Page 1

Nº 6 – Juny 2009En un any han passat moltes coses : de P3- a 6èConcurs FotogràficProjectes d’innovació: o

JOANA CARBONELL

English

ION HUESCAFestes escolars: o o o o oJOEL PÉREZ

La castanyada Nadal Dia de la Pau Carnestoltes St. Jordi

Agermanament amb Kukra hill

JOANA CARBONELL

JOSEP MERA


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Una vegada més ha arribat el moment de posar-nos en contacte amb tots vosaltres i donar un cop d’ull a totes les activitats que s’han fet a l’escola durant aquest curs . A més de les diferents sortides, festes, celebracions ...aquest any hi ha hagut novetats importants: la sisena hora i l'estrena de la sala polivalent. L'aplicació de la sisena hora ha suposat que tots els nens i nenes de primària i alguns d’Educació infantil sortissin a la una. Això ens ha permès portar a terme una sèrie de tallers ( teatre, dansa, ed. Artística, hort ) destinats a potenciar les habilitats creatives dels nostres alumnes i uns altres ( matemàtiques, llengua, biblioteca, jocs...) que ens han ajudat a reforçar els aprenentatges . La segona novetat han estat els canvis que hi ha hagut al pati : la construcció d’un local polivalent, lavabos nous ... que, si bé s’han endarrerit, ens permetrà gaudir d'una escola més ben equipada.

Pàgina 2


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

• • • • •

Nº 6 – Juny 2009

Contracta una assegurança escolar per a cada nen soci de l’AMPA. Organitza la ludoteca de 8 a 9 del matí i de 17 a 18h de la tarda. Organitza les activitats extraescolars. Organitza els casalets: per setembre, Nadal i juny. Col·labora econòmicament en la compra del material necessari per a l’educació dels nostres fills (llibres, fotocopiadora, armaris i més coses). Participa en el consell escolar.

Subvenciona una part del preu de les excursions de l´escola en els nens socis de l’AMPA. Gestiona la reutilització dels llibres de text perquè els pares no hagin de fer una despesa tant important en la compra de llibres. Vetlla pels interessos dels pares en la compra dels xandalls. Gestiona i realitza el seguiment de la compra de llibres i material escolar a la cooperativa ABACUS. Elabora el butlletí “l´Aparador” que manté informades a totes les famílies associades sobre les activitats, novetats i gestions que es duen a terme en l´AMPA Gestiona i sol·licita subvencions perquè algunes de les activitats que realitza l´AMPA resultin més econòmiques (casalets, festes, reutilització de llibres de text...) Gestiona la Loteria de Nadal i convida a tota l’escola a comprar números. Informa mitjançant la web de l’escola de les activitats i gestions que realitza l´AMPA.

• • • • • • •

• • •

“Omple la panxa” al tió per Nadal. Realitza una xocolatada pels nens i nens abans de Nadal de manera gratuïta. Organitza la festa de final de curs amb un espectacle i una botifarrada on els pares, avis i demés familiars poden gaudir-ne. Organitza una trobada un diumenge, ja sigui en forma d´ arrossada, pedalada....

• •

Defensa els interessos dels nens per a una millora en les hores de lleure de menjador. Vetlla per la qualitat del menjar i el preu del menjador .

Els pares i mares de la junta de l´AMPA realitzem de manera altruista i desinteressada totes aquests activitats i projectes per atendre les necessitats dels nostres fills i filles. US CONVIDEM A PARTICIPAR-HI!!! Pàgina 3


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 4


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 5


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 6


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 7


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 8


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Pàgina 9


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

El tema d’aquest any va ser: “ La gastronomia “ , aliments d’arreu del món , plats preparats , productes de l’hort...

Alba Faja

Paula Homs Albert Prieto

Marc Faja Alba Vila Teresa Tarrida Pàgina 10


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Els nens i nenes de Cicle Mitjà estudiem el nostre municipi i la nostra comarca. A l'apartat d'història estudiem la població i com que en el municipi de Quart, les primeres restes de vida que s'hi ha trobat, són al poblat ibèric del Puig d'en Rovira (la Creueta), hem estudiat la civilització ibèrica de les nostres comarques. En aquestes pàgines us explicarem les excursions que hem fet i alguna curiositat d'aquesta civilització tan antiga.

POBLAT IBÈRIC

L’ALFABET Alguns nens i nenes han intentat escriure el seu nom fent servir els signes de l'alfabet ibèric. No tothom ha pogut perquè, com es veu a la taula següent, no es coneixen tots els signes. A veure si endevineu els noms dels nens.

Pàgina 11


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

EL PUIG D’EN ROVIRA L’any 1932 , l’arqueòleg Francesc Riuró va descobrir un assentament ibèric a la Creueta. Es tractava d’un poblat fortificat, situat en una zona elevada, el Puig d’en Rovira .Va ser habitat entre la primera meitat del segle V aC. i el segle II aC. Era un poblat emmurallat que tenia una forma vagament rectangular. Els seus habitants vivien en unes cases , d’uns 8 m. de llarg per 3 m. d’ample, situades en terrasses esglaonades , segons la inclinació natural del sòl. Vivien de l’agricultura i la ramaderia i també practicaven la caça. S’han descobert objectes de ferro que eren destinats al treball agrícola, molins de mà i un de rotatori. També s’han trobat moltes restes òssies i proves que comerciaven amb poblats ibers veïns. La ceràmica que s’ha trobat , feta amb torn i a mà , és el precedent més antic d’una tradició artesana consolidada al terme de Quart al llarg dels segles. Aquest és el testimoni més antic que disposem de l’existència de societat humana en el terme municipal de Quart. Cal dir que aquest jaciment no va ser excavat en la seva totalitat i que actualment es troba cobert de vegetació, la qual cosa dificulta molt que es pugui observar bé.

Ho vam poder comprovar el dia 2 de desembre, quan els nens i nenes de CM hi vam anar caminant. A l’escola ens havien explicat que al Puig d’en Rovira, mig enterrades pel bosc, hi havia les restes d’un poblat ibèric. Va ser un passeig molt agradable, tot i el fred del matí. Quan vam arribar , ens vam repartir en petits grups per veure de prop les runes mig tapades per la vegetació.

Pàgina 12


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

VISITEM EL POBLAT IBÈRIC D’ULLASTRET

El dia deu de desembre els alumnes de tercer i quart vam sortir de l’escola amb autobús direcció al poblat ibèric d’Ullastret. Un cop allà ens van rebre dos monitors vestits d’ibers i ens van dir bon dia en la llengua ibèrica. En el museu ens van ensenyar monedes, càntirs, cranis, armes, l’abecedari ibèric i moltes coses més! Ens van explicar que els ibers comerciaven amb els grecs i canviaven menjar per objectes que els ibers trobaven interessants.

Els ibers tenien vuit o nou fills i es casaven cap als nou anys. Només es banyaven dues vegades a la seva vida, quan es casaven i quan es morien. Quan morien eren incinerats i enterrats amb les seves propietats perquè creien en una vida després de la mort. També ens van explicar que als enemics els tallaven el cap i els penjaven a l’entrada del poble per espantar als contrincants. Després vam anar a fora, a visitar el poblat on hi ha les cases on vivien els ibers. Els fonaments eren de pedra i aguantaven les parets que eren fetes de fusta, fang i palla. També vam fer un taller de moldre blat i ens vam emportar una mica de farina a casa. Ens ho vam passar molt bé! Els nens i nenes de 3er i 4rt.

Pàgina 13


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

A cinquè hem treballat els jeroglífics. Aquí en teniu una petita mostra. Perquè no intenteu desxifrar-los?

Pàgina 14


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Qui és qui dels alumnes de sisè? Endevineu-ho amb la vostra família

Pàgina 15


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

English at school Aquest és el segon any del nostre projecte. Hem introduït la llengua anglesa P-4 i hem continuat amb els nens de P-5. Aquí teniu alguns dels dibuixos que han fet quan estudiàvem les parts de la cara:

Face, nose, mouth, and ears. FACE SONG

Touch your ears and touch your nose, touch your ears and touch your nose early in the morning! Comb your hair and wash your face, comb your hair and wash your face early in the morning Open your mouth and close your eyes open your mouth and close your eyes early in the morning!

TWO LITTLE EYES Two little eyes to look around, two little ears to hear each sound. One little nose to smell what’s sweet, one little mouth that likes to eat!

Pàgina 16


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Una bona part del projecte d’innovació d’anglès és aconseguir uns bons resultats en comprensió i expressió. L’exercici que us volem comentar és el d’un listening que tenia per objectiu identificar i ordenar tots els animals que surten en el conte: Peter and the animals. Aquest conte està escrit en català que l’hem traduït a l’anglès.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Peter wakes up like his teddy bear. Peter yawns like a dog. Peter drinks like a pig. Peter talks like a parrot. Peter moves like a monkey. He sings with his mum and sings like a bird. He has a bath and a shower like an elephant. 8. He twinkles his eyes like glow-worm.

Pàgina 17


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Com cada any, la primera festa de l’escola va ser la castanyada . Vam ambientar el vestíbul amb fruits de tardor, estampacions de fulles, un arbre ben original i una castanyera . El dijous 30 d’Octubre , tota l’escola vam sortir al pati i vam ballar unes danses de tardor que havíem après a l’hora d’Educació física. Finalment amb l’ajuda d’en Tono , que va torrar les castanyes, vam poder degustar aquest exquisit fruit

L’últim dia del primer trimestre vam fer una representació de Nadal que va ser oberta als pares . A través d’una llar catalana vam poder conèixer diferents cançons i tradicions nadalenques d’arreu del món. Va ser un èxit de públic i de col—laboració per part de tothom. Volem agrair en Tono e seu esforç i dedicació.

Pàgina 18


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

El dia de 30 de Gener vam celebrar el dia de la Pau. Els nens i nenes dels tres centres de Quart ens vam trobar a la Plaça de L’Ajuntament i tots junts vam confeccionar la paraula Pau . Llavors vam cantar la cançó “El món seria “ . Va ser un acte emès en directe per ràdio Quart .

Dijous 19 de Febrer a les 16.00h de la tarda vàrem sortir al pati per rebre el senyor Carnestoltes tots els nens i nenes de l’escola. Quan va arribar, vàrem cantar la cançó “Ara arriba en carnestoltes” i vàrem escoltar atentament les seves ordres. Va donar dues consignes: la primera: “Dilluns tothom ha de portar un barret a sobre el cap”; i la segona: “Dimarts capa i barret t’hauràs de posar si xocolata vols menjar!”

Dimarts 24 a les 15.00h vàrem sortir a ballar la Dansa “16 el vi” per acomiadar-nos d’en Carnestoltes i a les 16.00h una xocolatada va acabar d’amanir un carnaval ple d’alegria al CEIP Sta. Margarida.

Fins l’any que ve, Carnestoltes!!!

Pàgina 19


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

El teatre a l’escola, un èxit! Se’ns dubte el teatre a l’escola és un èxit de tots: alumnes que en són els protagonistes, mares/pares, i professors , i si no, mireu!…que diuen els nens de sisè

“St. Jordi, és un jove foraster que habita al regne d’un rei garrepa i mal educat que el fa fora. Un drac habita al bosc del costat i ho malmet tot. El regne és obligat a donar-li les donzelles al drac. Quan li toca el torn a la princesa, St. Jordi convertit en cavaller la salva i mata el drac. El regne queda lliure i el rei torna a ser amable i educat” Finalment va arribar el dia de l’ estrena. El gimnàs estava ple, tothom estava content i amb molta expectació, però i nosaltres?

Després de moltes setmanes d’assajar, el dia 23 de juliol, els alumnes de sisè van fer una obra de teatre per inaugurar el nou pavelló de l’escola que és molt gran. “Sant Jordi mata l’aranya” . Núria “En aquesta obra , jo, era el joglar, duia un vestit amb molts cascabells. “ Samuel “ Jo em pensava que no passaria vergonya, però a la 1ª escena em vaig posar molt nerviós…” Alan “ Em sentia molt nerviós, i molt responsable per si

m’equivocava. No em fixava gaire en el públic , i més en el paper, que era molt llarg”. Nil D. “ El meu paper- de posar un to trist a l’obra - em va agradar molt.. L’esforç ha valgut la pena!. Oriol “ Jo i la Núria , fèiem de dones del poble. Anàvem vestides amb unes sabates velles , una faldilla llarga, una samarreta de fil i un davantal que em va fer la meva mare” Alba

Pàgina 20


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

“Estava molt nerviós, però estava content, i quan estava actuant em sentia com molt important i un actor de veritat…Quan vam acabar em vaig sentir molt satisfet”. Francesc “ Ha valgut la pena perquè he après a cridar

més i a no posar-me nerviosa quan estic en públic”. Clàudia “ La segona vegada que vaig actuar , vaig entrebancar-me amb les cortines i vaig passar molta vergonya. Quan vaig acabar , però , em vaig sentir molt orgullós”.Eduard “ Quan vaig entrar amb escena, en vaig sentir

molt bé, m’agradaria tornar-hi” Ramon “La meva mare, i totes les mares ens estaven mirant, i això encara m’alterava més”. Pau “En entrar a l’escenari vaig sentir nerviosisme i emoció; però vaig intentar fer-ho bé. Al final de l’obra em van aplaudir molt, i jo em vaig sentir molt content i feliç”. Aaron

Escola :

Ion Huesca

La bòbila:

Joel Pérez

L’ajuntament: Josep Mera Joana Carbonell La masia.

Anna Castelltort

El carrilet:

Dídac Lloret

L’església:

Mireya Pérez

L’alzina :

Helena Condom Guillem Gauchia

El Celrè :

Miquel Cufí

El pavelló.

Pau Xarles Pàgina 21


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Aquest curs tots els cicles de l’escola hem decidit treballar el projecte interdisciplinari: de Kukra Hill.

Per què ho hem triat? • Perquè des del febrer del 1.999 Quart està agermanat amb Kukra Hill, i volem celebrar el 10è aniversari conjuntament amb les activitats del poble. • Perquè som solidaris. • Perquè volem aprendre més valors. • Perquè hem d’estar oberts a altres cultures. Com ho treballem? Primer ens situem geogràficament: hem de saber on es troben els dos pobles agermanats (mapes, les noves tecnologies: Google Earth, internet,...). A continuació hem de conèixer com és el poble i la seva gent (a través de fotografies, llibres, Power Point... oferts per persones que han estat a Kukra Hill).

Els alumnes d’Educació Infantil han treballat diferents menjars de Kukra Hill.

Pàgina 22


Sta Margarida / Enganxa-t’hi

Nº 6 – Juny 2009

Els alumnes de Cicle Inicial han fet treball de la vida quotidiana, què mengen, com es vesteixen, què fa un nen durant el dia, quins esports practiquen,...

Els alumnes de Cicle Mitjà tot estudiant el clima i la vegetació ens han informat de les diferències de temperatura que teníem cada dia, i el temps que feia allà.

Els alumnes de Cicle Superior han preparat uns Power Points comparant la població de Quart amb la de Kukra Hill.

I com a cloenda s’ha organitzat un cicle de conferències, fetes pels mateixos alumnes, i amb la presència del Sr. Lluís Lloret, (alcalde de Quart), el Sr. Carles Serra (President de Solidari Quart) i la Sra. Magalí (nascuda a Kukra Hill)

Finalment , com a reflexió de l’agermanament, cada nen escriurà una carta que enviarem a l’escola de Kukra Hill, juntament amb un CD amb fotos i el Power Point de 6è, perquè els alumnes de Kukra Hill també ens puguin conèixer.

Pàgina 23


ANNA CASTELLTORT

DÍDAC LLORET

MIREYA PÉREZ

HELENA CONDOM

MIQUEL CUFÍ GUILLEM GAUCHIA

PAU XARLES

revista 8-9  

revista escolar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you