Page 1


Creatieve communicatie

Creatieve Com

Personal branding ; eigen blog Dames en heren,  Wij presenteren u hierbij de inhoud van Céline Magazine;

http://www.celine666.wordpress.com

1. Werkcollege opdrachten Creatieve Communicatie 2. Opdrachten werkcollege Grafische Vormgeving 3.Werkveldorientatie; De gastcolleges 4. De droomcoach opdracht

Social media 1. Twitteraccount CelineBl 2. Social media of sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. - Web 3.0 behelst de trend waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden. Web 3.0 wordt beschouwd als de derde fase in de ontwikkeling van het internet en daarmee een vervolg op Web 2.0. Critici daarentegen spreken van Web 3.0 als slechts een marketingterm. - De term Web 2.0 verwijst naar een duidelijk waarneembare trend op het internet. Web 2.0 wordt omschreven als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken. Twitter, facebook, linkedin etc. - Web 1.0 verwijst naar de eerste fase van het internet. Dit is de periode waarin het Web zijn bekendheid verkreeg bij steeds meer consumenten en een aansluiting maakten op het internet. In deze fase kende men een economische euforie, met name door het grote aantal nieuwe zogenaamde dotcombedrijven.


Social media! Starbucks hanteert vier digital touchpoints: Facebook waar het bedrijf met fans van over de hele wereld communiceert, een Twitter feed die vooral bedoeld is als service kanaal, YouTube waar Starbucks video`s plaatst die variëren van branded content tot korte documentaires over de goede doelen die het bedrijf steunt, en MyStarbucksIdea.com waar klanten ideeën voor producten of diensten kunnen achterlaten.

Crossmedia Een merk wat relevant is voor mijn project is de evenementenorganisatie ID&T. Dit bedrijf is een typisch voorbeeld die crossmedia zeer goed toepast. Door de jaren heen is ID&T verantwoordelijk geweest voor tientallen verschillende soorten evenementen in binnen en buitenland en liep zij in de jaren 90 gelijk aan de opkomst van de Nederlandse hardcorecultuur. Naast evenementen begonnen zij ook een eigen radiostation, ID&T Radio genaamd (later Slam! FM), een magazine ‘ID&T Magazine’ en horecagelegenheden ‘Cineac’ in Amsterdam en strandtent Bloomingdale in Bloemendaal/Overveen. De afgelopen jaren richt ID&T zich alleen nog op diens basis: het creëren van evenementen, bijbehorende merchandise en eigen cd- en dvd-compilaties.

Speak it out loud!

De kenmerken van betekenisvolle belevenissen zijn grotendeels dezelfde kenmerken als die van de Flow die is gedefinieerd door Csikszentmihalyi. Het bedrijf ID&T past de verschillende beleveniselementen van een concept toe door bij de evenementen gebruik te maken van lichtshows, de dresscode, de muziek en het verhaal om het evenement heen. Dit zorgt ervoor dat men een veranderd tijdsbesef krijgt, het evenement heeft een intrinsieke waarde voor het individu en men kan bijvoorbeeld emotioneel geraakt worden.


Transmedia storytelling

Transmedia storytelling is een techniek om verhalen over veelvoudige platforms en formaten te vertellen en ieder verhaal voegt iets toe aan het geheel. Dit is een verschil van crossmedia waarbij alleen de verschillende media worden gebruikt, maar het totaal niet tot een geheel vormen. Al vanaf het bestaan van de mens worden er verhalen aan elkaar doorverteld. Nu doen de oude marketingprincipes er niet meer toe, want het gaat niet alleen maar om eenrichtingsverkeer. Mensen willen verhalen rondom een product/dienst/persoon doorvertellen en daar voldoening en erkenning uithalen. Transmedia vertelt een verhaal via verschillende media om een product of dienst en daarom zal dit de storytelling van de toekomst zijn. Een Nederlands voorbeeld hierbij is de kinderserie SpangaS, waarbij kijkers aan het einde van de televisie uitzending met korte filmpjes worden verleid achterliggende verhalen te ontdekken op de aanvullende website.

WOMM-actie!

Communitybuilding en Co-creatie

Er zijn verschillende manieren om een community te betrekken bij een merk. Een van de manieren is de klanten zelf een product te laten ontwerpen voor het merk. Dit kan dan als wedstrijd worden uitgeschreven. Een merk dat hier actief mee bezig is, is de HEMA met zijn ontwerpwedstrijd. Een andere manier is een platform ontwikkelen voor een merk, zoals op facebook, twitter of linkedin. Als je hier een moderator op zet dan kan die persoon reageren op de berichten van de mensen die op het platform actief zijn. Als je via het platform alleen de mensen aan het woord zou laten en ze zouden geen respons krijgen op hun berichten dan krijgen de mensen er nog niks voor terug. Ook als je als merk zijnde alleen actief zou zijn op het platform is het eigenlijk een vorm van web 1.0, want dan wordt er alleen informatie verzonden en geen respons terug. Een derde manier om je community bij je merk te betrekken is Co-creatie Workshops. Specifieke gebruikers (bij voorkeur zogenaamde 'lead users') worden betrokken in brainstormsessies om ideeĂŤn te genereren of in concept workshops om ideeĂŤn aan te scherpen.

Een voorbeeld van een word of mouth marketing voor het festival Nuit Blanche is eenmaal in de week vlak voor het festival een band die ook optreedt tijdens het festival een korte intro laten spelen op de Dam. Een andere keer laat je een kunstenaar iets maken voor voorbijgangers en een andere week laat je iets proeven wat tijdens het festival gegeten kan worden. Zo kun je de mensen nieuwsgierig maken. Om ervoor te zorgen dat mensen er daadwerkelijk over gaan praten zou er bij de acties meegedeeld kunnen worden dat mensen naar twitter of het facebookprofiel van Nuit Blache kunnen gaan en daar posten wat ze hebben geproefd of gezien hebben van de kunsternaar. Er kan dan een wedstrijd gerganiseerd worden op het festival dat de mensen het schilderij/ het eten moeten zoeken als een soort van zoekpuzzel en deze persoon wint dan een prijs.


Talking and stuff

imagine your dreams

Week 1 Gastcollege ; Droomcoach Voor het gastcollege kregen we de opdracht om iets te bedenken waar je over wilt dromen voordat je gaat slapen (droomincubatie). Als je dan wakker werd moest je kijken of je had gedroomd wat je wilde dromen. In het gastcollege werden de dromen behandeld en geanalyseerd. Ik vond het gastcollege van de droomcoach erg interessant en ik heb nieuwe inzichten verkregen in dromen. Ook hoe je in het dagelijkse leven je creatieve brein ‘aanzet’ zodat je niet alleen rationeel denkt heeft de droomcoach verteld. Daarnaast vond ik het verrassend om te horen dat als je over een bepaald onderwerp of object hebt gedroomd je dit niet op internet kan opzoeken, want dat is de algemene betekenis. De betekenis moet je achterhalen door jezelf vragen te stellen en te bekijken wat de objecten persoonlijk voor jou beteken en zo de verbanden met elkaar leggen.

Week 2 gastcollege Henk van der Duim- Social Media In de tweede week van de periode hebben we een gastcollege gekregen van Henk van der Duim over Social Media. Dit onderwerp is volop in ontwikkeling en elke dag wel in het nieuws deze tijd. Deze periode krijgen we ook hoorcolleges over social media en het is de bedoeling dat we ons actief begeven op de verschillende platformen. De spreker vertelde over de ontwikkeling van de Social Media, hoe bedrijven zich kunnen profileren en klanten kunnen behouden/verwerven met Social Media en de valkuilen ervan. De college was erg informatief en ik heb een aantal nieuwe dingen gehoord, maar veel wist ik zelf al of hadden we al te horen gekregen tijdens de hoorcolleges. Maar de spreker heeft wel weer bevestigd hoe groot de invloed is van Social Media in deze tijd en in de toekomst.

Week 3 gastcollege Mr.Harder internetgoeroe Deze week kregen we een gastcollege van een internetgoeroe die een eigen communicatiebedrijf heeft. Het onderwerp was weer internet en social media, maar de spreker gaf een globale weergave van de ontwikkeling van internet en social media. Hij gaf aan dat in de afgelopen twintig jaar ons gedrag is veranderd en dit komt onder andere door de technologie. Ook vertelde hij dat emotie in social media steeds belangrijker gaat worden, want zo kunnen andere mensen elkaars wensen zien en die vervullen. Dit is een gat in de markt voor marketeers. Ofwel ‘actie, gedrag en wens’. Ik vond dat erg interessante informatie. Ook naast het feit dat twitter eigenlijk geen monoloog is, maar een interactie tussen het platform en onze hersenen. Onze communicatie is veranderd door social media en zal alleen nog maar meer veranderen volgens de spreker. Ondanks dat het weer over social media en de internetontwikkeling ging vond ik het een interessant gastcollege.


Grafische vormgeving Persona

Vals-test Experiencer/Striver

Your primary VALS™ type is Experiencer, and your secondary type is Striver. The primary VALS type represents your dominant approach to life. The secondary classification represents a particular emphasis you give to your dominant approach.


Dankwoord

Dit tijdschrift is tot stand gekomen door: - De hoorcolleges van Marc van de Velde - De gastcolleges - De hoorcolleges van Britta Albers - Door de onderstaande links - En door het creatieve brein van CĂŠline Blankers http://deuitgeeffabriek.nl/blog/transmedia-storytelling/ http://www.dutchcowboys.nl/crossmedia http://www.ilsewolf.nl/weblog/ http://www.nuitblancheamsterdam.nl/ http://nl.wikipedia.org/wiki/ID%26T http://www.hemaontwerpwedstrijd.nl

Celine Magazine 2.0  

creative industry, bok 2.0

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you