Page 1

celina

BROWNOTTER design portfolio


TABLE

OF

CONTENTS


3 - 4

SHIFTING WATER nature installation

5 - 6

MAGGIE‘S CENTRE cancer care center

7 - 8

L A Y E R I N G of L I F E abstract design process

9 - 10

S T R U C T U R I N G the O R G A N I C mixed use building

11 - 14

REGISTERING OPLONTIS critical analysis

15 - 16

TIPI TECTONICS residential

McNair Scholars Research Project


SHIFTING WATER

47.7511° N, 120.7401° W

Project Type Professor Third Year Medium

NATURE INSTALLATION Ethan Barlow Fall 2015 Charcoal. Graphite. Acrylic. Leaves.

The concept of this project was developed around the rainfall within the rugged terrain of the Pacific Northwest. and how the water that flows downhill and how that natural process could be altered. The idea is based around how the natural process of water flowing downhill could be strikingly altered through the use of wooden triangular pivots that can rotate or swing, therefore changing the course of the natural route of immense volumes of water flowing downhill. Over time the pivots will deteriorate and decompose in the natural environment, thus showing how the power of water can alter the composition of the built environment over a course of time.

02


03


MAGGIE‘S CENTRE Project Type Professor Third Year Medium

45.6770° N, 111.0429° W CANCER CARE CENTER Chere LeClair Spring 2016 Molding paste. Basswood. Acrylic. Cardboard.

The Bozeman Maggie’s Centre is a safe haven where individuals with cancer can reflect and connect with others to draw on the strengths of one another to truly maximize their personal ability to cope. This Centre is made to give individuals a safe and welcoming environment where their spirits can be lifted. The concept of the project is to have a synergistic relationship with the earth where the earth directly covers the building thus having the spaces within nestled within the comfort of mother earth. The views from the spaces within are focused on the layered gardens that give individuals a place to reflect and enjoy the natural environment. The studio challenge was to convey the project in various ways besides the natural means of a architectural drawings, thus mixed media was used. site plan & perspective

04


section

initial site abstraction & diagram

initial abstraction series

explorative section

05


LAYERING Project Type Professor Second Year Medium

OF

LIFE

ABSTRACT DESIGN PROCESS Jillian Bertelli Fall 2014 Charcoal. Graphite. Ink. Watercolor.

The explorative abstract design process of this project investigates the notion of an indigenous individual’s life. There are many aspects that occur throughout a cycle of life, however this project explores the atrocious cycle that many indigenous people encounter throughout their journey in life. The difficulties and challenges that these people face daily take a severe toll on their overall mental health and well-being. Many students in higher education, individuals in the military, and people who are off the reservation are gaining knowledge and experiences to bring back to strengthen their community. These individuals overcame many hardships that come with leaving the comfort of their collectivistic communities, however in the end they are able to share their knowledge which then benefits the overall health and well-being of the community. Indigenous individuals are innately resilient and strong-willed, thus giving them the strength to dismantle the systems of oppression they face daily.

06


07


STRUCTURING Project Type Professor Second Year Medium

1st Floor Coffeeshop/Gallery

THE

ORGAN IC

45.7833° N, 108.5007° W MIXED USE BUILDING Marie O’Neill Conrad Spring 2015 Charcoal. Graphite. Ink. Watercolor.

Located in the industrial district of downtown Billings, Montana, is a mixed use building that was developed based off of the iconic Rimrocks. The Rimrocks are a geological rimrock sandstone formation that outcrop in sections of Billings, Montana. This natural flow of the Rimrocks inspired the organic layout of the various floor plates throughout the building. The program includes 12 apartments, 16 personal offices, and a coffeeshop/art gallery on the first floor. There is a large organically shaped open air atrium through the core of the building that has a central fireplace. The project was among the top 3 in the studio class, thus it was entered in the Billings Architectural Association design competition in the Spring of 2015. .

2nd Floor 8 offices

08


09


REGISTERING OPLONTIS Project Type Professor Year Medium Group Project

40.7541° N, 14.4509° E CRITICAL ANALYSIS Bradford Watson & Michael Everts Summer 2016 Graphite. Maps. Hybrid Drawings. Alycia Gray

The goal of the project was to develop a design strategy for an antiquarium for Villa Oplontis within the community of Torre Annunziata located in the region of Campania in Italy. The intent is that the project focuses on the scope of Registration and it intends to provoke a broader discussion and not simply focus on the singularity of a building. The goal of the antiquarium was to develop sites across Torre Annunziata as datums to register the relationship between the nature of Mount Vesuvius and the culture of the people of the region. Through time people continue to inhabit the region of Campania when they know the risk of Mount Vesuvius erupting again in the future. By studying the eruption patterns of Mount Vesuvius we can register the relationship between the threatening environmental ecology and the relentless culture of the region. This is important because it shifts the perception of the villas from being a single familiar object to a part of a real experience that is terrifyingly comfortable.

On the left is an example of using the horizon as a datum to register the vertical movement of the sun. On the right is an example of using several vertical datums, the white bars, as a way to register the horizontal movement of the clouds and water.

Moire Pattern Registering two systems with each other that shifts perspective to see third pattern.

Created by Alycia Gray

Spiral Jetty An instrument to register the changing water levels of the Great Salt Lake over time.

Sun Tunnels Instruments to register the movement of the sun throughout the day.

Parallax An instrument to register an observers position in relation to the observed object.

10


CENTRAL EVACUATION ROUTES

TORRE ANNUZIATA

TORRE DEL GRECO

ERCOLANO

SITE SELECTION CRITERIA: The site should be easily accessible in routine to the familiar. The site should “bear a unique or at least exceptional testimony to cultural tradition or to a civilization which is living or which has disappeared.” (UNESCO) The site should shift the visitor’s perspective to the dynamics of the ecology of Mount Vesuvius and the interaction with culture The site should engage with the threatening environmental ecology of Mount Vesuvius and the relentless culture of the people of the region.


PYROCLASTIC FLOWS AND EVACUATION ROUTE RELATIONSHIP

ted ea Cr

cia

b

ly yA

ay Gr

Shown above is the notion of creating a moire pattern of layering an array of cultures in an area and manifesting it in a physical space, thus creating a friction between cultures.

11


Created by Alycia Gray

The stacking of the cultural datums on the site of Villa of Poppaea creates a moire pattern. This pattern gives viewers the sense that there is another pattern created. The other pattern that is “seen� in the moire pattern is a non physical effect that is experienced through the perception of the viewer. When the viewer shifts their position on the future potential layer they are also shifting their view through each layer thus shifting their perception of each layer through time.

12


TIPI TECTONICS

45.6813° N, 100.7943° W RESIDENTIAL Jillian Bertelli & Thomas McNab Fall 2015 - Spring 2018 Charcoal. Revit. Climate Consultant.

McNair Scholars Research Project

Project Type Mentors Research Medium

This research project is an analysis of how culture, beliefs, and traditions can positively affect Lakhóta tribal housing. By having a thorough understanding of the cultural of the Lakhóta, a relationship was developed between the geographical location, the culture, and the traditions of the people. A home was designed for the Taken Alive family who live on their great grandmother’s original allotment site on the Standing Rock Sioux Reservation. The home is designed for the geographical location by utilizing sun angles, local resources, and economic building construction methods. It also maximizes the natural light of the site and is designed with multi-generational living quarters that allow rooms to branch off a communal gathering area to draw energy to the center of the structure.

site map & site section

section

13


Pyschormetric chart, temperture range, and sun shading charts that developed the passive design strategies used in the design.

tipi floor plan

floor plan

14

Profile for celinabrownotter

Design Portfolio  

Design Portfolio  

Advertisement