Page 1

Portfolio Celise Bravo-Taylor


Solar Decathlon 1

Container House 9

209 Bickett 15

Long Lots 25

Escuela Ruben Dario 33

Raleigh Transit Center 37 Mass Design Group 43

Table of Contents


Solar Decathlon

Solar Shading Diagram

Wayne Place Fall 2008 Celise Bravo-Taylor & Rebekah Maier

4:00 pm

8:00 am 2:00 pm

12:00 pm

10:00 am

This project was designed as a competition entry for the Solar Decathlon, with the goal of creating a new model of residential architecture that would educate, inform, and raise awareness of sustainable and energy efficient design. The concept behind our proposal integrates both passive solar design and advanced solar technologies to create a responsive architecture that utilizes environmental conditions to attain higher levels of efficiency. Within 800 square feet the public and private spaces open to an exterior courtyard that enhances quality of life as well as improves the buildings efficiency and functionality. 1


Exterior Wall Section

Floor Plan Fascia Gutter 5.5” x 9.5” LVL beam Living Unit 2”x6” Header

Awning window with aragon filled glass

Wall construction: Glazed terracotta rainscreen: Terracotta tile plate Clip Aluminum girt 6.5” SIP: 0.5” OSB Insulation Water barrier Mironal gypsum wall board

Courtyard

Bedroom Unit

Hydraulic foundation system

2


3


Passive Solar Strategies

4

Summer Day- courtyard is covered with canvas shades to block unwanted solar gains

Winter Day- courtyard shade open to allow solar gains to be absorbed by thermal mass in floor

Summer Night- courtyard shades are opened to allow heat to escape, awning and clerestory windows open for cross ventilation

Winter Night- courtyard shade closed while phase change material in floor releases heat gained during the day


5


6


7


8


Container House Paul Battaglia Spring 2009 Celise Bravo-Taylor

site pla

n

Designed for the stoic and solitary character Terry Malloy of “On the Waterfront” this project employs the inherent structural capacities and industrial connotations of shipping containers to create a structure and interior spaces reflective of an introverted individual. Sited in a small alley in downtown Raleigh, the containers are lifted and “docked” on a steel frame high above the alley to allow for public circulation beneath, and create a private realm above. The residence led to an in depth study of the tectonics of shipping containers and how they can be used as a module and modified to create space reflective of individual personalities. 9


Level 1

10

Level 2

Level 3


Building Section

Container Wall Section

Green Roof Section

Plant layer Soil mix layer Soil fiber fabric Drain mat Waterproof membrane

5/8” Gypsum 4” Rigid Insulation 4” Metal Studs 5/8” Plywood sheathing 3/4” Corrugated steel 1” Hat channel

11


Typical Shipping Container Construction

12


Stacking of Containers Diagram

13


14


209 Bickett Tonic Design Summer 2009

view to neighborhood

Celise Bravo-Taylor Adam Harker Kelly Lowery

SITE d roa rail

n

view to downtown

site plan

As a summer intern at Tonic, two other interns and myself were given the responsibility of designing and constructing a new office for the firm. With guidance from senior members of the firm, we went through the entire process of schematic design, design development, creating permit and construction documents, as well as administering and participating in construction. Preserving the masonry shell, a secondary structural system was added to elevate the new roof and allow it to expand beyond its previous perimeter. The design creates an abundance of natural light throughout the day and allows for a free plan and future expansion. 15


16


17


18


01

07

05 02

03 06

04

n 2’

floor plan 8’

01 02 03 04 05 06 07

Entry Conference Area Shared Workspace Office Kitchen Bathroom Shop

19


01

20

02

03

04

05

06

07


08

09

10

11

12

13

21


22

Photographs of finished office by Todd Lanning


23


24


LONG LOTS Wendeline Redfield Fall 2009 Emily Adams Celise Bravo-Taylor Michael Gron Kaylee Seifert The term “long lot� refers to a French system of colonial land division used along rivers that gave each settler frontage on the river as well as access to the road that ran parallel but inland, away from flooding. Long Lots design is reminiscent of the historical system, using long narrow lots and reinstated tributaries to emphasize horizontal movement towards the river. The project brings diversity and balance to the ecological entities and the material necessities of the artist community of Asheville NC.

25


Phasing Diagram

PHASE 1: REHABILITATION (3-4 years) SOIL VAPOR EXTRACTION

The first step in rehabilitating the site will be to use the process of Soil Vapor Extraction (SVE) to remove the harmful contaminants from the soil.

DEMOLITION

As the SVE process reaches completion, demolition of the existing warehouses will begin. Most of the buildings will be removed, leaving portions of floor slabs which will be used to demarcate the new construction on the site.

EXPOSING TRIBUTARIES

Once the SVE equipment and waste from demolition have been removed from the site, excavation of the tributaries will begin.

PHASE 2: PRODUCTION (2-5 years) HARDSCAPE/ROADS

In order to maintain traffic flow through the site during day-lighting of the tributaries the road must be moved to its new location alongside the rail line. Also, new slabs will infill the pieces of previously existing building slabs in order to create the new foundation slabs for the new buildings.

BIOREMEDIATION

RIVERWALK

Once the tributaries have been exposed the planting of bioremediating native vegetation will occur around each tributary to create water filtration swales. These plants will remain during production and after the completion of the site to provide a buffer of plants that will filter the water that runs through the site from East to West into the river.

BUILDING CONSTRUCTION

Once the tributary construction, new roads and building slabs are completed, construction of the new buildings can occur. The buildings will contain studios, galleries, residences, shops, restaurants, and markets throughout the site.

PHASE 3: COMPLETION (5-10 years)

BUILDING CONSTRUCTION

The new mixed-use buildings will provide spaces for a diverse set of occupants. The ground level will provide parking and open-air markets for local farmers and artists to sell their products. The first level will have many large balconies to provide access to galleries, shops, and restaurants, while also providing space to walk around and view the site from above. The upper levels will be for the more private spaces such as apartments and studios.

26

ORGANIC PARCELS

The final phase is the development of the organic parcels, or long lots. Dispersed throughout the site, there will be playgrounds, parks, community gardens, woodlands, water filtration swales, created wetlands, and the riverwalk. These outdoor spaces will help rejuvenate the site, bringing people to the river and making the area a much more pleasant place to be.


play ground

Master Site Plan long lots park

community gardens arboretum river walk

created wetland

water filtration swales created wetlands

park

community garden arboretum bio-swale tributary recreation lawn river walk play ground rain garden pedestrian paths pervious paving new multiuse buildings open air pavilion existing businesses new road noise barrier

27


Context Diagrams

28


29


30


31


32


RUBEN DARIO Randall Lanou Spring 2011 Rotary Club of Henderson Rotary Club of Granada As a member of a small group headed by local design-build architect Randall Lanou, I helped renovate and complete a neighborhood school in Granada, Nicaragua. An addition designed by Randall Lanou was built with local labor and provided running water and bathrooms that had previously been lacking on the campus. Our group worked alongside the Rotary Club of Granada and local construction workers to re-frame, re-roof, and wire all of the classrooms. The three buildings provide seven classrooms that will be used in rotation to allow 300 neighborhood children of all ages to attend school.

33


34


35


36


RALEIGH TRANSIT CENTER Patrick Rand Spring 2011 Celise Bravo-Taylor The design and aim of the Raleigh Transit Center was to centralize and encourage new and various modes of transportation in Raleigh. The center was designed to accommodate existing passenger rail paths and bus routes, as well as future transportation opportunities like light rail. Located on the edges of downtown Raleigh, the center acts as a hub and destination for visitors and commuters alike. Incorporated into the design of the center are commercial amenities as well a cultural and educational facilities and a central courtyard. 37


Eastern Elevation

North South Section

38


Plan

Exploded Axon

39


40


Southern Elevation

41


42


MASS DESIGN GROUP

UGANDA

DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE CONGO

Butaro Lake Burera BYUMBA RUHENGERI

KAGERA NATIONAL PARK

GISENYI

Kigali

RWANDA KIBUYE

UNITED REPUBLIC OF TANZANIA KIGALI

Rwinkwavu

GITARAMA

Rukira KIBUNGO

GIKONGORO CYANGUGU BUTARE

BURUNDI

Internship Summer 2011 Celise Bravo-Taylor As a summer intern I worked on schematic design for several projects based in Haiti and Rwanda, as well as office development and marketing. Projects ranged from Vocational Training Schools to Doctor Housing, all of which had the focus of involving and empowering local communities through an integrated approach of the design and construction processes.

43


Annual Report Layout

Website Design

RESOURCES

CONTEXT

CLIMATE

MATERIALS

TOPOGRAPHY

CLIMATE CLASSIFICATION

EXPERTISE

DAYLIGHTING

TEMPERATURE

ENERGY

DRAINAGE

AIR QUALITY

COMMUNICATIONS

URBAN

WIND

WATER

RURAL

PRECIPITATION

WASTE

LEPERS HOSPITAL PER CHRISTIAN BRYNILDSEN AND JAN OLAV JENSEN COMPLETED IN 1995 LOCATION: LASUR, INDIA CLIENT: NORWEGIAN FREE EVANGELICAL MISSION

HUMIDITY

TRANSPORTATION

DEMOGRAPHICS

FACILITY

ACCESS

LAYOUT

CATCHMENT AREA

IMPATIENT

EMPLOYMENT

DIAGNOSTICS

AIRBORNE DISEASE

PHARMACY

GENERAL DISEASE

UTILITY

HIV/AIDS MALARIA MATERNITY

PREV / NEXT 1/6

<SKETCH>

RESOURCES MATERIALS Local materials, techniques, and labor were used in the construction of the Leper’s Hospital by Per Chrstian Brynildsen and Jan Olav Jensen. Load bearing walls are constructed out of local stone, and the roof is formed by barrel vaults made of brick. Stone is also used as a finish for the floors and window sills. Glazed white tiles are recycled from a nearby factory and used as cladding for the roof. Local labor was contracted for the construction, and minimal

NUTRITION CULTURAL CONSTRAINTS MARCH 2011

2012 Annual Report

POSTED IN CLIMATE / RESOURCES / FACILITY // NO COMMENTS

SALAM CENTRE FOR CARDIAC SURGERY STUDIO TAM ASSOCIATI COMPLETED IN 2007 LOCATION: KHARTOUM, SUDAN CLIENT: EMERGENCY NGO

RESOURCES MATERIALS

PREV / NEXT 1/6

<SKETCH>

Air quality is defined as a measure of the condition of air relative to the requirements of one or more biotic species and or to any human need or purpose. Air quality indices (AQI) are numbers used by government agencies to characterize the quality of the air at a given location. Most air contaminants do not have an associated AQI. Many

44


CFFL Site Plan

buen pan

buen pan buen pan

buen pan buen pan mango

io

pat #1 mechianical workshop

ma tl

offi #1 ce

rag

sto e

offi #2 ce

#1

ss

cla

tl

ma e

rag

sto #2

welding workshop

io

pat #2

patio #1

matl storage

carpentry workshop

#1

patio #1

matl storage

class

#1

plumbing workshop

office #1 office #2

matl storage

office #2

#2

class

office #1

masonry workshop

electrical workshop matl storage

patio #2

#2 patio

#1

matl

shop

work ge

stora #1 e

offic #1

class e

offic #2

matl ge stora #2

shop

work

45


Thread Site Plan and Aerial

46


CFFL Guest House Massing Studies and Girubuntu Section

47


Butaro Doctors Housing

48


49


50


ALLIANCE ARCHITECTURE Intern May 2012 - Present

As Intern Architect for Alliance Architecture, I have learned about and worked on a variety of compelling projects. The firm has significant experience with interior renovations, specializing in the Tobacco Warehouses still standing in downtown Durham. I have helped design and develop a range of projects, including restaurants, exterior shell up-fits, interior design and finish packages, and a variety of corporate office environments.

51


Capstrat

52


53


Citrix

54


55

CBT Portfolio 2014  

School + Work

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you