Page 1

Iskolakezdésre készülődés – lista 2 hónappal iskolakezdés előtt ● ● ● ●

szükséges teendők megtervezése: mikor megyünk nyaralni, mikor vesszük meg a tanszereket, esetlegesen amit még kell? Kell-e valamilyen papírt beszerezni (orvosi igazolás, más)? nyári(kötelező) olvasmányok beszerzése, olvasási tempó megtervezése ha szükséges, még talán van lehetőség valamilyen szaktáborra jelentkezni (nyelvi, vagy más tárgyból korrepetáló) a régi, jövő tanévben már nem szükséges tankönyveket, füzeteket és egyéb holmikat pakold el hogy ne legyenek útban. Érdemes azokat is elpakolni –nem túl mélyre- amik még kelleni fognak, de nehogy sérüljenek vagy elvesszenek a nyári szünet alatt. Mindenképpen pakold ki a gyermek táskáját –ha benne maradt étel, az kellemetlen meglepetést okozhat a nyár végén…

6 héttel iskolakezdés előtt ● ● ●

a gyermek ruhatárának átnézése, kinőtt ruhák kiselejtezése, összeirni amiket vásárolni kell átgondolni, milyen különórákra járjon a gyerek, mi fér a családi költségvetésbe Beszéld meg pároddal, milyen lesz az iskolaidős időbeosztásotok: ki viszi, hozza a gyermeket az iskolába/ból és a különórákra. Mit tudtok tenni, ki lesz a gyerekkel ha beteg lesz? Ki kérdezi ki a leckéjét és segit neki a tanulásban?

4 héttel iskolakezdés előtt ● ●

Ird be a naptáradba az iskolai szüneteket és egyéb olyan iskolai programokat, amiket már tudsz előre Különóráknak nézz utána (augusztusban szokták kiirni a lehetőségeket azokra is, amik csak szeptemberben indulnak), jelentkezz rá, össze kell irni és beszerezni a szükséges felszerelést , az anyagi vonzatát és a naptárba se felejtsd el beirni, mikor lesznek az órák! Ha szemüveges gyermeked, ideje elvinni egy szemészeti kontrollra és ha szükséges, új szemüveget készittetni számára.

3 héttel iskolakezdés előtt ●

Beszéljétek meg a nagyszülőkkel, bébiszitterrel vagy mással, aki segiteni szokott a gyerekfelügyeletben, hogy mit szeretnétek: mikor jöjjön állandóan, mi a teendő ha beteg lest a gyerek, ki viszi különórákra, stb. Kezdjetek el az iskolaidőben alkalmazott napirend szerint felkelni reggel és aludni menni (ill altatni a gyereket), hogy legyen ideje hozzászokni és visszaállni a korai kelésekre. Adj neki egyhelyben ülős feladatot, hogy az órákra felkészitsd.

2 héttel iskolakezdés előtt ● ●

Vedd meg a szükséges extrákat az iskolai uzsonnához, mint uzsonnástasak/doboz, kulacs, stb Ird össze, vagy legalább fejben gondold át, mit fogsz csomagolni a gyereknek uzsonnára, mit tud enni reggelire –különösen ha késésben vagytok-, és mit ehet ebédre, ha nem az iskolában étkezik, avagy mit tud enni délután/este otthon, ha nem izlett neki a menzakoszt. Ha lehetséges, az előző ponti lista alapján vásárolj be egész hétre (nemromlandó élelmiszereket)


Frissitsd fel gyermeked ruhatárát: vásárolj megfelelő ruhákat a kinőttek helyett

1 héttel iskolakezdés előtt -Utolsó simitások ● ● ●

Vidd el a gyermeked fodrászhoz Moss ki mindent, amit eddig nem mostál ki, ellenőrizd, nehogy valami szennyes legyen ami kellhet –főleg az első héten Lehetőség szerint intézz el mindent és ne hagyj túl sok teendőt az első iskolai hétre(vagy időszakra)

3 nappal iskolakezdés előtt ● ● ●

Utolsó ellenőrzés: minden füzet, irószer, egyéb megvan? Ha eddig nem tetted, most már mindenképpen vásárolj be az első hétre/napra, hogy csak pár apróságot kelljen megvenni előtte nap Nézd át az iróüasztal(á)t, tankönyvszekrényét, füzeteinek helyét, hogy ne maradjon ott semmi, ami már nem kell

1 nappal iskolakezdés előtt ● ● ● ●

Ünneplő ruha (sötét alj, fehér felső/blúz/ing, fehér zokni/harisnya) előkészitése, fényképezőgép ellenőrzése (elemek/akku/film) Uzsonna előkészitése (ebédé is ha otthon eszik) Iskolaktáska bepakolása extra zacskókkal (a tankönyvekhez) Ébresztő beállitása

Iskolakezdés napja ● ●

● ● ● ●

Ha mindent megcsináltál amiről eddig irtam, akkor jó eséllyel elég hátradőlnöd és élvezned amint gyermeked megint egy osztállyal idősebb lett ☺ És egy plusz tipp a MomAgendától: készits minden évben az iskolakezdés napján egy fotót gyermekedről ugyanazon a helyen –pl. az iskola falánál, bejáratánál. Igy évről évre látni fogod, mennyit nőtt és később is szép emlék lesz az a pár (vagy 8) fotó. Forráslista:

Mom’s Back to School Checklist, http://www.momagenda.com/printable/back-to-school.pdf WikiHow: Prepare for the first day of school, http://www.wikihow.com/Prepare-For-The-FirstDay-of-School About.com: Preparing for the new school year, http://homeworktips.about.com/od/ timemanagement/tp/Preparing-For-The-New-School-Year.htm Ultimate Kingwood: Back to school preparation checklist, http://www.ultimatekingwood.com/ stories/2687-back-to-school-preparation-checklist

Iskolakezdésre készülődés-lista  

Lista időrendben az iskolakezdésre való felkészüléshez

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you