Page 1


ESCOLA MESTRE MORERA C/Perafita s/n 08033 Barcelona http://blocs.xtec.cat/ceipmestremorera ceipmorera@xtec.cat telf/fax 93 350 66 00


“VISCA LA XARXA!”! Ens saludem un any més!! Aquest curs podem estar molt contents i contentes per la xarxa que hem fet amb persones que han conegut l’escola, es sumen al nostre projecte i ens ajuden a tirar endavant! També ens han ajudat a obrir-nos i a donar la nostra veu!

A TOTES LES PERSONES AMIGUES: MOLTES GRÀCIES!!!

Perquè amb la suma d’il·lusions i d’esforç estem millorant l’escola i el nostre entorn.

Gràcies a la xarxa, hem treballat amb TV Nou Barris, amb BTV (Hola nens, i Barcelona any zero), amb TV1, la revista LATINO, revista GUIX, i la del Districte, i amb COM.RÀDIO. Se’ns ha reconegut el treball transversal amb el premi PACO CANDEL i el documental “NOSOTROS”.

Gràcies a la xarxa de fades, cada any podem celebrar la FESTA MAJOR! Aquest any

ha nascut l’estimada família de capsgrossos: la marieta Sofia, en Tres Botons, la Binta, el Bon Jan, L’Ulisses, l’Esther, El Follet Valent, en Pèbili, la Gallibòria.

Gràcies a la xarxa, hem iniciat les extraescolars amb moltes activitats

perquè l’educació en el lleure és molt i molt important!!! Desitgem que tots els nens i nenes es desenvolupin tot buscant allò que els fa feliços i felices! Que visquin i sentin el compromís de participar millorant la seva vida i el seu entorn. Per tant, atenció: els diners mai seran una frontera, amb imaginació trobarem la manera perquè, qui ho desitgi, pugui participar. L’escola destina recursos, que la Generalitat ha donat pel Projecte d’Autonomia de Centre, a les activitats de: teatre, plàstica, flamenc i la coral Ubuntu (i per les mares!). El Consell Esportiu Escolar se n’encarrega de les activitats de caire esportiu: escacs, iniciació esportiva, pim-pom, bàsquet, gim-jazz i psicomotricitat. El Consorci: el projecte Èxit. La Generalitat: el Taller d’Estudi i la informàtica per a les famílies. El Districte: la batucada i el MUSE, que es fa en horari lectiu. L’ajuntament de Barcelona: castells, amb els Castellers de Barcelona. I les estimades fades obren la biblioteca i fan gralla. Entre l’AMPA i el Normalització Lingüística, es fan dos dies de classes de català (que se’ls hi reconeix) i amb XERREM i les fades: dues hores de català oral.

Gràcies a la xarxa de fades ha nascut EL CAU DE LA UBUNTU i el casal d’estiu, amb la companyia de Minyons Escoltes! I hem conegut la clau UBUNTU que obre tots els cors i tanca totes les ferides. UNA ALTRA BONA NOTÍCIA!!!!:

El Consorci ha començat les obres del pati!!! I es preparen les obres de

l’escola! Amb perseverança les utopies s’aconsegueixen! El bosc no podrà entrar a l’escola tal com desitjàvem; els tècnics ens han explicat que la pendent d’aquest bosc és massa pronunciada per a posar les tanques, i que seria una obra massa agressiva pel bosc. Però hi podrà haver una zona per treballar a l’aire lliure, i pati tou! I es farà de manera que hi pugui haver una bona comunicació amb el bosc!

També fem xarxa amb l’equip tècnic i els treballadors! A tots

aquests amics que ens ajuden a que el treball de l’escola pugui respondre millor a la preparació i educació que necessiten els infants: GRÀCIES!!!!!

Gràcies a la xarxa de persones amigues; en Ramon Escalé que ens ha convidat a participar al concert Gospel al Palau de la Música! Coneixerem millor els arbres i els ocells que viuen pel voltant de l’escola amb les fades de Can Coll! I més i més... Gràcies a la xarxa no ens sentim sols i aprenem la gran lliçó de solidaritat:

PENSAR EN ELS ALTRES ENS FA FELIÇOS, PERQUÈ EL MILLOR PEL GRUP, TAMBÉ ÉS MOLT Bo PER A MI! LA SOLIDARITAT ÉS INTEL·LIGENT!!!


Escola Mestre Morera

LA CLASSE DE P-3, ELS CARGOLS, AQUEST

LA SOFIA ENS ENSENYA A PENSAR, A JUGAR I ENS EXPLICA MOLTES COSES.

22

2


Sant Jordi 2009

ANY HEM CONEGUT LA MARIETA SOFIA

COM QUE L’ESTIMEM MOLT, L’HEM VOLGUDA DIBUIXAR 3


Escola Mestre Morera

LES NOSTRES EXPERIÈNCIES

4


Sant Jordi 2009

Nenes i nens d’Educació Infantil

5


Escola Mestre Morera

RACÓ DE LES CARTES I DELS MISSATGES

Els de 2n i els de 3r us voldríem explicar una activitat que fem les dues classes i que ens agrada molt. Cada setmana escrivim a un company diferent.

Ens sentim feliços de poder escriure coses boniques, de felicitar-nos, de demanar disculpes a algun company, d' aconsellar a algú, de dir-li a l' altre el que ens agrada d' ell, ...

Ah! Penseu que sempre que diem alguna cosa d' un company/a ho fem per ajudar-lo, mai per criticar-lo. El fet d' escriure-ho ens ajuda a pensar en els altres, a conèixer-nos millor, a respectar-nos, a escriure millor, ...

6


Sant Jordi 2009

Quan rebem el missatge o la carta estem nerviosos fins que sabem el que diu. Ens agrada molt rebre cartes o missatges, ens fa sentir feliços, alegres, ens ajuda a "connectar-nos" a qui ens ha escrit, ens interessa saber les opinions dels altres, de cadascú de nosaltres, per així poder millorar el nostre caràcter, el nostre comportament, la nostra actitud amb els altres, ...

A vegades busquem un moment per parlar amb el company/a per poder donar-li les gràcies per la carta o el missatge. Us recomanem escoltar als altres amb atenció quan parlen de nosaltres sempre que ho facin des d' un punt de vista positiu. Villacarícies i Els pagesos del món

7


Escola Mestre Morera

Ei famílies! Aquest any hem començat la filosofia a l’Educació Infantil. Amb el lema “Juguem a pensar”, la marieta Sofia ens planteja cada setmana situacions i activitats diverses i ens ofereix la possibilitat d’exercitar les diferents habilitats del pensament a través del diàleg. I com qualsevol joc, també fem servir unes normes, triades per cada grup, que ens ajuden a pensar, a aprendre i a conviure millor. Quan la Marieta entra a la classe, sempre ve acompanyada d’una musiqueta suau, que ens convida a seure en rotllana. Després ens proposa alguna activitat relacionada amb el món dels jocs, dels contes o de l’art. A continuació, i amb respecte, tothom diu la seva i podem enriquir-nos amb les aportacions d’uns i altres (comunitat de recerca). Finalment, i de manera lúdica, avaluem, entre tots, diferents aspectes de la sessió com poden ser l’atenció, l’actitud, la participació... Hem de dir que la marieta Sofia és una més de nosaltres i ja forma part de la nostra escola. Fins i tot li hem fet un capgròs ! T’has guanyat molt ràpidament l’estimació dels nostres menuts i menudes i, com a mostra d’agraïment, et dediquem aquest monogràfic. MOLTES GRÀCIES MARIETA SOFIA !

22

8


Sant Jordi 2009

JUGUEM A PENSAR AMB LA MARIETA SOFIA

ESCRIT PELS CAVALLS I LES EUGUES (P5)

9


EXPERIMENTEM A nosaltres ens agrada molt observar, experimentar i esbrinar què passa al nostre voltant. Molts cops fem hipòtesis sobre aspectes de l’ hort i d’ altres que no. Hem plantat les faves de dues maneres diferents unes que prèviament hem posat en remull i unes altres que no.

Cadascú de nosaltres ha fet la seva hipòtesis: uns pensàvem que creixerien abans les que havíem posat en remull i d’ altres al contrari. Després d’ un temps hem pogut comprovar que han crescut abans les que no havíem posat en remull, ja que les que vam posar amb aigua les vam tenir massa temps dins d’ aquesta.

Podeu veure que les faveres que han crescut són les de la dreta, les que no hem posat en remull.

Un altre dia vam plantar enciams a l’ hort i va començar a fer molt de fred. Teníem por de que es gelessin, ja que hi havia fulles tocades pel temps i els vam protegir amb ampolles de plàstic.

10


Hem pogut observar que les ampolles els han servit d’ hivernacle i que els enciams ara creixen molt eixerits.

Un altre dia vam posar aigua amb sal a un plat i el vam deixar durant uns quants dies fora a la finestra.

L’ aigua s’ ha evaporat i amb la lupa binocular hem pogut observar que la sal ha cristal·litzat en forma cúbica. A més, algun insecte al veure aigua s’ ha mort i l’ hem pogut veure a grans dimensions.

Ara, estem observant els grills de patates, estem esperant que aquests creixin a una mida adient per poder plantar els talls de les patates a l’ hort.

SEGUIREM INVESTIGANT I EXPERIMENTANT!!! Els pagesos del món

11


Escola Mestre Morera ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

Les nenes i els nens del Mestre Morera us volem explicar totes les activitats que fem després de l’ escola !!!

ESPORT: Aquesta activitat la fem amb la Saida. A l’esport juguem i ens divertim. Juguem a futbol, a basqueet i, a vegades, a rugby. En aquesta activitat ens agrada fer placatges i altres moviments. Fem coses molt divertides, apunteu-vos !!! TALLER D’ ESTUDI : El taller d’ estudi el fem amb la Laura. Fem feines avançades i feines per acabar. Si no tenim deures, fem feines de mates que ens posa la Laura i així aprenem més coses.

FLAMENC: El fem amb la Cristina. Aprenem el ritme de la música. Anem vestides amb faldilla i sabates de taló. Aprenem a fer : “ paseillos”, “zapateoaos”… Normalment comencem fent un escalfament de peus i braços, perquè si no ens podem fer mal en el cos.

12


Sant Jordi 2009 TEATRE: El teatre és una activitat extraescolar que la fa la Cristina i el José Antonio. Representem escenes de tots els sentits: d’ alegria, de por… A vegades fem cares i juguem a

endevinar i resoldre qui és el lladre. Fem

expressió amb el cos. Tenim un himne de teatre, que us el vam ensenyar el dia de la Festa del Pati!!! GIM-JAZZ: En aquesta activitat de ball nosaltres fem coreografies, assagem molt i després ho fem a les festes que hi ha a l’escola però l’ Adriana, la nostra mestra, no balla amb nosaltres. També aprenem diferents ritmes i a moure el cos al ritme de la música. GRALLA La gralla és una activitat molt divertida, el professor és el Joan. Aprenem les notes, a tocar-la i a fer cançons. Normalment ho fem a l’ aula de música per estar concentrats. La gralla és un instrument típic català que sona molt bé!!! PERCUSSIÓ: A tocar tambors ens n’ensenyen en Tito i en David, que són molt bons!!! Ens inventem cançons per, després, fer-les a les sortides de l’escola. N’hem fet algunes: la festa del Pati, el Carnestoltes, la festa de Santa Eulàlia... A vegades assagem al pati per practicar com caminar a l’ hora de fer les sortides. GOSPEL: La nostra mestra es diu Anabel. Abans de començar la classe fem un escalfament de la veu i del cos. Després comencem a cantar les cançons que porta l’Anabel. Ara ens estem preparant per anar a cantar al Palau de la Música, estem molt contents i contentes!!!

13


Escola Mestre Morera ÈXIT: El taller d’ èxit el fem amb la Cristina, el dimarts i el dijous. En aquesta hora fem deures perquè no se’ns oblidi cap dia de portar-los a l’escola. Som nens i nenes de 5è i de 6è. Quan acabem les feines, a vegades fem concursos de mates. Ara, la majoria de dies, treballem amb música per relaxar-nos. PLÀSTICA: La fem amb la Gemma, fem pintura i hem començat a fer un calendari amb dibuixos nostres. Aquesta activitat la fem a l’aula de plàstica. A vegades ens posen un objecte davant, com una capsa, i la dibuixem observant amb els nostres ulls. ESCACS: El monitor dels escacs es diu Javier; aquesta activitat es fa el dimecres. El Javier ens ensenya a jugar a escacs: com es mouen les peces, els cavalls, els peons, les torres i els àlfils. Juguem en parelles i en grup, i normalment estem en silenci. PIM POM: El mestre de pim–pom es diu Mustafà. Aquesta activitat es fa al migdia. Ell ens ensenya les regles del joc, com s’ ha d’ agafar la pala i la pilota… INICIACIÓ ESPORTIVA: La monitora es diu Ainhoa; en aquesta activitat amb la realització de jocs aprenem les tècniques bàsiques de l’esport. Juguem amb pilotes, amb cordes i sempre ho fem en grup, perquè tots som un equip. EXPRESSIÓ CORPORAL: La monitora és també l’Ainhoa; aprenem a moure’ns amb diferents músiques i a saber utilitzar el cos per expressar els nostres sentiments. Moltes vegades ballem i fem jocs de mímica. Tot ho fem en grup i sempre amb un bon somriure.

HEU VIST QUE BÉ ENS HO PASSEM?? US ANIMEM A QUÈ US APUNTEU!! El més bonic de tota aquesta història la deixem pel final. LES FADES ENS PREPAREN EL BERENAR!! Quan arribem amb gana i ens el trobem fet, ens sembla màgic! Tot sembla tan fàcil! Però sabem que és la màgia de l’esforç, aquestes feines invisibles que ens ajuden a estar millor. I cada dia hi ha fades diferents que volen deixar el món una mica millor del que l’han trobat.... T’hi apuntes?!

14


Sant Jordi 2009

Els de COM ràdio van venir el dia de la festa major. Van entrevistar a la Noemi, la Isabel i la Pilar i els nens i nenes de diferents classes des del menjador de la escola.

Els de 3r van explicar l’hort, el jardí de les papallones i el compostador. Nosaltres vam informar sobre què és el MUSE i què farem. Els 5è van explicarnos l’activitat de circ que faran. A nosaltres ens va faltar explicar la Cantània i els de 6è no van poder intervenir perquè no donava temps d’explicar res més, però un altre dia podran anar-hi.

Els nens i nenes van cantar la cançó de “No volem guerra, volem pau” i la cançó del pati de l’escola.

15


Escola Mestre Morera

22

16


Sant Jordi 2009

17


Escola Mestre Morera

18


Sant Jordi 2009

19


Escola Mestre Morera

OCELLS La classe de 2n, Villacarícies, estem treballant el tema dels ocells. El curs passat, cada classe va penjar una caixa-niu i aquest any nosaltres fem el seguiment. La primera cosa que hem fet ha estat treure 5 de les 9 caixes-niu per netejarles. Les altres quatre les netejaran els nens i les nenes que facin segon l’any vinent. Un cop netejades, les hem tornat a penjar.

Després d’això hem fet menjadores per alimentar i atraure els ocells que hi ha a la zona de l’escola i les hem penjades pel bosquet. Aquestes menjadores les hem fet així...

20


Sant Jordi 2009

LES MENJADORES 1r: Hem sucat pinyes i branquetes amb crema de cacahuet.

2n: Les hem arrebossat amb mill de diferents tipus.

3r: Els hi hem lligat un fil per poder-les penjar als arbres.

Una vegada acabades les hem anat a penjar pel bosquet. Ara nomĂŠs cal esperar a veure si ens visiten els ocells.

21


Escola Mestre Morera

OCELLS QUE HEM ESTUDIAT

Bruel

Garsa

Mallerenga

Pardal

Raspinell

Tudó

Rossinyol

Gafarró

Merla

Tallarol de casquet

Pit-roig

Cargolet

Esperem que, si volteu per l’escola, en pugueu veure algun!

MOLTA ATENCIÓ I ... BONA SORT!! Villacarícies

22

22


Sant Jordi 2009

Aquí estem a la biblioteca fent el projecte amb els nens i nenes de 4rt

Barcelona Nou Barris TV ha vingut a l’escola, ha ensenyat als nens i nenes de 1r a 5è a gravar i a entrevistar. Va ser un taller molt interessant i també divertit. Van gravar amb una pantalla verda de fons, que es deia “croma”, però a la televisió es veia el mapa del temps de fons. També vàrem sortir a una “muntanya russa”, havíem de fer els moviments. A la biblioteca van entrevistar als nens i nenes de 4rt; uns feien d’entrevistadors i els altres de convidats.

23


FEM UNA ESCULTURA… AMB UN ESCULTOR!! (Homenatge a la convivència) Estem fent una escultura amb l’escultor Carlos Colomo!!!!!!!! Això no passa cada dia; és com fer un concert al Palau: no passa cada dia!!! I ho compartirem amb companys de St. Joan de la Creu i de Cruïlla i Èxit. Celebrem-ho!!! L’escultura és l’acció final d’una profunda observació i reflexió col·lectiva sobre la nostra història, sobre la història del nostre barri. També vàrem inspirar-nos amb “BINTA I LA GRAN IDEA!” Què n’hem après? - Que aquest barri va néixer per donar vivenda a les famílies que venien a treballar a Catalunya, durant la immigració dels anys 70 (quan hi havia la dictadura i les famílies buscaven un lloc per millorar la seva vida!!!) Molts dels nostres avis varen arribar aleshores de molts indrets d’arreu d’Espanya, amb els seus costums diferents. (Abans per aquí hi havia bosc i vinyes i… això és una altra història per a investigar). - Que ara també arriben famílies per a buscar una vida millor, però arriben de molts indrets d’arreu del món, amb les seves cultures diferents. - Que els que immigren cal que es facin i s’adaptin al lloc. I que les que varen immigrar un dia, ara són acollidores i això és molt important! - Que totes les persones tenim les mateixes expectatives de vida i de treball, i els mateixos sentiments i emocions. REALMENT SOM IGUALS!!!!! - Que la proposta de Binta és molt important i intel·ligent!: 24

“Aprendre el millor dels llocs on anem!”


- Que tots duem un equipatge pel nostre viatge per la vida. - Que l’ equipatge és molt ric en records, que omplim a través dels sentits (vista, oïda, gust, tacte i olfacte) i pel cor: les experiències. - Que les experiències són records foscos, unes vegades, i records lluminosos unes altres. Totes les experiències són molt importants, però les que ens ajuden a coneixe’ns i aprendre de debò, són les experiències difícils. Per tot plegat, el missatge que volem donar és: “CONVIURE ÉS COMPARTIR PER APRENDRE EL MILLOR DE TOTHOM” Després de rumiar-ho tot plegat, vàrem proposar moltes idees per a trobar la forma de representar el missatge que volem donar. Després varem discernir i escollir les idees més idònies, i vàrem “dissenyar-les”, dibuixar-les. Després vàrem veure que la idea que s’havia representat més vegades era la de “conviure és com volar junts” (els núvols, els ocells...). Els ocells s’assemblen molt als humans, per això decidirem que la figura de l’escultura seria un estol d’ocells. Tot això ho podeu trobar a la paret del passadís. Cadascú farà un ocell sobre una planxa de fibra de vidre que pintarem amb colors molt vius. Després es muntarà l’estol d’ocells amb l’ajuda del Carlos Colomo . El suport de l’estol seran les tanques noves del pati!:

I AIXÍ LES TRANSFORMAREM!!! I HI GRAVAREM EN UNA “PLACA” EL MISSATGE QUE VOLEM TRANSMETRE A TOTHOM.

EL DIA 5 DE JUNY EN FAREM FESTA!!!!!

24


Escola Mestre Morera

ESCALIVADA Ingredients: - 4 pebrots vermells - 2 albergínies - 2 cebes - Oli - Sal

Es posa el forn a 180 graus i, en una safata, s'hi posen totes les hortalisses a dins. De tant en tant, es van donant tombs a aquestes hortalisses perquè es vagin coent. Quan estan al punt, es deixen refredar. A continuació, es pelen i es tallen a tires i es van posant en una safata. S'intercalen els pebrots, les albergínies i les cebes. S'amaneixen amb sal i oli i a menjar! Suggeriment: posar l'escalivada damunt de torrades de pa amb tomàquet.

LLOM FARCIT Ingredients: - 1 llom sencer. - 200 grams de bacó. - 200 grams de formatge a rodanxes. - Ceba. - 2 tomàquets. - 1 fulla de llorer. - Vi. S’obre el llom de manera que quedi estès i pla. Es farceix amb les tires de bacó i les rodanxes de formatge. Posteriorment, l’anem enrotllant, el salpebrem i, amb un pinzell, li posem l’oli. El posem al forn a 180 graus durant mitja hora, amb una fulla de llorer, una ceba, dos tomàquets i un bon raig de vi. Li anem donant voltes. Quan està fet, se li treu la ceba, els tomàquets i la salsa, i es tritura. Es talla el llom a rodanxes, es posa en una safata i se li tira la salsa per damunt. Es posa al forn durant cinc minuts i llest! Suggeriment: se li poden posar patates, pastanaga, ...

MERENGUES Ingredients: - 4 clares d’ou. - 250 grams de sucre.

Es separen les clares de l’ou dels rovells i es baten les clares a punt de neu. Se’ls hi afegeix el sucre a poc a poc fins que queda tot uniforme. Es posa en motlles (de magdalenes, per exemple) i ho posem al forn a 180 graus fins que quedi una mica daurat. Deixar-ho refredar i ja es pot servir. Això és perquè te’n recordis de la teva infantesa!

BON PROFIT! Rosalina i Mari (cuineres de l’escola)

26


Sant Jordi 2009 EL MENJADOR

Ai quins nervis! Comença el curs i estic molt nerviós i impacient per veure els nens i les nenes de l’escola. Tinc moltes ganes de tornar a sentir les rialles, les seves converses, de veure com gaudeixen de l’estona que passen al menjador dinant i compartint moments. Ja ha arribat el dia, ja sento com l’escola s’omple de vida amb la presència dels nens i les nenes i de totes les educadores. És hora de tornar a parlar d’aliments, de tornar a posar en pràctica els hàbits que van aprendre el curs passat i de tornar a divertir-nos tot aprenent jocs nous i coses noves. El temps anirà passant i canviant, com jo canvio amb les estacions de l’any. Estic molt content perquè la presència dels nens i les nenes m’omple de vida i em va transformant. No tan sols canvio jo, tot va canviant a poc a poc per adaptar-se a les noves necessitats i als nous temps. Nous personatges ens acompanyen a taula: el Mestre Morera, la Marieta Sofia, la Ubuntu... per fer-nos més agradable aquesta estona. Veure com els nens i les nenes s’apadrinen entre ells, l’ajuda mútua i la cooperació, tot em dóna més vida. I la felicitat cada dia va creixent dins meu; aquests nens i nenes estan ajudant als meus amics i amigues de la natura: cada dia l’aigua que sobra del dinar s’utilitza per regar les plantes, els arbres, les flors que hi ha al pati. Gràcies a les cuineres, els nens i les nenes de l’escola poden gaudir de plats molt bons i les educadores del menjador els ajuden a gaudir d’aquesta estona del dia.

27


FORMEM PART D’AGENDA 21 Aquest curs és el primer que passem a formar part d' Agenda 21. L’Evelyn i l’Àlex Verrié, juntament amb la Noemi, van anar al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona per signar el projecte anual.

El fet de pertànyer a Agenda 21 té molts avantatges, per exemple: subministrament gratuït de plantes, d’adob i d’altres materials, ... Com tots ja sabeu, els nens/es de tercer són els encarregats de l' hort, però aquest curs els nens/es d’altres classes són encarregats de diferents tasques relacionades amb la natura i el medi ambient: E. Infantil. Auditoria del consum de paper d’alumini. 1r. El jardí de les papallones. 2n. Les cases nius i les menjadores dels ocells. 4t. El jardí. 5è. El compostador. 6è. Els contenidors de reciclatge.

28


Totes aquestes activitats ajudaran als nostres infants a estimar, respectar i tenir cura de la natura. A més d’aprendre d’una forma més significativa i cooperativa entre els seus companys.

Per altra banda, volem aconseguir que els nostres alumnes siguin uns futurs ciutadans més sostenibles, per aquest motiu cal ensenyar i aconsellar als nens/es per a que deixin d' utilitzar materials molt poc reciclables i recuperables com són el paper d' alumini. I per últim avançar-vos que el dia 8 de juny vindrà a l' escola el punt verd mòbil. Tindreu l' oportunitat de portar a l' escola: piles, cartutxos de tinta, oli usat, radiografies velles, fluorescents, petits electrodomèstics (planxa, eixugador de cabell, ...) a canvi i si porteu l' última factura de l' aigua us faran una targeta digital que servirà per a que cada cop que utilitzeu els punts verds del vostre barri us descomptaran un % del TRM de la factura de l' aigua. La comissió de l' Agenda 21

29


Escola Mestre Morera

30


Sant Jordi 2009

31


Escola Mestre Morera

ESPAI d’ANGLÈS Hola! Els nens i les nenes de l’escola Mestre Morera estem molt contents/es d’anunciar que a partir d’ara podreu gaudir d’una wiki on hi trobareu fotografies nostres i vídeos de les classes d’anglès des de P-3 a 6è de Primària.

Tot el que ara trobareu és només un petit tast per començar! Visiteu molt la pàgina perquè d’aquí a final de curs hi trobareu altres fotos i vídeos de les activitats que es fan en anglès a tots els cursos.

32


Sant Jordi 2009

L’adreça electrònica és la següent:

http://mestremorera.wikispaces.com O també podeu accedir des del Blog de l’escola! Esperem que ho disfruteu!!

33


L’Ulisses ens ensenya els tresors de la biblioteca Hola, sóc el pirata Ulisses i visc a la vostra biblioteca des que vaig descobrir que a través dels llibres podia viure aventures fascinants, visitar llocs meravellosos i conèixer personatges molt diversos, sense haver d’exposar-me als perills de la mar. Us convido a que compartim aquest espai ple de tresors que és la nostra biblioteca! Una tarda a la setmana, els nens de P-4, pugem amb una mestra, que ens explica un conte. Seiem a la catifa verda, amb els coixinets de colors que trobem tan còmodes, i ens preparem per a gaudir del conte que ens prepara l’Ulisses amb molta il·lusió. Obrim bé tots els sentits i ja estem a punt per a fer volar la nostra imaginació. Tot seguit, tenim un temps lliure per a mirar i llegir els contes que tenim seleccionats a les caixes verdes del racó infantil.

Igual que a totes les biblioteques de la ciutat, si volem, podem agafar llibres per a llegir-los a casa. D’això se’n diu “préstec”, perquè ens presten (ens deixen) un llibre amb l’únic compromís de gaudir-lo i tornar-lo passades dues setmanes, en el mateix estat que el vam agafar.

34

Quan ens trobem algun llibre que està malmès, el dipositem a l’hospital de llibres, i les fades s’encarreguen de “reparar-lo”.


Els dimecres a la tarda, de 17 a 18h, també està oberta la biblioteca per a tothom que en vulgui gaudir, ja siguem alumnes, pares, mares, avis, àvies, cosins, tiets...També en aquesta hora podem agafar en préstec el llibre que ens vulguem llegir a casa. Per cert, hi ha força novetats que poden interessar els nostres cuidadors!

Us agrairem qualsevol donació de llibres, CD’s, DVD’s, etc que creieu que ens pugui servir per a la biblioteca.

Aquest curs, la biblioteca està creixent i ens estan arribant molts llibres nous, tant comprats com donats. Aquests llibres estan marcats amb un estel vermell al llom i a la portada perquè els puguem reconèixer ràpidament. Aquest racó és molt estimat per tots nosaltres. Aquí podem seure, activar els nostres sentits i obrir el nostre ull interior per a gaudir del silenci. I el millor és que podem deixar-hi empremta escrivint què hem sentit, quina ha estat la

Per la festa major de l’escola, ens va visitar en Jaume Arnella, amb qui vam aprendre a fer romanços, i vam poder gaudir de sentir-lo cantar els seus. D’aquí en sortirà

35


CINEMAENCURS A la classe de 6è estem fent un projecte d’immersió en el món de l’audiovisual. No només aprenem a fer cinema i els seus aspectes tècnics (aprendre a fer anar les càmeres o escriure un guió), sinó que també aprenem a veure cinema i a entendre molt més el món de la imatge. Aquest any, a més, ens concentrem en el bonic tema del color. Durant aquest curs el Pep ens ha plantejat diferents propostes: - Minuts Lumiére: havíem de planificar i gravar un minut d’alguna cosa que passés al barri. No us penseu que era fàcil: havíem de pensar molt abans perquè no el podíem repetir. - Projecte Fotogràfic: tenint en compte una paleta de colors, havíem de fer fotografies al nostre barri. Utilitzàvem diferents tècniques com l’enfocament o el desenfocament. Després havíem d’escollir les millors fotografies. Era molt important que totes tinguessin una relació entre elles i amb els objectius que ens havíem plantejat. - Pràctica Central: planificar, rodar i muntar una espera en cinc plans. S’havia de concebre com l’inici d’un film, per tant, l’espera no es podia resoldre. Així ens concentràvem en aquelles coses més subtils i petites que fan gran el cinema. - Film Final: és l’hora de la veritat! Amb tot el que hem après s’ha de planificar, rodar i muntar un curt de 6 a 9 minuts. Ha de tractar d’una història quotidiana i no valen disfresses ni efectes especials: ha de parlar de la realitat més propera a nosaltres. L’experiència de Cinema en Curs és tota una experiència de creació que també compartim amb d’altres centres de Catalunya i de França. Totes les activitats tenen unes “normes del joc” que tots respectem, no són límits sinó oportunitats per ajudar a compartir totes les nostres creacions i fer més ric tot el procés. Tots els centres tenim un bloc, hem fet intercanvis entre nosaltres, hem anat junts a la Filmoteca i farem una projecció conjunta del Film Final on, a través d’un debat, valorarem la feina feta.

CHAMPS

36

"El que més ens ha agradat és fer fotos al barri perquè així podíem conèixer molt més el nostre entorn. El que hem trobat més difícil ha estat buscar el reflex en algun lloc on hi hagués vidre. Hem funcionat molt bé com a grup perquè sempre ens respectàvem i respectàvem les nostres opinions" Ainhoa, Abraham, Ezequiel i Lamine


SHINNING LIGHTS

El que més ens ha agradat han estat les fotografies, treballar en grup, fotogrames i fotografies per aclarirnos les idees, passejar pel barri i ajudar-nos. El que ens ha resultat més difícil ha estat posar-nos d’acord i concentrarnos. Com a grup hem funcionat bé però hi ha coses que cal millorar com que no parem de jugar, que no hi ha connexió i el fet que pensem que és un projecte que hem fet però que no el sentim com a nostre. Perquè, per exemple, cadascú de nosaltres té una idea però les quatre idees són diferents. Llavors, com que no sabem escollir la correcta en pensem una altra diferent que no té res a veure. Aisha, Kimberly, Haider i Jamil


The 4€

El que més ens ha agradat és anar a fer les fotografies perquè abans ja teníem moltes ganes de fer-les. El que ens ha resultat més difícil ha estat escollir el color que volíem que sortís a les nostres fotografies. Creiem que hem funcionat molt bé com a grup perquè hem treballat molt i ens hem ajudat entre nosaltres. Dominic, Josselyn, Isabel i Francis Super stars El que més ens ha agradat ha estat realitzar les fotografies en grup perquè ens ho hem passat molt bé fent les fotos. El que ens ha resultat més difícil ha estat buscar els colors que havíem seleccionat perquè gairebé no els trobàvem. El treball en equip hagi funcionat molt bé perquè tots hem estat molt bé i hem sabut treballar en equip. Quan algú feia una foto la resta l’ajudava a veure la llum, la color, etc. Lisbeth, Niyireth, Kevin A i Osterfi

38


Forever stars

“El que més ens ha agradat ha estat fer les fotos perquè ens ho hem passat molt bé. El que ens ha resultat més difícil ha estat seleccionar les fotos perquè n’hi havien moltes i totes eren molt boniques.” Ekaterina, Judith, Anastasia, Frank i Kevin G

Zizix El que més ens ha agradat és fer les fotos i anar pel barri. El més difícil ha estat escollir les fotografies i el color. Hem funcionat molt bé com a grup perquè ens hem posat d’acord i ens hem ajudat. Nosaltres sentim el projecte com a nostre perquè ens hem esforçat molt per fer-ho i ens sentim orgullosos.

Wilmer, Axel, Theo i Linda

39


Escola Mestre Morera

Us volem explicar de què tracta CINEMA EN CURS. Per a la classe de 6è, els Somniadors, va ser una gran sorpresa que un guionista de cinema (Pep Garrido) s’oferís a ensenyar-nos i a ajudar-nos a fer una pel·lícula. Això va succeir perquè al principi de curs vam fer una llista de somnis i un era aquest. A la primera classe del Pep vam veure els fotogrames d’alguns trocets de pel·lícules. Ens va ensenyar que un segon té 24 fotogrames. També hem vist uns minuts Lumiére que es diuen així pels seus creadors que són els germans Lumiére (que també van inventar el cinema). Nosaltres també vam fer els nostres minuts Lumiere. També hem après els diferents tipus de pla, per exemple, el pla mig o el pla detall. A la classe tenim un bloc i anem penjant el que fem als tallers. Aquest any estem treballant el tema del color. Estem agermanats amb una altra escola de Vallvidrera que es diu “Els Xiprers”. Ens fem visites i compartim coses del cinema. Hem fet un projecte fotogràfic que també podeu veure en aquesta revista, hem anat a la Filmoteca de Catalunya a veure una pel·lícula de Truffaut i ara estem fent la pràctica central que consisteix en rodar una espera en 5 plans. Estem molt contents, contentes, orgullosos i orgulloses de la nostra feina.

Classe dels somniadors i les somniadores 6è.

40


Sant Jordi 2009

FLIC FLAC CIRC El “Flic flac circ” és una activitat d’esport que es fa amb altres nens i nenes de diferents escoles. Aquesta activitat consisteix en fer figures humanes amb el cos i entre els companys. El “Flic flac circ” va ser fundat l’any 1943 per l’escriptor Wensceslao Fernández Florez. Ja fa 10 anys que es fa aquesta activitat a Catalunya i ho celebrem amb molta il.lusió. Aquest any nosaltres, els Historreporters, participem en aquest esdeveniment on fem una escena on es retracta una garrotxa gallega (fraga) i el pas de les estacions, centrant-nos amb el món animal i vegetal. En concret, la nostra escena tracta d’un grup de nens que construeixen el bosc amb figures humanes, i un pal elèctric que no té vida i que entristeix a tots els membres del bosc i els fa perdre l’alegria de cantar, de divertir-se, etc. Veiem que el més important és gaudir de la vida i no canviar els nostres pensaments o hàbits per la gent que ens envolta. Us esperem al Teatre de Sant Andreu perquè ens vegeu i gaudiu tant com ho estem fent i ho farem nosaltres. Els historreporters

41


Sant Jordi 2009

ENDEVINALLES Potser de moltes formes, però totes tenen un panxa molt grossa que hauràs d’omplir amb molta constància

Tan llarg com un camí i en un rodet bonic cap en un pot petit

Rega els camps omple els rius i al pagès fa feliç

Les parets són verdes, el poble és vermell i els soldats són negres. Què és?

Faldilla del nas, serrell de la boca, ho porten els homes, fa lleig a les dones

De petits les utilitzem: Hi ha nens que les trenquen de seguida, i n’hi ha que les tenen per tota la vida. Els grans les col·leccionen, si les volen tenir, s’han de tenir molts diners per poder-les aconseguir.

No diu res, però mai no calla. Sempre el portem a sobre. Ens fa córrer i mai no para.

Tenen dues potes i no són per caminar. Poden ser clares o fosques, però tu ho veus tot genial.

Transparent, però es veu. Amb les mans no la podràs agafar, perquè tard o d’hora s’escolarà. Què és?

Curs de català per famílies

43


LES MEVES PÀGINES


LES MEVES PÀGINES


Revista CEIP Mestre Morera  

Revista de l'escola publicada per Sant Jordi 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you