de Solsona per tal de no patir la mateixa discriminació que hem patit nosaltres. Em dic Julio Agudo i sóc el marit de la pubilla de Cal Tribulet. La matinada del passat dimecres dia 29 de juliol va morir la meva cunyada Teresina. El dilluns al vespre es va trobar malament i vam trucar al metge d'urgències que ens va derivar ràpidament a l'Hospital de Manresa. Hem de destacar l'extraordinària atenció que vam rebre en tot moment per part de tots els professionals que van intervenir en aquest episodi: metge d'urgències, personal de les ambulàncies i tot el personal que ens va atendre a l'Hospital de Sant Joan de Déu. A les tres de la matinada del dimecres es va produir l'inesperat desenllaç. A la recepció de l'Hospital ens van proporcionar un llistat amb tres empreses funeràries per tal de triar una que s'encarregués dels tràmits. En aquell moment, amb l'angoixa al coll, el cap poc clar i el cor encongit, vam haver de triar-ne una i, sense cap criteri, vam optar per la primera: Funerària del Bages. Amb molta rapidesa es va presentar un representant de l'esmentada funerària. Ens va anar detallant totes les accions que s'havien de fer i tots els serveis que ells oferien. En un moment donat li vam preguntar pel tema del pregó de difunts i ens va comunicar que ells no el podien fer, però que si anàvem a l'Ajuntament i ho sol·licitàvem ho farien pagant aproximadament 40 o 50 €. Al llarg de la conversa vam tornar a preguntar pel pregó de difunts fins a quatre vegades. Ens va tornar a respondre que ja ho havien fet en altres ocasions. Vam quedar que a l'arribar el fèretre a Solsona ens donarien uns papers i llavors podríem anar a l'Ajuntament a demanar el servei del pregó de difunts. A les onze del matí, amb tota puntualitat, va arribar el cotxe fúnebre, sense cap documentació. Ens disposàvem a anar a l'Ajuntament, però no va ser necessari, al Tanatori hi havia una representant del consistori per tal de donar-nos les claus d'aquell espai i ens va comunicar que, al tenir contractat el servei amb la Funerària del Bages no teníem dret a fer el pregó de 632 - Divendres, 14-08-2009

difunts. El lector es pot imaginar com ens vam quedar la meva dona i jo, amb el fèretre al davant escoltant el que ens acabava de comunicar la senyoreta. El meu cap, encara poc clar, i el meu cor encara tocat em van fer reaccionar de manera impulsiva al davant d'aquella situació surrealista. Estava clar que el representant de la Funerària ens havia enganyat; ell era coneixedor de que amb data 2 de març de 2009 la Junta de Govern Local va adoptar l'acord següent en resposta a la sol·licitud presentada i subscrita per Carles Velasco i Alcañiz representant de Funerària Solsonès SL (mateixa empresa que Funerària del Bages). "La Junta de Govern Local, en virtut de les facultats que té delegades per decret d'Alcaldia 71/2007, de 29 de juny, i per unanimitat dels assistents, acorda comunicar al sol·licitant que la figura del pregoner de l'Ajuntament de Solsona per anunciar els difunts és un servei que únicament s'ofereix quan l'enterrament va a càrrec dels serveis municipals" . Gran mentida per part de la Funerària el Bages - el Solsonès S. L. Primer retret. El segon va dedicat als nostres representants municipals. No sé ni tinc ganes de saber quins van ser els motius per prendre aquesta sàvia decisió: discriminar a un mort i a la seva família i no prestar-li un servei com "el tradicional pregó de difunts" de la ciutat de Solsona. Un servei pel qual no teníem cap problema d'abonar les despeses corresponents. Suposo que al darrere hi haurà interessos econòmics o de competència o vagi vostè a saber. Potser hi ha un conflicte amb la funerària que algú podrà explicar, però el cas i el resultat d'aquesta situació és que la meva família em sembla que ha estat la primera en la història de Solsona que ha patit aquesta discriminació. No era la funerària la que demanava el servei del pregó, era la família de Teresina Gangolells Garriga la que ho feia, veïns de Solsona i que, fins ara, pensàvem que teníem els mateixos drets que la resta de conciutadans. Senyors regidors, si van per aquest camí poden aprovar resolucions que no facilitin gaire la convivència en la nostra ciutat. Segon retret. 39

Ramon Gualdo

Una mica més de tribunal? Encara més? Més Tribunal Constitucional? Si ja n’estem ben empatxats! Un tribunal que ens té amb l’ai al cor, perquè –segons diuen- ens pot tombar el nostre Estatut. Doncs, encara van apareixent brots nefastos que voldrien posar més fato al sarró d’aquest Tribunal. Grups que voldrien que el defensor del poble portés al TC la nova llei d’Educació de Catalunya. Perquè? Donen l’excusa de què la llei s’agafa competències que pertanyen a l’Estat. I això no és pas veritat. Aquests col.lectius tornen a atacar –amb dèria malaltissa- el nostre model lingüístic, també el voldrien entaforar al Tribunal. Doncs, justament el nostre model lingüístic de l’escola –amb immersió- intenta salvar la llengua catalana. Que bé prou necessita ajut, ja que va rebent patacades de tots cantons. Dins d’aquests organismes, grups, entitats, moviments… que volen una mica més de dosi de Tribunal, hi figuren Convivència Cívica Catalana, Fundación para la Defensa de la Nación Española, etc. Ja n’haureu sentit a parlar. Entitats que fan tuf anticatalà, porten virus que ataquen en qualsevol ocasió, i ara es veu que amb la xafogor de l’estiu, surten a la pell i són més visibles. Bé. Nosaltres, els ciutadans catalans, i els nostres polítics, tots plegats, hem de mantenir la fermesa per plantar cara a les trompades que ens cauen al damunt. Cal actuar amb valentia i, alhora, amb dignitat. Saber defensar-nos. No hem de permetre que l'enemic ens ensorri la nostra barraca. Prou feinada que hi hem tingut en mantenir parets, envans, taulons, bigues i teules.


Opinió

Ramón Fbaregat-Saló

Guifré el Pilós: 1.111/1.112 aniversari dels “fets” En el Celsona sou bons testimonis de la realitat i de la veritat. Pel que em toca, en els exemplars núm. 533, 541, 575, 582, 615 i 620 m’heu publicat articles i suggeriments concernets al històric personatge de l'encapçalament. Aquest any, i per què ho porto molt al cor, m’he dedicat al tema amb un creixen entusiasme, esperant l’11 d’agost amb candeletes. Malauradament però, enguany, NO ACUDIRÉ AL LLOC DELS “FETS”... Us digué (Celsona 615 i 620) que jo preparava “La balada del comte Guifré”, projecte conegut per l’Ajuntament de Navès, amb el que enguany m’he entrevistat tres vegades. Al no trobar cantant adient, m’he bellugat en diverses direccions, i el dia 20 de juny, al domicili d’UNA PERSONA EXPERTA EN MÚSICA, vaig retocar i millorar la lletra i deixarem pràcticament enllestida la música, quedant que ja m’avisaria per continuar. Perquè aquesta persona també actuava honoríficament, no vaig gosar a donar-li pressa. Entretant jo anava fent actes complementaris (consell, diputació, premsa, etc...) incloent dues agradables sorpreses, una de les quals un foraster vindria encertadament vestit i equipat de “Compte Guifré”, el que, sense parlar per tractar-se d’un “esperit que viatja en el temps”, amb un simple gest escenificaria la “veritat sobre les quatre barres!!!”

Opinions

...MALAURADAMENT, el dia 30 de juliol em vaig quedar anihilat, quan els de Navès em telefonaren que se’ls havia presentat UNA PERSONA EXPERTA EN MÚSICA, proposant que el dia onze, al lloc dels fets, dirigiria un grup de cantors que interpretarien “Els Segadors”, i tot seguit la bonica cançó “El Compte Guifré el Pilós”, no del tot ajustada cronològicament als fets reals... PREGUNTO: OI QUE COSTA MOLT POC QUEDAR COM UNS SENYORS? Tan difícil era assabentarme del “projecte”, i convidar-me a les “deliberacions” sobre un projecte de la meva creació? (Dies més tard se’m va fer dir que entre acte i acte jo realitzaria un “poema”!!??...) Que quedi definitivament clar (i temps al temps), que no m’agrada ficar-me medalles, ni sortir a la foto, etc. I que quedi i ha de quedar definitivament clar, que si no hagués sigut pels meus “gustossos esforços” prou contrastats, ni l’any passat ni enguany, a Navès no s'hagués fet aquest merescut homenatge a un “PERSONATGE DE BONHOMIA”. Acabo comunicant a tothom, que he millorat i enllestit definitivament la lletra i la música de “La balada del Compte Guifré” que he creat al Solsonès i per al Solsonès i Catalunya, que s’estrenarà quan i on jo consideri més adient i positiu. Gràcies al Celsona per contribuir a “escampar” la veritat.

Associació de dones del Solsonès

Simoneta Hola feministes! Aquest mes necessitem l’ajuda de totes vosaltres (però no us espanteu!) per a muntar un daltabaix d’aquells que hi van. No pas per perdre el temps, no, sinó per necessitat! Ens és del tot imprescindible no endarrerir-nos respecte els nostres il·legals adversaris, els homes. Heu sentit a parlar de les famoses operacions de pits? Suposo que poc, perquè qualsevulla preuada feminista passa de llarg davant tal deshumanitzada informació. El cas és que, tot i no volent, sabem que moltíssimes dones suporten uns dolors esgarrifosos per aconseguir uns insuportables i pesants pits imbuïdes per la necessitat d’agradar el gènere masculí. Què ruques! Què innocents! Com si no sabessin que als homes els agradem especialment per la nostra intel· ligència i bon cor! Per contrarestar, doncs, i com actuació social imprescindible, volem endegar a Solsona, un dispensari masculí per atendre problemes de grandària i longitud del famós atribut viril: el ridícul penis, altrament dit ocellet. A tal efecte, la sala polivalent, que podrà acollir totes les rames del saber i la cultura (quan sigui real), ens anirà al pèl per muntar un dispensari d’urgències dels penis més penosos. Els senyors més apuradets podran tramitar una petició de recosits i pedaços que només serà acceptada prèvia recepta mèdica amb un diagnòstic correctes de mides i llargària. 40

I com que les dones, voluntàriament (i errònia), ja han suportat mil malures per agradar-los tant, estic convençuda que ells també les voldran suportar per agradar tant com els sigui possible, (seria un error?). El problema és que els homes, porucs de mena, solen experimentar una magna esgarrifança a qualsevol petit dolor. Llavors, si no emplenen peticions, per problemes de paritat dolorosa, haurem de posar en marxa el pla B. Aquest consistirà en mantenir-nos sempre a l’aguait, mirant tots els paquetets que rondin per Solsona. En cas de no detectar un mínim volum de l’artefacte en qüestió, els seus propietaris, mitjançant mètodes de pressió psicològica, seran temptats a retocarse. No us sembla de justícia que tots intentem agradar per igual al sexe oposat? Per tant, i amb tota la compassió del món, advertim els homes solsonins que si no volen ser temptats passegin: o bé amb un mitjó de cotó sota els pantalons o bé amb un “taparrabos” per sobre dels pantalons. Si us plau, feministes, estigueu alerta de tots aquells espècimens masculins que no donin la talla! Perquè les dones porten molt de temps augmentant talles i talles de sostenidors. Ells també ens deuen voler agradar, no? Perquè, a més a més, en el seu cas, és potser més difícil valorar-los per la seva intel·ligència i bon cor...

632 - Divendres, 14-08-2009


Futbol

CF Solsona

Partit de Festa Major de Sant Llorenç de Morunys

St. Llorenç Morunys (1r Equip), 0 CF Solsona (Juvenil), 2

C. F. SOLSONA: Barcons, Isidre, Uri, Barniol, Joanju, Joanet, Nil, Miki, Moussa, Chennoufi i Marcel (1). També: Puig (1), Remí, Bernat, Àlex, Marc, Aleix i Aresté.

Bona festa local i bones sensacions en el primer partit de la nova temporada

El juvenil del C. F. Solsona tot i no haver començat encara la pretemporada va disputar aquest passat diumenge el trofeu Xarau de Festa Major de St. Llorenç de Morunys contra el seu 1r equip. L’acte va ser presidit per Carles Reixach, ex-jugador i ex-entrenador del F. C. Barcelona qui també va fer la sacada d’honor. Cal recordar que Reixach si no hi ha res de nou també està compromès amb el C. F. Solsona a assistir al excepcional quadrangular que ha organitzat el club el dia 20 de setembre amb el F. C. Barcelona, el C. F. Villareal, Ath. de Bilbao i C. F. Solsona en la categoria infantil i el dissabte abans, dia 19 de setembre, també podrem gaudir del cadet A del C. F. Villareal el qui s'enfrontarà contra el juvenil del C. F. Solsona. Pel que fa el partit de Sant Llorenç de Morunys el més destacat va ser el fair-play demostrat pels dos equips al llarg del partit, el retrobament en un terreny de joc de Nil Camañes després de temps allunyat dels terrenys de joc i es noves sensacions que va despertar l’equip juvenil amb moltes cares noves

Carles Reixach va fer la sacada d'honor

on cal destacar per damunt de tot el bon ambient i pinya que ja es dennota al vestidor. Pel que a futbol va ser un partit amb poques ocasions clares de gol per ambdós equips. Marcel Riu va marcar el 0 a 1 després d’una jugada enrevessada on la pilota va entrar lentament a porteria davant la mirada de tots i quan ja ben entrada la segona part el conjunt local semblava que empataria el matx una jugada personal del Marc a banda va ser culminada d’un xut sec per Puig que així sentenciava el partit. Des del C. F. Solsona donar les gràcies públicament al C. F. Sant Llorenç de Morunys per haver-nos convidat al seu torneig i desitjar-los una bona campanya 2009/10.

Juvenils Solsona

Joanet Solé recollint el trofeu

632 - Divendres, 14-08-2009

41


Futbol Platja

Gesport gestionarà l’Andorra Cup de Futbol Platja L’empresa solsonina de gestió i serveis esportius Gesport S.L. ha estat la escollida per a gestionar durant la segona quinzena d’agost fins el 13 de setembre un seguit d’esdeveniments esportius de futbol platja al país veí, a Andorra. Així doncs, a través de diferents convenis amb l’empresa Lazz Sports ( Suïssa ) qui gestiona des de fa anys la Beach Soccer League Catalunya, Beach Soccer Catalunya i el Comú d’Andorra la Vella, Gesport passarà a fer-se càrrec de la delegació Lleida Nord i Andorra en aquest camp i estrènyer llaços de col·laboració amb diferents empreses del sector a nivell nacional. Un dels convenis implica que el torneig de futbol platja 3x3 NURI que des de fa anys que es celebra a les Piscines del Pi de Sant Just ( Olius ) passarà a ser seu més Circuit Català de Futbol Platja i l’equip campió serà convidat ja aquest any a la final de la Copa Catalunya de futbol platja que es disputarà a Sitges el proper 28, 29 i 30 d’Agost, on els tres primers equips tenen accés directe al campionat d’Espanya, i on esperem que el representant d’Olius tingui una bona experiència. Entre els diferents actes que Gesport organitzarà al Principat hi ha el Trofeu Andorra la Vella ( 22-23 d’agost ), la BONDIA Cup, L’Special Olympics Day i la Beach Soccer League Andorra ( BSLA ). També recau en l’empresa Solsonina l’organització dels partits internacionals entre les seleccions Andorra-Catalunya ( 12 de setembre ) i Andorra – Alemanya ( data per concretar ). Tots els esdeveniments es faran al Parc Central d’Andorra la Vella, un espai immillorable per acollir un esdeveniment esportiu d’aquestes característiques.

Bitlles

Club de Bitlles l'Arcada - Club de Bitlles Estel

Bitlles Catalanes Els dos grups de bitlles catalanes solsonins han estat participant a diferents competicions i demostradions aquests dies. A la Festa Major de Sant Llorenç hi varen participar l'Estel, Sant Jordi de Solsona, i el Club l'Arcada "Vall de Lord" amb una gran expectació de públic que va animar als participants. Una medalla de record va cloure una tirada que la pluja no va deixar acabar. El Club de Bitlles Estel també va fer una tirada a Madrona, on van quedar campions davant dels equips de Pinell i Madrona i, a Olius, dissabte passat, les participants femenines individuals van endur-se tots els mèrits. Des dels grups de bitlles volem fer-vos arribar un agraïment especial a tots els que van organitzar i col.laborar en les competicions.

Futbol Sala

S'obren les inscripcions de les 24 hores de Futbol Sala Poden participar a la tradicional competició, els dies 28 i 29 d’agost, fins a 16 equips Aquesta setmana s’ha obert el període d’inscripcions per participar a les 24 Hores de Futbol Sala Ciutat de Solsona, la vint-i-cinquena edició de les quals tindrà lloc els dies 28 i 29 d’aquest mes al primer pavelló municipal d’esports. La mecànica de la tradicional competició, organitzada per la regidoria d’Esports amb la col·laboració del Consell Esportiu del Solsonès i la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, es manté igual que en les darreres edicions. Les inscripcions, que estan limitades a 16 equips, es duen a terme a la recepció de les piscines municipals tots els dies de la setmana de 10 del matí a 2/4 de 8 del vespre fins al proper dia 23. El formulari per apuntar-s’hi es pot extreure de l’apartat de documents –subapartat d’Esports– del web municipal (www.ajsolsona.cat) o bé recollir a la recepció de les piscines. També es pot contactar amb l’organització a través del correu electrònic cesolsones@ucec.cat i els telèfons 676 19 49 29 i 973 48 00 51. El campionat començarà el dia 28 a les 9 del vespre i s’allargarà fins a la mateixa hora de l’endemà. Constarà de dues fases, la classificatòria i la final. La primera la disputaran els equips dividits en quatre grups per sorteig; els equips de cada grup jugaran entre ells a una volta i passaran a la fase final, que es disputarà pel sistema d’eliminatòries, a un partit. Les 24 Hores de Futbol Sala premiaran els vuit primers classificats. A més, hi haurà trofeus per a l’equip menys golejat, el màxim golejador i el millor jugador de la final. El comitè d’organització està format pel tècnic d’Esports de l’Ajuntament i un responsable de la Penya Barcelonista i el comitè de competició l’integren el comitè organitzador i el col·lectiu arbitral. 42

632 - Divendres, 14-08-2009


Futbol Sala

Instal.lacions Esportives el Pi

El Boca s’imposa -2 a 1- en la final davant el Versàtil El Boca es va tornar a emportar el títol del torneig de futbol sala del Pi de Sant Just per una merescuda victòria davant un treballador i seriós Versàtil, que va posar contra les cordes als blau i grocs en tot moment. El Versàtil, just d’efectius, es quedava ben aviat amb cinc jugadors justos per afrontar la final, degut a la lesió de l’Àlex Alarcón, fet que els va suposar una càrrega física al llarg del partit. El marcador el va encetar Jordi Obiols d’un potent xut, i el 2 a 0 favorable al boca va arribar de mans de Vicenç que va resoldre com un autèntic killer. El Versàtil enlloc d’enfonsar-se seguia intentant arribar a la porteria defensada per Seuba i va retallar distàncies mitjançant un gol d’Eli i gairebé empata el partit amb dues ocasions més. Així doncs, cap equip encara aconsegueix desbancar Boca del torneig del Pi. D’altra banda el Buti team va quedar 3r en guanyar 4-0 a l’Equipo “A”, 5è l’Espiga que va remuntar 8 a 6 contra el Dyf, i 7è i 8è l’atlètic Pi i el Navès respectivament.

Buti team 3r

Marc Serena guanyador del sorteig

Boca campió Olius Cup

Màxim golejador ( 11 gols )

Versàtil subcampions

Equip menys golejat

Els finalistes 632 - Divendres, 14-08-2009

43


Bàsquet

CB Solsona. Fotos: Lluís Closa

Finalitza amb èxit la desena edició del Mini Campus Un any més, s'acaba el Mini Campus. El CB Solsona clausura una temporada més amb molt èxit la ja desena edició del Mini Campus, una bona forma d'entreteniment durant l'estiu i que ajuda tan a jugadors com a entrenadors a seguir progressant en el bàsquet. Com ja és tradicional, el Mini Campus va acabar amb una gran festa del bàsquet, on es va premiar a tots els jugadors que han passat durant les quatre setmanes de durada del campus i també als monitors, que poc a poc van fent els primers passos dins d'aquest món. L'organització va preparar una gran festa per a l'edició i van entregar diferents premis, com el millor en estiraments, la progressió o el jugador amb més futur. Però, sense cap dubte, el premi estrella, el de MVP del Mini Campus, va caure en mans de l'Arnau Torramorell (en masculí) i de la Gemma Ribera (en femení). Finalment, l'acte es va tancar amb un bon berenar que va permetre, un any més, dir adéu a un Mini Campus que continua

Els dos premiats amb l'MVP: Arnau Torramorell i Gemma Ribera

portant molt d'èxit al CB Solsona, sent una molt bona font per descobrir nous talents per a l'entitat

Diumenge 30 d’agost:

15a. Edició del Solsona Bàsquet 3x3 El bàsquet tornarà ocupar la Plaça del Camp

comptes de la cloenda de la Festa Major, en serà el preàmbul. Per tant, cal afanyar-se a fer els equips i inscriure’s! Com sempre, els fulls d’inscripció complimentats es poden lliurar a RIU ESPORTS I MODA o bé directament al Club.

Com sempre pels volts de la Festa Major, el CB Solsona organitza el torneig “outdoor” mixt Solsona Bàsquet 3x3. És el dia que l’esport de la cistella del pavelló al carrer. Enguany aquesta competició arribava al seu 15è any. Per qüestions d’idoneïtat del calendari, s’ha avançat la data i en 44

632 - Divendres, 14-08-2009


Excursions

Centre Excursionista del Solsonès

Sortida al Taillon (3.144 m.) El cap de setmana del 25 i 26 de juliol el Centre Excursionista del Solsonès va organitzar una sortida al cim del Taillón. Vam sortir de Solsona el dissabte al matí i, tot xino-xano, vàrem travessar el túnel de Bielsa. Després de fer els famosos colls ciclistes de l’Aspen i del Tourmalet, que deu ni do quines pujades i quines baixades!, arribàrem al poble de Gavarnie, des d’on vam gaudir de les muntanyes que ens acompanyarien durant la jornada del diumenge. L’endemà, de bon matí, quan encara no havia sortit el sol, emprengué- Grup al cim del Taillón rem la caminada i, després de passar per paisatges meravellosos, com glaceres i colls, vam arribar a la famosa Brèche de Roland, on la densitat d’excursionistes era elevadíssima. Des d’aquest punt, iniciàrem l’últim atac al cim i, abans de mig dia, ja havíem arribat als 3.144 m. que té el Taillón.

Atletisme

Gaudírem de fantàstiques vistes i de l’èxit aconseguit, tot i que també vàrem patir el fort vent que hi feia. Finalment, reférem tot el camí fins arribar on havíem deixat els cotxes. Va ser una bona sortida, ens ho vam passar molt bé i tot va sortir perfecte.

Fondistes del Solsonès

Triatló de la Vila Olímpica a Barcelona El diumenge 26 de juliol dos atletes dels Fondistes del Solsonès hi van participar en el que era la seva primera experiència en la disciplina, en Marcel Coromines i en Jordi Montaner. La triatló era de la distància Sprint: 750 metres nedant pel mar, 20 km en bicicleta i 5 km corrent a peu. L'experiència va resultar molt divertida. Els atletes van pagar la novatada a les transicions (equipar-se per a passar de l'aigua a la bici i de la bici a córrer) on per problemes logístics van perdre un minuts valuosos. Però malgrat tot, se'n van sortir prou bé. L'organització havia anunciat 2000 inscrits i finalment hi van prendre la sortida poc menys de 1600 triatletes, dels quals només van acabar 1377, la qual cosa posa de manifest la duresa de la prova. En Jordi Montaner va arribar en una bona posició de la general, 499 è, amb un temps d'1 hora 16 minuts i vuit segons, (15"02'-38"45'-22"21'), destacant molt en natació, i en Marcel Coromines va acabar en una meritòria 1113 ena posició, amb un temps d'1 hora 28 minuts i 22 segons, (21"02'42"28'-24"52'), acusant el poc entrenament en natació, havent de reparar la cadena de la bici quan portava 300 metres... i

632 - Divendres, 14-08-2009

guanyant diverses posicions al sector de running. En resum, una experiència divertida i recomanable per a tothom que gaudeixi fent esport. Ens veiem a la propera.

45


Radio Control

Club Esportiu Solsonès Modelisme

Nit d’emocions En una nova i calorosa nit de divendres passaren per boxes per tal de fer el en el circuit solsoní de radio control, localitzat repostatge i canvis de rodes pertinents a les instal·lacions del Club Esportiu Solsonès segons cada pilot optava. Seguidament, Modelisme, quatre agosarats pilots de ràdio després dels refrigeris dels pilots, control ens varem retrobar després d’una aquests es col·locaren a la posició de jornada de descans per celebrar el retorn d’un sortida respecte com s’havia acabat d’ells, després de varis mesos sabàtics. Pels la primera ronda de curses. Aquesta volts de les onze de la nit, i després de passar vegada en sentit invers al circuit i com les pertinents inspeccions dels comissaris, és habitual també en les posicions de començaren a rugir els motors dels buggies i sortida a la inversa, és a dir els últims seguidament es feren unes voltes de reconei- Estat en que acaben alguns cotxes durant les seran els primers, per tal que el que ha xement de la pista per si els obstacles estaven curses. acabat en primer lloc, comenci des del en les condicions idònies. Després de realitzar darrera per guanyar-se novament la alguns derrapatges forçats deixant marca per la pista per tal primera posició amb el desavantatge i l’esforç d’haver d’avançar d’escalfar els pneumàtics, els pilots ens disposarem a col·locar- a la resta. Novament, s’encengueren els llums verds, i la cursa nos a les graelles de sortida establertes, just davant del semàfor transcorregué una mica més accidentada per part de tots els de sortida. pilots, però sense més danys a remarcar que alguna sortida de Un cop col·locats a la posició establerta, s’il·luminaren roda o algun amortidor fora de lloc, però tot va passar desaels llums vermells i als pocs segons els verds donaren pas a la percebut gràcies als coneixements de mecànica que tenen els sortida de la cursa, de la qual el Pallarès i l’Augé dominaren pilots sobre aquests cotxes. les dues primeres posicions des del principi, i acabaren la priAl final, en primer lloc va quedar el Ramon Pallarès mera tanda de curses sense patir cap accident. Mentre que el amb 298 punts, seguit de l’Augé amb 252 punts, la tercera ponouvingut Pep Majoral i el Vitu, no tingueren la mateixa sort sició va ser pel Majoral amb 207 punts i va tancar la cursa el i sofriren petits accidents sense remarcar cap desastre i amb Vitu amb 140 punts. Esperem tornar a gaudir aquesta nit d’una diferent sort. memorable cursa d’alt nivell i si hi ha algun nou pilot que es Acabada aquesta primera part de cursa, els cotxes vulgui enfrontar amb els esmentats serà benvingut. Força gas !!!! i fins divendres que ve.

Natació

Espaigua

Stage estiu d’Espaigua ESPAIGUA, va finalitzar les activitats d’estiu corresponents al mes de juliol. Els 313 nens i nenes de 2 a 14 anys que hi han pres part, han gaudit de les diferents activitats que, durant el matí, van poguer realitzar. Els més menuts van fer activitats aquàtiques, tallers, jocs a l’aire lliure i psicomotricitat.

Els mes grandets van practicar molts esports (tennis, futbol platja, beisbol, bàsquet, tennis taula, aeròbic, esports alternatiu, activitats aquàtiques...) i també s’ho van passar bé fent tallers i expressió corporal. Les activitats d’estiu continuen durant tot el mes d’agost. Us hi esperem.

46

632 - Divendres, 14-08-2009


Natació

Festa marítima a les piscines el “Pi” Durant el passat mes de juliol, els nens i les nenes que han participat en les activitats d’estiu a les piscines municipals del “Pi” han pogut experimentar una manera diferent de portar-les a terme, seguint una temàtica o un fil conductor, on totes les activitats i els jocs estan relacionades amb un tema prèviament determinat. El tema escollit per aquest mes ha estat “El fons marí” i es d’aquí com de cada grup de nens han sortit els noms dels Taurons, les Tortuguetes, els Pops, els Dofins i les Orques. Per aquest motiu, el dia 31 de juliol, ens vam ajuntar tots els monitors, monitores, nens i nenes que han participat aquest estiu a les activitats per celebrar la gran gimcana de cloenda, la qual vam anomenar “la Gran Gimcana Marina”. Aquesta gimcana constava de dues parts: la gimcana terrestre amb jocs com el “ ai! La mar salada” i “ les Sirenes” i la gimcana aquàtica amb jocs com “el Tresor Enfonsat” i “ l’Atac de les Meduses”, parant entre les dues per esmorzar una mica de coca amb xocolata. Va ser la millor manera de acomiadar el mes. Val a dir també que durant aquest juliol, cada dijous hem rebut la visita dels alumnes de la llar d’infants del “Pi”, que han pogut gaudir de les nostres instal· lacions i de la nostra piscina petita. Les activitats no paren i aquest mes d’agost durant les activitats del matí la piscina s’ha transformat en “El campament indi”, fil conductor que finalitzarà l’últim divendres d’activitats amb una gran festa el 28 d’agost. Us hi esperem!!

632 - Divendres, 14-08-2009

47


Futbol 7

Jornada 7

Servei de Premsa del consell Comarcal

El Boca s'imposa al Bores Cuines L’ultima setmana de juliol es van disputar els aparellaments de quarts de final amb els 8 millors equips de la fase regular de classificació. Els partits de quarts de final es van decidir sense cap sorpresa i van passar a semifinals els dos primers de cada grup. Pel que fa als partits de semifinals van ser molt igualats, tots dos es van decidir a la tanda de penals, i van ser eliminats els primers de la lligueta regular, el versàtil que havia perdut cap partit fins al moment, i el tifossi que tan sols havia cedit un empat. A les finals, el campió va ser boca desprès de vèncer amb un ajustat marca-

dor, 0-1, davant un bores cuines que va plantar cara en tot moment. El partit pel tercer i quart lloc, també va esdevenir molt equilibrat, el disputaven el versàtil i el tifossi i guanya el tifossi per 0-1, és a dir per la mínima. Pel que fa al màxim golejador del torneig a estat en carles altarriba (versàtil) amb 9 gols, havent de disputar-se el trofeu amb xavier moncunill (bores cuines) a quarts de final per un empat durant la lligueta. Pel que fa al porter menys golejat a estat albert seuba (boca) amb 4 gols encaixats en els 7 partits de la lligueta regular.

Tifossi

Albert Seuba, porter menys golejat

Dimecres 22.07.09 Tifossi – Veterans...........................4-2 Dasai Fusion - Lladurs.................. 5-3 Tegecom – Boca........................... 2-1 Dijous 23.07.09 Versàtil – Trepovi...........................1-0 Atl. Tonetto – Enrrampats...............3-1

Quarts de Final

Dilluns 27.07.09 Versàtil – Gatos Locos.................. 3-0 Bores Cuines – Atl. Toneto.............1-0 Dimarts 28-07-09 Tifossi - Butitim.............................4-1 Boca – Trepovi............................. 3-0

Semifinals

Dijous 30-07-09 Versàtil – Boca............1-1 (2-3) Penals Bores Cuines – Tifossi 0-0 (4-3) Penals

Finals

Divendres 31-07-09 3er – 4rt Lloc: Versàtil – Tifossi.......0-1 Final: Bores Cuines – Boca............0-1

Versatil

El president del Consell Comarcal, Marià Chaure, va fer la sacada d'honor

Finalistes 48

632 - Divendres, 14-08-2009


Patinantge

Concerts

Solsona Patí Club

El Solsona Patí Club al Trofeu Mediterrani

Veu i guitarra sedueixen el Santuari del Miracle

El passat dia 12 de juliol, a la ciutat de Castelldefels (Barcelona), es va celebrar el Trofeu Mediterrani reunint a més de dos-cents patinadors d’esport base d’arreu de Catalunya. El Solsona Patí Club va estar representat per 5 patinadors: Paula Martínez i Mercè Llordella a la categoria “Debutants”, Jèssica Hernández Pallarès a la categoria “Certificat”, Marta Miró a “Iniciació A”, i Gemma Colilles a “Iniciació B”. Any rere any el Trofeu Mediterrani assoleix més renom i s’ha convertit, al costat del Torneig del Solsona Patí Club, en un Campionat de Catalunya d’esport base. Aquesta temporada el Solsona Patí Club millora resultats gràcies a l’evolució tècnica i coreogràfica de tots els patinadors de la nostra entitat. Ens hem convertit en el punt de mira d’entitats d’arreu de Catalunya per la gran millora dels nostres esportistes en tant poc temps. Mercè Llordella es va situar, fregant el podi, en un excel· lent quart lloc, seguida per Paula Martínez que va aconseguir ser la cinquena. Jèssica Hernández Pallarès va aconseguir una molt bona novena posició. La nostra patinadora Marta Miró, que viu a la ciutat de Barcelona, va aconseguir situar-se en el dinovè lloc en una categoria on tots els seus participants realitzaven els elements obligatoris a la perfecció i ella no en va ser menys. A la categoria “Iniciació B”, la Gemma Colilles va aconseguir situar-se en una excel·lent quarta posició aconseguint fregar el podi en una competició d’elevat nivell. La Junta Directiva i l’Equip Tècnic del Solsona Patí Club vol felicitar a tots aquests patinadors pel seu esforç i per haver participat en aquesta competició catalana, tant important a nivell d’esport base, aconseguint unes excel·lents classificacions; també vol agrair a tots els patinadors solsonins que es van desplaçar fins a Castelldefels per animar-los i recolzar-los en tot moment, igualment a tots els familiars i amics dels nostres patinadors que en tot moment varen estar recolzant-los. Volem agrair als nostres espònsors (“Enyesados Juan José Martínez”, “Segura Pintors” i “Riu Esports i Moda”) tota l’ajuda que ens estan donant. Moltes felicitats Mercè, Paula, Jèssica, Marta i Gemma !

632 - Divendres, 14-08-2009

Ramon Estany

Dins el XV Festival de música Clàssica al Santuari del Miracle, el passat dissabte 8 d'agost de 2009 a les 10 del vespre va tenir lloc un recital de cant i guitarra a càrrec de Maria Teresa Garrigosa, soprano i Miguel Javaloy, guitarra El recital va consistir en diferents peces de Franz Miguel Javaloy, guitarra i Maria Schubert, Fanny Mendelssohn, Teresa Garrigosa, soprano, en Felix Mendelssohn, Enric l'actuació al Santuari del Miracle Granados, J. Janés, Frederic Mompou i Manuel de Falla. Cal destacar que els músics van interpretar algunes cançons de carrer de J. M. de Sagarra, musicades per Enric Morera.

49


Curssos

Ramon Estany

Curs de fotografia de natura Durant un dels caps de setmana d’aquest estiu es va celebrar a Solsona un curs fotogràfic especialitzat amb natura; va ser organitzat per el pub Sputnik, Centre excursionista de Solsona ( C.E.S.) i el Grup de Natura del Solsonès (G.N.S.) amb la col·laboració del Ex. Ajuntament de Solsona. Va ser impartit per el fotògraf naturalista Carles Santana de Fotologistics. - El numero d’assistents es va haver de limitar davant de la forta demanda que’ns va superar. - D’inauguració del curs al Casal va ser a càrrec de la regidora de Cultura sra. Sara Alarcon. - Al terme del curs es van fer dues sortides; una a Brics (Olius) de macro-foto i una a la Valldora (Navès) de paisatge. - A posteriori es va celebrar una exposició de fotografies realitzades durant les sortides del curs, al pub Sputnik en que un jurat d’experts va haver prou feina per estriar el guanyadors, que han estat: - 1º premi: Enric Bringues - Accèssits: Núria Martinez, Jordi Isant, Hèctor Nuñez Mol en hora bona a tots i fins el següent curs.

Concerts

Ramon Estany

Despertadors Atòmics a la revista Enderrock d'agost Aquest agost a Enderrock.cat coneixereu els 18 classificats del Sona 9 Finalitzats els concerts preliminars del concurs Sona 9, ha arribat el moment de conèixer què fan les 18 bandes seleccionades en la primera fase del concurs. Durant el mes d'agost la web d'Enderrock publicarà cada dia i per ordre alfabètic, una notícia sobre cadascuna de les bandes. Antagònics, Deboits, Despertadors Atòmics, Estúpida Erikah, Fred i Son, Hewel, Komando Noguera, L'Abdominable Gallina Nauseabunda, LaSentina, Marc Nalvaiz, Marciana, Mi Mine!, Minimal, Miyagui, Paula Sendim, Samitier i Yahi són els 18 seleccionats que descobrireu durant aquest mes. D'entre totes aquestes bandes, 9 seran seleccionades durant aquest mes d'agost pel jurat, i passaran a la següent fase del concurs.

Despertadors Atòmics fan "rock amb denominació d'origen no urbà Així és com defineix el seu estil aquest trio de Solsona format l’agost del 2007. Un any després van guanyar el concurs de Música al K-rrer i durant la primera meitat del 2009 han presentat la seva proposta en diferents sales de Catalunya. Despertadors Atòmics creu que la seva proposta veu de la música d’Elvis Costello, The Police, Tom Waits, Marc Ribot, The Strokes i Adrià Puntí. Eduard Corominas (veu i baix), Edgar Riu (guitarra i cors), i Andreu Moreno (bateria) cataloguen la seva banda com “un grup de riffs elèctrics i minimalistes, combinats amb una veu que s’arrossega com una ànima en pena”. Els Despertadors Atòmics asseguren que si guanyen el Sona 9 pujaran al pedró dels Quatre Batlles per fer-hi un concert 50

Roger Mas presentarà disc al proper Mercat de Música Viva de Vic La mostra, que se celebrarà del 16 al 20 de setembre, retrà homenatge al cantant i músic Xesco Boix i a la Nova Cançó Amb 20 anys a l’esquena, el Mercat de Música Viva de Vic s’ha convertit en un important trampolí de l’escena musical catalana i internacional. Aprofitant el ressò que té aquesta cita, cada cop són més els artistes que es decanten per presentar els seus nous treballs discogràfics a la capital d’Osona. Aquest any estrenaran el seu nou material a la 21 edició del Mercat, entre el 16 i el 20 de setembre, una vintena de cantants i grups, entre els que hi figuren noms tant destacats com Jabier Muguruza, Cris Juanico, Miquel Gil & Manel Camp Trio o Quimi Portet, etc. Al Cinema Vigatà el 19 de setembre, es podran escoltar per primer cop les noves peces de Roger Mas i de la nova formació de Miquel Gil & Manel Camp Trio, ambdós el divendres 18. El nou treball del cantautor de Solsona tindrà un to més elèctric que els seus discs anteriors, mentre que la proposta de piano, bateria, contrabaix i veu de Camp i Gil es passejarà pel blues, el tango i la samba.

632 - Divendres, 14-08-2009


Diferències

Marta Cases

Les 7 diferències Oliana ha viscut un any més una reixida Festa Major que ha atret a molts visitants Sabríeu trobar les 7 diferències entre aquestes dues fotografies? Solucions de l'altra setmana

L'acudit del Simi

632 - Divendres, 14-08-2009

51


52

632 - Divendres, 14-08-2009

Celsona 632  

Divendres 14 d'agost 2009

Celsona 632  

Divendres 14 d'agost 2009

Advertisement