Page 8

Solsona

Ramon Estany

El CAP de Solsona prescriu esport a pacients amb risc de malalties cardiovasculars El Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) està adreçat a persones de més de 45 anys i s'aplica a onze centres d'assistència primària (CAP) de vuit municipis de les comarques centrals que han començat a prescriure esport a pacients amb risc de patir malalties cardiovasculars. La prescripció d'esport es fa dins del Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) que també s'ha començat a aplicar en d'altres zones de Catalunya. Antoni Iruela, gerent de la regió sanitària centre, diu que els metges que opten per prescriure esport poden recomanar des d'un “consell bàsic” de caminar fins a un programa “personalitzat i individualitzat” per evitar que desenvolupin aquestes malalties. Abans d'acabar aquest any, els CAP de tretze municipis més se sumaran al programa. A través d'aquest programa el metge “recepta” esport de “manera reglada”, de la mateixa manera que els professionals prescriuen medicaments. El programa compta amb la col· laboració dels diferents ajuntaments. Segons explica el gerent de la regió sanitària, els municipis col·laboren posant a l'abast rutes pel municipi “supervisades” que compleixen requisits com ara que no tinguin importants desnivells o que hi hagi ombres i bancs durant el recorregut. Les rutes recomanades han estat supervisades. Als pacients que reben un programa

personalitzat fan les activitats en equipaments esportius municipals supervisats per llicenciats en INEF. Els municipis on s'ha iniciat aquest pla són Igualada, Manresa, Navàs, Sallent (Bages), Berga, Manlleu, Vic i Solsona. El pla preveu fer-se extensiu a la resta de municipis de la Catalunya Central progressivament. Aquest 2009 està previst que s'incorporin al programa Piera (Anoia), Vilanova del camí (Anoia), Capellades (Anoia), Sant Joan de Vilatorrada (Bages), Sant Vicenç de Castellet (Bages), Cardona (Bages), Sant Fruitós del Bages (Bages), Gironella (Berguedà), Puigreig (Berguedà), Torelló, Tona i Centelles.

Dissabte 6 Juny,dia del Municipi Diumenge 7 Juny,dia del Municipi A les 8 del matí: I Caminada popular de Pinós: Ruta del GR, Sortida i arribada: Santuari de Pinós Inscripcions: 3 euros (973 473 292 data límit 4 juny). Durant la caminada hi haurà refrigeri. A 2/4 de 6 de la tarda: Inauguració d´exposicions: Viure amb la lluna. | Feines d´hivern. | Aula rural d´aprenentatge. A les 7 de la tarda: Xerrada: Les estructures de l’Univers, a càrrec de Toni Guntin, Director de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat. Col·loqui: La lluna, influències còsmiques. A 2/4 de 10 de la nit: Sopar de germanor. Cal fer reserves al 973 473 292.

A les 9 del matí: ESMORZAR POPULAR: Preu: 2,5 euros. A les 10 del matí: Inauguració de la fira: Repic de campanes i trabucs. Era de la A les 5 de la tarda: Escanalla: concurs de dibuix, dinar i jocs. tronc de sobretaula. SorA les 12 del migdia: Missa solemne teig de lots de productes acompanyada per l´Orfeó Nova Solsona. de la fira. Concurs de boBenedicció i repartiment del pa de Cor- tifarra. pus. A les 6 de la tarda: Espectacle-Ballet A les 2 de la tarda: Dinar de Fira: Fideuà tradicional. A càrrec del grup dansaire i pollastre amb gambes, Postres, café, ai- ES FRADINS de Vielha. gua, vi, cava i licors. Tiquets anticipats a “Cal Bosch”, “Hostal de Pinós”, “Cal Llo- A les 7 de la tarda: Cloenda de la fira: bet” (places limitades). Preu: 17 euros. Berenar popular. Inclou participació pel sorteig de lots de productes de la fira.

Paral.lelament: Podeu visitar les diferents exposicions. Jocs tradicionals, Concurs de dibuix infantil (matí) i de botifarra (tarda). 

622 - Divendres, 29-05-2009

Celsona 622  

Divendres 29 de maig 2009