Issuu on Google+

1


ÍNDEX 1.Editorial. ........................................................................ pàg.4 2.P3 La classe de les tortugues ....................................... pàg.5 3.Els nens/es de P4 estudien els cavalls ........................ pàg.7 4.A P5 treballem per projectes: Els pirates ...................... pàg.9 5. 1r: El príncep Eric, la princesa Amelie i el drac ....... pàg.12 6.2n:Estimats arbres ..................................................... pàg.16 7.3r:Experimentem amb aigua ..................................... pàg.18 8.4rt: Aprenem a jugar a escacs .................................... pàg.21 9.5è:Què sabem de la prehistòria................................... pàg.23 10.5è:Què és Pop Art?..................................................... pàg.24 11.6è:Experiències viscudes ............................................pàg.26 12.Activitats educació física ......................................... pàg.28 13.Música ........................................................................ pàg.30 14.Saint George Day ..................................................... pàg.32 15.La Rosa perduda....................................................... pàg.37 16.A l’aula d’acollida estudiem els animals ................ pàg.38 17.Obra de teatre............................................................. pàg.41 18.Club de lectura de les escoles de Nou Barris ........... pàg.43 19.Fotografíes classes .................................................... pàg.45 20.Acta Jocs Florals Llengua catalana ......................... pàg.50 21.Acta Jocs Florals Llengua castellana....................... pàg.69

2


EDITORIAL Hola a tots i a totes!! Aquest és l’últim any que estem a l’escola i per això som els encarregats d’escriure l’editorial d’aquesta revista. Primer de tot voldríem agrair a totes les persones que ens han ajudat durant la nostra etapa a l’escola: pares, mares, familiars, mestres, companys, monitors... Al llarg d’aquests anys hem fet moltes coses: sortides, organitzar festes, aprendre, i també hem trobat a faltar amics i amigues que han marxat de l’escola: Rodrigo, Francisco, Ainoa, Kevin, Cristóbal, Francesca, Eric, Diego, Teresa… Però també han vingut nous companys aquests últims anys. Aquestes anades i venides d’amics ens han enriquit molt pel que fa a l’amistat, i sempre els recordarem. Ens agradaria que tots els qui us quedeu a l’escola, pogueu disfrutar tant com ho hem gaudit nosaltres. Ara comencem una nova etapa de les nostres vides. Aquest any hem estat els més grans de l’escola, però el curs que ve serem els més petits de l’institut, i per això estem una mica nerviosos. Com ens van dir una vegada, a primària hem estés les nostres arrels per tenir una bona base. A l’institut esperem formar un gran tronc, fort i estable, per després poder estendre branques i fulles ben maques i ser al fi un magnífic arbre. Un petó i una abraçada molt forta!!! Amir, Dhay, Freddy, Blal, Luís, Vero, Melissa, Ana, Irsa, Alexander, Yaiza, Manuel, Hillary, Eva, Sana, Muryam i Sheila.

Els nens i nenes de la clase de 6è

3


P3 la classe de les tortugues Aquest any la classe de P3 s’ha convertit en la classe de les tortugues. I aquestes tortuguetes s’han adaptat molt bé a l’escola i als seus companys. Han après a compartir, a jugar junts i moltes altres coses. Una de les coses que han après és el seu nom i el dels seus companys, la qual cosa és molt important per poder conèixer i iniciar-se en el procés de lectoescriptura.

El primer que van treballar les tortugues va ser la seva inicial, ja que és la lletra que més relacionen amb el seu nom. Una de les activitats que van fer va ser classificar els seus noms segons les inicials, i alguns tenien les mateixes lletres!

Poc a poc s’han anat fixant en totes les lletres del seu nom amb activitats com: decorar el seu nom amb gomets, fer-lo amb plastilina,buscar el nostre nom entre els de la resta de la classe, escriure’l a la pissarra,entre d’altres tipus d’activitats.

4


Però no només han après el seu nom, també saben diferenciar el nom dels altres. Cada dia fan la rutina de veure qui ha vingut o no a l’escola, i ells mateixos han de saber diferenciar el nom dels seus companys. Per aprendre’ls, han jugat amb un memory i un dossier per enllaçar les fotografies i els noms, amb el que s’ho han passat d’allò més bé.

També han fet d’altres activitats com picar el noms del nens i nenes de la classe per identificar els noms llargs i curts, distingir-los a la pissarra, etc. Creieu que han aconseguit l’objectiu?

5


ELS NENS I NENES DE P4 HEM ESTUDIAT ELS CAVALLS I HEM FET UN MUNT DE COSES…

HEM MIRAT CONTES, HEM JUGAT…

VAM ANAR A VEURE CAVALLS A LA UNITAT MUNTADA DE LA GUÀRDIA URBANA, I ELS VAM NETEJAR, DONAR DE MENJAR…I ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ!!

VAM FER UNA NOTA AL JOAN… VA VENIR I ENS VA EXPLICAR MOLTES COSES DE CAVALLS…

JA SABEM COM SÓN ELS CAVALL PER DINS… TENEN OSSOS…

6


VAM DESCOBRIR QUE ELS CAVALLS PORTEN FERRADURRES…

…I COM SÓN PER FORA…

…TAMBÉ VAM VEURE PEL·LIS DE CAVALLS COM “SPIRIT”…

…I A PLÀSTICA…

…I HEM FET UN QUE HEM APRES !!

LLIBRE DE TOT EL

…QUÈ NECESSITEM PER MUNTAR A CAVALL??

7


DURANT AQUEST CURS ELS NENS I NENES DE P-5 HEM COMENÇAT A TREBALLAR PER PROJECTES, FONAMENTANT TOT EL NOSTRE APRENENTATGE EN ALLÒ QUÈ VOLEM SABER O BÉ QUE ENS AGRADARIA SABER. HEM COMENÇAT APROFUNDINT EN UN TEMA QUE ENTRE TOTS HEM ESCOLLIT: “ELS PIRATES”. HEM PARTIT DELS CONEIXEMENTS INICIALS QUE JA TENIEM SOBRE EL TEMA, ELS HEM COMPARTIT, I ENTRE TOTS HEM CONTRUIT DE NOUS. AQUI HO TENIU!!!!

DECIDIM EL TEMA DEL PROJECTE FENT UNA VOTACIÓ

COM ÉS UN PIRATA?

8


ARA JA TENIM EL NOSTRE PROJECTE DE TREBALL ESTRUCTURAT, HEM REDACTAT ALLÒ QUÈ SABEM A LA PISSARRA, I POCS DIES DESPRÉS HEM ESCRIT EL QUE VOLÍEM SABER…. ÉS FANTÀSTIC COM JA SABEM FER PREGUNTES!!! QUÈ VOLEM SABER?

QUÈ SABEM?

BUSQUEM INFORMACIÓ

AQUEST ÉS EL NOSTRE RACÓ PIRATA AMB TOT ALLÒ QUE HEM PORTAT I QUE HEM APRÉS!!!

9


I ARA....ENS DISFRACEM DE PIRATES!!!

A L’ABORDATGE!!! 10


Hi havia una vegada un poble que vivia amb molta por per culpa d’un malèfic drac que es menjava a la gent. Un dia el drac va aparèixer per el poble i va començar a buscar una noia per a menjar-se-la. Amb tanta mal sort que la noia que va escollir era la princesa del poble, la princesa Amelie. En adonar-se de qui era la va agafar amb les seves urpes i se la va emportar. Tots es van espantar molt, però justament aquell dia va passar per allà un príncep amb una gran armadura, era el príncep Èric. En veure’l els habitants del poble van començar a explicar-li que el drac s’havia emportat la princesa però no sabien a on. El príncep no s’ho va pensar i va sortir a buscar a la princesa amb el seu cavall negre com el carbó. Com no sabia per on començar a buscar va anar a trobar-se amb un mac que vivia dins d’un volcà. Quan va entrà al volcà no va veure un mac, sinó un unicorn que el va saludar: - On vas cavaller? –va preguntar l’unicorn. - Necessito ajuda per a rescatar a la princesa per què un drac se l’ha emportat i no sé a on. –va dir el príncep. - No et preocupis, jo puc dir-te on està però per poder vèncer el drac necessitaràs una espasa màgica que es troba en aquest volcà. El príncep es va endinsar per el volcà fins que va trobar una pedra amb una espasa clavada. Es va apropar a ella i la va treure de la pedra.

Abans de sortir del volcà el mac unicorn li va regalar un drac màgic que es deia Espiro per a que anés més ràpid a rescatar a la princesa. El príncep es va posar sobre del drac i volant es van anar a rescatar a la princesa.

11


Quan van arribar, el drac malèfic els hi estava esperant. El príncep Èric va baixar del drac màgic i va agafar ben forta l’espasa i va dir: - Deixar anar a la princesa sinó et clavaré aquesta espasa!!

El drac li va contestar que si no deixava menjar-se la princesa aniria al poble a menjar-se totes les noies que hi haguessin. Després de dir això va treure foc pels queixals per a que no s’apropés el príncep. Però en un descuit del drac el príncep va anar corrents i va atacarlo. Va aconseguir clavar-li l’espasa màgica i matar el drac, però l’espasa es va trencar.

12


De sobte, va sortir un fum blanc i va aparèixer l’ànima bona del drac amb una rosa a la mà. El drac es va presentar i va dir: - Em dic Dracbi i us puc concedir tres desitjos. Després de que el príncep i la princesa parlessin, els desitjos van ser: Que no hi haguessin més dracs, que la princesa estigués sempre segura i que el poble fos sempre feliç per què hi regnaria la pau en el món.

13


Després van marxar amb el drac màgic a buscar el cavall que estava esperant al volcà i van tornar cap el poble. Passat el temps el príncep i la princesa van tenir tres filles: la Teresa, l’Anna i l’Helena. FI

14


Estimats arbres Al pati on juguem hi ha plantat un ametller. Pel febrer les seves branques s’omplen de flors blanques. Al començar el mes de març, al terra on està plantat, cauen els seus pètals i sembla que hagi nevat. Ara les seves fulles comencen a sortir i de les flors, creixeran els fruits. Són les ametlles, que ens agraden tant, i que a vegades volem agafar.

15


Però no ho podem fer, els mestres no ens deixen, l’ametlller és a dalt i si caiguem, cap a l’hospital. Al pati del sorral dos nesprers hi ha plantats, ara creixen els fruits que no podrem menjar, uns rètols diuen que estan malats. Quina pena!!! Quina llàstima!!! Els haurien de curar i així els seus fruits podriem tastar. Els nens i les nenes de segon

16


Els alumnes de tercer estem treballant el projecte de l’aigua.

Hem fet experiments amb diferents substàncies.

Hem portat un munt de coses : sucre, xocolata en pols, oli, cafè soluble, sorra, farina…

17


Hem experimentat fent tota mena de barreges observant quins elements es dissolen i quins no, quins colors, gustos i olors tenen, quina densitat...

Hem après que hi ha substàncies líquides com l’oli o la llet i substàncies sòlides com la sal o la sorra, i que quan les barregem amb l’aigua es podem dissoldre molt, una mica o gens.

18


Ara sabem distingir entre MESCLA I DISSOLUCIÓ.

Hem acabat fent una dissolució boníssima: amb aigua, suc de llimona i sucre hem preparat uma llimonada que ens hem begut entre tots.

ENS HA AGRADAT MOLT L’EXPERIÈNCIA!

19


APRENEM A JUGAR A ESCACS Els alumnes de 4t de l’escola Sant Jordi hem realitzat una activitat per aprendre a jugar a escacs. La setmana del 18 al 22 de febrer, 1 hora cada tarda, hem anat a l’aula d’informàtica a escoltar les indicacions de la Betty, una experta en escacs. Dies abans, en Jordi, el professor d’educació física, ens va introduir en el joc.

Primer vam aprendre el nom de les peces, després els moviments de cadascuna d'elles i el valor que tenen. Un altre dia la Betty ens va ensenyar una estratègia que es diu l’enroc. Vam aprendre que hi ha dos tipus d’enroc, un de llarg i un altre de curt.

20


També vam aprendre una altra estratègia que es diu l’escala, que només es pot fer amb peons, dames i torres. Ens va quedar molt clar que si el peó arriba al final del taulell es pot demanar qualsevol peça excepte el rei i el peó. La partida es perd si perds el rei. Si un jugador amenaça el rei de l’altre ha de dir ESCAC! Si no té escapatòria es diu ESCAC I MAT! Quan la partida acaba, el dos jugadors es donen la mà. Tots ho hem passat molt bé perquè ha estat molt interessant i molt divertit. Alumnes de 4t

21


QUÈ SABEM DE LA PREHISTÒRIA? Durant aquest trimestre els alumnes de 5è hem treballat la prehistòria. La prehistòria és el període més llarg i més antic de la història. Va començar amb l’aparició dels priemrs éssers humans fa 3 milions 500.000 anys i va acabar amb la invenció de l’escriptura. Es va dividir en tres etapes: el paleolític, el neolític i l’edat dels metalls. Durant el paleolític, els homes van descubrir el foc, portaven una vida nòmada, és a dir, no vivien en un lloc fixe, sinó que dormien al ras, es protegien a les coves i feien campaments on trobaven menjar i aigua. Els homes i les dones del paleolític vivien de la recol·lecció de fruits i la caça i pintaven a les coves pintures rupestres.

El neolític es caracteritzà per la invenció de l’agricultura i la ramaderia. Comencen a ser sedentaris, és a dir, viuen i s’estableixen en poblats.

Al final de la prehistòria s’incia l’edat dels metalls. Els humans utilitzen metalls com el ferro, el bronze i el coure per fer les seves eines. Construien dòlmens on dipositaven els morts. Els poblats van esdevenir ciutats.

22


Què és POP ART?

Aquest trimestre els nens i nenes de 5è hem treballat una tècnica artística que es diu Pop Art. Andy Warhol va ser l’inventor d’aquest art que va néixer a New York sobre els anys 50’S. És una tècnica de dibuix popular, es dibuixaven objectes de la vida quotidiana, es a dir, coses com un tomàquet, una sabata... els feien amb mides molt grans; qualsevol objecte i persona era digne d’exhibir-se al museu. També es feia servir el còmic i diferents manipulació d’imatges. Va ser un art molt important; inclòs les estrelles de Hollywood: Marilyn, Grace Kelly, Michael Jackson...es van fer un retrat a l’estil Pop-Art per a deixar constància del seu pas per la modernitat.

Per a treballar aquesta tècnica ens hem fet fotos, sobre la fotocòpia d’aquesta hem marcat les línies de la nostra cara amb paper ceba i retoladors permanents, després amb varies còpies d’aquestes línies hem pintat amb subratlladors florescents i d’altres colors molt vius i cridaners, sense deixar res en blanc. Andy Warhol va tenir una fantàstica idea, ha estat una feina molt xula que hem penjat al passadís i així tothom pot veure que som uns artistes, gracies a aquesta tècnica històrica i famosa.

23


24


EXPERIÈNCIES VISCUDES

Aquest any és l’últim que els nens i nenes de 6è som a l’escola, i estem treballant molt per preparar-nos per anar a l’institut. Però tot i ser el curs més difícil, és un dels millors cicles, ja que tenim més protagonisme en les festes. Aquest curs també hem fet sortides molt interessants. Hem pujat al telefèric de Montjuic, vam anar a visitar el centre meteorològic territorial de Catalunya (i després vam anar a esmorzar a la platja!!), i fins ara les dues sortides que més ens han agradat han estat: un concurs fotogràfic pel barri i una visita al Palau Robert per veure una exposició sobre el cuiner més famós de Catalunya, Ferran Adrià. La sortida del concurs fotogràfic va ser molt interessant. Vam anar juntament amb alumnes de 1r d’ESO de l’institut Roger de Flor i amb alumnes de 6è de l’escola Sant Josep Oriol. Ens van dividir per grups i vam fer un recorregut per Trinitat Nova tot fotografiant allò que més ens cridava l’atenció. Després cada grup va seleccionar una foto i va haver-hi un concurs on es van repartir 4 premis a les millors fotografies. Va ser una experiència diferent i molt maca. Però la millor de totes fins ara ha estat la de Ferran Adrià! Primer vam veure l’exposició fotogràfica on vam aprendre moltes coses relatives a la seva història, els seus plats, les eines i utensilis de cuina, etc. Vam aprendre també que el nom de “El Bulli” és en record d’uns gossos de raça bulldog que eren molt especials per a ell i per a la família que allà hi vivia. L’exposició fotogràfica va ser molt interessant i entretinguda, ja que vam veure plats únics en el món i alguns ens semblava que tindrien un gust molt estrany o unes combinacions molt poc habituals. Després ens vam dividir per grups i cada grup havia d’elaborar un plat inventat a partir d’una poma. Per fer-ho cada grup va decidir quins utensilis de cuina volia utilitzar i després hi podíem afegir uns quants ingredients més, també a elecció del grup. Ens van quedar uns plats molt originals! A aquestes alçades de curs, sovint pensem que ja ens queda molt poc temps d’estar a l’escola i ens fa pena marxar, ja que deixarem enrere amics i professors que trobarem a faltar.

Alumnes de la classe de 6è

25


Recull fotogrĂ fic:

26


PISCINA Els alumnes de cinquè i primer realitzaran durant tot l’any l’activitat de piscina. Entre d’altres activitats, abans de les vacances de Nadal, van fer cagar el tió.

HANDBOL Els alumne de segon van estar practicant Handbol a l’escola, posteriorment van realitzar una sortida al CEM de la Mar Bella, on van participar en diferents activitats referents a aquest esport.

27


Els inflables eren una de les activitats més divertides en les que van participar.

CURSA D’ORIENTACIÓ Els alumnes de tercer i quart van realitzar una cursa d’orientació al voltant de l’anella olímpica de Montjuïc. Els alumnes es van dividir en grups de 3 i amb l’ajuda d’un mapa, realitzaven la cursa en la que tenien que passar per diferents punts de control.

28


MÚSICA L’alumnat de 2n i 3r amb els nostres PALS DE PLUJA:

29


Canรงoneta per anar practicant:

30


St George's Day word search in the shape of a cross.

Find these words: - Saint - George - Day - Dragon

- Fight - Patron - England - Celebrate

- Flag - Knight - Armour - Cross

31


Help Saint George to find his way to the dragon

32


Children from the 3rd Grade class.

33


34


35


LA ROSA PERDUDA L’Esmeralda era una mica despistada. Tenia una rosa però l’havia perdut. La seva mare Clàudia es va enfadar molt amb ella perquè li havia perdut la rosa tan maca que li havia regalat el Quihao, el pare de l’ Esmeralda. Hi havia un nen que es deia Robert i va trobar la rosa mentre passejava pel carrer. Com que la va trobar tan maca va decidir regar-li a la seva mare Feneiri. La Feneiri es va punxar amb una de les punxes de la rosa i es va quedar adormida. Mentre la Feneiri dormia profundament va somiar amb la llegenda de Sant Jordi, on les princeses Hafida i Gursimar estaven a punt de ser devorades pel drac i el príncep Toni les va salvar. Conte contat, conte acabat! Grup de reforç de català (1r, 2n i 3r)

36


A L’AULA D’ACOLLIDA ESTUDIEM ELS ANIMALS

EL TIGRE CATALÀ-TIGRE CASTELLÀ-TIGRE ANGLÈS-TIGER URDÚ-CHITA El tigre és un animal vivípar, carnívor i terrestre. El tigre viu al zoo o a la selva. El tigre menja altres animals. El tigre té quatre potes i una cua. Té el pèl de ratlles. Ahmad

El paó CATALÀ- PAÓ CASTELLÀ- PAVO REAL URDÚ-MOR ANGLÈS-PEACOCK El paó és un animal ovípar, neix de dins d’un ou. El paó viu a la granja. Té una cua molt llarga de plomes de molts colors i molt bonica. El paó obra la cua per defensar-se. Sana

37


La balena Català- balena Espanyol- ballena Anglès- whale Urdú-‫وہ یل‬ La balena és un peix mamífer perquè neix de la panxa de la mare. La balena és el peix més gran de tots, i viu al mar. La balena salta fora l’aigua per respirar. Quan la balena neix de la panxa de la mare mama la llet de la mare. Mehwish

EL pingüí Català – pingüí Castellà– pingüino Anglès – penguin Hindi - प ग्िं विन EL pingüí és un animal ovípar. Viu a països molt freds, amb neu i gel. Neix de dins d’un ou. Menja peixos. El pingüí és molt bonic. Taniya

38


L’ELEFANT CATALÀ: ELEFANT CASTELLÀ: ELEFANTE URDÚ: HATHI ENGLISH: ELEFANT ARAB: ALFILU És un animal molt gran.Té una trompa per menjar, beure aigua, i dutxar-se. És un animal vivípar, és mamífer i herbívor. Menja herba i fulles dels arbres que arranca amb la trompa. Zain

1 LA PAPALLONA Català: Papallona Castellà: Mariposa Anglès: Buterfly Urdú:‫تیتلی‬ La papallona és un insecte volador. La papallona abans de ser la papallona és un eruga. Les papallones viuen actualment a tots els continent.

Manahal

39


Obra de teatre ( Aula d’EE)

Els nens i nenes del grup de català de CS, hem preparat una obra de teatre per fer als mes petits de l’escola. Als nens i nenes d’infantil els hi va agradar molt i s’ho van passar molt bé. (Sheila Torrent, 6è)

“ Hem après molt: a memoritzar, a escriure i a parlar” (Tamara López, 5è)

Del teatre em va agradar el paper que vaig fer, tot i que al principi no m’agradava. Espero poder fer una altra obra perquè m’ho he passat molt bé . (Arcides Mateo, 5è)

40


L’obra de teatre em va agradar molt . La vam fer als nens petits i els petits s’ho van passar bé. Em va agradar molt ser el narrador. (Luís Carvajal, 6è)

-

Jo

sóc un dels protagonistes i

he aconseguit casar-me amb la rateta

(Jordi Moreno , 5è)

41


BIBLIOTECA ESCOLA SANT JORDI CLUB DE LECTURA DE LES ESCOLES DE NOU BARRIS Com cada curs, aprofitem l'edició de la revista de l'escola per informar-vos, més àmpliament, d'alguna de les activitats que s'impulsen des de la nostra biblioteca. Aquesta vegada us volem parlar del “Club de lectura de les escoles de Nou Barris” del que participen els cinquès de diverses escoles del districte. Aquest curs serà el tercer que un grup d'escoles del districte compartim la lectura d'una obra, preparem activitats al seu voltant i, finalment, ens trobem amb l'autor per poder passar una estona parlant de la seva vida i la seva obra. El primer any, 2011, els alumnes van llegir “Marduix” de l'Enric Larreula i van fer la trobada amb l'autor al saló d'actes del Casal d'Avis, el segon, 2012, van llegir “Un petó de mandarina” de l'Eulàlia Canal i van fer la trobada amb l'autora al saló de la Biblioteca Vilapicina- La Torre Llobeta. Enguany han llegit L'avi ocellaire d'en Pere Martí i Bertran. Ens trobarem amb l'autor i amb alumnes d'altres sis escoles, el dia 14 de maig a la Biblioteca Vilapicina-Torre Llobeta. La preparació del Club de lectura comença el curs anterior. Els mestres participants en el Seminari de Biblioteques busquem i acordem l'autor i l'obra que trobem adient per l'edat dels alumnes. La persona del Centre de Recursos Pedagògics encarregada fa les gestions necessàries per conèixer la disponibilitat de l'autor i assegurar la financiació de l'activitat.

42


Es busquen lots de llibres a les biblioteques públiques o algunes de les escoles que hi participen en el Club els cedeixen. Es fan torns de lectura per tal que totes les escoles puguin accedir-hi als lots. Es proposen les activitats a realitzar al voltant de la lectura i s'acorda un calendari. A la classe, els alumnes, llegeixen i treballen diferents aspectes deltext, comenten i opinen, elaboren preguntes per a l'entrevista amb l'autor, preparen representacions de l'obra, realitzen propostesplàstiques per tal de seleccionar alguna que, impresa en xapes, servirà com a recordatori de la trobada... Finalment, es fa la trobada amb l'autor i amb els alumnes de les altres escoles, fan l'entrevista preparada, escolten, pregunten, reben les xapes i ... tan contents cap a l'escola! S'ha de dir que els autors que han participat fins ara han quedat meravellats de la bona actitud, la preparació i la motivació dels alumnes del Club de lectura de les escoles de Nou Barris. Això ens enorgulleix, ens anima i ens motiva a seguir donant noves oportunitats als alumnes per afavorir el desenvolupament de tot el seu potencial. Us demanem, si us plau, que feu el mateix sempre que pugueu... Ells, els vostres fills, ho mereixen tot! Bones lectures!!!

Biblioteca Escola Sant Jordi

43


44


45


46


47


48


49


JOCS FLORALS SANT JORDI 2013 LLENGUA CATALANA Reunits els membres del jurat de l’Escola Sant Jordi, han decidit atorgar els premis de guanyadors i finalistes a les següents obres:

P-3: Guanyador: La tortuga que volia saltar Autor/a: Classe de P-3 P-4: Guanyador: El cavall i la papallona Autor/a: Classe de P-4 P-5: Guanyador: Mit de pirates Autor/a: Classe de P-5

Primer: Finalista: Sant Jordi Autor/a: Claudia Sialo 6 anys Guanyador: Sant Jordi Autor/a: Ricardo Martin 6 anys Segon: Finalista: El lleó té un problema Autor/a: Joan Manel Montaño 7 anys Guanyador: Com costa fer un poema Autor/a: Ainhoa amador 7 anys Tercer: Finalista: El drac i les mòmies Pseudònim: Juken Autor/a: Shuqiang Ye 8 anys

Guanyador: La princesa i el príncep Pseudònim: Candelaria Autor/a: Valeria I. Cano 8 anys

Quart: Finalista: Les fruites rialleres Pseudònim:Consola Autor/a: Jordi Alcívar 9 anys

Guanyador: La Trinitat Nova Pseudònim : Sonic X Autor/a: L. Mario Chávez R. 10 anys

50


Cinquè: Finalista: Els començaments Pseudònim: Larry Autor/a: Félix A. Cabero

Guanyador: La rosa Pseudònim: Senyora equix Autor/a: María José Cortés Sisè: Finalista: El caçador i el drac Pseudònim: Roser Autor/a: Verónica domínguez

11 anys

Guanyador: Viatge a la Terra Pseudònim: Diamante Autor/a: Manuel Pérez 12 amys Barcelona 9 d’abril de 2013

51


CONTE DE LA CLASSE DE LES TORTUGUES

Si voleu veure el conte sencer només heu de fer el següent: Ctrl+clic al ratolí

52


CONTE DE LA CLASSE DELS CAVALLS

Si voleu veure el conte sencer només heu de fer el següent: Ctrl+clic al ratolí

53


CONTE DE LA CLASSE DELS PIRATES

Si voleu veure el conte sencer només heu de fer el següent: Ctrl+clic al ratolí

54


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 1R SANT JORDI Hi havia una vegada una princesa que vivia en un castell. Un dia va venir un drac que hi va entrar i se la volia menjar. De sobte va aparèixer el cavaller i va barallar-se amb una espasa i va dir: No te la menjaràs!!!!! I el drac va respondre: Sí me la menjaré!!!! El cavaller va dir: - No ho permetré!! JA! JA! JA!!! Van barallar-se i el drac va morir. Tot va sortir molt bé.

Autor: Ricardo Martin

6 anys Curs: 1r

55


FINALISTA LLENGUA CATALANA 1R SANT JORDI Hi havia una vegada una princesa que anava pel carrer i es va trobar un diamant d’or. Se’l va posar i va aparèixer un cavaller que li va donar una rosa i la princesa li va donar les gràcies. El cavaller se’n va anar amb el seu cavall i després va aparèixer un drac i es va menjar a la princesa però el cavaller la va salvar i el drac quan morí va començar a treure roses. La princesa li va fer un petó i tots dos es van fer un petó.

Autora: Claudia Sialo

56

6 anys Curs: 1r


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 2N

Com costa fer un poema

Penso i penso, però no trobo res, per escriure un poema, en aquest paper.

Passa el temps, estic molt nerviosa, no estic inspirada, per escriure alguna cosa.

Penso i penso, però no trobo res, per escriure un poema, en aquest paper. Ainhoa Amador

57

7 anys


FINALISTA LLENGUA CATALANA 2N

El lleó té un problema

El lleó estava fart de ser carnívor. Un dia va anar a parlar amb els de la manada. Els de la seva manada li van dir: - Com pots estar fart de ser carnívor? - No ho sé,però estic fart de menjar carn i de còrrer per caçar. - Doncs nosaltres volem menjar carn, però tu pots menjar plantes si vols. El lleó va començar a menjar plantes però va veure que no li sentaven bé i va pensar que era millor fer com els de la seva manada. I conte contat ja s’ha acabat. Joan Manel Montaño 8 anys

58


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 3R

LA PRINCESA I EL PRÍNCEP Una vegada fa molts anys hi havia un poblat. En aquest poblat hi havia una princesa que es deia Mar. La princesa anava a l'escola del poble. A l'escola sempre estava sola perquè ningú volia parlar amb ella. Els nens deien que era molt rara. Un dia al pati, mentre els nens jugaven, la Mar estava sola en un racó. De cop i volta, es va escapar una pilota a on estava ella. Es va acostar a buscar-la i un noi li va preguntar què feia allà sola. La Mar sorpresa li va dir que ningú li parlava perquè era nova. El noi li va preguntar com es deia i es va presentar. Es deia Hugo i va seure a parlar amb ella . De seguida van congeniar i van passar tota l'hora del pati xerrant i rient. A partir d'aquell dia l'Hugo sempre anava a buscar a la Mar i s'ho passaven d'alló més bé, passejant, xerrant i rient. Els altres nois en veure'ls, van començar a parlar amb la Mar i de mica en mica es van fer amics. La Mar estava molt contenta i cada dia més.Un dia la mare de la Mar li va preguntar com li anava a l'escola i la Mar li va explicar tot. La mare de la Mar li va proposar de fer una festa al castell i invitar a tots els seus amics. La Mar es va posar molt contenta i va córrer a avisar a l'Hugo i a tots els altres.

59


Quan la Mar va tornar a casa, va començar a preparar la festa amb la seva mare. Va arrivar el dia de la festa i la Mar estava molt contenta i nerviosa. Van venir tots , van jugar, van ballar i s'ho van passar molt bé. Des d´aquell dia tots van ser molt bons amics. I van viure feliços molts i molts anys. Pseudònim: Candelaria Autora: Valeria I. Cano Curs: 3r

60

8 anys


Finalista LLengua Catalana 3r

EL DRAC I LES MÒMIES

Fa molt de temps , hi havia un drac petit que li agradaven les mosques, la carn,les maduixes i l’aigua. El pare li va dir: - Fill meu, no t’agraden més coses? - Només m’agraden les mosques, la carn,les maduixes i l’aigua. El seu pare li va dir: - Fill drac, has de marxar de casa ràpid!!! Tenim mòmies gegants que tenen caques a la cara, cintes de sang i només un ull. El fill va dir: - Pare, pare, pare, on ets? El pare li va contestar: - Estic a la cova. - Però de sobte es va quedar sense respiració. Finalment va descobrir que les mòmies amb caques havien matat al seu pare. I això és tan veritat com que el conte s’ha acabat. Pseudònim: Juken Autor: Shuqiang Ye 8 anys Curs: 3r

61


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 4T

La Trinitat Nova Al nostre barri, la Trinitat Nova, ens ajudem els uns als altres, com el doctor Canseco, un gran home que ajuda als demés. Té els cabells llisos i del color dels estels, i la pell tan blanca com la neu. També són col·laboradors els que treballen, com un senyor d’una carnisseria que es diu Ismael, que ajuda als altres companys i també li ajuden a ell. Té el cabell negre com la nit fosca i la pell blanca. És un home molt saludable. Però no només els adults s’ajuden, també els nens col·laboren els uns amb els altres, estudiant junts, jugant plegats i divertint-se. No només els treballadors i els nens s’ajuden , també les parelles s’ajuden amb la feina de la casa. També hi ha botiguers que s’ocupen de la botiga i fan riure als nens, com en Lluís de la farmàcia, te els cabells castanys com el color de les fulles a la tardor i la pell com la sorra dels deserts, és un home molt alegre. També m’agrada un perruquer que talla molt bé els cabells, al gust de cadascun i et fa riure amb una màquina de massatge que fa pessigolles. No em recordo del seu nom, però és molt simpàtic. N’hi ha veïns que es dediquen als ordinadors, els arreglen, treuen els virus,formategen, etc. I així, fent molt bé cadascun la seva especialitat, ens ajudem al nostre barri de la Trinitat Nova.

Pseudònim: SonicX Autor: Luis Mario Chávez Curs: 4t

62

10 anys


FINALISTA LLENGUA CATALANA 4T

Les fruites rialleres Un dia, en primavera, un científic volia crear una poció que faria riure a tot el que li caigués una gota i va aconseguir fer-la. La poció va sortir al mercat ficada a les fruites, a les taronges, pomes, peres, maduixes, plàtans, etc. El fruiter del mercat de la Trinitat Nova es va quedar sense fruites per la tarda i va haver d´ anar a comprar més gènere. Com que era l´ hora de tancar, va haver de deixar les fruites soles a la fruiteria. Al dia següent va obrir la fruiteria i va veure les fruites rient i saltant. A les fruites els semblava que el fruiter era molt lleig. El fruiter, que es deia Ramon, tenia els cabells rossos i la cara morena. Quan va veure les fruites jugant i botant es va quedar de pedra. Va dir: -Aquestes fruites tan especials las vendré a 50 euros. Va vendre moltes, però passada una setmana les fruites es feien malbé. Els clients van anar a queixar-se i el fruiter va dir: -Jo no sé que passa. Les he comprat al Mercabarna i no m’han informat de res. Les persones van anar a queixar-se al Mercabarna. Allà van dir: -A nosaltres ens ha donat les fruites un científic. Van anar al laboratori del científic i tota la gent va cridar: - Tot es culpa teva! El científic amoïnat va disculpar-se dient: Ho sento, no ho tornaré a fer. Perdoneu-me, si us plau. Tots els clients van exclamar: -D’acord! El científic els va convidar a visitar el seu laboratori i a un glopet de poció de riure. Tots van començar a riure i van marxar cap a casa seva ben contents.

Pseudònim: Consola Autor: Jordi M. Alcívar 9 anys Curs: 4t 63


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 5È La rosa Hi ha una rosa vermella, vermella com la sang.

En un prat sense color, les seves fulles tenen frescor. El sol l’ escalfa, la pluja la rega.

Admiració i resplendor, fins i tot la seva olor .

Pseudònim: Senyora Equix 10 anys Autora: Mª José Cortés

64


FINALISTA LLENGUA CATALANA 5È Els començaments No començaré dient hi havia una vegada, perquè és molt avorrit, començaré dient en un calaix. Tampoc perquè en el conte que explicaré no surt cap calaix. A veure com puc començar. Ja sé! Començaré amb una història d’amor, puc dir: en una ciutat hi havia uns enamorats. No, no m’agrada gens. No sé perquè no em surt cap començament si n’hi ha molts. Estaré rumiant a la meva habitació com puc començar la meva fantàstica història. Vaig sortir a passejar perquè feia sol, mentre rumiava i rumiava vaig veure un gos, molts arbres, una nena menjant-se un gelat, cases i una cosa molt estranya: una senyora amb un paraigües! Ja ho tinc!- Vaig cridar. -Començaré dient: “En un poble una nena mentre es menjava un gelat passejava el seu gos, com feia tanta calor es va posar sota un arbre, mentrestant contemplava les cases del voltant i va veure una senyora amb un paraigües.” No, no m’agrada- Em vaig posar trist, vaig preguntar a la meva àvia i em va dir milers de començaments però cap m’agradava i sense adonar-me he estat explicant una història fantàstica. La meva història és divertida, original i fantàstica. I estic pensant en començar i al cap i a la fi ja he acabat.

Pseudònim: Larry Autor: Félix Cabero

65

10 anys


GUANYADOR LLENGUA CATALANA 6È

Viatge a la Terra Mai us heu preguntat què hi ha al voltant nostre? O perquè a la Terra hi ha tants extraterrestres? A continuació us ho explicaré: “Fa temps un extraterrestre anomenat Centell, tenia el desig des que era petit de fer un viatge cap al nostre planeta Terra, però no sabia com fer-ho perquè tampoc hi havia avions i helicòpters com al nostre planeta. Però tot i així, no va fer que desaparegués el seu gran desig d´anar cap a la Terra, així que va construir una espècie de globus magnètic que funcionava amb eoli. El va construir, però li va costar molt de temps perquè funcionés. Així doncs el va provar però li faltava una cosa, la més important de totes, li faltava l’electricitat. Però pensant-ho bé tampoc era tan difícil de trobar algun aparell electrònic, així que va pensar quin aparell funcionava amb electricitat. El primer que se li va ocórrer era una pila. Va començar a crear piles i pile, fins i tot va crear un dipòsit on ficar les piles. Passats uns dies ja el va acabar del tot, així que va recórrer els planetes amb el seu globus. Ell pensava que era molt fàcil, però a cada planeta es va haver d’aturar per problemes amb l’eoli o perquè estava fatigat. Aquell viatge va durar anys i anys fins que Centell va complir els 18 anys. Va arribar per fi a la Terra i va complir el seu desig. També es va fer famós per ser el primer extraterrestre que va arribar a la Terra amb tanta sort, i per això ara a la Terra hi ha tant extraterrestre gràcies a Centell.

Pseudònim:Diamante Autor: Manuel Pérez 12 anys

66


FINALISTA LLENGUA CATALANA 6È

El caçador i el drac Hi havia una vegada un caçador que sempre estava voltant pel bosc. Un dia es va trobar un clip en forma de drac. El caçador va dir: - Si jo veig algun dia un drac de veritat intentaré matar-lo.Al dia següent va tornar a passejar pel bosc amb el clip en forma de drac a la butxaca, però poc desprès el clip li va caure perquè havia ensopegat. Més tard va venir un drac i es va trobar el clip. Quan el caçador es va ficar la mà a la butxaca i no va trobar el clip, no sabia on podia estar. Al cap d’una estona el caçador es va trobar amb el drac i li va veure el clip a la mà. I li va dir: - Perquè tens el meu clip?I el drac li va contestar: - Me l’he trobat.El drac li va voler tornar però el caçador el va matar. Llavors el caçador el va agafar i s’ho va portar a casa seva per regalar-li a la seva dona. Ella el va guardar en un calaix i va prometre que ningú el tocaria. I la promesa que va fer es va complir.

Roser

67


JOCS FLORALS SANT JORDI 2013 LENGUA CASTELLANA Reunits els membres del jurat de l’Escola Sant Jordi, han decidit atorgar els premis de guanyadors i finalistes a les següents obres:

Segon: Finalista: Álex el león Autor/a: Izan Rubiales Guanyador: La abeja Autor/a: Venniza Nassir Tercer: Finalista: El tiburón Pseudònim: Rabat Autor/a: Maddi Arabatte

Guanyador: El perro Pseudònim: Violeta Autor/a: Lexy Cossette

Quart: Finalista: El mundo mágico Pseudònim: Ocell cantarin Autor/a: Faizan Azhar Guanyador: El cumpleaños de Juanito Pseudònim : Laura Autor/a: Carolina Galarraga Cinquè: Finalista: La rosa Pseudònim: Gasel Autor/a: Jose Amador 11 anys

Guanyador:El libro Pseudònim: (c.v.e.v.i 4.3) Autor: Marc Macias 11 anys Sisè: Finalista: Un niño sin felicidad Pseudònim:El beiby Autor/a: Luis Carvajal 12 anys

Guanyador: El amor Pseudònim: Violetta Autor/a: Melissa Franco 12 anys

68


GANADOR LENGUA CASTELLANA 2º

La abeja

Yo tengo una abeja, amarilla y negra. Vuela en el aire, en el aire vuela y con las flores juega.

Venniza Nasir 7años

69


GANADOR LENGUA CASTELLANA 2º

Alex el león

Alex es un león muy dormilón. Le gusta cazar por la noche. Una noche se durmió y se quedó sin comida. Tuvo que pedir un poco de comida a su amiga María. Ella le dió de comer, pero le dijo que la próxima vez tenían que ir juntos a cazar. Así lo hicieron y desde entonces fueron buenos amigos. Y colorín colorado este cuento se ha acabado. Izan Rubiales 7 años

70


GANADOR LENGUA CASTELLANA 3ª EL PERRO

Tengo un marrón perrito que se llama Pepito.

Es un perro juguetón que parece un corazón.

Le gusta comer huesitos y es amigo de los ositos.

¡Ay, qué perrito tan genial!

Pseudómino Violeta Autora: Lexy C. Velásquez Curso: 3º

71

8 años


FINALISTA LENGA CASTELLANA 3º

EL TIBURÓN Tengo un tiburón que es un cabezón. Es guapo y buen muchacho. Si no me hace caso le doy con un cazo. Es muy amiguitín del pulpo Tín Tín. Está en el acuario al lado de mi patio. Pseudónimo: Rabat Autor: Mahdi Arabbate 8 años Curso: 3º

72


GANADOR LENGUA CASTELLANA 4º

EL CUMPLEAÑOS DE JUANITO Hace mucho tiempo había dos pececillos. Uno se llamaba Pedro, Pepito Pedro, y su amigo se llamaba Juanito. Un día que paseaban por el lago se encontraron. Juanito le dijo: -Mi padre ayer me habló de un tesoro perdido. -¡Que divertido!-dijo Pedro -¿Por qué no vamos a buscarlo? -Nuestros padres no nos dejarán. -Preguntémoslo –Propuso Juanito. -Nos vemos mañana. A ver qué nos han dicho. -Vale. Adiós. Nos vemos mañana.-Y se despidió. Por la tarde, Pedro preguntó a su mamá si se podía ir a buscar el tesoro, pero su mamá le explico que podía pasar algo y que él solo no podía estar. Por la noche Juanito le preguntó a su papá que si podía ir, pero tampoco podía. Al día siguiente se encontraron, estaban tristes porque no podían ir. Por la noche los dos se escaparon para ir a buscar el tesoro. Por la mañana los padres de Juanito y Pedro se dieron cuenta de que los pececillos se habían marchado, pero estaban muy atareados preparando una fiesta. Cuando acabaron los preparativos salieron a buscarlos. Los pececillos se habían marchado y habían llegado a un laberinto de alcantarillas. Juanito y Pedro se perdieron. Juanito decía: -Pedro, ¿Dónde estás? -Juanito, ¿Dónde estas? –decía Pedro. Juanito se encontró con una cucaracha que se llamaba José. José le enseñó el camino para salir del laberinto y llegar al mar. Poco después José se encontró con Pedro y también le enseñó el camino. Pedro dijo a José: -¿Quieres venir con migo?

73


-Vale –Le respondió José, la cucaracha. En el mar Pedro se encontró a Juanito y le dio un abrazo. Poco después encontraron un cofre, pero dentro no había nada. Detrás de unos corales aparecieron sus padres y sus amigos. Juanito no sabía que el tesoro era su fiesta. -¡FELIZ CUMPLEAÑOS, JUANITO!-dijeron sus padres y sus amigos. En verdad todo había sido un juego preparado por su padre.

Pseudónimo: Mónica Autora: Carolina Galarraga 9 años Curso: 4º

74


FINALISTA LENGUA CASTELLANA 4º

El mundo de la magia Había una vez un mundo en que se hacía magia y era un mundo maravilloso. En ese mundo vivía un niño llamado Luís. Él no sabía hacer magia y se sentía muy triste. Se dijo a si mismo: - ¿Cómo podría hacer magia? El rey de este mundo había dicho: - No podemos tener a este niño en nuestro mundo, porque no sabe hacer magia. Tenemos que enviarle al mundo de la ciencia. Luís se quejó diciendo: - ¡Yo no quiero ir al mundo de la ciencia! El rey repitió: - ¡Tienes que ir! ¡Es una orden del rey! El niño no quería irse porque sus padres vivían allí. Pidió por favor al rey que le dejase intentarlo. El rey pensó y decidió que le daría otra oportunidad. Miró a Luís y dijo: -Si quieres quedarte aquí tendrás que ir a la escuela de magia. El niño le dio las gracias al rey y dijo que se esforzaría mucho. Después el niño entrenó y entrenó hasta que supo hacer magia. Pudo vivir en el maravilloso mundo de la magia. Pseudónimo: Ocell cantarin Autor: Faizan Azhar 9 años Texto finalista Lengua Castellana 4º

75


GANADOR LENGUA CASTELLANA 5º

El libro Era el año 3495, un día normal en América del sur, vehículos de croma, casas transportables, máquinas del tiempo, naves con repelencia al suelo en caso de accidente…Era la mejor era del mundo. Un niño llamado Jarerq, que creía en la magia, intentaba convencer a los habitantes para que creyeran en la magia. Pero ellos siempre le respondían lo mismo: -¡La magia no existe, es una farsa! Su tatarabuelo sentía pena por él y le confió un libro. El libro que le dio a Jarerq, contenía hechizos para volver al pasado. Un día hizo su primer hechizo y le salió mal, porque fueron al año 2200, pero él quería ir al 3259. Lesonér, gran viejo amigo de Jarerq, le preguntó por qué hacía eso, a lo cual él respondió: -Para hacer pagar a todas las personas el mal que hicieron a mis creencias y sentimientos. Lucharon ferozmente, parecía que Lesonér iba a ganar, pero el libro se abrió y evaporizo a Lesonér. El libro se iluminó e hizo desaparecer todo. El paisaje quedó atrapado en el libro. Todo el mundo se olvidó de esta historia. Y yo la cuento porque Lesonér sigue atrapado en el libro hablando de ese joven apuesto, pero ese chico soy yo. Pseudónimo: (c.v.e.v.i4.3) Autor: Marc Macias

76

11 años


FINALISTA LENGUA CASTELLANA 5º

La rosa

Sentado en mi jardín ví un brote muy chiquitín. No sabía que flor iba a crecer, dejé los días pasar para que pudiera florecer. Por fin sabía lo que era, era una rosa, Una rosa muy hermosa. La cogí y me pinché un dedo, pero no importaba, porque lo más importante era dársela a mi amada. Mi amada se quedó sorprendida porque le di la rosa. Ella me regaló un libro y yo estuve muy agradecido.

Gasel

77


GANADOR LENGUA CASTELLANA 6º El amor Había una vez una niña que iba al colegio como todos los niños. Ese día era San Valentín y la profesora les dijo que tenían que escribir un poema y se lo tenían que entregar a cualquier niña o niño. La niña se llamaba Martina. Ella escribió un poema inventado y se lo dio a un niño llamado Diego, ponía : “¡Oh bella flor de mi jardín que hueles a calcetín! Tu rostro es tan bello como el culo de un camello.”

Diego no se enfadó, él también tenía uno y se lo dio, ponía: “Veo el cielo azul, veo el verde mar. Oigo pájaros que cantan y oigo las ranas croar.” Veo y oigo tantas cosas que no las puedo contar. Yo te puedo ver y oír, por eso contigo soy tan feliz.”

Martina estaba muy contenta y se dio cuenta de que ella había hecho mal, le pidió perdón y le dio un beso. Ella le dijo que no sabía como expresar lo que sentía por él. La profesora les vio y se puso contenta con ellos.

Violetta

78


FINALISTA LENGUA CASTELLANA 6º

Títol: El fill dels Super herois

Hi havia una escola de Super herois. Una vegada va anar un nen que no tenia poders però els seus pares sí. Al cap d’unes setmanes el nen va agafar els poders dels seus pares. El dia de Halloween, quan va arribar a l’escola, va veure que hi havia un heroi malvat. L’heroi li va donar un caramel i al nen, al menjar-lo, li va sortir un fum taronja i un de verd. El taronja li va treure els poders de volar i el verd li va treure els poders de la Super força. Els seus pares li van donar un cop de puny al Super heroi malvat i es va empassar el fum. El nen va recuperar el poder. I vet aquí un pare i vet aquí una mare, el fill a Super heroi ha arribat. Pseudònim: El beyby ( Luis)

79


80


Revista Sant Jordi 2013