Page 1

LA REVISTA ESCOLAR DEL CEIP SANCHIS GUARNER. LA POBLA LLARGA

Nยบ 1, PRIMER TRIMESTRE DEL CURS 2011/12


2

Coordinació: David Ruiz. Edita: CEIP Sanchis Guarner, la Pobla Llarga Equip de redacció: Julen Albelda, Vicent Bixquert, Carles Carbonell, Valeria Diez, Mireia Larrosa, Enric Moreno, Antoni Moreno, Llorenç Perez, Mar Pomo, Saul Sanlorenzo, Wafaa Sebbah, Nerea Suñer, David Todoli, Noelia Tortosa, Maria Tudela, Luigi Vulpescu.

INDEX: Editorial………………………………………………………………………………………………………………….pàgina 3 Dr. Manuel Sanchis Guarner……………………………………………………………………………...pàgina 4 Hilari Garcia Gazquez…………………………………………………………………………...…………….pàgina 6 Una nova promoció...…………………………………………………………………………………….………pàgina 8 AMPA..………………………………………………………………………………………………………………....pàgina 10 Jornades Esportives 2011..……………………………………………………………………………..pàgina 12 Mercaribera: bo, bonic i barat!....…………………………………………………………………..pàgina 13 Escoles Viatgeres..................................................................................................pàgina 14 Eixida del primer cicle a Alcoi............................................................................pàgina 16 Eixida a Simat de la Valldigna.............................................................................pàgina 17 Passatemps.………………………………………………………………………………………………………….pàgina 18 S’acosta Nadal..…………………………………………………………………………………………….…….pàgina 19

RECORDEM: Dilluns de 12h a 13h és el dia que els Mestres atenen als pares i mares. Les vacances de Nadal son del 23 de desembre de 2011 al 8 de gener de 2012, ambdós inclosos. Telèfon del CEIP Sanchis Guarner: 962 590 470


EDITORIAL Amb molt d’entusiasme i esforç dels alumnes i professorat, teniu a les vostres mans el primer número de la revista escolar “TRO INFORMATIU” del CEIP Sanchis Guarner de La Pobla Llarga. La idea de fer una publicació escrita des del centre naix a finals del curs passat amb els alumnes del cinqué curs de primària, arran de treballar a l’àrea de llegua amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació, allò que coneguem amb les sigles “TIC”. El títol, proposat per Llorenç, és triat democràticament. En aquesta revista anirem mostrant-vos aquelles coses que fem a l’escola, com les eixides, activitats culturals dins del centre, informacions d'interès a nivell local, entrevistes, i altres col·laboracions. Quan ens referim a altres col·laboracions volem referir-nos a que la nostra pretensió es fer d’aquesta publicació un element més que abrace a tots els membres de la nostra comunitat educativa. Es per això que voldríem que tos sabéreu que ací teniu un lloc on poder expressar-se, o simplement mostrar les vostres inquietuds, tant els alumnes, com mestres, pares, AMPA, ex-alumnes... Esperem que us agrade aquest primer número i posteriors, i que el gaudiu tant llegint-lo, com nosaltres ho hem fet confeccionant-lo.

3


4

Qui fou el Dr. Manuel Sanchis Guarner? (València 9 de Setembre de 1911-ídem, 15 de Setembre de 1981)

Fou un filòleg, historiador i escriptor valencià. Fou doctor de Filosofia i Lletres i llicenciat en Dret. Fou membre d'Acció Cultural Valenciana. Treballà al Centro de Estudios Históricos amb els prestigiosos filòlegs espanyols Ramón Menéndez Pidal i Tomás Navarro Tomás. Abans d'acabar la carrera s'incorporà a l'equip d'enquestadors de l’ Atles Lingüístic de la Península Ibérica i recorregué els Països Catalans per fer enquestes per a la part catalana d'aquest atles.

Sanchis Guarner va ser un dels participants en l'elaboració de les Normes de Castelló (1932). Defensava que el valencià és una modalitat dialectal d'una llengua comuna compartida amb diferents variants a Catalunya i Balears , però mai subordinada o inferior a elles. Idees que va exposar al llibre La llengua dels valencians, argumentant que ningú en el passat havia discutit la unitat de la llengua al País Valencià .

Va participar en la Guerra Civil defensant la legalitat republicana. Per això va ser represaliat durant el franquisme, passant pel camp de concentració de presoners polítics de Salamanca fins a complir la seua condemna en un penal de Madrid (1939-1943) . Estigué bandejat a Mallorca entre 1943 i 1959.


5

El 1959 va tornar a València com a professor de francès en l' Institut San Vicente Ferrer fins que el 1960 va ser nomenat professor no numerari en la Universitat de València. En els primers anys seixanta va ingressar en l' Institut d'Estudis Catalans i va ser expulsat de la societat cultural Lo Rat Penat per la seua defensa de la unitat de la llengua. El 1966 va ingressar en la Real Acadèmia de la Història .

Després de la mort de Franco fundà l' Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. El 1978 pateix un atemptat amb bomba per part de sectors de la ultradreta després d'una manifestació. L'any següent rebé un paquet bomba camuflat dins de torrons, el qual no obrí gràcies als seus coneixements adquirits com a militar. També va rebre múltiples amenaces, tant per correu com en forma de pintades amenaçadores a la porta de sa casa . El jutge no condemnà ningú per cap d'aquestos fets, la qual cosa anà apagant la seua salut fins que pel desembre de 1981 s'aturà per sempre el batec del seu cor.

La seua mort causà un profund impacte dins del panorama valencià. Aquells que en vida volgueren assassinar el mestre, tampoc s'acontentaren després de mort puix en el cementeri del cap i casal aparegueren pintades infamants. El seu llegat, però, continua ben viu en el panorama valencianista. Font: wikipedia.org; per Maria i Waffa


HILARI GARCIA GAZQUEZ

6

Un antic alumne del nostre centre Hilari Garcia, nascut el 1975 a La Pobla Llarga, ha tingut una trajectòria molt important en el món de la música.

Va compaginar els seus estudis en la nostra escola amb l'estudi de piano i de viola, i posteriorment es llicència amb premi extraordinari en estudis de Filologia per la Universitat de València.

Inicia les seues activitats com a director de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i obté el Títol Superior de Direcció també amb premi extraordinari, en el Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.

Amplia la seua formació en Suiza. Actualment és el director de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

Recentment ha dirigit la Jove Orquestra de Palestina. Per a ell és una experiència satisfactòria perquè és la primera col·laboració de caràcter solidari de l'orquestra filharmònica. La Jove Orquestra de Palestina es va crear al 2004 per a


que els joves musics palestins tinguen l'oportunitat d'ensenyar al públic el que saben i gaudir de la música. Els joves palestins, d’edats entre els 13 i 26 anys han estat dirigits aquest any en els tallers d'estiu per la batuta d’Hilari Garcia .Malgrat ser una orquestra molt jove, s’ha guanyat una bona reputació com a promotora de la música orquestral palestina i àrab, el que va permetre expandir la popularitat de la música de la seua regió d'origen.

Hilari té compostes i editades obres per a cor i diferents formacions instrumentals, i ha guanyat diversos premis de composició de música coral. Ha dirigit la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, la Orquesta Sinfónica del Teatro Chapí de Villena, la Orquesta Sinfónica de Albacete, la Orquesta Filarmónica de la Universidad Nacional de México, i la Orchestre Symphonique HEM de Ginebra Font: Universitat de València, Rivera Editores; per Carles i Mireia

Hilari, dirigint la Orquesta Sinfónica de Albacete, a Múrcia.

7


UNA NOVA PROMOCIÓ

8

Com ja tots sabeu, cada any l’escola es renova, uns venen i altres van... Uns venen per primera vegada a l’escola, i els altres passen de l’escola a l’institut. I és als qui venen que està dedicat aquest article a la revista Tro Informatiu: els nous alumnes d’educació infantil de tres anys. Per a saber una miqueta més hem entrevistat a una de les dos mestres que s’encarreguen d’estos alumnes, Pepa Pla.

Quants alumnes han començat en infantil de 3 anys aquest curs 2.011-2.012? 31 alumnes han començat aquest any el curs de 2.011- 2.012.

De quina manera comencen l’escolarització els alumnes de 3 anys? Van entrant a poc a poc, en grups reduïts de 4 cada dia. Així les mestres els van coneguent i ajudant .Els primers que s’incorporen son els més menuts de l’any i després van entrant els més majors.

S’han adaptat bé a l’escola, companys, mestres…? En general sí ,quasi tots.

Que es el que més els agrada? I el que menys? Els agrada molt jugar ,cantar ,ballar ,pintar… I el que menys que les mares o pares se’n vagen... Alguna que altra llagrimeta cau.

Quin equip de mestres tenen els alumnes de 3 anys? En 3 anys A la mestra tutora es Maria José però com esta de baixa maternal la substitueix Anna .En 3 anys B la mestra tutora sóc jo .I Elena es la mestra de recolzament per a tots els del cicle d’infantil .I també tenen a David que els dona música i Maria José (Mary Joe) que els dona anglès.

Teniu previst fer alguna eixida aquest curs? Si, hem programat per al proper mes de juny una eixida a Cullera, a visitar la cova del Pirata Dragut, i després a un parc. Aquesta eixida es farà per a tot el cicle d’infantil. Des de Tro Informatiu, la revista escolar del CEIP Sanchis Guarner de la Pobla Llarga donem la benvinguda als nous alumnes d’infantil. Que tingueu una profitosa aventura educativa! per Toni i Enric


9


10

AMPA Des de l´AMPA volem donar l’enhorabona als qui han fet possible aquesta revista, desitjar-li llarga vida i aprofitar per a contar com van ser els inicis de l’associació. Ja fa 37 anys que es va formar l´APA, essent el 29 de març de 1975 quan es redactaren els primers estatuts de la “Asociación de

Padres de Alumnos de la Agrupación escolar mixta XXV años de Paz de Puebla Larga” que era com s’anomenaven les antigues escoles i que alguns pares i mares encara recordem. En aquests primers estatuts, figuraven com a vocals nats de l’associació, el director de l’escola i el retor del poble “para atender de un modo especi-

al a la formación espiritual de los asociados, cooperando con su consejo y asesoramiento a las deliberaciones de la Asamblea General y Juntas…”. En la primera acta de 14/11/1975, es va reunir la Comissió Organitzadora de l’associació, figurant com a components Julio Sanchis Martí i José Canals, on es va elegir la primera Junta directiva de l´APA que estava formada per set components: president José Fabregues Felipe, vice-president Rafael Gomis Boix, secretari José Jover Canet, vice-secretari Bautista Martínez Calatayud, tresorer Ricardo Pla Sancho i vocals José Talens Furió i Daniel Benavent Giner, aprovant-se una quota familiar mensual de 25 pessetes. Els projectes de la primera junta de l´APA eren anar dotant poc a poc a la biblioteca escolar de llibres i revistes, col·laborar en les despeses de manteniment de material escolar, programar una excursió per a final de curs, donar conferències complementàries d’ensenyament als alumnes i als pares i organitzar els actes a celebrar amb motiu del fi del curs i . Aquest any s’havia pensat des de l´APA celebrar un festival de fi d’any i es va tindre que suspendre per la mort del cap de l’estat. El lloc social on es reunien era al C/ Párroco Rubilos (ara Muntanya) en el local parroquial “amb la deguda autorització guvernativa i de la Prefectura Superior de Policia” i es pagava lloguer.


En aquesta època, els associats a l´APA son els pares (que no les 11 mares) i així, en un acta de 1976, es fa referència a la pregunta d’una mare “a propuesta de la esposa del asociado Rafael Garri-

gues….”. Ja des del principi, en les juntes es lamenten de la poca assistència dels socis a les assemblees i de la problemàtica de no poder prendre acords per falta de quòrum, aprovant-se que els acords que es prengueren pels assitents a l’assemblea foren decisius. Aquest problema a hores d’ara continua persistint, per la falta d’interès de molts pares i mares. També era un tema de discussió, les famílies que no perteneixien a l’APA i que s’aprofitaven de les ajudes als viatges i excursions que subvencionava l’associació i així, en una acta de 1977, en el torn de paraula, el retor d’aleshores va proposar que els alumnes que no perteneixien a l’APA pagaren el doble que els altres, aprovant-se aquesta suggerència per l’Assemblea. L’any 1982 amb motiu de la inauguració del nou centre escolar Dr. Sanchis Guarner, per part de l’APA es va organitzar una “

fiesta de amistad” i en el curs 89/90 es va dotar de conserge al col·legi. La primera acta de L’AMPA escrita en valencià data de l’any 1992 i en 1993 va eixir la primera promoció d’alumnes que havien estudiat en valencià. Finalment, un reconeixement a totes les persones que han format part de les Juntes Directives de l´Associació i animar als pares i mares per a que s’impliquen, assistint a les reunions i col·laborant amb les activitats de l’escola. Salut i Bon Nadal El president de l´AMPA. Evarist Negre i Pujante


12

JORNADES ESPORTIVES 2011 El passat 11 d’octubre al poliesportiu de La Pobla Llarga es van celebrar les Jornades Esportives 2011, on van participar els alumnes de 5é i 6é de primària de les escoles del poble.

Vam arribar les dos escoles, el CEIP Sanchis Guarner i el Colegio Santa Ana, al poliesportiu. Allí vam fer diversos esports, jugaren els xiquets a futbol i les xiquetes a handbol, vam esmorzar, i després els xiquets del Sanchis Guarner i del Santa Anna van jugar al “cementeri” i van guanyar els del Sanchis Guarner.

Després van jugar els xiquets a handbol i guanyaren els del Sanchis Guarner. Tot seguit van fer les carreres al poliesportiu mateix, primer anaven les xiquetes i va quedar primera una xiqueta del Sanchis Guarner, de sisè que li diuen Manuela, i després els xiquets, i el guanyador va ser Carles, també de 6é del Sanchis Guarner.

Al acabar, l’Ajuntament ens va fer un regal per anar a les Jornades Esportives 2011, ens van fer una foto i tots els alumnes tornaren als seus centres respectius.

per David i Vicent


MERCARIBERA: BO, BONIC I BARAT! El diumenge 23 d’octubre es va inaugurar un nou mercat ambulant al polígon industrial de la Pobla Llarga, es diu Merca Ribera. Va ser un tot un carrer a la llarga on hi havien aproximadament 200 parades. Hi havia parades de molts tipus com de roba, verdura, sabates, decoració d'interior... Aquest primer diumenge hi havia molta gent i molts van arribar a casa carregats de regals ,menjars...

Moltes coses eren barates, encara que algunes coses eren un poc cares. Cada diumenge millorara més i s'omplirà de més gent i hi hauran més coses i més parades per a comprar. El segon diumenge el mercat va ser més gran, i hi havia molta gent sobre tot de fora: de Corbera, Algemesí, Alzira, Carcaixent, Xàtiva, Castelló de la Ribera... cada vegada hi ha més gent i més parades a les que poder anar a comprar.

Abunden moltes parades de menjar: hi ha un bar a l'aire lliure on venen moltes coses i pots anar a esmorzar, dos parades de xurros, una parada de salxixes calentes i hamburgueses. Fins i tot hi ha una parada de roba per als gossos!

Fotos: Luigi

per Noelia i Nerea

13


ESCOLES VIATGERES

14

El 24 d'Octubre els alumnes de sisè del col·legi Sanchis Guarner, vam anar a Cardeña (Còrdova). Visitaren moltes coses com: la Catedral i la Plaça d’Espanya a Sevilla, la mesquita de Còrdova... S’allotjàrem en una petita residencia escolar on estiguérem una setmana. Feren nous amics i amigues. Compartiren habitació amb els xiquets i xiquetes de Càceres i Alcaraz, férem el famós concurs de la televisió “TU SÍ QUE VALES” i els guanyadors fórem nosaltres, amb l’espectacle los dicopapeles, els actors foren Saül, Enric, Julen i Luigi. També vam fer una desfilada de moros i cristians, que es va realitzar en la residència escolar. Hi havia una sala on els xiquets i xiquetes jugàvem, un altra de televisió on es reunien tots els xiquets i xiquetes a parlar en els professors i amb les monitores. Les habitacions estaven prou bé, però les dutxes dels xics eren prou males. L’últim dia van fer una discoteca amb tots el xiquets allí ballant, cantant...també férem excursió a la dehesa amb un conta contes. A Sevilla, pujàrem a la Giralda i pujarem dalt, hi havien unes vistes meravelloses... També realitzarem una excursió a una fàbrica de la mel en Montoro, on tastarem moltes classes de mel. També vam anar a la fabrica de llet Covap, a Pozoblanco, on ens donaren llet i suc. Vam visitar la mesquita de Còrdova, els banys Àrabs, la Juderia, la Sinagoga, els Alcazars dels Reis (a Còrdova i Sevilla). Estiguérem a Baeza visitant tota la ciutat, la universitat on donava classe Antonio Machado i el Museu de l’oli. En les habitacions dormíem 7 o 8 en cada, i per les nits sempre estàvem xarrant i no dormíem quasi. De vegades per les vesprades anàvem a veure la televisió, contàvem acudits, endevinalles i moltes coses més. En el trajecte a Còrdova vam veure mines de carbó en Puertollano, que estaven en forma de muntanya. Anàrem a un parc on hi havien molts coloms i els donàvem menjar i els agafàvem amb les mans. El dia 31 tornàrem a casa en autobús, estàvem tot el temps cantant cançons i contant acudits... Quin viatge, quina meravella!

per Saül i Julen


15


16

EIXIDA DEL PRIMER CICLE A ALCOI El passat 29 de novembre, els alumnes del primer cicle, acompanyats per Raquel, Isabel, Azucena i David, anàrem d'excursió al Safari Aitana, que està al municipi de Penàguila i al “Betlem de Tirisiti” al Teatre Principal d’Alcoi. Al Safari vam poder veure molts animals: llames, muflons, cabres, ònix, ases, dromedaris, hipopòtams, girafes, i molts altres animals herbívors que estan en llibertat. Fins i tot vam poder tocar els elefants africans, ja que és l'únic safari a Espanya que es pot fer això… quina pell més dura! Després vam passar a un altre recinte on no podíem baixar de l'autobús, ja que allà hi havien lleons, tigres, llops, pumes i altres animals carnívors. Ens van explicar que molts dels animals que hi havia al safari provenien d’altres llocs on els havien abandonat, o que els amos ja no els volien tindre perquè s’havien fet massa grans… Desprès vam veure un xicotet recinte on hi havien lloros, porcs espins, mones “mapatxes”, però que estaven tancats en grans gàbies. En acabar la visita vam anar a Alcoi, i vam dinar al la “Plaça de Dins”, que està darrere del Teatre Principal. Vam estar jugant una estoneta a la plaça i en ser l’hora d’entrar a veure l’espectacle, vam anar cap al teatre i vam veure “El Betlem de Tirisiti”, que és un teatret on els actors son unes titelles que conten la història del Betlem barrejant-ho amb les nostres tradicions i cultura.


EIXIDA DEL TERCER CICLE A SIMAT DE LA VALLDIGNA El divendres dia 2 de desembre, les classes de 5é i 6é varen visitar el monestir de Simat de la Valldigna, l’ermita (mesquita) de la Xara i la Fontarda. Jaume II, en tornar d’una expedició contra els regnes de Múrcia i Almeria a finals del segle XII, passaren per la vall d’Alfàndec, quan el rei, sorprès per la seua bellesa, es girà cap a l’abat del monestir cistercenc de Santes Creus i li digué: “Vall digna per a un monestir de la vostra religió!” Aquest li respongué: “Vall digna!” Els xiquets, pel matí van estar visitant el monestir, on els van explicar la història de tot el monestir i es van disfressar de monjos, un home els va fer una petita representació del que era la vida d’ un monjo i van veure tots els llocs que queden o estan en ruïnes de l’ antic monestir. Després d’ estar al monestir tot el matí,van anar a una ermita que antigament era una mesquita, l’ ermita de la Xara. En l’ ermita, després d’ escoltar la seua història van dinar i després van jugar a un quants jocs. Aleshores, després d’ estar allí van caminar fins a la Fontarda, on els xiquets de 5é, junt al seu mestre, van explicar la història de la Reina mora. Des d’ allí van observar el castell on vivia la reina mora, i van caminar un poc per a veure el paisatge. Al camí de tornada començà a ploure i gran part dels xiquets van acabar el camí correguent. per Mireia i Ferran Pascual (col·laborador)

17


18

PASSATEMPS 1.  Postre acostumat a prendre fresc, elabo‐

Mots encreuats: de què parlem?   

 

1

rat amb llet, farina, ou i essències de vainilla.  

per a fer ensalada

4. Estàs roig com una...

rencia, blanquilla.

6. Postre de xocolata o vainilla que es pot 

2

3

2.  Fruita groga procedent de Canàries.

3.  Hortalissa verda utilitzada normalment 

5. Ercolina, llimonera, alejandrina, confe‐  

5

6

7

4

menjar amb una galeta dins. 7.  Tipus de pasta allargada semblant al  spaghetti

8

8. No tindre espenta, ser un ...

9. Fruit sec amb corfa que s’acostuma a   

9

10

 

11

menjar en un vermut. 10.  Tomaquer, Persimon, Gros, Flac, Roig  Brillant. 11. Fruit amb el que es va enverinar Blanca‐ neus.

Sopa de lletres: 18 animals.  A

S

E

E

V

Y

H

Y

S

E

R

P

S

M

R

Z

D

J

J

F

W

E

L

E

F

A

N

T

Ç

A

E

E

G

H

O

I

I

O

N

W

T

V

N

K

T

S

E

B

N

C

R

Y

U

J

E

T

L

B

M

O

P

Q

S

H

A

M

S

T

E

R

I

U

A

X

L

I

X

T

V

U

M

F

E

T

R

B

J

I

W

I

A

N

E

C

F

M

I

T

D

C

Q

Y

N

M

Y

D

C

Y

M

S

T

U

O

V

Q

F

U

R

O

H

I

E

T

N

U

D

C

R

B

K

T

A

J

I

U

M

G

I

T

B

O

W

T

D

U

O

C

A

B

R

O

U

G

B

C

A

B

U

B

I

E

A

U

Q

Q

N

P

R

L

U

F

A

G

K

I

A

V

A

C

A

I

L

E

R

D

I

K

A

A

A

J

A

S

E

R

S

A

T

S

J

H

O

D

A

S

L

L

O

P

F

E

C

U

C

H

P

O

R

C

E

N

L

Y

D

N

Completa els quadres  màgics:  1

14 6

9 11

13

3

5 10

2

13

7

12

14

1

10 9 4

6

Elaboració pròpia; per Mar i Valeria.


S’ACOSTA NADAL

19 per Luigi i Llorenç

Com que s’acosta Nadal, us proposem unes postres dolcetes i bones, i el millor de tot: molt econòmiques, fàcils de fer i bones! BOLETES DE COCO  Ingredients: 200 gr. de coco ratllat 200 gr. de sucre 2 ous Preparació: 1. Encendre el forn a 180 – 200 graus (dalt i de baix). 2. Barrejar el coco i els ous i deixar reposar 5 minuts. 3. Afegir el sucre i tornar a barrejar. 4. Fer les boles i posar a les paperines. 5. Enfornar les boletes fins que es comencen a rostir (12-15 minuts). ROLLETS D’ANIS  Ingredients: 1 got d’oli 1 got de sucre 1 got de cassalla farina Preparació: 1. Encendre el forn a 180 graus (dalt i de baix). 2. Barrejar el sucre, oli i cassalla. 3. Anar afegit farina fins que quede una pasta consistent, ni dura ni tova. 4. Fer rotllets d’uns 15 cm i enrotllar-los. 5. Enfornar fins que comencen a rostir (20-25 miMANTECADES  Ingredients: 250grs de sagí 250grs de sucre 250grs de farina 250grs d’ametló Preparació: 1. Encendre el forn a 170 graus (dalt i de baix). 2. Barrejar tots els ingredients. 3. Fer boles i aplanar-les. 4. Enfornar fins que comencen a rostir (20-30 minuts). 5. .Desenfornar i empolvorar amb sucre glass


BoN

N A D A L

I vos recordem que vos esperem el proper dijous 22 de desembre de 2011 a les 15 hores a l’auditori de la Casa de la Joventut de la Pobla Llarga per a que disfruteu del festival que estem preparant, amb l’ajuda de l’actor Jhonatan Cantos.

Revista 1  
Revista 1  

Revista Escolar Tro Informatiu CEIP Dr. Sanchis Guarner. La Pobla Llarga

Advertisement